Petak, 11.04.2014.

20:50

Istraživanje: Homeopatija je nedelotvorna?

Izvor: index.hr

Istraživanje: Homeopatija je nedelotvorna? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

011

pre 10 godina

@gmbh Iz kojih biste vi to razloga iza resetaka stavili one koji svoju decu lece homeopatijom? Mislite li da ste vi dobar roditelj ako svoju decu lecite lekovima za koje se zna da NE LECE NISTA i da imaju brojna nezeljena dejstva i od kojih je svaki na neki nacin toksican? Da imate imalo savesti i zdravog razuma umesto samo slepe mrznje vi biste dosad uvideli bezbroj puta koliko su deca koja koriste homeopatiju zdravija. Ali vama vasa zaslepljenost i glava puna predrasuda to ne dozvoljava da uvidite. Zapitajte se samo koliko su efikasni, bezbedni i ispitini ostali farmaceutski lekovi koje uzimate... Da su zaista ispitani i da JE DOKAZANO DA SU DELOTVORNI I BEZBEDNI ne bi se nikada ni jedan povukao iz prodaje nakon sto je mnogima unisteno zdravlje a negde cak izazvana i smrt. Raspitajte se malo za statistike i analize o efikasnosti medicinskih terapija i tretmana generalno. Pa cete videti da dokazi o efekisnaosti lekova i terapija zvanicne medicine nisu kao sto biste ocekivali. U izvestaju Kongresne kancelarije za nauku i tehniku stoji podatak da je utvrdjeno da je samo 10 do 20 posto onoga sto se praktikuje u zvanicnoj medicini naucno potvrđeno a da se ostatak ne zasniva na naucnim temeljima i da se smatra da se veliki procenat primecenih poboljsanja u zvanicnoj medicinskoj praksi moze pripisati placebu a ne samoj terapiji.

gmbh

pre 10 godina

pih, ne priznajem homeopatiju koja, po svemu sudeci, jos nije nasla lek za glupost.
samo da pozdravim ove "brizne" majke homeopatski "izlecene" dece - da je ovo normalna drzava, pisale biste rodjendanske cestitke deci iza resetaka. sram da vas bude! svoje VEROVANJE u NEDOKAZANE LEKOVE stavljate iznad LJUDSKOG PRAVA sopstvene dece na zdravlje. zao mi je te dece.

sveznadar

pre 10 godina

"Glupost je neuništiva", reče Ajnštajn.
Prvo, homeopatija je pseudonauka, kao horoskop, tj nema baš puno veze sa pameću, već je u pitanju praznoverje. Homeopatija nema nikakvu metodu na osnovu koje se razvija neki lek, već odokativno, na osnovu filosofije iz XVII veka.
Drugo, farmacija je ta koja milione ulaže u proizvodnju i ispitivanje novih lekova, a homeopate samo izmišljaju.
Treće, kada bi nauka poznavala mehanizam placeba, mnoge stvari u životu bi nam bile lakše...

Dipl.Ing

pre 10 godina

@SQI, cemu histerija? Podeli svoje iskustvo sa homeopatijom a mene ne nazivaj lazovom jer nista o meni ne znas. I inace, svi vi sto pametujete a niste probali odakle vam moralno pravo? Homeopatija radi, ni sama nemam pojma kako. Svaki put kad gutam one kuglice pomislim ko tu koga zeza ali me svaki put njeno delovanje razuveri

prof.Biologije

pre 10 godina

Juče mi je mali od 10god. dobio potres mozga i nestvesticu na času, snimili mu pluća bezveze i dva puta glavu rengenom, vadili krv bezveze i dali infuziju u venu.Danas je otpušten kao zdrav.Nikakve lekove nije dobio.Zašto? Jer nisam hteo da ih podmitim. Iz trenerke su mu uzeli 100 dinara kada su ga premeštali sa pedijatrije na hirurgiju. E tako narode leči savremena alopatska medicina.

heavy

pre 10 godina

Sva deca u obdanistu slinava,probas sa antibioticima a bris grla ispadne jos gori.Presli na homeopatiju kad gle cuda,svi i dalje slinavi i puni bakterija a nase zdravo kao dren.Aj da pretpostavimo da je zbog placebo efekta ali kako antibiotik nije dao rezultate?Od tada samo homeopatija i nikad vise dete nije imalo problema.

micala

pre 10 godina

Uz pomoć homeopatije sam izlečila kandidu i policistične jajnike. Kandidu medicina leči samo trenutno, uvek se vraća. Pola mog odraslog života mi lekari prepisuju kontraceptivne pilule za tretiranje jajnika, potrošila sam bogatstvo. Moj muž leči alergiju isto homeopatski, uspešno. Naravno da nije dokazano da leči, nikada neće dozvoliti da bude dokazano, a izbor svako ima. Meni je pomoglo.

Nikola

pre 10 godina

@Oh la la О чему ти човече причаш? Ни један лек не третира узрок болести, само симптоме? Бактерије су ти онда симптоми болести пошто их решавају антибиотици (попут пеницилина) или сматраш да пеницилин и други антибиотици решавају запушен нос а бактерије саме оду јер схвате да су непожељне?

zonbi

pre 10 godina

Cuj, uzmes ono sto izaziva bolest, rastvoris u vodi do milijarditog dela i das pacijentu oslanjajuci se na uverenje da voda pamti i da se slicno slicnim leci?!? To sve nije smislenije od vidovite zorke, amajlija, itd i jednako bi trebalo kaznjavati

coolwhip

pre 10 godina

Homeopatija je najveca prevara. Jedini gori su oni sto lece sodom bikarbonom i marihuanom...
Za robiju!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Slobodan, 11. april 2014 23:29)

Da si ti meni ziv i zdrav, u opticaju su odavno lekovi bazirani na kanabidiolu. http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabidiol#Pharmacology

Oces da mi kazes da su farmaceuti homeopate?

GradjaninX

pre 10 godina

Ja sam lekar, ali sam uzeo homeopatski lek pre dva meseca, kada su krenuli simptomi gripa. Lek sam uzeo treceg dana, kada su simptomi vec bili poprilicno razvijeni. Cetvrtog dana je bilo kao prvog. Petog dana rukom odneseno. Kolege oko mene su zavrsavale na infuzijama i imali su kasalj po 3-4 nedelje posle infekcije. Meni to ne lici na placebo. Poznajem svoj organizam, a poznajem i medicinu. Sad, da je homeopatija svemoguca, sigurno nije, ali treba balansirati.

Ana

pre 10 godina

Moje dete nema opstrukcije od kada je na homeopatiji, dakle već dve godine. Zapadna medicina je mogla samo da mu ponudi kortiko steroide, od kojih je bio hiperaktivan. Kod homeopatije, kao uostalom i kod zap. medicine, važno je kod koga ideš, jer nisu svi podjednako stručni.

upotrebite mozak

pre 10 godina

Ako je placebo, kako onda (uspešno!) deluje na decu i što je još zanimljivije - na životinje? Molim?
Odgovorite gospodo alopate ("klasičari").
Bayer, GlaxoSmithKline, Ciba, Novartis, i ostalu ulažu MILIJARDE da bi nas držali u ropstvu njihovih lekova... koji, mahom, ne deluju. Uostalom, oni su i platili ovo tzv "istraživanje.

Dipl.Ing

pre 10 godina

Lecim se homeopatski nekoliko godina kao I moja porodica. Dete koje je do devete godine konstantno na antibioticima, mrsavo od stalnih respiratornih kriza, grickalo nokte,krvarilo iz nosa...posle par nedelja homeopatskog lecenja I jednog obilnog izliva krvi iz nosa, evo vec tri godine nije se razbolelo, nos cist, nije vise ni mrsavo ni bolesno. Placebo? Meni, visoko tehnicki obrazovanoj zeni I detetu? To sto vi ne mozete da dokazete na kom principu radi je vas propust. Jedino sto zameram homeopatama su cene koje su kod mnogih bezobrazno visoke I sto su kao I ostatak ljudskog roda podlozni kvarenju pa kad imaju malo vise klijenata odmah pocnu da otaljavaju. No,ko zna sta trazi to I nadje. Nikoga ne ubedjujem daleko bilo, ovo je samo moje oduzivanje homeopatiji

ja

pre 10 godina

Ne razumem čemu tolike agrsivne kampanje protiv homeopatije! Obzirom da nema nikakvih štetnih efekata (a očigledno ima pozitivnog dejstva) pustite ljude da troše svoje pare kako hoće.

Zoki

pre 10 godina

Kako objasniti placebo na deci i životinjama?
Da napravim malu digresiju, ovih dana čitam tvrdnje kako je i Tamiflu (lek za grip) beskorisan. Mome detetu je u vreme svinjskog gripa taj lek pomogao, a supruga i ja se nismo razboleli.
Ja bih istraživanja uzimao sa dozom rezerve. Koliko se puta do sada desilo da su rezultati različitih istraživanja na istu temu kontradiktorni?
PS: Pre dvadesetak godina su nas pojedini lekari savetovali da jaja izbacimo iz ishrane... Danas nas pojedini lekari savetuju da vratimo svinjsku mast...

Hajle

pre 10 godina

Hvalim te Boze, konacno nesto razumno.
Uvek sam tvrdio da je homeopatija nista drugo do jedna vrsta religije, verovanja. Neutemeljena ni na cemu.
Hajde homeopate, sada dajte malo minusa.
A B92 molim da vise rade na opismenjavanju ovakvim clancima!

Tamo Neko

pre 10 godina

Kakve gluposti. Izgleda se Farmaceutskoj Industriji opasno trese tlo pod nogama, pa su rešili da objave rat Homeopatiji.
Ne postoji tradicionalni farmaceutski lek koji leči samu bolest, a da uz to nema negativnih uticaja! A da ne pričamo o tome da je ta grana industrije spremna proizvesti bolest, da bi prodavala lek. Što naravno decenijama i radi. Homeopatija je humana grana medicine, ako ništa drugo, onda makar zato što ne čini ljudima svesno i namerno ništa loše, zarad profita.

Nemanja C

pre 10 godina

Bila slična vest pre par dana. Džaba. Normalnom nije potrebna studija koja opovrgava lekovitost čiste vode a ostalima nema te studije koja bi ih razuverila. Ovo će pripisati svetskoj zaveri sveprisutne farmakafije koja je isuviše glupa da i sama prodaje vodu kao lek i zaradi nenormalnu maržu.

ViktorNS

pre 10 godina

Sada ce se neko javiti i reci kako ovo istrazivanje nije tacno jer u dubini duse zna da mu je homeopatija pomogla. Jednom sam i ja bio nesto bolestan i dok sam zevao uletela mi musica koju sam progutao. Uskoro potom sam se poceo osecati mnogo bolje. Ergo konzumacija musica ubrzava ozdravljenje.

vita-brevis

pre 10 godina

Iz ličnog iskustva: imao sam izraženu aritmiju, godinu i po dana sam koristio lek "Amiodaron" 200 mg. Stanje se nije popravljalo. Kod doktorke sam dobio (koliko se sećam) homeopatski lek "Naja". Ubedjen da je u pitanju besmislica, prihvatio sam se datih uputstava. Napomenula je da su moguće i kontraindikacije, što se i desilo, posle par dana imao sam stalnu aritmiju od pola tri izjutra, do devet sati pre podne. Tada sam nazvao doktorku i ona mi reče, da sada uzimam svaki sat, duplu "dozu" i da se čujemo u 13 h. Već, negde pred podne, aritmija je prestala. Kako tada, tako i dan-danas, posle dve i po godine!!!

Salamander

pre 10 godina

Ko stoji iza ovog istrazivanja?
Dr. Evelin Tiralongo - ZoomInfo.com farmaceut
Dr. Frederic A. Mendelsohn, MD neurolog
Peter Brooks biolog
Silnog li istrazivanja,
Fistfull of dollars

dr Dragon

pre 10 godina

Kao lekar, specojalista sa dugogodisnjim homeopstskim iskustvom mogu da primenim nacin lecenja po Hipokratu a u okvirima zakonskih regulativa.
Kartoteka pacijenata mi je velika.
Moja istrazivanja kazu da je uspesnost Homeopatije 70%.
Slicno je i sa mojim kolegama.
Predlozicu u okviru ECCH da svi iznesemo svoju statistiku.
Ona je daleko jaca od malog uzorka iza kojeg se krije farmaceutska masinerija.

неверјуте трговцима и политичарима

pre 10 godina

Значи прво је измишљена таблета!?!

За неупућене, фармацеутска индустрија је настала као покушај синтетичког добијања природних супстанци које су почетком биле екстраковане из биљака (звучи познато?).

Природни лекови, имају ефеката једнако као и синтетички, а углавном бољи јер су природни и неоштећују огранизам, а све у зависности од правилне дијагнозе.

Шта мислите зашто вам доктор неће никад преписати прост природан биљни лек (част изузецима). Јер доктор нема ништа од тога. Али ако вам препише исти састојак само произведен и брендиран у Немачкој у облику таблете, од произвођаџа лекова добоја проценат од продаје!!! И сви сретни, и глупави.

Ако лек ради, користи га био он природни или синтетички. Две хиљаде година људи нису имали синтетичке лекове па живели по 100 година.

mladen

pre 10 godina

Pa ljudi razmisljaj te malo glavom, pa sta mislite zasto ovo rade? Mozete misliti koliki su gubitci za farmaceutsku industriju jer sve vise ljudi ljudi prelazi na homeopatiju i treba to zaustaviti ovakvim stvarima. Iz licnog iskustva mogu da kazem da je homeopatija najbolja stvar koja se kod nas pojavila zadnjih godina. Probajte pa sami odlucite ne slusajte ni mene ni zapadne farmaceute. To nam propagiraju isti oni sto kazu da GMO nije stetan.

avala-men

pre 10 godina

zasto toliki negativizam prema homeopatiji... manje je stetna,nema kontraindikacija i jeftinija je od klasicne farmako-medicine. I naravno da leci... znam ljude koji su izleci alergije i astmu!

Vidimo se kod Znaka pitanja

pre 10 godina

Zasto uvek kad se objavi studija da je homeopatija nedelotvorna B92 rokne znak pitanja na kraju naslova? Sto nakon naslova "3D štampač će praviti živo srce" isto lepo ne roknete znak pitanja. Sta ja znam da li ce stvarno praviti... Lepo staviti znak pitanja iza svakog naslova i mirna Backa.

dzafko

pre 10 godina

Homeopatija mi je spasila život,da nije bilo nje nalazio bi se u zatvoru ili ludnici. Farmaceutska mafija pokušava da zabrani ovakav vid lecenja jer im kvari tržište.

Pera

pre 10 godina

Homeopatija deluje, to najbolje pokazuje broj njenih korisnika. Veci je problem to sto akademska medicina stalno luta i izuzetno je podlozna industriji lekova i logici kapitala.

Zoran

pre 10 godina

Pa naravno da je nedelotvorna . Evo dvadeset godina se o tome prica I NI JEDNA JEDINA studija nikad nije pokazala da je to ista drugo nego goli placebo. Svi njihovi dokazi su tipa "baba moje komsinice se lecila homeopatski I sad joj je bolje". To je golo nadrilekarstvo.

Oh la la

pre 10 godina

Istrazivanje : Zvanicna medicina nedelotvorna Od Penicilina pa do danas,uz sav tehnoloski napredak,nije u upotrebu uveden jedan jedini medicinski preparat koji tretira uzrok bolesti,samo simptome bolesti...'aj se naparavim blesav pa da pitam "zasto"?

М

pre 10 godina

Опет стара прича, па медицина одувек не подржава хомеопатију јер би онда цела медицинска индустрија пропала, нису џабе Немци најбројнија нација по хомеопатама!

М

pre 10 godina

Опет стара прича, па медицина одувек не подржава хомеопатију јер би онда цела медицинска индустрија пропала, нису џабе Немци најбројнија нација по хомеопатама!

Zoran

pre 10 godina

Pa naravno da je nedelotvorna . Evo dvadeset godina se o tome prica I NI JEDNA JEDINA studija nikad nije pokazala da je to ista drugo nego goli placebo. Svi njihovi dokazi su tipa "baba moje komsinice se lecila homeopatski I sad joj je bolje". To je golo nadrilekarstvo.

Oh la la

pre 10 godina

Istrazivanje : Zvanicna medicina nedelotvorna Od Penicilina pa do danas,uz sav tehnoloski napredak,nije u upotrebu uveden jedan jedini medicinski preparat koji tretira uzrok bolesti,samo simptome bolesti...'aj se naparavim blesav pa da pitam "zasto"?

GradjaninX

pre 10 godina

Ja sam lekar, ali sam uzeo homeopatski lek pre dva meseca, kada su krenuli simptomi gripa. Lek sam uzeo treceg dana, kada su simptomi vec bili poprilicno razvijeni. Cetvrtog dana je bilo kao prvog. Petog dana rukom odneseno. Kolege oko mene su zavrsavale na infuzijama i imali su kasalj po 3-4 nedelje posle infekcije. Meni to ne lici na placebo. Poznajem svoj organizam, a poznajem i medicinu. Sad, da je homeopatija svemoguca, sigurno nije, ali treba balansirati.

micala

pre 10 godina

Uz pomoć homeopatije sam izlečila kandidu i policistične jajnike. Kandidu medicina leči samo trenutno, uvek se vraća. Pola mog odraslog života mi lekari prepisuju kontraceptivne pilule za tretiranje jajnika, potrošila sam bogatstvo. Moj muž leči alergiju isto homeopatski, uspešno. Naravno da nije dokazano da leči, nikada neće dozvoliti da bude dokazano, a izbor svako ima. Meni je pomoglo.

heavy

pre 10 godina

Sva deca u obdanistu slinava,probas sa antibioticima a bris grla ispadne jos gori.Presli na homeopatiju kad gle cuda,svi i dalje slinavi i puni bakterija a nase zdravo kao dren.Aj da pretpostavimo da je zbog placebo efekta ali kako antibiotik nije dao rezultate?Od tada samo homeopatija i nikad vise dete nije imalo problema.

dr Dragon

pre 10 godina

Kao lekar, specojalista sa dugogodisnjim homeopstskim iskustvom mogu da primenim nacin lecenja po Hipokratu a u okvirima zakonskih regulativa.
Kartoteka pacijenata mi je velika.
Moja istrazivanja kazu da je uspesnost Homeopatije 70%.
Slicno je i sa mojim kolegama.
Predlozicu u okviru ECCH da svi iznesemo svoju statistiku.
Ona je daleko jaca od malog uzorka iza kojeg se krije farmaceutska masinerija.

upotrebite mozak

pre 10 godina

Ako je placebo, kako onda (uspešno!) deluje na decu i što je još zanimljivije - na životinje? Molim?
Odgovorite gospodo alopate ("klasičari").
Bayer, GlaxoSmithKline, Ciba, Novartis, i ostalu ulažu MILIJARDE da bi nas držali u ropstvu njihovih lekova... koji, mahom, ne deluju. Uostalom, oni su i platili ovo tzv "istraživanje.

Dipl.Ing

pre 10 godina

Lecim se homeopatski nekoliko godina kao I moja porodica. Dete koje je do devete godine konstantno na antibioticima, mrsavo od stalnih respiratornih kriza, grickalo nokte,krvarilo iz nosa...posle par nedelja homeopatskog lecenja I jednog obilnog izliva krvi iz nosa, evo vec tri godine nije se razbolelo, nos cist, nije vise ni mrsavo ni bolesno. Placebo? Meni, visoko tehnicki obrazovanoj zeni I detetu? To sto vi ne mozete da dokazete na kom principu radi je vas propust. Jedino sto zameram homeopatama su cene koje su kod mnogih bezobrazno visoke I sto su kao I ostatak ljudskog roda podlozni kvarenju pa kad imaju malo vise klijenata odmah pocnu da otaljavaju. No,ko zna sta trazi to I nadje. Nikoga ne ubedjujem daleko bilo, ovo je samo moje oduzivanje homeopatiji

vita-brevis

pre 10 godina

Iz ličnog iskustva: imao sam izraženu aritmiju, godinu i po dana sam koristio lek "Amiodaron" 200 mg. Stanje se nije popravljalo. Kod doktorke sam dobio (koliko se sećam) homeopatski lek "Naja". Ubedjen da je u pitanju besmislica, prihvatio sam se datih uputstava. Napomenula je da su moguće i kontraindikacije, što se i desilo, posle par dana imao sam stalnu aritmiju od pola tri izjutra, do devet sati pre podne. Tada sam nazvao doktorku i ona mi reče, da sada uzimam svaki sat, duplu "dozu" i da se čujemo u 13 h. Već, negde pred podne, aritmija je prestala. Kako tada, tako i dan-danas, posle dve i po godine!!!

ja

pre 10 godina

Ne razumem čemu tolike agrsivne kampanje protiv homeopatije! Obzirom da nema nikakvih štetnih efekata (a očigledno ima pozitivnog dejstva) pustite ljude da troše svoje pare kako hoće.

Ana

pre 10 godina

Moje dete nema opstrukcije od kada je na homeopatiji, dakle već dve godine. Zapadna medicina je mogla samo da mu ponudi kortiko steroide, od kojih je bio hiperaktivan. Kod homeopatije, kao uostalom i kod zap. medicine, važno je kod koga ideš, jer nisu svi podjednako stručni.

zonbi

pre 10 godina

Cuj, uzmes ono sto izaziva bolest, rastvoris u vodi do milijarditog dela i das pacijentu oslanjajuci se na uverenje da voda pamti i da se slicno slicnim leci?!? To sve nije smislenije od vidovite zorke, amajlija, itd i jednako bi trebalo kaznjavati

Vidimo se kod Znaka pitanja

pre 10 godina

Zasto uvek kad se objavi studija da je homeopatija nedelotvorna B92 rokne znak pitanja na kraju naslova? Sto nakon naslova "3D štampač će praviti živo srce" isto lepo ne roknete znak pitanja. Sta ja znam da li ce stvarno praviti... Lepo staviti znak pitanja iza svakog naslova i mirna Backa.

dzafko

pre 10 godina

Homeopatija mi je spasila život,da nije bilo nje nalazio bi se u zatvoru ili ludnici. Farmaceutska mafija pokušava da zabrani ovakav vid lecenja jer im kvari tržište.

mladen

pre 10 godina

Pa ljudi razmisljaj te malo glavom, pa sta mislite zasto ovo rade? Mozete misliti koliki su gubitci za farmaceutsku industriju jer sve vise ljudi ljudi prelazi na homeopatiju i treba to zaustaviti ovakvim stvarima. Iz licnog iskustva mogu da kazem da je homeopatija najbolja stvar koja se kod nas pojavila zadnjih godina. Probajte pa sami odlucite ne slusajte ni mene ni zapadne farmaceute. To nam propagiraju isti oni sto kazu da GMO nije stetan.

Salamander

pre 10 godina

Ko stoji iza ovog istrazivanja?
Dr. Evelin Tiralongo - ZoomInfo.com farmaceut
Dr. Frederic A. Mendelsohn, MD neurolog
Peter Brooks biolog
Silnog li istrazivanja,
Fistfull of dollars

Tamo Neko

pre 10 godina

Kakve gluposti. Izgleda se Farmaceutskoj Industriji opasno trese tlo pod nogama, pa su rešili da objave rat Homeopatiji.
Ne postoji tradicionalni farmaceutski lek koji leči samu bolest, a da uz to nema negativnih uticaja! A da ne pričamo o tome da je ta grana industrije spremna proizvesti bolest, da bi prodavala lek. Što naravno decenijama i radi. Homeopatija je humana grana medicine, ako ništa drugo, onda makar zato što ne čini ljudima svesno i namerno ništa loše, zarad profita.

avala-men

pre 10 godina

zasto toliki negativizam prema homeopatiji... manje je stetna,nema kontraindikacija i jeftinija je od klasicne farmako-medicine. I naravno da leci... znam ljude koji su izleci alergije i astmu!

Hajle

pre 10 godina

Hvalim te Boze, konacno nesto razumno.
Uvek sam tvrdio da je homeopatija nista drugo do jedna vrsta religije, verovanja. Neutemeljena ni na cemu.
Hajde homeopate, sada dajte malo minusa.
A B92 molim da vise rade na opismenjavanju ovakvim clancima!

Pera

pre 10 godina

Homeopatija deluje, to najbolje pokazuje broj njenih korisnika. Veci je problem to sto akademska medicina stalno luta i izuzetno je podlozna industriji lekova i logici kapitala.

неверјуте трговцима и политичарима

pre 10 godina

Значи прво је измишљена таблета!?!

За неупућене, фармацеутска индустрија је настала као покушај синтетичког добијања природних супстанци које су почетком биле екстраковане из биљака (звучи познато?).

Природни лекови, имају ефеката једнако као и синтетички, а углавном бољи јер су природни и неоштећују огранизам, а све у зависности од правилне дијагнозе.

Шта мислите зашто вам доктор неће никад преписати прост природан биљни лек (част изузецима). Јер доктор нема ништа од тога. Али ако вам препише исти састојак само произведен и брендиран у Немачкој у облику таблете, од произвођаџа лекова добоја проценат од продаје!!! И сви сретни, и глупави.

Ако лек ради, користи га био он природни или синтетички. Две хиљаде година људи нису имали синтетичке лекове па живели по 100 година.

Nemanja C

pre 10 godina

Bila slična vest pre par dana. Džaba. Normalnom nije potrebna studija koja opovrgava lekovitost čiste vode a ostalima nema te studije koja bi ih razuverila. Ovo će pripisati svetskoj zaveri sveprisutne farmakafije koja je isuviše glupa da i sama prodaje vodu kao lek i zaradi nenormalnu maržu.

Nikola

pre 10 godina

@Oh la la О чему ти човече причаш? Ни један лек не третира узрок болести, само симптоме? Бактерије су ти онда симптоми болести пошто их решавају антибиотици (попут пеницилина) или сматраш да пеницилин и други антибиотици решавају запушен нос а бактерије саме оду јер схвате да су непожељне?

ViktorNS

pre 10 godina

Sada ce se neko javiti i reci kako ovo istrazivanje nije tacno jer u dubini duse zna da mu je homeopatija pomogla. Jednom sam i ja bio nesto bolestan i dok sam zevao uletela mi musica koju sam progutao. Uskoro potom sam se poceo osecati mnogo bolje. Ergo konzumacija musica ubrzava ozdravljenje.

coolwhip

pre 10 godina

Homeopatija je najveca prevara. Jedini gori su oni sto lece sodom bikarbonom i marihuanom...
Za robiju!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Slobodan, 11. april 2014 23:29)

Da si ti meni ziv i zdrav, u opticaju su odavno lekovi bazirani na kanabidiolu. http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabidiol#Pharmacology

Oces da mi kazes da su farmaceuti homeopate?

prof.Biologije

pre 10 godina

Juče mi je mali od 10god. dobio potres mozga i nestvesticu na času, snimili mu pluća bezveze i dva puta glavu rengenom, vadili krv bezveze i dali infuziju u venu.Danas je otpušten kao zdrav.Nikakve lekove nije dobio.Zašto? Jer nisam hteo da ih podmitim. Iz trenerke su mu uzeli 100 dinara kada su ga premeštali sa pedijatrije na hirurgiju. E tako narode leči savremena alopatska medicina.

Zoki

pre 10 godina

Kako objasniti placebo na deci i životinjama?
Da napravim malu digresiju, ovih dana čitam tvrdnje kako je i Tamiflu (lek za grip) beskorisan. Mome detetu je u vreme svinjskog gripa taj lek pomogao, a supruga i ja se nismo razboleli.
Ja bih istraživanja uzimao sa dozom rezerve. Koliko se puta do sada desilo da su rezultati različitih istraživanja na istu temu kontradiktorni?
PS: Pre dvadesetak godina su nas pojedini lekari savetovali da jaja izbacimo iz ishrane... Danas nas pojedini lekari savetuju da vratimo svinjsku mast...

Dipl.Ing

pre 10 godina

@SQI, cemu histerija? Podeli svoje iskustvo sa homeopatijom a mene ne nazivaj lazovom jer nista o meni ne znas. I inace, svi vi sto pametujete a niste probali odakle vam moralno pravo? Homeopatija radi, ni sama nemam pojma kako. Svaki put kad gutam one kuglice pomislim ko tu koga zeza ali me svaki put njeno delovanje razuveri

sveznadar

pre 10 godina

"Glupost je neuništiva", reče Ajnštajn.
Prvo, homeopatija je pseudonauka, kao horoskop, tj nema baš puno veze sa pameću, već je u pitanju praznoverje. Homeopatija nema nikakvu metodu na osnovu koje se razvija neki lek, već odokativno, na osnovu filosofije iz XVII veka.
Drugo, farmacija je ta koja milione ulaže u proizvodnju i ispitivanje novih lekova, a homeopate samo izmišljaju.
Treće, kada bi nauka poznavala mehanizam placeba, mnoge stvari u životu bi nam bile lakše...

gmbh

pre 10 godina

pih, ne priznajem homeopatiju koja, po svemu sudeci, jos nije nasla lek za glupost.
samo da pozdravim ove "brizne" majke homeopatski "izlecene" dece - da je ovo normalna drzava, pisale biste rodjendanske cestitke deci iza resetaka. sram da vas bude! svoje VEROVANJE u NEDOKAZANE LEKOVE stavljate iznad LJUDSKOG PRAVA sopstvene dece na zdravlje. zao mi je te dece.

011

pre 10 godina

@gmbh Iz kojih biste vi to razloga iza resetaka stavili one koji svoju decu lece homeopatijom? Mislite li da ste vi dobar roditelj ako svoju decu lecite lekovima za koje se zna da NE LECE NISTA i da imaju brojna nezeljena dejstva i od kojih je svaki na neki nacin toksican? Da imate imalo savesti i zdravog razuma umesto samo slepe mrznje vi biste dosad uvideli bezbroj puta koliko su deca koja koriste homeopatiju zdravija. Ali vama vasa zaslepljenost i glava puna predrasuda to ne dozvoljava da uvidite. Zapitajte se samo koliko su efikasni, bezbedni i ispitini ostali farmaceutski lekovi koje uzimate... Da su zaista ispitani i da JE DOKAZANO DA SU DELOTVORNI I BEZBEDNI ne bi se nikada ni jedan povukao iz prodaje nakon sto je mnogima unisteno zdravlje a negde cak izazvana i smrt. Raspitajte se malo za statistike i analize o efikasnosti medicinskih terapija i tretmana generalno. Pa cete videti da dokazi o efekisnaosti lekova i terapija zvanicne medicine nisu kao sto biste ocekivali. U izvestaju Kongresne kancelarije za nauku i tehniku stoji podatak da je utvrdjeno da je samo 10 do 20 posto onoga sto se praktikuje u zvanicnoj medicini naucno potvrđeno a da se ostatak ne zasniva na naucnim temeljima i da se smatra da se veliki procenat primecenih poboljsanja u zvanicnoj medicinskoj praksi moze pripisati placebu a ne samoj terapiji.

М

pre 10 godina

Опет стара прича, па медицина одувек не подржава хомеопатију јер би онда цела медицинска индустрија пропала, нису џабе Немци најбројнија нација по хомеопатама!

Oh la la

pre 10 godina

Istrazivanje : Zvanicna medicina nedelotvorna Od Penicilina pa do danas,uz sav tehnoloski napredak,nije u upotrebu uveden jedan jedini medicinski preparat koji tretira uzrok bolesti,samo simptome bolesti...'aj se naparavim blesav pa da pitam "zasto"?

Zoran

pre 10 godina

Pa naravno da je nedelotvorna . Evo dvadeset godina se o tome prica I NI JEDNA JEDINA studija nikad nije pokazala da je to ista drugo nego goli placebo. Svi njihovi dokazi su tipa "baba moje komsinice se lecila homeopatski I sad joj je bolje". To je golo nadrilekarstvo.

zonbi

pre 10 godina

Cuj, uzmes ono sto izaziva bolest, rastvoris u vodi do milijarditog dela i das pacijentu oslanjajuci se na uverenje da voda pamti i da se slicno slicnim leci?!? To sve nije smislenije od vidovite zorke, amajlija, itd i jednako bi trebalo kaznjavati

Hajle

pre 10 godina

Hvalim te Boze, konacno nesto razumno.
Uvek sam tvrdio da je homeopatija nista drugo do jedna vrsta religije, verovanja. Neutemeljena ni na cemu.
Hajde homeopate, sada dajte malo minusa.
A B92 molim da vise rade na opismenjavanju ovakvim clancima!

ViktorNS

pre 10 godina

Sada ce se neko javiti i reci kako ovo istrazivanje nije tacno jer u dubini duse zna da mu je homeopatija pomogla. Jednom sam i ja bio nesto bolestan i dok sam zevao uletela mi musica koju sam progutao. Uskoro potom sam se poceo osecati mnogo bolje. Ergo konzumacija musica ubrzava ozdravljenje.

Dipl.Ing

pre 10 godina

Lecim se homeopatski nekoliko godina kao I moja porodica. Dete koje je do devete godine konstantno na antibioticima, mrsavo od stalnih respiratornih kriza, grickalo nokte,krvarilo iz nosa...posle par nedelja homeopatskog lecenja I jednog obilnog izliva krvi iz nosa, evo vec tri godine nije se razbolelo, nos cist, nije vise ni mrsavo ni bolesno. Placebo? Meni, visoko tehnicki obrazovanoj zeni I detetu? To sto vi ne mozete da dokazete na kom principu radi je vas propust. Jedino sto zameram homeopatama su cene koje su kod mnogih bezobrazno visoke I sto su kao I ostatak ljudskog roda podlozni kvarenju pa kad imaju malo vise klijenata odmah pocnu da otaljavaju. No,ko zna sta trazi to I nadje. Nikoga ne ubedjujem daleko bilo, ovo je samo moje oduzivanje homeopatiji

GradjaninX

pre 10 godina

Ja sam lekar, ali sam uzeo homeopatski lek pre dva meseca, kada su krenuli simptomi gripa. Lek sam uzeo treceg dana, kada su simptomi vec bili poprilicno razvijeni. Cetvrtog dana je bilo kao prvog. Petog dana rukom odneseno. Kolege oko mene su zavrsavale na infuzijama i imali su kasalj po 3-4 nedelje posle infekcije. Meni to ne lici na placebo. Poznajem svoj organizam, a poznajem i medicinu. Sad, da je homeopatija svemoguca, sigurno nije, ali treba balansirati.

heavy

pre 10 godina

Sva deca u obdanistu slinava,probas sa antibioticima a bris grla ispadne jos gori.Presli na homeopatiju kad gle cuda,svi i dalje slinavi i puni bakterija a nase zdravo kao dren.Aj da pretpostavimo da je zbog placebo efekta ali kako antibiotik nije dao rezultate?Od tada samo homeopatija i nikad vise dete nije imalo problema.

micala

pre 10 godina

Uz pomoć homeopatije sam izlečila kandidu i policistične jajnike. Kandidu medicina leči samo trenutno, uvek se vraća. Pola mog odraslog života mi lekari prepisuju kontraceptivne pilule za tretiranje jajnika, potrošila sam bogatstvo. Moj muž leči alergiju isto homeopatski, uspešno. Naravno da nije dokazano da leči, nikada neće dozvoliti da bude dokazano, a izbor svako ima. Meni je pomoglo.

dr Dragon

pre 10 godina

Kao lekar, specojalista sa dugogodisnjim homeopstskim iskustvom mogu da primenim nacin lecenja po Hipokratu a u okvirima zakonskih regulativa.
Kartoteka pacijenata mi je velika.
Moja istrazivanja kazu da je uspesnost Homeopatije 70%.
Slicno je i sa mojim kolegama.
Predlozicu u okviru ECCH da svi iznesemo svoju statistiku.
Ona je daleko jaca od malog uzorka iza kojeg se krije farmaceutska masinerija.

Tamo Neko

pre 10 godina

Kakve gluposti. Izgleda se Farmaceutskoj Industriji opasno trese tlo pod nogama, pa su rešili da objave rat Homeopatiji.
Ne postoji tradicionalni farmaceutski lek koji leči samu bolest, a da uz to nema negativnih uticaja! A da ne pričamo o tome da je ta grana industrije spremna proizvesti bolest, da bi prodavala lek. Što naravno decenijama i radi. Homeopatija je humana grana medicine, ako ništa drugo, onda makar zato što ne čini ljudima svesno i namerno ništa loše, zarad profita.

ja

pre 10 godina

Ne razumem čemu tolike agrsivne kampanje protiv homeopatije! Obzirom da nema nikakvih štetnih efekata (a očigledno ima pozitivnog dejstva) pustite ljude da troše svoje pare kako hoće.

Pera

pre 10 godina

Homeopatija deluje, to najbolje pokazuje broj njenih korisnika. Veci je problem to sto akademska medicina stalno luta i izuzetno je podlozna industriji lekova i logici kapitala.

avala-men

pre 10 godina

zasto toliki negativizam prema homeopatiji... manje je stetna,nema kontraindikacija i jeftinija je od klasicne farmako-medicine. I naravno da leci... znam ljude koji su izleci alergije i astmu!

неверјуте трговцима и политичарима

pre 10 godina

Значи прво је измишљена таблета!?!

За неупућене, фармацеутска индустрија је настала као покушај синтетичког добијања природних супстанци које су почетком биле екстраковане из биљака (звучи познато?).

Природни лекови, имају ефеката једнако као и синтетички, а углавном бољи јер су природни и неоштећују огранизам, а све у зависности од правилне дијагнозе.

Шта мислите зашто вам доктор неће никад преписати прост природан биљни лек (част изузецима). Јер доктор нема ништа од тога. Али ако вам препише исти састојак само произведен и брендиран у Немачкој у облику таблете, од произвођаџа лекова добоја проценат од продаје!!! И сви сретни, и глупави.

Ако лек ради, користи га био он природни или синтетички. Две хиљаде година људи нису имали синтетичке лекове па живели по 100 година.

dzafko

pre 10 godina

Homeopatija mi je spasila život,da nije bilo nje nalazio bi se u zatvoru ili ludnici. Farmaceutska mafija pokušava da zabrani ovakav vid lecenja jer im kvari tržište.

Nemanja C

pre 10 godina

Bila slična vest pre par dana. Džaba. Normalnom nije potrebna studija koja opovrgava lekovitost čiste vode a ostalima nema te studije koja bi ih razuverila. Ovo će pripisati svetskoj zaveri sveprisutne farmakafije koja je isuviše glupa da i sama prodaje vodu kao lek i zaradi nenormalnu maržu.

upotrebite mozak

pre 10 godina

Ako je placebo, kako onda (uspešno!) deluje na decu i što je još zanimljivije - na životinje? Molim?
Odgovorite gospodo alopate ("klasičari").
Bayer, GlaxoSmithKline, Ciba, Novartis, i ostalu ulažu MILIJARDE da bi nas držali u ropstvu njihovih lekova... koji, mahom, ne deluju. Uostalom, oni su i platili ovo tzv "istraživanje.

coolwhip

pre 10 godina

Homeopatija je najveca prevara. Jedini gori su oni sto lece sodom bikarbonom i marihuanom...
Za robiju!!!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Slobodan, 11. april 2014 23:29)

Da si ti meni ziv i zdrav, u opticaju su odavno lekovi bazirani na kanabidiolu. http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabidiol#Pharmacology

Oces da mi kazes da su farmaceuti homeopate?

prof.Biologije

pre 10 godina

Juče mi je mali od 10god. dobio potres mozga i nestvesticu na času, snimili mu pluća bezveze i dva puta glavu rengenom, vadili krv bezveze i dali infuziju u venu.Danas je otpušten kao zdrav.Nikakve lekove nije dobio.Zašto? Jer nisam hteo da ih podmitim. Iz trenerke su mu uzeli 100 dinara kada su ga premeštali sa pedijatrije na hirurgiju. E tako narode leči savremena alopatska medicina.

sveznadar

pre 10 godina

"Glupost je neuništiva", reče Ajnštajn.
Prvo, homeopatija je pseudonauka, kao horoskop, tj nema baš puno veze sa pameću, već je u pitanju praznoverje. Homeopatija nema nikakvu metodu na osnovu koje se razvija neki lek, već odokativno, na osnovu filosofije iz XVII veka.
Drugo, farmacija je ta koja milione ulaže u proizvodnju i ispitivanje novih lekova, a homeopate samo izmišljaju.
Treće, kada bi nauka poznavala mehanizam placeba, mnoge stvari u životu bi nam bile lakše...

Ana

pre 10 godina

Moje dete nema opstrukcije od kada je na homeopatiji, dakle već dve godine. Zapadna medicina je mogla samo da mu ponudi kortiko steroide, od kojih je bio hiperaktivan. Kod homeopatije, kao uostalom i kod zap. medicine, važno je kod koga ideš, jer nisu svi podjednako stručni.

mladen

pre 10 godina

Pa ljudi razmisljaj te malo glavom, pa sta mislite zasto ovo rade? Mozete misliti koliki su gubitci za farmaceutsku industriju jer sve vise ljudi ljudi prelazi na homeopatiju i treba to zaustaviti ovakvim stvarima. Iz licnog iskustva mogu da kazem da je homeopatija najbolja stvar koja se kod nas pojavila zadnjih godina. Probajte pa sami odlucite ne slusajte ni mene ni zapadne farmaceute. To nam propagiraju isti oni sto kazu da GMO nije stetan.

Salamander

pre 10 godina

Ko stoji iza ovog istrazivanja?
Dr. Evelin Tiralongo - ZoomInfo.com farmaceut
Dr. Frederic A. Mendelsohn, MD neurolog
Peter Brooks biolog
Silnog li istrazivanja,
Fistfull of dollars

vita-brevis

pre 10 godina

Iz ličnog iskustva: imao sam izraženu aritmiju, godinu i po dana sam koristio lek "Amiodaron" 200 mg. Stanje se nije popravljalo. Kod doktorke sam dobio (koliko se sećam) homeopatski lek "Naja". Ubedjen da je u pitanju besmislica, prihvatio sam se datih uputstava. Napomenula je da su moguće i kontraindikacije, što se i desilo, posle par dana imao sam stalnu aritmiju od pola tri izjutra, do devet sati pre podne. Tada sam nazvao doktorku i ona mi reče, da sada uzimam svaki sat, duplu "dozu" i da se čujemo u 13 h. Već, negde pred podne, aritmija je prestala. Kako tada, tako i dan-danas, posle dve i po godine!!!

gmbh

pre 10 godina

pih, ne priznajem homeopatiju koja, po svemu sudeci, jos nije nasla lek za glupost.
samo da pozdravim ove "brizne" majke homeopatski "izlecene" dece - da je ovo normalna drzava, pisale biste rodjendanske cestitke deci iza resetaka. sram da vas bude! svoje VEROVANJE u NEDOKAZANE LEKOVE stavljate iznad LJUDSKOG PRAVA sopstvene dece na zdravlje. zao mi je te dece.

Zoki

pre 10 godina

Kako objasniti placebo na deci i životinjama?
Da napravim malu digresiju, ovih dana čitam tvrdnje kako je i Tamiflu (lek za grip) beskorisan. Mome detetu je u vreme svinjskog gripa taj lek pomogao, a supruga i ja se nismo razboleli.
Ja bih istraživanja uzimao sa dozom rezerve. Koliko se puta do sada desilo da su rezultati različitih istraživanja na istu temu kontradiktorni?
PS: Pre dvadesetak godina su nas pojedini lekari savetovali da jaja izbacimo iz ishrane... Danas nas pojedini lekari savetuju da vratimo svinjsku mast...

Nikola

pre 10 godina

@Oh la la О чему ти човече причаш? Ни један лек не третира узрок болести, само симптоме? Бактерије су ти онда симптоми болести пошто их решавају антибиотици (попут пеницилина) или сматраш да пеницилин и други антибиотици решавају запушен нос а бактерије саме оду јер схвате да су непожељне?

Dipl.Ing

pre 10 godina

@SQI, cemu histerija? Podeli svoje iskustvo sa homeopatijom a mene ne nazivaj lazovom jer nista o meni ne znas. I inace, svi vi sto pametujete a niste probali odakle vam moralno pravo? Homeopatija radi, ni sama nemam pojma kako. Svaki put kad gutam one kuglice pomislim ko tu koga zeza ali me svaki put njeno delovanje razuveri

Vidimo se kod Znaka pitanja

pre 10 godina

Zasto uvek kad se objavi studija da je homeopatija nedelotvorna B92 rokne znak pitanja na kraju naslova? Sto nakon naslova "3D štampač će praviti živo srce" isto lepo ne roknete znak pitanja. Sta ja znam da li ce stvarno praviti... Lepo staviti znak pitanja iza svakog naslova i mirna Backa.

011

pre 10 godina

@gmbh Iz kojih biste vi to razloga iza resetaka stavili one koji svoju decu lece homeopatijom? Mislite li da ste vi dobar roditelj ako svoju decu lecite lekovima za koje se zna da NE LECE NISTA i da imaju brojna nezeljena dejstva i od kojih je svaki na neki nacin toksican? Da imate imalo savesti i zdravog razuma umesto samo slepe mrznje vi biste dosad uvideli bezbroj puta koliko su deca koja koriste homeopatiju zdravija. Ali vama vasa zaslepljenost i glava puna predrasuda to ne dozvoljava da uvidite. Zapitajte se samo koliko su efikasni, bezbedni i ispitini ostali farmaceutski lekovi koje uzimate... Da su zaista ispitani i da JE DOKAZANO DA SU DELOTVORNI I BEZBEDNI ne bi se nikada ni jedan povukao iz prodaje nakon sto je mnogima unisteno zdravlje a negde cak izazvana i smrt. Raspitajte se malo za statistike i analize o efikasnosti medicinskih terapija i tretmana generalno. Pa cete videti da dokazi o efekisnaosti lekova i terapija zvanicne medicine nisu kao sto biste ocekivali. U izvestaju Kongresne kancelarije za nauku i tehniku stoji podatak da je utvrdjeno da je samo 10 do 20 posto onoga sto se praktikuje u zvanicnoj medicini naucno potvrđeno a da se ostatak ne zasniva na naucnim temeljima i da se smatra da se veliki procenat primecenih poboljsanja u zvanicnoj medicinskoj praksi moze pripisati placebu a ne samoj terapiji.