Četvrtak, 03.04.2014.

11:10

"Šta radi NATO na istoku Evrope?"

Rusija od NATO očekuje odgovor o jačanju vojnog prisustva na teritoriji istočnoevropskih država, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

"Šta radi NATO na istoku Evrope?" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Lule

pre 10 godina

Jedina stvar koju NATO ima i sa čim može da ratuje bez velikog cimanja su dronovi i avijacija, to u hipotetičkom ratu sa Rusima ne znači ništa jer i nije neka prednost. Što se tiče vojnika, baš da vidim te političare sa zapada da objasne zašto njihovi građani ginu negde bogu iza nogu, znamo kako su Buš i Bler prošli zbog Iraka...

lala

pre 10 godina

Nakon toga, na teritoriju te zemlje odjednom ulaze strane trupe iz Rusije i anektiraju taj deo u Rusku Federaciju. Sta Vi mislive, kome trebaju sada preplasene zemlje da se obrate za pomoc? Vevericama?
Kakva bi bila Vasa reakcija, Gospodine Lavrove, kada bi Amerika finansirala organizovanje referenduma u Dagestanu o odcepljenju od Rusije, a nakon toga USA poslala svoje trupe u Dagestan? Predpostavljam da bi i Vi mirno i srpljivo trazili politicko resenje? Ili bi ste prihvatili odcepljenje Dagestana od Rusije? Mozda bi ste pojacali vojno prisustvo u regionu?
(Bacvanin, 3. april 2014 13:12)

Amerikanci imaju veze sa Dagestanom koliko i mi sa Meksikom. Tamo nema Amerikanaca pa je vasa izjava vise nego li glupa. Da odrzavam ruse ne pada mi na pamet. Nas nisu presli samo kada nisu stigli, isto kao i taj demokratski zapad. Ali ovde se postavlja pitanje o Ruskoj vojsci unutar granica Rusije i Americkim vojnicima hiljadeee kilometara van Amerike. Jedno nije u redu a drugo je u redu. ???? U srbiji sv strucnjaci za politiku , ekonomiju i fudbal , a ne znam gde smo gori.

Goran

pre 10 godina

Misija NATO pakta da pod plastom ljudskih prava sprovodi svoju istinu. Ko god im se suprostavi ima sansu da bude proglasen teroristom. Mogu Amerikamci bilo sta da urade njihova propagandna masinerija ce u sekundi da opravda bilo sta. To ne vazi za druge. nije dovoljno vise da neko pobedi na izborima, potrebno je da bude onaj koji je zapadno orjentisan. Kako god bilo cudno, Kina i Rusija su jedina protiv teza jednoumlju danas. Sam ne mogu da verujem da tako razmisljam, ali stanje na terenu je takvo. Na zalost

Петар Миловановић

pre 10 godina

"Šta radi NATO na istoku Evrope?"
Шта ради, па поставља рибарске мреже да у њих хвата нуклеарне ракете из Ирана и Северне Кореје које ће падати по Европи, а Европљани су амерички савезници па су у обавези да их штите од непријатеља! Американци се брину због руских маневара унутар руске територије, а Руси треба да буду срећни што НАТО-пакт појачава војску у земљама око Русије! Имају ли бре ти Американци бар један грам мозга да нешто логички просуде!?

Ser Toza

pre 10 godina

Na planeti nema pravde, vlada sila jačega. Trenutno se ispituju snage i ko je spreman dokle da ide. Situacija može da se smiri (verovatno) a može i da eskalira (manje verovatno). Simptomatično je da među nama postoje 2 struje koje bezrezervno navijaju za svoje (Rusija i USA). Čudim se navijačima USA-a. Brane sve sto je Amerika uradila ili to ne pominju a osuđuju sve što je USSR uradio i što danas radi Rusija. Samo da ih podsetim na neke događaje iz prošlosti:
Čile
Nikaragva
Granada
Panama

Da se razumemo, nije ni Rusija ništa bolja, ali ako Amerika ima pravo da svoje nacionalne interese brani širom planete, može i Rusija sa istim pravom.

A nama ostaje da se nadamo...

Pedja

pre 10 godina

Da li neko stvarno misli da će NATO da brani baltičke zemlje u slučaju stvarne invazije iz Rusije??? prvo NATO nema logistiku za tako nešto, niti dovoljan broj vojnika, a pride nisam siguran da bi i jedna zemlja NATO pakta slala svoje vojnike u Estoniju, Litvaniju. "Pomoć" koju je NATO poslao u svoje istočne članice, je više nego smešna, 6 aviona F-16, šta misle sa time da odbrane??? nije bilo slanja niti razmeštanja PVO baterija niti bilo kakvih drugih jedinica. Jednostavno vlada zakon jačeg, i sigurno Amerika i ostale zapadne članice NATO pakta neće slati svoje trupe u istočne zemlje članice u slučaju Ruske invazije.

Бојан Илић

pre 10 godina

Moskva -- Rusija od NATO očekuje odgovor o jačanju vojnog prisustva na teritoriji istočnoevropskih država, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

НАТО "шири" територију и спрема се да узме Сибир који чувате себично за себе а "има га довољно за све"!

А јадна и морално бедна ЕУ ћути и слуша будалетине из САД давајући добровољно "полигон" за будућа разарања, на велику жалост!

Бојан Илић

pre 10 godina

Gospodine Lavrov, da Vam odgovorim.Gradjani Ukrajine, jedne Istocnoevropske drzave su na izborima glasali za vladu, koja je bila proevropska, sa Janukovicem na celu. Isti je posle izbora okrenuo politiku 180 stepeni unazad, a bez da je pitao narod o tome. Nezadovoljni gradjani organizovali proteste, koje je vlada pokusala da suzbije, ali neuspesno.Nakon toga, na teritoriju te zemlje odjednom ulaze strane trupe iz Rusije i anektiraju taj deo u Rusku Federaciju. Sta Vi mislive, kome trebaju sada preplasene zemlje da se obrate za pomoc? Vevericama?Kakva bi bila Vasa reakcija, Gospodine Lavrove, kada bi Amerika finansirala organizovanje referenduma u Dagestanu o odcepljenju od Rusije, a nakon toga USA poslala svoje trupe u Dagestan? Predpostavljam da bi i Vi mirno i srpljivo trazili politicko resenje? Ili bi ste prihvatili odcepljenje Dagestana od Rusije? Mozda bi ste pojacali vojno prisustvo u regionu?
(Bacvanin, 03. april 2014 13:12)

Проблем је што ти мислиш да су сви само за ЕУ и САД!?

Референдум на Криму те демантује, још мало и остатак источне Украјине....
Ако си ти за нешто и шачица људи, не значи да су сви!

Али битно да си написао есеј, па куд пукло....:-*!

Antifašista

pre 10 godina

Glupo pitanje.Sta se vas tice to sto neka zemlja hoce da postane clan neke organizacije.Pravo pitanje je : STO NIKO NECE SA VAMA?.Isto pitanje vaxi i za SRBIJU.
(antiRus iz Srbije, 3. april 2014 11:59)

Samo ti baljezgaj (koliko 'nickova imaš), ali Srbija nikad neće postati NATO članica. Loše ili ne, ali takvi smo, nećemo sa fašistima pa to ti je. Vi Ljotićevci ste oduvek bili zanemarljivi. Grakćete glasno, ali ste u biti niko i ništa.

Bacvanin

pre 10 godina

Gospodine Lavrov, da Vam odgovorim.

Gradjani Ukrajine, jedne Istocnoevropske drzave su na izborima glasali za vladu, koja je bila proevropska, sa Janukovicem na celu. Isti je posle izbora okrenuo politiku 180 stepeni unazad, a bez da je pitao narod o tome. Nezadovoljni gradjani organizovali proteste, koje je vlada pokusala da suzbije, ali neuspesno.
Nakon toga, na teritoriju te zemlje odjednom ulaze strane trupe iz Rusije i anektiraju taj deo u Rusku Federaciju. Sta Vi mislive, kome trebaju sada preplasene zemlje da se obrate za pomoc? Vevericama?
Kakva bi bila Vasa reakcija, Gospodine Lavrove, kada bi Amerika finansirala organizovanje referenduma u Dagestanu o odcepljenju od Rusije, a nakon toga USA poslala svoje trupe u Dagestan? Predpostavljam da bi i Vi mirno i srpljivo trazili politicko resenje? Ili bi ste prihvatili odcepljenje Dagestana od Rusije? Mozda bi ste pojacali vojno prisustvo u regionu?

Dusan

pre 10 godina

Svaka slobodna i suverena nacija moze sama da odluci da li ce se i kom vojnom savezu prikljuciti. Moguce je da u Rusiji jos vazi Breznjevljeva doktrina ogranicenog suvereniteta, ali to nije problem onih zemalja koje zele u NATO, vec ruski problem. Nazalost, ne i jedini. Njihov problem je sto iz nekog razloga svi pobegose od njih, pa nemaju ni jednog saveznika. Da sam na njihovom mestu, malo bih stavio prst na celo...

N2

pre 10 godina

Miroljubiva politika svakako nije postavljanje NATO raketa po granicama Rusije. To je izazivanje djavola i logicno je da se Rusija buni. I koji djavo NATO jos uvek postoji, Hladni rat je prosao. I sad NATO generali da bi opravdali svoje postojanje prave krize gde god mogu.

ranko

pre 10 godina

Ratni brod ne sme da ostane duže od 12 dana u Crnom moru ukoliko država nema izlaz na to more. Posle smanjenja nuklearnih bojeva glava obe strane imaju po 6800 tj oko 13.500 ukupno. I najslabija je mnoogo jača od onih bačenih 45te. Probajte da nabrojite 6800 gradova i shvatićete po koliko projektila je naciljano na svaki potencijlni cilj, neki s brodova, neki s kopna, podmornica, aviona... pre smanjivanja broja USA i SSSR su imali preko 60.000...

A

pre 10 godina

Izoluju te Lavrov, izoluju. Eto sta rade. Polako ali sigurno. Dok ne postanes kao Severna Koreja i kao tvoj bivsi SSSR. Vec ti i recnik pomalo lici na severnokorejske izjave.

Sinjajevina

pre 10 godina

@Cuts both ways

Uopste nije tacno. Moze Rumunija da vrsi vojne vezbe na svojoj teritoriji ali bez amerikanaca. Mnogo je to komplikovano i predvidjeno raznim ugovorima i sporazumima i sve su amerikanci prekrsili, pre svega kao ugovor o nesirenju NATO na istok. Poljska, Ceska, Slovaca, Rumunija, Madjarska, Bugarska, Litvanija, Letonija i Estonija NUSU smele da budu u NATO paktu. Cak ni istocna Nemacka. Zasto su to amerikanci uradili - moze ime se, znaci bez zakona, prava i protiv dogovora. E pa moze se i onda drugima. Mozda ce Rusi da odrze velike manevre u Venecueli, da postave stotinjak svojih aviona na 15 minuta od Vasingtona, da postave 4 baterije s-400 koje ce pokrivati ceo americki jug - e to bi tek onda bilo isto. Slazete li se?

xitam

pre 10 godina

Pa kao sto je Janukovic pozvao vase trupe, ostali predsednici su pozvali Americke.
Ali na zapadnim medijima nema vesti o tome, zato se ovaj i buni. Malo dize prasinu.
Nego, go..da politicari, je l' imate vi unucice?

Vicentijevic Samuil

pre 10 godina

@Nezvanični distributer inostrane robe

1. Budimpestanski memorandum je bio posledica nekoliko desetina ugovora, konvencija i sporazuma koje su sve odreda amerikanci prekrsili, pocev od Helsinskog sporazuma do svih sporazuma (nekoliko desetina) o zabrani sirenja NATOa na istok. Ni Istocna Nemacka nije smela da na svojoj teritoriji ima NATO baze, a kamoli Poljska.

2. Nisam znao da su Amerikanci Rumuni, Poljaci pa da tamo vrse svoje vojne vezbe.

3. Kad Rusija bude vrsila svoje vojne vezbe i instalirala baze na Kubi, Boliviji, Venecueli - onda ce biti isto to sto kazete i onda ce amerikanci imati prava da to rade na granici Rusije. Dotle nemaju i sve sto rade je protiv svih odredaba medjunarodnog prava. Sada Rusi imaju potpuno legitimno pravo za tako nesto. Evo prave bazu na Sejselima - kad mogu Amerikanci da imaju bazu na okupiranim ostrvima Dijego Garsija, mogu i Rusi koji par stotina kolometara zapadnije u Indijskom okeanu. Zar, ne?

nostradamus

pre 10 godina

kako ja vidim dobicemo jedan novi berlin, samo se ovaj put zove kiev.
Rusi gomilaju trupe na istoku, a Nato na zapadu. Po toj logici sresce se na Dnjepru.
Onda Rusi idu jos do Odese da budu u kontaktu sa Transnistriom.
Osniva se Evroazijska unija, a Evropa vrlo brzo mora da trazi novog snabdevaca za gas i naftu.

Naravno ovako samo u najboljem slucaju
U drugom slucaju, neka nam je bog u pomoci

Pozdrav

only fools and horses

pre 10 godina

Potpuna zamena teza. Nije Rusija okupirala zemlje Varšavskog bloka, i nije upala u Mađarsku i Čehoslovačku već Sovjetski Savez i komunisti. Isti taj SSSR koji je unazadio i potpuno unakazio Rusiju i od kog je najviše nastradao sam Ruski narod. Ni Staljin ni Hruščov nisu bili Rusi, niti su mogli donositi odluke u ime Ruskog naroda. Uostalom sve dogovore koje je su Nato i uopšte zemlje tog saveza sklapale i potpisivale su prekršili. Ne samo u vezi Rusije nego i kod nas i bilo gde na svetu i kroz istoriju. Jednostavno ti potpisi vrede koliko i papir na kom su stavljeni, poštuje se i insistira na njima samo ukoliko i dok im odgovara. Jedino što poštuju to je brutalna sila, ništa drugo.

Lacerta

pre 10 godina

Hoćeš da kažeš da NATO nema šta da traži na istoku Evrope jer je to "prirodni" ruski zabran i bunjište od kad je sveta i veka?
Hoćeš da kažeš da se Evropa završava na granicama nekadašnje Istočne Nemače, a odatle nadalje prema istoku sve je u suštini samo - Rusija i rsuska filijala? Poljaci, Česi, Mađari, Rumuni, Bugari, Ukrajinci, pa ni Srbi, se ni za šta ne pitaju?

Ej, baćuška, probudi se, podela Evrope dogovorena na Jalti odavno više ne važi, a doktrina o "sferama uticaja" je iszgubila smisao još od kad je pukao SSSR. Ako hoćeš da je obnoviš, možeš da pokušaš, ali treba da znaš da će da košta. Neopisivo mnogo, i u novcu i u ljudskim životima!

marija

pre 10 godina

Sta ce Ameri u Crnom moru?
Brane Ruse na Krimu od Rusa?
Rusija je vratila Krim iz komunistickih granica, tako da dzaba zveckanje.
Idite kuci, Ameri.

expert

pre 10 godina

Glupo pitanje.Sta se vas tice to sto neka zemlja hoce da postane clan neke organizacije.Pravo pitanje je : STO NIKO NECE SA VAMA?.Isto pitanje vaxi i za SRBIJU.
(antiRus iz Srbije, 3. april 2014 11:59)

Šta misliš, zašto poturica hoće pre sa Turčinom, nego sa Srbinom?

zoran

pre 10 godina

Briga njih nije za Ukrajinu,znaju dobro sta je tu realno. Dobrodoslo im je da medijski satanizuju Rusiju i homogenizuju posrnulo EU jedinstvo a USA da podseti EU da zavisi od njene vojne moci. Ko nije ovisnik o nekakvim budalastinama o KGB pukovnicima,paji patku i turskim serijama,ko se potrudi da pogleda realno dobice odgovor na najmanje dva pitanja: da li sam ja mrzitelj i odakle to polazi? da li ja uopste nesto znam?

seljadin

pre 10 godina

@Miroslav, ne daj Bože da do rata dodje, USA bi daleko više stradala, daleko gušće je naseljena, od 300 miliona, ako bi ostalo 10, a Rusija bi se takodje svela na ne vise od 10 miliona, to bi bila pirova pobeda. Zamisli samo bombe kad počnu padati po nuklearnim elektranama...

Znam da su ranije bile procene iz JNA (o tome se ćutalo) da bi u SFRJ pored njene neutralnosti prezivelo od 15%- najviše 20% stanovnika.
Još tada se znalo da NATO ima uperene rakete u Grčkoj koje bi padale po Beogradu i Zagrebu.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

NATO je u svojim zemljama clanicama, a njih ce biti sve vise jer se sve zemlje oko Rusije boje ruskog ekspanzionizma k'o djavo krsta i ne mogu Ruse ocima da vide. Sta cete, radili ste lose i iskljucivo za svoj interes i pukli ste.
A kad smo vec kod prisustva NATO na istoku, sta je, Rusija, pardon SSSR radio u onolikim zemljama na istom tom istoku 50 godina? Brao cvece, pleo vence i dizao zivotni standard, mozda?
Sad vas boli, pa kukate, a kad ste unistavali i isisavali zivot iz svih teritorija koje su vam pale saka, to je bilo OK?
Kako ono bese upadoste u Madjarsku i Cehoslovacku?
More M...!

antiRus iz Srbije

pre 10 godina

Glupo pitanje.Sta se vas tice to sto neka zemlja hoce da postane clan neke organizacije.Pravo pitanje je : STO NIKO NECE SA VAMA?.Isto pitanje vaxi i za SRBIJU.

AAF

pre 10 godina

Treba se navici na povecano prisustvo trupa NATO u zemljama bivsim clanicama istocnog bloka.Te zemlje su se jedva icupale od ruske dominacije,sveza su secanja na setanje ruskih tenkova(madjarska revolucija,prasko proece) i razume se,ne pada im na pamet da senadju iza gvozdene zavese u ovom II Hladnom ratu koji ce trajati desetinama godina.Svet se promenio,Evropa je prinudjena da smanjuje zavisnost od ruskih energenata,Juzni tok je prvi otpao(sto se Evrope tice),krenuce nova,velika izdavanja za vojne potrebe.Rusija je prakticno vec u stanju izolacije sto se Evrope tice a tu sudbinu dozivece i njeni sateliti.

Miroslav

pre 10 godina

Amerikanci su se sigurno uplasili od mocnih Rusa.Mozda sada ponovo im vrate Aljasku,a Rusija postane carstvo na celu sa Vladimirom Putinom.Inace oligarhom cija je imovina procenjena 40 miliona dolara.Izgleda da nisu shvatili da su oterani iz istocne Evrope vec pre 20 godina i da nikada vise nece biti sila.Uzgred,Nato ima pravo da stancionira 200000 vojnika na teritoriji Poljske ako to hoce dok ako bi slucajno doslo do nuklearnog rata Amerika bi stradala al Rusa vise ne bi ni bilo na planeti.

Nezvanični distributer inostrane robe

pre 10 godina

"...Lavrov se založio za strogo ispunjavanje odredbi Konvencije iz Montrea..."
Aha. A budimpeštanski memorandum?

"...da se jedan bataljon iz Rostovske oblasti vratio u svoju stalnu bazu..."
Aha. A ostalih 40.000? Nisu poveli Lajku, pa se izgubili?

"...Skrenuo bih pažnju da ne postoje nikakva ograničenja za dislociranje ruske vojske na teritoriji Rusije..."
Aha. Ali zato postoje ograničenja za dislociranje komšijskih vojski u njihovim državama? Da neće ruse da pitaju?

"...Naši zapadni partneri priznaju da se u pravnom smislu tu ne pojavljuju nikakvi problemi..."
Aha. A koji to zapadni partneri? Sirija nije na zapadu...

marija

pre 10 godina

Sta ce Ameri u Crnom moru?
Brane Ruse na Krimu od Rusa?
Rusija je vratila Krim iz komunistickih granica, tako da dzaba zveckanje.
Idite kuci, Ameri.

only fools and horses

pre 10 godina

Potpuna zamena teza. Nije Rusija okupirala zemlje Varšavskog bloka, i nije upala u Mađarsku i Čehoslovačku već Sovjetski Savez i komunisti. Isti taj SSSR koji je unazadio i potpuno unakazio Rusiju i od kog je najviše nastradao sam Ruski narod. Ni Staljin ni Hruščov nisu bili Rusi, niti su mogli donositi odluke u ime Ruskog naroda. Uostalom sve dogovore koje je su Nato i uopšte zemlje tog saveza sklapale i potpisivale su prekršili. Ne samo u vezi Rusije nego i kod nas i bilo gde na svetu i kroz istoriju. Jednostavno ti potpisi vrede koliko i papir na kom su stavljeni, poštuje se i insistira na njima samo ukoliko i dok im odgovara. Jedino što poštuju to je brutalna sila, ništa drugo.

Sinjajevina

pre 10 godina

@Cuts both ways

Uopste nije tacno. Moze Rumunija da vrsi vojne vezbe na svojoj teritoriji ali bez amerikanaca. Mnogo je to komplikovano i predvidjeno raznim ugovorima i sporazumima i sve su amerikanci prekrsili, pre svega kao ugovor o nesirenju NATO na istok. Poljska, Ceska, Slovaca, Rumunija, Madjarska, Bugarska, Litvanija, Letonija i Estonija NUSU smele da budu u NATO paktu. Cak ni istocna Nemacka. Zasto su to amerikanci uradili - moze ime se, znaci bez zakona, prava i protiv dogovora. E pa moze se i onda drugima. Mozda ce Rusi da odrze velike manevre u Venecueli, da postave stotinjak svojih aviona na 15 minuta od Vasingtona, da postave 4 baterije s-400 koje ce pokrivati ceo americki jug - e to bi tek onda bilo isto. Slazete li se?

N2

pre 10 godina

Miroljubiva politika svakako nije postavljanje NATO raketa po granicama Rusije. To je izazivanje djavola i logicno je da se Rusija buni. I koji djavo NATO jos uvek postoji, Hladni rat je prosao. I sad NATO generali da bi opravdali svoje postojanje prave krize gde god mogu.

Vicentijevic Samuil

pre 10 godina

@Nezvanični distributer inostrane robe

1. Budimpestanski memorandum je bio posledica nekoliko desetina ugovora, konvencija i sporazuma koje su sve odreda amerikanci prekrsili, pocev od Helsinskog sporazuma do svih sporazuma (nekoliko desetina) o zabrani sirenja NATOa na istok. Ni Istocna Nemacka nije smela da na svojoj teritoriji ima NATO baze, a kamoli Poljska.

2. Nisam znao da su Amerikanci Rumuni, Poljaci pa da tamo vrse svoje vojne vezbe.

3. Kad Rusija bude vrsila svoje vojne vezbe i instalirala baze na Kubi, Boliviji, Venecueli - onda ce biti isto to sto kazete i onda ce amerikanci imati prava da to rade na granici Rusije. Dotle nemaju i sve sto rade je protiv svih odredaba medjunarodnog prava. Sada Rusi imaju potpuno legitimno pravo za tako nesto. Evo prave bazu na Sejselima - kad mogu Amerikanci da imaju bazu na okupiranim ostrvima Dijego Garsija, mogu i Rusi koji par stotina kolometara zapadnije u Indijskom okeanu. Zar, ne?

expert

pre 10 godina

Glupo pitanje.Sta se vas tice to sto neka zemlja hoce da postane clan neke organizacije.Pravo pitanje je : STO NIKO NECE SA VAMA?.Isto pitanje vaxi i za SRBIJU.
(antiRus iz Srbije, 3. april 2014 11:59)

Šta misliš, zašto poturica hoće pre sa Turčinom, nego sa Srbinom?

Antifašista

pre 10 godina

Glupo pitanje.Sta se vas tice to sto neka zemlja hoce da postane clan neke organizacije.Pravo pitanje je : STO NIKO NECE SA VAMA?.Isto pitanje vaxi i za SRBIJU.
(antiRus iz Srbije, 3. april 2014 11:59)

Samo ti baljezgaj (koliko 'nickova imaš), ali Srbija nikad neće postati NATO članica. Loše ili ne, ali takvi smo, nećemo sa fašistima pa to ti je. Vi Ljotićevci ste oduvek bili zanemarljivi. Grakćete glasno, ali ste u biti niko i ništa.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

NATO je u svojim zemljama clanicama, a njih ce biti sve vise jer se sve zemlje oko Rusije boje ruskog ekspanzionizma k'o djavo krsta i ne mogu Ruse ocima da vide. Sta cete, radili ste lose i iskljucivo za svoj interes i pukli ste.
A kad smo vec kod prisustva NATO na istoku, sta je, Rusija, pardon SSSR radio u onolikim zemljama na istom tom istoku 50 godina? Brao cvece, pleo vence i dizao zivotni standard, mozda?
Sad vas boli, pa kukate, a kad ste unistavali i isisavali zivot iz svih teritorija koje su vam pale saka, to je bilo OK?
Kako ono bese upadoste u Madjarsku i Cehoslovacku?
More M...!

seljadin

pre 10 godina

@Miroslav, ne daj Bože da do rata dodje, USA bi daleko više stradala, daleko gušće je naseljena, od 300 miliona, ako bi ostalo 10, a Rusija bi se takodje svela na ne vise od 10 miliona, to bi bila pirova pobeda. Zamisli samo bombe kad počnu padati po nuklearnim elektranama...

Znam da su ranije bile procene iz JNA (o tome se ćutalo) da bi u SFRJ pored njene neutralnosti prezivelo od 15%- najviše 20% stanovnika.
Još tada se znalo da NATO ima uperene rakete u Grčkoj koje bi padale po Beogradu i Zagrebu.

lala

pre 10 godina

Nakon toga, na teritoriju te zemlje odjednom ulaze strane trupe iz Rusije i anektiraju taj deo u Rusku Federaciju. Sta Vi mislive, kome trebaju sada preplasene zemlje da se obrate za pomoc? Vevericama?
Kakva bi bila Vasa reakcija, Gospodine Lavrove, kada bi Amerika finansirala organizovanje referenduma u Dagestanu o odcepljenju od Rusije, a nakon toga USA poslala svoje trupe u Dagestan? Predpostavljam da bi i Vi mirno i srpljivo trazili politicko resenje? Ili bi ste prihvatili odcepljenje Dagestana od Rusije? Mozda bi ste pojacali vojno prisustvo u regionu?
(Bacvanin, 3. april 2014 13:12)

Amerikanci imaju veze sa Dagestanom koliko i mi sa Meksikom. Tamo nema Amerikanaca pa je vasa izjava vise nego li glupa. Da odrzavam ruse ne pada mi na pamet. Nas nisu presli samo kada nisu stigli, isto kao i taj demokratski zapad. Ali ovde se postavlja pitanje o Ruskoj vojsci unutar granica Rusije i Americkim vojnicima hiljadeee kilometara van Amerike. Jedno nije u redu a drugo je u redu. ???? U srbiji sv strucnjaci za politiku , ekonomiju i fudbal , a ne znam gde smo gori.

Miroslav

pre 10 godina

Amerikanci su se sigurno uplasili od mocnih Rusa.Mozda sada ponovo im vrate Aljasku,a Rusija postane carstvo na celu sa Vladimirom Putinom.Inace oligarhom cija je imovina procenjena 40 miliona dolara.Izgleda da nisu shvatili da su oterani iz istocne Evrope vec pre 20 godina i da nikada vise nece biti sila.Uzgred,Nato ima pravo da stancionira 200000 vojnika na teritoriji Poljske ako to hoce dok ako bi slucajno doslo do nuklearnog rata Amerika bi stradala al Rusa vise ne bi ni bilo na planeti.

Бојан Илић

pre 10 godina

Moskva -- Rusija od NATO očekuje odgovor o jačanju vojnog prisustva na teritoriji istočnoevropskih država, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

НАТО "шири" територију и спрема се да узме Сибир који чувате себично за себе а "има га довољно за све"!

А јадна и морално бедна ЕУ ћути и слуша будалетине из САД давајући добровољно "полигон" за будућа разарања, на велику жалост!

nostradamus

pre 10 godina

kako ja vidim dobicemo jedan novi berlin, samo se ovaj put zove kiev.
Rusi gomilaju trupe na istoku, a Nato na zapadu. Po toj logici sresce se na Dnjepru.
Onda Rusi idu jos do Odese da budu u kontaktu sa Transnistriom.
Osniva se Evroazijska unija, a Evropa vrlo brzo mora da trazi novog snabdevaca za gas i naftu.

Naravno ovako samo u najboljem slucaju
U drugom slucaju, neka nam je bog u pomoci

Pozdrav

zoran

pre 10 godina

Briga njih nije za Ukrajinu,znaju dobro sta je tu realno. Dobrodoslo im je da medijski satanizuju Rusiju i homogenizuju posrnulo EU jedinstvo a USA da podseti EU da zavisi od njene vojne moci. Ko nije ovisnik o nekakvim budalastinama o KGB pukovnicima,paji patku i turskim serijama,ko se potrudi da pogleda realno dobice odgovor na najmanje dva pitanja: da li sam ja mrzitelj i odakle to polazi? da li ja uopste nesto znam?

AAF

pre 10 godina

Treba se navici na povecano prisustvo trupa NATO u zemljama bivsim clanicama istocnog bloka.Te zemlje su se jedva icupale od ruske dominacije,sveza su secanja na setanje ruskih tenkova(madjarska revolucija,prasko proece) i razume se,ne pada im na pamet da senadju iza gvozdene zavese u ovom II Hladnom ratu koji ce trajati desetinama godina.Svet se promenio,Evropa je prinudjena da smanjuje zavisnost od ruskih energenata,Juzni tok je prvi otpao(sto se Evrope tice),krenuce nova,velika izdavanja za vojne potrebe.Rusija je prakticno vec u stanju izolacije sto se Evrope tice a tu sudbinu dozivece i njeni sateliti.

Ser Toza

pre 10 godina

Na planeti nema pravde, vlada sila jačega. Trenutno se ispituju snage i ko je spreman dokle da ide. Situacija može da se smiri (verovatno) a može i da eskalira (manje verovatno). Simptomatično je da među nama postoje 2 struje koje bezrezervno navijaju za svoje (Rusija i USA). Čudim se navijačima USA-a. Brane sve sto je Amerika uradila ili to ne pominju a osuđuju sve što je USSR uradio i što danas radi Rusija. Samo da ih podsetim na neke događaje iz prošlosti:
Čile
Nikaragva
Granada
Panama

Da se razumemo, nije ni Rusija ništa bolja, ali ako Amerika ima pravo da svoje nacionalne interese brani širom planete, može i Rusija sa istim pravom.

A nama ostaje da se nadamo...

Петар Миловановић

pre 10 godina

"Šta radi NATO na istoku Evrope?"
Шта ради, па поставља рибарске мреже да у њих хвата нуклеарне ракете из Ирана и Северне Кореје које ће падати по Европи, а Европљани су амерички савезници па су у обавези да их штите од непријатеља! Американци се брину због руских маневара унутар руске територије, а Руси треба да буду срећни што НАТО-пакт појачава војску у земљама око Русије! Имају ли бре ти Американци бар један грам мозга да нешто логички просуде!?

Бојан Илић

pre 10 godina

Gospodine Lavrov, da Vam odgovorim.Gradjani Ukrajine, jedne Istocnoevropske drzave su na izborima glasali za vladu, koja je bila proevropska, sa Janukovicem na celu. Isti je posle izbora okrenuo politiku 180 stepeni unazad, a bez da je pitao narod o tome. Nezadovoljni gradjani organizovali proteste, koje je vlada pokusala da suzbije, ali neuspesno.Nakon toga, na teritoriju te zemlje odjednom ulaze strane trupe iz Rusije i anektiraju taj deo u Rusku Federaciju. Sta Vi mislive, kome trebaju sada preplasene zemlje da se obrate za pomoc? Vevericama?Kakva bi bila Vasa reakcija, Gospodine Lavrove, kada bi Amerika finansirala organizovanje referenduma u Dagestanu o odcepljenju od Rusije, a nakon toga USA poslala svoje trupe u Dagestan? Predpostavljam da bi i Vi mirno i srpljivo trazili politicko resenje? Ili bi ste prihvatili odcepljenje Dagestana od Rusije? Mozda bi ste pojacali vojno prisustvo u regionu?
(Bacvanin, 03. april 2014 13:12)

Проблем је што ти мислиш да су сви само за ЕУ и САД!?

Референдум на Криму те демантује, још мало и остатак источне Украјине....
Ако си ти за нешто и шачица људи, не значи да су сви!

Али битно да си написао есеј, па куд пукло....:-*!

A

pre 10 godina

Izoluju te Lavrov, izoluju. Eto sta rade. Polako ali sigurno. Dok ne postanes kao Severna Koreja i kao tvoj bivsi SSSR. Vec ti i recnik pomalo lici na severnokorejske izjave.

antiRus iz Srbije

pre 10 godina

Glupo pitanje.Sta se vas tice to sto neka zemlja hoce da postane clan neke organizacije.Pravo pitanje je : STO NIKO NECE SA VAMA?.Isto pitanje vaxi i za SRBIJU.

Lacerta

pre 10 godina

Hoćeš da kažeš da NATO nema šta da traži na istoku Evrope jer je to "prirodni" ruski zabran i bunjište od kad je sveta i veka?
Hoćeš da kažeš da se Evropa završava na granicama nekadašnje Istočne Nemače, a odatle nadalje prema istoku sve je u suštini samo - Rusija i rsuska filijala? Poljaci, Česi, Mađari, Rumuni, Bugari, Ukrajinci, pa ni Srbi, se ni za šta ne pitaju?

Ej, baćuška, probudi se, podela Evrope dogovorena na Jalti odavno više ne važi, a doktrina o "sferama uticaja" je iszgubila smisao još od kad je pukao SSSR. Ako hoćeš da je obnoviš, možeš da pokušaš, ali treba da znaš da će da košta. Neopisivo mnogo, i u novcu i u ljudskim životima!

Goran

pre 10 godina

Misija NATO pakta da pod plastom ljudskih prava sprovodi svoju istinu. Ko god im se suprostavi ima sansu da bude proglasen teroristom. Mogu Amerikamci bilo sta da urade njihova propagandna masinerija ce u sekundi da opravda bilo sta. To ne vazi za druge. nije dovoljno vise da neko pobedi na izborima, potrebno je da bude onaj koji je zapadno orjentisan. Kako god bilo cudno, Kina i Rusija su jedina protiv teza jednoumlju danas. Sam ne mogu da verujem da tako razmisljam, ali stanje na terenu je takvo. Na zalost

Bacvanin

pre 10 godina

Gospodine Lavrov, da Vam odgovorim.

Gradjani Ukrajine, jedne Istocnoevropske drzave su na izborima glasali za vladu, koja je bila proevropska, sa Janukovicem na celu. Isti je posle izbora okrenuo politiku 180 stepeni unazad, a bez da je pitao narod o tome. Nezadovoljni gradjani organizovali proteste, koje je vlada pokusala da suzbije, ali neuspesno.
Nakon toga, na teritoriju te zemlje odjednom ulaze strane trupe iz Rusije i anektiraju taj deo u Rusku Federaciju. Sta Vi mislive, kome trebaju sada preplasene zemlje da se obrate za pomoc? Vevericama?
Kakva bi bila Vasa reakcija, Gospodine Lavrove, kada bi Amerika finansirala organizovanje referenduma u Dagestanu o odcepljenju od Rusije, a nakon toga USA poslala svoje trupe u Dagestan? Predpostavljam da bi i Vi mirno i srpljivo trazili politicko resenje? Ili bi ste prihvatili odcepljenje Dagestana od Rusije? Mozda bi ste pojacali vojno prisustvo u regionu?

xitam

pre 10 godina

Pa kao sto je Janukovic pozvao vase trupe, ostali predsednici su pozvali Americke.
Ali na zapadnim medijima nema vesti o tome, zato se ovaj i buni. Malo dize prasinu.
Nego, go..da politicari, je l' imate vi unucice?

ranko

pre 10 godina

Ratni brod ne sme da ostane duže od 12 dana u Crnom moru ukoliko država nema izlaz na to more. Posle smanjenja nuklearnih bojeva glava obe strane imaju po 6800 tj oko 13.500 ukupno. I najslabija je mnoogo jača od onih bačenih 45te. Probajte da nabrojite 6800 gradova i shvatićete po koliko projektila je naciljano na svaki potencijlni cilj, neki s brodova, neki s kopna, podmornica, aviona... pre smanjivanja broja USA i SSSR su imali preko 60.000...

Nezvanični distributer inostrane robe

pre 10 godina

"...Lavrov se založio za strogo ispunjavanje odredbi Konvencije iz Montrea..."
Aha. A budimpeštanski memorandum?

"...da se jedan bataljon iz Rostovske oblasti vratio u svoju stalnu bazu..."
Aha. A ostalih 40.000? Nisu poveli Lajku, pa se izgubili?

"...Skrenuo bih pažnju da ne postoje nikakva ograničenja za dislociranje ruske vojske na teritoriji Rusije..."
Aha. Ali zato postoje ograničenja za dislociranje komšijskih vojski u njihovim državama? Da neće ruse da pitaju?

"...Naši zapadni partneri priznaju da se u pravnom smislu tu ne pojavljuju nikakvi problemi..."
Aha. A koji to zapadni partneri? Sirija nije na zapadu...

Pedja

pre 10 godina

Da li neko stvarno misli da će NATO da brani baltičke zemlje u slučaju stvarne invazije iz Rusije??? prvo NATO nema logistiku za tako nešto, niti dovoljan broj vojnika, a pride nisam siguran da bi i jedna zemlja NATO pakta slala svoje vojnike u Estoniju, Litvaniju. "Pomoć" koju je NATO poslao u svoje istočne članice, je više nego smešna, 6 aviona F-16, šta misle sa time da odbrane??? nije bilo slanja niti razmeštanja PVO baterija niti bilo kakvih drugih jedinica. Jednostavno vlada zakon jačeg, i sigurno Amerika i ostale zapadne članice NATO pakta neće slati svoje trupe u istočne zemlje članice u slučaju Ruske invazije.

Dusan

pre 10 godina

Svaka slobodna i suverena nacija moze sama da odluci da li ce se i kom vojnom savezu prikljuciti. Moguce je da u Rusiji jos vazi Breznjevljeva doktrina ogranicenog suvereniteta, ali to nije problem onih zemalja koje zele u NATO, vec ruski problem. Nazalost, ne i jedini. Njihov problem je sto iz nekog razloga svi pobegose od njih, pa nemaju ni jednog saveznika. Da sam na njihovom mestu, malo bih stavio prst na celo...

Lule

pre 10 godina

Jedina stvar koju NATO ima i sa čim može da ratuje bez velikog cimanja su dronovi i avijacija, to u hipotetičkom ratu sa Rusima ne znači ništa jer i nije neka prednost. Što se tiče vojnika, baš da vidim te političare sa zapada da objasne zašto njihovi građani ginu negde bogu iza nogu, znamo kako su Buš i Bler prošli zbog Iraka...

Miroslav

pre 10 godina

Amerikanci su se sigurno uplasili od mocnih Rusa.Mozda sada ponovo im vrate Aljasku,a Rusija postane carstvo na celu sa Vladimirom Putinom.Inace oligarhom cija je imovina procenjena 40 miliona dolara.Izgleda da nisu shvatili da su oterani iz istocne Evrope vec pre 20 godina i da nikada vise nece biti sila.Uzgred,Nato ima pravo da stancionira 200000 vojnika na teritoriji Poljske ako to hoce dok ako bi slucajno doslo do nuklearnog rata Amerika bi stradala al Rusa vise ne bi ni bilo na planeti.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

NATO je u svojim zemljama clanicama, a njih ce biti sve vise jer se sve zemlje oko Rusije boje ruskog ekspanzionizma k'o djavo krsta i ne mogu Ruse ocima da vide. Sta cete, radili ste lose i iskljucivo za svoj interes i pukli ste.
A kad smo vec kod prisustva NATO na istoku, sta je, Rusija, pardon SSSR radio u onolikim zemljama na istom tom istoku 50 godina? Brao cvece, pleo vence i dizao zivotni standard, mozda?
Sad vas boli, pa kukate, a kad ste unistavali i isisavali zivot iz svih teritorija koje su vam pale saka, to je bilo OK?
Kako ono bese upadoste u Madjarsku i Cehoslovacku?
More M...!

AAF

pre 10 godina

Treba se navici na povecano prisustvo trupa NATO u zemljama bivsim clanicama istocnog bloka.Te zemlje su se jedva icupale od ruske dominacije,sveza su secanja na setanje ruskih tenkova(madjarska revolucija,prasko proece) i razume se,ne pada im na pamet da senadju iza gvozdene zavese u ovom II Hladnom ratu koji ce trajati desetinama godina.Svet se promenio,Evropa je prinudjena da smanjuje zavisnost od ruskih energenata,Juzni tok je prvi otpao(sto se Evrope tice),krenuce nova,velika izdavanja za vojne potrebe.Rusija je prakticno vec u stanju izolacije sto se Evrope tice a tu sudbinu dozivece i njeni sateliti.

A

pre 10 godina

Izoluju te Lavrov, izoluju. Eto sta rade. Polako ali sigurno. Dok ne postanes kao Severna Koreja i kao tvoj bivsi SSSR. Vec ti i recnik pomalo lici na severnokorejske izjave.

Nezvanični distributer inostrane robe

pre 10 godina

"...Lavrov se založio za strogo ispunjavanje odredbi Konvencije iz Montrea..."
Aha. A budimpeštanski memorandum?

"...da se jedan bataljon iz Rostovske oblasti vratio u svoju stalnu bazu..."
Aha. A ostalih 40.000? Nisu poveli Lajku, pa se izgubili?

"...Skrenuo bih pažnju da ne postoje nikakva ograničenja za dislociranje ruske vojske na teritoriji Rusije..."
Aha. Ali zato postoje ograničenja za dislociranje komšijskih vojski u njihovim državama? Da neće ruse da pitaju?

"...Naši zapadni partneri priznaju da se u pravnom smislu tu ne pojavljuju nikakvi problemi..."
Aha. A koji to zapadni partneri? Sirija nije na zapadu...

antiRus iz Srbije

pre 10 godina

Glupo pitanje.Sta se vas tice to sto neka zemlja hoce da postane clan neke organizacije.Pravo pitanje je : STO NIKO NECE SA VAMA?.Isto pitanje vaxi i za SRBIJU.

Bacvanin

pre 10 godina

Gospodine Lavrov, da Vam odgovorim.

Gradjani Ukrajine, jedne Istocnoevropske drzave su na izborima glasali za vladu, koja je bila proevropska, sa Janukovicem na celu. Isti je posle izbora okrenuo politiku 180 stepeni unazad, a bez da je pitao narod o tome. Nezadovoljni gradjani organizovali proteste, koje je vlada pokusala da suzbije, ali neuspesno.
Nakon toga, na teritoriju te zemlje odjednom ulaze strane trupe iz Rusije i anektiraju taj deo u Rusku Federaciju. Sta Vi mislive, kome trebaju sada preplasene zemlje da se obrate za pomoc? Vevericama?
Kakva bi bila Vasa reakcija, Gospodine Lavrove, kada bi Amerika finansirala organizovanje referenduma u Dagestanu o odcepljenju od Rusije, a nakon toga USA poslala svoje trupe u Dagestan? Predpostavljam da bi i Vi mirno i srpljivo trazili politicko resenje? Ili bi ste prihvatili odcepljenje Dagestana od Rusije? Mozda bi ste pojacali vojno prisustvo u regionu?

Lacerta

pre 10 godina

Hoćeš da kažeš da NATO nema šta da traži na istoku Evrope jer je to "prirodni" ruski zabran i bunjište od kad je sveta i veka?
Hoćeš da kažeš da se Evropa završava na granicama nekadašnje Istočne Nemače, a odatle nadalje prema istoku sve je u suštini samo - Rusija i rsuska filijala? Poljaci, Česi, Mađari, Rumuni, Bugari, Ukrajinci, pa ni Srbi, se ni za šta ne pitaju?

Ej, baćuška, probudi se, podela Evrope dogovorena na Jalti odavno više ne važi, a doktrina o "sferama uticaja" je iszgubila smisao još od kad je pukao SSSR. Ako hoćeš da je obnoviš, možeš da pokušaš, ali treba da znaš da će da košta. Neopisivo mnogo, i u novcu i u ljudskim životima!

xitam

pre 10 godina

Pa kao sto je Janukovic pozvao vase trupe, ostali predsednici su pozvali Americke.
Ali na zapadnim medijima nema vesti o tome, zato se ovaj i buni. Malo dize prasinu.
Nego, go..da politicari, je l' imate vi unucice?

Dusan

pre 10 godina

Svaka slobodna i suverena nacija moze sama da odluci da li ce se i kom vojnom savezu prikljuciti. Moguce je da u Rusiji jos vazi Breznjevljeva doktrina ogranicenog suvereniteta, ali to nije problem onih zemalja koje zele u NATO, vec ruski problem. Nazalost, ne i jedini. Njihov problem je sto iz nekog razloga svi pobegose od njih, pa nemaju ni jednog saveznika. Da sam na njihovom mestu, malo bih stavio prst na celo...

marija

pre 10 godina

Sta ce Ameri u Crnom moru?
Brane Ruse na Krimu od Rusa?
Rusija je vratila Krim iz komunistickih granica, tako da dzaba zveckanje.
Idite kuci, Ameri.

Antifašista

pre 10 godina

Glupo pitanje.Sta se vas tice to sto neka zemlja hoce da postane clan neke organizacije.Pravo pitanje je : STO NIKO NECE SA VAMA?.Isto pitanje vaxi i za SRBIJU.
(antiRus iz Srbije, 3. april 2014 11:59)

Samo ti baljezgaj (koliko 'nickova imaš), ali Srbija nikad neće postati NATO članica. Loše ili ne, ali takvi smo, nećemo sa fašistima pa to ti je. Vi Ljotićevci ste oduvek bili zanemarljivi. Grakćete glasno, ali ste u biti niko i ništa.

only fools and horses

pre 10 godina

Potpuna zamena teza. Nije Rusija okupirala zemlje Varšavskog bloka, i nije upala u Mađarsku i Čehoslovačku već Sovjetski Savez i komunisti. Isti taj SSSR koji je unazadio i potpuno unakazio Rusiju i od kog je najviše nastradao sam Ruski narod. Ni Staljin ni Hruščov nisu bili Rusi, niti su mogli donositi odluke u ime Ruskog naroda. Uostalom sve dogovore koje je su Nato i uopšte zemlje tog saveza sklapale i potpisivale su prekršili. Ne samo u vezi Rusije nego i kod nas i bilo gde na svetu i kroz istoriju. Jednostavno ti potpisi vrede koliko i papir na kom su stavljeni, poštuje se i insistira na njima samo ukoliko i dok im odgovara. Jedino što poštuju to je brutalna sila, ništa drugo.

expert

pre 10 godina

Glupo pitanje.Sta se vas tice to sto neka zemlja hoce da postane clan neke organizacije.Pravo pitanje je : STO NIKO NECE SA VAMA?.Isto pitanje vaxi i za SRBIJU.
(antiRus iz Srbije, 3. april 2014 11:59)

Šta misliš, zašto poturica hoće pre sa Turčinom, nego sa Srbinom?

Vicentijevic Samuil

pre 10 godina

@Nezvanični distributer inostrane robe

1. Budimpestanski memorandum je bio posledica nekoliko desetina ugovora, konvencija i sporazuma koje su sve odreda amerikanci prekrsili, pocev od Helsinskog sporazuma do svih sporazuma (nekoliko desetina) o zabrani sirenja NATOa na istok. Ni Istocna Nemacka nije smela da na svojoj teritoriji ima NATO baze, a kamoli Poljska.

2. Nisam znao da su Amerikanci Rumuni, Poljaci pa da tamo vrse svoje vojne vezbe.

3. Kad Rusija bude vrsila svoje vojne vezbe i instalirala baze na Kubi, Boliviji, Venecueli - onda ce biti isto to sto kazete i onda ce amerikanci imati prava da to rade na granici Rusije. Dotle nemaju i sve sto rade je protiv svih odredaba medjunarodnog prava. Sada Rusi imaju potpuno legitimno pravo za tako nesto. Evo prave bazu na Sejselima - kad mogu Amerikanci da imaju bazu na okupiranim ostrvima Dijego Garsija, mogu i Rusi koji par stotina kolometara zapadnije u Indijskom okeanu. Zar, ne?

Бојан Илић

pre 10 godina

Gospodine Lavrov, da Vam odgovorim.Gradjani Ukrajine, jedne Istocnoevropske drzave su na izborima glasali za vladu, koja je bila proevropska, sa Janukovicem na celu. Isti je posle izbora okrenuo politiku 180 stepeni unazad, a bez da je pitao narod o tome. Nezadovoljni gradjani organizovali proteste, koje je vlada pokusala da suzbije, ali neuspesno.Nakon toga, na teritoriju te zemlje odjednom ulaze strane trupe iz Rusije i anektiraju taj deo u Rusku Federaciju. Sta Vi mislive, kome trebaju sada preplasene zemlje da se obrate za pomoc? Vevericama?Kakva bi bila Vasa reakcija, Gospodine Lavrove, kada bi Amerika finansirala organizovanje referenduma u Dagestanu o odcepljenju od Rusije, a nakon toga USA poslala svoje trupe u Dagestan? Predpostavljam da bi i Vi mirno i srpljivo trazili politicko resenje? Ili bi ste prihvatili odcepljenje Dagestana od Rusije? Mozda bi ste pojacali vojno prisustvo u regionu?
(Bacvanin, 03. april 2014 13:12)

Проблем је што ти мислиш да су сви само за ЕУ и САД!?

Референдум на Криму те демантује, још мало и остатак источне Украјине....
Ако си ти за нешто и шачица људи, не значи да су сви!

Али битно да си написао есеј, па куд пукло....:-*!

Sinjajevina

pre 10 godina

@Cuts both ways

Uopste nije tacno. Moze Rumunija da vrsi vojne vezbe na svojoj teritoriji ali bez amerikanaca. Mnogo je to komplikovano i predvidjeno raznim ugovorima i sporazumima i sve su amerikanci prekrsili, pre svega kao ugovor o nesirenju NATO na istok. Poljska, Ceska, Slovaca, Rumunija, Madjarska, Bugarska, Litvanija, Letonija i Estonija NUSU smele da budu u NATO paktu. Cak ni istocna Nemacka. Zasto su to amerikanci uradili - moze ime se, znaci bez zakona, prava i protiv dogovora. E pa moze se i onda drugima. Mozda ce Rusi da odrze velike manevre u Venecueli, da postave stotinjak svojih aviona na 15 minuta od Vasingtona, da postave 4 baterije s-400 koje ce pokrivati ceo americki jug - e to bi tek onda bilo isto. Slazete li se?

N2

pre 10 godina

Miroljubiva politika svakako nije postavljanje NATO raketa po granicama Rusije. To je izazivanje djavola i logicno je da se Rusija buni. I koji djavo NATO jos uvek postoji, Hladni rat je prosao. I sad NATO generali da bi opravdali svoje postojanje prave krize gde god mogu.

Pedja

pre 10 godina

Da li neko stvarno misli da će NATO da brani baltičke zemlje u slučaju stvarne invazije iz Rusije??? prvo NATO nema logistiku za tako nešto, niti dovoljan broj vojnika, a pride nisam siguran da bi i jedna zemlja NATO pakta slala svoje vojnike u Estoniju, Litvaniju. "Pomoć" koju je NATO poslao u svoje istočne članice, je više nego smešna, 6 aviona F-16, šta misle sa time da odbrane??? nije bilo slanja niti razmeštanja PVO baterija niti bilo kakvih drugih jedinica. Jednostavno vlada zakon jačeg, i sigurno Amerika i ostale zapadne članice NATO pakta neće slati svoje trupe u istočne zemlje članice u slučaju Ruske invazije.

lala

pre 10 godina

Nakon toga, na teritoriju te zemlje odjednom ulaze strane trupe iz Rusije i anektiraju taj deo u Rusku Federaciju. Sta Vi mislive, kome trebaju sada preplasene zemlje da se obrate za pomoc? Vevericama?
Kakva bi bila Vasa reakcija, Gospodine Lavrove, kada bi Amerika finansirala organizovanje referenduma u Dagestanu o odcepljenju od Rusije, a nakon toga USA poslala svoje trupe u Dagestan? Predpostavljam da bi i Vi mirno i srpljivo trazili politicko resenje? Ili bi ste prihvatili odcepljenje Dagestana od Rusije? Mozda bi ste pojacali vojno prisustvo u regionu?
(Bacvanin, 3. april 2014 13:12)

Amerikanci imaju veze sa Dagestanom koliko i mi sa Meksikom. Tamo nema Amerikanaca pa je vasa izjava vise nego li glupa. Da odrzavam ruse ne pada mi na pamet. Nas nisu presli samo kada nisu stigli, isto kao i taj demokratski zapad. Ali ovde se postavlja pitanje o Ruskoj vojsci unutar granica Rusije i Americkim vojnicima hiljadeee kilometara van Amerike. Jedno nije u redu a drugo je u redu. ???? U srbiji sv strucnjaci za politiku , ekonomiju i fudbal , a ne znam gde smo gori.

zoran

pre 10 godina

Briga njih nije za Ukrajinu,znaju dobro sta je tu realno. Dobrodoslo im je da medijski satanizuju Rusiju i homogenizuju posrnulo EU jedinstvo a USA da podseti EU da zavisi od njene vojne moci. Ko nije ovisnik o nekakvim budalastinama o KGB pukovnicima,paji patku i turskim serijama,ko se potrudi da pogleda realno dobice odgovor na najmanje dva pitanja: da li sam ja mrzitelj i odakle to polazi? da li ja uopste nesto znam?

Бојан Илић

pre 10 godina

Moskva -- Rusija od NATO očekuje odgovor o jačanju vojnog prisustva na teritoriji istočnoevropskih država, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

НАТО "шири" територију и спрема се да узме Сибир који чувате себично за себе а "има га довољно за све"!

А јадна и морално бедна ЕУ ћути и слуша будалетине из САД давајући добровољно "полигон" за будућа разарања, на велику жалост!

Ser Toza

pre 10 godina

Na planeti nema pravde, vlada sila jačega. Trenutno se ispituju snage i ko je spreman dokle da ide. Situacija može da se smiri (verovatno) a može i da eskalira (manje verovatno). Simptomatično je da među nama postoje 2 struje koje bezrezervno navijaju za svoje (Rusija i USA). Čudim se navijačima USA-a. Brane sve sto je Amerika uradila ili to ne pominju a osuđuju sve što je USSR uradio i što danas radi Rusija. Samo da ih podsetim na neke događaje iz prošlosti:
Čile
Nikaragva
Granada
Panama

Da se razumemo, nije ni Rusija ništa bolja, ali ako Amerika ima pravo da svoje nacionalne interese brani širom planete, može i Rusija sa istim pravom.

A nama ostaje da se nadamo...

seljadin

pre 10 godina

@Miroslav, ne daj Bože da do rata dodje, USA bi daleko više stradala, daleko gušće je naseljena, od 300 miliona, ako bi ostalo 10, a Rusija bi se takodje svela na ne vise od 10 miliona, to bi bila pirova pobeda. Zamisli samo bombe kad počnu padati po nuklearnim elektranama...

Znam da su ranije bile procene iz JNA (o tome se ćutalo) da bi u SFRJ pored njene neutralnosti prezivelo od 15%- najviše 20% stanovnika.
Još tada se znalo da NATO ima uperene rakete u Grčkoj koje bi padale po Beogradu i Zagrebu.

Goran

pre 10 godina

Misija NATO pakta da pod plastom ljudskih prava sprovodi svoju istinu. Ko god im se suprostavi ima sansu da bude proglasen teroristom. Mogu Amerikamci bilo sta da urade njihova propagandna masinerija ce u sekundi da opravda bilo sta. To ne vazi za druge. nije dovoljno vise da neko pobedi na izborima, potrebno je da bude onaj koji je zapadno orjentisan. Kako god bilo cudno, Kina i Rusija su jedina protiv teza jednoumlju danas. Sam ne mogu da verujem da tako razmisljam, ali stanje na terenu je takvo. Na zalost

Петар Миловановић

pre 10 godina

"Šta radi NATO na istoku Evrope?"
Шта ради, па поставља рибарске мреже да у њих хвата нуклеарне ракете из Ирана и Северне Кореје које ће падати по Европи, а Европљани су амерички савезници па су у обавези да их штите од непријатеља! Американци се брину због руских маневара унутар руске територије, а Руси треба да буду срећни што НАТО-пакт појачава војску у земљама око Русије! Имају ли бре ти Американци бар један грам мозга да нешто логички просуде!?

Lule

pre 10 godina

Jedina stvar koju NATO ima i sa čim može da ratuje bez velikog cimanja su dronovi i avijacija, to u hipotetičkom ratu sa Rusima ne znači ništa jer i nije neka prednost. Što se tiče vojnika, baš da vidim te političare sa zapada da objasne zašto njihovi građani ginu negde bogu iza nogu, znamo kako su Buš i Bler prošli zbog Iraka...

nostradamus

pre 10 godina

kako ja vidim dobicemo jedan novi berlin, samo se ovaj put zove kiev.
Rusi gomilaju trupe na istoku, a Nato na zapadu. Po toj logici sresce se na Dnjepru.
Onda Rusi idu jos do Odese da budu u kontaktu sa Transnistriom.
Osniva se Evroazijska unija, a Evropa vrlo brzo mora da trazi novog snabdevaca za gas i naftu.

Naravno ovako samo u najboljem slucaju
U drugom slucaju, neka nam je bog u pomoci

Pozdrav

ranko

pre 10 godina

Ratni brod ne sme da ostane duže od 12 dana u Crnom moru ukoliko država nema izlaz na to more. Posle smanjenja nuklearnih bojeva glava obe strane imaju po 6800 tj oko 13.500 ukupno. I najslabija je mnoogo jača od onih bačenih 45te. Probajte da nabrojite 6800 gradova i shvatićete po koliko projektila je naciljano na svaki potencijlni cilj, neki s brodova, neki s kopna, podmornica, aviona... pre smanjivanja broja USA i SSSR su imali preko 60.000...