Ponedeljak, 07.04.2014.

18:56

I Srbija povukla sporne štrudle

Štrudle sa smokvama proizvođača "Žitoprerada DM" iz Novog Bečeja povučene su iz prodaje zbog nedozvoljene vrednosti ohratoksina koji ugrožava bezbednost hrane.

Izvor: Beta

I Srbija povukla sporne štrudle IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

podanik

pre 10 godina

" Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše"

Kako to funcikonise? Pa da nije bilo kontrole u Sloveniji mi bismo i dalje jeli otrovne strudle. I ko zna koliko druge hrane je otrovno, ali to jos ne znamo, dok ne izvezemo u Eu... recimo tek u Italiji su otkrili da nam je kukuruz pun aflatoksina, inace ni to ne bismo saznali, jer nekome nije u interesu da saznamo, da bismo pojeli sve to
(sto i radimo, jer ce tek u julu vratiti na staro 10x povecani dozvoljeni nivo). a sto se tice medele, ako ona jos nije izvozila u sloveniju, i tu treba proveriti ohratoksine.

Block

pre 10 godina

@Zrenjaninac
Kako ti Zrenjaninac ne kontas kako se jednostavno reseva pitanje neispravne vode u vasem vodovodu. Samo podgingete granice dozvoljenog nivoa teskih metala, toksina i mikroorganizama i voda postaje pijaca. Mislim sta komplikujete :)

da da

pre 10 godina

Kako niko ništa ozbiljno ne kontroliše u našoj zemlji, ko zna šta mi jedemo !!!
Treba evropska unija da nam kaže da nam je hrana zatrovana ?!?
Užas !

Djunisije

pre 10 godina

Ne zurite sa zakljucivanjem.Ovo moze biti deo ekonomskog rata.
Setite se Jafe keksa od pre tri godine, koje su Slovenci povukli iz prodaje.
Ja i dalje kupujem domace.
Kupujuci stranu robu unistavamo radna mesta za nase ljude, a drzava gubi na porezu.

Debeli Šef

pre 10 godina

Ne mogu da vjerujem da vi saznajete da hrana nevalja tek kad je drugi vrate sa granice?
I mi u grupi TNT se bolje hranimo od vas,he,he..

Pera Detlic

pre 10 godina

Kakav cinizam> "Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše i da svi u lancu hrane moraju odgovorno da rade svoj posao, kao i da kontrola od strane državnih službi mora biti sistemska i sveobuhvatna" Pa ovo je isto kao i sa ubudjavim kukuruzom i aflatoksicnim mlekom... nase inspekcije pogledace nesto tek kad o tome dobiju informaciju iz inostranstva...naravno, prvo ce nedeljama tvrditikako je kod na s sve ok. Dakle, zalosno je, ali kod nas nema nikakve kontrole prehrambenih proizvoda...prepusteni smo u manjoj meri zdravom razumu, a u vecoj meri sreci, da ne zakacimo bas neki jak otrov

Vladimir87

pre 10 godina

Ne kupujem naše krš proizvode već jako dugo. Sve što se ovde proizvodi, osim povrća iz vlastite bašte je prepuno nekih otrova i nedozvoljenih supstanci. Takođe je i skuplje od kvalitetnije robe iz inostranstva. Naši proizvođači su zlo, ko to shvati duže će živeti.

Swedenonline

pre 10 godina

Samo bih vam preporucio jednu stvar, nebudite glupi! Svi ce kontrolisati robu koja dolazi iz druge drzave, mi treba da kontrolisemo sta uvozimo, kao i svi drugi. Istog tog Slovenca koji je robu vratio, vratio je da neizadje na trziste i sacuva svoj narod. Istog njega nije briga sta neka Slovenacka firma izvozi za Srbiju. Ovi nasi "strucnjaci" da se usmere i nepustaju otrove kroznhranu kvaliteta pete klase koja se provlaci kao sigurna jer dolazi iz sigurne zone. To sto izvoze, nekontrolisu, ocekuju da i vi to radite sa robom koju uvozite. Krivicne prijave i slicno nece resiti nista. Sad kad je roba vracena, znaju i oni i mi i proizvodjac da nije u redu. Kad vi zaustavite i vratite robu, znace i oni i njihovi producenti da i vi znate. Radite po glupim komunistickim kontrolnim normativima. Rasipate energiju na nista a narod se truje!

Swedenonline

pre 10 godina

ne znam sta nije valjalo u tim strudlama ali ja sam ih se bas najeo, pogotovo sa visnjama i prelivom od cokolade, gde su omanuli ne znam, ali zitoprerada ima proizvode 10 u glavu za peconijevu medelu...bar se nadam, valjda ce popraviti sta treba i nastaviti opet sa super slatkisima
(o, 07. april 2014 23:37)
Kanda si ipak jeo ove od smokvi cim nisi ukapirao iz teksta koje su opasne. To ti je prvi simptom trovanja, sem ako te ovo stanje neprati od rodjenja!

Ne znam šta da mislim

pre 10 godina

Na žalost,taj mrak sa jedne fabrike pada i na ostale.Jesam u fazonu Kupujmo domaće,ali posle ovakvih tekstova se zapitam da li ispravno postupam,u smislu zaštite svog zdravlja.

Veliki brat

pre 10 godina

Ključno pitanje je kome odgovara ovo (npr. ko je vlasnik Medele?) i da li je neko od zaposlenih sabotirao proizvodnju.

Sećam se nekog deterdženta koji bi se samo ulepio po posudici u mašini za pranje, ja pomenuo to u prodavnici gde sam kupio, prodavačica mi rekla da je proizvođač povukao sve iz prodaje jer neki radnik navodno nije stavio neko sredstvo za rastvaranje deterdženta u vodi, navodno primio mito od konkurencije.
A oba proizvođača u vlasništvu stranaca.

Samo što bi u EU neko popio popriličnu kaznu za ugrožavanje konkurencije na takav način, a kod nas nikom ništa, jer sudovi su toliko efikasni da se nikome ne isplati da se tužaka (evo statistika od pre neki dan da u proseku maltene svaki drugi građanin Srbije ima sudski spor koji nije okončan).


I onda očekujemo da stranci dođu u znatnijem broju i posluju ovde... kad bi bili ludi!

ohlb

pre 10 godina

@(jolence, 7. april 2014 19:24)
Pa ja bih se plasila da stavim u usta nesto od "zdravih" proizvoda iz te zdrave hrane, uglavnom prepune soli i margarina, a cak i one koje bi mogle biti zdrave pitaj boga u kakvim se uslovima cuvaju i transportuju i kad im istice rok trajanja (zamislite gljivice koje se razmnozavaju pri nepravilnom cuvanju).
Najzdravije je nemasno meso, masna riba, jogurt, povrce, voce, zdrava ulja i puter i jaja. Naravno i tu ima svacega, ali daj bar da osnova bude neka zdrava vocka, a ne neki buckuris kobajagi integralne psenice i hidrodenizovanih biljnih masti. Ono "svakako se trujemo" je bedno opravdanje, jer uprkos tome namirnice koje jedemo cine veliku razliku. Ako vam je ishrana 95% zdrava, a ostalih 5% jedete secer i margarin (dakle, konditorske proizvode, ukljucujuci i tu nesrecnu strudlu), to je mnogo bolje nego da vam se ishrana zasniva na gomili hleba, pirinca, krompira i raznim lanenim plocicama i slicnom djubretu. A budimo realni, vecini vegana je to potrebno jer je tesko najesti se od zelene salate. Zitarice treba jesti vrlo umereno (sto u Srbiji retko ko radi, vegan ili ne), a margarin, po mogustvu, nikada (da bude jasno, jos gore misljenje imam o raznim mesnim preradjevinama i ostalim uzasima koje ljudi u neznanju masovno kupuju sebi i svojoj deci).
Nikoga ne zelim da napadam, svako ima autonomiju da u svoje telo stavlja sta hoce, samo dajem prijateljski savet.

o

pre 10 godina

ne znam sta nije valjalo u tim strudlama ali ja sam ih se bas najeo, pogotovo sa visnjama i prelivom od cokolade, gde su omanuli ne znam, ali zitoprerada ima proizvode 10 u glavu za peconijevu medelu...bar se nadam, valjda ce popraviti sta treba i nastaviti opet sa super slatkisima

Zabrinuti

pre 10 godina

Pa vidim da kod mene u lancu marketa ima i dalje u ponudi strudli ovog proizvodjaca sa smokvama... ali pod imenom robne marke tog marketa a u prodavnci sam bio vecaras oko 20 h i bas sam pogleda da li ima strudli sa smokvama i ko pravi strudle tom lancu marketa za njihovu robnu marku to je pomenuta firma. A jedno vreme sam bas jeo te strudle narocito sa smokvama jer je cena bila povoljna ako se secam 95 dinara za preko 250 gr, one druge su manje gramaze a cena je priblizna, dok su Medeline uvek bile malo skuplje.

LLučić

pre 10 godina

Bogu hvala da ste objavili o kojem proizvođaču je reč. Kod vesti ovakvog tipa uglavnom se navodi samo o kojoj vrsti proizvoda je reč, ne i ko je proizvođać pa ti, srpski narode, truj se!
Sistem funkcioniše? Kakav cinizam!
Ko zna šta smo sve pojeli i jedemo, pijemo...
Moraju Slovenci da vrate štrudle koji sadrže toksine, Hrvati mleko, ... da bi se i kod nas oko toga digla prašina. Ako se uopšte i digne. Čak i tada, svakom čudu tri dana dosta. Sve pod tepih i Srpsku majku na tv-u da pred nacijom pije mleko.
Kada će slična kampanja dezinformisanja sa štrudlama? Ko će da ih gricka pred Dnevnik?

Outsider

pre 10 godina

Kad god vidim ovakve izjave (a posebno kad dodju od vlasti) setim se Orvela i 1984: "Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.".
Tako i nama ministarstvo kaze: "Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše"???
Pa dokle će to izlivanje idiotizma na nas? Alo mozgovi, šta ima u ovom slučaju što je vama potvrdilo da sistem funkcioniše? Koji sistem? Čiji sistem?
Sistem u kom srpska firma godinama prodaje otrovan proizvod i nikom ništa. (Možda je neko vremenom i umro od toga, ali ko bi to pomislio/očekivao/javno izjavio/dokazao? Čovek umre pa umre, šta sad - Bog ga pozvao, desi se svakom...)
Sistem u kom ta firma konačno nešto izveze u EU pa se tamo otkrije da je proizvod toksičan, uzbuni cela EU (pola milijarde ljudi) pa onda eto i mi saznamo da nešto nije u redu. Ali ne, nije to dosta - mi ni onda ništa ne uradimo, već tek kad dođe do medija i kad još i narod odreaguje, onda se ohrabre gospoda iz ministarstva i kažu imenom i prezimenom ko je kriv.
Pretpostavljam da prvo moraju proveriti ČIJA je ta firma, da nije možda od nečijeg nekoga...

kaboom

pre 10 godina

Mozda su mogli da podignu granicu za ohratoksin. Kad se moglo za aflatoksin, vala moze i za ohratoksin.

Svasta. Samo zbog hrane da se covek preseli iz Srbije ili bar na selo i to ono gde znades svakog domacina. Mi u gradu smo u velikoj lutriji kad god kupujemo hranu.

BTW, zdravohraniteljski vegani, vi svoju ishranu bazirate dobrim delom na bademima. Ko garantuje da ovi koji su uvezeni kod nas nemaju prekoracenu dozvoljenu vrednost aflatoksina?

Zrenjaninac

pre 10 godina

Hajde Vučiću,aktiviraj Kneževića,taj će to da sredi kao sa aflatoksinom,a molim ga,da usput,sredi i nama Zrenjanincima pijaću vodu!

petar

pre 10 godina

Strašno, a jel će povući i štrudle koje pravi Žitoprerada pod robnom markom drugih firmi,kada na kutiji piše robna marka veletrgovca trgovca a proizvođač je žitoprerada... vodite računa kada kupujete ne samo ime štrudle već pogledajte i ko proizvodi...

Добојлија

pre 10 godina

На тржишту РС и БиХ заступљени су производи Житопрераде "Благо бисерног острва". Једном сам узео "чоколадне" штрудле и још једном наполитанке; и никада више. Квалитет је испод сваког нивоа, нешто горе дуго нисам пробао.

NIMARK

pre 10 godina

"Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše"

Jeste, funkcioniše u EU. Da nisu oni otkrili, vi nesposobni paraziti nebi nikad ništa uradili.

NIMARK

pre 10 godina

"Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše"

Jeste, funkcioniše u EU. Da nisu oni otkrili, vi nesposobni paraziti nebi nikad ništa uradili.

Добојлија

pre 10 godina

На тржишту РС и БиХ заступљени су производи Житопрераде "Благо бисерног острва". Једном сам узео "чоколадне" штрудле и још једном наполитанке; и никада више. Квалитет је испод сваког нивоа, нешто горе дуго нисам пробао.

Outsider

pre 10 godina

Kad god vidim ovakve izjave (a posebno kad dodju od vlasti) setim se Orvela i 1984: "Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.".
Tako i nama ministarstvo kaze: "Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše"???
Pa dokle će to izlivanje idiotizma na nas? Alo mozgovi, šta ima u ovom slučaju što je vama potvrdilo da sistem funkcioniše? Koji sistem? Čiji sistem?
Sistem u kom srpska firma godinama prodaje otrovan proizvod i nikom ništa. (Možda je neko vremenom i umro od toga, ali ko bi to pomislio/očekivao/javno izjavio/dokazao? Čovek umre pa umre, šta sad - Bog ga pozvao, desi se svakom...)
Sistem u kom ta firma konačno nešto izveze u EU pa se tamo otkrije da je proizvod toksičan, uzbuni cela EU (pola milijarde ljudi) pa onda eto i mi saznamo da nešto nije u redu. Ali ne, nije to dosta - mi ni onda ništa ne uradimo, već tek kad dođe do medija i kad još i narod odreaguje, onda se ohrabre gospoda iz ministarstva i kažu imenom i prezimenom ko je kriv.
Pretpostavljam da prvo moraju proveriti ČIJA je ta firma, da nije možda od nečijeg nekoga...

LLučić

pre 10 godina

Bogu hvala da ste objavili o kojem proizvođaču je reč. Kod vesti ovakvog tipa uglavnom se navodi samo o kojoj vrsti proizvoda je reč, ne i ko je proizvođać pa ti, srpski narode, truj se!
Sistem funkcioniše? Kakav cinizam!
Ko zna šta smo sve pojeli i jedemo, pijemo...
Moraju Slovenci da vrate štrudle koji sadrže toksine, Hrvati mleko, ... da bi se i kod nas oko toga digla prašina. Ako se uopšte i digne. Čak i tada, svakom čudu tri dana dosta. Sve pod tepih i Srpsku majku na tv-u da pred nacijom pije mleko.
Kada će slična kampanja dezinformisanja sa štrudlama? Ko će da ih gricka pred Dnevnik?

Zrenjaninac

pre 10 godina

Hajde Vučiću,aktiviraj Kneževića,taj će to da sredi kao sa aflatoksinom,a molim ga,da usput,sredi i nama Zrenjanincima pijaću vodu!

ohlb

pre 10 godina

@(jolence, 7. april 2014 19:24)
Pa ja bih se plasila da stavim u usta nesto od "zdravih" proizvoda iz te zdrave hrane, uglavnom prepune soli i margarina, a cak i one koje bi mogle biti zdrave pitaj boga u kakvim se uslovima cuvaju i transportuju i kad im istice rok trajanja (zamislite gljivice koje se razmnozavaju pri nepravilnom cuvanju).
Najzdravije je nemasno meso, masna riba, jogurt, povrce, voce, zdrava ulja i puter i jaja. Naravno i tu ima svacega, ali daj bar da osnova bude neka zdrava vocka, a ne neki buckuris kobajagi integralne psenice i hidrodenizovanih biljnih masti. Ono "svakako se trujemo" je bedno opravdanje, jer uprkos tome namirnice koje jedemo cine veliku razliku. Ako vam je ishrana 95% zdrava, a ostalih 5% jedete secer i margarin (dakle, konditorske proizvode, ukljucujuci i tu nesrecnu strudlu), to je mnogo bolje nego da vam se ishrana zasniva na gomili hleba, pirinca, krompira i raznim lanenim plocicama i slicnom djubretu. A budimo realni, vecini vegana je to potrebno jer je tesko najesti se od zelene salate. Zitarice treba jesti vrlo umereno (sto u Srbiji retko ko radi, vegan ili ne), a margarin, po mogustvu, nikada (da bude jasno, jos gore misljenje imam o raznim mesnim preradjevinama i ostalim uzasima koje ljudi u neznanju masovno kupuju sebi i svojoj deci).
Nikoga ne zelim da napadam, svako ima autonomiju da u svoje telo stavlja sta hoce, samo dajem prijateljski savet.

petar

pre 10 godina

Strašno, a jel će povući i štrudle koje pravi Žitoprerada pod robnom markom drugih firmi,kada na kutiji piše robna marka veletrgovca trgovca a proizvođač je žitoprerada... vodite računa kada kupujete ne samo ime štrudle već pogledajte i ko proizvodi...

kaboom

pre 10 godina

Mozda su mogli da podignu granicu za ohratoksin. Kad se moglo za aflatoksin, vala moze i za ohratoksin.

Svasta. Samo zbog hrane da se covek preseli iz Srbije ili bar na selo i to ono gde znades svakog domacina. Mi u gradu smo u velikoj lutriji kad god kupujemo hranu.

BTW, zdravohraniteljski vegani, vi svoju ishranu bazirate dobrim delom na bademima. Ko garantuje da ovi koji su uvezeni kod nas nemaju prekoracenu dozvoljenu vrednost aflatoksina?

Zabrinuti

pre 10 godina

Pa vidim da kod mene u lancu marketa ima i dalje u ponudi strudli ovog proizvodjaca sa smokvama... ali pod imenom robne marke tog marketa a u prodavnci sam bio vecaras oko 20 h i bas sam pogleda da li ima strudli sa smokvama i ko pravi strudle tom lancu marketa za njihovu robnu marku to je pomenuta firma. A jedno vreme sam bas jeo te strudle narocito sa smokvama jer je cena bila povoljna ako se secam 95 dinara za preko 250 gr, one druge su manje gramaze a cena je priblizna, dok su Medeline uvek bile malo skuplje.

o

pre 10 godina

ne znam sta nije valjalo u tim strudlama ali ja sam ih se bas najeo, pogotovo sa visnjama i prelivom od cokolade, gde su omanuli ne znam, ali zitoprerada ima proizvode 10 u glavu za peconijevu medelu...bar se nadam, valjda ce popraviti sta treba i nastaviti opet sa super slatkisima

Pera Detlic

pre 10 godina

Kakav cinizam> "Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše i da svi u lancu hrane moraju odgovorno da rade svoj posao, kao i da kontrola od strane državnih službi mora biti sistemska i sveobuhvatna" Pa ovo je isto kao i sa ubudjavim kukuruzom i aflatoksicnim mlekom... nase inspekcije pogledace nesto tek kad o tome dobiju informaciju iz inostranstva...naravno, prvo ce nedeljama tvrditikako je kod na s sve ok. Dakle, zalosno je, ali kod nas nema nikakve kontrole prehrambenih proizvoda...prepusteni smo u manjoj meri zdravom razumu, a u vecoj meri sreci, da ne zakacimo bas neki jak otrov

Swedenonline

pre 10 godina

ne znam sta nije valjalo u tim strudlama ali ja sam ih se bas najeo, pogotovo sa visnjama i prelivom od cokolade, gde su omanuli ne znam, ali zitoprerada ima proizvode 10 u glavu za peconijevu medelu...bar se nadam, valjda ce popraviti sta treba i nastaviti opet sa super slatkisima
(o, 07. april 2014 23:37)
Kanda si ipak jeo ove od smokvi cim nisi ukapirao iz teksta koje su opasne. To ti je prvi simptom trovanja, sem ako te ovo stanje neprati od rodjenja!

Vladimir87

pre 10 godina

Ne kupujem naše krš proizvode već jako dugo. Sve što se ovde proizvodi, osim povrća iz vlastite bašte je prepuno nekih otrova i nedozvoljenih supstanci. Takođe je i skuplje od kvalitetnije robe iz inostranstva. Naši proizvođači su zlo, ko to shvati duže će živeti.

Debeli Šef

pre 10 godina

Ne mogu da vjerujem da vi saznajete da hrana nevalja tek kad je drugi vrate sa granice?
I mi u grupi TNT se bolje hranimo od vas,he,he..

da da

pre 10 godina

Kako niko ništa ozbiljno ne kontroliše u našoj zemlji, ko zna šta mi jedemo !!!
Treba evropska unija da nam kaže da nam je hrana zatrovana ?!?
Užas !

Ne znam šta da mislim

pre 10 godina

Na žalost,taj mrak sa jedne fabrike pada i na ostale.Jesam u fazonu Kupujmo domaće,ali posle ovakvih tekstova se zapitam da li ispravno postupam,u smislu zaštite svog zdravlja.

Swedenonline

pre 10 godina

Samo bih vam preporucio jednu stvar, nebudite glupi! Svi ce kontrolisati robu koja dolazi iz druge drzave, mi treba da kontrolisemo sta uvozimo, kao i svi drugi. Istog tog Slovenca koji je robu vratio, vratio je da neizadje na trziste i sacuva svoj narod. Istog njega nije briga sta neka Slovenacka firma izvozi za Srbiju. Ovi nasi "strucnjaci" da se usmere i nepustaju otrove kroznhranu kvaliteta pete klase koja se provlaci kao sigurna jer dolazi iz sigurne zone. To sto izvoze, nekontrolisu, ocekuju da i vi to radite sa robom koju uvozite. Krivicne prijave i slicno nece resiti nista. Sad kad je roba vracena, znaju i oni i mi i proizvodjac da nije u redu. Kad vi zaustavite i vratite robu, znace i oni i njihovi producenti da i vi znate. Radite po glupim komunistickim kontrolnim normativima. Rasipate energiju na nista a narod se truje!

Veliki brat

pre 10 godina

Ključno pitanje je kome odgovara ovo (npr. ko je vlasnik Medele?) i da li je neko od zaposlenih sabotirao proizvodnju.

Sećam se nekog deterdženta koji bi se samo ulepio po posudici u mašini za pranje, ja pomenuo to u prodavnici gde sam kupio, prodavačica mi rekla da je proizvođač povukao sve iz prodaje jer neki radnik navodno nije stavio neko sredstvo za rastvaranje deterdženta u vodi, navodno primio mito od konkurencije.
A oba proizvođača u vlasništvu stranaca.

Samo što bi u EU neko popio popriličnu kaznu za ugrožavanje konkurencije na takav način, a kod nas nikom ništa, jer sudovi su toliko efikasni da se nikome ne isplati da se tužaka (evo statistika od pre neki dan da u proseku maltene svaki drugi građanin Srbije ima sudski spor koji nije okončan).


I onda očekujemo da stranci dođu u znatnijem broju i posluju ovde... kad bi bili ludi!

Djunisije

pre 10 godina

Ne zurite sa zakljucivanjem.Ovo moze biti deo ekonomskog rata.
Setite se Jafe keksa od pre tri godine, koje su Slovenci povukli iz prodaje.
Ja i dalje kupujem domace.
Kupujuci stranu robu unistavamo radna mesta za nase ljude, a drzava gubi na porezu.

Block

pre 10 godina

@Zrenjaninac
Kako ti Zrenjaninac ne kontas kako se jednostavno reseva pitanje neispravne vode u vasem vodovodu. Samo podgingete granice dozvoljenog nivoa teskih metala, toksina i mikroorganizama i voda postaje pijaca. Mislim sta komplikujete :)

podanik

pre 10 godina

" Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše"

Kako to funcikonise? Pa da nije bilo kontrole u Sloveniji mi bismo i dalje jeli otrovne strudle. I ko zna koliko druge hrane je otrovno, ali to jos ne znamo, dok ne izvezemo u Eu... recimo tek u Italiji su otkrili da nam je kukuruz pun aflatoksina, inace ni to ne bismo saznali, jer nekome nije u interesu da saznamo, da bismo pojeli sve to
(sto i radimo, jer ce tek u julu vratiti na staro 10x povecani dozvoljeni nivo). a sto se tice medele, ako ona jos nije izvozila u sloveniju, i tu treba proveriti ohratoksine.

o

pre 10 godina

ne znam sta nije valjalo u tim strudlama ali ja sam ih se bas najeo, pogotovo sa visnjama i prelivom od cokolade, gde su omanuli ne znam, ali zitoprerada ima proizvode 10 u glavu za peconijevu medelu...bar se nadam, valjda ce popraviti sta treba i nastaviti opet sa super slatkisima

Добојлија

pre 10 godina

На тржишту РС и БиХ заступљени су производи Житопрераде "Благо бисерног острва". Једном сам узео "чоколадне" штрудле и још једном наполитанке; и никада више. Квалитет је испод сваког нивоа, нешто горе дуго нисам пробао.

ohlb

pre 10 godina

@(jolence, 7. april 2014 19:24)
Pa ja bih se plasila da stavim u usta nesto od "zdravih" proizvoda iz te zdrave hrane, uglavnom prepune soli i margarina, a cak i one koje bi mogle biti zdrave pitaj boga u kakvim se uslovima cuvaju i transportuju i kad im istice rok trajanja (zamislite gljivice koje se razmnozavaju pri nepravilnom cuvanju).
Najzdravije je nemasno meso, masna riba, jogurt, povrce, voce, zdrava ulja i puter i jaja. Naravno i tu ima svacega, ali daj bar da osnova bude neka zdrava vocka, a ne neki buckuris kobajagi integralne psenice i hidrodenizovanih biljnih masti. Ono "svakako se trujemo" je bedno opravdanje, jer uprkos tome namirnice koje jedemo cine veliku razliku. Ako vam je ishrana 95% zdrava, a ostalih 5% jedete secer i margarin (dakle, konditorske proizvode, ukljucujuci i tu nesrecnu strudlu), to je mnogo bolje nego da vam se ishrana zasniva na gomili hleba, pirinca, krompira i raznim lanenim plocicama i slicnom djubretu. A budimo realni, vecini vegana je to potrebno jer je tesko najesti se od zelene salate. Zitarice treba jesti vrlo umereno (sto u Srbiji retko ko radi, vegan ili ne), a margarin, po mogustvu, nikada (da bude jasno, jos gore misljenje imam o raznim mesnim preradjevinama i ostalim uzasima koje ljudi u neznanju masovno kupuju sebi i svojoj deci).
Nikoga ne zelim da napadam, svako ima autonomiju da u svoje telo stavlja sta hoce, samo dajem prijateljski savet.

NIMARK

pre 10 godina

"Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše"

Jeste, funkcioniše u EU. Da nisu oni otkrili, vi nesposobni paraziti nebi nikad ništa uradili.

Djunisije

pre 10 godina

Ne zurite sa zakljucivanjem.Ovo moze biti deo ekonomskog rata.
Setite se Jafe keksa od pre tri godine, koje su Slovenci povukli iz prodaje.
Ja i dalje kupujem domace.
Kupujuci stranu robu unistavamo radna mesta za nase ljude, a drzava gubi na porezu.

kaboom

pre 10 godina

Mozda su mogli da podignu granicu za ohratoksin. Kad se moglo za aflatoksin, vala moze i za ohratoksin.

Svasta. Samo zbog hrane da se covek preseli iz Srbije ili bar na selo i to ono gde znades svakog domacina. Mi u gradu smo u velikoj lutriji kad god kupujemo hranu.

BTW, zdravohraniteljski vegani, vi svoju ishranu bazirate dobrim delom na bademima. Ko garantuje da ovi koji su uvezeni kod nas nemaju prekoracenu dozvoljenu vrednost aflatoksina?

Zrenjaninac

pre 10 godina

Hajde Vučiću,aktiviraj Kneževića,taj će to da sredi kao sa aflatoksinom,a molim ga,da usput,sredi i nama Zrenjanincima pijaću vodu!

Zabrinuti

pre 10 godina

Pa vidim da kod mene u lancu marketa ima i dalje u ponudi strudli ovog proizvodjaca sa smokvama... ali pod imenom robne marke tog marketa a u prodavnci sam bio vecaras oko 20 h i bas sam pogleda da li ima strudli sa smokvama i ko pravi strudle tom lancu marketa za njihovu robnu marku to je pomenuta firma. A jedno vreme sam bas jeo te strudle narocito sa smokvama jer je cena bila povoljna ako se secam 95 dinara za preko 250 gr, one druge su manje gramaze a cena je priblizna, dok su Medeline uvek bile malo skuplje.

Vladimir87

pre 10 godina

Ne kupujem naše krš proizvode već jako dugo. Sve što se ovde proizvodi, osim povrća iz vlastite bašte je prepuno nekih otrova i nedozvoljenih supstanci. Takođe je i skuplje od kvalitetnije robe iz inostranstva. Naši proizvođači su zlo, ko to shvati duže će živeti.

Outsider

pre 10 godina

Kad god vidim ovakve izjave (a posebno kad dodju od vlasti) setim se Orvela i 1984: "Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć.".
Tako i nama ministarstvo kaze: "Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše"???
Pa dokle će to izlivanje idiotizma na nas? Alo mozgovi, šta ima u ovom slučaju što je vama potvrdilo da sistem funkcioniše? Koji sistem? Čiji sistem?
Sistem u kom srpska firma godinama prodaje otrovan proizvod i nikom ništa. (Možda je neko vremenom i umro od toga, ali ko bi to pomislio/očekivao/javno izjavio/dokazao? Čovek umre pa umre, šta sad - Bog ga pozvao, desi se svakom...)
Sistem u kom ta firma konačno nešto izveze u EU pa se tamo otkrije da je proizvod toksičan, uzbuni cela EU (pola milijarde ljudi) pa onda eto i mi saznamo da nešto nije u redu. Ali ne, nije to dosta - mi ni onda ništa ne uradimo, već tek kad dođe do medija i kad još i narod odreaguje, onda se ohrabre gospoda iz ministarstva i kažu imenom i prezimenom ko je kriv.
Pretpostavljam da prvo moraju proveriti ČIJA je ta firma, da nije možda od nečijeg nekoga...

Swedenonline

pre 10 godina

Samo bih vam preporucio jednu stvar, nebudite glupi! Svi ce kontrolisati robu koja dolazi iz druge drzave, mi treba da kontrolisemo sta uvozimo, kao i svi drugi. Istog tog Slovenca koji je robu vratio, vratio je da neizadje na trziste i sacuva svoj narod. Istog njega nije briga sta neka Slovenacka firma izvozi za Srbiju. Ovi nasi "strucnjaci" da se usmere i nepustaju otrove kroznhranu kvaliteta pete klase koja se provlaci kao sigurna jer dolazi iz sigurne zone. To sto izvoze, nekontrolisu, ocekuju da i vi to radite sa robom koju uvozite. Krivicne prijave i slicno nece resiti nista. Sad kad je roba vracena, znaju i oni i mi i proizvodjac da nije u redu. Kad vi zaustavite i vratite robu, znace i oni i njihovi producenti da i vi znate. Radite po glupim komunistickim kontrolnim normativima. Rasipate energiju na nista a narod se truje!

Swedenonline

pre 10 godina

ne znam sta nije valjalo u tim strudlama ali ja sam ih se bas najeo, pogotovo sa visnjama i prelivom od cokolade, gde su omanuli ne znam, ali zitoprerada ima proizvode 10 u glavu za peconijevu medelu...bar se nadam, valjda ce popraviti sta treba i nastaviti opet sa super slatkisima
(o, 07. april 2014 23:37)
Kanda si ipak jeo ove od smokvi cim nisi ukapirao iz teksta koje su opasne. To ti je prvi simptom trovanja, sem ako te ovo stanje neprati od rodjenja!

petar

pre 10 godina

Strašno, a jel će povući i štrudle koje pravi Žitoprerada pod robnom markom drugih firmi,kada na kutiji piše robna marka veletrgovca trgovca a proizvođač je žitoprerada... vodite računa kada kupujete ne samo ime štrudle već pogledajte i ko proizvodi...

Block

pre 10 godina

@Zrenjaninac
Kako ti Zrenjaninac ne kontas kako se jednostavno reseva pitanje neispravne vode u vasem vodovodu. Samo podgingete granice dozvoljenog nivoa teskih metala, toksina i mikroorganizama i voda postaje pijaca. Mislim sta komplikujete :)

LLučić

pre 10 godina

Bogu hvala da ste objavili o kojem proizvođaču je reč. Kod vesti ovakvog tipa uglavnom se navodi samo o kojoj vrsti proizvoda je reč, ne i ko je proizvođać pa ti, srpski narode, truj se!
Sistem funkcioniše? Kakav cinizam!
Ko zna šta smo sve pojeli i jedemo, pijemo...
Moraju Slovenci da vrate štrudle koji sadrže toksine, Hrvati mleko, ... da bi se i kod nas oko toga digla prašina. Ako se uopšte i digne. Čak i tada, svakom čudu tri dana dosta. Sve pod tepih i Srpsku majku na tv-u da pred nacijom pije mleko.
Kada će slična kampanja dezinformisanja sa štrudlama? Ko će da ih gricka pred Dnevnik?

Veliki brat

pre 10 godina

Ključno pitanje je kome odgovara ovo (npr. ko je vlasnik Medele?) i da li je neko od zaposlenih sabotirao proizvodnju.

Sećam se nekog deterdženta koji bi se samo ulepio po posudici u mašini za pranje, ja pomenuo to u prodavnici gde sam kupio, prodavačica mi rekla da je proizvođač povukao sve iz prodaje jer neki radnik navodno nije stavio neko sredstvo za rastvaranje deterdženta u vodi, navodno primio mito od konkurencije.
A oba proizvođača u vlasništvu stranaca.

Samo što bi u EU neko popio popriličnu kaznu za ugrožavanje konkurencije na takav način, a kod nas nikom ništa, jer sudovi su toliko efikasni da se nikome ne isplati da se tužaka (evo statistika od pre neki dan da u proseku maltene svaki drugi građanin Srbije ima sudski spor koji nije okončan).


I onda očekujemo da stranci dođu u znatnijem broju i posluju ovde... kad bi bili ludi!

Ne znam šta da mislim

pre 10 godina

Na žalost,taj mrak sa jedne fabrike pada i na ostale.Jesam u fazonu Kupujmo domaće,ali posle ovakvih tekstova se zapitam da li ispravno postupam,u smislu zaštite svog zdravlja.

Pera Detlic

pre 10 godina

Kakav cinizam> "Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše i da svi u lancu hrane moraju odgovorno da rade svoj posao, kao i da kontrola od strane državnih službi mora biti sistemska i sveobuhvatna" Pa ovo je isto kao i sa ubudjavim kukuruzom i aflatoksicnim mlekom... nase inspekcije pogledace nesto tek kad o tome dobiju informaciju iz inostranstva...naravno, prvo ce nedeljama tvrditikako je kod na s sve ok. Dakle, zalosno je, ali kod nas nema nikakve kontrole prehrambenih proizvoda...prepusteni smo u manjoj meri zdravom razumu, a u vecoj meri sreci, da ne zakacimo bas neki jak otrov

Debeli Šef

pre 10 godina

Ne mogu da vjerujem da vi saznajete da hrana nevalja tek kad je drugi vrate sa granice?
I mi u grupi TNT se bolje hranimo od vas,he,he..

da da

pre 10 godina

Kako niko ništa ozbiljno ne kontroliše u našoj zemlji, ko zna šta mi jedemo !!!
Treba evropska unija da nam kaže da nam je hrana zatrovana ?!?
Užas !

podanik

pre 10 godina

" Sporadični slučajevi poput ovog potvrđuju da sistem funkcioniše"

Kako to funcikonise? Pa da nije bilo kontrole u Sloveniji mi bismo i dalje jeli otrovne strudle. I ko zna koliko druge hrane je otrovno, ali to jos ne znamo, dok ne izvezemo u Eu... recimo tek u Italiji su otkrili da nam je kukuruz pun aflatoksina, inace ni to ne bismo saznali, jer nekome nije u interesu da saznamo, da bismo pojeli sve to
(sto i radimo, jer ce tek u julu vratiti na staro 10x povecani dozvoljeni nivo). a sto se tice medele, ako ona jos nije izvozila u sloveniju, i tu treba proveriti ohratoksine.