Subota, 14.06.2014.

16:52

Megatrend otvorio pandorinu kutiju

Slučaj Megatrenda pokrenuo niz pitanja, među njima i u kojoj meri je ovo posledica zataškavanja različitih akademskih afera i zapuštenog pitanja odgovornosti.

Izvor: B92

Megatrend otvorio pandorinu kutiju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

189 Komentari

Sortiraj po:

Косовски академик

pre 8 godina

Мислим да би поједине од вас господо требало бити срамота сопствених коментара. Мислим нарочито на оне коментаре који се односе на дипломе са Косова и Метохије. Овде и дан данас има нас који учимо, који смо своју диплому зарадили сопственим трудом, знањем и тешким научним радом, а не попут вас који млатите празну сламу по интернету причајући о стварима са којима нисте упознати. Јавно прозивати људе који своју диплому нису стекли ни на голотињу, ни на уфураност, ни на новац који се овде толико спомиње, људе који су задњи динар улагали у КЊИГЕ, ако се и даље сећате те речи, у радове који имају преко 200-300 страница, а не десетак, како неко од вас рече...Али добро, неукима треба да се опрости, ми смо навикли да праштамо и многе друге увреде које су долазиле од вас и вама сличних, те вам опет праштамо. Толика повика на народ који је део вашег народа...На народ који још увек није заборавио да је ћирилица наше званично писмо. Нама не треба нико са стране да нас завади, ми то сами одлично радимо. Жалосно.Ми нисмо ни Мегатренд ни било који приватни универзитет. То такви као ви са џеповима пуним пара покушавају од нас да направе, али не иде, драги наши. Срдачан поздрав са српског Космета!!!!!

ex-ETF

pre 9 godina

@(Misko, 14. jun 2014 20:43)

1. Prof.Turajlic je odavno zavrsila karijeru, u penziji je.

2. Dok je bila u aktivnoj sluzbi na ETF, prof.Turajlic je u nekoliko navrata bila prodekan za nastavu i ona je bila jedna od retkih koja nije imala dlake na jeziku da kaze otvoreno sta misli i suprotstavi se nekim tadasnjim nazovi autoritetima koji su suvereno vladali odredjenim katedrama na fakultetu. I da im kaze da njihovi predmeti pred kraj XX veka u skoli koja se bavi elektrotehnickim naukama nemaju vise nikakvog smisla. Istovremeno je bila jedan od glavnih lobista za uvodjenje posebnog smera za racunarsku tehniku koji je prerastao u danasnji smer za softverski inzenjering. Do tada je RT bila deo smera za elektroniku, odnosno "slabe struje" kako se to tada zvalo.

3. Prof.Turajlic se otvoreno suprotstavljala svim pokusajima politizacije fakulteta i zbog toga je jedno vreme bila i suspendovana (u vreme dekana Teodosica 1998, postavljenog od strane SPS/SRS/JUL).

Nazalost, posle petooktobarskih promena prof.Turajlic se bavila raznim drugim stvarima (AOM i slicno) i time je ETF izgubio mnogo. Verovatno nije imala snage da se bori sa politickim previranjima posle 2000, kada su DS i DSS samo nastavili ono sto su radili SPS i JUL. Ne znam da li bi neko drugi postupio na drugi nacin.

Ewa

pre 9 godina

Zavsrila sam Pravni u KG sa visokim prosekom, kao stranac. Radila sam tamo kao asistent ( to je, vec, izlazak iz anonimnosti, ali, sve jedno). Svedok sam svega, sta se tamo desavalo.Dobila sam otkaz 15 dana pre izbijanja afere Indeks. Razlog? Neko, ko je polagao pravo da mi bude mentor ( uz ucene i druge necasne radnje) raskrinkan je da je njegova naucna "karijera" , navodno osnovana na stranom ( iz moje zemlje) doktoratu , neutemeljena, jer, doktorat ne postoji, a mentor, navodjen u svim biografijama, ne zna za tu cinjenicu. Stradala sam - ja. Jer sam se usudila, da je car bez odeće. Sreća jedino u tome, da mi je jedina veza sa Srbijom ovaj sajt. Svim prevarantima i plagijatorima ¿elim brzo hapsenje, lisavanje privilegija - ko je to moguće - grizu savesti.

Милош

pre 9 godina

Занимљиво је прочитати депешу америчке амбасаде из 2007. о куповини диплома у Крагујевцу и остатку Србије. Ту је већ наговештено да се наше дипломе неће признавати, и да само гледају да ли ће се афера Индекс судски окончати. Наравно да се ништа није десило, заташкано. Нису људи глупи, после свега што је испливало сада званично постајемо и образовна жабокречина. По резултатима PISA тестирања међу најгорима смо у Европи, дипломе се купују, премијер и елита штите овако штанцован кадар, а сада ће нам деца још из средње школе бежати да студирају у иностранству да би се оградили од оваквог система.

silja

pre 9 godina

Partizanska spomenica se dobijala sa dva svedoka. Mica Dr. kaze da doktorska disertacija trazi jednog svedoka.
Zakljucujem da se fakultetska diploma moze nabaviti bez svedoka.
Gresim?

Miloss

pre 9 godina

Mnogi svetski,pa i srpski umovi su imali prestižne doktorate,ali isto tako mnogi svetski i srpski umovi koji su zadužili čovečanstvo su bili"samouki" bez formalnih akademskih zvanja i titula. I jedni i drugi su mi bili posredni ili neposredni učitelji. Pedagozi,naučnici,umetnici,lideri,kreativci i stvaraoci svako u svom fahu je ostavio duboke tragove ugrađujući sebe u večnost dela koje je ostavljeno generacijama. Svaki od njih je bio poseban, pozitivan ili negativan (u zavisnosti od percepcije), ali sigurno kreativan i često ne shvaćen za života.Retki su se hvatali politike koja jedino pruža moć za donošenje odluka,tj. vlast. I mnogi platiše glavom, upravo zbog svih ovih "doktova"koji ne zaslužuju pomen u javnosti , a kamo li ovoliku halabuku. Sramota

Bojan

pre 9 godina

U laznoj drzavi sve je lazno, lazne su partije, nije sns nego srs, lazne su diplome, lazna su istrazivanja, lazna su radna mesta, lazljivi su ljudi, lazno je predstavljanje, lazan je sistem vrednosti sto bi rekao Ceda.

Anonymous

pre 9 godina

Ne vidim ni jedan moralan razlog da neko upise ovaj fakultet. Koliko ja znam, policajci upisuju da dobiju rukovodeca i inspektorska mesta i posle resavaju najteza dela, sram je onih ko im to prizna a zna se ko je. Cast ima na ovom faksu i casnih profesora

Bigi

pre 9 godina

Kaže Mica da dolazi u ponedeljak, doduše nije baš precizirao koji, mislim datumski. Kada je pošao beše da se vraca za par sati, valda ima kvar na avionu, ili je magla na Londonskom aerodromu, pa morao da odloži povratak.

Luka Tripkovic

pre 9 godina

Bojim se da ce ovo biti samo kratkotrajna inicijativa, na fakultetu (drzavnom) koji sada zavrsavam postoji takodje nekoliko (najmanje) doktorskih radova koji ne bi prosli ni kao srednjoskolski pismeni sastav, ali autonomija fakulteta cini svoje. Iako sam svestan tekovina koje bastine tu vrstu autonomije covek se zapita da li to uopste ima smisla...

Bojan

pre 9 godina

Šteta za mlade svršene studente je neizmerna. Njihove diplome nikada više neće vredeti, a hiljade njih imaće problema pri zahošljavnju i napredovanju u profesiji. Oni će da pate a ne oni koji su im to učinili.
(Stanko, 14. jun 2014 23:52)
Niko njima nije nista "ucinio", znali su vrlo dobro kakav "fakultet" upisuju, i doci ce vreme kada ce morati da snose posledice te svoje odluke.

Andreja, Akademski Gradjanin sa BU

pre 9 godina

Vlado Srbije, Sada je vreme da se osnuju kvalifikovane komisije, od lica koji se sigurno zna, da ne poseduju falsifikovaneo diplome. Oni trebaju za 30 dana da ispitaju, sve diplome u drzavi od srednjih skola do fakulteta. To bi se nazvao 'Blic-krig' za nase skolstvo.

Ovca koja shvati da je ovca vise nije ovca.

pre 9 godina

Ovom pismenom i vrednom narodu navikao da uci,radi i izvozi treba nesto pricati?

Bezite odavde na vreme deco.

Berlinac35

pre 9 godina

Ne zelim da komentarisem pojedine diplome.
Mogu sam da pricam iz sopstvenog iskustva. Ja sam licno posle zavrsene vise skole upisao Megatrend - jer nijedan drugi fakultet mi nije dao mogucnot da se dalje usavrsavam. Nakog dobijanja diplome aplicirao sam na Master studije u Berlinu. Jos pre zavretka Master studija dobio posao naucnog saradnika na univerzitetu, na kom radim vec 9 godina. Zavrsio sam pre dve godine i drugi master. Spremam doktorski diesrtaciju. Siguran sam da ne bih bolje prosao u zivotu das sam zavrsio neki "drzavni" fakultet u Srbiji i regionu. Ko hoce da uspe u zivotu mora to da zeli i da se bori, a sasvim je nebitno i da li je zavrsio privatni ili drzavni fakultet. Nazalost drustvo u Srbiji i dalje na svoju ruku procenjuje cija diploma je validna a cija nije. Ja sam taj fakultet zavrsio casno i posteno i mnogo sam toga naucio.

Hvala Megatrend-u, samo to mogu reci.

A113

pre 9 godina

(Mislim da sam oštećen, 14. jun 2014 19:54)


To je zaista cudno, obicno postoji pravilo da ako kandidat ima 5 ili vise radova u casopisima sa liste Ministarstva, moze da upise doktorske studije iz oblasti u kojoj ima publikacije bez obzira na prosek, pa cak i vrstu osnovnih studija.

Dr Smislov

pre 9 godina

Sa mnom u kompaniji,koja nije moja,radi devojka koja je master ekonomije na nekom od ovih privatnih odeljenja iz subotice ili tako nesto,zavrsila je taj faks i ako je srednju upisala tek par godina posle osnovne,faks je " oduvala" za manje od dve godine i sad je master...do pre par godina jedva imala osnovnu školu!! Naravno ne zna ni uplatnicu da popuni a kamoli da je uplati,putovala je iz jednog mesta u drugo da bi uplatila pare jer nije znala da pare putuju i bez nje,nisu je naučili na faksu ...ja završavam njene poslove iako moj,državni,fakultet nema veze sa ekonomijoj ali sam naučio neke stvari. Naravno vlasnik ne zna za njenu nesposobnost i nestručnost i verovatno neće nikad saznati dokle god ima budala kao što sam ja! Takvih kao što je ona ima više nego ljudi koji su završili državni fakultet,nesposbni i bez ikakvog znanja,neće moći da naprave ništa dobro to sigurno! POsledice decenije štancovanja diploma će se osećati mnogo mnogo duže od deset godina.

Mislim

pre 9 godina

Megatrend jeste da je otvorio tu kutiju ali u raznim obraovnim tkz. isturenim odelenjima ima puno takvih kutijica. Međutim nije valjda spalo slovo samo na profesorku Turajlić koja je stalno prisutna u medijima. Ako je ona jedina kopetentna za ova pitanja a da drugih nema onda je ova zemlja stvarno u krizi posebno medju univerzitetskim kadrovima.

Kosta

pre 9 godina

Koliko ja znam (a znam), ekonomiju su nam poslednje 2 decenije, kreirali i vodili eksperti sa drzavnih fakulteta...koliko su bili strucni i uspesni, vidimo i sami!!!Da ne pominjem druge oblasti-pravosudje, zdravstvo, gradjevinu,masinstvo...Ne zna se gde su se postigli "grandiozniji" rezultati...

Zoran

pre 9 godina

(Ica, 14. jun 2014 23:56), da li znate koliko je prosvetara zavrsilo fakultete po Trsteniku, Kraljevu, Cacku i ko zna gde jos da bi ostali u sluzbi? Imali visu skolu, ali morao faks. Meni takav jedan rekao da je besan sto jedan profa u Trsteniku nece mito za matematiku. Prosto bezobrazno i necuveno. Mislim bezobrazno i necuveno sto covek nece mito.

Puno vam je skolstvo profesora koji zavrsavali po Mitorvicama i ko zna gde jos. Okanite se privatnih fakulteta, da vam su vam drzavni dobri i dovoljni privatni ne bi ni postojali. Nego i drzavni ne vrede dve pare.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(gastarbajter sa stažom, 14. jun 2014 20:06
----------
Kao prvo, ovo nije "srbistan" vec Srbija. Vidim da ste toliko uznapredovali da Vam je tesko da izgovorite cak i ime svoje bivse otadzbine?! Nisam bas mlad, mada, zahvaljujem na komplimentu. Proveo sam vise godina u inostranstvu u razlicitim zemljama, na razlicitim kontinentima. Za mene Srbija nije imala, niti ce imati alternative. Inace, mozete sebe da lazete do beskraja. Vi ste u toj vasoj drzavi samo strano telo, koje domacini tolerisu dok od njega imaju koristi. Niti mozete, niti cete bilo kada postati deo te sredine. To ce postati tek Vasi potomci, sto podrazumeva da ce prethodno morati da se odreknu Vas (ne javno, ne formalno ili deklarativno vec stvarno), da se odreknu svoga jezika, svojih imena, svoje kulture i svoje vere. Jedina titula koju cete uspeti da zaradite za vreme svoga rada u inostranstvu je "gastarbajter sa stazom", i nista vise. Jos nesto. Nisam rekao da "ne primaju pravoslavce" vec ne gledaju na njih sa simpatijama.

urus

pre 9 godina

Privatni fakulteti su bolji od drzavnih. Korupcije ima I na jednim I na drugim I tu nema nikakve razlike.Profesori su katastrofa I na jednim I na drugim, u najboljem slucaju polupismeni kvazi-intelektualci.

Ono sto privatne fakultete cini boljim I zasto se mnogo brze zavrsavaju su udzbenici. Udzbenici su dobri prevodi stranih udzbenika. Udzbenike na drzavnim fakultetima treba staviti na gomilu I spaliti a profesore koji su ih kao pisali treba pohapsiti.

misa

pre 9 godina

Kad budete shvatili da zivite u Srbiji gde je sve korumpirano onda Vas ovakve vesti nece iznenaditi.Mnogima ovakve vesti jedu mozak i dusu .Ovo zlo se toliko ukorenilo u drustvo da ga je prosto nemoguce iskoreniti.Na zalost po meni zlo je pobedilo i koje se vidi svuda oko nas.Teska nesreca .

RupaBezDna

pre 9 godina

Dovoljno govori to sto je sudija koja sudi aferu Indeks izabrana za predsednika Viseg suda u Smederevu.
(Janko, 14. jun 2014 18:29)

...a šta tek reći za sudiju Hadži-Omerovića koji je danas predsednik društva sudija a bio je sudija u slučaju "Terazijski tunel" sredinom devedesetih, gde je uporno oslobađao glavnog krivca, tatinog sina za strašnu saobraćajnu nesreću sa više poginulih i osakaćenih ljudi...

Stefan

pre 9 godina

To je to. U godini kada sam diplomirao i kada se lomim da li se usresrediti na ostanak ovde ili bežanje... Prvo izbori posle kojih ne vidim ni najmanju promenu, onda megatrend, tuča igrača na derbiju, S*inin doktorat...lista je beskonačna... Eto da zaboravim sve što mi je u sećanju od devedesetih pa do 2014. opet je mnogo, a tako će nam biti i sutra, tako i za 20 godina. Zbogom Srbijo!

Zoran

pre 9 godina

" Vi ste u toj vasoj drzavi samo strano telo, koje domacini tolerisu dok od njega imaju koristi. Niti mozete, niti cete bilo kada postati deo te sredine."

Iskusni gospodine, nisam ja mlad, ali mi je vrlo drago sto me u Americi tolerisu ma zbog cega, dok u Srbiji nikako da me tolerisu. kazu u Srbiji da sma neki tezak(ne po kilazi) tip. Pored toga ja tolerisem jednog Amera koji radi u mojoj privatnoj ordinaciji. Dete mi tolerisu mozda i previse u privatnoj skoli, jer je najbolje. Ono sto je interestno babe i dede u Srbiji pitaju da li to njihovo unuce zna uopste engleski kad ga cuju kako prica i cita, dok ovi u Americi pitaju da li uospte zna maternji.

Dragi moj gospodine, koje su to drzave gde ste vi proveli toliko vremena, ili menjajte sebe ili je trebalo da promenite drzave.

Misko

pre 9 godina

ovde bi zaista trebao da radi Sud casti! ajde da barem jednom isteramo stvari na cistac! ni po babu ni po stricevima... ako je moguce

Stanko

pre 9 godina

Šteta za mlade svršene studente je neizmerna. Njihove diplome nikada više neće vredeti, a hiljade njih imaće problema pri zahošljavnju i napredovanju u profesiji. Oni će da pate a ne oni koji su im to učinili.

Ica

pre 9 godina

U Timockoj krajini postoji dosta onih koji su preko politike dobili dobra radna mesta pa im je uslov bio samo da u 30 i neku godinu upisu megatrend u Zajecaru kako bi ucvrstili svoje radno mesto... Jos uvek verujem u bolje sutra i nadam se da ce ovi nazovi svrseni megatrendovci u buducnosti cekati malo na red za zaposljavanje! Ako se nastavi ovakvim tempom sa diplomama Megatrenda Srbija ce u narednih 10-ak godina postati najpismenija nacija na svetu!

.!

pre 9 godina

Ma pustite vi ta vasa naucna prepucavanja.
Mene interesuje ko se uneredio: Mica, ili onaj svedok sto mu je cuvao diplomski u UK?
Kakva drama se tamo odvija u redovima bg bulumente?

Grunf

pre 9 godina

Ova prašina koja se podigla oko Miće,Nebojše i Megatrenda je samo prikrivanje sopstevne golotinje.Na golotinji po potrebi mnoge političke partije dolaze na vlast ili opstaju na vlasti.Golotinja se dozira smišljeno i po potrebi.Zemlja u kojoj sve zavisi od politike(golotinje) pa i to da li će Vam deo ulice biti čist i opran,pokupljeno smeće opet zavisi da li neki politički "baja" stanuje u vašem komšiluku.Bilo da je privatni i li državni fakultet pa kakve veze ima.Valjda i jedan i drug imaju istu obavezu prema studentima.Na grobu anglikanskog biskupa u kriptama Vestminsterske opatije ispisane su ove reči:Dok sam bio mlad i beskrajno maštovit, sanjao sam o tome da promenim svet.Kada sam odrastao i postao mudriji,otkrio sam da se svet neće promeniti,pa sam donekle suzio svoj vidik i odlučio da promenim samo svoju zemlju.Ali,i to je,izgleda,bilo neizvodljivo.Kada sam ušao u godine duboke starosti,u poslednjem beznadežnom pokušaju,odlučio sam da promenim samo svoju porodicu,one koji su mi bili najbliži.Ali,gle,nisam uspeo da promenim bilo koga od njih.I sada,dok ležim na samrtnoj postelji,odjednom shvatam:Da sam samo sebe najpre izmenio,onda bih promenio i svoju porodicu.Njihova inspiracija i ohrabrenje pomogli bi mi da poboljšam svoju zemlju,a,ko zna,možda i čitav svet.Statistički gledano lepo je videti šta sve novac može.Koliko imamo doktora nauka?Istina je obično ružna,pa nema obožavatelje.Kada shvatimo da ulagnje u znanje daje najviše dividende onda nas glava neće boleti.

Zoran

pre 9 godina

"Hajde molim te reci koji je to drzavni fakultet pa da ga upisem!? Jos jedna diploma nije na odmet. Zavrsio sam ETF ali bih hteo i to cudo da vidim( seminarski i polozen ispit, 20 strana i polozen ispit). Iz prve ruke znam da je na nekom menadzmentu u NS rodjak imao pitanje na prijemnom koje je boje kosa Mardz Simpson? Takodje, drugar je radio seminarski nekom liku koji je na privatnom fakultetu u Kraljevu polagao isto tako neki menadzment ili ekonomiju. Celih 9 stranica i to je bilo dovoljno za prolaz.
(Bagzi, 14. jun 2014 22:43)

Preporucujem: http://fifa.pr.ac.rs/category/oglasna_tabla/master_radovi/

Одбрана магистарске тезе кандидата Јасне Трајић
Филозофски факултет у Косовској Митровици обавештава јавност да ће Јасна Трајић, дана 13.03.2014. године у 11,00 часова у просторијама Факултета бранити магистарску тезу под насловом: Скраћенице у енглеском и њихови еквиваленти у српском језику.

zoran

pre 9 godina

Cheda Jovanovic je prvi krenuo, zajedno sa Rakijom Ilicem, da polaze ispite uporedo sa politikom.
(mail, 14. jun 2014 21:21)

Ajd' za Ilića, al' odakle ti Čeda pade na pamet, očiju ti? Pa taj je spao da nema moć ni kod svoje supruge a tebi bode oči.

E stvarno ste smešni više. Ostav' te se Čede, Đilasa, Živkovića... Oni su trenutno marginalci taman kao Udruženje Planinara i Izviđača Srbije. Glavni su ovi što su glavni i tu će "mečka da se isteruje"! I to VELIKA!!! Od Predsednika države, preko Premijera-zaštitnika (koji štiti koga štiti i ZAŠTO ga štiti), Predsednika Parlamenta pa naniže.

Zoran

pre 9 godina

ispitati sve diplome kosovaca koji haraju po javnim preduzecima u bgd-u
(pera, 14. jun 2014 22:34)

A sta tu ima da se ispita? Pa od tih fakulteta nema nista gore. Niti jedan privatni nije toliko los. To je dno dna, to je infimum funkcije ln(x).

@bubi

pre 9 godina

@bubi
Nije ti jasno zašto se ovde dugo studira na tehničkim fakultetima, a na stranim naši ljudi prosečne inteligencije završe na vreme? Evo zašto. Ako ti nešto nije jasno, na zapadu odeš i pitaš profesora ili asistenta, a ovde ćete ili izmarširati napolje jer bednim crvom ne žele da se bave, ili će ćutati sve dok ne izađeš napolje, ili ti odgovor ne mogu dati jer ne znaju suštinu onoga što predaju. Moraš da znaš još nešto, a to je da na srpskim tehničkim fakultetima postoji veliki strah da student nešto slučajno ne nauči, jer taj automatski postaje opasan po ljude oko sebe, jer ovde caruje neznanje. Na zapadu imaš literaturu u pismenoj i elektronskoj formi, tako da imaš iz čega da učiš, a ovde literatura ne postoji za većinu predmeta. Doduše, da bi neko napisao tehničku knjigu mora biti žestok u struci, a takvi su na našim tehničkim fakultetima malobrojni. Ovde recimo ETF koji sam i sam studirao, možeš da završiš na vreme i sa visokim prosekom, ako napamet naučiš ono što oni predaju, bez razumevanja suštine. Kakva je korist od takvog inženjera? Nikakva! O materijalnoj strani neću da govorim, jer ja lično nisam imao finansijske mogućnosti da studiram, pa su se studije odužile i to dosta, ali i pored svih teškoća, struku sam žestoko naučio, zahvaljujući žestokom radu i učenju. Sada iz ovog ugla, mogu da ti kažem da i kada bih imao pare, nikada srpski ETF ne bih upisao, jer većina ispita nije ništa drugo do besomučno proračunavanje ničega, bubanje gluposti koje ne služe ničemu!

Saca

pre 9 godina

U Kragujevcu je nastradao samo inspektor policije, rekli mu, nisi smeo sam to da radis. Da je nekom rekao, nista se ne bi otkrilo. Samo toliko

Neko

pre 9 godina

Bila sam odlican ucenik, osnovna, srednja.... U momentu kada sam upisivala fakultet, popularni su bili privatni, koji sam upisala na kraju, jednostavno to je tada bila moja odluka... Trudila sam se, ucila i na njemu... Iz razloga sto su mi dosadile price o privatnim, cim sam se zaposlila upisala sam cetvrtu i petu na drzavnom. I pored posla, moj trud je bio isti sto se tice zalaganja, imam sta vise i bolji prosjek nego na privatnom. Onda sad razmisljam, pa sto ne upisa odmah drzavni jer bi ga po ovome sto sam vidjela zavrsila sigurno u roku, a ne bi slusala stalno price jedne te iste. Sta mi je cudno na drzavnom sto sam se uvjerila a stalno se optuzuju za to drzavni....za jedan rok se moze cetiri ispita poloziti... radila seminarski rad i na osnovu njega dobila ocjenu.... Studenti uce iz skripti od 20 strana, naravno ne sve ispite . ... unaprijed se dobijaju pitanja koja treba da se ucee.. Bas cudno... na drzavnom. Poenta je da napravite razliku izmedju dobrih i losih studenata, ali i fakulteta. A ove cinjenice ukazuju da su kriterijumi pali i da se skolstvo srozalo... CJELOKUPNO.

diplomac

pre 9 godina

Treba ponistiti sve diplome Megatrenda, Singidunuma i slicnih tzv. visokoobrazovanih ustanova ciji diplomci dolaze na isti nacin do posla kao i do fak.diploma, to se precutkuje a samo prica po uglovima. sve te licnosti sa estrade ali i mnoge druge koje imaju diplome ovakvih ustanova ne treba podrzati i kovati ih u zvezde vec javno osuditi ali sve aktere od pocetka i na svim nivoima. Brukaju i omalovazavaju diplome onih koji su ih posteno stekli na drzavnim fakultetima posebno pre BOLONJE KOJU TREBA UKINUTI!

Aca

pre 9 godina

(Aleksandar, 14. jun 2014 22:09), a sta cemo sa covekomm koji predaje 3 fakulteta, na dva puno radno vreme na trecem trecina?

http://www.tmf.bg.ac.rs/index.php?p1=5&p2=16&p3=1&p4=3&p5=0&lang=en http://www.ffuis.edu.ba/faculty/teacher/15/
http://www.tehnikum.edu.rs/kadrovi/

poplava

pre 9 godina

U Paracinu treba preispitati diplome svih megatrendovaca koji rade u drzavnim sluzbama a mnogi stekli su mnogi diplomu uz rad dok traje pauza za dorucak. Nadlezni organi, radite svoj posao! Zbog njih nema mesta za one koji su posteno stekli svoje diplome na drzavnim fakultetima i zavrsili ih u roku!

Marijana

pre 9 godina

Trebalo bi proveriti i doktorat dr potpredsednika Skupstine dr Vladimira Marinkovica..ista megatrend matrica.. cisto da se zna...to je onaj sto Sabicu nije dao rec.

Aleksandar

pre 9 godina

za (Da raščistimo, 14. jun 2014 20:16)

Šta ćemo sa pravnim fakultetom (državnim) u Kragujevcu? http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=08&dd=15&nav_id=742827

Ah da, on je državni, izvinite... tu nema šta da se proverava, je li tako?

Bagzi

pre 9 godina

Bila sam odlican ucenik, osnovna, srednja.... U momentu kada sam upisivala fakultet, popularni su bili privatni, koji sam upisala na kraju, jednostavno to je tada bila moja odluka... Trudila sam se, ucila i na njemu... Iz razloga sto su mi dosadile price o privatnim, cim sam se zaposlila upisala sam cetvrtu i petu na drzavnom. I pored posla, moj trud je bio isti sto se tice zalaganja, imam sta vise i bolji prosjek nego na privatnom. Sta mi je cudno na drzavnom sto sam se uvjerila a stalno se optuzuju za to drzavni....za jedan rok se moze cetiri ispita poloziti... radila seminarski rad i na osnovu njega dobila ocjenu.... Studenti uce iz skripti od 20 strana, naravno ne sve ispite . ... unaprijed se dobijaju pitanja koja treba da se ucee.. Bas cudno... na drzavnom. Poenta je da napravite razliku izmedju dobrih i losih studenata, ali i fakulteta. A ove cinjenice ukazuju da su kriterijumi pali i da se skolstvo srozalo... CJELOKUPNO.
(Neko, 14. jun 2014 22:03)
Hajde molim te reci koji je to drzavni fakultet pa da ga upisem!? Jos jedna diploma nije na odmet. Zavrsio sam ETF ali bih hteo i to cudo da vidim( seminarski i polozen ispit, 20 strana i polozen ispit). Iz prve ruke znam da je na nekom menadzmentu u NS rodjak imao pitanje na prijemnom koje je boje kosa Mardz Simpson? Takodje, drugar je radio seminarski nekom liku koji je na privatnom fakultetu u Kraljevu polagao isto tako neki menadzment ili ekonomiju. Celih 9 stranica i to je bilo dovoljno za prolaz.

Zoran

pre 9 godina

"A ove cinjenice ukazuju da su kriterijumi pali i da se skolstvo srozalo... CJELOKUPNO.
(Neko, 14. jun 2014 22:03)

Nije celokupno, samo drzavno, privatno ima isti kriterijum kao i uvek.

Strani slaboplacenik

pre 9 godina

Sta misle o svemu ovome akademici iz VANU i SANU? Cekaj! Sta uopste pise u Memorandumu SANU o zivotu u Srbiji u prvim decenijama 21. veka? Kako ce se ziveti u porazenoj i razvaljenoj Srbiji, ako izgubi sve ratove koje nije vodila? Da li ce uopste preziveti Srbija, koja nije umela da se bije ni na nebu ni na zemlji, koja ne uci i ne voli da radi. Kako ce izgledati obrazovanje u takvoj nikakvoj Srbiji? Da li je iko u ovoj zemlji, ko je trebao da razmislja o svemu tome, razmisljao dalje od svog nosa? Ocito - nije.

akademac

pre 9 godina

Ovo je genijalno: http://vimeo.com/98092650

Hiljade i hiljade procitanih stranica...
"Intelektualci" imaju slican nacin izrazavanja :)

Zoran

pre 9 godina

za (Da raščistimo, 14. jun 2014 20:16)

Šta ćemo sa pravnim fakultetom (državnim) u Kragujevcu? [link]

Ah da, on je državni, izvinite... tu nema šta da se proverava, je li tako?
(Aleksandar, 14. jun 2014 22:09)

Pratim komentare na Politici, Blicu, B92. To su tri sajta koja su poprilicno razlicita i za jednu istu vest cesto imaju dijametralno suprotne komentare, bar vecina.

Za ovu vest i vest gde se blate privatni fakulteti, svi su slozni kao po komandi. Kada se osudjuju banke, svis su slozni kao po komandi. Kada se blati kapitalizam, vrlo slicno. Da li shvatas da je sustina da ljudi nece kapitalizam, privatno, hoce socijalu i drzavno. Drzavnom ce da progledaju i gredu, a privatnom ni dlaku.

XY

pre 9 godina

Gospodin Jovanović je i "vitez cveta ljiljana" - ili "knight of fleur de lys" ( http://www.megatrend-edu.net/prof.php?bs=mica_jovanovic ) - što bi trebalo da bude, a nije, zvanično britansko odličje. Da li će gospodin Jovanović biti krivično procesuiran zbog štete koju je naneo obrazovnom sistemu Srbije?

Ruzica arhitektica

pre 9 godina

I posle toliko godina, sve se vrti oko menadžerskih, novinarskih, ekonomskih i pravnih fakulteta. To znaci da sve takve privatne treba poukidati, ukljucujuci i drzavne gde je bilo muljanja. Sto bre nema privatnih elektrotehnika, arhitektura, matematika. Nema ni psihologije, filozofije, jezika, knjizevnosti. Nema ih jer tamo bato moras debelo da zalegnes i ucis, a ne presipas iz supljeg u prazno knjigu od 300 strana.
I treba ukinuti da mogu masteri i doktorati sa jednog na drugi faks. Ovako se peru krsevi od fakulteta jer svi nagrnu na FPN i FON, a sa drzavnih svi oni koji nisu ni imali prosek.
Ako ces da se bavis naukom, onda master sa 25, pa gulis na faksu deset godina za bednu lovu da bi postao doktor. A ne da to postaju ovi sto potplacuju za mr i dr da bi lecili komplekse.

Kriger

pre 9 godina

Megatrend je ustanova koja postoji vise od 10 godina,i svi znamo o kakvom se univerzitetu radi.Kvazi doktora nauka ima i na ostalim univerzitetima,ni to nije problem.Ovde je problem sistem obrazovanja gde nam se osnovno i srednje obrazovanje decenijama unazad urusava.To se mora resiti,jer kad sistem obrazovanja (pocevsi od osnovnog)dovedete u red,necete imati vise doktora nauka nego sto imate studenata na fakultetima.

slavica

pre 9 godina

Idite na Medicinski fakultet i pitajte dekana, zasto zataskava neke profesorke koje su prepisivale tudje radove za neke nacelnike po bolnicama. Zato pacijenti umiru,
Dekan cuti. Vi na B92 pozovite ga na intervju, us*ace se.

anja

pre 9 godina

Kasno ste se setili...Ili ipak nikada nije kasno? Armije onih koji su platili po koji ispit ili samo diplomu su sada na najboljim mestima.Na faxu sam prisustvovala situaciji u kojoj se kolega hvali koliko je platio ispit ,a mi ostali po dve godine na istom ostali,mi se pretvorili u vecite studente a on uziva u zivotu,i posao je dobio posteno sigurna sam ipak takav potencijal!Sto je najgore novac nije jedini vid korupcije na fakultetima,o tim gadostima ne mogu ni da razmisljam...

mirko

pre 9 godina

O Megatrendu mislim sve loše, ali i ovakav loš je među boljima među privatnim fakultetima. Posebna sramota su ovi iz Sremskih Karlovaca, ovaj iz Zaječara, i svi iz Južne Srbije, a FAM je najveća bruka srpskog obrazovanja.

KIKI

pre 9 godina

Pitamo se zasto nam pacijenti umiru, zasto tuzilastvo ne radi kako treba, zasto nam deca umiru? To je nasa stvarnost posto je 70% kupljenih diploma sada su se pojavili megatrendovci, lekari koji cekaju 1000 eura da bu zeni operisali suzne kanale, koja ceka vec tri godine ne vidi da ide ulicom od suzenja ociju, to je nasa realnost ne znam da li ce neko u ovoj jadnoj i ovom napacenom narodu pomoci. Izgleda nema nam pomoci. U Srbiji je svaka druga izgovorena rec laz.

N

pre 9 godina

(realnost, 14. jun 2014 20:42)
Potpuno si upravu, nije argument reci poznajem ljude koji kupuju ispite na drzavnom fakultetu, ali je eto argument reci kako mi s privatnih fakulteta radimo u javnom sektoru. Posto je to tako, evo ja sutra idem da se tamo zaposlim, posto to sto vi pricate mora da je argumentovana istina.

Milan

pre 9 godina

Od 5.oktobra do danas mnogo toga se promenilo na Univerzitetima ali i celokupnom skolstvu! Bivsi setaci koji su navikli da ne uce nego da polazu ispite tako sto su dokazivali da su lupali u serpe nisu ni mogli drugacije da vode drzavu nego da naprave sistem u kome je vladala korupcija i politicki protekcionizam. Jos jedno veliko smece koje se nagomilalo u proteklih 15 godina treba da se ocisti a ocigledno da ce to uraditi oni koji imaju snage da priznaju da problem postoji...a cija ce sve lazna zuta diploma isplivati na videlo tek ima da se vidi...

M.V.

pre 9 godina

Kvalitet kadrova treba da se dokaže na radnom tržištu, sa kojeg god da je fakulteta. Problem je "državno radno tržište", gdje se uglavnom ne mora dokazivati, a posao se dobija preko veze, bez obzira sa kojeg si fakulteta. Privatni i državni fakulteti imaju ozbiljne manjkavosti i na jednima i drugima ima mnogo muljanja i polaganja ispita na sve moguće nelegalne načine. Mi imamo takođe problem druge vrste, a to je da više ne živimo u socijalizmu, već u kapitalizmu najgoreg oblika, u kojem se skoro svaki čovjek treba dokazati u privatnom sektoru i u njemu zarađivati svoju platu, od čega smo mi daleko svjetlosnim godinama. Najveći broj ljudi sa fakultetskom diplomom smatra da su završetkom fakulteta stekli ogromne zasluge u društvu i da time zaslužuju da dobiju posao pretežno u državnoj službi. To je nasleđe komunizma koje ne može da funkcioniše u uređenom kapitalizmu, barem ne u ovoj mjeri u kojoj se među Srbima praktikuje.

boris

pre 9 godina

(Marinac, 14. jun 2014 20:45), moze, samo, kako mislite to da izvedemo!?
meni ovde ne objavljuju 80% komentare, posebno kada nekom odgovorim.
evo, npr., objasnite mi kako je vas prof Labus izvrsio sukcesiju SFRJ, i koliko je Srbija takvim idiotskim cinom izgubila, a njegova cerka dobila.
Privatni fakulteti svuda u svetu, a posebno u Evropi, sluze za stancovanje diploma. Jel ce da stipendira 50 vrlo vrlo nadarenih ljudi iz raznih drzava, i verovatnoca da neko od njih dobije Nobelovu nagradu je izvesna. Isto tako ce skolovati i 3 000 bogatih sinova i kceri koji ce pored svoje, platiti i stipendiju za tih 50 genijalaca. ali, ali... svi ce dobiti diplome Jel-a. i sad, koliki je kvalitet?
Drz fakulteti nemaju taj problem. U ch, privatna skols je na niskim granama. Mislim da je neophodno unaprediti procedure za dobijanje akreditacije. Tesko ce biti sve ovo ispraviti bez velikih lomova

Darko

pre 9 godina

Sretnu se dva bivša ministra, pa će prvi onom drugom:
- Jeli, dokle si ti dogurao?
- Do magistra. A ti?
- Ja do doktora!
- Eee, vidiš i ja sam imao tu želju, ali znaš kako, kupi jedna kola, kupi druga kola, pa sagradi kuću, pa još dva stana i danas-sutra, nikako nisam mogao sve da postignem.

Marinac

pre 9 godina

Realno ovde ima previse kompleksasa sa drzavnih fakulteta. Svaka cast onima koji nisu ograniceni i imaju sirinu. Evo ja licno hocu da odmerim znanje iz ogromnog broja oblasti, prakticno i teorijski sa vecinom diplomiranih kompleksasa. (DiF, Sociologija, Psihologija, Geografija, Biologija)
Birajte oblast.
A ja sam ekonomista.

Ћирилица

pre 9 godina

Последње што бих волео је да морам да напутим свој град Београд и моју земљу Србију, моју породицу и моје људе... Али бојим се да ћу морати, јер овде се само цене лажи, преваре и ... Ово је размишљање једног момка од 19 година који треба да упише факултет и доброг спортисте, којем другови један по један одлазе из наше лепе земље!

JA IMALA PETLJU DA NAPISEM, VI OBJAVITE

pre 9 godina

Po ko zna koji put pisem na ovu temu, valjda ce jednog dana neko imati petlju da se bavi onim o cemu ja "trubim godinama". Kada se NEKO usudi da dirne u "ledeni breg" zvani STICANJE ZVANJA, DIPLOMA "MILUTIN MILANKOVIC", kojima nepismene medicinske sestre sa DEBELOM POLEDJINOM preko noci postaju glavne sestre odelenja, klinika, univerzuma,...pa se te diplome DOGRADE (da ne kazem "operu") narednim zvanjem MAGISTRA na drzavnom medicinskom fakultetu u ulici Doktora Subotica, pa tako u ne-do-gle-d...! Pa kad taj "bregonja" propeva o tome ko stoji iza koga u Srpskom zdravstvu, i sto su beli mantili postali braonkasti, pa se postavi cuveno pitanje "Kako do diplome...lako!", pa ko vlada zdravstvom,..pa,pa,pa....e pa onda TOM COVEKU KAPU DA SKINEM, I TU VLAST DA POSTUJEM ZBOG "DIRANJA GDE SE NE DIRA"... a ne ovu sarenadu-limunadu.

N

pre 9 godina

(realnost, 14. jun 2014 19:57) Da li si nekada isao na neki privatni fakultet i pricao sa tim ljudima? Gde su ti podaci koji govore o tome da su to samo mamini i tatini sinovi koji rade isljucivo u javnom sektoru? Ja sam prva da se to istrazi jer sam zavrsila privatni fakultet i nikad nisam radila u javnom sektoru. Dok sam studirala upoznala sam devojku koja je zavrsila Visu poslovnu u Beogradu i radila u jednoj firmi i kao sekretarica, i kao racunovodja i kao uvoznik materijala i na kraju je dosla na Megatrend da bi zavrsila trecu i cetvrtu godinu. Pre nego sto pocnete da iznosite ovde gomilu gluposti, prvo dajte cinjenice koliko procentualno ljudi s privatnih fakulteta ima posao u drzavnoj upravi. Ja verujem da 95 odsto diplomaca privatnih fakulteta ne radi u javnom sektoru. Koliko je maminih i tatinih sinova, a koliko njih ustvari to skolovanje placa iz svog dzepa (kao na primer sto sam ja). Konstantno se pljuej po privatnim fakultetima a 99 odsto tih ljudi nikad nije otislo ni na jedan privatni, nikad ni je otislo i videlo kakvih profesora i studenata tamo ima da bi o njima pricali. I na kraju ispit na Visoj poslovnoj u Beogradu je pre nekoliko godina kostao 200 evra i to svaki sto sam i saznala od jedne moje prijateljice ciji je drug tako studirao, i placao svaki ali bas svaki ispit, dok je moja drugarica iz srednje skapavala na njemu jer nije imala para da ga placa. I na kraju licno poznajem devojku koja mi je priznala da je pola ispita na Ekonomskom u BG prepisala.

mile

pre 9 godina

I u Osnovnoj skoli u Ivanjici postoji nekakav fakultet. Imaju direktora, sekretara i ostale sluzbenike, samo niko nikad nije video nikakvo predavanje ni studenta. Sta se tu radi nikom nije jasno.

gastarbajter sa stažom

pre 9 godina

Prema tome sa znanjem koje ne mogu da iskoriste poslodavci u tim "normalnim zemljama", mozete samo da "pasete travu" ili, da se zaposlite kao "prosta radna snaga" sto se dosta dobro placa.
(Mladen Mladenovic, 14. jun 2014 19:41

vidis, to se dešava u pravo u srbistanu...
ljudi koji pošteno steknu znanje a nemaju rodbinsko-partijsku vezu ili kovertu mogu samo da kose travu (neretko onima sa vezama koji su uz kupljenu diplomu upali na neku funkciju), samo za razligu od "normalnih" zemalja u srbiji od toga čovek jedva da moze da se prehrani...

a sto se tiče toga da se tamo znanje "ne ceni", "za pravoslavce nema mesta", i slične gluposti,
to mozes da pričaš svojim kolegama na kuriru i informeru, ovde samo ispadas smešan poput nekog iskompleksiranog klinca (sto verovatno i jesi)

Gradu i selu

pre 9 godina

Trebalo je da prođe pet dana pa da se neko seti i objavi šta o svemu ovome kažu ozbiljni ljudi sa samih fakulteta. I da ta javnost ustane protiv harange na sve studente ("Svim megatrendovcima poništiti diplome i najuriti ih iz državne službe" - to se pisalo!). Devet puta pokušao sam da objavim komentar gde sam molio da se ne primenjuje cenzura na nas koji smo upozoravali da ovo dobija prizvuke političke i masovne harange (masa je uvek za to da visi Pedro) i da se kaže i neka o državnim. Kako je moguće da u propaloj državi njeni univerziteti daju idealne diplomce? I kako je moguće da polupismeni pišu? I molio sam da se ima na umu kako nisu svi studenti Megatrenda meta za napad. "Nema ovde nevinih" - tako je Karađoz govorio svima u Prokletoj avliji ("Ako ništa drugo, majka ti je rđavo pomislila dok te je nosila..."), nije bilo šansi da se ovo moje objavi. Svaki krivac da odgovara, ali kolektivne i paušalne krivice nema i ne sme da je bude. Primetio sam da su državni brutalno branjeni, do poslednjeg daha, i onda sam odustao da pišem, dok nisam pročitao ozbiljne ljude. Poznajem devojku koja piše diplomski na Megatrendu, u grču je i uplašena, a odličan je čovek i vredna studentkinja. Kave veze ima ova devojka sa rektorom? Nikad ga nije videla, kao što ni ja svog sa BU video nisam. Zaprepastio sam se kad je humanista premijer onako mlako poručio uzavrelom gradu i svetu (Urbi et Orbi) da se diplome ne mogu poništavati. Hvala na pažnji, a sad minusirajte, marim ja.

nišlijka

pre 9 godina

@n, odlično zapažanje, nisu kupljene diplome jedine problematične, tu si one koje su roditelji obezbedili dečici kao i posao u javnom sektoru i javnim preduzećima. Ne verujem da je kragujevački Pravni izuzetak, zbog toga i ne čudi što imamo hrpu predmeta pred Međunarodnim sudom pravde. Juče čitam larma niški političar da je neopravdano progonjen i da su gradski javni pravobranilac i profa mašinskog veštačili da gradski budžet nije oštećen pa će tražiti zaštitu ambasadora. Procenu štete nanete budžetu može i mora da veštači veštak ekonomista čija je specijalnost budžet, a on kao vrhunski pravnik, kao i tužilac bi morali to da znaju. Na žalost, nekompetentnost koja caruje u pravosuđu govori dovoljno. Zbog toga je lakše targetovati jednog i zaboraviti da afera index tone u zaborav i klizi ka zastarevanju.

Da raščistimo

pre 9 godina

Molim da niko ne poredi državni i privatni fakultet jer je to prva velika besmislica. Kupovine diploma ima svuda pa i na državnim fakultetima, samo dragi moji trebate imati na umu da državni fakultet je završilo 3% populacije, a da je ukupno visoko obrazovanih ljudi (pošto računaju Megatrend i ostale Singi fakultete) 6%. Ja sam završio 2 državna fakulteta i krvavo satima, nedeljama, mesecima spremao ispita od 500 strana pa naviše. Svi studenti državnih fakulteta znaju o čemu pričam. U vreme kada sam ja upisao fakultet, tada su Megatrend i Singidunum upisivali oni koji su jedva srednju školu završili i oni koji su imali para. Znam milion takvih primera i meni ne može niko da priča o znanju koje se stiče na Megatrendu na kome je u jednom trenutku predavala Natašs Bekvalac, samo se pitam šta? Možda opštenarodnu ribologiju. Sramota je porediti državne i privatne fakultete, jer Megatrend nije Harvard pa da se o njemu priča. Diplome ovog fakulteta i svih privatnih bih poništio jer se ne govori bez razloga platiš i završiš. Znam ogroman broj ljudi koji je završio Megatrend i Singidunum, a da su jedva 4 razreda srednje završili. Učenici sličnog ranga koji su se upisali iz moje generacije na državne fakultete nisu stigli dalje od druge godine. Na kraju krajeva i predsednik Srbije je tobože učio pod stare dane, samo ne zna gde...

Doktov Navuka

pre 9 godina

kuku..ispade na kraju da su otjerali jedinog DOKTOVA u Hag da bi sami mogli biti DOKTOVI.
Ali svi su oni lazni DOKTOVI…. bogami ispasce jos nakraju da je DOKTOV u stvavi jedini bio pvavi DOKTOV

bubi

pre 9 godina

Ajde ljudi kako tumacite da vecina studenata na drzavnim fakultetima, pre svega mislim na tehnicku struku, jedva zavrsi studije za duplo godina? U cemu je kvaka? Tezak fakultet? Glupa deca? Kako u drugim drzavama lepo i normalno na vreme mladi zavrse i te teske fakultete? Ne samo njihovi mladi vec i nasi! Ne zelim da navodim primere, ima ih previse, glava me zaboli dok pomislim na sve...

realnost

pre 9 godina

(N, 14. jun 2014 20:16)

Mislim da ti je forum b92 lose mesto da prodajes tu maglu jer ovde ljudi uglavnom nisu lobotomirani kao negde drugde pa da nasednu na proizvoljno lupetanje nekih procenata!

"95% sa privatnih ne rade u javnom sektoru" - gluplji argument nisam cuo (sto bi rekao vucic), pa privatni fakulteti su ovde i otvoreni da bi se partijska i rodbinska deca ogrebala za diplome po "skracenom postupku" i naravno bez ucenja.
Kako to da propali studenti sa bu prelaze na privatne i tamo instant zavrsavaju (da ne pominjem one koji su jedva zavrsili srednju a privatni u roku)

Vi sa privatnih malo podsecate na micu jovanovica koji je i pored toga sto je dokazano da je prevarant, laze i obmanjuje u velikim kolicinama ne bili sebe nekako izvukao,
Na vasu zalost to vam ne polazi za rukom jer ovde svako ima nekog u okruzenju ko je "studirao" na privatnom tako da svi vrlo dobro znamo kako se tamo (ne)radi i koja je to sprdnja od "obrazovanja"...

A tek ove price "ja znam nekog...", "od moje drugarice komsinica...", tek objasnjavaju na kom ste nivou vi sa privatnih, pa evo mogu i ja da kazem da znam coveka koji je preskocio mesec, jel to moze biti argument u nekoj raspravi?

@leksandar

pre 9 godina

Leposavic... leglo laznih i diplomiranih strucnjaka. Molio bih da mi neko objasni kako neko moze da diplomira na nekim visoko strukovnim smerovima, pravcima ili ti sta vec i to iz radnog odnosa, a da pri tome ne odsustvuje sa posla ni jedan dan, ne prisustvuje vezbama, ne ucestvuje na seminarima i samo se pojavi sa "DIPLOMOM". Ne bih da duzim, ali cujem da postoji i Blace, Lapovo, Zajecar i Uzice... ljudi neka nam je Bog u pomoci !!!

zika zivac

pre 9 godina

neka neko malo proceslja medicinski fakultet u beogradu. tu nekoliko porodica vlada i drzi sve konce u rukama. polaze se i dobijaju naucna zvanja po sistemu ja tebi ti meni,a nesrecni studenti koji regularno studiraju mogu samo da gledaju u ledja deci profesora sa prosekom preko 9 kojima se sva vrata otvaraju.

Misko

pre 9 godina

Strasno je koliko je nivo obrazovanja u Srbiji opao i koliko su ljudi kao sto je prof. Turajlic postali palanacki autoriteti. O cemu ovo dvoje profesora zapravo prica nego o opstim i dobro poznatim mestima? Sta oni nude u ovoj vesti - zar ne bi i svako drugi samo konstatovao da je ovo sa Megatrendom samo kulminacija propasti - sta je tu novo?

Medjutim, kao sto je par ljudi ovde vec komentarisalo, ti isti profesori su upravo kreirali takvu propast. Pitanje za prof. Turajlic je sta je ona uradila da unapredi obrazovanje, uzevsi to da od kako se ukljucila u reformu skolstva, nas obrazovni sistem je najverovatnije najgori u celoj civilizovanoj Evropi. Da pojednostavim, Elektrotehnicki fakultet kada je ona pocinjala karijeru je bio svetski prepoznat i priznat fakultet. Danas, kada ona zavrsava karijeru, meni je tesko da ubedim svoje direktore u Americi da dovedemo nekog sa ETF-a bar na praksu. Od prestiznog fakulteta do nevidljivog. Svaka vam cast cenjeni profesori!

Legionar

pre 9 godina

(N, 14. jun 2014 20:16)
Evo ja cu da kazem umesto gospodina.Upisao sam Megatrend 2005 godine,bez ijednog dokumenta,"prijemni ispit" polozio tako sto mi unapred data resenja.Napustio sam Megatrend jer mi se sve to zgadilo,a 95% upisnika su neki tzv menadzeri,koji su dobili,a potrebno obrazovanje za to nemaju (pitam se kako su prosli konkurs).Ponudjena mi je diploma odmah,po ceni od 2500€, a master (prosle godine) za 5000€.

Unity3D

pre 9 godina

Ne daj bože da branim Megatrend, ali bih samo da konstatujem - danas su na vlasti u Srbiji oni koji su stasavali u vremenu kada MT-ova nije bilo. MT je posledica, a uzrok je ono što treba da se leči.

cq,cq

pre 9 godina

joj,kolika je to gomila prevaranata , pa nema nikave šanse da se to raščisti,taj ološ je u svim porama društva, rak koji je zahvatio čitav organizam a ponajviše glavu, puna ih je i sva državna uprava,počevši od preCednika, kao i sva javna preduzeća, bolje kazati javne kuće,jer su omiljena mesta švalerki rukovodioca sa svih nivoa...pa da li vi mislite da je džabe što nas je svake godine manje 50.000...

Ica

pre 9 godina

Nadam se da istraga tu nece stati posto se u nasoj drzavi mamini i tatini sinovi zaposljavaju u javnom sektoru preko veze a u medjuvremenu zavrsavaju megatrend, poslovne i kaubojske skole i ucvrscuju svoju poziciju na radnom mestu... Megatrend zavrssvaju samo oni koji ga upisu!!!

Rasejani

pre 9 godina

"ja ne diram tebe, ti ne diraš mene" - Nije to samo pravilo za univerzitete. Na tom principu funkcioniše čitavo naše društvo. Svi se nečeg boje!

Homo politicus

pre 9 godina

Mislim da ce Mica "skinuti" mindjusu ministru Verbicu. Sta ce biti kada ovaj donese dokaze iz Londona!? Ko ce da odgovara? Ovo je sve ispolitizovano i postaje malo degutantno, ali su zato tu "siroke narodne mase" da se uveseljavaju.

Homo politicus

pre 9 godina

Mica J. je prvo diplomirao na Fakultetu politickih nauka u Beogradu na kojem je kasnije magistrirao a zatim prvi doktorat u Londonu i drugi doktorat u Kranju.

Homo politicus

pre 9 godina

Svima akademski obrazovanim i onima koji to nisu u interesu je da se kvalitet, nacin dobijanja diploma i priznanja podigne na visi nivo. Ali ja ovde vidim samo jedno obicno politizovanje situacije.

lidija popovic

pre 9 godina

Cudno je da g-din Mica Jovanovic preti tuzbama i tvrdi da je sve ovo oko njegovog doktorata politicki motivisano. Ministar Vebic a i mladi naucnici koji su posumnjai da g-din Jovanovic poseduje doktorat sa London School of Economic su ga ljubazno zamolili da da dokaz da poseduje doktorat posto ono sto je on pokazao na veb stranici zapravo nije bio nikakav dokaz. Cudno je da je g-din Jovanovic morao da ode u London da trazi svoj doktorat. Svi koji odbrane doktorsku disertaciju imaju svoj primerak. Zaista je neobicno da biblioteka Megatrend Univerziteta nema primerak doktorata na kome je g-din rektor gradio svoju karijeru. A ako je nasao svoj doktorat samo treba da ga da i zatrazi od London School of Economics da ga prebace na elekronski format i sve bi bilo reseno. Nema nikakve potrebe da dovodi bilo koga da svedoci niti bilo kome da preti.

Vladimir

pre 9 godina

@Petar
Pa dobro Petre, znam da zelite da to i budete. Ali ste i dalje Srbijanka. Mi na fizici nismo nikad cast vasih predavanja ali jedno je sigurno: evidentno se razumete bolje u automatiku i talk-show nastupanja nego u univerzitetsko-obrazovnu administraciju i politiku!

Ја

pre 9 godina

Ja znam 2 ponavljaca (ponavljali su 1. razred srednje tehnicke skole), koji sad sede u foteljama. Zavrsili privatni fax. Politicki aktivni, naravno. Jedan u javnom preduzecu, drugi u opstini. Zbog takvih mi, posteni diplomci drzavnih fakulteta, ne mozemo da se zaposlimo. Hajde da prijavimo sve za koje znamo da su dosli nezasluzeno do radnog mesta. ALI KOME?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(@Lajavi, 14. jun 2014 18:57)
---------
Bravo gospodine. Pogodili ste sustinu. Jedino se ne bih slozio sa Vama oko one Vase zadnje recenice odnosno, da se u inostranstvu ceni znanje. To je najveca iluzija u koju veruju oni koji nisu bili na "vatrenom krstenju" odnosno, koji nisu okusili "gastarbajterski" zivot. Sa mali izuzetcima, postajete samo jedan broj, samo jedna ekonomska zivotinja od koje treba sto vise izvuci a sto manje dati.U tim "normalnim" zemljama cene to koliko mozete da zaraditr za poslodavca. Njih ne zanima da li ste gladni0, da li su vam oci plave ili koja vam je nacionalnost. Jedino imaju averziju prema muslimanima i pravoslavcima, ako im se tako predstavite. Prema tome sa znanjem koje ne mogu da iskoriste poslodavci u tim "normalnim zemljama", mozete samo da "pasete travu" ili, da se zaposlite kao "prosta radna snaga" sto se dosta dobro placa.

DOKTOR DOOLITTLE IZ SRBIJE

pre 9 godina

Mico je cvecka u odnosu na ostale private "Evropske", Union, Singi fakultete...gde imate citavU porodicU "doktora" a profesorke vise lice na sponzoruse nego na doktore nauka ! molim vas !!

kg

pre 9 godina

bataveljic još predaje na pravnom
a bio je uključen u aferu indeks. ćerku je zaposlio preko veze u sudu rešenje na 3god opa batooooo

aleksandar

pre 9 godina

ma kakva bre pandorina kutija, to je bre klasican svinjac koji je ostao otvoren. i potpuno je u pravu prof. Turajlic kad kaze da vazi sistem ja tebe ne diram ti mene ne diras. Kada sam se bunio na fakultetu gde radim protiv principa izbora jednog nastavnika mnogi su me gledali u cudu, a jedan me je kolega pitao da li sam ja zainteresovan za to mesto i te predmete, pa kad je shvatio da nisam uredno me je pitao pa stoo se onda bunim. Nije shvatao da srozavanje sopstvenog fakulteta gde je on/ja skrkao godine i godine rada ne zelim da dopustim. tako da kad se bude malo bolje pogledalo ko je sve i kako priman i na drzavnim fakultetima, ko je sve i kako doktorirao, koliko rodjaka, prijatelja, familije i sl., kako ide svakodnevni zivot a kakvi su stvarni rezultati, onda ce valjda biti jasno kako smece kao sto je mega i slicni trendovi uopste postoje

realnost

pre 9 godina

(n, 14. jun 2014 19:40)

tvojom relativizacijom "znacaja" privatnih (pseudo)fakulteta za sve ovo dosta govori o meti tvog komentara...

kg, pristinski, visa poslovna se nigde ne uzimaju za ozbiljno a sto se tice ostalih, udeo ljudi kojima je dostupno da kupe neki ispit (na bu recimo) se meri promilima!

sto se tice privatnih, tamo je dovoljno da platis skolarinu i sestice su ti zagarantovane (na mnogima ne moras ni da se pojavljujes na ispitima nego ti na kraju upisu ocene i udare pecat),
ovo na primer na bu ne moze niko!
ja sam morao da ucim dan-noc da bih stekao znanje dovoljno da polozim ispit,
dok se bratija na privatnim zeza i malo prelista uvece (i to ne svugde) i eto za 4god (a nekad i manje) "diplome" a manje se ucilo nego u srednjoj!

vi sto banalizacijom izjednacujete neizjednacivo znajte da to moze da prodje upravo kod ovih sto glasaju za sns,
svi znaju da je cela svrha postojanja privatnih (pseudo)fakulteta u srbiji upravo stancovanje instant "diploma" za mamine i tatine sinove i partijske drugare koje ceka posao u janvnom sektoru...
za razliku od toga, na bu manje od 5% ljudi moze diplomu da dobije bez ucenja...

Goran

pre 9 godina

U Hidroelektrani drugoj po velicini u Srbiji za rukovodioca Sluzbe za Javne nabavke postavljena je osoba koja cak nema ni Megatrend nego neku dopisnu skolu. Niti je isla niti zavrsavala, niti toj osobi vazi diploma...Provereno 100%. Vrlo atraktivno za novinare to je tek ultra pandorina kutija i skandal.

Sixto, Novi Sad

pre 9 godina

Zena proferoska univerziteta sa tri rada na SCI listi iz davnih 1996, 1998 i nesto malo svezije, samo osam godinica, 2006. godine.

http://scindeks.ceon.rs/SearchResults.aspx?query=ARTAU%26and%26Turajli%25c4%2587%2bSrbijanka&page=0&sort=1&stype=0

Mislim da sam oštećen

pre 9 godina

Ево сјајне прилике да ја нешто питам јавно: Да ли је у реду да државни факултети студентима који остваре просек нешто мањи од 8 (мој је био 7.74) на основним (четворогодишњим) студијама, ипак дозвољавају упис мастера (de facto пете године студија), уз услов да претходно положе квалификациони испит којим доказују да имају довољно неопходног предзнања за похађање мастера, узму им новац за школарину, испите, пријаву оцену и одбрану завршног рада на мастеру (који није мали), а после одбране, без обзира на висину просека оцена оствареног на мастер студијама (ја сам ту имао просек 9.43) поново гледају висину просека са ОСНОВНИХ студија и кажу "Жао нам је. Ви немате право уписа докторских студија, без обзира на то колико висок вам био просек оцена на мастеру, јер сте на ОСНОВНИМ студијама имали просек мањи од 8"? Ја имам осећај као да су ме изварали шибицари. Не спорим да сам крив што сам у току основних студија покварио просек својих оцена (било је много изазова који су нас између 1994. и 1999. године вукли да напуштамо студије и боримо се за егзистенцију или доказивање на другим пољима осим школског. Али људи са годинама себе преиспитују и сазревају. Ја сам као апсолвент напустио факултет на годину дана, одслужио 12 месеци војног рока и вратио се препорођен. Никада после тога више нисам добио оцену нижу од 8). Након стицања прве дипломе, у току мастера и после њега објавио сам десетак озбиљних радова од којих се неки користе у настави Војне академије, а једна моја књига објављена је од стране ОЕБС као приручник за посланике у Народној скупштини Републике Србије о врло важном делу система националне безбедности (систему одбране наше земље) и на њеној промоцији у Дому Народне скупштине говорили су тадашња државна секретарка МО (данас шефица преговарачког тима са ЕУ) и генерал ВС, у то време високо позициониран у Генералштабу, а сада шеф наше Војне канцеларије у Бриселу. Али ништа од тога ми се не броји, јер ме просек са ОСНОВНИХ студија дисквалификује. Дискретно ми шапућу на уво "Узми кредит и упиши докторске студије на било ком приватном универзитету. Важно је само да је акредитован. То ће ти бити довољно за напредак у каријери, јер си у свему осталом већ доказан и систем те познаје". Е па нећу! Не дам да ме ико прави овцом за шишање. Хоћу да се борим против неправде и лажи. Ако сам недовољно квалитетан, није ми требало дозволити да уопште упишем мастер. Треба ми и њега оспорити у потпуности. А не овако да се (тамо где то надређенима на мом радном месту и управи факултета на ком сам завршио мастер студије одговара) хвале мојим радом, држе га у студентским библиотекама као обавезно штиво и приказују као производ знања система у ком радим или факултета на ком сам завршио мастер, а истовремено мене као појединца и на стотине мени сличних остављају невидљивима, без могућности даљег усавршавања и личног напредовања и уз једину допуштену нам опцију да још 30 година (до пензије) трунемо као невидљиви шрафови, на чијим анализама, закључцима и препорукама ће шефови добијати још више чинове и унапређења, јер ће моћи неограничено и некажњено да их лажно приказују као своје резултате, а да ми као стварни творци од тога немамо никакву корист и вечито останемо "црнци" који раде за туђу славу.

n

pre 9 godina

Ovo je rak rana srpskog drustva, daj boze da krene ciscenje od Megatrenda preko Singidunuma pa sve do koje kakvih isturenih odeljenja!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ivan, 14. jun 2014 18:19)
Znaci rak rana naseg drustva nisu kupljene diplome na Pravnom fakulteta u Kraguevcu ili na Visoj poslovnoj u Beogradu koji nisu isturena odeljenja, ali su eto rak rana privatni fakulteti. Mislim da niste dobro razumeli tekst jer u njemu je upravo receno to da se 3000 akademaca diglo zbog Megatrenda, ali ne i zbog losih drzavnih fakulteta gde se masovono kupuju diplome. Tih 3000 ljudi nigde nije bilo kad se otkrila afera na Pravnom u Kragujevcu. Sa takvim kupljenim diplomama onda se izigrava ludilo, a ne bi me cudilo da takvih ima i medju tim potpisanim akademcima. Ljudi ovde moraju da shvate da diploma nista bez znanja ne znaci, zato pustite ljude sa drzavnih i privatnih da svojim znanjem na trzisuta rada pokazu sta znaju i umeju. U Vladi treba da sede najpametniji, a to sigurno nije Slina, ne zbog njegovog glupog doktorata, vec zbog njegovog loseg znanja uopste. Gde su srpski akademci da se dignu zbog loseg skolstva uopste, vec iskljucivo su se digli zbog privatnih fakulteta. Zasto, pitam se? Mozda zato sto su i sami svesni da ni njihove diplome s drzavnih fakulteta ne vrede mnogo, ali napadima na privatne fakultete sebi su pokusali da dignu ugled i zato je otvoreno pitanje Megatrenda otvaranje pandorine kutije.

Dar

pre 9 godina

@ Pravi Dr.


Е такви су наши доктори наука - машу дипломама, а неписменост куља из коментара... То су наше узданице у свету, е јадни ли смо и бедни до даске.

Toni

pre 9 godina

@Lajavi, 14. jun 2014 18:57

Svaka ti je na mestu. Licno sam prisustvovao testiranju koje je sproveo direktor jedne inistrane firme koja posluje u Srbiji. Primljeno je dvoje novih inzenjera i direktor, inace stranac i prekaljeni inzenjer, je hteo da vidi nivo znanja dvoje mladih inzenjera, jer mu nastavni plan nasih fakulteta nije bio poznat. Mladi kolega inzenjer je inace diplomirao sa tri godine zakasnjenja, jer je na pocetku studija ostao bez oca, majka nikada nije ni radila, pa je morao da izdrzava i sebe i nju i mladju sestru. Druga koleginica je diplomirala u roku. Direktor je poceo da ih reseta pitanjima, koja su bila malo strucna a malo cisto logicka. Mladi kolega sa nosio odlicno, dok je koleginica trokirala na skoro svakom pitanju. Prema tome, znanje je ono sto je bitno. Ako ste uz to diplomirali u roku i sa visokim prosekom, svaka cast, ali pre svega morate da pokazete da znate.

Pravi Dr.

pre 9 godina

Cela zemlja je korumpirana - a sta tu onda cudi MT. Kobajagi privatni univerzitet na Balkanu! Ja sam svoj Dr. zaradio na zapadu, a niti sam plagiriao ili podplacivao nekoga. A u ovo cudno vreme se sve vise i cesce pojavljuju kojekakvi DrR, masteri i bachlori. Ne treba mi 2 minute da prepoznam pravog od pogresnog absolventa!

nino

pre 9 godina

svojevremeno je kod nas otvoreno(u vatrogasnom domu u sali za stoni tenis) neko odeljene nekog fakulteta naravno privatnog. Posle nekog vremena predsednik opstine diplomirao, vozac istog takodje, pomocnici i poskoci isto. o trajanju skolovanja da netrosim reci. A znam i par ljudi koji su po ispit isli kod profesora kuci. Tako da Megatrend je samo mrvica. Dovoljno je pogledati Novi Pazar i okolinu...

modesty

pre 9 godina

Ne znam da li ce mi ovaj komentar objaviti, a nije me vise ni briga. Toliko puta nesto kazem pod ovim nickom i ne objavi se, a drugi nickovi bez problema. Cenzura je i ovde, da se ne lazemo. Ono sto sam htela da kazem je da sve na sta se vi iscudjavate sam ja davne 2006-te jos pokusala da objasnim ljudima. Vratila sam se iz inostranstva nakon poduzeg odsustva, i kad sam videla sve ovo, nisam mogla da verujem da toliko miliona ljudi to ne vidi. Jos je tada isla mnogo velika agresija dece tih radikala, sve su to bili delikventi, narkomani, agresivci, a roditelji su im osvajali vlast po perifenim opstinama, i pretnja se nadvijala nad svime sto je orjentisano ka Evropi. I tu su se pomesale kockice - normalan otpor prema neprijateljima (EU, NAtO) je uzurpiran od strane ponavljaca i dvojkasa na lepe oci, najgori neobrazovani sljam se poceo obracunavati sa inteligencijom, na konto patriotizma, koji smo svi osecali. Meni nikad nije bilo tesko da budem i intelektualac, i socijalista i demokrata i patriota, naposletku takav je bio i Djindjic koga svi sad od blata prave, ali u Srbiji je to postalo ili-ili i na konto te apsurdne logike, pusteni su muljatori i sarlatani da nam zaposednu sve moguce funkcije, samo zato sto su objavili monopol na ljubav prema nasoj zemlji i narodu. I sad se iscudjavamo. Unistili su nam pamet, nadam se ne do kraja.

ma

pre 9 godina

i na drzavnom medicinskom fakultetu ima muvanja jos goreg nego na megatrendu. pocev od upisa svake godien pa do polaganja ispita ali o toem se cuti jer t use zavrsavaju poslovi za decu politicara i svi mroa da cute. Pa evo znam za slucaj mog sefa koj ije sina upisao na taj fakultete iako je jedva zavrsi osrednju skolu a otpal isu odlicni uceneici, za ispite da vam ne pricam kako ih polaze tatko okrene telefon i sin sutra sam ode da upise ocenu. pa pola kolega je jos davno recim oislo u sarajevo za vikend i u ponedelja ksu se vracal isa dipplomama vise skole. kao da to niko ne zna. svi radovi pa i doktorski se prepisuju. otidjite na bilo koji seminar uzmite bilo koji rad i pogledajte. kad bi neko to hteo da juri pa pola drzave bi bilo u zatvoru

Garbage collector

pre 9 godina

A diplome Gašića i Nikolića? A doktorati Šapića, Mrkonjića i Jorgovanke?
(MR, 14. jun 2014 17:17)
(F@M, Union, Građevinski, Priština)
Od ovih niko nije završio Megatrend. Mrkonjić je jedino dobio "titulu" počasnog doktora na Megatrendu. Ali je pre toga to isto dobio na Građevini u Beogradu.

Atreides

pre 9 godina

Pa dobro zna se da su privatni fakulteti obicna sprdnja. Istina i drzavni su potonuli ali i dalje u odnosu na privatne su vrh. Imam dosta prijatelja koji su zavrsili ili zavrsavaju privatne fakultete tako da to je smejurija. Toliko uce da nekada sa takvim ucenjem ni osnovnu ne bi mogli da zavrse a ne da steknu diplome fakulteta.

Rajko

pre 9 godina

Ovaj Megtatrend slovi za elitniju skolu u grupi novokomponovanih privatnih univerziteta. Tu nam se usavrsavaju ministri. Kakvi li su tek ostali ?

CEDO ILIC

pre 9 godina

Pa u celoj drzavi su na vlasti ljudi koji su zavrsili ove fakultete.Pa neka se provere Javna preduzeca pa cete videti koliko je ljudi tamo zavrsilo te fakultet i sada imaju duplo vece plate.Samo je pitanje ko ce to da proveri kada nam je ministar policije taj fakultet zavrsio?

Petar

pre 9 godina

@Vladimir
A kojim to izjavama Srba ruinira "ugled" (xexe) Srbije u univerzitetskim okvirima Evrope. Konkretne primere molim.
Ili ste mozda kolega koji je lose prosao iz Automatike kod nje?

Pametnjaković

pre 9 godina

Diplome univerziteta u Srbiji služe ionako samo da se zaposle preko veze ljudi koji su iz političkih partija i njihovi. Diplome, magistrature, doktorati i naučni radovi koji su iz Srbije im služe samo kao pokriće i dodatno osiguranje za mesto na kome sede. Diplome i sve ostalo univerziteta u Srbiji su neupotrebljivi i potpuno beskorisni u inostranstvu. E sad, pošto je u Srbiji situacija u svim sektorima u svakom pogledu katastrofalna, može se izvesti logičan zaključak da su diplome, magistrature, doktorati, naučni radovi, itd. univerziteta u Srbiji potpuno beskorisni u svakom pogledu.

akademski užas

pre 9 godina

Ovo je na toliko nivoa strašno da ne zna čovek odakle da počne. Prvo, bez obzira na to koliko smo ogorčeni zbog Stefanovićevog nazovi doktorata problem ipak nije u njemu. Pojedinci lično mogu biti skloni raznoraznim prevarama i ne prezati ni od čega (za šta uvek treba da snose odgovornost), ali jedno ozbiljno društvu treba da poseduje sistemske mehanizme koji će takvo ponašanje sprečiti i učiniti krajnje neprivlačnim. Mi te strukture nemamo, a ova smejurija od doktorata je samo posledica toga.
Drugo, prilično je mučna fora sa knjigama gde profesori traže od studenata da kupe njihove knjige kako bi položili ispit a to se vrlo jednostavno može sprečiti. Naime, na mom fakultetu (sociologija, BU) ima jako malo predmeta iz kojih se iispit sprema iz jednog udžbenika. Predmeti su organizovani tako da se za svako predavanje koriste tekstovi više autora (ili delovi više knjiga) i onda se na kraju od svega toga pravi ispitna skrpta (ne mešati sa skraćenom literaturom). Jedan jedini put kad je profesor rekao, možete i kupiti knjigu (njegovu) bilo je kad je ta knjiga uz sajamski popust koštala 200 dinara i bilo je jeftinije da se kupi nego da se kopira. Ali, naravno da niko nije donosio knjigu profesoru da se potpiše, niti je iko vadio knjigu na ispitu. To na svom fakultetu nikad nisam doživela. Jedan profesor nam je čak sam svoju knjigu poslao u elektronskom formatu da ne bismo morali da je kupujemo.

Zima dolazi !

pre 9 godina

E sada mi je zao postenih klinaca koji se ubijaju od knjige ali kada se fakultet bude placao 3000-7000 e i kada bude prosek plate obicnom radniku iz kolubare preko 1200 e onda ve sve biti drugacije .

zrad

pre 9 godina

Ne postoji slučaj Megatrend. Razlika između Megatrenda i državnih fakulteta je u tome što na Megatrendu profesori moraju držati nastavu, a na državnim fakultetima sve je na leđima asistenata. Ima profesora koji godinama nisu održali čas nastave. Na državnom se radi po želji profesora, a na Megatrendu ti isti moraju držati nastavu lično, jer su plaćeni.

Spiridon Pravoputic

pre 9 godina

Kakva pandorina kutija tek sada otvorena pa jos od mire markovic prosveta u drzavi se zabila u dno.Drzavni fakulteti sa prokazani ,kada je jos sudjeno profesorima vise skole u pozarevcu a i dalje se radi isto tamo ,moz misliti na privatnim sta se radi.Jel moze neko da zamisli da toma govori o ekonomiji ili velja ilic ?Mislim nismo ni coravi ni deca.

SIlvester

pre 9 godina

Ali ja ne vidim nikakav problem! Izvršite sistematizaciju radnih mesta u celom javnom sektoru, i uvedite osnovni i prirodni kriterijum - odgovornost za urađeno i neurađeno. Naročito je bitno da se za svaku ozbiljniju grešku gubi pozicija, a za teže stvari - mito i korupcija - bez kompromisa šalje na robiju, konfiskuje imovina, gubi penzija i mogućnost ponovnog zapošljenja u javnoj službi. Ovaj mehanizam, prisutan u svim normalnim zemljama, očistio bi Srbiju u roku od godinu dana. Ljudi bez znanja, iskustva i sa sumnjivim i lažnim kvalifikacijama bežali bi od fotelja kao đavo od krsta. Bio bi problem naći na konkursima profesionalce za većinu funkcija u državi i javnoj ekonomiji, a bogami i kod privatnika. Ako se nekome čini da je komplikovano - nije, veoma je prosto, i još prostije od kontrole diploma (što je inače nemoguća birokratska zavrzlama). Za ovako nešto je "samo" potrebna rešena i organizovana ekipa u MUP-u, DB-u, tužilaštvima i sudovima. I naravno, inspekcije ministarstava. Potreban je odred nesalomivih državnih činovnika, nešto što je u stvari Vučić obećavao, a onda napravio sprdnju od celog koncepta. Čišćenje ove zemlje mora da počne od MUP-a i pravosuđa, a zatim odmah po političarima i visokim javnim funkcionerima. A ovo bi, nažalost, dovelo do ukrajinskog scenarija.

miha bukovac

pre 9 godina

U Srbiji svakako da ima poštenih ljudi ali nema dovoljno toliko sposobnih da iztraju u borbi da Srbiju dovedu u red modernih civilizovanih država.
G. Zoran Đinđić je imao sposobnost i jaku volju (a i sve druge ljudske atribute) ali ga Srbija, ona, Vojislava Koštunice ubila i time duboko zaledila mračno stanje do pojave nekog novog Sv. Georgija koji treba da ubije aždahu i da uvede Srbiju u red modrnih civilizovanih evropskih država.
U SRBIJI JE BRALE...
"U Srbiji je brale, 'ajduci zakon kroje
pravda im 'ajdučka ni Boga se ne boje,
'ajdučka im tradicija, sudsvo i policija
a svi bi hteli da Europa budu.
- A Evropa je nešto mnogo više
evropski čovek čist vazduh diše,
- ribe u reci leđno ne plove
ptice ne ubijaju i ljude ne love..."

Bolje postena osnovna, nego disertacija na Megatrendu

pre 9 godina

Neverovatno. A samo pre 2 meseca su mislili da ce vladati 10 godina. Mislili su da je za to dovoljna katastrofalna vlast Borisa Tadica i njihovi botovi danas. Kako su ih poplava i dr Nesa vratili u realnost. Samo vi cuvajte dr Nesu, pa cete u ambis svi zajedno sa njim.

Samson

pre 9 godina

Nema nazad!
Shvatate li dokle smo došli? Odvukli su nas toliko duboko u svoj glib da je sada u pitanju mentalna higijena građana Srbije.
Ovo i mnogo drugih tema se mora raščistiti a to ne može ni ova ni bilo koja druga vlast.
Mi, obični ljudi, taoci partijski organizovanih mediokriteta skučenog formata, moramo neprestano vršiti pritisak.

nina

pre 9 godina

Brzo ce ova farsa da se zavrsi,a odgovore necemo dobiti.Pitanje ko je korunpiraniji fakultet, privatni ili drzavni.Svima ce biti jaso kada zavire u diplome policiskih sluzbenika i sluzbenika uprava.Videce da su vise od 90 procenata diplome sa drzavnih fakulteta,a po pravilu nemaju veze sa onim sto trenutno rade.Pogledajte u policiji danas imate na funkciji vaspitace,ucitelje,tekstilce ... i ko zna kakva jos zanimanja.Svi su oni na osnovu tih diploma na visokim funkcijama,a diplome su stekli uz rad i pritom na vreme.Tvrdim da su drzavni fakulteti korunpiraniji od privatnih i ovo je samo magla da se oni sakriju.Kragujevacki, niski,pristinski pravni fakultet su 90-tih zavrsili mnogi politicari pevaci i policajci,a da nisu ni knjigu otvorili.Ko je najvise lazirao diploma -zna se Kragujevac ,a sto se zna a nece da se kaze?

Petar

pre 9 godina

Šta je sa doktoratom dr. Žarka Obradovića megatrendovca koji je svojevremeno u tv emisijama u kojima je gostovao veoma insistirao na svojoj dr. tituli ???

mattko

pre 9 godina

Dobro neka je to i Pandorina kutija ali onda jasno recite ko je ovde Zevs. ko je Prometej , ko je Prometejev brat i ko je sama Pandora?
Dajte njihova danasnja srpska imena, ne drzite nas u mraku!

andorina kutija je prema grčkoj mitologiji bila kutija svih zala, koju je prema legendi Zeus poslao Prometeju za kaznu jer je bogovima ukrao vatru i dao je ljudima.

Pandora je bila prva žena poslana ljudima, a bogovi s Olimpa darivali su je raznim osobinama. Iako je uvriježeno koristiti naziv "kutija", "ćup" ili"posuda" bi bilo ispravnije rješenje. Ćup (od grčke riječi πίθος) joj je darovao Hermes ili Zeus. Kasnije je taj ćup u prijevodu Erazma Roterdamskog (Hezioda) zamijenjen riječju "kutija", vjerojatno pogreškom, ali je naziv Pandorina kutija zaživio do danas.

Pandoru je sa ćupom Hermes doveo Epimeteju, Prometejevom bratu, kojega je Prometej bio upozorio da ne prima nikakve darove od bogova. No, Epimetej se zaljubio u Pandoru, primio ju, ali joj je ipak naredio da ne otvara ćup koji je ponijela sa sobom. Znatiželja, kojom ju je obdarila Hera, prevladala je u djevojci, te je ona posudu otvorila, a iz nje su izašla sva zla svijeta, koja su uništila čovječanstvo koje je do tada živjelo u blagostanju. Pandora je kutiju uspjela zatvoriti prije nego što je iz nje izašla nada, te je tako spasila svijet od najveće nesreće. Nada se, naime, prema grčkoj riječi Ελπις bolje prevodi kao očekivanje zla ili predviđanje nesreće.

@Lajavi

pre 9 godina

Pa nisu samo ove diplome sumnjive. Ako imaš čoveka koji je završio na vreme, sa visokim prosekom, a onda razgovaraš sa istim o stručnim stvarima i vidiš da ne zna ništa, da lupeta gluposti, a takvih sam sreo jako mnogo, kako je onda takav stekao diplomu? Ja sam lično u kabinetu profesora prisustvovao sređivanju ispita tatinoj devojčioci koja je ispit pala tri puta. Sve je rađeno meni ispred nosa, a profesor nije zarezivao što sam ja bio prisutan. Ima mnogo lažnih diploma, ali je to lažiranje teško odkazati. Kako? Vrlo prosto. Kako možete da dokažete da je neko položio ispit preko veze, ako je sve pokriveno. Izađe na ispit, a unapred dobije zadatke sa rešenjima koji će biti na ispitu, uradi sve dobije čak i dobru ocenu i stvar je gotova. Gomila sveta je na takav način polagala ispite, zahvaljujući novcu ili poznanstvima. Jedino što primetite kod takvog "stručnjaka" što blage veze nema sa materijom, lupeta gluposti, ali većina njih ni ne želi da priča o zadacima posle ispita da se nebi odali, jednostavno kažu "idemo dalje neću da se vraćam na prošlost". To je naša realnost, zato svaki dan sve više cenim moju diplomu koju sam pošteno stekao krvavim radom i učenjem iako sam dugo studirao. Nije sve u dužini studiranja ni u proseku ocena, materiju ili voliš ili ne, ili je razumeš ili ne, ili si sposoban da nučiš posao ili ne. Zato preporučujem svima onima koji imaju mogućnost da odu u normalne zemlje u kojima se cene zanje i rad, da ne oklevaju, jer ovde se ništa neće promeniti.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Halo gospodo, skolstvo i obrazovanje je potonulo davno pre pojave privatnih fakulteta. Ljudi moji upoznao sam tek svrsene gimnazijalce, "Vukovce", koji ne znaju ni sta su deklinacije. To je nekada bilo nezamislivo, jer se i za dvojku moralo znati. I sta je sada? Krivo je privatno skolstvo? A kada novi ministar predlozi promene u smislu da se u skolama mora zaahtevati veci nivo znanja, biva izvrgnug opstem lincu? Hoce ministar da muci nasu decu, koja su tako dobra, poslusna i pametna?! Bio sam prisutan kada otac napada profesorku zato sto je njegovom sinu dala slabu ocenu?! Umesto da se postidi neznanja svog deteta, umesto da ga ukori on postavlja pitanje, kako je to smela da uradi NJEGOVOM detetu? Nemojmo biti licemeri. Deca se u kuci vaspitavaju i spremaju za skolu ali, ne po sistemu "Tata ce to da sredi". Da bi nam skolstvo a time i deca bila bolja, pametnija i pismenija, prethodno to moramo da budemo mi. Ako nista drugo makar vaspitaniji. Nije kriv niko za neznanje mog deteta. Cak ni privatne skole. Kriv sam, prvo ja, kao roditelj, a onda i dete, koje nije htelo da uci nego je gledalo da se "snadje". Od naseg licemerstva i povike "drzte vuka" nece biti nista. Privatne skole i fakulteti nikada vise nece biti ukinuti. Jedino ako se ponovo ne vrati 1945 godina ali, to je malo verovatno.

neko tamo

pre 9 godina

Licno poznajem troje ljudi koji imaju kupljene diplome. Radi se o obicnim ljudima, dakle nisu ni na kakvim visokim pozicijama, a diplome/ispite su kupovali na drzavnim visim skolama/fakultetima.

Ako ja poznajem troje ljudi, mogu da zamislim kakva je zaista situacija, mnogi bi bili iznenadjeni ukoliko bi se Pandorina kutija zaista i otvorila.

Kupovina diploma je samo jedan od oblika korupcije koja postoji u drzavi (skoro) na svim nivoima vec 2-3 decenije, a ne samo u sektoru obrazovanja.

kokonat

pre 9 godina

Vidim nema komentara pa da kresnem ja fitilj da vidimo dokle ce da gori....
Dakle dr. Mica.J mozda nema doktorat sa LSE ali je tip megadoktor jer nam je sve ove godine bez blama pokazao ko zna znanje. Dakle Mica sa svojim kabrioletima od Jaguara do bmw sa svojim asistentkinjama i sekretaricama (studentkinjama Megatrenda) na kojima bi mu svaki seik pozavideo. Koje su proputovale svet i trpele razna diktiranja dugih naucnih radova duboko duboko u noc, sve po hotelima sa minimum 4*. I sa ekipom koju mu je Sloba ostavio kao u ostavinskoj raspravi, tu su uleteli razni supci iz sps-a, recimo Lilic (secate se onog brke sa cvikerima) sto su ga prozivali da je bio kondukter pre nego je postao predsednik neke od Jugoslavija. Tito se u grobu okreto tad :). E svi oni su clanovi upravnog odbora ili suvlasnici po srpski. GIGAMEGATRENDA. Dakle bando crvena..... Jel se seca neko te floskule. Nekako je zvucala istiniti onda..ili ste zaboravili.......ljudi?

Ljubivoje I

pre 9 godina

Svi ste smesni. I ovi sto pisu clanke i ovi sto pisu komentare. Kakva Pandorina kutija? Pa kada ce biti objavljene diplome Predsednika Srbije. Ko je neki Mica Jovanovic? Sta mene kao gradjanina Srbije interesuju takvi slucajevi. Medjutim svakog gradjanina treba da interesuje ko je sef drzave. Kada ti nasi strucnjaci za nostrifikacije i akreditacije rese slucaj sefa drzave onda neka se resavaju i ostali slucajevi. Kao i za sve afere, pojeo vuk magarca.

Pedu

pre 9 godina

"Megatrend otvorio pandorinu kutiju"
Hahahaha....važi!
Da ne živimo u ovoj crnoj rupi, pa i da poverujem da će sve ovo nešto da promeni.
Ovako...nema ništa od svega, idemo po starom.

selektivna pravda

pre 9 godina

Ja bih voleo da je ta Pandorina kutija zaista otvorena, ali se plasim da nije ni otskrinuta. Kako se moze otvoriti kada vlada, a pogotovo premijer, svim silama gura natrag poklopac? Ja se pitam kako je moguce da premijer, koji je tako glasan borac protiv korupcije, uopste nije zainteresovan za korupciju u visokoskolskim ustanovama? Znaci da je njegov interes za suzbijanje korupcije vrlo selektivan. Dugorocna steta zbog propasti obrazovnog sistema bi bila nesaglediva. Ako potencijalna steta zbog korupcije nije razlog da se premijer angazuje, koji su to onda razlozi zbog kojih bi premijer smatrao da je neka korupcija opasna i da bi poceo da radi na njenom suzbijanju?

Petar

pre 9 godina

Goran Jesic je dobio diplomu poljuprivrednog fakulteta u Novom Sadu tek kada je postao najmladji gradonacelnik u Srbiji. A posle je dobio i magistrat na fakultetu u Tuzli... smesno. Tu su i Velja Ilic, i Toma Nikolic...

Vlada

pre 9 godina

Za sve ovo se zna vec godinama. Kao i za svaku mucku u zemlji sto se desava. Sad je pitanje samo kome sta odgovara i kada da pokrene aferu.

Pedja

pre 9 godina

Zamolio bih B92 da NE PRESTAJE da istrazuje STEFANOVICEV doktorat, NIKOLICEVU diplomu, kao i diplome i doktorate svih ostalih RADIKALA I KOMUNISTA. Hvala unapred.

paraziti

pre 9 godina

Kaze da moze da se omasovi.Pa odavno se omasovilo.Mogao sam a mogu i sad da kupim koju god hocu diplomu ali kad sam video koje sve politicke i policijske sponzoruse imaju diplomu, odustao sam.Nisam lud da sebe stavljam u isti kos sa njima.

Fx

pre 9 godina

Imam jedno pitanje za profesorku Turajlić, zašto je u penziju otišla kao vanredni, a ne redovni profesor? Da li zato što je kolege ne vole, ili jer čete kad odete na "Nasi u WOS" pored njenog imena naći samo jedan rad iz 2005, na kojem je trećepotpisana?

Sajo

pre 9 godina

Pa ovo se znalo i to odavno..pa oni komedijasi iz DRZAVNOG POSLA..prave sale sa kolegom Boskicem koji je zavrsio neki sl.fakultet...da ne pricamo o PREDSEDNIKU DRZAVE..koji od jednom od grobara postade MENADZER...heheheh...da ne pricamo..kao sto vec ne pricamo o DOkTorATU MINISTRA POLICIJE...:)))...SMESNO DA SMESNIJE NE MOZE BITI...i ko ce da pokrece te afere...ispitaivanja..provere...ma ajte molim vas nemojte da se pravite BLESAVI...nego i ovi sto pokrecu to pitanje znaju sve ovo i da od ikakvih provera nema nista...nego i oni to rade za nekoga od koga dobijaju pare...OVO JE SRBIJA EJ BRE STA VAM JE...

Branko V.

pre 9 godina

Tresla se gora rodio se miš. Ovo je stara uzrečica i kada bi se sve diplome samo u prosveti detaljno prekontrolisale videlo bi se da je gospodin Mića samo kap vode u okeanu (što znači čak i manje od miša). Ja sam konkurisao u dve škole i nisam primljen. Na ta radna mesta rade "profesori" sa feleričnim diplomama ali to niko neće da vidi iako postoje prijave u ministarstvu prosvete. Zato smatram da su tačni navodi da se u Srbiji sve radi iz političkih razloga a da su žrtve kolateralna šteta a ne ispravno funkcionisanje države. Zato su naši rezultati slabi u svim domenima i ne postoji nikakva zavera.

vesna

pre 9 godina

Група научника из Покрета "Спасимо науку" је указала да је извештај нове комисије о Стефановићевом докторату очигледно пристрасан и да делује као формалан чин да би се окончала афера Стефановић http://www.megatrend-edu.net/download/obavestenja/Izvestaj.pdf

Очигледни пропусти те нове комисије:

1) На стр. 2 наведено је да је Небојша Стефановић дисертацију бранио пред 5 чланова Комисије за оцену и одбрану завршене докторске дисертације, иако је проф. Снежана Ђорђевић, један од чланова Комисије, изјавила да није присуствовала одбрани.
2) Два члана Комисије за оцену и одбрану завршене дисертације нису могла потписати Извештај Комисије (прилог 2) јер нису имали прилику да анализирају интегрални текст завршене докторске дисертације јер не говоре српски језик, а нису имали превод целе дисертације на енглески језик.
3) Комисија се ниједном речју не осврће на чињеницу да је управо из библиотеке Мегатренд универзитета дат на увид укоричен текст дисертације 9 месеци након јавне одбране.
4) У вези са малим бројем референци поменута је докторска дисертација из математике и то из 1950. године, иако је Комисија требало да анализира савремене научне праксе из области саме докторске дисертације.

Више о овоме на линку https://www.facebook.com/SpasimoNauku/posts/508918809235600

Mile

pre 9 godina

Sta ima ovaj da daje ostavku? Zatvoriti Megatrend, a imovinu ovih prevaranata staviti na dobos kako bi se pare uplatile za siromasne studente.

sasa jokic

pre 9 godina

Aferu indeks predvodio je Tomin savetnik Antic, Megatrend Dacicev pajtos Mica.....sve su to posledice Miloseviceve ere izokrenutih vrednosti.
Od njegove pojave, sa kratkom pauzom od 2001 do Djindjicevog ubistva, Srbijom je vladala najgora ekipa u istoriji covecanstva.
Mafija, turbo folk, ratno pljackaska "elita", tsjkuni, Grand, Pink.....uzas nad uzasima, fuj!
90% politicara ima kupljene diplome?
Mi nismo ni svesni koliko smo bolesno i izopaceno drustvo!
Taj isti Mica je na proslave svog "Univerziteta" dolazio sa polugolim klinkama u drustvu politickog "vrha" Srbije?! Nisam primerio ni jednu kriziku zbog toga, nikada.
Ali dobro, ajde da krenemo, da prvo rasvetlimo politicka ubistva, da za rsimo pricu sa privatizacijama, isteramo grand iz programa (bolece, ali je neophodno protiv zaglupljivanja masa)
Proveriti sve "poslove" DSS-a, i pozadinu ubistva Djindjica, i tako dalje, i tako dalje....

misa

pre 9 godina

Pa sta da ocekujemo od drugih kad nam prvi covek drzave diplomira u 57 godini na nekom novosadskom fakultetu, a engleski jezik govori kao da je poglavica nekog africkog plemena. Premijer jest zavrsio Pravni (original), ali nikada u zivotu nije nigde radio sem u Radikalnoj kao Seseljeva sekretarica.
Da ne nabrajam vise, sramota.

Vladimir

pre 9 godina

Neverovatno je sta ce sve gospodja Srbijanka Turajlic da prica, samo da bi bila u medijima. Cak ce i da unisti skoro 2 milenijuma star koncept univerzitetske autonomije i da zbog sopstvene medijske eksponiranosti ruinira i ovo malo jadne pozicije sto Srbija ima na evropskoj obrazovnoj sceni. Da je po njenom niko u Srbiji ne bi smeo da ima doktorat sem nje i njenih devojcica od poverenja. Ovo je sada VRLO zabrinjavajuce.

željko

pre 9 godina

Pa o čemu pričamo ljudi? Vučićeva gradonačelnica Smedereva je pre mesec dana osuđena na 15 meseci zatvora zbog korupcije i još je uvek na svom radnom mestu.

Lajavi

pre 9 godina

Završio sam pravni u Kragujevcu, i mnogo sam se obradovao kada sam čuo da će policija da prečešlja sve diplome i ko je kako polagao ispite, međutim od svega toga nije bilo ništa (jer su upravo policijsko-bezbedonosni kadrovi iz Srbije, Crne Gore i BiH, U najvećoj meri titulari kupovali ispite i diplome).
P.S. Kada sam prvi put konkurisao na posao suočio sam se sa sumnjom u "vrednost kragujevačke diplome", a onda sam skrenuo pažnju ispostavilo se budućem poslodavcu, da sam studirao 7,5 godina i da imam skroman prosek (7,12), e to mu je otklonilo i poslednju sumnju.
Moje iskustvo govori na koga treba obratiti PAŽNJU prilikom provere diploma: 1) na one koji su fakultet završili u roku, a bili su u radnom odnosu; 2) na one koji su se prebacivali sa državnih na privatne fakultete i ekspresno ih završili; 3) na one koji su fakultet upisivali u poznijim godinama i završili ih u roku. Sve te diplome su verujte sumnjive, i od takvih ljudi i u privatnom životu i u profesionalnom životu bežite ŠTO DALJE.

kokonat

pre 9 godina

A mega sekretarice i asistentkinje, a mega kola i gajbe, a mega ortaci iz sps, a meka partneri i suvlasnici sve slobini jurisnici......mega mega sega mega trend

Jelena

pre 9 godina

Korupcija je na vise nivoa, pocev od profesora koji traze da kupe njegovu/njenu knjige da bi student mogao da izadje na ispit, ili onih koji traze da ih student na doktorskim studijama potpise na naucni rad ne bi li polozili ispit.

Strasno je sto ne postoji neka eticka, pa i pravna komisija, koja bi bavila cak i ovako "sitnim" pitanjima, i kojoj bi se ovakvi slucajevi prijavljivali.

Pitanje kvaliteta doktorata je drugo pitanje. Pravila ili uslove za doktoriranje propisuje univerzitet, odnosno cak pojedinacni fakulteti. I moze im se! Pa, ko zeli moze dobiti doktorsku diplomu i posle par hitova na estradi.

Problem je u akreditaciji i ko dozvoljava univerzitetima tako nizak nivo obrazovanja ili naucnog rada. S obzirom na hiper produkciju doktora, to ocigledno nije problem samo ove vlade, vec i ranijih. A akreditacija se dobija, obnavlja, a moze i da se izgubi...

hm?

pre 9 godina

Slucaj Megatrend je vrlo vesto manipulisanje javnoscu i skretanje paznje sa price o doktoratu ministra policije. Prateci ovaj slucaj u medijima proteklih nekoliko dana, moze se doci do zakljucka da su svi akteri smisljeno paznju medija fokusirali na doktorat Mice Jovanovica, ublazavajuci na taj nacin pritisak na ministra Stefanovica. U svemo tome, Mica Jovanovic je zauzeo posebno mesto i bukvalno okrenuo paznju medija doziranjem izjava u javnosti. Verujem da kada sve ovo prodje, da ce biti dobro nagradjen od politicke opcije koja je dala ministra policije.

RaDissha

pre 9 godina

Megatrend je privatni univerzitet , bi bi se moglo reći da se može "legalno kupiti" diploma , dok se to nikako ne može reći za državne univerzitete . Ako se uopšte bude otvorila "pandorina kutija" , bilo bi interesantno krenuti od niškog državnog univerziteta i njegovih diploma i doktorata . Megatrend je LSE za NU !!!

misty

pre 9 godina

Sacuvaj boze, ovo je uzas!! Pa neka je dao ostavku ceo profesorski kadar treba da da ostavku na Megatrendu. Covek ceo zivot laze, radi posao za koji nema akreditaciju i jos je ljut i tuzice nekoga! Ma sve ih treba raskrinkati bez imalo sazaljenja!!!

igor mandić

pre 9 godina

Ministre proverite i Mićin doktorat iz Slovenije. Kad je Mića doktorirao u Sloveniji 1991. godine tada je tamo besneo rat. Otkud to da za vreme rata Srbi hrle u Sloveniju na postdiplomske studije?
A što se tiče Saveta za obrazovanje proverite kako su oni dodelili akreditaciju Megatrendu ako je to komisija prethodno odobrila.

koji aflatoksin?

pre 9 godina

Ej bre drugari, pa svetsko u fudbalu je sad aktuelno, pa posle ide letnji odmor, pa vruća socijalna jesen. Toliko toga za ispratiti, prokomentarisati, preživeti...

Ivan

pre 9 godina

Lose je u svemu ovome sto ce se sada ici na to da se diskredituju svi oni ljudi koji su zavrsili privatan fakultet, oni ce biti podcenjeni.
Nije istina da se znanje ne moze dobiti na privatnom fakultetu.Student ima na raspolaganju vrhunske profesore.
Studenata koji se provuku kroz studije bilo je uvek, na svakom faksu.Recimo medicina se mogla zavrsiti do pre par godina na bubicu, ti neki su danas lekari!
Drzavni fakulteti se i dan danas mogu upisati preko veze.Svedok sam nekoliko slucajeva!

Ivan

pre 9 godina

Lose je u svemu ovome sto ce se sada ici na to da se diskredituju svi oni ljudi koji su zavrsili privatan fakultet, oni ce biti potcenjeni.
Nije istina da se znanje ne moze dobiti na privatnom fakultetu.Student ima na raspolaganju vrhunske profesore.
Studenata koji se provuku kroz studije bilo je uvek, na svakom faksu.Recimo medicina se mogla zavrsiti do pre par godina na bubicu, ti neki su danas lekari!
Drzavni fakulteti se i dan danas mogu upisati preko veze.Svedok sam nekoliko slucajeva!

misa

pre 9 godina

Pa sta da ocekujemo od drugih kad nam prvi covek drzave diplomira u 57 godini na nekom novosadskom fakultetu, a engleski jezik govori kao da je poglavica nekog africkog plemena. Premijer jest zavrsio Pravni (original), ali nikada u zivotu nije nigde radio sem u Radikalnoj kao Seseljeva sekretarica.
Da ne nabrajam vise, sramota.

igor mandić

pre 9 godina

Ministre proverite i Mićin doktorat iz Slovenije. Kad je Mića doktorirao u Sloveniji 1991. godine tada je tamo besneo rat. Otkud to da za vreme rata Srbi hrle u Sloveniju na postdiplomske studije?
A što se tiče Saveta za obrazovanje proverite kako su oni dodelili akreditaciju Megatrendu ako je to komisija prethodno odobrila.

Lajavi

pre 9 godina

Završio sam pravni u Kragujevcu, i mnogo sam se obradovao kada sam čuo da će policija da prečešlja sve diplome i ko je kako polagao ispite, međutim od svega toga nije bilo ništa (jer su upravo policijsko-bezbedonosni kadrovi iz Srbije, Crne Gore i BiH, U najvećoj meri titulari kupovali ispite i diplome).
P.S. Kada sam prvi put konkurisao na posao suočio sam se sa sumnjom u "vrednost kragujevačke diplome", a onda sam skrenuo pažnju ispostavilo se budućem poslodavcu, da sam studirao 7,5 godina i da imam skroman prosek (7,12), e to mu je otklonilo i poslednju sumnju.
Moje iskustvo govori na koga treba obratiti PAŽNJU prilikom provere diploma: 1) na one koji su fakultet završili u roku, a bili su u radnom odnosu; 2) na one koji su se prebacivali sa državnih na privatne fakultete i ekspresno ih završili; 3) na one koji su fakultet upisivali u poznijim godinama i završili ih u roku. Sve te diplome su verujte sumnjive, i od takvih ljudi i u privatnom životu i u profesionalnom životu bežite ŠTO DALJE.

hm?

pre 9 godina

Slucaj Megatrend je vrlo vesto manipulisanje javnoscu i skretanje paznje sa price o doktoratu ministra policije. Prateci ovaj slucaj u medijima proteklih nekoliko dana, moze se doci do zakljucka da su svi akteri smisljeno paznju medija fokusirali na doktorat Mice Jovanovica, ublazavajuci na taj nacin pritisak na ministra Stefanovica. U svemo tome, Mica Jovanovic je zauzeo posebno mesto i bukvalno okrenuo paznju medija doziranjem izjava u javnosti. Verujem da kada sve ovo prodje, da ce biti dobro nagradjen od politicke opcije koja je dala ministra policije.

Bolje postena osnovna, nego disertacija na Megatrendu

pre 9 godina

Neverovatno. A samo pre 2 meseca su mislili da ce vladati 10 godina. Mislili su da je za to dovoljna katastrofalna vlast Borisa Tadica i njihovi botovi danas. Kako su ih poplava i dr Nesa vratili u realnost. Samo vi cuvajte dr Nesu, pa cete u ambis svi zajedno sa njim.

Pedja

pre 9 godina

Zamolio bih B92 da NE PRESTAJE da istrazuje STEFANOVICEV doktorat, NIKOLICEVU diplomu, kao i diplome i doktorate svih ostalih RADIKALA I KOMUNISTA. Hvala unapred.

željko

pre 9 godina

Pa o čemu pričamo ljudi? Vučićeva gradonačelnica Smedereva je pre mesec dana osuđena na 15 meseci zatvora zbog korupcije i još je uvek na svom radnom mestu.

Pedu

pre 9 godina

"Megatrend otvorio pandorinu kutiju"
Hahahaha....važi!
Da ne živimo u ovoj crnoj rupi, pa i da poverujem da će sve ovo nešto da promeni.
Ovako...nema ništa od svega, idemo po starom.

vesna

pre 9 godina

Група научника из Покрета "Спасимо науку" је указала да је извештај нове комисије о Стефановићевом докторату очигледно пристрасан и да делује као формалан чин да би се окончала афера Стефановић http://www.megatrend-edu.net/download/obavestenja/Izvestaj.pdf

Очигледни пропусти те нове комисије:

1) На стр. 2 наведено је да је Небојша Стефановић дисертацију бранио пред 5 чланова Комисије за оцену и одбрану завршене докторске дисертације, иако је проф. Снежана Ђорђевић, један од чланова Комисије, изјавила да није присуствовала одбрани.
2) Два члана Комисије за оцену и одбрану завршене дисертације нису могла потписати Извештај Комисије (прилог 2) јер нису имали прилику да анализирају интегрални текст завршене докторске дисертације јер не говоре српски језик, а нису имали превод целе дисертације на енглески језик.
3) Комисија се ниједном речју не осврће на чињеницу да је управо из библиотеке Мегатренд универзитета дат на увид укоричен текст дисертације 9 месеци након јавне одбране.
4) У вези са малим бројем референци поменута је докторска дисертација из математике и то из 1950. године, иако је Комисија требало да анализира савремене научне праксе из области саме докторске дисертације.

Више о овоме на линку https://www.facebook.com/SpasimoNauku/posts/508918809235600

kokonat

pre 9 godina

Vidim nema komentara pa da kresnem ja fitilj da vidimo dokle ce da gori....
Dakle dr. Mica.J mozda nema doktorat sa LSE ali je tip megadoktor jer nam je sve ove godine bez blama pokazao ko zna znanje. Dakle Mica sa svojim kabrioletima od Jaguara do bmw sa svojim asistentkinjama i sekretaricama (studentkinjama Megatrenda) na kojima bi mu svaki seik pozavideo. Koje su proputovale svet i trpele razna diktiranja dugih naucnih radova duboko duboko u noc, sve po hotelima sa minimum 4*. I sa ekipom koju mu je Sloba ostavio kao u ostavinskoj raspravi, tu su uleteli razni supci iz sps-a, recimo Lilic (secate se onog brke sa cvikerima) sto su ga prozivali da je bio kondukter pre nego je postao predsednik neke od Jugoslavija. Tito se u grobu okreto tad :). E svi oni su clanovi upravnog odbora ili suvlasnici po srpski. GIGAMEGATRENDA. Dakle bando crvena..... Jel se seca neko te floskule. Nekako je zvucala istiniti onda..ili ste zaboravili.......ljudi?

Sajo

pre 9 godina

Pa ovo se znalo i to odavno..pa oni komedijasi iz DRZAVNOG POSLA..prave sale sa kolegom Boskicem koji je zavrsio neki sl.fakultet...da ne pricamo o PREDSEDNIKU DRZAVE..koji od jednom od grobara postade MENADZER...heheheh...da ne pricamo..kao sto vec ne pricamo o DOkTorATU MINISTRA POLICIJE...:)))...SMESNO DA SMESNIJE NE MOZE BITI...i ko ce da pokrece te afere...ispitaivanja..provere...ma ajte molim vas nemojte da se pravite BLESAVI...nego i ovi sto pokrecu to pitanje znaju sve ovo i da od ikakvih provera nema nista...nego i oni to rade za nekoga od koga dobijaju pare...OVO JE SRBIJA EJ BRE STA VAM JE...

slavica

pre 9 godina

Idite na Medicinski fakultet i pitajte dekana, zasto zataskava neke profesorke koje su prepisivale tudje radove za neke nacelnike po bolnicama. Zato pacijenti umiru,
Dekan cuti. Vi na B92 pozovite ga na intervju, us*ace se.

sasa jokic

pre 9 godina

Aferu indeks predvodio je Tomin savetnik Antic, Megatrend Dacicev pajtos Mica.....sve su to posledice Miloseviceve ere izokrenutih vrednosti.
Od njegove pojave, sa kratkom pauzom od 2001 do Djindjicevog ubistva, Srbijom je vladala najgora ekipa u istoriji covecanstva.
Mafija, turbo folk, ratno pljackaska "elita", tsjkuni, Grand, Pink.....uzas nad uzasima, fuj!
90% politicara ima kupljene diplome?
Mi nismo ni svesni koliko smo bolesno i izopaceno drustvo!
Taj isti Mica je na proslave svog "Univerziteta" dolazio sa polugolim klinkama u drustvu politickog "vrha" Srbije?! Nisam primerio ni jednu kriziku zbog toga, nikada.
Ali dobro, ajde da krenemo, da prvo rasvetlimo politicka ubistva, da za rsimo pricu sa privatizacijama, isteramo grand iz programa (bolece, ali je neophodno protiv zaglupljivanja masa)
Proveriti sve "poslove" DSS-a, i pozadinu ubistva Djindjica, i tako dalje, i tako dalje....

Petar

pre 9 godina

Goran Jesic je dobio diplomu poljuprivrednog fakulteta u Novom Sadu tek kada je postao najmladji gradonacelnik u Srbiji. A posle je dobio i magistrat na fakultetu u Tuzli... smesno. Tu su i Velja Ilic, i Toma Nikolic...

misty

pre 9 godina

Sacuvaj boze, ovo je uzas!! Pa neka je dao ostavku ceo profesorski kadar treba da da ostavku na Megatrendu. Covek ceo zivot laze, radi posao za koji nema akreditaciju i jos je ljut i tuzice nekoga! Ma sve ih treba raskrinkati bez imalo sazaljenja!!!

RaDissha

pre 9 godina

Megatrend je privatni univerzitet , bi bi se moglo reći da se može "legalno kupiti" diploma , dok se to nikako ne može reći za državne univerzitete . Ako se uopšte bude otvorila "pandorina kutija" , bilo bi interesantno krenuti od niškog državnog univerziteta i njegovih diploma i doktorata . Megatrend je LSE za NU !!!

Rajko

pre 9 godina

Ovaj Megtatrend slovi za elitniju skolu u grupi novokomponovanih privatnih univerziteta. Tu nam se usavrsavaju ministri. Kakvi li su tek ostali ?

Petar

pre 9 godina

Šta je sa doktoratom dr. Žarka Obradovića megatrendovca koji je svojevremeno u tv emisijama u kojima je gostovao veoma insistirao na svojoj dr. tituli ???

kokonat

pre 9 godina

A mega sekretarice i asistentkinje, a mega kola i gajbe, a mega ortaci iz sps, a meka partneri i suvlasnici sve slobini jurisnici......mega mega sega mega trend

Ljubivoje I

pre 9 godina

Svi ste smesni. I ovi sto pisu clanke i ovi sto pisu komentare. Kakva Pandorina kutija? Pa kada ce biti objavljene diplome Predsednika Srbije. Ko je neki Mica Jovanovic? Sta mene kao gradjanina Srbije interesuju takvi slucajevi. Medjutim svakog gradjanina treba da interesuje ko je sef drzave. Kada ti nasi strucnjaci za nostrifikacije i akreditacije rese slucaj sefa drzave onda neka se resavaju i ostali slucajevi. Kao i za sve afere, pojeo vuk magarca.

modesty

pre 9 godina

Ne znam da li ce mi ovaj komentar objaviti, a nije me vise ni briga. Toliko puta nesto kazem pod ovim nickom i ne objavi se, a drugi nickovi bez problema. Cenzura je i ovde, da se ne lazemo. Ono sto sam htela da kazem je da sve na sta se vi iscudjavate sam ja davne 2006-te jos pokusala da objasnim ljudima. Vratila sam se iz inostranstva nakon poduzeg odsustva, i kad sam videla sve ovo, nisam mogla da verujem da toliko miliona ljudi to ne vidi. Jos je tada isla mnogo velika agresija dece tih radikala, sve su to bili delikventi, narkomani, agresivci, a roditelji su im osvajali vlast po perifenim opstinama, i pretnja se nadvijala nad svime sto je orjentisano ka Evropi. I tu su se pomesale kockice - normalan otpor prema neprijateljima (EU, NAtO) je uzurpiran od strane ponavljaca i dvojkasa na lepe oci, najgori neobrazovani sljam se poceo obracunavati sa inteligencijom, na konto patriotizma, koji smo svi osecali. Meni nikad nije bilo tesko da budem i intelektualac, i socijalista i demokrata i patriota, naposletku takav je bio i Djindjic koga svi sad od blata prave, ali u Srbiji je to postalo ili-ili i na konto te apsurdne logike, pusteni su muljatori i sarlatani da nam zaposednu sve moguce funkcije, samo zato sto su objavili monopol na ljubav prema nasoj zemlji i narodu. I sad se iscudjavamo. Unistili su nam pamet, nadam se ne do kraja.

neko tamo

pre 9 godina

Licno poznajem troje ljudi koji imaju kupljene diplome. Radi se o obicnim ljudima, dakle nisu ni na kakvim visokim pozicijama, a diplome/ispite su kupovali na drzavnim visim skolama/fakultetima.

Ako ja poznajem troje ljudi, mogu da zamislim kakva je zaista situacija, mnogi bi bili iznenadjeni ukoliko bi se Pandorina kutija zaista i otvorila.

Kupovina diploma je samo jedan od oblika korupcije koja postoji u drzavi (skoro) na svim nivoima vec 2-3 decenije, a ne samo u sektoru obrazovanja.

Ica

pre 9 godina

U Timockoj krajini postoji dosta onih koji su preko politike dobili dobra radna mesta pa im je uslov bio samo da u 30 i neku godinu upisu megatrend u Zajecaru kako bi ucvrstili svoje radno mesto... Jos uvek verujem u bolje sutra i nadam se da ce ovi nazovi svrseni megatrendovci u buducnosti cekati malo na red za zaposljavanje! Ako se nastavi ovakvim tempom sa diplomama Megatrenda Srbija ce u narednih 10-ak godina postati najpismenija nacija na svetu!

Legionar

pre 9 godina

(N, 14. jun 2014 20:16)
Evo ja cu da kazem umesto gospodina.Upisao sam Megatrend 2005 godine,bez ijednog dokumenta,"prijemni ispit" polozio tako sto mi unapred data resenja.Napustio sam Megatrend jer mi se sve to zgadilo,a 95% upisnika su neki tzv menadzeri,koji su dobili,a potrebno obrazovanje za to nemaju (pitam se kako su prosli konkurs).Ponudjena mi je diploma odmah,po ceni od 2500€, a master (prosle godine) za 5000€.

Jelena

pre 9 godina

Korupcija je na vise nivoa, pocev od profesora koji traze da kupe njegovu/njenu knjige da bi student mogao da izadje na ispit, ili onih koji traze da ih student na doktorskim studijama potpise na naucni rad ne bi li polozili ispit.

Strasno je sto ne postoji neka eticka, pa i pravna komisija, koja bi bavila cak i ovako "sitnim" pitanjima, i kojoj bi se ovakvi slucajevi prijavljivali.

Pitanje kvaliteta doktorata je drugo pitanje. Pravila ili uslove za doktoriranje propisuje univerzitet, odnosno cak pojedinacni fakulteti. I moze im se! Pa, ko zeli moze dobiti doktorsku diplomu i posle par hitova na estradi.

Problem je u akreditaciji i ko dozvoljava univerzitetima tako nizak nivo obrazovanja ili naucnog rada. S obzirom na hiper produkciju doktora, to ocigledno nije problem samo ove vlade, vec i ranijih. A akreditacija se dobija, obnavlja, a moze i da se izgubi...

RupaBezDna

pre 9 godina

Dovoljno govori to sto je sudija koja sudi aferu Indeks izabrana za predsednika Viseg suda u Smederevu.
(Janko, 14. jun 2014 18:29)

...a šta tek reći za sudiju Hadži-Omerovića koji je danas predsednik društva sudija a bio je sudija u slučaju "Terazijski tunel" sredinom devedesetih, gde je uporno oslobađao glavnog krivca, tatinog sina za strašnu saobraćajnu nesreću sa više poginulih i osakaćenih ljudi...

Da raščistimo

pre 9 godina

Molim da niko ne poredi državni i privatni fakultet jer je to prva velika besmislica. Kupovine diploma ima svuda pa i na državnim fakultetima, samo dragi moji trebate imati na umu da državni fakultet je završilo 3% populacije, a da je ukupno visoko obrazovanih ljudi (pošto računaju Megatrend i ostale Singi fakultete) 6%. Ja sam završio 2 državna fakulteta i krvavo satima, nedeljama, mesecima spremao ispita od 500 strana pa naviše. Svi studenti državnih fakulteta znaju o čemu pričam. U vreme kada sam ja upisao fakultet, tada su Megatrend i Singidunum upisivali oni koji su jedva srednju školu završili i oni koji su imali para. Znam milion takvih primera i meni ne može niko da priča o znanju koje se stiče na Megatrendu na kome je u jednom trenutku predavala Natašs Bekvalac, samo se pitam šta? Možda opštenarodnu ribologiju. Sramota je porediti državne i privatne fakultete, jer Megatrend nije Harvard pa da se o njemu priča. Diplome ovog fakulteta i svih privatnih bih poništio jer se ne govori bez razloga platiš i završiš. Znam ogroman broj ljudi koji je završio Megatrend i Singidunum, a da su jedva 4 razreda srednje završili. Učenici sličnog ranga koji su se upisali iz moje generacije na državne fakultete nisu stigli dalje od druge godine. Na kraju krajeva i predsednik Srbije je tobože učio pod stare dane, samo ne zna gde...

Marijana

pre 9 godina

Trebalo bi proveriti i doktorat dr potpredsednika Skupstine dr Vladimira Marinkovica..ista megatrend matrica.. cisto da se zna...to je onaj sto Sabicu nije dao rec.

Branko V.

pre 9 godina

Tresla se gora rodio se miš. Ovo je stara uzrečica i kada bi se sve diplome samo u prosveti detaljno prekontrolisale videlo bi se da je gospodin Mića samo kap vode u okeanu (što znači čak i manje od miša). Ja sam konkurisao u dve škole i nisam primljen. Na ta radna mesta rade "profesori" sa feleričnim diplomama ali to niko neće da vidi iako postoje prijave u ministarstvu prosvete. Zato smatram da su tačni navodi da se u Srbiji sve radi iz političkih razloga a da su žrtve kolateralna šteta a ne ispravno funkcionisanje države. Zato su naši rezultati slabi u svim domenima i ne postoji nikakva zavera.

Zoran

pre 9 godina

" Vi ste u toj vasoj drzavi samo strano telo, koje domacini tolerisu dok od njega imaju koristi. Niti mozete, niti cete bilo kada postati deo te sredine."

Iskusni gospodine, nisam ja mlad, ali mi je vrlo drago sto me u Americi tolerisu ma zbog cega, dok u Srbiji nikako da me tolerisu. kazu u Srbiji da sma neki tezak(ne po kilazi) tip. Pored toga ja tolerisem jednog Amera koji radi u mojoj privatnoj ordinaciji. Dete mi tolerisu mozda i previse u privatnoj skoli, jer je najbolje. Ono sto je interestno babe i dede u Srbiji pitaju da li to njihovo unuce zna uopste engleski kad ga cuju kako prica i cita, dok ovi u Americi pitaju da li uospte zna maternji.

Dragi moj gospodine, koje su to drzave gde ste vi proveli toliko vremena, ili menjajte sebe ili je trebalo da promenite drzave.

Atreides

pre 9 godina

Pa dobro zna se da su privatni fakulteti obicna sprdnja. Istina i drzavni su potonuli ali i dalje u odnosu na privatne su vrh. Imam dosta prijatelja koji su zavrsili ili zavrsavaju privatne fakultete tako da to je smejurija. Toliko uce da nekada sa takvim ucenjem ni osnovnu ne bi mogli da zavrse a ne da steknu diplome fakulteta.

Stefan

pre 9 godina

To je to. U godini kada sam diplomirao i kada se lomim da li se usresrediti na ostanak ovde ili bežanje... Prvo izbori posle kojih ne vidim ni najmanju promenu, onda megatrend, tuča igrača na derbiju, S*inin doktorat...lista je beskonačna... Eto da zaboravim sve što mi je u sećanju od devedesetih pa do 2014. opet je mnogo, a tako će nam biti i sutra, tako i za 20 godina. Zbogom Srbijo!

mile

pre 9 godina

I u Osnovnoj skoli u Ivanjici postoji nekakav fakultet. Imaju direktora, sekretara i ostale sluzbenike, samo niko nikad nije video nikakvo predavanje ni studenta. Sta se tu radi nikom nije jasno.

@leksandar

pre 9 godina

Leposavic... leglo laznih i diplomiranih strucnjaka. Molio bih da mi neko objasni kako neko moze da diplomira na nekim visoko strukovnim smerovima, pravcima ili ti sta vec i to iz radnog odnosa, a da pri tome ne odsustvuje sa posla ni jedan dan, ne prisustvuje vezbama, ne ucestvuje na seminarima i samo se pojavi sa "DIPLOMOM". Ne bih da duzim, ali cujem da postoji i Blace, Lapovo, Zajecar i Uzice... ljudi neka nam je Bog u pomoci !!!

mirko

pre 9 godina

O Megatrendu mislim sve loše, ali i ovakav loš je među boljima među privatnim fakultetima. Posebna sramota su ovi iz Sremskih Karlovaca, ovaj iz Zaječara, i svi iz Južne Srbije, a FAM je najveća bruka srpskog obrazovanja.

zoran

pre 9 godina

Cheda Jovanovic je prvi krenuo, zajedno sa Rakijom Ilicem, da polaze ispite uporedo sa politikom.
(mail, 14. jun 2014 21:21)

Ajd' za Ilića, al' odakle ti Čeda pade na pamet, očiju ti? Pa taj je spao da nema moć ni kod svoje supruge a tebi bode oči.

E stvarno ste smešni više. Ostav' te se Čede, Đilasa, Živkovića... Oni su trenutno marginalci taman kao Udruženje Planinara i Izviđača Srbije. Glavni su ovi što su glavni i tu će "mečka da se isteruje"! I to VELIKA!!! Od Predsednika države, preko Premijera-zaštitnika (koji štiti koga štiti i ZAŠTO ga štiti), Predsednika Parlamenta pa naniže.

Rasejani

pre 9 godina

"ja ne diram tebe, ti ne diraš mene" - Nije to samo pravilo za univerzitete. Na tom principu funkcioniše čitavo naše društvo. Svi se nečeg boje!

Ја

pre 9 godina

Ja znam 2 ponavljaca (ponavljali su 1. razred srednje tehnicke skole), koji sad sede u foteljama. Zavrsili privatni fax. Politicki aktivni, naravno. Jedan u javnom preduzecu, drugi u opstini. Zbog takvih mi, posteni diplomci drzavnih fakulteta, ne mozemo da se zaposlimo. Hajde da prijavimo sve za koje znamo da su dosli nezasluzeno do radnog mesta. ALI KOME?

Goran

pre 9 godina

U Hidroelektrani drugoj po velicini u Srbiji za rukovodioca Sluzbe za Javne nabavke postavljena je osoba koja cak nema ni Megatrend nego neku dopisnu skolu. Niti je isla niti zavrsavala, niti toj osobi vazi diploma...Provereno 100%. Vrlo atraktivno za novinare to je tek ultra pandorina kutija i skandal.

SIlvester

pre 9 godina

Ali ja ne vidim nikakav problem! Izvršite sistematizaciju radnih mesta u celom javnom sektoru, i uvedite osnovni i prirodni kriterijum - odgovornost za urađeno i neurađeno. Naročito je bitno da se za svaku ozbiljniju grešku gubi pozicija, a za teže stvari - mito i korupcija - bez kompromisa šalje na robiju, konfiskuje imovina, gubi penzija i mogućnost ponovnog zapošljenja u javnoj službi. Ovaj mehanizam, prisutan u svim normalnim zemljama, očistio bi Srbiju u roku od godinu dana. Ljudi bez znanja, iskustva i sa sumnjivim i lažnim kvalifikacijama bežali bi od fotelja kao đavo od krsta. Bio bi problem naći na konkursima profesionalce za većinu funkcija u državi i javnoj ekonomiji, a bogami i kod privatnika. Ako se nekome čini da je komplikovano - nije, veoma je prosto, i još prostije od kontrole diploma (što je inače nemoguća birokratska zavrzlama). Za ovako nešto je "samo" potrebna rešena i organizovana ekipa u MUP-u, DB-u, tužilaštvima i sudovima. I naravno, inspekcije ministarstava. Potreban je odred nesalomivih državnih činovnika, nešto što je u stvari Vučić obećavao, a onda napravio sprdnju od celog koncepta. Čišćenje ove zemlje mora da počne od MUP-a i pravosuđa, a zatim odmah po političarima i visokim javnim funkcionerima. A ovo bi, nažalost, dovelo do ukrajinskog scenarija.

zika zivac

pre 9 godina

neka neko malo proceslja medicinski fakultet u beogradu. tu nekoliko porodica vlada i drzi sve konce u rukama. polaze se i dobijaju naucna zvanja po sistemu ja tebi ti meni,a nesrecni studenti koji regularno studiraju mogu samo da gledaju u ledja deci profesora sa prosekom preko 9 kojima se sva vrata otvaraju.

Stanko

pre 9 godina

Šteta za mlade svršene studente je neizmerna. Njihove diplome nikada više neće vredeti, a hiljade njih imaće problema pri zahošljavnju i napredovanju u profesiji. Oni će da pate a ne oni koji su im to učinili.

anja

pre 9 godina

Kasno ste se setili...Ili ipak nikada nije kasno? Armije onih koji su platili po koji ispit ili samo diplomu su sada na najboljim mestima.Na faxu sam prisustvovala situaciji u kojoj se kolega hvali koliko je platio ispit ,a mi ostali po dve godine na istom ostali,mi se pretvorili u vecite studente a on uziva u zivotu,i posao je dobio posteno sigurna sam ipak takav potencijal!Sto je najgore novac nije jedini vid korupcije na fakultetima,o tim gadostima ne mogu ni da razmisljam...

DOKTOR DOOLITTLE IZ SRBIJE

pre 9 godina

Mico je cvecka u odnosu na ostale private "Evropske", Union, Singi fakultete...gde imate citavU porodicU "doktora" a profesorke vise lice na sponzoruse nego na doktore nauka ! molim vas !!

Mislim da sam oštećen

pre 9 godina

Ево сјајне прилике да ја нешто питам јавно: Да ли је у реду да државни факултети студентима који остваре просек нешто мањи од 8 (мој је био 7.74) на основним (четворогодишњим) студијама, ипак дозвољавају упис мастера (de facto пете године студија), уз услов да претходно положе квалификациони испит којим доказују да имају довољно неопходног предзнања за похађање мастера, узму им новац за школарину, испите, пријаву оцену и одбрану завршног рада на мастеру (који није мали), а после одбране, без обзира на висину просека оцена оствареног на мастер студијама (ја сам ту имао просек 9.43) поново гледају висину просека са ОСНОВНИХ студија и кажу "Жао нам је. Ви немате право уписа докторских студија, без обзира на то колико висок вам био просек оцена на мастеру, јер сте на ОСНОВНИМ студијама имали просек мањи од 8"? Ја имам осећај као да су ме изварали шибицари. Не спорим да сам крив што сам у току основних студија покварио просек својих оцена (било је много изазова који су нас између 1994. и 1999. године вукли да напуштамо студије и боримо се за егзистенцију или доказивање на другим пољима осим школског. Али људи са годинама себе преиспитују и сазревају. Ја сам као апсолвент напустио факултет на годину дана, одслужио 12 месеци војног рока и вратио се препорођен. Никада после тога више нисам добио оцену нижу од 8). Након стицања прве дипломе, у току мастера и после њега објавио сам десетак озбиљних радова од којих се неки користе у настави Војне академије, а једна моја књига објављена је од стране ОЕБС као приручник за посланике у Народној скупштини Републике Србије о врло важном делу система националне безбедности (систему одбране наше земље) и на њеној промоцији у Дому Народне скупштине говорили су тадашња државна секретарка МО (данас шефица преговарачког тима са ЕУ) и генерал ВС, у то време високо позициониран у Генералштабу, а сада шеф наше Војне канцеларије у Бриселу. Али ништа од тога ми се не броји, јер ме просек са ОСНОВНИХ студија дисквалификује. Дискретно ми шапућу на уво "Узми кредит и упиши докторске студије на било ком приватном универзитету. Важно је само да је акредитован. То ће ти бити довољно за напредак у каријери, јер си у свему осталом већ доказан и систем те познаје". Е па нећу! Не дам да ме ико прави овцом за шишање. Хоћу да се борим против неправде и лажи. Ако сам недовољно квалитетан, није ми требало дозволити да уопште упишем мастер. Треба ми и њега оспорити у потпуности. А не овако да се (тамо где то надређенима на мом радном месту и управи факултета на ком сам завршио мастер студије одговара) хвале мојим радом, држе га у студентским библиотекама као обавезно штиво и приказују као производ знања система у ком радим или факултета на ком сам завршио мастер, а истовремено мене као појединца и на стотине мени сличних остављају невидљивима, без могућности даљег усавршавања и личног напредовања и уз једину допуштену нам опцију да још 30 година (до пензије) трунемо као невидљиви шрафови, на чијим анализама, закључцима и препорукама ће шефови добијати још више чинове и унапређења, јер ће моћи неограничено и некажњено да их лажно приказују као своје резултате, а да ми као стварни творци од тога немамо никакву корист и вечито останемо "црнци" који раде за туђу славу.

nina

pre 9 godina

Brzo ce ova farsa da se zavrsi,a odgovore necemo dobiti.Pitanje ko je korunpiraniji fakultet, privatni ili drzavni.Svima ce biti jaso kada zavire u diplome policiskih sluzbenika i sluzbenika uprava.Videce da su vise od 90 procenata diplome sa drzavnih fakulteta,a po pravilu nemaju veze sa onim sto trenutno rade.Pogledajte u policiji danas imate na funkciji vaspitace,ucitelje,tekstilce ... i ko zna kakva jos zanimanja.Svi su oni na osnovu tih diploma na visokim funkcijama,a diplome su stekli uz rad i pritom na vreme.Tvrdim da su drzavni fakulteti korunpiraniji od privatnih i ovo je samo magla da se oni sakriju.Kragujevacki, niski,pristinski pravni fakultet su 90-tih zavrsili mnogi politicari pevaci i policajci,a da nisu ni knjigu otvorili.Ko je najvise lazirao diploma -zna se Kragujevac ,a sto se zna a nece da se kaze?

CEDO ILIC

pre 9 godina

Pa u celoj drzavi su na vlasti ljudi koji su zavrsili ove fakultete.Pa neka se provere Javna preduzeca pa cete videti koliko je ljudi tamo zavrsilo te fakultet i sada imaju duplo vece plate.Samo je pitanje ko ce to da proveri kada nam je ministar policije taj fakultet zavrsio?

JA IMALA PETLJU DA NAPISEM, VI OBJAVITE

pre 9 godina

Po ko zna koji put pisem na ovu temu, valjda ce jednog dana neko imati petlju da se bavi onim o cemu ja "trubim godinama". Kada se NEKO usudi da dirne u "ledeni breg" zvani STICANJE ZVANJA, DIPLOMA "MILUTIN MILANKOVIC", kojima nepismene medicinske sestre sa DEBELOM POLEDJINOM preko noci postaju glavne sestre odelenja, klinika, univerzuma,...pa se te diplome DOGRADE (da ne kazem "operu") narednim zvanjem MAGISTRA na drzavnom medicinskom fakultetu u ulici Doktora Subotica, pa tako u ne-do-gle-d...! Pa kad taj "bregonja" propeva o tome ko stoji iza koga u Srpskom zdravstvu, i sto su beli mantili postali braonkasti, pa se postavi cuveno pitanje "Kako do diplome...lako!", pa ko vlada zdravstvom,..pa,pa,pa....e pa onda TOM COVEKU KAPU DA SKINEM, I TU VLAST DA POSTUJEM ZBOG "DIRANJA GDE SE NE DIRA"... a ne ovu sarenadu-limunadu.

Doktov Navuka

pre 9 godina

kuku..ispade na kraju da su otjerali jedinog DOKTOVA u Hag da bi sami mogli biti DOKTOVI.
Ali svi su oni lazni DOKTOVI…. bogami ispasce jos nakraju da je DOKTOV u stvavi jedini bio pvavi DOKTOV

Zoran

pre 9 godina

ispitati sve diplome kosovaca koji haraju po javnim preduzecima u bgd-u
(pera, 14. jun 2014 22:34)

A sta tu ima da se ispita? Pa od tih fakulteta nema nista gore. Niti jedan privatni nije toliko los. To je dno dna, to je infimum funkcije ln(x).

@bubi

pre 9 godina

@bubi
Nije ti jasno zašto se ovde dugo studira na tehničkim fakultetima, a na stranim naši ljudi prosečne inteligencije završe na vreme? Evo zašto. Ako ti nešto nije jasno, na zapadu odeš i pitaš profesora ili asistenta, a ovde ćete ili izmarširati napolje jer bednim crvom ne žele da se bave, ili će ćutati sve dok ne izađeš napolje, ili ti odgovor ne mogu dati jer ne znaju suštinu onoga što predaju. Moraš da znaš još nešto, a to je da na srpskim tehničkim fakultetima postoji veliki strah da student nešto slučajno ne nauči, jer taj automatski postaje opasan po ljude oko sebe, jer ovde caruje neznanje. Na zapadu imaš literaturu u pismenoj i elektronskoj formi, tako da imaš iz čega da učiš, a ovde literatura ne postoji za većinu predmeta. Doduše, da bi neko napisao tehničku knjigu mora biti žestok u struci, a takvi su na našim tehničkim fakultetima malobrojni. Ovde recimo ETF koji sam i sam studirao, možeš da završiš na vreme i sa visokim prosekom, ako napamet naučiš ono što oni predaju, bez razumevanja suštine. Kakva je korist od takvog inženjera? Nikakva! O materijalnoj strani neću da govorim, jer ja lično nisam imao finansijske mogućnosti da studiram, pa su se studije odužile i to dosta, ali i pored svih teškoća, struku sam žestoko naučio, zahvaljujući žestokom radu i učenju. Sada iz ovog ugla, mogu da ti kažem da i kada bih imao pare, nikada srpski ETF ne bih upisao, jer većina ispita nije ništa drugo do besomučno proračunavanje ničega, bubanje gluposti koje ne služe ničemu!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Halo gospodo, skolstvo i obrazovanje je potonulo davno pre pojave privatnih fakulteta. Ljudi moji upoznao sam tek svrsene gimnazijalce, "Vukovce", koji ne znaju ni sta su deklinacije. To je nekada bilo nezamislivo, jer se i za dvojku moralo znati. I sta je sada? Krivo je privatno skolstvo? A kada novi ministar predlozi promene u smislu da se u skolama mora zaahtevati veci nivo znanja, biva izvrgnug opstem lincu? Hoce ministar da muci nasu decu, koja su tako dobra, poslusna i pametna?! Bio sam prisutan kada otac napada profesorku zato sto je njegovom sinu dala slabu ocenu?! Umesto da se postidi neznanja svog deteta, umesto da ga ukori on postavlja pitanje, kako je to smela da uradi NJEGOVOM detetu? Nemojmo biti licemeri. Deca se u kuci vaspitavaju i spremaju za skolu ali, ne po sistemu "Tata ce to da sredi". Da bi nam skolstvo a time i deca bila bolja, pametnija i pismenija, prethodno to moramo da budemo mi. Ako nista drugo makar vaspitaniji. Nije kriv niko za neznanje mog deteta. Cak ni privatne skole. Kriv sam, prvo ja, kao roditelj, a onda i dete, koje nije htelo da uci nego je gledalo da se "snadje". Od naseg licemerstva i povike "drzte vuka" nece biti nista. Privatne skole i fakulteti nikada vise nece biti ukinuti. Jedino ako se ponovo ne vrati 1945 godina ali, to je malo verovatno.

lidija popovic

pre 9 godina

Cudno je da g-din Mica Jovanovic preti tuzbama i tvrdi da je sve ovo oko njegovog doktorata politicki motivisano. Ministar Vebic a i mladi naucnici koji su posumnjai da g-din Jovanovic poseduje doktorat sa London School of Economic su ga ljubazno zamolili da da dokaz da poseduje doktorat posto ono sto je on pokazao na veb stranici zapravo nije bio nikakav dokaz. Cudno je da je g-din Jovanovic morao da ode u London da trazi svoj doktorat. Svi koji odbrane doktorsku disertaciju imaju svoj primerak. Zaista je neobicno da biblioteka Megatrend Univerziteta nema primerak doktorata na kome je g-din rektor gradio svoju karijeru. A ako je nasao svoj doktorat samo treba da ga da i zatrazi od London School of Economics da ga prebace na elekronski format i sve bi bilo reseno. Nema nikakve potrebe da dovodi bilo koga da svedoci niti bilo kome da preti.

Samson

pre 9 godina

Nema nazad!
Shvatate li dokle smo došli? Odvukli su nas toliko duboko u svoj glib da je sada u pitanju mentalna higijena građana Srbije.
Ovo i mnogo drugih tema se mora raščistiti a to ne može ni ova ni bilo koja druga vlast.
Mi, obični ljudi, taoci partijski organizovanih mediokriteta skučenog formata, moramo neprestano vršiti pritisak.

kg

pre 9 godina

bataveljic još predaje na pravnom
a bio je uključen u aferu indeks. ćerku je zaposlio preko veze u sudu rešenje na 3god opa batooooo

Darko

pre 9 godina

Sretnu se dva bivša ministra, pa će prvi onom drugom:
- Jeli, dokle si ti dogurao?
- Do magistra. A ti?
- Ja do doktora!
- Eee, vidiš i ja sam imao tu želju, ali znaš kako, kupi jedna kola, kupi druga kola, pa sagradi kuću, pa još dva stana i danas-sutra, nikako nisam mogao sve da postignem.

misa

pre 9 godina

Kad budete shvatili da zivite u Srbiji gde je sve korumpirano onda Vas ovakve vesti nece iznenaditi.Mnogima ovakve vesti jedu mozak i dusu .Ovo zlo se toliko ukorenilo u drustvo da ga je prosto nemoguce iskoreniti.Na zalost po meni zlo je pobedilo i koje se vidi svuda oko nas.Teska nesreca .

Ћирилица

pre 9 godina

Последње што бих волео је да морам да напутим свој град Београд и моју земљу Србију, моју породицу и моје људе... Али бојим се да ћу морати, јер овде се само цене лажи, преваре и ... Ово је размишљање једног момка од 19 година који треба да упише факултет и доброг спортисте, којем другови један по један одлазе из наше лепе земље!

Ruzica arhitektica

pre 9 godina

I posle toliko godina, sve se vrti oko menadžerskih, novinarskih, ekonomskih i pravnih fakulteta. To znaci da sve takve privatne treba poukidati, ukljucujuci i drzavne gde je bilo muljanja. Sto bre nema privatnih elektrotehnika, arhitektura, matematika. Nema ni psihologije, filozofije, jezika, knjizevnosti. Nema ih jer tamo bato moras debelo da zalegnes i ucis, a ne presipas iz supljeg u prazno knjigu od 300 strana.
I treba ukinuti da mogu masteri i doktorati sa jednog na drugi faks. Ovako se peru krsevi od fakulteta jer svi nagrnu na FPN i FON, a sa drzavnih svi oni koji nisu ni imali prosek.
Ako ces da se bavis naukom, onda master sa 25, pa gulis na faksu deset godina za bednu lovu da bi postao doktor. A ne da to postaju ovi sto potplacuju za mr i dr da bi lecili komplekse.

XY

pre 9 godina

Gospodin Jovanović je i "vitez cveta ljiljana" - ili "knight of fleur de lys" ( http://www.megatrend-edu.net/prof.php?bs=mica_jovanovic ) - što bi trebalo da bude, a nije, zvanično britansko odličje. Da li će gospodin Jovanović biti krivično procesuiran zbog štete koju je naneo obrazovnom sistemu Srbije?

KIKI

pre 9 godina

Pitamo se zasto nam pacijenti umiru, zasto tuzilastvo ne radi kako treba, zasto nam deca umiru? To je nasa stvarnost posto je 70% kupljenih diploma sada su se pojavili megatrendovci, lekari koji cekaju 1000 eura da bu zeni operisali suzne kanale, koja ceka vec tri godine ne vidi da ide ulicom od suzenja ociju, to je nasa realnost ne znam da li ce neko u ovoj jadnoj i ovom napacenom narodu pomoci. Izgleda nema nam pomoci. U Srbiji je svaka druga izgovorena rec laz.

Saca

pre 9 godina

U Kragujevcu je nastradao samo inspektor policije, rekli mu, nisi smeo sam to da radis. Da je nekom rekao, nista se ne bi otkrilo. Samo toliko

.!

pre 9 godina

Ma pustite vi ta vasa naucna prepucavanja.
Mene interesuje ko se uneredio: Mica, ili onaj svedok sto mu je cuvao diplomski u UK?
Kakva drama se tamo odvija u redovima bg bulumente?

M.V.

pre 9 godina

Kvalitet kadrova treba da se dokaže na radnom tržištu, sa kojeg god da je fakulteta. Problem je "državno radno tržište", gdje se uglavnom ne mora dokazivati, a posao se dobija preko veze, bez obzira sa kojeg si fakulteta. Privatni i državni fakulteti imaju ozbiljne manjkavosti i na jednima i drugima ima mnogo muljanja i polaganja ispita na sve moguće nelegalne načine. Mi imamo takođe problem druge vrste, a to je da više ne živimo u socijalizmu, već u kapitalizmu najgoreg oblika, u kojem se skoro svaki čovjek treba dokazati u privatnom sektoru i u njemu zarađivati svoju platu, od čega smo mi daleko svjetlosnim godinama. Najveći broj ljudi sa fakultetskom diplomom smatra da su završetkom fakulteta stekli ogromne zasluge u društvu i da time zaslužuju da dobiju posao pretežno u državnoj službi. To je nasleđe komunizma koje ne može da funkcioniše u uređenom kapitalizmu, barem ne u ovoj mjeri u kojoj se među Srbima praktikuje.

@Lajavi

pre 9 godina

Pa nisu samo ove diplome sumnjive. Ako imaš čoveka koji je završio na vreme, sa visokim prosekom, a onda razgovaraš sa istim o stručnim stvarima i vidiš da ne zna ništa, da lupeta gluposti, a takvih sam sreo jako mnogo, kako je onda takav stekao diplomu? Ja sam lično u kabinetu profesora prisustvovao sređivanju ispita tatinoj devojčioci koja je ispit pala tri puta. Sve je rađeno meni ispred nosa, a profesor nije zarezivao što sam ja bio prisutan. Ima mnogo lažnih diploma, ali je to lažiranje teško odkazati. Kako? Vrlo prosto. Kako možete da dokažete da je neko položio ispit preko veze, ako je sve pokriveno. Izađe na ispit, a unapred dobije zadatke sa rešenjima koji će biti na ispitu, uradi sve dobije čak i dobru ocenu i stvar je gotova. Gomila sveta je na takav način polagala ispite, zahvaljujući novcu ili poznanstvima. Jedino što primetite kod takvog "stručnjaka" što blage veze nema sa materijom, lupeta gluposti, ali većina njih ni ne želi da priča o zadacima posle ispita da se nebi odali, jednostavno kažu "idemo dalje neću da se vraćam na prošlost". To je naša realnost, zato svaki dan sve više cenim moju diplomu koju sam pošteno stekao krvavim radom i učenjem iako sam dugo studirao. Nije sve u dužini studiranja ni u proseku ocena, materiju ili voliš ili ne, ili je razumeš ili ne, ili si sposoban da nučiš posao ili ne. Zato preporučujem svima onima koji imaju mogućnost da odu u normalne zemlje u kojima se cene zanje i rad, da ne oklevaju, jer ovde se ništa neće promeniti.

zrad

pre 9 godina

Ne postoji slučaj Megatrend. Razlika između Megatrenda i državnih fakulteta je u tome što na Megatrendu profesori moraju držati nastavu, a na državnim fakultetima sve je na leđima asistenata. Ima profesora koji godinama nisu održali čas nastave. Na državnom se radi po želji profesora, a na Megatrendu ti isti moraju držati nastavu lično, jer su plaćeni.

Mile

pre 9 godina

Sta ima ovaj da daje ostavku? Zatvoriti Megatrend, a imovinu ovih prevaranata staviti na dobos kako bi se pare uplatile za siromasne studente.

Pametnjaković

pre 9 godina

Diplome univerziteta u Srbiji služe ionako samo da se zaposle preko veze ljudi koji su iz političkih partija i njihovi. Diplome, magistrature, doktorati i naučni radovi koji su iz Srbije im služe samo kao pokriće i dodatno osiguranje za mesto na kome sede. Diplome i sve ostalo univerziteta u Srbiji su neupotrebljivi i potpuno beskorisni u inostranstvu. E sad, pošto je u Srbiji situacija u svim sektorima u svakom pogledu katastrofalna, može se izvesti logičan zaključak da su diplome, magistrature, doktorati, naučni radovi, itd. univerziteta u Srbiji potpuno beskorisni u svakom pogledu.

Toni

pre 9 godina

@Lajavi, 14. jun 2014 18:57

Svaka ti je na mestu. Licno sam prisustvovao testiranju koje je sproveo direktor jedne inistrane firme koja posluje u Srbiji. Primljeno je dvoje novih inzenjera i direktor, inace stranac i prekaljeni inzenjer, je hteo da vidi nivo znanja dvoje mladih inzenjera, jer mu nastavni plan nasih fakulteta nije bio poznat. Mladi kolega inzenjer je inace diplomirao sa tri godine zakasnjenja, jer je na pocetku studija ostao bez oca, majka nikada nije ni radila, pa je morao da izdrzava i sebe i nju i mladju sestru. Druga koleginica je diplomirala u roku. Direktor je poceo da ih reseta pitanjima, koja su bila malo strucna a malo cisto logicka. Mladi kolega sa nosio odlicno, dok je koleginica trokirala na skoro svakom pitanju. Prema tome, znanje je ono sto je bitno. Ako ste uz to diplomirali u roku i sa visokim prosekom, svaka cast, ali pre svega morate da pokazete da znate.

akademski užas

pre 9 godina

Ovo je na toliko nivoa strašno da ne zna čovek odakle da počne. Prvo, bez obzira na to koliko smo ogorčeni zbog Stefanovićevog nazovi doktorata problem ipak nije u njemu. Pojedinci lično mogu biti skloni raznoraznim prevarama i ne prezati ni od čega (za šta uvek treba da snose odgovornost), ali jedno ozbiljno društvu treba da poseduje sistemske mehanizme koji će takvo ponašanje sprečiti i učiniti krajnje neprivlačnim. Mi te strukture nemamo, a ova smejurija od doktorata je samo posledica toga.
Drugo, prilično je mučna fora sa knjigama gde profesori traže od studenata da kupe njihove knjige kako bi položili ispit a to se vrlo jednostavno može sprečiti. Naime, na mom fakultetu (sociologija, BU) ima jako malo predmeta iz kojih se iispit sprema iz jednog udžbenika. Predmeti su organizovani tako da se za svako predavanje koriste tekstovi više autora (ili delovi više knjiga) i onda se na kraju od svega toga pravi ispitna skrpta (ne mešati sa skraćenom literaturom). Jedan jedini put kad je profesor rekao, možete i kupiti knjigu (njegovu) bilo je kad je ta knjiga uz sajamski popust koštala 200 dinara i bilo je jeftinije da se kupi nego da se kopira. Ali, naravno da niko nije donosio knjigu profesoru da se potpiše, niti je iko vadio knjigu na ispitu. To na svom fakultetu nikad nisam doživela. Jedan profesor nam je čak sam svoju knjigu poslao u elektronskom formatu da ne bismo morali da je kupujemo.

Vlada

pre 9 godina

Za sve ovo se zna vec godinama. Kao i za svaku mucku u zemlji sto se desava. Sad je pitanje samo kome sta odgovara i kada da pokrene aferu.

nino

pre 9 godina

svojevremeno je kod nas otvoreno(u vatrogasnom domu u sali za stoni tenis) neko odeljene nekog fakulteta naravno privatnog. Posle nekog vremena predsednik opstine diplomirao, vozac istog takodje, pomocnici i poskoci isto. o trajanju skolovanja da netrosim reci. A znam i par ljudi koji su po ispit isli kod profesora kuci. Tako da Megatrend je samo mrvica. Dovoljno je pogledati Novi Pazar i okolinu...

Kriger

pre 9 godina

Megatrend je ustanova koja postoji vise od 10 godina,i svi znamo o kakvom se univerzitetu radi.Kvazi doktora nauka ima i na ostalim univerzitetima,ni to nije problem.Ovde je problem sistem obrazovanja gde nam se osnovno i srednje obrazovanje decenijama unazad urusava.To se mora resiti,jer kad sistem obrazovanja (pocevsi od osnovnog)dovedete u red,necete imati vise doktora nauka nego sto imate studenata na fakultetima.

miha bukovac

pre 9 godina

U Srbiji svakako da ima poštenih ljudi ali nema dovoljno toliko sposobnih da iztraju u borbi da Srbiju dovedu u red modernih civilizovanih država.
G. Zoran Đinđić je imao sposobnost i jaku volju (a i sve druge ljudske atribute) ali ga Srbija, ona, Vojislava Koštunice ubila i time duboko zaledila mračno stanje do pojave nekog novog Sv. Georgija koji treba da ubije aždahu i da uvede Srbiju u red modrnih civilizovanih evropskih država.
U SRBIJI JE BRALE...
"U Srbiji je brale, 'ajduci zakon kroje
pravda im 'ajdučka ni Boga se ne boje,
'ajdučka im tradicija, sudsvo i policija
a svi bi hteli da Europa budu.
- A Evropa je nešto mnogo više
evropski čovek čist vazduh diše,
- ribe u reci leđno ne plove
ptice ne ubijaju i ljude ne love..."

Garbage collector

pre 9 godina

A diplome Gašića i Nikolića? A doktorati Šapića, Mrkonjića i Jorgovanke?
(MR, 14. jun 2014 17:17)
(F@M, Union, Građevinski, Priština)
Od ovih niko nije završio Megatrend. Mrkonjić je jedino dobio "titulu" počasnog doktora na Megatrendu. Ali je pre toga to isto dobio na Građevini u Beogradu.

Gradu i selu

pre 9 godina

Trebalo je da prođe pet dana pa da se neko seti i objavi šta o svemu ovome kažu ozbiljni ljudi sa samih fakulteta. I da ta javnost ustane protiv harange na sve studente ("Svim megatrendovcima poništiti diplome i najuriti ih iz državne službe" - to se pisalo!). Devet puta pokušao sam da objavim komentar gde sam molio da se ne primenjuje cenzura na nas koji smo upozoravali da ovo dobija prizvuke političke i masovne harange (masa je uvek za to da visi Pedro) i da se kaže i neka o državnim. Kako je moguće da u propaloj državi njeni univerziteti daju idealne diplomce? I kako je moguće da polupismeni pišu? I molio sam da se ima na umu kako nisu svi studenti Megatrenda meta za napad. "Nema ovde nevinih" - tako je Karađoz govorio svima u Prokletoj avliji ("Ako ništa drugo, majka ti je rđavo pomislila dok te je nosila..."), nije bilo šansi da se ovo moje objavi. Svaki krivac da odgovara, ali kolektivne i paušalne krivice nema i ne sme da je bude. Primetio sam da su državni brutalno branjeni, do poslednjeg daha, i onda sam odustao da pišem, dok nisam pročitao ozbiljne ljude. Poznajem devojku koja piše diplomski na Megatrendu, u grču je i uplašena, a odličan je čovek i vredna studentkinja. Kave veze ima ova devojka sa rektorom? Nikad ga nije videla, kao što ni ja svog sa BU video nisam. Zaprepastio sam se kad je humanista premijer onako mlako poručio uzavrelom gradu i svetu (Urbi et Orbi) da se diplome ne mogu poništavati. Hvala na pažnji, a sad minusirajte, marim ja.

Ica

pre 9 godina

Nadam se da istraga tu nece stati posto se u nasoj drzavi mamini i tatini sinovi zaposljavaju u javnom sektoru preko veze a u medjuvremenu zavrsavaju megatrend, poslovne i kaubojske skole i ucvrscuju svoju poziciju na radnom mestu... Megatrend zavrssvaju samo oni koji ga upisu!!!

Grunf

pre 9 godina

Ova prašina koja se podigla oko Miće,Nebojše i Megatrenda je samo prikrivanje sopstevne golotinje.Na golotinji po potrebi mnoge političke partije dolaze na vlast ili opstaju na vlasti.Golotinja se dozira smišljeno i po potrebi.Zemlja u kojoj sve zavisi od politike(golotinje) pa i to da li će Vam deo ulice biti čist i opran,pokupljeno smeće opet zavisi da li neki politički "baja" stanuje u vašem komšiluku.Bilo da je privatni i li državni fakultet pa kakve veze ima.Valjda i jedan i drug imaju istu obavezu prema studentima.Na grobu anglikanskog biskupa u kriptama Vestminsterske opatije ispisane su ove reči:Dok sam bio mlad i beskrajno maštovit, sanjao sam o tome da promenim svet.Kada sam odrastao i postao mudriji,otkrio sam da se svet neće promeniti,pa sam donekle suzio svoj vidik i odlučio da promenim samo svoju zemlju.Ali,i to je,izgleda,bilo neizvodljivo.Kada sam ušao u godine duboke starosti,u poslednjem beznadežnom pokušaju,odlučio sam da promenim samo svoju porodicu,one koji su mi bili najbliži.Ali,gle,nisam uspeo da promenim bilo koga od njih.I sada,dok ležim na samrtnoj postelji,odjednom shvatam:Da sam samo sebe najpre izmenio,onda bih promenio i svoju porodicu.Njihova inspiracija i ohrabrenje pomogli bi mi da poboljšam svoju zemlju,a,ko zna,možda i čitav svet.Statistički gledano lepo je videti šta sve novac može.Koliko imamo doktora nauka?Istina je obično ružna,pa nema obožavatelje.Kada shvatimo da ulagnje u znanje daje najviše dividende onda nas glava neće boleti.

selektivna pravda

pre 9 godina

Ja bih voleo da je ta Pandorina kutija zaista otvorena, ali se plasim da nije ni otskrinuta. Kako se moze otvoriti kada vlada, a pogotovo premijer, svim silama gura natrag poklopac? Ja se pitam kako je moguce da premijer, koji je tako glasan borac protiv korupcije, uopste nije zainteresovan za korupciju u visokoskolskim ustanovama? Znaci da je njegov interes za suzbijanje korupcije vrlo selektivan. Dugorocna steta zbog propasti obrazovnog sistema bi bila nesaglediva. Ako potencijalna steta zbog korupcije nije razlog da se premijer angazuje, koji su to onda razlozi zbog kojih bi premijer smatrao da je neka korupcija opasna i da bi poceo da radi na njenom suzbijanju?

n

pre 9 godina

Ovo je rak rana srpskog drustva, daj boze da krene ciscenje od Megatrenda preko Singidunuma pa sve do koje kakvih isturenih odeljenja!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ivan, 14. jun 2014 18:19)
Znaci rak rana naseg drustva nisu kupljene diplome na Pravnom fakulteta u Kraguevcu ili na Visoj poslovnoj u Beogradu koji nisu isturena odeljenja, ali su eto rak rana privatni fakulteti. Mislim da niste dobro razumeli tekst jer u njemu je upravo receno to da se 3000 akademaca diglo zbog Megatrenda, ali ne i zbog losih drzavnih fakulteta gde se masovono kupuju diplome. Tih 3000 ljudi nigde nije bilo kad se otkrila afera na Pravnom u Kragujevcu. Sa takvim kupljenim diplomama onda se izigrava ludilo, a ne bi me cudilo da takvih ima i medju tim potpisanim akademcima. Ljudi ovde moraju da shvate da diploma nista bez znanja ne znaci, zato pustite ljude sa drzavnih i privatnih da svojim znanjem na trzisuta rada pokazu sta znaju i umeju. U Vladi treba da sede najpametniji, a to sigurno nije Slina, ne zbog njegovog glupog doktorata, vec zbog njegovog loseg znanja uopste. Gde su srpski akademci da se dignu zbog loseg skolstva uopste, vec iskljucivo su se digli zbog privatnih fakulteta. Zasto, pitam se? Mozda zato sto su i sami svesni da ni njihove diplome s drzavnih fakulteta ne vrede mnogo, ali napadima na privatne fakultete sebi su pokusali da dignu ugled i zato je otvoreno pitanje Megatrenda otvaranje pandorine kutije.

Misko

pre 9 godina

ovde bi zaista trebao da radi Sud casti! ajde da barem jednom isteramo stvari na cistac! ni po babu ni po stricevima... ako je moguce

Dar

pre 9 godina

@ Pravi Dr.


Е такви су наши доктори наука - машу дипломама, а неписменост куља из коментара... То су наше узданице у свету, е јадни ли смо и бедни до даске.

diplomac

pre 9 godina

Treba ponistiti sve diplome Megatrenda, Singidunuma i slicnih tzv. visokoobrazovanih ustanova ciji diplomci dolaze na isti nacin do posla kao i do fak.diploma, to se precutkuje a samo prica po uglovima. sve te licnosti sa estrade ali i mnoge druge koje imaju diplome ovakvih ustanova ne treba podrzati i kovati ih u zvezde vec javno osuditi ali sve aktere od pocetka i na svim nivoima. Brukaju i omalovazavaju diplome onih koji su ih posteno stekli na drzavnim fakultetima posebno pre BOLONJE KOJU TREBA UKINUTI!

poplava

pre 9 godina

U Paracinu treba preispitati diplome svih megatrendovaca koji rade u drzavnim sluzbama a mnogi stekli su mnogi diplomu uz rad dok traje pauza za dorucak. Nadlezni organi, radite svoj posao! Zbog njih nema mesta za one koji su posteno stekli svoje diplome na drzavnim fakultetima i zavrsili ih u roku!

gastarbajter sa stažom

pre 9 godina

Prema tome sa znanjem koje ne mogu da iskoriste poslodavci u tim "normalnim zemljama", mozete samo da "pasete travu" ili, da se zaposlite kao "prosta radna snaga" sto se dosta dobro placa.
(Mladen Mladenovic, 14. jun 2014 19:41

vidis, to se dešava u pravo u srbistanu...
ljudi koji pošteno steknu znanje a nemaju rodbinsko-partijsku vezu ili kovertu mogu samo da kose travu (neretko onima sa vezama koji su uz kupljenu diplomu upali na neku funkciju), samo za razligu od "normalnih" zemalja u srbiji od toga čovek jedva da moze da se prehrani...

a sto se tiče toga da se tamo znanje "ne ceni", "za pravoslavce nema mesta", i slične gluposti,
to mozes da pričaš svojim kolegama na kuriru i informeru, ovde samo ispadas smešan poput nekog iskompleksiranog klinca (sto verovatno i jesi)

aleksandar

pre 9 godina

ma kakva bre pandorina kutija, to je bre klasican svinjac koji je ostao otvoren. i potpuno je u pravu prof. Turajlic kad kaze da vazi sistem ja tebe ne diram ti mene ne diras. Kada sam se bunio na fakultetu gde radim protiv principa izbora jednog nastavnika mnogi su me gledali u cudu, a jedan me je kolega pitao da li sam ja zainteresovan za to mesto i te predmete, pa kad je shvatio da nisam uredno me je pitao pa stoo se onda bunim. Nije shvatao da srozavanje sopstvenog fakulteta gde je on/ja skrkao godine i godine rada ne zelim da dopustim. tako da kad se bude malo bolje pogledalo ko je sve i kako priman i na drzavnim fakultetima, ko je sve i kako doktorirao, koliko rodjaka, prijatelja, familije i sl., kako ide svakodnevni zivot a kakvi su stvarni rezultati, onda ce valjda biti jasno kako smece kao sto je mega i slicni trendovi uopste postoje

Misko

pre 9 godina

Strasno je koliko je nivo obrazovanja u Srbiji opao i koliko su ljudi kao sto je prof. Turajlic postali palanacki autoriteti. O cemu ovo dvoje profesora zapravo prica nego o opstim i dobro poznatim mestima? Sta oni nude u ovoj vesti - zar ne bi i svako drugi samo konstatovao da je ovo sa Megatrendom samo kulminacija propasti - sta je tu novo?

Medjutim, kao sto je par ljudi ovde vec komentarisalo, ti isti profesori su upravo kreirali takvu propast. Pitanje za prof. Turajlic je sta je ona uradila da unapredi obrazovanje, uzevsi to da od kako se ukljucila u reformu skolstva, nas obrazovni sistem je najverovatnije najgori u celoj civilizovanoj Evropi. Da pojednostavim, Elektrotehnicki fakultet kada je ona pocinjala karijeru je bio svetski prepoznat i priznat fakultet. Danas, kada ona zavrsava karijeru, meni je tesko da ubedim svoje direktore u Americi da dovedemo nekog sa ETF-a bar na praksu. Od prestiznog fakulteta do nevidljivog. Svaka vam cast cenjeni profesori!

Strani slaboplacenik

pre 9 godina

Sta misle o svemu ovome akademici iz VANU i SANU? Cekaj! Sta uopste pise u Memorandumu SANU o zivotu u Srbiji u prvim decenijama 21. veka? Kako ce se ziveti u porazenoj i razvaljenoj Srbiji, ako izgubi sve ratove koje nije vodila? Da li ce uopste preziveti Srbija, koja nije umela da se bije ni na nebu ni na zemlji, koja ne uci i ne voli da radi. Kako ce izgledati obrazovanje u takvoj nikakvoj Srbiji? Da li je iko u ovoj zemlji, ko je trebao da razmislja o svemu tome, razmisljao dalje od svog nosa? Ocito - nije.

Bagzi

pre 9 godina

Bila sam odlican ucenik, osnovna, srednja.... U momentu kada sam upisivala fakultet, popularni su bili privatni, koji sam upisala na kraju, jednostavno to je tada bila moja odluka... Trudila sam se, ucila i na njemu... Iz razloga sto su mi dosadile price o privatnim, cim sam se zaposlila upisala sam cetvrtu i petu na drzavnom. I pored posla, moj trud je bio isti sto se tice zalaganja, imam sta vise i bolji prosjek nego na privatnom. Sta mi je cudno na drzavnom sto sam se uvjerila a stalno se optuzuju za to drzavni....za jedan rok se moze cetiri ispita poloziti... radila seminarski rad i na osnovu njega dobila ocjenu.... Studenti uce iz skripti od 20 strana, naravno ne sve ispite . ... unaprijed se dobijaju pitanja koja treba da se ucee.. Bas cudno... na drzavnom. Poenta je da napravite razliku izmedju dobrih i losih studenata, ali i fakulteta. A ove cinjenice ukazuju da su kriterijumi pali i da se skolstvo srozalo... CJELOKUPNO.
(Neko, 14. jun 2014 22:03)
Hajde molim te reci koji je to drzavni fakultet pa da ga upisem!? Jos jedna diploma nije na odmet. Zavrsio sam ETF ali bih hteo i to cudo da vidim( seminarski i polozen ispit, 20 strana i polozen ispit). Iz prve ruke znam da je na nekom menadzmentu u NS rodjak imao pitanje na prijemnom koje je boje kosa Mardz Simpson? Takodje, drugar je radio seminarski nekom liku koji je na privatnom fakultetu u Kraljevu polagao isto tako neki menadzment ili ekonomiju. Celih 9 stranica i to je bilo dovoljno za prolaz.

urus

pre 9 godina

Privatni fakulteti su bolji od drzavnih. Korupcije ima I na jednim I na drugim I tu nema nikakve razlike.Profesori su katastrofa I na jednim I na drugim, u najboljem slucaju polupismeni kvazi-intelektualci.

Ono sto privatne fakultete cini boljim I zasto se mnogo brze zavrsavaju su udzbenici. Udzbenici su dobri prevodi stranih udzbenika. Udzbenike na drzavnim fakultetima treba staviti na gomilu I spaliti a profesore koji su ih kao pisali treba pohapsiti.

ma

pre 9 godina

i na drzavnom medicinskom fakultetu ima muvanja jos goreg nego na megatrendu. pocev od upisa svake godien pa do polaganja ispita ali o toem se cuti jer t use zavrsavaju poslovi za decu politicara i svi mroa da cute. Pa evo znam za slucaj mog sefa koj ije sina upisao na taj fakultete iako je jedva zavrsi osrednju skolu a otpal isu odlicni uceneici, za ispite da vam ne pricam kako ih polaze tatko okrene telefon i sin sutra sam ode da upise ocenu. pa pola kolega je jos davno recim oislo u sarajevo za vikend i u ponedelja ksu se vracal isa dipplomama vise skole. kao da to niko ne zna. svi radovi pa i doktorski se prepisuju. otidjite na bilo koji seminar uzmite bilo koji rad i pogledajte. kad bi neko to hteo da juri pa pola drzave bi bilo u zatvoru

N

pre 9 godina

(realnost, 14. jun 2014 19:57) Da li si nekada isao na neki privatni fakultet i pricao sa tim ljudima? Gde su ti podaci koji govore o tome da su to samo mamini i tatini sinovi koji rade isljucivo u javnom sektoru? Ja sam prva da se to istrazi jer sam zavrsila privatni fakultet i nikad nisam radila u javnom sektoru. Dok sam studirala upoznala sam devojku koja je zavrsila Visu poslovnu u Beogradu i radila u jednoj firmi i kao sekretarica, i kao racunovodja i kao uvoznik materijala i na kraju je dosla na Megatrend da bi zavrsila trecu i cetvrtu godinu. Pre nego sto pocnete da iznosite ovde gomilu gluposti, prvo dajte cinjenice koliko procentualno ljudi s privatnih fakulteta ima posao u drzavnoj upravi. Ja verujem da 95 odsto diplomaca privatnih fakulteta ne radi u javnom sektoru. Koliko je maminih i tatinih sinova, a koliko njih ustvari to skolovanje placa iz svog dzepa (kao na primer sto sam ja). Konstantno se pljuej po privatnim fakultetima a 99 odsto tih ljudi nikad nije otislo ni na jedan privatni, nikad ni je otislo i videlo kakvih profesora i studenata tamo ima da bi o njima pricali. I na kraju ispit na Visoj poslovnoj u Beogradu je pre nekoliko godina kostao 200 evra i to svaki sto sam i saznala od jedne moje prijateljice ciji je drug tako studirao, i placao svaki ali bas svaki ispit, dok je moja drugarica iz srednje skapavala na njemu jer nije imala para da ga placa. I na kraju licno poznajem devojku koja mi je priznala da je pola ispita na Ekonomskom u BG prepisala.

realnost

pre 9 godina

(N, 14. jun 2014 20:16)

Mislim da ti je forum b92 lose mesto da prodajes tu maglu jer ovde ljudi uglavnom nisu lobotomirani kao negde drugde pa da nasednu na proizvoljno lupetanje nekih procenata!

"95% sa privatnih ne rade u javnom sektoru" - gluplji argument nisam cuo (sto bi rekao vucic), pa privatni fakulteti su ovde i otvoreni da bi se partijska i rodbinska deca ogrebala za diplome po "skracenom postupku" i naravno bez ucenja.
Kako to da propali studenti sa bu prelaze na privatne i tamo instant zavrsavaju (da ne pominjem one koji su jedva zavrsili srednju a privatni u roku)

Vi sa privatnih malo podsecate na micu jovanovica koji je i pored toga sto je dokazano da je prevarant, laze i obmanjuje u velikim kolicinama ne bili sebe nekako izvukao,
Na vasu zalost to vam ne polazi za rukom jer ovde svako ima nekog u okruzenju ko je "studirao" na privatnom tako da svi vrlo dobro znamo kako se tamo (ne)radi i koja je to sprdnja od "obrazovanja"...

A tek ove price "ja znam nekog...", "od moje drugarice komsinica...", tek objasnjavaju na kom ste nivou vi sa privatnih, pa evo mogu i ja da kazem da znam coveka koji je preskocio mesec, jel to moze biti argument u nekoj raspravi?

Zoran

pre 9 godina

"Hajde molim te reci koji je to drzavni fakultet pa da ga upisem!? Jos jedna diploma nije na odmet. Zavrsio sam ETF ali bih hteo i to cudo da vidim( seminarski i polozen ispit, 20 strana i polozen ispit). Iz prve ruke znam da je na nekom menadzmentu u NS rodjak imao pitanje na prijemnom koje je boje kosa Mardz Simpson? Takodje, drugar je radio seminarski nekom liku koji je na privatnom fakultetu u Kraljevu polagao isto tako neki menadzment ili ekonomiju. Celih 9 stranica i to je bilo dovoljno za prolaz.
(Bagzi, 14. jun 2014 22:43)

Preporucujem: http://fifa.pr.ac.rs/category/oglasna_tabla/master_radovi/

Одбрана магистарске тезе кандидата Јасне Трајић
Филозофски факултет у Косовској Митровици обавештава јавност да ће Јасна Трајић, дана 13.03.2014. године у 11,00 часова у просторијама Факултета бранити магистарску тезу под насловом: Скраћенице у енглеском и њихови еквиваленти у српском језику.

paraziti

pre 9 godina

Kaze da moze da se omasovi.Pa odavno se omasovilo.Mogao sam a mogu i sad da kupim koju god hocu diplomu ali kad sam video koje sve politicke i policijske sponzoruse imaju diplomu, odustao sam.Nisam lud da sebe stavljam u isti kos sa njima.

Ivan

pre 9 godina

Lose je u svemu ovome sto ce se sada ici na to da se diskredituju svi oni ljudi koji su zavrsili privatan fakultet, oni ce biti potcenjeni.
Nije istina da se znanje ne moze dobiti na privatnom fakultetu.Student ima na raspolaganju vrhunske profesore.
Studenata koji se provuku kroz studije bilo je uvek, na svakom faksu.Recimo medicina se mogla zavrsiti do pre par godina na bubicu, ti neki su danas lekari!
Drzavni fakulteti se i dan danas mogu upisati preko veze.Svedok sam nekoliko slucajeva!

Petar

pre 9 godina

@Vladimir
A kojim to izjavama Srba ruinira "ugled" (xexe) Srbije u univerzitetskim okvirima Evrope. Konkretne primere molim.
Ili ste mozda kolega koji je lose prosao iz Automatike kod nje?

realnost

pre 9 godina

(n, 14. jun 2014 19:40)

tvojom relativizacijom "znacaja" privatnih (pseudo)fakulteta za sve ovo dosta govori o meti tvog komentara...

kg, pristinski, visa poslovna se nigde ne uzimaju za ozbiljno a sto se tice ostalih, udeo ljudi kojima je dostupno da kupe neki ispit (na bu recimo) se meri promilima!

sto se tice privatnih, tamo je dovoljno da platis skolarinu i sestice su ti zagarantovane (na mnogima ne moras ni da se pojavljujes na ispitima nego ti na kraju upisu ocene i udare pecat),
ovo na primer na bu ne moze niko!
ja sam morao da ucim dan-noc da bih stekao znanje dovoljno da polozim ispit,
dok se bratija na privatnim zeza i malo prelista uvece (i to ne svugde) i eto za 4god (a nekad i manje) "diplome" a manje se ucilo nego u srednjoj!

vi sto banalizacijom izjednacujete neizjednacivo znajte da to moze da prodje upravo kod ovih sto glasaju za sns,
svi znaju da je cela svrha postojanja privatnih (pseudo)fakulteta u srbiji upravo stancovanje instant "diploma" za mamine i tatine sinove i partijske drugare koje ceka posao u janvnom sektoru...
za razliku od toga, na bu manje od 5% ljudi moze diplomu da dobije bez ucenja...

cq,cq

pre 9 godina

joj,kolika je to gomila prevaranata , pa nema nikave šanse da se to raščisti,taj ološ je u svim porama društva, rak koji je zahvatio čitav organizam a ponajviše glavu, puna ih je i sva državna uprava,počevši od preCednika, kao i sva javna preduzeća, bolje kazati javne kuće,jer su omiljena mesta švalerki rukovodioca sa svih nivoa...pa da li vi mislite da je džabe što nas je svake godine manje 50.000...

Unity3D

pre 9 godina

Ne daj bože da branim Megatrend, ali bih samo da konstatujem - danas su na vlasti u Srbiji oni koji su stasavali u vremenu kada MT-ova nije bilo. MT je posledica, a uzrok je ono što treba da se leči.

Spiridon Pravoputic

pre 9 godina

Kakva pandorina kutija tek sada otvorena pa jos od mire markovic prosveta u drzavi se zabila u dno.Drzavni fakulteti sa prokazani ,kada je jos sudjeno profesorima vise skole u pozarevcu a i dalje se radi isto tamo ,moz misliti na privatnim sta se radi.Jel moze neko da zamisli da toma govori o ekonomiji ili velja ilic ?Mislim nismo ni coravi ni deca.

Aleksandar

pre 9 godina

za (Da raščistimo, 14. jun 2014 20:16)

Šta ćemo sa pravnim fakultetom (državnim) u Kragujevcu? http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=08&dd=15&nav_id=742827

Ah da, on je državni, izvinite... tu nema šta da se proverava, je li tako?

akademac

pre 9 godina

Ovo je genijalno: http://vimeo.com/98092650

Hiljade i hiljade procitanih stranica...
"Intelektualci" imaju slican nacin izrazavanja :)

Aca

pre 9 godina

(Aleksandar, 14. jun 2014 22:09), a sta cemo sa covekomm koji predaje 3 fakulteta, na dva puno radno vreme na trecem trecina?

http://www.tmf.bg.ac.rs/index.php?p1=5&p2=16&p3=1&p4=3&p5=0&lang=en http://www.ffuis.edu.ba/faculty/teacher/15/
http://www.tehnikum.edu.rs/kadrovi/

Fx

pre 9 godina

Imam jedno pitanje za profesorku Turajlić, zašto je u penziju otišla kao vanredni, a ne redovni profesor? Da li zato što je kolege ne vole, ili jer čete kad odete na "Nasi u WOS" pored njenog imena naći samo jedan rad iz 2005, na kojem je trećepotpisana?

koji aflatoksin?

pre 9 godina

Ej bre drugari, pa svetsko u fudbalu je sad aktuelno, pa posle ide letnji odmor, pa vruća socijalna jesen. Toliko toga za ispratiti, prokomentarisati, preživeti...

Marinac

pre 9 godina

Realno ovde ima previse kompleksasa sa drzavnih fakulteta. Svaka cast onima koji nisu ograniceni i imaju sirinu. Evo ja licno hocu da odmerim znanje iz ogromnog broja oblasti, prakticno i teorijski sa vecinom diplomiranih kompleksasa. (DiF, Sociologija, Psihologija, Geografija, Biologija)
Birajte oblast.
A ja sam ekonomista.

Vladimir

pre 9 godina

Neverovatno je sta ce sve gospodja Srbijanka Turajlic da prica, samo da bi bila u medijima. Cak ce i da unisti skoro 2 milenijuma star koncept univerzitetske autonomije i da zbog sopstvene medijske eksponiranosti ruinira i ovo malo jadne pozicije sto Srbija ima na evropskoj obrazovnoj sceni. Da je po njenom niko u Srbiji ne bi smeo da ima doktorat sem nje i njenih devojcica od poverenja. Ovo je sada VRLO zabrinjavajuce.

mattko

pre 9 godina

Dobro neka je to i Pandorina kutija ali onda jasno recite ko je ovde Zevs. ko je Prometej , ko je Prometejev brat i ko je sama Pandora?
Dajte njihova danasnja srpska imena, ne drzite nas u mraku!

andorina kutija je prema grčkoj mitologiji bila kutija svih zala, koju je prema legendi Zeus poslao Prometeju za kaznu jer je bogovima ukrao vatru i dao je ljudima.

Pandora je bila prva žena poslana ljudima, a bogovi s Olimpa darivali su je raznim osobinama. Iako je uvriježeno koristiti naziv "kutija", "ćup" ili"posuda" bi bilo ispravnije rješenje. Ćup (od grčke riječi πίθος) joj je darovao Hermes ili Zeus. Kasnije je taj ćup u prijevodu Erazma Roterdamskog (Hezioda) zamijenjen riječju "kutija", vjerojatno pogreškom, ali je naziv Pandorina kutija zaživio do danas.

Pandoru je sa ćupom Hermes doveo Epimeteju, Prometejevom bratu, kojega je Prometej bio upozorio da ne prima nikakve darove od bogova. No, Epimetej se zaljubio u Pandoru, primio ju, ali joj je ipak naredio da ne otvara ćup koji je ponijela sa sobom. Znatiželja, kojom ju je obdarila Hera, prevladala je u djevojci, te je ona posudu otvorila, a iz nje su izašla sva zla svijeta, koja su uništila čovječanstvo koje je do tada živjelo u blagostanju. Pandora je kutiju uspjela zatvoriti prije nego što je iz nje izašla nada, te je tako spasila svijet od najveće nesreće. Nada se, naime, prema grčkoj riječi Ελπις bolje prevodi kao očekivanje zla ili predviđanje nesreće.

Pravi Dr.

pre 9 godina

Cela zemlja je korumpirana - a sta tu onda cudi MT. Kobajagi privatni univerzitet na Balkanu! Ja sam svoj Dr. zaradio na zapadu, a niti sam plagiriao ili podplacivao nekoga. A u ovo cudno vreme se sve vise i cesce pojavljuju kojekakvi DrR, masteri i bachlori. Ne treba mi 2 minute da prepoznam pravog od pogresnog absolventa!

Milan

pre 9 godina

Od 5.oktobra do danas mnogo toga se promenilo na Univerzitetima ali i celokupnom skolstvu! Bivsi setaci koji su navikli da ne uce nego da polazu ispite tako sto su dokazivali da su lupali u serpe nisu ni mogli drugacije da vode drzavu nego da naprave sistem u kome je vladala korupcija i politicki protekcionizam. Jos jedno veliko smece koje se nagomilalo u proteklih 15 godina treba da se ocisti a ocigledno da ce to uraditi oni koji imaju snage da priznaju da problem postoji...a cija ce sve lazna zuta diploma isplivati na videlo tek ima da se vidi...

Zoran

pre 9 godina

za (Da raščistimo, 14. jun 2014 20:16)

Šta ćemo sa pravnim fakultetom (državnim) u Kragujevcu? [link]

Ah da, on je državni, izvinite... tu nema šta da se proverava, je li tako?
(Aleksandar, 14. jun 2014 22:09)

Pratim komentare na Politici, Blicu, B92. To su tri sajta koja su poprilicno razlicita i za jednu istu vest cesto imaju dijametralno suprotne komentare, bar vecina.

Za ovu vest i vest gde se blate privatni fakulteti, svi su slozni kao po komandi. Kada se osudjuju banke, svis su slozni kao po komandi. Kada se blati kapitalizam, vrlo slicno. Da li shvatas da je sustina da ljudi nece kapitalizam, privatno, hoce socijalu i drzavno. Drzavnom ce da progledaju i gredu, a privatnom ni dlaku.

Ivan

pre 9 godina

Lose je u svemu ovome sto ce se sada ici na to da se diskredituju svi oni ljudi koji su zavrsili privatan fakultet, oni ce biti podcenjeni.
Nije istina da se znanje ne moze dobiti na privatnom fakultetu.Student ima na raspolaganju vrhunske profesore.
Studenata koji se provuku kroz studije bilo je uvek, na svakom faksu.Recimo medicina se mogla zavrsiti do pre par godina na bubicu, ti neki su danas lekari!
Drzavni fakulteti se i dan danas mogu upisati preko veze.Svedok sam nekoliko slucajeva!

Zoran

pre 9 godina

"A ove cinjenice ukazuju da su kriterijumi pali i da se skolstvo srozalo... CJELOKUPNO.
(Neko, 14. jun 2014 22:03)

Nije celokupno, samo drzavno, privatno ima isti kriterijum kao i uvek.

Bojan

pre 9 godina

U laznoj drzavi sve je lazno, lazne su partije, nije sns nego srs, lazne su diplome, lazna su istrazivanja, lazna su radna mesta, lazljivi su ljudi, lazno je predstavljanje, lazan je sistem vrednosti sto bi rekao Ceda.

bubi

pre 9 godina

Ajde ljudi kako tumacite da vecina studenata na drzavnim fakultetima, pre svega mislim na tehnicku struku, jedva zavrsi studije za duplo godina? U cemu je kvaka? Tezak fakultet? Glupa deca? Kako u drugim drzavama lepo i normalno na vreme mladi zavrse i te teske fakultete? Ne samo njihovi mladi vec i nasi! Ne zelim da navodim primere, ima ih previse, glava me zaboli dok pomislim na sve...

nišlijka

pre 9 godina

@n, odlično zapažanje, nisu kupljene diplome jedine problematične, tu si one koje su roditelji obezbedili dečici kao i posao u javnom sektoru i javnim preduzećima. Ne verujem da je kragujevački Pravni izuzetak, zbog toga i ne čudi što imamo hrpu predmeta pred Međunarodnim sudom pravde. Juče čitam larma niški političar da je neopravdano progonjen i da su gradski javni pravobranilac i profa mašinskog veštačili da gradski budžet nije oštećen pa će tražiti zaštitu ambasadora. Procenu štete nanete budžetu može i mora da veštači veštak ekonomista čija je specijalnost budžet, a on kao vrhunski pravnik, kao i tužilac bi morali to da znaju. Na žalost, nekompetentnost koja caruje u pravosuđu govori dovoljno. Zbog toga je lakše targetovati jednog i zaboraviti da afera index tone u zaborav i klizi ka zastarevanju.

Dr Smislov

pre 9 godina

Sa mnom u kompaniji,koja nije moja,radi devojka koja je master ekonomije na nekom od ovih privatnih odeljenja iz subotice ili tako nesto,zavrsila je taj faks i ako je srednju upisala tek par godina posle osnovne,faks je " oduvala" za manje od dve godine i sad je master...do pre par godina jedva imala osnovnu školu!! Naravno ne zna ni uplatnicu da popuni a kamoli da je uplati,putovala je iz jednog mesta u drugo da bi uplatila pare jer nije znala da pare putuju i bez nje,nisu je naučili na faksu ...ja završavam njene poslove iako moj,državni,fakultet nema veze sa ekonomijoj ali sam naučio neke stvari. Naravno vlasnik ne zna za njenu nesposobnost i nestručnost i verovatno neće nikad saznati dokle god ima budala kao što sam ja! Takvih kao što je ona ima više nego ljudi koji su završili državni fakultet,nesposbni i bez ikakvog znanja,neće moći da naprave ništa dobro to sigurno! POsledice decenije štancovanja diploma će se osećati mnogo mnogo duže od deset godina.

Bojan

pre 9 godina

Šteta za mlade svršene studente je neizmerna. Njihove diplome nikada više neće vredeti, a hiljade njih imaće problema pri zahošljavnju i napredovanju u profesiji. Oni će da pate a ne oni koji su im to učinili.
(Stanko, 14. jun 2014 23:52)
Niko njima nije nista "ucinio", znali su vrlo dobro kakav "fakultet" upisuju, i doci ce vreme kada ce morati da snose posledice te svoje odluke.

Zima dolazi !

pre 9 godina

E sada mi je zao postenih klinaca koji se ubijaju od knjige ali kada se fakultet bude placao 3000-7000 e i kada bude prosek plate obicnom radniku iz kolubare preko 1200 e onda ve sve biti drugacije .

Neko

pre 9 godina

Bila sam odlican ucenik, osnovna, srednja.... U momentu kada sam upisivala fakultet, popularni su bili privatni, koji sam upisala na kraju, jednostavno to je tada bila moja odluka... Trudila sam se, ucila i na njemu... Iz razloga sto su mi dosadile price o privatnim, cim sam se zaposlila upisala sam cetvrtu i petu na drzavnom. I pored posla, moj trud je bio isti sto se tice zalaganja, imam sta vise i bolji prosjek nego na privatnom. Onda sad razmisljam, pa sto ne upisa odmah drzavni jer bi ga po ovome sto sam vidjela zavrsila sigurno u roku, a ne bi slusala stalno price jedne te iste. Sta mi je cudno na drzavnom sto sam se uvjerila a stalno se optuzuju za to drzavni....za jedan rok se moze cetiri ispita poloziti... radila seminarski rad i na osnovu njega dobila ocjenu.... Studenti uce iz skripti od 20 strana, naravno ne sve ispite . ... unaprijed se dobijaju pitanja koja treba da se ucee.. Bas cudno... na drzavnom. Poenta je da napravite razliku izmedju dobrih i losih studenata, ali i fakulteta. A ove cinjenice ukazuju da su kriterijumi pali i da se skolstvo srozalo... CJELOKUPNO.

silja

pre 9 godina

Partizanska spomenica se dobijala sa dva svedoka. Mica Dr. kaze da doktorska disertacija trazi jednog svedoka.
Zakljucujem da se fakultetska diploma moze nabaviti bez svedoka.
Gresim?

Милош

pre 9 godina

Занимљиво је прочитати депешу америчке амбасаде из 2007. о куповини диплома у Крагујевцу и остатку Србије. Ту је већ наговештено да се наше дипломе неће признавати, и да само гледају да ли ће се афера Индекс судски окончати. Наравно да се ништа није десило, заташкано. Нису људи глупи, после свега што је испливало сада званично постајемо и образовна жабокречина. По резултатима PISA тестирања међу најгорима смо у Европи, дипломе се купују, премијер и елита штите овако штанцован кадар, а сада ће нам деца још из средње школе бежати да студирају у иностранству да би се оградили од оваквог система.

Homo politicus

pre 9 godina

Svima akademski obrazovanim i onima koji to nisu u interesu je da se kvalitet, nacin dobijanja diploma i priznanja podigne na visi nivo. Ali ja ovde vidim samo jedno obicno politizovanje situacije.

N

pre 9 godina

(realnost, 14. jun 2014 20:42)
Potpuno si upravu, nije argument reci poznajem ljude koji kupuju ispite na drzavnom fakultetu, ali je eto argument reci kako mi s privatnih fakulteta radimo u javnom sektoru. Posto je to tako, evo ja sutra idem da se tamo zaposlim, posto to sto vi pricate mora da je argumentovana istina.

boris

pre 9 godina

(Marinac, 14. jun 2014 20:45), moze, samo, kako mislite to da izvedemo!?
meni ovde ne objavljuju 80% komentare, posebno kada nekom odgovorim.
evo, npr., objasnite mi kako je vas prof Labus izvrsio sukcesiju SFRJ, i koliko je Srbija takvim idiotskim cinom izgubila, a njegova cerka dobila.
Privatni fakulteti svuda u svetu, a posebno u Evropi, sluze za stancovanje diploma. Jel ce da stipendira 50 vrlo vrlo nadarenih ljudi iz raznih drzava, i verovatnoca da neko od njih dobije Nobelovu nagradu je izvesna. Isto tako ce skolovati i 3 000 bogatih sinova i kceri koji ce pored svoje, platiti i stipendiju za tih 50 genijalaca. ali, ali... svi ce dobiti diplome Jel-a. i sad, koliki je kvalitet?
Drz fakulteti nemaju taj problem. U ch, privatna skols je na niskim granama. Mislim da je neophodno unaprediti procedure za dobijanje akreditacije. Tesko ce biti sve ovo ispraviti bez velikih lomova

Berlinac35

pre 9 godina

Ne zelim da komentarisem pojedine diplome.
Mogu sam da pricam iz sopstvenog iskustva. Ja sam licno posle zavrsene vise skole upisao Megatrend - jer nijedan drugi fakultet mi nije dao mogucnot da se dalje usavrsavam. Nakog dobijanja diplome aplicirao sam na Master studije u Berlinu. Jos pre zavretka Master studija dobio posao naucnog saradnika na univerzitetu, na kom radim vec 9 godina. Zavrsio sam pre dve godine i drugi master. Spremam doktorski diesrtaciju. Siguran sam da ne bih bolje prosao u zivotu das sam zavrsio neki "drzavni" fakultet u Srbiji i regionu. Ko hoce da uspe u zivotu mora to da zeli i da se bori, a sasvim je nebitno i da li je zavrsio privatni ili drzavni fakultet. Nazalost drustvo u Srbiji i dalje na svoju ruku procenjuje cija diploma je validna a cija nije. Ja sam taj fakultet zavrsio casno i posteno i mnogo sam toga naucio.

Hvala Megatrend-u, samo to mogu reci.

Luka Tripkovic

pre 9 godina

Bojim se da ce ovo biti samo kratkotrajna inicijativa, na fakultetu (drzavnom) koji sada zavrsavam postoji takodje nekoliko (najmanje) doktorskih radova koji ne bi prosli ni kao srednjoskolski pismeni sastav, ali autonomija fakulteta cini svoje. Iako sam svestan tekovina koje bastine tu vrstu autonomije covek se zapita da li to uopste ima smisla...

Zoran

pre 9 godina

(Ica, 14. jun 2014 23:56), da li znate koliko je prosvetara zavrsilo fakultete po Trsteniku, Kraljevu, Cacku i ko zna gde jos da bi ostali u sluzbi? Imali visu skolu, ali morao faks. Meni takav jedan rekao da je besan sto jedan profa u Trsteniku nece mito za matematiku. Prosto bezobrazno i necuveno. Mislim bezobrazno i necuveno sto covek nece mito.

Puno vam je skolstvo profesora koji zavrsavali po Mitorvicama i ko zna gde jos. Okanite se privatnih fakulteta, da vam su vam drzavni dobri i dovoljni privatni ne bi ni postojali. Nego i drzavni ne vrede dve pare.

Anonymous

pre 9 godina

Ne vidim ni jedan moralan razlog da neko upise ovaj fakultet. Koliko ja znam, policajci upisuju da dobiju rukovodeca i inspektorska mesta i posle resavaju najteza dela, sram je onih ko im to prizna a zna se ko je. Cast ima na ovom faksu i casnih profesora

Andreja, Akademski Gradjanin sa BU

pre 9 godina

Vlado Srbije, Sada je vreme da se osnuju kvalifikovane komisije, od lica koji se sigurno zna, da ne poseduju falsifikovaneo diplome. Oni trebaju za 30 dana da ispitaju, sve diplome u drzavi od srednjih skola do fakulteta. To bi se nazvao 'Blic-krig' za nase skolstvo.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(gastarbajter sa stažom, 14. jun 2014 20:06
----------
Kao prvo, ovo nije "srbistan" vec Srbija. Vidim da ste toliko uznapredovali da Vam je tesko da izgovorite cak i ime svoje bivse otadzbine?! Nisam bas mlad, mada, zahvaljujem na komplimentu. Proveo sam vise godina u inostranstvu u razlicitim zemljama, na razlicitim kontinentima. Za mene Srbija nije imala, niti ce imati alternative. Inace, mozete sebe da lazete do beskraja. Vi ste u toj vasoj drzavi samo strano telo, koje domacini tolerisu dok od njega imaju koristi. Niti mozete, niti cete bilo kada postati deo te sredine. To ce postati tek Vasi potomci, sto podrazumeva da ce prethodno morati da se odreknu Vas (ne javno, ne formalno ili deklarativno vec stvarno), da se odreknu svoga jezika, svojih imena, svoje kulture i svoje vere. Jedina titula koju cete uspeti da zaradite za vreme svoga rada u inostranstvu je "gastarbajter sa stazom", i nista vise. Jos nesto. Nisam rekao da "ne primaju pravoslavce" vec ne gledaju na njih sa simpatijama.

Kosta

pre 9 godina

Koliko ja znam (a znam), ekonomiju su nam poslednje 2 decenije, kreirali i vodili eksperti sa drzavnih fakulteta...koliko su bili strucni i uspesni, vidimo i sami!!!Da ne pominjem druge oblasti-pravosudje, zdravstvo, gradjevinu,masinstvo...Ne zna se gde su se postigli "grandiozniji" rezultati...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(@Lajavi, 14. jun 2014 18:57)
---------
Bravo gospodine. Pogodili ste sustinu. Jedino se ne bih slozio sa Vama oko one Vase zadnje recenice odnosno, da se u inostranstvu ceni znanje. To je najveca iluzija u koju veruju oni koji nisu bili na "vatrenom krstenju" odnosno, koji nisu okusili "gastarbajterski" zivot. Sa mali izuzetcima, postajete samo jedan broj, samo jedna ekonomska zivotinja od koje treba sto vise izvuci a sto manje dati.U tim "normalnim" zemljama cene to koliko mozete da zaraditr za poslodavca. Njih ne zanima da li ste gladni0, da li su vam oci plave ili koja vam je nacionalnost. Jedino imaju averziju prema muslimanima i pravoslavcima, ako im se tako predstavite. Prema tome sa znanjem koje ne mogu da iskoriste poslodavci u tim "normalnim zemljama", mozete samo da "pasete travu" ili, da se zaposlite kao "prosta radna snaga" sto se dosta dobro placa.

Sixto, Novi Sad

pre 9 godina

Zena proferoska univerziteta sa tri rada na SCI listi iz davnih 1996, 1998 i nesto malo svezije, samo osam godinica, 2006. godine.

http://scindeks.ceon.rs/SearchResults.aspx?query=ARTAU%26and%26Turajli%25c4%2587%2bSrbijanka&page=0&sort=1&stype=0

Ovca koja shvati da je ovca vise nije ovca.

pre 9 godina

Ovom pismenom i vrednom narodu navikao da uci,radi i izvozi treba nesto pricati?

Bezite odavde na vreme deco.

Homo politicus

pre 9 godina

Mislim da ce Mica "skinuti" mindjusu ministru Verbicu. Sta ce biti kada ovaj donese dokaze iz Londona!? Ko ce da odgovara? Ovo je sve ispolitizovano i postaje malo degutantno, ali su zato tu "siroke narodne mase" da se uveseljavaju.

Bigi

pre 9 godina

Kaže Mica da dolazi u ponedeljak, doduše nije baš precizirao koji, mislim datumski. Kada je pošao beše da se vraca za par sati, valda ima kvar na avionu, ili je magla na Londonskom aerodromu, pa morao da odloži povratak.

Homo politicus

pre 9 godina

Mica J. je prvo diplomirao na Fakultetu politickih nauka u Beogradu na kojem je kasnije magistrirao a zatim prvi doktorat u Londonu i drugi doktorat u Kranju.

Mislim

pre 9 godina

Megatrend jeste da je otvorio tu kutiju ali u raznim obraovnim tkz. isturenim odelenjima ima puno takvih kutijica. Međutim nije valjda spalo slovo samo na profesorku Turajlić koja je stalno prisutna u medijima. Ako je ona jedina kopetentna za ova pitanja a da drugih nema onda je ova zemlja stvarno u krizi posebno medju univerzitetskim kadrovima.

Miloss

pre 9 godina

Mnogi svetski,pa i srpski umovi su imali prestižne doktorate,ali isto tako mnogi svetski i srpski umovi koji su zadužili čovečanstvo su bili"samouki" bez formalnih akademskih zvanja i titula. I jedni i drugi su mi bili posredni ili neposredni učitelji. Pedagozi,naučnici,umetnici,lideri,kreativci i stvaraoci svako u svom fahu je ostavio duboke tragove ugrađujući sebe u večnost dela koje je ostavljeno generacijama. Svaki od njih je bio poseban, pozitivan ili negativan (u zavisnosti od percepcije), ali sigurno kreativan i često ne shvaćen za života.Retki su se hvatali politike koja jedino pruža moć za donošenje odluka,tj. vlast. I mnogi platiše glavom, upravo zbog svih ovih "doktova"koji ne zaslužuju pomen u javnosti , a kamo li ovoliku halabuku. Sramota

A113

pre 9 godina

(Mislim da sam oštećen, 14. jun 2014 19:54)


To je zaista cudno, obicno postoji pravilo da ako kandidat ima 5 ili vise radova u casopisima sa liste Ministarstva, moze da upise doktorske studije iz oblasti u kojoj ima publikacije bez obzira na prosek, pa cak i vrstu osnovnih studija.

Ewa

pre 9 godina

Zavsrila sam Pravni u KG sa visokim prosekom, kao stranac. Radila sam tamo kao asistent ( to je, vec, izlazak iz anonimnosti, ali, sve jedno). Svedok sam svega, sta se tamo desavalo.Dobila sam otkaz 15 dana pre izbijanja afere Indeks. Razlog? Neko, ko je polagao pravo da mi bude mentor ( uz ucene i druge necasne radnje) raskrinkan je da je njegova naucna "karijera" , navodno osnovana na stranom ( iz moje zemlje) doktoratu , neutemeljena, jer, doktorat ne postoji, a mentor, navodjen u svim biografijama, ne zna za tu cinjenicu. Stradala sam - ja. Jer sam se usudila, da je car bez odeće. Sreća jedino u tome, da mi je jedina veza sa Srbijom ovaj sajt. Svim prevarantima i plagijatorima ¿elim brzo hapsenje, lisavanje privilegija - ko je to moguće - grizu savesti.

ex-ETF

pre 9 godina

@(Misko, 14. jun 2014 20:43)

1. Prof.Turajlic je odavno zavrsila karijeru, u penziji je.

2. Dok je bila u aktivnoj sluzbi na ETF, prof.Turajlic je u nekoliko navrata bila prodekan za nastavu i ona je bila jedna od retkih koja nije imala dlake na jeziku da kaze otvoreno sta misli i suprotstavi se nekim tadasnjim nazovi autoritetima koji su suvereno vladali odredjenim katedrama na fakultetu. I da im kaze da njihovi predmeti pred kraj XX veka u skoli koja se bavi elektrotehnickim naukama nemaju vise nikakvog smisla. Istovremeno je bila jedan od glavnih lobista za uvodjenje posebnog smera za racunarsku tehniku koji je prerastao u danasnji smer za softverski inzenjering. Do tada je RT bila deo smera za elektroniku, odnosno "slabe struje" kako se to tada zvalo.

3. Prof.Turajlic se otvoreno suprotstavljala svim pokusajima politizacije fakulteta i zbog toga je jedno vreme bila i suspendovana (u vreme dekana Teodosica 1998, postavljenog od strane SPS/SRS/JUL).

Nazalost, posle petooktobarskih promena prof.Turajlic se bavila raznim drugim stvarima (AOM i slicno) i time je ETF izgubio mnogo. Verovatno nije imala snage da se bori sa politickim previranjima posle 2000, kada su DS i DSS samo nastavili ono sto su radili SPS i JUL. Ne znam da li bi neko drugi postupio na drugi nacin.

Vladimir

pre 9 godina

@Petar
Pa dobro Petre, znam da zelite da to i budete. Ali ste i dalje Srbijanka. Mi na fizici nismo nikad cast vasih predavanja ali jedno je sigurno: evidentno se razumete bolje u automatiku i talk-show nastupanja nego u univerzitetsko-obrazovnu administraciju i politiku!

Косовски академик

pre 8 godina

Мислим да би поједине од вас господо требало бити срамота сопствених коментара. Мислим нарочито на оне коментаре који се односе на дипломе са Косова и Метохије. Овде и дан данас има нас који учимо, који смо своју диплому зарадили сопственим трудом, знањем и тешким научним радом, а не попут вас који млатите празну сламу по интернету причајући о стварима са којима нисте упознати. Јавно прозивати људе који своју диплому нису стекли ни на голотињу, ни на уфураност, ни на новац који се овде толико спомиње, људе који су задњи динар улагали у КЊИГЕ, ако се и даље сећате те речи, у радове који имају преко 200-300 страница, а не десетак, како неко од вас рече...Али добро, неукима треба да се опрости, ми смо навикли да праштамо и многе друге увреде које су долазиле од вас и вама сличних, те вам опет праштамо. Толика повика на народ који је део вашег народа...На народ који још увек није заборавио да је ћирилица наше званично писмо. Нама не треба нико са стране да нас завади, ми то сами одлично радимо. Жалосно.Ми нисмо ни Мегатренд ни било који приватни универзитет. То такви као ви са џеповима пуним пара покушавају од нас да направе, али не иде, драги наши. Срдачан поздрав са српског Космета!!!!!

Vladimir

pre 9 godina

Neverovatno je sta ce sve gospodja Srbijanka Turajlic da prica, samo da bi bila u medijima. Cak ce i da unisti skoro 2 milenijuma star koncept univerzitetske autonomije i da zbog sopstvene medijske eksponiranosti ruinira i ovo malo jadne pozicije sto Srbija ima na evropskoj obrazovnoj sceni. Da je po njenom niko u Srbiji ne bi smeo da ima doktorat sem nje i njenih devojcica od poverenja. Ovo je sada VRLO zabrinjavajuce.

Fx

pre 9 godina

Imam jedno pitanje za profesorku Turajlić, zašto je u penziju otišla kao vanredni, a ne redovni profesor? Da li zato što je kolege ne vole, ili jer čete kad odete na "Nasi u WOS" pored njenog imena naći samo jedan rad iz 2005, na kojem je trećepotpisana?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(gastarbajter sa stažom, 14. jun 2014 20:06
----------
Kao prvo, ovo nije "srbistan" vec Srbija. Vidim da ste toliko uznapredovali da Vam je tesko da izgovorite cak i ime svoje bivse otadzbine?! Nisam bas mlad, mada, zahvaljujem na komplimentu. Proveo sam vise godina u inostranstvu u razlicitim zemljama, na razlicitim kontinentima. Za mene Srbija nije imala, niti ce imati alternative. Inace, mozete sebe da lazete do beskraja. Vi ste u toj vasoj drzavi samo strano telo, koje domacini tolerisu dok od njega imaju koristi. Niti mozete, niti cete bilo kada postati deo te sredine. To ce postati tek Vasi potomci, sto podrazumeva da ce prethodno morati da se odreknu Vas (ne javno, ne formalno ili deklarativno vec stvarno), da se odreknu svoga jezika, svojih imena, svoje kulture i svoje vere. Jedina titula koju cete uspeti da zaradite za vreme svoga rada u inostranstvu je "gastarbajter sa stazom", i nista vise. Jos nesto. Nisam rekao da "ne primaju pravoslavce" vec ne gledaju na njih sa simpatijama.

N

pre 9 godina

(realnost, 14. jun 2014 19:57) Da li si nekada isao na neki privatni fakultet i pricao sa tim ljudima? Gde su ti podaci koji govore o tome da su to samo mamini i tatini sinovi koji rade isljucivo u javnom sektoru? Ja sam prva da se to istrazi jer sam zavrsila privatni fakultet i nikad nisam radila u javnom sektoru. Dok sam studirala upoznala sam devojku koja je zavrsila Visu poslovnu u Beogradu i radila u jednoj firmi i kao sekretarica, i kao racunovodja i kao uvoznik materijala i na kraju je dosla na Megatrend da bi zavrsila trecu i cetvrtu godinu. Pre nego sto pocnete da iznosite ovde gomilu gluposti, prvo dajte cinjenice koliko procentualno ljudi s privatnih fakulteta ima posao u drzavnoj upravi. Ja verujem da 95 odsto diplomaca privatnih fakulteta ne radi u javnom sektoru. Koliko je maminih i tatinih sinova, a koliko njih ustvari to skolovanje placa iz svog dzepa (kao na primer sto sam ja). Konstantno se pljuej po privatnim fakultetima a 99 odsto tih ljudi nikad nije otislo ni na jedan privatni, nikad ni je otislo i videlo kakvih profesora i studenata tamo ima da bi o njima pricali. I na kraju ispit na Visoj poslovnoj u Beogradu je pre nekoliko godina kostao 200 evra i to svaki sto sam i saznala od jedne moje prijateljice ciji je drug tako studirao, i placao svaki ali bas svaki ispit, dok je moja drugarica iz srednje skapavala na njemu jer nije imala para da ga placa. I na kraju licno poznajem devojku koja mi je priznala da je pola ispita na Ekonomskom u BG prepisala.

Homo politicus

pre 9 godina

Mislim da ce Mica "skinuti" mindjusu ministru Verbicu. Sta ce biti kada ovaj donese dokaze iz Londona!? Ko ce da odgovara? Ovo je sve ispolitizovano i postaje malo degutantno, ali su zato tu "siroke narodne mase" da se uveseljavaju.

Marinac

pre 9 godina

Realno ovde ima previse kompleksasa sa drzavnih fakulteta. Svaka cast onima koji nisu ograniceni i imaju sirinu. Evo ja licno hocu da odmerim znanje iz ogromnog broja oblasti, prakticno i teorijski sa vecinom diplomiranih kompleksasa. (DiF, Sociologija, Psihologija, Geografija, Biologija)
Birajte oblast.
A ja sam ekonomista.

Homo politicus

pre 9 godina

Mica J. je prvo diplomirao na Fakultetu politickih nauka u Beogradu na kojem je kasnije magistrirao a zatim prvi doktorat u Londonu i drugi doktorat u Kranju.

Milan

pre 9 godina

Od 5.oktobra do danas mnogo toga se promenilo na Univerzitetima ali i celokupnom skolstvu! Bivsi setaci koji su navikli da ne uce nego da polazu ispite tako sto su dokazivali da su lupali u serpe nisu ni mogli drugacije da vode drzavu nego da naprave sistem u kome je vladala korupcija i politicki protekcionizam. Jos jedno veliko smece koje se nagomilalo u proteklih 15 godina treba da se ocisti a ocigledno da ce to uraditi oni koji imaju snage da priznaju da problem postoji...a cija ce sve lazna zuta diploma isplivati na videlo tek ima da se vidi...

Neko

pre 9 godina

Bila sam odlican ucenik, osnovna, srednja.... U momentu kada sam upisivala fakultet, popularni su bili privatni, koji sam upisala na kraju, jednostavno to je tada bila moja odluka... Trudila sam se, ucila i na njemu... Iz razloga sto su mi dosadile price o privatnim, cim sam se zaposlila upisala sam cetvrtu i petu na drzavnom. I pored posla, moj trud je bio isti sto se tice zalaganja, imam sta vise i bolji prosjek nego na privatnom. Onda sad razmisljam, pa sto ne upisa odmah drzavni jer bi ga po ovome sto sam vidjela zavrsila sigurno u roku, a ne bi slusala stalno price jedne te iste. Sta mi je cudno na drzavnom sto sam se uvjerila a stalno se optuzuju za to drzavni....za jedan rok se moze cetiri ispita poloziti... radila seminarski rad i na osnovu njega dobila ocjenu.... Studenti uce iz skripti od 20 strana, naravno ne sve ispite . ... unaprijed se dobijaju pitanja koja treba da se ucee.. Bas cudno... na drzavnom. Poenta je da napravite razliku izmedju dobrih i losih studenata, ali i fakulteta. A ove cinjenice ukazuju da su kriterijumi pali i da se skolstvo srozalo... CJELOKUPNO.

Ivan

pre 9 godina

Lose je u svemu ovome sto ce se sada ici na to da se diskredituju svi oni ljudi koji su zavrsili privatan fakultet, oni ce biti potcenjeni.
Nije istina da se znanje ne moze dobiti na privatnom fakultetu.Student ima na raspolaganju vrhunske profesore.
Studenata koji se provuku kroz studije bilo je uvek, na svakom faksu.Recimo medicina se mogla zavrsiti do pre par godina na bubicu, ti neki su danas lekari!
Drzavni fakulteti se i dan danas mogu upisati preko veze.Svedok sam nekoliko slucajeva!

urus

pre 9 godina

Privatni fakulteti su bolji od drzavnih. Korupcije ima I na jednim I na drugim I tu nema nikakve razlike.Profesori su katastrofa I na jednim I na drugim, u najboljem slucaju polupismeni kvazi-intelektualci.

Ono sto privatne fakultete cini boljim I zasto se mnogo brze zavrsavaju su udzbenici. Udzbenici su dobri prevodi stranih udzbenika. Udzbenike na drzavnim fakultetima treba staviti na gomilu I spaliti a profesore koji su ih kao pisali treba pohapsiti.

Berlinac35

pre 9 godina

Ne zelim da komentarisem pojedine diplome.
Mogu sam da pricam iz sopstvenog iskustva. Ja sam licno posle zavrsene vise skole upisao Megatrend - jer nijedan drugi fakultet mi nije dao mogucnot da se dalje usavrsavam. Nakog dobijanja diplome aplicirao sam na Master studije u Berlinu. Jos pre zavretka Master studija dobio posao naucnog saradnika na univerzitetu, na kom radim vec 9 godina. Zavrsio sam pre dve godine i drugi master. Spremam doktorski diesrtaciju. Siguran sam da ne bih bolje prosao u zivotu das sam zavrsio neki "drzavni" fakultet u Srbiji i regionu. Ko hoce da uspe u zivotu mora to da zeli i da se bori, a sasvim je nebitno i da li je zavrsio privatni ili drzavni fakultet. Nazalost drustvo u Srbiji i dalje na svoju ruku procenjuje cija diploma je validna a cija nije. Ja sam taj fakultet zavrsio casno i posteno i mnogo sam toga naucio.

Hvala Megatrend-u, samo to mogu reci.

Lajavi

pre 9 godina

Završio sam pravni u Kragujevcu, i mnogo sam se obradovao kada sam čuo da će policija da prečešlja sve diplome i ko je kako polagao ispite, međutim od svega toga nije bilo ništa (jer su upravo policijsko-bezbedonosni kadrovi iz Srbije, Crne Gore i BiH, U najvećoj meri titulari kupovali ispite i diplome).
P.S. Kada sam prvi put konkurisao na posao suočio sam se sa sumnjom u "vrednost kragujevačke diplome", a onda sam skrenuo pažnju ispostavilo se budućem poslodavcu, da sam studirao 7,5 godina i da imam skroman prosek (7,12), e to mu je otklonilo i poslednju sumnju.
Moje iskustvo govori na koga treba obratiti PAŽNJU prilikom provere diploma: 1) na one koji su fakultet završili u roku, a bili su u radnom odnosu; 2) na one koji su se prebacivali sa državnih na privatne fakultete i ekspresno ih završili; 3) na one koji su fakultet upisivali u poznijim godinama i završili ih u roku. Sve te diplome su verujte sumnjive, i od takvih ljudi i u privatnom životu i u profesionalnom životu bežite ŠTO DALJE.

Atreides

pre 9 godina

Pa dobro zna se da su privatni fakulteti obicna sprdnja. Istina i drzavni su potonuli ali i dalje u odnosu na privatne su vrh. Imam dosta prijatelja koji su zavrsili ili zavrsavaju privatne fakultete tako da to je smejurija. Toliko uce da nekada sa takvim ucenjem ni osnovnu ne bi mogli da zavrse a ne da steknu diplome fakulteta.

Da raščistimo

pre 9 godina

Molim da niko ne poredi državni i privatni fakultet jer je to prva velika besmislica. Kupovine diploma ima svuda pa i na državnim fakultetima, samo dragi moji trebate imati na umu da državni fakultet je završilo 3% populacije, a da je ukupno visoko obrazovanih ljudi (pošto računaju Megatrend i ostale Singi fakultete) 6%. Ja sam završio 2 državna fakulteta i krvavo satima, nedeljama, mesecima spremao ispita od 500 strana pa naviše. Svi studenti državnih fakulteta znaju o čemu pričam. U vreme kada sam ja upisao fakultet, tada su Megatrend i Singidunum upisivali oni koji su jedva srednju školu završili i oni koji su imali para. Znam milion takvih primera i meni ne može niko da priča o znanju koje se stiče na Megatrendu na kome je u jednom trenutku predavala Natašs Bekvalac, samo se pitam šta? Možda opštenarodnu ribologiju. Sramota je porediti državne i privatne fakultete, jer Megatrend nije Harvard pa da se o njemu priča. Diplome ovog fakulteta i svih privatnih bih poništio jer se ne govori bez razloga platiš i završiš. Znam ogroman broj ljudi koji je završio Megatrend i Singidunum, a da su jedva 4 razreda srednje završili. Učenici sličnog ranga koji su se upisali iz moje generacije na državne fakultete nisu stigli dalje od druge godine. Na kraju krajeva i predsednik Srbije je tobože učio pod stare dane, samo ne zna gde...

Ivan

pre 9 godina

Lose je u svemu ovome sto ce se sada ici na to da se diskredituju svi oni ljudi koji su zavrsili privatan fakultet, oni ce biti podcenjeni.
Nije istina da se znanje ne moze dobiti na privatnom fakultetu.Student ima na raspolaganju vrhunske profesore.
Studenata koji se provuku kroz studije bilo je uvek, na svakom faksu.Recimo medicina se mogla zavrsiti do pre par godina na bubicu, ti neki su danas lekari!
Drzavni fakulteti se i dan danas mogu upisati preko veze.Svedok sam nekoliko slucajeva!

zrad

pre 9 godina

Ne postoji slučaj Megatrend. Razlika između Megatrenda i državnih fakulteta je u tome što na Megatrendu profesori moraju držati nastavu, a na državnim fakultetima sve je na leđima asistenata. Ima profesora koji godinama nisu održali čas nastave. Na državnom se radi po želji profesora, a na Megatrendu ti isti moraju držati nastavu lično, jer su plaćeni.

Zoran

pre 9 godina

za (Da raščistimo, 14. jun 2014 20:16)

Šta ćemo sa pravnim fakultetom (državnim) u Kragujevcu? [link]

Ah da, on je državni, izvinite... tu nema šta da se proverava, je li tako?
(Aleksandar, 14. jun 2014 22:09)

Pratim komentare na Politici, Blicu, B92. To su tri sajta koja su poprilicno razlicita i za jednu istu vest cesto imaju dijametralno suprotne komentare, bar vecina.

Za ovu vest i vest gde se blate privatni fakulteti, svi su slozni kao po komandi. Kada se osudjuju banke, svis su slozni kao po komandi. Kada se blati kapitalizam, vrlo slicno. Da li shvatas da je sustina da ljudi nece kapitalizam, privatno, hoce socijalu i drzavno. Drzavnom ce da progledaju i gredu, a privatnom ni dlaku.

Mile

pre 9 godina

Sta ima ovaj da daje ostavku? Zatvoriti Megatrend, a imovinu ovih prevaranata staviti na dobos kako bi se pare uplatile za siromasne studente.

Gradu i selu

pre 9 godina

Trebalo je da prođe pet dana pa da se neko seti i objavi šta o svemu ovome kažu ozbiljni ljudi sa samih fakulteta. I da ta javnost ustane protiv harange na sve studente ("Svim megatrendovcima poništiti diplome i najuriti ih iz državne službe" - to se pisalo!). Devet puta pokušao sam da objavim komentar gde sam molio da se ne primenjuje cenzura na nas koji smo upozoravali da ovo dobija prizvuke političke i masovne harange (masa je uvek za to da visi Pedro) i da se kaže i neka o državnim. Kako je moguće da u propaloj državi njeni univerziteti daju idealne diplomce? I kako je moguće da polupismeni pišu? I molio sam da se ima na umu kako nisu svi studenti Megatrenda meta za napad. "Nema ovde nevinih" - tako je Karađoz govorio svima u Prokletoj avliji ("Ako ništa drugo, majka ti je rđavo pomislila dok te je nosila..."), nije bilo šansi da se ovo moje objavi. Svaki krivac da odgovara, ali kolektivne i paušalne krivice nema i ne sme da je bude. Primetio sam da su državni brutalno branjeni, do poslednjeg daha, i onda sam odustao da pišem, dok nisam pročitao ozbiljne ljude. Poznajem devojku koja piše diplomski na Megatrendu, u grču je i uplašena, a odličan je čovek i vredna studentkinja. Kave veze ima ova devojka sa rektorom? Nikad ga nije videla, kao što ni ja svog sa BU video nisam. Zaprepastio sam se kad je humanista premijer onako mlako poručio uzavrelom gradu i svetu (Urbi et Orbi) da se diplome ne mogu poništavati. Hvala na pažnji, a sad minusirajte, marim ja.

Pravi Dr.

pre 9 godina

Cela zemlja je korumpirana - a sta tu onda cudi MT. Kobajagi privatni univerzitet na Balkanu! Ja sam svoj Dr. zaradio na zapadu, a niti sam plagiriao ili podplacivao nekoga. A u ovo cudno vreme se sve vise i cesce pojavljuju kojekakvi DrR, masteri i bachlori. Ne treba mi 2 minute da prepoznam pravog od pogresnog absolventa!

Legionar

pre 9 godina

(N, 14. jun 2014 20:16)
Evo ja cu da kazem umesto gospodina.Upisao sam Megatrend 2005 godine,bez ijednog dokumenta,"prijemni ispit" polozio tako sto mi unapred data resenja.Napustio sam Megatrend jer mi se sve to zgadilo,a 95% upisnika su neki tzv menadzeri,koji su dobili,a potrebno obrazovanje za to nemaju (pitam se kako su prosli konkurs).Ponudjena mi je diploma odmah,po ceni od 2500€, a master (prosle godine) za 5000€.

diplomac

pre 9 godina

Treba ponistiti sve diplome Megatrenda, Singidunuma i slicnih tzv. visokoobrazovanih ustanova ciji diplomci dolaze na isti nacin do posla kao i do fak.diploma, to se precutkuje a samo prica po uglovima. sve te licnosti sa estrade ali i mnoge druge koje imaju diplome ovakvih ustanova ne treba podrzati i kovati ih u zvezde vec javno osuditi ali sve aktere od pocetka i na svim nivoima. Brukaju i omalovazavaju diplome onih koji su ih posteno stekli na drzavnim fakultetima posebno pre BOLONJE KOJU TREBA UKINUTI!

misa

pre 9 godina

Pa sta da ocekujemo od drugih kad nam prvi covek drzave diplomira u 57 godini na nekom novosadskom fakultetu, a engleski jezik govori kao da je poglavica nekog africkog plemena. Premijer jest zavrsio Pravni (original), ali nikada u zivotu nije nigde radio sem u Radikalnoj kao Seseljeva sekretarica.
Da ne nabrajam vise, sramota.

Vladimir

pre 9 godina

@Petar
Pa dobro Petre, znam da zelite da to i budete. Ali ste i dalje Srbijanka. Mi na fizici nismo nikad cast vasih predavanja ali jedno je sigurno: evidentno se razumete bolje u automatiku i talk-show nastupanja nego u univerzitetsko-obrazovnu administraciju i politiku!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

(@Lajavi, 14. jun 2014 18:57)
---------
Bravo gospodine. Pogodili ste sustinu. Jedino se ne bih slozio sa Vama oko one Vase zadnje recenice odnosno, da se u inostranstvu ceni znanje. To je najveca iluzija u koju veruju oni koji nisu bili na "vatrenom krstenju" odnosno, koji nisu okusili "gastarbajterski" zivot. Sa mali izuzetcima, postajete samo jedan broj, samo jedna ekonomska zivotinja od koje treba sto vise izvuci a sto manje dati.U tim "normalnim" zemljama cene to koliko mozete da zaraditr za poslodavca. Njih ne zanima da li ste gladni0, da li su vam oci plave ili koja vam je nacionalnost. Jedino imaju averziju prema muslimanima i pravoslavcima, ako im se tako predstavite. Prema tome sa znanjem koje ne mogu da iskoriste poslodavci u tim "normalnim zemljama", mozete samo da "pasete travu" ili, da se zaposlite kao "prosta radna snaga" sto se dosta dobro placa.

Stanko

pre 9 godina

Šteta za mlade svršene studente je neizmerna. Njihove diplome nikada više neće vredeti, a hiljade njih imaće problema pri zahošljavnju i napredovanju u profesiji. Oni će da pate a ne oni koji su im to učinili.

RaDissha

pre 9 godina

Megatrend je privatni univerzitet , bi bi se moglo reći da se može "legalno kupiti" diploma , dok se to nikako ne može reći za državne univerzitete . Ako se uopšte bude otvorila "pandorina kutija" , bilo bi interesantno krenuti od niškog državnog univerziteta i njegovih diploma i doktorata . Megatrend je LSE za NU !!!

misty

pre 9 godina

Sacuvaj boze, ovo je uzas!! Pa neka je dao ostavku ceo profesorski kadar treba da da ostavku na Megatrendu. Covek ceo zivot laze, radi posao za koji nema akreditaciju i jos je ljut i tuzice nekoga! Ma sve ih treba raskrinkati bez imalo sazaljenja!!!

miha bukovac

pre 9 godina

U Srbiji svakako da ima poštenih ljudi ali nema dovoljno toliko sposobnih da iztraju u borbi da Srbiju dovedu u red modernih civilizovanih država.
G. Zoran Đinđić je imao sposobnost i jaku volju (a i sve druge ljudske atribute) ali ga Srbija, ona, Vojislava Koštunice ubila i time duboko zaledila mračno stanje do pojave nekog novog Sv. Georgija koji treba da ubije aždahu i da uvede Srbiju u red modrnih civilizovanih evropskih država.
U SRBIJI JE BRALE...
"U Srbiji je brale, 'ajduci zakon kroje
pravda im 'ajdučka ni Boga se ne boje,
'ajdučka im tradicija, sudsvo i policija
a svi bi hteli da Europa budu.
- A Evropa je nešto mnogo više
evropski čovek čist vazduh diše,
- ribe u reci leđno ne plove
ptice ne ubijaju i ljude ne love..."

Kosta

pre 9 godina

Koliko ja znam (a znam), ekonomiju su nam poslednje 2 decenije, kreirali i vodili eksperti sa drzavnih fakulteta...koliko su bili strucni i uspesni, vidimo i sami!!!Da ne pominjem druge oblasti-pravosudje, zdravstvo, gradjevinu,masinstvo...Ne zna se gde su se postigli "grandiozniji" rezultati...

igor mandić

pre 9 godina

Ministre proverite i Mićin doktorat iz Slovenije. Kad je Mića doktorirao u Sloveniji 1991. godine tada je tamo besneo rat. Otkud to da za vreme rata Srbi hrle u Sloveniju na postdiplomske studije?
A što se tiče Saveta za obrazovanje proverite kako su oni dodelili akreditaciju Megatrendu ako je to komisija prethodno odobrila.

sasa jokic

pre 9 godina

Aferu indeks predvodio je Tomin savetnik Antic, Megatrend Dacicev pajtos Mica.....sve su to posledice Miloseviceve ere izokrenutih vrednosti.
Od njegove pojave, sa kratkom pauzom od 2001 do Djindjicevog ubistva, Srbijom je vladala najgora ekipa u istoriji covecanstva.
Mafija, turbo folk, ratno pljackaska "elita", tsjkuni, Grand, Pink.....uzas nad uzasima, fuj!
90% politicara ima kupljene diplome?
Mi nismo ni svesni koliko smo bolesno i izopaceno drustvo!
Taj isti Mica je na proslave svog "Univerziteta" dolazio sa polugolim klinkama u drustvu politickog "vrha" Srbije?! Nisam primerio ni jednu kriziku zbog toga, nikada.
Ali dobro, ajde da krenemo, da prvo rasvetlimo politicka ubistva, da za rsimo pricu sa privatizacijama, isteramo grand iz programa (bolece, ali je neophodno protiv zaglupljivanja masa)
Proveriti sve "poslove" DSS-a, i pozadinu ubistva Djindjica, i tako dalje, i tako dalje....

n

pre 9 godina

Ovo je rak rana srpskog drustva, daj boze da krene ciscenje od Megatrenda preko Singidunuma pa sve do koje kakvih isturenih odeljenja!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ivan, 14. jun 2014 18:19)
Znaci rak rana naseg drustva nisu kupljene diplome na Pravnom fakulteta u Kraguevcu ili na Visoj poslovnoj u Beogradu koji nisu isturena odeljenja, ali su eto rak rana privatni fakulteti. Mislim da niste dobro razumeli tekst jer u njemu je upravo receno to da se 3000 akademaca diglo zbog Megatrenda, ali ne i zbog losih drzavnih fakulteta gde se masovono kupuju diplome. Tih 3000 ljudi nigde nije bilo kad se otkrila afera na Pravnom u Kragujevcu. Sa takvim kupljenim diplomama onda se izigrava ludilo, a ne bi me cudilo da takvih ima i medju tim potpisanim akademcima. Ljudi ovde moraju da shvate da diploma nista bez znanja ne znaci, zato pustite ljude sa drzavnih i privatnih da svojim znanjem na trzisuta rada pokazu sta znaju i umeju. U Vladi treba da sede najpametniji, a to sigurno nije Slina, ne zbog njegovog glupog doktorata, vec zbog njegovog loseg znanja uopste. Gde su srpski akademci da se dignu zbog loseg skolstva uopste, vec iskljucivo su se digli zbog privatnih fakulteta. Zasto, pitam se? Mozda zato sto su i sami svesni da ni njihove diplome s drzavnih fakulteta ne vrede mnogo, ali napadima na privatne fakultete sebi su pokusali da dignu ugled i zato je otvoreno pitanje Megatrenda otvaranje pandorine kutije.

Misko

pre 9 godina

Strasno je koliko je nivo obrazovanja u Srbiji opao i koliko su ljudi kao sto je prof. Turajlic postali palanacki autoriteti. O cemu ovo dvoje profesora zapravo prica nego o opstim i dobro poznatim mestima? Sta oni nude u ovoj vesti - zar ne bi i svako drugi samo konstatovao da je ovo sa Megatrendom samo kulminacija propasti - sta je tu novo?

Medjutim, kao sto je par ljudi ovde vec komentarisalo, ti isti profesori su upravo kreirali takvu propast. Pitanje za prof. Turajlic je sta je ona uradila da unapredi obrazovanje, uzevsi to da od kako se ukljucila u reformu skolstva, nas obrazovni sistem je najverovatnije najgori u celoj civilizovanoj Evropi. Da pojednostavim, Elektrotehnicki fakultet kada je ona pocinjala karijeru je bio svetski prepoznat i priznat fakultet. Danas, kada ona zavrsava karijeru, meni je tesko da ubedim svoje direktore u Americi da dovedemo nekog sa ETF-a bar na praksu. Od prestiznog fakulteta do nevidljivog. Svaka vam cast cenjeni profesori!

modesty

pre 9 godina

Ne znam da li ce mi ovaj komentar objaviti, a nije me vise ni briga. Toliko puta nesto kazem pod ovim nickom i ne objavi se, a drugi nickovi bez problema. Cenzura je i ovde, da se ne lazemo. Ono sto sam htela da kazem je da sve na sta se vi iscudjavate sam ja davne 2006-te jos pokusala da objasnim ljudima. Vratila sam se iz inostranstva nakon poduzeg odsustva, i kad sam videla sve ovo, nisam mogla da verujem da toliko miliona ljudi to ne vidi. Jos je tada isla mnogo velika agresija dece tih radikala, sve su to bili delikventi, narkomani, agresivci, a roditelji su im osvajali vlast po perifenim opstinama, i pretnja se nadvijala nad svime sto je orjentisano ka Evropi. I tu su se pomesale kockice - normalan otpor prema neprijateljima (EU, NAtO) je uzurpiran od strane ponavljaca i dvojkasa na lepe oci, najgori neobrazovani sljam se poceo obracunavati sa inteligencijom, na konto patriotizma, koji smo svi osecali. Meni nikad nije bilo tesko da budem i intelektualac, i socijalista i demokrata i patriota, naposletku takav je bio i Djindjic koga svi sad od blata prave, ali u Srbiji je to postalo ili-ili i na konto te apsurdne logike, pusteni su muljatori i sarlatani da nam zaposednu sve moguce funkcije, samo zato sto su objavili monopol na ljubav prema nasoj zemlji i narodu. I sad se iscudjavamo. Unistili su nam pamet, nadam se ne do kraja.

mattko

pre 9 godina

Dobro neka je to i Pandorina kutija ali onda jasno recite ko je ovde Zevs. ko je Prometej , ko je Prometejev brat i ko je sama Pandora?
Dajte njihova danasnja srpska imena, ne drzite nas u mraku!

andorina kutija je prema grčkoj mitologiji bila kutija svih zala, koju je prema legendi Zeus poslao Prometeju za kaznu jer je bogovima ukrao vatru i dao je ljudima.

Pandora je bila prva žena poslana ljudima, a bogovi s Olimpa darivali su je raznim osobinama. Iako je uvriježeno koristiti naziv "kutija", "ćup" ili"posuda" bi bilo ispravnije rješenje. Ćup (od grčke riječi πίθος) joj je darovao Hermes ili Zeus. Kasnije je taj ćup u prijevodu Erazma Roterdamskog (Hezioda) zamijenjen riječju "kutija", vjerojatno pogreškom, ali je naziv Pandorina kutija zaživio do danas.

Pandoru je sa ćupom Hermes doveo Epimeteju, Prometejevom bratu, kojega je Prometej bio upozorio da ne prima nikakve darove od bogova. No, Epimetej se zaljubio u Pandoru, primio ju, ali joj je ipak naredio da ne otvara ćup koji je ponijela sa sobom. Znatiželja, kojom ju je obdarila Hera, prevladala je u djevojci, te je ona posudu otvorila, a iz nje su izašla sva zla svijeta, koja su uništila čovječanstvo koje je do tada živjelo u blagostanju. Pandora je kutiju uspjela zatvoriti prije nego što je iz nje izašla nada, te je tako spasila svijet od najveće nesreće. Nada se, naime, prema grčkoj riječi Ελπις bolje prevodi kao očekivanje zla ili predviđanje nesreće.

Ја

pre 9 godina

Ja znam 2 ponavljaca (ponavljali su 1. razred srednje tehnicke skole), koji sad sede u foteljama. Zavrsili privatni fax. Politicki aktivni, naravno. Jedan u javnom preduzecu, drugi u opstini. Zbog takvih mi, posteni diplomci drzavnih fakulteta, ne mozemo da se zaposlimo. Hajde da prijavimo sve za koje znamo da su dosli nezasluzeno do radnog mesta. ALI KOME?

realnost

pre 9 godina

(n, 14. jun 2014 19:40)

tvojom relativizacijom "znacaja" privatnih (pseudo)fakulteta za sve ovo dosta govori o meti tvog komentara...

kg, pristinski, visa poslovna se nigde ne uzimaju za ozbiljno a sto se tice ostalih, udeo ljudi kojima je dostupno da kupe neki ispit (na bu recimo) se meri promilima!

sto se tice privatnih, tamo je dovoljno da platis skolarinu i sestice su ti zagarantovane (na mnogima ne moras ni da se pojavljujes na ispitima nego ti na kraju upisu ocene i udare pecat),
ovo na primer na bu ne moze niko!
ja sam morao da ucim dan-noc da bih stekao znanje dovoljno da polozim ispit,
dok se bratija na privatnim zeza i malo prelista uvece (i to ne svugde) i eto za 4god (a nekad i manje) "diplome" a manje se ucilo nego u srednjoj!

vi sto banalizacijom izjednacujete neizjednacivo znajte da to moze da prodje upravo kod ovih sto glasaju za sns,
svi znaju da je cela svrha postojanja privatnih (pseudo)fakulteta u srbiji upravo stancovanje instant "diploma" za mamine i tatine sinove i partijske drugare koje ceka posao u janvnom sektoru...
za razliku od toga, na bu manje od 5% ljudi moze diplomu da dobije bez ucenja...

realnost

pre 9 godina

(N, 14. jun 2014 20:16)

Mislim da ti je forum b92 lose mesto da prodajes tu maglu jer ovde ljudi uglavnom nisu lobotomirani kao negde drugde pa da nasednu na proizvoljno lupetanje nekih procenata!

"95% sa privatnih ne rade u javnom sektoru" - gluplji argument nisam cuo (sto bi rekao vucic), pa privatni fakulteti su ovde i otvoreni da bi se partijska i rodbinska deca ogrebala za diplome po "skracenom postupku" i naravno bez ucenja.
Kako to da propali studenti sa bu prelaze na privatne i tamo instant zavrsavaju (da ne pominjem one koji su jedva zavrsili srednju a privatni u roku)

Vi sa privatnih malo podsecate na micu jovanovica koji je i pored toga sto je dokazano da je prevarant, laze i obmanjuje u velikim kolicinama ne bili sebe nekako izvukao,
Na vasu zalost to vam ne polazi za rukom jer ovde svako ima nekog u okruzenju ko je "studirao" na privatnom tako da svi vrlo dobro znamo kako se tamo (ne)radi i koja je to sprdnja od "obrazovanja"...

A tek ove price "ja znam nekog...", "od moje drugarice komsinica...", tek objasnjavaju na kom ste nivou vi sa privatnih, pa evo mogu i ja da kazem da znam coveka koji je preskocio mesec, jel to moze biti argument u nekoj raspravi?

Ruzica arhitektica

pre 9 godina

I posle toliko godina, sve se vrti oko menadžerskih, novinarskih, ekonomskih i pravnih fakulteta. To znaci da sve takve privatne treba poukidati, ukljucujuci i drzavne gde je bilo muljanja. Sto bre nema privatnih elektrotehnika, arhitektura, matematika. Nema ni psihologije, filozofije, jezika, knjizevnosti. Nema ih jer tamo bato moras debelo da zalegnes i ucis, a ne presipas iz supljeg u prazno knjigu od 300 strana.
I treba ukinuti da mogu masteri i doktorati sa jednog na drugi faks. Ovako se peru krsevi od fakulteta jer svi nagrnu na FPN i FON, a sa drzavnih svi oni koji nisu ni imali prosek.
Ako ces da se bavis naukom, onda master sa 25, pa gulis na faksu deset godina za bednu lovu da bi postao doktor. A ne da to postaju ovi sto potplacuju za mr i dr da bi lecili komplekse.

nina

pre 9 godina

Brzo ce ova farsa da se zavrsi,a odgovore necemo dobiti.Pitanje ko je korunpiraniji fakultet, privatni ili drzavni.Svima ce biti jaso kada zavire u diplome policiskih sluzbenika i sluzbenika uprava.Videce da su vise od 90 procenata diplome sa drzavnih fakulteta,a po pravilu nemaju veze sa onim sto trenutno rade.Pogledajte u policiji danas imate na funkciji vaspitace,ucitelje,tekstilce ... i ko zna kakva jos zanimanja.Svi su oni na osnovu tih diploma na visokim funkcijama,a diplome su stekli uz rad i pritom na vreme.Tvrdim da su drzavni fakulteti korunpiraniji od privatnih i ovo je samo magla da se oni sakriju.Kragujevacki, niski,pristinski pravni fakultet su 90-tih zavrsili mnogi politicari pevaci i policajci,a da nisu ni knjigu otvorili.Ko je najvise lazirao diploma -zna se Kragujevac ,a sto se zna a nece da se kaze?

poplava

pre 9 godina

U Paracinu treba preispitati diplome svih megatrendovaca koji rade u drzavnim sluzbama a mnogi stekli su mnogi diplomu uz rad dok traje pauza za dorucak. Nadlezni organi, radite svoj posao! Zbog njih nema mesta za one koji su posteno stekli svoje diplome na drzavnim fakultetima i zavrsili ih u roku!

kokonat

pre 9 godina

Vidim nema komentara pa da kresnem ja fitilj da vidimo dokle ce da gori....
Dakle dr. Mica.J mozda nema doktorat sa LSE ali je tip megadoktor jer nam je sve ove godine bez blama pokazao ko zna znanje. Dakle Mica sa svojim kabrioletima od Jaguara do bmw sa svojim asistentkinjama i sekretaricama (studentkinjama Megatrenda) na kojima bi mu svaki seik pozavideo. Koje su proputovale svet i trpele razna diktiranja dugih naucnih radova duboko duboko u noc, sve po hotelima sa minimum 4*. I sa ekipom koju mu je Sloba ostavio kao u ostavinskoj raspravi, tu su uleteli razni supci iz sps-a, recimo Lilic (secate se onog brke sa cvikerima) sto su ga prozivali da je bio kondukter pre nego je postao predsednik neke od Jugoslavija. Tito se u grobu okreto tad :). E svi oni su clanovi upravnog odbora ili suvlasnici po srpski. GIGAMEGATRENDA. Dakle bando crvena..... Jel se seca neko te floskule. Nekako je zvucala istiniti onda..ili ste zaboravili.......ljudi?

Sixto, Novi Sad

pre 9 godina

Zena proferoska univerziteta sa tri rada na SCI listi iz davnih 1996, 1998 i nesto malo svezije, samo osam godinica, 2006. godine.

http://scindeks.ceon.rs/SearchResults.aspx?query=ARTAU%26and%26Turajli%25c4%2587%2bSrbijanka&page=0&sort=1&stype=0

Bagzi

pre 9 godina

Bila sam odlican ucenik, osnovna, srednja.... U momentu kada sam upisivala fakultet, popularni su bili privatni, koji sam upisala na kraju, jednostavno to je tada bila moja odluka... Trudila sam se, ucila i na njemu... Iz razloga sto su mi dosadile price o privatnim, cim sam se zaposlila upisala sam cetvrtu i petu na drzavnom. I pored posla, moj trud je bio isti sto se tice zalaganja, imam sta vise i bolji prosjek nego na privatnom. Sta mi je cudno na drzavnom sto sam se uvjerila a stalno se optuzuju za to drzavni....za jedan rok se moze cetiri ispita poloziti... radila seminarski rad i na osnovu njega dobila ocjenu.... Studenti uce iz skripti od 20 strana, naravno ne sve ispite . ... unaprijed se dobijaju pitanja koja treba da se ucee.. Bas cudno... na drzavnom. Poenta je da napravite razliku izmedju dobrih i losih studenata, ali i fakulteta. A ove cinjenice ukazuju da su kriterijumi pali i da se skolstvo srozalo... CJELOKUPNO.
(Neko, 14. jun 2014 22:03)
Hajde molim te reci koji je to drzavni fakultet pa da ga upisem!? Jos jedna diploma nije na odmet. Zavrsio sam ETF ali bih hteo i to cudo da vidim( seminarski i polozen ispit, 20 strana i polozen ispit). Iz prve ruke znam da je na nekom menadzmentu u NS rodjak imao pitanje na prijemnom koje je boje kosa Mardz Simpson? Takodje, drugar je radio seminarski nekom liku koji je na privatnom fakultetu u Kraljevu polagao isto tako neki menadzment ili ekonomiju. Celih 9 stranica i to je bilo dovoljno za prolaz.

Ica

pre 9 godina

U Timockoj krajini postoji dosta onih koji su preko politike dobili dobra radna mesta pa im je uslov bio samo da u 30 i neku godinu upisu megatrend u Zajecaru kako bi ucvrstili svoje radno mesto... Jos uvek verujem u bolje sutra i nadam se da ce ovi nazovi svrseni megatrendovci u buducnosti cekati malo na red za zaposljavanje! Ako se nastavi ovakvim tempom sa diplomama Megatrenda Srbija ce u narednih 10-ak godina postati najpismenija nacija na svetu!

N

pre 9 godina

(realnost, 14. jun 2014 20:42)
Potpuno si upravu, nije argument reci poznajem ljude koji kupuju ispite na drzavnom fakultetu, ali je eto argument reci kako mi s privatnih fakulteta radimo u javnom sektoru. Posto je to tako, evo ja sutra idem da se tamo zaposlim, posto to sto vi pricate mora da je argumentovana istina.

Aleksandar

pre 9 godina

za (Da raščistimo, 14. jun 2014 20:16)

Šta ćemo sa pravnim fakultetom (državnim) u Kragujevcu? http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=08&dd=15&nav_id=742827

Ah da, on je državni, izvinite... tu nema šta da se proverava, je li tako?

Bojan

pre 9 godina

Šteta za mlade svršene studente je neizmerna. Njihove diplome nikada više neće vredeti, a hiljade njih imaće problema pri zahošljavnju i napredovanju u profesiji. Oni će da pate a ne oni koji su im to učinili.
(Stanko, 14. jun 2014 23:52)
Niko njima nije nista "ucinio", znali su vrlo dobro kakav "fakultet" upisuju, i doci ce vreme kada ce morati da snose posledice te svoje odluke.

Sajo

pre 9 godina

Pa ovo se znalo i to odavno..pa oni komedijasi iz DRZAVNOG POSLA..prave sale sa kolegom Boskicem koji je zavrsio neki sl.fakultet...da ne pricamo o PREDSEDNIKU DRZAVE..koji od jednom od grobara postade MENADZER...heheheh...da ne pricamo..kao sto vec ne pricamo o DOkTorATU MINISTRA POLICIJE...:)))...SMESNO DA SMESNIJE NE MOZE BITI...i ko ce da pokrece te afere...ispitaivanja..provere...ma ajte molim vas nemojte da se pravite BLESAVI...nego i ovi sto pokrecu to pitanje znaju sve ovo i da od ikakvih provera nema nista...nego i oni to rade za nekoga od koga dobijaju pare...OVO JE SRBIJA EJ BRE STA VAM JE...

hm?

pre 9 godina

Slucaj Megatrend je vrlo vesto manipulisanje javnoscu i skretanje paznje sa price o doktoratu ministra policije. Prateci ovaj slucaj u medijima proteklih nekoliko dana, moze se doci do zakljucka da su svi akteri smisljeno paznju medija fokusirali na doktorat Mice Jovanovica, ublazavajuci na taj nacin pritisak na ministra Stefanovica. U svemo tome, Mica Jovanovic je zauzeo posebno mesto i bukvalno okrenuo paznju medija doziranjem izjava u javnosti. Verujem da kada sve ovo prodje, da ce biti dobro nagradjen od politicke opcije koja je dala ministra policije.

Bolje postena osnovna, nego disertacija na Megatrendu

pre 9 godina

Neverovatno. A samo pre 2 meseca su mislili da ce vladati 10 godina. Mislili su da je za to dovoljna katastrofalna vlast Borisa Tadica i njihovi botovi danas. Kako su ih poplava i dr Nesa vratili u realnost. Samo vi cuvajte dr Nesu, pa cete u ambis svi zajedno sa njim.

Rajko

pre 9 godina

Ovaj Megtatrend slovi za elitniju skolu u grupi novokomponovanih privatnih univerziteta. Tu nam se usavrsavaju ministri. Kakvi li su tek ostali ?

Homo politicus

pre 9 godina

Svima akademski obrazovanim i onima koji to nisu u interesu je da se kvalitet, nacin dobijanja diploma i priznanja podigne na visi nivo. Ali ja ovde vidim samo jedno obicno politizovanje situacije.

Ica

pre 9 godina

Nadam se da istraga tu nece stati posto se u nasoj drzavi mamini i tatini sinovi zaposljavaju u javnom sektoru preko veze a u medjuvremenu zavrsavaju megatrend, poslovne i kaubojske skole i ucvrscuju svoju poziciju na radnom mestu... Megatrend zavrssvaju samo oni koji ga upisu!!!

bubi

pre 9 godina

Ajde ljudi kako tumacite da vecina studenata na drzavnim fakultetima, pre svega mislim na tehnicku struku, jedva zavrsi studije za duplo godina? U cemu je kvaka? Tezak fakultet? Glupa deca? Kako u drugim drzavama lepo i normalno na vreme mladi zavrse i te teske fakultete? Ne samo njihovi mladi vec i nasi! Ne zelim da navodim primere, ima ih previse, glava me zaboli dok pomislim na sve...

zoran

pre 9 godina

Cheda Jovanovic je prvi krenuo, zajedno sa Rakijom Ilicem, da polaze ispite uporedo sa politikom.
(mail, 14. jun 2014 21:21)

Ajd' za Ilića, al' odakle ti Čeda pade na pamet, očiju ti? Pa taj je spao da nema moć ni kod svoje supruge a tebi bode oči.

E stvarno ste smešni više. Ostav' te se Čede, Đilasa, Živkovića... Oni su trenutno marginalci taman kao Udruženje Planinara i Izviđača Srbije. Glavni su ovi što su glavni i tu će "mečka da se isteruje"! I to VELIKA!!! Od Predsednika države, preko Premijera-zaštitnika (koji štiti koga štiti i ZAŠTO ga štiti), Predsednika Parlamenta pa naniže.

Petar

pre 9 godina

Goran Jesic je dobio diplomu poljuprivrednog fakulteta u Novom Sadu tek kada je postao najmladji gradonacelnik u Srbiji. A posle je dobio i magistrat na fakultetu u Tuzli... smesno. Tu su i Velja Ilic, i Toma Nikolic...

Garbage collector

pre 9 godina

A diplome Gašića i Nikolića? A doktorati Šapića, Mrkonjića i Jorgovanke?
(MR, 14. jun 2014 17:17)
(F@M, Union, Građevinski, Priština)
Od ovih niko nije završio Megatrend. Mrkonjić je jedino dobio "titulu" počasnog doktora na Megatrendu. Ali je pre toga to isto dobio na Građevini u Beogradu.

Pametnjaković

pre 9 godina

Diplome univerziteta u Srbiji služe ionako samo da se zaposle preko veze ljudi koji su iz političkih partija i njihovi. Diplome, magistrature, doktorati i naučni radovi koji su iz Srbije im služe samo kao pokriće i dodatno osiguranje za mesto na kome sede. Diplome i sve ostalo univerziteta u Srbiji su neupotrebljivi i potpuno beskorisni u inostranstvu. E sad, pošto je u Srbiji situacija u svim sektorima u svakom pogledu katastrofalna, može se izvesti logičan zaključak da su diplome, magistrature, doktorati, naučni radovi, itd. univerziteta u Srbiji potpuno beskorisni u svakom pogledu.

Mislim da sam oštećen

pre 9 godina

Ево сјајне прилике да ја нешто питам јавно: Да ли је у реду да државни факултети студентима који остваре просек нешто мањи од 8 (мој је био 7.74) на основним (четворогодишњим) студијама, ипак дозвољавају упис мастера (de facto пете године студија), уз услов да претходно положе квалификациони испит којим доказују да имају довољно неопходног предзнања за похађање мастера, узму им новац за школарину, испите, пријаву оцену и одбрану завршног рада на мастеру (који није мали), а после одбране, без обзира на висину просека оцена оствареног на мастер студијама (ја сам ту имао просек 9.43) поново гледају висину просека са ОСНОВНИХ студија и кажу "Жао нам је. Ви немате право уписа докторских студија, без обзира на то колико висок вам био просек оцена на мастеру, јер сте на ОСНОВНИМ студијама имали просек мањи од 8"? Ја имам осећај као да су ме изварали шибицари. Не спорим да сам крив што сам у току основних студија покварио просек својих оцена (било је много изазова који су нас између 1994. и 1999. године вукли да напуштамо студије и боримо се за егзистенцију или доказивање на другим пољима осим школског. Али људи са годинама себе преиспитују и сазревају. Ја сам као апсолвент напустио факултет на годину дана, одслужио 12 месеци војног рока и вратио се препорођен. Никада после тога више нисам добио оцену нижу од 8). Након стицања прве дипломе, у току мастера и после њега објавио сам десетак озбиљних радова од којих се неки користе у настави Војне академије, а једна моја књига објављена је од стране ОЕБС као приручник за посланике у Народној скупштини Републике Србије о врло важном делу система националне безбедности (систему одбране наше земље) и на њеној промоцији у Дому Народне скупштине говорили су тадашња државна секретарка МО (данас шефица преговарачког тима са ЕУ) и генерал ВС, у то време високо позициониран у Генералштабу, а сада шеф наше Војне канцеларије у Бриселу. Али ништа од тога ми се не броји, јер ме просек са ОСНОВНИХ студија дисквалификује. Дискретно ми шапућу на уво "Узми кредит и упиши докторске студије на било ком приватном универзитету. Важно је само да је акредитован. То ће ти бити довољно за напредак у каријери, јер си у свему осталом већ доказан и систем те познаје". Е па нећу! Не дам да ме ико прави овцом за шишање. Хоћу да се борим против неправде и лажи. Ако сам недовољно квалитетан, није ми требало дозволити да уопште упишем мастер. Треба ми и њега оспорити у потпуности. А не овако да се (тамо где то надређенима на мом радном месту и управи факултета на ком сам завршио мастер студије одговара) хвале мојим радом, држе га у студентским библиотекама као обавезно штиво и приказују као производ знања система у ком радим или факултета на ком сам завршио мастер, а истовремено мене као појединца и на стотине мени сличних остављају невидљивима, без могућности даљег усавршавања и личног напредовања и уз једину допуштену нам опцију да још 30 година (до пензије) трунемо као невидљиви шрафови, на чијим анализама, закључцима и препорукама ће шефови добијати још више чинове и унапређења, јер ће моћи неограничено и некажњено да их лажно приказују као своје резултате, а да ми као стварни творци од тога немамо никакву корист и вечито останемо "црнци" који раде за туђу славу.

kokonat

pre 9 godina

A mega sekretarice i asistentkinje, a mega kola i gajbe, a mega ortaci iz sps, a meka partneri i suvlasnici sve slobini jurisnici......mega mega sega mega trend

lidija popovic

pre 9 godina

Cudno je da g-din Mica Jovanovic preti tuzbama i tvrdi da je sve ovo oko njegovog doktorata politicki motivisano. Ministar Vebic a i mladi naucnici koji su posumnjai da g-din Jovanovic poseduje doktorat sa London School of Economic su ga ljubazno zamolili da da dokaz da poseduje doktorat posto ono sto je on pokazao na veb stranici zapravo nije bio nikakav dokaz. Cudno je da je g-din Jovanovic morao da ode u London da trazi svoj doktorat. Svi koji odbrane doktorsku disertaciju imaju svoj primerak. Zaista je neobicno da biblioteka Megatrend Univerziteta nema primerak doktorata na kome je g-din rektor gradio svoju karijeru. A ako je nasao svoj doktorat samo treba da ga da i zatrazi od London School of Economics da ga prebace na elekronski format i sve bi bilo reseno. Nema nikakve potrebe da dovodi bilo koga da svedoci niti bilo kome da preti.

ma

pre 9 godina

i na drzavnom medicinskom fakultetu ima muvanja jos goreg nego na megatrendu. pocev od upisa svake godien pa do polaganja ispita ali o toem se cuti jer t use zavrsavaju poslovi za decu politicara i svi mroa da cute. Pa evo znam za slucaj mog sefa koj ije sina upisao na taj fakultete iako je jedva zavrsi osrednju skolu a otpal isu odlicni uceneici, za ispite da vam ne pricam kako ih polaze tatko okrene telefon i sin sutra sam ode da upise ocenu. pa pola kolega je jos davno recim oislo u sarajevo za vikend i u ponedelja ksu se vracal isa dipplomama vise skole. kao da to niko ne zna. svi radovi pa i doktorski se prepisuju. otidjite na bilo koji seminar uzmite bilo koji rad i pogledajte. kad bi neko to hteo da juri pa pola drzave bi bilo u zatvoru

Unity3D

pre 9 godina

Ne daj bože da branim Megatrend, ali bih samo da konstatujem - danas su na vlasti u Srbiji oni koji su stasavali u vremenu kada MT-ova nije bilo. MT je posledica, a uzrok je ono što treba da se leči.

Doktov Navuka

pre 9 godina

kuku..ispade na kraju da su otjerali jedinog DOKTOVA u Hag da bi sami mogli biti DOKTOVI.
Ali svi su oni lazni DOKTOVI…. bogami ispasce jos nakraju da je DOKTOV u stvavi jedini bio pvavi DOKTOV

mirko

pre 9 godina

O Megatrendu mislim sve loše, ali i ovakav loš je među boljima među privatnim fakultetima. Posebna sramota su ovi iz Sremskih Karlovaca, ovaj iz Zaječara, i svi iz Južne Srbije, a FAM je najveća bruka srpskog obrazovanja.

XY

pre 9 godina

Gospodin Jovanović je i "vitez cveta ljiljana" - ili "knight of fleur de lys" ( http://www.megatrend-edu.net/prof.php?bs=mica_jovanovic ) - što bi trebalo da bude, a nije, zvanično britansko odličje. Da li će gospodin Jovanović biti krivično procesuiran zbog štete koju je naneo obrazovnom sistemu Srbije?

Zoran

pre 9 godina

ispitati sve diplome kosovaca koji haraju po javnim preduzecima u bgd-u
(pera, 14. jun 2014 22:34)

A sta tu ima da se ispita? Pa od tih fakulteta nema nista gore. Niti jedan privatni nije toliko los. To je dno dna, to je infimum funkcije ln(x).

@bubi

pre 9 godina

@bubi
Nije ti jasno zašto se ovde dugo studira na tehničkim fakultetima, a na stranim naši ljudi prosečne inteligencije završe na vreme? Evo zašto. Ako ti nešto nije jasno, na zapadu odeš i pitaš profesora ili asistenta, a ovde ćete ili izmarširati napolje jer bednim crvom ne žele da se bave, ili će ćutati sve dok ne izađeš napolje, ili ti odgovor ne mogu dati jer ne znaju suštinu onoga što predaju. Moraš da znaš još nešto, a to je da na srpskim tehničkim fakultetima postoji veliki strah da student nešto slučajno ne nauči, jer taj automatski postaje opasan po ljude oko sebe, jer ovde caruje neznanje. Na zapadu imaš literaturu u pismenoj i elektronskoj formi, tako da imaš iz čega da učiš, a ovde literatura ne postoji za većinu predmeta. Doduše, da bi neko napisao tehničku knjigu mora biti žestok u struci, a takvi su na našim tehničkim fakultetima malobrojni. Ovde recimo ETF koji sam i sam studirao, možeš da završiš na vreme i sa visokim prosekom, ako napamet naučiš ono što oni predaju, bez razumevanja suštine. Kakva je korist od takvog inženjera? Nikakva! O materijalnoj strani neću da govorim, jer ja lično nisam imao finansijske mogućnosti da studiram, pa su se studije odužile i to dosta, ali i pored svih teškoća, struku sam žestoko naučio, zahvaljujući žestokom radu i učenju. Sada iz ovog ugla, mogu da ti kažem da i kada bih imao pare, nikada srpski ETF ne bih upisao, jer većina ispita nije ništa drugo do besomučno proračunavanje ničega, bubanje gluposti koje ne služe ničemu!

Dr Smislov

pre 9 godina

Sa mnom u kompaniji,koja nije moja,radi devojka koja je master ekonomije na nekom od ovih privatnih odeljenja iz subotice ili tako nesto,zavrsila je taj faks i ako je srednju upisala tek par godina posle osnovne,faks je " oduvala" za manje od dve godine i sad je master...do pre par godina jedva imala osnovnu školu!! Naravno ne zna ni uplatnicu da popuni a kamoli da je uplati,putovala je iz jednog mesta u drugo da bi uplatila pare jer nije znala da pare putuju i bez nje,nisu je naučili na faksu ...ja završavam njene poslove iako moj,državni,fakultet nema veze sa ekonomijoj ali sam naučio neke stvari. Naravno vlasnik ne zna za njenu nesposobnost i nestručnost i verovatno neće nikad saznati dokle god ima budala kao što sam ja! Takvih kao što je ona ima više nego ljudi koji su završili državni fakultet,nesposbni i bez ikakvog znanja,neće moći da naprave ništa dobro to sigurno! POsledice decenije štancovanja diploma će se osećati mnogo mnogo duže od deset godina.

vesna

pre 9 godina

Група научника из Покрета "Спасимо науку" је указала да је извештај нове комисије о Стефановићевом докторату очигледно пристрасан и да делује као формалан чин да би се окончала афера Стефановић http://www.megatrend-edu.net/download/obavestenja/Izvestaj.pdf

Очигледни пропусти те нове комисије:

1) На стр. 2 наведено је да је Небојша Стефановић дисертацију бранио пред 5 чланова Комисије за оцену и одбрану завршене докторске дисертације, иако је проф. Снежана Ђорђевић, један од чланова Комисије, изјавила да није присуствовала одбрани.
2) Два члана Комисије за оцену и одбрану завршене дисертације нису могла потписати Извештај Комисије (прилог 2) јер нису имали прилику да анализирају интегрални текст завршене докторске дисертације јер не говоре српски језик, а нису имали превод целе дисертације на енглески језик.
3) Комисија се ниједном речју не осврће на чињеницу да је управо из библиотеке Мегатренд универзитета дат на увид укоричен текст дисертације 9 месеци након јавне одбране.
4) У вези са малим бројем референци поменута је докторска дисертација из математике и то из 1950. године, иако је Комисија требало да анализира савремене научне праксе из области саме докторске дисертације.

Више о овоме на линку https://www.facebook.com/SpasimoNauku/posts/508918809235600

Zima dolazi !

pre 9 godina

E sada mi je zao postenih klinaca koji se ubijaju od knjige ali kada se fakultet bude placao 3000-7000 e i kada bude prosek plate obicnom radniku iz kolubare preko 1200 e onda ve sve biti drugacije .

@Lajavi

pre 9 godina

Pa nisu samo ove diplome sumnjive. Ako imaš čoveka koji je završio na vreme, sa visokim prosekom, a onda razgovaraš sa istim o stručnim stvarima i vidiš da ne zna ništa, da lupeta gluposti, a takvih sam sreo jako mnogo, kako je onda takav stekao diplomu? Ja sam lično u kabinetu profesora prisustvovao sređivanju ispita tatinoj devojčioci koja je ispit pala tri puta. Sve je rađeno meni ispred nosa, a profesor nije zarezivao što sam ja bio prisutan. Ima mnogo lažnih diploma, ali je to lažiranje teško odkazati. Kako? Vrlo prosto. Kako možete da dokažete da je neko položio ispit preko veze, ako je sve pokriveno. Izađe na ispit, a unapred dobije zadatke sa rešenjima koji će biti na ispitu, uradi sve dobije čak i dobru ocenu i stvar je gotova. Gomila sveta je na takav način polagala ispite, zahvaljujući novcu ili poznanstvima. Jedino što primetite kod takvog "stručnjaka" što blage veze nema sa materijom, lupeta gluposti, ali većina njih ni ne želi da priča o zadacima posle ispita da se nebi odali, jednostavno kažu "idemo dalje neću da se vraćam na prošlost". To je naša realnost, zato svaki dan sve više cenim moju diplomu koju sam pošteno stekao krvavim radom i učenjem iako sam dugo studirao. Nije sve u dužini studiranja ni u proseku ocena, materiju ili voliš ili ne, ili je razumeš ili ne, ili si sposoban da nučiš posao ili ne. Zato preporučujem svima onima koji imaju mogućnost da odu u normalne zemlje u kojima se cene zanje i rad, da ne oklevaju, jer ovde se ništa neće promeniti.

DOKTOR DOOLITTLE IZ SRBIJE

pre 9 godina

Mico je cvecka u odnosu na ostale private "Evropske", Union, Singi fakultete...gde imate citavU porodicU "doktora" a profesorke vise lice na sponzoruse nego na doktore nauka ! molim vas !!

Kriger

pre 9 godina

Megatrend je ustanova koja postoji vise od 10 godina,i svi znamo o kakvom se univerzitetu radi.Kvazi doktora nauka ima i na ostalim univerzitetima,ni to nije problem.Ovde je problem sistem obrazovanja gde nam se osnovno i srednje obrazovanje decenijama unazad urusava.To se mora resiti,jer kad sistem obrazovanja (pocevsi od osnovnog)dovedete u red,necete imati vise doktora nauka nego sto imate studenata na fakultetima.

Zoran

pre 9 godina

(Ica, 14. jun 2014 23:56), da li znate koliko je prosvetara zavrsilo fakultete po Trsteniku, Kraljevu, Cacku i ko zna gde jos da bi ostali u sluzbi? Imali visu skolu, ali morao faks. Meni takav jedan rekao da je besan sto jedan profa u Trsteniku nece mito za matematiku. Prosto bezobrazno i necuveno. Mislim bezobrazno i necuveno sto covek nece mito.

Puno vam je skolstvo profesora koji zavrsavali po Mitorvicama i ko zna gde jos. Okanite se privatnih fakulteta, da vam su vam drzavni dobri i dovoljni privatni ne bi ni postojali. Nego i drzavni ne vrede dve pare.

koji aflatoksin?

pre 9 godina

Ej bre drugari, pa svetsko u fudbalu je sad aktuelno, pa posle ide letnji odmor, pa vruća socijalna jesen. Toliko toga za ispratiti, prokomentarisati, preživeti...

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Halo gospodo, skolstvo i obrazovanje je potonulo davno pre pojave privatnih fakulteta. Ljudi moji upoznao sam tek svrsene gimnazijalce, "Vukovce", koji ne znaju ni sta su deklinacije. To je nekada bilo nezamislivo, jer se i za dvojku moralo znati. I sta je sada? Krivo je privatno skolstvo? A kada novi ministar predlozi promene u smislu da se u skolama mora zaahtevati veci nivo znanja, biva izvrgnug opstem lincu? Hoce ministar da muci nasu decu, koja su tako dobra, poslusna i pametna?! Bio sam prisutan kada otac napada profesorku zato sto je njegovom sinu dala slabu ocenu?! Umesto da se postidi neznanja svog deteta, umesto da ga ukori on postavlja pitanje, kako je to smela da uradi NJEGOVOM detetu? Nemojmo biti licemeri. Deca se u kuci vaspitavaju i spremaju za skolu ali, ne po sistemu "Tata ce to da sredi". Da bi nam skolstvo a time i deca bila bolja, pametnija i pismenija, prethodno to moramo da budemo mi. Ako nista drugo makar vaspitaniji. Nije kriv niko za neznanje mog deteta. Cak ni privatne skole. Kriv sam, prvo ja, kao roditelj, a onda i dete, koje nije htelo da uci nego je gledalo da se "snadje". Od naseg licemerstva i povike "drzte vuka" nece biti nista. Privatne skole i fakulteti nikada vise nece biti ukinuti. Jedino ako se ponovo ne vrati 1945 godina ali, to je malo verovatno.

aleksandar

pre 9 godina

ma kakva bre pandorina kutija, to je bre klasican svinjac koji je ostao otvoren. i potpuno je u pravu prof. Turajlic kad kaze da vazi sistem ja tebe ne diram ti mene ne diras. Kada sam se bunio na fakultetu gde radim protiv principa izbora jednog nastavnika mnogi su me gledali u cudu, a jedan me je kolega pitao da li sam ja zainteresovan za to mesto i te predmete, pa kad je shvatio da nisam uredno me je pitao pa stoo se onda bunim. Nije shvatao da srozavanje sopstvenog fakulteta gde je on/ja skrkao godine i godine rada ne zelim da dopustim. tako da kad se bude malo bolje pogledalo ko je sve i kako priman i na drzavnim fakultetima, ko je sve i kako doktorirao, koliko rodjaka, prijatelja, familije i sl., kako ide svakodnevni zivot a kakvi su stvarni rezultati, onda ce valjda biti jasno kako smece kao sto je mega i slicni trendovi uopste postoje

boris

pre 9 godina

(Marinac, 14. jun 2014 20:45), moze, samo, kako mislite to da izvedemo!?
meni ovde ne objavljuju 80% komentare, posebno kada nekom odgovorim.
evo, npr., objasnite mi kako je vas prof Labus izvrsio sukcesiju SFRJ, i koliko je Srbija takvim idiotskim cinom izgubila, a njegova cerka dobila.
Privatni fakulteti svuda u svetu, a posebno u Evropi, sluze za stancovanje diploma. Jel ce da stipendira 50 vrlo vrlo nadarenih ljudi iz raznih drzava, i verovatnoca da neko od njih dobije Nobelovu nagradu je izvesna. Isto tako ce skolovati i 3 000 bogatih sinova i kceri koji ce pored svoje, platiti i stipendiju za tih 50 genijalaca. ali, ali... svi ce dobiti diplome Jel-a. i sad, koliki je kvalitet?
Drz fakulteti nemaju taj problem. U ch, privatna skols je na niskim granama. Mislim da je neophodno unaprediti procedure za dobijanje akreditacije. Tesko ce biti sve ovo ispraviti bez velikih lomova

Zoran

pre 9 godina

" Vi ste u toj vasoj drzavi samo strano telo, koje domacini tolerisu dok od njega imaju koristi. Niti mozete, niti cete bilo kada postati deo te sredine."

Iskusni gospodine, nisam ja mlad, ali mi je vrlo drago sto me u Americi tolerisu ma zbog cega, dok u Srbiji nikako da me tolerisu. kazu u Srbiji da sma neki tezak(ne po kilazi) tip. Pored toga ja tolerisem jednog Amera koji radi u mojoj privatnoj ordinaciji. Dete mi tolerisu mozda i previse u privatnoj skoli, jer je najbolje. Ono sto je interestno babe i dede u Srbiji pitaju da li to njihovo unuce zna uopste engleski kad ga cuju kako prica i cita, dok ovi u Americi pitaju da li uospte zna maternji.

Dragi moj gospodine, koje su to drzave gde ste vi proveli toliko vremena, ili menjajte sebe ili je trebalo da promenite drzave.

Jelena

pre 9 godina

Korupcija je na vise nivoa, pocev od profesora koji traze da kupe njegovu/njenu knjige da bi student mogao da izadje na ispit, ili onih koji traze da ih student na doktorskim studijama potpise na naucni rad ne bi li polozili ispit.

Strasno je sto ne postoji neka eticka, pa i pravna komisija, koja bi bavila cak i ovako "sitnim" pitanjima, i kojoj bi se ovakvi slucajevi prijavljivali.

Pitanje kvaliteta doktorata je drugo pitanje. Pravila ili uslove za doktoriranje propisuje univerzitet, odnosno cak pojedinacni fakulteti. I moze im se! Pa, ko zeli moze dobiti doktorsku diplomu i posle par hitova na estradi.

Problem je u akreditaciji i ko dozvoljava univerzitetima tako nizak nivo obrazovanja ili naucnog rada. S obzirom na hiper produkciju doktora, to ocigledno nije problem samo ove vlade, vec i ranijih. A akreditacija se dobija, obnavlja, a moze i da se izgubi...

Pedja

pre 9 godina

Zamolio bih B92 da NE PRESTAJE da istrazuje STEFANOVICEV doktorat, NIKOLICEVU diplomu, kao i diplome i doktorate svih ostalih RADIKALA I KOMUNISTA. Hvala unapred.

paraziti

pre 9 godina

Kaze da moze da se omasovi.Pa odavno se omasovilo.Mogao sam a mogu i sad da kupim koju god hocu diplomu ali kad sam video koje sve politicke i policijske sponzoruse imaju diplomu, odustao sam.Nisam lud da sebe stavljam u isti kos sa njima.

gastarbajter sa stažom

pre 9 godina

Prema tome sa znanjem koje ne mogu da iskoriste poslodavci u tim "normalnim zemljama", mozete samo da "pasete travu" ili, da se zaposlite kao "prosta radna snaga" sto se dosta dobro placa.
(Mladen Mladenovic, 14. jun 2014 19:41

vidis, to se dešava u pravo u srbistanu...
ljudi koji pošteno steknu znanje a nemaju rodbinsko-partijsku vezu ili kovertu mogu samo da kose travu (neretko onima sa vezama koji su uz kupljenu diplomu upali na neku funkciju), samo za razligu od "normalnih" zemalja u srbiji od toga čovek jedva da moze da se prehrani...

a sto se tiče toga da se tamo znanje "ne ceni", "za pravoslavce nema mesta", i slične gluposti,
to mozes da pričaš svojim kolegama na kuriru i informeru, ovde samo ispadas smešan poput nekog iskompleksiranog klinca (sto verovatno i jesi)

Ћирилица

pre 9 godina

Последње што бих волео је да морам да напутим свој град Београд и моју земљу Србију, моју породицу и моје људе... Али бојим се да ћу морати, јер овде се само цене лажи, преваре и ... Ово је размишљање једног момка од 19 година који треба да упише факултет и доброг спортисте, којем другови један по један одлазе из наше лепе земље!

M.V.

pre 9 godina

Kvalitet kadrova treba da se dokaže na radnom tržištu, sa kojeg god da je fakulteta. Problem je "državno radno tržište", gdje se uglavnom ne mora dokazivati, a posao se dobija preko veze, bez obzira sa kojeg si fakulteta. Privatni i državni fakulteti imaju ozbiljne manjkavosti i na jednima i drugima ima mnogo muljanja i polaganja ispita na sve moguće nelegalne načine. Mi imamo takođe problem druge vrste, a to je da više ne živimo u socijalizmu, već u kapitalizmu najgoreg oblika, u kojem se skoro svaki čovjek treba dokazati u privatnom sektoru i u njemu zarađivati svoju platu, od čega smo mi daleko svjetlosnim godinama. Najveći broj ljudi sa fakultetskom diplomom smatra da su završetkom fakulteta stekli ogromne zasluge u društvu i da time zaslužuju da dobiju posao pretežno u državnoj službi. To je nasleđe komunizma koje ne može da funkcioniše u uređenom kapitalizmu, barem ne u ovoj mjeri u kojoj se među Srbima praktikuje.

Stefan

pre 9 godina

To je to. U godini kada sam diplomirao i kada se lomim da li se usresrediti na ostanak ovde ili bežanje... Prvo izbori posle kojih ne vidim ni najmanju promenu, onda megatrend, tuča igrača na derbiju, S*inin doktorat...lista je beskonačna... Eto da zaboravim sve što mi je u sećanju od devedesetih pa do 2014. opet je mnogo, a tako će nam biti i sutra, tako i za 20 godina. Zbogom Srbijo!

Косовски академик

pre 8 godina

Мислим да би поједине од вас господо требало бити срамота сопствених коментара. Мислим нарочито на оне коментаре који се односе на дипломе са Косова и Метохије. Овде и дан данас има нас који учимо, који смо своју диплому зарадили сопственим трудом, знањем и тешким научним радом, а не попут вас који млатите празну сламу по интернету причајући о стварима са којима нисте упознати. Јавно прозивати људе који своју диплому нису стекли ни на голотињу, ни на уфураност, ни на новац који се овде толико спомиње, људе који су задњи динар улагали у КЊИГЕ, ако се и даље сећате те речи, у радове који имају преко 200-300 страница, а не десетак, како неко од вас рече...Али добро, неукима треба да се опрости, ми смо навикли да праштамо и многе друге увреде које су долазиле од вас и вама сличних, те вам опет праштамо. Толика повика на народ који је део вашег народа...На народ који још увек није заборавио да је ћирилица наше званично писмо. Нама не треба нико са стране да нас завади, ми то сами одлично радимо. Жалосно.Ми нисмо ни Мегатренд ни било који приватни универзитет. То такви као ви са џеповима пуним пара покушавају од нас да направе, али не иде, драги наши. Срдачан поздрав са српског Космета!!!!!

akademski užas

pre 9 godina

Ovo je na toliko nivoa strašno da ne zna čovek odakle da počne. Prvo, bez obzira na to koliko smo ogorčeni zbog Stefanovićevog nazovi doktorata problem ipak nije u njemu. Pojedinci lično mogu biti skloni raznoraznim prevarama i ne prezati ni od čega (za šta uvek treba da snose odgovornost), ali jedno ozbiljno društvu treba da poseduje sistemske mehanizme koji će takvo ponašanje sprečiti i učiniti krajnje neprivlačnim. Mi te strukture nemamo, a ova smejurija od doktorata je samo posledica toga.
Drugo, prilično je mučna fora sa knjigama gde profesori traže od studenata da kupe njihove knjige kako bi položili ispit a to se vrlo jednostavno može sprečiti. Naime, na mom fakultetu (sociologija, BU) ima jako malo predmeta iz kojih se iispit sprema iz jednog udžbenika. Predmeti su organizovani tako da se za svako predavanje koriste tekstovi više autora (ili delovi više knjiga) i onda se na kraju od svega toga pravi ispitna skrpta (ne mešati sa skraćenom literaturom). Jedan jedini put kad je profesor rekao, možete i kupiti knjigu (njegovu) bilo je kad je ta knjiga uz sajamski popust koštala 200 dinara i bilo je jeftinije da se kupi nego da se kopira. Ali, naravno da niko nije donosio knjigu profesoru da se potpiše, niti je iko vadio knjigu na ispitu. To na svom fakultetu nikad nisam doživela. Jedan profesor nam je čak sam svoju knjigu poslao u elektronskom formatu da ne bismo morali da je kupujemo.

Petar

pre 9 godina

Šta je sa doktoratom dr. Žarka Obradovića megatrendovca koji je svojevremeno u tv emisijama u kojima je gostovao veoma insistirao na svojoj dr. tituli ???

Spiridon Pravoputic

pre 9 godina

Kakva pandorina kutija tek sada otvorena pa jos od mire markovic prosveta u drzavi se zabila u dno.Drzavni fakulteti sa prokazani ,kada je jos sudjeno profesorima vise skole u pozarevcu a i dalje se radi isto tamo ,moz misliti na privatnim sta se radi.Jel moze neko da zamisli da toma govori o ekonomiji ili velja ilic ?Mislim nismo ni coravi ni deca.

Goran

pre 9 godina

U Hidroelektrani drugoj po velicini u Srbiji za rukovodioca Sluzbe za Javne nabavke postavljena je osoba koja cak nema ni Megatrend nego neku dopisnu skolu. Niti je isla niti zavrsavala, niti toj osobi vazi diploma...Provereno 100%. Vrlo atraktivno za novinare to je tek ultra pandorina kutija i skandal.

Darko

pre 9 godina

Sretnu se dva bivša ministra, pa će prvi onom drugom:
- Jeli, dokle si ti dogurao?
- Do magistra. A ti?
- Ja do doktora!
- Eee, vidiš i ja sam imao tu želju, ali znaš kako, kupi jedna kola, kupi druga kola, pa sagradi kuću, pa još dva stana i danas-sutra, nikako nisam mogao sve da postignem.

slavica

pre 9 godina

Idite na Medicinski fakultet i pitajte dekana, zasto zataskava neke profesorke koje su prepisivale tudje radove za neke nacelnike po bolnicama. Zato pacijenti umiru,
Dekan cuti. Vi na B92 pozovite ga na intervju, us*ace se.

KIKI

pre 9 godina

Pitamo se zasto nam pacijenti umiru, zasto tuzilastvo ne radi kako treba, zasto nam deca umiru? To je nasa stvarnost posto je 70% kupljenih diploma sada su se pojavili megatrendovci, lekari koji cekaju 1000 eura da bu zeni operisali suzne kanale, koja ceka vec tri godine ne vidi da ide ulicom od suzenja ociju, to je nasa realnost ne znam da li ce neko u ovoj jadnoj i ovom napacenom narodu pomoci. Izgleda nema nam pomoci. U Srbiji je svaka druga izgovorena rec laz.

Zoran

pre 9 godina

"A ove cinjenice ukazuju da su kriterijumi pali i da se skolstvo srozalo... CJELOKUPNO.
(Neko, 14. jun 2014 22:03)

Nije celokupno, samo drzavno, privatno ima isti kriterijum kao i uvek.

Mislim

pre 9 godina

Megatrend jeste da je otvorio tu kutiju ali u raznim obraovnim tkz. isturenim odelenjima ima puno takvih kutijica. Međutim nije valjda spalo slovo samo na profesorku Turajlić koja je stalno prisutna u medijima. Ako je ona jedina kopetentna za ova pitanja a da drugih nema onda je ova zemlja stvarno u krizi posebno medju univerzitetskim kadrovima.

selektivna pravda

pre 9 godina

Ja bih voleo da je ta Pandorina kutija zaista otvorena, ali se plasim da nije ni otskrinuta. Kako se moze otvoriti kada vlada, a pogotovo premijer, svim silama gura natrag poklopac? Ja se pitam kako je moguce da premijer, koji je tako glasan borac protiv korupcije, uopste nije zainteresovan za korupciju u visokoskolskim ustanovama? Znaci da je njegov interes za suzbijanje korupcije vrlo selektivan. Dugorocna steta zbog propasti obrazovnog sistema bi bila nesaglediva. Ako potencijalna steta zbog korupcije nije razlog da se premijer angazuje, koji su to onda razlozi zbog kojih bi premijer smatrao da je neka korupcija opasna i da bi poceo da radi na njenom suzbijanju?

Ljubivoje I

pre 9 godina

Svi ste smesni. I ovi sto pisu clanke i ovi sto pisu komentare. Kakva Pandorina kutija? Pa kada ce biti objavljene diplome Predsednika Srbije. Ko je neki Mica Jovanovic? Sta mene kao gradjanina Srbije interesuju takvi slucajevi. Medjutim svakog gradjanina treba da interesuje ko je sef drzave. Kada ti nasi strucnjaci za nostrifikacije i akreditacije rese slucaj sefa drzave onda neka se resavaju i ostali slucajevi. Kao i za sve afere, pojeo vuk magarca.

CEDO ILIC

pre 9 godina

Pa u celoj drzavi su na vlasti ljudi koji su zavrsili ove fakultete.Pa neka se provere Javna preduzeca pa cete videti koliko je ljudi tamo zavrsilo te fakultet i sada imaju duplo vece plate.Samo je pitanje ko ce to da proveri kada nam je ministar policije taj fakultet zavrsio?

Petar

pre 9 godina

@Vladimir
A kojim to izjavama Srba ruinira "ugled" (xexe) Srbije u univerzitetskim okvirima Evrope. Konkretne primere molim.
Ili ste mozda kolega koji je lose prosao iz Automatike kod nje?

Samson

pre 9 godina

Nema nazad!
Shvatate li dokle smo došli? Odvukli su nas toliko duboko u svoj glib da je sada u pitanju mentalna higijena građana Srbije.
Ovo i mnogo drugih tema se mora raščistiti a to ne može ni ova ni bilo koja druga vlast.
Mi, obični ljudi, taoci partijski organizovanih mediokriteta skučenog formata, moramo neprestano vršiti pritisak.

Dar

pre 9 godina

@ Pravi Dr.


Е такви су наши доктори наука - машу дипломама, а неписменост куља из коментара... То су наше узданице у свету, е јадни ли смо и бедни до даске.

nino

pre 9 godina

svojevremeno je kod nas otvoreno(u vatrogasnom domu u sali za stoni tenis) neko odeljene nekog fakulteta naravno privatnog. Posle nekog vremena predsednik opstine diplomirao, vozac istog takodje, pomocnici i poskoci isto. o trajanju skolovanja da netrosim reci. A znam i par ljudi koji su po ispit isli kod profesora kuci. Tako da Megatrend je samo mrvica. Dovoljno je pogledati Novi Pazar i okolinu...

mile

pre 9 godina

I u Osnovnoj skoli u Ivanjici postoji nekakav fakultet. Imaju direktora, sekretara i ostale sluzbenike, samo niko nikad nije video nikakvo predavanje ni studenta. Sta se tu radi nikom nije jasno.

cq,cq

pre 9 godina

joj,kolika je to gomila prevaranata , pa nema nikave šanse da se to raščisti,taj ološ je u svim porama društva, rak koji je zahvatio čitav organizam a ponajviše glavu, puna ih je i sva državna uprava,počevši od preCednika, kao i sva javna preduzeća, bolje kazati javne kuće,jer su omiljena mesta švalerki rukovodioca sa svih nivoa...pa da li vi mislite da je džabe što nas je svake godine manje 50.000...

@leksandar

pre 9 godina

Leposavic... leglo laznih i diplomiranih strucnjaka. Molio bih da mi neko objasni kako neko moze da diplomira na nekim visoko strukovnim smerovima, pravcima ili ti sta vec i to iz radnog odnosa, a da pri tome ne odsustvuje sa posla ni jedan dan, ne prisustvuje vezbama, ne ucestvuje na seminarima i samo se pojavi sa "DIPLOMOM". Ne bih da duzim, ali cujem da postoji i Blace, Lapovo, Zajecar i Uzice... ljudi neka nam je Bog u pomoci !!!

.!

pre 9 godina

Ma pustite vi ta vasa naucna prepucavanja.
Mene interesuje ko se uneredio: Mica, ili onaj svedok sto mu je cuvao diplomski u UK?
Kakva drama se tamo odvija u redovima bg bulumente?

Anonymous

pre 9 godina

Ne vidim ni jedan moralan razlog da neko upise ovaj fakultet. Koliko ja znam, policajci upisuju da dobiju rukovodeca i inspektorska mesta i posle resavaju najteza dela, sram je onih ko im to prizna a zna se ko je. Cast ima na ovom faksu i casnih profesora

Branko V.

pre 9 godina

Tresla se gora rodio se miš. Ovo je stara uzrečica i kada bi se sve diplome samo u prosveti detaljno prekontrolisale videlo bi se da je gospodin Mića samo kap vode u okeanu (što znači čak i manje od miša). Ja sam konkurisao u dve škole i nisam primljen. Na ta radna mesta rade "profesori" sa feleričnim diplomama ali to niko neće da vidi iako postoje prijave u ministarstvu prosvete. Zato smatram da su tačni navodi da se u Srbiji sve radi iz političkih razloga a da su žrtve kolateralna šteta a ne ispravno funkcionisanje države. Zato su naši rezultati slabi u svim domenima i ne postoji nikakva zavera.

Vlada

pre 9 godina

Za sve ovo se zna vec godinama. Kao i za svaku mucku u zemlji sto se desava. Sad je pitanje samo kome sta odgovara i kada da pokrene aferu.

Toni

pre 9 godina

@Lajavi, 14. jun 2014 18:57

Svaka ti je na mestu. Licno sam prisustvovao testiranju koje je sproveo direktor jedne inistrane firme koja posluje u Srbiji. Primljeno je dvoje novih inzenjera i direktor, inace stranac i prekaljeni inzenjer, je hteo da vidi nivo znanja dvoje mladih inzenjera, jer mu nastavni plan nasih fakulteta nije bio poznat. Mladi kolega inzenjer je inace diplomirao sa tri godine zakasnjenja, jer je na pocetku studija ostao bez oca, majka nikada nije ni radila, pa je morao da izdrzava i sebe i nju i mladju sestru. Druga koleginica je diplomirala u roku. Direktor je poceo da ih reseta pitanjima, koja su bila malo strucna a malo cisto logicka. Mladi kolega sa nosio odlicno, dok je koleginica trokirala na skoro svakom pitanju. Prema tome, znanje je ono sto je bitno. Ako ste uz to diplomirali u roku i sa visokim prosekom, svaka cast, ali pre svega morate da pokazete da znate.

kg

pre 9 godina

bataveljic još predaje na pravnom
a bio je uključen u aferu indeks. ćerku je zaposlio preko veze u sudu rešenje na 3god opa batooooo

zika zivac

pre 9 godina

neka neko malo proceslja medicinski fakultet u beogradu. tu nekoliko porodica vlada i drzi sve konce u rukama. polaze se i dobijaju naucna zvanja po sistemu ja tebi ti meni,a nesrecni studenti koji regularno studiraju mogu samo da gledaju u ledja deci profesora sa prosekom preko 9 kojima se sva vrata otvaraju.

Strani slaboplacenik

pre 9 godina

Sta misle o svemu ovome akademici iz VANU i SANU? Cekaj! Sta uopste pise u Memorandumu SANU o zivotu u Srbiji u prvim decenijama 21. veka? Kako ce se ziveti u porazenoj i razvaljenoj Srbiji, ako izgubi sve ratove koje nije vodila? Da li ce uopste preziveti Srbija, koja nije umela da se bije ni na nebu ni na zemlji, koja ne uci i ne voli da radi. Kako ce izgledati obrazovanje u takvoj nikakvoj Srbiji? Da li je iko u ovoj zemlji, ko je trebao da razmislja o svemu tome, razmisljao dalje od svog nosa? Ocito - nije.

Marijana

pre 9 godina

Trebalo bi proveriti i doktorat dr potpredsednika Skupstine dr Vladimira Marinkovica..ista megatrend matrica.. cisto da se zna...to je onaj sto Sabicu nije dao rec.

Aca

pre 9 godina

(Aleksandar, 14. jun 2014 22:09), a sta cemo sa covekomm koji predaje 3 fakulteta, na dva puno radno vreme na trecem trecina?

http://www.tmf.bg.ac.rs/index.php?p1=5&p2=16&p3=1&p4=3&p5=0&lang=en http://www.ffuis.edu.ba/faculty/teacher/15/
http://www.tehnikum.edu.rs/kadrovi/

akademac

pre 9 godina

Ovo je genijalno: http://vimeo.com/98092650

Hiljade i hiljade procitanih stranica...
"Intelektualci" imaju slican nacin izrazavanja :)

Zoran

pre 9 godina

"Hajde molim te reci koji je to drzavni fakultet pa da ga upisem!? Jos jedna diploma nije na odmet. Zavrsio sam ETF ali bih hteo i to cudo da vidim( seminarski i polozen ispit, 20 strana i polozen ispit). Iz prve ruke znam da je na nekom menadzmentu u NS rodjak imao pitanje na prijemnom koje je boje kosa Mardz Simpson? Takodje, drugar je radio seminarski nekom liku koji je na privatnom fakultetu u Kraljevu polagao isto tako neki menadzment ili ekonomiju. Celih 9 stranica i to je bilo dovoljno za prolaz.
(Bagzi, 14. jun 2014 22:43)

Preporucujem: http://fifa.pr.ac.rs/category/oglasna_tabla/master_radovi/

Одбрана магистарске тезе кандидата Јасне Трајић
Филозофски факултет у Косовској Митровици обавештава јавност да ће Јасна Трајић, дана 13.03.2014. године у 11,00 часова у просторијама Факултета бранити магистарску тезу под насловом: Скраћенице у енглеском и њихови еквиваленти у српском језику.

RupaBezDna

pre 9 godina

Dovoljno govori to sto je sudija koja sudi aferu Indeks izabrana za predsednika Viseg suda u Smederevu.
(Janko, 14. jun 2014 18:29)

...a šta tek reći za sudiju Hadži-Omerovića koji je danas predsednik društva sudija a bio je sudija u slučaju "Terazijski tunel" sredinom devedesetih, gde je uporno oslobađao glavnog krivca, tatinog sina za strašnu saobraćajnu nesreću sa više poginulih i osakaćenih ljudi...

Ovca koja shvati da je ovca vise nije ovca.

pre 9 godina

Ovom pismenom i vrednom narodu navikao da uci,radi i izvozi treba nesto pricati?

Bezite odavde na vreme deco.

Miloss

pre 9 godina

Mnogi svetski,pa i srpski umovi su imali prestižne doktorate,ali isto tako mnogi svetski i srpski umovi koji su zadužili čovečanstvo su bili"samouki" bez formalnih akademskih zvanja i titula. I jedni i drugi su mi bili posredni ili neposredni učitelji. Pedagozi,naučnici,umetnici,lideri,kreativci i stvaraoci svako u svom fahu je ostavio duboke tragove ugrađujući sebe u večnost dela koje je ostavljeno generacijama. Svaki od njih je bio poseban, pozitivan ili negativan (u zavisnosti od percepcije), ali sigurno kreativan i često ne shvaćen za života.Retki su se hvatali politike koja jedino pruža moć za donošenje odluka,tj. vlast. I mnogi platiše glavom, upravo zbog svih ovih "doktova"koji ne zaslužuju pomen u javnosti , a kamo li ovoliku halabuku. Sramota

željko

pre 9 godina

Pa o čemu pričamo ljudi? Vučićeva gradonačelnica Smedereva je pre mesec dana osuđena na 15 meseci zatvora zbog korupcije i još je uvek na svom radnom mestu.

neko tamo

pre 9 godina

Licno poznajem troje ljudi koji imaju kupljene diplome. Radi se o obicnim ljudima, dakle nisu ni na kakvim visokim pozicijama, a diplome/ispite su kupovali na drzavnim visim skolama/fakultetima.

Ako ja poznajem troje ljudi, mogu da zamislim kakva je zaista situacija, mnogi bi bili iznenadjeni ukoliko bi se Pandorina kutija zaista i otvorila.

Kupovina diploma je samo jedan od oblika korupcije koja postoji u drzavi (skoro) na svim nivoima vec 2-3 decenije, a ne samo u sektoru obrazovanja.

nišlijka

pre 9 godina

@n, odlično zapažanje, nisu kupljene diplome jedine problematične, tu si one koje su roditelji obezbedili dečici kao i posao u javnom sektoru i javnim preduzećima. Ne verujem da je kragujevački Pravni izuzetak, zbog toga i ne čudi što imamo hrpu predmeta pred Međunarodnim sudom pravde. Juče čitam larma niški političar da je neopravdano progonjen i da su gradski javni pravobranilac i profa mašinskog veštačili da gradski budžet nije oštećen pa će tražiti zaštitu ambasadora. Procenu štete nanete budžetu može i mora da veštači veštak ekonomista čija je specijalnost budžet, a on kao vrhunski pravnik, kao i tužilac bi morali to da znaju. Na žalost, nekompetentnost koja caruje u pravosuđu govori dovoljno. Zbog toga je lakše targetovati jednog i zaboraviti da afera index tone u zaborav i klizi ka zastarevanju.

JA IMALA PETLJU DA NAPISEM, VI OBJAVITE

pre 9 godina

Po ko zna koji put pisem na ovu temu, valjda ce jednog dana neko imati petlju da se bavi onim o cemu ja "trubim godinama". Kada se NEKO usudi da dirne u "ledeni breg" zvani STICANJE ZVANJA, DIPLOMA "MILUTIN MILANKOVIC", kojima nepismene medicinske sestre sa DEBELOM POLEDJINOM preko noci postaju glavne sestre odelenja, klinika, univerzuma,...pa se te diplome DOGRADE (da ne kazem "operu") narednim zvanjem MAGISTRA na drzavnom medicinskom fakultetu u ulici Doktora Subotica, pa tako u ne-do-gle-d...! Pa kad taj "bregonja" propeva o tome ko stoji iza koga u Srpskom zdravstvu, i sto su beli mantili postali braonkasti, pa se postavi cuveno pitanje "Kako do diplome...lako!", pa ko vlada zdravstvom,..pa,pa,pa....e pa onda TOM COVEKU KAPU DA SKINEM, I TU VLAST DA POSTUJEM ZBOG "DIRANJA GDE SE NE DIRA"... a ne ovu sarenadu-limunadu.

anja

pre 9 godina

Kasno ste se setili...Ili ipak nikada nije kasno? Armije onih koji su platili po koji ispit ili samo diplomu su sada na najboljim mestima.Na faxu sam prisustvovala situaciji u kojoj se kolega hvali koliko je platio ispit ,a mi ostali po dve godine na istom ostali,mi se pretvorili u vecite studente a on uziva u zivotu,i posao je dobio posteno sigurna sam ipak takav potencijal!Sto je najgore novac nije jedini vid korupcije na fakultetima,o tim gadostima ne mogu ni da razmisljam...

misa

pre 9 godina

Kad budete shvatili da zivite u Srbiji gde je sve korumpirano onda Vas ovakve vesti nece iznenaditi.Mnogima ovakve vesti jedu mozak i dusu .Ovo zlo se toliko ukorenilo u drustvo da ga je prosto nemoguce iskoreniti.Na zalost po meni zlo je pobedilo i koje se vidi svuda oko nas.Teska nesreca .

Misko

pre 9 godina

ovde bi zaista trebao da radi Sud casti! ajde da barem jednom isteramo stvari na cistac! ni po babu ni po stricevima... ako je moguce

Luka Tripkovic

pre 9 godina

Bojim se da ce ovo biti samo kratkotrajna inicijativa, na fakultetu (drzavnom) koji sada zavrsavam postoji takodje nekoliko (najmanje) doktorskih radova koji ne bi prosli ni kao srednjoskolski pismeni sastav, ali autonomija fakulteta cini svoje. Iako sam svestan tekovina koje bastine tu vrstu autonomije covek se zapita da li to uopste ima smisla...

Bigi

pre 9 godina

Kaže Mica da dolazi u ponedeljak, doduše nije baš precizirao koji, mislim datumski. Kada je pošao beše da se vraca za par sati, valda ima kvar na avionu, ili je magla na Londonskom aerodromu, pa morao da odloži povratak.

Bojan

pre 9 godina

U laznoj drzavi sve je lazno, lazne su partije, nije sns nego srs, lazne su diplome, lazna su istrazivanja, lazna su radna mesta, lazljivi su ljudi, lazno je predstavljanje, lazan je sistem vrednosti sto bi rekao Ceda.

Pedu

pre 9 godina

"Megatrend otvorio pandorinu kutiju"
Hahahaha....važi!
Da ne živimo u ovoj crnoj rupi, pa i da poverujem da će sve ovo nešto da promeni.
Ovako...nema ništa od svega, idemo po starom.

SIlvester

pre 9 godina

Ali ja ne vidim nikakav problem! Izvršite sistematizaciju radnih mesta u celom javnom sektoru, i uvedite osnovni i prirodni kriterijum - odgovornost za urađeno i neurađeno. Naročito je bitno da se za svaku ozbiljniju grešku gubi pozicija, a za teže stvari - mito i korupcija - bez kompromisa šalje na robiju, konfiskuje imovina, gubi penzija i mogućnost ponovnog zapošljenja u javnoj službi. Ovaj mehanizam, prisutan u svim normalnim zemljama, očistio bi Srbiju u roku od godinu dana. Ljudi bez znanja, iskustva i sa sumnjivim i lažnim kvalifikacijama bežali bi od fotelja kao đavo od krsta. Bio bi problem naći na konkursima profesionalce za većinu funkcija u državi i javnoj ekonomiji, a bogami i kod privatnika. Ako se nekome čini da je komplikovano - nije, veoma je prosto, i još prostije od kontrole diploma (što je inače nemoguća birokratska zavrzlama). Za ovako nešto je "samo" potrebna rešena i organizovana ekipa u MUP-u, DB-u, tužilaštvima i sudovima. I naravno, inspekcije ministarstava. Potreban je odred nesalomivih državnih činovnika, nešto što je u stvari Vučić obećavao, a onda napravio sprdnju od celog koncepta. Čišćenje ove zemlje mora da počne od MUP-a i pravosuđa, a zatim odmah po političarima i visokim javnim funkcionerima. A ovo bi, nažalost, dovelo do ukrajinskog scenarija.

Rasejani

pre 9 godina

"ja ne diram tebe, ti ne diraš mene" - Nije to samo pravilo za univerzitete. Na tom principu funkcioniše čitavo naše društvo. Svi se nečeg boje!

Saca

pre 9 godina

U Kragujevcu je nastradao samo inspektor policije, rekli mu, nisi smeo sam to da radis. Da je nekom rekao, nista se ne bi otkrilo. Samo toliko

Grunf

pre 9 godina

Ova prašina koja se podigla oko Miće,Nebojše i Megatrenda je samo prikrivanje sopstevne golotinje.Na golotinji po potrebi mnoge političke partije dolaze na vlast ili opstaju na vlasti.Golotinja se dozira smišljeno i po potrebi.Zemlja u kojoj sve zavisi od politike(golotinje) pa i to da li će Vam deo ulice biti čist i opran,pokupljeno smeće opet zavisi da li neki politički "baja" stanuje u vašem komšiluku.Bilo da je privatni i li državni fakultet pa kakve veze ima.Valjda i jedan i drug imaju istu obavezu prema studentima.Na grobu anglikanskog biskupa u kriptama Vestminsterske opatije ispisane su ove reči:Dok sam bio mlad i beskrajno maštovit, sanjao sam o tome da promenim svet.Kada sam odrastao i postao mudriji,otkrio sam da se svet neće promeniti,pa sam donekle suzio svoj vidik i odlučio da promenim samo svoju zemlju.Ali,i to je,izgleda,bilo neizvodljivo.Kada sam ušao u godine duboke starosti,u poslednjem beznadežnom pokušaju,odlučio sam da promenim samo svoju porodicu,one koji su mi bili najbliži.Ali,gle,nisam uspeo da promenim bilo koga od njih.I sada,dok ležim na samrtnoj postelji,odjednom shvatam:Da sam samo sebe najpre izmenio,onda bih promenio i svoju porodicu.Njihova inspiracija i ohrabrenje pomogli bi mi da poboljšam svoju zemlju,a,ko zna,možda i čitav svet.Statistički gledano lepo je videti šta sve novac može.Koliko imamo doktora nauka?Istina je obično ružna,pa nema obožavatelje.Kada shvatimo da ulagnje u znanje daje najviše dividende onda nas glava neće boleti.

A113

pre 9 godina

(Mislim da sam oštećen, 14. jun 2014 19:54)


To je zaista cudno, obicno postoji pravilo da ako kandidat ima 5 ili vise radova u casopisima sa liste Ministarstva, moze da upise doktorske studije iz oblasti u kojoj ima publikacije bez obzira na prosek, pa cak i vrstu osnovnih studija.

Andreja, Akademski Gradjanin sa BU

pre 9 godina

Vlado Srbije, Sada je vreme da se osnuju kvalifikovane komisije, od lica koji se sigurno zna, da ne poseduju falsifikovaneo diplome. Oni trebaju za 30 dana da ispitaju, sve diplome u drzavi od srednjih skola do fakulteta. To bi se nazvao 'Blic-krig' za nase skolstvo.

silja

pre 9 godina

Partizanska spomenica se dobijala sa dva svedoka. Mica Dr. kaze da doktorska disertacija trazi jednog svedoka.
Zakljucujem da se fakultetska diploma moze nabaviti bez svedoka.
Gresim?

Милош

pre 9 godina

Занимљиво је прочитати депешу америчке амбасаде из 2007. о куповини диплома у Крагујевцу и остатку Србије. Ту је већ наговештено да се наше дипломе неће признавати, и да само гледају да ли ће се афера Индекс судски окончати. Наравно да се ништа није десило, заташкано. Нису људи глупи, после свега што је испливало сада званично постајемо и образовна жабокречина. По резултатима PISA тестирања међу најгорима смо у Европи, дипломе се купују, премијер и елита штите овако штанцован кадар, а сада ће нам деца још из средње школе бежати да студирају у иностранству да би се оградили од оваквог система.

Ewa

pre 9 godina

Zavsrila sam Pravni u KG sa visokim prosekom, kao stranac. Radila sam tamo kao asistent ( to je, vec, izlazak iz anonimnosti, ali, sve jedno). Svedok sam svega, sta se tamo desavalo.Dobila sam otkaz 15 dana pre izbijanja afere Indeks. Razlog? Neko, ko je polagao pravo da mi bude mentor ( uz ucene i druge necasne radnje) raskrinkan je da je njegova naucna "karijera" , navodno osnovana na stranom ( iz moje zemlje) doktoratu , neutemeljena, jer, doktorat ne postoji, a mentor, navodjen u svim biografijama, ne zna za tu cinjenicu. Stradala sam - ja. Jer sam se usudila, da je car bez odeće. Sreća jedino u tome, da mi je jedina veza sa Srbijom ovaj sajt. Svim prevarantima i plagijatorima ¿elim brzo hapsenje, lisavanje privilegija - ko je to moguće - grizu savesti.

ex-ETF

pre 9 godina

@(Misko, 14. jun 2014 20:43)

1. Prof.Turajlic je odavno zavrsila karijeru, u penziji je.

2. Dok je bila u aktivnoj sluzbi na ETF, prof.Turajlic je u nekoliko navrata bila prodekan za nastavu i ona je bila jedna od retkih koja nije imala dlake na jeziku da kaze otvoreno sta misli i suprotstavi se nekim tadasnjim nazovi autoritetima koji su suvereno vladali odredjenim katedrama na fakultetu. I da im kaze da njihovi predmeti pred kraj XX veka u skoli koja se bavi elektrotehnickim naukama nemaju vise nikakvog smisla. Istovremeno je bila jedan od glavnih lobista za uvodjenje posebnog smera za racunarsku tehniku koji je prerastao u danasnji smer za softverski inzenjering. Do tada je RT bila deo smera za elektroniku, odnosno "slabe struje" kako se to tada zvalo.

3. Prof.Turajlic se otvoreno suprotstavljala svim pokusajima politizacije fakulteta i zbog toga je jedno vreme bila i suspendovana (u vreme dekana Teodosica 1998, postavljenog od strane SPS/SRS/JUL).

Nazalost, posle petooktobarskih promena prof.Turajlic se bavila raznim drugim stvarima (AOM i slicno) i time je ETF izgubio mnogo. Verovatno nije imala snage da se bori sa politickim previranjima posle 2000, kada su DS i DSS samo nastavili ono sto su radili SPS i JUL. Ne znam da li bi neko drugi postupio na drugi nacin.