Sreda, 02.04.2014.

14:57

Evo kakvi su novi računi za struju

Potrošači u Srbiji dobiće do 15. aprila račune za električnu energiju na novim obrascima, na kojima će biti navedena prosečna cena kilovat-sata.

Izvor: B92

Evo kakvi su novi raèuni za struju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

Haiyan

pre 10 godina

Da se ukine TV pretplata? Pa da li ste poblesavili? Ima da placamo RTS-u da nas izvestava o poduhvatima svevisnjeg srbospasioca.

neba

pre 10 godina

Dajte jedinstvenu cenu struje bez tarifa i nema potrebe za laznim dijagramima i stampanjem u boji. Tako ce moci svaka podrucna jedinica moci da stampa racune za svoje potrosace.
Verovatno je ovaj predlog komplikovan i nece moci u praksi sa se primeni.

jason statham

pre 10 godina

mozete da radite sta hocete, struja je poskupela ili sta vec, do skoro placao sam 3-4000. Sada uz svu stednju placam 5-6000...

prvi ministar

pre 10 godina

Glasaliste sad se zalite Vucicu, trazili ste gledajte uopste mi vas nije zao pa sledeci put ako ostane ista od ovih stetocina od Srbije zaokruzite ih ponovi ili u najboljem slucaju za Vucica ne izlazite na izbore.

Pera

pre 10 godina

U prevodu:
- pretplata nije ukinuta ali je RTS dobio i 200 miliona evra subvencija!
- navedena je prosecna cena kilovat casa sto nista ne znaci jer nemamo uvid u cenu po tarifama!!!

Na kraju sta ocekivati od ljiga sa vlasti kada godinu dana smisljaju novi racun koji je isti sa podacima kao prethodni.

A za botove, ako vam vodja nije ispunio obecanje o ukidanju tv pretplate zamislite kako ce ostala obecanja ispuniti. Vi u blatu a on sedi na nekoj solji kao Janukovic.

marikone

pre 10 godina

Brojila su neispravna i to u velikoj meri, prvo treba brojila da budu ispravna da bi mogli nesto da ocitaju a ne da dopisuju napamet. Usled tople zime izasla je velika prevara na videlo. Haos i javasluk u javnim preduzecima. Muka mi je vise od zivota ovde.

Jako Bitna Stvar!!!!!

pre 10 godina

Kod zasnivanja pretplatniškog ugovora o kupovini struje PLAĆAMO angažovanu snagu recimo 11,04 KW,da bi nam posle svagog mesečnog računa bila opet naplaćivana naknadu angažovana snaga od 11,04Kw(11,04kw*42,839=472,94 din).Zašto?Da li to menjaju trafostanice svaki mesec i provodnike kojim nam isporučuju el. energiju.Čista pljačka.

marija

pre 10 godina

Ljudi, da li se secate pred izbore onih flajera o poskupljenju struje prvog aprila sto su ubacivali u sanducice. Jel nazvase to delom ekstremistickih grupa i da ce policija da ispita ko stoji iza toga. Ekstremisti malo sutra, sve vise sumnjam da su stvarno spremali poskupljenje i da ih je neko provalio.
Pa danas je 2 april!
Ja sam izvukla zakljucak, a vi?
Sramota!

Pametnjaković

pre 10 godina

Potpuno beskorisno presipanje iz šupljeg u prazno, kao po običaju. Iz ovoga se vidi da će nova-stara vlast da nastavi uništavanje Srbije uzduž i popreko svojim glupostima. Ovde se vidi visok nivo zamajavanja i omalovažavanja ovaca Srbije, a može im se jer će ovce uvek izlaziti na izbore da glasaju.

jo jo

pre 10 godina

Nemam vise zivaca ni da komentarisem koliko nas sa raznih strana prave ovcama, jer ovce su za sisanje.
Prvo drzava pa od drzave svi ostali.
Ako je gospodja ministarka ne pismena pa ne vidi kako izgleda cuveni racun za hleb iz prodavnice, sta dalje treba pricati. Po cemu je "struja" nesto drugo.
Roba kao i hleb.
Bunim se i pisem komentare jer ne zelim da me pretvaraju u ovcu. Prosto da prostije ne moze biti a komplikovano je do bola. Mogao bi da doktoriram na elaboratu za EDB i EPS.
Samo da napomenem, iz domena sam elektro struke ali nikad zaposlen kod njih. ZAMISLI, dijagram. Jeb....idem u WC.

udtuzeni

pre 10 godina

Nama udruzenim lopovima struje taj vas dijagram mesecne portosnje struje nista ne znaci.Neke ste,uz malu pomoc sa strane, upecali i sta ste uradili, okacili strujomere na banderu bez ikakvih posledica za lopove.. koja neozbiljna drzavna kompanija je taj EPS a uz njega citav drzavni sistem koji nije sposoban da resava sustinske probleme drustva vec nam nude nove racune a uskoro novo poskupljenje struje sa obrazlozenjima za supljoglavce..itd

ZMANKU

pre 10 godina

Samo kratko, navešću primer Turske (koja nas je odavno prevazišla u svemu), da ne idemo na "Zapad": dodje čovek sa čitačem (malo veći od običnog digitrona) i odmah vam odštampa račun koji nije veći od loto tiketa, Prosto i jednostavno, stanje toliko i toliko košta, nikakva mudrolija, kao kod nas gde od svega pravimo nauku koju koriste za uzimanje novca od nas gradjana!!!!!!!!!

milojko

pre 10 godina

A TV pretplata stoji... Sta je bilo sa obecanjem naseg nam "svemoguceg Vucica" da ce da ukine TV pretplatu... E narode srpski na sta si ti spao da opet pobedi prodavac magle. Jadni smo mi. Menjaju izgleda racuna, uvode nove firme koje vrse naplatu... samo zamazuju oci i pokusavaju da zbune narod... E pa ne moze, ima nas ovde i pismenih i onih koji imaju pamcenje duze nego zlatna ribica i secamo se svih laznih obecanja. SRAMOTA. Drzavo radi nesto a ne samo da zivis od haraca, narod ce vrlo brzo biti bez para a onda ce da radi kuka i motika.

Novosadjanin

pre 10 godina

Meni se bas dopadaju, svaku modernizaciju, jasniji pregled, grafikone - podrzavam. Sad treba da se usrede na online pracenje potrosnje ili racuna- to bi bilo kul.

Alex

pre 10 godina

@munja
Zao mi je ali ne mogu da vam dostavim račun jer se račun ne dobija mesečno vec 1 ( slovima i brojem jednom) godišnje gde je obracun za celu godinu. Isporučilac el. energije vam izračuna koliko ste potrosili kwh za celu godinu i to podeli sa brojem meseci u godini. Tako se dolazi do mesečne pretplate. Ako potrošite vise , plati se i uzme se nova vrednost za proračun pretplate za sledeću godinu. Ako je potrosnja manja , anjuje se iznos pretplate. Brojilo se očitava jednom godišnje i to ga očitavate vi lično i stanje dostavljate putem net-a ili postom. Brojilo se kontroliše jednom u 5 godina od strane ED. Tako se radi na zapadu.

toza

pre 10 godina

Da li se iko seća zbog čega su uvedene zone. U jednom trenutku elektroprivreda nije mogla da isporuči dovoljnu količinu električne energije pa je kao meru smanjenja uvela različite tarife I naravno kada se stanje stabilizovalo nikome na pada na pamet da ukine ovu globu. Nisam siguran da je sve ovo u skladu sa ustavom ali je svakako van svake tržišne logike. Normalno je da se za veće količine dobije popust a na skuplja cena 8a država treba da brine o socijalnim slučajevima). Druga prevara je prevelika cena jeftine tarifi koja na tržištu električne energije može da dostigne i cenu od 0 dinara i to u EPS-u naravno dobro znaju (ko želi može da proveri kretanje cena struje na tržištu).
Treća prevara je upravo ovaj bućkuriš od računa koji nije nimalo pojednostavljen uvođenjem prosečne cene (svako ko ima digitron može i sam da izračuna prosečnu cenu). Kupci su imali primedbu na previse stavku u računima a sada smo dobili još jednu umesto da nam u cenu kilovata uračunaju sve prateće troškove, ali bi onda pred ustavnim sudom morali da dokazuju zbog čega svi potrošači nemaju istu cenu struje (na različite cene pre svega utiče obračunska snaga).
I najgore od svega je to što poslodavac (u ovom slučaju vlada ova a i prethodne) nema dovoljno znanja da se upusti u koštac sa ovim prevarantima. Bar jedan pomoćnik ministra energetike mora biti osoba koja se razume u trgovanje električnom energijom kojoj sujasni troškovi proizvodnje.

dokle vise!?

pre 10 godina

Meni ovo i dalje nije jasno ne razumem u cemu je problem potrosio si toliko kilovata za jeftinu i toliko za skupu kakva bre snaga, pa valjda mene netreba da zanima snaga struje te tehnicke stvari treba eps da zavrsi a mi ako primetimo da nesto nevalja prijavimo njima ovo je samo mazanje ociju!!

dragan

pre 10 godina

Odma u sve prodavnice na račun ubaciti stavke-troškovi izrade računa,cena struje u zamrzivačima u prodavnici,troškovi za očuvanje životne sredine,troškovi čišćenja ispred prodavnice,troškovi pranja izloga.

Miloš

pre 10 godina

Šta će meni grafikoni? Pa ne radim ja u zavodu za statistiku. Ja lepo kilovate stavim na papir za mesece koje upoređujem i izračunam. Osnovne računske operacije se uče u osnovnoj školi. Ono što je bitnije: ponuditi potrošačima da se opredele za online račun, a zauzvrat ih osloboditi plaćanja troškova izrade i dostave računa (em štedimo papir i čuvamo životnu sredinu, em ne plaćamo suludi trošak), naknadu za obnovljive izvore energije ukinuti (kada mi se dokaže da se ta naknada odista i koristi za obnavljanje OIE, e onda bih se složio i da je plaćam). Obračunsku snagu za one koji troše malo ili nimalo tokom meseca svesti na neku simboličnu cifru (npr. 100 din), a za velike potrošače i dalje obračunavati prema potrošenim kilovatima. Inače, za one koji kažu ''neću da plaćam naknade ako nema potrošnje'': pa i u mobilnoj telefoniji kad uzmete telefon na pretplatu i ugovornu obavezu, možete da ne taknete telefon i ne napravite nijedan poziv, opet će vam stići ugovorena pretplata. Na kraju, stimulisati redovne platiše više od trenutnog, mizernog popusta, a ne nagrađivati neplatiše otpisom i reprogramima. RTV pretplatu neću ni da komentarišem...izlišno je...

e

pre 10 godina

a sta bi sa onim vucicevim obecanjem o ukidanju rtv pretplate... jos jedna od milion lazi to je kak ose secam jos prosle godine obecao, nesto covek zaboravlja sta prica, a mi glupi...

Milan Nis

pre 10 godina

@(Ivan, 2. april 2014 16:39)

Hvala sto ste me prosvetlili,evo bas sam skoro razgovarao sa kumom koji zivi u norveskoj,na tu temu,covek kaze da NISTA osim cene kw i utroska istih ne postoji na racunu,e sad mozda me on samo tesi,nisam siguran,a racun mu je oko 9000 din.prevedeno u nasu valutu,mesecno u najhladnijim mesecima,greje se na struju,doduse stan oko 50 kvm,tako da ni sa cenom vise nisam siguran,a Norveska vazi za jednu od najskupljih zemalja na svetu.Jedino sto ima desetak firmi koje se bave prodajom,pa mozda on ima neke povoljnosti ili mu je izolacija na zgradi toliko dobra,ima puno faktora,to stoji,ali ima puno pljacke kod nas i to stoji,pa oni koji placaju moraju da nadomeste tu "prazninu".

Milos

pre 10 godina

Znaci da sumiramo, TV pretplata za koju je Vlada prosle godine u avgustu/septembru objavila da se nece placati od 2014-te god se i dalje pojavljuje kao stavka za placanje na "NOVIM" racunima za struju koji iako pompezno najavljeni na posebnoj konferenciji za stampu (VEROVATNO JEDINOJ KONFERENCIJI ZA MEDIJE POSVECENOJ RACUNIMA ZA STRUJU U ISTORIJI!) KASNE SAMO 4 MESECA!
I sada neko treba da poveruje da ce SNS povesti Srbiju u bolju buducnost, prosperitet i razvoj cele zemlje, a nisu u stanju da rese ni najobicnije racune za struju!

munja

pre 10 godina

Ljudi, ima vas koji čitate ovaj forum a živite u inostranstvu.
Može li neko bar da skenira tamošnji račun za struju i baci nam link ovde, čisto da vidimo kako to izgleda u Francuskoj, Njemačkoj, Šveckoj, Italijanskoj...

Milos

pre 10 godina

@Ivan
Ivini, ali na nasu zalost, Bosna i Makedonija su iste crne rupe kao i Srbija, a NIKAKO DRZAVE, a ako si mislio na Hrvatsku oni vec imaju duplo vecu prosecnu platu, a u Sloveniji nastavnik u osnovnoj skoli ima 1350e platu, kod nas ni 400e, da li stvarno mislis da je kod njih struja 3 puta skuplja?
Da ne poredimo Srbiju sa PRAVIM DRZAVAMA kao sto su Nemacka, Danska...gde je za pocetak hrana jeftinija i gde na racunu ne postoje stavke kao sto su ANGAZOVANA SNAGA nego se placa samo potroseno!

Srdjan82

pre 10 godina

@ turbolencija. Danas samo trideset posto ljudi ima kompjuter u Srbiji a jos manji procenat je zna da koristi internet. Otpada tvoj predlog. Izvini!

Mare

pre 10 godina

Meni licno su bolji ovi novi racuni, hocu da imam pregled koliko je prosecna potrosnja, da li sam ispod ili iznad- za one koje se ne snalaze sa ciframa tu je grafikon za poslednjih nekoliko meseci- sto je odlicno za pracenje licne potrosnje. Slazem se komentarima da moze i jednostavnije, pretpostavljam da ce vremenom i biti. A TV pretplata, koliko znam nije obavezna, ko ima para da plati, ko nema ne mora. Znam X ljudi koji ne placaju, i nikakve sankcije nisu dobili.

Da se ne lazemo!

pre 10 godina

"Mnogo veća će biti korist što ćemo sada imati novi, pregledniji račun", rekao je on.
***********************
A jos veca korist bi bila kad bu Elektrodistribucija uspela sve korisnike da stvarno natera da plate racune.

Alfa

pre 10 godina

hocu online da mogu da vidim racun! smarate sa papirima vise...
pre nego sto je naplatu u BG preuzelo EPS Snabdevanje to je bilo moguce na portalu EDB

wroom1975

pre 10 godina

Ovo je jos gore od prethodnog. Cist primer kako gospoda principom "zbunjivanja" moze da rade sta hoce, a zo to imaju i opravdanje u vidu ovog racuna. Kilovat sati kosta toliko, za ovaj mesec si potrosio toliko kilovata. Uporedis brojilo, uporedis racun, molim lepo. Sta je bre ovo...pa ovde samo sto ne pise koliko placamo "odstetu" za stampanje ovih cedulja.

Branko V.

pre 10 godina

Ovakav račun će možda stvarno nešto značiti. Za običnog građanina najverovatnije ništa jer ja složeniji od predhodnog kog nije baš mnogo razumeo. jednostavno račun daje više informacije nego što je potrebno.

cickavi01

pre 10 godina

A Vučić obećao još ooondaa da će biti ukinuta TV-pretplata??? Eto prodao se čovek za 500,00din. I kako onda da mu verujem za nešto drugo?
(mag, 2. april 2014 15:45)

Mozda bi se i ukinulo ali kad ti je drzava pred bankrotom NEMA NISTA OD UKIDANJA.
Malo ljudi shvata da je skoro bankrot i da nije one milijarde od UAE moglo bi danas kljuc u bravu pa svi preko granice.
Drzava Srbija je velika socijala i nista vise,plave,zelene,crvene zone u struji,parkingu....jos malo i plin u zonama i eto....KRAJ

Ivan

pre 10 godina

@(Milan Nis, 2. april 2014 16:14)

Nije da branim nekog ili nešto. Ali svugde u svetu to postoji. I struje je 2x-3x skuplja nego u Srbiji i to u državama koja su po primanjima vrlo slična primanjima u Srbiji. Toliko o svetu.

Sid

pre 10 godina

Kakva rtv pretplata bre?
Zar se javni servis ne finansira iz budzeta?
Dokle vise EPS da levati ovaj narod?
Racun je takav da je samo redosled i boje zamenjeni.

Bojan

pre 10 godina

Malo objašnjenje za sve one koji skaću na prvu loptu:

I do sada je postojala stavka za plaćanje troškova izrade i štampe računa, na šta po zakonu isporučilac energije ima pravo (plus ima pravo da obračuna troškove očitavanja brojila i svoj mali overhead) sada je samo iskorišćena kuknjava gomile nepismenih za novim računima, da se taj iznos poveća.

Tražili ste - plaćajte, nema nigde ništa za džabe.

Mирјана

pre 10 godina

Kaда ће ЕПС да организује курс за потрошаче "Обука за тумачење рачуна за струју"? И колико ће да траје и кошта та обука? Или да се уведе у редовно школовање, од предшколског до факултета.
Јадна је држава која пљачка своје грађане!

Lazar

pre 10 godina

Jos nisam kao i svi ostali dobio taj famozni racun ali ono sto cu prvo pogledati i potraziti da procitam bice ko je zaduzen za ispravnost strujomera na koje vreme se vrsi bazdarenje i ko placa bazddarenje, kao sto je nekada bilo pa se znalo i javno objavljivalo.

istina

pre 10 godina

Kakva je ovo država dovoljno je reći da Elektrotehnički fakultet u Beogradu podnosi tužbu protiv Elektrodistribucije Beograd zbog krađe autorskih prava za informacioni sistem koji i pored toga što je ukraden, uporno se gnječi, ruinira sa svih strana i sramno se kalja ime jednog od najboljih fakulteta u Srbiji i to sve rade geografi i ekonomisti-bizMismeni iz ED Beograd. Najtužnije je što je u proteklih godinu dana nebrojeno afera nastalao a tek će ih biti za račune i da niko ali pazite niko nije odgovarao. Kako je lako biti bahat kad država stoji iza tebe ali narod će vas pojesti zbog onog što ćete mu tek prirediti, tu vas neće spasiti ni Vučićev brat, ni Kokeza, ni Jokić, ni Vučić ni sam bog vas neće spasiti.

nema

pre 10 godina

Nije problem u dizajnu i grafikonima, smanjite broj stavki. Takođe ,kako god da ga nacrtate ljudi nemaju posao i plate, kad ljudi budu imali pristojne plate možete da im samo pošaljete cifru SMSom, neće biti problema.

Milan Nis

pre 10 godina

Umesto svih ovih nebuloza,najbolje bi bilo da nam daju racune na parcetu salvete,jer nijedan racun,koliko god bio "pismeno" napisan,nemoze da opravda pljacku tipa:NOIE,NAKNADA ZA MERNO MESTO i ostale budalastine koje nigde na svetu ne postoje.

Svećar

pre 10 godina

Dajte već jednom pravu cenu kilovata, a izbacite sve dodatke [snagu, tv prrtplatu zone potrošnje]. Zašto plaćati nešto, ako mišta nisi trošio u toku meseca? Ovi računi su čisto oporezivanje građana na "Teslu".
Kad kupujem brnzin plaćam po litru. Ako je i od sveta mnogo je!
Dok god nam je didtribucije, nema slobode.

Ja

pre 10 godina

Ovo izgleda kao americki sistem naplate sa prosecnom potrosnjom tj ko trosi manje od svog proseka struja je jeftina ali ko prekoraci prosek samo jedan kw racun skace 2-3 puta i vise

MILENKO

pre 10 godina

a gde je sada gospodin O SVEMOCNI ELIOT NES da nam obijasni kako jos nije ukinuta rtv pretplata a dao je obecanje jos u avgustu prosle godine???upsss zaboravio sam da on jos nijedno obecanje do sada nije ispunio...

ПАМЕТЊАКОВИЋ МЛАЂИ N.L. 920

pre 10 godina

Mjb@ normalno građanima!
Mnogo veća će biti korist što ćemo sada imati novi, pregledniji račun", rekao je on.
Lepo kaže čovek, mnogo veća korist.
Kukuuu nama po stavkama!

Bojan

pre 10 godina

Znači zbog nekoliko nepismenih koji nisu mogli da shvate račun (koji je bio jasan bez problema) sada svi moramo da plaćamo skuplje troškove?

Pametno, nema šta. A jel mogu ja da dobijamo i dalje stari račun, s kojim nisam decenijama imao nikakav problem, a ovi nepismeni neka zure u nove račune, neć eni njih da razumeju, ali će sada barem da ćute, da ne bi dobili jošte po novčaniku za "Još jasnije" račune.

mag

pre 10 godina

A Vučić obećao još ooondaa da će biti ukinuta TV-pretplata??? Eto prodao se čovek za 500,00din. I kako onda da mu verujem za nešto drugo?

sale

pre 10 godina

bas nista nije falilo racunima od pre, koje je izdavao recimo jugoistok ili elektromorava. nego su izmislili celo preduzece da na ogromne plate ubace svoje partijske kadrove koji godinu dana smisljaju rupu na saksiji.sramota.

ИБАРСКИ ВУК (краљево)

pre 10 godina

вучићу шта би са том ртс преплатом.......????? ипак остаде на рачуну за струју

Milan

pre 10 godina

Sve je u redu sa novim računima i modelom - tako treba!
ali da li postoji inicijativa da se promene tarfni profili jer nije isto kada se plaća za kuću i za stan
a nije isto kada neko ima jednog člana porodice, a neko ima 4 - 5 ili 6 članova. To je problem koji treba razmatrati.
Osim toga treba pod hitno tražiti da se jeftina tarifa uvede od 22.00 do 07.00 kao i vikendom od petka u 22.00 do ponedeljka u 07,00 to je prava stvar za sve građane Srbije

Radovan VII

pre 10 godina

"Marković je rekao da će račune štampati distribucije u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS) - kao i do sada, a da će troškovi biti malo uvećani, za dodatnu štampu."

Znaci sve je isto, samo su troskovi veci?! Ne razumem tu logiku. Kupac trazi od prodavca racun sa jasno naznacenim svim stavkama koje placa, sto nije slucaj sa dosadasnjim racunima, a obaveza je po zakonu i na kraju treba da plati izdavanje takvog racuna?!

Dve godine pripremaju "novi izgled" jednog jedinog racuna koji bi svaka dizajn agencija zavrsila za pet dana max. uz sve konsultacije i izmene, a kad podvucemo crtu dobijemo novu stavku "stampa racuna"?!

Bezobrazno i napredno, nema sta.

elektricar

pre 10 godina

kuku koliko cifara, teksta, tabela, ako ovo bude lakse za razumeti svaka cast! to sto ima vise teksta ne znaci da je lepse objasnjeno.

mudrac

pre 10 godina

A kome će to troškovi biti "malo"povećani??? I kakva je to "prosečna"cena kw?
Kw zelene je(pr)=2,oo din plave=5,oo crvene=10,oo i.....???
A da vi lepo ukinete taj lopovluk po bojama i stavite samo tri stavke:
viša+niža+pdv=?? sami ćemo da uradimo logaritme.

turbulencija

pre 10 godina

Zašto u 21.veku svaki račun mora da se štampa i šalje, zar se ne može uvesti opcija elektronskog slanja računa putem emaila? Ja bih prvi prihvatio!

ИБАРСКИ ВУК (краљево)

pre 10 godina

јел рече вучић прошле године, да је укинута ртс преплата.,,,......???@???@

Mrmot

pre 10 godina

Zbog cega i dalje uz račun ide i tv pretplata, zar tv nije ukinuta?
(salender, 2. april 2014 15:28)

Pa nije ukinuta,slagao Vučić da jeste pa je za kaznu dobio 50% glasova na sledećim izborima. A ljudi ovce pa veruju u bajke.

ne znaju ni racun da naprave

pre 10 godina

Hahahaha, al' su pojednostavili, svaka cast. Sad je sve iz jednog dela, natrpano u jednoj koloni i u bezbroj redova a bilo je u 2-3 dela po nekoliko kolona i par redova

Aca

pre 10 godina

Nekima i da crtaš, račun neće biti jasan. A takvi se najviše bune. Verujem da će im i ovaj novi račun biti prekomplikovan i neće moći da ga razumeju.

Posmatrač

pre 10 godina

Zar nije vlada 24.januara donela uredbu o finansiranju radiodifuznih ustanova, odnosno rtv pretplatu?!?!
Iskreno, plaćao sam je do januarskog računa, ali ne od tada, ovo je izgleda, kao i dosta toga u državi, APP - ako prođe, prođe..

ИБАРСКИ ВУК (краљево)

pre 10 godina

вучићу шта би са том ртс преплатом.......????? ипак остаде на рачуну за струју

ИБАРСКИ ВУК (краљево)

pre 10 godina

јел рече вучић прошле године, да је укинута ртс преплата.,,,......???@???@

Mrmot

pre 10 godina

Zbog cega i dalje uz račun ide i tv pretplata, zar tv nije ukinuta?
(salender, 2. april 2014 15:28)

Pa nije ukinuta,slagao Vučić da jeste pa je za kaznu dobio 50% glasova na sledećim izborima. A ljudi ovce pa veruju u bajke.

ne znaju ni racun da naprave

pre 10 godina

Hahahaha, al' su pojednostavili, svaka cast. Sad je sve iz jednog dela, natrpano u jednoj koloni i u bezbroj redova a bilo je u 2-3 dela po nekoliko kolona i par redova

Radovan VII

pre 10 godina

"Marković je rekao da će račune štampati distribucije u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS) - kao i do sada, a da će troškovi biti malo uvećani, za dodatnu štampu."

Znaci sve je isto, samo su troskovi veci?! Ne razumem tu logiku. Kupac trazi od prodavca racun sa jasno naznacenim svim stavkama koje placa, sto nije slucaj sa dosadasnjim racunima, a obaveza je po zakonu i na kraju treba da plati izdavanje takvog racuna?!

Dve godine pripremaju "novi izgled" jednog jedinog racuna koji bi svaka dizajn agencija zavrsila za pet dana max. uz sve konsultacije i izmene, a kad podvucemo crtu dobijemo novu stavku "stampa racuna"?!

Bezobrazno i napredno, nema sta.

mag

pre 10 godina

A Vučić obećao još ooondaa da će biti ukinuta TV-pretplata??? Eto prodao se čovek za 500,00din. I kako onda da mu verujem za nešto drugo?

turbulencija

pre 10 godina

Zašto u 21.veku svaki račun mora da se štampa i šalje, zar se ne može uvesti opcija elektronskog slanja računa putem emaila? Ja bih prvi prihvatio!

sale

pre 10 godina

bas nista nije falilo racunima od pre, koje je izdavao recimo jugoistok ili elektromorava. nego su izmislili celo preduzece da na ogromne plate ubace svoje partijske kadrove koji godinu dana smisljaju rupu na saksiji.sramota.

Milos

pre 10 godina

Znaci da sumiramo, TV pretplata za koju je Vlada prosle godine u avgustu/septembru objavila da se nece placati od 2014-te god se i dalje pojavljuje kao stavka za placanje na "NOVIM" racunima za struju koji iako pompezno najavljeni na posebnoj konferenciji za stampu (VEROVATNO JEDINOJ KONFERENCIJI ZA MEDIJE POSVECENOJ RACUNIMA ZA STRUJU U ISTORIJI!) KASNE SAMO 4 MESECA!
I sada neko treba da poveruje da ce SNS povesti Srbiju u bolju buducnost, prosperitet i razvoj cele zemlje, a nisu u stanju da rese ni najobicnije racune za struju!

Mирјана

pre 10 godina

Kaда ће ЕПС да организује курс за потрошаче "Обука за тумачење рачуна за струју"? И колико ће да траје и кошта та обука? Или да се уведе у редовно школовање, од предшколског до факултета.
Јадна је држава која пљачка своје грађане!

MILENKO

pre 10 godina

a gde je sada gospodin O SVEMOCNI ELIOT NES da nam obijasni kako jos nije ukinuta rtv pretplata a dao je obecanje jos u avgustu prosle godine???upsss zaboravio sam da on jos nijedno obecanje do sada nije ispunio...

milojko

pre 10 godina

A TV pretplata stoji... Sta je bilo sa obecanjem naseg nam "svemoguceg Vucica" da ce da ukine TV pretplatu... E narode srpski na sta si ti spao da opet pobedi prodavac magle. Jadni smo mi. Menjaju izgleda racuna, uvode nove firme koje vrse naplatu... samo zamazuju oci i pokusavaju da zbune narod... E pa ne moze, ima nas ovde i pismenih i onih koji imaju pamcenje duze nego zlatna ribica i secamo se svih laznih obecanja. SRAMOTA. Drzavo radi nesto a ne samo da zivis od haraca, narod ce vrlo brzo biti bez para a onda ce da radi kuka i motika.

elektricar

pre 10 godina

kuku koliko cifara, teksta, tabela, ako ovo bude lakse za razumeti svaka cast! to sto ima vise teksta ne znaci da je lepse objasnjeno.

Posmatrač

pre 10 godina

Zar nije vlada 24.januara donela uredbu o finansiranju radiodifuznih ustanova, odnosno rtv pretplatu?!?!
Iskreno, plaćao sam je do januarskog računa, ali ne od tada, ovo je izgleda, kao i dosta toga u državi, APP - ako prođe, prođe..

mudrac

pre 10 godina

A kome će to troškovi biti "malo"povećani??? I kakva je to "prosečna"cena kw?
Kw zelene je(pr)=2,oo din plave=5,oo crvene=10,oo i.....???
A da vi lepo ukinete taj lopovluk po bojama i stavite samo tri stavke:
viša+niža+pdv=?? sami ćemo da uradimo logaritme.

Milan Nis

pre 10 godina

Umesto svih ovih nebuloza,najbolje bi bilo da nam daju racune na parcetu salvete,jer nijedan racun,koliko god bio "pismeno" napisan,nemoze da opravda pljacku tipa:NOIE,NAKNADA ZA MERNO MESTO i ostale budalastine koje nigde na svetu ne postoje.

Pametnjaković

pre 10 godina

Potpuno beskorisno presipanje iz šupljeg u prazno, kao po običaju. Iz ovoga se vidi da će nova-stara vlast da nastavi uništavanje Srbije uzduž i popreko svojim glupostima. Ovde se vidi visok nivo zamajavanja i omalovažavanja ovaca Srbije, a može im se jer će ovce uvek izlaziti na izbore da glasaju.

Sid

pre 10 godina

Kakva rtv pretplata bre?
Zar se javni servis ne finansira iz budzeta?
Dokle vise EPS da levati ovaj narod?
Racun je takav da je samo redosled i boje zamenjeni.

istina

pre 10 godina

Kakva je ovo država dovoljno je reći da Elektrotehnički fakultet u Beogradu podnosi tužbu protiv Elektrodistribucije Beograd zbog krađe autorskih prava za informacioni sistem koji i pored toga što je ukraden, uporno se gnječi, ruinira sa svih strana i sramno se kalja ime jednog od najboljih fakulteta u Srbiji i to sve rade geografi i ekonomisti-bizMismeni iz ED Beograd. Najtužnije je što je u proteklih godinu dana nebrojeno afera nastalao a tek će ih biti za račune i da niko ali pazite niko nije odgovarao. Kako je lako biti bahat kad država stoji iza tebe ali narod će vas pojesti zbog onog što ćete mu tek prirediti, tu vas neće spasiti ni Vučićev brat, ni Kokeza, ni Jokić, ni Vučić ni sam bog vas neće spasiti.

ZMANKU

pre 10 godina

Samo kratko, navešću primer Turske (koja nas je odavno prevazišla u svemu), da ne idemo na "Zapad": dodje čovek sa čitačem (malo veći od običnog digitrona) i odmah vam odštampa račun koji nije veći od loto tiketa, Prosto i jednostavno, stanje toliko i toliko košta, nikakva mudrolija, kao kod nas gde od svega pravimo nauku koju koriste za uzimanje novca od nas gradjana!!!!!!!!!

Bojan

pre 10 godina

Znači zbog nekoliko nepismenih koji nisu mogli da shvate račun (koji je bio jasan bez problema) sada svi moramo da plaćamo skuplje troškove?

Pametno, nema šta. A jel mogu ja da dobijamo i dalje stari račun, s kojim nisam decenijama imao nikakav problem, a ovi nepismeni neka zure u nove račune, neć eni njih da razumeju, ali će sada barem da ćute, da ne bi dobili jošte po novčaniku za "Još jasnije" račune.

e

pre 10 godina

a sta bi sa onim vucicevim obecanjem o ukidanju rtv pretplate... jos jedna od milion lazi to je kak ose secam jos prosle godine obecao, nesto covek zaboravlja sta prica, a mi glupi...

toza

pre 10 godina

Da li se iko seća zbog čega su uvedene zone. U jednom trenutku elektroprivreda nije mogla da isporuči dovoljnu količinu električne energije pa je kao meru smanjenja uvela različite tarife I naravno kada se stanje stabilizovalo nikome na pada na pamet da ukine ovu globu. Nisam siguran da je sve ovo u skladu sa ustavom ali je svakako van svake tržišne logike. Normalno je da se za veće količine dobije popust a na skuplja cena 8a država treba da brine o socijalnim slučajevima). Druga prevara je prevelika cena jeftine tarifi koja na tržištu električne energije može da dostigne i cenu od 0 dinara i to u EPS-u naravno dobro znaju (ko želi može da proveri kretanje cena struje na tržištu).
Treća prevara je upravo ovaj bućkuriš od računa koji nije nimalo pojednostavljen uvođenjem prosečne cene (svako ko ima digitron može i sam da izračuna prosečnu cenu). Kupci su imali primedbu na previse stavku u računima a sada smo dobili još jednu umesto da nam u cenu kilovata uračunaju sve prateće troškove, ali bi onda pred ustavnim sudom morali da dokazuju zbog čega svi potrošači nemaju istu cenu struje (na različite cene pre svega utiče obračunska snaga).
I najgore od svega je to što poslodavac (u ovom slučaju vlada ova a i prethodne) nema dovoljno znanja da se upusti u koštac sa ovim prevarantima. Bar jedan pomoćnik ministra energetike mora biti osoba koja se razume u trgovanje električnom energijom kojoj sujasni troškovi proizvodnje.

Milan Nis

pre 10 godina

@(Ivan, 2. april 2014 16:39)

Hvala sto ste me prosvetlili,evo bas sam skoro razgovarao sa kumom koji zivi u norveskoj,na tu temu,covek kaze da NISTA osim cene kw i utroska istih ne postoji na racunu,e sad mozda me on samo tesi,nisam siguran,a racun mu je oko 9000 din.prevedeno u nasu valutu,mesecno u najhladnijim mesecima,greje se na struju,doduse stan oko 50 kvm,tako da ni sa cenom vise nisam siguran,a Norveska vazi za jednu od najskupljih zemalja na svetu.Jedino sto ima desetak firmi koje se bave prodajom,pa mozda on ima neke povoljnosti ili mu je izolacija na zgradi toliko dobra,ima puno faktora,to stoji,ali ima puno pljacke kod nas i to stoji,pa oni koji placaju moraju da nadomeste tu "prazninu".

Svećar

pre 10 godina

Dajte već jednom pravu cenu kilovata, a izbacite sve dodatke [snagu, tv prrtplatu zone potrošnje]. Zašto plaćati nešto, ako mišta nisi trošio u toku meseca? Ovi računi su čisto oporezivanje građana na "Teslu".
Kad kupujem brnzin plaćam po litru. Ako je i od sveta mnogo je!
Dok god nam je didtribucije, nema slobode.

Milos

pre 10 godina

@Ivan
Ivini, ali na nasu zalost, Bosna i Makedonija su iste crne rupe kao i Srbija, a NIKAKO DRZAVE, a ako si mislio na Hrvatsku oni vec imaju duplo vecu prosecnu platu, a u Sloveniji nastavnik u osnovnoj skoli ima 1350e platu, kod nas ni 400e, da li stvarno mislis da je kod njih struja 3 puta skuplja?
Da ne poredimo Srbiju sa PRAVIM DRZAVAMA kao sto su Nemacka, Danska...gde je za pocetak hrana jeftinija i gde na racunu ne postoje stavke kao sto su ANGAZOVANA SNAGA nego se placa samo potroseno!

wroom1975

pre 10 godina

Ovo je jos gore od prethodnog. Cist primer kako gospoda principom "zbunjivanja" moze da rade sta hoce, a zo to imaju i opravdanje u vidu ovog racuna. Kilovat sati kosta toliko, za ovaj mesec si potrosio toliko kilovata. Uporedis brojilo, uporedis racun, molim lepo. Sta je bre ovo...pa ovde samo sto ne pise koliko placamo "odstetu" za stampanje ovih cedulja.

munja

pre 10 godina

Ljudi, ima vas koji čitate ovaj forum a živite u inostranstvu.
Može li neko bar da skenira tamošnji račun za struju i baci nam link ovde, čisto da vidimo kako to izgleda u Francuskoj, Njemačkoj, Šveckoj, Italijanskoj...

Pera

pre 10 godina

U prevodu:
- pretplata nije ukinuta ali je RTS dobio i 200 miliona evra subvencija!
- navedena je prosecna cena kilovat casa sto nista ne znaci jer nemamo uvid u cenu po tarifama!!!

Na kraju sta ocekivati od ljiga sa vlasti kada godinu dana smisljaju novi racun koji je isti sa podacima kao prethodni.

A za botove, ako vam vodja nije ispunio obecanje o ukidanju tv pretplate zamislite kako ce ostala obecanja ispuniti. Vi u blatu a on sedi na nekoj solji kao Janukovic.

Lazar

pre 10 godina

Jos nisam kao i svi ostali dobio taj famozni racun ali ono sto cu prvo pogledati i potraziti da procitam bice ko je zaduzen za ispravnost strujomera na koje vreme se vrsi bazdarenje i ko placa bazddarenje, kao sto je nekada bilo pa se znalo i javno objavljivalo.

Milan

pre 10 godina

Sve je u redu sa novim računima i modelom - tako treba!
ali da li postoji inicijativa da se promene tarfni profili jer nije isto kada se plaća za kuću i za stan
a nije isto kada neko ima jednog člana porodice, a neko ima 4 - 5 ili 6 članova. To je problem koji treba razmatrati.
Osim toga treba pod hitno tražiti da se jeftina tarifa uvede od 22.00 do 07.00 kao i vikendom od petka u 22.00 do ponedeljka u 07,00 to je prava stvar za sve građane Srbije

Miloš

pre 10 godina

Šta će meni grafikoni? Pa ne radim ja u zavodu za statistiku. Ja lepo kilovate stavim na papir za mesece koje upoređujem i izračunam. Osnovne računske operacije se uče u osnovnoj školi. Ono što je bitnije: ponuditi potrošačima da se opredele za online račun, a zauzvrat ih osloboditi plaćanja troškova izrade i dostave računa (em štedimo papir i čuvamo životnu sredinu, em ne plaćamo suludi trošak), naknadu za obnovljive izvore energije ukinuti (kada mi se dokaže da se ta naknada odista i koristi za obnavljanje OIE, e onda bih se složio i da je plaćam). Obračunsku snagu za one koji troše malo ili nimalo tokom meseca svesti na neku simboličnu cifru (npr. 100 din), a za velike potrošače i dalje obračunavati prema potrošenim kilovatima. Inače, za one koji kažu ''neću da plaćam naknade ako nema potrošnje'': pa i u mobilnoj telefoniji kad uzmete telefon na pretplatu i ugovornu obavezu, možete da ne taknete telefon i ne napravite nijedan poziv, opet će vam stići ugovorena pretplata. Na kraju, stimulisati redovne platiše više od trenutnog, mizernog popusta, a ne nagrađivati neplatiše otpisom i reprogramima. RTV pretplatu neću ni da komentarišem...izlišno je...

Bojan

pre 10 godina

Malo objašnjenje za sve one koji skaću na prvu loptu:

I do sada je postojala stavka za plaćanje troškova izrade i štampe računa, na šta po zakonu isporučilac energije ima pravo (plus ima pravo da obračuna troškove očitavanja brojila i svoj mali overhead) sada je samo iskorišćena kuknjava gomile nepismenih za novim računima, da se taj iznos poveća.

Tražili ste - plaćajte, nema nigde ništa za džabe.

ПАМЕТЊАКОВИЋ МЛАЂИ N.L. 920

pre 10 godina

Mjb@ normalno građanima!
Mnogo veća će biti korist što ćemo sada imati novi, pregledniji račun", rekao je on.
Lepo kaže čovek, mnogo veća korist.
Kukuuu nama po stavkama!

dragan

pre 10 godina

Odma u sve prodavnice na račun ubaciti stavke-troškovi izrade računa,cena struje u zamrzivačima u prodavnici,troškovi za očuvanje životne sredine,troškovi čišćenja ispred prodavnice,troškovi pranja izloga.

Alex

pre 10 godina

@munja
Zao mi je ali ne mogu da vam dostavim račun jer se račun ne dobija mesečno vec 1 ( slovima i brojem jednom) godišnje gde je obracun za celu godinu. Isporučilac el. energije vam izračuna koliko ste potrosili kwh za celu godinu i to podeli sa brojem meseci u godini. Tako se dolazi do mesečne pretplate. Ako potrošite vise , plati se i uzme se nova vrednost za proračun pretplate za sledeću godinu. Ako je potrosnja manja , anjuje se iznos pretplate. Brojilo se očitava jednom godišnje i to ga očitavate vi lično i stanje dostavljate putem net-a ili postom. Brojilo se kontroliše jednom u 5 godina od strane ED. Tako se radi na zapadu.

nema

pre 10 godina

Nije problem u dizajnu i grafikonima, smanjite broj stavki. Takođe ,kako god da ga nacrtate ljudi nemaju posao i plate, kad ljudi budu imali pristojne plate možete da im samo pošaljete cifru SMSom, neće biti problema.

Jako Bitna Stvar!!!!!

pre 10 godina

Kod zasnivanja pretplatniškog ugovora o kupovini struje PLAĆAMO angažovanu snagu recimo 11,04 KW,da bi nam posle svagog mesečnog računa bila opet naplaćivana naknadu angažovana snaga od 11,04Kw(11,04kw*42,839=472,94 din).Zašto?Da li to menjaju trafostanice svaki mesec i provodnike kojim nam isporučuju el. energiju.Čista pljačka.

Alfa

pre 10 godina

hocu online da mogu da vidim racun! smarate sa papirima vise...
pre nego sto je naplatu u BG preuzelo EPS Snabdevanje to je bilo moguce na portalu EDB

udtuzeni

pre 10 godina

Nama udruzenim lopovima struje taj vas dijagram mesecne portosnje struje nista ne znaci.Neke ste,uz malu pomoc sa strane, upecali i sta ste uradili, okacili strujomere na banderu bez ikakvih posledica za lopove.. koja neozbiljna drzavna kompanija je taj EPS a uz njega citav drzavni sistem koji nije sposoban da resava sustinske probleme drustva vec nam nude nove racune a uskoro novo poskupljenje struje sa obrazlozenjima za supljoglavce..itd

dokle vise!?

pre 10 godina

Meni ovo i dalje nije jasno ne razumem u cemu je problem potrosio si toliko kilovata za jeftinu i toliko za skupu kakva bre snaga, pa valjda mene netreba da zanima snaga struje te tehnicke stvari treba eps da zavrsi a mi ako primetimo da nesto nevalja prijavimo njima ovo je samo mazanje ociju!!

cickavi01

pre 10 godina

A Vučić obećao još ooondaa da će biti ukinuta TV-pretplata??? Eto prodao se čovek za 500,00din. I kako onda da mu verujem za nešto drugo?
(mag, 2. april 2014 15:45)

Mozda bi se i ukinulo ali kad ti je drzava pred bankrotom NEMA NISTA OD UKIDANJA.
Malo ljudi shvata da je skoro bankrot i da nije one milijarde od UAE moglo bi danas kljuc u bravu pa svi preko granice.
Drzava Srbija je velika socijala i nista vise,plave,zelene,crvene zone u struji,parkingu....jos malo i plin u zonama i eto....KRAJ

Da se ne lazemo!

pre 10 godina

"Mnogo veća će biti korist što ćemo sada imati novi, pregledniji račun", rekao je on.
***********************
A jos veca korist bi bila kad bu Elektrodistribucija uspela sve korisnike da stvarno natera da plate racune.

jo jo

pre 10 godina

Nemam vise zivaca ni da komentarisem koliko nas sa raznih strana prave ovcama, jer ovce su za sisanje.
Prvo drzava pa od drzave svi ostali.
Ako je gospodja ministarka ne pismena pa ne vidi kako izgleda cuveni racun za hleb iz prodavnice, sta dalje treba pricati. Po cemu je "struja" nesto drugo.
Roba kao i hleb.
Bunim se i pisem komentare jer ne zelim da me pretvaraju u ovcu. Prosto da prostije ne moze biti a komplikovano je do bola. Mogao bi da doktoriram na elaboratu za EDB i EPS.
Samo da napomenem, iz domena sam elektro struke ali nikad zaposlen kod njih. ZAMISLI, dijagram. Jeb....idem u WC.

marikone

pre 10 godina

Brojila su neispravna i to u velikoj meri, prvo treba brojila da budu ispravna da bi mogli nesto da ocitaju a ne da dopisuju napamet. Usled tople zime izasla je velika prevara na videlo. Haos i javasluk u javnim preduzecima. Muka mi je vise od zivota ovde.

marija

pre 10 godina

Ljudi, da li se secate pred izbore onih flajera o poskupljenju struje prvog aprila sto su ubacivali u sanducice. Jel nazvase to delom ekstremistickih grupa i da ce policija da ispita ko stoji iza toga. Ekstremisti malo sutra, sve vise sumnjam da su stvarno spremali poskupljenje i da ih je neko provalio.
Pa danas je 2 april!
Ja sam izvukla zakljucak, a vi?
Sramota!

Ja

pre 10 godina

Ovo izgleda kao americki sistem naplate sa prosecnom potrosnjom tj ko trosi manje od svog proseka struja je jeftina ali ko prekoraci prosek samo jedan kw racun skace 2-3 puta i vise

Aca

pre 10 godina

Nekima i da crtaš, račun neće biti jasan. A takvi se najviše bune. Verujem da će im i ovaj novi račun biti prekomplikovan i neće moći da ga razumeju.

Srdjan82

pre 10 godina

@ turbolencija. Danas samo trideset posto ljudi ima kompjuter u Srbiji a jos manji procenat je zna da koristi internet. Otpada tvoj predlog. Izvini!

Branko V.

pre 10 godina

Ovakav račun će možda stvarno nešto značiti. Za običnog građanina najverovatnije ništa jer ja složeniji od predhodnog kog nije baš mnogo razumeo. jednostavno račun daje više informacije nego što je potrebno.

prvi ministar

pre 10 godina

Glasaliste sad se zalite Vucicu, trazili ste gledajte uopste mi vas nije zao pa sledeci put ako ostane ista od ovih stetocina od Srbije zaokruzite ih ponovi ili u najboljem slucaju za Vucica ne izlazite na izbore.

Mare

pre 10 godina

Meni licno su bolji ovi novi racuni, hocu da imam pregled koliko je prosecna potrosnja, da li sam ispod ili iznad- za one koje se ne snalaze sa ciframa tu je grafikon za poslednjih nekoliko meseci- sto je odlicno za pracenje licne potrosnje. Slazem se komentarima da moze i jednostavnije, pretpostavljam da ce vremenom i biti. A TV pretplata, koliko znam nije obavezna, ko ima para da plati, ko nema ne mora. Znam X ljudi koji ne placaju, i nikakve sankcije nisu dobili.

Ivan

pre 10 godina

@(Milan Nis, 2. april 2014 16:14)

Nije da branim nekog ili nešto. Ali svugde u svetu to postoji. I struje je 2x-3x skuplja nego u Srbiji i to u državama koja su po primanjima vrlo slična primanjima u Srbiji. Toliko o svetu.

Novosadjanin

pre 10 godina

Meni se bas dopadaju, svaku modernizaciju, jasniji pregled, grafikone - podrzavam. Sad treba da se usrede na online pracenje potrosnje ili racuna- to bi bilo kul.

jason statham

pre 10 godina

mozete da radite sta hocete, struja je poskupela ili sta vec, do skoro placao sam 3-4000. Sada uz svu stednju placam 5-6000...

Haiyan

pre 10 godina

Da se ukine TV pretplata? Pa da li ste poblesavili? Ima da placamo RTS-u da nas izvestava o poduhvatima svevisnjeg srbospasioca.

neba

pre 10 godina

Dajte jedinstvenu cenu struje bez tarifa i nema potrebe za laznim dijagramima i stampanjem u boji. Tako ce moci svaka podrucna jedinica moci da stampa racune za svoje potrosace.
Verovatno je ovaj predlog komplikovan i nece moci u praksi sa se primeni.

Ivan

pre 10 godina

@(Milan Nis, 2. april 2014 16:14)

Nije da branim nekog ili nešto. Ali svugde u svetu to postoji. I struje je 2x-3x skuplja nego u Srbiji i to u državama koja su po primanjima vrlo slična primanjima u Srbiji. Toliko o svetu.

Aca

pre 10 godina

Nekima i da crtaš, račun neće biti jasan. A takvi se najviše bune. Verujem da će im i ovaj novi račun biti prekomplikovan i neće moći da ga razumeju.

cickavi01

pre 10 godina

A Vučić obećao još ooondaa da će biti ukinuta TV-pretplata??? Eto prodao se čovek za 500,00din. I kako onda da mu verujem za nešto drugo?
(mag, 2. april 2014 15:45)

Mozda bi se i ukinulo ali kad ti je drzava pred bankrotom NEMA NISTA OD UKIDANJA.
Malo ljudi shvata da je skoro bankrot i da nije one milijarde od UAE moglo bi danas kljuc u bravu pa svi preko granice.
Drzava Srbija je velika socijala i nista vise,plave,zelene,crvene zone u struji,parkingu....jos malo i plin u zonama i eto....KRAJ

Novosadjanin

pre 10 godina

Meni se bas dopadaju, svaku modernizaciju, jasniji pregled, grafikone - podrzavam. Sad treba da se usrede na online pracenje potrosnje ili racuna- to bi bilo kul.

Mare

pre 10 godina

Meni licno su bolji ovi novi racuni, hocu da imam pregled koliko je prosecna potrosnja, da li sam ispod ili iznad- za one koje se ne snalaze sa ciframa tu je grafikon za poslednjih nekoliko meseci- sto je odlicno za pracenje licne potrosnje. Slazem se komentarima da moze i jednostavnije, pretpostavljam da ce vremenom i biti. A TV pretplata, koliko znam nije obavezna, ko ima para da plati, ko nema ne mora. Znam X ljudi koji ne placaju, i nikakve sankcije nisu dobili.

Bojan

pre 10 godina

Malo objašnjenje za sve one koji skaću na prvu loptu:

I do sada je postojala stavka za plaćanje troškova izrade i štampe računa, na šta po zakonu isporučilac energije ima pravo (plus ima pravo da obračuna troškove očitavanja brojila i svoj mali overhead) sada je samo iskorišćena kuknjava gomile nepismenih za novim računima, da se taj iznos poveća.

Tražili ste - plaćajte, nema nigde ništa za džabe.

turbulencija

pre 10 godina

Zašto u 21.veku svaki račun mora da se štampa i šalje, zar se ne može uvesti opcija elektronskog slanja računa putem emaila? Ja bih prvi prihvatio!

Bojan

pre 10 godina

Znači zbog nekoliko nepismenih koji nisu mogli da shvate račun (koji je bio jasan bez problema) sada svi moramo da plaćamo skuplje troškove?

Pametno, nema šta. A jel mogu ja da dobijamo i dalje stari račun, s kojim nisam decenijama imao nikakav problem, a ovi nepismeni neka zure u nove račune, neć eni njih da razumeju, ali će sada barem da ćute, da ne bi dobili jošte po novčaniku za "Još jasnije" račune.

Milan

pre 10 godina

Sve je u redu sa novim računima i modelom - tako treba!
ali da li postoji inicijativa da se promene tarfni profili jer nije isto kada se plaća za kuću i za stan
a nije isto kada neko ima jednog člana porodice, a neko ima 4 - 5 ili 6 članova. To je problem koji treba razmatrati.
Osim toga treba pod hitno tražiti da se jeftina tarifa uvede od 22.00 do 07.00 kao i vikendom od petka u 22.00 do ponedeljka u 07,00 to je prava stvar za sve građane Srbije

Branko V.

pre 10 godina

Ovakav račun će možda stvarno nešto značiti. Za običnog građanina najverovatnije ništa jer ja složeniji od predhodnog kog nije baš mnogo razumeo. jednostavno račun daje više informacije nego što je potrebno.

Srdjan82

pre 10 godina

@ turbolencija. Danas samo trideset posto ljudi ima kompjuter u Srbiji a jos manji procenat je zna da koristi internet. Otpada tvoj predlog. Izvini!

ne znaju ni racun da naprave

pre 10 godina

Hahahaha, al' su pojednostavili, svaka cast. Sad je sve iz jednog dela, natrpano u jednoj koloni i u bezbroj redova a bilo je u 2-3 dela po nekoliko kolona i par redova

Miloš

pre 10 godina

Šta će meni grafikoni? Pa ne radim ja u zavodu za statistiku. Ja lepo kilovate stavim na papir za mesece koje upoređujem i izračunam. Osnovne računske operacije se uče u osnovnoj školi. Ono što je bitnije: ponuditi potrošačima da se opredele za online račun, a zauzvrat ih osloboditi plaćanja troškova izrade i dostave računa (em štedimo papir i čuvamo životnu sredinu, em ne plaćamo suludi trošak), naknadu za obnovljive izvore energije ukinuti (kada mi se dokaže da se ta naknada odista i koristi za obnavljanje OIE, e onda bih se složio i da je plaćam). Obračunsku snagu za one koji troše malo ili nimalo tokom meseca svesti na neku simboličnu cifru (npr. 100 din), a za velike potrošače i dalje obračunavati prema potrošenim kilovatima. Inače, za one koji kažu ''neću da plaćam naknade ako nema potrošnje'': pa i u mobilnoj telefoniji kad uzmete telefon na pretplatu i ugovornu obavezu, možete da ne taknete telefon i ne napravite nijedan poziv, opet će vam stići ugovorena pretplata. Na kraju, stimulisati redovne platiše više od trenutnog, mizernog popusta, a ne nagrađivati neplatiše otpisom i reprogramima. RTV pretplatu neću ni da komentarišem...izlišno je...

Pametnjaković

pre 10 godina

Potpuno beskorisno presipanje iz šupljeg u prazno, kao po običaju. Iz ovoga se vidi da će nova-stara vlast da nastavi uništavanje Srbije uzduž i popreko svojim glupostima. Ovde se vidi visok nivo zamajavanja i omalovažavanja ovaca Srbije, a može im se jer će ovce uvek izlaziti na izbore da glasaju.

marikone

pre 10 godina

Brojila su neispravna i to u velikoj meri, prvo treba brojila da budu ispravna da bi mogli nesto da ocitaju a ne da dopisuju napamet. Usled tople zime izasla je velika prevara na videlo. Haos i javasluk u javnim preduzecima. Muka mi je vise od zivota ovde.

prvi ministar

pre 10 godina

Glasaliste sad se zalite Vucicu, trazili ste gledajte uopste mi vas nije zao pa sledeci put ako ostane ista od ovih stetocina od Srbije zaokruzite ih ponovi ili u najboljem slucaju za Vucica ne izlazite na izbore.

mudrac

pre 10 godina

A kome će to troškovi biti "malo"povećani??? I kakva je to "prosečna"cena kw?
Kw zelene je(pr)=2,oo din plave=5,oo crvene=10,oo i.....???
A da vi lepo ukinete taj lopovluk po bojama i stavite samo tri stavke:
viša+niža+pdv=?? sami ćemo da uradimo logaritme.

Mирјана

pre 10 godina

Kaда ће ЕПС да организује курс за потрошаче "Обука за тумачење рачуна за струју"? И колико ће да траје и кошта та обука? Или да се уведе у редовно школовање, од предшколског до факултета.
Јадна је држава која пљачка своје грађане!

Pera

pre 10 godina

U prevodu:
- pretplata nije ukinuta ali je RTS dobio i 200 miliona evra subvencija!
- navedena je prosecna cena kilovat casa sto nista ne znaci jer nemamo uvid u cenu po tarifama!!!

Na kraju sta ocekivati od ljiga sa vlasti kada godinu dana smisljaju novi racun koji je isti sa podacima kao prethodni.

A za botove, ako vam vodja nije ispunio obecanje o ukidanju tv pretplate zamislite kako ce ostala obecanja ispuniti. Vi u blatu a on sedi na nekoj solji kao Janukovic.

Milan Nis

pre 10 godina

Umesto svih ovih nebuloza,najbolje bi bilo da nam daju racune na parcetu salvete,jer nijedan racun,koliko god bio "pismeno" napisan,nemoze da opravda pljacku tipa:NOIE,NAKNADA ZA MERNO MESTO i ostale budalastine koje nigde na svetu ne postoje.

elektricar

pre 10 godina

kuku koliko cifara, teksta, tabela, ako ovo bude lakse za razumeti svaka cast! to sto ima vise teksta ne znaci da je lepse objasnjeno.

Ja

pre 10 godina

Ovo izgleda kao americki sistem naplate sa prosecnom potrosnjom tj ko trosi manje od svog proseka struja je jeftina ali ko prekoraci prosek samo jedan kw racun skace 2-3 puta i vise

wroom1975

pre 10 godina

Ovo je jos gore od prethodnog. Cist primer kako gospoda principom "zbunjivanja" moze da rade sta hoce, a zo to imaju i opravdanje u vidu ovog racuna. Kilovat sati kosta toliko, za ovaj mesec si potrosio toliko kilovata. Uporedis brojilo, uporedis racun, molim lepo. Sta je bre ovo...pa ovde samo sto ne pise koliko placamo "odstetu" za stampanje ovih cedulja.

Alfa

pre 10 godina

hocu online da mogu da vidim racun! smarate sa papirima vise...
pre nego sto je naplatu u BG preuzelo EPS Snabdevanje to je bilo moguce na portalu EDB

dokle vise!?

pre 10 godina

Meni ovo i dalje nije jasno ne razumem u cemu je problem potrosio si toliko kilovata za jeftinu i toliko za skupu kakva bre snaga, pa valjda mene netreba da zanima snaga struje te tehnicke stvari treba eps da zavrsi a mi ako primetimo da nesto nevalja prijavimo njima ovo je samo mazanje ociju!!

marija

pre 10 godina

Ljudi, da li se secate pred izbore onih flajera o poskupljenju struje prvog aprila sto su ubacivali u sanducice. Jel nazvase to delom ekstremistickih grupa i da ce policija da ispita ko stoji iza toga. Ekstremisti malo sutra, sve vise sumnjam da su stvarno spremali poskupljenje i da ih je neko provalio.
Pa danas je 2 april!
Ja sam izvukla zakljucak, a vi?
Sramota!

sale

pre 10 godina

bas nista nije falilo racunima od pre, koje je izdavao recimo jugoistok ili elektromorava. nego su izmislili celo preduzece da na ogromne plate ubace svoje partijske kadrove koji godinu dana smisljaju rupu na saksiji.sramota.

Mrmot

pre 10 godina

Zbog cega i dalje uz račun ide i tv pretplata, zar tv nije ukinuta?
(salender, 2. april 2014 15:28)

Pa nije ukinuta,slagao Vučić da jeste pa je za kaznu dobio 50% glasova na sledećim izborima. A ljudi ovce pa veruju u bajke.

Da se ne lazemo!

pre 10 godina

"Mnogo veća će biti korist što ćemo sada imati novi, pregledniji račun", rekao je on.
***********************
A jos veca korist bi bila kad bu Elektrodistribucija uspela sve korisnike da stvarno natera da plate racune.

nema

pre 10 godina

Nije problem u dizajnu i grafikonima, smanjite broj stavki. Takođe ,kako god da ga nacrtate ljudi nemaju posao i plate, kad ljudi budu imali pristojne plate možete da im samo pošaljete cifru SMSom, neće biti problema.

Sid

pre 10 godina

Kakva rtv pretplata bre?
Zar se javni servis ne finansira iz budzeta?
Dokle vise EPS da levati ovaj narod?
Racun je takav da je samo redosled i boje zamenjeni.

Svećar

pre 10 godina

Dajte već jednom pravu cenu kilovata, a izbacite sve dodatke [snagu, tv prrtplatu zone potrošnje]. Zašto plaćati nešto, ako mišta nisi trošio u toku meseca? Ovi računi su čisto oporezivanje građana na "Teslu".
Kad kupujem brnzin plaćam po litru. Ako je i od sveta mnogo je!
Dok god nam je didtribucije, nema slobode.

istina

pre 10 godina

Kakva je ovo država dovoljno je reći da Elektrotehnički fakultet u Beogradu podnosi tužbu protiv Elektrodistribucije Beograd zbog krađe autorskih prava za informacioni sistem koji i pored toga što je ukraden, uporno se gnječi, ruinira sa svih strana i sramno se kalja ime jednog od najboljih fakulteta u Srbiji i to sve rade geografi i ekonomisti-bizMismeni iz ED Beograd. Najtužnije je što je u proteklih godinu dana nebrojeno afera nastalao a tek će ih biti za račune i da niko ali pazite niko nije odgovarao. Kako je lako biti bahat kad država stoji iza tebe ali narod će vas pojesti zbog onog što ćete mu tek prirediti, tu vas neće spasiti ni Vučićev brat, ni Kokeza, ni Jokić, ni Vučić ni sam bog vas neće spasiti.

Milos

pre 10 godina

Znaci da sumiramo, TV pretplata za koju je Vlada prosle godine u avgustu/septembru objavila da se nece placati od 2014-te god se i dalje pojavljuje kao stavka za placanje na "NOVIM" racunima za struju koji iako pompezno najavljeni na posebnoj konferenciji za stampu (VEROVATNO JEDINOJ KONFERENCIJI ZA MEDIJE POSVECENOJ RACUNIMA ZA STRUJU U ISTORIJI!) KASNE SAMO 4 MESECA!
I sada neko treba da poveruje da ce SNS povesti Srbiju u bolju buducnost, prosperitet i razvoj cele zemlje, a nisu u stanju da rese ni najobicnije racune za struju!

Milos

pre 10 godina

@Ivan
Ivini, ali na nasu zalost, Bosna i Makedonija su iste crne rupe kao i Srbija, a NIKAKO DRZAVE, a ako si mislio na Hrvatsku oni vec imaju duplo vecu prosecnu platu, a u Sloveniji nastavnik u osnovnoj skoli ima 1350e platu, kod nas ni 400e, da li stvarno mislis da je kod njih struja 3 puta skuplja?
Da ne poredimo Srbiju sa PRAVIM DRZAVAMA kao sto su Nemacka, Danska...gde je za pocetak hrana jeftinija i gde na racunu ne postoje stavke kao sto su ANGAZOVANA SNAGA nego se placa samo potroseno!

munja

pre 10 godina

Ljudi, ima vas koji čitate ovaj forum a živite u inostranstvu.
Može li neko bar da skenira tamošnji račun za struju i baci nam link ovde, čisto da vidimo kako to izgleda u Francuskoj, Njemačkoj, Šveckoj, Italijanskoj...

Alex

pre 10 godina

@munja
Zao mi je ali ne mogu da vam dostavim račun jer se račun ne dobija mesečno vec 1 ( slovima i brojem jednom) godišnje gde je obracun za celu godinu. Isporučilac el. energije vam izračuna koliko ste potrosili kwh za celu godinu i to podeli sa brojem meseci u godini. Tako se dolazi do mesečne pretplate. Ako potrošite vise , plati se i uzme se nova vrednost za proračun pretplate za sledeću godinu. Ako je potrosnja manja , anjuje se iznos pretplate. Brojilo se očitava jednom godišnje i to ga očitavate vi lično i stanje dostavljate putem net-a ili postom. Brojilo se kontroliše jednom u 5 godina od strane ED. Tako se radi na zapadu.

toza

pre 10 godina

Da li se iko seća zbog čega su uvedene zone. U jednom trenutku elektroprivreda nije mogla da isporuči dovoljnu količinu električne energije pa je kao meru smanjenja uvela različite tarife I naravno kada se stanje stabilizovalo nikome na pada na pamet da ukine ovu globu. Nisam siguran da je sve ovo u skladu sa ustavom ali je svakako van svake tržišne logike. Normalno je da se za veće količine dobije popust a na skuplja cena 8a država treba da brine o socijalnim slučajevima). Druga prevara je prevelika cena jeftine tarifi koja na tržištu električne energije može da dostigne i cenu od 0 dinara i to u EPS-u naravno dobro znaju (ko želi može da proveri kretanje cena struje na tržištu).
Treća prevara je upravo ovaj bućkuriš od računa koji nije nimalo pojednostavljen uvođenjem prosečne cene (svako ko ima digitron može i sam da izračuna prosečnu cenu). Kupci su imali primedbu na previse stavku u računima a sada smo dobili još jednu umesto da nam u cenu kilovata uračunaju sve prateće troškove, ali bi onda pred ustavnim sudom morali da dokazuju zbog čega svi potrošači nemaju istu cenu struje (na različite cene pre svega utiče obračunska snaga).
I najgore od svega je to što poslodavac (u ovom slučaju vlada ova a i prethodne) nema dovoljno znanja da se upusti u koštac sa ovim prevarantima. Bar jedan pomoćnik ministra energetike mora biti osoba koja se razume u trgovanje električnom energijom kojoj sujasni troškovi proizvodnje.

ZMANKU

pre 10 godina

Samo kratko, navešću primer Turske (koja nas je odavno prevazišla u svemu), da ne idemo na "Zapad": dodje čovek sa čitačem (malo veći od običnog digitrona) i odmah vam odštampa račun koji nije veći od loto tiketa, Prosto i jednostavno, stanje toliko i toliko košta, nikakva mudrolija, kao kod nas gde od svega pravimo nauku koju koriste za uzimanje novca od nas gradjana!!!!!!!!!

milojko

pre 10 godina

A TV pretplata stoji... Sta je bilo sa obecanjem naseg nam "svemoguceg Vucica" da ce da ukine TV pretplatu... E narode srpski na sta si ti spao da opet pobedi prodavac magle. Jadni smo mi. Menjaju izgleda racuna, uvode nove firme koje vrse naplatu... samo zamazuju oci i pokusavaju da zbune narod... E pa ne moze, ima nas ovde i pismenih i onih koji imaju pamcenje duze nego zlatna ribica i secamo se svih laznih obecanja. SRAMOTA. Drzavo radi nesto a ne samo da zivis od haraca, narod ce vrlo brzo biti bez para a onda ce da radi kuka i motika.

jo jo

pre 10 godina

Nemam vise zivaca ni da komentarisem koliko nas sa raznih strana prave ovcama, jer ovce su za sisanje.
Prvo drzava pa od drzave svi ostali.
Ako je gospodja ministarka ne pismena pa ne vidi kako izgleda cuveni racun za hleb iz prodavnice, sta dalje treba pricati. Po cemu je "struja" nesto drugo.
Roba kao i hleb.
Bunim se i pisem komentare jer ne zelim da me pretvaraju u ovcu. Prosto da prostije ne moze biti a komplikovano je do bola. Mogao bi da doktoriram na elaboratu za EDB i EPS.
Samo da napomenem, iz domena sam elektro struke ali nikad zaposlen kod njih. ZAMISLI, dijagram. Jeb....idem u WC.

mag

pre 10 godina

A Vučić obećao još ooondaa da će biti ukinuta TV-pretplata??? Eto prodao se čovek za 500,00din. I kako onda da mu verujem za nešto drugo?

Posmatrač

pre 10 godina

Zar nije vlada 24.januara donela uredbu o finansiranju radiodifuznih ustanova, odnosno rtv pretplatu?!?!
Iskreno, plaćao sam je do januarskog računa, ali ne od tada, ovo je izgleda, kao i dosta toga u državi, APP - ako prođe, prođe..

MILENKO

pre 10 godina

a gde je sada gospodin O SVEMOCNI ELIOT NES da nam obijasni kako jos nije ukinuta rtv pretplata a dao je obecanje jos u avgustu prosle godine???upsss zaboravio sam da on jos nijedno obecanje do sada nije ispunio...

Milan Nis

pre 10 godina

@(Ivan, 2. april 2014 16:39)

Hvala sto ste me prosvetlili,evo bas sam skoro razgovarao sa kumom koji zivi u norveskoj,na tu temu,covek kaze da NISTA osim cene kw i utroska istih ne postoji na racunu,e sad mozda me on samo tesi,nisam siguran,a racun mu je oko 9000 din.prevedeno u nasu valutu,mesecno u najhladnijim mesecima,greje se na struju,doduse stan oko 50 kvm,tako da ni sa cenom vise nisam siguran,a Norveska vazi za jednu od najskupljih zemalja na svetu.Jedino sto ima desetak firmi koje se bave prodajom,pa mozda on ima neke povoljnosti ili mu je izolacija na zgradi toliko dobra,ima puno faktora,to stoji,ali ima puno pljacke kod nas i to stoji,pa oni koji placaju moraju da nadomeste tu "prazninu".

dragan

pre 10 godina

Odma u sve prodavnice na račun ubaciti stavke-troškovi izrade računa,cena struje u zamrzivačima u prodavnici,troškovi za očuvanje životne sredine,troškovi čišćenja ispred prodavnice,troškovi pranja izloga.

ИБАРСКИ ВУК (краљево)

pre 10 godina

јел рече вучић прошле године, да је укинута ртс преплата.,,,......???@???@

ИБАРСКИ ВУК (краљево)

pre 10 godina

вучићу шта би са том ртс преплатом.......????? ипак остаде на рачуну за струју

ПАМЕТЊАКОВИЋ МЛАЂИ N.L. 920

pre 10 godina

Mjb@ normalno građanima!
Mnogo veća će biti korist što ćemo sada imati novi, pregledniji račun", rekao je on.
Lepo kaže čovek, mnogo veća korist.
Kukuuu nama po stavkama!

Lazar

pre 10 godina

Jos nisam kao i svi ostali dobio taj famozni racun ali ono sto cu prvo pogledati i potraziti da procitam bice ko je zaduzen za ispravnost strujomera na koje vreme se vrsi bazdarenje i ko placa bazddarenje, kao sto je nekada bilo pa se znalo i javno objavljivalo.

e

pre 10 godina

a sta bi sa onim vucicevim obecanjem o ukidanju rtv pretplate... jos jedna od milion lazi to je kak ose secam jos prosle godine obecao, nesto covek zaboravlja sta prica, a mi glupi...

Jako Bitna Stvar!!!!!

pre 10 godina

Kod zasnivanja pretplatniškog ugovora o kupovini struje PLAĆAMO angažovanu snagu recimo 11,04 KW,da bi nam posle svagog mesečnog računa bila opet naplaćivana naknadu angažovana snaga od 11,04Kw(11,04kw*42,839=472,94 din).Zašto?Da li to menjaju trafostanice svaki mesec i provodnike kojim nam isporučuju el. energiju.Čista pljačka.

Radovan VII

pre 10 godina

"Marković je rekao da će račune štampati distribucije u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS) - kao i do sada, a da će troškovi biti malo uvećani, za dodatnu štampu."

Znaci sve je isto, samo su troskovi veci?! Ne razumem tu logiku. Kupac trazi od prodavca racun sa jasno naznacenim svim stavkama koje placa, sto nije slucaj sa dosadasnjim racunima, a obaveza je po zakonu i na kraju treba da plati izdavanje takvog racuna?!

Dve godine pripremaju "novi izgled" jednog jedinog racuna koji bi svaka dizajn agencija zavrsila za pet dana max. uz sve konsultacije i izmene, a kad podvucemo crtu dobijemo novu stavku "stampa racuna"?!

Bezobrazno i napredno, nema sta.

udtuzeni

pre 10 godina

Nama udruzenim lopovima struje taj vas dijagram mesecne portosnje struje nista ne znaci.Neke ste,uz malu pomoc sa strane, upecali i sta ste uradili, okacili strujomere na banderu bez ikakvih posledica za lopove.. koja neozbiljna drzavna kompanija je taj EPS a uz njega citav drzavni sistem koji nije sposoban da resava sustinske probleme drustva vec nam nude nove racune a uskoro novo poskupljenje struje sa obrazlozenjima za supljoglavce..itd

jason statham

pre 10 godina

mozete da radite sta hocete, struja je poskupela ili sta vec, do skoro placao sam 3-4000. Sada uz svu stednju placam 5-6000...

neba

pre 10 godina

Dajte jedinstvenu cenu struje bez tarifa i nema potrebe za laznim dijagramima i stampanjem u boji. Tako ce moci svaka podrucna jedinica moci da stampa racune za svoje potrosace.
Verovatno je ovaj predlog komplikovan i nece moci u praksi sa se primeni.

Haiyan

pre 10 godina

Da se ukine TV pretplata? Pa da li ste poblesavili? Ima da placamo RTS-u da nas izvestava o poduhvatima svevisnjeg srbospasioca.