Ponedeljak, 16.06.2014.

15:15

Prodaja kola stala, prodavci paniče

Za jednim od najpoznatijih prodavaca automobila u Srbiji, koji je zatvorio salon i otvorio samoposlugu, mogli bi uskoro da pođu i drugi prodavci novih vozila

Izvor: Novosti

Prodaja kola stala, prodavci panièe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

160 Komentari

Sortiraj po:

referentno telo

pre 9 godina

@ kiselo groždje:
O kasko osiguranju ne bih, nažalost, to da MORAJU da pokriju kompletnu štetu, moraju u nekoj normalnoj zemlji, u Srbijici se ništa ne mora, svuda se mulja i petlja i izbegava da se pokrije trošak, koji obično bude znatno umanjen od realnog na osnovu "procene". Nije tema, ali eto kad ste već pomenuli - nemojte da mislite da u Srbijici neko MORA da ispoštuje BILO KOJI ugovor jer ne mora, može mu se da radi šta god hoće. Nisam lično imao iskustava, ali bliski ljudi jesu, o tome drugom prilikom, suština je da su bili žestoko prevareni i novac koji su od kasko osiguranja dobili je smešan.

Suština mog komentara je bila da polovan auto vozim dok se ne raspadne i onda ga - bacim. Ne bukvalno naravno :) I prosto me BRIGA. Za nov bih se cimao svaki put kad upadnem u rupčagu, što je svakodnevno :) To je bila poenta, a to je samo jedan segment koji ne funkcioniše i koji upropašćava auto, ima i drugih naravno.

Dačiju obožavam, nemam te komplekse, mislim da su im automobili odlični, eto čisto da pomenem.
Takođe, napominjem da meni nije potreban nov auto jer ovde (u Beogradu) prelazim male kilometraže, i vozim polovnog japanca, dok će mi tamo gde sada idem biti potreban putnički, pošto ću ići malo više, tako da bih i taj segment uzeo u obzir.
Svako neka bira prema sebi ali i prema OKRUŽENJU. Jednostavno morate da shvatite da je Srbija jedna velika rupa, kao i da to što imate kasko, garanciju ili nešto treće, nije nikakva garancija da nećete biti prevareni. Pozdrav

kiselo grozdje

pre 9 godina

(referentno telo, 17. jun 2014 09:06)
@
Jesi cuo za kasko osiguranje? Ono ce ti sanirati stetu od rupe kao i svaku drugu stetu ali to je takodje trosak koji nasi vozaci ne mogu da plate. Sta radis kada sa polovnim autom upadnes u rupu ili se u rupe upada samo sa novim automobilom? Nije strasno ako se u ovoj zemlji nema novca za novi auto. Strasno je sto je nas mentalni sklop od strane oligarhije modelovan tako da nasem coveku ne treba nista novo i ispravno on to ne zeli posto su ga ubedili da je mnogo bolje posedovati polovno i neispravno. Ovde je pojedince blam da voze novu daciu posto je to jefin auto ali su zato veoma ponosni kada za iste ili manje pare kupe polovni "nemacki premium". Kada se "premium" pokvari onda naravno ne valjaju putevi i gorivo a to sto je "premium" kupljen sa 700.000 predjenih kilometara i vožen bez ikakvog servisa naravno nije nikakav problem. Ti fazoni "mogu ja novo ali necu" su price za malu decu. Ono sto svi treba da se zapitamo je ko je krivac sto smo dodirnuli dno a ne da se ubedjujemo kako je na dnu bas lepo. Valjda nam je to lakse nego da se za nesto borimo. Mnogo srece u evropskoj zemlji! Brzo ces videti da tamo svi bez problema voze nove i dobre automobile a putevi su svuda odlicni.

Skeptik

pre 9 godina

Ne znam šta drame, to je faktičko stanje da za njih jednostavno više nema posla. Moraće da se prilagođavaju i da menjaju zanimanje, kao i mnogi u današnje vreme. Nikada nisam kupio nov automobil, niti mi pada na pamet da to učinim pre nego što počnem da zarađujem bar 3-4000 evra mesečno (a onih koji toliko zarađuju u Srbiji ima možda 0,001%).

Pera kojot supergenije

pre 9 godina

2008. uzeh nov auto na kredit! Rekos eu banci to Vam je rata, ja reko ok.

Prosle godine mi je rata bila tri puta, TRI puta visa nego 2008. godine! Na kraju sam isplatio 70% preko cene auta! Za to vreme sam naravno placao kasko i servise!

Sve u svemu ja kredit vise u zivotu necu uzeti a bas me zanima koja bi budala uzela nov auto za kes! Takvih nema dovoljno da bi ih odrzali u poslu.

Neka obezbede uslove za kupovinu sa fiksnim ratama bez ogromne kamate u dinarima i to im mozda podigne prodaju. Ovako vise ni budale kao ja nece uzimati nove automobile.

Za 10k evra sada moze da se bira auto sa jednim vlasnikom, svom dokumentacijom a da nije prodavac Turcin, RUmun ili sta god. Vize su ukinute, svi znaju Engleski, dovidjenja!

gagiNBG

pre 9 godina

Kilometraže koje se prelaze su sve manje. Proseček je možda 7.000 km godišnje jer gorivo ima nepristupačnu cenu. Zbog toga SE većini ne isplati da ulazi u veliku investiciju nabavke novog automobila.

referentno telo

pre 9 godina

Neko dole napisa kako se sve javljaju mučenici da pričaju kako je "bolje kupiti polovan nego nov auto" i kako je to čudan mentalni sklop. U teoriji se slažem, u praksi - NE. Evo i zašto:

Prošle nedelje sam upao u tipičnu beogradsku rupčagu i srećom, vozim polovan auto, koji je završio u servisu sa gomilom problema. Nekakvu odštetu od Beograd puta mogu samo da sanjam, jer je ovo Srbijica. Da vozim nov auto po beogradskim rupetinama - nisam lud. Taj auto propada posle 5 godina, gume propadaju mnogo ranije od evropskog proseka, benin je katastrofalnog kvaliteta.

Zaključak: u teoriji bih kupio nov auto u Srbijici, jer imam para za njega. U praksi - nisam lud da u ovoj RUPETINI od zemlje (i grada Beograda) uništavam nov auto, samo prelazeći preko rupetina. Ovo je raspala zemlja i u njoj ne sme ništa da bude novo jer će brzo propasti. Ovde je suludo ulagati u bilo šta, jer je sve oko mene RASPAD SISTEMA, rupe po putevima su samo jedan primer. Nov auto ću da kupim čim se preselim (a selim se uskoro u jednu evropsku zemlju, srećom). Da konačno vozim nov auto na normalnim putevima. Po ovim rupama - nemam nameru.
To je suština. Tako da se sa konstatacijom komentatora slažem samo donekle - razlika je u tome ODAKLE se problem posmatra. U Srbiji - nov nikako. U Evropi - apsolutno, ako imate para razume se.

lol

pre 9 godina

Samo da ne diraju polovnjake kako bi spasli ove koji prodaju nove automobile. Mislim ipak kod nas vecina auta ne zadovoljava euro 3 normu.

ciničan

pre 9 godina

Paušalnih kometara napretek! Moje iskustvo sa kupovinom novih automobila govori upravo ovo što tvrde uvoznici. 2006. godine sam kupio Ford Focusa, čija je cena bila 13990 eura i to na kredit koji je u tom trenutku bio povoljan ( srednji kurs NBS, u ugovoru jasno definisana kamata, itd )sa kamatom od 10% godišnje. Kada sam dobio papire za registraciju šlog me je opalio! Uvoznik i prodavac su na meni ukupno zaradili 1400 eura. Prošle godine sam kupio opet novog Ford Focusa ali sada je cena 12990 eura i na beskamatni kredit, a onda kada sam dobio papire za registraciju šta mislite koliko su sada zaradili prodavci na meni? 100 eura !!! I onako usput oba automobila su kupljena 2 godine od početka produkcije, neposredno pre restyling-a, stim što ovaj novi ima jači motor i mnogoooo više opreme! Što se tiče cena servisa i tu niste baš upravu, ali bi rasprava odnela mnogo vremena. Pitanje za sve kritičare servisa je koliko neovlašćenih servisa plaća sve dažbine državi i razmislite o tome da u nekom delu tog lanca ne plaćanja i Vama zavuku ruku u džep! Lakše ćete prodati auto ako ima svoju istoriju servisiranja u ovlašćenim servisima, barem je moje takvo iskustvo.

Boki sa Megatrenda

pre 9 godina

Razumem potrebu većine komentatora da nešto pametno kažu ali čemu trošiti reči kada je nama potrošačka korpa(veoma redukovana)skuplja od mesečne plate.Nove automobile kupuju uglanom tajkuni,strana predstavništva i država.Nestao je srednji sloj što se vidi i na zelenoj pijaci a šta tek reći za salone automobila...i polovnjak je san.

Mile

pre 9 godina

Ko ima love i puno vozi jos i ima smisla da kupi novi auto ali ako radis za 250 EUR mesecno a ne vozis cesto, pa nema logike da potrosis ( i da imas u steku) 10000eur na auto i mesecno dajes minimium 100 EUR za gorivo a nemas za osnovne potrebe. Zato uzimas polovnjak za 2000 EUR i vozis kad moras.To je sustina pada prodaje novih auta.

hola

pre 9 godina

Da je državi malo pameti ukinuli bi porez na nova vozila. Time bi se cene npr. Dacie spustile za osnovni model na 6000e a za najopremljeniju na 7500e. Porastom broja novih automobila povećao bi se broj registracija I tu bi država povećala prihode. Naravno problem su I zelenaške kamate kod banaka. Kao I u svim sferama ovog društva niko se ne bavi UZROKOM nego samo POSLEDICOM problema. Naravno da je problem I standard građana, ali niko ne želi da napravi ustupak, pre svega država, da bi njenim građanima bilo bar malo bolje.

mikin

pre 9 godina

Zar ima neko koga ovo cudi? Nema dana a da ne najave smanjenje plata, penzija, uvodjenje novih nameta, povecanja poreza na stanove u kojima zivimo, drakonske kazne obicnim-svakodnevnim vozacima (bahata bagra za volanom skupih automobila je opet zaobidjena), povecanje registracijskih dazbina, osiguranja, cene parkiranja, nafte i benzina a sada i enormno povecanje plina, uvodjenje kojekakvih homologacijskih nameta i da ne nabrajam vise .... STA STE OCEKIVALI? Ja sam ubedjen da ce na jesen, razvojem ukrajinske krize, biti ogroman broj vozaca koji ce odjaviti svoje vozilo. Ovo je tek pocetak.

treća smena

pre 9 godina

Evo ja planiram da kupim auto. Ali da bih kupio auto treba da dam učešće koje nemam ili da uzmem kredit bez učešća a u tom slučaju vraćam kamatu koja iznosi u vrednosti dobrog polovnog auta. Jednostavno se ne isplati.Neka neko razmisli o tome.

joe

pre 9 godina

Skroz logicno, standard konstantno opada, prodavci nisu ukinuli marze, to nije tacno, samo su smanjili, a prodavci polovnih automibila i dalje drze svoju zaradu od po 1.000€ po auto od 3000€ sto je mnogo. Banke u Srbiji daju ubedljivo najlosije kredite kad se uporede sa bankama u regionu i zapadnoj evropi, tako da pored mali zarada i losih neisplativih kredita i vise je nego logicno da prodaja pada. A te dve stvari mogu da se rese, kada bi drzava to htela.

Dovla

pre 9 godina

Kupio Ford focus 1.4 benzin(trosi 10 litara benzina) platio 15.000eura na lizing, kada sam sabrao sve troskove kostao me 20.000 eura.Kada sam ga otplatio posle 5 godina (presao 100.000km) jedva ga prodao za 4.000eura sto znaci da sam "crko" 16.000 eura. Nepada mi na pamet da ponuvo uradim ovako nesto.

Dr. Sercan

pre 9 godina

@neko iz auto industrije
Kupac ima pravo da za svoj novac traži najbolje. To nije cigancenje ni kuknjava. Diler ne mora da mu da ništa, tačnije može da drži do sebe.
Drugo to što je diler uložio to je njegov problem. On je time, a znam po sebi, uložio u posao sa kojeg ga niko oterati neće, nema gazdu da mu zvoca i isti biznis može da proda kada poželi. Ako je bio sposoban i razradio posao drmnuce lovu ako nije neće.

Bluez

pre 9 godina

Obzirom da se vlast bavi isključivo demagogijom i sitnim spletkarenjem naravno da nema para, a neće ih ni biti, nego svako ko je pametan treba odmah sve da zatvori, šta ste zaradili zaradili ste. A onda kad narod ostane bez posla valjda će mu se popeti pamet u glavu.

Ivan

pre 9 godina

Da kupim nova kola!? Hmmmm, nisam razmisljao o tome! Imam 19.000 platu i zena ima (ihaha) 32.000 i jos je prijavljena. Recite koja da kupim jer zena se malo smeje, a malo place i nema pojma kako da me posavetuje pri izboru. Bitno je i da se klincu svidjaju (ako moze BMW).

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Ja citavu stvar vidim ovako.
Trziste je prenatrpano.Hiper produkcija. Ne samo automobilima,vec i friziderima,peglama,ves masinama,sporetima...na svakom cosku salonn automobila,salon bele tehnike itd. Ne samo kod nas nego i u inostranstvu. Prenatrpano trziste donosi los kvalitet,ali smisljeno. Od pocetka krize lome se dve struje-stednja i potrosnja. Ja zastupam stednju. Oni koji misle drugacije kazu da sednja utice na proizvodnju,sto je bazicno tacno,ali prakticno vodi u sunovrat,jer ako necega nema onda ga nema,a relanih para nema,osim ako neko ne zeli da prodaje maglu kao na berzi i da stampa pare.POkazalo se neizvodljivo na duzi rok da se auto menja na 5 godina ili da se cesto kvari da bi ste kupovali delove. Nema te privrede na svetu koja to moze da izdrzi u nedogled kako su neki zamislili (japanska privreda 20 godina stagnira). Zato gomila fabrika automobila ni ne treba da postoji,jer auto treba da traje po 15 godina,minimum. Ali cim traje 15 godina,onda ne moze da se proda 5 miliona jedne marke godisnje,tu lezi zec. Vi imate peglu za 2000 dinara,i menjate peglu svake 2 godine,crkne. Nekad pegla trajala 20 godina,frizider 30. A pegla crkne da bi 20 fabrika u Evropi i 50 u Aziji pravilo pegle,relano je da postoji 4-5. Znaci vestacki,usiljeno se prave radna mesta i u potrosnji se trose pare koje realno ne postoje,da bi se ta usiljena radna mesta u proizvodnji sacuvala. I to radi dok se magacini ne napune,jer robu nema ko da kupi,jer realnog novca nema.

Врачар

pre 9 godina

Какви су вам услови плаћања мене искрено чуди ко уопште купује аутомобиле код вас. Ја сам се вратио из Америке где сам мењао аутомобиле на сваких три до четири године. Кредит сам добијао директно од ауто дилера са ефективном каматном стопом од 4% и учешћем од 500 долара на цену аута од 15.000. Хтео сам одмах да купим ауто и овде, али су услови куповине неповољни. Ефективна каматна стопа је око 25% (баш много!), а и учешће је велико. Да не дужим: повежите са банкама, дајте добре услове за кредите до шест година и продаја има одмах да скочи. Овако како сада радите, није добро.

Paja iz Vrčina

pre 9 godina

Novih nije, i ne treba kad auto star 1god. jeftiniji i do 50% nego novi ko je lud da baca pare ma koliko imao, i na zapadu da se kupuju za keš bila bi ista situacija.
Neka banke daju dobre kredite da rata bude do 80€ pa ce te videti prodaju.
prošle god. uvezeno 120000 polovnih automobila u Srbiju.

Živeli polovnjaci

pre 9 godina

Lično smatram da je kupovina novog auta bacanje para, to je moj stav i ne očekujem da se svi slože sa njim. Moj argument je razlika u ceni u trenutku izlaska automobila iz kruga fabrike, mnogo se gubi. Što se bezbednosti tiče u više od 80% saobraćajnih nezgoda krivci su vozači a ne tehnička ispravnost vozila. Naravno da je novo bolje iz niza razloga ali realna ekonomska situacija je takva da ukoliko je rata za najsmešnije vozilo 100 evra, a plata u Srbiji 250 evra, ispadne da treba da dam gotovo pola plate za ratu. Dakle da bi se u Srbiji prodavala nova vozila rata ne sme da pređe 25-30 evra da bi se prosečan kupac zamislio nad mogučnošću kupovine. Ovo verovatno nije realno i dokle god je tako prodaja će biti kakva jeste. Za kraj jedan mali savet prodavcima vozila, kod vas ko god dođe ima utisak da hoćete da mu skinete kožu sa leđa, uvek neki skriveni troškovi,ako nema benzinska stanica u krugu od 1 km ostaće kupac bez goriva i sl. Sve su to stvari koje doprinose stanju vaše grane trgovine, nisu presudne ali ostavljaju gorak ukus u ustima.

Nesvrstani

pre 9 godina

Bez brige. Sada ce genijalni AV da pokrene stvar tako sto ce napraviti automobil koji ce se prodavati za 150 evra,naravno uz pomoc arapa pa ce uz kamaticu od 3 posto svi moci da ga kupe. Ne samo policija i vojska nego svi mladi ljudi...Samo da prvi pokrene gradjevinu pa prelazi i na autoindustriju.Samo malo strpljenja,korak po korak

da da

pre 9 godina

Odrekli se marže ? Ne gospodo, nije narod baš toliko blesav. Maržu i kompletnu projektovanu zaradu po automobilu, jednostavno ste prebacili na redovno održavanje! E zato narod kupuje polovnjake.

zoki

pre 9 godina

Nova polovna svejedno, registracija uglavnom cena jedne prosečne plate. Pričam za 1.6 do 2.0 ne za Yuga bez uvrede. Cena goriva kao u EU, kvalitet kao u Africi. Putevi katastrofa do blagi užaš, kazne nelogične, nerazumne i često podmitljiva i bahata policija. Tupavo ministarstvo Saobraćaja i razne bezkorisne agencije. Ne shavćanje da je saobraćaj i putna infrastruktura krv snaga i vitalnost jedne nacije. I svašta nešto još sam zaboravio ali crnilo koje mi se spušta na oči dok ovo pišem ne dozvoljava mi dalje, ma pozliće mi više...

Aleksandar

pre 9 godina

za (EU Citizen, 16. jun 2014 20:58)

Pordavci automobila kod nas nisu isto što i u EU, jer:

- kod nas prave promociju, a onda dođete u salon - nemamo baš taj auto, imamo drugi model, samo 999 evra skuplji.
- auto koji je bio u salonu sližio kao probno vozilo, koje je akao svako ko je hteo, prodaju punoj ceni, kao da prešao samo 2km.
- auto koji je bio oštećen ili fabirčki neispravan, samo premažu o pordaju opet po punoj ceni, i prave se ludi kada reklamirate
- servis zamene košta više nego bilo gde, a onda otkrijete da koriste neko šugavo ulje iz Mekdonaldsa
- naplaćuju razne nepostojeće usluge koje ni sam proizvođač ne dozvoljava

Meni je žao kada nekome loše ide, ali onima koji su nekorektni u poslovanju i odnosima prema klijentima, za njih nemam baš nekog saosećanja.

Naravno, vi to iz EU ne možete da shvatite, jer za sve što sam naveo, postoji inspekcija i sud u EU koji rade svoj posao.

Nikola

pre 9 godina

Pouzdano znam za par brendova da su jeftiniji u Srbiji nego u zemljama EU, a da to nije posledica rada salona iz hobija (marze samo malo manje), nego sto su proizvodjaci snizili cene za Srbiju, da ne bi pravili "rupu" u trzistu i da bi se zadrzali servisi i ostalo za neka bolja vremena, u koja svi sumnjamo. Zato su nasi saloni zbog tog malog smanjenja zarade na prodajama, uveli globu u postprodaju, pa na servisu bukvalno sljuste kozu klijentu.

Goran

pre 9 godina

(Zoran, 16. jun 2014 21:56)

Alo bre blesavko, kojih 35.000 evra, pa to je stan da kupis sto je najvecem broju ljudi ovde misaona imenica celog zivota. A ti jos i pominjes auto od preko 35.000

Milan

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

U Velikoj Britaniji se prodaje 1500000 kola godisnje, za tvoju informaciju. Srbija je nula.
(Nikola, 16. jun 2014 18:27)

U 2013. godini u VB je prodato 2,264,737, "samo", a polovnih preko 7 miliona! Druga zemlja na svetu po prometu automobila. Ta brojka od 1,5 miliona koju si naveo je broj proizvedenih automobila u Velikoj Britaniji u prosloj godini.
(priciznije, 16. jun 2014 21:02)

samo jedna ispravka, daleko da je britanija na drugom mestu u svetu, britanija je jedna mala ostrvska drzava i ama bas nista vise od toga

na drugom je mestu amerika sa 15 miliona, na prvom kina sa 16,1 milion prodatih novih automobila prvi put u istoriji, nemacka je prva u evropi sa skoro 3 miliona prodatih novih auta, a u stopu je prati rusija, pomenuo bih i brazil sa nesto manje od 4 miliona novih automobila..............ako cete na nasu populaciju, kina 90.000, ''bedna i propala'' rusija da bednija ne moze biti oko 100.000, slicno je za jos jednu propalu bruk ekonomiju brazil, a nemacka 195.000 novih auta na nasu populaciju, sto znaci da ih kinezi, rusi i brazilci opasno sustizu, nas su presisali odavno, mi smo zemlja treceg sveta postali ljudi moji

Pedja

pre 9 godina

pa i ovi sto su kupljeni pola je kupila drzava i pola tajkuni... takva je trenutno drzava.... 95% stanovnistva ne da ne razmislja o novom automobilu, nego se to granici sa putovanjem na mesec....

anti_partijas

pre 9 godina

Ma nek propadne sav taj trange-frange bisznis. Pazi bogati, na kredit otvorili salone, a šta su uradili sa otpremninom, kupili mercedesa sebi. Ma nek propadne sav uvoznički lobi, ali ne može suviše su jaki.

neko iz auto industrije - 2 deo

pre 9 godina

Suština cele muke dilera je da ne zarađuju ništa na vozilima a posle toga kupac odlazi u banku (kao u crkvu) i ni ne pomišlja da im kaže da im je kamata visoka i da oni treba da smanje svoje zarade jer se u ovoj zemlji bankari besomučno bogate na račun naroda. Dileri bi trebalo da podignu svoje marže na minimum 1000€ po autu jer ispod toga nema ama baš nikakvog smisla raditi. Prodaja zbog toga ne bi pala ni malo - već je bedna tako da godišnje pet automobila manje ili više ne menja ništa.
Umesto da štite svoje interese principijelnim stavom, auto dileri traže kojekakve povlastice od države koje se obično završe tako što, u silnoj želji da dograbe kupce, zagorčavaju život kupcima polovnih vozila. Za sve ovo vreme nisu shvatili da onaj ko kupuje polovan auto neće da kupi nov iz dva osnovna razloga:
1. Nemaju para za nov. Kupuju u glavnom automobile oko 3000€ - 5000€
2. Neće da kupi nov jer za iste pare kupi dve-tri klase veći ("bolji") auto.

Рајко

pre 9 godina

Милојко, Милојко, с' опанци си "шик", сви те волу кад на слики прикажеш свој лик!

neko iz auto industrije 3 deo

pre 9 godina

Da pojednostavim: automobili nikad nisu bili jeftiniji i verovatno neće biti. Da li je to prosečnom kupcu priuštivo ili nije to je druga priča. Umesto da brane svoje interese i ne dozvoljavaju kupcima da prave budale od njih oni svoju nemoć iskaljuju na kupcima polovnih automobila što država jedva čeka kako bi dodatno oglobila bilo koga bilo zbog čega. Tako da zahvaljujući nemoćnim uvozicima i dilerima automobila kupci polovnih automobila (mahom krševa) dolaze u situaciju da država uzme više novca nego što je taj automobil zapravo plaćen prodavcu u inostranstvu. Da podsetim, carina za uvoz evropskih automobila je 0% i PDV je 20%.

Toliko od mene...

eeeeee....

pre 9 godina

@(Swedenonline, 16. jun 2014 22:52)
"Prodaja, prepakivanje, zamuljavanje, a da neko ulozi na proizvodnju, pa makar i .... eksera?"

Mnogo komplikovano prike: Treba masine, radnici, materijal, racunovodstvo, borba za trziste, nekad i garancija kvaliteta.....
A sto je najvaznije dobro strucno znanje.
Ne, ne SVERC-KOMERC je mnogo jednostavnije, to moze i bez dana skole, pa traje dok traje.

neko iz auto industrije - 1deo

pre 9 godina

Poštovani eksperti,

obzirom da je tržište novih vozila palo za više od 70% dovodi se u pitanje koliko je auto dilera zatvorilo svoja dilerstva? Prema sadašnjem obimu prodaje dovoljan nam je po jedan diler u zemlji za svaki brend, a da nam pri tom nisu potrebni ni svi atomobilski brendovi koji su sada zastupljeni.
Jedino na taj način bi se sadašnjim (onim koji preostanu) auto dilerima isplatilo da rade.
Da su marže male - jesu. Čak previše niske. A za to su krivi sami dileri (generalni inporteri). Ranije je na prosčnom autu C segmenta zarada bila oko 2500€ danas na autu i više kategorije koji se plaća i do 25000€ zarade se kreću oko 500-600€ i pri tom se radi o marži na redovnu cenu koja je istaknuta u salonu. Kad u tu jednačinu ubacimo ciganjenje kupaca koji trče od jednog do drugog dilera sa ponudama ne bi li iskukali 50€ ili 100€ poklon patosnice, radio ili šta već ta zarada se na kraju svede na nekih 400€ po autu. Ako uzmete u obzir da prosečan diler (u Beogradu)godišnje prodaja oko 300 vozila. Ako uzmete u obzir da je prosečan diler koji ima salon, koji ispunjava minimum standarda proizvođača, investirao barem 1 500 000€ a znam i za salone u koje je investirano i nekoliko puta toliko. Vi sad izračunajte koliko je desetina godina potrebno da neko samo povreti investiran novac (bez obzira kako ga je stekao, na šta se ovde mnogo obraća pažnja).

zORAn

pre 9 godina

Nego mene zanima ko vozi ovolike dzipove, Mercedese, BMWove... ?! DA nisu to oni koji radnicima daju platu od koje ne mogu ni polovnog Yuga da skrpe !!!

fizicar

pre 9 godina

@ Maki
Ako je sve to istina sto si napisao (a verujem da jeste), evo ti jedan savet:
potrosi dva sata za racunarom. nadji sajt tog "Hjundai"-ja i napisi im emajl. ne ovdasnji sajt (kao sto ti rece, to su prevaranti i lopovi), nego globalni sajt. ako ne znas enlgeski, napisi na srpskom pa onda na google transalte. napisi samo ono sto si nama rekao, dovoljno je. takodje u tom emajlu posalji kao attachment (prilog) fotografisane/skenirane ugovor o kupovini, broj sasije i broj motora. ta firma je mnogo mocna da bi dozvoljavala ovakve bljuvotine. mozda i gresim, ali tebe ce da kosta dva sata posla

(nisam pravnik)

ZivVladimir

pre 9 godina

Kupovina novog automobila je cista budalastina i bacanje para, i to bilo gde na zemaljskoj kugli, a da ne pricam u Srbiji. To sa aspekta kupca. A sa aspekta ekonomije naravno da je pozeljno, jer ako stane prodaja novih vozila stace i mnogo sta!

Duci0167

pre 9 godina

Bože, koliko zluradosti... da ne ponavljam klišee o komšiji i kravi...
(EU Citizen, 16. jun 2014 20:58)

E,ajde ne s***i ti EU citizen-u! Ma znas koliko me briga za njih par neradnika sto kukaju pa cak i panice da im propada posao i kako ovaj narod sme a da ne kupi nova kola! Ovde se bre razvlaci ko pijan sa gacama. NOva kola su mozda tamo standard,veoma mi je drago zbog toga i voleo bi da je i ovde ali za sada je samo naucna fantastika.
Neka oni rade svoj posao a ako ne ide neka menjaju,kao i ostatak Srbije. Ne kapiras koliko je ruzno kukati kako niko ne kupuje nova kola u Srbiji? Ko je kriv? Narod sto se usudjuje> Kao imamo ali ne damo? Cuti tamo gde si i zahvali Bogu sto nisi ovde!

mail

pre 9 godina

U vezi visokih marzi ja se apsolutno slazem, ali treba se pitati zasto su takve ?? Da li bi prodavci pre zeleli da smanje marze nego da idu da otvaraju prodavnice hrane ?? Ogromni su reketi drzave. Ogromnu drzavnu kastu treba izdrzavati. Privatnici beze u sivu ekonomiju i zato drzava krece sa rebalansom na polovinu godine. Pojesce nas ova partijska drzava, kako prodavce automobila tako i sve ostale privatnike. Nigde na svetu ne postoji situacija, da onaj koji pravi realne pare, zivi losije od drzavne izdrzavane kaste.

priciznije

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

U Velikoj Britaniji se prodaje 1500000 kola godisnje, za tvoju informaciju. Srbija je nula.
(Nikola, 16. jun 2014 18:27)

U 2013. godini u VB je prodato 2,264,737, "samo", a polovnih preko 7 miliona! Druga zemlja na svetu po prometu automobila. Ta brojka od 1,5 miliona koju si naveo je broj proizvedenih automobila u Velikoj Britaniji u prosloj godini.

Haha

pre 9 godina

Da dodam, od par dilera sam licno cuo da su vec ispunili kvote za tekucu godinu, tj ispunili su plan prodaje novih vozila, pa vi vidite koliko je stala prodaja. Ne znam koliko su tacni ovi podaci, radim u BGu u centru i kolicina novih vozila koja prodje recimo kroz Decansku je neverovatno, narocito nemackih luksuznih!

srbin

pre 9 godina

Ja i ne znam i ne razumem ko uopšte u Srbiji kupuje nova vozila? Kompletan krug ljudi oko mene je neka socijala sa 200-300e platom, od koje ne može ni da se pretera mesec sa hranom, kamoli ostalo. Ima i onih koji imaju malo više, ali oni redovno pre kupe npr. Pasat 2008-o kog plate 8000e, nego Dačiju za te pare. Tako da, stvarno me čudi ko uopšte kupuje nova vozila, i kako uopšte saloni automobila posluju, i kako nisu još odavno zatvoreni.

Zoran

pre 9 godina

Da ste siromasni u Srbiji, jeste, posebno za nova kola. Ali, po meni, sve ispod 35, 40.000 evra bolje uzeti polovnjaka za iste pare. Sve su to nove krsine i macke u dzaku, tako se sada pravi. Za automobile preko 35.000 vec znate sta uzimate.

mila

pre 9 godina

Pa kad oce u EUUUU.Umesto da menja svoj zivot ovde I pazljivo bira nove vlade a ne stare lopove koji ih novo vode u EUUUUU koja je UUUUUU haosu ekonomski pa nemaju za svojih 25 milijuna nezaposlenih

bolje jedno toplo pivo nego četiri hladna

pre 9 godina

Opet se javljaju ovi naši mučenici što su došli da nas ubedjuju kako je bolje kupiti polovan auto nego nov. Tužna slika stanja naše svesti.

Meгaплaнд

pre 9 godina

Дaклe, "дaвнe" 2008. Oпeл Кopca je кoштaлa 13.5K € . Taдa дилepи ниcу кукaли, aли caд je фpкa. E пa лeпo, cвe цeнe -20% a кpцкajтe тaj (eкcтpa) пpoфит oд пpe 6 лeтa... Peaлнo.

veterinarBG

pre 9 godina

Dajte mogucnost da narod kupi automobile na lizing BEZ UCESCA I KAMATE,tj.malo i vi radite samo za marzu,na jedno 84 meseci,a zaradicete vec na redovnim servisima,gde ionako gulite kozu...Idite na kolicinu ,a ne na brzu zaradu...
Recimo za auto od 20.000 eura mesecna rata bi bila 240 eura.Diler bi uzeo svoju PUNU zaradu,ali ne odjednom,nego na rate,a ja bih mogao da se "nategnem" za toliko...Ovako,za taj auto treba da dam 30000 eura sa kamatama..Jok ja...

neko

pre 9 godina

@Vlade

Ti prijatelju nadji auto star dve godine koji nije lupan i nije koriscen kao teretni za neku firmu.

Pa ko je lud da proda auto dve godine star koji je prelazio 10 do 15 hiljada godisnje. To ne postoji.

Tako da se ne slazem da se ne isplati nov auto. Samo je pitanje da li neko ima mogucnost za tako nesto. Ako ima super, ako nema onda radi ono sto mu preostaje - kupuje polovan manje ili vise star, opet prema mogucnostima. A nazalost, vecina nema ni za polovan automobil ili sto neko rece ni za gorivo na postojecem automobilu.

tintin

pre 9 godina

Hteo da kupim nešto polovno. Ukapiram da mi treba oko 3500 do 4000 za neko 2004 godište. Odem u Dacia salon, dam 2610evra i ostatak na rate oko 100 evra rata, pet godina garancije. Eto. Ostavio pušenje i ima za kola. Prosto. Nemojte po dve pakle i eto novih kola. Ćao.

Marcco

pre 9 godina

Trenutno tražim za firmu vozilo više klase. Popularna nemačka marka sa brojem 525 ove godine košta za 5 000 evra više od istog vozila,sa istom opremom u zenitu "visokog standarda", 2007. godine. Jeste da je novi model ali ipak je ono tada bio restilling sa motorom od 530...

nikola

pre 9 godina

2010. sam kupio pasata b6 karavan 2.0 tdi. Jedan prijatelj me je nagovarao da kupim novog punta kao on. Naravno on plati tog punta cini mi se oko 10000€. Ja isto toliko platim pasata, kojeg sam uvezao iz Nemačke. Danas on kuka sto nije uradio kao ja. Pa razmislite da li je bolje kupiti nov auto koji je iz niže klase ili ovako jednog solidnog polovnjaka.

Miloš

pre 9 godina

Nadam se da ćemo uskoro svi shvatiti važnost kapitala. Bolje 50k na štednji, nego 50k na četiri točka. Tako razmišlja 99% Evrope. Mi smo bili oni razmetljivi koji sporije kapiraju.
P.S. Izvinite, uvoznici, ništa lično, pitanje profita, razumećete.

Sradnja klasa

pre 9 godina

Šokirala me ova vest. Ne mogu da verujem. Ja baš mislio da kriza samo što nije prošla. Možda ne nude dovoljno luksuzne automobile pa zato nemaju dovoljno kupaca. Već vidim nove vesti: Uvodi se ekstra porez na vozila starija od 5 godina, Od ove godine obavezna sertifikacija plinskih instalacija na 6 meseci, Uvodi se taksa na posedovanje muzičkog uređaja u kolima, I mobilni telefon u kolima se tretira kao muzički uređaj, Od 2015 na našim drumovima samo Evro 4 i Evro 5, Povećanje cene parkiranja: crvena zona 121din., žuta zona 101din., želena zona 81din., ružičasta zona 61din...

jee

pre 9 godina

Nisu vamt tacni podaci, nikad vise nije "novijih" vozila, mislim na do 5 godina starosti, zato sto neko kupi dve godine star auto i da dobre pare tu, a vi to ne registrujete, jer je to vec polovnjak. Tako danas rade svi pametni ljudi koji imaju nesto kesa, umesto najnovijeg, uzmu visu klasu ili isti auto ali dve godine star (sto je prakticno novo) i uzivaju!

Podatak da ce ove godine biti uvezeno vise od 100 hiljada polovnjaka ide u prilog tome. Velika vecina su kupci koji su pametno odustali od najnovijih automobila i kupili auto 2-3 godine star, znaci oni koji imaju nekog kesa, neki solidan posao. I sve funkcionise super! Batalite kapitalizam i njihove standarde, mada vise ni u Nemackoj ne kupuju svake generacije nov auto. Jednostavno neizdrzljivo je, oni izbacuju modele svake 2 godine, a covek posteno nije se navozao ni u tom novom autu. Najbolji recept za one koji imaju neke pare, POLOVAN NOV AUTO od 2/3 godine, to je pun pogodak!

Haha

pre 9 godina

@Dragan
Ne znam koji auto vozis, ali po cenama nisam siguran ni da mercedes ima takve cene. Svako treba da vozi ono sto moze da priusti i odrzava i to je to. Licno poznajem par ljudi, koji kupe polovan auto od 15000e i vise, a stanuju pod kiriju. Nigde mozga, al' dobro, svako radi onako kako misli da treba. Nazalost drzava nam je raspad, pa ne ocekujem bolje ni od naroda.

ex sns

pre 9 godina

Te prodaje su ustvari nabavke sa drzavnih jasli,oni vole samo Skode i Audije. Ostali mogu da zatvore salone komotno jer direktori i funkcioneri namestaju tendere za Skodu i Audije.Audije voze u Vladi i ministarstvima,Agencijama,a Skode peds.opstina,direktori sa drzavnih jasli itd. Ja bih ukinuo sl.vozila, ali ja i ostali obican narod se ne pitamo nista,samo placamo.

Anonymus

pre 9 godina

Najbolji su mi ovi komentari o „visokim maržama“ na nove automobile, likova koji nikada nisu kupili nova automobil. Za vašu informaciju, ovlašćeni predstavnici uzmu nekoliko procenata po automobilu, a svu ostalu razliku između fabričke i maloprodajne cene uzme država. Svakih nekoliko meseci država doda još po jednu taksu na nove automobile.
Kada kupite nov automobil, uzmite lepo carinske i ostale papire i pročitajte, pa ćete videti koliko ide prodavcu a koliko Lazi K.

EU Citizen

pre 9 godina

Bože, koliko zluradosti. Ne znam kakvi su prodavci kola u Srbiji, verovatno, kao ni ovde u EU, nisu nikakve cvećke, ali ovde se stvarno samo poslednji idioti raduju tome da nekom propada posao, jer je ljudima uglavnom ipak jasno da što svima bolje ide, i njima će pre ili kasnije krenuti, a u Srbiji je očigledno, barem sudeći po ovim komentarima, takvih gomila, da ne ponavljam klišee o komšiji i kravi...

sasa

pre 9 godina

opala je prodaja hleba, narod kupuje polovan. hvala vladi srbije i sveznajucem premijeru sposobnjakovicu, njegovim reformama i za 100 milijardi investicija koje je doveo, a i tome sto zemlja cveta u prosperitetu snsa. kakvi bolidi...

wep

pre 9 godina

Stednja!
NBS,Savetnici,Ekonomski savet,mininistarstvo finansija i ministarstvo menadzmenta su predlozili stednju dok ne sahrane domacu proizvodnju u celosti.
Na zalost jos ih niko nije obavestio da su gradjani poslednji koji umiru.Uvoznici sikter,imate zakon o radu

razocaran

pre 9 godina

Poznanik kupio Ford C-max od 17.000 evra i NIJE dobio PATOSNICE!!!
A tek što je 3 meseca čekao auto, kao da je poručio avion, a ne auto!

I pitam ja vas, kupite lepo auto od 17.000e, a oni vam zakinu na patosnicama od 50e (toliko koštaju kod njih)... i onda nešto kukaju...

A da ne pominjem koliko mi je ljudi pričalo da odu u salon, odluče se za model, i sutra kad dođu ono skinut radio, drugačije presvlake na sedištima ili nedostaje neki drugi detalj.
Sve lopov do lopova, jer je ovo Srbija i prodavci i zastupnici ne polažu nikome račune. Jedino se Mercedes koliko-toliko borio (neki servisi su izgubili licencu zbog ugradnje zamenskih delova, što nisam čuo za druge brendove), ali se i taj Mercedes povukao iz Srbije, tako da je svakom pametnom samo ta činjenica dovoljna da zaključi gde smo.

lma

pre 9 godina

Cene su nerealno visoke konacno ljudi shvatise da za gomilu plastike,lima,gvozdja i stakla treba da izdvoje velike svote novca kao da se ne prave serijski vec rucne izrade.

mile

pre 9 godina

Ma da li je moguce da su gospoda iz ove "asocijacije" konacno shvatila da narod NEMA novaca za nove automobile, a sve manje i za polovne? Takmicili su se u izmisljanju nameta na uvoz polovnjaka umesto da su trgovali i oni polovnjacima. E pa gospodo tako vam je to kad secete granu na kojoj i vi sedite. Sada uzivajte u plodovima svog minulog rada (ili nerada).

zoran

pre 9 godina

Zasto mislite da su servisi skupi? Uporedite "ovlasceni servis i ovlasceni servis" a ne neovlasceni koji ne daje racun ne placa pdv. Nece biti da je servis toliko skup ovde i preko. A ako uporedite cene delova original rezervni delovi u ovlascenom servisu i neovlascenom tesko da ima razlike. Naravno da je kineski far 10x jeftiniji od originala. Biras original ili kopija.

Dragan

pre 9 godina

Kako Ford rece "najboli auto je nov auto", ali g.Ford tada nije znao kako ce to sve da izgleda u buducnosti u tamo nekoj Srbiji! kupis nov auto i sve lepo dok ne odes na prvi servis, koji je na 10 hiljada predjenih km a ne na 25 kao u celoj Evropi! Onda pogledas cenu ulja i filtera i shvatis da je to ulje u normalnoj prodaji 3 puta jeftinije, a da filter klime mozes da kupis za 1200 din a na tvom racunu pise 5800! Sat rada 4500 din, kao da su radili inzinjeri mercedesa! Na iznos rate, kasko jos 50e, naravno, delimican. A komsije ljubomorne, pa na parkingu razni tragovi kljuceva! Nov auto? U Srbiji? Normalno, kopis Golf 2 i to je to!

osiromasen

pre 9 godina

Nema sta da nas cudi,danas osrednje placen radnik je borac za goli opstanak koristi raznorazne trikove kako bi prziveo.Novi automobil mu ne udje ni u san, nemoguca misija. Stala je prodaja i polovniih automobila. Kupaca nema.

Miki

pre 9 godina

Kakva je situacija u zemlji ko god kupi nov auto odmah bi mora poreska policija da ispita odakle mu pare.Ako je firma u pitanju opet treba poreska policija da ispita odakle im pare ako vlada i premijer kažu da imaju i rasprodaju višak od hiljade službenih automobila.Opet da je ova vlada poštena prema svojim gradjanima ,ako je carina 0% onda ni uvoz auta ne bi smeo da bude više od dvadesetak hiljada dinara.

Nikola

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

U Velikoj Britaniji se prodaje 1500000 kola godisnje, za tvoju informaciju. Srbija je nula.

србин ло

pre 9 godina

Па како да се купују аутомобили кад народ не може да преживи? Биће још већи пад, јер боље је да увезем ауто од 2.000 € и возим се опет неколико година, а за нов не верујем да ћу икада имати.

Preduzetnik

pre 9 godina

Dajte mi resenje za 11 godina star auto iz uvoza koji je presao 250.000km i nema servisnu knjizicu, odnosno kakvu-takvu otkupniu cenu, pa cu da kupim nov auto.

Pametnjakovic

pre 9 godina

Uvoze krseve koji su presli 300.000+ km, vrate sat na 128 hiljada, malo srede kola i prodaju za neke velike pare. Nanizali su se na svaki cosak. I kad im posten covek ponudi malo preko realne cene, oni se ljute jer im je spustena cena previse. Ako hocete da prodate auto za 10 hiljada, kupite ga za 9 i sredite malo pa onda trazite 10. A ne kupite za 3 u nemackoj pa ovde trazite 9-10. Pa normalno da nema posla, niko nece da bude ovca i da vama plati nesto sto ne valja.

matrix

pre 9 godina

Stalno čujem komentare na ulici, vidi svi voze kola a žale se da nemaju para. Izgleda da neko neće biti zadovoljan dok god se ne vratimo na '93. Imati kola nije luksuz nego potreba pored lošeg javnog prevoza. Ja sam lično kupio nova kola '08. jer sam tada imao para a od tad nemam za pun rezervoar. Te godine sam u Francuskoj video cenu za Peugeot 307 oko 9000€ kad je kod nas koštao preko 20 hiljada.

Marko

pre 9 godina

Pa opšte je poznato da se na prodaji automobila ne zarađuje, već na servisu i kreditiranju. Iz tog razloga je Ford ušao u kreditiranje prodaje.
Samo što naši prodavci misle kako trba samo da sede, organizuju servis i glume šefove.

Zeljko

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

Dovoljno je ukucati u pretraživaču "number of new car sales in uk 2013" i shvatiti kolika je glupost ova izjava, ali i dalje ne može da se shvati zašto je "Veljko" to napisao.
Samo dva najpoznatija Fordova modela su prodati u preko 210.000 primeraka, a ukupan broj prodatih vozila u Britaniji je oko 2.300.000

Hm

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

Ja kupio nov Hjundai koji odlicno ide, sa bankama i osiguravajucim kucama imam odlicno iskustvo. Sa druge strane imam problema sa bahatim komsijama, sta znam, uvek nesto mora skripi bre :(

ilic

pre 9 godina

Evo opet mediji udaraju na Vucica i njegovu porodicu,pa sacekajte malo,jos jedno 45god da zazive njegove reforme pa onda izadjite sa statistikom,ko zna ko stoji iza ovoga,neka znaju svi da se Vucic ne plasi od nikog,dobro mozdasesamo malo plasi od mame Angele.

vaske

pre 9 godina

Znaci biznis "geniji" zatvorili auto salone, a otvorili samoposluge......a prodaja u po marketima nikad niza, jer narod kupuje samo najosnovnije.
Vidi se po "nosu" za biznis da su pare zaradili lagano, na muljazu, a ne na pamet, zalaganje i iskustvo u biznisu.

Dule

pre 9 godina

Hoćete da narod kupuje nove automobile?
Da ih vozi po ovim našim putevima punim rupa veličine kratera?
Ovde još jedino može da prođe neki prodavac vozila sa gusenicama, ostali mogu slobodno da stave ključ u bravu.

NeoLiberali na državnoj jasli

pre 9 godina

U tom slučaju verovatno planiraju da "idiote" koji su kupili novi automobil oderu na servisima kako bi pokrili gubitke. Oterajte i njih pa stavite ključ u bravu. Ko još uvek nije primetio hteli smo kapitalizam a on podrazumeva da SVAKO ko nije u stanju da uspesno obavlja posao zatvori radnju. Naši dileri imaju lošu politiku prema klijentima a posledica je bankrot. Na moju reklamaciju oštećenja na enterijeru azijskog proizvodjača koji se na sva zvona reklamira dugim garantnim rokom, ovlašćeni servis mi čak nije ni poslao odgovor iako su me uveravali da će sve biti u redu. Ne daj Bože većeg problema avantura sa garancijom bi sigurno bila prava agonija. Džabe su renomirani proizvodjači kada su servisi srpski. Šta se čeka možda pomoć države, subvencije...? Nema toga u kapitalizmu to su relikti samoupravljanja.

Bob

pre 9 godina

Ja bih prvi voleo da vozim nov automobil. Ali kako? Sa kojim primanjima? Na kredit od 10 godina? Pa ti novi automobili kakvog su kvaliteta ni nemogu da se voze 10 godina. Za nas je neki bilo kakav nov automobil sa cenom do 3000-4000 evra, ali takav nema. Tako da cemo i dalje voziti vozila po 15 do 20 godina stara.

Cobe

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

@Maki,
ja sam prosao jako slicno sa kupovinom novog vozila od FAS-a, izgubio sam godinu dana natezuci se da dokazem i izvucem njihove brljotine.
Za nov auto, tesko da cu se u skorije vreme odluciti, sto se mene tice, nek pozatvaraju, vise i ne zasluzuju...

ivan

pre 9 godina

Pratim cene novih automobila nekoliko godina unazad, onako iz radoznalosti, i nisam primetio da je ijedna cena pala. Može da se desi nešto veći popust za neki odlazeći model ili da spuste cenu aktuelnog ali da pri tome skinu gomilu opreme sa vozila. Ne znam da li igde u Evropi ikome padne na pamet da nudi auto bez klime. To ne rade ni u Norveškoj, verovatno. A sećam se arogancije tih godina (2006,07,08...) kod prodavaca i novih i polovnih automobila. Nije mi ih žao uopšte.

izborko

pre 9 godina

nemojte samo da Vas zalimo. Nigde u Evropi prodavci automobila i prodavci-proizvodjaci vina nisu tako brzo dosli do velikog bogastva i to ne kvalitetom rada vec visokim cenama i marzama. Pa gde ima da za nekoliko godina rada imate tolike salone,toliko skladista a nigde u svetu nema da se pojavi vinarija i posle nekoliko godina postane nenormalno bogat za nase uslove. Pa italijani,francuzi gaje vina generacijama i nemaju sto imaju Kovacevici,Radovanovici,Ivanovici.
Zato,verujte ,bar ja mislim,niko Vas ovde ne zali.

Ana

pre 9 godina

"sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)"
- nije problemsto neko moze da odvali glupost, problem je sto za to dobije gomilu pluseva. Dragi Veljko, u Velikoj Britaniji je 2013. prodato vise od 2.000.000 automobila.
Jedini problem je sto u Srbiji nema para, a znajte da su automobili 10 - 20% jeftiniji nego u ostalim zemljama Evrope.

banda

pre 9 godina

Nema para i to je to-kad nov auto bude kostao koliko iznosi 20 prosecnih plata u nasoj divnoj zemlji to jest 4 hiljade evra -tad se javite! A do tad katanac i hajde da i vi radite nesto pametno!

nn lice

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

Ne znam kako da reagujem kad mi diraju hyundai...Ja sam svoj kupio 2011 (ganz nov, i30) i jos uvek sam odusevljen, ide ko zmaj. Presao sam blizu 40.000 i do sad sam mu promenio samo akumulator (ne racunam promenu ulja, filtera...). Pouzdan je, udoban, ide kao i prvog dana. Prosto ne mogu da verujem da je istina to sto tvrdis. Hyundai je ozbiljna firma. Da ti nije Del Boy prodao auto?

schau-mau

pre 9 godina

Da imate GODINU staža na neodređeno.
Da vam gazda uplaćuje ceo iznos plate.
Da su kamate na devize NORMALNE , a ne po 12,13 % (na štednju 2,3,4 %)
Da servisi nisu papreni....mnogo toga još

-sin je uštedeo 3000,od prijatelja (bez kamate,jer zato I služe)još 1500 I kupiće pristojnog polovnjaka.Mogao bi I nova ali...kao što sam u početku naveo...

Da li nam trebaju uvoznici?

pre 9 godina

Ne vidim šta je za ekonomiju jedne ovako male i siromašne države uopšte bitno da li će preprodavci novih (ili polovnih) automobila da posluju dobro ili loše. Čak i da se u narednih 5 godina u Srbiji ne proda ni jedan nov automobil, kakva je posledica toga po nacionalnu ekonomiju? Jedini "domaći" proizvođač, kargujevački FAS orijentiše svoju proizvodnju (uglavnom sklapanje) automobila ka izvozu u treće zemlje, tako da mu prodaja u Srbiji uopšte nije bitna stavka. A što se tiče voznog parka državnih i opštinskih organa, Vlada, agencije i lokalne samouprave relativno jednostavno mogu da obnavljaju svoje vozne parkove direktno od proizvođača, bez trgovačke marže. Tajkuni, tajkunšići i njima pridruženi platežno sposobni takođe mogu da kupuju svoje limuzine, SUV ili šta god ih volja - direktno u inostranstvu, tamo gde im je najpovoljnije, kao što su i radili u prvoj polovini 1990-ih. Osim toga, servisiranje u garantnom roku jeste jedna velika prevara, mamipara i svojevrsni monopol.

Na kraju, sada je 2014. godina, Internet je svima dostupan, već odavno postoji online prodaja; u čemu je prepreka da se automobili prodaju online, kao i sva ostala tehnička roba serijski proizvedena?

assad@gmail.com

pre 9 godina

Sa prosecnom platom od ca 400 eura ne mozete da kupite novi auto.
Mozete nekakve polovnjake koji su presli oko 100.000 km (ukoliko i to nije nastelovano) i otplacivati od 40-70 eura mesecno. Maksimum koji se moze odvojiti od takve komicne platice.
Naravno pod uslovom da imate kesh i pre toga odvojite za ucesce 30 %.
I onda pomoliti se bogu da ne crkne nesto u takvom razvaljenom plovnjaku, pa auto od 3000 eura da vas na kraju ne kosta 5000 eura.
i tako....
Kvalitet zivota u Srbiji je naprosto fantastican!

laki

pre 9 godina

Koja laz da je to neverovatno,marze su vam vece nego u RUsiji gde Je carina 50% .auta skuplja u srbiji za 5 hiljada evra nego u rusiji.lopovi belosvetski I prevaranti,to moze samo u srbiji,kompletan cenovnik u evrima kao da Je to valuta placanja u srbiji,a ne dinar,I to tako traje godinama.Dana's gledam novu mazdu 6 da kupim u moskvi sea svim mogucim opcijama cena 1,1milion rubalja ili 23,5 hiljade evra ista Mazda u srbiji 28000 evra.nikad NECu kupiti auto u srbiji zbog takvih lopova I prevaranata.

Vlade

pre 9 godina

Realno nov automobil za samo godinu dana izgubi 20-30% svoje nabavne vrednosti i daleko je isplativije kupiti auto stat 2 godine i voziti bar jos 3-4 pa ga prodati nego bacati pare na nov , jos ako ga kupujete na kredit , pa bacite para za 3 auta. Ja to iz iskustva. Nov Punto na kredit, nov Fokus na kredit, nova Fiesta na kredit, kad saberem koliko je para baceno - zaboli me glava.

srdjan

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

Da zlo bude vece, nije polovnjak. To ti je glanc novi Hjundai...

cojle

pre 9 godina

plate su u zadnjih 7 godina ostale iste...a evro je sa 74din skočio na 113din...

Nekada sam za 1000din,sipao skoro 15l...a sada jedva 6l...koja kola...vozim bicikl...

Pozdrav za Stenlija

pre 9 godina

Stenli, Ljubitelju Forda, evo ga Ford na odličnom trećem mestu! Tu mu je i mesto i samo napred, globalno su uradili mnogo!!!

Pošto pratim tvoje neumorne komentare, verujem da će ti ovo značiti mnogo. LOL

Neko iz mase

pre 9 godina

Da bude jasno! Prodavac NIKADA nece "ukinuti" svoju marzu!!!

Ne mogu vise da slusam lazi kvazi strucnjaka i ljudi koji ne govore istinu (citaj: LAZU).

Da su automobili najjeftiniji, tu i tamo... U Sloveniji mogu da se nadju neke marke jeftinije.

Marze u Srbiji su i dalje na nivou od preko 30% na fabricku cenu (podatak iz prve ruke: Hyundai > 30%, KIA > 35%, Skoda > 30%, Toyota > 28%, Honda > 34%), sto je za nas dzep ipak previse, a i cene automobila su visoke (takvo stanje u drzavi)...

Ja sam prvi koji zeli nov automobil, jer sa starim konstantno treba neka para za ulaganje; U nov sednes, vozis i menjas na vreme ulje...

Nemanaj

pre 9 godina

Ne čudi me da pada broj prodatih novih automobila, ali me čudi da je škoda fabia prodavanija od fiat 500l. Da nije neka od državnih institucija nakupovala fabije za sebe?

ovca za shishanje

pre 9 godina

nemamo bre para ni ovo sto imamo da odrzavamo a kamo li novo da kupimo. cime? platom od 15000 din... zatvarajte necemo se bas potresati previse

opel '85

pre 9 godina

da zatvore svi nego sta, sramota bre da nemamo sta da sipamo vise ni u starudije, i NE, nisam ja kriv i vozicu i dalje na gumama starim 10 godina, bez kocnica! ne brinite, nikoga nisam ugrozio zadnjih 18 godina koliko vozim ovaj auto..

Pera pešak

pre 9 godina

"ali ni to ne pomaže jer narod jednostavno nema novca"

Pa, OK, nema novca. Prekinite dramu i vašu i našu, pa stavite ključ u bravu.

zoran1965

pre 9 godina

на крају ће да бидне да нико није гласао за вучића. гласате за радикале, и ондак се жалите како економија убрзано пропада...

Whiplash

pre 9 godina

Ako ako mozda vam i dodje iz d... u glavu pa mozda i smanjiite marze i sve ostalo gde se ugradjujete.

Osim toga imajuci u vidu nase majstore i kvalitet rezervnih delova u Srbiji je gotovo pa ludost voziti bilo sta skuplje od 2000-3000€

Maki

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.

pera

pre 9 godina

Naše društvo je potpuno ubijeno međusobnim sukobom političara. Za sve ove godine, pamet nas je napustila, talog isplivao, a ono malo preostalog poštenog srednjeg sloja (koje plaća porez i tv pretplatu) se konstantno ubija u pojavim sve većim nametima. I ta spirala koja je krenula naniže sa sobom ne nosi samo gutak biznisa i radnih mesta, već i stravično usporenje napretka u budućnosti jer se kontinuitet kakvog-takvog održanja poslovnih sposobnosti prekida i jako teško, skoro nemoguće ga je nanovo oporaviti.

Džabe sada panika, automobila će se prodavati sve manje, do cifre koja je neophodna za nužne službe i tu je kraj.

Ivan

pre 9 godina

Jedna od posledica solidarnog poreza od 25%. Nove automobile pretežno su kupovali ljudi iz ove klase primanja. Tih 25% je taman rata koju su bili spremni da plate.

Što duže solidarni porez bude trajao, to će pad prodaje robe iz ove klase biti sve veći.

Dejan

pre 9 godina

@neko iz mase
Dobar komentar i jeste tako a da ne govorimo o kvalitetu i ljubaznosti prodavaca lično sam se uverio u nekoliko salona po Bg. Nažalost kupovna moć je slaba, ali ima i kupaca koji se uglavnom osecaju nasamareni, jer svi nesto muvaju.

Stručna zamena ulja za 100 evrića

pre 9 godina

Pa ko je lud da kupuje novi auto?

Ako i uspeš da nagrebeš za kredit, i time ga platiš bar za četvrtinu više, kasko osiguranje i redovan servis u ovlašćenom servisu (da bi ti važilo pomenuto osiguranje) ti skinu kožu s leđa.

Polovnjak pa nek' traje koliko traje.

drvobradi

pre 9 godina

Zasto bi drzava trebalo da pomaze uvoznike automobila? Trenutno su sva radna mesta u Srbiji, sem drzavnog posla, ugrozena. Drzava treba da se brine o stvaranju uslova za pocinjanje neke proizvodnje,a ne da ulaze u pomoc prodavcima automobila. Umesto sto kukaju drzavi, ova unija uvoznika automobila treba da se dogovori sa bankarima o davanju boljih kredita ili uslova za lizing od postojecih, inace ce i jedni i drugi zatvarati posao. Kredit sa 10-15% kamate na godisnjem nivou niko normalan nece uzeti.

Ja

pre 9 godina

Koliko para, toliko i muzike. Nisu se proizvodjaci dileri odrekli zarade, vec prave losije automobile. Stedi se na svemu pa je trajnost danasnjih vozila kraca nego recimo pre 15 godina. Jedan prijatelj koji radi kod dilera, platis jeftino ali kasnije dodas jos gomilu tokom garantnog roka.

Petar

pre 9 godina

To se i desava jer su prodavci kokica i benzina iz devedesetih godina odlucili da prodaju automobile ocekujuci zarade od 100% po prodatom automobilu. Sad kad vise ne moze tako jer narod nema para, sad se opet vracaju u stare vode i otvaraju samoposluge. Smanjite marze i cene usluga dragi distributeri pa ce biti i veca prodaja. Prosla su vremena kad se sedelo u salonima, a kupci sami dolazili i ostavljali brdo para (za modele sa osnovnom opremom). Ako vam ne ide prodaja novih vi prodajte polovne automobile, pa ce biti i zarade. Prilagodite se kupovnoj moci vasih kupaca.

ilusio

pre 9 godina

za ovakvu Srbiju kakva je, dovoljan je jedan autosalon, velicine recimo hale na sajmu, i to za sve proizvodjace. pa nek se prodavci dogovore...

ilusio

pre 9 godina

za ovakvu Srbiju kakva je, dovoljan je jedan autosalon, velicine recimo hale na sajmu, i to za sve proizvodjace. pa nek se prodavci dogovore...

Maki

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.

Petar

pre 9 godina

To se i desava jer su prodavci kokica i benzina iz devedesetih godina odlucili da prodaju automobile ocekujuci zarade od 100% po prodatom automobilu. Sad kad vise ne moze tako jer narod nema para, sad se opet vracaju u stare vode i otvaraju samoposluge. Smanjite marze i cene usluga dragi distributeri pa ce biti i veca prodaja. Prosla su vremena kad se sedelo u salonima, a kupci sami dolazili i ostavljali brdo para (za modele sa osnovnom opremom). Ako vam ne ide prodaja novih vi prodajte polovne automobile, pa ce biti i zarade. Prilagodite se kupovnoj moci vasih kupaca.

Dragan

pre 9 godina

Kako Ford rece "najboli auto je nov auto", ali g.Ford tada nije znao kako ce to sve da izgleda u buducnosti u tamo nekoj Srbiji! kupis nov auto i sve lepo dok ne odes na prvi servis, koji je na 10 hiljada predjenih km a ne na 25 kao u celoj Evropi! Onda pogledas cenu ulja i filtera i shvatis da je to ulje u normalnoj prodaji 3 puta jeftinije, a da filter klime mozes da kupis za 1200 din a na tvom racunu pise 5800! Sat rada 4500 din, kao da su radili inzinjeri mercedesa! Na iznos rate, kasko jos 50e, naravno, delimican. A komsije ljubomorne, pa na parkingu razni tragovi kljuceva! Nov auto? U Srbiji? Normalno, kopis Golf 2 i to je to!

Neko iz mase

pre 9 godina

Da bude jasno! Prodavac NIKADA nece "ukinuti" svoju marzu!!!

Ne mogu vise da slusam lazi kvazi strucnjaka i ljudi koji ne govore istinu (citaj: LAZU).

Da su automobili najjeftiniji, tu i tamo... U Sloveniji mogu da se nadju neke marke jeftinije.

Marze u Srbiji su i dalje na nivou od preko 30% na fabricku cenu (podatak iz prve ruke: Hyundai > 30%, KIA > 35%, Skoda > 30%, Toyota > 28%, Honda > 34%), sto je za nas dzep ipak previse, a i cene automobila su visoke (takvo stanje u drzavi)...

Ja sam prvi koji zeli nov automobil, jer sa starim konstantno treba neka para za ulaganje; U nov sednes, vozis i menjas na vreme ulje...

Pera pešak

pre 9 godina

"ali ni to ne pomaže jer narod jednostavno nema novca"

Pa, OK, nema novca. Prekinite dramu i vašu i našu, pa stavite ključ u bravu.

Nemanaj

pre 9 godina

Ne čudi me da pada broj prodatih novih automobila, ali me čudi da je škoda fabia prodavanija od fiat 500l. Da nije neka od državnih institucija nakupovala fabije za sebe?

pera

pre 9 godina

Naše društvo je potpuno ubijeno međusobnim sukobom političara. Za sve ove godine, pamet nas je napustila, talog isplivao, a ono malo preostalog poštenog srednjeg sloja (koje plaća porez i tv pretplatu) se konstantno ubija u pojavim sve većim nametima. I ta spirala koja je krenula naniže sa sobom ne nosi samo gutak biznisa i radnih mesta, već i stravično usporenje napretka u budućnosti jer se kontinuitet kakvog-takvog održanja poslovnih sposobnosti prekida i jako teško, skoro nemoguće ga je nanovo oporaviti.

Džabe sada panika, automobila će se prodavati sve manje, do cifre koja je neophodna za nužne službe i tu je kraj.

laki

pre 9 godina

Koja laz da je to neverovatno,marze su vam vece nego u RUsiji gde Je carina 50% .auta skuplja u srbiji za 5 hiljada evra nego u rusiji.lopovi belosvetski I prevaranti,to moze samo u srbiji,kompletan cenovnik u evrima kao da Je to valuta placanja u srbiji,a ne dinar,I to tako traje godinama.Dana's gledam novu mazdu 6 da kupim u moskvi sea svim mogucim opcijama cena 1,1milion rubalja ili 23,5 hiljade evra ista Mazda u srbiji 28000 evra.nikad NECu kupiti auto u srbiji zbog takvih lopova I prevaranata.

Pedja

pre 9 godina

pa i ovi sto su kupljeni pola je kupila drzava i pola tajkuni... takva je trenutno drzava.... 95% stanovnistva ne da ne razmislja o novom automobilu, nego se to granici sa putovanjem na mesec....

cojle

pre 9 godina

plate su u zadnjih 7 godina ostale iste...a evro je sa 74din skočio na 113din...

Nekada sam za 1000din,sipao skoro 15l...a sada jedva 6l...koja kola...vozim bicikl...

opel '85

pre 9 godina

da zatvore svi nego sta, sramota bre da nemamo sta da sipamo vise ni u starudije, i NE, nisam ja kriv i vozicu i dalje na gumama starim 10 godina, bez kocnica! ne brinite, nikoga nisam ugrozio zadnjih 18 godina koliko vozim ovaj auto..

Pametnjakovic

pre 9 godina

Uvoze krseve koji su presli 300.000+ km, vrate sat na 128 hiljada, malo srede kola i prodaju za neke velike pare. Nanizali su se na svaki cosak. I kad im posten covek ponudi malo preko realne cene, oni se ljute jer im je spustena cena previse. Ako hocete da prodate auto za 10 hiljada, kupite ga za 9 i sredite malo pa onda trazite 10. A ne kupite za 3 u nemackoj pa ovde trazite 9-10. Pa normalno da nema posla, niko nece da bude ovca i da vama plati nesto sto ne valja.

izborko

pre 9 godina

nemojte samo da Vas zalimo. Nigde u Evropi prodavci automobila i prodavci-proizvodjaci vina nisu tako brzo dosli do velikog bogastva i to ne kvalitetom rada vec visokim cenama i marzama. Pa gde ima da za nekoliko godina rada imate tolike salone,toliko skladista a nigde u svetu nema da se pojavi vinarija i posle nekoliko godina postane nenormalno bogat za nase uslove. Pa italijani,francuzi gaje vina generacijama i nemaju sto imaju Kovacevici,Radovanovici,Ivanovici.
Zato,verujte ,bar ja mislim,niko Vas ovde ne zali.

mile

pre 9 godina

Ma da li je moguce da su gospoda iz ove "asocijacije" konacno shvatila da narod NEMA novaca za nove automobile, a sve manje i za polovne? Takmicili su se u izmisljanju nameta na uvoz polovnjaka umesto da su trgovali i oni polovnjacima. E pa gospodo tako vam je to kad secete granu na kojoj i vi sedite. Sada uzivajte u plodovima svog minulog rada (ili nerada).

assad@gmail.com

pre 9 godina

Sa prosecnom platom od ca 400 eura ne mozete da kupite novi auto.
Mozete nekakve polovnjake koji su presli oko 100.000 km (ukoliko i to nije nastelovano) i otplacivati od 40-70 eura mesecno. Maksimum koji se moze odvojiti od takve komicne platice.
Naravno pod uslovom da imate kesh i pre toga odvojite za ucesce 30 %.
I onda pomoliti se bogu da ne crkne nesto u takvom razvaljenom plovnjaku, pa auto od 3000 eura da vas na kraju ne kosta 5000 eura.
i tako....
Kvalitet zivota u Srbiji je naprosto fantastican!

Ja

pre 9 godina

Koliko para, toliko i muzike. Nisu se proizvodjaci dileri odrekli zarade, vec prave losije automobile. Stedi se na svemu pa je trajnost danasnjih vozila kraca nego recimo pre 15 godina. Jedan prijatelj koji radi kod dilera, platis jeftino ali kasnije dodas jos gomilu tokom garantnog roka.

ivan

pre 9 godina

Pratim cene novih automobila nekoliko godina unazad, onako iz radoznalosti, i nisam primetio da je ijedna cena pala. Može da se desi nešto veći popust za neki odlazeći model ili da spuste cenu aktuelnog ali da pri tome skinu gomilu opreme sa vozila. Ne znam da li igde u Evropi ikome padne na pamet da nudi auto bez klime. To ne rade ni u Norveškoj, verovatno. A sećam se arogancije tih godina (2006,07,08...) kod prodavaca i novih i polovnih automobila. Nije mi ih žao uopšte.

matrix

pre 9 godina

Stalno čujem komentare na ulici, vidi svi voze kola a žale se da nemaju para. Izgleda da neko neće biti zadovoljan dok god se ne vratimo na '93. Imati kola nije luksuz nego potreba pored lošeg javnog prevoza. Ja sam lično kupio nova kola '08. jer sam tada imao para a od tad nemam za pun rezervoar. Te godine sam u Francuskoj video cenu za Peugeot 307 oko 9000€ kad je kod nas koštao preko 20 hiljada.

zORAn

pre 9 godina

Nego mene zanima ko vozi ovolike dzipove, Mercedese, BMWove... ?! DA nisu to oni koji radnicima daju platu od koje ne mogu ni polovnog Yuga da skrpe !!!

Sradnja klasa

pre 9 godina

Šokirala me ova vest. Ne mogu da verujem. Ja baš mislio da kriza samo što nije prošla. Možda ne nude dovoljno luksuzne automobile pa zato nemaju dovoljno kupaca. Već vidim nove vesti: Uvodi se ekstra porez na vozila starija od 5 godina, Od ove godine obavezna sertifikacija plinskih instalacija na 6 meseci, Uvodi se taksa na posedovanje muzičkog uređaja u kolima, I mobilni telefon u kolima se tretira kao muzički uređaj, Od 2015 na našim drumovima samo Evro 4 i Evro 5, Povećanje cene parkiranja: crvena zona 121din., žuta zona 101din., želena zona 81din., ružičasta zona 61din...

zoran1965

pre 9 godina

на крају ће да бидне да нико није гласао за вучића. гласате за радикале, и ондак се жалите како економија убрзано пропада...

Dule

pre 9 godina

Hoćete da narod kupuje nove automobile?
Da ih vozi po ovim našim putevima punim rupa veličine kratera?
Ovde još jedino može da prođe neki prodavac vozila sa gusenicama, ostali mogu slobodno da stave ključ u bravu.

Duci0167

pre 9 godina

Bože, koliko zluradosti... da ne ponavljam klišee o komšiji i kravi...
(EU Citizen, 16. jun 2014 20:58)

E,ajde ne s***i ti EU citizen-u! Ma znas koliko me briga za njih par neradnika sto kukaju pa cak i panice da im propada posao i kako ovaj narod sme a da ne kupi nova kola! Ovde se bre razvlaci ko pijan sa gacama. NOva kola su mozda tamo standard,veoma mi je drago zbog toga i voleo bi da je i ovde ali za sada je samo naucna fantastika.
Neka oni rade svoj posao a ako ne ide neka menjaju,kao i ostatak Srbije. Ne kapiras koliko je ruzno kukati kako niko ne kupuje nova kola u Srbiji? Ko je kriv? Narod sto se usudjuje> Kao imamo ali ne damo? Cuti tamo gde si i zahvali Bogu sto nisi ovde!

Da li nam trebaju uvoznici?

pre 9 godina

Ne vidim šta je za ekonomiju jedne ovako male i siromašne države uopšte bitno da li će preprodavci novih (ili polovnih) automobila da posluju dobro ili loše. Čak i da se u narednih 5 godina u Srbiji ne proda ni jedan nov automobil, kakva je posledica toga po nacionalnu ekonomiju? Jedini "domaći" proizvođač, kargujevački FAS orijentiše svoju proizvodnju (uglavnom sklapanje) automobila ka izvozu u treće zemlje, tako da mu prodaja u Srbiji uopšte nije bitna stavka. A što se tiče voznog parka državnih i opštinskih organa, Vlada, agencije i lokalne samouprave relativno jednostavno mogu da obnavljaju svoje vozne parkove direktno od proizvođača, bez trgovačke marže. Tajkuni, tajkunšići i njima pridruženi platežno sposobni takođe mogu da kupuju svoje limuzine, SUV ili šta god ih volja - direktno u inostranstvu, tamo gde im je najpovoljnije, kao što su i radili u prvoj polovini 1990-ih. Osim toga, servisiranje u garantnom roku jeste jedna velika prevara, mamipara i svojevrsni monopol.

Na kraju, sada je 2014. godina, Internet je svima dostupan, već odavno postoji online prodaja; u čemu je prepreka da se automobili prodaju online, kao i sva ostala tehnička roba serijski proizvedena?

srdjan

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

Da zlo bude vece, nije polovnjak. To ti je glanc novi Hjundai...

drvobradi

pre 9 godina

Zasto bi drzava trebalo da pomaze uvoznike automobila? Trenutno su sva radna mesta u Srbiji, sem drzavnog posla, ugrozena. Drzava treba da se brine o stvaranju uslova za pocinjanje neke proizvodnje,a ne da ulaze u pomoc prodavcima automobila. Umesto sto kukaju drzavi, ova unija uvoznika automobila treba da se dogovori sa bankarima o davanju boljih kredita ili uslova za lizing od postojecih, inace ce i jedni i drugi zatvarati posao. Kredit sa 10-15% kamate na godisnjem nivou niko normalan nece uzeti.

Stručna zamena ulja za 100 evrića

pre 9 godina

Pa ko je lud da kupuje novi auto?

Ako i uspeš da nagrebeš za kredit, i time ga platiš bar za četvrtinu više, kasko osiguranje i redovan servis u ovlašćenom servisu (da bi ti važilo pomenuto osiguranje) ti skinu kožu s leđa.

Polovnjak pa nek' traje koliko traje.

Marko

pre 9 godina

Pa opšte je poznato da se na prodaji automobila ne zarađuje, već na servisu i kreditiranju. Iz tog razloga je Ford ušao u kreditiranje prodaje.
Samo što naši prodavci misle kako trba samo da sede, organizuju servis i glume šefove.

eeeeee....

pre 9 godina

@(Swedenonline, 16. jun 2014 22:52)
"Prodaja, prepakivanje, zamuljavanje, a da neko ulozi na proizvodnju, pa makar i .... eksera?"

Mnogo komplikovano prike: Treba masine, radnici, materijal, racunovodstvo, borba za trziste, nekad i garancija kvaliteta.....
A sto je najvaznije dobro strucno znanje.
Ne, ne SVERC-KOMERC je mnogo jednostavnije, to moze i bez dana skole, pa traje dok traje.

wep

pre 9 godina

Stednja!
NBS,Savetnici,Ekonomski savet,mininistarstvo finansija i ministarstvo menadzmenta su predlozili stednju dok ne sahrane domacu proizvodnju u celosti.
Na zalost jos ih niko nije obavestio da su gradjani poslednji koji umiru.Uvoznici sikter,imate zakon o radu

sasa

pre 9 godina

opala je prodaja hleba, narod kupuje polovan. hvala vladi srbije i sveznajucem premijeru sposobnjakovicu, njegovim reformama i za 100 milijardi investicija koje je doveo, a i tome sto zemlja cveta u prosperitetu snsa. kakvi bolidi...

Nikola

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

U Velikoj Britaniji se prodaje 1500000 kola godisnje, za tvoju informaciju. Srbija je nula.

razocaran

pre 9 godina

Poznanik kupio Ford C-max od 17.000 evra i NIJE dobio PATOSNICE!!!
A tek što je 3 meseca čekao auto, kao da je poručio avion, a ne auto!

I pitam ja vas, kupite lepo auto od 17.000e, a oni vam zakinu na patosnicama od 50e (toliko koštaju kod njih)... i onda nešto kukaju...

A da ne pominjem koliko mi je ljudi pričalo da odu u salon, odluče se za model, i sutra kad dođu ono skinut radio, drugačije presvlake na sedištima ili nedostaje neki drugi detalj.
Sve lopov do lopova, jer je ovo Srbija i prodavci i zastupnici ne polažu nikome račune. Jedino se Mercedes koliko-toliko borio (neki servisi su izgubili licencu zbog ugradnje zamenskih delova, što nisam čuo za druge brendove), ali se i taj Mercedes povukao iz Srbije, tako da je svakom pametnom samo ta činjenica dovoljna da zaključi gde smo.

Zeljko

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

Dovoljno je ukucati u pretraživaču "number of new car sales in uk 2013" i shvatiti kolika je glupost ova izjava, ali i dalje ne može da se shvati zašto je "Veljko" to napisao.
Samo dva najpoznatija Fordova modela su prodati u preko 210.000 primeraka, a ukupan broj prodatih vozila u Britaniji je oko 2.300.000

Whiplash

pre 9 godina

Ako ako mozda vam i dodje iz d... u glavu pa mozda i smanjiite marze i sve ostalo gde se ugradjujete.

Osim toga imajuci u vidu nase majstore i kvalitet rezervnih delova u Srbiji je gotovo pa ludost voziti bilo sta skuplje od 2000-3000€

ilic

pre 9 godina

Evo opet mediji udaraju na Vucica i njegovu porodicu,pa sacekajte malo,jos jedno 45god da zazive njegove reforme pa onda izadjite sa statistikom,ko zna ko stoji iza ovoga,neka znaju svi da se Vucic ne plasi od nikog,dobro mozdasesamo malo plasi od mame Angele.

schau-mau

pre 9 godina

Da imate GODINU staža na neodređeno.
Da vam gazda uplaćuje ceo iznos plate.
Da su kamate na devize NORMALNE , a ne po 12,13 % (na štednju 2,3,4 %)
Da servisi nisu papreni....mnogo toga još

-sin je uštedeo 3000,od prijatelja (bez kamate,jer zato I služe)još 1500 I kupiće pristojnog polovnjaka.Mogao bi I nova ali...kao što sam u početku naveo...

vaske

pre 9 godina

Znaci biznis "geniji" zatvorili auto salone, a otvorili samoposluge......a prodaja u po marketima nikad niza, jer narod kupuje samo najosnovnije.
Vidi se po "nosu" za biznis da su pare zaradili lagano, na muljazu, a ne na pamet, zalaganje i iskustvo u biznisu.

NeoLiberali na državnoj jasli

pre 9 godina

U tom slučaju verovatno planiraju da "idiote" koji su kupili novi automobil oderu na servisima kako bi pokrili gubitke. Oterajte i njih pa stavite ključ u bravu. Ko još uvek nije primetio hteli smo kapitalizam a on podrazumeva da SVAKO ko nije u stanju da uspesno obavlja posao zatvori radnju. Naši dileri imaju lošu politiku prema klijentima a posledica je bankrot. Na moju reklamaciju oštećenja na enterijeru azijskog proizvodjača koji se na sva zvona reklamira dugim garantnim rokom, ovlašćeni servis mi čak nije ni poslao odgovor iako su me uveravali da će sve biti u redu. Ne daj Bože većeg problema avantura sa garancijom bi sigurno bila prava agonija. Džabe su renomirani proizvodjači kada su servisi srpski. Šta se čeka možda pomoć države, subvencije...? Nema toga u kapitalizmu to su relikti samoupravljanja.

Vlade

pre 9 godina

Realno nov automobil za samo godinu dana izgubi 20-30% svoje nabavne vrednosti i daleko je isplativije kupiti auto stat 2 godine i voziti bar jos 3-4 pa ga prodati nego bacati pare na nov , jos ako ga kupujete na kredit , pa bacite para za 3 auta. Ja to iz iskustva. Nov Punto na kredit, nov Fokus na kredit, nova Fiesta na kredit, kad saberem koliko je para baceno - zaboli me glava.

veterinarBG

pre 9 godina

Dajte mogucnost da narod kupi automobile na lizing BEZ UCESCA I KAMATE,tj.malo i vi radite samo za marzu,na jedno 84 meseci,a zaradicete vec na redovnim servisima,gde ionako gulite kozu...Idite na kolicinu ,a ne na brzu zaradu...
Recimo za auto od 20.000 eura mesecna rata bi bila 240 eura.Diler bi uzeo svoju PUNU zaradu,ali ne odjednom,nego na rate,a ja bih mogao da se "nategnem" za toliko...Ovako,za taj auto treba da dam 30000 eura sa kamatama..Jok ja...

Miloš

pre 9 godina

Nadam se da ćemo uskoro svi shvatiti važnost kapitala. Bolje 50k na štednji, nego 50k na četiri točka. Tako razmišlja 99% Evrope. Mi smo bili oni razmetljivi koji sporije kapiraju.
P.S. Izvinite, uvoznici, ništa lično, pitanje profita, razumećete.

banda

pre 9 godina

Nema para i to je to-kad nov auto bude kostao koliko iznosi 20 prosecnih plata u nasoj divnoj zemlji to jest 4 hiljade evra -tad se javite! A do tad katanac i hajde da i vi radite nesto pametno!

fizicar

pre 9 godina

@ Maki
Ako je sve to istina sto si napisao (a verujem da jeste), evo ti jedan savet:
potrosi dva sata za racunarom. nadji sajt tog "Hjundai"-ja i napisi im emajl. ne ovdasnji sajt (kao sto ti rece, to su prevaranti i lopovi), nego globalni sajt. ako ne znas enlgeski, napisi na srpskom pa onda na google transalte. napisi samo ono sto si nama rekao, dovoljno je. takodje u tom emajlu posalji kao attachment (prilog) fotografisane/skenirane ugovor o kupovini, broj sasije i broj motora. ta firma je mnogo mocna da bi dozvoljavala ovakve bljuvotine. mozda i gresim, ali tebe ce da kosta dva sata posla

(nisam pravnik)

ex sns

pre 9 godina

Te prodaje su ustvari nabavke sa drzavnih jasli,oni vole samo Skode i Audije. Ostali mogu da zatvore salone komotno jer direktori i funkcioneri namestaju tendere za Skodu i Audije.Audije voze u Vladi i ministarstvima,Agencijama,a Skode peds.opstina,direktori sa drzavnih jasli itd. Ja bih ukinuo sl.vozila, ali ja i ostali obican narod se ne pitamo nista,samo placamo.

Cobe

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

@Maki,
ja sam prosao jako slicno sa kupovinom novog vozila od FAS-a, izgubio sam godinu dana natezuci se da dokazem i izvucem njihove brljotine.
Za nov auto, tesko da cu se u skorije vreme odluciti, sto se mene tice, nek pozatvaraju, vise i ne zasluzuju...

ovca za shishanje

pre 9 godina

nemamo bre para ni ovo sto imamo da odrzavamo a kamo li novo da kupimo. cime? platom od 15000 din... zatvarajte necemo se bas potresati previse

srbin

pre 9 godina

Ja i ne znam i ne razumem ko uopšte u Srbiji kupuje nova vozila? Kompletan krug ljudi oko mene je neka socijala sa 200-300e platom, od koje ne može ni da se pretera mesec sa hranom, kamoli ostalo. Ima i onih koji imaju malo više, ali oni redovno pre kupe npr. Pasat 2008-o kog plate 8000e, nego Dačiju za te pare. Tako da, stvarno me čudi ko uopšte kupuje nova vozila, i kako uopšte saloni automobila posluju, i kako nisu još odavno zatvoreni.

Pozdrav za Stenlija

pre 9 godina

Stenli, Ljubitelju Forda, evo ga Ford na odličnom trećem mestu! Tu mu je i mesto i samo napred, globalno su uradili mnogo!!!

Pošto pratim tvoje neumorne komentare, verujem da će ti ovo značiti mnogo. LOL

србин ло

pre 9 godina

Па како да се купују аутомобили кад народ не може да преживи? Биће још већи пад, јер боље је да увезем ауто од 2.000 € и возим се опет неколико година, а за нов не верујем да ћу икада имати.

Bob

pre 9 godina

Ja bih prvi voleo da vozim nov automobil. Ali kako? Sa kojim primanjima? Na kredit od 10 godina? Pa ti novi automobili kakvog su kvaliteta ni nemogu da se voze 10 godina. Za nas je neki bilo kakav nov automobil sa cenom do 3000-4000 evra, ali takav nema. Tako da cemo i dalje voziti vozila po 15 do 20 godina stara.

Meгaплaнд

pre 9 godina

Дaклe, "дaвнe" 2008. Oпeл Кopca je кoштaлa 13.5K € . Taдa дилepи ниcу кукaли, aли caд je фpкa. E пa лeпo, cвe цeнe -20% a кpцкajтe тaj (eкcтpa) пpoфит oд пpe 6 лeтa... Peaлнo.

tintin

pre 9 godina

Hteo da kupim nešto polovno. Ukapiram da mi treba oko 3500 do 4000 za neko 2004 godište. Odem u Dacia salon, dam 2610evra i ostatak na rate oko 100 evra rata, pet godina garancije. Eto. Ostavio pušenje i ima za kola. Prosto. Nemojte po dve pakle i eto novih kola. Ćao.

Goran

pre 9 godina

(Zoran, 16. jun 2014 21:56)

Alo bre blesavko, kojih 35.000 evra, pa to je stan da kupis sto je najvecem broju ljudi ovde misaona imenica celog zivota. A ti jos i pominjes auto od preko 35.000

Ivan

pre 9 godina

Jedna od posledica solidarnog poreza od 25%. Nove automobile pretežno su kupovali ljudi iz ove klase primanja. Tih 25% je taman rata koju su bili spremni da plate.

Što duže solidarni porez bude trajao, to će pad prodaje robe iz ove klase biti sve veći.

neko iz auto industrije - 2 deo

pre 9 godina

Suština cele muke dilera je da ne zarađuju ništa na vozilima a posle toga kupac odlazi u banku (kao u crkvu) i ni ne pomišlja da im kaže da im je kamata visoka i da oni treba da smanje svoje zarade jer se u ovoj zemlji bankari besomučno bogate na račun naroda. Dileri bi trebalo da podignu svoje marže na minimum 1000€ po autu jer ispod toga nema ama baš nikakvog smisla raditi. Prodaja zbog toga ne bi pala ni malo - već je bedna tako da godišnje pet automobila manje ili više ne menja ništa.
Umesto da štite svoje interese principijelnim stavom, auto dileri traže kojekakve povlastice od države koje se obično završe tako što, u silnoj želji da dograbe kupce, zagorčavaju život kupcima polovnih vozila. Za sve ovo vreme nisu shvatili da onaj ko kupuje polovan auto neće da kupi nov iz dva osnovna razloga:
1. Nemaju para za nov. Kupuju u glavnom automobile oko 3000€ - 5000€
2. Neće da kupi nov jer za iste pare kupi dve-tri klase veći ("bolji") auto.

ZivVladimir

pre 9 godina

Kupovina novog automobila je cista budalastina i bacanje para, i to bilo gde na zemaljskoj kugli, a da ne pricam u Srbiji. To sa aspekta kupca. A sa aspekta ekonomije naravno da je pozeljno, jer ako stane prodaja novih vozila stace i mnogo sta!

Haha

pre 9 godina

@Dragan
Ne znam koji auto vozis, ali po cenama nisam siguran ni da mercedes ima takve cene. Svako treba da vozi ono sto moze da priusti i odrzava i to je to. Licno poznajem par ljudi, koji kupe polovan auto od 15000e i vise, a stanuju pod kiriju. Nigde mozga, al' dobro, svako radi onako kako misli da treba. Nazalost drzava nam je raspad, pa ne ocekujem bolje ni od naroda.

neko iz auto industrije 3 deo

pre 9 godina

Da pojednostavim: automobili nikad nisu bili jeftiniji i verovatno neće biti. Da li je to prosečnom kupcu priuštivo ili nije to je druga priča. Umesto da brane svoje interese i ne dozvoljavaju kupcima da prave budale od njih oni svoju nemoć iskaljuju na kupcima polovnih automobila što država jedva čeka kako bi dodatno oglobila bilo koga bilo zbog čega. Tako da zahvaljujući nemoćnim uvozicima i dilerima automobila kupci polovnih automobila (mahom krševa) dolaze u situaciju da država uzme više novca nego što je taj automobil zapravo plaćen prodavcu u inostranstvu. Da podsetim, carina za uvoz evropskih automobila je 0% i PDV je 20%.

Toliko od mene...

Dejan

pre 9 godina

@neko iz mase
Dobar komentar i jeste tako a da ne govorimo o kvalitetu i ljubaznosti prodavaca lično sam se uverio u nekoliko salona po Bg. Nažalost kupovna moć je slaba, ali ima i kupaca koji se uglavnom osecaju nasamareni, jer svi nesto muvaju.

Haha

pre 9 godina

Da dodam, od par dilera sam licno cuo da su vec ispunili kvote za tekucu godinu, tj ispunili su plan prodaje novih vozila, pa vi vidite koliko je stala prodaja. Ne znam koliko su tacni ovi podaci, radim u BGu u centru i kolicina novih vozila koja prodje recimo kroz Decansku je neverovatno, narocito nemackih luksuznih!

jee

pre 9 godina

Nisu vamt tacni podaci, nikad vise nije "novijih" vozila, mislim na do 5 godina starosti, zato sto neko kupi dve godine star auto i da dobre pare tu, a vi to ne registrujete, jer je to vec polovnjak. Tako danas rade svi pametni ljudi koji imaju nesto kesa, umesto najnovijeg, uzmu visu klasu ili isti auto ali dve godine star (sto je prakticno novo) i uzivaju!

Podatak da ce ove godine biti uvezeno vise od 100 hiljada polovnjaka ide u prilog tome. Velika vecina su kupci koji su pametno odustali od najnovijih automobila i kupili auto 2-3 godine star, znaci oni koji imaju nekog kesa, neki solidan posao. I sve funkcionise super! Batalite kapitalizam i njihove standarde, mada vise ni u Nemackoj ne kupuju svake generacije nov auto. Jednostavno neizdrzljivo je, oni izbacuju modele svake 2 godine, a covek posteno nije se navozao ni u tom novom autu. Najbolji recept za one koji imaju neke pare, POLOVAN NOV AUTO od 2/3 godine, to je pun pogodak!

Milan

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

U Velikoj Britaniji se prodaje 1500000 kola godisnje, za tvoju informaciju. Srbija je nula.
(Nikola, 16. jun 2014 18:27)

U 2013. godini u VB je prodato 2,264,737, "samo", a polovnih preko 7 miliona! Druga zemlja na svetu po prometu automobila. Ta brojka od 1,5 miliona koju si naveo je broj proizvedenih automobila u Velikoj Britaniji u prosloj godini.
(priciznije, 16. jun 2014 21:02)

samo jedna ispravka, daleko da je britanija na drugom mestu u svetu, britanija je jedna mala ostrvska drzava i ama bas nista vise od toga

na drugom je mestu amerika sa 15 miliona, na prvom kina sa 16,1 milion prodatih novih automobila prvi put u istoriji, nemacka je prva u evropi sa skoro 3 miliona prodatih novih auta, a u stopu je prati rusija, pomenuo bih i brazil sa nesto manje od 4 miliona novih automobila..............ako cete na nasu populaciju, kina 90.000, ''bedna i propala'' rusija da bednija ne moze biti oko 100.000, slicno je za jos jednu propalu bruk ekonomiju brazil, a nemacka 195.000 novih auta na nasu populaciju, sto znaci da ih kinezi, rusi i brazilci opasno sustizu, nas su presisali odavno, mi smo zemlja treceg sveta postali ljudi moji

Ana

pre 9 godina

"sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)"
- nije problemsto neko moze da odvali glupost, problem je sto za to dobije gomilu pluseva. Dragi Veljko, u Velikoj Britaniji je 2013. prodato vise od 2.000.000 automobila.
Jedini problem je sto u Srbiji nema para, a znajte da su automobili 10 - 20% jeftiniji nego u ostalim zemljama Evrope.

Hm

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

Ja kupio nov Hjundai koji odlicno ide, sa bankama i osiguravajucim kucama imam odlicno iskustvo. Sa druge strane imam problema sa bahatim komsijama, sta znam, uvek nesto mora skripi bre :(

priciznije

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

U Velikoj Britaniji se prodaje 1500000 kola godisnje, za tvoju informaciju. Srbija je nula.
(Nikola, 16. jun 2014 18:27)

U 2013. godini u VB je prodato 2,264,737, "samo", a polovnih preko 7 miliona! Druga zemlja na svetu po prometu automobila. Ta brojka od 1,5 miliona koju si naveo je broj proizvedenih automobila u Velikoj Britaniji u prosloj godini.

mail

pre 9 godina

U vezi visokih marzi ja se apsolutno slazem, ali treba se pitati zasto su takve ?? Da li bi prodavci pre zeleli da smanje marze nego da idu da otvaraju prodavnice hrane ?? Ogromni su reketi drzave. Ogromnu drzavnu kastu treba izdrzavati. Privatnici beze u sivu ekonomiju i zato drzava krece sa rebalansom na polovinu godine. Pojesce nas ova partijska drzava, kako prodavce automobila tako i sve ostale privatnike. Nigde na svetu ne postoji situacija, da onaj koji pravi realne pare, zivi losije od drzavne izdrzavane kaste.

nikola

pre 9 godina

2010. sam kupio pasata b6 karavan 2.0 tdi. Jedan prijatelj me je nagovarao da kupim novog punta kao on. Naravno on plati tog punta cini mi se oko 10000€. Ja isto toliko platim pasata, kojeg sam uvezao iz Nemačke. Danas on kuka sto nije uradio kao ja. Pa razmislite da li je bolje kupiti nov auto koji je iz niže klase ili ovako jednog solidnog polovnjaka.

neko

pre 9 godina

@Vlade

Ti prijatelju nadji auto star dve godine koji nije lupan i nije koriscen kao teretni za neku firmu.

Pa ko je lud da proda auto dve godine star koji je prelazio 10 do 15 hiljada godisnje. To ne postoji.

Tako da se ne slazem da se ne isplati nov auto. Samo je pitanje da li neko ima mogucnost za tako nesto. Ako ima super, ako nema onda radi ono sto mu preostaje - kupuje polovan manje ili vise star, opet prema mogucnostima. A nazalost, vecina nema ni za polovan automobil ili sto neko rece ni za gorivo na postojecem automobilu.

bolje jedno toplo pivo nego četiri hladna

pre 9 godina

Opet se javljaju ovi naši mučenici što su došli da nas ubedjuju kako je bolje kupiti polovan auto nego nov. Tužna slika stanja naše svesti.

osiromasen

pre 9 godina

Nema sta da nas cudi,danas osrednje placen radnik je borac za goli opstanak koristi raznorazne trikove kako bi prziveo.Novi automobil mu ne udje ni u san, nemoguca misija. Stala je prodaja i polovniih automobila. Kupaca nema.

Anonymus

pre 9 godina

Najbolji su mi ovi komentari o „visokim maržama“ na nove automobile, likova koji nikada nisu kupili nova automobil. Za vašu informaciju, ovlašćeni predstavnici uzmu nekoliko procenata po automobilu, a svu ostalu razliku između fabričke i maloprodajne cene uzme država. Svakih nekoliko meseci država doda još po jednu taksu na nove automobile.
Kada kupite nov automobil, uzmite lepo carinske i ostale papire i pročitajte, pa ćete videti koliko ide prodavcu a koliko Lazi K.

Mile

pre 9 godina

Ko ima love i puno vozi jos i ima smisla da kupi novi auto ali ako radis za 250 EUR mesecno a ne vozis cesto, pa nema logike da potrosis ( i da imas u steku) 10000eur na auto i mesecno dajes minimium 100 EUR za gorivo a nemas za osnovne potrebe. Zato uzimas polovnjak za 2000 EUR i vozis kad moras.To je sustina pada prodaje novih auta.

nn lice

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

Ne znam kako da reagujem kad mi diraju hyundai...Ja sam svoj kupio 2011 (ganz nov, i30) i jos uvek sam odusevljen, ide ko zmaj. Presao sam blizu 40.000 i do sad sam mu promenio samo akumulator (ne racunam promenu ulja, filtera...). Pouzdan je, udoban, ide kao i prvog dana. Prosto ne mogu da verujem da je istina to sto tvrdis. Hyundai je ozbiljna firma. Da ti nije Del Boy prodao auto?

lma

pre 9 godina

Cene su nerealno visoke konacno ljudi shvatise da za gomilu plastike,lima,gvozdja i stakla treba da izdvoje velike svote novca kao da se ne prave serijski vec rucne izrade.

EU Citizen

pre 9 godina

Bože, koliko zluradosti. Ne znam kakvi su prodavci kola u Srbiji, verovatno, kao ni ovde u EU, nisu nikakve cvećke, ali ovde se stvarno samo poslednji idioti raduju tome da nekom propada posao, jer je ljudima uglavnom ipak jasno da što svima bolje ide, i njima će pre ili kasnije krenuti, a u Srbiji je očigledno, barem sudeći po ovim komentarima, takvih gomila, da ne ponavljam klišee o komšiji i kravi...

neko iz auto industrije - 1deo

pre 9 godina

Poštovani eksperti,

obzirom da je tržište novih vozila palo za više od 70% dovodi se u pitanje koliko je auto dilera zatvorilo svoja dilerstva? Prema sadašnjem obimu prodaje dovoljan nam je po jedan diler u zemlji za svaki brend, a da nam pri tom nisu potrebni ni svi atomobilski brendovi koji su sada zastupljeni.
Jedino na taj način bi se sadašnjim (onim koji preostanu) auto dilerima isplatilo da rade.
Da su marže male - jesu. Čak previše niske. A za to su krivi sami dileri (generalni inporteri). Ranije je na prosčnom autu C segmenta zarada bila oko 2500€ danas na autu i više kategorije koji se plaća i do 25000€ zarade se kreću oko 500-600€ i pri tom se radi o marži na redovnu cenu koja je istaknuta u salonu. Kad u tu jednačinu ubacimo ciganjenje kupaca koji trče od jednog do drugog dilera sa ponudama ne bi li iskukali 50€ ili 100€ poklon patosnice, radio ili šta već ta zarada se na kraju svede na nekih 400€ po autu. Ako uzmete u obzir da prosečan diler (u Beogradu)godišnje prodaja oko 300 vozila. Ako uzmete u obzir da je prosečan diler koji ima salon, koji ispunjava minimum standarda proizvođača, investirao barem 1 500 000€ a znam i za salone u koje je investirano i nekoliko puta toliko. Vi sad izračunajte koliko je desetina godina potrebno da neko samo povreti investiran novac (bez obzira kako ga je stekao, na šta se ovde mnogo obraća pažnja).

Miki

pre 9 godina

Kakva je situacija u zemlji ko god kupi nov auto odmah bi mora poreska policija da ispita odakle mu pare.Ako je firma u pitanju opet treba poreska policija da ispita odakle im pare ako vlada i premijer kažu da imaju i rasprodaju višak od hiljade službenih automobila.Opet da je ova vlada poštena prema svojim gradjanima ,ako je carina 0% onda ni uvoz auta ne bi smeo da bude više od dvadesetak hiljada dinara.

anti_partijas

pre 9 godina

Ma nek propadne sav taj trange-frange bisznis. Pazi bogati, na kredit otvorili salone, a šta su uradili sa otpremninom, kupili mercedesa sebi. Ma nek propadne sav uvoznički lobi, ali ne može suviše su jaki.

mikin

pre 9 godina

Zar ima neko koga ovo cudi? Nema dana a da ne najave smanjenje plata, penzija, uvodjenje novih nameta, povecanja poreza na stanove u kojima zivimo, drakonske kazne obicnim-svakodnevnim vozacima (bahata bagra za volanom skupih automobila je opet zaobidjena), povecanje registracijskih dazbina, osiguranja, cene parkiranja, nafte i benzina a sada i enormno povecanje plina, uvodjenje kojekakvih homologacijskih nameta i da ne nabrajam vise .... STA STE OCEKIVALI? Ja sam ubedjen da ce na jesen, razvojem ukrajinske krize, biti ogroman broj vozaca koji ce odjaviti svoje vozilo. Ovo je tek pocetak.

Рајко

pre 9 godina

Милојко, Милојко, с' опанци си "шик", сви те волу кад на слики прикажеш свој лик!

Preduzetnik

pre 9 godina

Dajte mi resenje za 11 godina star auto iz uvoza koji je presao 250.000km i nema servisnu knjizicu, odnosno kakvu-takvu otkupniu cenu, pa cu da kupim nov auto.

mila

pre 9 godina

Pa kad oce u EUUUU.Umesto da menja svoj zivot ovde I pazljivo bira nove vlade a ne stare lopove koji ih novo vode u EUUUUU koja je UUUUUU haosu ekonomski pa nemaju za svojih 25 milijuna nezaposlenih

Dovla

pre 9 godina

Kupio Ford focus 1.4 benzin(trosi 10 litara benzina) platio 15.000eura na lizing, kada sam sabrao sve troskove kostao me 20.000 eura.Kada sam ga otplatio posle 5 godina (presao 100.000km) jedva ga prodao za 4.000eura sto znaci da sam "crko" 16.000 eura. Nepada mi na pamet da ponuvo uradim ovako nesto.

Marcco

pre 9 godina

Trenutno tražim za firmu vozilo više klase. Popularna nemačka marka sa brojem 525 ove godine košta za 5 000 evra više od istog vozila,sa istom opremom u zenitu "visokog standarda", 2007. godine. Jeste da je novi model ali ipak je ono tada bio restilling sa motorom od 530...

gagiNBG

pre 9 godina

Kilometraže koje se prelaze su sve manje. Proseček je možda 7.000 km godišnje jer gorivo ima nepristupačnu cenu. Zbog toga SE većini ne isplati da ulazi u veliku investiciju nabavke novog automobila.

referentno telo

pre 9 godina

Neko dole napisa kako se sve javljaju mučenici da pričaju kako je "bolje kupiti polovan nego nov auto" i kako je to čudan mentalni sklop. U teoriji se slažem, u praksi - NE. Evo i zašto:

Prošle nedelje sam upao u tipičnu beogradsku rupčagu i srećom, vozim polovan auto, koji je završio u servisu sa gomilom problema. Nekakvu odštetu od Beograd puta mogu samo da sanjam, jer je ovo Srbijica. Da vozim nov auto po beogradskim rupetinama - nisam lud. Taj auto propada posle 5 godina, gume propadaju mnogo ranije od evropskog proseka, benin je katastrofalnog kvaliteta.

Zaključak: u teoriji bih kupio nov auto u Srbijici, jer imam para za njega. U praksi - nisam lud da u ovoj RUPETINI od zemlje (i grada Beograda) uništavam nov auto, samo prelazeći preko rupetina. Ovo je raspala zemlja i u njoj ne sme ništa da bude novo jer će brzo propasti. Ovde je suludo ulagati u bilo šta, jer je sve oko mene RASPAD SISTEMA, rupe po putevima su samo jedan primer. Nov auto ću da kupim čim se preselim (a selim se uskoro u jednu evropsku zemlju, srećom). Da konačno vozim nov auto na normalnim putevima. Po ovim rupama - nemam nameru.
To je suština. Tako da se sa konstatacijom komentatora slažem samo donekle - razlika je u tome ODAKLE se problem posmatra. U Srbiji - nov nikako. U Evropi - apsolutno, ako imate para razume se.

ciničan

pre 9 godina

Paušalnih kometara napretek! Moje iskustvo sa kupovinom novih automobila govori upravo ovo što tvrde uvoznici. 2006. godine sam kupio Ford Focusa, čija je cena bila 13990 eura i to na kredit koji je u tom trenutku bio povoljan ( srednji kurs NBS, u ugovoru jasno definisana kamata, itd )sa kamatom od 10% godišnje. Kada sam dobio papire za registraciju šlog me je opalio! Uvoznik i prodavac su na meni ukupno zaradili 1400 eura. Prošle godine sam kupio opet novog Ford Focusa ali sada je cena 12990 eura i na beskamatni kredit, a onda kada sam dobio papire za registraciju šta mislite koliko su sada zaradili prodavci na meni? 100 eura !!! I onako usput oba automobila su kupljena 2 godine od početka produkcije, neposredno pre restyling-a, stim što ovaj novi ima jači motor i mnogoooo više opreme! Što se tiče cena servisa i tu niste baš upravu, ali bi rasprava odnela mnogo vremena. Pitanje za sve kritičare servisa je koliko neovlašćenih servisa plaća sve dažbine državi i razmislite o tome da u nekom delu tog lanca ne plaćanja i Vama zavuku ruku u džep! Lakše ćete prodati auto ako ima svoju istoriju servisiranja u ovlašćenim servisima, barem je moje takvo iskustvo.

zoki

pre 9 godina

Nova polovna svejedno, registracija uglavnom cena jedne prosečne plate. Pričam za 1.6 do 2.0 ne za Yuga bez uvrede. Cena goriva kao u EU, kvalitet kao u Africi. Putevi katastrofa do blagi užaš, kazne nelogične, nerazumne i često podmitljiva i bahata policija. Tupavo ministarstvo Saobraćaja i razne bezkorisne agencije. Ne shavćanje da je saobraćaj i putna infrastruktura krv snaga i vitalnost jedne nacije. I svašta nešto još sam zaboravio ali crnilo koje mi se spušta na oči dok ovo pišem ne dozvoljava mi dalje, ma pozliće mi više...

da da

pre 9 godina

Odrekli se marže ? Ne gospodo, nije narod baš toliko blesav. Maržu i kompletnu projektovanu zaradu po automobilu, jednostavno ste prebacili na redovno održavanje! E zato narod kupuje polovnjake.

Врачар

pre 9 godina

Какви су вам услови плаћања мене искрено чуди ко уопште купује аутомобиле код вас. Ја сам се вратио из Америке где сам мењао аутомобиле на сваких три до четири године. Кредит сам добијао директно од ауто дилера са ефективном каматном стопом од 4% и учешћем од 500 долара на цену аута од 15.000. Хтео сам одмах да купим ауто и овде, али су услови куповине неповољни. Ефективна каматна стопа је око 25% (баш много!), а и учешће је велико. Да не дужим: повежите са банкама, дајте добре услове за кредите до шест година и продаја има одмах да скочи. Овако како сада радите, није добро.

Ivan

pre 9 godina

Da kupim nova kola!? Hmmmm, nisam razmisljao o tome! Imam 19.000 platu i zena ima (ihaha) 32.000 i jos je prijavljena. Recite koja da kupim jer zena se malo smeje, a malo place i nema pojma kako da me posavetuje pri izboru. Bitno je i da se klincu svidjaju (ako moze BMW).

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Ja citavu stvar vidim ovako.
Trziste je prenatrpano.Hiper produkcija. Ne samo automobilima,vec i friziderima,peglama,ves masinama,sporetima...na svakom cosku salonn automobila,salon bele tehnike itd. Ne samo kod nas nego i u inostranstvu. Prenatrpano trziste donosi los kvalitet,ali smisljeno. Od pocetka krize lome se dve struje-stednja i potrosnja. Ja zastupam stednju. Oni koji misle drugacije kazu da sednja utice na proizvodnju,sto je bazicno tacno,ali prakticno vodi u sunovrat,jer ako necega nema onda ga nema,a relanih para nema,osim ako neko ne zeli da prodaje maglu kao na berzi i da stampa pare.POkazalo se neizvodljivo na duzi rok da se auto menja na 5 godina ili da se cesto kvari da bi ste kupovali delove. Nema te privrede na svetu koja to moze da izdrzi u nedogled kako su neki zamislili (japanska privreda 20 godina stagnira). Zato gomila fabrika automobila ni ne treba da postoji,jer auto treba da traje po 15 godina,minimum. Ali cim traje 15 godina,onda ne moze da se proda 5 miliona jedne marke godisnje,tu lezi zec. Vi imate peglu za 2000 dinara,i menjate peglu svake 2 godine,crkne. Nekad pegla trajala 20 godina,frizider 30. A pegla crkne da bi 20 fabrika u Evropi i 50 u Aziji pravilo pegle,relano je da postoji 4-5. Znaci vestacki,usiljeno se prave radna mesta i u potrosnji se trose pare koje realno ne postoje,da bi se ta usiljena radna mesta u proizvodnji sacuvala. I to radi dok se magacini ne napune,jer robu nema ko da kupi,jer realnog novca nema.

zoran

pre 9 godina

Zasto mislite da su servisi skupi? Uporedite "ovlasceni servis i ovlasceni servis" a ne neovlasceni koji ne daje racun ne placa pdv. Nece biti da je servis toliko skup ovde i preko. A ako uporedite cene delova original rezervni delovi u ovlascenom servisu i neovlascenom tesko da ima razlike. Naravno da je kineski far 10x jeftiniji od originala. Biras original ili kopija.

Nesvrstani

pre 9 godina

Bez brige. Sada ce genijalni AV da pokrene stvar tako sto ce napraviti automobil koji ce se prodavati za 150 evra,naravno uz pomoc arapa pa ce uz kamaticu od 3 posto svi moci da ga kupe. Ne samo policija i vojska nego svi mladi ljudi...Samo da prvi pokrene gradjevinu pa prelazi i na autoindustriju.Samo malo strpljenja,korak po korak

hola

pre 9 godina

Da je državi malo pameti ukinuli bi porez na nova vozila. Time bi se cene npr. Dacie spustile za osnovni model na 6000e a za najopremljeniju na 7500e. Porastom broja novih automobila povećao bi se broj registracija I tu bi država povećala prihode. Naravno problem su I zelenaške kamate kod banaka. Kao I u svim sferama ovog društva niko se ne bavi UZROKOM nego samo POSLEDICOM problema. Naravno da je problem I standard građana, ali niko ne želi da napravi ustupak, pre svega država, da bi njenim građanima bilo bar malo bolje.

treća smena

pre 9 godina

Evo ja planiram da kupim auto. Ali da bih kupio auto treba da dam učešće koje nemam ili da uzmem kredit bez učešća a u tom slučaju vraćam kamatu koja iznosi u vrednosti dobrog polovnog auta. Jednostavno se ne isplati.Neka neko razmisli o tome.

Aleksandar

pre 9 godina

za (EU Citizen, 16. jun 2014 20:58)

Pordavci automobila kod nas nisu isto što i u EU, jer:

- kod nas prave promociju, a onda dođete u salon - nemamo baš taj auto, imamo drugi model, samo 999 evra skuplji.
- auto koji je bio u salonu sližio kao probno vozilo, koje je akao svako ko je hteo, prodaju punoj ceni, kao da prešao samo 2km.
- auto koji je bio oštećen ili fabirčki neispravan, samo premažu o pordaju opet po punoj ceni, i prave se ludi kada reklamirate
- servis zamene košta više nego bilo gde, a onda otkrijete da koriste neko šugavo ulje iz Mekdonaldsa
- naplaćuju razne nepostojeće usluge koje ni sam proizvođač ne dozvoljava

Meni je žao kada nekome loše ide, ali onima koji su nekorektni u poslovanju i odnosima prema klijentima, za njih nemam baš nekog saosećanja.

Naravno, vi to iz EU ne možete da shvatite, jer za sve što sam naveo, postoji inspekcija i sud u EU koji rade svoj posao.

Živeli polovnjaci

pre 9 godina

Lično smatram da je kupovina novog auta bacanje para, to je moj stav i ne očekujem da se svi slože sa njim. Moj argument je razlika u ceni u trenutku izlaska automobila iz kruga fabrike, mnogo se gubi. Što se bezbednosti tiče u više od 80% saobraćajnih nezgoda krivci su vozači a ne tehnička ispravnost vozila. Naravno da je novo bolje iz niza razloga ali realna ekonomska situacija je takva da ukoliko je rata za najsmešnije vozilo 100 evra, a plata u Srbiji 250 evra, ispadne da treba da dam gotovo pola plate za ratu. Dakle da bi se u Srbiji prodavala nova vozila rata ne sme da pređe 25-30 evra da bi se prosečan kupac zamislio nad mogučnošću kupovine. Ovo verovatno nije realno i dokle god je tako prodaja će biti kakva jeste. Za kraj jedan mali savet prodavcima vozila, kod vas ko god dođe ima utisak da hoćete da mu skinete kožu sa leđa, uvek neki skriveni troškovi,ako nema benzinska stanica u krugu od 1 km ostaće kupac bez goriva i sl. Sve su to stvari koje doprinose stanju vaše grane trgovine, nisu presudne ali ostavljaju gorak ukus u ustima.

Nikola

pre 9 godina

Pouzdano znam za par brendova da su jeftiniji u Srbiji nego u zemljama EU, a da to nije posledica rada salona iz hobija (marze samo malo manje), nego sto su proizvodjaci snizili cene za Srbiju, da ne bi pravili "rupu" u trzistu i da bi se zadrzali servisi i ostalo za neka bolja vremena, u koja svi sumnjamo. Zato su nasi saloni zbog tog malog smanjenja zarade na prodajama, uveli globu u postprodaju, pa na servisu bukvalno sljuste kozu klijentu.

Zoran

pre 9 godina

Da ste siromasni u Srbiji, jeste, posebno za nova kola. Ali, po meni, sve ispod 35, 40.000 evra bolje uzeti polovnjaka za iste pare. Sve su to nove krsine i macke u dzaku, tako se sada pravi. Za automobile preko 35.000 vec znate sta uzimate.

Dr. Sercan

pre 9 godina

@neko iz auto industrije
Kupac ima pravo da za svoj novac traži najbolje. To nije cigancenje ni kuknjava. Diler ne mora da mu da ništa, tačnije može da drži do sebe.
Drugo to što je diler uložio to je njegov problem. On je time, a znam po sebi, uložio u posao sa kojeg ga niko oterati neće, nema gazdu da mu zvoca i isti biznis može da proda kada poželi. Ako je bio sposoban i razradio posao drmnuce lovu ako nije neće.

joe

pre 9 godina

Skroz logicno, standard konstantno opada, prodavci nisu ukinuli marze, to nije tacno, samo su smanjili, a prodavci polovnih automibila i dalje drze svoju zaradu od po 1.000€ po auto od 3000€ sto je mnogo. Banke u Srbiji daju ubedljivo najlosije kredite kad se uporede sa bankama u regionu i zapadnoj evropi, tako da pored mali zarada i losih neisplativih kredita i vise je nego logicno da prodaja pada. A te dve stvari mogu da se rese, kada bi drzava to htela.

Bluez

pre 9 godina

Obzirom da se vlast bavi isključivo demagogijom i sitnim spletkarenjem naravno da nema para, a neće ih ni biti, nego svako ko je pametan treba odmah sve da zatvori, šta ste zaradili zaradili ste. A onda kad narod ostane bez posla valjda će mu se popeti pamet u glavu.

lol

pre 9 godina

Samo da ne diraju polovnjake kako bi spasli ove koji prodaju nove automobile. Mislim ipak kod nas vecina auta ne zadovoljava euro 3 normu.

Pera kojot supergenije

pre 9 godina

2008. uzeh nov auto na kredit! Rekos eu banci to Vam je rata, ja reko ok.

Prosle godine mi je rata bila tri puta, TRI puta visa nego 2008. godine! Na kraju sam isplatio 70% preko cene auta! Za to vreme sam naravno placao kasko i servise!

Sve u svemu ja kredit vise u zivotu necu uzeti a bas me zanima koja bi budala uzela nov auto za kes! Takvih nema dovoljno da bi ih odrzali u poslu.

Neka obezbede uslove za kupovinu sa fiksnim ratama bez ogromne kamate u dinarima i to im mozda podigne prodaju. Ovako vise ni budale kao ja nece uzimati nove automobile.

Za 10k evra sada moze da se bira auto sa jednim vlasnikom, svom dokumentacijom a da nije prodavac Turcin, RUmun ili sta god. Vize su ukinute, svi znaju Engleski, dovidjenja!

Boki sa Megatrenda

pre 9 godina

Razumem potrebu većine komentatora da nešto pametno kažu ali čemu trošiti reči kada je nama potrošačka korpa(veoma redukovana)skuplja od mesečne plate.Nove automobile kupuju uglanom tajkuni,strana predstavništva i država.Nestao je srednji sloj što se vidi i na zelenoj pijaci a šta tek reći za salone automobila...i polovnjak je san.

Paja iz Vrčina

pre 9 godina

Novih nije, i ne treba kad auto star 1god. jeftiniji i do 50% nego novi ko je lud da baca pare ma koliko imao, i na zapadu da se kupuju za keš bila bi ista situacija.
Neka banke daju dobre kredite da rata bude do 80€ pa ce te videti prodaju.
prošle god. uvezeno 120000 polovnih automobila u Srbiju.

Skeptik

pre 9 godina

Ne znam šta drame, to je faktičko stanje da za njih jednostavno više nema posla. Moraće da se prilagođavaju i da menjaju zanimanje, kao i mnogi u današnje vreme. Nikada nisam kupio nov automobil, niti mi pada na pamet da to učinim pre nego što počnem da zarađujem bar 3-4000 evra mesečno (a onih koji toliko zarađuju u Srbiji ima možda 0,001%).

kiselo grozdje

pre 9 godina

(referentno telo, 17. jun 2014 09:06)
@
Jesi cuo za kasko osiguranje? Ono ce ti sanirati stetu od rupe kao i svaku drugu stetu ali to je takodje trosak koji nasi vozaci ne mogu da plate. Sta radis kada sa polovnim autom upadnes u rupu ili se u rupe upada samo sa novim automobilom? Nije strasno ako se u ovoj zemlji nema novca za novi auto. Strasno je sto je nas mentalni sklop od strane oligarhije modelovan tako da nasem coveku ne treba nista novo i ispravno on to ne zeli posto su ga ubedili da je mnogo bolje posedovati polovno i neispravno. Ovde je pojedince blam da voze novu daciu posto je to jefin auto ali su zato veoma ponosni kada za iste ili manje pare kupe polovni "nemacki premium". Kada se "premium" pokvari onda naravno ne valjaju putevi i gorivo a to sto je "premium" kupljen sa 700.000 predjenih kilometara i vožen bez ikakvog servisa naravno nije nikakav problem. Ti fazoni "mogu ja novo ali necu" su price za malu decu. Ono sto svi treba da se zapitamo je ko je krivac sto smo dodirnuli dno a ne da se ubedjujemo kako je na dnu bas lepo. Valjda nam je to lakse nego da se za nesto borimo. Mnogo srece u evropskoj zemlji! Brzo ces videti da tamo svi bez problema voze nove i dobre automobile a putevi su svuda odlicni.

referentno telo

pre 9 godina

@ kiselo groždje:
O kasko osiguranju ne bih, nažalost, to da MORAJU da pokriju kompletnu štetu, moraju u nekoj normalnoj zemlji, u Srbijici se ništa ne mora, svuda se mulja i petlja i izbegava da se pokrije trošak, koji obično bude znatno umanjen od realnog na osnovu "procene". Nije tema, ali eto kad ste već pomenuli - nemojte da mislite da u Srbijici neko MORA da ispoštuje BILO KOJI ugovor jer ne mora, može mu se da radi šta god hoće. Nisam lično imao iskustava, ali bliski ljudi jesu, o tome drugom prilikom, suština je da su bili žestoko prevareni i novac koji su od kasko osiguranja dobili je smešan.

Suština mog komentara je bila da polovan auto vozim dok se ne raspadne i onda ga - bacim. Ne bukvalno naravno :) I prosto me BRIGA. Za nov bih se cimao svaki put kad upadnem u rupčagu, što je svakodnevno :) To je bila poenta, a to je samo jedan segment koji ne funkcioniše i koji upropašćava auto, ima i drugih naravno.

Dačiju obožavam, nemam te komplekse, mislim da su im automobili odlični, eto čisto da pomenem.
Takođe, napominjem da meni nije potreban nov auto jer ovde (u Beogradu) prelazim male kilometraže, i vozim polovnog japanca, dok će mi tamo gde sada idem biti potreban putnički, pošto ću ići malo više, tako da bih i taj segment uzeo u obzir.
Svako neka bira prema sebi ali i prema OKRUŽENJU. Jednostavno morate da shvatite da je Srbija jedna velika rupa, kao i da to što imate kasko, garanciju ili nešto treće, nije nikakva garancija da nećete biti prevareni. Pozdrav

Zoran

pre 9 godina

Da ste siromasni u Srbiji, jeste, posebno za nova kola. Ali, po meni, sve ispod 35, 40.000 evra bolje uzeti polovnjaka za iste pare. Sve su to nove krsine i macke u dzaku, tako se sada pravi. Za automobile preko 35.000 vec znate sta uzimate.

EU Citizen

pre 9 godina

Bože, koliko zluradosti. Ne znam kakvi su prodavci kola u Srbiji, verovatno, kao ni ovde u EU, nisu nikakve cvećke, ali ovde se stvarno samo poslednji idioti raduju tome da nekom propada posao, jer je ljudima uglavnom ipak jasno da što svima bolje ide, i njima će pre ili kasnije krenuti, a u Srbiji je očigledno, barem sudeći po ovim komentarima, takvih gomila, da ne ponavljam klišee o komšiji i kravi...

nikola

pre 9 godina

2010. sam kupio pasata b6 karavan 2.0 tdi. Jedan prijatelj me je nagovarao da kupim novog punta kao on. Naravno on plati tog punta cini mi se oko 10000€. Ja isto toliko platim pasata, kojeg sam uvezao iz Nemačke. Danas on kuka sto nije uradio kao ja. Pa razmislite da li je bolje kupiti nov auto koji je iz niže klase ili ovako jednog solidnog polovnjaka.

nn lice

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

Ne znam kako da reagujem kad mi diraju hyundai...Ja sam svoj kupio 2011 (ganz nov, i30) i jos uvek sam odusevljen, ide ko zmaj. Presao sam blizu 40.000 i do sad sam mu promenio samo akumulator (ne racunam promenu ulja, filtera...). Pouzdan je, udoban, ide kao i prvog dana. Prosto ne mogu da verujem da je istina to sto tvrdis. Hyundai je ozbiljna firma. Da ti nije Del Boy prodao auto?

opel '85

pre 9 godina

da zatvore svi nego sta, sramota bre da nemamo sta da sipamo vise ni u starudije, i NE, nisam ja kriv i vozicu i dalje na gumama starim 10 godina, bez kocnica! ne brinite, nikoga nisam ugrozio zadnjih 18 godina koliko vozim ovaj auto..

neko iz auto industrije - 1deo

pre 9 godina

Poštovani eksperti,

obzirom da je tržište novih vozila palo za više od 70% dovodi se u pitanje koliko je auto dilera zatvorilo svoja dilerstva? Prema sadašnjem obimu prodaje dovoljan nam je po jedan diler u zemlji za svaki brend, a da nam pri tom nisu potrebni ni svi atomobilski brendovi koji su sada zastupljeni.
Jedino na taj način bi se sadašnjim (onim koji preostanu) auto dilerima isplatilo da rade.
Da su marže male - jesu. Čak previše niske. A za to su krivi sami dileri (generalni inporteri). Ranije je na prosčnom autu C segmenta zarada bila oko 2500€ danas na autu i više kategorije koji se plaća i do 25000€ zarade se kreću oko 500-600€ i pri tom se radi o marži na redovnu cenu koja je istaknuta u salonu. Kad u tu jednačinu ubacimo ciganjenje kupaca koji trče od jednog do drugog dilera sa ponudama ne bi li iskukali 50€ ili 100€ poklon patosnice, radio ili šta već ta zarada se na kraju svede na nekih 400€ po autu. Ako uzmete u obzir da prosečan diler (u Beogradu)godišnje prodaja oko 300 vozila. Ako uzmete u obzir da je prosečan diler koji ima salon, koji ispunjava minimum standarda proizvođača, investirao barem 1 500 000€ a znam i za salone u koje je investirano i nekoliko puta toliko. Vi sad izračunajte koliko je desetina godina potrebno da neko samo povreti investiran novac (bez obzira kako ga je stekao, na šta se ovde mnogo obraća pažnja).

ZivVladimir

pre 9 godina

Kupovina novog automobila je cista budalastina i bacanje para, i to bilo gde na zemaljskoj kugli, a da ne pricam u Srbiji. To sa aspekta kupca. A sa aspekta ekonomije naravno da je pozeljno, jer ako stane prodaja novih vozila stace i mnogo sta!

Miki

pre 9 godina

Kakva je situacija u zemlji ko god kupi nov auto odmah bi mora poreska policija da ispita odakle mu pare.Ako je firma u pitanju opet treba poreska policija da ispita odakle im pare ako vlada i premijer kažu da imaju i rasprodaju višak od hiljade službenih automobila.Opet da je ova vlada poštena prema svojim gradjanima ,ako je carina 0% onda ni uvoz auta ne bi smeo da bude više od dvadesetak hiljada dinara.

Maki

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.

bolje jedno toplo pivo nego četiri hladna

pre 9 godina

Opet se javljaju ovi naši mučenici što su došli da nas ubedjuju kako je bolje kupiti polovan auto nego nov. Tužna slika stanja naše svesti.

Petar

pre 9 godina

To se i desava jer su prodavci kokica i benzina iz devedesetih godina odlucili da prodaju automobile ocekujuci zarade od 100% po prodatom automobilu. Sad kad vise ne moze tako jer narod nema para, sad se opet vracaju u stare vode i otvaraju samoposluge. Smanjite marze i cene usluga dragi distributeri pa ce biti i veca prodaja. Prosla su vremena kad se sedelo u salonima, a kupci sami dolazili i ostavljali brdo para (za modele sa osnovnom opremom). Ako vam ne ide prodaja novih vi prodajte polovne automobile, pa ce biti i zarade. Prilagodite se kupovnoj moci vasih kupaca.

Ivan

pre 9 godina

Jedna od posledica solidarnog poreza od 25%. Nove automobile pretežno su kupovali ljudi iz ove klase primanja. Tih 25% je taman rata koju su bili spremni da plate.

Što duže solidarni porez bude trajao, to će pad prodaje robe iz ove klase biti sve veći.

mila

pre 9 godina

Pa kad oce u EUUUU.Umesto da menja svoj zivot ovde I pazljivo bira nove vlade a ne stare lopove koji ih novo vode u EUUUUU koja je UUUUUU haosu ekonomski pa nemaju za svojih 25 milijuna nezaposlenih

tintin

pre 9 godina

Hteo da kupim nešto polovno. Ukapiram da mi treba oko 3500 do 4000 za neko 2004 godište. Odem u Dacia salon, dam 2610evra i ostatak na rate oko 100 evra rata, pet godina garancije. Eto. Ostavio pušenje i ima za kola. Prosto. Nemojte po dve pakle i eto novih kola. Ćao.

Neko iz mase

pre 9 godina

Da bude jasno! Prodavac NIKADA nece "ukinuti" svoju marzu!!!

Ne mogu vise da slusam lazi kvazi strucnjaka i ljudi koji ne govore istinu (citaj: LAZU).

Da su automobili najjeftiniji, tu i tamo... U Sloveniji mogu da se nadju neke marke jeftinije.

Marze u Srbiji su i dalje na nivou od preko 30% na fabricku cenu (podatak iz prve ruke: Hyundai > 30%, KIA > 35%, Skoda > 30%, Toyota > 28%, Honda > 34%), sto je za nas dzep ipak previse, a i cene automobila su visoke (takvo stanje u drzavi)...

Ja sam prvi koji zeli nov automobil, jer sa starim konstantno treba neka para za ulaganje; U nov sednes, vozis i menjas na vreme ulje...

Ja

pre 9 godina

Koliko para, toliko i muzike. Nisu se proizvodjaci dileri odrekli zarade, vec prave losije automobile. Stedi se na svemu pa je trajnost danasnjih vozila kraca nego recimo pre 15 godina. Jedan prijatelj koji radi kod dilera, platis jeftino ali kasnije dodas jos gomilu tokom garantnog roka.

Vlade

pre 9 godina

Realno nov automobil za samo godinu dana izgubi 20-30% svoje nabavne vrednosti i daleko je isplativije kupiti auto stat 2 godine i voziti bar jos 3-4 pa ga prodati nego bacati pare na nov , jos ako ga kupujete na kredit , pa bacite para za 3 auta. Ja to iz iskustva. Nov Punto na kredit, nov Fokus na kredit, nova Fiesta na kredit, kad saberem koliko je para baceno - zaboli me glava.

zoran1965

pre 9 godina

на крају ће да бидне да нико није гласао за вучића. гласате за радикале, и ондак се жалите како економија убрзано пропада...

Hm

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

Ja kupio nov Hjundai koji odlicno ide, sa bankama i osiguravajucim kucama imam odlicno iskustvo. Sa druge strane imam problema sa bahatim komsijama, sta znam, uvek nesto mora skripi bre :(

Pozdrav za Stenlija

pre 9 godina

Stenli, Ljubitelju Forda, evo ga Ford na odličnom trećem mestu! Tu mu je i mesto i samo napred, globalno su uradili mnogo!!!

Pošto pratim tvoje neumorne komentare, verujem da će ti ovo značiti mnogo. LOL

Pametnjakovic

pre 9 godina

Uvoze krseve koji su presli 300.000+ km, vrate sat na 128 hiljada, malo srede kola i prodaju za neke velike pare. Nanizali su se na svaki cosak. I kad im posten covek ponudi malo preko realne cene, oni se ljute jer im je spustena cena previse. Ako hocete da prodate auto za 10 hiljada, kupite ga za 9 i sredite malo pa onda trazite 10. A ne kupite za 3 u nemackoj pa ovde trazite 9-10. Pa normalno da nema posla, niko nece da bude ovca i da vama plati nesto sto ne valja.

zoran

pre 9 godina

Zasto mislite da su servisi skupi? Uporedite "ovlasceni servis i ovlasceni servis" a ne neovlasceni koji ne daje racun ne placa pdv. Nece biti da je servis toliko skup ovde i preko. A ako uporedite cene delova original rezervni delovi u ovlascenom servisu i neovlascenom tesko da ima razlike. Naravno da je kineski far 10x jeftiniji od originala. Biras original ili kopija.

Anonymus

pre 9 godina

Najbolji su mi ovi komentari o „visokim maržama“ na nove automobile, likova koji nikada nisu kupili nova automobil. Za vašu informaciju, ovlašćeni predstavnici uzmu nekoliko procenata po automobilu, a svu ostalu razliku između fabričke i maloprodajne cene uzme država. Svakih nekoliko meseci država doda još po jednu taksu na nove automobile.
Kada kupite nov automobil, uzmite lepo carinske i ostale papire i pročitajte, pa ćete videti koliko ide prodavcu a koliko Lazi K.

Nemanaj

pre 9 godina

Ne čudi me da pada broj prodatih novih automobila, ali me čudi da je škoda fabia prodavanija od fiat 500l. Da nije neka od državnih institucija nakupovala fabije za sebe?

Dragan

pre 9 godina

Kako Ford rece "najboli auto je nov auto", ali g.Ford tada nije znao kako ce to sve da izgleda u buducnosti u tamo nekoj Srbiji! kupis nov auto i sve lepo dok ne odes na prvi servis, koji je na 10 hiljada predjenih km a ne na 25 kao u celoj Evropi! Onda pogledas cenu ulja i filtera i shvatis da je to ulje u normalnoj prodaji 3 puta jeftinije, a da filter klime mozes da kupis za 1200 din a na tvom racunu pise 5800! Sat rada 4500 din, kao da su radili inzinjeri mercedesa! Na iznos rate, kasko jos 50e, naravno, delimican. A komsije ljubomorne, pa na parkingu razni tragovi kljuceva! Nov auto? U Srbiji? Normalno, kopis Golf 2 i to je to!

Marcco

pre 9 godina

Trenutno tražim za firmu vozilo više klase. Popularna nemačka marka sa brojem 525 ove godine košta za 5 000 evra više od istog vozila,sa istom opremom u zenitu "visokog standarda", 2007. godine. Jeste da je novi model ali ipak je ono tada bio restilling sa motorom od 530...

srdjan

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

Da zlo bude vece, nije polovnjak. To ti je glanc novi Hjundai...

Stručna zamena ulja za 100 evrića

pre 9 godina

Pa ko je lud da kupuje novi auto?

Ako i uspeš da nagrebeš za kredit, i time ga platiš bar za četvrtinu više, kasko osiguranje i redovan servis u ovlašćenom servisu (da bi ti važilo pomenuto osiguranje) ti skinu kožu s leđa.

Polovnjak pa nek' traje koliko traje.

matrix

pre 9 godina

Stalno čujem komentare na ulici, vidi svi voze kola a žale se da nemaju para. Izgleda da neko neće biti zadovoljan dok god se ne vratimo na '93. Imati kola nije luksuz nego potreba pored lošeg javnog prevoza. Ja sam lično kupio nova kola '08. jer sam tada imao para a od tad nemam za pun rezervoar. Te godine sam u Francuskoj video cenu za Peugeot 307 oko 9000€ kad je kod nas koštao preko 20 hiljada.

srbin

pre 9 godina

Ja i ne znam i ne razumem ko uopšte u Srbiji kupuje nova vozila? Kompletan krug ljudi oko mene je neka socijala sa 200-300e platom, od koje ne može ni da se pretera mesec sa hranom, kamoli ostalo. Ima i onih koji imaju malo više, ali oni redovno pre kupe npr. Pasat 2008-o kog plate 8000e, nego Dačiju za te pare. Tako da, stvarno me čudi ko uopšte kupuje nova vozila, i kako uopšte saloni automobila posluju, i kako nisu još odavno zatvoreni.

neko iz auto industrije - 2 deo

pre 9 godina

Suština cele muke dilera je da ne zarađuju ništa na vozilima a posle toga kupac odlazi u banku (kao u crkvu) i ni ne pomišlja da im kaže da im je kamata visoka i da oni treba da smanje svoje zarade jer se u ovoj zemlji bankari besomučno bogate na račun naroda. Dileri bi trebalo da podignu svoje marže na minimum 1000€ po autu jer ispod toga nema ama baš nikakvog smisla raditi. Prodaja zbog toga ne bi pala ni malo - već je bedna tako da godišnje pet automobila manje ili više ne menja ništa.
Umesto da štite svoje interese principijelnim stavom, auto dileri traže kojekakve povlastice od države koje se obično završe tako što, u silnoj želji da dograbe kupce, zagorčavaju život kupcima polovnih vozila. Za sve ovo vreme nisu shvatili da onaj ko kupuje polovan auto neće da kupi nov iz dva osnovna razloga:
1. Nemaju para za nov. Kupuju u glavnom automobile oko 3000€ - 5000€
2. Neće da kupi nov jer za iste pare kupi dve-tri klase veći ("bolji") auto.

wep

pre 9 godina

Stednja!
NBS,Savetnici,Ekonomski savet,mininistarstvo finansija i ministarstvo menadzmenta su predlozili stednju dok ne sahrane domacu proizvodnju u celosti.
Na zalost jos ih niko nije obavestio da su gradjani poslednji koji umiru.Uvoznici sikter,imate zakon o radu

jee

pre 9 godina

Nisu vamt tacni podaci, nikad vise nije "novijih" vozila, mislim na do 5 godina starosti, zato sto neko kupi dve godine star auto i da dobre pare tu, a vi to ne registrujete, jer je to vec polovnjak. Tako danas rade svi pametni ljudi koji imaju nesto kesa, umesto najnovijeg, uzmu visu klasu ili isti auto ali dve godine star (sto je prakticno novo) i uzivaju!

Podatak da ce ove godine biti uvezeno vise od 100 hiljada polovnjaka ide u prilog tome. Velika vecina su kupci koji su pametno odustali od najnovijih automobila i kupili auto 2-3 godine star, znaci oni koji imaju nekog kesa, neki solidan posao. I sve funkcionise super! Batalite kapitalizam i njihove standarde, mada vise ni u Nemackoj ne kupuju svake generacije nov auto. Jednostavno neizdrzljivo je, oni izbacuju modele svake 2 godine, a covek posteno nije se navozao ni u tom novom autu. Najbolji recept za one koji imaju neke pare, POLOVAN NOV AUTO od 2/3 godine, to je pun pogodak!

Duci0167

pre 9 godina

Bože, koliko zluradosti... da ne ponavljam klišee o komšiji i kravi...
(EU Citizen, 16. jun 2014 20:58)

E,ajde ne s***i ti EU citizen-u! Ma znas koliko me briga za njih par neradnika sto kukaju pa cak i panice da im propada posao i kako ovaj narod sme a da ne kupi nova kola! Ovde se bre razvlaci ko pijan sa gacama. NOva kola su mozda tamo standard,veoma mi je drago zbog toga i voleo bi da je i ovde ali za sada je samo naucna fantastika.
Neka oni rade svoj posao a ako ne ide neka menjaju,kao i ostatak Srbije. Ne kapiras koliko je ruzno kukati kako niko ne kupuje nova kola u Srbiji? Ko je kriv? Narod sto se usudjuje> Kao imamo ali ne damo? Cuti tamo gde si i zahvali Bogu sto nisi ovde!

anti_partijas

pre 9 godina

Ma nek propadne sav taj trange-frange bisznis. Pazi bogati, na kredit otvorili salone, a šta su uradili sa otpremninom, kupili mercedesa sebi. Ma nek propadne sav uvoznički lobi, ali ne može suviše su jaki.

Pera pešak

pre 9 godina

"ali ni to ne pomaže jer narod jednostavno nema novca"

Pa, OK, nema novca. Prekinite dramu i vašu i našu, pa stavite ključ u bravu.

laki

pre 9 godina

Koja laz da je to neverovatno,marze su vam vece nego u RUsiji gde Je carina 50% .auta skuplja u srbiji za 5 hiljada evra nego u rusiji.lopovi belosvetski I prevaranti,to moze samo u srbiji,kompletan cenovnik u evrima kao da Je to valuta placanja u srbiji,a ne dinar,I to tako traje godinama.Dana's gledam novu mazdu 6 da kupim u moskvi sea svim mogucim opcijama cena 1,1milion rubalja ili 23,5 hiljade evra ista Mazda u srbiji 28000 evra.nikad NECu kupiti auto u srbiji zbog takvih lopova I prevaranata.

Bob

pre 9 godina

Ja bih prvi voleo da vozim nov automobil. Ali kako? Sa kojim primanjima? Na kredit od 10 godina? Pa ti novi automobili kakvog su kvaliteta ni nemogu da se voze 10 godina. Za nas je neki bilo kakav nov automobil sa cenom do 3000-4000 evra, ali takav nema. Tako da cemo i dalje voziti vozila po 15 do 20 godina stara.

Preduzetnik

pre 9 godina

Dajte mi resenje za 11 godina star auto iz uvoza koji je presao 250.000km i nema servisnu knjizicu, odnosno kakvu-takvu otkupniu cenu, pa cu da kupim nov auto.

Ana

pre 9 godina

"sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)"
- nije problemsto neko moze da odvali glupost, problem je sto za to dobije gomilu pluseva. Dragi Veljko, u Velikoj Britaniji je 2013. prodato vise od 2.000.000 automobila.
Jedini problem je sto u Srbiji nema para, a znajte da su automobili 10 - 20% jeftiniji nego u ostalim zemljama Evrope.

izborko

pre 9 godina

nemojte samo da Vas zalimo. Nigde u Evropi prodavci automobila i prodavci-proizvodjaci vina nisu tako brzo dosli do velikog bogastva i to ne kvalitetom rada vec visokim cenama i marzama. Pa gde ima da za nekoliko godina rada imate tolike salone,toliko skladista a nigde u svetu nema da se pojavi vinarija i posle nekoliko godina postane nenormalno bogat za nase uslove. Pa italijani,francuzi gaje vina generacijama i nemaju sto imaju Kovacevici,Radovanovici,Ivanovici.
Zato,verujte ,bar ja mislim,niko Vas ovde ne zali.

ilusio

pre 9 godina

za ovakvu Srbiju kakva je, dovoljan je jedan autosalon, velicine recimo hale na sajmu, i to za sve proizvodjace. pa nek se prodavci dogovore...

ovca za shishanje

pre 9 godina

nemamo bre para ni ovo sto imamo da odrzavamo a kamo li novo da kupimo. cime? platom od 15000 din... zatvarajte necemo se bas potresati previse

Da li nam trebaju uvoznici?

pre 9 godina

Ne vidim šta je za ekonomiju jedne ovako male i siromašne države uopšte bitno da li će preprodavci novih (ili polovnih) automobila da posluju dobro ili loše. Čak i da se u narednih 5 godina u Srbiji ne proda ni jedan nov automobil, kakva je posledica toga po nacionalnu ekonomiju? Jedini "domaći" proizvođač, kargujevački FAS orijentiše svoju proizvodnju (uglavnom sklapanje) automobila ka izvozu u treće zemlje, tako da mu prodaja u Srbiji uopšte nije bitna stavka. A što se tiče voznog parka državnih i opštinskih organa, Vlada, agencije i lokalne samouprave relativno jednostavno mogu da obnavljaju svoje vozne parkove direktno od proizvođača, bez trgovačke marže. Tajkuni, tajkunšići i njima pridruženi platežno sposobni takođe mogu da kupuju svoje limuzine, SUV ili šta god ih volja - direktno u inostranstvu, tamo gde im je najpovoljnije, kao što su i radili u prvoj polovini 1990-ih. Osim toga, servisiranje u garantnom roku jeste jedna velika prevara, mamipara i svojevrsni monopol.

Na kraju, sada je 2014. godina, Internet je svima dostupan, već odavno postoji online prodaja; u čemu je prepreka da se automobili prodaju online, kao i sva ostala tehnička roba serijski proizvedena?

schau-mau

pre 9 godina

Da imate GODINU staža na neodređeno.
Da vam gazda uplaćuje ceo iznos plate.
Da su kamate na devize NORMALNE , a ne po 12,13 % (na štednju 2,3,4 %)
Da servisi nisu papreni....mnogo toga još

-sin je uštedeo 3000,od prijatelja (bez kamate,jer zato I služe)još 1500 I kupiće pristojnog polovnjaka.Mogao bi I nova ali...kao što sam u početku naveo...

mile

pre 9 godina

Ma da li je moguce da su gospoda iz ove "asocijacije" konacno shvatila da narod NEMA novaca za nove automobile, a sve manje i za polovne? Takmicili su se u izmisljanju nameta na uvoz polovnjaka umesto da su trgovali i oni polovnjacima. E pa gospodo tako vam je to kad secete granu na kojoj i vi sedite. Sada uzivajte u plodovima svog minulog rada (ili nerada).

razocaran

pre 9 godina

Poznanik kupio Ford C-max od 17.000 evra i NIJE dobio PATOSNICE!!!
A tek što je 3 meseca čekao auto, kao da je poručio avion, a ne auto!

I pitam ja vas, kupite lepo auto od 17.000e, a oni vam zakinu na patosnicama od 50e (toliko koštaju kod njih)... i onda nešto kukaju...

A da ne pominjem koliko mi je ljudi pričalo da odu u salon, odluče se za model, i sutra kad dođu ono skinut radio, drugačije presvlake na sedištima ili nedostaje neki drugi detalj.
Sve lopov do lopova, jer je ovo Srbija i prodavci i zastupnici ne polažu nikome račune. Jedino se Mercedes koliko-toliko borio (neki servisi su izgubili licencu zbog ugradnje zamenskih delova, što nisam čuo za druge brendove), ali se i taj Mercedes povukao iz Srbije, tako da je svakom pametnom samo ta činjenica dovoljna da zaključi gde smo.

eeeeee....

pre 9 godina

@(Swedenonline, 16. jun 2014 22:52)
"Prodaja, prepakivanje, zamuljavanje, a da neko ulozi na proizvodnju, pa makar i .... eksera?"

Mnogo komplikovano prike: Treba masine, radnici, materijal, racunovodstvo, borba za trziste, nekad i garancija kvaliteta.....
A sto je najvaznije dobro strucno znanje.
Ne, ne SVERC-KOMERC je mnogo jednostavnije, to moze i bez dana skole, pa traje dok traje.

Marko

pre 9 godina

Pa opšte je poznato da se na prodaji automobila ne zarađuje, već na servisu i kreditiranju. Iz tog razloga je Ford ušao u kreditiranje prodaje.
Samo što naši prodavci misle kako trba samo da sede, organizuju servis i glume šefove.

zORAn

pre 9 godina

Nego mene zanima ko vozi ovolike dzipove, Mercedese, BMWove... ?! DA nisu to oni koji radnicima daju platu od koje ne mogu ni polovnog Yuga da skrpe !!!

Врачар

pre 9 godina

Какви су вам услови плаћања мене искрено чуди ко уопште купује аутомобиле код вас. Ја сам се вратио из Америке где сам мењао аутомобиле на сваких три до четири године. Кредит сам добијао директно од ауто дилера са ефективном каматном стопом од 4% и учешћем од 500 долара на цену аута од 15.000. Хтео сам одмах да купим ауто и овде, али су услови куповине неповољни. Ефективна каматна стопа је око 25% (баш много!), а и учешће је велико. Да не дужим: повежите са банкама, дајте добре услове за кредите до шест година и продаја има одмах да скочи. Овако како сада радите, није добро.

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Ja citavu stvar vidim ovako.
Trziste je prenatrpano.Hiper produkcija. Ne samo automobilima,vec i friziderima,peglama,ves masinama,sporetima...na svakom cosku salonn automobila,salon bele tehnike itd. Ne samo kod nas nego i u inostranstvu. Prenatrpano trziste donosi los kvalitet,ali smisljeno. Od pocetka krize lome se dve struje-stednja i potrosnja. Ja zastupam stednju. Oni koji misle drugacije kazu da sednja utice na proizvodnju,sto je bazicno tacno,ali prakticno vodi u sunovrat,jer ako necega nema onda ga nema,a relanih para nema,osim ako neko ne zeli da prodaje maglu kao na berzi i da stampa pare.POkazalo se neizvodljivo na duzi rok da se auto menja na 5 godina ili da se cesto kvari da bi ste kupovali delove. Nema te privrede na svetu koja to moze da izdrzi u nedogled kako su neki zamislili (japanska privreda 20 godina stagnira). Zato gomila fabrika automobila ni ne treba da postoji,jer auto treba da traje po 15 godina,minimum. Ali cim traje 15 godina,onda ne moze da se proda 5 miliona jedne marke godisnje,tu lezi zec. Vi imate peglu za 2000 dinara,i menjate peglu svake 2 godine,crkne. Nekad pegla trajala 20 godina,frizider 30. A pegla crkne da bi 20 fabrika u Evropi i 50 u Aziji pravilo pegle,relano je da postoji 4-5. Znaci vestacki,usiljeno se prave radna mesta i u potrosnji se trose pare koje realno ne postoje,da bi se ta usiljena radna mesta u proizvodnji sacuvala. I to radi dok se magacini ne napune,jer robu nema ko da kupi,jer realnog novca nema.

Dovla

pre 9 godina

Kupio Ford focus 1.4 benzin(trosi 10 litara benzina) platio 15.000eura na lizing, kada sam sabrao sve troskove kostao me 20.000 eura.Kada sam ga otplatio posle 5 godina (presao 100.000km) jedva ga prodao za 4.000eura sto znaci da sam "crko" 16.000 eura. Nepada mi na pamet da ponuvo uradim ovako nesto.

referentno telo

pre 9 godina

Neko dole napisa kako se sve javljaju mučenici da pričaju kako je "bolje kupiti polovan nego nov auto" i kako je to čudan mentalni sklop. U teoriji se slažem, u praksi - NE. Evo i zašto:

Prošle nedelje sam upao u tipičnu beogradsku rupčagu i srećom, vozim polovan auto, koji je završio u servisu sa gomilom problema. Nekakvu odštetu od Beograd puta mogu samo da sanjam, jer je ovo Srbijica. Da vozim nov auto po beogradskim rupetinama - nisam lud. Taj auto propada posle 5 godina, gume propadaju mnogo ranije od evropskog proseka, benin je katastrofalnog kvaliteta.

Zaključak: u teoriji bih kupio nov auto u Srbijici, jer imam para za njega. U praksi - nisam lud da u ovoj RUPETINI od zemlje (i grada Beograda) uništavam nov auto, samo prelazeći preko rupetina. Ovo je raspala zemlja i u njoj ne sme ništa da bude novo jer će brzo propasti. Ovde je suludo ulagati u bilo šta, jer je sve oko mene RASPAD SISTEMA, rupe po putevima su samo jedan primer. Nov auto ću da kupim čim se preselim (a selim se uskoro u jednu evropsku zemlju, srećom). Da konačno vozim nov auto na normalnim putevima. Po ovim rupama - nemam nameru.
To je suština. Tako da se sa konstatacijom komentatora slažem samo donekle - razlika je u tome ODAKLE se problem posmatra. U Srbiji - nov nikako. U Evropi - apsolutno, ako imate para razume se.

drvobradi

pre 9 godina

Zasto bi drzava trebalo da pomaze uvoznike automobila? Trenutno su sva radna mesta u Srbiji, sem drzavnog posla, ugrozena. Drzava treba da se brine o stvaranju uslova za pocinjanje neke proizvodnje,a ne da ulaze u pomoc prodavcima automobila. Umesto sto kukaju drzavi, ova unija uvoznika automobila treba da se dogovori sa bankarima o davanju boljih kredita ili uslova za lizing od postojecih, inace ce i jedni i drugi zatvarati posao. Kredit sa 10-15% kamate na godisnjem nivou niko normalan nece uzeti.

Živeli polovnjaci

pre 9 godina

Lično smatram da je kupovina novog auta bacanje para, to je moj stav i ne očekujem da se svi slože sa njim. Moj argument je razlika u ceni u trenutku izlaska automobila iz kruga fabrike, mnogo se gubi. Što se bezbednosti tiče u više od 80% saobraćajnih nezgoda krivci su vozači a ne tehnička ispravnost vozila. Naravno da je novo bolje iz niza razloga ali realna ekonomska situacija je takva da ukoliko je rata za najsmešnije vozilo 100 evra, a plata u Srbiji 250 evra, ispadne da treba da dam gotovo pola plate za ratu. Dakle da bi se u Srbiji prodavala nova vozila rata ne sme da pređe 25-30 evra da bi se prosečan kupac zamislio nad mogučnošću kupovine. Ovo verovatno nije realno i dokle god je tako prodaja će biti kakva jeste. Za kraj jedan mali savet prodavcima vozila, kod vas ko god dođe ima utisak da hoćete da mu skinete kožu sa leđa, uvek neki skriveni troškovi,ako nema benzinska stanica u krugu od 1 km ostaće kupac bez goriva i sl. Sve su to stvari koje doprinose stanju vaše grane trgovine, nisu presudne ali ostavljaju gorak ukus u ustima.

ciničan

pre 9 godina

Paušalnih kometara napretek! Moje iskustvo sa kupovinom novih automobila govori upravo ovo što tvrde uvoznici. 2006. godine sam kupio Ford Focusa, čija je cena bila 13990 eura i to na kredit koji je u tom trenutku bio povoljan ( srednji kurs NBS, u ugovoru jasno definisana kamata, itd )sa kamatom od 10% godišnje. Kada sam dobio papire za registraciju šlog me je opalio! Uvoznik i prodavac su na meni ukupno zaradili 1400 eura. Prošle godine sam kupio opet novog Ford Focusa ali sada je cena 12990 eura i na beskamatni kredit, a onda kada sam dobio papire za registraciju šta mislite koliko su sada zaradili prodavci na meni? 100 eura !!! I onako usput oba automobila su kupljena 2 godine od početka produkcije, neposredno pre restyling-a, stim što ovaj novi ima jači motor i mnogoooo više opreme! Što se tiče cena servisa i tu niste baš upravu, ali bi rasprava odnela mnogo vremena. Pitanje za sve kritičare servisa je koliko neovlašćenih servisa plaća sve dažbine državi i razmislite o tome da u nekom delu tog lanca ne plaćanja i Vama zavuku ruku u džep! Lakše ćete prodati auto ako ima svoju istoriju servisiranja u ovlašćenim servisima, barem je moje takvo iskustvo.

ilic

pre 9 godina

Evo opet mediji udaraju na Vucica i njegovu porodicu,pa sacekajte malo,jos jedno 45god da zazive njegove reforme pa onda izadjite sa statistikom,ko zna ko stoji iza ovoga,neka znaju svi da se Vucic ne plasi od nikog,dobro mozdasesamo malo plasi od mame Angele.

ivan

pre 9 godina

Pratim cene novih automobila nekoliko godina unazad, onako iz radoznalosti, i nisam primetio da je ijedna cena pala. Može da se desi nešto veći popust za neki odlazeći model ili da spuste cenu aktuelnog ali da pri tome skinu gomilu opreme sa vozila. Ne znam da li igde u Evropi ikome padne na pamet da nudi auto bez klime. To ne rade ni u Norveškoj, verovatno. A sećam se arogancije tih godina (2006,07,08...) kod prodavaca i novih i polovnih automobila. Nije mi ih žao uopšte.

neko

pre 9 godina

@Vlade

Ti prijatelju nadji auto star dve godine koji nije lupan i nije koriscen kao teretni za neku firmu.

Pa ko je lud da proda auto dve godine star koji je prelazio 10 do 15 hiljada godisnje. To ne postoji.

Tako da se ne slazem da se ne isplati nov auto. Samo je pitanje da li neko ima mogucnost za tako nesto. Ako ima super, ako nema onda radi ono sto mu preostaje - kupuje polovan manje ili vise star, opet prema mogucnostima. A nazalost, vecina nema ni za polovan automobil ili sto neko rece ni za gorivo na postojecem automobilu.

Haha

pre 9 godina

Da dodam, od par dilera sam licno cuo da su vec ispunili kvote za tekucu godinu, tj ispunili su plan prodaje novih vozila, pa vi vidite koliko je stala prodaja. Ne znam koliko su tacni ovi podaci, radim u BGu u centru i kolicina novih vozila koja prodje recimo kroz Decansku je neverovatno, narocito nemackih luksuznih!

neko iz auto industrije 3 deo

pre 9 godina

Da pojednostavim: automobili nikad nisu bili jeftiniji i verovatno neće biti. Da li je to prosečnom kupcu priuštivo ili nije to je druga priča. Umesto da brane svoje interese i ne dozvoljavaju kupcima da prave budale od njih oni svoju nemoć iskaljuju na kupcima polovnih automobila što država jedva čeka kako bi dodatno oglobila bilo koga bilo zbog čega. Tako da zahvaljujući nemoćnim uvozicima i dilerima automobila kupci polovnih automobila (mahom krševa) dolaze u situaciju da država uzme više novca nego što je taj automobil zapravo plaćen prodavcu u inostranstvu. Da podsetim, carina za uvoz evropskih automobila je 0% i PDV je 20%.

Toliko od mene...

Paja iz Vrčina

pre 9 godina

Novih nije, i ne treba kad auto star 1god. jeftiniji i do 50% nego novi ko je lud da baca pare ma koliko imao, i na zapadu da se kupuju za keš bila bi ista situacija.
Neka banke daju dobre kredite da rata bude do 80€ pa ce te videti prodaju.
prošle god. uvezeno 120000 polovnih automobila u Srbiju.

da da

pre 9 godina

Odrekli se marže ? Ne gospodo, nije narod baš toliko blesav. Maržu i kompletnu projektovanu zaradu po automobilu, jednostavno ste prebacili na redovno održavanje! E zato narod kupuje polovnjake.

hola

pre 9 godina

Da je državi malo pameti ukinuli bi porez na nova vozila. Time bi se cene npr. Dacie spustile za osnovni model na 6000e a za najopremljeniju na 7500e. Porastom broja novih automobila povećao bi se broj registracija I tu bi država povećala prihode. Naravno problem su I zelenaške kamate kod banaka. Kao I u svim sferama ovog društva niko se ne bavi UZROKOM nego samo POSLEDICOM problema. Naravno da je problem I standard građana, ali niko ne želi da napravi ustupak, pre svega država, da bi njenim građanima bilo bar malo bolje.

pera

pre 9 godina

Naše društvo je potpuno ubijeno međusobnim sukobom političara. Za sve ove godine, pamet nas je napustila, talog isplivao, a ono malo preostalog poštenog srednjeg sloja (koje plaća porez i tv pretplatu) se konstantno ubija u pojavim sve većim nametima. I ta spirala koja je krenula naniže sa sobom ne nosi samo gutak biznisa i radnih mesta, već i stravično usporenje napretka u budućnosti jer se kontinuitet kakvog-takvog održanja poslovnih sposobnosti prekida i jako teško, skoro nemoguće ga je nanovo oporaviti.

Džabe sada panika, automobila će se prodavati sve manje, do cifre koja je neophodna za nužne službe i tu je kraj.

Whiplash

pre 9 godina

Ako ako mozda vam i dodje iz d... u glavu pa mozda i smanjiite marze i sve ostalo gde se ugradjujete.

Osim toga imajuci u vidu nase majstore i kvalitet rezervnih delova u Srbiji je gotovo pa ludost voziti bilo sta skuplje od 2000-3000€

Dule

pre 9 godina

Hoćete da narod kupuje nove automobile?
Da ih vozi po ovim našim putevima punim rupa veličine kratera?
Ovde još jedino može da prođe neki prodavac vozila sa gusenicama, ostali mogu slobodno da stave ključ u bravu.

Nikola

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

U Velikoj Britaniji se prodaje 1500000 kola godisnje, za tvoju informaciju. Srbija je nula.

priciznije

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

U Velikoj Britaniji se prodaje 1500000 kola godisnje, za tvoju informaciju. Srbija je nula.
(Nikola, 16. jun 2014 18:27)

U 2013. godini u VB je prodato 2,264,737, "samo", a polovnih preko 7 miliona! Druga zemlja na svetu po prometu automobila. Ta brojka od 1,5 miliona koju si naveo je broj proizvedenih automobila u Velikoj Britaniji u prosloj godini.

Pera kojot supergenije

pre 9 godina

2008. uzeh nov auto na kredit! Rekos eu banci to Vam je rata, ja reko ok.

Prosle godine mi je rata bila tri puta, TRI puta visa nego 2008. godine! Na kraju sam isplatio 70% preko cene auta! Za to vreme sam naravno placao kasko i servise!

Sve u svemu ja kredit vise u zivotu necu uzeti a bas me zanima koja bi budala uzela nov auto za kes! Takvih nema dovoljno da bi ih odrzali u poslu.

Neka obezbede uslove za kupovinu sa fiksnim ratama bez ogromne kamate u dinarima i to im mozda podigne prodaju. Ovako vise ni budale kao ja nece uzimati nove automobile.

Za 10k evra sada moze da se bira auto sa jednim vlasnikom, svom dokumentacijom a da nije prodavac Turcin, RUmun ili sta god. Vize su ukinute, svi znaju Engleski, dovidjenja!

vaske

pre 9 godina

Znaci biznis "geniji" zatvorili auto salone, a otvorili samoposluge......a prodaja u po marketima nikad niza, jer narod kupuje samo najosnovnije.
Vidi se po "nosu" za biznis da su pare zaradili lagano, na muljazu, a ne na pamet, zalaganje i iskustvo u biznisu.

Cobe

pre 9 godina

Kao i u svemu, i prodaja novih automobila je podložna prevarama i muljažama na balkanu. Ja sam kupio novi Hjundai koji je popravljan, farban i budžen. Gomile problema sa elektronikom, raspadanje enterijera, neispravni pojasevi, muzika, proklizavanje serva i slično su samo početak pakla. Normalno, nisu hteli ni da pogledaju u garanciji. Sve je to banda lopovska povezana sa bankama i kreditima.
(Maki, 16. jun 2014 16:32)

@Maki,
ja sam prosao jako slicno sa kupovinom novog vozila od FAS-a, izgubio sam godinu dana natezuci se da dokazem i izvucem njihove brljotine.
Za nov auto, tesko da cu se u skorije vreme odluciti, sto se mene tice, nek pozatvaraju, vise i ne zasluzuju...

osiromasen

pre 9 godina

Nema sta da nas cudi,danas osrednje placen radnik je borac za goli opstanak koristi raznorazne trikove kako bi prziveo.Novi automobil mu ne udje ni u san, nemoguca misija. Stala je prodaja i polovniih automobila. Kupaca nema.

Miloš

pre 9 godina

Nadam se da ćemo uskoro svi shvatiti važnost kapitala. Bolje 50k na štednji, nego 50k na četiri točka. Tako razmišlja 99% Evrope. Mi smo bili oni razmetljivi koji sporije kapiraju.
P.S. Izvinite, uvoznici, ništa lično, pitanje profita, razumećete.

Meгaплaнд

pre 9 godina

Дaклe, "дaвнe" 2008. Oпeл Кopca je кoштaлa 13.5K € . Taдa дилepи ниcу кукaли, aли caд je фpкa. E пa лeпo, cвe цeнe -20% a кpцкajтe тaj (eкcтpa) пpoфит oд пpe 6 лeтa... Peaлнo.

Haha

pre 9 godina

@Dragan
Ne znam koji auto vozis, ali po cenama nisam siguran ni da mercedes ima takve cene. Svako treba da vozi ono sto moze da priusti i odrzava i to je to. Licno poznajem par ljudi, koji kupe polovan auto od 15000e i vise, a stanuju pod kiriju. Nigde mozga, al' dobro, svako radi onako kako misli da treba. Nazalost drzava nam je raspad, pa ne ocekujem bolje ni od naroda.

veterinarBG

pre 9 godina

Dajte mogucnost da narod kupi automobile na lizing BEZ UCESCA I KAMATE,tj.malo i vi radite samo za marzu,na jedno 84 meseci,a zaradicete vec na redovnim servisima,gde ionako gulite kozu...Idite na kolicinu ,a ne na brzu zaradu...
Recimo za auto od 20.000 eura mesecna rata bi bila 240 eura.Diler bi uzeo svoju PUNU zaradu,ali ne odjednom,nego na rate,a ja bih mogao da se "nategnem" za toliko...Ovako,za taj auto treba da dam 30000 eura sa kamatama..Jok ja...

mail

pre 9 godina

U vezi visokih marzi ja se apsolutno slazem, ali treba se pitati zasto su takve ?? Da li bi prodavci pre zeleli da smanje marze nego da idu da otvaraju prodavnice hrane ?? Ogromni su reketi drzave. Ogromnu drzavnu kastu treba izdrzavati. Privatnici beze u sivu ekonomiju i zato drzava krece sa rebalansom na polovinu godine. Pojesce nas ova partijska drzava, kako prodavce automobila tako i sve ostale privatnike. Nigde na svetu ne postoji situacija, da onaj koji pravi realne pare, zivi losije od drzavne izdrzavane kaste.

Pedja

pre 9 godina

pa i ovi sto su kupljeni pola je kupila drzava i pola tajkuni... takva je trenutno drzava.... 95% stanovnistva ne da ne razmislja o novom automobilu, nego se to granici sa putovanjem na mesec....

Dr. Sercan

pre 9 godina

@neko iz auto industrije
Kupac ima pravo da za svoj novac traži najbolje. To nije cigancenje ni kuknjava. Diler ne mora da mu da ništa, tačnije može da drži do sebe.
Drugo to što je diler uložio to je njegov problem. On je time, a znam po sebi, uložio u posao sa kojeg ga niko oterati neće, nema gazdu da mu zvoca i isti biznis može da proda kada poželi. Ako je bio sposoban i razradio posao drmnuce lovu ako nije neće.

kiselo grozdje

pre 9 godina

(referentno telo, 17. jun 2014 09:06)
@
Jesi cuo za kasko osiguranje? Ono ce ti sanirati stetu od rupe kao i svaku drugu stetu ali to je takodje trosak koji nasi vozaci ne mogu da plate. Sta radis kada sa polovnim autom upadnes u rupu ili se u rupe upada samo sa novim automobilom? Nije strasno ako se u ovoj zemlji nema novca za novi auto. Strasno je sto je nas mentalni sklop od strane oligarhije modelovan tako da nasem coveku ne treba nista novo i ispravno on to ne zeli posto su ga ubedili da je mnogo bolje posedovati polovno i neispravno. Ovde je pojedince blam da voze novu daciu posto je to jefin auto ali su zato veoma ponosni kada za iste ili manje pare kupe polovni "nemacki premium". Kada se "premium" pokvari onda naravno ne valjaju putevi i gorivo a to sto je "premium" kupljen sa 700.000 predjenih kilometara i vožen bez ikakvog servisa naravno nije nikakav problem. Ti fazoni "mogu ja novo ali necu" su price za malu decu. Ono sto svi treba da se zapitamo je ko je krivac sto smo dodirnuli dno a ne da se ubedjujemo kako je na dnu bas lepo. Valjda nam je to lakse nego da se za nesto borimo. Mnogo srece u evropskoj zemlji! Brzo ces videti da tamo svi bez problema voze nove i dobre automobile a putevi su svuda odlicni.

NeoLiberali na državnoj jasli

pre 9 godina

U tom slučaju verovatno planiraju da "idiote" koji su kupili novi automobil oderu na servisima kako bi pokrili gubitke. Oterajte i njih pa stavite ključ u bravu. Ko još uvek nije primetio hteli smo kapitalizam a on podrazumeva da SVAKO ko nije u stanju da uspesno obavlja posao zatvori radnju. Naši dileri imaju lošu politiku prema klijentima a posledica je bankrot. Na moju reklamaciju oštećenja na enterijeru azijskog proizvodjača koji se na sva zvona reklamira dugim garantnim rokom, ovlašćeni servis mi čak nije ni poslao odgovor iako su me uveravali da će sve biti u redu. Ne daj Bože većeg problema avantura sa garancijom bi sigurno bila prava agonija. Džabe su renomirani proizvodjači kada su servisi srpski. Šta se čeka možda pomoć države, subvencije...? Nema toga u kapitalizmu to su relikti samoupravljanja.

banda

pre 9 godina

Nema para i to je to-kad nov auto bude kostao koliko iznosi 20 prosecnih plata u nasoj divnoj zemlji to jest 4 hiljade evra -tad se javite! A do tad katanac i hajde da i vi radite nesto pametno!

sasa

pre 9 godina

opala je prodaja hleba, narod kupuje polovan. hvala vladi srbije i sveznajucem premijeru sposobnjakovicu, njegovim reformama i za 100 milijardi investicija koje je doveo, a i tome sto zemlja cveta u prosperitetu snsa. kakvi bolidi...

lma

pre 9 godina

Cene su nerealno visoke konacno ljudi shvatise da za gomilu plastike,lima,gvozdja i stakla treba da izdvoje velike svote novca kao da se ne prave serijski vec rucne izrade.

Sradnja klasa

pre 9 godina

Šokirala me ova vest. Ne mogu da verujem. Ja baš mislio da kriza samo što nije prošla. Možda ne nude dovoljno luksuzne automobile pa zato nemaju dovoljno kupaca. Već vidim nove vesti: Uvodi se ekstra porez na vozila starija od 5 godina, Od ove godine obavezna sertifikacija plinskih instalacija na 6 meseci, Uvodi se taksa na posedovanje muzičkog uređaja u kolima, I mobilni telefon u kolima se tretira kao muzički uređaj, Od 2015 na našim drumovima samo Evro 4 i Evro 5, Povećanje cene parkiranja: crvena zona 121din., žuta zona 101din., želena zona 81din., ružičasta zona 61din...

Milan

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

U Velikoj Britaniji se prodaje 1500000 kola godisnje, za tvoju informaciju. Srbija je nula.
(Nikola, 16. jun 2014 18:27)

U 2013. godini u VB je prodato 2,264,737, "samo", a polovnih preko 7 miliona! Druga zemlja na svetu po prometu automobila. Ta brojka od 1,5 miliona koju si naveo je broj proizvedenih automobila u Velikoj Britaniji u prosloj godini.
(priciznije, 16. jun 2014 21:02)

samo jedna ispravka, daleko da je britanija na drugom mestu u svetu, britanija je jedna mala ostrvska drzava i ama bas nista vise od toga

na drugom je mestu amerika sa 15 miliona, na prvom kina sa 16,1 milion prodatih novih automobila prvi put u istoriji, nemacka je prva u evropi sa skoro 3 miliona prodatih novih auta, a u stopu je prati rusija, pomenuo bih i brazil sa nesto manje od 4 miliona novih automobila..............ako cete na nasu populaciju, kina 90.000, ''bedna i propala'' rusija da bednija ne moze biti oko 100.000, slicno je za jos jednu propalu bruk ekonomiju brazil, a nemacka 195.000 novih auta na nasu populaciju, sto znaci da ih kinezi, rusi i brazilci opasno sustizu, nas su presisali odavno, mi smo zemlja treceg sveta postali ljudi moji

Рајко

pre 9 godina

Милојко, Милојко, с' опанци си "шик", сви те волу кад на слики прикажеш свој лик!

Aleksandar

pre 9 godina

za (EU Citizen, 16. jun 2014 20:58)

Pordavci automobila kod nas nisu isto što i u EU, jer:

- kod nas prave promociju, a onda dođete u salon - nemamo baš taj auto, imamo drugi model, samo 999 evra skuplji.
- auto koji je bio u salonu sližio kao probno vozilo, koje je akao svako ko je hteo, prodaju punoj ceni, kao da prešao samo 2km.
- auto koji je bio oštećen ili fabirčki neispravan, samo premažu o pordaju opet po punoj ceni, i prave se ludi kada reklamirate
- servis zamene košta više nego bilo gde, a onda otkrijete da koriste neko šugavo ulje iz Mekdonaldsa
- naplaćuju razne nepostojeće usluge koje ni sam proizvođač ne dozvoljava

Meni je žao kada nekome loše ide, ali onima koji su nekorektni u poslovanju i odnosima prema klijentima, za njih nemam baš nekog saosećanja.

Naravno, vi to iz EU ne možete da shvatite, jer za sve što sam naveo, postoji inspekcija i sud u EU koji rade svoj posao.

cojle

pre 9 godina

plate su u zadnjih 7 godina ostale iste...a evro je sa 74din skočio na 113din...

Nekada sam za 1000din,sipao skoro 15l...a sada jedva 6l...koja kola...vozim bicikl...

assad@gmail.com

pre 9 godina

Sa prosecnom platom od ca 400 eura ne mozete da kupite novi auto.
Mozete nekakve polovnjake koji su presli oko 100.000 km (ukoliko i to nije nastelovano) i otplacivati od 40-70 eura mesecno. Maksimum koji se moze odvojiti od takve komicne platice.
Naravno pod uslovom da imate kesh i pre toga odvojite za ucesce 30 %.
I onda pomoliti se bogu da ne crkne nesto u takvom razvaljenom plovnjaku, pa auto od 3000 eura da vas na kraju ne kosta 5000 eura.
i tako....
Kvalitet zivota u Srbiji je naprosto fantastican!

Zeljko

pre 9 godina

sta je problem? u V.Britaniji proda se godisnje 200.000 automobila a to je 7x veca zemlja
(Veljko, 16. jun 2014 15:57)

Dovoljno je ukucati u pretraživaču "number of new car sales in uk 2013" i shvatiti kolika je glupost ova izjava, ali i dalje ne može da se shvati zašto je "Veljko" to napisao.
Samo dva najpoznatija Fordova modela su prodati u preko 210.000 primeraka, a ukupan broj prodatih vozila u Britaniji je oko 2.300.000

србин ло

pre 9 godina

Па како да се купују аутомобили кад народ не може да преживи? Биће још већи пад, јер боље је да увезем ауто од 2.000 € и возим се опет неколико година, а за нов не верујем да ћу икада имати.

ex sns

pre 9 godina

Te prodaje su ustvari nabavke sa drzavnih jasli,oni vole samo Skode i Audije. Ostali mogu da zatvore salone komotno jer direktori i funkcioneri namestaju tendere za Skodu i Audije.Audije voze u Vladi i ministarstvima,Agencijama,a Skode peds.opstina,direktori sa drzavnih jasli itd. Ja bih ukinuo sl.vozila, ali ja i ostali obican narod se ne pitamo nista,samo placamo.

fizicar

pre 9 godina

@ Maki
Ako je sve to istina sto si napisao (a verujem da jeste), evo ti jedan savet:
potrosi dva sata za racunarom. nadji sajt tog "Hjundai"-ja i napisi im emajl. ne ovdasnji sajt (kao sto ti rece, to su prevaranti i lopovi), nego globalni sajt. ako ne znas enlgeski, napisi na srpskom pa onda na google transalte. napisi samo ono sto si nama rekao, dovoljno je. takodje u tom emajlu posalji kao attachment (prilog) fotografisane/skenirane ugovor o kupovini, broj sasije i broj motora. ta firma je mnogo mocna da bi dozvoljavala ovakve bljuvotine. mozda i gresim, ali tebe ce da kosta dva sata posla

(nisam pravnik)

Goran

pre 9 godina

(Zoran, 16. jun 2014 21:56)

Alo bre blesavko, kojih 35.000 evra, pa to je stan da kupis sto je najvecem broju ljudi ovde misaona imenica celog zivota. A ti jos i pominjes auto od preko 35.000

joe

pre 9 godina

Skroz logicno, standard konstantno opada, prodavci nisu ukinuli marze, to nije tacno, samo su smanjili, a prodavci polovnih automibila i dalje drze svoju zaradu od po 1.000€ po auto od 3000€ sto je mnogo. Banke u Srbiji daju ubedljivo najlosije kredite kad se uporede sa bankama u regionu i zapadnoj evropi, tako da pored mali zarada i losih neisplativih kredita i vise je nego logicno da prodaja pada. A te dve stvari mogu da se rese, kada bi drzava to htela.

gagiNBG

pre 9 godina

Kilometraže koje se prelaze su sve manje. Proseček je možda 7.000 km godišnje jer gorivo ima nepristupačnu cenu. Zbog toga SE većini ne isplati da ulazi u veliku investiciju nabavke novog automobila.

Skeptik

pre 9 godina

Ne znam šta drame, to je faktičko stanje da za njih jednostavno više nema posla. Moraće da se prilagođavaju i da menjaju zanimanje, kao i mnogi u današnje vreme. Nikada nisam kupio nov automobil, niti mi pada na pamet da to učinim pre nego što počnem da zarađujem bar 3-4000 evra mesečno (a onih koji toliko zarađuju u Srbiji ima možda 0,001%).

Dejan

pre 9 godina

@neko iz mase
Dobar komentar i jeste tako a da ne govorimo o kvalitetu i ljubaznosti prodavaca lično sam se uverio u nekoliko salona po Bg. Nažalost kupovna moć je slaba, ali ima i kupaca koji se uglavnom osecaju nasamareni, jer svi nesto muvaju.

Nesvrstani

pre 9 godina

Bez brige. Sada ce genijalni AV da pokrene stvar tako sto ce napraviti automobil koji ce se prodavati za 150 evra,naravno uz pomoc arapa pa ce uz kamaticu od 3 posto svi moci da ga kupe. Ne samo policija i vojska nego svi mladi ljudi...Samo da prvi pokrene gradjevinu pa prelazi i na autoindustriju.Samo malo strpljenja,korak po korak

zoki

pre 9 godina

Nova polovna svejedno, registracija uglavnom cena jedne prosečne plate. Pričam za 1.6 do 2.0 ne za Yuga bez uvrede. Cena goriva kao u EU, kvalitet kao u Africi. Putevi katastrofa do blagi užaš, kazne nelogične, nerazumne i često podmitljiva i bahata policija. Tupavo ministarstvo Saobraćaja i razne bezkorisne agencije. Ne shavćanje da je saobraćaj i putna infrastruktura krv snaga i vitalnost jedne nacije. I svašta nešto još sam zaboravio ali crnilo koje mi se spušta na oči dok ovo pišem ne dozvoljava mi dalje, ma pozliće mi više...

Nikola

pre 9 godina

Pouzdano znam za par brendova da su jeftiniji u Srbiji nego u zemljama EU, a da to nije posledica rada salona iz hobija (marze samo malo manje), nego sto su proizvodjaci snizili cene za Srbiju, da ne bi pravili "rupu" u trzistu i da bi se zadrzali servisi i ostalo za neka bolja vremena, u koja svi sumnjamo. Zato su nasi saloni zbog tog malog smanjenja zarade na prodajama, uveli globu u postprodaju, pa na servisu bukvalno sljuste kozu klijentu.

Ivan

pre 9 godina

Da kupim nova kola!? Hmmmm, nisam razmisljao o tome! Imam 19.000 platu i zena ima (ihaha) 32.000 i jos je prijavljena. Recite koja da kupim jer zena se malo smeje, a malo place i nema pojma kako da me posavetuje pri izboru. Bitno je i da se klincu svidjaju (ako moze BMW).

treća smena

pre 9 godina

Evo ja planiram da kupim auto. Ali da bih kupio auto treba da dam učešće koje nemam ili da uzmem kredit bez učešća a u tom slučaju vraćam kamatu koja iznosi u vrednosti dobrog polovnog auta. Jednostavno se ne isplati.Neka neko razmisli o tome.

lol

pre 9 godina

Samo da ne diraju polovnjake kako bi spasli ove koji prodaju nove automobile. Mislim ipak kod nas vecina auta ne zadovoljava euro 3 normu.

Mile

pre 9 godina

Ko ima love i puno vozi jos i ima smisla da kupi novi auto ali ako radis za 250 EUR mesecno a ne vozis cesto, pa nema logike da potrosis ( i da imas u steku) 10000eur na auto i mesecno dajes minimium 100 EUR za gorivo a nemas za osnovne potrebe. Zato uzimas polovnjak za 2000 EUR i vozis kad moras.To je sustina pada prodaje novih auta.

Boki sa Megatrenda

pre 9 godina

Razumem potrebu većine komentatora da nešto pametno kažu ali čemu trošiti reči kada je nama potrošačka korpa(veoma redukovana)skuplja od mesečne plate.Nove automobile kupuju uglanom tajkuni,strana predstavništva i država.Nestao je srednji sloj što se vidi i na zelenoj pijaci a šta tek reći za salone automobila...i polovnjak je san.

referentno telo

pre 9 godina

@ kiselo groždje:
O kasko osiguranju ne bih, nažalost, to da MORAJU da pokriju kompletnu štetu, moraju u nekoj normalnoj zemlji, u Srbijici se ništa ne mora, svuda se mulja i petlja i izbegava da se pokrije trošak, koji obično bude znatno umanjen od realnog na osnovu "procene". Nije tema, ali eto kad ste već pomenuli - nemojte da mislite da u Srbijici neko MORA da ispoštuje BILO KOJI ugovor jer ne mora, može mu se da radi šta god hoće. Nisam lično imao iskustava, ali bliski ljudi jesu, o tome drugom prilikom, suština je da su bili žestoko prevareni i novac koji su od kasko osiguranja dobili je smešan.

Suština mog komentara je bila da polovan auto vozim dok se ne raspadne i onda ga - bacim. Ne bukvalno naravno :) I prosto me BRIGA. Za nov bih se cimao svaki put kad upadnem u rupčagu, što je svakodnevno :) To je bila poenta, a to je samo jedan segment koji ne funkcioniše i koji upropašćava auto, ima i drugih naravno.

Dačiju obožavam, nemam te komplekse, mislim da su im automobili odlični, eto čisto da pomenem.
Takođe, napominjem da meni nije potreban nov auto jer ovde (u Beogradu) prelazim male kilometraže, i vozim polovnog japanca, dok će mi tamo gde sada idem biti potreban putnički, pošto ću ići malo više, tako da bih i taj segment uzeo u obzir.
Svako neka bira prema sebi ali i prema OKRUŽENJU. Jednostavno morate da shvatite da je Srbija jedna velika rupa, kao i da to što imate kasko, garanciju ili nešto treće, nije nikakva garancija da nećete biti prevareni. Pozdrav

Bluez

pre 9 godina

Obzirom da se vlast bavi isključivo demagogijom i sitnim spletkarenjem naravno da nema para, a neće ih ni biti, nego svako ko je pametan treba odmah sve da zatvori, šta ste zaradili zaradili ste. A onda kad narod ostane bez posla valjda će mu se popeti pamet u glavu.

mikin

pre 9 godina

Zar ima neko koga ovo cudi? Nema dana a da ne najave smanjenje plata, penzija, uvodjenje novih nameta, povecanja poreza na stanove u kojima zivimo, drakonske kazne obicnim-svakodnevnim vozacima (bahata bagra za volanom skupih automobila je opet zaobidjena), povecanje registracijskih dazbina, osiguranja, cene parkiranja, nafte i benzina a sada i enormno povecanje plina, uvodjenje kojekakvih homologacijskih nameta i da ne nabrajam vise .... STA STE OCEKIVALI? Ja sam ubedjen da ce na jesen, razvojem ukrajinske krize, biti ogroman broj vozaca koji ce odjaviti svoje vozilo. Ovo je tek pocetak.