Ponedeljak, 14.04.2014.

10:51

Pismo majke koje je oduševilo ceo Balkan

Izvor: Sandra Todoroviæ

Pismo majke koje je oduševilo ceo Balkan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

149 Komentari

Sortiraj po:

Nebo

pre 10 godina

Hvala dobroj mami sto nas je podsetila na mnoge dobre stvari i napisala nesto sto vecina nas misli, ali ne ume ili ne stigne da to sve i napise.
Hvala mama.

Petar

pre 10 godina

Mercedes je platio reklamu blogerki u cilju siroke marketing kampanje zbog slupanog predsednickog dzipa. Zna se da bi svaka majka sinu preporucila BMW-a, a ne Mercedesa.

Tradicionalista.

pre 10 godina

U bre! Moj stari komentar koji sam malo doradio je dobio preko 500 pluseva, i daleko je nadmasio sve ostale! Da li ostali komentatori nemaju ideje, ili sam ja genije za komentarisanje, to ostaje da ocene citaoci!
Pozdrav svim dobrim ljudima, a narocito mojim fanovima i pratiocima!
(Tradicionalista., 15. april 2014 09:42)

Ko mi da plus, dobio na lutriji, u kladionici, svaka mu dala... zene nasle princa na belom konju, i bile sa njim dok ih smrt ne rastavi!
Ko mi da minus da bog da jeo godinu dana izgoreli rucak, a zene kuvale 4 jela dnevno.

Mladen

pre 10 godina

Komentari su podeljenji u dva tabora - jednima je čaša polu-puna, dok je drugima polu-prazna.
Svi znamo kako Srbi (u većini) gledaju na stvari, a takođe znamo da nisu znali šta pola reči iz teksta znači.

Ja

pre 10 godina

@goran
Pomesao si marihuanu i alkohol.Marihuana ne izaziva stanja pomucene svesti,crnih rupa u secanju i ne povecava agresivnost.Kod zavisnosti moze se reci da dolazi do psihicke zavisnosti nikako fizicke.

soap opera

pre 10 godina

Ima jedna lepa i poznata pesma od Radjarda Kiplinga, "AKO", verovatno je NVO blogerka imala nešto tako na umu ali je omašila. Bitno je da je spomenula bežaniju iz Srbije, Romkinje (sic!) oko pijace i poštovanje različitosti. I majčinsko pismo deci za ne-daj-Bože okačila na blog da ga svi vidimo.

Uzgred, dvadeset puta sam u raznim varijantama pokušao da u komentar stavim prevod te pesme ali sam uvek odbijan sa "Niste popunili obavezna polja (označena zvezdicom), komentar nije poslat" pa bih zamolio stručno osoblje B92 da preispita značenje tog stringa jer ne odgovara istini.

Shonne

pre 10 godina

Pismo je sjajno bilo da je medijska promocija ili iskrena poruka njenoj (ili bilo cijoj) deci. Ono sto je kompletna katastrofa su zapravo komentari iz kojih se mnogo bolje moze videti sav mentalni sunovrat ovog naroda. Sve da je pismo napisao Dalaj Lama, Nikola Tesla, ili majka Tereza, nasle bi se desetine poremecenika na emotivnom nivou insekta da ga opljunu kao reklamu, medijsku kampanju, ljigavost ili sta-god-vec. U Srbiji gomile mutanata zive prosto da bi se hranile, trosile kiseonik i mrzele ceo svet - iskreno i cisto. I to je jedino sto iskreno i cisto oni i umeju.

A, da.... komentar nije ni namenjen kako bi se takvi isprovocirali na repliku, vec onima koji su nekim cudom ostali normalni - cisto da vide da nisu bas toliko retki u svom ovom uzasu i raspadu od drzave.

Goran

pre 10 godina

OOVO JE TEKST KOJI JE OBISAO BALKAN?
OVO JE PISMO MAJKE DECI??
OVO SE NEKOME DOPALO???
Uzas i strava, osoba koja je pokupila gomilu ideja sa raznih blogova i sve to uz malo svojih misli spojila u jedno na momente neumesno pismo deci. Prica o marihuani, kazed da nije droga - ali deci nije rekla da izaziva ovisnost. Nije pomenula da se pod dejstvom marihuane mogu pociniti mnoge stvari zbog kojih ce mozda kasnije zazaliti. Kaze da citiram "skidaj čarape kad jebeš", interesantne poslednje misli majke deci. Zaradi za mercedes? Sta to znaci, da je bolji od BMW-a? Mozda ce deca hteti Fiat 500, ako nista bar neku paru ce zaraditi nas covek. Ovo je poruka majke deci? Tesko ce na ovom balkanu biti bolje dok jadni tekstovi poput ovog imaju bilo kakav znacaj. Tuga...

Glupost

pre 10 godina

Prestala sam da čitam nakon rečenice "Strašna su to vremena bila, al’ opet bolja nego ova sada". Ne daj Bože nikome!!
Pismo je vrlo površno, prezentacija emocija u pokušaju iza kog prepoznajem jednu prosečnu, ruralnu, manje-više informisanu ženu, koja sve što u životu radi - snalazi se.

Namćor

pre 10 godina

Au, brate... Kol'ko dušebrižnika!
Šta vas, bre, boli ona stvar što se nigde ne pominje otac?
I odakle vam pravo da ikoga prozivate zbog poziva da se poštuju različitosti?
Bilo ovo zaista pismo ili blog, mene je nasmejalo do suza! Autorka na duhovit način, kroz sopstvenu vizuru, pominje sve ono kroz šta je većina nas prošla. A meni ne pada na pamet da je osudjujem zato što na izvesne periode ima malo drugačiji pogled. Kako sama reče: nismo svi štancani.
Jeste, treba voleti ovu zemlju. Ali ja nigde ne videh da je pljuje, kako napisaše neke "patriote". Što se saveta o bežanju iz zemlje tiče... Zašto da ne?
Da mogu, i sam bih otišao! Ne zato što tamo negde, van Srbije, teku med i mleko. Otišao bih zato što ovo nije i još dugo neće biti uredjena država! Otišao bih zato što bih za svoj posao bio bolje plaćen nego ovde. Otišao bih, jer se od ljubavi prema zemlji u kojoj caruju korupcija i poltronstvo, demagogija i zakoni huligana-ne živi!

jana

pre 10 godina

majke uglavnom dotaknu i podsete na sve sto cini zivot i sto ne moze ni jedan pisac niti filozof niti naucnik.Jedino se ,licno ,ne slazem po njenom shvatanju muskaraca kao manje vrednih bica,a ja cak mislim da ako devojke ili zene pustaju suze za muskarcima ,da su zaista vredni jer su im pruzili trenutke srece i pokazali sta je to ,jer posle opijenosti ne moze da se place ,osim u mladosti,i da placu i da se isplacu ,jer su suze ponekad blagotvorne kao i smeh. i da ih neka tuzna iskustva nikad ne sprece da veruju u ljude koji ume da vole i da je bole voleti i neuzvraceno nego biti"operisan"od tog osecaja uvidomi saznanjima kojimza su mladi mnogo vise upuceni ali ne i srecniji.

lazy houseboy

pre 10 godina

"Pismo" je očigledno pisano za objavljivanje tj. za medije a ne za njenu (ili bilo čiju) decu. Neverovatna količina opštih mesta i ispraznih fraza upakovana u "vidite kako sam cool" oblandu. Taman po meri srpskog medija i mentalnom dometu srpskog čitaoca. Zato i jeste vest.

mama

pre 10 godina

pismo me je nagnalo da razmislim da i svojim sinovima napisem nesto i ostavim u slucaju da umrem iznenada. meni je moja mama ostavila kutiju slika pisama nakita svega sto i dan danas mi otkriva ko je ona bila.

Tradicionalista.

pre 10 godina

U bre! Moj stari komentar koji sam malo doradio je dobio preko 500 pluseva, i daleko je nadmasio sve ostale! Da li ostali komentatori nemaju ideje, ili sam ja genije za komentarisanje, to ostaje da ocene citaoci!
Pozdrav svim dobrim ljudima, a narocito mojim fanovima i pratiocima!

kruškic@

pre 10 godina

Po meni, ovo pismo je depresivno i ima izrazenih negativnih emocija, jer ono sto pisemo, mislimo, pricamo, upravo to i prizivamo u zivotu. Vidi se da je majka opsednuta strahovima i brigom za svoju decu, a time im upravo tu, multipliovano uvećava. Smatram da ničiji zivot nema pravila i da se iz tudjih "gresaka" ne moze naučiti, jer ako tako učimo, mozemo slobodno smatrati da "gresku" nismo naučili. "Gresku" pisem ovako, jer u biti nista nije pogrešno, sve je samo stvar iskurstva i nase percepcije. Apsolutna istina ne postoji. ali kako,U svemu i svakom treba pronaći nesto lepo...Tako i ja mogu reći da mi se neki delovi ovog pisma dopadaju, a to je deo u kome daje savete deci. Deo kada kaze sinu da bude dobar prema zenama i kada kaze da treba da budu tolerantni prema različitim od sebe. Trebalo bi čitati optimističnije i vedrije tekstove :)

hypatija

pre 10 godina

Једноставно, ово писмо је сасвим О.К.. Све је на свом месту. Отприлике и ја тако васпитавам своју децу. Имам три сина и веома сам поносан на њих. Најстарији је покушао да студира јапански језик на филолошком у Бгд-у. Добро је кренуо, али тата није имао кинту за Бгд.Пробао је Мегатренд, али квалитет наставе нам се дефинитивно није допао, као ни услови рада, одустао је. Покушава да нађе посао у Холандији и надам се да хоће, свакако да му помажем у томе. Средњи син је одустао и од средње школе, бави се музиком и добро му иде. Учи за вариоца. Заједно шљокамо у парку док ми препричава своје догодовштине. Веома сам поносан на њега, обзиром да је природни магнет за жене (немислим ништа ружно када помињем жене). Надам се да ће и он ускоро да крене у иностранство да прави каријеру. Најмлађи син учи за кувара. Прави је атлета, непије, непуши и добро му иде. Свакако да ће отићи бар на неки брод да кува и обиђе свет када заврши потребне школе. Моја деца су правдољубива, поштена и избегавају сваку врсту насиља.Сва тројица говоре енглески.
Хоћу да кажем, да сам зарад своје државе ишао и у рат, био бомбардован, живим као последњи слепац иако радим по цео Божији дан. Силно сам се трудио да очувам своја три сина као добре људе и хвала Богу успевам у томе. Али, ако сам
своју младост и снагу поклонио мајци Србији и Србима, а заузврат сам добио снижење плате на ниво недостојан роба, свакако да ту грешку нећу дозволити својим синовима.
Госпођа је апсолутно у праву и да м није дрога :)

mun

pre 10 godina

jel ovo pisano kao blog za citatelje ili intimno pismo testament za decu? deluje mi kao ovo prvo kako bi sama sebe istakla. ako zelis pametnu decu koja misle svojom glavom zasto gomila zahteva kako da se ponasaju kad budu imali 20,30 godina?

Swedenonline

pre 10 godina

Fantasticno, genijalno, divno, smor itd. su komenari, meni suze na oci shvatajuci da vam zena objasnjava da nemate zivot a vi ni neshvatate! Uzas! Nacionalni sindrom, dijagniza, Srbin! :(

hoklica

pre 10 godina

Intersantno ali patetično do besveti... Onaj osećej kad te nešto kao gane ali nisi siguran šta-e to je jedno NIŠTA. Fejk i treš nemaju težinu!
Radite na sebi i radujte se životu gde god da ste!

Pera

pre 10 godina

Ima li nesto ta deca od oca da nauce?

A ono "nauci da kuvas.." pa od koga bi ta cerka trebala da nauci da kuva? Na kursu na Kolarcu?

Generalno, pateticno pismo cak iako mogu da se proberu par pristojnih saveta. Deca se vaspitavaju kuci, ne preko interneta. Ali mozda je zena uvidela da njena deca vise po ceo dan na Facebook-vima i Instagramima pa ovako mozda i prime k znanju neki savet.

kad vreme prodje ...

pre 10 godina

Jednoga dana , kada bilo ko od nas ostane bez majke, a mnogi to vec jesu, ovakvo pismo, ili bilo kakvo drugo, posveceno njemu , a koje mu je napisala majka dok je jos bila ziva, dozivljavao bi i cuvao kao SVETINJU.

lemy

pre 10 godina

ovo pismo treba da bude vodic,uputstvo,zvezda vodilja njenoj deci ali svakako udzbenik za buduce roditelje uopste. Meni se licno svidja kako je sroceno,s'tim koliko je stalo u ovako malom...

johnzie

pre 10 godina

Trebao sam stati posle uvodnog pasusa jer jednostavno nije smešan. A ako već nemaš smisla za humor, a toga nisi svestan i čak misliš suprotno, teško da možeš da ponudiš nešto što ima 'težinu'.
Eventualno, možeš da zarobiš decu u sopstvenom životu.
A to nije lepo.
Hvala i laku noć

ja

pre 10 godina

dragi moji i drage moje blog je izgleda pisala jedna devojka iz Beograda pa je potpuno normalno sto nista niste ni ukapirali..."beogradcici moji"

JeLa

pre 10 godina

Pismo je super :-)
A vi sto kažete da je vulgarno i sto pljujete sve zapitajte se koliko ste puta opsovali pred svojom decom i da li ste ih naucili da postuju svet oko sebe i da razvijaju empatiju za prirodu, zivotinje i ljude... Saveti su super, tome deca i treba da se uce ( sem ono za odlazak iz Srbije, sa tim se ne slazem) ... A sto se tice oca, mozda nije zasluzio da bude pomenut!

Перица

pre 10 godina

Један сам од оних који је одабрао да живи у Србији - не морам, желим јер:
1) Србија је моја земља.
2) Нико је неће направити бољом осим нас.
3) Ни другима нису цветале руже увек, па нису толико пљували по својој земљи. Засукали су рукаве и направили их бољим!
4) Знам како је и у другим земљама. Већина у Србији не зна и живот проводи у апатији, иживљавању или тражењу посла ван Србије. Уместо да живе у Србији и да је мењају на боље.

Довољно? Или да додам колико њих се одрекне свог језика у тој бољој туђини, свог имена, својих обичаја и себе (да, и себе на најгори могући начин, али o тоme не причају...) само да би се овде хвалили како су отишли из Србије.

Живите и волите Србију, биће боље и вама, и вашој деци и свима. И не чекајте да вам неко нешто удели нити отимајте. Учите и радите!

Vikleri...

pre 10 godina

"...Vikleri se namotavaju na spolja..."...Od kada to???
"Muškarci su jednostavni. Ne smaraj, ne proganjaj, budi misteriozna i zanosna i bićeš najvoljenija. " Ako je sve tako jednostavno zasto toliko samih, na obe strane...?
"...Diskretan po pitanju svoje bespomoćnosti, ćuti po svojim jazbinama i čeka…Šta taj narod čeka, to niko nije još utvrdio." da mu se ostvare nade...

Pismo Oca

pre 10 godina

Pišem vam ove redove za slučaj da pročitate majčino pismo.
Pre svega želim vam reći da ko je vas poznavao ni pakao mu
neće teško pasti. Gajio sam vas u najteža vremena i od par kila
mesa napravio ljude. A vi, ispranih mozgova, cmizdrili ste non
stop za nekim smart telefonima, brzim Internetom, besnim
kolima i dzeparcem za koji bi vas i Bil Gejts terao da klečite po
kukuruzu! Znam ja deco moja, tuđe je slađe.
Bolje košarkaše ima Amerika od naših baba koji su pobedili njihov ''Tim Snova''. Bolji tenis igra Španac, od našeg Srbina koji ga je pobedio 7 puta za redom i bio na krovu sveta 101 nedelju. Znam ja, naš je mentalitet pećinski.A tek kultura! Književnost! Jednom je neki zaostali pesnik, koji nije ni do kolena T.S Eliotu napisao:
*
Ostajte ovdje!…Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.
Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.
*
Ali šta on zna šta treba i kako?
Zato kufer u ruke i pravac Menhengladbah da berete kupine,
tu je dobra lova, i ako se ne vratite sa mečkom, nemojte se ni vraćati nazad!

Uzas

pre 10 godina

Глупо је очекивати да имаш добру децу коју учиш да беже из земље у којој живе, каква год да је она. Јер, кукавице и слабићи беже, а храбри остају и боре се. Не кажем да су кукавице они који су отишли из Србије, већ они који БЕЖЕ. Од себе се побећи не може. Ми живимо овако јер смо ми такви. Одеш у Америку и ЕУ па видиш да ти наши кукавни што су побегли нису ништа бољи људи, већ само финансијски успешнији а и даље исти празилуковићи, простаци и примитивци. Никаква разлика. Јер, ко бежи, самог себе стигне. Полако, схватиће то неки некад, а неки никад.

vaga

pre 10 godina

Kao sto neko rece,nekako bi ovo pismo bilo drugacije da su ga samo njena deca procitala.. No dobro,simpaticno je mada mi tu ima nekih nelogicnosti,sine budi dzentlmen i onda skini carape kad 'je**s',kada neko kaze dzentlmen,ja ne cujem u glavi bas tu rec.. I zatim ovo za marihuanu mi je isto malo,jeste droga i to je to.. No dobro,za sire narodne mase simpaticno :)

N

pre 10 godina

Zanimljivo je posmatrati kako u ovom tekstu svako vidi ono što želi da vidi. Poražavajuće je što većina traži konflikt i nadjačavanje, pa tako za par sekundi iz svega napisanog izdvoji samo okidače za sopstvene frustracije i tada kreću ogorčene i plitke patriotske lekcije koje su odavno dosadile više nego bilo kakvo "izdajništvo".
Ko ne vidi ljubav u ovom pismu, može se smatrati promašenim. Eto i ja sam video samo ono što želim da vidim.

idi begaj

pre 10 godina

Eeee a ovi komentatori sto imaju uvek nesto lose da napisu nebitno o cemu se radi mi ih je pun ocin.
Postupi po preporuci:skini carape kad ...,pocisti za sobom,kupi cvece,postuj druge-nismo stancovani,nemoj ubijati zivotinje da bi nosila krzno,stavi kondom...sta ti nije jasno

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

Micko,
bojim se da je ona mislila tacno ono sto je i napisala-da su za nju devedesete bile bolje.Pokusajte da nadjete njen profil na FB-u pa cete se uveriti u to.

eho

pre 10 godina

Oduševilo ceo Balkan nije, mene nije, naprotiv. Savet za njenu decu, ako postoje, ne slušajte svoju majku. Osoba koja izmišlja povod ovog tipa da pi prosula svoju ničim izazvanu mudrost je prepuna taštine, jako glupih saveta i veoma prizemnog načina razmišljanja. Budite bolji od nje i svoju intimu sačuvajte za sebe, rijaliti oporuka je vrhunac neukusa.

jaoo

pre 10 godina

Па добро, плитки популистички текст, ништа нарочито лоше, али са мноштвом критичних делова. Прво, свако дете је посебно, и ко зна да ли ће њено бити заинтересовано за факултет и да ли ће бити способно за факултет, и исто тако да ли ће ћерка бити надарена и заинтересована за уметност. Ово са чарапама док "ј...", не знам да ли коментарисати, али верујем да је у реду да свако то ради са све чарапма и обућом, ако му се прохте. Ајде све то, али ово - "лепота боли" - реченица коју углавном изговарају нафракане жене по салонима лепоте. Зашто лепота боли, баш ме интересује, да ли неко може да буде леп а да није искварцован, изоперисан, очерупан и без осталих интервенција које стварно јесу болне. И значи сина лепота не боли, али ћерку боли. Син да свира нешто а ћерка нек не свира, јер ето. Скроз занимљиво поимање лепоте, поштовања различитости и природе детета, набројани ставови без икаквог објашњења, те се мени мало чини да би деца која би потпуно испоштовала све наведено израсла у медиокритете у најбољем случају.

neo

pre 10 godina

Njah sta ja znam onako. Definitivno ima poucnih stvari samo ovo je vise ispovest. Ima i nebitnih stvari kao ''skini carape dok j*bes''. Jeste carape nisu seksi kada j*bes ali neces u svakoj situaciji se skidati skroz go zar ne :D. Marihuana nije droga? Jeste, marihuana je laka droga. To je kao da kazem- pivo nije alkoholno pice jer ima oko 5% alkohola a rakija 40%. Nije ona jedina, ovde je vecina majki tako proslo u zivotu. Najveci mi je strah lose proci u zivotu pa ovako kukati i negativno pricati o svojoj proslosti. Tuzno je nekako.

Katarza

pre 10 godina

Kako sam ja shvatila, ovo je blog... Sto znaci da pismo nije obavzeno pisala svojoj deci, nego onako.. Prosto prosula razmisljanja i savete koje bi dala bilo kom mladom coveku. Otud i stil i jezik

micko

pre 10 godina

@solar
Verovatno je htela da kaze da je tada postojala nada za bolje sutra, da se rat jednom morao zavrsiti i poceti normalan zivot. I onda je doslo ovo sada (plus sve ono sto smo preziveli od devedesetih), i prosto postane jasno da bolje nece biti i da ovde posten i vredan covek, koji ne muti i ne petlja, moze jedino da prezivljava.

Voland

pre 10 godina

@Voland,procitaj ipak pismo...ovo nisu gotove instrukcije nikako,vec korisni saveti i lekcije iz zivota!!!
(Marija, 14. april 2014 17:37)

Pročitao sam Marija, ipak sam bio u pravu. Ovo što je ona napisala je javno sažaljevanje nad sopstvenom sudbinom. Ovo se ne piše deci, nego se deca uče da se noramlno ponašaju. Pisanje oproštajnog pisma za slučaj saobraćajne nesreće je još više patetično nego što sam mogao pretpostaviti.
Ako su vam deca mlada i plašite se da će im sudbina odrediti da budu siročići, onda ne pišete oproštajna pisma nego pazite da vas zla sudbina zaobiđe, a sve šta bi bilo kada bi bilo je čisto naricanje nad sopstvenom sudbinom.

Ja sam hvala bogu deda već tri godine (nisam star nego smo produktivni), nikada mi nije palo na pamet kako bi moja deca preživela da ja odapnem. Najbitnije je da su zdrava i pametna a život nikoga ne mazi te tako neće ni moje potomke.

solar

pre 10 godina

"Strašna su to vremena bila, al’ opet bolja nego ova sada."

Ovde sam stao. Ovo ko napiše sa životom veze nema, a rat i izbeglice je video samo na tv-u.
Šta god ja mislio o današnjoj i jučerašnjoj vlasti, onaj kome je bolje vreme rata od vremena mira je jako mlad ili jako zao. Ili jednostavno nepopravljivo glup.

Matea

pre 10 godina

@ mamika

Jedini komentar koji sam uopste ocenila - pozitivno. Zaista ne znam sta se desava sa ovom generacijom mladih ... Toliko negativnog u komentarima pokazatelj su ogromnog nezadovoljstva.

svasta

pre 10 godina

Jeste, ovde nema nista, bezite odmah... Ovde je samo porodica, slicni ljudi i mentalitet, ljubav, uspomene, pa nek su i lose... A u dijaspori? Pare! Pare ljudi moji! Jer bez najnovijeg iphone-a nema nista! Gadi mi se sto su ti isti ljudi koji hrabre ljude da pobegnu i koji sami beze iz drzave isti oni koji vode sasvim pristojan zivot, dok oni koji stvarno nemaju ni za osnovne zivotne potrebe ostaju ovde i muce se, i ne mogu da "pobegnu" nikako. A mi mesto da ostanemo ovde i pokusamo kako tako da im pomognemo a ne samo da vidimo kako da odemo da ne gledamo tu sirotinju, da nama bude manje mucno.

misljenje

pre 10 godina

99% komentara pokazuje da njihovi autori nisu razumeli sustinu pisma. Majka pocinje pismo svojoj deci izvinjavajuci im se sto ih je rodila ovde......ali ne u smislu geografske sirine i duzine zemlje u kojoj zivimo....Vec u smislu odgovornosti za sve sto im jeste ili nije mogla da pruzi, a imala je najbolju nameru; Itd,itd...

Voland

pre 10 godina

Nisam pročitao pismo, nisam pročitao komentare, ali ipak imam nešto da napišem po tom pitanju.

Ako si je rodila ne znači da imaš pravo da joj određuješ sudbinu, malo je imbecilno pisati deci šta bi trebali raditi a šta ne. Pustite vaše mladunce da se sami snalaze, ne pravite imbecile od njih.

Ono što ću ja ostaviti mojim potomcima je da ne budu njanjavi i da gledaju da budu iskreni.

moderna vremena

pre 10 godina

Daleko od toga da ovako zvuci moja mama. Saveti i recnik ove mame su previse savremeni a to je i problem svega. Ovo je olicenje danasnjice, a verujem da se danasnjica u Srbiji vecini ne svidja. Nije problem u patriotizmu, svi mi volimo nasu zemlju, vec je problem u zivljenju vlastitog zivota. Ovde se danas tesko zivi, i nazalost vecina smatra da je resenje u bezanju u inostranstvo. Ja to mojoj deci ne bih savetovala po svaku cenu.
Smatram da deci treba preneti tradicionalne poruke, one iskonski vredne iako im nece biti tako zanimljive i "cool" kao sto su ove u pismu.
Da se skoluju, rade, postuju ljude i njihova prava, i budu LJUDI - to je najbitnije

jugoistok

pre 10 godina

Definitivno interesantno pismo, mada ne znam dali je sve sasvim ok taj nacin obracanja deci, ipak pismo ima nekoliko potpuno neprimerenih reci.
Politicki, pismo potpuno oslikava misljenja ili dileme roditelja na ovim prostorima. Bezanje ipak nije zamena slobodi, tj. nije zamena za odavno potrebnim drustvenim promenama, ja mislim da bezanje zapravo ne vodi nicemu. Ali isto mislim da roditelji ne treba decu da nauce da kradu, lazu, obmanjuju, da se uvale u politicki-rodbinski sistem, zenidbe za interest, itd. Na zalosti, ove kategorije roditelja i njihova deca imaju kompetitivnu prednost na ovim prostorima, i to meni kao roditelju stvara veliku tugu!

maslinasta

pre 10 godina

cerki saveti o sminkanju, stiklama, predstavljanju u porodici svog muza, a sinu o fakultetu, kupovanju zena vecerom i cvecem, o tome kako se bude gospodin s mercedesom.
bljak.

crazy processor

pre 10 godina

Koliko ja znam najveca dala umetnosti i pronalasci nauke su nastali kada je lose islo drustvu te zemlje. Malo ima poznatih umetnika i naucnika kojima je zivot bio lagodan, koji nisu imali nekog da ih sputava u svojim dostignucima ili da drugi nisu pokusavali da preuzmu njihove zasluge. Ukoliko osoba zeli da menja sadasnjost uvek ce postojati ljudi koji zive lagodno u sadasnjosti i kojima ce smetati promena u odredjenim segmentima drustva, a vecina takvih je spremna za veoma losa dela da bi osigurali svoj status u drustvu. Tako da nije bitno gde je ko rodjen i molim Vas ne kukajte vise u kakvoj zemlji zivite.

Tradicionalista.

pre 10 godina

@Tradicionalista Već si upotrebio pričicu... Smaraš!
(Ana, 14. april 2014 13:54)

Ne znaci ako tebe smara da druge ne odmara.
Da li si nekada odgledala neki film dva puta? ili procitala neku knjigu dva puta? Jeste da sam taj komentar malo reciklirao, i sada je doziveo hd izdanje, ali je stvarno vrhunski, i sve objasnjava!

Drasko

pre 10 godina

Lepo, majčinski, krajnje odgovorno. Samo je gospodja, osim babinih kredenaca, haljina i perlica, mogla deci da napomene da postiji i otac. Mozda i nije neki, ali kada je korisno da znas kako se oblače helanke i koristi kondom, valjda nije loše i da znas za drugog roditelja, tatu.

INijeNesto

pre 10 godina

pročitah do pola: velika patetika, umišljenost u sopstvenu grandioznost (bolja sam od ovih oko sebe), preuveličane neke stvari, mnogo generalisanja... neki '90.-ih nisu imali para da kupe hranu sa tezge!

Milica

pre 10 godina

sramota I strasno....
izvinjava se deci sto ih je rodila ovde????!!!! ja nista zalosnije nisam skoro cula.
dali je stvarno resenje da svi beze?
Pa nije im jos kasno , neka svi odu I procvetaju negde napolju gde je sve bolje I lepse .Jedino sto "blogerke" ne pljuju ovako svoju zemlju pa ne znam ko ce tamo biti kriv .
Tamo patriotizam nema veze sa
parama I ekonomakom situacijom .
zalosno je da je ovo nekoga odusevilo...
Nadam se da ipak vise ima nas koji se ne stidimo svog porekla .....

jedan na jedan

pre 10 godina

Samo kilavi, slinavi beskičmenjaci beže. Učite decu da ostanu, da se bore, da se obrazuju, da budu cenjeni profesionalci i čestiti ljudi. Da se uhvate u koštac sa problemima i nedaćama, da pokažu zube onda kada je najteže a ne da beže. Bežanje je odraz slabosti i nesposobnosti. Zar ste zaboravili šta je srpska vojska uradila u prvom svetskom ratu? Koliku žrtvu su morali da podnesu da bi spasili Srbiju? Kako su oni mogli da se bore? Skoro trećina tadašnjeg stanovništva (28%) je izgubila život da bi mi danas imali državu. A sada pljujemo po njima ako, Bože moj, ne možemo da kupimo poslednji model mobilnog telefona, i naravno "paljba iz Srbistana"! Da su se naši preci vodili logikom bežanja i sklanjanja, srpski narod i srpska država sada ne bi postojali, i ovaj sramotni tekst ove neobrazovane, isfrustrirane žene ne bi ni bio napisan, niti bi imao ko da ga pročita.

RodnaRavnopravnost

pre 10 godina

Sin da pusi travu i koristi kondome i nema sta da brine. Cera da se oblaci smerno,da ne nosi helanke,da se uda, da zna da kuva al' da se ne prikaze odma' pred novom familijom da je ne bi iz prve uposlili da cisti, riba, pere, muze krave. Sin ne mora da kuva. Xe,xe,xe...kevo balkanska.

mamika

pre 10 godina

Naravno...svi koji komentarisu umeju da budu vrrlo mudri. Zena ima pravo da pise na svom blogu sta hoce a vi sto ne vidite realnost (u stvari vidite ali se pravite da ne vidite) i hocete da proterate ne-patriote jeste u stvari problem ove zemlje i covecanstva. Ova majka nije pisala roman za nobelovu nagradu, vec svoje misli svojoj deci svojim jezikom i svojim pravopisom! Ne mogu da verujem da neki odmah potrce da se zale na upotrebu reci i gramatike. Sta vas to briga? Pazite na svoju gramatiku i svoj jezik. Da ste toliko fini i odgovorni koliko imate kritike za druge - svet bi bio lepse mesto. To sto nekom smeta rec "j..." ili "m.... nije droga" to je sikljucivo vas problem, resavajte ga sami. Koliko puta samo vi koristite tu rec i nikada vam nije zasmetala? Dosta je hipokrita na ovom svetu.U cemu je problem sto ne spominje oca? Da li vi znate koju pricu ona ima iza sebe? Sramota sto samo osudjute. Vi ste ti koji ne vide nista pozitivno a ne ova majka. Zivite i pustite druge da zive kako oni znaju i zele!

Sanja

pre 10 godina

Pa , procitala sam i pismo i komentare, i moram priznati da mi ^pismo^ nije ulepsalo dan. Majka sam pa mi saveti namenjeni deci deluju pitko i zanimljivo, mozda nesto i usvojim pa prenesem i na svoj teren na sopstvenu decu. Ali ono sto mi je istinski zasmetalo u pismo jeste cinjenica da se majka izvinjava deci za njihovo rodjenje ovde.. Pa gde smo to mi ovde u Srbiji..verujem da ima i gorih mesta od ovog naseg.. Postoji jedna bozja promisao sa svima nama, koji veruju u Boga, da postoji i svrha nasa radjanja na ovom mestu. Poricanje i odricanje od te promisli, a pod tim mislim bezanje u druge zemlje vodi te iste pojedince u pogibao. Ne zaboravite da je put u pakao poplocan dobrim namerama. Na zalost ili na srecu nasa jedina sudbina je da ostanemo ovde i borimo se sa svim nedacama, apsurdima i sa svim licemerstvom koje se ovde U srbiji zapatilo vec odvise..
Pozdrav svoj braci u Hrisu!

MinaBg

pre 10 godina

Meni je interesantno da se gosodja zali da je kultura na izdisaju (ne ulazim u to da li jeste ili nije) a njeno oprostajno pismo je napisano u stilu ''keve sa dorcola''. Bas bih volela da znam koliko je puta ona otisla u pozoriste za koje smatra da ce ga pretvoriti u supermarket.

Jeste donekle u pravu, ali mi se ne dopada stil ''brate, sine, svi su bre nekulturni''

Zed

pre 10 godina

Osim patetike smeta mi i pravdanje deci što su rođena tu gde su, mogla se onda i izvinjavati što su rođena sada a ne za 200 ili 1000 godina.
Pravdanje za nedostatak novca, kao da više novca garantuje sreću.

Pa onda kao tolerancija prema trenutno važnim segmentima društva - "gejevi", a ne tolerancija prema onima koji slušaju drugačiju muziku ili vole krzno. Od ovih politički korektnih tekstova mi se povraća.

"...plati večeru, kupi cveće, dobićeš... "(ono) ovaj deo je posebno ljigav, znači ona stvar se kupuje, e nazdravlje, ja za 27 godina nisam nikada kupio ženi ništa za 8 mart - namerno. Treba li da se prenemažem jedan dan a ostale dane ko je j*be? Volim je i pokazujem to na sve nematerijalne načine i mogu da se kladim da joj to više znači nego bekrajno kupovanje ljubavi koje se danas svuda propagira.

"Ne čekajte..bežite odavde.."
Sreća nije zagarantovana tamo negde ma kako to vama izgledalo, sreća dolazi iznutra, iz vas.
Živa bića, pa i ljudi, traže naravno savršeno okuženje za život, to je stvar evolucije, ali većina stvari u životu je stvar percepcije. Imam dosta poznanika napolju koji nisu srećni. Oni imaju para, ali ne vole posao koji rade, ne sviđa im se okruženje i misle da će uskoro sve da se promeni na bolje pa će im biti super.
To samo potvrđuje da je sreća nešto što dolazi iznutra.
Možeš promeniti bezbroj država, ali nećeš naći mir dok ga ne nađeš u sebi, a onda više nije važno gde si, jer si ti načisto sam sa sobom.

Petar Petrović

pre 10 godina

@olijov
Ostavite ih da žive van Tršića, Loznice, i ostalih mesta sa kojih je Vuk Stefanović uzimao mustru za ono čime se Vi ponosite, gramatikom i pravopisom. Piši kao što govoriš može da bude kontradiktornost ako su ljudi sa drugog podneblja. Tada cela teorija pada u vodu.
Vi i drugi sličnog stava kao Vi, ako na taj način ocenjujete stepen ispravnosti mišljenja, slobodno otvorite svoj forum. Nećete nikome nedostajati.
Pozdrav

not a fan

pre 10 godina

"Čuvajte kulturu tako što ćete da odete iz svoje zemlje." Eeee izeš ga gospođa mama. Njena poenta je ok, ali je gospođa izuzetno prosta, ograničena i neprosvećena. Deca se vaspitavaju da budu bolja od roditelja; ako je već nama matorima prošao voz nadajmo se da na mladima svet zaista ostaje i da će ti mozgovi od ove zemlje jednog dana napraviti lepo mesto za život.

She

pre 10 godina

Samo da se podsetimo:upotreba marihuane prouzrokuje probleme sa pamćenjem i učenjem; zaboravljanje; gubitak koordinacije; dezorijentisanost; iskrivljenu percepciju; ubrzani rad srca; anksioznost i napade panike; napade paranoje, straha i smeha; napetost; zakrvavljene oči; povećan apetit... a i malo je prosta žena.

roger.ch

pre 10 godina

Stvarno ne razumijem
Do pola sam citao I dalje nema smisla
Znaci, raskukam se malo, napisem djeci sve ono najbolje da rade (ne znaci da to ja radim), sve postuju bla bla I za mene ce cuti cijeli Balkan, bit cu popularan, cak ce I nekima suze poteci
Ma dajte molim vas, dok sam bio u Bosni moja mama prodavala pletene carape na pijaci da bi skolovala djecu a nije pisala neke gluposti po netu svojoj djeci pa da joj se narod divi

despot S. Lazarevic

pre 10 godina

Jedino sto vredi je onaj savet za supu, sve ostalo je banalizacija roditeljstva, hrpa saveta nastalih iz licnog iskustva, koje nije i nece nuzno biti i iskustvo potomaka...

Nikola Niš

pre 10 godina

Politički korektno pismo. Sve se u njemu pominje. Džipovi, plavuše, silikoni, ajlajneri, rodna ravnopravnost, LGBT populacija, red politike, sankcija i na kraju bombardovanje... Onda imamo izneverena osećanja, loše političare, tašte, svekrve, marihuanu, ali zato NE drogama, par modnih detalja... Na kraju, priznanje da je sve velika greška i čuuuuuuuuvena rečenica, zaključak, mantra, Oče naš.. "Paljba odavde"! Samo se nigde otac dece ne pominje. Kao da ne postoji. Pismo je patetično i jeftino štivo dokone neostvarene žene. (Lefthanded Priest, 14. april 2014 11:36)

Potpuno se slažem. U proteklih nekoliko godina pročitao sam nekoliko identičnih "pisama". Jadno i patetično. Gomila kukumavčenja sa povremenim ubacivanjem "kul fora" (poput ove sa "Mercedes" nadgrobnim spomenikom, "ako te žena pita da li sam bila debela" i sl.). Tu je i neizostavno trpanje onog obaveznog "Bežite odavde što pre možete", "Kultura je na izdisaju" i sličnog đubreta. Živo me interesuje u kojoj je to "obećanoj zemlji" kultura i svest mladih na višem nivou nego kod nas? Nigde! Ona je svuda ista (kao i u Srbiji), zato što nam ih je uveo "predivni Zapad", a mi smo je oberučke prihvatili. Ne zavaravajte se, prava kultura više ne postoji. Nekada je bilo "in" pročitati nešto od Crnjanskog, Andrića, Selimovića, Popu, Miljkovića, Foknera, Tvena, Dostojevskog, Remboa, Vajlda. Sada si "in" ako slušaš Kitića, Karleušu, Peđu Medenicu, Lejdi Gagu, Rijanu, Bibera i istovremeno čitaš ovo smeće od "pisma"...

chuck

pre 10 godina

@mali mrav
Ne nisam hejter, razumeo sam blog i imam pravo na svoje misljenje, a zato sto je ovo blog, autor moze da se suoci i sa negativnim komentarima

Strasno

pre 10 godina

e da Srbija je s..nje, ovdje nista ne valja, svi smo mi cobani,ne vrijedimo nista...
Gospodjo, kupite vec jednom tu kartu za zapad, ali u jednom smjeru

Tradicionalista.

pre 10 godina

(Станкела, 14. april 2014 11:41)

Tesko ce to ici, na zalost, to sa menjanjem mentaliteta!
Gledam pre neki dan u busu, cica koji ima sigurno 90 god, ulazi u bus i niko da mu ustane, a dusa mu je u nosu! Da ne pricam o tome da mladji penzosi ustaju starijim penzosima, jer ovi mladi penzosi od 15, 20, 30 god i ne konstantuju ih.

plitko i pateticno

pre 10 godina

Pismo "koje je odusevilo ceo Balkan" ocito nije pisano samo za njenu decu, nego i za ceo Balkan. Ne znam otkud onda ovaj "leksikon zivotne mudrosti" pred nasim ocima? I, naravno, leksikon zivotne mudrosti ne samo da ne moze stati u par hiljada reci, nego se i ne moze uopste napisati. Zivotna mudrost se prenosi neposrednim kontaktom, primerom i delovanjem. Tokom tog kontakta se prati kako dete raste a roditelj se prilagodjava. Onda kada nas vise ne bude i taj kontakt prestane, dzaba bilo kakva pismena zaostavstina, jer dete nastavlja svojim putem, kako Halil Dzubran rece "tamo gde mi ne mozemo ni u svojim snovima", a nas nema da ga savetujemo i pratimo.
Ovakvo pismo predstavlja stav da je nas zivot bio 100% ispravan i da zelimo da nase dete u buducnost sprovodi zamrznutu esenciju NASEG zivljenja. Za pohvalu je dobra namera roditelja i doza humora u ovako ozbiljnim stvarima, ali... I smeta mi sto se u biserima mudrosti nigde ne spominje otac. Ja kao otac bih sigurno dodao "ako ja odem prerano, oslonite se na mamu, ona vas voli najvise".
Jedna poznanica je saznala da ima rak mozga i da joj je ostalo najvise tri meseca zivota. Nije pisala svojoj deci nikakve leksikone mudrosti, nego je DELOVALA. Sredila razvod sa muzem, decu odvela kod svoje sestre u susednu drzavu, sredila sve oko papira, usvajanja i drzavljanstva, pokrpila finansije, stavila na stednu knjizicu za decu - i oprostila se, umrla je ovde. U odnosu na takvo dalekovido i pozrtvovano ponasanje ovo pismo zvuci smesno.

olijov

pre 10 godina

@Svi smo mi rodjeni ovde,netreba mrzeti zemlju SRBIJU jer to je najlepsa zemlja , treba mrzeti i proterati one koji su nas doveli tu gde smo sad.Nije obican narod kriv sto zivi u ovoj zemlji gde se sve ostalo vrednuje a neceni se ono najjace ljubav prema svojoj zemlji rad i postenje.A mi volimo ovu Srbiju kakva je takvaje!
krle, 14. april 2014 11:54)

A sta predlazes da uradimo sa onima koji, o gramatici i maternjem jeziku ne znaju bas nista?!

seljadin

pre 10 godina

nisam mogao sve čitati, pročitao sam "glad i kupovali smo cigare iz nedra Romkinje", to dvoje ne ide zajedno, glad i cigare, ili ćeš nahraniti decu, ili ćeš pušiti cigare, ne može sve.

blinkibil

pre 10 godina

Ovo je neko napisao sa namerom da sluzi toj svrsi ali nikako majka nije ovo ostavila deci...Mada pismo je realno i dobro, slazem se sa velikom vecinom stvari.Ako vas zanima tako nesto postoji pismo koje je Kineski pustolov, istoricar, inace profesor na fakultetu i veliki avanturista ostavio svokoj deci kada je saznao da boluje od raka.To nam je citala profesorka na 3. godini i fenomenalno je.Ne mogu da se setim kako se zvao covek pa da me ubijes, davno je bilo, sve u svemu objasnio je sustinu zivota u par hiljada reci i dao od zivota vazne instrukcije svojoj deci

dusan

pre 10 godina

mito ti si ne pametan, da ne kazem glup, nista ti pile mamino nisi pohvatao. Shvatices kad malo porastes ,a mozda i neces, ali ne brini u redu je i tako.

krle

pre 10 godina

Svi smo mi rodjeni ovde,netreba mrzeti zemlju SRBIJU jer to je najlepsa zemlja , treba mrzeti i proterati one koji su nas doveli tu gde smo sad.Nije obican narod kriv sto zivi u ovoj zemlji gde se sve ostalo vrednuje a neceni se ono najjace ljubav prema svojoj zemlji rad i postenje.A mi volimo ovu Srbiju kakva je takvaje!

obican covek

pre 10 godina

Fenomenalan tekst, bez uvijanja iskreno poucno sa brdom humora. Apsolutna istina uvek boli a oni koji zele da zive u zabludi, svojom ili tudjom krivicom, uvek joj se nadju na putu i budu povredjeni. Srecna su ona deca koja imaju ovakvu majku i koja im daje ovakve savete.... ISKRENO. :)

Tradicionalista.

pre 10 godina

@Mita. Kada sam bio u EU, bio sam u gipsu, i tako sve sa kuferom i stakom stojim ja na autobuskoj stanici, nailazi bus i taman da prihvatim kufer kada mi neka zenica uzima kufer i unosi u bus, i samim tim cinom je htela da me ponizi pred drugim putnicima, kao ja sam invalid! U busu jos gora situacija, starija zena mi odmah ustaje i smesi mi se i nesto govori, ali posto ne znam njihov jezik, verovatno mi se ruga pred punim autobusom... Pri izlasku iz busa neki sumnjivi muskarac mi se priblizava
i hvata me za ruku i pridrzava me sve do izlaska iz busa, a jos mi je i kufer izneo... Ma varvari! Kada sam zakoracio na tlo suncane srbije, ma mojoj sreci nije bilo kraja, papagaji su poceli da pevaju, ptice da cvrkucu. Na stanici cekam bus sve sa kuferom i stakom, dolazi bus, masa me tako kljakatog odgurala 2m, i onako sam sa ponosom pokusavam da se uzverem uz stepenice sve sa prtljagom, dok me rumeni buca koji na krkacu nosi polupecenu svinju, i to vecu od njega, gura laktom i cici, mrmlja (nisam bas siguran da li to cici on ili svinja). U autobusu sve mirise na pecenje i deset upola s lukom, treste narodnjaci iz poluispravnog zvucnika, a ja se sa stakom pridrzavam za rukohvat, dok decko na prednjem sedistu gleda u moju staku i smeje se, verovatno nije video takav model, a trudnica sa stomakom do zuba sedi na mojem kuferu i gricka kisele krastavcice, a meni srce od srece zaigralo, ma praziluk mi iz zadnjice viri. Mislim ja u sebi, to je moj narod, to je civilizacija!

komentator01

pre 10 godina

ovo je toliko realno da je samo stvar hocemo li da priznamo ili ne. Ne verujem da je ovakvo pismo majka neka napisala deci vec je ovo neko smislio i pustio na net pod tom pricom da bi se sto vise citalo. i trebalo bi sva deca i sve majke ovo da procitaju. odlicno.

opsa

pre 10 godina

u delu gde savetuje sina da kupuje cveće ženama i da ih poštuje,ničim izazvana upada reč "jebeš"..i to je ono što strašno kvari ceo tekst..sa kim se to vodi ljubav,sa kim se to ima sex,a ko se to "jebe"..majka nije baš sinu previše otvorila oči ovde,a i njeno poimanje muško ženskih relacija mi je krajnje upitan ovde..
i da,marihuana je droga,puno drugarica mi nikad nije više bilo isto,zbog samo par dimova.. neko može,a neko ne,sve je individualno
ostali delovi pisma su korektni,nadam se da joj naslednici nisu baš toliko neupućeni u život

milosns

pre 10 godina

Beskrajna ljubav, jednostavnost, i dobri saveti! Svaka joj cast, nadam se da pismo nije izaslo u javnost tako sto je preminula.
Da i onaj komentar (u ovom momentu jedini) u kome pise da je ovo smor. E bas zbog tog komentara i stoji ovo celo pismo, ko je pametan skapirace!

Stefan

pre 10 godina

@mita a odakle ti da nismo? Plasimo se sami sebe, kad ti se neko dere ispod prozora ne smes ni da izadjes da mu kazes da se utisa, jer ce da izlomi tebe ili tvoja tesko zaradjena kola. Verovatno je to neki od dilera iz kraja tako da budi srecan sto si jos uvek ziv. Sto se tice skolovanja sve je lepo, oderes guzicu dok dodjes do diplome, i onda ne mozes da nadjes posao. Na televiziji pricaju kako nemamo strucnjake, a nema ih zato sto kad su trazili posao svaka firma ih je odbila i oni su otisli preko. I eno sad zaradjuju 10 srpskih plata minimum. Tako da nemoj da mi pricas da je ovde sve med i mleko. Divan smo mi narod kad treba da se druzi, ali to ne kupuje dorucak i stabilnost. Ako ti ovaj tekst ne stegne srce u grudima, onda si jako slep i nazalost, glup. Pozdrav.

Lefthanded Priest

pre 10 godina

Politički korektno pismo.
Sve se u njemu pominje.
Džipovi, plavuše, silikoni, ajlajneri, rodna ravnopravnost, LGBT populacija, red politike, sankcija i na kraju bombardovanje...
Onda imamo izneverena osećanja, loše političare, tašte, svekrve, marihuanu, ali zato NE drogama, par modnih detalja...
Na kraju, priznanje da je sve velika greška i čuuuuuuuuvena rečenica, zaključak, mantra, Oče naš.. "Paljba odavde"!
Samo se nigde otac dece ne pominje.
Kao da ne postoji.
Pismo je patetično i jeftino štivo dokone neostvarene žene.

Станкела

pre 10 godina

Јао, опет ова патетична кукњава "беж'те одавде, јао куку нама" и томе слично. Учите децу да буду вредни, исправни и да буду патриоте, како би сутра направили од ове земље боље место за живот, уместо што их саветујете да проведу живот негде на Западу покушавајући да се осећају као своји на своме. То што ваша неспособна генерација није успела да ишта поправи, напротив (увек сам говорио да српски народ није имао штетнију и неспособнију генерацију од "бејби-бумера", деце комуниста) не значи да они неће. Ко ће да нам уљуди земљу ако не ми сами и наша деца?? Ко? Да неће странци можда? "Пријатељи" из Вашингтона и Брисела? Или из Москве?? Радите на себи, својој породици и својој отаџбини. Тек кад то сви будемо радили, биће нам лепо. Баталите кукњаву и патетична писма!

Još jedna mama

pre 10 godina

Genijalno! Ja sam već pomislila da sam totalno luda što mojima stalno kljucam o ekologiji, drogi, učenju, ravnopravnosti, pomaganju drugima... Stvarno se nadam da u Srbiji ima još ovakvih mama.

Tradicionalista.

pre 10 godina

@Mita. Kada sam bio u EU, bio sam u gipsu, i tako sve sa kuferom i stakom stojim ja na autobuskoj stanici, nailazi bus i taman da prihvatim kufer kada mi neka zenica uzima kufer i unosi u bus, i samim tim cinom je htela da me ponizi pred drugim putnicima, kao ja sam invalid! U busu jos gora situacija, starija zena mi odmah ustaje i smesi mi se i nesto govori, ali posto ne znam njihov jezik, verovatno mi se ruga pred punim autobusom... Pri izlasku iz busa neki sumnjivi muskarac mi se priblizava
i hvata me za ruku i pridrzava me sve do izlaska iz busa, a jos mi je i kufer izneo... Ma varvari! Kada sam zakoracio na tlo suncane srbije, ma mojoj sreci nije bilo kraja, papagaji su poceli da pevaju, ptice da cvrkucu. Na stanici cekam bus sve sa kuferom i stakom, dolazi bus, masa me tako kljakatog odgurala 2m, i onako sam sa ponosom pokusavam da se uzverem uz stepenice sve sa prtljagom, dok me rumeni buca koji na krkacu nosi polupecenu svinju, i to vecu od njega, gura laktom i cici, mrmlja (nisam bas siguran da li to cici on ili svinja). U autobusu sve mirise na pecenje i deset upola s lukom, treste narodnjaci iz poluispravnog zvucnika, a ja se sa stakom pridrzavam za rukohvat, dok decko na prednjem sedistu gleda u moju staku i smeje se, verovatno nije video takav model, a trudnica sa stomakom do zuba sedi na mojem kuferu i gricka kisele krastavcice, a meni srce od srece zaigralo, ma praziluk mi iz zadnjice viri. Mislim ja u sebi, to je moj narod, to je civilizacija!

Još jedna mama

pre 10 godina

Genijalno! Ja sam već pomislila da sam totalno luda što mojima stalno kljucam o ekologiji, drogi, učenju, ravnopravnosti, pomaganju drugima... Stvarno se nadam da u Srbiji ima još ovakvih mama.

opsa

pre 10 godina

u delu gde savetuje sina da kupuje cveće ženama i da ih poštuje,ničim izazvana upada reč "jebeš"..i to je ono što strašno kvari ceo tekst..sa kim se to vodi ljubav,sa kim se to ima sex,a ko se to "jebe"..majka nije baš sinu previše otvorila oči ovde,a i njeno poimanje muško ženskih relacija mi je krajnje upitan ovde..
i da,marihuana je droga,puno drugarica mi nikad nije više bilo isto,zbog samo par dimova.. neko može,a neko ne,sve je individualno
ostali delovi pisma su korektni,nadam se da joj naslednici nisu baš toliko neupućeni u život

Станкела

pre 10 godina

Јао, опет ова патетична кукњава "беж'те одавде, јао куку нама" и томе слично. Учите децу да буду вредни, исправни и да буду патриоте, како би сутра направили од ове земље боље место за живот, уместо што их саветујете да проведу живот негде на Западу покушавајући да се осећају као своји на своме. То што ваша неспособна генерација није успела да ишта поправи, напротив (увек сам говорио да српски народ није имао штетнију и неспособнију генерацију од "бејби-бумера", деце комуниста) не значи да они неће. Ко ће да нам уљуди земљу ако не ми сами и наша деца?? Ко? Да неће странци можда? "Пријатељи" из Вашингтона и Брисела? Или из Москве?? Радите на себи, својој породици и својој отаџбини. Тек кад то сви будемо радили, биће нам лепо. Баталите кукњаву и патетична писма!

Lefthanded Priest

pre 10 godina

Politički korektno pismo.
Sve se u njemu pominje.
Džipovi, plavuše, silikoni, ajlajneri, rodna ravnopravnost, LGBT populacija, red politike, sankcija i na kraju bombardovanje...
Onda imamo izneverena osećanja, loše političare, tašte, svekrve, marihuanu, ali zato NE drogama, par modnih detalja...
Na kraju, priznanje da je sve velika greška i čuuuuuuuuvena rečenica, zaključak, mantra, Oče naš.. "Paljba odavde"!
Samo se nigde otac dece ne pominje.
Kao da ne postoji.
Pismo je patetično i jeftino štivo dokone neostvarene žene.

seljadin

pre 10 godina

nisam mogao sve čitati, pročitao sam "glad i kupovali smo cigare iz nedra Romkinje", to dvoje ne ide zajedno, glad i cigare, ili ćeš nahraniti decu, ili ćeš pušiti cigare, ne može sve.

Stefan

pre 10 godina

@mita a odakle ti da nismo? Plasimo se sami sebe, kad ti se neko dere ispod prozora ne smes ni da izadjes da mu kazes da se utisa, jer ce da izlomi tebe ili tvoja tesko zaradjena kola. Verovatno je to neki od dilera iz kraja tako da budi srecan sto si jos uvek ziv. Sto se tice skolovanja sve je lepo, oderes guzicu dok dodjes do diplome, i onda ne mozes da nadjes posao. Na televiziji pricaju kako nemamo strucnjake, a nema ih zato sto kad su trazili posao svaka firma ih je odbila i oni su otisli preko. I eno sad zaradjuju 10 srpskih plata minimum. Tako da nemoj da mi pricas da je ovde sve med i mleko. Divan smo mi narod kad treba da se druzi, ali to ne kupuje dorucak i stabilnost. Ako ti ovaj tekst ne stegne srce u grudima, onda si jako slep i nazalost, glup. Pozdrav.

Zed

pre 10 godina

Osim patetike smeta mi i pravdanje deci što su rođena tu gde su, mogla se onda i izvinjavati što su rođena sada a ne za 200 ili 1000 godina.
Pravdanje za nedostatak novca, kao da više novca garantuje sreću.

Pa onda kao tolerancija prema trenutno važnim segmentima društva - "gejevi", a ne tolerancija prema onima koji slušaju drugačiju muziku ili vole krzno. Od ovih politički korektnih tekstova mi se povraća.

"...plati večeru, kupi cveće, dobićeš... "(ono) ovaj deo je posebno ljigav, znači ona stvar se kupuje, e nazdravlje, ja za 27 godina nisam nikada kupio ženi ništa za 8 mart - namerno. Treba li da se prenemažem jedan dan a ostale dane ko je j*be? Volim je i pokazujem to na sve nematerijalne načine i mogu da se kladim da joj to više znači nego bekrajno kupovanje ljubavi koje se danas svuda propagira.

"Ne čekajte..bežite odavde.."
Sreća nije zagarantovana tamo negde ma kako to vama izgledalo, sreća dolazi iznutra, iz vas.
Živa bića, pa i ljudi, traže naravno savršeno okuženje za život, to je stvar evolucije, ali većina stvari u životu je stvar percepcije. Imam dosta poznanika napolju koji nisu srećni. Oni imaju para, ali ne vole posao koji rade, ne sviđa im se okruženje i misle da će uskoro sve da se promeni na bolje pa će im biti super.
To samo potvrđuje da je sreća nešto što dolazi iznutra.
Možeš promeniti bezbroj država, ali nećeš naći mir dok ga ne nađeš u sebi, a onda više nije važno gde si, jer si ti načisto sam sa sobom.

RodnaRavnopravnost

pre 10 godina

Sin da pusi travu i koristi kondome i nema sta da brine. Cera da se oblaci smerno,da ne nosi helanke,da se uda, da zna da kuva al' da se ne prikaze odma' pred novom familijom da je ne bi iz prve uposlili da cisti, riba, pere, muze krave. Sin ne mora da kuva. Xe,xe,xe...kevo balkanska.

komentator01

pre 10 godina

ovo je toliko realno da je samo stvar hocemo li da priznamo ili ne. Ne verujem da je ovakvo pismo majka neka napisala deci vec je ovo neko smislio i pustio na net pod tom pricom da bi se sto vise citalo. i trebalo bi sva deca i sve majke ovo da procitaju. odlicno.

She

pre 10 godina

Samo da se podsetimo:upotreba marihuane prouzrokuje probleme sa pamćenjem i učenjem; zaboravljanje; gubitak koordinacije; dezorijentisanost; iskrivljenu percepciju; ubrzani rad srca; anksioznost i napade panike; napade paranoje, straha i smeha; napetost; zakrvavljene oči; povećan apetit... a i malo je prosta žena.

MinaBg

pre 10 godina

Meni je interesantno da se gosodja zali da je kultura na izdisaju (ne ulazim u to da li jeste ili nije) a njeno oprostajno pismo je napisano u stilu ''keve sa dorcola''. Bas bih volela da znam koliko je puta ona otisla u pozoriste za koje smatra da ce ga pretvoriti u supermarket.

Jeste donekle u pravu, ali mi se ne dopada stil ''brate, sine, svi su bre nekulturni''

obican covek

pre 10 godina

Fenomenalan tekst, bez uvijanja iskreno poucno sa brdom humora. Apsolutna istina uvek boli a oni koji zele da zive u zabludi, svojom ili tudjom krivicom, uvek joj se nadju na putu i budu povredjeni. Srecna su ona deca koja imaju ovakvu majku i koja im daje ovakve savete.... ISKRENO. :)

Tradicionalista.

pre 10 godina

(Станкела, 14. april 2014 11:41)

Tesko ce to ici, na zalost, to sa menjanjem mentaliteta!
Gledam pre neki dan u busu, cica koji ima sigurno 90 god, ulazi u bus i niko da mu ustane, a dusa mu je u nosu! Da ne pricam o tome da mladji penzosi ustaju starijim penzosima, jer ovi mladi penzosi od 15, 20, 30 god i ne konstantuju ih.

Nikola Niš

pre 10 godina

Politički korektno pismo. Sve se u njemu pominje. Džipovi, plavuše, silikoni, ajlajneri, rodna ravnopravnost, LGBT populacija, red politike, sankcija i na kraju bombardovanje... Onda imamo izneverena osećanja, loše političare, tašte, svekrve, marihuanu, ali zato NE drogama, par modnih detalja... Na kraju, priznanje da je sve velika greška i čuuuuuuuuvena rečenica, zaključak, mantra, Oče naš.. "Paljba odavde"! Samo se nigde otac dece ne pominje. Kao da ne postoji. Pismo je patetično i jeftino štivo dokone neostvarene žene. (Lefthanded Priest, 14. april 2014 11:36)

Potpuno se slažem. U proteklih nekoliko godina pročitao sam nekoliko identičnih "pisama". Jadno i patetično. Gomila kukumavčenja sa povremenim ubacivanjem "kul fora" (poput ove sa "Mercedes" nadgrobnim spomenikom, "ako te žena pita da li sam bila debela" i sl.). Tu je i neizostavno trpanje onog obaveznog "Bežite odavde što pre možete", "Kultura je na izdisaju" i sličnog đubreta. Živo me interesuje u kojoj je to "obećanoj zemlji" kultura i svest mladih na višem nivou nego kod nas? Nigde! Ona je svuda ista (kao i u Srbiji), zato što nam ih je uveo "predivni Zapad", a mi smo je oberučke prihvatili. Ne zavaravajte se, prava kultura više ne postoji. Nekada je bilo "in" pročitati nešto od Crnjanskog, Andrića, Selimovića, Popu, Miljkovića, Foknera, Tvena, Dostojevskog, Remboa, Vajlda. Sada si "in" ako slušaš Kitića, Karleušu, Peđu Medenicu, Lejdi Gagu, Rijanu, Bibera i istovremeno čitaš ovo smeće od "pisma"...

milosns

pre 10 godina

Beskrajna ljubav, jednostavnost, i dobri saveti! Svaka joj cast, nadam se da pismo nije izaslo u javnost tako sto je preminula.
Da i onaj komentar (u ovom momentu jedini) u kome pise da je ovo smor. E bas zbog tog komentara i stoji ovo celo pismo, ko je pametan skapirace!

olijov

pre 10 godina

@Svi smo mi rodjeni ovde,netreba mrzeti zemlju SRBIJU jer to je najlepsa zemlja , treba mrzeti i proterati one koji su nas doveli tu gde smo sad.Nije obican narod kriv sto zivi u ovoj zemlji gde se sve ostalo vrednuje a neceni se ono najjace ljubav prema svojoj zemlji rad i postenje.A mi volimo ovu Srbiju kakva je takvaje!
krle, 14. april 2014 11:54)

A sta predlazes da uradimo sa onima koji, o gramatici i maternjem jeziku ne znaju bas nista?!

maslinasta

pre 10 godina

cerki saveti o sminkanju, stiklama, predstavljanju u porodici svog muza, a sinu o fakultetu, kupovanju zena vecerom i cvecem, o tome kako se bude gospodin s mercedesom.
bljak.

solar

pre 10 godina

"Strašna su to vremena bila, al’ opet bolja nego ova sada."

Ovde sam stao. Ovo ko napiše sa životom veze nema, a rat i izbeglice je video samo na tv-u.
Šta god ja mislio o današnjoj i jučerašnjoj vlasti, onaj kome je bolje vreme rata od vremena mira je jako mlad ili jako zao. Ili jednostavno nepopravljivo glup.

Перица

pre 10 godina

Један сам од оних који је одабрао да живи у Србији - не морам, желим јер:
1) Србија је моја земља.
2) Нико је неће направити бољом осим нас.
3) Ни другима нису цветале руже увек, па нису толико пљували по својој земљи. Засукали су рукаве и направили их бољим!
4) Знам како је и у другим земљама. Већина у Србији не зна и живот проводи у апатији, иживљавању или тражењу посла ван Србије. Уместо да живе у Србији и да је мењају на боље.

Довољно? Или да додам колико њих се одрекне свог језика у тој бољој туђини, свог имена, својих обичаја и себе (да, и себе на најгори могући начин, али o тоme не причају...) само да би се овде хвалили како су отишли из Србије.

Живите и волите Србију, биће боље и вама, и вашој деци и свима. И не чекајте да вам неко нешто удели нити отимајте. Учите и радите!

plitko i pateticno

pre 10 godina

Pismo "koje je odusevilo ceo Balkan" ocito nije pisano samo za njenu decu, nego i za ceo Balkan. Ne znam otkud onda ovaj "leksikon zivotne mudrosti" pred nasim ocima? I, naravno, leksikon zivotne mudrosti ne samo da ne moze stati u par hiljada reci, nego se i ne moze uopste napisati. Zivotna mudrost se prenosi neposrednim kontaktom, primerom i delovanjem. Tokom tog kontakta se prati kako dete raste a roditelj se prilagodjava. Onda kada nas vise ne bude i taj kontakt prestane, dzaba bilo kakva pismena zaostavstina, jer dete nastavlja svojim putem, kako Halil Dzubran rece "tamo gde mi ne mozemo ni u svojim snovima", a nas nema da ga savetujemo i pratimo.
Ovakvo pismo predstavlja stav da je nas zivot bio 100% ispravan i da zelimo da nase dete u buducnost sprovodi zamrznutu esenciju NASEG zivljenja. Za pohvalu je dobra namera roditelja i doza humora u ovako ozbiljnim stvarima, ali... I smeta mi sto se u biserima mudrosti nigde ne spominje otac. Ja kao otac bih sigurno dodao "ako ja odem prerano, oslonite se na mamu, ona vas voli najvise".
Jedna poznanica je saznala da ima rak mozga i da joj je ostalo najvise tri meseca zivota. Nije pisala svojoj deci nikakve leksikone mudrosti, nego je DELOVALA. Sredila razvod sa muzem, decu odvela kod svoje sestre u susednu drzavu, sredila sve oko papira, usvajanja i drzavljanstva, pokrpila finansije, stavila na stednu knjizicu za decu - i oprostila se, umrla je ovde. U odnosu na takvo dalekovido i pozrtvovano ponasanje ovo pismo zvuci smesno.

mamika

pre 10 godina

Naravno...svi koji komentarisu umeju da budu vrrlo mudri. Zena ima pravo da pise na svom blogu sta hoce a vi sto ne vidite realnost (u stvari vidite ali se pravite da ne vidite) i hocete da proterate ne-patriote jeste u stvari problem ove zemlje i covecanstva. Ova majka nije pisala roman za nobelovu nagradu, vec svoje misli svojoj deci svojim jezikom i svojim pravopisom! Ne mogu da verujem da neki odmah potrce da se zale na upotrebu reci i gramatike. Sta vas to briga? Pazite na svoju gramatiku i svoj jezik. Da ste toliko fini i odgovorni koliko imate kritike za druge - svet bi bio lepse mesto. To sto nekom smeta rec "j..." ili "m.... nije droga" to je sikljucivo vas problem, resavajte ga sami. Koliko puta samo vi koristite tu rec i nikada vam nije zasmetala? Dosta je hipokrita na ovom svetu.U cemu je problem sto ne spominje oca? Da li vi znate koju pricu ona ima iza sebe? Sramota sto samo osudjute. Vi ste ti koji ne vide nista pozitivno a ne ova majka. Zivite i pustite druge da zive kako oni znaju i zele!

jedan na jedan

pre 10 godina

Samo kilavi, slinavi beskičmenjaci beže. Učite decu da ostanu, da se bore, da se obrazuju, da budu cenjeni profesionalci i čestiti ljudi. Da se uhvate u koštac sa problemima i nedaćama, da pokažu zube onda kada je najteže a ne da beže. Bežanje je odraz slabosti i nesposobnosti. Zar ste zaboravili šta je srpska vojska uradila u prvom svetskom ratu? Koliku žrtvu su morali da podnesu da bi spasili Srbiju? Kako su oni mogli da se bore? Skoro trećina tadašnjeg stanovništva (28%) je izgubila život da bi mi danas imali državu. A sada pljujemo po njima ako, Bože moj, ne možemo da kupimo poslednji model mobilnog telefona, i naravno "paljba iz Srbistana"! Da su se naši preci vodili logikom bežanja i sklanjanja, srpski narod i srpska država sada ne bi postojali, i ovaj sramotni tekst ove neobrazovane, isfrustrirane žene ne bi ni bio napisan, niti bi imao ko da ga pročita.

Drasko

pre 10 godina

Lepo, majčinski, krajnje odgovorno. Samo je gospodja, osim babinih kredenaca, haljina i perlica, mogla deci da napomene da postiji i otac. Mozda i nije neki, ali kada je korisno da znas kako se oblače helanke i koristi kondom, valjda nije loše i da znas za drugog roditelja, tatu.

jaoo

pre 10 godina

Па добро, плитки популистички текст, ништа нарочито лоше, али са мноштвом критичних делова. Прво, свако дете је посебно, и ко зна да ли ће њено бити заинтересовано за факултет и да ли ће бити способно за факултет, и исто тако да ли ће ћерка бити надарена и заинтересована за уметност. Ово са чарапама док "ј...", не знам да ли коментарисати, али верујем да је у реду да свако то ради са све чарапма и обућом, ако му се прохте. Ајде све то, али ово - "лепота боли" - реченица коју углавном изговарају нафракане жене по салонима лепоте. Зашто лепота боли, баш ме интересује, да ли неко може да буде леп а да није искварцован, изоперисан, очерупан и без осталих интервенција које стварно јесу болне. И значи сина лепота не боли, али ћерку боли. Син да свира нешто а ћерка нек не свира, јер ето. Скроз занимљиво поимање лепоте, поштовања различитости и природе детета, набројани ставови без икаквог објашњења, те се мени мало чини да би деца која би потпуно испоштовала све наведено израсла у медиокритете у најбољем случају.

INijeNesto

pre 10 godina

pročitah do pola: velika patetika, umišljenost u sopstvenu grandioznost (bolja sam od ovih oko sebe), preuveličane neke stvari, mnogo generalisanja... neki '90.-ih nisu imali para da kupe hranu sa tezge!

dusan

pre 10 godina

mito ti si ne pametan, da ne kazem glup, nista ti pile mamino nisi pohvatao. Shvatices kad malo porastes ,a mozda i neces, ali ne brini u redu je i tako.

Pismo Oca

pre 10 godina

Pišem vam ove redove za slučaj da pročitate majčino pismo.
Pre svega želim vam reći da ko je vas poznavao ni pakao mu
neće teško pasti. Gajio sam vas u najteža vremena i od par kila
mesa napravio ljude. A vi, ispranih mozgova, cmizdrili ste non
stop za nekim smart telefonima, brzim Internetom, besnim
kolima i dzeparcem za koji bi vas i Bil Gejts terao da klečite po
kukuruzu! Znam ja deco moja, tuđe je slađe.
Bolje košarkaše ima Amerika od naših baba koji su pobedili njihov ''Tim Snova''. Bolji tenis igra Španac, od našeg Srbina koji ga je pobedio 7 puta za redom i bio na krovu sveta 101 nedelju. Znam ja, naš je mentalitet pećinski.A tek kultura! Književnost! Jednom je neki zaostali pesnik, koji nije ni do kolena T.S Eliotu napisao:
*
Ostajte ovdje!…Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.
Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.
*
Ali šta on zna šta treba i kako?
Zato kufer u ruke i pravac Menhengladbah da berete kupine,
tu je dobra lova, i ako se ne vratite sa mečkom, nemojte se ni vraćati nazad!

despot S. Lazarevic

pre 10 godina

Jedino sto vredi je onaj savet za supu, sve ostalo je banalizacija roditeljstva, hrpa saveta nastalih iz licnog iskustva, koje nije i nece nuzno biti i iskustvo potomaka...

Katarza

pre 10 godina

Kako sam ja shvatila, ovo je blog... Sto znaci da pismo nije obavzeno pisala svojoj deci, nego onako.. Prosto prosula razmisljanja i savete koje bi dala bilo kom mladom coveku. Otud i stil i jezik

roger.ch

pre 10 godina

Stvarno ne razumijem
Do pola sam citao I dalje nema smisla
Znaci, raskukam se malo, napisem djeci sve ono najbolje da rade (ne znaci da to ja radim), sve postuju bla bla I za mene ce cuti cijeli Balkan, bit cu popularan, cak ce I nekima suze poteci
Ma dajte molim vas, dok sam bio u Bosni moja mama prodavala pletene carape na pijaci da bi skolovala djecu a nije pisala neke gluposti po netu svojoj djeci pa da joj se narod divi

not a fan

pre 10 godina

"Čuvajte kulturu tako što ćete da odete iz svoje zemlje." Eeee izeš ga gospođa mama. Njena poenta je ok, ali je gospođa izuzetno prosta, ograničena i neprosvećena. Deca se vaspitavaju da budu bolja od roditelja; ako je već nama matorima prošao voz nadajmo se da na mladima svet zaista ostaje i da će ti mozgovi od ove zemlje jednog dana napraviti lepo mesto za život.

krle

pre 10 godina

Svi smo mi rodjeni ovde,netreba mrzeti zemlju SRBIJU jer to je najlepsa zemlja , treba mrzeti i proterati one koji su nas doveli tu gde smo sad.Nije obican narod kriv sto zivi u ovoj zemlji gde se sve ostalo vrednuje a neceni se ono najjace ljubav prema svojoj zemlji rad i postenje.A mi volimo ovu Srbiju kakva je takvaje!

N

pre 10 godina

Zanimljivo je posmatrati kako u ovom tekstu svako vidi ono što želi da vidi. Poražavajuće je što većina traži konflikt i nadjačavanje, pa tako za par sekundi iz svega napisanog izdvoji samo okidače za sopstvene frustracije i tada kreću ogorčene i plitke patriotske lekcije koje su odavno dosadile više nego bilo kakvo "izdajništvo".
Ko ne vidi ljubav u ovom pismu, može se smatrati promašenim. Eto i ja sam video samo ono što želim da vidim.

Strasno

pre 10 godina

e da Srbija je s..nje, ovdje nista ne valja, svi smo mi cobani,ne vrijedimo nista...
Gospodjo, kupite vec jednom tu kartu za zapad, ali u jednom smjeru

Milica

pre 10 godina

sramota I strasno....
izvinjava se deci sto ih je rodila ovde????!!!! ja nista zalosnije nisam skoro cula.
dali je stvarno resenje da svi beze?
Pa nije im jos kasno , neka svi odu I procvetaju negde napolju gde je sve bolje I lepse .Jedino sto "blogerke" ne pljuju ovako svoju zemlju pa ne znam ko ce tamo biti kriv .
Tamo patriotizam nema veze sa
parama I ekonomakom situacijom .
zalosno je da je ovo nekoga odusevilo...
Nadam se da ipak vise ima nas koji se ne stidimo svog porekla .....

johnzie

pre 10 godina

Trebao sam stati posle uvodnog pasusa jer jednostavno nije smešan. A ako već nemaš smisla za humor, a toga nisi svestan i čak misliš suprotno, teško da možeš da ponudiš nešto što ima 'težinu'.
Eventualno, možeš da zarobiš decu u sopstvenom životu.
A to nije lepo.
Hvala i laku noć

eho

pre 10 godina

Oduševilo ceo Balkan nije, mene nije, naprotiv. Savet za njenu decu, ako postoje, ne slušajte svoju majku. Osoba koja izmišlja povod ovog tipa da pi prosula svoju ničim izazvanu mudrost je prepuna taštine, jako glupih saveta i veoma prizemnog načina razmišljanja. Budite bolji od nje i svoju intimu sačuvajte za sebe, rijaliti oporuka je vrhunac neukusa.

hypatija

pre 10 godina

Једноставно, ово писмо је сасвим О.К.. Све је на свом месту. Отприлике и ја тако васпитавам своју децу. Имам три сина и веома сам поносан на њих. Најстарији је покушао да студира јапански језик на филолошком у Бгд-у. Добро је кренуо, али тата није имао кинту за Бгд.Пробао је Мегатренд, али квалитет наставе нам се дефинитивно није допао, као ни услови рада, одустао је. Покушава да нађе посао у Холандији и надам се да хоће, свакако да му помажем у томе. Средњи син је одустао и од средње школе, бави се музиком и добро му иде. Учи за вариоца. Заједно шљокамо у парку док ми препричава своје догодовштине. Веома сам поносан на њега, обзиром да је природни магнет за жене (немислим ништа ружно када помињем жене). Надам се да ће и он ускоро да крене у иностранство да прави каријеру. Најмлађи син учи за кувара. Прави је атлета, непије, непуши и добро му иде. Свакако да ће отићи бар на неки брод да кува и обиђе свет када заврши потребне школе. Моја деца су правдољубива, поштена и избегавају сваку врсту насиља.Сва тројица говоре енглески.
Хоћу да кажем, да сам зарад своје државе ишао и у рат, био бомбардован, живим као последњи слепац иако радим по цео Божији дан. Силно сам се трудио да очувам своја три сина као добре људе и хвала Богу успевам у томе. Али, ако сам
своју младост и снагу поклонио мајци Србији и Србима, а заузврат сам добио снижење плате на ниво недостојан роба, свакако да ту грешку нећу дозволити својим синовима.
Госпођа је апсолутно у праву и да м није дрога :)

misljenje

pre 10 godina

99% komentara pokazuje da njihovi autori nisu razumeli sustinu pisma. Majka pocinje pismo svojoj deci izvinjavajuci im se sto ih je rodila ovde......ali ne u smislu geografske sirine i duzine zemlje u kojoj zivimo....Vec u smislu odgovornosti za sve sto im jeste ili nije mogla da pruzi, a imala je najbolju nameru; Itd,itd...

lazy houseboy

pre 10 godina

"Pismo" je očigledno pisano za objavljivanje tj. za medije a ne za njenu (ili bilo čiju) decu. Neverovatna količina opštih mesta i ispraznih fraza upakovana u "vidite kako sam cool" oblandu. Taman po meri srpskog medija i mentalnom dometu srpskog čitaoca. Zato i jeste vest.

Sanja

pre 10 godina

Pa , procitala sam i pismo i komentare, i moram priznati da mi ^pismo^ nije ulepsalo dan. Majka sam pa mi saveti namenjeni deci deluju pitko i zanimljivo, mozda nesto i usvojim pa prenesem i na svoj teren na sopstvenu decu. Ali ono sto mi je istinski zasmetalo u pismo jeste cinjenica da se majka izvinjava deci za njihovo rodjenje ovde.. Pa gde smo to mi ovde u Srbiji..verujem da ima i gorih mesta od ovog naseg.. Postoji jedna bozja promisao sa svima nama, koji veruju u Boga, da postoji i svrha nasa radjanja na ovom mestu. Poricanje i odricanje od te promisli, a pod tim mislim bezanje u druge zemlje vodi te iste pojedince u pogibao. Ne zaboravite da je put u pakao poplocan dobrim namerama. Na zalost ili na srecu nasa jedina sudbina je da ostanemo ovde i borimo se sa svim nedacama, apsurdima i sa svim licemerstvom koje se ovde U srbiji zapatilo vec odvise..
Pozdrav svoj braci u Hrisu!

blinkibil

pre 10 godina

Ovo je neko napisao sa namerom da sluzi toj svrsi ali nikako majka nije ovo ostavila deci...Mada pismo je realno i dobro, slazem se sa velikom vecinom stvari.Ako vas zanima tako nesto postoji pismo koje je Kineski pustolov, istoricar, inace profesor na fakultetu i veliki avanturista ostavio svokoj deci kada je saznao da boluje od raka.To nam je citala profesorka na 3. godini i fenomenalno je.Ne mogu da se setim kako se zvao covek pa da me ubijes, davno je bilo, sve u svemu objasnio je sustinu zivota u par hiljada reci i dao od zivota vazne instrukcije svojoj deci

Voland

pre 10 godina

@Voland,procitaj ipak pismo...ovo nisu gotove instrukcije nikako,vec korisni saveti i lekcije iz zivota!!!
(Marija, 14. april 2014 17:37)

Pročitao sam Marija, ipak sam bio u pravu. Ovo što je ona napisala je javno sažaljevanje nad sopstvenom sudbinom. Ovo se ne piše deci, nego se deca uče da se noramlno ponašaju. Pisanje oproštajnog pisma za slučaj saobraćajne nesreće je još više patetično nego što sam mogao pretpostaviti.
Ako su vam deca mlada i plašite se da će im sudbina odrediti da budu siročići, onda ne pišete oproštajna pisma nego pazite da vas zla sudbina zaobiđe, a sve šta bi bilo kada bi bilo je čisto naricanje nad sopstvenom sudbinom.

Ja sam hvala bogu deda već tri godine (nisam star nego smo produktivni), nikada mi nije palo na pamet kako bi moja deca preživela da ja odapnem. Najbitnije je da su zdrava i pametna a život nikoga ne mazi te tako neće ni moje potomke.

moderna vremena

pre 10 godina

Daleko od toga da ovako zvuci moja mama. Saveti i recnik ove mame su previse savremeni a to je i problem svega. Ovo je olicenje danasnjice, a verujem da se danasnjica u Srbiji vecini ne svidja. Nije problem u patriotizmu, svi mi volimo nasu zemlju, vec je problem u zivljenju vlastitog zivota. Ovde se danas tesko zivi, i nazalost vecina smatra da je resenje u bezanju u inostranstvo. Ja to mojoj deci ne bih savetovala po svaku cenu.
Smatram da deci treba preneti tradicionalne poruke, one iskonski vredne iako im nece biti tako zanimljive i "cool" kao sto su ove u pismu.
Da se skoluju, rade, postuju ljude i njihova prava, i budu LJUDI - to je najbitnije

neo

pre 10 godina

Njah sta ja znam onako. Definitivno ima poucnih stvari samo ovo je vise ispovest. Ima i nebitnih stvari kao ''skini carape dok j*bes''. Jeste carape nisu seksi kada j*bes ali neces u svakoj situaciji se skidati skroz go zar ne :D. Marihuana nije droga? Jeste, marihuana je laka droga. To je kao da kazem- pivo nije alkoholno pice jer ima oko 5% alkohola a rakija 40%. Nije ona jedina, ovde je vecina majki tako proslo u zivotu. Najveci mi je strah lose proci u zivotu pa ovako kukati i negativno pricati o svojoj proslosti. Tuzno je nekako.

JeLa

pre 10 godina

Pismo je super :-)
A vi sto kažete da je vulgarno i sto pljujete sve zapitajte se koliko ste puta opsovali pred svojom decom i da li ste ih naucili da postuju svet oko sebe i da razvijaju empatiju za prirodu, zivotinje i ljude... Saveti su super, tome deca i treba da se uce ( sem ono za odlazak iz Srbije, sa tim se ne slazem) ... A sto se tice oca, mozda nije zasluzio da bude pomenut!

micko

pre 10 godina

@solar
Verovatno je htela da kaze da je tada postojala nada za bolje sutra, da se rat jednom morao zavrsiti i poceti normalan zivot. I onda je doslo ovo sada (plus sve ono sto smo preziveli od devedesetih), i prosto postane jasno da bolje nece biti i da ovde posten i vredan covek, koji ne muti i ne petlja, moze jedino da prezivljava.

crazy processor

pre 10 godina

Koliko ja znam najveca dala umetnosti i pronalasci nauke su nastali kada je lose islo drustvu te zemlje. Malo ima poznatih umetnika i naucnika kojima je zivot bio lagodan, koji nisu imali nekog da ih sputava u svojim dostignucima ili da drugi nisu pokusavali da preuzmu njihove zasluge. Ukoliko osoba zeli da menja sadasnjost uvek ce postojati ljudi koji zive lagodno u sadasnjosti i kojima ce smetati promena u odredjenim segmentima drustva, a vecina takvih je spremna za veoma losa dela da bi osigurali svoj status u drustvu. Tako da nije bitno gde je ko rodjen i molim Vas ne kukajte vise u kakvoj zemlji zivite.

Uzas

pre 10 godina

Глупо је очекивати да имаш добру децу коју учиш да беже из земље у којој живе, каква год да је она. Јер, кукавице и слабићи беже, а храбри остају и боре се. Не кажем да су кукавице они који су отишли из Србије, већ они који БЕЖЕ. Од себе се побећи не може. Ми живимо овако јер смо ми такви. Одеш у Америку и ЕУ па видиш да ти наши кукавни што су побегли нису ништа бољи људи, већ само финансијски успешнији а и даље исти празилуковићи, простаци и примитивци. Никаква разлика. Јер, ко бежи, самог себе стигне. Полако, схватиће то неки некад, а неки никад.

vaga

pre 10 godina

Kao sto neko rece,nekako bi ovo pismo bilo drugacije da su ga samo njena deca procitala.. No dobro,simpaticno je mada mi tu ima nekih nelogicnosti,sine budi dzentlmen i onda skini carape kad 'je**s',kada neko kaze dzentlmen,ja ne cujem u glavi bas tu rec.. I zatim ovo za marihuanu mi je isto malo,jeste droga i to je to.. No dobro,za sire narodne mase simpaticno :)

svasta

pre 10 godina

Jeste, ovde nema nista, bezite odmah... Ovde je samo porodica, slicni ljudi i mentalitet, ljubav, uspomene, pa nek su i lose... A u dijaspori? Pare! Pare ljudi moji! Jer bez najnovijeg iphone-a nema nista! Gadi mi se sto su ti isti ljudi koji hrabre ljude da pobegnu i koji sami beze iz drzave isti oni koji vode sasvim pristojan zivot, dok oni koji stvarno nemaju ni za osnovne zivotne potrebe ostaju ovde i muce se, i ne mogu da "pobegnu" nikako. A mi mesto da ostanemo ovde i pokusamo kako tako da im pomognemo a ne samo da vidimo kako da odemo da ne gledamo tu sirotinju, da nama bude manje mucno.

Namćor

pre 10 godina

Au, brate... Kol'ko dušebrižnika!
Šta vas, bre, boli ona stvar što se nigde ne pominje otac?
I odakle vam pravo da ikoga prozivate zbog poziva da se poštuju različitosti?
Bilo ovo zaista pismo ili blog, mene je nasmejalo do suza! Autorka na duhovit način, kroz sopstvenu vizuru, pominje sve ono kroz šta je većina nas prošla. A meni ne pada na pamet da je osudjujem zato što na izvesne periode ima malo drugačiji pogled. Kako sama reče: nismo svi štancani.
Jeste, treba voleti ovu zemlju. Ali ja nigde ne videh da je pljuje, kako napisaše neke "patriote". Što se saveta o bežanju iz zemlje tiče... Zašto da ne?
Da mogu, i sam bih otišao! Ne zato što tamo negde, van Srbije, teku med i mleko. Otišao bih zato što ovo nije i još dugo neće biti uredjena država! Otišao bih zato što bih za svoj posao bio bolje plaćen nego ovde. Otišao bih, jer se od ljubavi prema zemlji u kojoj caruju korupcija i poltronstvo, demagogija i zakoni huligana-ne živi!

lemy

pre 10 godina

ovo pismo treba da bude vodic,uputstvo,zvezda vodilja njenoj deci ali svakako udzbenik za buduce roditelje uopste. Meni se licno svidja kako je sroceno,s'tim koliko je stalo u ovako malom...

Goran

pre 10 godina

OOVO JE TEKST KOJI JE OBISAO BALKAN?
OVO JE PISMO MAJKE DECI??
OVO SE NEKOME DOPALO???
Uzas i strava, osoba koja je pokupila gomilu ideja sa raznih blogova i sve to uz malo svojih misli spojila u jedno na momente neumesno pismo deci. Prica o marihuani, kazed da nije droga - ali deci nije rekla da izaziva ovisnost. Nije pomenula da se pod dejstvom marihuane mogu pociniti mnoge stvari zbog kojih ce mozda kasnije zazaliti. Kaze da citiram "skidaj čarape kad jebeš", interesantne poslednje misli majke deci. Zaradi za mercedes? Sta to znaci, da je bolji od BMW-a? Mozda ce deca hteti Fiat 500, ako nista bar neku paru ce zaraditi nas covek. Ovo je poruka majke deci? Tesko ce na ovom balkanu biti bolje dok jadni tekstovi poput ovog imaju bilo kakav znacaj. Tuga...

Petar Petrović

pre 10 godina

@olijov
Ostavite ih da žive van Tršića, Loznice, i ostalih mesta sa kojih je Vuk Stefanović uzimao mustru za ono čime se Vi ponosite, gramatikom i pravopisom. Piši kao što govoriš može da bude kontradiktornost ako su ljudi sa drugog podneblja. Tada cela teorija pada u vodu.
Vi i drugi sličnog stava kao Vi, ako na taj način ocenjujete stepen ispravnosti mišljenja, slobodno otvorite svoj forum. Nećete nikome nedostajati.
Pozdrav

chuck

pre 10 godina

@mali mrav
Ne nisam hejter, razumeo sam blog i imam pravo na svoje misljenje, a zato sto je ovo blog, autor moze da se suoci i sa negativnim komentarima

hoklica

pre 10 godina

Intersantno ali patetično do besveti... Onaj osećej kad te nešto kao gane ali nisi siguran šta-e to je jedno NIŠTA. Fejk i treš nemaju težinu!
Radite na sebi i radujte se životu gde god da ste!

Voland

pre 10 godina

Nisam pročitao pismo, nisam pročitao komentare, ali ipak imam nešto da napišem po tom pitanju.

Ako si je rodila ne znači da imaš pravo da joj određuješ sudbinu, malo je imbecilno pisati deci šta bi trebali raditi a šta ne. Pustite vaše mladunce da se sami snalaze, ne pravite imbecile od njih.

Ono što ću ja ostaviti mojim potomcima je da ne budu njanjavi i da gledaju da budu iskreni.

Matea

pre 10 godina

@ mamika

Jedini komentar koji sam uopste ocenila - pozitivno. Zaista ne znam sta se desava sa ovom generacijom mladih ... Toliko negativnog u komentarima pokazatelj su ogromnog nezadovoljstva.

ja

pre 10 godina

dragi moji i drage moje blog je izgleda pisala jedna devojka iz Beograda pa je potpuno normalno sto nista niste ni ukapirali..."beogradcici moji"

Shonne

pre 10 godina

Pismo je sjajno bilo da je medijska promocija ili iskrena poruka njenoj (ili bilo cijoj) deci. Ono sto je kompletna katastrofa su zapravo komentari iz kojih se mnogo bolje moze videti sav mentalni sunovrat ovog naroda. Sve da je pismo napisao Dalaj Lama, Nikola Tesla, ili majka Tereza, nasle bi se desetine poremecenika na emotivnom nivou insekta da ga opljunu kao reklamu, medijsku kampanju, ljigavost ili sta-god-vec. U Srbiji gomile mutanata zive prosto da bi se hranile, trosile kiseonik i mrzele ceo svet - iskreno i cisto. I to je jedino sto iskreno i cisto oni i umeju.

A, da.... komentar nije ni namenjen kako bi se takvi isprovocirali na repliku, vec onima koji su nekim cudom ostali normalni - cisto da vide da nisu bas toliko retki u svom ovom uzasu i raspadu od drzave.

jugoistok

pre 10 godina

Definitivno interesantno pismo, mada ne znam dali je sve sasvim ok taj nacin obracanja deci, ipak pismo ima nekoliko potpuno neprimerenih reci.
Politicki, pismo potpuno oslikava misljenja ili dileme roditelja na ovim prostorima. Bezanje ipak nije zamena slobodi, tj. nije zamena za odavno potrebnim drustvenim promenama, ja mislim da bezanje zapravo ne vodi nicemu. Ali isto mislim da roditelji ne treba decu da nauce da kradu, lazu, obmanjuju, da se uvale u politicki-rodbinski sistem, zenidbe za interest, itd. Na zalosti, ove kategorije roditelja i njihova deca imaju kompetitivnu prednost na ovim prostorima, i to meni kao roditelju stvara veliku tugu!

Swedenonline

pre 10 godina

Fantasticno, genijalno, divno, smor itd. su komenari, meni suze na oci shvatajuci da vam zena objasnjava da nemate zivot a vi ni neshvatate! Uzas! Nacionalni sindrom, dijagniza, Srbin! :(

mun

pre 10 godina

jel ovo pisano kao blog za citatelje ili intimno pismo testament za decu? deluje mi kao ovo prvo kako bi sama sebe istakla. ako zelis pametnu decu koja misle svojom glavom zasto gomila zahteva kako da se ponasaju kad budu imali 20,30 godina?

Pera

pre 10 godina

Ima li nesto ta deca od oca da nauce?

A ono "nauci da kuvas.." pa od koga bi ta cerka trebala da nauci da kuva? Na kursu na Kolarcu?

Generalno, pateticno pismo cak iako mogu da se proberu par pristojnih saveta. Deca se vaspitavaju kuci, ne preko interneta. Ali mozda je zena uvidela da njena deca vise po ceo dan na Facebook-vima i Instagramima pa ovako mozda i prime k znanju neki savet.

Tradicionalista.

pre 10 godina

@Tradicionalista Već si upotrebio pričicu... Smaraš!
(Ana, 14. april 2014 13:54)

Ne znaci ako tebe smara da druge ne odmara.
Da li si nekada odgledala neki film dva puta? ili procitala neku knjigu dva puta? Jeste da sam taj komentar malo reciklirao, i sada je doziveo hd izdanje, ali je stvarno vrhunski, i sve objasnjava!

kad vreme prodje ...

pre 10 godina

Jednoga dana , kada bilo ko od nas ostane bez majke, a mnogi to vec jesu, ovakvo pismo, ili bilo kakvo drugo, posveceno njemu , a koje mu je napisala majka dok je jos bila ziva, dozivljavao bi i cuvao kao SVETINJU.

Glupost

pre 10 godina

Prestala sam da čitam nakon rečenice "Strašna su to vremena bila, al’ opet bolja nego ova sada". Ne daj Bože nikome!!
Pismo je vrlo površno, prezentacija emocija u pokušaju iza kog prepoznajem jednu prosečnu, ruralnu, manje-više informisanu ženu, koja sve što u životu radi - snalazi se.

idi begaj

pre 10 godina

Eeee a ovi komentatori sto imaju uvek nesto lose da napisu nebitno o cemu se radi mi ih je pun ocin.
Postupi po preporuci:skini carape kad ...,pocisti za sobom,kupi cvece,postuj druge-nismo stancovani,nemoj ubijati zivotinje da bi nosila krzno,stavi kondom...sta ti nije jasno

Nebo

pre 10 godina

Hvala dobroj mami sto nas je podsetila na mnoge dobre stvari i napisala nesto sto vecina nas misli, ali ne ume ili ne stigne da to sve i napise.
Hvala mama.

mama

pre 10 godina

pismo me je nagnalo da razmislim da i svojim sinovima napisem nesto i ostavim u slucaju da umrem iznenada. meni je moja mama ostavila kutiju slika pisama nakita svega sto i dan danas mi otkriva ko je ona bila.

Vikleri...

pre 10 godina

"...Vikleri se namotavaju na spolja..."...Od kada to???
"Muškarci su jednostavni. Ne smaraj, ne proganjaj, budi misteriozna i zanosna i bićeš najvoljenija. " Ako je sve tako jednostavno zasto toliko samih, na obe strane...?
"...Diskretan po pitanju svoje bespomoćnosti, ćuti po svojim jazbinama i čeka…Šta taj narod čeka, to niko nije još utvrdio." da mu se ostvare nade...

soap opera

pre 10 godina

Ima jedna lepa i poznata pesma od Radjarda Kiplinga, "AKO", verovatno je NVO blogerka imala nešto tako na umu ali je omašila. Bitno je da je spomenula bežaniju iz Srbije, Romkinje (sic!) oko pijace i poštovanje različitosti. I majčinsko pismo deci za ne-daj-Bože okačila na blog da ga svi vidimo.

Uzgred, dvadeset puta sam u raznim varijantama pokušao da u komentar stavim prevod te pesme ali sam uvek odbijan sa "Niste popunili obavezna polja (označena zvezdicom), komentar nije poslat" pa bih zamolio stručno osoblje B92 da preispita značenje tog stringa jer ne odgovara istini.

kruškic@

pre 10 godina

Po meni, ovo pismo je depresivno i ima izrazenih negativnih emocija, jer ono sto pisemo, mislimo, pricamo, upravo to i prizivamo u zivotu. Vidi se da je majka opsednuta strahovima i brigom za svoju decu, a time im upravo tu, multipliovano uvećava. Smatram da ničiji zivot nema pravila i da se iz tudjih "gresaka" ne moze naučiti, jer ako tako učimo, mozemo slobodno smatrati da "gresku" nismo naučili. "Gresku" pisem ovako, jer u biti nista nije pogrešno, sve je samo stvar iskurstva i nase percepcije. Apsolutna istina ne postoji. ali kako,U svemu i svakom treba pronaći nesto lepo...Tako i ja mogu reći da mi se neki delovi ovog pisma dopadaju, a to je deo u kome daje savete deci. Deo kada kaze sinu da bude dobar prema zenama i kada kaze da treba da budu tolerantni prema različitim od sebe. Trebalo bi čitati optimističnije i vedrije tekstove :)

Petar

pre 10 godina

Mercedes je platio reklamu blogerki u cilju siroke marketing kampanje zbog slupanog predsednickog dzipa. Zna se da bi svaka majka sinu preporucila BMW-a, a ne Mercedesa.

Tradicionalista.

pre 10 godina

U bre! Moj stari komentar koji sam malo doradio je dobio preko 500 pluseva, i daleko je nadmasio sve ostale! Da li ostali komentatori nemaju ideje, ili sam ja genije za komentarisanje, to ostaje da ocene citaoci!
Pozdrav svim dobrim ljudima, a narocito mojim fanovima i pratiocima!

jana

pre 10 godina

majke uglavnom dotaknu i podsete na sve sto cini zivot i sto ne moze ni jedan pisac niti filozof niti naucnik.Jedino se ,licno ,ne slazem po njenom shvatanju muskaraca kao manje vrednih bica,a ja cak mislim da ako devojke ili zene pustaju suze za muskarcima ,da su zaista vredni jer su im pruzili trenutke srece i pokazali sta je to ,jer posle opijenosti ne moze da se place ,osim u mladosti,i da placu i da se isplacu ,jer su suze ponekad blagotvorne kao i smeh. i da ih neka tuzna iskustva nikad ne sprece da veruju u ljude koji ume da vole i da je bole voleti i neuzvraceno nego biti"operisan"od tog osecaja uvidomi saznanjima kojimza su mladi mnogo vise upuceni ali ne i srecniji.

Tradicionalista.

pre 10 godina

U bre! Moj stari komentar koji sam malo doradio je dobio preko 500 pluseva, i daleko je nadmasio sve ostale! Da li ostali komentatori nemaju ideje, ili sam ja genije za komentarisanje, to ostaje da ocene citaoci!
Pozdrav svim dobrim ljudima, a narocito mojim fanovima i pratiocima!
(Tradicionalista., 15. april 2014 09:42)

Ko mi da plus, dobio na lutriji, u kladionici, svaka mu dala... zene nasle princa na belom konju, i bile sa njim dok ih smrt ne rastavi!
Ko mi da minus da bog da jeo godinu dana izgoreli rucak, a zene kuvale 4 jela dnevno.

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

Micko,
bojim se da je ona mislila tacno ono sto je i napisala-da su za nju devedesete bile bolje.Pokusajte da nadjete njen profil na FB-u pa cete se uveriti u to.

Ja

pre 10 godina

@goran
Pomesao si marihuanu i alkohol.Marihuana ne izaziva stanja pomucene svesti,crnih rupa u secanju i ne povecava agresivnost.Kod zavisnosti moze se reci da dolazi do psihicke zavisnosti nikako fizicke.

Mladen

pre 10 godina

Komentari su podeljenji u dva tabora - jednima je čaša polu-puna, dok je drugima polu-prazna.
Svi znamo kako Srbi (u većini) gledaju na stvari, a takođe znamo da nisu znali šta pola reči iz teksta znači.

Станкела

pre 10 godina

Јао, опет ова патетична кукњава "беж'те одавде, јао куку нама" и томе слично. Учите децу да буду вредни, исправни и да буду патриоте, како би сутра направили од ове земље боље место за живот, уместо што их саветујете да проведу живот негде на Западу покушавајући да се осећају као своји на своме. То што ваша неспособна генерација није успела да ишта поправи, напротив (увек сам говорио да српски народ није имао штетнију и неспособнију генерацију од "бејби-бумера", деце комуниста) не значи да они неће. Ко ће да нам уљуди земљу ако не ми сами и наша деца?? Ко? Да неће странци можда? "Пријатељи" из Вашингтона и Брисела? Или из Москве?? Радите на себи, својој породици и својој отаџбини. Тек кад то сви будемо радили, биће нам лепо. Баталите кукњаву и патетична писма!

Lefthanded Priest

pre 10 godina

Politički korektno pismo.
Sve se u njemu pominje.
Džipovi, plavuše, silikoni, ajlajneri, rodna ravnopravnost, LGBT populacija, red politike, sankcija i na kraju bombardovanje...
Onda imamo izneverena osećanja, loše političare, tašte, svekrve, marihuanu, ali zato NE drogama, par modnih detalja...
Na kraju, priznanje da je sve velika greška i čuuuuuuuuvena rečenica, zaključak, mantra, Oče naš.. "Paljba odavde"!
Samo se nigde otac dece ne pominje.
Kao da ne postoji.
Pismo je patetično i jeftino štivo dokone neostvarene žene.

opsa

pre 10 godina

u delu gde savetuje sina da kupuje cveće ženama i da ih poštuje,ničim izazvana upada reč "jebeš"..i to je ono što strašno kvari ceo tekst..sa kim se to vodi ljubav,sa kim se to ima sex,a ko se to "jebe"..majka nije baš sinu previše otvorila oči ovde,a i njeno poimanje muško ženskih relacija mi je krajnje upitan ovde..
i da,marihuana je droga,puno drugarica mi nikad nije više bilo isto,zbog samo par dimova.. neko može,a neko ne,sve je individualno
ostali delovi pisma su korektni,nadam se da joj naslednici nisu baš toliko neupućeni u život

jedan na jedan

pre 10 godina

Samo kilavi, slinavi beskičmenjaci beže. Učite decu da ostanu, da se bore, da se obrazuju, da budu cenjeni profesionalci i čestiti ljudi. Da se uhvate u koštac sa problemima i nedaćama, da pokažu zube onda kada je najteže a ne da beže. Bežanje je odraz slabosti i nesposobnosti. Zar ste zaboravili šta je srpska vojska uradila u prvom svetskom ratu? Koliku žrtvu su morali da podnesu da bi spasili Srbiju? Kako su oni mogli da se bore? Skoro trećina tadašnjeg stanovništva (28%) je izgubila život da bi mi danas imali državu. A sada pljujemo po njima ako, Bože moj, ne možemo da kupimo poslednji model mobilnog telefona, i naravno "paljba iz Srbistana"! Da su se naši preci vodili logikom bežanja i sklanjanja, srpski narod i srpska država sada ne bi postojali, i ovaj sramotni tekst ove neobrazovane, isfrustrirane žene ne bi ni bio napisan, niti bi imao ko da ga pročita.

seljadin

pre 10 godina

nisam mogao sve čitati, pročitao sam "glad i kupovali smo cigare iz nedra Romkinje", to dvoje ne ide zajedno, glad i cigare, ili ćeš nahraniti decu, ili ćeš pušiti cigare, ne može sve.

Milica

pre 10 godina

sramota I strasno....
izvinjava se deci sto ih je rodila ovde????!!!! ja nista zalosnije nisam skoro cula.
dali je stvarno resenje da svi beze?
Pa nije im jos kasno , neka svi odu I procvetaju negde napolju gde je sve bolje I lepse .Jedino sto "blogerke" ne pljuju ovako svoju zemlju pa ne znam ko ce tamo biti kriv .
Tamo patriotizam nema veze sa
parama I ekonomakom situacijom .
zalosno je da je ovo nekoga odusevilo...
Nadam se da ipak vise ima nas koji se ne stidimo svog porekla .....

krle

pre 10 godina

Svi smo mi rodjeni ovde,netreba mrzeti zemlju SRBIJU jer to je najlepsa zemlja , treba mrzeti i proterati one koji su nas doveli tu gde smo sad.Nije obican narod kriv sto zivi u ovoj zemlji gde se sve ostalo vrednuje a neceni se ono najjace ljubav prema svojoj zemlji rad i postenje.A mi volimo ovu Srbiju kakva je takvaje!

Tradicionalista.

pre 10 godina

@Mita. Kada sam bio u EU, bio sam u gipsu, i tako sve sa kuferom i stakom stojim ja na autobuskoj stanici, nailazi bus i taman da prihvatim kufer kada mi neka zenica uzima kufer i unosi u bus, i samim tim cinom je htela da me ponizi pred drugim putnicima, kao ja sam invalid! U busu jos gora situacija, starija zena mi odmah ustaje i smesi mi se i nesto govori, ali posto ne znam njihov jezik, verovatno mi se ruga pred punim autobusom... Pri izlasku iz busa neki sumnjivi muskarac mi se priblizava
i hvata me za ruku i pridrzava me sve do izlaska iz busa, a jos mi je i kufer izneo... Ma varvari! Kada sam zakoracio na tlo suncane srbije, ma mojoj sreci nije bilo kraja, papagaji su poceli da pevaju, ptice da cvrkucu. Na stanici cekam bus sve sa kuferom i stakom, dolazi bus, masa me tako kljakatog odgurala 2m, i onako sam sa ponosom pokusavam da se uzverem uz stepenice sve sa prtljagom, dok me rumeni buca koji na krkacu nosi polupecenu svinju, i to vecu od njega, gura laktom i cici, mrmlja (nisam bas siguran da li to cici on ili svinja). U autobusu sve mirise na pecenje i deset upola s lukom, treste narodnjaci iz poluispravnog zvucnika, a ja se sa stakom pridrzavam za rukohvat, dok decko na prednjem sedistu gleda u moju staku i smeje se, verovatno nije video takav model, a trudnica sa stomakom do zuba sedi na mojem kuferu i gricka kisele krastavcice, a meni srce od srece zaigralo, ma praziluk mi iz zadnjice viri. Mislim ja u sebi, to je moj narod, to je civilizacija!

Strasno

pre 10 godina

e da Srbija je s..nje, ovdje nista ne valja, svi smo mi cobani,ne vrijedimo nista...
Gospodjo, kupite vec jednom tu kartu za zapad, ali u jednom smjeru

Sanja

pre 10 godina

Pa , procitala sam i pismo i komentare, i moram priznati da mi ^pismo^ nije ulepsalo dan. Majka sam pa mi saveti namenjeni deci deluju pitko i zanimljivo, mozda nesto i usvojim pa prenesem i na svoj teren na sopstvenu decu. Ali ono sto mi je istinski zasmetalo u pismo jeste cinjenica da se majka izvinjava deci za njihovo rodjenje ovde.. Pa gde smo to mi ovde u Srbiji..verujem da ima i gorih mesta od ovog naseg.. Postoji jedna bozja promisao sa svima nama, koji veruju u Boga, da postoji i svrha nasa radjanja na ovom mestu. Poricanje i odricanje od te promisli, a pod tim mislim bezanje u druge zemlje vodi te iste pojedince u pogibao. Ne zaboravite da je put u pakao poplocan dobrim namerama. Na zalost ili na srecu nasa jedina sudbina je da ostanemo ovde i borimo se sa svim nedacama, apsurdima i sa svim licemerstvom koje se ovde U srbiji zapatilo vec odvise..
Pozdrav svoj braci u Hrisu!

Nikola Niš

pre 10 godina

Politički korektno pismo. Sve se u njemu pominje. Džipovi, plavuše, silikoni, ajlajneri, rodna ravnopravnost, LGBT populacija, red politike, sankcija i na kraju bombardovanje... Onda imamo izneverena osećanja, loše političare, tašte, svekrve, marihuanu, ali zato NE drogama, par modnih detalja... Na kraju, priznanje da je sve velika greška i čuuuuuuuuvena rečenica, zaključak, mantra, Oče naš.. "Paljba odavde"! Samo se nigde otac dece ne pominje. Kao da ne postoji. Pismo je patetično i jeftino štivo dokone neostvarene žene. (Lefthanded Priest, 14. april 2014 11:36)

Potpuno se slažem. U proteklih nekoliko godina pročitao sam nekoliko identičnih "pisama". Jadno i patetično. Gomila kukumavčenja sa povremenim ubacivanjem "kul fora" (poput ove sa "Mercedes" nadgrobnim spomenikom, "ako te žena pita da li sam bila debela" i sl.). Tu je i neizostavno trpanje onog obaveznog "Bežite odavde što pre možete", "Kultura je na izdisaju" i sličnog đubreta. Živo me interesuje u kojoj je to "obećanoj zemlji" kultura i svest mladih na višem nivou nego kod nas? Nigde! Ona je svuda ista (kao i u Srbiji), zato što nam ih je uveo "predivni Zapad", a mi smo je oberučke prihvatili. Ne zavaravajte se, prava kultura više ne postoji. Nekada je bilo "in" pročitati nešto od Crnjanskog, Andrića, Selimovića, Popu, Miljkovića, Foknera, Tvena, Dostojevskog, Remboa, Vajlda. Sada si "in" ako slušaš Kitića, Karleušu, Peđu Medenicu, Lejdi Gagu, Rijanu, Bibera i istovremeno čitaš ovo smeće od "pisma"...

She

pre 10 godina

Samo da se podsetimo:upotreba marihuane prouzrokuje probleme sa pamćenjem i učenjem; zaboravljanje; gubitak koordinacije; dezorijentisanost; iskrivljenu percepciju; ubrzani rad srca; anksioznost i napade panike; napade paranoje, straha i smeha; napetost; zakrvavljene oči; povećan apetit... a i malo je prosta žena.

Voland

pre 10 godina

Nisam pročitao pismo, nisam pročitao komentare, ali ipak imam nešto da napišem po tom pitanju.

Ako si je rodila ne znači da imaš pravo da joj određuješ sudbinu, malo je imbecilno pisati deci šta bi trebali raditi a šta ne. Pustite vaše mladunce da se sami snalaze, ne pravite imbecile od njih.

Ono što ću ja ostaviti mojim potomcima je da ne budu njanjavi i da gledaju da budu iskreni.

Zed

pre 10 godina

Osim patetike smeta mi i pravdanje deci što su rođena tu gde su, mogla se onda i izvinjavati što su rođena sada a ne za 200 ili 1000 godina.
Pravdanje za nedostatak novca, kao da više novca garantuje sreću.

Pa onda kao tolerancija prema trenutno važnim segmentima društva - "gejevi", a ne tolerancija prema onima koji slušaju drugačiju muziku ili vole krzno. Od ovih politički korektnih tekstova mi se povraća.

"...plati večeru, kupi cveće, dobićeš... "(ono) ovaj deo je posebno ljigav, znači ona stvar se kupuje, e nazdravlje, ja za 27 godina nisam nikada kupio ženi ništa za 8 mart - namerno. Treba li da se prenemažem jedan dan a ostale dane ko je j*be? Volim je i pokazujem to na sve nematerijalne načine i mogu da se kladim da joj to više znači nego bekrajno kupovanje ljubavi koje se danas svuda propagira.

"Ne čekajte..bežite odavde.."
Sreća nije zagarantovana tamo negde ma kako to vama izgledalo, sreća dolazi iznutra, iz vas.
Živa bića, pa i ljudi, traže naravno savršeno okuženje za život, to je stvar evolucije, ali većina stvari u životu je stvar percepcije. Imam dosta poznanika napolju koji nisu srećni. Oni imaju para, ali ne vole posao koji rade, ne sviđa im se okruženje i misle da će uskoro sve da se promeni na bolje pa će im biti super.
To samo potvrđuje da je sreća nešto što dolazi iznutra.
Možeš promeniti bezbroj država, ali nećeš naći mir dok ga ne nađeš u sebi, a onda više nije važno gde si, jer si ti načisto sam sa sobom.

Uzas

pre 10 godina

Глупо је очекивати да имаш добру децу коју учиш да беже из земље у којој живе, каква год да је она. Јер, кукавице и слабићи беже, а храбри остају и боре се. Не кажем да су кукавице они који су отишли из Србије, већ они који БЕЖЕ. Од себе се побећи не може. Ми живимо овако јер смо ми такви. Одеш у Америку и ЕУ па видиш да ти наши кукавни што су побегли нису ништа бољи људи, већ само финансијски успешнији а и даље исти празилуковићи, простаци и примитивци. Никаква разлика. Јер, ко бежи, самог себе стигне. Полако, схватиће то неки некад, а неки никад.

ja

pre 10 godina

dragi moji i drage moje blog je izgleda pisala jedna devojka iz Beograda pa je potpuno normalno sto nista niste ni ukapirali..."beogradcici moji"

Još jedna mama

pre 10 godina

Genijalno! Ja sam već pomislila da sam totalno luda što mojima stalno kljucam o ekologiji, drogi, učenju, ravnopravnosti, pomaganju drugima... Stvarno se nadam da u Srbiji ima još ovakvih mama.

not a fan

pre 10 godina

"Čuvajte kulturu tako što ćete da odete iz svoje zemlje." Eeee izeš ga gospođa mama. Njena poenta je ok, ali je gospođa izuzetno prosta, ograničena i neprosvećena. Deca se vaspitavaju da budu bolja od roditelja; ako je već nama matorima prošao voz nadajmo se da na mladima svet zaista ostaje i da će ti mozgovi od ove zemlje jednog dana napraviti lepo mesto za život.

INijeNesto

pre 10 godina

pročitah do pola: velika patetika, umišljenost u sopstvenu grandioznost (bolja sam od ovih oko sebe), preuveličane neke stvari, mnogo generalisanja... neki '90.-ih nisu imali para da kupe hranu sa tezge!

Goran

pre 10 godina

OOVO JE TEKST KOJI JE OBISAO BALKAN?
OVO JE PISMO MAJKE DECI??
OVO SE NEKOME DOPALO???
Uzas i strava, osoba koja je pokupila gomilu ideja sa raznih blogova i sve to uz malo svojih misli spojila u jedno na momente neumesno pismo deci. Prica o marihuani, kazed da nije droga - ali deci nije rekla da izaziva ovisnost. Nije pomenula da se pod dejstvom marihuane mogu pociniti mnoge stvari zbog kojih ce mozda kasnije zazaliti. Kaze da citiram "skidaj čarape kad jebeš", interesantne poslednje misli majke deci. Zaradi za mercedes? Sta to znaci, da je bolji od BMW-a? Mozda ce deca hteti Fiat 500, ako nista bar neku paru ce zaraditi nas covek. Ovo je poruka majke deci? Tesko ce na ovom balkanu biti bolje dok jadni tekstovi poput ovog imaju bilo kakav znacaj. Tuga...

obican covek

pre 10 godina

Fenomenalan tekst, bez uvijanja iskreno poucno sa brdom humora. Apsolutna istina uvek boli a oni koji zele da zive u zabludi, svojom ili tudjom krivicom, uvek joj se nadju na putu i budu povredjeni. Srecna su ona deca koja imaju ovakvu majku i koja im daje ovakve savete.... ISKRENO. :)

neo

pre 10 godina

Njah sta ja znam onako. Definitivno ima poucnih stvari samo ovo je vise ispovest. Ima i nebitnih stvari kao ''skini carape dok j*bes''. Jeste carape nisu seksi kada j*bes ali neces u svakoj situaciji se skidati skroz go zar ne :D. Marihuana nije droga? Jeste, marihuana je laka droga. To je kao da kazem- pivo nije alkoholno pice jer ima oko 5% alkohola a rakija 40%. Nije ona jedina, ovde je vecina majki tako proslo u zivotu. Najveci mi je strah lose proci u zivotu pa ovako kukati i negativno pricati o svojoj proslosti. Tuzno je nekako.

svasta

pre 10 godina

Jeste, ovde nema nista, bezite odmah... Ovde je samo porodica, slicni ljudi i mentalitet, ljubav, uspomene, pa nek su i lose... A u dijaspori? Pare! Pare ljudi moji! Jer bez najnovijeg iphone-a nema nista! Gadi mi se sto su ti isti ljudi koji hrabre ljude da pobegnu i koji sami beze iz drzave isti oni koji vode sasvim pristojan zivot, dok oni koji stvarno nemaju ni za osnovne zivotne potrebe ostaju ovde i muce se, i ne mogu da "pobegnu" nikako. A mi mesto da ostanemo ovde i pokusamo kako tako da im pomognemo a ne samo da vidimo kako da odemo da ne gledamo tu sirotinju, da nama bude manje mucno.

MinaBg

pre 10 godina

Meni je interesantno da se gosodja zali da je kultura na izdisaju (ne ulazim u to da li jeste ili nije) a njeno oprostajno pismo je napisano u stilu ''keve sa dorcola''. Bas bih volela da znam koliko je puta ona otisla u pozoriste za koje smatra da ce ga pretvoriti u supermarket.

Jeste donekle u pravu, ali mi se ne dopada stil ''brate, sine, svi su bre nekulturni''

roger.ch

pre 10 godina

Stvarno ne razumijem
Do pola sam citao I dalje nema smisla
Znaci, raskukam se malo, napisem djeci sve ono najbolje da rade (ne znaci da to ja radim), sve postuju bla bla I za mene ce cuti cijeli Balkan, bit cu popularan, cak ce I nekima suze poteci
Ma dajte molim vas, dok sam bio u Bosni moja mama prodavala pletene carape na pijaci da bi skolovala djecu a nije pisala neke gluposti po netu svojoj djeci pa da joj se narod divi

milosns

pre 10 godina

Beskrajna ljubav, jednostavnost, i dobri saveti! Svaka joj cast, nadam se da pismo nije izaslo u javnost tako sto je preminula.
Da i onaj komentar (u ovom momentu jedini) u kome pise da je ovo smor. E bas zbog tog komentara i stoji ovo celo pismo, ko je pametan skapirace!

johnzie

pre 10 godina

Trebao sam stati posle uvodnog pasusa jer jednostavno nije smešan. A ako već nemaš smisla za humor, a toga nisi svestan i čak misliš suprotno, teško da možeš da ponudiš nešto što ima 'težinu'.
Eventualno, možeš da zarobiš decu u sopstvenom životu.
A to nije lepo.
Hvala i laku noć

komentator01

pre 10 godina

ovo je toliko realno da je samo stvar hocemo li da priznamo ili ne. Ne verujem da je ovakvo pismo majka neka napisala deci vec je ovo neko smislio i pustio na net pod tom pricom da bi se sto vise citalo. i trebalo bi sva deca i sve majke ovo da procitaju. odlicno.

lemy

pre 10 godina

ovo pismo treba da bude vodic,uputstvo,zvezda vodilja njenoj deci ali svakako udzbenik za buduce roditelje uopste. Meni se licno svidja kako je sroceno,s'tim koliko je stalo u ovako malom...

maslinasta

pre 10 godina

cerki saveti o sminkanju, stiklama, predstavljanju u porodici svog muza, a sinu o fakultetu, kupovanju zena vecerom i cvecem, o tome kako se bude gospodin s mercedesom.
bljak.

despot S. Lazarevic

pre 10 godina

Jedino sto vredi je onaj savet za supu, sve ostalo je banalizacija roditeljstva, hrpa saveta nastalih iz licnog iskustva, koje nije i nece nuzno biti i iskustvo potomaka...

solar

pre 10 godina

"Strašna su to vremena bila, al’ opet bolja nego ova sada."

Ovde sam stao. Ovo ko napiše sa životom veze nema, a rat i izbeglice je video samo na tv-u.
Šta god ja mislio o današnjoj i jučerašnjoj vlasti, onaj kome je bolje vreme rata od vremena mira je jako mlad ili jako zao. Ili jednostavno nepopravljivo glup.

Vikleri...

pre 10 godina

"...Vikleri se namotavaju na spolja..."...Od kada to???
"Muškarci su jednostavni. Ne smaraj, ne proganjaj, budi misteriozna i zanosna i bićeš najvoljenija. " Ako je sve tako jednostavno zasto toliko samih, na obe strane...?
"...Diskretan po pitanju svoje bespomoćnosti, ćuti po svojim jazbinama i čeka…Šta taj narod čeka, to niko nije još utvrdio." da mu se ostvare nade...

Перица

pre 10 godina

Један сам од оних који је одабрао да живи у Србији - не морам, желим јер:
1) Србија је моја земља.
2) Нико је неће направити бољом осим нас.
3) Ни другима нису цветале руже увек, па нису толико пљували по својој земљи. Засукали су рукаве и направили их бољим!
4) Знам како је и у другим земљама. Већина у Србији не зна и живот проводи у апатији, иживљавању или тражењу посла ван Србије. Уместо да живе у Србији и да је мењају на боље.

Довољно? Или да додам колико њих се одрекне свог језика у тој бољој туђини, свог имена, својих обичаја и себе (да, и себе на најгори могући начин, али o тоme не причају...) само да би се овде хвалили како су отишли из Србије.

Живите и волите Србију, биће боље и вама, и вашој деци и свима. И не чекајте да вам неко нешто удели нити отимајте. Учите и радите!

RodnaRavnopravnost

pre 10 godina

Sin da pusi travu i koristi kondome i nema sta da brine. Cera da se oblaci smerno,da ne nosi helanke,da se uda, da zna da kuva al' da se ne prikaze odma' pred novom familijom da je ne bi iz prve uposlili da cisti, riba, pere, muze krave. Sin ne mora da kuva. Xe,xe,xe...kevo balkanska.

Drasko

pre 10 godina

Lepo, majčinski, krajnje odgovorno. Samo je gospodja, osim babinih kredenaca, haljina i perlica, mogla deci da napomene da postiji i otac. Mozda i nije neki, ali kada je korisno da znas kako se oblače helanke i koristi kondom, valjda nije loše i da znas za drugog roditelja, tatu.

Voland

pre 10 godina

@Voland,procitaj ipak pismo...ovo nisu gotove instrukcije nikako,vec korisni saveti i lekcije iz zivota!!!
(Marija, 14. april 2014 17:37)

Pročitao sam Marija, ipak sam bio u pravu. Ovo što je ona napisala je javno sažaljevanje nad sopstvenom sudbinom. Ovo se ne piše deci, nego se deca uče da se noramlno ponašaju. Pisanje oproštajnog pisma za slučaj saobraćajne nesreće je još više patetično nego što sam mogao pretpostaviti.
Ako su vam deca mlada i plašite se da će im sudbina odrediti da budu siročići, onda ne pišete oproštajna pisma nego pazite da vas zla sudbina zaobiđe, a sve šta bi bilo kada bi bilo je čisto naricanje nad sopstvenom sudbinom.

Ja sam hvala bogu deda već tri godine (nisam star nego smo produktivni), nikada mi nije palo na pamet kako bi moja deca preživela da ja odapnem. Najbitnije je da su zdrava i pametna a život nikoga ne mazi te tako neće ni moje potomke.

olijov

pre 10 godina

@Svi smo mi rodjeni ovde,netreba mrzeti zemlju SRBIJU jer to je najlepsa zemlja , treba mrzeti i proterati one koji su nas doveli tu gde smo sad.Nije obican narod kriv sto zivi u ovoj zemlji gde se sve ostalo vrednuje a neceni se ono najjace ljubav prema svojoj zemlji rad i postenje.A mi volimo ovu Srbiju kakva je takvaje!
krle, 14. april 2014 11:54)

A sta predlazes da uradimo sa onima koji, o gramatici i maternjem jeziku ne znaju bas nista?!

mamika

pre 10 godina

Naravno...svi koji komentarisu umeju da budu vrrlo mudri. Zena ima pravo da pise na svom blogu sta hoce a vi sto ne vidite realnost (u stvari vidite ali se pravite da ne vidite) i hocete da proterate ne-patriote jeste u stvari problem ove zemlje i covecanstva. Ova majka nije pisala roman za nobelovu nagradu, vec svoje misli svojoj deci svojim jezikom i svojim pravopisom! Ne mogu da verujem da neki odmah potrce da se zale na upotrebu reci i gramatike. Sta vas to briga? Pazite na svoju gramatiku i svoj jezik. Da ste toliko fini i odgovorni koliko imate kritike za druge - svet bi bio lepse mesto. To sto nekom smeta rec "j..." ili "m.... nije droga" to je sikljucivo vas problem, resavajte ga sami. Koliko puta samo vi koristite tu rec i nikada vam nije zasmetala? Dosta je hipokrita na ovom svetu.U cemu je problem sto ne spominje oca? Da li vi znate koju pricu ona ima iza sebe? Sramota sto samo osudjute. Vi ste ti koji ne vide nista pozitivno a ne ova majka. Zivite i pustite druge da zive kako oni znaju i zele!

misljenje

pre 10 godina

99% komentara pokazuje da njihovi autori nisu razumeli sustinu pisma. Majka pocinje pismo svojoj deci izvinjavajuci im se sto ih je rodila ovde......ali ne u smislu geografske sirine i duzine zemlje u kojoj zivimo....Vec u smislu odgovornosti za sve sto im jeste ili nije mogla da pruzi, a imala je najbolju nameru; Itd,itd...

dusan

pre 10 godina

mito ti si ne pametan, da ne kazem glup, nista ti pile mamino nisi pohvatao. Shvatices kad malo porastes ,a mozda i neces, ali ne brini u redu je i tako.

jaoo

pre 10 godina

Па добро, плитки популистички текст, ништа нарочито лоше, али са мноштвом критичних делова. Прво, свако дете је посебно, и ко зна да ли ће њено бити заинтересовано за факултет и да ли ће бити способно за факултет, и исто тако да ли ће ћерка бити надарена и заинтересована за уметност. Ово са чарапама док "ј...", не знам да ли коментарисати, али верујем да је у реду да свако то ради са све чарапма и обућом, ако му се прохте. Ајде све то, али ово - "лепота боли" - реченица коју углавном изговарају нафракане жене по салонима лепоте. Зашто лепота боли, баш ме интересује, да ли неко може да буде леп а да није искварцован, изоперисан, очерупан и без осталих интервенција које стварно јесу болне. И значи сина лепота не боли, али ћерку боли. Син да свира нешто а ћерка нек не свира, јер ето. Скроз занимљиво поимање лепоте, поштовања различитости и природе детета, набројани ставови без икаквог објашњења, те се мени мало чини да би деца која би потпуно испоштовала све наведено израсла у медиокритете у најбољем случају.

Pismo Oca

pre 10 godina

Pišem vam ove redove za slučaj da pročitate majčino pismo.
Pre svega želim vam reći da ko je vas poznavao ni pakao mu
neće teško pasti. Gajio sam vas u najteža vremena i od par kila
mesa napravio ljude. A vi, ispranih mozgova, cmizdrili ste non
stop za nekim smart telefonima, brzim Internetom, besnim
kolima i dzeparcem za koji bi vas i Bil Gejts terao da klečite po
kukuruzu! Znam ja deco moja, tuđe je slađe.
Bolje košarkaše ima Amerika od naših baba koji su pobedili njihov ''Tim Snova''. Bolji tenis igra Španac, od našeg Srbina koji ga je pobedio 7 puta za redom i bio na krovu sveta 101 nedelju. Znam ja, naš je mentalitet pećinski.A tek kultura! Književnost! Jednom je neki zaostali pesnik, koji nije ni do kolena T.S Eliotu napisao:
*
Ostajte ovdje!…Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.
Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova.
*
Ali šta on zna šta treba i kako?
Zato kufer u ruke i pravac Menhengladbah da berete kupine,
tu je dobra lova, i ako se ne vratite sa mečkom, nemojte se ni vraćati nazad!

Pera

pre 10 godina

Ima li nesto ta deca od oca da nauce?

A ono "nauci da kuvas.." pa od koga bi ta cerka trebala da nauci da kuva? Na kursu na Kolarcu?

Generalno, pateticno pismo cak iako mogu da se proberu par pristojnih saveta. Deca se vaspitavaju kuci, ne preko interneta. Ali mozda je zena uvidela da njena deca vise po ceo dan na Facebook-vima i Instagramima pa ovako mozda i prime k znanju neki savet.

Glupost

pre 10 godina

Prestala sam da čitam nakon rečenice "Strašna su to vremena bila, al’ opet bolja nego ova sada". Ne daj Bože nikome!!
Pismo je vrlo površno, prezentacija emocija u pokušaju iza kog prepoznajem jednu prosečnu, ruralnu, manje-više informisanu ženu, koja sve što u životu radi - snalazi se.

Stefan

pre 10 godina

@mita a odakle ti da nismo? Plasimo se sami sebe, kad ti se neko dere ispod prozora ne smes ni da izadjes da mu kazes da se utisa, jer ce da izlomi tebe ili tvoja tesko zaradjena kola. Verovatno je to neki od dilera iz kraja tako da budi srecan sto si jos uvek ziv. Sto se tice skolovanja sve je lepo, oderes guzicu dok dodjes do diplome, i onda ne mozes da nadjes posao. Na televiziji pricaju kako nemamo strucnjake, a nema ih zato sto kad su trazili posao svaka firma ih je odbila i oni su otisli preko. I eno sad zaradjuju 10 srpskih plata minimum. Tako da nemoj da mi pricas da je ovde sve med i mleko. Divan smo mi narod kad treba da se druzi, ali to ne kupuje dorucak i stabilnost. Ako ti ovaj tekst ne stegne srce u grudima, onda si jako slep i nazalost, glup. Pozdrav.

Tradicionalista.

pre 10 godina

@Tradicionalista Već si upotrebio pričicu... Smaraš!
(Ana, 14. april 2014 13:54)

Ne znaci ako tebe smara da druge ne odmara.
Da li si nekada odgledala neki film dva puta? ili procitala neku knjigu dva puta? Jeste da sam taj komentar malo reciklirao, i sada je doziveo hd izdanje, ali je stvarno vrhunski, i sve objasnjava!

Swedenonline

pre 10 godina

Fantasticno, genijalno, divno, smor itd. su komenari, meni suze na oci shvatajuci da vam zena objasnjava da nemate zivot a vi ni neshvatate! Uzas! Nacionalni sindrom, dijagniza, Srbin! :(

lazy houseboy

pre 10 godina

"Pismo" je očigledno pisano za objavljivanje tj. za medije a ne za njenu (ili bilo čiju) decu. Neverovatna količina opštih mesta i ispraznih fraza upakovana u "vidite kako sam cool" oblandu. Taman po meri srpskog medija i mentalnom dometu srpskog čitaoca. Zato i jeste vest.

Tradicionalista.

pre 10 godina

(Станкела, 14. april 2014 11:41)

Tesko ce to ici, na zalost, to sa menjanjem mentaliteta!
Gledam pre neki dan u busu, cica koji ima sigurno 90 god, ulazi u bus i niko da mu ustane, a dusa mu je u nosu! Da ne pricam o tome da mladji penzosi ustaju starijim penzosima, jer ovi mladi penzosi od 15, 20, 30 god i ne konstantuju ih.

plitko i pateticno

pre 10 godina

Pismo "koje je odusevilo ceo Balkan" ocito nije pisano samo za njenu decu, nego i za ceo Balkan. Ne znam otkud onda ovaj "leksikon zivotne mudrosti" pred nasim ocima? I, naravno, leksikon zivotne mudrosti ne samo da ne moze stati u par hiljada reci, nego se i ne moze uopste napisati. Zivotna mudrost se prenosi neposrednim kontaktom, primerom i delovanjem. Tokom tog kontakta se prati kako dete raste a roditelj se prilagodjava. Onda kada nas vise ne bude i taj kontakt prestane, dzaba bilo kakva pismena zaostavstina, jer dete nastavlja svojim putem, kako Halil Dzubran rece "tamo gde mi ne mozemo ni u svojim snovima", a nas nema da ga savetujemo i pratimo.
Ovakvo pismo predstavlja stav da je nas zivot bio 100% ispravan i da zelimo da nase dete u buducnost sprovodi zamrznutu esenciju NASEG zivljenja. Za pohvalu je dobra namera roditelja i doza humora u ovako ozbiljnim stvarima, ali... I smeta mi sto se u biserima mudrosti nigde ne spominje otac. Ja kao otac bih sigurno dodao "ako ja odem prerano, oslonite se na mamu, ona vas voli najvise".
Jedna poznanica je saznala da ima rak mozga i da joj je ostalo najvise tri meseca zivota. Nije pisala svojoj deci nikakve leksikone mudrosti, nego je DELOVALA. Sredila razvod sa muzem, decu odvela kod svoje sestre u susednu drzavu, sredila sve oko papira, usvajanja i drzavljanstva, pokrpila finansije, stavila na stednu knjizicu za decu - i oprostila se, umrla je ovde. U odnosu na takvo dalekovido i pozrtvovano ponasanje ovo pismo zvuci smesno.

crazy processor

pre 10 godina

Koliko ja znam najveca dala umetnosti i pronalasci nauke su nastali kada je lose islo drustvu te zemlje. Malo ima poznatih umetnika i naucnika kojima je zivot bio lagodan, koji nisu imali nekog da ih sputava u svojim dostignucima ili da drugi nisu pokusavali da preuzmu njihove zasluge. Ukoliko osoba zeli da menja sadasnjost uvek ce postojati ljudi koji zive lagodno u sadasnjosti i kojima ce smetati promena u odredjenim segmentima drustva, a vecina takvih je spremna za veoma losa dela da bi osigurali svoj status u drustvu. Tako da nije bitno gde je ko rodjen i molim Vas ne kukajte vise u kakvoj zemlji zivite.

JeLa

pre 10 godina

Pismo je super :-)
A vi sto kažete da je vulgarno i sto pljujete sve zapitajte se koliko ste puta opsovali pred svojom decom i da li ste ih naucili da postuju svet oko sebe i da razvijaju empatiju za prirodu, zivotinje i ljude... Saveti su super, tome deca i treba da se uce ( sem ono za odlazak iz Srbije, sa tim se ne slazem) ... A sto se tice oca, mozda nije zasluzio da bude pomenut!

Petar Petrović

pre 10 godina

@olijov
Ostavite ih da žive van Tršića, Loznice, i ostalih mesta sa kojih je Vuk Stefanović uzimao mustru za ono čime se Vi ponosite, gramatikom i pravopisom. Piši kao što govoriš može da bude kontradiktornost ako su ljudi sa drugog podneblja. Tada cela teorija pada u vodu.
Vi i drugi sličnog stava kao Vi, ako na taj način ocenjujete stepen ispravnosti mišljenja, slobodno otvorite svoj forum. Nećete nikome nedostajati.
Pozdrav

moderna vremena

pre 10 godina

Daleko od toga da ovako zvuci moja mama. Saveti i recnik ove mame su previse savremeni a to je i problem svega. Ovo je olicenje danasnjice, a verujem da se danasnjica u Srbiji vecini ne svidja. Nije problem u patriotizmu, svi mi volimo nasu zemlju, vec je problem u zivljenju vlastitog zivota. Ovde se danas tesko zivi, i nazalost vecina smatra da je resenje u bezanju u inostranstvo. Ja to mojoj deci ne bih savetovala po svaku cenu.
Smatram da deci treba preneti tradicionalne poruke, one iskonski vredne iako im nece biti tako zanimljive i "cool" kao sto su ove u pismu.
Da se skoluju, rade, postuju ljude i njihova prava, i budu LJUDI - to je najbitnije

Tradicionalista.

pre 10 godina

U bre! Moj stari komentar koji sam malo doradio je dobio preko 500 pluseva, i daleko je nadmasio sve ostale! Da li ostali komentatori nemaju ideje, ili sam ja genije za komentarisanje, to ostaje da ocene citaoci!
Pozdrav svim dobrim ljudima, a narocito mojim fanovima i pratiocima!

eho

pre 10 godina

Oduševilo ceo Balkan nije, mene nije, naprotiv. Savet za njenu decu, ako postoje, ne slušajte svoju majku. Osoba koja izmišlja povod ovog tipa da pi prosula svoju ničim izazvanu mudrost je prepuna taštine, jako glupih saveta i veoma prizemnog načina razmišljanja. Budite bolji od nje i svoju intimu sačuvajte za sebe, rijaliti oporuka je vrhunac neukusa.

Petar

pre 10 godina

Mercedes je platio reklamu blogerki u cilju siroke marketing kampanje zbog slupanog predsednickog dzipa. Zna se da bi svaka majka sinu preporucila BMW-a, a ne Mercedesa.

kruškic@

pre 10 godina

Po meni, ovo pismo je depresivno i ima izrazenih negativnih emocija, jer ono sto pisemo, mislimo, pricamo, upravo to i prizivamo u zivotu. Vidi se da je majka opsednuta strahovima i brigom za svoju decu, a time im upravo tu, multipliovano uvećava. Smatram da ničiji zivot nema pravila i da se iz tudjih "gresaka" ne moze naučiti, jer ako tako učimo, mozemo slobodno smatrati da "gresku" nismo naučili. "Gresku" pisem ovako, jer u biti nista nije pogrešno, sve je samo stvar iskurstva i nase percepcije. Apsolutna istina ne postoji. ali kako,U svemu i svakom treba pronaći nesto lepo...Tako i ja mogu reći da mi se neki delovi ovog pisma dopadaju, a to je deo u kome daje savete deci. Deo kada kaze sinu da bude dobar prema zenama i kada kaze da treba da budu tolerantni prema različitim od sebe. Trebalo bi čitati optimističnije i vedrije tekstove :)

Matea

pre 10 godina

@ mamika

Jedini komentar koji sam uopste ocenila - pozitivno. Zaista ne znam sta se desava sa ovom generacijom mladih ... Toliko negativnog u komentarima pokazatelj su ogromnog nezadovoljstva.

N

pre 10 godina

Zanimljivo je posmatrati kako u ovom tekstu svako vidi ono što želi da vidi. Poražavajuće je što većina traži konflikt i nadjačavanje, pa tako za par sekundi iz svega napisanog izdvoji samo okidače za sopstvene frustracije i tada kreću ogorčene i plitke patriotske lekcije koje su odavno dosadile više nego bilo kakvo "izdajništvo".
Ko ne vidi ljubav u ovom pismu, može se smatrati promašenim. Eto i ja sam video samo ono što želim da vidim.

blinkibil

pre 10 godina

Ovo je neko napisao sa namerom da sluzi toj svrsi ali nikako majka nije ovo ostavila deci...Mada pismo je realno i dobro, slazem se sa velikom vecinom stvari.Ako vas zanima tako nesto postoji pismo koje je Kineski pustolov, istoricar, inace profesor na fakultetu i veliki avanturista ostavio svokoj deci kada je saznao da boluje od raka.To nam je citala profesorka na 3. godini i fenomenalno je.Ne mogu da se setim kako se zvao covek pa da me ubijes, davno je bilo, sve u svemu objasnio je sustinu zivota u par hiljada reci i dao od zivota vazne instrukcije svojoj deci

hypatija

pre 10 godina

Једноставно, ово писмо је сасвим О.К.. Све је на свом месту. Отприлике и ја тако васпитавам своју децу. Имам три сина и веома сам поносан на њих. Најстарији је покушао да студира јапански језик на филолошком у Бгд-у. Добро је кренуо, али тата није имао кинту за Бгд.Пробао је Мегатренд, али квалитет наставе нам се дефинитивно није допао, као ни услови рада, одустао је. Покушава да нађе посао у Холандији и надам се да хоће, свакако да му помажем у томе. Средњи син је одустао и од средње школе, бави се музиком и добро му иде. Учи за вариоца. Заједно шљокамо у парку док ми препричава своје догодовштине. Веома сам поносан на њега, обзиром да је природни магнет за жене (немислим ништа ружно када помињем жене). Надам се да ће и он ускоро да крене у иностранство да прави каријеру. Најмлађи син учи за кувара. Прави је атлета, непије, непуши и добро му иде. Свакако да ће отићи бар на неки брод да кува и обиђе свет када заврши потребне школе. Моја деца су правдољубива, поштена и избегавају сваку врсту насиља.Сва тројица говоре енглески.
Хоћу да кажем, да сам зарад своје државе ишао и у рат, био бомбардован, живим као последњи слепац иако радим по цео Божији дан. Силно сам се трудио да очувам своја три сина као добре људе и хвала Богу успевам у томе. Али, ако сам
своју младост и снагу поклонио мајци Србији и Србима, а заузврат сам добио снижење плате на ниво недостојан роба, свакако да ту грешку нећу дозволити својим синовима.
Госпођа је апсолутно у праву и да м није дрога :)

Mladen

pre 10 godina

Komentari su podeljenji u dva tabora - jednima je čaša polu-puna, dok je drugima polu-prazna.
Svi znamo kako Srbi (u većini) gledaju na stvari, a takođe znamo da nisu znali šta pola reči iz teksta znači.

chuck

pre 10 godina

@mali mrav
Ne nisam hejter, razumeo sam blog i imam pravo na svoje misljenje, a zato sto je ovo blog, autor moze da se suoci i sa negativnim komentarima

jugoistok

pre 10 godina

Definitivno interesantno pismo, mada ne znam dali je sve sasvim ok taj nacin obracanja deci, ipak pismo ima nekoliko potpuno neprimerenih reci.
Politicki, pismo potpuno oslikava misljenja ili dileme roditelja na ovim prostorima. Bezanje ipak nije zamena slobodi, tj. nije zamena za odavno potrebnim drustvenim promenama, ja mislim da bezanje zapravo ne vodi nicemu. Ali isto mislim da roditelji ne treba decu da nauce da kradu, lazu, obmanjuju, da se uvale u politicki-rodbinski sistem, zenidbe za interest, itd. Na zalosti, ove kategorije roditelja i njihova deca imaju kompetitivnu prednost na ovim prostorima, i to meni kao roditelju stvara veliku tugu!

Katarza

pre 10 godina

Kako sam ja shvatila, ovo je blog... Sto znaci da pismo nije obavzeno pisala svojoj deci, nego onako.. Prosto prosula razmisljanja i savete koje bi dala bilo kom mladom coveku. Otud i stil i jezik

Tradicionalista.

pre 10 godina

U bre! Moj stari komentar koji sam malo doradio je dobio preko 500 pluseva, i daleko je nadmasio sve ostale! Da li ostali komentatori nemaju ideje, ili sam ja genije za komentarisanje, to ostaje da ocene citaoci!
Pozdrav svim dobrim ljudima, a narocito mojim fanovima i pratiocima!
(Tradicionalista., 15. april 2014 09:42)

Ko mi da plus, dobio na lutriji, u kladionici, svaka mu dala... zene nasle princa na belom konju, i bile sa njim dok ih smrt ne rastavi!
Ko mi da minus da bog da jeo godinu dana izgoreli rucak, a zene kuvale 4 jela dnevno.

hoklica

pre 10 godina

Intersantno ali patetično do besveti... Onaj osećej kad te nešto kao gane ali nisi siguran šta-e to je jedno NIŠTA. Fejk i treš nemaju težinu!
Radite na sebi i radujte se životu gde god da ste!

vaga

pre 10 godina

Kao sto neko rece,nekako bi ovo pismo bilo drugacije da su ga samo njena deca procitala.. No dobro,simpaticno je mada mi tu ima nekih nelogicnosti,sine budi dzentlmen i onda skini carape kad 'je**s',kada neko kaze dzentlmen,ja ne cujem u glavi bas tu rec.. I zatim ovo za marihuanu mi je isto malo,jeste droga i to je to.. No dobro,za sire narodne mase simpaticno :)

Shonne

pre 10 godina

Pismo je sjajno bilo da je medijska promocija ili iskrena poruka njenoj (ili bilo cijoj) deci. Ono sto je kompletna katastrofa su zapravo komentari iz kojih se mnogo bolje moze videti sav mentalni sunovrat ovog naroda. Sve da je pismo napisao Dalaj Lama, Nikola Tesla, ili majka Tereza, nasle bi se desetine poremecenika na emotivnom nivou insekta da ga opljunu kao reklamu, medijsku kampanju, ljigavost ili sta-god-vec. U Srbiji gomile mutanata zive prosto da bi se hranile, trosile kiseonik i mrzele ceo svet - iskreno i cisto. I to je jedino sto iskreno i cisto oni i umeju.

A, da.... komentar nije ni namenjen kako bi se takvi isprovocirali na repliku, vec onima koji su nekim cudom ostali normalni - cisto da vide da nisu bas toliko retki u svom ovom uzasu i raspadu od drzave.

kad vreme prodje ...

pre 10 godina

Jednoga dana , kada bilo ko od nas ostane bez majke, a mnogi to vec jesu, ovakvo pismo, ili bilo kakvo drugo, posveceno njemu , a koje mu je napisala majka dok je jos bila ziva, dozivljavao bi i cuvao kao SVETINJU.

Nebo

pre 10 godina

Hvala dobroj mami sto nas je podsetila na mnoge dobre stvari i napisala nesto sto vecina nas misli, ali ne ume ili ne stigne da to sve i napise.
Hvala mama.

micko

pre 10 godina

@solar
Verovatno je htela da kaze da je tada postojala nada za bolje sutra, da se rat jednom morao zavrsiti i poceti normalan zivot. I onda je doslo ovo sada (plus sve ono sto smo preziveli od devedesetih), i prosto postane jasno da bolje nece biti i da ovde posten i vredan covek, koji ne muti i ne petlja, moze jedino da prezivljava.

mama

pre 10 godina

pismo me je nagnalo da razmislim da i svojim sinovima napisem nesto i ostavim u slucaju da umrem iznenada. meni je moja mama ostavila kutiju slika pisama nakita svega sto i dan danas mi otkriva ko je ona bila.

Namćor

pre 10 godina

Au, brate... Kol'ko dušebrižnika!
Šta vas, bre, boli ona stvar što se nigde ne pominje otac?
I odakle vam pravo da ikoga prozivate zbog poziva da se poštuju različitosti?
Bilo ovo zaista pismo ili blog, mene je nasmejalo do suza! Autorka na duhovit način, kroz sopstvenu vizuru, pominje sve ono kroz šta je većina nas prošla. A meni ne pada na pamet da je osudjujem zato što na izvesne periode ima malo drugačiji pogled. Kako sama reče: nismo svi štancani.
Jeste, treba voleti ovu zemlju. Ali ja nigde ne videh da je pljuje, kako napisaše neke "patriote". Što se saveta o bežanju iz zemlje tiče... Zašto da ne?
Da mogu, i sam bih otišao! Ne zato što tamo negde, van Srbije, teku med i mleko. Otišao bih zato što ovo nije i još dugo neće biti uredjena država! Otišao bih zato što bih za svoj posao bio bolje plaćen nego ovde. Otišao bih, jer se od ljubavi prema zemlji u kojoj caruju korupcija i poltronstvo, demagogija i zakoni huligana-ne živi!

Ja

pre 10 godina

@goran
Pomesao si marihuanu i alkohol.Marihuana ne izaziva stanja pomucene svesti,crnih rupa u secanju i ne povecava agresivnost.Kod zavisnosti moze se reci da dolazi do psihicke zavisnosti nikako fizicke.

idi begaj

pre 10 godina

Eeee a ovi komentatori sto imaju uvek nesto lose da napisu nebitno o cemu se radi mi ih je pun ocin.
Postupi po preporuci:skini carape kad ...,pocisti za sobom,kupi cvece,postuj druge-nismo stancovani,nemoj ubijati zivotinje da bi nosila krzno,stavi kondom...sta ti nije jasno

Branislav J. Ciric

pre 10 godina

Micko,
bojim se da je ona mislila tacno ono sto je i napisala-da su za nju devedesete bile bolje.Pokusajte da nadjete njen profil na FB-u pa cete se uveriti u to.

mun

pre 10 godina

jel ovo pisano kao blog za citatelje ili intimno pismo testament za decu? deluje mi kao ovo prvo kako bi sama sebe istakla. ako zelis pametnu decu koja misle svojom glavom zasto gomila zahteva kako da se ponasaju kad budu imali 20,30 godina?

jana

pre 10 godina

majke uglavnom dotaknu i podsete na sve sto cini zivot i sto ne moze ni jedan pisac niti filozof niti naucnik.Jedino se ,licno ,ne slazem po njenom shvatanju muskaraca kao manje vrednih bica,a ja cak mislim da ako devojke ili zene pustaju suze za muskarcima ,da su zaista vredni jer su im pruzili trenutke srece i pokazali sta je to ,jer posle opijenosti ne moze da se place ,osim u mladosti,i da placu i da se isplacu ,jer su suze ponekad blagotvorne kao i smeh. i da ih neka tuzna iskustva nikad ne sprece da veruju u ljude koji ume da vole i da je bole voleti i neuzvraceno nego biti"operisan"od tog osecaja uvidomi saznanjima kojimza su mladi mnogo vise upuceni ali ne i srecniji.

soap opera

pre 10 godina

Ima jedna lepa i poznata pesma od Radjarda Kiplinga, "AKO", verovatno je NVO blogerka imala nešto tako na umu ali je omašila. Bitno je da je spomenula bežaniju iz Srbije, Romkinje (sic!) oko pijace i poštovanje različitosti. I majčinsko pismo deci za ne-daj-Bože okačila na blog da ga svi vidimo.

Uzgred, dvadeset puta sam u raznim varijantama pokušao da u komentar stavim prevod te pesme ali sam uvek odbijan sa "Niste popunili obavezna polja (označena zvezdicom), komentar nije poslat" pa bih zamolio stručno osoblje B92 da preispita značenje tog stringa jer ne odgovara istini.