Subota, 12.04.2014.

17:25

"HR je utemeljena na antifašizmu"

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao da je Hrvatska utemeljena na antifašizmu i da neće uspeti pokušaji da je predstave kao zemlju koja nije bila pobednica.

Izvor: Beta

"HR je utemeljena na antifašizmu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Marijan

pre 10 godina

U svakom i najmanjem mjestu u Dalmaciji postoje partizanski spomenici. U nekim mjestima je čak do 90% muške populacije nestalo boreći se u partizanskim postrojbama na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za neke veće bitke na području današnje Srbije do dolaska Crvene armije u školi me nisu učili. Srbiju je prvu od bivših republika oslobodila Crvena armija i tada srbi masovno pristupaju partizanima. Na žalost iz neobjašnjivih razloga su partizanske redove ušao i velik broj četnika koji su počinili strašne zločine na području današnje Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ne ponovilo se...

Nevit

pre 10 godina

Da je pobedio Hitler, onda bi Hrvati urlali od ponosa kako su oni u grupi glavnih pobednika i najverniji sledbenika Nemačke.

"U Drugom svjetskom ratu, Hrvati su dva puta pobijedili, i mi se nemamo kome ispričavati" Stjepan Mesić

hiper

pre 10 godina

Da bi shvatili gosp. Ivu Josipovića predsjednika RH i njegovu političku filozofiju tada morate znati da je on sin istaknutoga člana CK SKH koji je predvodio progon hrvatskih proljećara i jedno vrijeme upravljao s golim otokom nadaleko poznatom konc logoru. jasno da dijete nije krivo što su ga roditelji odgojili u njihovom duhu i privilegijama koje su uživali kao moćnici. današnja Hrvatska država prije svega nastala je na žrtvama Hrvatskog obrambenog rata uz prethodno legalno odvajanje od tadašnje jugoslavije po Ustavu iz 1974. god koji je dao svim tadašnjim republikama pravo na odcjepljenje i osamostaljenje.Da su hrvatski partizani 1941 - 1945 borbom rušili ne narodnu vladu NDH tada bi i ja danas govorio da su se borili protiv fašizna.Oni su se borili za rušenje NDH kao države da bi stvorili Jugoslaviju koju hrvatski narod nije htio pa su zbog toga i u tri tjedna pobili preko 200 tisuća hrvatskih ljudi da bi osigurali boljševičku jugoslaviju koja se ni u čemu nije razlikovala od poraženih fašisa. jedan fašizam je zamijenio drugim mimo volje hrvatskog naroda.Možemo komodno reči stvorena je velika Srbija pod pseudonimom Jugoslavija. To je danas svima jasno osim gosp.Ivi Josipoviću predsjedniku RH. I on traži drugi mandat. Tko će mu ga namjestiti. Sanader je u remetincu, a Karamarko ako ne isturi gospođu Kolindu Grabar za predsjednika onda je i on izgorio na parlamentarnim izborima.Bude li gospođa Grabar kandidat gosp. Josipović nema nikakvih šansi.

SDSS

pre 10 godina

Izgleda da Srbi ni danas ne mogu prihvatiti što su hrvatski antifašisti na čelu s Josipom Brozom pobijedili fašističku NDH. Jel to može netko objasniti?

Tonci

pre 10 godina

Svaki oblik mrznje prema drukcijemu treba osuditi. Fasizam je u svojoj teoriji i praksi bio zlocinacki. Ustase su pocinili zlocine, to bez zadrske treba osuditi. Ali ne vidim bas puno Srba koji osudjuju Nedica, Drazu Mihailovica a tu na jedan nacin moze donekle stati i S. Milosevic. Zar Milosevic i velikosrpstvo nisu trebali zastititi precanske Srbe. Velikosrpska solucija je bila svoj it isto veci dio Hrvatske uz to protjerati i pobiti Hrvate s tih prostora.

Srbin iz Like

pre 10 godina

Hrvatska je utemeljena na antifašizmu??? Zločina hrvatskih fašista su se grozili čak i sami nemački i italijanski nacisti. Italijanski fašisti, konkretno divizija Re su ušli u moju Liku da bi od hrvatskih fašista zaštitili ono malo preživelih Srba. Hrvati u partizanima su do 1943. i kapitulacije Italije bili na nivou statističke greške. Daću još jedan podatak, na slavljeničku partizansku kolonu po ulasku u Zagreb su bačene bombe. Josipoviću, laž nikad neće postati istina ma koliko puta da je izgovorena. Zna se na čemu se temelji Hrvatska.

II

pre 10 godina

Josipović može da priča šta želi, ali svako može na youtube-u da ukuca "ulazak nemačke vojske u Zagreb" i videće dokumentarni zapis, autentičan video zapis iz 1941. na kojem se vidi kako hrabri građani Zagreba, antifašisti, ne mareći za vlastiti život pokušavaju da zaustave nacističke tenkove bacajući na njih cveće. A ne kao kod nas u Beogradu!
(Rade, 12. april 2014 22:37)
12723
Pa ne sramimo se mi toga! Htjeli smo svoju državu! Sramimo se lošeg načina.

Tvrtko3

pre 10 godina

Znam da se po portalima javljaju neimformirani jebivjetri pa da vas podučim. U NOB-u je bilo 50% Srba, 36% Hrvata, 10% Crnogorca..... Na Sutjesci npr od 12000 boraca 5000 Srba, 3500 Hrvata....Neretva slično....

banat

pre 10 godina

(comodore, 13. april 2014 03:40)
To je sve tačno. Ali je lista postrojbi i "bitaka" i učinka NDH, na žalost, mnogo veća i duža. Osim Dalmatinaca, do 1944. većina Hrvata nije učestvovala u NOR-u. Gro hrvatskih partizanskih jedinica su činili Hrvati Dalmatinci i Srbi. Kod Hrvata je bio jasno diferenciran antifašistički pokret, ali isto tako i otvoreni nacizam sa programom uništenja drugog naroda. Taj "miks nastojanja" nije imao nijedan drugi južnoslovenski narod - a to im se neće zaboraviti, čisto ako se pitaju. To koliko je HR utemeljena na tom antifašizmu se vidi danas, od Thompsona, preko povjesničara (a la Banac i sl), do Joea Šimunića. Konačno, pročitati HR Wikipediju i članke o NOR-u, s jedne strane, i Bleiburgu i NDH, s druge strane, je slikovito i znakovito. Ne pomaže tu Josipović sa svojim političkim izjavama.

nebojsa

pre 10 godina

zagorje je poznato po partizanima. bilo ih je čak 30.
je li bilo više hrvata u partizanima ili u SS I ustašama.
to su temelji hrvatske. a ne ljubav prema braći srbima.

comodore

pre 10 godina

AF borba u Hrvata 1941-45:
Zagrebacka divizija
Medjimurska brigada
Zagorski odred
Dubrovacka divizija
Tenkovska brigada u Zumberku
itd.

Glavne pobjede Hrvata tijekom 1941-45:
Bitka za Medvednicu
Oslobodjenje Kumrovca
Pobjeda u Cakovcu
I konacno bitka za Zagreb i okolicu.

Александар Џунић

pre 10 godina

Хрватска је утемељена на Анти (Павелићу и) фашизму. Није ми било лако да себи то утувим у главу, јер су нас још од јаслица терали да превамо "...Савио се златан венац, Србин, Хрват и Словенац..." То само тупави Срби могу себи да дозволе да буду клани из рата у рат и да изигравају великодушност према својим џелатима.

Цане

pre 10 godina

Лепо, лепо, и опет мислите да сте у коначници нашли праву асоцијацију народа која вас неће угњетавати и да ће те као '41. опет на источни фронт против Руса само сада за четврти рајx.

Rade

pre 10 godina

Josipović može da priča šta želi, ali svako može na youtube-u da ukuca "ulazak nemačke vojske u Zagreb" i videće dokumentarni zapis, autentičan video zapis iz 1941. na kojem se vidi kako hrabri građani Zagreba, antifašisti, ne mareći za vlastiti život pokušavaju da zaustave nacističke tenkove bacajući na njih cveće. A ne kao kod nas u Beogradu!

Дејан

pre 10 godina

Сигурно је да је и до 1943. године било Хрвата међу партизанима, посебно из оних делова Далмације који су по Римским уговорима (1941) припадали Краљевини Италији (све до њене капитулације), међутим брину следеће чињенице које г. Јосиповић не помиње:

"Године 1993. хрватски Сабор, којим је тада председавао Стјепан Месић (1992-1994), донео је измене и допуне „Закона о мировинском и инвалидском осигурању“ којима су припадници оружаних снага НДХ (усташе, домобрани, `Поглавникова тјелесна здруга` итд.) третирани као `домовинска војска`. Свака година проведена у оружаним формацијама НДХ рачунала се као две године радног стажа, а идентичан критеријум примењен је и за оне који су се после 16. маја 1945. године нашли у заробљеништву. Тренутно (2013) има 13.011 корисника ове `мировине`, међу којима су и чланови њихове породице који су наследили пензију."
http://www.jutarnji.hr/za-vojnike-ndh-godisnje-placamo-350-milijuna-kuna/1134285/

Чини ми се да добар да грађана Хрватске стоји на становишту г. Месића из деведесетих - да су два пута победили: 1941. и 1945. године.

thrillseeker

pre 10 godina

@(činjenica, 12. april 2014 21:04)

A zasto bas Dalmacija? Da nije mozda zato sto je to jedina teritorija Hrvatske koja je bila pod okupacijom?

Cinjenice takodje govore i o procentima i demografskom sastavu partizana. I tu postoji jedan zanimljivi podatak. Naime sve do neuspele invazije na SSSR, tj. pobede Rusa kod Staljingrada, i jos vaznije iskrcavanja saveznika na Siciliju i pada Italije, jedna odredjena grupacija cini vecinu pripadnika partizana na teritoriji NDH (danasnja Hrvatska, Bosna i deo Vojvodine). Do pocetka '43. skoro 70% pripadnika partizana na teritoriji NDH cine Srbi, posle pomenutih dogadjaja slika se znatno menja.

Ovo nikako ne umanjuje ucinak hrvatskih partizana koji su tu od pocetka rata i moram reci da je u vreme masovne histerije bilo jako tesko istupiti i uraditi pravu stvar i njima svaka cast.

Podaci su dostupni za svaku proveru.

krajisnik

pre 10 godina

7 .banijska i 6 .licka ,te su dvije titi najmilije,sa sve mojim djedom u 7.banijskoj.90+ % srbi cinjenica.Bilo je hrvata u partizanima ali u manjem broju.Jednostavno su se priklonili ndh

II

pre 10 godina

moj deda je bijo u 7 baniskoj diviziji i svi ostali partizani su bili Srbi. Hrvati su bili u domobranima ili ustasama a Josipovic lupeta.
(djole, 12. april 2014 20:21)
Moj djed je bio ustaša, pošteno odgulio u buksi i umro odmah poslije.
I šta sad? Ništa. Bog s nama!

Popaj

pre 10 godina

Normalno je da svaka zemlja neguje tradiciju antifašizma,ali se mora reći i istina da je Hrvatska za vreme rata bila fašistička država.Za razliku od Srbije koja je bila okupirana i u kojoj je važio zakon 100 Srba za jednog Nemca.Nisu svi podneli isto teret rata i nemogu se zbog toga ni izjednačavati bombardovani Beograd i Zagreb u cveću dok nacisti marširaju.

Kosta Kojot

pre 10 godina

Partizanski pokret je bio za Jugoslaviju, a ne neovisnu Hrvatsku. Devedesetih su oni koji su bili za neovisnost pucali na one koji su imali zvezdu na celu. Borci za neovisnu Hrvatsku nisu pevali "Po sumama i gorama", vec "Juru i Bobana". Iz svega ovoga potpuno je jasno da je danasnja Hrvatska nastala na antifasistickim tradicijama Dr Ante Pavelica.

Splico Dalmatinac

pre 10 godina

@ (dare 011, 12. april 2014 17:39) - U bliskoj i daljoj familiji mojoj tokom 2og SR-a bilo je 12 partizana. Od njih 12 samo trojica su kraj rata docekali zivi. Ostali su ostavili kosti po Dalmaciji, Bosni i Hercegovini...i po Srbiji (Vojvodini). Ja se ponosim svojim precima kao sto sam ponosan na druge hrabre partizanske borce iz svih krajeva bivse Jugoslavije. A ti, Dare, bi trebao pokusati da se rijesis mrznje prema drugim narodima. Pozdrav svim dobrim ljudima!

Kosta Kojot

pre 10 godina

Partizanski pokret je bio za Jugoslaviju, a ne neovisnu Hrvatsku. Devedesetih su oni koji su bili za neovisnost pucali na one koji su imali zvezdu na celu. Borci za neovisnu Hrvatsku nisu pevali "Po sumama i gorama", vec "Juru i Bobana". Iz svega ovoga potpuno je jasno da je danasnja Hrvatska nastala na antifasistickim tradicijama Dr Ante Pavelica.

Splico Dalmatinac

pre 10 godina

@ (dare 011, 12. april 2014 17:39) - U bliskoj i daljoj familiji mojoj tokom 2og SR-a bilo je 12 partizana. Od njih 12 samo trojica su kraj rata docekali zivi. Ostali su ostavili kosti po Dalmaciji, Bosni i Hercegovini...i po Srbiji (Vojvodini). Ja se ponosim svojim precima kao sto sam ponosan na druge hrabre partizanske borce iz svih krajeva bivse Jugoslavije. A ti, Dare, bi trebao pokusati da se rijesis mrznje prema drugim narodima. Pozdrav svim dobrim ljudima!

Popaj

pre 10 godina

Normalno je da svaka zemlja neguje tradiciju antifašizma,ali se mora reći i istina da je Hrvatska za vreme rata bila fašistička država.Za razliku od Srbije koja je bila okupirana i u kojoj je važio zakon 100 Srba za jednog Nemca.Nisu svi podneli isto teret rata i nemogu se zbog toga ni izjednačavati bombardovani Beograd i Zagreb u cveću dok nacisti marširaju.

Rade

pre 10 godina

Josipović može da priča šta želi, ali svako može na youtube-u da ukuca "ulazak nemačke vojske u Zagreb" i videće dokumentarni zapis, autentičan video zapis iz 1941. na kojem se vidi kako hrabri građani Zagreba, antifašisti, ne mareći za vlastiti život pokušavaju da zaustave nacističke tenkove bacajući na njih cveće. A ne kao kod nas u Beogradu!

krajisnik

pre 10 godina

7 .banijska i 6 .licka ,te su dvije titi najmilije,sa sve mojim djedom u 7.banijskoj.90+ % srbi cinjenica.Bilo je hrvata u partizanima ali u manjem broju.Jednostavno su se priklonili ndh

Дејан

pre 10 godina

Сигурно је да је и до 1943. године било Хрвата међу партизанима, посебно из оних делова Далмације који су по Римским уговорима (1941) припадали Краљевини Италији (све до њене капитулације), међутим брину следеће чињенице које г. Јосиповић не помиње:

"Године 1993. хрватски Сабор, којим је тада председавао Стјепан Месић (1992-1994), донео је измене и допуне „Закона о мировинском и инвалидском осигурању“ којима су припадници оружаних снага НДХ (усташе, домобрани, `Поглавникова тјелесна здруга` итд.) третирани као `домовинска војска`. Свака година проведена у оружаним формацијама НДХ рачунала се као две године радног стажа, а идентичан критеријум примењен је и за оне који су се после 16. маја 1945. године нашли у заробљеништву. Тренутно (2013) има 13.011 корисника ове `мировине`, међу којима су и чланови њихове породице који су наследили пензију."
http://www.jutarnji.hr/za-vojnike-ndh-godisnje-placamo-350-milijuna-kuna/1134285/

Чини ми се да добар да грађана Хрватске стоји на становишту г. Месића из деведесетих - да су два пута победили: 1941. и 1945. године.

thrillseeker

pre 10 godina

@(činjenica, 12. april 2014 21:04)

A zasto bas Dalmacija? Da nije mozda zato sto je to jedina teritorija Hrvatske koja je bila pod okupacijom?

Cinjenice takodje govore i o procentima i demografskom sastavu partizana. I tu postoji jedan zanimljivi podatak. Naime sve do neuspele invazije na SSSR, tj. pobede Rusa kod Staljingrada, i jos vaznije iskrcavanja saveznika na Siciliju i pada Italije, jedna odredjena grupacija cini vecinu pripadnika partizana na teritoriji NDH (danasnja Hrvatska, Bosna i deo Vojvodine). Do pocetka '43. skoro 70% pripadnika partizana na teritoriji NDH cine Srbi, posle pomenutih dogadjaja slika se znatno menja.

Ovo nikako ne umanjuje ucinak hrvatskih partizana koji su tu od pocetka rata i moram reci da je u vreme masovne histerije bilo jako tesko istupiti i uraditi pravu stvar i njima svaka cast.

Podaci su dostupni za svaku proveru.

Александар Џунић

pre 10 godina

Хрватска је утемељена на Анти (Павелићу и) фашизму. Није ми било лако да себи то утувим у главу, јер су нас још од јаслица терали да превамо "...Савио се златан венац, Србин, Хрват и Словенац..." То само тупави Срби могу себи да дозволе да буду клани из рата у рат и да изигравају великодушност према својим џелатима.

nebojsa

pre 10 godina

zagorje je poznato po partizanima. bilo ih je čak 30.
je li bilo više hrvata u partizanima ili u SS I ustašama.
to su temelji hrvatske. a ne ljubav prema braći srbima.

II

pre 10 godina

moj deda je bijo u 7 baniskoj diviziji i svi ostali partizani su bili Srbi. Hrvati su bili u domobranima ili ustasama a Josipovic lupeta.
(djole, 12. april 2014 20:21)
Moj djed je bio ustaša, pošteno odgulio u buksi i umro odmah poslije.
I šta sad? Ništa. Bog s nama!

Srbin iz Like

pre 10 godina

Hrvatska je utemeljena na antifašizmu??? Zločina hrvatskih fašista su se grozili čak i sami nemački i italijanski nacisti. Italijanski fašisti, konkretno divizija Re su ušli u moju Liku da bi od hrvatskih fašista zaštitili ono malo preživelih Srba. Hrvati u partizanima su do 1943. i kapitulacije Italije bili na nivou statističke greške. Daću još jedan podatak, na slavljeničku partizansku kolonu po ulasku u Zagreb su bačene bombe. Josipoviću, laž nikad neće postati istina ma koliko puta da je izgovorena. Zna se na čemu se temelji Hrvatska.

Цане

pre 10 godina

Лепо, лепо, и опет мислите да сте у коначници нашли праву асоцијацију народа која вас неће угњетавати и да ће те као '41. опет на источни фронт против Руса само сада за четврти рајx.

banat

pre 10 godina

(comodore, 13. april 2014 03:40)
To je sve tačno. Ali je lista postrojbi i "bitaka" i učinka NDH, na žalost, mnogo veća i duža. Osim Dalmatinaca, do 1944. većina Hrvata nije učestvovala u NOR-u. Gro hrvatskih partizanskih jedinica su činili Hrvati Dalmatinci i Srbi. Kod Hrvata je bio jasno diferenciran antifašistički pokret, ali isto tako i otvoreni nacizam sa programom uništenja drugog naroda. Taj "miks nastojanja" nije imao nijedan drugi južnoslovenski narod - a to im se neće zaboraviti, čisto ako se pitaju. To koliko je HR utemeljena na tom antifašizmu se vidi danas, od Thompsona, preko povjesničara (a la Banac i sl), do Joea Šimunića. Konačno, pročitati HR Wikipediju i članke o NOR-u, s jedne strane, i Bleiburgu i NDH, s druge strane, je slikovito i znakovito. Ne pomaže tu Josipović sa svojim političkim izjavama.

Tonci

pre 10 godina

Svaki oblik mrznje prema drukcijemu treba osuditi. Fasizam je u svojoj teoriji i praksi bio zlocinacki. Ustase su pocinili zlocine, to bez zadrske treba osuditi. Ali ne vidim bas puno Srba koji osudjuju Nedica, Drazu Mihailovica a tu na jedan nacin moze donekle stati i S. Milosevic. Zar Milosevic i velikosrpstvo nisu trebali zastititi precanske Srbe. Velikosrpska solucija je bila svoj it isto veci dio Hrvatske uz to protjerati i pobiti Hrvate s tih prostora.

SDSS

pre 10 godina

Izgleda da Srbi ni danas ne mogu prihvatiti što su hrvatski antifašisti na čelu s Josipom Brozom pobijedili fašističku NDH. Jel to može netko objasniti?

Tvrtko3

pre 10 godina

Znam da se po portalima javljaju neimformirani jebivjetri pa da vas podučim. U NOB-u je bilo 50% Srba, 36% Hrvata, 10% Crnogorca..... Na Sutjesci npr od 12000 boraca 5000 Srba, 3500 Hrvata....Neretva slično....

Marijan

pre 10 godina

U svakom i najmanjem mjestu u Dalmaciji postoje partizanski spomenici. U nekim mjestima je čak do 90% muške populacije nestalo boreći se u partizanskim postrojbama na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za neke veće bitke na području današnje Srbije do dolaska Crvene armije u školi me nisu učili. Srbiju je prvu od bivših republika oslobodila Crvena armija i tada srbi masovno pristupaju partizanima. Na žalost iz neobjašnjivih razloga su partizanske redove ušao i velik broj četnika koji su počinili strašne zločine na području današnje Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ne ponovilo se...

II

pre 10 godina

Josipović može da priča šta želi, ali svako može na youtube-u da ukuca "ulazak nemačke vojske u Zagreb" i videće dokumentarni zapis, autentičan video zapis iz 1941. na kojem se vidi kako hrabri građani Zagreba, antifašisti, ne mareći za vlastiti život pokušavaju da zaustave nacističke tenkove bacajući na njih cveće. A ne kao kod nas u Beogradu!
(Rade, 12. april 2014 22:37)
12723
Pa ne sramimo se mi toga! Htjeli smo svoju državu! Sramimo se lošeg načina.

comodore

pre 10 godina

AF borba u Hrvata 1941-45:
Zagrebacka divizija
Medjimurska brigada
Zagorski odred
Dubrovacka divizija
Tenkovska brigada u Zumberku
itd.

Glavne pobjede Hrvata tijekom 1941-45:
Bitka za Medvednicu
Oslobodjenje Kumrovca
Pobjeda u Cakovcu
I konacno bitka za Zagreb i okolicu.

Nevit

pre 10 godina

Da je pobedio Hitler, onda bi Hrvati urlali od ponosa kako su oni u grupi glavnih pobednika i najverniji sledbenika Nemačke.

"U Drugom svjetskom ratu, Hrvati su dva puta pobijedili, i mi se nemamo kome ispričavati" Stjepan Mesić

hiper

pre 10 godina

Da bi shvatili gosp. Ivu Josipovića predsjednika RH i njegovu političku filozofiju tada morate znati da je on sin istaknutoga člana CK SKH koji je predvodio progon hrvatskih proljećara i jedno vrijeme upravljao s golim otokom nadaleko poznatom konc logoru. jasno da dijete nije krivo što su ga roditelji odgojili u njihovom duhu i privilegijama koje su uživali kao moćnici. današnja Hrvatska država prije svega nastala je na žrtvama Hrvatskog obrambenog rata uz prethodno legalno odvajanje od tadašnje jugoslavije po Ustavu iz 1974. god koji je dao svim tadašnjim republikama pravo na odcjepljenje i osamostaljenje.Da su hrvatski partizani 1941 - 1945 borbom rušili ne narodnu vladu NDH tada bi i ja danas govorio da su se borili protiv fašizna.Oni su se borili za rušenje NDH kao države da bi stvorili Jugoslaviju koju hrvatski narod nije htio pa su zbog toga i u tri tjedna pobili preko 200 tisuća hrvatskih ljudi da bi osigurali boljševičku jugoslaviju koja se ni u čemu nije razlikovala od poraženih fašisa. jedan fašizam je zamijenio drugim mimo volje hrvatskog naroda.Možemo komodno reči stvorena je velika Srbija pod pseudonimom Jugoslavija. To je danas svima jasno osim gosp.Ivi Josipoviću predsjedniku RH. I on traži drugi mandat. Tko će mu ga namjestiti. Sanader je u remetincu, a Karamarko ako ne isturi gospođu Kolindu Grabar za predsjednika onda je i on izgorio na parlamentarnim izborima.Bude li gospođa Grabar kandidat gosp. Josipović nema nikakvih šansi.

Splico Dalmatinac

pre 10 godina

@ (dare 011, 12. april 2014 17:39) - U bliskoj i daljoj familiji mojoj tokom 2og SR-a bilo je 12 partizana. Od njih 12 samo trojica su kraj rata docekali zivi. Ostali su ostavili kosti po Dalmaciji, Bosni i Hercegovini...i po Srbiji (Vojvodini). Ja se ponosim svojim precima kao sto sam ponosan na druge hrabre partizanske borce iz svih krajeva bivse Jugoslavije. A ti, Dare, bi trebao pokusati da se rijesis mrznje prema drugim narodima. Pozdrav svim dobrim ljudima!

II

pre 10 godina

moj deda je bijo u 7 baniskoj diviziji i svi ostali partizani su bili Srbi. Hrvati su bili u domobranima ili ustasama a Josipovic lupeta.
(djole, 12. april 2014 20:21)
Moj djed je bio ustaša, pošteno odgulio u buksi i umro odmah poslije.
I šta sad? Ništa. Bog s nama!

Kosta Kojot

pre 10 godina

Partizanski pokret je bio za Jugoslaviju, a ne neovisnu Hrvatsku. Devedesetih su oni koji su bili za neovisnost pucali na one koji su imali zvezdu na celu. Borci za neovisnu Hrvatsku nisu pevali "Po sumama i gorama", vec "Juru i Bobana". Iz svega ovoga potpuno je jasno da je danasnja Hrvatska nastala na antifasistickim tradicijama Dr Ante Pavelica.

comodore

pre 10 godina

AF borba u Hrvata 1941-45:
Zagrebacka divizija
Medjimurska brigada
Zagorski odred
Dubrovacka divizija
Tenkovska brigada u Zumberku
itd.

Glavne pobjede Hrvata tijekom 1941-45:
Bitka za Medvednicu
Oslobodjenje Kumrovca
Pobjeda u Cakovcu
I konacno bitka za Zagreb i okolicu.

Popaj

pre 10 godina

Normalno je da svaka zemlja neguje tradiciju antifašizma,ali se mora reći i istina da je Hrvatska za vreme rata bila fašistička država.Za razliku od Srbije koja je bila okupirana i u kojoj je važio zakon 100 Srba za jednog Nemca.Nisu svi podneli isto teret rata i nemogu se zbog toga ni izjednačavati bombardovani Beograd i Zagreb u cveću dok nacisti marširaju.

krajisnik

pre 10 godina

7 .banijska i 6 .licka ,te su dvije titi najmilije,sa sve mojim djedom u 7.banijskoj.90+ % srbi cinjenica.Bilo je hrvata u partizanima ali u manjem broju.Jednostavno su se priklonili ndh

Rade

pre 10 godina

Josipović može da priča šta želi, ali svako može na youtube-u da ukuca "ulazak nemačke vojske u Zagreb" i videće dokumentarni zapis, autentičan video zapis iz 1941. na kojem se vidi kako hrabri građani Zagreba, antifašisti, ne mareći za vlastiti život pokušavaju da zaustave nacističke tenkove bacajući na njih cveće. A ne kao kod nas u Beogradu!

Tvrtko3

pre 10 godina

Znam da se po portalima javljaju neimformirani jebivjetri pa da vas podučim. U NOB-u je bilo 50% Srba, 36% Hrvata, 10% Crnogorca..... Na Sutjesci npr od 12000 boraca 5000 Srba, 3500 Hrvata....Neretva slično....

II

pre 10 godina

Josipović može da priča šta želi, ali svako može na youtube-u da ukuca "ulazak nemačke vojske u Zagreb" i videće dokumentarni zapis, autentičan video zapis iz 1941. na kojem se vidi kako hrabri građani Zagreba, antifašisti, ne mareći za vlastiti život pokušavaju da zaustave nacističke tenkove bacajući na njih cveće. A ne kao kod nas u Beogradu!
(Rade, 12. april 2014 22:37)
12723
Pa ne sramimo se mi toga! Htjeli smo svoju državu! Sramimo se lošeg načina.

Tonci

pre 10 godina

Svaki oblik mrznje prema drukcijemu treba osuditi. Fasizam je u svojoj teoriji i praksi bio zlocinacki. Ustase su pocinili zlocine, to bez zadrske treba osuditi. Ali ne vidim bas puno Srba koji osudjuju Nedica, Drazu Mihailovica a tu na jedan nacin moze donekle stati i S. Milosevic. Zar Milosevic i velikosrpstvo nisu trebali zastititi precanske Srbe. Velikosrpska solucija je bila svoj it isto veci dio Hrvatske uz to protjerati i pobiti Hrvate s tih prostora.

thrillseeker

pre 10 godina

@(činjenica, 12. april 2014 21:04)

A zasto bas Dalmacija? Da nije mozda zato sto je to jedina teritorija Hrvatske koja je bila pod okupacijom?

Cinjenice takodje govore i o procentima i demografskom sastavu partizana. I tu postoji jedan zanimljivi podatak. Naime sve do neuspele invazije na SSSR, tj. pobede Rusa kod Staljingrada, i jos vaznije iskrcavanja saveznika na Siciliju i pada Italije, jedna odredjena grupacija cini vecinu pripadnika partizana na teritoriji NDH (danasnja Hrvatska, Bosna i deo Vojvodine). Do pocetka '43. skoro 70% pripadnika partizana na teritoriji NDH cine Srbi, posle pomenutih dogadjaja slika se znatno menja.

Ovo nikako ne umanjuje ucinak hrvatskih partizana koji su tu od pocetka rata i moram reci da je u vreme masovne histerije bilo jako tesko istupiti i uraditi pravu stvar i njima svaka cast.

Podaci su dostupni za svaku proveru.

Srbin iz Like

pre 10 godina

Hrvatska je utemeljena na antifašizmu??? Zločina hrvatskih fašista su se grozili čak i sami nemački i italijanski nacisti. Italijanski fašisti, konkretno divizija Re su ušli u moju Liku da bi od hrvatskih fašista zaštitili ono malo preživelih Srba. Hrvati u partizanima su do 1943. i kapitulacije Italije bili na nivou statističke greške. Daću još jedan podatak, na slavljeničku partizansku kolonu po ulasku u Zagreb su bačene bombe. Josipoviću, laž nikad neće postati istina ma koliko puta da je izgovorena. Zna se na čemu se temelji Hrvatska.

Дејан

pre 10 godina

Сигурно је да је и до 1943. године било Хрвата међу партизанима, посебно из оних делова Далмације који су по Римским уговорима (1941) припадали Краљевини Италији (све до њене капитулације), међутим брину следеће чињенице које г. Јосиповић не помиње:

"Године 1993. хрватски Сабор, којим је тада председавао Стјепан Месић (1992-1994), донео је измене и допуне „Закона о мировинском и инвалидском осигурању“ којима су припадници оружаних снага НДХ (усташе, домобрани, `Поглавникова тјелесна здруга` итд.) третирани као `домовинска војска`. Свака година проведена у оружаним формацијама НДХ рачунала се као две године радног стажа, а идентичан критеријум примењен је и за оне који су се после 16. маја 1945. године нашли у заробљеништву. Тренутно (2013) има 13.011 корисника ове `мировине`, међу којима су и чланови њихове породице који су наследили пензију."
http://www.jutarnji.hr/za-vojnike-ndh-godisnje-placamo-350-milijuna-kuna/1134285/

Чини ми се да добар да грађана Хрватске стоји на становишту г. Месића из деведесетих - да су два пута победили: 1941. и 1945. године.

nebojsa

pre 10 godina

zagorje je poznato po partizanima. bilo ih je čak 30.
je li bilo više hrvata u partizanima ili u SS I ustašama.
to su temelji hrvatske. a ne ljubav prema braći srbima.

Александар Џунић

pre 10 godina

Хрватска је утемељена на Анти (Павелићу и) фашизму. Није ми било лако да себи то утувим у главу, јер су нас још од јаслица терали да превамо "...Савио се златан венац, Србин, Хрват и Словенац..." То само тупави Срби могу себи да дозволе да буду клани из рата у рат и да изигравају великодушност према својим џелатима.

banat

pre 10 godina

(comodore, 13. april 2014 03:40)
To je sve tačno. Ali je lista postrojbi i "bitaka" i učinka NDH, na žalost, mnogo veća i duža. Osim Dalmatinaca, do 1944. većina Hrvata nije učestvovala u NOR-u. Gro hrvatskih partizanskih jedinica su činili Hrvati Dalmatinci i Srbi. Kod Hrvata je bio jasno diferenciran antifašistički pokret, ali isto tako i otvoreni nacizam sa programom uništenja drugog naroda. Taj "miks nastojanja" nije imao nijedan drugi južnoslovenski narod - a to im se neće zaboraviti, čisto ako se pitaju. To koliko je HR utemeljena na tom antifašizmu se vidi danas, od Thompsona, preko povjesničara (a la Banac i sl), do Joea Šimunića. Konačno, pročitati HR Wikipediju i članke o NOR-u, s jedne strane, i Bleiburgu i NDH, s druge strane, je slikovito i znakovito. Ne pomaže tu Josipović sa svojim političkim izjavama.

Цане

pre 10 godina

Лепо, лепо, и опет мислите да сте у коначници нашли праву асоцијацију народа која вас неће угњетавати и да ће те као '41. опет на источни фронт против Руса само сада за четврти рајx.

SDSS

pre 10 godina

Izgleda da Srbi ni danas ne mogu prihvatiti što su hrvatski antifašisti na čelu s Josipom Brozom pobijedili fašističku NDH. Jel to može netko objasniti?

hiper

pre 10 godina

Da bi shvatili gosp. Ivu Josipovića predsjednika RH i njegovu političku filozofiju tada morate znati da je on sin istaknutoga člana CK SKH koji je predvodio progon hrvatskih proljećara i jedno vrijeme upravljao s golim otokom nadaleko poznatom konc logoru. jasno da dijete nije krivo što su ga roditelji odgojili u njihovom duhu i privilegijama koje su uživali kao moćnici. današnja Hrvatska država prije svega nastala je na žrtvama Hrvatskog obrambenog rata uz prethodno legalno odvajanje od tadašnje jugoslavije po Ustavu iz 1974. god koji je dao svim tadašnjim republikama pravo na odcjepljenje i osamostaljenje.Da su hrvatski partizani 1941 - 1945 borbom rušili ne narodnu vladu NDH tada bi i ja danas govorio da su se borili protiv fašizna.Oni su se borili za rušenje NDH kao države da bi stvorili Jugoslaviju koju hrvatski narod nije htio pa su zbog toga i u tri tjedna pobili preko 200 tisuća hrvatskih ljudi da bi osigurali boljševičku jugoslaviju koja se ni u čemu nije razlikovala od poraženih fašisa. jedan fašizam je zamijenio drugim mimo volje hrvatskog naroda.Možemo komodno reči stvorena je velika Srbija pod pseudonimom Jugoslavija. To je danas svima jasno osim gosp.Ivi Josipoviću predsjedniku RH. I on traži drugi mandat. Tko će mu ga namjestiti. Sanader je u remetincu, a Karamarko ako ne isturi gospođu Kolindu Grabar za predsjednika onda je i on izgorio na parlamentarnim izborima.Bude li gospođa Grabar kandidat gosp. Josipović nema nikakvih šansi.

Nevit

pre 10 godina

Da je pobedio Hitler, onda bi Hrvati urlali od ponosa kako su oni u grupi glavnih pobednika i najverniji sledbenika Nemačke.

"U Drugom svjetskom ratu, Hrvati su dva puta pobijedili, i mi se nemamo kome ispričavati" Stjepan Mesić

Marijan

pre 10 godina

U svakom i najmanjem mjestu u Dalmaciji postoje partizanski spomenici. U nekim mjestima je čak do 90% muške populacije nestalo boreći se u partizanskim postrojbama na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Za neke veće bitke na području današnje Srbije do dolaska Crvene armije u školi me nisu učili. Srbiju je prvu od bivših republika oslobodila Crvena armija i tada srbi masovno pristupaju partizanima. Na žalost iz neobjašnjivih razloga su partizanske redove ušao i velik broj četnika koji su počinili strašne zločine na području današnje Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ne ponovilo se...