Ponedeljak, 23.06.2014.

20:01

Dužni 16 puta manje od Evropljana

Građanin Srbije u proseku duguje 750 evra, što je oko 16 puta manje od proseka dugovanja po stanovniku u Evropskoj uniji, kažu u Udruženju banaka Srbije.

Izvor: Tanjug

Dužni 16 puta manje od Evropljana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

ja

pre 9 godina

Ako sam duzan 750 evra, dajte da platim i tih 750 evra pa da u ustavu izglasamo da drzava ne moze u ime naroda da se zaduzuje. Koliki jorgan, toliko se noge pruzaju. Tesko mi je, nemam para, 10 godina nisam isao na more, ali rado cu platiti tih 750 evra da ne budem nikome duzan.

Stranac u noci

pre 9 godina

Compass,
Govorilo se o kreditnoj zaduzenosti i kamatama, a ne o "cost of ownership".
Tamo bar covek zna zasto placa takse i poreze. Ovde su te dve kategorije globe iskljucivo izvor plata za stranacke retarde koji su okupirali birokratiju i penzija pa nije ni cudo sto se kompletna infrastruktura raspada, sto u bolnici daju 1/4 mesnog nareska i kasiku pavlake trudnicama za rucak, sto policija posle radnog vremena cuva kriminalce po splavovima, sto se 10km autoputa gradi 3 godine i slicno.

Nemoj samo da idemo u pravcu poredjenja Srbije i Kanade.

COMPASS

pre 9 godina

@pop
Pretera ga bre sa 7,5 miliona. Pa niko ni ne pomislja da bi maloletnik imao prava na kredit i pozajmicu. Ne verujem da ni stariji ljudi potpadaju pod kategoriju klijenata koji imaju moc otplacivanja i zaduzivanja.

@Stranac u noci
Petinu price si ispricao, a onaj ostatak precutao. Nekada je i u Kanadi kamata isla i do 11%. Ali za onaj kvalitet kuca (stiropor i iverica) i stanova (drywall) placati i 0,001% je tuzno. Jos je tuznije da moras da das 25% kesa od cene stana za downpayment (ako uzmes kredit na kes LOC, on ti je negde oko 6% kamate). Kad se kupuje imovina, povrh cene kuce ili stana u Kanadi se placa transfer taksa 10 hiljada dolara provinciji + 10 hiljada gradu Torontu. E kad krenete u toj kuci ili stanu da zivite onda placate godisnu taksku za skolu i mestu koji zivite jedno 5 hiljada dolara. Troskovi su ogromni.

Ovogodisnja prosecna zaduzenost na kreditnim karticama u Kanadi (bez kredita za stan/kucu) je $28853 http://business.financialpost.com/2014/02/26/canadians-on-target-for-record-year-of-personal-debt-despite-better-end-to-2013-transunion/

Marko

pre 9 godina

Pa da,
Makar smo 16x siromašniji od najsiromašnijeg građanina EU. Mada, ja mislim da smo i siromašniji od tih 16x, ali dobro sada.

pop

pre 9 godina

Ponekad se zapitam kako neko moze ovakvu vest uopste da napise... Prvo, dete iz osnovne skole moze da izracuna da ako je 750 eura svaki covek u Srbiji duzan, to znaci da je na 7,5 miliona srba ukupan kreditni dug 5 milijardi i 625 miliona eura. Ako uzmemo u obzir da smo se sa SNS vladom od kad su pre par godina dosli na vlast zaduzili za vise od 4 milijarde, a da nam je DS&SPS napravio dug od 50% BDP-a, nemojte pisati ovakve budalastine molim vas... vredjate narod koji cita vase novine...

Stranac u noci

pre 9 godina

Kamate banaka usko su vezane sa referentnom kamatnom stopom Narodne banke Srbije. Ona je negde oko 11% ako se ne varam, sto je ravno katastrofi.

U normalnim drzavama (Francuska, Kanada itd), ona je u rasponu od 0,3% do 1%, 1,5% kad je neka krizetina.

U Kanadi se kuca kupuje sa 2,5%-3% kamate kad je super situacija, ide na oko 5% kad je kriza (kriza u smislu da je situacija na trzistu klimava). S tim da imas mogucnost da svakih 5 godina ispregovaras kamatu sa zajmodajcem i da uvek mozes da menjas sa fixne na plivajucu i obrnuto. Prosecno trajanje mortgage-a je oko 20-25 godina.

Ako kuca kosta 500.000 dolara, ti ces zajmodavcu vratiti 525.000 dolara. Tih 25.000 tokom 25 godina, sto znaci da je cena kredita 83,3 dolara mesecno ili 2,3% prosecne mesecne plate.

Auto se kupuje i sa 0% kamate direktno od dilera, koji obezbedjuje kredit (ne ide se u banku).


Kada sam uleteo u neko bunilo/trans i razmisljao da kupim stan u Srbiji... cena je bila 56.000 evra, a sa kreditom Intese, kroz 30 godina, ja bih njima vratio 103.000 evra! Sto znaci da je cena kredita skoro kao cena stana za koji sam uzeo kredit!

BEZITE ODAVDE.

aca

pre 9 godina

@Profitabilan

na svakih 1000eura stavljenih na stednju, dobijes 14eura kamate posle godinu dana... pa se ti preracunaj...
naravno ovo je za mali ulog, orocenje na godinu itd...

Sandinista

pre 9 godina

da citiram stih elementala " je## život kad na karticu se kupuje hrana" , a i gospodina dugalica koji je izgleda otkrio rupu na saksiji
"Nisu nama skupi krediti, nego nam je standard nizak. Kod nas se prosečna plata kreće od 350 do 370 evra, a uz takve zarade ne postoji povoljan kredit", rekao je Dugalić.

dax

pre 9 godina

" Ne dugujem nikom nista! Cao! Zdravo! "
@Black Hawk

dugujemo mi svi a te dugove cemo placati kroz povecane poreze, hteli ne hteli ( naravno, dok zivimo u srbiji )

srpska posla

pre 9 godina

Prosecni Srbin glasao za slobu i ratove dok su madjari,cesi i slovaci privlacili mercedese,vagene i suzukije, pa zatim kad je dosla lopovska dos bratija potrcao da uzme kredite, a sad psuje majku bankama jer nema da vrati pozajmljeno, kao da su one glasale za milosevica i sankcije i uzimale kredite.svasta..

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Kakve statističke gluposti!
Zaduženi 16 puta manje,sa platom ,koja je realno 10 puta manja(uzimajući u obzir i realne potrošačke korpe)-SUMA SUMARUM:POKUŠAJ DA SE PREZADUŽENJE OD PREKO 80 % BDP-a SPINUJE I NAROD PRIMIRI!
ALO,statističari i ekonomisti,novinari ,da li je država Srbija BANKROTIRALA?!?
Manite se "ćorava posla"!
Izveštavanje i "istina" su takođe ogromni razlozi-zbog kojih AGONIJA U SRBIJI OVOLIKO TRAJE!

zensko

pre 9 godina

Kako UBS moze da poredi neuporedive stvari? Zasto je lav pojeo antilopu sa tim sto Pera ima brkove? Kakve veze mi jadni Srbi imamo veze sa gradjanima EU? Dugalicu!???

aj kuci neandertalci

pre 9 godina

Al na to dodaj dug drzave koja se zaduzuje u ime nas, a ovi sto nista nikom ne duguju, zive u velikoj zabludi, dugujete samo sto niste svesni i svake godine ste sve vise duzni i ako i sada vec vracate deo duga kroz poreze, akcize.
(ekonomija, 23. jun 2014 23:24)

Upravo tako. Kroz poreze, akcize, cene proizvoda i usluga, cak i cene na sivom/crnom trzistu - sve su vece zbog duga i sve otplacuju gradjani.
Jedini nacin da "ne dugujete nista" je da nekako zivite u Srbiji i ne placate stan i rezije, a sve proizvode i usluge placate u inostranstvu.

e tugo

pre 9 godina

Da ali srbin ima placu 400e a trba mu 500 da prezivi pa se zaduzi za 100, europljanin zaradi 2000 a treba mu 1500 pa lako zaduzi sa 500 za kredit.

Sve cifre su samo primjer :)

maleni

pre 9 godina

Ćutite, i bolje vam je da ste manje zaduženi. Ako ništa, imate vladu koja će vas izvući iz belaja. Mi u Bosni smo obrali zelen bostan s ovim banditima na vlasti!

Nikola

pre 9 godina

Dugovaćemo mnogo više kad nas osude da platimo ratnu odštetu Hrvatskoj. To će biti oko 30 milijardi evra. Onda ćemo rasprodati sve što imamo i ostaćemo u pravom smislu goli i bosi.

ekonomija

pre 9 godina

Al na to dodaj dug drzave koja se zaduzuje u ime nas, a ovi sto nista nikom ne duguju, zive u velikoj zabludi, dugujete samo sto niste svesni i svake godine ste sve vise duzni i ako i sada vec vracate deo duga kroz poreze, akcize.

amos

pre 9 godina

uopste nije bitno koliko smo u proseku duzni, i od kog smo manji/veci, vec koliko nam u proseku ostane mesecno, tj koliko mozemo da vratimo. Jer dug se vraca od ustedjevine, a ne od novog duga, GOSPOOODINE!!!
Vracanje duga od duga nije vracanje duga.

Profitabilan

pre 9 godina

Koliko prosečan Srbin zarađuje od kamata na štednju? Krediti me ne zanimaju, hoću da ja zaradim od banke, a ne banka od mene.

vladan

pre 9 godina

voleo bih da je doticni strucnjak objasnio strukturu zaduzenosti evropskog i srpskog gradjanina.Malo verovatno da je evropski gradjanin uzeo kredit za kupovinu odece,zimnicu, letovanje, zimovanje, deci za skolsku spremu itd..

kathy

pre 9 godina

alo bre....kakvo je ovo poredjenje????
sto niste naglasili kolika je prosecna plata u Srbiji, a kolika u EU, pa tek onda iskazite dugovanja....i bitno je za sta se zaduzuje prosecan Evropljanin, a za sta se zaduzuje Srbin.
bas ste nasli kako da nas utesite....vidite mlim vas uporedite i koliko smo naivni

Marko

pre 9 godina

Duzni manje sa daleko manjim platama, sa katastrofalnim zdravstvom, daleko losijom kupovnom moci i katastrofalno losijom potrosackom korpom, e bas nam zavidim, jadni evropljani.....

Svaki sparadzija ima svog trosadziju

pre 9 godina

@Covek iz 23.veka
"Radim kao Senior Software Engineer u Londonu i trošim manje nego što zaradim."

Priznaj me za unuka i naslednika, bicu ti vecno zahvalan !

zindi

pre 9 godina

Krediti u Srbiji su najskupji u Evropi.Posle kreditnog booma posle 2000-te,građani zadnjih godina sve manje uzimaju kredite.A što se tiče visine nenaplativih kredita u privredi to je normalno sobzirom na poslovanje nekih banaka,koje su u međuvremenu zatvorene:Agrobanka,Razvojna banka...

Paja Patak

pre 9 godina

@prokletnici

Manchester NIJE na berzi, to je privatni klub a ne public corporation. I procenjuje se trenutno na $2.23 milijardi dolara što je ipak osetno manje od 3.5 milijarde. Inače nije problem što duguje 500 miliona jer ima dovoljno prihoda da svaki mesec plati račune... pa makar i tako što nađe nekog ludaka ko mu pozajmi još 100 miliona ;)

Dug nije nikakav problem, problem je kad ne možeš bez preteranog napora da redovno plaćaš sve račune. Najzaduženija firma na planeti je Samsung, ali nikome ne pada na pamet da ih spomene u vezi dugova jer bez ikakvih problema plaća sve račune. Inače najzaduženija nacija na svetu je Luksemburg, oni su pozajmili hiljadu milijardi da bi uložili u inostranstvu... razlog imaju dovoljno znanja i pameti da prave profit pa onda zašto ne pozajmiti i praviti profit na još većoj sumi.

Problem je kada neko pozajmi i pojede... jer onda nema od čega da plaća račune. Dug sam po sebi nije problem, nesposobnost da plaćaš obaveze koje si prihvatio kad si pozajmio je problem, dug nije niti će ikada biti.

freddie

pre 9 godina

zaboraviste da kazete da srbi u bankama drze nekih 7- 8 milijardi evra usteđevine, hrvati 22 milijarde, a o ostalim evropljanima da i ne pricamo..

uf

pre 9 godina

750 eur je realno tri prosecne srpske plate. 12000 eur je realno cetiri prosecne EU plate. Imaju 16 puta veci dug NOMINALNO, a realno smo maltene isti (1,3 puta).

Mi smo chmar od drzave bre. . .

prokletnici

pre 9 godina

Normalno kad vise zaradjuju i bolje zive,naravno i lakse mogu da vrate tih 12000 nego nasi 750 evra.Ovo je jos jedna utopija prica ,kao pre neki dan kad se Dzajic zalio kako Zvezdu izbacuju zbog 3 miliona,a Mancester duguje 500 i nikom nista,samo je zaboravio da napomene da Mancester na berzi vredi 3,5 milijardi .

Čovek iz 23. veka

pre 9 godina

Ja sam građanin EU i imam 40 godina, i tačno 0.00 EUR dugova. Radim kao Senior Software Engineer u Londonu i trošim manje nego što zaradim... jedina ispravna strategija (još je Benjamin Franklin pisao o tome pre 200+ godina).

Mogu ovog trenutka da dobijem majmanje 500 hiljada funti kredita, ali hvala lepo možda kada veliki beli kit uspe da poleti i to brzinom svetlosti...

prokletnici

pre 9 godina

Normalno kad vise zaradjuju i bolje zive,naravno i lakse mogu da vrate tih 12000 nego nasi 750 evra.Ovo je jos jedna utopija prica ,kao pre neki dan kad se Dzajic zalio kako Zvezdu izbacuju zbog 3 miliona,a Mancester duguje 500 i nikom nista,samo je zaboravio da napomene da Mancester na berzi vredi 3,5 milijardi .

Čovek iz 23. veka

pre 9 godina

Ja sam građanin EU i imam 40 godina, i tačno 0.00 EUR dugova. Radim kao Senior Software Engineer u Londonu i trošim manje nego što zaradim... jedina ispravna strategija (još je Benjamin Franklin pisao o tome pre 200+ godina).

Mogu ovog trenutka da dobijem majmanje 500 hiljada funti kredita, ali hvala lepo možda kada veliki beli kit uspe da poleti i to brzinom svetlosti...

Paja Patak

pre 9 godina

@prokletnici

Manchester NIJE na berzi, to je privatni klub a ne public corporation. I procenjuje se trenutno na $2.23 milijardi dolara što je ipak osetno manje od 3.5 milijarde. Inače nije problem što duguje 500 miliona jer ima dovoljno prihoda da svaki mesec plati račune... pa makar i tako što nađe nekog ludaka ko mu pozajmi još 100 miliona ;)

Dug nije nikakav problem, problem je kad ne možeš bez preteranog napora da redovno plaćaš sve račune. Najzaduženija firma na planeti je Samsung, ali nikome ne pada na pamet da ih spomene u vezi dugova jer bez ikakvih problema plaća sve račune. Inače najzaduženija nacija na svetu je Luksemburg, oni su pozajmili hiljadu milijardi da bi uložili u inostranstvu... razlog imaju dovoljno znanja i pameti da prave profit pa onda zašto ne pozajmiti i praviti profit na još većoj sumi.

Problem je kada neko pozajmi i pojede... jer onda nema od čega da plaća račune. Dug sam po sebi nije problem, nesposobnost da plaćaš obaveze koje si prihvatio kad si pozajmio je problem, dug nije niti će ikada biti.

uf

pre 9 godina

750 eur je realno tri prosecne srpske plate. 12000 eur je realno cetiri prosecne EU plate. Imaju 16 puta veci dug NOMINALNO, a realno smo maltene isti (1,3 puta).

Mi smo chmar od drzave bre. . .

vladan

pre 9 godina

voleo bih da je doticni strucnjak objasnio strukturu zaduzenosti evropskog i srpskog gradjanina.Malo verovatno da je evropski gradjanin uzeo kredit za kupovinu odece,zimnicu, letovanje, zimovanje, deci za skolsku spremu itd..

freddie

pre 9 godina

zaboraviste da kazete da srbi u bankama drze nekih 7- 8 milijardi evra usteđevine, hrvati 22 milijarde, a o ostalim evropljanima da i ne pricamo..

e tugo

pre 9 godina

Da ali srbin ima placu 400e a trba mu 500 da prezivi pa se zaduzi za 100, europljanin zaradi 2000 a treba mu 1500 pa lako zaduzi sa 500 za kredit.

Sve cifre su samo primjer :)

kathy

pre 9 godina

alo bre....kakvo je ovo poredjenje????
sto niste naglasili kolika je prosecna plata u Srbiji, a kolika u EU, pa tek onda iskazite dugovanja....i bitno je za sta se zaduzuje prosecan Evropljanin, a za sta se zaduzuje Srbin.
bas ste nasli kako da nas utesite....vidite mlim vas uporedite i koliko smo naivni

amos

pre 9 godina

uopste nije bitno koliko smo u proseku duzni, i od kog smo manji/veci, vec koliko nam u proseku ostane mesecno, tj koliko mozemo da vratimo. Jer dug se vraca od ustedjevine, a ne od novog duga, GOSPOOODINE!!!
Vracanje duga od duga nije vracanje duga.

Svaki sparadzija ima svog trosadziju

pre 9 godina

@Covek iz 23.veka
"Radim kao Senior Software Engineer u Londonu i trošim manje nego što zaradim."

Priznaj me za unuka i naslednika, bicu ti vecno zahvalan !

zensko

pre 9 godina

Kako UBS moze da poredi neuporedive stvari? Zasto je lav pojeo antilopu sa tim sto Pera ima brkove? Kakve veze mi jadni Srbi imamo veze sa gradjanima EU? Dugalicu!???

Marko

pre 9 godina

Duzni manje sa daleko manjim platama, sa katastrofalnim zdravstvom, daleko losijom kupovnom moci i katastrofalno losijom potrosackom korpom, e bas nam zavidim, jadni evropljani.....

zindi

pre 9 godina

Krediti u Srbiji su najskupji u Evropi.Posle kreditnog booma posle 2000-te,građani zadnjih godina sve manje uzimaju kredite.A što se tiče visine nenaplativih kredita u privredi to je normalno sobzirom na poslovanje nekih banaka,koje su u međuvremenu zatvorene:Agrobanka,Razvojna banka...

aj kuci neandertalci

pre 9 godina

Al na to dodaj dug drzave koja se zaduzuje u ime nas, a ovi sto nista nikom ne duguju, zive u velikoj zabludi, dugujete samo sto niste svesni i svake godine ste sve vise duzni i ako i sada vec vracate deo duga kroz poreze, akcize.
(ekonomija, 23. jun 2014 23:24)

Upravo tako. Kroz poreze, akcize, cene proizvoda i usluga, cak i cene na sivom/crnom trzistu - sve su vece zbog duga i sve otplacuju gradjani.
Jedini nacin da "ne dugujete nista" je da nekako zivite u Srbiji i ne placate stan i rezije, a sve proizvode i usluge placate u inostranstvu.

ekonomija

pre 9 godina

Al na to dodaj dug drzave koja se zaduzuje u ime nas, a ovi sto nista nikom ne duguju, zive u velikoj zabludi, dugujete samo sto niste svesni i svake godine ste sve vise duzni i ako i sada vec vracate deo duga kroz poreze, akcize.

Profitabilan

pre 9 godina

Koliko prosečan Srbin zarađuje od kamata na štednju? Krediti me ne zanimaju, hoću da ja zaradim od banke, a ne banka od mene.

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Kakve statističke gluposti!
Zaduženi 16 puta manje,sa platom ,koja je realno 10 puta manja(uzimajući u obzir i realne potrošačke korpe)-SUMA SUMARUM:POKUŠAJ DA SE PREZADUŽENJE OD PREKO 80 % BDP-a SPINUJE I NAROD PRIMIRI!
ALO,statističari i ekonomisti,novinari ,da li je država Srbija BANKROTIRALA?!?
Manite se "ćorava posla"!
Izveštavanje i "istina" su takođe ogromni razlozi-zbog kojih AGONIJA U SRBIJI OVOLIKO TRAJE!

dax

pre 9 godina

" Ne dugujem nikom nista! Cao! Zdravo! "
@Black Hawk

dugujemo mi svi a te dugove cemo placati kroz povecane poreze, hteli ne hteli ( naravno, dok zivimo u srbiji )

Nikola

pre 9 godina

Dugovaćemo mnogo više kad nas osude da platimo ratnu odštetu Hrvatskoj. To će biti oko 30 milijardi evra. Onda ćemo rasprodati sve što imamo i ostaćemo u pravom smislu goli i bosi.

srpska posla

pre 9 godina

Prosecni Srbin glasao za slobu i ratove dok su madjari,cesi i slovaci privlacili mercedese,vagene i suzukije, pa zatim kad je dosla lopovska dos bratija potrcao da uzme kredite, a sad psuje majku bankama jer nema da vrati pozajmljeno, kao da su one glasale za milosevica i sankcije i uzimale kredite.svasta..

Stranac u noci

pre 9 godina

Kamate banaka usko su vezane sa referentnom kamatnom stopom Narodne banke Srbije. Ona je negde oko 11% ako se ne varam, sto je ravno katastrofi.

U normalnim drzavama (Francuska, Kanada itd), ona je u rasponu od 0,3% do 1%, 1,5% kad je neka krizetina.

U Kanadi se kuca kupuje sa 2,5%-3% kamate kad je super situacija, ide na oko 5% kad je kriza (kriza u smislu da je situacija na trzistu klimava). S tim da imas mogucnost da svakih 5 godina ispregovaras kamatu sa zajmodajcem i da uvek mozes da menjas sa fixne na plivajucu i obrnuto. Prosecno trajanje mortgage-a je oko 20-25 godina.

Ako kuca kosta 500.000 dolara, ti ces zajmodavcu vratiti 525.000 dolara. Tih 25.000 tokom 25 godina, sto znaci da je cena kredita 83,3 dolara mesecno ili 2,3% prosecne mesecne plate.

Auto se kupuje i sa 0% kamate direktno od dilera, koji obezbedjuje kredit (ne ide se u banku).


Kada sam uleteo u neko bunilo/trans i razmisljao da kupim stan u Srbiji... cena je bila 56.000 evra, a sa kreditom Intese, kroz 30 godina, ja bih njima vratio 103.000 evra! Sto znaci da je cena kredita skoro kao cena stana za koji sam uzeo kredit!

BEZITE ODAVDE.

Sandinista

pre 9 godina

da citiram stih elementala " je## život kad na karticu se kupuje hrana" , a i gospodina dugalica koji je izgleda otkrio rupu na saksiji
"Nisu nama skupi krediti, nego nam je standard nizak. Kod nas se prosečna plata kreće od 350 do 370 evra, a uz takve zarade ne postoji povoljan kredit", rekao je Dugalić.

pop

pre 9 godina

Ponekad se zapitam kako neko moze ovakvu vest uopste da napise... Prvo, dete iz osnovne skole moze da izracuna da ako je 750 eura svaki covek u Srbiji duzan, to znaci da je na 7,5 miliona srba ukupan kreditni dug 5 milijardi i 625 miliona eura. Ako uzmemo u obzir da smo se sa SNS vladom od kad su pre par godina dosli na vlast zaduzili za vise od 4 milijarde, a da nam je DS&SPS napravio dug od 50% BDP-a, nemojte pisati ovakve budalastine molim vas... vredjate narod koji cita vase novine...

maleni

pre 9 godina

Ćutite, i bolje vam je da ste manje zaduženi. Ako ništa, imate vladu koja će vas izvući iz belaja. Mi u Bosni smo obrali zelen bostan s ovim banditima na vlasti!

aca

pre 9 godina

@Profitabilan

na svakih 1000eura stavljenih na stednju, dobijes 14eura kamate posle godinu dana... pa se ti preracunaj...
naravno ovo je za mali ulog, orocenje na godinu itd...

Marko

pre 9 godina

Pa da,
Makar smo 16x siromašniji od najsiromašnijeg građanina EU. Mada, ja mislim da smo i siromašniji od tih 16x, ali dobro sada.

COMPASS

pre 9 godina

@pop
Pretera ga bre sa 7,5 miliona. Pa niko ni ne pomislja da bi maloletnik imao prava na kredit i pozajmicu. Ne verujem da ni stariji ljudi potpadaju pod kategoriju klijenata koji imaju moc otplacivanja i zaduzivanja.

@Stranac u noci
Petinu price si ispricao, a onaj ostatak precutao. Nekada je i u Kanadi kamata isla i do 11%. Ali za onaj kvalitet kuca (stiropor i iverica) i stanova (drywall) placati i 0,001% je tuzno. Jos je tuznije da moras da das 25% kesa od cene stana za downpayment (ako uzmes kredit na kes LOC, on ti je negde oko 6% kamate). Kad se kupuje imovina, povrh cene kuce ili stana u Kanadi se placa transfer taksa 10 hiljada dolara provinciji + 10 hiljada gradu Torontu. E kad krenete u toj kuci ili stanu da zivite onda placate godisnu taksku za skolu i mestu koji zivite jedno 5 hiljada dolara. Troskovi su ogromni.

Ovogodisnja prosecna zaduzenost na kreditnim karticama u Kanadi (bez kredita za stan/kucu) je $28853 http://business.financialpost.com/2014/02/26/canadians-on-target-for-record-year-of-personal-debt-despite-better-end-to-2013-transunion/

Stranac u noci

pre 9 godina

Compass,
Govorilo se o kreditnoj zaduzenosti i kamatama, a ne o "cost of ownership".
Tamo bar covek zna zasto placa takse i poreze. Ovde su te dve kategorije globe iskljucivo izvor plata za stranacke retarde koji su okupirali birokratiju i penzija pa nije ni cudo sto se kompletna infrastruktura raspada, sto u bolnici daju 1/4 mesnog nareska i kasiku pavlake trudnicama za rucak, sto policija posle radnog vremena cuva kriminalce po splavovima, sto se 10km autoputa gradi 3 godine i slicno.

Nemoj samo da idemo u pravcu poredjenja Srbije i Kanade.

ja

pre 9 godina

Ako sam duzan 750 evra, dajte da platim i tih 750 evra pa da u ustavu izglasamo da drzava ne moze u ime naroda da se zaduzuje. Koliki jorgan, toliko se noge pruzaju. Tesko mi je, nemam para, 10 godina nisam isao na more, ali rado cu platiti tih 750 evra da ne budem nikome duzan.

Nikola

pre 9 godina

Dugovaćemo mnogo više kad nas osude da platimo ratnu odštetu Hrvatskoj. To će biti oko 30 milijardi evra. Onda ćemo rasprodati sve što imamo i ostaćemo u pravom smislu goli i bosi.

maleni

pre 9 godina

Ćutite, i bolje vam je da ste manje zaduženi. Ako ništa, imate vladu koja će vas izvući iz belaja. Mi u Bosni smo obrali zelen bostan s ovim banditima na vlasti!

Čovek iz 23. veka

pre 9 godina

Ja sam građanin EU i imam 40 godina, i tačno 0.00 EUR dugova. Radim kao Senior Software Engineer u Londonu i trošim manje nego što zaradim... jedina ispravna strategija (još je Benjamin Franklin pisao o tome pre 200+ godina).

Mogu ovog trenutka da dobijem majmanje 500 hiljada funti kredita, ali hvala lepo možda kada veliki beli kit uspe da poleti i to brzinom svetlosti...

uf

pre 9 godina

750 eur je realno tri prosecne srpske plate. 12000 eur je realno cetiri prosecne EU plate. Imaju 16 puta veci dug NOMINALNO, a realno smo maltene isti (1,3 puta).

Mi smo chmar od drzave bre. . .

Paja Patak

pre 9 godina

@prokletnici

Manchester NIJE na berzi, to je privatni klub a ne public corporation. I procenjuje se trenutno na $2.23 milijardi dolara što je ipak osetno manje od 3.5 milijarde. Inače nije problem što duguje 500 miliona jer ima dovoljno prihoda da svaki mesec plati račune... pa makar i tako što nađe nekog ludaka ko mu pozajmi još 100 miliona ;)

Dug nije nikakav problem, problem je kad ne možeš bez preteranog napora da redovno plaćaš sve račune. Najzaduženija firma na planeti je Samsung, ali nikome ne pada na pamet da ih spomene u vezi dugova jer bez ikakvih problema plaća sve račune. Inače najzaduženija nacija na svetu je Luksemburg, oni su pozajmili hiljadu milijardi da bi uložili u inostranstvu... razlog imaju dovoljno znanja i pameti da prave profit pa onda zašto ne pozajmiti i praviti profit na još većoj sumi.

Problem je kada neko pozajmi i pojede... jer onda nema od čega da plaća račune. Dug sam po sebi nije problem, nesposobnost da plaćaš obaveze koje si prihvatio kad si pozajmio je problem, dug nije niti će ikada biti.

Svaki sparadzija ima svog trosadziju

pre 9 godina

@Covek iz 23.veka
"Radim kao Senior Software Engineer u Londonu i trošim manje nego što zaradim."

Priznaj me za unuka i naslednika, bicu ti vecno zahvalan !

prokletnici

pre 9 godina

Normalno kad vise zaradjuju i bolje zive,naravno i lakse mogu da vrate tih 12000 nego nasi 750 evra.Ovo je jos jedna utopija prica ,kao pre neki dan kad se Dzajic zalio kako Zvezdu izbacuju zbog 3 miliona,a Mancester duguje 500 i nikom nista,samo je zaboravio da napomene da Mancester na berzi vredi 3,5 milijardi .

freddie

pre 9 godina

zaboraviste da kazete da srbi u bankama drze nekih 7- 8 milijardi evra usteđevine, hrvati 22 milijarde, a o ostalim evropljanima da i ne pricamo..

Profitabilan

pre 9 godina

Koliko prosečan Srbin zarađuje od kamata na štednju? Krediti me ne zanimaju, hoću da ja zaradim od banke, a ne banka od mene.

zensko

pre 9 godina

Kako UBS moze da poredi neuporedive stvari? Zasto je lav pojeo antilopu sa tim sto Pera ima brkove? Kakve veze mi jadni Srbi imamo veze sa gradjanima EU? Dugalicu!???

srpska posla

pre 9 godina

Prosecni Srbin glasao za slobu i ratove dok su madjari,cesi i slovaci privlacili mercedese,vagene i suzukije, pa zatim kad je dosla lopovska dos bratija potrcao da uzme kredite, a sad psuje majku bankama jer nema da vrati pozajmljeno, kao da su one glasale za milosevica i sankcije i uzimale kredite.svasta..

kathy

pre 9 godina

alo bre....kakvo je ovo poredjenje????
sto niste naglasili kolika je prosecna plata u Srbiji, a kolika u EU, pa tek onda iskazite dugovanja....i bitno je za sta se zaduzuje prosecan Evropljanin, a za sta se zaduzuje Srbin.
bas ste nasli kako da nas utesite....vidite mlim vas uporedite i koliko smo naivni

ekonomija

pre 9 godina

Al na to dodaj dug drzave koja se zaduzuje u ime nas, a ovi sto nista nikom ne duguju, zive u velikoj zabludi, dugujete samo sto niste svesni i svake godine ste sve vise duzni i ako i sada vec vracate deo duga kroz poreze, akcize.

e tugo

pre 9 godina

Da ali srbin ima placu 400e a trba mu 500 da prezivi pa se zaduzi za 100, europljanin zaradi 2000 a treba mu 1500 pa lako zaduzi sa 500 za kredit.

Sve cifre su samo primjer :)

aj kuci neandertalci

pre 9 godina

Al na to dodaj dug drzave koja se zaduzuje u ime nas, a ovi sto nista nikom ne duguju, zive u velikoj zabludi, dugujete samo sto niste svesni i svake godine ste sve vise duzni i ako i sada vec vracate deo duga kroz poreze, akcize.
(ekonomija, 23. jun 2014 23:24)

Upravo tako. Kroz poreze, akcize, cene proizvoda i usluga, cak i cene na sivom/crnom trzistu - sve su vece zbog duga i sve otplacuju gradjani.
Jedini nacin da "ne dugujete nista" je da nekako zivite u Srbiji i ne placate stan i rezije, a sve proizvode i usluge placate u inostranstvu.

pop

pre 9 godina

Ponekad se zapitam kako neko moze ovakvu vest uopste da napise... Prvo, dete iz osnovne skole moze da izracuna da ako je 750 eura svaki covek u Srbiji duzan, to znaci da je na 7,5 miliona srba ukupan kreditni dug 5 milijardi i 625 miliona eura. Ako uzmemo u obzir da smo se sa SNS vladom od kad su pre par godina dosli na vlast zaduzili za vise od 4 milijarde, a da nam je DS&SPS napravio dug od 50% BDP-a, nemojte pisati ovakve budalastine molim vas... vredjate narod koji cita vase novine...

Stranac u noci

pre 9 godina

Kamate banaka usko su vezane sa referentnom kamatnom stopom Narodne banke Srbije. Ona je negde oko 11% ako se ne varam, sto je ravno katastrofi.

U normalnim drzavama (Francuska, Kanada itd), ona je u rasponu od 0,3% do 1%, 1,5% kad je neka krizetina.

U Kanadi se kuca kupuje sa 2,5%-3% kamate kad je super situacija, ide na oko 5% kad je kriza (kriza u smislu da je situacija na trzistu klimava). S tim da imas mogucnost da svakih 5 godina ispregovaras kamatu sa zajmodajcem i da uvek mozes da menjas sa fixne na plivajucu i obrnuto. Prosecno trajanje mortgage-a je oko 20-25 godina.

Ako kuca kosta 500.000 dolara, ti ces zajmodavcu vratiti 525.000 dolara. Tih 25.000 tokom 25 godina, sto znaci da je cena kredita 83,3 dolara mesecno ili 2,3% prosecne mesecne plate.

Auto se kupuje i sa 0% kamate direktno od dilera, koji obezbedjuje kredit (ne ide se u banku).


Kada sam uleteo u neko bunilo/trans i razmisljao da kupim stan u Srbiji... cena je bila 56.000 evra, a sa kreditom Intese, kroz 30 godina, ja bih njima vratio 103.000 evra! Sto znaci da je cena kredita skoro kao cena stana za koji sam uzeo kredit!

BEZITE ODAVDE.

Marko

pre 9 godina

Pa da,
Makar smo 16x siromašniji od najsiromašnijeg građanina EU. Mada, ja mislim da smo i siromašniji od tih 16x, ali dobro sada.

Marko

pre 9 godina

Duzni manje sa daleko manjim platama, sa katastrofalnim zdravstvom, daleko losijom kupovnom moci i katastrofalno losijom potrosackom korpom, e bas nam zavidim, jadni evropljani.....

dax

pre 9 godina

" Ne dugujem nikom nista! Cao! Zdravo! "
@Black Hawk

dugujemo mi svi a te dugove cemo placati kroz povecane poreze, hteli ne hteli ( naravno, dok zivimo u srbiji )

aca

pre 9 godina

@Profitabilan

na svakih 1000eura stavljenih na stednju, dobijes 14eura kamate posle godinu dana... pa se ti preracunaj...
naravno ovo je za mali ulog, orocenje na godinu itd...

zindi

pre 9 godina

Krediti u Srbiji su najskupji u Evropi.Posle kreditnog booma posle 2000-te,građani zadnjih godina sve manje uzimaju kredite.A što se tiče visine nenaplativih kredita u privredi to je normalno sobzirom na poslovanje nekih banaka,koje su u međuvremenu zatvorene:Agrobanka,Razvojna banka...

vladan

pre 9 godina

voleo bih da je doticni strucnjak objasnio strukturu zaduzenosti evropskog i srpskog gradjanina.Malo verovatno da je evropski gradjanin uzeo kredit za kupovinu odece,zimnicu, letovanje, zimovanje, deci za skolsku spremu itd..

SMEDEREVAC

pre 9 godina

Kakve statističke gluposti!
Zaduženi 16 puta manje,sa platom ,koja je realno 10 puta manja(uzimajući u obzir i realne potrošačke korpe)-SUMA SUMARUM:POKUŠAJ DA SE PREZADUŽENJE OD PREKO 80 % BDP-a SPINUJE I NAROD PRIMIRI!
ALO,statističari i ekonomisti,novinari ,da li je država Srbija BANKROTIRALA?!?
Manite se "ćorava posla"!
Izveštavanje i "istina" su takođe ogromni razlozi-zbog kojih AGONIJA U SRBIJI OVOLIKO TRAJE!

Stranac u noci

pre 9 godina

Compass,
Govorilo se o kreditnoj zaduzenosti i kamatama, a ne o "cost of ownership".
Tamo bar covek zna zasto placa takse i poreze. Ovde su te dve kategorije globe iskljucivo izvor plata za stranacke retarde koji su okupirali birokratiju i penzija pa nije ni cudo sto se kompletna infrastruktura raspada, sto u bolnici daju 1/4 mesnog nareska i kasiku pavlake trudnicama za rucak, sto policija posle radnog vremena cuva kriminalce po splavovima, sto se 10km autoputa gradi 3 godine i slicno.

Nemoj samo da idemo u pravcu poredjenja Srbije i Kanade.

amos

pre 9 godina

uopste nije bitno koliko smo u proseku duzni, i od kog smo manji/veci, vec koliko nam u proseku ostane mesecno, tj koliko mozemo da vratimo. Jer dug se vraca od ustedjevine, a ne od novog duga, GOSPOOODINE!!!
Vracanje duga od duga nije vracanje duga.

Sandinista

pre 9 godina

da citiram stih elementala " je## život kad na karticu se kupuje hrana" , a i gospodina dugalica koji je izgleda otkrio rupu na saksiji
"Nisu nama skupi krediti, nego nam je standard nizak. Kod nas se prosečna plata kreće od 350 do 370 evra, a uz takve zarade ne postoji povoljan kredit", rekao je Dugalić.

COMPASS

pre 9 godina

@pop
Pretera ga bre sa 7,5 miliona. Pa niko ni ne pomislja da bi maloletnik imao prava na kredit i pozajmicu. Ne verujem da ni stariji ljudi potpadaju pod kategoriju klijenata koji imaju moc otplacivanja i zaduzivanja.

@Stranac u noci
Petinu price si ispricao, a onaj ostatak precutao. Nekada je i u Kanadi kamata isla i do 11%. Ali za onaj kvalitet kuca (stiropor i iverica) i stanova (drywall) placati i 0,001% je tuzno. Jos je tuznije da moras da das 25% kesa od cene stana za downpayment (ako uzmes kredit na kes LOC, on ti je negde oko 6% kamate). Kad se kupuje imovina, povrh cene kuce ili stana u Kanadi se placa transfer taksa 10 hiljada dolara provinciji + 10 hiljada gradu Torontu. E kad krenete u toj kuci ili stanu da zivite onda placate godisnu taksku za skolu i mestu koji zivite jedno 5 hiljada dolara. Troskovi su ogromni.

Ovogodisnja prosecna zaduzenost na kreditnim karticama u Kanadi (bez kredita za stan/kucu) je $28853 http://business.financialpost.com/2014/02/26/canadians-on-target-for-record-year-of-personal-debt-despite-better-end-to-2013-transunion/

ja

pre 9 godina

Ako sam duzan 750 evra, dajte da platim i tih 750 evra pa da u ustavu izglasamo da drzava ne moze u ime naroda da se zaduzuje. Koliki jorgan, toliko se noge pruzaju. Tesko mi je, nemam para, 10 godina nisam isao na more, ali rado cu platiti tih 750 evra da ne budem nikome duzan.