Sreda, 07.05.2014.

14:27

Prosvetari neće manje plate, štrajk

Reprezentativni sindikati obrazovanja zatražili od Vlade da prosveta bude izuzeta od planiranog smanjivanja plata i za 19. maj najavili štrajk upozorenja.

Izvor: Beta

Prosvetari neæe manje plate, štrajk IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

nastavnik

pre 10 godina

ove sindikate treba ukinuti! oni se ne bore za cast i dostojanstvo profesije, za polozaj kolega, za bolji nivo nastave, za ucenike u krajnjoj liniji (jer mi smo tu zbog njih). samo pare, pare, pare...pa svakom smo se smucili. pare su bitne, zbog njih svako normalan i radi, ali prioritet je status prosvetnih radnika.
e, sad, da je ladovina- nije, ko hoce da radi. da li ima onih koji su zalutali u prosvetu- sigurno. i treba napraviti rezove prema ucenicima, prosvetnim radnicima, a posebno prema roditeljima i njihovom nenormalnom pritisku.
e tek tada mozemo o plati. bez ovog redosleda nastavnici ce biti ponovo prevareni od sindikalaca.

Silver Surfer

pre 10 godina

@ Zoran
Nema tu nikakvih protivusluga. U osnovnim i srednjim skolama rodielji otvoreno prete, a ako spadaju u nesto sto bi se ovde okarakterisalo kao "elita" onda su uglavnom direktori ti koji su snishodljivi jer zele da sacuvaju svoje pozicije. A profesori su prepusteni sami sebi.
Na fakultetima je druga prica. Tu se ispiti otvoreno prodaju i sasvim je svejedeno da li su u pitanju drzavni ili privatni fakulteti. Tu je korupcija zastrasujuca i pitanje je ko ce da nas leci i ko ce da nam pravi mostove. Ali, to je kriminal i tu treba da reaguje drzava i koristi sve zakonske mehanizme. Medjutim, ona je zatajila a kada se vidi da posledica nema onda se u to kolo hvataju i oni koji inace ne bi. Takodje, postavlja se pitanje i ko bi to trebalo da sporovodi istrage? Jer su mozda upravo ti koji bi trebalo da ih sprovode sa kupljenom diplomom. Cuvena je ona za industrijski menadzment.
Poenta je da se prosveta sistematski srozava. I sto je najstrasnije najudarniji je period posle 2000. Razne strategije, katastrofalno sprovedena inkluzija u kojoj su svi na gubitku, profesori, ugurani u raznorazne timove koji uglavnom postoje da bi se zadovoljila forma, ali su u obavezi da pisu izvestaje i akcione planove, tako da je profesorski posao u osnovnoj i srednjoj skoli postao administrativni.
Ima i dosta stvari za koje su sami prosvetari krivi i tu nema zbora. Ali, ipak nisu krivi za sve.

black

pre 10 godina

@Petar - da li je previse ako pitam sta Vi imate od skole i cime se bavite? Posto iz vaseg komentara isijava nebriga za obrazovanje. Mozda nije namerna, mozda je samo stvar intelektualne manjkavosti, ali je i dalje opasnost za buduce generacije... Obrazlozenje je krajnje jednostavno - samo dovoljno obrazovan covek moze da sudi o kvalitetu, a Vasim komentarom je kristalno jasno da ne spadate u ovu grupu. Prosveta, kao i zdravstvo, kao i jos neke profesije zahtevaju adekvatno i spwcifocno obrazovanje, sto Vi nazalost ne shvatate. Nazalost zato sto Vi niste usamljeni u takv misljenju, ali, kao sto istorija uci (barem one koji su slusali) uvek je vise budala nego pametnih ljudi..
I jos jedna stvar, za sve SrBe, koji se kunu u sopstveno poznavanje istprije - citat Ilije Garasanina : narod je glup i nista ne razume. I tako, bez promene, 100 i kusur godina kasnije.. :-(

Pera

pre 10 godina

@(Zoran, 7. maj 2014 19:59)

Zorane, zašto mislite da sam ja prosvetni radnik? Da li samo zato što ustajem u njihovu odbranu? Jer prosvetni radnik nisam.

A Vaši poznanici koji rade u prosveti i kažu da je "'ladovina", pa, naprosto nisu savesni nastavnici. Većina mojih poznanika koji rade u prosveti svoj posao ozbiljno, pa čak i pomalo idealistički doživljava...

Zoran

pre 10 godina

(Pera, 7. maj 2014 19:04), kako i koliko vi radite najvise govori da svaki drugi osmak je odlican a svaki sedmi vukovac. Da li vas je sramota? Koje pare uzimate od roditelja i sta sve trazite za protivuslugu za poklanjanje ocena?

Silver Surfer

pre 10 godina

Kao i uvek svi mi sve znamo. Verovatno nam je i drzava ovakva jer smo svi, vise ili manje, strucnjaci opste prakse. Fudbalski selektori, vojno-politicki analiticari, vrlo dobro znamo sta Putin i Obama govore u privatnim razgovorima, svi imamo nepogresiv plan kako da Srbija izadje iz krize. I izgleda da Srbiju vadi tih prosvetarskih 10%.
Ako se gledaju istrazivanja Srbija je imala oko 7% stanovnistva sa visokim obrazovanjem. Da li se ekspanzijom sega-mega-giga fakulteta taj broj povecao nije mi poznato. Tako da tih visokoobrazovanih u izobilju bas i nema.
Prosveta je bitna osim ako smatramo da su Kristijan i Ceca pozeljan model a da zivot treba da lici na Grand sou.
Sigurno da u prosveti, kao i u drugim delatnostima, ima onih koji lose rade. Njih ce biti i kada im se oduzme tih 10%. Broj odlicnih je toliki jer roditelji vrse pritisak a profesori i skole su potpuno nezasticeni. Za tu degradaciju mozete da zahvalite psiholozima i delu nevladinih organizacija koji su svojim "idejama" srozali prosvetu.
A svako ko misli da moze da stane ispred razreda i predaje, neka izvoli. Samo ubrzo bi shvatio da je taj posao debelo potcenjen. Drzava koja stedi na prosveti nema buducnost.

Jos smo bedniji nego sto mislite da jesmo

pre 10 godina

Koja to realna ekonomija obezbedjuje i ovolike plate u javnom sektoru kad nista zivo ne radi???

Mozda kao Sloba da Vucko krene da vam stampa pare, vec smo se tako usrecili, da svi budem milioneri, a?

Pera

pre 10 godina

Raspust je, kako neko reče, tu zbog đaka, nastavnici završavaju sa radom nakon njegovog početka i počinju pre njegovog kraja. U toku školske godine, radno vreme nastavnika se ne završava sa školskim zvonom. Tu je i pravljenje planova, sastavljanje testova, pregleđivanje zadataka... Planovi naročito zadaju muke mladim nastavnicima. Potrebno je deset godina rada u prosveti da biste mogli da bez ikakve pripreme dođete da održite čas. To što nastavnici rade u više škola ne znači da imaju više plata, već da, kada se sve sabere, imaju do 100% časova, tj. punu platu. Da bi se postalo nastavnik potrebno je završiti fakultet, što onima koji nisu studirali deluje kao jednostavno, iako podrazumeva rad, brojna odricanja i ulaganja. Živimo u mračno vreme, i nastavnici moraju da se nose sa svim i svačim, i da trpe štošta i od dece i od roditelja. Nezainteresovana deca najmanji su problem. U tzv. "kaubojskim školama" nisu retke pretnje, pa bogami ni njihovo sprovođenje u delo. Tu je i, po mom mišljenju loše sprovedena, inkluzija, za koju nastavnici nisu obučeni, pa se dovijaju na raznorazne načine.

Nije tajna da je sadašnja vlast dobila izbore zahvaljujući glasovima "gubitnika tranzicije", kojima su uspeli da usade animozitet prema čitavom javnom sektoru, svim "tim profesorima i lekarima", pa i policajcima, poštarima, železničarima, svima koji su "na državnoj s*si".

A to što ostali ne dižu glas, možda ne znači da bi nastavnici trebalo da ćute, već da bi i ostali trebalo da se bune...

Zoran

pre 10 godina

(Pera, 7. maj 2014 19:04), niko iz prosvete niej izasao jer mu ne valja. Nije ni otkaz dobio. O vasem radnom vremenu i odgovornosti je smesno pricati. Da li vi odgovarate ako se srusi most jer studentu poklonjna ocena? Ne. Odgovara student. Da li vi odgovarate ako lekaru umre pacijent jer kupio ispit? Ne, odgovara lekar. Kakvu vi odgovornst imate? Nikakvu. Bukvalno nikakvu.

Da je vase radno vreme takvo ne bi profesori na fakultetima imali vremena da rade i na drugom fakultetu puno radno vreme, a to radi masa.

Vase radno vreme je 3, 4 CASA u toku dana, a planovi su vam problem prve 2, 3 godine rada dok ne napisete za sve razrede, psoel pripsujete.

Pa ja imam u Srbiji ljude oko mene koji ceo vek proveli u prosveti i cija deca rade u prosveti, sami kazu da je LADOVINA teska. Uostalom niko od vas ne odlazi iz prosvete, a placa se hiljadama evra mesto u prosveti. Pa nismo mi sisali vesla.

Zoran

pre 10 godina

(babaidedasublizanci, 7. maj 2014 18:01), da li placate porez na dodatni rad posle drzaven sluzbe? Ne, naravno. Ali se udarate u grudi postene na sva vrata. I tako svi u Srbiji. O profesorima na fakultetu koji rade dva puina radna vremena i jednu trecinu i da ne pricam. Moj rodjak radi u Sarajevu puno radno vreme i u BG isto puno radno vreme i jos trecinu radnog vremena u BG. Za tovju informaciju to radi da bise prehranio i ustedeo je jos 80.000 evra da kupi stan u BG. KES. Profesori na fakultetu ovde u SAD ne primaju platu leti. Verovali ili ne. Bar ne na drzavnom fakultetima oko mene. O ustedi od 80.000 evra niko i ne masta. O radu na drugom fakultetu puno radno vreme nema teorijske sanse.

svasta

pre 10 godina

I treba.
A ovi sto pametuju kako "ima toliko njih sa fakultetom koji bi hteli da rade u skoli" da prezentuje te brojne, iki jos bolje, da spakuju svoju diplomu menaDJera i udju u ucionicu - ako smeju sa tim znanjem medju decu.
Stop omalovazavanju znanja!

babaidedasublizanci

pre 10 godina

@Zoran: rade dodatno (ima i slučajeva o kojima Vi govorite) uglavnom iz razloga što ne mogu da se prehrane od plata. A to što kod vas in America je tako kako je je super svaka Vama čast što živite tamo i sve najbolje Vam želim. Ali ovo nije SAD. Ovde ljudi vole i da žive, imaju vremena za prosto šta god im padne na pamet itd. Šta je bolje od ta dva izbora je teško reći ali mislim da nije humano svoditi prosvetne radnike na "proizvodnu traku odlikaša" jer su i to ljudi. A sa kakvom decom rade treba ih platit i duplo. A tek bahati roditelji, pa direktori ucenjivači, pa direktori iz Partije... Svakodnevni (!) stres kojem su izloženi profesori i medicinski radnici niko ne može nikada da im plati dovoljno. Ali neka, brinite Vi za svoju zadnjicu in America. Za nas ovde je dobro da ste tamo. Ili ste... neeee neeeee... pa Vi ste deo sns internet tima?!?!?!

zvrk

pre 10 godina

puna podrska prosvetarima kako moze neko da vaspitava decu odnosno da ih uci necemu ako je nezadovoljan a uz to razmislja i o svojoj porodici - deci kojoj nemoze da pruzi ni hranu normalnu a uz to pola radnog vremena rade neku. statistiku pa se propitivanje djaka svelo na kontrolne

Zoran

pre 10 godina

Prosvetari rade cesto jos jedan posao ili poducavaju djake posle skole. Lekari isto, lece po privatnim klinikama. Te dve grupe su sa najvisim platama i uvek se bune. Plate nisu neke, ali su najvise. Radnici ni deseti deo toga neposlusnosti nisu pokazali kada im zatvarali preduzeca, prodavali i dobijali otkaze.

Da, izuzmite prosvetare i lekare iz oz ovog smanjenja plata, zasluzuju, jer, jeste da samo pojedinnci kvare sliku njihovih profesija kroz mito i korupciju, ostalio je sve savrseno. Evo recimo svaki drugi osmak je odlican, a svaki sedmi je vukovac. Svaka vam cast prosvetari, odlicni ste ucitelji. U moje vreme svaki peti je bio odlican i svaki 20-i vukovac. Ovde u SAD u privatnoj skoli od 54 djaka iz 3 odeljenja, njih 5 je odlicno. Osmaci, od 50 djaka nbilo 7 odlikasa. Vi kao ovi novinari: Dok vam se ne podignu plate ne umete da dajete tacne vesti, vec sami sebe cenzurisete.

Ja sam da sve njih zaobidje oo smanjenje plata. Neka vam je alal.

Klikeraš

pre 10 godina

Pa ništa,pošaljite decu kući,neka škole zvrje prazne. A kada dođe vreme da se uzme koverta dajte svakom 10% na platu stimulaciju.Eto rešenja za intelektualce kojima su samo deca važna.

Jay

pre 10 godina

Radim u srednjoj skoli za 25k dinara, edukujem i vaspitavam decu u pubertetu i sad su nasli meni da smanje platu za 10%. Mogao sam opusteno da radim na trafici za 300e, ne bih morao ni dobar dan da kazem musterijama. Ovako se lomim sa 35 ucenika u svakom razredu, da im izbijem iz glave huliganizam i opstu nezainteresovanost za skolu. Hvala drzavi sto me motivise da radim i vise nego sto se od mene trazi. P.S. Raspust je zbog dece a ne zbog nastavnog kadra. Koliko vremena provedem u skoli toliko i izgubim na pripreme i papirologiju koju pisem kod kuce...

Liliputanac

pre 10 godina

Podrska prosvetarima, sramno je da drzava od prosvetara i medicinara hoce da pravi siromahe I socijalu.Zaposleni u ovim profesijama su odavno na minimumu egzistencije I sa najmanjim platama od svih javnih sluzbi a sa ogromnom odgovornoscu za svoj rad.Drzava treba da nadje druge nacine za ustedu, sigurno je da ne treba stedeti na sektore koji su od izuzetnog znacaja za naciju.

Novi Sad

pre 10 godina

Pa dobro bi vam doslo da malo predahnete,sad je berba privatnih casova za prijemne ispite...ps da li i kod vas za pet dana ne opravdanih izostanaka sledi otkaz....Proverite malo koliko dobijaju nastavnici iprofesori u privatnim skolama...minimalac....

ilic

pre 10 godina

Po ovima iz prosvete samo njima ne treba smanjiti plate,a sta cemo sa zdravstvom,policijom,vojskom,kulturom,kada budu Srbi ukapirali koju bulumentu su izglasali ovi ce da naprave takvu stetu da ce se Srbija naci u cudu.

maxssimuss

pre 10 godina

jeste ovo je izgleda poslednja bitka koju ćemo izgubiti, i kao poraženi otići odavde. I uzdignucemo se negde u belom svetu i živeti dostojanstveno od svog rada. Bežite deco odavde, bežite od poniženja i imitacije života. Kvazi političari tj loši glumci nedostojni su našeg prisustva u njihovom okruženju neka vladaju sami sobom i neka otimaju sami od sebe. Srbijo prokleta da si bolje da te nema.....

србин ло

pre 10 godina

Реално трећина просветара је вишак! Док су неки намицали за хлеб они су увек добијали на време и то добре плате!

???

pre 10 godina

Kako rece pokojni Djindjic,ima prosvetara na birou koliko ti volja,i to kvalitetnijih i vrednijih,a oni neka strajkuju vikendom i kada dodje raspust.

Igor

pre 10 godina

Jadni vi prosvetari. Vecito nemate ni za hleb.
Promeniti zakon o strajku. U svakom trenutku svako moze doboti otkaz, a u strajku jos i lakse. I da vidis kako ce da se rese problemi sa ovakvim bezobrazlukom.

Jole

pre 10 godina

Ma da, prosvetari nece manje plate, a svi ostali hoce. Radnici Zelezare 20% manju platu primaju vec godinu dana, a gospoda iz prosvete koja pola godine ne radi - nece! I ne moraju. Ima nezaposlenih kadrova koliko nam dusa zeli.

Advokat svih Srba

pre 10 godina

U redu,prosveta je svakako znacajna,svi ti ljudi su fakultetski obrazovani i rade sa decom,omladinom itd.Ali neka ne zaborave gospoda da postoje ljudi koji rade u kineskim radnjama za 100.evra ili recimo da snajderi u Vladicinom Hanu rade za 120.evra ili pak da rudari na 300.metara ispod zemlje,kojima nad glavom visi milioni tone zemlje,rade za identicnu platu kao oni.Tako da bi mogli makar malo da utisaju glas.

Petar

pre 10 godina

"Pavlović je istakao da bi eventualno smanjenje plata u obrazovanju dovelo do minimalnih ušteda, ali bi dovelo da uništavanja obrazovanja."

Zasto bi smanjenje plata od 10% dovelo do unistavanja obrazovanja? Demagogija...

Nikola

pre 10 godina

"Predsedniik Unije prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević ... zapitao se da li je vlast najavom smanjivanja zarada u tim oblastima započela konačni obračun sa svojom inteligencijom."

Sa vasom inteligencijom smo se odavno obracunali....

Liliputanac

pre 10 godina

Podrska prosvetarima, sramno je da drzava od prosvetara i medicinara hoce da pravi siromahe I socijalu.Zaposleni u ovim profesijama su odavno na minimumu egzistencije I sa najmanjim platama od svih javnih sluzbi a sa ogromnom odgovornoscu za svoj rad.Drzava treba da nadje druge nacine za ustedu, sigurno je da ne treba stedeti na sektore koji su od izuzetnog znacaja za naciju.

maxssimuss

pre 10 godina

jeste ovo je izgleda poslednja bitka koju ćemo izgubiti, i kao poraženi otići odavde. I uzdignucemo se negde u belom svetu i živeti dostojanstveno od svog rada. Bežite deco odavde, bežite od poniženja i imitacije života. Kvazi političari tj loši glumci nedostojni su našeg prisustva u njihovom okruženju neka vladaju sami sobom i neka otimaju sami od sebe. Srbijo prokleta da si bolje da te nema.....

ilic

pre 10 godina

Po ovima iz prosvete samo njima ne treba smanjiti plate,a sta cemo sa zdravstvom,policijom,vojskom,kulturom,kada budu Srbi ukapirali koju bulumentu su izglasali ovi ce da naprave takvu stetu da ce se Srbija naci u cudu.

Jay

pre 10 godina

Radim u srednjoj skoli za 25k dinara, edukujem i vaspitavam decu u pubertetu i sad su nasli meni da smanje platu za 10%. Mogao sam opusteno da radim na trafici za 300e, ne bih morao ni dobar dan da kazem musterijama. Ovako se lomim sa 35 ucenika u svakom razredu, da im izbijem iz glave huliganizam i opstu nezainteresovanost za skolu. Hvala drzavi sto me motivise da radim i vise nego sto se od mene trazi. P.S. Raspust je zbog dece a ne zbog nastavnog kadra. Koliko vremena provedem u skoli toliko i izgubim na pripreme i papirologiju koju pisem kod kuce...

Advokat svih Srba

pre 10 godina

U redu,prosveta je svakako znacajna,svi ti ljudi su fakultetski obrazovani i rade sa decom,omladinom itd.Ali neka ne zaborave gospoda da postoje ljudi koji rade u kineskim radnjama za 100.evra ili recimo da snajderi u Vladicinom Hanu rade za 120.evra ili pak da rudari na 300.metara ispod zemlje,kojima nad glavom visi milioni tone zemlje,rade za identicnu platu kao oni.Tako da bi mogli makar malo da utisaju glas.

zvrk

pre 10 godina

puna podrska prosvetarima kako moze neko da vaspitava decu odnosno da ih uci necemu ako je nezadovoljan a uz to razmislja i o svojoj porodici - deci kojoj nemoze da pruzi ni hranu normalnu a uz to pola radnog vremena rade neku. statistiku pa se propitivanje djaka svelo na kontrolne

Pera

pre 10 godina

Raspust je, kako neko reče, tu zbog đaka, nastavnici završavaju sa radom nakon njegovog početka i počinju pre njegovog kraja. U toku školske godine, radno vreme nastavnika se ne završava sa školskim zvonom. Tu je i pravljenje planova, sastavljanje testova, pregleđivanje zadataka... Planovi naročito zadaju muke mladim nastavnicima. Potrebno je deset godina rada u prosveti da biste mogli da bez ikakve pripreme dođete da održite čas. To što nastavnici rade u više škola ne znači da imaju više plata, već da, kada se sve sabere, imaju do 100% časova, tj. punu platu. Da bi se postalo nastavnik potrebno je završiti fakultet, što onima koji nisu studirali deluje kao jednostavno, iako podrazumeva rad, brojna odricanja i ulaganja. Živimo u mračno vreme, i nastavnici moraju da se nose sa svim i svačim, i da trpe štošta i od dece i od roditelja. Nezainteresovana deca najmanji su problem. U tzv. "kaubojskim školama" nisu retke pretnje, pa bogami ni njihovo sprovođenje u delo. Tu je i, po mom mišljenju loše sprovedena, inkluzija, za koju nastavnici nisu obučeni, pa se dovijaju na raznorazne načine.

Nije tajna da je sadašnja vlast dobila izbore zahvaljujući glasovima "gubitnika tranzicije", kojima su uspeli da usade animozitet prema čitavom javnom sektoru, svim "tim profesorima i lekarima", pa i policajcima, poštarima, železničarima, svima koji su "na državnoj s*si".

A to što ostali ne dižu glas, možda ne znači da bi nastavnici trebalo da ćute, već da bi i ostali trebalo da se bune...

Petar

pre 10 godina

"Pavlović je istakao da bi eventualno smanjenje plata u obrazovanju dovelo do minimalnih ušteda, ali bi dovelo da uništavanja obrazovanja."

Zasto bi smanjenje plata od 10% dovelo do unistavanja obrazovanja? Demagogija...

???

pre 10 godina

Kako rece pokojni Djindjic,ima prosvetara na birou koliko ti volja,i to kvalitetnijih i vrednijih,a oni neka strajkuju vikendom i kada dodje raspust.

svasta

pre 10 godina

I treba.
A ovi sto pametuju kako "ima toliko njih sa fakultetom koji bi hteli da rade u skoli" da prezentuje te brojne, iki jos bolje, da spakuju svoju diplomu menaDJera i udju u ucionicu - ako smeju sa tim znanjem medju decu.
Stop omalovazavanju znanja!

Jole

pre 10 godina

Ma da, prosvetari nece manje plate, a svi ostali hoce. Radnici Zelezare 20% manju platu primaju vec godinu dana, a gospoda iz prosvete koja pola godine ne radi - nece! I ne moraju. Ima nezaposlenih kadrova koliko nam dusa zeli.

Igor

pre 10 godina

Jadni vi prosvetari. Vecito nemate ni za hleb.
Promeniti zakon o strajku. U svakom trenutku svako moze doboti otkaz, a u strajku jos i lakse. I da vidis kako ce da se rese problemi sa ovakvim bezobrazlukom.

Silver Surfer

pre 10 godina

Kao i uvek svi mi sve znamo. Verovatno nam je i drzava ovakva jer smo svi, vise ili manje, strucnjaci opste prakse. Fudbalski selektori, vojno-politicki analiticari, vrlo dobro znamo sta Putin i Obama govore u privatnim razgovorima, svi imamo nepogresiv plan kako da Srbija izadje iz krize. I izgleda da Srbiju vadi tih prosvetarskih 10%.
Ako se gledaju istrazivanja Srbija je imala oko 7% stanovnistva sa visokim obrazovanjem. Da li se ekspanzijom sega-mega-giga fakulteta taj broj povecao nije mi poznato. Tako da tih visokoobrazovanih u izobilju bas i nema.
Prosveta je bitna osim ako smatramo da su Kristijan i Ceca pozeljan model a da zivot treba da lici na Grand sou.
Sigurno da u prosveti, kao i u drugim delatnostima, ima onih koji lose rade. Njih ce biti i kada im se oduzme tih 10%. Broj odlicnih je toliki jer roditelji vrse pritisak a profesori i skole su potpuno nezasticeni. Za tu degradaciju mozete da zahvalite psiholozima i delu nevladinih organizacija koji su svojim "idejama" srozali prosvetu.
A svako ko misli da moze da stane ispred razreda i predaje, neka izvoli. Samo ubrzo bi shvatio da je taj posao debelo potcenjen. Drzava koja stedi na prosveti nema buducnost.

babaidedasublizanci

pre 10 godina

@Zoran: rade dodatno (ima i slučajeva o kojima Vi govorite) uglavnom iz razloga što ne mogu da se prehrane od plata. A to što kod vas in America je tako kako je je super svaka Vama čast što živite tamo i sve najbolje Vam želim. Ali ovo nije SAD. Ovde ljudi vole i da žive, imaju vremena za prosto šta god im padne na pamet itd. Šta je bolje od ta dva izbora je teško reći ali mislim da nije humano svoditi prosvetne radnike na "proizvodnu traku odlikaša" jer su i to ljudi. A sa kakvom decom rade treba ih platit i duplo. A tek bahati roditelji, pa direktori ucenjivači, pa direktori iz Partije... Svakodnevni (!) stres kojem su izloženi profesori i medicinski radnici niko ne može nikada da im plati dovoljno. Ali neka, brinite Vi za svoju zadnjicu in America. Za nas ovde je dobro da ste tamo. Ili ste... neeee neeeee... pa Vi ste deo sns internet tima?!?!?!

Nikola

pre 10 godina

"Predsedniik Unije prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević ... zapitao se da li je vlast najavom smanjivanja zarada u tim oblastima započela konačni obračun sa svojom inteligencijom."

Sa vasom inteligencijom smo se odavno obracunali....

србин ло

pre 10 godina

Реално трећина просветара је вишак! Док су неки намицали за хлеб они су увек добијали на време и то добре плате!

black

pre 10 godina

@Petar - da li je previse ako pitam sta Vi imate od skole i cime se bavite? Posto iz vaseg komentara isijava nebriga za obrazovanje. Mozda nije namerna, mozda je samo stvar intelektualne manjkavosti, ali je i dalje opasnost za buduce generacije... Obrazlozenje je krajnje jednostavno - samo dovoljno obrazovan covek moze da sudi o kvalitetu, a Vasim komentarom je kristalno jasno da ne spadate u ovu grupu. Prosveta, kao i zdravstvo, kao i jos neke profesije zahtevaju adekvatno i spwcifocno obrazovanje, sto Vi nazalost ne shvatate. Nazalost zato sto Vi niste usamljeni u takv misljenju, ali, kao sto istorija uci (barem one koji su slusali) uvek je vise budala nego pametnih ljudi..
I jos jedna stvar, za sve SrBe, koji se kunu u sopstveno poznavanje istprije - citat Ilije Garasanina : narod je glup i nista ne razume. I tako, bez promene, 100 i kusur godina kasnije.. :-(

Pera

pre 10 godina

@(Zoran, 7. maj 2014 19:59)

Zorane, zašto mislite da sam ja prosvetni radnik? Da li samo zato što ustajem u njihovu odbranu? Jer prosvetni radnik nisam.

A Vaši poznanici koji rade u prosveti i kažu da je "'ladovina", pa, naprosto nisu savesni nastavnici. Većina mojih poznanika koji rade u prosveti svoj posao ozbiljno, pa čak i pomalo idealistički doživljava...

nastavnik

pre 10 godina

ove sindikate treba ukinuti! oni se ne bore za cast i dostojanstvo profesije, za polozaj kolega, za bolji nivo nastave, za ucenike u krajnjoj liniji (jer mi smo tu zbog njih). samo pare, pare, pare...pa svakom smo se smucili. pare su bitne, zbog njih svako normalan i radi, ali prioritet je status prosvetnih radnika.
e, sad, da je ladovina- nije, ko hoce da radi. da li ima onih koji su zalutali u prosvetu- sigurno. i treba napraviti rezove prema ucenicima, prosvetnim radnicima, a posebno prema roditeljima i njihovom nenormalnom pritisku.
e tek tada mozemo o plati. bez ovog redosleda nastavnici ce biti ponovo prevareni od sindikalaca.

Silver Surfer

pre 10 godina

@ Zoran
Nema tu nikakvih protivusluga. U osnovnim i srednjim skolama rodielji otvoreno prete, a ako spadaju u nesto sto bi se ovde okarakterisalo kao "elita" onda su uglavnom direktori ti koji su snishodljivi jer zele da sacuvaju svoje pozicije. A profesori su prepusteni sami sebi.
Na fakultetima je druga prica. Tu se ispiti otvoreno prodaju i sasvim je svejedeno da li su u pitanju drzavni ili privatni fakulteti. Tu je korupcija zastrasujuca i pitanje je ko ce da nas leci i ko ce da nam pravi mostove. Ali, to je kriminal i tu treba da reaguje drzava i koristi sve zakonske mehanizme. Medjutim, ona je zatajila a kada se vidi da posledica nema onda se u to kolo hvataju i oni koji inace ne bi. Takodje, postavlja se pitanje i ko bi to trebalo da sporovodi istrage? Jer su mozda upravo ti koji bi trebalo da ih sprovode sa kupljenom diplomom. Cuvena je ona za industrijski menadzment.
Poenta je da se prosveta sistematski srozava. I sto je najstrasnije najudarniji je period posle 2000. Razne strategije, katastrofalno sprovedena inkluzija u kojoj su svi na gubitku, profesori, ugurani u raznorazne timove koji uglavnom postoje da bi se zadovoljila forma, ali su u obavezi da pisu izvestaje i akcione planove, tako da je profesorski posao u osnovnoj i srednjoj skoli postao administrativni.
Ima i dosta stvari za koje su sami prosvetari krivi i tu nema zbora. Ali, ipak nisu krivi za sve.

Zoran

pre 10 godina

Prosvetari rade cesto jos jedan posao ili poducavaju djake posle skole. Lekari isto, lece po privatnim klinikama. Te dve grupe su sa najvisim platama i uvek se bune. Plate nisu neke, ali su najvise. Radnici ni deseti deo toga neposlusnosti nisu pokazali kada im zatvarali preduzeca, prodavali i dobijali otkaze.

Da, izuzmite prosvetare i lekare iz oz ovog smanjenja plata, zasluzuju, jer, jeste da samo pojedinnci kvare sliku njihovih profesija kroz mito i korupciju, ostalio je sve savrseno. Evo recimo svaki drugi osmak je odlican, a svaki sedmi je vukovac. Svaka vam cast prosvetari, odlicni ste ucitelji. U moje vreme svaki peti je bio odlican i svaki 20-i vukovac. Ovde u SAD u privatnoj skoli od 54 djaka iz 3 odeljenja, njih 5 je odlicno. Osmaci, od 50 djaka nbilo 7 odlikasa. Vi kao ovi novinari: Dok vam se ne podignu plate ne umete da dajete tacne vesti, vec sami sebe cenzurisete.

Ja sam da sve njih zaobidje oo smanjenje plata. Neka vam je alal.

Jos smo bedniji nego sto mislite da jesmo

pre 10 godina

Koja to realna ekonomija obezbedjuje i ovolike plate u javnom sektoru kad nista zivo ne radi???

Mozda kao Sloba da Vucko krene da vam stampa pare, vec smo se tako usrecili, da svi budem milioneri, a?

Novi Sad

pre 10 godina

Pa dobro bi vam doslo da malo predahnete,sad je berba privatnih casova za prijemne ispite...ps da li i kod vas za pet dana ne opravdanih izostanaka sledi otkaz....Proverite malo koliko dobijaju nastavnici iprofesori u privatnim skolama...minimalac....

Klikeraš

pre 10 godina

Pa ništa,pošaljite decu kući,neka škole zvrje prazne. A kada dođe vreme da se uzme koverta dajte svakom 10% na platu stimulaciju.Eto rešenja za intelektualce kojima su samo deca važna.

Zoran

pre 10 godina

(babaidedasublizanci, 7. maj 2014 18:01), da li placate porez na dodatni rad posle drzaven sluzbe? Ne, naravno. Ali se udarate u grudi postene na sva vrata. I tako svi u Srbiji. O profesorima na fakultetu koji rade dva puina radna vremena i jednu trecinu i da ne pricam. Moj rodjak radi u Sarajevu puno radno vreme i u BG isto puno radno vreme i jos trecinu radnog vremena u BG. Za tovju informaciju to radi da bise prehranio i ustedeo je jos 80.000 evra da kupi stan u BG. KES. Profesori na fakultetu ovde u SAD ne primaju platu leti. Verovali ili ne. Bar ne na drzavnom fakultetima oko mene. O ustedi od 80.000 evra niko i ne masta. O radu na drugom fakultetu puno radno vreme nema teorijske sanse.

Zoran

pre 10 godina

(Pera, 7. maj 2014 19:04), niko iz prosvete niej izasao jer mu ne valja. Nije ni otkaz dobio. O vasem radnom vremenu i odgovornosti je smesno pricati. Da li vi odgovarate ako se srusi most jer studentu poklonjna ocena? Ne. Odgovara student. Da li vi odgovarate ako lekaru umre pacijent jer kupio ispit? Ne, odgovara lekar. Kakvu vi odgovornst imate? Nikakvu. Bukvalno nikakvu.

Da je vase radno vreme takvo ne bi profesori na fakultetima imali vremena da rade i na drugom fakultetu puno radno vreme, a to radi masa.

Vase radno vreme je 3, 4 CASA u toku dana, a planovi su vam problem prve 2, 3 godine rada dok ne napisete za sve razrede, psoel pripsujete.

Pa ja imam u Srbiji ljude oko mene koji ceo vek proveli u prosveti i cija deca rade u prosveti, sami kazu da je LADOVINA teska. Uostalom niko od vas ne odlazi iz prosvete, a placa se hiljadama evra mesto u prosveti. Pa nismo mi sisali vesla.

Zoran

pre 10 godina

(Pera, 7. maj 2014 19:04), kako i koliko vi radite najvise govori da svaki drugi osmak je odlican a svaki sedmi vukovac. Da li vas je sramota? Koje pare uzimate od roditelja i sta sve trazite za protivuslugu za poklanjanje ocena?

Advokat svih Srba

pre 10 godina

U redu,prosveta je svakako znacajna,svi ti ljudi su fakultetski obrazovani i rade sa decom,omladinom itd.Ali neka ne zaborave gospoda da postoje ljudi koji rade u kineskim radnjama za 100.evra ili recimo da snajderi u Vladicinom Hanu rade za 120.evra ili pak da rudari na 300.metara ispod zemlje,kojima nad glavom visi milioni tone zemlje,rade za identicnu platu kao oni.Tako da bi mogli makar malo da utisaju glas.

Igor

pre 10 godina

Jadni vi prosvetari. Vecito nemate ni za hleb.
Promeniti zakon o strajku. U svakom trenutku svako moze doboti otkaz, a u strajku jos i lakse. I da vidis kako ce da se rese problemi sa ovakvim bezobrazlukom.

???

pre 10 godina

Kako rece pokojni Djindjic,ima prosvetara na birou koliko ti volja,i to kvalitetnijih i vrednijih,a oni neka strajkuju vikendom i kada dodje raspust.

Petar

pre 10 godina

"Pavlović je istakao da bi eventualno smanjenje plata u obrazovanju dovelo do minimalnih ušteda, ali bi dovelo da uništavanja obrazovanja."

Zasto bi smanjenje plata od 10% dovelo do unistavanja obrazovanja? Demagogija...

Jole

pre 10 godina

Ma da, prosvetari nece manje plate, a svi ostali hoce. Radnici Zelezare 20% manju platu primaju vec godinu dana, a gospoda iz prosvete koja pola godine ne radi - nece! I ne moraju. Ima nezaposlenih kadrova koliko nam dusa zeli.

Nikola

pre 10 godina

"Predsedniik Unije prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević ... zapitao se da li je vlast najavom smanjivanja zarada u tim oblastima započela konačni obračun sa svojom inteligencijom."

Sa vasom inteligencijom smo se odavno obracunali....

србин ло

pre 10 godina

Реално трећина просветара је вишак! Док су неки намицали за хлеб они су увек добијали на време и то добре плате!

Novi Sad

pre 10 godina

Pa dobro bi vam doslo da malo predahnete,sad je berba privatnih casova za prijemne ispite...ps da li i kod vas za pet dana ne opravdanih izostanaka sledi otkaz....Proverite malo koliko dobijaju nastavnici iprofesori u privatnim skolama...minimalac....

Zoran

pre 10 godina

Prosvetari rade cesto jos jedan posao ili poducavaju djake posle skole. Lekari isto, lece po privatnim klinikama. Te dve grupe su sa najvisim platama i uvek se bune. Plate nisu neke, ali su najvise. Radnici ni deseti deo toga neposlusnosti nisu pokazali kada im zatvarali preduzeca, prodavali i dobijali otkaze.

Da, izuzmite prosvetare i lekare iz oz ovog smanjenja plata, zasluzuju, jer, jeste da samo pojedinnci kvare sliku njihovih profesija kroz mito i korupciju, ostalio je sve savrseno. Evo recimo svaki drugi osmak je odlican, a svaki sedmi je vukovac. Svaka vam cast prosvetari, odlicni ste ucitelji. U moje vreme svaki peti je bio odlican i svaki 20-i vukovac. Ovde u SAD u privatnoj skoli od 54 djaka iz 3 odeljenja, njih 5 je odlicno. Osmaci, od 50 djaka nbilo 7 odlikasa. Vi kao ovi novinari: Dok vam se ne podignu plate ne umete da dajete tacne vesti, vec sami sebe cenzurisete.

Ja sam da sve njih zaobidje oo smanjenje plata. Neka vam je alal.

Klikeraš

pre 10 godina

Pa ništa,pošaljite decu kući,neka škole zvrje prazne. A kada dođe vreme da se uzme koverta dajte svakom 10% na platu stimulaciju.Eto rešenja za intelektualce kojima su samo deca važna.

Zoran

pre 10 godina

(Pera, 7. maj 2014 19:04), niko iz prosvete niej izasao jer mu ne valja. Nije ni otkaz dobio. O vasem radnom vremenu i odgovornosti je smesno pricati. Da li vi odgovarate ako se srusi most jer studentu poklonjna ocena? Ne. Odgovara student. Da li vi odgovarate ako lekaru umre pacijent jer kupio ispit? Ne, odgovara lekar. Kakvu vi odgovornst imate? Nikakvu. Bukvalno nikakvu.

Da je vase radno vreme takvo ne bi profesori na fakultetima imali vremena da rade i na drugom fakultetu puno radno vreme, a to radi masa.

Vase radno vreme je 3, 4 CASA u toku dana, a planovi su vam problem prve 2, 3 godine rada dok ne napisete za sve razrede, psoel pripsujete.

Pa ja imam u Srbiji ljude oko mene koji ceo vek proveli u prosveti i cija deca rade u prosveti, sami kazu da je LADOVINA teska. Uostalom niko od vas ne odlazi iz prosvete, a placa se hiljadama evra mesto u prosveti. Pa nismo mi sisali vesla.

Zoran

pre 10 godina

(Pera, 7. maj 2014 19:04), kako i koliko vi radite najvise govori da svaki drugi osmak je odlican a svaki sedmi vukovac. Da li vas je sramota? Koje pare uzimate od roditelja i sta sve trazite za protivuslugu za poklanjanje ocena?

ilic

pre 10 godina

Po ovima iz prosvete samo njima ne treba smanjiti plate,a sta cemo sa zdravstvom,policijom,vojskom,kulturom,kada budu Srbi ukapirali koju bulumentu su izglasali ovi ce da naprave takvu stetu da ce se Srbija naci u cudu.

Jos smo bedniji nego sto mislite da jesmo

pre 10 godina

Koja to realna ekonomija obezbedjuje i ovolike plate u javnom sektoru kad nista zivo ne radi???

Mozda kao Sloba da Vucko krene da vam stampa pare, vec smo se tako usrecili, da svi budem milioneri, a?

Liliputanac

pre 10 godina

Podrska prosvetarima, sramno je da drzava od prosvetara i medicinara hoce da pravi siromahe I socijalu.Zaposleni u ovim profesijama su odavno na minimumu egzistencije I sa najmanjim platama od svih javnih sluzbi a sa ogromnom odgovornoscu za svoj rad.Drzava treba da nadje druge nacine za ustedu, sigurno je da ne treba stedeti na sektore koji su od izuzetnog znacaja za naciju.

maxssimuss

pre 10 godina

jeste ovo je izgleda poslednja bitka koju ćemo izgubiti, i kao poraženi otići odavde. I uzdignucemo se negde u belom svetu i živeti dostojanstveno od svog rada. Bežite deco odavde, bežite od poniženja i imitacije života. Kvazi političari tj loši glumci nedostojni su našeg prisustva u njihovom okruženju neka vladaju sami sobom i neka otimaju sami od sebe. Srbijo prokleta da si bolje da te nema.....

zvrk

pre 10 godina

puna podrska prosvetarima kako moze neko da vaspitava decu odnosno da ih uci necemu ako je nezadovoljan a uz to razmislja i o svojoj porodici - deci kojoj nemoze da pruzi ni hranu normalnu a uz to pola radnog vremena rade neku. statistiku pa se propitivanje djaka svelo na kontrolne

svasta

pre 10 godina

I treba.
A ovi sto pametuju kako "ima toliko njih sa fakultetom koji bi hteli da rade u skoli" da prezentuje te brojne, iki jos bolje, da spakuju svoju diplomu menaDJera i udju u ucionicu - ako smeju sa tim znanjem medju decu.
Stop omalovazavanju znanja!

Jay

pre 10 godina

Radim u srednjoj skoli za 25k dinara, edukujem i vaspitavam decu u pubertetu i sad su nasli meni da smanje platu za 10%. Mogao sam opusteno da radim na trafici za 300e, ne bih morao ni dobar dan da kazem musterijama. Ovako se lomim sa 35 ucenika u svakom razredu, da im izbijem iz glave huliganizam i opstu nezainteresovanost za skolu. Hvala drzavi sto me motivise da radim i vise nego sto se od mene trazi. P.S. Raspust je zbog dece a ne zbog nastavnog kadra. Koliko vremena provedem u skoli toliko i izgubim na pripreme i papirologiju koju pisem kod kuce...

babaidedasublizanci

pre 10 godina

@Zoran: rade dodatno (ima i slučajeva o kojima Vi govorite) uglavnom iz razloga što ne mogu da se prehrane od plata. A to što kod vas in America je tako kako je je super svaka Vama čast što živite tamo i sve najbolje Vam želim. Ali ovo nije SAD. Ovde ljudi vole i da žive, imaju vremena za prosto šta god im padne na pamet itd. Šta je bolje od ta dva izbora je teško reći ali mislim da nije humano svoditi prosvetne radnike na "proizvodnu traku odlikaša" jer su i to ljudi. A sa kakvom decom rade treba ih platit i duplo. A tek bahati roditelji, pa direktori ucenjivači, pa direktori iz Partije... Svakodnevni (!) stres kojem su izloženi profesori i medicinski radnici niko ne može nikada da im plati dovoljno. Ali neka, brinite Vi za svoju zadnjicu in America. Za nas ovde je dobro da ste tamo. Ili ste... neeee neeeee... pa Vi ste deo sns internet tima?!?!?!

Zoran

pre 10 godina

(babaidedasublizanci, 7. maj 2014 18:01), da li placate porez na dodatni rad posle drzaven sluzbe? Ne, naravno. Ali se udarate u grudi postene na sva vrata. I tako svi u Srbiji. O profesorima na fakultetu koji rade dva puina radna vremena i jednu trecinu i da ne pricam. Moj rodjak radi u Sarajevu puno radno vreme i u BG isto puno radno vreme i jos trecinu radnog vremena u BG. Za tovju informaciju to radi da bise prehranio i ustedeo je jos 80.000 evra da kupi stan u BG. KES. Profesori na fakultetu ovde u SAD ne primaju platu leti. Verovali ili ne. Bar ne na drzavnom fakultetima oko mene. O ustedi od 80.000 evra niko i ne masta. O radu na drugom fakultetu puno radno vreme nema teorijske sanse.

Pera

pre 10 godina

Raspust je, kako neko reče, tu zbog đaka, nastavnici završavaju sa radom nakon njegovog početka i počinju pre njegovog kraja. U toku školske godine, radno vreme nastavnika se ne završava sa školskim zvonom. Tu je i pravljenje planova, sastavljanje testova, pregleđivanje zadataka... Planovi naročito zadaju muke mladim nastavnicima. Potrebno je deset godina rada u prosveti da biste mogli da bez ikakve pripreme dođete da održite čas. To što nastavnici rade u više škola ne znači da imaju više plata, već da, kada se sve sabere, imaju do 100% časova, tj. punu platu. Da bi se postalo nastavnik potrebno je završiti fakultet, što onima koji nisu studirali deluje kao jednostavno, iako podrazumeva rad, brojna odricanja i ulaganja. Živimo u mračno vreme, i nastavnici moraju da se nose sa svim i svačim, i da trpe štošta i od dece i od roditelja. Nezainteresovana deca najmanji su problem. U tzv. "kaubojskim školama" nisu retke pretnje, pa bogami ni njihovo sprovođenje u delo. Tu je i, po mom mišljenju loše sprovedena, inkluzija, za koju nastavnici nisu obučeni, pa se dovijaju na raznorazne načine.

Nije tajna da je sadašnja vlast dobila izbore zahvaljujući glasovima "gubitnika tranzicije", kojima su uspeli da usade animozitet prema čitavom javnom sektoru, svim "tim profesorima i lekarima", pa i policajcima, poštarima, železničarima, svima koji su "na državnoj s*si".

A to što ostali ne dižu glas, možda ne znači da bi nastavnici trebalo da ćute, već da bi i ostali trebalo da se bune...

Silver Surfer

pre 10 godina

Kao i uvek svi mi sve znamo. Verovatno nam je i drzava ovakva jer smo svi, vise ili manje, strucnjaci opste prakse. Fudbalski selektori, vojno-politicki analiticari, vrlo dobro znamo sta Putin i Obama govore u privatnim razgovorima, svi imamo nepogresiv plan kako da Srbija izadje iz krize. I izgleda da Srbiju vadi tih prosvetarskih 10%.
Ako se gledaju istrazivanja Srbija je imala oko 7% stanovnistva sa visokim obrazovanjem. Da li se ekspanzijom sega-mega-giga fakulteta taj broj povecao nije mi poznato. Tako da tih visokoobrazovanih u izobilju bas i nema.
Prosveta je bitna osim ako smatramo da su Kristijan i Ceca pozeljan model a da zivot treba da lici na Grand sou.
Sigurno da u prosveti, kao i u drugim delatnostima, ima onih koji lose rade. Njih ce biti i kada im se oduzme tih 10%. Broj odlicnih je toliki jer roditelji vrse pritisak a profesori i skole su potpuno nezasticeni. Za tu degradaciju mozete da zahvalite psiholozima i delu nevladinih organizacija koji su svojim "idejama" srozali prosvetu.
A svako ko misli da moze da stane ispred razreda i predaje, neka izvoli. Samo ubrzo bi shvatio da je taj posao debelo potcenjen. Drzava koja stedi na prosveti nema buducnost.

Silver Surfer

pre 10 godina

@ Zoran
Nema tu nikakvih protivusluga. U osnovnim i srednjim skolama rodielji otvoreno prete, a ako spadaju u nesto sto bi se ovde okarakterisalo kao "elita" onda su uglavnom direktori ti koji su snishodljivi jer zele da sacuvaju svoje pozicije. A profesori su prepusteni sami sebi.
Na fakultetima je druga prica. Tu se ispiti otvoreno prodaju i sasvim je svejedeno da li su u pitanju drzavni ili privatni fakulteti. Tu je korupcija zastrasujuca i pitanje je ko ce da nas leci i ko ce da nam pravi mostove. Ali, to je kriminal i tu treba da reaguje drzava i koristi sve zakonske mehanizme. Medjutim, ona je zatajila a kada se vidi da posledica nema onda se u to kolo hvataju i oni koji inace ne bi. Takodje, postavlja se pitanje i ko bi to trebalo da sporovodi istrage? Jer su mozda upravo ti koji bi trebalo da ih sprovode sa kupljenom diplomom. Cuvena je ona za industrijski menadzment.
Poenta je da se prosveta sistematski srozava. I sto je najstrasnije najudarniji je period posle 2000. Razne strategije, katastrofalno sprovedena inkluzija u kojoj su svi na gubitku, profesori, ugurani u raznorazne timove koji uglavnom postoje da bi se zadovoljila forma, ali su u obavezi da pisu izvestaje i akcione planove, tako da je profesorski posao u osnovnoj i srednjoj skoli postao administrativni.
Ima i dosta stvari za koje su sami prosvetari krivi i tu nema zbora. Ali, ipak nisu krivi za sve.

black

pre 10 godina

@Petar - da li je previse ako pitam sta Vi imate od skole i cime se bavite? Posto iz vaseg komentara isijava nebriga za obrazovanje. Mozda nije namerna, mozda je samo stvar intelektualne manjkavosti, ali je i dalje opasnost za buduce generacije... Obrazlozenje je krajnje jednostavno - samo dovoljno obrazovan covek moze da sudi o kvalitetu, a Vasim komentarom je kristalno jasno da ne spadate u ovu grupu. Prosveta, kao i zdravstvo, kao i jos neke profesije zahtevaju adekvatno i spwcifocno obrazovanje, sto Vi nazalost ne shvatate. Nazalost zato sto Vi niste usamljeni u takv misljenju, ali, kao sto istorija uci (barem one koji su slusali) uvek je vise budala nego pametnih ljudi..
I jos jedna stvar, za sve SrBe, koji se kunu u sopstveno poznavanje istprije - citat Ilije Garasanina : narod je glup i nista ne razume. I tako, bez promene, 100 i kusur godina kasnije.. :-(

Pera

pre 10 godina

@(Zoran, 7. maj 2014 19:59)

Zorane, zašto mislite da sam ja prosvetni radnik? Da li samo zato što ustajem u njihovu odbranu? Jer prosvetni radnik nisam.

A Vaši poznanici koji rade u prosveti i kažu da je "'ladovina", pa, naprosto nisu savesni nastavnici. Većina mojih poznanika koji rade u prosveti svoj posao ozbiljno, pa čak i pomalo idealistički doživljava...

nastavnik

pre 10 godina

ove sindikate treba ukinuti! oni se ne bore za cast i dostojanstvo profesije, za polozaj kolega, za bolji nivo nastave, za ucenike u krajnjoj liniji (jer mi smo tu zbog njih). samo pare, pare, pare...pa svakom smo se smucili. pare su bitne, zbog njih svako normalan i radi, ali prioritet je status prosvetnih radnika.
e, sad, da je ladovina- nije, ko hoce da radi. da li ima onih koji su zalutali u prosvetu- sigurno. i treba napraviti rezove prema ucenicima, prosvetnim radnicima, a posebno prema roditeljima i njihovom nenormalnom pritisku.
e tek tada mozemo o plati. bez ovog redosleda nastavnici ce biti ponovo prevareni od sindikalaca.