Petak, 09.05.2014.

10:16

"I Tito imao 100% pa nije to radio"

Zakon o radu može biti donet vrlo brzo ukoliko se dogovorimo oko dve tačke koje su nam preostale, kaže Branislav Čanak, predsednik UGS „Nezavisnost".

Izvor: Danas

"I Tito imao 100% pa nije to radio" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

SIlvester

pre 9 godina

"Nema problema, neka ide, obeležiće mu to i karijeru i ovaj mandat"

Koja bre karijera, pa lik sa onakvom biografijom bi u normalnoj zemlji bio lustriran i bilo bi mu zabranjeno da se bavi bilo kakvim javnim dužnostima, a kamoli da bude premijer. A boli njega uvo i za karijeru i za ono šta će o njemu istorija da piše - on je plaćen da odradi prljave poslove, bio je niko i ništa, i biće niko i ništa. Koliko je ovaj narod glup i primitivan, dovoljno je malo farse na medijima i od žabe će napraviti princa.

Što se tiče Vulina, "osvedočenog levičara", pa zar Čanak misli da smo idioti pa ne kapiramo da su SPS i JUL dve totalno antiradničke interesne grupe koje su uništile sve tekovine radničke borbe u 20. veku. JUL je ekstremno eksploataciona kapitalistička mašina koja je koristila komunističke simbole i retoriku, a radila totalno kapitalistički i neoloberalno u maksimalno zaštićenom okruženju koje je pružala vladavina kvazi-socijalista, demagoške populističke stranke koja je privlačila veliki broj glasova u ono vreme. Nije dovoljno imati Čeovu majcu i kubansku cigaru, to može i najgori nacista da obuče kao sprdnju sa narodom. Ja sam apsolutni levičar i SPS i JUL smatram najvećim zlom koje je zadesilo ove prostore. Kakve veze oni imaju sa radništvom??? Uništili su i pojeli sve kao gubari. Ovi posle njih su sve dokosurili, i podelili plen sa njima. Sve je to jeda velika i jedinstvena mafijaška grupa podržana od strane imperijalnih centara moći i svetskih korporacija.

Paklena pomorandža

pre 9 godina

Prijatelju šta je sa mnom radim osam godina na odredjeno vreme i gradjanin sam drugog reda u sopstvenoj državi što se ne borite protiv tog sadističkog ponasanja prema odredjenim ljudima !!!!!!!!

Gradjanin

pre 9 godina

Inace ovaj Canak ima platu 400.000 dinara. Za par recenica koje na kraju mora da uskladi sa vlascu. Mozete misliti ciju on violinu drzi inace ga ne bi bilo tu.
Sve sto on "izboksuje" nije dobro po tu ciljnu grupu.
Ako usvoje to da ovi do 25 godina odmah dobiju neodredjeno, znas kad ce da zaposljavaju te do 25 godina???? Pa videcete statistiku kasnije. Lepo je to sta zele radnici. Bice ono sto je realno. Pa nisu Hrvati budale pa eto namerno svoj narod muce tako sto rade na odredjeno, vec tako ZAHTEVA TRZISTE I POSLODAVCI ako mislite da zaposljavaju. Stvari su uvek proste samo ih komunisticki orjentisani komplikuju. Kao da mrze svoju privredu ili nista ne znaju. Nisu cudni radnicki stavovi, cudni su stavovi ovakvih koji rade za 400.000 din kad odlicno znaju zasto firme traze to sto traze.

Maratonci trče počasni krig

pre 9 godina

Muka mi je više od ovih nazovi predstavnika radnika. Mislim da možda samo još u Severnoj Koreji predsednike sindikata plaća država. Pa kako će oni da se bore za moje interese, kad im je neko drugi poslodavac. Oni se bore za sebe i svoje interese. Primer je onaj Orbović koji predsednik UO PIOR-a. Gde to još u svetu ima. Realno je da svi oni primaju zaradu od sindikalne članarine, ali kod nas je po običaju sve naopako postavljeno.

kojot

pre 9 godina

Ovakve nebuloze mogu samo da se cuju od coveka koji je neradnik, u daljem tekstu predsednik sindikata, koji se brine za svoje kolege neradnike, u daljem tekstu 90% drzavne administracije.

"Što se procenta zaposlenih na određeno vreme tiče, tražili smo prvo da svi zaposleni koji prvi put stupaju u radni odnos, a mlađi su od 25 godina automatski moraju biti zaposleni na neodređeno vreme. A tražimo i da u jednoj firmi ne može biti više od 20 odsto zaposlenih na određeno vreme od ukupnog broja radnika" - rece Canak

Ok, ajmo ovako, firma ima dvoje zaposlenih, zajedno sa vlasnikom iste firme, zasto ne bi mogao da uzme dva do tri radnika na odredjeno za period kada mu i trebaju? Da li je bolje da uzme jednog za stalno koji bi za istu platu onda radio posao za dvoje? I kakve veze imaju godine? Ako je neko zaista i potreban firmi dugorocno i ukoliko vlasnik ili direktor imaju zdrave pameti pobudicemu mu ugovor na neodredjeno, u protivnom bi u svakom slucaju dobio otkaz.

doktor

pre 9 godina

Kako do 25 na neodređeno. Student medicine koji u roku sve ispite da (6 godina) ima već 25, na to dodajte 6 meseci obaveznog staža i 1 mesec za polaganje državnog ispita i on je već van opsega za zapošljavanje na neodređeno. Gde mislite da se on zaposli ako ne u "državnoj bolnici ili domu zdravlja", jer ga u privatnoj ordinaciji, bolnici...niko neće bez iskustva. Dakle može samo da uči Nemački, Norveški, Kineski ili Arapski i da ide van Srbije, jer u ovoj zemlji ionako ubijaju lekare, nije valjda lud da ostane. Čak i neki specijalisti pod stare dane uče jezik i odlaze, a posebno posle poslednjeg ubistva kolege iz Kraljeva što je prelilo svaku kap...Srbija je postala i sve će biti više zemlja nesigurnosti u svakom smislu-životnom, za preživljavanje, za šetnju ulicom, obijaju nam stanove, kuće i niko ništa ne preduzima...

yoda

pre 9 godina

Vucic ima 50% od izaslih biraca!To daleko nije vecina birackog tela/zemlje!Drzimo se cinjenica,a ne mitova!A svakako ce biti,kako odredi kapital iz inostranstva!

Srx

pre 9 godina

A sto se ne regulise rad na odredjeno vreme drugacije, sa vecim porezom u odnosu na neodredjeni rad. Pa poslodavci sami mogu da kalkulisu sta im se vise isplati, odnosno da li ce da drze ljude godinama "na odredjeno".

rema

pre 9 godina

kakvo banalno poredjenje, Tita i Vucica... To su babe i zabe...
Sistem tada i sada je totalno drugaciji, niko Tita nije birao, niti je on nekoga pita dal ce biti ovako ili onako, tj ko nije hteo isao je na goli otok ili pod zemlju.
Vucica je glasalo vise od 50%, ima totalnu vecinu i podrsku biraca da uradi ono sto je on zacrtao, hteo ja to licno ili ne, dok mu traje mandat neka radi.
Dajem mu i ja podrsku, iako nisam glasao. Pa da mu sudimo za 4 godine... al do tada da pustimo ljude da rade! U sveopstem je ineresu!

Gordana Djuric

pre 9 godina

Prvo, za "ljubicicu belu", nikad nije glasalo 100% naroda. Na papiru DA, ali u stvarnosti NE. Laz I prevara pocela je jos od "coravih kutija", prvo glasanje, kraljevina ili republika.
Drugo, drug Canak zivi jos u samoupravnom socijalistickom sistemu,a zeleo bi VASKRESENJE ZAKONA O UDRUZENOM RADU. Taj ZAKON je bio uvod u situaciju u kojoj se danas nalaze radnici - svih struka I obrazovanja. Tada je zapoceo period NERADA I SASTANCENJA . E pa sad se sve to placa.
Trece, da li je drug Canak ikad radio u SAD ili Kanadi.jer to sto prica, samo je lose negde procitao. Nije tako. Zivim na tom kontinentu I pratim zbivanja po fabrikama I firmama. Postoji ustaljeni red za sindikate, koji moraju tacno da definisu sta zele , pa to ide na razmatranje poslovodstvu, koje ocenjuje dalju sudbinu zahteva. Takodje, ovde nema sindikalnih radnika koji nisu zaposleni , tako da najbolje znaju I shvataju radnicke problem. Interesuje me koja je struka druga Canka I gde je sticao radno iskustvo te ima pravo da on pravi zakon. To ovde ne biva. Inace , da su ljudi zaposleni sa pristojnim primanjima, da imaju dobre uslove rada, ZAKON bi bio najmanji problem. Ali tada drug Canak ne bi imao posao a I ne tako mala primanja.

gradjanka

pre 9 godina

Mnogo imamo i mi na neodredjeno,plata mi 22000 dinara,jer niko od privatnih poslodavaca nece da prijavi radnika na vecu sumu od minimalca!Izrabljuju nas kako stignu ugovor imam na 40 radnih sati nedeljno,a radim minimalno 50 sati ne znam koja sam kad smena jedan dan prva,pa drugi dan medjusmena,ma moze im se,a ti cuti i radi,jer si potrosna roba!Cemu sluze zakoni i ugovori kad ih niko ne postuje!

pomorac

pre 9 godina

Treba uvesti pod kojim okolnostima poslodavac MOZE otpustiti radnika bez da mu plati ikakvu odstetu, model procentualnog ucinka bi bio najbolji. Zadas normu i ko nije u stanju da je ispuni taj nije za dati posao, ko je premadi dobija bonuse i sve bi krenulo kako treba. Ovako, dobijes posao i bas te briga koliko si odradio jer znas da ces dobiti odstetu ako te otpuste

neko ko bi da resi svoja zivotna pitanja

pre 9 godina

koji bre zakon...imam jedanaest godina staza na odredjeno u drzavnoj firmi koja radi ekstra,samo je 60 % radnika tu na odredjeno i privremeno povremenim ugovorima vec godinama...zivim kao podstanar sa zenom,hocu da kupim stan na kredit al ne mogu jer nisam na neodredjeno gde god da se pojavis prvo traze resenje za stalno,ovako vec sedam godina placam nekome drugome kiriju,a mogao sam otplatiti sedam godina kredita SVOG STANA!!! E moja srbijo,o kakvom vi zakonu govorite kada se ni jedan ne postuje,a prvo ga drzava krsi!!!!

Darko

pre 9 godina

@anonimno

Cini mi se da ai ti jedan od onih cijem su djedu komunisti nesto oteli. E pa, posto vi uvijek pricate da je djed to "sa svojih deset prsta", nemojte da kukate nego kao i djed motiku u ruke pa opet stekni.

maxa

pre 9 godina

Dosta mi je vise da slusam kako su mnogima trn u oku plate sindikalnih vodja. Njihove plate se ne finansiraju iz budzeta vec od sindikalne clanarine dakle samo mi koji uplacujemo u sindikalnu kasu ( 1% od mesecne zarade ) imamo pravo i da se bunimo. Shvatite da sindikat ne moze da pomogne radnicima u privatnim firmama u kojima nije organizovan rad sindikata. Znam da retko koji privatnik to dozvoljava, a sindikat po zakonu ne moze da stiti radnike koji nisu clanovi sindikata. Drzava bi trebalo da pronadje nacin da sindikat udje u privatne firme kao sto je u EU, mada za to nema volje kao sto ne pokusava da natera privatni sektor da postuju zakonski minimum za godisnji odmor niti da spreci da vecina radnika u ovoj zemlji radi za minimalac, a vlasnici firmi neretko uzivaju u luksuzu. Ispada da za sve novac imaju, samo ne za plate. Inace, sve sto sindikat moze da pokusa za sve nas jeste da se bori za dobar zakon o radu, tu jedino ne zastupaju samo svoje clanove vec sve radnike.

slobinator

pre 9 godina

u osnovnom sudu u beogradu gde radim 40% radnika radi na određeno,neki i preko 10 godina.ima ih koji su prevalili i 50 godina života,još malo bi trebali u penziju.ne bi ni to bilo tako strašno kad se ti ljudi koji rade težak i odgovoran posao ne bi prisiljavali da na svakih 6 meseci 'volontiraju'po 30 radnih dana.znači umesto 12 plata godišnje dobijaju 9,a plata im je manja od 30 hiljada.e sad izračunajte koliko dobiju za godinu dana i da li je to izrabljivanje ljudi.pričajte vi šta hoćete,ali ovoga nije bilo u titovo vreme

dejan

pre 9 godina

Alo bre ja radim deset godina u EPSu kao monter na odredjeno vreme tezak i opasan posao i sad treba da dodje neko dete da bude primljeno za stalno a ja idalje da radim za 25000 sram te bilo i tebe i sve koji kroje ovakve zakone neko pomenu da je titi diktator ali u njegovo vreme kod tog srbomrsca su svi Srbi putovali i letovali dizali kredite a ja to ne mogu sa 25000 na odredjeno vreme kod ovih rodoljuba i ovih koji vole Srbe eeee kako smo prost narod

Marko

pre 9 godina

Neka iznese Vučić podatak koliko ovaj ima para i kolika mu je imovina,dušebrižnik a uzimao od Tadića ogromne pare da ćuti,što nije bio dušebrižnik za te radnike,kada su tajkuni urnisali firme,nego je tada ćutao.

kkkk

pre 9 godina

Sta ovaj lupa? Kakav Tito kakvih 100%?Tito je olicenje nedemokratije, terora i diktature. Narod ga birao! Birali su ga kozari koji ni koze nisu imali.

mail

pre 9 godina

Gospodo sindikalci i vase clanstvo, ljudima koji prave realne pare dozlogrdilo je da vas izdrzavaju. Ne interesuje me ko je ko i sta radi, samo ako ja dobijem svoje pare tj. bruto platu, pa vi delite medjusobno sve ostalo.

hmmm

pre 9 godina

joj izgubljenih likova kod nas...pa tito je bio extremna levica ...komunista... sta je trebalo da radi...mislim da treba zabraniti sindikate bar u javnom sektoru...kada su sindikati nastajali pre 100 godina imali su smisla a sada su samo sredstva bogacenja njihove uprave.

anonimno

pre 9 godina

Tito je imao 100% zato sto je prisilno naterivao ljude da glasaju za njega.Nosili su cak i bolesnike iz kreveta na nosilima da glasaju za srbomrsca Tita i vi Srbi treba da vas je sramota da spominjete tog zlikovca Tita.Tito je bio diktator i zlocinac i jedini kandidat kad se glasalo zato je imao 100 procenata a ne sto ga je narod hteo.

vosa

pre 9 godina

... treba uvesti tu red .. zna se .. ali ove tzv. gazde se prosto iživljavaju nad radnicima ... vidim moja supruga radi kod jednog kad su ljudi pljunuli i dali otkaz bili su suvo zlato a dok su radili bili su šljam bitange neradnici i sve naj gore..

Ovich

pre 9 godina

Radim na odredjeno vec 3 ipo godine u istoj firmi. U ovoj kompaniji, koja je najveca agro biznis industrija na planeti, u mojoj organizaciji preko 40% radnika, koji rade na poslovima visoke dodatne vrednosti, su konsultanti tj radnici na odredjeno. Mnogo njih je u kompaniji vec preko 5 godina.

Е мој друже синдикални

pre 9 godina

Господине, пардон, друже Чанак Браниславе,

ваш кредибилитет је НУЛА.
Свега овога не би било да сте се ви 2000. год, или чак и пре, запитали мало за раднике робове у приватном сектору, мало заузели, мало запитали куда то води. Е онда би постојала радничка солидарност, али вас ти људи не интересују док таљигају за беду да би ви имали. Ја сам један од тих људи.
Сад вама смета што ће права радника у јавном сектору бити ближа тим правима људи робова који су обесправљени скоро 25 година.
Добродошли у реалност, за коју сте ви лично одговорни због свог нерада, несолидарности и лицемерја. Чекал исте шта? Да то тако иде док је вама лепо??? Чек, или још горе, вама ни до сада није било лепо, били сте незадовољни својим правима и до сад, а робове ко шљиви?
Правда је да видите мало како је то, иако никад то заправо нећете видети јер је јавни сектор овде ипак предодређен за тетошење.
Али ипак, бар мало да видите.

Nadobudni

pre 9 godina

@Privrednik "Ovaj jos nije shvatio da je vreme Radnickog samoupravljana i radnickih saveta proslo. Nece valjda radnik i sindikat postavljati uslove poslodavcu. Kome se ne svidja ne mora da radi"

Ti si u svojoj glavi još u dobu ranog kapitalizma.
Civilizacija je odavno prevazišla ova primitivna razmišljanja.

Vik

pre 9 godina

A gde je to, tačno, Vulin dokazao da je levičar? Jel'za vreme Slobe? JUL? Na Pinku? Jel'dokazao da je levičar nacionalizmom? Posipanjem mržnje po Dnevnicima devedesetih, po partijskim skupovima i mitinzima?
Vulin, pobogu... on je isto toliko levičar koliko su levičari bili nacional-socijalisti.

Nina

pre 9 godina

Vazno da je doticni gospodin na neodredjeno vreme predsednik sindikata sa ogromnim primanjima!Koga on stiti? Zaposlene partijske kadrove u Javnom sektoru? Nema on pojma kako se zaradjuju pare za doprinose i plate, obican demagog! Dve trecine Vlade nikad nije zaradjivalo platu, vec prodavalo maglu ovom narodu koji bi u najvecem broju slucajeva hleba bez motike. Oni koji vredno rade i zaradjuju, oni se ne bave demagogijom!

Belt

pre 9 godina

Ma samo napred :) gledajte dalje propadanje ove drzave i nacije i za sve to godinama i decenijama krivite nekog drugog, a nemojte da priznate sebi da ste zapravo vi krivi. Naravno da treba da imamo liberalniji zakon od bilo koje druge uredjene zemlje. To vam je kao Kia ili hyndai. Mora da ponudi mnogo vise za isti novac, da bi je uopste uzeli u razmatranje. Da Kia automobili kostaju isto, ili slicno kao Golf, niko ih ne bi ni pogledao. No nije bitno samo vi istrajte na radnickim pravima, nesvesni cinjenice da na taj nacin direktno uskracujete radniku osnovno pravo, a to je da radi. Sve ce vise biti nezaposlenih, a naravno sposobni ljudi ce se snaci svejedno. Manite se socijalizma, zapnite i samo rad. Rad na neodredjeno vreme ce nestati kroz 10-20 godina. Kada pravite toliku represiju prema poslodavcu, pogotovo prema nasem zakonu o radu gde na primer poslodavac u slucaju otkaza mora da isplati otpremninu za sve godine staza sto je komedija, vi u tom trenutku radite u korist radnickih prava ali na duge staze ste ih unistili jer niko normalan nece primiti zaposlene za stalno.

nema deda mraza

pre 9 godina

to je zato sto nam sistem u glavama srba/a i hrvata/ne poznaje termin frilensiranja ili po fajgelju nadnicarenja.

cim ovo iz dupeta predje u glavu srbi ce se drugacije odnositi bukvalno prema svemu i svakome.

ali nekim eminencijama vise odgovara ovako

Ekonomista

pre 9 godina

Prosto ne mogu da verujem kako ljudi ne razumeju da smo mi crna rupa po pitanju privlačenja stranih investicija, a bez kojih ne možemo da opstanemo?!
Kao takvi, mi moramo da uradimo mnogo više i da ponudimo mnogo više od konkurencije kako bi neko uopšte uperio pogled u nas.
Možemo mi da napravimo zakon koji će od radnika napraviti "koalu", i šta onda?
Koji će ozbiljan investitor da dodje i da zaposli nekog???
Mi moramo da budemo liberalniji od najliberalnijih, kako bi smo uspeli, u suprotnom crno nam se piše.

Whiplash

pre 9 godina

A sta mu koji smo stariji od 25 godina i koji ceo zivot radimo na odredjeno? Jel cemo mi i dalje sa nasim iskustvom ostati na odredjeno a neki klinac koji nema pojma sa zivotom dobiti za stalno? I mislite da ce neko od starijih kolega koji su na odredje o hteti da poducava klinca koji je dobio za stalno a on i dalje sedi na odredjeno?

Neverovatno

pre 9 godina

@(Privrednik, 9. maj 2014 11:14) Srpski privrednik nije nista bolji nego srpski radnik, a od njih je gori samo "strani investitor". Kad to shvatimo onda necemo da donosimo ni jedan zakon koji ce jednog ili drugoj strani da da prednost. Dok su i jedni i drugi pritisnuti zakon nesto ce i da rade, kad to ukinemo vrlo prosta stvar "nesreca". I vise me uzasava dizanje u nebesa onog Radulovica coveka ciji zakon o radu je zapravo smanjivao kazne za krsenje istog. Kako je to nekom normalno u zemlji u kojoj ko god moze krsi zakon meni nije jasno.

sladjana

pre 9 godina

(Dezorijentacija, 9. maj 2014 10:33)

Čovek je populista, bez ideologije i ideala. Njegova prividna stremljenja su iznuđena - (Angela Merkel: Ima ko hoće!!!).
Bez trunke stida i srama je prešao preko godina kada je, zajedno sa Šešeljem, bio "najveći srpski patriota" i ovu zemlju i nas unazadio više nego bilo ko. Arogantni kabadahija. Samo, nije on kriv već je to narod koji ne shvata pogubnost ostanka ovog na vlasti.

perungromovnik

pre 9 godina

Rad u drzavnoj administraciji na ugovor. 3,4 ili 5 godina. Ako ima potrebe i ako radnik zadovoljava standarde i kriterijume, produzite mu ugovor. Dobijate radnika koji se usavrsava cijelog zivota i zna da radi vise od 2-3 prosto prosirene radnje. Ovo govorim kao zaposleni u drzavnoj administraciji svjestan cinjenice da nas vise od pola vrlo malo ili nimalo ne radi. Sto se mene tice i da mi ne produze ugovor snasao bih se. Ovako gomila nas prima platu a ucinak nikakav (vrlo mali).

Mita

pre 9 godina

Pitanje ugovora za stalno je pitanje ravnopravnosti...Ili svi da imamo ugovore za stalno i budemo jednaki,ili da ih nema niko!Ja ne kažem da svi imamo iste plate,ali godišnji odmor,kredit i kada se razboliš da ne moraš da radiš,su civilizacijska pitanja....

drvobradi

pre 9 godina

"Bitno je da nemamo situaciju kao u Hrvatskoj, gde trenutno 93 odsto zaposlenih radi na određeno vreme. Na šta liči ta privreda?"
Hrvatska privreda i nije nesto jaka ali i dalje je privreda sa 1,5x vecim BDP po glavi stanovnika, a prosecna plata je 2x veca nego u Srbiji. Inflacija 3x manja. Cak i sa negativnim rastom deluje zdravije od naseg mrtvila.

No Guru

pre 9 godina

@Dezorijentacija:

Evo da ja pokušam - čovek je populista. Program mu je ono što je procenio, ili mu je neko rekao, da raja u tom trenutku želi da čuje. Tu se završava njegova ideologija.

;)

pre 9 godina

Kako se izglupavaju ovi sindikalci, bolje mi je da potpisujem ugovor na 3 meseca čitavog radnog veka, nego da se zaposlim na neodređeno, a firma za godinu-dve se zakatanči.

nezaposleni dipl ing

pre 9 godina

Ovaj covek je predsednik sindikata jos malo pa 20 godina, a ja u Srbiji vec 54 godine trazim posao bezuspesno. Bio bi srecan da me prime i na tri meseca, ne pitam da li je odredjeno ili nije, ali posla nema. Nesto sam malo radio honorarno, to je jedino, a i porezi na autorski honorar su visoki, pola uzme drzava, pa retko ko i tako zaposljava. Ne mogu da imam porodicu, tj. da dobijem dete, iako sam u braku 5 godina, jer ne mozemo da zivimo od zenine plate. Nije dovoljno. bolje je raditi na odredjeno nego uopste ne raditi ili raditi na crno. Ne znam zasto sam uopste zavrsavao fakultet i tolike godine proveo nad knjigom.

Cica

pre 9 godina

Ajde bre ljudi oslobite se vec jednom Tita. Tito je vladao 35 godina, sada ce skoro 35 posle njega, vreme ne stoji, svet se menja, radite nesto sto je prilagodjeno danasnjem vremenu, ostavite ga na miru , iliga vadite i nosite vec jednom iz Beograda, jer cete o njemu pricati i lezati sledecih 300 godina

Privrednik

pre 9 godina

Ovaj jos nije shvatio da je vreme Radnickog samoupravljana i radnickih saveta proslo. Nece valjda radnik i sindikat postavljati uslove poslodavcu. Kome se ne svidja ne mora da radi

inzenjer u privatnom sektoru

pre 9 godina

Kakva banalizacija problema! Sta ce reci gazdarica podstanaru...pa neka kaze sta hoce, ako ima za kiriju, svejedno joj je...Sa ovakvim vodjama tesko cemo se pomeriti sa mrtve tacke.

smuki

pre 9 godina

"Bitno je da nemamo situaciju kao u Hrvatskoj, gde trenutno 93 odsto zaposlenih radi na određeno vreme. Na šta liči ta privreda? Znači 93 odsto privrede radi na određeno vreme, 93 odsto doprinosa se plaća na određeno vreme, 93 odsto poreza se plaća na određeno vreme. Kako može da funkcioniše ta država?“, kaže on"

Prosecna plata duplo vec nago u Srbiji. Mene vise zanima kako vi funkcionisete?

Dezorijentacija

pre 9 godina

Искрено, нисам сигуран више ШТА је Вучић - четник, радикал, напредњак, левичар, социјалиста, капиталиста, демократа... У сваком случају, обећава много, а то само по себи НЕ ВАЉА! И у сваком говору који држи стално говори ``ја`` као да је он центар света. Ни то не ваља. Сад спроводи политику продаје Телекома и ЕПСа против чега је радикално био против. Чеда Јовановић да ми позавиди. Ја сам искрено дезиоријентисан у погледу тога ШТА је Вучић по политичкој дефиницији. Ако неко има објашњење, волео бих да га чујем.

HejDzo

pre 9 godina

Što se procenta zaposlenih na određeno vreme tiče, tražili smo prvo da svi zaposleni koji prvi put stupaju u radni odnos, a mlađi su od 25 godina automatski moraju biti zaposleni na neodređeno vreme


Uradite to i smanjicete zaposljavanje mladih za 99 posto. Koj mozak treba neko da bude da predlozi ovako nesto.

Dezorijentacija

pre 9 godina

Искрено, нисам сигуран више ШТА је Вучић - четник, радикал, напредњак, левичар, социјалиста, капиталиста, демократа... У сваком случају, обећава много, а то само по себи НЕ ВАЉА! И у сваком говору који држи стално говори ``ја`` као да је он центар света. Ни то не ваља. Сад спроводи политику продаје Телекома и ЕПСа против чега је радикално био против. Чеда Јовановић да ми позавиди. Ја сам искрено дезиоријентисан у погледу тога ШТА је Вучић по политичкој дефиницији. Ако неко има објашњење, волео бих да га чујем.

No Guru

pre 9 godina

@Dezorijentacija:

Evo da ja pokušam - čovek je populista. Program mu je ono što je procenio, ili mu je neko rekao, da raja u tom trenutku želi da čuje. Tu se završava njegova ideologija.

HejDzo

pre 9 godina

Što se procenta zaposlenih na određeno vreme tiče, tražili smo prvo da svi zaposleni koji prvi put stupaju u radni odnos, a mlađi su od 25 godina automatski moraju biti zaposleni na neodređeno vreme


Uradite to i smanjicete zaposljavanje mladih za 99 posto. Koj mozak treba neko da bude da predlozi ovako nesto.

sladjana

pre 9 godina

(Dezorijentacija, 9. maj 2014 10:33)

Čovek je populista, bez ideologije i ideala. Njegova prividna stremljenja su iznuđena - (Angela Merkel: Ima ko hoće!!!).
Bez trunke stida i srama je prešao preko godina kada je, zajedno sa Šešeljem, bio "najveći srpski patriota" i ovu zemlju i nas unazadio više nego bilo ko. Arogantni kabadahija. Samo, nije on kriv već je to narod koji ne shvata pogubnost ostanka ovog na vlasti.

drvobradi

pre 9 godina

"Bitno je da nemamo situaciju kao u Hrvatskoj, gde trenutno 93 odsto zaposlenih radi na određeno vreme. Na šta liči ta privreda?"
Hrvatska privreda i nije nesto jaka ali i dalje je privreda sa 1,5x vecim BDP po glavi stanovnika, a prosecna plata je 2x veca nego u Srbiji. Inflacija 3x manja. Cak i sa negativnim rastom deluje zdravije od naseg mrtvila.

Vik

pre 9 godina

A gde je to, tačno, Vulin dokazao da je levičar? Jel'za vreme Slobe? JUL? Na Pinku? Jel'dokazao da je levičar nacionalizmom? Posipanjem mržnje po Dnevnicima devedesetih, po partijskim skupovima i mitinzima?
Vulin, pobogu... on je isto toliko levičar koliko su levičari bili nacional-socijalisti.

nezaposleni dipl ing

pre 9 godina

Ovaj covek je predsednik sindikata jos malo pa 20 godina, a ja u Srbiji vec 54 godine trazim posao bezuspesno. Bio bi srecan da me prime i na tri meseca, ne pitam da li je odredjeno ili nije, ali posla nema. Nesto sam malo radio honorarno, to je jedino, a i porezi na autorski honorar su visoki, pola uzme drzava, pa retko ko i tako zaposljava. Ne mogu da imam porodicu, tj. da dobijem dete, iako sam u braku 5 godina, jer ne mozemo da zivimo od zenine plate. Nije dovoljno. bolje je raditi na odredjeno nego uopste ne raditi ili raditi na crno. Ne znam zasto sam uopste zavrsavao fakultet i tolike godine proveo nad knjigom.

Whiplash

pre 9 godina

A sta mu koji smo stariji od 25 godina i koji ceo zivot radimo na odredjeno? Jel cemo mi i dalje sa nasim iskustvom ostati na odredjeno a neki klinac koji nema pojma sa zivotom dobiti za stalno? I mislite da ce neko od starijih kolega koji su na odredje o hteti da poducava klinca koji je dobio za stalno a on i dalje sedi na odredjeno?

dejan

pre 9 godina

Alo bre ja radim deset godina u EPSu kao monter na odredjeno vreme tezak i opasan posao i sad treba da dodje neko dete da bude primljeno za stalno a ja idalje da radim za 25000 sram te bilo i tebe i sve koji kroje ovakve zakone neko pomenu da je titi diktator ali u njegovo vreme kod tog srbomrsca su svi Srbi putovali i letovali dizali kredite a ja to ne mogu sa 25000 na odredjeno vreme kod ovih rodoljuba i ovih koji vole Srbe eeee kako smo prost narod

inzenjer u privatnom sektoru

pre 9 godina

Kakva banalizacija problema! Sta ce reci gazdarica podstanaru...pa neka kaze sta hoce, ako ima za kiriju, svejedno joj je...Sa ovakvim vodjama tesko cemo se pomeriti sa mrtve tacke.

Nadobudni

pre 9 godina

@Privrednik "Ovaj jos nije shvatio da je vreme Radnickog samoupravljana i radnickih saveta proslo. Nece valjda radnik i sindikat postavljati uslove poslodavcu. Kome se ne svidja ne mora da radi"

Ti si u svojoj glavi još u dobu ranog kapitalizma.
Civilizacija je odavno prevazišla ova primitivna razmišljanja.

Mita

pre 9 godina

Pitanje ugovora za stalno je pitanje ravnopravnosti...Ili svi da imamo ugovore za stalno i budemo jednaki,ili da ih nema niko!Ja ne kažem da svi imamo iste plate,ali godišnji odmor,kredit i kada se razboliš da ne moraš da radiš,su civilizacijska pitanja....

smuki

pre 9 godina

"Bitno je da nemamo situaciju kao u Hrvatskoj, gde trenutno 93 odsto zaposlenih radi na određeno vreme. Na šta liči ta privreda? Znači 93 odsto privrede radi na određeno vreme, 93 odsto doprinosa se plaća na određeno vreme, 93 odsto poreza se plaća na određeno vreme. Kako može da funkcioniše ta država?“, kaže on"

Prosecna plata duplo vec nago u Srbiji. Mene vise zanima kako vi funkcionisete?

neko ko bi da resi svoja zivotna pitanja

pre 9 godina

koji bre zakon...imam jedanaest godina staza na odredjeno u drzavnoj firmi koja radi ekstra,samo je 60 % radnika tu na odredjeno i privremeno povremenim ugovorima vec godinama...zivim kao podstanar sa zenom,hocu da kupim stan na kredit al ne mogu jer nisam na neodredjeno gde god da se pojavis prvo traze resenje za stalno,ovako vec sedam godina placam nekome drugome kiriju,a mogao sam otplatiti sedam godina kredita SVOG STANA!!! E moja srbijo,o kakvom vi zakonu govorite kada se ni jedan ne postuje,a prvo ga drzava krsi!!!!

Е мој друже синдикални

pre 9 godina

Господине, пардон, друже Чанак Браниславе,

ваш кредибилитет је НУЛА.
Свега овога не би било да сте се ви 2000. год, или чак и пре, запитали мало за раднике робове у приватном сектору, мало заузели, мало запитали куда то води. Е онда би постојала радничка солидарност, али вас ти људи не интересују док таљигају за беду да би ви имали. Ја сам један од тих људи.
Сад вама смета што ће права радника у јавном сектору бити ближа тим правима људи робова који су обесправљени скоро 25 година.
Добродошли у реалност, за коју сте ви лично одговорни због свог нерада, несолидарности и лицемерја. Чекал исте шта? Да то тако иде док је вама лепо??? Чек, или још горе, вама ни до сада није било лепо, били сте незадовољни својим правима и до сад, а робове ко шљиви?
Правда је да видите мало како је то, иако никад то заправо нећете видети јер је јавни сектор овде ипак предодређен за тетошење.
Али ипак, бар мало да видите.

Privrednik

pre 9 godina

Ovaj jos nije shvatio da je vreme Radnickog samoupravljana i radnickih saveta proslo. Nece valjda radnik i sindikat postavljati uslove poslodavcu. Kome se ne svidja ne mora da radi

gradjanka

pre 9 godina

Mnogo imamo i mi na neodredjeno,plata mi 22000 dinara,jer niko od privatnih poslodavaca nece da prijavi radnika na vecu sumu od minimalca!Izrabljuju nas kako stignu ugovor imam na 40 radnih sati nedeljno,a radim minimalno 50 sati ne znam koja sam kad smena jedan dan prva,pa drugi dan medjusmena,ma moze im se,a ti cuti i radi,jer si potrosna roba!Cemu sluze zakoni i ugovori kad ih niko ne postuje!

perungromovnik

pre 9 godina

Rad u drzavnoj administraciji na ugovor. 3,4 ili 5 godina. Ako ima potrebe i ako radnik zadovoljava standarde i kriterijume, produzite mu ugovor. Dobijate radnika koji se usavrsava cijelog zivota i zna da radi vise od 2-3 prosto prosirene radnje. Ovo govorim kao zaposleni u drzavnoj administraciji svjestan cinjenice da nas vise od pola vrlo malo ili nimalo ne radi. Sto se mene tice i da mi ne produze ugovor snasao bih se. Ovako gomila nas prima platu a ucinak nikakav (vrlo mali).

;)

pre 9 godina

Kako se izglupavaju ovi sindikalci, bolje mi je da potpisujem ugovor na 3 meseca čitavog radnog veka, nego da se zaposlim na neodređeno, a firma za godinu-dve se zakatanči.

Nina

pre 9 godina

Vazno da je doticni gospodin na neodredjeno vreme predsednik sindikata sa ogromnim primanjima!Koga on stiti? Zaposlene partijske kadrove u Javnom sektoru? Nema on pojma kako se zaradjuju pare za doprinose i plate, obican demagog! Dve trecine Vlade nikad nije zaradjivalo platu, vec prodavalo maglu ovom narodu koji bi u najvecem broju slucajeva hleba bez motike. Oni koji vredno rade i zaradjuju, oni se ne bave demagogijom!

Ovich

pre 9 godina

Radim na odredjeno vec 3 ipo godine u istoj firmi. U ovoj kompaniji, koja je najveca agro biznis industrija na planeti, u mojoj organizaciji preko 40% radnika, koji rade na poslovima visoke dodatne vrednosti, su konsultanti tj radnici na odredjeno. Mnogo njih je u kompaniji vec preko 5 godina.

Cica

pre 9 godina

Ajde bre ljudi oslobite se vec jednom Tita. Tito je vladao 35 godina, sada ce skoro 35 posle njega, vreme ne stoji, svet se menja, radite nesto sto je prilagodjeno danasnjem vremenu, ostavite ga na miru , iliga vadite i nosite vec jednom iz Beograda, jer cete o njemu pricati i lezati sledecih 300 godina

Neverovatno

pre 9 godina

@(Privrednik, 9. maj 2014 11:14) Srpski privrednik nije nista bolji nego srpski radnik, a od njih je gori samo "strani investitor". Kad to shvatimo onda necemo da donosimo ni jedan zakon koji ce jednog ili drugoj strani da da prednost. Dok su i jedni i drugi pritisnuti zakon nesto ce i da rade, kad to ukinemo vrlo prosta stvar "nesreca". I vise me uzasava dizanje u nebesa onog Radulovica coveka ciji zakon o radu je zapravo smanjivao kazne za krsenje istog. Kako je to nekom normalno u zemlji u kojoj ko god moze krsi zakon meni nije jasno.

slobinator

pre 9 godina

u osnovnom sudu u beogradu gde radim 40% radnika radi na određeno,neki i preko 10 godina.ima ih koji su prevalili i 50 godina života,još malo bi trebali u penziju.ne bi ni to bilo tako strašno kad se ti ljudi koji rade težak i odgovoran posao ne bi prisiljavali da na svakih 6 meseci 'volontiraju'po 30 radnih dana.znači umesto 12 plata godišnje dobijaju 9,a plata im je manja od 30 hiljada.e sad izračunajte koliko dobiju za godinu dana i da li je to izrabljivanje ljudi.pričajte vi šta hoćete,ali ovoga nije bilo u titovo vreme

Srx

pre 9 godina

A sto se ne regulise rad na odredjeno vreme drugacije, sa vecim porezom u odnosu na neodredjeni rad. Pa poslodavci sami mogu da kalkulisu sta im se vise isplati, odnosno da li ce da drze ljude godinama "na odredjeno".

Belt

pre 9 godina

Ma samo napred :) gledajte dalje propadanje ove drzave i nacije i za sve to godinama i decenijama krivite nekog drugog, a nemojte da priznate sebi da ste zapravo vi krivi. Naravno da treba da imamo liberalniji zakon od bilo koje druge uredjene zemlje. To vam je kao Kia ili hyndai. Mora da ponudi mnogo vise za isti novac, da bi je uopste uzeli u razmatranje. Da Kia automobili kostaju isto, ili slicno kao Golf, niko ih ne bi ni pogledao. No nije bitno samo vi istrajte na radnickim pravima, nesvesni cinjenice da na taj nacin direktno uskracujete radniku osnovno pravo, a to je da radi. Sve ce vise biti nezaposlenih, a naravno sposobni ljudi ce se snaci svejedno. Manite se socijalizma, zapnite i samo rad. Rad na neodredjeno vreme ce nestati kroz 10-20 godina. Kada pravite toliku represiju prema poslodavcu, pogotovo prema nasem zakonu o radu gde na primer poslodavac u slucaju otkaza mora da isplati otpremninu za sve godine staza sto je komedija, vi u tom trenutku radite u korist radnickih prava ali na duge staze ste ih unistili jer niko normalan nece primiti zaposlene za stalno.

hmmm

pre 9 godina

joj izgubljenih likova kod nas...pa tito je bio extremna levica ...komunista... sta je trebalo da radi...mislim da treba zabraniti sindikate bar u javnom sektoru...kada su sindikati nastajali pre 100 godina imali su smisla a sada su samo sredstva bogacenja njihove uprave.

anonimno

pre 9 godina

Tito je imao 100% zato sto je prisilno naterivao ljude da glasaju za njega.Nosili su cak i bolesnike iz kreveta na nosilima da glasaju za srbomrsca Tita i vi Srbi treba da vas je sramota da spominjete tog zlikovca Tita.Tito je bio diktator i zlocinac i jedini kandidat kad se glasalo zato je imao 100 procenata a ne sto ga je narod hteo.

Marko

pre 9 godina

Neka iznese Vučić podatak koliko ovaj ima para i kolika mu je imovina,dušebrižnik a uzimao od Tadića ogromne pare da ćuti,što nije bio dušebrižnik za te radnike,kada su tajkuni urnisali firme,nego je tada ćutao.

mail

pre 9 godina

Gospodo sindikalci i vase clanstvo, ljudima koji prave realne pare dozlogrdilo je da vas izdrzavaju. Ne interesuje me ko je ko i sta radi, samo ako ja dobijem svoje pare tj. bruto platu, pa vi delite medjusobno sve ostalo.

maxa

pre 9 godina

Dosta mi je vise da slusam kako su mnogima trn u oku plate sindikalnih vodja. Njihove plate se ne finansiraju iz budzeta vec od sindikalne clanarine dakle samo mi koji uplacujemo u sindikalnu kasu ( 1% od mesecne zarade ) imamo pravo i da se bunimo. Shvatite da sindikat ne moze da pomogne radnicima u privatnim firmama u kojima nije organizovan rad sindikata. Znam da retko koji privatnik to dozvoljava, a sindikat po zakonu ne moze da stiti radnike koji nisu clanovi sindikata. Drzava bi trebalo da pronadje nacin da sindikat udje u privatne firme kao sto je u EU, mada za to nema volje kao sto ne pokusava da natera privatni sektor da postuju zakonski minimum za godisnji odmor niti da spreci da vecina radnika u ovoj zemlji radi za minimalac, a vlasnici firmi neretko uzivaju u luksuzu. Ispada da za sve novac imaju, samo ne za plate. Inace, sve sto sindikat moze da pokusa za sve nas jeste da se bori za dobar zakon o radu, tu jedino ne zastupaju samo svoje clanove vec sve radnike.

yoda

pre 9 godina

Vucic ima 50% od izaslih biraca!To daleko nije vecina birackog tela/zemlje!Drzimo se cinjenica,a ne mitova!A svakako ce biti,kako odredi kapital iz inostranstva!

vosa

pre 9 godina

... treba uvesti tu red .. zna se .. ali ove tzv. gazde se prosto iživljavaju nad radnicima ... vidim moja supruga radi kod jednog kad su ljudi pljunuli i dali otkaz bili su suvo zlato a dok su radili bili su šljam bitange neradnici i sve naj gore..

kkkk

pre 9 godina

Sta ovaj lupa? Kakav Tito kakvih 100%?Tito je olicenje nedemokratije, terora i diktature. Narod ga birao! Birali su ga kozari koji ni koze nisu imali.

Ekonomista

pre 9 godina

Prosto ne mogu da verujem kako ljudi ne razumeju da smo mi crna rupa po pitanju privlačenja stranih investicija, a bez kojih ne možemo da opstanemo?!
Kao takvi, mi moramo da uradimo mnogo više i da ponudimo mnogo više od konkurencije kako bi neko uopšte uperio pogled u nas.
Možemo mi da napravimo zakon koji će od radnika napraviti "koalu", i šta onda?
Koji će ozbiljan investitor da dodje i da zaposli nekog???
Mi moramo da budemo liberalniji od najliberalnijih, kako bi smo uspeli, u suprotnom crno nam se piše.

Gordana Djuric

pre 9 godina

Prvo, za "ljubicicu belu", nikad nije glasalo 100% naroda. Na papiru DA, ali u stvarnosti NE. Laz I prevara pocela je jos od "coravih kutija", prvo glasanje, kraljevina ili republika.
Drugo, drug Canak zivi jos u samoupravnom socijalistickom sistemu,a zeleo bi VASKRESENJE ZAKONA O UDRUZENOM RADU. Taj ZAKON je bio uvod u situaciju u kojoj se danas nalaze radnici - svih struka I obrazovanja. Tada je zapoceo period NERADA I SASTANCENJA . E pa sad se sve to placa.
Trece, da li je drug Canak ikad radio u SAD ili Kanadi.jer to sto prica, samo je lose negde procitao. Nije tako. Zivim na tom kontinentu I pratim zbivanja po fabrikama I firmama. Postoji ustaljeni red za sindikate, koji moraju tacno da definisu sta zele , pa to ide na razmatranje poslovodstvu, koje ocenjuje dalju sudbinu zahteva. Takodje, ovde nema sindikalnih radnika koji nisu zaposleni , tako da najbolje znaju I shvataju radnicke problem. Interesuje me koja je struka druga Canka I gde je sticao radno iskustvo te ima pravo da on pravi zakon. To ovde ne biva. Inace , da su ljudi zaposleni sa pristojnim primanjima, da imaju dobre uslove rada, ZAKON bi bio najmanji problem. Ali tada drug Canak ne bi imao posao a I ne tako mala primanja.

doktor

pre 9 godina

Kako do 25 na neodređeno. Student medicine koji u roku sve ispite da (6 godina) ima već 25, na to dodajte 6 meseci obaveznog staža i 1 mesec za polaganje državnog ispita i on je već van opsega za zapošljavanje na neodređeno. Gde mislite da se on zaposli ako ne u "državnoj bolnici ili domu zdravlja", jer ga u privatnoj ordinaciji, bolnici...niko neće bez iskustva. Dakle može samo da uči Nemački, Norveški, Kineski ili Arapski i da ide van Srbije, jer u ovoj zemlji ionako ubijaju lekare, nije valjda lud da ostane. Čak i neki specijalisti pod stare dane uče jezik i odlaze, a posebno posle poslednjeg ubistva kolege iz Kraljeva što je prelilo svaku kap...Srbija je postala i sve će biti više zemlja nesigurnosti u svakom smislu-životnom, za preživljavanje, za šetnju ulicom, obijaju nam stanove, kuće i niko ništa ne preduzima...

Darko

pre 9 godina

@anonimno

Cini mi se da ai ti jedan od onih cijem su djedu komunisti nesto oteli. E pa, posto vi uvijek pricate da je djed to "sa svojih deset prsta", nemojte da kukate nego kao i djed motiku u ruke pa opet stekni.

pomorac

pre 9 godina

Treba uvesti pod kojim okolnostima poslodavac MOZE otpustiti radnika bez da mu plati ikakvu odstetu, model procentualnog ucinka bi bio najbolji. Zadas normu i ko nije u stanju da je ispuni taj nije za dati posao, ko je premadi dobija bonuse i sve bi krenulo kako treba. Ovako, dobijes posao i bas te briga koliko si odradio jer znas da ces dobiti odstetu ako te otpuste

nema deda mraza

pre 9 godina

to je zato sto nam sistem u glavama srba/a i hrvata/ne poznaje termin frilensiranja ili po fajgelju nadnicarenja.

cim ovo iz dupeta predje u glavu srbi ce se drugacije odnositi bukvalno prema svemu i svakome.

ali nekim eminencijama vise odgovara ovako

Maratonci trče počasni krig

pre 9 godina

Muka mi je više od ovih nazovi predstavnika radnika. Mislim da možda samo još u Severnoj Koreji predsednike sindikata plaća država. Pa kako će oni da se bore za moje interese, kad im je neko drugi poslodavac. Oni se bore za sebe i svoje interese. Primer je onaj Orbović koji predsednik UO PIOR-a. Gde to još u svetu ima. Realno je da svi oni primaju zaradu od sindikalne članarine, ali kod nas je po običaju sve naopako postavljeno.

kojot

pre 9 godina

Ovakve nebuloze mogu samo da se cuju od coveka koji je neradnik, u daljem tekstu predsednik sindikata, koji se brine za svoje kolege neradnike, u daljem tekstu 90% drzavne administracije.

"Što se procenta zaposlenih na određeno vreme tiče, tražili smo prvo da svi zaposleni koji prvi put stupaju u radni odnos, a mlađi su od 25 godina automatski moraju biti zaposleni na neodređeno vreme. A tražimo i da u jednoj firmi ne može biti više od 20 odsto zaposlenih na određeno vreme od ukupnog broja radnika" - rece Canak

Ok, ajmo ovako, firma ima dvoje zaposlenih, zajedno sa vlasnikom iste firme, zasto ne bi mogao da uzme dva do tri radnika na odredjeno za period kada mu i trebaju? Da li je bolje da uzme jednog za stalno koji bi za istu platu onda radio posao za dvoje? I kakve veze imaju godine? Ako je neko zaista i potreban firmi dugorocno i ukoliko vlasnik ili direktor imaju zdrave pameti pobudicemu mu ugovor na neodredjeno, u protivnom bi u svakom slucaju dobio otkaz.

SIlvester

pre 9 godina

"Nema problema, neka ide, obeležiće mu to i karijeru i ovaj mandat"

Koja bre karijera, pa lik sa onakvom biografijom bi u normalnoj zemlji bio lustriran i bilo bi mu zabranjeno da se bavi bilo kakvim javnim dužnostima, a kamoli da bude premijer. A boli njega uvo i za karijeru i za ono šta će o njemu istorija da piše - on je plaćen da odradi prljave poslove, bio je niko i ništa, i biće niko i ništa. Koliko je ovaj narod glup i primitivan, dovoljno je malo farse na medijima i od žabe će napraviti princa.

Što se tiče Vulina, "osvedočenog levičara", pa zar Čanak misli da smo idioti pa ne kapiramo da su SPS i JUL dve totalno antiradničke interesne grupe koje su uništile sve tekovine radničke borbe u 20. veku. JUL je ekstremno eksploataciona kapitalistička mašina koja je koristila komunističke simbole i retoriku, a radila totalno kapitalistički i neoloberalno u maksimalno zaštićenom okruženju koje je pružala vladavina kvazi-socijalista, demagoške populističke stranke koja je privlačila veliki broj glasova u ono vreme. Nije dovoljno imati Čeovu majcu i kubansku cigaru, to može i najgori nacista da obuče kao sprdnju sa narodom. Ja sam apsolutni levičar i SPS i JUL smatram najvećim zlom koje je zadesilo ove prostore. Kakve veze oni imaju sa radništvom??? Uništili su i pojeli sve kao gubari. Ovi posle njih su sve dokosurili, i podelili plen sa njima. Sve je to jeda velika i jedinstvena mafijaška grupa podržana od strane imperijalnih centara moći i svetskih korporacija.

rema

pre 9 godina

kakvo banalno poredjenje, Tita i Vucica... To su babe i zabe...
Sistem tada i sada je totalno drugaciji, niko Tita nije birao, niti je on nekoga pita dal ce biti ovako ili onako, tj ko nije hteo isao je na goli otok ili pod zemlju.
Vucica je glasalo vise od 50%, ima totalnu vecinu i podrsku biraca da uradi ono sto je on zacrtao, hteo ja to licno ili ne, dok mu traje mandat neka radi.
Dajem mu i ja podrsku, iako nisam glasao. Pa da mu sudimo za 4 godine... al do tada da pustimo ljude da rade! U sveopstem je ineresu!

Paklena pomorandža

pre 9 godina

Prijatelju šta je sa mnom radim osam godina na odredjeno vreme i gradjanin sam drugog reda u sopstvenoj državi što se ne borite protiv tog sadističkog ponasanja prema odredjenim ljudima !!!!!!!!

Gradjanin

pre 9 godina

Inace ovaj Canak ima platu 400.000 dinara. Za par recenica koje na kraju mora da uskladi sa vlascu. Mozete misliti ciju on violinu drzi inace ga ne bi bilo tu.
Sve sto on "izboksuje" nije dobro po tu ciljnu grupu.
Ako usvoje to da ovi do 25 godina odmah dobiju neodredjeno, znas kad ce da zaposljavaju te do 25 godina???? Pa videcete statistiku kasnije. Lepo je to sta zele radnici. Bice ono sto je realno. Pa nisu Hrvati budale pa eto namerno svoj narod muce tako sto rade na odredjeno, vec tako ZAHTEVA TRZISTE I POSLODAVCI ako mislite da zaposljavaju. Stvari su uvek proste samo ih komunisticki orjentisani komplikuju. Kao da mrze svoju privredu ili nista ne znaju. Nisu cudni radnicki stavovi, cudni su stavovi ovakvih koji rade za 400.000 din kad odlicno znaju zasto firme traze to sto traze.

Privrednik

pre 9 godina

Ovaj jos nije shvatio da je vreme Radnickog samoupravljana i radnickih saveta proslo. Nece valjda radnik i sindikat postavljati uslove poslodavcu. Kome se ne svidja ne mora da radi

;)

pre 9 godina

Kako se izglupavaju ovi sindikalci, bolje mi je da potpisujem ugovor na 3 meseca čitavog radnog veka, nego da se zaposlim na neodređeno, a firma za godinu-dve se zakatanči.

anonimno

pre 9 godina

Tito je imao 100% zato sto je prisilno naterivao ljude da glasaju za njega.Nosili su cak i bolesnike iz kreveta na nosilima da glasaju za srbomrsca Tita i vi Srbi treba da vas je sramota da spominjete tog zlikovca Tita.Tito je bio diktator i zlocinac i jedini kandidat kad se glasalo zato je imao 100 procenata a ne sto ga je narod hteo.

kkkk

pre 9 godina

Sta ovaj lupa? Kakav Tito kakvih 100%?Tito je olicenje nedemokratije, terora i diktature. Narod ga birao! Birali su ga kozari koji ni koze nisu imali.

Ekonomista

pre 9 godina

Prosto ne mogu da verujem kako ljudi ne razumeju da smo mi crna rupa po pitanju privlačenja stranih investicija, a bez kojih ne možemo da opstanemo?!
Kao takvi, mi moramo da uradimo mnogo više i da ponudimo mnogo više od konkurencije kako bi neko uopšte uperio pogled u nas.
Možemo mi da napravimo zakon koji će od radnika napraviti "koalu", i šta onda?
Koji će ozbiljan investitor da dodje i da zaposli nekog???
Mi moramo da budemo liberalniji od najliberalnijih, kako bi smo uspeli, u suprotnom crno nam se piše.

rema

pre 9 godina

kakvo banalno poredjenje, Tita i Vucica... To su babe i zabe...
Sistem tada i sada je totalno drugaciji, niko Tita nije birao, niti je on nekoga pita dal ce biti ovako ili onako, tj ko nije hteo isao je na goli otok ili pod zemlju.
Vucica je glasalo vise od 50%, ima totalnu vecinu i podrsku biraca da uradi ono sto je on zacrtao, hteo ja to licno ili ne, dok mu traje mandat neka radi.
Dajem mu i ja podrsku, iako nisam glasao. Pa da mu sudimo za 4 godine... al do tada da pustimo ljude da rade! U sveopstem je ineresu!

inzenjer u privatnom sektoru

pre 9 godina

Kakva banalizacija problema! Sta ce reci gazdarica podstanaru...pa neka kaze sta hoce, ako ima za kiriju, svejedno joj je...Sa ovakvim vodjama tesko cemo se pomeriti sa mrtve tacke.

Cica

pre 9 godina

Ajde bre ljudi oslobite se vec jednom Tita. Tito je vladao 35 godina, sada ce skoro 35 posle njega, vreme ne stoji, svet se menja, radite nesto sto je prilagodjeno danasnjem vremenu, ostavite ga na miru , iliga vadite i nosite vec jednom iz Beograda, jer cete o njemu pricati i lezati sledecih 300 godina

Belt

pre 9 godina

Ma samo napred :) gledajte dalje propadanje ove drzave i nacije i za sve to godinama i decenijama krivite nekog drugog, a nemojte da priznate sebi da ste zapravo vi krivi. Naravno da treba da imamo liberalniji zakon od bilo koje druge uredjene zemlje. To vam je kao Kia ili hyndai. Mora da ponudi mnogo vise za isti novac, da bi je uopste uzeli u razmatranje. Da Kia automobili kostaju isto, ili slicno kao Golf, niko ih ne bi ni pogledao. No nije bitno samo vi istrajte na radnickim pravima, nesvesni cinjenice da na taj nacin direktno uskracujete radniku osnovno pravo, a to je da radi. Sve ce vise biti nezaposlenih, a naravno sposobni ljudi ce se snaci svejedno. Manite se socijalizma, zapnite i samo rad. Rad na neodredjeno vreme ce nestati kroz 10-20 godina. Kada pravite toliku represiju prema poslodavcu, pogotovo prema nasem zakonu o radu gde na primer poslodavac u slucaju otkaza mora da isplati otpremninu za sve godine staza sto je komedija, vi u tom trenutku radite u korist radnickih prava ali na duge staze ste ih unistili jer niko normalan nece primiti zaposlene za stalno.

nezaposleni dipl ing

pre 9 godina

Ovaj covek je predsednik sindikata jos malo pa 20 godina, a ja u Srbiji vec 54 godine trazim posao bezuspesno. Bio bi srecan da me prime i na tri meseca, ne pitam da li je odredjeno ili nije, ali posla nema. Nesto sam malo radio honorarno, to je jedino, a i porezi na autorski honorar su visoki, pola uzme drzava, pa retko ko i tako zaposljava. Ne mogu da imam porodicu, tj. da dobijem dete, iako sam u braku 5 godina, jer ne mozemo da zivimo od zenine plate. Nije dovoljno. bolje je raditi na odredjeno nego uopste ne raditi ili raditi na crno. Ne znam zasto sam uopste zavrsavao fakultet i tolike godine proveo nad knjigom.

Nadobudni

pre 9 godina

@Privrednik "Ovaj jos nije shvatio da je vreme Radnickog samoupravljana i radnickih saveta proslo. Nece valjda radnik i sindikat postavljati uslove poslodavcu. Kome se ne svidja ne mora da radi"

Ti si u svojoj glavi još u dobu ranog kapitalizma.
Civilizacija je odavno prevazišla ova primitivna razmišljanja.

HejDzo

pre 9 godina

Što se procenta zaposlenih na određeno vreme tiče, tražili smo prvo da svi zaposleni koji prvi put stupaju u radni odnos, a mlađi su od 25 godina automatski moraju biti zaposleni na neodređeno vreme


Uradite to i smanjicete zaposljavanje mladih za 99 posto. Koj mozak treba neko da bude da predlozi ovako nesto.

Gordana Djuric

pre 9 godina

Prvo, za "ljubicicu belu", nikad nije glasalo 100% naroda. Na papiru DA, ali u stvarnosti NE. Laz I prevara pocela je jos od "coravih kutija", prvo glasanje, kraljevina ili republika.
Drugo, drug Canak zivi jos u samoupravnom socijalistickom sistemu,a zeleo bi VASKRESENJE ZAKONA O UDRUZENOM RADU. Taj ZAKON je bio uvod u situaciju u kojoj se danas nalaze radnici - svih struka I obrazovanja. Tada je zapoceo period NERADA I SASTANCENJA . E pa sad se sve to placa.
Trece, da li je drug Canak ikad radio u SAD ili Kanadi.jer to sto prica, samo je lose negde procitao. Nije tako. Zivim na tom kontinentu I pratim zbivanja po fabrikama I firmama. Postoji ustaljeni red za sindikate, koji moraju tacno da definisu sta zele , pa to ide na razmatranje poslovodstvu, koje ocenjuje dalju sudbinu zahteva. Takodje, ovde nema sindikalnih radnika koji nisu zaposleni , tako da najbolje znaju I shvataju radnicke problem. Interesuje me koja je struka druga Canka I gde je sticao radno iskustvo te ima pravo da on pravi zakon. To ovde ne biva. Inace , da su ljudi zaposleni sa pristojnim primanjima, da imaju dobre uslove rada, ZAKON bi bio najmanji problem. Ali tada drug Canak ne bi imao posao a I ne tako mala primanja.

hmmm

pre 9 godina

joj izgubljenih likova kod nas...pa tito je bio extremna levica ...komunista... sta je trebalo da radi...mislim da treba zabraniti sindikate bar u javnom sektoru...kada su sindikati nastajali pre 100 godina imali su smisla a sada su samo sredstva bogacenja njihove uprave.

mail

pre 9 godina

Gospodo sindikalci i vase clanstvo, ljudima koji prave realne pare dozlogrdilo je da vas izdrzavaju. Ne interesuje me ko je ko i sta radi, samo ako ja dobijem svoje pare tj. bruto platu, pa vi delite medjusobno sve ostalo.

Marko

pre 9 godina

Neka iznese Vučić podatak koliko ovaj ima para i kolika mu je imovina,dušebrižnik a uzimao od Tadića ogromne pare da ćuti,što nije bio dušebrižnik za te radnike,kada su tajkuni urnisali firme,nego je tada ćutao.

pomorac

pre 9 godina

Treba uvesti pod kojim okolnostima poslodavac MOZE otpustiti radnika bez da mu plati ikakvu odstetu, model procentualnog ucinka bi bio najbolji. Zadas normu i ko nije u stanju da je ispuni taj nije za dati posao, ko je premadi dobija bonuse i sve bi krenulo kako treba. Ovako, dobijes posao i bas te briga koliko si odradio jer znas da ces dobiti odstetu ako te otpuste

perungromovnik

pre 9 godina

Rad u drzavnoj administraciji na ugovor. 3,4 ili 5 godina. Ako ima potrebe i ako radnik zadovoljava standarde i kriterijume, produzite mu ugovor. Dobijate radnika koji se usavrsava cijelog zivota i zna da radi vise od 2-3 prosto prosirene radnje. Ovo govorim kao zaposleni u drzavnoj administraciji svjestan cinjenice da nas vise od pola vrlo malo ili nimalo ne radi. Sto se mene tice i da mi ne produze ugovor snasao bih se. Ovako gomila nas prima platu a ucinak nikakav (vrlo mali).

smuki

pre 9 godina

"Bitno je da nemamo situaciju kao u Hrvatskoj, gde trenutno 93 odsto zaposlenih radi na određeno vreme. Na šta liči ta privreda? Znači 93 odsto privrede radi na određeno vreme, 93 odsto doprinosa se plaća na određeno vreme, 93 odsto poreza se plaća na određeno vreme. Kako može da funkcioniše ta država?“, kaže on"

Prosecna plata duplo vec nago u Srbiji. Mene vise zanima kako vi funkcionisete?

Neverovatno

pre 9 godina

@(Privrednik, 9. maj 2014 11:14) Srpski privrednik nije nista bolji nego srpski radnik, a od njih je gori samo "strani investitor". Kad to shvatimo onda necemo da donosimo ni jedan zakon koji ce jednog ili drugoj strani da da prednost. Dok su i jedni i drugi pritisnuti zakon nesto ce i da rade, kad to ukinemo vrlo prosta stvar "nesreca". I vise me uzasava dizanje u nebesa onog Radulovica coveka ciji zakon o radu je zapravo smanjivao kazne za krsenje istog. Kako je to nekom normalno u zemlji u kojoj ko god moze krsi zakon meni nije jasno.

Mita

pre 9 godina

Pitanje ugovora za stalno je pitanje ravnopravnosti...Ili svi da imamo ugovore za stalno i budemo jednaki,ili da ih nema niko!Ja ne kažem da svi imamo iste plate,ali godišnji odmor,kredit i kada se razboliš da ne moraš da radiš,su civilizacijska pitanja....

drvobradi

pre 9 godina

"Bitno je da nemamo situaciju kao u Hrvatskoj, gde trenutno 93 odsto zaposlenih radi na određeno vreme. Na šta liči ta privreda?"
Hrvatska privreda i nije nesto jaka ali i dalje je privreda sa 1,5x vecim BDP po glavi stanovnika, a prosecna plata je 2x veca nego u Srbiji. Inflacija 3x manja. Cak i sa negativnim rastom deluje zdravije od naseg mrtvila.

No Guru

pre 9 godina

@Dezorijentacija:

Evo da ja pokušam - čovek je populista. Program mu je ono što je procenio, ili mu je neko rekao, da raja u tom trenutku želi da čuje. Tu se završava njegova ideologija.

sladjana

pre 9 godina

(Dezorijentacija, 9. maj 2014 10:33)

Čovek je populista, bez ideologije i ideala. Njegova prividna stremljenja su iznuđena - (Angela Merkel: Ima ko hoće!!!).
Bez trunke stida i srama je prešao preko godina kada je, zajedno sa Šešeljem, bio "najveći srpski patriota" i ovu zemlju i nas unazadio više nego bilo ko. Arogantni kabadahija. Samo, nije on kriv već je to narod koji ne shvata pogubnost ostanka ovog na vlasti.

Nina

pre 9 godina

Vazno da je doticni gospodin na neodredjeno vreme predsednik sindikata sa ogromnim primanjima!Koga on stiti? Zaposlene partijske kadrove u Javnom sektoru? Nema on pojma kako se zaradjuju pare za doprinose i plate, obican demagog! Dve trecine Vlade nikad nije zaradjivalo platu, vec prodavalo maglu ovom narodu koji bi u najvecem broju slucajeva hleba bez motike. Oni koji vredno rade i zaradjuju, oni se ne bave demagogijom!

Е мој друже синдикални

pre 9 godina

Господине, пардон, друже Чанак Браниславе,

ваш кредибилитет је НУЛА.
Свега овога не би било да сте се ви 2000. год, или чак и пре, запитали мало за раднике робове у приватном сектору, мало заузели, мало запитали куда то води. Е онда би постојала радничка солидарност, али вас ти људи не интересују док таљигају за беду да би ви имали. Ја сам један од тих људи.
Сад вама смета што ће права радника у јавном сектору бити ближа тим правима људи робова који су обесправљени скоро 25 година.
Добродошли у реалност, за коју сте ви лично одговорни због свог нерада, несолидарности и лицемерја. Чекал исте шта? Да то тако иде док је вама лепо??? Чек, или још горе, вама ни до сада није било лепо, били сте незадовољни својим правима и до сад, а робове ко шљиви?
Правда је да видите мало како је то, иако никад то заправо нећете видети јер је јавни сектор овде ипак предодређен за тетошење.
Али ипак, бар мало да видите.

Dezorijentacija

pre 9 godina

Искрено, нисам сигуран више ШТА је Вучић - четник, радикал, напредњак, левичар, социјалиста, капиталиста, демократа... У сваком случају, обећава много, а то само по себи НЕ ВАЉА! И у сваком говору који држи стално говори ``ја`` као да је он центар света. Ни то не ваља. Сад спроводи политику продаје Телекома и ЕПСа против чега је радикално био против. Чеда Јовановић да ми позавиди. Ја сам искрено дезиоријентисан у погледу тога ШТА је Вучић по политичкој дефиницији. Ако неко има објашњење, волео бих да га чујем.

nema deda mraza

pre 9 godina

to je zato sto nam sistem u glavama srba/a i hrvata/ne poznaje termin frilensiranja ili po fajgelju nadnicarenja.

cim ovo iz dupeta predje u glavu srbi ce se drugacije odnositi bukvalno prema svemu i svakome.

ali nekim eminencijama vise odgovara ovako

Vik

pre 9 godina

A gde je to, tačno, Vulin dokazao da je levičar? Jel'za vreme Slobe? JUL? Na Pinku? Jel'dokazao da je levičar nacionalizmom? Posipanjem mržnje po Dnevnicima devedesetih, po partijskim skupovima i mitinzima?
Vulin, pobogu... on je isto toliko levičar koliko su levičari bili nacional-socijalisti.

dejan

pre 9 godina

Alo bre ja radim deset godina u EPSu kao monter na odredjeno vreme tezak i opasan posao i sad treba da dodje neko dete da bude primljeno za stalno a ja idalje da radim za 25000 sram te bilo i tebe i sve koji kroje ovakve zakone neko pomenu da je titi diktator ali u njegovo vreme kod tog srbomrsca su svi Srbi putovali i letovali dizali kredite a ja to ne mogu sa 25000 na odredjeno vreme kod ovih rodoljuba i ovih koji vole Srbe eeee kako smo prost narod

kojot

pre 9 godina

Ovakve nebuloze mogu samo da se cuju od coveka koji je neradnik, u daljem tekstu predsednik sindikata, koji se brine za svoje kolege neradnike, u daljem tekstu 90% drzavne administracije.

"Što se procenta zaposlenih na određeno vreme tiče, tražili smo prvo da svi zaposleni koji prvi put stupaju u radni odnos, a mlađi su od 25 godina automatski moraju biti zaposleni na neodređeno vreme. A tražimo i da u jednoj firmi ne može biti više od 20 odsto zaposlenih na određeno vreme od ukupnog broja radnika" - rece Canak

Ok, ajmo ovako, firma ima dvoje zaposlenih, zajedno sa vlasnikom iste firme, zasto ne bi mogao da uzme dva do tri radnika na odredjeno za period kada mu i trebaju? Da li je bolje da uzme jednog za stalno koji bi za istu platu onda radio posao za dvoje? I kakve veze imaju godine? Ako je neko zaista i potreban firmi dugorocno i ukoliko vlasnik ili direktor imaju zdrave pameti pobudicemu mu ugovor na neodredjeno, u protivnom bi u svakom slucaju dobio otkaz.

Maratonci trče počasni krig

pre 9 godina

Muka mi je više od ovih nazovi predstavnika radnika. Mislim da možda samo još u Severnoj Koreji predsednike sindikata plaća država. Pa kako će oni da se bore za moje interese, kad im je neko drugi poslodavac. Oni se bore za sebe i svoje interese. Primer je onaj Orbović koji predsednik UO PIOR-a. Gde to još u svetu ima. Realno je da svi oni primaju zaradu od sindikalne članarine, ali kod nas je po običaju sve naopako postavljeno.

Darko

pre 9 godina

@anonimno

Cini mi se da ai ti jedan od onih cijem su djedu komunisti nesto oteli. E pa, posto vi uvijek pricate da je djed to "sa svojih deset prsta", nemojte da kukate nego kao i djed motiku u ruke pa opet stekni.

gradjanka

pre 9 godina

Mnogo imamo i mi na neodredjeno,plata mi 22000 dinara,jer niko od privatnih poslodavaca nece da prijavi radnika na vecu sumu od minimalca!Izrabljuju nas kako stignu ugovor imam na 40 radnih sati nedeljno,a radim minimalno 50 sati ne znam koja sam kad smena jedan dan prva,pa drugi dan medjusmena,ma moze im se,a ti cuti i radi,jer si potrosna roba!Cemu sluze zakoni i ugovori kad ih niko ne postuje!

Whiplash

pre 9 godina

A sta mu koji smo stariji od 25 godina i koji ceo zivot radimo na odredjeno? Jel cemo mi i dalje sa nasim iskustvom ostati na odredjeno a neki klinac koji nema pojma sa zivotom dobiti za stalno? I mislite da ce neko od starijih kolega koji su na odredje o hteti da poducava klinca koji je dobio za stalno a on i dalje sedi na odredjeno?

vosa

pre 9 godina

... treba uvesti tu red .. zna se .. ali ove tzv. gazde se prosto iživljavaju nad radnicima ... vidim moja supruga radi kod jednog kad su ljudi pljunuli i dali otkaz bili su suvo zlato a dok su radili bili su šljam bitange neradnici i sve naj gore..

maxa

pre 9 godina

Dosta mi je vise da slusam kako su mnogima trn u oku plate sindikalnih vodja. Njihove plate se ne finansiraju iz budzeta vec od sindikalne clanarine dakle samo mi koji uplacujemo u sindikalnu kasu ( 1% od mesecne zarade ) imamo pravo i da se bunimo. Shvatite da sindikat ne moze da pomogne radnicima u privatnim firmama u kojima nije organizovan rad sindikata. Znam da retko koji privatnik to dozvoljava, a sindikat po zakonu ne moze da stiti radnike koji nisu clanovi sindikata. Drzava bi trebalo da pronadje nacin da sindikat udje u privatne firme kao sto je u EU, mada za to nema volje kao sto ne pokusava da natera privatni sektor da postuju zakonski minimum za godisnji odmor niti da spreci da vecina radnika u ovoj zemlji radi za minimalac, a vlasnici firmi neretko uzivaju u luksuzu. Ispada da za sve novac imaju, samo ne za plate. Inace, sve sto sindikat moze da pokusa za sve nas jeste da se bori za dobar zakon o radu, tu jedino ne zastupaju samo svoje clanove vec sve radnike.

Gradjanin

pre 9 godina

Inace ovaj Canak ima platu 400.000 dinara. Za par recenica koje na kraju mora da uskladi sa vlascu. Mozete misliti ciju on violinu drzi inace ga ne bi bilo tu.
Sve sto on "izboksuje" nije dobro po tu ciljnu grupu.
Ako usvoje to da ovi do 25 godina odmah dobiju neodredjeno, znas kad ce da zaposljavaju te do 25 godina???? Pa videcete statistiku kasnije. Lepo je to sta zele radnici. Bice ono sto je realno. Pa nisu Hrvati budale pa eto namerno svoj narod muce tako sto rade na odredjeno, vec tako ZAHTEVA TRZISTE I POSLODAVCI ako mislite da zaposljavaju. Stvari su uvek proste samo ih komunisticki orjentisani komplikuju. Kao da mrze svoju privredu ili nista ne znaju. Nisu cudni radnicki stavovi, cudni su stavovi ovakvih koji rade za 400.000 din kad odlicno znaju zasto firme traze to sto traze.

Ovich

pre 9 godina

Radim na odredjeno vec 3 ipo godine u istoj firmi. U ovoj kompaniji, koja je najveca agro biznis industrija na planeti, u mojoj organizaciji preko 40% radnika, koji rade na poslovima visoke dodatne vrednosti, su konsultanti tj radnici na odredjeno. Mnogo njih je u kompaniji vec preko 5 godina.

yoda

pre 9 godina

Vucic ima 50% od izaslih biraca!To daleko nije vecina birackog tela/zemlje!Drzimo se cinjenica,a ne mitova!A svakako ce biti,kako odredi kapital iz inostranstva!

doktor

pre 9 godina

Kako do 25 na neodređeno. Student medicine koji u roku sve ispite da (6 godina) ima već 25, na to dodajte 6 meseci obaveznog staža i 1 mesec za polaganje državnog ispita i on je već van opsega za zapošljavanje na neodređeno. Gde mislite da se on zaposli ako ne u "državnoj bolnici ili domu zdravlja", jer ga u privatnoj ordinaciji, bolnici...niko neće bez iskustva. Dakle može samo da uči Nemački, Norveški, Kineski ili Arapski i da ide van Srbije, jer u ovoj zemlji ionako ubijaju lekare, nije valjda lud da ostane. Čak i neki specijalisti pod stare dane uče jezik i odlaze, a posebno posle poslednjeg ubistva kolege iz Kraljeva što je prelilo svaku kap...Srbija je postala i sve će biti više zemlja nesigurnosti u svakom smislu-životnom, za preživljavanje, za šetnju ulicom, obijaju nam stanove, kuće i niko ništa ne preduzima...

Paklena pomorandža

pre 9 godina

Prijatelju šta je sa mnom radim osam godina na odredjeno vreme i gradjanin sam drugog reda u sopstvenoj državi što se ne borite protiv tog sadističkog ponasanja prema odredjenim ljudima !!!!!!!!

SIlvester

pre 9 godina

"Nema problema, neka ide, obeležiće mu to i karijeru i ovaj mandat"

Koja bre karijera, pa lik sa onakvom biografijom bi u normalnoj zemlji bio lustriran i bilo bi mu zabranjeno da se bavi bilo kakvim javnim dužnostima, a kamoli da bude premijer. A boli njega uvo i za karijeru i za ono šta će o njemu istorija da piše - on je plaćen da odradi prljave poslove, bio je niko i ništa, i biće niko i ništa. Koliko je ovaj narod glup i primitivan, dovoljno je malo farse na medijima i od žabe će napraviti princa.

Što se tiče Vulina, "osvedočenog levičara", pa zar Čanak misli da smo idioti pa ne kapiramo da su SPS i JUL dve totalno antiradničke interesne grupe koje su uništile sve tekovine radničke borbe u 20. veku. JUL je ekstremno eksploataciona kapitalistička mašina koja je koristila komunističke simbole i retoriku, a radila totalno kapitalistički i neoloberalno u maksimalno zaštićenom okruženju koje je pružala vladavina kvazi-socijalista, demagoške populističke stranke koja je privlačila veliki broj glasova u ono vreme. Nije dovoljno imati Čeovu majcu i kubansku cigaru, to može i najgori nacista da obuče kao sprdnju sa narodom. Ja sam apsolutni levičar i SPS i JUL smatram najvećim zlom koje je zadesilo ove prostore. Kakve veze oni imaju sa radništvom??? Uništili su i pojeli sve kao gubari. Ovi posle njih su sve dokosurili, i podelili plen sa njima. Sve je to jeda velika i jedinstvena mafijaška grupa podržana od strane imperijalnih centara moći i svetskih korporacija.

slobinator

pre 9 godina

u osnovnom sudu u beogradu gde radim 40% radnika radi na određeno,neki i preko 10 godina.ima ih koji su prevalili i 50 godina života,još malo bi trebali u penziju.ne bi ni to bilo tako strašno kad se ti ljudi koji rade težak i odgovoran posao ne bi prisiljavali da na svakih 6 meseci 'volontiraju'po 30 radnih dana.znači umesto 12 plata godišnje dobijaju 9,a plata im je manja od 30 hiljada.e sad izračunajte koliko dobiju za godinu dana i da li je to izrabljivanje ljudi.pričajte vi šta hoćete,ali ovoga nije bilo u titovo vreme

neko ko bi da resi svoja zivotna pitanja

pre 9 godina

koji bre zakon...imam jedanaest godina staza na odredjeno u drzavnoj firmi koja radi ekstra,samo je 60 % radnika tu na odredjeno i privremeno povremenim ugovorima vec godinama...zivim kao podstanar sa zenom,hocu da kupim stan na kredit al ne mogu jer nisam na neodredjeno gde god da se pojavis prvo traze resenje za stalno,ovako vec sedam godina placam nekome drugome kiriju,a mogao sam otplatiti sedam godina kredita SVOG STANA!!! E moja srbijo,o kakvom vi zakonu govorite kada se ni jedan ne postuje,a prvo ga drzava krsi!!!!

Srx

pre 9 godina

A sto se ne regulise rad na odredjeno vreme drugacije, sa vecim porezom u odnosu na neodredjeni rad. Pa poslodavci sami mogu da kalkulisu sta im se vise isplati, odnosno da li ce da drze ljude godinama "na odredjeno".