Četvrtak, 10.04.2014.

21:26

Evropska mapa bez Koridora 10

Koridora 10 nema na evropskoj mapi jedinstvene transevropske mreže saobraćajnica jer Srbija nije članica EU, kaže ministar saobraćaja u ostavci Aleksandar Antić

Izvor: RTS

Evropska mapa bez Koridora 10 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

jad i beda

pre 10 godina

Srbija od 1965god nije ulagala ništa sve je išlo na plate i potrošnju a ta navika je i sada. Kažu bilo bolje za vreme tita, da bilo je bolje jer se nije štedelo samo se trošilo zato je sad gore, jer kako si sejao tako i žanješ. Kod nas se ništa nije promenilo ali su se spoljne okolnosti promenile zato nam je postalo gore jer smo zavisili od spoljnih faktora. Takve zemlje nemaju budućnost kojima treba mentor. Srbija je jedna veoma zapuštena teritorija koju vode nesposobni. To je zemlja gde za pametne nema mesta nego samo za poslušnike. To nam je ta revolucija 1945 donela gde studenti cepaju drva , a drvoseče i proleteri vode državu.

Saldzo

pre 10 godina

Za gospodina Antica jedan link, ako ovo cita:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Pan-European_corridors.svg

Cisto da ja ne krenem da pisem svoje misljenje, pa da ispadne da lupetam bez argumenata.

Dejan Marković

pre 10 godina

Dajte za početak stavite lako uočljiv putokaz kod Sajma u Beogradu (trenutno nema nikakav). Ko dolazi od Obrenovca i B. Brda, a ne zna, pojma nema kuda će na Mostaru da se odvoji za Niš, odnosno ka Sr. Mitrovici. U stvari, najčešće odu u Sarajevsku. To tek onako za početak.
(zoran, 11. april 2014 10:16)

Da jeste, kao što je neverovatno da na autoputu prema Šidu kod pumpe zmaj još uvek stoji tabla Novi Sad desno ali to više nije aktuelno s obzirom da je obilaznica napravljena i da za Novi Sad treba produžiti pravo još par km pa posle aerodroma skrenuti desno... prema tome onu prvu tablu treba skinuti ona pogrešno šalje vozače na onaj put sa lakat krivinom i semaforima!

zoran

pre 10 godina

Milošević se zakrvio sa Amerima, to nas je koštalo ulaska u NATO i EU pre dvadeset godina.

Posle je sve išlo kako je išlo. Vertikalno naniže...

A ovi danas političari. Isti su kao i oni sa početka devedesetih. Sve prevarant do prevaranta. Nijedan nikada nigde ništa ozbiljno radio nije niti negde nešto vredno napravio a ćapaju li ćapaju. K'o skakavci!

zoran

pre 10 godina

Dajte za početak stavite lako uočljiv putokaz kod Sajma u Beogradu (trenutno nema nikakav). Ko dolazi od Obrenovca i B. Brda, a ne zna, pojma nema kuda će na Mostaru da se odvoji za Niš, odnosno ka Sr. Mitrovici. U stvari, najčešće odu u Sarajevsku. To tek onako za početak.

racionalan

pre 10 godina

"Mi imamo veliku štetu što je u međuvremenu izgrađen auto-put kroz Rumuniju i Bugarsku".

Komedija. Mi jadni trpimo veliku štetu zbog toga što su drugi vredniji i organizovaniji. I to Rumuni i Bugari :) Ipak je tragedija...

Dok smo se mi igrali patriotizma i čuvali izgubljeno Kosovo, zemlje koje nam nisu bile ni blizu po stepenu razvoja i geografski neinteresantnije, su lepo ušle u EU i završile posao. A nama opet, neko drugi kriv.

Hajde sad lepo da nastavimo da navijamo za Rusiju u sukobu koji nas se ne tiče, a majčica će nas se setiti jednog dana pa će nas pomaziti...

Јасна

pre 10 godina

И овај део коридора 10 који је завршен је испод сваког стандарда изузимајући неколико његових делова.Коловоз је лош и очајан,ограда од Београда према Нишу зарђала и оштећена.Одморишта су катастрофа са неким пластичним кабинама које сматрају у тоалете и у које нико нормалан не улази.Сигнализација и хоризонтална и вертикална лоша , оскудна и оштећена.Нема електронског управљања саобраћајем и видео надзора.На ауто путу излазе пешаци, животиње и пољопривредне машине а да нико то не контролише и кажњава.Данашњи возачи то више не толеришу и хоће модерне и уредне саобраћајнице са савременом пратећом инфраструктуром.Данашњи млади турци су рођени на западу и не задовољавају се оним што су се задовољавали њихови очеви и дедови.Погледајте само Мађарску како је изградила модерне ауто путеве.

Обрен

pre 10 godina

Погледајте како је Мађарска направила савремене и квалитетне ауто путеве са свим пратећим садржајима по најсавременијим технологијама.А ми?Шта ми радимо и како неквалитетно градимо?

e tugo

pre 10 godina

Prije ce autoput zagreb beograd postat dio TEN-T-a nego ce izmisljeni srpski koridor koji ne spaja nista.
Da crna gora ima pomorsku luku onda bi se i moglo dogodit ali ovako on bi spajo bas nista a koridor mora vodit do necega a ne samo da ide jer bi tud srbija da gradi autoput tudjim novcima. Luka bar ce ionako biti spojena na jadronsko jonski autoput koji ce postat isto tako dio TEN-T-a

Srx

pre 10 godina

Zaboravio sam ponašanje policije na putevima na koje se žale stranci od kojih mnogi tvrde da bez "100 evra kazni" ne prolaze kroz zemlju. (lahm, 11. april 2014 08:26)

S obzirom da se tim koridorom provozam do mora i nazad svake godine, znam kako voze stranci u Srbiji. 100e kazne za takvu voznju je nista i stalno se pitam zasto im se to dozvoljava!

марко

pre 10 godina

@Kobaja,

А да сте ви који сте отишли остали овде, ми би смо се захваљијући вашем огромном таленту опасно убрзали. Земљаче, престаните више да глорификујете себе само зато што сте отишли и тамо нормално зарађујете више. Нисте ви тамо отишли препаметни већ вас је систем тамошњи таквима направио. Нисте сви тамо ни постали доктори наука и да о вама пишу новине и научни часописи. Имам и сам пријатеље напољу, и такође сам одлазио и био по неколико месеци, што послом што приватно, и упознат сам релативно са неким детаљима друштвеног живота и напредовања. И велика је дилема шта је ту ваша памет и таленат, а шта допринос система. Ценим то што су многи скупили храброст а такође и паре и отишли тамо, са жељом да напредују и да живе. Али нису овде остале све будале, и нит је тамо ваша памет издоминирала и све засенила. Њима требају млади који ће да запну, и ви сте дошли. Да им не требате, никад вас не би ни пустили. А пошто им требате, нормално је да ће неке од вас пустити и да напредујете. Када им не будете требали, деградираће вас исто као и њихове а можда и пре, и даће вам отказ без милости.

MilivojeVatrogasac

pre 10 godina

Pa ako pravite krakove koridora od 2014 do 2016, mozemo da ocekujemo da ce da izmisle do tada leteca kola a ne da Rumuni i Bugari naprave oko nas auto put, sto opet svedoci o obavestenosti nase vlasti jer Rumuni su napravili nesto malo autoputa oko Temisvara a Bugari su spojili Sofiju sa morem, tako da ne obilazi nas niko nego smo mi suvise nabili glavu u pesak i dopustamo da nas medikriteti lazu sa pricama za decu.

dekilist

pre 10 godina

@Trainer who trains
Sa Vama se delimično slažem ,
za odgovornost osoba se slažem , a za glasanje NE.
Izađeš -zaokružiš i ne grize te savest (šta zakuvamo to ćemo i da kusamo).
Ne možemo da očekujemo da će neko drugi da nam rešava pitanja a mi da se ponašamo kao autistične osobe .

zahebantos

pre 10 godina

Samo polako, i bez žurbe. Treba mi još malo vremena da se ugradim u taj kredit, i da osnujem svoju političku partiju, koju ću finansirati iz te moje ugradnje. Dakle, kao što rekoh, polako, niko nas ne tera, imamo vremena, kao što smo imali fenomenalnog Mrku, a i ovaj Ilić Velja je dobar stručnjak, ali ne želi da mi olakša ugradnju, a mogao bi da mi da par saveta. No, stižem ja na vreme, moje vreme!

Mirko ali ne Alvirović

pre 10 godina

Taj famozni autoput kroz Rumuniju i Bugarsku ne postoji! Zapravo izgradjen je samo jedan mali deo tog koridora i to je parče Arad-Temišvar što je nekih 50km, a što nije ni 5% ukupne dužine! Ovaj vajni "stručnjak" bi valjda trebao to da zna a ne da lupeta gluposti!

Damir

pre 10 godina

Sva sreca pa mi imamo ne samo koridor 10 nego i koridor 11 znaci dva "evropska" koridora koja ne postoje na mapama evropskih koridora. Iskreno mozda bi mogli recimo put izmedju Svljiga i Kalne da proglasimo za koridor 12 !!!
Ko je ikada isao na Staru planinu znace o kojem putu govorim. Siguran sam da imamo jos dosta slicnih puteva.

lahm

pre 10 godina

Pre neki dan je bila ista vest i vrlo sugestivno se dezinformiše javnost! Ali kad vidim RTS i Tanjug, nisam iznenađen... Prvo, svi znamo koliku je nesposobnost, aljkavost, kraduckanje i krađu iskazala Srbija u prethodnih 11 godina. Ali da se ne lažemo - naš deo Koridora 10 je skoro gotov, sve osim beogradske obilaznice i deonica od Niša ka BG i MK, što ne predstavlja veliki problem i prepreku za brz saobraćaj. Naš glavni problem je što nismo članica EU, što imamo komplikovane carinske procedure i drparoški arhaični sistem naplate putarine. TEN-T i Panevropski koridori nisu isto i Antić je potpuno u pravu iako su on i njegova stranka, sa sve Mrkonjićem, takođe odgovorni za potrošene novce i neizgrađene puteve. Konačno, trasa kroz Srbiju je najbolja i vremenom bi morala da bude najprometnija - ako upodobimo carinske procedure i unormalimo naplatu putarina. Zaboravio sam ponašanje policije na putevima na koje se žale stranci od kojih mnogi tvrde da bez "100 evra kazni" ne prolaze kroz zemlju. Ni reč o tome od strane RTS-a i Tanjuga?

Glupost vlada

pre 10 godina

Vi svi sto negirate navode u clanku, i za to dobijate silne pluseve, probajte da koristite makar Gugl prevodilac (probajte za pocetak sa TEN-T). Verovatno ce vam mnoge stvari biti jasnije. Na mapi Srbije je samo Dunav kao transportni koridor. Plan revidiranih Eu koridira i jeste da se izbegnu granice i cekanje na njima. Za to EU ulaze 26 milijardi EURa do 2020. Prema tome ni autoput nam nije od pomoci ako se na granicama i naplatnim rampama ceka po pola dana na putnicki, a vise od dva za teretni saobracaj.

;)

pre 10 godina

Nemamo mi štetu zbog izgrađenog autoputa kroz druge države, štetu imamo zbog toga što se u mandatu predsednika Nacionalnog saveta za infrastrukturu i bivšeg ministra saobraćaja, kog je SPS grčevito čuvao, nije radilo. Ne verujem da se išta promenilo, jer konkurs je bio, nismo čuli da ste išta menjali u Putevima, tako da mi nije jasan ovaj optimizam, sa nepromenjenom ekipom u nove pobede.

KarambaKarambita

pre 10 godina

Ma do 40% kredita ima da stignete za dan. To je uspevalo i vama i vašim prdhodnicima (masno pečenje, splavovi, pevaljke, udaraljke... ima samo da puca). U te vaše gu..ce može podosta da se strpa. Mene bi začudilo da ste izjavili da će 40% saobraćajnice biti odradjeno. Vi ste bruka, sramota i primer mladima kako se posao NE treba obavljati.
Ne bi me začudilo da za koju godinz pročitam naslov "Srbija više nije na mapi Evrope".

narod

pre 10 godina

sve moj do mojeg od strucnjaka. bolje da su organizovali ORU i kotlice pa bi narod bar nesto jeo i radio. ovako ni autoputa a i pare opet nestale.

Gliga Glupak

pre 10 godina

Jupiii, Koridor 10 je gotov 2016! I to odmah nakon otvaranja Beograda na vodi, a malo pre probijanja kanala Dunav-Solun-Vladivostok!

Dragan

pre 10 godina

"Mi imamo veliku štetu što je u međuvremenu izgrađen auto-put kroz Rumuniju i Bugarsku, i završen most preko Dunava između te dve države, pa se veliki deo tokova robe i putnika preselio tamo"
- Bilo bi dobro da izgradimo pristojnu putnu mrezu, ali za nase potrebe. Ko ludi smo bez tih teretnjaka koji voze robu za Tursku i Bliski Istok. Neka ih preko Rumunije i Bugarske, a nasa Srbija nek zaradjuje na neki drugi nacin.

namibijac

pre 10 godina

hahah pa da li je moguce da strucnjak nema pojma o saobracajnoj infrastrukturi regiona, on kao dr mr bi trebalo to znati u prste, autoput koji spaja rumuniju i bugarsku NE POSTOJI nije ni poceta gradnja, a o tom mostu o kom prica tu je put tako nezgodan da sam psovao sto sam isao kolima a kamoli ljudi da idu s kamionima, ostre krivine i veliki usponi veci deo puta tako da ga kamiondzije zaobilaze u sirokom luku

ekonomista

pre 10 godina

Ovaj Kovačević lupa gluposti.Kad već neko daje izjavu za medije kao "stručnjak", valjda je red makar da pogleda mapu. Eno Gugla, Binga, Michelina.... Rumuni i Bugari jesu napravili most preko Dunava kod Vidina, ali auto put nije ni mrdnuo od Sofije na tu stranu, a sa rumunske strane je i gora situacija........

shone

pre 10 godina

Nema ni A od autoputa kroz rumuniju i bugarsku , na koji on misli. Koridor koji parira koridoru 10 ima nekooliko desetina km autoputa kroz Rumuniju i Bugarsku. Ostalo je obicna magistrala. Jedino sto je taj most sagradjen ali se i trajekt jos uvek koristi jer je duplo jeftiniji od mosta. Evo ga jos jedan ministar kome pisu "eksperti" sta da kaze...strasno, valjda ga nece vise biti na tom polozju

ex sns

pre 10 godina

Sps je unistio sve cega se dotakao pa tako i puteva.Mrkuta im je bio kadar,a za 20 godina je uspeo da.dostigne neslavni rekord od cca 4 km autoputa godisnje!
Sps je sramota za ovu drzavu!

PatriJota

pre 10 godina

Ha,ha,ha...izbrisani smo sa mape! Pa sta ste ocekivali, da nas cekaju 50 godina da napravimo to malo ceste kroz Srbiju??? Da ne pricamo o tome da je na toj deonici, koja je u raspadanju, putarina visestruko skuplja od trase preko Rumunije i Bugarske???
E dragi moji, dok smo imali Velju i Mrku za ministre tog resora, a sada jos vecu tragediju u vidu ovog lopine Antica, tako nam sleduje!!! Samo, da se zna, ovo je tek pocetak raznih "brisanja" Srbije od strane EU!!! Sa radikalima nam tek predstoji igranka radi koje cemo zaliti decenijama??? Zivi bili pa videli i to veoma, veoma uskoro!?

kiki

pre 10 godina

Pa znalo se da rumuni grade železničko putni most još pre 10 god! Ako nismo mi završili i treba da nas zaobiđu! To je rezultat rada sistema MrkaVelja!

Dunster

pre 10 godina

Sve stoji: da se radilo sporo i neproduktivno, osrednjeg kvaliteta, probijeni su svi rokovi, najviše je zakazala logistika i lokalne samouprave, projektanti i izvođači takođe.
Auto put između Rumunije i Bugarske nije završen. Most na Dunavu jeste ali to je samo alternativa koridoru 10 i dosta više o tome. Uradite makar ovo što je preostalo kako valja a ne da pustate onog sirotog Mrkonjića da sa njim sprdaju i šegače a g-dine Kovačeviću čemu neistine?

Ovca za shishanje

pre 10 godina

Najvise volim ove nase politicare kad kriticki pricaju o propustenim sansama Srbije, a direktno oni tj. njihova partija odgovorna za to.

Pa ko je kriv sto Koridor 10 nije gotov vec odavno. Iz koje partije je bio tzv. "Ministar za koridor 10". SPS? A u kojoj si ti partiji Anticu? SPS?

Troll

pre 10 godina

Ljudi bez panike, sva sreca pa imamo saobracajnog strucnjaka kao sto je ministar Antic koji se razume u saobracajnu infrastrukturu malo bolje od mene a ja nemam pojma.

Dzo

pre 10 godina

Ne znam na koji autoput kroz Rumuniju gosn "konsultant" misli jer Rumuni nisu zavrsili nijedan autoput, osim onaj koji spaja Bukurest i Crno more.

milos

pre 10 godina

Ovaj kvazi strucnjak Kovačević prvo treba da se insformise pre nego sto kaze da je koridor IV izgradjen, on nije ni poceo da se gradi, mislim na auto put. Koridor X nema alternative, imamo stalni rast tranzitnog saobraćaja, a od 2015 kada pocnemo primenu NCTS sistema na granicnim prelazima ocekuje se i znacajnije povecanje tranzita, a delom i preusmeravanje sa koridora IV na koridor X jer je kraći a zadrazavanja na granicnim prelazima bice mnogo manja nego sto je slucaj danas.

Grof

pre 10 godina

Ali zato nasi imbecili od politicara i dalje pricaju da grade koridor 11. Narod ima pamcenje kao zlatna ribica, a to vam je gospodo od 2 do 3 sekunde.

ogorcen!

pre 10 godina

Gospodin konsultant Kovacevic lupeta ili nije obavesten.Autoput kroz Bugarsku i Rumuniju nije zavrsen i daleko je od toga jer deo kroz Rumuniju u duzini od oko 500km nije ni pocet.Stetu istina trpimo ali prvenstveno zbog skupljih putarina.Sve to ne opravdava nesposobnost,korumpiranost i kriminal vlasti u Srbiji koji grade autoput hiljadu godina.Pitam se,kako ih nije sramota da se uopste pojavljuju na tv i da pricaju o tome.Zbog ovakvih stvari bi trebalo da su u zatvoru.

skupljac minusa

pre 10 godina

Mogu da ga prectraju koliko hoce. Vekovima se tim putem islo od istoka na zapad i obrnuto jer je najkraci i ne vidim razlog da to ne rade i u buduce. Ko je lud da zaobilazi Srbiju i ide preko Rumunije i Bugarske i poveca svoju trasu za nekoliko stotina kilometara.

Boris.bg.

pre 10 godina

Preselio se jer bi ste probili rok i od 100god. da su vam dali a i kad ga izgradite kao ona traka do NS iz BG bolje da ga ne gradite, sve se raspalo posle par godina. Sve je upitno sa vama, kvalitet, vrednost, rokovi, ali bas sve. Dajte koncesije i zavrsite, ovako nemamo novac ni put

Lala

pre 10 godina

Evo ga ovaj poceo kao Mrkonjic da daje rokove.

Muka mi je vise.

Nov novcat deo oko Bubanj Potok rampe prosle godine kada su pustili u upotrebu je imao neravnine! Kako je to moguce da u startu nisu mogli da uravnaju?

I gde su oni silni novci kredita od 2008. godine koje je dizao Mrkonjic? Obilaznica jos nije gotova, juzni kraj nista, severni kraj nista, odroni svuda, kolotrazi svuda, rupe svuda, neravnine takodje. A teren kroz ravnicu uglavnom. Stvarno zabrinjavajuce sta mi trpimo i sad je ovaj nasao da nam obecava rokove.

Uradite nesto Anticu pa onda recite da ste to uradili.

Danas u 2014oj godini imamo satelitske snimke, relativno sveze i svaka susa moze videti na internetu bez obilaska deonica sta ste uradili. NISTA niste uradili

Boris.bg.

pre 10 godina

Preselio se jer bi ste probili rok i od 100god. da su vam dali a i kad ga izgradite kao ona traka do NS iz BG bolje da ga ne gradite, sve se raspalo posle par godina. Sve je upitno sa vama, kvalitet, vrednost, rokovi, ali bas sve. Dajte koncesije i zavrsite, ovako nemamo novac ni put

Troll

pre 10 godina

Ljudi bez panike, sva sreca pa imamo saobracajnog strucnjaka kao sto je ministar Antic koji se razume u saobracajnu infrastrukturu malo bolje od mene a ja nemam pojma.

Lala

pre 10 godina

Evo ga ovaj poceo kao Mrkonjic da daje rokove.

Muka mi je vise.

Nov novcat deo oko Bubanj Potok rampe prosle godine kada su pustili u upotrebu je imao neravnine! Kako je to moguce da u startu nisu mogli da uravnaju?

I gde su oni silni novci kredita od 2008. godine koje je dizao Mrkonjic? Obilaznica jos nije gotova, juzni kraj nista, severni kraj nista, odroni svuda, kolotrazi svuda, rupe svuda, neravnine takodje. A teren kroz ravnicu uglavnom. Stvarno zabrinjavajuce sta mi trpimo i sad je ovaj nasao da nam obecava rokove.

Uradite nesto Anticu pa onda recite da ste to uradili.

Danas u 2014oj godini imamo satelitske snimke, relativno sveze i svaka susa moze videti na internetu bez obilaska deonica sta ste uradili. NISTA niste uradili

ex sns

pre 10 godina

Sps je unistio sve cega se dotakao pa tako i puteva.Mrkuta im je bio kadar,a za 20 godina je uspeo da.dostigne neslavni rekord od cca 4 km autoputa godisnje!
Sps je sramota za ovu drzavu!

Ovca za shishanje

pre 10 godina

Najvise volim ove nase politicare kad kriticki pricaju o propustenim sansama Srbije, a direktno oni tj. njihova partija odgovorna za to.

Pa ko je kriv sto Koridor 10 nije gotov vec odavno. Iz koje partije je bio tzv. "Ministar za koridor 10". SPS? A u kojoj si ti partiji Anticu? SPS?

PatriJota

pre 10 godina

Ha,ha,ha...izbrisani smo sa mape! Pa sta ste ocekivali, da nas cekaju 50 godina da napravimo to malo ceste kroz Srbiju??? Da ne pricamo o tome da je na toj deonici, koja je u raspadanju, putarina visestruko skuplja od trase preko Rumunije i Bugarske???
E dragi moji, dok smo imali Velju i Mrku za ministre tog resora, a sada jos vecu tragediju u vidu ovog lopine Antica, tako nam sleduje!!! Samo, da se zna, ovo je tek pocetak raznih "brisanja" Srbije od strane EU!!! Sa radikalima nam tek predstoji igranka radi koje cemo zaliti decenijama??? Zivi bili pa videli i to veoma, veoma uskoro!?

Grof

pre 10 godina

Ali zato nasi imbecili od politicara i dalje pricaju da grade koridor 11. Narod ima pamcenje kao zlatna ribica, a to vam je gospodo od 2 do 3 sekunde.

ogorcen!

pre 10 godina

Gospodin konsultant Kovacevic lupeta ili nije obavesten.Autoput kroz Bugarsku i Rumuniju nije zavrsen i daleko je od toga jer deo kroz Rumuniju u duzini od oko 500km nije ni pocet.Stetu istina trpimo ali prvenstveno zbog skupljih putarina.Sve to ne opravdava nesposobnost,korumpiranost i kriminal vlasti u Srbiji koji grade autoput hiljadu godina.Pitam se,kako ih nije sramota da se uopste pojavljuju na tv i da pricaju o tome.Zbog ovakvih stvari bi trebalo da su u zatvoru.

kiki

pre 10 godina

Pa znalo se da rumuni grade železničko putni most još pre 10 god! Ako nismo mi završili i treba da nas zaobiđu! To je rezultat rada sistema MrkaVelja!

namibijac

pre 10 godina

hahah pa da li je moguce da strucnjak nema pojma o saobracajnoj infrastrukturi regiona, on kao dr mr bi trebalo to znati u prste, autoput koji spaja rumuniju i bugarsku NE POSTOJI nije ni poceta gradnja, a o tom mostu o kom prica tu je put tako nezgodan da sam psovao sto sam isao kolima a kamoli ljudi da idu s kamionima, ostre krivine i veliki usponi veci deo puta tako da ga kamiondzije zaobilaze u sirokom luku

ekonomista

pre 10 godina

Ovaj Kovačević lupa gluposti.Kad već neko daje izjavu za medije kao "stručnjak", valjda je red makar da pogleda mapu. Eno Gugla, Binga, Michelina.... Rumuni i Bugari jesu napravili most preko Dunava kod Vidina, ali auto put nije ni mrdnuo od Sofije na tu stranu, a sa rumunske strane je i gora situacija........

shone

pre 10 godina

Nema ni A od autoputa kroz rumuniju i bugarsku , na koji on misli. Koridor koji parira koridoru 10 ima nekooliko desetina km autoputa kroz Rumuniju i Bugarsku. Ostalo je obicna magistrala. Jedino sto je taj most sagradjen ali se i trajekt jos uvek koristi jer je duplo jeftiniji od mosta. Evo ga jos jedan ministar kome pisu "eksperti" sta da kaze...strasno, valjda ga nece vise biti na tom polozju

Dzo

pre 10 godina

Ne znam na koji autoput kroz Rumuniju gosn "konsultant" misli jer Rumuni nisu zavrsili nijedan autoput, osim onaj koji spaja Bukurest i Crno more.

Dunster

pre 10 godina

Sve stoji: da se radilo sporo i neproduktivno, osrednjeg kvaliteta, probijeni su svi rokovi, najviše je zakazala logistika i lokalne samouprave, projektanti i izvođači takođe.
Auto put između Rumunije i Bugarske nije završen. Most na Dunavu jeste ali to je samo alternativa koridoru 10 i dosta više o tome. Uradite makar ovo što je preostalo kako valja a ne da pustate onog sirotog Mrkonjića da sa njim sprdaju i šegače a g-dine Kovačeviću čemu neistine?

Обрен

pre 10 godina

Погледајте како је Мађарска направила савремене и квалитетне ауто путеве са свим пратећим садржајима по најсавременијим технологијама.А ми?Шта ми радимо и како неквалитетно градимо?

milos

pre 10 godina

Ovaj kvazi strucnjak Kovačević prvo treba da se insformise pre nego sto kaze da je koridor IV izgradjen, on nije ni poceo da se gradi, mislim na auto put. Koridor X nema alternative, imamo stalni rast tranzitnog saobraćaja, a od 2015 kada pocnemo primenu NCTS sistema na granicnim prelazima ocekuje se i znacajnije povecanje tranzita, a delom i preusmeravanje sa koridora IV na koridor X jer je kraći a zadrazavanja na granicnim prelazima bice mnogo manja nego sto je slucaj danas.

Јасна

pre 10 godina

И овај део коридора 10 који је завршен је испод сваког стандарда изузимајући неколико његових делова.Коловоз је лош и очајан,ограда од Београда према Нишу зарђала и оштећена.Одморишта су катастрофа са неким пластичним кабинама које сматрају у тоалете и у које нико нормалан не улази.Сигнализација и хоризонтална и вертикална лоша , оскудна и оштећена.Нема електронског управљања саобраћајем и видео надзора.На ауто путу излазе пешаци, животиње и пољопривредне машине а да нико то не контролише и кажњава.Данашњи возачи то више не толеришу и хоће модерне и уредне саобраћајнице са савременом пратећом инфраструктуром.Данашњи млади турци су рођени на западу и не задовољавају се оним што су се задовољавали њихови очеви и дедови.Погледајте само Мађарску како је изградила модерне ауто путеве.

skupljac minusa

pre 10 godina

Mogu da ga prectraju koliko hoce. Vekovima se tim putem islo od istoka na zapad i obrnuto jer je najkraci i ne vidim razlog da to ne rade i u buduce. Ko je lud da zaobilazi Srbiju i ide preko Rumunije i Bugarske i poveca svoju trasu za nekoliko stotina kilometara.

Glupost vlada

pre 10 godina

Vi svi sto negirate navode u clanku, i za to dobijate silne pluseve, probajte da koristite makar Gugl prevodilac (probajte za pocetak sa TEN-T). Verovatno ce vam mnoge stvari biti jasnije. Na mapi Srbije je samo Dunav kao transportni koridor. Plan revidiranih Eu koridira i jeste da se izbegnu granice i cekanje na njima. Za to EU ulaze 26 milijardi EURa do 2020. Prema tome ni autoput nam nije od pomoci ako se na granicama i naplatnim rampama ceka po pola dana na putnicki, a vise od dva za teretni saobracaj.

Gliga Glupak

pre 10 godina

Jupiii, Koridor 10 je gotov 2016! I to odmah nakon otvaranja Beograda na vodi, a malo pre probijanja kanala Dunav-Solun-Vladivostok!

zoran

pre 10 godina

Milošević se zakrvio sa Amerima, to nas je koštalo ulaska u NATO i EU pre dvadeset godina.

Posle je sve išlo kako je išlo. Vertikalno naniže...

A ovi danas političari. Isti su kao i oni sa početka devedesetih. Sve prevarant do prevaranta. Nijedan nikada nigde ništa ozbiljno radio nije niti negde nešto vredno napravio a ćapaju li ćapaju. K'o skakavci!

Damir

pre 10 godina

Sva sreca pa mi imamo ne samo koridor 10 nego i koridor 11 znaci dva "evropska" koridora koja ne postoje na mapama evropskih koridora. Iskreno mozda bi mogli recimo put izmedju Svljiga i Kalne da proglasimo za koridor 12 !!!
Ko je ikada isao na Staru planinu znace o kojem putu govorim. Siguran sam da imamo jos dosta slicnih puteva.

марко

pre 10 godina

@Kobaja,

А да сте ви који сте отишли остали овде, ми би смо се захваљијући вашем огромном таленту опасно убрзали. Земљаче, престаните више да глорификујете себе само зато што сте отишли и тамо нормално зарађујете више. Нисте ви тамо отишли препаметни већ вас је систем тамошњи таквима направио. Нисте сви тамо ни постали доктори наука и да о вама пишу новине и научни часописи. Имам и сам пријатеље напољу, и такође сам одлазио и био по неколико месеци, што послом што приватно, и упознат сам релативно са неким детаљима друштвеног живота и напредовања. И велика је дилема шта је ту ваша памет и таленат, а шта допринос система. Ценим то што су многи скупили храброст а такође и паре и отишли тамо, са жељом да напредују и да живе. Али нису овде остале све будале, и нит је тамо ваша памет издоминирала и све засенила. Њима требају млади који ће да запну, и ви сте дошли. Да им не требате, никад вас не би ни пустили. А пошто им требате, нормално је да ће неке од вас пустити и да напредујете. Када им не будете требали, деградираће вас исто као и њихове а можда и пре, и даће вам отказ без милости.

dekilist

pre 10 godina

@Trainer who trains
Sa Vama se delimično slažem ,
za odgovornost osoba se slažem , a za glasanje NE.
Izađeš -zaokružiš i ne grize te savest (šta zakuvamo to ćemo i da kusamo).
Ne možemo da očekujemo da će neko drugi da nam rešava pitanja a mi da se ponašamo kao autistične osobe .

racionalan

pre 10 godina

"Mi imamo veliku štetu što je u međuvremenu izgrađen auto-put kroz Rumuniju i Bugarsku".

Komedija. Mi jadni trpimo veliku štetu zbog toga što su drugi vredniji i organizovaniji. I to Rumuni i Bugari :) Ipak je tragedija...

Dok smo se mi igrali patriotizma i čuvali izgubljeno Kosovo, zemlje koje nam nisu bile ni blizu po stepenu razvoja i geografski neinteresantnije, su lepo ušle u EU i završile posao. A nama opet, neko drugi kriv.

Hajde sad lepo da nastavimo da navijamo za Rusiju u sukobu koji nas se ne tiče, a majčica će nas se setiti jednog dana pa će nas pomaziti...

lahm

pre 10 godina

Pre neki dan je bila ista vest i vrlo sugestivno se dezinformiše javnost! Ali kad vidim RTS i Tanjug, nisam iznenađen... Prvo, svi znamo koliku je nesposobnost, aljkavost, kraduckanje i krađu iskazala Srbija u prethodnih 11 godina. Ali da se ne lažemo - naš deo Koridora 10 je skoro gotov, sve osim beogradske obilaznice i deonica od Niša ka BG i MK, što ne predstavlja veliki problem i prepreku za brz saobraćaj. Naš glavni problem je što nismo članica EU, što imamo komplikovane carinske procedure i drparoški arhaični sistem naplate putarine. TEN-T i Panevropski koridori nisu isto i Antić je potpuno u pravu iako su on i njegova stranka, sa sve Mrkonjićem, takođe odgovorni za potrošene novce i neizgrađene puteve. Konačno, trasa kroz Srbiju je najbolja i vremenom bi morala da bude najprometnija - ako upodobimo carinske procedure i unormalimo naplatu putarina. Zaboravio sam ponašanje policije na putevima na koje se žale stranci od kojih mnogi tvrde da bez "100 evra kazni" ne prolaze kroz zemlju. Ni reč o tome od strane RTS-a i Tanjuga?

MilivojeVatrogasac

pre 10 godina

Pa ako pravite krakove koridora od 2014 do 2016, mozemo da ocekujemo da ce da izmisle do tada leteca kola a ne da Rumuni i Bugari naprave oko nas auto put, sto opet svedoci o obavestenosti nase vlasti jer Rumuni su napravili nesto malo autoputa oko Temisvara a Bugari su spojili Sofiju sa morem, tako da ne obilazi nas niko nego smo mi suvise nabili glavu u pesak i dopustamo da nas medikriteti lazu sa pricama za decu.

KarambaKarambita

pre 10 godina

Ma do 40% kredita ima da stignete za dan. To je uspevalo i vama i vašim prdhodnicima (masno pečenje, splavovi, pevaljke, udaraljke... ima samo da puca). U te vaše gu..ce može podosta da se strpa. Mene bi začudilo da ste izjavili da će 40% saobraćajnice biti odradjeno. Vi ste bruka, sramota i primer mladima kako se posao NE treba obavljati.
Ne bi me začudilo da za koju godinz pročitam naslov "Srbija više nije na mapi Evrope".

zoran

pre 10 godina

Dajte za početak stavite lako uočljiv putokaz kod Sajma u Beogradu (trenutno nema nikakav). Ko dolazi od Obrenovca i B. Brda, a ne zna, pojma nema kuda će na Mostaru da se odvoji za Niš, odnosno ka Sr. Mitrovici. U stvari, najčešće odu u Sarajevsku. To tek onako za početak.

Mirko ali ne Alvirović

pre 10 godina

Taj famozni autoput kroz Rumuniju i Bugarsku ne postoji! Zapravo izgradjen je samo jedan mali deo tog koridora i to je parče Arad-Temišvar što je nekih 50km, a što nije ni 5% ukupne dužine! Ovaj vajni "stručnjak" bi valjda trebao to da zna a ne da lupeta gluposti!

narod

pre 10 godina

sve moj do mojeg od strucnjaka. bolje da su organizovali ORU i kotlice pa bi narod bar nesto jeo i radio. ovako ni autoputa a i pare opet nestale.

Dejan Marković

pre 10 godina

Dajte za početak stavite lako uočljiv putokaz kod Sajma u Beogradu (trenutno nema nikakav). Ko dolazi od Obrenovca i B. Brda, a ne zna, pojma nema kuda će na Mostaru da se odvoji za Niš, odnosno ka Sr. Mitrovici. U stvari, najčešće odu u Sarajevsku. To tek onako za početak.
(zoran, 11. april 2014 10:16)

Da jeste, kao što je neverovatno da na autoputu prema Šidu kod pumpe zmaj još uvek stoji tabla Novi Sad desno ali to više nije aktuelno s obzirom da je obilaznica napravljena i da za Novi Sad treba produžiti pravo još par km pa posle aerodroma skrenuti desno... prema tome onu prvu tablu treba skinuti ona pogrešno šalje vozače na onaj put sa lakat krivinom i semaforima!

;)

pre 10 godina

Nemamo mi štetu zbog izgrađenog autoputa kroz druge države, štetu imamo zbog toga što se u mandatu predsednika Nacionalnog saveta za infrastrukturu i bivšeg ministra saobraćaja, kog je SPS grčevito čuvao, nije radilo. Ne verujem da se išta promenilo, jer konkurs je bio, nismo čuli da ste išta menjali u Putevima, tako da mi nije jasan ovaj optimizam, sa nepromenjenom ekipom u nove pobede.

e tugo

pre 10 godina

Prije ce autoput zagreb beograd postat dio TEN-T-a nego ce izmisljeni srpski koridor koji ne spaja nista.
Da crna gora ima pomorsku luku onda bi se i moglo dogodit ali ovako on bi spajo bas nista a koridor mora vodit do necega a ne samo da ide jer bi tud srbija da gradi autoput tudjim novcima. Luka bar ce ionako biti spojena na jadronsko jonski autoput koji ce postat isto tako dio TEN-T-a

Srx

pre 10 godina

Zaboravio sam ponašanje policije na putevima na koje se žale stranci od kojih mnogi tvrde da bez "100 evra kazni" ne prolaze kroz zemlju. (lahm, 11. april 2014 08:26)

S obzirom da se tim koridorom provozam do mora i nazad svake godine, znam kako voze stranci u Srbiji. 100e kazne za takvu voznju je nista i stalno se pitam zasto im se to dozvoljava!

zahebantos

pre 10 godina

Samo polako, i bez žurbe. Treba mi još malo vremena da se ugradim u taj kredit, i da osnujem svoju političku partiju, koju ću finansirati iz te moje ugradnje. Dakle, kao što rekoh, polako, niko nas ne tera, imamo vremena, kao što smo imali fenomenalnog Mrku, a i ovaj Ilić Velja je dobar stručnjak, ali ne želi da mi olakša ugradnju, a mogao bi da mi da par saveta. No, stižem ja na vreme, moje vreme!

jad i beda

pre 10 godina

Srbija od 1965god nije ulagala ništa sve je išlo na plate i potrošnju a ta navika je i sada. Kažu bilo bolje za vreme tita, da bilo je bolje jer se nije štedelo samo se trošilo zato je sad gore, jer kako si sejao tako i žanješ. Kod nas se ništa nije promenilo ali su se spoljne okolnosti promenile zato nam je postalo gore jer smo zavisili od spoljnih faktora. Takve zemlje nemaju budućnost kojima treba mentor. Srbija je jedna veoma zapuštena teritorija koju vode nesposobni. To je zemlja gde za pametne nema mesta nego samo za poslušnike. To nam je ta revolucija 1945 donela gde studenti cepaju drva , a drvoseče i proleteri vode državu.

Dragan

pre 10 godina

"Mi imamo veliku štetu što je u međuvremenu izgrađen auto-put kroz Rumuniju i Bugarsku, i završen most preko Dunava između te dve države, pa se veliki deo tokova robe i putnika preselio tamo"
- Bilo bi dobro da izgradimo pristojnu putnu mrezu, ali za nase potrebe. Ko ludi smo bez tih teretnjaka koji voze robu za Tursku i Bliski Istok. Neka ih preko Rumunije i Bugarske, a nasa Srbija nek zaradjuje na neki drugi nacin.

Saldzo

pre 10 godina

Za gospodina Antica jedan link, ako ovo cita:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Pan-European_corridors.svg

Cisto da ja ne krenem da pisem svoje misljenje, pa da ispadne da lupetam bez argumenata.

skupljac minusa

pre 10 godina

Mogu da ga prectraju koliko hoce. Vekovima se tim putem islo od istoka na zapad i obrnuto jer je najkraci i ne vidim razlog da to ne rade i u buduce. Ko je lud da zaobilazi Srbiju i ide preko Rumunije i Bugarske i poveca svoju trasu za nekoliko stotina kilometara.

namibijac

pre 10 godina

hahah pa da li je moguce da strucnjak nema pojma o saobracajnoj infrastrukturi regiona, on kao dr mr bi trebalo to znati u prste, autoput koji spaja rumuniju i bugarsku NE POSTOJI nije ni poceta gradnja, a o tom mostu o kom prica tu je put tako nezgodan da sam psovao sto sam isao kolima a kamoli ljudi da idu s kamionima, ostre krivine i veliki usponi veci deo puta tako da ga kamiondzije zaobilaze u sirokom luku

milos

pre 10 godina

Ovaj kvazi strucnjak Kovačević prvo treba da se insformise pre nego sto kaze da je koridor IV izgradjen, on nije ni poceo da se gradi, mislim na auto put. Koridor X nema alternative, imamo stalni rast tranzitnog saobraćaja, a od 2015 kada pocnemo primenu NCTS sistema na granicnim prelazima ocekuje se i znacajnije povecanje tranzita, a delom i preusmeravanje sa koridora IV na koridor X jer je kraći a zadrazavanja na granicnim prelazima bice mnogo manja nego sto je slucaj danas.

e tugo

pre 10 godina

Prije ce autoput zagreb beograd postat dio TEN-T-a nego ce izmisljeni srpski koridor koji ne spaja nista.
Da crna gora ima pomorsku luku onda bi se i moglo dogodit ali ovako on bi spajo bas nista a koridor mora vodit do necega a ne samo da ide jer bi tud srbija da gradi autoput tudjim novcima. Luka bar ce ionako biti spojena na jadronsko jonski autoput koji ce postat isto tako dio TEN-T-a

марко

pre 10 godina

@Kobaja,

А да сте ви који сте отишли остали овде, ми би смо се захваљијући вашем огромном таленту опасно убрзали. Земљаче, престаните више да глорификујете себе само зато што сте отишли и тамо нормално зарађујете више. Нисте ви тамо отишли препаметни већ вас је систем тамошњи таквима направио. Нисте сви тамо ни постали доктори наука и да о вама пишу новине и научни часописи. Имам и сам пријатеље напољу, и такође сам одлазио и био по неколико месеци, што послом што приватно, и упознат сам релативно са неким детаљима друштвеног живота и напредовања. И велика је дилема шта је ту ваша памет и таленат, а шта допринос система. Ценим то што су многи скупили храброст а такође и паре и отишли тамо, са жељом да напредују и да живе. Али нису овде остале све будале, и нит је тамо ваша памет издоминирала и све засенила. Њима требају млади који ће да запну, и ви сте дошли. Да им не требате, никад вас не би ни пустили. А пошто им требате, нормално је да ће неке од вас пустити и да напредујете. Када им не будете требали, деградираће вас исто као и њихове а можда и пре, и даће вам отказ без милости.

Mirko ali ne Alvirović

pre 10 godina

Taj famozni autoput kroz Rumuniju i Bugarsku ne postoji! Zapravo izgradjen je samo jedan mali deo tog koridora i to je parče Arad-Temišvar što je nekih 50km, a što nije ni 5% ukupne dužine! Ovaj vajni "stručnjak" bi valjda trebao to da zna a ne da lupeta gluposti!

Srx

pre 10 godina

Zaboravio sam ponašanje policije na putevima na koje se žale stranci od kojih mnogi tvrde da bez "100 evra kazni" ne prolaze kroz zemlju. (lahm, 11. april 2014 08:26)

S obzirom da se tim koridorom provozam do mora i nazad svake godine, znam kako voze stranci u Srbiji. 100e kazne za takvu voznju je nista i stalno se pitam zasto im se to dozvoljava!

Dragan

pre 10 godina

"Mi imamo veliku štetu što je u međuvremenu izgrađen auto-put kroz Rumuniju i Bugarsku, i završen most preko Dunava između te dve države, pa se veliki deo tokova robe i putnika preselio tamo"
- Bilo bi dobro da izgradimo pristojnu putnu mrezu, ali za nase potrebe. Ko ludi smo bez tih teretnjaka koji voze robu za Tursku i Bliski Istok. Neka ih preko Rumunije i Bugarske, a nasa Srbija nek zaradjuje na neki drugi nacin.

PatriJota

pre 10 godina

Ha,ha,ha...izbrisani smo sa mape! Pa sta ste ocekivali, da nas cekaju 50 godina da napravimo to malo ceste kroz Srbiju??? Da ne pricamo o tome da je na toj deonici, koja je u raspadanju, putarina visestruko skuplja od trase preko Rumunije i Bugarske???
E dragi moji, dok smo imali Velju i Mrku za ministre tog resora, a sada jos vecu tragediju u vidu ovog lopine Antica, tako nam sleduje!!! Samo, da se zna, ovo je tek pocetak raznih "brisanja" Srbije od strane EU!!! Sa radikalima nam tek predstoji igranka radi koje cemo zaliti decenijama??? Zivi bili pa videli i to veoma, veoma uskoro!?

ekonomista

pre 10 godina

Ovaj Kovačević lupa gluposti.Kad već neko daje izjavu za medije kao "stručnjak", valjda je red makar da pogleda mapu. Eno Gugla, Binga, Michelina.... Rumuni i Bugari jesu napravili most preko Dunava kod Vidina, ali auto put nije ni mrdnuo od Sofije na tu stranu, a sa rumunske strane je i gora situacija........

ogorcen!

pre 10 godina

Gospodin konsultant Kovacevic lupeta ili nije obavesten.Autoput kroz Bugarsku i Rumuniju nije zavrsen i daleko je od toga jer deo kroz Rumuniju u duzini od oko 500km nije ni pocet.Stetu istina trpimo ali prvenstveno zbog skupljih putarina.Sve to ne opravdava nesposobnost,korumpiranost i kriminal vlasti u Srbiji koji grade autoput hiljadu godina.Pitam se,kako ih nije sramota da se uopste pojavljuju na tv i da pricaju o tome.Zbog ovakvih stvari bi trebalo da su u zatvoru.

Dzo

pre 10 godina

Ne znam na koji autoput kroz Rumuniju gosn "konsultant" misli jer Rumuni nisu zavrsili nijedan autoput, osim onaj koji spaja Bukurest i Crno more.

shone

pre 10 godina

Nema ni A od autoputa kroz rumuniju i bugarsku , na koji on misli. Koridor koji parira koridoru 10 ima nekooliko desetina km autoputa kroz Rumuniju i Bugarsku. Ostalo je obicna magistrala. Jedino sto je taj most sagradjen ali se i trajekt jos uvek koristi jer je duplo jeftiniji od mosta. Evo ga jos jedan ministar kome pisu "eksperti" sta da kaze...strasno, valjda ga nece vise biti na tom polozju

Grof

pre 10 godina

Ali zato nasi imbecili od politicara i dalje pricaju da grade koridor 11. Narod ima pamcenje kao zlatna ribica, a to vam je gospodo od 2 do 3 sekunde.

Troll

pre 10 godina

Ljudi bez panike, sva sreca pa imamo saobracajnog strucnjaka kao sto je ministar Antic koji se razume u saobracajnu infrastrukturu malo bolje od mene a ja nemam pojma.

Boris.bg.

pre 10 godina

Preselio se jer bi ste probili rok i od 100god. da su vam dali a i kad ga izgradite kao ona traka do NS iz BG bolje da ga ne gradite, sve se raspalo posle par godina. Sve je upitno sa vama, kvalitet, vrednost, rokovi, ali bas sve. Dajte koncesije i zavrsite, ovako nemamo novac ni put

lahm

pre 10 godina

Pre neki dan je bila ista vest i vrlo sugestivno se dezinformiše javnost! Ali kad vidim RTS i Tanjug, nisam iznenađen... Prvo, svi znamo koliku je nesposobnost, aljkavost, kraduckanje i krađu iskazala Srbija u prethodnih 11 godina. Ali da se ne lažemo - naš deo Koridora 10 je skoro gotov, sve osim beogradske obilaznice i deonica od Niša ka BG i MK, što ne predstavlja veliki problem i prepreku za brz saobraćaj. Naš glavni problem je što nismo članica EU, što imamo komplikovane carinske procedure i drparoški arhaični sistem naplate putarine. TEN-T i Panevropski koridori nisu isto i Antić je potpuno u pravu iako su on i njegova stranka, sa sve Mrkonjićem, takođe odgovorni za potrošene novce i neizgrađene puteve. Konačno, trasa kroz Srbiju je najbolja i vremenom bi morala da bude najprometnija - ako upodobimo carinske procedure i unormalimo naplatu putarina. Zaboravio sam ponašanje policije na putevima na koje se žale stranci od kojih mnogi tvrde da bez "100 evra kazni" ne prolaze kroz zemlju. Ni reč o tome od strane RTS-a i Tanjuga?

Ovca za shishanje

pre 10 godina

Najvise volim ove nase politicare kad kriticki pricaju o propustenim sansama Srbije, a direktno oni tj. njihova partija odgovorna za to.

Pa ko je kriv sto Koridor 10 nije gotov vec odavno. Iz koje partije je bio tzv. "Ministar za koridor 10". SPS? A u kojoj si ti partiji Anticu? SPS?

Dunster

pre 10 godina

Sve stoji: da se radilo sporo i neproduktivno, osrednjeg kvaliteta, probijeni su svi rokovi, najviše je zakazala logistika i lokalne samouprave, projektanti i izvođači takođe.
Auto put između Rumunije i Bugarske nije završen. Most na Dunavu jeste ali to je samo alternativa koridoru 10 i dosta više o tome. Uradite makar ovo što je preostalo kako valja a ne da pustate onog sirotog Mrkonjića da sa njim sprdaju i šegače a g-dine Kovačeviću čemu neistine?

Gliga Glupak

pre 10 godina

Jupiii, Koridor 10 je gotov 2016! I to odmah nakon otvaranja Beograda na vodi, a malo pre probijanja kanala Dunav-Solun-Vladivostok!

Glupost vlada

pre 10 godina

Vi svi sto negirate navode u clanku, i za to dobijate silne pluseve, probajte da koristite makar Gugl prevodilac (probajte za pocetak sa TEN-T). Verovatno ce vam mnoge stvari biti jasnije. Na mapi Srbije je samo Dunav kao transportni koridor. Plan revidiranih Eu koridira i jeste da se izbegnu granice i cekanje na njima. Za to EU ulaze 26 milijardi EURa do 2020. Prema tome ni autoput nam nije od pomoci ako se na granicama i naplatnim rampama ceka po pola dana na putnicki, a vise od dva za teretni saobracaj.

Damir

pre 10 godina

Sva sreca pa mi imamo ne samo koridor 10 nego i koridor 11 znaci dva "evropska" koridora koja ne postoje na mapama evropskih koridora. Iskreno mozda bi mogli recimo put izmedju Svljiga i Kalne da proglasimo za koridor 12 !!!
Ko je ikada isao na Staru planinu znace o kojem putu govorim. Siguran sam da imamo jos dosta slicnih puteva.

ex sns

pre 10 godina

Sps je unistio sve cega se dotakao pa tako i puteva.Mrkuta im je bio kadar,a za 20 godina je uspeo da.dostigne neslavni rekord od cca 4 km autoputa godisnje!
Sps je sramota za ovu drzavu!

Јасна

pre 10 godina

И овај део коридора 10 који је завршен је испод сваког стандарда изузимајући неколико његових делова.Коловоз је лош и очајан,ограда од Београда према Нишу зарђала и оштећена.Одморишта су катастрофа са неким пластичним кабинама које сматрају у тоалете и у које нико нормалан не улази.Сигнализација и хоризонтална и вертикална лоша , оскудна и оштећена.Нема електронског управљања саобраћајем и видео надзора.На ауто путу излазе пешаци, животиње и пољопривредне машине а да нико то не контролише и кажњава.Данашњи возачи то више не толеришу и хоће модерне и уредне саобраћајнице са савременом пратећом инфраструктуром.Данашњи млади турци су рођени на западу и не задовољавају се оним што су се задовољавали њихови очеви и дедови.Погледајте само Мађарску како је изградила модерне ауто путеве.

Обрен

pre 10 godina

Погледајте како је Мађарска направила савремене и квалитетне ауто путеве са свим пратећим садржајима по најсавременијим технологијама.А ми?Шта ми радимо и како неквалитетно градимо?

MilivojeVatrogasac

pre 10 godina

Pa ako pravite krakove koridora od 2014 do 2016, mozemo da ocekujemo da ce da izmisle do tada leteca kola a ne da Rumuni i Bugari naprave oko nas auto put, sto opet svedoci o obavestenosti nase vlasti jer Rumuni su napravili nesto malo autoputa oko Temisvara a Bugari su spojili Sofiju sa morem, tako da ne obilazi nas niko nego smo mi suvise nabili glavu u pesak i dopustamo da nas medikriteti lazu sa pricama za decu.

jad i beda

pre 10 godina

Srbija od 1965god nije ulagala ništa sve je išlo na plate i potrošnju a ta navika je i sada. Kažu bilo bolje za vreme tita, da bilo je bolje jer se nije štedelo samo se trošilo zato je sad gore, jer kako si sejao tako i žanješ. Kod nas se ništa nije promenilo ali su se spoljne okolnosti promenile zato nam je postalo gore jer smo zavisili od spoljnih faktora. Takve zemlje nemaju budućnost kojima treba mentor. Srbija je jedna veoma zapuštena teritorija koju vode nesposobni. To je zemlja gde za pametne nema mesta nego samo za poslušnike. To nam je ta revolucija 1945 donela gde studenti cepaju drva , a drvoseče i proleteri vode državu.

kiki

pre 10 godina

Pa znalo se da rumuni grade železničko putni most još pre 10 god! Ako nismo mi završili i treba da nas zaobiđu! To je rezultat rada sistema MrkaVelja!

;)

pre 10 godina

Nemamo mi štetu zbog izgrađenog autoputa kroz druge države, štetu imamo zbog toga što se u mandatu predsednika Nacionalnog saveta za infrastrukturu i bivšeg ministra saobraćaja, kog je SPS grčevito čuvao, nije radilo. Ne verujem da se išta promenilo, jer konkurs je bio, nismo čuli da ste išta menjali u Putevima, tako da mi nije jasan ovaj optimizam, sa nepromenjenom ekipom u nove pobede.

zoran

pre 10 godina

Milošević se zakrvio sa Amerima, to nas je koštalo ulaska u NATO i EU pre dvadeset godina.

Posle je sve išlo kako je išlo. Vertikalno naniže...

A ovi danas političari. Isti su kao i oni sa početka devedesetih. Sve prevarant do prevaranta. Nijedan nikada nigde ništa ozbiljno radio nije niti negde nešto vredno napravio a ćapaju li ćapaju. K'o skakavci!

racionalan

pre 10 godina

"Mi imamo veliku štetu što je u međuvremenu izgrađen auto-put kroz Rumuniju i Bugarsku".

Komedija. Mi jadni trpimo veliku štetu zbog toga što su drugi vredniji i organizovaniji. I to Rumuni i Bugari :) Ipak je tragedija...

Dok smo se mi igrali patriotizma i čuvali izgubljeno Kosovo, zemlje koje nam nisu bile ni blizu po stepenu razvoja i geografski neinteresantnije, su lepo ušle u EU i završile posao. A nama opet, neko drugi kriv.

Hajde sad lepo da nastavimo da navijamo za Rusiju u sukobu koji nas se ne tiče, a majčica će nas se setiti jednog dana pa će nas pomaziti...

Dejan Marković

pre 10 godina

Dajte za početak stavite lako uočljiv putokaz kod Sajma u Beogradu (trenutno nema nikakav). Ko dolazi od Obrenovca i B. Brda, a ne zna, pojma nema kuda će na Mostaru da se odvoji za Niš, odnosno ka Sr. Mitrovici. U stvari, najčešće odu u Sarajevsku. To tek onako za početak.
(zoran, 11. april 2014 10:16)

Da jeste, kao što je neverovatno da na autoputu prema Šidu kod pumpe zmaj još uvek stoji tabla Novi Sad desno ali to više nije aktuelno s obzirom da je obilaznica napravljena i da za Novi Sad treba produžiti pravo još par km pa posle aerodroma skrenuti desno... prema tome onu prvu tablu treba skinuti ona pogrešno šalje vozače na onaj put sa lakat krivinom i semaforima!

Lala

pre 10 godina

Evo ga ovaj poceo kao Mrkonjic da daje rokove.

Muka mi je vise.

Nov novcat deo oko Bubanj Potok rampe prosle godine kada su pustili u upotrebu je imao neravnine! Kako je to moguce da u startu nisu mogli da uravnaju?

I gde su oni silni novci kredita od 2008. godine koje je dizao Mrkonjic? Obilaznica jos nije gotova, juzni kraj nista, severni kraj nista, odroni svuda, kolotrazi svuda, rupe svuda, neravnine takodje. A teren kroz ravnicu uglavnom. Stvarno zabrinjavajuce sta mi trpimo i sad je ovaj nasao da nam obecava rokove.

Uradite nesto Anticu pa onda recite da ste to uradili.

Danas u 2014oj godini imamo satelitske snimke, relativno sveze i svaka susa moze videti na internetu bez obilaska deonica sta ste uradili. NISTA niste uradili

narod

pre 10 godina

sve moj do mojeg od strucnjaka. bolje da su organizovali ORU i kotlice pa bi narod bar nesto jeo i radio. ovako ni autoputa a i pare opet nestale.

KarambaKarambita

pre 10 godina

Ma do 40% kredita ima da stignete za dan. To je uspevalo i vama i vašim prdhodnicima (masno pečenje, splavovi, pevaljke, udaraljke... ima samo da puca). U te vaše gu..ce može podosta da se strpa. Mene bi začudilo da ste izjavili da će 40% saobraćajnice biti odradjeno. Vi ste bruka, sramota i primer mladima kako se posao NE treba obavljati.
Ne bi me začudilo da za koju godinz pročitam naslov "Srbija više nije na mapi Evrope".

zahebantos

pre 10 godina

Samo polako, i bez žurbe. Treba mi još malo vremena da se ugradim u taj kredit, i da osnujem svoju političku partiju, koju ću finansirati iz te moje ugradnje. Dakle, kao što rekoh, polako, niko nas ne tera, imamo vremena, kao što smo imali fenomenalnog Mrku, a i ovaj Ilić Velja je dobar stručnjak, ali ne želi da mi olakša ugradnju, a mogao bi da mi da par saveta. No, stižem ja na vreme, moje vreme!

dekilist

pre 10 godina

@Trainer who trains
Sa Vama se delimično slažem ,
za odgovornost osoba se slažem , a za glasanje NE.
Izađeš -zaokružiš i ne grize te savest (šta zakuvamo to ćemo i da kusamo).
Ne možemo da očekujemo da će neko drugi da nam rešava pitanja a mi da se ponašamo kao autistične osobe .

zoran

pre 10 godina

Dajte za početak stavite lako uočljiv putokaz kod Sajma u Beogradu (trenutno nema nikakav). Ko dolazi od Obrenovca i B. Brda, a ne zna, pojma nema kuda će na Mostaru da se odvoji za Niš, odnosno ka Sr. Mitrovici. U stvari, najčešće odu u Sarajevsku. To tek onako za početak.

Saldzo

pre 10 godina

Za gospodina Antica jedan link, ako ovo cita:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Pan-European_corridors.svg

Cisto da ja ne krenem da pisem svoje misljenje, pa da ispadne da lupetam bez argumenata.