Sreda, 25.06.2014.

15:33

NASA detektovala misteriozan signal daleko od Zemlje

Izvor: Gizmodo

NASA detektovala misteriozan signal daleko od Zemlje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

povrsno

pre 9 godina

@povrsno
Pretpostavka, da "tamna materija" postoji, zapravo je cor-sokak, zasnovan na Ajnstajnovim teorijama.
E=m.c2 nije tacna.
Nije sva energija produkt materije ...
Upravo je obrnuto!
(povrsno, 25. jun 2014 16:37)

Cuj, mozda si i u pravu!?!?
Jer, m = E/c2...
Imas potencijala!!!
'Ajd sad, ja sam ti dao ideju - ti je razradi!!
(dubai, 26. jun 2014 06:42)

Cuh, u pravu jesam!
Ideja je razradjena (nisi mi je dao ti).
Materija, onakva kako je dozivljavamo, ("tvrda", sa svojim svojstvima i uzajamnim zakonima), ne postoji. Materija je u samoj svojoj sustini zarobljena - energija! Od supstanci, preko atoma, vremenom smo sticali spoznaju materije na sastavne delove atoma, sve do bozona. Za izvesno vreme, saznacemo sastavne delove i bozona ... Tu ce stati sa mogucnoscu, da materijom rastavljamo materuju na elementarnu energiju, od koje je sastavljena. Ipak, experimenti u suprotnom pravcu, da od energije dobijemo materiju, potvrdice novu fiziku. Sve se to, vec, spontano desava u kosmosu, a "tamna materija" (koja vec i sa ovakvom fizikom pokazuje, da to zapravo nije materija, nego, neobjasnjiva, kakva god - energija), samo je proces, gde od ogromne energije, jedan njen deo ostaje zarobljen u "materiju". Razasuta energija ima razasutu masu, a zarobljena ("materijalna"), kumulativnu! Gravitacija je osnovna posledica kumulativne energije, koja tezi da se oslobodi, sto materija, u konacnom i cini. Sve nam je to pred nosom, ali nas koci Ajnstajn ...
Jasnije?

Petar

pre 9 godina

@Doktor
na osnovu cega ste izneli zakljucak da se trose "besomučne svote novca" na ovakve projekte. Najznacajniji projekat potrage za vanzemaljskim zivotom je SETI, i njegov GODISNJI budzet je 2.5 miliona dolara (da, da, miliona). Ajde da poredimo to sa necim:
- Jedan Predator dron (navodjena letelica za osmatranje i napade) kosta $4.5 miliona
- Apache helihopter - $18 miliona
- kilometar Mrkinog autoputa kroz bespuca Vojvodine - $8-15 miliona (ah ta surova planina Fruska Gora)

Doktor

pre 9 godina

Kao čovek koji se već 10 godina bavi primenjenom naukom rekao bih ti da trošiti besomučne svote novca na otkrivanje eventualnog vanzemaljskog života i drugih naseljivih planeta mi deluje nebulozno. Ya 10% uloženog u raznorazne svemirske istraživačke poduhvate (ruske, američke, kineske, indijske), možemo da osiguramo obnovljive izvore energije i uredimo maksimalno našu planetu, a za 15-20% fondova koji se ulažu u otkrivanje novih čestica koje će "objasniti nastanak sveta", možemo da napravimo sigurnosni sistem za otkrivanje i eliminisanje eventualnih opasnosti nežive prirode (solarne oluje, preterana jonizacija, udar meteorita, itd.) iz svemira. Dok mi budemo objasnili nastanak svemira i zemlje, nestaćemo kao dinosauri i, plašim se, sve zarad ega i taštine određenog korpusa u nauci a i zarad interesa ekonomskih grupa kojima određene razvojne linije ne idu u prilog. Bolje je da ulažu u razvoj naučnih disciplina koje će urediti život u nama i oko nas (terapije matičnim ćelijama, npr. ili hidrogenske baterije). Postoje koncepti čije je funkcionisanje dokazano i koncepti provereni, jedina prepreka je tehnološki nivo koji ne dozvoljava napredak u tim oblastima. Umesto da razvijamo taj deo, mi se bakćemo neutrinima na 400 miliona svetlosnih godina.

dubai

pre 9 godina

@povrsno
Pretpostavka, da "tamna materija" postoji, zapravo je cor-sokak, zasnovan na Ajnstajnovim teorijama.
E=m.c2 nije tacna.
Nije sva energija produkt materije ...
Upravo je obrnuto!
(povrsno, 25. jun 2014 16:37)

Cuj, mozda si i u pravu!?!?
Jer, m = E/c2...
Imas potencijala!!!
'Ajd sad, ja sam ti dao ideju - ti je razradi!!

Nesa

pre 9 godina

Toliko puta je pomenut (u clanku) neki tamo generalni 'naucnik' (prebrojte), kao da ne postoje discipline u toj oblasti. Kuda vode podele na te 'naucnike' i ostale? Ova medijska kuca (B92) je uvek bila progresivna; buntovna; tolerantna. Drzite se toga. Molim Vas bez generalizacije. Primer:
Moj burazer iz tecinog prvog braka je arheolog. I to doktor. Doktorirao covek tezu iz arheologije i zaista je naucnik. Nema on pojma sta je antimaterija zato sto je mnogo dobar u svom poslu.

Leon

pre 9 godina

Znam ja šta je tačno:
umno i duhovno razvijena bića iz te galaksije poslala su signal potrage za
majmunima poput svih nas na ovoj planeti.

Svima pristup Internetu!

pre 9 godina

Vec sama cinjenica da ima mnogobrojnih komentara na vest iz nauke, pa makar i priglupih, govori da postoji nada za ovu zemlju.

brankoL

pre 9 godina

Mene jos uvek odusevljava sta oni MoRaJu da smisle da bi nas ubedili ...da su nesto nasli a posle i da to bas i nije To i da NiJe tako strasno :) treba tu maste za tolike lagarije :)

Marko

pre 9 godina

Zamislih se malo..čitav život slušam o novoj zemlji,o tajanstvenim signalima iz svemira,postojanju drugih inteligentih bića..Naravno,znanstvenici znaju mnogo toga.Ali,nikad,ama baš nikad svjetski vođe nisu pričale o tome,do sad!
E sad se vratite par mjeseci unazad i prisjetite se ko nas je iznenadio otvorenom pričom o izvanzemaljcima?
Vladimir Putin
Barack Obama
Papa Franjo
A kažu da kad ima dima ima i vatre.
Živi bili pa vidjeli.

Milica

pre 9 godina

I sad mi nije jasno, koliko tom signalu treba da dođe do nas? Da nije slično kao sa svetlošću - desilo se pre par miliona godina, a tek sad stiglo?

Mita

pre 9 godina

@Mislim stvaaarnoo
Stvarno,mi nije jasno,ako te ne zanima šta onda čitaš,i još plus komentarišeš?
Imaš,light teme o našem džet setu...:)

Deki

pre 9 godina

U originalnom tekstu pise da je signal otkriven pregledanjem desetogodisnjeg materijala koji je automatski sniman, dakle nije dosao skoro. Nije ultraljubicasto vec x zracenje. Dakle, mozda je tzv. 'gama bljesak', koji nastaje kada crna rupa prozdire zvezdu ili oblak gasa kada se formira intezivni snop gama zracenja sa jako malim uglom sirenja, a ocuvanim intezitetom (slicno kao laser).

Čika Žika - alkoholičar

pre 9 godina

Baš mi je žao što su na ovom sajtu tekstovi na ovakve teme vrlo šturi. Verovatno iz razloga što nisu isplativi, pa su samim tim i skupi. Stoga bolje i da su takvi, nego da ih nema.

Aleksandar

pre 9 godina

@Isitna

Hrane ima previse za sve ljude na svetu.
A za sve ostalo, morali bi da dozivotno zatvorimo sve vladare, politicare, bankare i ostale psihopate koji vladaju svetom.

tijana

pre 9 godina

zanimljivo...a mozda nam pocetkom jula i neki vanzemaljci skoknu u posetu...samo sto mi nemamo Vila Smita i Dzefa Goldbluma...ali,nikad se ne zna.

dr Manhattan

pre 9 godina

Ne razumem zašto se ljudi sprdaju kada neko pokušava da otkrije nešto novo? Vetovatno I tu leže razlozi sto smo najgora država na planeti.

istina

pre 9 godina

Totalno nebitno otkrili bilo šta ili ne. Mnogo je bitnije otkriti nešto da nema gladnih na zemlji, da je energija jeftina i da se umire od starosti a ne devijacija prirodnih tokova.

mr. wolf

pre 9 godina

@dejavu

Naucnici se bar trude da saznaju istinu ma koja ona bila i ne omalovazavaju vas pravoverne koji nemaju nijedan dokaz u rukavu i pravi su licemeri sa ovakvim izjavama.

see what I did there?

pre 9 godina

Ej "naučnici",ako ste već otkrili nešto a ne znate šta je...bar ćutite dok stvarno ne saznate !
(dejavu, 25. jun 2014 16:01)


Ej, popovi, ako niste nista otkrili a pravite se da znate sta je...bolje cutite dok stvarno ne saznate.


Vi izgleda nemate pojma da nauka radi po "trial and error" sistemu i stalno se azurira novim saznanjima. nije to religija ili mac u kamenu, bajka za decu.

jova

pre 9 godina

@Naucnici
Pa ko je rekao da tacno znaju ? Ne znam da li ti je poznato, u nauci postoje TEORIJE i HIPOTEZE i one oznacavaju pretpostavku na osnovu poznatih cinjenica.
To je tako jasno i oznaceno, a nepismeni samo znaju da se prave pametni.

Dejan

pre 9 godina

Bitno je da vi sve znate, a najskolovanije ljude medju nama nazivate "naucnici". Napisite svoju interpretaciju, da vidimo vasu kompetenciju. Nauka ovako radi, postavis teoriju, ispitujes je pa je oboris ili dokazes. Proces koji moze trajati i vekovima, no svet kao sto vidite tehnoloski veoma ubrzano napreduje. Sigurno ne zahvaljujuci portirima (uz svo uvazavanje, nisam ni ja bolji) koji ovde prosipaju ironiju.

treba uvesti dozvole za pristup internetu

pre 9 godina

Nemaju oni pojma ni sta je tamna materija a kamo li sta je taj signal.
(Naucnici, 25. jun 2014 16:02)
Ako si ti razumeo i 10% ovog teksta, ja glavu dajem...

povrsno

pre 9 godina

Pretpostavka, da "tamna materija" postoji, zapravo je cor-sokak, zasnovan na Ajnstajnovim teorijama.
E=m.c2 nije tacna.
Nije sva energija produkt materije ...
Upravo je obrnuto!

realno

pre 9 godina

@
Nemaju oni pojma ni sta je tamna materija a kamo li sta je taj signal.
(Naucnici, 25. jun 2014 16:02)

Ej "naučnici",ako ste već otkrili nešto a ne znate šta je...bar ćutite dok stvarno ne saznate !
(dejavu, 25. jun 2014 16:01)

zamolio bih cenjene kometatore da komentare ove vrste zadrže za sebe

Mislim stvaaarnoo

pre 9 godina

Alo bre drugovi iz NASE,

U ocima krijem tugu
samoca mi dusu para
pijem da je zaboravim
a zelja se veca stvara

Ref. 2x
Nazdravite drugovi
sa mnom i sa tugom
otisla je voljena
u zagrljaj drugom

S' punom casom ja drugujem
ona mi je samo vjerna
casu gledam mislim na nju
sad je casa razbijena

Ref.

Uz muziku i uz pjesmu
da mi brze prodje vrijeme
a u zoru suzdisajem
u prozore gledam njene

Tako dane ja provodim
i besane svoje noci
a srce mi ne vjeruje
da mi ona nece doci

Ref.

Pa zar drugovi stvarno mislite da ja imam vremena da se zanosim tim vasim teorijama...?

AJD PA U ZDRAVLJE!

marko

pre 9 godina

Pa Moe se javljaju i zovu u pomoc. Detaljno sam objasnio na vesti o marincu koji se borio sa marsovcima. Tamo je dokaz da govorim istinu! U komentaru koji sam napisao sam rekao da Moe dolaze sa planete iz sazvezdja Persej, dok jos ova vest nije ni bila postavljena!!!

treba uvesti dozvole za pristup internetu

pre 9 godina

Nemaju oni pojma ni sta je tamna materija a kamo li sta je taj signal.
(Naucnici, 25. jun 2014 16:02)
Ako si ti razumeo i 10% ovog teksta, ja glavu dajem...

dr Manhattan

pre 9 godina

Ne razumem zašto se ljudi sprdaju kada neko pokušava da otkrije nešto novo? Vetovatno I tu leže razlozi sto smo najgora država na planeti.

Dejan

pre 9 godina

Bitno je da vi sve znate, a najskolovanije ljude medju nama nazivate "naucnici". Napisite svoju interpretaciju, da vidimo vasu kompetenciju. Nauka ovako radi, postavis teoriju, ispitujes je pa je oboris ili dokazes. Proces koji moze trajati i vekovima, no svet kao sto vidite tehnoloski veoma ubrzano napreduje. Sigurno ne zahvaljujuci portirima (uz svo uvazavanje, nisam ni ja bolji) koji ovde prosipaju ironiju.

realno

pre 9 godina

@
Nemaju oni pojma ni sta je tamna materija a kamo li sta je taj signal.
(Naucnici, 25. jun 2014 16:02)

Ej "naučnici",ako ste već otkrili nešto a ne znate šta je...bar ćutite dok stvarno ne saznate !
(dejavu, 25. jun 2014 16:01)

zamolio bih cenjene kometatore da komentare ove vrste zadrže za sebe

jova

pre 9 godina

@Naucnici
Pa ko je rekao da tacno znaju ? Ne znam da li ti je poznato, u nauci postoje TEORIJE i HIPOTEZE i one oznacavaju pretpostavku na osnovu poznatih cinjenica.
To je tako jasno i oznaceno, a nepismeni samo znaju da se prave pametni.

see what I did there?

pre 9 godina

Ej "naučnici",ako ste već otkrili nešto a ne znate šta je...bar ćutite dok stvarno ne saznate !
(dejavu, 25. jun 2014 16:01)


Ej, popovi, ako niste nista otkrili a pravite se da znate sta je...bolje cutite dok stvarno ne saznate.


Vi izgleda nemate pojma da nauka radi po "trial and error" sistemu i stalno se azurira novim saznanjima. nije to religija ili mac u kamenu, bajka za decu.

Aleksandar

pre 9 godina

@Isitna

Hrane ima previse za sve ljude na svetu.
A za sve ostalo, morali bi da dozivotno zatvorimo sve vladare, politicare, bankare i ostale psihopate koji vladaju svetom.

mr. wolf

pre 9 godina

@dejavu

Naucnici se bar trude da saznaju istinu ma koja ona bila i ne omalovazavaju vas pravoverne koji nemaju nijedan dokaz u rukavu i pravi su licemeri sa ovakvim izjavama.

Mita

pre 9 godina

@Mislim stvaaarnoo
Stvarno,mi nije jasno,ako te ne zanima šta onda čitaš,i još plus komentarišeš?
Imaš,light teme o našem džet setu...:)

Čika Žika - alkoholičar

pre 9 godina

Baš mi je žao što su na ovom sajtu tekstovi na ovakve teme vrlo šturi. Verovatno iz razloga što nisu isplativi, pa su samim tim i skupi. Stoga bolje i da su takvi, nego da ih nema.

Deki

pre 9 godina

U originalnom tekstu pise da je signal otkriven pregledanjem desetogodisnjeg materijala koji je automatski sniman, dakle nije dosao skoro. Nije ultraljubicasto vec x zracenje. Dakle, mozda je tzv. 'gama bljesak', koji nastaje kada crna rupa prozdire zvezdu ili oblak gasa kada se formira intezivni snop gama zracenja sa jako malim uglom sirenja, a ocuvanim intezitetom (slicno kao laser).

Milica

pre 9 godina

I sad mi nije jasno, koliko tom signalu treba da dođe do nas? Da nije slično kao sa svetlošću - desilo se pre par miliona godina, a tek sad stiglo?

istina

pre 9 godina

Totalno nebitno otkrili bilo šta ili ne. Mnogo je bitnije otkriti nešto da nema gladnih na zemlji, da je energija jeftina i da se umire od starosti a ne devijacija prirodnih tokova.

tijana

pre 9 godina

zanimljivo...a mozda nam pocetkom jula i neki vanzemaljci skoknu u posetu...samo sto mi nemamo Vila Smita i Dzefa Goldbluma...ali,nikad se ne zna.

marko

pre 9 godina

Pa Moe se javljaju i zovu u pomoc. Detaljno sam objasnio na vesti o marincu koji se borio sa marsovcima. Tamo je dokaz da govorim istinu! U komentaru koji sam napisao sam rekao da Moe dolaze sa planete iz sazvezdja Persej, dok jos ova vest nije ni bila postavljena!!!

Mislim stvaaarnoo

pre 9 godina

Alo bre drugovi iz NASE,

U ocima krijem tugu
samoca mi dusu para
pijem da je zaboravim
a zelja se veca stvara

Ref. 2x
Nazdravite drugovi
sa mnom i sa tugom
otisla je voljena
u zagrljaj drugom

S' punom casom ja drugujem
ona mi je samo vjerna
casu gledam mislim na nju
sad je casa razbijena

Ref.

Uz muziku i uz pjesmu
da mi brze prodje vrijeme
a u zoru suzdisajem
u prozore gledam njene

Tako dane ja provodim
i besane svoje noci
a srce mi ne vjeruje
da mi ona nece doci

Ref.

Pa zar drugovi stvarno mislite da ja imam vremena da se zanosim tim vasim teorijama...?

AJD PA U ZDRAVLJE!

povrsno

pre 9 godina

Pretpostavka, da "tamna materija" postoji, zapravo je cor-sokak, zasnovan na Ajnstajnovim teorijama.
E=m.c2 nije tacna.
Nije sva energija produkt materije ...
Upravo je obrnuto!

Petar

pre 9 godina

@Doktor
na osnovu cega ste izneli zakljucak da se trose "besomučne svote novca" na ovakve projekte. Najznacajniji projekat potrage za vanzemaljskim zivotom je SETI, i njegov GODISNJI budzet je 2.5 miliona dolara (da, da, miliona). Ajde da poredimo to sa necim:
- Jedan Predator dron (navodjena letelica za osmatranje i napade) kosta $4.5 miliona
- Apache helihopter - $18 miliona
- kilometar Mrkinog autoputa kroz bespuca Vojvodine - $8-15 miliona (ah ta surova planina Fruska Gora)

Doktor

pre 9 godina

Kao čovek koji se već 10 godina bavi primenjenom naukom rekao bih ti da trošiti besomučne svote novca na otkrivanje eventualnog vanzemaljskog života i drugih naseljivih planeta mi deluje nebulozno. Ya 10% uloženog u raznorazne svemirske istraživačke poduhvate (ruske, američke, kineske, indijske), možemo da osiguramo obnovljive izvore energije i uredimo maksimalno našu planetu, a za 15-20% fondova koji se ulažu u otkrivanje novih čestica koje će "objasniti nastanak sveta", možemo da napravimo sigurnosni sistem za otkrivanje i eliminisanje eventualnih opasnosti nežive prirode (solarne oluje, preterana jonizacija, udar meteorita, itd.) iz svemira. Dok mi budemo objasnili nastanak svemira i zemlje, nestaćemo kao dinosauri i, plašim se, sve zarad ega i taštine određenog korpusa u nauci a i zarad interesa ekonomskih grupa kojima određene razvojne linije ne idu u prilog. Bolje je da ulažu u razvoj naučnih disciplina koje će urediti život u nama i oko nas (terapije matičnim ćelijama, npr. ili hidrogenske baterije). Postoje koncepti čije je funkcionisanje dokazano i koncepti provereni, jedina prepreka je tehnološki nivo koji ne dozvoljava napredak u tim oblastima. Umesto da razvijamo taj deo, mi se bakćemo neutrinima na 400 miliona svetlosnih godina.

Svima pristup Internetu!

pre 9 godina

Vec sama cinjenica da ima mnogobrojnih komentara na vest iz nauke, pa makar i priglupih, govori da postoji nada za ovu zemlju.

dubai

pre 9 godina

@povrsno
Pretpostavka, da "tamna materija" postoji, zapravo je cor-sokak, zasnovan na Ajnstajnovim teorijama.
E=m.c2 nije tacna.
Nije sva energija produkt materije ...
Upravo je obrnuto!
(povrsno, 25. jun 2014 16:37)

Cuj, mozda si i u pravu!?!?
Jer, m = E/c2...
Imas potencijala!!!
'Ajd sad, ja sam ti dao ideju - ti je razradi!!

Marko

pre 9 godina

Zamislih se malo..čitav život slušam o novoj zemlji,o tajanstvenim signalima iz svemira,postojanju drugih inteligentih bića..Naravno,znanstvenici znaju mnogo toga.Ali,nikad,ama baš nikad svjetski vođe nisu pričale o tome,do sad!
E sad se vratite par mjeseci unazad i prisjetite se ko nas je iznenadio otvorenom pričom o izvanzemaljcima?
Vladimir Putin
Barack Obama
Papa Franjo
A kažu da kad ima dima ima i vatre.
Živi bili pa vidjeli.

Nesa

pre 9 godina

Toliko puta je pomenut (u clanku) neki tamo generalni 'naucnik' (prebrojte), kao da ne postoje discipline u toj oblasti. Kuda vode podele na te 'naucnike' i ostale? Ova medijska kuca (B92) je uvek bila progresivna; buntovna; tolerantna. Drzite se toga. Molim Vas bez generalizacije. Primer:
Moj burazer iz tecinog prvog braka je arheolog. I to doktor. Doktorirao covek tezu iz arheologije i zaista je naucnik. Nema on pojma sta je antimaterija zato sto je mnogo dobar u svom poslu.

Leon

pre 9 godina

Znam ja šta je tačno:
umno i duhovno razvijena bića iz te galaksije poslala su signal potrage za
majmunima poput svih nas na ovoj planeti.

brankoL

pre 9 godina

Mene jos uvek odusevljava sta oni MoRaJu da smisle da bi nas ubedili ...da su nesto nasli a posle i da to bas i nije To i da NiJe tako strasno :) treba tu maste za tolike lagarije :)

povrsno

pre 9 godina

@povrsno
Pretpostavka, da "tamna materija" postoji, zapravo je cor-sokak, zasnovan na Ajnstajnovim teorijama.
E=m.c2 nije tacna.
Nije sva energija produkt materije ...
Upravo je obrnuto!
(povrsno, 25. jun 2014 16:37)

Cuj, mozda si i u pravu!?!?
Jer, m = E/c2...
Imas potencijala!!!
'Ajd sad, ja sam ti dao ideju - ti je razradi!!
(dubai, 26. jun 2014 06:42)

Cuh, u pravu jesam!
Ideja je razradjena (nisi mi je dao ti).
Materija, onakva kako je dozivljavamo, ("tvrda", sa svojim svojstvima i uzajamnim zakonima), ne postoji. Materija je u samoj svojoj sustini zarobljena - energija! Od supstanci, preko atoma, vremenom smo sticali spoznaju materije na sastavne delove atoma, sve do bozona. Za izvesno vreme, saznacemo sastavne delove i bozona ... Tu ce stati sa mogucnoscu, da materijom rastavljamo materuju na elementarnu energiju, od koje je sastavljena. Ipak, experimenti u suprotnom pravcu, da od energije dobijemo materiju, potvrdice novu fiziku. Sve se to, vec, spontano desava u kosmosu, a "tamna materija" (koja vec i sa ovakvom fizikom pokazuje, da to zapravo nije materija, nego, neobjasnjiva, kakva god - energija), samo je proces, gde od ogromne energije, jedan njen deo ostaje zarobljen u "materiju". Razasuta energija ima razasutu masu, a zarobljena ("materijalna"), kumulativnu! Gravitacija je osnovna posledica kumulativne energije, koja tezi da se oslobodi, sto materija, u konacnom i cini. Sve nam je to pred nosom, ali nas koci Ajnstajn ...
Jasnije?

Mislim stvaaarnoo

pre 9 godina

Alo bre drugovi iz NASE,

U ocima krijem tugu
samoca mi dusu para
pijem da je zaboravim
a zelja se veca stvara

Ref. 2x
Nazdravite drugovi
sa mnom i sa tugom
otisla je voljena
u zagrljaj drugom

S' punom casom ja drugujem
ona mi je samo vjerna
casu gledam mislim na nju
sad je casa razbijena

Ref.

Uz muziku i uz pjesmu
da mi brze prodje vrijeme
a u zoru suzdisajem
u prozore gledam njene

Tako dane ja provodim
i besane svoje noci
a srce mi ne vjeruje
da mi ona nece doci

Ref.

Pa zar drugovi stvarno mislite da ja imam vremena da se zanosim tim vasim teorijama...?

AJD PA U ZDRAVLJE!

istina

pre 9 godina

Totalno nebitno otkrili bilo šta ili ne. Mnogo je bitnije otkriti nešto da nema gladnih na zemlji, da je energija jeftina i da se umire od starosti a ne devijacija prirodnih tokova.

povrsno

pre 9 godina

Pretpostavka, da "tamna materija" postoji, zapravo je cor-sokak, zasnovan na Ajnstajnovim teorijama.
E=m.c2 nije tacna.
Nije sva energija produkt materije ...
Upravo je obrnuto!

dr Manhattan

pre 9 godina

Ne razumem zašto se ljudi sprdaju kada neko pokušava da otkrije nešto novo? Vetovatno I tu leže razlozi sto smo najgora država na planeti.

treba uvesti dozvole za pristup internetu

pre 9 godina

Nemaju oni pojma ni sta je tamna materija a kamo li sta je taj signal.
(Naucnici, 25. jun 2014 16:02)
Ako si ti razumeo i 10% ovog teksta, ja glavu dajem...

realno

pre 9 godina

@
Nemaju oni pojma ni sta je tamna materija a kamo li sta je taj signal.
(Naucnici, 25. jun 2014 16:02)

Ej "naučnici",ako ste već otkrili nešto a ne znate šta je...bar ćutite dok stvarno ne saznate !
(dejavu, 25. jun 2014 16:01)

zamolio bih cenjene kometatore da komentare ove vrste zadrže za sebe

marko

pre 9 godina

Pa Moe se javljaju i zovu u pomoc. Detaljno sam objasnio na vesti o marincu koji se borio sa marsovcima. Tamo je dokaz da govorim istinu! U komentaru koji sam napisao sam rekao da Moe dolaze sa planete iz sazvezdja Persej, dok jos ova vest nije ni bila postavljena!!!

Dejan

pre 9 godina

Bitno je da vi sve znate, a najskolovanije ljude medju nama nazivate "naucnici". Napisite svoju interpretaciju, da vidimo vasu kompetenciju. Nauka ovako radi, postavis teoriju, ispitujes je pa je oboris ili dokazes. Proces koji moze trajati i vekovima, no svet kao sto vidite tehnoloski veoma ubrzano napreduje. Sigurno ne zahvaljujuci portirima (uz svo uvazavanje, nisam ni ja bolji) koji ovde prosipaju ironiju.

see what I did there?

pre 9 godina

Ej "naučnici",ako ste već otkrili nešto a ne znate šta je...bar ćutite dok stvarno ne saznate !
(dejavu, 25. jun 2014 16:01)


Ej, popovi, ako niste nista otkrili a pravite se da znate sta je...bolje cutite dok stvarno ne saznate.


Vi izgleda nemate pojma da nauka radi po "trial and error" sistemu i stalno se azurira novim saznanjima. nije to religija ili mac u kamenu, bajka za decu.

mr. wolf

pre 9 godina

@dejavu

Naucnici se bar trude da saznaju istinu ma koja ona bila i ne omalovazavaju vas pravoverne koji nemaju nijedan dokaz u rukavu i pravi su licemeri sa ovakvim izjavama.

tijana

pre 9 godina

zanimljivo...a mozda nam pocetkom jula i neki vanzemaljci skoknu u posetu...samo sto mi nemamo Vila Smita i Dzefa Goldbluma...ali,nikad se ne zna.

Doktor

pre 9 godina

Kao čovek koji se već 10 godina bavi primenjenom naukom rekao bih ti da trošiti besomučne svote novca na otkrivanje eventualnog vanzemaljskog života i drugih naseljivih planeta mi deluje nebulozno. Ya 10% uloženog u raznorazne svemirske istraživačke poduhvate (ruske, američke, kineske, indijske), možemo da osiguramo obnovljive izvore energije i uredimo maksimalno našu planetu, a za 15-20% fondova koji se ulažu u otkrivanje novih čestica koje će "objasniti nastanak sveta", možemo da napravimo sigurnosni sistem za otkrivanje i eliminisanje eventualnih opasnosti nežive prirode (solarne oluje, preterana jonizacija, udar meteorita, itd.) iz svemira. Dok mi budemo objasnili nastanak svemira i zemlje, nestaćemo kao dinosauri i, plašim se, sve zarad ega i taštine određenog korpusa u nauci a i zarad interesa ekonomskih grupa kojima određene razvojne linije ne idu u prilog. Bolje je da ulažu u razvoj naučnih disciplina koje će urediti život u nama i oko nas (terapije matičnim ćelijama, npr. ili hidrogenske baterije). Postoje koncepti čije je funkcionisanje dokazano i koncepti provereni, jedina prepreka je tehnološki nivo koji ne dozvoljava napredak u tim oblastima. Umesto da razvijamo taj deo, mi se bakćemo neutrinima na 400 miliona svetlosnih godina.

Deki

pre 9 godina

U originalnom tekstu pise da je signal otkriven pregledanjem desetogodisnjeg materijala koji je automatski sniman, dakle nije dosao skoro. Nije ultraljubicasto vec x zracenje. Dakle, mozda je tzv. 'gama bljesak', koji nastaje kada crna rupa prozdire zvezdu ili oblak gasa kada se formira intezivni snop gama zracenja sa jako malim uglom sirenja, a ocuvanim intezitetom (slicno kao laser).

Mita

pre 9 godina

@Mislim stvaaarnoo
Stvarno,mi nije jasno,ako te ne zanima šta onda čitaš,i još plus komentarišeš?
Imaš,light teme o našem džet setu...:)

jova

pre 9 godina

@Naucnici
Pa ko je rekao da tacno znaju ? Ne znam da li ti je poznato, u nauci postoje TEORIJE i HIPOTEZE i one oznacavaju pretpostavku na osnovu poznatih cinjenica.
To je tako jasno i oznaceno, a nepismeni samo znaju da se prave pametni.

Aleksandar

pre 9 godina

@Isitna

Hrane ima previse za sve ljude na svetu.
A za sve ostalo, morali bi da dozivotno zatvorimo sve vladare, politicare, bankare i ostale psihopate koji vladaju svetom.

Milica

pre 9 godina

I sad mi nije jasno, koliko tom signalu treba da dođe do nas? Da nije slično kao sa svetlošću - desilo se pre par miliona godina, a tek sad stiglo?

brankoL

pre 9 godina

Mene jos uvek odusevljava sta oni MoRaJu da smisle da bi nas ubedili ...da su nesto nasli a posle i da to bas i nije To i da NiJe tako strasno :) treba tu maste za tolike lagarije :)

Marko

pre 9 godina

Zamislih se malo..čitav život slušam o novoj zemlji,o tajanstvenim signalima iz svemira,postojanju drugih inteligentih bića..Naravno,znanstvenici znaju mnogo toga.Ali,nikad,ama baš nikad svjetski vođe nisu pričale o tome,do sad!
E sad se vratite par mjeseci unazad i prisjetite se ko nas je iznenadio otvorenom pričom o izvanzemaljcima?
Vladimir Putin
Barack Obama
Papa Franjo
A kažu da kad ima dima ima i vatre.
Živi bili pa vidjeli.

dubai

pre 9 godina

@povrsno
Pretpostavka, da "tamna materija" postoji, zapravo je cor-sokak, zasnovan na Ajnstajnovim teorijama.
E=m.c2 nije tacna.
Nije sva energija produkt materije ...
Upravo je obrnuto!
(povrsno, 25. jun 2014 16:37)

Cuj, mozda si i u pravu!?!?
Jer, m = E/c2...
Imas potencijala!!!
'Ajd sad, ja sam ti dao ideju - ti je razradi!!

Čika Žika - alkoholičar

pre 9 godina

Baš mi je žao što su na ovom sajtu tekstovi na ovakve teme vrlo šturi. Verovatno iz razloga što nisu isplativi, pa su samim tim i skupi. Stoga bolje i da su takvi, nego da ih nema.

Petar

pre 9 godina

@Doktor
na osnovu cega ste izneli zakljucak da se trose "besomučne svote novca" na ovakve projekte. Najznacajniji projekat potrage za vanzemaljskim zivotom je SETI, i njegov GODISNJI budzet je 2.5 miliona dolara (da, da, miliona). Ajde da poredimo to sa necim:
- Jedan Predator dron (navodjena letelica za osmatranje i napade) kosta $4.5 miliona
- Apache helihopter - $18 miliona
- kilometar Mrkinog autoputa kroz bespuca Vojvodine - $8-15 miliona (ah ta surova planina Fruska Gora)

Svima pristup Internetu!

pre 9 godina

Vec sama cinjenica da ima mnogobrojnih komentara na vest iz nauke, pa makar i priglupih, govori da postoji nada za ovu zemlju.

Leon

pre 9 godina

Znam ja šta je tačno:
umno i duhovno razvijena bića iz te galaksije poslala su signal potrage za
majmunima poput svih nas na ovoj planeti.

Nesa

pre 9 godina

Toliko puta je pomenut (u clanku) neki tamo generalni 'naucnik' (prebrojte), kao da ne postoje discipline u toj oblasti. Kuda vode podele na te 'naucnike' i ostale? Ova medijska kuca (B92) je uvek bila progresivna; buntovna; tolerantna. Drzite se toga. Molim Vas bez generalizacije. Primer:
Moj burazer iz tecinog prvog braka je arheolog. I to doktor. Doktorirao covek tezu iz arheologije i zaista je naucnik. Nema on pojma sta je antimaterija zato sto je mnogo dobar u svom poslu.

povrsno

pre 9 godina

@povrsno
Pretpostavka, da "tamna materija" postoji, zapravo je cor-sokak, zasnovan na Ajnstajnovim teorijama.
E=m.c2 nije tacna.
Nije sva energija produkt materije ...
Upravo je obrnuto!
(povrsno, 25. jun 2014 16:37)

Cuj, mozda si i u pravu!?!?
Jer, m = E/c2...
Imas potencijala!!!
'Ajd sad, ja sam ti dao ideju - ti je razradi!!
(dubai, 26. jun 2014 06:42)

Cuh, u pravu jesam!
Ideja je razradjena (nisi mi je dao ti).
Materija, onakva kako je dozivljavamo, ("tvrda", sa svojim svojstvima i uzajamnim zakonima), ne postoji. Materija je u samoj svojoj sustini zarobljena - energija! Od supstanci, preko atoma, vremenom smo sticali spoznaju materije na sastavne delove atoma, sve do bozona. Za izvesno vreme, saznacemo sastavne delove i bozona ... Tu ce stati sa mogucnoscu, da materijom rastavljamo materuju na elementarnu energiju, od koje je sastavljena. Ipak, experimenti u suprotnom pravcu, da od energije dobijemo materiju, potvrdice novu fiziku. Sve se to, vec, spontano desava u kosmosu, a "tamna materija" (koja vec i sa ovakvom fizikom pokazuje, da to zapravo nije materija, nego, neobjasnjiva, kakva god - energija), samo je proces, gde od ogromne energije, jedan njen deo ostaje zarobljen u "materiju". Razasuta energija ima razasutu masu, a zarobljena ("materijalna"), kumulativnu! Gravitacija je osnovna posledica kumulativne energije, koja tezi da se oslobodi, sto materija, u konacnom i cini. Sve nam je to pred nosom, ali nas koci Ajnstajn ...
Jasnije?