Sreda, 07.05.2014.

11:26

Kažiprst - 07.05.2014.

Izvor: B92

Kažiprst - 07.05.2014. IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

marina

pre 9 godina

Da li neko zna kada ce se doneti zakon o produzetku roka za stare studente?Ja se nadam da ce produziti,kada se uzme sve opsta situacija u zemlji,vlada nemastina ,nije fer da nas prebacuju na bolonju,jer kad smo upisivali fak rekli su da zavrsavamo po programu po kom smo i upisali.Posle svega sto smo preziveli na fakultetu,realno bi bilo da produze,jer ranije generacije nisu uslovljavane duzinom studiranja,a rok od 2ili 3 godine bi znacio studentima koji imaju porodicu i bore se za opstanak,zasto bi im bila skracena diploma za nekoliko ispita,a ima i studenata za najvise 5 isita i njima treba izaci u susret.Ipak nas ima 20 hiljada,i to je mnogo studenata,a oni koji ne zele da zavrse ne moraju,al nas ima koji zelimo,i koji smo u bedi i jedva uspemo da platimo ispit i da dodjemo do fakulteta,jer nemamo para,lose se zivi i molim da uslisite molbe starih studenata,nista nne biste time izgubili ako bi produzili rok,samo bi Vam studenti bili zahvalni.Ko zna sta je nemastinna i beda on i razume stare studente!

Dunja

pre 9 godina

Radim u skoli gde roditelji misle da se uci samo u skoli, imam dete koje koje je prvi razred, misi da se uci kuci kao i svuda gde se to moze. Tako da sam u nekim momentima poverovala da je aktuelni ministar potpuno razumeo situaciju u nasem skolstvu. za sad hocu da verujem da ce njegov uticaj na prosvetu ici u pravom smeru.

Momak BG1

pre 9 godina

malo je dvadest pitanja, mislim da bi test trebao da sadrzi bar 240 pitanja, ko zna bice mu dovoljan minut za odgovor na dva pitanja, mislim. Pozdrav najboljem ministru prosvete do sad , mislim.

Bjelan

pre 9 godina

Bravo ministre!
U srce, u dusu, u epicentar problema!
Pa u ovi, komentarima niko nije kriticki pogledao u svoje dijete a upravo to covjek govori.
Posaljemo dijete u skolu da uci s nismo ga u kuci naucili ni redu, ni radu, ni toleranciji, ni trudu, ni zalaganju, ni kritickom stavu, ni kako da razmislja.
Djeca nam idu u skolu ko svezane vrece. Svako moze sve da nauci ako zeli informacije su dostupne a sta nam djeca rade na intrnetu, pogledaj mo svi.
Ima mnogo i do nastavnog kadra ali zasto da se neko trudi kad mu roditelj posle soli pamet kako i sta treba i to obicno onaj koi nezna tablicu mnozenja.
A sta djete od nas vidi nesmijem od sramote ni pisati.
Daj ljudi pocnimo misliti globalno a raditi lokalno. Ucimo djecu sta su vrednosti a ne kako da varaju na testu.
Prevario test upisao fakultet, zavrsio za 10 godina i sta onde? Prosao kroz skolu skola nije kroz njega i moze da radi samo u lokalnoj upravi i samoupravi, trzistu rada takav dupeglavac tatin i mamin ne treba pa vam onda krivi profesori.
Zivim u Svedskoj, a skolovo sam se u Bosni. Vozacki sam jedva polozio ovde jer nas nisu naucili kako da razmisljamo a za "B" i "C" kategoriju dva sam puta nulirao testove i to pre sviju u Bosni. Neznam ili je smjesno ili tuzno?

Zato se slazem sa ministrom 100%

Valter

pre 9 godina

Kroz deo komentara provejavaju stereotipi o tome kako treba da izgleda ministar-političar.
Treba znati da je daleko važnije šta se uradi (a ne kaže)a još manje kojom brzinom se to kaže, odnosno misli.
Postoji dobar običaj da se nekome da 100 dana, a onda iznosi mišljenje o njegom radu.
Ministar je dobro uočio probleme u prosveti.
Suština je u ujednačavanju kriterijuma (možda tipskim testovima koji služe za ocenjivanje učenika u toku godine) a ne samo za maturski ispit.
Tada bi svi učenici dobijali iste ocene za isto znanje (a ne da to bude subjektivna ocena profesora).
Naravno, za to treba vreme.
Što se tiče komentara o njegovoj stručnosti to je neukusno, jer kod nas više ne postoje realni kriterijumi o bilo čemu, pa tako i o tome kako se dolazi do doktorata.
Neukusno je i hvatanje za svaku reč. Tačno je da lokalne samouprave odžavaju zgrade škola, pa samo od njihovih prioriteta (što je posebna tema) zavisi da li su sanitarni čvorovi ispravni.
Ministra treba podržati, jer je najveći deo njegovih stavova ispravan, ali sam siguran da će naići na ogroman otpor u svim strukturama prosvetnog sistema.

Gordana

pre 9 godina

"oni (deca) moraju da imaju plan šta će raditi za deset i tražiti da ih nastavnici to nauče. Učenici moraju da postavljaju pitanja, a nastavnik je tu da im da savet", E, volela bih da ministar može da vidi kako izgledaju časovi. Danas mom detetu na fizičkom (napolju na travnjaku) nije dozvoljeno da popije lek protiv alergije. Rečeno je da nastavi i da će brzo kraj časa. Obzirom da su uglavnom za sve krivi roditelji, eto priznajem trebala sam da je naučim da kada ima fizičko napolju van škole na livadi pre časa mora da popije erijus, ali eto meni novog problema, lek ne reaguje kao petarda. Ipak mu treba vremena. Kako ne bih bila opet kriva možda treba da je naučim da lek popije pre škole "zlu ne trebalo".
Ima predivnih nastavnika, ali ima i onih koji kad uđu, deca već pri prvom pogledu znaju da ne smeju da šušnu, a kakvo pitanje da postave? Pa oni tada samo čekaju kraj časa da čuju zvonka spasića. Moje izvinjenje svim nastavnicima koji sve svoje probleme ostavljaju ispred učionice kada ulaze na čas.
Normalno da ni deca nisu "cvećke", ali sve ove dosadašnje promene najviše pogažaju vrednu i svesnu decu. Oni imaju strah, želju da upišu dobru srednju školu. No kada su žaci prvaci poštovani Ministre upisuje se najbliža škola, kojoj terit.pripadate, a i zbog toga da kada krenu sami budu najbezbedniji. Neće roditelj slati prvaka u drugi kraj grada čak i da sazna koja je jaka a koja slaba škola. Poradite da nam sve škole budu približno jednako jake.

Arimax

pre 9 godina

Iz nekoliko nastupa novog ministra prosvete, sve što sam uspela da uočim je da ministar mnogo priča, a ništa konkretno ne kaže. Istina je da je pred njim ogroman posao jer se u ovoj zemlji sve već godinama urušava i ta pojava nije zaobišla ni obrazovanje. Deca, stičem utisak, uče isključivo jer su im potrebne dobre ocene, niko nema svest o tome da treba da uči zbog znanja,ne zbog ocene, i da je ono što zna jedino što mu niko ne može oduzeti. Tako se, na primer, strani jezici uče osam i više godina tokom školovanja, a da dete nije osposobljeno za komunikaciju na jeziku koji je učilo, uči se za petice, četvorke itd. Decu niko ne podstiče da čitaju knjige,čak i školsku lektiru čitaju u skraćenoj verziji. Internet je odlična stvar, ali nije dostupan svim učenicima diljem Srbije, a i ne može zameniti udžbenik. Neće valjda škola da se svede na osnovne informacije sa wikipedije. uloga nastavnika je neprocenjiva u procesu obrazovanja. Danas većina učenika ima privatne časove matematike, hemije itd. što nekada nije bio slučaj. To govori o lošim školskim programima. Dakle, novi ministar mora da predje sa reči na delo, puno toga bi se moralo promeniti. Nadajmo se da će biti uspešan na svom novom zadatku.

Gordana

pre 9 godina

Bilo bi mi posebno drago, ako poštovani Ministar prati komentare.
Obzirom na veliki značaj trećeg testa, kao i izjavu ministra "Završni ispit ima više funkcija i neophodan je za razvoj obrazovnog sistema. Možda bi nešto trebalo menjati u selektivnoj funkciji jer su nama potrebni podaci o tome šta učenici znaju, a ne podaci o tome koliko znaju, jer to nije teško utvrditi i pozicionirati ih na rang listi. 20 pitanja ne mogu pokazati šta učenici ne znaju, a to nam treba da vidimo šta ne znaju i da tu poradimo.“

MOJ PREDLOG MINISTRU je da naprave treći test sa mnogo više pitanja, sa količinom i nivoom koja će zadovoljiti sve potrebe istraživačkog rada. Ako će to doprineti kvalitetnijoj analizi stanja, neka ga deca rade zadnji dan, bez posebnih dodatnih priprema (privatnih časova), ALI NEKA SE TAKAV TEST NE BODUJE. SVI BI BILI ZADOVOLJNI. Deca bi se polako pripremala za maternji jezik i matematiku, kao i prethodne generacije, a iz trećeg testa bi se moglo saznati šta deca ne znaju i na tome bi se moglo poraditi.

Ivan Vranje

pre 9 godina

Pametan, odmeren i vaspitan čovek. Ministru je svaka reč na mestu. Vidi se da je pravi čovek došao na pravo mesto. Čovek poznaje obrazovni sistem, a ima i sluha za studente i njihove probleme. Svako dobro ministre!

Erika

pre 9 godina

Vidim da i gospodin Verbić razume da postoje velike razlike u kvalitetu između različitih osnovnih škola, ali ne čujem ništa iole konstruktivno u pogledu neutralisanja tih razlika. Zar ne bi trebalo da svi učenici osnovnih škola imaju na raspolaganju jednake mogućnosti u okviru ovih ustanova?

Jelena

pre 9 godina

I ovi komentari me utvrđuju u ubeđenju da nigde ne videh nepismeniji narod, a da se više razume u sistem obrazovanja!
Bravo, Srdjane! Samo napred!
Školski toaleti su u nadležnosti lokalnih samouprava, a ne MP. Kada predsednici opština budu dali novac za toalete, a ne za službena kola, učenici će imati gde da vrše nuždu.

Gorštak

pre 9 godina

Izuzetni gosti iz dana u dan...Ovog puta Gospodin Srđan Verbić aktuelni ministar prosvete i obrazovanja, čovek koji sistem gleda spolja a ne iznutra, koji se zalaže za samostalno učenje,čovek koji pokušava da identifikuje problem...Svidela mi se njegova nenametljiva skromnost, stav - da prihvata da ne može sve sam i da nije najpametniji, ali da treba biti temeljit i menjati stvari polako, korak po korak. Izneo je čini mi se neke nove ideje i vidi se da mu je stalo kada govori o aktivnom učenju, o stavu prema učenju koji se neguje i razvija. U centar problema stavio je učenika, mladu ličnost od koje se traži da u najranijem periodu zna šta hoće, kuda ide i kako će sprovesti svoje želje u delo. I to na jedan pravilan način, ne da mu se nešto pokloni - već da zna, i još važnije da Zna da to svoje stečeno znanje sutra i upotrebi. Ministar je čovek budućnosti i zato toliko insistiranje na Internetu i na nekim novim načinima da se dođe do boljih udžbenika koji će ići u korak sa vremenom. A za sve to nam je potrebna samo jedna moćna reč - Kriterijum ! Kriterijum koji odvaja znanje od neznanja i uspešnog od neuspešnog. Nije dovoljno završiti fakultet - mora se znati. Promena društva i mora da ide u tom pravcu. Ne smemo biti slabi ni kao roditelji ni kao nastavnici. Mnogo veću uslugu ćemo učiniti i sebi i društvu ako poštujemo kriterijum i prave vrednosti. Moramo da menjamo ugao gledanja i sebe same, ako želimo da budućnost bude ogledalo naših želja...

Old Riley

pre 9 godina

Auh... Mislio sam da je Miloljub Albijanić kralj dosade i ispraznosti, ali - zapanjujuće! - ovaj ga je nadmašio. Spektakularno nezanimljiv čovek. Zev...

bit ce mu tesko u zemlji gde se sve, pa i "znanje" bezocno kupuje i prodaje

pre 9 godina

Ocito je da ovaj covek nije politicar i kako manipulirati i prosipati demagogiju i maglu kroz medije. Mozda i ima nekoliko stvari sa kojima se ne slazem s njim, ali bas zbog njegovog ocito prvog nastupa na B92 necu da vadim pojedinosti iz konteksta. Zelim mu sve dobro u borbi sa vetrenjacama (nerazumnim roditeljima sa velikim ocekivanjima bez pokrica za svoju decu).

Skola

pre 9 godina

Jos jedan ministar koji preliva iz supljeg u prazno. Uf sto ne volim kada protracim 25 min cekajuci da cujem nesto konkretno i onda shvatim da sam mogao 1000 puta pametnije da potrosim svoje vreme.

Рамбо Амадеус

pre 9 godina

Срђан Вербић је доктор мултидисциплинарних студија. Дисертација је одбрањена код два ментора проф. др Иван Аничин (Физички факултет) и доц. др Лазар Тењовић (Филозофски факултет - Психологија) са извесним кашњењем http://www.bg.ac.rs/files/sr/univerzitet/glasnik-zakoni/152GlasnikUni.pdf Доктор мултидисциплинарних студија Срђан Вербић није ни доктор физике ни доктор психологије, према КОБСОНу http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/nasi_u_wos.3.html у научном смислу није ни стучњак.

Slobodan Kaličanin

pre 9 godina

Da li mimistra Verbić planira menjati načelnike školskih uprava? Ako je odgovor da, da li će njih nametati političke stranke ili će biti neki konkursi na koje će moći konkurisati i nestranački angažovani nastavnici koji su se poslednjih deceniju bavili nastavom i poboljšanjem nastavnog procesa u Srbiji? Kakav je status pomoćnika ministra i da li će biti promena u inspekcijskim strukturama u ministarstvu i školskim upravama?

zoran

pre 9 godina

Prema oceni Korada Korlevića, popularnog istarskog naučnika i edukatora i prvog čoveka naučnoistraživačkog centra u Višnjanu u Istri, dolazak Verbića na mesto ministra je "događaj tjedna" za ceo region, jer "ako Verbić, jedan od deset ljudi u celom svetu koji zna šta treba učiniti u reformi obrazovanja, uspije, bit će to prava revolucija u obrazovanju. Onda ćemo svi u regionu i šire moći da kopiramo model realiziran u Srbiji. Držimo mu fige." Pa, pridružimo mu se u lepim željama.

mr. T

pre 9 godina

Ovaj mi ministar ne deluje kao snađen. Svaka čast Petnica i Internet, ali mislim da je ovde potrebnija suštinska reforma obrazovanja. Potrebno je razmotriti šta je to do sada bilo cilj obrazovanja, a šta treba da bude od sada, pošto je činjenica da je ovde od kada postoji obrazovanje služilo za indoktrinaciju politici na vlasti. Tako se pišu i udžbenici, a posebno Istorije - kako se promeni vlast, tako i sadržaj koji generacije uči politički podobnim lekcijama (sada na primer da četnici nisu bili zločinci). Ministar se mora pozabaviti i nastavnicima, koji nisu prosvećeni, jer je činjenica da ne razumeju vreme u kojem se nalaze i potrebe sopstvenog razvoja. Ovde je posebno bitno edukovati te ljude o EU vrednostima, kao što su tolerancija, jednakost, ljudska prava. Čini mi se da sve ono što sada služi sakupljanju nekih bodova u toku godine nije urodilo plodom da se nastavnici zaista prosvete na ovaj način, jer kada se vrate u učionicu i dalje postupaju prema učeniima na diskriminišući, netolerantan i nemotivacioni način. Na kraju, ono što je veoma važno uraditi jeste ograničiti uticaj crkve na školstvo, kao što je to u drugim zemljama gde veronauka postoji kao izborni predmet, a gde se deca ne indoktriniraju većinskom veroispovešću već uče o razlikama, o pravima na razliku i o poštovanju istog (ovo uz opasku da je društvu u kome živimo mnogo potrebniji specijalni pedagog od popa, jer bi se neko konačno konkretno bavio prevencijom nasilništva, kriminala i narkomanije učenika).

mr. T

pre 9 godina

Svaka čast Petnica i Internet, ali mislim da je ovde potrebnija suštinska reforma obrazovanja. Potrebno je razmotriti šta je to do sada bilo cilj obrazovanja, a šta treba da bude od sada, pošto je činjenica da je ovde od kada postoji obrazovanje služilo za indoktrinaciju politici na vlasti. Tako se pišu i udžbenici, a posebno Istorije - kako se promeni vlast, tako i sadržaj koji generacije uči politički podobnim lekcijama (sada na primer da četnici nisu bili zločinci). Ministar se mora pozabaviti i nastavnicima, koji nisu prosvećeni, jer je činjenica da ne razumeju vreme u kojem se nalaze i potrebe sopstvenog razvoja. Ovde je posebno bitno edukovati te ljude o EU vrednostima, kao što su tolerancija, jednakost, ljudska prava. Čini mi se da sve ono što sada služi sakupljanju nekih bodova u toku godine nije urodilo plodom da se nastavnici zaista prosvete na ovaj način, jer kada se vrate u učionicu i dalje postupaju prema učeniima na diskriminišući, netolerantan i nemotivacioni način. Na kraju, ono što je veoma važno uraditi jeste ograničiti uticaj crkve na školstvo, kao što je to u drugim zemljama gde veronauka postoji kao izborni predmet, a gde se deca ne indoktriniraju većinskom veroispovešću već uče o razlikama, o pravima na razliku i o poštovanju istog (ovo uz opasku da je društvu u kome živimo mnogo potrebniji specijalni pedagog od popa, jer bi se neko konačno konkretno bavio prevencijom nasilništva, kriminala i narkomanije učenika).

Borislav Marić

pre 9 godina

I vi u vašim emisijama najavljujete goste i teme u narednim emisijama što je očigledan tokaz da nam je jasno da je to veoma bitno.

Zbunjen

pre 9 godina

Zasto i ovaj sada ministar prica price i ne govori nista konkretno?? Lepo ga voditeljka pita, sta konkretno planirate da uradite, sa cime da pocnete i on nista ne govori.

Biljana

pre 9 godina

"... i posle 15 godina ti bude bolje."

Ministar ce ovim tempom morati da provede oko tri prosecna zivotna veka na toj funkciji da bi nesto/ista uradio.

Borislav Marić

pre 9 godina

Tačno je da je "samostalno učenje" najbitnije a jedan od načina poboljšanja sposobnosti samostalog učenja, najednostavniji i najučinkovitiji, jeste informativno obrađivanje teme koja će detaljno biti obrađivana na narednom času što je posve zapostavljeno u osnovnim ali i u srednjim školama za razliku od univerziteta na kojima su na početku godine, na dobrim univerzitetima, studenti informativno upoznati sa svim temama koje će biti obrađivane u toku godine a na predavanjima se uobičajeno informativno obrađuje i tema koja će biti detaljno obrađena na narednom predavanju.

Vlajko Đokić

pre 9 godina

Pa ni jedna jedina reč o nauci nije izgovorena u emisiji i verovatno će samo obrazovanje i biti tema budućeg ministra.Razumem njegovu poziciju i uglavnom se slažem sa rečima koje je izgovorio o obrazovanju, ali fundament i perspektiva svake države i njenih građana je primarno ulaganje u nauku i njihove naučne institute, praćenje i razvoj najnovih tehnologija u prirodnim a i humanitarnim naukama.Obrazovanje se mora osloniti na nauku i zajedno mogu ponuditi nove racionalnije perspektive i dobru edukaciju generacijama mladih ljudi.Jedan sam od osnivača Istraživačke stanice u Petnici kao arheolog 1981. godine

Mare

pre 9 godina

Voleo bih da grešim, ali meni ovaj čovek ne deluje kao neko ko je u stanju bilo šta operativno da organizuje. Da filozofira i priča opšte isprazne priče, to može beskonačno, ali njegov način odgovaranja, spore reakcije i opšti utisak uopšte ne obećavaju.

Ljubomir Zejak

pre 9 godina

Ministar je sposoban i verovatno ce uspeti u svom poslu?.
Medjutim,slusaoci i gledaoci su ostali bez informacije:"Gde ce ucenici da vrse nuzdu?!".Na opasku voditeljke programa g-djice Trninic:Da mnoge skole nemaju toalete,Ministar je odgovorio:"Inter net je jevtiniji od toaleta i zasto ga ne koristiti?!".Ispada,posto su toaleti skupi,netreba ih graditi niti koristiti!!!...

Jovan

pre 9 godina

Kao neko ko studira od 2007. godine, a poslednja generacija je koja nije po bolonji, ko je u ranom detinjstvu ostao bez oca i bio prinudjen da se ceo zivot snalazi za novac, kao neko ko radi na trafici i pritom studira, ovaj produzetak roka bi mi znacio neopisivo puno! Hvala gospodine sto imate sluha za studente, dobro se dobrim vraca!

Mare

pre 9 godina

Voleo bih da grešim, ali meni ovaj čovek ne deluje kao neko ko je u stanju bilo šta operativno da organizuje. Da filozofira i priča opšte isprazne priče, to može beskonačno, ali njegov način odgovaranja, spore reakcije i opšti utisak uopšte ne obećavaju.

Skola

pre 9 godina

Jos jedan ministar koji preliva iz supljeg u prazno. Uf sto ne volim kada protracim 25 min cekajuci da cujem nesto konkretno i onda shvatim da sam mogao 1000 puta pametnije da potrosim svoje vreme.

Jovan

pre 9 godina

Kao neko ko studira od 2007. godine, a poslednja generacija je koja nije po bolonji, ko je u ranom detinjstvu ostao bez oca i bio prinudjen da se ceo zivot snalazi za novac, kao neko ko radi na trafici i pritom studira, ovaj produzetak roka bi mi znacio neopisivo puno! Hvala gospodine sto imate sluha za studente, dobro se dobrim vraca!

zoran

pre 9 godina

Prema oceni Korada Korlevića, popularnog istarskog naučnika i edukatora i prvog čoveka naučnoistraživačkog centra u Višnjanu u Istri, dolazak Verbića na mesto ministra je "događaj tjedna" za ceo region, jer "ako Verbić, jedan od deset ljudi u celom svetu koji zna šta treba učiniti u reformi obrazovanja, uspije, bit će to prava revolucija u obrazovanju. Onda ćemo svi u regionu i šire moći da kopiramo model realiziran u Srbiji. Držimo mu fige." Pa, pridružimo mu se u lepim željama.

Zbunjen

pre 9 godina

Zasto i ovaj sada ministar prica price i ne govori nista konkretno?? Lepo ga voditeljka pita, sta konkretno planirate da uradite, sa cime da pocnete i on nista ne govori.

Рамбо Амадеус

pre 9 godina

Срђан Вербић је доктор мултидисциплинарних студија. Дисертација је одбрањена код два ментора проф. др Иван Аничин (Физички факултет) и доц. др Лазар Тењовић (Филозофски факултет - Психологија) са извесним кашњењем http://www.bg.ac.rs/files/sr/univerzitet/glasnik-zakoni/152GlasnikUni.pdf Доктор мултидисциплинарних студија Срђан Вербић није ни доктор физике ни доктор психологије, према КОБСОНу http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/nasi_u_wos.3.html у научном смислу није ни стучњак.

bit ce mu tesko u zemlji gde se sve, pa i "znanje" bezocno kupuje i prodaje

pre 9 godina

Ocito je da ovaj covek nije politicar i kako manipulirati i prosipati demagogiju i maglu kroz medije. Mozda i ima nekoliko stvari sa kojima se ne slazem s njim, ali bas zbog njegovog ocito prvog nastupa na B92 necu da vadim pojedinosti iz konteksta. Zelim mu sve dobro u borbi sa vetrenjacama (nerazumnim roditeljima sa velikim ocekivanjima bez pokrica za svoju decu).

Biljana

pre 9 godina

"... i posle 15 godina ti bude bolje."

Ministar ce ovim tempom morati da provede oko tri prosecna zivotna veka na toj funkciji da bi nesto/ista uradio.

mr. T

pre 9 godina

Ovaj mi ministar ne deluje kao snađen. Svaka čast Petnica i Internet, ali mislim da je ovde potrebnija suštinska reforma obrazovanja. Potrebno je razmotriti šta je to do sada bilo cilj obrazovanja, a šta treba da bude od sada, pošto je činjenica da je ovde od kada postoji obrazovanje služilo za indoktrinaciju politici na vlasti. Tako se pišu i udžbenici, a posebno Istorije - kako se promeni vlast, tako i sadržaj koji generacije uči politički podobnim lekcijama (sada na primer da četnici nisu bili zločinci). Ministar se mora pozabaviti i nastavnicima, koji nisu prosvećeni, jer je činjenica da ne razumeju vreme u kojem se nalaze i potrebe sopstvenog razvoja. Ovde je posebno bitno edukovati te ljude o EU vrednostima, kao što su tolerancija, jednakost, ljudska prava. Čini mi se da sve ono što sada služi sakupljanju nekih bodova u toku godine nije urodilo plodom da se nastavnici zaista prosvete na ovaj način, jer kada se vrate u učionicu i dalje postupaju prema učeniima na diskriminišući, netolerantan i nemotivacioni način. Na kraju, ono što je veoma važno uraditi jeste ograničiti uticaj crkve na školstvo, kao što je to u drugim zemljama gde veronauka postoji kao izborni predmet, a gde se deca ne indoktriniraju većinskom veroispovešću već uče o razlikama, o pravima na razliku i o poštovanju istog (ovo uz opasku da je društvu u kome živimo mnogo potrebniji specijalni pedagog od popa, jer bi se neko konačno konkretno bavio prevencijom nasilništva, kriminala i narkomanije učenika).

Old Riley

pre 9 godina

Auh... Mislio sam da je Miloljub Albijanić kralj dosade i ispraznosti, ali - zapanjujuće! - ovaj ga je nadmašio. Spektakularno nezanimljiv čovek. Zev...

Ljubomir Zejak

pre 9 godina

Ministar je sposoban i verovatno ce uspeti u svom poslu?.
Medjutim,slusaoci i gledaoci su ostali bez informacije:"Gde ce ucenici da vrse nuzdu?!".Na opasku voditeljke programa g-djice Trninic:Da mnoge skole nemaju toalete,Ministar je odgovorio:"Inter net je jevtiniji od toaleta i zasto ga ne koristiti?!".Ispada,posto su toaleti skupi,netreba ih graditi niti koristiti!!!...

Slobodan Kaličanin

pre 9 godina

Da li mimistra Verbić planira menjati načelnike školskih uprava? Ako je odgovor da, da li će njih nametati političke stranke ili će biti neki konkursi na koje će moći konkurisati i nestranački angažovani nastavnici koji su se poslednjih deceniju bavili nastavom i poboljšanjem nastavnog procesa u Srbiji? Kakav je status pomoćnika ministra i da li će biti promena u inspekcijskim strukturama u ministarstvu i školskim upravama?

Arimax

pre 9 godina

Iz nekoliko nastupa novog ministra prosvete, sve što sam uspela da uočim je da ministar mnogo priča, a ništa konkretno ne kaže. Istina je da je pred njim ogroman posao jer se u ovoj zemlji sve već godinama urušava i ta pojava nije zaobišla ni obrazovanje. Deca, stičem utisak, uče isključivo jer su im potrebne dobre ocene, niko nema svest o tome da treba da uči zbog znanja,ne zbog ocene, i da je ono što zna jedino što mu niko ne može oduzeti. Tako se, na primer, strani jezici uče osam i više godina tokom školovanja, a da dete nije osposobljeno za komunikaciju na jeziku koji je učilo, uči se za petice, četvorke itd. Decu niko ne podstiče da čitaju knjige,čak i školsku lektiru čitaju u skraćenoj verziji. Internet je odlična stvar, ali nije dostupan svim učenicima diljem Srbije, a i ne može zameniti udžbenik. Neće valjda škola da se svede na osnovne informacije sa wikipedije. uloga nastavnika je neprocenjiva u procesu obrazovanja. Danas većina učenika ima privatne časove matematike, hemije itd. što nekada nije bio slučaj. To govori o lošim školskim programima. Dakle, novi ministar mora da predje sa reči na delo, puno toga bi se moralo promeniti. Nadajmo se da će biti uspešan na svom novom zadatku.

Vlajko Đokić

pre 9 godina

Pa ni jedna jedina reč o nauci nije izgovorena u emisiji i verovatno će samo obrazovanje i biti tema budućeg ministra.Razumem njegovu poziciju i uglavnom se slažem sa rečima koje je izgovorio o obrazovanju, ali fundament i perspektiva svake države i njenih građana je primarno ulaganje u nauku i njihove naučne institute, praćenje i razvoj najnovih tehnologija u prirodnim a i humanitarnim naukama.Obrazovanje se mora osloniti na nauku i zajedno mogu ponuditi nove racionalnije perspektive i dobru edukaciju generacijama mladih ljudi.Jedan sam od osnivača Istraživačke stanice u Petnici kao arheolog 1981. godine

mr. T

pre 9 godina

Svaka čast Petnica i Internet, ali mislim da je ovde potrebnija suštinska reforma obrazovanja. Potrebno je razmotriti šta je to do sada bilo cilj obrazovanja, a šta treba da bude od sada, pošto je činjenica da je ovde od kada postoji obrazovanje služilo za indoktrinaciju politici na vlasti. Tako se pišu i udžbenici, a posebno Istorije - kako se promeni vlast, tako i sadržaj koji generacije uči politički podobnim lekcijama (sada na primer da četnici nisu bili zločinci). Ministar se mora pozabaviti i nastavnicima, koji nisu prosvećeni, jer je činjenica da ne razumeju vreme u kojem se nalaze i potrebe sopstvenog razvoja. Ovde je posebno bitno edukovati te ljude o EU vrednostima, kao što su tolerancija, jednakost, ljudska prava. Čini mi se da sve ono što sada služi sakupljanju nekih bodova u toku godine nije urodilo plodom da se nastavnici zaista prosvete na ovaj način, jer kada se vrate u učionicu i dalje postupaju prema učeniima na diskriminišući, netolerantan i nemotivacioni način. Na kraju, ono što je veoma važno uraditi jeste ograničiti uticaj crkve na školstvo, kao što je to u drugim zemljama gde veronauka postoji kao izborni predmet, a gde se deca ne indoktriniraju većinskom veroispovešću već uče o razlikama, o pravima na razliku i o poštovanju istog (ovo uz opasku da je društvu u kome živimo mnogo potrebniji specijalni pedagog od popa, jer bi se neko konačno konkretno bavio prevencijom nasilništva, kriminala i narkomanije učenika).

Gordana

pre 9 godina

"oni (deca) moraju da imaju plan šta će raditi za deset i tražiti da ih nastavnici to nauče. Učenici moraju da postavljaju pitanja, a nastavnik je tu da im da savet", E, volela bih da ministar može da vidi kako izgledaju časovi. Danas mom detetu na fizičkom (napolju na travnjaku) nije dozvoljeno da popije lek protiv alergije. Rečeno je da nastavi i da će brzo kraj časa. Obzirom da su uglavnom za sve krivi roditelji, eto priznajem trebala sam da je naučim da kada ima fizičko napolju van škole na livadi pre časa mora da popije erijus, ali eto meni novog problema, lek ne reaguje kao petarda. Ipak mu treba vremena. Kako ne bih bila opet kriva možda treba da je naučim da lek popije pre škole "zlu ne trebalo".
Ima predivnih nastavnika, ali ima i onih koji kad uđu, deca već pri prvom pogledu znaju da ne smeju da šušnu, a kakvo pitanje da postave? Pa oni tada samo čekaju kraj časa da čuju zvonka spasića. Moje izvinjenje svim nastavnicima koji sve svoje probleme ostavljaju ispred učionice kada ulaze na čas.
Normalno da ni deca nisu "cvećke", ali sve ove dosadašnje promene najviše pogažaju vrednu i svesnu decu. Oni imaju strah, želju da upišu dobru srednju školu. No kada su žaci prvaci poštovani Ministre upisuje se najbliža škola, kojoj terit.pripadate, a i zbog toga da kada krenu sami budu najbezbedniji. Neće roditelj slati prvaka u drugi kraj grada čak i da sazna koja je jaka a koja slaba škola. Poradite da nam sve škole budu približno jednako jake.

Jelena

pre 9 godina

I ovi komentari me utvrđuju u ubeđenju da nigde ne videh nepismeniji narod, a da se više razume u sistem obrazovanja!
Bravo, Srdjane! Samo napred!
Školski toaleti su u nadležnosti lokalnih samouprava, a ne MP. Kada predsednici opština budu dali novac za toalete, a ne za službena kola, učenici će imati gde da vrše nuždu.

Valter

pre 9 godina

Kroz deo komentara provejavaju stereotipi o tome kako treba da izgleda ministar-političar.
Treba znati da je daleko važnije šta se uradi (a ne kaže)a još manje kojom brzinom se to kaže, odnosno misli.
Postoji dobar običaj da se nekome da 100 dana, a onda iznosi mišljenje o njegom radu.
Ministar je dobro uočio probleme u prosveti.
Suština je u ujednačavanju kriterijuma (možda tipskim testovima koji služe za ocenjivanje učenika u toku godine) a ne samo za maturski ispit.
Tada bi svi učenici dobijali iste ocene za isto znanje (a ne da to bude subjektivna ocena profesora).
Naravno, za to treba vreme.
Što se tiče komentara o njegovoj stručnosti to je neukusno, jer kod nas više ne postoje realni kriterijumi o bilo čemu, pa tako i o tome kako se dolazi do doktorata.
Neukusno je i hvatanje za svaku reč. Tačno je da lokalne samouprave odžavaju zgrade škola, pa samo od njihovih prioriteta (što je posebna tema) zavisi da li su sanitarni čvorovi ispravni.
Ministra treba podržati, jer je najveći deo njegovih stavova ispravan, ali sam siguran da će naići na ogroman otpor u svim strukturama prosvetnog sistema.

Bjelan

pre 9 godina

Bravo ministre!
U srce, u dusu, u epicentar problema!
Pa u ovi, komentarima niko nije kriticki pogledao u svoje dijete a upravo to covjek govori.
Posaljemo dijete u skolu da uci s nismo ga u kuci naucili ni redu, ni radu, ni toleranciji, ni trudu, ni zalaganju, ni kritickom stavu, ni kako da razmislja.
Djeca nam idu u skolu ko svezane vrece. Svako moze sve da nauci ako zeli informacije su dostupne a sta nam djeca rade na intrnetu, pogledaj mo svi.
Ima mnogo i do nastavnog kadra ali zasto da se neko trudi kad mu roditelj posle soli pamet kako i sta treba i to obicno onaj koi nezna tablicu mnozenja.
A sta djete od nas vidi nesmijem od sramote ni pisati.
Daj ljudi pocnimo misliti globalno a raditi lokalno. Ucimo djecu sta su vrednosti a ne kako da varaju na testu.
Prevario test upisao fakultet, zavrsio za 10 godina i sta onde? Prosao kroz skolu skola nije kroz njega i moze da radi samo u lokalnoj upravi i samoupravi, trzistu rada takav dupeglavac tatin i mamin ne treba pa vam onda krivi profesori.
Zivim u Svedskoj, a skolovo sam se u Bosni. Vozacki sam jedva polozio ovde jer nas nisu naucili kako da razmisljamo a za "B" i "C" kategoriju dva sam puta nulirao testove i to pre sviju u Bosni. Neznam ili je smjesno ili tuzno?

Zato se slazem sa ministrom 100%

Erika

pre 9 godina

Vidim da i gospodin Verbić razume da postoje velike razlike u kvalitetu između različitih osnovnih škola, ali ne čujem ništa iole konstruktivno u pogledu neutralisanja tih razlika. Zar ne bi trebalo da svi učenici osnovnih škola imaju na raspolaganju jednake mogućnosti u okviru ovih ustanova?

Gorštak

pre 9 godina

Izuzetni gosti iz dana u dan...Ovog puta Gospodin Srđan Verbić aktuelni ministar prosvete i obrazovanja, čovek koji sistem gleda spolja a ne iznutra, koji se zalaže za samostalno učenje,čovek koji pokušava da identifikuje problem...Svidela mi se njegova nenametljiva skromnost, stav - da prihvata da ne može sve sam i da nije najpametniji, ali da treba biti temeljit i menjati stvari polako, korak po korak. Izneo je čini mi se neke nove ideje i vidi se da mu je stalo kada govori o aktivnom učenju, o stavu prema učenju koji se neguje i razvija. U centar problema stavio je učenika, mladu ličnost od koje se traži da u najranijem periodu zna šta hoće, kuda ide i kako će sprovesti svoje želje u delo. I to na jedan pravilan način, ne da mu se nešto pokloni - već da zna, i još važnije da Zna da to svoje stečeno znanje sutra i upotrebi. Ministar je čovek budućnosti i zato toliko insistiranje na Internetu i na nekim novim načinima da se dođe do boljih udžbenika koji će ići u korak sa vremenom. A za sve to nam je potrebna samo jedna moćna reč - Kriterijum ! Kriterijum koji odvaja znanje od neznanja i uspešnog od neuspešnog. Nije dovoljno završiti fakultet - mora se znati. Promena društva i mora da ide u tom pravcu. Ne smemo biti slabi ni kao roditelji ni kao nastavnici. Mnogo veću uslugu ćemo učiniti i sebi i društvu ako poštujemo kriterijum i prave vrednosti. Moramo da menjamo ugao gledanja i sebe same, ako želimo da budućnost bude ogledalo naših želja...

Ivan Vranje

pre 9 godina

Pametan, odmeren i vaspitan čovek. Ministru je svaka reč na mestu. Vidi se da je pravi čovek došao na pravo mesto. Čovek poznaje obrazovni sistem, a ima i sluha za studente i njihove probleme. Svako dobro ministre!

Gordana

pre 9 godina

Bilo bi mi posebno drago, ako poštovani Ministar prati komentare.
Obzirom na veliki značaj trećeg testa, kao i izjavu ministra "Završni ispit ima više funkcija i neophodan je za razvoj obrazovnog sistema. Možda bi nešto trebalo menjati u selektivnoj funkciji jer su nama potrebni podaci o tome šta učenici znaju, a ne podaci o tome koliko znaju, jer to nije teško utvrditi i pozicionirati ih na rang listi. 20 pitanja ne mogu pokazati šta učenici ne znaju, a to nam treba da vidimo šta ne znaju i da tu poradimo.“

MOJ PREDLOG MINISTRU je da naprave treći test sa mnogo više pitanja, sa količinom i nivoom koja će zadovoljiti sve potrebe istraživačkog rada. Ako će to doprineti kvalitetnijoj analizi stanja, neka ga deca rade zadnji dan, bez posebnih dodatnih priprema (privatnih časova), ALI NEKA SE TAKAV TEST NE BODUJE. SVI BI BILI ZADOVOLJNI. Deca bi se polako pripremala za maternji jezik i matematiku, kao i prethodne generacije, a iz trećeg testa bi se moglo saznati šta deca ne znaju i na tome bi se moglo poraditi.

Borislav Marić

pre 9 godina

Tačno je da je "samostalno učenje" najbitnije a jedan od načina poboljšanja sposobnosti samostalog učenja, najednostavniji i najučinkovitiji, jeste informativno obrađivanje teme koja će detaljno biti obrađivana na narednom času što je posve zapostavljeno u osnovnim ali i u srednjim školama za razliku od univerziteta na kojima su na početku godine, na dobrim univerzitetima, studenti informativno upoznati sa svim temama koje će biti obrađivane u toku godine a na predavanjima se uobičajeno informativno obrađuje i tema koja će biti detaljno obrađena na narednom predavanju.

Borislav Marić

pre 9 godina

I vi u vašim emisijama najavljujete goste i teme u narednim emisijama što je očigledan tokaz da nam je jasno da je to veoma bitno.

marina

pre 9 godina

Da li neko zna kada ce se doneti zakon o produzetku roka za stare studente?Ja se nadam da ce produziti,kada se uzme sve opsta situacija u zemlji,vlada nemastina ,nije fer da nas prebacuju na bolonju,jer kad smo upisivali fak rekli su da zavrsavamo po programu po kom smo i upisali.Posle svega sto smo preziveli na fakultetu,realno bi bilo da produze,jer ranije generacije nisu uslovljavane duzinom studiranja,a rok od 2ili 3 godine bi znacio studentima koji imaju porodicu i bore se za opstanak,zasto bi im bila skracena diploma za nekoliko ispita,a ima i studenata za najvise 5 isita i njima treba izaci u susret.Ipak nas ima 20 hiljada,i to je mnogo studenata,a oni koji ne zele da zavrse ne moraju,al nas ima koji zelimo,i koji smo u bedi i jedva uspemo da platimo ispit i da dodjemo do fakulteta,jer nemamo para,lose se zivi i molim da uslisite molbe starih studenata,nista nne biste time izgubili ako bi produzili rok,samo bi Vam studenti bili zahvalni.Ko zna sta je nemastinna i beda on i razume stare studente!

Momak BG1

pre 9 godina

malo je dvadest pitanja, mislim da bi test trebao da sadrzi bar 240 pitanja, ko zna bice mu dovoljan minut za odgovor na dva pitanja, mislim. Pozdrav najboljem ministru prosvete do sad , mislim.

Dunja

pre 9 godina

Radim u skoli gde roditelji misle da se uci samo u skoli, imam dete koje koje je prvi razred, misi da se uci kuci kao i svuda gde se to moze. Tako da sam u nekim momentima poverovala da je aktuelni ministar potpuno razumeo situaciju u nasem skolstvu. za sad hocu da verujem da ce njegov uticaj na prosvetu ici u pravom smeru.

Mare

pre 9 godina

Voleo bih da grešim, ali meni ovaj čovek ne deluje kao neko ko je u stanju bilo šta operativno da organizuje. Da filozofira i priča opšte isprazne priče, to može beskonačno, ali njegov način odgovaranja, spore reakcije i opšti utisak uopšte ne obećavaju.

Skola

pre 9 godina

Jos jedan ministar koji preliva iz supljeg u prazno. Uf sto ne volim kada protracim 25 min cekajuci da cujem nesto konkretno i onda shvatim da sam mogao 1000 puta pametnije da potrosim svoje vreme.

mr. T

pre 9 godina

Ovaj mi ministar ne deluje kao snađen. Svaka čast Petnica i Internet, ali mislim da je ovde potrebnija suštinska reforma obrazovanja. Potrebno je razmotriti šta je to do sada bilo cilj obrazovanja, a šta treba da bude od sada, pošto je činjenica da je ovde od kada postoji obrazovanje služilo za indoktrinaciju politici na vlasti. Tako se pišu i udžbenici, a posebno Istorije - kako se promeni vlast, tako i sadržaj koji generacije uči politički podobnim lekcijama (sada na primer da četnici nisu bili zločinci). Ministar se mora pozabaviti i nastavnicima, koji nisu prosvećeni, jer je činjenica da ne razumeju vreme u kojem se nalaze i potrebe sopstvenog razvoja. Ovde je posebno bitno edukovati te ljude o EU vrednostima, kao što su tolerancija, jednakost, ljudska prava. Čini mi se da sve ono što sada služi sakupljanju nekih bodova u toku godine nije urodilo plodom da se nastavnici zaista prosvete na ovaj način, jer kada se vrate u učionicu i dalje postupaju prema učeniima na diskriminišući, netolerantan i nemotivacioni način. Na kraju, ono što je veoma važno uraditi jeste ograničiti uticaj crkve na školstvo, kao što je to u drugim zemljama gde veronauka postoji kao izborni predmet, a gde se deca ne indoktriniraju većinskom veroispovešću već uče o razlikama, o pravima na razliku i o poštovanju istog (ovo uz opasku da je društvu u kome živimo mnogo potrebniji specijalni pedagog od popa, jer bi se neko konačno konkretno bavio prevencijom nasilništva, kriminala i narkomanije učenika).

zoran

pre 9 godina

Prema oceni Korada Korlevića, popularnog istarskog naučnika i edukatora i prvog čoveka naučnoistraživačkog centra u Višnjanu u Istri, dolazak Verbića na mesto ministra je "događaj tjedna" za ceo region, jer "ako Verbić, jedan od deset ljudi u celom svetu koji zna šta treba učiniti u reformi obrazovanja, uspije, bit će to prava revolucija u obrazovanju. Onda ćemo svi u regionu i šire moći da kopiramo model realiziran u Srbiji. Držimo mu fige." Pa, pridružimo mu se u lepim željama.

Ivan Vranje

pre 9 godina

Pametan, odmeren i vaspitan čovek. Ministru je svaka reč na mestu. Vidi se da je pravi čovek došao na pravo mesto. Čovek poznaje obrazovni sistem, a ima i sluha za studente i njihove probleme. Svako dobro ministre!

mr. T

pre 9 godina

Svaka čast Petnica i Internet, ali mislim da je ovde potrebnija suštinska reforma obrazovanja. Potrebno je razmotriti šta je to do sada bilo cilj obrazovanja, a šta treba da bude od sada, pošto je činjenica da je ovde od kada postoji obrazovanje služilo za indoktrinaciju politici na vlasti. Tako se pišu i udžbenici, a posebno Istorije - kako se promeni vlast, tako i sadržaj koji generacije uči politički podobnim lekcijama (sada na primer da četnici nisu bili zločinci). Ministar se mora pozabaviti i nastavnicima, koji nisu prosvećeni, jer je činjenica da ne razumeju vreme u kojem se nalaze i potrebe sopstvenog razvoja. Ovde je posebno bitno edukovati te ljude o EU vrednostima, kao što su tolerancija, jednakost, ljudska prava. Čini mi se da sve ono što sada služi sakupljanju nekih bodova u toku godine nije urodilo plodom da se nastavnici zaista prosvete na ovaj način, jer kada se vrate u učionicu i dalje postupaju prema učeniima na diskriminišući, netolerantan i nemotivacioni način. Na kraju, ono što je veoma važno uraditi jeste ograničiti uticaj crkve na školstvo, kao što je to u drugim zemljama gde veronauka postoji kao izborni predmet, a gde se deca ne indoktriniraju većinskom veroispovešću već uče o razlikama, o pravima na razliku i o poštovanju istog (ovo uz opasku da je društvu u kome živimo mnogo potrebniji specijalni pedagog od popa, jer bi se neko konačno konkretno bavio prevencijom nasilništva, kriminala i narkomanije učenika).

Рамбо Амадеус

pre 9 godina

Срђан Вербић је доктор мултидисциплинарних студија. Дисертација је одбрањена код два ментора проф. др Иван Аничин (Физички факултет) и доц. др Лазар Тењовић (Филозофски факултет - Психологија) са извесним кашњењем http://www.bg.ac.rs/files/sr/univerzitet/glasnik-zakoni/152GlasnikUni.pdf Доктор мултидисциплинарних студија Срђан Вербић није ни доктор физике ни доктор психологије, према КОБСОНу http://kobson.nb.rs/nauka_u_srbiji/nasi_u_wos.3.html у научном смислу није ни стучњак.

Bjelan

pre 9 godina

Bravo ministre!
U srce, u dusu, u epicentar problema!
Pa u ovi, komentarima niko nije kriticki pogledao u svoje dijete a upravo to covjek govori.
Posaljemo dijete u skolu da uci s nismo ga u kuci naucili ni redu, ni radu, ni toleranciji, ni trudu, ni zalaganju, ni kritickom stavu, ni kako da razmislja.
Djeca nam idu u skolu ko svezane vrece. Svako moze sve da nauci ako zeli informacije su dostupne a sta nam djeca rade na intrnetu, pogledaj mo svi.
Ima mnogo i do nastavnog kadra ali zasto da se neko trudi kad mu roditelj posle soli pamet kako i sta treba i to obicno onaj koi nezna tablicu mnozenja.
A sta djete od nas vidi nesmijem od sramote ni pisati.
Daj ljudi pocnimo misliti globalno a raditi lokalno. Ucimo djecu sta su vrednosti a ne kako da varaju na testu.
Prevario test upisao fakultet, zavrsio za 10 godina i sta onde? Prosao kroz skolu skola nije kroz njega i moze da radi samo u lokalnoj upravi i samoupravi, trzistu rada takav dupeglavac tatin i mamin ne treba pa vam onda krivi profesori.
Zivim u Svedskoj, a skolovo sam se u Bosni. Vozacki sam jedva polozio ovde jer nas nisu naucili kako da razmisljamo a za "B" i "C" kategoriju dva sam puta nulirao testove i to pre sviju u Bosni. Neznam ili je smjesno ili tuzno?

Zato se slazem sa ministrom 100%

Ljubomir Zejak

pre 9 godina

Ministar je sposoban i verovatno ce uspeti u svom poslu?.
Medjutim,slusaoci i gledaoci su ostali bez informacije:"Gde ce ucenici da vrse nuzdu?!".Na opasku voditeljke programa g-djice Trninic:Da mnoge skole nemaju toalete,Ministar je odgovorio:"Inter net je jevtiniji od toaleta i zasto ga ne koristiti?!".Ispada,posto su toaleti skupi,netreba ih graditi niti koristiti!!!...

Gorštak

pre 9 godina

Izuzetni gosti iz dana u dan...Ovog puta Gospodin Srđan Verbić aktuelni ministar prosvete i obrazovanja, čovek koji sistem gleda spolja a ne iznutra, koji se zalaže za samostalno učenje,čovek koji pokušava da identifikuje problem...Svidela mi se njegova nenametljiva skromnost, stav - da prihvata da ne može sve sam i da nije najpametniji, ali da treba biti temeljit i menjati stvari polako, korak po korak. Izneo je čini mi se neke nove ideje i vidi se da mu je stalo kada govori o aktivnom učenju, o stavu prema učenju koji se neguje i razvija. U centar problema stavio je učenika, mladu ličnost od koje se traži da u najranijem periodu zna šta hoće, kuda ide i kako će sprovesti svoje želje u delo. I to na jedan pravilan način, ne da mu se nešto pokloni - već da zna, i još važnije da Zna da to svoje stečeno znanje sutra i upotrebi. Ministar je čovek budućnosti i zato toliko insistiranje na Internetu i na nekim novim načinima da se dođe do boljih udžbenika koji će ići u korak sa vremenom. A za sve to nam je potrebna samo jedna moćna reč - Kriterijum ! Kriterijum koji odvaja znanje od neznanja i uspešnog od neuspešnog. Nije dovoljno završiti fakultet - mora se znati. Promena društva i mora da ide u tom pravcu. Ne smemo biti slabi ni kao roditelji ni kao nastavnici. Mnogo veću uslugu ćemo učiniti i sebi i društvu ako poštujemo kriterijum i prave vrednosti. Moramo da menjamo ugao gledanja i sebe same, ako želimo da budućnost bude ogledalo naših želja...

Borislav Marić

pre 9 godina

Tačno je da je "samostalno učenje" najbitnije a jedan od načina poboljšanja sposobnosti samostalog učenja, najednostavniji i najučinkovitiji, jeste informativno obrađivanje teme koja će detaljno biti obrađivana na narednom času što je posve zapostavljeno u osnovnim ali i u srednjim školama za razliku od univerziteta na kojima su na početku godine, na dobrim univerzitetima, studenti informativno upoznati sa svim temama koje će biti obrađivane u toku godine a na predavanjima se uobičajeno informativno obrađuje i tema koja će biti detaljno obrađena na narednom predavanju.

Zbunjen

pre 9 godina

Zasto i ovaj sada ministar prica price i ne govori nista konkretno?? Lepo ga voditeljka pita, sta konkretno planirate da uradite, sa cime da pocnete i on nista ne govori.

Old Riley

pre 9 godina

Auh... Mislio sam da je Miloljub Albijanić kralj dosade i ispraznosti, ali - zapanjujuće! - ovaj ga je nadmašio. Spektakularno nezanimljiv čovek. Zev...

Jelena

pre 9 godina

I ovi komentari me utvrđuju u ubeđenju da nigde ne videh nepismeniji narod, a da se više razume u sistem obrazovanja!
Bravo, Srdjane! Samo napred!
Školski toaleti su u nadležnosti lokalnih samouprava, a ne MP. Kada predsednici opština budu dali novac za toalete, a ne za službena kola, učenici će imati gde da vrše nuždu.

bit ce mu tesko u zemlji gde se sve, pa i "znanje" bezocno kupuje i prodaje

pre 9 godina

Ocito je da ovaj covek nije politicar i kako manipulirati i prosipati demagogiju i maglu kroz medije. Mozda i ima nekoliko stvari sa kojima se ne slazem s njim, ali bas zbog njegovog ocito prvog nastupa na B92 necu da vadim pojedinosti iz konteksta. Zelim mu sve dobro u borbi sa vetrenjacama (nerazumnim roditeljima sa velikim ocekivanjima bez pokrica za svoju decu).

Arimax

pre 9 godina

Iz nekoliko nastupa novog ministra prosvete, sve što sam uspela da uočim je da ministar mnogo priča, a ništa konkretno ne kaže. Istina je da je pred njim ogroman posao jer se u ovoj zemlji sve već godinama urušava i ta pojava nije zaobišla ni obrazovanje. Deca, stičem utisak, uče isključivo jer su im potrebne dobre ocene, niko nema svest o tome da treba da uči zbog znanja,ne zbog ocene, i da je ono što zna jedino što mu niko ne može oduzeti. Tako se, na primer, strani jezici uče osam i više godina tokom školovanja, a da dete nije osposobljeno za komunikaciju na jeziku koji je učilo, uči se za petice, četvorke itd. Decu niko ne podstiče da čitaju knjige,čak i školsku lektiru čitaju u skraćenoj verziji. Internet je odlična stvar, ali nije dostupan svim učenicima diljem Srbije, a i ne može zameniti udžbenik. Neće valjda škola da se svede na osnovne informacije sa wikipedije. uloga nastavnika je neprocenjiva u procesu obrazovanja. Danas većina učenika ima privatne časove matematike, hemije itd. što nekada nije bio slučaj. To govori o lošim školskim programima. Dakle, novi ministar mora da predje sa reči na delo, puno toga bi se moralo promeniti. Nadajmo se da će biti uspešan na svom novom zadatku.

Momak BG1

pre 9 godina

malo je dvadest pitanja, mislim da bi test trebao da sadrzi bar 240 pitanja, ko zna bice mu dovoljan minut za odgovor na dva pitanja, mislim. Pozdrav najboljem ministru prosvete do sad , mislim.

Biljana

pre 9 godina

"... i posle 15 godina ti bude bolje."

Ministar ce ovim tempom morati da provede oko tri prosecna zivotna veka na toj funkciji da bi nesto/ista uradio.

Gordana

pre 9 godina

Bilo bi mi posebno drago, ako poštovani Ministar prati komentare.
Obzirom na veliki značaj trećeg testa, kao i izjavu ministra "Završni ispit ima više funkcija i neophodan je za razvoj obrazovnog sistema. Možda bi nešto trebalo menjati u selektivnoj funkciji jer su nama potrebni podaci o tome šta učenici znaju, a ne podaci o tome koliko znaju, jer to nije teško utvrditi i pozicionirati ih na rang listi. 20 pitanja ne mogu pokazati šta učenici ne znaju, a to nam treba da vidimo šta ne znaju i da tu poradimo.“

MOJ PREDLOG MINISTRU je da naprave treći test sa mnogo više pitanja, sa količinom i nivoom koja će zadovoljiti sve potrebe istraživačkog rada. Ako će to doprineti kvalitetnijoj analizi stanja, neka ga deca rade zadnji dan, bez posebnih dodatnih priprema (privatnih časova), ALI NEKA SE TAKAV TEST NE BODUJE. SVI BI BILI ZADOVOLJNI. Deca bi se polako pripremala za maternji jezik i matematiku, kao i prethodne generacije, a iz trećeg testa bi se moglo saznati šta deca ne znaju i na tome bi se moglo poraditi.

Gordana

pre 9 godina

"oni (deca) moraju da imaju plan šta će raditi za deset i tražiti da ih nastavnici to nauče. Učenici moraju da postavljaju pitanja, a nastavnik je tu da im da savet", E, volela bih da ministar može da vidi kako izgledaju časovi. Danas mom detetu na fizičkom (napolju na travnjaku) nije dozvoljeno da popije lek protiv alergije. Rečeno je da nastavi i da će brzo kraj časa. Obzirom da su uglavnom za sve krivi roditelji, eto priznajem trebala sam da je naučim da kada ima fizičko napolju van škole na livadi pre časa mora da popije erijus, ali eto meni novog problema, lek ne reaguje kao petarda. Ipak mu treba vremena. Kako ne bih bila opet kriva možda treba da je naučim da lek popije pre škole "zlu ne trebalo".
Ima predivnih nastavnika, ali ima i onih koji kad uđu, deca već pri prvom pogledu znaju da ne smeju da šušnu, a kakvo pitanje da postave? Pa oni tada samo čekaju kraj časa da čuju zvonka spasića. Moje izvinjenje svim nastavnicima koji sve svoje probleme ostavljaju ispred učionice kada ulaze na čas.
Normalno da ni deca nisu "cvećke", ali sve ove dosadašnje promene najviše pogažaju vrednu i svesnu decu. Oni imaju strah, želju da upišu dobru srednju školu. No kada su žaci prvaci poštovani Ministre upisuje se najbliža škola, kojoj terit.pripadate, a i zbog toga da kada krenu sami budu najbezbedniji. Neće roditelj slati prvaka u drugi kraj grada čak i da sazna koja je jaka a koja slaba škola. Poradite da nam sve škole budu približno jednako jake.

Valter

pre 9 godina

Kroz deo komentara provejavaju stereotipi o tome kako treba da izgleda ministar-političar.
Treba znati da je daleko važnije šta se uradi (a ne kaže)a još manje kojom brzinom se to kaže, odnosno misli.
Postoji dobar običaj da se nekome da 100 dana, a onda iznosi mišljenje o njegom radu.
Ministar je dobro uočio probleme u prosveti.
Suština je u ujednačavanju kriterijuma (možda tipskim testovima koji služe za ocenjivanje učenika u toku godine) a ne samo za maturski ispit.
Tada bi svi učenici dobijali iste ocene za isto znanje (a ne da to bude subjektivna ocena profesora).
Naravno, za to treba vreme.
Što se tiče komentara o njegovoj stručnosti to je neukusno, jer kod nas više ne postoje realni kriterijumi o bilo čemu, pa tako i o tome kako se dolazi do doktorata.
Neukusno je i hvatanje za svaku reč. Tačno je da lokalne samouprave odžavaju zgrade škola, pa samo od njihovih prioriteta (što je posebna tema) zavisi da li su sanitarni čvorovi ispravni.
Ministra treba podržati, jer je najveći deo njegovih stavova ispravan, ali sam siguran da će naići na ogroman otpor u svim strukturama prosvetnog sistema.

Jovan

pre 9 godina

Kao neko ko studira od 2007. godine, a poslednja generacija je koja nije po bolonji, ko je u ranom detinjstvu ostao bez oca i bio prinudjen da se ceo zivot snalazi za novac, kao neko ko radi na trafici i pritom studira, ovaj produzetak roka bi mi znacio neopisivo puno! Hvala gospodine sto imate sluha za studente, dobro se dobrim vraca!

Vlajko Đokić

pre 9 godina

Pa ni jedna jedina reč o nauci nije izgovorena u emisiji i verovatno će samo obrazovanje i biti tema budućeg ministra.Razumem njegovu poziciju i uglavnom se slažem sa rečima koje je izgovorio o obrazovanju, ali fundament i perspektiva svake države i njenih građana je primarno ulaganje u nauku i njihove naučne institute, praćenje i razvoj najnovih tehnologija u prirodnim a i humanitarnim naukama.Obrazovanje se mora osloniti na nauku i zajedno mogu ponuditi nove racionalnije perspektive i dobru edukaciju generacijama mladih ljudi.Jedan sam od osnivača Istraživačke stanice u Petnici kao arheolog 1981. godine

Borislav Marić

pre 9 godina

I vi u vašim emisijama najavljujete goste i teme u narednim emisijama što je očigledan tokaz da nam je jasno da je to veoma bitno.

Slobodan Kaličanin

pre 9 godina

Da li mimistra Verbić planira menjati načelnike školskih uprava? Ako je odgovor da, da li će njih nametati političke stranke ili će biti neki konkursi na koje će moći konkurisati i nestranački angažovani nastavnici koji su se poslednjih deceniju bavili nastavom i poboljšanjem nastavnog procesa u Srbiji? Kakav je status pomoćnika ministra i da li će biti promena u inspekcijskim strukturama u ministarstvu i školskim upravama?

Erika

pre 9 godina

Vidim da i gospodin Verbić razume da postoje velike razlike u kvalitetu između različitih osnovnih škola, ali ne čujem ništa iole konstruktivno u pogledu neutralisanja tih razlika. Zar ne bi trebalo da svi učenici osnovnih škola imaju na raspolaganju jednake mogućnosti u okviru ovih ustanova?

Dunja

pre 9 godina

Radim u skoli gde roditelji misle da se uci samo u skoli, imam dete koje koje je prvi razred, misi da se uci kuci kao i svuda gde se to moze. Tako da sam u nekim momentima poverovala da je aktuelni ministar potpuno razumeo situaciju u nasem skolstvu. za sad hocu da verujem da ce njegov uticaj na prosvetu ici u pravom smeru.

marina

pre 9 godina

Da li neko zna kada ce se doneti zakon o produzetku roka za stare studente?Ja se nadam da ce produziti,kada se uzme sve opsta situacija u zemlji,vlada nemastina ,nije fer da nas prebacuju na bolonju,jer kad smo upisivali fak rekli su da zavrsavamo po programu po kom smo i upisali.Posle svega sto smo preziveli na fakultetu,realno bi bilo da produze,jer ranije generacije nisu uslovljavane duzinom studiranja,a rok od 2ili 3 godine bi znacio studentima koji imaju porodicu i bore se za opstanak,zasto bi im bila skracena diploma za nekoliko ispita,a ima i studenata za najvise 5 isita i njima treba izaci u susret.Ipak nas ima 20 hiljada,i to je mnogo studenata,a oni koji ne zele da zavrse ne moraju,al nas ima koji zelimo,i koji smo u bedi i jedva uspemo da platimo ispit i da dodjemo do fakulteta,jer nemamo para,lose se zivi i molim da uslisite molbe starih studenata,nista nne biste time izgubili ako bi produzili rok,samo bi Vam studenti bili zahvalni.Ko zna sta je nemastinna i beda on i razume stare studente!