Ponedeljak, 28.04.2014.

10:43

Da li je moguće da se on "zaglavio" u pesku?

Izvor: B92

Da li je moguæe da se on "zaglavio" u pesku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

bobe

pre 10 godina

‹leonn, 30. april 2014 08:25

jao Niva i Niva .. kao prvo taj tvoj reduktor ima pola sminkerskih SUV recimo Tuareg/Cayeene/Q7/Nissan Pathfinder/Land Rover Discovery.. onda skoro svi od Subarua ....

reduktor nema bas velike veze sa mogucnostjo voznje po pesku naime za saharu ti trebaju blokade diferenciala i to sva tri

Jedino sto stoji oko Lade NIVE jeste da ima za svoju ceno vrlo dobra terenska svojstva dakjle za svoju cenu

ali znaj da barem pola sminkerskih SUV kola pojede Ladu i na kolovozu (recimo oni gore spomenuti)
ako ti je svejedno za ostecenja karoserije i trapa naravno i sa terenskim gumama ne sa blink blink felgama naravno

Znam vozio sam ladu a i neke gore spomenute

real-no

pre 10 godina

Mislim da se jos samo sivonje kunu u Ladu Nivu.
Mislim gde vam je lada na Dakaru i po svetu? Sluzi samo za sibir jer ima taman toliko celika da treba dosta vremena da umrzne i to je to.
Bilo nekad sad se pripoveda.

Nemojte ljudi da se sprdamo i duskutujemo o shminkerima koji bi i tenk zaglavili. Na avionskoj pisti.
Nije sve u elektronici. Postoji iskustvo, um, tehnika voznje.
Svi mi imamo auta, ali reli bi malo ko znao da izvoza.

p.s. Ne pominjite Juga. To je neopevano smece. Znam, imao sam ga a na njemu i voznju polagao.

leonn

pre 10 godina

@Nemanja
Lada Niva ima, pored blokade diferencijala, REDUKTOR, sto gotovo nijedan ili retko koji nasminkani SUV ima, i koji je vrlo bitan za terensku voznju, a Nivi ne treba neka udobnost na putu, jer nije ni pravljena za to, a reci da vecina modernih SUV-ova moze da uradi 95% posto sto i Niva je cak i smesno jer jednostavno SUV, SAV i druga neka SUC vozila nisu klasicni terenci kao Niva, Defender, Pajero, Land Cruiser, Patrol ili Wrangler, i svako ko se iole razume u terence (prave,a ne ove "sminkere") zna o cemu pricam, tako da knjigu u sake, nauci nesto o terencima i njihovim karakteristikama pa ostavi komentar

off roader

pre 10 godina

Ovo "auto" lezi na portalima i ima 100%-tne blokade sva 4 diferencijala,tacnije blokadu centralnog i blokade tri pogonske osovine.
Jedna probusena guma apsolutno mu nista ne znaci i moze bez problema da se nastavi kretati dalje jer su i same gume postavljene na "beadlock" felge i ne postoji mogucnost da iste spadnu sa njih...uglavnom,ova plaza i pesak mu ne bi smeli predstavljati problem

brkajlo

pre 10 godina

BlackHat je potpuno u pravu, sto podeliste coveku tolike minuse?? nijedan od modernih suv-a nema veze sa pravim terencem i na svemu van asfalta je vrlo ranjiv. I sto kaze Nebojsa, Niva ce proci sve na cemu bi vec na pocetku ovi "lepotani" zastali. Na kraju krajeva, tvrdim da bi jugo 45 sa 145icama prosao mnogo vise zahtevnih terena od GLova, MLova, Qova, Xova, Evoqueo-ova... tako da ta moderna oversize vozila, osim za ekspoziranje, nemaju neku svrhu... Niva serijski terenac br 1!

nik

pre 10 godina

Toliki zapadnjacki terenci i opet nijedan ne moze da parira najobicniju ladu nivu.predlazem da pogledate epizodu top gear-a u kojem prezentuju nivu.

BlackHat

pre 10 godina

@nebojsa bg: Ne volim Ladu Nivu iz jednog prostog razloga. Viljuske su joj toliko niske i ako sa nekog kamena sidje tocak ili pokusa da se popne, pokrivis ih odma. Auto koristim cesto za lov u Svrljiskim planinama, mislim, samo odvezem lovce i uvece ih pokupim. Dva puta sam vozio tudju ladu i dva puta macolom izbijam viljuske i nosim pesaka do prvog sela da popravljam. Za teren iskljucivo vozim Fiat 1107 - Kampanjola poznata. Ona nema diferencijal, vec samo polu osovine sa visokim kucistem na sva 4 tocka. Koliko je visok patos, toliko duboke rupe moze gaziti. Terenci kojima se diferencijal vuce po zemlji cim zagazis u neku brazdu na putu i pritom legne na njega pa se zaglavi ili zaslajfuje, to od terenca nema nista.

mali perica

pre 10 godina

garant filter za vazduh nije bio dovoljno gust. tako su se z i 41-e, a čudili se rusima što prave onako guste filtere. fina prašina rusije, sitan pesak kuvajta...

xim

pre 10 godina

@ nebojsa bg

Dokle vise kompleksi i zavist? Zasto nazivas ljude budalama? Hoces ti nekom da odredis kako ce svoj novac da trose, mozda?
Iskreno mislim da si ti budala, i da nikad nisi ni seo u neki SUV novije generacije. Vozi ti Ladu Nivu koliko hoces, ja necu nista da ti kazem, osim da mi je na ravnom putu do razvalila bubrege!!! Svaki terenac od 100.000 evra moze bar 95% onoga sto moze Lada Niva. Al zato ima grejace, klimu, udobnost, muziku, ne cuje se motor - izolaciju, i jos brdo drugih osnovnih stvari za jedan auto-SUV. A da, i amortizere i opruge! Ostavite te price, kad nemate para za nesto bolje, onda ga brze-bolje napljujete.

Nemanja

pre 10 godina

@(nebojsa bg, 28. april 2014 12:41)
Vidi se da se ne razumes u terensku voznju i terenska vozila... To sto si rekao vazi za gradske SUV-ove i slicno. Ali reci da je Niva sposobnija od G klase, Land Cruisera ili Jeep Wranglera je smesno... Niva jednostavno nema motor za tako nesto, nema blokade diferncijala na svim osovinama i slicno.
Niva je ubdeljivo najsposobniji terenac za te pare, moze se i takmiciti sa 5-6 puta skupljim SUV-ovima, ali cistokrvne terenace, koji danas kostaju poprilicno, ne moze da pobedi...

Ili ljudski faktor, ili elektronika - mehanika nije sigurno!

pre 10 godina

Jel' ono žena za volanom? U svakom slučaju, izgleda poprilično feminizirano i to žena koja nije "žena od akcije" kakve se dobro snalaze za volanom. I jasno je da je motor ugašen, kao i da taj pesak ne bi trebalo da je nekakav problem za takvo vozilo - osim možda ako se vozilo potpuno zaustavi i zbog velike mase previše potone u pesak. Ako je u pitanju kvar, onda se postavlja pitanje zašto bi se pokvario baš na tom mestu - da li je možda nešto posebno urađeno da se kvar desi baš tu? Možda nešto u vezi peska, ali pošto pesak nije dubok, možda je ovo snimak posle peščane oluje? Ne vide se tragovi nekakve oluje na vozilu, a ni na okolnom pesku. Možda je nekako pesak dospeo u motor, ali ne verujem da u Mercedesu nemaju pojma da će ovakvo vozilo da se vozi po pesku, tim pre ako je kupljeno sa Bliskog Istoka, a teško je smisliti šta bi to posebno čudno vozač mogao da uradi da pesak napravi problem motoru.

Naravno, možda je samo ostao bez goriva; tim pre ako je ono zaista žena za volanom?! ;) Možda ga je i zaista vozila žena nevična vožnji, ili takav neki klinac, pre ovoga, pa je neko drugi (ništa bolji, po meni) seo za volan prilikom izvlačenja.

spoiler

pre 10 godina

zapanjujuce, u Auto Bildu:

test, ko ce dalje uz brdo po snegu.

BMW X5 je presao nekih 20 metara
Mercedes 40m
itd
Forester 300+
prvak je bio ubedljivo Suzuki Jimmny 400+

mislim da ne treba nista vise da se kaze. moze da se doda da je Mercedes, mislim da je GLK, sa svim tasterima, senzorima i programima prenosa snage, modovima voznje, lcd ekranima jedna velika sarena laza za nekoga ko ima pare a bio je maltretiran od strane vrsnjaka u osnovnoj skoli. ne postoji drugo objasnjenje. kao i sto je Klarkson u Top Giru vozio BMW po njivi i ostavio ga tamo. to je jedna velika, skupa prevara.

Milos

pre 10 godina

Po ovoj plazi bi se prosetao cak i neki od BMW-ovih SUV-a, tako da se ova G klasa nikako nije zaglavila vec je nesto drugo u pitanju, neki kvar ili sta vec. A mozda i pokusaj konkurencije (ako postoji u ovom segmentu?) da ga blati.

lale

pre 10 godina

Ova mecka je teska preko 3.5 tona a gume koje ima su previse uske da bi pesak mogao da drzi tu tezinu auta, Za voznju po pesku se koriste siroke gume da nebi potonuo u pesak. Ali na ovom snimku se ne vidi dal je razlog za slepovanje kvar auta ili zaglavljenost

Vlada Rolovic

pre 10 godina

Stara izreka kaze: sto "opasniji" dzip to se dalje ide za traktorom.
Osim toga dzip ne ide sam, vazno je da i "dihtung" izmedju volana i vozacevog sedista zna nesto.

Marko

pre 10 godina

Pa ako je vozio po pescanoj plazi verevotno je hteo da pokaze da njegova mecka moze i kroz vodu da ide...Al ipak ne moze stala je :D ugasila se

nebojsa bg

pre 10 godina

@BlackHat, 28. april 2014 11:47)
tacno!posebno mi nisu jasni likovi koji ovakvko nesto voze po gradu.osim ako im taj terenac ne sluzi kao produzetak jednog organa..brat mi je radio dugo na odrzavanju tv repetitora.jednom me pozvao da odemo da nesto sredi u donjem milanovcu,bio je zaduzen za taj kraj srbije.i usput,ajd da mi pokaze gde to on vozi kad treba.kaze,necemo nigde daleko,ima jedna antena do koje se lako dolazi,pa onako,cisto da vidis.ok,krenemo,sidjemo sa glavnog puta,pa uz brdo.kuku majko!!!kroz potok,jedan tocak u vazduhu,oboreno drvo,preko njega,udara po patosu,blato samo prsti..a to je,ponavljam,"laksi Dolazak" do antene.kakav li je tezi,mislim se,zimi I sl.da,vozili smo Ladu Nivu.nijedan od ovih nasmikanih ne bi ni cetvrt tog brda prosao,a usput bi polomio neku plastiku na sajtni ili patosu,i kostalo bi 300e.dakle,kome treba luksuzan auto od 100000e,neka kupi AUTO.a kome treba terenac,ladu nivu ii matorog land rovera.sve ostalo sluzi da izmuze velike pare od raznih budala.

pera

pre 10 godina

Kad bih mogao da biram koji djip da odaberem to je mercedes g klasa, ubedljivo najbolji klasicni djip. Mada kad pogledam ovaj video odmah mi ide asocijacija na Suzuki Samuraja, pre 20 godina sam uzeo rent-a-car i driftao na plazama u Grckoj sa normalno standardnim pneumaticima.

Geometar

pre 10 godina

A na osnovu cega ste zakljucili da je se "zaglavio" tj. da je ispustena guma? Pre bih rekao da je kvar druge prirode, odnosno kvar na motoru.

BlackHat

pre 10 godina

Taj auto je cist sminkeraj a kosta boga-oca! Ja boh u svojoj garazi napravio da putnicki auto bude bolji na terenu nego bilo koji dzip od 100 hiljada evra! Danas mnogo precenjuju te dzipove, a cim mu felne dopipnu blato ili pesak, ostaje na mestu ukopan. Oni misle da snaga cini pokretljivost. Pokretljivost na terenu cine ravnomerna rasporedjena snaga i tezina na tockovima kao i odnos vucne sile prednje i zadnje osovine.

Ladja

pre 10 godina

Pre bih rekao da je neki kvar u pitanju, a ne ispustena guma ili zaglavljivanje ove zveri u obicnom pesku... Ovu "prepreku" bi realno svaki terenac mogao da predje.

nebojsa bg

pre 10 godina

@BlackHat, 28. april 2014 11:47)
tacno!posebno mi nisu jasni likovi koji ovakvko nesto voze po gradu.osim ako im taj terenac ne sluzi kao produzetak jednog organa..brat mi je radio dugo na odrzavanju tv repetitora.jednom me pozvao da odemo da nesto sredi u donjem milanovcu,bio je zaduzen za taj kraj srbije.i usput,ajd da mi pokaze gde to on vozi kad treba.kaze,necemo nigde daleko,ima jedna antena do koje se lako dolazi,pa onako,cisto da vidis.ok,krenemo,sidjemo sa glavnog puta,pa uz brdo.kuku majko!!!kroz potok,jedan tocak u vazduhu,oboreno drvo,preko njega,udara po patosu,blato samo prsti..a to je,ponavljam,"laksi Dolazak" do antene.kakav li je tezi,mislim se,zimi I sl.da,vozili smo Ladu Nivu.nijedan od ovih nasmikanih ne bi ni cetvrt tog brda prosao,a usput bi polomio neku plastiku na sajtni ili patosu,i kostalo bi 300e.dakle,kome treba luksuzan auto od 100000e,neka kupi AUTO.a kome treba terenac,ladu nivu ii matorog land rovera.sve ostalo sluzi da izmuze velike pare od raznih budala.

Geometar

pre 10 godina

A na osnovu cega ste zakljucili da je se "zaglavio" tj. da je ispustena guma? Pre bih rekao da je kvar druge prirode, odnosno kvar na motoru.

Ladja

pre 10 godina

Pre bih rekao da je neki kvar u pitanju, a ne ispustena guma ili zaglavljivanje ove zveri u obicnom pesku... Ovu "prepreku" bi realno svaki terenac mogao da predje.

BlackHat

pre 10 godina

Taj auto je cist sminkeraj a kosta boga-oca! Ja boh u svojoj garazi napravio da putnicki auto bude bolji na terenu nego bilo koji dzip od 100 hiljada evra! Danas mnogo precenjuju te dzipove, a cim mu felne dopipnu blato ili pesak, ostaje na mestu ukopan. Oni misle da snaga cini pokretljivost. Pokretljivost na terenu cine ravnomerna rasporedjena snaga i tezina na tockovima kao i odnos vucne sile prednje i zadnje osovine.

Marko

pre 10 godina

Pa ako je vozio po pescanoj plazi verevotno je hteo da pokaze da njegova mecka moze i kroz vodu da ide...Al ipak ne moze stala je :D ugasila se

pera

pre 10 godina

Kad bih mogao da biram koji djip da odaberem to je mercedes g klasa, ubedljivo najbolji klasicni djip. Mada kad pogledam ovaj video odmah mi ide asocijacija na Suzuki Samuraja, pre 20 godina sam uzeo rent-a-car i driftao na plazama u Grckoj sa normalno standardnim pneumaticima.

brkajlo

pre 10 godina

BlackHat je potpuno u pravu, sto podeliste coveku tolike minuse?? nijedan od modernih suv-a nema veze sa pravim terencem i na svemu van asfalta je vrlo ranjiv. I sto kaze Nebojsa, Niva ce proci sve na cemu bi vec na pocetku ovi "lepotani" zastali. Na kraju krajeva, tvrdim da bi jugo 45 sa 145icama prosao mnogo vise zahtevnih terena od GLova, MLova, Qova, Xova, Evoqueo-ova... tako da ta moderna oversize vozila, osim za ekspoziranje, nemaju neku svrhu... Niva serijski terenac br 1!

BlackHat

pre 10 godina

@nebojsa bg: Ne volim Ladu Nivu iz jednog prostog razloga. Viljuske su joj toliko niske i ako sa nekog kamena sidje tocak ili pokusa da se popne, pokrivis ih odma. Auto koristim cesto za lov u Svrljiskim planinama, mislim, samo odvezem lovce i uvece ih pokupim. Dva puta sam vozio tudju ladu i dva puta macolom izbijam viljuske i nosim pesaka do prvog sela da popravljam. Za teren iskljucivo vozim Fiat 1107 - Kampanjola poznata. Ona nema diferencijal, vec samo polu osovine sa visokim kucistem na sva 4 tocka. Koliko je visok patos, toliko duboke rupe moze gaziti. Terenci kojima se diferencijal vuce po zemlji cim zagazis u neku brazdu na putu i pritom legne na njega pa se zaglavi ili zaslajfuje, to od terenca nema nista.

spoiler

pre 10 godina

zapanjujuce, u Auto Bildu:

test, ko ce dalje uz brdo po snegu.

BMW X5 je presao nekih 20 metara
Mercedes 40m
itd
Forester 300+
prvak je bio ubedljivo Suzuki Jimmny 400+

mislim da ne treba nista vise da se kaze. moze da se doda da je Mercedes, mislim da je GLK, sa svim tasterima, senzorima i programima prenosa snage, modovima voznje, lcd ekranima jedna velika sarena laza za nekoga ko ima pare a bio je maltretiran od strane vrsnjaka u osnovnoj skoli. ne postoji drugo objasnjenje. kao i sto je Klarkson u Top Giru vozio BMW po njivi i ostavio ga tamo. to je jedna velika, skupa prevara.

off roader

pre 10 godina

Ovo "auto" lezi na portalima i ima 100%-tne blokade sva 4 diferencijala,tacnije blokadu centralnog i blokade tri pogonske osovine.
Jedna probusena guma apsolutno mu nista ne znaci i moze bez problema da se nastavi kretati dalje jer su i same gume postavljene na "beadlock" felge i ne postoji mogucnost da iste spadnu sa njih...uglavnom,ova plaza i pesak mu ne bi smeli predstavljati problem

nik

pre 10 godina

Toliki zapadnjacki terenci i opet nijedan ne moze da parira najobicniju ladu nivu.predlazem da pogledate epizodu top gear-a u kojem prezentuju nivu.

Nemanja

pre 10 godina

@(nebojsa bg, 28. april 2014 12:41)
Vidi se da se ne razumes u terensku voznju i terenska vozila... To sto si rekao vazi za gradske SUV-ove i slicno. Ali reci da je Niva sposobnija od G klase, Land Cruisera ili Jeep Wranglera je smesno... Niva jednostavno nema motor za tako nesto, nema blokade diferncijala na svim osovinama i slicno.
Niva je ubdeljivo najsposobniji terenac za te pare, moze se i takmiciti sa 5-6 puta skupljim SUV-ovima, ali cistokrvne terenace, koji danas kostaju poprilicno, ne moze da pobedi...

Vlada Rolovic

pre 10 godina

Stara izreka kaze: sto "opasniji" dzip to se dalje ide za traktorom.
Osim toga dzip ne ide sam, vazno je da i "dihtung" izmedju volana i vozacevog sedista zna nesto.

lale

pre 10 godina

Ova mecka je teska preko 3.5 tona a gume koje ima su previse uske da bi pesak mogao da drzi tu tezinu auta, Za voznju po pesku se koriste siroke gume da nebi potonuo u pesak. Ali na ovom snimku se ne vidi dal je razlog za slepovanje kvar auta ili zaglavljenost

mali perica

pre 10 godina

garant filter za vazduh nije bio dovoljno gust. tako su se z i 41-e, a čudili se rusima što prave onako guste filtere. fina prašina rusije, sitan pesak kuvajta...

xim

pre 10 godina

@ nebojsa bg

Dokle vise kompleksi i zavist? Zasto nazivas ljude budalama? Hoces ti nekom da odredis kako ce svoj novac da trose, mozda?
Iskreno mislim da si ti budala, i da nikad nisi ni seo u neki SUV novije generacije. Vozi ti Ladu Nivu koliko hoces, ja necu nista da ti kazem, osim da mi je na ravnom putu do razvalila bubrege!!! Svaki terenac od 100.000 evra moze bar 95% onoga sto moze Lada Niva. Al zato ima grejace, klimu, udobnost, muziku, ne cuje se motor - izolaciju, i jos brdo drugih osnovnih stvari za jedan auto-SUV. A da, i amortizere i opruge! Ostavite te price, kad nemate para za nesto bolje, onda ga brze-bolje napljujete.

Milos

pre 10 godina

Po ovoj plazi bi se prosetao cak i neki od BMW-ovih SUV-a, tako da se ova G klasa nikako nije zaglavila vec je nesto drugo u pitanju, neki kvar ili sta vec. A mozda i pokusaj konkurencije (ako postoji u ovom segmentu?) da ga blati.

Ili ljudski faktor, ili elektronika - mehanika nije sigurno!

pre 10 godina

Jel' ono žena za volanom? U svakom slučaju, izgleda poprilično feminizirano i to žena koja nije "žena od akcije" kakve se dobro snalaze za volanom. I jasno je da je motor ugašen, kao i da taj pesak ne bi trebalo da je nekakav problem za takvo vozilo - osim možda ako se vozilo potpuno zaustavi i zbog velike mase previše potone u pesak. Ako je u pitanju kvar, onda se postavlja pitanje zašto bi se pokvario baš na tom mestu - da li je možda nešto posebno urađeno da se kvar desi baš tu? Možda nešto u vezi peska, ali pošto pesak nije dubok, možda je ovo snimak posle peščane oluje? Ne vide se tragovi nekakve oluje na vozilu, a ni na okolnom pesku. Možda je nekako pesak dospeo u motor, ali ne verujem da u Mercedesu nemaju pojma da će ovakvo vozilo da se vozi po pesku, tim pre ako je kupljeno sa Bliskog Istoka, a teško je smisliti šta bi to posebno čudno vozač mogao da uradi da pesak napravi problem motoru.

Naravno, možda je samo ostao bez goriva; tim pre ako je ono zaista žena za volanom?! ;) Možda ga je i zaista vozila žena nevična vožnji, ili takav neki klinac, pre ovoga, pa je neko drugi (ništa bolji, po meni) seo za volan prilikom izvlačenja.

leonn

pre 10 godina

@Nemanja
Lada Niva ima, pored blokade diferencijala, REDUKTOR, sto gotovo nijedan ili retko koji nasminkani SUV ima, i koji je vrlo bitan za terensku voznju, a Nivi ne treba neka udobnost na putu, jer nije ni pravljena za to, a reci da vecina modernih SUV-ova moze da uradi 95% posto sto i Niva je cak i smesno jer jednostavno SUV, SAV i druga neka SUC vozila nisu klasicni terenci kao Niva, Defender, Pajero, Land Cruiser, Patrol ili Wrangler, i svako ko se iole razume u terence (prave,a ne ove "sminkere") zna o cemu pricam, tako da knjigu u sake, nauci nesto o terencima i njihovim karakteristikama pa ostavi komentar

real-no

pre 10 godina

Mislim da se jos samo sivonje kunu u Ladu Nivu.
Mislim gde vam je lada na Dakaru i po svetu? Sluzi samo za sibir jer ima taman toliko celika da treba dosta vremena da umrzne i to je to.
Bilo nekad sad se pripoveda.

Nemojte ljudi da se sprdamo i duskutujemo o shminkerima koji bi i tenk zaglavili. Na avionskoj pisti.
Nije sve u elektronici. Postoji iskustvo, um, tehnika voznje.
Svi mi imamo auta, ali reli bi malo ko znao da izvoza.

p.s. Ne pominjite Juga. To je neopevano smece. Znam, imao sam ga a na njemu i voznju polagao.

bobe

pre 10 godina

‹leonn, 30. april 2014 08:25

jao Niva i Niva .. kao prvo taj tvoj reduktor ima pola sminkerskih SUV recimo Tuareg/Cayeene/Q7/Nissan Pathfinder/Land Rover Discovery.. onda skoro svi od Subarua ....

reduktor nema bas velike veze sa mogucnostjo voznje po pesku naime za saharu ti trebaju blokade diferenciala i to sva tri

Jedino sto stoji oko Lade NIVE jeste da ima za svoju ceno vrlo dobra terenska svojstva dakjle za svoju cenu

ali znaj da barem pola sminkerskih SUV kola pojede Ladu i na kolovozu (recimo oni gore spomenuti)
ako ti je svejedno za ostecenja karoserije i trapa naravno i sa terenskim gumama ne sa blink blink felgama naravno

Znam vozio sam ladu a i neke gore spomenute

BlackHat

pre 10 godina

Taj auto je cist sminkeraj a kosta boga-oca! Ja boh u svojoj garazi napravio da putnicki auto bude bolji na terenu nego bilo koji dzip od 100 hiljada evra! Danas mnogo precenjuju te dzipove, a cim mu felne dopipnu blato ili pesak, ostaje na mestu ukopan. Oni misle da snaga cini pokretljivost. Pokretljivost na terenu cine ravnomerna rasporedjena snaga i tezina na tockovima kao i odnos vucne sile prednje i zadnje osovine.

pera

pre 10 godina

Kad bih mogao da biram koji djip da odaberem to je mercedes g klasa, ubedljivo najbolji klasicni djip. Mada kad pogledam ovaj video odmah mi ide asocijacija na Suzuki Samuraja, pre 20 godina sam uzeo rent-a-car i driftao na plazama u Grckoj sa normalno standardnim pneumaticima.

nebojsa bg

pre 10 godina

@BlackHat, 28. april 2014 11:47)
tacno!posebno mi nisu jasni likovi koji ovakvko nesto voze po gradu.osim ako im taj terenac ne sluzi kao produzetak jednog organa..brat mi je radio dugo na odrzavanju tv repetitora.jednom me pozvao da odemo da nesto sredi u donjem milanovcu,bio je zaduzen za taj kraj srbije.i usput,ajd da mi pokaze gde to on vozi kad treba.kaze,necemo nigde daleko,ima jedna antena do koje se lako dolazi,pa onako,cisto da vidis.ok,krenemo,sidjemo sa glavnog puta,pa uz brdo.kuku majko!!!kroz potok,jedan tocak u vazduhu,oboreno drvo,preko njega,udara po patosu,blato samo prsti..a to je,ponavljam,"laksi Dolazak" do antene.kakav li je tezi,mislim se,zimi I sl.da,vozili smo Ladu Nivu.nijedan od ovih nasmikanih ne bi ni cetvrt tog brda prosao,a usput bi polomio neku plastiku na sajtni ili patosu,i kostalo bi 300e.dakle,kome treba luksuzan auto od 100000e,neka kupi AUTO.a kome treba terenac,ladu nivu ii matorog land rovera.sve ostalo sluzi da izmuze velike pare od raznih budala.

xim

pre 10 godina

@ nebojsa bg

Dokle vise kompleksi i zavist? Zasto nazivas ljude budalama? Hoces ti nekom da odredis kako ce svoj novac da trose, mozda?
Iskreno mislim da si ti budala, i da nikad nisi ni seo u neki SUV novije generacije. Vozi ti Ladu Nivu koliko hoces, ja necu nista da ti kazem, osim da mi je na ravnom putu do razvalila bubrege!!! Svaki terenac od 100.000 evra moze bar 95% onoga sto moze Lada Niva. Al zato ima grejace, klimu, udobnost, muziku, ne cuje se motor - izolaciju, i jos brdo drugih osnovnih stvari za jedan auto-SUV. A da, i amortizere i opruge! Ostavite te price, kad nemate para za nesto bolje, onda ga brze-bolje napljujete.

Marko

pre 10 godina

Pa ako je vozio po pescanoj plazi verevotno je hteo da pokaze da njegova mecka moze i kroz vodu da ide...Al ipak ne moze stala je :D ugasila se

Geometar

pre 10 godina

A na osnovu cega ste zakljucili da je se "zaglavio" tj. da je ispustena guma? Pre bih rekao da je kvar druge prirode, odnosno kvar na motoru.

Ladja

pre 10 godina

Pre bih rekao da je neki kvar u pitanju, a ne ispustena guma ili zaglavljivanje ove zveri u obicnom pesku... Ovu "prepreku" bi realno svaki terenac mogao da predje.

Ili ljudski faktor, ili elektronika - mehanika nije sigurno!

pre 10 godina

Jel' ono žena za volanom? U svakom slučaju, izgleda poprilično feminizirano i to žena koja nije "žena od akcije" kakve se dobro snalaze za volanom. I jasno je da je motor ugašen, kao i da taj pesak ne bi trebalo da je nekakav problem za takvo vozilo - osim možda ako se vozilo potpuno zaustavi i zbog velike mase previše potone u pesak. Ako je u pitanju kvar, onda se postavlja pitanje zašto bi se pokvario baš na tom mestu - da li je možda nešto posebno urađeno da se kvar desi baš tu? Možda nešto u vezi peska, ali pošto pesak nije dubok, možda je ovo snimak posle peščane oluje? Ne vide se tragovi nekakve oluje na vozilu, a ni na okolnom pesku. Možda je nekako pesak dospeo u motor, ali ne verujem da u Mercedesu nemaju pojma da će ovakvo vozilo da se vozi po pesku, tim pre ako je kupljeno sa Bliskog Istoka, a teško je smisliti šta bi to posebno čudno vozač mogao da uradi da pesak napravi problem motoru.

Naravno, možda je samo ostao bez goriva; tim pre ako je ono zaista žena za volanom?! ;) Možda ga je i zaista vozila žena nevična vožnji, ili takav neki klinac, pre ovoga, pa je neko drugi (ništa bolji, po meni) seo za volan prilikom izvlačenja.

Nemanja

pre 10 godina

@(nebojsa bg, 28. april 2014 12:41)
Vidi se da se ne razumes u terensku voznju i terenska vozila... To sto si rekao vazi za gradske SUV-ove i slicno. Ali reci da je Niva sposobnija od G klase, Land Cruisera ili Jeep Wranglera je smesno... Niva jednostavno nema motor za tako nesto, nema blokade diferncijala na svim osovinama i slicno.
Niva je ubdeljivo najsposobniji terenac za te pare, moze se i takmiciti sa 5-6 puta skupljim SUV-ovima, ali cistokrvne terenace, koji danas kostaju poprilicno, ne moze da pobedi...

nik

pre 10 godina

Toliki zapadnjacki terenci i opet nijedan ne moze da parira najobicniju ladu nivu.predlazem da pogledate epizodu top gear-a u kojem prezentuju nivu.

Milos

pre 10 godina

Po ovoj plazi bi se prosetao cak i neki od BMW-ovih SUV-a, tako da se ova G klasa nikako nije zaglavila vec je nesto drugo u pitanju, neki kvar ili sta vec. A mozda i pokusaj konkurencije (ako postoji u ovom segmentu?) da ga blati.

brkajlo

pre 10 godina

BlackHat je potpuno u pravu, sto podeliste coveku tolike minuse?? nijedan od modernih suv-a nema veze sa pravim terencem i na svemu van asfalta je vrlo ranjiv. I sto kaze Nebojsa, Niva ce proci sve na cemu bi vec na pocetku ovi "lepotani" zastali. Na kraju krajeva, tvrdim da bi jugo 45 sa 145icama prosao mnogo vise zahtevnih terena od GLova, MLova, Qova, Xova, Evoqueo-ova... tako da ta moderna oversize vozila, osim za ekspoziranje, nemaju neku svrhu... Niva serijski terenac br 1!

real-no

pre 10 godina

Mislim da se jos samo sivonje kunu u Ladu Nivu.
Mislim gde vam je lada na Dakaru i po svetu? Sluzi samo za sibir jer ima taman toliko celika da treba dosta vremena da umrzne i to je to.
Bilo nekad sad se pripoveda.

Nemojte ljudi da se sprdamo i duskutujemo o shminkerima koji bi i tenk zaglavili. Na avionskoj pisti.
Nije sve u elektronici. Postoji iskustvo, um, tehnika voznje.
Svi mi imamo auta, ali reli bi malo ko znao da izvoza.

p.s. Ne pominjite Juga. To je neopevano smece. Znam, imao sam ga a na njemu i voznju polagao.

spoiler

pre 10 godina

zapanjujuce, u Auto Bildu:

test, ko ce dalje uz brdo po snegu.

BMW X5 je presao nekih 20 metara
Mercedes 40m
itd
Forester 300+
prvak je bio ubedljivo Suzuki Jimmny 400+

mislim da ne treba nista vise da se kaze. moze da se doda da je Mercedes, mislim da je GLK, sa svim tasterima, senzorima i programima prenosa snage, modovima voznje, lcd ekranima jedna velika sarena laza za nekoga ko ima pare a bio je maltretiran od strane vrsnjaka u osnovnoj skoli. ne postoji drugo objasnjenje. kao i sto je Klarkson u Top Giru vozio BMW po njivi i ostavio ga tamo. to je jedna velika, skupa prevara.

BlackHat

pre 10 godina

@nebojsa bg: Ne volim Ladu Nivu iz jednog prostog razloga. Viljuske su joj toliko niske i ako sa nekog kamena sidje tocak ili pokusa da se popne, pokrivis ih odma. Auto koristim cesto za lov u Svrljiskim planinama, mislim, samo odvezem lovce i uvece ih pokupim. Dva puta sam vozio tudju ladu i dva puta macolom izbijam viljuske i nosim pesaka do prvog sela da popravljam. Za teren iskljucivo vozim Fiat 1107 - Kampanjola poznata. Ona nema diferencijal, vec samo polu osovine sa visokim kucistem na sva 4 tocka. Koliko je visok patos, toliko duboke rupe moze gaziti. Terenci kojima se diferencijal vuce po zemlji cim zagazis u neku brazdu na putu i pritom legne na njega pa se zaglavi ili zaslajfuje, to od terenca nema nista.

off roader

pre 10 godina

Ovo "auto" lezi na portalima i ima 100%-tne blokade sva 4 diferencijala,tacnije blokadu centralnog i blokade tri pogonske osovine.
Jedna probusena guma apsolutno mu nista ne znaci i moze bez problema da se nastavi kretati dalje jer su i same gume postavljene na "beadlock" felge i ne postoji mogucnost da iste spadnu sa njih...uglavnom,ova plaza i pesak mu ne bi smeli predstavljati problem

leonn

pre 10 godina

@Nemanja
Lada Niva ima, pored blokade diferencijala, REDUKTOR, sto gotovo nijedan ili retko koji nasminkani SUV ima, i koji je vrlo bitan za terensku voznju, a Nivi ne treba neka udobnost na putu, jer nije ni pravljena za to, a reci da vecina modernih SUV-ova moze da uradi 95% posto sto i Niva je cak i smesno jer jednostavno SUV, SAV i druga neka SUC vozila nisu klasicni terenci kao Niva, Defender, Pajero, Land Cruiser, Patrol ili Wrangler, i svako ko se iole razume u terence (prave,a ne ove "sminkere") zna o cemu pricam, tako da knjigu u sake, nauci nesto o terencima i njihovim karakteristikama pa ostavi komentar

bobe

pre 10 godina

‹leonn, 30. april 2014 08:25

jao Niva i Niva .. kao prvo taj tvoj reduktor ima pola sminkerskih SUV recimo Tuareg/Cayeene/Q7/Nissan Pathfinder/Land Rover Discovery.. onda skoro svi od Subarua ....

reduktor nema bas velike veze sa mogucnostjo voznje po pesku naime za saharu ti trebaju blokade diferenciala i to sva tri

Jedino sto stoji oko Lade NIVE jeste da ima za svoju ceno vrlo dobra terenska svojstva dakjle za svoju cenu

ali znaj da barem pola sminkerskih SUV kola pojede Ladu i na kolovozu (recimo oni gore spomenuti)
ako ti je svejedno za ostecenja karoserije i trapa naravno i sa terenskim gumama ne sa blink blink felgama naravno

Znam vozio sam ladu a i neke gore spomenute

Vlada Rolovic

pre 10 godina

Stara izreka kaze: sto "opasniji" dzip to se dalje ide za traktorom.
Osim toga dzip ne ide sam, vazno je da i "dihtung" izmedju volana i vozacevog sedista zna nesto.

lale

pre 10 godina

Ova mecka je teska preko 3.5 tona a gume koje ima su previse uske da bi pesak mogao da drzi tu tezinu auta, Za voznju po pesku se koriste siroke gume da nebi potonuo u pesak. Ali na ovom snimku se ne vidi dal je razlog za slepovanje kvar auta ili zaglavljenost

mali perica

pre 10 godina

garant filter za vazduh nije bio dovoljno gust. tako su se z i 41-e, a čudili se rusima što prave onako guste filtere. fina prašina rusije, sitan pesak kuvajta...