Utorak, 24.06.2014.

11:32

Komisija će proveravati diplome

Ministar prosvete Srđan Verbić je najavio da će izmenama zakona o visokom obrazovanju biti osnažena nezavisna tela koja će proveravati kvalitet diploma.

Izvor: Tanjug

Komisija æe proveravati diplome IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Marija

pre 9 godina

Ministre,hoce li ova zena preziveti strajk gladju?Ona Vas ceka,samo da je saslusate,da li je toliko tesko,makar je cuti na telefon?

nnn

pre 9 godina

U bar 50 komentara od kako je izbila afera sa Megatrendom sam procitao kako "isti profesori predaju na drzavnom i na privatnim falultetima." To jednostavno nije tacno. Ima vec 7-8 godina od kada su nastavnici sa drzavnog morali da se opredele na kom fakultetu ce predavati. Ja ne znam ni za jedan slucaj da je profesor izabrao privatni. Molim vas da objavite komentar.
(Pero, 24. jun 2014 15:46)

Moguće da je tako, mada je plata profesora na Megatrendu veća nego na državnim falultima. Međutim, po zakonu univerzitetski profesor mora imati zvanje magistra ili doktora nauka. Ogromna većina profesora na Megatrendu je ta zvanja dobila na državnim fakultetima.Ako su ti profesori tolike korumpirane neznalice i nesposobnjakovići, onda je čitav školski sistem kroz koji su prošli truo.

Vlasta

pre 9 godina

Provera diploma je neophodna i smatram da je Ministar Verbić dobro odlučio. Kvalitet ka kojem stremimo imaće šanse i da se ostvari. Ali smatram da kontrola mora da počne mnogo ranije, još na nivou srednjeg obrazovanja.Jedino tako, ako počnemo dovoljno rano,možemo da nametnemo kriterijume.

Majka studenta

pre 9 godina

@(Pero, 24. jun 2014 15:46)
Rade profesori itekako na vise mesta. I to po isturenim odeljenjima sirom Srbije i tezgare po Republici Srpskoj i Crnoj Gori, naveliko i nasiroko. Zato ih u Beogradu nema ni na vezbanjima ni na predavanjima i zato se ispiti drze subotom u nedeljom, a ponekad i kasno nocu. Proverite spiskove profesora na fakultetima u Bijeljini, Niksicu, Banja Luci, Podgorici, Baru, Foci i gde god postoje fakulteti i fakultetici i videcete da sam u pravu. Inace, poruka ministru: sprovedite Vi kontrolu kvaliteta nastave i rada zaposlenih , kako na privatnim, tako i na drzavnim fakultetima, pa necete imati potrebe da osnivate komisiju za proveru diploma. Ko ce nama da garantuje da nasa deca dobijaju pravo obrazovanje tokom studiranja, ako nikakva kontrola kvaliteta ne postoji tokom nastave? Pa dokle smo stigli: ponos i dika drzavnih univerziteta mala prolaznost na ispitima. Pa u normalnim skolskim sistemima profesori obrazlazu zasto su oborili nekog studenta, ako je pohadjao nastavu, polagao kolokvijume, pisao radove i odslusao ceo kurs. Samo ovde nastavni kadar ne snosi svoj deo odgovornosti za malu prolaznost, nego je to potvrda kvaliteta.

Đorđe

pre 9 godina

Traženje i nalaženje krivca za stanje školstva ne rešava
problem. Usmeriti pažnju na samo politički motiv urušavanja
je kontraproduktivan proces i vodi ka ne nalaženju rešenja za ozdravljenje ovakvog katastrofalnog stanja prosvete.
Uspostaviti SISTEM po ugledu na druge koji svoje školstvo
razvijaju već 1000 godina, dograđujući ga i usavršavajući a ne popdešavati ga prema snazi ove ili one političke opcije.
OBRAZOVANJE JE JAKO OZBILJNA I ZNAČAJNA STVAR DA BI SE
PREPUSTILO POLITIČARIMA!
Ako nemamo svoje stručne i nezavisne UVEZIMO IH iz zaemalja koje obrazovanje i kulturu smatraju osnovom društvenog postojanja!
Za pamćenje je izjava Čerčila kada se razmatrao ratni budžet UK i kada je predloženo smanjenje budžeta za prosvetu i kulturu rekao je "A za šta se onda borimo ako ukinemo sredstva za kulturu?"
PROSVETA I KULTURA SU VAŽNIJE OD HLEBA!
Narodi (države) koje to ne shvate tonu u divljaštvo!!!

master

pre 9 godina

Jos ako komisiju cine kolege iz partije, ispitace se sigurno...Nadam se da ce doci vreme kada ce se osobe sa diplomama poput Megatrenda, Zecevica I slicnih kurseva, stideti da to pomenu... za sad od kursista do "reci" ne mozes da dodjes.

doktorske diplome na kilo

pre 9 godina

Znaci ti uopste ne proveris same profesore i univerzite kako rade vec im das akreditacije da proizvedu hiljade nekvalitenih diploma godisnje i onda ce nekakva komisija da dodje i ponisti sve te diplome? Stvarno bih voleo to da vidim! To je kao da napravis fabriku automobila koja ne moze ni postenog ficu da sklopi a onda formiras komisiju koja ceka na izlazu da proveri da jedino mercedesi silaze sa fabricke trake. Ovo nije nista drugo nego jos jedan perpetuum mobile naprdnjacke vlade.
Diplome su samo zavrsnica, ako je sve pre toga uradjeno kako treba, ni same diplome nece biti problem pa ce mentori i komisije za odbranu biti sasvim dovoljna kontrola. Drzava umesto sto zataskava aferu Index treba ozbilno da se bavi masovnom prodajom ispita i losem kvalitu studija. Da mi nismo postali ovoliko partokratsko drusto pa su diplome samo formalnost, sami studenti bi se borili da imaju sto je moguce bolje diplome.

Igla u plastu sena

pre 9 godina

Da li je nekome palo na um da u državi Srbiji postoji Ustavni sud? Ideja ministra, koji podržava peticiju ("... peticija je na mestu", on ocenio) - da će jedna komisija da proverava diplome sa svih univerziteta, na osnovu premene zakona o visokom školstvu, podrazumeva da se "novim zakonom" istovremeno ukine i autonomija univertziteta, deluje neozbiljno, demagoški i politikantski. Ne ide to tako, putem sekire i panja. Ako je bio cilj da se među mlade ljude unese panika i strah kako bi budući studenti upisivali SAMO državnjake, to je jalov šposao, ne može se protiv života, a koliko mesta ima na državnim i kakve uslove nude danas državni? Ko će to pristati na veliko i beskorisno bubanje iz debelih knjiga i padanje iz jednog predmeta devet puta za godinu? Gospodo državni profesori, dajte nam odgovor zašto je prolaznost na vašim državnim oko trideset odsto? Kažete da je to zbog neznja. Pa zašto studente niste naučili? Da li je tačno ovo što sam čitao, nedavno - ima profesora koji na faks dolaze jednom nedeljno i ostaju "ceo" sat?

Pero

pre 9 godina

U bar 50 komentara od kako je izbila afera sa Megatrendom sam procitao kako "isti profesori predaju na drzavnom i na privatnim falultetima." To jednostavno nije tacno. Ima vec 7-8 godina od kada su nastavnici sa drzavnog morali da se opredele na kom fakultetu ce predavati. Ja ne znam ni za jedan slucaj da je profesor izabrao privatni. Molim vas da objavite komentar.

Maki

pre 9 godina

Potreban nam je ozbiljan obrazovni sistem, koji treba reformisati i jednom za svagda napraviti reda u prosveti, koja se decenijama unistavala.

Mnogo otvorenih pitanja

pre 9 godina

A jel to vazi i za ove diplome koje su sada sumnjive, ili samo za one koje ce biti simnjive ubuduce?
Takodje, da li ce u komisiji biti profesori is Nisha koji se izvukose (gle cuda) u Aferi indeks?

Evita

pre 9 godina

OK, nesto kontam. Ali, ako imam saznanje da je XY, redovni prof. na XX drzavnom fakultetu, celu svoju karijeru sagradio na LA¯NOM podatku da je doktorirao u Poljskoj ( Dokazano: la¿), ako taj uziva o danas sve privilegije itd ( uz to, i optuzen u aferi INDEKS), da li ce i TO da se proverava, ili cemo, kao ovce, da punimo bud¿et da takvi quasi-naucnici i danas dobro zive? Dokaza imam viœe nego za Miću sa Megatrenda.Ali, niko do sada nije pokazao intersovanje. Samo, ja sam dobila otkaz.

abc

pre 9 godina

Pa dobro, OK, kada ce vise da proverava te diplome! Mislim, posto je ovo 3, 4 vest u kojoj citam da neka komisija hoce proveravati diplome... ajde danas, manje propagande, demagogije, blebetanja itd. a vise rada!

crni domino

pre 9 godina

Ostavi tu pricu sada. Ona se podrazumeva!
Stefanovicev doktorski rad mora proveriti nezavisna medjunarodna komisija i doneti odluku, jer niko vise ne veruje u institucije Srbije odkako je pocela sprdnja sa Tominom diplomom! U komisiju moraju biti ukljuceni i strani naucnici koji imaju dokaze o plagijatu Nebojsinog rada!
Uostalom ako drzava zeli u civilizovano drustvo EU, onda mora utvrditi u medjunarodno priznatim okvirima da li je rad plagijat ili nije.
Tacka!

Pera

pre 9 godina

E moj Verbicu, obrukao si se nacisto.

Po tebi, neko dodje i ukrade iz prodavnice, uhvate ga i pronadju mu ukradene stvari, a ti kazes: njega pustite na miru, ali od sada ko ukrade ima da bude kaznjen.


Imao si sansu da izadjes iz ovovg stetocinskog kruga, ali je nisi iskoristio. Ili si deo resenja problema ili si deo problema.


Za mene si isti kvalitet kao tvoj kolega Stefanovic.

dosta i previise je bilo

pre 9 godina

Obraazovanju se mora vratiti nekadasnji ugled koji je DS srozao dajuci sporne akreditacije i pretvarajuci diplome akademaca i predmet prodaje.

Miroslav

pre 9 godina

Samo da se neko ozbiljno uhvati posla i odvoji kukolj od žita.
U novija vremena kriteriji su očito niski, što za posledicu ima povećan broj doktora nauka.Takvi doktori nauka nisu nikome potrebni,od njih zajednica nema nikakve koristi a nauka i pogotovo.
Ovi sa zapada sigurno pažljivo prate naše nećkanje, da se obračunamo sa t.z. doktorima nauka i profesorima koji kradu tuđi intelektualni rad.
To bi moglo imati za posledicu,manje stipendija za naše naučnike,manje para za projekte.Štetu bi snosili oni pravi i pošteni naučnici, jer bi bili gurnuti na marginu nauke, zbog prevaranata sa kojima bi se država morala radikalno obračunati.
Da podsetim, opet i po ko zna koji put, na profesore medicinskog fakulteta iz Kragujevca koji su tuđi, već objavljen rad, ukrali i objavili kao svoj u medicinskom časopisu iz Novog Sada. I nikom ništa? Oni i dalje uče studente, dokle. To je pokazatelj da se kon nas isplati plagijatorstvo, jer sankcija nema.

Mile Tranzit

pre 9 godina

Odlično! Još da komisiju formira SNS i onda je borba za poštenje i pravu nauku dobijena. Kako je moguće da u današnje vreme državni doktori traže bilo kakvu komisiju koja bi isleđivale sve koji imaju diplome? Ako su hteli da preuzmu studente, koji sada idu na privatne, jer država nema para a državni ostaju bez školarina, trebalo je da ponude studentima nešto novo, a ne visoke školarine i studiranje od deset i više godina. Tim činom pokazali su da njihove akademske titule nisu nesumnjive. Neko će reći da će se isleđivati samo sumnjivi. Niste ni svesni koliko opasnu ideju podržavete. A ko je sumnjiv? Onaj, kaže ovaj ministar, na koga javnost ukaže. Ili politika? Neću više ni reči o ovome, za kraj: kad smo se vratili u kapitalizam, to je bilo neminovno, morali smo znati da će privatni univerziteti preuzeti većinu državnih, državni će se gasiti, ostaće samo oni koji su za državu i društvo neophodni (medicina, pravo, vojne i policijske akademije, elektrotehnika, građevina...), a filozofija, sociologija, novinarstvo, ekonomija, škole za glumce i modne kreatore, vajare, slikare... sve to ide na privatno. A nije normalno da država besplatno školuje nekoga a onda najbolji odu "vanka". Zar nije tako u najdemokratskijim i najrazvijenijim zemljama sveta? Ovolika masovna ljubav prema državnim fakultetima meni nije jasna. Veruje se u državu kao u pravoslavnu crkvu. Eto.

ponižavanje obrazovanja

pre 9 godina

Ministre,a Singidunum, Union- Čumetov,pa u kojoj državi ima da ubica,zločinac,gangset sicilijanskog karaktera - ima svoj Univerzitet,i Vi,g. Verbiću, mirno čutite. Sram Vas bilo. Okomili ste se na Megatrend, OK, zatvorite ga, pohapsite, proglasite sve studente sadađšnje i one koji su završili studije - neznalicama, lopovima...Ali, da kriminalac drži Unmiverzitet,a vi - zakopčali usta. I posle da neko veruje u ministartvo obrazovanja.- Najgore do sada ,jer ovaj "mindjušar", nema pojma ni gde se nalazi. Sada mu smeta i profesorka iz Kraljeva. To je beda,jad,čemer...Prosvetari, šta čekamo.

mile

pre 9 godina

kada skolski odbor ne radi svoj posao po zakonu nadlezan je ministar. clan 32. Cisto dase zna. Pa izvolite gospodine ministre postupite po zakonu.

Dragutin

pre 9 godina

To je prica za malu decu kao i uvek poostravamo kontrolu proveravamo a u stvari se radi o politickom progonu nekoga iz druge partije ili nekoga ko im je trn u oku.Svi vec uveliko govore o nasem cenjenom predsednku i zovu ga Toma diploma koja sila ce to da proveri.

fifi

pre 9 godina

E neka, konacno i to da se dovede u red!!Dosta je bilo stranackog zaposljavanja gde ljudi sa srednjim skolama i laznim diplomama rade u skoli a profesori sa fakuleteima su na birou!!Mora se ulagati u znanje i decu jer deca su nasa budućnost!!

A autonomija univerziteta?

pre 9 godina

Nisam siguran da su "komesije" dobro rešenje, a i nijedan zakon ne može se primenjivati retroaktivno. Ko će praviti "komesije"? Da li će "komesija", putem komesara, proveravati svaku ocenu, od osnovnih studija do doktorata? A osnovne i srednje škole? Svi studenti dolaze sa državnih škola. Sve ovo pokazuje da ministar nje dorastao ni temi ni "radnom mestu", njemu je neko rekao - menjaj zakone, daj "komesiju", i jedno pitanje - imali toga igde u svetu? Nema Gordijevih čvorova danas a ni Aleksandrovog mača, niti je nedorasli ministar Aristotelov učenik. Imam samo jednu muku: kako da ovo budu objavljeno, pošto nije u saglasnosti sa masovnom radnom akcijom. Kako to da se niko od uglednih pravnika ne izjašnjava, a barjaktari ili bajraktari (pravilno je i jedno i drugo) stižu sa ekonomije, sociologije, filozofije i politike. Ako bi ovaj zakon bio usvojen, kako niko ne pomišlja na to da se u jedno društvo uvodi na velika vrata sveopšta sumnnja, u sve i svakoga, ako uči školu?! Svako bezakonje mora na sud, sa dokazima, a ne na "nezavisnu komesiju", koja će, kao devojčura Ebigejl, u "Vešticama iz Salema", prstom pokazivatin na sumnjive, pod dekstvom inkvizitorskih nagona? Nijedna diploma neće biti sigurna dok je ne proveri "komesija"... Cccccccccccc... Nek' teče lava, dok nas ne podavi.

zlo i naopako

pre 9 godina

Bravo Srđane, napokon imamo stručnog vrednog i odlučnog ministra obrazovanja. Trebju nam moralni, civilizovani, ljudi sa vizijom u svim instancama društva, a to se postiže obrazovanjem na prvom mestu.

Miloš

pre 9 godina

Najzad da se i tako nešto desi. Godinama samo slušamo kako su neki diplomirali na nekim livadama, a i red je da se više ovoj priči o dipolmama stane na kraj na način da komisija pročešlja sve diplome posebno one koji rade u javnim službama i prestavljaju državu.

erazmo beogradski

pre 9 godina

Projekti su i do sada išli na medjunarodne recenzije, a što je po mišljenju mnogih naučnik - teška glupost, jer svoje nove/originalne ideje dajemo na uvid inostranoj konkurenciji, koja projekat može da oceni loše - i da zatim sama preuzme ideju i realizuje je... :(

zola

pre 9 godina

Buduci brucos@# pa upisi ali prvo pokazi znanje.Za mega trend ti netreba,necu da branim drzavne fakultete ali ono sto znam da je razlika u znanju ogromna.Ono sto je najvaznije za zemlju da nam je ministar policije ucinio nesto sto je krivicno delo ,plagijat diplome.On nije obican covek za koga niko nije cuo on treba da bude putokaz drugima i uzor a on falsifikator.Sumnja pada i na Tomu.Ceo drzavni vrh pod lupu pa onda opstinari pa leri itd ali prvo ministri.Dovedite doktore sa prestiznih svet.univerziteta oni ce to uraditi valjano.

nema

pre 9 godina

Lako za doktore i dipl. u Novom Sadu panika u gradskim preduzećima, neko je proneo glas da će se proveravati i srednjoškolske diplome.

lala najstariji

pre 9 godina

Ko ce da ispituje kvalitet diploma ? Oni koji za sebe prvo moraju da kazu da su ih kupili !!!Ljudi pa nema vise zanatlija, bravara, molera,sela prazna...zato sto je jeftinije, isplativije, kupiti fakultetsku diplomu menadzerai onda udri po drzavno-politickim zaposlenjima i parama.
JEDINI, DRASTICNI, LEK JE STAVITI NA LED SVE "PRIVATNE" DIPLOME. Predsednik bi mogao da da licni, pozitivan primer pocetka akcije.
Pa da vidis hoce li biti navale na upis u septembru na megatrendove i ostale... Dosta mi je ovih sto mi se u lice keze i hvale da polazu 3 ispita nedeljno a ja glupak bio presrecan, istim brojem u ispitnom roku

ukinite ŠO, dirktor pored obaveza i odgovornisti zaslužuje i veća ovlašćenja

pre 9 godina

Čini mi se da direktore izglasava kolektiv, a ne Školski odbor. Mislim da sam čitala da je za mesto direktora potreban veći broj glasova od broja članova školskog odbora. Školski odbor možda potvrđuje odluku kolektiva, ne verujem da bira direktore na osnovu njihove radne biografije. Bilo bi dobro da ministar proveri jesam li u pravu.

Пера (писар из Административног)

pre 9 godina

Лепо кажу људи,а коће бити чланови те комисије?Кадија те тужи кадија ти суди.Када би смели, прво би проверили дипломе ових својих 'кадрова'које су довели у јавна предузећа,али не да буду писари, него менаџери и директори са платама већим него што су их икада имали директори пре њих.Када провере прво њихове дипломе и претходно радно (не)искуство, онда да то обелодане.После тога, можемо даље.

Običan čovek, samouk

pre 9 godina

Opravdana je peticija, kaže ovaj, kojom se traži da se provere doktorati "koji se osporavaju u javnostri". Javnost osporava doktorate!? Gospodo akademci, i akademici, trgnete se, zaboga, ovo je nečuveno, ko ovako razmišlja i govori nije dostojan ni komentara čoveka koji nikada nije učio školu, nego je samouk, kao moja malenkost. Kad komisija bude udarila na neke od ovih što su potpisali peticiju, biće veselo.

Buduci Brucos

pre 9 godina

Dobro je, shvatio sam, Megatrend od danas ne valja, upisacu neki drugi fakultet na nekom drugom univerzitetu. Je l to pokusavate da nam kazete sve vreme jer nikako da cujem da su i ostali sumnjivi, vec samo da Mega ne valja, jedino je on sumnjiv, iako i on kao i drugi imaju akreditaciju, iako i na njemu kao i na ostalim nasim privatnim univerzitetima drze predavanja isti oni koji su zaposleni i na drzavnim fakultetima, ali se samo protiv njega vodi hajka u vreme upisnih rokova.

Profesor

pre 9 godina

A "nezavisne" Komisije ce ciniti partijski poslusnici, pa ce sve "visokoobrazovani" partijski funkcioeri imate "validne" diplome, a opoziciji sta se zalomi.
Univerzitet odgovara za svoje diplome i TO NIKO NE SME DA DIRA.
Proverite vi raznorazne univerzitete (i privatne i drzavne), pa ako su kvalitetni, diplome se ne smeju dovoditi u pitanje.

naucnik

pre 9 godina

Ovo je put ka oduzimanju autonomije Univerzitetu. U naucnim institutima taj proces je odavno zavrsen. Razne komisije ("partijski kadrovi"), uglavnom nedovoljno kompetentne, odlucuju o svemu.

Biljana

pre 9 godina

Prvo bi valjalo znati razloge zbog kojih je pofesorki urucen otkaz? Ako po normativima za predmet informatika nema pravo da predaje taj predmet niko, pa ni ministar licno, nema pravo da joj to dozvoli.

kazna

pre 9 godina

O cemu ovaj covek prica, pola skola u srbiji nemaju toalet, neke nemaju krov , nastavni plan i program je iz 76 godine a on se bavi kvazi doktoratima.

Petra

pre 9 godina

Dosli smo dovde jer ne radimo i ne resavamo probleme.
Kako jedan doktor nauka u svojoj biografiji pise gde je i koju osnovnu skolu, gimnaziju, magistraturu .... zavrsio a ne pise gde i kada je odbranio doktorsku disertaciju? Taj podatak se moze naci u spisku referenci mentora sa Megatetrenda!!!? Svaki naucnik bi tgrebalo da se ponosi svojim doktoratom, zar ne?

bot buster

pre 9 godina

Ovo mi deluje kao još jedno odlaganje, kao novi zakon mora da se donese, pa da se formira komisija itd. Mora se delovati odmah, prva stavka doktorat Nebojše Stefanovića !!!

ja

pre 9 godina

hahaha,gde će naći nekompromitovane ovde? One koji su nešto vredeli, oterani su...godinama već caruju ovakvi sa Megatrenda. Šta mislite, kako i zašto MT godinama radi? Sve je smejurija, bacanje peska u oči javnosti.

POLIGRAF

pre 9 godina

Bilo bi dobro da se prvo diplome komisije provere i njihov rad, a zatim počne provera po spisku peticije da vidimo ko je od 1993 pošteno završio i dao dr i mr rad bez plagijata i po znanju .

Gradjanin

pre 9 godina

Bas bih voleo kada bi priznati strucnjaci iz inostranstva izvrsili proveru kvaliteta i proveru naucnog doprinosa doktorskih disertacija svih nasih profesora iz oblasti drustvenih nauka, da vidim postojili jedan koji ne bi prepoznao svoje knjige koje su kroz mozaicki plagijat zavrsile u njihovim doktoratima.

sasar

pre 9 godina

Da bi predavao muzičko ili likovno u OŠ moraš da imaš završenu akademiju, ali da bi bio načelnik u komunalnoj policiji, direktor javnog preduzeća i sl. dovoljan je dopisni fakultet (Blace, Banja Luka) i partijska knjižica.
Pune su opštine i policija ljudi sa pravnim i mega fakultetima završenim u roku (a ljudi bili istovremeno i u radnom odnosu). Znam nekoliko sekretara i matičara koji su završili samo tri razreda srednje škole (poljoprivredne, tekstilne i sl.), a posle nekoliko godina položili vanredno i četvrti srednje pa laganica fax i odmah posao. To ti ispitaj ministre!

svasta

pre 9 godina

Skolski odbori samo biraju direktore, direktori su ti koji zaposljavaju i otpustaju radnike (zato i ima toliko prekobrojnih, posebno u nenastavnom osoblju)

pera

pre 9 godina

Podjite po Komunalnoj policiji Beograda,da vidite sprdnju tek tamo!Tamo ljudima sa državnim fakultetima komanduju zevzeci koji ni mehatrend nemaju,nego diplome iz raznih sela i varošica,tzv isturena odeljenja,al vezu imaju!

pera

pre 9 godina

Podjite po Komunalnoj policiji Beograda,da vidite sprdnju tek tamo!Tamo ljudima sa državnim fakultetima komanduju zevzeci koji ni mehatrend nemaju,nego diplome iz raznih sela i varošica,tzv isturena odeljenja,al vezu imaju!

bot buster

pre 9 godina

Ovo mi deluje kao još jedno odlaganje, kao novi zakon mora da se donese, pa da se formira komisija itd. Mora se delovati odmah, prva stavka doktorat Nebojše Stefanovića !!!

sasar

pre 9 godina

Da bi predavao muzičko ili likovno u OŠ moraš da imaš završenu akademiju, ali da bi bio načelnik u komunalnoj policiji, direktor javnog preduzeća i sl. dovoljan je dopisni fakultet (Blace, Banja Luka) i partijska knjižica.
Pune su opštine i policija ljudi sa pravnim i mega fakultetima završenim u roku (a ljudi bili istovremeno i u radnom odnosu). Znam nekoliko sekretara i matičara koji su završili samo tri razreda srednje škole (poljoprivredne, tekstilne i sl.), a posle nekoliko godina položili vanredno i četvrti srednje pa laganica fax i odmah posao. To ti ispitaj ministre!

Gradjanin

pre 9 godina

Bas bih voleo kada bi priznati strucnjaci iz inostranstva izvrsili proveru kvaliteta i proveru naucnog doprinosa doktorskih disertacija svih nasih profesora iz oblasti drustvenih nauka, da vidim postojili jedan koji ne bi prepoznao svoje knjige koje su kroz mozaicki plagijat zavrsile u njihovim doktoratima.

Petra

pre 9 godina

Dosli smo dovde jer ne radimo i ne resavamo probleme.
Kako jedan doktor nauka u svojoj biografiji pise gde je i koju osnovnu skolu, gimnaziju, magistraturu .... zavrsio a ne pise gde i kada je odbranio doktorsku disertaciju? Taj podatak se moze naci u spisku referenci mentora sa Megatetrenda!!!? Svaki naucnik bi tgrebalo da se ponosi svojim doktoratom, zar ne?

nema

pre 9 godina

Lako za doktore i dipl. u Novom Sadu panika u gradskim preduzećima, neko je proneo glas da će se proveravati i srednjoškolske diplome.

ja

pre 9 godina

hahaha,gde će naći nekompromitovane ovde? One koji su nešto vredeli, oterani su...godinama već caruju ovakvi sa Megatrenda. Šta mislite, kako i zašto MT godinama radi? Sve je smejurija, bacanje peska u oči javnosti.

Profesor

pre 9 godina

A "nezavisne" Komisije ce ciniti partijski poslusnici, pa ce sve "visokoobrazovani" partijski funkcioeri imate "validne" diplome, a opoziciji sta se zalomi.
Univerzitet odgovara za svoje diplome i TO NIKO NE SME DA DIRA.
Proverite vi raznorazne univerzitete (i privatne i drzavne), pa ako su kvalitetni, diplome se ne smeju dovoditi u pitanje.

Evita

pre 9 godina

OK, nesto kontam. Ali, ako imam saznanje da je XY, redovni prof. na XX drzavnom fakultetu, celu svoju karijeru sagradio na LA¯NOM podatku da je doktorirao u Poljskoj ( Dokazano: la¿), ako taj uziva o danas sve privilegije itd ( uz to, i optuzen u aferi INDEKS), da li ce i TO da se proverava, ili cemo, kao ovce, da punimo bud¿et da takvi quasi-naucnici i danas dobro zive? Dokaza imam viœe nego za Miću sa Megatrenda.Ali, niko do sada nije pokazao intersovanje. Samo, ja sam dobila otkaz.

mile

pre 9 godina

kada skolski odbor ne radi svoj posao po zakonu nadlezan je ministar. clan 32. Cisto dase zna. Pa izvolite gospodine ministre postupite po zakonu.

Buduci Brucos

pre 9 godina

Dobro je, shvatio sam, Megatrend od danas ne valja, upisacu neki drugi fakultet na nekom drugom univerzitetu. Je l to pokusavate da nam kazete sve vreme jer nikako da cujem da su i ostali sumnjivi, vec samo da Mega ne valja, jedino je on sumnjiv, iako i on kao i drugi imaju akreditaciju, iako i na njemu kao i na ostalim nasim privatnim univerzitetima drze predavanja isti oni koji su zaposleni i na drzavnim fakultetima, ali se samo protiv njega vodi hajka u vreme upisnih rokova.

ponižavanje obrazovanja

pre 9 godina

Ministre,a Singidunum, Union- Čumetov,pa u kojoj državi ima da ubica,zločinac,gangset sicilijanskog karaktera - ima svoj Univerzitet,i Vi,g. Verbiću, mirno čutite. Sram Vas bilo. Okomili ste se na Megatrend, OK, zatvorite ga, pohapsite, proglasite sve studente sadađšnje i one koji su završili studije - neznalicama, lopovima...Ali, da kriminalac drži Unmiverzitet,a vi - zakopčali usta. I posle da neko veruje u ministartvo obrazovanja.- Najgore do sada ,jer ovaj "mindjušar", nema pojma ni gde se nalazi. Sada mu smeta i profesorka iz Kraljeva. To je beda,jad,čemer...Prosvetari, šta čekamo.

POLIGRAF

pre 9 godina

Bilo bi dobro da se prvo diplome komisije provere i njihov rad, a zatim počne provera po spisku peticije da vidimo ko je od 1993 pošteno završio i dao dr i mr rad bez plagijata i po znanju .

naucnik

pre 9 godina

Ovo je put ka oduzimanju autonomije Univerzitetu. U naucnim institutima taj proces je odavno zavrsen. Razne komisije ("partijski kadrovi"), uglavnom nedovoljno kompetentne, odlucuju o svemu.

svasta

pre 9 godina

Skolski odbori samo biraju direktore, direktori su ti koji zaposljavaju i otpustaju radnike (zato i ima toliko prekobrojnih, posebno u nenastavnom osoblju)

lala najstariji

pre 9 godina

Ko ce da ispituje kvalitet diploma ? Oni koji za sebe prvo moraju da kazu da su ih kupili !!!Ljudi pa nema vise zanatlija, bravara, molera,sela prazna...zato sto je jeftinije, isplativije, kupiti fakultetsku diplomu menadzerai onda udri po drzavno-politickim zaposlenjima i parama.
JEDINI, DRASTICNI, LEK JE STAVITI NA LED SVE "PRIVATNE" DIPLOME. Predsednik bi mogao da da licni, pozitivan primer pocetka akcije.
Pa da vidis hoce li biti navale na upis u septembru na megatrendove i ostale... Dosta mi je ovih sto mi se u lice keze i hvale da polazu 3 ispita nedeljno a ja glupak bio presrecan, istim brojem u ispitnom roku

crni domino

pre 9 godina

Ostavi tu pricu sada. Ona se podrazumeva!
Stefanovicev doktorski rad mora proveriti nezavisna medjunarodna komisija i doneti odluku, jer niko vise ne veruje u institucije Srbije odkako je pocela sprdnja sa Tominom diplomom! U komisiju moraju biti ukljuceni i strani naucnici koji imaju dokaze o plagijatu Nebojsinog rada!
Uostalom ako drzava zeli u civilizovano drustvo EU, onda mora utvrditi u medjunarodno priznatim okvirima da li je rad plagijat ili nije.
Tacka!

abc

pre 9 godina

Pa dobro, OK, kada ce vise da proverava te diplome! Mislim, posto je ovo 3, 4 vest u kojoj citam da neka komisija hoce proveravati diplome... ajde danas, manje propagande, demagogije, blebetanja itd. a vise rada!

Miloš

pre 9 godina

Najzad da se i tako nešto desi. Godinama samo slušamo kako su neki diplomirali na nekim livadama, a i red je da se više ovoj priči o dipolmama stane na kraj na način da komisija pročešlja sve diplome posebno one koji rade u javnim službama i prestavljaju državu.

A autonomija univerziteta?

pre 9 godina

Nisam siguran da su "komesije" dobro rešenje, a i nijedan zakon ne može se primenjivati retroaktivno. Ko će praviti "komesije"? Da li će "komesija", putem komesara, proveravati svaku ocenu, od osnovnih studija do doktorata? A osnovne i srednje škole? Svi studenti dolaze sa državnih škola. Sve ovo pokazuje da ministar nje dorastao ni temi ni "radnom mestu", njemu je neko rekao - menjaj zakone, daj "komesiju", i jedno pitanje - imali toga igde u svetu? Nema Gordijevih čvorova danas a ni Aleksandrovog mača, niti je nedorasli ministar Aristotelov učenik. Imam samo jednu muku: kako da ovo budu objavljeno, pošto nije u saglasnosti sa masovnom radnom akcijom. Kako to da se niko od uglednih pravnika ne izjašnjava, a barjaktari ili bajraktari (pravilno je i jedno i drugo) stižu sa ekonomije, sociologije, filozofije i politike. Ako bi ovaj zakon bio usvojen, kako niko ne pomišlja na to da se u jedno društvo uvodi na velika vrata sveopšta sumnnja, u sve i svakoga, ako uči školu?! Svako bezakonje mora na sud, sa dokazima, a ne na "nezavisnu komesiju", koja će, kao devojčura Ebigejl, u "Vešticama iz Salema", prstom pokazivatin na sumnjive, pod dekstvom inkvizitorskih nagona? Nijedna diploma neće biti sigurna dok je ne proveri "komesija"... Cccccccccccc... Nek' teče lava, dok nas ne podavi.

Biljana

pre 9 godina

Prvo bi valjalo znati razloge zbog kojih je pofesorki urucen otkaz? Ako po normativima za predmet informatika nema pravo da predaje taj predmet niko, pa ni ministar licno, nema pravo da joj to dozvoli.

kazna

pre 9 godina

O cemu ovaj covek prica, pola skola u srbiji nemaju toalet, neke nemaju krov , nastavni plan i program je iz 76 godine a on se bavi kvazi doktoratima.

Mnogo otvorenih pitanja

pre 9 godina

A jel to vazi i za ove diplome koje su sada sumnjive, ili samo za one koje ce biti simnjive ubuduce?
Takodje, da li ce u komisiji biti profesori is Nisha koji se izvukose (gle cuda) u Aferi indeks?

Miroslav

pre 9 godina

Samo da se neko ozbiljno uhvati posla i odvoji kukolj od žita.
U novija vremena kriteriji su očito niski, što za posledicu ima povećan broj doktora nauka.Takvi doktori nauka nisu nikome potrebni,od njih zajednica nema nikakve koristi a nauka i pogotovo.
Ovi sa zapada sigurno pažljivo prate naše nećkanje, da se obračunamo sa t.z. doktorima nauka i profesorima koji kradu tuđi intelektualni rad.
To bi moglo imati za posledicu,manje stipendija za naše naučnike,manje para za projekte.Štetu bi snosili oni pravi i pošteni naučnici, jer bi bili gurnuti na marginu nauke, zbog prevaranata sa kojima bi se država morala radikalno obračunati.
Da podsetim, opet i po ko zna koji put, na profesore medicinskog fakulteta iz Kragujevca koji su tuđi, već objavljen rad, ukrali i objavili kao svoj u medicinskom časopisu iz Novog Sada. I nikom ništa? Oni i dalje uče studente, dokle. To je pokazatelj da se kon nas isplati plagijatorstvo, jer sankcija nema.

Pera

pre 9 godina

E moj Verbicu, obrukao si se nacisto.

Po tebi, neko dodje i ukrade iz prodavnice, uhvate ga i pronadju mu ukradene stvari, a ti kazes: njega pustite na miru, ali od sada ko ukrade ima da bude kaznjen.


Imao si sansu da izadjes iz ovovg stetocinskog kruga, ali je nisi iskoristio. Ili si deo resenja problema ili si deo problema.


Za mene si isti kvalitet kao tvoj kolega Stefanovic.

zola

pre 9 godina

Buduci brucos@# pa upisi ali prvo pokazi znanje.Za mega trend ti netreba,necu da branim drzavne fakultete ali ono sto znam da je razlika u znanju ogromna.Ono sto je najvaznije za zemlju da nam je ministar policije ucinio nesto sto je krivicno delo ,plagijat diplome.On nije obican covek za koga niko nije cuo on treba da bude putokaz drugima i uzor a on falsifikator.Sumnja pada i na Tomu.Ceo drzavni vrh pod lupu pa onda opstinari pa leri itd ali prvo ministri.Dovedite doktore sa prestiznih svet.univerziteta oni ce to uraditi valjano.

Običan čovek, samouk

pre 9 godina

Opravdana je peticija, kaže ovaj, kojom se traži da se provere doktorati "koji se osporavaju u javnostri". Javnost osporava doktorate!? Gospodo akademci, i akademici, trgnete se, zaboga, ovo je nečuveno, ko ovako razmišlja i govori nije dostojan ni komentara čoveka koji nikada nije učio školu, nego je samouk, kao moja malenkost. Kad komisija bude udarila na neke od ovih što su potpisali peticiju, biće veselo.

doktorske diplome na kilo

pre 9 godina

Znaci ti uopste ne proveris same profesore i univerzite kako rade vec im das akreditacije da proizvedu hiljade nekvalitenih diploma godisnje i onda ce nekakva komisija da dodje i ponisti sve te diplome? Stvarno bih voleo to da vidim! To je kao da napravis fabriku automobila koja ne moze ni postenog ficu da sklopi a onda formiras komisiju koja ceka na izlazu da proveri da jedino mercedesi silaze sa fabricke trake. Ovo nije nista drugo nego jos jedan perpetuum mobile naprdnjacke vlade.
Diplome su samo zavrsnica, ako je sve pre toga uradjeno kako treba, ni same diplome nece biti problem pa ce mentori i komisije za odbranu biti sasvim dovoljna kontrola. Drzava umesto sto zataskava aferu Index treba ozbilno da se bavi masovnom prodajom ispita i losem kvalitu studija. Da mi nismo postali ovoliko partokratsko drusto pa su diplome samo formalnost, sami studenti bi se borili da imaju sto je moguce bolje diplome.

Пера (писар из Административног)

pre 9 godina

Лепо кажу људи,а коће бити чланови те комисије?Кадија те тужи кадија ти суди.Када би смели, прво би проверили дипломе ових својих 'кадрова'које су довели у јавна предузећа,али не да буду писари, него менаџери и директори са платама већим него што су их икада имали директори пре њих.Када провере прво њихове дипломе и претходно радно (не)искуство, онда да то обелодане.После тога, можемо даље.

Pero

pre 9 godina

U bar 50 komentara od kako je izbila afera sa Megatrendom sam procitao kako "isti profesori predaju na drzavnom i na privatnim falultetima." To jednostavno nije tacno. Ima vec 7-8 godina od kada su nastavnici sa drzavnog morali da se opredele na kom fakultetu ce predavati. Ja ne znam ni za jedan slucaj da je profesor izabrao privatni. Molim vas da objavite komentar.

master

pre 9 godina

Jos ako komisiju cine kolege iz partije, ispitace se sigurno...Nadam se da ce doci vreme kada ce se osobe sa diplomama poput Megatrenda, Zecevica I slicnih kurseva, stideti da to pomenu... za sad od kursista do "reci" ne mozes da dodjes.

ukinite ŠO, dirktor pored obaveza i odgovornisti zaslužuje i veća ovlašćenja

pre 9 godina

Čini mi se da direktore izglasava kolektiv, a ne Školski odbor. Mislim da sam čitala da je za mesto direktora potreban veći broj glasova od broja članova školskog odbora. Školski odbor možda potvrđuje odluku kolektiva, ne verujem da bira direktore na osnovu njihove radne biografije. Bilo bi dobro da ministar proveri jesam li u pravu.

Dragutin

pre 9 godina

To je prica za malu decu kao i uvek poostravamo kontrolu proveravamo a u stvari se radi o politickom progonu nekoga iz druge partije ili nekoga ko im je trn u oku.Svi vec uveliko govore o nasem cenjenom predsednku i zovu ga Toma diploma koja sila ce to da proveri.

dosta i previise je bilo

pre 9 godina

Obraazovanju se mora vratiti nekadasnji ugled koji je DS srozao dajuci sporne akreditacije i pretvarajuci diplome akademaca i predmet prodaje.

zlo i naopako

pre 9 godina

Bravo Srđane, napokon imamo stručnog vrednog i odlučnog ministra obrazovanja. Trebju nam moralni, civilizovani, ljudi sa vizijom u svim instancama društva, a to se postiže obrazovanjem na prvom mestu.

Mile Tranzit

pre 9 godina

Odlično! Još da komisiju formira SNS i onda je borba za poštenje i pravu nauku dobijena. Kako je moguće da u današnje vreme državni doktori traže bilo kakvu komisiju koja bi isleđivale sve koji imaju diplome? Ako su hteli da preuzmu studente, koji sada idu na privatne, jer država nema para a državni ostaju bez školarina, trebalo je da ponude studentima nešto novo, a ne visoke školarine i studiranje od deset i više godina. Tim činom pokazali su da njihove akademske titule nisu nesumnjive. Neko će reći da će se isleđivati samo sumnjivi. Niste ni svesni koliko opasnu ideju podržavete. A ko je sumnjiv? Onaj, kaže ovaj ministar, na koga javnost ukaže. Ili politika? Neću više ni reči o ovome, za kraj: kad smo se vratili u kapitalizam, to je bilo neminovno, morali smo znati da će privatni univerziteti preuzeti većinu državnih, državni će se gasiti, ostaće samo oni koji su za državu i društvo neophodni (medicina, pravo, vojne i policijske akademije, elektrotehnika, građevina...), a filozofija, sociologija, novinarstvo, ekonomija, škole za glumce i modne kreatore, vajare, slikare... sve to ide na privatno. A nije normalno da država besplatno školuje nekoga a onda najbolji odu "vanka". Zar nije tako u najdemokratskijim i najrazvijenijim zemljama sveta? Ovolika masovna ljubav prema državnim fakultetima meni nije jasna. Veruje se u državu kao u pravoslavnu crkvu. Eto.

Đorđe

pre 9 godina

Traženje i nalaženje krivca za stanje školstva ne rešava
problem. Usmeriti pažnju na samo politički motiv urušavanja
je kontraproduktivan proces i vodi ka ne nalaženju rešenja za ozdravljenje ovakvog katastrofalnog stanja prosvete.
Uspostaviti SISTEM po ugledu na druge koji svoje školstvo
razvijaju već 1000 godina, dograđujući ga i usavršavajući a ne popdešavati ga prema snazi ove ili one političke opcije.
OBRAZOVANJE JE JAKO OZBILJNA I ZNAČAJNA STVAR DA BI SE
PREPUSTILO POLITIČARIMA!
Ako nemamo svoje stručne i nezavisne UVEZIMO IH iz zaemalja koje obrazovanje i kulturu smatraju osnovom društvenog postojanja!
Za pamćenje je izjava Čerčila kada se razmatrao ratni budžet UK i kada je predloženo smanjenje budžeta za prosvetu i kulturu rekao je "A za šta se onda borimo ako ukinemo sredstva za kulturu?"
PROSVETA I KULTURA SU VAŽNIJE OD HLEBA!
Narodi (države) koje to ne shvate tonu u divljaštvo!!!

Maki

pre 9 godina

Potreban nam je ozbiljan obrazovni sistem, koji treba reformisati i jednom za svagda napraviti reda u prosveti, koja se decenijama unistavala.

Igla u plastu sena

pre 9 godina

Da li je nekome palo na um da u državi Srbiji postoji Ustavni sud? Ideja ministra, koji podržava peticiju ("... peticija je na mestu", on ocenio) - da će jedna komisija da proverava diplome sa svih univerziteta, na osnovu premene zakona o visokom školstvu, podrazumeva da se "novim zakonom" istovremeno ukine i autonomija univertziteta, deluje neozbiljno, demagoški i politikantski. Ne ide to tako, putem sekire i panja. Ako je bio cilj da se među mlade ljude unese panika i strah kako bi budući studenti upisivali SAMO državnjake, to je jalov šposao, ne može se protiv života, a koliko mesta ima na državnim i kakve uslove nude danas državni? Ko će to pristati na veliko i beskorisno bubanje iz debelih knjiga i padanje iz jednog predmeta devet puta za godinu? Gospodo državni profesori, dajte nam odgovor zašto je prolaznost na vašim državnim oko trideset odsto? Kažete da je to zbog neznja. Pa zašto studente niste naučili? Da li je tačno ovo što sam čitao, nedavno - ima profesora koji na faks dolaze jednom nedeljno i ostaju "ceo" sat?

Majka studenta

pre 9 godina

@(Pero, 24. jun 2014 15:46)
Rade profesori itekako na vise mesta. I to po isturenim odeljenjima sirom Srbije i tezgare po Republici Srpskoj i Crnoj Gori, naveliko i nasiroko. Zato ih u Beogradu nema ni na vezbanjima ni na predavanjima i zato se ispiti drze subotom u nedeljom, a ponekad i kasno nocu. Proverite spiskove profesora na fakultetima u Bijeljini, Niksicu, Banja Luci, Podgorici, Baru, Foci i gde god postoje fakulteti i fakultetici i videcete da sam u pravu. Inace, poruka ministru: sprovedite Vi kontrolu kvaliteta nastave i rada zaposlenih , kako na privatnim, tako i na drzavnim fakultetima, pa necete imati potrebe da osnivate komisiju za proveru diploma. Ko ce nama da garantuje da nasa deca dobijaju pravo obrazovanje tokom studiranja, ako nikakva kontrola kvaliteta ne postoji tokom nastave? Pa dokle smo stigli: ponos i dika drzavnih univerziteta mala prolaznost na ispitima. Pa u normalnim skolskim sistemima profesori obrazlazu zasto su oborili nekog studenta, ako je pohadjao nastavu, polagao kolokvijume, pisao radove i odslusao ceo kurs. Samo ovde nastavni kadar ne snosi svoj deo odgovornosti za malu prolaznost, nego je to potvrda kvaliteta.

fifi

pre 9 godina

E neka, konacno i to da se dovede u red!!Dosta je bilo stranackog zaposljavanja gde ljudi sa srednjim skolama i laznim diplomama rade u skoli a profesori sa fakuleteima su na birou!!Mora se ulagati u znanje i decu jer deca su nasa budućnost!!

erazmo beogradski

pre 9 godina

Projekti su i do sada išli na medjunarodne recenzije, a što je po mišljenju mnogih naučnik - teška glupost, jer svoje nove/originalne ideje dajemo na uvid inostranoj konkurenciji, koja projekat može da oceni loše - i da zatim sama preuzme ideju i realizuje je... :(

nnn

pre 9 godina

U bar 50 komentara od kako je izbila afera sa Megatrendom sam procitao kako "isti profesori predaju na drzavnom i na privatnim falultetima." To jednostavno nije tacno. Ima vec 7-8 godina od kada su nastavnici sa drzavnog morali da se opredele na kom fakultetu ce predavati. Ja ne znam ni za jedan slucaj da je profesor izabrao privatni. Molim vas da objavite komentar.
(Pero, 24. jun 2014 15:46)

Moguće da je tako, mada je plata profesora na Megatrendu veća nego na državnim falultima. Međutim, po zakonu univerzitetski profesor mora imati zvanje magistra ili doktora nauka. Ogromna većina profesora na Megatrendu je ta zvanja dobila na državnim fakultetima.Ako su ti profesori tolike korumpirane neznalice i nesposobnjakovići, onda je čitav školski sistem kroz koji su prošli truo.

Vlasta

pre 9 godina

Provera diploma je neophodna i smatram da je Ministar Verbić dobro odlučio. Kvalitet ka kojem stremimo imaće šanse i da se ostvari. Ali smatram da kontrola mora da počne mnogo ranije, još na nivou srednjeg obrazovanja.Jedino tako, ako počnemo dovoljno rano,možemo da nametnemo kriterijume.

Marija

pre 9 godina

Ministre,hoce li ova zena preziveti strajk gladju?Ona Vas ceka,samo da je saslusate,da li je toliko tesko,makar je cuti na telefon?

kazna

pre 9 godina

O cemu ovaj covek prica, pola skola u srbiji nemaju toalet, neke nemaju krov , nastavni plan i program je iz 76 godine a on se bavi kvazi doktoratima.

zlo i naopako

pre 9 godina

Bravo Srđane, napokon imamo stručnog vrednog i odlučnog ministra obrazovanja. Trebju nam moralni, civilizovani, ljudi sa vizijom u svim instancama društva, a to se postiže obrazovanjem na prvom mestu.

dosta i previise je bilo

pre 9 godina

Obraazovanju se mora vratiti nekadasnji ugled koji je DS srozao dajuci sporne akreditacije i pretvarajuci diplome akademaca i predmet prodaje.

erazmo beogradski

pre 9 godina

Projekti su i do sada išli na medjunarodne recenzije, a što je po mišljenju mnogih naučnik - teška glupost, jer svoje nove/originalne ideje dajemo na uvid inostranoj konkurenciji, koja projekat može da oceni loše - i da zatim sama preuzme ideju i realizuje je... :(

Buduci Brucos

pre 9 godina

Dobro je, shvatio sam, Megatrend od danas ne valja, upisacu neki drugi fakultet na nekom drugom univerzitetu. Je l to pokusavate da nam kazete sve vreme jer nikako da cujem da su i ostali sumnjivi, vec samo da Mega ne valja, jedino je on sumnjiv, iako i on kao i drugi imaju akreditaciju, iako i na njemu kao i na ostalim nasim privatnim univerzitetima drze predavanja isti oni koji su zaposleni i na drzavnim fakultetima, ali se samo protiv njega vodi hajka u vreme upisnih rokova.

ponižavanje obrazovanja

pre 9 godina

Ministre,a Singidunum, Union- Čumetov,pa u kojoj državi ima da ubica,zločinac,gangset sicilijanskog karaktera - ima svoj Univerzitet,i Vi,g. Verbiću, mirno čutite. Sram Vas bilo. Okomili ste se na Megatrend, OK, zatvorite ga, pohapsite, proglasite sve studente sadađšnje i one koji su završili studije - neznalicama, lopovima...Ali, da kriminalac drži Unmiverzitet,a vi - zakopčali usta. I posle da neko veruje u ministartvo obrazovanja.- Najgore do sada ,jer ovaj "mindjušar", nema pojma ni gde se nalazi. Sada mu smeta i profesorka iz Kraljeva. To je beda,jad,čemer...Prosvetari, šta čekamo.

Igla u plastu sena

pre 9 godina

Da li je nekome palo na um da u državi Srbiji postoji Ustavni sud? Ideja ministra, koji podržava peticiju ("... peticija je na mestu", on ocenio) - da će jedna komisija da proverava diplome sa svih univerziteta, na osnovu premene zakona o visokom školstvu, podrazumeva da se "novim zakonom" istovremeno ukine i autonomija univertziteta, deluje neozbiljno, demagoški i politikantski. Ne ide to tako, putem sekire i panja. Ako je bio cilj da se među mlade ljude unese panika i strah kako bi budući studenti upisivali SAMO državnjake, to je jalov šposao, ne može se protiv života, a koliko mesta ima na državnim i kakve uslove nude danas državni? Ko će to pristati na veliko i beskorisno bubanje iz debelih knjiga i padanje iz jednog predmeta devet puta za godinu? Gospodo državni profesori, dajte nam odgovor zašto je prolaznost na vašim državnim oko trideset odsto? Kažete da je to zbog neznja. Pa zašto studente niste naučili? Da li je tačno ovo što sam čitao, nedavno - ima profesora koji na faks dolaze jednom nedeljno i ostaju "ceo" sat?

naucnik

pre 9 godina

Ovo je put ka oduzimanju autonomije Univerzitetu. U naucnim institutima taj proces je odavno zavrsen. Razne komisije ("partijski kadrovi"), uglavnom nedovoljno kompetentne, odlucuju o svemu.

ja

pre 9 godina

hahaha,gde će naći nekompromitovane ovde? One koji su nešto vredeli, oterani su...godinama već caruju ovakvi sa Megatrenda. Šta mislite, kako i zašto MT godinama radi? Sve je smejurija, bacanje peska u oči javnosti.

crni domino

pre 9 godina

Ostavi tu pricu sada. Ona se podrazumeva!
Stefanovicev doktorski rad mora proveriti nezavisna medjunarodna komisija i doneti odluku, jer niko vise ne veruje u institucije Srbije odkako je pocela sprdnja sa Tominom diplomom! U komisiju moraju biti ukljuceni i strani naucnici koji imaju dokaze o plagijatu Nebojsinog rada!
Uostalom ako drzava zeli u civilizovano drustvo EU, onda mora utvrditi u medjunarodno priznatim okvirima da li je rad plagijat ili nije.
Tacka!

bot buster

pre 9 godina

Ovo mi deluje kao još jedno odlaganje, kao novi zakon mora da se donese, pa da se formira komisija itd. Mora se delovati odmah, prva stavka doktorat Nebojše Stefanovića !!!

fifi

pre 9 godina

E neka, konacno i to da se dovede u red!!Dosta je bilo stranackog zaposljavanja gde ljudi sa srednjim skolama i laznim diplomama rade u skoli a profesori sa fakuleteima su na birou!!Mora se ulagati u znanje i decu jer deca su nasa budućnost!!

zola

pre 9 godina

Buduci brucos@# pa upisi ali prvo pokazi znanje.Za mega trend ti netreba,necu da branim drzavne fakultete ali ono sto znam da je razlika u znanju ogromna.Ono sto je najvaznije za zemlju da nam je ministar policije ucinio nesto sto je krivicno delo ,plagijat diplome.On nije obican covek za koga niko nije cuo on treba da bude putokaz drugima i uzor a on falsifikator.Sumnja pada i na Tomu.Ceo drzavni vrh pod lupu pa onda opstinari pa leri itd ali prvo ministri.Dovedite doktore sa prestiznih svet.univerziteta oni ce to uraditi valjano.

lala najstariji

pre 9 godina

Ko ce da ispituje kvalitet diploma ? Oni koji za sebe prvo moraju da kazu da su ih kupili !!!Ljudi pa nema vise zanatlija, bravara, molera,sela prazna...zato sto je jeftinije, isplativije, kupiti fakultetsku diplomu menadzerai onda udri po drzavno-politickim zaposlenjima i parama.
JEDINI, DRASTICNI, LEK JE STAVITI NA LED SVE "PRIVATNE" DIPLOME. Predsednik bi mogao da da licni, pozitivan primer pocetka akcije.
Pa da vidis hoce li biti navale na upis u septembru na megatrendove i ostale... Dosta mi je ovih sto mi se u lice keze i hvale da polazu 3 ispita nedeljno a ja glupak bio presrecan, istim brojem u ispitnom roku

nema

pre 9 godina

Lako za doktore i dipl. u Novom Sadu panika u gradskim preduzećima, neko je proneo glas da će se proveravati i srednjoškolske diplome.

Dragutin

pre 9 godina

To je prica za malu decu kao i uvek poostravamo kontrolu proveravamo a u stvari se radi o politickom progonu nekoga iz druge partije ili nekoga ko im je trn u oku.Svi vec uveliko govore o nasem cenjenom predsednku i zovu ga Toma diploma koja sila ce to da proveri.

Pero

pre 9 godina

U bar 50 komentara od kako je izbila afera sa Megatrendom sam procitao kako "isti profesori predaju na drzavnom i na privatnim falultetima." To jednostavno nije tacno. Ima vec 7-8 godina od kada su nastavnici sa drzavnog morali da se opredele na kom fakultetu ce predavati. Ja ne znam ni za jedan slucaj da je profesor izabrao privatni. Molim vas da objavite komentar.

A autonomija univerziteta?

pre 9 godina

Nisam siguran da su "komesije" dobro rešenje, a i nijedan zakon ne može se primenjivati retroaktivno. Ko će praviti "komesije"? Da li će "komesija", putem komesara, proveravati svaku ocenu, od osnovnih studija do doktorata? A osnovne i srednje škole? Svi studenti dolaze sa državnih škola. Sve ovo pokazuje da ministar nje dorastao ni temi ni "radnom mestu", njemu je neko rekao - menjaj zakone, daj "komesiju", i jedno pitanje - imali toga igde u svetu? Nema Gordijevih čvorova danas a ni Aleksandrovog mača, niti je nedorasli ministar Aristotelov učenik. Imam samo jednu muku: kako da ovo budu objavljeno, pošto nije u saglasnosti sa masovnom radnom akcijom. Kako to da se niko od uglednih pravnika ne izjašnjava, a barjaktari ili bajraktari (pravilno je i jedno i drugo) stižu sa ekonomije, sociologije, filozofije i politike. Ako bi ovaj zakon bio usvojen, kako niko ne pomišlja na to da se u jedno društvo uvodi na velika vrata sveopšta sumnnja, u sve i svakoga, ako uči školu?! Svako bezakonje mora na sud, sa dokazima, a ne na "nezavisnu komesiju", koja će, kao devojčura Ebigejl, u "Vešticama iz Salema", prstom pokazivatin na sumnjive, pod dekstvom inkvizitorskih nagona? Nijedna diploma neće biti sigurna dok je ne proveri "komesija"... Cccccccccccc... Nek' teče lava, dok nas ne podavi.

pera

pre 9 godina

Podjite po Komunalnoj policiji Beograda,da vidite sprdnju tek tamo!Tamo ljudima sa državnim fakultetima komanduju zevzeci koji ni mehatrend nemaju,nego diplome iz raznih sela i varošica,tzv isturena odeljenja,al vezu imaju!

ukinite ŠO, dirktor pored obaveza i odgovornisti zaslužuje i veća ovlašćenja

pre 9 godina

Čini mi se da direktore izglasava kolektiv, a ne Školski odbor. Mislim da sam čitala da je za mesto direktora potreban veći broj glasova od broja članova školskog odbora. Školski odbor možda potvrđuje odluku kolektiva, ne verujem da bira direktore na osnovu njihove radne biografije. Bilo bi dobro da ministar proveri jesam li u pravu.

master

pre 9 godina

Jos ako komisiju cine kolege iz partije, ispitace se sigurno...Nadam se da ce doci vreme kada ce se osobe sa diplomama poput Megatrenda, Zecevica I slicnih kurseva, stideti da to pomenu... za sad od kursista do "reci" ne mozes da dodjes.

Profesor

pre 9 godina

A "nezavisne" Komisije ce ciniti partijski poslusnici, pa ce sve "visokoobrazovani" partijski funkcioeri imate "validne" diplome, a opoziciji sta se zalomi.
Univerzitet odgovara za svoje diplome i TO NIKO NE SME DA DIRA.
Proverite vi raznorazne univerzitete (i privatne i drzavne), pa ako su kvalitetni, diplome se ne smeju dovoditi u pitanje.

Miloš

pre 9 godina

Najzad da se i tako nešto desi. Godinama samo slušamo kako su neki diplomirali na nekim livadama, a i red je da se više ovoj priči o dipolmama stane na kraj na način da komisija pročešlja sve diplome posebno one koji rade u javnim službama i prestavljaju državu.

Običan čovek, samouk

pre 9 godina

Opravdana je peticija, kaže ovaj, kojom se traži da se provere doktorati "koji se osporavaju u javnostri". Javnost osporava doktorate!? Gospodo akademci, i akademici, trgnete se, zaboga, ovo je nečuveno, ko ovako razmišlja i govori nije dostojan ni komentara čoveka koji nikada nije učio školu, nego je samouk, kao moja malenkost. Kad komisija bude udarila na neke od ovih što su potpisali peticiju, biće veselo.

Evita

pre 9 godina

OK, nesto kontam. Ali, ako imam saznanje da je XY, redovni prof. na XX drzavnom fakultetu, celu svoju karijeru sagradio na LA¯NOM podatku da je doktorirao u Poljskoj ( Dokazano: la¿), ako taj uziva o danas sve privilegije itd ( uz to, i optuzen u aferi INDEKS), da li ce i TO da se proverava, ili cemo, kao ovce, da punimo bud¿et da takvi quasi-naucnici i danas dobro zive? Dokaza imam viœe nego za Miću sa Megatrenda.Ali, niko do sada nije pokazao intersovanje. Samo, ja sam dobila otkaz.

Gradjanin

pre 9 godina

Bas bih voleo kada bi priznati strucnjaci iz inostranstva izvrsili proveru kvaliteta i proveru naucnog doprinosa doktorskih disertacija svih nasih profesora iz oblasti drustvenih nauka, da vidim postojili jedan koji ne bi prepoznao svoje knjige koje su kroz mozaicki plagijat zavrsile u njihovim doktoratima.

sasar

pre 9 godina

Da bi predavao muzičko ili likovno u OŠ moraš da imaš završenu akademiju, ali da bi bio načelnik u komunalnoj policiji, direktor javnog preduzeća i sl. dovoljan je dopisni fakultet (Blace, Banja Luka) i partijska knjižica.
Pune su opštine i policija ljudi sa pravnim i mega fakultetima završenim u roku (a ljudi bili istovremeno i u radnom odnosu). Znam nekoliko sekretara i matičara koji su završili samo tri razreda srednje škole (poljoprivredne, tekstilne i sl.), a posle nekoliko godina položili vanredno i četvrti srednje pa laganica fax i odmah posao. To ti ispitaj ministre!

Пера (писар из Административног)

pre 9 godina

Лепо кажу људи,а коће бити чланови те комисије?Кадија те тужи кадија ти суди.Када би смели, прво би проверили дипломе ових својих 'кадрова'које су довели у јавна предузећа,али не да буду писари, него менаџери и директори са платама већим него што су их икада имали директори пре њих.Када провере прво њихове дипломе и претходно радно (не)искуство, онда да то обелодане.После тога, можемо даље.

Pera

pre 9 godina

E moj Verbicu, obrukao si se nacisto.

Po tebi, neko dodje i ukrade iz prodavnice, uhvate ga i pronadju mu ukradene stvari, a ti kazes: njega pustite na miru, ali od sada ko ukrade ima da bude kaznjen.


Imao si sansu da izadjes iz ovovg stetocinskog kruga, ali je nisi iskoristio. Ili si deo resenja problema ili si deo problema.


Za mene si isti kvalitet kao tvoj kolega Stefanovic.

doktorske diplome na kilo

pre 9 godina

Znaci ti uopste ne proveris same profesore i univerzite kako rade vec im das akreditacije da proizvedu hiljade nekvalitenih diploma godisnje i onda ce nekakva komisija da dodje i ponisti sve te diplome? Stvarno bih voleo to da vidim! To je kao da napravis fabriku automobila koja ne moze ni postenog ficu da sklopi a onda formiras komisiju koja ceka na izlazu da proveri da jedino mercedesi silaze sa fabricke trake. Ovo nije nista drugo nego jos jedan perpetuum mobile naprdnjacke vlade.
Diplome su samo zavrsnica, ako je sve pre toga uradjeno kako treba, ni same diplome nece biti problem pa ce mentori i komisije za odbranu biti sasvim dovoljna kontrola. Drzava umesto sto zataskava aferu Index treba ozbilno da se bavi masovnom prodajom ispita i losem kvalitu studija. Da mi nismo postali ovoliko partokratsko drusto pa su diplome samo formalnost, sami studenti bi se borili da imaju sto je moguce bolje diplome.

Majka studenta

pre 9 godina

@(Pero, 24. jun 2014 15:46)
Rade profesori itekako na vise mesta. I to po isturenim odeljenjima sirom Srbije i tezgare po Republici Srpskoj i Crnoj Gori, naveliko i nasiroko. Zato ih u Beogradu nema ni na vezbanjima ni na predavanjima i zato se ispiti drze subotom u nedeljom, a ponekad i kasno nocu. Proverite spiskove profesora na fakultetima u Bijeljini, Niksicu, Banja Luci, Podgorici, Baru, Foci i gde god postoje fakulteti i fakultetici i videcete da sam u pravu. Inace, poruka ministru: sprovedite Vi kontrolu kvaliteta nastave i rada zaposlenih , kako na privatnim, tako i na drzavnim fakultetima, pa necete imati potrebe da osnivate komisiju za proveru diploma. Ko ce nama da garantuje da nasa deca dobijaju pravo obrazovanje tokom studiranja, ako nikakva kontrola kvaliteta ne postoji tokom nastave? Pa dokle smo stigli: ponos i dika drzavnih univerziteta mala prolaznost na ispitima. Pa u normalnim skolskim sistemima profesori obrazlazu zasto su oborili nekog studenta, ako je pohadjao nastavu, polagao kolokvijume, pisao radove i odslusao ceo kurs. Samo ovde nastavni kadar ne snosi svoj deo odgovornosti za malu prolaznost, nego je to potvrda kvaliteta.

Vlasta

pre 9 godina

Provera diploma je neophodna i smatram da je Ministar Verbić dobro odlučio. Kvalitet ka kojem stremimo imaće šanse i da se ostvari. Ali smatram da kontrola mora da počne mnogo ranije, još na nivou srednjeg obrazovanja.Jedino tako, ako počnemo dovoljno rano,možemo da nametnemo kriterijume.

Biljana

pre 9 godina

Prvo bi valjalo znati razloge zbog kojih je pofesorki urucen otkaz? Ako po normativima za predmet informatika nema pravo da predaje taj predmet niko, pa ni ministar licno, nema pravo da joj to dozvoli.

Petra

pre 9 godina

Dosli smo dovde jer ne radimo i ne resavamo probleme.
Kako jedan doktor nauka u svojoj biografiji pise gde je i koju osnovnu skolu, gimnaziju, magistraturu .... zavrsio a ne pise gde i kada je odbranio doktorsku disertaciju? Taj podatak se moze naci u spisku referenci mentora sa Megatetrenda!!!? Svaki naucnik bi tgrebalo da se ponosi svojim doktoratom, zar ne?

svasta

pre 9 godina

Skolski odbori samo biraju direktore, direktori su ti koji zaposljavaju i otpustaju radnike (zato i ima toliko prekobrojnih, posebno u nenastavnom osoblju)

POLIGRAF

pre 9 godina

Bilo bi dobro da se prvo diplome komisije provere i njihov rad, a zatim počne provera po spisku peticije da vidimo ko je od 1993 pošteno završio i dao dr i mr rad bez plagijata i po znanju .

mile

pre 9 godina

kada skolski odbor ne radi svoj posao po zakonu nadlezan je ministar. clan 32. Cisto dase zna. Pa izvolite gospodine ministre postupite po zakonu.

Mnogo otvorenih pitanja

pre 9 godina

A jel to vazi i za ove diplome koje su sada sumnjive, ili samo za one koje ce biti simnjive ubuduce?
Takodje, da li ce u komisiji biti profesori is Nisha koji se izvukose (gle cuda) u Aferi indeks?

abc

pre 9 godina

Pa dobro, OK, kada ce vise da proverava te diplome! Mislim, posto je ovo 3, 4 vest u kojoj citam da neka komisija hoce proveravati diplome... ajde danas, manje propagande, demagogije, blebetanja itd. a vise rada!

Mile Tranzit

pre 9 godina

Odlično! Još da komisiju formira SNS i onda je borba za poštenje i pravu nauku dobijena. Kako je moguće da u današnje vreme državni doktori traže bilo kakvu komisiju koja bi isleđivale sve koji imaju diplome? Ako su hteli da preuzmu studente, koji sada idu na privatne, jer država nema para a državni ostaju bez školarina, trebalo je da ponude studentima nešto novo, a ne visoke školarine i studiranje od deset i više godina. Tim činom pokazali su da njihove akademske titule nisu nesumnjive. Neko će reći da će se isleđivati samo sumnjivi. Niste ni svesni koliko opasnu ideju podržavete. A ko je sumnjiv? Onaj, kaže ovaj ministar, na koga javnost ukaže. Ili politika? Neću više ni reči o ovome, za kraj: kad smo se vratili u kapitalizam, to je bilo neminovno, morali smo znati da će privatni univerziteti preuzeti većinu državnih, državni će se gasiti, ostaće samo oni koji su za državu i društvo neophodni (medicina, pravo, vojne i policijske akademije, elektrotehnika, građevina...), a filozofija, sociologija, novinarstvo, ekonomija, škole za glumce i modne kreatore, vajare, slikare... sve to ide na privatno. A nije normalno da država besplatno školuje nekoga a onda najbolji odu "vanka". Zar nije tako u najdemokratskijim i najrazvijenijim zemljama sveta? Ovolika masovna ljubav prema državnim fakultetima meni nije jasna. Veruje se u državu kao u pravoslavnu crkvu. Eto.

Maki

pre 9 godina

Potreban nam je ozbiljan obrazovni sistem, koji treba reformisati i jednom za svagda napraviti reda u prosveti, koja se decenijama unistavala.

Đorđe

pre 9 godina

Traženje i nalaženje krivca za stanje školstva ne rešava
problem. Usmeriti pažnju na samo politički motiv urušavanja
je kontraproduktivan proces i vodi ka ne nalaženju rešenja za ozdravljenje ovakvog katastrofalnog stanja prosvete.
Uspostaviti SISTEM po ugledu na druge koji svoje školstvo
razvijaju već 1000 godina, dograđujući ga i usavršavajući a ne popdešavati ga prema snazi ove ili one političke opcije.
OBRAZOVANJE JE JAKO OZBILJNA I ZNAČAJNA STVAR DA BI SE
PREPUSTILO POLITIČARIMA!
Ako nemamo svoje stručne i nezavisne UVEZIMO IH iz zaemalja koje obrazovanje i kulturu smatraju osnovom društvenog postojanja!
Za pamćenje je izjava Čerčila kada se razmatrao ratni budžet UK i kada je predloženo smanjenje budžeta za prosvetu i kulturu rekao je "A za šta se onda borimo ako ukinemo sredstva za kulturu?"
PROSVETA I KULTURA SU VAŽNIJE OD HLEBA!
Narodi (države) koje to ne shvate tonu u divljaštvo!!!

nnn

pre 9 godina

U bar 50 komentara od kako je izbila afera sa Megatrendom sam procitao kako "isti profesori predaju na drzavnom i na privatnim falultetima." To jednostavno nije tacno. Ima vec 7-8 godina od kada su nastavnici sa drzavnog morali da se opredele na kom fakultetu ce predavati. Ja ne znam ni za jedan slucaj da je profesor izabrao privatni. Molim vas da objavite komentar.
(Pero, 24. jun 2014 15:46)

Moguće da je tako, mada je plata profesora na Megatrendu veća nego na državnim falultima. Međutim, po zakonu univerzitetski profesor mora imati zvanje magistra ili doktora nauka. Ogromna većina profesora na Megatrendu je ta zvanja dobila na državnim fakultetima.Ako su ti profesori tolike korumpirane neznalice i nesposobnjakovići, onda je čitav školski sistem kroz koji su prošli truo.

Miroslav

pre 9 godina

Samo da se neko ozbiljno uhvati posla i odvoji kukolj od žita.
U novija vremena kriteriji su očito niski, što za posledicu ima povećan broj doktora nauka.Takvi doktori nauka nisu nikome potrebni,od njih zajednica nema nikakve koristi a nauka i pogotovo.
Ovi sa zapada sigurno pažljivo prate naše nećkanje, da se obračunamo sa t.z. doktorima nauka i profesorima koji kradu tuđi intelektualni rad.
To bi moglo imati za posledicu,manje stipendija za naše naučnike,manje para za projekte.Štetu bi snosili oni pravi i pošteni naučnici, jer bi bili gurnuti na marginu nauke, zbog prevaranata sa kojima bi se država morala radikalno obračunati.
Da podsetim, opet i po ko zna koji put, na profesore medicinskog fakulteta iz Kragujevca koji su tuđi, već objavljen rad, ukrali i objavili kao svoj u medicinskom časopisu iz Novog Sada. I nikom ništa? Oni i dalje uče studente, dokle. To je pokazatelj da se kon nas isplati plagijatorstvo, jer sankcija nema.

Marija

pre 9 godina

Ministre,hoce li ova zena preziveti strajk gladju?Ona Vas ceka,samo da je saslusate,da li je toliko tesko,makar je cuti na telefon?