Ponedeljak, 21.04.2014.

08:06

Savet "ocrnio" reformu pravosuđa

Savet za borbu protiv korupcije podneo Vladi izveštaj o reformi pravosuđa u kome predlaže razrešenje svih članova VSS i DVT iz redova sudija i tužilaca.

Izvor: Politika

Savet "ocrnio" reformu pravosuða IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Marijana Aleksandrovic

pre 10 godina

Potrebno je reformisanje sudstva i doneti zakone koji ubrzaju same procese suđenja, to je sve poterbno kako bi dobili bolji pravosudni sistem.

mary

pre 10 godina

Sudstvo je nezavisno od vrsioca vlasti,ali ne znam koliko je nezavisno od korupcije.To je jedan od ciljeva reforme pravosudja,iskoreniti korupciju u pravosudju,da sudovi sude pravedno i objektivno.

lokica

pre 10 godina

Sve je to posledica dvadeset i kusur godina loše politike koja je vodjena, stanje u pravosudju se mora pod hitno menjati ne sme više biti siviih zona

Sofija

pre 10 godina

Cak i one sudije, koje su do dolaska demokrata vazile za stroge i principijelne sudije, da bi ostali na radnim mestima, su sudili po nalozima i od izvesnih ishoda, donosili presude za koje su pisali obrazlozenja koja ni deca u osnovnpj skoli nebi progutala, ali je to sve prolazilo. Sramota.

palidrvce

pre 10 godina

celo sudstvo treba zameniti mladima neukaljanih obraza , mora se reformisati celo sudstvo i napraviti novi zakoni sa mnogo bržim rokovima suđenja. Nova vlast će to da prepozna i da preuredi.

Despina

pre 10 godina

Savet za pravosuđe treba da promeni članove i svi one korumpirane sudije trebaju da odu sa tog mesta i zaposliti vredne i poštene ljude koji će reformom omogućiti da se situacija u tužilaštvu i sudstvu promeni na bolje.Pravosuđe i tužilaštvo mora da se menja, i da se reformom pravosuđa ojačaju naši državni resori.

slaki

pre 10 godina

Stanje u pravosudju je vise nego jadno, ali je rezultat dugogodisnje demokratske vlasti, a upravo su oni najveci kriticari, zato im je bolje da malo smire strasti.

Milija

pre 10 godina

Smatram da je ovo dobra odluka. Samo tako se možemo osloboditi mita i korupcije. Neophodno je uvesti strogu kontrolu pravosuđa. Niko nije iznad zakona.

kriticki nastrojen gradjanin

pre 10 godina

Nesto se ne secam da se ovako argumentovano kritikovalo kada je "reforma" cinita kod Malovicke. Sve ovo sto su oni "ocrnili" su upravo tekovine te reforme. Bilo bi lepo da je to naznaceno u tekstu. Ovo stanje o kome se govori ovde je zateceno, a nikako nije sada nastalo.

Joja

pre 10 godina

Videćete da je moguće sarađivati sa manjima, ali moguće je ako znate da razgovarate i ako postavite prioritete, a ne kao neki u prethodnih 10 godina, samo da obećavate, a od multikulturalnosti ni "m".

nn

pre 10 godina

A sta ce biti sa neizabranim sudijama za prekrsaje koji nisu izabrani jer nisu bili miljenici DS?Nisu postali ni clanovi SNS pa ih zbog toga nova vlast nije vratila na radna mesta koja su im ,,ukradena,,.A prosle su pune 4 god.kako neizabrani prekrsajci vode razne sudske postupke .Sve je,i u odnosu na njih ,jasno ali reformisani sudovi rade po direktivama,a direktiva,u ovom slucaju,glasi,,vodite postupke,ali nadjite modus da se tuzbe odbiju,,

Stefan

pre 10 godina

Da sudije bas treba mirno i neometano da koriste svoj najpovlasceniji status i da razvlace predmete do zastarelosti i donose katastrofalne presude. Svaka vam cast gospodo iz saveta na takvoj analizi. Ne znam samo kako neko moze da se usudi da brani sudije u slucaju Kontrast, Cervenko i Kertes... Sramota.

mistral

pre 10 godina

Reforme pravosuđa je potrebno uraditi što pre i tamo se osloboditi korupcije. Do sada je kod nas moglo veoma lako kupiti pravdu i izbeći odgovornost a veoma je teško dokazati da nisi kriv još ako ni novaca nemaš i nemožeš da kupiš pravdu

bruka pravosudja

pre 10 godina

Smaatram da je sadasnji sastav Saveta ne prihvatljiv jer je podrzao nakaradu od reforme sudstva pod DS i Malovickom kada su svojom ne sposobnoscu nagomilali na teret poreskih obveznika mnogobrojne tuzbe u zemlji i Strazburu ne rasporedjenih sudija, jos vece odstete ka ne rasporedjenim sudijama. A o isplacenim i zaostalim platama ne rasporedjenim sudijama ce se tek pricati.

Nada

pre 10 godina

Velika je hrabrost dati ponovo prosvetu SPS kadru, u kakvom stanju se nalazi prosveta ili šta je njihov kadar uradio od nje poznato je svakome ko je iole imao potrebu da se sretne sa njihovim idejama . Žalosno je što će taj vrlo važan deo našega života tavoriti i propadati još dublje u narednim godinama, Valjda mora da se uništi sve da bi krenuli da stvaramo ispočetka, nadam se da ta tačka neće biti kameno doba

***

pre 10 godina

Sudstvo i Tuzilastvo u Srbiji su najveci trgovinski lanci.Ko im da vise novca Pravda je njegova.I zato je najlakse kupiti Pravdu,a najteze dokazati Nepravdu.Oni su unistili celo drustvo.Tesko onome ko od njih trazi pomoc.

Nismo coravi

pre 10 godina

Pre Saveta, rad pravosudja ocrnili su mnogi, da ne kazem i svi, gradjani. Sta je tu cudno, i zasto se stvari ne popravljaju brzim tempom ?

Konacno po pravdi

pre 10 godina

Neka na svim nivoima, pri izboru odgovornih - ali i svih drugih - poslenika pocne vec jednom javna i argumentovana rasprava, bez ikakvih prikrivanja i losih i dobrih strana kandidata.

VladimirUE

pre 10 godina

SNS vlast nije nastavila reforme pravosudja, postupajuci prema stavovima venecijanske komisije, i smernicama EU, ispravljajuci nedostatke zapocete reforme iz 2009., vec naprotiv, vratila stvari na pocetak, vratila sve sudije bez ikakvih kriterijuma, sudstvo dovela do vd stanja u kojem je vrlo lako politicki uticati na sudstvo, onako kako odgovara vlasti, mnoga mesta i stotine hiljada ljudi ostavila bez sudskih organa (Arilje na primer). Ovo sve ne moze biti neprimeceno, tek ce uslediti kritike na racun pravosudja, i to od EU organa, cime ce se videti da je Selakovic potpuno promasen kadar na mestu ministra pravosudja, zato mu se i trazi rezervna funkcija. Razumljivo je da SNS aktivisti kojima ne odgovara reforma osporavaju ne manjkavosti te reforme iz 2009., koje su bile ocigledne, vec samu reformu, ali EU je garant da reforma pravosudja mora biti sprovedena, i to tacno onakva kakva je zapoceta 2009., potpuno po EU standardima, ma koliko se to ne svidjalo ni DS ranije, ni SNS sada. Jedino ako odustanemo od EU, ali tada odustajemo i od same Srbije.

Aleksander

pre 10 godina

U izveštaju, u koji je "Politika" imala uvid i čije delove objavljuje u današnjem broju, Savet preporučuje i ukidanje članstva po položaju u Visokom savetu sudstva i Državnom vežu tužilaca i prepuštanje izbora njihovih članova samim tužiocima i sudijama umesto Narodnoj skupšti.

Podela vlasti podrazumeva izbor VSS i DVT od strane sudija i tužilaca. Narodna skupština donosi odluke poslaničkom većinom, vladu sastavlja poslaniča većina, ukoliko bira i sudije onda je to apsolutna vlast! Ako smo već uzeli američki sistem tužilačke istrage što nismo kopirali i njihov izbor? Naime, tamo se tužioci biraju na opštim izborima, izabrani odgovaraju narodu a stručno advokatskoj komori, pa ukoliko se ogreše o zakon ili kodeks gube licencu. Takav sistem omogućio je procesuiranje predsednika države.

baur

pre 10 godina

(političar, 21. april 2014 09:24)
Selaković je preuzeo sustvo u katastrofalnom stanju, posle reforme pravosudja koji su izveli DS-ovi "eksperti", a zbog koje je država pretrpila ogromnu finansijsku štetu, jer su sve DS-u nebodobne sudije vraćene na posao, a država je morala da plati tim sudijama sve zaostale zarade, iako su sedeli kući, i još je u obavezi da im plati i odštetu, i na primeru te reforme se najbolje vidi koliko je loše kada se politika umaša u rad sudova. Zbog toga Selaković izbegava da komentariše sudske odluke, iako sigurno i sam ima velike primedbe na pojedine odluke, jer u sudstvu treba biti obazriv, i ne može se ništa promeniti preko noći, i ono što je uništavano deceniju i više se ne može ispraviti za 2 godine, ali pomaka ima, i nadam se da će Selaković ostati na mestu ministra pravde, jer je bio jedan od najboljih ministara u prethodnoj vladi.

gazda paja

pre 10 godina

Da li ste nešto drugo očekivali od Selakovica...osrednji pravnik,očajan predavač i ubedljivo najgori ministar pravde u poslednjih 20 godina..

političar

pre 10 godina

(baur, 21. april 2014 10:15)
Cinjenica je da ste bez ikakve analize ili bar kolegijalne saradnje sa DS, vratili i "kuse i repate" sudije, je dokaz da ste napravili jos vecu gresku vrativsi takve sudije u sluzbu.
Tako ste im omogucili da oni preuzmu sudstvo i prave ovakve gluposti koje navodi Savet.
PS: Pokusajte da se oslobodite kompleksa zvanog DS! Jedino tako mozete postici nesto u vlasti koju ste osvojili na obmani naroda.
Pozdrav!

Rivaldo

pre 10 godina

Znamo ko nam je sprovodio reformu pravosudja i koliko ce ona da kosta poreske obveznike.Gospoda iz DS su se u tom periodu pravili vecim katolicima od pape,a danas sve te sudije podnose zahteve za odstetu.Slazem se da je reforma neophodna,ali na jako pazljiv nacin jer sama oblast ne spada u u nesto sto menjate svaki dan.

roky

pre 10 godina

...posle toliko reformi...pravosudje je toliko nezavisno...tako da su sudije pravi privatnici...pocevsi od lokala pa sve do apelacionih sudova...svi su na berzi pa svoj rad definisu prema ponudi....a uz to...niko ih ne kontrolise....isvemu tome se ne nazire kraj..pravda ne stanuje kod nas.....kazu da je pravda slepa ali dostizna...kod nas je corava i nedostizna...sve ovo sto se lose desava u drzavi ..iskljucivi i jedini krivac je PRAVOSUDNI SISTEM..

Pogled sa strane

pre 10 godina

I onima koji jos nisu imali posla po sudovima, a tek strankama, jasno je da u pravosudju jos ima mnogo svega sto mora biti mnogo pravednije, azurnije, efikasnije.

Jovan

pre 10 godina

Pravosudje se mora osamostaliti od advokature! Niko ne pominje da glavni mehanizam uticaja na pravosudje ide preko advokata i vestaka. Advokati su beli medvedi sistema jer nikome ni za sta ne odgovaraju... Otac i majka ili supruznik i kum na mestu sudije a sa druge strane advokati njihova deca i bliski rodjaci...a tek prica o partijskim advokatima koji diktiraju presude sudijama... Advokati sami odredjuju astronomsku tarifu i blokiraju raun ministarstva za svakakve monopolisticke sluzbene duznosti a placaju najmanji porez pausalni i nikome ne odgovaraju...Vrzino kolo koje samo neko spolja moze da resi...

Grčanski pecaroš

pre 10 godina

decenijama se uništavlo na sistematski način naše pravosuđe. Da li je realno očekivati da se reforma uradi za samo godinu i po dana?!

Herostrat

pre 10 godina

O čemu govori činjenica da još uvek ne postoji nijedna pravnosnažna presuda po tužbama sudija i zamenika tužilaca koji su ostali bez posla tokom "reforme" 2009. godine? Nemanje sredstava u budžetu ili nespremnost države prizna grešku? Instruiranje Apelacionog suda U Beogradu, u pogledu "pravnih stavova", koje bi ovi sudovi trebalo da zauzme prilikom odlučivanja po žalbama, nije deo pravnog već političkog instrumentarija kojim "nezavisno" sudstvo ne bi trebalo da barata.

Losmi

pre 10 godina

Tako je to kada asistent koji nikada u sud nije usao sprovodi reformu. Dajte mu sad mesto gradonacelnika da se vezba dete na nama. On je samo paradigma personalne pustosi koja vlada u SNSu. U njihovom slucaju kvantitet ne daje kvalitet, jer obrazovani, strucni i casni ljudi ne zele da imaju nista sa njima.

Pastir Kostja

pre 10 godina

Sve vedete iz "prokazanih" VSS i DVT koje su se kompromitovale tokom svog mandata 2009, pa na dalje, ne samo da su još uvek u pravosuđu, već su u međuvremenu i napredovali, nudeći svoje usluge i poslušnost novom poslodavcu koji kao da ne haje što uz skute drži ovakve ljude koji će ga sutra prodati, za novo unapređenje ili neke druge benefite.

;)

pre 10 godina

Moram da dodam da je neophodno da afera index dobije svoj epilog. Da zaboravimo ono sudijsko "o presudi se ne raspravlja", jer samo rasprava i konstantna unakrsna provera imovine i prihoda upošljenih u pravosuđu i njihovih porodica daće nam pravosudni sistem koji nas neće kočiti na putu ka uniji. Mora da se napravi jasna razlika između nezavisnog i nedodirljivog pravosuđa. Bez stroge kontrole neke predmete može da prekrije paučina, a neki, zahvaljujući sprezi podnosioca prijave i upošljenih u pravosuđu, mogu preko reda doći na dnevni red i zahvaljujući istoj toj sprezi nevin može biti osuđen, a onaj ko je kršio zakon može biti oslobođen odgovornosti. Nezavisnost pravosuđa ne sme da se izjednači sa nedodirljivošću. Zahvaljujući razvlačenju afere index mi ni ne znamo ima li u pravosuđu ljudi kojima tamo nije mesto.

Miljenko manjina

pre 10 godina

Sudije i tuzilastvo treba da rade posteno i odgovorno i da nema privilegovanih. Nikakva politika ne treba da se uplice u pravosudje. Nisam strucnjak za tu oblast i ne znam kako bi se to resilo. Nadam se da ce odgovorni ljudi u vladi resiti to pitanje na najbolji nacin. Da se sudjenja napokon brzo resavaju, nema zasticenih, privilegovanih. Da budemo i u toj oblasti napokon bar normalna zemlja.

Despina

pre 10 godina

Savet za pravosuđe treba da promeni članove i svi one korumpirane sudije trebaju da odu sa tog mesta i zaposliti vredne i poštene ljude koji će reformom omogućiti da se situacija u tužilaštvu i sudstvu promeni na bolje.Pravosuđe i tužilaštvo mora da se menja, i da se reformom pravosuđa ojačaju naši državni resori.

kriticki nastrojen gradjanin

pre 10 godina

Nesto se ne secam da se ovako argumentovano kritikovalo kada je "reforma" cinita kod Malovicke. Sve ovo sto su oni "ocrnili" su upravo tekovine te reforme. Bilo bi lepo da je to naznaceno u tekstu. Ovo stanje o kome se govori ovde je zateceno, a nikako nije sada nastalo.

Rivaldo

pre 10 godina

Znamo ko nam je sprovodio reformu pravosudja i koliko ce ona da kosta poreske obveznike.Gospoda iz DS su se u tom periodu pravili vecim katolicima od pape,a danas sve te sudije podnose zahteve za odstetu.Slazem se da je reforma neophodna,ali na jako pazljiv nacin jer sama oblast ne spada u u nesto sto menjate svaki dan.

palidrvce

pre 10 godina

celo sudstvo treba zameniti mladima neukaljanih obraza , mora se reformisati celo sudstvo i napraviti novi zakoni sa mnogo bržim rokovima suđenja. Nova vlast će to da prepozna i da preuredi.

Sofija

pre 10 godina

Cak i one sudije, koje su do dolaska demokrata vazile za stroge i principijelne sudije, da bi ostali na radnim mestima, su sudili po nalozima i od izvesnih ishoda, donosili presude za koje su pisali obrazlozenja koja ni deca u osnovnpj skoli nebi progutala, ali je to sve prolazilo. Sramota.

Miljenko manjina

pre 10 godina

Sudije i tuzilastvo treba da rade posteno i odgovorno i da nema privilegovanih. Nikakva politika ne treba da se uplice u pravosudje. Nisam strucnjak za tu oblast i ne znam kako bi se to resilo. Nadam se da ce odgovorni ljudi u vladi resiti to pitanje na najbolji nacin. Da se sudjenja napokon brzo resavaju, nema zasticenih, privilegovanih. Da budemo i u toj oblasti napokon bar normalna zemlja.

baur

pre 10 godina

(političar, 21. april 2014 09:24)
Selaković je preuzeo sustvo u katastrofalnom stanju, posle reforme pravosudja koji su izveli DS-ovi "eksperti", a zbog koje je država pretrpila ogromnu finansijsku štetu, jer su sve DS-u nebodobne sudije vraćene na posao, a država je morala da plati tim sudijama sve zaostale zarade, iako su sedeli kući, i još je u obavezi da im plati i odštetu, i na primeru te reforme se najbolje vidi koliko je loše kada se politika umaša u rad sudova. Zbog toga Selaković izbegava da komentariše sudske odluke, iako sigurno i sam ima velike primedbe na pojedine odluke, jer u sudstvu treba biti obazriv, i ne može se ništa promeniti preko noći, i ono što je uništavano deceniju i više se ne može ispraviti za 2 godine, ali pomaka ima, i nadam se da će Selaković ostati na mestu ministra pravde, jer je bio jedan od najboljih ministara u prethodnoj vladi.

slaki

pre 10 godina

Stanje u pravosudju je vise nego jadno, ali je rezultat dugogodisnje demokratske vlasti, a upravo su oni najveci kriticari, zato im je bolje da malo smire strasti.

bruka pravosudja

pre 10 godina

Smaatram da je sadasnji sastav Saveta ne prihvatljiv jer je podrzao nakaradu od reforme sudstva pod DS i Malovickom kada su svojom ne sposobnoscu nagomilali na teret poreskih obveznika mnogobrojne tuzbe u zemlji i Strazburu ne rasporedjenih sudija, jos vece odstete ka ne rasporedjenim sudijama. A o isplacenim i zaostalim platama ne rasporedjenim sudijama ce se tek pricati.

mistral

pre 10 godina

Reforme pravosuđa je potrebno uraditi što pre i tamo se osloboditi korupcije. Do sada je kod nas moglo veoma lako kupiti pravdu i izbeći odgovornost a veoma je teško dokazati da nisi kriv još ako ni novaca nemaš i nemožeš da kupiš pravdu

Konacno po pravdi

pre 10 godina

Neka na svim nivoima, pri izboru odgovornih - ali i svih drugih - poslenika pocne vec jednom javna i argumentovana rasprava, bez ikakvih prikrivanja i losih i dobrih strana kandidata.

Milija

pre 10 godina

Smatram da je ovo dobra odluka. Samo tako se možemo osloboditi mita i korupcije. Neophodno je uvesti strogu kontrolu pravosuđa. Niko nije iznad zakona.

Joja

pre 10 godina

Videćete da je moguće sarađivati sa manjima, ali moguće je ako znate da razgovarate i ako postavite prioritete, a ne kao neki u prethodnih 10 godina, samo da obećavate, a od multikulturalnosti ni "m".

;)

pre 10 godina

Moram da dodam da je neophodno da afera index dobije svoj epilog. Da zaboravimo ono sudijsko "o presudi se ne raspravlja", jer samo rasprava i konstantna unakrsna provera imovine i prihoda upošljenih u pravosuđu i njihovih porodica daće nam pravosudni sistem koji nas neće kočiti na putu ka uniji. Mora da se napravi jasna razlika između nezavisnog i nedodirljivog pravosuđa. Bez stroge kontrole neke predmete može da prekrije paučina, a neki, zahvaljujući sprezi podnosioca prijave i upošljenih u pravosuđu, mogu preko reda doći na dnevni red i zahvaljujući istoj toj sprezi nevin može biti osuđen, a onaj ko je kršio zakon može biti oslobođen odgovornosti. Nezavisnost pravosuđa ne sme da se izjednači sa nedodirljivošću. Zahvaljujući razvlačenju afere index mi ni ne znamo ima li u pravosuđu ljudi kojima tamo nije mesto.

Pogled sa strane

pre 10 godina

I onima koji jos nisu imali posla po sudovima, a tek strankama, jasno je da u pravosudju jos ima mnogo svega sto mora biti mnogo pravednije, azurnije, efikasnije.

***

pre 10 godina

Sudstvo i Tuzilastvo u Srbiji su najveci trgovinski lanci.Ko im da vise novca Pravda je njegova.I zato je najlakse kupiti Pravdu,a najteze dokazati Nepravdu.Oni su unistili celo drustvo.Tesko onome ko od njih trazi pomoc.

Jovan

pre 10 godina

Pravosudje se mora osamostaliti od advokature! Niko ne pominje da glavni mehanizam uticaja na pravosudje ide preko advokata i vestaka. Advokati su beli medvedi sistema jer nikome ni za sta ne odgovaraju... Otac i majka ili supruznik i kum na mestu sudije a sa druge strane advokati njihova deca i bliski rodjaci...a tek prica o partijskim advokatima koji diktiraju presude sudijama... Advokati sami odredjuju astronomsku tarifu i blokiraju raun ministarstva za svakakve monopolisticke sluzbene duznosti a placaju najmanji porez pausalni i nikome ne odgovaraju...Vrzino kolo koje samo neko spolja moze da resi...

Grčanski pecaroš

pre 10 godina

decenijama se uništavlo na sistematski način naše pravosuđe. Da li je realno očekivati da se reforma uradi za samo godinu i po dana?!

Stefan

pre 10 godina

Da sudije bas treba mirno i neometano da koriste svoj najpovlasceniji status i da razvlace predmete do zastarelosti i donose katastrofalne presude. Svaka vam cast gospodo iz saveta na takvoj analizi. Ne znam samo kako neko moze da se usudi da brani sudije u slucaju Kontrast, Cervenko i Kertes... Sramota.

roky

pre 10 godina

...posle toliko reformi...pravosudje je toliko nezavisno...tako da su sudije pravi privatnici...pocevsi od lokala pa sve do apelacionih sudova...svi su na berzi pa svoj rad definisu prema ponudi....a uz to...niko ih ne kontrolise....isvemu tome se ne nazire kraj..pravda ne stanuje kod nas.....kazu da je pravda slepa ali dostizna...kod nas je corava i nedostizna...sve ovo sto se lose desava u drzavi ..iskljucivi i jedini krivac je PRAVOSUDNI SISTEM..

lokica

pre 10 godina

Sve je to posledica dvadeset i kusur godina loše politike koja je vodjena, stanje u pravosudju se mora pod hitno menjati ne sme više biti siviih zona

Losmi

pre 10 godina

Tako je to kada asistent koji nikada u sud nije usao sprovodi reformu. Dajte mu sad mesto gradonacelnika da se vezba dete na nama. On je samo paradigma personalne pustosi koja vlada u SNSu. U njihovom slucaju kvantitet ne daje kvalitet, jer obrazovani, strucni i casni ljudi ne zele da imaju nista sa njima.

Aleksander

pre 10 godina

U izveštaju, u koji je "Politika" imala uvid i čije delove objavljuje u današnjem broju, Savet preporučuje i ukidanje članstva po položaju u Visokom savetu sudstva i Državnom vežu tužilaca i prepuštanje izbora njihovih članova samim tužiocima i sudijama umesto Narodnoj skupšti.

Podela vlasti podrazumeva izbor VSS i DVT od strane sudija i tužilaca. Narodna skupština donosi odluke poslaničkom većinom, vladu sastavlja poslaniča većina, ukoliko bira i sudije onda je to apsolutna vlast! Ako smo već uzeli američki sistem tužilačke istrage što nismo kopirali i njihov izbor? Naime, tamo se tužioci biraju na opštim izborima, izabrani odgovaraju narodu a stručno advokatskoj komori, pa ukoliko se ogreše o zakon ili kodeks gube licencu. Takav sistem omogućio je procesuiranje predsednika države.

Herostrat

pre 10 godina

O čemu govori činjenica da još uvek ne postoji nijedna pravnosnažna presuda po tužbama sudija i zamenika tužilaca koji su ostali bez posla tokom "reforme" 2009. godine? Nemanje sredstava u budžetu ili nespremnost države prizna grešku? Instruiranje Apelacionog suda U Beogradu, u pogledu "pravnih stavova", koje bi ovi sudovi trebalo da zauzme prilikom odlučivanja po žalbama, nije deo pravnog već političkog instrumentarija kojim "nezavisno" sudstvo ne bi trebalo da barata.

Nada

pre 10 godina

Velika je hrabrost dati ponovo prosvetu SPS kadru, u kakvom stanju se nalazi prosveta ili šta je njihov kadar uradio od nje poznato je svakome ko je iole imao potrebu da se sretne sa njihovim idejama . Žalosno je što će taj vrlo važan deo našega života tavoriti i propadati još dublje u narednim godinama, Valjda mora da se uništi sve da bi krenuli da stvaramo ispočetka, nadam se da ta tačka neće biti kameno doba

Nismo coravi

pre 10 godina

Pre Saveta, rad pravosudja ocrnili su mnogi, da ne kazem i svi, gradjani. Sta je tu cudno, i zasto se stvari ne popravljaju brzim tempom ?

gazda paja

pre 10 godina

Da li ste nešto drugo očekivali od Selakovica...osrednji pravnik,očajan predavač i ubedljivo najgori ministar pravde u poslednjih 20 godina..

Pastir Kostja

pre 10 godina

Sve vedete iz "prokazanih" VSS i DVT koje su se kompromitovale tokom svog mandata 2009, pa na dalje, ne samo da su još uvek u pravosuđu, već su u međuvremenu i napredovali, nudeći svoje usluge i poslušnost novom poslodavcu koji kao da ne haje što uz skute drži ovakve ljude koji će ga sutra prodati, za novo unapređenje ili neke druge benefite.

VladimirUE

pre 10 godina

SNS vlast nije nastavila reforme pravosudja, postupajuci prema stavovima venecijanske komisije, i smernicama EU, ispravljajuci nedostatke zapocete reforme iz 2009., vec naprotiv, vratila stvari na pocetak, vratila sve sudije bez ikakvih kriterijuma, sudstvo dovela do vd stanja u kojem je vrlo lako politicki uticati na sudstvo, onako kako odgovara vlasti, mnoga mesta i stotine hiljada ljudi ostavila bez sudskih organa (Arilje na primer). Ovo sve ne moze biti neprimeceno, tek ce uslediti kritike na racun pravosudja, i to od EU organa, cime ce se videti da je Selakovic potpuno promasen kadar na mestu ministra pravosudja, zato mu se i trazi rezervna funkcija. Razumljivo je da SNS aktivisti kojima ne odgovara reforma osporavaju ne manjkavosti te reforme iz 2009., koje su bile ocigledne, vec samu reformu, ali EU je garant da reforma pravosudja mora biti sprovedena, i to tacno onakva kakva je zapoceta 2009., potpuno po EU standardima, ma koliko se to ne svidjalo ni DS ranije, ni SNS sada. Jedino ako odustanemo od EU, ali tada odustajemo i od same Srbije.

političar

pre 10 godina

(baur, 21. april 2014 10:15)
Cinjenica je da ste bez ikakve analize ili bar kolegijalne saradnje sa DS, vratili i "kuse i repate" sudije, je dokaz da ste napravili jos vecu gresku vrativsi takve sudije u sluzbu.
Tako ste im omogucili da oni preuzmu sudstvo i prave ovakve gluposti koje navodi Savet.
PS: Pokusajte da se oslobodite kompleksa zvanog DS! Jedino tako mozete postici nesto u vlasti koju ste osvojili na obmani naroda.
Pozdrav!

nn

pre 10 godina

A sta ce biti sa neizabranim sudijama za prekrsaje koji nisu izabrani jer nisu bili miljenici DS?Nisu postali ni clanovi SNS pa ih zbog toga nova vlast nije vratila na radna mesta koja su im ,,ukradena,,.A prosle su pune 4 god.kako neizabrani prekrsajci vode razne sudske postupke .Sve je,i u odnosu na njih ,jasno ali reformisani sudovi rade po direktivama,a direktiva,u ovom slucaju,glasi,,vodite postupke,ali nadjite modus da se tuzbe odbiju,,

mary

pre 10 godina

Sudstvo je nezavisno od vrsioca vlasti,ali ne znam koliko je nezavisno od korupcije.To je jedan od ciljeva reforme pravosudja,iskoreniti korupciju u pravosudju,da sudovi sude pravedno i objektivno.

Marijana Aleksandrovic

pre 10 godina

Potrebno je reformisanje sudstva i doneti zakone koji ubrzaju same procese suđenja, to je sve poterbno kako bi dobili bolji pravosudni sistem.

Losmi

pre 10 godina

Tako je to kada asistent koji nikada u sud nije usao sprovodi reformu. Dajte mu sad mesto gradonacelnika da se vezba dete na nama. On je samo paradigma personalne pustosi koja vlada u SNSu. U njihovom slucaju kvantitet ne daje kvalitet, jer obrazovani, strucni i casni ljudi ne zele da imaju nista sa njima.

gazda paja

pre 10 godina

Da li ste nešto drugo očekivali od Selakovica...osrednji pravnik,očajan predavač i ubedljivo najgori ministar pravde u poslednjih 20 godina..

Milija

pre 10 godina

Smatram da je ovo dobra odluka. Samo tako se možemo osloboditi mita i korupcije. Neophodno je uvesti strogu kontrolu pravosuđa. Niko nije iznad zakona.

VladimirUE

pre 10 godina

SNS vlast nije nastavila reforme pravosudja, postupajuci prema stavovima venecijanske komisije, i smernicama EU, ispravljajuci nedostatke zapocete reforme iz 2009., vec naprotiv, vratila stvari na pocetak, vratila sve sudije bez ikakvih kriterijuma, sudstvo dovela do vd stanja u kojem je vrlo lako politicki uticati na sudstvo, onako kako odgovara vlasti, mnoga mesta i stotine hiljada ljudi ostavila bez sudskih organa (Arilje na primer). Ovo sve ne moze biti neprimeceno, tek ce uslediti kritike na racun pravosudja, i to od EU organa, cime ce se videti da je Selakovic potpuno promasen kadar na mestu ministra pravosudja, zato mu se i trazi rezervna funkcija. Razumljivo je da SNS aktivisti kojima ne odgovara reforma osporavaju ne manjkavosti te reforme iz 2009., koje su bile ocigledne, vec samu reformu, ali EU je garant da reforma pravosudja mora biti sprovedena, i to tacno onakva kakva je zapoceta 2009., potpuno po EU standardima, ma koliko se to ne svidjalo ni DS ranije, ni SNS sada. Jedino ako odustanemo od EU, ali tada odustajemo i od same Srbije.

političar

pre 10 godina

(baur, 21. april 2014 10:15)
Cinjenica je da ste bez ikakve analize ili bar kolegijalne saradnje sa DS, vratili i "kuse i repate" sudije, je dokaz da ste napravili jos vecu gresku vrativsi takve sudije u sluzbu.
Tako ste im omogucili da oni preuzmu sudstvo i prave ovakve gluposti koje navodi Savet.
PS: Pokusajte da se oslobodite kompleksa zvanog DS! Jedino tako mozete postici nesto u vlasti koju ste osvojili na obmani naroda.
Pozdrav!

Pastir Kostja

pre 10 godina

Sve vedete iz "prokazanih" VSS i DVT koje su se kompromitovale tokom svog mandata 2009, pa na dalje, ne samo da su još uvek u pravosuđu, već su u međuvremenu i napredovali, nudeći svoje usluge i poslušnost novom poslodavcu koji kao da ne haje što uz skute drži ovakve ljude koji će ga sutra prodati, za novo unapređenje ili neke druge benefite.

baur

pre 10 godina

(političar, 21. april 2014 09:24)
Selaković je preuzeo sustvo u katastrofalnom stanju, posle reforme pravosudja koji su izveli DS-ovi "eksperti", a zbog koje je država pretrpila ogromnu finansijsku štetu, jer su sve DS-u nebodobne sudije vraćene na posao, a država je morala da plati tim sudijama sve zaostale zarade, iako su sedeli kući, i još je u obavezi da im plati i odštetu, i na primeru te reforme se najbolje vidi koliko je loše kada se politika umaša u rad sudova. Zbog toga Selaković izbegava da komentariše sudske odluke, iako sigurno i sam ima velike primedbe na pojedine odluke, jer u sudstvu treba biti obazriv, i ne može se ništa promeniti preko noći, i ono što je uništavano deceniju i više se ne može ispraviti za 2 godine, ali pomaka ima, i nadam se da će Selaković ostati na mestu ministra pravde, jer je bio jedan od najboljih ministara u prethodnoj vladi.

Rivaldo

pre 10 godina

Znamo ko nam je sprovodio reformu pravosudja i koliko ce ona da kosta poreske obveznike.Gospoda iz DS su se u tom periodu pravili vecim katolicima od pape,a danas sve te sudije podnose zahteve za odstetu.Slazem se da je reforma neophodna,ali na jako pazljiv nacin jer sama oblast ne spada u u nesto sto menjate svaki dan.

Grčanski pecaroš

pre 10 godina

decenijama se uništavlo na sistematski način naše pravosuđe. Da li je realno očekivati da se reforma uradi za samo godinu i po dana?!

palidrvce

pre 10 godina

celo sudstvo treba zameniti mladima neukaljanih obraza , mora se reformisati celo sudstvo i napraviti novi zakoni sa mnogo bržim rokovima suđenja. Nova vlast će to da prepozna i da preuredi.

bruka pravosudja

pre 10 godina

Smaatram da je sadasnji sastav Saveta ne prihvatljiv jer je podrzao nakaradu od reforme sudstva pod DS i Malovickom kada su svojom ne sposobnoscu nagomilali na teret poreskih obveznika mnogobrojne tuzbe u zemlji i Strazburu ne rasporedjenih sudija, jos vece odstete ka ne rasporedjenim sudijama. A o isplacenim i zaostalim platama ne rasporedjenim sudijama ce se tek pricati.

kriticki nastrojen gradjanin

pre 10 godina

Nesto se ne secam da se ovako argumentovano kritikovalo kada je "reforma" cinita kod Malovicke. Sve ovo sto su oni "ocrnili" su upravo tekovine te reforme. Bilo bi lepo da je to naznaceno u tekstu. Ovo stanje o kome se govori ovde je zateceno, a nikako nije sada nastalo.

Miljenko manjina

pre 10 godina

Sudije i tuzilastvo treba da rade posteno i odgovorno i da nema privilegovanih. Nikakva politika ne treba da se uplice u pravosudje. Nisam strucnjak za tu oblast i ne znam kako bi se to resilo. Nadam se da ce odgovorni ljudi u vladi resiti to pitanje na najbolji nacin. Da se sudjenja napokon brzo resavaju, nema zasticenih, privilegovanih. Da budemo i u toj oblasti napokon bar normalna zemlja.

nn

pre 10 godina

A sta ce biti sa neizabranim sudijama za prekrsaje koji nisu izabrani jer nisu bili miljenici DS?Nisu postali ni clanovi SNS pa ih zbog toga nova vlast nije vratila na radna mesta koja su im ,,ukradena,,.A prosle su pune 4 god.kako neizabrani prekrsajci vode razne sudske postupke .Sve je,i u odnosu na njih ,jasno ali reformisani sudovi rade po direktivama,a direktiva,u ovom slucaju,glasi,,vodite postupke,ali nadjite modus da se tuzbe odbiju,,

Stefan

pre 10 godina

Da sudije bas treba mirno i neometano da koriste svoj najpovlasceniji status i da razvlace predmete do zastarelosti i donose katastrofalne presude. Svaka vam cast gospodo iz saveta na takvoj analizi. Ne znam samo kako neko moze da se usudi da brani sudije u slucaju Kontrast, Cervenko i Kertes... Sramota.

slaki

pre 10 godina

Stanje u pravosudju je vise nego jadno, ali je rezultat dugogodisnje demokratske vlasti, a upravo su oni najveci kriticari, zato im je bolje da malo smire strasti.

mistral

pre 10 godina

Reforme pravosuđa je potrebno uraditi što pre i tamo se osloboditi korupcije. Do sada je kod nas moglo veoma lako kupiti pravdu i izbeći odgovornost a veoma je teško dokazati da nisi kriv još ako ni novaca nemaš i nemožeš da kupiš pravdu

Joja

pre 10 godina

Videćete da je moguće sarađivati sa manjima, ali moguće je ako znate da razgovarate i ako postavite prioritete, a ne kao neki u prethodnih 10 godina, samo da obećavate, a od multikulturalnosti ni "m".

Sofija

pre 10 godina

Cak i one sudije, koje su do dolaska demokrata vazile za stroge i principijelne sudije, da bi ostali na radnim mestima, su sudili po nalozima i od izvesnih ishoda, donosili presude za koje su pisali obrazlozenja koja ni deca u osnovnpj skoli nebi progutala, ali je to sve prolazilo. Sramota.

Despina

pre 10 godina

Savet za pravosuđe treba da promeni članove i svi one korumpirane sudije trebaju da odu sa tog mesta i zaposliti vredne i poštene ljude koji će reformom omogućiti da se situacija u tužilaštvu i sudstvu promeni na bolje.Pravosuđe i tužilaštvo mora da se menja, i da se reformom pravosuđa ojačaju naši državni resori.

Jovan

pre 10 godina

Pravosudje se mora osamostaliti od advokature! Niko ne pominje da glavni mehanizam uticaja na pravosudje ide preko advokata i vestaka. Advokati su beli medvedi sistema jer nikome ni za sta ne odgovaraju... Otac i majka ili supruznik i kum na mestu sudije a sa druge strane advokati njihova deca i bliski rodjaci...a tek prica o partijskim advokatima koji diktiraju presude sudijama... Advokati sami odredjuju astronomsku tarifu i blokiraju raun ministarstva za svakakve monopolisticke sluzbene duznosti a placaju najmanji porez pausalni i nikome ne odgovaraju...Vrzino kolo koje samo neko spolja moze da resi...

Pogled sa strane

pre 10 godina

I onima koji jos nisu imali posla po sudovima, a tek strankama, jasno je da u pravosudju jos ima mnogo svega sto mora biti mnogo pravednije, azurnije, efikasnije.

roky

pre 10 godina

...posle toliko reformi...pravosudje je toliko nezavisno...tako da su sudije pravi privatnici...pocevsi od lokala pa sve do apelacionih sudova...svi su na berzi pa svoj rad definisu prema ponudi....a uz to...niko ih ne kontrolise....isvemu tome se ne nazire kraj..pravda ne stanuje kod nas.....kazu da je pravda slepa ali dostizna...kod nas je corava i nedostizna...sve ovo sto se lose desava u drzavi ..iskljucivi i jedini krivac je PRAVOSUDNI SISTEM..

lokica

pre 10 godina

Sve je to posledica dvadeset i kusur godina loše politike koja je vodjena, stanje u pravosudju se mora pod hitno menjati ne sme više biti siviih zona

mary

pre 10 godina

Sudstvo je nezavisno od vrsioca vlasti,ali ne znam koliko je nezavisno od korupcije.To je jedan od ciljeva reforme pravosudja,iskoreniti korupciju u pravosudju,da sudovi sude pravedno i objektivno.

Herostrat

pre 10 godina

O čemu govori činjenica da još uvek ne postoji nijedna pravnosnažna presuda po tužbama sudija i zamenika tužilaca koji su ostali bez posla tokom "reforme" 2009. godine? Nemanje sredstava u budžetu ili nespremnost države prizna grešku? Instruiranje Apelacionog suda U Beogradu, u pogledu "pravnih stavova", koje bi ovi sudovi trebalo da zauzme prilikom odlučivanja po žalbama, nije deo pravnog već političkog instrumentarija kojim "nezavisno" sudstvo ne bi trebalo da barata.

Aleksander

pre 10 godina

U izveštaju, u koji je "Politika" imala uvid i čije delove objavljuje u današnjem broju, Savet preporučuje i ukidanje članstva po položaju u Visokom savetu sudstva i Državnom vežu tužilaca i prepuštanje izbora njihovih članova samim tužiocima i sudijama umesto Narodnoj skupšti.

Podela vlasti podrazumeva izbor VSS i DVT od strane sudija i tužilaca. Narodna skupština donosi odluke poslaničkom većinom, vladu sastavlja poslaniča većina, ukoliko bira i sudije onda je to apsolutna vlast! Ako smo već uzeli američki sistem tužilačke istrage što nismo kopirali i njihov izbor? Naime, tamo se tužioci biraju na opštim izborima, izabrani odgovaraju narodu a stručno advokatskoj komori, pa ukoliko se ogreše o zakon ili kodeks gube licencu. Takav sistem omogućio je procesuiranje predsednika države.

***

pre 10 godina

Sudstvo i Tuzilastvo u Srbiji su najveci trgovinski lanci.Ko im da vise novca Pravda je njegova.I zato je najlakse kupiti Pravdu,a najteze dokazati Nepravdu.Oni su unistili celo drustvo.Tesko onome ko od njih trazi pomoc.

Konacno po pravdi

pre 10 godina

Neka na svim nivoima, pri izboru odgovornih - ali i svih drugih - poslenika pocne vec jednom javna i argumentovana rasprava, bez ikakvih prikrivanja i losih i dobrih strana kandidata.

Nada

pre 10 godina

Velika je hrabrost dati ponovo prosvetu SPS kadru, u kakvom stanju se nalazi prosveta ili šta je njihov kadar uradio od nje poznato je svakome ko je iole imao potrebu da se sretne sa njihovim idejama . Žalosno je što će taj vrlo važan deo našega života tavoriti i propadati još dublje u narednim godinama, Valjda mora da se uništi sve da bi krenuli da stvaramo ispočetka, nadam se da ta tačka neće biti kameno doba

Nismo coravi

pre 10 godina

Pre Saveta, rad pravosudja ocrnili su mnogi, da ne kazem i svi, gradjani. Sta je tu cudno, i zasto se stvari ne popravljaju brzim tempom ?

;)

pre 10 godina

Moram da dodam da je neophodno da afera index dobije svoj epilog. Da zaboravimo ono sudijsko "o presudi se ne raspravlja", jer samo rasprava i konstantna unakrsna provera imovine i prihoda upošljenih u pravosuđu i njihovih porodica daće nam pravosudni sistem koji nas neće kočiti na putu ka uniji. Mora da se napravi jasna razlika između nezavisnog i nedodirljivog pravosuđa. Bez stroge kontrole neke predmete može da prekrije paučina, a neki, zahvaljujući sprezi podnosioca prijave i upošljenih u pravosuđu, mogu preko reda doći na dnevni red i zahvaljujući istoj toj sprezi nevin može biti osuđen, a onaj ko je kršio zakon može biti oslobođen odgovornosti. Nezavisnost pravosuđa ne sme da se izjednači sa nedodirljivošću. Zahvaljujući razvlačenju afere index mi ni ne znamo ima li u pravosuđu ljudi kojima tamo nije mesto.

Marijana Aleksandrovic

pre 10 godina

Potrebno je reformisanje sudstva i doneti zakone koji ubrzaju same procese suđenja, to je sve poterbno kako bi dobili bolji pravosudni sistem.