Nedelja, 08.06.2014.

10:00

Skraćuju radno vreme, a evo i zašto

Jedan broj državnih službenika u švedskom gradu Geteborgu će od ovog leta raditi šest sati na dan, umesto dosadašnjeg uobičajenog radnog vremena od osam sati.

Izvor: Tanjug

Skraæuju radno vreme, a evo i zašto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

persa

pre 9 godina

ko hoce kvalitetno da radi sest sati su prava mera. Imam koleginicu koja ostaje do kasno da bi pred gazdom i svojim ukucanima ispala zrtva..a ustvari cita novine i sl. Od posla ni p.
Glasam za produktivnost. Ko ne stize neka ide kuci!

da da

pre 9 godina

Moje radno vreme i mojih zaposlenih je sest sati. Mislim da je sasvim dovoljno da obavimo sve potrebno. Retko kad ostanemo duze, na poslu, ali tih sest sati radimo punom parom, bez nepotrebnih pauza. Meni vise odgovara, ali i njima jer bas pojacaju tempo u slucaju da ima vise posla, da ne bi ostali duze. Naravno plata im je kao da rade 8 sati, jer obave sve poslove u danu za koje u drzavnim firmama bi im trebalo 3dana:-)

Ribnicki Delfin

pre 9 godina

Radnicka klasa radi a gazde zaradjuju. Bogate zemlje su bogate zbog raznih faktora a ponajmanje zbog produktivnosti svojih radnika.
Govorim iz licnog iskustva

King of The Bot

pre 9 godina

(Laki pingvin, 08. jun 2014 16:10)

Čitam pažljivo ovo što pišeš i razmišljam šta je poenta?

- sedi kući i kukaj ili
- probaj da uđeš u stranku i državni sektor ili
- otvori svoju firmu
- vrti pljuge na stolu na Obilićevom vencu u radno vreme uz espreso i tako to na ler?

Ne kapiram šta iz ovoga treba da se zaključi? Hvala.

Zaphod

pre 9 godina

kada odem na pauzu i vratim se da nastavim poso,potrebno mi je 20sek do 40sek da nastavim tamo gde sam stao!ako nekom treba 5min vremena nakon pauze pa da nastavi poso,taj netreba da radi uopste na tom poslu,bolid!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sasho, 8. jun 2014 14:22)

Za "poso" na kome ti "netreba" vise od "20sek" da nastavis tamo gde si stao, nije ti potrebna skoro nikakva koncentracija, nikakvo znanje, nikakvo mozganje...

Za poslove na kojima se razmislja, nekada ni 15 minuta posle pauze nije dovoljno da vratis tok misli tamo gde su bile posle pauze...

neutralni felsh

pre 9 godina

svedska zemlja obecana... taman u inat ovoj srbijanskoj prvobitnoj akumulaciji kapitala u rukama vecito gladnih i nikad sitih tzv gazda. radio sam mnoge poslove, kod mnogih nasih privatnika, 90-ih, i znam samo jedno: ne dao bog da ti srbin bude gazda ili shef. ko ne veruje, nek proveri ;)

zriko

pre 9 godina

Puno saosećanja i gorčine za „lakog pingvina“. ( Čitam njegove redove )
Ovde u pregovorima sa privatnikom ne vrede „ nikakvi saveti jednog američkog psihologa „ kako se pregovara za posao.
Ovde je toliko beskarakternog u ponašanju , da ako se „fair„ pregovara ispadneš magarac.

iva

pre 9 godina

Krajem osamdesetih godina Industrija konfekcije "Javor" iz Ivanjice je uveo
sestocasovno radno vreme za radnike iz proizvodnje kao i za rezijsko osoblje.
Efekti su bili mimo ocekivanja, jer se pokazalo da je produktivnost bila veca nego kada se radilo 8 sati! Direktor i kreator je bio Lale Sekulic!

Laki pingvin

pre 9 godina

Išao na razgovor za posao kod privatnika:
"radno vreme(i subotom) je od 7 do 15h, mada se često ostaje do 17-18h"
"plata je 250evra"
"a prekovremeno koliko plaćate po satu?"
"pa to je uračunato u platu"(lik nije ni trepnuo,čak je imao izraz lica da je moje pitanje bilo naivno)
Samo sam se zahvalio za razgovor i otišao sa osećajem da sam rob u 21. veku...

Swedenonline

pre 9 godina

Nazalost, ostatak sveta ce uvek biti kocnica, zato ce ovo moci da se sprovodi samo u internacionalno nezavisnom sektoru. Svedjanima nikad problem uvesti bilo kakvu izmenu ali gde se saradjuje sa konzervativnim delom sveta dolazi do raskoraka. :(

Sasho

pre 9 godina

kada odem na pauzu i vratim se da nastavim poso,potrebno mi je 20sek do 40sek da nastavim tamo gde sam stao!ako nekom treba 5min vremena nakon pauze pa da nastavi poso,taj netreba da radi uopste na tom poslu,bolid!

Beogradjanin

pre 9 godina

verovali ili ne to je jedino resenje svetrske ekonomske krize. uzrocnik krize su kineska posebno i pomalo zapadnjacka HIPERPRODUKCIJA. Radnici su krivi sto rade 10 ili 12 sati dnevno. Rreba momentalno da saju otkaz ili da se agresivno suprotstave tom prekovremenom zlu ili radom subotom.

Zoran M.

pre 9 godina

Ljudi bi se posle posla osećali bolje kad bi na poslu vladao kolegijalniji odnos među zaposlenima. Nekolegijalan odnos je najviše izražen u kancelarijskim sredinama kao što su Banke, opštine.... i kad sam video neke stvari kao privatnik rekao sam da ne bi radio u Banci ni za 2000 eur neto plate.

Bane

pre 9 godina

Naravno uveliko je 21. vek i covek treba da se oslobadja posla i uziva u zivotu a to je moguce sa danasnjim razvojem tehnologije .. Ali pravila igre koja su nam nametnule "gazde" cini suprotno...

Bjelan

pre 9 godina

Daj nemoj da se poredite sa skandinavcima pogledajte se bar jednom realno a ne kao svevisnji narod. Kao prvo njihova produktivnos je bar 35% veca od nase, koriste internet u svim segmentima zivota i rada a nelistaju budjave knjige kao nasi maticni uredi npr. Drugo njihov odnos i odgovornos prema poslumi radnim zadatcima je na nekom svevisnjem stupnju koji nama djeluje kao SFI. Pricam iz licnog iskustva. I vi sto kukate na platu i radno vreme pa sto neidete gde vam he bolje ili sami osnujte firmu, neobrazovani, poluobrazovani, bez specificnog znanja i vjestina Srbija ima vise od kvalitetne borove sume. Ponudi nesto vise poslodavcu od sirove snage pa trazite bolje uslove. E sad lupajte minuse.

čitateljka

pre 9 godina

A mi kad bismo mogli od ujutru do uveče da radimo za naše privatnike, Bože, da li bi bili zadovoljni :)
A oni da nam ne daju plate, ali da idu onako porodično na letovanje i zimovanje...

A šta reći o Švedskoj - najviši standard (i u životu i U GLAVI :)))

Aleksandar M.

pre 9 godina

Baš lepo zamišljeno... Što ne sprovedoše eksperiment na nekim fizikalcima, nego na ovima koji ionako ništa ne rade... Mogu da im uvedu i 4 sata, a pola njih može i da ne dolazi uopšte, ne bi se osetilo... (Da ne bude zabune, živim u Skandinaviji...)

andrej

pre 9 godina

U medjuvremenu u Srbiji vrse eksperiment i povecavanju radno vreme na 10-12h, a smanjuju plate za 10%, da bi videli koliko ce vremena trebati gradjanima da podignu bunu!

daevon

pre 9 godina

Baš me čudi. Šta ima tu da se isprobava. Njihov premijer je mlakonja. Treba da lupi šakom o sto, ućutka sve ministre, i kaže da treba da se radi od pola-osam i tačka. Glup narod ovi Šveđani nema šta, nisu kao mi.

Homo politicus

pre 9 godina

Ne samo krace radno vreme vec i mogucnost dodatnog obrazovanja radnika. Idealno bi bilo 6 sati rada plus 2 sata posvetiti obrazovanju i unapredjenju posla koji radnik obavlja.

dip.ing.saob.

pre 9 godina

Efektivan rad, ne zavisi od poslodavca (bilo da se radi o drzavnom ili privatnom sektoru prema zakonu o radu - minimalno radno vreme) koji lupa radno vreme svom radniku. Efektivan rad zavisi od samog pojedinca - njegova psiho-fizicka sposobnost i vrste posla kojim se bavi, kao i od rezultata koji se trazi od zaposlenih. Primer. U saobracaju ne mozete vozacima udariti 8 casovno vreme sa radom od 7 dana on u 7 dana radi, kada se zna prema karateristikama posla i ljudskim sposobnostima koliko je opstimalno radno vreme potrebno da bi obavio svoju voznju bezbedno i efikasno (bez obzira da li se bavi transportom robe ili prevozom putnika). Ista je prica sa pilotima gde se po FAA i JAR definisu casovi leta, koliko je dozvoljeno sati da pilot sme upravljati avionom posle cega mora uslediti dan odmora. Rudari koji rade na kopovima, ne mogu provoditi pod zemljom sate i sate bez dana odmora, ima razloga zasto radi po smenama i zasto su obavezni lekarski pregledi periodicno (kod nas misaona imenica). Programeri ne mogu raditi 8, 12 sati, zato sto iziskuje drugaciju vrstu rada i potrebno je da rade sa pauzama. Drzavni sluzbenici, takodje, zavisi od osobe ali i vrste posla kojim se bavi, sto predstavlja da radno vreme ne moze biti fiksno vec klizece i optimalno zadovoljavajuce kako bismo imali efikasnost rada.
Kod nas se smatra da je efikasnost rada sto duze radis (potpuno pogresno i neprofesionalno). Predlazem vasim novinarima da naprave jednu strucnu analizu.

stoper4

pre 9 godina

Ako je dobra organizacija posla siguran sam da je 6 sati dovoljno za zadovoljavajuću produktivnost.
Neka se svako od nas zapita iskreno koliko imamo praznog hoda u toku dana.
Verovatno ima delatnosti gde to ne bi funkcionisalo jer recimo neko ko radi na traci sigurno više uradi za 8 sati nego za 6. Za firme gde se radi u tri smene uvodjenje četvrte bi sigurno bio mnogo veći trošak nego ušteda kroz manja bolovanja

Smesno

pre 9 godina

Oni mogu da rade i 2h dnevno, pa ce ponovo da obave vise posla nego nasi drzavni sluzbenici za mesec dana, punog radnog vremena. Drzavna sluzba=neradnici.

Богдан

pre 9 godina

Ово делује зљнимљиво, међутим не бих да тврдим ишта, јер сам исто тако веровао да је двократно радно време са двосатном паузом "одлична ствар"... Док нисам видео уживо како није.

Radoznali Perica

pre 9 godina

Šta ti je standard. U Srbiji kod državnih službenika je to 2 puš pauze manje, nekoliko partija pasijansa i jedna cela žetva na farmvilu... a to što je ostalo da se završi, to ćemo sutra. Kod privanika se i ne pominje eksperimentalno skraćivanje onih 12 radnih sati...

Srđan

pre 9 godina

Ja uradim sve za 4 sata. Ona druga 4 sata se dosadjujem, da to predstavlja pravu moru, iznurivanje i nezadovoljstvo. Cesto zbog toga uzimam bolovanje...

goran

pre 9 godina

nije to ništa , kod nas se već 20 godina sprovodi eksperiment "Da li i kako veći broj zaposlenih u javnom sektoru dovodi do smanjenja deficita u budžetu"

Vladimir

pre 9 godina

Da su pametni pa da se dogovore sad da budu izuzetno radni i vredni tih 6 sati pa da posle imaju skraceno radno vreme ceo radni vek :)

NikolaC

pre 9 godina

Ovaj eksperiment se u drzavnim organima/agencijama sprovodi kod nas decenijama u raznim oblicima.
Vlada kaze da je uspesan.
Narod se ne sleze sa tim, osim onih koji ucestvuju u njemu.
I eto drzava nam cveta.

kraki

pre 9 godina

nasi poslodavci bi nas vezali lancima da radimo do smrti naravno bez plate (Boze moj sta ce nama plata)...gde smo mi a gde je normalan svet...?

blah

pre 9 godina

Lepo je to, ali zar ne bi bilo bolje da radnicima nije unapred receno da je u pitanju eksperiment? Ovako ce mozda namerno da se iscimaju tih godinu dana da budu sto efikasniji nadajuci se da ce im se to isplatiti na duge staze.

andrej

pre 9 godina

U medjuvremenu u Srbiji vrse eksperiment i povecavanju radno vreme na 10-12h, a smanjuju plate za 10%, da bi videli koliko ce vremena trebati gradjanima da podignu bunu!

daevon

pre 9 godina

Baš me čudi. Šta ima tu da se isprobava. Njihov premijer je mlakonja. Treba da lupi šakom o sto, ućutka sve ministre, i kaže da treba da se radi od pola-osam i tačka. Glup narod ovi Šveđani nema šta, nisu kao mi.

čitateljka

pre 9 godina

A mi kad bismo mogli od ujutru do uveče da radimo za naše privatnike, Bože, da li bi bili zadovoljni :)
A oni da nam ne daju plate, ali da idu onako porodično na letovanje i zimovanje...

A šta reći o Švedskoj - najviši standard (i u životu i U GLAVI :)))

dip.ing.saob.

pre 9 godina

Efektivan rad, ne zavisi od poslodavca (bilo da se radi o drzavnom ili privatnom sektoru prema zakonu o radu - minimalno radno vreme) koji lupa radno vreme svom radniku. Efektivan rad zavisi od samog pojedinca - njegova psiho-fizicka sposobnost i vrste posla kojim se bavi, kao i od rezultata koji se trazi od zaposlenih. Primer. U saobracaju ne mozete vozacima udariti 8 casovno vreme sa radom od 7 dana on u 7 dana radi, kada se zna prema karateristikama posla i ljudskim sposobnostima koliko je opstimalno radno vreme potrebno da bi obavio svoju voznju bezbedno i efikasno (bez obzira da li se bavi transportom robe ili prevozom putnika). Ista je prica sa pilotima gde se po FAA i JAR definisu casovi leta, koliko je dozvoljeno sati da pilot sme upravljati avionom posle cega mora uslediti dan odmora. Rudari koji rade na kopovima, ne mogu provoditi pod zemljom sate i sate bez dana odmora, ima razloga zasto radi po smenama i zasto su obavezni lekarski pregledi periodicno (kod nas misaona imenica). Programeri ne mogu raditi 8, 12 sati, zato sto iziskuje drugaciju vrstu rada i potrebno je da rade sa pauzama. Drzavni sluzbenici, takodje, zavisi od osobe ali i vrste posla kojim se bavi, sto predstavlja da radno vreme ne moze biti fiksno vec klizece i optimalno zadovoljavajuce kako bismo imali efikasnost rada.
Kod nas se smatra da je efikasnost rada sto duze radis (potpuno pogresno i neprofesionalno). Predlazem vasim novinarima da naprave jednu strucnu analizu.

Laki pingvin

pre 9 godina

Išao na razgovor za posao kod privatnika:
"radno vreme(i subotom) je od 7 do 15h, mada se često ostaje do 17-18h"
"plata je 250evra"
"a prekovremeno koliko plaćate po satu?"
"pa to je uračunato u platu"(lik nije ni trepnuo,čak je imao izraz lica da je moje pitanje bilo naivno)
Samo sam se zahvalio za razgovor i otišao sa osećajem da sam rob u 21. veku...

Aleksandar M.

pre 9 godina

Baš lepo zamišljeno... Što ne sprovedoše eksperiment na nekim fizikalcima, nego na ovima koji ionako ništa ne rade... Mogu da im uvedu i 4 sata, a pola njih može i da ne dolazi uopšte, ne bi se osetilo... (Da ne bude zabune, živim u Skandinaviji...)

iva

pre 9 godina

Krajem osamdesetih godina Industrija konfekcije "Javor" iz Ivanjice je uveo
sestocasovno radno vreme za radnike iz proizvodnje kao i za rezijsko osoblje.
Efekti su bili mimo ocekivanja, jer se pokazalo da je produktivnost bila veca nego kada se radilo 8 sati! Direktor i kreator je bio Lale Sekulic!

kraki

pre 9 godina

nasi poslodavci bi nas vezali lancima da radimo do smrti naravno bez plate (Boze moj sta ce nama plata)...gde smo mi a gde je normalan svet...?

Srđan

pre 9 godina

Ja uradim sve za 4 sata. Ona druga 4 sata se dosadjujem, da to predstavlja pravu moru, iznurivanje i nezadovoljstvo. Cesto zbog toga uzimam bolovanje...

Homo politicus

pre 9 godina

Ne samo krace radno vreme vec i mogucnost dodatnog obrazovanja radnika. Idealno bi bilo 6 sati rada plus 2 sata posvetiti obrazovanju i unapredjenju posla koji radnik obavlja.

Bane

pre 9 godina

Naravno uveliko je 21. vek i covek treba da se oslobadja posla i uziva u zivotu a to je moguce sa danasnjim razvojem tehnologije .. Ali pravila igre koja su nam nametnule "gazde" cini suprotno...

da da

pre 9 godina

Moje radno vreme i mojih zaposlenih je sest sati. Mislim da je sasvim dovoljno da obavimo sve potrebno. Retko kad ostanemo duze, na poslu, ali tih sest sati radimo punom parom, bez nepotrebnih pauza. Meni vise odgovara, ali i njima jer bas pojacaju tempo u slucaju da ima vise posla, da ne bi ostali duze. Naravno plata im je kao da rade 8 sati, jer obave sve poslove u danu za koje u drzavnim firmama bi im trebalo 3dana:-)

Beogradjanin

pre 9 godina

verovali ili ne to je jedino resenje svetrske ekonomske krize. uzrocnik krize su kineska posebno i pomalo zapadnjacka HIPERPRODUKCIJA. Radnici su krivi sto rade 10 ili 12 sati dnevno. Rreba momentalno da saju otkaz ili da se agresivno suprotstave tom prekovremenom zlu ili radom subotom.

Bjelan

pre 9 godina

Daj nemoj da se poredite sa skandinavcima pogledajte se bar jednom realno a ne kao svevisnji narod. Kao prvo njihova produktivnos je bar 35% veca od nase, koriste internet u svim segmentima zivota i rada a nelistaju budjave knjige kao nasi maticni uredi npr. Drugo njihov odnos i odgovornos prema poslumi radnim zadatcima je na nekom svevisnjem stupnju koji nama djeluje kao SFI. Pricam iz licnog iskustva. I vi sto kukate na platu i radno vreme pa sto neidete gde vam he bolje ili sami osnujte firmu, neobrazovani, poluobrazovani, bez specificnog znanja i vjestina Srbija ima vise od kvalitetne borove sume. Ponudi nesto vise poslodavcu od sirove snage pa trazite bolje uslove. E sad lupajte minuse.

persa

pre 9 godina

ko hoce kvalitetno da radi sest sati su prava mera. Imam koleginicu koja ostaje do kasno da bi pred gazdom i svojim ukucanima ispala zrtva..a ustvari cita novine i sl. Od posla ni p.
Glasam za produktivnost. Ko ne stize neka ide kuci!

goran

pre 9 godina

nije to ništa , kod nas se već 20 godina sprovodi eksperiment "Da li i kako veći broj zaposlenih u javnom sektoru dovodi do smanjenja deficita u budžetu"

Radoznali Perica

pre 9 godina

Šta ti je standard. U Srbiji kod državnih službenika je to 2 puš pauze manje, nekoliko partija pasijansa i jedna cela žetva na farmvilu... a to što je ostalo da se završi, to ćemo sutra. Kod privanika se i ne pominje eksperimentalno skraćivanje onih 12 radnih sati...

Smesno

pre 9 godina

Oni mogu da rade i 2h dnevno, pa ce ponovo da obave vise posla nego nasi drzavni sluzbenici za mesec dana, punog radnog vremena. Drzavna sluzba=neradnici.

Богдан

pre 9 godina

Ово делује зљнимљиво, међутим не бих да тврдим ишта, јер сам исто тако веровао да је двократно радно време са двосатном паузом "одлична ствар"... Док нисам видео уживо како није.

NikolaC

pre 9 godina

Ovaj eksperiment se u drzavnim organima/agencijama sprovodi kod nas decenijama u raznim oblicima.
Vlada kaze da je uspesan.
Narod se ne sleze sa tim, osim onih koji ucestvuju u njemu.
I eto drzava nam cveta.

Vladimir

pre 9 godina

Da su pametni pa da se dogovore sad da budu izuzetno radni i vredni tih 6 sati pa da posle imaju skraceno radno vreme ceo radni vek :)

Zoran M.

pre 9 godina

Ljudi bi se posle posla osećali bolje kad bi na poslu vladao kolegijalniji odnos među zaposlenima. Nekolegijalan odnos je najviše izražen u kancelarijskim sredinama kao što su Banke, opštine.... i kad sam video neke stvari kao privatnik rekao sam da ne bi radio u Banci ni za 2000 eur neto plate.

Zaphod

pre 9 godina

kada odem na pauzu i vratim se da nastavim poso,potrebno mi je 20sek do 40sek da nastavim tamo gde sam stao!ako nekom treba 5min vremena nakon pauze pa da nastavi poso,taj netreba da radi uopste na tom poslu,bolid!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sasho, 8. jun 2014 14:22)

Za "poso" na kome ti "netreba" vise od "20sek" da nastavis tamo gde si stao, nije ti potrebna skoro nikakva koncentracija, nikakvo znanje, nikakvo mozganje...

Za poslove na kojima se razmislja, nekada ni 15 minuta posle pauze nije dovoljno da vratis tok misli tamo gde su bile posle pauze...

blah

pre 9 godina

Lepo je to, ali zar ne bi bilo bolje da radnicima nije unapred receno da je u pitanju eksperiment? Ovako ce mozda namerno da se iscimaju tih godinu dana da budu sto efikasniji nadajuci se da ce im se to isplatiti na duge staze.

stoper4

pre 9 godina

Ako je dobra organizacija posla siguran sam da je 6 sati dovoljno za zadovoljavajuću produktivnost.
Neka se svako od nas zapita iskreno koliko imamo praznog hoda u toku dana.
Verovatno ima delatnosti gde to ne bi funkcionisalo jer recimo neko ko radi na traci sigurno više uradi za 8 sati nego za 6. Za firme gde se radi u tri smene uvodjenje četvrte bi sigurno bio mnogo veći trošak nego ušteda kroz manja bolovanja

neutralni felsh

pre 9 godina

svedska zemlja obecana... taman u inat ovoj srbijanskoj prvobitnoj akumulaciji kapitala u rukama vecito gladnih i nikad sitih tzv gazda. radio sam mnoge poslove, kod mnogih nasih privatnika, 90-ih, i znam samo jedno: ne dao bog da ti srbin bude gazda ili shef. ko ne veruje, nek proveri ;)

Swedenonline

pre 9 godina

Nazalost, ostatak sveta ce uvek biti kocnica, zato ce ovo moci da se sprovodi samo u internacionalno nezavisnom sektoru. Svedjanima nikad problem uvesti bilo kakvu izmenu ali gde se saradjuje sa konzervativnim delom sveta dolazi do raskoraka. :(

Ribnicki Delfin

pre 9 godina

Radnicka klasa radi a gazde zaradjuju. Bogate zemlje su bogate zbog raznih faktora a ponajmanje zbog produktivnosti svojih radnika.
Govorim iz licnog iskustva

zriko

pre 9 godina

Puno saosećanja i gorčine za „lakog pingvina“. ( Čitam njegove redove )
Ovde u pregovorima sa privatnikom ne vrede „ nikakvi saveti jednog američkog psihologa „ kako se pregovara za posao.
Ovde je toliko beskarakternog u ponašanju , da ako se „fair„ pregovara ispadneš magarac.

Sasho

pre 9 godina

kada odem na pauzu i vratim se da nastavim poso,potrebno mi je 20sek do 40sek da nastavim tamo gde sam stao!ako nekom treba 5min vremena nakon pauze pa da nastavi poso,taj netreba da radi uopste na tom poslu,bolid!

King of The Bot

pre 9 godina

(Laki pingvin, 08. jun 2014 16:10)

Čitam pažljivo ovo što pišeš i razmišljam šta je poenta?

- sedi kući i kukaj ili
- probaj da uđeš u stranku i državni sektor ili
- otvori svoju firmu
- vrti pljuge na stolu na Obilićevom vencu u radno vreme uz espreso i tako to na ler?

Ne kapiram šta iz ovoga treba da se zaključi? Hvala.

Sasho

pre 9 godina

kada odem na pauzu i vratim se da nastavim poso,potrebno mi je 20sek do 40sek da nastavim tamo gde sam stao!ako nekom treba 5min vremena nakon pauze pa da nastavi poso,taj netreba da radi uopste na tom poslu,bolid!

Bjelan

pre 9 godina

Daj nemoj da se poredite sa skandinavcima pogledajte se bar jednom realno a ne kao svevisnji narod. Kao prvo njihova produktivnos je bar 35% veca od nase, koriste internet u svim segmentima zivota i rada a nelistaju budjave knjige kao nasi maticni uredi npr. Drugo njihov odnos i odgovornos prema poslumi radnim zadatcima je na nekom svevisnjem stupnju koji nama djeluje kao SFI. Pricam iz licnog iskustva. I vi sto kukate na platu i radno vreme pa sto neidete gde vam he bolje ili sami osnujte firmu, neobrazovani, poluobrazovani, bez specificnog znanja i vjestina Srbija ima vise od kvalitetne borove sume. Ponudi nesto vise poslodavcu od sirove snage pa trazite bolje uslove. E sad lupajte minuse.

Aleksandar M.

pre 9 godina

Baš lepo zamišljeno... Što ne sprovedoše eksperiment na nekim fizikalcima, nego na ovima koji ionako ništa ne rade... Mogu da im uvedu i 4 sata, a pola njih može i da ne dolazi uopšte, ne bi se osetilo... (Da ne bude zabune, živim u Skandinaviji...)

Srđan

pre 9 godina

Ja uradim sve za 4 sata. Ona druga 4 sata se dosadjujem, da to predstavlja pravu moru, iznurivanje i nezadovoljstvo. Cesto zbog toga uzimam bolovanje...

Ribnicki Delfin

pre 9 godina

Radnicka klasa radi a gazde zaradjuju. Bogate zemlje su bogate zbog raznih faktora a ponajmanje zbog produktivnosti svojih radnika.
Govorim iz licnog iskustva

čitateljka

pre 9 godina

A mi kad bismo mogli od ujutru do uveče da radimo za naše privatnike, Bože, da li bi bili zadovoljni :)
A oni da nam ne daju plate, ali da idu onako porodično na letovanje i zimovanje...

A šta reći o Švedskoj - najviši standard (i u životu i U GLAVI :)))

Homo politicus

pre 9 godina

Ne samo krace radno vreme vec i mogucnost dodatnog obrazovanja radnika. Idealno bi bilo 6 sati rada plus 2 sata posvetiti obrazovanju i unapredjenju posla koji radnik obavlja.

Smesno

pre 9 godina

Oni mogu da rade i 2h dnevno, pa ce ponovo da obave vise posla nego nasi drzavni sluzbenici za mesec dana, punog radnog vremena. Drzavna sluzba=neradnici.

dip.ing.saob.

pre 9 godina

Efektivan rad, ne zavisi od poslodavca (bilo da se radi o drzavnom ili privatnom sektoru prema zakonu o radu - minimalno radno vreme) koji lupa radno vreme svom radniku. Efektivan rad zavisi od samog pojedinca - njegova psiho-fizicka sposobnost i vrste posla kojim se bavi, kao i od rezultata koji se trazi od zaposlenih. Primer. U saobracaju ne mozete vozacima udariti 8 casovno vreme sa radom od 7 dana on u 7 dana radi, kada se zna prema karateristikama posla i ljudskim sposobnostima koliko je opstimalno radno vreme potrebno da bi obavio svoju voznju bezbedno i efikasno (bez obzira da li se bavi transportom robe ili prevozom putnika). Ista je prica sa pilotima gde se po FAA i JAR definisu casovi leta, koliko je dozvoljeno sati da pilot sme upravljati avionom posle cega mora uslediti dan odmora. Rudari koji rade na kopovima, ne mogu provoditi pod zemljom sate i sate bez dana odmora, ima razloga zasto radi po smenama i zasto su obavezni lekarski pregledi periodicno (kod nas misaona imenica). Programeri ne mogu raditi 8, 12 sati, zato sto iziskuje drugaciju vrstu rada i potrebno je da rade sa pauzama. Drzavni sluzbenici, takodje, zavisi od osobe ali i vrste posla kojim se bavi, sto predstavlja da radno vreme ne moze biti fiksno vec klizece i optimalno zadovoljavajuce kako bismo imali efikasnost rada.
Kod nas se smatra da je efikasnost rada sto duze radis (potpuno pogresno i neprofesionalno). Predlazem vasim novinarima da naprave jednu strucnu analizu.

Laki pingvin

pre 9 godina

Išao na razgovor za posao kod privatnika:
"radno vreme(i subotom) je od 7 do 15h, mada se često ostaje do 17-18h"
"plata je 250evra"
"a prekovremeno koliko plaćate po satu?"
"pa to je uračunato u platu"(lik nije ni trepnuo,čak je imao izraz lica da je moje pitanje bilo naivno)
Samo sam se zahvalio za razgovor i otišao sa osećajem da sam rob u 21. veku...

blah

pre 9 godina

Lepo je to, ali zar ne bi bilo bolje da radnicima nije unapred receno da je u pitanju eksperiment? Ovako ce mozda namerno da se iscimaju tih godinu dana da budu sto efikasniji nadajuci se da ce im se to isplatiti na duge staze.

kraki

pre 9 godina

nasi poslodavci bi nas vezali lancima da radimo do smrti naravno bez plate (Boze moj sta ce nama plata)...gde smo mi a gde je normalan svet...?

Beogradjanin

pre 9 godina

verovali ili ne to je jedino resenje svetrske ekonomske krize. uzrocnik krize su kineska posebno i pomalo zapadnjacka HIPERPRODUKCIJA. Radnici su krivi sto rade 10 ili 12 sati dnevno. Rreba momentalno da saju otkaz ili da se agresivno suprotstave tom prekovremenom zlu ili radom subotom.

neutralni felsh

pre 9 godina

svedska zemlja obecana... taman u inat ovoj srbijanskoj prvobitnoj akumulaciji kapitala u rukama vecito gladnih i nikad sitih tzv gazda. radio sam mnoge poslove, kod mnogih nasih privatnika, 90-ih, i znam samo jedno: ne dao bog da ti srbin bude gazda ili shef. ko ne veruje, nek proveri ;)

King of The Bot

pre 9 godina

(Laki pingvin, 08. jun 2014 16:10)

Čitam pažljivo ovo što pišeš i razmišljam šta je poenta?

- sedi kući i kukaj ili
- probaj da uđeš u stranku i državni sektor ili
- otvori svoju firmu
- vrti pljuge na stolu na Obilićevom vencu u radno vreme uz espreso i tako to na ler?

Ne kapiram šta iz ovoga treba da se zaključi? Hvala.

Radoznali Perica

pre 9 godina

Šta ti je standard. U Srbiji kod državnih službenika je to 2 puš pauze manje, nekoliko partija pasijansa i jedna cela žetva na farmvilu... a to što je ostalo da se završi, to ćemo sutra. Kod privanika se i ne pominje eksperimentalno skraćivanje onih 12 radnih sati...

daevon

pre 9 godina

Baš me čudi. Šta ima tu da se isprobava. Njihov premijer je mlakonja. Treba da lupi šakom o sto, ućutka sve ministre, i kaže da treba da se radi od pola-osam i tačka. Glup narod ovi Šveđani nema šta, nisu kao mi.

Zoran M.

pre 9 godina

Ljudi bi se posle posla osećali bolje kad bi na poslu vladao kolegijalniji odnos među zaposlenima. Nekolegijalan odnos je najviše izražen u kancelarijskim sredinama kao što su Banke, opštine.... i kad sam video neke stvari kao privatnik rekao sam da ne bi radio u Banci ni za 2000 eur neto plate.

Swedenonline

pre 9 godina

Nazalost, ostatak sveta ce uvek biti kocnica, zato ce ovo moci da se sprovodi samo u internacionalno nezavisnom sektoru. Svedjanima nikad problem uvesti bilo kakvu izmenu ali gde se saradjuje sa konzervativnim delom sveta dolazi do raskoraka. :(

iva

pre 9 godina

Krajem osamdesetih godina Industrija konfekcije "Javor" iz Ivanjice je uveo
sestocasovno radno vreme za radnike iz proizvodnje kao i za rezijsko osoblje.
Efekti su bili mimo ocekivanja, jer se pokazalo da je produktivnost bila veca nego kada se radilo 8 sati! Direktor i kreator je bio Lale Sekulic!

Zaphod

pre 9 godina

kada odem na pauzu i vratim se da nastavim poso,potrebno mi je 20sek do 40sek da nastavim tamo gde sam stao!ako nekom treba 5min vremena nakon pauze pa da nastavi poso,taj netreba da radi uopste na tom poslu,bolid!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sasho, 8. jun 2014 14:22)

Za "poso" na kome ti "netreba" vise od "20sek" da nastavis tamo gde si stao, nije ti potrebna skoro nikakva koncentracija, nikakvo znanje, nikakvo mozganje...

Za poslove na kojima se razmislja, nekada ni 15 minuta posle pauze nije dovoljno da vratis tok misli tamo gde su bile posle pauze...

da da

pre 9 godina

Moje radno vreme i mojih zaposlenih je sest sati. Mislim da je sasvim dovoljno da obavimo sve potrebno. Retko kad ostanemo duze, na poslu, ali tih sest sati radimo punom parom, bez nepotrebnih pauza. Meni vise odgovara, ali i njima jer bas pojacaju tempo u slucaju da ima vise posla, da ne bi ostali duze. Naravno plata im je kao da rade 8 sati, jer obave sve poslove u danu za koje u drzavnim firmama bi im trebalo 3dana:-)

stoper4

pre 9 godina

Ako je dobra organizacija posla siguran sam da je 6 sati dovoljno za zadovoljavajuću produktivnost.
Neka se svako od nas zapita iskreno koliko imamo praznog hoda u toku dana.
Verovatno ima delatnosti gde to ne bi funkcionisalo jer recimo neko ko radi na traci sigurno više uradi za 8 sati nego za 6. Za firme gde se radi u tri smene uvodjenje četvrte bi sigurno bio mnogo veći trošak nego ušteda kroz manja bolovanja

Богдан

pre 9 godina

Ово делује зљнимљиво, међутим не бих да тврдим ишта, јер сам исто тако веровао да је двократно радно време са двосатном паузом "одлична ствар"... Док нисам видео уживо како није.

Vladimir

pre 9 godina

Da su pametni pa da se dogovore sad da budu izuzetno radni i vredni tih 6 sati pa da posle imaju skraceno radno vreme ceo radni vek :)

goran

pre 9 godina

nije to ništa , kod nas se već 20 godina sprovodi eksperiment "Da li i kako veći broj zaposlenih u javnom sektoru dovodi do smanjenja deficita u budžetu"

andrej

pre 9 godina

U medjuvremenu u Srbiji vrse eksperiment i povecavanju radno vreme na 10-12h, a smanjuju plate za 10%, da bi videli koliko ce vremena trebati gradjanima da podignu bunu!

zriko

pre 9 godina

Puno saosećanja i gorčine za „lakog pingvina“. ( Čitam njegove redove )
Ovde u pregovorima sa privatnikom ne vrede „ nikakvi saveti jednog američkog psihologa „ kako se pregovara za posao.
Ovde je toliko beskarakternog u ponašanju , da ako se „fair„ pregovara ispadneš magarac.

persa

pre 9 godina

ko hoce kvalitetno da radi sest sati su prava mera. Imam koleginicu koja ostaje do kasno da bi pred gazdom i svojim ukucanima ispala zrtva..a ustvari cita novine i sl. Od posla ni p.
Glasam za produktivnost. Ko ne stize neka ide kuci!

NikolaC

pre 9 godina

Ovaj eksperiment se u drzavnim organima/agencijama sprovodi kod nas decenijama u raznim oblicima.
Vlada kaze da je uspesan.
Narod se ne sleze sa tim, osim onih koji ucestvuju u njemu.
I eto drzava nam cveta.

Bane

pre 9 godina

Naravno uveliko je 21. vek i covek treba da se oslobadja posla i uziva u zivotu a to je moguce sa danasnjim razvojem tehnologije .. Ali pravila igre koja su nam nametnule "gazde" cini suprotno...