Četvrtak, 22.05.2014.

16:33

Verbić:Mala matura može i u avgustu

Svi učenici 8. razreda osnovnih škola iz ugroženih područja moći će da biraju da li će završni ispit polagati u junu ili u avgustu, izjavio je ministar Verbić.

Izvor: Tanjug

Verbiæ:Mala matura može i u avgustu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Violeta

pre 10 godina

Kako ste Vi gospodine ministre dospeli do ministarske pozicije kada se u Vaše vreme nije polagala mala matura? Zar mislite da je moguće da testovi u junu i avgustu budu identični, a da polaganje bude regularno? Možda se rukovodite idejom da date različite testove? E, pa to onda neće biti u skladu sa zakonom na koji se uporno pozivate. Ako stručnost i profesionalnost zavise samo od male mature, sedite sa decom u klupe. Birajte da li želite u junu ili avgustu.

Strahota na sve strane...

pre 10 godina

Strašno je ko odlučuje o budućnosti naše dece. Upropastili smo sve što imamo, pa zašto ne bi i decu. Zar ne mislite da je za njih dovoljan stres sve ovo što se dešava u ovoj našoj božanstvenoj zemlji?! Generacije koje su se upisivali bez male mature su iznedrile gro intelektualaca kojima ovaj narod treba da se ponosi, ali je sistem i državnici koji su uveli reforme u školstvo iste te intelektualce oterali odavde da svoje znanje prodaju onima kojima to treba i koji to cene. Krajnje je vreme da o budućnosti ove dece počne da odlučuje neko kome je stalo do te dece, a ne do svog udobnog polozaja u ministarskoj fotelji. Ovaj čovek ne razume, ali baš ništa.

Zvezdana

pre 10 godina

Da li to znaci da cela generacija nece biti upisana u skole dok se ne okonca i matura u avgustu? Ili ce decu naknadno upisivati u zeljene skole i prosirivati razrede (ne vidim drugu mogucnost ako ostali poloze u junu,upisu se i popune mesta)? Malko ste ministre neodredjeni.

Posmatrac

pre 10 godina

Napisano je da SVAKO može da polaže maturu u junu, dok se samo đacima iz ugroženih opština daje MOGUĆNOST da polažu u avgustu. Bilo bi poželjno da ta deca provedu raspust pod stručnim nadzorom, angažujući se u radu različitih psiholoških radionica, da im se omogući mentorska nastava i pripremu za maturu itd. Neka se malo relaksiraju, a onda okupiraju pažnju nečim, u prihvatljivom obimu.

Uvek postoji greška merenja i nijedan test nije savršen, to se toleriše. Da jeste, ne bi se postavljalo pitanje da li će dva testa izmeriti isto.

Jedini problem koji vidim ovde jeste taj što neko od dece koja su polagala u junu može da ispadne ako mu dođe dete sa avgustovskim rezultatima boljim od njegovi i da nije nikako fer ostaviti ih u tolikoj neizvesnosti. Ali i to se može regulisati na određene načine, npr. ukalkulisanom dodatnom kvotom koju će popunjavati deca sa ugroženih područja i koja neće uticati na raspodelu u prvom krugu.

milutin

pre 10 godina

Kada sam čuo za izbor Verbića za ministra, prva pomisao mi je bila da je konačno izabran neko, ko će popraviti rezultate "reforme", ali vrlo brzo sam se uverio da je nemoguće to da on uradi jer je on itekako deo tih "reformatora" (mesto direktora škole je političko a kamoli direktora centra za ispite) i da nijedan član "reformatorske" ekipe (pomoćnici ministra, načelnici školskih uprava...) nije smenjen kao da su svi do sada savršeno radili i da je sistem odličan. Ove izjave koje daje poslednjih dana samo potvrđuju da je on čovek koji nema blage veze sa realnim problemima, da nikada nije održao čas u odeljenju (predavanja u Petnici nisu merilo jer deca koja su tamo su ipak najbolja koja ova zemlja ima) i da nije dorastao funkciji koju obavlja. Mislim da je dotični prvi na listi koje treba promeniti u Vladi. Što se završnog ispita tiče, jedino pošteno rešenje je da ili polažu istovremeno svi ili ako već mora da se održi da se ne boduje kao i prošle godine...

Ne pada ima na pamet da se odreknu zarade.

pre 10 godina

Mnogi komentatori predlažu da se ne održi maturski ispit.
I ja mislim tako. Ali, nema ništa od toga.
Nije kao prošle godine. Prošle godine su "provaljeni" testovi pa su svi naplatili svoj rad.

Motta

pre 10 godina

Samo čvrsto Verbiću :) Ne popuštaj. To mlitavi roditelji navikli na 8 godina popuštanja. Disciplina da se vrati i škole. Mala matura mora da se polaže. I nemojte da poredite ovu situaciju sa 99tom, tad je bukvalno rat bio 3 meseca.

realno

pre 10 godina

Kakvi komentari, prosto da pomislis da Srbija ima vise od 5% fakultetski obrazovanih stanovnika. Covek je rekao KO ZELI moze u avgustu da polaze. A sto se tice vremena, moze da se spremi ispit nego ova danasnja deca nista ne uce.

c(:

pre 10 godina

mislim da nije u redu da polazu u avgustu, ko ce da uci celo leto, najbolje ukinuti i ove godine maturu... ali ko sam ja da se uvazava moje misljenje udlucice nas voljeni vodja.........

Adam

pre 10 godina

Djaci (a i nastavnici) koji nisu spremni za maturu su se ponadali da ce da iskoriste ovu situaciju. Zalostan pokusaj zloupotrebe tragedije.

zvrk

pre 10 godina

Jbt za ovu prosvetu uvek dodje neki ministar ko muva bez glave?! sta je prosveta skrivila da vecno pati...?Ovaj se ocigledno ne snalazi ili ne zeli da se snalazi...a vreme ide godine prolaze

Partizan u inat svima!!!

pre 10 godina

Mogu li ovi nesto bez afere i komplikovanja od kad je nova vlast stigla svaki prijemni je kao test za NASU ...

Ovi nisu sposobni vise ni prijemni ispit valjano da organizuju!

NNN

pre 10 godina

Ja bih se prosto zacudila da je na mesto ministra prosvete postavljen neko ko ima veze sa nastavom i zna sta je izvodljivo a sta nije.Sta prica ovaj covek?!Kakve nebuloze...Strasno!.Stvarno je kao pao sa Marsa!

milan veciti optimista iz nisa

pre 10 godina

u znak solidarnosti niko ne trebe da pusti decu na maturu jer deca iz poplavljenih delova tesko da ce svedocanstva da dobiju do avgusta a isto je i sa upisima za fakultet uraditi' kao 1999

duda

pre 10 godina

lepo su se dosetili roditelji dece koja nisu ugrozena u poplavama da insistiraju na ukidanju mature pod izgovorom isto za sve, a nikako ne moze da se izjednacava. situacija dece.kojima je poplavljeno sve i koji nista nemaju i ko zna i kada ce. "Mnogo s ulozio svoje dete kako da neko poplavljeno zauzme mu mesto u zeljenoj skoli" eto to se prica ovih dana. mnogo ste ulozili zato sto su vam deca potpuno hendikepirana, ne znaju da uce niti rezonuju i svi imaju privatne profesore za pripremu. pitanja za prijemni su tolilo laka da bi trebalo da mogu zmureci da ih urade, ali Ne znaju jer ne znaju osnovne logicke operacije. decu ne krivim roditelji od njih prave totalne idiote. nekada smo se sami pripremali.za prijemni i bilo je sramota spremati se privatno. bruka je ovo sto radite roditelji. i ne zanima me broj pluseva i minuseva ja matematiku odlicno znam i bas zato.znam koliko deca nista ali Nista ne znaju.

srbistan u zenitu

pre 10 godina

Mnogo si mi pametan? Pa kada ce se deca upisivati u srednje skole krajem avgusta i kako ce znati koliko su osvojili njihovi vrsnjaci bodova ako polazu u avgustu????? Pa sta mislis da je normalno da budu pod tolikim stresom od juna??????????????

Gaga 021

pre 10 godina

Da li bilo ko ovde razmislja da ta matura donosi deci dodatne bodove pri upisu u zeljenu skolu?Najbolje resenje je nek deca odluce ko smatra da mu je prosek dovoljan nek ne polaze i obrnuto.

Zoran Z

pre 10 godina

Neverovatno rezonovanje ministra. Prošle godine su testovi ukradeni. Novi su mogli za jednu noć da se ištampaju. Ministar je stradao (SPS). Direktoru štamparije nije falila dlaka sa glave (SNS). Mala matura je otkazana. Sada ima mnogo više argumenata da se mala matura ne polaže. Psiholozi izađu sa stručnim mišljenjem da su dva stresa mnogo za decu tog uzrasta nakon hiljadugodišnjih voda, ali ministar Velikog vođe njima ne veruje.

svasta

pre 10 godina

A mislio sam da ne moze gore. Jedino sto mi svaka nova vlast garantuje jeste da ce na najvaznija mesta postaviti jos neobrazovanije, jos vece neznalice, a bogami i jos manje pametne.

Mož da bidne al' ne mora da znači

pre 10 godina

Mnogo paušalnih izjava, čak i za jednog srpskog ministra, u samo nekoliko dana. Čovek - ikebana. Veze ti prijatelju sa životom nemaš i ozbiljno ugrožavaš Vulina na top listi uvredazapamet državnih činovnika.

dragana ns

pre 10 godina

e moj ministre....znate da je na orvom mestu uvek ucenik...pa kako ce iva deca da se spreme za maturu kad frugi ucenici i pod najidealnijim uslovima muce mukuvoko mature.Oni su polozili tajav ispit u zivotu koji se maturom ne moze meriti.

around

pre 10 godina

I onda će deca koja polazu maturu u junu čekati na upis u srednje škole do avgusta, samo se produzava agonija i jednih i drugih. Da li biste i vi ministre voleli da zivite u takvoj vrsti neizvesnosti?!

VV

pre 10 godina

Ako budu dva polaganja, niko ne moze da garantuje da ce testovi biti iste tezine. Ako pitanja budu previse slicna drugi test ce biti "provaljen", ako ne budu slicna, nema sastavljaca koji moze da ih podesi da budu podjednako teska. Polaganje treba odloziti svima, ili ukinuti zbog vanrednih okolnosti. Sva ostala resenja nisu fer.

Pedja

pre 10 godina

Dota vise price.
Ima da se uci celi raspust i tacka.
Najvise fizika i matematika.
Umesto odmora,svaki dan raspusta ima da ste na radnoj akciji
6 sati.
Za izvrsenje ovih naredbi zaduzicu licno Ministra policije Stefanovivca.

MALU MATURU IMA DA POLAZETE SVAKI DAN OVOG LETA!

Mihajlo

pre 10 godina

Moji roditelji su pre 3 meseca rezervisali letovanje u avgustu, i ako mi se poklopi mala matura sa letovanjem, ko ce mojim roditeljima da vrati pare (mislim sigurno se placa to otkazivanje)

chooyu

pre 10 godina

Kad ga veliki vodja izabra za ministra ja pomislih: Eto konacno neko normalan, pametan, covek od struke......fizicar? jel tako? IJAOOOOO kako sam se prevario!!!!

Učenik pod stresom

pre 10 godina

Molim Vas ministre ne ukidajte maturu ! Kako đaci posle da se odmore za 1.septembar i dalje školovanje...Zar i Vi kao dete niste hteli da igrate tokom raspusta fudbal,idete u bioskop i da izađete sa devojkom.....kako mi to da radimo , ako matura bude u avgustu ili julu . Onda ćemo morati samo da učimo,učimo i učimo za maturu...Profesori,roditelji a najviše đaci žele da idu na more ! Pomozite nam molim Vas !!!!!!!!!!!!!!!

chooyu

pre 10 godina

Kad ga veliki vodja izabra za ministra ja pomislih: Eto konacno neko normalan, pametan, covek od struke......fizicar? jel tako? IJAOOOOO kako sam se prevario!!!!

around

pre 10 godina

I onda će deca koja polazu maturu u junu čekati na upis u srednje škole do avgusta, samo se produzava agonija i jednih i drugih. Da li biste i vi ministre voleli da zivite u takvoj vrsti neizvesnosti?!

VV

pre 10 godina

Ako budu dva polaganja, niko ne moze da garantuje da ce testovi biti iste tezine. Ako pitanja budu previse slicna drugi test ce biti "provaljen", ako ne budu slicna, nema sastavljaca koji moze da ih podesi da budu podjednako teska. Polaganje treba odloziti svima, ili ukinuti zbog vanrednih okolnosti. Sva ostala resenja nisu fer.

Mihajlo

pre 10 godina

Moji roditelji su pre 3 meseca rezervisali letovanje u avgustu, i ako mi se poklopi mala matura sa letovanjem, ko ce mojim roditeljima da vrati pare (mislim sigurno se placa to otkazivanje)

Učenik pod stresom

pre 10 godina

Molim Vas ministre ne ukidajte maturu ! Kako đaci posle da se odmore za 1.septembar i dalje školovanje...Zar i Vi kao dete niste hteli da igrate tokom raspusta fudbal,idete u bioskop i da izađete sa devojkom.....kako mi to da radimo , ako matura bude u avgustu ili julu . Onda ćemo morati samo da učimo,učimo i učimo za maturu...Profesori,roditelji a najviše đaci žele da idu na more ! Pomozite nam molim Vas !!!!!!!!!!!!!!!

Pedja

pre 10 godina

Dota vise price.
Ima da se uci celi raspust i tacka.
Najvise fizika i matematika.
Umesto odmora,svaki dan raspusta ima da ste na radnoj akciji
6 sati.
Za izvrsenje ovih naredbi zaduzicu licno Ministra policije Stefanovivca.

MALU MATURU IMA DA POLAZETE SVAKI DAN OVOG LETA!

srbistan u zenitu

pre 10 godina

Mnogo si mi pametan? Pa kada ce se deca upisivati u srednje skole krajem avgusta i kako ce znati koliko su osvojili njihovi vrsnjaci bodova ako polazu u avgustu????? Pa sta mislis da je normalno da budu pod tolikim stresom od juna??????????????

Zoran Z

pre 10 godina

Neverovatno rezonovanje ministra. Prošle godine su testovi ukradeni. Novi su mogli za jednu noć da se ištampaju. Ministar je stradao (SPS). Direktoru štamparije nije falila dlaka sa glave (SNS). Mala matura je otkazana. Sada ima mnogo više argumenata da se mala matura ne polaže. Psiholozi izađu sa stručnim mišljenjem da su dva stresa mnogo za decu tog uzrasta nakon hiljadugodišnjih voda, ali ministar Velikog vođe njima ne veruje.

Mož da bidne al' ne mora da znači

pre 10 godina

Mnogo paušalnih izjava, čak i za jednog srpskog ministra, u samo nekoliko dana. Čovek - ikebana. Veze ti prijatelju sa životom nemaš i ozbiljno ugrožavaš Vulina na top listi uvredazapamet državnih činovnika.

zvrk

pre 10 godina

Jbt za ovu prosvetu uvek dodje neki ministar ko muva bez glave?! sta je prosveta skrivila da vecno pati...?Ovaj se ocigledno ne snalazi ili ne zeli da se snalazi...a vreme ide godine prolaze

NNN

pre 10 godina

Ja bih se prosto zacudila da je na mesto ministra prosvete postavljen neko ko ima veze sa nastavom i zna sta je izvodljivo a sta nije.Sta prica ovaj covek?!Kakve nebuloze...Strasno!.Stvarno je kao pao sa Marsa!

milutin

pre 10 godina

Kada sam čuo za izbor Verbića za ministra, prva pomisao mi je bila da je konačno izabran neko, ko će popraviti rezultate "reforme", ali vrlo brzo sam se uverio da je nemoguće to da on uradi jer je on itekako deo tih "reformatora" (mesto direktora škole je političko a kamoli direktora centra za ispite) i da nijedan član "reformatorske" ekipe (pomoćnici ministra, načelnici školskih uprava...) nije smenjen kao da su svi do sada savršeno radili i da je sistem odličan. Ove izjave koje daje poslednjih dana samo potvrđuju da je on čovek koji nema blage veze sa realnim problemima, da nikada nije održao čas u odeljenju (predavanja u Petnici nisu merilo jer deca koja su tamo su ipak najbolja koja ova zemlja ima) i da nije dorastao funkciji koju obavlja. Mislim da je dotični prvi na listi koje treba promeniti u Vladi. Što se završnog ispita tiče, jedino pošteno rešenje je da ili polažu istovremeno svi ili ako već mora da se održi da se ne boduje kao i prošle godine...

duda

pre 10 godina

lepo su se dosetili roditelji dece koja nisu ugrozena u poplavama da insistiraju na ukidanju mature pod izgovorom isto za sve, a nikako ne moze da se izjednacava. situacija dece.kojima je poplavljeno sve i koji nista nemaju i ko zna i kada ce. "Mnogo s ulozio svoje dete kako da neko poplavljeno zauzme mu mesto u zeljenoj skoli" eto to se prica ovih dana. mnogo ste ulozili zato sto su vam deca potpuno hendikepirana, ne znaju da uce niti rezonuju i svi imaju privatne profesore za pripremu. pitanja za prijemni su tolilo laka da bi trebalo da mogu zmureci da ih urade, ali Ne znaju jer ne znaju osnovne logicke operacije. decu ne krivim roditelji od njih prave totalne idiote. nekada smo se sami pripremali.za prijemni i bilo je sramota spremati se privatno. bruka je ovo sto radite roditelji. i ne zanima me broj pluseva i minuseva ja matematiku odlicno znam i bas zato.znam koliko deca nista ali Nista ne znaju.

c(:

pre 10 godina

mislim da nije u redu da polazu u avgustu, ko ce da uci celo leto, najbolje ukinuti i ove godine maturu... ali ko sam ja da se uvazava moje misljenje udlucice nas voljeni vodja.........

Partizan u inat svima!!!

pre 10 godina

Mogu li ovi nesto bez afere i komplikovanja od kad je nova vlast stigla svaki prijemni je kao test za NASU ...

Ovi nisu sposobni vise ni prijemni ispit valjano da organizuju!

Ne pada ima na pamet da se odreknu zarade.

pre 10 godina

Mnogi komentatori predlažu da se ne održi maturski ispit.
I ja mislim tako. Ali, nema ništa od toga.
Nije kao prošle godine. Prošle godine su "provaljeni" testovi pa su svi naplatili svoj rad.

svasta

pre 10 godina

A mislio sam da ne moze gore. Jedino sto mi svaka nova vlast garantuje jeste da ce na najvaznija mesta postaviti jos neobrazovanije, jos vece neznalice, a bogami i jos manje pametne.

milan veciti optimista iz nisa

pre 10 godina

u znak solidarnosti niko ne trebe da pusti decu na maturu jer deca iz poplavljenih delova tesko da ce svedocanstva da dobiju do avgusta a isto je i sa upisima za fakultet uraditi' kao 1999

Adam

pre 10 godina

Djaci (a i nastavnici) koji nisu spremni za maturu su se ponadali da ce da iskoriste ovu situaciju. Zalostan pokusaj zloupotrebe tragedije.

realno

pre 10 godina

Kakvi komentari, prosto da pomislis da Srbija ima vise od 5% fakultetski obrazovanih stanovnika. Covek je rekao KO ZELI moze u avgustu da polaze. A sto se tice vremena, moze da se spremi ispit nego ova danasnja deca nista ne uce.

Zvezdana

pre 10 godina

Da li to znaci da cela generacija nece biti upisana u skole dok se ne okonca i matura u avgustu? Ili ce decu naknadno upisivati u zeljene skole i prosirivati razrede (ne vidim drugu mogucnost ako ostali poloze u junu,upisu se i popune mesta)? Malko ste ministre neodredjeni.

Posmatrac

pre 10 godina

Napisano je da SVAKO može da polaže maturu u junu, dok se samo đacima iz ugroženih opština daje MOGUĆNOST da polažu u avgustu. Bilo bi poželjno da ta deca provedu raspust pod stručnim nadzorom, angažujući se u radu različitih psiholoških radionica, da im se omogući mentorska nastava i pripremu za maturu itd. Neka se malo relaksiraju, a onda okupiraju pažnju nečim, u prihvatljivom obimu.

Uvek postoji greška merenja i nijedan test nije savršen, to se toleriše. Da jeste, ne bi se postavljalo pitanje da li će dva testa izmeriti isto.

Jedini problem koji vidim ovde jeste taj što neko od dece koja su polagala u junu može da ispadne ako mu dođe dete sa avgustovskim rezultatima boljim od njegovi i da nije nikako fer ostaviti ih u tolikoj neizvesnosti. Ali i to se može regulisati na određene načine, npr. ukalkulisanom dodatnom kvotom koju će popunjavati deca sa ugroženih područja i koja neće uticati na raspodelu u prvom krugu.

Strahota na sve strane...

pre 10 godina

Strašno je ko odlučuje o budućnosti naše dece. Upropastili smo sve što imamo, pa zašto ne bi i decu. Zar ne mislite da je za njih dovoljan stres sve ovo što se dešava u ovoj našoj božanstvenoj zemlji?! Generacije koje su se upisivali bez male mature su iznedrile gro intelektualaca kojima ovaj narod treba da se ponosi, ali je sistem i državnici koji su uveli reforme u školstvo iste te intelektualce oterali odavde da svoje znanje prodaju onima kojima to treba i koji to cene. Krajnje je vreme da o budućnosti ove dece počne da odlučuje neko kome je stalo do te dece, a ne do svog udobnog polozaja u ministarskoj fotelji. Ovaj čovek ne razume, ali baš ništa.

dragana ns

pre 10 godina

e moj ministre....znate da je na orvom mestu uvek ucenik...pa kako ce iva deca da se spreme za maturu kad frugi ucenici i pod najidealnijim uslovima muce mukuvoko mature.Oni su polozili tajav ispit u zivotu koji se maturom ne moze meriti.

Gaga 021

pre 10 godina

Da li bilo ko ovde razmislja da ta matura donosi deci dodatne bodove pri upisu u zeljenu skolu?Najbolje resenje je nek deca odluce ko smatra da mu je prosek dovoljan nek ne polaze i obrnuto.

Motta

pre 10 godina

Samo čvrsto Verbiću :) Ne popuštaj. To mlitavi roditelji navikli na 8 godina popuštanja. Disciplina da se vrati i škole. Mala matura mora da se polaže. I nemojte da poredite ovu situaciju sa 99tom, tad je bukvalno rat bio 3 meseca.

Violeta

pre 10 godina

Kako ste Vi gospodine ministre dospeli do ministarske pozicije kada se u Vaše vreme nije polagala mala matura? Zar mislite da je moguće da testovi u junu i avgustu budu identični, a da polaganje bude regularno? Možda se rukovodite idejom da date različite testove? E, pa to onda neće biti u skladu sa zakonom na koji se uporno pozivate. Ako stručnost i profesionalnost zavise samo od male mature, sedite sa decom u klupe. Birajte da li želite u junu ili avgustu.

Učenik pod stresom

pre 10 godina

Molim Vas ministre ne ukidajte maturu ! Kako đaci posle da se odmore za 1.septembar i dalje školovanje...Zar i Vi kao dete niste hteli da igrate tokom raspusta fudbal,idete u bioskop i da izađete sa devojkom.....kako mi to da radimo , ako matura bude u avgustu ili julu . Onda ćemo morati samo da učimo,učimo i učimo za maturu...Profesori,roditelji a najviše đaci žele da idu na more ! Pomozite nam molim Vas !!!!!!!!!!!!!!!

Adam

pre 10 godina

Djaci (a i nastavnici) koji nisu spremni za maturu su se ponadali da ce da iskoriste ovu situaciju. Zalostan pokusaj zloupotrebe tragedije.

Mihajlo

pre 10 godina

Moji roditelji su pre 3 meseca rezervisali letovanje u avgustu, i ako mi se poklopi mala matura sa letovanjem, ko ce mojim roditeljima da vrati pare (mislim sigurno se placa to otkazivanje)

chooyu

pre 10 godina

Kad ga veliki vodja izabra za ministra ja pomislih: Eto konacno neko normalan, pametan, covek od struke......fizicar? jel tako? IJAOOOOO kako sam se prevario!!!!

realno

pre 10 godina

Kakvi komentari, prosto da pomislis da Srbija ima vise od 5% fakultetski obrazovanih stanovnika. Covek je rekao KO ZELI moze u avgustu da polaze. A sto se tice vremena, moze da se spremi ispit nego ova danasnja deca nista ne uce.

VV

pre 10 godina

Ako budu dva polaganja, niko ne moze da garantuje da ce testovi biti iste tezine. Ako pitanja budu previse slicna drugi test ce biti "provaljen", ako ne budu slicna, nema sastavljaca koji moze da ih podesi da budu podjednako teska. Polaganje treba odloziti svima, ili ukinuti zbog vanrednih okolnosti. Sva ostala resenja nisu fer.

Motta

pre 10 godina

Samo čvrsto Verbiću :) Ne popuštaj. To mlitavi roditelji navikli na 8 godina popuštanja. Disciplina da se vrati i škole. Mala matura mora da se polaže. I nemojte da poredite ovu situaciju sa 99tom, tad je bukvalno rat bio 3 meseca.

Pedja

pre 10 godina

Dota vise price.
Ima da se uci celi raspust i tacka.
Najvise fizika i matematika.
Umesto odmora,svaki dan raspusta ima da ste na radnoj akciji
6 sati.
Za izvrsenje ovih naredbi zaduzicu licno Ministra policije Stefanovivca.

MALU MATURU IMA DA POLAZETE SVAKI DAN OVOG LETA!

around

pre 10 godina

I onda će deca koja polazu maturu u junu čekati na upis u srednje škole do avgusta, samo se produzava agonija i jednih i drugih. Da li biste i vi ministre voleli da zivite u takvoj vrsti neizvesnosti?!

duda

pre 10 godina

lepo su se dosetili roditelji dece koja nisu ugrozena u poplavama da insistiraju na ukidanju mature pod izgovorom isto za sve, a nikako ne moze da se izjednacava. situacija dece.kojima je poplavljeno sve i koji nista nemaju i ko zna i kada ce. "Mnogo s ulozio svoje dete kako da neko poplavljeno zauzme mu mesto u zeljenoj skoli" eto to se prica ovih dana. mnogo ste ulozili zato sto su vam deca potpuno hendikepirana, ne znaju da uce niti rezonuju i svi imaju privatne profesore za pripremu. pitanja za prijemni su tolilo laka da bi trebalo da mogu zmureci da ih urade, ali Ne znaju jer ne znaju osnovne logicke operacije. decu ne krivim roditelji od njih prave totalne idiote. nekada smo se sami pripremali.za prijemni i bilo je sramota spremati se privatno. bruka je ovo sto radite roditelji. i ne zanima me broj pluseva i minuseva ja matematiku odlicno znam i bas zato.znam koliko deca nista ali Nista ne znaju.

Gaga 021

pre 10 godina

Da li bilo ko ovde razmislja da ta matura donosi deci dodatne bodove pri upisu u zeljenu skolu?Najbolje resenje je nek deca odluce ko smatra da mu je prosek dovoljan nek ne polaze i obrnuto.

Posmatrac

pre 10 godina

Napisano je da SVAKO može da polaže maturu u junu, dok se samo đacima iz ugroženih opština daje MOGUĆNOST da polažu u avgustu. Bilo bi poželjno da ta deca provedu raspust pod stručnim nadzorom, angažujući se u radu različitih psiholoških radionica, da im se omogući mentorska nastava i pripremu za maturu itd. Neka se malo relaksiraju, a onda okupiraju pažnju nečim, u prihvatljivom obimu.

Uvek postoji greška merenja i nijedan test nije savršen, to se toleriše. Da jeste, ne bi se postavljalo pitanje da li će dva testa izmeriti isto.

Jedini problem koji vidim ovde jeste taj što neko od dece koja su polagala u junu može da ispadne ako mu dođe dete sa avgustovskim rezultatima boljim od njegovi i da nije nikako fer ostaviti ih u tolikoj neizvesnosti. Ali i to se može regulisati na određene načine, npr. ukalkulisanom dodatnom kvotom koju će popunjavati deca sa ugroženih područja i koja neće uticati na raspodelu u prvom krugu.

dragana ns

pre 10 godina

e moj ministre....znate da je na orvom mestu uvek ucenik...pa kako ce iva deca da se spreme za maturu kad frugi ucenici i pod najidealnijim uslovima muce mukuvoko mature.Oni su polozili tajav ispit u zivotu koji se maturom ne moze meriti.

milan veciti optimista iz nisa

pre 10 godina

u znak solidarnosti niko ne trebe da pusti decu na maturu jer deca iz poplavljenih delova tesko da ce svedocanstva da dobiju do avgusta a isto je i sa upisima za fakultet uraditi' kao 1999

c(:

pre 10 godina

mislim da nije u redu da polazu u avgustu, ko ce da uci celo leto, najbolje ukinuti i ove godine maturu... ali ko sam ja da se uvazava moje misljenje udlucice nas voljeni vodja.........

milutin

pre 10 godina

Kada sam čuo za izbor Verbića za ministra, prva pomisao mi je bila da je konačno izabran neko, ko će popraviti rezultate "reforme", ali vrlo brzo sam se uverio da je nemoguće to da on uradi jer je on itekako deo tih "reformatora" (mesto direktora škole je političko a kamoli direktora centra za ispite) i da nijedan član "reformatorske" ekipe (pomoćnici ministra, načelnici školskih uprava...) nije smenjen kao da su svi do sada savršeno radili i da je sistem odličan. Ove izjave koje daje poslednjih dana samo potvrđuju da je on čovek koji nema blage veze sa realnim problemima, da nikada nije održao čas u odeljenju (predavanja u Petnici nisu merilo jer deca koja su tamo su ipak najbolja koja ova zemlja ima) i da nije dorastao funkciji koju obavlja. Mislim da je dotični prvi na listi koje treba promeniti u Vladi. Što se završnog ispita tiče, jedino pošteno rešenje je da ili polažu istovremeno svi ili ako već mora da se održi da se ne boduje kao i prošle godine...

srbistan u zenitu

pre 10 godina

Mnogo si mi pametan? Pa kada ce se deca upisivati u srednje skole krajem avgusta i kako ce znati koliko su osvojili njihovi vrsnjaci bodova ako polazu u avgustu????? Pa sta mislis da je normalno da budu pod tolikim stresom od juna??????????????

Ne pada ima na pamet da se odreknu zarade.

pre 10 godina

Mnogi komentatori predlažu da se ne održi maturski ispit.
I ja mislim tako. Ali, nema ništa od toga.
Nije kao prošle godine. Prošle godine su "provaljeni" testovi pa su svi naplatili svoj rad.

Zoran Z

pre 10 godina

Neverovatno rezonovanje ministra. Prošle godine su testovi ukradeni. Novi su mogli za jednu noć da se ištampaju. Ministar je stradao (SPS). Direktoru štamparije nije falila dlaka sa glave (SNS). Mala matura je otkazana. Sada ima mnogo više argumenata da se mala matura ne polaže. Psiholozi izađu sa stručnim mišljenjem da su dva stresa mnogo za decu tog uzrasta nakon hiljadugodišnjih voda, ali ministar Velikog vođe njima ne veruje.

Mož da bidne al' ne mora da znači

pre 10 godina

Mnogo paušalnih izjava, čak i za jednog srpskog ministra, u samo nekoliko dana. Čovek - ikebana. Veze ti prijatelju sa životom nemaš i ozbiljno ugrožavaš Vulina na top listi uvredazapamet državnih činovnika.

Strahota na sve strane...

pre 10 godina

Strašno je ko odlučuje o budućnosti naše dece. Upropastili smo sve što imamo, pa zašto ne bi i decu. Zar ne mislite da je za njih dovoljan stres sve ovo što se dešava u ovoj našoj božanstvenoj zemlji?! Generacije koje su se upisivali bez male mature su iznedrile gro intelektualaca kojima ovaj narod treba da se ponosi, ali je sistem i državnici koji su uveli reforme u školstvo iste te intelektualce oterali odavde da svoje znanje prodaju onima kojima to treba i koji to cene. Krajnje je vreme da o budućnosti ove dece počne da odlučuje neko kome je stalo do te dece, a ne do svog udobnog polozaja u ministarskoj fotelji. Ovaj čovek ne razume, ali baš ništa.

svasta

pre 10 godina

A mislio sam da ne moze gore. Jedino sto mi svaka nova vlast garantuje jeste da ce na najvaznija mesta postaviti jos neobrazovanije, jos vece neznalice, a bogami i jos manje pametne.

NNN

pre 10 godina

Ja bih se prosto zacudila da je na mesto ministra prosvete postavljen neko ko ima veze sa nastavom i zna sta je izvodljivo a sta nije.Sta prica ovaj covek?!Kakve nebuloze...Strasno!.Stvarno je kao pao sa Marsa!

zvrk

pre 10 godina

Jbt za ovu prosvetu uvek dodje neki ministar ko muva bez glave?! sta je prosveta skrivila da vecno pati...?Ovaj se ocigledno ne snalazi ili ne zeli da se snalazi...a vreme ide godine prolaze

Partizan u inat svima!!!

pre 10 godina

Mogu li ovi nesto bez afere i komplikovanja od kad je nova vlast stigla svaki prijemni je kao test za NASU ...

Ovi nisu sposobni vise ni prijemni ispit valjano da organizuju!

Zvezdana

pre 10 godina

Da li to znaci da cela generacija nece biti upisana u skole dok se ne okonca i matura u avgustu? Ili ce decu naknadno upisivati u zeljene skole i prosirivati razrede (ne vidim drugu mogucnost ako ostali poloze u junu,upisu se i popune mesta)? Malko ste ministre neodredjeni.

Violeta

pre 10 godina

Kako ste Vi gospodine ministre dospeli do ministarske pozicije kada se u Vaše vreme nije polagala mala matura? Zar mislite da je moguće da testovi u junu i avgustu budu identični, a da polaganje bude regularno? Možda se rukovodite idejom da date različite testove? E, pa to onda neće biti u skladu sa zakonom na koji se uporno pozivate. Ako stručnost i profesionalnost zavise samo od male mature, sedite sa decom u klupe. Birajte da li želite u junu ili avgustu.