Petak, 18.04.2014.

09:27

Šta je sve dogovoreno u Ženevi

Ključni deo sporazuma o deeskalaciji krize u Ukrajini podrazumeva da sve strane moraju da se uzdrže od bilo kakvog nasilja, zastrašivanja ili provokacija.

Izvor: Tanjug

Šta je sve dogovoreno u Ženevi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar Arsović

pre 10 godina

Ko hoće u politiku taj ne ide u crkvu,politički dokumenti vrede samo ako su sprovodljivi i važe za svakog učesnika političkog nesporazuma koji se odnosi na pravo da biram gde ću i kako ću da živim u demokratskom miru i slozi a ne u jednostranoj želji nametanja demokratske volje pojedinaca sa naoružanim snagama koje uništavaju tudje pravo na drugačije mišljenje i suživot na odredjenoj geografskoj ravni,
S poštovanjem

Che

pre 10 godina

Zanimljivo je sta to za Rusiju predstavlja vracanje zgrada legitimnim vlastima da li su mislili na vlast Janukovica ili na nasilnu vlast ovih zapadnjaka...Rusija je jasno stavila do znanja da ona ne podrzava pucisticku vlast Kijeva...

pfff

pre 10 godina

@EU naravno da se nekaznjeno moze uzeti tudja teritorija ako si dovoljno mocan. To je vazilo kroz celu istoriju pa i sada. Medjunarodna pravila igre sluze samo da se malima kaze gde im je mesto.

rusadad

pre 10 godina

Ovo je lepo diplomatski sroceno pismo, u kojem se svi proglasavaju pobednicima i mirotvorcima. Sta je stvarno dogovoreno videcemo za neko vreme. U situaciji kada su Rusi diktirali dogadjaje u Ukrajini, jedno je sigurno,Ukrajina ce postati federalna drzava sa velikom samostalnoscu regiona u njoj. Isto tako nece se prikljucivati ni jednom bloku, politickom, vojnom ili ekonomskom. Za uzvrat ostace formalno jedinstvena drzava. Pogledajte i procitajte malo reakcije ukrajinskih zvanicnika i zapadnih diplomata pa ce vam biti jasno ko je sta dobio, a ko izgubio.

Analiticar bez emocija

pre 10 godina

Amerikanci prividno ojacali poziciju svojih stavova koji nista do sada nisu doneli.
Nemacka pokazala da je neprikosnoveni gazda u Evropskoj uniji i da gleda svoja posla, cuva svoju ekonomiju i razmislja o buducnosti ne nasedajuci na kukumakanje bilo koga van ali ni unutar EU.
Rusija ojacala pozicije prvo govorom Putina koga je podrzalo vise od 85% Rusa, ali i vecina medija u svetu pise o coveku koji zna i sta hoce i sta moze. U Zenevi su se izborili da se ukrajinska kriza resava u Ukrajini i da ce se postovati prava gradjana da sami odlucuju o svojoj sudbini (to znaci da je Dombas dobio zeleno svetlo da sam moze da stvori autonomnu oblast), cime je postojeca vlast u Ukrajini dovedena u mat poziciju.
Ukrajina je opet gubitnik. Sa ovom vlascu izgleda da uopste ne zna sta hoce i odakle poceti. Cela privremena vlast se ponasa amaterski i vec govore kako decentralizacije nema iako su je juce u Zenevi prihvatili.

Dogovor se nece ispostovati niti sprovesti, jer je polarizacija izazvala ogromne kolicine negativne energije unutar ukrajinskih granica da je prakticno nemoguce pomiriti stavove vodja i na jednoj i na drugoj strani.
Ruska strana zna da ce Evropa i Amerika da nastave instruisati Kijev kako da izigra dogovor i to im ide na ruku jer ce spravom moci da se umesaju i definitivno organizuju referendum o prikljucenju Dombasa Rusiji (Krimski scenario).
Ukrajini ce trebati 15-20 godina da postane demokratska drzava, ali to je cena koju ce morati platiti za sve svoje promasaje.

miroslav

pre 10 godina

Pobednici:
1. Rusija. Nepobitno. Uzeli Krim koji strateški za Moskvu nema cenu. Potvrdili jak uticaj na istoku Ukrajine i moć da dignu ljudtsvo. Ukrajina posle ovoga mece u Nato, jer bi bila bukvalno podeljena - u to vise niko ne sumnja.
2. Putin. Povratkom Krima maltene izboksovao i naredni mandat.

Delimičnu pobednici:
1. SAD i NATO. Ušli na zapad Ukrajine gde će da imaju odlučujući uticaj. Korak bliže Rusiji u budućnosti. Ma šta to značilo.
2. Obama. Malo oprao obraz nakon blamaze sa Sirojom, a pogotovo sa Snoudenom u Moskvi.

Gubitnici:
Kijev, Ukrajina. Ostali bez dela teritorije. Bankrotirali. Rusima sada duguju milijarde a uskoro će da duguju i MMF-u. Tuzno.

Ko nije dobio ništa: EU.
Posluzila SAD i NATO kao trojanski konj na Majdanu, u Uniji došlo do pobune kompanija koje nisu htele sankcije Rusiji,. Jučerašnje glasanje Evropskog parlameta o sankcijama Rusiji je - utopija, koja je odbacio čak i Barozo. Merkelova spasila diplomatski obraz Unije - odmerena i na vezi sa Moskvom i Vašingtonom.

Daljom konfrontacijom Rusi bi ušli u ja;e sankcije koje bi ih unazadile za nekoliko godina, a nemaju razloga za to, jer su većiniom dobili ono što su hteli. Ameri za sada zadovljnim zapadnom Ukrajine. Igra će biti nastavljena i narednih godina.
I ne zaboravite, ovaj tajkun koji će biti novi predsednik Ukrajine, biće pola američki čovek, ali, kao što to sa osmehom reče juče Putin - taj gospodin ima firme u Rusiji. Pametnom dosta.

EU

pre 10 godina

"uopste se sad ne spominje krim"

Itekako se pominje. EU i SAD govore o Ukrajini u CELOVITIM granicama, a to ukljucuje i Krim.
Krimska tema tek dolazi na dnevni red! Na konferenciji u Zenevi je pre svega bila tema regionalizacija i smirenje situacije. Prvo se ugasi vatra, a onda se vrati Krim, ali to je vec kratkorocni cilj.
Ne moze se tek tako uzeti deo necije teritorije i ostati nekaznjen!

Klarisa

pre 10 godina

cesto se podmece teza kako na istoku ukrajine ruski dominira jer su navodno rusi zatrli ukrajinski sto je budalastina. gradovi na istoku i jugu ukrajine nastali su u okviru rusije i naseljeni su ljudima iz ostatka rusije ali recimo i srbima, i drugim strancima koji su tu videli sansu za sebe. jezik kojim su se sporazumevali bio je naravno ruski. mnogi od potomaka tih ljudi prihvatili su ukrajinski identitet ali nece prihvatiti i negativan stav prema rusiji i rusima.

Eurocrem blok 100g neto

pre 10 godina

miroslav@:Postovani,slazem se u potpunosti s Vasom analizom,osim u vezi "Trojanskog konja",cini mi se da je u pitanju"Trojanski magarac",kolko god to nepristojno zvucalo!

Pinball Wizard

pre 10 godina

Dogovori sa lažljivim zapadnim političarima ne vrede ništa. Očekujem eskalaciju nasilja.
(Vladimir Nbgd4eveR, 18. april 2014 10:04)

Pa što nisi obavestio naivnog i prostodušnog druga Putina da nema nikakve svrhe pregovarati sa "lažljivim zapadnim političarima"? To predobri Rusi široke slovenske duše očigledno ne znaju, pa naivno i sasvim bespotrebno gube vreme na pregovorima u Ženevi.

Da se ti i takvi kao ti pitate, jedini pravi način na koji bi Rusi razgovarali sa "Zapadom", bio bi da svako jutro ispale po deset nuklearnih glava na deset većih gradova u Zapadnoj Evropi. I tako sve dok im ne zafali nuklearnih glava, zar ne?
Moglo bi i tako, što da ne, samo postoji mali problem: na svaku svoju petardu koju Rusi ispale, dobili bi bar deset nazad.
I to, za razliku od vas SrBskih kafanskih stratega, Rusi vrlo dobro znaju, tako da - ne ložite se, ma koliko vi mrzeli "Zapad" i Ameriku, Rusija neće ratovati u vaše ime i za vaš račun. Rusi će uvek slediti samo svoj interes, nikad vaš.

Putin ima zaista veliku sreću da mu vi sumanuti SrBski rusofili niste savetnici. Kad bi vas slušao, od Rusije ne bi ostao ni kamen na kamenu.
Uostalom, pogledajte na šta liči vaša Srbija! Umesto što bistrite svetsku politiku, sredite prvo svoju vlastitu državu, da ne bude ovakva rupetina kakva je sada! Ah, da, znam, jedini problem je u tome što vas "Zapad" ometa u poslu. Inače, da nije "Zapada", Srbija bi bila cvetna bašta! Ma, da, sigurno.

Примеро Гериљеро

pre 10 godina

"...Dogovoreno je da specijalna posmatračka misija OEBS treba da igra vodeću ulogu u pomaganju ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicima u neposrednoj primeni ovih mera za de eskalaciju gde god je najpotrebnije..."

Руси су овим дали аутогол. Према свему судећи и према искуству СФРЈ са страним посматрачима, ускоро ћемо, нажалост, присуствовати крвавим сукобима и страдању невиних. Где посматрачи стигну, ту трава не расте. У прилог томе прилажем и клип са Надреалистима: https://www.youtube.com/watch?v=tZtdcKQC8Ew

Слободан Драгићевић

pre 10 godina

Питање: Да ли ико на свету зна и један историјски споразум које су западне земље са неком државом склопиле па то што су склопиле испоштовале?
То је као споразуми са Индијанцима:''Споразум ће важити док тече Мисисипи и док Месец излази''. А онда су Индијанци сматрали да то што су договорили треба да важи заувек, а ''усрећитељи човечанства'' су сматрали да важи до сутра, јер и сутра тече Мисисипи и сутра Месец излази.

AlekS

pre 10 godina

Zapad je bio iznenadjen ruskim potezima, pa sad kupuju vreme da smisle novu strategiju.
(Dragan, 18. april 2014 11:01)

I ja to mislim. A misli i Putin, jer je juce javno rekao da je Zapad ZAUVEK izgubio "nase" poverenje mnogobrojnim prevarama.

Klarisa

pre 10 godina

da li su i nacionalna stagod koju je turcinov poslao na istok i ostale majdanske milicije nelegalno naoruzane? ako ne, nista nece biti od razoruzavanja.

expert

pre 10 godina

Ma Putin kapitulirao.
Rusi oce da ostanu u Ukrajini. Covek se preracunao.
(Maxo iz Kanadu, 18. april 2014 10:17)

Rusa u Ukrajini, i to zajedno s Krimom, ima 15-20 posto. Ovde je reč o Ukrajincima koji govore ruski. Naravno da oni hoće da ostanu u Ukrajini, ali da se ona federalizuje. To i Putin i Rusija hoće, ne vidim u čemu je problem?

mirko

pre 10 godina

(Maxo iz Kanadu, 18. april 2014 10:17)
Po komentaru bih rekao da si pre sa Mars nego Kanadu. Da si bilo kada bio u Odesi, znao bi da tamo niko niti govori, niti zna ukrajinski jezik. Slično je i u ostalim delovima na Istoku Ukrajine.
Da li mogu biti Ukrajinci, oni koji ne znaju ukrajinski, i šta žele drugo nego da ostanu tamo gde žive, i gde su rođeni.
Ukrajina do Oktobarske revolucije nije postojala kao država, nego kao regionalni pojam, do tada nazivan Mala Rusija.

legitimna vlast

pre 10 godina

Jedino se nisu dogovorili ko je legitimna vlast u Ukrajini.
O tome mogu da pricaju tek posle izbora 25. maja, a i ovi u Majdanu i ovi u istocnom delu zemlje su na isti nacin dosli "na vlast", silom.

legitimna vlast

pre 10 godina

Jedino se nisu dogovorili ko je legitimna vlast u Ukrajini.
O tome mogu da pricaju tek posle izbora 25. maja, a i ovi u Majdanu i ovi u istocnom delu zemlje su na isti nacin dosli "na vlast", silom.

expert

pre 10 godina

Ma Putin kapitulirao.
Rusi oce da ostanu u Ukrajini. Covek se preracunao.
(Maxo iz Kanadu, 18. april 2014 10:17)

Rusa u Ukrajini, i to zajedno s Krimom, ima 15-20 posto. Ovde je reč o Ukrajincima koji govore ruski. Naravno da oni hoće da ostanu u Ukrajini, ali da se ona federalizuje. To i Putin i Rusija hoće, ne vidim u čemu je problem?

Klarisa

pre 10 godina

da li su i nacionalna stagod koju je turcinov poslao na istok i ostale majdanske milicije nelegalno naoruzane? ako ne, nista nece biti od razoruzavanja.

mirko

pre 10 godina

(Maxo iz Kanadu, 18. april 2014 10:17)
Po komentaru bih rekao da si pre sa Mars nego Kanadu. Da si bilo kada bio u Odesi, znao bi da tamo niko niti govori, niti zna ukrajinski jezik. Slično je i u ostalim delovima na Istoku Ukrajine.
Da li mogu biti Ukrajinci, oni koji ne znaju ukrajinski, i šta žele drugo nego da ostanu tamo gde žive, i gde su rođeni.
Ukrajina do Oktobarske revolucije nije postojala kao država, nego kao regionalni pojam, do tada nazivan Mala Rusija.

miroslav

pre 10 godina

Pobednici:
1. Rusija. Nepobitno. Uzeli Krim koji strateški za Moskvu nema cenu. Potvrdili jak uticaj na istoku Ukrajine i moć da dignu ljudtsvo. Ukrajina posle ovoga mece u Nato, jer bi bila bukvalno podeljena - u to vise niko ne sumnja.
2. Putin. Povratkom Krima maltene izboksovao i naredni mandat.

Delimičnu pobednici:
1. SAD i NATO. Ušli na zapad Ukrajine gde će da imaju odlučujući uticaj. Korak bliže Rusiji u budućnosti. Ma šta to značilo.
2. Obama. Malo oprao obraz nakon blamaze sa Sirojom, a pogotovo sa Snoudenom u Moskvi.

Gubitnici:
Kijev, Ukrajina. Ostali bez dela teritorije. Bankrotirali. Rusima sada duguju milijarde a uskoro će da duguju i MMF-u. Tuzno.

Ko nije dobio ništa: EU.
Posluzila SAD i NATO kao trojanski konj na Majdanu, u Uniji došlo do pobune kompanija koje nisu htele sankcije Rusiji,. Jučerašnje glasanje Evropskog parlameta o sankcijama Rusiji je - utopija, koja je odbacio čak i Barozo. Merkelova spasila diplomatski obraz Unije - odmerena i na vezi sa Moskvom i Vašingtonom.

Daljom konfrontacijom Rusi bi ušli u ja;e sankcije koje bi ih unazadile za nekoliko godina, a nemaju razloga za to, jer su većiniom dobili ono što su hteli. Ameri za sada zadovljnim zapadnom Ukrajine. Igra će biti nastavljena i narednih godina.
I ne zaboravite, ovaj tajkun koji će biti novi predsednik Ukrajine, biće pola američki čovek, ali, kao što to sa osmehom reče juče Putin - taj gospodin ima firme u Rusiji. Pametnom dosta.

AlekS

pre 10 godina

Zapad je bio iznenadjen ruskim potezima, pa sad kupuju vreme da smisle novu strategiju.
(Dragan, 18. april 2014 11:01)

I ja to mislim. A misli i Putin, jer je juce javno rekao da je Zapad ZAUVEK izgubio "nase" poverenje mnogobrojnim prevarama.

Klarisa

pre 10 godina

cesto se podmece teza kako na istoku ukrajine ruski dominira jer su navodno rusi zatrli ukrajinski sto je budalastina. gradovi na istoku i jugu ukrajine nastali su u okviru rusije i naseljeni su ljudima iz ostatka rusije ali recimo i srbima, i drugim strancima koji su tu videli sansu za sebe. jezik kojim su se sporazumevali bio je naravno ruski. mnogi od potomaka tih ljudi prihvatili su ukrajinski identitet ali nece prihvatiti i negativan stav prema rusiji i rusima.

pfff

pre 10 godina

@EU naravno da se nekaznjeno moze uzeti tudja teritorija ako si dovoljno mocan. To je vazilo kroz celu istoriju pa i sada. Medjunarodna pravila igre sluze samo da se malima kaze gde im je mesto.

Слободан Драгићевић

pre 10 godina

Питање: Да ли ико на свету зна и један историјски споразум које су западне земље са неком државом склопиле па то што су склопиле испоштовале?
То је као споразуми са Индијанцима:''Споразум ће важити док тече Мисисипи и док Месец излази''. А онда су Индијанци сматрали да то што су договорили треба да важи заувек, а ''усрећитељи човечанства'' су сматрали да важи до сутра, јер и сутра тече Мисисипи и сутра Месец излази.

rusadad

pre 10 godina

Ovo je lepo diplomatski sroceno pismo, u kojem se svi proglasavaju pobednicima i mirotvorcima. Sta je stvarno dogovoreno videcemo za neko vreme. U situaciji kada su Rusi diktirali dogadjaje u Ukrajini, jedno je sigurno,Ukrajina ce postati federalna drzava sa velikom samostalnoscu regiona u njoj. Isto tako nece se prikljucivati ni jednom bloku, politickom, vojnom ili ekonomskom. Za uzvrat ostace formalno jedinstvena drzava. Pogledajte i procitajte malo reakcije ukrajinskih zvanicnika i zapadnih diplomata pa ce vam biti jasno ko je sta dobio, a ko izgubio.

Eurocrem blok 100g neto

pre 10 godina

miroslav@:Postovani,slazem se u potpunosti s Vasom analizom,osim u vezi "Trojanskog konja",cini mi se da je u pitanju"Trojanski magarac",kolko god to nepristojno zvucalo!

Pinball Wizard

pre 10 godina

Dogovori sa lažljivim zapadnim političarima ne vrede ništa. Očekujem eskalaciju nasilja.
(Vladimir Nbgd4eveR, 18. april 2014 10:04)

Pa što nisi obavestio naivnog i prostodušnog druga Putina da nema nikakve svrhe pregovarati sa "lažljivim zapadnim političarima"? To predobri Rusi široke slovenske duše očigledno ne znaju, pa naivno i sasvim bespotrebno gube vreme na pregovorima u Ženevi.

Da se ti i takvi kao ti pitate, jedini pravi način na koji bi Rusi razgovarali sa "Zapadom", bio bi da svako jutro ispale po deset nuklearnih glava na deset većih gradova u Zapadnoj Evropi. I tako sve dok im ne zafali nuklearnih glava, zar ne?
Moglo bi i tako, što da ne, samo postoji mali problem: na svaku svoju petardu koju Rusi ispale, dobili bi bar deset nazad.
I to, za razliku od vas SrBskih kafanskih stratega, Rusi vrlo dobro znaju, tako da - ne ložite se, ma koliko vi mrzeli "Zapad" i Ameriku, Rusija neće ratovati u vaše ime i za vaš račun. Rusi će uvek slediti samo svoj interes, nikad vaš.

Putin ima zaista veliku sreću da mu vi sumanuti SrBski rusofili niste savetnici. Kad bi vas slušao, od Rusije ne bi ostao ni kamen na kamenu.
Uostalom, pogledajte na šta liči vaša Srbija! Umesto što bistrite svetsku politiku, sredite prvo svoju vlastitu državu, da ne bude ovakva rupetina kakva je sada! Ah, da, znam, jedini problem je u tome što vas "Zapad" ometa u poslu. Inače, da nije "Zapada", Srbija bi bila cvetna bašta! Ma, da, sigurno.

Analiticar bez emocija

pre 10 godina

Amerikanci prividno ojacali poziciju svojih stavova koji nista do sada nisu doneli.
Nemacka pokazala da je neprikosnoveni gazda u Evropskoj uniji i da gleda svoja posla, cuva svoju ekonomiju i razmislja o buducnosti ne nasedajuci na kukumakanje bilo koga van ali ni unutar EU.
Rusija ojacala pozicije prvo govorom Putina koga je podrzalo vise od 85% Rusa, ali i vecina medija u svetu pise o coveku koji zna i sta hoce i sta moze. U Zenevi su se izborili da se ukrajinska kriza resava u Ukrajini i da ce se postovati prava gradjana da sami odlucuju o svojoj sudbini (to znaci da je Dombas dobio zeleno svetlo da sam moze da stvori autonomnu oblast), cime je postojeca vlast u Ukrajini dovedena u mat poziciju.
Ukrajina je opet gubitnik. Sa ovom vlascu izgleda da uopste ne zna sta hoce i odakle poceti. Cela privremena vlast se ponasa amaterski i vec govore kako decentralizacije nema iako su je juce u Zenevi prihvatili.

Dogovor se nece ispostovati niti sprovesti, jer je polarizacija izazvala ogromne kolicine negativne energije unutar ukrajinskih granica da je prakticno nemoguce pomiriti stavove vodja i na jednoj i na drugoj strani.
Ruska strana zna da ce Evropa i Amerika da nastave instruisati Kijev kako da izigra dogovor i to im ide na ruku jer ce spravom moci da se umesaju i definitivno organizuju referendum o prikljucenju Dombasa Rusiji (Krimski scenario).
Ukrajini ce trebati 15-20 godina da postane demokratska drzava, ali to je cena koju ce morati platiti za sve svoje promasaje.

Che

pre 10 godina

Zanimljivo je sta to za Rusiju predstavlja vracanje zgrada legitimnim vlastima da li su mislili na vlast Janukovica ili na nasilnu vlast ovih zapadnjaka...Rusija je jasno stavila do znanja da ona ne podrzava pucisticku vlast Kijeva...

EU

pre 10 godina

"uopste se sad ne spominje krim"

Itekako se pominje. EU i SAD govore o Ukrajini u CELOVITIM granicama, a to ukljucuje i Krim.
Krimska tema tek dolazi na dnevni red! Na konferenciji u Zenevi je pre svega bila tema regionalizacija i smirenje situacije. Prvo se ugasi vatra, a onda se vrati Krim, ali to je vec kratkorocni cilj.
Ne moze se tek tako uzeti deo necije teritorije i ostati nekaznjen!

Примеро Гериљеро

pre 10 godina

"...Dogovoreno je da specijalna posmatračka misija OEBS treba da igra vodeću ulogu u pomaganju ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicima u neposrednoj primeni ovih mera za de eskalaciju gde god je najpotrebnije..."

Руси су овим дали аутогол. Према свему судећи и према искуству СФРЈ са страним посматрачима, ускоро ћемо, нажалост, присуствовати крвавим сукобима и страдању невиних. Где посматрачи стигну, ту трава не расте. У прилог томе прилажем и клип са Надреалистима: https://www.youtube.com/watch?v=tZtdcKQC8Ew

Aleksandar Arsović

pre 10 godina

Ko hoće u politiku taj ne ide u crkvu,politički dokumenti vrede samo ako su sprovodljivi i važe za svakog učesnika političkog nesporazuma koji se odnosi na pravo da biram gde ću i kako ću da živim u demokratskom miru i slozi a ne u jednostranoj želji nametanja demokratske volje pojedinaca sa naoružanim snagama koje uništavaju tudje pravo na drugačije mišljenje i suživot na odredjenoj geografskoj ravni,
S poštovanjem

EU

pre 10 godina

"uopste se sad ne spominje krim"

Itekako se pominje. EU i SAD govore o Ukrajini u CELOVITIM granicama, a to ukljucuje i Krim.
Krimska tema tek dolazi na dnevni red! Na konferenciji u Zenevi je pre svega bila tema regionalizacija i smirenje situacije. Prvo se ugasi vatra, a onda se vrati Krim, ali to je vec kratkorocni cilj.
Ne moze se tek tako uzeti deo necije teritorije i ostati nekaznjen!

Pinball Wizard

pre 10 godina

Dogovori sa lažljivim zapadnim političarima ne vrede ništa. Očekujem eskalaciju nasilja.
(Vladimir Nbgd4eveR, 18. april 2014 10:04)

Pa što nisi obavestio naivnog i prostodušnog druga Putina da nema nikakve svrhe pregovarati sa "lažljivim zapadnim političarima"? To predobri Rusi široke slovenske duše očigledno ne znaju, pa naivno i sasvim bespotrebno gube vreme na pregovorima u Ženevi.

Da se ti i takvi kao ti pitate, jedini pravi način na koji bi Rusi razgovarali sa "Zapadom", bio bi da svako jutro ispale po deset nuklearnih glava na deset većih gradova u Zapadnoj Evropi. I tako sve dok im ne zafali nuklearnih glava, zar ne?
Moglo bi i tako, što da ne, samo postoji mali problem: na svaku svoju petardu koju Rusi ispale, dobili bi bar deset nazad.
I to, za razliku od vas SrBskih kafanskih stratega, Rusi vrlo dobro znaju, tako da - ne ložite se, ma koliko vi mrzeli "Zapad" i Ameriku, Rusija neće ratovati u vaše ime i za vaš račun. Rusi će uvek slediti samo svoj interes, nikad vaš.

Putin ima zaista veliku sreću da mu vi sumanuti SrBski rusofili niste savetnici. Kad bi vas slušao, od Rusije ne bi ostao ni kamen na kamenu.
Uostalom, pogledajte na šta liči vaša Srbija! Umesto što bistrite svetsku politiku, sredite prvo svoju vlastitu državu, da ne bude ovakva rupetina kakva je sada! Ah, da, znam, jedini problem je u tome što vas "Zapad" ometa u poslu. Inače, da nije "Zapada", Srbija bi bila cvetna bašta! Ma, da, sigurno.

legitimna vlast

pre 10 godina

Jedino se nisu dogovorili ko je legitimna vlast u Ukrajini.
O tome mogu da pricaju tek posle izbora 25. maja, a i ovi u Majdanu i ovi u istocnom delu zemlje su na isti nacin dosli "na vlast", silom.

expert

pre 10 godina

Ma Putin kapitulirao.
Rusi oce da ostanu u Ukrajini. Covek se preracunao.
(Maxo iz Kanadu, 18. april 2014 10:17)

Rusa u Ukrajini, i to zajedno s Krimom, ima 15-20 posto. Ovde je reč o Ukrajincima koji govore ruski. Naravno da oni hoće da ostanu u Ukrajini, ali da se ona federalizuje. To i Putin i Rusija hoće, ne vidim u čemu je problem?

Примеро Гериљеро

pre 10 godina

"...Dogovoreno je da specijalna posmatračka misija OEBS treba da igra vodeću ulogu u pomaganju ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicima u neposrednoj primeni ovih mera za de eskalaciju gde god je najpotrebnije..."

Руси су овим дали аутогол. Према свему судећи и према искуству СФРЈ са страним посматрачима, ускоро ћемо, нажалост, присуствовати крвавим сукобима и страдању невиних. Где посматрачи стигну, ту трава не расте. У прилог томе прилажем и клип са Надреалистима: https://www.youtube.com/watch?v=tZtdcKQC8Ew

Klarisa

pre 10 godina

da li su i nacionalna stagod koju je turcinov poslao na istok i ostale majdanske milicije nelegalno naoruzane? ako ne, nista nece biti od razoruzavanja.

mirko

pre 10 godina

(Maxo iz Kanadu, 18. april 2014 10:17)
Po komentaru bih rekao da si pre sa Mars nego Kanadu. Da si bilo kada bio u Odesi, znao bi da tamo niko niti govori, niti zna ukrajinski jezik. Slično je i u ostalim delovima na Istoku Ukrajine.
Da li mogu biti Ukrajinci, oni koji ne znaju ukrajinski, i šta žele drugo nego da ostanu tamo gde žive, i gde su rođeni.
Ukrajina do Oktobarske revolucije nije postojala kao država, nego kao regionalni pojam, do tada nazivan Mala Rusija.

Klarisa

pre 10 godina

cesto se podmece teza kako na istoku ukrajine ruski dominira jer su navodno rusi zatrli ukrajinski sto je budalastina. gradovi na istoku i jugu ukrajine nastali su u okviru rusije i naseljeni su ljudima iz ostatka rusije ali recimo i srbima, i drugim strancima koji su tu videli sansu za sebe. jezik kojim su se sporazumevali bio je naravno ruski. mnogi od potomaka tih ljudi prihvatili su ukrajinski identitet ali nece prihvatiti i negativan stav prema rusiji i rusima.

AlekS

pre 10 godina

Zapad je bio iznenadjen ruskim potezima, pa sad kupuju vreme da smisle novu strategiju.
(Dragan, 18. april 2014 11:01)

I ja to mislim. A misli i Putin, jer je juce javno rekao da je Zapad ZAUVEK izgubio "nase" poverenje mnogobrojnim prevarama.

miroslav

pre 10 godina

Pobednici:
1. Rusija. Nepobitno. Uzeli Krim koji strateški za Moskvu nema cenu. Potvrdili jak uticaj na istoku Ukrajine i moć da dignu ljudtsvo. Ukrajina posle ovoga mece u Nato, jer bi bila bukvalno podeljena - u to vise niko ne sumnja.
2. Putin. Povratkom Krima maltene izboksovao i naredni mandat.

Delimičnu pobednici:
1. SAD i NATO. Ušli na zapad Ukrajine gde će da imaju odlučujući uticaj. Korak bliže Rusiji u budućnosti. Ma šta to značilo.
2. Obama. Malo oprao obraz nakon blamaze sa Sirojom, a pogotovo sa Snoudenom u Moskvi.

Gubitnici:
Kijev, Ukrajina. Ostali bez dela teritorije. Bankrotirali. Rusima sada duguju milijarde a uskoro će da duguju i MMF-u. Tuzno.

Ko nije dobio ništa: EU.
Posluzila SAD i NATO kao trojanski konj na Majdanu, u Uniji došlo do pobune kompanija koje nisu htele sankcije Rusiji,. Jučerašnje glasanje Evropskog parlameta o sankcijama Rusiji je - utopija, koja je odbacio čak i Barozo. Merkelova spasila diplomatski obraz Unije - odmerena i na vezi sa Moskvom i Vašingtonom.

Daljom konfrontacijom Rusi bi ušli u ja;e sankcije koje bi ih unazadile za nekoliko godina, a nemaju razloga za to, jer su većiniom dobili ono što su hteli. Ameri za sada zadovljnim zapadnom Ukrajine. Igra će biti nastavljena i narednih godina.
I ne zaboravite, ovaj tajkun koji će biti novi predsednik Ukrajine, biće pola američki čovek, ali, kao što to sa osmehom reče juče Putin - taj gospodin ima firme u Rusiji. Pametnom dosta.

rusadad

pre 10 godina

Ovo je lepo diplomatski sroceno pismo, u kojem se svi proglasavaju pobednicima i mirotvorcima. Sta je stvarno dogovoreno videcemo za neko vreme. U situaciji kada su Rusi diktirali dogadjaje u Ukrajini, jedno je sigurno,Ukrajina ce postati federalna drzava sa velikom samostalnoscu regiona u njoj. Isto tako nece se prikljucivati ni jednom bloku, politickom, vojnom ili ekonomskom. Za uzvrat ostace formalno jedinstvena drzava. Pogledajte i procitajte malo reakcije ukrajinskih zvanicnika i zapadnih diplomata pa ce vam biti jasno ko je sta dobio, a ko izgubio.

Analiticar bez emocija

pre 10 godina

Amerikanci prividno ojacali poziciju svojih stavova koji nista do sada nisu doneli.
Nemacka pokazala da je neprikosnoveni gazda u Evropskoj uniji i da gleda svoja posla, cuva svoju ekonomiju i razmislja o buducnosti ne nasedajuci na kukumakanje bilo koga van ali ni unutar EU.
Rusija ojacala pozicije prvo govorom Putina koga je podrzalo vise od 85% Rusa, ali i vecina medija u svetu pise o coveku koji zna i sta hoce i sta moze. U Zenevi su se izborili da se ukrajinska kriza resava u Ukrajini i da ce se postovati prava gradjana da sami odlucuju o svojoj sudbini (to znaci da je Dombas dobio zeleno svetlo da sam moze da stvori autonomnu oblast), cime je postojeca vlast u Ukrajini dovedena u mat poziciju.
Ukrajina je opet gubitnik. Sa ovom vlascu izgleda da uopste ne zna sta hoce i odakle poceti. Cela privremena vlast se ponasa amaterski i vec govore kako decentralizacije nema iako su je juce u Zenevi prihvatili.

Dogovor se nece ispostovati niti sprovesti, jer je polarizacija izazvala ogromne kolicine negativne energije unutar ukrajinskih granica da je prakticno nemoguce pomiriti stavove vodja i na jednoj i na drugoj strani.
Ruska strana zna da ce Evropa i Amerika da nastave instruisati Kijev kako da izigra dogovor i to im ide na ruku jer ce spravom moci da se umesaju i definitivno organizuju referendum o prikljucenju Dombasa Rusiji (Krimski scenario).
Ukrajini ce trebati 15-20 godina da postane demokratska drzava, ali to je cena koju ce morati platiti za sve svoje promasaje.

Eurocrem blok 100g neto

pre 10 godina

miroslav@:Postovani,slazem se u potpunosti s Vasom analizom,osim u vezi "Trojanskog konja",cini mi se da je u pitanju"Trojanski magarac",kolko god to nepristojno zvucalo!

Слободан Драгићевић

pre 10 godina

Питање: Да ли ико на свету зна и један историјски споразум које су западне земље са неком државом склопиле па то што су склопиле испоштовале?
То је као споразуми са Индијанцима:''Споразум ће важити док тече Мисисипи и док Месец излази''. А онда су Индијанци сматрали да то што су договорили треба да важи заувек, а ''усрећитељи човечанства'' су сматрали да важи до сутра, јер и сутра тече Мисисипи и сутра Месец излази.

pfff

pre 10 godina

@EU naravno da se nekaznjeno moze uzeti tudja teritorija ako si dovoljno mocan. To je vazilo kroz celu istoriju pa i sada. Medjunarodna pravila igre sluze samo da se malima kaze gde im je mesto.

Che

pre 10 godina

Zanimljivo je sta to za Rusiju predstavlja vracanje zgrada legitimnim vlastima da li su mislili na vlast Janukovica ili na nasilnu vlast ovih zapadnjaka...Rusija je jasno stavila do znanja da ona ne podrzava pucisticku vlast Kijeva...

Aleksandar Arsović

pre 10 godina

Ko hoće u politiku taj ne ide u crkvu,politički dokumenti vrede samo ako su sprovodljivi i važe za svakog učesnika političkog nesporazuma koji se odnosi na pravo da biram gde ću i kako ću da živim u demokratskom miru i slozi a ne u jednostranoj želji nametanja demokratske volje pojedinaca sa naoružanim snagama koje uništavaju tudje pravo na drugačije mišljenje i suživot na odredjenoj geografskoj ravni,
S poštovanjem