Zanimljivosti

Utorak, 03.06.2014.

14:05

Kako izgleda kada pukne guma pri brzini od 113 km/h

Izvor: B92

Kako izgleda kada pukne guma pri brzini od 113 km/h IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Swedenonline

pre 9 godina

OVi ameri stvarno postaju zemlja treceg sveta..to im glavni autoput na zapadu zemlje a krpljen na sve strane i skoro nigde se ne vide linije za trake.
(dzoni, 03. jun 2014 18:22)

Ne postaju vec jesu, bar u ocima Svedjana, oduvek, gledano celokupno.

Boki

pre 9 godina

Klasično glup amer.
Potpuno pritisne kočnicu a tri gume ima, to može samo imbecil da uradi.
Imao je više sreće nego pameti.

A posle ni pameti da je zameni nego zove službu.
I to još stavi na YT da svi vide. Ušima da se pokrije.

pančevac

pre 9 godina

ovo je neki SUV, koji ima veliki profil pneumatika, pa zbog toga i ovaj spin, na automobilu prosečnog profila, kao što su neki naveli, ne bi trebalo biti prevelikih problema.

Aleksandar

pre 9 godina

za (igi, 4. jun 2014 07:49)

Norveška, jedna od najbogatijih zemalja sveta, ima manje autputeva nego Srbija.
Kada već pomenuste Rusiju, da li bi vi gradili autoput u Sibiru?

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Ne dize se, kako ti kazes nikom na SAD vojnu moc, vec nas smarate odmah sa tom dosadnom politickom pricom od koje nam se pije flonivin. Prvo pa odmah opalite u pljuvacinu. Kako samo sebe ne smorite vise? Sta, jel treba da pricamo pricice o najboljoj Srbiji i svima ostalima koji su truba za nas? Daj bre dijasporci, ako vam se ide kuci, dodjite, samo nas nemojte smarati. Kad je ovde tako dobro. Ja recimo totalno sizim od likova koji su pobegli odavde od rata tamo a glume mi neke velike patriote. Pa gde ste bili kad je trebalo?
(ravnica, 3. jun 2014 22:47)
--------------
Vi njih mrzite zato što smatrate da su bogatiji od Vas i da bolje žive. To je zapravo ona najgora srpska osobina. Prebrajate njihov novac i "gaće", mryite ih a da ne znate zbog čega i sebe izjedate i trujete život. Zašto bi se oni razlikovali od Vas, zašto bi oni imali manje prava od Vas, samo zato što su otišli? Zar oni ne mogu biti patriote? Zar mislite da svi, koji odu, zaborave ko su, šta su, odakle su i šta su po nacionalonosti samo što su se dobro "nakrkali" u SAD ili nekom od svetskih "Eldorada"?! Da li Vi, pošto ste ostali imate monopol na patriotizam i rodoljublje? Da su bili ovde, a možda i jesu, "kada je trebalo" Vi i Vama sličnmi biste ih optužili kao ratne zločince. Jedno pitanje za Vas: A zašto ne odete negde i Vi kada Vam je toliko mrska Srbija?

Ora011

pre 9 godina

Guma puca, auto nastavlja da ide pravo, i posle nekoliko sekundi se okreće za 180...lik je prikočio!, to je zadnje što bi trebalo uraditi.

igi

pre 9 godina

Živeo sam u americi,i tamo je tolika infrastruktura,da ne moze svuda autoput biti "savrsen". Ali u većini slučajeva su autoputevi jako,jako dobri,i za nas srbe nedostižni san.
Vidim par komentara koji su zbog ovog autoputa izvukli zaključak da je amerika u "rasulu i raspadu",kao i demokratija.
Gospodo,ne znam da li znate ,ali u Rusiji ima manje autoputa nego u Srbiji. Kakva je onda velesila rusija?

Maks

pre 9 godina

Video sam skoro na YouTube gume koje ne mogu da puknu: http://www.youtube.com/watch?v=Pja6vKnEV4E

Umesto da se naduvavaju i da pritisak u gumi "drži" teret automobila, oslanjaju se na strukturu poput pčelinjeg saća.

Ovo sam kasnije našao na YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=v7gANJWRWIs

Ni one nisu pod pritiskom, nego se oslanjaju na ta kao "peraja" koja imaju... i kao što može da se vidi u klipu, mnogo su izdržljivije od običnih guma.

Evo i na engleskom nešto o tim Michelinovim novim gumama: http://www.youtube.com/watch?v=eGoPN-QSblk


Da se ja pitam, to bi podhitno trebalo da se pusti u masovnu proizvodnju i kada cena bude pristupačna da se to što pre uvede umesto guma na naduvavanje.

m

pre 9 godina

pre ovih velikih kisa vracali smo se iz sela za ns preko Fruske gore. Na spustu sa Iriskov Venca posle velike krivine ulevo, auto se zaneo i zadnji kraj je poceo da rotira oko prednjeg u desnu stranu. Otac je vozio, bilo nas je cetvoro u auto. Kocio je i motorom i kocnicama i motao je volan onako kako je auto zanosio (da je u drugu stranu verovatno bi zavrsili u provaliji jer ne bi uspeo da ga ispravi). brzina pre okretanja bila je oko 60km\h. sreca pa nije bilo nikoga iza nas, bilo je kasno uvece. sledeci vikend smo opet tuda prolazili i vidi se veliki trag kocenja na tom mestu. tacan razlog gubljenja kontrole nad autom jos ne znamo, ali smo videli da je zadnja desna opruga oko amortizera pukla pa bi mozda moglo da bude do toga.

Lazarus

pre 9 godina

Meni je dva puta pucala guma na ZASTAVI 128 pri 110 km/h. Drža sam volan sa OBADVE ruke, auto je samo odjednom "povukao" na desno, podigao sam nogu sa gasa i stao pored puta i promenio gumu.

ravnica

pre 9 godina

(Menjam amortizere u USA svakih pola godine, 3. jun 2014 21:35)

Ne dize se, kako ti kazes nikom na SAD vojnu moc, vec nas smarate odmah sa tom dosadnom politickom pricom od koje nam se pije flonivin. Prvo pa odmah opalite u pljuvacinu. Kako samo sebe ne smorite vise? Sta, jel treba da pricamo pricice o najboljoj Srbiji i svima ostalima koji su truba za nas? Daj bre dijasporci, ako vam se ide kuci, dodjite, samo nas nemojte smarati. Kad je ovde tako dobro. Ja recimo totalno sizim od likova koji su pobegli odavde od rata tamo a glume mi neke velike patriote. Pa gde ste bili kad je trebalo?

Menjam amortizere u USA svakih pola godine

pre 9 godina

(zivko, 3. jun 2014 15:31)

Vidim da je ogromna vecina srpskih ljubitelja evro-atlanskih integracija i cuvara lika i dela Imperije dala negativne glasove ovom coveku (Zivku)zato sto je prokomentarisao stanje stvari onakvim kakvo jeste.

Ja razumem da vam se dize na americku vojnu moc, I na cinjenicu da sve sto odatle dolazi je "cool", ali malo nepristrasnosti ne bi bilo na odmet. Svako ko se ikad provozao nekim od (uglavnom) bankrotiranih americkih gradova ili okruga, zna da su jadni srpski putevi u neuporedivo boljem stanju od recimo Njujorske 5-te avenije. Uporediti ove raspadajuce delove americke infrastructure sa zemljama treceg sveta, bila bi uvreda za te zemlje koje barem koliko toliko vode racuna o drzavnoj infrastrukturi u granicama svojih skromnih mogucnosti. U poredjenju sa bogatsvom koje se u ovoj zemlji okrece, na zalost van tokova koji imaju veze sa opstim dobrom I interesom obicnog naroda, da je delic toga u prethodnim decenijama ulagan u infrastrukturu, odavno bi se svi prevozili teleportima. Koga interesuje neka pogleda Obamino izlaganje na temu (bukvalno) raspadajuce javne infrastructure u celoj drzavi: http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/05/14/remarks-president-building-21st-century-infrastructure

Pozdrav iz velikog ultra-poznatog americkog grada, kome bi Beograd-put "objasnio" kako se odrzavaju putevi!

nervni slalom

pre 9 godina

(gigi, 3. jun 2014 15:13)

Fiat Tipo, sa 4 odrasle osobe, komplet napunjen gepek... Zadnja puca na 150 km/h i bez ikakve frke usporio, stao, zamenio gumu i nastavio put. A da je pukla prednja?

P.S. Zanimljivo da se na snimku ne vidi odakle je krenuo i gde je natočio gorivo... Sledeći put malo duži snimak.

Vlada Bg

pre 9 godina

Kod svake ovakve situacije ako se ovako zavrsi covek treba da kaze hvala Bogu.Ipak trebalo bi jos podataka kako bismo pricali o ovakvom necemu.Meni je na AP Beograd Zagreb kod Slavonskog Broda pukla guma pri brzini 120km/h.Auto je zaneo levo desno malo , nisam naglo kocio nogom nego sam kocio menjacem i motorom.Guma je bila tubeless i bila je poprilicno pocepana, nisam mogao da utvrdim razlog.Po nekoj logici kada se gleda ovaj snimak namece se da bi ovde mogla da bude unutrasnja guma i da je vozac kocio jer se auto okretao -sto znaci da je zbog pucanja jedne strane kocio felnom i zato je doslo do rotiranja.Kako bilo nije prijatno, tu nema neke posebne tehnike -valja imati 5% iskustva i 95% pomoci od Boga .

Werp690

pre 9 godina

Nije valjda da i oni koriste protektirane gume..
Kupis kvalitetnu novu gumu,vozis dve,tri godine,punis ih azotom i nema brige...Sa gumama i kocnicama nema sale!

blinkibil

pre 9 godina

Meni je pucala prednja leva na kamionu, bio sam srednje natovaren ali sam isao polako, mozda 30 na sat i u uzem centru grada u jednosmernoj bum, zanese bas dosta i tesko da moze da se vrati ako nije hidroulicni upravljac ali ako se vozi polako nije problem. Na 80 kad pukne prednja guma na automobilu u vecini slucajeva se ostaje na putu ali kad pukne na 140 to je vec povuci potegni, zadnja kad puca to nije problem

dzoni

pre 9 godina

OVi ameri stvarno postaju zemlja treceg sveta..to im glavni autoput na zapadu zemlje a krpljen na sve strane i skoro nigde se ne vide linije za trake.

Igor Gavran

pre 9 godina

Meni je pri 110 pukla zadnja desna na autoputu (radijalna rasceplina 4 cm). Na putu su bili ostaci od nekog starog udesa, delovi branika i staklo. Nisam cuo pucanje, ali sam osetio na volanu da auto vuce u stranu, pustio gas, ukljucio sva 4 i bez panike otisao u zaustavnu traku. Najezim se kad vidim kako voze preko 120 kod nas, jeste da imaju dobre automobile, ali ovo moze da se desi i na mercedesu.

Mladen

pre 9 godina

Samo moram da kazem da vozacu svaka cast , ostao je smiren i sve uradio kako treba . Ne bih znao bolji nacin kako reagovati u takvoj situaciji .

koke

pre 9 godina

Kao prvo treba staviti nove kvalitetne gume, potom menjati gume na vreme i drzati propisan pritisak. Sve ostalo ce biti ok. Vozim 45 godina i to brzo oduvek i duge ture i nikad mi guma nije pukla. Jeste popustila, ali to se oseca na volanu jer vuce u stranu...Najcesci uzrok je nizak pritisak u staroj gumi koja se u dugoj voznju greje i preko sto stepeni.

Jova

pre 9 godina

@Zivko: Dok sam boravio u USA (4g) i sam sam se uvjerio u 'kvalitetu' njihove infrastrukture. Ovakvih (neodrzavanih) puteva ima gotovo svugdje. Npr. autoput I-95 od New York-a prema Bostonu izgleda otprilike isto kao i ovaj na videu.

Problem je sto u americi gotovo svi imaju automobile i dnevno nekim putevima prodje i vise od milion vozila (ovo znam jer na nekim mjestima imaju brojace vozila). Tako da, poprilicno je tesko odrzavati puteve s obzirom na broj vozila koji stalno njima vozi. Da se naprimjer zatvori autoput od NY do Bostona, ili samo jedan dio tog puta, radi odrzavanja, nastao bi takav prometni krkljanac da bi bilo nemoguce bilo kojim drugim putevima doci do destinacije jer bi doslo do zacepljenja na drugim putevima koji imaju manje traka (npr. Merritt Parkway 15). Zato ameri zatvore samo jednu traku pa je obnavljaju km po km. Drugacije ne ide. To je i razlog zasto im putevi izgledaju 'pokrpano' ali ustvari nisu toliko losi.

Voznja automobilom po americi je nevjerojatno ugodna, trake su siroke, krajolik je zanimljiv i jednostavno ljude zove na 'road trip'. Bas mi fali taj osjecaj voznje koji kod nas nije niti priblizno takav.

dzigi

pre 9 godina

Meni je na auto putu negde kod Jagodine pri brzini od oko 120kmh ekser (da, dobro ste pročitali - pravi građevinski ekser) probušio gumu, pravo pod uglom od 90 stepeni. Čulo se klang-klang (valjda ga je podigao prednji točak, malo lupao po auspuhu) i onda je krenulo standardno tandrkanje gume koja lagano ispušta. Međutim, nije pukla, bila je tubeless. Polako sam zaustavio auto, guma je bila vrela (a tek kako je smrdela...) i poluistopljena. Da je bila veća brzina, moguće i da bi se zapalila, opasno se dimila. Morao sam da sačekam neko vreme da se ohladi dovoljno da zamenim točak.
Drugi put na mostu preko Beške. Probušena ali opet nije pukla, tubeless.
Da li su pucanju sklone gume sa unutrašnjom gumom ili je nešto drugo u pitanju?

Dikh tu kava

pre 9 godina

Meni se desilo 2004. Zadnja desna. Autoput BG-ZG, pravac prema ZG, recimo negde oko Indjije, pre isključenja za Šabac. Dosta veća brzina (nešto manje od 140). Još 3 putnika u autu. Dok sam obilazio kamion. Auto se samo malo zaneo, ja refleksno počeo da doziram kočnicu, kamion prošišao tik pored mene u srednjoj, ja ušao u zaustavnu, tu negde srećom naišla i benz. pumpa, zaustavio auto, guma skroz isečena, stavio rezervnu, i nastavio.
Na ovakve stvari čovek nikad ne može biti dovoljno spreman. Veliko hvala srećnom sticaju okolnosti. Vrlo verovatno ne bih pisao ovaj komentar da mi je otišla leva/desna prednja.

gigi

pre 9 godina

Mnogo je opasnije pucanje zadnje gume, nego li prednje. Kod pucanja zadnje teško se kontroliše pravac, kod prednje još može nekako. Uglavnom treba imati u boljem stanju zadnje gume, dok kod naših vozača vlada mišljenje da su prednje važnije. Nije važno na kojima je pogon, zadnje su uvek presudne.

nikolas

pre 9 godina

pf....meni se otvorila hauba pri 90 km/h na magistralnom putu na nekoj skodi sa dve kolovozne trake u krivini...mislim da je opasnije od navedene situacije jer izgleda kao da u trenutku oslepis!!!sreca sto je taj deo puta imao zastitnu ogradu te sam se kretao na odstojanju i sem vetrobranskog stakla (made in china) od 60e i malo igranja po haubi,steta je po svemu sudeci bila min!

hm

pre 9 godina

a strucnjaci savjetuju samo tako :))) iskustveno,treba da drzite cvrsto volan i promjeniti u manju brzinu i tako drzati kvacilo i gusiti motor...auto se zaustavlja mnogo brze i nosi ga inercija...
Inace ovaj dio puta je jako los,prilaz LA sa sjevera 1com je los i sav pokrpljen put,a mislim da nova cesta nije pravljena bar 20 godina...

Jova

pre 9 godina

@Zivko: Dok sam boravio u USA (4g) i sam sam se uvjerio u 'kvalitetu' njihove infrastrukture. Ovakvih (neodrzavanih) puteva ima gotovo svugdje. Npr. autoput I-95 od New York-a prema Bostonu izgleda otprilike isto kao i ovaj na videu.

Problem je sto u americi gotovo svi imaju automobile i dnevno nekim putevima prodje i vise od milion vozila (ovo znam jer na nekim mjestima imaju brojace vozila). Tako da, poprilicno je tesko odrzavati puteve s obzirom na broj vozila koji stalno njima vozi. Da se naprimjer zatvori autoput od NY do Bostona, ili samo jedan dio tog puta, radi odrzavanja, nastao bi takav prometni krkljanac da bi bilo nemoguce bilo kojim drugim putevima doci do destinacije jer bi doslo do zacepljenja na drugim putevima koji imaju manje traka (npr. Merritt Parkway 15). Zato ameri zatvore samo jednu traku pa je obnavljaju km po km. Drugacije ne ide. To je i razlog zasto im putevi izgledaju 'pokrpano' ali ustvari nisu toliko losi.

Voznja automobilom po americi je nevjerojatno ugodna, trake su siroke, krajolik je zanimljiv i jednostavno ljude zove na 'road trip'. Bas mi fali taj osjecaj voznje koji kod nas nije niti priblizno takav.

Dikh tu kava

pre 9 godina

Meni se desilo 2004. Zadnja desna. Autoput BG-ZG, pravac prema ZG, recimo negde oko Indjije, pre isključenja za Šabac. Dosta veća brzina (nešto manje od 140). Još 3 putnika u autu. Dok sam obilazio kamion. Auto se samo malo zaneo, ja refleksno počeo da doziram kočnicu, kamion prošišao tik pored mene u srednjoj, ja ušao u zaustavnu, tu negde srećom naišla i benz. pumpa, zaustavio auto, guma skroz isečena, stavio rezervnu, i nastavio.
Na ovakve stvari čovek nikad ne može biti dovoljno spreman. Veliko hvala srećnom sticaju okolnosti. Vrlo verovatno ne bih pisao ovaj komentar da mi je otišla leva/desna prednja.

hm

pre 9 godina

a strucnjaci savjetuju samo tako :))) iskustveno,treba da drzite cvrsto volan i promjeniti u manju brzinu i tako drzati kvacilo i gusiti motor...auto se zaustavlja mnogo brze i nosi ga inercija...
Inace ovaj dio puta je jako los,prilaz LA sa sjevera 1com je los i sav pokrpljen put,a mislim da nova cesta nije pravljena bar 20 godina...

koke

pre 9 godina

Kao prvo treba staviti nove kvalitetne gume, potom menjati gume na vreme i drzati propisan pritisak. Sve ostalo ce biti ok. Vozim 45 godina i to brzo oduvek i duge ture i nikad mi guma nije pukla. Jeste popustila, ali to se oseca na volanu jer vuce u stranu...Najcesci uzrok je nizak pritisak u staroj gumi koja se u dugoj voznju greje i preko sto stepeni.

nervni slalom

pre 9 godina

(gigi, 3. jun 2014 15:13)

Fiat Tipo, sa 4 odrasle osobe, komplet napunjen gepek... Zadnja puca na 150 km/h i bez ikakve frke usporio, stao, zamenio gumu i nastavio put. A da je pukla prednja?

P.S. Zanimljivo da se na snimku ne vidi odakle je krenuo i gde je natočio gorivo... Sledeći put malo duži snimak.

dzigi

pre 9 godina

Meni je na auto putu negde kod Jagodine pri brzini od oko 120kmh ekser (da, dobro ste pročitali - pravi građevinski ekser) probušio gumu, pravo pod uglom od 90 stepeni. Čulo se klang-klang (valjda ga je podigao prednji točak, malo lupao po auspuhu) i onda je krenulo standardno tandrkanje gume koja lagano ispušta. Međutim, nije pukla, bila je tubeless. Polako sam zaustavio auto, guma je bila vrela (a tek kako je smrdela...) i poluistopljena. Da je bila veća brzina, moguće i da bi se zapalila, opasno se dimila. Morao sam da sačekam neko vreme da se ohladi dovoljno da zamenim točak.
Drugi put na mostu preko Beške. Probušena ali opet nije pukla, tubeless.
Da li su pucanju sklone gume sa unutrašnjom gumom ili je nešto drugo u pitanju?

nikolas

pre 9 godina

pf....meni se otvorila hauba pri 90 km/h na magistralnom putu na nekoj skodi sa dve kolovozne trake u krivini...mislim da je opasnije od navedene situacije jer izgleda kao da u trenutku oslepis!!!sreca sto je taj deo puta imao zastitnu ogradu te sam se kretao na odstojanju i sem vetrobranskog stakla (made in china) od 60e i malo igranja po haubi,steta je po svemu sudeci bila min!

Menjam amortizere u USA svakih pola godine

pre 9 godina

(zivko, 3. jun 2014 15:31)

Vidim da je ogromna vecina srpskih ljubitelja evro-atlanskih integracija i cuvara lika i dela Imperije dala negativne glasove ovom coveku (Zivku)zato sto je prokomentarisao stanje stvari onakvim kakvo jeste.

Ja razumem da vam se dize na americku vojnu moc, I na cinjenicu da sve sto odatle dolazi je "cool", ali malo nepristrasnosti ne bi bilo na odmet. Svako ko se ikad provozao nekim od (uglavnom) bankrotiranih americkih gradova ili okruga, zna da su jadni srpski putevi u neuporedivo boljem stanju od recimo Njujorske 5-te avenije. Uporediti ove raspadajuce delove americke infrastructure sa zemljama treceg sveta, bila bi uvreda za te zemlje koje barem koliko toliko vode racuna o drzavnoj infrastrukturi u granicama svojih skromnih mogucnosti. U poredjenju sa bogatsvom koje se u ovoj zemlji okrece, na zalost van tokova koji imaju veze sa opstim dobrom I interesom obicnog naroda, da je delic toga u prethodnim decenijama ulagan u infrastrukturu, odavno bi se svi prevozili teleportima. Koga interesuje neka pogleda Obamino izlaganje na temu (bukvalno) raspadajuce javne infrastructure u celoj drzavi: http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/05/14/remarks-president-building-21st-century-infrastructure

Pozdrav iz velikog ultra-poznatog americkog grada, kome bi Beograd-put "objasnio" kako se odrzavaju putevi!

ravnica

pre 9 godina

(Menjam amortizere u USA svakih pola godine, 3. jun 2014 21:35)

Ne dize se, kako ti kazes nikom na SAD vojnu moc, vec nas smarate odmah sa tom dosadnom politickom pricom od koje nam se pije flonivin. Prvo pa odmah opalite u pljuvacinu. Kako samo sebe ne smorite vise? Sta, jel treba da pricamo pricice o najboljoj Srbiji i svima ostalima koji su truba za nas? Daj bre dijasporci, ako vam se ide kuci, dodjite, samo nas nemojte smarati. Kad je ovde tako dobro. Ja recimo totalno sizim od likova koji su pobegli odavde od rata tamo a glume mi neke velike patriote. Pa gde ste bili kad je trebalo?

Igor Gavran

pre 9 godina

Meni je pri 110 pukla zadnja desna na autoputu (radijalna rasceplina 4 cm). Na putu su bili ostaci od nekog starog udesa, delovi branika i staklo. Nisam cuo pucanje, ali sam osetio na volanu da auto vuce u stranu, pustio gas, ukljucio sva 4 i bez panike otisao u zaustavnu traku. Najezim se kad vidim kako voze preko 120 kod nas, jeste da imaju dobre automobile, ali ovo moze da se desi i na mercedesu.

Vlada Bg

pre 9 godina

Kod svake ovakve situacije ako se ovako zavrsi covek treba da kaze hvala Bogu.Ipak trebalo bi jos podataka kako bismo pricali o ovakvom necemu.Meni je na AP Beograd Zagreb kod Slavonskog Broda pukla guma pri brzini 120km/h.Auto je zaneo levo desno malo , nisam naglo kocio nogom nego sam kocio menjacem i motorom.Guma je bila tubeless i bila je poprilicno pocepana, nisam mogao da utvrdim razlog.Po nekoj logici kada se gleda ovaj snimak namece se da bi ovde mogla da bude unutrasnja guma i da je vozac kocio jer se auto okretao -sto znaci da je zbog pucanja jedne strane kocio felnom i zato je doslo do rotiranja.Kako bilo nije prijatno, tu nema neke posebne tehnike -valja imati 5% iskustva i 95% pomoci od Boga .

Ora011

pre 9 godina

Guma puca, auto nastavlja da ide pravo, i posle nekoliko sekundi se okreće za 180...lik je prikočio!, to je zadnje što bi trebalo uraditi.

blinkibil

pre 9 godina

Meni je pucala prednja leva na kamionu, bio sam srednje natovaren ali sam isao polako, mozda 30 na sat i u uzem centru grada u jednosmernoj bum, zanese bas dosta i tesko da moze da se vrati ako nije hidroulicni upravljac ali ako se vozi polako nije problem. Na 80 kad pukne prednja guma na automobilu u vecini slucajeva se ostaje na putu ali kad pukne na 140 to je vec povuci potegni, zadnja kad puca to nije problem

dzoni

pre 9 godina

OVi ameri stvarno postaju zemlja treceg sveta..to im glavni autoput na zapadu zemlje a krpljen na sve strane i skoro nigde se ne vide linije za trake.

Lazarus

pre 9 godina

Meni je dva puta pucala guma na ZASTAVI 128 pri 110 km/h. Drža sam volan sa OBADVE ruke, auto je samo odjednom "povukao" na desno, podigao sam nogu sa gasa i stao pored puta i promenio gumu.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Ne dize se, kako ti kazes nikom na SAD vojnu moc, vec nas smarate odmah sa tom dosadnom politickom pricom od koje nam se pije flonivin. Prvo pa odmah opalite u pljuvacinu. Kako samo sebe ne smorite vise? Sta, jel treba da pricamo pricice o najboljoj Srbiji i svima ostalima koji su truba za nas? Daj bre dijasporci, ako vam se ide kuci, dodjite, samo nas nemojte smarati. Kad je ovde tako dobro. Ja recimo totalno sizim od likova koji su pobegli odavde od rata tamo a glume mi neke velike patriote. Pa gde ste bili kad je trebalo?
(ravnica, 3. jun 2014 22:47)
--------------
Vi njih mrzite zato što smatrate da su bogatiji od Vas i da bolje žive. To je zapravo ona najgora srpska osobina. Prebrajate njihov novac i "gaće", mryite ih a da ne znate zbog čega i sebe izjedate i trujete život. Zašto bi se oni razlikovali od Vas, zašto bi oni imali manje prava od Vas, samo zato što su otišli? Zar oni ne mogu biti patriote? Zar mislite da svi, koji odu, zaborave ko su, šta su, odakle su i šta su po nacionalonosti samo što su se dobro "nakrkali" u SAD ili nekom od svetskih "Eldorada"?! Da li Vi, pošto ste ostali imate monopol na patriotizam i rodoljublje? Da su bili ovde, a možda i jesu, "kada je trebalo" Vi i Vama sličnmi biste ih optužili kao ratne zločince. Jedno pitanje za Vas: A zašto ne odete negde i Vi kada Vam je toliko mrska Srbija?

gigi

pre 9 godina

Mnogo je opasnije pucanje zadnje gume, nego li prednje. Kod pucanja zadnje teško se kontroliše pravac, kod prednje još može nekako. Uglavnom treba imati u boljem stanju zadnje gume, dok kod naših vozača vlada mišljenje da su prednje važnije. Nije važno na kojima je pogon, zadnje su uvek presudne.

pančevac

pre 9 godina

ovo je neki SUV, koji ima veliki profil pneumatika, pa zbog toga i ovaj spin, na automobilu prosečnog profila, kao što su neki naveli, ne bi trebalo biti prevelikih problema.

Aleksandar

pre 9 godina

za (igi, 4. jun 2014 07:49)

Norveška, jedna od najbogatijih zemalja sveta, ima manje autputeva nego Srbija.
Kada već pomenuste Rusiju, da li bi vi gradili autoput u Sibiru?

igi

pre 9 godina

Živeo sam u americi,i tamo je tolika infrastruktura,da ne moze svuda autoput biti "savrsen". Ali u većini slučajeva su autoputevi jako,jako dobri,i za nas srbe nedostižni san.
Vidim par komentara koji su zbog ovog autoputa izvukli zaključak da je amerika u "rasulu i raspadu",kao i demokratija.
Gospodo,ne znam da li znate ,ali u Rusiji ima manje autoputa nego u Srbiji. Kakva je onda velesila rusija?

Werp690

pre 9 godina

Nije valjda da i oni koriste protektirane gume..
Kupis kvalitetnu novu gumu,vozis dve,tri godine,punis ih azotom i nema brige...Sa gumama i kocnicama nema sale!

Maks

pre 9 godina

Video sam skoro na YouTube gume koje ne mogu da puknu: http://www.youtube.com/watch?v=Pja6vKnEV4E

Umesto da se naduvavaju i da pritisak u gumi "drži" teret automobila, oslanjaju se na strukturu poput pčelinjeg saća.

Ovo sam kasnije našao na YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=v7gANJWRWIs

Ni one nisu pod pritiskom, nego se oslanjaju na ta kao "peraja" koja imaju... i kao što može da se vidi u klipu, mnogo su izdržljivije od običnih guma.

Evo i na engleskom nešto o tim Michelinovim novim gumama: http://www.youtube.com/watch?v=eGoPN-QSblk


Da se ja pitam, to bi podhitno trebalo da se pusti u masovnu proizvodnju i kada cena bude pristupačna da se to što pre uvede umesto guma na naduvavanje.

m

pre 9 godina

pre ovih velikih kisa vracali smo se iz sela za ns preko Fruske gore. Na spustu sa Iriskov Venca posle velike krivine ulevo, auto se zaneo i zadnji kraj je poceo da rotira oko prednjeg u desnu stranu. Otac je vozio, bilo nas je cetvoro u auto. Kocio je i motorom i kocnicama i motao je volan onako kako je auto zanosio (da je u drugu stranu verovatno bi zavrsili u provaliji jer ne bi uspeo da ga ispravi). brzina pre okretanja bila je oko 60km\h. sreca pa nije bilo nikoga iza nas, bilo je kasno uvece. sledeci vikend smo opet tuda prolazili i vidi se veliki trag kocenja na tom mestu. tacan razlog gubljenja kontrole nad autom jos ne znamo, ali smo videli da je zadnja desna opruga oko amortizera pukla pa bi mozda moglo da bude do toga.

Swedenonline

pre 9 godina

OVi ameri stvarno postaju zemlja treceg sveta..to im glavni autoput na zapadu zemlje a krpljen na sve strane i skoro nigde se ne vide linije za trake.
(dzoni, 03. jun 2014 18:22)

Ne postaju vec jesu, bar u ocima Svedjana, oduvek, gledano celokupno.

Mladen

pre 9 godina

Samo moram da kazem da vozacu svaka cast , ostao je smiren i sve uradio kako treba . Ne bih znao bolji nacin kako reagovati u takvoj situaciji .

Boki

pre 9 godina

Klasično glup amer.
Potpuno pritisne kočnicu a tri gume ima, to može samo imbecil da uradi.
Imao je više sreće nego pameti.

A posle ni pameti da je zameni nego zove službu.
I to još stavi na YT da svi vide. Ušima da se pokrije.

gigi

pre 9 godina

Mnogo je opasnije pucanje zadnje gume, nego li prednje. Kod pucanja zadnje teško se kontroliše pravac, kod prednje još može nekako. Uglavnom treba imati u boljem stanju zadnje gume, dok kod naših vozača vlada mišljenje da su prednje važnije. Nije važno na kojima je pogon, zadnje su uvek presudne.

Menjam amortizere u USA svakih pola godine

pre 9 godina

(zivko, 3. jun 2014 15:31)

Vidim da je ogromna vecina srpskih ljubitelja evro-atlanskih integracija i cuvara lika i dela Imperije dala negativne glasove ovom coveku (Zivku)zato sto je prokomentarisao stanje stvari onakvim kakvo jeste.

Ja razumem da vam se dize na americku vojnu moc, I na cinjenicu da sve sto odatle dolazi je "cool", ali malo nepristrasnosti ne bi bilo na odmet. Svako ko se ikad provozao nekim od (uglavnom) bankrotiranih americkih gradova ili okruga, zna da su jadni srpski putevi u neuporedivo boljem stanju od recimo Njujorske 5-te avenije. Uporediti ove raspadajuce delove americke infrastructure sa zemljama treceg sveta, bila bi uvreda za te zemlje koje barem koliko toliko vode racuna o drzavnoj infrastrukturi u granicama svojih skromnih mogucnosti. U poredjenju sa bogatsvom koje se u ovoj zemlji okrece, na zalost van tokova koji imaju veze sa opstim dobrom I interesom obicnog naroda, da je delic toga u prethodnim decenijama ulagan u infrastrukturu, odavno bi se svi prevozili teleportima. Koga interesuje neka pogleda Obamino izlaganje na temu (bukvalno) raspadajuce javne infrastructure u celoj drzavi: http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/05/14/remarks-president-building-21st-century-infrastructure

Pozdrav iz velikog ultra-poznatog americkog grada, kome bi Beograd-put "objasnio" kako se odrzavaju putevi!

Werp690

pre 9 godina

Nije valjda da i oni koriste protektirane gume..
Kupis kvalitetnu novu gumu,vozis dve,tri godine,punis ih azotom i nema brige...Sa gumama i kocnicama nema sale!

Mladen

pre 9 godina

Samo moram da kazem da vozacu svaka cast , ostao je smiren i sve uradio kako treba . Ne bih znao bolji nacin kako reagovati u takvoj situaciji .

dzoni

pre 9 godina

OVi ameri stvarno postaju zemlja treceg sveta..to im glavni autoput na zapadu zemlje a krpljen na sve strane i skoro nigde se ne vide linije za trake.

ravnica

pre 9 godina

(Menjam amortizere u USA svakih pola godine, 3. jun 2014 21:35)

Ne dize se, kako ti kazes nikom na SAD vojnu moc, vec nas smarate odmah sa tom dosadnom politickom pricom od koje nam se pije flonivin. Prvo pa odmah opalite u pljuvacinu. Kako samo sebe ne smorite vise? Sta, jel treba da pricamo pricice o najboljoj Srbiji i svima ostalima koji su truba za nas? Daj bre dijasporci, ako vam se ide kuci, dodjite, samo nas nemojte smarati. Kad je ovde tako dobro. Ja recimo totalno sizim od likova koji su pobegli odavde od rata tamo a glume mi neke velike patriote. Pa gde ste bili kad je trebalo?

Jova

pre 9 godina

@Zivko: Dok sam boravio u USA (4g) i sam sam se uvjerio u 'kvalitetu' njihove infrastrukture. Ovakvih (neodrzavanih) puteva ima gotovo svugdje. Npr. autoput I-95 od New York-a prema Bostonu izgleda otprilike isto kao i ovaj na videu.

Problem je sto u americi gotovo svi imaju automobile i dnevno nekim putevima prodje i vise od milion vozila (ovo znam jer na nekim mjestima imaju brojace vozila). Tako da, poprilicno je tesko odrzavati puteve s obzirom na broj vozila koji stalno njima vozi. Da se naprimjer zatvori autoput od NY do Bostona, ili samo jedan dio tog puta, radi odrzavanja, nastao bi takav prometni krkljanac da bi bilo nemoguce bilo kojim drugim putevima doci do destinacije jer bi doslo do zacepljenja na drugim putevima koji imaju manje traka (npr. Merritt Parkway 15). Zato ameri zatvore samo jednu traku pa je obnavljaju km po km. Drugacije ne ide. To je i razlog zasto im putevi izgledaju 'pokrpano' ali ustvari nisu toliko losi.

Voznja automobilom po americi je nevjerojatno ugodna, trake su siroke, krajolik je zanimljiv i jednostavno ljude zove na 'road trip'. Bas mi fali taj osjecaj voznje koji kod nas nije niti priblizno takav.

m

pre 9 godina

pre ovih velikih kisa vracali smo se iz sela za ns preko Fruske gore. Na spustu sa Iriskov Venca posle velike krivine ulevo, auto se zaneo i zadnji kraj je poceo da rotira oko prednjeg u desnu stranu. Otac je vozio, bilo nas je cetvoro u auto. Kocio je i motorom i kocnicama i motao je volan onako kako je auto zanosio (da je u drugu stranu verovatno bi zavrsili u provaliji jer ne bi uspeo da ga ispravi). brzina pre okretanja bila je oko 60km\h. sreca pa nije bilo nikoga iza nas, bilo je kasno uvece. sledeci vikend smo opet tuda prolazili i vidi se veliki trag kocenja na tom mestu. tacan razlog gubljenja kontrole nad autom jos ne znamo, ali smo videli da je zadnja desna opruga oko amortizera pukla pa bi mozda moglo da bude do toga.

Mladen Mladenović

pre 9 godina

Ne dize se, kako ti kazes nikom na SAD vojnu moc, vec nas smarate odmah sa tom dosadnom politickom pricom od koje nam se pije flonivin. Prvo pa odmah opalite u pljuvacinu. Kako samo sebe ne smorite vise? Sta, jel treba da pricamo pricice o najboljoj Srbiji i svima ostalima koji su truba za nas? Daj bre dijasporci, ako vam se ide kuci, dodjite, samo nas nemojte smarati. Kad je ovde tako dobro. Ja recimo totalno sizim od likova koji su pobegli odavde od rata tamo a glume mi neke velike patriote. Pa gde ste bili kad je trebalo?
(ravnica, 3. jun 2014 22:47)
--------------
Vi njih mrzite zato što smatrate da su bogatiji od Vas i da bolje žive. To je zapravo ona najgora srpska osobina. Prebrajate njihov novac i "gaće", mryite ih a da ne znate zbog čega i sebe izjedate i trujete život. Zašto bi se oni razlikovali od Vas, zašto bi oni imali manje prava od Vas, samo zato što su otišli? Zar oni ne mogu biti patriote? Zar mislite da svi, koji odu, zaborave ko su, šta su, odakle su i šta su po nacionalonosti samo što su se dobro "nakrkali" u SAD ili nekom od svetskih "Eldorada"?! Da li Vi, pošto ste ostali imate monopol na patriotizam i rodoljublje? Da su bili ovde, a možda i jesu, "kada je trebalo" Vi i Vama sličnmi biste ih optužili kao ratne zločince. Jedno pitanje za Vas: A zašto ne odete negde i Vi kada Vam je toliko mrska Srbija?

igi

pre 9 godina

Živeo sam u americi,i tamo je tolika infrastruktura,da ne moze svuda autoput biti "savrsen". Ali u većini slučajeva su autoputevi jako,jako dobri,i za nas srbe nedostižni san.
Vidim par komentara koji su zbog ovog autoputa izvukli zaključak da je amerika u "rasulu i raspadu",kao i demokratija.
Gospodo,ne znam da li znate ,ali u Rusiji ima manje autoputa nego u Srbiji. Kakva je onda velesila rusija?

dzigi

pre 9 godina

Meni je na auto putu negde kod Jagodine pri brzini od oko 120kmh ekser (da, dobro ste pročitali - pravi građevinski ekser) probušio gumu, pravo pod uglom od 90 stepeni. Čulo se klang-klang (valjda ga je podigao prednji točak, malo lupao po auspuhu) i onda je krenulo standardno tandrkanje gume koja lagano ispušta. Međutim, nije pukla, bila je tubeless. Polako sam zaustavio auto, guma je bila vrela (a tek kako je smrdela...) i poluistopljena. Da je bila veća brzina, moguće i da bi se zapalila, opasno se dimila. Morao sam da sačekam neko vreme da se ohladi dovoljno da zamenim točak.
Drugi put na mostu preko Beške. Probušena ali opet nije pukla, tubeless.
Da li su pucanju sklone gume sa unutrašnjom gumom ili je nešto drugo u pitanju?

hm

pre 9 godina

a strucnjaci savjetuju samo tako :))) iskustveno,treba da drzite cvrsto volan i promjeniti u manju brzinu i tako drzati kvacilo i gusiti motor...auto se zaustavlja mnogo brze i nosi ga inercija...
Inace ovaj dio puta je jako los,prilaz LA sa sjevera 1com je los i sav pokrpljen put,a mislim da nova cesta nije pravljena bar 20 godina...

Dikh tu kava

pre 9 godina

Meni se desilo 2004. Zadnja desna. Autoput BG-ZG, pravac prema ZG, recimo negde oko Indjije, pre isključenja za Šabac. Dosta veća brzina (nešto manje od 140). Još 3 putnika u autu. Dok sam obilazio kamion. Auto se samo malo zaneo, ja refleksno počeo da doziram kočnicu, kamion prošišao tik pored mene u srednjoj, ja ušao u zaustavnu, tu negde srećom naišla i benz. pumpa, zaustavio auto, guma skroz isečena, stavio rezervnu, i nastavio.
Na ovakve stvari čovek nikad ne može biti dovoljno spreman. Veliko hvala srećnom sticaju okolnosti. Vrlo verovatno ne bih pisao ovaj komentar da mi je otišla leva/desna prednja.

nikolas

pre 9 godina

pf....meni se otvorila hauba pri 90 km/h na magistralnom putu na nekoj skodi sa dve kolovozne trake u krivini...mislim da je opasnije od navedene situacije jer izgleda kao da u trenutku oslepis!!!sreca sto je taj deo puta imao zastitnu ogradu te sam se kretao na odstojanju i sem vetrobranskog stakla (made in china) od 60e i malo igranja po haubi,steta je po svemu sudeci bila min!

koke

pre 9 godina

Kao prvo treba staviti nove kvalitetne gume, potom menjati gume na vreme i drzati propisan pritisak. Sve ostalo ce biti ok. Vozim 45 godina i to brzo oduvek i duge ture i nikad mi guma nije pukla. Jeste popustila, ali to se oseca na volanu jer vuce u stranu...Najcesci uzrok je nizak pritisak u staroj gumi koja se u dugoj voznju greje i preko sto stepeni.

Lazarus

pre 9 godina

Meni je dva puta pucala guma na ZASTAVI 128 pri 110 km/h. Drža sam volan sa OBADVE ruke, auto je samo odjednom "povukao" na desno, podigao sam nogu sa gasa i stao pored puta i promenio gumu.

Boki

pre 9 godina

Klasično glup amer.
Potpuno pritisne kočnicu a tri gume ima, to može samo imbecil da uradi.
Imao je više sreće nego pameti.

A posle ni pameti da je zameni nego zove službu.
I to još stavi na YT da svi vide. Ušima da se pokrije.

Vlada Bg

pre 9 godina

Kod svake ovakve situacije ako se ovako zavrsi covek treba da kaze hvala Bogu.Ipak trebalo bi jos podataka kako bismo pricali o ovakvom necemu.Meni je na AP Beograd Zagreb kod Slavonskog Broda pukla guma pri brzini 120km/h.Auto je zaneo levo desno malo , nisam naglo kocio nogom nego sam kocio menjacem i motorom.Guma je bila tubeless i bila je poprilicno pocepana, nisam mogao da utvrdim razlog.Po nekoj logici kada se gleda ovaj snimak namece se da bi ovde mogla da bude unutrasnja guma i da je vozac kocio jer se auto okretao -sto znaci da je zbog pucanja jedne strane kocio felnom i zato je doslo do rotiranja.Kako bilo nije prijatno, tu nema neke posebne tehnike -valja imati 5% iskustva i 95% pomoci od Boga .

Maks

pre 9 godina

Video sam skoro na YouTube gume koje ne mogu da puknu: http://www.youtube.com/watch?v=Pja6vKnEV4E

Umesto da se naduvavaju i da pritisak u gumi "drži" teret automobila, oslanjaju se na strukturu poput pčelinjeg saća.

Ovo sam kasnije našao na YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=v7gANJWRWIs

Ni one nisu pod pritiskom, nego se oslanjaju na ta kao "peraja" koja imaju... i kao što može da se vidi u klipu, mnogo su izdržljivije od običnih guma.

Evo i na engleskom nešto o tim Michelinovim novim gumama: http://www.youtube.com/watch?v=eGoPN-QSblk


Da se ja pitam, to bi podhitno trebalo da se pusti u masovnu proizvodnju i kada cena bude pristupačna da se to što pre uvede umesto guma na naduvavanje.

Igor Gavran

pre 9 godina

Meni je pri 110 pukla zadnja desna na autoputu (radijalna rasceplina 4 cm). Na putu su bili ostaci od nekog starog udesa, delovi branika i staklo. Nisam cuo pucanje, ali sam osetio na volanu da auto vuce u stranu, pustio gas, ukljucio sva 4 i bez panike otisao u zaustavnu traku. Najezim se kad vidim kako voze preko 120 kod nas, jeste da imaju dobre automobile, ali ovo moze da se desi i na mercedesu.

nervni slalom

pre 9 godina

(gigi, 3. jun 2014 15:13)

Fiat Tipo, sa 4 odrasle osobe, komplet napunjen gepek... Zadnja puca na 150 km/h i bez ikakve frke usporio, stao, zamenio gumu i nastavio put. A da je pukla prednja?

P.S. Zanimljivo da se na snimku ne vidi odakle je krenuo i gde je natočio gorivo... Sledeći put malo duži snimak.

Swedenonline

pre 9 godina

OVi ameri stvarno postaju zemlja treceg sveta..to im glavni autoput na zapadu zemlje a krpljen na sve strane i skoro nigde se ne vide linije za trake.
(dzoni, 03. jun 2014 18:22)

Ne postaju vec jesu, bar u ocima Svedjana, oduvek, gledano celokupno.

Aleksandar

pre 9 godina

za (igi, 4. jun 2014 07:49)

Norveška, jedna od najbogatijih zemalja sveta, ima manje autputeva nego Srbija.
Kada već pomenuste Rusiju, da li bi vi gradili autoput u Sibiru?

blinkibil

pre 9 godina

Meni je pucala prednja leva na kamionu, bio sam srednje natovaren ali sam isao polako, mozda 30 na sat i u uzem centru grada u jednosmernoj bum, zanese bas dosta i tesko da moze da se vrati ako nije hidroulicni upravljac ali ako se vozi polako nije problem. Na 80 kad pukne prednja guma na automobilu u vecini slucajeva se ostaje na putu ali kad pukne na 140 to je vec povuci potegni, zadnja kad puca to nije problem

pančevac

pre 9 godina

ovo je neki SUV, koji ima veliki profil pneumatika, pa zbog toga i ovaj spin, na automobilu prosečnog profila, kao što su neki naveli, ne bi trebalo biti prevelikih problema.

Ora011

pre 9 godina

Guma puca, auto nastavlja da ide pravo, i posle nekoliko sekundi se okreće za 180...lik je prikočio!, to je zadnje što bi trebalo uraditi.