Ponedeljak, 23.06.2014.

09:36

Menja se magnetno polje Zemlje

Izvor: satnews.com

Menja se magnetno polje Zemlje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Dan

pre 9 godina

Znanstvenik@

Ono što sam napisao nije izmišljotina, već su rezultati istraživanja naučnika. Predlažem da recimo proučiš tekst Maksim Bojka, naučnog saradnik Paleontološkog instituta Ruske akademije nauka, i tekst Akademika Aleksandra Fefelova. Usled promena polova, dolazi i do promena ose zemlje, a ta ogromna fizička sila i pritisak na zemljinu koru će biti veoma razarujuća na površinu zemlje, gde će doći do strahovitih potresa i pomeranja tla kako sam i rekao pre. Geolozi su našli dokaze i potvrdili su da zemlja već jednom prošla ovu kataklizmu, i našli su tragove prethodnog ekvatora i polova koja potvrđuje sasvim drugu osu zemlje. Takođe su našli bezbroj tragova razaranja usled promena polova. Tako da naučnici danas imaju jasnu sliku kako će i ovoga puta da se desi ova kataklizma. A što se tiče sunca. Magnetno polje zemlje štiti Zemlju od razarajuće sunčeve plazme, kada dodje do malo erupcije na suncu, pa magnetno polje zemlje ne uspe svu tu sunčevu plazmu da zaustavi, pa kada jedan mali procenat te plazme prodje, znamo koji kaos pravi i u tehnici i u zdravlje ljudi. A da ne govorimo kada bi ta sunčeva plazma usled nedostatka magnetnog polja zemlje 100% zapljusnula zemljinu površinu, šta bi tek bilo. I tu imamo već daleko daleko više watti. Prouči malo istraživanja naučnika.

zagubio sam doktorat

pre 9 godina

To je posledica delovanja instalacije pod nazivom SURA (http://www.reality-choice.org/177/sura-the-russia-haarp-which-could-destroy-usa-in-one-fell-swoop), ruska verzija HAARP. To sam obradio u svojoj doktorskoj disertaciji odbranjenoj na čuvenoj London School of Economics.

Dr House

pre 9 godina

Promena polova se desavala vise puta u istoriji i vec je trebala da se desi - nismo mi nista pokrenuli vec usporili prirodan tok stvari sto moze biti lose po nas.
Sunce menja polaritet svakih 12 godina jer je x puta aktivnije od zemlje koja je nastala od Sunca. Dve godine pre i dve godine nakon promene polariteta na Suncu nastupaju vece vrucine i suse na zemlji kao i poplave. Sunce je promenilo polaritet 2012 godine a svi znamo kako nam je bilo do sad.
Izvor: Discovery

Ajkula Cekicara

pre 9 godina

Prorocanstva, teorije zavera, dizanje tenzija ili sarkazam su obicno komentari na ovakve tekstove. Morske rute koje su se crtale kompasom iz 1600-tih ne odgovaraju onima iz 1800. bas zbog tih magnetnih promena. Sada sa ovim modernim instrumentima izgleda da moraju da "steluju" cesce, vise ne voze na oko i sekstant.

Znanstvenik

pre 9 godina

Za Dan-a,

Ok, magnetno polje se pomera, gotovo da je slucajnost to sto se u periodu kada smo otkrili kompas nalazio na severu.
E sada, kako ce slabljenje toga da dovede do rece zemljotresa / cunamija?
Koliko je promena magnetnog polja opasna, vidis kada odes na MRI. Par tesli je jacina (ludacki jako) i ne desi se bas nista.
Druga stvar, ako je jug na severu, a sever na jugu - to mu dodje isto, zar ne?
Da rece severni ce biti u Americi, pa i ajde.
Onda, sunce ce sve ad sprzi, jok brate, proracunaj koliko wati padne po kvadratu - nije dovoljno za sprzavanje.

Cekam neki dugacak odgovor, stvarno me zanima vidjenje sveta po preperima.

duda

pre 9 godina

I sta sada? Izgubimo magnetno polje I jos se nakarika I zemljina teza...pa svi odosmo u pm. Ja sam vec u pm. pa mi ovo ni ne pada tesko.Evo,mastacu od sada o putovanju u svemir bez zastitnog odela:-)

mirjana

pre 9 godina

Ako bi ikako bilo moguce, da Sibir pripadne Americi,jer kako rece gdja.Klinton, :"nije pravedno da sibirske resurse koriste samo Rusi..."!
Ma ne,nije pravedno ,trebalo bi to malo I Ameri,pa ako nemogu ratom(a pokusavaju),onda ce da promene Zemljinu putanju,orbitu,osu,itd...sve zarad koristi!

Dan

pre 9 godina

Ovo su sve znaci pred promena polova koje naučnici predviđaju da može u svakom trenutku da se desi. Svake godine magnetni polovi zemlje bežu prema Sibiru sa nekoliko desetina kilometara nezaustavljivo, i znači da je već kritično. Prvo će doći do kolebanja magnetnog polja, zatim odmah pred promena polova, na kratko će nestati. Bez zaštite magnetnog polja zemlje, sunce će izazvati velike požare, a živi svet na otovorenom će stradati. Usled promena polova doći će do strahovitih potresa i pokretanje zemlje. Bukvalno neće ostati kamen na kamen niti jedna čitava građevina na planeti. Ogromni cunami sa mora i okeana će veći deo kopna počistiti. Interesantno da proročanstvo još pre 2000 godina tačno opisao znake vremena kada će ova nevolja sručiti na čovečanstvo, uz savete zbog extremne klime u tim vremenima.

Mica Miconi

pre 9 godina

Pozdrav
(zoran, 23. jun 2014 10:27)

Uglavnom se slazem sa tvojim komentarom, ali sa druge strane neznam sta nas moze spasiti u buducnosti, ako to nisu nauka i tehnoloski razvoj?!

Environmentalist

pre 9 godina

"Many experts believe this weakening heralds the earth’s magnetic fields reversal, where the north becomes south and south becomes north. This process usually takes several hundred thousand years to complete."

"Apart from understanding out world better, scientists believe measurements obtained by Swarm will have a number of real world applications, including improving the accuracy of navigation systems, advanced earthquake prediction and better efficiency in drilling for natural resources."

Sve je o.k!

Urošinjo

pre 9 godina

Narode, realnost je da mi posmatramo okruženje poslednjih sto godina od čega poslednjih pedesetak intenzivno, što je ravno nuli u odnosu na par milijardi godina koliko postoji planeta. Po meni, pretpostavke tipa "menja se klima", "globalno zagrevanje" i slično mogu biti tačne ali i ne moraju. Zemlja je prošla kroz nekoliko ledenih doba kao i različitih kataklizmi od internih poput vulkana i zemljotresa, pa do eksternih u vidu različitih nebeskih tela koja su udarala u zemlju i kompletno menjali klimu i sadržaj atmosfere. Tako da, mislim da smo mi previše mali i Zemlji nevidljivi, iako smo prave vaške. Mišljenja sam da je Zemlja ta koja će svakako preživeti, a ljudska rasa - to je već znak pitanja.

Novi Sad

pre 9 godina

Treba napomenuti da se neke pojave koje sada smatramo novim (pomeranje magnetnog polja, promene u Suncevoj aktivnosti, itd.) desavaju milionima godina, samo sto do sada nismo imali tehnologiju koja je to mogla zabeleziti. Iz tog razloga sve te "novosti" ne treba primati senzacionalisticki.

nene

pre 9 godina

@Muad'Dib

ma da, mantra novog svetskog poretka....
Neka prestanu da ispuštaju nanočestice u atmosferu i sprečiće zagrevanje. Ovako oni pospešuju zagrevanje a pričaju da time hlade planetu. Potpuna ludnica, a vi se primajte na njihove priče.

realno

pre 9 godina

Samo obrtanje magnetnih polova (severni postaje južni i obratno) neće imati nekog većeg uticaja. Inače obrtanje polova je periodična pojava zavisno gde se sunčev sistem nalazi u galaksiji. U majanskom kalendaru se nalaze ciklusi kada se dešava taj prelaz i 2012. godine je bio jedan takav (a koji su mnogi povezivali sa apokalipsom i sličnim).
Najveći problem rotacije polova je period tranzicije. Tokom nje će oslabiti magnetno polje oko zemlje, a ono nas štiti od prekomerne sunčeve radijacije.
Nažalost nije poznato koliko dugo traje tranzicija ali nema razloga za neku zabrinutost.

modesty

pre 9 godina

Koliko ja znam, magnetni polovi se zamene svakih par hiljada godina i ovo je samo taj prirodan proces i nebi trebalo da ima neke posebne efekte na nas. Ipak, planeta mora da se ocisti, globalno zagrevanje i zagadjenje je odavno prevrsilo svaku razumnu meru.

QQ

pre 9 godina

I sta ce da bude kad se konacno zamene, i dali to zamena traje duzi (godinama,decenijama) period ili kraci (mesecma ili cak danima)
Svasta se pise na netu od toga da to nije nista pa do neke moguce katastrofe.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (?, 23. jun 2014 10:35)
Magnetno polje zemlje se menja na svakih 100.000 godina.

just sayin

pre 9 godina

Ovo je sasvim normalna pojava, koja se vec masu puta dogadjala u proslosti.
Jos jedan dokaz da priroda ima svoju cud, a da covek ne moze da je ukroti, moze samo da zaprlja planetu.

Muad'Dib

pre 9 godina

Ma kriv je čovek jer izaziva globalno zagrevanje, a svi znamo da toplota slabi magnete. Rešenje je u oporezivanju ljudi, pogotovo u siromašnim zemljama. Dišemo besplatno a svi ćemo izginuti zbog nas!

vex

pre 9 godina

Nista novo. Odavno se zna da zemljino magnetno polje zavisi iskljucivo od rotacije svog jezgra koje se ponasa kao dinamo-masina. Oscilacije naravno postoje jer zemljino jezgro nije apsolutno homogeno. U svakom slucaju ce se smanjivati sve vise i vise (zbog hladjenja) i zemlja ce postati kao mars, jer se njegovo jezgro odavno ohladilo i nema magnetno polje da ga stiti od solarnih oluja. Ali do tad ce proci mnoooogo, mnoooogo vremena.

dejan

pre 9 godina

Sve ove najave katastrofa imaju za cilj da pospeše potrošnju jer štednja ne pokreće privredu. A da je pretnja ozbiljna, bilo bi neodgovorno objavljivati jer bi panika uzrokovala više štete od te prirodne katastrofe.

Dejan

pre 9 godina

Zamena mesta Zemljinih polova ne ocekuje se tako skoro, tj. tesko je reci da li ce covek uopste postojati kad se to desi. Naravno, ne bi cudilo da predvidjanja omanu. Ono sto je sigurno je da se taj proces vec odigravao, a planeta je i dalje tu.

Bob Rock

pre 9 godina

Kako se magnetno polje pomera, tako se pomeraju i polozaji polova, a samim tim i nagib zemlje ka suncu. To je u proslosti u ciklusima izazivalo ledena doba. Ali to se toliko sporo odvija(sledece stize tek za 20-30000 godina) da sumnjam, da cemo mi(ljudi) sledecu promenu docekati. Do tada cemo se poubijati medjusobno.

haarph

pre 9 godina

Magnetno polje se periodicno obrce. To je posledica specificne magnetne prirode kristala koji se nalaze duboko u Zemljinoj kori (koja je sastavljena od metala i zapravo izvor magnetnog polja). Vec dugo se ocekuje da se zamene magnetni polovi. To ne znaci pokretanje tektonskih ploca ili slicno. To samo znaci da se polarizacija menja. Ono sto je magnetni severni pol postace magnetni juzni pol. Da se ovo desilo u vreme dok nam je glavni navigacioni alat bio kompas, to bi bio problem. Sada, kada imamo GPS, cak ni to nije posebno problematicno. Jedino sto se nagadja da prilikom zavrsne faze inverzije, magnetno polje se privremeno gasi. E, to je onda problem zbog UV zracenja, kosmickih zraka i solarnih vetrova. To znaci da, ako se zaista magnetno polje ugasi, tokom tog perioda ne smete da primirisete izlazenju napolje, niti da budete na bilo koji nacin pod uticajem sunca. Ukoliko to 'privremeno' traje jako kratko, kao sto se pretpostavlja, najteze posledice ce biti prekid u satelitskoj komunikaciji.

iq120

pre 9 godina

Au, pogledajte koliko je juzno magnetno polje otislo ka severnom (ka Indijskom okeanu) i severno ka juznom! To ce dovesti do izumiranja vecine ptica i svega sto ide u taj lanac, klima ce se menjati jug postaje sever sever jug. Ovo nije nikakva sprdnja o smaku sveta ovo je ozbiljno. Ali so kaze moja keva kad sam hteo da se prebacim sa trogodisnje srednje u cetvorogodisnju pa nisam uspeo - ko zna zasto je to dobro, sada sam apsolvent jedne vise skole i upisujem cetvrtu FON-a.

pedrosa

pre 9 godina

niko zapravo ne zna šta će se desiti prilikom zamene polova, tj severnog i južnog. ostaje nam samo da se nadamo da nas neće zadesiti stravični zemljotresi, vulkani..., a naučnici na čelu sa NASA-om istinu nam neće reći da ne bi zavladala opšta panika.

?

pre 9 godina

I sta ce da bude kad se konacno zamene, i dali to zamena traje duzi (godinama,decenijama) period ili kraci (mesecma ili cak danima)
Svasta se pise na netu od toga da to nije nista pa do neke moguce katastrofe.

Radoznali Perica

pre 9 godina

Ljudi mogu da istražuju pojave i shvate šta se dešava, ali ništa sem toga ne mogu da učine sem da konstatuju činjenice, mi smo samo posmatrači maleni.....

zoran

pre 9 godina

Jednog, veoma, veoma udaljenog dana u buducnosti, kada budemo isksutveno razumeli da je Zemlja zivo Bice koje ima svoj zivot, bas kao i mi, ali na mnogo vishem nivu, bice bolje svima. Do tog momenta, civilizacije ce doalziti i nestajati, jer dok se egoizam humanog Bica ne savlada, jednostavno necemo moci da opstanemo u harmoniji sa tim uzvishenim entitetom.
Na kraju nismo prva civilizacija koja ce nestati. Mitologije svih anroda govore o tome, ali upravo zbog egoizma koji pomenuh, mi smo slepi da razumemo, na pravi nachin, sta tu zapravo pishe.
Nauka, na putu kojim se krece, vodi nas u ambis, jer je njena baza samo-promocija; gordost i radi direktno protiv zivota ove planete.
Covek je Bice koje ima sve u sebi. Apsolutno sve. Planeta mu daje dovoljno hrane i od njega s eochekuje jedna vrsta razvoja koja nije u pravcu meterijalnom, ali zaslepljeni chulima mi kao slep chovek tumaramo tom pustinjom bez zivota, pustinjom Uma koji menja mentalne dine i to nas zaludjuje eonima, te ne nalazimo kamenu stazu koja nas sigurno vodi ka vrhu nashe svete planine.

Pozdrav

Atom

pre 9 godina

A da je slučajno satelit pokazao da je sve u redu,ispalo bi da je bezpotrebno lansiran satelit i da je radno mesto gospodina menadžera upitno.

Dakle, što više problema sa magnetnim poljem naše planete to bolje za menadžera.

miro split

pre 9 godina

A,zato su ovi vidovnjaci,tarot majstori ,vračevi i ostali medicinari počeli grišit i sve slabije skidaju uroke,nagaze i nabačaje.
Morat će se uboduće okrenit naglavačke i visit sa plafona da bi bili učinkovitiji.

branko

pre 9 godina

populisticki naslov. ispravnije bi bilo "prvi put primeceno kako se magnetno polje zemlje verovatno stalno menja", ali to je predugacko za ispravan naslov:)

branko

pre 9 godina

populisticki naslov. ispravnije bi bilo "prvi put primeceno kako se magnetno polje zemlje verovatno stalno menja", ali to je predugacko za ispravan naslov:)

zoran

pre 9 godina

Jednog, veoma, veoma udaljenog dana u buducnosti, kada budemo isksutveno razumeli da je Zemlja zivo Bice koje ima svoj zivot, bas kao i mi, ali na mnogo vishem nivu, bice bolje svima. Do tog momenta, civilizacije ce doalziti i nestajati, jer dok se egoizam humanog Bica ne savlada, jednostavno necemo moci da opstanemo u harmoniji sa tim uzvishenim entitetom.
Na kraju nismo prva civilizacija koja ce nestati. Mitologije svih anroda govore o tome, ali upravo zbog egoizma koji pomenuh, mi smo slepi da razumemo, na pravi nachin, sta tu zapravo pishe.
Nauka, na putu kojim se krece, vodi nas u ambis, jer je njena baza samo-promocija; gordost i radi direktno protiv zivota ove planete.
Covek je Bice koje ima sve u sebi. Apsolutno sve. Planeta mu daje dovoljno hrane i od njega s eochekuje jedna vrsta razvoja koja nije u pravcu meterijalnom, ali zaslepljeni chulima mi kao slep chovek tumaramo tom pustinjom bez zivota, pustinjom Uma koji menja mentalne dine i to nas zaludjuje eonima, te ne nalazimo kamenu stazu koja nas sigurno vodi ka vrhu nashe svete planine.

Pozdrav

Radoznali Perica

pre 9 godina

Ljudi mogu da istražuju pojave i shvate šta se dešava, ali ništa sem toga ne mogu da učine sem da konstatuju činjenice, mi smo samo posmatrači maleni.....

miro split

pre 9 godina

A,zato su ovi vidovnjaci,tarot majstori ,vračevi i ostali medicinari počeli grišit i sve slabije skidaju uroke,nagaze i nabačaje.
Morat će se uboduće okrenit naglavačke i visit sa plafona da bi bili učinkovitiji.

Muad'Dib

pre 9 godina

Ma kriv je čovek jer izaziva globalno zagrevanje, a svi znamo da toplota slabi magnete. Rešenje je u oporezivanju ljudi, pogotovo u siromašnim zemljama. Dišemo besplatno a svi ćemo izginuti zbog nas!

pedrosa

pre 9 godina

niko zapravo ne zna šta će se desiti prilikom zamene polova, tj severnog i južnog. ostaje nam samo da se nadamo da nas neće zadesiti stravični zemljotresi, vulkani..., a naučnici na čelu sa NASA-om istinu nam neće reći da ne bi zavladala opšta panika.

?

pre 9 godina

I sta ce da bude kad se konacno zamene, i dali to zamena traje duzi (godinama,decenijama) period ili kraci (mesecma ili cak danima)
Svasta se pise na netu od toga da to nije nista pa do neke moguce katastrofe.

Atom

pre 9 godina

A da je slučajno satelit pokazao da je sve u redu,ispalo bi da je bezpotrebno lansiran satelit i da je radno mesto gospodina menadžera upitno.

Dakle, što više problema sa magnetnim poljem naše planete to bolje za menadžera.

iq120

pre 9 godina

Au, pogledajte koliko je juzno magnetno polje otislo ka severnom (ka Indijskom okeanu) i severno ka juznom! To ce dovesti do izumiranja vecine ptica i svega sto ide u taj lanac, klima ce se menjati jug postaje sever sever jug. Ovo nije nikakva sprdnja o smaku sveta ovo je ozbiljno. Ali so kaze moja keva kad sam hteo da se prebacim sa trogodisnje srednje u cetvorogodisnju pa nisam uspeo - ko zna zasto je to dobro, sada sam apsolvent jedne vise skole i upisujem cetvrtu FON-a.

Urošinjo

pre 9 godina

Narode, realnost je da mi posmatramo okruženje poslednjih sto godina od čega poslednjih pedesetak intenzivno, što je ravno nuli u odnosu na par milijardi godina koliko postoji planeta. Po meni, pretpostavke tipa "menja se klima", "globalno zagrevanje" i slično mogu biti tačne ali i ne moraju. Zemlja je prošla kroz nekoliko ledenih doba kao i različitih kataklizmi od internih poput vulkana i zemljotresa, pa do eksternih u vidu različitih nebeskih tela koja su udarala u zemlju i kompletno menjali klimu i sadržaj atmosfere. Tako da, mislim da smo mi previše mali i Zemlji nevidljivi, iako smo prave vaške. Mišljenja sam da je Zemlja ta koja će svakako preživeti, a ljudska rasa - to je već znak pitanja.

Environmentalist

pre 9 godina

"Many experts believe this weakening heralds the earth’s magnetic fields reversal, where the north becomes south and south becomes north. This process usually takes several hundred thousand years to complete."

"Apart from understanding out world better, scientists believe measurements obtained by Swarm will have a number of real world applications, including improving the accuracy of navigation systems, advanced earthquake prediction and better efficiency in drilling for natural resources."

Sve je o.k!

zagubio sam doktorat

pre 9 godina

To je posledica delovanja instalacije pod nazivom SURA (http://www.reality-choice.org/177/sura-the-russia-haarp-which-could-destroy-usa-in-one-fell-swoop), ruska verzija HAARP. To sam obradio u svojoj doktorskoj disertaciji odbranjenoj na čuvenoj London School of Economics.

haarph

pre 9 godina

Magnetno polje se periodicno obrce. To je posledica specificne magnetne prirode kristala koji se nalaze duboko u Zemljinoj kori (koja je sastavljena od metala i zapravo izvor magnetnog polja). Vec dugo se ocekuje da se zamene magnetni polovi. To ne znaci pokretanje tektonskih ploca ili slicno. To samo znaci da se polarizacija menja. Ono sto je magnetni severni pol postace magnetni juzni pol. Da se ovo desilo u vreme dok nam je glavni navigacioni alat bio kompas, to bi bio problem. Sada, kada imamo GPS, cak ni to nije posebno problematicno. Jedino sto se nagadja da prilikom zavrsne faze inverzije, magnetno polje se privremeno gasi. E, to je onda problem zbog UV zracenja, kosmickih zraka i solarnih vetrova. To znaci da, ako se zaista magnetno polje ugasi, tokom tog perioda ne smete da primirisete izlazenju napolje, niti da budete na bilo koji nacin pod uticajem sunca. Ukoliko to 'privremeno' traje jako kratko, kao sto se pretpostavlja, najteze posledice ce biti prekid u satelitskoj komunikaciji.

Bob Rock

pre 9 godina

Kako se magnetno polje pomera, tako se pomeraju i polozaji polova, a samim tim i nagib zemlje ka suncu. To je u proslosti u ciklusima izazivalo ledena doba. Ali to se toliko sporo odvija(sledece stize tek za 20-30000 godina) da sumnjam, da cemo mi(ljudi) sledecu promenu docekati. Do tada cemo se poubijati medjusobno.

realno

pre 9 godina

Samo obrtanje magnetnih polova (severni postaje južni i obratno) neće imati nekog većeg uticaja. Inače obrtanje polova je periodična pojava zavisno gde se sunčev sistem nalazi u galaksiji. U majanskom kalendaru se nalaze ciklusi kada se dešava taj prelaz i 2012. godine je bio jedan takav (a koji su mnogi povezivali sa apokalipsom i sličnim).
Najveći problem rotacije polova je period tranzicije. Tokom nje će oslabiti magnetno polje oko zemlje, a ono nas štiti od prekomerne sunčeve radijacije.
Nažalost nije poznato koliko dugo traje tranzicija ali nema razloga za neku zabrinutost.

Novi Sad

pre 9 godina

Treba napomenuti da se neke pojave koje sada smatramo novim (pomeranje magnetnog polja, promene u Suncevoj aktivnosti, itd.) desavaju milionima godina, samo sto do sada nismo imali tehnologiju koja je to mogla zabeleziti. Iz tog razloga sve te "novosti" ne treba primati senzacionalisticki.

modesty

pre 9 godina

Koliko ja znam, magnetni polovi se zamene svakih par hiljada godina i ovo je samo taj prirodan proces i nebi trebalo da ima neke posebne efekte na nas. Ipak, planeta mora da se ocisti, globalno zagrevanje i zagadjenje je odavno prevrsilo svaku razumnu meru.

vex

pre 9 godina

Nista novo. Odavno se zna da zemljino magnetno polje zavisi iskljucivo od rotacije svog jezgra koje se ponasa kao dinamo-masina. Oscilacije naravno postoje jer zemljino jezgro nije apsolutno homogeno. U svakom slucaju ce se smanjivati sve vise i vise (zbog hladjenja) i zemlja ce postati kao mars, jer se njegovo jezgro odavno ohladilo i nema magnetno polje da ga stiti od solarnih oluja. Ali do tad ce proci mnoooogo, mnoooogo vremena.

Mica Miconi

pre 9 godina

Pozdrav
(zoran, 23. jun 2014 10:27)

Uglavnom se slazem sa tvojim komentarom, ali sa druge strane neznam sta nas moze spasiti u buducnosti, ako to nisu nauka i tehnoloski razvoj?!

Ajkula Cekicara

pre 9 godina

Prorocanstva, teorije zavera, dizanje tenzija ili sarkazam su obicno komentari na ovakve tekstove. Morske rute koje su se crtale kompasom iz 1600-tih ne odgovaraju onima iz 1800. bas zbog tih magnetnih promena. Sada sa ovim modernim instrumentima izgleda da moraju da "steluju" cesce, vise ne voze na oko i sekstant.

Dan

pre 9 godina

Ovo su sve znaci pred promena polova koje naučnici predviđaju da može u svakom trenutku da se desi. Svake godine magnetni polovi zemlje bežu prema Sibiru sa nekoliko desetina kilometara nezaustavljivo, i znači da je već kritično. Prvo će doći do kolebanja magnetnog polja, zatim odmah pred promena polova, na kratko će nestati. Bez zaštite magnetnog polja zemlje, sunce će izazvati velike požare, a živi svet na otovorenom će stradati. Usled promena polova doći će do strahovitih potresa i pokretanje zemlje. Bukvalno neće ostati kamen na kamen niti jedna čitava građevina na planeti. Ogromni cunami sa mora i okeana će veći deo kopna počistiti. Interesantno da proročanstvo još pre 2000 godina tačno opisao znake vremena kada će ova nevolja sručiti na čovečanstvo, uz savete zbog extremne klime u tim vremenima.

Dejan

pre 9 godina

Zamena mesta Zemljinih polova ne ocekuje se tako skoro, tj. tesko je reci da li ce covek uopste postojati kad se to desi. Naravno, ne bi cudilo da predvidjanja omanu. Ono sto je sigurno je da se taj proces vec odigravao, a planeta je i dalje tu.

just sayin

pre 9 godina

Ovo je sasvim normalna pojava, koja se vec masu puta dogadjala u proslosti.
Jos jedan dokaz da priroda ima svoju cud, a da covek ne moze da je ukroti, moze samo da zaprlja planetu.

dejan

pre 9 godina

Sve ove najave katastrofa imaju za cilj da pospeše potrošnju jer štednja ne pokreće privredu. A da je pretnja ozbiljna, bilo bi neodgovorno objavljivati jer bi panika uzrokovala više štete od te prirodne katastrofe.

Dr House

pre 9 godina

Promena polova se desavala vise puta u istoriji i vec je trebala da se desi - nismo mi nista pokrenuli vec usporili prirodan tok stvari sto moze biti lose po nas.
Sunce menja polaritet svakih 12 godina jer je x puta aktivnije od zemlje koja je nastala od Sunca. Dve godine pre i dve godine nakon promene polariteta na Suncu nastupaju vece vrucine i suse na zemlji kao i poplave. Sunce je promenilo polaritet 2012 godine a svi znamo kako nam je bilo do sad.
Izvor: Discovery

QQ

pre 9 godina

I sta ce da bude kad se konacno zamene, i dali to zamena traje duzi (godinama,decenijama) period ili kraci (mesecma ili cak danima)
Svasta se pise na netu od toga da to nije nista pa do neke moguce katastrofe.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (?, 23. jun 2014 10:35)
Magnetno polje zemlje se menja na svakih 100.000 godina.

Znanstvenik

pre 9 godina

Za Dan-a,

Ok, magnetno polje se pomera, gotovo da je slucajnost to sto se u periodu kada smo otkrili kompas nalazio na severu.
E sada, kako ce slabljenje toga da dovede do rece zemljotresa / cunamija?
Koliko je promena magnetnog polja opasna, vidis kada odes na MRI. Par tesli je jacina (ludacki jako) i ne desi se bas nista.
Druga stvar, ako je jug na severu, a sever na jugu - to mu dodje isto, zar ne?
Da rece severni ce biti u Americi, pa i ajde.
Onda, sunce ce sve ad sprzi, jok brate, proracunaj koliko wati padne po kvadratu - nije dovoljno za sprzavanje.

Cekam neki dugacak odgovor, stvarno me zanima vidjenje sveta po preperima.

nene

pre 9 godina

@Muad'Dib

ma da, mantra novog svetskog poretka....
Neka prestanu da ispuštaju nanočestice u atmosferu i sprečiće zagrevanje. Ovako oni pospešuju zagrevanje a pričaju da time hlade planetu. Potpuna ludnica, a vi se primajte na njihove priče.

duda

pre 9 godina

I sta sada? Izgubimo magnetno polje I jos se nakarika I zemljina teza...pa svi odosmo u pm. Ja sam vec u pm. pa mi ovo ni ne pada tesko.Evo,mastacu od sada o putovanju u svemir bez zastitnog odela:-)

mirjana

pre 9 godina

Ako bi ikako bilo moguce, da Sibir pripadne Americi,jer kako rece gdja.Klinton, :"nije pravedno da sibirske resurse koriste samo Rusi..."!
Ma ne,nije pravedno ,trebalo bi to malo I Ameri,pa ako nemogu ratom(a pokusavaju),onda ce da promene Zemljinu putanju,orbitu,osu,itd...sve zarad koristi!

Dan

pre 9 godina

Znanstvenik@

Ono što sam napisao nije izmišljotina, već su rezultati istraživanja naučnika. Predlažem da recimo proučiš tekst Maksim Bojka, naučnog saradnik Paleontološkog instituta Ruske akademije nauka, i tekst Akademika Aleksandra Fefelova. Usled promena polova, dolazi i do promena ose zemlje, a ta ogromna fizička sila i pritisak na zemljinu koru će biti veoma razarujuća na površinu zemlje, gde će doći do strahovitih potresa i pomeranja tla kako sam i rekao pre. Geolozi su našli dokaze i potvrdili su da zemlja već jednom prošla ovu kataklizmu, i našli su tragove prethodnog ekvatora i polova koja potvrđuje sasvim drugu osu zemlje. Takođe su našli bezbroj tragova razaranja usled promena polova. Tako da naučnici danas imaju jasnu sliku kako će i ovoga puta da se desi ova kataklizma. A što se tiče sunca. Magnetno polje zemlje štiti Zemlju od razarajuće sunčeve plazme, kada dodje do malo erupcije na suncu, pa magnetno polje zemlje ne uspe svu tu sunčevu plazmu da zaustavi, pa kada jedan mali procenat te plazme prodje, znamo koji kaos pravi i u tehnici i u zdravlje ljudi. A da ne govorimo kada bi ta sunčeva plazma usled nedostatka magnetnog polja zemlje 100% zapljusnula zemljinu površinu, šta bi tek bilo. I tu imamo već daleko daleko više watti. Prouči malo istraživanja naučnika.

iq120

pre 9 godina

Au, pogledajte koliko je juzno magnetno polje otislo ka severnom (ka Indijskom okeanu) i severno ka juznom! To ce dovesti do izumiranja vecine ptica i svega sto ide u taj lanac, klima ce se menjati jug postaje sever sever jug. Ovo nije nikakva sprdnja o smaku sveta ovo je ozbiljno. Ali so kaze moja keva kad sam hteo da se prebacim sa trogodisnje srednje u cetvorogodisnju pa nisam uspeo - ko zna zasto je to dobro, sada sam apsolvent jedne vise skole i upisujem cetvrtu FON-a.

Atom

pre 9 godina

A da je slučajno satelit pokazao da je sve u redu,ispalo bi da je bezpotrebno lansiran satelit i da je radno mesto gospodina menadžera upitno.

Dakle, što više problema sa magnetnim poljem naše planete to bolje za menadžera.

zoran

pre 9 godina

Jednog, veoma, veoma udaljenog dana u buducnosti, kada budemo isksutveno razumeli da je Zemlja zivo Bice koje ima svoj zivot, bas kao i mi, ali na mnogo vishem nivu, bice bolje svima. Do tog momenta, civilizacije ce doalziti i nestajati, jer dok se egoizam humanog Bica ne savlada, jednostavno necemo moci da opstanemo u harmoniji sa tim uzvishenim entitetom.
Na kraju nismo prva civilizacija koja ce nestati. Mitologije svih anroda govore o tome, ali upravo zbog egoizma koji pomenuh, mi smo slepi da razumemo, na pravi nachin, sta tu zapravo pishe.
Nauka, na putu kojim se krece, vodi nas u ambis, jer je njena baza samo-promocija; gordost i radi direktno protiv zivota ove planete.
Covek je Bice koje ima sve u sebi. Apsolutno sve. Planeta mu daje dovoljno hrane i od njega s eochekuje jedna vrsta razvoja koja nije u pravcu meterijalnom, ali zaslepljeni chulima mi kao slep chovek tumaramo tom pustinjom bez zivota, pustinjom Uma koji menja mentalne dine i to nas zaludjuje eonima, te ne nalazimo kamenu stazu koja nas sigurno vodi ka vrhu nashe svete planine.

Pozdrav

Muad'Dib

pre 9 godina

Ma kriv je čovek jer izaziva globalno zagrevanje, a svi znamo da toplota slabi magnete. Rešenje je u oporezivanju ljudi, pogotovo u siromašnim zemljama. Dišemo besplatno a svi ćemo izginuti zbog nas!

pedrosa

pre 9 godina

niko zapravo ne zna šta će se desiti prilikom zamene polova, tj severnog i južnog. ostaje nam samo da se nadamo da nas neće zadesiti stravični zemljotresi, vulkani..., a naučnici na čelu sa NASA-om istinu nam neće reći da ne bi zavladala opšta panika.

Dan

pre 9 godina

Ovo su sve znaci pred promena polova koje naučnici predviđaju da može u svakom trenutku da se desi. Svake godine magnetni polovi zemlje bežu prema Sibiru sa nekoliko desetina kilometara nezaustavljivo, i znači da je već kritično. Prvo će doći do kolebanja magnetnog polja, zatim odmah pred promena polova, na kratko će nestati. Bez zaštite magnetnog polja zemlje, sunce će izazvati velike požare, a živi svet na otovorenom će stradati. Usled promena polova doći će do strahovitih potresa i pokretanje zemlje. Bukvalno neće ostati kamen na kamen niti jedna čitava građevina na planeti. Ogromni cunami sa mora i okeana će veći deo kopna počistiti. Interesantno da proročanstvo još pre 2000 godina tačno opisao znake vremena kada će ova nevolja sručiti na čovečanstvo, uz savete zbog extremne klime u tim vremenima.

miro split

pre 9 godina

A,zato su ovi vidovnjaci,tarot majstori ,vračevi i ostali medicinari počeli grišit i sve slabije skidaju uroke,nagaze i nabačaje.
Morat će se uboduće okrenit naglavačke i visit sa plafona da bi bili učinkovitiji.

Radoznali Perica

pre 9 godina

Ljudi mogu da istražuju pojave i shvate šta se dešava, ali ništa sem toga ne mogu da učine sem da konstatuju činjenice, mi smo samo posmatrači maleni.....

nene

pre 9 godina

@Muad'Dib

ma da, mantra novog svetskog poretka....
Neka prestanu da ispuštaju nanočestice u atmosferu i sprečiće zagrevanje. Ovako oni pospešuju zagrevanje a pričaju da time hlade planetu. Potpuna ludnica, a vi se primajte na njihove priče.

mirjana

pre 9 godina

Ako bi ikako bilo moguce, da Sibir pripadne Americi,jer kako rece gdja.Klinton, :"nije pravedno da sibirske resurse koriste samo Rusi..."!
Ma ne,nije pravedno ,trebalo bi to malo I Ameri,pa ako nemogu ratom(a pokusavaju),onda ce da promene Zemljinu putanju,orbitu,osu,itd...sve zarad koristi!

branko

pre 9 godina

populisticki naslov. ispravnije bi bilo "prvi put primeceno kako se magnetno polje zemlje verovatno stalno menja", ali to je predugacko za ispravan naslov:)

?

pre 9 godina

I sta ce da bude kad se konacno zamene, i dali to zamena traje duzi (godinama,decenijama) period ili kraci (mesecma ili cak danima)
Svasta se pise na netu od toga da to nije nista pa do neke moguce katastrofe.

Bob Rock

pre 9 godina

Kako se magnetno polje pomera, tako se pomeraju i polozaji polova, a samim tim i nagib zemlje ka suncu. To je u proslosti u ciklusima izazivalo ledena doba. Ali to se toliko sporo odvija(sledece stize tek za 20-30000 godina) da sumnjam, da cemo mi(ljudi) sledecu promenu docekati. Do tada cemo se poubijati medjusobno.

modesty

pre 9 godina

Koliko ja znam, magnetni polovi se zamene svakih par hiljada godina i ovo je samo taj prirodan proces i nebi trebalo da ima neke posebne efekte na nas. Ipak, planeta mora da se ocisti, globalno zagrevanje i zagadjenje je odavno prevrsilo svaku razumnu meru.

Mica Miconi

pre 9 godina

Pozdrav
(zoran, 23. jun 2014 10:27)

Uglavnom se slazem sa tvojim komentarom, ali sa druge strane neznam sta nas moze spasiti u buducnosti, ako to nisu nauka i tehnoloski razvoj?!

Environmentalist

pre 9 godina

"Many experts believe this weakening heralds the earth’s magnetic fields reversal, where the north becomes south and south becomes north. This process usually takes several hundred thousand years to complete."

"Apart from understanding out world better, scientists believe measurements obtained by Swarm will have a number of real world applications, including improving the accuracy of navigation systems, advanced earthquake prediction and better efficiency in drilling for natural resources."

Sve je o.k!

realno

pre 9 godina

Samo obrtanje magnetnih polova (severni postaje južni i obratno) neće imati nekog većeg uticaja. Inače obrtanje polova je periodična pojava zavisno gde se sunčev sistem nalazi u galaksiji. U majanskom kalendaru se nalaze ciklusi kada se dešava taj prelaz i 2012. godine je bio jedan takav (a koji su mnogi povezivali sa apokalipsom i sličnim).
Najveći problem rotacije polova je period tranzicije. Tokom nje će oslabiti magnetno polje oko zemlje, a ono nas štiti od prekomerne sunčeve radijacije.
Nažalost nije poznato koliko dugo traje tranzicija ali nema razloga za neku zabrinutost.

duda

pre 9 godina

I sta sada? Izgubimo magnetno polje I jos se nakarika I zemljina teza...pa svi odosmo u pm. Ja sam vec u pm. pa mi ovo ni ne pada tesko.Evo,mastacu od sada o putovanju u svemir bez zastitnog odela:-)

Znanstvenik

pre 9 godina

Za Dan-a,

Ok, magnetno polje se pomera, gotovo da je slucajnost to sto se u periodu kada smo otkrili kompas nalazio na severu.
E sada, kako ce slabljenje toga da dovede do rece zemljotresa / cunamija?
Koliko je promena magnetnog polja opasna, vidis kada odes na MRI. Par tesli je jacina (ludacki jako) i ne desi se bas nista.
Druga stvar, ako je jug na severu, a sever na jugu - to mu dodje isto, zar ne?
Da rece severni ce biti u Americi, pa i ajde.
Onda, sunce ce sve ad sprzi, jok brate, proracunaj koliko wati padne po kvadratu - nije dovoljno za sprzavanje.

Cekam neki dugacak odgovor, stvarno me zanima vidjenje sveta po preperima.

Ajkula Cekicara

pre 9 godina

Prorocanstva, teorije zavera, dizanje tenzija ili sarkazam su obicno komentari na ovakve tekstove. Morske rute koje su se crtale kompasom iz 1600-tih ne odgovaraju onima iz 1800. bas zbog tih magnetnih promena. Sada sa ovim modernim instrumentima izgleda da moraju da "steluju" cesce, vise ne voze na oko i sekstant.

dejan

pre 9 godina

Sve ove najave katastrofa imaju za cilj da pospeše potrošnju jer štednja ne pokreće privredu. A da je pretnja ozbiljna, bilo bi neodgovorno objavljivati jer bi panika uzrokovala više štete od te prirodne katastrofe.

vex

pre 9 godina

Nista novo. Odavno se zna da zemljino magnetno polje zavisi iskljucivo od rotacije svog jezgra koje se ponasa kao dinamo-masina. Oscilacije naravno postoje jer zemljino jezgro nije apsolutno homogeno. U svakom slucaju ce se smanjivati sve vise i vise (zbog hladjenja) i zemlja ce postati kao mars, jer se njegovo jezgro odavno ohladilo i nema magnetno polje da ga stiti od solarnih oluja. Ali do tad ce proci mnoooogo, mnoooogo vremena.

haarph

pre 9 godina

Magnetno polje se periodicno obrce. To je posledica specificne magnetne prirode kristala koji se nalaze duboko u Zemljinoj kori (koja je sastavljena od metala i zapravo izvor magnetnog polja). Vec dugo se ocekuje da se zamene magnetni polovi. To ne znaci pokretanje tektonskih ploca ili slicno. To samo znaci da se polarizacija menja. Ono sto je magnetni severni pol postace magnetni juzni pol. Da se ovo desilo u vreme dok nam je glavni navigacioni alat bio kompas, to bi bio problem. Sada, kada imamo GPS, cak ni to nije posebno problematicno. Jedino sto se nagadja da prilikom zavrsne faze inverzije, magnetno polje se privremeno gasi. E, to je onda problem zbog UV zracenja, kosmickih zraka i solarnih vetrova. To znaci da, ako se zaista magnetno polje ugasi, tokom tog perioda ne smete da primirisete izlazenju napolje, niti da budete na bilo koji nacin pod uticajem sunca. Ukoliko to 'privremeno' traje jako kratko, kao sto se pretpostavlja, najteze posledice ce biti prekid u satelitskoj komunikaciji.

QQ

pre 9 godina

I sta ce da bude kad se konacno zamene, i dali to zamena traje duzi (godinama,decenijama) period ili kraci (mesecma ili cak danima)
Svasta se pise na netu od toga da to nije nista pa do neke moguce katastrofe.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (?, 23. jun 2014 10:35)
Magnetno polje zemlje se menja na svakih 100.000 godina.

Dan

pre 9 godina

Znanstvenik@

Ono što sam napisao nije izmišljotina, već su rezultati istraživanja naučnika. Predlažem da recimo proučiš tekst Maksim Bojka, naučnog saradnik Paleontološkog instituta Ruske akademije nauka, i tekst Akademika Aleksandra Fefelova. Usled promena polova, dolazi i do promena ose zemlje, a ta ogromna fizička sila i pritisak na zemljinu koru će biti veoma razarujuća na površinu zemlje, gde će doći do strahovitih potresa i pomeranja tla kako sam i rekao pre. Geolozi su našli dokaze i potvrdili su da zemlja već jednom prošla ovu kataklizmu, i našli su tragove prethodnog ekvatora i polova koja potvrđuje sasvim drugu osu zemlje. Takođe su našli bezbroj tragova razaranja usled promena polova. Tako da naučnici danas imaju jasnu sliku kako će i ovoga puta da se desi ova kataklizma. A što se tiče sunca. Magnetno polje zemlje štiti Zemlju od razarajuće sunčeve plazme, kada dodje do malo erupcije na suncu, pa magnetno polje zemlje ne uspe svu tu sunčevu plazmu da zaustavi, pa kada jedan mali procenat te plazme prodje, znamo koji kaos pravi i u tehnici i u zdravlje ljudi. A da ne govorimo kada bi ta sunčeva plazma usled nedostatka magnetnog polja zemlje 100% zapljusnula zemljinu površinu, šta bi tek bilo. I tu imamo već daleko daleko više watti. Prouči malo istraživanja naučnika.

Urošinjo

pre 9 godina

Narode, realnost je da mi posmatramo okruženje poslednjih sto godina od čega poslednjih pedesetak intenzivno, što je ravno nuli u odnosu na par milijardi godina koliko postoji planeta. Po meni, pretpostavke tipa "menja se klima", "globalno zagrevanje" i slično mogu biti tačne ali i ne moraju. Zemlja je prošla kroz nekoliko ledenih doba kao i različitih kataklizmi od internih poput vulkana i zemljotresa, pa do eksternih u vidu različitih nebeskih tela koja su udarala u zemlju i kompletno menjali klimu i sadržaj atmosfere. Tako da, mislim da smo mi previše mali i Zemlji nevidljivi, iako smo prave vaške. Mišljenja sam da je Zemlja ta koja će svakako preživeti, a ljudska rasa - to je već znak pitanja.

just sayin

pre 9 godina

Ovo je sasvim normalna pojava, koja se vec masu puta dogadjala u proslosti.
Jos jedan dokaz da priroda ima svoju cud, a da covek ne moze da je ukroti, moze samo da zaprlja planetu.

Novi Sad

pre 9 godina

Treba napomenuti da se neke pojave koje sada smatramo novim (pomeranje magnetnog polja, promene u Suncevoj aktivnosti, itd.) desavaju milionima godina, samo sto do sada nismo imali tehnologiju koja je to mogla zabeleziti. Iz tog razloga sve te "novosti" ne treba primati senzacionalisticki.

Dr House

pre 9 godina

Promena polova se desavala vise puta u istoriji i vec je trebala da se desi - nismo mi nista pokrenuli vec usporili prirodan tok stvari sto moze biti lose po nas.
Sunce menja polaritet svakih 12 godina jer je x puta aktivnije od zemlje koja je nastala od Sunca. Dve godine pre i dve godine nakon promene polariteta na Suncu nastupaju vece vrucine i suse na zemlji kao i poplave. Sunce je promenilo polaritet 2012 godine a svi znamo kako nam je bilo do sad.
Izvor: Discovery

Dejan

pre 9 godina

Zamena mesta Zemljinih polova ne ocekuje se tako skoro, tj. tesko je reci da li ce covek uopste postojati kad se to desi. Naravno, ne bi cudilo da predvidjanja omanu. Ono sto je sigurno je da se taj proces vec odigravao, a planeta je i dalje tu.

zagubio sam doktorat

pre 9 godina

To je posledica delovanja instalacije pod nazivom SURA (http://www.reality-choice.org/177/sura-the-russia-haarp-which-could-destroy-usa-in-one-fell-swoop), ruska verzija HAARP. To sam obradio u svojoj doktorskoj disertaciji odbranjenoj na čuvenoj London School of Economics.