Ponedeljak, 14.04.2014.

10:41

Rehabilitovana kraljica Marija

Odlukom Višeg suda u Beogradu danas je rehabilitovana kraljica Marija Karađorđević.

Izvor: Tanjug

Rehabilitovana kraljica Marija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Ružica Jovanović

pre 10 godina

@Dragutine Jankoviću,
Ne mešam se u Vašu ljubav prema komunizmu, ne razumem je. Nemojte ni vi u moju ljubav prema svim vrednostima koje kraljica Marija predstavlja, ne razumete ih.

Elcano

pre 10 godina

Ova rehabilitacija i one koje će uslediti su jedino u funkciji izmene zakona o restituciji i obavljanja svih potrebnih radnji kako bi se Družina opet instalirala u Dvorski kompleks.A time bi pitanje Monarhije bilo rešeno bez ikakvog referenduma. Ratni vihor je ovde surovo odneo tolike živote i uništio imovinu miliona naših ljudi. Ko će da izvrši restituciju njihovih izgubljenih života i ratom uništene porodične imovine njima ili njihovim naslednicima?? Tzv. kraljevska družina je bez ijedne lične žrtve '45 spasla svoju slaninu, a sada im se sa tako perverznom glupošću zakonito vraća i inventar. Oni su jedno samoživo i skaradno društvo!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Lepa i casna zena bejase, i telom i duhom, Bog da joj dusu 'prosti. Naravno, to samo moze da znaci da nije bila od loze Karadjordjevica.

Druga strana

pre 10 godina

Odlična knjiga koja razjašnjava kako se izvode rehabilitacije http://www.fabrikaknjiga.co.rs/istorija-pred-sudom-interpretacija-proslosti-i-pravni-aspekti-u-rehabilitaciji-kneza-pavla-karadordevica/

vasilije knezevic

pre 10 godina

"Kralju Petre zla ti mati,gdje ces zimu zimovati.Mislio sam dje i lani al' ne daju partizani.
Mi 'ocemo kralja Peru......... objesi' ga o banderu". Nepregledni su "kulturni"dosijei o porodici Karadjordjevic.Tesko bi bilo zakljuciti o dobroti, zauzetosti i uopste o nekakvoj velicini.Interesantna je i podjela,radikalna podjela medju pristalicama i onima koji negiraju.
Ko je u pravu? Kao da nasa revolucija nije bila nikad zavrsena.Ona je izmrcvarena podjelama koje su cak radikalnije nego sto su ikada i bile.Ko je onda bogat a ko nije?Ko zaradjuje na racun drugog,iskoriscava.Ko je religiozan ili upotebljava religiju kao otskocnu dasku?
ko misli da su kralj,kraljica rodjeni da vladaju?Jesu li oni nesto izvanredno,nesto od boga
odredjeno da vlada i da bude bogat? Primitivnost jednog naroda se ogleda bas u tome sto se ne protivi nego jednostavno podlijeze. Progresivno je u zamjeni,radikalnoj zamjeni koja donosi nova nadahnuca;svaki povratak je ne napredak, to je rezignacija,ustaljenost i bol za prosloscu koje nije bilo nego je izmisljena pa cak i ona :"Od Kulina bana i dobrijeh dana".
Misliti o Karadjordjevicima kao necem izvanrednom je gubljenje vremena.Oni nijesu sa nama,daleko su geografski i dusevno,zaboravljeni od nas kao i mi od njih.Pogubljeni kralj Aleksandar imao je dosta pozitivnih ideja ali je platio glavom bas zbog tih ideja o Jugoslovenstvu,jeziku,cak i ravnopravnosti
vasilije knezevic 14 April 2014

my way

pre 10 godina

Isprani mozgovi bez trunke znanja, inteligencije i morala nemaju postovanja prema nicemu, pa ni prema ovoj divnoj zeni, omiljenoj u narodu i kojoj dugujemo samo divljenje i zahvalnost. Zbog takvog taloga, koji samo gleda u tudje i zeli da uzme sto mu ne pripada i njegovog puta smo i stigli tu gde jesmo, pa im je i za to gde nas je njihova revolucija dovela kriv neko drugi. Hvala drugovi, hvala vam na ovim rusevinama SFRJ, koja se za razliku od Kraljevine raspala bez da je iko sa strane morao metak da ispali, a kamoli da je okupira kao Hitler. Da budem potpuno iskren, jos bi bolje ovom narodu bilo da uopste zajednicku drzavu 1918. sa Hrvatima i Slovencima nije pravio. Kraljici Mariji vecna slava i hvala!

Dragic

pre 10 godina

Kako to da ne rehabilituju nekog ko nije imao nikakva imanja ,zgrade,kucerine i bazene i kako to da je u vremenu tih rehabilitovanih bilo toliko bede i nemastine ,korupcije i pljacke i kako to da se rehabilituju bas u trenutku kada je Srbija u istom jadnom stanju?

Zoki

pre 10 godina

Kao što se moglo i očekivati, dobar broj negativnih komentara... Kraljica Marija je došla sa mirazom, i taj miraz je koristila u humanitarne svrhe. Komunisti su došli na vlast bez ičega, pa su za vreme vladavine skupljali "u ime naroda". Tek sada polako izlaze na videlo informacije o škrinjici maršala Tita i ostale pikanterije.
Međutim pogrešno je praviti bilo kakvu paralelu između kraljice Marije i političara, jer se ona nije bavila politikom i nije vladala.
Što se tiče "bežanja u London", bez obzira koliko ta optužba komunističke propagande bila apsurdna - čak se ni to ne može pripisati kraljici Mariji. Ona je godinama pred rat živela u Londonu sa sinovima koji su se tamo školovali. Rat ju je zatekao tamo.

i tako...

pre 10 godina

čim u komentaru vidim "pobegao u englesku i ostavio zemlju", završim sa čitanjem. samo jedno pitanje za one koji ponavljaju ovu rečenicu iz tupavih komunističkih udžbenika istorije - da li ste odigrali makar jednu partiju šaha u životu?

Vucko

pre 10 godina

Sta je sve uraduila. Svaka joj cast. Ni majka Tereza joj nije ravna. Lepa, pametna, dusa od coveka... jednom recju 'supergirl'. Pomagala je vojne invalide prvog svetskog rata, samo da mi je znati sto su onda prosili po ulicama Beograda? Zlatne poluge, nakit... samo da mi je znati odakle im to? Inace i danas se tako arci. Sve jedno je da li je kralj, kraljica ili demokratija... Daklem, rehabilitovana je! I sada dolaze lesinari po svoje. Ako se ovako nastavi uskoro necemo nista imati. Sta me briga ko je i sta bila. Nije me briga da li je bila dobra ili losa. Ona je tada zivela a ja (mi) sada zivim(o). Svaki dan nas ova drzava iznenadjuje nekim idiotizmom. Do guse smo zaduzeni, privreda a ni ostalo ne funkcionise. Svakim danom smo sve bedniji i gladniji a ovamo razbacujemo citava bogatstva. Vec godinama izdrzavamo ovog tzv prestolonaslednika koji ne zna ni da prica srpski. Sve sto su stekli, stekli su tako sto su haracili od naroda. I ja bih voleo tako biti kralj ili prestolonaslednik cak i u Zimbabveu. Kazu da je Tito bio diktator. Interesantno, njegovi naslednici se ne bore za neke palate i zlatne poluge. Ako je nekome vec toliko stalo do rehabilitacije, neka to bude moralna rehabilitacija a ne materijalna. Mnogima je u ovom narodu uzeto sto-sta i oni ce dobiti duplo golo. Nije ovima stalo do Srbije i srpstva vec do bogatstva. Dosta je vec sa kultom licnosti i velikim vodjama. Tito je za ove bio gospodin na kvadrat. Da mi neko ne bi uvalio da sam komunjara, imam 31 godinu.

Onako usput...

pre 10 godina

@ČITAJTE

Jedna dopuna komentara. Kraljicu Mariju je pre početka rata iz zemlje proterao knez Pavle jer se protivila dovođenju njenog maloletnog sina Petra II na presto, znajući da će, zbog njegove mladosti,neiskustva ali i koeficijenta inteligencije koji nije bio baš na zavidnom nivou, pravi vladar biti knez Pavle. Od tada je živela u Engleskoj sa svojim mlađim sinovima. Ona je bila vrlo omiljena i zato je ovaj postupak kneza Pavla pojačao netrpeljivost koju je narod inače gajio prema njemu.

Ovu priču sam mnogo puta čula u detinjstvu od babe i dede.

Marko

pre 10 godina

@Dragutin Janković
Zašto 1914 kralj nije pobegao u Englesku???
Pa verovatno zato što se 1941-ve zemlja raspala i nije ni bilo vojske na čije čelo bi stao, a 7 godina pre toga je kralj ubijen i reč je o detetu koje je proglašeno punoletnim.
Te komunjarske priče o kralju koji je pobegao i komunistima koji su 'oslobodili' zemlju su smešne i jadne.

Opet Ja

pre 10 godina

@Dragutin Janković
"Usput, kako to da 1914. kralj nije pobegao u Englesku?"
1914. nije bilo potrebe da bilo ko "beži" zato što smo te iste godine autrougarima objasnili neke stvari na Ceru i Kolubari. A 1915. nije "pobegao" u Englesku zato što je Grčka bila bliža. A 1941. je i Grčka bila napadnuta. I ne odgovori mi gde su to "pobegli" holandska kraljica i norveški kralj. I oni su ostavili zemlju.

Dragutin Janković

pre 10 godina

@ja

Gospoda kraljevi imaju određene počasti, ali i određenu odgovornost prema narodu koji zastupaju. Ostavili ste zemlju narodu da je vodi, narod je vodio kako je najbolje umeo i nemate prava da se žalite na posledice.

Usput, kako to da 1914. kralj nije pobegao u Englesku?

Ja

pre 10 godina

"zbačena je monarhija koja je na prvu naznaku rata spakovala kofere i pobegla u Englesku"
@Dragutin Janković
A gde je trebalo da "pobegnu"? Ili, bolje rečeno, šta je trebalo da urade? Da dočekaju Nemce na Terazijama? Šta je uradila holandska kraljica? Gde je otišao norveški kralj?

ČITAJTE !

pre 10 godina

Pa bre ljudi, prvo pročitajte nešto o Kraljici Mariji, pa onda komentarišite !!! Sud je konačno skinuo veliku bruku sa srpskog naroda.

Pobesneli max

pre 10 godina

Kraljica Marija je nasa veza sa Evropskim dinastijama.
Samo neznalice i neobrazovani mogu da se sprdaju sa ovom vescu. Uglavnom neznalice i neobrazovani i vode glavnu rec kad god se galami i pljuje, bilo ko.
Basibozluk je "zajahao" i ne pusta...

mira

pre 10 godina

Greške komunista i njihove zločine ispravljaće ova država još narednih sto godina.
(Bgd, 14. april 2014 11:03)

Da li neko od vas uopste cita nesto? Iako se vec izvesno vreme istorija, kao i sve drugo "upodobljava", ipak postoje neke cinjenice. Dakle, ovi nasi "kraljevski" su uspeli da se medjusobno poubijaju, ukljucujuci i bacanje trudnih zena kroz prozor. Naslednika prestola su proglasili za ludaka, suspendovali su Ustav i uveli diktaturu, ogroman broj skolovanih ljudi hapsili i prebijali po zatvorima, pljackali narod... I onda su zbrisali i ostavili nas da se batrgamo sami. Pa su sada komunisti za sve krivi! Dakle, nasi svinjarski trgovci su bili zlocinci prvog teda.

Sve iz puste ljubavi!

pre 10 godina

Celi svoj zivot je posvetila narodu..pomagala, slala, previjala… i na kraju poslala zahtjev za restituciju imovine!

Sta kosta da se plati!

Tihana

pre 10 godina

Divno!! Kol'ko ćemo još građana da pootpuštamo i zacrnimo još dubljim siromaštvom da bi se i njojze restituisala imovina? Neka stanu u red za rehabilitaciju i restituciju i Mrnjavčevići,Nemanjići...

Dragutin Janković

pre 10 godina

@Ružica Jovanović

Da, baš bezobrazno od komunista što su "obrisali iz istorije" nekoga ko je bio obrazovan, imao titulu princeze Rumunije i bio omiljen u narodu... Gospođo, da vas podsetim, tih godina je došlo do revoulucije, zbačena je monarhija koja je na prvu naznaku rata spakovala kofere i pobegla u Englesku. Da li ste očekivali da će neko da ratuje za njih i posle rata ih samo pozove natrag u sveže okrečen dvor? Iskreno, siguran sam da je dotičnoj kraljici bilo bolje što je živela u posleratnoj Engleskoj nego da se vratila u razrušenu Jugoslaviju.

gladan sam

pre 10 godina

To što se tiče opančarske dinastije.
A onda krećemo na rahabilitaciju "naslednika kraljevsku vlasti":
na redu su Nedić, Ljotić, Dragi Jovanović, Vujković. Onda u trećoj iteraciji novokomponovani (post Titovski) tajkuni: Miško, Beko, Karići, Jezda, Dafina, Mali Marko, Šarić, itd, itd.
Tuga.
Ja danas nisam imao novca da kupim doručak. Grebem se i za internet. :(

marija

pre 10 godina

Napokon.
Kraljica Marija bila je omiljena u narodu zbog skromnosti i humanitarnog rada, Rumunka koja je odlicno govorila srpski jezik, osnovala prvi Institut za neonatologiju u Beogradu, ...
ps. Molim nepismene i polupismene komunjare da se ne javljaju pre nego sto nesto procitaju o ovoj velikoj zeni.

Ружица Јовановић

pre 10 godina

Овакву су особу само луди комунисти могли да обришу из историје...
,,Друга је ћерка румунског краља Фердинанда Хоенцолерна (1865—1927) и румунске краљице Марије (1875—1938), принцезе од Велике Британије и Ирске, синовице енглеског краља Едварда VII и унуке краљице Викторије.

Маријина бака по мајци је била чувена лепотица, велика кнегиња Марија Александровна, сестра руског цара Александра III, а деда по мајци јој је био Алфред, војвода од Единбурга — други син британске краљице Викторије.

Била је веома образована. Пре удаје имала је титулу принцезе од Румуније. А као унука краљице Викторије била је у родбинским односима са свим европским краљевским кућама. За време Првог светског рата радила је са мајком у болници, негујући рањенике.

Удала се за југословенског краља Александра I Карађорђевића дана 6. јуна 1922. године. Са њим је родила три сина:

краљ Петар II Карађорђевић (1923—1970)
принц Томислав Карађорђевић (1928—2000)
принц Андреј Карађорђевић (1929—1990)
После убиства краља Александра у Марсељу, 9. октобра 1934. остала је да се брине о синовима и спрема Петра да преузме краљевску улогу када постане пунолетан. Када је краљ Петар II ступио на власт 28. марта 1941. она је постала краљица-мајка.

Била је веома омиљена у српском народу. У традиционалном друштву тадашње Србије, била је узор смерне супруге и мајке. Била је активна у добротворним организацијама.

После Другог светског рата скромно је живела у Енглеској на имању у Кенту.,,(Бикипедија)

Никола

pre 10 godina

Лепа вест.
Рехабилитована је једна племенита, добра и у народу омиљен жена.

Никола

pre 10 godina

Лепа вест.
Рехабилитована је једна племенита, добра и у народу омиљен жена.

Ружица Јовановић

pre 10 godina

Овакву су особу само луди комунисти могли да обришу из историје...
,,Друга је ћерка румунског краља Фердинанда Хоенцолерна (1865—1927) и румунске краљице Марије (1875—1938), принцезе од Велике Британије и Ирске, синовице енглеског краља Едварда VII и унуке краљице Викторије.

Маријина бака по мајци је била чувена лепотица, велика кнегиња Марија Александровна, сестра руског цара Александра III, а деда по мајци јој је био Алфред, војвода од Единбурга — други син британске краљице Викторије.

Била је веома образована. Пре удаје имала је титулу принцезе од Румуније. А као унука краљице Викторије била је у родбинским односима са свим европским краљевским кућама. За време Првог светског рата радила је са мајком у болници, негујући рањенике.

Удала се за југословенског краља Александра I Карађорђевића дана 6. јуна 1922. године. Са њим је родила три сина:

краљ Петар II Карађорђевић (1923—1970)
принц Томислав Карађорђевић (1928—2000)
принц Андреј Карађорђевић (1929—1990)
После убиства краља Александра у Марсељу, 9. октобра 1934. остала је да се брине о синовима и спрема Петра да преузме краљевску улогу када постане пунолетан. Када је краљ Петар II ступио на власт 28. марта 1941. она је постала краљица-мајка.

Била је веома омиљена у српском народу. У традиционалном друштву тадашње Србије, била је узор смерне супруге и мајке. Била је активна у добротворним организацијама.

После Другог светског рата скромно је живела у Енглеској на имању у Кенту.,,(Бикипедија)

marija

pre 10 godina

Napokon.
Kraljica Marija bila je omiljena u narodu zbog skromnosti i humanitarnog rada, Rumunka koja je odlicno govorila srpski jezik, osnovala prvi Institut za neonatologiju u Beogradu, ...
ps. Molim nepismene i polupismene komunjare da se ne javljaju pre nego sto nesto procitaju o ovoj velikoj zeni.

ČITAJTE !

pre 10 godina

Pa bre ljudi, prvo pročitajte nešto o Kraljici Mariji, pa onda komentarišite !!! Sud je konačno skinuo veliku bruku sa srpskog naroda.

Pobesneli max

pre 10 godina

Kraljica Marija je nasa veza sa Evropskim dinastijama.
Samo neznalice i neobrazovani mogu da se sprdaju sa ovom vescu. Uglavnom neznalice i neobrazovani i vode glavnu rec kad god se galami i pljuje, bilo ko.
Basibozluk je "zajahao" i ne pusta...

gladan sam

pre 10 godina

To što se tiče opančarske dinastije.
A onda krećemo na rahabilitaciju "naslednika kraljevsku vlasti":
na redu su Nedić, Ljotić, Dragi Jovanović, Vujković. Onda u trećoj iteraciji novokomponovani (post Titovski) tajkuni: Miško, Beko, Karići, Jezda, Dafina, Mali Marko, Šarić, itd, itd.
Tuga.
Ja danas nisam imao novca da kupim doručak. Grebem se i za internet. :(

Ja

pre 10 godina

"zbačena je monarhija koja je na prvu naznaku rata spakovala kofere i pobegla u Englesku"
@Dragutin Janković
A gde je trebalo da "pobegnu"? Ili, bolje rečeno, šta je trebalo da urade? Da dočekaju Nemce na Terazijama? Šta je uradila holandska kraljica? Gde je otišao norveški kralj?

Marko

pre 10 godina

@Dragutin Janković
Zašto 1914 kralj nije pobegao u Englesku???
Pa verovatno zato što se 1941-ve zemlja raspala i nije ni bilo vojske na čije čelo bi stao, a 7 godina pre toga je kralj ubijen i reč je o detetu koje je proglašeno punoletnim.
Te komunjarske priče o kralju koji je pobegao i komunistima koji su 'oslobodili' zemlju su smešne i jadne.

Dragutin Janković

pre 10 godina

@Ružica Jovanović

Da, baš bezobrazno od komunista što su "obrisali iz istorije" nekoga ko je bio obrazovan, imao titulu princeze Rumunije i bio omiljen u narodu... Gospođo, da vas podsetim, tih godina je došlo do revoulucije, zbačena je monarhija koja je na prvu naznaku rata spakovala kofere i pobegla u Englesku. Da li ste očekivali da će neko da ratuje za njih i posle rata ih samo pozove natrag u sveže okrečen dvor? Iskreno, siguran sam da je dotičnoj kraljici bilo bolje što je živela u posleratnoj Engleskoj nego da se vratila u razrušenu Jugoslaviju.

Opet Ja

pre 10 godina

@Dragutin Janković
"Usput, kako to da 1914. kralj nije pobegao u Englesku?"
1914. nije bilo potrebe da bilo ko "beži" zato što smo te iste godine autrougarima objasnili neke stvari na Ceru i Kolubari. A 1915. nije "pobegao" u Englesku zato što je Grčka bila bliža. A 1941. je i Grčka bila napadnuta. I ne odgovori mi gde su to "pobegli" holandska kraljica i norveški kralj. I oni su ostavili zemlju.

mira

pre 10 godina

Greške komunista i njihove zločine ispravljaće ova država još narednih sto godina.
(Bgd, 14. april 2014 11:03)

Da li neko od vas uopste cita nesto? Iako se vec izvesno vreme istorija, kao i sve drugo "upodobljava", ipak postoje neke cinjenice. Dakle, ovi nasi "kraljevski" su uspeli da se medjusobno poubijaju, ukljucujuci i bacanje trudnih zena kroz prozor. Naslednika prestola su proglasili za ludaka, suspendovali su Ustav i uveli diktaturu, ogroman broj skolovanih ljudi hapsili i prebijali po zatvorima, pljackali narod... I onda su zbrisali i ostavili nas da se batrgamo sami. Pa su sada komunisti za sve krivi! Dakle, nasi svinjarski trgovci su bili zlocinci prvog teda.

Tihana

pre 10 godina

Divno!! Kol'ko ćemo još građana da pootpuštamo i zacrnimo još dubljim siromaštvom da bi se i njojze restituisala imovina? Neka stanu u red za rehabilitaciju i restituciju i Mrnjavčevići,Nemanjići...

my way

pre 10 godina

Isprani mozgovi bez trunke znanja, inteligencije i morala nemaju postovanja prema nicemu, pa ni prema ovoj divnoj zeni, omiljenoj u narodu i kojoj dugujemo samo divljenje i zahvalnost. Zbog takvog taloga, koji samo gleda u tudje i zeli da uzme sto mu ne pripada i njegovog puta smo i stigli tu gde jesmo, pa im je i za to gde nas je njihova revolucija dovela kriv neko drugi. Hvala drugovi, hvala vam na ovim rusevinama SFRJ, koja se za razliku od Kraljevine raspala bez da je iko sa strane morao metak da ispali, a kamoli da je okupira kao Hitler. Da budem potpuno iskren, jos bi bolje ovom narodu bilo da uopste zajednicku drzavu 1918. sa Hrvatima i Slovencima nije pravio. Kraljici Mariji vecna slava i hvala!

i tako...

pre 10 godina

čim u komentaru vidim "pobegao u englesku i ostavio zemlju", završim sa čitanjem. samo jedno pitanje za one koji ponavljaju ovu rečenicu iz tupavih komunističkih udžbenika istorije - da li ste odigrali makar jednu partiju šaha u životu?

Onako usput...

pre 10 godina

@ČITAJTE

Jedna dopuna komentara. Kraljicu Mariju je pre početka rata iz zemlje proterao knez Pavle jer se protivila dovođenju njenog maloletnog sina Petra II na presto, znajući da će, zbog njegove mladosti,neiskustva ali i koeficijenta inteligencije koji nije bio baš na zavidnom nivou, pravi vladar biti knez Pavle. Od tada je živela u Engleskoj sa svojim mlađim sinovima. Ona je bila vrlo omiljena i zato je ovaj postupak kneza Pavla pojačao netrpeljivost koju je narod inače gajio prema njemu.

Ovu priču sam mnogo puta čula u detinjstvu od babe i dede.

Vucko

pre 10 godina

Sta je sve uraduila. Svaka joj cast. Ni majka Tereza joj nije ravna. Lepa, pametna, dusa od coveka... jednom recju 'supergirl'. Pomagala je vojne invalide prvog svetskog rata, samo da mi je znati sto su onda prosili po ulicama Beograda? Zlatne poluge, nakit... samo da mi je znati odakle im to? Inace i danas se tako arci. Sve jedno je da li je kralj, kraljica ili demokratija... Daklem, rehabilitovana je! I sada dolaze lesinari po svoje. Ako se ovako nastavi uskoro necemo nista imati. Sta me briga ko je i sta bila. Nije me briga da li je bila dobra ili losa. Ona je tada zivela a ja (mi) sada zivim(o). Svaki dan nas ova drzava iznenadjuje nekim idiotizmom. Do guse smo zaduzeni, privreda a ni ostalo ne funkcionise. Svakim danom smo sve bedniji i gladniji a ovamo razbacujemo citava bogatstva. Vec godinama izdrzavamo ovog tzv prestolonaslednika koji ne zna ni da prica srpski. Sve sto su stekli, stekli su tako sto su haracili od naroda. I ja bih voleo tako biti kralj ili prestolonaslednik cak i u Zimbabveu. Kazu da je Tito bio diktator. Interesantno, njegovi naslednici se ne bore za neke palate i zlatne poluge. Ako je nekome vec toliko stalo do rehabilitacije, neka to bude moralna rehabilitacija a ne materijalna. Mnogima je u ovom narodu uzeto sto-sta i oni ce dobiti duplo golo. Nije ovima stalo do Srbije i srpstva vec do bogatstva. Dosta je vec sa kultom licnosti i velikim vodjama. Tito je za ove bio gospodin na kvadrat. Da mi neko ne bi uvalio da sam komunjara, imam 31 godinu.

Zoki

pre 10 godina

Kao što se moglo i očekivati, dobar broj negativnih komentara... Kraljica Marija je došla sa mirazom, i taj miraz je koristila u humanitarne svrhe. Komunisti su došli na vlast bez ičega, pa su za vreme vladavine skupljali "u ime naroda". Tek sada polako izlaze na videlo informacije o škrinjici maršala Tita i ostale pikanterije.
Međutim pogrešno je praviti bilo kakvu paralelu između kraljice Marije i političara, jer se ona nije bavila politikom i nije vladala.
Što se tiče "bežanja u London", bez obzira koliko ta optužba komunističke propagande bila apsurdna - čak se ni to ne može pripisati kraljici Mariji. Ona je godinama pred rat živela u Londonu sa sinovima koji su se tamo školovali. Rat ju je zatekao tamo.

Sve iz puste ljubavi!

pre 10 godina

Celi svoj zivot je posvetila narodu..pomagala, slala, previjala… i na kraju poslala zahtjev za restituciju imovine!

Sta kosta da se plati!

Dragutin Janković

pre 10 godina

@ja

Gospoda kraljevi imaju određene počasti, ali i određenu odgovornost prema narodu koji zastupaju. Ostavili ste zemlju narodu da je vodi, narod je vodio kako je najbolje umeo i nemate prava da se žalite na posledice.

Usput, kako to da 1914. kralj nije pobegao u Englesku?

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Lepa i casna zena bejase, i telom i duhom, Bog da joj dusu 'prosti. Naravno, to samo moze da znaci da nije bila od loze Karadjordjevica.

Dragic

pre 10 godina

Kako to da ne rehabilituju nekog ko nije imao nikakva imanja ,zgrade,kucerine i bazene i kako to da je u vremenu tih rehabilitovanih bilo toliko bede i nemastine ,korupcije i pljacke i kako to da se rehabilituju bas u trenutku kada je Srbija u istom jadnom stanju?

Elcano

pre 10 godina

Ova rehabilitacija i one koje će uslediti su jedino u funkciji izmene zakona o restituciji i obavljanja svih potrebnih radnji kako bi se Družina opet instalirala u Dvorski kompleks.A time bi pitanje Monarhije bilo rešeno bez ikakvog referenduma. Ratni vihor je ovde surovo odneo tolike živote i uništio imovinu miliona naših ljudi. Ko će da izvrši restituciju njihovih izgubljenih života i ratom uništene porodične imovine njima ili njihovim naslednicima?? Tzv. kraljevska družina je bez ijedne lične žrtve '45 spasla svoju slaninu, a sada im se sa tako perverznom glupošću zakonito vraća i inventar. Oni su jedno samoživo i skaradno društvo!

Ružica Jovanović

pre 10 godina

@Dragutine Jankoviću,
Ne mešam se u Vašu ljubav prema komunizmu, ne razumem je. Nemojte ni vi u moju ljubav prema svim vrednostima koje kraljica Marija predstavlja, ne razumete ih.

vasilije knezevic

pre 10 godina

"Kralju Petre zla ti mati,gdje ces zimu zimovati.Mislio sam dje i lani al' ne daju partizani.
Mi 'ocemo kralja Peru......... objesi' ga o banderu". Nepregledni su "kulturni"dosijei o porodici Karadjordjevic.Tesko bi bilo zakljuciti o dobroti, zauzetosti i uopste o nekakvoj velicini.Interesantna je i podjela,radikalna podjela medju pristalicama i onima koji negiraju.
Ko je u pravu? Kao da nasa revolucija nije bila nikad zavrsena.Ona je izmrcvarena podjelama koje su cak radikalnije nego sto su ikada i bile.Ko je onda bogat a ko nije?Ko zaradjuje na racun drugog,iskoriscava.Ko je religiozan ili upotebljava religiju kao otskocnu dasku?
ko misli da su kralj,kraljica rodjeni da vladaju?Jesu li oni nesto izvanredno,nesto od boga
odredjeno da vlada i da bude bogat? Primitivnost jednog naroda se ogleda bas u tome sto se ne protivi nego jednostavno podlijeze. Progresivno je u zamjeni,radikalnoj zamjeni koja donosi nova nadahnuca;svaki povratak je ne napredak, to je rezignacija,ustaljenost i bol za prosloscu koje nije bilo nego je izmisljena pa cak i ona :"Od Kulina bana i dobrijeh dana".
Misliti o Karadjordjevicima kao necem izvanrednom je gubljenje vremena.Oni nijesu sa nama,daleko su geografski i dusevno,zaboravljeni od nas kao i mi od njih.Pogubljeni kralj Aleksandar imao je dosta pozitivnih ideja ali je platio glavom bas zbog tih ideja o Jugoslovenstvu,jeziku,cak i ravnopravnosti
vasilije knezevic 14 April 2014

Druga strana

pre 10 godina

Odlična knjiga koja razjašnjava kako se izvode rehabilitacije http://www.fabrikaknjiga.co.rs/istorija-pred-sudom-interpretacija-proslosti-i-pravni-aspekti-u-rehabilitaciji-kneza-pavla-karadordevica/

gladan sam

pre 10 godina

To što se tiče opančarske dinastije.
A onda krećemo na rahabilitaciju "naslednika kraljevsku vlasti":
na redu su Nedić, Ljotić, Dragi Jovanović, Vujković. Onda u trećoj iteraciji novokomponovani (post Titovski) tajkuni: Miško, Beko, Karići, Jezda, Dafina, Mali Marko, Šarić, itd, itd.
Tuga.
Ja danas nisam imao novca da kupim doručak. Grebem se i za internet. :(

Dragutin Janković

pre 10 godina

@Ružica Jovanović

Da, baš bezobrazno od komunista što su "obrisali iz istorije" nekoga ko je bio obrazovan, imao titulu princeze Rumunije i bio omiljen u narodu... Gospođo, da vas podsetim, tih godina je došlo do revoulucije, zbačena je monarhija koja je na prvu naznaku rata spakovala kofere i pobegla u Englesku. Da li ste očekivali da će neko da ratuje za njih i posle rata ih samo pozove natrag u sveže okrečen dvor? Iskreno, siguran sam da je dotičnoj kraljici bilo bolje što je živela u posleratnoj Engleskoj nego da se vratila u razrušenu Jugoslaviju.

Sve iz puste ljubavi!

pre 10 godina

Celi svoj zivot je posvetila narodu..pomagala, slala, previjala… i na kraju poslala zahtjev za restituciju imovine!

Sta kosta da se plati!

Tihana

pre 10 godina

Divno!! Kol'ko ćemo još građana da pootpuštamo i zacrnimo još dubljim siromaštvom da bi se i njojze restituisala imovina? Neka stanu u red za rehabilitaciju i restituciju i Mrnjavčevići,Nemanjići...

Dragutin Janković

pre 10 godina

@ja

Gospoda kraljevi imaju određene počasti, ali i određenu odgovornost prema narodu koji zastupaju. Ostavili ste zemlju narodu da je vodi, narod je vodio kako je najbolje umeo i nemate prava da se žalite na posledice.

Usput, kako to da 1914. kralj nije pobegao u Englesku?

mira

pre 10 godina

Greške komunista i njihove zločine ispravljaće ova država još narednih sto godina.
(Bgd, 14. april 2014 11:03)

Da li neko od vas uopste cita nesto? Iako se vec izvesno vreme istorija, kao i sve drugo "upodobljava", ipak postoje neke cinjenice. Dakle, ovi nasi "kraljevski" su uspeli da se medjusobno poubijaju, ukljucujuci i bacanje trudnih zena kroz prozor. Naslednika prestola su proglasili za ludaka, suspendovali su Ustav i uveli diktaturu, ogroman broj skolovanih ljudi hapsili i prebijali po zatvorima, pljackali narod... I onda su zbrisali i ostavili nas da se batrgamo sami. Pa su sada komunisti za sve krivi! Dakle, nasi svinjarski trgovci su bili zlocinci prvog teda.

Vucko

pre 10 godina

Sta je sve uraduila. Svaka joj cast. Ni majka Tereza joj nije ravna. Lepa, pametna, dusa od coveka... jednom recju 'supergirl'. Pomagala je vojne invalide prvog svetskog rata, samo da mi je znati sto su onda prosili po ulicama Beograda? Zlatne poluge, nakit... samo da mi je znati odakle im to? Inace i danas se tako arci. Sve jedno je da li je kralj, kraljica ili demokratija... Daklem, rehabilitovana je! I sada dolaze lesinari po svoje. Ako se ovako nastavi uskoro necemo nista imati. Sta me briga ko je i sta bila. Nije me briga da li je bila dobra ili losa. Ona je tada zivela a ja (mi) sada zivim(o). Svaki dan nas ova drzava iznenadjuje nekim idiotizmom. Do guse smo zaduzeni, privreda a ni ostalo ne funkcionise. Svakim danom smo sve bedniji i gladniji a ovamo razbacujemo citava bogatstva. Vec godinama izdrzavamo ovog tzv prestolonaslednika koji ne zna ni da prica srpski. Sve sto su stekli, stekli su tako sto su haracili od naroda. I ja bih voleo tako biti kralj ili prestolonaslednik cak i u Zimbabveu. Kazu da je Tito bio diktator. Interesantno, njegovi naslednici se ne bore za neke palate i zlatne poluge. Ako je nekome vec toliko stalo do rehabilitacije, neka to bude moralna rehabilitacija a ne materijalna. Mnogima je u ovom narodu uzeto sto-sta i oni ce dobiti duplo golo. Nije ovima stalo do Srbije i srpstva vec do bogatstva. Dosta je vec sa kultom licnosti i velikim vodjama. Tito je za ove bio gospodin na kvadrat. Da mi neko ne bi uvalio da sam komunjara, imam 31 godinu.

Никола

pre 10 godina

Лепа вест.
Рехабилитована је једна племенита, добра и у народу омиљен жена.

marija

pre 10 godina

Napokon.
Kraljica Marija bila je omiljena u narodu zbog skromnosti i humanitarnog rada, Rumunka koja je odlicno govorila srpski jezik, osnovala prvi Institut za neonatologiju u Beogradu, ...
ps. Molim nepismene i polupismene komunjare da se ne javljaju pre nego sto nesto procitaju o ovoj velikoj zeni.

Ружица Јовановић

pre 10 godina

Овакву су особу само луди комунисти могли да обришу из историје...
,,Друга је ћерка румунског краља Фердинанда Хоенцолерна (1865—1927) и румунске краљице Марије (1875—1938), принцезе од Велике Британије и Ирске, синовице енглеског краља Едварда VII и унуке краљице Викторије.

Маријина бака по мајци је била чувена лепотица, велика кнегиња Марија Александровна, сестра руског цара Александра III, а деда по мајци јој је био Алфред, војвода од Единбурга — други син британске краљице Викторије.

Била је веома образована. Пре удаје имала је титулу принцезе од Румуније. А као унука краљице Викторије била је у родбинским односима са свим европским краљевским кућама. За време Првог светског рата радила је са мајком у болници, негујући рањенике.

Удала се за југословенског краља Александра I Карађорђевића дана 6. јуна 1922. године. Са њим је родила три сина:

краљ Петар II Карађорђевић (1923—1970)
принц Томислав Карађорђевић (1928—2000)
принц Андреј Карађорђевић (1929—1990)
После убиства краља Александра у Марсељу, 9. октобра 1934. остала је да се брине о синовима и спрема Петра да преузме краљевску улогу када постане пунолетан. Када је краљ Петар II ступио на власт 28. марта 1941. она је постала краљица-мајка.

Била је веома омиљена у српском народу. У традиционалном друштву тадашње Србије, била је узор смерне супруге и мајке. Била је активна у добротворним организацијама.

После Другог светског рата скромно је живела у Енглеској на имању у Кенту.,,(Бикипедија)

ČITAJTE !

pre 10 godina

Pa bre ljudi, prvo pročitajte nešto o Kraljici Mariji, pa onda komentarišite !!! Sud je konačno skinuo veliku bruku sa srpskog naroda.

Dragic

pre 10 godina

Kako to da ne rehabilituju nekog ko nije imao nikakva imanja ,zgrade,kucerine i bazene i kako to da je u vremenu tih rehabilitovanih bilo toliko bede i nemastine ,korupcije i pljacke i kako to da se rehabilituju bas u trenutku kada je Srbija u istom jadnom stanju?

Ja

pre 10 godina

"zbačena je monarhija koja je na prvu naznaku rata spakovala kofere i pobegla u Englesku"
@Dragutin Janković
A gde je trebalo da "pobegnu"? Ili, bolje rečeno, šta je trebalo da urade? Da dočekaju Nemce na Terazijama? Šta je uradila holandska kraljica? Gde je otišao norveški kralj?

Pobesneli max

pre 10 godina

Kraljica Marija je nasa veza sa Evropskim dinastijama.
Samo neznalice i neobrazovani mogu da se sprdaju sa ovom vescu. Uglavnom neznalice i neobrazovani i vode glavnu rec kad god se galami i pljuje, bilo ko.
Basibozluk je "zajahao" i ne pusta...

Marko

pre 10 godina

@Dragutin Janković
Zašto 1914 kralj nije pobegao u Englesku???
Pa verovatno zato što se 1941-ve zemlja raspala i nije ni bilo vojske na čije čelo bi stao, a 7 godina pre toga je kralj ubijen i reč je o detetu koje je proglašeno punoletnim.
Te komunjarske priče o kralju koji je pobegao i komunistima koji su 'oslobodili' zemlju su smešne i jadne.

Elcano

pre 10 godina

Ova rehabilitacija i one koje će uslediti su jedino u funkciji izmene zakona o restituciji i obavljanja svih potrebnih radnji kako bi se Družina opet instalirala u Dvorski kompleks.A time bi pitanje Monarhije bilo rešeno bez ikakvog referenduma. Ratni vihor je ovde surovo odneo tolike živote i uništio imovinu miliona naših ljudi. Ko će da izvrši restituciju njihovih izgubljenih života i ratom uništene porodične imovine njima ili njihovim naslednicima?? Tzv. kraljevska družina je bez ijedne lične žrtve '45 spasla svoju slaninu, a sada im se sa tako perverznom glupošću zakonito vraća i inventar. Oni su jedno samoživo i skaradno društvo!

i tako...

pre 10 godina

čim u komentaru vidim "pobegao u englesku i ostavio zemlju", završim sa čitanjem. samo jedno pitanje za one koji ponavljaju ovu rečenicu iz tupavih komunističkih udžbenika istorije - da li ste odigrali makar jednu partiju šaha u životu?

vasilije knezevic

pre 10 godina

"Kralju Petre zla ti mati,gdje ces zimu zimovati.Mislio sam dje i lani al' ne daju partizani.
Mi 'ocemo kralja Peru......... objesi' ga o banderu". Nepregledni su "kulturni"dosijei o porodici Karadjordjevic.Tesko bi bilo zakljuciti o dobroti, zauzetosti i uopste o nekakvoj velicini.Interesantna je i podjela,radikalna podjela medju pristalicama i onima koji negiraju.
Ko je u pravu? Kao da nasa revolucija nije bila nikad zavrsena.Ona je izmrcvarena podjelama koje su cak radikalnije nego sto su ikada i bile.Ko je onda bogat a ko nije?Ko zaradjuje na racun drugog,iskoriscava.Ko je religiozan ili upotebljava religiju kao otskocnu dasku?
ko misli da su kralj,kraljica rodjeni da vladaju?Jesu li oni nesto izvanredno,nesto od boga
odredjeno da vlada i da bude bogat? Primitivnost jednog naroda se ogleda bas u tome sto se ne protivi nego jednostavno podlijeze. Progresivno je u zamjeni,radikalnoj zamjeni koja donosi nova nadahnuca;svaki povratak je ne napredak, to je rezignacija,ustaljenost i bol za prosloscu koje nije bilo nego je izmisljena pa cak i ona :"Od Kulina bana i dobrijeh dana".
Misliti o Karadjordjevicima kao necem izvanrednom je gubljenje vremena.Oni nijesu sa nama,daleko su geografski i dusevno,zaboravljeni od nas kao i mi od njih.Pogubljeni kralj Aleksandar imao je dosta pozitivnih ideja ali je platio glavom bas zbog tih ideja o Jugoslovenstvu,jeziku,cak i ravnopravnosti
vasilije knezevic 14 April 2014

my way

pre 10 godina

Isprani mozgovi bez trunke znanja, inteligencije i morala nemaju postovanja prema nicemu, pa ni prema ovoj divnoj zeni, omiljenoj u narodu i kojoj dugujemo samo divljenje i zahvalnost. Zbog takvog taloga, koji samo gleda u tudje i zeli da uzme sto mu ne pripada i njegovog puta smo i stigli tu gde jesmo, pa im je i za to gde nas je njihova revolucija dovela kriv neko drugi. Hvala drugovi, hvala vam na ovim rusevinama SFRJ, koja se za razliku od Kraljevine raspala bez da je iko sa strane morao metak da ispali, a kamoli da je okupira kao Hitler. Da budem potpuno iskren, jos bi bolje ovom narodu bilo da uopste zajednicku drzavu 1918. sa Hrvatima i Slovencima nije pravio. Kraljici Mariji vecna slava i hvala!

Opet Ja

pre 10 godina

@Dragutin Janković
"Usput, kako to da 1914. kralj nije pobegao u Englesku?"
1914. nije bilo potrebe da bilo ko "beži" zato što smo te iste godine autrougarima objasnili neke stvari na Ceru i Kolubari. A 1915. nije "pobegao" u Englesku zato što je Grčka bila bliža. A 1941. je i Grčka bila napadnuta. I ne odgovori mi gde su to "pobegli" holandska kraljica i norveški kralj. I oni su ostavili zemlju.

Zoki

pre 10 godina

Kao što se moglo i očekivati, dobar broj negativnih komentara... Kraljica Marija je došla sa mirazom, i taj miraz je koristila u humanitarne svrhe. Komunisti su došli na vlast bez ičega, pa su za vreme vladavine skupljali "u ime naroda". Tek sada polako izlaze na videlo informacije o škrinjici maršala Tita i ostale pikanterije.
Međutim pogrešno je praviti bilo kakvu paralelu između kraljice Marije i političara, jer se ona nije bavila politikom i nije vladala.
Što se tiče "bežanja u London", bez obzira koliko ta optužba komunističke propagande bila apsurdna - čak se ni to ne može pripisati kraljici Mariji. Ona je godinama pred rat živela u Londonu sa sinovima koji su se tamo školovali. Rat ju je zatekao tamo.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Lepa i casna zena bejase, i telom i duhom, Bog da joj dusu 'prosti. Naravno, to samo moze da znaci da nije bila od loze Karadjordjevica.

Onako usput...

pre 10 godina

@ČITAJTE

Jedna dopuna komentara. Kraljicu Mariju je pre početka rata iz zemlje proterao knez Pavle jer se protivila dovođenju njenog maloletnog sina Petra II na presto, znajući da će, zbog njegove mladosti,neiskustva ali i koeficijenta inteligencije koji nije bio baš na zavidnom nivou, pravi vladar biti knez Pavle. Od tada je živela u Engleskoj sa svojim mlađim sinovima. Ona je bila vrlo omiljena i zato je ovaj postupak kneza Pavla pojačao netrpeljivost koju je narod inače gajio prema njemu.

Ovu priču sam mnogo puta čula u detinjstvu od babe i dede.

Ružica Jovanović

pre 10 godina

@Dragutine Jankoviću,
Ne mešam se u Vašu ljubav prema komunizmu, ne razumem je. Nemojte ni vi u moju ljubav prema svim vrednostima koje kraljica Marija predstavlja, ne razumete ih.

Druga strana

pre 10 godina

Odlična knjiga koja razjašnjava kako se izvode rehabilitacije http://www.fabrikaknjiga.co.rs/istorija-pred-sudom-interpretacija-proslosti-i-pravni-aspekti-u-rehabilitaciji-kneza-pavla-karadordevica/