Subota, 03.05.2014.

16:28

Top 25: Najbolji filmovi devedesetih

Izvor: Izvor: B92, Rolling Stone

Top 25: Najbolji filmovi devedesetih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

126 Komentari

Sortiraj po:

Bez filma je zivot bljutav

pre 10 godina

...Bilo je tu desetak odlicnih americkih filmova ali nisu to dela 'za sva vremena', kao sto je npr. samo 1971-76. nastalo barem 7-8 remek dela: Cabaret, The Godfather (oba), Taxi Driver, One flew over the cuckoo's nest, Network, Chinatown, They shoot horses don't they. Tada je Amerika iznedrila sjajne, inteligentne autore. Devedesete su prosle u znaku osrednjosti sa par casnih izuzetaka... Mrsava je ta dekada u kojoj u najbolje ubrajaju npr. Jurassic Park, Forest Gump ili Braveheart...
(Mladja, 4. maj 2014)

Dzabe pricas Mladjo, minuse ti ostavlja mladjarija koja je stasala 90-tih, pa ne zna za bolje. Daj Boze da su culi za Coppolu ili Scorsesea, o kamoli za ljude koji su potpisali neka od najvecih umetnickih ostvarenja ikada poput Fossea, Lumeta, Polankog ili Formana. Sto se liste tice, ne treba se cuditi, jer Rollingstone vec decijama nije ono sto je bio u 60-tim i 70-tim. Sada je to najobicnije korporativno djubre - u skladu sa tim, i izbor filmova. Sa druge strane, pomalo je nepravedno uporedjivati 90-te sa 70-tim, koja je verovatno najjaca filmska dekada u istoriji ne samo americkog, nego i svetskog filma. Sve u svemu, cak i ako ogranicimo izbor na Holivud (sa okolinom), sto ostavlja po strani prilican broj dobrih filmova, evo nekoliko filmova koji su morali da se nadju na listi: The Player, Short Cuts, The Hunt for the Red October, Point break, Grosse Point Blank, Dead Presidents, Flawless, Afliction, My own private Idaho, Pi, Magnolia, White hunter, black heart.

CJ

pre 10 godina

Pulp fiction po meni precenjen.Uma se nasmrce, onda ubiju onog jadnika i čiste kola, pa Semjuelov govor čuveni, pa Brus beži ni on sam ne zna od koga.I na kraju još ubija Travoltu u onom stanu u kom sami bog zna otkud se on tu stvorio. Ništa specijalno.

Mikeli

pre 10 godina

Cekajte, cekajte...Sve, sve mogu da nekako skontam i kazem u redu. Ovo su dobri filmovi neki manje, neki vise, ali da glupan i tupan budu na listi, a nema recimo dana mrmota sa legendarnim Bilom Marejom? Ma dajte, to ne moze ni da se poredi.

jj

pre 10 godina

"lista 25 najboljih filmova snimljenih u SAD tokom devedesetih godina"

Kako bi bilo dobro da ovi što spominju Leona - Profesionalca, Trči, Lola, trči, rane, Lepa sela, Jalla! Jalla!, Mrežnju... ili ovaj što spominje Povratak u budućnost, sva tri filma snimljena osamdesetih godina, prvo pročitaju tekst, pa onda krenu da lupetaju.

Preddy Baer

pre 10 godina

Meni su Petparacke price vrlo pretenciozne, ali zato zasluzuju cistu 10ku za izbor muzike. Definitivno ne prvo mesto!

Big Lebovski takodje! Definitivno ne u prvih 10!

Good Fellas? Narode, oni koji se secaju TV serine Crime Story (prikazivane kod nas) znaju da je Scorcese napravio film po likovima Ray Luca i Pauly-ju! Nedovoljno originalno za trece mesto! Dobar film.

Reservoir dogs? Jos jedan Tarantino iz najbolesnije faze? Ne hvala!

Tupan i glupan? Mislim stvarno! jeste li normalni!

American beuty, Forest Gump, Silence of the Lamb, Matrix, Trainspotting, Fight Club, Shawshank, Usual Suspects, Seven, Fargo, Schindlers list, Clerks, Chasing Amy, Jurassic Park, Billy Elliot (sam kraj 90ih), Adventures of Priscilla, LA Confidential, Speed, Philadelphia, Good Will Hunting ... su mnogo bolja ostvarenja od nekih pretencioznih filmova navedenih!

Alex

pre 10 godina

Pročitao sam većinu komentara i iznenađen sam činjenicom da jako mali broj ljudi spominje film Leon (Profesionalac)! Film je fenomenalan, obavezno za pogledati! Pripada u 1994. godinu, u toku koje su se pojavili još Pulp Fiction, Forrest Gump i Shawshank Redemption (loša filmska godina, zar ne? :) ). Terminator 2 je obilježio eru u kojoj je nastao i smatram da ga se mora spomenuti u kontekstu devedesetih.
I tu dolazimo do pitanja koje se nameće stvaranjem ovakvih listi. Da li ima smisla napraviti listu na kojoj će biti zaokružen broj ostvarenja? Takođe, dekada kao vremenski period od značaja za stvaranje umjetnosti, da li to shvatanje ima smisla?!

The Big Lebowski, Leon, Goodfellas, Forest Gump.

Ministar

pre 10 godina

Days of thunder 1990, Delikatesna radnja 1992, The Fugitive 1993 (h.ford, tomi li dzons), Karlitov put 1993, Dan nezavisnosti 1996, Gladijator 1999...

Milosav

pre 10 godina

Tupan i glupan??? Ahahahaha, ovako se nism odavno nasmejao!
Htedoh reci: Grohotom se smeje, grohotom!

Sto se tice liste, vecina mojih najomiljenijih americkih filmova je tu.

Nadrealna

pre 10 godina

realno najbolje godine kinematografije. ceo taj period i negde do 2002-2003 su snimani ubedljivo najbolji filmovi
(nenad, 3. maj 2014 17:58)

Šta, onako "realno", reći a ne zaridati nad ovakvom "realnošću", i masom "realnih" "preporuka" koje je dobila?

Ledeni

pre 10 godina

Dosta dobra lista i prilicno realna. Gde je Titanik iz 1997?
Ono sto impresionira je da Bred Pit ima nekomercijalna i kvalitetna ostvarenja kao sto su Sedam, Borilacki klub, Telma i Luiz itd. pa onda Neobican slucaj Bendzamina Batona od pre par godina, a da opet bude jedan od najslavnijih i komercijalnih glumaca na svetu.

nebo ne postoji

pre 10 godina

meni je najbolje spasavanje redova rajana
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(lukac.aleksa98@gmail.com, 3. maj 2014 18:55)

a meni i dalje odzvanja mijatoviceva precka u glavi...

Mladja

pre 10 godina

Mnogi ovde pisu kako su devedesete bile jake sto se filmova tice - to je neozbiljno, smesno. Da se nije pojavio Tarantino sa Reservoir Dogs, a zatim i Pulp Fiction, spala bi knjiga na dva slova, bukvalno; samo su Silence of the Lambs i Burton Fink, uz pomenuta Kventinova dva, antologijska ostvarenja.
Da se razumemo, bilo je tu desetak odlicnih americkih filmova ali nisu to dela 'za sva vremena', kao sto je npr. samo 1971-76. nastalo barem 7-8 remek dela: Cabaret, The Godfather (oba), Taxi Driver, One flew over the cuckoo's nest, Network, Chinatown, They shoot horses don't they... Tada je Amerika iznedrila sjajne, inteligentne autore. Devedesete su prosle u znaku osrednjosti sa par casnih izuzetaka... Mrsava je ta dekada u kojoj u najbolje ubrajaju npr. Jurassic Park, Forest Gump ili Braveheart...

nikola

pre 10 godina

imamo sveto trojstvo
"Fight club"
"Big Lebowski"
"Fear and loathing in Las Vegas"
prvi ispod "As good as it gets" ostalo shuffle sa ovog spiska

andrijano

pre 10 godina

heat(vrelina) film koji pogledam ponovo svake godine.scena kada posle svega ima cist izlaz i ide ka aerodromu ali mu prijatelj javlja informaciju gde je vejngrou.tih par sekundi koje ga grizu i taj momenat kada se okrece rizikujuci sve da odbrani neki svoj kodeks i da nijom ne ostane duzan.neverovatan film.lista je manje vise pogodjena.dodao bih pusher iz 96.

Eks

pre 10 godina

Tesko je to deliti po filmovima, bolje je gledati po reziserima. Devedesete su obelezili Tarantino, Dejvid Linc, Martin Skorseze, Kameron, Braca Koen, Metju Kasovitz, Aki Kaurismaki, Pol Verhoven, Ridley Scott, Venders, Luk Beson, Dzim Dzarmus, Majkl Li, Ves Craven i drugi. To nema veze sa Oskarima, vec sa njihovim opusima koje su i strucna javnost i publika prihvatile kao kultne, i kao prekretnice. Besmisleno je nabrajati po filmovima, jer bilo bi ih ne 25, nego bar 125. Bio je to dobar period u smislu promene pristupa temama i publici, jer su se otvorila mnoga vrata u filmskoj naraciji, a i tipu junaka, narocito po pitanju odnosa dobra i zla. I danas kad gleda covek Telmu i Luiz, i Poverljivo iz LA, najblaze receno, uziva u prici. Od tada, posle devedesetih, nije napravljen takav slican pomak.

nya

pre 10 godina

Ne mogu da kazem da se 100% slazem sa ovom listom... Dumb and dumber jeste zanimljiv film, ali nista vise, Forest Gump, Shawshank redemption i The Usual Suspects iako su dobri filmovi smatram da su strasno precenjeni (ali zasluzuju svoje mesto u istoriji). Dodao bih Breaking the waves, Fear of loathing in Las Vegas, Being John Malkovich, mozda LA Confidential, mozda Eyes wide shut... ovi mi trenutno padaju na pamet. Clerks, iako je zanimljiv, nije najbolji film Kevin Smith-a. Mnogo vise gotivim Chasing Amy, i isto se pojavio devedesetih, ali je Clerks opravdano na ovoj listi iz drugih razloga (inace film koji bi svaki aspirativni reziser trebao da pogleda, ne toliko da nauce nego da ih motivise da prosto pocnu da snimaju). Overall, zanimljiva lista i dobar clanak. I covece, cak tri Tarantino filma su na listi, pre bi True Romance zamenio sa Jackie Brown (jako potcenjen film, potrebno je da vam nakon prvog gledanja film malo odstoji kako bi ga zavoleli)ali je True Romance film koji je usmerio karijeru Tony Scott-a pa opet mozda zasluzuje da se spomene.

T2

pre 10 godina

Lista je dobra, po mom misljenju fali jedan film. Terminator 2 je legendaran film , bio je prvi po mnogo cemu, efekti su bili nesvakidasnji , prica originalna, Arnie je savrseno odigrao ulogu robota (da li je uopste morao da glumi?) i jednostavno to je ono sto vidim kada pomislim 90s, crna kozna jakna, dvocevka, crne naocara "Hasta la vista, baby"

kako se zove

pre 10 godina

Dodao bih jos ove filmove: Miris zene, Karlitov put, Dobri Vil Hanting, 29-a ulica, Dan mrmota, Sta sve mozes u Denveru kad si mrtav

vector

pre 10 godina

Meni je favorit uvek bio Forrest Gump. Mozda na listi fale i Bullet, Odrastanje Gilberta Grejpa (kako li se vec zvase), Carlito's Way, Sta sve mozes u Denveru kad si mrtav.. :) Uzdravlje.

a ni publika vise nije naivna

pre 10 godina

Dobar tekst za Pulp Fiction. Ali, iako se slazem da je Forest Gump donekle nezasluzeno dobio oskara, ili da bi postenije bilo da su dodeljene dve nagrade u istoj kategoriji, cudno je kako niste prokomentarisali da se film kao kanski pobednik probio do Hollywood a, sto se ipak ne desava tako cesto, obzirom da su festivali sustinski razliciti... U danasnje vreme bi sigurno bio prikazan i na Sundance festivalu, sto ga automatski stavlja u top 5 svih vremena iz tri razloga: prokrcio je put nezavisnom filmu, namenjen je svim kategorijama publike, bez izuzetaka, i artisticke vrednosti su stavljene ispred materijalnih, sto je, morate se sloziti, velika retkost. Kada se desavaju ovako veliki filmovi u filmskoj industriji za neko vreme od danas se niko nece secati ko je pobedio, vec ko je izazvao i pokrenuo stvari. Zato i postoje kriticari da sagledaju i izanaliziraju sve do detalja i u skladu s tim proguraju neko ostvarenje.

Lana

pre 10 godina

Meni je, recimo, Terminator 2 bolji film od Borilačkog kluba (koji je generalno precenjen, s tim što pojma nemam čemu toliki hajp), Foresta Gampa (koji je OK film), Matriksa, Redova Rajana (ima mnooooogo boljih filmova sa tematikom II sv. rata, al' to je Spilberg, jbg, ime prodaje brend), Parka iz doba Jure i naravno Glupana i tupana. Bekstvo iz Šošenka se opasno klati na žici između odličnog (što kažu Ameri epic) filma i patetične melodrame, nije loš, ali nije ni dobar kao što kažu. Umesto svih ili većine filmova koje sam nabrojala može doći i Falling Down, manje poznati film sa Majklom Daglasom i Robertom Duvalom s početka devedesetih.

Nick1020

pre 10 godina

"što znači pretparacke?"

Pulp fiction, te price su se prodavale ja mislim za 5 centi, a kod nas je to prevedeno kao 5 pari, pa tako petparacke price...

mik

pre 10 godina

Pa ja bih ubacila i Do kraja sveta od Vendersa i Noc na zemlji od Dzarmusa, ima tu jos mesta u tih najboljih 25 filmova, mogu svi malo da se stisnu.

Laca

pre 10 godina

Mogao bih i ja da maknem par filmova iz ove liste, i dodam par svojih favorita, ali nema potrebe, jer se zaista retko desi da neko izbaci listu koja se ovoliko slaže sa mojim ukusom.
@Dr. Kurz
"Petparačke" znači, otprilike, isto što i "šund". Izvorno, izraz "petparački" se koristio za jeftine romane, male ili nikakve umetničke vrednosti, koji su se na kioscima prodavali za "5 para" ili sličnu mizernu cenu (para je stoti deo dinara), tako da "petparački roman" u suštini znači isto što i "jeftini, šund roman". Petparačke priče su, inače, i moj omiljeni film iz 90-tih, i ujedno jedan od najmlađih na mojoj ličnoj top 25 listi svih vremena.

mile

pre 10 godina

Nista ja tu ne bih dodao, ali posto su Glupan i Tupan na ovoj listi, nemam nista protiv filma, mislim da je u potpunosti ok da bude i Terminator 2

Zoki

pre 10 godina

Nisam sve filmove gledao, pa ne mogu ni da pričam sa sigurnošću da li je lista O.K. Ipak, meni se čini da nedostaju "12 Monkeys" i "Eyes Wide Shout". Izbacio bih "Jurrasic Park" i "Heat". Od ovog na listi najvise su mi prijali "Fargo" i "American Beauty".

pomorac

pre 10 godina

petpracke price su svakako obelezile jednu epohu..najjaci film...matrix je obelezio drugi zanr, te iste epohe...ostalo filmovi slicnog zanra su samo nadogrdnja....ali jedan je original- whose motorcycle is this?- it`s a chopper baby

ninepi

pre 10 godina

Top 25 bez Profesinalca (Leon).
Iako je lista vrlo dobra, nije dovoljno dobra bez Bessona, mozda cak i Kassovitza. I mozda jos neki SF, malo je samo Matrix. Takodje La vita e bella Benignia ili Todo sobre mi madre Almodovara. Ali sta ces, ko im je kriv sto nisu iz USA-a

zli volšebnik

pre 10 godina

1.Biti Džon Malkovič
2.Dan mrmota
3.Mrtav čovek
4.Zli poručnik
5.Barton Fink
6.Šesto čulo
7.Paranoja u Las Vegasu
8.Kralj Njujorka
9.Ed Vud
10.Poverljivo iz L.A
11.Od sumraka do svitanja
12.Trumanov šou
13.Pi
14.Zelena milja
15.Lud za Ejmi
16.Goli ručak
17.Posrnuli
18.Sam u kući
19.Telma i Luiz
20.Edvard Makazoruki
21.Niske strasti
22.Vrisak
23.Vrana
24.Džejkobova lestvica
25.Mizeri

ivan

pre 10 godina

Jednostavno ne mogu da shvatim da se na listi nisu nasla dva kultna i po anketama dva najgledanija filma Terminator 2 i Titanik pozdrav iz Podgorice

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

Spisak je donekle Ok. Iako su to skoro sve holivudske produkcije. Tu se vidi koliko sm mi svi zavisni od americke kulture. "Dumb and Dumber" naravno tu nema sta da trazi. Sto se mene licno tice ja bih izbacio "True Romance" (za koji je Tarantino napisao skript) i "Reservoir Dogs" (u reziji Tarantino), jer je njegovo remek-delo "Pulp Fiction", tako je da je dovoljno njega. A i "Jurassic Park", "Saving Private Ryan", "Forrest Gump" i "Trainspotting" nisu moji favoriti, ali to je moj licni ukus. Ja bih ovako na brzinu umesto njih ubacio "Dead Man", "Ed Wood", "Fear and Loathing in Las Vegas", "12 Monkeys", "Sling Blade" ili "Carlito's Way". Ali ko mene pita...;-)

otkacheni

pre 10 godina

Ok ljudi, Glupan i Tupan je vrhunac sto se tice komedije i zasluzuje biti na listi. Zeljno iscekujem novembar i izlazak drugog dela.

peralukic

pre 10 godina

Terminator 2 (1992); Niske strasti (1991); American history X (1998); Dve cadjave dvocevke (1998) .... fali nekoliko zaista dobrih filmova na listi.

nik

pre 10 godina

"What now? Let me tell you what now. I'ma call a coupla hard, pipe-hittin' niggers, who'll go to work on the homes here with a pair of pliers and a blow torch. You hear me talkin', hillbilly boy? I ain't through with you by a damn sight. I'ma get medieval on your ass."

Divos

pre 10 godina

Овде дефинитивно има барем 15 одличних филмова, али има и оних који су (по мени) залутали у ово друштво.
Тарантино и браћа Коен су ми међу омиљеним редитељима, и када су њихови филмови у питању у правилу сам пристрасан, наравно да сматрам да су сва 4 заслужено у топ-25, додао бих још неке (рецимо "Милерово раскршће"), али како написах ове редитеље једноставно обожавам. Исто важи и за филмове "Добри момци", "Бекство из Шоусенка", "Шиндлерова листа", "Матрикс", редом фантастични филмови, баш као и "Храбро срце" и "Неопроштено" који су морали бити боље рангирани, и трилери "Седам" и "Кад јагањци утихну" заслужују да се нађу у овом друштву. Филмови "Дежурни кривци" и "Forrest Gump" су ме својевремено одушевили, али нисам сигуран да су баш за топ-25 деценије, иако су понављам по мом укусу.
Филмови "Слуђени и збуњени", "Clerks", "Тупан и глупан", па и "Америчка лепота" су залутали (по мени) у ово друштво.
По мом укусу су и филмови "American History X", "Legends of the Fall", "The House of the Spirits", које бих такође уврстио, не у топ-10, али у топ-25, али пре свега овде су место морали наћи "Sunshine (1999)", "Енглески пацијент", и пре свега "Зелена миља", и иако је ово јако добар избор, и има барем 15 одлчичних и фантастичних филмова, не уврстити у ово друштво Зелену миљу је неопростиво.

Pametni

pre 10 godina

Htedoste reci: "Najbolji filmovi u SAD" ili "najbolji holivudski filmovi".

Losa lista. Od holivudskih filmova fali Matriks I, City of Darkness.

A Dve cadjave dvocevke?
itd..

Prevod stranog teksta (a i taj film smo vec gledali vise put ana ovom sajtu ;-D )

Dusko22

pre 10 godina

Ovo lista najboljih 25?! Glupan i tupan?!! Pa ovde prvo fali mnogo boljih filmova pre dosta onih koji su na listi! Prvo na svim listama do sada Bekstvo iz Sosenka je na prvom mestu i ne samo 90tih vec svih vremena. A onda gde su ovde filmovi poput sledecih: Scent of a woman, A few good man, Legends of the fall, Leon: The professional, A time to kill, The game, As good as it gets, Good Will Hunting! Braveheart tek na 23 mest ili tako nesto?! Nije mi jasno koje su kriterijume uzimali za relevantne kada su pravili ovu listu!

Astek

pre 10 godina

Dobra lista ali ima jos mnogooo dobrih filmova 90tih.Dodao bi Life Is Beautiful,In the Name of the Father,The Insider,Good Will Hunting...

azor ahai

pre 10 godina

sviđa mi se lista, to su uglavnom sve vrhunski filmovi. po meni je film Vrelina izvikan, i daleko od vanserijskog (izuzevši dijalog De Nira i Al Paćina, gde se vidi koje su to glumačke veličine). Uglavnom Petparačke priče definitivno no 1

the big pulp fiction

pre 10 godina

Nikad u zivotu nisam procitao listu sa kojom sam se vise slozio nego sa ovom :) Sa tim sto bi mozda zamenio prvo i drugo mesto, ali to je veoma subjektivno misljenje.. Pulp Fiction je definitivno obelezio 1990-te.

jesse

pre 10 godina

Before Sunrise i Gattaca šiju većinu ovih filmova s liste, pogotovo izvikani, plitki Pulp Fiction, koji se našao ispred Se7en i Jaganjaca, ispred Šoušenka, Šindlera, Rajana, prosto nepojmljivo.

peralukic

pre 10 godina

Terminator 2 (1992); Niske strasti (1991); American history X (1998); Dve cadjave dvocevke (1998) .... fali nekoliko zaista dobrih filmova na listi.

the big pulp fiction

pre 10 godina

Nikad u zivotu nisam procitao listu sa kojom sam se vise slozio nego sa ovom :) Sa tim sto bi mozda zamenio prvo i drugo mesto, ali to je veoma subjektivno misljenje.. Pulp Fiction je definitivno obelezio 1990-te.

nik

pre 10 godina

"What now? Let me tell you what now. I'ma call a coupla hard, pipe-hittin' niggers, who'll go to work on the homes here with a pair of pliers and a blow torch. You hear me talkin', hillbilly boy? I ain't through with you by a damn sight. I'ma get medieval on your ass."

Divos

pre 10 godina

Овде дефинитивно има барем 15 одличних филмова, али има и оних који су (по мени) залутали у ово друштво.
Тарантино и браћа Коен су ми међу омиљеним редитељима, и када су њихови филмови у питању у правилу сам пристрасан, наравно да сматрам да су сва 4 заслужено у топ-25, додао бих још неке (рецимо "Милерово раскршће"), али како написах ове редитеље једноставно обожавам. Исто важи и за филмове "Добри момци", "Бекство из Шоусенка", "Шиндлерова листа", "Матрикс", редом фантастични филмови, баш као и "Храбро срце" и "Неопроштено" који су морали бити боље рангирани, и трилери "Седам" и "Кад јагањци утихну" заслужују да се нађу у овом друштву. Филмови "Дежурни кривци" и "Forrest Gump" су ме својевремено одушевили, али нисам сигуран да су баш за топ-25 деценије, иако су понављам по мом укусу.
Филмови "Слуђени и збуњени", "Clerks", "Тупан и глупан", па и "Америчка лепота" су залутали (по мени) у ово друштво.
По мом укусу су и филмови "American History X", "Legends of the Fall", "The House of the Spirits", које бих такође уврстио, не у топ-10, али у топ-25, али пре свега овде су место морали наћи "Sunshine (1999)", "Енглески пацијент", и пре свега "Зелена миља", и иако је ово јако добар избор, и има барем 15 одлчичних и фантастичних филмова, не уврстити у ово друштво Зелену миљу је неопростиво.

ninepi

pre 10 godina

Top 25 bez Profesinalca (Leon).
Iako je lista vrlo dobra, nije dovoljno dobra bez Bessona, mozda cak i Kassovitza. I mozda jos neki SF, malo je samo Matrix. Takodje La vita e bella Benignia ili Todo sobre mi madre Almodovara. Ali sta ces, ko im je kriv sto nisu iz USA-a

zli volšebnik

pre 10 godina

1.Biti Džon Malkovič
2.Dan mrmota
3.Mrtav čovek
4.Zli poručnik
5.Barton Fink
6.Šesto čulo
7.Paranoja u Las Vegasu
8.Kralj Njujorka
9.Ed Vud
10.Poverljivo iz L.A
11.Od sumraka do svitanja
12.Trumanov šou
13.Pi
14.Zelena milja
15.Lud za Ejmi
16.Goli ručak
17.Posrnuli
18.Sam u kući
19.Telma i Luiz
20.Edvard Makazoruki
21.Niske strasti
22.Vrisak
23.Vrana
24.Džejkobova lestvica
25.Mizeri

jesse

pre 10 godina

Before Sunrise i Gattaca šiju većinu ovih filmova s liste, pogotovo izvikani, plitki Pulp Fiction, koji se našao ispred Se7en i Jaganjaca, ispred Šoušenka, Šindlera, Rajana, prosto nepojmljivo.

azor ahai

pre 10 godina

sviđa mi se lista, to su uglavnom sve vrhunski filmovi. po meni je film Vrelina izvikan, i daleko od vanserijskog (izuzevši dijalog De Nira i Al Paćina, gde se vidi koje su to glumačke veličine). Uglavnom Petparačke priče definitivno no 1

Eks

pre 10 godina

Tesko je to deliti po filmovima, bolje je gledati po reziserima. Devedesete su obelezili Tarantino, Dejvid Linc, Martin Skorseze, Kameron, Braca Koen, Metju Kasovitz, Aki Kaurismaki, Pol Verhoven, Ridley Scott, Venders, Luk Beson, Dzim Dzarmus, Majkl Li, Ves Craven i drugi. To nema veze sa Oskarima, vec sa njihovim opusima koje su i strucna javnost i publika prihvatile kao kultne, i kao prekretnice. Besmisleno je nabrajati po filmovima, jer bilo bi ih ne 25, nego bar 125. Bio je to dobar period u smislu promene pristupa temama i publici, jer su se otvorila mnoga vrata u filmskoj naraciji, a i tipu junaka, narocito po pitanju odnosa dobra i zla. I danas kad gleda covek Telmu i Luiz, i Poverljivo iz LA, najblaze receno, uziva u prici. Od tada, posle devedesetih, nije napravljen takav slican pomak.

Laca

pre 10 godina

Mogao bih i ja da maknem par filmova iz ove liste, i dodam par svojih favorita, ali nema potrebe, jer se zaista retko desi da neko izbaci listu koja se ovoliko slaže sa mojim ukusom.
@Dr. Kurz
"Petparačke" znači, otprilike, isto što i "šund". Izvorno, izraz "petparački" se koristio za jeftine romane, male ili nikakve umetničke vrednosti, koji su se na kioscima prodavali za "5 para" ili sličnu mizernu cenu (para je stoti deo dinara), tako da "petparački roman" u suštini znači isto što i "jeftini, šund roman". Petparačke priče su, inače, i moj omiljeni film iz 90-tih, i ujedno jedan od najmlađih na mojoj ličnoj top 25 listi svih vremena.

kako se zove

pre 10 godina

Dodao bih jos ove filmove: Miris zene, Karlitov put, Dobri Vil Hanting, 29-a ulica, Dan mrmota, Sta sve mozes u Denveru kad si mrtav

Nick1020

pre 10 godina

"što znači pretparacke?"

Pulp fiction, te price su se prodavale ja mislim za 5 centi, a kod nas je to prevedeno kao 5 pari, pa tako petparacke price...

mile

pre 10 godina

Nista ja tu ne bih dodao, ali posto su Glupan i Tupan na ovoj listi, nemam nista protiv filma, mislim da je u potpunosti ok da bude i Terminator 2

Astek

pre 10 godina

Dobra lista ali ima jos mnogooo dobrih filmova 90tih.Dodao bi Life Is Beautiful,In the Name of the Father,The Insider,Good Will Hunting...

a ni publika vise nije naivna

pre 10 godina

Dobar tekst za Pulp Fiction. Ali, iako se slazem da je Forest Gump donekle nezasluzeno dobio oskara, ili da bi postenije bilo da su dodeljene dve nagrade u istoj kategoriji, cudno je kako niste prokomentarisali da se film kao kanski pobednik probio do Hollywood a, sto se ipak ne desava tako cesto, obzirom da su festivali sustinski razliciti... U danasnje vreme bi sigurno bio prikazan i na Sundance festivalu, sto ga automatski stavlja u top 5 svih vremena iz tri razloga: prokrcio je put nezavisnom filmu, namenjen je svim kategorijama publike, bez izuzetaka, i artisticke vrednosti su stavljene ispred materijalnih, sto je, morate se sloziti, velika retkost. Kada se desavaju ovako veliki filmovi u filmskoj industriji za neko vreme od danas se niko nece secati ko je pobedio, vec ko je izazvao i pokrenuo stvari. Zato i postoje kriticari da sagledaju i izanaliziraju sve do detalja i u skladu s tim proguraju neko ostvarenje.

Dusko22

pre 10 godina

Ovo lista najboljih 25?! Glupan i tupan?!! Pa ovde prvo fali mnogo boljih filmova pre dosta onih koji su na listi! Prvo na svim listama do sada Bekstvo iz Sosenka je na prvom mestu i ne samo 90tih vec svih vremena. A onda gde su ovde filmovi poput sledecih: Scent of a woman, A few good man, Legends of the fall, Leon: The professional, A time to kill, The game, As good as it gets, Good Will Hunting! Braveheart tek na 23 mest ili tako nesto?! Nije mi jasno koje su kriterijume uzimali za relevantne kada su pravili ovu listu!

mik

pre 10 godina

Pa ja bih ubacila i Do kraja sveta od Vendersa i Noc na zemlji od Dzarmusa, ima tu jos mesta u tih najboljih 25 filmova, mogu svi malo da se stisnu.

otkacheni

pre 10 godina

Ok ljudi, Glupan i Tupan je vrhunac sto se tice komedije i zasluzuje biti na listi. Zeljno iscekujem novembar i izlazak drugog dela.

T2

pre 10 godina

Lista je dobra, po mom misljenju fali jedan film. Terminator 2 je legendaran film , bio je prvi po mnogo cemu, efekti su bili nesvakidasnji , prica originalna, Arnie je savrseno odigrao ulogu robota (da li je uopste morao da glumi?) i jednostavno to je ono sto vidim kada pomislim 90s, crna kozna jakna, dvocevka, crne naocara "Hasta la vista, baby"

nebo ne postoji

pre 10 godina

meni je najbolje spasavanje redova rajana
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(lukac.aleksa98@gmail.com, 3. maj 2014 18:55)

a meni i dalje odzvanja mijatoviceva precka u glavi...

vector

pre 10 godina

Meni je favorit uvek bio Forrest Gump. Mozda na listi fale i Bullet, Odrastanje Gilberta Grejpa (kako li se vec zvase), Carlito's Way, Sta sve mozes u Denveru kad si mrtav.. :) Uzdravlje.

pomorac

pre 10 godina

petpracke price su svakako obelezile jednu epohu..najjaci film...matrix je obelezio drugi zanr, te iste epohe...ostalo filmovi slicnog zanra su samo nadogrdnja....ali jedan je original- whose motorcycle is this?- it`s a chopper baby

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

Spisak je donekle Ok. Iako su to skoro sve holivudske produkcije. Tu se vidi koliko sm mi svi zavisni od americke kulture. "Dumb and Dumber" naravno tu nema sta da trazi. Sto se mene licno tice ja bih izbacio "True Romance" (za koji je Tarantino napisao skript) i "Reservoir Dogs" (u reziji Tarantino), jer je njegovo remek-delo "Pulp Fiction", tako je da je dovoljno njega. A i "Jurassic Park", "Saving Private Ryan", "Forrest Gump" i "Trainspotting" nisu moji favoriti, ali to je moj licni ukus. Ja bih ovako na brzinu umesto njih ubacio "Dead Man", "Ed Wood", "Fear and Loathing in Las Vegas", "12 Monkeys", "Sling Blade" ili "Carlito's Way". Ali ko mene pita...;-)

Zoki

pre 10 godina

Nisam sve filmove gledao, pa ne mogu ni da pričam sa sigurnošću da li je lista O.K. Ipak, meni se čini da nedostaju "12 Monkeys" i "Eyes Wide Shout". Izbacio bih "Jurrasic Park" i "Heat". Od ovog na listi najvise su mi prijali "Fargo" i "American Beauty".

Pametni

pre 10 godina

Htedoste reci: "Najbolji filmovi u SAD" ili "najbolji holivudski filmovi".

Losa lista. Od holivudskih filmova fali Matriks I, City of Darkness.

A Dve cadjave dvocevke?
itd..

Prevod stranog teksta (a i taj film smo vec gledali vise put ana ovom sajtu ;-D )

Ledeni

pre 10 godina

Dosta dobra lista i prilicno realna. Gde je Titanik iz 1997?
Ono sto impresionira je da Bred Pit ima nekomercijalna i kvalitetna ostvarenja kao sto su Sedam, Borilacki klub, Telma i Luiz itd. pa onda Neobican slucaj Bendzamina Batona od pre par godina, a da opet bude jedan od najslavnijih i komercijalnih glumaca na svetu.

Lana

pre 10 godina

Meni je, recimo, Terminator 2 bolji film od Borilačkog kluba (koji je generalno precenjen, s tim što pojma nemam čemu toliki hajp), Foresta Gampa (koji je OK film), Matriksa, Redova Rajana (ima mnooooogo boljih filmova sa tematikom II sv. rata, al' to je Spilberg, jbg, ime prodaje brend), Parka iz doba Jure i naravno Glupana i tupana. Bekstvo iz Šošenka se opasno klati na žici između odličnog (što kažu Ameri epic) filma i patetične melodrame, nije loš, ali nije ni dobar kao što kažu. Umesto svih ili većine filmova koje sam nabrojala može doći i Falling Down, manje poznati film sa Majklom Daglasom i Robertom Duvalom s početka devedesetih.

Nadrealna

pre 10 godina

realno najbolje godine kinematografije. ceo taj period i negde do 2002-2003 su snimani ubedljivo najbolji filmovi
(nenad, 3. maj 2014 17:58)

Šta, onako "realno", reći a ne zaridati nad ovakvom "realnošću", i masom "realnih" "preporuka" koje je dobila?

Milosav

pre 10 godina

Tupan i glupan??? Ahahahaha, ovako se nism odavno nasmejao!
Htedoh reci: Grohotom se smeje, grohotom!

Sto se tice liste, vecina mojih najomiljenijih americkih filmova je tu.

ivan

pre 10 godina

Jednostavno ne mogu da shvatim da se na listi nisu nasla dva kultna i po anketama dva najgledanija filma Terminator 2 i Titanik pozdrav iz Podgorice

andrijano

pre 10 godina

heat(vrelina) film koji pogledam ponovo svake godine.scena kada posle svega ima cist izlaz i ide ka aerodromu ali mu prijatelj javlja informaciju gde je vejngrou.tih par sekundi koje ga grizu i taj momenat kada se okrece rizikujuci sve da odbrani neki svoj kodeks i da nijom ne ostane duzan.neverovatan film.lista je manje vise pogodjena.dodao bih pusher iz 96.

Mladja

pre 10 godina

Mnogi ovde pisu kako su devedesete bile jake sto se filmova tice - to je neozbiljno, smesno. Da se nije pojavio Tarantino sa Reservoir Dogs, a zatim i Pulp Fiction, spala bi knjiga na dva slova, bukvalno; samo su Silence of the Lambs i Burton Fink, uz pomenuta Kventinova dva, antologijska ostvarenja.
Da se razumemo, bilo je tu desetak odlicnih americkih filmova ali nisu to dela 'za sva vremena', kao sto je npr. samo 1971-76. nastalo barem 7-8 remek dela: Cabaret, The Godfather (oba), Taxi Driver, One flew over the cuckoo's nest, Network, Chinatown, They shoot horses don't they... Tada je Amerika iznedrila sjajne, inteligentne autore. Devedesete su prosle u znaku osrednjosti sa par casnih izuzetaka... Mrsava je ta dekada u kojoj u najbolje ubrajaju npr. Jurassic Park, Forest Gump ili Braveheart...

Mikeli

pre 10 godina

Cekajte, cekajte...Sve, sve mogu da nekako skontam i kazem u redu. Ovo su dobri filmovi neki manje, neki vise, ali da glupan i tupan budu na listi, a nema recimo dana mrmota sa legendarnim Bilom Marejom? Ma dajte, to ne moze ni da se poredi.

nya

pre 10 godina

Ne mogu da kazem da se 100% slazem sa ovom listom... Dumb and dumber jeste zanimljiv film, ali nista vise, Forest Gump, Shawshank redemption i The Usual Suspects iako su dobri filmovi smatram da su strasno precenjeni (ali zasluzuju svoje mesto u istoriji). Dodao bih Breaking the waves, Fear of loathing in Las Vegas, Being John Malkovich, mozda LA Confidential, mozda Eyes wide shut... ovi mi trenutno padaju na pamet. Clerks, iako je zanimljiv, nije najbolji film Kevin Smith-a. Mnogo vise gotivim Chasing Amy, i isto se pojavio devedesetih, ali je Clerks opravdano na ovoj listi iz drugih razloga (inace film koji bi svaki aspirativni reziser trebao da pogleda, ne toliko da nauce nego da ih motivise da prosto pocnu da snimaju). Overall, zanimljiva lista i dobar clanak. I covece, cak tri Tarantino filma su na listi, pre bi True Romance zamenio sa Jackie Brown (jako potcenjen film, potrebno je da vam nakon prvog gledanja film malo odstoji kako bi ga zavoleli)ali je True Romance film koji je usmerio karijeru Tony Scott-a pa opet mozda zasluzuje da se spomene.

nikola

pre 10 godina

imamo sveto trojstvo
"Fight club"
"Big Lebowski"
"Fear and loathing in Las Vegas"
prvi ispod "As good as it gets" ostalo shuffle sa ovog spiska

jj

pre 10 godina

"lista 25 najboljih filmova snimljenih u SAD tokom devedesetih godina"

Kako bi bilo dobro da ovi što spominju Leona - Profesionalca, Trči, Lola, trči, rane, Lepa sela, Jalla! Jalla!, Mrežnju... ili ovaj što spominje Povratak u budućnost, sva tri filma snimljena osamdesetih godina, prvo pročitaju tekst, pa onda krenu da lupetaju.

Alex

pre 10 godina

Pročitao sam većinu komentara i iznenađen sam činjenicom da jako mali broj ljudi spominje film Leon (Profesionalac)! Film je fenomenalan, obavezno za pogledati! Pripada u 1994. godinu, u toku koje su se pojavili još Pulp Fiction, Forrest Gump i Shawshank Redemption (loša filmska godina, zar ne? :) ). Terminator 2 je obilježio eru u kojoj je nastao i smatram da ga se mora spomenuti u kontekstu devedesetih.
I tu dolazimo do pitanja koje se nameće stvaranjem ovakvih listi. Da li ima smisla napraviti listu na kojoj će biti zaokružen broj ostvarenja? Takođe, dekada kao vremenski period od značaja za stvaranje umjetnosti, da li to shvatanje ima smisla?!

The Big Lebowski, Leon, Goodfellas, Forest Gump.

CJ

pre 10 godina

Pulp fiction po meni precenjen.Uma se nasmrce, onda ubiju onog jadnika i čiste kola, pa Semjuelov govor čuveni, pa Brus beži ni on sam ne zna od koga.I na kraju još ubija Travoltu u onom stanu u kom sami bog zna otkud se on tu stvorio. Ništa specijalno.

Bez filma je zivot bljutav

pre 10 godina

...Bilo je tu desetak odlicnih americkih filmova ali nisu to dela 'za sva vremena', kao sto je npr. samo 1971-76. nastalo barem 7-8 remek dela: Cabaret, The Godfather (oba), Taxi Driver, One flew over the cuckoo's nest, Network, Chinatown, They shoot horses don't they. Tada je Amerika iznedrila sjajne, inteligentne autore. Devedesete su prosle u znaku osrednjosti sa par casnih izuzetaka... Mrsava je ta dekada u kojoj u najbolje ubrajaju npr. Jurassic Park, Forest Gump ili Braveheart...
(Mladja, 4. maj 2014)

Dzabe pricas Mladjo, minuse ti ostavlja mladjarija koja je stasala 90-tih, pa ne zna za bolje. Daj Boze da su culi za Coppolu ili Scorsesea, o kamoli za ljude koji su potpisali neka od najvecih umetnickih ostvarenja ikada poput Fossea, Lumeta, Polankog ili Formana. Sto se liste tice, ne treba se cuditi, jer Rollingstone vec decijama nije ono sto je bio u 60-tim i 70-tim. Sada je to najobicnije korporativno djubre - u skladu sa tim, i izbor filmova. Sa druge strane, pomalo je nepravedno uporedjivati 90-te sa 70-tim, koja je verovatno najjaca filmska dekada u istoriji ne samo americkog, nego i svetskog filma. Sve u svemu, cak i ako ogranicimo izbor na Holivud (sa okolinom), sto ostavlja po strani prilican broj dobrih filmova, evo nekoliko filmova koji su morali da se nadju na listi: The Player, Short Cuts, The Hunt for the Red October, Point break, Grosse Point Blank, Dead Presidents, Flawless, Afliction, My own private Idaho, Pi, Magnolia, White hunter, black heart.

Preddy Baer

pre 10 godina

Meni su Petparacke price vrlo pretenciozne, ali zato zasluzuju cistu 10ku za izbor muzike. Definitivno ne prvo mesto!

Big Lebovski takodje! Definitivno ne u prvih 10!

Good Fellas? Narode, oni koji se secaju TV serine Crime Story (prikazivane kod nas) znaju da je Scorcese napravio film po likovima Ray Luca i Pauly-ju! Nedovoljno originalno za trece mesto! Dobar film.

Reservoir dogs? Jos jedan Tarantino iz najbolesnije faze? Ne hvala!

Tupan i glupan? Mislim stvarno! jeste li normalni!

American beuty, Forest Gump, Silence of the Lamb, Matrix, Trainspotting, Fight Club, Shawshank, Usual Suspects, Seven, Fargo, Schindlers list, Clerks, Chasing Amy, Jurassic Park, Billy Elliot (sam kraj 90ih), Adventures of Priscilla, LA Confidential, Speed, Philadelphia, Good Will Hunting ... su mnogo bolja ostvarenja od nekih pretencioznih filmova navedenih!

Ministar

pre 10 godina

Days of thunder 1990, Delikatesna radnja 1992, The Fugitive 1993 (h.ford, tomi li dzons), Karlitov put 1993, Dan nezavisnosti 1996, Gladijator 1999...

jesse

pre 10 godina

Before Sunrise i Gattaca šiju većinu ovih filmova s liste, pogotovo izvikani, plitki Pulp Fiction, koji se našao ispred Se7en i Jaganjaca, ispred Šoušenka, Šindlera, Rajana, prosto nepojmljivo.

zli volšebnik

pre 10 godina

1.Biti Džon Malkovič
2.Dan mrmota
3.Mrtav čovek
4.Zli poručnik
5.Barton Fink
6.Šesto čulo
7.Paranoja u Las Vegasu
8.Kralj Njujorka
9.Ed Vud
10.Poverljivo iz L.A
11.Od sumraka do svitanja
12.Trumanov šou
13.Pi
14.Zelena milja
15.Lud za Ejmi
16.Goli ručak
17.Posrnuli
18.Sam u kući
19.Telma i Luiz
20.Edvard Makazoruki
21.Niske strasti
22.Vrisak
23.Vrana
24.Džejkobova lestvica
25.Mizeri

Lana

pre 10 godina

Meni je, recimo, Terminator 2 bolji film od Borilačkog kluba (koji je generalno precenjen, s tim što pojma nemam čemu toliki hajp), Foresta Gampa (koji je OK film), Matriksa, Redova Rajana (ima mnooooogo boljih filmova sa tematikom II sv. rata, al' to je Spilberg, jbg, ime prodaje brend), Parka iz doba Jure i naravno Glupana i tupana. Bekstvo iz Šošenka se opasno klati na žici između odličnog (što kažu Ameri epic) filma i patetične melodrame, nije loš, ali nije ni dobar kao što kažu. Umesto svih ili većine filmova koje sam nabrojala može doći i Falling Down, manje poznati film sa Majklom Daglasom i Robertom Duvalom s početka devedesetih.

ivan

pre 10 godina

Jednostavno ne mogu da shvatim da se na listi nisu nasla dva kultna i po anketama dva najgledanija filma Terminator 2 i Titanik pozdrav iz Podgorice

Dusko22

pre 10 godina

Ovo lista najboljih 25?! Glupan i tupan?!! Pa ovde prvo fali mnogo boljih filmova pre dosta onih koji su na listi! Prvo na svim listama do sada Bekstvo iz Sosenka je na prvom mestu i ne samo 90tih vec svih vremena. A onda gde su ovde filmovi poput sledecih: Scent of a woman, A few good man, Legends of the fall, Leon: The professional, A time to kill, The game, As good as it gets, Good Will Hunting! Braveheart tek na 23 mest ili tako nesto?! Nije mi jasno koje su kriterijume uzimali za relevantne kada su pravili ovu listu!

Zagor Te-Nej

pre 10 godina

Spisak je donekle Ok. Iako su to skoro sve holivudske produkcije. Tu se vidi koliko sm mi svi zavisni od americke kulture. "Dumb and Dumber" naravno tu nema sta da trazi. Sto se mene licno tice ja bih izbacio "True Romance" (za koji je Tarantino napisao skript) i "Reservoir Dogs" (u reziji Tarantino), jer je njegovo remek-delo "Pulp Fiction", tako je da je dovoljno njega. A i "Jurassic Park", "Saving Private Ryan", "Forrest Gump" i "Trainspotting" nisu moji favoriti, ali to je moj licni ukus. Ja bih ovako na brzinu umesto njih ubacio "Dead Man", "Ed Wood", "Fear and Loathing in Las Vegas", "12 Monkeys", "Sling Blade" ili "Carlito's Way". Ali ko mene pita...;-)

otkacheni

pre 10 godina

Ok ljudi, Glupan i Tupan je vrhunac sto se tice komedije i zasluzuje biti na listi. Zeljno iscekujem novembar i izlazak drugog dela.

Pametni

pre 10 godina

Htedoste reci: "Najbolji filmovi u SAD" ili "najbolji holivudski filmovi".

Losa lista. Od holivudskih filmova fali Matriks I, City of Darkness.

A Dve cadjave dvocevke?
itd..

Prevod stranog teksta (a i taj film smo vec gledali vise put ana ovom sajtu ;-D )

Mladja

pre 10 godina

Mnogi ovde pisu kako su devedesete bile jake sto se filmova tice - to je neozbiljno, smesno. Da se nije pojavio Tarantino sa Reservoir Dogs, a zatim i Pulp Fiction, spala bi knjiga na dva slova, bukvalno; samo su Silence of the Lambs i Burton Fink, uz pomenuta Kventinova dva, antologijska ostvarenja.
Da se razumemo, bilo je tu desetak odlicnih americkih filmova ali nisu to dela 'za sva vremena', kao sto je npr. samo 1971-76. nastalo barem 7-8 remek dela: Cabaret, The Godfather (oba), Taxi Driver, One flew over the cuckoo's nest, Network, Chinatown, They shoot horses don't they... Tada je Amerika iznedrila sjajne, inteligentne autore. Devedesete su prosle u znaku osrednjosti sa par casnih izuzetaka... Mrsava je ta dekada u kojoj u najbolje ubrajaju npr. Jurassic Park, Forest Gump ili Braveheart...

Divos

pre 10 godina

Овде дефинитивно има барем 15 одличних филмова, али има и оних који су (по мени) залутали у ово друштво.
Тарантино и браћа Коен су ми међу омиљеним редитељима, и када су њихови филмови у питању у правилу сам пристрасан, наравно да сматрам да су сва 4 заслужено у топ-25, додао бих још неке (рецимо "Милерово раскршће"), али како написах ове редитеље једноставно обожавам. Исто важи и за филмове "Добри момци", "Бекство из Шоусенка", "Шиндлерова листа", "Матрикс", редом фантастични филмови, баш као и "Храбро срце" и "Неопроштено" који су морали бити боље рангирани, и трилери "Седам" и "Кад јагањци утихну" заслужују да се нађу у овом друштву. Филмови "Дежурни кривци" и "Forrest Gump" су ме својевремено одушевили, али нисам сигуран да су баш за топ-25 деценије, иако су понављам по мом укусу.
Филмови "Слуђени и збуњени", "Clerks", "Тупан и глупан", па и "Америчка лепота" су залутали (по мени) у ово друштво.
По мом укусу су и филмови "American History X", "Legends of the Fall", "The House of the Spirits", које бих такође уврстио, не у топ-10, али у топ-25, али пре свега овде су место морали наћи "Sunshine (1999)", "Енглески пацијент", и пре свега "Зелена миља", и иако је ово јако добар избор, и има барем 15 одлчичних и фантастичних филмова, не уврстити у ово друштво Зелену миљу је неопростиво.

CJ

pre 10 godina

Pulp fiction po meni precenjen.Uma se nasmrce, onda ubiju onog jadnika i čiste kola, pa Semjuelov govor čuveni, pa Brus beži ni on sam ne zna od koga.I na kraju još ubija Travoltu u onom stanu u kom sami bog zna otkud se on tu stvorio. Ništa specijalno.

Zoki

pre 10 godina

Nisam sve filmove gledao, pa ne mogu ni da pričam sa sigurnošću da li je lista O.K. Ipak, meni se čini da nedostaju "12 Monkeys" i "Eyes Wide Shout". Izbacio bih "Jurrasic Park" i "Heat". Od ovog na listi najvise su mi prijali "Fargo" i "American Beauty".

Preddy Baer

pre 10 godina

Meni su Petparacke price vrlo pretenciozne, ali zato zasluzuju cistu 10ku za izbor muzike. Definitivno ne prvo mesto!

Big Lebovski takodje! Definitivno ne u prvih 10!

Good Fellas? Narode, oni koji se secaju TV serine Crime Story (prikazivane kod nas) znaju da je Scorcese napravio film po likovima Ray Luca i Pauly-ju! Nedovoljno originalno za trece mesto! Dobar film.

Reservoir dogs? Jos jedan Tarantino iz najbolesnije faze? Ne hvala!

Tupan i glupan? Mislim stvarno! jeste li normalni!

American beuty, Forest Gump, Silence of the Lamb, Matrix, Trainspotting, Fight Club, Shawshank, Usual Suspects, Seven, Fargo, Schindlers list, Clerks, Chasing Amy, Jurassic Park, Billy Elliot (sam kraj 90ih), Adventures of Priscilla, LA Confidential, Speed, Philadelphia, Good Will Hunting ... su mnogo bolja ostvarenja od nekih pretencioznih filmova navedenih!

peralukic

pre 10 godina

Terminator 2 (1992); Niske strasti (1991); American history X (1998); Dve cadjave dvocevke (1998) .... fali nekoliko zaista dobrih filmova na listi.

azor ahai

pre 10 godina

sviđa mi se lista, to su uglavnom sve vrhunski filmovi. po meni je film Vrelina izvikan, i daleko od vanserijskog (izuzevši dijalog De Nira i Al Paćina, gde se vidi koje su to glumačke veličine). Uglavnom Petparačke priče definitivno no 1

Ministar

pre 10 godina

Days of thunder 1990, Delikatesna radnja 1992, The Fugitive 1993 (h.ford, tomi li dzons), Karlitov put 1993, Dan nezavisnosti 1996, Gladijator 1999...

vector

pre 10 godina

Meni je favorit uvek bio Forrest Gump. Mozda na listi fale i Bullet, Odrastanje Gilberta Grejpa (kako li se vec zvase), Carlito's Way, Sta sve mozes u Denveru kad si mrtav.. :) Uzdravlje.

the big pulp fiction

pre 10 godina

Nikad u zivotu nisam procitao listu sa kojom sam se vise slozio nego sa ovom :) Sa tim sto bi mozda zamenio prvo i drugo mesto, ali to je veoma subjektivno misljenje.. Pulp Fiction je definitivno obelezio 1990-te.

nik

pre 10 godina

"What now? Let me tell you what now. I'ma call a coupla hard, pipe-hittin' niggers, who'll go to work on the homes here with a pair of pliers and a blow torch. You hear me talkin', hillbilly boy? I ain't through with you by a damn sight. I'ma get medieval on your ass."

nikola

pre 10 godina

imamo sveto trojstvo
"Fight club"
"Big Lebowski"
"Fear and loathing in Las Vegas"
prvi ispod "As good as it gets" ostalo shuffle sa ovog spiska

ninepi

pre 10 godina

Top 25 bez Profesinalca (Leon).
Iako je lista vrlo dobra, nije dovoljno dobra bez Bessona, mozda cak i Kassovitza. I mozda jos neki SF, malo je samo Matrix. Takodje La vita e bella Benignia ili Todo sobre mi madre Almodovara. Ali sta ces, ko im je kriv sto nisu iz USA-a

kako se zove

pre 10 godina

Dodao bih jos ove filmove: Miris zene, Karlitov put, Dobri Vil Hanting, 29-a ulica, Dan mrmota, Sta sve mozes u Denveru kad si mrtav

mik

pre 10 godina

Pa ja bih ubacila i Do kraja sveta od Vendersa i Noc na zemlji od Dzarmusa, ima tu jos mesta u tih najboljih 25 filmova, mogu svi malo da se stisnu.

mile

pre 10 godina

Nista ja tu ne bih dodao, ali posto su Glupan i Tupan na ovoj listi, nemam nista protiv filma, mislim da je u potpunosti ok da bude i Terminator 2

Bez filma je zivot bljutav

pre 10 godina

...Bilo je tu desetak odlicnih americkih filmova ali nisu to dela 'za sva vremena', kao sto je npr. samo 1971-76. nastalo barem 7-8 remek dela: Cabaret, The Godfather (oba), Taxi Driver, One flew over the cuckoo's nest, Network, Chinatown, They shoot horses don't they. Tada je Amerika iznedrila sjajne, inteligentne autore. Devedesete su prosle u znaku osrednjosti sa par casnih izuzetaka... Mrsava je ta dekada u kojoj u najbolje ubrajaju npr. Jurassic Park, Forest Gump ili Braveheart...
(Mladja, 4. maj 2014)

Dzabe pricas Mladjo, minuse ti ostavlja mladjarija koja je stasala 90-tih, pa ne zna za bolje. Daj Boze da su culi za Coppolu ili Scorsesea, o kamoli za ljude koji su potpisali neka od najvecih umetnickih ostvarenja ikada poput Fossea, Lumeta, Polankog ili Formana. Sto se liste tice, ne treba se cuditi, jer Rollingstone vec decijama nije ono sto je bio u 60-tim i 70-tim. Sada je to najobicnije korporativno djubre - u skladu sa tim, i izbor filmova. Sa druge strane, pomalo je nepravedno uporedjivati 90-te sa 70-tim, koja je verovatno najjaca filmska dekada u istoriji ne samo americkog, nego i svetskog filma. Sve u svemu, cak i ako ogranicimo izbor na Holivud (sa okolinom), sto ostavlja po strani prilican broj dobrih filmova, evo nekoliko filmova koji su morali da se nadju na listi: The Player, Short Cuts, The Hunt for the Red October, Point break, Grosse Point Blank, Dead Presidents, Flawless, Afliction, My own private Idaho, Pi, Magnolia, White hunter, black heart.

nya

pre 10 godina

Ne mogu da kazem da se 100% slazem sa ovom listom... Dumb and dumber jeste zanimljiv film, ali nista vise, Forest Gump, Shawshank redemption i The Usual Suspects iako su dobri filmovi smatram da su strasno precenjeni (ali zasluzuju svoje mesto u istoriji). Dodao bih Breaking the waves, Fear of loathing in Las Vegas, Being John Malkovich, mozda LA Confidential, mozda Eyes wide shut... ovi mi trenutno padaju na pamet. Clerks, iako je zanimljiv, nije najbolji film Kevin Smith-a. Mnogo vise gotivim Chasing Amy, i isto se pojavio devedesetih, ali je Clerks opravdano na ovoj listi iz drugih razloga (inace film koji bi svaki aspirativni reziser trebao da pogleda, ne toliko da nauce nego da ih motivise da prosto pocnu da snimaju). Overall, zanimljiva lista i dobar clanak. I covece, cak tri Tarantino filma su na listi, pre bi True Romance zamenio sa Jackie Brown (jako potcenjen film, potrebno je da vam nakon prvog gledanja film malo odstoji kako bi ga zavoleli)ali je True Romance film koji je usmerio karijeru Tony Scott-a pa opet mozda zasluzuje da se spomene.

Nadrealna

pre 10 godina

realno najbolje godine kinematografije. ceo taj period i negde do 2002-2003 su snimani ubedljivo najbolji filmovi
(nenad, 3. maj 2014 17:58)

Šta, onako "realno", reći a ne zaridati nad ovakvom "realnošću", i masom "realnih" "preporuka" koje je dobila?

Ledeni

pre 10 godina

Dosta dobra lista i prilicno realna. Gde je Titanik iz 1997?
Ono sto impresionira je da Bred Pit ima nekomercijalna i kvalitetna ostvarenja kao sto su Sedam, Borilacki klub, Telma i Luiz itd. pa onda Neobican slucaj Bendzamina Batona od pre par godina, a da opet bude jedan od najslavnijih i komercijalnih glumaca na svetu.

a ni publika vise nije naivna

pre 10 godina

Dobar tekst za Pulp Fiction. Ali, iako se slazem da je Forest Gump donekle nezasluzeno dobio oskara, ili da bi postenije bilo da su dodeljene dve nagrade u istoj kategoriji, cudno je kako niste prokomentarisali da se film kao kanski pobednik probio do Hollywood a, sto se ipak ne desava tako cesto, obzirom da su festivali sustinski razliciti... U danasnje vreme bi sigurno bio prikazan i na Sundance festivalu, sto ga automatski stavlja u top 5 svih vremena iz tri razloga: prokrcio je put nezavisnom filmu, namenjen je svim kategorijama publike, bez izuzetaka, i artisticke vrednosti su stavljene ispred materijalnih, sto je, morate se sloziti, velika retkost. Kada se desavaju ovako veliki filmovi u filmskoj industriji za neko vreme od danas se niko nece secati ko je pobedio, vec ko je izazvao i pokrenuo stvari. Zato i postoje kriticari da sagledaju i izanaliziraju sve do detalja i u skladu s tim proguraju neko ostvarenje.

Nick1020

pre 10 godina

"što znači pretparacke?"

Pulp fiction, te price su se prodavale ja mislim za 5 centi, a kod nas je to prevedeno kao 5 pari, pa tako petparacke price...

Eks

pre 10 godina

Tesko je to deliti po filmovima, bolje je gledati po reziserima. Devedesete su obelezili Tarantino, Dejvid Linc, Martin Skorseze, Kameron, Braca Koen, Metju Kasovitz, Aki Kaurismaki, Pol Verhoven, Ridley Scott, Venders, Luk Beson, Dzim Dzarmus, Majkl Li, Ves Craven i drugi. To nema veze sa Oskarima, vec sa njihovim opusima koje su i strucna javnost i publika prihvatile kao kultne, i kao prekretnice. Besmisleno je nabrajati po filmovima, jer bilo bi ih ne 25, nego bar 125. Bio je to dobar period u smislu promene pristupa temama i publici, jer su se otvorila mnoga vrata u filmskoj naraciji, a i tipu junaka, narocito po pitanju odnosa dobra i zla. I danas kad gleda covek Telmu i Luiz, i Poverljivo iz LA, najblaze receno, uziva u prici. Od tada, posle devedesetih, nije napravljen takav slican pomak.

andrijano

pre 10 godina

heat(vrelina) film koji pogledam ponovo svake godine.scena kada posle svega ima cist izlaz i ide ka aerodromu ali mu prijatelj javlja informaciju gde je vejngrou.tih par sekundi koje ga grizu i taj momenat kada se okrece rizikujuci sve da odbrani neki svoj kodeks i da nijom ne ostane duzan.neverovatan film.lista je manje vise pogodjena.dodao bih pusher iz 96.

Milosav

pre 10 godina

Tupan i glupan??? Ahahahaha, ovako se nism odavno nasmejao!
Htedoh reci: Grohotom se smeje, grohotom!

Sto se tice liste, vecina mojih najomiljenijih americkih filmova je tu.

pomorac

pre 10 godina

petpracke price su svakako obelezile jednu epohu..najjaci film...matrix je obelezio drugi zanr, te iste epohe...ostalo filmovi slicnog zanra su samo nadogrdnja....ali jedan je original- whose motorcycle is this?- it`s a chopper baby

jj

pre 10 godina

"lista 25 najboljih filmova snimljenih u SAD tokom devedesetih godina"

Kako bi bilo dobro da ovi što spominju Leona - Profesionalca, Trči, Lola, trči, rane, Lepa sela, Jalla! Jalla!, Mrežnju... ili ovaj što spominje Povratak u budućnost, sva tri filma snimljena osamdesetih godina, prvo pročitaju tekst, pa onda krenu da lupetaju.

T2

pre 10 godina

Lista je dobra, po mom misljenju fali jedan film. Terminator 2 je legendaran film , bio je prvi po mnogo cemu, efekti su bili nesvakidasnji , prica originalna, Arnie je savrseno odigrao ulogu robota (da li je uopste morao da glumi?) i jednostavno to je ono sto vidim kada pomislim 90s, crna kozna jakna, dvocevka, crne naocara "Hasta la vista, baby"

Alex

pre 10 godina

Pročitao sam većinu komentara i iznenađen sam činjenicom da jako mali broj ljudi spominje film Leon (Profesionalac)! Film je fenomenalan, obavezno za pogledati! Pripada u 1994. godinu, u toku koje su se pojavili još Pulp Fiction, Forrest Gump i Shawshank Redemption (loša filmska godina, zar ne? :) ). Terminator 2 je obilježio eru u kojoj je nastao i smatram da ga se mora spomenuti u kontekstu devedesetih.
I tu dolazimo do pitanja koje se nameće stvaranjem ovakvih listi. Da li ima smisla napraviti listu na kojoj će biti zaokružen broj ostvarenja? Takođe, dekada kao vremenski period od značaja za stvaranje umjetnosti, da li to shvatanje ima smisla?!

The Big Lebowski, Leon, Goodfellas, Forest Gump.

Astek

pre 10 godina

Dobra lista ali ima jos mnogooo dobrih filmova 90tih.Dodao bi Life Is Beautiful,In the Name of the Father,The Insider,Good Will Hunting...

nebo ne postoji

pre 10 godina

meni je najbolje spasavanje redova rajana
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(lukac.aleksa98@gmail.com, 3. maj 2014 18:55)

a meni i dalje odzvanja mijatoviceva precka u glavi...

Laca

pre 10 godina

Mogao bih i ja da maknem par filmova iz ove liste, i dodam par svojih favorita, ali nema potrebe, jer se zaista retko desi da neko izbaci listu koja se ovoliko slaže sa mojim ukusom.
@Dr. Kurz
"Petparačke" znači, otprilike, isto što i "šund". Izvorno, izraz "petparački" se koristio za jeftine romane, male ili nikakve umetničke vrednosti, koji su se na kioscima prodavali za "5 para" ili sličnu mizernu cenu (para je stoti deo dinara), tako da "petparački roman" u suštini znači isto što i "jeftini, šund roman". Petparačke priče su, inače, i moj omiljeni film iz 90-tih, i ujedno jedan od najmlađih na mojoj ličnoj top 25 listi svih vremena.

Mikeli

pre 10 godina

Cekajte, cekajte...Sve, sve mogu da nekako skontam i kazem u redu. Ovo su dobri filmovi neki manje, neki vise, ali da glupan i tupan budu na listi, a nema recimo dana mrmota sa legendarnim Bilom Marejom? Ma dajte, to ne moze ni da se poredi.