Utorak, 13.05.2014.

12:01

Sindikati zatečeni potezom Vulina

SSSS i UGS "Nezavisnost" saopštili su da ne žele da učestvuju u pregovorima o Nacrtu izmenama Zakona o radu koji im je dostavilo Ministarstvo rada.

Izvor: B92

Sindikati zateèeni potezom Vulina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

Silver Surfer

pre 10 godina

Izgleda da vlada nevidjena mistifikacija javnog sektora. U kojem nije sve bas tako idealno. Verovatno jeste za partijske vojnike i ostale koji su se kumovskim, zavicajnim, rodjackim ili krevetskim vezama nasli na izmisljenim radnim mestima.
Imam neke prijatelje zaposlene u javnom sektoru kojima nikada nije placen prekovremeni rad, koji su sva svoja usavrsavanja placali iz sopstvenog dzepa iako ta nova znanja osim sto koriste njima takodje daju pozitivne poene i firmi za koju rade, nikada do sada nisu nagradjani za svoj rad nekim dodatkom na platu ali to nisu dobile ni ostale kolege, kada se ode na bolovanje dobija se 65% od plate pa kazu da im kolege dolaze mrtve bolesne na posao a da se kojim slucajem novim zakonom umanji plata i za koriscenje godisnjeg odmora vecina ne bi ni isla na godisnji odmor. Na kraju, kada ispricaju kako rade vecina ni u ludilu ne bi radila na njihovom radnom mestu.
Inace, ovaj zakon ce najvise vaziti za privatni sektor. Tako da oni koji veruju da ce ovaj zakon promeniti nesto u javnom, grdno se varaju.

Jelena Ns

pre 10 godina

Zakon o radu se odnosi i na zaposlene u javnim preduzecima. Tj. zbog njih se uglavnom i menja. Kod privatnika je ovako vec odavno.
Ako drzava nema para onda mora da smisli nacin kako da ustedi. Isto i sa poslodavcima. Dobar poslodavac nikada nece dozvoliti da izgubi dobrog radnika ali tu je u pitanju i stanje na trzistu, ponuda i potraznja za odredjenim strukama.

kojot

pre 10 godina

Kako ja vidim ove izmene ce najvise pogoditi javni sektor, pa bih samo ovom prilikom da podsetim ljude iz javnog sektora koji se bune protiv ovih izmena zakona da ste upravo vi na izborima ovo birali.

Pozdrav iz privatnog sektora.

nijebitnoime

pre 10 godina

(mile, 13. maj 2014 20:24) ne radim sa drzavom, mozda 5-10% mog prihoda ako uspem da zeznem nekog ko je namestio tender, firma mi je mala imam 7 zaposlenih. nikom nista ne dugujem, komitente i poreze i doprinose placam na vreme. 4 servisera imaju platu koja je ista kao moja. ali ti ljudi rade istim intenzitetom kao i ja u svom delu posla (gledaju kao i ja u svakom trenutku kako naci novi posao), i zato su tako placeni. na kraju godine dobiju i deo od dobiti, pod uslovom da ta dobit nije samo na papiru nego i da sam je naplatio. e vidis to je razlika izmedju pravog radnika i poluradnika koji bi da otimaju i kojima su svi drugi krivi i koji kukaju za titom kada je svima islo isto makar spavali na radnom mestu (moj serviser je pre 6 godina radio neki servis u firmi u restruktuiranju u krusevcu i zatekao je u kancelariji 4 osobe kako spavaju). toliko o vrednim radnicima srbije.

nijebitnoime

pre 10 godina

(Coco Bill, 13. maj 2014 21:12) da ne zelim da joj platim rad, radila bi za minimalac.

drugo ne foliram se, vec gospodja masinski inzenjer jednostavno ima licence i pecate inzenjerske komore, a i radimo u specificnoj oblasti gde je potrebno par godina da se udje u materiju. niti imam novca niti vremena da opet obucavam nekog novog da radi to sto ona radi.

na poslu nema odmaranja, nek se odmara kuci. ima pravo na pauzu od sat vremena i to joj je sasvim dovoljno. a sta bi mogla da radi umesto da gleda haljine i blic zenu? pa recimo da se usavrsava u svojoj oblasti, da cita strucnu literaturu i slicno.

Uros

pre 10 godina

Skandalozno je sto Vlada sa strane poslodavaca pregovara sa Unijom poslodavaca Nebojse Atanackovica, koja je odavno izgubila i reprezentativnost i kredibilitet. Podrebno je prvo prebrojati sve ove organizacije i sa pravim predstavnicima pregovarati.

genije

pre 10 godina

Zanimljivi komentari :)
Neki još žive u komunizmu, drugi "dokazuju" svoje malo "kombinujući" nespojive stvari, malo pljuvanja po bivšem PPVu, malo po bivšem JULovcu, onda OBAVEZNO red generalizacije - "svaki poslodavac je lopov", tu je i "pravnik" koji tumači samo jedan član trenutnog zakona (koji je toliko dobar da ti u firmi sa dva zaposlena trebaju još bar dva advokata...)
Sve u svemu cirkus.
Koji mi potpuno pogrešno nazivamo "raspravom".
A onda pročitaš ozbiljne i argumentovane diskusije među švajcarskim glasačima o predlogu zakona o povećanju minimalca i da li i zbog čega glasati "za" ili "protiv" i zapitaš se - na kojoj planeti je ova moja domovina?
BTW jedini način da se povećaju prava radnika je da se drastično smanji nezaposlenost - plate skaču (jer niko više ne mora da radi za 20k jer ima i bolje); niko neće "na crno" (jer ima bolje); niko ne pristaje na nula dana odmora (jer ima i bolje)...

KO MOŽE DA KRŠI I SADAŠNJI ZAKON O RADU A DA NEMA "POLITIČKA" LEDJA? NIKO... Po tome odmah znate ko je "poslodavac" a ko poslodavac.

buki

pre 10 godina

Kakava je to mocno kada mozes sopstveni narod da ugnjetavas,da ga unistavas,da ga mrcvaris pod plastom demokratije,ekonomije ,borbi za bolje sutra,a da tebi koji sve to radis bude uvek dobro ,da ti zenica fura fensi garderobu ,deca se skoluju po inostranstvu,sluzavka ti sredjuje gajbu ,vozate u zatamljenim kolima i letujete na modenskim mestima.Zar nije to divno ?..Pa ko to ne bi voleo, ne ovi sto tako zdusno to sve podrzavaju a verovatno ce biti i oni i njihove porodice na ovoj drugoj strani, vec eto i ja, priznajem sve dotle dok ne bi imao problem sa sopstvenom savescu,ali to je ovde kod nas bojim se vec izumrela kategorija.
Bojim se da se gospodin levicar drzi one cuvene izreke iz onog divnog romana gde je i sam angazovan u redakciji koja ga sada distribuira po Srbiji...
BOLJE BITI BOGAT STO GODINA NEGO SIROMAH JEDAN DAN!!!
Zar ne???

Duci0167

pre 10 godina

Uostalom zbog čega bi neko ko je radio za novu godinu (npr policajac) u februaru imao primanje kao što je imao u januaru. Inače najbučniji su sindikati u javnim preduzećima pošto se njima plaćaju svi ovi dodaci. Ove poluinformacije nanose veliku štetu pošto javnom mnjenju sve vreme poturaju poluistine.
(toza, 13. maj 2014 20:27)

Odakle li tebi te istine? Godisnji odmori ... Zato sto je KORISCENJE GODISNJEG odmora ZAKONSKI i kolektivnim ugovorom OBAVEZNO ISKORISTITI. Dosta radnika kojima treba svaki dinar ne bi na odmor otislo po 5 godina. To nije nesto sto radnik odredjuje niti moze da izabere. To smanjenje nece uticati na administraciju niti svakoga ko radi po 8 sati ali hoce samo po smenskim radnicima. Ako stvarno mislite da je to u redu,SVAKA VAM CAST! Vi bi voleli da niko nema nikakve dodatke a ako moze da nema platu uopste,to bi bilo super. Naravno,iako vi od toga ne bi imali nista. Definicija zlobe i zavisti.

Tja

pre 10 godina

"nacrt zakona o radu je skandalozan po tom predlogu na osnovnu zaradu nema apsolutno nikakvih dodataka ukidaju i topli obrok i prevoz i minuli rad i za ljude koji rade po smenama i smenski rad , i jos kad dodate 10% odbitak docicete do toga da ce se u proseku zarada smanjiti za 10 - 15 hiljada,evo moj primer ja imam 36000 i kad mi odbiju topli obrok smenski minuli rad i prevoz i vucicevih 10% spusticeme na minimalac i sto sam onda ucio skolu da bi mi neko skresao platu za 40%, pa jel to zivot a treba da podizem 2 dece i da placam kredit 20 godina, to znaci da ce obicni radnici dotaci dno a visoke plate u javnom sektoru niko ne dira tj. nema maximale , nek uvedu odnos 1:4 ako mu je mininalac 20000 neka imamo i maximalu i to nek ima samo direktor i svi ostali ispod, ali to niko ni ne spominje nego je bitno samo da radnike spuste na najnizi moguci nivo e moji vucicevci za koga ste glasali niste ni svesni , ako ovo prodje treba da se ugasimo kao zemlja
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (poltron na uzici, 13. maj 2014 12:53)

Sve si ti u pravu poltronu na uzici. Ali da te pitam nešto. Koja je to škola koju si učio i pomenuo u komentaru? U jednu rečenicu si stavio deset i umesto tački zareze. Ako se pozivaš na školu pokaži da si nešto u njoj naučio bar u prvom osnovne... Ovako ceo tvoj komentar izgledao neozbiljno i krajnje nepismeno. Izvini ali bode oči.

Coco Bill

pre 10 godina

mozes i ti i nezaposleni da me povucete. kome se ne radi moze slobodno da otvori svoju firmu pa nek glumi privatnika. idite na selo gajite ovce u planinskom selu pomazite tim starijim ljudima. sto svi hrlite u gradove i kukate kako nema posla.

ni mene niko ne pita sto sam u firmi i subotom i nedeljom i sto radim 12 sati dnevno radnim danima. vidis kad ja udjem u kancelariju mog radnika i vidim da gospodja masinski inzenjer gleda haljine i blic zenu na netu ja samo zapisem da ce i sledeca 2 meseca primati istu platu. pa posle 2 meseca opet opet isto.

pa ako vam se igraju igrice i gubi vreme na poslu onda lepo u drzavnu firmu, administraciju, zeleznicu ili glumite internet huligane koji bi da otima kao ovaj mile.
(nijebitnoime, 13. maj 2014 19:45)

Interesantno !!! Pa sta ti radi taj tvoj `masinski inzinjer` kad sedi i gleda internet ili haljine na njemu ?! Ti kao gazda dajes joj posao koji treba da zavrsi do odredjenog roka to jest do `prodaje`. Ako ona to uradi za dva tri, nedelju dana sta onda da radi dragi moj `bizmismenu` ?! Drugo ako je to `tekuci posao` koji ona zavrsi pa to odlazi na trziste pa ti to uspesno prodas, a ona i pored svega toga ima vremena da gleda haljine na internetu, pa mora da ima i nekog odmora ?! Ocigledno se ovde ili foliras, ili nisi sve rekao, ili je nesta drugo u pitanju, to jest ne zelis da joj platis rad !!!!

grbavi

pre 10 godina

u srbiji su sindikatima zakonski posechena krila ova dvojica koji se predstavljaju kao reprezentativni sindikati nemaju iza sebe podrshku ni 40 000 radnika srbije ali zato imaju podrshku DBa , postoji konfederacija slobodnih sindikata srbije koja broji oko 200 000 chlanova ali dzaba nekome iz vlastodrzachke klike ne odgovara da njihovi predstavnici udju u pregovore osporava im se reprezentativnost i gushe se sa svih strana

mile

pre 10 godina

Nijebitnoime ?
Mnogo si nervozan za jednog "biznismena" sto te sasvim stavlja u kategoriju onih kako si mene opisao, ti sve znas unapred a da pojma nemas!Gde si u mom komentaru video otimanje? Otimate takvi kao ti, od drzave, radnika i verovatno od vecine komintenata. Da bi bolje razumeo sta sam zeleo da kazem podseticu te da se istorija cesto ponavlja. Verujem da ti zaposleni nisu potrebni, radi sam.Treba zaliti svakog koga bi ti sa tvojim stavovima i zabludama uposlio. Ako se malo raspitas shvatices da su mnogo uspesnije male i srednje firme u kojima vladaju korektni ljudski odnosi i gde se radi u porodicnoj atmosferi sa uzajamnim uvazavanjem.Frustrirani i pohlepni kao ti brzo pucaju, veruj znam ih prilicno.

toza

pre 10 godina

Jasno je da sindikati moraju malo da podižu buku ali bi bilo lepo kada bi se svi malo preciznije izražavali. Ne znam šta je u novom predlogu ali u prethodnom koji je branio Radulović nije bilo reči o smanjivanju plata za vreme godišnjeg odmora već o plaćanju samo osnovne plate uvećane za minuli rad bez dodataka (prkovremeni rad, rad za praznike...). Predlog je bio sasvim korektan i ne radi se o smanjenju ali sesindikati sve vreme trude da to prikažu kao smanjenje. Uostalom zbog čega bi neko ko je radio za novu godinu (npr policajac) u februaru imao primanje kao što je imao u januaru. Inače najbučniji su sindikati u javnim preduzećima pošto se njima plaćaju svi ovi dodaci. Što se tiče bolovanja treba da važe isti uslovi kao za godišnje (100% osnovne plate) odmore ali da se pojača kontrola ili da država plaća sve preko 10 dana a ne kao do sada 30 dana. Ovako doktori olako daju bolovanja do 30 dana i tek kada finansiranje pređe na fond onda se vodi računa o svakom dinaru.
Dodatno je potrebno pooštriti kontrolu i naterati sve poslodavce da se pridržavaju postojećeg zakona o radu.
Ove poluinformacije nanose veliku štetu pošto javnom mnjenju sve vreme poturaju poluistine.

Mr Truth

pre 10 godina

Zbog lažnog humanizma, koji štiti neradnike i zabušante, ljudi koji su dobri radnici trpe !!!

Normalno da za godišnji odmor treba da ide ista plata, jer je definisan i ograničen u toku godine, a normalno da na bolovanju treba da bude manja plata jer neko ne boluje nijedan dan godišnje, a neko je tokom godine više na bolovanju nego na poslu... I šta sad, treba da prime isto, kao ovaj se razboleo... pa na jednog pravog bolesnika ide bar 10 foliranata... a tog jednog pravog bolesnika ionako treba da finansira Socijalno a ne firma.

nijebitnoime

pre 10 godina

(mile, 13. maj 2014 16:20) tako je mile komunjaro verovatno si od tate naucio da je najlakse upadati i otimati tudje.

mozes i ti i nezaposleni da me povucete. kome se ne radi moze slobodno da otvori svoju firmu pa nek glumi privatnika. idite na selo gajite ovce u planinskom selu pomazite tim starijim ljudima. sto svi hrlite u gradove i kukate kako nema posla.

ni mene niko ne pita sto sam u firmi i subotom i nedeljom i sto radim 12 sati dnevno radnim danima. vidis kad ja udjem u kancelariju mog radnika i vidim da gospodja masinski inzenjer gleda haljine i blic zenu na netu ja samo zapisem da ce i sledeca 2 meseca primati istu platu. pa posle 2 meseca opet opet isto.

pa ako vam se igraju igrice i gubi vreme na poslu onda lepo u drzavnu firmu, administraciju, zeleznicu ili glumite internet huligane koji bi da otima kao ovaj mile.

raci

pre 10 godina

bravo majstori umanjite plate ljudima koji su na bolovanju, kad im najvise treba vi im skidate platu. kod mene radi zena sa tumorom, jedva izdrzava da se ne unesvesti, ali ne ide na bolovanje i muci se zbog tih 35% plate manje, pih, bando.

Đuka

pre 10 godina

Da li se to opet neko šali sa sindikatima ? A 1.april prošao odavno...E,kako bih ja voleo da verujem Ovakvim sindikatima što se ubiše od borbe za prava radnika u zadnjih dvadeset godina...Kad je muka gde si Đuka,kad j....e Đuku ne zovete !

Duci0167

pre 10 godina

U najboljem slucaju ce nekako da nadjete posao. Posao kod poslodavca sa platom od 200e,pitaj Boga za doprinose,veci rashodi taj dan nego dnevnica,put 150km od mesta zivljenja a poslodavcu drzava subvencionise primanje,daje poreske olaksice,drzava placa doprinose za 7 od 10 radnika itd, itd. Onda urade statistiku i kazu kako su povecali zaposlenost za 30%. I to sve u najboljem slucaju!
Citao sam pazljivo "sulejmanov" susret sa privrednicima,poslodavcima,bankarima ... Ukratko mogu da ga objasnim kao "Dosli poslodavci kad kazu kako im najvise odgovara poslovanje uz obavezno neisplacivanje otpremnina radnicima"

iva

pre 10 godina

Bilo bi poštenije od Vučića da kaže " radite ljudi tri godine bez plata i obavezno plaćajte sve prinadležnosti ( račune,porez,...) pa možda nam krene" ! Čudimo se sve češćim samoubistvima,ubistvima,pa šta nam preostaje ?!

Морава и брда

pre 10 godina

Два челника тобож јаких синдиката(само за себе) БРАНЕ РАДНИЧКУ КЛАСУ!?

Орбовић и Чанак = два пензинера , бране права радника!

Србија данас!

NN

pre 10 godina

Pa to je i cilj napredno-socijalisticke vlade da svi radnici rade za minimalac,a da se bogate poslodavci narocitio stranci rusi, arapi.... a da kada radnici idu na zasluzeni odmor ili su ne daj Boze bolesni da dobiju jos manju zaradu. U svetu se u nekim zemljama zaposlenima na bolovanju dodaje jos dodatka na celu platu , da imaju novca za bolju hranu,lekove...

svasta

pre 10 godina

Nesa, 13. maj 2014 14:57)

Ovde se decenijama preti ispred bifea kako ce Nemci sve da nas kolonizuju, a Ameri ne mogu da spavaju od zudnje za nama. A oni nas samo zasuli kasetnim bombama. Kao da si prespavao najmanje 20 godina, i zivis u uverenju da ce cela Afrika da te nosi na ramenima kada kazes Srbija. Smesno.
Da podsetim da po vazecem zakonu roditelju umanje 35% kada mu je dete bolesno, da je za zenu operisanu od raka predvidjeno bolovanje od mesec dana, da za dete koje ide u skolu roditelj ima 7 dana ako je dete slomilo nogu, a mesec dana ako ima rak. To vas izgleda ne boli? Jedino sto mogu da zakljucim da su ovi sto pricaju o propadanju od rada i zlurado pozdravljaju zakon o feudalnim odnosima, u stvari laznjaci, koji eventualno cuvaju neki parking, a skolu, posao i poslodavca nisu nikada videli. Iskreni su samo tzv biznismeni, to jest primitivosi koji svercuju robu.

Државни сектор

pre 10 godina

"a sa druge strane ni jedan gazda nece otpustiti vrednog i postenog radnika".
(Dragan, 13. maj 2014 16:23)

Па, можда бих се са овим и могао делимично сложити ако је у питању приватни сектор, мада су и ту могуће тешке злоупотребе чак и доброг радника, али, кад је у питању јавни, односно државни сектор, ситуација је готово по правилу другачија. Прекјуче ДСС, јуче СПС и ДС, данас СНС и СПС, доведу гомилу својих кадрова, као све млади и школовани, а све по партијско-буразерској линији, ништа не раде јер и не знају да раде, бивају брзо постављени на руководећа места, никоме ништа не одговарају,као што не одговара ни онај који их је довео, јер њих и не интересују резултати рада... Е сад, ти и такви ће да одлучују о судбини оних који нису у "екипи"...

mile

pre 10 godina

Gospodo "poslodavci" mnogo ste se zaigrali, od lopovske privatizacije do kadabahijskog ponasanja ste brzo evoloulirali.Koristite svaku priliku da ponizite zaposlene (minimalci, bez socijalnog, rad drzavnim praznicima, bez odmora i da ne nabrajam puno toga jos) trenutno je velika nezaposlenost pazite se da nezaposleni i vasi zaposleni ne iskale bes bas na vama.Ako ste tako mocni mozda mozete i bez radnika, radite sami uposlite svoje rodjake mame tate pa ih usrecite. Jadno !

Dragan

pre 10 godina

Covek je lepo rekao:Zakon ce biti brzo usvojen ako se nista ne promeni"
Taj sadasnji Zakon o neradu je strasan.Niko nije lud da zaposljava pod takvim okolnostima, a sa druge strane ni jedan gazda nece otpustiti vrednog i postenog radnika.

Milan

pre 10 godina

Bilo je i vreme da se SSSS i UGS povuku iz pregovora, jer oni ne predstavljaju nikoga sem sami sebe i nemaju nikakve veze sa radničkom klasom i sindikalnim pokretom!
A novinar zaista nije nije napisao uopšte o čemu se radi i šta je problematično... verujem da ni SSSS ni UGS takodje nemaju pojma nego lupetaju po navici!

Перица

pre 10 godina

@poltron na uzici и остали

Невероватно колико сви браните додатке који су измишљотина комунизма и социјализма.

Плате радника у приватном сектору се неће променити, само ће бити лакше израчунати плате у јавном сектору јер неће моћи да се сакрију користећи додатке.

Оно што је сигурно је смањење администрације потребне да се испоштује сва могућа глупа правила које су донели они који некога штите. Што једноставније, то транспарентније!

Члан 179

pre 10 godina

povecace se zaposlenje kad budem mogao da zaposlim radnika i dam mu otkaz ako mi vise ne treba jer mi se smanjio obim posla ili su meni otkazali porudzbine ili jednostavno nisam zadovoljan saradnjom sa tim zaposlenim, kao sto svi mogu da promene radnji gde kupuju hleb ako im ne odgovara tako treba i ovo da bude, dok se to ne promeni, radnici ce raditi na crno i trpeti jos vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (biznismencic, 13. maj 2014 13:34)

Е, што волим ове писмене и начитане, школоване бизнисменчиће!!! А где то у важећем Закону о раду пише да је и сада тако нешто немогуће!!!? E, сад, што би ти да кроз ово "нисам задовољан сарадњом" желео да протуриш ко зна шта, то је друга прича. Прочитај чл. 179 важећег Закона о раду, па можда нешто и научиш!

ajde ne mlatite nas vise,zivota vam

pre 10 godina

Zakon o radu nije evropski,a atanackovic,zajedno sa vulinom i vucicem izmislja,posebno sa onim sa Jela.
Zamolicu vucica da nam potvrdi da li se ovaj "evropski zakon" poklapa i istovetan kao u Nemackoj,Austriji,Francuskoj ili ne?
Da li se nasa cena rada poklapa sa cenom rada u Francuskoj,nemackoj,Austriji,kao i opste cene?
Molim novinare B92 da nam dostave takve informacije

dokle

pre 10 godina

Citam ovde komentare,poslodavac je bog i tako treba ga tretirati,ne treba topli obrok i prevoz,slusam zaposlene radim 12 sati,vikende,kasne plate,minamalac nna ruke,ostalo kes.Sada sam poslodavac,a ranije sam bio zaposlen kod poslodavca,a dobro poznajem i kako to funkcionise u nekim zemljama.Prvo ja kao poslodavac nisam bog,a ne zelim da se prema meni tako bilo ko odnosi,jer sutra opet mogu biti radnik.Da se razumemo u takvoj zemlji zivimo da nazalost prevoz i topli obrok bi trebalo da postoje kao obaveza u plati,jer neka mi neko objasni kako od 20 ili cak 30 hiljada covek da sve to plati u Beogradu,znaci da jede i da se preveze 20 i kusur dana.Minuli rad samo kod zadnjeg poslodavca,odmor ako neko 11 meseci radi nocu ili u rudniku,pa ima ima neki dodatak za to ,treba i dok je na odmoru da ima istu platu.Sto se tice bolovanja,15 dana poslodavac ostalo drzava.Pa ako neko ide puno na bolovanje ,da drzava ima interes da proverava da li je lazno ili pravo,a takodje ako puno razlicitih radnika ide na bolovanje proveriti poslodavca pod kakvim i u kojim uslovima rade radnici.Regres za godisnji nije uopste stran pojam recimo u Nemackoj ili Austriji,cak neki podaci govore da preko 80% zaposlenih to dobija,a koliko znam to nisu komunisticke zemlje.Moje je misljenje da koliko imamo losis radnika toliko imamo losih poslodavaca.A nazalost uvek su takvi u prvom planu.I dokle god neko misli da je 30000 dobra plata ,nama ce biti ovako.

Владо Бања Лука

pre 10 godina

Након велеиздаје Космета и "дисциплиновања" Срба са сјевера, Вулин и Вучић настављају даље. На реду је робовласнички закон о раду. Касније ће доћи до промјене устава... Угл, тотална катастрофа.

Grof

pre 10 godina

pitam tipa juce sta radi na zeleznici,a on rukom gestikulira (bezobrazno)..."Eventualno kad bas ima posla menjam sijalice na vozovima i cetkice na elektromotorima. Firma nam daje stalno putovanja,sve placeno samo je nasa hrana. Pre koji dan bio sam u Grckoj 14 dana, a to nam se vodi kao placeno odsustvo, a ne kao godisnji. Ponekad kad nam se ne radi pozovemo sefa i kazemo da necemo doci, bez ikakvih problema. Zamisli hoce da nam smanje platu 10%". Eto takve uslove imaju ponavljaci sa srednjom, a mi sa fakultetom crkavamo kod privatnika i svaki dan gledamo kad cemo dobiti nogu. Subota, nedelja, kad god i sta god da treba moras biti na raspolaganju jer si na minimalac prijavljen, pa ne smes da se zameras da te ne zakininu na delu koji se dobija na ruke.... e zivot da ti se smuci. Dokle vise!?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jeremija, 13. maj 2014 15:20)

Pa kave veze ima zakon o radu sa ovim sto si napisao. Ti mislis da ce to da se promeni. Poenta zakona o radu da je RADNIK (ONAJ KOJI RADI) bude zasticen makar malo. Pricas o javnim preduzecima a njima ide poseban zakon ako nisi znao. Ovo sto hoce da donesu bice cirkus. To ti sa fakultetom ne vidis (toliko o fakultetu) i nazalost nisi radio pa ne razumes. Zakon o radu nece otvoriti radna mesta. Zakon donosi prava i obaveze obostrane. Sta mislis ko krsi ta prava. Radim srecom osam sati i poslodavac mi je korektan maksimalno iako je privatnik. Za tih osam sati stvarno radim .

Legionar

pre 10 godina

Je l to ovaj isti Canak iznenadjen,onaj isti sto je izbacio iz sindikata ceo upravni odbor jer nisu hteli da slusaju njegovu komnandu.Isti covek koji nema reprezentativnost svog sindikata.Nista drugo ovo nije do mazanja ociji,Canak je uvek slusao naredjenja vlasti.

Kristijan

pre 10 godina

Bilo bi lepo i da sindikati prestanu da samo kritikuju svaku odluku, nego da se pridruže i ,dajući konstruktivne predloge, doprinesu razvoju ekonomije i tržišta.

tekst

pre 10 godina

Bombastican naslov....u tekstu pomislih da cu da procitam ne znam ni ja sta, a ono niti znam zasto su sindikati odustali, niti da li ih je naljutio Vulin, niti da li su uopste ljuti, niti sta je to sto predlaze ministarstvo rada...."Tresla se gora, rodio se mis"

(!?)-

pre 10 godina

„nacrt zakona o radu je skandalozan po tom predlogu na osnovnu zaradu nema apsolutno nikakvih dodataka ukidaju i topli obrok i prevoz i minuli rad“
Minuli rad je glupost socijlaističko/komunističkih vremena. Šta on predstavlja ? Nekakav iznos koji bi poslodavac trebao da plaća radniku samo zato što je godinama radio kod njega (a još gori slučaj ako je radio kod drugog poslodavca!!) . Pa valjda bi trebao da se plaća rad !!? Topli obrok i prevoz je pravo poslodavca, a ne obaveza da isplati. Zašto da radnik poslodavca košta više samo zato što između mjesta stanovanja i radnog mjesta ima 50 kilometara ?
„Što sam onda ucio skolu da bi mi neko skresao platu za 40%, pa jel to zivot a treba da podizem 2 dece i da placam kredit 20 godina.“
Kredit je slobodno izražena volja zaduživanja, ne uzima se ako se nema čime platiti. A ko nije zadovoljan platom/poslodavcem neka mijenja poslodavca. Ili neka otvori svoju firmu i postane poslodavac pošto je ukorjenjeno mišljene da svi poslodavci dobro žive/zarađuju.

igraj svoju igru

pre 10 godina

Imaju pravo da budu nezadovoljni, kao sto i ministrastvo rada ima pravo da predlaze svoja resenja...jedino mi nije jasno zasto nisu naveli sta je to sto je prosireno, ali dobro, nije lako uskladiti obe strane i zadovoljiti i radnike i poslodavce. Verujem da ce se postici na kraju dogovor koji je najmanje na stetu radnika, a to ko je sad njihov veci zastitnik i ko je vise nanjihovoj strani vreme ce pokazati. Ostaje da vidimo!

xRade

pre 10 godina

Radim u Americi i plata mi je ista i kad sam bolestan i kad sam na odmoru. Vucic TAJKUNIZUJE Srbiju. I to sto daje kredite sa niskim kamatama tajkunima a razliku u kamati pokrivaju poreznici Srbija se samo uklapa u tu pricu.
Ministarka otisla na gradiliste i preslisava one radnike mucenike sta rade za one mizerije od plata jer drzava ne placa. Ovde radnici koji rade na federalnim ili stejt projektima izgledaju ko manekeni u poredjenju premama Srpskim. Najbolju zensku sto sam ovde video, preplanula plavusa u majci na brtele je vozila VALJAK i utabavala put, jer je placena posteno. U Srbiji bi bila sponzorusa. Uzas.
Ajde BOTOVI lupajte minuse. Navalite.

jeremija

pre 10 godina

pitam tipa juce sta radi na zeleznici,a on rukom gestikulira (bezobrazno)..."Eventualno kad bas ima posla menjam sijalice na vozovima i cetkice na elektromotorima. Firma nam daje stalno putovanja,sve placeno samo je nasa hrana. Pre koji dan bio sam u Grckoj 14 dana, a to nam se vodi kao placeno odsustvo, a ne kao godisnji. Ponekad kad nam se ne radi pozovemo sefa i kazemo da necemo doci, bez ikakvih problema. Zamisli hoce da nam smanje platu 10%". Eto takve uslove imaju ponavljaci sa srednjom, a mi sa fakultetom crkavamo kod privatnika i svaki dan gledamo kad cemo dobiti nogu. Subota, nedelja, kad god i sta god da treba moras biti na raspolaganju jer si na minimalac prijavljen, pa ne smes da se zameras da te ne zakininu na delu koji se dobija na ruke.... e zivot da ti se smuci. Dokle vise!?

Jovan

pre 10 godina

Vulin,a i drugi koji se predtavljaju kao levica nisu levicari ako sede u ovoj Vladi.
Sindikati u Srbiji ne postoje. Ovo je farsa. Sindikati kad imaju problem izadju na ulicu,bore se za radnike,a ne sede u foteljama i jedu po kafanama

sta ste ocekivali

pre 10 godina

Ako ste nesto vise ocekivali od Vuciceve strahovlade, koju dnevno uvodi na mala vrata i njegovog poslusnika Vulina koji i jeste zbog toga Ministar, bili ste u golemoj zabludi gospodo sindikalci.
Ali najveci problem radnika je sto ste od uvek vi sami vise radili za vlast nego ono sto vam je posao.

Moravac

pre 10 godina

Da li se sindikati uzbudjuju što se SADAŠNJI Zakon o radu ne poštuje?Zaposleni u privatnim firmama ne dobijaju dodatak za prekovremeni rad, imaju godišnji odmor 14 dana, rade nedeljom i praznikom bez ikakve naknade, nemaju obavezni odmor od 12 sati izmedju dva radna dana...Koga to pogadjaju izmene kad se ni ovakav kakav je zakon ne poštuje? Samo sindikalne lidere koji gledaju da nešto iskamče za sebe.

Nesa

pre 10 godina

Zar mislite da je vulin slucajno dobio bas ovo ministarstvo? On je vucicev covek ,,od zadatka",tako je unistio Kosovo za 1 godinu,posvadjao ljude i podelio ih na vuciceve i tacijeve (namerno pisem malim slovima)! Sad ima zadatak da unisti obicnog radnika i slabe sindikate da bi mogli da sprovedu bez otpora kolonizaciju Srbije od strane Nemacke i EU! Cudo ce nas naci od ove vlasti,zivi bili pa videli!

Slobodan

pre 10 godina

Vreme je da sindikalci širom zemlje Srbije ,jedanput zarade plate-GENERALNI ŠTRAJK UPOZORENJA zakazati što pre.A ako nipodoštavajući interese radnika Vučićevići ipak donesu silom novi nepovoljnji Zakon o Radu- GENERALNI ŠTRAJK SVIH SLUŽBI,PREDUZEĆA POSEBNO TRANSPORTNIH ,PREVOZA itd (pod parolom udri tamo gde će da osete), sa zahtevom ostavka ministra ČE VULINA-GEVARE-čuvenog levičara-prodane duše!!

Deja Vu

pre 10 godina

Ovo postaje baš zabrinjavajuće. Od 20-ak komentara, jedan jedini u zaštitu radnika i radničkih prava, a svi ostali unapred aminuju, po svoj prilici, jedan siledžijski zakon. Jer, kao što Vulin i reče, nije sporno da skupština može da izglasa šta god poželi, hteli to sindikati ili ne. Npr, mogu izglasati da je sada 1992. ili 1993. godina!

Novo jednoumlje na delu. Spašavaj se ko može!!

Walter

pre 10 godina

Та господа никад нису хтела преговоре, и да су добили све што су тражили опет би нашли разлог за опструкцију. Чувају само своје позиције и ништа друго. Надам се само да ће се укинути све привилегије за синдикалне главешине из Закона о раду. Где то има, да примаш плату а да не мораш да долазиш на посао?

sasa

pre 10 godina

nama treba 1 i slovima jedan kvalitetan sindikat koji ce se boriti i brinuti za radnike.sada imamo 24 hiljade sindikata,da dobro sam napisao koji se bore za svoj polozaj i privilegije a ne za radnike.

zozonko

pre 10 godina

Dosta mi je više saopštenja komandanata "jagnjećih brigada" koji prstom nisu mrdnuli da pomognu radnicima, i kojima je samo bitno da budu u dobrim odnosima sa svakim režimom. Satanizovali ste Radulovića jer vma je tako naredio Vučić, skočili ste protiv Zakona jer ste štitili svoje interese i interese armije (ne)radnika u javnom sektoru, a ne prava svih radnika. Pa gospodo lideri sindikata što ne kažete javno da ste i sami privatni poslodavci, i da kod vas radnici nemaju ništa bolji tretmana nekog kod drugih privatnika. Pa vas privatni sektor i ne zanima, tačniji radnici, jer od njih nemate koristi. Vas samo zanimaju foteljaši u državnim službama, od kojih ima šta da se dobije. Vlada će morati da reformiše javni sektor, izmeni zakone o radu, izvrši reviziju svih postojećih odredbi, ili nam preti bankrot i prazan budžet. Državu treba da vode stručnjaci, a ne sindikalni lideri koji samo brane svoje interese.

biznismencic

pre 10 godina

povecace se zaposlenje kad budem mogao da zaposlim radnika i dam mu otkaz ako mi vise ne treba jer mi se smanjio obim posla ili su meni otkazali porudzbine ili jednostavno nisam zadovoljan saradnjom sa tim zaposlenim, kao sto svi mogu da promene radnji gde kupuju hleb ako im ne odgovara tako treba i ovo da bude, dok se to ne promeni, radnici ce raditi na crno i trpeti jos vise

nada

pre 10 godina

Vulin jeste levicar i samim tim bi bilo nelogicno da nije na strani radnika...ja se ipak nadam da ce na kraju naci neko kompromisno resenje!

sindikat

pre 10 godina

Kad se budu objavile koje su odredbe dodate a sindikati se nisu slozili sa njima tada cemo i znati zbog cega su odustali od pregovora....ovako je rano pricati o tome ko ovde ima nerealne zahteve, ministarstvo rada ili sindikati!

ako su ovi protiv, zakon je dobar

pre 10 godina

Koga bre zastupaju ovi ljudi? Gde su bili kad su hohstapleri privatizovali i jurili radnike?
Zakon u skladu sa evropskim zakonodavstvom, gotovo je samoupravljanje.

Stanko

pre 10 godina

Trebalo bi da se ljudi sličnih ideja a ministar rada i sindikati to jesu sastanu i pokušaju da se dogovore. Dogovor je jedino rešenje.

Heretic

pre 10 godina

Sindikati nigde ne pominju Vulina. Vulin je levicar. Levica se zalaže za socijalnu pravdu, za promene koje uslovljavaju napredak društva i teži ka internacionalizmu. Samim tim Vulin je prirodni partner sindikatima.

greedisgood

pre 10 godina

Pa koje su to nove odredbe koje su donete. sto cute sindikati i ne kazu. Nije ministar Vulin ovde pomenut, ne znam cemu takav naslov!?

Pametnjaković

pre 10 godina

Poslodavac je bog, tako treba i da bude tretiran, jer ni jedan poslodavac neće zaposliti ni jednog radnika ako ne može da ga otpusti. Privatno vlasništvo je svetinja sa kojom vlasnik raspolaže u potpunosti. Ovo odugovlačenje usvajanja zakona samo šteti Srbiji, jer sve okolne zemlje napreduju, što smanjuje šanse da privatni sektor u Srbiji, koji inače ne postoji, postane konkurentan na slobodnom tržištu. Već sada je kasno, ali ajd da vidimo da li će se nešto uraditi osim priče, ja čisto sumnjam.

lobotomiran

pre 10 godina

Zar takva levičarska gromada iz koje progovara duh Če Gevare i legenda koja hoda kastro? Neverujem ja sindikalcima. Vulin je zakon(o radu).

Milan Nis

pre 10 godina

Ovi bukaci nisu za komentarisanje uopste,tako da je izlisno trositi reci na njih,pravice Radulovica od blata,ali kad u istoj recenici stavite VULIN i RAD,to dalje i ne treba citati,ne ide jedno sa drugim nikako.

ZLOBEX

pre 10 godina

... SSSS i UGS "Nezavisnost" saopštili su da ne žele da učestvuju u pregovorima...
Opa Đurđo, a Vi rekoste da je Aleksandar Vaš čovek, socijalista i srpski Če Gevara.

Duka

pre 10 godina

"Lakoverni", ako pod hitno ne povedete ozbiljan gen. štrajk, ode kredibilitet a sa njim i foteljica, autić, ručkići, cicamace i ostalo. Šta kažeš? "Neprijatno iznenađen" HAHAHAHAHA

Da se ne lazemo!

pre 10 godina

Necete da ucestvujete u pregovorima? Odlicno! Dobicete Zakon o radu BEZ pregobora. To i nije bitno, jer ce ionako morati da se postuje BEZ POGOVORA.

Zapravo, ja i ne vidim u cemu je vas problem. Dosad ste nebrojeno puta pokazali i dokazali da niste u stanju nista pametno da uradite i da nemate ni neku podrsku "clanstva" (navodnice su namerne), dakle cini se da se cela ova farsa oko Zakona o radu svodi na to kako da glumatanjem pregovaranja zadrzite sopstvene, radnickim parama dobrano podgojene g.... u foteljama!

poltron na uzici

pre 10 godina

nacrt zakona o radu je skandalozan po tom predlogu na osnovnu zaradu nema apsolutno nikakvih dodataka ukidaju i topli obrok i prevoz i minuli rad i za ljude koji rade po smenama i smenski rad , i jos kad dodate 10% odbitak docicete do toga da ce se u proseku zarada smanjiti za 10 - 15 hiljada,evo moj primer ja imam 36000 i kad mi odbiju topli obrok smenski minuli rad i prevoz i vucicevih 10% spusticeme na minimalac i sto sam onda ucio skolu da bi mi neko skresao platu za 40%, pa jel to zivot a treba da podizem 2 dece i da placam kredit 20 godina, to znaci da ce obicni radnici dotaci dno a visoke plate u javnom sektoru niko ne dira tj. nema maximale , nek uvedu odnos 1:4 ako mu je mininalac 20000 neka imamo i maximalu i to nek ima samo direktor i svi ostali ispod, ali to niko ni ne spominje nego je bitno samo da radnike spuste na najnizi moguci nivo e moji vucicevci za koga ste glasali niste ni svesni , ako ovo prodje treba da se ugasimo kao zemlja

Toliko

pre 10 godina

@(ZLOBEX, 13. maj 2014 12:26) Nije tacno da je to rekao. Gledao sam Kaziprst u kom je gostovao za razliku od tebe koji si procitao samo naslov teksta koji je novinarski opis emisije. Rekao je da se tako predstavlja, a da ce tek da se pokaze da li je to tacno obzirom da sedi u okruzenju koje je suprotno od toga. I ustalom bas me zanima sta je to jos sta ovim kapitalistima fali posto su sindikati odustali od otpremnina, od protivljenja produzenju na odredjeno vreme na 2 godine uz uslov da postoji ogranicenje koliko jedna firma moze da ima procentualno ljudi na odredjeno vreme. Na mene licno ovaj zakon ne utice previse radim kod privatnika pod drugim uslovima ali odlicno znam da su najproduktivnije(i najsrecnije)zemlje one gde je balans izmedju privrednika i radnika dobar, a takodje je slucaj da su tamo i radnicka prava na visokom nivou.

ZLOBEX

pre 10 godina

... SSSS i UGS "Nezavisnost" saopštili su da ne žele da učestvuju u pregovorima...
Opa Đurđo, a Vi rekoste da je Aleksandar Vaš čovek, socijalista i srpski Če Gevara.

poltron na uzici

pre 10 godina

nacrt zakona o radu je skandalozan po tom predlogu na osnovnu zaradu nema apsolutno nikakvih dodataka ukidaju i topli obrok i prevoz i minuli rad i za ljude koji rade po smenama i smenski rad , i jos kad dodate 10% odbitak docicete do toga da ce se u proseku zarada smanjiti za 10 - 15 hiljada,evo moj primer ja imam 36000 i kad mi odbiju topli obrok smenski minuli rad i prevoz i vucicevih 10% spusticeme na minimalac i sto sam onda ucio skolu da bi mi neko skresao platu za 40%, pa jel to zivot a treba da podizem 2 dece i da placam kredit 20 godina, to znaci da ce obicni radnici dotaci dno a visoke plate u javnom sektoru niko ne dira tj. nema maximale , nek uvedu odnos 1:4 ako mu je mininalac 20000 neka imamo i maximalu i to nek ima samo direktor i svi ostali ispod, ali to niko ni ne spominje nego je bitno samo da radnike spuste na najnizi moguci nivo e moji vucicevci za koga ste glasali niste ni svesni , ako ovo prodje treba da se ugasimo kao zemlja

zozonko

pre 10 godina

Dosta mi je više saopštenja komandanata "jagnjećih brigada" koji prstom nisu mrdnuli da pomognu radnicima, i kojima je samo bitno da budu u dobrim odnosima sa svakim režimom. Satanizovali ste Radulovića jer vma je tako naredio Vučić, skočili ste protiv Zakona jer ste štitili svoje interese i interese armije (ne)radnika u javnom sektoru, a ne prava svih radnika. Pa gospodo lideri sindikata što ne kažete javno da ste i sami privatni poslodavci, i da kod vas radnici nemaju ništa bolji tretmana nekog kod drugih privatnika. Pa vas privatni sektor i ne zanima, tačniji radnici, jer od njih nemate koristi. Vas samo zanimaju foteljaši u državnim službama, od kojih ima šta da se dobije. Vlada će morati da reformiše javni sektor, izmeni zakone o radu, izvrši reviziju svih postojećih odredbi, ili nam preti bankrot i prazan budžet. Državu treba da vode stručnjaci, a ne sindikalni lideri koji samo brane svoje interese.

xRade

pre 10 godina

Radim u Americi i plata mi je ista i kad sam bolestan i kad sam na odmoru. Vucic TAJKUNIZUJE Srbiju. I to sto daje kredite sa niskim kamatama tajkunima a razliku u kamati pokrivaju poreznici Srbija se samo uklapa u tu pricu.
Ministarka otisla na gradiliste i preslisava one radnike mucenike sta rade za one mizerije od plata jer drzava ne placa. Ovde radnici koji rade na federalnim ili stejt projektima izgledaju ko manekeni u poredjenju premama Srpskim. Najbolju zensku sto sam ovde video, preplanula plavusa u majci na brtele je vozila VALJAK i utabavala put, jer je placena posteno. U Srbiji bi bila sponzorusa. Uzas.
Ajde BOTOVI lupajte minuse. Navalite.

Duka

pre 10 godina

"Lakoverni", ako pod hitno ne povedete ozbiljan gen. štrajk, ode kredibilitet a sa njim i foteljica, autić, ručkići, cicamace i ostalo. Šta kažeš? "Neprijatno iznenađen" HAHAHAHAHA

sasa

pre 10 godina

nama treba 1 i slovima jedan kvalitetan sindikat koji ce se boriti i brinuti za radnike.sada imamo 24 hiljade sindikata,da dobro sam napisao koji se bore za svoj polozaj i privilegije a ne za radnike.

Da se ne lazemo!

pre 10 godina

Necete da ucestvujete u pregovorima? Odlicno! Dobicete Zakon o radu BEZ pregobora. To i nije bitno, jer ce ionako morati da se postuje BEZ POGOVORA.

Zapravo, ja i ne vidim u cemu je vas problem. Dosad ste nebrojeno puta pokazali i dokazali da niste u stanju nista pametno da uradite i da nemate ni neku podrsku "clanstva" (navodnice su namerne), dakle cini se da se cela ova farsa oko Zakona o radu svodi na to kako da glumatanjem pregovaranja zadrzite sopstvene, radnickim parama dobrano podgojene g.... u foteljama!

Deja Vu

pre 10 godina

Ovo postaje baš zabrinjavajuće. Od 20-ak komentara, jedan jedini u zaštitu radnika i radničkih prava, a svi ostali unapred aminuju, po svoj prilici, jedan siledžijski zakon. Jer, kao što Vulin i reče, nije sporno da skupština može da izglasa šta god poželi, hteli to sindikati ili ne. Npr, mogu izglasati da je sada 1992. ili 1993. godina!

Novo jednoumlje na delu. Spašavaj se ko može!!

ako su ovi protiv, zakon je dobar

pre 10 godina

Koga bre zastupaju ovi ljudi? Gde su bili kad su hohstapleri privatizovali i jurili radnike?
Zakon u skladu sa evropskim zakonodavstvom, gotovo je samoupravljanje.

dokle

pre 10 godina

Citam ovde komentare,poslodavac je bog i tako treba ga tretirati,ne treba topli obrok i prevoz,slusam zaposlene radim 12 sati,vikende,kasne plate,minamalac nna ruke,ostalo kes.Sada sam poslodavac,a ranije sam bio zaposlen kod poslodavca,a dobro poznajem i kako to funkcionise u nekim zemljama.Prvo ja kao poslodavac nisam bog,a ne zelim da se prema meni tako bilo ko odnosi,jer sutra opet mogu biti radnik.Da se razumemo u takvoj zemlji zivimo da nazalost prevoz i topli obrok bi trebalo da postoje kao obaveza u plati,jer neka mi neko objasni kako od 20 ili cak 30 hiljada covek da sve to plati u Beogradu,znaci da jede i da se preveze 20 i kusur dana.Minuli rad samo kod zadnjeg poslodavca,odmor ako neko 11 meseci radi nocu ili u rudniku,pa ima ima neki dodatak za to ,treba i dok je na odmoru da ima istu platu.Sto se tice bolovanja,15 dana poslodavac ostalo drzava.Pa ako neko ide puno na bolovanje ,da drzava ima interes da proverava da li je lazno ili pravo,a takodje ako puno razlicitih radnika ide na bolovanje proveriti poslodavca pod kakvim i u kojim uslovima rade radnici.Regres za godisnji nije uopste stran pojam recimo u Nemackoj ili Austriji,cak neki podaci govore da preko 80% zaposlenih to dobija,a koliko znam to nisu komunisticke zemlje.Moje je misljenje da koliko imamo losis radnika toliko imamo losih poslodavaca.A nazalost uvek su takvi u prvom planu.I dokle god neko misli da je 30000 dobra plata ,nama ce biti ovako.

Toliko

pre 10 godina

@(ZLOBEX, 13. maj 2014 12:26) Nije tacno da je to rekao. Gledao sam Kaziprst u kom je gostovao za razliku od tebe koji si procitao samo naslov teksta koji je novinarski opis emisije. Rekao je da se tako predstavlja, a da ce tek da se pokaze da li je to tacno obzirom da sedi u okruzenju koje je suprotno od toga. I ustalom bas me zanima sta je to jos sta ovim kapitalistima fali posto su sindikati odustali od otpremnina, od protivljenja produzenju na odredjeno vreme na 2 godine uz uslov da postoji ogranicenje koliko jedna firma moze da ima procentualno ljudi na odredjeno vreme. Na mene licno ovaj zakon ne utice previse radim kod privatnika pod drugim uslovima ali odlicno znam da su najproduktivnije(i najsrecnije)zemlje one gde je balans izmedju privrednika i radnika dobar, a takodje je slucaj da su tamo i radnicka prava na visokom nivou.

Jovan

pre 10 godina

Vulin,a i drugi koji se predtavljaju kao levica nisu levicari ako sede u ovoj Vladi.
Sindikati u Srbiji ne postoje. Ovo je farsa. Sindikati kad imaju problem izadju na ulicu,bore se za radnike,a ne sede u foteljama i jedu po kafanama

ajde ne mlatite nas vise,zivota vam

pre 10 godina

Zakon o radu nije evropski,a atanackovic,zajedno sa vulinom i vucicem izmislja,posebno sa onim sa Jela.
Zamolicu vucica da nam potvrdi da li se ovaj "evropski zakon" poklapa i istovetan kao u Nemackoj,Austriji,Francuskoj ili ne?
Da li se nasa cena rada poklapa sa cenom rada u Francuskoj,nemackoj,Austriji,kao i opste cene?
Molim novinare B92 da nam dostave takve informacije

Milan Nis

pre 10 godina

Ovi bukaci nisu za komentarisanje uopste,tako da je izlisno trositi reci na njih,pravice Radulovica od blata,ali kad u istoj recenici stavite VULIN i RAD,to dalje i ne treba citati,ne ide jedno sa drugim nikako.

Walter

pre 10 godina

Та господа никад нису хтела преговоре, и да су добили све што су тражили опет би нашли разлог за опструкцију. Чувају само своје позиције и ништа друго. Надам се само да ће се укинути све привилегије за синдикалне главешине из Закона о раду. Где то има, да примаш плату а да не мораш да долазиш на посао?

Nesa

pre 10 godina

Zar mislite da je vulin slucajno dobio bas ovo ministarstvo? On je vucicev covek ,,od zadatka",tako je unistio Kosovo za 1 godinu,posvadjao ljude i podelio ih na vuciceve i tacijeve (namerno pisem malim slovima)! Sad ima zadatak da unisti obicnog radnika i slabe sindikate da bi mogli da sprovedu bez otpora kolonizaciju Srbije od strane Nemacke i EU! Cudo ce nas naci od ove vlasti,zivi bili pa videli!

Moravac

pre 10 godina

Da li se sindikati uzbudjuju što se SADAŠNJI Zakon o radu ne poštuje?Zaposleni u privatnim firmama ne dobijaju dodatak za prekovremeni rad, imaju godišnji odmor 14 dana, rade nedeljom i praznikom bez ikakve naknade, nemaju obavezni odmor od 12 sati izmedju dva radna dana...Koga to pogadjaju izmene kad se ni ovakav kakav je zakon ne poštuje? Samo sindikalne lidere koji gledaju da nešto iskamče za sebe.

Slobodan

pre 10 godina

Vreme je da sindikalci širom zemlje Srbije ,jedanput zarade plate-GENERALNI ŠTRAJK UPOZORENJA zakazati što pre.A ako nipodoštavajući interese radnika Vučićevići ipak donesu silom novi nepovoljnji Zakon o Radu- GENERALNI ŠTRAJK SVIH SLUŽBI,PREDUZEĆA POSEBNO TRANSPORTNIH ,PREVOZA itd (pod parolom udri tamo gde će da osete), sa zahtevom ostavka ministra ČE VULINA-GEVARE-čuvenog levičara-prodane duše!!

Владо Бања Лука

pre 10 godina

Након велеиздаје Космета и "дисциплиновања" Срба са сјевера, Вулин и Вучић настављају даље. На реду је робовласнички закон о раду. Касније ће доћи до промјене устава... Угл, тотална катастрофа.

sta ste ocekivali

pre 10 godina

Ako ste nesto vise ocekivali od Vuciceve strahovlade, koju dnevno uvodi na mala vrata i njegovog poslusnika Vulina koji i jeste zbog toga Ministar, bili ste u golemoj zabludi gospodo sindikalci.
Ali najveci problem radnika je sto ste od uvek vi sami vise radili za vlast nego ono sto vam je posao.

Члан 179

pre 10 godina

povecace se zaposlenje kad budem mogao da zaposlim radnika i dam mu otkaz ako mi vise ne treba jer mi se smanjio obim posla ili su meni otkazali porudzbine ili jednostavno nisam zadovoljan saradnjom sa tim zaposlenim, kao sto svi mogu da promene radnji gde kupuju hleb ako im ne odgovara tako treba i ovo da bude, dok se to ne promeni, radnici ce raditi na crno i trpeti jos vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (biznismencic, 13. maj 2014 13:34)

Е, што волим ове писмене и начитане, школоване бизнисменчиће!!! А где то у важећем Закону о раду пише да је и сада тако нешто немогуће!!!? E, сад, што би ти да кроз ово "нисам задовољан сарадњом" желео да протуриш ко зна шта, то је друга прича. Прочитај чл. 179 важећег Закона о раду, па можда нешто и научиш!

mile

pre 10 godina

Gospodo "poslodavci" mnogo ste se zaigrali, od lopovske privatizacije do kadabahijskog ponasanja ste brzo evoloulirali.Koristite svaku priliku da ponizite zaposlene (minimalci, bez socijalnog, rad drzavnim praznicima, bez odmora i da ne nabrajam puno toga jos) trenutno je velika nezaposlenost pazite se da nezaposleni i vasi zaposleni ne iskale bes bas na vama.Ako ste tako mocni mozda mozete i bez radnika, radite sami uposlite svoje rodjake mame tate pa ih usrecite. Jadno !

Grof

pre 10 godina

pitam tipa juce sta radi na zeleznici,a on rukom gestikulira (bezobrazno)..."Eventualno kad bas ima posla menjam sijalice na vozovima i cetkice na elektromotorima. Firma nam daje stalno putovanja,sve placeno samo je nasa hrana. Pre koji dan bio sam u Grckoj 14 dana, a to nam se vodi kao placeno odsustvo, a ne kao godisnji. Ponekad kad nam se ne radi pozovemo sefa i kazemo da necemo doci, bez ikakvih problema. Zamisli hoce da nam smanje platu 10%". Eto takve uslove imaju ponavljaci sa srednjom, a mi sa fakultetom crkavamo kod privatnika i svaki dan gledamo kad cemo dobiti nogu. Subota, nedelja, kad god i sta god da treba moras biti na raspolaganju jer si na minimalac prijavljen, pa ne smes da se zameras da te ne zakininu na delu koji se dobija na ruke.... e zivot da ti se smuci. Dokle vise!?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jeremija, 13. maj 2014 15:20)

Pa kave veze ima zakon o radu sa ovim sto si napisao. Ti mislis da ce to da se promeni. Poenta zakona o radu da je RADNIK (ONAJ KOJI RADI) bude zasticen makar malo. Pricas o javnim preduzecima a njima ide poseban zakon ako nisi znao. Ovo sto hoce da donesu bice cirkus. To ti sa fakultetom ne vidis (toliko o fakultetu) i nazalost nisi radio pa ne razumes. Zakon o radu nece otvoriti radna mesta. Zakon donosi prava i obaveze obostrane. Sta mislis ko krsi ta prava. Radim srecom osam sati i poslodavac mi je korektan maksimalno iako je privatnik. Za tih osam sati stvarno radim .

raci

pre 10 godina

bravo majstori umanjite plate ljudima koji su na bolovanju, kad im najvise treba vi im skidate platu. kod mene radi zena sa tumorom, jedva izdrzava da se ne unesvesti, ali ne ide na bolovanje i muci se zbog tih 35% plate manje, pih, bando.

Државни сектор

pre 10 godina

"a sa druge strane ni jedan gazda nece otpustiti vrednog i postenog radnika".
(Dragan, 13. maj 2014 16:23)

Па, можда бих се са овим и могао делимично сложити ако је у питању приватни сектор, мада су и ту могуће тешке злоупотребе чак и доброг радника, али, кад је у питању јавни, односно државни сектор, ситуација је готово по правилу другачија. Прекјуче ДСС, јуче СПС и ДС, данас СНС и СПС, доведу гомилу својих кадрова, као све млади и школовани, а све по партијско-буразерској линији, ништа не раде јер и не знају да раде, бивају брзо постављени на руководећа места, никоме ништа не одговарају,као што не одговара ни онај који их је довео, јер њих и не интересују резултати рада... Е сад, ти и такви ће да одлучују о судбини оних који нису у "екипи"...

lobotomiran

pre 10 godina

Zar takva levičarska gromada iz koje progovara duh Če Gevare i legenda koja hoda kastro? Neverujem ja sindikalcima. Vulin je zakon(o radu).

NN

pre 10 godina

Pa to je i cilj napredno-socijalisticke vlade da svi radnici rade za minimalac,a da se bogate poslodavci narocitio stranci rusi, arapi.... a da kada radnici idu na zasluzeni odmor ili su ne daj Boze bolesni da dobiju jos manju zaradu. U svetu se u nekim zemljama zaposlenima na bolovanju dodaje jos dodatka na celu platu , da imaju novca za bolju hranu,lekove...

Legionar

pre 10 godina

Je l to ovaj isti Canak iznenadjen,onaj isti sto je izbacio iz sindikata ceo upravni odbor jer nisu hteli da slusaju njegovu komnandu.Isti covek koji nema reprezentativnost svog sindikata.Nista drugo ovo nije do mazanja ociji,Canak je uvek slusao naredjenja vlasti.

iva

pre 10 godina

Bilo bi poštenije od Vučića da kaže " radite ljudi tri godine bez plata i obavezno plaćajte sve prinadležnosti ( račune,porez,...) pa možda nam krene" ! Čudimo se sve češćim samoubistvima,ubistvima,pa šta nam preostaje ?!

svasta

pre 10 godina

Nesa, 13. maj 2014 14:57)

Ovde se decenijama preti ispred bifea kako ce Nemci sve da nas kolonizuju, a Ameri ne mogu da spavaju od zudnje za nama. A oni nas samo zasuli kasetnim bombama. Kao da si prespavao najmanje 20 godina, i zivis u uverenju da ce cela Afrika da te nosi na ramenima kada kazes Srbija. Smesno.
Da podsetim da po vazecem zakonu roditelju umanje 35% kada mu je dete bolesno, da je za zenu operisanu od raka predvidjeno bolovanje od mesec dana, da za dete koje ide u skolu roditelj ima 7 dana ako je dete slomilo nogu, a mesec dana ako ima rak. To vas izgleda ne boli? Jedino sto mogu da zakljucim da su ovi sto pricaju o propadanju od rada i zlurado pozdravljaju zakon o feudalnim odnosima, u stvari laznjaci, koji eventualno cuvaju neki parking, a skolu, posao i poslodavca nisu nikada videli. Iskreni su samo tzv biznismeni, to jest primitivosi koji svercuju robu.

jeremija

pre 10 godina

pitam tipa juce sta radi na zeleznici,a on rukom gestikulira (bezobrazno)..."Eventualno kad bas ima posla menjam sijalice na vozovima i cetkice na elektromotorima. Firma nam daje stalno putovanja,sve placeno samo je nasa hrana. Pre koji dan bio sam u Grckoj 14 dana, a to nam se vodi kao placeno odsustvo, a ne kao godisnji. Ponekad kad nam se ne radi pozovemo sefa i kazemo da necemo doci, bez ikakvih problema. Zamisli hoce da nam smanje platu 10%". Eto takve uslove imaju ponavljaci sa srednjom, a mi sa fakultetom crkavamo kod privatnika i svaki dan gledamo kad cemo dobiti nogu. Subota, nedelja, kad god i sta god da treba moras biti na raspolaganju jer si na minimalac prijavljen, pa ne smes da se zameras da te ne zakininu na delu koji se dobija na ruke.... e zivot da ti se smuci. Dokle vise!?

Морава и брда

pre 10 godina

Два челника тобож јаких синдиката(само за себе) БРАНЕ РАДНИЧКУ КЛАСУ!?

Орбовић и Чанак = два пензинера , бране права радника!

Србија данас!

biznismencic

pre 10 godina

povecace se zaposlenje kad budem mogao da zaposlim radnika i dam mu otkaz ako mi vise ne treba jer mi se smanjio obim posla ili su meni otkazali porudzbine ili jednostavno nisam zadovoljan saradnjom sa tim zaposlenim, kao sto svi mogu da promene radnji gde kupuju hleb ako im ne odgovara tako treba i ovo da bude, dok se to ne promeni, radnici ce raditi na crno i trpeti jos vise

tekst

pre 10 godina

Bombastican naslov....u tekstu pomislih da cu da procitam ne znam ni ja sta, a ono niti znam zasto su sindikati odustali, niti da li ih je naljutio Vulin, niti da li su uopste ljuti, niti sta je to sto predlaze ministarstvo rada...."Tresla se gora, rodio se mis"

Pametnjaković

pre 10 godina

Poslodavac je bog, tako treba i da bude tretiran, jer ni jedan poslodavac neće zaposliti ni jednog radnika ako ne može da ga otpusti. Privatno vlasništvo je svetinja sa kojom vlasnik raspolaže u potpunosti. Ovo odugovlačenje usvajanja zakona samo šteti Srbiji, jer sve okolne zemlje napreduju, što smanjuje šanse da privatni sektor u Srbiji, koji inače ne postoji, postane konkurentan na slobodnom tržištu. Već sada je kasno, ali ajd da vidimo da li će se nešto uraditi osim priče, ja čisto sumnjam.

Coco Bill

pre 10 godina

mozes i ti i nezaposleni da me povucete. kome se ne radi moze slobodno da otvori svoju firmu pa nek glumi privatnika. idite na selo gajite ovce u planinskom selu pomazite tim starijim ljudima. sto svi hrlite u gradove i kukate kako nema posla.

ni mene niko ne pita sto sam u firmi i subotom i nedeljom i sto radim 12 sati dnevno radnim danima. vidis kad ja udjem u kancelariju mog radnika i vidim da gospodja masinski inzenjer gleda haljine i blic zenu na netu ja samo zapisem da ce i sledeca 2 meseca primati istu platu. pa posle 2 meseca opet opet isto.

pa ako vam se igraju igrice i gubi vreme na poslu onda lepo u drzavnu firmu, administraciju, zeleznicu ili glumite internet huligane koji bi da otima kao ovaj mile.
(nijebitnoime, 13. maj 2014 19:45)

Interesantno !!! Pa sta ti radi taj tvoj `masinski inzinjer` kad sedi i gleda internet ili haljine na njemu ?! Ti kao gazda dajes joj posao koji treba da zavrsi do odredjenog roka to jest do `prodaje`. Ako ona to uradi za dva tri, nedelju dana sta onda da radi dragi moj `bizmismenu` ?! Drugo ako je to `tekuci posao` koji ona zavrsi pa to odlazi na trziste pa ti to uspesno prodas, a ona i pored svega toga ima vremena da gleda haljine na internetu, pa mora da ima i nekog odmora ?! Ocigledno se ovde ili foliras, ili nisi sve rekao, ili je nesta drugo u pitanju, to jest ne zelis da joj platis rad !!!!

(!?)-

pre 10 godina

„nacrt zakona o radu je skandalozan po tom predlogu na osnovnu zaradu nema apsolutno nikakvih dodataka ukidaju i topli obrok i prevoz i minuli rad“
Minuli rad je glupost socijlaističko/komunističkih vremena. Šta on predstavlja ? Nekakav iznos koji bi poslodavac trebao da plaća radniku samo zato što je godinama radio kod njega (a još gori slučaj ako je radio kod drugog poslodavca!!) . Pa valjda bi trebao da se plaća rad !!? Topli obrok i prevoz je pravo poslodavca, a ne obaveza da isplati. Zašto da radnik poslodavca košta više samo zato što između mjesta stanovanja i radnog mjesta ima 50 kilometara ?
„Što sam onda ucio skolu da bi mi neko skresao platu za 40%, pa jel to zivot a treba da podizem 2 dece i da placam kredit 20 godina.“
Kredit je slobodno izražena volja zaduživanja, ne uzima se ako se nema čime platiti. A ko nije zadovoljan platom/poslodavcem neka mijenja poslodavca. Ili neka otvori svoju firmu i postane poslodavac pošto je ukorjenjeno mišljene da svi poslodavci dobro žive/zarađuju.

Milan

pre 10 godina

Bilo je i vreme da se SSSS i UGS povuku iz pregovora, jer oni ne predstavljaju nikoga sem sami sebe i nemaju nikakve veze sa radničkom klasom i sindikalnim pokretom!
A novinar zaista nije nije napisao uopšte o čemu se radi i šta je problematično... verujem da ni SSSS ni UGS takodje nemaju pojma nego lupetaju po navici!

sindikat

pre 10 godina

Kad se budu objavile koje su odredbe dodate a sindikati se nisu slozili sa njima tada cemo i znati zbog cega su odustali od pregovora....ovako je rano pricati o tome ko ovde ima nerealne zahteve, ministarstvo rada ili sindikati!

Duci0167

pre 10 godina

U najboljem slucaju ce nekako da nadjete posao. Posao kod poslodavca sa platom od 200e,pitaj Boga za doprinose,veci rashodi taj dan nego dnevnica,put 150km od mesta zivljenja a poslodavcu drzava subvencionise primanje,daje poreske olaksice,drzava placa doprinose za 7 od 10 radnika itd, itd. Onda urade statistiku i kazu kako su povecali zaposlenost za 30%. I to sve u najboljem slucaju!
Citao sam pazljivo "sulejmanov" susret sa privrednicima,poslodavcima,bankarima ... Ukratko mogu da ga objasnim kao "Dosli poslodavci kad kazu kako im najvise odgovara poslovanje uz obavezno neisplacivanje otpremnina radnicima"

greedisgood

pre 10 godina

Pa koje su to nove odredbe koje su donete. sto cute sindikati i ne kazu. Nije ministar Vulin ovde pomenut, ne znam cemu takav naslov!?

mile

pre 10 godina

Nijebitnoime ?
Mnogo si nervozan za jednog "biznismena" sto te sasvim stavlja u kategoriju onih kako si mene opisao, ti sve znas unapred a da pojma nemas!Gde si u mom komentaru video otimanje? Otimate takvi kao ti, od drzave, radnika i verovatno od vecine komintenata. Da bi bolje razumeo sta sam zeleo da kazem podseticu te da se istorija cesto ponavlja. Verujem da ti zaposleni nisu potrebni, radi sam.Treba zaliti svakog koga bi ti sa tvojim stavovima i zabludama uposlio. Ako se malo raspitas shvatices da su mnogo uspesnije male i srednje firme u kojima vladaju korektni ljudski odnosi i gde se radi u porodicnoj atmosferi sa uzajamnim uvazavanjem.Frustrirani i pohlepni kao ti brzo pucaju, veruj znam ih prilicno.

buki

pre 10 godina

Kakava je to mocno kada mozes sopstveni narod da ugnjetavas,da ga unistavas,da ga mrcvaris pod plastom demokratije,ekonomije ,borbi za bolje sutra,a da tebi koji sve to radis bude uvek dobro ,da ti zenica fura fensi garderobu ,deca se skoluju po inostranstvu,sluzavka ti sredjuje gajbu ,vozate u zatamljenim kolima i letujete na modenskim mestima.Zar nije to divno ?..Pa ko to ne bi voleo, ne ovi sto tako zdusno to sve podrzavaju a verovatno ce biti i oni i njihove porodice na ovoj drugoj strani, vec eto i ja, priznajem sve dotle dok ne bi imao problem sa sopstvenom savescu,ali to je ovde kod nas bojim se vec izumrela kategorija.
Bojim se da se gospodin levicar drzi one cuvene izreke iz onog divnog romana gde je i sam angazovan u redakciji koja ga sada distribuira po Srbiji...
BOLJE BITI BOGAT STO GODINA NEGO SIROMAH JEDAN DAN!!!
Zar ne???

Mr Truth

pre 10 godina

Zbog lažnog humanizma, koji štiti neradnike i zabušante, ljudi koji su dobri radnici trpe !!!

Normalno da za godišnji odmor treba da ide ista plata, jer je definisan i ograničen u toku godine, a normalno da na bolovanju treba da bude manja plata jer neko ne boluje nijedan dan godišnje, a neko je tokom godine više na bolovanju nego na poslu... I šta sad, treba da prime isto, kao ovaj se razboleo... pa na jednog pravog bolesnika ide bar 10 foliranata... a tog jednog pravog bolesnika ionako treba da finansira Socijalno a ne firma.

nijebitnoime

pre 10 godina

(mile, 13. maj 2014 16:20) tako je mile komunjaro verovatno si od tate naucio da je najlakse upadati i otimati tudje.

mozes i ti i nezaposleni da me povucete. kome se ne radi moze slobodno da otvori svoju firmu pa nek glumi privatnika. idite na selo gajite ovce u planinskom selu pomazite tim starijim ljudima. sto svi hrlite u gradove i kukate kako nema posla.

ni mene niko ne pita sto sam u firmi i subotom i nedeljom i sto radim 12 sati dnevno radnim danima. vidis kad ja udjem u kancelariju mog radnika i vidim da gospodja masinski inzenjer gleda haljine i blic zenu na netu ja samo zapisem da ce i sledeca 2 meseca primati istu platu. pa posle 2 meseca opet opet isto.

pa ako vam se igraju igrice i gubi vreme na poslu onda lepo u drzavnu firmu, administraciju, zeleznicu ili glumite internet huligane koji bi da otima kao ovaj mile.

toza

pre 10 godina

Jasno je da sindikati moraju malo da podižu buku ali bi bilo lepo kada bi se svi malo preciznije izražavali. Ne znam šta je u novom predlogu ali u prethodnom koji je branio Radulović nije bilo reči o smanjivanju plata za vreme godišnjeg odmora već o plaćanju samo osnovne plate uvećane za minuli rad bez dodataka (prkovremeni rad, rad za praznike...). Predlog je bio sasvim korektan i ne radi se o smanjenju ali sesindikati sve vreme trude da to prikažu kao smanjenje. Uostalom zbog čega bi neko ko je radio za novu godinu (npr policajac) u februaru imao primanje kao što je imao u januaru. Inače najbučniji su sindikati u javnim preduzećima pošto se njima plaćaju svi ovi dodaci. Što se tiče bolovanja treba da važe isti uslovi kao za godišnje (100% osnovne plate) odmore ali da se pojača kontrola ili da država plaća sve preko 10 dana a ne kao do sada 30 dana. Ovako doktori olako daju bolovanja do 30 dana i tek kada finansiranje pređe na fond onda se vodi računa o svakom dinaru.
Dodatno je potrebno pooštriti kontrolu i naterati sve poslodavce da se pridržavaju postojećeg zakona o radu.
Ove poluinformacije nanose veliku štetu pošto javnom mnjenju sve vreme poturaju poluistine.

Dragan

pre 10 godina

Covek je lepo rekao:Zakon ce biti brzo usvojen ako se nista ne promeni"
Taj sadasnji Zakon o neradu je strasan.Niko nije lud da zaposljava pod takvim okolnostima, a sa druge strane ni jedan gazda nece otpustiti vrednog i postenog radnika.

Перица

pre 10 godina

@poltron na uzici и остали

Невероватно колико сви браните додатке који су измишљотина комунизма и социјализма.

Плате радника у приватном сектору се неће променити, само ће бити лакше израчунати плате у јавном сектору јер неће моћи да се сакрију користећи додатке.

Оно што је сигурно је смањење администрације потребне да се испоштује сва могућа глупа правила које су донели они који некога штите. Што једноставније, то транспарентније!

grbavi

pre 10 godina

u srbiji su sindikatima zakonski posechena krila ova dvojica koji se predstavljaju kao reprezentativni sindikati nemaju iza sebe podrshku ni 40 000 radnika srbije ali zato imaju podrshku DBa , postoji konfederacija slobodnih sindikata srbije koja broji oko 200 000 chlanova ali dzaba nekome iz vlastodrzachke klike ne odgovara da njihovi predstavnici udju u pregovore osporava im se reprezentativnost i gushe se sa svih strana

Tja

pre 10 godina

"nacrt zakona o radu je skandalozan po tom predlogu na osnovnu zaradu nema apsolutno nikakvih dodataka ukidaju i topli obrok i prevoz i minuli rad i za ljude koji rade po smenama i smenski rad , i jos kad dodate 10% odbitak docicete do toga da ce se u proseku zarada smanjiti za 10 - 15 hiljada,evo moj primer ja imam 36000 i kad mi odbiju topli obrok smenski minuli rad i prevoz i vucicevih 10% spusticeme na minimalac i sto sam onda ucio skolu da bi mi neko skresao platu za 40%, pa jel to zivot a treba da podizem 2 dece i da placam kredit 20 godina, to znaci da ce obicni radnici dotaci dno a visoke plate u javnom sektoru niko ne dira tj. nema maximale , nek uvedu odnos 1:4 ako mu je mininalac 20000 neka imamo i maximalu i to nek ima samo direktor i svi ostali ispod, ali to niko ni ne spominje nego je bitno samo da radnike spuste na najnizi moguci nivo e moji vucicevci za koga ste glasali niste ni svesni , ako ovo prodje treba da se ugasimo kao zemlja
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (poltron na uzici, 13. maj 2014 12:53)

Sve si ti u pravu poltronu na uzici. Ali da te pitam nešto. Koja je to škola koju si učio i pomenuo u komentaru? U jednu rečenicu si stavio deset i umesto tački zareze. Ako se pozivaš na školu pokaži da si nešto u njoj naučio bar u prvom osnovne... Ovako ceo tvoj komentar izgledao neozbiljno i krajnje nepismeno. Izvini ali bode oči.

Duci0167

pre 10 godina

Uostalom zbog čega bi neko ko je radio za novu godinu (npr policajac) u februaru imao primanje kao što je imao u januaru. Inače najbučniji su sindikati u javnim preduzećima pošto se njima plaćaju svi ovi dodaci. Ove poluinformacije nanose veliku štetu pošto javnom mnjenju sve vreme poturaju poluistine.
(toza, 13. maj 2014 20:27)

Odakle li tebi te istine? Godisnji odmori ... Zato sto je KORISCENJE GODISNJEG odmora ZAKONSKI i kolektivnim ugovorom OBAVEZNO ISKORISTITI. Dosta radnika kojima treba svaki dinar ne bi na odmor otislo po 5 godina. To nije nesto sto radnik odredjuje niti moze da izabere. To smanjenje nece uticati na administraciju niti svakoga ko radi po 8 sati ali hoce samo po smenskim radnicima. Ako stvarno mislite da je to u redu,SVAKA VAM CAST! Vi bi voleli da niko nema nikakve dodatke a ako moze da nema platu uopste,to bi bilo super. Naravno,iako vi od toga ne bi imali nista. Definicija zlobe i zavisti.

Đuka

pre 10 godina

Da li se to opet neko šali sa sindikatima ? A 1.april prošao odavno...E,kako bih ja voleo da verujem Ovakvim sindikatima što se ubiše od borbe za prava radnika u zadnjih dvadeset godina...Kad je muka gde si Đuka,kad j....e Đuku ne zovete !

igraj svoju igru

pre 10 godina

Imaju pravo da budu nezadovoljni, kao sto i ministrastvo rada ima pravo da predlaze svoja resenja...jedino mi nije jasno zasto nisu naveli sta je to sto je prosireno, ali dobro, nije lako uskladiti obe strane i zadovoljiti i radnike i poslodavce. Verujem da ce se postici na kraju dogovor koji je najmanje na stetu radnika, a to ko je sad njihov veci zastitnik i ko je vise nanjihovoj strani vreme ce pokazati. Ostaje da vidimo!

Kristijan

pre 10 godina

Bilo bi lepo i da sindikati prestanu da samo kritikuju svaku odluku, nego da se pridruže i ,dajući konstruktivne predloge, doprinesu razvoju ekonomije i tržišta.

nada

pre 10 godina

Vulin jeste levicar i samim tim bi bilo nelogicno da nije na strani radnika...ja se ipak nadam da ce na kraju naci neko kompromisno resenje!

Heretic

pre 10 godina

Sindikati nigde ne pominju Vulina. Vulin je levicar. Levica se zalaže za socijalnu pravdu, za promene koje uslovljavaju napredak društva i teži ka internacionalizmu. Samim tim Vulin je prirodni partner sindikatima.

Stanko

pre 10 godina

Trebalo bi da se ljudi sličnih ideja a ministar rada i sindikati to jesu sastanu i pokušaju da se dogovore. Dogovor je jedino rešenje.

kojot

pre 10 godina

Kako ja vidim ove izmene ce najvise pogoditi javni sektor, pa bih samo ovom prilikom da podsetim ljude iz javnog sektora koji se bune protiv ovih izmena zakona da ste upravo vi na izborima ovo birali.

Pozdrav iz privatnog sektora.

genije

pre 10 godina

Zanimljivi komentari :)
Neki još žive u komunizmu, drugi "dokazuju" svoje malo "kombinujući" nespojive stvari, malo pljuvanja po bivšem PPVu, malo po bivšem JULovcu, onda OBAVEZNO red generalizacije - "svaki poslodavac je lopov", tu je i "pravnik" koji tumači samo jedan član trenutnog zakona (koji je toliko dobar da ti u firmi sa dva zaposlena trebaju još bar dva advokata...)
Sve u svemu cirkus.
Koji mi potpuno pogrešno nazivamo "raspravom".
A onda pročitaš ozbiljne i argumentovane diskusije među švajcarskim glasačima o predlogu zakona o povećanju minimalca i da li i zbog čega glasati "za" ili "protiv" i zapitaš se - na kojoj planeti je ova moja domovina?
BTW jedini način da se povećaju prava radnika je da se drastično smanji nezaposlenost - plate skaču (jer niko više ne mora da radi za 20k jer ima i bolje); niko neće "na crno" (jer ima bolje); niko ne pristaje na nula dana odmora (jer ima i bolje)...

KO MOŽE DA KRŠI I SADAŠNJI ZAKON O RADU A DA NEMA "POLITIČKA" LEDJA? NIKO... Po tome odmah znate ko je "poslodavac" a ko poslodavac.

nijebitnoime

pre 10 godina

(mile, 13. maj 2014 20:24) ne radim sa drzavom, mozda 5-10% mog prihoda ako uspem da zeznem nekog ko je namestio tender, firma mi je mala imam 7 zaposlenih. nikom nista ne dugujem, komitente i poreze i doprinose placam na vreme. 4 servisera imaju platu koja je ista kao moja. ali ti ljudi rade istim intenzitetom kao i ja u svom delu posla (gledaju kao i ja u svakom trenutku kako naci novi posao), i zato su tako placeni. na kraju godine dobiju i deo od dobiti, pod uslovom da ta dobit nije samo na papiru nego i da sam je naplatio. e vidis to je razlika izmedju pravog radnika i poluradnika koji bi da otimaju i kojima su svi drugi krivi i koji kukaju za titom kada je svima islo isto makar spavali na radnom mestu (moj serviser je pre 6 godina radio neki servis u firmi u restruktuiranju u krusevcu i zatekao je u kancelariji 4 osobe kako spavaju). toliko o vrednim radnicima srbije.

Silver Surfer

pre 10 godina

Izgleda da vlada nevidjena mistifikacija javnog sektora. U kojem nije sve bas tako idealno. Verovatno jeste za partijske vojnike i ostale koji su se kumovskim, zavicajnim, rodjackim ili krevetskim vezama nasli na izmisljenim radnim mestima.
Imam neke prijatelje zaposlene u javnom sektoru kojima nikada nije placen prekovremeni rad, koji su sva svoja usavrsavanja placali iz sopstvenog dzepa iako ta nova znanja osim sto koriste njima takodje daju pozitivne poene i firmi za koju rade, nikada do sada nisu nagradjani za svoj rad nekim dodatkom na platu ali to nisu dobile ni ostale kolege, kada se ode na bolovanje dobija se 65% od plate pa kazu da im kolege dolaze mrtve bolesne na posao a da se kojim slucajem novim zakonom umanji plata i za koriscenje godisnjeg odmora vecina ne bi ni isla na godisnji odmor. Na kraju, kada ispricaju kako rade vecina ni u ludilu ne bi radila na njihovom radnom mestu.
Inace, ovaj zakon ce najvise vaziti za privatni sektor. Tako da oni koji veruju da ce ovaj zakon promeniti nesto u javnom, grdno se varaju.

nijebitnoime

pre 10 godina

(Coco Bill, 13. maj 2014 21:12) da ne zelim da joj platim rad, radila bi za minimalac.

drugo ne foliram se, vec gospodja masinski inzenjer jednostavno ima licence i pecate inzenjerske komore, a i radimo u specificnoj oblasti gde je potrebno par godina da se udje u materiju. niti imam novca niti vremena da opet obucavam nekog novog da radi to sto ona radi.

na poslu nema odmaranja, nek se odmara kuci. ima pravo na pauzu od sat vremena i to joj je sasvim dovoljno. a sta bi mogla da radi umesto da gleda haljine i blic zenu? pa recimo da se usavrsava u svojoj oblasti, da cita strucnu literaturu i slicno.

Jelena Ns

pre 10 godina

Zakon o radu se odnosi i na zaposlene u javnim preduzecima. Tj. zbog njih se uglavnom i menja. Kod privatnika je ovako vec odavno.
Ako drzava nema para onda mora da smisli nacin kako da ustedi. Isto i sa poslodavcima. Dobar poslodavac nikada nece dozvoliti da izgubi dobrog radnika ali tu je u pitanju i stanje na trzistu, ponuda i potraznja za odredjenim strukama.

Uros

pre 10 godina

Skandalozno je sto Vlada sa strane poslodavaca pregovara sa Unijom poslodavaca Nebojse Atanackovica, koja je odavno izgubila i reprezentativnost i kredibilitet. Podrebno je prvo prebrojati sve ove organizacije i sa pravim predstavnicima pregovarati.

(!?)-

pre 10 godina

„nacrt zakona o radu je skandalozan po tom predlogu na osnovnu zaradu nema apsolutno nikakvih dodataka ukidaju i topli obrok i prevoz i minuli rad“
Minuli rad je glupost socijlaističko/komunističkih vremena. Šta on predstavlja ? Nekakav iznos koji bi poslodavac trebao da plaća radniku samo zato što je godinama radio kod njega (a još gori slučaj ako je radio kod drugog poslodavca!!) . Pa valjda bi trebao da se plaća rad !!? Topli obrok i prevoz je pravo poslodavca, a ne obaveza da isplati. Zašto da radnik poslodavca košta više samo zato što između mjesta stanovanja i radnog mjesta ima 50 kilometara ?
„Što sam onda ucio skolu da bi mi neko skresao platu za 40%, pa jel to zivot a treba da podizem 2 dece i da placam kredit 20 godina.“
Kredit je slobodno izražena volja zaduživanja, ne uzima se ako se nema čime platiti. A ko nije zadovoljan platom/poslodavcem neka mijenja poslodavca. Ili neka otvori svoju firmu i postane poslodavac pošto je ukorjenjeno mišljene da svi poslodavci dobro žive/zarađuju.

Pametnjaković

pre 10 godina

Poslodavac je bog, tako treba i da bude tretiran, jer ni jedan poslodavac neće zaposliti ni jednog radnika ako ne može da ga otpusti. Privatno vlasništvo je svetinja sa kojom vlasnik raspolaže u potpunosti. Ovo odugovlačenje usvajanja zakona samo šteti Srbiji, jer sve okolne zemlje napreduju, što smanjuje šanse da privatni sektor u Srbiji, koji inače ne postoji, postane konkurentan na slobodnom tržištu. Već sada je kasno, ali ajd da vidimo da li će se nešto uraditi osim priče, ja čisto sumnjam.

poltron na uzici

pre 10 godina

nacrt zakona o radu je skandalozan po tom predlogu na osnovnu zaradu nema apsolutno nikakvih dodataka ukidaju i topli obrok i prevoz i minuli rad i za ljude koji rade po smenama i smenski rad , i jos kad dodate 10% odbitak docicete do toga da ce se u proseku zarada smanjiti za 10 - 15 hiljada,evo moj primer ja imam 36000 i kad mi odbiju topli obrok smenski minuli rad i prevoz i vucicevih 10% spusticeme na minimalac i sto sam onda ucio skolu da bi mi neko skresao platu za 40%, pa jel to zivot a treba da podizem 2 dece i da placam kredit 20 godina, to znaci da ce obicni radnici dotaci dno a visoke plate u javnom sektoru niko ne dira tj. nema maximale , nek uvedu odnos 1:4 ako mu je mininalac 20000 neka imamo i maximalu i to nek ima samo direktor i svi ostali ispod, ali to niko ni ne spominje nego je bitno samo da radnike spuste na najnizi moguci nivo e moji vucicevci za koga ste glasali niste ni svesni , ako ovo prodje treba da se ugasimo kao zemlja

Heretic

pre 10 godina

Sindikati nigde ne pominju Vulina. Vulin je levicar. Levica se zalaže za socijalnu pravdu, za promene koje uslovljavaju napredak društva i teži ka internacionalizmu. Samim tim Vulin je prirodni partner sindikatima.

nada

pre 10 godina

Vulin jeste levicar i samim tim bi bilo nelogicno da nije na strani radnika...ja se ipak nadam da ce na kraju naci neko kompromisno resenje!

Kristijan

pre 10 godina

Bilo bi lepo i da sindikati prestanu da samo kritikuju svaku odluku, nego da se pridruže i ,dajući konstruktivne predloge, doprinesu razvoju ekonomije i tržišta.

ako su ovi protiv, zakon je dobar

pre 10 godina

Koga bre zastupaju ovi ljudi? Gde su bili kad su hohstapleri privatizovali i jurili radnike?
Zakon u skladu sa evropskim zakonodavstvom, gotovo je samoupravljanje.

zozonko

pre 10 godina

Dosta mi je više saopštenja komandanata "jagnjećih brigada" koji prstom nisu mrdnuli da pomognu radnicima, i kojima je samo bitno da budu u dobrim odnosima sa svakim režimom. Satanizovali ste Radulovića jer vma je tako naredio Vučić, skočili ste protiv Zakona jer ste štitili svoje interese i interese armije (ne)radnika u javnom sektoru, a ne prava svih radnika. Pa gospodo lideri sindikata što ne kažete javno da ste i sami privatni poslodavci, i da kod vas radnici nemaju ništa bolji tretmana nekog kod drugih privatnika. Pa vas privatni sektor i ne zanima, tačniji radnici, jer od njih nemate koristi. Vas samo zanimaju foteljaši u državnim službama, od kojih ima šta da se dobije. Vlada će morati da reformiše javni sektor, izmeni zakone o radu, izvrši reviziju svih postojećih odredbi, ili nam preti bankrot i prazan budžet. Državu treba da vode stručnjaci, a ne sindikalni lideri koji samo brane svoje interese.

Milan

pre 10 godina

Bilo je i vreme da se SSSS i UGS povuku iz pregovora, jer oni ne predstavljaju nikoga sem sami sebe i nemaju nikakve veze sa radničkom klasom i sindikalnim pokretom!
A novinar zaista nije nije napisao uopšte o čemu se radi i šta je problematično... verujem da ni SSSS ni UGS takodje nemaju pojma nego lupetaju po navici!

Dragan

pre 10 godina

Covek je lepo rekao:Zakon ce biti brzo usvojen ako se nista ne promeni"
Taj sadasnji Zakon o neradu je strasan.Niko nije lud da zaposljava pod takvim okolnostima, a sa druge strane ni jedan gazda nece otpustiti vrednog i postenog radnika.

Перица

pre 10 godina

@poltron na uzici и остали

Невероватно колико сви браните додатке који су измишљотина комунизма и социјализма.

Плате радника у приватном сектору се неће променити, само ће бити лакше израчунати плате у јавном сектору јер неће моћи да се сакрију користећи додатке.

Оно што је сигурно је смањење администрације потребне да се испоштује сва могућа глупа правила које су донели они који некога штите. Што једноставније, то транспарентније!

Tja

pre 10 godina

"nacrt zakona o radu je skandalozan po tom predlogu na osnovnu zaradu nema apsolutno nikakvih dodataka ukidaju i topli obrok i prevoz i minuli rad i za ljude koji rade po smenama i smenski rad , i jos kad dodate 10% odbitak docicete do toga da ce se u proseku zarada smanjiti za 10 - 15 hiljada,evo moj primer ja imam 36000 i kad mi odbiju topli obrok smenski minuli rad i prevoz i vucicevih 10% spusticeme na minimalac i sto sam onda ucio skolu da bi mi neko skresao platu za 40%, pa jel to zivot a treba da podizem 2 dece i da placam kredit 20 godina, to znaci da ce obicni radnici dotaci dno a visoke plate u javnom sektoru niko ne dira tj. nema maximale , nek uvedu odnos 1:4 ako mu je mininalac 20000 neka imamo i maximalu i to nek ima samo direktor i svi ostali ispod, ali to niko ni ne spominje nego je bitno samo da radnike spuste na najnizi moguci nivo e moji vucicevci za koga ste glasali niste ni svesni , ako ovo prodje treba da se ugasimo kao zemlja
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (poltron na uzici, 13. maj 2014 12:53)

Sve si ti u pravu poltronu na uzici. Ali da te pitam nešto. Koja je to škola koju si učio i pomenuo u komentaru? U jednu rečenicu si stavio deset i umesto tački zareze. Ako se pozivaš na školu pokaži da si nešto u njoj naučio bar u prvom osnovne... Ovako ceo tvoj komentar izgledao neozbiljno i krajnje nepismeno. Izvini ali bode oči.

jeremija

pre 10 godina

pitam tipa juce sta radi na zeleznici,a on rukom gestikulira (bezobrazno)..."Eventualno kad bas ima posla menjam sijalice na vozovima i cetkice na elektromotorima. Firma nam daje stalno putovanja,sve placeno samo je nasa hrana. Pre koji dan bio sam u Grckoj 14 dana, a to nam se vodi kao placeno odsustvo, a ne kao godisnji. Ponekad kad nam se ne radi pozovemo sefa i kazemo da necemo doci, bez ikakvih problema. Zamisli hoce da nam smanje platu 10%". Eto takve uslove imaju ponavljaci sa srednjom, a mi sa fakultetom crkavamo kod privatnika i svaki dan gledamo kad cemo dobiti nogu. Subota, nedelja, kad god i sta god da treba moras biti na raspolaganju jer si na minimalac prijavljen, pa ne smes da se zameras da te ne zakininu na delu koji se dobija na ruke.... e zivot da ti se smuci. Dokle vise!?

Walter

pre 10 godina

Та господа никад нису хтела преговоре, и да су добили све што су тражили опет би нашли разлог за опструкцију. Чувају само своје позиције и ништа друго. Надам се само да ће се укинути све привилегије за синдикалне главешине из Закона о раду. Где то има, да примаш плату а да не мораш да долазиш на посао?

biznismencic

pre 10 godina

povecace se zaposlenje kad budem mogao da zaposlim radnika i dam mu otkaz ako mi vise ne treba jer mi se smanjio obim posla ili su meni otkazali porudzbine ili jednostavno nisam zadovoljan saradnjom sa tim zaposlenim, kao sto svi mogu da promene radnji gde kupuju hleb ako im ne odgovara tako treba i ovo da bude, dok se to ne promeni, radnici ce raditi na crno i trpeti jos vise

Da se ne lazemo!

pre 10 godina

Necete da ucestvujete u pregovorima? Odlicno! Dobicete Zakon o radu BEZ pregobora. To i nije bitno, jer ce ionako morati da se postuje BEZ POGOVORA.

Zapravo, ja i ne vidim u cemu je vas problem. Dosad ste nebrojeno puta pokazali i dokazali da niste u stanju nista pametno da uradite i da nemate ni neku podrsku "clanstva" (navodnice su namerne), dakle cini se da se cela ova farsa oko Zakona o radu svodi na to kako da glumatanjem pregovaranja zadrzite sopstvene, radnickim parama dobrano podgojene g.... u foteljama!

nijebitnoime

pre 10 godina

(mile, 13. maj 2014 16:20) tako je mile komunjaro verovatno si od tate naucio da je najlakse upadati i otimati tudje.

mozes i ti i nezaposleni da me povucete. kome se ne radi moze slobodno da otvori svoju firmu pa nek glumi privatnika. idite na selo gajite ovce u planinskom selu pomazite tim starijim ljudima. sto svi hrlite u gradove i kukate kako nema posla.

ni mene niko ne pita sto sam u firmi i subotom i nedeljom i sto radim 12 sati dnevno radnim danima. vidis kad ja udjem u kancelariju mog radnika i vidim da gospodja masinski inzenjer gleda haljine i blic zenu na netu ja samo zapisem da ce i sledeca 2 meseca primati istu platu. pa posle 2 meseca opet opet isto.

pa ako vam se igraju igrice i gubi vreme na poslu onda lepo u drzavnu firmu, administraciju, zeleznicu ili glumite internet huligane koji bi da otima kao ovaj mile.

Stanko

pre 10 godina

Trebalo bi da se ljudi sličnih ideja a ministar rada i sindikati to jesu sastanu i pokušaju da se dogovore. Dogovor je jedino rešenje.

ZLOBEX

pre 10 godina

... SSSS i UGS "Nezavisnost" saopštili su da ne žele da učestvuju u pregovorima...
Opa Đurđo, a Vi rekoste da je Aleksandar Vaš čovek, socijalista i srpski Če Gevara.

Moravac

pre 10 godina

Da li se sindikati uzbudjuju što se SADAŠNJI Zakon o radu ne poštuje?Zaposleni u privatnim firmama ne dobijaju dodatak za prekovremeni rad, imaju godišnji odmor 14 dana, rade nedeljom i praznikom bez ikakve naknade, nemaju obavezni odmor od 12 sati izmedju dva radna dana...Koga to pogadjaju izmene kad se ni ovakav kakav je zakon ne poštuje? Samo sindikalne lidere koji gledaju da nešto iskamče za sebe.

sasa

pre 10 godina

nama treba 1 i slovima jedan kvalitetan sindikat koji ce se boriti i brinuti za radnike.sada imamo 24 hiljade sindikata,da dobro sam napisao koji se bore za svoj polozaj i privilegije a ne za radnike.

xRade

pre 10 godina

Radim u Americi i plata mi je ista i kad sam bolestan i kad sam na odmoru. Vucic TAJKUNIZUJE Srbiju. I to sto daje kredite sa niskim kamatama tajkunima a razliku u kamati pokrivaju poreznici Srbija se samo uklapa u tu pricu.
Ministarka otisla na gradiliste i preslisava one radnike mucenike sta rade za one mizerije od plata jer drzava ne placa. Ovde radnici koji rade na federalnim ili stejt projektima izgledaju ko manekeni u poredjenju premama Srpskim. Najbolju zensku sto sam ovde video, preplanula plavusa u majci na brtele je vozila VALJAK i utabavala put, jer je placena posteno. U Srbiji bi bila sponzorusa. Uzas.
Ajde BOTOVI lupajte minuse. Navalite.

Grof

pre 10 godina

pitam tipa juce sta radi na zeleznici,a on rukom gestikulira (bezobrazno)..."Eventualno kad bas ima posla menjam sijalice na vozovima i cetkice na elektromotorima. Firma nam daje stalno putovanja,sve placeno samo je nasa hrana. Pre koji dan bio sam u Grckoj 14 dana, a to nam se vodi kao placeno odsustvo, a ne kao godisnji. Ponekad kad nam se ne radi pozovemo sefa i kazemo da necemo doci, bez ikakvih problema. Zamisli hoce da nam smanje platu 10%". Eto takve uslove imaju ponavljaci sa srednjom, a mi sa fakultetom crkavamo kod privatnika i svaki dan gledamo kad cemo dobiti nogu. Subota, nedelja, kad god i sta god da treba moras biti na raspolaganju jer si na minimalac prijavljen, pa ne smes da se zameras da te ne zakininu na delu koji se dobija na ruke.... e zivot da ti se smuci. Dokle vise!?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jeremija, 13. maj 2014 15:20)

Pa kave veze ima zakon o radu sa ovim sto si napisao. Ti mislis da ce to da se promeni. Poenta zakona o radu da je RADNIK (ONAJ KOJI RADI) bude zasticen makar malo. Pricas o javnim preduzecima a njima ide poseban zakon ako nisi znao. Ovo sto hoce da donesu bice cirkus. To ti sa fakultetom ne vidis (toliko o fakultetu) i nazalost nisi radio pa ne razumes. Zakon o radu nece otvoriti radna mesta. Zakon donosi prava i obaveze obostrane. Sta mislis ko krsi ta prava. Radim srecom osam sati i poslodavac mi je korektan maksimalno iako je privatnik. Za tih osam sati stvarno radim .

Члан 179

pre 10 godina

povecace se zaposlenje kad budem mogao da zaposlim radnika i dam mu otkaz ako mi vise ne treba jer mi se smanjio obim posla ili su meni otkazali porudzbine ili jednostavno nisam zadovoljan saradnjom sa tim zaposlenim, kao sto svi mogu da promene radnji gde kupuju hleb ako im ne odgovara tako treba i ovo da bude, dok se to ne promeni, radnici ce raditi na crno i trpeti jos vise
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (biznismencic, 13. maj 2014 13:34)

Е, што волим ове писмене и начитане, школоване бизнисменчиће!!! А где то у важећем Закону о раду пише да је и сада тако нешто немогуће!!!? E, сад, што би ти да кроз ово "нисам задовољан сарадњом" желео да протуриш ко зна шта, то је друга прича. Прочитај чл. 179 важећег Закона о раду, па можда нешто и научиш!

Mr Truth

pre 10 godina

Zbog lažnog humanizma, koji štiti neradnike i zabušante, ljudi koji su dobri radnici trpe !!!

Normalno da za godišnji odmor treba da ide ista plata, jer je definisan i ograničen u toku godine, a normalno da na bolovanju treba da bude manja plata jer neko ne boluje nijedan dan godišnje, a neko je tokom godine više na bolovanju nego na poslu... I šta sad, treba da prime isto, kao ovaj se razboleo... pa na jednog pravog bolesnika ide bar 10 foliranata... a tog jednog pravog bolesnika ionako treba da finansira Socijalno a ne firma.

Slobodan

pre 10 godina

Vreme je da sindikalci širom zemlje Srbije ,jedanput zarade plate-GENERALNI ŠTRAJK UPOZORENJA zakazati što pre.A ako nipodoštavajući interese radnika Vučićevići ipak donesu silom novi nepovoljnji Zakon o Radu- GENERALNI ŠTRAJK SVIH SLUŽBI,PREDUZEĆA POSEBNO TRANSPORTNIH ,PREVOZA itd (pod parolom udri tamo gde će da osete), sa zahtevom ostavka ministra ČE VULINA-GEVARE-čuvenog levičara-prodane duše!!

Deja Vu

pre 10 godina

Ovo postaje baš zabrinjavajuće. Od 20-ak komentara, jedan jedini u zaštitu radnika i radničkih prava, a svi ostali unapred aminuju, po svoj prilici, jedan siledžijski zakon. Jer, kao što Vulin i reče, nije sporno da skupština može da izglasa šta god poželi, hteli to sindikati ili ne. Npr, mogu izglasati da je sada 1992. ili 1993. godina!

Novo jednoumlje na delu. Spašavaj se ko može!!

Морава и брда

pre 10 godina

Два челника тобож јаких синдиката(само за себе) БРАНЕ РАДНИЧКУ КЛАСУ!?

Орбовић и Чанак = два пензинера , бране права радника!

Србија данас!

Toliko

pre 10 godina

@(ZLOBEX, 13. maj 2014 12:26) Nije tacno da je to rekao. Gledao sam Kaziprst u kom je gostovao za razliku od tebe koji si procitao samo naslov teksta koji je novinarski opis emisije. Rekao je da se tako predstavlja, a da ce tek da se pokaze da li je to tacno obzirom da sedi u okruzenju koje je suprotno od toga. I ustalom bas me zanima sta je to jos sta ovim kapitalistima fali posto su sindikati odustali od otpremnina, od protivljenja produzenju na odredjeno vreme na 2 godine uz uslov da postoji ogranicenje koliko jedna firma moze da ima procentualno ljudi na odredjeno vreme. Na mene licno ovaj zakon ne utice previse radim kod privatnika pod drugim uslovima ali odlicno znam da su najproduktivnije(i najsrecnije)zemlje one gde je balans izmedju privrednika i radnika dobar, a takodje je slucaj da su tamo i radnicka prava na visokom nivou.

Duka

pre 10 godina

"Lakoverni", ako pod hitno ne povedete ozbiljan gen. štrajk, ode kredibilitet a sa njim i foteljica, autić, ručkići, cicamace i ostalo. Šta kažeš? "Neprijatno iznenađen" HAHAHAHAHA

Coco Bill

pre 10 godina

mozes i ti i nezaposleni da me povucete. kome se ne radi moze slobodno da otvori svoju firmu pa nek glumi privatnika. idite na selo gajite ovce u planinskom selu pomazite tim starijim ljudima. sto svi hrlite u gradove i kukate kako nema posla.

ni mene niko ne pita sto sam u firmi i subotom i nedeljom i sto radim 12 sati dnevno radnim danima. vidis kad ja udjem u kancelariju mog radnika i vidim da gospodja masinski inzenjer gleda haljine i blic zenu na netu ja samo zapisem da ce i sledeca 2 meseca primati istu platu. pa posle 2 meseca opet opet isto.

pa ako vam se igraju igrice i gubi vreme na poslu onda lepo u drzavnu firmu, administraciju, zeleznicu ili glumite internet huligane koji bi da otima kao ovaj mile.
(nijebitnoime, 13. maj 2014 19:45)

Interesantno !!! Pa sta ti radi taj tvoj `masinski inzinjer` kad sedi i gleda internet ili haljine na njemu ?! Ti kao gazda dajes joj posao koji treba da zavrsi do odredjenog roka to jest do `prodaje`. Ako ona to uradi za dva tri, nedelju dana sta onda da radi dragi moj `bizmismenu` ?! Drugo ako je to `tekuci posao` koji ona zavrsi pa to odlazi na trziste pa ti to uspesno prodas, a ona i pored svega toga ima vremena da gleda haljine na internetu, pa mora da ima i nekog odmora ?! Ocigledno se ovde ili foliras, ili nisi sve rekao, ili je nesta drugo u pitanju, to jest ne zelis da joj platis rad !!!!

Milan Nis

pre 10 godina

Ovi bukaci nisu za komentarisanje uopste,tako da je izlisno trositi reci na njih,pravice Radulovica od blata,ali kad u istoj recenici stavite VULIN i RAD,to dalje i ne treba citati,ne ide jedno sa drugim nikako.

mile

pre 10 godina

Gospodo "poslodavci" mnogo ste se zaigrali, od lopovske privatizacije do kadabahijskog ponasanja ste brzo evoloulirali.Koristite svaku priliku da ponizite zaposlene (minimalci, bez socijalnog, rad drzavnim praznicima, bez odmora i da ne nabrajam puno toga jos) trenutno je velika nezaposlenost pazite se da nezaposleni i vasi zaposleni ne iskale bes bas na vama.Ako ste tako mocni mozda mozete i bez radnika, radite sami uposlite svoje rodjake mame tate pa ih usrecite. Jadno !

Владо Бања Лука

pre 10 godina

Након велеиздаје Космета и "дисциплиновања" Срба са сјевера, Вулин и Вучић настављају даље. На реду је робовласнички закон о раду. Касније ће доћи до промјене устава... Угл, тотална катастрофа.

toza

pre 10 godina

Jasno je da sindikati moraju malo da podižu buku ali bi bilo lepo kada bi se svi malo preciznije izražavali. Ne znam šta je u novom predlogu ali u prethodnom koji je branio Radulović nije bilo reči o smanjivanju plata za vreme godišnjeg odmora već o plaćanju samo osnovne plate uvećane za minuli rad bez dodataka (prkovremeni rad, rad za praznike...). Predlog je bio sasvim korektan i ne radi se o smanjenju ali sesindikati sve vreme trude da to prikažu kao smanjenje. Uostalom zbog čega bi neko ko je radio za novu godinu (npr policajac) u februaru imao primanje kao što je imao u januaru. Inače najbučniji su sindikati u javnim preduzećima pošto se njima plaćaju svi ovi dodaci. Što se tiče bolovanja treba da važe isti uslovi kao za godišnje (100% osnovne plate) odmore ali da se pojača kontrola ili da država plaća sve preko 10 dana a ne kao do sada 30 dana. Ovako doktori olako daju bolovanja do 30 dana i tek kada finansiranje pređe na fond onda se vodi računa o svakom dinaru.
Dodatno je potrebno pooštriti kontrolu i naterati sve poslodavce da se pridržavaju postojećeg zakona o radu.
Ove poluinformacije nanose veliku štetu pošto javnom mnjenju sve vreme poturaju poluistine.

greedisgood

pre 10 godina

Pa koje su to nove odredbe koje su donete. sto cute sindikati i ne kazu. Nije ministar Vulin ovde pomenut, ne znam cemu takav naslov!?

Legionar

pre 10 godina

Je l to ovaj isti Canak iznenadjen,onaj isti sto je izbacio iz sindikata ceo upravni odbor jer nisu hteli da slusaju njegovu komnandu.Isti covek koji nema reprezentativnost svog sindikata.Nista drugo ovo nije do mazanja ociji,Canak je uvek slusao naredjenja vlasti.

Duci0167

pre 10 godina

Uostalom zbog čega bi neko ko je radio za novu godinu (npr policajac) u februaru imao primanje kao što je imao u januaru. Inače najbučniji su sindikati u javnim preduzećima pošto se njima plaćaju svi ovi dodaci. Ove poluinformacije nanose veliku štetu pošto javnom mnjenju sve vreme poturaju poluistine.
(toza, 13. maj 2014 20:27)

Odakle li tebi te istine? Godisnji odmori ... Zato sto je KORISCENJE GODISNJEG odmora ZAKONSKI i kolektivnim ugovorom OBAVEZNO ISKORISTITI. Dosta radnika kojima treba svaki dinar ne bi na odmor otislo po 5 godina. To nije nesto sto radnik odredjuje niti moze da izabere. To smanjenje nece uticati na administraciju niti svakoga ko radi po 8 sati ali hoce samo po smenskim radnicima. Ako stvarno mislite da je to u redu,SVAKA VAM CAST! Vi bi voleli da niko nema nikakve dodatke a ako moze da nema platu uopste,to bi bilo super. Naravno,iako vi od toga ne bi imali nista. Definicija zlobe i zavisti.

igraj svoju igru

pre 10 godina

Imaju pravo da budu nezadovoljni, kao sto i ministrastvo rada ima pravo da predlaze svoja resenja...jedino mi nije jasno zasto nisu naveli sta je to sto je prosireno, ali dobro, nije lako uskladiti obe strane i zadovoljiti i radnike i poslodavce. Verujem da ce se postici na kraju dogovor koji je najmanje na stetu radnika, a to ko je sad njihov veci zastitnik i ko je vise nanjihovoj strani vreme ce pokazati. Ostaje da vidimo!

Nesa

pre 10 godina

Zar mislite da je vulin slucajno dobio bas ovo ministarstvo? On je vucicev covek ,,od zadatka",tako je unistio Kosovo za 1 godinu,posvadjao ljude i podelio ih na vuciceve i tacijeve (namerno pisem malim slovima)! Sad ima zadatak da unisti obicnog radnika i slabe sindikate da bi mogli da sprovedu bez otpora kolonizaciju Srbije od strane Nemacke i EU! Cudo ce nas naci od ove vlasti,zivi bili pa videli!

tekst

pre 10 godina

Bombastican naslov....u tekstu pomislih da cu da procitam ne znam ni ja sta, a ono niti znam zasto su sindikati odustali, niti da li ih je naljutio Vulin, niti da li su uopste ljuti, niti sta je to sto predlaze ministarstvo rada...."Tresla se gora, rodio se mis"

sta ste ocekivali

pre 10 godina

Ako ste nesto vise ocekivali od Vuciceve strahovlade, koju dnevno uvodi na mala vrata i njegovog poslusnika Vulina koji i jeste zbog toga Ministar, bili ste u golemoj zabludi gospodo sindikalci.
Ali najveci problem radnika je sto ste od uvek vi sami vise radili za vlast nego ono sto vam je posao.

ajde ne mlatite nas vise,zivota vam

pre 10 godina

Zakon o radu nije evropski,a atanackovic,zajedno sa vulinom i vucicem izmislja,posebno sa onim sa Jela.
Zamolicu vucica da nam potvrdi da li se ovaj "evropski zakon" poklapa i istovetan kao u Nemackoj,Austriji,Francuskoj ili ne?
Da li se nasa cena rada poklapa sa cenom rada u Francuskoj,nemackoj,Austriji,kao i opste cene?
Molim novinare B92 da nam dostave takve informacije

mile

pre 10 godina

Nijebitnoime ?
Mnogo si nervozan za jednog "biznismena" sto te sasvim stavlja u kategoriju onih kako si mene opisao, ti sve znas unapred a da pojma nemas!Gde si u mom komentaru video otimanje? Otimate takvi kao ti, od drzave, radnika i verovatno od vecine komintenata. Da bi bolje razumeo sta sam zeleo da kazem podseticu te da se istorija cesto ponavlja. Verujem da ti zaposleni nisu potrebni, radi sam.Treba zaliti svakog koga bi ti sa tvojim stavovima i zabludama uposlio. Ako se malo raspitas shvatices da su mnogo uspesnije male i srednje firme u kojima vladaju korektni ljudski odnosi i gde se radi u porodicnoj atmosferi sa uzajamnim uvazavanjem.Frustrirani i pohlepni kao ti brzo pucaju, veruj znam ih prilicno.

Jovan

pre 10 godina

Vulin,a i drugi koji se predtavljaju kao levica nisu levicari ako sede u ovoj Vladi.
Sindikati u Srbiji ne postoje. Ovo je farsa. Sindikati kad imaju problem izadju na ulicu,bore se za radnike,a ne sede u foteljama i jedu po kafanama

sindikat

pre 10 godina

Kad se budu objavile koje su odredbe dodate a sindikati se nisu slozili sa njima tada cemo i znati zbog cega su odustali od pregovora....ovako je rano pricati o tome ko ovde ima nerealne zahteve, ministarstvo rada ili sindikati!

lobotomiran

pre 10 godina

Zar takva levičarska gromada iz koje progovara duh Če Gevare i legenda koja hoda kastro? Neverujem ja sindikalcima. Vulin je zakon(o radu).

dokle

pre 10 godina

Citam ovde komentare,poslodavac je bog i tako treba ga tretirati,ne treba topli obrok i prevoz,slusam zaposlene radim 12 sati,vikende,kasne plate,minamalac nna ruke,ostalo kes.Sada sam poslodavac,a ranije sam bio zaposlen kod poslodavca,a dobro poznajem i kako to funkcionise u nekim zemljama.Prvo ja kao poslodavac nisam bog,a ne zelim da se prema meni tako bilo ko odnosi,jer sutra opet mogu biti radnik.Da se razumemo u takvoj zemlji zivimo da nazalost prevoz i topli obrok bi trebalo da postoje kao obaveza u plati,jer neka mi neko objasni kako od 20 ili cak 30 hiljada covek da sve to plati u Beogradu,znaci da jede i da se preveze 20 i kusur dana.Minuli rad samo kod zadnjeg poslodavca,odmor ako neko 11 meseci radi nocu ili u rudniku,pa ima ima neki dodatak za to ,treba i dok je na odmoru da ima istu platu.Sto se tice bolovanja,15 dana poslodavac ostalo drzava.Pa ako neko ide puno na bolovanje ,da drzava ima interes da proverava da li je lazno ili pravo,a takodje ako puno razlicitih radnika ide na bolovanje proveriti poslodavca pod kakvim i u kojim uslovima rade radnici.Regres za godisnji nije uopste stran pojam recimo u Nemackoj ili Austriji,cak neki podaci govore da preko 80% zaposlenih to dobija,a koliko znam to nisu komunisticke zemlje.Moje je misljenje da koliko imamo losis radnika toliko imamo losih poslodavaca.A nazalost uvek su takvi u prvom planu.I dokle god neko misli da je 30000 dobra plata ,nama ce biti ovako.

buki

pre 10 godina

Kakava je to mocno kada mozes sopstveni narod da ugnjetavas,da ga unistavas,da ga mrcvaris pod plastom demokratije,ekonomije ,borbi za bolje sutra,a da tebi koji sve to radis bude uvek dobro ,da ti zenica fura fensi garderobu ,deca se skoluju po inostranstvu,sluzavka ti sredjuje gajbu ,vozate u zatamljenim kolima i letujete na modenskim mestima.Zar nije to divno ?..Pa ko to ne bi voleo, ne ovi sto tako zdusno to sve podrzavaju a verovatno ce biti i oni i njihove porodice na ovoj drugoj strani, vec eto i ja, priznajem sve dotle dok ne bi imao problem sa sopstvenom savescu,ali to je ovde kod nas bojim se vec izumrela kategorija.
Bojim se da se gospodin levicar drzi one cuvene izreke iz onog divnog romana gde je i sam angazovan u redakciji koja ga sada distribuira po Srbiji...
BOLJE BITI BOGAT STO GODINA NEGO SIROMAH JEDAN DAN!!!
Zar ne???

svasta

pre 10 godina

Nesa, 13. maj 2014 14:57)

Ovde se decenijama preti ispred bifea kako ce Nemci sve da nas kolonizuju, a Ameri ne mogu da spavaju od zudnje za nama. A oni nas samo zasuli kasetnim bombama. Kao da si prespavao najmanje 20 godina, i zivis u uverenju da ce cela Afrika da te nosi na ramenima kada kazes Srbija. Smesno.
Da podsetim da po vazecem zakonu roditelju umanje 35% kada mu je dete bolesno, da je za zenu operisanu od raka predvidjeno bolovanje od mesec dana, da za dete koje ide u skolu roditelj ima 7 dana ako je dete slomilo nogu, a mesec dana ako ima rak. To vas izgleda ne boli? Jedino sto mogu da zakljucim da su ovi sto pricaju o propadanju od rada i zlurado pozdravljaju zakon o feudalnim odnosima, u stvari laznjaci, koji eventualno cuvaju neki parking, a skolu, posao i poslodavca nisu nikada videli. Iskreni su samo tzv biznismeni, to jest primitivosi koji svercuju robu.

NN

pre 10 godina

Pa to je i cilj napredno-socijalisticke vlade da svi radnici rade za minimalac,a da se bogate poslodavci narocitio stranci rusi, arapi.... a da kada radnici idu na zasluzeni odmor ili su ne daj Boze bolesni da dobiju jos manju zaradu. U svetu se u nekim zemljama zaposlenima na bolovanju dodaje jos dodatka na celu platu , da imaju novca za bolju hranu,lekove...

Duci0167

pre 10 godina

U najboljem slucaju ce nekako da nadjete posao. Posao kod poslodavca sa platom od 200e,pitaj Boga za doprinose,veci rashodi taj dan nego dnevnica,put 150km od mesta zivljenja a poslodavcu drzava subvencionise primanje,daje poreske olaksice,drzava placa doprinose za 7 od 10 radnika itd, itd. Onda urade statistiku i kazu kako su povecali zaposlenost za 30%. I to sve u najboljem slucaju!
Citao sam pazljivo "sulejmanov" susret sa privrednicima,poslodavcima,bankarima ... Ukratko mogu da ga objasnim kao "Dosli poslodavci kad kazu kako im najvise odgovara poslovanje uz obavezno neisplacivanje otpremnina radnicima"

grbavi

pre 10 godina

u srbiji su sindikatima zakonski posechena krila ova dvojica koji se predstavljaju kao reprezentativni sindikati nemaju iza sebe podrshku ni 40 000 radnika srbije ali zato imaju podrshku DBa , postoji konfederacija slobodnih sindikata srbije koja broji oko 200 000 chlanova ali dzaba nekome iz vlastodrzachke klike ne odgovara da njihovi predstavnici udju u pregovore osporava im se reprezentativnost i gushe se sa svih strana

Државни сектор

pre 10 godina

"a sa druge strane ni jedan gazda nece otpustiti vrednog i postenog radnika".
(Dragan, 13. maj 2014 16:23)

Па, можда бих се са овим и могао делимично сложити ако је у питању приватни сектор, мада су и ту могуће тешке злоупотребе чак и доброг радника, али, кад је у питању јавни, односно државни сектор, ситуација је готово по правилу другачија. Прекјуче ДСС, јуче СПС и ДС, данас СНС и СПС, доведу гомилу својих кадрова, као све млади и школовани, а све по партијско-буразерској линији, ништа не раде јер и не знају да раде, бивају брзо постављени на руководећа места, никоме ништа не одговарају,као што не одговара ни онај који их је довео, јер њих и не интересују резултати рада... Е сад, ти и такви ће да одлучују о судбини оних који нису у "екипи"...

Đuka

pre 10 godina

Da li se to opet neko šali sa sindikatima ? A 1.april prošao odavno...E,kako bih ja voleo da verujem Ovakvim sindikatima što se ubiše od borbe za prava radnika u zadnjih dvadeset godina...Kad je muka gde si Đuka,kad j....e Đuku ne zovete !

raci

pre 10 godina

bravo majstori umanjite plate ljudima koji su na bolovanju, kad im najvise treba vi im skidate platu. kod mene radi zena sa tumorom, jedva izdrzava da se ne unesvesti, ali ne ide na bolovanje i muci se zbog tih 35% plate manje, pih, bando.

iva

pre 10 godina

Bilo bi poštenije od Vučića da kaže " radite ljudi tri godine bez plata i obavezno plaćajte sve prinadležnosti ( račune,porez,...) pa možda nam krene" ! Čudimo se sve češćim samoubistvima,ubistvima,pa šta nam preostaje ?!

genije

pre 10 godina

Zanimljivi komentari :)
Neki još žive u komunizmu, drugi "dokazuju" svoje malo "kombinujući" nespojive stvari, malo pljuvanja po bivšem PPVu, malo po bivšem JULovcu, onda OBAVEZNO red generalizacije - "svaki poslodavac je lopov", tu je i "pravnik" koji tumači samo jedan član trenutnog zakona (koji je toliko dobar da ti u firmi sa dva zaposlena trebaju još bar dva advokata...)
Sve u svemu cirkus.
Koji mi potpuno pogrešno nazivamo "raspravom".
A onda pročitaš ozbiljne i argumentovane diskusije među švajcarskim glasačima o predlogu zakona o povećanju minimalca i da li i zbog čega glasati "za" ili "protiv" i zapitaš se - na kojoj planeti je ova moja domovina?
BTW jedini način da se povećaju prava radnika je da se drastično smanji nezaposlenost - plate skaču (jer niko više ne mora da radi za 20k jer ima i bolje); niko neće "na crno" (jer ima bolje); niko ne pristaje na nula dana odmora (jer ima i bolje)...

KO MOŽE DA KRŠI I SADAŠNJI ZAKON O RADU A DA NEMA "POLITIČKA" LEDJA? NIKO... Po tome odmah znate ko je "poslodavac" a ko poslodavac.

kojot

pre 10 godina

Kako ja vidim ove izmene ce najvise pogoditi javni sektor, pa bih samo ovom prilikom da podsetim ljude iz javnog sektora koji se bune protiv ovih izmena zakona da ste upravo vi na izborima ovo birali.

Pozdrav iz privatnog sektora.

Jelena Ns

pre 10 godina

Zakon o radu se odnosi i na zaposlene u javnim preduzecima. Tj. zbog njih se uglavnom i menja. Kod privatnika je ovako vec odavno.
Ako drzava nema para onda mora da smisli nacin kako da ustedi. Isto i sa poslodavcima. Dobar poslodavac nikada nece dozvoliti da izgubi dobrog radnika ali tu je u pitanju i stanje na trzistu, ponuda i potraznja za odredjenim strukama.

Uros

pre 10 godina

Skandalozno je sto Vlada sa strane poslodavaca pregovara sa Unijom poslodavaca Nebojse Atanackovica, koja je odavno izgubila i reprezentativnost i kredibilitet. Podrebno je prvo prebrojati sve ove organizacije i sa pravim predstavnicima pregovarati.

nijebitnoime

pre 10 godina

(Coco Bill, 13. maj 2014 21:12) da ne zelim da joj platim rad, radila bi za minimalac.

drugo ne foliram se, vec gospodja masinski inzenjer jednostavno ima licence i pecate inzenjerske komore, a i radimo u specificnoj oblasti gde je potrebno par godina da se udje u materiju. niti imam novca niti vremena da opet obucavam nekog novog da radi to sto ona radi.

na poslu nema odmaranja, nek se odmara kuci. ima pravo na pauzu od sat vremena i to joj je sasvim dovoljno. a sta bi mogla da radi umesto da gleda haljine i blic zenu? pa recimo da se usavrsava u svojoj oblasti, da cita strucnu literaturu i slicno.

nijebitnoime

pre 10 godina

(mile, 13. maj 2014 20:24) ne radim sa drzavom, mozda 5-10% mog prihoda ako uspem da zeznem nekog ko je namestio tender, firma mi je mala imam 7 zaposlenih. nikom nista ne dugujem, komitente i poreze i doprinose placam na vreme. 4 servisera imaju platu koja je ista kao moja. ali ti ljudi rade istim intenzitetom kao i ja u svom delu posla (gledaju kao i ja u svakom trenutku kako naci novi posao), i zato su tako placeni. na kraju godine dobiju i deo od dobiti, pod uslovom da ta dobit nije samo na papiru nego i da sam je naplatio. e vidis to je razlika izmedju pravog radnika i poluradnika koji bi da otimaju i kojima su svi drugi krivi i koji kukaju za titom kada je svima islo isto makar spavali na radnom mestu (moj serviser je pre 6 godina radio neki servis u firmi u restruktuiranju u krusevcu i zatekao je u kancelariji 4 osobe kako spavaju). toliko o vrednim radnicima srbije.

Silver Surfer

pre 10 godina

Izgleda da vlada nevidjena mistifikacija javnog sektora. U kojem nije sve bas tako idealno. Verovatno jeste za partijske vojnike i ostale koji su se kumovskim, zavicajnim, rodjackim ili krevetskim vezama nasli na izmisljenim radnim mestima.
Imam neke prijatelje zaposlene u javnom sektoru kojima nikada nije placen prekovremeni rad, koji su sva svoja usavrsavanja placali iz sopstvenog dzepa iako ta nova znanja osim sto koriste njima takodje daju pozitivne poene i firmi za koju rade, nikada do sada nisu nagradjani za svoj rad nekim dodatkom na platu ali to nisu dobile ni ostale kolege, kada se ode na bolovanje dobija se 65% od plate pa kazu da im kolege dolaze mrtve bolesne na posao a da se kojim slucajem novim zakonom umanji plata i za koriscenje godisnjeg odmora vecina ne bi ni isla na godisnji odmor. Na kraju, kada ispricaju kako rade vecina ni u ludilu ne bi radila na njihovom radnom mestu.
Inace, ovaj zakon ce najvise vaziti za privatni sektor. Tako da oni koji veruju da ce ovaj zakon promeniti nesto u javnom, grdno se varaju.