Utorak, 10.06.2014.

07:19

Lukašenko: Nudio sam Srbiji S-300

Srbija praktično već živi u EU, sa svih strana je njome okružena, ali može da gradi dobre odnose i sa Rusijom i Belorusijom, kaže Aleksandar Lukašenko.

Izvor: Politika

Lukašenko: Nudio sam Srbiji S-300 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

141 Komentari

Sortiraj po:

Borko

pre 9 godina

Belorusija i Rusija u mnogim stvarima imaju istu ili sličnu sudbinu. Ne pripadaju nikome a jesu interesna svera velikih. Moraju biti pametne i iskoristiti svoje rdnosti. Ako ne mogu mnogo da utiču na svestsku politiku, mogu na svoju ekonomiju. Nadam se da će se i ove ugodine privredna saradnja između Srbije i Belorusije ponovo učetvorostručiti. I tako svake , bar 3-4 naredne godine. I onda ćemo biti zadovoljni i mnogo uspešniji.

Lupashenko

pre 9 godina

Ne znam da li bi NATO bombardovao ili ne da smo imali S300, ali je sigurno da bi neki nasu sugradjani imali visednevnu erekciju.

Miki

pre 9 godina

Izginuli su ljudi, mnoga dobra su uništena jer smo imali čoveka koji nije hteo odbrambenu moć. I sada još neko takvog poštuje i odaje mu počast. Stvarno smo mi Srbi čudo od naroda!

Sta bi bilo kad bi bilo

pre 9 godina

@ (emirati, 10. jun 2014 14:38)

Da je Srbija imala iole pomena vrednu ratnu i odbrambenu tehniku, NATO kampanja bi bi bila daleko krvavija i groznija po Srbiju nego sto je bila. NATO nije imao "o sta sablje poganiti" i za to je Srbija za jednu potucenu i porazenu stranu vise nego dobro prosla, a i NATO je imao manje stete nego sto bi imao u nekim jacim i vecim manevrima.

Mila

pre 9 godina

Белорусија можда није дозволила мешање са стране, али Запад вас врло често оштро критикује. О вама свашта може да се прочита у западним медијима и називају вас разним именима. Да ли вас то вређа?

Не вређа ме. Само ми је жао што се таквим методама води не борба, него рат, прави рат против држава као што је Белорусија. Ја се не љутим. Осим тога, већ сам се навикао. Забранили су Лукашенку улаз у ЕУ. Нека су. И ваш претходни председник крио се од мене кад сам долазио у посету. Хтео је да се негде нађемо тајно иза ћошка. Ја сам одговорио: „Нека хвала! Одморите се и не брините, ја не инсистирам да се негде по ћошковима срећемо.” Најважније ми је да млада мама може увече касно да извезе дете у колицима у шетњу, а да се не плаши да ли ће јој злотвори нешто урадити. Да породице нормално живе и да се рађају деца. То ми је далеко важније од тога да могу да одем у ЕУ и да се тамо смешкамо једни другима. Ако хоћеш да живиш мирно, остави суседе на миру и не подмећи пожар код њих. Европа се освестила и почиње то да схвата. Чак и са мном су почели да се поздрављају и разговарају. Понављам, спреман сам да у интересу белоруског народа са било ким разговарам. Али за ову територију одговарам ја, исто као што Меркелова одговара за Немачку или Коморовски и Туск за Пољску.

Isluzeni vojnik JNA

pre 9 godina

@ (Za osnovce-logicno, 10. jun 2014 20:06)

Naravno! kako se toga samo niko nije setio. Pomorski prilazi su bili otvoreni - na izvolte. Transpotrovati ratni materijal jednoj od ucesnica u sukobu je saucestvovanje u istom. Misli li jos neko da je Kineska ambasada bombardovana greskom?

Mila

pre 9 godina

Како се развија сарадња Белорусије и НАТО-а?

Ми смо чланица „Партнерства за мир”, баш као и Србија. Имамо 1.500 км границе са чланицама НАТО-а. То су наши суседи. Да, нама се несвиђа много тога што се дешава на територијама које контролише НАТО. Ни њима се не свиђа много тога што ми радимо. Али, то незначи да не треба да разговарамо. Знате како изгледа сарадња у оквиру „Партнерства”. И нас и њих угрожавају исте ствари и треба да ујединимо снаге у борби против заједничких опасности као што су илегална имиграција, трговина наркотицима која ствара екстремизам, тероризам и шверц нуклеарних материјала. Немамо блиску војну сарадњу у смислу заједничког ратовања или војних вежби. Ту су нам приступи различити. Нећемо да учествујемо у авантурама које је НАТО почео у Југославији, а завршио у Ираку, арапским земљама или на неком другом месту. Нас то не занима. Имамо и других несугласица. Противимо се ширењу НАТО-а на исток и његовим великим маневрима близу наших граница, јер нас то онда тера да адекватно одговоримо. Ипак, разговарајући са њима, ми успевамо некако да мирно живимо и постојимо поред те алијансе.

Za osnovce-logicno

pre 9 godina

Kako bi taj sistem S-300 bio dopremljen u Srbiju devedestih godina?

1. Podzemnim tunelom iz Belorusije?
2. Direktno iz svemira?
3. Faksom
4. ...
(Sanjaj me, sanjaj, 10. jun 2014 15:44)

4. Morskim putem.

Matija Soskic

pre 9 godina

Mislim da je krajnje neozbiljno i licemerno pozivati u gosta coveka koga ceo demokratski svet vidi kao diktatora a u isto vreme traziti clanstvo u Evropskoj Uniji. On je fosil izumrlog sistema koji se nazivao komunizam i Srbiji nije mesto sa takvima. Toliko.

Bart

pre 9 godina

Sistem S-300 nikad nije upotrebljen ni u jednom sukobu. Nikad nije ispaljena ni jedna raketa tog sistema u realnim uslovima niti je taj sistem ikada išta oborio osim u demonstracionim uslovima. Ove tvrdnje je lako proveriti na Internetu i na ruskim i na zapadnim sajtovima. Razmislite dobro treba li nam takav, nikad isproban, odbrambeni sistem

madam x

pre 9 godina

@harryC
Neistina 100% Rusija je svoju srednju klasu stručnjaka rasplakala, oni masovno emigrirali na zapad. Život u Moskvi je skup i apsolutno nebezbedan. A tek biznis, po njihovim monopolskim ili mafijaškim pravilima.

nase pravo!

pre 9 godina

Pravi prijatelj Srbije!
Kao gradjanin Srbije zelim da se Srbija prikljuci Ruskoj Federaciji, a ne onoj satantistickoj Evropi. Zajedno sa oslobodjenom Republikom Srpskom. Zajedno sa Rusijom i Belorusijom protiv okupacije od strane EU!

Srzentić Jovo

pre 9 godina

Pa zar mi nimo izglasali u skupštini tih godina da se ujedinjujemo u savez sa Rusijom i Belorusijom? Vi ste bili dužni da nas štitite! Teško bogu s nama kaki smo...

Sanjaj me, sanjaj

pre 9 godina

Kako bi taj sistem S-300 bio dopremljen u Srbiju devedestih godina?

1. Podzemnim tunelom iz Belorusije?
2. Direktno iz svemira?
3. Faksom
4. ...

brm

pre 9 godina

sta bi bilo kad bi bilo. Sad je gotovo vec odavno, mada mi nisu jasni ljudi sto pljuju Lukasenka kao da je on nesto kriv. Svaka mu cast ako je ponudio i hteo da pomogne. Te price o diktatorima su vec ispricane, pitam se kako ga Belorusi vide. Pa za Tita su pricali da je diktator pa su svi plakali za njim. Sloba je kao bio diktator, a mi kao zivimo u demokratiji pa ne vidim da nam je bajno. Parola snadji se i tada i sada. Zapad je diktatura ali na perfidan nacin, ne bi imao nista lose da zivim normalno a vi vlast zovite kako hocete.
Ubedjen sam da nas ne bi napali da smo imali operativne avione a kamoli S300. Pa mnogo je to para, mi smo ih osakatili i sa tom bedom koju smo imali. Pa ne bi nas bombardovali 78 dana da je to tek tako. A da su mogli kopneno oni bi i usli NEGO NISU. Necemo se lagati, jesmo mali i slabi ali oni su gosti ovde.

HarryC

pre 9 godina

@Informbiro

Radi vase informacije, u Moskvi je prosecna plata 1.200 evra, a u tu cifru ulaze, kao i svuda, i likovi sa 20.000 rubalja mesecno a takodje i top menadzeri sa >1.000.000. Visokokvalifikovani strucnjaci (ili sto bi se kod nas reklo srednja klasa) imaju izmedju 100.000 i 110.000 rubalja (1 rub = 2,35 dinara). Stranci po zakonu ne mogu imati manje od 2.000.000 rub. na godisnjem nivou bruto (s' tim da posle 6 meseci ukupni troskovi poreza i doprinosa za stranog radnika sa 40% padaju na 13%, koliko imaju i sami Ruski drzavljani). Na zalost, sa naseg aspekta, cak i Albanija ima jaku ekonomiju, a da ne govorimo o Rusiji, koja ce za nas biti nedostizni cilj (6. u svetu). I da, radim u Rusiji, u struci, posto ako znas i hoces da radis ovde su uslovi odlicni (placen stan sa mogucnoscu prevodjenja istog u vlasnistvo ako se ostane u kompaniji 10 godina), a u Srbistanu sam radio za 40.000 i bio sam sretan sto uopste i radim. Jedina losa stvar ovde je, kao i svim gastosima, nostalgija.

niko i ništa

pre 9 godina

a naravno milošević nije živ da demantuje. tih godina mi nismo imali saveznike niti je ko hteo da nam proda nešto a kamo li S 300. pa to nije nešto što bi moglo da se prošvercuje već ogroman kompleks sa raketama,radarima,nosačima itd..što ga mi ne bismo uzeli da su nam ponudili? sad su nam prijatelji a tad su nam svi okrenuli leđa.eto nek nam ga sad da i još neki avion ili neki akumulator za ove nase.ne palite se na ove gluposti.

ns

pre 9 godina

Toliko pisete o ovoj drzavi a bas bi voleo da se neko javi ko je bio fizicki na njihovoj teritoriji. Zasto ne idete tamo zaraditi penziju nego bi svi u trulu Nemacku ili Austriju?

ko jel ja

pre 9 godina

to samo govori koliko smo plitki kao nacija u planiranju. konfrontirati se sa svima a ne pripremiti oruzje za odbranu je infantilno. srbija je po razmisljanju na nivou pijanca koji zivot provodi u kafani.

Zarko

pre 9 godina

Ipak je ta ista Belorusija poslala specijalne jedinice kada je bilo potrebno. Ja jesam za EU (BIO) ali mnoge zemlje eu se nisu oglasile ili jako kasno.

cro

pre 9 godina

@(@@@, 10. jun 2014 13:26)

Ja ne znam odakle vam samo takve informacije?Bjelorusija da ima veći BDP per capita od Hrvatske???Mi imamo veći BDP po glavi stanovnika od vama bratske Rusije,a Rusija je Amerika za Bjelorusiju.

Чанак

pre 9 godina

Ми смо дефинитивно рет...ана нација.Изругујемо се човеку који поштује Србију и једини председник који је посетио у време бомбардовања, а када нам доођу са запада разни белосветски који нам само доносе ултиматуме и раде против наших интереса ми им аплаудирамо.Нама треба колективна терапија јер нам нема помоћи.Идемо директно у самоуништење.

@@@

pre 9 godina

Kakvih neznalica ima ovde.
Ko ce pamtiti Lukasenka po zlu!?
Pa Belorusija ima BDP od 15 000 dolara po glavi stanovnika, 5 puta veci od Srbije, a veci i od pola EU ( npr. Bugarske, Rumunije, Hrvatske....). Putevi im odlicni, nijednu fabriku nije ugasio posle raspada SSSR-a, nezaposlenost im je 2-3 odsto a plate duplo vece nego nama.
Proizvode neke od najboljih proizvoda na svetu ( npr. njihovi traktori su najprodavaniji), imaju snaznu, modernu vojsku, organizovanu drzavu.
I to je nekim nasim naprednim "intelektualcima" lose.
Pogledajte prvo gde zivite pa kritikujte druge.
Belorusija je za nas El Dorado.

:)

pre 9 godina

@Zoran
A sto pises kad ne znas?
NATO ne napada kada zna da moze imati velike gubitke.
Njima nije prihvatljiva pobeda ako do pobede dodju tako sto izgube mnogo ljudi i tehnike. Tako je jos od Vijetnama.
Ili mislis da je slucajno sto se ceo Zapad digne na noge kada se pomene mogucnost prodaje novih S-300 sistema Iranu ili Siriji!? Pa da li znas koliko se Izrael, koji ima fantasticno Ratno Vazduhoplovstvo trudio da ubedi Rusiju da ipak ne da S-300 Iranu!?
Kazes potrosili bismo rakete? Potrosili bismo ih, ali na avione.
S-300 ima procenat uspesnosti od 99%, to NATO priznaje.
Da smo imali samo jedan sistem i npr. 100 raketa to bi znacilo da smo mogli da unistimo bar 99 aviona. A na vrhuncu bombardovanja ucestvovalo je oko 450 BORBENIH aviona.
Mislis da bi Ameri pristali da im neko unisti toliko aviona i pilota!?
A zamisli da smo imali vise sistema i ogroman broj raketa. 1000 raketa npr?
Jos kad znamo da je nasa PVO imala problem dometa, pa su avioni leteli toliko visoko da smo mogli samo da ih posmatramo.
Sa S-300 to ne bi bilo moguce. Sa tim sistemom mogli smo da gadjamo avione pre nego sto uopste dodju do nas, mogli smo da ih obaramo iznad Hrvatske, Bosne, Jadranskog mora....
Taj sistem je napravljen da gadja ciljeve na daljini od nekoliko stotina kilometara, pre nego sto dodju dovoljno blizu da bombarduju. A moze da pogadja na svim visinama, od njega nema zastite.
Dakle ne bi nas ni napali tada, jer nisu ludi da idu u rat u kom mogi da imaju ogromne gubitke

od tolikog sveta, rodjen sam na balkanu :-\

pre 9 godina

Goran. ti ocito nisi bio u vojsci. nasi porucnici tada u VJ,a sada vec kapetani i majori,.. su itekako obuceni za sve sisteme jer VJ ih je slala na obuku u rusiju. sta mislis da u ratu ne ucestvuju podoficiri i oficiri? ja kao obican vojnik tada u artiljeriskom raketnom divizionu 549 brigade za samo 1 godinu sam se obucio za mnogo toga sto ti ne ne znas da se radi u srpskoj vojsci.. 1 primer. sasvim obicna vezba na pasuljanskim livadama,gadjanje ciljeva u vazdusnom prostoru,(avion pravac 9,12,3 ili 6) ... Gorane ti pojma nemas kao ni vecina vas koji nit znate sta je rat nit znate za vojsku u provom smislu,bili ste klinci tada i zato 2

BY

pre 9 godina

(@@@, 10. jun 2014 13:26)
Istina jest da je u Bjelorusiji ok (nije baš bajno), ali što se tiče nezaposlenosti, ona je 1% samo zato jer ljudi s burze moraju na javne radove, pa se nezaposleni ne prijavljuju na burzu. U stvarnosti je ona oko 30%...a velik broj Bjelorusa radi preko granice.

Baja

pre 9 godina

Jeste narode, Nato bi se uplašio od s-300 i pustio Slobu da se i dalje bahati po Balkanu. Ajmo malo da treniramo objektivnost, očigledno smo je zaboravili

volk

pre 9 godina

Par ljudi koji su posetili Belorusiju su mi rekli da nisu videli uređeniju državu, u svakom pogledu.
Vi pljujete čoveka koji je bio spreman da se odrekne svojih vojnih efektiva u našu korist, a hvalite gadove kakvi su ovi sa zapada koji su nas bombardovali.

Tripz

pre 9 godina

Mozda jedan od ispravnih poteza Milosevica, da je Srbija dobila s 300, ne mogu ni pomisliti sta bi tek onda NATO uradio. ovo sto je se desilo bila je samo mala opomena za Srbiju. mogli su lako zavrsiti kao Irak, Libija itd..

sale

pre 9 godina

Ne lozite se. Lako je sada pricati o S300. I Grci su sedeli na 2 stolice i za malo da postave s300 na Kritu pa evo gde su danas. Da, trebalo je da nam pomogne i da postanemo Belorusija ili S.Koreja u Evropi. Skinite Nike, ostavite Samsunge, Apple-ove, ne pijte Coca Colu i onda pisite o pravoslavnoj braci. A ovi sto bi sada zeleli S300 au prvi koji ginu u ratovima. Sve heroj do heroja.

Granota

pre 9 godina

Na stranu ovi komentari o bombama i raketama, naročito od ljudi koji su imali manje od 10 godina kad je bilo bombardovanje, koji nisu imali svest da shvate šta znači rat i kad ljudi oko tebe padaju kao snoplje. Ne dao Bog da bude rata i ne želim ni jednu jedinu raketu na našoj teritoriji.

ALI, moram da priznam da je sledeći komentar Lukašenka 100% ispravan:

"Razumem vaše bojazni, razumem i želju da postanete članica EU, i to će se možda i desiti. Ali desiće se sutra, a ljudi hoće bolje da žive danas."

Pravo u metu. Dok se EU za...ava sa nama, trošimo Bogu dane, umesto da pravimo posao sa onima od kojih ima vajde: Rusija, Kina, Indija, Brazil, arapske zemlje, Turska, pa i Belorusija. Sve ukupno tržište of POLA ČOVEČANSTVA...

Kao velikog evropejca i čoveka koji je tabanio po Srbiji protestvujući, jako mi žao da priznam da je nama mnogo, mnogo isplativije da idemo na Istok nego na Zapad. Sa Zapada preuzeti sve društvene standarde i vrednosti, naravno. Ali, biznis samo na Istoku, samo tamo ima para. Mi možemo da proizvodimo celu godinu full time i da samo obezbedimo jednu rusku ili brazilsku provinciju. Tamo je naše tržište.

Jack

pre 9 godina

Eto šta znači pogrešna procena situacie, odnosno pogrešan odabir najbližih saradnika. Voleo bih samo da objavite ko je bio savetnik predsednika Miloševića nadležan za ovu oblast i da on prokomentariše ovu vest. Rat bi se sasvim drugačije vodio da smo imali S 300. Sada mi je još žalije poginulih pilota.
(Šapčanin, 10. jun 2014 08:05)

Koji rat? Rata ne bi ni bilo. Naravno da bi i NATO saznao da imamo S-300, uostalom ne bi nam bilo ni u interesu da tako nesto krijemo. Ali dzabe sad placemo nad prosutim mlekom.

Informbiro

pre 9 godina

Moji poznanici iz Rusije kazu da bi vise voleli da im je Lukasenko predsednik jer je odlucniji nego Putin i ekonomija je u boljem stanju
(petar grubjesic, 10. jun 2014 11:29)

Otkud sad rusofili pricate da je ekonomija Belorusije sa boljsevickim kolhozima bolja od ekonomije Rusije ahah.
Pa zar u Rusiji i Moskvi nije prosecna plata 3000 eura kako su nam pricali rusofilski botovi nacaLjnika kamarada Resetnjikova i devocke Guskove, poput AlekSa, Seljadina i ostalih koji se nisu skidali sa sajta B92 i spinovali ruske budalastine.

I Rusija i Belorusija su zonska liga u ekonomiji i kao takvi ce tu ostati zauvek.
Jedino u cemu su majstori su proizvodnja gladi i Gulaga.
Zato su svi pobegli od njih .

Arhivator

pre 9 godina

Da smo kojim slučajem imali S300, siguran sam da gi te rakete prošle kao i Sadamov "Skad" u Zalivskom ratu. Poslali bi ekipu Delta Force/Navy Seals/ Sas da ga srede. Drugo, taj sistem se ne ispaljuje sam od sebe. Nisam siguran da bi par nedelja pa čak i meseci bilo dovoljno za efikasnu upotrebu. Treće, lanseri su jedno, a rakete su drugo. Recimo da su nam isporučili 200 raketa a Nato pošalje 300 aviona. Šta ćemo sa razlikom od 100 aviona. Četvrto, da li je ikada S300 upotrebljen u realnom sukobu (bojeva gađanja na poligonu su nešto sasvim drugo)? Šta da su nam ga poslali, a on se pokaže kao "Patriot" protiv "Skadova" - čitaj nikako? Kome bi onda uspeli da ga prodaju? I na kraju - i Amerikanci imaju S300. Ako smo mi uspeli da srušimo Stelta, zar nisu mogli i oni da smisle kako zeznuti S300?

Zmago

pre 9 godina

Za Srbiju je bolje sto nije uspela da kupi S-300 jer bi dozivela mnogo vece razaranje nego sto jeste i mnogo vise ljudi bi poginulo. Tesko je poverovatno da bi par sistema S-300 uplasilo celnih NATO saveza. Pre bi ih jos vise razbesnilo. A Rusiji i Belorusiji bi odgovaralo da se rat razbukta. Stetu bi pretrpela samo Srbija. Ko to ne vidi taj ima ozbiljnih psihickih problema.

nekotamo

pre 9 godina

S-300 sistemi nista ne bi pomogli bez njihovih obucenih i iskusnih vojnika a pogotovo oficira koji bi koristili to oruzje. Takodje potrebno je sadejstvo sa ostalim nivoima PVO (daleki, srednji, kratki domet).
Bez toga bi bilo kao u ratovima sa Irakom, ili odmah unistena PVO ili iskljucena i neefikasna.

Crnobrkic

pre 9 godina

Radikali su oduvek privlacili ovakve face minhauzene kao sto je ovaj Lukasenko slabo su se neki intelektualci lepili za njih.Vidim i danas je ostalo isto.

Stop Cenzuri bre

pre 9 godina

ma da smo imali S300 ,bolesnici eu/nato bi krenuli kopneni napad.
onda bi bilo na desetine ili stotine mrtvih.
sami znate da oni ne mare za mrtve.da li su to njihove ili tudje zrtve,njih to ne zanima.

zato ne EU!

Igor

pre 9 godina

Ta njihova ponuda mu dodje ko fix za prijatelja koji je na odvikavanju. Samo nam je jos S 300 falio pa da onda Slobu proglasimo za dozivotnog vodju i spasoca napacenog Srbskog naroda. Vidis bre da ova ovde m..va bez vodje ne moze i da nam se vodja oseca ko car i kad je u pocepanim gacama a zamisli da mu das macetu pa pokolj bi napravio.

???

pre 9 godina

Izgleda da ja živim u zemlji mentalno obolelih, a i jasnije mi je zašto je Slobodan bio toliko dugo na vlasti. Da, sigurno bi bilo drugačije da smo umali S 300, bilo bi kao u Iraku, toliko silno bi nam pomoglo jer pošto smo opkoljeni NATO snagama, kada potrošimo kupljene S 300 oni bi, ne znam šta uradili, sve sravnili. Ali neka slavja narodu Bijelorosije - vidim da patrijote znaju taj Ruski pa da i ja prevedem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zoran, 10. jun 2014 08:45)

Da se i malo razumes,trebalo bi da znas 2 stvari.NIKADA ALI NIKADA ne bi natic bombardovao da smo imali S-300,isuvise skupa investicija!!!!A drugo kao Irak.Molim te,ti si neki klinac od 20 i neku ili sta?Pa oni da su mogli,smeli i imali mogucnosti,oni bi isli kopnom!Probali su malo,cisto da opipaju teren(Kosare).Videli koliko je sati i ostavili se Vraga!E moj deckic,ti si jedan od onih sto sedi na splavovima do 5 ujutro,cini mi se....

Legionar

pre 9 godina

(jedan S-300 i svi problemi reseni, 10. jun 2014 10:19)
Da li si se raspitao sta je S-300 i kako funkcionise?Verujem da nisi, jer ne bi tako pricao.S-300 je deo sistema na cijem je kraju on.Dakle,u tom sistemu sva sredstva PVO,koja pomrivaju sve visine,brzine i daljine.Od strela 2 i 10,preko 2k12 Kub i S125 Neva,pa do S-300 pokrivene su svi elementi PVO i to jeste nepobedivo (Osim ako nemas hiljade vazduhoplova koje mozes da otpises).

Мики

pre 9 godina

"Милошевић није веровао..." Човек је овом реченицом рекао оно у шта сам убеђен већ 20+ година. Као и у свакој струци, постоје способни и неспособни, стручни и нестручни. Када сте нестручан аутомеханичар, онда нећете бити у стању да поправите теже кварове. Када сте нестручан политичар, онда сте у свађи са свима и на мети свакога, а у земљи влада хаос и безакоње. Последице тога осећамо још увек, а нестручне политичаре и даље имамо. Јесу се мало опаметили али не довољно. Пример је поплава где ће нас санација коштати више него превентива! Зато моји суграђани, не допуштајте да вас нестручни и неуки воде него оснивајте своје локалне странке и веома добро размилите за кога гласате. Да су људи били више рационални него емотивни, Милошевић никада не би добио толике гласове у почетку и неке ствари су могле бити избегнуте. Зато памет у главу!

albatros

pre 9 godina

nisam znao za ovaj podatak,Sloba je pogresio a Lukasenko i Belorusija su nam veliki prijatelji a kad te neko napadne normalno je i logicno da ces da se branis svim sredstvima i kako znas i umes.
SEPTEMBAR '97-'98,GRANICNE JEDINICE VJ

jablan

pre 9 godina

Kupovina S-300 sistema bi za Srbiju u trenutku kada 1000 aviona NATO pakta preti da izvrsi agresiju na zemlju bilo samo bacanje para. Cak i da smo kupili nekoliko baterija one bi pre ili kasnije bile unistene i sve bi se zavrsilo kako se zavrsilo. A to sto nasa vojska nije osposobljena da upravlja takvim sistemima bio bi samo dodatni problem u celoj prici.
(Goran, 10. jun 2014 09:38)

a sta mislis kolko baterija S300 ima sirija,pa je zapad ne sme napadnuti? nije uopste bitno kolko imas baterija,oni hoce trziste za dzabe,odmah,tj da ga uzmu sa najmanje ili nimalo gubitaka,ako sracunaju da ti mozes da im unistis jedno 20tak aviona sa svojim PVO sistemima,sto s300 moze,nece te napasti jer im se ne isplati,tih 20tak aviona oni ce ispumpati iz tvoje zemlje za nekih 5-10 godina,sto nikako ne dolazi u obzir,zapad je kapitalizam u drzavi u zdravstvu u skolstvu u vojsci u svakom aspektu zivota,a kapitalizam zna samo za dzep...

heavy

pre 9 godina

Veliki sam protivnik ovog lazovskog tandema Vucic-Nikolic ali ne mogu da cutim kada vidim kako mnogi lupaju gluposti u vezi Belorusije i Lukasenka.Covek je samoinicijativno dosao u sred bombardovanja,koje je zbog toga obustavljeno,posetio ranjene srpske vojnike na VMA i to sam,bez Milosevica koji nije smeo nos da promoli iz bunkera....Malo se informisite kako se zivi u Belorusiji,kolika je prosecna plata itd. pa onda recite da li je to diktatura.A da smo imali nekoliko baterija S300 oni smradovi koji su nas napali debelo bi razmislili koliko aviona bi izgubili i da li im se isplati takav avanturizam.I jos nesto,iako sam za to da udjemo u EU pa cak i NATO,jer jedino tako mozemo da dodjemo u poziciju da stitimo nase interese,iako ocima ne mogu da smislim ovu bagru na vlasti ipak mislim da je dovodjenje Lukasenka u ovom momentu jedini do sada ispravan politicki cin koji su ova dva diletanta uradili iako su ga doveli iz pogresnog razloga.Hocemo da saradjujemo ali ima da se zna granica ispod koje necemo da idemo.Naravno da se pitam odmah bi trazio da se Hrvati kazne za sve ali ovi to nece jer su i Lukasenka doveli zbog nase javnosti da bi lakse progutali ono sto Vucic radi u vezi Kosova i Metohije.

Miki B.M.

pre 9 godina

Pa verovatno da bi imali izvesne gubitke i pitanje je koliko bi im ti gubici bili opravdani,bez obzira sto bi svakako bili u mogucnosti da nas poravnaju. Poravnali bi oni i Iran odavno,ali...
Da li ste svi vi koji nazivate ovog coveka diktatorom upoznati sa ekonomskom i bezbednosnom situacijom u Belorusiji?
Samo nastavite da verujete raznoraznim propagandama i uzivajte...

dzoni

pre 9 godina

Ubedljivo NAJVECI KUPAC americkog oruzja 30 milijardi dolara godisnje je Sudiska Arabija.. Tamo izbori ne postoje.. Zene su u robovskom polozaju, homoseksualci se kamenuju do smrti pa opet u beloj kuci uvek je najveci docek za saudiskog kralja a za demokratiju ga naravno nikad pitali nisu vec samo sta mu jos treba americko.

Hajduk Veljko

pre 9 godina

Da je Srbija imala odgovarajucu protiv avionsku obranu,pa da su ti NATO avioni poceli padat kao zrele kruske,u tom slucaju Kosovo bi bilo sacuvano a Srbija nebi bila ucenjivana kao sto je sada.Primer rat u Vijetnamu.Kada su svakodnevno poceli stizati kovcegi poginulih Americki narod se pobunio protiv rata,mnogi su otkazali vojnu obavezu.Dakle svi smo mi ranjivi pa I NATO.

ЛанеБг

pre 9 godina

@daky: Тачно, слажем се са тобом. Смејем се овим сељачким коментарима, исмевају Белорусију, која је уређенија земља од већине тих западних, за којима наш народ слини. Јесте ли били кад у Минску људи? Шта онда лупетате!? Знате ли какав је то град, какву инфраструктуру има, колико је чист, озелењен, какав превоз има? Чистији град од сваког нпр. немачког града у коме сам био. Лудило град! Срби уопште не путују на исток, ја не знам пет људи укупно који су били у Русији, Белорусији, Кини, итд. Иду једино на Тајланд, зна се због чега. Фина српска омладина. А нешто да виде, културолошки сазнају, сачувај Боже! Балаве за Европом, пљују исток, а мрднули нигде нису. Колико је ових русофоба са коментара било тамо!?Нико, гарантујем, нико! Чак ни у Москви! Идите тамо и видите шта може да направи православни Словен кад хоће. Кад није паланачки компленсаш и аутошовиниста као модерни Србин.

Владимир

pre 9 godina

Елементарно незнање и испраност мозгова.
Шта није у реду с диктатуром? Под диктатурама су се многе земље дигле и развиле.
Између демократије Брисела и Америке, увек бирам диктатуру.
Него је Јосип Броз за 50 година изобличио Србе, згадио им краљеве и Бога, разбратимо и расрбио... ми смо тотално шизофрени и погубљени.

EUtanazija

pre 9 godina

"..što ne stvorimo uniju 'Zone interesa' - odredimo sebi staratelja i oslobodimo velike da rešavaju svoje probleme bez naše grbače?" Nije lako, al nije ni nemoguće. Ukraina je zašla preduboko u građanski konflikt i neće preziveti u političko-geografskom obliku u kojem je postojala. Nadam se da mi nećemo čekati da doživimo isto. Oni nisu naučili od nas, to smo lepo primetili - sada je bitnije da mi ne propustimo novu lekciju. Ovaj flert sa zapadom i uterivanje, uz sve 'lubrikante' prilično je perverzno i na silu. Za neke druge možda nije, ali za nas.. Takvo 'preživljavanje' bi uistinu bilo nestanak - ostanak možda samo plašta - imena
Mali smo. Ovo ostrvo-'svetionik' Evropi mogu održati samo Rusi. Ako oni dignu ruke, što nema sumnje da bi neki voleli, postaćmo Evropa. Glavom.
Da su naši to ikada želeli, ko Hrvati npr, postali bi katolici, ne? Ima li ičeg prostijeg?

US Air Force Academy Cadet

pre 9 godina

Bolje što Sloba nije uzeo taj S300, jer bi nas NATO sravnio sa zemljom - iz inata.
(CarloNS, 10. jun 2014 10:04)
Nato, ni danas NE NAPADA drzave, koje imaju sistem S 300!!!
Te, 1999. godine, za taj sistem nisu imali nikakav odgovor.

mirar

pre 9 godina

Ako je i tacno, da je Lukasenko nudio Milosevicu S-300, a ovaj to nije prihvatio iz ko zna kojih razloga, postavlja se pitanje - ciji je, ustvari, Milosevic bio covek?
Za ostale srpske "junake", tipa Mladic, ili Karadzic, odavno je jasno da su radili na stetu srpskog naroda, ali je ostala nedorecena "misija" Milosevica, da li je bio samo nesposoban, ili je bio i strani placenik, u cilju razbijanja, i Jugoslavije i Srbije.
Sada je sve jasnije ...
Dobro nam dosao g-dine Lukasenko!

petar grubjesic

pre 9 godina

Moji poznanici iz Rusije kazu da bi vise voleli da im je Lukasenko predsednik jer je odlucniji nego Putin i ekonomija je u boljem stanju

Coco Bill

pre 9 godina

Objasnio covek, kratko i vrlo jasno.
(Igor, 10. jun 2014 08:08)

Ma da objasnio čovek, kad "njega" nema !!! Što to ne reče dok je Slobodan bio živ ?! Sad su svi hteli da pomognu ?! a najbolji su mi ovde naši koji se "popališe" na sve to a naročito na "hazjajina"

vlajko

pre 9 godina

A sto je on diktator? Zato sto to kazu ovi sa zapada? Pa kakav je standard u Srbiji i kakva je nezaposlenost oni sa zapada mogu od Tomislava i Borisa za nedelju dana da naprave diktatore. A i vi se razumete u dogadjaje od 99 pa bi bili sravnjeni da smo imali s-300. A otkud to znate mozda i nebi. Mozda bi zapad i odustao od bombardovanja. Ali vi sve znate u korist zapada. Jeste li vi placeni za zapadoilstvo. Znate imam utisak da za vas ni njihov izmet ne smrdi...

Ceva

pre 9 godina

Da je poslao (prodao) s300 od Srbije bi ostalo poljanče i jedna šljiva za preostale srbe. Jel se sećate za vreme bombardovanje raznoraznih a jedna od njih je i da su s300 stigle ali nisu i uputstva i čim stignu je.... amere.

Mico

pre 9 godina

Zanimljivo! Ljudi koji Lukasenka nazivaju diktatorom a ovamo se kunu u najveceg diktatora Josipa Broza! Sad ce reci: Za vrijeme Broza od Kumrovca se dobro zivjelo! Odkud znate da narod u Bjelorusiji zivi lose? Jeste bili ikada u Bjelorusiji? Sto pisete gluposti? Brozovi Evropejci!

zlo i naopako

pre 9 godina

Naš ministar odbrane i sada više voli zastarele migove nego najmodernije PVO sisteme. Pitam se pitam za koga li radi ministar nam dragi?

maximale

pre 9 godina

Za one koji su neupuceni, Belorusi su disciplinovana nacija poput Nemaca,bolesno cisti i pedantni,proizvode izuzetno kvalitetne proizvode,traktor belarus je u klasi zapadnih traktora a sta je sa IMT-ovim traktorima?Oni su slozni a mi to ne kapiramo jer smo susta suprotnost!Dobro dosao prijatelju!

Miroslav Ivić

pre 9 godina

Belorusija je dobra zemlja. Tamo je dobro živeti. Mi smo imali tu nesreću da nas je vodilo vrlo rđavo rukovodstvo. Slobi Mira eto nije rekla da nabavi odbranu, ako nas je već izložio riziku da nas nadleću avioni bivših nam saveznika, puni bombi i izlože stanovništvo smrtnoj opasnosti. Pre svega nismo smeli da se nađemo u takvoj poziciji, valjda tome služi rukovodstvo.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Pa svoja se država i sloboda brane. Nije kriv Lukašenko što su Srbijom zavladali defetisti i peta kolona koji očekuju da im neko da "miliončiće"?! Mnogima je san da budu porobljeni i da ih neko drugi hrani i brani. Po mogućstvu "ameri" ili "švabe". Oni su "najgluplji" i jedva čekaju da potroše pare i živote na balkansku sirotinju. Dezerterstvo i defetizam su postali najpopularnije ideologije u modernoj Srbiji. "Eh, babo, babo, kupi mi, babo...". Samo što su se danas, ti kojima je najdraže "pečenje jareće" namnožili a od svoje "ideologije" napravili neverovatan fetiš. Ti i takvi sa podsmehom gledaju na druge pa i na Belorusiju, državu ponosnih i nama bliskih ljudi. Znate kako, svinjama se njihovo "kašilo" čini kao najekskluzivnije mondensko kupalište pa, možda ne treba zameriti ni pogledima iz te perspektive...

Bobi

pre 9 godina

E ovako govori državnik koji poštuje Srbiju i sam zavređuje poštovanje. Prosto nisam navikao da nam se ni EU činovnici ovakvim tonom obraćaju, a ne državnici.
Još jedan pokazatelj koliko nemamo nimalo samopoštovanja.

Bofors

pre 9 godina

Diktator jeste ali nas bar nije bombardovao a makar i na recima je veci prijatelj od onih koje velicate i kojima su ruke do laktova u krvi ubijajuci sve koji im se suprotstave sad sta je bolje za covecanstvo jedan mali diktator ili mozda veliki svetski.

aleksandars

pre 9 godina

Mislim da bi nas u tom slučaju bombardovali još više.
Tada, 1999, glavni problem nije bio nedostatak naoružanja već saveznika. Bili smo sami i ostavljeni na nemilost najjačem vojnom savezu u istoriji. Danas bi možda sve bilo drugačije, možda bi izbio i širi sukob. U svakom slučaju, mi smo još gospodski prošli u sukobu sa NATO, u poređenju sa drugima koje su napali.

Helios

pre 9 godina

Posebno se ističu ovi komentatori tipa "bolje da nemaš nikakvu odbranu - postoji nada da će manje da te biju". Sve što se o njima ima reći - sami su već rekli.
Takođe neverovatna je slabost mozgića spram floskula i igre imenovanja. Klasifikacija zapljuvavanjem "diktator" treba da znači sve najgore jerbo je suprotna glorigikujućem "demokratski". U praksi, u realnosti - nema veze s mozgom. Zato za sve takve jedan magičan izraz: Postmoderna Vremena. Šta to znači? Pa, to vam je kao u onom vicu: ne znam al evo ga opet. Ali to svakako znači da - ako neko ima mozga - epiteti ne znače puno i uglavnom su prevaziđeni. Stvari se sagledavaju pragmatično i pre svega po posledicama a ne a priori i po etiketiranju.
Najzad od svega je najbinije ono što još uvek mnogima izmiče. Dal kao saradnik, dal kao pogodan za napucavanje S. Milošević je bio najkorisniji USA i NATO zločinu nad nama. Propuštena ogromna korist od S-300 koji bi doneli smanjenje štete i žrtava, veće gubitke zločincima, duži otpor i znatno bolje uslove "primirja" su najbolji (tj. najgori) primer toga.

Mila , opet ja

pre 9 godina

A da li jos ima budala koji ce da Milosevica zovu diktaorom? aman ljudi, aman zaman, veci diktator je bio Tadic i sad Vucko nego sto je Milosevic (ukoliko se cudite o Tadicu procitajte malo Beogradske depese ili preslusajte Vrzicev intervju neki) . Cenzuru nije izmislio Vucic, potpunu cenzuru smo dobili za vreme Tadica, i bila je gora od ove danas jer su se ljudi slabo bunili.

Ako sebe smatrate razumnim, pametnim ljudima, zasto ne razmislite malo o tome kako su nas Srbe okarakterisali zapadni mediji? i dan danas ljudi misle odvratne stvari o nama, dok se sami ne uvere a onda mi se tu iscudjuju jer mi jel te nismo tako gadni kao sto su mislisli, cak naprotiv.
Pre nego sto primite zdravo za gotovo to sto vam mediji serviraju ko je agresor, diktator ili ma sta drugo potrudite se sami da saznate, pa makar da cujete glas druge strane. Nemojte da se identifikujete sa agresorom!

moram da kazem il cu da puknem

pre 9 godina

trebace nama to i sada daj ne cekaj. sule i boris su nam vojsku srozali do te mere da i danas neko da hoce da nas napadne moze bez problema. mi smo jos od raspada jugoslavije vojsku stavljali u zapecak i koristili polu obucenu miliciju. zandari su obicni placenici koji nam sluze da glume komandose i rambo junake.vojska u zadnjih 25godina sluzi da politicari mogu da operu sto vise para. tomo kupuj jer neprijatelji ne spavaju.

zur'an

pre 9 godina

Samo mi objasnite vi strucnjaci kako bi sistem stigao u Srbiju?
Pa ni jedna zemlja ne bi dozvolila da transport predje preko njene teritorije.Ni kopnom, vazdusnim putem a ni vodenim.
Obuka posade traje malo duze, uostalom kao da niste bili u vojsci.Za sve treba obuka do automatizma.

Mila

pre 9 godina

stvarno mi ljudi vredjate inteligenciju, svaka cast osvescenim Srbima, ali koliko ima tupih strasno, valjda zbog medijskog rata sa slaborazvijenim mozgovima, mada to nije opravdanje, jer svaka razumna osoba moze da se dovoljno obrazuje.

On je zapadu diktator zato sto eto misli na svoje i ne ferma njih, pa bi oni najradije da mogu njega kao Gadafija pa da sire ovu demokratiju koja je nas dovela do prosjackog stapa.

Razocarana sam u sve te ljude koji su toliko glupi i jadni da ostavljaju te glupe i jadne komentare. Deco, uzmite citajte neke korisne knjige nemojte da dozvolite da vam mediji formiraju misljenje, aman! Vase nepismene cukun babe i dede su koristili vise mozak od vas.

Djordje S.

pre 9 godina

Nemojte da poredite ovog coveka sa domacim diktaturalnim derivatima.Cinjenice govore sledece:
Belorusija nije demontirala svoju privredu kao Srbija ili Ukrajina (koja je bila kao Slovenija za SFRJ u SSSR, a pogledajte danas). Nezaposlenost 0,6%, stopa smrtnosti novorodjencadi najmanja na svetu,(sto govori dovoljno o zdravstvenom sistemu. Uporedite sa slikama hrane iz nasih porodilista). Najveca proizvodnja mesa, mleka i zita po glavi stanovnika na postsovjetskom prostoru. Nije dozvolio divljanje tajkuna i kriminalaca, vec je uveo sistem liberalnog socijalizma, postepen prelaz na kontrolisani kapitalizam.

think about it

pre 9 godina

Nisu mi jasni ovi sto ga prozivaju zato sto je diktator, pa sta i Obama je "demokrata". To je samo oblik uredjenja drzave. Njemu svaka cast kako je sredio Belorusiju, trenutno radimo 3 hotela u Minsku, i sto se tice administracije, dobijanja dozvola i slicnog u rangu su Nemacke. A tek kako je lep Minsk i kako je uredjen grad to je vec druga prica. Da napomenem samo da je stopa nezaposlenosti 3 procenta.

jedan S-300 i svi problemi reseni

pre 9 godina

A zasto mislite da NATO ne bi znao kako da se bori protiv S-300? Pa nisu oni culi za S-300 prvi put 1999. Naravno da bi imali neke gubitke, ali pitanje je da li bi ti gubici bili dovoljno veliki da ih odvrate od napada. Tako da je pitanje da li bi i sa S-300 bili u stanju da se odbranimo.

daky

pre 9 godina

koji smo mi raspad sistema kad pogledam sve ove komentare. Pa Srbija ni kad udje u Eu za 20 god.nece imati isti standard kao Belorusija sa svojim (diktatorom)

Goran

pre 9 godina

Kupovina S-300 sistema bi za Srbiju u trenutku kada 1000 aviona NATO pakta preti da izvrsi agresiju na zemlju bilo samo bacanje para. Cak i da smo kupili nekoliko baterija one bi pre ili kasnije bile unistene i sve bi se zavrsilo kako se zavrsilo. A to sto nasa vojska nije osposobljena da upravlja takvim sistemima bio bi samo dodatni problem u celoj prici.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

" Milošević nije verovao da NATO može da......."!!!!. Time je sve rečeno ko je bio ko te 99. Božiji, ne Haški, sud je već odavno presudio.

Nema nama pomoci

pre 9 godina

Jupiiiii!
Posle Idi Amina Dade i ostalih africkih diktatora, Sadama Huseina, Gadafija, raznih koreanskih Kimova i Putina, koji su se u medjuvremeni pomalo i "istrosili", eto novog doktatorskog idola nesposobnog "rodio sam se treba me ljuljati" naroda srpskog!
Necemo se mi osvestiti sve dok nas neko tako ne zaljujla da sletimo pravo na novi Goli otok!

BeloRus

pre 9 godina

Kod ovog "Diktatora" svi rade, ni jedna fabrika nije prodata buzasto, nema prosjaka i sirotinje, auto putevi uopste nisu losi, zemlja je uredjena i cista, prosecana plata je oko 400 eura. Narod vrlo obrazovan.

wlado

pre 9 godina

kako je slatkoreciv cikica, to obicno znaci da je nasilnik (u ovom slucaju diktator), prica sve umereno, i eu i savez sa istocnom bracom...hehehe

zna da ga niko ne ferma ni 5 posto pa nama dosao da prodaje fore.

jio

pre 9 godina

Ti izgleda nisi obavešten. Mi smo pobedili NATO tako da nam to tvoje ***** nije ni trebalo! Mislio si nas time da potkupiš? Jedan s-300? Ahahahahaha

макиша

pre 9 godina

Лицемерство ЕУ се огледа у томе што за њих Мило није диктатор, а Лукашенко јесте, само зато што први оће у ЕУ, а други неће...

samo tetki da odnesem lek

pre 9 godina

ne mogu ni da zamislim kako i koliko jezivo bi se nato obrušio na nas da smo imali s300 i da smo pokušali ozbiljnije da se branimo!

Rasta

pre 9 godina

Ne secam se da nam je neko nudio S-300 jer se secam da smo kukali kako bi bilo dobro da ih imamo. Da se razumemo, sto se mene tice, ne palim se na naoruzanje, to ostavljam onima koji se takmice u velicini tog falusnog oblika.

1010001101

pre 9 godina

Da smo dobili/prihvatili pomoć u avionima i PVO sistemima do rata ne bi ni došlo.
Avioni možda ne bi bili primećeni u doletu, ali bi se pre ili kasnije saznalo za njih.
Ozbiljne države se uvek spremaju za rat, da bi očuvale svoj mir.

Šapčanin

pre 9 godina

Eto šta znači pogrešna procena situacie, odnosno pogrešan odabir najbližih saradnika. Voleo bih samo da objavite ko je bio savetnik predsednika Miloševića nadležan za ovu oblast i da on prokomentariše ovu vest. Rat bi se sasvim drugačije vodio da smo imali S 300. Sada mi je još žalije poginulih pilota.

milan1989g

pre 9 godina

Da smo tada prihvatili pomoc Belorusije i dopremili sistem s-300 do rata najverovatnije ne bi ni doslo,jer taj sistem omogucava prednost u odnosu na NATO avione pre svega u dometu,za razliku od sistema Neva. Vidim iskrenost u Lukasenkovim recima a ne formalni govor kakav uglavnom slusamo kada ugostimo nekoga i mislim da je pun pogodak to sto ga je pozvao Nikolic u posetu.

Mojito

pre 9 godina

Za sve one koji ne znaju, ovaj covek je samoinicijativno, svestan mogucih posledica, tokom rata 1999.godine dosao u posetu SRJ, jedini strani drzavnik koji je to uradio. Tog aprilskog dana je bilo prekinuto bombardovanje iskljucivo zbog tog cina.

Ovom coveku i drzavi koju predstavlja je, po nagovoru EU, nasa drzava pre dve godine uvela odredjen niz sankcija.

Ovaj covek je gospodin, to moraju da priznaju i oni kojima su da budu u drustvu Merkelove i slicnih tiha, a bogami, i glasna patnja

Zoran

pre 9 godina

Izgleda da ja živim u zemlji mentalno obolelih, a i jasnije mi je zašto je Slobodan bio toliko dugo na vlasti. Da, sigurno bi bilo drugačije da smo umali S 300, bilo bi kao u Iraku, toliko silno bi nam pomoglo jer pošto smo opkoljeni NATO snagama, kada potrošimo kupljene S 300 oni bi, ne znam šta uradili, sve sravnili. Ali neka slavja narodu Bijelorosije - vidim da patrijote znaju taj Ruski pa da i ja prevedem.

ЗОРАН

pre 9 godina

Господин Лукашенко је дошао у посету Србији у њеним најтежим временима и нудио помоћ. Он је увек био велики пријатељ Србије и драго ми је да поново долази.

Milojko

pre 9 godina

Daj taj s300 odma, nikad nije kasno. Kolko kosta da kosta. Moze I par aviona, da imamo bar nesto. Zatrebace to sigurno. Nema nista od nase EU. Precemo da probijemo obruc do va nego sto ce nas ovi primiti, odnosno primice nas kad budu prsli pa Bugari I Rumuni udju u vasu uniju.

pedja

pre 9 godina

Sačuvaj me Bože ovakvih prijatelja. Od neprijatelja ćemo se čuvati sami.Ovaj susret gubernatora i gubernatora u pokušaju je nešto na šta ne možemo biti ponosni: Nedostaje samo Kim Il Džong.

ЗОРАН

pre 9 godina

Господин Лукашенко је дошао у посету Србији у њеним најтежим временима и нудио помоћ. Он је увек био велики пријатељ Србије и драго ми је да поново долази.

milan1989g

pre 9 godina

Da smo tada prihvatili pomoc Belorusije i dopremili sistem s-300 do rata najverovatnije ne bi ni doslo,jer taj sistem omogucava prednost u odnosu na NATO avione pre svega u dometu,za razliku od sistema Neva. Vidim iskrenost u Lukasenkovim recima a ne formalni govor kakav uglavnom slusamo kada ugostimo nekoga i mislim da je pun pogodak to sto ga je pozvao Nikolic u posetu.

Mojito

pre 9 godina

Za sve one koji ne znaju, ovaj covek je samoinicijativno, svestan mogucih posledica, tokom rata 1999.godine dosao u posetu SRJ, jedini strani drzavnik koji je to uradio. Tog aprilskog dana je bilo prekinuto bombardovanje iskljucivo zbog tog cina.

Ovom coveku i drzavi koju predstavlja je, po nagovoru EU, nasa drzava pre dve godine uvela odredjen niz sankcija.

Ovaj covek je gospodin, to moraju da priznaju i oni kojima su da budu u drustvu Merkelove i slicnih tiha, a bogami, i glasna patnja

Šapčanin

pre 9 godina

Eto šta znači pogrešna procena situacie, odnosno pogrešan odabir najbližih saradnika. Voleo bih samo da objavite ko je bio savetnik predsednika Miloševića nadležan za ovu oblast i da on prokomentariše ovu vest. Rat bi se sasvim drugačije vodio da smo imali S 300. Sada mi je još žalije poginulih pilota.

Milojko

pre 9 godina

Daj taj s300 odma, nikad nije kasno. Kolko kosta da kosta. Moze I par aviona, da imamo bar nesto. Zatrebace to sigurno. Nema nista od nase EU. Precemo da probijemo obruc do va nego sto ce nas ovi primiti, odnosno primice nas kad budu prsli pa Bugari I Rumuni udju u vasu uniju.

1010001101

pre 9 godina

Da smo dobili/prihvatili pomoć u avionima i PVO sistemima do rata ne bi ni došlo.
Avioni možda ne bi bili primećeni u doletu, ali bi se pre ili kasnije saznalo za njih.
Ozbiljne države se uvek spremaju za rat, da bi očuvale svoj mir.

daky

pre 9 godina

koji smo mi raspad sistema kad pogledam sve ove komentare. Pa Srbija ni kad udje u Eu za 20 god.nece imati isti standard kao Belorusija sa svojim (diktatorom)

pedja

pre 9 godina

Sačuvaj me Bože ovakvih prijatelja. Od neprijatelja ćemo se čuvati sami.Ovaj susret gubernatora i gubernatora u pokušaju je nešto na šta ne možemo biti ponosni: Nedostaje samo Kim Il Džong.

BeloRus

pre 9 godina

Kod ovog "Diktatora" svi rade, ni jedna fabrika nije prodata buzasto, nema prosjaka i sirotinje, auto putevi uopste nisu losi, zemlja je uredjena i cista, prosecana plata je oko 400 eura. Narod vrlo obrazovan.

Zoran

pre 9 godina

Izgleda da ja živim u zemlji mentalno obolelih, a i jasnije mi je zašto je Slobodan bio toliko dugo na vlasti. Da, sigurno bi bilo drugačije da smo umali S 300, bilo bi kao u Iraku, toliko silno bi nam pomoglo jer pošto smo opkoljeni NATO snagama, kada potrošimo kupljene S 300 oni bi, ne znam šta uradili, sve sravnili. Ali neka slavja narodu Bijelorosije - vidim da patrijote znaju taj Ruski pa da i ja prevedem.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

" Milošević nije verovao da NATO može da......."!!!!. Time je sve rečeno ko je bio ko te 99. Božiji, ne Haški, sud je već odavno presudio.

макиша

pre 9 godina

Лицемерство ЕУ се огледа у томе што за њих Мило није диктатор, а Лукашенко јесте, само зато што први оће у ЕУ, а други неће...

maximale

pre 9 godina

Za one koji su neupuceni, Belorusi su disciplinovana nacija poput Nemaca,bolesno cisti i pedantni,proizvode izuzetno kvalitetne proizvode,traktor belarus je u klasi zapadnih traktora a sta je sa IMT-ovim traktorima?Oni su slozni a mi to ne kapiramo jer smo susta suprotnost!Dobro dosao prijatelju!

Rasta

pre 9 godina

Ne secam se da nam je neko nudio S-300 jer se secam da smo kukali kako bi bilo dobro da ih imamo. Da se razumemo, sto se mene tice, ne palim se na naoruzanje, to ostavljam onima koji se takmice u velicini tog falusnog oblika.

samo tetki da odnesem lek

pre 9 godina

ne mogu ni da zamislim kako i koliko jezivo bi se nato obrušio na nas da smo imali s300 i da smo pokušali ozbiljnije da se branimo!

ЛанеБг

pre 9 godina

@daky: Тачно, слажем се са тобом. Смејем се овим сељачким коментарима, исмевају Белорусију, која је уређенија земља од већине тих западних, за којима наш народ слини. Јесте ли били кад у Минску људи? Шта онда лупетате!? Знате ли какав је то град, какву инфраструктуру има, колико је чист, озелењен, какав превоз има? Чистији град од сваког нпр. немачког града у коме сам био. Лудило град! Срби уопште не путују на исток, ја не знам пет људи укупно који су били у Русији, Белорусији, Кини, итд. Иду једино на Тајланд, зна се због чега. Фина српска омладина. А нешто да виде, културолошки сазнају, сачувај Боже! Балаве за Европом, пљују исток, а мрднули нигде нису. Колико је ових русофоба са коментара било тамо!?Нико, гарантујем, нико! Чак ни у Москви! Идите тамо и видите шта може да направи православни Словен кад хоће. Кад није паланачки компленсаш и аутошовиниста као модерни Србин.

dzoni

pre 9 godina

Ubedljivo NAJVECI KUPAC americkog oruzja 30 milijardi dolara godisnje je Sudiska Arabija.. Tamo izbori ne postoje.. Zene su u robovskom polozaju, homoseksualci se kamenuju do smrti pa opet u beloj kuci uvek je najveci docek za saudiskog kralja a za demokratiju ga naravno nikad pitali nisu vec samo sta mu jos treba americko.

Mila

pre 9 godina

stvarno mi ljudi vredjate inteligenciju, svaka cast osvescenim Srbima, ali koliko ima tupih strasno, valjda zbog medijskog rata sa slaborazvijenim mozgovima, mada to nije opravdanje, jer svaka razumna osoba moze da se dovoljno obrazuje.

On je zapadu diktator zato sto eto misli na svoje i ne ferma njih, pa bi oni najradije da mogu njega kao Gadafija pa da sire ovu demokratiju koja je nas dovela do prosjackog stapa.

Razocarana sam u sve te ljude koji su toliko glupi i jadni da ostavljaju te glupe i jadne komentare. Deco, uzmite citajte neke korisne knjige nemojte da dozvolite da vam mediji formiraju misljenje, aman! Vase nepismene cukun babe i dede su koristili vise mozak od vas.

jio

pre 9 godina

Ti izgleda nisi obavešten. Mi smo pobedili NATO tako da nam to tvoje ***** nije ni trebalo! Mislio si nas time da potkupiš? Jedan s-300? Ahahahahaha

US Air Force Academy Cadet

pre 9 godina

Bolje što Sloba nije uzeo taj S300, jer bi nas NATO sravnio sa zemljom - iz inata.
(CarloNS, 10. jun 2014 10:04)
Nato, ni danas NE NAPADA drzave, koje imaju sistem S 300!!!
Te, 1999. godine, za taj sistem nisu imali nikakav odgovor.

Чанак

pre 9 godina

Ми смо дефинитивно рет...ана нација.Изругујемо се човеку који поштује Србију и једини председник који је посетио у време бомбардовања, а када нам доођу са запада разни белосветски који нам само доносе ултиматуме и раде против наших интереса ми им аплаудирамо.Нама треба колективна терапија јер нам нема помоћи.Идемо директно у самоуништење.

Goran

pre 9 godina

Kupovina S-300 sistema bi za Srbiju u trenutku kada 1000 aviona NATO pakta preti da izvrsi agresiju na zemlju bilo samo bacanje para. Cak i da smo kupili nekoliko baterija one bi pre ili kasnije bile unistene i sve bi se zavrsilo kako se zavrsilo. A to sto nasa vojska nije osposobljena da upravlja takvim sistemima bio bi samo dodatni problem u celoj prici.

Владимир

pre 9 godina

Елементарно незнање и испраност мозгова.
Шта није у реду с диктатуром? Под диктатурама су се многе земље дигле и развиле.
Између демократије Брисела и Америке, увек бирам диктатуру.
Него је Јосип Броз за 50 година изобличио Србе, згадио им краљеве и Бога, разбратимо и расрбио... ми смо тотално шизофрени и погубљени.

???

pre 9 godina

Izgleda da ja živim u zemlji mentalno obolelih, a i jasnije mi je zašto je Slobodan bio toliko dugo na vlasti. Da, sigurno bi bilo drugačije da smo umali S 300, bilo bi kao u Iraku, toliko silno bi nam pomoglo jer pošto smo opkoljeni NATO snagama, kada potrošimo kupljene S 300 oni bi, ne znam šta uradili, sve sravnili. Ali neka slavja narodu Bijelorosije - vidim da patrijote znaju taj Ruski pa da i ja prevedem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zoran, 10. jun 2014 08:45)

Da se i malo razumes,trebalo bi da znas 2 stvari.NIKADA ALI NIKADA ne bi natic bombardovao da smo imali S-300,isuvise skupa investicija!!!!A drugo kao Irak.Molim te,ti si neki klinac od 20 i neku ili sta?Pa oni da su mogli,smeli i imali mogucnosti,oni bi isli kopnom!Probali su malo,cisto da opipaju teren(Kosare).Videli koliko je sati i ostavili se Vraga!E moj deckic,ti si jedan od onih sto sedi na splavovima do 5 ujutro,cini mi se....

zlo i naopako

pre 9 godina

Naš ministar odbrane i sada više voli zastarele migove nego najmodernije PVO sisteme. Pitam se pitam za koga li radi ministar nam dragi?

vlajko

pre 9 godina

A sto je on diktator? Zato sto to kazu ovi sa zapada? Pa kakav je standard u Srbiji i kakva je nezaposlenost oni sa zapada mogu od Tomislava i Borisa za nedelju dana da naprave diktatore. A i vi se razumete u dogadjaje od 99 pa bi bili sravnjeni da smo imali s-300. A otkud to znate mozda i nebi. Mozda bi zapad i odustao od bombardovanja. Ali vi sve znate u korist zapada. Jeste li vi placeni za zapadoilstvo. Znate imam utisak da za vas ni njihov izmet ne smrdi...

Djordje S.

pre 9 godina

Nemojte da poredite ovog coveka sa domacim diktaturalnim derivatima.Cinjenice govore sledece:
Belorusija nije demontirala svoju privredu kao Srbija ili Ukrajina (koja je bila kao Slovenija za SFRJ u SSSR, a pogledajte danas). Nezaposlenost 0,6%, stopa smrtnosti novorodjencadi najmanja na svetu,(sto govori dovoljno o zdravstvenom sistemu. Uporedite sa slikama hrane iz nasih porodilista). Najveca proizvodnja mesa, mleka i zita po glavi stanovnika na postsovjetskom prostoru. Nije dozvolio divljanje tajkuna i kriminalaca, vec je uveo sistem liberalnog socijalizma, postepen prelaz na kontrolisani kapitalizam.

Granota

pre 9 godina

Na stranu ovi komentari o bombama i raketama, naročito od ljudi koji su imali manje od 10 godina kad je bilo bombardovanje, koji nisu imali svest da shvate šta znači rat i kad ljudi oko tebe padaju kao snoplje. Ne dao Bog da bude rata i ne želim ni jednu jedinu raketu na našoj teritoriji.

ALI, moram da priznam da je sledeći komentar Lukašenka 100% ispravan:

"Razumem vaše bojazni, razumem i želju da postanete članica EU, i to će se možda i desiti. Ali desiće se sutra, a ljudi hoće bolje da žive danas."

Pravo u metu. Dok se EU za...ava sa nama, trošimo Bogu dane, umesto da pravimo posao sa onima od kojih ima vajde: Rusija, Kina, Indija, Brazil, arapske zemlje, Turska, pa i Belorusija. Sve ukupno tržište of POLA ČOVEČANSTVA...

Kao velikog evropejca i čoveka koji je tabanio po Srbiji protestvujući, jako mi žao da priznam da je nama mnogo, mnogo isplativije da idemo na Istok nego na Zapad. Sa Zapada preuzeti sve društvene standarde i vrednosti, naravno. Ali, biznis samo na Istoku, samo tamo ima para. Mi možemo da proizvodimo celu godinu full time i da samo obezbedimo jednu rusku ili brazilsku provinciju. Tamo je naše tržište.

think about it

pre 9 godina

Nisu mi jasni ovi sto ga prozivaju zato sto je diktator, pa sta i Obama je "demokrata". To je samo oblik uredjenja drzave. Njemu svaka cast kako je sredio Belorusiju, trenutno radimo 3 hotela u Minsku, i sto se tice administracije, dobijanja dozvola i slicnog u rangu su Nemacke. A tek kako je lep Minsk i kako je uredjen grad to je vec druga prica. Da napomenem samo da je stopa nezaposlenosti 3 procenta.

heavy

pre 9 godina

Veliki sam protivnik ovog lazovskog tandema Vucic-Nikolic ali ne mogu da cutim kada vidim kako mnogi lupaju gluposti u vezi Belorusije i Lukasenka.Covek je samoinicijativno dosao u sred bombardovanja,koje je zbog toga obustavljeno,posetio ranjene srpske vojnike na VMA i to sam,bez Milosevica koji nije smeo nos da promoli iz bunkera....Malo se informisite kako se zivi u Belorusiji,kolika je prosecna plata itd. pa onda recite da li je to diktatura.A da smo imali nekoliko baterija S300 oni smradovi koji su nas napali debelo bi razmislili koliko aviona bi izgubili i da li im se isplati takav avanturizam.I jos nesto,iako sam za to da udjemo u EU pa cak i NATO,jer jedino tako mozemo da dodjemo u poziciju da stitimo nase interese,iako ocima ne mogu da smislim ovu bagru na vlasti ipak mislim da je dovodjenje Lukasenka u ovom momentu jedini do sada ispravan politicki cin koji su ova dva diletanta uradili iako su ga doveli iz pogresnog razloga.Hocemo da saradjujemo ali ima da se zna granica ispod koje necemo da idemo.Naravno da se pitam odmah bi trazio da se Hrvati kazne za sve ali ovi to nece jer su i Lukasenka doveli zbog nase javnosti da bi lakse progutali ono sto Vucic radi u vezi Kosova i Metohije.

@@@

pre 9 godina

Kakvih neznalica ima ovde.
Ko ce pamtiti Lukasenka po zlu!?
Pa Belorusija ima BDP od 15 000 dolara po glavi stanovnika, 5 puta veci od Srbije, a veci i od pola EU ( npr. Bugarske, Rumunije, Hrvatske....). Putevi im odlicni, nijednu fabriku nije ugasio posle raspada SSSR-a, nezaposlenost im je 2-3 odsto a plate duplo vece nego nama.
Proizvode neke od najboljih proizvoda na svetu ( npr. njihovi traktori su najprodavaniji), imaju snaznu, modernu vojsku, organizovanu drzavu.
I to je nekim nasim naprednim "intelektualcima" lose.
Pogledajte prvo gde zivite pa kritikujte druge.
Belorusija je za nas El Dorado.

Mico

pre 9 godina

Zanimljivo! Ljudi koji Lukasenka nazivaju diktatorom a ovamo se kunu u najveceg diktatora Josipa Broza! Sad ce reci: Za vrijeme Broza od Kumrovca se dobro zivjelo! Odkud znate da narod u Bjelorusiji zivi lose? Jeste bili ikada u Bjelorusiji? Sto pisete gluposti? Brozovi Evropejci!

jablan

pre 9 godina

Kupovina S-300 sistema bi za Srbiju u trenutku kada 1000 aviona NATO pakta preti da izvrsi agresiju na zemlju bilo samo bacanje para. Cak i da smo kupili nekoliko baterija one bi pre ili kasnije bile unistene i sve bi se zavrsilo kako se zavrsilo. A to sto nasa vojska nije osposobljena da upravlja takvim sistemima bio bi samo dodatni problem u celoj prici.
(Goran, 10. jun 2014 09:38)

a sta mislis kolko baterija S300 ima sirija,pa je zapad ne sme napadnuti? nije uopste bitno kolko imas baterija,oni hoce trziste za dzabe,odmah,tj da ga uzmu sa najmanje ili nimalo gubitaka,ako sracunaju da ti mozes da im unistis jedno 20tak aviona sa svojim PVO sistemima,sto s300 moze,nece te napasti jer im se ne isplati,tih 20tak aviona oni ce ispumpati iz tvoje zemlje za nekih 5-10 godina,sto nikako ne dolazi u obzir,zapad je kapitalizam u drzavi u zdravstvu u skolstvu u vojsci u svakom aspektu zivota,a kapitalizam zna samo za dzep...

Bobi

pre 9 godina

E ovako govori državnik koji poštuje Srbiju i sam zavređuje poštovanje. Prosto nisam navikao da nam se ni EU činovnici ovakvim tonom obraćaju, a ne državnici.
Još jedan pokazatelj koliko nemamo nimalo samopoštovanja.

volk

pre 9 godina

Par ljudi koji su posetili Belorusiju su mi rekli da nisu videli uređeniju državu, u svakom pogledu.
Vi pljujete čoveka koji je bio spreman da se odrekne svojih vojnih efektiva u našu korist, a hvalite gadove kakvi su ovi sa zapada koji su nas bombardovali.

Nema nama pomoci

pre 9 godina

Jupiiiii!
Posle Idi Amina Dade i ostalih africkih diktatora, Sadama Huseina, Gadafija, raznih koreanskih Kimova i Putina, koji su se u medjuvremeni pomalo i "istrosili", eto novog doktatorskog idola nesposobnog "rodio sam se treba me ljuljati" naroda srpskog!
Necemo se mi osvestiti sve dok nas neko tako ne zaljujla da sletimo pravo na novi Goli otok!

wlado

pre 9 godina

kako je slatkoreciv cikica, to obicno znaci da je nasilnik (u ovom slucaju diktator), prica sve umereno, i eu i savez sa istocnom bracom...hehehe

zna da ga niko ne ferma ni 5 posto pa nama dosao da prodaje fore.

aleksandars

pre 9 godina

Mislim da bi nas u tom slučaju bombardovali još više.
Tada, 1999, glavni problem nije bio nedostatak naoružanja već saveznika. Bili smo sami i ostavljeni na nemilost najjačem vojnom savezu u istoriji. Danas bi možda sve bilo drugačije, možda bi izbio i širi sukob. U svakom slučaju, mi smo još gospodski prošli u sukobu sa NATO, u poređenju sa drugima koje su napali.

od tolikog sveta, rodjen sam na balkanu :-\

pre 9 godina

Goran. ti ocito nisi bio u vojsci. nasi porucnici tada u VJ,a sada vec kapetani i majori,.. su itekako obuceni za sve sisteme jer VJ ih je slala na obuku u rusiju. sta mislis da u ratu ne ucestvuju podoficiri i oficiri? ja kao obican vojnik tada u artiljeriskom raketnom divizionu 549 brigade za samo 1 godinu sam se obucio za mnogo toga sto ti ne ne znas da se radi u srpskoj vojsci.. 1 primer. sasvim obicna vezba na pasuljanskim livadama,gadjanje ciljeva u vazdusnom prostoru,(avion pravac 9,12,3 ili 6) ... Gorane ti pojma nemas kao ni vecina vas koji nit znate sta je rat nit znate za vojsku u provom smislu,bili ste klinci tada i zato 2

Bofors

pre 9 godina

Diktator jeste ali nas bar nije bombardovao a makar i na recima je veci prijatelj od onih koje velicate i kojima su ruke do laktova u krvi ubijajuci sve koji im se suprotstave sad sta je bolje za covecanstvo jedan mali diktator ili mozda veliki svetski.

Мики

pre 9 godina

"Милошевић није веровао..." Човек је овом реченицом рекао оно у шта сам убеђен већ 20+ година. Као и у свакој струци, постоје способни и неспособни, стручни и нестручни. Када сте нестручан аутомеханичар, онда нећете бити у стању да поправите теже кварове. Када сте нестручан политичар, онда сте у свађи са свима и на мети свакога, а у земљи влада хаос и безакоње. Последице тога осећамо још увек, а нестручне политичаре и даље имамо. Јесу се мало опаметили али не довољно. Пример је поплава где ће нас санација коштати више него превентива! Зато моји суграђани, не допуштајте да вас нестручни и неуки воде него оснивајте своје локалне странке и веома добро размилите за кога гласате. Да су људи били више рационални него емотивни, Милошевић никада не би добио толике гласове у почетку и неке ствари су могле бити избегнуте. Зато памет у главу!

Helios

pre 9 godina

Posebno se ističu ovi komentatori tipa "bolje da nemaš nikakvu odbranu - postoji nada da će manje da te biju". Sve što se o njima ima reći - sami su već rekli.
Takođe neverovatna je slabost mozgića spram floskula i igre imenovanja. Klasifikacija zapljuvavanjem "diktator" treba da znači sve najgore jerbo je suprotna glorigikujućem "demokratski". U praksi, u realnosti - nema veze s mozgom. Zato za sve takve jedan magičan izraz: Postmoderna Vremena. Šta to znači? Pa, to vam je kao u onom vicu: ne znam al evo ga opet. Ali to svakako znači da - ako neko ima mozga - epiteti ne znače puno i uglavnom su prevaziđeni. Stvari se sagledavaju pragmatično i pre svega po posledicama a ne a priori i po etiketiranju.
Najzad od svega je najbinije ono što još uvek mnogima izmiče. Dal kao saradnik, dal kao pogodan za napucavanje S. Milošević je bio najkorisniji USA i NATO zločinu nad nama. Propuštena ogromna korist od S-300 koji bi doneli smanjenje štete i žrtava, veće gubitke zločincima, duži otpor i znatno bolje uslove "primirja" su najbolji (tj. najgori) primer toga.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Pa svoja se država i sloboda brane. Nije kriv Lukašenko što su Srbijom zavladali defetisti i peta kolona koji očekuju da im neko da "miliončiće"?! Mnogima je san da budu porobljeni i da ih neko drugi hrani i brani. Po mogućstvu "ameri" ili "švabe". Oni su "najgluplji" i jedva čekaju da potroše pare i živote na balkansku sirotinju. Dezerterstvo i defetizam su postali najpopularnije ideologije u modernoj Srbiji. "Eh, babo, babo, kupi mi, babo...". Samo što su se danas, ti kojima je najdraže "pečenje jareće" namnožili a od svoje "ideologije" napravili neverovatan fetiš. Ti i takvi sa podsmehom gledaju na druge pa i na Belorusiju, državu ponosnih i nama bliskih ljudi. Znate kako, svinjama se njihovo "kašilo" čini kao najekskluzivnije mondensko kupalište pa, možda ne treba zameriti ni pogledima iz te perspektive...

Miroslav Ivić

pre 9 godina

Belorusija je dobra zemlja. Tamo je dobro živeti. Mi smo imali tu nesreću da nas je vodilo vrlo rđavo rukovodstvo. Slobi Mira eto nije rekla da nabavi odbranu, ako nas je već izložio riziku da nas nadleću avioni bivših nam saveznika, puni bombi i izlože stanovništvo smrtnoj opasnosti. Pre svega nismo smeli da se nađemo u takvoj poziciji, valjda tome služi rukovodstvo.

Hajduk Veljko

pre 9 godina

Da je Srbija imala odgovarajucu protiv avionsku obranu,pa da su ti NATO avioni poceli padat kao zrele kruske,u tom slucaju Kosovo bi bilo sacuvano a Srbija nebi bila ucenjivana kao sto je sada.Primer rat u Vijetnamu.Kada su svakodnevno poceli stizati kovcegi poginulih Americki narod se pobunio protiv rata,mnogi su otkazali vojnu obavezu.Dakle svi smo mi ranjivi pa I NATO.

Jack

pre 9 godina

Eto šta znači pogrešna procena situacie, odnosno pogrešan odabir najbližih saradnika. Voleo bih samo da objavite ko je bio savetnik predsednika Miloševića nadležan za ovu oblast i da on prokomentariše ovu vest. Rat bi se sasvim drugačije vodio da smo imali S 300. Sada mi je još žalije poginulih pilota.
(Šapčanin, 10. jun 2014 08:05)

Koji rat? Rata ne bi ni bilo. Naravno da bi i NATO saznao da imamo S-300, uostalom ne bi nam bilo ni u interesu da tako nesto krijemo. Ali dzabe sad placemo nad prosutim mlekom.

:)

pre 9 godina

@Zoran
A sto pises kad ne znas?
NATO ne napada kada zna da moze imati velike gubitke.
Njima nije prihvatljiva pobeda ako do pobede dodju tako sto izgube mnogo ljudi i tehnike. Tako je jos od Vijetnama.
Ili mislis da je slucajno sto se ceo Zapad digne na noge kada se pomene mogucnost prodaje novih S-300 sistema Iranu ili Siriji!? Pa da li znas koliko se Izrael, koji ima fantasticno Ratno Vazduhoplovstvo trudio da ubedi Rusiju da ipak ne da S-300 Iranu!?
Kazes potrosili bismo rakete? Potrosili bismo ih, ali na avione.
S-300 ima procenat uspesnosti od 99%, to NATO priznaje.
Da smo imali samo jedan sistem i npr. 100 raketa to bi znacilo da smo mogli da unistimo bar 99 aviona. A na vrhuncu bombardovanja ucestvovalo je oko 450 BORBENIH aviona.
Mislis da bi Ameri pristali da im neko unisti toliko aviona i pilota!?
A zamisli da smo imali vise sistema i ogroman broj raketa. 1000 raketa npr?
Jos kad znamo da je nasa PVO imala problem dometa, pa su avioni leteli toliko visoko da smo mogli samo da ih posmatramo.
Sa S-300 to ne bi bilo moguce. Sa tim sistemom mogli smo da gadjamo avione pre nego sto uopste dodju do nas, mogli smo da ih obaramo iznad Hrvatske, Bosne, Jadranskog mora....
Taj sistem je napravljen da gadja ciljeve na daljini od nekoliko stotina kilometara, pre nego sto dodju dovoljno blizu da bombarduju. A moze da pogadja na svim visinama, od njega nema zastite.
Dakle ne bi nas ni napali tada, jer nisu ludi da idu u rat u kom mogi da imaju ogromne gubitke

Mila , opet ja

pre 9 godina

A da li jos ima budala koji ce da Milosevica zovu diktaorom? aman ljudi, aman zaman, veci diktator je bio Tadic i sad Vucko nego sto je Milosevic (ukoliko se cudite o Tadicu procitajte malo Beogradske depese ili preslusajte Vrzicev intervju neki) . Cenzuru nije izmislio Vucic, potpunu cenzuru smo dobili za vreme Tadica, i bila je gora od ove danas jer su se ljudi slabo bunili.

Ako sebe smatrate razumnim, pametnim ljudima, zasto ne razmislite malo o tome kako su nas Srbe okarakterisali zapadni mediji? i dan danas ljudi misle odvratne stvari o nama, dok se sami ne uvere a onda mi se tu iscudjuju jer mi jel te nismo tako gadni kao sto su mislisli, cak naprotiv.
Pre nego sto primite zdravo za gotovo to sto vam mediji serviraju ko je agresor, diktator ili ma sta drugo potrudite se sami da saznate, pa makar da cujete glas druge strane. Nemojte da se identifikujete sa agresorom!

petar grubjesic

pre 9 godina

Moji poznanici iz Rusije kazu da bi vise voleli da im je Lukasenko predsednik jer je odlucniji nego Putin i ekonomija je u boljem stanju

HarryC

pre 9 godina

@Informbiro

Radi vase informacije, u Moskvi je prosecna plata 1.200 evra, a u tu cifru ulaze, kao i svuda, i likovi sa 20.000 rubalja mesecno a takodje i top menadzeri sa >1.000.000. Visokokvalifikovani strucnjaci (ili sto bi se kod nas reklo srednja klasa) imaju izmedju 100.000 i 110.000 rubalja (1 rub = 2,35 dinara). Stranci po zakonu ne mogu imati manje od 2.000.000 rub. na godisnjem nivou bruto (s' tim da posle 6 meseci ukupni troskovi poreza i doprinosa za stranog radnika sa 40% padaju na 13%, koliko imaju i sami Ruski drzavljani). Na zalost, sa naseg aspekta, cak i Albanija ima jaku ekonomiju, a da ne govorimo o Rusiji, koja ce za nas biti nedostizni cilj (6. u svetu). I da, radim u Rusiji, u struci, posto ako znas i hoces da radis ovde su uslovi odlicni (placen stan sa mogucnoscu prevodjenja istog u vlasnistvo ako se ostane u kompaniji 10 godina), a u Srbistanu sam radio za 40.000 i bio sam sretan sto uopste i radim. Jedina losa stvar ovde je, kao i svim gastosima, nostalgija.

jedan S-300 i svi problemi reseni

pre 9 godina

A zasto mislite da NATO ne bi znao kako da se bori protiv S-300? Pa nisu oni culi za S-300 prvi put 1999. Naravno da bi imali neke gubitke, ali pitanje je da li bi ti gubici bili dovoljno veliki da ih odvrate od napada. Tako da je pitanje da li bi i sa S-300 bili u stanju da se odbranimo.

moram da kazem il cu da puknem

pre 9 godina

trebace nama to i sada daj ne cekaj. sule i boris su nam vojsku srozali do te mere da i danas neko da hoce da nas napadne moze bez problema. mi smo jos od raspada jugoslavije vojsku stavljali u zapecak i koristili polu obucenu miliciju. zandari su obicni placenici koji nam sluze da glume komandose i rambo junake.vojska u zadnjih 25godina sluzi da politicari mogu da operu sto vise para. tomo kupuj jer neprijatelji ne spavaju.

Legionar

pre 9 godina

(jedan S-300 i svi problemi reseni, 10. jun 2014 10:19)
Da li si se raspitao sta je S-300 i kako funkcionise?Verujem da nisi, jer ne bi tako pricao.S-300 je deo sistema na cijem je kraju on.Dakle,u tom sistemu sva sredstva PVO,koja pomrivaju sve visine,brzine i daljine.Od strela 2 i 10,preko 2k12 Kub i S125 Neva,pa do S-300 pokrivene su svi elementi PVO i to jeste nepobedivo (Osim ako nemas hiljade vazduhoplova koje mozes da otpises).

Miki B.M.

pre 9 godina

Pa verovatno da bi imali izvesne gubitke i pitanje je koliko bi im ti gubici bili opravdani,bez obzira sto bi svakako bili u mogucnosti da nas poravnaju. Poravnali bi oni i Iran odavno,ali...
Da li ste svi vi koji nazivate ovog coveka diktatorom upoznati sa ekonomskom i bezbednosnom situacijom u Belorusiji?
Samo nastavite da verujete raznoraznim propagandama i uzivajte...

mirar

pre 9 godina

Ako je i tacno, da je Lukasenko nudio Milosevicu S-300, a ovaj to nije prihvatio iz ko zna kojih razloga, postavlja se pitanje - ciji je, ustvari, Milosevic bio covek?
Za ostale srpske "junake", tipa Mladic, ili Karadzic, odavno je jasno da su radili na stetu srpskog naroda, ali je ostala nedorecena "misija" Milosevica, da li je bio samo nesposoban, ili je bio i strani placenik, u cilju razbijanja, i Jugoslavije i Srbije.
Sada je sve jasnije ...
Dobro nam dosao g-dine Lukasenko!

Zmago

pre 9 godina

Za Srbiju je bolje sto nije uspela da kupi S-300 jer bi dozivela mnogo vece razaranje nego sto jeste i mnogo vise ljudi bi poginulo. Tesko je poverovatno da bi par sistema S-300 uplasilo celnih NATO saveza. Pre bi ih jos vise razbesnilo. A Rusiji i Belorusiji bi odgovaralo da se rat razbukta. Stetu bi pretrpela samo Srbija. Ko to ne vidi taj ima ozbiljnih psihickih problema.

albatros

pre 9 godina

nisam znao za ovaj podatak,Sloba je pogresio a Lukasenko i Belorusija su nam veliki prijatelji a kad te neko napadne normalno je i logicno da ces da se branis svim sredstvima i kako znas i umes.
SEPTEMBAR '97-'98,GRANICNE JEDINICE VJ

ns

pre 9 godina

Toliko pisete o ovoj drzavi a bas bi voleo da se neko javi ko je bio fizicki na njihovoj teritoriji. Zasto ne idete tamo zaraditi penziju nego bi svi u trulu Nemacku ili Austriju?

ko jel ja

pre 9 godina

to samo govori koliko smo plitki kao nacija u planiranju. konfrontirati se sa svima a ne pripremiti oruzje za odbranu je infantilno. srbija je po razmisljanju na nivou pijanca koji zivot provodi u kafani.

brm

pre 9 godina

sta bi bilo kad bi bilo. Sad je gotovo vec odavno, mada mi nisu jasni ljudi sto pljuju Lukasenka kao da je on nesto kriv. Svaka mu cast ako je ponudio i hteo da pomogne. Te price o diktatorima su vec ispricane, pitam se kako ga Belorusi vide. Pa za Tita su pricali da je diktator pa su svi plakali za njim. Sloba je kao bio diktator, a mi kao zivimo u demokratiji pa ne vidim da nam je bajno. Parola snadji se i tada i sada. Zapad je diktatura ali na perfidan nacin, ne bi imao nista lose da zivim normalno a vi vlast zovite kako hocete.
Ubedjen sam da nas ne bi napali da smo imali operativne avione a kamoli S300. Pa mnogo je to para, mi smo ih osakatili i sa tom bedom koju smo imali. Pa ne bi nas bombardovali 78 dana da je to tek tako. A da su mogli kopneno oni bi i usli NEGO NISU. Necemo se lagati, jesmo mali i slabi ali oni su gosti ovde.

nase pravo!

pre 9 godina

Pravi prijatelj Srbije!
Kao gradjanin Srbije zelim da se Srbija prikljuci Ruskoj Federaciji, a ne onoj satantistickoj Evropi. Zajedno sa oslobodjenom Republikom Srpskom. Zajedno sa Rusijom i Belorusijom protiv okupacije od strane EU!

EUtanazija

pre 9 godina

"..što ne stvorimo uniju 'Zone interesa' - odredimo sebi staratelja i oslobodimo velike da rešavaju svoje probleme bez naše grbače?" Nije lako, al nije ni nemoguće. Ukraina je zašla preduboko u građanski konflikt i neće preziveti u političko-geografskom obliku u kojem je postojala. Nadam se da mi nećemo čekati da doživimo isto. Oni nisu naučili od nas, to smo lepo primetili - sada je bitnije da mi ne propustimo novu lekciju. Ovaj flert sa zapadom i uterivanje, uz sve 'lubrikante' prilično je perverzno i na silu. Za neke druge možda nije, ali za nas.. Takvo 'preživljavanje' bi uistinu bilo nestanak - ostanak možda samo plašta - imena
Mali smo. Ovo ostrvo-'svetionik' Evropi mogu održati samo Rusi. Ako oni dignu ruke, što nema sumnje da bi neki voleli, postaćmo Evropa. Glavom.
Da su naši to ikada želeli, ko Hrvati npr, postali bi katolici, ne? Ima li ičeg prostijeg?

Informbiro

pre 9 godina

Moji poznanici iz Rusije kazu da bi vise voleli da im je Lukasenko predsednik jer je odlucniji nego Putin i ekonomija je u boljem stanju
(petar grubjesic, 10. jun 2014 11:29)

Otkud sad rusofili pricate da je ekonomija Belorusije sa boljsevickim kolhozima bolja od ekonomije Rusije ahah.
Pa zar u Rusiji i Moskvi nije prosecna plata 3000 eura kako su nam pricali rusofilski botovi nacaLjnika kamarada Resetnjikova i devocke Guskove, poput AlekSa, Seljadina i ostalih koji se nisu skidali sa sajta B92 i spinovali ruske budalastine.

I Rusija i Belorusija su zonska liga u ekonomiji i kao takvi ce tu ostati zauvek.
Jedino u cemu su majstori su proizvodnja gladi i Gulaga.
Zato su svi pobegli od njih .

cro

pre 9 godina

@(@@@, 10. jun 2014 13:26)

Ja ne znam odakle vam samo takve informacije?Bjelorusija da ima veći BDP per capita od Hrvatske???Mi imamo veći BDP po glavi stanovnika od vama bratske Rusije,a Rusija je Amerika za Bjelorusiju.

Tripz

pre 9 godina

Mozda jedan od ispravnih poteza Milosevica, da je Srbija dobila s 300, ne mogu ni pomisliti sta bi tek onda NATO uradio. ovo sto je se desilo bila je samo mala opomena za Srbiju. mogli su lako zavrsiti kao Irak, Libija itd..

niko i ništa

pre 9 godina

a naravno milošević nije živ da demantuje. tih godina mi nismo imali saveznike niti je ko hteo da nam proda nešto a kamo li S 300. pa to nije nešto što bi moglo da se prošvercuje već ogroman kompleks sa raketama,radarima,nosačima itd..što ga mi ne bismo uzeli da su nam ponudili? sad su nam prijatelji a tad su nam svi okrenuli leđa.eto nek nam ga sad da i još neki avion ili neki akumulator za ove nase.ne palite se na ove gluposti.

Baja

pre 9 godina

Jeste narode, Nato bi se uplašio od s-300 i pustio Slobu da se i dalje bahati po Balkanu. Ajmo malo da treniramo objektivnost, očigledno smo je zaboravili

BY

pre 9 godina

(@@@, 10. jun 2014 13:26)
Istina jest da je u Bjelorusiji ok (nije baš bajno), ali što se tiče nezaposlenosti, ona je 1% samo zato jer ljudi s burze moraju na javne radove, pa se nezaposleni ne prijavljuju na burzu. U stvarnosti je ona oko 30%...a velik broj Bjelorusa radi preko granice.

zur'an

pre 9 godina

Samo mi objasnite vi strucnjaci kako bi sistem stigao u Srbiju?
Pa ni jedna zemlja ne bi dozvolila da transport predje preko njene teritorije.Ni kopnom, vazdusnim putem a ni vodenim.
Obuka posade traje malo duze, uostalom kao da niste bili u vojsci.Za sve treba obuka do automatizma.

Arhivator

pre 9 godina

Da smo kojim slučajem imali S300, siguran sam da gi te rakete prošle kao i Sadamov "Skad" u Zalivskom ratu. Poslali bi ekipu Delta Force/Navy Seals/ Sas da ga srede. Drugo, taj sistem se ne ispaljuje sam od sebe. Nisam siguran da bi par nedelja pa čak i meseci bilo dovoljno za efikasnu upotrebu. Treće, lanseri su jedno, a rakete su drugo. Recimo da su nam isporučili 200 raketa a Nato pošalje 300 aviona. Šta ćemo sa razlikom od 100 aviona. Četvrto, da li je ikada S300 upotrebljen u realnom sukobu (bojeva gađanja na poligonu su nešto sasvim drugo)? Šta da su nam ga poslali, a on se pokaže kao "Patriot" protiv "Skadova" - čitaj nikako? Kome bi onda uspeli da ga prodaju? I na kraju - i Amerikanci imaju S300. Ako smo mi uspeli da srušimo Stelta, zar nisu mogli i oni da smisle kako zeznuti S300?

Zarko

pre 9 godina

Ipak je ta ista Belorusija poslala specijalne jedinice kada je bilo potrebno. Ja jesam za EU (BIO) ali mnoge zemlje eu se nisu oglasile ili jako kasno.

Sanjaj me, sanjaj

pre 9 godina

Kako bi taj sistem S-300 bio dopremljen u Srbiju devedestih godina?

1. Podzemnim tunelom iz Belorusije?
2. Direktno iz svemira?
3. Faksom
4. ...

Stop Cenzuri bre

pre 9 godina

ma da smo imali S300 ,bolesnici eu/nato bi krenuli kopneni napad.
onda bi bilo na desetine ili stotine mrtvih.
sami znate da oni ne mare za mrtve.da li su to njihove ili tudje zrtve,njih to ne zanima.

zato ne EU!

Igor

pre 9 godina

Ta njihova ponuda mu dodje ko fix za prijatelja koji je na odvikavanju. Samo nam je jos S 300 falio pa da onda Slobu proglasimo za dozivotnog vodju i spasoca napacenog Srbskog naroda. Vidis bre da ova ovde m..va bez vodje ne moze i da nam se vodja oseca ko car i kad je u pocepanim gacama a zamisli da mu das macetu pa pokolj bi napravio.

Crnobrkic

pre 9 godina

Radikali su oduvek privlacili ovakve face minhauzene kao sto je ovaj Lukasenko slabo su se neki intelektualci lepili za njih.Vidim i danas je ostalo isto.

madam x

pre 9 godina

@harryC
Neistina 100% Rusija je svoju srednju klasu stručnjaka rasplakala, oni masovno emigrirali na zapad. Život u Moskvi je skup i apsolutno nebezbedan. A tek biznis, po njihovim monopolskim ili mafijaškim pravilima.

Coco Bill

pre 9 godina

Objasnio covek, kratko i vrlo jasno.
(Igor, 10. jun 2014 08:08)

Ma da objasnio čovek, kad "njega" nema !!! Što to ne reče dok je Slobodan bio živ ?! Sad su svi hteli da pomognu ?! a najbolji su mi ovde naši koji se "popališe" na sve to a naročito na "hazjajina"

Matija Soskic

pre 9 godina

Mislim da je krajnje neozbiljno i licemerno pozivati u gosta coveka koga ceo demokratski svet vidi kao diktatora a u isto vreme traziti clanstvo u Evropskoj Uniji. On je fosil izumrlog sistema koji se nazivao komunizam i Srbiji nije mesto sa takvima. Toliko.

Za osnovce-logicno

pre 9 godina

Kako bi taj sistem S-300 bio dopremljen u Srbiju devedestih godina?

1. Podzemnim tunelom iz Belorusije?
2. Direktno iz svemira?
3. Faksom
4. ...
(Sanjaj me, sanjaj, 10. jun 2014 15:44)

4. Morskim putem.

sale

pre 9 godina

Ne lozite se. Lako je sada pricati o S300. I Grci su sedeli na 2 stolice i za malo da postave s300 na Kritu pa evo gde su danas. Da, trebalo je da nam pomogne i da postanemo Belorusija ili S.Koreja u Evropi. Skinite Nike, ostavite Samsunge, Apple-ove, ne pijte Coca Colu i onda pisite o pravoslavnoj braci. A ovi sto bi sada zeleli S300 au prvi koji ginu u ratovima. Sve heroj do heroja.

nekotamo

pre 9 godina

S-300 sistemi nista ne bi pomogli bez njihovih obucenih i iskusnih vojnika a pogotovo oficira koji bi koristili to oruzje. Takodje potrebno je sadejstvo sa ostalim nivoima PVO (daleki, srednji, kratki domet).
Bez toga bi bilo kao u ratovima sa Irakom, ili odmah unistena PVO ili iskljucena i neefikasna.

Bart

pre 9 godina

Sistem S-300 nikad nije upotrebljen ni u jednom sukobu. Nikad nije ispaljena ni jedna raketa tog sistema u realnim uslovima niti je taj sistem ikada išta oborio osim u demonstracionim uslovima. Ove tvrdnje je lako proveriti na Internetu i na ruskim i na zapadnim sajtovima. Razmislite dobro treba li nam takav, nikad isproban, odbrambeni sistem

Ceva

pre 9 godina

Da je poslao (prodao) s300 od Srbije bi ostalo poljanče i jedna šljiva za preostale srbe. Jel se sećate za vreme bombardovanje raznoraznih a jedna od njih je i da su s300 stigle ali nisu i uputstva i čim stignu je.... amere.

Isluzeni vojnik JNA

pre 9 godina

@ (Za osnovce-logicno, 10. jun 2014 20:06)

Naravno! kako se toga samo niko nije setio. Pomorski prilazi su bili otvoreni - na izvolte. Transpotrovati ratni materijal jednoj od ucesnica u sukobu je saucestvovanje u istom. Misli li jos neko da je Kineska ambasada bombardovana greskom?

Srzentić Jovo

pre 9 godina

Pa zar mi nimo izglasali u skupštini tih godina da se ujedinjujemo u savez sa Rusijom i Belorusijom? Vi ste bili dužni da nas štitite! Teško bogu s nama kaki smo...

Mila

pre 9 godina

Белорусија можда није дозволила мешање са стране, али Запад вас врло често оштро критикује. О вама свашта може да се прочита у западним медијима и називају вас разним именима. Да ли вас то вређа?

Не вређа ме. Само ми је жао што се таквим методама води не борба, него рат, прави рат против држава као што је Белорусија. Ја се не љутим. Осим тога, већ сам се навикао. Забранили су Лукашенку улаз у ЕУ. Нека су. И ваш претходни председник крио се од мене кад сам долазио у посету. Хтео је да се негде нађемо тајно иза ћошка. Ја сам одговорио: „Нека хвала! Одморите се и не брините, ја не инсистирам да се негде по ћошковима срећемо.” Најважније ми је да млада мама може увече касно да извезе дете у колицима у шетњу, а да се не плаши да ли ће јој злотвори нешто урадити. Да породице нормално живе и да се рађају деца. То ми је далеко важније од тога да могу да одем у ЕУ и да се тамо смешкамо једни другима. Ако хоћеш да живиш мирно, остави суседе на миру и не подмећи пожар код њих. Европа се освестила и почиње то да схвата. Чак и са мном су почели да се поздрављају и разговарају. Понављам, спреман сам да у интересу белоруског народа са било ким разговарам. Али за ову територију одговарам ја, исто као што Меркелова одговара за Немачку или Коморовски и Туск за Пољску.

Sta bi bilo kad bi bilo

pre 9 godina

@ (emirati, 10. jun 2014 14:38)

Da je Srbija imala iole pomena vrednu ratnu i odbrambenu tehniku, NATO kampanja bi bi bila daleko krvavija i groznija po Srbiju nego sto je bila. NATO nije imao "o sta sablje poganiti" i za to je Srbija za jednu potucenu i porazenu stranu vise nego dobro prosla, a i NATO je imao manje stete nego sto bi imao u nekim jacim i vecim manevrima.

Lupashenko

pre 9 godina

Ne znam da li bi NATO bombardovao ili ne da smo imali S300, ali je sigurno da bi neki nasu sugradjani imali visednevnu erekciju.

Miki

pre 9 godina

Izginuli su ljudi, mnoga dobra su uništena jer smo imali čoveka koji nije hteo odbrambenu moć. I sada još neko takvog poštuje i odaje mu počast. Stvarno smo mi Srbi čudo od naroda!

Mila

pre 9 godina

Како се развија сарадња Белорусије и НАТО-а?

Ми смо чланица „Партнерства за мир”, баш као и Србија. Имамо 1.500 км границе са чланицама НАТО-а. То су наши суседи. Да, нама се несвиђа много тога што се дешава на територијама које контролише НАТО. Ни њима се не свиђа много тога што ми радимо. Али, то незначи да не треба да разговарамо. Знате како изгледа сарадња у оквиру „Партнерства”. И нас и њих угрожавају исте ствари и треба да ујединимо снаге у борби против заједничких опасности као што су илегална имиграција, трговина наркотицима која ствара екстремизам, тероризам и шверц нуклеарних материјала. Немамо блиску војну сарадњу у смислу заједничког ратовања или војних вежби. Ту су нам приступи различити. Нећемо да учествујемо у авантурама које је НАТО почео у Југославији, а завршио у Ираку, арапским земљама или на неком другом месту. Нас то не занима. Имамо и других несугласица. Противимо се ширењу НАТО-а на исток и његовим великим маневрима близу наших граница, јер нас то онда тера да адекватно одговоримо. Ипак, разговарајући са њима, ми успевамо некако да мирно живимо и постојимо поред те алијансе.

Borko

pre 9 godina

Belorusija i Rusija u mnogim stvarima imaju istu ili sličnu sudbinu. Ne pripadaju nikome a jesu interesna svera velikih. Moraju biti pametne i iskoristiti svoje rdnosti. Ako ne mogu mnogo da utiču na svestsku politiku, mogu na svoju ekonomiju. Nadam se da će se i ove ugodine privredna saradnja između Srbije i Belorusije ponovo učetvorostručiti. I tako svake , bar 3-4 naredne godine. I onda ćemo biti zadovoljni i mnogo uspešniji.

pedja

pre 9 godina

Sačuvaj me Bože ovakvih prijatelja. Od neprijatelja ćemo se čuvati sami.Ovaj susret gubernatora i gubernatora u pokušaju je nešto na šta ne možemo biti ponosni: Nedostaje samo Kim Il Džong.

Zoran

pre 9 godina

Izgleda da ja živim u zemlji mentalno obolelih, a i jasnije mi je zašto je Slobodan bio toliko dugo na vlasti. Da, sigurno bi bilo drugačije da smo umali S 300, bilo bi kao u Iraku, toliko silno bi nam pomoglo jer pošto smo opkoljeni NATO snagama, kada potrošimo kupljene S 300 oni bi, ne znam šta uradili, sve sravnili. Ali neka slavja narodu Bijelorosije - vidim da patrijote znaju taj Ruski pa da i ja prevedem.

samo tetki da odnesem lek

pre 9 godina

ne mogu ni da zamislim kako i koliko jezivo bi se nato obrušio na nas da smo imali s300 i da smo pokušali ozbiljnije da se branimo!

Rasta

pre 9 godina

Ne secam se da nam je neko nudio S-300 jer se secam da smo kukali kako bi bilo dobro da ih imamo. Da se razumemo, sto se mene tice, ne palim se na naoruzanje, to ostavljam onima koji se takmice u velicini tog falusnog oblika.

Nema nama pomoci

pre 9 godina

Jupiiiii!
Posle Idi Amina Dade i ostalih africkih diktatora, Sadama Huseina, Gadafija, raznih koreanskih Kimova i Putina, koji su se u medjuvremeni pomalo i "istrosili", eto novog doktatorskog idola nesposobnog "rodio sam se treba me ljuljati" naroda srpskog!
Necemo se mi osvestiti sve dok nas neko tako ne zaljujla da sletimo pravo na novi Goli otok!

wlado

pre 9 godina

kako je slatkoreciv cikica, to obicno znaci da je nasilnik (u ovom slucaju diktator), prica sve umereno, i eu i savez sa istocnom bracom...hehehe

zna da ga niko ne ferma ni 5 posto pa nama dosao da prodaje fore.

milan1989g

pre 9 godina

Da smo tada prihvatili pomoc Belorusije i dopremili sistem s-300 do rata najverovatnije ne bi ni doslo,jer taj sistem omogucava prednost u odnosu na NATO avione pre svega u dometu,za razliku od sistema Neva. Vidim iskrenost u Lukasenkovim recima a ne formalni govor kakav uglavnom slusamo kada ugostimo nekoga i mislim da je pun pogodak to sto ga je pozvao Nikolic u posetu.

Goran

pre 9 godina

Kupovina S-300 sistema bi za Srbiju u trenutku kada 1000 aviona NATO pakta preti da izvrsi agresiju na zemlju bilo samo bacanje para. Cak i da smo kupili nekoliko baterija one bi pre ili kasnije bile unistene i sve bi se zavrsilo kako se zavrsilo. A to sto nasa vojska nije osposobljena da upravlja takvim sistemima bio bi samo dodatni problem u celoj prici.

ЗОРАН

pre 9 godina

Господин Лукашенко је дошао у посету Србији у њеним најтежим временима и нудио помоћ. Он је увек био велики пријатељ Србије и драго ми је да поново долази.

Šapčanin

pre 9 godina

Eto šta znači pogrešna procena situacie, odnosno pogrešan odabir najbližih saradnika. Voleo bih samo da objavite ko je bio savetnik predsednika Miloševića nadležan za ovu oblast i da on prokomentariše ovu vest. Rat bi se sasvim drugačije vodio da smo imali S 300. Sada mi je još žalije poginulih pilota.

Milojko

pre 9 godina

Daj taj s300 odma, nikad nije kasno. Kolko kosta da kosta. Moze I par aviona, da imamo bar nesto. Zatrebace to sigurno. Nema nista od nase EU. Precemo da probijemo obruc do va nego sto ce nas ovi primiti, odnosno primice nas kad budu prsli pa Bugari I Rumuni udju u vasu uniju.

Mojito

pre 9 godina

Za sve one koji ne znaju, ovaj covek je samoinicijativno, svestan mogucih posledica, tokom rata 1999.godine dosao u posetu SRJ, jedini strani drzavnik koji je to uradio. Tog aprilskog dana je bilo prekinuto bombardovanje iskljucivo zbog tog cina.

Ovom coveku i drzavi koju predstavlja je, po nagovoru EU, nasa drzava pre dve godine uvela odredjen niz sankcija.

Ovaj covek je gospodin, to moraju da priznaju i oni kojima su da budu u drustvu Merkelove i slicnih tiha, a bogami, i glasna patnja

jio

pre 9 godina

Ti izgleda nisi obavešten. Mi smo pobedili NATO tako da nam to tvoje ***** nije ni trebalo! Mislio si nas time da potkupiš? Jedan s-300? Ahahahahaha

1010001101

pre 9 godina

Da smo dobili/prihvatili pomoć u avionima i PVO sistemima do rata ne bi ni došlo.
Avioni možda ne bi bili primećeni u doletu, ali bi se pre ili kasnije saznalo za njih.
Ozbiljne države se uvek spremaju za rat, da bi očuvale svoj mir.

jedan S-300 i svi problemi reseni

pre 9 godina

A zasto mislite da NATO ne bi znao kako da se bori protiv S-300? Pa nisu oni culi za S-300 prvi put 1999. Naravno da bi imali neke gubitke, ali pitanje je da li bi ti gubici bili dovoljno veliki da ih odvrate od napada. Tako da je pitanje da li bi i sa S-300 bili u stanju da se odbranimo.

Arhivator

pre 9 godina

Da smo kojim slučajem imali S300, siguran sam da gi te rakete prošle kao i Sadamov "Skad" u Zalivskom ratu. Poslali bi ekipu Delta Force/Navy Seals/ Sas da ga srede. Drugo, taj sistem se ne ispaljuje sam od sebe. Nisam siguran da bi par nedelja pa čak i meseci bilo dovoljno za efikasnu upotrebu. Treće, lanseri su jedno, a rakete su drugo. Recimo da su nam isporučili 200 raketa a Nato pošalje 300 aviona. Šta ćemo sa razlikom od 100 aviona. Četvrto, da li je ikada S300 upotrebljen u realnom sukobu (bojeva gađanja na poligonu su nešto sasvim drugo)? Šta da su nam ga poslali, a on se pokaže kao "Patriot" protiv "Skadova" - čitaj nikako? Kome bi onda uspeli da ga prodaju? I na kraju - i Amerikanci imaju S300. Ako smo mi uspeli da srušimo Stelta, zar nisu mogli i oni da smisle kako zeznuti S300?

Informbiro

pre 9 godina

Moji poznanici iz Rusije kazu da bi vise voleli da im je Lukasenko predsednik jer je odlucniji nego Putin i ekonomija je u boljem stanju
(petar grubjesic, 10. jun 2014 11:29)

Otkud sad rusofili pricate da je ekonomija Belorusije sa boljsevickim kolhozima bolja od ekonomije Rusije ahah.
Pa zar u Rusiji i Moskvi nije prosecna plata 3000 eura kako su nam pricali rusofilski botovi nacaLjnika kamarada Resetnjikova i devocke Guskove, poput AlekSa, Seljadina i ostalih koji se nisu skidali sa sajta B92 i spinovali ruske budalastine.

I Rusija i Belorusija su zonska liga u ekonomiji i kao takvi ce tu ostati zauvek.
Jedino u cemu su majstori su proizvodnja gladi i Gulaga.
Zato su svi pobegli od njih .

Tripz

pre 9 godina

Mozda jedan od ispravnih poteza Milosevica, da je Srbija dobila s 300, ne mogu ni pomisliti sta bi tek onda NATO uradio. ovo sto je se desilo bila je samo mala opomena za Srbiju. mogli su lako zavrsiti kao Irak, Libija itd..

Baja

pre 9 godina

Jeste narode, Nato bi se uplašio od s-300 i pustio Slobu da se i dalje bahati po Balkanu. Ajmo malo da treniramo objektivnost, očigledno smo je zaboravili

Ceva

pre 9 godina

Da je poslao (prodao) s300 od Srbije bi ostalo poljanče i jedna šljiva za preostale srbe. Jel se sećate za vreme bombardovanje raznoraznih a jedna od njih je i da su s300 stigle ali nisu i uputstva i čim stignu je.... amere.

sale

pre 9 godina

Ne lozite se. Lako je sada pricati o S300. I Grci su sedeli na 2 stolice i za malo da postave s300 na Kritu pa evo gde su danas. Da, trebalo je da nam pomogne i da postanemo Belorusija ili S.Koreja u Evropi. Skinite Nike, ostavite Samsunge, Apple-ove, ne pijte Coca Colu i onda pisite o pravoslavnoj braci. A ovi sto bi sada zeleli S300 au prvi koji ginu u ratovima. Sve heroj do heroja.

Zmago

pre 9 godina

Za Srbiju je bolje sto nije uspela da kupi S-300 jer bi dozivela mnogo vece razaranje nego sto jeste i mnogo vise ljudi bi poginulo. Tesko je poverovatno da bi par sistema S-300 uplasilo celnih NATO saveza. Pre bi ih jos vise razbesnilo. A Rusiji i Belorusiji bi odgovaralo da se rat razbukta. Stetu bi pretrpela samo Srbija. Ko to ne vidi taj ima ozbiljnih psihickih problema.

Coco Bill

pre 9 godina

Objasnio covek, kratko i vrlo jasno.
(Igor, 10. jun 2014 08:08)

Ma da objasnio čovek, kad "njega" nema !!! Što to ne reče dok je Slobodan bio živ ?! Sad su svi hteli da pomognu ?! a najbolji su mi ovde naši koji se "popališe" na sve to a naročito na "hazjajina"

daky

pre 9 godina

koji smo mi raspad sistema kad pogledam sve ove komentare. Pa Srbija ni kad udje u Eu za 20 god.nece imati isti standard kao Belorusija sa svojim (diktatorom)

Crnobrkic

pre 9 godina

Radikali su oduvek privlacili ovakve face minhauzene kao sto je ovaj Lukasenko slabo su se neki intelektualci lepili za njih.Vidim i danas je ostalo isto.

Владимир

pre 9 godina

Елементарно незнање и испраност мозгова.
Шта није у реду с диктатуром? Под диктатурама су се многе земље дигле и развиле.
Између демократије Брисела и Америке, увек бирам диктатуру.
Него је Јосип Броз за 50 година изобличио Србе, згадио им краљеве и Бога, разбратимо и расрбио... ми смо тотално шизофрени и погубљени.

Stop Cenzuri bre

pre 9 godina

ma da smo imali S300 ,bolesnici eu/nato bi krenuli kopneni napad.
onda bi bilo na desetine ili stotine mrtvih.
sami znate da oni ne mare za mrtve.da li su to njihove ili tudje zrtve,njih to ne zanima.

zato ne EU!

Matija Soskic

pre 9 godina

Mislim da je krajnje neozbiljno i licemerno pozivati u gosta coveka koga ceo demokratski svet vidi kao diktatora a u isto vreme traziti clanstvo u Evropskoj Uniji. On je fosil izumrlog sistema koji se nazivao komunizam i Srbiji nije mesto sa takvima. Toliko.

Sanjaj me, sanjaj

pre 9 godina

Kako bi taj sistem S-300 bio dopremljen u Srbiju devedestih godina?

1. Podzemnim tunelom iz Belorusije?
2. Direktno iz svemira?
3. Faksom
4. ...

zur'an

pre 9 godina

Samo mi objasnite vi strucnjaci kako bi sistem stigao u Srbiju?
Pa ni jedna zemlja ne bi dozvolila da transport predje preko njene teritorije.Ni kopnom, vazdusnim putem a ni vodenim.
Obuka posade traje malo duze, uostalom kao da niste bili u vojsci.Za sve treba obuka do automatizma.

Bart

pre 9 godina

Sistem S-300 nikad nije upotrebljen ni u jednom sukobu. Nikad nije ispaljena ni jedna raketa tog sistema u realnim uslovima niti je taj sistem ikada išta oborio osim u demonstracionim uslovima. Ove tvrdnje je lako proveriti na Internetu i na ruskim i na zapadnim sajtovima. Razmislite dobro treba li nam takav, nikad isproban, odbrambeni sistem

Igor

pre 9 godina

Ta njihova ponuda mu dodje ko fix za prijatelja koji je na odvikavanju. Samo nam je jos S 300 falio pa da onda Slobu proglasimo za dozivotnog vodju i spasoca napacenog Srbskog naroda. Vidis bre da ova ovde m..va bez vodje ne moze i da nam se vodja oseca ko car i kad je u pocepanim gacama a zamisli da mu das macetu pa pokolj bi napravio.

cro

pre 9 godina

@(@@@, 10. jun 2014 13:26)

Ja ne znam odakle vam samo takve informacije?Bjelorusija da ima veći BDP per capita od Hrvatske???Mi imamo veći BDP po glavi stanovnika od vama bratske Rusije,a Rusija je Amerika za Bjelorusiju.

nekotamo

pre 9 godina

S-300 sistemi nista ne bi pomogli bez njihovih obucenih i iskusnih vojnika a pogotovo oficira koji bi koristili to oruzje. Takodje potrebno je sadejstvo sa ostalim nivoima PVO (daleki, srednji, kratki domet).
Bez toga bi bilo kao u ratovima sa Irakom, ili odmah unistena PVO ili iskljucena i neefikasna.

aleksandars

pre 9 godina

Mislim da bi nas u tom slučaju bombardovali još više.
Tada, 1999, glavni problem nije bio nedostatak naoružanja već saveznika. Bili smo sami i ostavljeni na nemilost najjačem vojnom savezu u istoriji. Danas bi možda sve bilo drugačije, možda bi izbio i širi sukob. U svakom slučaju, mi smo još gospodski prošli u sukobu sa NATO, u poređenju sa drugima koje su napali.

US Air Force Academy Cadet

pre 9 godina

Bolje što Sloba nije uzeo taj S300, jer bi nas NATO sravnio sa zemljom - iz inata.
(CarloNS, 10. jun 2014 10:04)
Nato, ni danas NE NAPADA drzave, koje imaju sistem S 300!!!
Te, 1999. godine, za taj sistem nisu imali nikakav odgovor.

@@@

pre 9 godina

Kakvih neznalica ima ovde.
Ko ce pamtiti Lukasenka po zlu!?
Pa Belorusija ima BDP od 15 000 dolara po glavi stanovnika, 5 puta veci od Srbije, a veci i od pola EU ( npr. Bugarske, Rumunije, Hrvatske....). Putevi im odlicni, nijednu fabriku nije ugasio posle raspada SSSR-a, nezaposlenost im je 2-3 odsto a plate duplo vece nego nama.
Proizvode neke od najboljih proizvoda na svetu ( npr. njihovi traktori su najprodavaniji), imaju snaznu, modernu vojsku, organizovanu drzavu.
I to je nekim nasim naprednim "intelektualcima" lose.
Pogledajte prvo gde zivite pa kritikujte druge.
Belorusija je za nas El Dorado.

???

pre 9 godina

Izgleda da ja živim u zemlji mentalno obolelih, a i jasnije mi je zašto je Slobodan bio toliko dugo na vlasti. Da, sigurno bi bilo drugačije da smo umali S 300, bilo bi kao u Iraku, toliko silno bi nam pomoglo jer pošto smo opkoljeni NATO snagama, kada potrošimo kupljene S 300 oni bi, ne znam šta uradili, sve sravnili. Ali neka slavja narodu Bijelorosije - vidim da patrijote znaju taj Ruski pa da i ja prevedem.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Zoran, 10. jun 2014 08:45)

Da se i malo razumes,trebalo bi da znas 2 stvari.NIKADA ALI NIKADA ne bi natic bombardovao da smo imali S-300,isuvise skupa investicija!!!!A drugo kao Irak.Molim te,ti si neki klinac od 20 i neku ili sta?Pa oni da su mogli,smeli i imali mogucnosti,oni bi isli kopnom!Probali su malo,cisto da opipaju teren(Kosare).Videli koliko je sati i ostavili se Vraga!E moj deckic,ti si jedan od onih sto sedi na splavovima do 5 ujutro,cini mi se....

nase pravo!

pre 9 godina

Pravi prijatelj Srbije!
Kao gradjanin Srbije zelim da se Srbija prikljuci Ruskoj Federaciji, a ne onoj satantistickoj Evropi. Zajedno sa oslobodjenom Republikom Srpskom. Zajedno sa Rusijom i Belorusijom protiv okupacije od strane EU!

BeloRus

pre 9 godina

Kod ovog "Diktatora" svi rade, ni jedna fabrika nije prodata buzasto, nema prosjaka i sirotinje, auto putevi uopste nisu losi, zemlja je uredjena i cista, prosecana plata je oko 400 eura. Narod vrlo obrazovan.

Mila

pre 9 godina

stvarno mi ljudi vredjate inteligenciju, svaka cast osvescenim Srbima, ali koliko ima tupih strasno, valjda zbog medijskog rata sa slaborazvijenim mozgovima, mada to nije opravdanje, jer svaka razumna osoba moze da se dovoljno obrazuje.

On je zapadu diktator zato sto eto misli na svoje i ne ferma njih, pa bi oni najradije da mogu njega kao Gadafija pa da sire ovu demokratiju koja je nas dovela do prosjackog stapa.

Razocarana sam u sve te ljude koji su toliko glupi i jadni da ostavljaju te glupe i jadne komentare. Deco, uzmite citajte neke korisne knjige nemojte da dozvolite da vam mediji formiraju misljenje, aman! Vase nepismene cukun babe i dede su koristili vise mozak od vas.

niko i ništa

pre 9 godina

a naravno milošević nije živ da demantuje. tih godina mi nismo imali saveznike niti je ko hteo da nam proda nešto a kamo li S 300. pa to nije nešto što bi moglo da se prošvercuje već ogroman kompleks sa raketama,radarima,nosačima itd..što ga mi ne bismo uzeli da su nam ponudili? sad su nam prijatelji a tad su nam svi okrenuli leđa.eto nek nam ga sad da i još neki avion ili neki akumulator za ove nase.ne palite se na ove gluposti.

макиша

pre 9 godina

Лицемерство ЕУ се огледа у томе што за њих Мило није диктатор, а Лукашенко јесте, само зато што први оће у ЕУ, а други неће...

Mila , opet ja

pre 9 godina

A da li jos ima budala koji ce da Milosevica zovu diktaorom? aman ljudi, aman zaman, veci diktator je bio Tadic i sad Vucko nego sto je Milosevic (ukoliko se cudite o Tadicu procitajte malo Beogradske depese ili preslusajte Vrzicev intervju neki) . Cenzuru nije izmislio Vucic, potpunu cenzuru smo dobili za vreme Tadica, i bila je gora od ove danas jer su se ljudi slabo bunili.

Ako sebe smatrate razumnim, pametnim ljudima, zasto ne razmislite malo o tome kako su nas Srbe okarakterisali zapadni mediji? i dan danas ljudi misle odvratne stvari o nama, dok se sami ne uvere a onda mi se tu iscudjuju jer mi jel te nismo tako gadni kao sto su mislisli, cak naprotiv.
Pre nego sto primite zdravo za gotovo to sto vam mediji serviraju ko je agresor, diktator ili ma sta drugo potrudite se sami da saznate, pa makar da cujete glas druge strane. Nemojte da se identifikujete sa agresorom!

maximale

pre 9 godina

Za one koji su neupuceni, Belorusi su disciplinovana nacija poput Nemaca,bolesno cisti i pedantni,proizvode izuzetno kvalitetne proizvode,traktor belarus je u klasi zapadnih traktora a sta je sa IMT-ovim traktorima?Oni su slozni a mi to ne kapiramo jer smo susta suprotnost!Dobro dosao prijatelju!

volk

pre 9 godina

Par ljudi koji su posetili Belorusiju su mi rekli da nisu videli uređeniju državu, u svakom pogledu.
Vi pljujete čoveka koji je bio spreman da se odrekne svojih vojnih efektiva u našu korist, a hvalite gadove kakvi su ovi sa zapada koji su nas bombardovali.

ns

pre 9 godina

Toliko pisete o ovoj drzavi a bas bi voleo da se neko javi ko je bio fizicki na njihovoj teritoriji. Zasto ne idete tamo zaraditi penziju nego bi svi u trulu Nemacku ili Austriju?

madam x

pre 9 godina

@harryC
Neistina 100% Rusija je svoju srednju klasu stručnjaka rasplakala, oni masovno emigrirali na zapad. Život u Moskvi je skup i apsolutno nebezbedan. A tek biznis, po njihovim monopolskim ili mafijaškim pravilima.

od tolikog sveta, rodjen sam na balkanu :-\

pre 9 godina

Goran. ti ocito nisi bio u vojsci. nasi porucnici tada u VJ,a sada vec kapetani i majori,.. su itekako obuceni za sve sisteme jer VJ ih je slala na obuku u rusiju. sta mislis da u ratu ne ucestvuju podoficiri i oficiri? ja kao obican vojnik tada u artiljeriskom raketnom divizionu 549 brigade za samo 1 godinu sam se obucio za mnogo toga sto ti ne ne znas da se radi u srpskoj vojsci.. 1 primer. sasvim obicna vezba na pasuljanskim livadama,gadjanje ciljeva u vazdusnom prostoru,(avion pravac 9,12,3 ili 6) ... Gorane ti pojma nemas kao ni vecina vas koji nit znate sta je rat nit znate za vojsku u provom smislu,bili ste klinci tada i zato 2

:)

pre 9 godina

@Zoran
A sto pises kad ne znas?
NATO ne napada kada zna da moze imati velike gubitke.
Njima nije prihvatljiva pobeda ako do pobede dodju tako sto izgube mnogo ljudi i tehnike. Tako je jos od Vijetnama.
Ili mislis da je slucajno sto se ceo Zapad digne na noge kada se pomene mogucnost prodaje novih S-300 sistema Iranu ili Siriji!? Pa da li znas koliko se Izrael, koji ima fantasticno Ratno Vazduhoplovstvo trudio da ubedi Rusiju da ipak ne da S-300 Iranu!?
Kazes potrosili bismo rakete? Potrosili bismo ih, ali na avione.
S-300 ima procenat uspesnosti od 99%, to NATO priznaje.
Da smo imali samo jedan sistem i npr. 100 raketa to bi znacilo da smo mogli da unistimo bar 99 aviona. A na vrhuncu bombardovanja ucestvovalo je oko 450 BORBENIH aviona.
Mislis da bi Ameri pristali da im neko unisti toliko aviona i pilota!?
A zamisli da smo imali vise sistema i ogroman broj raketa. 1000 raketa npr?
Jos kad znamo da je nasa PVO imala problem dometa, pa su avioni leteli toliko visoko da smo mogli samo da ih posmatramo.
Sa S-300 to ne bi bilo moguce. Sa tim sistemom mogli smo da gadjamo avione pre nego sto uopste dodju do nas, mogli smo da ih obaramo iznad Hrvatske, Bosne, Jadranskog mora....
Taj sistem je napravljen da gadja ciljeve na daljini od nekoliko stotina kilometara, pre nego sto dodju dovoljno blizu da bombarduju. A moze da pogadja na svim visinama, od njega nema zastite.
Dakle ne bi nas ni napali tada, jer nisu ludi da idu u rat u kom mogi da imaju ogromne gubitke

BY

pre 9 godina

(@@@, 10. jun 2014 13:26)
Istina jest da je u Bjelorusiji ok (nije baš bajno), ali što se tiče nezaposlenosti, ona je 1% samo zato jer ljudi s burze moraju na javne radove, pa se nezaposleni ne prijavljuju na burzu. U stvarnosti je ona oko 30%...a velik broj Bjelorusa radi preko granice.

Za osnovce-logicno

pre 9 godina

Kako bi taj sistem S-300 bio dopremljen u Srbiju devedestih godina?

1. Podzemnim tunelom iz Belorusije?
2. Direktno iz svemira?
3. Faksom
4. ...
(Sanjaj me, sanjaj, 10. jun 2014 15:44)

4. Morskim putem.

Bobi

pre 9 godina

E ovako govori državnik koji poštuje Srbiju i sam zavređuje poštovanje. Prosto nisam navikao da nam se ni EU činovnici ovakvim tonom obraćaju, a ne državnici.
Još jedan pokazatelj koliko nemamo nimalo samopoštovanja.

Чанак

pre 9 godina

Ми смо дефинитивно рет...ана нација.Изругујемо се човеку који поштује Србију и једини председник који је посетио у време бомбардовања, а када нам доођу са запада разни белосветски који нам само доносе ултиматуме и раде против наших интереса ми им аплаудирамо.Нама треба колективна терапија јер нам нема помоћи.Идемо директно у самоуништење.

Sta bi bilo kad bi bilo

pre 9 godina

@ (emirati, 10. jun 2014 14:38)

Da je Srbija imala iole pomena vrednu ratnu i odbrambenu tehniku, NATO kampanja bi bi bila daleko krvavija i groznija po Srbiju nego sto je bila. NATO nije imao "o sta sablje poganiti" i za to je Srbija za jednu potucenu i porazenu stranu vise nego dobro prosla, a i NATO je imao manje stete nego sto bi imao u nekim jacim i vecim manevrima.

Miroslav Ivić

pre 9 godina

Belorusija je dobra zemlja. Tamo je dobro živeti. Mi smo imali tu nesreću da nas je vodilo vrlo rđavo rukovodstvo. Slobi Mira eto nije rekla da nabavi odbranu, ako nas je već izložio riziku da nas nadleću avioni bivših nam saveznika, puni bombi i izlože stanovništvo smrtnoj opasnosti. Pre svega nismo smeli da se nađemo u takvoj poziciji, valjda tome služi rukovodstvo.

Bofors

pre 9 godina

Diktator jeste ali nas bar nije bombardovao a makar i na recima je veci prijatelj od onih koje velicate i kojima su ruke do laktova u krvi ubijajuci sve koji im se suprotstave sad sta je bolje za covecanstvo jedan mali diktator ili mozda veliki svetski.

ЛанеБг

pre 9 godina

@daky: Тачно, слажем се са тобом. Смејем се овим сељачким коментарима, исмевају Белорусију, која је уређенија земља од већине тих западних, за којима наш народ слини. Јесте ли били кад у Минску људи? Шта онда лупетате!? Знате ли какав је то град, какву инфраструктуру има, колико је чист, озелењен, какав превоз има? Чистији град од сваког нпр. немачког града у коме сам био. Лудило град! Срби уопште не путују на исток, ја не знам пет људи укупно који су били у Русији, Белорусији, Кини, итд. Иду једино на Тајланд, зна се због чега. Фина српска омладина. А нешто да виде, културолошки сазнају, сачувај Боже! Балаве за Европом, пљују исток, а мрднули нигде нису. Колико је ових русофоба са коментара било тамо!?Нико, гарантујем, нико! Чак ни у Москви! Идите тамо и видите шта може да направи православни Словен кад хоће. Кад није паланачки компленсаш и аутошовиниста као модерни Србин.

mirar

pre 9 godina

Ako je i tacno, da je Lukasenko nudio Milosevicu S-300, a ovaj to nije prihvatio iz ko zna kojih razloga, postavlja se pitanje - ciji je, ustvari, Milosevic bio covek?
Za ostale srpske "junake", tipa Mladic, ili Karadzic, odavno je jasno da su radili na stetu srpskog naroda, ali je ostala nedorecena "misija" Milosevica, da li je bio samo nesposoban, ili je bio i strani placenik, u cilju razbijanja, i Jugoslavije i Srbije.
Sada je sve jasnije ...
Dobro nam dosao g-dine Lukasenko!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

" Milošević nije verovao da NATO može da......."!!!!. Time je sve rečeno ko je bio ko te 99. Božiji, ne Haški, sud je već odavno presudio.

vlajko

pre 9 godina

A sto je on diktator? Zato sto to kazu ovi sa zapada? Pa kakav je standard u Srbiji i kakva je nezaposlenost oni sa zapada mogu od Tomislava i Borisa za nedelju dana da naprave diktatore. A i vi se razumete u dogadjaje od 99 pa bi bili sravnjeni da smo imali s-300. A otkud to znate mozda i nebi. Mozda bi zapad i odustao od bombardovanja. Ali vi sve znate u korist zapada. Jeste li vi placeni za zapadoilstvo. Znate imam utisak da za vas ni njihov izmet ne smrdi...

EUtanazija

pre 9 godina

"..što ne stvorimo uniju 'Zone interesa' - odredimo sebi staratelja i oslobodimo velike da rešavaju svoje probleme bez naše grbače?" Nije lako, al nije ni nemoguće. Ukraina je zašla preduboko u građanski konflikt i neće preziveti u političko-geografskom obliku u kojem je postojala. Nadam se da mi nećemo čekati da doživimo isto. Oni nisu naučili od nas, to smo lepo primetili - sada je bitnije da mi ne propustimo novu lekciju. Ovaj flert sa zapadom i uterivanje, uz sve 'lubrikante' prilično je perverzno i na silu. Za neke druge možda nije, ali za nas.. Takvo 'preživljavanje' bi uistinu bilo nestanak - ostanak možda samo plašta - imena
Mali smo. Ovo ostrvo-'svetionik' Evropi mogu održati samo Rusi. Ako oni dignu ruke, što nema sumnje da bi neki voleli, postaćmo Evropa. Glavom.
Da su naši to ikada želeli, ko Hrvati npr, postali bi katolici, ne? Ima li ičeg prostijeg?

Zarko

pre 9 godina

Ipak je ta ista Belorusija poslala specijalne jedinice kada je bilo potrebno. Ja jesam za EU (BIO) ali mnoge zemlje eu se nisu oglasile ili jako kasno.

Lupashenko

pre 9 godina

Ne znam da li bi NATO bombardovao ili ne da smo imali S300, ali je sigurno da bi neki nasu sugradjani imali visednevnu erekciju.

Helios

pre 9 godina

Posebno se ističu ovi komentatori tipa "bolje da nemaš nikakvu odbranu - postoji nada da će manje da te biju". Sve što se o njima ima reći - sami su već rekli.
Takođe neverovatna je slabost mozgića spram floskula i igre imenovanja. Klasifikacija zapljuvavanjem "diktator" treba da znači sve najgore jerbo je suprotna glorigikujućem "demokratski". U praksi, u realnosti - nema veze s mozgom. Zato za sve takve jedan magičan izraz: Postmoderna Vremena. Šta to znači? Pa, to vam je kao u onom vicu: ne znam al evo ga opet. Ali to svakako znači da - ako neko ima mozga - epiteti ne znače puno i uglavnom su prevaziđeni. Stvari se sagledavaju pragmatično i pre svega po posledicama a ne a priori i po etiketiranju.
Najzad od svega je najbinije ono što još uvek mnogima izmiče. Dal kao saradnik, dal kao pogodan za napucavanje S. Milošević je bio najkorisniji USA i NATO zločinu nad nama. Propuštena ogromna korist od S-300 koji bi doneli smanjenje štete i žrtava, veće gubitke zločincima, duži otpor i znatno bolje uslove "primirja" su najbolji (tj. najgori) primer toga.

jablan

pre 9 godina

Kupovina S-300 sistema bi za Srbiju u trenutku kada 1000 aviona NATO pakta preti da izvrsi agresiju na zemlju bilo samo bacanje para. Cak i da smo kupili nekoliko baterija one bi pre ili kasnije bile unistene i sve bi se zavrsilo kako se zavrsilo. A to sto nasa vojska nije osposobljena da upravlja takvim sistemima bio bi samo dodatni problem u celoj prici.
(Goran, 10. jun 2014 09:38)

a sta mislis kolko baterija S300 ima sirija,pa je zapad ne sme napadnuti? nije uopste bitno kolko imas baterija,oni hoce trziste za dzabe,odmah,tj da ga uzmu sa najmanje ili nimalo gubitaka,ako sracunaju da ti mozes da im unistis jedno 20tak aviona sa svojim PVO sistemima,sto s300 moze,nece te napasti jer im se ne isplati,tih 20tak aviona oni ce ispumpati iz tvoje zemlje za nekih 5-10 godina,sto nikako ne dolazi u obzir,zapad je kapitalizam u drzavi u zdravstvu u skolstvu u vojsci u svakom aspektu zivota,a kapitalizam zna samo za dzep...

Srzentić Jovo

pre 9 godina

Pa zar mi nimo izglasali u skupštini tih godina da se ujedinjujemo u savez sa Rusijom i Belorusijom? Vi ste bili dužni da nas štitite! Teško bogu s nama kaki smo...

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Pa svoja se država i sloboda brane. Nije kriv Lukašenko što su Srbijom zavladali defetisti i peta kolona koji očekuju da im neko da "miliončiće"?! Mnogima je san da budu porobljeni i da ih neko drugi hrani i brani. Po mogućstvu "ameri" ili "švabe". Oni su "najgluplji" i jedva čekaju da potroše pare i živote na balkansku sirotinju. Dezerterstvo i defetizam su postali najpopularnije ideologije u modernoj Srbiji. "Eh, babo, babo, kupi mi, babo...". Samo što su se danas, ti kojima je najdraže "pečenje jareće" namnožili a od svoje "ideologije" napravili neverovatan fetiš. Ti i takvi sa podsmehom gledaju na druge pa i na Belorusiju, državu ponosnih i nama bliskih ljudi. Znate kako, svinjama se njihovo "kašilo" čini kao najekskluzivnije mondensko kupalište pa, možda ne treba zameriti ni pogledima iz te perspektive...

Hajduk Veljko

pre 9 godina

Da je Srbija imala odgovarajucu protiv avionsku obranu,pa da su ti NATO avioni poceli padat kao zrele kruske,u tom slucaju Kosovo bi bilo sacuvano a Srbija nebi bila ucenjivana kao sto je sada.Primer rat u Vijetnamu.Kada su svakodnevno poceli stizati kovcegi poginulih Americki narod se pobunio protiv rata,mnogi su otkazali vojnu obavezu.Dakle svi smo mi ranjivi pa I NATO.

Granota

pre 9 godina

Na stranu ovi komentari o bombama i raketama, naročito od ljudi koji su imali manje od 10 godina kad je bilo bombardovanje, koji nisu imali svest da shvate šta znači rat i kad ljudi oko tebe padaju kao snoplje. Ne dao Bog da bude rata i ne želim ni jednu jedinu raketu na našoj teritoriji.

ALI, moram da priznam da je sledeći komentar Lukašenka 100% ispravan:

"Razumem vaše bojazni, razumem i želju da postanete članica EU, i to će se možda i desiti. Ali desiće se sutra, a ljudi hoće bolje da žive danas."

Pravo u metu. Dok se EU za...ava sa nama, trošimo Bogu dane, umesto da pravimo posao sa onima od kojih ima vajde: Rusija, Kina, Indija, Brazil, arapske zemlje, Turska, pa i Belorusija. Sve ukupno tržište of POLA ČOVEČANSTVA...

Kao velikog evropejca i čoveka koji je tabanio po Srbiji protestvujući, jako mi žao da priznam da je nama mnogo, mnogo isplativije da idemo na Istok nego na Zapad. Sa Zapada preuzeti sve društvene standarde i vrednosti, naravno. Ali, biznis samo na Istoku, samo tamo ima para. Mi možemo da proizvodimo celu godinu full time i da samo obezbedimo jednu rusku ili brazilsku provinciju. Tamo je naše tržište.

Jack

pre 9 godina

Eto šta znači pogrešna procena situacie, odnosno pogrešan odabir najbližih saradnika. Voleo bih samo da objavite ko je bio savetnik predsednika Miloševića nadležan za ovu oblast i da on prokomentariše ovu vest. Rat bi se sasvim drugačije vodio da smo imali S 300. Sada mi je još žalije poginulih pilota.
(Šapčanin, 10. jun 2014 08:05)

Koji rat? Rata ne bi ni bilo. Naravno da bi i NATO saznao da imamo S-300, uostalom ne bi nam bilo ni u interesu da tako nesto krijemo. Ali dzabe sad placemo nad prosutim mlekom.

HarryC

pre 9 godina

@Informbiro

Radi vase informacije, u Moskvi je prosecna plata 1.200 evra, a u tu cifru ulaze, kao i svuda, i likovi sa 20.000 rubalja mesecno a takodje i top menadzeri sa >1.000.000. Visokokvalifikovani strucnjaci (ili sto bi se kod nas reklo srednja klasa) imaju izmedju 100.000 i 110.000 rubalja (1 rub = 2,35 dinara). Stranci po zakonu ne mogu imati manje od 2.000.000 rub. na godisnjem nivou bruto (s' tim da posle 6 meseci ukupni troskovi poreza i doprinosa za stranog radnika sa 40% padaju na 13%, koliko imaju i sami Ruski drzavljani). Na zalost, sa naseg aspekta, cak i Albanija ima jaku ekonomiju, a da ne govorimo o Rusiji, koja ce za nas biti nedostizni cilj (6. u svetu). I da, radim u Rusiji, u struci, posto ako znas i hoces da radis ovde su uslovi odlicni (placen stan sa mogucnoscu prevodjenja istog u vlasnistvo ako se ostane u kompaniji 10 godina), a u Srbistanu sam radio za 40.000 i bio sam sretan sto uopste i radim. Jedina losa stvar ovde je, kao i svim gastosima, nostalgija.

zlo i naopako

pre 9 godina

Naš ministar odbrane i sada više voli zastarele migove nego najmodernije PVO sisteme. Pitam se pitam za koga li radi ministar nam dragi?

petar grubjesic

pre 9 godina

Moji poznanici iz Rusije kazu da bi vise voleli da im je Lukasenko predsednik jer je odlucniji nego Putin i ekonomija je u boljem stanju

Legionar

pre 9 godina

(jedan S-300 i svi problemi reseni, 10. jun 2014 10:19)
Da li si se raspitao sta je S-300 i kako funkcionise?Verujem da nisi, jer ne bi tako pricao.S-300 je deo sistema na cijem je kraju on.Dakle,u tom sistemu sva sredstva PVO,koja pomrivaju sve visine,brzine i daljine.Od strela 2 i 10,preko 2k12 Kub i S125 Neva,pa do S-300 pokrivene su svi elementi PVO i to jeste nepobedivo (Osim ako nemas hiljade vazduhoplova koje mozes da otpises).

brm

pre 9 godina

sta bi bilo kad bi bilo. Sad je gotovo vec odavno, mada mi nisu jasni ljudi sto pljuju Lukasenka kao da je on nesto kriv. Svaka mu cast ako je ponudio i hteo da pomogne. Te price o diktatorima su vec ispricane, pitam se kako ga Belorusi vide. Pa za Tita su pricali da je diktator pa su svi plakali za njim. Sloba je kao bio diktator, a mi kao zivimo u demokratiji pa ne vidim da nam je bajno. Parola snadji se i tada i sada. Zapad je diktatura ali na perfidan nacin, ne bi imao nista lose da zivim normalno a vi vlast zovite kako hocete.
Ubedjen sam da nas ne bi napali da smo imali operativne avione a kamoli S300. Pa mnogo je to para, mi smo ih osakatili i sa tom bedom koju smo imali. Pa ne bi nas bombardovali 78 dana da je to tek tako. A da su mogli kopneno oni bi i usli NEGO NISU. Necemo se lagati, jesmo mali i slabi ali oni su gosti ovde.

Mico

pre 9 godina

Zanimljivo! Ljudi koji Lukasenka nazivaju diktatorom a ovamo se kunu u najveceg diktatora Josipa Broza! Sad ce reci: Za vrijeme Broza od Kumrovca se dobro zivjelo! Odkud znate da narod u Bjelorusiji zivi lose? Jeste bili ikada u Bjelorusiji? Sto pisete gluposti? Brozovi Evropejci!

heavy

pre 9 godina

Veliki sam protivnik ovog lazovskog tandema Vucic-Nikolic ali ne mogu da cutim kada vidim kako mnogi lupaju gluposti u vezi Belorusije i Lukasenka.Covek je samoinicijativno dosao u sred bombardovanja,koje je zbog toga obustavljeno,posetio ranjene srpske vojnike na VMA i to sam,bez Milosevica koji nije smeo nos da promoli iz bunkera....Malo se informisite kako se zivi u Belorusiji,kolika je prosecna plata itd. pa onda recite da li je to diktatura.A da smo imali nekoliko baterija S300 oni smradovi koji su nas napali debelo bi razmislili koliko aviona bi izgubili i da li im se isplati takav avanturizam.I jos nesto,iako sam za to da udjemo u EU pa cak i NATO,jer jedino tako mozemo da dodjemo u poziciju da stitimo nase interese,iako ocima ne mogu da smislim ovu bagru na vlasti ipak mislim da je dovodjenje Lukasenka u ovom momentu jedini do sada ispravan politicki cin koji su ova dva diletanta uradili iako su ga doveli iz pogresnog razloga.Hocemo da saradjujemo ali ima da se zna granica ispod koje necemo da idemo.Naravno da se pitam odmah bi trazio da se Hrvati kazne za sve ali ovi to nece jer su i Lukasenka doveli zbog nase javnosti da bi lakse progutali ono sto Vucic radi u vezi Kosova i Metohije.

Мики

pre 9 godina

"Милошевић није веровао..." Човек је овом реченицом рекао оно у шта сам убеђен већ 20+ година. Као и у свакој струци, постоје способни и неспособни, стручни и нестручни. Када сте нестручан аутомеханичар, онда нећете бити у стању да поправите теже кварове. Када сте нестручан политичар, онда сте у свађи са свима и на мети свакога, а у земљи влада хаос и безакоње. Последице тога осећамо још увек, а нестручне политичаре и даље имамо. Јесу се мало опаметили али не довољно. Пример је поплава где ће нас санација коштати више него превентива! Зато моји суграђани, не допуштајте да вас нестручни и неуки воде него оснивајте своје локалне странке и веома добро размилите за кога гласате. Да су људи били више рационални него емотивни, Милошевић никада не би добио толике гласове у почетку и неке ствари су могле бити избегнуте. Зато памет у главу!

dzoni

pre 9 godina

Ubedljivo NAJVECI KUPAC americkog oruzja 30 milijardi dolara godisnje je Sudiska Arabija.. Tamo izbori ne postoje.. Zene su u robovskom polozaju, homoseksualci se kamenuju do smrti pa opet u beloj kuci uvek je najveci docek za saudiskog kralja a za demokratiju ga naravno nikad pitali nisu vec samo sta mu jos treba americko.

moram da kazem il cu da puknem

pre 9 godina

trebace nama to i sada daj ne cekaj. sule i boris su nam vojsku srozali do te mere da i danas neko da hoce da nas napadne moze bez problema. mi smo jos od raspada jugoslavije vojsku stavljali u zapecak i koristili polu obucenu miliciju. zandari su obicni placenici koji nam sluze da glume komandose i rambo junake.vojska u zadnjih 25godina sluzi da politicari mogu da operu sto vise para. tomo kupuj jer neprijatelji ne spavaju.

think about it

pre 9 godina

Nisu mi jasni ovi sto ga prozivaju zato sto je diktator, pa sta i Obama je "demokrata". To je samo oblik uredjenja drzave. Njemu svaka cast kako je sredio Belorusiju, trenutno radimo 3 hotela u Minsku, i sto se tice administracije, dobijanja dozvola i slicnog u rangu su Nemacke. A tek kako je lep Minsk i kako je uredjen grad to je vec druga prica. Da napomenem samo da je stopa nezaposlenosti 3 procenta.

albatros

pre 9 godina

nisam znao za ovaj podatak,Sloba je pogresio a Lukasenko i Belorusija su nam veliki prijatelji a kad te neko napadne normalno je i logicno da ces da se branis svim sredstvima i kako znas i umes.
SEPTEMBAR '97-'98,GRANICNE JEDINICE VJ

Miki B.M.

pre 9 godina

Pa verovatno da bi imali izvesne gubitke i pitanje je koliko bi im ti gubici bili opravdani,bez obzira sto bi svakako bili u mogucnosti da nas poravnaju. Poravnali bi oni i Iran odavno,ali...
Da li ste svi vi koji nazivate ovog coveka diktatorom upoznati sa ekonomskom i bezbednosnom situacijom u Belorusiji?
Samo nastavite da verujete raznoraznim propagandama i uzivajte...

ko jel ja

pre 9 godina

to samo govori koliko smo plitki kao nacija u planiranju. konfrontirati se sa svima a ne pripremiti oruzje za odbranu je infantilno. srbija je po razmisljanju na nivou pijanca koji zivot provodi u kafani.

Djordje S.

pre 9 godina

Nemojte da poredite ovog coveka sa domacim diktaturalnim derivatima.Cinjenice govore sledece:
Belorusija nije demontirala svoju privredu kao Srbija ili Ukrajina (koja je bila kao Slovenija za SFRJ u SSSR, a pogledajte danas). Nezaposlenost 0,6%, stopa smrtnosti novorodjencadi najmanja na svetu,(sto govori dovoljno o zdravstvenom sistemu. Uporedite sa slikama hrane iz nasih porodilista). Najveca proizvodnja mesa, mleka i zita po glavi stanovnika na postsovjetskom prostoru. Nije dozvolio divljanje tajkuna i kriminalaca, vec je uveo sistem liberalnog socijalizma, postepen prelaz na kontrolisani kapitalizam.

Miki

pre 9 godina

Izginuli su ljudi, mnoga dobra su uništena jer smo imali čoveka koji nije hteo odbrambenu moć. I sada još neko takvog poštuje i odaje mu počast. Stvarno smo mi Srbi čudo od naroda!

Isluzeni vojnik JNA

pre 9 godina

@ (Za osnovce-logicno, 10. jun 2014 20:06)

Naravno! kako se toga samo niko nije setio. Pomorski prilazi su bili otvoreni - na izvolte. Transpotrovati ratni materijal jednoj od ucesnica u sukobu je saucestvovanje u istom. Misli li jos neko da je Kineska ambasada bombardovana greskom?

Mila

pre 9 godina

Белорусија можда није дозволила мешање са стране, али Запад вас врло често оштро критикује. О вама свашта може да се прочита у западним медијима и називају вас разним именима. Да ли вас то вређа?

Не вређа ме. Само ми је жао што се таквим методама води не борба, него рат, прави рат против држава као што је Белорусија. Ја се не љутим. Осим тога, већ сам се навикао. Забранили су Лукашенку улаз у ЕУ. Нека су. И ваш претходни председник крио се од мене кад сам долазио у посету. Хтео је да се негде нађемо тајно иза ћошка. Ја сам одговорио: „Нека хвала! Одморите се и не брините, ја не инсистирам да се негде по ћошковима срећемо.” Најважније ми је да млада мама може увече касно да извезе дете у колицима у шетњу, а да се не плаши да ли ће јој злотвори нешто урадити. Да породице нормално живе и да се рађају деца. То ми је далеко важније од тога да могу да одем у ЕУ и да се тамо смешкамо једни другима. Ако хоћеш да живиш мирно, остави суседе на миру и не подмећи пожар код њих. Европа се освестила и почиње то да схвата. Чак и са мном су почели да се поздрављају и разговарају. Понављам, спреман сам да у интересу белоруског народа са било ким разговарам. Али за ову територију одговарам ја, исто као што Меркелова одговара за Немачку или Коморовски и Туск за Пољску.

Mila

pre 9 godina

Како се развија сарадња Белорусије и НАТО-а?

Ми смо чланица „Партнерства за мир”, баш као и Србија. Имамо 1.500 км границе са чланицама НАТО-а. То су наши суседи. Да, нама се несвиђа много тога што се дешава на територијама које контролише НАТО. Ни њима се не свиђа много тога што ми радимо. Али, то незначи да не треба да разговарамо. Знате како изгледа сарадња у оквиру „Партнерства”. И нас и њих угрожавају исте ствари и треба да ујединимо снаге у борби против заједничких опасности као што су илегална имиграција, трговина наркотицима која ствара екстремизам, тероризам и шверц нуклеарних материјала. Немамо блиску војну сарадњу у смислу заједничког ратовања или војних вежби. Ту су нам приступи различити. Нећемо да учествујемо у авантурама које је НАТО почео у Југославији, а завршио у Ираку, арапским земљама или на неком другом месту. Нас то не занима. Имамо и других несугласица. Противимо се ширењу НАТО-а на исток и његовим великим маневрима близу наших граница, јер нас то онда тера да адекватно одговоримо. Ипак, разговарајући са њима, ми успевамо некако да мирно живимо и постојимо поред те алијансе.

Borko

pre 9 godina

Belorusija i Rusija u mnogim stvarima imaju istu ili sličnu sudbinu. Ne pripadaju nikome a jesu interesna svera velikih. Moraju biti pametne i iskoristiti svoje rdnosti. Ako ne mogu mnogo da utiču na svestsku politiku, mogu na svoju ekonomiju. Nadam se da će se i ove ugodine privredna saradnja između Srbije i Belorusije ponovo učetvorostručiti. I tako svake , bar 3-4 naredne godine. I onda ćemo biti zadovoljni i mnogo uspešniji.