Četvrtak, 01.05.2014.

08:48

Bez Rusa se ne može u svemir

Izvor: Autori: Dirk Lorencen / Željka Telišman / Odgovorni urednik: Ivan Ðerkoviæ / dw.de

Bez Rusa se ne može u svemir IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

saraya

pre 9 godina

Za pod gasom opijene:
Ako se ne može, iako je istina da "koga nema - bez njega se može" - dakle, ako se ne može bez njih u Svemir, a što ne odgovara istini, svakako da sa njima i bez njih, svi bez većih problema možemo letjeti u Svemir ili uroniti u duboke nam vode novih nam toplih mora i okeana.
Nauka je čudesna :-)

William Blazkowitz

pre 9 godina

"Operation Paperclip" je doveo nemačke naučnike predvođene Fon Braunom u Ameriku. Rusima su ostali tehničari i drugo osoblje koje nije uspelo da prebegne Amerikancima. Edukujte se malo pre nego što počnete da svršavate na putina.

Bex

pre 9 godina

Da samo sto su Kinezi trazili pomoc od Rusa da naprave svoj svemirski program i oslanjaju se na njihovu tehnologiju. A i Juzna Koreja takodje. Jedino Rusi imaju motore sa zatvorenim ciklusom koji ima najbolje karakteristike. Dugo se na zapadu mislilo da je nemoguce napraviti ovakav motor. Zbog njegovog razvoja su izgubili trku za Mesec, ali su sada izasli kao konacni pobednici.

:)

pre 10 godina

@blah
Nije tacno. Rusi najdalje slali sonde, prvi poslali sondu do Venere, a prvi i JEDINI samostalno napravili svemirsku stanicu, MIR.
Za MSS su Ameri morali da zovu Ruse jer je samo nisu mogli ni znali napraviti, to i sami priznaju.
Tako da su i u poslednjih 45 godina Rusi pobedjivali u svemiru, a konacna pobeda se ogleda u tome sto JEDINI mogu sami uz pomoc svoje tehnologije da idu u svemir. SAD to ne moze.

Petar

pre 10 godina

Alo, Tri karte za Holivud!
Kratko cu - vecina komentatora ovde (na "obe" strane) nema pojma o astronautici i raketnoj tehnologiji!!!
Internet u sake, idite na YouTube, imate kvalitetnih dokumnetaraca na ovu temu. Obrazujte se. Recimo: "Space Documentary - Space Race The Untold Story"

Đorđe

pre 10 godina

O'ladite malo i jedni i drugi!
I Džo i Serjoža!
Nit glasate za Obamu nit za Putina.
Sankcije prema Rusiji, USA ili EU su dim za unutrašnju
upotrebu i glumačka bravura da ostrašćeni (ovde) ne vide baš "iz aviona" da su u istom kolu i da mogu da se izjašnjavaju za neko ZA i neko PROTIV.
Ukraina (kao i neke druge, onomad) je epizoda TV serije za široko gledalište. Niko nije lud, kapital pogotovu, da seče granu na kojoj sedi. Sve će to da legne a gas i nafta će da teku, oružje da se proizvodi i kupuje, Ukrainci (kao i mnogi pre njih) će da ginu, astronauti da lete a navijači i glasači (i jedni i drugi) će govoriti:
"Ala im je skres'o! Sad su ga na...ali"
A mediji? Oni lepo žive od naivnosti (da nije nešto gore?)
svojih napaljenih konzumenata.
Preporuka: Gledati Farmu, Velikog brata, Grand paradu.
Manje košta (SMS glasanje) i ne zamara mozak!
Amerika i Engleska biće zemlja proleterska!!!
A Sibir američki!!!
Živeo 1. maj! Živeo roštilj!

Đorđe

pre 10 godina

tako je. poznato je da je raketna tehnika jedna od najjednostavnijih i najglupljih grana tehnike uopste....
(rade, 1. maj 2014 16:48)

E da su Ameri ranije čuli za tebe ne bi morali da dovlače Von Brauna i njegovu ekipu!
Ti bi im tu glupu granu tehnike rešio za džabe!

blah

pre 10 godina

Vi zezate Ruse, ali većina ne zna da su u svemu u svemiru bili prvi sem u sletanju na Mesec, u svemu pre toga su pobeđivali Amerikance.
(Filip, 1. maj 2014 14:49)
Lepo si rekao, PRE TOGA su u svemu pobedjivali Amerikance. Ali nakon toga pa sve do danasnjeg dana Amerikanci su u svemu pobedjivali Ruse. A to je bilo 45 godina.

js

pre 10 godina

Naravno, zapadni tekst. Kao, Rusi ne bi mogli bez Amera da se snadju jadni, zbog komunikacione opreme? Pa kakva je to nebuloza!? Komuniciraju sa kosmonautima 60 godina bez pomoci Zapada! Sto se Kine tice, zaboravise da pomenu da i Kina zavisi od ruske tehnologije kada je put u svemir u pitanju.
A sta ako Rusi umesto SAD-a pocnu saradnju sa Kinom, pa umesto Amera Kinezi dodju na ISS? To je najrealniji scenario.

todos

pre 10 godina

Mada zapad ne zna nista, malo sutra. Problem je sto je na zapadu svaki projekt preskup zbog visokih plata. Kako je India poslala satelit na Mars za 70 milona €?

Lalegator

pre 10 godina

@smeki
Ko uzeo tehnologuju od NEmaca? Pa za na sletanju na mesec su radili ukradenih 700 nemackih naucnika na celu sa VOn Branuom bivsim SS oficirom koji je bio svima nadredjenima koji su radili i nemcima i amerikancima..Saturn V i sve ostalo je njegovo delo..bez njega bi amerikanci samo gledali RUse na TVu u svemiru.
(Dzoni, 1. maj 2014 15:50)

To ti je forumaska revizija istorije druze,ne padaj na to.

Evo ti,domaci Amerofili ne kapiraju,Amerikanci sami priznaju:

http://www.youtube.com/watch?v=Sw4q7GLITU0

djole

pre 10 godina

@smeki:
daj moma probudi se....kad su to Nemci bili prvi u svemirskim istrazivanjima? Lajka (pas) i Gagarin mora da su bili Nemci...
Neobrazovanog li naroda srpskog...
U svemu ovome su Rusi ispali gospoda - neocekivano. Niti su zavrnuli gas, niti su uveli sankcije evropskimi amercikim firmama (o da, ogromann kapitaj je u pitanju, BP i neke velike americke kompanije akcionari u ruskim najvecim energetskim komanijama), niti su Sojuz ukinuli, nista...samo ih gledaju. Nikad

rade

pre 10 godina

@(abit, 1. maj 2014 13:12)
tako je. poznato je da je raketna tehnika jedna od najjednostavnijih i najglupljih grana tehnike uopste....

Lajavi

pre 10 godina

Treba biti realan. Rusi su godinama ispred kada je u pitanju mehanika, fizika i raketna tehnologija, Zapad je isto toliko ispred kada je u pitanju elektronika. Izrael je zemlja koja sintetizuje i jedno i drugo i zato im niko ništa ne može.

ema

pre 10 godina

@marina:
ja ciala na stranim medijima da do 2017. ne moze da se resi problem prevoza.
uglavnom bbc, cnn, le monde..tako da prestanite da mrzite i budite akademski objekivni i dostojanstveni.

ih

pre 10 godina

Sta ste se bre raspomamili sa tim prepiranjem Rusi - Ameri k'o da cete vi da letite suta u svemir! Znate, do sada su mnogo puta rezali jedni na druge, a nikada se nisu direktno porvali pa nece ni sada. 'ajde da mi ako mozemo resavamo nase probleme jer nam ih oni nce resiti.

Dzoni

pre 10 godina

@smeki
Ko uzeo tehnologuju od NEmaca? Pa za na sletanju na mesec su radili ukradenih 700 nemackih naucnika na celu sa VOn Branuom bivsim SS oficirom koji je bio svima nadredjenima koji su radili i nemcima i amerikancima..Saturn V i sve ostalo je njegovo delo..bez njega bi amerikanci samo gledali RUse na TVu u svemiru.

smeki

pre 10 godina

"Ruska raketna tehnologija , njihovi motori, su nekih 30-50 godina ispred zapadnih mashina."

daj momak probudi se, da rusi nisu 45 uzeli od nemaca svu tehnologiju do danas ne bi imali ni jedan satelit u orbiti,koliko su bili napredni

Luksic

pre 10 godina

Gledao sam neku dokumentarnu emisiju o medjunarodnoj svemirskoj stanici.Rusi pakuju vazduh za disanje koji treba da se iskoristi u slucaju opasnosti u neke kante potpuno zalivene bez ikakvog ventila nego ima zalepljen za kantu mali cekic i ekser pa ako zagusti uzmes to i probusis kantu.Ima na ju tjubu bas .

Filip

pre 10 godina

Vi zezate Ruse, ali većina ne zna da su u svemu u svemiru bili prvi sem u sletanju na Mesec, u svemu pre toga su pobeđivali Amerikance. Nisam rusofil, ali ovo je samo činjenica.

Paradox

pre 10 godina

@(crni domino, 1. maj 2014 10:38)
Baš tako. Rusi još uvek lete na pokradenim 1945 Von Braunovim raketama. To su one iste V-2 koje su 4 godine padale na London. I amerikanci su leteli prve tri decenije na njima. A ne može se danas bez ruskih raketa ne zato što su one neko savršenstvo tehnike, već samo zato što su one najjeftinije. Lada i Moskvič se ne mogu porediti sa Cadilacom i Mercedesom ni na nebu. Osim ako nisi rusofil bez svake mere i granice pa i to možeš. To je već druga priča i savršeno jasna dijagnoza za Gulag.
- Kako evropska ESA leti na svojim Arianama od karbonskih vlakana?
A, da, vi niste ni čuli da tako nešto postoji. Izvinjavam se. Ja sam za tren zaboravio gde vi i sa kime to još uvek živite pod ruskim koritom. Pardoniram se. :-)

Zwolle

pre 10 godina

Smesno kada procitamo kako ruska tehnologija toboze "naprednija"od americke? Svi koji u to i slicne budalastine veruju, treba jedno da znaju a to da USA nikada ama bas nikada nece proizvoditi nesto skupo da postigne neki cilj kada taj isti cilj moze da postigne i jevtinije,i cela istina lezi u tome sto ta ruska "napredna tehnologija"je jednostavno puno jevtinija varijanta za NASU nego kada bi sami razvili tu raketu a nije sto oni to ne mogu toboze, oni imaju puno napredniju tehnologiju nego za raketu to i ne treba bas neka naprednija varijanta jel da.Pozdrav za sve rusofile, nek bog vam pomogne jer Amerika ne moze ...
(abit, 1. maj 2014 13:12)

Citam tvoj post i nikako mi nije jasno, kako to da MI s tobom na chelu nismo vodeca svetska sila u toj oblasti.

nas i Rusa 300 miliona

pre 10 godina

Vreme je idealno za lansiranje prvog srbina u svemir. Rusi bi trebali pod hitno da kontaktiraju Dodika cara da odredi nekoga iz Srpske. Izabrani kandidat bi sigurno trebao da sa sobom ponese nasu trobojku, da je viori dok oblece zemljinu kuglu...

Washington

pre 10 godina

Mislim da bi ih Ameri oduvali da je situacija obrnuta.
(Pera, 1. maj 2014 09:37)

Eto Rusi uopste ne zavise od Amera ni u cemu pa je to tako lako odluciti da nekog oduvas. Smiri strasti malo.

zoran

pre 10 godina

Ovi novinari rusofili bas ne mogu bez lozenja rusofila botova!
Mogu Ameri bez Rusa, ali je to tako kada veruju okupatorima pa ulaze u nesigurne dogovore.
Za godinu dve i Kinezi ima da prestignu Ruse pa ce Ameri sa njima sklapati sporazume za zajednicko istrazivanje svemira.
Za Kinom gura i Indija tako da ce Rusija, na vasu zalost biti konacno potisnuta iz svih znacajnijih dogadjanja!
(crni domino, 1. maj 2014 10:38)

Mrznja te vodi.
Po tvom komentaru (Kina ce stici Ruse za godinu-dve) vidi se da ,bukvalno, ideju nemas o raketnoj tehnologiji. Na tvom mestu ja bih cutao.

abit

pre 10 godina

Smesno kada procitamo kako ruska tehnologija toboze "naprednija"od americke? Svi koji u to i slicne budalastine veruju, treba jedno da znaju a to da USA nikada ama bas nikada nece proizvoditi nesto skupo da postigne neki cilj kada taj isti cilj moze da postigne i jevtinije,i cela istina lezi u tome sto ta ruska "napredna tehnologija"je jednostavno puno jevtinija varijanta za NASU nego kada bi sami razvili tu raketu a nije sto oni to ne mogu toboze, oni imaju puno napredniju tehnologiju nego za raketu to i ne treba bas neka naprednija varijanta jel da.Pozdrav za sve rusofile, nek bog vam pomogne jer Amerika ne moze ...

Stanko

pre 10 godina

@crni domino
И зашто је у ствари толико важно да баш Русија буде искључена из свих битних токова? Нисте навели разлоге осим личне мржње.
Уосталом, Кина је опреми на земља а у Индији владају невиђене социјалне разлике али оне су вам ok?
А Саудијска Арабија и права жена?
Ширење мржње не под пада под коментаре који доприносе дискусији.

mirko kojotovski

pre 10 godina

Da Ameri znaju i mogu ima li bi vlastitu stanicu tamo gore ali nemaju pojma.Iskoristili su Jeljcina i ostale prodane duse da bi se provukli do gore.Sta mislite da je sve suprotno ne bi Rusi videli svemira.Idiotluk je verovati da je neko bio na mesecu.Planeta je nasa jedina u svemiru ispunjena Bozijom rukom a sve ostalo je proizvod i laz zapada

marina

pre 10 godina

"...I tako će ostati bar do 2017. godine"
Za nepunih mesec dana, tj 29. Maja biće predstavljen Dragon mk2 (spaceX) koji će moći da preveze i posadu na ISS.
link https://twitter.com/elonmusk/status/461283368693669888

Kinezi imaju svoj program i uzeće primat u istraživanju kosmosa vrlo brzo.

Problem naše iformisanosti je jezička barijera i nedostupnost podataka ruskog i kineskog svemirskog programa u poređenju sa NASA-om i ESA-om.

Bojan

pre 10 godina

Americka privatna kompanija SpaceX ima ugovor sa NASA-om i vec par godina unazad vrsi transport opreme u orbitu za NASA-u sopstvenim raketama Falkon serije, a uveliko je u toku i razvoj rakete sa ljudskom posadom. Takodje imaju gotove istestirane prototipove rakete ciji pogonski stepen se nakon lansiranja ostatka rakete vertikalno prizemljuje nazad na zemlju za narednu upotrebu. Iza svega stoji Elon Musk, covek ogromne energije i vizije, tako da ce ovaj prinudni dil sa Rusima najverovatnije biti aktuelan jos svega par godina dok SpaceX ne ponudi soptveno resenje.

zoran

pre 10 godina

Ruska raketna tehnologija , njihovi motori, su nekih 30-50 godina ispred zapadnih mashina. No, zapadna medija nikada o tome nisu pisala, jer bi svima bilo jasno koliko je spushtanje na Mesec bilo iluzorno i kako je to bila neverovatna laz.
Dalje od ISS ne mogu da mrdnu, sa ljudima, ni pedalj. Sve ostalo je chista laz.

mrx

pre 10 godina

Pa Hladni rat nije bio prepreka za saradnju u svemiru. Rusi i Ameri su se prvi put "tamo gore" spojili 1975. ili '76, nisam siguran. Stanice su bile potpuno razlicite, sa razlicitim nacinima za odrzavanje zivota, tako da je saradnja na izradi adaptera izmedju dve komore morala da pocne znatno pre. I ovo je zanimljivo. 1981. su napravili dil da onemoguce da bilo koja druga zemlja proizvodi oruzje za klimatsko ratovanje, jer su shvatili da je previse mocno i opasno. To je prva zvanicna akcija i saradnja obavestajnih sluzbi te dve zemlje. Dugo oni nama (svom ostalom svetu) kuvaju nesto i uvek drze napetu situaciju. Nemoguce je da to rade asinhrono.

crni domino

pre 10 godina

Ovi novinari rusofili bas ne mogu bez lozenja rusofila botova!
Mogu Ameri bez Rusa, ali je to tako kada veruju okupatorima pa ulaze u nesigurne dogovore.
Za godinu dve i Kinezi ima da prestignu Ruse pa ce Ameri sa njima sklapati sporazume za zajednicko istrazivanje svemira.
Za Kinom gura i Indija tako da ce Rusija, na vasu zalost biti konacno potisnuta iz svih znacajnijih dogadjanja!

Dzoni

pre 10 godina

Americka administracija je zabranila NASI odavno svaku saradnju sa Kinezima tako da cak i da sad promene misljenje iz ocaja Kinezi bi ih sigurno odbili.
Inace je stvarno ironija da se vojni americki sateliti lansiraju sa raketom ciji je motor Ruski jer ameri trenutno nemaju nista sto bi moglo da im zavrsi posao.I sve to od nacije koja seme sebe smatra najnaprednijom i koja sletela na mesec pre 45 godina.
Inace se vlasnik SpaceX pre nedelju dana bunio u kongresu sto americka vojska daje pare Rusima i da je to krsenje sankcija i trazio da te pare daju njemu da bi on razvio raketu koja bi lansirala vojne satelite..njegova raketa FAlcon leti trenutno samo do LEO tj 400 km a za vojnu upotrebu bi trebala da isporuci do geostacionarne orbite tj 35 000 km iznad zemlje.

sony

pre 10 godina

Koji ce nam program koji nista ne donosi.Jos uvjek smo zaljepljeni za Zemlju kao i do sada.Nema putovanja u Svemir sa ljudskom posadom, nema kolonizacije drugih planeta,svemirska tehnologija stagnira i uz to nema bas ni zelje ni resursa da se ucini bilo kakav pozitivan korak u tom smjeru.

zoran

pre 10 godina

Ruska raketna tehnologija , njihovi motori, su nekih 30-50 godina ispred zapadnih mashina. No, zapadna medija nikada o tome nisu pisala, jer bi svima bilo jasno koliko je spushtanje na Mesec bilo iluzorno i kako je to bila neverovatna laz.
Dalje od ISS ne mogu da mrdnu, sa ljudima, ni pedalj. Sve ostalo je chista laz.

mrx

pre 10 godina

Pa Hladni rat nije bio prepreka za saradnju u svemiru. Rusi i Ameri su se prvi put "tamo gore" spojili 1975. ili '76, nisam siguran. Stanice su bile potpuno razlicite, sa razlicitim nacinima za odrzavanje zivota, tako da je saradnja na izradi adaptera izmedju dve komore morala da pocne znatno pre. I ovo je zanimljivo. 1981. su napravili dil da onemoguce da bilo koja druga zemlja proizvodi oruzje za klimatsko ratovanje, jer su shvatili da je previse mocno i opasno. To je prva zvanicna akcija i saradnja obavestajnih sluzbi te dve zemlje. Dugo oni nama (svom ostalom svetu) kuvaju nesto i uvek drze napetu situaciju. Nemoguce je da to rade asinhrono.

Dzoni

pre 10 godina

Americka administracija je zabranila NASI odavno svaku saradnju sa Kinezima tako da cak i da sad promene misljenje iz ocaja Kinezi bi ih sigurno odbili.
Inace je stvarno ironija da se vojni americki sateliti lansiraju sa raketom ciji je motor Ruski jer ameri trenutno nemaju nista sto bi moglo da im zavrsi posao.I sve to od nacije koja seme sebe smatra najnaprednijom i koja sletela na mesec pre 45 godina.
Inace se vlasnik SpaceX pre nedelju dana bunio u kongresu sto americka vojska daje pare Rusima i da je to krsenje sankcija i trazio da te pare daju njemu da bi on razvio raketu koja bi lansirala vojne satelite..njegova raketa FAlcon leti trenutno samo do LEO tj 400 km a za vojnu upotrebu bi trebala da isporuci do geostacionarne orbite tj 35 000 km iznad zemlje.

zoran

pre 10 godina

Ovi novinari rusofili bas ne mogu bez lozenja rusofila botova!
Mogu Ameri bez Rusa, ali je to tako kada veruju okupatorima pa ulaze u nesigurne dogovore.
Za godinu dve i Kinezi ima da prestignu Ruse pa ce Ameri sa njima sklapati sporazume za zajednicko istrazivanje svemira.
Za Kinom gura i Indija tako da ce Rusija, na vasu zalost biti konacno potisnuta iz svih znacajnijih dogadjanja!
(crni domino, 1. maj 2014 10:38)

Mrznja te vodi.
Po tvom komentaru (Kina ce stici Ruse za godinu-dve) vidi se da ,bukvalno, ideju nemas o raketnoj tehnologiji. Na tvom mestu ja bih cutao.

Filip

pre 10 godina

Vi zezate Ruse, ali većina ne zna da su u svemu u svemiru bili prvi sem u sletanju na Mesec, u svemu pre toga su pobeđivali Amerikance. Nisam rusofil, ali ovo je samo činjenica.

Zwolle

pre 10 godina

Smesno kada procitamo kako ruska tehnologija toboze "naprednija"od americke? Svi koji u to i slicne budalastine veruju, treba jedno da znaju a to da USA nikada ama bas nikada nece proizvoditi nesto skupo da postigne neki cilj kada taj isti cilj moze da postigne i jevtinije,i cela istina lezi u tome sto ta ruska "napredna tehnologija"je jednostavno puno jevtinija varijanta za NASU nego kada bi sami razvili tu raketu a nije sto oni to ne mogu toboze, oni imaju puno napredniju tehnologiju nego za raketu to i ne treba bas neka naprednija varijanta jel da.Pozdrav za sve rusofile, nek bog vam pomogne jer Amerika ne moze ...
(abit, 1. maj 2014 13:12)

Citam tvoj post i nikako mi nije jasno, kako to da MI s tobom na chelu nismo vodeca svetska sila u toj oblasti.

crni domino

pre 10 godina

Ovi novinari rusofili bas ne mogu bez lozenja rusofila botova!
Mogu Ameri bez Rusa, ali je to tako kada veruju okupatorima pa ulaze u nesigurne dogovore.
Za godinu dve i Kinezi ima da prestignu Ruse pa ce Ameri sa njima sklapati sporazume za zajednicko istrazivanje svemira.
Za Kinom gura i Indija tako da ce Rusija, na vasu zalost biti konacno potisnuta iz svih znacajnijih dogadjanja!

Stanko

pre 10 godina

@crni domino
И зашто је у ствари толико важно да баш Русија буде искључена из свих битних токова? Нисте навели разлоге осим личне мржње.
Уосталом, Кина је опреми на земља а у Индији владају невиђене социјалне разлике али оне су вам ok?
А Саудијска Арабија и права жена?
Ширење мржње не под пада под коментаре који доприносе дискусији.

nas i Rusa 300 miliona

pre 10 godina

Vreme je idealno za lansiranje prvog srbina u svemir. Rusi bi trebali pod hitno da kontaktiraju Dodika cara da odredi nekoga iz Srpske. Izabrani kandidat bi sigurno trebao da sa sobom ponese nasu trobojku, da je viori dok oblece zemljinu kuglu...

sony

pre 10 godina

Koji ce nam program koji nista ne donosi.Jos uvjek smo zaljepljeni za Zemlju kao i do sada.Nema putovanja u Svemir sa ljudskom posadom, nema kolonizacije drugih planeta,svemirska tehnologija stagnira i uz to nema bas ni zelje ni resursa da se ucini bilo kakav pozitivan korak u tom smjeru.

Dzoni

pre 10 godina

@smeki
Ko uzeo tehnologuju od NEmaca? Pa za na sletanju na mesec su radili ukradenih 700 nemackih naucnika na celu sa VOn Branuom bivsim SS oficirom koji je bio svima nadredjenima koji su radili i nemcima i amerikancima..Saturn V i sve ostalo je njegovo delo..bez njega bi amerikanci samo gledali RUse na TVu u svemiru.

ih

pre 10 godina

Sta ste se bre raspomamili sa tim prepiranjem Rusi - Ameri k'o da cete vi da letite suta u svemir! Znate, do sada su mnogo puta rezali jedni na druge, a nikada se nisu direktno porvali pa nece ni sada. 'ajde da mi ako mozemo resavamo nase probleme jer nam ih oni nce resiti.

Washington

pre 10 godina

Mislim da bi ih Ameri oduvali da je situacija obrnuta.
(Pera, 1. maj 2014 09:37)

Eto Rusi uopste ne zavise od Amera ni u cemu pa je to tako lako odluciti da nekog oduvas. Smiri strasti malo.

Lajavi

pre 10 godina

Treba biti realan. Rusi su godinama ispred kada je u pitanju mehanika, fizika i raketna tehnologija, Zapad je isto toliko ispred kada je u pitanju elektronika. Izrael je zemlja koja sintetizuje i jedno i drugo i zato im niko ništa ne može.

Paradox

pre 10 godina

@(crni domino, 1. maj 2014 10:38)
Baš tako. Rusi još uvek lete na pokradenim 1945 Von Braunovim raketama. To su one iste V-2 koje su 4 godine padale na London. I amerikanci su leteli prve tri decenije na njima. A ne može se danas bez ruskih raketa ne zato što su one neko savršenstvo tehnike, već samo zato što su one najjeftinije. Lada i Moskvič se ne mogu porediti sa Cadilacom i Mercedesom ni na nebu. Osim ako nisi rusofil bez svake mere i granice pa i to možeš. To je već druga priča i savršeno jasna dijagnoza za Gulag.
- Kako evropska ESA leti na svojim Arianama od karbonskih vlakana?
A, da, vi niste ni čuli da tako nešto postoji. Izvinjavam se. Ja sam za tren zaboravio gde vi i sa kime to još uvek živite pod ruskim koritom. Pardoniram se. :-)

smeki

pre 10 godina

"Ruska raketna tehnologija , njihovi motori, su nekih 30-50 godina ispred zapadnih mashina."

daj momak probudi se, da rusi nisu 45 uzeli od nemaca svu tehnologiju do danas ne bi imali ni jedan satelit u orbiti,koliko su bili napredni

:)

pre 10 godina

@blah
Nije tacno. Rusi najdalje slali sonde, prvi poslali sondu do Venere, a prvi i JEDINI samostalno napravili svemirsku stanicu, MIR.
Za MSS su Ameri morali da zovu Ruse jer je samo nisu mogli ni znali napraviti, to i sami priznaju.
Tako da su i u poslednjih 45 godina Rusi pobedjivali u svemiru, a konacna pobeda se ogleda u tome sto JEDINI mogu sami uz pomoc svoje tehnologije da idu u svemir. SAD to ne moze.

Bojan

pre 10 godina

Americka privatna kompanija SpaceX ima ugovor sa NASA-om i vec par godina unazad vrsi transport opreme u orbitu za NASA-u sopstvenim raketama Falkon serije, a uveliko je u toku i razvoj rakete sa ljudskom posadom. Takodje imaju gotove istestirane prototipove rakete ciji pogonski stepen se nakon lansiranja ostatka rakete vertikalno prizemljuje nazad na zemlju za narednu upotrebu. Iza svega stoji Elon Musk, covek ogromne energije i vizije, tako da ce ovaj prinudni dil sa Rusima najverovatnije biti aktuelan jos svega par godina dok SpaceX ne ponudi soptveno resenje.

rade

pre 10 godina

@(abit, 1. maj 2014 13:12)
tako je. poznato je da je raketna tehnika jedna od najjednostavnijih i najglupljih grana tehnike uopste....

Đorđe

pre 10 godina

tako je. poznato je da je raketna tehnika jedna od najjednostavnijih i najglupljih grana tehnike uopste....
(rade, 1. maj 2014 16:48)

E da su Ameri ranije čuli za tebe ne bi morali da dovlače Von Brauna i njegovu ekipu!
Ti bi im tu glupu granu tehnike rešio za džabe!

abit

pre 10 godina

Smesno kada procitamo kako ruska tehnologija toboze "naprednija"od americke? Svi koji u to i slicne budalastine veruju, treba jedno da znaju a to da USA nikada ama bas nikada nece proizvoditi nesto skupo da postigne neki cilj kada taj isti cilj moze da postigne i jevtinije,i cela istina lezi u tome sto ta ruska "napredna tehnologija"je jednostavno puno jevtinija varijanta za NASU nego kada bi sami razvili tu raketu a nije sto oni to ne mogu toboze, oni imaju puno napredniju tehnologiju nego za raketu to i ne treba bas neka naprednija varijanta jel da.Pozdrav za sve rusofile, nek bog vam pomogne jer Amerika ne moze ...

marina

pre 10 godina

"...I tako će ostati bar do 2017. godine"
Za nepunih mesec dana, tj 29. Maja biće predstavljen Dragon mk2 (spaceX) koji će moći da preveze i posadu na ISS.
link https://twitter.com/elonmusk/status/461283368693669888

Kinezi imaju svoj program i uzeće primat u istraživanju kosmosa vrlo brzo.

Problem naše iformisanosti je jezička barijera i nedostupnost podataka ruskog i kineskog svemirskog programa u poređenju sa NASA-om i ESA-om.

Petar

pre 10 godina

Alo, Tri karte za Holivud!
Kratko cu - vecina komentatora ovde (na "obe" strane) nema pojma o astronautici i raketnoj tehnologiji!!!
Internet u sake, idite na YouTube, imate kvalitetnih dokumnetaraca na ovu temu. Obrazujte se. Recimo: "Space Documentary - Space Race The Untold Story"

js

pre 10 godina

Naravno, zapadni tekst. Kao, Rusi ne bi mogli bez Amera da se snadju jadni, zbog komunikacione opreme? Pa kakva je to nebuloza!? Komuniciraju sa kosmonautima 60 godina bez pomoci Zapada! Sto se Kine tice, zaboravise da pomenu da i Kina zavisi od ruske tehnologije kada je put u svemir u pitanju.
A sta ako Rusi umesto SAD-a pocnu saradnju sa Kinom, pa umesto Amera Kinezi dodju na ISS? To je najrealniji scenario.

Lalegator

pre 10 godina

@smeki
Ko uzeo tehnologuju od NEmaca? Pa za na sletanju na mesec su radili ukradenih 700 nemackih naucnika na celu sa VOn Branuom bivsim SS oficirom koji je bio svima nadredjenima koji su radili i nemcima i amerikancima..Saturn V i sve ostalo je njegovo delo..bez njega bi amerikanci samo gledali RUse na TVu u svemiru.
(Dzoni, 1. maj 2014 15:50)

To ti je forumaska revizija istorije druze,ne padaj na to.

Evo ti,domaci Amerofili ne kapiraju,Amerikanci sami priznaju:

http://www.youtube.com/watch?v=Sw4q7GLITU0

mirko kojotovski

pre 10 godina

Da Ameri znaju i mogu ima li bi vlastitu stanicu tamo gore ali nemaju pojma.Iskoristili su Jeljcina i ostale prodane duse da bi se provukli do gore.Sta mislite da je sve suprotno ne bi Rusi videli svemira.Idiotluk je verovati da je neko bio na mesecu.Planeta je nasa jedina u svemiru ispunjena Bozijom rukom a sve ostalo je proizvod i laz zapada

blah

pre 10 godina

Vi zezate Ruse, ali većina ne zna da su u svemu u svemiru bili prvi sem u sletanju na Mesec, u svemu pre toga su pobeđivali Amerikance.
(Filip, 1. maj 2014 14:49)
Lepo si rekao, PRE TOGA su u svemu pobedjivali Amerikance. Ali nakon toga pa sve do danasnjeg dana Amerikanci su u svemu pobedjivali Ruse. A to je bilo 45 godina.

Đorđe

pre 10 godina

O'ladite malo i jedni i drugi!
I Džo i Serjoža!
Nit glasate za Obamu nit za Putina.
Sankcije prema Rusiji, USA ili EU su dim za unutrašnju
upotrebu i glumačka bravura da ostrašćeni (ovde) ne vide baš "iz aviona" da su u istom kolu i da mogu da se izjašnjavaju za neko ZA i neko PROTIV.
Ukraina (kao i neke druge, onomad) je epizoda TV serije za široko gledalište. Niko nije lud, kapital pogotovu, da seče granu na kojoj sedi. Sve će to da legne a gas i nafta će da teku, oružje da se proizvodi i kupuje, Ukrainci (kao i mnogi pre njih) će da ginu, astronauti da lete a navijači i glasači (i jedni i drugi) će govoriti:
"Ala im je skres'o! Sad su ga na...ali"
A mediji? Oni lepo žive od naivnosti (da nije nešto gore?)
svojih napaljenih konzumenata.
Preporuka: Gledati Farmu, Velikog brata, Grand paradu.
Manje košta (SMS glasanje) i ne zamara mozak!
Amerika i Engleska biće zemlja proleterska!!!
A Sibir američki!!!
Živeo 1. maj! Živeo roštilj!

Luksic

pre 10 godina

Gledao sam neku dokumentarnu emisiju o medjunarodnoj svemirskoj stanici.Rusi pakuju vazduh za disanje koji treba da se iskoristi u slucaju opasnosti u neke kante potpuno zalivene bez ikakvog ventila nego ima zalepljen za kantu mali cekic i ekser pa ako zagusti uzmes to i probusis kantu.Ima na ju tjubu bas .

ema

pre 10 godina

@marina:
ja ciala na stranim medijima da do 2017. ne moze da se resi problem prevoza.
uglavnom bbc, cnn, le monde..tako da prestanite da mrzite i budite akademski objekivni i dostojanstveni.

Bex

pre 9 godina

Da samo sto su Kinezi trazili pomoc od Rusa da naprave svoj svemirski program i oslanjaju se na njihovu tehnologiju. A i Juzna Koreja takodje. Jedino Rusi imaju motore sa zatvorenim ciklusom koji ima najbolje karakteristike. Dugo se na zapadu mislilo da je nemoguce napraviti ovakav motor. Zbog njegovog razvoja su izgubili trku za Mesec, ali su sada izasli kao konacni pobednici.

djole

pre 10 godina

@smeki:
daj moma probudi se....kad su to Nemci bili prvi u svemirskim istrazivanjima? Lajka (pas) i Gagarin mora da su bili Nemci...
Neobrazovanog li naroda srpskog...
U svemu ovome su Rusi ispali gospoda - neocekivano. Niti su zavrnuli gas, niti su uveli sankcije evropskimi amercikim firmama (o da, ogromann kapitaj je u pitanju, BP i neke velike americke kompanije akcionari u ruskim najvecim energetskim komanijama), niti su Sojuz ukinuli, nista...samo ih gledaju. Nikad

todos

pre 10 godina

Mada zapad ne zna nista, malo sutra. Problem je sto je na zapadu svaki projekt preskup zbog visokih plata. Kako je India poslala satelit na Mars za 70 milona €?

William Blazkowitz

pre 9 godina

"Operation Paperclip" je doveo nemačke naučnike predvođene Fon Braunom u Ameriku. Rusima su ostali tehničari i drugo osoblje koje nije uspelo da prebegne Amerikancima. Edukujte se malo pre nego što počnete da svršavate na putina.

saraya

pre 9 godina

Za pod gasom opijene:
Ako se ne može, iako je istina da "koga nema - bez njega se može" - dakle, ako se ne može bez njih u Svemir, a što ne odgovara istini, svakako da sa njima i bez njih, svi bez većih problema možemo letjeti u Svemir ili uroniti u duboke nam vode novih nam toplih mora i okeana.
Nauka je čudesna :-)

crni domino

pre 10 godina

Ovi novinari rusofili bas ne mogu bez lozenja rusofila botova!
Mogu Ameri bez Rusa, ali je to tako kada veruju okupatorima pa ulaze u nesigurne dogovore.
Za godinu dve i Kinezi ima da prestignu Ruse pa ce Ameri sa njima sklapati sporazume za zajednicko istrazivanje svemira.
Za Kinom gura i Indija tako da ce Rusija, na vasu zalost biti konacno potisnuta iz svih znacajnijih dogadjanja!

sony

pre 10 godina

Koji ce nam program koji nista ne donosi.Jos uvjek smo zaljepljeni za Zemlju kao i do sada.Nema putovanja u Svemir sa ljudskom posadom, nema kolonizacije drugih planeta,svemirska tehnologija stagnira i uz to nema bas ni zelje ni resursa da se ucini bilo kakav pozitivan korak u tom smjeru.

zoran

pre 10 godina

Ruska raketna tehnologija , njihovi motori, su nekih 30-50 godina ispred zapadnih mashina. No, zapadna medija nikada o tome nisu pisala, jer bi svima bilo jasno koliko je spushtanje na Mesec bilo iluzorno i kako je to bila neverovatna laz.
Dalje od ISS ne mogu da mrdnu, sa ljudima, ni pedalj. Sve ostalo je chista laz.

smeki

pre 10 godina

"Ruska raketna tehnologija , njihovi motori, su nekih 30-50 godina ispred zapadnih mashina."

daj momak probudi se, da rusi nisu 45 uzeli od nemaca svu tehnologiju do danas ne bi imali ni jedan satelit u orbiti,koliko su bili napredni

abit

pre 10 godina

Smesno kada procitamo kako ruska tehnologija toboze "naprednija"od americke? Svi koji u to i slicne budalastine veruju, treba jedno da znaju a to da USA nikada ama bas nikada nece proizvoditi nesto skupo da postigne neki cilj kada taj isti cilj moze da postigne i jevtinije,i cela istina lezi u tome sto ta ruska "napredna tehnologija"je jednostavno puno jevtinija varijanta za NASU nego kada bi sami razvili tu raketu a nije sto oni to ne mogu toboze, oni imaju puno napredniju tehnologiju nego za raketu to i ne treba bas neka naprednija varijanta jel da.Pozdrav za sve rusofile, nek bog vam pomogne jer Amerika ne moze ...

Paradox

pre 10 godina

@(crni domino, 1. maj 2014 10:38)
Baš tako. Rusi još uvek lete na pokradenim 1945 Von Braunovim raketama. To su one iste V-2 koje su 4 godine padale na London. I amerikanci su leteli prve tri decenije na njima. A ne može se danas bez ruskih raketa ne zato što su one neko savršenstvo tehnike, već samo zato što su one najjeftinije. Lada i Moskvič se ne mogu porediti sa Cadilacom i Mercedesom ni na nebu. Osim ako nisi rusofil bez svake mere i granice pa i to možeš. To je već druga priča i savršeno jasna dijagnoza za Gulag.
- Kako evropska ESA leti na svojim Arianama od karbonskih vlakana?
A, da, vi niste ni čuli da tako nešto postoji. Izvinjavam se. Ja sam za tren zaboravio gde vi i sa kime to još uvek živite pod ruskim koritom. Pardoniram se. :-)

mirko kojotovski

pre 10 godina

Da Ameri znaju i mogu ima li bi vlastitu stanicu tamo gore ali nemaju pojma.Iskoristili su Jeljcina i ostale prodane duse da bi se provukli do gore.Sta mislite da je sve suprotno ne bi Rusi videli svemira.Idiotluk je verovati da je neko bio na mesecu.Planeta je nasa jedina u svemiru ispunjena Bozijom rukom a sve ostalo je proizvod i laz zapada

Bojan

pre 10 godina

Americka privatna kompanija SpaceX ima ugovor sa NASA-om i vec par godina unazad vrsi transport opreme u orbitu za NASA-u sopstvenim raketama Falkon serije, a uveliko je u toku i razvoj rakete sa ljudskom posadom. Takodje imaju gotove istestirane prototipove rakete ciji pogonski stepen se nakon lansiranja ostatka rakete vertikalno prizemljuje nazad na zemlju za narednu upotrebu. Iza svega stoji Elon Musk, covek ogromne energije i vizije, tako da ce ovaj prinudni dil sa Rusima najverovatnije biti aktuelan jos svega par godina dok SpaceX ne ponudi soptveno resenje.

Washington

pre 10 godina

Mislim da bi ih Ameri oduvali da je situacija obrnuta.
(Pera, 1. maj 2014 09:37)

Eto Rusi uopste ne zavise od Amera ni u cemu pa je to tako lako odluciti da nekog oduvas. Smiri strasti malo.

Dzoni

pre 10 godina

Americka administracija je zabranila NASI odavno svaku saradnju sa Kinezima tako da cak i da sad promene misljenje iz ocaja Kinezi bi ih sigurno odbili.
Inace je stvarno ironija da se vojni americki sateliti lansiraju sa raketom ciji je motor Ruski jer ameri trenutno nemaju nista sto bi moglo da im zavrsi posao.I sve to od nacije koja seme sebe smatra najnaprednijom i koja sletela na mesec pre 45 godina.
Inace se vlasnik SpaceX pre nedelju dana bunio u kongresu sto americka vojska daje pare Rusima i da je to krsenje sankcija i trazio da te pare daju njemu da bi on razvio raketu koja bi lansirala vojne satelite..njegova raketa FAlcon leti trenutno samo do LEO tj 400 km a za vojnu upotrebu bi trebala da isporuci do geostacionarne orbite tj 35 000 km iznad zemlje.

marina

pre 10 godina

"...I tako će ostati bar do 2017. godine"
Za nepunih mesec dana, tj 29. Maja biće predstavljen Dragon mk2 (spaceX) koji će moći da preveze i posadu na ISS.
link https://twitter.com/elonmusk/status/461283368693669888

Kinezi imaju svoj program i uzeće primat u istraživanju kosmosa vrlo brzo.

Problem naše iformisanosti je jezička barijera i nedostupnost podataka ruskog i kineskog svemirskog programa u poređenju sa NASA-om i ESA-om.

nas i Rusa 300 miliona

pre 10 godina

Vreme je idealno za lansiranje prvog srbina u svemir. Rusi bi trebali pod hitno da kontaktiraju Dodika cara da odredi nekoga iz Srpske. Izabrani kandidat bi sigurno trebao da sa sobom ponese nasu trobojku, da je viori dok oblece zemljinu kuglu...

blah

pre 10 godina

Vi zezate Ruse, ali većina ne zna da su u svemu u svemiru bili prvi sem u sletanju na Mesec, u svemu pre toga su pobeđivali Amerikance.
(Filip, 1. maj 2014 14:49)
Lepo si rekao, PRE TOGA su u svemu pobedjivali Amerikance. Ali nakon toga pa sve do danasnjeg dana Amerikanci su u svemu pobedjivali Ruse. A to je bilo 45 godina.

Zwolle

pre 10 godina

Smesno kada procitamo kako ruska tehnologija toboze "naprednija"od americke? Svi koji u to i slicne budalastine veruju, treba jedno da znaju a to da USA nikada ama bas nikada nece proizvoditi nesto skupo da postigne neki cilj kada taj isti cilj moze da postigne i jevtinije,i cela istina lezi u tome sto ta ruska "napredna tehnologija"je jednostavno puno jevtinija varijanta za NASU nego kada bi sami razvili tu raketu a nije sto oni to ne mogu toboze, oni imaju puno napredniju tehnologiju nego za raketu to i ne treba bas neka naprednija varijanta jel da.Pozdrav za sve rusofile, nek bog vam pomogne jer Amerika ne moze ...
(abit, 1. maj 2014 13:12)

Citam tvoj post i nikako mi nije jasno, kako to da MI s tobom na chelu nismo vodeca svetska sila u toj oblasti.

Đorđe

pre 10 godina

O'ladite malo i jedni i drugi!
I Džo i Serjoža!
Nit glasate za Obamu nit za Putina.
Sankcije prema Rusiji, USA ili EU su dim za unutrašnju
upotrebu i glumačka bravura da ostrašćeni (ovde) ne vide baš "iz aviona" da su u istom kolu i da mogu da se izjašnjavaju za neko ZA i neko PROTIV.
Ukraina (kao i neke druge, onomad) je epizoda TV serije za široko gledalište. Niko nije lud, kapital pogotovu, da seče granu na kojoj sedi. Sve će to da legne a gas i nafta će da teku, oružje da se proizvodi i kupuje, Ukrainci (kao i mnogi pre njih) će da ginu, astronauti da lete a navijači i glasači (i jedni i drugi) će govoriti:
"Ala im je skres'o! Sad su ga na...ali"
A mediji? Oni lepo žive od naivnosti (da nije nešto gore?)
svojih napaljenih konzumenata.
Preporuka: Gledati Farmu, Velikog brata, Grand paradu.
Manje košta (SMS glasanje) i ne zamara mozak!
Amerika i Engleska biće zemlja proleterska!!!
A Sibir američki!!!
Živeo 1. maj! Živeo roštilj!

zoran

pre 10 godina

Ovi novinari rusofili bas ne mogu bez lozenja rusofila botova!
Mogu Ameri bez Rusa, ali je to tako kada veruju okupatorima pa ulaze u nesigurne dogovore.
Za godinu dve i Kinezi ima da prestignu Ruse pa ce Ameri sa njima sklapati sporazume za zajednicko istrazivanje svemira.
Za Kinom gura i Indija tako da ce Rusija, na vasu zalost biti konacno potisnuta iz svih znacajnijih dogadjanja!
(crni domino, 1. maj 2014 10:38)

Mrznja te vodi.
Po tvom komentaru (Kina ce stici Ruse za godinu-dve) vidi se da ,bukvalno, ideju nemas o raketnoj tehnologiji. Na tvom mestu ja bih cutao.

mrx

pre 10 godina

Pa Hladni rat nije bio prepreka za saradnju u svemiru. Rusi i Ameri su se prvi put "tamo gore" spojili 1975. ili '76, nisam siguran. Stanice su bile potpuno razlicite, sa razlicitim nacinima za odrzavanje zivota, tako da je saradnja na izradi adaptera izmedju dve komore morala da pocne znatno pre. I ovo je zanimljivo. 1981. su napravili dil da onemoguce da bilo koja druga zemlja proizvodi oruzje za klimatsko ratovanje, jer su shvatili da je previse mocno i opasno. To je prva zvanicna akcija i saradnja obavestajnih sluzbi te dve zemlje. Dugo oni nama (svom ostalom svetu) kuvaju nesto i uvek drze napetu situaciju. Nemoguce je da to rade asinhrono.

Dzoni

pre 10 godina

@smeki
Ko uzeo tehnologuju od NEmaca? Pa za na sletanju na mesec su radili ukradenih 700 nemackih naucnika na celu sa VOn Branuom bivsim SS oficirom koji je bio svima nadredjenima koji su radili i nemcima i amerikancima..Saturn V i sve ostalo je njegovo delo..bez njega bi amerikanci samo gledali RUse na TVu u svemiru.

Lajavi

pre 10 godina

Treba biti realan. Rusi su godinama ispred kada je u pitanju mehanika, fizika i raketna tehnologija, Zapad je isto toliko ispred kada je u pitanju elektronika. Izrael je zemlja koja sintetizuje i jedno i drugo i zato im niko ništa ne može.

Lalegator

pre 10 godina

@smeki
Ko uzeo tehnologuju od NEmaca? Pa za na sletanju na mesec su radili ukradenih 700 nemackih naucnika na celu sa VOn Branuom bivsim SS oficirom koji je bio svima nadredjenima koji su radili i nemcima i amerikancima..Saturn V i sve ostalo je njegovo delo..bez njega bi amerikanci samo gledali RUse na TVu u svemiru.
(Dzoni, 1. maj 2014 15:50)

To ti je forumaska revizija istorije druze,ne padaj na to.

Evo ti,domaci Amerofili ne kapiraju,Amerikanci sami priznaju:

http://www.youtube.com/watch?v=Sw4q7GLITU0

Petar

pre 10 godina

Alo, Tri karte za Holivud!
Kratko cu - vecina komentatora ovde (na "obe" strane) nema pojma o astronautici i raketnoj tehnologiji!!!
Internet u sake, idite na YouTube, imate kvalitetnih dokumnetaraca na ovu temu. Obrazujte se. Recimo: "Space Documentary - Space Race The Untold Story"

:)

pre 10 godina

@blah
Nije tacno. Rusi najdalje slali sonde, prvi poslali sondu do Venere, a prvi i JEDINI samostalno napravili svemirsku stanicu, MIR.
Za MSS su Ameri morali da zovu Ruse jer je samo nisu mogli ni znali napraviti, to i sami priznaju.
Tako da su i u poslednjih 45 godina Rusi pobedjivali u svemiru, a konacna pobeda se ogleda u tome sto JEDINI mogu sami uz pomoc svoje tehnologije da idu u svemir. SAD to ne moze.

Filip

pre 10 godina

Vi zezate Ruse, ali većina ne zna da su u svemu u svemiru bili prvi sem u sletanju na Mesec, u svemu pre toga su pobeđivali Amerikance. Nisam rusofil, ali ovo je samo činjenica.

js

pre 10 godina

Naravno, zapadni tekst. Kao, Rusi ne bi mogli bez Amera da se snadju jadni, zbog komunikacione opreme? Pa kakva je to nebuloza!? Komuniciraju sa kosmonautima 60 godina bez pomoci Zapada! Sto se Kine tice, zaboravise da pomenu da i Kina zavisi od ruske tehnologije kada je put u svemir u pitanju.
A sta ako Rusi umesto SAD-a pocnu saradnju sa Kinom, pa umesto Amera Kinezi dodju na ISS? To je najrealniji scenario.

William Blazkowitz

pre 9 godina

"Operation Paperclip" je doveo nemačke naučnike predvođene Fon Braunom u Ameriku. Rusima su ostali tehničari i drugo osoblje koje nije uspelo da prebegne Amerikancima. Edukujte se malo pre nego što počnete da svršavate na putina.

Stanko

pre 10 godina

@crni domino
И зашто је у ствари толико важно да баш Русија буде искључена из свих битних токова? Нисте навели разлоге осим личне мржње.
Уосталом, Кина је опреми на земља а у Индији владају невиђене социјалне разлике али оне су вам ok?
А Саудијска Арабија и права жена?
Ширење мржње не под пада под коментаре који доприносе дискусији.

rade

pre 10 godina

@(abit, 1. maj 2014 13:12)
tako je. poznato je da je raketna tehnika jedna od najjednostavnijih i najglupljih grana tehnike uopste....

ema

pre 10 godina

@marina:
ja ciala na stranim medijima da do 2017. ne moze da se resi problem prevoza.
uglavnom bbc, cnn, le monde..tako da prestanite da mrzite i budite akademski objekivni i dostojanstveni.

todos

pre 10 godina

Mada zapad ne zna nista, malo sutra. Problem je sto je na zapadu svaki projekt preskup zbog visokih plata. Kako je India poslala satelit na Mars za 70 milona €?

Đorđe

pre 10 godina

tako je. poznato je da je raketna tehnika jedna od najjednostavnijih i najglupljih grana tehnike uopste....
(rade, 1. maj 2014 16:48)

E da su Ameri ranije čuli za tebe ne bi morali da dovlače Von Brauna i njegovu ekipu!
Ti bi im tu glupu granu tehnike rešio za džabe!

ih

pre 10 godina

Sta ste se bre raspomamili sa tim prepiranjem Rusi - Ameri k'o da cete vi da letite suta u svemir! Znate, do sada su mnogo puta rezali jedni na druge, a nikada se nisu direktno porvali pa nece ni sada. 'ajde da mi ako mozemo resavamo nase probleme jer nam ih oni nce resiti.

djole

pre 10 godina

@smeki:
daj moma probudi se....kad su to Nemci bili prvi u svemirskim istrazivanjima? Lajka (pas) i Gagarin mora da su bili Nemci...
Neobrazovanog li naroda srpskog...
U svemu ovome su Rusi ispali gospoda - neocekivano. Niti su zavrnuli gas, niti su uveli sankcije evropskimi amercikim firmama (o da, ogromann kapitaj je u pitanju, BP i neke velike americke kompanije akcionari u ruskim najvecim energetskim komanijama), niti su Sojuz ukinuli, nista...samo ih gledaju. Nikad

Luksic

pre 10 godina

Gledao sam neku dokumentarnu emisiju o medjunarodnoj svemirskoj stanici.Rusi pakuju vazduh za disanje koji treba da se iskoristi u slucaju opasnosti u neke kante potpuno zalivene bez ikakvog ventila nego ima zalepljen za kantu mali cekic i ekser pa ako zagusti uzmes to i probusis kantu.Ima na ju tjubu bas .

saraya

pre 9 godina

Za pod gasom opijene:
Ako se ne može, iako je istina da "koga nema - bez njega se može" - dakle, ako se ne može bez njih u Svemir, a što ne odgovara istini, svakako da sa njima i bez njih, svi bez većih problema možemo letjeti u Svemir ili uroniti u duboke nam vode novih nam toplih mora i okeana.
Nauka je čudesna :-)

Bex

pre 9 godina

Da samo sto su Kinezi trazili pomoc od Rusa da naprave svoj svemirski program i oslanjaju se na njihovu tehnologiju. A i Juzna Koreja takodje. Jedino Rusi imaju motore sa zatvorenim ciklusom koji ima najbolje karakteristike. Dugo se na zapadu mislilo da je nemoguce napraviti ovakav motor. Zbog njegovog razvoja su izgubili trku za Mesec, ali su sada izasli kao konacni pobednici.