Nedelja, 08.06.2014.

16:39

Preti li nam mrak?

Ukoliko se najvažniji poplavljeni kopovi ne osposobe, Srbija će ove zime imati manjak struje, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Izvor: B92

Preti li nam mrak? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Milan U

pre 9 godina

Na zalost Srbija baulja u mraku vec duzi niz godina ! Pametan biti u Srbiji je hendikap , vazno je da si u zlatnoj sredini politicki podobao ,povezan maksimalno i da naravno sledis partijske ideale i tekovine zavisno kojoj pripadas .A vi draga intelektualna gospodo divite se i davite se da prodjete i ovu godinu bez odmora . Ma lakse je kuckati na telefon i slati email nego citati Crnjanskog . Sto se tice mraka pa neka se smanji izvoz struje , problem solved . Ili da podignemo cene jer nam agregati rade preko vremeno tako da su svi zadovoljni osim Raje koje ne moze da plati ni sadasnju cenu . Ako sam malo sarkastican izvinjavam se dragi citaci ali narod je bez glasa .

drmr

pre 9 godina

Prosto je nabavi se 10 velikih ogledala i kad sunce ugreje uperi se u vodu voda prokuva i ispari.... zbog klimatskih promena i susa su mnogo veca jezera u svetu isparila nemogu da skuvaju kopove ma idi more

Omladono, bezi odavde, dok jos mozes!

pre 9 godina

Znaci, osim svih ostalih vrsta mrakova koji se spustaju na Srbiju, imacemo i onaj pravi zbog struje?
Pa cudi me sto sam se icem drugom i usudila ponadati!

neko iz mase

pre 9 godina

pa dobro, sta fali, nekoliko sati restrikcija dnevno, neko kratko vreme, dok se ne oporavimo. necemo da propadnemo, taman cemo imati vise vremena da se druzimo izmedju sebe.

Mensel

pre 9 godina

@Tehničar: Svačija dobra volja i ideja je dobrodošla. Evo Vam par tehničkih informacija da dopunite Vaša razmišljanja i proračune.
1: Korito reke Kolubare u blizini kopa je na nadmorskoj visini 86mnv, a na ušću u Savu oko 67mnv.
2: Vodeno ogledalo na kopu je niže i voda je duboka oko 60m.
3: Zapremina vode je 210 miliona m3, tj 210 biliona litara. Što znači, kada bi želeli da ispumpamo vodu za 365 dana, bilo bi potrebno da pumpe rade 24h dnevno svih 365 dana i da imaju kapacitet od 6660 l/s tj. oko 24000 m3/h. Voda bi se pumpala sa dubina od 15 do 60 m, što bi znatno uticalo na kapacitet pumpi.
4: Treba uzeti u obzir da od te količine vode 10-15% čini mulj, što znači da su potrebne pumpe koje ispumpavaju mulj.
5: Mulj ne bi mogao da se prepumpava u reku Kolubaru već posebnom tehnologijom da se taloži, izdvaja, deponuje isl.( A bilo bi ga par desetina miliona m3)?!
6: Srednja brzina reke Kolubare je oko 1,5 m/s. Po proceni Vodoprivrede u danima poplavnog talasa je oko 15-20 m/s.
...
Pozdrav i srećno!

Silver Surfer

pre 9 godina

@ borko elektricar
A da se otpusti visak zaposlenih, tacnije oni koji primaju plate a ne rade nista. Kazu da ih u EPS-u ima blizu 15 000. I da se zaustavi stranacko zaposljavanje. To da bude prvi korak. A posle strucni ljudi na odgovarajuca mesta, strategije i sve ostalo. Ni jedno poskupljenje struje, dokle god se vodi ovakva politika, nece biti dovoljno da nahrani taj parazitski organizam. I na kraju, zasto u Srbiji nesto ne bi bilo najjeftinije u regionu, makar to bila i struja. Jel to zabranjeno?

uvoznički lobi

pre 9 godina

Kostolac i Kolubara pod vodom, Djerdap radi smanjenim kapacitetom, a struje iz obnovljivih izvora ni za lek. Kad držite sva jaja u istoj korpi (lignit i velike hidroelektrane) plaćate najskuplju struju iz uvoza. Danas zbog
poplave, sutra zbog leda i snega. Vetar, mini hidro, biomasa- tim redom i nema uvoza.

dipl.mas.ing

pre 9 godina

@(Tehničar, 8. jun 2014 17:46)
Tehnicaru, jel si mozda racunao koliko treba najvecoj Grundfos NK pumpi da ispumpa ovu kolicinu vode/mulja?! 200 godina!

N2

pre 9 godina

Ja sam rudarski inz. i mislim da goru katastrofu po pitanju struke verovatno necu videti za svog veka. Zbog ovoga cemo "sepati" godinama.

Bole

pre 9 godina

ja placam struju i ako mi uvedete restrikcije ZABORAVITE da cu dinar da vam uplatim. EEEEJJJ, zivimo u 21. veku u Evropi i nemamo struju.... Ziveli

Sava Drugi

pre 9 godina

Antiću, inžinjeri u EPS-u znaju kako da se reši problem, ali neće da kažu.

Tihi, sivi štrajk, najgori, nije ti lako na početku mandata. Neki su nezadovoljni, što godinama imaju partijeske šefove, neki su u pogrešnim partijama, nekima je jednostavno mala plata. Najviše ne vole "menažere" koji ni Ohmov zakon ne znaju.

pesimista

pre 9 godina

Najgori scenario:
Prodamo EPS nemcima, kriza oko Ukrajine potraje, Rusi zavrnu gas, EU treba vise struje, nasa struja se izvozi Nemackoj, mi bez struje, ustvari imamo struju, ali potrosaci nemaju para da je plate po evropskim cenama. Mi nemamo ni gas ni struju.

Cenovnik

pre 9 godina

Povecati cenu struje. Tada nece biti spekulacija oko toga izvozi li drzava struju ili ne. Razliku u ceni uloziti juzno od Save i Dunava, jer se tamo struja i proizvodi. Ako smo vec zemlja sa najskupljom hranom, zasto ne bi bili i zemlja sa najskupljom strujom? Ne svidja se Pajticu ili skorojevicima iz "kruga dvojke"? To je njihov problem.

Ivan P

pre 9 godina

Neke anonimuse hapse zbog širenja panike na društvenim mrežama, a ovaj može da lupa šta god mu pada na pamet zato što je ministar. A na jesen će još da kaže da je situacija stabilizovana nadljudskim naporima vlade i ministarstva energetike.

Kakvi paceri ...

Spric mi, spric mi

pre 9 godina

Nemacka kuhinja - nemacka pravila.
Sledi pakleno doba eruptivnih strasti u kojem cemo mi biti jos strastvenije milovana strana u zestokom ljubavnom zanosu velike Nemacke.

marko

pre 9 godina

Мила мајко, па у већини земаља света министар би одавно поднео оставку, а у некима би извршио и самоубиство због катастрофе и свог нерада и не знања, а нама наш несрећник објашњава унапред како ћемо у 21-ом веку бити без струје. Из овога се јасно види у каквој смо ми катастрофи, кад оваквог мутавца имамо за министра. Па које ти везе земљаче имаш са енергетиком, и одакле ти уопште идеја да седнеш на то место. Па јел си видео барем једном у животу неког стручњака из те области, и барем за тренутак осетио неки срам и стид. Па себе сматрам за колико толико образованог, и са мало смисла за реалност и ред, и из обичних разговора знам да се повучем и слушам кад неко има шта да каже. Овај мртав ладан, одмах бам на место министра. Па какав је то човек, и шта ми уопште са таквима можемо да очекујемо. Пропаст.

xl

pre 9 godina

lepo kaže jedan komentator,će da izvoze struju,nas zamraće,a oni lepo pare u štek...znam ih kao zlu paru,sve su u stanju da urade ali samo u svoju korist,.,.biće tu neviđenih prevara,samo se setite džaka sa glasačkim listićima, repertoar njihovih prevara je neiscrpan,nepregledan i neponovljiv...stari su to šibicari, vidi se to po ovim diplomama,ni manje ni više ,doktorati...jesu oni doktori za džeparenje,laž,krađu,prevaru i sve mi se čini da ih narod baš zbog toga ceni i poštuje,jer kako objasniti svo to razumevanje prostog naroda za te njihove nepodopštine...

nn

pre 9 godina

crni dani,crne noći i još crnji život nas očekuje sa ovim polupismenim vlastelinima, sad bar imaju izgovore za naredne četiri godine,nema ds-a kao krivca,ali bile su poplave,šeta oko sto milijardi evra,ima da nas skini do gole kože i da im budemo zahvalni ako ne zarate sa nekim ili ne izazovu kakav nuklearni akcident,tipa černobilja ili fokušime...nemamo nuklearne reaktore ali sa njima čovek nikada nije siguran...

radnik eps

pre 9 godina

Sad je doslo na vidlo,to sto je VD Obradovic skroz zaustavio i ukocio projekte Kolubare B,TENT B3, kao i 4 HE sa RWE na Velikoj Moravi...unazad preko 2 godine se nije maklo..dakle ni pomena od blizu novih 1400 mW!!! I to njegoovm i voljom nove "ekipe" koju je SNS postavio u EPS!!!E sad ministarka se tome opirala,pokusala da gura nove kapacitete pa je smenjena???Paralelno Bajatovic je takdoje skroz,skrajnuo gasovod Nis-Sofija;na bazi cega bi se mogla da uradi TE na gas kod Nisa kako strategija Srbije u energetici predvidja 400 MW/koji sa 20% sredstava-poklona finansira EU za Srbiju i komplet za Bugarsku jer je ista clan EU/.E od danas iammo novu situaciju..blokiran juzni tok,i najavu restrikcija...Pa ocekivano.Kad potrosnja naraste do 130 milona kwh na dan,bice uvoz minimum 15 %,dnevno preko1 milion EUR rashoda,a kadfse ta struja posalje kupcima od kojih je preko 35 % ne placa....mescni gubitak ce biti preko 15 tak miliona EUR...cela zima skoro 100 milki EUR....jedino sta EPS citaj drzava moze jeste "put u mrak"..kad svim gore pobrojanim projektima dodamoda nisu ni 1 kw iz obnovljivih izvora uradili protekle 2 godine...zna s ezbog koga i cega smo u ovakvoj situaciji..ali moze Belvil,haos sa racunima...ludilo sa ne-osiguravanjem imovine,zaposlajvanje do besvesti,kupvina novih lux auta....E moj Vucicu....propast na sve strane

Noj

pre 9 godina

Ovo je sve negde dogovoreno da bi se prodale elektrane tj.energetski sistem.Zivi bili pa videli
 (oskar, 8. jun 2014 17:04)

Mislis da su poplave dogovorene negde?

Hoću 150 pluseva

pre 9 godina

S obzirom da je na vlasti čitava garnitura iz devedesetih, mora da se stvori i odgovarajući ambijent iz tih godina kada su građani po kućama cvokotali uz sveće ...

Marko

pre 9 godina

"U ovom trenutku činimo sve da osposobimo kop Veliki Crljani koji bi mogao da nam da 25 hiljada tona dnevno i tamnavski kop koji bi nas stabilizovao", kaže Antić.

Ne činiš ti nego hrabri i požrtvovani ljudi, a "Vi" ste pokazali u proteklim godinama šta znate da radite! Ništa!

nesa

pre 9 godina

Ne preti mrak nego se namerno plasi narod da bi na kraju bili srecni kako smo ultrasposobnom politikom vlade uspeli da obezbedimo struju.

bajata

pre 9 godina

sve ono što se pokralo do sada moglo se uložiti u vetrogeneratore, e moja srbijo... ljude nam otpuštaju po fabrikama,, A mogli smo sebe zaposliti... Cccc...

aca

pre 9 godina

Bravo tintin,vidim da radis u Kolubari,jedini normalan komentar je tvoj.Ja samo brinem da li ce bageri ostati uspravni.Prosle nedelje u trecoj smeni je nesto puklo kao bomba u vodi.Teko da nije neka etaza popustila i otklizala sa sve masinom.

tintin

pre 9 godina

Kada se isupumpa voda iz kopa, sledi mukotrpan posao na osposobljanju opreme koja se sada nalazi ispod nekoloko metara mulja. Elektro oprema mora kompletna da se zameni, mašinska da se izremontuje u meri u kojoj je to moguće, sve zransporzne trake zamena, noseći i povratni valjci komplet zamena. To je posao posle ispumpavanja vode od najmanje godinu dana. Proizvodnja može da se očekuje tek za dve godine.

Lalegator

pre 9 godina

ajde, ajde, uvedite restrikcije da biste izvozili struju, a lovu trpali u džep, provereni recept iz 80-ih...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bila u mraku tih divnih 80-ih, 8. jun 2014 18:06)

Nece zbog toga,nego da bi Nemci kupili EPS na konto toga sto EPS nece uspeti da snabdeva strujom zimi.

Plase ljude bezveze,struje ima i za izvoz.

borko elektricar

pre 9 godina

Jednostavno, potrebo je znacajnije poskupljenje el.energije koje placaju gradjani (a mnogi ne placaju) jer time bismo poboljsali elektroenerrgetski sistem. Nije mi jasno da placamo najjeftiniju struju u regionu i dalje kukamo kako je skupo. Dosta je bilo javasluka potrebna je samokritika. Uostalom, to smo i dokazali na poslednjim izborima jer smo svi velikom vecinom dali glasove najboljima medju najboljima. Niko nema prava da kaze kako mu je tesko, to je prelazni period od nekoliko godina dok ne udjemo u Evropsku Uniju ali zasto ne bi poceli odmah sa uvodjenjem zakona. Iskljuciti struju neplatisama, podici cenu el. energije i to dvostruko, smanjiti plate zaposlenima i uvesti solidaran porez. Tako cemo stati na noge pokazati da smo dostojni da ispunimo uslove koje je EU postavila za ulazak u punopravno clanstvo civilizovanih naroda. Kada se tako budemo ponasali nece vam goreti sijalica do zore, znate onu narodnu izreku. I ovaj moj predlog kao i veliki respekt na reci gospodina Vulina o Zakonu o radu su doprinos konstruktivnoj kritici na racun onih malobrojnih komentara, a te komentare upravo postavljaju najbogatiji. Moja podrska reformama!

Tehničar

pre 9 godina

Imate pumpe u beogradskim elektranama, već sam vam pisao, stavite na delove pontonskog mosta i pumpaj. Ako vas zanima tip pumpe to su Grundfosove tip NK. Imate i slične u Šećeranama. Postoje i veće ali javljase problem sa cevima. Jasam bez posla, moja cena je plata na godinu dana prvog inženjera na kopu.
P.S
Možete me kontaktirati preko ovog sajta i administratora, nema džabe!

Strujkan 3.

pre 9 godina

Srbija po svojim kapacitetima ne bi trebalo nikada da ima problema sa strujom,a sta se u stvarnosti desava,to je neka druga prica,uvek neka upozorenja,kaznjavanje vecih potrosaca nekakvim crvenim zonama(jedinstveno u svetu),stalni problemi sa infrastrukturom i sl.,dok sa druge strane vidimo visedecenijsku bahatost u potrosnji drzavnog novca radnika EPS-a(stara boljka drzavnih preduzeca),resenje je privatizacija i smanjenje broja radnika samo na neophodne,samo dobra politicka volja i sve se resava,a struje ima za potrosnju danasnje srbije,to je sigurno

Saša Komšić

pre 9 godina

Da li ste zaboravili juni 1999(kraj NATO agresije) kada su govorili kako će Srbiju čekati teške redukcije struje još u ranu jesen, a da u zimskim mjesecima struju u Srbiji niko neće imati? Da li se sjećate da se, hvala Bogu, ništa od toga nije ostvarilo, ne zahvaljujući ovoj ili onoj vlasti, već hrabrim ljudima, u koje i sad imam povjerenje da će veoma brzo stvari koliko-toliko dovesti u normalu.

Tehničar

pre 9 godina

Imate pumpe u beogradskim elektranama, već sam vam pisao, stavite na delove pontonskog mosta i pumpaj. Ako vas zanima tip pumpe to su Grundfosove tip NK. Imate i slične u Šećeranama. Postoje i veće ali javljase problem sa cevima. Jasam bez posla, moja cena je plata na godinu dana prvog inženjera na kopu.
P.S
Možete me kontaktirati preko ovog sajta i administratora, nema džabe!

tintin

pre 9 godina

Kada se isupumpa voda iz kopa, sledi mukotrpan posao na osposobljanju opreme koja se sada nalazi ispod nekoloko metara mulja. Elektro oprema mora kompletna da se zameni, mašinska da se izremontuje u meri u kojoj je to moguće, sve zransporzne trake zamena, noseći i povratni valjci komplet zamena. To je posao posle ispumpavanja vode od najmanje godinu dana. Proizvodnja može da se očekuje tek za dve godine.

Saša Komšić

pre 9 godina

Da li ste zaboravili juni 1999(kraj NATO agresije) kada su govorili kako će Srbiju čekati teške redukcije struje još u ranu jesen, a da u zimskim mjesecima struju u Srbiji niko neće imati? Da li se sjećate da se, hvala Bogu, ništa od toga nije ostvarilo, ne zahvaljujući ovoj ili onoj vlasti, već hrabrim ljudima, u koje i sad imam povjerenje da će veoma brzo stvari koliko-toliko dovesti u normalu.

Strujkan 3.

pre 9 godina

Srbija po svojim kapacitetima ne bi trebalo nikada da ima problema sa strujom,a sta se u stvarnosti desava,to je neka druga prica,uvek neka upozorenja,kaznjavanje vecih potrosaca nekakvim crvenim zonama(jedinstveno u svetu),stalni problemi sa infrastrukturom i sl.,dok sa druge strane vidimo visedecenijsku bahatost u potrosnji drzavnog novca radnika EPS-a(stara boljka drzavnih preduzeca),resenje je privatizacija i smanjenje broja radnika samo na neophodne,samo dobra politicka volja i sve se resava,a struje ima za potrosnju danasnje srbije,to je sigurno

pesimista

pre 9 godina

Najgori scenario:
Prodamo EPS nemcima, kriza oko Ukrajine potraje, Rusi zavrnu gas, EU treba vise struje, nasa struja se izvozi Nemackoj, mi bez struje, ustvari imamo struju, ali potrosaci nemaju para da je plate po evropskim cenama. Mi nemamo ni gas ni struju.

Hoću 150 pluseva

pre 9 godina

S obzirom da je na vlasti čitava garnitura iz devedesetih, mora da se stvori i odgovarajući ambijent iz tih godina kada su građani po kućama cvokotali uz sveće ...

nesa

pre 9 godina

Ne preti mrak nego se namerno plasi narod da bi na kraju bili srecni kako smo ultrasposobnom politikom vlade uspeli da obezbedimo struju.

Bole

pre 9 godina

ja placam struju i ako mi uvedete restrikcije ZABORAVITE da cu dinar da vam uplatim. EEEEJJJ, zivimo u 21. veku u Evropi i nemamo struju.... Ziveli

radnik eps

pre 9 godina

Sad je doslo na vidlo,to sto je VD Obradovic skroz zaustavio i ukocio projekte Kolubare B,TENT B3, kao i 4 HE sa RWE na Velikoj Moravi...unazad preko 2 godine se nije maklo..dakle ni pomena od blizu novih 1400 mW!!! I to njegoovm i voljom nove "ekipe" koju je SNS postavio u EPS!!!E sad ministarka se tome opirala,pokusala da gura nove kapacitete pa je smenjena???Paralelno Bajatovic je takdoje skroz,skrajnuo gasovod Nis-Sofija;na bazi cega bi se mogla da uradi TE na gas kod Nisa kako strategija Srbije u energetici predvidja 400 MW/koji sa 20% sredstava-poklona finansira EU za Srbiju i komplet za Bugarsku jer je ista clan EU/.E od danas iammo novu situaciju..blokiran juzni tok,i najavu restrikcija...Pa ocekivano.Kad potrosnja naraste do 130 milona kwh na dan,bice uvoz minimum 15 %,dnevno preko1 milion EUR rashoda,a kadfse ta struja posalje kupcima od kojih je preko 35 % ne placa....mescni gubitak ce biti preko 15 tak miliona EUR...cela zima skoro 100 milki EUR....jedino sta EPS citaj drzava moze jeste "put u mrak"..kad svim gore pobrojanim projektima dodamoda nisu ni 1 kw iz obnovljivih izvora uradili protekle 2 godine...zna s ezbog koga i cega smo u ovakvoj situaciji..ali moze Belvil,haos sa racunima...ludilo sa ne-osiguravanjem imovine,zaposlajvanje do besvesti,kupvina novih lux auta....E moj Vucicu....propast na sve strane

marko

pre 9 godina

Мила мајко, па у већини земаља света министар би одавно поднео оставку, а у некима би извршио и самоубиство због катастрофе и свог нерада и не знања, а нама наш несрећник објашњава унапред како ћемо у 21-ом веку бити без струје. Из овога се јасно види у каквој смо ми катастрофи, кад оваквог мутавца имамо за министра. Па које ти везе земљаче имаш са енергетиком, и одакле ти уопште идеја да седнеш на то место. Па јел си видео барем једном у животу неког стручњака из те области, и барем за тренутак осетио неки срам и стид. Па себе сматрам за колико толико образованог, и са мало смисла за реалност и ред, и из обичних разговора знам да се повучем и слушам кад неко има шта да каже. Овај мртав ладан, одмах бам на место министра. Па какав је то човек, и шта ми уопште са таквима можемо да очекујемо. Пропаст.

Marko

pre 9 godina

"U ovom trenutku činimo sve da osposobimo kop Veliki Crljani koji bi mogao da nam da 25 hiljada tona dnevno i tamnavski kop koji bi nas stabilizovao", kaže Antić.

Ne činiš ti nego hrabri i požrtvovani ljudi, a "Vi" ste pokazali u proteklim godinama šta znate da radite! Ništa!

Mensel

pre 9 godina

@Tehničar: Svačija dobra volja i ideja je dobrodošla. Evo Vam par tehničkih informacija da dopunite Vaša razmišljanja i proračune.
1: Korito reke Kolubare u blizini kopa je na nadmorskoj visini 86mnv, a na ušću u Savu oko 67mnv.
2: Vodeno ogledalo na kopu je niže i voda je duboka oko 60m.
3: Zapremina vode je 210 miliona m3, tj 210 biliona litara. Što znači, kada bi želeli da ispumpamo vodu za 365 dana, bilo bi potrebno da pumpe rade 24h dnevno svih 365 dana i da imaju kapacitet od 6660 l/s tj. oko 24000 m3/h. Voda bi se pumpala sa dubina od 15 do 60 m, što bi znatno uticalo na kapacitet pumpi.
4: Treba uzeti u obzir da od te količine vode 10-15% čini mulj, što znači da su potrebne pumpe koje ispumpavaju mulj.
5: Mulj ne bi mogao da se prepumpava u reku Kolubaru već posebnom tehnologijom da se taloži, izdvaja, deponuje isl.( A bilo bi ga par desetina miliona m3)?!
6: Srednja brzina reke Kolubare je oko 1,5 m/s. Po proceni Vodoprivrede u danima poplavnog talasa je oko 15-20 m/s.
...
Pozdrav i srećno!

Ivan P

pre 9 godina

Neke anonimuse hapse zbog širenja panike na društvenim mrežama, a ovaj može da lupa šta god mu pada na pamet zato što je ministar. A na jesen će još da kaže da je situacija stabilizovana nadljudskim naporima vlade i ministarstva energetike.

Kakvi paceri ...

Silver Surfer

pre 9 godina

@ borko elektricar
A da se otpusti visak zaposlenih, tacnije oni koji primaju plate a ne rade nista. Kazu da ih u EPS-u ima blizu 15 000. I da se zaustavi stranacko zaposljavanje. To da bude prvi korak. A posle strucni ljudi na odgovarajuca mesta, strategije i sve ostalo. Ni jedno poskupljenje struje, dokle god se vodi ovakva politika, nece biti dovoljno da nahrani taj parazitski organizam. I na kraju, zasto u Srbiji nesto ne bi bilo najjeftinije u regionu, makar to bila i struja. Jel to zabranjeno?

Sava Drugi

pre 9 godina

Antiću, inžinjeri u EPS-u znaju kako da se reši problem, ali neće da kažu.

Tihi, sivi štrajk, najgori, nije ti lako na početku mandata. Neki su nezadovoljni, što godinama imaju partijeske šefove, neki su u pogrešnim partijama, nekima je jednostavno mala plata. Najviše ne vole "menažere" koji ni Ohmov zakon ne znaju.

xl

pre 9 godina

lepo kaže jedan komentator,će da izvoze struju,nas zamraće,a oni lepo pare u štek...znam ih kao zlu paru,sve su u stanju da urade ali samo u svoju korist,.,.biće tu neviđenih prevara,samo se setite džaka sa glasačkim listićima, repertoar njihovih prevara je neiscrpan,nepregledan i neponovljiv...stari su to šibicari, vidi se to po ovim diplomama,ni manje ni više ,doktorati...jesu oni doktori za džeparenje,laž,krađu,prevaru i sve mi se čini da ih narod baš zbog toga ceni i poštuje,jer kako objasniti svo to razumevanje prostog naroda za te njihove nepodopštine...

Spric mi, spric mi

pre 9 godina

Nemacka kuhinja - nemacka pravila.
Sledi pakleno doba eruptivnih strasti u kojem cemo mi biti jos strastvenije milovana strana u zestokom ljubavnom zanosu velike Nemacke.

Omladono, bezi odavde, dok jos mozes!

pre 9 godina

Znaci, osim svih ostalih vrsta mrakova koji se spustaju na Srbiju, imacemo i onaj pravi zbog struje?
Pa cudi me sto sam se icem drugom i usudila ponadati!

nn

pre 9 godina

crni dani,crne noći i još crnji život nas očekuje sa ovim polupismenim vlastelinima, sad bar imaju izgovore za naredne četiri godine,nema ds-a kao krivca,ali bile su poplave,šeta oko sto milijardi evra,ima da nas skini do gole kože i da im budemo zahvalni ako ne zarate sa nekim ili ne izazovu kakav nuklearni akcident,tipa černobilja ili fokušime...nemamo nuklearne reaktore ali sa njima čovek nikada nije siguran...

N2

pre 9 godina

Ja sam rudarski inz. i mislim da goru katastrofu po pitanju struke verovatno necu videti za svog veka. Zbog ovoga cemo "sepati" godinama.

uvoznički lobi

pre 9 godina

Kostolac i Kolubara pod vodom, Djerdap radi smanjenim kapacitetom, a struje iz obnovljivih izvora ni za lek. Kad držite sva jaja u istoj korpi (lignit i velike hidroelektrane) plaćate najskuplju struju iz uvoza. Danas zbog
poplave, sutra zbog leda i snega. Vetar, mini hidro, biomasa- tim redom i nema uvoza.

aca

pre 9 godina

Bravo tintin,vidim da radis u Kolubari,jedini normalan komentar je tvoj.Ja samo brinem da li ce bageri ostati uspravni.Prosle nedelje u trecoj smeni je nesto puklo kao bomba u vodi.Teko da nije neka etaza popustila i otklizala sa sve masinom.

Lalegator

pre 9 godina

ajde, ajde, uvedite restrikcije da biste izvozili struju, a lovu trpali u džep, provereni recept iz 80-ih...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bila u mraku tih divnih 80-ih, 8. jun 2014 18:06)

Nece zbog toga,nego da bi Nemci kupili EPS na konto toga sto EPS nece uspeti da snabdeva strujom zimi.

Plase ljude bezveze,struje ima i za izvoz.

bajata

pre 9 godina

sve ono što se pokralo do sada moglo se uložiti u vetrogeneratore, e moja srbijo... ljude nam otpuštaju po fabrikama,, A mogli smo sebe zaposliti... Cccc...

Noj

pre 9 godina

Ovo je sve negde dogovoreno da bi se prodale elektrane tj.energetski sistem.Zivi bili pa videli
 (oskar, 8. jun 2014 17:04)

Mislis da su poplave dogovorene negde?

dipl.mas.ing

pre 9 godina

@(Tehničar, 8. jun 2014 17:46)
Tehnicaru, jel si mozda racunao koliko treba najvecoj Grundfos NK pumpi da ispumpa ovu kolicinu vode/mulja?! 200 godina!

borko elektricar

pre 9 godina

Jednostavno, potrebo je znacajnije poskupljenje el.energije koje placaju gradjani (a mnogi ne placaju) jer time bismo poboljsali elektroenerrgetski sistem. Nije mi jasno da placamo najjeftiniju struju u regionu i dalje kukamo kako je skupo. Dosta je bilo javasluka potrebna je samokritika. Uostalom, to smo i dokazali na poslednjim izborima jer smo svi velikom vecinom dali glasove najboljima medju najboljima. Niko nema prava da kaze kako mu je tesko, to je prelazni period od nekoliko godina dok ne udjemo u Evropsku Uniju ali zasto ne bi poceli odmah sa uvodjenjem zakona. Iskljuciti struju neplatisama, podici cenu el. energije i to dvostruko, smanjiti plate zaposlenima i uvesti solidaran porez. Tako cemo stati na noge pokazati da smo dostojni da ispunimo uslove koje je EU postavila za ulazak u punopravno clanstvo civilizovanih naroda. Kada se tako budemo ponasali nece vam goreti sijalica do zore, znate onu narodnu izreku. I ovaj moj predlog kao i veliki respekt na reci gospodina Vulina o Zakonu o radu su doprinos konstruktivnoj kritici na racun onih malobrojnih komentara, a te komentare upravo postavljaju najbogatiji. Moja podrska reformama!

Milan U

pre 9 godina

Na zalost Srbija baulja u mraku vec duzi niz godina ! Pametan biti u Srbiji je hendikap , vazno je da si u zlatnoj sredini politicki podobao ,povezan maksimalno i da naravno sledis partijske ideale i tekovine zavisno kojoj pripadas .A vi draga intelektualna gospodo divite se i davite se da prodjete i ovu godinu bez odmora . Ma lakse je kuckati na telefon i slati email nego citati Crnjanskog . Sto se tice mraka pa neka se smanji izvoz struje , problem solved . Ili da podignemo cene jer nam agregati rade preko vremeno tako da su svi zadovoljni osim Raje koje ne moze da plati ni sadasnju cenu . Ako sam malo sarkastican izvinjavam se dragi citaci ali narod je bez glasa .

neko iz mase

pre 9 godina

pa dobro, sta fali, nekoliko sati restrikcija dnevno, neko kratko vreme, dok se ne oporavimo. necemo da propadnemo, taman cemo imati vise vremena da se druzimo izmedju sebe.

Cenovnik

pre 9 godina

Povecati cenu struje. Tada nece biti spekulacija oko toga izvozi li drzava struju ili ne. Razliku u ceni uloziti juzno od Save i Dunava, jer se tamo struja i proizvodi. Ako smo vec zemlja sa najskupljom hranom, zasto ne bi bili i zemlja sa najskupljom strujom? Ne svidja se Pajticu ili skorojevicima iz "kruga dvojke"? To je njihov problem.

drmr

pre 9 godina

Prosto je nabavi se 10 velikih ogledala i kad sunce ugreje uperi se u vodu voda prokuva i ispari.... zbog klimatskih promena i susa su mnogo veca jezera u svetu isparila nemogu da skuvaju kopove ma idi more

borko elektricar

pre 9 godina

Jednostavno, potrebo je znacajnije poskupljenje el.energije koje placaju gradjani (a mnogi ne placaju) jer time bismo poboljsali elektroenerrgetski sistem. Nije mi jasno da placamo najjeftiniju struju u regionu i dalje kukamo kako je skupo. Dosta je bilo javasluka potrebna je samokritika. Uostalom, to smo i dokazali na poslednjim izborima jer smo svi velikom vecinom dali glasove najboljima medju najboljima. Niko nema prava da kaze kako mu je tesko, to je prelazni period od nekoliko godina dok ne udjemo u Evropsku Uniju ali zasto ne bi poceli odmah sa uvodjenjem zakona. Iskljuciti struju neplatisama, podici cenu el. energije i to dvostruko, smanjiti plate zaposlenima i uvesti solidaran porez. Tako cemo stati na noge pokazati da smo dostojni da ispunimo uslove koje je EU postavila za ulazak u punopravno clanstvo civilizovanih naroda. Kada se tako budemo ponasali nece vam goreti sijalica do zore, znate onu narodnu izreku. I ovaj moj predlog kao i veliki respekt na reci gospodina Vulina o Zakonu o radu su doprinos konstruktivnoj kritici na racun onih malobrojnih komentara, a te komentare upravo postavljaju najbogatiji. Moja podrska reformama!

neko iz mase

pre 9 godina

pa dobro, sta fali, nekoliko sati restrikcija dnevno, neko kratko vreme, dok se ne oporavimo. necemo da propadnemo, taman cemo imati vise vremena da se druzimo izmedju sebe.

Cenovnik

pre 9 godina

Povecati cenu struje. Tada nece biti spekulacija oko toga izvozi li drzava struju ili ne. Razliku u ceni uloziti juzno od Save i Dunava, jer se tamo struja i proizvodi. Ako smo vec zemlja sa najskupljom hranom, zasto ne bi bili i zemlja sa najskupljom strujom? Ne svidja se Pajticu ili skorojevicima iz "kruga dvojke"? To je njihov problem.

Noj

pre 9 godina

Ovo je sve negde dogovoreno da bi se prodale elektrane tj.energetski sistem.Zivi bili pa videli
 (oskar, 8. jun 2014 17:04)

Mislis da su poplave dogovorene negde?

Tehničar

pre 9 godina

Imate pumpe u beogradskim elektranama, već sam vam pisao, stavite na delove pontonskog mosta i pumpaj. Ako vas zanima tip pumpe to su Grundfosove tip NK. Imate i slične u Šećeranama. Postoje i veće ali javljase problem sa cevima. Jasam bez posla, moja cena je plata na godinu dana prvog inženjera na kopu.
P.S
Možete me kontaktirati preko ovog sajta i administratora, nema džabe!

Strujkan 3.

pre 9 godina

Srbija po svojim kapacitetima ne bi trebalo nikada da ima problema sa strujom,a sta se u stvarnosti desava,to je neka druga prica,uvek neka upozorenja,kaznjavanje vecih potrosaca nekakvim crvenim zonama(jedinstveno u svetu),stalni problemi sa infrastrukturom i sl.,dok sa druge strane vidimo visedecenijsku bahatost u potrosnji drzavnog novca radnika EPS-a(stara boljka drzavnih preduzeca),resenje je privatizacija i smanjenje broja radnika samo na neophodne,samo dobra politicka volja i sve se resava,a struje ima za potrosnju danasnje srbije,to je sigurno

Saša Komšić

pre 9 godina

Da li ste zaboravili juni 1999(kraj NATO agresije) kada su govorili kako će Srbiju čekati teške redukcije struje još u ranu jesen, a da u zimskim mjesecima struju u Srbiji niko neće imati? Da li se sjećate da se, hvala Bogu, ništa od toga nije ostvarilo, ne zahvaljujući ovoj ili onoj vlasti, već hrabrim ljudima, u koje i sad imam povjerenje da će veoma brzo stvari koliko-toliko dovesti u normalu.

tintin

pre 9 godina

Kada se isupumpa voda iz kopa, sledi mukotrpan posao na osposobljanju opreme koja se sada nalazi ispod nekoloko metara mulja. Elektro oprema mora kompletna da se zameni, mašinska da se izremontuje u meri u kojoj je to moguće, sve zransporzne trake zamena, noseći i povratni valjci komplet zamena. To je posao posle ispumpavanja vode od najmanje godinu dana. Proizvodnja može da se očekuje tek za dve godine.

Bole

pre 9 godina

ja placam struju i ako mi uvedete restrikcije ZABORAVITE da cu dinar da vam uplatim. EEEEJJJ, zivimo u 21. veku u Evropi i nemamo struju.... Ziveli

pesimista

pre 9 godina

Najgori scenario:
Prodamo EPS nemcima, kriza oko Ukrajine potraje, Rusi zavrnu gas, EU treba vise struje, nasa struja se izvozi Nemackoj, mi bez struje, ustvari imamo struju, ali potrosaci nemaju para da je plate po evropskim cenama. Mi nemamo ni gas ni struju.

bajata

pre 9 godina

sve ono što se pokralo do sada moglo se uložiti u vetrogeneratore, e moja srbijo... ljude nam otpuštaju po fabrikama,, A mogli smo sebe zaposliti... Cccc...

Lalegator

pre 9 godina

ajde, ajde, uvedite restrikcije da biste izvozili struju, a lovu trpali u džep, provereni recept iz 80-ih...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (bila u mraku tih divnih 80-ih, 8. jun 2014 18:06)

Nece zbog toga,nego da bi Nemci kupili EPS na konto toga sto EPS nece uspeti da snabdeva strujom zimi.

Plase ljude bezveze,struje ima i za izvoz.

radnik eps

pre 9 godina

Sad je doslo na vidlo,to sto je VD Obradovic skroz zaustavio i ukocio projekte Kolubare B,TENT B3, kao i 4 HE sa RWE na Velikoj Moravi...unazad preko 2 godine se nije maklo..dakle ni pomena od blizu novih 1400 mW!!! I to njegoovm i voljom nove "ekipe" koju je SNS postavio u EPS!!!E sad ministarka se tome opirala,pokusala da gura nove kapacitete pa je smenjena???Paralelno Bajatovic je takdoje skroz,skrajnuo gasovod Nis-Sofija;na bazi cega bi se mogla da uradi TE na gas kod Nisa kako strategija Srbije u energetici predvidja 400 MW/koji sa 20% sredstava-poklona finansira EU za Srbiju i komplet za Bugarsku jer je ista clan EU/.E od danas iammo novu situaciju..blokiran juzni tok,i najavu restrikcija...Pa ocekivano.Kad potrosnja naraste do 130 milona kwh na dan,bice uvoz minimum 15 %,dnevno preko1 milion EUR rashoda,a kadfse ta struja posalje kupcima od kojih je preko 35 % ne placa....mescni gubitak ce biti preko 15 tak miliona EUR...cela zima skoro 100 milki EUR....jedino sta EPS citaj drzava moze jeste "put u mrak"..kad svim gore pobrojanim projektima dodamoda nisu ni 1 kw iz obnovljivih izvora uradili protekle 2 godine...zna s ezbog koga i cega smo u ovakvoj situaciji..ali moze Belvil,haos sa racunima...ludilo sa ne-osiguravanjem imovine,zaposlajvanje do besvesti,kupvina novih lux auta....E moj Vucicu....propast na sve strane

Spric mi, spric mi

pre 9 godina

Nemacka kuhinja - nemacka pravila.
Sledi pakleno doba eruptivnih strasti u kojem cemo mi biti jos strastvenije milovana strana u zestokom ljubavnom zanosu velike Nemacke.

Hoću 150 pluseva

pre 9 godina

S obzirom da je na vlasti čitava garnitura iz devedesetih, mora da se stvori i odgovarajući ambijent iz tih godina kada su građani po kućama cvokotali uz sveće ...

marko

pre 9 godina

Мила мајко, па у већини земаља света министар би одавно поднео оставку, а у некима би извршио и самоубиство због катастрофе и свог нерада и не знања, а нама наш несрећник објашњава унапред како ћемо у 21-ом веку бити без струје. Из овога се јасно види у каквој смо ми катастрофи, кад оваквог мутавца имамо за министра. Па које ти везе земљаче имаш са енергетиком, и одакле ти уопште идеја да седнеш на то место. Па јел си видео барем једном у животу неког стручњака из те области, и барем за тренутак осетио неки срам и стид. Па себе сматрам за колико толико образованог, и са мало смисла за реалност и ред, и из обичних разговора знам да се повучем и слушам кад неко има шта да каже. Овај мртав ладан, одмах бам на место министра. Па какав је то човек, и шта ми уопште са таквима можемо да очекујемо. Пропаст.

drmr

pre 9 godina

Prosto je nabavi se 10 velikih ogledala i kad sunce ugreje uperi se u vodu voda prokuva i ispari.... zbog klimatskih promena i susa su mnogo veca jezera u svetu isparila nemogu da skuvaju kopove ma idi more

nesa

pre 9 godina

Ne preti mrak nego se namerno plasi narod da bi na kraju bili srecni kako smo ultrasposobnom politikom vlade uspeli da obezbedimo struju.

N2

pre 9 godina

Ja sam rudarski inz. i mislim da goru katastrofu po pitanju struke verovatno necu videti za svog veka. Zbog ovoga cemo "sepati" godinama.

uvoznički lobi

pre 9 godina

Kostolac i Kolubara pod vodom, Djerdap radi smanjenim kapacitetom, a struje iz obnovljivih izvora ni za lek. Kad držite sva jaja u istoj korpi (lignit i velike hidroelektrane) plaćate najskuplju struju iz uvoza. Danas zbog
poplave, sutra zbog leda i snega. Vetar, mini hidro, biomasa- tim redom i nema uvoza.

Silver Surfer

pre 9 godina

@ borko elektricar
A da se otpusti visak zaposlenih, tacnije oni koji primaju plate a ne rade nista. Kazu da ih u EPS-u ima blizu 15 000. I da se zaustavi stranacko zaposljavanje. To da bude prvi korak. A posle strucni ljudi na odgovarajuca mesta, strategije i sve ostalo. Ni jedno poskupljenje struje, dokle god se vodi ovakva politika, nece biti dovoljno da nahrani taj parazitski organizam. I na kraju, zasto u Srbiji nesto ne bi bilo najjeftinije u regionu, makar to bila i struja. Jel to zabranjeno?

aca

pre 9 godina

Bravo tintin,vidim da radis u Kolubari,jedini normalan komentar je tvoj.Ja samo brinem da li ce bageri ostati uspravni.Prosle nedelje u trecoj smeni je nesto puklo kao bomba u vodi.Teko da nije neka etaza popustila i otklizala sa sve masinom.

xl

pre 9 godina

lepo kaže jedan komentator,će da izvoze struju,nas zamraće,a oni lepo pare u štek...znam ih kao zlu paru,sve su u stanju da urade ali samo u svoju korist,.,.biće tu neviđenih prevara,samo se setite džaka sa glasačkim listićima, repertoar njihovih prevara je neiscrpan,nepregledan i neponovljiv...stari su to šibicari, vidi se to po ovim diplomama,ni manje ni više ,doktorati...jesu oni doktori za džeparenje,laž,krađu,prevaru i sve mi se čini da ih narod baš zbog toga ceni i poštuje,jer kako objasniti svo to razumevanje prostog naroda za te njihove nepodopštine...

Sava Drugi

pre 9 godina

Antiću, inžinjeri u EPS-u znaju kako da se reši problem, ali neće da kažu.

Tihi, sivi štrajk, najgori, nije ti lako na početku mandata. Neki su nezadovoljni, što godinama imaju partijeske šefove, neki su u pogrešnim partijama, nekima je jednostavno mala plata. Najviše ne vole "menažere" koji ni Ohmov zakon ne znaju.

Ivan P

pre 9 godina

Neke anonimuse hapse zbog širenja panike na društvenim mrežama, a ovaj može da lupa šta god mu pada na pamet zato što je ministar. A na jesen će još da kaže da je situacija stabilizovana nadljudskim naporima vlade i ministarstva energetike.

Kakvi paceri ...

Omladono, bezi odavde, dok jos mozes!

pre 9 godina

Znaci, osim svih ostalih vrsta mrakova koji se spustaju na Srbiju, imacemo i onaj pravi zbog struje?
Pa cudi me sto sam se icem drugom i usudila ponadati!

Mensel

pre 9 godina

@Tehničar: Svačija dobra volja i ideja je dobrodošla. Evo Vam par tehničkih informacija da dopunite Vaša razmišljanja i proračune.
1: Korito reke Kolubare u blizini kopa je na nadmorskoj visini 86mnv, a na ušću u Savu oko 67mnv.
2: Vodeno ogledalo na kopu je niže i voda je duboka oko 60m.
3: Zapremina vode je 210 miliona m3, tj 210 biliona litara. Što znači, kada bi želeli da ispumpamo vodu za 365 dana, bilo bi potrebno da pumpe rade 24h dnevno svih 365 dana i da imaju kapacitet od 6660 l/s tj. oko 24000 m3/h. Voda bi se pumpala sa dubina od 15 do 60 m, što bi znatno uticalo na kapacitet pumpi.
4: Treba uzeti u obzir da od te količine vode 10-15% čini mulj, što znači da su potrebne pumpe koje ispumpavaju mulj.
5: Mulj ne bi mogao da se prepumpava u reku Kolubaru već posebnom tehnologijom da se taloži, izdvaja, deponuje isl.( A bilo bi ga par desetina miliona m3)?!
6: Srednja brzina reke Kolubare je oko 1,5 m/s. Po proceni Vodoprivrede u danima poplavnog talasa je oko 15-20 m/s.
...
Pozdrav i srećno!

Marko

pre 9 godina

"U ovom trenutku činimo sve da osposobimo kop Veliki Crljani koji bi mogao da nam da 25 hiljada tona dnevno i tamnavski kop koji bi nas stabilizovao", kaže Antić.

Ne činiš ti nego hrabri i požrtvovani ljudi, a "Vi" ste pokazali u proteklim godinama šta znate da radite! Ništa!

Milan U

pre 9 godina

Na zalost Srbija baulja u mraku vec duzi niz godina ! Pametan biti u Srbiji je hendikap , vazno je da si u zlatnoj sredini politicki podobao ,povezan maksimalno i da naravno sledis partijske ideale i tekovine zavisno kojoj pripadas .A vi draga intelektualna gospodo divite se i davite se da prodjete i ovu godinu bez odmora . Ma lakse je kuckati na telefon i slati email nego citati Crnjanskog . Sto se tice mraka pa neka se smanji izvoz struje , problem solved . Ili da podignemo cene jer nam agregati rade preko vremeno tako da su svi zadovoljni osim Raje koje ne moze da plati ni sadasnju cenu . Ako sam malo sarkastican izvinjavam se dragi citaci ali narod je bez glasa .

nn

pre 9 godina

crni dani,crne noći i još crnji život nas očekuje sa ovim polupismenim vlastelinima, sad bar imaju izgovore za naredne četiri godine,nema ds-a kao krivca,ali bile su poplave,šeta oko sto milijardi evra,ima da nas skini do gole kože i da im budemo zahvalni ako ne zarate sa nekim ili ne izazovu kakav nuklearni akcident,tipa černobilja ili fokušime...nemamo nuklearne reaktore ali sa njima čovek nikada nije siguran...

dipl.mas.ing

pre 9 godina

@(Tehničar, 8. jun 2014 17:46)
Tehnicaru, jel si mozda racunao koliko treba najvecoj Grundfos NK pumpi da ispumpa ovu kolicinu vode/mulja?! 200 godina!