Četvrtak, 12.06.2014.

12:15

Megatrend: Nema razloga za postupak

Senat Megatrend univerziteta utvrdio je da "nema razloga za pokretanje postupka za poništenje diplome doktora nauka Nebojše Stefanovića".

Izvor: Tanjug

Megatrend: Nema razloga za postupak IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

daevon

pre 9 godina

Gde su sad oni koji su osporavali doktorat Stefanovica? Sakrili su se u misiju rupu.
(Milance, 12. jun 2014 14:20)

Upravo obratno: sad ćemo da osporimo Megatrend

ilenko

pre 9 godina

Mica Jovanovic je izjavio da je rad N.Stefanovica najbolji doktorat u proteklih 10 godina. Kakve stavove (budalastine) Komisija predstavlja kao „naucni doprinos”, a Senat potvrdjuje:
„Generalna hipoteza: Sto je primena principa strategijskog upravljanja veca, to su bolji rezultati rada lokalne samouprave”, ova teza se dalje razvija kroz sedam pojedinacnih hipoteza. Evo jedne:
„Pojedinacna hipoteza 3: Sto je efikasnija lokalna samouprava, to je veca ekonomicnost u njenom radu”
Ova „naucna otkrica” su u rangu dole navedenih, medjutim, doktor se nije istih setio:
„Sto u vodi ima vise soli, voda je slanija”
„Alan Ford: Ako mislis pobediti ne smes izgubiti”
„Plavi orkestar: Bolje biti pijan nego star”

Razocarana

pre 9 godina

Ljudi, samo treba da te koji su završili Megableje ne konstatujemo, da ih premestimo na losije radno mesto, da ih stavimo onde gde pripadaju, nikako na neke funkcije.

bachi

pre 9 godina

Jos jedan dokaz da je Stefanovic svoj rad napisao i odbranio kako treba. Mislim da treba staviti tacku na celu ovu pricu.
(Lirija, 12. jun 2014 19:33)
Kazi da se salis!

sanjalica

pre 9 godina

Država, institucije, vladavina prava, kakva farsa. Prvi čovek u Ministarstvu policije, pa bez trunke morala i on treba da sprovodi istrage, postavlja čelne ljude u policiji i priča priče narodu o borbi protiv korupcije. Pukli smo.

Kriger

pre 9 godina

Gospodo, u toj Americi koju vecina od vas pljuje ovakvi likovi ne bi mogli da dobiju ni posao u Walmart-u.
(vladimir, 12. jun 2014 19:18)

Moze u K-martu ili u Targetu. Za Aldi je prekvalifikovan

Duka

pre 9 godina

Stefanoviću, odneo je đavo šalu. Verujem da je lakše i lepše verovati Vođi koji te ubeđuje da će se sve srediti. Neće leći stvar.
Što duže budeš glumio punjenu papriku, teže ćeš se suočiti sa sopstvenom budućnošću. Tvoja budućnost nije - ministar.

Gradjanin

pre 9 godina

Pa nemojte udarati na doktorat, doticni bi i bez doktorata bio ministar, zato jer hoce i moze. I predsednik drzave ima diplomu, a ne zna ni koji smer na tom fakultetu je pohadjao. I bez diplome bi takodje bio predsednik jer hoce i narod ga voli. A ja sa zavrsenim masterom na tehnickom fakultetu univerziteta u Beogradu, nemam posao, nemam novac da pokrenem sopstveni posao, a nemam vezu da radim bilo gde u ovoj drzavi. Sram me bilo.

mikro

pre 9 godina

situacija je sada takva da bi trebalo odmah proveriti sve doktorate i diplome sa tog fakultetea, profesore i uopste legitimitet cele institucije i izneti u javnost

Del Boy

pre 9 godina

A sta sad, kad je cak i Ministar potvrdio da je vas rektor i mentor doticnog rada LAGAO!!!

A sta je sa nepobitnim coinjenicama iynetim u http://www.b92.net/info/moj_ugao/index.php?yyyy=2014&nav_category=166&nav_id=857206

Da li ste Vi uopste procitali tu nazovi disertaciju na cirilici, koju su "citali" i stranci u komisiji? Ja jesam i u njemu NEMA NISTA AMA BAS NISTA NAUCNO VREDNOG!!!

Da li je kandidat IGDE objavio i jedan mali rad ili makar abstrakt???

Da li ste Vi svesni da je taj doticni napisao „multiple multivarijantne (!!!) regresione analize ili Spirmanove formule” u svom kao doktoratu???

Da imamte imalo strucnosti, morala i savesti Vi biste sami PODNELI OSTAVKE ili ponistili tu sramotu od doktorata!!!

ns

pre 9 godina

Ima, ima, itekako ima razloga za postupak. U ime casti i postovanja svih onih koji su posteno stekli svoje diplome, master i doktorske titule.
Ili ce to da radi Megatrend ili BU ili javni tuzilac, pa vidite sta vam je ciniti.

sedi, jedan

pre 9 godina

a da to proveri neka nezavisna strana komisija? kakve to veze ima sto je pisano cirilicom? a ona dva strana profesora u komisiji kada je odbranjivao rad su razumeli srpskin i znaju cirilicu!? a jel , ondak seizvinjavam, nisam znao da jesu.

ej, botovi, ovo je ironija nemej mi lupate pluseve po 500 komadi!

Lud zbunjenog

pre 9 godina

Cekaj, ovo je negde kriminal. Za kriminal se odgovara pred zakonom. Zakon sprovodi sudstvo i - policija. Ovaj je ministar policije. Hajde vi sad meni objasnite kako da imam poverenja u policiju, odnosno kriminalce???

Nenad

pre 9 godina

Procitajte prilog br 2 u Izvestaju. Obratite paznju na broj strana (strana 7 od 3!!!!). Postoji stav 1, zatim stav 2 i u njemu podstavovi 1.1 i 1.2!! Onaj ko je ovo pisao se nije potrudio cak ni da izbrise tekst u zagradi ispod naslova stava, u kojem se opisuje sta tu treba da se napise!! Izuzeci su stavovi 4 i 5. Da li ih je kucao isti autor? U stavu 4 se o pojedinim poglavljima govori u buducem vremenu, kao da ce doktorant jednom u buducnosti i to uraditi!!

Sve u svemu, jadno i bedno....

Mozak

pre 9 godina

Bilo je već krajnje vreme, da neko, ko radi za Megatrand javno i jednoznačno izjavi, da za taj "univerzitet" ne važe opšte naučne prakse, tojest, da taj "univerzitet" nema nikakve veze sa naučnim svetom. Postoji samo interno, da bi neki mogli da se kite naučnim zvanjima. Hvala za ovo neosporivo potvrđivanje. Ovo se već može koristiti kao legitimno pravno obrazloženje u eventualnom postupku oduzimanja akreditacije Megatrenda.

Haiyan

pre 9 godina

Senat Megatrenda? Šta to znači? Obrazložite. I kako vi možete da odlučite šta bilo? Pa rektor vašeg univerziteta je lagao da je doktor nauka!

Superhik

pre 9 godina

Pročitao sam izveštaj. Dovoljno je reći da Šoneta porede sa Šekspirom, a pozivaju se i na Džona Neša. Za neupućene, Džon Neš je glavni lik u filmu "Blistavi um". Čak su se našli pozvanim da kritikuju Nešov (ne Nešin) doktorat i navode kako je rađen pisaćom mašinom, ima veliki prored i "mnogo belina" (šta god to značilo). Prema tome, moram da citiram (mrzeću sebe, ali nema veze): "Ja gluplje obrazloženje u životu nisam pročitao."

zlo i naopako

pre 9 godina

Megatrend?! Jel to onaj šatro fakultet sa falsifikovanim rektorom? Pa oni nemaju više nikakav autoritet u ovoj zemlji a još manje u obrazovanju!

cobi ns

pre 9 godina

Najbolje da će priznati??!!Kakva je to sve zajedno sramota,ne opevana....da ljudi na najvećim funkcijama u državi "petljaju" sa tako ozbiljnim stvarima, i da su 'mrtvi hladni'-mada mene,od njih ništa ne iznenađuje!!

Radovan VII

pre 9 godina

"Ono što je potrebno je da se sastavi NEZAVISNA komisija koja nema nikakve veze s Megatrend univerzitetom (a ni sa opozicionim političarima)."
(Goran, 12. jun 2014 15:01)

Slazem se vecim delom, ali zasto naglasavate opozicione politicare? Da li to znaci da se politicari na vlasti mogu mesati u taj proces i po kom osnovu?

precanin

pre 9 godina

Kazu da nema podataka da je gazda Megatrenda doktorirao u Londonu, znaci mora to i policija da ispita da ne bude da je Mica Jovanovic prevarant !? Ako je tacno da nije doktorirao u Londonu , znaci prevarant je bio mentor ministru policije Stefanovicu !? I ne samo to, nego ce neko koje rekapo da je to nesto njagluplje sto je cuo morati da se nekom izvini zbog svojih izjava !A posto svi znamo da Vucic stoji iza necega sto kaze , onda treba ocekivati i izvinjenje , posto u poslednje vreme trazi izvinjenja od stranih placenika i neprijatelja Srbije !

prirodnjak

pre 9 godina

mislim da se momentalno mora pristupiti analizi svih doktorata koji su izdati u poslednjih 10 godina, pocevsi od privatnih fakulteta pa do drzavnih. ovo nije samo pitanje nebojse stefanovica, ali ako mi dobijamo dva doktora nauka dnevno, sto mislim da nigde u svetu nema, ko ce ozbiljno shvatiti ijedan doktorat iz srbije, ma koliko on bio kvalitetan?

Siniša

pre 9 godina

Neko reče da oni što su upisali Megatrend, Singidunum....i sl. nisu studenti nego klijenti. Nije daleko od istine, uvek upisuju mnogo više studenata nego što kažu a najveće razočaranje im je kada neko odustane jer time prestaje da bude "klijent".

AlekS

pre 9 godina

sasvim je nebitno dal je lazna ili ne,neko mu je smestio i to je to.ako je sposoban covek netreba mu diploma jer nijedna diploma ne garantuje uspeh bitna je sposobnost i glava.mnogi od komentatora nebi zavrsili skolu a da im nisu pomogli tatini i mamini prijatelji.pogledajmo se u oci dokle vise da glumimo.svi ste vi savrseni niko mrava nije zgazio a sa druge strane se krije nesto sasvim drugo.
(zex, 12. jun 2014 14:37)

U pravu si. Samo se NESPOSOBNI KITE TUDJIM PERJEM. Sposobnima nisu potrebne diplome.

Nemanja, popunio sva polja označena zvezdicom

pre 9 godina

Molim sve dobronamerne i pismene ljude da bace pogled na Izveštaj koji je Megatrend objavio ovim povodom: http://www.megatrend.edu.rs/download/obavestenja/Izvestaj.pdf

Nivo lakrdije i vređanja inteligencije prosečnog građanina izražen u ovom tekstu je neverovatan.

Prvih pet strana je utrošeno na objašnjavanja procedure na Megatrendu i mistifikaciju pojma plagijat, sa zaključkom: "Drugim rečima, nema pouzdanih kriterijuma da se uvek tačno utvrdi da li je nešto plagijat" (str. 5). Citira se i odlomak članka Slobodana Markovića koji se uopšte ne odnosi na ovu vrstu plagijata (novinski članci (?!) su priključeni dodatku kako bi osnažili "zaključke" izveštaja").

Generalne primedbe britanskih profesora našeg porekla su odbačene jer prof. Đorđević, član komisije, nije prepoznala krađu u tekstu disertacije pa, pošto je već tako, disertacija mora biti originalna. "Ovi argumenti čine da Komisija smatra da ove primedbe nemaju težinu TE SE NA NJIH NIJE NI OSVRTALA." Zatim se tvrdi da preuzete rečenice "nipošto ne predstavljaju intelektualnu svojinu" (str. 7) pa se njihovo prepisivanje, tobože, ne smatra plagijatom.

Najzad, navodi se primer koji dokazuje da doktorska disertacija ne treba da ima ni napomene ni literaturu. To je doktorska disertacija Džona Neša objavljena pre 64 godine (1950!) na Prinstonu i to iz oblasti teorijske matematike (?!). Bez ikakve potrebe, čitav tekst ove disertacije je priključen izveštaju.

Toza

pre 9 godina

Megatrend je utvrdio?! Kao da ste poslali lisicu da čuva kokoške... Šta kažu zvanične institucije? Evo pre 20 minuta je počela konferencija o istom slučaju u ministarstvu..

zoran

pre 9 godina

Svakako smo uvereni da su ovo samo očajnički potezi susedne nam partije!
(city14, 12. jun 2014 14:26)

Pa sam Ministar unutrašnjih dela je juče izjavio da kriminalcima, prevarantima i falsifikatorima treba "disati za vrat". I šta tu nije jasno?

Goran

pre 9 godina

Pročitao sam Izveštaj i ceo ton je takav da je očigledno pisan s isključivom namerom da opravda raniji stav Univerziteta. Iako je moguće Izveštaj osporavati tačku po tačku, to nije ni potebno, jer je cela stvar pogrešno postavljena: nije se samo radilo o optužbi da je Stefanović napravio loš doktorat, već da je cela komisija to ignorisala i proglasila doktorak dobrim, čak i posle izbijanja afere. U takvim uslovima, komisija koju formira ista ta institucija nema nikakvu težinu, odnosno, to je samo dodavanje argumenata jedne iste strane u sporu. Ono što je potrebno je da se sastavi NEZAVISNA komisija koja nema nikakve veze s Megatrend univerzitetom (a ni sa opozicionim političarima). U Americi se te stvari, recimo, rešavaju komitetima koje formira kongres, kada se radi o stvarima od državnog značaja, što bi slučaj mogućeg plagijata od strane Ministra svakako bio slučaj. Kod nas bi to mogla da uradi Akademija nauka, na primer.

Dalibor

pre 9 godina

Kada bi se izvrsila temeljna analiza diploma,doktorata,Megatrend kao i mnogi drugi univerziteti privatni bi trebalo da izgube akreditaciju.Najmanje za sta se drustvo mora izboriti jeste stepenovanje,u kojem bi diplome Megantrenda bile drugi ili treci razred.Istovremeno,ponistiti sve konkurse od 2004 godine i rapisati nove za javni sektor jer je ocigledno da su losi djaci iz srednje i osnovne skole dosli do varijante kako da obezbede radna mesta,kupujuci diplome po privatnim fakultetima.Pozdrav,Dalibor KV

Petros

pre 9 godina

Dva dana nakon što je Peščanik objavio članak oni su već oformili komisiju koja će da utvrdi činjenično stanje. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Zar ste očekivali da će "rezultat" te komisije biti nešto što će im odseći granu na kojoj sede?

Kakva je uopšte kvalifikacija "minorni tehnički propust"?

Napisaću i ja doktorsku disertaciju od 25 strana, a razlog što nema više strana će biti minorni tehnički propust.

Boris

pre 9 godina

U intetesu svih koji su ikada studirali Megatrend je da se dokaže istina. Plašim se samo da su mnogi istinu već unapred odredili i da neće prihvatiti ni jedno drugo mišljenje osim onog koje govori u prilog tome da je taj doktorat plagijat. Uzgred, šta beše sa aferom Index na Krakujevačkom univerzitetu?

@bivsi student ,student megatrenda

pre 9 godina

prvo ja nisam ni probao na drzavnom jer mi se sve vezano za ovu "drzavu" od pocetka gadilo!Trazio sam Fakultet koji se priznaje u svetu jer sam od malih nogu hteo da emigriram jer mrzim srbistan,a tada su imali Grenobl na Megatrendu,dok se na BU ucilo i uci iz knjiga iz 70ih, i nisam hteo da ucim nepotrebne stvari vec prakticne,i kao prvo ne znas razliku izmedju Akademskih i Univerziteta Of Applied Sciences, Megatrend je primenjenih nauka,upisao sam jer sam hteo zanat u rukama,to nema na BU,niti ima Business Administration na BU.,stoga ako ti mozes da budes prof na Fakultetu s tvojim akademskim znanjem ja mogu dobar racunovodja npr. ali ne prof. BU nudi akademsko teorijsko znanje,Megatrend primenjeno specificno za RAD ne profesorisanje.To je bio moj razlog.Naravno nigde nije savrseno,ima i propusta ali ima svuda.Ako nesto ima akreditaciju 25god od drzave sto bih ja sumnjao,ako mi je cilj jedini da odem odavde.A lakse je za nostrifikovati Megu,nego BU,znam jer drugu s drzavnog grckog nisu priznali nista a menu jesu u Briselu.Normalno gadi mi se ovo s Stefanovicem i Micine sprdacine i u mom je interesu da se to ispita,ali ja tu nisam kriv.Proveri University of Applied Sciences po Holandiji ili u Nemackoj Fachschule,ta vrsta Faxa je Mega.Treba da postoji bolja kontrola,tu je drzava zakazala po obicaju.

Danijela

pre 9 godina

Tezak smo i ogorcen i gadan narod! Draze nam je da se drugome desi nesto lose nego da se nama desi nesto dobro. Ni vama ni meni nece biti dobro u ovoj zemlji!

N

pre 9 godina

(Animus contrahendi, 12. jun 2014 12:47)Nije sramota nemati diplomu za one koji nisu ni pokusali da studiraju, pa bar i na privatnom fakultetu. Ja sam imala odlican posao i zelela sam da nadogradim svoje znanje, da barem nesto zavrsim i zavrsila sam Megatrend. I da naglasim da ne radim u drzavnoj sluzbi niti me je drzavna sluzba sa svojim bednim platama ikad i zanimala i peta sam generacija ekonomista u porodici. I idite lepo na link Ekonomskog fakulteta u Beogradu www.ekof.bg.ac.rs/studije/informacije_o_smerovima/index.php, pogledajte ga dobro i recite mi da li fakultet sa takvim sajtom uopste moze da iznedri bilo kakvog ekonomskog eksperta. Pa oni ne znaju da zarade dovoljno para da naprave pristojan sajt, barem malo pismen a kamoli nekoga da nauce da zaradjuje pare. Diplomcima su rupe u znanju toliko velike, da jedino sto znaju da masu tom diplomom u 29. godini, posle deset godina studiranja, i da vicu kako su je oni eto tesko zaradili i da sad neko zbog toga treba da im da posao. Evo prva sam za to da se zabrani da u drzavnim sluzbama rade ljudi sa diplomom privatnog fakulteta. Kazu da treba zatvoriti Megatrend da bi nam krenulo. Prva cu zapaliti svoju diplomu samo da mom detetu bude bolje. Ali svako normalan zna da problem nisu samo privatni nego i drzavni fakulteti i uopste obrazovanje u zemlji koja je poslednja na PISA testu. Ne postoji zemlja gde je normalno u proseku studirati 8 godina, a toliko malo na njima nauciti, kao sto je slucaj kod nas na drzavnim fakultetima

Ryber Palunko

pre 9 godina

Sada nema, to nam je jasno, ali zar sumnjate da će doći vrijeme (za dvije, tri, pet godina...) kad će ga biti? Ne samo za 'doktorat', već za sve vas. To je neminovno, a vi se slobodno međusobno kuražite.

Руссиа томорров

pre 9 godina

Zbog vaših napada na Megatrend trpe i studenti ove visoke naučne ustanove. Zbog tih pritisaka moja devojka će se ispisati (Mićo, izvini!), vodim je da se upiše kod Hju Hefnera, ima sve kvalitete kao i za Megatrend. A Mića je imao tako humanu ideju: kada partija na vlasti nema visokoškolovane kadrove za ministarstva, agencije, javna preduzeća, a neće da uposli školovane i iskusne stručnjake već samo članove partije (iz grupe slepo lojalnih), samo podeli doktorate ili šta već treba tim lojalnim slepim poslušnicima (ionako im za poltronisanje ne treba škola)i - vuci siti i ovce na broju (naročito ovce). Nije ovo od juče, ali je sada prevršilo meru. Pojedine pevačice, starlete i kurvete imaju već po dva fakulteta, samo da im se nađe! Inače, ministar Stefanović je, po mojoj oceni, posvećeni štreber, pa lično ne verujem da je išta radio mala fides. Ipak, ovde je u pitanju načelo: ne zabraniti štampu, javnost i građanske slobode zbog jednog pitanja oko diplome.

čitalac

pre 9 godina

U čemu je onda problem? Neka se izadje u susret zahtevu 2000 naučnika širom sveta da se proveri priča o plagijatu. Tako će svima biti lakše, zar ne?

vlada

pre 9 godina

Samo jedno pitanje povodom ove lakrdije - ako su članovi komisije stranci koji ne govore srpski i ako doktorat ne postoji na engleskom jeziku (kao što je i sam Mića Jovanović potvrdio), kako su mogli da analizom doktorata išta zaključe?

E75 , BG1

pre 9 godina

taj prikaz doktorata na takav nacin,( slika prve strane) mi je u najmanju ruku ,blago receno, neozbiljan,mislim. A za naseg ministra se nadam da ce ga dragi gospodin Vucic izvesti na prav put.

mihajlo

pre 9 godina

Koliko citam doticni ni neznaju sta je plagijat. Mogu vam garantovati, da bi deset puta bolje odbranio tudji doktorat od samog avtora istog ustvari deo doktorata drugog avtora. Valjda je doktorat nesto kde si 100% avtor napisanog ako preuzimas onda barem navedes citat avtora.

XY

pre 9 godina

Prof. dr Oskar Kovač me je zapanjio svojim političkim slepilom spram Vučićevih "naprednjaka", jer sam mislila da je Profesor izvukao pouku iz svog političkog slepila spram Miloševićevih "socijalista". Izgleda da je političko slepilo spram autoritarne stranke na vlasti - Profesorova sudbina.

naprednjak

pre 9 godina

posle ovakvih incidenata pitam se da li u ovoj zemlji postoji budala koja ce upisati Megatrend i jos debelo platiti za svoje skolovanje?!

Lejla

pre 9 godina

Svi smo sad mi strucni da pricamo o doktoratu ministra.Zapitajte se kako je doslo uopste do ove teme...Ubedjena sam da je ovo klasicno podvaljivanje jednom ministru koji radi svoj posao i obracunava se sa kriminalom i korupcijom u svom ministarstvu.

zex

pre 9 godina

sasvim je nebitno dal je lazna ili ne,neko mu je smestio i to je to.ako je sposoban covek netreba mu diploma jer nijedna diploma ne garantuje uspeh bitna je sposobnost i glava.mnogi od komentatora nebi zavrsili skolu a da im nisu pomogli tatini i mamini prijatelji.pogledajmo se u oci dokle vise da glumimo.svi ste vi savrseni niko mrava nije zgazio a sa druge strane se krije nesto sasvim drugo.

Milos Krstic

pre 9 godina

Interesantan izvestaj komisije. Ocito je da se od pocetka komisija ne trudi da istrazi da li kandidat plagirao ili nije, vec da istog sto bolje odbrani.
Prvih 7 primedbi se ignorisu - jer zaboga zasto bi komisija citala knjige koje se navode kao izvori prepisivanje. Ostali argumenti se bagatelizuju i prikazuju sto benignije po kandidata a statisticki podaci koji nisu citirani se proglasavaju za niciju imovinu i opste dobro samo zato sto su dostupni na internetu.
Vrlo razocaravajuce od profesora koji sacunjavaju komisiju.

Bane

pre 9 godina

"..odbranio doktorsku dicertaciju u skladu sa Zakonom i propisima Megatrend univerziteta..."

Prilozio fiskalni i to je to, odmah je u skladu,a? :)

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

E, moj, da kažem, doktore... Tolike si, da kažem, nauke izučio, a sada te snage mraka i, da kažem, haosa prozivaju za nešto što nisi uradio. Ustvari jesi uradio. Mislim, doktorirao, da kažem, jesi, ali nisi ovo drugo, da kažem, falsifikovao... Jel' tako?

zbanderas

pre 9 godina

Ja nisam u zivotu izlazio da glasam na izborima.Nadam se da me neko razume da bih samome sebi sada izgledao kao magarac kada vidim kako se izivljavaju i to legalno.

zbanderas

pre 9 godina

Ova "moralna kloaka 'akademski obrazovanih građana Srbije' "me je podsetila i kako su Karici postali od muzičara naučnici i akademski (obrazovani)građani. ps: izvinjavam se muzičarima,ali Karici niti su bili dobri muzičari niti su to postali šta su kupili! !

Bivsi student

pre 9 godina

Ja sam student na Megatrendu i stidim se.Ovim postupkom mrdr Mica samo nam urusava diplomu!
(student Megatrenda, 12. jun 2014 12:42)
A diploma takvog fakluteta kad si ga upisivao ti nije delovala sumnjivo?Ili si samo trazio nacin da zavrsis neki fakultet na laksi nacin? Puna Srbija bivsih studenata koji nisu mogli da zavrse drzavni ekonomski fakultet, a zatim otisli u zagrljaj kod Dr.Mice.Sad kao imamo svi iste diplome, nije nego.!! Jos kad cujem izjave:"Mene na ovom fakultetu vise cene nego na Ekonomiji".U stvari lakse se prolazi, sa profesorima na TI i ostale srednjoskolske gluposti.

Goran

pre 9 godina

Imam utisak da su mnogi nasi mediji suoceni sa lenjoscu i nekreativnoscu svojih novinara, pa u nedostatku drugih aktuelnih informacija koje su od sustinskog znacaja za zemlju i obican svet, razvlae jedne te iste teme nedeljama (u ovom slucaju sumnje na validnost dve diplome). Prosto ne mogu da verujem da svi postaju Kurir. Sumrak naseg novinarstva.

Силвија Ракочевић

pre 9 godina

@POLITIKA na 2 - Sit sam ove teme na medijima, toliko problema a oni zapeli za diplome, neka to rade ministarstva i ozakonjeno regulaciono telo,mediji nas politiički zamaraju temama bez značaja za život gradjana.

Ја нисам сита, напротив. Сваког следећег дана очекујем да почитам још и још о преварама, фалсификатима и лажима. Посебно, када је у питању образовање, мислим, да не постоји значајнија тема за живот обичних грађана. Овде се најдиректније ради о будућности деце обичних грађана.

lala

pre 9 godina

Institucija koja je pod lupom zbog plagijata kreira izvestaj koji demantuje tvrdnju? Pa Vi ste gospodo stranka u postupku, drugi ce oceniti da li je to plagijat ili ne. Ako Aca dozvoli, naravno.

invizibl.u

pre 9 godina

Gde je sad Dačić da ga obiđe i da mu pomogne? Premijer Srbije otvarao školsku godinu? Takođe treba ispitati, da li premijer Srbije treba da ide po nekakvim kvazi "fakultetima" i da promoviše upis neke generacije? Bajatović i Antić su diplomirali na Megatrendu, za informaciju javnosti. Da li su važeće DIPLOME Megatrend univerziteta, ko će to da ustanovi?

Milan

pre 9 godina

Kako bih dohvatio sve VAS kompletno, i senat i sve bre, svako slovo od diplome osnovne skole bih Vas sve terao na proveru... jer mi je muka od SEGA MEGA GIGA PRINT diploma fakulteta. Sve pisi dopisi, kupi knjigu od profe i upisi si ocenu u index. FUJ BRE. Drzavu nam upravlja Eudicons doktoranti i slicni... Da li se neko mozda nekada potrudio da procita BIOGRAFIJU NASA ZADNJA 3 GUVERNERA, TABAKOVIC, SoSKIC I JELASIC???
BRATE MOJ... brate moj...
Vucicu, svaka tebi cast. Ali ovi oko tebe, plac majke Bozije

salej.

pre 9 godina

...utvrdili da nema mesta osporavanju originalnosti doktorata... pa mislim,zasto se to dovodilo u pitanje uopšte??? Verujem sa takav doktorat nikada niko i video nije, a kamoli napisao. hahahaha. jadna ova nasa zemlja.

Dragan

pre 9 godina

Pa dobro, ne zelim da stajem na niciju stranu. Hocu samo cinjenice. Naucnici su osporili doktorat u pismu koje je bilo javno. Evo, sada imamo strucnu komisiju koja je odgovorila na te napade.
MOZE LI JAVNOST DA VIDI TAJ IZVESTAJ!?
To bi bilo najkorisnije. Lepo se kaze: "U saopštenju se navodi da je komisija u detaljnom izveštaju na 12 strana analizirala postupak sticanja doktorata, konkretne primedbe oponenata doktorata Nebojše Stefanovića, naučnu i metodološku utemeljenost, sadržaj njegovog doktorata i ostale primedbe iznete u javnosti."
Pa onda svako moze sam da uporedi i zakljuci cije su tvrdnje bolje argumentovane.

Beograđanin

pre 9 godina

Ocekujem dezurne 'nezavisne i slobodne' analiticare da se oglase o ovome i da kazu ali mi smo pametniji i samo mi govorimo istinu, ovo je netacno jer samo mi imamo svo znanje ovog sveta.

Mervil

pre 9 godina

Naravno da sami sebe nece pogaziti. Ispravno je da se izjasne po ovom pitanju. Ali to nije dovoljno. Misljenje mora da se cuje i iz nezavisnih izvora. Posto je u Srbiji tesko verovati jer svi imaju neke "duznicko-poverilacke" odnose nekako mi je logicno da to bude neko spolja.

Nena

pre 9 godina

Naravno,da nema razloga za osporavanje.Ovde nije sporan doktorat,vec oni koji su sebe smatrali nedodirljivim.Ovo je politicki napad.Da je doktorat bio plagijat pokrenulo bi se pitanje pre godinu dana.Niko ne razmislja kako odjednom?Dajte,molim vas...

POLITIKA na 2

pre 9 godina

Sit sam ove teme na medijima, toliko problema a oni zapeli za diplome, neka to rade ministarstva i ozakonjeno regulaciono telo,mediji nas politiički zamaraju temama bez značaja za život gradjana.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Ljudi moji šta mi je? Zašto na pomen "senat" odmah pomislim na činjenicu da je jednom i običan konj bio senator?!
A ova komedija a la Lola Đukić, oko Mićinog univerziteta, pazi kako lepo zvuči "Mićin univerzitet", je deo leda iznad vode, šta tek ostali rade. Da se bude master ne mora ni da se zna adresa, ni tema master-rada, ni datumi kad se masterovalo - ništa.

Hahahhahahah

pre 9 godina

Hahahahahahahahahaha!

A mi smo misli da će Megatrend čiji vlasnik ima (da budemo ljubazni prema njemu) sumnjivu diplomu sa Pekamskog Univerziteta da kaže da je plagijat.

Stefanović ostavka, Megatrendu oduzeti akreditaciju i rešen problem.

Kovac

pre 9 godina

Megtrend ima akreditaciju...zar posle ovoga ja ne treba da imam poverenje u fakultet kome je drzava dala akreditaciju...Ovo je cisto fabrikovanje afere ministru koji ocito smeta nekome zbog onoga sto radi...mislite o tome

Cvetkovicc

pre 9 godina

Klasicna tabloidna priča i javno raspravljanje o temi koja na Srbiju i njene gradjane nema nikakav uticaj..Ipak o svemu odlucuju relevantne institucije!

Hahahhahahah

pre 9 godina

Hahahahahahahahahaha!

A mi smo misli da će Megatrend čiji vlasnik ima (da budemo ljubazni prema njemu) sumnjivu diplomu sa Pekamskog Univerziteta da kaže da je plagijat.

Stefanović ostavka, Megatrendu oduzeti akreditaciju i rešen problem.

lala

pre 9 godina

Institucija koja je pod lupom zbog plagijata kreira izvestaj koji demantuje tvrdnju? Pa Vi ste gospodo stranka u postupku, drugi ce oceniti da li je to plagijat ili ne. Ako Aca dozvoli, naravno.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Ljudi moji šta mi je? Zašto na pomen "senat" odmah pomislim na činjenicu da je jednom i običan konj bio senator?!
A ova komedija a la Lola Đukić, oko Mićinog univerziteta, pazi kako lepo zvuči "Mićin univerzitet", je deo leda iznad vode, šta tek ostali rade. Da se bude master ne mora ni da se zna adresa, ni tema master-rada, ni datumi kad se masterovalo - ništa.

Bane

pre 9 godina

"..odbranio doktorsku dicertaciju u skladu sa Zakonom i propisima Megatrend univerziteta..."

Prilozio fiskalni i to je to, odmah je u skladu,a? :)

vlada

pre 9 godina

Samo jedno pitanje povodom ove lakrdije - ako su članovi komisije stranci koji ne govore srpski i ako doktorat ne postoji na engleskom jeziku (kao što je i sam Mića Jovanović potvrdio), kako su mogli da analizom doktorata išta zaključe?

invizibl.u

pre 9 godina

Gde je sad Dačić da ga obiđe i da mu pomogne? Premijer Srbije otvarao školsku godinu? Takođe treba ispitati, da li premijer Srbije treba da ide po nekakvim kvazi "fakultetima" i da promoviše upis neke generacije? Bajatović i Antić su diplomirali na Megatrendu, za informaciju javnosti. Da li su važeće DIPLOME Megatrend univerziteta, ko će to da ustanovi?

Mervil

pre 9 godina

Naravno da sami sebe nece pogaziti. Ispravno je da se izjasne po ovom pitanju. Ali to nije dovoljno. Misljenje mora da se cuje i iz nezavisnih izvora. Posto je u Srbiji tesko verovati jer svi imaju neke "duznicko-poverilacke" odnose nekako mi je logicno da to bude neko spolja.

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

E, moj, da kažem, doktore... Tolike si, da kažem, nauke izučio, a sada te snage mraka i, da kažem, haosa prozivaju za nešto što nisi uradio. Ustvari jesi uradio. Mislim, doktorirao, da kažem, jesi, ali nisi ovo drugo, da kažem, falsifikovao... Jel' tako?

naprednjak

pre 9 godina

posle ovakvih incidenata pitam se da li u ovoj zemlji postoji budala koja ce upisati Megatrend i jos debelo platiti za svoje skolovanje?!

Goran

pre 9 godina

Pročitao sam Izveštaj i ceo ton je takav da je očigledno pisan s isključivom namerom da opravda raniji stav Univerziteta. Iako je moguće Izveštaj osporavati tačku po tačku, to nije ni potebno, jer je cela stvar pogrešno postavljena: nije se samo radilo o optužbi da je Stefanović napravio loš doktorat, već da je cela komisija to ignorisala i proglasila doktorak dobrim, čak i posle izbijanja afere. U takvim uslovima, komisija koju formira ista ta institucija nema nikakvu težinu, odnosno, to je samo dodavanje argumenata jedne iste strane u sporu. Ono što je potrebno je da se sastavi NEZAVISNA komisija koja nema nikakve veze s Megatrend univerzitetom (a ni sa opozicionim političarima). U Americi se te stvari, recimo, rešavaju komitetima koje formira kongres, kada se radi o stvarima od državnog značaja, što bi slučaj mogućeg plagijata od strane Ministra svakako bio slučaj. Kod nas bi to mogla da uradi Akademija nauka, na primer.

čitalac

pre 9 godina

U čemu je onda problem? Neka se izadje u susret zahtevu 2000 naučnika širom sveta da se proveri priča o plagijatu. Tako će svima biti lakše, zar ne?

Силвија Ракочевић

pre 9 godina

@POLITIKA na 2 - Sit sam ove teme na medijima, toliko problema a oni zapeli za diplome, neka to rade ministarstva i ozakonjeno regulaciono telo,mediji nas politiički zamaraju temama bez značaja za život gradjana.

Ја нисам сита, напротив. Сваког следећег дана очекујем да почитам још и још о преварама, фалсификатима и лажима. Посебно, када је у питању образовање, мислим, да не постоји значајнија тема за живот обичних грађана. Овде се најдиректније ради о будућности деце обичних грађана.

Руссиа томорров

pre 9 godina

Zbog vaših napada na Megatrend trpe i studenti ove visoke naučne ustanove. Zbog tih pritisaka moja devojka će se ispisati (Mićo, izvini!), vodim je da se upiše kod Hju Hefnera, ima sve kvalitete kao i za Megatrend. A Mića je imao tako humanu ideju: kada partija na vlasti nema visokoškolovane kadrove za ministarstva, agencije, javna preduzeća, a neće da uposli školovane i iskusne stručnjake već samo članove partije (iz grupe slepo lojalnih), samo podeli doktorate ili šta već treba tim lojalnim slepim poslušnicima (ionako im za poltronisanje ne treba škola)i - vuci siti i ovce na broju (naročito ovce). Nije ovo od juče, ali je sada prevršilo meru. Pojedine pevačice, starlete i kurvete imaju već po dva fakulteta, samo da im se nađe! Inače, ministar Stefanović je, po mojoj oceni, posvećeni štreber, pa lično ne verujem da je išta radio mala fides. Ipak, ovde je u pitanju načelo: ne zabraniti štampu, javnost i građanske slobode zbog jednog pitanja oko diplome.

Milan

pre 9 godina

Kako bih dohvatio sve VAS kompletno, i senat i sve bre, svako slovo od diplome osnovne skole bih Vas sve terao na proveru... jer mi je muka od SEGA MEGA GIGA PRINT diploma fakulteta. Sve pisi dopisi, kupi knjigu od profe i upisi si ocenu u index. FUJ BRE. Drzavu nam upravlja Eudicons doktoranti i slicni... Da li se neko mozda nekada potrudio da procita BIOGRAFIJU NASA ZADNJA 3 GUVERNERA, TABAKOVIC, SoSKIC I JELASIC???
BRATE MOJ... brate moj...
Vucicu, svaka tebi cast. Ali ovi oko tebe, plac majke Bozije

Bivsi student

pre 9 godina

Ja sam student na Megatrendu i stidim se.Ovim postupkom mrdr Mica samo nam urusava diplomu!
(student Megatrenda, 12. jun 2014 12:42)
A diploma takvog fakluteta kad si ga upisivao ti nije delovala sumnjivo?Ili si samo trazio nacin da zavrsis neki fakultet na laksi nacin? Puna Srbija bivsih studenata koji nisu mogli da zavrse drzavni ekonomski fakultet, a zatim otisli u zagrljaj kod Dr.Mice.Sad kao imamo svi iste diplome, nije nego.!! Jos kad cujem izjave:"Mene na ovom fakultetu vise cene nego na Ekonomiji".U stvari lakse se prolazi, sa profesorima na TI i ostale srednjoskolske gluposti.

zoran

pre 9 godina

Svakako smo uvereni da su ovo samo očajnički potezi susedne nam partije!
(city14, 12. jun 2014 14:26)

Pa sam Ministar unutrašnjih dela je juče izjavio da kriminalcima, prevarantima i falsifikatorima treba "disati za vrat". I šta tu nije jasno?

zbanderas

pre 9 godina

Ova "moralna kloaka 'akademski obrazovanih građana Srbije' "me je podsetila i kako su Karici postali od muzičara naučnici i akademski (obrazovani)građani. ps: izvinjavam se muzičarima,ali Karici niti su bili dobri muzičari niti su to postali šta su kupili! !

XY

pre 9 godina

Prof. dr Oskar Kovač me je zapanjio svojim političkim slepilom spram Vučićevih "naprednjaka", jer sam mislila da je Profesor izvukao pouku iz svog političkog slepila spram Miloševićevih "socijalista". Izgleda da je političko slepilo spram autoritarne stranke na vlasti - Profesorova sudbina.

zbanderas

pre 9 godina

Ja nisam u zivotu izlazio da glasam na izborima.Nadam se da me neko razume da bih samome sebi sada izgledao kao magarac kada vidim kako se izivljavaju i to legalno.

Milos Krstic

pre 9 godina

Interesantan izvestaj komisije. Ocito je da se od pocetka komisija ne trudi da istrazi da li kandidat plagirao ili nije, vec da istog sto bolje odbrani.
Prvih 7 primedbi se ignorisu - jer zaboga zasto bi komisija citala knjige koje se navode kao izvori prepisivanje. Ostali argumenti se bagatelizuju i prikazuju sto benignije po kandidata a statisticki podaci koji nisu citirani se proglasavaju za niciju imovinu i opste dobro samo zato sto su dostupni na internetu.
Vrlo razocaravajuce od profesora koji sacunjavaju komisiju.

salej.

pre 9 godina

...utvrdili da nema mesta osporavanju originalnosti doktorata... pa mislim,zasto se to dovodilo u pitanje uopšte??? Verujem sa takav doktorat nikada niko i video nije, a kamoli napisao. hahahaha. jadna ova nasa zemlja.

Ryber Palunko

pre 9 godina

Sada nema, to nam je jasno, ali zar sumnjate da će doći vrijeme (za dvije, tri, pet godina...) kad će ga biti? Ne samo za 'doktorat', već za sve vas. To je neminovno, a vi se slobodno međusobno kuražite.

Dragan

pre 9 godina

Pa dobro, ne zelim da stajem na niciju stranu. Hocu samo cinjenice. Naucnici su osporili doktorat u pismu koje je bilo javno. Evo, sada imamo strucnu komisiju koja je odgovorila na te napade.
MOZE LI JAVNOST DA VIDI TAJ IZVESTAJ!?
To bi bilo najkorisnije. Lepo se kaze: "U saopštenju se navodi da je komisija u detaljnom izveštaju na 12 strana analizirala postupak sticanja doktorata, konkretne primedbe oponenata doktorata Nebojše Stefanovića, naučnu i metodološku utemeljenost, sadržaj njegovog doktorata i ostale primedbe iznete u javnosti."
Pa onda svako moze sam da uporedi i zakljuci cije su tvrdnje bolje argumentovane.

N

pre 9 godina

(Animus contrahendi, 12. jun 2014 12:47)Nije sramota nemati diplomu za one koji nisu ni pokusali da studiraju, pa bar i na privatnom fakultetu. Ja sam imala odlican posao i zelela sam da nadogradim svoje znanje, da barem nesto zavrsim i zavrsila sam Megatrend. I da naglasim da ne radim u drzavnoj sluzbi niti me je drzavna sluzba sa svojim bednim platama ikad i zanimala i peta sam generacija ekonomista u porodici. I idite lepo na link Ekonomskog fakulteta u Beogradu www.ekof.bg.ac.rs/studije/informacije_o_smerovima/index.php, pogledajte ga dobro i recite mi da li fakultet sa takvim sajtom uopste moze da iznedri bilo kakvog ekonomskog eksperta. Pa oni ne znaju da zarade dovoljno para da naprave pristojan sajt, barem malo pismen a kamoli nekoga da nauce da zaradjuje pare. Diplomcima su rupe u znanju toliko velike, da jedino sto znaju da masu tom diplomom u 29. godini, posle deset godina studiranja, i da vicu kako su je oni eto tesko zaradili i da sad neko zbog toga treba da im da posao. Evo prva sam za to da se zabrani da u drzavnim sluzbama rade ljudi sa diplomom privatnog fakulteta. Kazu da treba zatvoriti Megatrend da bi nam krenulo. Prva cu zapaliti svoju diplomu samo da mom detetu bude bolje. Ali svako normalan zna da problem nisu samo privatni nego i drzavni fakulteti i uopste obrazovanje u zemlji koja je poslednja na PISA testu. Ne postoji zemlja gde je normalno u proseku studirati 8 godina, a toliko malo na njima nauciti, kao sto je slucaj kod nas na drzavnim fakultetima

mihajlo

pre 9 godina

Koliko citam doticni ni neznaju sta je plagijat. Mogu vam garantovati, da bi deset puta bolje odbranio tudji doktorat od samog avtora istog ustvari deo doktorata drugog avtora. Valjda je doktorat nesto kde si 100% avtor napisanog ako preuzimas onda barem navedes citat avtora.

Duka

pre 9 godina

Stefanoviću, odneo je đavo šalu. Verujem da je lakše i lepše verovati Vođi koji te ubeđuje da će se sve srediti. Neće leći stvar.
Što duže budeš glumio punjenu papriku, teže ćeš se suočiti sa sopstvenom budućnošću. Tvoja budućnost nije - ministar.

Gradjanin

pre 9 godina

Pa nemojte udarati na doktorat, doticni bi i bez doktorata bio ministar, zato jer hoce i moze. I predsednik drzave ima diplomu, a ne zna ni koji smer na tom fakultetu je pohadjao. I bez diplome bi takodje bio predsednik jer hoce i narod ga voli. A ja sa zavrsenim masterom na tehnickom fakultetu univerziteta u Beogradu, nemam posao, nemam novac da pokrenem sopstveni posao, a nemam vezu da radim bilo gde u ovoj drzavi. Sram me bilo.

Del Boy

pre 9 godina

A sta sad, kad je cak i Ministar potvrdio da je vas rektor i mentor doticnog rada LAGAO!!!

A sta je sa nepobitnim coinjenicama iynetim u http://www.b92.net/info/moj_ugao/index.php?yyyy=2014&nav_category=166&nav_id=857206

Da li ste Vi uopste procitali tu nazovi disertaciju na cirilici, koju su "citali" i stranci u komisiji? Ja jesam i u njemu NEMA NISTA AMA BAS NISTA NAUCNO VREDNOG!!!

Da li je kandidat IGDE objavio i jedan mali rad ili makar abstrakt???

Da li ste Vi svesni da je taj doticni napisao „multiple multivarijantne (!!!) regresione analize ili Spirmanove formule” u svom kao doktoratu???

Da imamte imalo strucnosti, morala i savesti Vi biste sami PODNELI OSTAVKE ili ponistili tu sramotu od doktorata!!!

E75 , BG1

pre 9 godina

taj prikaz doktorata na takav nacin,( slika prve strane) mi je u najmanju ruku ,blago receno, neozbiljan,mislim. A za naseg ministra se nadam da ce ga dragi gospodin Vucic izvesti na prav put.

ns

pre 9 godina

Ima, ima, itekako ima razloga za postupak. U ime casti i postovanja svih onih koji su posteno stekli svoje diplome, master i doktorske titule.
Ili ce to da radi Megatrend ili BU ili javni tuzilac, pa vidite sta vam je ciniti.

Haiyan

pre 9 godina

Senat Megatrenda? Šta to znači? Obrazložite. I kako vi možete da odlučite šta bilo? Pa rektor vašeg univerziteta je lagao da je doktor nauka!

Kovac

pre 9 godina

Megtrend ima akreditaciju...zar posle ovoga ja ne treba da imam poverenje u fakultet kome je drzava dala akreditaciju...Ovo je cisto fabrikovanje afere ministru koji ocito smeta nekome zbog onoga sto radi...mislite o tome

sedi, jedan

pre 9 godina

a da to proveri neka nezavisna strana komisija? kakve to veze ima sto je pisano cirilicom? a ona dva strana profesora u komisiji kada je odbranjivao rad su razumeli srpskin i znaju cirilicu!? a jel , ondak seizvinjavam, nisam znao da jesu.

ej, botovi, ovo je ironija nemej mi lupate pluseve po 500 komadi!

Kriger

pre 9 godina

Gospodo, u toj Americi koju vecina od vas pljuje ovakvi likovi ne bi mogli da dobiju ni posao u Walmart-u.
(vladimir, 12. jun 2014 19:18)

Moze u K-martu ili u Targetu. Za Aldi je prekvalifikovan

zlo i naopako

pre 9 godina

Megatrend?! Jel to onaj šatro fakultet sa falsifikovanim rektorom? Pa oni nemaju više nikakav autoritet u ovoj zemlji a još manje u obrazovanju!

Lud zbunjenog

pre 9 godina

Cekaj, ovo je negde kriminal. Za kriminal se odgovara pred zakonom. Zakon sprovodi sudstvo i - policija. Ovaj je ministar policije. Hajde vi sad meni objasnite kako da imam poverenja u policiju, odnosno kriminalce???

Superhik

pre 9 godina

Pročitao sam izveštaj. Dovoljno je reći da Šoneta porede sa Šekspirom, a pozivaju se i na Džona Neša. Za neupućene, Džon Neš je glavni lik u filmu "Blistavi um". Čak su se našli pozvanim da kritikuju Nešov (ne Nešin) doktorat i navode kako je rađen pisaćom mašinom, ima veliki prored i "mnogo belina" (šta god to značilo). Prema tome, moram da citiram (mrzeću sebe, ali nema veze): "Ja gluplje obrazloženje u životu nisam pročitao."

sanjalica

pre 9 godina

Država, institucije, vladavina prava, kakva farsa. Prvi čovek u Ministarstvu policije, pa bez trunke morala i on treba da sprovodi istrage, postavlja čelne ljude u policiji i priča priče narodu o borbi protiv korupcije. Pukli smo.

mikro

pre 9 godina

situacija je sada takva da bi trebalo odmah proveriti sve doktorate i diplome sa tog fakultetea, profesore i uopste legitimitet cele institucije i izneti u javnost

Nenad

pre 9 godina

Procitajte prilog br 2 u Izvestaju. Obratite paznju na broj strana (strana 7 od 3!!!!). Postoji stav 1, zatim stav 2 i u njemu podstavovi 1.1 i 1.2!! Onaj ko je ovo pisao se nije potrudio cak ni da izbrise tekst u zagradi ispod naslova stava, u kojem se opisuje sta tu treba da se napise!! Izuzeci su stavovi 4 i 5. Da li ih je kucao isti autor? U stavu 4 se o pojedinim poglavljima govori u buducem vremenu, kao da ce doktorant jednom u buducnosti i to uraditi!!

Sve u svemu, jadno i bedno....

Mozak

pre 9 godina

Bilo je već krajnje vreme, da neko, ko radi za Megatrand javno i jednoznačno izjavi, da za taj "univerzitet" ne važe opšte naučne prakse, tojest, da taj "univerzitet" nema nikakve veze sa naučnim svetom. Postoji samo interno, da bi neki mogli da se kite naučnim zvanjima. Hvala za ovo neosporivo potvrđivanje. Ovo se već može koristiti kao legitimno pravno obrazloženje u eventualnom postupku oduzimanja akreditacije Megatrenda.

bachi

pre 9 godina

Jos jedan dokaz da je Stefanovic svoj rad napisao i odbranio kako treba. Mislim da treba staviti tacku na celu ovu pricu.
(Lirija, 12. jun 2014 19:33)
Kazi da se salis!

Nena

pre 9 godina

Naravno,da nema razloga za osporavanje.Ovde nije sporan doktorat,vec oni koji su sebe smatrali nedodirljivim.Ovo je politicki napad.Da je doktorat bio plagijat pokrenulo bi se pitanje pre godinu dana.Niko ne razmislja kako odjednom?Dajte,molim vas...

Nemanja, popunio sva polja označena zvezdicom

pre 9 godina

Molim sve dobronamerne i pismene ljude da bace pogled na Izveštaj koji je Megatrend objavio ovim povodom: http://www.megatrend.edu.rs/download/obavestenja/Izvestaj.pdf

Nivo lakrdije i vređanja inteligencije prosečnog građanina izražen u ovom tekstu je neverovatan.

Prvih pet strana je utrošeno na objašnjavanja procedure na Megatrendu i mistifikaciju pojma plagijat, sa zaključkom: "Drugim rečima, nema pouzdanih kriterijuma da se uvek tačno utvrdi da li je nešto plagijat" (str. 5). Citira se i odlomak članka Slobodana Markovića koji se uopšte ne odnosi na ovu vrstu plagijata (novinski članci (?!) su priključeni dodatku kako bi osnažili "zaključke" izveštaja").

Generalne primedbe britanskih profesora našeg porekla su odbačene jer prof. Đorđević, član komisije, nije prepoznala krađu u tekstu disertacije pa, pošto je već tako, disertacija mora biti originalna. "Ovi argumenti čine da Komisija smatra da ove primedbe nemaju težinu TE SE NA NJIH NIJE NI OSVRTALA." Zatim se tvrdi da preuzete rečenice "nipošto ne predstavljaju intelektualnu svojinu" (str. 7) pa se njihovo prepisivanje, tobože, ne smatra plagijatom.

Najzad, navodi se primer koji dokazuje da doktorska disertacija ne treba da ima ni napomene ni literaturu. To je doktorska disertacija Džona Neša objavljena pre 64 godine (1950!) na Prinstonu i to iz oblasti teorijske matematike (?!). Bez ikakve potrebe, čitav tekst ove disertacije je priključen izveštaju.

precanin

pre 9 godina

Kazu da nema podataka da je gazda Megatrenda doktorirao u Londonu, znaci mora to i policija da ispita da ne bude da je Mica Jovanovic prevarant !? Ako je tacno da nije doktorirao u Londonu , znaci prevarant je bio mentor ministru policije Stefanovicu !? I ne samo to, nego ce neko koje rekapo da je to nesto njagluplje sto je cuo morati da se nekom izvini zbog svojih izjava !A posto svi znamo da Vucic stoji iza necega sto kaze , onda treba ocekivati i izvinjenje , posto u poslednje vreme trazi izvinjenja od stranih placenika i neprijatelja Srbije !

ilenko

pre 9 godina

Mica Jovanovic je izjavio da je rad N.Stefanovica najbolji doktorat u proteklih 10 godina. Kakve stavove (budalastine) Komisija predstavlja kao „naucni doprinos”, a Senat potvrdjuje:
„Generalna hipoteza: Sto je primena principa strategijskog upravljanja veca, to su bolji rezultati rada lokalne samouprave”, ova teza se dalje razvija kroz sedam pojedinacnih hipoteza. Evo jedne:
„Pojedinacna hipoteza 3: Sto je efikasnija lokalna samouprava, to je veca ekonomicnost u njenom radu”
Ova „naucna otkrica” su u rangu dole navedenih, medjutim, doktor se nije istih setio:
„Sto u vodi ima vise soli, voda je slanija”
„Alan Ford: Ako mislis pobediti ne smes izgubiti”
„Plavi orkestar: Bolje biti pijan nego star”

Goran

pre 9 godina

Imam utisak da su mnogi nasi mediji suoceni sa lenjoscu i nekreativnoscu svojih novinara, pa u nedostatku drugih aktuelnih informacija koje su od sustinskog znacaja za zemlju i obican svet, razvlae jedne te iste teme nedeljama (u ovom slucaju sumnje na validnost dve diplome). Prosto ne mogu da verujem da svi postaju Kurir. Sumrak naseg novinarstva.

Siniša

pre 9 godina

Neko reče da oni što su upisali Megatrend, Singidunum....i sl. nisu studenti nego klijenti. Nije daleko od istine, uvek upisuju mnogo više studenata nego što kažu a najveće razočaranje im je kada neko odustane jer time prestaje da bude "klijent".

Cvetkovicc

pre 9 godina

Klasicna tabloidna priča i javno raspravljanje o temi koja na Srbiju i njene gradjane nema nikakav uticaj..Ipak o svemu odlucuju relevantne institucije!

prirodnjak

pre 9 godina

mislim da se momentalno mora pristupiti analizi svih doktorata koji su izdati u poslednjih 10 godina, pocevsi od privatnih fakulteta pa do drzavnih. ovo nije samo pitanje nebojse stefanovica, ali ako mi dobijamo dva doktora nauka dnevno, sto mislim da nigde u svetu nema, ko ce ozbiljno shvatiti ijedan doktorat iz srbije, ma koliko on bio kvalitetan?

Beograđanin

pre 9 godina

Ocekujem dezurne 'nezavisne i slobodne' analiticare da se oglase o ovome i da kazu ali mi smo pametniji i samo mi govorimo istinu, ovo je netacno jer samo mi imamo svo znanje ovog sveta.

POLITIKA na 2

pre 9 godina

Sit sam ove teme na medijima, toliko problema a oni zapeli za diplome, neka to rade ministarstva i ozakonjeno regulaciono telo,mediji nas politiički zamaraju temama bez značaja za život gradjana.

Petros

pre 9 godina

Dva dana nakon što je Peščanik objavio članak oni su već oformili komisiju koja će da utvrdi činjenično stanje. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Zar ste očekivali da će "rezultat" te komisije biti nešto što će im odseći granu na kojoj sede?

Kakva je uopšte kvalifikacija "minorni tehnički propust"?

Napisaću i ja doktorsku disertaciju od 25 strana, a razlog što nema više strana će biti minorni tehnički propust.

Dalibor

pre 9 godina

Kada bi se izvrsila temeljna analiza diploma,doktorata,Megatrend kao i mnogi drugi univerziteti privatni bi trebalo da izgube akreditaciju.Najmanje za sta se drustvo mora izboriti jeste stepenovanje,u kojem bi diplome Megantrenda bile drugi ili treci razred.Istovremeno,ponistiti sve konkurse od 2004 godine i rapisati nove za javni sektor jer je ocigledno da su losi djaci iz srednje i osnovne skole dosli do varijante kako da obezbede radna mesta,kupujuci diplome po privatnim fakultetima.Pozdrav,Dalibor KV

AlekS

pre 9 godina

sasvim je nebitno dal je lazna ili ne,neko mu je smestio i to je to.ako je sposoban covek netreba mu diploma jer nijedna diploma ne garantuje uspeh bitna je sposobnost i glava.mnogi od komentatora nebi zavrsili skolu a da im nisu pomogli tatini i mamini prijatelji.pogledajmo se u oci dokle vise da glumimo.svi ste vi savrseni niko mrava nije zgazio a sa druge strane se krije nesto sasvim drugo.
(zex, 12. jun 2014 14:37)

U pravu si. Samo se NESPOSOBNI KITE TUDJIM PERJEM. Sposobnima nisu potrebne diplome.

cobi ns

pre 9 godina

Najbolje da će priznati??!!Kakva je to sve zajedno sramota,ne opevana....da ljudi na najvećim funkcijama u državi "petljaju" sa tako ozbiljnim stvarima, i da su 'mrtvi hladni'-mada mene,od njih ništa ne iznenađuje!!

Radovan VII

pre 9 godina

"Ono što je potrebno je da se sastavi NEZAVISNA komisija koja nema nikakve veze s Megatrend univerzitetom (a ni sa opozicionim političarima)."
(Goran, 12. jun 2014 15:01)

Slazem se vecim delom, ali zasto naglasavate opozicione politicare? Da li to znaci da se politicari na vlasti mogu mesati u taj proces i po kom osnovu?

Toza

pre 9 godina

Megatrend je utvrdio?! Kao da ste poslali lisicu da čuva kokoške... Šta kažu zvanične institucije? Evo pre 20 minuta je počela konferencija o istom slučaju u ministarstvu..

@bivsi student ,student megatrenda

pre 9 godina

prvo ja nisam ni probao na drzavnom jer mi se sve vezano za ovu "drzavu" od pocetka gadilo!Trazio sam Fakultet koji se priznaje u svetu jer sam od malih nogu hteo da emigriram jer mrzim srbistan,a tada su imali Grenobl na Megatrendu,dok se na BU ucilo i uci iz knjiga iz 70ih, i nisam hteo da ucim nepotrebne stvari vec prakticne,i kao prvo ne znas razliku izmedju Akademskih i Univerziteta Of Applied Sciences, Megatrend je primenjenih nauka,upisao sam jer sam hteo zanat u rukama,to nema na BU,niti ima Business Administration na BU.,stoga ako ti mozes da budes prof na Fakultetu s tvojim akademskim znanjem ja mogu dobar racunovodja npr. ali ne prof. BU nudi akademsko teorijsko znanje,Megatrend primenjeno specificno za RAD ne profesorisanje.To je bio moj razlog.Naravno nigde nije savrseno,ima i propusta ali ima svuda.Ako nesto ima akreditaciju 25god od drzave sto bih ja sumnjao,ako mi je cilj jedini da odem odavde.A lakse je za nostrifikovati Megu,nego BU,znam jer drugu s drzavnog grckog nisu priznali nista a menu jesu u Briselu.Normalno gadi mi se ovo s Stefanovicem i Micine sprdacine i u mom je interesu da se to ispita,ali ja tu nisam kriv.Proveri University of Applied Sciences po Holandiji ili u Nemackoj Fachschule,ta vrsta Faxa je Mega.Treba da postoji bolja kontrola,tu je drzava zakazala po obicaju.

Boris

pre 9 godina

U intetesu svih koji su ikada studirali Megatrend je da se dokaže istina. Plašim se samo da su mnogi istinu već unapred odredili i da neće prihvatiti ni jedno drugo mišljenje osim onog koje govori u prilog tome da je taj doktorat plagijat. Uzgred, šta beše sa aferom Index na Krakujevačkom univerzitetu?

Lejla

pre 9 godina

Svi smo sad mi strucni da pricamo o doktoratu ministra.Zapitajte se kako je doslo uopste do ove teme...Ubedjena sam da je ovo klasicno podvaljivanje jednom ministru koji radi svoj posao i obracunava se sa kriminalom i korupcijom u svom ministarstvu.

zex

pre 9 godina

sasvim je nebitno dal je lazna ili ne,neko mu je smestio i to je to.ako je sposoban covek netreba mu diploma jer nijedna diploma ne garantuje uspeh bitna je sposobnost i glava.mnogi od komentatora nebi zavrsili skolu a da im nisu pomogli tatini i mamini prijatelji.pogledajmo se u oci dokle vise da glumimo.svi ste vi savrseni niko mrava nije zgazio a sa druge strane se krije nesto sasvim drugo.

Razocarana

pre 9 godina

Ljudi, samo treba da te koji su završili Megableje ne konstatujemo, da ih premestimo na losije radno mesto, da ih stavimo onde gde pripadaju, nikako na neke funkcije.

daevon

pre 9 godina

Gde su sad oni koji su osporavali doktorat Stefanovica? Sakrili su se u misiju rupu.
(Milance, 12. jun 2014 14:20)

Upravo obratno: sad ćemo da osporimo Megatrend

Danijela

pre 9 godina

Tezak smo i ogorcen i gadan narod! Draze nam je da se drugome desi nesto lose nego da se nama desi nesto dobro. Ni vama ni meni nece biti dobro u ovoj zemlji!

Kovac

pre 9 godina

Megtrend ima akreditaciju...zar posle ovoga ja ne treba da imam poverenje u fakultet kome je drzava dala akreditaciju...Ovo je cisto fabrikovanje afere ministru koji ocito smeta nekome zbog onoga sto radi...mislite o tome

Nena

pre 9 godina

Naravno,da nema razloga za osporavanje.Ovde nije sporan doktorat,vec oni koji su sebe smatrali nedodirljivim.Ovo je politicki napad.Da je doktorat bio plagijat pokrenulo bi se pitanje pre godinu dana.Niko ne razmislja kako odjednom?Dajte,molim vas...

Cvetkovicc

pre 9 godina

Klasicna tabloidna priča i javno raspravljanje o temi koja na Srbiju i njene gradjane nema nikakav uticaj..Ipak o svemu odlucuju relevantne institucije!

POLITIKA na 2

pre 9 godina

Sit sam ove teme na medijima, toliko problema a oni zapeli za diplome, neka to rade ministarstva i ozakonjeno regulaciono telo,mediji nas politiički zamaraju temama bez značaja za život gradjana.

Lejla

pre 9 godina

Svi smo sad mi strucni da pricamo o doktoratu ministra.Zapitajte se kako je doslo uopste do ove teme...Ubedjena sam da je ovo klasicno podvaljivanje jednom ministru koji radi svoj posao i obracunava se sa kriminalom i korupcijom u svom ministarstvu.

Beograđanin

pre 9 godina

Ocekujem dezurne 'nezavisne i slobodne' analiticare da se oglase o ovome i da kazu ali mi smo pametniji i samo mi govorimo istinu, ovo je netacno jer samo mi imamo svo znanje ovog sveta.

Goran

pre 9 godina

Imam utisak da su mnogi nasi mediji suoceni sa lenjoscu i nekreativnoscu svojih novinara, pa u nedostatku drugih aktuelnih informacija koje su od sustinskog znacaja za zemlju i obican svet, razvlae jedne te iste teme nedeljama (u ovom slucaju sumnje na validnost dve diplome). Prosto ne mogu da verujem da svi postaju Kurir. Sumrak naseg novinarstva.

zex

pre 9 godina

sasvim je nebitno dal je lazna ili ne,neko mu je smestio i to je to.ako je sposoban covek netreba mu diploma jer nijedna diploma ne garantuje uspeh bitna je sposobnost i glava.mnogi od komentatora nebi zavrsili skolu a da im nisu pomogli tatini i mamini prijatelji.pogledajmo se u oci dokle vise da glumimo.svi ste vi savrseni niko mrava nije zgazio a sa druge strane se krije nesto sasvim drugo.

N

pre 9 godina

(Animus contrahendi, 12. jun 2014 12:47)Nije sramota nemati diplomu za one koji nisu ni pokusali da studiraju, pa bar i na privatnom fakultetu. Ja sam imala odlican posao i zelela sam da nadogradim svoje znanje, da barem nesto zavrsim i zavrsila sam Megatrend. I da naglasim da ne radim u drzavnoj sluzbi niti me je drzavna sluzba sa svojim bednim platama ikad i zanimala i peta sam generacija ekonomista u porodici. I idite lepo na link Ekonomskog fakulteta u Beogradu www.ekof.bg.ac.rs/studije/informacije_o_smerovima/index.php, pogledajte ga dobro i recite mi da li fakultet sa takvim sajtom uopste moze da iznedri bilo kakvog ekonomskog eksperta. Pa oni ne znaju da zarade dovoljno para da naprave pristojan sajt, barem malo pismen a kamoli nekoga da nauce da zaradjuje pare. Diplomcima su rupe u znanju toliko velike, da jedino sto znaju da masu tom diplomom u 29. godini, posle deset godina studiranja, i da vicu kako su je oni eto tesko zaradili i da sad neko zbog toga treba da im da posao. Evo prva sam za to da se zabrani da u drzavnim sluzbama rade ljudi sa diplomom privatnog fakulteta. Kazu da treba zatvoriti Megatrend da bi nam krenulo. Prva cu zapaliti svoju diplomu samo da mom detetu bude bolje. Ali svako normalan zna da problem nisu samo privatni nego i drzavni fakulteti i uopste obrazovanje u zemlji koja je poslednja na PISA testu. Ne postoji zemlja gde je normalno u proseku studirati 8 godina, a toliko malo na njima nauciti, kao sto je slucaj kod nas na drzavnim fakultetima

Milan

pre 9 godina

Kako bih dohvatio sve VAS kompletno, i senat i sve bre, svako slovo od diplome osnovne skole bih Vas sve terao na proveru... jer mi je muka od SEGA MEGA GIGA PRINT diploma fakulteta. Sve pisi dopisi, kupi knjigu od profe i upisi si ocenu u index. FUJ BRE. Drzavu nam upravlja Eudicons doktoranti i slicni... Da li se neko mozda nekada potrudio da procita BIOGRAFIJU NASA ZADNJA 3 GUVERNERA, TABAKOVIC, SoSKIC I JELASIC???
BRATE MOJ... brate moj...
Vucicu, svaka tebi cast. Ali ovi oko tebe, plac majke Bozije

Danijela

pre 9 godina

Tezak smo i ogorcen i gadan narod! Draze nam je da se drugome desi nesto lose nego da se nama desi nesto dobro. Ni vama ni meni nece biti dobro u ovoj zemlji!

Bivsi student

pre 9 godina

Ja sam student na Megatrendu i stidim se.Ovim postupkom mrdr Mica samo nam urusava diplomu!
(student Megatrenda, 12. jun 2014 12:42)
A diploma takvog fakluteta kad si ga upisivao ti nije delovala sumnjivo?Ili si samo trazio nacin da zavrsis neki fakultet na laksi nacin? Puna Srbija bivsih studenata koji nisu mogli da zavrse drzavni ekonomski fakultet, a zatim otisli u zagrljaj kod Dr.Mice.Sad kao imamo svi iste diplome, nije nego.!! Jos kad cujem izjave:"Mene na ovom fakultetu vise cene nego na Ekonomiji".U stvari lakse se prolazi, sa profesorima na TI i ostale srednjoskolske gluposti.

Hahahhahahah

pre 9 godina

Hahahahahahahahahaha!

A mi smo misli da će Megatrend čiji vlasnik ima (da budemo ljubazni prema njemu) sumnjivu diplomu sa Pekamskog Univerziteta da kaže da je plagijat.

Stefanović ostavka, Megatrendu oduzeti akreditaciju i rešen problem.

Руссиа томорров

pre 9 godina

Zbog vaših napada na Megatrend trpe i studenti ove visoke naučne ustanove. Zbog tih pritisaka moja devojka će se ispisati (Mićo, izvini!), vodim je da se upiše kod Hju Hefnera, ima sve kvalitete kao i za Megatrend. A Mića je imao tako humanu ideju: kada partija na vlasti nema visokoškolovane kadrove za ministarstva, agencije, javna preduzeća, a neće da uposli školovane i iskusne stručnjake već samo članove partije (iz grupe slepo lojalnih), samo podeli doktorate ili šta već treba tim lojalnim slepim poslušnicima (ionako im za poltronisanje ne treba škola)i - vuci siti i ovce na broju (naročito ovce). Nije ovo od juče, ali je sada prevršilo meru. Pojedine pevačice, starlete i kurvete imaju već po dva fakulteta, samo da im se nađe! Inače, ministar Stefanović je, po mojoj oceni, posvećeni štreber, pa lično ne verujem da je išta radio mala fides. Ipak, ovde je u pitanju načelo: ne zabraniti štampu, javnost i građanske slobode zbog jednog pitanja oko diplome.

invizibl.u

pre 9 godina

Gde je sad Dačić da ga obiđe i da mu pomogne? Premijer Srbije otvarao školsku godinu? Takođe treba ispitati, da li premijer Srbije treba da ide po nekakvim kvazi "fakultetima" i da promoviše upis neke generacije? Bajatović i Antić su diplomirali na Megatrendu, za informaciju javnosti. Da li su važeće DIPLOME Megatrend univerziteta, ko će to da ustanovi?

lala

pre 9 godina

Institucija koja je pod lupom zbog plagijata kreira izvestaj koji demantuje tvrdnju? Pa Vi ste gospodo stranka u postupku, drugi ce oceniti da li je to plagijat ili ne. Ako Aca dozvoli, naravno.

ProfesorKiksMaler

pre 9 godina

E, moj, da kažem, doktore... Tolike si, da kažem, nauke izučio, a sada te snage mraka i, da kažem, haosa prozivaju za nešto što nisi uradio. Ustvari jesi uradio. Mislim, doktorirao, da kažem, jesi, ali nisi ovo drugo, da kažem, falsifikovao... Jel' tako?

@bivsi student ,student megatrenda

pre 9 godina

prvo ja nisam ni probao na drzavnom jer mi se sve vezano za ovu "drzavu" od pocetka gadilo!Trazio sam Fakultet koji se priznaje u svetu jer sam od malih nogu hteo da emigriram jer mrzim srbistan,a tada su imali Grenobl na Megatrendu,dok se na BU ucilo i uci iz knjiga iz 70ih, i nisam hteo da ucim nepotrebne stvari vec prakticne,i kao prvo ne znas razliku izmedju Akademskih i Univerziteta Of Applied Sciences, Megatrend je primenjenih nauka,upisao sam jer sam hteo zanat u rukama,to nema na BU,niti ima Business Administration na BU.,stoga ako ti mozes da budes prof na Fakultetu s tvojim akademskim znanjem ja mogu dobar racunovodja npr. ali ne prof. BU nudi akademsko teorijsko znanje,Megatrend primenjeno specificno za RAD ne profesorisanje.To je bio moj razlog.Naravno nigde nije savrseno,ima i propusta ali ima svuda.Ako nesto ima akreditaciju 25god od drzave sto bih ja sumnjao,ako mi je cilj jedini da odem odavde.A lakse je za nostrifikovati Megu,nego BU,znam jer drugu s drzavnog grckog nisu priznali nista a menu jesu u Briselu.Normalno gadi mi se ovo s Stefanovicem i Micine sprdacine i u mom je interesu da se to ispita,ali ja tu nisam kriv.Proveri University of Applied Sciences po Holandiji ili u Nemackoj Fachschule,ta vrsta Faxa je Mega.Treba da postoji bolja kontrola,tu je drzava zakazala po obicaju.

zbanderas

pre 9 godina

Ja nisam u zivotu izlazio da glasam na izborima.Nadam se da me neko razume da bih samome sebi sada izgledao kao magarac kada vidim kako se izivljavaju i to legalno.

mihajlo

pre 9 godina

Koliko citam doticni ni neznaju sta je plagijat. Mogu vam garantovati, da bi deset puta bolje odbranio tudji doktorat od samog avtora istog ustvari deo doktorata drugog avtora. Valjda je doktorat nesto kde si 100% avtor napisanog ako preuzimas onda barem navedes citat avtora.

vlada

pre 9 godina

Samo jedno pitanje povodom ove lakrdije - ako su članovi komisije stranci koji ne govore srpski i ako doktorat ne postoji na engleskom jeziku (kao što je i sam Mića Jovanović potvrdio), kako su mogli da analizom doktorata išta zaključe?

E75 , BG1

pre 9 godina

taj prikaz doktorata na takav nacin,( slika prve strane) mi je u najmanju ruku ,blago receno, neozbiljan,mislim. A za naseg ministra se nadam da ce ga dragi gospodin Vucic izvesti na prav put.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Ljudi moji šta mi je? Zašto na pomen "senat" odmah pomislim na činjenicu da je jednom i običan konj bio senator?!
A ova komedija a la Lola Đukić, oko Mićinog univerziteta, pazi kako lepo zvuči "Mićin univerzitet", je deo leda iznad vode, šta tek ostali rade. Da se bude master ne mora ni da se zna adresa, ni tema master-rada, ni datumi kad se masterovalo - ništa.

Mervil

pre 9 godina

Naravno da sami sebe nece pogaziti. Ispravno je da se izjasne po ovom pitanju. Ali to nije dovoljno. Misljenje mora da se cuje i iz nezavisnih izvora. Posto je u Srbiji tesko verovati jer svi imaju neke "duznicko-poverilacke" odnose nekako mi je logicno da to bude neko spolja.

Bane

pre 9 godina

"..odbranio doktorsku dicertaciju u skladu sa Zakonom i propisima Megatrend univerziteta..."

Prilozio fiskalni i to je to, odmah je u skladu,a? :)

naprednjak

pre 9 godina

posle ovakvih incidenata pitam se da li u ovoj zemlji postoji budala koja ce upisati Megatrend i jos debelo platiti za svoje skolovanje?!

zlo i naopako

pre 9 godina

Megatrend?! Jel to onaj šatro fakultet sa falsifikovanim rektorom? Pa oni nemaju više nikakav autoritet u ovoj zemlji a još manje u obrazovanju!

salej.

pre 9 godina

...utvrdili da nema mesta osporavanju originalnosti doktorata... pa mislim,zasto se to dovodilo u pitanje uopšte??? Verujem sa takav doktorat nikada niko i video nije, a kamoli napisao. hahahaha. jadna ova nasa zemlja.

Силвија Ракочевић

pre 9 godina

@POLITIKA na 2 - Sit sam ove teme na medijima, toliko problema a oni zapeli za diplome, neka to rade ministarstva i ozakonjeno regulaciono telo,mediji nas politiički zamaraju temama bez značaja za život gradjana.

Ја нисам сита, напротив. Сваког следећег дана очекујем да почитам још и још о преварама, фалсификатима и лажима. Посебно, када је у питању образовање, мислим, да не постоји значајнија тема за живот обичних грађана. Овде се најдиректније ради о будућности деце обичних грађана.

čitalac

pre 9 godina

U čemu je onda problem? Neka se izadje u susret zahtevu 2000 naučnika širom sveta da se proveri priča o plagijatu. Tako će svima biti lakše, zar ne?

Razocarana

pre 9 godina

Ljudi, samo treba da te koji su završili Megableje ne konstatujemo, da ih premestimo na losije radno mesto, da ih stavimo onde gde pripadaju, nikako na neke funkcije.

XY

pre 9 godina

Prof. dr Oskar Kovač me je zapanjio svojim političkim slepilom spram Vučićevih "naprednjaka", jer sam mislila da je Profesor izvukao pouku iz svog političkog slepila spram Miloševićevih "socijalista". Izgleda da je političko slepilo spram autoritarne stranke na vlasti - Profesorova sudbina.

zoran

pre 9 godina

Svakako smo uvereni da su ovo samo očajnički potezi susedne nam partije!
(city14, 12. jun 2014 14:26)

Pa sam Ministar unutrašnjih dela je juče izjavio da kriminalcima, prevarantima i falsifikatorima treba "disati za vrat". I šta tu nije jasno?

Goran

pre 9 godina

Pročitao sam Izveštaj i ceo ton je takav da je očigledno pisan s isključivom namerom da opravda raniji stav Univerziteta. Iako je moguće Izveštaj osporavati tačku po tačku, to nije ni potebno, jer je cela stvar pogrešno postavljena: nije se samo radilo o optužbi da je Stefanović napravio loš doktorat, već da je cela komisija to ignorisala i proglasila doktorak dobrim, čak i posle izbijanja afere. U takvim uslovima, komisija koju formira ista ta institucija nema nikakvu težinu, odnosno, to je samo dodavanje argumenata jedne iste strane u sporu. Ono što je potrebno je da se sastavi NEZAVISNA komisija koja nema nikakve veze s Megatrend univerzitetom (a ni sa opozicionim političarima). U Americi se te stvari, recimo, rešavaju komitetima koje formira kongres, kada se radi o stvarima od državnog značaja, što bi slučaj mogućeg plagijata od strane Ministra svakako bio slučaj. Kod nas bi to mogla da uradi Akademija nauka, na primer.

Boris

pre 9 godina

U intetesu svih koji su ikada studirali Megatrend je da se dokaže istina. Plašim se samo da su mnogi istinu već unapred odredili i da neće prihvatiti ni jedno drugo mišljenje osim onog koje govori u prilog tome da je taj doktorat plagijat. Uzgred, šta beše sa aferom Index na Krakujevačkom univerzitetu?

Nenad

pre 9 godina

Procitajte prilog br 2 u Izvestaju. Obratite paznju na broj strana (strana 7 od 3!!!!). Postoji stav 1, zatim stav 2 i u njemu podstavovi 1.1 i 1.2!! Onaj ko je ovo pisao se nije potrudio cak ni da izbrise tekst u zagradi ispod naslova stava, u kojem se opisuje sta tu treba da se napise!! Izuzeci su stavovi 4 i 5. Da li ih je kucao isti autor? U stavu 4 se o pojedinim poglavljima govori u buducem vremenu, kao da ce doktorant jednom u buducnosti i to uraditi!!

Sve u svemu, jadno i bedno....

Superhik

pre 9 godina

Pročitao sam izveštaj. Dovoljno je reći da Šoneta porede sa Šekspirom, a pozivaju se i na Džona Neša. Za neupućene, Džon Neš je glavni lik u filmu "Blistavi um". Čak su se našli pozvanim da kritikuju Nešov (ne Nešin) doktorat i navode kako je rađen pisaćom mašinom, ima veliki prored i "mnogo belina" (šta god to značilo). Prema tome, moram da citiram (mrzeću sebe, ali nema veze): "Ja gluplje obrazloženje u životu nisam pročitao."

ns

pre 9 godina

Ima, ima, itekako ima razloga za postupak. U ime casti i postovanja svih onih koji su posteno stekli svoje diplome, master i doktorske titule.
Ili ce to da radi Megatrend ili BU ili javni tuzilac, pa vidite sta vam je ciniti.

Duka

pre 9 godina

Stefanoviću, odneo je đavo šalu. Verujem da je lakše i lepše verovati Vođi koji te ubeđuje da će se sve srediti. Neće leći stvar.
Što duže budeš glumio punjenu papriku, teže ćeš se suočiti sa sopstvenom budućnošću. Tvoja budućnost nije - ministar.

Kriger

pre 9 godina

Gospodo, u toj Americi koju vecina od vas pljuje ovakvi likovi ne bi mogli da dobiju ni posao u Walmart-u.
(vladimir, 12. jun 2014 19:18)

Moze u K-martu ili u Targetu. Za Aldi je prekvalifikovan

zbanderas

pre 9 godina

Ova "moralna kloaka 'akademski obrazovanih građana Srbije' "me je podsetila i kako su Karici postali od muzičara naučnici i akademski (obrazovani)građani. ps: izvinjavam se muzičarima,ali Karici niti su bili dobri muzičari niti su to postali šta su kupili! !

Milos Krstic

pre 9 godina

Interesantan izvestaj komisije. Ocito je da se od pocetka komisija ne trudi da istrazi da li kandidat plagirao ili nije, vec da istog sto bolje odbrani.
Prvih 7 primedbi se ignorisu - jer zaboga zasto bi komisija citala knjige koje se navode kao izvori prepisivanje. Ostali argumenti se bagatelizuju i prikazuju sto benignije po kandidata a statisticki podaci koji nisu citirani se proglasavaju za niciju imovinu i opste dobro samo zato sto su dostupni na internetu.
Vrlo razocaravajuce od profesora koji sacunjavaju komisiju.

AlekS

pre 9 godina

sasvim je nebitno dal je lazna ili ne,neko mu je smestio i to je to.ako je sposoban covek netreba mu diploma jer nijedna diploma ne garantuje uspeh bitna je sposobnost i glava.mnogi od komentatora nebi zavrsili skolu a da im nisu pomogli tatini i mamini prijatelji.pogledajmo se u oci dokle vise da glumimo.svi ste vi savrseni niko mrava nije zgazio a sa druge strane se krije nesto sasvim drugo.
(zex, 12. jun 2014 14:37)

U pravu si. Samo se NESPOSOBNI KITE TUDJIM PERJEM. Sposobnima nisu potrebne diplome.

Radovan VII

pre 9 godina

"Ono što je potrebno je da se sastavi NEZAVISNA komisija koja nema nikakve veze s Megatrend univerzitetom (a ni sa opozicionim političarima)."
(Goran, 12. jun 2014 15:01)

Slazem se vecim delom, ali zasto naglasavate opozicione politicare? Da li to znaci da se politicari na vlasti mogu mesati u taj proces i po kom osnovu?

Mozak

pre 9 godina

Bilo je već krajnje vreme, da neko, ko radi za Megatrand javno i jednoznačno izjavi, da za taj "univerzitet" ne važe opšte naučne prakse, tojest, da taj "univerzitet" nema nikakve veze sa naučnim svetom. Postoji samo interno, da bi neki mogli da se kite naučnim zvanjima. Hvala za ovo neosporivo potvrđivanje. Ovo se već može koristiti kao legitimno pravno obrazloženje u eventualnom postupku oduzimanja akreditacije Megatrenda.

Haiyan

pre 9 godina

Senat Megatrenda? Šta to znači? Obrazložite. I kako vi možete da odlučite šta bilo? Pa rektor vašeg univerziteta je lagao da je doktor nauka!

Gradjanin

pre 9 godina

Pa nemojte udarati na doktorat, doticni bi i bez doktorata bio ministar, zato jer hoce i moze. I predsednik drzave ima diplomu, a ne zna ni koji smer na tom fakultetu je pohadjao. I bez diplome bi takodje bio predsednik jer hoce i narod ga voli. A ja sa zavrsenim masterom na tehnickom fakultetu univerziteta u Beogradu, nemam posao, nemam novac da pokrenem sopstveni posao, a nemam vezu da radim bilo gde u ovoj drzavi. Sram me bilo.

Lud zbunjenog

pre 9 godina

Cekaj, ovo je negde kriminal. Za kriminal se odgovara pred zakonom. Zakon sprovodi sudstvo i - policija. Ovaj je ministar policije. Hajde vi sad meni objasnite kako da imam poverenja u policiju, odnosno kriminalce???

sedi, jedan

pre 9 godina

a da to proveri neka nezavisna strana komisija? kakve to veze ima sto je pisano cirilicom? a ona dva strana profesora u komisiji kada je odbranjivao rad su razumeli srpskin i znaju cirilicu!? a jel , ondak seizvinjavam, nisam znao da jesu.

ej, botovi, ovo je ironija nemej mi lupate pluseve po 500 komadi!

mikro

pre 9 godina

situacija je sada takva da bi trebalo odmah proveriti sve doktorate i diplome sa tog fakultetea, profesore i uopste legitimitet cele institucije i izneti u javnost

sanjalica

pre 9 godina

Država, institucije, vladavina prava, kakva farsa. Prvi čovek u Ministarstvu policije, pa bez trunke morala i on treba da sprovodi istrage, postavlja čelne ljude u policiji i priča priče narodu o borbi protiv korupcije. Pukli smo.

bachi

pre 9 godina

Jos jedan dokaz da je Stefanovic svoj rad napisao i odbranio kako treba. Mislim da treba staviti tacku na celu ovu pricu.
(Lirija, 12. jun 2014 19:33)
Kazi da se salis!

Ryber Palunko

pre 9 godina

Sada nema, to nam je jasno, ali zar sumnjate da će doći vrijeme (za dvije, tri, pet godina...) kad će ga biti? Ne samo za 'doktorat', već za sve vas. To je neminovno, a vi se slobodno međusobno kuražite.

Petros

pre 9 godina

Dva dana nakon što je Peščanik objavio članak oni su već oformili komisiju koja će da utvrdi činjenično stanje. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Zar ste očekivali da će "rezultat" te komisije biti nešto što će im odseći granu na kojoj sede?

Kakva je uopšte kvalifikacija "minorni tehnički propust"?

Napisaću i ja doktorsku disertaciju od 25 strana, a razlog što nema više strana će biti minorni tehnički propust.

Nemanja, popunio sva polja označena zvezdicom

pre 9 godina

Molim sve dobronamerne i pismene ljude da bace pogled na Izveštaj koji je Megatrend objavio ovim povodom: http://www.megatrend.edu.rs/download/obavestenja/Izvestaj.pdf

Nivo lakrdije i vređanja inteligencije prosečnog građanina izražen u ovom tekstu je neverovatan.

Prvih pet strana je utrošeno na objašnjavanja procedure na Megatrendu i mistifikaciju pojma plagijat, sa zaključkom: "Drugim rečima, nema pouzdanih kriterijuma da se uvek tačno utvrdi da li je nešto plagijat" (str. 5). Citira se i odlomak članka Slobodana Markovića koji se uopšte ne odnosi na ovu vrstu plagijata (novinski članci (?!) su priključeni dodatku kako bi osnažili "zaključke" izveštaja").

Generalne primedbe britanskih profesora našeg porekla su odbačene jer prof. Đorđević, član komisije, nije prepoznala krađu u tekstu disertacije pa, pošto je već tako, disertacija mora biti originalna. "Ovi argumenti čine da Komisija smatra da ove primedbe nemaju težinu TE SE NA NJIH NIJE NI OSVRTALA." Zatim se tvrdi da preuzete rečenice "nipošto ne predstavljaju intelektualnu svojinu" (str. 7) pa se njihovo prepisivanje, tobože, ne smatra plagijatom.

Najzad, navodi se primer koji dokazuje da doktorska disertacija ne treba da ima ni napomene ni literaturu. To je doktorska disertacija Džona Neša objavljena pre 64 godine (1950!) na Prinstonu i to iz oblasti teorijske matematike (?!). Bez ikakve potrebe, čitav tekst ove disertacije je priključen izveštaju.

Toza

pre 9 godina

Megatrend je utvrdio?! Kao da ste poslali lisicu da čuva kokoške... Šta kažu zvanične institucije? Evo pre 20 minuta je počela konferencija o istom slučaju u ministarstvu..

precanin

pre 9 godina

Kazu da nema podataka da je gazda Megatrenda doktorirao u Londonu, znaci mora to i policija da ispita da ne bude da je Mica Jovanovic prevarant !? Ako je tacno da nije doktorirao u Londonu , znaci prevarant je bio mentor ministru policije Stefanovicu !? I ne samo to, nego ce neko koje rekapo da je to nesto njagluplje sto je cuo morati da se nekom izvini zbog svojih izjava !A posto svi znamo da Vucic stoji iza necega sto kaze , onda treba ocekivati i izvinjenje , posto u poslednje vreme trazi izvinjenja od stranih placenika i neprijatelja Srbije !

prirodnjak

pre 9 godina

mislim da se momentalno mora pristupiti analizi svih doktorata koji su izdati u poslednjih 10 godina, pocevsi od privatnih fakulteta pa do drzavnih. ovo nije samo pitanje nebojse stefanovica, ali ako mi dobijamo dva doktora nauka dnevno, sto mislim da nigde u svetu nema, ko ce ozbiljno shvatiti ijedan doktorat iz srbije, ma koliko on bio kvalitetan?

Del Boy

pre 9 godina

A sta sad, kad je cak i Ministar potvrdio da je vas rektor i mentor doticnog rada LAGAO!!!

A sta je sa nepobitnim coinjenicama iynetim u http://www.b92.net/info/moj_ugao/index.php?yyyy=2014&nav_category=166&nav_id=857206

Da li ste Vi uopste procitali tu nazovi disertaciju na cirilici, koju su "citali" i stranci u komisiji? Ja jesam i u njemu NEMA NISTA AMA BAS NISTA NAUCNO VREDNOG!!!

Da li je kandidat IGDE objavio i jedan mali rad ili makar abstrakt???

Da li ste Vi svesni da je taj doticni napisao „multiple multivarijantne (!!!) regresione analize ili Spirmanove formule” u svom kao doktoratu???

Da imamte imalo strucnosti, morala i savesti Vi biste sami PODNELI OSTAVKE ili ponistili tu sramotu od doktorata!!!

ilenko

pre 9 godina

Mica Jovanovic je izjavio da je rad N.Stefanovica najbolji doktorat u proteklih 10 godina. Kakve stavove (budalastine) Komisija predstavlja kao „naucni doprinos”, a Senat potvrdjuje:
„Generalna hipoteza: Sto je primena principa strategijskog upravljanja veca, to su bolji rezultati rada lokalne samouprave”, ova teza se dalje razvija kroz sedam pojedinacnih hipoteza. Evo jedne:
„Pojedinacna hipoteza 3: Sto je efikasnija lokalna samouprava, to je veca ekonomicnost u njenom radu”
Ova „naucna otkrica” su u rangu dole navedenih, medjutim, doktor se nije istih setio:
„Sto u vodi ima vise soli, voda je slanija”
„Alan Ford: Ako mislis pobediti ne smes izgubiti”
„Plavi orkestar: Bolje biti pijan nego star”

Dragan

pre 9 godina

Pa dobro, ne zelim da stajem na niciju stranu. Hocu samo cinjenice. Naucnici su osporili doktorat u pismu koje je bilo javno. Evo, sada imamo strucnu komisiju koja je odgovorila na te napade.
MOZE LI JAVNOST DA VIDI TAJ IZVESTAJ!?
To bi bilo najkorisnije. Lepo se kaze: "U saopštenju se navodi da je komisija u detaljnom izveštaju na 12 strana analizirala postupak sticanja doktorata, konkretne primedbe oponenata doktorata Nebojše Stefanovića, naučnu i metodološku utemeljenost, sadržaj njegovog doktorata i ostale primedbe iznete u javnosti."
Pa onda svako moze sam da uporedi i zakljuci cije su tvrdnje bolje argumentovane.

Siniša

pre 9 godina

Neko reče da oni što su upisali Megatrend, Singidunum....i sl. nisu studenti nego klijenti. Nije daleko od istine, uvek upisuju mnogo više studenata nego što kažu a najveće razočaranje im je kada neko odustane jer time prestaje da bude "klijent".

Dalibor

pre 9 godina

Kada bi se izvrsila temeljna analiza diploma,doktorata,Megatrend kao i mnogi drugi univerziteti privatni bi trebalo da izgube akreditaciju.Najmanje za sta se drustvo mora izboriti jeste stepenovanje,u kojem bi diplome Megantrenda bile drugi ili treci razred.Istovremeno,ponistiti sve konkurse od 2004 godine i rapisati nove za javni sektor jer je ocigledno da su losi djaci iz srednje i osnovne skole dosli do varijante kako da obezbede radna mesta,kupujuci diplome po privatnim fakultetima.Pozdrav,Dalibor KV

cobi ns

pre 9 godina

Najbolje da će priznati??!!Kakva je to sve zajedno sramota,ne opevana....da ljudi na najvećim funkcijama u državi "petljaju" sa tako ozbiljnim stvarima, i da su 'mrtvi hladni'-mada mene,od njih ništa ne iznenađuje!!

daevon

pre 9 godina

Gde su sad oni koji su osporavali doktorat Stefanovica? Sakrili su se u misiju rupu.
(Milance, 12. jun 2014 14:20)

Upravo obratno: sad ćemo da osporimo Megatrend