Utorak, 20.05.2014.

12:34

EU: Mnogo manje od milijarde za SRB

Uprkos <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=05&dd=19&nav_category=1262&nav_id=849958" class="text-link" target= "_blank">jučerašnjoj najavi o milijardu evra pomoći iz Evropskog fonda solidarnosti</a>, Srbija teško može da računa na više od desetak miliona evra iz ovog fonda.

Izvor: Tanjug

EU: Mnogo manje od milijarde za SRB IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

232 Komentari

Sortiraj po:

mariana

pre 9 godina

(Roky, 20. maj 2014 19:01)
Koliko cujemo od zvanicnika iz Eu imamo ista prava kao clanice sto se tice koristenja sredstava iz ovog fonda. Tako da ne morate nam vi iz Hrvatske nista objasnjavati. Uplasili ste se da ce Srbija dobiti pomoc koju inace i zasluzuje.

crno.crveno

pre 9 godina

da razjasnimo nešto oko obračuna štete za koju se poteže pomoć iz europskog fonda solidarnosti:

na slučaju Hrvatske šteta mora biti preko 280 mil eura i tu se NE računa šteta na privatnoj imovini građana. Šteta mora biti na javnoj infrastrukturi.
Zaista neznam odakle vašima da će se dobiti milijardu kad je fond srezan na 500 mil. Osim toga, teško da bi se EU odlučila ispucati odjednom cijeli fond na Srbiju, Bosnu i Hrvatsku. Jesen i velike kiše tek dolaze, nema šanse da godišnji fond već sad isprazne.

Roky

pre 9 godina

Fond solidarnosti namjenjen je članicama EU, a koliko znam Srbija nije član i svaki euro koji dobijete poštivajte. Nemojte zaboraviti da su ta sredstva namjenjena samo za infra strukturne objekte/ ceste, mostove, električna i vodovodna postrojenja i vodove /, ne i za privatnu svojinu / kuće /.

j

pre 9 godina

Fond solidarnosti EU je ustanovljan prije poplave i ima svoja pravila. Ona vrijede jednako za sve članice EU (koje su uplatitle sredstva u taj fond) kao i za Srbiju.
One koje u tim pravilima i uvjetima vide nešto zbog čega bi se EU trebala sramiti trebala bi zapravo posramljivati jedino njihova vlastita inteligencija ili ono što od nje ostane kad je preplave izljevi rusofilskih, SNSovskih i sličnih emocija

seljadin

pre 9 godina

imali smo donekle slicnu situaciju sa zemljotresom u Crnoj Gori, moji roditelji su davali 2% od plate jedno 10 godina, izracunajte koliko je to novca, neka je to 10 evra po zapolsenom, u ono vreme 70tih i 80tih Srbija je imala 3 miliona radnika, znaci 30 miliona mesecno, puta 12 to je 360 miliona evra godisnje za Crnu Goru.

neutralac

pre 9 godina

Dace nam 100 miliona evra za konsultantske usluge i obuku koju ce vrsiti njihovi eksperti pod uslovom da mi platimo 50% troskova njihovih ekperata.
Tako je do sada bilo za svaku vrsti pomoci i sredstava iz EU

Deja vu

pre 9 godina

Ponovo su brzopotezni novinari letimično bacili pogled na obavešetenja i fondove EU.
Slično su uradili i u "stručnim službama" Vlade Srbije.
Onda su veliku okruglu brojku objavili kao sigurnu stvar.
Sledećeg dana, kad se pažljivo pročita i neko iz EU objasni, nastaje razočaranje javnosti.
Sve je ovo već viđeno: politička "elita" širi dezinformacije, ne radi ništa i tako krivi sliku u javnosti o EU.

Pa dobro

pre 9 godina

Sve ukupno ce bespovratno dobiti bar 50 miliona eur. Hvala i na tome. Nama ostaje da radimo, punimo budzet drzave i da sami obnovimo svoje. Njima hvala na ljudstvu, opremi i pomoci u saniranju stete kasnije.

skblzzzz

pre 9 godina

kakvi šizofreni komentari! kao da netko ima obavezu da ikome išta da. priču o milijardi su krivim razumijevanjem iskonstruirali mediji, a sada izbija razočaranje kao da je to bila gotova stvar. svaka pomoć je dobrodošla, a tko misli da je 100 ili 10 milijuna eura malo neka da više.

sloba

pre 9 godina

Molim Vucica da malo vise spomene Rusiju!!!!!!! Imam takav posao da pricam sa ljudima puno i svi mu zameraju zasto Rusiju ne spomene prvu kad nam pomaze vise nego bilo ko..... A sve pohvale za nase poznate licnosti a pogotovu za Novaka.

Aleksandar

pre 9 godina

Ovako, od drugih možemo samo da očekujemo pozajmice, pošto nas oni time zadužuju. Iz fondova ćemo dobiti novca, ako imamo dobar projekat. Dakle, kao što smo se sada organizovali da spasavamo jedni druge, organizujmo se i donirajmo u naredna dva meseca po 1000rsd, svako ko privređuje može da se odrekne hiljadarke mesečno, za više ciljeve. Time ćemo sakupiti bar dovoljno novca za prvi talas obnove. U slučaju da aktiviramo i dijasporu, možda sakupimo i duplo. Ne oslanjajmo se na političare i birokratiju. Pokazali smo da možemo kad je najteže, više puta. Živela Srbija!

gagi

pre 9 godina

@Dusan Mozda za promenu I nije losa ideja da neko sa strane pogleda stvarnu stetu,dovede masine I obnovi deo zemlje.Mislim da ce ici mnogo brze ,a logicno je kada hoce neko da daje novac,zanima ga gde se trosi.Posto se kod nas gradi I izgradjuje zemja dugo,dao bih sansu,cim se voda povuce,da dodje neko sa strane,i sredi sve kuce,verujem da to moze za maksimum 2 meseca!

doskorasnji evroplanin

pre 9 godina

Ne zaboravite da je 500M eura manje od 1 eura po glavi stanovnika!
Sramota!!!
Pa ipak treba im se uljudno zahvaliti na svaku pomoc koju daju!!!

stefan pavlovic

pre 9 godina

posto citam te vase komentare pa evo vam kokretnog odgovora. rusija je do danas poslala 70 tona humanitarne pomoci plus danas 30 tona. da ne pricamo o specijalcima helikopterima itd. svaka cast nemam nista protiv EU ali hvala im puno.

Miki

pre 9 godina

Vidi neki se jos i zale! Pa EU nam nije ni majka ni otac pa da moraju da daju! Srbija je bila nespremna. Ovo je trenutak da se udarimo o glavu i zapitamo zasto! Ima u Srbiji dovoljno novca za oporavak samo ga treba aktivirati i vrteti u krug a nikako drzati po strani. Znaci ulaganja, akcije, izgradnja itd itd.

Oikonom

pre 9 godina

Pravila u vezi sa Fondom solidarnosti EU su vrlo jasna i postoje na web stranici Evropske komisije. Prve procene su da je šteta oko milijardu evra. Ako je taj podatak približno tačan, gruba računica je da bi Srbija mogla dobiti oko 60 miliona evra pomoći iz ovog fonda. 2,5% štete do iznosa štete u vrednosti 175 mil. evra (koliko iznosi prag da bismo se uopšte kvalifikovali za pomoć). Za svu štetu preko tog iznosa, može se dobiti 6% ukupne štete, što bi u našem slučaju bilo 6% od 825 miliona evra. Dakle, sveukupno 50-60 miliona, ne više od toga. Međutim, svako ko kaže da je to malo, nema pojma o čemu govori. Fond solidarnosti EU počiva na pretpostavci da zemlje ima koliko toliko kapaciteta da sama finansira neke troškove. To što smo mi prebedni nije krivica EU. To što smo prezaduženi a pogodila nas katastrofa, takođe nije krivica EU. Zaklučak: radujmo se svakoj pomoći, ma kolika da je. Sami ništa ne bismo uradili.

kuki

pre 9 godina

Srbija je vec duze vreme zavisna od kredita i kojekakvih pomoci. Najvise od EU. Nama je postalo sasvim normalno da ocekujemo da ce drugi da placaju nas javasluk, nerad i korupciju. Svemu dodje kraj. Zaista ne razumem ocekivanja da ce EU da pokrije stetu izazvanu poplavama. Da pomogne nesto malo razumem ali da finansira obnovu u potpunosti nekako nije logicno. Pa Srbija nije clanica EU. EU cak nije ni zaintereresovana da nas primi.
Koliko znam i ranijih godina neke zemlje clanice EU su takodje bile izlozene nepogodama pa nisu dobile neka veca sredstva. Zasto bi Srbija dovbila toliko novca? Zbog istorijske nepravde? Zbog jakog uticaja u evropskoj politici? Zbog jake privrede? Zbog stabilnosti u regionu? Na lepe oci?

Privhatimo to sto nam se nudi. Zahvaliti se lepo i prionuti na rad.Nema nam druge. Rusi, Kinezi i EU nam nisu prijatelji vec potrebno zlo i nista vise.Mali smo i beznacajuni. To je realnost.

Cooper

pre 9 godina

Ahaha, steta ce biti oko 2 milijarde € a oni nam daju 150 milona, a pogadjajte da li ce nam dati neki uslov kako bismo "dokazali" >65% BDP? Pa kazu ljudi zasto da nam EU pomogne? Pa zato sto glumi roditelje a mi clanice njenu decu, isto bi bilo kao da ste pitali zasto dobrovoljci iz Bgd da pomazu Sapcu, kada je to njihov "javasluk"? Zato sto su deo nas, pa i mi smo deo EU. Zasto je Albanija pomagala Kosovo? Totalno glupo pitanje. Ali posle ove sramne pomoci i to ako je ikada docekamo, EU nam ponovo stavlja do znanja da nas ne zeli. Koliko je do sada pomogla EU (bez pojedinacne pomoci clanica) i USA, a koliko Rusija?
Konacno treba da se odlucno okrenemo Rusiji i da se nadamo da ce doziveti prosperitet, a i mi sa njom...

Istina je, znamo...

pre 9 godina

S' jedne strane imamo vojnu silu Rusiju, koja nam pomaže, koliko toliko - pomažu nam!
Pa za one malodušnike mogu da kažem i - ako ništa više, ne odmažu nam u ničemu!
A sa druge strane imamo jedan kult, sektu država koje godinama žele da nas istrebe, koji su sejali smrt ovim prostorima i zbog svojih interesa kuškali narod na krvoproliće.
I sada mi Srbi, narod ispranog mozga, biramo te zločince.
Misle ljudi, pozvoniće im na vrata Nemac neki, Francuz.... daće im milion evra da oni mogu da putuju po svetuu i Evropi i poziraju i slikaju se za svoje FB naloge, i da će posao procvetati.... jer toliko nas vole te države koje Amerika kontroliše, toliko su nam već dokazali ljubav do sada, još po našim gradovima se vide znakovi u vidu porušenih zgrada i kuća od njihove zadnje ''ljubavne poruke''.
Moram da se pitam da li smo mi kao narod slepi? gluvi? ili samo glupi?
Te fraze ''Rusofil'' i td... kojima zdravoumni narod napadaju i ismevaju ove prodane duše već je dosadio. Od istine ne možete pobeći, ma koliko lagali sami sebe prvo, pa onda i naivan i zbunjen narod.
I ovih ''milijardu'' evra što ćemo dobiti od EU kao ispomoć, KAD TAD platićemo sa kamatom na ovaj ili onaj način! I neće nam biti bolje sve dok ne počnemo trezveno da razmišljamo sami, a ne da umesto nas razmišljaju oni koji su se odavno prodali za debele račune po bankama EU.
A ti sad Ruse skači u bujicu za bratom... skači...

DULE

pre 9 godina

Svaka pomoc sa strane je dobro dosla ali glavni izvor bi trebali biti mi
neka svaki pusac popusi samo 2 cigarete mnje to je mesecno 3 pakle x 12 meseci,ko igra kladionicu neka uplati samo jedan tiket manje mesecno pa i to x 12,ko ide u mek neka smanji jedan odlazak mesecno, i jos stotinu drugih primera,pa nas 3 miliona x malo na kraju ispadne puno i eto resenja

Bojan J.

pre 9 godina

Ovi koji u ime zrtava poplava odbijaju pomoc EU pokazuju koliko im je stvarno stalo do Srbije i do svojih sugradjana. Takvi ljudi ne zasluzuju ni dinar a kamoli 10 miliona eura.

Bear Brown

pre 9 godina

Ako nastave ovim tempom, sredstva od 100 milijardi dolara, na koliko je procenjena šteta prilikom bombardovanja SRJ '99 mi od Amerike i EU nećemo videti u narednih 200-300 godina, računajući donacije i investicije, bez kredita.

Dule

pre 9 godina

umesto milijarde evra,samo 10 miliona-koliko je seik dao! Kakav samar eurofilima!
(doktor, 20. maj 2014 12:48)

Na današnjoj sednici Vlade ministar Krstić je rekao da je do sada uplaćeno oko 6 miliona evra! prema tome, ne trčite i ne "razbacujte" se sa milionima. Neko je dao tek onda kada "legne" na račun!

zasto da ne

pre 9 godina

"A sam seik 10 miliona galantno, Norveska 2 miliona...
(Bex, 20. maj 2014 13:32)"

Pa toliko ga kosta JAT a dobice i aerodrom na poklon garant (za sverc oruzja), mislim na Seika.Mogao je da posalje bar 2 helikoptera, kad je znao jednim da leti od Beg do Kopaonika da bi opet dobio hotel bud zasto, mimo svih zakonskih propisa.
Ali vazno je da se Vucic pohvali na sednici Vlade, primitivac.
Norvezanima svaka cast i mislim da ce ekstra pomoci Gornji Milanovac.
Naravno najveca bruka je Ministar odbrane, ali treba ga razumeti, covek zna da ugradjuje plocice jer je keramicar, ali da vodi odbranu, blage veze jadan nema.

Mila

pre 9 godina

@skeptik
Ne bismo ni tražili ni očekivali od EU nikakvu pomoć da nas nije, uzimajući nas u svoj fokus i nametajuĆi svoja pravila, totalno razorila. Uništili smo naše banke, našu industriju, kombinate, naterali su nas da raskinemo sporazum sa Rusijom po kojem smo 60 posto uvoza nafte i gasa pokrivali izvozom naših proizvoda, a bombardovanje i osiromašeni uranijum neću ni da spominjem. Hrvatskoj svakog meseca redovno stižu računi na ime članstva u EU u iznosu od po 80 miliona evra, a da još nije povukla ni evro iz tih njihovih fondova. Što se mene tiče ne treba da daju, ali ne treba ni da uzimaju. Koliko će samo da nas košta to prepucavanje sa birokratijom, putovanja, dnevnice, savetnici, prevodioci, ma daleko im lepa kuća

see what I did there?

pre 9 godina

kazu botovi, kada krene trazenje odgovornosti za to sto se desilo da "nije vreme za politiku" i onda dodju na ovu vest da se nasladjuju i smeju i prozivaju zbog politike.

s

pre 9 godina

Ako je steta milijaardu evra...? Pa necemo valjda dozvoliti da nam u nekoj Nemackoj banci stoje 8 milijardi deviznih rezervi a da nemamo ovde dovoljno da se ljudima pomogne? Pa cemu sluze devizne rezerve nego da se iskoriste u ovakvim situacijama?

mixmax

pre 9 godina

Koji blam..pa šta trčite po svetu i prosite!!!! Ponašate se ko slepci.
Vide oni vrlo dobro koje je stanje.Ali oni hoće našu dušu,pa onda pare. E ja n e d a m.

Milos

pre 9 godina

Do sada sam se trudio da budem uzdržan i da ne dajem komentare na ovu temu.... Da, sedim za računarom, nisam na terenu, ne držim lopatu u rukama i tome slično... Poslao sam materijalnu pomoć u skladu sa svojim mogućnostima i slaću još. U potpunosti saučestvujem sa napaćenim narodom iz poplavljenog područija, ne osuđujem nikoga za eventualne propuste, mislim da monogi iz vlasti rade dobro svoj posao i da je organizacija svega u skladu sa datom situacijom. I sve mogu da razumem, sem ovih botova koji po čitav dan sriču hvalospeve na račun SNSa. Aman ljudi, juče ste na ovu vest agitovali kao nenormalni, pljujući svakog ko pomene Rusiju. Danas se ograđujete time, da mi zapravo ne treba da očekujemo pomoć ni od koga, već treba da zasučemo svoje rukave... Ogadiste mi i Vučića i SNS (ako vam je to, zapravo i bio cilj, uspeli ste)

marjan

pre 9 godina

juce kad sam procitao da EU namerava da pomogne sa miliardu, umalo da promenim misljenje o EU. Mada sam duboko u meni bio sumnjicav o takvom ,,humanom,, gestu Evrope. Nazalost.....evo ga, danas se potvrdilo da mi je misljenje o EU ispravno!!!! I to bi trebalo OVI koji su ljubitelji EU da vide, a ne da su slepci. Nema veze Srbija ce preziveti i bez njih, a Vucicu bih preporucio da i tih par evrova O D B I J E !!!!! Ipak ce bratski Ruski narod najvise pomoci.

Leni

pre 9 godina

Ajmo se kladiti da će nam Rusi za obnovu zemlje dati najmanje 500 miliona evra i to bespovratno. Najmanje 500, a verovatno i više. Ove iz EU ja ne bih ni pitao niti računao na njih.

Mirko

pre 9 godina

Ko je ozbiljan mogao da poveruje da ce EU pokloniti Srbiji milijardu evra? Ako bude 50 miliona to ce biti ogroman uspeh. Ali ni to sigurno ne ove godine. Znaci, crkni magarce dok trava ne pozeleni!

acomurija

pre 9 godina

Zvanično priznanje NATO-a je da je DAN bombardovanja Srbije koštao od 600 do 690 miliona dolara, a da je 9 dana koštanje bilo preko jedne milijarde. Svakako za te novce nije bilo "birokratskih prepreka"?!
Verujem da 90% "građana", čak i glasača SNS-a, ako im se objasni pa razmisle, ne odobrava nikakvo cmizdrenje pred vladama onih koji su nas u prošlom veku najmanje četiri puta biološki uništavali a ekonomski razarali.
Za početak bilo bi poželjno da Prvi Pedsednik i Prvi Potpredsednik - prestanu sa predizbornim mitinzima čim vide mikrofone i kamere!
Obzirom na naš politički mentalitet, svakako treba objaviti da nam ne trebaju novčana sredstva, već građevinski materijal i stočni fond, oprema i građevinske mašine.
Narod bi skočio čim bi bio siguran da neće "mi političari" da mešetare gotovinom!

mille

pre 9 godina

Nasa birokratija ima jako puno problema s popunjavanjem obrazaca EU zato sto ne znaju kako se to radi -zato sto imaju dipome megatrenda-zato sto su ih primili preko veze. Evo u Rumuniji ne mogu da povuku ni 30 posto novaca zato sto ne znaju da pisu projekte plus oni koji su nesto znali su zapalili odatle.U bugarskoj od ukupne mase novca koju ta zemlja povuce iz fondova EU birokrate su istrazivale samo 20 posto moze sa sigurnoscu da se potvrdi da je namenski utroseno.Sve ostalo nestane u korupciji.Kod nas je korupcija sistem. Ne bi ni ja nista o ovome znao nego mi tast radi radi u statistickom zavodu nemacke. Kako god obrnes nema leba bez motike u ovom slucaju olovke i knige.
A sto se tice bombaradovanja, ljudi su u pravu skrcali su mnogo vise para , irak i afganistan da ne pominjem, ali evo predloga dajte nasem nekom studentu stipendiju da to istrazuje, u nemackoj je relativno lako doci do podataka o javnim rashodima ukljucujuci vojsku. nek izracuna i napise knjigu na svapskom i imace odjeka jer njihove ljude kao i sve otalo zaninima na sta politicare trose novce koje im otmu u formi poreza. Pa kad budu glasali mozda ce da glasaju za leve koji nisu ni za EU a ni za nemacke vojne akcije van njihovih granica.

Zavadi pa vladaj

pre 9 godina

EU ili Rusija, Partizan ili Zvezda, Cetnici ili Partizani... caskom se posvadjamo oko necega sto nas ama bas nikako ne dotice i nemamo ni 0,00001% ulozenih licnih sredstava u pomenutim temama. Ali to smo mi, bace nam 2 krajnosti i mi se medjusobno koljemo koja je bolja.

deNiro

pre 9 godina

Nema besplatnog ručka u EU.Jučerašnja najva od 1 mld pomoći me odmah asocirala na ex ministra Bačevića,znajući da je greška koja se kosi sa zdravim razumom.Čitao sam juče zapenušene komentare EUfanatika kontra RUsofila i neverovatno koliko smo ostrašćeni.Zato,use i u svoje kljuse,kako kaže naš narod.

Lala iz Samosa

pre 9 godina

@Dusan

Uplatila (cak i slala satore) je Americi posle uragana Katrina. I drugim evropskim zemljama. Pogotovo je Rumuniji pomagala, a oni cute kao mufljuzi. Cak su i odmagali. Toliko o tome.

skeptik

pre 9 godina

Citam komentare i stvarno smo lud narod. Svi cekaju neku pomoc, donacije... Jer ste vi bogalji, invalidi?! Zavucite rukave i RADITE!!! Ne ocekujte pomoc od EU, drzave Srbije, oca, majke.... Sve ovo je posledica socijalistickog samoupravljanja i mi nikako da se maknemo od takvog razmisljanja.
I da, ako ti neko da i 1 evro trebas mu reci hvala a nikako pljuvati kao sto vecina ovde radi. Da sam ja EU takvima ne bih dao ni taj jedan evro, nezahvalnici jedni.

Mia

pre 9 godina

Iako ponekad EU deluje neozbiljno, kao sto je sada slucaj, jer juce jedna izjava danas druga, mora se razumeti kompleksnost birokratije u Briselu i nacini funkcionisanja. Jeste, mnogo ce lakse Srbija dobiti pomoc od USA, Rusije, Kine, UAE ili Turske jer ove zemlje drugacije funkcionisu i odluke se lakse donose. EU je komplikovan mehanizam sa glomaznom birokratijom i ne treba ocekivati ni mnogo novca ni brzu dostavu, stavise zavisice i od nacina naseg postupanja po EU procedurama, jednostavno treba se navici na briselsku birokratiju i shvatiti EU sa svim prednostima i manama uclanjenja bez previse iluzija.

Nikola

pre 9 godina

Od milijarde evra do 10 miliona za jedan dan. Neko se opasno juče igrao ciframa. U se i u svoje kljuse, lopatu u ruku i SMS na 1003. Batalite EU, od njih nikad ništa realno.

neka braca pomognu

pre 9 godina

Ja mislim da EU ne treba nista da daje.
Najbolje pustiti srpske vlasti da odu kod ovih nasih "bratskih" zemalja, pa tamo neka mole pare za obnovu.
Jedan ruski, kineski, severnokorejski rublja, juan je uvek vise vredeo od zapadnih miliona, u Srbiji.

nebitan

pre 9 godina

Zao mi je kakve komentare citam.
Evropska unija funkcionise po principu cist racun duga ljubav.
Kolika je steta? Evo vam nepovratno 10-20% ili koliko vec posto iz ovog fonda.
Ima tu i drugih fondova, nemojte odmah da patetisete!
Ovo sto daje seik, Vucicev drugar ili Rusi, kao sad sakom i kapom, sta mislite da nece traziti nesto za godinu dve zauzvrat?
A najjaci su mi oni koji sad misle da cemo dobiti 10 puta vise od iznosa same stete, pa opet da lezimo i ne radimo nista i krckamo to narednih godina pa posle opet da kukamo i nadamo se nekoj katastrofi.

Mita

pre 9 godina

Jel ste nešto uradili za svoju zemlju ili samo sedite kući?Treba stvarno imati obraz tvrd kao đon,da prstom ne mrdneš,a svima da držiš predavanje?Ja bi to nazvao piljarski nezahvalni bezobrazluk....

don

pre 9 godina

Samo nam Rusi mogu pozajmiti,ne dati, novac sa malom kamatom,a ovi EU lesinari ce da salju pisma podrske. Nekad sam bio za EU, a od skoro vise ne.

Mizantrop

pre 9 godina

Samo se svi setite ili raspitajte posto je prodat MOBTEL o kome se sada ni ne prica. Svim tadasnjim politicarima je skocila kilaza a sad molimo za par miliona.... Gde su pare?!?!? BRE

WorldWide1389

pre 9 godina

A zasto bi Rusija morala novcano da pomogne Srbiji (vec su i sasvim dovoljno pomogli i prvi su dosli sa avionom sa spasiocima,camce i jos salju humanitarne pomoci, a vi bi ste jos i da vam daju pare??, ma nemoj), kad je nasa bivsa vlast potpisala sporazum za evrointegracije, i ova vlast i dalje ide isti putem ka EU, zasto bi Rusija morala da izdvoji pare za zemlju koja ide kod onih koji su sad posvadjani i imaju lose odnose, sem sto Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovniskih odnosa, tj bezcarinske sa Rusijom ali taj ugovor ce samo vaziti sve dok Srbija ne udje u EU zvanicno... i vi bi ste jos nesto, i jos pljuvate kako smo mi braca i kako ne pomazu, e pa ljudi ako vi tako mislite da smo braca, e pa bilo bi red da se ponisti taj sporazum sa EU, i lepo se pridruzimo sa Rusijom i Kinom,pa makar Srbija bila kineska gubernija ili kineska autonomna pokrajina, pa da vi vidite kakva bi bila pomoc od njih, a ne kao od EU da stojimo u red na salteru da dobijemo papir za popunjavanje formulara i obrazaca i da posaljemo.

objektivno

pre 9 godina

Aman ljudi, pa nije niko u obavezi da nam daje donacije, ko god da i koliko god da, hvala mu! Tim pre što je za ovo što nam se desilo uz prirodu dobrano kriv i dugogodišnji nemar i nesposobna vlast.

svasta

pre 9 godina

Posto su Amerikanci (ne nasi ljudi u Americi) dali 100 000$, od Evrope je i ovo previse... Ako Nole osvoji naredna 2 turnira imam osecaj da ce on sam da da vise nego cela Evropa!

Pametnjaković

pre 9 godina

Dobro, ni 10 miliona nije malo, ali izgleda da i to zavisi od naših. Ja se nadam, zaista se nadam, da političke partije u Srbiji znaju šta rade i da će dokazati i obezbediti sve neophodno. Nisam ni mislio da će iz EU da daju pare na reči, po najmanje našim političarima za koje su se osvedočili nebrojeno puta da lažu i kradu bez granica.

kad vec...

pre 9 godina

(don, 20. maj 2014 14:35)
kakav drzak rusofilski spin! najgore je sto ima praznoglavaca koji ce da ti poveruju.
rusi imaju najvece kamate na kredite.
a ovaj fond je na bazi DONACIJE, sram te bilo, rusofilski lazove!

qwerty

pre 9 godina

Ne bih ja ni od koga nishta trazio.
Ko zeli da nam pomogne, pomoci ce nam.
Treba ovo sve da sredimo sami jer sami smo i odgovorni, ovo je nasha zemlja.
Mene je lichno sramota da kukamo, samo i trazimo od nekoga drugoga da nam reshava probleme, posle nam je uvek neko drugi kriv za to kad nismo zadovoljni kao je uradjeno.
Zato use i svoje kljuse.
Trebali smo se organiszovati bolje pre kisha, to se mora popraviti za ubuduce.
Preterujete vishe sa to EU.
Josh kao deca uchimo od svojih roditelja da ne idemo nigde ne pozvani.
Ne mozesh uci u neko drustvo ako te nece.
Radimo na sebi da mi zivimo bolje pa ce nas oni zvati kad im budeo trebali, a onda cemo vec videti trebaju li oni nama.

Zoran

pre 9 godina

Zašto se ponižavamo i licitiramo ko koliko treba da nam da. Zašto bi nam neko uopšte bilo šta dao? Pa koliko ljudi širom sveta dnevno umre od gladi i lako izlečivih bolesti. Šta smo mi toliko specijalni pa sada treba da nas zasipaju milijardama? Treba da nadjemo načina da pomognemo sami sebi tj ljudima koji su ugroženi i treba se zahvaliti od srca ljudima, organizacijama i državama koji su nešto već dali i to negde zapisati da se ne zaboravi i jednog dana vrati ako bude zatrebalo. Pa nismo amebe, ljudi smo imamo mozgove, smislićemo nešto, snaćićemo se jer nije nam prvi put da smo u velikom problemu i sva ova muka nije razlog da zaboravimo na dostojanstvo i nacionalni ponos. Uostalom to su bitni faktori koji nas definišu kao narod i državu.

između redova

pre 9 godina

Eto. Kada sam juče rekao da će Srbija dobiti milijardu kao što je Ukrajina dobila 15 milijardi, "izudarali" ste negativne ocene na komentar. Moj komentar nije bio zlonameran, naprotiv, više od svega bih želeo da verujem da je ta milijarda istina, ali...nemam 3 godine, Deda Mraz ne postoji, a do sada sam zapamtio mnoooooga obećanja koja su ostala samo to, obećanja. I opet ponavljam, naučite da razumete "Politički jezik". Sve što kažu, okrenite (i opet ponavljam, čast izuzecima kojih je vrlo malo). I obratite pažnju da li ćemo IŠTA dobiti. Pročitajte dobro reči iz vesti: "uzećemo zahtev u razmatranje"..."videćemo koliko možemo da pomognemo"...
Ljudi, ne uzdajte se mnogo u EU. Niko nam neće pomoći kao mi sami sebi, onako kako smo u proteklih nekoliko dana.

EU Citizen^2

pre 9 godina

A koliko Srbija moze da povuce iz fondova naseg prijatelja sa kojim imamo specijalne istorijske odnose i zbog koga ne mozemo da uskladimo nasu politiku sa EU?

Boki

pre 9 godina

Naravno,od tih .... nismo bolje ni ocekivali.Ta milijarda se u Briselu pokrade za par dana,ali da pomognu nekome-to ne moze.Samo su me ucvrstili u uverenju da sa njima ne treba duvati u istu tikvu.

hvala za svaki dinar

pre 9 godina

Citajuci komentare, sada nam je EU kriva sto nam nece dati milijardu, nego "samo" preko sto miliona? To je pomoc, ne moraju da nam daju nista ako nece - mi u taj fond nismo uplatili ni dinara, a ocekujemo novac.

lazy houseboy

pre 9 godina

Ja sam šokiran (a zapravo, znajući nas ne bi trebalo da budem) da je IKO pomislio da se ta milijarda ne odnosi na ukupnu raspoloživu sumu za pomoć državama (dakle množina) pogođenim nepogodom (a koje se za istu kvalifikuju). Žena se uopšte nije pogrešno izrazila već je smatrala da oni kojima se obraća imaju gram mozga. Očigledno nas je precenila.

Branko

pre 9 godina

Zaista niste korektni što kritikujete EU zbog eventualne pomoći od maksimalno 10 miliona evra i što ste zaboravili pomoć od OEBS-a od 15.000 evra (i slovima petnaest hiljada evra). Moramo shvatiti da su imali već trošak oko nas 1999. godine, koliko je naleta aviona bilo, pa tek krstareće rakete i osiromašeni uranijum.

mutavko

pre 9 godina

pa, naravno, sta ste ocekivali?!!
Nole je dao 600.000 dolara, a cuvena EU zbog koje cemo sve izgubiti i postati robovi u sopstvenoj zemlji (ako to zaista dozvolimo!)- dace nam mrvice ISPOD STOLA! Treba ih sutnuti dok je vreme i svojim snagama traziti put iz ovog pakla koji nas je zadesio!

Milos

pre 9 godina

Posle slanja spasilaca nakon sto su svi ljudi spaseni (da podsetim, Turci su vraceni sa aerodroma iz tog razloga, citav dan ranije pre nego su Francuzi i kompanija stigli), preko slanja camaca, kada se voda povukla i kada su komotno i kamioni mogli da zagaze, evo i najnovijeg samara i spustanja na zemlju evrofila. Jedini koji su nam na vreme priskocili u pomoc su Rusi i okolne zemlje (ovi sto se ugurase u EU preko "veze" i sto ih ista posmatra kao nizu rasu), a seik ce izgleda dati vise nego cela EU zajedno...Valjada ce ovo biti finalno otreznjenje i valjda cemo konacno shvatiti da se na istoku radja dan...
P.S. Po sopstvenom priznanju, i EU i Ameri su 20 puta vise dali za rusenje Milosevica (doduse opoziciji, a ne narodu), nego za ovu kataklizmu sto nas snadje...

Vladislav

pre 9 godina

Evo mi se odricemo svojih besplatnih akcija od 1000 evra
to je 12 000 evra... Sve do sada je laz i obmana , sklonite supermena u pokusaju daleko ... sto dalje odavde... KRIV JE ... i svi to moraju da znaju
mozda sada cini sve sto moze... ali vi ste ga birali da svaki dan
on i oni koje postavi cine sve sto mogu ... ne jednu nedelju....

Helios

pre 9 godina

Kako ne shvatate? Koliko vam treba da shvatite?

Za 10 miliona eura pomoći koje će se dobiti moraće da se vrati Milijarda eura - kao i za svu drugu EU "pomoć" do sada. Šta tu ima da nije jasno ili nije tačno?

neko

pre 9 godina

ne nadajte se nerealnom. ja sam iz hrvatske,znaci dio eu,ali sam davno shvatio da te mogu razumjeti i pomoci samo susjedi. zato budimo prijatelji srpski susjedi i pomozimo jedni drugima,kako sada tako i u buduce

seljadin

pre 9 godina

@Paja, dobiće Ukrajina isto što i Srijia, Libija, Irak, Avganistan i Srbija 1999te. Nikakve pare, to zapamti.
A to što je ruska orbita u kojoj se našao Krim, to znači da je bivši ukrajinski vojnik umesto 120 evra dobio 760 evra kao Rusi vojnik, i penzije 2 puta veće, plate 4 puta.
Ali dodvoriti se, biti evro-fanatik na muci svog naroda, to je danas u modi kod mnogih natofila i germano-fila, pa možda uskoro potekne inicijativa za zabranu ruskoj humanitarnoj pomoći i za zatvaranje ruske baze u Nišu koja je spasla hiljade žena i dece ovih dana...

Sale BoT

pre 9 godina

Smejem se a plakao bih...proporcionalno imovini, Novak je dao više nego što će EU...zamolite bar Britance da oni zamole Amerikance da pošalju bar gardu Ohaja da pripomognu...EU nas je svojom reakcijom definitivno izgubila...ako nas je ikada i imala

MM

pre 9 godina

Posle poplava najbolji poklon narodu bio bi REFERENDUM o trajnoj obustavi evropskih integracija. To bi ujedinilo narod i dalo podstrek u obnovi i izgradnji. Istorija nas uci: Najbolja pomoc koju nam Zapad moze pruziti je da se ne mesa u nase poslove ni u dobru ni u zlu. Srbija treba da se okrene Istoku koji gura napred, belezi ekonomski procvat i rast, a da iza sebe ostavi ruznu proslost evrointegracija i tranzicije koje su razorile nasu privredu vise nego sve elementarne nepogode do sada.

Unapred zahvalan

pre 9 godina

Svaka nepovratna pomoc je za duboku zahvalnost, koliko god da dobijemo iz tog fonda nije realno da ceo budzet potrose na nas, time je drvlje i kamenje na EU bezobrazluk. Pomoc stize sa svih strana i to je dobro, ako se domacinski bude raspolagalo sa tim novcem, ako se proceni steta do poslednjeg dinara onda se delotvornom strategijom moze doci do oporavka od ove katastrofe jednom disciplinovanom i koordiniranom akcijom. Najvaznije od svega je iskoristiti fondove EU koje nam stoje na raspolaganju za infrastrukturu, kako bi poceli povisiti, obnavljati, utvrdjivati i produzavati brane i bedeme jer je ocigledno da je to decenijama zapusteno i zato je katastrofa ovolikih razmera, stanje infrastrukture i vodoprivredeje bilo takvo da nije bilo pitanje da li ce ovo da se desi nego kada......Ne budite bezobrazni, ne kudite EU!

srbin

pre 9 godina

Gospodo hvala, ali ne hvala. U najgoroj muci nekoga terati da skuplja nekakvu papirologiju i dokazuje stetu da bi mu se dala nekakva crkavica...... U najmanju ruku bedno. Mizerno.
U pomoć se skače gospodo, a ne traži dokaz!

Mario

pre 9 godina

Ne shvaćam zar ste mislili da će EU samo tako uplatiti milijardu eura Srbiji, pa nije to bankomat... Naravno da će EU pomoći kao što je rekao Milanovic da će HR pomoći Srbiji i BiH da aplicira za te fondove... kao što je rekao Milanovic rekao da će Hrvatska sama izgraditi unisteno kao što smo i poslije rata ne čekajući nečiju pomoć...

ana

pre 9 godina

Znate sta, sve sto EU uplati vladi znamo sta se desava, kao sto je vec bio slucaj sa silnim sredstvima za koridore itd. Pogledajte gde dijaspora salje donacije: tamo gde je zaista transparentno: preko kredibilnih humanitarnih organizacija koje su se vec dokazale. Stizace novac, samo da se iskoreni korupcija iz vlasti! A i mi cemo zasukati rukave i izaci iz ove katastrofe ako nista drugo ono bar konacno ujedinjeni, solidarni i bolji ljudi.

Pomocbre

pre 9 godina

Onaj seik jeste da ima interese ali barem covek daje kapom i sakom, a EU koja siluje nasu zemlju trazi ''poslat zahtev u roku od 10 dana od pocetka poplava sa pocenjenim stetama''. Pa ko moze da proceni stetu za to vreme kad voda nece moci da se povuce ni za dva meseca u pojedinim delovima? Nikada nisam razumeo kako 28 zemalja koje sebe deklarisu kao ekonomske sile, ne mogu da se usagalase cak ni oko slanja pomoci, a mnogo manje oko sprecavanja nasilja u Ukraijini. Muka mi pada od EU, zivela nasa Srbija!

ivica

pre 9 godina

@(nemanja, 20. maj 2014 12:58)
Je li lepi,
a koliko milijardi si ti spreman nekom da poklonis?

Kad ti neko nesto da za dzabe, kaze se HVALA, bio to Rus, Amer, EU, itd..

vladimir

pre 9 godina

eu zanima srbija samo kao tržište i ništa drugo! nikakva pomoć od nje, kao ekonomske zajednice. sramota.. srbija treba u eu ali samo kada bude konkurenta tom tržištu! da i mi imamo od nje korist! a ne da ih molimo da dolaze ovde i da otvaraju fabrike gde će zaposliti po 50 radnika a onda ovde nad nama profitirati! slažem se da nam trebaju radna mesta, ali ovi grebatori će nam to naplatiti sa kamatom!

Gost

pre 9 godina

Znaci EU daje - ako uopste na kraju bilo sta da - negde oko maks. 10 mil. - nije li toliko dao i sam seik, i ne pravi od toga toliku galamu i hvalopejke kao EU?
Isto tako, ako se nevaram, velika SAD je dala "ogromnu" humanitarnu pomoc od 100.000,-, a vec sam Djokovic 5 puta vise!
Koje su to sramne srazemere, koje nam jos pokusavaju prodati kao "veliku humanitarnu pomoc".
Kako kod nas kazu "uzdaje se u svoje kljuse" - ajmo svi skupa i pogotovo slozni da se izborimo iz ovoga. I u istoriji smo se slogom izborili iz svih mogucih zla koja su nas snasla - izdracemo i ovo! A necemo se jos dodatno morati ponizavati i do vjeka zahvaljivati drugima na njihovu "pomoc" koju ce nam na kraju skupo naplatiti.

marsovac

pre 9 godina

"E ovo stvarno...ako ćete vi ovoliko dobit, pa onda nama u Hrvatskoj neće njihov iznos bit dosta ni za uginulu stoku kupit, još ako nešto i dobijemo koliko je naša vlada sposobna...nek idu u &#@/*p+!!!
(lye, 20. maj 2014 13:19)"

niste vi u EU da biste "dobili" nego da bi vam uzeli sta se njima svidja...

Bonaparta3

pre 9 godina

Kada je nas bivsi ministar Bacevic pogresio u cifri koju su spremili Kinezi za ulaganj, digosmo dreku, a sada kad je File pogresio i neki drugi tako to bojazljivo kazemo samo da ih ne povredimo. Pun nam je kofer tih laza i paralaza.
SRBIJO NA NOGE. VUCICU ORGANIZUJ NAM RADNE AKCIJE KAO POSLE RATA DA CEO SVET VIDI DA NAM NISU NI DO KOLENA. POSEBNO TA EU.
MI SMO BOZIJI NAROD. VISE VREDI NAS NOLE NEGO CELA EU.

kisa

pre 9 godina

na kraju ce i za ono sto nam daju uposliti svoje kadrove, svoju tehnologiju, .... i dati uslove.
Pa Norveska sama ce izgleda dati vise od EU.
E necemo sankcije Rusiji ma kolko da smo ubogi.

Partizan u inat svima.!

pre 9 godina

Nemaju nasi politicari vremena da se bakcu sa zahtevima za pomoc i birokratijom..Oni su trenutno u extazi politicke borbe i izborne pardon rejtingske kampanje!!!

v

pre 9 godina

Hahahah, koliko su se pojedini juce napalili. Citala sam komentare na tu vest pitajuci se da li neki ljudi do sad nista nisu naucili. Koja crna milijarda? EU je trula i u krizi a sve i da nije mi definitivno njima ne bismo bili prioritet, prvo zato sto gledaju sebe, a drugo zato sto jos mi nismo dovoljno poslusni iako smo jako blizu da izvrsavamo skoro sve naredbe iz Brisela. Inace jako kasne sa tom pomoci. Mi smo u situaciji daj sta das, tako da kad je u pitanju ova nesreca svaki dinar vredi. Svaka cast nekim drzavama koje su pojedinacno uplatile pomoc I poslale ljude,pumpe i sl, ali EU kao organizacija je zakazala I tu ne mislim samo na novac. Rusi koji mi isto nisu preterano dragi, reagovali su odmah. Nekada je I mala pomoc mnogo vise vredna jer je pravovremena. Nase je da konacno shvatimo da ako sami ne zavrnemo rukave, niko nam ne moze pomoci. Inace nisam od onih koji odmah pljuju vlast, ali propusta je definitivno bilo ako nigde drugde onda u Obrenovcu. Mora se pokrenuti pitanje utvrdjivanja odgovornosti za eventualno nereagovanje na vreme.

kese sestre

pre 9 godina

Hahahah evropejci sta se se juce poprimali.I 15 miliona evra je od njih dosta :)
(Stivi G, 20. maj 2014 12:56)

Pa i to je 15 miliona puta vece od bratske pomoci iz Rusije.

IPAk

pre 9 godina

Teoretski, moguće je povući ukupno 500 milona evra iz fonda solidarnosti EU namenjenog za elementarne nepogode, ali ne u jednoj kalendarskoj godini. Preduslov je da se planira sukcesivno podnošenje predloga za projekte u narednih 5 godina, kao i da su ti predlozi projekata profesionalno urađeni i čvrsto argumentovani, sistemski uokvireni i izvodljivi. Naravno, preduslov je i da se u narednih 5 godina u EU ne dese nikakve katastrofalne poplave. Valjalo bi dobro razmisliti o sistemskim rešenjima prevencije poplava, bujica, klizišta i odrona, kao i transformacije Sektora za vanredne situacije u posebno ministarstvo.

Za početak, treba hitno uraditi jedan valjan i sveobuhvatan asesment u skladu sa formatom EU, a za to angažovati stručne, iskusne ljude kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Aleksandar

pre 9 godina

Nisam rusofil, samo vidim gde ima mnooooogo para!
(masa, 20. maj 2014 12:59)

Prvo vidim da svi botovi i dalje sede kraj kompjutera i uče nas koga da volimo, dok mi gazimo vodu do pasa i volimo svakog bez obzira.
Drugo, da li je moguće da sve vidite samo kroz to da vam neko POKLONI pare, samo da ne morate ništa sami da radite.

Milos

pre 9 godina

Ja se prvi odricem 10 (deset) procenata svoje plate, u narednih godinu dana, ali da se odbije ova crkavica kojom nas EU "podrzava"! Vlast kaze da smanjenje plate u drzavnom sektoru za deset posto, pravi ustede od oko 250 miliona evra, tome dodajmo i jake (ali samo jake odnosno one sa visokim platama) privatnike, i eto para! Ne treba nam njihova milostinja, odkantajmo ih jednom za navek i uz pomoc pravih prijatelja i nas samih, pomozimo samima sebi!

Wall-Di

pre 9 godina

Neverovatno mi je da ljudi i u ovoj situaciji pisu komentare tipa: "sa kojom kamatom", "opet neki uslovi" i "ne treba nam onda nista"...

Prvo, rec je o Fondu solidarnosti, iz kog se sredstva dodeljuju u vidu pomoci, dakle nepovratno i bez kamate.

Drugo, ima uslova, tacno je. Pa ne moze se traziti pomoc iz EU kada nekom u stanu pukne cev i poplavi kupatilo. Mora da postoje kriterijumi da bi se znalo sta spada u prirodnu katastrofu. Znaci uslov postoji sa razlogom i ne odnosi se na Kosovo i slicne dnevno-politicke teme, vec iskljucivo na razmere katastrofe sto Srbija nazalost u ovom slucaju zadovoljava.

Trece, iako nije koliko su se neki nadali, dobro je da ce se dobiti makar nesto. Od svakog po malo pa ce se skupiti. Cemu tolika nezahvalanost?!

Žarko

pre 9 godina

naravno da nam ništa neće dati.
daće nam kredit.
to jest, pare koje ćemo morati da potrošimo na njihove firme.
a onda ćemo kredit vraćati.
sa kamatom.
tako da će oni zaraditi.
a mi produbiti svoje dužničko ropstvo.

Genije

pre 9 godina

Nas narod je oduvek bio pohlepan. Pa sta njih briga da nama daju pare kad mi nismo u EU? Da jesmo, verovatnoca da bi nam dali milijardu bi bila 99%. E sad mene zanima nesto. Posto se Srbija (veci deo, uglavnom neobrazovan) izjasnila da oce Kosovo, a ne EU, hoce li nam Kosovo dati milijardu?

student

pre 9 godina

Kao da su nam dužni pa treba da nam daju neku pomoć. Zato ćutite i uzmite dok ima i sta ima... Kome je Srbija pomogla ovoliko... A siromašna zemlja jel? Razlog više za ćutanje.

jasno je..

pre 9 godina

Ma dobiti pare iz EU je mnogo tesko..Mnogo babica,kilava deca!Mnogo birokratije a malo sredstava za pomoc!Pa ni u EU ne cvetaju ruze!Razumemo mi to!Ali imamo mi jos prijatelja u svetu i to iskrenih i nadamo se da cemo uz njihovu pomoc,ipak uspeti da se izvucemo iz ovih katastrofalnih posledica!Samo mi nije asno kako ima para za Ukrajinu i to na milijarde dolara a za Srbiju uprkos ovoj katastrofi nema..Pa se pitamo cime su oni zasluzili toliku brigu,pogotovo sa onom nedemokratskom vlascu..Ima tu mnogo licemerja,selektivnosti i nelogicnosti..A u stvari sve nam je jasno!

seljadin

pre 9 godina

nećemo mi dobiti ništa od EU, kao što su jedno veliko ništa dobili Rumuni i Bugari, Madjari i ostali koji su zakasnili u EU, nego zašto je zabranjeno da se istraži HAARP i njegove aktivnosti, kiša je lila danima istim tempom, a ni jedne munje ni groma nisam čuo. Zašto Srbija nema uvid u rad stanice HAARP kod Barajeva?

Hrvoje

pre 9 godina

Molim vas da smanjite negativne komentare. Nije sve tako crno kako neki misle. Hrvatska kao članica EU ima pravo da zajedno sa zemljom koja nije članica EU, ali je počela pristupne pregovore da podnese zajednički zahtjev za novcima iz programa humanitarne pomoći EU. Hrvatska ministrica VP, Vesna Pusić, kao i premijer Zoran Milanović već su najavili da podnose zajedno zahtjev i da iz toga fonda očekuju 0,6 % objedinjenog proračuna / budžeta /. Ti novci će sigurno doći, ali vlade RS i RH moraju priložiti procjenu štete. Daleko veći problem je pomoć za BiH jer ona nije pokrenula ni sporazum o pridruživanju, no vlada RH radi i na rješenju tog problema. Hrvatski premijer je rekao da će hrvatska vlada svaku uništenu kuću ponovo izgraditi, a oštećenje sanirati, kao i obnoviti sve stvari potrebne za normalan život iz proračunskih pričuva, odnosno da neće čekati da dobiju novac. Vjerojatno će to napraviti i vlada RS. Znam da su štete u RS veće nego u RH, ali novac će se naći.

marko

pre 9 godina

ok dobicemo neki deo sve jedno. Da li se brat Putin oglasio povodom Srbije, da li je on ponudio stotine miliona evra?
(alo alo, 20. maj 2014 12:42)

Nije se mozda oglasio ali njegovi ogromni avioni krcati humanitarnom pomoci konstantno slecu u Srbiju, da ne spominjem ruske specijalce koji su u Obrenovcu drzali lekcije nasim amaterima kako se radi posao... da nije njih 5x vise zrtava bi bilo

...

pre 9 godina

Da bi dobili novce EU morate aplicirati na fondove. Za to morate imati ljude koji su obučeni tj znaju kako kvalitetno napisati projekte. Svi novci ali svi moraju biti najamski utrošeni, znači ako se da 100 000€ za obnovu kuće na adresi toj i toj SVI računi moraju štimati u cent. Ako nije potrošeno namjenski SVIH 100 000€ se vraća. Znači aplicirati na fondove, kvalitetno napisati projekte, potrošiti sve namjenski ili vraćaj pare. Tako to ide kod uređenih država. Nema tu love za političare, a to je ono što većini ljudi na Balkanu nije jasno.

lye

pre 9 godina

E ovo stvarno...ako ćete vi ovoliko dobit, pa onda nama u Hrvatskoj neće njihov iznos bit dosta ni za uginulu stoku kupit, još ako nešto i dobijemo koliko je naša vlada sposobna...nek idu u &#@/*p+!!!

Liman 4

pre 9 godina

Ako se potrudimo kao narod, toliko možemo mi sami da skupimo za jedan dan preko sms poruka. Ako mene pitate ja bih se lepo kulturno zahvalio, i odbio pomoć EU.

Горан

pre 9 godina

Знао сам, чим су споменули ту милијарду, да од тога нема ништа. Европа увек пуно обећава, а врло мало даје. А из Русије стиже авион за авионом, десетине тона робе, хране, одеће ...

pfc

pre 9 godina

Ova glupost (EU) je jedina stvar koja zadrzava postojecu kao i prethodnu NESPOSOBNU politicku "elitu" u Srbiji. REFERENDUM da se prebrojimo, pa da vidimo koliko stvarno "nemaju alternativu"...

srbistanac

pre 9 godina

Oni koji su bombardovali mog dedu, oni koji su bombardovali moga oca, oni koji su bombardovali mene, oni koji ce sigurno bombardovati i moju decu?!

Oni da pomognu? Oni da daju pomoc?

Meni je to smesno, a vidim " primili " se mnogi srbistanci.
Ajde srbistanci ukljucite mozak ako ga imate.

Borko

pre 9 godina

Tako je EU! Ne daj milijardu, i ni jedan evro bez pravdanja trosenja sa strane vlade Srbije! Ovi nasi bi to pola pokrali! U svakom slucaju hvala za svaki euro pomoci koji nam date!

Бинср

pre 9 godina

Хахахахахаха знао сам, али кад сам знао - где они нама да дају паре, целој Украјни оноликој земљуштини милијарда и то кредита. Више смо смс - ова послали него њихова помоћ.

Kontra

pre 9 godina

ok dobicemo neki deo sve jedno. Da li se brat Putin oglasio povodom Srbije, da li je on ponudio stotine miliona evra?
(alo alo, 20. maj 2014 12:42)

Putin je već poslao specijalne timove za poplave, par aviona (sa pomoći u više desetina tona), dakle, poslao je za manje od 24 sata od početka poplava i još šalje! Eu će i to da pošalje kada sve bude gotovo, kada se budu brojali mrtvi, iseljeni itd, konkretnu pomoć (Eu kao zajednice i pod tim imenom) nije poslala, a pojedine članice Eu jesu...pa ti vidi da li je bolja preventiva i direktna pomoć na terenu (Rusi) ili kao neki mizerni lek od moćne (finansijski) EU kada se sve završi?! Pa mala CG je dala sama 3-5 miliona € što u robnoj što u finansijskoj pomoći!

Simplon

pre 9 godina

Nole dao 500 000.
Koka Kola 500 000.
Amerika 100 000
EU mozda 10 000 000

nesrazmera

tuzno, nas narod toliko veruje u EU bajke i ovo je sada tuzno otreznjenje. toliko s enadaju da ce ih EU izdrzavati, da nece morati da rade

ЛанеБг

pre 9 godina

Увек су први кад треба да се сатире Србија и да се од ње заради, геостратешки профитира и посебно, да се преко нас напакости Русији. А за помоћ је фрка, наравно! Јуче цео дан причам људима да се не пале, неће нам ти бриселски чиновничићи дати ништа, а и то што нам дају, биће на камату! Не би нам ништа ни требало од њих, само да плате оно што су попалили и срушили 99-те, да нам исплате само то, били би богатији од пола европских земаља!!

Stefan

pre 9 godina

Ajde sad da cujemo one koje su tako hvalili EU za najvecu najavljenu pomoc i koristili priliku da je uvazavaju. Nesto mi govori da se manje smeju... Inace i dalje stoji da nema nista bez kamate, naravno, pa ni 10 miliona. Ni u ovoj teskoj situaciji nema nista dzabe, pa cak ni od ljubazne EU.

Savatije

pre 9 godina

@alo alo

Brat Putin vec poslao odavno sto ovi nece nikada. Ti sracunaj koliko kosta slanje tri ogromna aviona krcata, helikopteri koji doleteli juce, do sada u Rusiji sakupljeno pomoci za oko 21 milion dolara..., Koliko kosta gasenje sumskih pozara po Srbiji i sirom Balkana, razminiravanje stotine i stotine hektara srpske zemlje koju obavljaju ruski specijalisti od bombi zlocinaca koji su 100 godina bacali gde i sta su stigli, koliko kostaju dnevnice pilota, tehnicara, odrzavanje aviona koji su godinama na Niskom aerodromu, danas vest o stalnom stacioniranju dva nova protivpozarna helikopetera u Nisu za pozare na teritoriji Balkana... Juce ste se palili o milijardu, potcenjivali sve i svakoga, pevali Danke, danke, govorili o zapadnoj svetloj buducnosti..., danas ostavite na miru i Putina i Medvedeva. EU nece dati nista i to je tacka. Za cekam da se javis kada Rusija dodeli Srbiji nepovratnu finansijsku pomoc - da se javis i izvinis bratu Putinu.

Milos

pre 9 godina

ok dobicemo neki deo sve jedno. Da li se brat Putin oglasio povodom Srbije, da li je on ponudio stotine miliona evra?
(alo alo, 20. maj 2014 12:42)
*************************************************************************
Da li si ti prethodnih par dana proveo ispod kamena??? Brat Putin je momentalno poslao spasioce, zahvaljujuci kojima je ogroman broj ljudi ostao u zivotu (i koji su uzgred receno kasnili 12 sati zbog zabrane preleta preko EU teritorije odnosno Rumunije!?), poslao je bar 5 iljusina sa hranom, pumpama i ko zna cime, i helikoptere za spasavanje. I uopste ne sumnjam da ce poslati jos ijako je trenutno u hladnom ratu sa tom istom EU...

konan

pre 9 godina

znalo se da od tog nema nista ali eto jos jedan dokaz i samar evropejcima da evropa nije blagostanje... videlo se ko su pravi prijatelji pa samo oprema i trosak dopremanja iljusinima koji su doleteli isto jutro sigurno je kostalo bar upola od toga... vi za 10 miliona ne mozete obnoviti ni 50 ak malo lepsih kuca koje su unistene a za infrastrukturu za ciju namenu su ta sredstva namenjena ta cifra je zanemarljiva skoro i neupotrebljiva

nedjo

pre 9 godina

@ amadeus,tamo je jaka civilna i medijska kontrola GDE I KAKO se trosi novac.

Kako to da nisu zabranili bacanje po Srbiji onih skupocenih bombi, jos niko ne zna koliko su kostale, sigrno puno, puno, vise nego pomoc koju ce dobiti Srbija

Vlada

pre 9 godina

AHA znaci u tom grmu lezi zec.No dobro 10 po 10 mil nakupi se,nije isto sto milijardu,ali boze moj.Opet cemo slussati-citati komentare eufila i rusofila sada samo u zamenjenim ulogama,sada ce rusofili da pricaju kako nam EU nista ne pomaze a ovi drugi ce da se vade,nece nam biti dosadno.Nego najbolje bi nam bilo da se ne grebemo za sicu i da sami nesto uradimo za nas -sms,donacije hrane vode itd....

majcica rusija

pre 9 godina

Naravno rusofili su odmah krenuli sa komentarima na ovu vestu...
Nije ni logicno da nam daju milijardu eura...toliko ne bi dali na clanici...ali svaka pomoc je znacajna,posebno 10tak miliona eura...

Lesandra

pre 9 godina

Treba biti politicki licemeran i koketirati sa svim stranama, sigurno je i da se od EU moze izvuci neka cifra od 50 mil. eura bespovratne pomoci.
U principu, jedini nacin da se izvucemo su opet krediti, koje treba ipak uzimati od Kineza, Arapa, Rusa, sa nekim grejs peroidima, zatim traziti donaciju u vidu semena, djubriva i slicnog kako bi se pokrenula poljoprivreda.
Uz privatne donacije i donacije firmi, humanitarnih akcija, svega.....trebalo bi da bude dovoljno.
Sve pod uslovom da sva ta sredstva odu u prave svrhe i u prave ruke i uz organizaciju nekog vida radnih akcija.

dobrivoje

pre 9 godina

Ko je pisao ovaj tekast? srbija za vanrderne situacije ima u budžetu oko 20 mil eur a cela evropa 500 mil eur, znači nemačka, poljska, francuska, italija, španija i svi ostali. Dakle evropa ima skoro 100 puta više stanovnika od srbije a fond za vanredne situacije je 20 puta veći od srpskog? izem ti takvu EU, drugo tačn je da će se njihova pomoć svesti na nekoliko desetina mil eur, tolko šeik daje sam, koji će nam moj takva eu, to što se vučić nada da će dobiti 120 mil je preveliko očekivanje valjda će i on videti s kim ima posla i da od tapšanja po ramenu ne može da očekuje ništa više, hvala svima na pomoći zlu netrebalo uzvratićemo, ali to je sve što možemo da očekujemo to i pojedinačna pomoć i donacije zemalja, kakva EU, kakvi fondovi, ne zanosite se

Kontra

pre 9 godina

Pa sta ste ocekivali... milijardu da vam da neko??? A i niste clan EU... pomoc je jedno i to je u redu, a MILIJARDA je nesto sasvim drugo...
(ja, 20. maj 2014 13:04)

Niko ništa ni očekuje od takvih! Nisam znao da je život čoveka vredniji u EU nego van nje! Život je život, a koliko znam mi smo u evropi a ne na marsu, a ako je za to potreban nekakav papir da bi ti bio zvanično u evropi a ne geografski položaj, onda i ti i takva evropa ne trebaju ovakvom svetu! Sram te bilo!

Evropljanin

pre 9 godina

Procedure povlacenja sredstava iz fondova EU su u velikoj meri komplikovane da bi se sto vise predupredile eventualne zloupotrebe. Treba ODMAH oformiti strucne timove koji bi se bavili ovom tematikom, kako bi se sve uradilo pravovremeno i na propisan nacin. U protivnom, ostacemo bez tih, neophodnih sredstava.

Салвадор ДаЛи

pre 9 godina

На крају увијек дођемо у позицију "Русијо помагај". Углавном они нам увијек дају. Само ми се чини да ће овај пут слати конкретну помоћ директно људима у руке. Баш јуче читам вијест како је Русија инсистирала да се хуманитарна помоћ коју је послала одмах подјели најугроженијим, а не да се складишти ко зна гдје. Видјели су они са киме имају посла.

Евроскептик

pre 9 godina

Европа нема алтернативу, је л' тако гласила девиза вишегодишњег испирања и залуђивања народног мозга? Е мој наивни народе, научите оно што су вам неписмени прадедови знали: нема бесплатног ручка, или народским језиком речено - Запад не даје новац, ако нема директну корист, односно зараду. Све остало су бајке за малу децу и наивне људе. Идемо даље, у се и у своје кљусе. Живела Србија!

STEF

pre 9 godina

Nije se ona pogresno izrazila, vec su nasi novinari dali proizvoljnu vest da bi se dodvorili nekome....eto im sada se pokusavaju izvaditi na ovu jadnu Georgijevnu!

penzioner

pre 9 godina

Ma sta je seik dao?????? Dobio je on daleko vise kupovinom akcija JAT-a.Naivan narod u sve poveruje. Neka transparentno oblave sve, to je danas trazio i Sabic, bas zbog utvrdjivanja prave istine ko je dao i koliko. Mogu i ja sada da izjavim da sam dao milion evra a da ne zelim da mi se ime oblavi.

sovuljaga

pre 9 godina

doktor...bas samar,sica 10 miliona,seik isto 10 miliona...bednici,umesto da su poslali ko Rusi ljudstvo posto nam toga fali,evo u Sabac otislo njih 3000 od toga posla imalo za njih 200,ostalih 2800 nisu znali sta da rade.nismo u EU a dobicemo donaciju oko 10 miliona i praznoglavci se javljaju kako je to samar?!jesu oni krivi sto nemamo ni novinare koji znaju sta znaci fond Eu a sta znaci dobiti deo iz fonda a ne ceo Evropski fond?

Washington

pre 9 godina

I dalje se sve svodi na neke anonimne izvore tako da ko zna. Verujem da ce pomoc biti nekih maksimalnih 50 miliona. Milijarda je zvucala previse.

Neki ljudi su cak prozvali i Seika sto je dao 10 miliona. U smislu kao ima on interes u Srbiju. DA, naravno da ima interes u Srbiju, ali mogao je da ne dadne ni dinar i opet mu niko nista ne bi mogao zameriti. Covek cuva svoju investiciju kao i svaki drugi biznismen.

Jos nesto, glupo se smejati ovoj vesti jer upravo od EU clanica smo dobili nekoliko miliona pomoci do sad. Nego nebitno, ljudi i dalje politicki razmisljaju cak i kad im je najgore. Glupo je bilo i juce sto su neki likovali i prozivali Ruse kad su culi za ovu milijardu.

Dusan

pre 9 godina

A sto se ocekuje da nama drugi daju novac? Jesmo li mi Haiti ili normalna drzava koja MORA da ima sredstva za ovakve situacije? I na kraju, kada je Srbija nekome dala novac za pomoc?

wea

pre 9 godina

Eeee novinari.

Pored želje da pročitate javno dostupne dokumente sa sajta Evropskog fonda solidarnosti, mogli ste prethodnih dana barem pročitati komentare čitalaca koji su to uradili umesto vas (da ne spominjem rekla-kazala Vladu ili neupućene evropske zvaničnike sa svojim bombastičnim najavama). Iz Evropskog fonda solidarnosti se isplaćuje oko 2% procenjene štete. Ono što je bitno, u pitanju je direktna šteta. S obzirom da je najveća materijalna šteta u infrastrukturi, poljoprivredi (ovogodišnja letina uništena, a verovatno i za naredne godine usled kontaminacije zemljišta) i energetici (najveći kopovi neupotrebljivi godinu dana), sredstva iz fonda će pokriti tek po neki promil indirektne štete!

Na žalost, jedini pravac je kontrolisani bankrot države (šansa u otpisu dugova) i konačno postavljanje temelja za novi početak.

Divos

pre 9 godina

Шта рећи? Србија може да конкурише уколико "докаже" да је настала штета већа од 0,64% БНП, рекоше ови вакни ликови (и бирократе) из те бајковите ЕУ. Па додадоше; ако у року од 10 недеља добијемо од Србије "уверљиве" и "поверљиве" податке да је штета већа од 175 мил.€, узећемо захтев у "разматрање", и на крају "кад добијемо детаљну процену, видећемо колико можемо да помогнемо". То је то, ваља доказивати, уверавати, гомила папирологије да би се ови у ЕУ смиловали и великодушпно одрешили кесу, и то читавих (максимално) 10 мил.€. Вауу, како племенито.
А ето велики човек Новак донирао је одмах 500.000€, и није чекао никаква уверавања, и други добри људи, наши и из бела света су помогли, кеширали више него ће ЕУ то икад урадити, и они нису чекали "уверавања", "доказе", помогли су многи на друге начине, у спасилачким екипама и авионима, пре свега Русија, ни они нису чекали неке посебно доказе, уверавања, уосталом фотографије које су обишле свет су већ све рекле каква је катаклизма погодила Србију.
Наравно, биће немогуће уверити ове из ЕУ (са ЕУ бирокартама то тако иде), посебно нешто доказати, од доказа и уверавања биће слабе вајде. Помоћи ће (не тих 10 мил.€, него доста мање) наравно бити, али биће условљена новим политичким захтевима према властима Србије, везаних за статус КиМ или пак нових притисака према Српској. Тако то иде са ЕУ, нема бесплатног ручка.

mare

pre 9 godina

Juce je izgledalo kao da nas cene i postuju, ali izgeda da nije tako! Ne treba nam nista od njih, hvala ali neka hvala ! Zna se ko nam je odmah pritekao u pomoc!

Dusan

pre 9 godina

nasi zapadni prijatelji i partneri. vise para je vec uplatio seik iz Emirata. porediti situaciju u Bugarskoj i kod nas je neprimereno.

dali bi oni pare, ali da njihove firme nabavljaju pomoc, utvrdjuju stetu, izvode radove.

dr Betruger

pre 9 godina

Na kraju će se svesti na manje od milion evra - ali ako podnesemo sve izveštaje, damo garancije, kontragarancije... Neki pojedinci su sami donirali približno istu sumu.

opet uslov

pre 9 godina

Indikativan je primer Bugarske,koja je pre deset godina pretrpela štetu od poplava od preko 150 miliona evra, čime je ispunila uslov da dobije pomoć iz fonda.

Znaci opet moramo da ispunimo neki uslov da bi dobili pomoc...

amadeus

pre 9 godina

Poplave koje su nas zadesile su jos jednom pokazale nasu lakomislenost i geslo "ma prognoze se nece ostvariti". Bombaste izjave o novcu iz EU-podsticu mastu ljudi, a onda razocarenje. Novac EU je novac gradjanja i tamo je jaka civilna i medijska kontrola GDE i KAKO se taj novac koristi. Nazalost Srbiji su takve vrednosti daleko.

Никола

pre 9 godina

И онда треба да јуримо у ту ЕУ???
Треба да гледамо себе, а нама неће помоћи ни ЕУ ни Руси... Сами себи морамо помоћи.

a cushh

pre 9 godina

Bravo za sve kvazi novinare u Srbiji...samo da ispucate vest sto pre, pa makar ona bila totalno neproverena! Neko bi dobio suspenziju u nekoj drugoj zemlji...

HejDzo

pre 9 godina

Juce je bilo milijardu, jutros 500 milona, sad je deset milona. Od tih deset miliona evra trebace nam milion za papirologiju koju ce da traze. A nasi preko sms-a 6 miliona skupili. Evropska unija je jedno zlo. Evropske drzave se cene svaka za sebe.

miki

pre 9 godina

Hahahahahahahahah

Zar ste stvarno mislili da cete ista dobiti od EU. Ona samo uzima, ne daje nista !

Otvorite oci i vidite ko je prvi pomogao kada je najteze bilo, i to bez ikakvih uslovljavanja vec sa zadovoljstvom !

Djorgo

pre 9 godina

Neka odobre 175 mil. EUR, i neka gde treba stigne 170 i ja sam prezadovoljan.
U ovoj nesreci, imamo sansu i za velike javne radove, ``mali srpski ``new deal``, koji ocekujem da cemo propustiti ...

masa

pre 9 godina

Ahahahahahahhahahahah! HIT! Pa, jel milijarda ili nije? Bice da nije! STa se vise zezate sa tom EU, uzmite bre po milijardu od Rusije i Kine, imaju napretek, dogovorite kako da se kontrolisu pare i gotovo! Gnjecate se sa evropskom unijom, trosite pare na putovanja tamo, trosite vreme na popunjavanje blesavih formulara, a svesni ste i sami da su spori i neefikasni. Dovedite zemlje koje imaju sve potrebno za ovakvu situaciju, a sto je najvaznije imaju brze mehanizme i volju da pomognu. Gledam ove nase, svi se sjatili oko onog jednog jadnog aviona iz UN-a, a ovamo Iljusini samo slecu i donose! Mnogo smo glupi i opet cemo izabrati pogresnu stranu. Nisam rusofil, samo vidim gde ima mnooooogo para!

Paja

pre 9 godina

Ljudi, budite realni. EU ima pred sobom mnogo "važniju" rupu za svoje milijarde: treba ulupati silne pare u Ukrajinu da bi se ta bivša republika SSSR-a otrgla iz, kako to oni vole reći, "ruske orbite".

Kada treba davati za političke mahinacije i bombardovanja, tu su pravi. Koga briga za prave žrtve?

dragan

pre 9 godina

Baš sam komentarisao da je milijarda mnogo veliki novac, za koji mogu da se obnove svi mostovi, putevi i većina kuća, tako da mi bilo sumnjivo. Da im je toliko stalo da nas, nema šanse.

Богдан Змај

pre 9 godina

Е то се зове моша...важно да су се наше новине и примитивне главе примиле на ову вест.

miki

pre 9 godina

Hahahahahahahahah

Zar ste stvarno mislili da cete ista dobiti od EU. Ona samo uzima, ne daje nista !

Otvorite oci i vidite ko je prvi pomogao kada je najteze bilo, i to bez ikakvih uslovljavanja vec sa zadovoljstvom !

HejDzo

pre 9 godina

Juce je bilo milijardu, jutros 500 milona, sad je deset milona. Od tih deset miliona evra trebace nam milion za papirologiju koju ce da traze. A nasi preko sms-a 6 miliona skupili. Evropska unija je jedno zlo. Evropske drzave se cene svaka za sebe.

Никола

pre 9 godina

И онда треба да јуримо у ту ЕУ???
Треба да гледамо себе, а нама неће помоћи ни ЕУ ни Руси... Сами себи морамо помоћи.

dr Betruger

pre 9 godina

Na kraju će se svesti na manje od milion evra - ali ako podnesemo sve izveštaje, damo garancije, kontragarancije... Neki pojedinci su sami donirali približno istu sumu.

Paja

pre 9 godina

Ljudi, budite realni. EU ima pred sobom mnogo "važniju" rupu za svoje milijarde: treba ulupati silne pare u Ukrajinu da bi se ta bivša republika SSSR-a otrgla iz, kako to oni vole reći, "ruske orbite".

Kada treba davati za političke mahinacije i bombardovanja, tu su pravi. Koga briga za prave žrtve?

Dusan

pre 9 godina

nasi zapadni prijatelji i partneri. vise para je vec uplatio seik iz Emirata. porediti situaciju u Bugarskoj i kod nas je neprimereno.

dali bi oni pare, ali da njihove firme nabavljaju pomoc, utvrdjuju stetu, izvode radove.

opet uslov

pre 9 godina

Indikativan je primer Bugarske,koja je pre deset godina pretrpela štetu od poplava od preko 150 miliona evra, čime je ispunila uslov da dobije pomoć iz fonda.

Znaci opet moramo da ispunimo neki uslov da bi dobili pomoc...

a cushh

pre 9 godina

Bravo za sve kvazi novinare u Srbiji...samo da ispucate vest sto pre, pa makar ona bila totalno neproverena! Neko bi dobio suspenziju u nekoj drugoj zemlji...

Богдан Змај

pre 9 godina

Е то се зове моша...важно да су се наше новине и примитивне главе примиле на ову вест.

dragan

pre 9 godina

Baš sam komentarisao da je milijarda mnogo veliki novac, za koji mogu da se obnove svi mostovi, putevi i većina kuća, tako da mi bilo sumnjivo. Da im je toliko stalo da nas, nema šanse.

Бинср

pre 9 godina

Хахахахахаха знао сам, али кад сам знао - где они нама да дају паре, целој Украјни оноликој земљуштини милијарда и то кредита. Више смо смс - ова послали него њихова помоћ.

skeptik

pre 9 godina

Citam komentare i stvarno smo lud narod. Svi cekaju neku pomoc, donacije... Jer ste vi bogalji, invalidi?! Zavucite rukave i RADITE!!! Ne ocekujte pomoc od EU, drzave Srbije, oca, majke.... Sve ovo je posledica socijalistickog samoupravljanja i mi nikako da se maknemo od takvog razmisljanja.
I da, ako ti neko da i 1 evro trebas mu reci hvala a nikako pljuvati kao sto vecina ovde radi. Da sam ja EU takvima ne bih dao ni taj jedan evro, nezahvalnici jedni.

Евроскептик

pre 9 godina

Европа нема алтернативу, је л' тако гласила девиза вишегодишњег испирања и залуђивања народног мозга? Е мој наивни народе, научите оно што су вам неписмени прадедови знали: нема бесплатног ручка, или народским језиком речено - Запад не даје новац, ако нема директну корист, односно зараду. Све остало су бајке за малу децу и наивне људе. Идемо даље, у се и у своје кљусе. Живела Србија!

Savatije

pre 9 godina

@alo alo

Brat Putin vec poslao odavno sto ovi nece nikada. Ti sracunaj koliko kosta slanje tri ogromna aviona krcata, helikopteri koji doleteli juce, do sada u Rusiji sakupljeno pomoci za oko 21 milion dolara..., Koliko kosta gasenje sumskih pozara po Srbiji i sirom Balkana, razminiravanje stotine i stotine hektara srpske zemlje koju obavljaju ruski specijalisti od bombi zlocinaca koji su 100 godina bacali gde i sta su stigli, koliko kostaju dnevnice pilota, tehnicara, odrzavanje aviona koji su godinama na Niskom aerodromu, danas vest o stalnom stacioniranju dva nova protivpozarna helikopetera u Nisu za pozare na teritoriji Balkana... Juce ste se palili o milijardu, potcenjivali sve i svakoga, pevali Danke, danke, govorili o zapadnoj svetloj buducnosti..., danas ostavite na miru i Putina i Medvedeva. EU nece dati nista i to je tacka. Za cekam da se javis kada Rusija dodeli Srbiji nepovratnu finansijsku pomoc - da se javis i izvinis bratu Putinu.

između redova

pre 9 godina

Eto. Kada sam juče rekao da će Srbija dobiti milijardu kao što je Ukrajina dobila 15 milijardi, "izudarali" ste negativne ocene na komentar. Moj komentar nije bio zlonameran, naprotiv, više od svega bih želeo da verujem da je ta milijarda istina, ali...nemam 3 godine, Deda Mraz ne postoji, a do sada sam zapamtio mnoooooga obećanja koja su ostala samo to, obećanja. I opet ponavljam, naučite da razumete "Politički jezik". Sve što kažu, okrenite (i opet ponavljam, čast izuzecima kojih je vrlo malo). I obratite pažnju da li ćemo IŠTA dobiti. Pročitajte dobro reči iz vesti: "uzećemo zahtev u razmatranje"..."videćemo koliko možemo da pomognemo"...
Ljudi, ne uzdajte se mnogo u EU. Niko nam neće pomoći kao mi sami sebi, onako kako smo u proteklih nekoliko dana.

Nikola

pre 9 godina

Od milijarde evra do 10 miliona za jedan dan. Neko se opasno juče igrao ciframa. U se i u svoje kljuse, lopatu u ruku i SMS na 1003. Batalite EU, od njih nikad ništa realno.

Mizantrop

pre 9 godina

Samo se svi setite ili raspitajte posto je prodat MOBTEL o kome se sada ni ne prica. Svim tadasnjim politicarima je skocila kilaza a sad molimo za par miliona.... Gde su pare?!?!? BRE

Simplon

pre 9 godina

Nole dao 500 000.
Koka Kola 500 000.
Amerika 100 000
EU mozda 10 000 000

nesrazmera

tuzno, nas narod toliko veruje u EU bajke i ovo je sada tuzno otreznjenje. toliko s enadaju da ce ih EU izdrzavati, da nece morati da rade

amadeus

pre 9 godina

Poplave koje su nas zadesile su jos jednom pokazale nasu lakomislenost i geslo "ma prognoze se nece ostvariti". Bombaste izjave o novcu iz EU-podsticu mastu ljudi, a onda razocarenje. Novac EU je novac gradjanja i tamo je jaka civilna i medijska kontrola GDE i KAKO se taj novac koristi. Nazalost Srbiji su takve vrednosti daleko.

svasta

pre 9 godina

Posto su Amerikanci (ne nasi ljudi u Americi) dali 100 000$, od Evrope je i ovo previse... Ako Nole osvoji naredna 2 turnira imam osecaj da ce on sam da da vise nego cela Evropa!

Sale BoT

pre 9 godina

Smejem se a plakao bih...proporcionalno imovini, Novak je dao više nego što će EU...zamolite bar Britance da oni zamole Amerikance da pošalju bar gardu Ohaja da pripomognu...EU nas je svojom reakcijom definitivno izgubila...ako nas je ikada i imala

don

pre 9 godina

Samo nam Rusi mogu pozajmiti,ne dati, novac sa malom kamatom,a ovi EU lesinari ce da salju pisma podrske. Nekad sam bio za EU, a od skoro vise ne.

srbistanac

pre 9 godina

Oni koji su bombardovali mog dedu, oni koji su bombardovali moga oca, oni koji su bombardovali mene, oni koji ce sigurno bombardovati i moju decu?!

Oni da pomognu? Oni da daju pomoc?

Meni je to smesno, a vidim " primili " se mnogi srbistanci.
Ajde srbistanci ukljucite mozak ako ga imate.

masa

pre 9 godina

Ahahahahahahhahahahah! HIT! Pa, jel milijarda ili nije? Bice da nije! STa se vise zezate sa tom EU, uzmite bre po milijardu od Rusije i Kine, imaju napretek, dogovorite kako da se kontrolisu pare i gotovo! Gnjecate se sa evropskom unijom, trosite pare na putovanja tamo, trosite vreme na popunjavanje blesavih formulara, a svesni ste i sami da su spori i neefikasni. Dovedite zemlje koje imaju sve potrebno za ovakvu situaciju, a sto je najvaznije imaju brze mehanizme i volju da pomognu. Gledam ove nase, svi se sjatili oko onog jednog jadnog aviona iz UN-a, a ovamo Iljusini samo slecu i donose! Mnogo smo glupi i opet cemo izabrati pogresnu stranu. Nisam rusofil, samo vidim gde ima mnooooogo para!

seljadin

pre 9 godina

nećemo mi dobiti ništa od EU, kao što su jedno veliko ništa dobili Rumuni i Bugari, Madjari i ostali koji su zakasnili u EU, nego zašto je zabranjeno da se istraži HAARP i njegove aktivnosti, kiša je lila danima istim tempom, a ni jedne munje ni groma nisam čuo. Zašto Srbija nema uvid u rad stanice HAARP kod Barajeva?

Milos

pre 9 godina

Posle slanja spasilaca nakon sto su svi ljudi spaseni (da podsetim, Turci su vraceni sa aerodroma iz tog razloga, citav dan ranije pre nego su Francuzi i kompanija stigli), preko slanja camaca, kada se voda povukla i kada su komotno i kamioni mogli da zagaze, evo i najnovijeg samara i spustanja na zemlju evrofila. Jedini koji su nam na vreme priskocili u pomoc su Rusi i okolne zemlje (ovi sto se ugurase u EU preko "veze" i sto ih ista posmatra kao nizu rasu), a seik ce izgleda dati vise nego cela EU zajedno...Valjada ce ovo biti finalno otreznjenje i valjda cemo konacno shvatiti da se na istoku radja dan...
P.S. Po sopstvenom priznanju, i EU i Ameri su 20 puta vise dali za rusenje Milosevica (doduse opoziciji, a ne narodu), nego za ovu kataklizmu sto nas snadje...

mare

pre 9 godina

Juce je izgledalo kao da nas cene i postuju, ali izgeda da nije tako! Ne treba nam nista od njih, hvala ali neka hvala ! Zna se ko nam je odmah pritekao u pomoc!

Boki

pre 9 godina

Naravno,od tih .... nismo bolje ni ocekivali.Ta milijarda se u Briselu pokrade za par dana,ali da pomognu nekome-to ne moze.Samo su me ucvrstili u uverenju da sa njima ne treba duvati u istu tikvu.

lye

pre 9 godina

E ovo stvarno...ako ćete vi ovoliko dobit, pa onda nama u Hrvatskoj neće njihov iznos bit dosta ni za uginulu stoku kupit, još ako nešto i dobijemo koliko je naša vlada sposobna...nek idu u &#@/*p+!!!

Zoran

pre 9 godina

Zašto se ponižavamo i licitiramo ko koliko treba da nam da. Zašto bi nam neko uopšte bilo šta dao? Pa koliko ljudi širom sveta dnevno umre od gladi i lako izlečivih bolesti. Šta smo mi toliko specijalni pa sada treba da nas zasipaju milijardama? Treba da nadjemo načina da pomognemo sami sebi tj ljudima koji su ugroženi i treba se zahvaliti od srca ljudima, organizacijama i državama koji su nešto već dali i to negde zapisati da se ne zaboravi i jednog dana vrati ako bude zatrebalo. Pa nismo amebe, ljudi smo imamo mozgove, smislićemo nešto, snaćićemo se jer nije nam prvi put da smo u velikom problemu i sva ova muka nije razlog da zaboravimo na dostojanstvo i nacionalni ponos. Uostalom to su bitni faktori koji nas definišu kao narod i državu.

Djorgo

pre 9 godina

Neka odobre 175 mil. EUR, i neka gde treba stigne 170 i ja sam prezadovoljan.
U ovoj nesreci, imamo sansu i za velike javne radove, ``mali srpski ``new deal``, koji ocekujem da cemo propustiti ...

Pomocbre

pre 9 godina

Onaj seik jeste da ima interese ali barem covek daje kapom i sakom, a EU koja siluje nasu zemlju trazi ''poslat zahtev u roku od 10 dana od pocetka poplava sa pocenjenim stetama''. Pa ko moze da proceni stetu za to vreme kad voda nece moci da se povuce ni za dva meseca u pojedinim delovima? Nikada nisam razumeo kako 28 zemalja koje sebe deklarisu kao ekonomske sile, ne mogu da se usagalase cak ni oko slanja pomoci, a mnogo manje oko sprecavanja nasilja u Ukraijini. Muka mi pada od EU, zivela nasa Srbija!

Žarko

pre 9 godina

naravno da nam ništa neće dati.
daće nam kredit.
to jest, pare koje ćemo morati da potrošimo na njihove firme.
a onda ćemo kredit vraćati.
sa kamatom.
tako da će oni zaraditi.
a mi produbiti svoje dužničko ropstvo.

Mita

pre 9 godina

Jel ste nešto uradili za svoju zemlju ili samo sedite kući?Treba stvarno imati obraz tvrd kao đon,da prstom ne mrdneš,a svima da držiš predavanje?Ja bi to nazvao piljarski nezahvalni bezobrazluk....

deNiro

pre 9 godina

Nema besplatnog ručka u EU.Jučerašnja najva od 1 mld pomoći me odmah asocirala na ex ministra Bačevića,znajući da je greška koja se kosi sa zdravim razumom.Čitao sam juče zapenušene komentare EUfanatika kontra RUsofila i neverovatno koliko smo ostrašćeni.Zato,use i u svoje kljuse,kako kaže naš narod.

mutavko

pre 9 godina

pa, naravno, sta ste ocekivali?!!
Nole je dao 600.000 dolara, a cuvena EU zbog koje cemo sve izgubiti i postati robovi u sopstvenoj zemlji (ako to zaista dozvolimo!)- dace nam mrvice ISPOD STOLA! Treba ih sutnuti dok je vreme i svojim snagama traziti put iz ovog pakla koji nas je zadesio!

Mirko

pre 9 godina

Ko je ozbiljan mogao da poveruje da ce EU pokloniti Srbiji milijardu evra? Ako bude 50 miliona to ce biti ogroman uspeh. Ali ni to sigurno ne ove godine. Znaci, crkni magarce dok trava ne pozeleni!

Stefan

pre 9 godina

Ajde sad da cujemo one koje su tako hvalili EU za najvecu najavljenu pomoc i koristili priliku da je uvazavaju. Nesto mi govori da se manje smeju... Inace i dalje stoji da nema nista bez kamate, naravno, pa ni 10 miliona. Ni u ovoj teskoj situaciji nema nista dzabe, pa cak ni od ljubazne EU.

Kontra

pre 9 godina

ok dobicemo neki deo sve jedno. Da li se brat Putin oglasio povodom Srbije, da li je on ponudio stotine miliona evra?
(alo alo, 20. maj 2014 12:42)

Putin je već poslao specijalne timove za poplave, par aviona (sa pomoći u više desetina tona), dakle, poslao je za manje od 24 sata od početka poplava i još šalje! Eu će i to da pošalje kada sve bude gotovo, kada se budu brojali mrtvi, iseljeni itd, konkretnu pomoć (Eu kao zajednice i pod tim imenom) nije poslala, a pojedine članice Eu jesu...pa ti vidi da li je bolja preventiva i direktna pomoć na terenu (Rusi) ili kao neki mizerni lek od moćne (finansijski) EU kada se sve završi?! Pa mala CG je dala sama 3-5 miliona € što u robnoj što u finansijskoj pomoći!

stefan pavlovic

pre 9 godina

posto citam te vase komentare pa evo vam kokretnog odgovora. rusija je do danas poslala 70 tona humanitarne pomoci plus danas 30 tona. da ne pricamo o specijalcima helikopterima itd. svaka cast nemam nista protiv EU ali hvala im puno.

Branko

pre 9 godina

Zaista niste korektni što kritikujete EU zbog eventualne pomoći od maksimalno 10 miliona evra i što ste zaboravili pomoć od OEBS-a od 15.000 evra (i slovima petnaest hiljada evra). Moramo shvatiti da su imali već trošak oko nas 1999. godine, koliko je naleta aviona bilo, pa tek krstareće rakete i osiromašeni uranijum.

Divos

pre 9 godina

Шта рећи? Србија може да конкурише уколико "докаже" да је настала штета већа од 0,64% БНП, рекоше ови вакни ликови (и бирократе) из те бајковите ЕУ. Па додадоше; ако у року од 10 недеља добијемо од Србије "уверљиве" и "поверљиве" податке да је штета већа од 175 мил.€, узећемо захтев у "разматрање", и на крају "кад добијемо детаљну процену, видећемо колико можемо да помогнемо". То је то, ваља доказивати, уверавати, гомила папирологије да би се ови у ЕУ смиловали и великодушпно одрешили кесу, и то читавих (максимално) 10 мил.€. Вауу, како племенито.
А ето велики човек Новак донирао је одмах 500.000€, и није чекао никаква уверавања, и други добри људи, наши и из бела света су помогли, кеширали више него ће ЕУ то икад урадити, и они нису чекали "уверавања", "доказе", помогли су многи на друге начине, у спасилачким екипама и авионима, пре свега Русија, ни они нису чекали неке посебно доказе, уверавања, уосталом фотографије које су обишле свет су већ све рекле каква је катаклизма погодила Србију.
Наравно, биће немогуће уверити ове из ЕУ (са ЕУ бирокартама то тако иде), посебно нешто доказати, од доказа и уверавања биће слабе вајде. Помоћи ће (не тих 10 мил.€, него доста мање) наравно бити, али биће условљена новим политичким захтевима према властима Србије, везаних за статус КиМ или пак нових притисака према Српској. Тако то иде са ЕУ, нема бесплатног ручка.

MM

pre 9 godina

Posle poplava najbolji poklon narodu bio bi REFERENDUM o trajnoj obustavi evropskih integracija. To bi ujedinilo narod i dalo podstrek u obnovi i izgradnji. Istorija nas uci: Najbolja pomoc koju nam Zapad moze pruziti je da se ne mesa u nase poslove ni u dobru ni u zlu. Srbija treba da se okrene Istoku koji gura napred, belezi ekonomski procvat i rast, a da iza sebe ostavi ruznu proslost evrointegracija i tranzicije koje su razorile nasu privredu vise nego sve elementarne nepogode do sada.

marsovac

pre 9 godina

"E ovo stvarno...ako ćete vi ovoliko dobit, pa onda nama u Hrvatskoj neće njihov iznos bit dosta ni za uginulu stoku kupit, još ako nešto i dobijemo koliko je naša vlada sposobna...nek idu u &#@/*p+!!!
(lye, 20. maj 2014 13:19)"

niste vi u EU da biste "dobili" nego da bi vam uzeli sta se njima svidja...

qwerty

pre 9 godina

Ne bih ja ni od koga nishta trazio.
Ko zeli da nam pomogne, pomoci ce nam.
Treba ovo sve da sredimo sami jer sami smo i odgovorni, ovo je nasha zemlja.
Mene je lichno sramota da kukamo, samo i trazimo od nekoga drugoga da nam reshava probleme, posle nam je uvek neko drugi kriv za to kad nismo zadovoljni kao je uradjeno.
Zato use i svoje kljuse.
Trebali smo se organiszovati bolje pre kisha, to se mora popraviti za ubuduce.
Preterujete vishe sa to EU.
Josh kao deca uchimo od svojih roditelja da ne idemo nigde ne pozvani.
Ne mozesh uci u neko drustvo ako te nece.
Radimo na sebi da mi zivimo bolje pa ce nas oni zvati kad im budeo trebali, a onda cemo vec videti trebaju li oni nama.

Lala iz Samosa

pre 9 godina

@Dusan

Uplatila (cak i slala satore) je Americi posle uragana Katrina. I drugim evropskim zemljama. Pogotovo je Rumuniji pomagala, a oni cute kao mufljuzi. Cak su i odmagali. Toliko o tome.

Istina je, znamo...

pre 9 godina

S' jedne strane imamo vojnu silu Rusiju, koja nam pomaže, koliko toliko - pomažu nam!
Pa za one malodušnike mogu da kažem i - ako ništa više, ne odmažu nam u ničemu!
A sa druge strane imamo jedan kult, sektu država koje godinama žele da nas istrebe, koji su sejali smrt ovim prostorima i zbog svojih interesa kuškali narod na krvoproliće.
I sada mi Srbi, narod ispranog mozga, biramo te zločince.
Misle ljudi, pozvoniće im na vrata Nemac neki, Francuz.... daće im milion evra da oni mogu da putuju po svetuu i Evropi i poziraju i slikaju se za svoje FB naloge, i da će posao procvetati.... jer toliko nas vole te države koje Amerika kontroliše, toliko su nam već dokazali ljubav do sada, još po našim gradovima se vide znakovi u vidu porušenih zgrada i kuća od njihove zadnje ''ljubavne poruke''.
Moram da se pitam da li smo mi kao narod slepi? gluvi? ili samo glupi?
Te fraze ''Rusofil'' i td... kojima zdravoumni narod napadaju i ismevaju ove prodane duše već je dosadio. Od istine ne možete pobeći, ma koliko lagali sami sebe prvo, pa onda i naivan i zbunjen narod.
I ovih ''milijardu'' evra što ćemo dobiti od EU kao ispomoć, KAD TAD platićemo sa kamatom na ovaj ili onaj način! I neće nam biti bolje sve dok ne počnemo trezveno da razmišljamo sami, a ne da umesto nas razmišljaju oni koji su se odavno prodali za debele račune po bankama EU.
A ti sad Ruse skači u bujicu za bratom... skači...

WorldWide1389

pre 9 godina

A zasto bi Rusija morala novcano da pomogne Srbiji (vec su i sasvim dovoljno pomogli i prvi su dosli sa avionom sa spasiocima,camce i jos salju humanitarne pomoci, a vi bi ste jos i da vam daju pare??, ma nemoj), kad je nasa bivsa vlast potpisala sporazum za evrointegracije, i ova vlast i dalje ide isti putem ka EU, zasto bi Rusija morala da izdvoji pare za zemlju koja ide kod onih koji su sad posvadjani i imaju lose odnose, sem sto Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovniskih odnosa, tj bezcarinske sa Rusijom ali taj ugovor ce samo vaziti sve dok Srbija ne udje u EU zvanicno... i vi bi ste jos nesto, i jos pljuvate kako smo mi braca i kako ne pomazu, e pa ljudi ako vi tako mislite da smo braca, e pa bilo bi red da se ponisti taj sporazum sa EU, i lepo se pridruzimo sa Rusijom i Kinom,pa makar Srbija bila kineska gubernija ili kineska autonomna pokrajina, pa da vi vidite kakva bi bila pomoc od njih, a ne kao od EU da stojimo u red na salteru da dobijemo papir za popunjavanje formulara i obrazaca i da posaljemo.

lazy houseboy

pre 9 godina

Ja sam šokiran (a zapravo, znajući nas ne bi trebalo da budem) da je IKO pomislio da se ta milijarda ne odnosi na ukupnu raspoloživu sumu za pomoć državama (dakle množina) pogođenim nepogodom (a koje se za istu kvalifikuju). Žena se uopšte nije pogrešno izrazila već je smatrala da oni kojima se obraća imaju gram mozga. Očigledno nas je precenila.

nebitan

pre 9 godina

Zao mi je kakve komentare citam.
Evropska unija funkcionise po principu cist racun duga ljubav.
Kolika je steta? Evo vam nepovratno 10-20% ili koliko vec posto iz ovog fonda.
Ima tu i drugih fondova, nemojte odmah da patetisete!
Ovo sto daje seik, Vucicev drugar ili Rusi, kao sad sakom i kapom, sta mislite da nece traziti nesto za godinu dve zauzvrat?
A najjaci su mi oni koji sad misle da cemo dobiti 10 puta vise od iznosa same stete, pa opet da lezimo i ne radimo nista i krckamo to narednih godina pa posle opet da kukamo i nadamo se nekoj katastrofi.

marjan

pre 9 godina

juce kad sam procitao da EU namerava da pomogne sa miliardu, umalo da promenim misljenje o EU. Mada sam duboko u meni bio sumnjicav o takvom ,,humanom,, gestu Evrope. Nazalost.....evo ga, danas se potvrdilo da mi je misljenje o EU ispravno!!!! I to bi trebalo OVI koji su ljubitelji EU da vide, a ne da su slepci. Nema veze Srbija ce preziveti i bez njih, a Vucicu bih preporucio da i tih par evrova O D B I J E !!!!! Ipak ce bratski Ruski narod najvise pomoci.

Салвадор ДаЛи

pre 9 godina

На крају увијек дођемо у позицију "Русијо помагај". Углавном они нам увијек дају. Само ми се чини да ће овај пут слати конкретну помоћ директно људима у руке. Баш јуче читам вијест како је Русија инсистирала да се хуманитарна помоћ коју је послала одмах подјели најугроженијим, а не да се складишти ко зна гдје. Видјели су они са киме имају посла.

ana

pre 9 godina

Znate sta, sve sto EU uplati vladi znamo sta se desava, kao sto je vec bio slucaj sa silnim sredstvima za koridore itd. Pogledajte gde dijaspora salje donacije: tamo gde je zaista transparentno: preko kredibilnih humanitarnih organizacija koje su se vec dokazale. Stizace novac, samo da se iskoreni korupcija iz vlasti! A i mi cemo zasukati rukave i izaci iz ove katastrofe ako nista drugo ono bar konacno ujedinjeni, solidarni i bolji ljudi.

Helios

pre 9 godina

Kako ne shvatate? Koliko vam treba da shvatite?

Za 10 miliona eura pomoći koje će se dobiti moraće da se vrati Milijarda eura - kao i za svu drugu EU "pomoć" do sada. Šta tu ima da nije jasno ili nije tačno?

kuki

pre 9 godina

Srbija je vec duze vreme zavisna od kredita i kojekakvih pomoci. Najvise od EU. Nama je postalo sasvim normalno da ocekujemo da ce drugi da placaju nas javasluk, nerad i korupciju. Svemu dodje kraj. Zaista ne razumem ocekivanja da ce EU da pokrije stetu izazvanu poplavama. Da pomogne nesto malo razumem ali da finansira obnovu u potpunosti nekako nije logicno. Pa Srbija nije clanica EU. EU cak nije ni zaintereresovana da nas primi.
Koliko znam i ranijih godina neke zemlje clanice EU su takodje bile izlozene nepogodama pa nisu dobile neka veca sredstva. Zasto bi Srbija dovbila toliko novca? Zbog istorijske nepravde? Zbog jakog uticaja u evropskoj politici? Zbog jake privrede? Zbog stabilnosti u regionu? Na lepe oci?

Privhatimo to sto nam se nudi. Zahvaliti se lepo i prionuti na rad.Nema nam druge. Rusi, Kinezi i EU nam nisu prijatelji vec potrebno zlo i nista vise.Mali smo i beznacajuni. To je realnost.

seljadin

pre 9 godina

@Paja, dobiće Ukrajina isto što i Srijia, Libija, Irak, Avganistan i Srbija 1999te. Nikakve pare, to zapamti.
A to što je ruska orbita u kojoj se našao Krim, to znači da je bivši ukrajinski vojnik umesto 120 evra dobio 760 evra kao Rusi vojnik, i penzije 2 puta veće, plate 4 puta.
Ali dodvoriti se, biti evro-fanatik na muci svog naroda, to je danas u modi kod mnogih natofila i germano-fila, pa možda uskoro potekne inicijativa za zabranu ruskoj humanitarnoj pomoći i za zatvaranje ruske baze u Nišu koja je spasla hiljade žena i dece ovih dana...

marko

pre 9 godina

ok dobicemo neki deo sve jedno. Da li se brat Putin oglasio povodom Srbije, da li je on ponudio stotine miliona evra?
(alo alo, 20. maj 2014 12:42)

Nije se mozda oglasio ali njegovi ogromni avioni krcati humanitarnom pomoci konstantno slecu u Srbiju, da ne spominjem ruske specijalce koji su u Obrenovcu drzali lekcije nasim amaterima kako se radi posao... da nije njih 5x vise zrtava bi bilo

v

pre 9 godina

Hahahah, koliko su se pojedini juce napalili. Citala sam komentare na tu vest pitajuci se da li neki ljudi do sad nista nisu naucili. Koja crna milijarda? EU je trula i u krizi a sve i da nije mi definitivno njima ne bismo bili prioritet, prvo zato sto gledaju sebe, a drugo zato sto jos mi nismo dovoljno poslusni iako smo jako blizu da izvrsavamo skoro sve naredbe iz Brisela. Inace jako kasne sa tom pomoci. Mi smo u situaciji daj sta das, tako da kad je u pitanju ova nesreca svaki dinar vredi. Svaka cast nekim drzavama koje su pojedinacno uplatile pomoc I poslale ljude,pumpe i sl, ali EU kao organizacija je zakazala I tu ne mislim samo na novac. Rusi koji mi isto nisu preterano dragi, reagovali su odmah. Nekada je I mala pomoc mnogo vise vredna jer je pravovremena. Nase je da konacno shvatimo da ako sami ne zavrnemo rukave, niko nam ne moze pomoci. Inace nisam od onih koji odmah pljuju vlast, ali propusta je definitivno bilo ako nigde drugde onda u Obrenovcu. Mora se pokrenuti pitanje utvrdjivanja odgovornosti za eventualno nereagovanje na vreme.

STEF

pre 9 godina

Nije se ona pogresno izrazila, vec su nasi novinari dali proizvoljnu vest da bi se dodvorili nekome....eto im sada se pokusavaju izvaditi na ovu jadnu Georgijevnu!

Горан

pre 9 godina

Знао сам, чим су споменули ту милијарду, да од тога нема ништа. Европа увек пуно обећава, а врло мало даје. А из Русије стиже авион за авионом, десетине тона робе, хране, одеће ...

Liman 4

pre 9 godina

Ako se potrudimo kao narod, toliko možemo mi sami da skupimo za jedan dan preko sms poruka. Ako mene pitate ja bih se lepo kulturno zahvalio, i odbio pomoć EU.

Gost

pre 9 godina

Znaci EU daje - ako uopste na kraju bilo sta da - negde oko maks. 10 mil. - nije li toliko dao i sam seik, i ne pravi od toga toliku galamu i hvalopejke kao EU?
Isto tako, ako se nevaram, velika SAD je dala "ogromnu" humanitarnu pomoc od 100.000,-, a vec sam Djokovic 5 puta vise!
Koje su to sramne srazemere, koje nam jos pokusavaju prodati kao "veliku humanitarnu pomoc".
Kako kod nas kazu "uzdaje se u svoje kljuse" - ajmo svi skupa i pogotovo slozni da se izborimo iz ovoga. I u istoriji smo se slogom izborili iz svih mogucih zla koja su nas snasla - izdracemo i ovo! A necemo se jos dodatno morati ponizavati i do vjeka zahvaljivati drugima na njihovu "pomoc" koju ce nam na kraju skupo naplatiti.

neko

pre 9 godina

ne nadajte se nerealnom. ja sam iz hrvatske,znaci dio eu,ali sam davno shvatio da te mogu razumjeti i pomoci samo susjedi. zato budimo prijatelji srpski susjedi i pomozimo jedni drugima,kako sada tako i u buduce

dobrivoje

pre 9 godina

Ko je pisao ovaj tekast? srbija za vanrderne situacije ima u budžetu oko 20 mil eur a cela evropa 500 mil eur, znači nemačka, poljska, francuska, italija, španija i svi ostali. Dakle evropa ima skoro 100 puta više stanovnika od srbije a fond za vanredne situacije je 20 puta veći od srpskog? izem ti takvu EU, drugo tačn je da će se njihova pomoć svesti na nekoliko desetina mil eur, tolko šeik daje sam, koji će nam moj takva eu, to što se vučić nada da će dobiti 120 mil je preveliko očekivanje valjda će i on videti s kim ima posla i da od tapšanja po ramenu ne može da očekuje ništa više, hvala svima na pomoći zlu netrebalo uzvratićemo, ali to je sve što možemo da očekujemo to i pojedinačna pomoć i donacije zemalja, kakva EU, kakvi fondovi, ne zanosite se

jasno je..

pre 9 godina

Ma dobiti pare iz EU je mnogo tesko..Mnogo babica,kilava deca!Mnogo birokratije a malo sredstava za pomoc!Pa ni u EU ne cvetaju ruze!Razumemo mi to!Ali imamo mi jos prijatelja u svetu i to iskrenih i nadamo se da cemo uz njihovu pomoc,ipak uspeti da se izvucemo iz ovih katastrofalnih posledica!Samo mi nije asno kako ima para za Ukrajinu i to na milijarde dolara a za Srbiju uprkos ovoj katastrofi nema..Pa se pitamo cime su oni zasluzili toliku brigu,pogotovo sa onom nedemokratskom vlascu..Ima tu mnogo licemerja,selektivnosti i nelogicnosti..A u stvari sve nam je jasno!

Evropljanin

pre 9 godina

Procedure povlacenja sredstava iz fondova EU su u velikoj meri komplikovane da bi se sto vise predupredile eventualne zloupotrebe. Treba ODMAH oformiti strucne timove koji bi se bavili ovom tematikom, kako bi se sve uradilo pravovremeno i na propisan nacin. U protivnom, ostacemo bez tih, neophodnih sredstava.

Vlada

pre 9 godina

AHA znaci u tom grmu lezi zec.No dobro 10 po 10 mil nakupi se,nije isto sto milijardu,ali boze moj.Opet cemo slussati-citati komentare eufila i rusofila sada samo u zamenjenim ulogama,sada ce rusofili da pricaju kako nam EU nista ne pomaze a ovi drugi ce da se vade,nece nam biti dosadno.Nego najbolje bi nam bilo da se ne grebemo za sicu i da sami nesto uradimo za nas -sms,donacije hrane vode itd....

Mila

pre 9 godina

@skeptik
Ne bismo ni tražili ni očekivali od EU nikakvu pomoć da nas nije, uzimajući nas u svoj fokus i nametajuĆi svoja pravila, totalno razorila. Uništili smo naše banke, našu industriju, kombinate, naterali su nas da raskinemo sporazum sa Rusijom po kojem smo 60 posto uvoza nafte i gasa pokrivali izvozom naših proizvoda, a bombardovanje i osiromašeni uranijum neću ni da spominjem. Hrvatskoj svakog meseca redovno stižu računi na ime članstva u EU u iznosu od po 80 miliona evra, a da još nije povukla ni evro iz tih njihovih fondova. Što se mene tiče ne treba da daju, ali ne treba ni da uzimaju. Koliko će samo da nas košta to prepucavanje sa birokratijom, putovanja, dnevnice, savetnici, prevodioci, ma daleko im lepa kuća

mille

pre 9 godina

Nasa birokratija ima jako puno problema s popunjavanjem obrazaca EU zato sto ne znaju kako se to radi -zato sto imaju dipome megatrenda-zato sto su ih primili preko veze. Evo u Rumuniji ne mogu da povuku ni 30 posto novaca zato sto ne znaju da pisu projekte plus oni koji su nesto znali su zapalili odatle.U bugarskoj od ukupne mase novca koju ta zemlja povuce iz fondova EU birokrate su istrazivale samo 20 posto moze sa sigurnoscu da se potvrdi da je namenski utroseno.Sve ostalo nestane u korupciji.Kod nas je korupcija sistem. Ne bi ni ja nista o ovome znao nego mi tast radi radi u statistickom zavodu nemacke. Kako god obrnes nema leba bez motike u ovom slucaju olovke i knige.
A sto se tice bombaradovanja, ljudi su u pravu skrcali su mnogo vise para , irak i afganistan da ne pominjem, ali evo predloga dajte nasem nekom studentu stipendiju da to istrazuje, u nemackoj je relativno lako doci do podataka o javnim rashodima ukljucujuci vojsku. nek izracuna i napise knjigu na svapskom i imace odjeka jer njihove ljude kao i sve otalo zaninima na sta politicare trose novce koje im otmu u formi poreza. Pa kad budu glasali mozda ce da glasaju za leve koji nisu ni za EU a ni za nemacke vojne akcije van njihovih granica.

kisa

pre 9 godina

na kraju ce i za ono sto nam daju uposliti svoje kadrove, svoju tehnologiju, .... i dati uslove.
Pa Norveska sama ce izgleda dati vise od EU.
E necemo sankcije Rusiji ma kolko da smo ubogi.

ЛанеБг

pre 9 godina

Увек су први кад треба да се сатире Србија и да се од ње заради, геостратешки профитира и посебно, да се преко нас напакости Русији. А за помоћ је фрка, наравно! Јуче цео дан причам људима да се не пале, неће нам ти бриселски чиновничићи дати ништа, а и то што нам дају, биће на камату! Не би нам ништа ни требало од њих, само да плате оно што су попалили и срушили 99-те, да нам исплате само то, били би богатији од пола европских земаља!!

zasto da ne

pre 9 godina

"A sam seik 10 miliona galantno, Norveska 2 miliona...
(Bex, 20. maj 2014 13:32)"

Pa toliko ga kosta JAT a dobice i aerodrom na poklon garant (za sverc oruzja), mislim na Seika.Mogao je da posalje bar 2 helikoptera, kad je znao jednim da leti od Beg do Kopaonika da bi opet dobio hotel bud zasto, mimo svih zakonskih propisa.
Ali vazno je da se Vucic pohvali na sednici Vlade, primitivac.
Norvezanima svaka cast i mislim da ce ekstra pomoci Gornji Milanovac.
Naravno najveca bruka je Ministar odbrane, ali treba ga razumeti, covek zna da ugradjuje plocice jer je keramicar, ali da vodi odbranu, blage veze jadan nema.

acomurija

pre 9 godina

Zvanično priznanje NATO-a je da je DAN bombardovanja Srbije koštao od 600 do 690 miliona dolara, a da je 9 dana koštanje bilo preko jedne milijarde. Svakako za te novce nije bilo "birokratskih prepreka"?!
Verujem da 90% "građana", čak i glasača SNS-a, ako im se objasni pa razmisle, ne odobrava nikakvo cmizdrenje pred vladama onih koji su nas u prošlom veku najmanje četiri puta biološki uništavali a ekonomski razarali.
Za početak bilo bi poželjno da Prvi Pedsednik i Prvi Potpredsednik - prestanu sa predizbornim mitinzima čim vide mikrofone i kamere!
Obzirom na naš politički mentalitet, svakako treba objaviti da nam ne trebaju novčana sredstva, već građevinski materijal i stočni fond, oprema i građevinske mašine.
Narod bi skočio čim bi bio siguran da neće "mi političari" da mešetare gotovinom!

sloba

pre 9 godina

Molim Vucica da malo vise spomene Rusiju!!!!!!! Imam takav posao da pricam sa ljudima puno i svi mu zameraju zasto Rusiju ne spomene prvu kad nam pomaze vise nego bilo ko..... A sve pohvale za nase poznate licnosti a pogotovu za Novaka.

Vladislav

pre 9 godina

Evo mi se odricemo svojih besplatnih akcija od 1000 evra
to je 12 000 evra... Sve do sada je laz i obmana , sklonite supermena u pokusaju daleko ... sto dalje odavde... KRIV JE ... i svi to moraju da znaju
mozda sada cini sve sto moze... ali vi ste ga birali da svaki dan
on i oni koje postavi cine sve sto mogu ... ne jednu nedelju....

Oikonom

pre 9 godina

Pravila u vezi sa Fondom solidarnosti EU su vrlo jasna i postoje na web stranici Evropske komisije. Prve procene su da je šteta oko milijardu evra. Ako je taj podatak približno tačan, gruba računica je da bi Srbija mogla dobiti oko 60 miliona evra pomoći iz ovog fonda. 2,5% štete do iznosa štete u vrednosti 175 mil. evra (koliko iznosi prag da bismo se uopšte kvalifikovali za pomoć). Za svu štetu preko tog iznosa, može se dobiti 6% ukupne štete, što bi u našem slučaju bilo 6% od 825 miliona evra. Dakle, sveukupno 50-60 miliona, ne više od toga. Međutim, svako ko kaže da je to malo, nema pojma o čemu govori. Fond solidarnosti EU počiva na pretpostavci da zemlje ima koliko toliko kapaciteta da sama finansira neke troškove. To što smo mi prebedni nije krivica EU. To što smo prezaduženi a pogodila nas katastrofa, takođe nije krivica EU. Zaklučak: radujmo se svakoj pomoći, ma kolika da je. Sami ništa ne bismo uradili.

neutralac

pre 9 godina

Dace nam 100 miliona evra za konsultantske usluge i obuku koju ce vrsiti njihovi eksperti pod uslovom da mi platimo 50% troskova njihovih ekperata.
Tako je do sada bilo za svaku vrsti pomoci i sredstava iz EU

srbin

pre 9 godina

Gospodo hvala, ali ne hvala. U najgoroj muci nekoga terati da skuplja nekakvu papirologiju i dokazuje stetu da bi mu se dala nekakva crkavica...... U najmanju ruku bedno. Mizerno.
U pomoć se skače gospodo, a ne traži dokaz!

Kontra

pre 9 godina

Pa sta ste ocekivali... milijardu da vam da neko??? A i niste clan EU... pomoc je jedno i to je u redu, a MILIJARDA je nesto sasvim drugo...
(ja, 20. maj 2014 13:04)

Niko ništa ni očekuje od takvih! Nisam znao da je život čoveka vredniji u EU nego van nje! Život je život, a koliko znam mi smo u evropi a ne na marsu, a ako je za to potreban nekakav papir da bi ti bio zvanično u evropi a ne geografski položaj, onda i ti i takva evropa ne trebaju ovakvom svetu! Sram te bilo!

Milos

pre 9 godina

ok dobicemo neki deo sve jedno. Da li se brat Putin oglasio povodom Srbije, da li je on ponudio stotine miliona evra?
(alo alo, 20. maj 2014 12:42)
*************************************************************************
Da li si ti prethodnih par dana proveo ispod kamena??? Brat Putin je momentalno poslao spasioce, zahvaljujuci kojima je ogroman broj ljudi ostao u zivotu (i koji su uzgred receno kasnili 12 sati zbog zabrane preleta preko EU teritorije odnosno Rumunije!?), poslao je bar 5 iljusina sa hranom, pumpama i ko zna cime, i helikoptere za spasavanje. I uopste ne sumnjam da ce poslati jos ijako je trenutno u hladnom ratu sa tom istom EU...

Milos

pre 9 godina

Do sada sam se trudio da budem uzdržan i da ne dajem komentare na ovu temu.... Da, sedim za računarom, nisam na terenu, ne držim lopatu u rukama i tome slično... Poslao sam materijalnu pomoć u skladu sa svojim mogućnostima i slaću još. U potpunosti saučestvujem sa napaćenim narodom iz poplavljenog područija, ne osuđujem nikoga za eventualne propuste, mislim da monogi iz vlasti rade dobro svoj posao i da je organizacija svega u skladu sa datom situacijom. I sve mogu da razumem, sem ovih botova koji po čitav dan sriču hvalospeve na račun SNSa. Aman ljudi, juče ste na ovu vest agitovali kao nenormalni, pljujući svakog ko pomene Rusiju. Danas se ograđujete time, da mi zapravo ne treba da očekujemo pomoć ni od koga, već treba da zasučemo svoje rukave... Ogadiste mi i Vučića i SNS (ako vam je to, zapravo i bio cilj, uspeli ste)

pfc

pre 9 godina

Ova glupost (EU) je jedina stvar koja zadrzava postojecu kao i prethodnu NESPOSOBNU politicku "elitu" u Srbiji. REFERENDUM da se prebrojimo, pa da vidimo koliko stvarno "nemaju alternativu"...

...

pre 9 godina

Da bi dobili novce EU morate aplicirati na fondove. Za to morate imati ljude koji su obučeni tj znaju kako kvalitetno napisati projekte. Svi novci ali svi moraju biti najamski utrošeni, znači ako se da 100 000€ za obnovu kuće na adresi toj i toj SVI računi moraju štimati u cent. Ako nije potrošeno namjenski SVIH 100 000€ se vraća. Znači aplicirati na fondove, kvalitetno napisati projekte, potrošiti sve namjenski ili vraćaj pare. Tako to ide kod uređenih država. Nema tu love za političare, a to je ono što većini ljudi na Balkanu nije jasno.

see what I did there?

pre 9 godina

kazu botovi, kada krene trazenje odgovornosti za to sto se desilo da "nije vreme za politiku" i onda dodju na ovu vest da se nasladjuju i smeju i prozivaju zbog politike.

Milos

pre 9 godina

Ja se prvi odricem 10 (deset) procenata svoje plate, u narednih godinu dana, ali da se odbije ova crkavica kojom nas EU "podrzava"! Vlast kaze da smanjenje plate u drzavnom sektoru za deset posto, pravi ustede od oko 250 miliona evra, tome dodajmo i jake (ali samo jake odnosno one sa visokim platama) privatnike, i eto para! Ne treba nam njihova milostinja, odkantajmo ih jednom za navek i uz pomoc pravih prijatelja i nas samih, pomozimo samima sebi!

EU Citizen^2

pre 9 godina

A koliko Srbija moze da povuce iz fondova naseg prijatelja sa kojim imamo specijalne istorijske odnose i zbog koga ne mozemo da uskladimo nasu politiku sa EU?

mixmax

pre 9 godina

Koji blam..pa šta trčite po svetu i prosite!!!! Ponašate se ko slepci.
Vide oni vrlo dobro koje je stanje.Ali oni hoće našu dušu,pa onda pare. E ja n e d a m.

Dule

pre 9 godina

umesto milijarde evra,samo 10 miliona-koliko je seik dao! Kakav samar eurofilima!
(doktor, 20. maj 2014 12:48)

Na današnjoj sednici Vlade ministar Krstić je rekao da je do sada uplaćeno oko 6 miliona evra! prema tome, ne trčite i ne "razbacujte" se sa milionima. Neko je dao tek onda kada "legne" na račun!

Aleksandar

pre 9 godina

Ovako, od drugih možemo samo da očekujemo pozajmice, pošto nas oni time zadužuju. Iz fondova ćemo dobiti novca, ako imamo dobar projekat. Dakle, kao što smo se sada organizovali da spasavamo jedni druge, organizujmo se i donirajmo u naredna dva meseca po 1000rsd, svako ko privređuje može da se odrekne hiljadarke mesečno, za više ciljeve. Time ćemo sakupiti bar dovoljno novca za prvi talas obnove. U slučaju da aktiviramo i dijasporu, možda sakupimo i duplo. Ne oslanjajmo se na političare i birokratiju. Pokazali smo da možemo kad je najteže, više puta. Živela Srbija!

nedjo

pre 9 godina

@ amadeus,tamo je jaka civilna i medijska kontrola GDE I KAKO se trosi novac.

Kako to da nisu zabranili bacanje po Srbiji onih skupocenih bombi, jos niko ne zna koliko su kostale, sigrno puno, puno, vise nego pomoc koju ce dobiti Srbija

Leni

pre 9 godina

Ajmo se kladiti da će nam Rusi za obnovu zemlje dati najmanje 500 miliona evra i to bespovratno. Najmanje 500, a verovatno i više. Ove iz EU ja ne bih ni pitao niti računao na njih.

konan

pre 9 godina

znalo se da od tog nema nista ali eto jos jedan dokaz i samar evropejcima da evropa nije blagostanje... videlo se ko su pravi prijatelji pa samo oprema i trosak dopremanja iljusinima koji su doleteli isto jutro sigurno je kostalo bar upola od toga... vi za 10 miliona ne mozete obnoviti ni 50 ak malo lepsih kuca koje su unistene a za infrastrukturu za ciju namenu su ta sredstva namenjena ta cifra je zanemarljiva skoro i neupotrebljiva

Bonaparta3

pre 9 godina

Kada je nas bivsi ministar Bacevic pogresio u cifri koju su spremili Kinezi za ulaganj, digosmo dreku, a sada kad je File pogresio i neki drugi tako to bojazljivo kazemo samo da ih ne povredimo. Pun nam je kofer tih laza i paralaza.
SRBIJO NA NOGE. VUCICU ORGANIZUJ NAM RADNE AKCIJE KAO POSLE RATA DA CEO SVET VIDI DA NAM NISU NI DO KOLENA. POSEBNO TA EU.
MI SMO BOZIJI NAROD. VISE VREDI NAS NOLE NEGO CELA EU.

Dusan

pre 9 godina

A sto se ocekuje da nama drugi daju novac? Jesmo li mi Haiti ili normalna drzava koja MORA da ima sredstva za ovakve situacije? I na kraju, kada je Srbija nekome dala novac za pomoc?

DULE

pre 9 godina

Svaka pomoc sa strane je dobro dosla ali glavni izvor bi trebali biti mi
neka svaki pusac popusi samo 2 cigarete mnje to je mesecno 3 pakle x 12 meseci,ko igra kladionicu neka uplati samo jedan tiket manje mesecno pa i to x 12,ko ide u mek neka smanji jedan odlazak mesecno, i jos stotinu drugih primera,pa nas 3 miliona x malo na kraju ispadne puno i eto resenja

Zavadi pa vladaj

pre 9 godina

EU ili Rusija, Partizan ili Zvezda, Cetnici ili Partizani... caskom se posvadjamo oko necega sto nas ama bas nikako ne dotice i nemamo ni 0,00001% ulozenih licnih sredstava u pomenutim temama. Ali to smo mi, bace nam 2 krajnosti i mi se medjusobno koljemo koja je bolja.

Partizan u inat svima.!

pre 9 godina

Nemaju nasi politicari vremena da se bakcu sa zahtevima za pomoc i birokratijom..Oni su trenutno u extazi politicke borbe i izborne pardon rejtingske kampanje!!!

wea

pre 9 godina

Eeee novinari.

Pored želje da pročitate javno dostupne dokumente sa sajta Evropskog fonda solidarnosti, mogli ste prethodnih dana barem pročitati komentare čitalaca koji su to uradili umesto vas (da ne spominjem rekla-kazala Vladu ili neupućene evropske zvaničnike sa svojim bombastičnim najavama). Iz Evropskog fonda solidarnosti se isplaćuje oko 2% procenjene štete. Ono što je bitno, u pitanju je direktna šteta. S obzirom da je najveća materijalna šteta u infrastrukturi, poljoprivredi (ovogodišnja letina uništena, a verovatno i za naredne godine usled kontaminacije zemljišta) i energetici (najveći kopovi neupotrebljivi godinu dana), sredstva iz fonda će pokriti tek po neki promil indirektne štete!

Na žalost, jedini pravac je kontrolisani bankrot države (šansa u otpisu dugova) i konačno postavljanje temelja za novi početak.

hvala za svaki dinar

pre 9 godina

Citajuci komentare, sada nam je EU kriva sto nam nece dati milijardu, nego "samo" preko sto miliona? To je pomoc, ne moraju da nam daju nista ako nece - mi u taj fond nismo uplatili ni dinara, a ocekujemo novac.

Cooper

pre 9 godina

Ahaha, steta ce biti oko 2 milijarde € a oni nam daju 150 milona, a pogadjajte da li ce nam dati neki uslov kako bismo "dokazali" >65% BDP? Pa kazu ljudi zasto da nam EU pomogne? Pa zato sto glumi roditelje a mi clanice njenu decu, isto bi bilo kao da ste pitali zasto dobrovoljci iz Bgd da pomazu Sapcu, kada je to njihov "javasluk"? Zato sto su deo nas, pa i mi smo deo EU. Zasto je Albanija pomagala Kosovo? Totalno glupo pitanje. Ali posle ove sramne pomoci i to ako je ikada docekamo, EU nam ponovo stavlja do znanja da nas ne zeli. Koliko je do sada pomogla EU (bez pojedinacne pomoci clanica) i USA, a koliko Rusija?
Konacno treba da se odlucno okrenemo Rusiji i da se nadamo da ce doziveti prosperitet, a i mi sa njom...

majcica rusija

pre 9 godina

Naravno rusofili su odmah krenuli sa komentarima na ovu vestu...
Nije ni logicno da nam daju milijardu eura...toliko ne bi dali na clanici...ali svaka pomoc je znacajna,posebno 10tak miliona eura...

Wall-Di

pre 9 godina

Neverovatno mi je da ljudi i u ovoj situaciji pisu komentare tipa: "sa kojom kamatom", "opet neki uslovi" i "ne treba nam onda nista"...

Prvo, rec je o Fondu solidarnosti, iz kog se sredstva dodeljuju u vidu pomoci, dakle nepovratno i bez kamate.

Drugo, ima uslova, tacno je. Pa ne moze se traziti pomoc iz EU kada nekom u stanu pukne cev i poplavi kupatilo. Mora da postoje kriterijumi da bi se znalo sta spada u prirodnu katastrofu. Znaci uslov postoji sa razlogom i ne odnosi se na Kosovo i slicne dnevno-politicke teme, vec iskljucivo na razmere katastrofe sto Srbija nazalost u ovom slucaju zadovoljava.

Trece, iako nije koliko su se neki nadali, dobro je da ce se dobiti makar nesto. Od svakog po malo pa ce se skupiti. Cemu tolika nezahvalanost?!

vladimir

pre 9 godina

eu zanima srbija samo kao tržište i ništa drugo! nikakva pomoć od nje, kao ekonomske zajednice. sramota.. srbija treba u eu ali samo kada bude konkurenta tom tržištu! da i mi imamo od nje korist! a ne da ih molimo da dolaze ovde i da otvaraju fabrike gde će zaposliti po 50 radnika a onda ovde nad nama profitirati! slažem se da nam trebaju radna mesta, ali ovi grebatori će nam to naplatiti sa kamatom!

Aleksandar

pre 9 godina

Nisam rusofil, samo vidim gde ima mnooooogo para!
(masa, 20. maj 2014 12:59)

Prvo vidim da svi botovi i dalje sede kraj kompjutera i uče nas koga da volimo, dok mi gazimo vodu do pasa i volimo svakog bez obzira.
Drugo, da li je moguće da sve vidite samo kroz to da vam neko POKLONI pare, samo da ne morate ništa sami da radite.

Washington

pre 9 godina

I dalje se sve svodi na neke anonimne izvore tako da ko zna. Verujem da ce pomoc biti nekih maksimalnih 50 miliona. Milijarda je zvucala previse.

Neki ljudi su cak prozvali i Seika sto je dao 10 miliona. U smislu kao ima on interes u Srbiju. DA, naravno da ima interes u Srbiju, ali mogao je da ne dadne ni dinar i opet mu niko nista ne bi mogao zameriti. Covek cuva svoju investiciju kao i svaki drugi biznismen.

Jos nesto, glupo se smejati ovoj vesti jer upravo od EU clanica smo dobili nekoliko miliona pomoci do sad. Nego nebitno, ljudi i dalje politicki razmisljaju cak i kad im je najgore. Glupo je bilo i juce sto su neki likovali i prozivali Ruse kad su culi za ovu milijardu.

penzioner

pre 9 godina

Ma sta je seik dao?????? Dobio je on daleko vise kupovinom akcija JAT-a.Naivan narod u sve poveruje. Neka transparentno oblave sve, to je danas trazio i Sabic, bas zbog utvrdjivanja prave istine ko je dao i koliko. Mogu i ja sada da izjavim da sam dao milion evra a da ne zelim da mi se ime oblavi.

Mario

pre 9 godina

Ne shvaćam zar ste mislili da će EU samo tako uplatiti milijardu eura Srbiji, pa nije to bankomat... Naravno da će EU pomoći kao što je rekao Milanovic da će HR pomoći Srbiji i BiH da aplicira za te fondove... kao što je rekao Milanovic rekao da će Hrvatska sama izgraditi unisteno kao što smo i poslije rata ne čekajući nečiju pomoć...

s

pre 9 godina

Ako je steta milijaardu evra...? Pa necemo valjda dozvoliti da nam u nekoj Nemackoj banci stoje 8 milijardi deviznih rezervi a da nemamo ovde dovoljno da se ljudima pomogne? Pa cemu sluze devizne rezerve nego da se iskoriste u ovakvim situacijama?

Bear Brown

pre 9 godina

Ako nastave ovim tempom, sredstva od 100 milijardi dolara, na koliko je procenjena šteta prilikom bombardovanja SRJ '99 mi od Amerike i EU nećemo videti u narednih 200-300 godina, računajući donacije i investicije, bez kredita.

Miki

pre 9 godina

Vidi neki se jos i zale! Pa EU nam nije ni majka ni otac pa da moraju da daju! Srbija je bila nespremna. Ovo je trenutak da se udarimo o glavu i zapitamo zasto! Ima u Srbiji dovoljno novca za oporavak samo ga treba aktivirati i vrteti u krug a nikako drzati po strani. Znaci ulaganja, akcije, izgradnja itd itd.

skblzzzz

pre 9 godina

kakvi šizofreni komentari! kao da netko ima obavezu da ikome išta da. priču o milijardi su krivim razumijevanjem iskonstruirali mediji, a sada izbija razočaranje kao da je to bila gotova stvar. svaka pomoć je dobrodošla, a tko misli da je 100 ili 10 milijuna eura malo neka da više.

seljadin

pre 9 godina

imali smo donekle slicnu situaciju sa zemljotresom u Crnoj Gori, moji roditelji su davali 2% od plate jedno 10 godina, izracunajte koliko je to novca, neka je to 10 evra po zapolsenom, u ono vreme 70tih i 80tih Srbija je imala 3 miliona radnika, znaci 30 miliona mesecno, puta 12 to je 360 miliona evra godisnje za Crnu Goru.

ivica

pre 9 godina

@(nemanja, 20. maj 2014 12:58)
Je li lepi,
a koliko milijardi si ti spreman nekom da poklonis?

Kad ti neko nesto da za dzabe, kaze se HVALA, bio to Rus, Amer, EU, itd..

Hrvoje

pre 9 godina

Molim vas da smanjite negativne komentare. Nije sve tako crno kako neki misle. Hrvatska kao članica EU ima pravo da zajedno sa zemljom koja nije članica EU, ali je počela pristupne pregovore da podnese zajednički zahtjev za novcima iz programa humanitarne pomoći EU. Hrvatska ministrica VP, Vesna Pusić, kao i premijer Zoran Milanović već su najavili da podnose zajedno zahtjev i da iz toga fonda očekuju 0,6 % objedinjenog proračuna / budžeta /. Ti novci će sigurno doći, ali vlade RS i RH moraju priložiti procjenu štete. Daleko veći problem je pomoć za BiH jer ona nije pokrenula ni sporazum o pridruživanju, no vlada RH radi i na rješenju tog problema. Hrvatski premijer je rekao da će hrvatska vlada svaku uništenu kuću ponovo izgraditi, a oštećenje sanirati, kao i obnoviti sve stvari potrebne za normalan život iz proračunskih pričuva, odnosno da neće čekati da dobiju novac. Vjerojatno će to napraviti i vlada RS. Znam da su štete u RS veće nego u RH, ali novac će se naći.

Borko

pre 9 godina

Tako je EU! Ne daj milijardu, i ni jedan evro bez pravdanja trosenja sa strane vlade Srbije! Ovi nasi bi to pola pokrali! U svakom slucaju hvala za svaki euro pomoci koji nam date!

doskorasnji evroplanin

pre 9 godina

Ne zaboravite da je 500M eura manje od 1 eura po glavi stanovnika!
Sramota!!!
Pa ipak treba im se uljudno zahvaliti na svaku pomoc koju daju!!!

kese sestre

pre 9 godina

Hahahah evropejci sta se se juce poprimali.I 15 miliona evra je od njih dosta :)
(Stivi G, 20. maj 2014 12:56)

Pa i to je 15 miliona puta vece od bratske pomoci iz Rusije.

sovuljaga

pre 9 godina

doktor...bas samar,sica 10 miliona,seik isto 10 miliona...bednici,umesto da su poslali ko Rusi ljudstvo posto nam toga fali,evo u Sabac otislo njih 3000 od toga posla imalo za njih 200,ostalih 2800 nisu znali sta da rade.nismo u EU a dobicemo donaciju oko 10 miliona i praznoglavci se javljaju kako je to samar?!jesu oni krivi sto nemamo ni novinare koji znaju sta znaci fond Eu a sta znaci dobiti deo iz fonda a ne ceo Evropski fond?

objektivno

pre 9 godina

Aman ljudi, pa nije niko u obavezi da nam daje donacije, ko god da i koliko god da, hvala mu! Tim pre što je za ovo što nam se desilo uz prirodu dobrano kriv i dugogodišnji nemar i nesposobna vlast.

Unapred zahvalan

pre 9 godina

Svaka nepovratna pomoc je za duboku zahvalnost, koliko god da dobijemo iz tog fonda nije realno da ceo budzet potrose na nas, time je drvlje i kamenje na EU bezobrazluk. Pomoc stize sa svih strana i to je dobro, ako se domacinski bude raspolagalo sa tim novcem, ako se proceni steta do poslednjeg dinara onda se delotvornom strategijom moze doci do oporavka od ove katastrofe jednom disciplinovanom i koordiniranom akcijom. Najvaznije od svega je iskoristiti fondove EU koje nam stoje na raspolaganju za infrastrukturu, kako bi poceli povisiti, obnavljati, utvrdjivati i produzavati brane i bedeme jer je ocigledno da je to decenijama zapusteno i zato je katastrofa ovolikih razmera, stanje infrastrukture i vodoprivredeje bilo takvo da nije bilo pitanje da li ce ovo da se desi nego kada......Ne budite bezobrazni, ne kudite EU!

student

pre 9 godina

Kao da su nam dužni pa treba da nam daju neku pomoć. Zato ćutite i uzmite dok ima i sta ima... Kome je Srbija pomogla ovoliko... A siromašna zemlja jel? Razlog više za ćutanje.

Bojan J.

pre 9 godina

Ovi koji u ime zrtava poplava odbijaju pomoc EU pokazuju koliko im je stvarno stalo do Srbije i do svojih sugradjana. Takvi ljudi ne zasluzuju ni dinar a kamoli 10 miliona eura.

Pa dobro

pre 9 godina

Sve ukupno ce bespovratno dobiti bar 50 miliona eur. Hvala i na tome. Nama ostaje da radimo, punimo budzet drzave i da sami obnovimo svoje. Njima hvala na ljudstvu, opremi i pomoci u saniranju stete kasnije.

neka braca pomognu

pre 9 godina

Ja mislim da EU ne treba nista da daje.
Najbolje pustiti srpske vlasti da odu kod ovih nasih "bratskih" zemalja, pa tamo neka mole pare za obnovu.
Jedan ruski, kineski, severnokorejski rublja, juan je uvek vise vredeo od zapadnih miliona, u Srbiji.

Genije

pre 9 godina

Nas narod je oduvek bio pohlepan. Pa sta njih briga da nama daju pare kad mi nismo u EU? Da jesmo, verovatnoca da bi nam dali milijardu bi bila 99%. E sad mene zanima nesto. Posto se Srbija (veci deo, uglavnom neobrazovan) izjasnila da oce Kosovo, a ne EU, hoce li nam Kosovo dati milijardu?

Lesandra

pre 9 godina

Treba biti politicki licemeran i koketirati sa svim stranama, sigurno je i da se od EU moze izvuci neka cifra od 50 mil. eura bespovratne pomoci.
U principu, jedini nacin da se izvucemo su opet krediti, koje treba ipak uzimati od Kineza, Arapa, Rusa, sa nekim grejs peroidima, zatim traziti donaciju u vidu semena, djubriva i slicnog kako bi se pokrenula poljoprivreda.
Uz privatne donacije i donacije firmi, humanitarnih akcija, svega.....trebalo bi da bude dovoljno.
Sve pod uslovom da sva ta sredstva odu u prave svrhe i u prave ruke i uz organizaciju nekog vida radnih akcija.

Mia

pre 9 godina

Iako ponekad EU deluje neozbiljno, kao sto je sada slucaj, jer juce jedna izjava danas druga, mora se razumeti kompleksnost birokratije u Briselu i nacini funkcionisanja. Jeste, mnogo ce lakse Srbija dobiti pomoc od USA, Rusije, Kine, UAE ili Turske jer ove zemlje drugacije funkcionisu i odluke se lakse donose. EU je komplikovan mehanizam sa glomaznom birokratijom i ne treba ocekivati ni mnogo novca ni brzu dostavu, stavise zavisice i od nacina naseg postupanja po EU procedurama, jednostavno treba se navici na briselsku birokratiju i shvatiti EU sa svim prednostima i manama uclanjenja bez previse iluzija.

Pametnjaković

pre 9 godina

Dobro, ni 10 miliona nije malo, ali izgleda da i to zavisi od naših. Ja se nadam, zaista se nadam, da političke partije u Srbiji znaju šta rade i da će dokazati i obezbediti sve neophodno. Nisam ni mislio da će iz EU da daju pare na reči, po najmanje našim političarima za koje su se osvedočili nebrojeno puta da lažu i kradu bez granica.

kad vec...

pre 9 godina

(don, 20. maj 2014 14:35)
kakav drzak rusofilski spin! najgore je sto ima praznoglavaca koji ce da ti poveruju.
rusi imaju najvece kamate na kredite.
a ovaj fond je na bazi DONACIJE, sram te bilo, rusofilski lazove!

IPAk

pre 9 godina

Teoretski, moguće je povući ukupno 500 milona evra iz fonda solidarnosti EU namenjenog za elementarne nepogode, ali ne u jednoj kalendarskoj godini. Preduslov je da se planira sukcesivno podnošenje predloga za projekte u narednih 5 godina, kao i da su ti predlozi projekata profesionalno urađeni i čvrsto argumentovani, sistemski uokvireni i izvodljivi. Naravno, preduslov je i da se u narednih 5 godina u EU ne dese nikakve katastrofalne poplave. Valjalo bi dobro razmisliti o sistemskim rešenjima prevencije poplava, bujica, klizišta i odrona, kao i transformacije Sektora za vanredne situacije u posebno ministarstvo.

Za početak, treba hitno uraditi jedan valjan i sveobuhvatan asesment u skladu sa formatom EU, a za to angažovati stručne, iskusne ljude kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

j

pre 9 godina

Fond solidarnosti EU je ustanovljan prije poplave i ima svoja pravila. Ona vrijede jednako za sve članice EU (koje su uplatitle sredstva u taj fond) kao i za Srbiju.
One koje u tim pravilima i uvjetima vide nešto zbog čega bi se EU trebala sramiti trebala bi zapravo posramljivati jedino njihova vlastita inteligencija ili ono što od nje ostane kad je preplave izljevi rusofilskih, SNSovskih i sličnih emocija

Deja vu

pre 9 godina

Ponovo su brzopotezni novinari letimično bacili pogled na obavešetenja i fondove EU.
Slično su uradili i u "stručnim službama" Vlade Srbije.
Onda su veliku okruglu brojku objavili kao sigurnu stvar.
Sledećeg dana, kad se pažljivo pročita i neko iz EU objasni, nastaje razočaranje javnosti.
Sve je ovo već viđeno: politička "elita" širi dezinformacije, ne radi ništa i tako krivi sliku u javnosti o EU.

Roky

pre 9 godina

Fond solidarnosti namjenjen je članicama EU, a koliko znam Srbija nije član i svaki euro koji dobijete poštivajte. Nemojte zaboraviti da su ta sredstva namjenjena samo za infra strukturne objekte/ ceste, mostove, električna i vodovodna postrojenja i vodove /, ne i za privatnu svojinu / kuće /.

crno.crveno

pre 9 godina

da razjasnimo nešto oko obračuna štete za koju se poteže pomoć iz europskog fonda solidarnosti:

na slučaju Hrvatske šteta mora biti preko 280 mil eura i tu se NE računa šteta na privatnoj imovini građana. Šteta mora biti na javnoj infrastrukturi.
Zaista neznam odakle vašima da će se dobiti milijardu kad je fond srezan na 500 mil. Osim toga, teško da bi se EU odlučila ispucati odjednom cijeli fond na Srbiju, Bosnu i Hrvatsku. Jesen i velike kiše tek dolaze, nema šanse da godišnji fond već sad isprazne.

mariana

pre 9 godina

(Roky, 20. maj 2014 19:01)
Koliko cujemo od zvanicnika iz Eu imamo ista prava kao clanice sto se tice koristenja sredstava iz ovog fonda. Tako da ne morate nam vi iz Hrvatske nista objasnjavati. Uplasili ste se da ce Srbija dobiti pomoc koju inace i zasluzuje.

gagi

pre 9 godina

@Dusan Mozda za promenu I nije losa ideja da neko sa strane pogleda stvarnu stetu,dovede masine I obnovi deo zemlje.Mislim da ce ici mnogo brze ,a logicno je kada hoce neko da daje novac,zanima ga gde se trosi.Posto se kod nas gradi I izgradjuje zemja dugo,dao bih sansu,cim se voda povuce,da dodje neko sa strane,i sredi sve kuce,verujem da to moze za maksimum 2 meseca!

miki

pre 9 godina

Hahahahahahahahah

Zar ste stvarno mislili da cete ista dobiti od EU. Ona samo uzima, ne daje nista !

Otvorite oci i vidite ko je prvi pomogao kada je najteze bilo, i to bez ikakvih uslovljavanja vec sa zadovoljstvom !

HejDzo

pre 9 godina

Juce je bilo milijardu, jutros 500 milona, sad je deset milona. Od tih deset miliona evra trebace nam milion za papirologiju koju ce da traze. A nasi preko sms-a 6 miliona skupili. Evropska unija je jedno zlo. Evropske drzave se cene svaka za sebe.

Никола

pre 9 godina

И онда треба да јуримо у ту ЕУ???
Треба да гледамо себе, а нама неће помоћи ни ЕУ ни Руси... Сами себи морамо помоћи.

skeptik

pre 9 godina

Citam komentare i stvarno smo lud narod. Svi cekaju neku pomoc, donacije... Jer ste vi bogalji, invalidi?! Zavucite rukave i RADITE!!! Ne ocekujte pomoc od EU, drzave Srbije, oca, majke.... Sve ovo je posledica socijalistickog samoupravljanja i mi nikako da se maknemo od takvog razmisljanja.
I da, ako ti neko da i 1 evro trebas mu reci hvala a nikako pljuvati kao sto vecina ovde radi. Da sam ja EU takvima ne bih dao ni taj jedan evro, nezahvalnici jedni.

EU Citizen^2

pre 9 godina

A koliko Srbija moze da povuce iz fondova naseg prijatelja sa kojim imamo specijalne istorijske odnose i zbog koga ne mozemo da uskladimo nasu politiku sa EU?

kese sestre

pre 9 godina

Hahahah evropejci sta se se juce poprimali.I 15 miliona evra je od njih dosta :)
(Stivi G, 20. maj 2014 12:56)

Pa i to je 15 miliona puta vece od bratske pomoci iz Rusije.

majcica rusija

pre 9 godina

Naravno rusofili su odmah krenuli sa komentarima na ovu vestu...
Nije ni logicno da nam daju milijardu eura...toliko ne bi dali na clanici...ali svaka pomoc je znacajna,posebno 10tak miliona eura...

don

pre 9 godina

Samo nam Rusi mogu pozajmiti,ne dati, novac sa malom kamatom,a ovi EU lesinari ce da salju pisma podrske. Nekad sam bio za EU, a od skoro vise ne.

Djorgo

pre 9 godina

Neka odobre 175 mil. EUR, i neka gde treba stigne 170 i ja sam prezadovoljan.
U ovoj nesreci, imamo sansu i za velike javne radove, ``mali srpski ``new deal``, koji ocekujem da cemo propustiti ...

nebitan

pre 9 godina

Zao mi je kakve komentare citam.
Evropska unija funkcionise po principu cist racun duga ljubav.
Kolika je steta? Evo vam nepovratno 10-20% ili koliko vec posto iz ovog fonda.
Ima tu i drugih fondova, nemojte odmah da patetisete!
Ovo sto daje seik, Vucicev drugar ili Rusi, kao sad sakom i kapom, sta mislite da nece traziti nesto za godinu dve zauzvrat?
A najjaci su mi oni koji sad misle da cemo dobiti 10 puta vise od iznosa same stete, pa opet da lezimo i ne radimo nista i krckamo to narednih godina pa posle opet da kukamo i nadamo se nekoj katastrofi.

dr Betruger

pre 9 godina

Na kraju će se svesti na manje od milion evra - ali ako podnesemo sve izveštaje, damo garancije, kontragarancije... Neki pojedinci su sami donirali približno istu sumu.

mare

pre 9 godina

Juce je izgledalo kao da nas cene i postuju, ali izgeda da nije tako! Ne treba nam nista od njih, hvala ali neka hvala ! Zna se ko nam je odmah pritekao u pomoc!

Paja

pre 9 godina

Ljudi, budite realni. EU ima pred sobom mnogo "važniju" rupu za svoje milijarde: treba ulupati silne pare u Ukrajinu da bi se ta bivša republika SSSR-a otrgla iz, kako to oni vole reći, "ruske orbite".

Kada treba davati za političke mahinacije i bombardovanja, tu su pravi. Koga briga za prave žrtve?

Dusan

pre 9 godina

nasi zapadni prijatelji i partneri. vise para je vec uplatio seik iz Emirata. porediti situaciju u Bugarskoj i kod nas je neprimereno.

dali bi oni pare, ali da njihove firme nabavljaju pomoc, utvrdjuju stetu, izvode radove.

seljadin

pre 9 godina

nećemo mi dobiti ništa od EU, kao što su jedno veliko ništa dobili Rumuni i Bugari, Madjari i ostali koji su zakasnili u EU, nego zašto je zabranjeno da se istraži HAARP i njegove aktivnosti, kiša je lila danima istim tempom, a ni jedne munje ni groma nisam čuo. Zašto Srbija nema uvid u rad stanice HAARP kod Barajeva?

opet uslov

pre 9 godina

Indikativan je primer Bugarske,koja je pre deset godina pretrpela štetu od poplava od preko 150 miliona evra, čime je ispunila uslov da dobije pomoć iz fonda.

Znaci opet moramo da ispunimo neki uslov da bi dobili pomoc...

marjan

pre 9 godina

juce kad sam procitao da EU namerava da pomogne sa miliardu, umalo da promenim misljenje o EU. Mada sam duboko u meni bio sumnjicav o takvom ,,humanom,, gestu Evrope. Nazalost.....evo ga, danas se potvrdilo da mi je misljenje o EU ispravno!!!! I to bi trebalo OVI koji su ljubitelji EU da vide, a ne da su slepci. Nema veze Srbija ce preziveti i bez njih, a Vucicu bih preporucio da i tih par evrova O D B I J E !!!!! Ipak ce bratski Ruski narod najvise pomoci.

Miki

pre 9 godina

Vidi neki se jos i zale! Pa EU nam nije ni majka ni otac pa da moraju da daju! Srbija je bila nespremna. Ovo je trenutak da se udarimo o glavu i zapitamo zasto! Ima u Srbiji dovoljno novca za oporavak samo ga treba aktivirati i vrteti u krug a nikako drzati po strani. Znaci ulaganja, akcije, izgradnja itd itd.

Wall-Di

pre 9 godina

Neverovatno mi je da ljudi i u ovoj situaciji pisu komentare tipa: "sa kojom kamatom", "opet neki uslovi" i "ne treba nam onda nista"...

Prvo, rec je o Fondu solidarnosti, iz kog se sredstva dodeljuju u vidu pomoci, dakle nepovratno i bez kamate.

Drugo, ima uslova, tacno je. Pa ne moze se traziti pomoc iz EU kada nekom u stanu pukne cev i poplavi kupatilo. Mora da postoje kriterijumi da bi se znalo sta spada u prirodnu katastrofu. Znaci uslov postoji sa razlogom i ne odnosi se na Kosovo i slicne dnevno-politicke teme, vec iskljucivo na razmere katastrofe sto Srbija nazalost u ovom slucaju zadovoljava.

Trece, iako nije koliko su se neki nadali, dobro je da ce se dobiti makar nesto. Od svakog po malo pa ce se skupiti. Cemu tolika nezahvalanost?!

Boki

pre 9 godina

Naravno,od tih .... nismo bolje ni ocekivali.Ta milijarda se u Briselu pokrade za par dana,ali da pomognu nekome-to ne moze.Samo su me ucvrstili u uverenju da sa njima ne treba duvati u istu tikvu.

student

pre 9 godina

Kao da su nam dužni pa treba da nam daju neku pomoć. Zato ćutite i uzmite dok ima i sta ima... Kome je Srbija pomogla ovoliko... A siromašna zemlja jel? Razlog više za ćutanje.

hvala za svaki dinar

pre 9 godina

Citajuci komentare, sada nam je EU kriva sto nam nece dati milijardu, nego "samo" preko sto miliona? To je pomoc, ne moraju da nam daju nista ako nece - mi u taj fond nismo uplatili ni dinara, a ocekujemo novac.

Mia

pre 9 godina

Iako ponekad EU deluje neozbiljno, kao sto je sada slucaj, jer juce jedna izjava danas druga, mora se razumeti kompleksnost birokratije u Briselu i nacini funkcionisanja. Jeste, mnogo ce lakse Srbija dobiti pomoc od USA, Rusije, Kine, UAE ili Turske jer ove zemlje drugacije funkcionisu i odluke se lakse donose. EU je komplikovan mehanizam sa glomaznom birokratijom i ne treba ocekivati ni mnogo novca ni brzu dostavu, stavise zavisice i od nacina naseg postupanja po EU procedurama, jednostavno treba se navici na briselsku birokratiju i shvatiti EU sa svim prednostima i manama uclanjenja bez previse iluzija.

Evropljanin

pre 9 godina

Procedure povlacenja sredstava iz fondova EU su u velikoj meri komplikovane da bi se sto vise predupredile eventualne zloupotrebe. Treba ODMAH oformiti strucne timove koji bi se bavili ovom tematikom, kako bi se sve uradilo pravovremeno i na propisan nacin. U protivnom, ostacemo bez tih, neophodnih sredstava.

Genije

pre 9 godina

Nas narod je oduvek bio pohlepan. Pa sta njih briga da nama daju pare kad mi nismo u EU? Da jesmo, verovatnoca da bi nam dali milijardu bi bila 99%. E sad mene zanima nesto. Posto se Srbija (veci deo, uglavnom neobrazovan) izjasnila da oce Kosovo, a ne EU, hoce li nam Kosovo dati milijardu?

Mita

pre 9 godina

Jel ste nešto uradili za svoju zemlju ili samo sedite kući?Treba stvarno imati obraz tvrd kao đon,da prstom ne mrdneš,a svima da držiš predavanje?Ja bi to nazvao piljarski nezahvalni bezobrazluk....

kad vec...

pre 9 godina

(don, 20. maj 2014 14:35)
kakav drzak rusofilski spin! najgore je sto ima praznoglavaca koji ce da ti poveruju.
rusi imaju najvece kamate na kredite.
a ovaj fond je na bazi DONACIJE, sram te bilo, rusofilski lazove!

Leni

pre 9 godina

Ajmo se kladiti da će nam Rusi za obnovu zemlje dati najmanje 500 miliona evra i to bespovratno. Najmanje 500, a verovatno i više. Ove iz EU ja ne bih ni pitao niti računao na njih.

masa

pre 9 godina

Ahahahahahahhahahahah! HIT! Pa, jel milijarda ili nije? Bice da nije! STa se vise zezate sa tom EU, uzmite bre po milijardu od Rusije i Kine, imaju napretek, dogovorite kako da se kontrolisu pare i gotovo! Gnjecate se sa evropskom unijom, trosite pare na putovanja tamo, trosite vreme na popunjavanje blesavih formulara, a svesni ste i sami da su spori i neefikasni. Dovedite zemlje koje imaju sve potrebno za ovakvu situaciju, a sto je najvaznije imaju brze mehanizme i volju da pomognu. Gledam ove nase, svi se sjatili oko onog jednog jadnog aviona iz UN-a, a ovamo Iljusini samo slecu i donose! Mnogo smo glupi i opet cemo izabrati pogresnu stranu. Nisam rusofil, samo vidim gde ima mnooooogo para!

Savatije

pre 9 godina

@alo alo

Brat Putin vec poslao odavno sto ovi nece nikada. Ti sracunaj koliko kosta slanje tri ogromna aviona krcata, helikopteri koji doleteli juce, do sada u Rusiji sakupljeno pomoci za oko 21 milion dolara..., Koliko kosta gasenje sumskih pozara po Srbiji i sirom Balkana, razminiravanje stotine i stotine hektara srpske zemlje koju obavljaju ruski specijalisti od bombi zlocinaca koji su 100 godina bacali gde i sta su stigli, koliko kostaju dnevnice pilota, tehnicara, odrzavanje aviona koji su godinama na Niskom aerodromu, danas vest o stalnom stacioniranju dva nova protivpozarna helikopetera u Nisu za pozare na teritoriji Balkana... Juce ste se palili o milijardu, potcenjivali sve i svakoga, pevali Danke, danke, govorili o zapadnoj svetloj buducnosti..., danas ostavite na miru i Putina i Medvedeva. EU nece dati nista i to je tacka. Za cekam da se javis kada Rusija dodeli Srbiji nepovratnu finansijsku pomoc - da se javis i izvinis bratu Putinu.

amadeus

pre 9 godina

Poplave koje su nas zadesile su jos jednom pokazale nasu lakomislenost i geslo "ma prognoze se nece ostvariti". Bombaste izjave o novcu iz EU-podsticu mastu ljudi, a onda razocarenje. Novac EU je novac gradjanja i tamo je jaka civilna i medijska kontrola GDE i KAKO se taj novac koristi. Nazalost Srbiji su takve vrednosti daleko.

srbistanac

pre 9 godina

Oni koji su bombardovali mog dedu, oni koji su bombardovali moga oca, oni koji su bombardovali mene, oni koji ce sigurno bombardovati i moju decu?!

Oni da pomognu? Oni da daju pomoc?

Meni je to smesno, a vidim " primili " se mnogi srbistanci.
Ajde srbistanci ukljucite mozak ako ga imate.

Bonaparta3

pre 9 godina

Kada je nas bivsi ministar Bacevic pogresio u cifri koju su spremili Kinezi za ulaganj, digosmo dreku, a sada kad je File pogresio i neki drugi tako to bojazljivo kazemo samo da ih ne povredimo. Pun nam je kofer tih laza i paralaza.
SRBIJO NA NOGE. VUCICU ORGANIZUJ NAM RADNE AKCIJE KAO POSLE RATA DA CEO SVET VIDI DA NAM NISU NI DO KOLENA. POSEBNO TA EU.
MI SMO BOZIJI NAROD. VISE VREDI NAS NOLE NEGO CELA EU.

j

pre 9 godina

Fond solidarnosti EU je ustanovljan prije poplave i ima svoja pravila. Ona vrijede jednako za sve članice EU (koje su uplatitle sredstva u taj fond) kao i za Srbiju.
One koje u tim pravilima i uvjetima vide nešto zbog čega bi se EU trebala sramiti trebala bi zapravo posramljivati jedino njihova vlastita inteligencija ili ono što od nje ostane kad je preplave izljevi rusofilskih, SNSovskih i sličnih emocija

Dusan

pre 9 godina

A sto se ocekuje da nama drugi daju novac? Jesmo li mi Haiti ili normalna drzava koja MORA da ima sredstva za ovakve situacije? I na kraju, kada je Srbija nekome dala novac za pomoc?

a cushh

pre 9 godina

Bravo za sve kvazi novinare u Srbiji...samo da ispucate vest sto pre, pa makar ona bila totalno neproverena! Neko bi dobio suspenziju u nekoj drugoj zemlji...

Евроскептик

pre 9 godina

Европа нема алтернативу, је л' тако гласила девиза вишегодишњег испирања и залуђивања народног мозга? Е мој наивни народе, научите оно што су вам неписмени прадедови знали: нема бесплатног ручка, или народским језиком речено - Запад не даје новац, ако нема директну корист, односно зараду. Све остало су бајке за малу децу и наивне људе. Идемо даље, у се и у своје кљусе. Живела Србија!

Simplon

pre 9 godina

Nole dao 500 000.
Koka Kola 500 000.
Amerika 100 000
EU mozda 10 000 000

nesrazmera

tuzno, nas narod toliko veruje u EU bajke i ovo je sada tuzno otreznjenje. toliko s enadaju da ce ih EU izdrzavati, da nece morati da rade

Sale BoT

pre 9 godina

Smejem se a plakao bih...proporcionalno imovini, Novak je dao više nego što će EU...zamolite bar Britance da oni zamole Amerikance da pošalju bar gardu Ohaja da pripomognu...EU nas je svojom reakcijom definitivno izgubila...ako nas je ikada i imala

kuki

pre 9 godina

Srbija je vec duze vreme zavisna od kredita i kojekakvih pomoci. Najvise od EU. Nama je postalo sasvim normalno da ocekujemo da ce drugi da placaju nas javasluk, nerad i korupciju. Svemu dodje kraj. Zaista ne razumem ocekivanja da ce EU da pokrije stetu izazvanu poplavama. Da pomogne nesto malo razumem ali da finansira obnovu u potpunosti nekako nije logicno. Pa Srbija nije clanica EU. EU cak nije ni zaintereresovana da nas primi.
Koliko znam i ranijih godina neke zemlje clanice EU su takodje bile izlozene nepogodama pa nisu dobile neka veca sredstva. Zasto bi Srbija dovbila toliko novca? Zbog istorijske nepravde? Zbog jakog uticaja u evropskoj politici? Zbog jake privrede? Zbog stabilnosti u regionu? Na lepe oci?

Privhatimo to sto nam se nudi. Zahvaliti se lepo i prionuti na rad.Nema nam druge. Rusi, Kinezi i EU nam nisu prijatelji vec potrebno zlo i nista vise.Mali smo i beznacajuni. To je realnost.

skblzzzz

pre 9 godina

kakvi šizofreni komentari! kao da netko ima obavezu da ikome išta da. priču o milijardi su krivim razumijevanjem iskonstruirali mediji, a sada izbija razočaranje kao da je to bila gotova stvar. svaka pomoć je dobrodošla, a tko misli da je 100 ili 10 milijuna eura malo neka da više.

penzioner

pre 9 godina

Ma sta je seik dao?????? Dobio je on daleko vise kupovinom akcija JAT-a.Naivan narod u sve poveruje. Neka transparentno oblave sve, to je danas trazio i Sabic, bas zbog utvrdjivanja prave istine ko je dao i koliko. Mogu i ja sada da izjavim da sam dao milion evra a da ne zelim da mi se ime oblavi.

Hrvoje

pre 9 godina

Molim vas da smanjite negativne komentare. Nije sve tako crno kako neki misle. Hrvatska kao članica EU ima pravo da zajedno sa zemljom koja nije članica EU, ali je počela pristupne pregovore da podnese zajednički zahtjev za novcima iz programa humanitarne pomoći EU. Hrvatska ministrica VP, Vesna Pusić, kao i premijer Zoran Milanović već su najavili da podnose zajedno zahtjev i da iz toga fonda očekuju 0,6 % objedinjenog proračuna / budžeta /. Ti novci će sigurno doći, ali vlade RS i RH moraju priložiti procjenu štete. Daleko veći problem je pomoć za BiH jer ona nije pokrenula ni sporazum o pridruživanju, no vlada RH radi i na rješenju tog problema. Hrvatski premijer je rekao da će hrvatska vlada svaku uništenu kuću ponovo izgraditi, a oštećenje sanirati, kao i obnoviti sve stvari potrebne za normalan život iz proračunskih pričuva, odnosno da neće čekati da dobiju novac. Vjerojatno će to napraviti i vlada RS. Znam da su štete u RS veće nego u RH, ali novac će se naći.

Borko

pre 9 godina

Tako je EU! Ne daj milijardu, i ni jedan evro bez pravdanja trosenja sa strane vlade Srbije! Ovi nasi bi to pola pokrali! U svakom slucaju hvala za svaki euro pomoci koji nam date!

Bojan J.

pre 9 godina

Ovi koji u ime zrtava poplava odbijaju pomoc EU pokazuju koliko im je stvarno stalo do Srbije i do svojih sugradjana. Takvi ljudi ne zasluzuju ni dinar a kamoli 10 miliona eura.

Богдан Змај

pre 9 godina

Е то се зове моша...важно да су се наше новине и примитивне главе примиле на ову вест.

...

pre 9 godina

Da bi dobili novce EU morate aplicirati na fondove. Za to morate imati ljude koji su obučeni tj znaju kako kvalitetno napisati projekte. Svi novci ali svi moraju biti najamski utrošeni, znači ako se da 100 000€ za obnovu kuće na adresi toj i toj SVI računi moraju štimati u cent. Ako nije potrošeno namjenski SVIH 100 000€ se vraća. Znači aplicirati na fondove, kvalitetno napisati projekte, potrošiti sve namjenski ili vraćaj pare. Tako to ide kod uređenih država. Nema tu love za političare, a to je ono što većini ljudi na Balkanu nije jasno.

IPAk

pre 9 godina

Teoretski, moguće je povući ukupno 500 milona evra iz fonda solidarnosti EU namenjenog za elementarne nepogode, ali ne u jednoj kalendarskoj godini. Preduslov je da se planira sukcesivno podnošenje predloga za projekte u narednih 5 godina, kao i da su ti predlozi projekata profesionalno urađeni i čvrsto argumentovani, sistemski uokvireni i izvodljivi. Naravno, preduslov je i da se u narednih 5 godina u EU ne dese nikakve katastrofalne poplave. Valjalo bi dobro razmisliti o sistemskim rešenjima prevencije poplava, bujica, klizišta i odrona, kao i transformacije Sektora za vanredne situacije u posebno ministarstvo.

Za početak, treba hitno uraditi jedan valjan i sveobuhvatan asesment u skladu sa formatom EU, a za to angažovati stručne, iskusne ljude kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Aleksandar

pre 9 godina

Nisam rusofil, samo vidim gde ima mnooooogo para!
(masa, 20. maj 2014 12:59)

Prvo vidim da svi botovi i dalje sede kraj kompjutera i uče nas koga da volimo, dok mi gazimo vodu do pasa i volimo svakog bez obzira.
Drugo, da li je moguće da sve vidite samo kroz to da vam neko POKLONI pare, samo da ne morate ništa sami da radite.

svasta

pre 9 godina

Posto su Amerikanci (ne nasi ljudi u Americi) dali 100 000$, od Evrope je i ovo previse... Ako Nole osvoji naredna 2 turnira imam osecaj da ce on sam da da vise nego cela Evropa!

zasto da ne

pre 9 godina

"A sam seik 10 miliona galantno, Norveska 2 miliona...
(Bex, 20. maj 2014 13:32)"

Pa toliko ga kosta JAT a dobice i aerodrom na poklon garant (za sverc oruzja), mislim na Seika.Mogao je da posalje bar 2 helikoptera, kad je znao jednim da leti od Beg do Kopaonika da bi opet dobio hotel bud zasto, mimo svih zakonskih propisa.
Ali vazno je da se Vucic pohvali na sednici Vlade, primitivac.
Norvezanima svaka cast i mislim da ce ekstra pomoci Gornji Milanovac.
Naravno najveca bruka je Ministar odbrane, ali treba ga razumeti, covek zna da ugradjuje plocice jer je keramicar, ali da vodi odbranu, blage veze jadan nema.

sloba

pre 9 godina

Molim Vucica da malo vise spomene Rusiju!!!!!!! Imam takav posao da pricam sa ljudima puno i svi mu zameraju zasto Rusiju ne spomene prvu kad nam pomaze vise nego bilo ko..... A sve pohvale za nase poznate licnosti a pogotovu za Novaka.

MM

pre 9 godina

Posle poplava najbolji poklon narodu bio bi REFERENDUM o trajnoj obustavi evropskih integracija. To bi ujedinilo narod i dalo podstrek u obnovi i izgradnji. Istorija nas uci: Najbolja pomoc koju nam Zapad moze pruziti je da se ne mesa u nase poslove ni u dobru ni u zlu. Srbija treba da se okrene Istoku koji gura napred, belezi ekonomski procvat i rast, a da iza sebe ostavi ruznu proslost evrointegracija i tranzicije koje su razorile nasu privredu vise nego sve elementarne nepogode do sada.

neka braca pomognu

pre 9 godina

Ja mislim da EU ne treba nista da daje.
Najbolje pustiti srpske vlasti da odu kod ovih nasih "bratskih" zemalja, pa tamo neka mole pare za obnovu.
Jedan ruski, kineski, severnokorejski rublja, juan je uvek vise vredeo od zapadnih miliona, u Srbiji.

sovuljaga

pre 9 godina

doktor...bas samar,sica 10 miliona,seik isto 10 miliona...bednici,umesto da su poslali ko Rusi ljudstvo posto nam toga fali,evo u Sabac otislo njih 3000 od toga posla imalo za njih 200,ostalih 2800 nisu znali sta da rade.nismo u EU a dobicemo donaciju oko 10 miliona i praznoglavci se javljaju kako je to samar?!jesu oni krivi sto nemamo ni novinare koji znaju sta znaci fond Eu a sta znaci dobiti deo iz fonda a ne ceo Evropski fond?

Divos

pre 9 godina

Шта рећи? Србија може да конкурише уколико "докаже" да је настала штета већа од 0,64% БНП, рекоше ови вакни ликови (и бирократе) из те бајковите ЕУ. Па додадоше; ако у року од 10 недеља добијемо од Србије "уверљиве" и "поверљиве" податке да је штета већа од 175 мил.€, узећемо захтев у "разматрање", и на крају "кад добијемо детаљну процену, видећемо колико можемо да помогнемо". То је то, ваља доказивати, уверавати, гомила папирологије да би се ови у ЕУ смиловали и великодушпно одрешили кесу, и то читавих (максимално) 10 мил.€. Вауу, како племенито.
А ето велики човек Новак донирао је одмах 500.000€, и није чекао никаква уверавања, и други добри људи, наши и из бела света су помогли, кеширали више него ће ЕУ то икад урадити, и они нису чекали "уверавања", "доказе", помогли су многи на друге начине, у спасилачким екипама и авионима, пре свега Русија, ни они нису чекали неке посебно доказе, уверавања, уосталом фотографије које су обишле свет су већ све рекле каква је катаклизма погодила Србију.
Наравно, биће немогуће уверити ове из ЕУ (са ЕУ бирокартама то тако иде), посебно нешто доказати, од доказа и уверавања биће слабе вајде. Помоћи ће (не тих 10 мил.€, него доста мање) наравно бити, али биће условљена новим политичким захтевима према властима Србије, везаних за статус КиМ или пак нових притисака према Српској. Тако то иде са ЕУ, нема бесплатног ручка.

WorldWide1389

pre 9 godina

A zasto bi Rusija morala novcano da pomogne Srbiji (vec su i sasvim dovoljno pomogli i prvi su dosli sa avionom sa spasiocima,camce i jos salju humanitarne pomoci, a vi bi ste jos i da vam daju pare??, ma nemoj), kad je nasa bivsa vlast potpisala sporazum za evrointegracije, i ova vlast i dalje ide isti putem ka EU, zasto bi Rusija morala da izdvoji pare za zemlju koja ide kod onih koji su sad posvadjani i imaju lose odnose, sem sto Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovniskih odnosa, tj bezcarinske sa Rusijom ali taj ugovor ce samo vaziti sve dok Srbija ne udje u EU zvanicno... i vi bi ste jos nesto, i jos pljuvate kako smo mi braca i kako ne pomazu, e pa ljudi ako vi tako mislite da smo braca, e pa bilo bi red da se ponisti taj sporazum sa EU, i lepo se pridruzimo sa Rusijom i Kinom,pa makar Srbija bila kineska gubernija ili kineska autonomna pokrajina, pa da vi vidite kakva bi bila pomoc od njih, a ne kao od EU da stojimo u red na salteru da dobijemo papir za popunjavanje formulara i obrazaca i da posaljemo.

doskorasnji evroplanin

pre 9 godina

Ne zaboravite da je 500M eura manje od 1 eura po glavi stanovnika!
Sramota!!!
Pa ipak treba im se uljudno zahvaliti na svaku pomoc koju daju!!!

Roky

pre 9 godina

Fond solidarnosti namjenjen je članicama EU, a koliko znam Srbija nije član i svaki euro koji dobijete poštivajte. Nemojte zaboraviti da su ta sredstva namjenjena samo za infra strukturne objekte/ ceste, mostove, električna i vodovodna postrojenja i vodove /, ne i za privatnu svojinu / kuće /.

Pomocbre

pre 9 godina

Onaj seik jeste da ima interese ali barem covek daje kapom i sakom, a EU koja siluje nasu zemlju trazi ''poslat zahtev u roku od 10 dana od pocetka poplava sa pocenjenim stetama''. Pa ko moze da proceni stetu za to vreme kad voda nece moci da se povuce ni za dva meseca u pojedinim delovima? Nikada nisam razumeo kako 28 zemalja koje sebe deklarisu kao ekonomske sile, ne mogu da se usagalase cak ni oko slanja pomoci, a mnogo manje oko sprecavanja nasilja u Ukraijini. Muka mi pada od EU, zivela nasa Srbija!

Stefan

pre 9 godina

Ajde sad da cujemo one koje su tako hvalili EU za najvecu najavljenu pomoc i koristili priliku da je uvazavaju. Nesto mi govori da se manje smeju... Inace i dalje stoji da nema nista bez kamate, naravno, pa ni 10 miliona. Ni u ovoj teskoj situaciji nema nista dzabe, pa cak ni od ljubazne EU.

Helios

pre 9 godina

Kako ne shvatate? Koliko vam treba da shvatite?

Za 10 miliona eura pomoći koje će se dobiti moraće da se vrati Milijarda eura - kao i za svu drugu EU "pomoć" do sada. Šta tu ima da nije jasno ili nije tačno?

Nikola

pre 9 godina

Od milijarde evra do 10 miliona za jedan dan. Neko se opasno juče igrao ciframa. U se i u svoje kljuse, lopatu u ruku i SMS na 1003. Batalite EU, od njih nikad ništa realno.

Oikonom

pre 9 godina

Pravila u vezi sa Fondom solidarnosti EU su vrlo jasna i postoje na web stranici Evropske komisije. Prve procene su da je šteta oko milijardu evra. Ako je taj podatak približno tačan, gruba računica je da bi Srbija mogla dobiti oko 60 miliona evra pomoći iz ovog fonda. 2,5% štete do iznosa štete u vrednosti 175 mil. evra (koliko iznosi prag da bismo se uopšte kvalifikovali za pomoć). Za svu štetu preko tog iznosa, može se dobiti 6% ukupne štete, što bi u našem slučaju bilo 6% od 825 miliona evra. Dakle, sveukupno 50-60 miliona, ne više od toga. Međutim, svako ko kaže da je to malo, nema pojma o čemu govori. Fond solidarnosti EU počiva na pretpostavci da zemlje ima koliko toliko kapaciteta da sama finansira neke troškove. To što smo mi prebedni nije krivica EU. To što smo prezaduženi a pogodila nas katastrofa, takođe nije krivica EU. Zaklučak: radujmo se svakoj pomoći, ma kolika da je. Sami ništa ne bismo uradili.

Istina je, znamo...

pre 9 godina

S' jedne strane imamo vojnu silu Rusiju, koja nam pomaže, koliko toliko - pomažu nam!
Pa za one malodušnike mogu da kažem i - ako ništa više, ne odmažu nam u ničemu!
A sa druge strane imamo jedan kult, sektu država koje godinama žele da nas istrebe, koji su sejali smrt ovim prostorima i zbog svojih interesa kuškali narod na krvoproliće.
I sada mi Srbi, narod ispranog mozga, biramo te zločince.
Misle ljudi, pozvoniće im na vrata Nemac neki, Francuz.... daće im milion evra da oni mogu da putuju po svetuu i Evropi i poziraju i slikaju se za svoje FB naloge, i da će posao procvetati.... jer toliko nas vole te države koje Amerika kontroliše, toliko su nam već dokazali ljubav do sada, još po našim gradovima se vide znakovi u vidu porušenih zgrada i kuća od njihove zadnje ''ljubavne poruke''.
Moram da se pitam da li smo mi kao narod slepi? gluvi? ili samo glupi?
Te fraze ''Rusofil'' i td... kojima zdravoumni narod napadaju i ismevaju ove prodane duše već je dosadio. Od istine ne možete pobeći, ma koliko lagali sami sebe prvo, pa onda i naivan i zbunjen narod.
I ovih ''milijardu'' evra što ćemo dobiti od EU kao ispomoć, KAD TAD platićemo sa kamatom na ovaj ili onaj način! I neće nam biti bolje sve dok ne počnemo trezveno da razmišljamo sami, a ne da umesto nas razmišljaju oni koji su se odavno prodali za debele račune po bankama EU.
A ti sad Ruse skači u bujicu za bratom... skači...

mutavko

pre 9 godina

pa, naravno, sta ste ocekivali?!!
Nole je dao 600.000 dolara, a cuvena EU zbog koje cemo sve izgubiti i postati robovi u sopstvenoj zemlji (ako to zaista dozvolimo!)- dace nam mrvice ISPOD STOLA! Treba ih sutnuti dok je vreme i svojim snagama traziti put iz ovog pakla koji nas je zadesio!

Бинср

pre 9 godina

Хахахахахаха знао сам, али кад сам знао - где они нама да дају паре, целој Украјни оноликој земљуштини милијарда и то кредита. Више смо смс - ова послали него њихова помоћ.

Kontra

pre 9 godina

Pa sta ste ocekivali... milijardu da vam da neko??? A i niste clan EU... pomoc je jedno i to je u redu, a MILIJARDA je nesto sasvim drugo...
(ja, 20. maj 2014 13:04)

Niko ništa ni očekuje od takvih! Nisam znao da je život čoveka vredniji u EU nego van nje! Život je život, a koliko znam mi smo u evropi a ne na marsu, a ako je za to potreban nekakav papir da bi ti bio zvanično u evropi a ne geografski položaj, onda i ti i takva evropa ne trebaju ovakvom svetu! Sram te bilo!

Горан

pre 9 godina

Знао сам, чим су споменули ту милијарду, да од тога нема ништа. Европа увек пуно обећава, а врло мало даје. А из Русије стиже авион за авионом, десетине тона робе, хране, одеће ...

dragan

pre 9 godina

Baš sam komentarisao da je milijarda mnogo veliki novac, za koji mogu da se obnove svi mostovi, putevi i većina kuća, tako da mi bilo sumnjivo. Da im je toliko stalo da nas, nema šanse.

lazy houseboy

pre 9 godina

Ja sam šokiran (a zapravo, znajući nas ne bi trebalo da budem) da je IKO pomislio da se ta milijarda ne odnosi na ukupnu raspoloživu sumu za pomoć državama (dakle množina) pogođenim nepogodom (a koje se za istu kvalifikuju). Žena se uopšte nije pogrešno izrazila već je smatrala da oni kojima se obraća imaju gram mozga. Očigledno nas je precenila.

Mario

pre 9 godina

Ne shvaćam zar ste mislili da će EU samo tako uplatiti milijardu eura Srbiji, pa nije to bankomat... Naravno da će EU pomoći kao što je rekao Milanovic da će HR pomoći Srbiji i BiH da aplicira za te fondove... kao što je rekao Milanovic rekao da će Hrvatska sama izgraditi unisteno kao što smo i poslije rata ne čekajući nečiju pomoć...

marko

pre 9 godina

ok dobicemo neki deo sve jedno. Da li se brat Putin oglasio povodom Srbije, da li je on ponudio stotine miliona evra?
(alo alo, 20. maj 2014 12:42)

Nije se mozda oglasio ali njegovi ogromni avioni krcati humanitarnom pomoci konstantno slecu u Srbiju, da ne spominjem ruske specijalce koji su u Obrenovcu drzali lekcije nasim amaterima kako se radi posao... da nije njih 5x vise zrtava bi bilo

Branko

pre 9 godina

Zaista niste korektni što kritikujete EU zbog eventualne pomoći od maksimalno 10 miliona evra i što ste zaboravili pomoć od OEBS-a od 15.000 evra (i slovima petnaest hiljada evra). Moramo shvatiti da su imali već trošak oko nas 1999. godine, koliko je naleta aviona bilo, pa tek krstareće rakete i osiromašeni uranijum.

Mirko

pre 9 godina

Ko je ozbiljan mogao da poveruje da ce EU pokloniti Srbiji milijardu evra? Ako bude 50 miliona to ce biti ogroman uspeh. Ali ni to sigurno ne ove godine. Znaci, crkni magarce dok trava ne pozeleni!

Cooper

pre 9 godina

Ahaha, steta ce biti oko 2 milijarde € a oni nam daju 150 milona, a pogadjajte da li ce nam dati neki uslov kako bismo "dokazali" >65% BDP? Pa kazu ljudi zasto da nam EU pomogne? Pa zato sto glumi roditelje a mi clanice njenu decu, isto bi bilo kao da ste pitali zasto dobrovoljci iz Bgd da pomazu Sapcu, kada je to njihov "javasluk"? Zato sto su deo nas, pa i mi smo deo EU. Zasto je Albanija pomagala Kosovo? Totalno glupo pitanje. Ali posle ove sramne pomoci i to ako je ikada docekamo, EU nam ponovo stavlja do znanja da nas ne zeli. Koliko je do sada pomogla EU (bez pojedinacne pomoci clanica) i USA, a koliko Rusija?
Konacno treba da se odlucno okrenemo Rusiji i da se nadamo da ce doziveti prosperitet, a i mi sa njom...

srbin

pre 9 godina

Gospodo hvala, ali ne hvala. U najgoroj muci nekoga terati da skuplja nekakvu papirologiju i dokazuje stetu da bi mu se dala nekakva crkavica...... U najmanju ruku bedno. Mizerno.
U pomoć se skače gospodo, a ne traži dokaz!

ivica

pre 9 godina

@(nemanja, 20. maj 2014 12:58)
Je li lepi,
a koliko milijardi si ti spreman nekom da poklonis?

Kad ti neko nesto da za dzabe, kaze se HVALA, bio to Rus, Amer, EU, itd..

Unapred zahvalan

pre 9 godina

Svaka nepovratna pomoc je za duboku zahvalnost, koliko god da dobijemo iz tog fonda nije realno da ceo budzet potrose na nas, time je drvlje i kamenje na EU bezobrazluk. Pomoc stize sa svih strana i to je dobro, ako se domacinski bude raspolagalo sa tim novcem, ako se proceni steta do poslednjeg dinara onda se delotvornom strategijom moze doci do oporavka od ove katastrofe jednom disciplinovanom i koordiniranom akcijom. Najvaznije od svega je iskoristiti fondove EU koje nam stoje na raspolaganju za infrastrukturu, kako bi poceli povisiti, obnavljati, utvrdjivati i produzavati brane i bedeme jer je ocigledno da je to decenijama zapusteno i zato je katastrofa ovolikih razmera, stanje infrastrukture i vodoprivredeje bilo takvo da nije bilo pitanje da li ce ovo da se desi nego kada......Ne budite bezobrazni, ne kudite EU!

Zoran

pre 9 godina

Zašto se ponižavamo i licitiramo ko koliko treba da nam da. Zašto bi nam neko uopšte bilo šta dao? Pa koliko ljudi širom sveta dnevno umre od gladi i lako izlečivih bolesti. Šta smo mi toliko specijalni pa sada treba da nas zasipaju milijardama? Treba da nadjemo načina da pomognemo sami sebi tj ljudima koji su ugroženi i treba se zahvaliti od srca ljudima, organizacijama i državama koji su nešto već dali i to negde zapisati da se ne zaboravi i jednog dana vrati ako bude zatrebalo. Pa nismo amebe, ljudi smo imamo mozgove, smislićemo nešto, snaćićemo se jer nije nam prvi put da smo u velikom problemu i sva ova muka nije razlog da zaboravimo na dostojanstvo i nacionalni ponos. Uostalom to su bitni faktori koji nas definišu kao narod i državu.

gagi

pre 9 godina

@Dusan Mozda za promenu I nije losa ideja da neko sa strane pogleda stvarnu stetu,dovede masine I obnovi deo zemlje.Mislim da ce ici mnogo brze ,a logicno je kada hoce neko da daje novac,zanima ga gde se trosi.Posto se kod nas gradi I izgradjuje zemja dugo,dao bih sansu,cim se voda povuce,da dodje neko sa strane,i sredi sve kuce,verujem da to moze za maksimum 2 meseca!

Milos

pre 9 godina

Posle slanja spasilaca nakon sto su svi ljudi spaseni (da podsetim, Turci su vraceni sa aerodroma iz tog razloga, citav dan ranije pre nego su Francuzi i kompanija stigli), preko slanja camaca, kada se voda povukla i kada su komotno i kamioni mogli da zagaze, evo i najnovijeg samara i spustanja na zemlju evrofila. Jedini koji su nam na vreme priskocili u pomoc su Rusi i okolne zemlje (ovi sto se ugurase u EU preko "veze" i sto ih ista posmatra kao nizu rasu), a seik ce izgleda dati vise nego cela EU zajedno...Valjada ce ovo biti finalno otreznjenje i valjda cemo konacno shvatiti da se na istoku radja dan...
P.S. Po sopstvenom priznanju, i EU i Ameri su 20 puta vise dali za rusenje Milosevica (doduse opoziciji, a ne narodu), nego za ovu kataklizmu sto nas snadje...

dobrivoje

pre 9 godina

Ko je pisao ovaj tekast? srbija za vanrderne situacije ima u budžetu oko 20 mil eur a cela evropa 500 mil eur, znači nemačka, poljska, francuska, italija, španija i svi ostali. Dakle evropa ima skoro 100 puta više stanovnika od srbije a fond za vanredne situacije je 20 puta veći od srpskog? izem ti takvu EU, drugo tačn je da će se njihova pomoć svesti na nekoliko desetina mil eur, tolko šeik daje sam, koji će nam moj takva eu, to što se vučić nada da će dobiti 120 mil je preveliko očekivanje valjda će i on videti s kim ima posla i da od tapšanja po ramenu ne može da očekuje ništa više, hvala svima na pomoći zlu netrebalo uzvratićemo, ali to je sve što možemo da očekujemo to i pojedinačna pomoć i donacije zemalja, kakva EU, kakvi fondovi, ne zanosite se

STEF

pre 9 godina

Nije se ona pogresno izrazila, vec su nasi novinari dali proizvoljnu vest da bi se dodvorili nekome....eto im sada se pokusavaju izvaditi na ovu jadnu Georgijevnu!

marsovac

pre 9 godina

"E ovo stvarno...ako ćete vi ovoliko dobit, pa onda nama u Hrvatskoj neće njihov iznos bit dosta ni za uginulu stoku kupit, još ako nešto i dobijemo koliko je naša vlada sposobna...nek idu u &#@/*p+!!!
(lye, 20. maj 2014 13:19)"

niste vi u EU da biste "dobili" nego da bi vam uzeli sta se njima svidja...

mixmax

pre 9 godina

Koji blam..pa šta trčite po svetu i prosite!!!! Ponašate se ko slepci.
Vide oni vrlo dobro koje je stanje.Ali oni hoće našu dušu,pa onda pare. E ja n e d a m.

mille

pre 9 godina

Nasa birokratija ima jako puno problema s popunjavanjem obrazaca EU zato sto ne znaju kako se to radi -zato sto imaju dipome megatrenda-zato sto su ih primili preko veze. Evo u Rumuniji ne mogu da povuku ni 30 posto novaca zato sto ne znaju da pisu projekte plus oni koji su nesto znali su zapalili odatle.U bugarskoj od ukupne mase novca koju ta zemlja povuce iz fondova EU birokrate su istrazivale samo 20 posto moze sa sigurnoscu da se potvrdi da je namenski utroseno.Sve ostalo nestane u korupciji.Kod nas je korupcija sistem. Ne bi ni ja nista o ovome znao nego mi tast radi radi u statistickom zavodu nemacke. Kako god obrnes nema leba bez motike u ovom slucaju olovke i knige.
A sto se tice bombaradovanja, ljudi su u pravu skrcali su mnogo vise para , irak i afganistan da ne pominjem, ali evo predloga dajte nasem nekom studentu stipendiju da to istrazuje, u nemackoj je relativno lako doci do podataka o javnim rashodima ukljucujuci vojsku. nek izracuna i napise knjigu na svapskom i imace odjeka jer njihove ljude kao i sve otalo zaninima na sta politicare trose novce koje im otmu u formi poreza. Pa kad budu glasali mozda ce da glasaju za leve koji nisu ni za EU a ni za nemacke vojne akcije van njihovih granica.

DULE

pre 9 godina

Svaka pomoc sa strane je dobro dosla ali glavni izvor bi trebali biti mi
neka svaki pusac popusi samo 2 cigarete mnje to je mesecno 3 pakle x 12 meseci,ko igra kladionicu neka uplati samo jedan tiket manje mesecno pa i to x 12,ko ide u mek neka smanji jedan odlazak mesecno, i jos stotinu drugih primera,pa nas 3 miliona x malo na kraju ispadne puno i eto resenja

Lesandra

pre 9 godina

Treba biti politicki licemeran i koketirati sa svim stranama, sigurno je i da se od EU moze izvuci neka cifra od 50 mil. eura bespovratne pomoci.
U principu, jedini nacin da se izvucemo su opet krediti, koje treba ipak uzimati od Kineza, Arapa, Rusa, sa nekim grejs peroidima, zatim traziti donaciju u vidu semena, djubriva i slicnog kako bi se pokrenula poljoprivreda.
Uz privatne donacije i donacije firmi, humanitarnih akcija, svega.....trebalo bi da bude dovoljno.
Sve pod uslovom da sva ta sredstva odu u prave svrhe i u prave ruke i uz organizaciju nekog vida radnih akcija.

Liman 4

pre 9 godina

Ako se potrudimo kao narod, toliko možemo mi sami da skupimo za jedan dan preko sms poruka. Ako mene pitate ja bih se lepo kulturno zahvalio, i odbio pomoć EU.

deNiro

pre 9 godina

Nema besplatnog ručka u EU.Jučerašnja najva od 1 mld pomoći me odmah asocirala na ex ministra Bačevića,znajući da je greška koja se kosi sa zdravim razumom.Čitao sam juče zapenušene komentare EUfanatika kontra RUsofila i neverovatno koliko smo ostrašćeni.Zato,use i u svoje kljuse,kako kaže naš narod.

između redova

pre 9 godina

Eto. Kada sam juče rekao da će Srbija dobiti milijardu kao što je Ukrajina dobila 15 milijardi, "izudarali" ste negativne ocene na komentar. Moj komentar nije bio zlonameran, naprotiv, više od svega bih želeo da verujem da je ta milijarda istina, ali...nemam 3 godine, Deda Mraz ne postoji, a do sada sam zapamtio mnoooooga obećanja koja su ostala samo to, obećanja. I opet ponavljam, naučite da razumete "Politički jezik". Sve što kažu, okrenite (i opet ponavljam, čast izuzecima kojih je vrlo malo). I obratite pažnju da li ćemo IŠTA dobiti. Pročitajte dobro reči iz vesti: "uzećemo zahtev u razmatranje"..."videćemo koliko možemo da pomognemo"...
Ljudi, ne uzdajte se mnogo u EU. Niko nam neće pomoći kao mi sami sebi, onako kako smo u proteklih nekoliko dana.

Mizantrop

pre 9 godina

Samo se svi setite ili raspitajte posto je prodat MOBTEL o kome se sada ni ne prica. Svim tadasnjim politicarima je skocila kilaza a sad molimo za par miliona.... Gde su pare?!?!? BRE

stefan pavlovic

pre 9 godina

posto citam te vase komentare pa evo vam kokretnog odgovora. rusija je do danas poslala 70 tona humanitarne pomoci plus danas 30 tona. da ne pricamo o specijalcima helikopterima itd. svaka cast nemam nista protiv EU ali hvala im puno.

ana

pre 9 godina

Znate sta, sve sto EU uplati vladi znamo sta se desava, kao sto je vec bio slucaj sa silnim sredstvima za koridore itd. Pogledajte gde dijaspora salje donacije: tamo gde je zaista transparentno: preko kredibilnih humanitarnih organizacija koje su se vec dokazale. Stizace novac, samo da se iskoreni korupcija iz vlasti! A i mi cemo zasukati rukave i izaci iz ove katastrofe ako nista drugo ono bar konacno ujedinjeni, solidarni i bolji ljudi.

jasno je..

pre 9 godina

Ma dobiti pare iz EU je mnogo tesko..Mnogo babica,kilava deca!Mnogo birokratije a malo sredstava za pomoc!Pa ni u EU ne cvetaju ruze!Razumemo mi to!Ali imamo mi jos prijatelja u svetu i to iskrenih i nadamo se da cemo uz njihovu pomoc,ipak uspeti da se izvucemo iz ovih katastrofalnih posledica!Samo mi nije asno kako ima para za Ukrajinu i to na milijarde dolara a za Srbiju uprkos ovoj katastrofi nema..Pa se pitamo cime su oni zasluzili toliku brigu,pogotovo sa onom nedemokratskom vlascu..Ima tu mnogo licemerja,selektivnosti i nelogicnosti..A u stvari sve nam je jasno!

Pametnjaković

pre 9 godina

Dobro, ni 10 miliona nije malo, ali izgleda da i to zavisi od naših. Ja se nadam, zaista se nadam, da političke partije u Srbiji znaju šta rade i da će dokazati i obezbediti sve neophodno. Nisam ni mislio da će iz EU da daju pare na reči, po najmanje našim političarima za koje su se osvedočili nebrojeno puta da lažu i kradu bez granica.

Žarko

pre 9 godina

naravno da nam ništa neće dati.
daće nam kredit.
to jest, pare koje ćemo morati da potrošimo na njihove firme.
a onda ćemo kredit vraćati.
sa kamatom.
tako da će oni zaraditi.
a mi produbiti svoje dužničko ropstvo.

Milos

pre 9 godina

Ja se prvi odricem 10 (deset) procenata svoje plate, u narednih godinu dana, ali da se odbije ova crkavica kojom nas EU "podrzava"! Vlast kaze da smanjenje plate u drzavnom sektoru za deset posto, pravi ustede od oko 250 miliona evra, tome dodajmo i jake (ali samo jake odnosno one sa visokim platama) privatnike, i eto para! Ne treba nam njihova milostinja, odkantajmo ih jednom za navek i uz pomoc pravih prijatelja i nas samih, pomozimo samima sebi!

seljadin

pre 9 godina

@Paja, dobiće Ukrajina isto što i Srijia, Libija, Irak, Avganistan i Srbija 1999te. Nikakve pare, to zapamti.
A to što je ruska orbita u kojoj se našao Krim, to znači da je bivši ukrajinski vojnik umesto 120 evra dobio 760 evra kao Rusi vojnik, i penzije 2 puta veće, plate 4 puta.
Ali dodvoriti se, biti evro-fanatik na muci svog naroda, to je danas u modi kod mnogih natofila i germano-fila, pa možda uskoro potekne inicijativa za zabranu ruskoj humanitarnoj pomoći i za zatvaranje ruske baze u Nišu koja je spasla hiljade žena i dece ovih dana...

Kontra

pre 9 godina

ok dobicemo neki deo sve jedno. Da li se brat Putin oglasio povodom Srbije, da li je on ponudio stotine miliona evra?
(alo alo, 20. maj 2014 12:42)

Putin je već poslao specijalne timove za poplave, par aviona (sa pomoći u više desetina tona), dakle, poslao je za manje od 24 sata od početka poplava i još šalje! Eu će i to da pošalje kada sve bude gotovo, kada se budu brojali mrtvi, iseljeni itd, konkretnu pomoć (Eu kao zajednice i pod tim imenom) nije poslala, a pojedine članice Eu jesu...pa ti vidi da li je bolja preventiva i direktna pomoć na terenu (Rusi) ili kao neki mizerni lek od moćne (finansijski) EU kada se sve završi?! Pa mala CG je dala sama 3-5 miliona € što u robnoj što u finansijskoj pomoći!

Milos

pre 9 godina

ok dobicemo neki deo sve jedno. Da li se brat Putin oglasio povodom Srbije, da li je on ponudio stotine miliona evra?
(alo alo, 20. maj 2014 12:42)
*************************************************************************
Da li si ti prethodnih par dana proveo ispod kamena??? Brat Putin je momentalno poslao spasioce, zahvaljujuci kojima je ogroman broj ljudi ostao u zivotu (i koji su uzgred receno kasnili 12 sati zbog zabrane preleta preko EU teritorije odnosno Rumunije!?), poslao je bar 5 iljusina sa hranom, pumpama i ko zna cime, i helikoptere za spasavanje. I uopste ne sumnjam da ce poslati jos ijako je trenutno u hladnom ratu sa tom istom EU...

nedjo

pre 9 godina

@ amadeus,tamo je jaka civilna i medijska kontrola GDE I KAKO se trosi novac.

Kako to da nisu zabranili bacanje po Srbiji onih skupocenih bombi, jos niko ne zna koliko su kostale, sigrno puno, puno, vise nego pomoc koju ce dobiti Srbija

Partizan u inat svima.!

pre 9 godina

Nemaju nasi politicari vremena da se bakcu sa zahtevima za pomoc i birokratijom..Oni su trenutno u extazi politicke borbe i izborne pardon rejtingske kampanje!!!

v

pre 9 godina

Hahahah, koliko su se pojedini juce napalili. Citala sam komentare na tu vest pitajuci se da li neki ljudi do sad nista nisu naucili. Koja crna milijarda? EU je trula i u krizi a sve i da nije mi definitivno njima ne bismo bili prioritet, prvo zato sto gledaju sebe, a drugo zato sto jos mi nismo dovoljno poslusni iako smo jako blizu da izvrsavamo skoro sve naredbe iz Brisela. Inace jako kasne sa tom pomoci. Mi smo u situaciji daj sta das, tako da kad je u pitanju ova nesreca svaki dinar vredi. Svaka cast nekim drzavama koje su pojedinacno uplatile pomoc I poslale ljude,pumpe i sl, ali EU kao organizacija je zakazala I tu ne mislim samo na novac. Rusi koji mi isto nisu preterano dragi, reagovali su odmah. Nekada je I mala pomoc mnogo vise vredna jer je pravovremena. Nase je da konacno shvatimo da ako sami ne zavrnemo rukave, niko nam ne moze pomoci. Inace nisam od onih koji odmah pljuju vlast, ali propusta je definitivno bilo ako nigde drugde onda u Obrenovcu. Mora se pokrenuti pitanje utvrdjivanja odgovornosti za eventualno nereagovanje na vreme.

qwerty

pre 9 godina

Ne bih ja ni od koga nishta trazio.
Ko zeli da nam pomogne, pomoci ce nam.
Treba ovo sve da sredimo sami jer sami smo i odgovorni, ovo je nasha zemlja.
Mene je lichno sramota da kukamo, samo i trazimo od nekoga drugoga da nam reshava probleme, posle nam je uvek neko drugi kriv za to kad nismo zadovoljni kao je uradjeno.
Zato use i svoje kljuse.
Trebali smo se organiszovati bolje pre kisha, to se mora popraviti za ubuduce.
Preterujete vishe sa to EU.
Josh kao deca uchimo od svojih roditelja da ne idemo nigde ne pozvani.
Ne mozesh uci u neko drustvo ako te nece.
Radimo na sebi da mi zivimo bolje pa ce nas oni zvati kad im budeo trebali, a onda cemo vec videti trebaju li oni nama.

Lala iz Samosa

pre 9 godina

@Dusan

Uplatila (cak i slala satore) je Americi posle uragana Katrina. I drugim evropskim zemljama. Pogotovo je Rumuniji pomagala, a oni cute kao mufljuzi. Cak su i odmagali. Toliko o tome.

s

pre 9 godina

Ako je steta milijaardu evra...? Pa necemo valjda dozvoliti da nam u nekoj Nemackoj banci stoje 8 milijardi deviznih rezervi a da nemamo ovde dovoljno da se ljudima pomogne? Pa cemu sluze devizne rezerve nego da se iskoriste u ovakvim situacijama?

Dule

pre 9 godina

umesto milijarde evra,samo 10 miliona-koliko je seik dao! Kakav samar eurofilima!
(doktor, 20. maj 2014 12:48)

Na današnjoj sednici Vlade ministar Krstić je rekao da je do sada uplaćeno oko 6 miliona evra! prema tome, ne trčite i ne "razbacujte" se sa milionima. Neko je dao tek onda kada "legne" na račun!

Gost

pre 9 godina

Znaci EU daje - ako uopste na kraju bilo sta da - negde oko maks. 10 mil. - nije li toliko dao i sam seik, i ne pravi od toga toliku galamu i hvalopejke kao EU?
Isto tako, ako se nevaram, velika SAD je dala "ogromnu" humanitarnu pomoc od 100.000,-, a vec sam Djokovic 5 puta vise!
Koje su to sramne srazemere, koje nam jos pokusavaju prodati kao "veliku humanitarnu pomoc".
Kako kod nas kazu "uzdaje se u svoje kljuse" - ajmo svi skupa i pogotovo slozni da se izborimo iz ovoga. I u istoriji smo se slogom izborili iz svih mogucih zla koja su nas snasla - izdracemo i ovo! A necemo se jos dodatno morati ponizavati i do vjeka zahvaljivati drugima na njihovu "pomoc" koju ce nam na kraju skupo naplatiti.

Vlada

pre 9 godina

AHA znaci u tom grmu lezi zec.No dobro 10 po 10 mil nakupi se,nije isto sto milijardu,ali boze moj.Opet cemo slussati-citati komentare eufila i rusofila sada samo u zamenjenim ulogama,sada ce rusofili da pricaju kako nam EU nista ne pomaze a ovi drugi ce da se vade,nece nam biti dosadno.Nego najbolje bi nam bilo da se ne grebemo za sicu i da sami nesto uradimo za nas -sms,donacije hrane vode itd....

Vladislav

pre 9 godina

Evo mi se odricemo svojih besplatnih akcija od 1000 evra
to je 12 000 evra... Sve do sada je laz i obmana , sklonite supermena u pokusaju daleko ... sto dalje odavde... KRIV JE ... i svi to moraju da znaju
mozda sada cini sve sto moze... ali vi ste ga birali da svaki dan
on i oni koje postavi cine sve sto mogu ... ne jednu nedelju....

pfc

pre 9 godina

Ova glupost (EU) je jedina stvar koja zadrzava postojecu kao i prethodnu NESPOSOBNU politicku "elitu" u Srbiji. REFERENDUM da se prebrojimo, pa da vidimo koliko stvarno "nemaju alternativu"...

neko

pre 9 godina

ne nadajte se nerealnom. ja sam iz hrvatske,znaci dio eu,ali sam davno shvatio da te mogu razumjeti i pomoci samo susjedi. zato budimo prijatelji srpski susjedi i pomozimo jedni drugima,kako sada tako i u buduce

Mila

pre 9 godina

@skeptik
Ne bismo ni tražili ni očekivali od EU nikakvu pomoć da nas nije, uzimajući nas u svoj fokus i nametajuĆi svoja pravila, totalno razorila. Uništili smo naše banke, našu industriju, kombinate, naterali su nas da raskinemo sporazum sa Rusijom po kojem smo 60 posto uvoza nafte i gasa pokrivali izvozom naših proizvoda, a bombardovanje i osiromašeni uranijum neću ni da spominjem. Hrvatskoj svakog meseca redovno stižu računi na ime članstva u EU u iznosu od po 80 miliona evra, a da još nije povukla ni evro iz tih njihovih fondova. Što se mene tiče ne treba da daju, ali ne treba ni da uzimaju. Koliko će samo da nas košta to prepucavanje sa birokratijom, putovanja, dnevnice, savetnici, prevodioci, ma daleko im lepa kuća

Bear Brown

pre 9 godina

Ako nastave ovim tempom, sredstva od 100 milijardi dolara, na koliko je procenjena šteta prilikom bombardovanja SRJ '99 mi od Amerike i EU nećemo videti u narednih 200-300 godina, računajući donacije i investicije, bez kredita.

lye

pre 9 godina

E ovo stvarno...ako ćete vi ovoliko dobit, pa onda nama u Hrvatskoj neće njihov iznos bit dosta ni za uginulu stoku kupit, još ako nešto i dobijemo koliko je naša vlada sposobna...nek idu u &#@/*p+!!!

konan

pre 9 godina

znalo se da od tog nema nista ali eto jos jedan dokaz i samar evropejcima da evropa nije blagostanje... videlo se ko su pravi prijatelji pa samo oprema i trosak dopremanja iljusinima koji su doleteli isto jutro sigurno je kostalo bar upola od toga... vi za 10 miliona ne mozete obnoviti ni 50 ak malo lepsih kuca koje su unistene a za infrastrukturu za ciju namenu su ta sredstva namenjena ta cifra je zanemarljiva skoro i neupotrebljiva

kisa

pre 9 godina

na kraju ce i za ono sto nam daju uposliti svoje kadrove, svoju tehnologiju, .... i dati uslove.
Pa Norveska sama ce izgleda dati vise od EU.
E necemo sankcije Rusiji ma kolko da smo ubogi.

wea

pre 9 godina

Eeee novinari.

Pored želje da pročitate javno dostupne dokumente sa sajta Evropskog fonda solidarnosti, mogli ste prethodnih dana barem pročitati komentare čitalaca koji su to uradili umesto vas (da ne spominjem rekla-kazala Vladu ili neupućene evropske zvaničnike sa svojim bombastičnim najavama). Iz Evropskog fonda solidarnosti se isplaćuje oko 2% procenjene štete. Ono što je bitno, u pitanju je direktna šteta. S obzirom da je najveća materijalna šteta u infrastrukturi, poljoprivredi (ovogodišnja letina uništena, a verovatno i za naredne godine usled kontaminacije zemljišta) i energetici (najveći kopovi neupotrebljivi godinu dana), sredstva iz fonda će pokriti tek po neki promil indirektne štete!

Na žalost, jedini pravac je kontrolisani bankrot države (šansa u otpisu dugova) i konačno postavljanje temelja za novi početak.

Салвадор ДаЛи

pre 9 godina

На крају увијек дођемо у позицију "Русијо помагај". Углавном они нам увијек дају. Само ми се чини да ће овај пут слати конкретну помоћ директно људима у руке. Баш јуче читам вијест како је Русија инсистирала да се хуманитарна помоћ коју је послала одмах подјели најугроженијим, а не да се складишти ко зна гдје. Видјели су они са киме имају посла.

Zavadi pa vladaj

pre 9 godina

EU ili Rusija, Partizan ili Zvezda, Cetnici ili Partizani... caskom se posvadjamo oko necega sto nas ama bas nikako ne dotice i nemamo ni 0,00001% ulozenih licnih sredstava u pomenutim temama. Ali to smo mi, bace nam 2 krajnosti i mi se medjusobno koljemo koja je bolja.

Pa dobro

pre 9 godina

Sve ukupno ce bespovratno dobiti bar 50 miliona eur. Hvala i na tome. Nama ostaje da radimo, punimo budzet drzave i da sami obnovimo svoje. Njima hvala na ljudstvu, opremi i pomoci u saniranju stete kasnije.

Deja vu

pre 9 godina

Ponovo su brzopotezni novinari letimično bacili pogled na obavešetenja i fondove EU.
Slično su uradili i u "stručnim službama" Vlade Srbije.
Onda su veliku okruglu brojku objavili kao sigurnu stvar.
Sledećeg dana, kad se pažljivo pročita i neko iz EU objasni, nastaje razočaranje javnosti.
Sve je ovo već viđeno: politička "elita" širi dezinformacije, ne radi ništa i tako krivi sliku u javnosti o EU.

neutralac

pre 9 godina

Dace nam 100 miliona evra za konsultantske usluge i obuku koju ce vrsiti njihovi eksperti pod uslovom da mi platimo 50% troskova njihovih ekperata.
Tako je do sada bilo za svaku vrsti pomoci i sredstava iz EU

crno.crveno

pre 9 godina

da razjasnimo nešto oko obračuna štete za koju se poteže pomoć iz europskog fonda solidarnosti:

na slučaju Hrvatske šteta mora biti preko 280 mil eura i tu se NE računa šteta na privatnoj imovini građana. Šteta mora biti na javnoj infrastrukturi.
Zaista neznam odakle vašima da će se dobiti milijardu kad je fond srezan na 500 mil. Osim toga, teško da bi se EU odlučila ispucati odjednom cijeli fond na Srbiju, Bosnu i Hrvatsku. Jesen i velike kiše tek dolaze, nema šanse da godišnji fond već sad isprazne.

ЛанеБг

pre 9 godina

Увек су први кад треба да се сатире Србија и да се од ње заради, геостратешки профитира и посебно, да се преко нас напакости Русији. А за помоћ је фрка, наравно! Јуче цео дан причам људима да се не пале, неће нам ти бриселски чиновничићи дати ништа, а и то што нам дају, биће на камату! Не би нам ништа ни требало од њих, само да плате оно што су попалили и срушили 99-те, да нам исплате само то, били би богатији од пола европских земаља!!

vladimir

pre 9 godina

eu zanima srbija samo kao tržište i ništa drugo! nikakva pomoć od nje, kao ekonomske zajednice. sramota.. srbija treba u eu ali samo kada bude konkurenta tom tržištu! da i mi imamo od nje korist! a ne da ih molimo da dolaze ovde i da otvaraju fabrike gde će zaposliti po 50 radnika a onda ovde nad nama profitirati! slažem se da nam trebaju radna mesta, ali ovi grebatori će nam to naplatiti sa kamatom!

see what I did there?

pre 9 godina

kazu botovi, kada krene trazenje odgovornosti za to sto se desilo da "nije vreme za politiku" i onda dodju na ovu vest da se nasladjuju i smeju i prozivaju zbog politike.

seljadin

pre 9 godina

imali smo donekle slicnu situaciju sa zemljotresom u Crnoj Gori, moji roditelji su davali 2% od plate jedno 10 godina, izracunajte koliko je to novca, neka je to 10 evra po zapolsenom, u ono vreme 70tih i 80tih Srbija je imala 3 miliona radnika, znaci 30 miliona mesecno, puta 12 to je 360 miliona evra godisnje za Crnu Goru.

objektivno

pre 9 godina

Aman ljudi, pa nije niko u obavezi da nam daje donacije, ko god da i koliko god da, hvala mu! Tim pre što je za ovo što nam se desilo uz prirodu dobrano kriv i dugogodišnji nemar i nesposobna vlast.

Milos

pre 9 godina

Do sada sam se trudio da budem uzdržan i da ne dajem komentare na ovu temu.... Da, sedim za računarom, nisam na terenu, ne držim lopatu u rukama i tome slično... Poslao sam materijalnu pomoć u skladu sa svojim mogućnostima i slaću još. U potpunosti saučestvujem sa napaćenim narodom iz poplavljenog područija, ne osuđujem nikoga za eventualne propuste, mislim da monogi iz vlasti rade dobro svoj posao i da je organizacija svega u skladu sa datom situacijom. I sve mogu da razumem, sem ovih botova koji po čitav dan sriču hvalospeve na račun SNSa. Aman ljudi, juče ste na ovu vest agitovali kao nenormalni, pljujući svakog ko pomene Rusiju. Danas se ograđujete time, da mi zapravo ne treba da očekujemo pomoć ni od koga, već treba da zasučemo svoje rukave... Ogadiste mi i Vučića i SNS (ako vam je to, zapravo i bio cilj, uspeli ste)

Washington

pre 9 godina

I dalje se sve svodi na neke anonimne izvore tako da ko zna. Verujem da ce pomoc biti nekih maksimalnih 50 miliona. Milijarda je zvucala previse.

Neki ljudi su cak prozvali i Seika sto je dao 10 miliona. U smislu kao ima on interes u Srbiju. DA, naravno da ima interes u Srbiju, ali mogao je da ne dadne ni dinar i opet mu niko nista ne bi mogao zameriti. Covek cuva svoju investiciju kao i svaki drugi biznismen.

Jos nesto, glupo se smejati ovoj vesti jer upravo od EU clanica smo dobili nekoliko miliona pomoci do sad. Nego nebitno, ljudi i dalje politicki razmisljaju cak i kad im je najgore. Glupo je bilo i juce sto su neki likovali i prozivali Ruse kad su culi za ovu milijardu.

acomurija

pre 9 godina

Zvanično priznanje NATO-a je da je DAN bombardovanja Srbije koštao od 600 do 690 miliona dolara, a da je 9 dana koštanje bilo preko jedne milijarde. Svakako za te novce nije bilo "birokratskih prepreka"?!
Verujem da 90% "građana", čak i glasača SNS-a, ako im se objasni pa razmisle, ne odobrava nikakvo cmizdrenje pred vladama onih koji su nas u prošlom veku najmanje četiri puta biološki uništavali a ekonomski razarali.
Za početak bilo bi poželjno da Prvi Pedsednik i Prvi Potpredsednik - prestanu sa predizbornim mitinzima čim vide mikrofone i kamere!
Obzirom na naš politički mentalitet, svakako treba objaviti da nam ne trebaju novčana sredstva, već građevinski materijal i stočni fond, oprema i građevinske mašine.
Narod bi skočio čim bi bio siguran da neće "mi političari" da mešetare gotovinom!

mariana

pre 9 godina

(Roky, 20. maj 2014 19:01)
Koliko cujemo od zvanicnika iz Eu imamo ista prava kao clanice sto se tice koristenja sredstava iz ovog fonda. Tako da ne morate nam vi iz Hrvatske nista objasnjavati. Uplasili ste se da ce Srbija dobiti pomoc koju inace i zasluzuje.

Aleksandar

pre 9 godina

Ovako, od drugih možemo samo da očekujemo pozajmice, pošto nas oni time zadužuju. Iz fondova ćemo dobiti novca, ako imamo dobar projekat. Dakle, kao što smo se sada organizovali da spasavamo jedni druge, organizujmo se i donirajmo u naredna dva meseca po 1000rsd, svako ko privređuje može da se odrekne hiljadarke mesečno, za više ciljeve. Time ćemo sakupiti bar dovoljno novca za prvi talas obnove. U slučaju da aktiviramo i dijasporu, možda sakupimo i duplo. Ne oslanjajmo se na političare i birokratiju. Pokazali smo da možemo kad je najteže, više puta. Živela Srbija!