Subota, 29.03.2014.

12:17

"Teško da Srbija ostane neutralna"

Henri Bone izjavio da u Evropi postoji razumevanje za delikatnu situaciju u kojoj je Srbija povodom krize na Krimu, ali da će biti teško da ostane neutralna.

Izvor: Tanjug

"Teško da Srbija ostane neutralna" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

DAN

pre 10 godina

Moramo biti realni da niti slučajno male i ekonomsko potpuno devastirane države nemogu samostalno voditi i učestvovati u medjunarodnoj politici 1 - treba realno shvatiti svoje mesto i sve treba činiti da ničim nesmeno štetiti svom razvoju . Srbija je stvarno u delikatnoj situaciji gde je medjunarodni faktori sile da se odluči na koju stranu će ići u budućnosti i treba biti realan da dve lubenice nikako ne mogu pod jednu mišku ići! -Što više pragmatizma i to pametnog nam je svima potrebno 1

Aleksandar

pre 10 godina

"Nemački narod zna šta se može desiti ako se uvedu ekonomske sankcije i kako mogu da utiču ne samo na rusku, već i na nemačku ekonomiju, pogotovo ako imamo u vidu gas i energija koju Nemačka dobija iz Rusije"-mi moramo da se opredelimo a vi ćete da balansirate!...Ha,Ha,Ha

neso

pre 10 godina

krajnji cilj eu je jedna vojska jedan sef, ali kad bi to otvoreno rekli niko ne bi u eu, srbija treba da gleda svoj interes i nista drugo, ako ce drugi upravljati nasom drzavom onda treba raspustiti parlament i neka nas iskoriste do kraja. nebitno je da li ce se nasi proizvodi plasirati u rusiju ili eu, treba uzeti pare jer i nasa deca vole banane

.

pre 10 godina

Pa zar mi ne treba po definiciji da osuđujemo prekrajanja granica i otcepljivanja? Kao kroz maglu se sećam da i mi imamo neki takav problem...kao da mi je u glavi da se neko otcepio od nas, a mi to ne priznajemo. Ali da, ako to radi ljubljena majčica Rusija, onda smo skloni da zaboravimo naš ,,problemčič".
(Gvadalkanal, 29. mart 2014 13:06)

A zar EU i SAD nebi po definiciji,posle Kosova, trebali da podrze referendum na Krimu? Kako uvek zaboravite tu stranu kada pocnete o ovome da pricate.Ti isti ,koji su priznali "pravo na samoopredeljenje" Kosovu, sada nece da priznaju isto to pravu Krimu,ali zato mi trebamo da budemo dosledni? Isto kao sto su po vama Rusi priznali Kosovo kada su rekli "ako moze Kosovo moze i Krim"(a samo su rekli ovima na zapadu da ako su oni dali nezavisnost Kosovu,zasto onda ne prihvataju Krim),tako moze da se kaze da je i zapad odustao od nezavisnosti Kosova time sto je rekao da Krim ne moze da se samoopredeli.

goran

pre 10 godina

naravno da postoje razlike između Kosova i Krima ali u osnovi stoji ista stvar a to je povreda suvereniteta i integriteta. u redu na Kosovu se desio oružani sukob, sa ozbiljnim povredama ljudskih prava, ali međunarodna zajednica je izabrala da od integralnog dela teritorije SRJ stvori nezavisnu državu i poveri je OVK koje je samo par godina pre toga bila označena od strane CIA kao teroristička organizacija. Na krimu nije bilo oružanih sukoba, ali je zato u ostatku Ukrajne bilo ozbiljnih oružanih sukoba, što opet može da se uzme kao dobar razlog da se većinski ljudski živalj koji tamo živi referndumski opredeli za pripajanje Rusiji, baš kao što su se i kosovski albanci opredelili za nezavisnost. to što oni nisu izvršili pripajanje Albaniji to ne menja bitno stvar i jedno i drugo je ozbiljna povreda međunarodnog prava i baš zato Srbija ne može da podrži takvo ponašanje Rusije i to ne zbog EU nego zbog principa koji i sama brani i to baš tako i treba da kaže. Niti možemo prihvatiti promenu granica jedne zemlje, ali ne možemo stati ni na stranu EU jer je upravo ista organizacija i nama uradila to isto i takav stav bi bio najpošteniji. Zabijanje glave u pesak i ćutanje prvo nije moguće, a drugo nije ni dobro zato što će u tom slučaju pritisci sa obe strane rasti.

De

pre 10 godina

Bas me cudi da "ostatak zemalja EU" nije imao isti takav pogled kad se otcepilo kosovo?! I to se jos desilo uz vase direktno mesanje! I da li svako ko je u eu ima pravo na svoje misljenje ili svi moraju isto da misle?

patriota

pre 10 godina

Nije teško već se nema petlja i uvek se nešto ljigavi i pilićari, da bi posle 10-15-20 godina uradili ono što smo mogli odmah. Al ne, daj da mi branimo Kosovo po cenu svega i durimo se na NATO... Na kraju - rusi priznadoše Kosovo, imamo briselski sporazum a s NATO-m smo partneri... kud sve to vodi znamo...Cena patriJotskog prenemaganja prava sitnica - 15 izgubljenih godina....

Vracarac

pre 10 godina

E dok bude bilo bitno mišljenje ovakvih likova, nećemo imati ozbiljnost kao država. Još samo fali da šalterski službenici iz Klagenfurtske direkcije za održavanje ptičijih gnezda, daju svoje mišljenje šta Srbija treba da uradi i da to bude agencijska vest...

Jednostavnost

pre 10 godina

Evo par pitanja koja me muče: Ako stanemo na stranu Rusije šta je to što EU može da nam uradi a već nije? Da nam uvedu sankcije, da nam produže pripajanje sa desetak na 20 godina? Šta oni uopšte dobijaju što uvode sankcije Rusiji? Rusija nam sa druge strane obećava štošta a ovi nam samo nešto traže? I ko je sad tu zbunjen?

AKS

pre 10 godina

Treba da sledimo primer Nemačke. Mi imamo velike investicije iz Rusije i naš razvoj i ekonomija zavise od Rusije. Sa druge strane želimo da postanemo deo Evropske unije i imamo investicije od članica EU. Tako da nam obe strane znače i mi moramo da budemo neutralni ma koliki god bio pritisak na nama.

cos@k

pre 10 godina

Pa može se ostati neutralan
to je svega par riječi manje.
Saradnju nastaviti i pojačati sa svima,sankcije su samo prazna priča...
Ali i ako se mora na nečiju stranu onda ne za EU,oni nam u grlu stoje ma kakve posljedice imali...
I navikli smo na to...

Marko

pre 10 godina

Naša vlada treba da kaže nije legalno pripajanje Krima, mi se zalažemo za poštovanje međunardonih prava, ali mi nećemo uvoditi sankcije Rusiji.

Dr. Dragisa zvani Aperkat

pre 10 godina

Prvi put u zivotu cujem da neko za sebe smatra normalnim, a da ti nalaze da moras nekome da se zameris i da moras da se ubacujes u kavgu. Dobro, da li je to normalno i kakvo zdravstveno stanje vi tu mozete da ocekujete?
Srbija onda mora da dobije referendum po tom pitanju, jer par sadasnjih politicara ne mogu da izbrisu Srpsku istoriju i sami da odluce buducnost Srbije.
3 pitanja: Za Neutralnost - Za Rusiju - Za EU?

Lurc

pre 10 godina

Verujem u Vucicevu politicko umece i diplomatiju i da ce znati da svede situaciji u svoju korist. Svima je jasno da se od njega pravi legenda , ono sto odavno nismo imali ... jos od Tita, ne bih da bas uporedjivala sa Milosevicem ... ne znam kako je kome tako nesto uopste i palo na pamet.

evroskeptik

pre 10 godina

Ma super ste mi vi Evropejci! Svako gleda svoj interes, Nemacka se izjasnjava protiv sankcija, a Srbija treba da se suprotstavi jedinom trzistu gde se nasi proizvodi prodaju! Bas Vam hvala, ali sta ce Vam vece podrske od Crne Gore i Albanije!
Nikada da ne postanemo drzava satelit!

Mirka LJ

pre 10 godina

Pitanje Rusije je ono sto sada bi svi resavali . Jako je bitno da ostanemo u dobrim odnosima sa Rusima i mislim da je nas predsednik toga jako svestan.. Jos jednom Vucic je zapao ujaku tesku situaciju i Srbija zajedno sa njim a uopste za to nismo krivi, odgovorni. Znamo sta nas narod kaze ono za slonove i miseve. Gde slonovi ratuju, misevi ginu. Nadam se da ce Vucic znati nadje najpovoljniji izlaz iz ove situacije koja nije ni malo naivna.

mikla

pre 10 godina

Mislim da treba da radimo isto sto i Nemci da gledamo prvo ekonomske interese, a nakon toga ljubavi i bliske odnose prema drugima. Ispod smo svetske populacije po bdp. Siromasni nismo nikome bitni, ni Rusiji, ni EU.

Deca nam se radjala! Uzdravlje!

pre 10 godina

Nije tesko. Ko da vise njemu cemo se prikloniti ali jedno je sigurno da Srbi bar nekoliko decenija ne treba da ucestvuju u ratovima sve dok se ne popravi prirodni prirastaj i ne oporavi nacionalni korpus. Ukrajinaca ima 50 miliona i nikome se ne zuri u rat, a mi glavom groz zid i u Prvom i u Drugom sv. ratu, i protiv NATO. Dosta smo umirali za Srbiju i Srpstvo, sada je vreme da se zivi za Srbiju i RS jer drugacije bi svi pricali sa nama da nas je 15 miliona. Ukoliko i krenu otvoreno na RS (a vidim da su se ostrvili) samo svi na ulice i bez oruzja, potpuna gradjanska neposlusnost i paraliza.

Mrmot

pre 10 godina

Kad i ako budemo deo eu onda ćemo imati isti stav,a do tada gledajte svoja posla. Pa ni vi u Eu nemate jedinstvene stavove a drugima nešto kažete....

бт

pre 10 godina

Ми смо на изборима имали опцију да гласамо за политичку неутралност али је нисмо изабрали. Према томе господо на власти, пошто сте нас убедили да Србија не може да буде политички неутрална, у чему је сада проблем? Ви храбро срљате у ЕУ и испуњавате све њене услове па сада храбро уведите и санкције Русији које вам траже. Наравно да то Србији не одговара, али када нисте политички неутрални онда избор врше други а не ви.

boki

pre 10 godina

Vidim da neki pominju sankcije i to je smesno
To sto bi Srbija uvela sankcije Rusiji bilo bi kao kada bi komarac ubo slona!!

Stvar je u tome da EU ocekuje od Srbije da ona, kao kandidat za clanstvo u njoj, podrzi politiku EU prema Rusiji, tj da ne moze da istovremeno jednom straznjicom sedi na dve stolice

zdravko

pre 10 godina

Promenila se geopolitička situacija i Evropa više ne sme da se igra i da bude suprostavljena Rusiji. Mora da bude neutralna. To su Nemci prvi počeli da shvataju.

Kotur

pre 10 godina

Nadam se da ce Vucic znati nadje najpovoljniji izlaz iz ove situacije koja nije ni malo naivna. Zelimo EU, volimo Rusiju i to je svima jasno. Svakako Rusija nas nece staviti u corsokak da mi sada tu moramo nesto da biramo , jer zna da i mi kao i ona sama zelimo da radimo sa svima. A da sigurno necemo podrzati sankcije Rusiji necemo , to je nasa pobratimska zemlja.

CityWatch

pre 10 godina

Nemaju pravo da traze od nas da se okrenemo protiuv Rusa niti bi ta politika imala uporiste u narodu. Da li rec o demokratiji ili prisiljavanju? Mi nemamo nikakav interes da se sukobljavamo sa Rusima. Narocito u spektru nasih iskustava sa zapadnom "demokratijom" i odlicnom poznavanju njihovih duplih standarda. Svi znamo sta se desilo u Kijevu i Ukrajini. Znali smo od prvog dana. Ovde su svi pricali ono sto su zapadni eksperti predpostavljali.

Gvadalkanal

pre 10 godina

Pa zar mi ne treba po definiciji da osuđujemo prekrajanja granica i otcepljivanja? Kao kroz maglu se sećam da i mi imamo neki takav problem...kao da mi je u glavi da se neko otcepio od nas, a mi to ne priznajemo. Ali da, ako to radi ljubljena majčica Rusija, onda smo skloni da zaboravimo naš ,,problemčič".

Nazalost, tako je

pre 10 godina

Srbija je isuvise mala i geografski i brojcano da bi mogla da postavlja svoje uslove, ukoliko se oni ne uklapaju u namere najvecih.

Александар Џунић

pre 10 godina

Другим речима, захваљујући наметнутим вам демократским процесима и гњидама које су се напецале, #%?€?ћемо вам мајку мајчину ону српску!!!!

kimi

pre 10 godina

Ako se postuje volja naroda onda je Srbija na strani Rusije.Sve ostalo ce biti neprirodno.Ima i onih koji su na strani zapada i NATO-a(albanci,hrvati,madjari,muslimani,NVO,i jos neki koje zapad finansira,ali oni su manjina.

Tesko

pre 10 godina

Да, тешко јесте, али није и немогуће! Нас не занима никоме да уводимо санкције, јер нисмо у могућности и немамо интерес да се замерамо било коме. Наше демократрско право је да не вршимо ниједан облик репресије или кажњавања било кога, па ни Русије. Према томе, ми смо неутрални и тако треба да остане.

Tesko

pre 10 godina

Да, тешко јесте, али није и немогуће! Нас не занима никоме да уводимо санкције, јер нисмо у могућности и немамо интерес да се замерамо било коме. Наше демократрско право је да не вршимо ниједан облик репресије или кажњавања било кога, па ни Русије. Према томе, ми смо неутрални и тако треба да остане.

kimi

pre 10 godina

Ako se postuje volja naroda onda je Srbija na strani Rusije.Sve ostalo ce biti neprirodno.Ima i onih koji su na strani zapada i NATO-a(albanci,hrvati,madjari,muslimani,NVO,i jos neki koje zapad finansira,ali oni su manjina.

evroskeptik

pre 10 godina

Ma super ste mi vi Evropejci! Svako gleda svoj interes, Nemacka se izjasnjava protiv sankcija, a Srbija treba da se suprotstavi jedinom trzistu gde se nasi proizvodi prodaju! Bas Vam hvala, ali sta ce Vam vece podrske od Crne Gore i Albanije!
Nikada da ne postanemo drzava satelit!

Mrmot

pre 10 godina

Kad i ako budemo deo eu onda ćemo imati isti stav,a do tada gledajte svoja posla. Pa ni vi u Eu nemate jedinstvene stavove a drugima nešto kažete....

Deca nam se radjala! Uzdravlje!

pre 10 godina

Nije tesko. Ko da vise njemu cemo se prikloniti ali jedno je sigurno da Srbi bar nekoliko decenija ne treba da ucestvuju u ratovima sve dok se ne popravi prirodni prirastaj i ne oporavi nacionalni korpus. Ukrajinaca ima 50 miliona i nikome se ne zuri u rat, a mi glavom groz zid i u Prvom i u Drugom sv. ratu, i protiv NATO. Dosta smo umirali za Srbiju i Srpstvo, sada je vreme da se zivi za Srbiju i RS jer drugacije bi svi pricali sa nama da nas je 15 miliona. Ukoliko i krenu otvoreno na RS (a vidim da su se ostrvili) samo svi na ulice i bez oruzja, potpuna gradjanska neposlusnost i paraliza.

CityWatch

pre 10 godina

Nemaju pravo da traze od nas da se okrenemo protiuv Rusa niti bi ta politika imala uporiste u narodu. Da li rec o demokratiji ili prisiljavanju? Mi nemamo nikakav interes da se sukobljavamo sa Rusima. Narocito u spektru nasih iskustava sa zapadnom "demokratijom" i odlicnom poznavanju njihovih duplih standarda. Svi znamo sta se desilo u Kijevu i Ukrajini. Znali smo od prvog dana. Ovde su svi pricali ono sto su zapadni eksperti predpostavljali.

zdravko

pre 10 godina

Promenila se geopolitička situacija i Evropa više ne sme da se igra i da bude suprostavljena Rusiji. Mora da bude neutralna. To su Nemci prvi počeli da shvataju.

Vracarac

pre 10 godina

E dok bude bilo bitno mišljenje ovakvih likova, nećemo imati ozbiljnost kao država. Još samo fali da šalterski službenici iz Klagenfurtske direkcije za održavanje ptičijih gnezda, daju svoje mišljenje šta Srbija treba da uradi i da to bude agencijska vest...

Jednostavnost

pre 10 godina

Evo par pitanja koja me muče: Ako stanemo na stranu Rusije šta je to što EU može da nam uradi a već nije? Da nam uvedu sankcije, da nam produže pripajanje sa desetak na 20 godina? Šta oni uopšte dobijaju što uvode sankcije Rusiji? Rusija nam sa druge strane obećava štošta a ovi nam samo nešto traže? I ko je sad tu zbunjen?

бт

pre 10 godina

Ми смо на изборима имали опцију да гласамо за политичку неутралност али је нисмо изабрали. Према томе господо на власти, пошто сте нас убедили да Србија не може да буде политички неутрална, у чему је сада проблем? Ви храбро срљате у ЕУ и испуњавате све њене услове па сада храбро уведите и санкције Русији које вам траже. Наравно да то Србији не одговара, али када нисте политички неутрални онда избор врше други а не ви.

mikla

pre 10 godina

Mislim da treba da radimo isto sto i Nemci da gledamo prvo ekonomske interese, a nakon toga ljubavi i bliske odnose prema drugima. Ispod smo svetske populacije po bdp. Siromasni nismo nikome bitni, ni Rusiji, ni EU.

Александар Џунић

pre 10 godina

Другим речима, захваљујући наметнутим вам демократским процесима и гњидама које су се напецале, #%?€?ћемо вам мајку мајчину ону српску!!!!

Dr. Dragisa zvani Aperkat

pre 10 godina

Prvi put u zivotu cujem da neko za sebe smatra normalnim, a da ti nalaze da moras nekome da se zameris i da moras da se ubacujes u kavgu. Dobro, da li je to normalno i kakvo zdravstveno stanje vi tu mozete da ocekujete?
Srbija onda mora da dobije referendum po tom pitanju, jer par sadasnjih politicara ne mogu da izbrisu Srpsku istoriju i sami da odluce buducnost Srbije.
3 pitanja: Za Neutralnost - Za Rusiju - Za EU?

cos@k

pre 10 godina

Pa može se ostati neutralan
to je svega par riječi manje.
Saradnju nastaviti i pojačati sa svima,sankcije su samo prazna priča...
Ali i ako se mora na nečiju stranu onda ne za EU,oni nam u grlu stoje ma kakve posljedice imali...
I navikli smo na to...

AKS

pre 10 godina

Treba da sledimo primer Nemačke. Mi imamo velike investicije iz Rusije i naš razvoj i ekonomija zavise od Rusije. Sa druge strane želimo da postanemo deo Evropske unije i imamo investicije od članica EU. Tako da nam obe strane znače i mi moramo da budemo neutralni ma koliki god bio pritisak na nama.

boki

pre 10 godina

Vidim da neki pominju sankcije i to je smesno
To sto bi Srbija uvela sankcije Rusiji bilo bi kao kada bi komarac ubo slona!!

Stvar je u tome da EU ocekuje od Srbije da ona, kao kandidat za clanstvo u njoj, podrzi politiku EU prema Rusiji, tj da ne moze da istovremeno jednom straznjicom sedi na dve stolice

Gvadalkanal

pre 10 godina

Pa zar mi ne treba po definiciji da osuđujemo prekrajanja granica i otcepljivanja? Kao kroz maglu se sećam da i mi imamo neki takav problem...kao da mi je u glavi da se neko otcepio od nas, a mi to ne priznajemo. Ali da, ako to radi ljubljena majčica Rusija, onda smo skloni da zaboravimo naš ,,problemčič".

Nazalost, tako je

pre 10 godina

Srbija je isuvise mala i geografski i brojcano da bi mogla da postavlja svoje uslove, ukoliko se oni ne uklapaju u namere najvecih.

Kotur

pre 10 godina

Nadam se da ce Vucic znati nadje najpovoljniji izlaz iz ove situacije koja nije ni malo naivna. Zelimo EU, volimo Rusiju i to je svima jasno. Svakako Rusija nas nece staviti u corsokak da mi sada tu moramo nesto da biramo , jer zna da i mi kao i ona sama zelimo da radimo sa svima. A da sigurno necemo podrzati sankcije Rusiji necemo , to je nasa pobratimska zemlja.

Marko

pre 10 godina

Naša vlada treba da kaže nije legalno pripajanje Krima, mi se zalažemo za poštovanje međunardonih prava, ali mi nećemo uvoditi sankcije Rusiji.

patriota

pre 10 godina

Nije teško već se nema petlja i uvek se nešto ljigavi i pilićari, da bi posle 10-15-20 godina uradili ono što smo mogli odmah. Al ne, daj da mi branimo Kosovo po cenu svega i durimo se na NATO... Na kraju - rusi priznadoše Kosovo, imamo briselski sporazum a s NATO-m smo partneri... kud sve to vodi znamo...Cena patriJotskog prenemaganja prava sitnica - 15 izgubljenih godina....

Mirka LJ

pre 10 godina

Pitanje Rusije je ono sto sada bi svi resavali . Jako je bitno da ostanemo u dobrim odnosima sa Rusima i mislim da je nas predsednik toga jako svestan.. Jos jednom Vucic je zapao ujaku tesku situaciju i Srbija zajedno sa njim a uopste za to nismo krivi, odgovorni. Znamo sta nas narod kaze ono za slonove i miseve. Gde slonovi ratuju, misevi ginu. Nadam se da ce Vucic znati nadje najpovoljniji izlaz iz ove situacije koja nije ni malo naivna.

De

pre 10 godina

Bas me cudi da "ostatak zemalja EU" nije imao isti takav pogled kad se otcepilo kosovo?! I to se jos desilo uz vase direktno mesanje! I da li svako ko je u eu ima pravo na svoje misljenje ili svi moraju isto da misle?

.

pre 10 godina

Pa zar mi ne treba po definiciji da osuđujemo prekrajanja granica i otcepljivanja? Kao kroz maglu se sećam da i mi imamo neki takav problem...kao da mi je u glavi da se neko otcepio od nas, a mi to ne priznajemo. Ali da, ako to radi ljubljena majčica Rusija, onda smo skloni da zaboravimo naš ,,problemčič".
(Gvadalkanal, 29. mart 2014 13:06)

A zar EU i SAD nebi po definiciji,posle Kosova, trebali da podrze referendum na Krimu? Kako uvek zaboravite tu stranu kada pocnete o ovome da pricate.Ti isti ,koji su priznali "pravo na samoopredeljenje" Kosovu, sada nece da priznaju isto to pravu Krimu,ali zato mi trebamo da budemo dosledni? Isto kao sto su po vama Rusi priznali Kosovo kada su rekli "ako moze Kosovo moze i Krim"(a samo su rekli ovima na zapadu da ako su oni dali nezavisnost Kosovu,zasto onda ne prihvataju Krim),tako moze da se kaze da je i zapad odustao od nezavisnosti Kosova time sto je rekao da Krim ne moze da se samoopredeli.

Lurc

pre 10 godina

Verujem u Vucicevu politicko umece i diplomatiju i da ce znati da svede situaciji u svoju korist. Svima je jasno da se od njega pravi legenda , ono sto odavno nismo imali ... jos od Tita, ne bih da bas uporedjivala sa Milosevicem ... ne znam kako je kome tako nesto uopste i palo na pamet.

Aleksandar

pre 10 godina

"Nemački narod zna šta se može desiti ako se uvedu ekonomske sankcije i kako mogu da utiču ne samo na rusku, već i na nemačku ekonomiju, pogotovo ako imamo u vidu gas i energija koju Nemačka dobija iz Rusije"-mi moramo da se opredelimo a vi ćete da balansirate!...Ha,Ha,Ha

goran

pre 10 godina

naravno da postoje razlike između Kosova i Krima ali u osnovi stoji ista stvar a to je povreda suvereniteta i integriteta. u redu na Kosovu se desio oružani sukob, sa ozbiljnim povredama ljudskih prava, ali međunarodna zajednica je izabrala da od integralnog dela teritorije SRJ stvori nezavisnu državu i poveri je OVK koje je samo par godina pre toga bila označena od strane CIA kao teroristička organizacija. Na krimu nije bilo oružanih sukoba, ali je zato u ostatku Ukrajne bilo ozbiljnih oružanih sukoba, što opet može da se uzme kao dobar razlog da se većinski ljudski živalj koji tamo živi referndumski opredeli za pripajanje Rusiji, baš kao što su se i kosovski albanci opredelili za nezavisnost. to što oni nisu izvršili pripajanje Albaniji to ne menja bitno stvar i jedno i drugo je ozbiljna povreda međunarodnog prava i baš zato Srbija ne može da podrži takvo ponašanje Rusije i to ne zbog EU nego zbog principa koji i sama brani i to baš tako i treba da kaže. Niti možemo prihvatiti promenu granica jedne zemlje, ali ne možemo stati ni na stranu EU jer je upravo ista organizacija i nama uradila to isto i takav stav bi bio najpošteniji. Zabijanje glave u pesak i ćutanje prvo nije moguće, a drugo nije ni dobro zato što će u tom slučaju pritisci sa obe strane rasti.

neso

pre 10 godina

krajnji cilj eu je jedna vojska jedan sef, ali kad bi to otvoreno rekli niko ne bi u eu, srbija treba da gleda svoj interes i nista drugo, ako ce drugi upravljati nasom drzavom onda treba raspustiti parlament i neka nas iskoriste do kraja. nebitno je da li ce se nasi proizvodi plasirati u rusiju ili eu, treba uzeti pare jer i nasa deca vole banane

DAN

pre 10 godina

Moramo biti realni da niti slučajno male i ekonomsko potpuno devastirane države nemogu samostalno voditi i učestvovati u medjunarodnoj politici 1 - treba realno shvatiti svoje mesto i sve treba činiti da ničim nesmeno štetiti svom razvoju . Srbija je stvarno u delikatnoj situaciji gde je medjunarodni faktori sile da se odluči na koju stranu će ići u budućnosti i treba biti realan da dve lubenice nikako ne mogu pod jednu mišku ići! -Što više pragmatizma i to pametnog nam je svima potrebno 1

Gvadalkanal

pre 10 godina

Pa zar mi ne treba po definiciji da osuđujemo prekrajanja granica i otcepljivanja? Kao kroz maglu se sećam da i mi imamo neki takav problem...kao da mi je u glavi da se neko otcepio od nas, a mi to ne priznajemo. Ali da, ako to radi ljubljena majčica Rusija, onda smo skloni da zaboravimo naš ,,problemčič".

Lurc

pre 10 godina

Verujem u Vucicevu politicko umece i diplomatiju i da ce znati da svede situaciji u svoju korist. Svima je jasno da se od njega pravi legenda , ono sto odavno nismo imali ... jos od Tita, ne bih da bas uporedjivala sa Milosevicem ... ne znam kako je kome tako nesto uopste i palo na pamet.

patriota

pre 10 godina

Nije teško već se nema petlja i uvek se nešto ljigavi i pilićari, da bi posle 10-15-20 godina uradili ono što smo mogli odmah. Al ne, daj da mi branimo Kosovo po cenu svega i durimo se na NATO... Na kraju - rusi priznadoše Kosovo, imamo briselski sporazum a s NATO-m smo partneri... kud sve to vodi znamo...Cena patriJotskog prenemaganja prava sitnica - 15 izgubljenih godina....

Marko

pre 10 godina

Naša vlada treba da kaže nije legalno pripajanje Krima, mi se zalažemo za poštovanje međunardonih prava, ali mi nećemo uvoditi sankcije Rusiji.

kimi

pre 10 godina

Ako se postuje volja naroda onda je Srbija na strani Rusije.Sve ostalo ce biti neprirodno.Ima i onih koji su na strani zapada i NATO-a(albanci,hrvati,madjari,muslimani,NVO,i jos neki koje zapad finansira,ali oni su manjina.

Kotur

pre 10 godina

Nadam se da ce Vucic znati nadje najpovoljniji izlaz iz ove situacije koja nije ni malo naivna. Zelimo EU, volimo Rusiju i to je svima jasno. Svakako Rusija nas nece staviti u corsokak da mi sada tu moramo nesto da biramo , jer zna da i mi kao i ona sama zelimo da radimo sa svima. A da sigurno necemo podrzati sankcije Rusiji necemo , to je nasa pobratimska zemlja.

Nazalost, tako je

pre 10 godina

Srbija je isuvise mala i geografski i brojcano da bi mogla da postavlja svoje uslove, ukoliko se oni ne uklapaju u namere najvecih.

Mirka LJ

pre 10 godina

Pitanje Rusije je ono sto sada bi svi resavali . Jako je bitno da ostanemo u dobrim odnosima sa Rusima i mislim da je nas predsednik toga jako svestan.. Jos jednom Vucic je zapao ujaku tesku situaciju i Srbija zajedno sa njim a uopste za to nismo krivi, odgovorni. Znamo sta nas narod kaze ono za slonove i miseve. Gde slonovi ratuju, misevi ginu. Nadam se da ce Vucic znati nadje najpovoljniji izlaz iz ove situacije koja nije ni malo naivna.

Tesko

pre 10 godina

Да, тешко јесте, али није и немогуће! Нас не занима никоме да уводимо санкције, јер нисмо у могућности и немамо интерес да се замерамо било коме. Наше демократрско право је да не вршимо ниједан облик репресије или кажњавања било кога, па ни Русије. Према томе, ми смо неутрални и тако треба да остане.

boki

pre 10 godina

Vidim da neki pominju sankcije i to je smesno
To sto bi Srbija uvela sankcije Rusiji bilo bi kao kada bi komarac ubo slona!!

Stvar je u tome da EU ocekuje od Srbije da ona, kao kandidat za clanstvo u njoj, podrzi politiku EU prema Rusiji, tj da ne moze da istovremeno jednom straznjicom sedi na dve stolice

zdravko

pre 10 godina

Promenila se geopolitička situacija i Evropa više ne sme da se igra i da bude suprostavljena Rusiji. Mora da bude neutralna. To su Nemci prvi počeli da shvataju.

Deca nam se radjala! Uzdravlje!

pre 10 godina

Nije tesko. Ko da vise njemu cemo se prikloniti ali jedno je sigurno da Srbi bar nekoliko decenija ne treba da ucestvuju u ratovima sve dok se ne popravi prirodni prirastaj i ne oporavi nacionalni korpus. Ukrajinaca ima 50 miliona i nikome se ne zuri u rat, a mi glavom groz zid i u Prvom i u Drugom sv. ratu, i protiv NATO. Dosta smo umirali za Srbiju i Srpstvo, sada je vreme da se zivi za Srbiju i RS jer drugacije bi svi pricali sa nama da nas je 15 miliona. Ukoliko i krenu otvoreno na RS (a vidim da su se ostrvili) samo svi na ulice i bez oruzja, potpuna gradjanska neposlusnost i paraliza.

Jednostavnost

pre 10 godina

Evo par pitanja koja me muče: Ako stanemo na stranu Rusije šta je to što EU može da nam uradi a već nije? Da nam uvedu sankcije, da nam produže pripajanje sa desetak na 20 godina? Šta oni uopšte dobijaju što uvode sankcije Rusiji? Rusija nam sa druge strane obećava štošta a ovi nam samo nešto traže? I ko je sad tu zbunjen?

evroskeptik

pre 10 godina

Ma super ste mi vi Evropejci! Svako gleda svoj interes, Nemacka se izjasnjava protiv sankcija, a Srbija treba da se suprotstavi jedinom trzistu gde se nasi proizvodi prodaju! Bas Vam hvala, ali sta ce Vam vece podrske od Crne Gore i Albanije!
Nikada da ne postanemo drzava satelit!

Vracarac

pre 10 godina

E dok bude bilo bitno mišljenje ovakvih likova, nećemo imati ozbiljnost kao država. Još samo fali da šalterski službenici iz Klagenfurtske direkcije za održavanje ptičijih gnezda, daju svoje mišljenje šta Srbija treba da uradi i da to bude agencijska vest...

CityWatch

pre 10 godina

Nemaju pravo da traze od nas da se okrenemo protiuv Rusa niti bi ta politika imala uporiste u narodu. Da li rec o demokratiji ili prisiljavanju? Mi nemamo nikakav interes da se sukobljavamo sa Rusima. Narocito u spektru nasih iskustava sa zapadnom "demokratijom" i odlicnom poznavanju njihovih duplih standarda. Svi znamo sta se desilo u Kijevu i Ukrajini. Znali smo od prvog dana. Ovde su svi pricali ono sto su zapadni eksperti predpostavljali.

cos@k

pre 10 godina

Pa može se ostati neutralan
to je svega par riječi manje.
Saradnju nastaviti i pojačati sa svima,sankcije su samo prazna priča...
Ali i ako se mora na nečiju stranu onda ne za EU,oni nam u grlu stoje ma kakve posljedice imali...
I navikli smo na to...

бт

pre 10 godina

Ми смо на изборима имали опцију да гласамо за политичку неутралност али је нисмо изабрали. Према томе господо на власти, пошто сте нас убедили да Србија не може да буде политички неутрална, у чему је сада проблем? Ви храбро срљате у ЕУ и испуњавате све њене услове па сада храбро уведите и санкције Русији које вам траже. Наравно да то Србији не одговара, али када нисте политички неутрални онда избор врше други а не ви.

Александар Џунић

pre 10 godina

Другим речима, захваљујући наметнутим вам демократским процесима и гњидама које су се напецале, #%?€?ћемо вам мајку мајчину ону српску!!!!

Mrmot

pre 10 godina

Kad i ako budemo deo eu onda ćemo imati isti stav,a do tada gledajte svoja posla. Pa ni vi u Eu nemate jedinstvene stavove a drugima nešto kažete....

AKS

pre 10 godina

Treba da sledimo primer Nemačke. Mi imamo velike investicije iz Rusije i naš razvoj i ekonomija zavise od Rusije. Sa druge strane želimo da postanemo deo Evropske unije i imamo investicije od članica EU. Tako da nam obe strane znače i mi moramo da budemo neutralni ma koliki god bio pritisak na nama.

mikla

pre 10 godina

Mislim da treba da radimo isto sto i Nemci da gledamo prvo ekonomske interese, a nakon toga ljubavi i bliske odnose prema drugima. Ispod smo svetske populacije po bdp. Siromasni nismo nikome bitni, ni Rusiji, ni EU.

Dr. Dragisa zvani Aperkat

pre 10 godina

Prvi put u zivotu cujem da neko za sebe smatra normalnim, a da ti nalaze da moras nekome da se zameris i da moras da se ubacujes u kavgu. Dobro, da li je to normalno i kakvo zdravstveno stanje vi tu mozete da ocekujete?
Srbija onda mora da dobije referendum po tom pitanju, jer par sadasnjih politicara ne mogu da izbrisu Srpsku istoriju i sami da odluce buducnost Srbije.
3 pitanja: Za Neutralnost - Za Rusiju - Za EU?

De

pre 10 godina

Bas me cudi da "ostatak zemalja EU" nije imao isti takav pogled kad se otcepilo kosovo?! I to se jos desilo uz vase direktno mesanje! I da li svako ko je u eu ima pravo na svoje misljenje ili svi moraju isto da misle?

.

pre 10 godina

Pa zar mi ne treba po definiciji da osuđujemo prekrajanja granica i otcepljivanja? Kao kroz maglu se sećam da i mi imamo neki takav problem...kao da mi je u glavi da se neko otcepio od nas, a mi to ne priznajemo. Ali da, ako to radi ljubljena majčica Rusija, onda smo skloni da zaboravimo naš ,,problemčič".
(Gvadalkanal, 29. mart 2014 13:06)

A zar EU i SAD nebi po definiciji,posle Kosova, trebali da podrze referendum na Krimu? Kako uvek zaboravite tu stranu kada pocnete o ovome da pricate.Ti isti ,koji su priznali "pravo na samoopredeljenje" Kosovu, sada nece da priznaju isto to pravu Krimu,ali zato mi trebamo da budemo dosledni? Isto kao sto su po vama Rusi priznali Kosovo kada su rekli "ako moze Kosovo moze i Krim"(a samo su rekli ovima na zapadu da ako su oni dali nezavisnost Kosovu,zasto onda ne prihvataju Krim),tako moze da se kaze da je i zapad odustao od nezavisnosti Kosova time sto je rekao da Krim ne moze da se samoopredeli.

neso

pre 10 godina

krajnji cilj eu je jedna vojska jedan sef, ali kad bi to otvoreno rekli niko ne bi u eu, srbija treba da gleda svoj interes i nista drugo, ako ce drugi upravljati nasom drzavom onda treba raspustiti parlament i neka nas iskoriste do kraja. nebitno je da li ce se nasi proizvodi plasirati u rusiju ili eu, treba uzeti pare jer i nasa deca vole banane

Aleksandar

pre 10 godina

"Nemački narod zna šta se može desiti ako se uvedu ekonomske sankcije i kako mogu da utiču ne samo na rusku, već i na nemačku ekonomiju, pogotovo ako imamo u vidu gas i energija koju Nemačka dobija iz Rusije"-mi moramo da se opredelimo a vi ćete da balansirate!...Ha,Ha,Ha

goran

pre 10 godina

naravno da postoje razlike između Kosova i Krima ali u osnovi stoji ista stvar a to je povreda suvereniteta i integriteta. u redu na Kosovu se desio oružani sukob, sa ozbiljnim povredama ljudskih prava, ali međunarodna zajednica je izabrala da od integralnog dela teritorije SRJ stvori nezavisnu državu i poveri je OVK koje je samo par godina pre toga bila označena od strane CIA kao teroristička organizacija. Na krimu nije bilo oružanih sukoba, ali je zato u ostatku Ukrajne bilo ozbiljnih oružanih sukoba, što opet može da se uzme kao dobar razlog da se većinski ljudski živalj koji tamo živi referndumski opredeli za pripajanje Rusiji, baš kao što su se i kosovski albanci opredelili za nezavisnost. to što oni nisu izvršili pripajanje Albaniji to ne menja bitno stvar i jedno i drugo je ozbiljna povreda međunarodnog prava i baš zato Srbija ne može da podrži takvo ponašanje Rusije i to ne zbog EU nego zbog principa koji i sama brani i to baš tako i treba da kaže. Niti možemo prihvatiti promenu granica jedne zemlje, ali ne možemo stati ni na stranu EU jer je upravo ista organizacija i nama uradila to isto i takav stav bi bio najpošteniji. Zabijanje glave u pesak i ćutanje prvo nije moguće, a drugo nije ni dobro zato što će u tom slučaju pritisci sa obe strane rasti.

DAN

pre 10 godina

Moramo biti realni da niti slučajno male i ekonomsko potpuno devastirane države nemogu samostalno voditi i učestvovati u medjunarodnoj politici 1 - treba realno shvatiti svoje mesto i sve treba činiti da ničim nesmeno štetiti svom razvoju . Srbija je stvarno u delikatnoj situaciji gde je medjunarodni faktori sile da se odluči na koju stranu će ići u budućnosti i treba biti realan da dve lubenice nikako ne mogu pod jednu mišku ići! -Što više pragmatizma i to pametnog nam je svima potrebno 1