Petak, 06.06.2014.

14:28

Tetris: 30 godina najlepših uspomena

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraph

Tetris: 30 godina najlepših uspomena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Mile

pre 9 godina

Sjecam se price koja je kruzila u RS u toku rata u BiH da vojska ne treba igrati Tetris jer su "to Rusi napravili i distribuirali na zapad namjenski kao igru koja je zarazna, smiruje agresivnost". Kao cilj je bio pacifizovati neprijateljske vojnike.

Tad mi je to bilo smijesno, ali sad kad prvi put na B92 vidim 50-ak komentatira, i niko se ne svadja, zapitam se da li je u tome bilo istine. :-)

UWS

pre 9 godina

E to je bila igra, a ne ko ove danas.Danasnje igre su postale ustvari interaktivni filmovi napucani vizuelnim efektima bez nekih posebnih izazova.Necu da gresim dusu sve to izgleda impresivno i neverovatno ali ono sustinsko je izgubljeno.(Nikola, 7. jun 2014 12:03)

Zar se nije totalno ekvivalentna stvar desila u npr. muzici? Danas svakog idiota mogu da napucaju u studiju da sve puca od zvuka, ali probaj na klaviru da odsviras bilo koji od ovih tzv. svetskih hitova u poslednjih 20 godina i videces da su u pitanju 2 akorda i 3 note, totalna imbecilnost. A onda premotaj traku recimo 40-50 godina -- Beatles, Stones, Zeppelin, Floyd -- i naci ces nesto nalik Tetrisu: jes' snimano na traci od 4 ili najvise 8 kanala, ali ono sto je snimano puca od muzike.

Nema tu leba, kada neku delatnost apsorbuje globalno-korporatska masina, mediokritet postaje pojam.

Nikola

pre 9 godina

E to je bila igra, a ne ko ove danas.Danasnje igre su postale ustvari interaktivni filmovi napucani vizuelnim efektima bez nekih posebnih izazova.Necu da gresim dusu sve to izgleda impresivno i neverovatno ali ono sustinsko je izgubljeno.Stiskas kontrole i posle 6 sati ukupnog igranja gotovo, nema vise trazi drugu igru.Gaming idustrija je pocela jos 2005. da skrece sa svog puta i sad ide u nedogled i igre se prave iskljucivo zbog zarade, a da li ce te zababiti nije vise proritet.

SojleVlad

pre 9 godina

Nego, ima li da se kupi negde?
(čitalac, 6. jun 2014 16:36)

Imaš u Kineskim radnjama da nabaviš "Tetris Brick konzole za igranje" od 150 dinara pa naviše. :), mada imam tri "Brick Game" komada (jedan manji i dva veća) iz 90-tih godina (moji lepi tinejdžerski dani), čuvao sam ih u nekim kutijama, izvadio sam ih pre nekoliko dana iz istih, pokrenuo, i verovali ili ne još uvek rade. :)

A što se tiče "Tetrisa sa specijalnim efektima" od strane kompanije UbiSoft je predstavljen Tetris Ultimate za XBoxOne i PlayStation 4 konzole (PC izdanje se očekuje u jesen 2014. godine).

Čitalac

pre 9 godina

Kupio sam ga davne 94. na pijaci Dušanovac. Tada se na TV-u vrtela čuvena reklama za originalni crni kao na vašoj slicu, zastupao ih je Beosoft. Voleo sam 1 verziju igre sa 2 i 3 specijalne kockice, max sam dogurao do oko 900.000 poena. Komšija mi je pričao da bez Tetrisa ne ide u wc.

Jeremy Clarkson

pre 9 godina

Negde '96 ili '97 bili smo na moru u Grckoj. Cale kupio prvi tetris. Pored plaze imao je kafic a pored kafica zardinjerice okruzene palmama. Svaki dan je tu sedelo po 30 ljudi I igralo tetris. Jednog dana cale je presedeo ceo dan na zardinjerama igrajuci tetris, nije ni primetio da se sunce pomerilo I da je izgoreo ceo. 3 dana je lezao samo na stomaku, ali je I dalje igrao tetris :-)

Milos

pre 9 godina

@Ja imao Apolo, pa kad složim sve on peva, Apolo, apolo hej! :-)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (meeskec, 6. jun 2014 20:44)

I ja se secam Apolla :). imao sam ga i najvise sam voleo da ga odnesem kod babe na selo, bio sam glavni frajer tamo meju klincima (prvi do cetvrtio razred osnovne skole) s tim Apolo uredjajem u to vreme i nju (moju babu) je to Apolo, Apolo Hej izludjivalo :). Koliko puta je htela da ga kako kaze: "Baci u oganj" :)

Hvala svima :)

pre 9 godina

odavno nisam sa ovolikim uzivanjem procitala sve komentare od prvog do poslednjeg :) trebalo bi napraviti neku izlozbu ili sl.

ivan

pre 9 godina

Verzija za PC, pre jedno 20 godina... Otvorim tetris.exe u PC toolsu, prebacim u hex editor i posle nekog vremena provalim da ona velika slova na početku igre mogu da se menjaju, to su bili obični grafički simboli u DOS-u... Uskoro je umesto TETRIS igra ispisivala IVAN :-) Eh mladosti...

nknk

pre 9 godina

Igrao prvo pocetkom 90ih na nekom monohromatskom PCu kao jedinu igru pored Prince of Persia. Secam se da je PC imao Turbo dugme koje je uvek bilo ukljuceno, ali kad se igrao Tetris, tad je moralo da se ugasi jer se brzina spustala sa, cini mi se, 8Mhz na 4.77MHz a samim tim i brzina padanja blokova. Kasnije je usledio cuveni "Tetris za poneti" gde sam i ja otkrio jedan bag sa kalkulacijom rezultata (koji je vazio samo za one 999in1). Kao sto neko pomenu, i meni se desavalo da upadnem u to "zen" stanje gde sam bez problema mogao da igram na najbrzem nivou. Secam se da kada legnem da spavam da mi i dalje prolaze blokovi ispred ociju. Bas sam bio "navucen". Nisam ga igrao sigurno 15+ godina. Nemam hrabrosti ni da pomislim da probam opet tu "drogu". :)

Antun

pre 9 godina

Posle igre legnem da spavam,zatvorim oci a ono "kockice"i dalje padaju.Strasno
(tuga, 06. jun 2014 17:41)

Ko ovo nije doziveo definitivno nje hard core igrac. One padaju a ti ih slazes.
Secam se u osmom osnovne od celog odeljenja jedan dan samo dvoje nisu doneli, zvanicno nisu imali jer su bili protivnici igre, srecom rucni tetris je bio distupniji od gameboy, mastersa i ostalih skupih igracaka koje su samo pojedinci imali.Jedina razlika je bila sa koliko je nivoa. Imam ga jos uvek, i radi ali se ne koristi jer baguju dugmici a i kad zelim da me mine zelja odigram par partija na fb… svi me gledaju belo kad im kazem da igram tetris na fb, dal sto misle da sam mator za to ili je to suvise prosto u odnosu na njihove njive sto obradjuju na virtuelnoj farmi ne znam…

rođeni

pre 9 godina

Sećam se...94-te sam služio vojsku u Nikšiću. Davali smo izdvojenu stražu na jednom vojnom objektu i komandir straže je bio jedan mlad poručnik koga su zvali Ziko. Neko mu je dao tetris i tip nije izlazio dve nedelje iz svoje sobe....igrao je kao sumanut. Kad dođe klopa - napravi pauzu. A mi vojnici hvatamo krivinu. Idila

Dragan

pre 9 godina

U firmi u kojoj sam tada radio postojao je samo jedan kompjuter koji nije sluzio ni za sta nego da se kaze da 1984. godine imamo IBM PC XT na 4,77 MHz.

Otprilike jedini program na njemu je bio Tetris. Svi su kad stignu igrali kao ludi. Ja sam probao par puta, ali nisam mogao da imam ni priblizno dobar rezultat kao oni koji su svaki dan igrali po nekoliko sati.

E onda ja na kraju radnog vremena editujem mali fajl u kome su bili rezultati i upisem na svoje ime tek malo veci rezultat od najboljeg. Onda se kolege nekoliko dana "ubiju" od igranja da imaju najbolji rezultat. Kad ga postignu ja opet poboljsam svoj rezultat. Tako je to trajalo nekoliko meseci dok im nisam rekao. Hteli su da me ubiju.

filolog

pre 9 godina

Mislim da je rogobatna konstrukcija "za poneti" usla u srpski jezik upravo reklamom "Tetris za poneti". I dan-danas mi taj izraz svaki put zapara usi!

prg

pre 9 godina

nije to bag nego "komplement dvojke" - nacin prikazivanja brojeva u binarnom sistemu koji omogucava ispis negativnih brojeva. vodeca 1 znaci da je broj negativan, vodeca 0 da je pozitivan.
a taj tvoj racunar je imao registar od 16b ili 2 registra od 8b pa je njegov opseg od 1000…00 do 0111…11 (od-32768 do +32767).

to je koliko se ja secam iz osnova racunarske tehnike
(Dusan, 6. jun 2014 15:55)

Nije u tome stos, programer je odgovoran.

16 bita je 16 bita, sve zavisi kako ih tumacis.
U C-u mozes da ih "gledas" kao
unsigned int, signed int, kao 2 x char ...

Istih 16 bita npr 0x8A9A moze biti i +35482 i -30054 i Šš

iKrem je u pravu - bug je. Rus nije predvideo da ce neko da nakoka preko 32767 ;-)

Ivana

pre 9 godina

tetris=skijanje,goc,zabljak,caj od nane,skafanderi koji se suse na radijatorima i tea pecima u potkrovlju brvnare,mokre carape,promrzli prsti,sneg ispod duksa od grudve koja vas je pogodila tacno u glavu,padanje na baby liftu,skokovi sa improvizovanog hupstera..a izmedju svega ovoga svadja na koga je red da ga igra:)

phreak

pre 9 godina

@iKrem: Imam potpuno isto iskustvo, samo što sam u školi imao par ludaka kojima je sve ispod 9. nivoa bilo presporo. Kad krene da igra, odmah ubrza na 9. nivo. Njima nije bila fora koliko će poena osvojiti nego koliko će krugova (-32768..32767) napraviti. Posle im je i to postalo dosadno, pa je bila fora zaginuti što bliže broju 32767 :) :) :)

yustus

pre 9 godina

Prije 20tak godina je to bilo,sjecam se kao da je danas bilo! Sivi, 8 igara, oznaka E88, cak i cijene 20 dinara, sto je valjda bilo oko 20 evra...Revolucija je pocela! Taj osjecaj nikada kasnije nisam dozivio...

Boris

pre 9 godina

(iKrem, 06. jun 2014 15:05)

integer brojevi id -32.768 do 32.767 ko je igrao seca se. Mada neki lazovi su tvrdili tada da su pravili 50-60.000

Dule

pre 9 godina

Била је то нека од оних почетних тужних деведесетих година прошлог века када смо се окупљали код мог комшије који је први у улици купио тетрис.Пошто су они били једна од имућнијих фамилија тада, мој комшија Сале буде уцењен од стране оца, да ако заврши пети разред са свим петицама добиће велико изненађење. И пап би тако. Доби Сале тетрис, а ми ко некада како ми је ћале причао да се они окупе код комшије који је имао једини телевизор у кругу од 2км, тако се и ми окупимо нас двадесетак око Саше и гледамо како он игра по неколико сати, не би ли и нама понудио бар један минут тог невероватног задовољства. Ех каква је то била направа тада, помало мистична . Године су прошле, многе ствари су се промениле од тад, ал сећање на те године...За све остало ту је мастер кард :)

iKrem

pre 9 godina

7. Razred, 1988, amber monohromni monitor na mom caletovom prvom IBM PC XT-u. Secam se, 4.77 MHz, 640K RAM, posle smo dobili hard disk od 20 mb.

Ja i moji drugovi svaki dan opsesivno kod mene dolazimo posle skole na Tetris. Secam se, kad stignes do 6-7 hiljada prebaci te na deveti nivo, i onda je fora biti samo izdrzati jos koju sekundu. Standardno smo stizali do 8-9 hiljada, i jednom je jedan Marko iz mog odeljenja cak presao 10 000.

Elem, jednog dana me cale nesto razljuti, vise se ni ne secam oko cega, ali se secam da sam se sav tresao koliko. Onako ljut sednem za tetris i polu-bunovan pocnem da igram... I tako u nekoj cudnoj meditaciji u jednom trenutku shvatim da sam presao 20 000, onda 25 000... Nisam eksplicitno razmisljao o pojedinacnim parcicima i gde treba da zavrse i kako da se okrenu, nego sam nekako usao u neku "zonu" gde su mi prsti sami igrali, bez svesne intervencije.

I tako ja predjem i 30 000 i jos uvek onako sa zamagljenim pogledom, vise razmisljam o svadji sa caletom nego o tetrisu. I onda se desi nesto tragicno: pogledam jos jednom dokle sam dogurao, i kaze -32 000!!! Kakav bre minus???

Ispostavi se da je ta originalna verzija imala bag, da kad predjes 32768 (2 na 15. stepen) prebaci poene u -32767! Posle sam procitao o tome u novinama, ali eto, cudan je to dan bio...

Najvaznije od svega, to je bio moj prvi kontakt sa konceptom prenosenja kontrole sa svesnog uma na intuiciju, sto se u ostatku mog zivota pokazalo veoma bitnom vestinom.

Dusan

pre 9 godina

@Ispostavi se da je ta originalna verzija imala bag, da kad predjes 32768 (2 na 15. stepen) prebaci poene u -32767! Posle sam procitao o tome u novinama, ali eto, cudan je to dan bio...
(iKrem, 6. jun 2014 15:05)

nije to bag nego "komplement dvojke" - nacin prikazivanja brojeva u binarnom sistemu koji omogucava ispis negativnih brojeva. vodeca 1 znaci da je broj negativan, vodeca 0 da je pozitivan.
a taj tvoj racunar je imao registar od 16b ili 2 registra od 8b pa je njegov opseg od 1000000000000000 do 0111111111111111 (od-32768 do +32767).

to je koliko se ja secam iz osnova racunarske tehnike

forever young

pre 9 godina

Sećam se da smo svi u porodici igrali tetris na smenu, toliko smo se bili zarazili.
Najjača igra mi je bila zmija, da li beše igra br.5 (na onom 8in1). Zbog nje su mi slabije radili tasteri levo i dole :)
Našao sam ga u jednoj kesi, u mulju, kada smo izbacivali stvari iz kuće posle skorašnjih poplava.
Svakako je izazvao osmeh i uspomene kada smo ga pronašli.

cakana

pre 9 godina

1988. ili 1989., ja mlada programerka, igram tetris u radno vreme.dolazi šef da mi kaže da imam tel.vezu u njegovoj kancelariji (telefona nije bilo po ostalim kancelarijama); ja kažem: ne mogu, igram tetris, mnogo mi dobar rezultat. on kaže: ja ću da uskočim i da nastavim da igram dok ti ne završiš razgovor.... to su bila vremena pozdrav za Velizara u USA!!

dzigi

pre 9 godina

Davnih dana krenuo sam oko ponoći da ga igram na C64. Završio sam jednu te istu partiju ujutru oko 8h... Valjda mi nije bio problem da igram na najbržem nivou celu noć - nakon godina igranja. Što kaže jedan komentator, misli ti odu na neku drugu stranu a ovamo prsti sami rade.
I dalje imam neku mini-verziju kao privezak, radi bez problema.

Che

pre 9 godina

iako je izvorno prva konzola sa tetrisom bila game boy, ipak mi je prva asocijacija na tetris ova donja slika, nema kuce koja nije imala najmanje jedan tetris.xD

iKrem

pre 9 godina

7. Razred, 1988, amber monohromni monitor na mom caletovom prvom IBM PC XT-u. Secam se, 4.77 MHz, 640K RAM, posle smo dobili hard disk od 20 mb.

Ja i moji drugovi svaki dan opsesivno kod mene dolazimo posle skole na Tetris. Secam se, kad stignes do 6-7 hiljada prebaci te na deveti nivo, i onda je fora biti samo izdrzati jos koju sekundu. Standardno smo stizali do 8-9 hiljada, i jednom je jedan Marko iz mog odeljenja cak presao 10 000.

Elem, jednog dana me cale nesto razljuti, vise se ni ne secam oko cega, ali se secam da sam se sav tresao koliko. Onako ljut sednem za tetris i polu-bunovan pocnem da igram... I tako u nekoj cudnoj meditaciji u jednom trenutku shvatim da sam presao 20 000, onda 25 000... Nisam eksplicitno razmisljao o pojedinacnim parcicima i gde treba da zavrse i kako da se okrenu, nego sam nekako usao u neku "zonu" gde su mi prsti sami igrali, bez svesne intervencije.

I tako ja predjem i 30 000 i jos uvek onako sa zamagljenim pogledom, vise razmisljam o svadji sa caletom nego o tetrisu. I onda se desi nesto tragicno: pogledam jos jednom dokle sam dogurao, i kaze -32 000!!! Kakav bre minus???

Ispostavi se da je ta originalna verzija imala bag, da kad predjes 32768 (2 na 15. stepen) prebaci poene u -32767! Posle sam procitao o tome u novinama, ali eto, cudan je to dan bio...

Najvaznije od svega, to je bio moj prvi kontakt sa konceptom prenosenja kontrole sa svesnog uma na intuiciju, sto se u ostatku mog zivota pokazalo veoma bitnom vestinom.

cakana

pre 9 godina

1988. ili 1989., ja mlada programerka, igram tetris u radno vreme.dolazi šef da mi kaže da imam tel.vezu u njegovoj kancelariji (telefona nije bilo po ostalim kancelarijama); ja kažem: ne mogu, igram tetris, mnogo mi dobar rezultat. on kaže: ja ću da uskočim i da nastavim da igram dok ti ne završiš razgovor.... to su bila vremena pozdrav za Velizara u USA!!

Che

pre 9 godina

iako je izvorno prva konzola sa tetrisom bila game boy, ipak mi je prva asocijacija na tetris ova donja slika, nema kuce koja nije imala najmanje jedan tetris.xD

forever young

pre 9 godina

Sećam se da smo svi u porodici igrali tetris na smenu, toliko smo se bili zarazili.
Najjača igra mi je bila zmija, da li beše igra br.5 (na onom 8in1). Zbog nje su mi slabije radili tasteri levo i dole :)
Našao sam ga u jednoj kesi, u mulju, kada smo izbacivali stvari iz kuće posle skorašnjih poplava.
Svakako je izazvao osmeh i uspomene kada smo ga pronašli.

Dragan

pre 9 godina

U firmi u kojoj sam tada radio postojao je samo jedan kompjuter koji nije sluzio ni za sta nego da se kaze da 1984. godine imamo IBM PC XT na 4,77 MHz.

Otprilike jedini program na njemu je bio Tetris. Svi su kad stignu igrali kao ludi. Ja sam probao par puta, ali nisam mogao da imam ni priblizno dobar rezultat kao oni koji su svaki dan igrali po nekoliko sati.

E onda ja na kraju radnog vremena editujem mali fajl u kome su bili rezultati i upisem na svoje ime tek malo veci rezultat od najboljeg. Onda se kolege nekoliko dana "ubiju" od igranja da imaju najbolji rezultat. Kad ga postignu ja opet poboljsam svoj rezultat. Tako je to trajalo nekoliko meseci dok im nisam rekao. Hteli su da me ubiju.

Dule

pre 9 godina

Била је то нека од оних почетних тужних деведесетих година прошлог века када смо се окупљали код мог комшије који је први у улици купио тетрис.Пошто су они били једна од имућнијих фамилија тада, мој комшија Сале буде уцењен од стране оца, да ако заврши пети разред са свим петицама добиће велико изненађење. И пап би тако. Доби Сале тетрис, а ми ко некада како ми је ћале причао да се они окупе код комшије који је имао једини телевизор у кругу од 2км, тако се и ми окупимо нас двадесетак око Саше и гледамо како он игра по неколико сати, не би ли и нама понудио бар један минут тог невероватног задовољства. Ех каква је то била направа тада, помало мистична . Године су прошле, многе ствари су се промениле од тад, ал сећање на те године...За све остало ту је мастер кард :)

Dusan

pre 9 godina

@Ispostavi se da je ta originalna verzija imala bag, da kad predjes 32768 (2 na 15. stepen) prebaci poene u -32767! Posle sam procitao o tome u novinama, ali eto, cudan je to dan bio...
(iKrem, 6. jun 2014 15:05)

nije to bag nego "komplement dvojke" - nacin prikazivanja brojeva u binarnom sistemu koji omogucava ispis negativnih brojeva. vodeca 1 znaci da je broj negativan, vodeca 0 da je pozitivan.
a taj tvoj racunar je imao registar od 16b ili 2 registra od 8b pa je njegov opseg od 1000000000000000 do 0111111111111111 (od-32768 do +32767).

to je koliko se ja secam iz osnova racunarske tehnike

Antun

pre 9 godina

Posle igre legnem da spavam,zatvorim oci a ono "kockice"i dalje padaju.Strasno
(tuga, 06. jun 2014 17:41)

Ko ovo nije doziveo definitivno nje hard core igrac. One padaju a ti ih slazes.
Secam se u osmom osnovne od celog odeljenja jedan dan samo dvoje nisu doneli, zvanicno nisu imali jer su bili protivnici igre, srecom rucni tetris je bio distupniji od gameboy, mastersa i ostalih skupih igracaka koje su samo pojedinci imali.Jedina razlika je bila sa koliko je nivoa. Imam ga jos uvek, i radi ali se ne koristi jer baguju dugmici a i kad zelim da me mine zelja odigram par partija na fb… svi me gledaju belo kad im kazem da igram tetris na fb, dal sto misle da sam mator za to ili je to suvise prosto u odnosu na njihove njive sto obradjuju na virtuelnoj farmi ne znam…

Ivana

pre 9 godina

tetris=skijanje,goc,zabljak,caj od nane,skafanderi koji se suse na radijatorima i tea pecima u potkrovlju brvnare,mokre carape,promrzli prsti,sneg ispod duksa od grudve koja vas je pogodila tacno u glavu,padanje na baby liftu,skokovi sa improvizovanog hupstera..a izmedju svega ovoga svadja na koga je red da ga igra:)

nknk

pre 9 godina

Igrao prvo pocetkom 90ih na nekom monohromatskom PCu kao jedinu igru pored Prince of Persia. Secam se da je PC imao Turbo dugme koje je uvek bilo ukljuceno, ali kad se igrao Tetris, tad je moralo da se ugasi jer se brzina spustala sa, cini mi se, 8Mhz na 4.77MHz a samim tim i brzina padanja blokova. Kasnije je usledio cuveni "Tetris za poneti" gde sam i ja otkrio jedan bag sa kalkulacijom rezultata (koji je vazio samo za one 999in1). Kao sto neko pomenu, i meni se desavalo da upadnem u to "zen" stanje gde sam bez problema mogao da igram na najbrzem nivou. Secam se da kada legnem da spavam da mi i dalje prolaze blokovi ispred ociju. Bas sam bio "navucen". Nisam ga igrao sigurno 15+ godina. Nemam hrabrosti ni da pomislim da probam opet tu "drogu". :)

rođeni

pre 9 godina

Sećam se...94-te sam služio vojsku u Nikšiću. Davali smo izdvojenu stražu na jednom vojnom objektu i komandir straže je bio jedan mlad poručnik koga su zvali Ziko. Neko mu je dao tetris i tip nije izlazio dve nedelje iz svoje sobe....igrao je kao sumanut. Kad dođe klopa - napravi pauzu. A mi vojnici hvatamo krivinu. Idila

yustus

pre 9 godina

Prije 20tak godina je to bilo,sjecam se kao da je danas bilo! Sivi, 8 igara, oznaka E88, cak i cijene 20 dinara, sto je valjda bilo oko 20 evra...Revolucija je pocela! Taj osjecaj nikada kasnije nisam dozivio...

dzigi

pre 9 godina

Davnih dana krenuo sam oko ponoći da ga igram na C64. Završio sam jednu te istu partiju ujutru oko 8h... Valjda mi nije bio problem da igram na najbržem nivou celu noć - nakon godina igranja. Što kaže jedan komentator, misli ti odu na neku drugu stranu a ovamo prsti sami rade.
I dalje imam neku mini-verziju kao privezak, radi bez problema.

prg

pre 9 godina

nije to bag nego "komplement dvojke" - nacin prikazivanja brojeva u binarnom sistemu koji omogucava ispis negativnih brojeva. vodeca 1 znaci da je broj negativan, vodeca 0 da je pozitivan.
a taj tvoj racunar je imao registar od 16b ili 2 registra od 8b pa je njegov opseg od 1000…00 do 0111…11 (od-32768 do +32767).

to je koliko se ja secam iz osnova racunarske tehnike
(Dusan, 6. jun 2014 15:55)

Nije u tome stos, programer je odgovoran.

16 bita je 16 bita, sve zavisi kako ih tumacis.
U C-u mozes da ih "gledas" kao
unsigned int, signed int, kao 2 x char ...

Istih 16 bita npr 0x8A9A moze biti i +35482 i -30054 i Šš

iKrem je u pravu - bug je. Rus nije predvideo da ce neko da nakoka preko 32767 ;-)

Boris

pre 9 godina

(iKrem, 06. jun 2014 15:05)

integer brojevi id -32.768 do 32.767 ko je igrao seca se. Mada neki lazovi su tvrdili tada da su pravili 50-60.000

phreak

pre 9 godina

@iKrem: Imam potpuno isto iskustvo, samo što sam u školi imao par ludaka kojima je sve ispod 9. nivoa bilo presporo. Kad krene da igra, odmah ubrza na 9. nivo. Njima nije bila fora koliko će poena osvojiti nego koliko će krugova (-32768..32767) napraviti. Posle im je i to postalo dosadno, pa je bila fora zaginuti što bliže broju 32767 :) :) :)

ivan

pre 9 godina

Verzija za PC, pre jedno 20 godina... Otvorim tetris.exe u PC toolsu, prebacim u hex editor i posle nekog vremena provalim da ona velika slova na početku igre mogu da se menjaju, to su bili obični grafički simboli u DOS-u... Uskoro je umesto TETRIS igra ispisivala IVAN :-) Eh mladosti...

Hvala svima :)

pre 9 godina

odavno nisam sa ovolikim uzivanjem procitala sve komentare od prvog do poslednjeg :) trebalo bi napraviti neku izlozbu ili sl.

filolog

pre 9 godina

Mislim da je rogobatna konstrukcija "za poneti" usla u srpski jezik upravo reklamom "Tetris za poneti". I dan-danas mi taj izraz svaki put zapara usi!

Jeremy Clarkson

pre 9 godina

Negde '96 ili '97 bili smo na moru u Grckoj. Cale kupio prvi tetris. Pored plaze imao je kafic a pored kafica zardinjerice okruzene palmama. Svaki dan je tu sedelo po 30 ljudi I igralo tetris. Jednog dana cale je presedeo ceo dan na zardinjerama igrajuci tetris, nije ni primetio da se sunce pomerilo I da je izgoreo ceo. 3 dana je lezao samo na stomaku, ali je I dalje igrao tetris :-)

Mile

pre 9 godina

Sjecam se price koja je kruzila u RS u toku rata u BiH da vojska ne treba igrati Tetris jer su "to Rusi napravili i distribuirali na zapad namjenski kao igru koja je zarazna, smiruje agresivnost". Kao cilj je bio pacifizovati neprijateljske vojnike.

Tad mi je to bilo smijesno, ali sad kad prvi put na B92 vidim 50-ak komentatira, i niko se ne svadja, zapitam se da li je u tome bilo istine. :-)

Čitalac

pre 9 godina

Kupio sam ga davne 94. na pijaci Dušanovac. Tada se na TV-u vrtela čuvena reklama za originalni crni kao na vašoj slicu, zastupao ih je Beosoft. Voleo sam 1 verziju igre sa 2 i 3 specijalne kockice, max sam dogurao do oko 900.000 poena. Komšija mi je pričao da bez Tetrisa ne ide u wc.

Milos

pre 9 godina

@Ja imao Apolo, pa kad složim sve on peva, Apolo, apolo hej! :-)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (meeskec, 6. jun 2014 20:44)

I ja se secam Apolla :). imao sam ga i najvise sam voleo da ga odnesem kod babe na selo, bio sam glavni frajer tamo meju klincima (prvi do cetvrtio razred osnovne skole) s tim Apolo uredjajem u to vreme i nju (moju babu) je to Apolo, Apolo Hej izludjivalo :). Koliko puta je htela da ga kako kaze: "Baci u oganj" :)

UWS

pre 9 godina

E to je bila igra, a ne ko ove danas.Danasnje igre su postale ustvari interaktivni filmovi napucani vizuelnim efektima bez nekih posebnih izazova.Necu da gresim dusu sve to izgleda impresivno i neverovatno ali ono sustinsko je izgubljeno.(Nikola, 7. jun 2014 12:03)

Zar se nije totalno ekvivalentna stvar desila u npr. muzici? Danas svakog idiota mogu da napucaju u studiju da sve puca od zvuka, ali probaj na klaviru da odsviras bilo koji od ovih tzv. svetskih hitova u poslednjih 20 godina i videces da su u pitanju 2 akorda i 3 note, totalna imbecilnost. A onda premotaj traku recimo 40-50 godina -- Beatles, Stones, Zeppelin, Floyd -- i naci ces nesto nalik Tetrisu: jes' snimano na traci od 4 ili najvise 8 kanala, ali ono sto je snimano puca od muzike.

Nema tu leba, kada neku delatnost apsorbuje globalno-korporatska masina, mediokritet postaje pojam.

SojleVlad

pre 9 godina

Nego, ima li da se kupi negde?
(čitalac, 6. jun 2014 16:36)

Imaš u Kineskim radnjama da nabaviš "Tetris Brick konzole za igranje" od 150 dinara pa naviše. :), mada imam tri "Brick Game" komada (jedan manji i dva veća) iz 90-tih godina (moji lepi tinejdžerski dani), čuvao sam ih u nekim kutijama, izvadio sam ih pre nekoliko dana iz istih, pokrenuo, i verovali ili ne još uvek rade. :)

A što se tiče "Tetrisa sa specijalnim efektima" od strane kompanije UbiSoft je predstavljen Tetris Ultimate za XBoxOne i PlayStation 4 konzole (PC izdanje se očekuje u jesen 2014. godine).

Nikola

pre 9 godina

E to je bila igra, a ne ko ove danas.Danasnje igre su postale ustvari interaktivni filmovi napucani vizuelnim efektima bez nekih posebnih izazova.Necu da gresim dusu sve to izgleda impresivno i neverovatno ali ono sustinsko je izgubljeno.Stiskas kontrole i posle 6 sati ukupnog igranja gotovo, nema vise trazi drugu igru.Gaming idustrija je pocela jos 2005. da skrece sa svog puta i sad ide u nedogled i igre se prave iskljucivo zbog zarade, a da li ce te zababiti nije vise proritet.

iKrem

pre 9 godina

7. Razred, 1988, amber monohromni monitor na mom caletovom prvom IBM PC XT-u. Secam se, 4.77 MHz, 640K RAM, posle smo dobili hard disk od 20 mb.

Ja i moji drugovi svaki dan opsesivno kod mene dolazimo posle skole na Tetris. Secam se, kad stignes do 6-7 hiljada prebaci te na deveti nivo, i onda je fora biti samo izdrzati jos koju sekundu. Standardno smo stizali do 8-9 hiljada, i jednom je jedan Marko iz mog odeljenja cak presao 10 000.

Elem, jednog dana me cale nesto razljuti, vise se ni ne secam oko cega, ali se secam da sam se sav tresao koliko. Onako ljut sednem za tetris i polu-bunovan pocnem da igram... I tako u nekoj cudnoj meditaciji u jednom trenutku shvatim da sam presao 20 000, onda 25 000... Nisam eksplicitno razmisljao o pojedinacnim parcicima i gde treba da zavrse i kako da se okrenu, nego sam nekako usao u neku "zonu" gde su mi prsti sami igrali, bez svesne intervencije.

I tako ja predjem i 30 000 i jos uvek onako sa zamagljenim pogledom, vise razmisljam o svadji sa caletom nego o tetrisu. I onda se desi nesto tragicno: pogledam jos jednom dokle sam dogurao, i kaze -32 000!!! Kakav bre minus???

Ispostavi se da je ta originalna verzija imala bag, da kad predjes 32768 (2 na 15. stepen) prebaci poene u -32767! Posle sam procitao o tome u novinama, ali eto, cudan je to dan bio...

Najvaznije od svega, to je bio moj prvi kontakt sa konceptom prenosenja kontrole sa svesnog uma na intuiciju, sto se u ostatku mog zivota pokazalo veoma bitnom vestinom.

filolog

pre 9 godina

Mislim da je rogobatna konstrukcija "za poneti" usla u srpski jezik upravo reklamom "Tetris za poneti". I dan-danas mi taj izraz svaki put zapara usi!

Dusan

pre 9 godina

@Ispostavi se da je ta originalna verzija imala bag, da kad predjes 32768 (2 na 15. stepen) prebaci poene u -32767! Posle sam procitao o tome u novinama, ali eto, cudan je to dan bio...
(iKrem, 6. jun 2014 15:05)

nije to bag nego "komplement dvojke" - nacin prikazivanja brojeva u binarnom sistemu koji omogucava ispis negativnih brojeva. vodeca 1 znaci da je broj negativan, vodeca 0 da je pozitivan.
a taj tvoj racunar je imao registar od 16b ili 2 registra od 8b pa je njegov opseg od 1000000000000000 do 0111111111111111 (od-32768 do +32767).

to je koliko se ja secam iz osnova racunarske tehnike

Ivana

pre 9 godina

tetris=skijanje,goc,zabljak,caj od nane,skafanderi koji se suse na radijatorima i tea pecima u potkrovlju brvnare,mokre carape,promrzli prsti,sneg ispod duksa od grudve koja vas je pogodila tacno u glavu,padanje na baby liftu,skokovi sa improvizovanog hupstera..a izmedju svega ovoga svadja na koga je red da ga igra:)

forever young

pre 9 godina

Sećam se da smo svi u porodici igrali tetris na smenu, toliko smo se bili zarazili.
Najjača igra mi je bila zmija, da li beše igra br.5 (na onom 8in1). Zbog nje su mi slabije radili tasteri levo i dole :)
Našao sam ga u jednoj kesi, u mulju, kada smo izbacivali stvari iz kuće posle skorašnjih poplava.
Svakako je izazvao osmeh i uspomene kada smo ga pronašli.

Dule

pre 9 godina

Била је то нека од оних почетних тужних деведесетих година прошлог века када смо се окупљали код мог комшије који је први у улици купио тетрис.Пошто су они били једна од имућнијих фамилија тада, мој комшија Сале буде уцењен од стране оца, да ако заврши пети разред са свим петицама добиће велико изненађење. И пап би тако. Доби Сале тетрис, а ми ко некада како ми је ћале причао да се они окупе код комшије који је имао једини телевизор у кругу од 2км, тако се и ми окупимо нас двадесетак око Саше и гледамо како он игра по неколико сати, не би ли и нама понудио бар један минут тог невероватног задовољства. Ех каква је то била направа тада, помало мистична . Године су прошле, многе ствари су се промениле од тад, ал сећање на те године...За све остало ту је мастер кард :)

prg

pre 9 godina

nije to bag nego "komplement dvojke" - nacin prikazivanja brojeva u binarnom sistemu koji omogucava ispis negativnih brojeva. vodeca 1 znaci da je broj negativan, vodeca 0 da je pozitivan.
a taj tvoj racunar je imao registar od 16b ili 2 registra od 8b pa je njegov opseg od 1000…00 do 0111…11 (od-32768 do +32767).

to je koliko se ja secam iz osnova racunarske tehnike
(Dusan, 6. jun 2014 15:55)

Nije u tome stos, programer je odgovoran.

16 bita je 16 bita, sve zavisi kako ih tumacis.
U C-u mozes da ih "gledas" kao
unsigned int, signed int, kao 2 x char ...

Istih 16 bita npr 0x8A9A moze biti i +35482 i -30054 i Šš

iKrem je u pravu - bug je. Rus nije predvideo da ce neko da nakoka preko 32767 ;-)

Che

pre 9 godina

iako je izvorno prva konzola sa tetrisom bila game boy, ipak mi je prva asocijacija na tetris ova donja slika, nema kuce koja nije imala najmanje jedan tetris.xD

cakana

pre 9 godina

1988. ili 1989., ja mlada programerka, igram tetris u radno vreme.dolazi šef da mi kaže da imam tel.vezu u njegovoj kancelariji (telefona nije bilo po ostalim kancelarijama); ja kažem: ne mogu, igram tetris, mnogo mi dobar rezultat. on kaže: ja ću da uskočim i da nastavim da igram dok ti ne završiš razgovor.... to su bila vremena pozdrav za Velizara u USA!!

dzigi

pre 9 godina

Davnih dana krenuo sam oko ponoći da ga igram na C64. Završio sam jednu te istu partiju ujutru oko 8h... Valjda mi nije bio problem da igram na najbržem nivou celu noć - nakon godina igranja. Što kaže jedan komentator, misli ti odu na neku drugu stranu a ovamo prsti sami rade.
I dalje imam neku mini-verziju kao privezak, radi bez problema.

Boris

pre 9 godina

(iKrem, 06. jun 2014 15:05)

integer brojevi id -32.768 do 32.767 ko je igrao seca se. Mada neki lazovi su tvrdili tada da su pravili 50-60.000

Nikola

pre 9 godina

E to je bila igra, a ne ko ove danas.Danasnje igre su postale ustvari interaktivni filmovi napucani vizuelnim efektima bez nekih posebnih izazova.Necu da gresim dusu sve to izgleda impresivno i neverovatno ali ono sustinsko je izgubljeno.Stiskas kontrole i posle 6 sati ukupnog igranja gotovo, nema vise trazi drugu igru.Gaming idustrija je pocela jos 2005. da skrece sa svog puta i sad ide u nedogled i igre se prave iskljucivo zbog zarade, a da li ce te zababiti nije vise proritet.

UWS

pre 9 godina

E to je bila igra, a ne ko ove danas.Danasnje igre su postale ustvari interaktivni filmovi napucani vizuelnim efektima bez nekih posebnih izazova.Necu da gresim dusu sve to izgleda impresivno i neverovatno ali ono sustinsko je izgubljeno.(Nikola, 7. jun 2014 12:03)

Zar se nije totalno ekvivalentna stvar desila u npr. muzici? Danas svakog idiota mogu da napucaju u studiju da sve puca od zvuka, ali probaj na klaviru da odsviras bilo koji od ovih tzv. svetskih hitova u poslednjih 20 godina i videces da su u pitanju 2 akorda i 3 note, totalna imbecilnost. A onda premotaj traku recimo 40-50 godina -- Beatles, Stones, Zeppelin, Floyd -- i naci ces nesto nalik Tetrisu: jes' snimano na traci od 4 ili najvise 8 kanala, ali ono sto je snimano puca od muzike.

Nema tu leba, kada neku delatnost apsorbuje globalno-korporatska masina, mediokritet postaje pojam.

yustus

pre 9 godina

Prije 20tak godina je to bilo,sjecam se kao da je danas bilo! Sivi, 8 igara, oznaka E88, cak i cijene 20 dinara, sto je valjda bilo oko 20 evra...Revolucija je pocela! Taj osjecaj nikada kasnije nisam dozivio...

phreak

pre 9 godina

@iKrem: Imam potpuno isto iskustvo, samo što sam u školi imao par ludaka kojima je sve ispod 9. nivoa bilo presporo. Kad krene da igra, odmah ubrza na 9. nivo. Njima nije bila fora koliko će poena osvojiti nego koliko će krugova (-32768..32767) napraviti. Posle im je i to postalo dosadno, pa je bila fora zaginuti što bliže broju 32767 :) :) :)

Dragan

pre 9 godina

U firmi u kojoj sam tada radio postojao je samo jedan kompjuter koji nije sluzio ni za sta nego da se kaze da 1984. godine imamo IBM PC XT na 4,77 MHz.

Otprilike jedini program na njemu je bio Tetris. Svi su kad stignu igrali kao ludi. Ja sam probao par puta, ali nisam mogao da imam ni priblizno dobar rezultat kao oni koji su svaki dan igrali po nekoliko sati.

E onda ja na kraju radnog vremena editujem mali fajl u kome su bili rezultati i upisem na svoje ime tek malo veci rezultat od najboljeg. Onda se kolege nekoliko dana "ubiju" od igranja da imaju najbolji rezultat. Kad ga postignu ja opet poboljsam svoj rezultat. Tako je to trajalo nekoliko meseci dok im nisam rekao. Hteli su da me ubiju.

rođeni

pre 9 godina

Sećam se...94-te sam služio vojsku u Nikšiću. Davali smo izdvojenu stražu na jednom vojnom objektu i komandir straže je bio jedan mlad poručnik koga su zvali Ziko. Neko mu je dao tetris i tip nije izlazio dve nedelje iz svoje sobe....igrao je kao sumanut. Kad dođe klopa - napravi pauzu. A mi vojnici hvatamo krivinu. Idila

Antun

pre 9 godina

Posle igre legnem da spavam,zatvorim oci a ono "kockice"i dalje padaju.Strasno
(tuga, 06. jun 2014 17:41)

Ko ovo nije doziveo definitivno nje hard core igrac. One padaju a ti ih slazes.
Secam se u osmom osnovne od celog odeljenja jedan dan samo dvoje nisu doneli, zvanicno nisu imali jer su bili protivnici igre, srecom rucni tetris je bio distupniji od gameboy, mastersa i ostalih skupih igracaka koje su samo pojedinci imali.Jedina razlika je bila sa koliko je nivoa. Imam ga jos uvek, i radi ali se ne koristi jer baguju dugmici a i kad zelim da me mine zelja odigram par partija na fb… svi me gledaju belo kad im kazem da igram tetris na fb, dal sto misle da sam mator za to ili je to suvise prosto u odnosu na njihove njive sto obradjuju na virtuelnoj farmi ne znam…

Jeremy Clarkson

pre 9 godina

Negde '96 ili '97 bili smo na moru u Grckoj. Cale kupio prvi tetris. Pored plaze imao je kafic a pored kafica zardinjerice okruzene palmama. Svaki dan je tu sedelo po 30 ljudi I igralo tetris. Jednog dana cale je presedeo ceo dan na zardinjerama igrajuci tetris, nije ni primetio da se sunce pomerilo I da je izgoreo ceo. 3 dana je lezao samo na stomaku, ali je I dalje igrao tetris :-)

nknk

pre 9 godina

Igrao prvo pocetkom 90ih na nekom monohromatskom PCu kao jedinu igru pored Prince of Persia. Secam se da je PC imao Turbo dugme koje je uvek bilo ukljuceno, ali kad se igrao Tetris, tad je moralo da se ugasi jer se brzina spustala sa, cini mi se, 8Mhz na 4.77MHz a samim tim i brzina padanja blokova. Kasnije je usledio cuveni "Tetris za poneti" gde sam i ja otkrio jedan bag sa kalkulacijom rezultata (koji je vazio samo za one 999in1). Kao sto neko pomenu, i meni se desavalo da upadnem u to "zen" stanje gde sam bez problema mogao da igram na najbrzem nivou. Secam se da kada legnem da spavam da mi i dalje prolaze blokovi ispred ociju. Bas sam bio "navucen". Nisam ga igrao sigurno 15+ godina. Nemam hrabrosti ni da pomislim da probam opet tu "drogu". :)

Hvala svima :)

pre 9 godina

odavno nisam sa ovolikim uzivanjem procitala sve komentare od prvog do poslednjeg :) trebalo bi napraviti neku izlozbu ili sl.

Čitalac

pre 9 godina

Kupio sam ga davne 94. na pijaci Dušanovac. Tada se na TV-u vrtela čuvena reklama za originalni crni kao na vašoj slicu, zastupao ih je Beosoft. Voleo sam 1 verziju igre sa 2 i 3 specijalne kockice, max sam dogurao do oko 900.000 poena. Komšija mi je pričao da bez Tetrisa ne ide u wc.

SojleVlad

pre 9 godina

Nego, ima li da se kupi negde?
(čitalac, 6. jun 2014 16:36)

Imaš u Kineskim radnjama da nabaviš "Tetris Brick konzole za igranje" od 150 dinara pa naviše. :), mada imam tri "Brick Game" komada (jedan manji i dva veća) iz 90-tih godina (moji lepi tinejdžerski dani), čuvao sam ih u nekim kutijama, izvadio sam ih pre nekoliko dana iz istih, pokrenuo, i verovali ili ne još uvek rade. :)

A što se tiče "Tetrisa sa specijalnim efektima" od strane kompanije UbiSoft je predstavljen Tetris Ultimate za XBoxOne i PlayStation 4 konzole (PC izdanje se očekuje u jesen 2014. godine).

ivan

pre 9 godina

Verzija za PC, pre jedno 20 godina... Otvorim tetris.exe u PC toolsu, prebacim u hex editor i posle nekog vremena provalim da ona velika slova na početku igre mogu da se menjaju, to su bili obični grafički simboli u DOS-u... Uskoro je umesto TETRIS igra ispisivala IVAN :-) Eh mladosti...

Milos

pre 9 godina

@Ja imao Apolo, pa kad složim sve on peva, Apolo, apolo hej! :-)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (meeskec, 6. jun 2014 20:44)

I ja se secam Apolla :). imao sam ga i najvise sam voleo da ga odnesem kod babe na selo, bio sam glavni frajer tamo meju klincima (prvi do cetvrtio razred osnovne skole) s tim Apolo uredjajem u to vreme i nju (moju babu) je to Apolo, Apolo Hej izludjivalo :). Koliko puta je htela da ga kako kaze: "Baci u oganj" :)

Mile

pre 9 godina

Sjecam se price koja je kruzila u RS u toku rata u BiH da vojska ne treba igrati Tetris jer su "to Rusi napravili i distribuirali na zapad namjenski kao igru koja je zarazna, smiruje agresivnost". Kao cilj je bio pacifizovati neprijateljske vojnike.

Tad mi je to bilo smijesno, ali sad kad prvi put na B92 vidim 50-ak komentatira, i niko se ne svadja, zapitam se da li je u tome bilo istine. :-)