Sreda, 28.05.2014.

16:44

Istraga o rasprodaji opreme vojske

Iz Ministarstva odbrane najavljuju istragu o tome da li je vojna oprema racionalno rasprodavana prethodnih godina.

Izvor: B92

Istraga o rasprodaji opreme vojske IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Legionar

pre 9 godina

Sve neupuceni komentarisu.To sto je neka oprema zastarela ,ne znaci da se ne odrzava i da ne moze da vrsi funkciju.Limeni camac ne moze da zastari.A ako po tome gledamo,sve svetske armije bi bacile pola inventara.Kod nas je rec o sistematskom unistavanju armije,od strane demokratskoh vlasti,a po nalogu zapada.Nije im se dopalo sto je tako stara vojska uspela da se bori 3 meseca protiv NATO-a i nanosi teske gubitke.A ko ne veruje,pravac muzej Legije stranaca nek' se raspita.

nesa

pre 9 godina

Vojska ima ratnu rezervu i opremu ta ratni sastav. To je sve ogromna kolicina opreme koja je bila nova. Prodali su bud zasto sve to. I sve je islo preko jedne firme.

Miroslav D.

pre 9 godina

Bivsi ministri su namerno upropastili nasu vojsku, kada je SNS dosao na vlast vojska je vec bila bez opreme, tesko je sada sve to nadoknaditi, mnogo para treba.

Stanko M.

pre 9 godina

Bivsi vojni ministri su upropastili vojsku totalno, da sada kada je vojska trebala reagovati nemaju nista, cak ni lopate ni camce. Tuzno.

Zoki

pre 9 godina

Гледао сам разговор са Мирославом Лазанским, али сам служио у ЈНА пре 30 година, а памћење ме добро служи. Гомила опреме коју је ЈНА имала у то доба је била зрела за старо гвожђе и за отпад. Међутим, све се то уредно водило као инвентар, пазило се да се ништа не расходује. Зато смо на папиру и имали те стотине авиона, хиљаде тенкова и десетине хиљада артиљеријских оруђа. Мислим да је на нивоу ЈНА број минобацача по инвентару био близу милион.

Да се разумемо, свако је тада добијао нове чизме и комплет униформе. Али је зато у пуковском магацину још увек било неких старих кошуља са руском крагном, високих коњичких чизама и цокула. У инвентару су били и Џејмс камиони и тенкови из 2. светског рата (Шерман, Т34). Све је то у том тренутку било бар 30 година старо. Пешадија је имала немачки митраљез из 2. светског рата - и то на бугарској граници!

Војска је у једном тренутку морала да се ослободи тог крша, али и менталитета хрчка који све скупља, јер никада не зна када ће да затреба. Очигледно је да тај посао није завршен, иначе се не би десило да од 9 великих и 37 малих хеликоптера имамо два хеликоптера који могу да лете.

Међутим, слажем се са Лазанским да је реформа војске ишла у погрешном смеру и да сада немамо функционалну инжењерију, а изгледа да ни да професионална пешадија није дорасла да сипа песак у џакове. Зар поред 15 батаљона пешадије, припадници специјалне бригаде требају да бране Шабац од поплаве?

Ако је ово професионална војска - вратите војни рок.

klosar

pre 9 godina

Znači nema šanse da nam kratko i jasno kažete ko od vas je odgovoran za potapanje Obrenovca i više od 30 nastradalih?

Razumem ja da bi ste radije pričali i o cvetanju maslačka, samo ne o tome, ali ovo je bljutavo...

pi

pre 9 godina

Slusaj sad ovo "da li je oprema racionalno rasprodata"! Pa valjda nije stvar samo u tome sta je rasprodato nego i sta je i kako je kupljeno? Vojska ne moze propisno ni da se obuce jos od vremena JNA a helikoptera imamo da mozemo da ih nabrojimo na prste jedne ruke... I to se sve pravda pricom o "maloj i efikasnoj vojsci" koja je "prilagodjena novim zadacima". Ta prica je iz iste kuhinje izasla kao i prica o malim i srednjim preduzecima kao okosnici ekonomskog razvoja. Dok svetom vladaju velike mega-korporacije mi cemo da se bavimo malim i srednjim preduzecima a sve sto je veliko i mocno cemo prvo da unistimo pa onda da rasprodamo... ko nam je kriv kad nismo pametniji...

ivan

pre 9 godina

Sta ste zapeli za te T-55 pa taj tenk je vec odavno pregazilo vreme.Pa i M-84 bi trebao sad vec da se modernizuje a ne ona grobina.Vecina sto je rasprodana je bilo djubre.Mi smo u firmi kupili jedan desantni camac na otpadu,vreme je totalno uprpastilo gumu tako da ga moramo pumpati svakih pola sata.U firmi imamo i jednu Tam-150 vojnu ,cesce je pokvarena nego sto radi.Vreme radi svoje.Sve je to starudija i sto bi neko reko nama treba novo a ne starudije.jedino sto sam video na otpadu u Temerinu sto mozda nije trebalo baciti su bila vatrogasna creva,odnosno creva su bila trula ali su se spojke mogle dati vatrogasnim jedinicama.

Urbani

pre 9 godina

Vojska sve više liči na lovačko društvo,tehnika je na izdisaju,A Radić nastavlja da nas truje o Nato paktu! Pozovite u emisiju objektivne Analitičare......

klosar

pre 9 godina

"A molim vas za sta je strucan ovaj gospodin Aleksandar Radic, pa imamo mi puno strucnjaka za odbranu i civilnu zastitu od njega i od ostalih NATO promotera. Dajte malo njihove kompetentne i strucne analize.
(marko stankov, 28. maj 2014 17:38"

Jedini vojni analitičar koji bi potpuno zadovoljio tvoje teorije zavere se na žalost nalazi u Hagu, gde mu još traje suđenje.

Po činu je vojvoda, a inicijali su mu V.Š.

Sinisa

pre 9 godina

Imenjace, ne lupeta Lazanski nego ti! Ne radi se o krsevima. Pogledaj vojsku SAD, pa ces videti koliko stare kamione imaju. TAM 5000 je "3 u celo" za TAM-110 i 150. Tenk T-55 uopste nije los i u odnosu na M-84 za njega ima delova za do kraja veka, a M-84 je pravljen u 4 bivse republike SFRJ. ALI.. izgleda da T-55 vise nema. Amfibija ja amfibija i kakva tu modernizacija treba, nego nije to problem, vec je problem sto nam zapad kroji kapu. Pa gledali smo emisiju na RTS gde su gosti bili Lazanski i onaj jadni pukovnik. Zna i taj pukovnik o cemu prica Lazanski, ali jadan ne sme da pisne!
A sti se stanova tice (miloskontras), voleo bi da znam gde se to dele!? Moj bata radi 24 god. u vojsci, prosao sva ratista, a stana ni na vidiku...

Siniša

pre 9 godina

Gašiću, a što se ti ne voziš u fići iz 75g, nego audi a7. Kome treba tenk T55, kamioni, džipovi i ostalo staro 50 godina. Sve vojske sveta se modernizuju, kupuju moderne sisteme, a mi kukamo za krševima, opšte ludilo. Lazanjski lupeta, po običaju, kuka kako nismo modernizovali vojsku, a onda kuka što smo krševe uklonili - Znaš li ti šta hoćeš? Prema tome, vojska treba da proda imovinu koja joj nije potrebna i da kupi moderne sisteme odbrane, a ne da žali za prevaziđenim tenkovima, topovima... starom gvožđu. Što se tiče civilne zaštite, kako neko ovde reče - lopata, čizama i ostalog, pa to nema veze sa vojskom, to nisu njihove ingerencije, već civilnog društva, opština, gradova...Npr, imamo 12 amfibija, a u akciji spašavanja su korišćene samo dve, verovatno je neko tamo procenio da nisu potrebne, jer ne mogu svuda da priđu itd, ne znam. Voleo bi da čujem šta je vojska kupila od opreme za ove dve godine vladavine sns, koliko znam ništa. Rekli su da su im potrebni avioni, pazarili ih od rusa...i ništa...ali nisam video da su tražili helihoptere, a to je bilo sada potrebno. Drugo, Milošević je 1996g prodao 4 Kanadera za gašenje požara, mislim nekim bogatašima grcima, a u čije džepove je završila lova niko ne zna, možda znaju Mira marković ili Marko Milošević.
Prema tome, treba analizirati šta nam je potrebno i kupiti, a ne da pravimo cirkus, prepucavamo se...Deset vrhunski opremljenih i obučenih vojnika vredi kao 100 amatera, koji plaču za mamom, jer su navikli da imaju slugu...

šćepan

pre 9 godina

ko ne veruje neka sačeka veseli spust na ibru u kraljevu,i neka se raspita odakle im čamci..i za koliko su kupili na vojnom otpadu takodje u kraljevu.

marko stankov

pre 9 godina

Treba sprovesti istragu i o ovoj stvari a i tome ko je i kako unistio sistem odbrane Srbije. Treba ispitati Tadica, Sutanovca, Davinica i jos poneke koji su bili na najodgovornijim funkcijama u sistemu odbrane. Treba postaviti pitanje kako je unisten sistem odbrambenih priprema u privrednim drustvima i u lokalnim samoupravama. Kako je unisten sistem civilne zastite, sistem obuka stanovnistva. Za to su krivi ti nasi vajni strucnjaci i politicari opste prakse. A molim vas za sta je strucan ovaj gospodin Aleksandar Radic, pa imamo mi puno strucnjaka za odbranu i civilnu zastitu od njega i od ostalih NATO promotera. Dajte malo njihove kompetentne i strucne analize.

sinovac

pre 9 godina

'vojni otpad' u temerinu, u njemu je bilo od igle do lokomotive. ne bih sad nabrajao sta je sve bilo, smesno je za koliko para se prodavalo!!!

brat iz jerkovica

pre 9 godina

mora da sam sanjao da ima fale neke silne cizme od brojeva 43 pa navise i promocive i nepromocive kabanice... ili je to bilo za svitu da ne trose vojne rezerve...ne znam...

Neutralni gradjanin

pre 9 godina

Ja sam bio u Sapcu u sredu i cetvrtak!

1. Stigle su DVE amfibije od kojih se jedna pokvarila
2. Na 7 miliona ljudi mi imamo 3 ispravna transportna helikoptera i jos tri poluispravna koji su popravljani po pocetku poplava da bi mogli da lete, najmladji je star 23 godine a ostali su 34 godine....
3. Vojska je trazila zvanicno pomoc u vidu camaca, kabanica i goriva! Zvanicno! Lopate takodje nisu imali!
4. Ono sto smo mi radili je trebala da radi rezerva!
5. Svi kamioni koje sam video su veci trosak za odrzavati nego sto vracaju svojom funkcijom! Najbolji kamion vojske koji imamo je TAM koga je vreme pregazilo pre dve decenije. Toliko o tome a ni njih nije bilo ispravnih pa su se vozili MAN-ovi komunalnih preduzeca!
6.Redovan sastav vojske je nespreman u svakom pogledu za suocavanje sa poplavama! Bruka je da smo najelitnije jedinice angazovali za borbu protiv poplava a videli smo da ni one nisu opremljene.
7. Pontonskim mostovima je trebalo dva dana da se postave na odredjena mesta

I jos jedna veoma interesantna stvar koju su mnogi mogli primetiti u cetvrtak po obilasku ministara... Kako to da ministri odbrane i mup-a imaju uniforme koje koriste profesionalci u najelitnijim vojskama sveta, kao i cizme u skladu sa njima i ko je to platio? Inace nase najelitnije jedinice nemaju takvu opremu.

Na kraju vojska nam je jedan sarenis od starih i novih uniformi, razlicitih krojeva, pogresnih brojeva, bez i trunke unifikacije opreme radi smanjenja troskova.

Atomski s leva

pre 9 godina

"ne želim nikog da optužujem od prethodnika iz perioda od 2000. do 2012. ali želimo da znamo šta je otuđeno" Istorija ne počinje 2012. godine. Šta je otuđeno od 2012 do 2014? I ko je tad bio ministar odbrane?

Лима

pre 9 godina

НАТО генерали су локалним колаборантима објаснили да Србија више неће ратовати !? те су тако спознали да нам војска скоро и не треба. Срамота је шта су урадили од војске, системски уништена од окупатора.

popeye

pre 9 godina

Занимљиво, сад "имали сте све", а кукали сте како ето немате више од 5 хеликоптера, ангажоване су биле обе амфибије, није виђен ниједан црни или зелени гумени чамац, а тражили сте да вам се донирају чизме и кабанице!?

Jovan

pre 9 godina

Godinama je zvanična statistika beležila izvoz starog gvožđa u Albaniju u iznosima od više desetina miliona evra na godišnjem nivou.Nadležni dobro znaju gde je to završavalo i zbog čega. Neka odgovore. Ja znam, a nadam se da će i šira javnost uskoro saznati pravu istinu.

AlekS

pre 9 godina

Samo nas zamajavaju sa ovakvim stvarima "da se Srbi ne dosete". Nista oni nece da istraze niti ce bilo sta pronaci. Kao sto nista nisu uradili sa 24 "sporne privatizacije". Ispalo je da je sporno samo 78 miliona evra a fali 60 milijardi !?

Vodnik

pre 9 godina

Eno po auto parkovima stoji stara tehnika koja nicemu ne sluzi. Al verujte mi u ogromnim kolicinama. Umesto da se nosi na topljenje i da se uzme koji dinar za to i od toga da se kupi makar neki delic nove opreme. Ne to ti se vodi po kojekakvim listama i duzi se!!! A sredstvo se nije palilo 20 god. Primera radi dobilu su se novi fapovi koji stoje ne voze se. A stari se voze kojima ni kocnice skoro pa ne rade!!!

Jožef

pre 9 godina

Šta ima tu da se ispita molim Vas ? Nema Para i tačka.
Ajte Politićari - ajte svi mi da prestanemo da trgujemo na račun Naroda i Države . Ajmo svi da ne Krademo DRŽAVU . Jel to toliko teško ?
Ako mogu Japanci - mogu i Srbi .
Ajmo Narode da NE KRADEMO DRŽAVU - i da izolujemo svakoga ko to ćini .
Građanin Republike Srbije neka imaju pravo da kradu - al onda neka imaju pravo i na Kaznu . Kratko po brzom postupku u roku od 24 Sata. Ja nisam Srbin al sam vrlo ponosan na svoju Domovinu Srbiju.
Nema tla na planetu gde ja ne mogu da preživim . Tako me je vaspitao Jugoslavija . Dakle hoću samo da kažem - nemojte ispitivati jer znate Vi vrlo dobro sve od A-do Š .
Nemojmo da krademo Državu Srbiju . Tačka.

Kiki

pre 9 godina

Da li ovi ljudi znaju jos nesto da rade osim praznih i populistickih istraga? Pa ja sam prodao mnogo svoje tekstilne robe ispod cene koja je mene kostala ali nije moglo vise tako i ta stara vojna oprema. RADITE LJUDI NESTO KONKRETNO, A NE SAMO NEKE PRAZNE ISTRAGE, A NA KRAJU CE DRZAVA DA PLACA ODSTETU LJUDIMA.

Nindza

pre 9 godina

Pa kako je racionalno rasprodavano, kad su rashodovali savrseno funkcionalne gusenicare (t-55), koji su mogli biti preradjeni za odbranu od elementarnih i drugih nepogoda, i sa njima oformiti u svim vecim gradovima posebne baze za takve namene.
Zaostavstina JNA u smislu opreme nije mala, i iako bi u borbenim dejstvima bila zastarela, moze naci druge namene, pogotovo sto kuburimo s novcem. Od te prodaje niko nije dobio nista, osim sto je nekolicina dobila stanove...
Organizujte SPASILACKE baze sirom Srbije, tako bi sacuvali i sebe, a bili bi spremni da pomognemo i okolnim zemljama. Tako se dize i rejting zemlje.
Ljudi nam ginu od obicne kise i snega, u klimatski ubedljivo najmiroljubivijoj zemlji na planeti.
Pa nas da presele u Japan, za dve godine bi morali ponovo da otkrivamo tocak i vatru, kako bi nas klima sastavila...

Stefan

pre 9 godina

NEOSNOVANIH KRITIKA? Npr. 6 helikoptera od kojih ni jedan nema sajlu na namotavanje, ljudi su visili prikaceni na helikopter, izvlacite ih iz vode i vozite ih helikopterom da mogu bolje da se osuse? Pa ne da treba da se odgovara vec i smrtna kazna da se uvede!

milekontraš

pre 9 godina

Vojska i dalje razmenjuje drzavno zemljiste za privatne stanove. Gde naci bolji primer rasipnistva nego da delite svojim zaposlenima stanove za cetvrtinu njihove trzisne vrednosti?
Uvek dolaze nova lica bez stana, sta ce ona dobiti kad se sve zemljiste razdeli? Umesto da se forsira i pomogne kreditiranje stanovi se dele i drzava jede samu sebe.

Sumadinac

pre 9 godina

Jao kako vas bre nije sramota?! Imate li barem malo obraza pa zacutite i ne oglasavajte se vise! Pa unistili ste vojsku u potpunosti! Napravili od nje NGO. I sve po diktatu i naredjenju onih koju su vam garantovali vlast.

Viktor

pre 9 godina

Vojska nije bila pripremljena za poplave, niti imala odgovarajuca sredstva, ali to nije zato sto su rasprodate starudije iz 50-ih godina koje su bile operativne samo na papiru - a u stvarnosti bile staro gvozdje, vec zato sto nije kupljeno nista novo sto bi te starudije zamenilo. Imajte u vidu da npr amfibijski transporter, kamion ili bilo koje drugo sredstvo, koje je proizvedeno pre 60 godina, koje je vozilo 60 generacija vozaca, za koje se rezervni delovi ne proizvode zadnjih 40 godina - jednostavno ne moze biti pouzdano, vrlo je velika verovatnoca da ce otkazati tokom upotrebe, nije bezbedno i da njegovo odrzavanje kosta mnogostruko vise nego odrzavanje novijeg sredstva. Pa zamislite da vam je automobil star 60 godina i da je jos pregrmeo par ratova - na sta bi licio i da li bi uopste bio upotrebljiv? Helikoptere kojima spasavamo ugrozene iz poplava ili iz snega je JNA kupila pre 46 godina. Samo nadljudskim naporima tehnickog osoblja i krpljenjem pomocu "stapa i kanapa" se ta tehnika jos uvek odrzava operativnom. Pitanje je samo sta ce biti za koju godinu, kad ni metod "stap-kanap" ne bude pomagao. Jednostavno - ako hocemo da reagujemo u vanrednim situacijama, moramo kupiti nova efikasna sredstva za to, ona nece pasti sa neba, niti se mozemo pouzdati u muzejske eksponate kojima sada raspolazemo.

Радоје

pre 9 godina

Гледао см емисију с Лазанским и , колико се сећам, био је присутан пуковник Војске Србије, који је све изјаве Лазанског, потврдио.
Накнадна памет је сувушна.

Atomski s leva

pre 9 godina

"ne želim nikog da optužujem od prethodnika iz perioda od 2000. do 2012. ali želimo da znamo šta je otuđeno" Istorija ne počinje 2012. godine. Šta je otuđeno od 2012 do 2014? I ko je tad bio ministar odbrane?

Радоје

pre 9 godina

Гледао см емисију с Лазанским и , колико се сећам, био је присутан пуковник Војске Србије, који је све изјаве Лазанског, потврдио.
Накнадна памет је сувушна.

Neutralni gradjanin

pre 9 godina

Ja sam bio u Sapcu u sredu i cetvrtak!

1. Stigle su DVE amfibije od kojih se jedna pokvarila
2. Na 7 miliona ljudi mi imamo 3 ispravna transportna helikoptera i jos tri poluispravna koji su popravljani po pocetku poplava da bi mogli da lete, najmladji je star 23 godine a ostali su 34 godine....
3. Vojska je trazila zvanicno pomoc u vidu camaca, kabanica i goriva! Zvanicno! Lopate takodje nisu imali!
4. Ono sto smo mi radili je trebala da radi rezerva!
5. Svi kamioni koje sam video su veci trosak za odrzavati nego sto vracaju svojom funkcijom! Najbolji kamion vojske koji imamo je TAM koga je vreme pregazilo pre dve decenije. Toliko o tome a ni njih nije bilo ispravnih pa su se vozili MAN-ovi komunalnih preduzeca!
6.Redovan sastav vojske je nespreman u svakom pogledu za suocavanje sa poplavama! Bruka je da smo najelitnije jedinice angazovali za borbu protiv poplava a videli smo da ni one nisu opremljene.
7. Pontonskim mostovima je trebalo dva dana da se postave na odredjena mesta

I jos jedna veoma interesantna stvar koju su mnogi mogli primetiti u cetvrtak po obilasku ministara... Kako to da ministri odbrane i mup-a imaju uniforme koje koriste profesionalci u najelitnijim vojskama sveta, kao i cizme u skladu sa njima i ko je to platio? Inace nase najelitnije jedinice nemaju takvu opremu.

Na kraju vojska nam je jedan sarenis od starih i novih uniformi, razlicitih krojeva, pogresnih brojeva, bez i trunke unifikacije opreme radi smanjenja troskova.

Лима

pre 9 godina

НАТО генерали су локалним колаборантима објаснили да Србија више неће ратовати !? те су тако спознали да нам војска скоро и не треба. Срамота је шта су урадили од војске, системски уништена од окупатора.

popeye

pre 9 godina

Занимљиво, сад "имали сте све", а кукали сте како ето немате више од 5 хеликоптера, ангажоване су биле обе амфибије, није виђен ниједан црни или зелени гумени чамац, а тражили сте да вам се донирају чизме и кабанице!?

šćepan

pre 9 godina

ko ne veruje neka sačeka veseli spust na ibru u kraljevu,i neka se raspita odakle im čamci..i za koliko su kupili na vojnom otpadu takodje u kraljevu.

Nindza

pre 9 godina

Pa kako je racionalno rasprodavano, kad su rashodovali savrseno funkcionalne gusenicare (t-55), koji su mogli biti preradjeni za odbranu od elementarnih i drugih nepogoda, i sa njima oformiti u svim vecim gradovima posebne baze za takve namene.
Zaostavstina JNA u smislu opreme nije mala, i iako bi u borbenim dejstvima bila zastarela, moze naci druge namene, pogotovo sto kuburimo s novcem. Od te prodaje niko nije dobio nista, osim sto je nekolicina dobila stanove...
Organizujte SPASILACKE baze sirom Srbije, tako bi sacuvali i sebe, a bili bi spremni da pomognemo i okolnim zemljama. Tako se dize i rejting zemlje.
Ljudi nam ginu od obicne kise i snega, u klimatski ubedljivo najmiroljubivijoj zemlji na planeti.
Pa nas da presele u Japan, za dve godine bi morali ponovo da otkrivamo tocak i vatru, kako bi nas klima sastavila...

marko stankov

pre 9 godina

Treba sprovesti istragu i o ovoj stvari a i tome ko je i kako unistio sistem odbrane Srbije. Treba ispitati Tadica, Sutanovca, Davinica i jos poneke koji su bili na najodgovornijim funkcijama u sistemu odbrane. Treba postaviti pitanje kako je unisten sistem odbrambenih priprema u privrednim drustvima i u lokalnim samoupravama. Kako je unisten sistem civilne zastite, sistem obuka stanovnistva. Za to su krivi ti nasi vajni strucnjaci i politicari opste prakse. A molim vas za sta je strucan ovaj gospodin Aleksandar Radic, pa imamo mi puno strucnjaka za odbranu i civilnu zastitu od njega i od ostalih NATO promotera. Dajte malo njihove kompetentne i strucne analize.

AlekS

pre 9 godina

Samo nas zamajavaju sa ovakvim stvarima "da se Srbi ne dosete". Nista oni nece da istraze niti ce bilo sta pronaci. Kao sto nista nisu uradili sa 24 "sporne privatizacije". Ispalo je da je sporno samo 78 miliona evra a fali 60 milijardi !?

sinovac

pre 9 godina

'vojni otpad' u temerinu, u njemu je bilo od igle do lokomotive. ne bih sad nabrajao sta je sve bilo, smesno je za koliko para se prodavalo!!!

Sinisa

pre 9 godina

Imenjace, ne lupeta Lazanski nego ti! Ne radi se o krsevima. Pogledaj vojsku SAD, pa ces videti koliko stare kamione imaju. TAM 5000 je "3 u celo" za TAM-110 i 150. Tenk T-55 uopste nije los i u odnosu na M-84 za njega ima delova za do kraja veka, a M-84 je pravljen u 4 bivse republike SFRJ. ALI.. izgleda da T-55 vise nema. Amfibija ja amfibija i kakva tu modernizacija treba, nego nije to problem, vec je problem sto nam zapad kroji kapu. Pa gledali smo emisiju na RTS gde su gosti bili Lazanski i onaj jadni pukovnik. Zna i taj pukovnik o cemu prica Lazanski, ali jadan ne sme da pisne!
A sti se stanova tice (miloskontras), voleo bi da znam gde se to dele!? Moj bata radi 24 god. u vojsci, prosao sva ratista, a stana ni na vidiku...

Vodnik

pre 9 godina

Eno po auto parkovima stoji stara tehnika koja nicemu ne sluzi. Al verujte mi u ogromnim kolicinama. Umesto da se nosi na topljenje i da se uzme koji dinar za to i od toga da se kupi makar neki delic nove opreme. Ne to ti se vodi po kojekakvim listama i duzi se!!! A sredstvo se nije palilo 20 god. Primera radi dobilu su se novi fapovi koji stoje ne voze se. A stari se voze kojima ni kocnice skoro pa ne rade!!!

Sumadinac

pre 9 godina

Jao kako vas bre nije sramota?! Imate li barem malo obraza pa zacutite i ne oglasavajte se vise! Pa unistili ste vojsku u potpunosti! Napravili od nje NGO. I sve po diktatu i naredjenju onih koju su vam garantovali vlast.

Jovan

pre 9 godina

Godinama je zvanična statistika beležila izvoz starog gvožđa u Albaniju u iznosima od više desetina miliona evra na godišnjem nivou.Nadležni dobro znaju gde je to završavalo i zbog čega. Neka odgovore. Ja znam, a nadam se da će i šira javnost uskoro saznati pravu istinu.

Viktor

pre 9 godina

Vojska nije bila pripremljena za poplave, niti imala odgovarajuca sredstva, ali to nije zato sto su rasprodate starudije iz 50-ih godina koje su bile operativne samo na papiru - a u stvarnosti bile staro gvozdje, vec zato sto nije kupljeno nista novo sto bi te starudije zamenilo. Imajte u vidu da npr amfibijski transporter, kamion ili bilo koje drugo sredstvo, koje je proizvedeno pre 60 godina, koje je vozilo 60 generacija vozaca, za koje se rezervni delovi ne proizvode zadnjih 40 godina - jednostavno ne moze biti pouzdano, vrlo je velika verovatnoca da ce otkazati tokom upotrebe, nije bezbedno i da njegovo odrzavanje kosta mnogostruko vise nego odrzavanje novijeg sredstva. Pa zamislite da vam je automobil star 60 godina i da je jos pregrmeo par ratova - na sta bi licio i da li bi uopste bio upotrebljiv? Helikoptere kojima spasavamo ugrozene iz poplava ili iz snega je JNA kupila pre 46 godina. Samo nadljudskim naporima tehnickog osoblja i krpljenjem pomocu "stapa i kanapa" se ta tehnika jos uvek odrzava operativnom. Pitanje je samo sta ce biti za koju godinu, kad ni metod "stap-kanap" ne bude pomagao. Jednostavno - ako hocemo da reagujemo u vanrednim situacijama, moramo kupiti nova efikasna sredstva za to, ona nece pasti sa neba, niti se mozemo pouzdati u muzejske eksponate kojima sada raspolazemo.

Jožef

pre 9 godina

Šta ima tu da se ispita molim Vas ? Nema Para i tačka.
Ajte Politićari - ajte svi mi da prestanemo da trgujemo na račun Naroda i Države . Ajmo svi da ne Krademo DRŽAVU . Jel to toliko teško ?
Ako mogu Japanci - mogu i Srbi .
Ajmo Narode da NE KRADEMO DRŽAVU - i da izolujemo svakoga ko to ćini .
Građanin Republike Srbije neka imaju pravo da kradu - al onda neka imaju pravo i na Kaznu . Kratko po brzom postupku u roku od 24 Sata. Ja nisam Srbin al sam vrlo ponosan na svoju Domovinu Srbiju.
Nema tla na planetu gde ja ne mogu da preživim . Tako me je vaspitao Jugoslavija . Dakle hoću samo da kažem - nemojte ispitivati jer znate Vi vrlo dobro sve od A-do Š .
Nemojmo da krademo Državu Srbiju . Tačka.

Stefan

pre 9 godina

NEOSNOVANIH KRITIKA? Npr. 6 helikoptera od kojih ni jedan nema sajlu na namotavanje, ljudi su visili prikaceni na helikopter, izvlacite ih iz vode i vozite ih helikopterom da mogu bolje da se osuse? Pa ne da treba da se odgovara vec i smrtna kazna da se uvede!

Siniša

pre 9 godina

Gašiću, a što se ti ne voziš u fići iz 75g, nego audi a7. Kome treba tenk T55, kamioni, džipovi i ostalo staro 50 godina. Sve vojske sveta se modernizuju, kupuju moderne sisteme, a mi kukamo za krševima, opšte ludilo. Lazanjski lupeta, po običaju, kuka kako nismo modernizovali vojsku, a onda kuka što smo krševe uklonili - Znaš li ti šta hoćeš? Prema tome, vojska treba da proda imovinu koja joj nije potrebna i da kupi moderne sisteme odbrane, a ne da žali za prevaziđenim tenkovima, topovima... starom gvožđu. Što se tiče civilne zaštite, kako neko ovde reče - lopata, čizama i ostalog, pa to nema veze sa vojskom, to nisu njihove ingerencije, već civilnog društva, opština, gradova...Npr, imamo 12 amfibija, a u akciji spašavanja su korišćene samo dve, verovatno je neko tamo procenio da nisu potrebne, jer ne mogu svuda da priđu itd, ne znam. Voleo bi da čujem šta je vojska kupila od opreme za ove dve godine vladavine sns, koliko znam ništa. Rekli su da su im potrebni avioni, pazarili ih od rusa...i ništa...ali nisam video da su tražili helihoptere, a to je bilo sada potrebno. Drugo, Milošević je 1996g prodao 4 Kanadera za gašenje požara, mislim nekim bogatašima grcima, a u čije džepove je završila lova niko ne zna, možda znaju Mira marković ili Marko Milošević.
Prema tome, treba analizirati šta nam je potrebno i kupiti, a ne da pravimo cirkus, prepucavamo se...Deset vrhunski opremljenih i obučenih vojnika vredi kao 100 amatera, koji plaču za mamom, jer su navikli da imaju slugu...

brat iz jerkovica

pre 9 godina

mora da sam sanjao da ima fale neke silne cizme od brojeva 43 pa navise i promocive i nepromocive kabanice... ili je to bilo za svitu da ne trose vojne rezerve...ne znam...

milekontraš

pre 9 godina

Vojska i dalje razmenjuje drzavno zemljiste za privatne stanove. Gde naci bolji primer rasipnistva nego da delite svojim zaposlenima stanove za cetvrtinu njihove trzisne vrednosti?
Uvek dolaze nova lica bez stana, sta ce ona dobiti kad se sve zemljiste razdeli? Umesto da se forsira i pomogne kreditiranje stanovi se dele i drzava jede samu sebe.

Kiki

pre 9 godina

Da li ovi ljudi znaju jos nesto da rade osim praznih i populistickih istraga? Pa ja sam prodao mnogo svoje tekstilne robe ispod cene koja je mene kostala ali nije moglo vise tako i ta stara vojna oprema. RADITE LJUDI NESTO KONKRETNO, A NE SAMO NEKE PRAZNE ISTRAGE, A NA KRAJU CE DRZAVA DA PLACA ODSTETU LJUDIMA.

Urbani

pre 9 godina

Vojska sve više liči na lovačko društvo,tehnika je na izdisaju,A Radić nastavlja da nas truje o Nato paktu! Pozovite u emisiju objektivne Analitičare......

klosar

pre 9 godina

"A molim vas za sta je strucan ovaj gospodin Aleksandar Radic, pa imamo mi puno strucnjaka za odbranu i civilnu zastitu od njega i od ostalih NATO promotera. Dajte malo njihove kompetentne i strucne analize.
(marko stankov, 28. maj 2014 17:38"

Jedini vojni analitičar koji bi potpuno zadovoljio tvoje teorije zavere se na žalost nalazi u Hagu, gde mu još traje suđenje.

Po činu je vojvoda, a inicijali su mu V.Š.

klosar

pre 9 godina

Znači nema šanse da nam kratko i jasno kažete ko od vas je odgovoran za potapanje Obrenovca i više od 30 nastradalih?

Razumem ja da bi ste radije pričali i o cvetanju maslačka, samo ne o tome, ali ovo je bljutavo...

pi

pre 9 godina

Slusaj sad ovo "da li je oprema racionalno rasprodata"! Pa valjda nije stvar samo u tome sta je rasprodato nego i sta je i kako je kupljeno? Vojska ne moze propisno ni da se obuce jos od vremena JNA a helikoptera imamo da mozemo da ih nabrojimo na prste jedne ruke... I to se sve pravda pricom o "maloj i efikasnoj vojsci" koja je "prilagodjena novim zadacima". Ta prica je iz iste kuhinje izasla kao i prica o malim i srednjim preduzecima kao okosnici ekonomskog razvoja. Dok svetom vladaju velike mega-korporacije mi cemo da se bavimo malim i srednjim preduzecima a sve sto je veliko i mocno cemo prvo da unistimo pa onda da rasprodamo... ko nam je kriv kad nismo pametniji...

ivan

pre 9 godina

Sta ste zapeli za te T-55 pa taj tenk je vec odavno pregazilo vreme.Pa i M-84 bi trebao sad vec da se modernizuje a ne ona grobina.Vecina sto je rasprodana je bilo djubre.Mi smo u firmi kupili jedan desantni camac na otpadu,vreme je totalno uprpastilo gumu tako da ga moramo pumpati svakih pola sata.U firmi imamo i jednu Tam-150 vojnu ,cesce je pokvarena nego sto radi.Vreme radi svoje.Sve je to starudija i sto bi neko reko nama treba novo a ne starudije.jedino sto sam video na otpadu u Temerinu sto mozda nije trebalo baciti su bila vatrogasna creva,odnosno creva su bila trula ali su se spojke mogle dati vatrogasnim jedinicama.

Zoki

pre 9 godina

Гледао сам разговор са Мирославом Лазанским, али сам служио у ЈНА пре 30 година, а памћење ме добро служи. Гомила опреме коју је ЈНА имала у то доба је била зрела за старо гвожђе и за отпад. Међутим, све се то уредно водило као инвентар, пазило се да се ништа не расходује. Зато смо на папиру и имали те стотине авиона, хиљаде тенкова и десетине хиљада артиљеријских оруђа. Мислим да је на нивоу ЈНА број минобацача по инвентару био близу милион.

Да се разумемо, свако је тада добијао нове чизме и комплет униформе. Али је зато у пуковском магацину још увек било неких старих кошуља са руском крагном, високих коњичких чизама и цокула. У инвентару су били и Џејмс камиони и тенкови из 2. светског рата (Шерман, Т34). Све је то у том тренутку било бар 30 година старо. Пешадија је имала немачки митраљез из 2. светског рата - и то на бугарској граници!

Војска је у једном тренутку морала да се ослободи тог крша, али и менталитета хрчка који све скупља, јер никада не зна када ће да затреба. Очигледно је да тај посао није завршен, иначе се не би десило да од 9 великих и 37 малих хеликоптера имамо два хеликоптера који могу да лете.

Међутим, слажем се са Лазанским да је реформа војске ишла у погрешном смеру и да сада немамо функционалну инжењерију, а изгледа да ни да професионална пешадија није дорасла да сипа песак у џакове. Зар поред 15 батаљона пешадије, припадници специјалне бригаде требају да бране Шабац од поплаве?

Ако је ово професионална војска - вратите војни рок.

Stanko M.

pre 9 godina

Bivsi vojni ministri su upropastili vojsku totalno, da sada kada je vojska trebala reagovati nemaju nista, cak ni lopate ni camce. Tuzno.

nesa

pre 9 godina

Vojska ima ratnu rezervu i opremu ta ratni sastav. To je sve ogromna kolicina opreme koja je bila nova. Prodali su bud zasto sve to. I sve je islo preko jedne firme.

Legionar

pre 9 godina

Sve neupuceni komentarisu.To sto je neka oprema zastarela ,ne znaci da se ne odrzava i da ne moze da vrsi funkciju.Limeni camac ne moze da zastari.A ako po tome gledamo,sve svetske armije bi bacile pola inventara.Kod nas je rec o sistematskom unistavanju armije,od strane demokratskoh vlasti,a po nalogu zapada.Nije im se dopalo sto je tako stara vojska uspela da se bori 3 meseca protiv NATO-a i nanosi teske gubitke.A ko ne veruje,pravac muzej Legije stranaca nek' se raspita.

Miroslav D.

pre 9 godina

Bivsi ministri su namerno upropastili nasu vojsku, kada je SNS dosao na vlast vojska je vec bila bez opreme, tesko je sada sve to nadoknaditi, mnogo para treba.

Neutralni gradjanin

pre 9 godina

Ja sam bio u Sapcu u sredu i cetvrtak!

1. Stigle su DVE amfibije od kojih se jedna pokvarila
2. Na 7 miliona ljudi mi imamo 3 ispravna transportna helikoptera i jos tri poluispravna koji su popravljani po pocetku poplava da bi mogli da lete, najmladji je star 23 godine a ostali su 34 godine....
3. Vojska je trazila zvanicno pomoc u vidu camaca, kabanica i goriva! Zvanicno! Lopate takodje nisu imali!
4. Ono sto smo mi radili je trebala da radi rezerva!
5. Svi kamioni koje sam video su veci trosak za odrzavati nego sto vracaju svojom funkcijom! Najbolji kamion vojske koji imamo je TAM koga je vreme pregazilo pre dve decenije. Toliko o tome a ni njih nije bilo ispravnih pa su se vozili MAN-ovi komunalnih preduzeca!
6.Redovan sastav vojske je nespreman u svakom pogledu za suocavanje sa poplavama! Bruka je da smo najelitnije jedinice angazovali za borbu protiv poplava a videli smo da ni one nisu opremljene.
7. Pontonskim mostovima je trebalo dva dana da se postave na odredjena mesta

I jos jedna veoma interesantna stvar koju su mnogi mogli primetiti u cetvrtak po obilasku ministara... Kako to da ministri odbrane i mup-a imaju uniforme koje koriste profesionalci u najelitnijim vojskama sveta, kao i cizme u skladu sa njima i ko je to platio? Inace nase najelitnije jedinice nemaju takvu opremu.

Na kraju vojska nam je jedan sarenis od starih i novih uniformi, razlicitih krojeva, pogresnih brojeva, bez i trunke unifikacije opreme radi smanjenja troskova.

popeye

pre 9 godina

Занимљиво, сад "имали сте све", а кукали сте како ето немате више од 5 хеликоптера, ангажоване су биле обе амфибије, није виђен ниједан црни или зелени гумени чамац, а тражили сте да вам се донирају чизме и кабанице!?

Радоје

pre 9 godina

Гледао см емисију с Лазанским и , колико се сећам, био је присутан пуковник Војске Србије, који је све изјаве Лазанског, потврдио.
Накнадна памет је сувушна.

brat iz jerkovica

pre 9 godina

mora da sam sanjao da ima fale neke silne cizme od brojeva 43 pa navise i promocive i nepromocive kabanice... ili je to bilo za svitu da ne trose vojne rezerve...ne znam...

Vodnik

pre 9 godina

Eno po auto parkovima stoji stara tehnika koja nicemu ne sluzi. Al verujte mi u ogromnim kolicinama. Umesto da se nosi na topljenje i da se uzme koji dinar za to i od toga da se kupi makar neki delic nove opreme. Ne to ti se vodi po kojekakvim listama i duzi se!!! A sredstvo se nije palilo 20 god. Primera radi dobilu su se novi fapovi koji stoje ne voze se. A stari se voze kojima ni kocnice skoro pa ne rade!!!

AlekS

pre 9 godina

Samo nas zamajavaju sa ovakvim stvarima "da se Srbi ne dosete". Nista oni nece da istraze niti ce bilo sta pronaci. Kao sto nista nisu uradili sa 24 "sporne privatizacije". Ispalo je da je sporno samo 78 miliona evra a fali 60 milijardi !?

klosar

pre 9 godina

"A molim vas za sta je strucan ovaj gospodin Aleksandar Radic, pa imamo mi puno strucnjaka za odbranu i civilnu zastitu od njega i od ostalih NATO promotera. Dajte malo njihove kompetentne i strucne analize.
(marko stankov, 28. maj 2014 17:38"

Jedini vojni analitičar koji bi potpuno zadovoljio tvoje teorije zavere se na žalost nalazi u Hagu, gde mu još traje suđenje.

Po činu je vojvoda, a inicijali su mu V.Š.

Atomski s leva

pre 9 godina

"ne želim nikog da optužujem od prethodnika iz perioda od 2000. do 2012. ali želimo da znamo šta je otuđeno" Istorija ne počinje 2012. godine. Šta je otuđeno od 2012 do 2014? I ko je tad bio ministar odbrane?

Sumadinac

pre 9 godina

Jao kako vas bre nije sramota?! Imate li barem malo obraza pa zacutite i ne oglasavajte se vise! Pa unistili ste vojsku u potpunosti! Napravili od nje NGO. I sve po diktatu i naredjenju onih koju su vam garantovali vlast.

Siniša

pre 9 godina

Gašiću, a što se ti ne voziš u fići iz 75g, nego audi a7. Kome treba tenk T55, kamioni, džipovi i ostalo staro 50 godina. Sve vojske sveta se modernizuju, kupuju moderne sisteme, a mi kukamo za krševima, opšte ludilo. Lazanjski lupeta, po običaju, kuka kako nismo modernizovali vojsku, a onda kuka što smo krševe uklonili - Znaš li ti šta hoćeš? Prema tome, vojska treba da proda imovinu koja joj nije potrebna i da kupi moderne sisteme odbrane, a ne da žali za prevaziđenim tenkovima, topovima... starom gvožđu. Što se tiče civilne zaštite, kako neko ovde reče - lopata, čizama i ostalog, pa to nema veze sa vojskom, to nisu njihove ingerencije, već civilnog društva, opština, gradova...Npr, imamo 12 amfibija, a u akciji spašavanja su korišćene samo dve, verovatno je neko tamo procenio da nisu potrebne, jer ne mogu svuda da priđu itd, ne znam. Voleo bi da čujem šta je vojska kupila od opreme za ove dve godine vladavine sns, koliko znam ništa. Rekli su da su im potrebni avioni, pazarili ih od rusa...i ništa...ali nisam video da su tražili helihoptere, a to je bilo sada potrebno. Drugo, Milošević je 1996g prodao 4 Kanadera za gašenje požara, mislim nekim bogatašima grcima, a u čije džepove je završila lova niko ne zna, možda znaju Mira marković ili Marko Milošević.
Prema tome, treba analizirati šta nam je potrebno i kupiti, a ne da pravimo cirkus, prepucavamo se...Deset vrhunski opremljenih i obučenih vojnika vredi kao 100 amatera, koji plaču za mamom, jer su navikli da imaju slugu...

klosar

pre 9 godina

Znači nema šanse da nam kratko i jasno kažete ko od vas je odgovoran za potapanje Obrenovca i više od 30 nastradalih?

Razumem ja da bi ste radije pričali i o cvetanju maslačka, samo ne o tome, ali ovo je bljutavo...

Kiki

pre 9 godina

Da li ovi ljudi znaju jos nesto da rade osim praznih i populistickih istraga? Pa ja sam prodao mnogo svoje tekstilne robe ispod cene koja je mene kostala ali nije moglo vise tako i ta stara vojna oprema. RADITE LJUDI NESTO KONKRETNO, A NE SAMO NEKE PRAZNE ISTRAGE, A NA KRAJU CE DRZAVA DA PLACA ODSTETU LJUDIMA.

Urbani

pre 9 godina

Vojska sve više liči na lovačko društvo,tehnika je na izdisaju,A Radić nastavlja da nas truje o Nato paktu! Pozovite u emisiju objektivne Analitičare......

pi

pre 9 godina

Slusaj sad ovo "da li je oprema racionalno rasprodata"! Pa valjda nije stvar samo u tome sta je rasprodato nego i sta je i kako je kupljeno? Vojska ne moze propisno ni da se obuce jos od vremena JNA a helikoptera imamo da mozemo da ih nabrojimo na prste jedne ruke... I to se sve pravda pricom o "maloj i efikasnoj vojsci" koja je "prilagodjena novim zadacima". Ta prica je iz iste kuhinje izasla kao i prica o malim i srednjim preduzecima kao okosnici ekonomskog razvoja. Dok svetom vladaju velike mega-korporacije mi cemo da se bavimo malim i srednjim preduzecima a sve sto je veliko i mocno cemo prvo da unistimo pa onda da rasprodamo... ko nam je kriv kad nismo pametniji...

Stefan

pre 9 godina

NEOSNOVANIH KRITIKA? Npr. 6 helikoptera od kojih ni jedan nema sajlu na namotavanje, ljudi su visili prikaceni na helikopter, izvlacite ih iz vode i vozite ih helikopterom da mogu bolje da se osuse? Pa ne da treba da se odgovara vec i smrtna kazna da se uvede!

ivan

pre 9 godina

Sta ste zapeli za te T-55 pa taj tenk je vec odavno pregazilo vreme.Pa i M-84 bi trebao sad vec da se modernizuje a ne ona grobina.Vecina sto je rasprodana je bilo djubre.Mi smo u firmi kupili jedan desantni camac na otpadu,vreme je totalno uprpastilo gumu tako da ga moramo pumpati svakih pola sata.U firmi imamo i jednu Tam-150 vojnu ,cesce je pokvarena nego sto radi.Vreme radi svoje.Sve je to starudija i sto bi neko reko nama treba novo a ne starudije.jedino sto sam video na otpadu u Temerinu sto mozda nije trebalo baciti su bila vatrogasna creva,odnosno creva su bila trula ali su se spojke mogle dati vatrogasnim jedinicama.

Лима

pre 9 godina

НАТО генерали су локалним колаборантима објаснили да Србија више неће ратовати !? те су тако спознали да нам војска скоро и не треба. Срамота је шта су урадили од војске, системски уништена од окупатора.

marko stankov

pre 9 godina

Treba sprovesti istragu i o ovoj stvari a i tome ko je i kako unistio sistem odbrane Srbije. Treba ispitati Tadica, Sutanovca, Davinica i jos poneke koji su bili na najodgovornijim funkcijama u sistemu odbrane. Treba postaviti pitanje kako je unisten sistem odbrambenih priprema u privrednim drustvima i u lokalnim samoupravama. Kako je unisten sistem civilne zastite, sistem obuka stanovnistva. Za to su krivi ti nasi vajni strucnjaci i politicari opste prakse. A molim vas za sta je strucan ovaj gospodin Aleksandar Radic, pa imamo mi puno strucnjaka za odbranu i civilnu zastitu od njega i od ostalih NATO promotera. Dajte malo njihove kompetentne i strucne analize.

milekontraš

pre 9 godina

Vojska i dalje razmenjuje drzavno zemljiste za privatne stanove. Gde naci bolji primer rasipnistva nego da delite svojim zaposlenima stanove za cetvrtinu njihove trzisne vrednosti?
Uvek dolaze nova lica bez stana, sta ce ona dobiti kad se sve zemljiste razdeli? Umesto da se forsira i pomogne kreditiranje stanovi se dele i drzava jede samu sebe.

Sinisa

pre 9 godina

Imenjace, ne lupeta Lazanski nego ti! Ne radi se o krsevima. Pogledaj vojsku SAD, pa ces videti koliko stare kamione imaju. TAM 5000 je "3 u celo" za TAM-110 i 150. Tenk T-55 uopste nije los i u odnosu na M-84 za njega ima delova za do kraja veka, a M-84 je pravljen u 4 bivse republike SFRJ. ALI.. izgleda da T-55 vise nema. Amfibija ja amfibija i kakva tu modernizacija treba, nego nije to problem, vec je problem sto nam zapad kroji kapu. Pa gledali smo emisiju na RTS gde su gosti bili Lazanski i onaj jadni pukovnik. Zna i taj pukovnik o cemu prica Lazanski, ali jadan ne sme da pisne!
A sti se stanova tice (miloskontras), voleo bi da znam gde se to dele!? Moj bata radi 24 god. u vojsci, prosao sva ratista, a stana ni na vidiku...

Nindza

pre 9 godina

Pa kako je racionalno rasprodavano, kad su rashodovali savrseno funkcionalne gusenicare (t-55), koji su mogli biti preradjeni za odbranu od elementarnih i drugih nepogoda, i sa njima oformiti u svim vecim gradovima posebne baze za takve namene.
Zaostavstina JNA u smislu opreme nije mala, i iako bi u borbenim dejstvima bila zastarela, moze naci druge namene, pogotovo sto kuburimo s novcem. Od te prodaje niko nije dobio nista, osim sto je nekolicina dobila stanove...
Organizujte SPASILACKE baze sirom Srbije, tako bi sacuvali i sebe, a bili bi spremni da pomognemo i okolnim zemljama. Tako se dize i rejting zemlje.
Ljudi nam ginu od obicne kise i snega, u klimatski ubedljivo najmiroljubivijoj zemlji na planeti.
Pa nas da presele u Japan, za dve godine bi morali ponovo da otkrivamo tocak i vatru, kako bi nas klima sastavila...

Viktor

pre 9 godina

Vojska nije bila pripremljena za poplave, niti imala odgovarajuca sredstva, ali to nije zato sto su rasprodate starudije iz 50-ih godina koje su bile operativne samo na papiru - a u stvarnosti bile staro gvozdje, vec zato sto nije kupljeno nista novo sto bi te starudije zamenilo. Imajte u vidu da npr amfibijski transporter, kamion ili bilo koje drugo sredstvo, koje je proizvedeno pre 60 godina, koje je vozilo 60 generacija vozaca, za koje se rezervni delovi ne proizvode zadnjih 40 godina - jednostavno ne moze biti pouzdano, vrlo je velika verovatnoca da ce otkazati tokom upotrebe, nije bezbedno i da njegovo odrzavanje kosta mnogostruko vise nego odrzavanje novijeg sredstva. Pa zamislite da vam je automobil star 60 godina i da je jos pregrmeo par ratova - na sta bi licio i da li bi uopste bio upotrebljiv? Helikoptere kojima spasavamo ugrozene iz poplava ili iz snega je JNA kupila pre 46 godina. Samo nadljudskim naporima tehnickog osoblja i krpljenjem pomocu "stapa i kanapa" se ta tehnika jos uvek odrzava operativnom. Pitanje je samo sta ce biti za koju godinu, kad ni metod "stap-kanap" ne bude pomagao. Jednostavno - ako hocemo da reagujemo u vanrednim situacijama, moramo kupiti nova efikasna sredstva za to, ona nece pasti sa neba, niti se mozemo pouzdati u muzejske eksponate kojima sada raspolazemo.

Jovan

pre 9 godina

Godinama je zvanična statistika beležila izvoz starog gvožđa u Albaniju u iznosima od više desetina miliona evra na godišnjem nivou.Nadležni dobro znaju gde je to završavalo i zbog čega. Neka odgovore. Ja znam, a nadam se da će i šira javnost uskoro saznati pravu istinu.

sinovac

pre 9 godina

'vojni otpad' u temerinu, u njemu je bilo od igle do lokomotive. ne bih sad nabrajao sta je sve bilo, smesno je za koliko para se prodavalo!!!

šćepan

pre 9 godina

ko ne veruje neka sačeka veseli spust na ibru u kraljevu,i neka se raspita odakle im čamci..i za koliko su kupili na vojnom otpadu takodje u kraljevu.

Jožef

pre 9 godina

Šta ima tu da se ispita molim Vas ? Nema Para i tačka.
Ajte Politićari - ajte svi mi da prestanemo da trgujemo na račun Naroda i Države . Ajmo svi da ne Krademo DRŽAVU . Jel to toliko teško ?
Ako mogu Japanci - mogu i Srbi .
Ajmo Narode da NE KRADEMO DRŽAVU - i da izolujemo svakoga ko to ćini .
Građanin Republike Srbije neka imaju pravo da kradu - al onda neka imaju pravo i na Kaznu . Kratko po brzom postupku u roku od 24 Sata. Ja nisam Srbin al sam vrlo ponosan na svoju Domovinu Srbiju.
Nema tla na planetu gde ja ne mogu da preživim . Tako me je vaspitao Jugoslavija . Dakle hoću samo da kažem - nemojte ispitivati jer znate Vi vrlo dobro sve od A-do Š .
Nemojmo da krademo Državu Srbiju . Tačka.

Zoki

pre 9 godina

Гледао сам разговор са Мирославом Лазанским, али сам служио у ЈНА пре 30 година, а памћење ме добро служи. Гомила опреме коју је ЈНА имала у то доба је била зрела за старо гвожђе и за отпад. Међутим, све се то уредно водило као инвентар, пазило се да се ништа не расходује. Зато смо на папиру и имали те стотине авиона, хиљаде тенкова и десетине хиљада артиљеријских оруђа. Мислим да је на нивоу ЈНА број минобацача по инвентару био близу милион.

Да се разумемо, свако је тада добијао нове чизме и комплет униформе. Али је зато у пуковском магацину још увек било неких старих кошуља са руском крагном, високих коњичких чизама и цокула. У инвентару су били и Џејмс камиони и тенкови из 2. светског рата (Шерман, Т34). Све је то у том тренутку било бар 30 година старо. Пешадија је имала немачки митраљез из 2. светског рата - и то на бугарској граници!

Војска је у једном тренутку морала да се ослободи тог крша, али и менталитета хрчка који све скупља, јер никада не зна када ће да затреба. Очигледно је да тај посао није завршен, иначе се не би десило да од 9 великих и 37 малих хеликоптера имамо два хеликоптера који могу да лете.

Међутим, слажем се са Лазанским да је реформа војске ишла у погрешном смеру и да сада немамо функционалну инжењерију, а изгледа да ни да професионална пешадија није дорасла да сипа песак у џакове. Зар поред 15 батаљона пешадије, припадници специјалне бригаде требају да бране Шабац од поплаве?

Ако је ово професионална војска - вратите војни рок.

Miroslav D.

pre 9 godina

Bivsi ministri su namerno upropastili nasu vojsku, kada je SNS dosao na vlast vojska je vec bila bez opreme, tesko je sada sve to nadoknaditi, mnogo para treba.

nesa

pre 9 godina

Vojska ima ratnu rezervu i opremu ta ratni sastav. To je sve ogromna kolicina opreme koja je bila nova. Prodali su bud zasto sve to. I sve je islo preko jedne firme.

Stanko M.

pre 9 godina

Bivsi vojni ministri su upropastili vojsku totalno, da sada kada je vojska trebala reagovati nemaju nista, cak ni lopate ni camce. Tuzno.

Legionar

pre 9 godina

Sve neupuceni komentarisu.To sto je neka oprema zastarela ,ne znaci da se ne odrzava i da ne moze da vrsi funkciju.Limeni camac ne moze da zastari.A ako po tome gledamo,sve svetske armije bi bacile pola inventara.Kod nas je rec o sistematskom unistavanju armije,od strane demokratskoh vlasti,a po nalogu zapada.Nije im se dopalo sto je tako stara vojska uspela da se bori 3 meseca protiv NATO-a i nanosi teske gubitke.A ko ne veruje,pravac muzej Legije stranaca nek' se raspita.