Četvrtak, 27.03.2014.

00:30

Merkelova protiv sankcija Rusiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da bi krizu nastalu zbog Ukrajine trebalo rešiti političkim sredstvima, bez nametanja ekonomskih sankcija Rusiji.

Izvor: Tanjug

Merkelova protiv sankcija Rusiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

286 Komentari

Sortiraj po:

laki

pre 10 godina

Propagandna masinerija-glavno oruzije demonkratskih sila. Ali dobro....verujem da Nemci nece uvesti sankcije Rusiji, ne zbog ovih ,,rodbnskih'' veza kako je ovaj (nema blage veze sa istinom) u komentarima naveo, nego....iskljucivo i jedino....sankcije Rusiji bi unistile Nemacku privredu. TO JE ISTINA!!!!

бидермајер

pre 10 godina

Нормално,схваћено је да је "бизнис " јачи од политике а нарочито интереса сениора ЕУ,који нису заинтересовани а ни у моћи да рефинансирају штету која би настала санкцијама(у овом случају експлицитно немачке). Поздрављам веееелику мисао.Која је била јасна и када су санкције први пут споменуте.

Бојан Илић

pre 10 godina

Analiticko konzumiranje vesti1. Pogledam izvor i ko je preneo vestAko je na primer TANJUG i to jos bez navedenog izvora = sumnjivo 100%.2. Ako me bas zanima tema proguglam da nadjem izvor.Ako je kao u ovom slucaju kako izgleda izvor ruski - sumnjivo 75%3. Proguglam dalje da vidim imali bar neki drugi izvor ovoj vesti.Ako nema, kao u ovom slucaju - 100% sumnjivo4. ZABORAVI. Opet TANJUG propaganda kao u doba AVNOJA.
(Analiticko konzumiranje informacija i vesti, 27. mart 2014 12:09)

Али ако овај извор "испљује" Србију ,онда је релевантан?!:-))

Срећа па размишљаш својом главом...

ime poznato redakciji

pre 10 godina

250-300 komentara, a niko da primeti da je ovu vest objavila Ruska (pod kontrolom Putina) agencija Itar tas!Ako posetite zapadne sajtove mozete procitati DA CE SANKCIJA RUSIJI IPAK BITI!
(djole, 27. mart 2014 09:59)

Primetio sam ja da je izvor ruski i ne verujem 100%, otprilike kao i zapadnim medijima. Pre neki dan sam gledao Euronews i nisam mogao da verujem kakva hajka na Putina i sve oko njega, to ide do gebelsovskih razmera. Na kraju krajeva, da li smo zaboravili istu hajku na Srbe i sve što je srpsko devedesetih? Tu smo dobro naučili šta je propaganda na zapadu - u Evropi (USA znamo odavno)! Ništa to nije bolje od ruske... ne primajte se.

niki

pre 10 godina

Ma lako bi Svabica odrzala Njemacku bez Rusije pa to i svaka budala zna i to nije problem,ali onda mora gologuziju iz Istocne Evrope da pusti niz vodu,a kad njih pusti niz vodu onda je i ova spodoba Evropa propala,a finansijski bi totalni krah bio i naravno rjesenje je rat,ali nema problema Begis je pun dobrovoljaca da idu na istocni front da brane demokratiju.

Goran

pre 10 godina

Od 270 komentara, nekih 250 su od istih 5-6 KGB propagatora, pod razlicitim imenima.
I naravno obavezna teza iz 19 veka, kako ce Nemacka ostvariti u miru ono sto nije u ratu. U kom veku vi ljudi zivite???

Svaka cast coveku koji pise o analitickom pracenju vesti i Tanjugu, Itar-Tasu... Ima nade za Srbiju dok je takvih ljudi.

Analiticko konzumiranje informacija i vesti

pre 10 godina

Analiticko konzumiranje vesti
1. Pogledam izvor i ko je preneo vest
Ako je na primer TANJUG i to jos bez navedenog izvora = sumnjivo 100%.
2. Ako me bas zanima tema proguglam da nadjem izvor.
Ako je kao u ovom slucaju kako izgleda izvor ruski - sumnjivo 75%
3. Proguglam dalje da vidim imali bar neki drugi izvor ovoj vesti.
Ako nema, kao u ovom slucaju - 100% sumnjivo
4. ZABORAVI. Opet TANJUG propaganda kao u doba AVNOJA.

Popaj

pre 10 godina

Direktore vidim da slabo barataš s historijom.Moram ti napomenuti da su Nemci imali već vladara na tronu Rusije,i to je bila carica Katarina Velika.Malo proguglaj pa ćeš videti šta je ona učinila za Rusiju, nije sve što je tuđe loše nauči već jednom.

PSL

pre 10 godina

Pametna žena štiti interese svoje zemlje. briga Obamu koliko bi eventualne sankcije Rusiji koštale Nemačku, Francusku, Austriju ili bilo koju drugu evropsku državu. Zato EU treba sama da rešava probleme bez pametovanja Amerike koja je umešana u sve ratne sukobe na svetu. Njihov moto od drugog svetskog rata na ovamo je zavadi pa vladaj. Naravno to podrazumeva i da se pomogne u zakuvavanju i izmišljanju raznih incidenata, pa posle sledi njihova vojna intervencija sve u cilju spasavanja demokratije i naroda.

shambles

pre 10 godina

naziv 'hladni rat' bi tek sada dobio pravi smisao, tacnije negde od novembra ;)
meni je fascinantno da je putin ovo spremao minimum 10 godina, za svaku izjavu amerike ima odgovor. dok su oni kaubojisali po svetu, on opremio vojsku, nagomilao para i napravio sijaset ugovora sa evropom, ovde mislim na mega dilove, tipa samsung, bmw, brodovi od francuza i sl.
generalno, i nije potrebna neka pamet, spoljna politika amerike je vrlo 'predictable' i deluju mi totalno izgubljeno.

budimo realni, od sssr-a, najvecu stetu su imali rusi, od carske rusije postadose severna koreja, a sve ove ostale sovjetske republike su beda. i sve nerusi su bili glavni, otuda i rasparcavanje (hruscov-krim).
sad su mocna zemlja i dalje najveca na svetu. ne mogu da lazem da mi ne prija zamuckivanje zapadnjaka u medijima ;)

Владимир

pre 10 godina

(Dule, 27. mart 2014 12:13)

Рат је рат, да не кажем бизнис, поготово између Совјета и Немаца.
Иначе јесу традиционални савезници... Руси и Немци. Царске лозе су се вековима мешале (и размењивале), а то је најбољи доказ савезништва и интереса.

Sindjelic

pre 10 godina

@Analiticko konzumiranje informacija i vesti

http://www.dw.de/меркель-рассчитывает-на-политическое-решение-крымского-конфликта/a-17522523

Dugujete izvinjenje TANJUG-u.

Бојан Илић

pre 10 godina

250-300 komentara, a niko da primeti da je ovu vest objavila Ruska (pod kontrolom Putina) agencija Itar tas!Ako posetite zapadne sajtove mozete procitati DA CE SANKCIJA RUSIJI IPAK BITI!
(djole, 27. mart 2014 09:59)

Јел' оне западне сајтове који су пре пар дана оправдавали убијање цивила од стране НАТО-а '99.?!
Баш ме заболе шта кажу лажови ...

Зашто више не ставе те санкције?! Зашто не заштите "права на Криму"?!

Зато што су јајаре увек били а сада посебно... сећају се сви добро Берлинског зида!

Svjatoslav II

pre 10 godina

@Popaj

Cak je i poslednja ruska carica Aleksandra Fjodorovna bila nemacka princeza najviseg ranga (cerka Luja IV, velikog vojvode od Hesea i princeze Alise od Britanije, cerke kraljice Viktorije) i unuka britanske kraljice Viktorije. Inace ruski car Nikolaj II (imao zvanje feldmarsala britanske imperije) i nemacki car su bili bliski rodjaci i tako su se medjusobno zvali, a I svetski rat je bio da "se Niki malo nauci redu da je crni orao nesto malo iznad belog orla".

direktor

pre 10 godina

Njemačka će ekonomski porobiti Ruse, znaju Njemci u miru postići ono šta 1941. nisu uspjeli ratom. Već su se sad Švabe infiltrirale i na neke vodeće pozicije ruskih državnih firmi.

mikin

pre 10 godina

"Merkelova protiv sankcija Rusiji"
-----------------------------------
Kamo puste srece da se Evropa jednom okrene SVOJOJ vlastitoj koristi i prestane vise snositi posledice americkog izivljavanja po svetu. Ovde je bar jasno da nece biti "kaznene" vojne intervencije (iz objektivnih razloga)tako da amerikancima ostaju jedino da ubede Evropu da uvedu "sankcije" koje bi nanele stetu koliko Rusima toliko i Evropi. Lako je biti galantan na tudji racun.

Miodrag

pre 10 godina

Kancelarka Nemacke protiv sankcija Rusiji, primijer Crne Gore za sankcije Rusiji ?! Da li je potreban komentar ? I jos nesto: gospodjo Merkel, da tako nesto izjavite u Srbiji kao funkcioner nase vlade ovi eurofanatici i rusobobi bi vas u TOP stavili... Vi, Gerhard Sreder, Helmut Kol a vidim i gospodin Smit bili bi optuzeni kao rusofili i ne bi se ovde dobro proveli... Sta da vam kazem, cudo smo mi od naroda, ne vidimo prst ispred nosa...

ИБАРСКИ ВУК (краљево)

pre 10 godina

паметно размишљање.......амери уместо што свађају народе по европи, нек се усуде да ударе сами на русе

rassabgd

pre 10 godina

@Miodrag
Svi ti eksperti ekonomije na ovom sajtu su uglavnom iz "bratskih" nam bivših republika. Počev od Slovenaca , preko Hrvatijanaca pa do Crnogorijanaca i Bosnijanaca, a svi sede u Beogradu i mrze Srbiju. :)
Koliki su eksperti to se može videti iz ekonomija njihovih zemalja. :))
Evo recimo ovaj Purger. On već zna gde će Nemačka da nabavi gas i naftu i po kojoj ceni bolje od samih Nemaca. :) Ali u njegovom "udžbeniku" ne piše da Nemci neće da se "ratosiljaju" ruskog tržišta za svoju autoindustriju a koja ujedno i zavisi od ruskog gasa i nafte, ne piše ni da je UK prešla na direktnu kupovinu gasa i nafte od Rusije jer očekuje otcepljenje Škotske, ne piše ni da Boing, Katerpilar i još mnogo USA kompanija smatra sankcije budalaštinom i ne pada im na pamet da ih se pridržavaju, ne piše ni da ENI, MOL i još po koja strana naftna kompanija ima GAZPROM za strateškog partnera, ne piše ni da naftovod koji grade Iran, Oman i Indija imaju Gazprom za strateškog partnera i izvođača radova, i još mnogo toga ne piše u tom "udžbeniku" iz kojeg čita, a koji je uređivao CNN. :)

gerseaux-bg

pre 10 godina

ma gde je mudra nemica...nikad iz svojih gresaka naucili nisu i nisu se promenili i iskreno pokajali nego su se samo pritajili......ovo sto nece sankcije Rusiji je cisto trenutna i licna ekonomska racunica a ne opsta mudrost nemaca.....videcete...opet ce na kraju price lose prelomiti i upropastiti se....!!!!!

Jeremija sa strojnicom

pre 10 godina

Ne budite naivni. Njemacka je glavni izvodjac radova u kijevskom pucu. Niste valjda zaboravili Klicka?
Jutros na 2. kanalu njemacke drzavne televizije pustaju dokumentarac o ucescu njemacke vojske u operacijama u svijetu s posebnim osvrtom na NATO agresiju protiv Srbije, opisujuci je iskljucivo kao humanitarnu akciju i ponavljajuci iste lazi kao prije 15 godina. Slucajnost? Ne vjerujem.
Merkelova gundja zato sto je pod pritiskom njemacke industrije ali na kraju ce ipak da salutira pred Obamom i uradi sta se od nje trazi. Vidjeli ste kako je u zaborav pala spijunska afera. Zar treba vise?

Simon

pre 10 godina

Što reče gosn Jelko Kacin pre neki dan, posle ubeđivanja da i mi nešto tako uradimo, kao poenta je bilo "a Crna Gora je to već učinila".
:) pa eto vidite da i mi možemo jednom da budemo avangardni...

purgerman

pre 10 godina

Malo mi je cudno da novine u Srbiji kao i cijenjeni B 92 niti jednom rjecji nije uzeo stav o sumitu u Bruxellsu ,gdje je doletio i Obama sa 3 aviona i preko 1.000 licnih zastitara. Sumit se je odrzao zbog poteza Rusije prema Ukrajini i narocito zbog Krima. Na redu su bile 32 tocke koje su se
trebale obraditi a zavrsio je zasjedanje za 1 sat i 35 minuta sto znaci vrlo brzo za svaku tocku bilo je potrebno manje od 3 minute.
Amerika i EU drzave donjele su usaglasene zakljucke i cvrsti stav prema Rusiji ,proglasivsi je kao agresora i uvodjenjem sankcija a konkretni potezi drze se u tajnosti i nisu bili objavljeni. Sto se tice Njemacke i kancelarke Merkel ne znaci to da je ona protiv sankcija, vec daje prednost pregovorima da se nadje neko mirno rijesenje bez upotrebe vojne sile,koju je Rusija upotrjebila na Krimu.Njemacka je kupac Rusiji za plin i naftu.Plin -sjeverni tok kao predstavnik Gasproma je bivsi njemacki premjer Gerhard Schröder ( stranke SPD-a) a za Juzni tok Joska Fischer bivsi ministar vanjskih poslova Njemacke (1990 -1992) iz stranke "Zelenih" - Plan za Juzni tok Gasproma je momentalno stavljen na "led" -zaledjen. Pitanje nafte za Njemacku i nije toliko vazno jer iz Arbaskih emirata dobiva brodovima u EU luke ,postoji i Pipe line od Trsta do Ingolstata ( Njemacka) -preko Austrije. Za plin iz Rusije moze uskociti Norveska i nadoknaditi potrebe.Kako ce se dalje odvijati trgovina izmedju zapada i istoka Europe i tko je kome potebniji je jos otvoreno.

Havana

pre 10 godina

Rusija je u 2012. godini izvezla u zemlje EU robu i sirovine u vrednosti od 123,2 milijarde evra, dok je EU izvezla u Rusiju robu i sirovine u vrednosti od čak 213, 2 milijardi evra.
Najveći deo ruskog izvoza (čak 76 odsto) u EU čine nafta i gas, dok EU u najvećoj meri (50 odsto) u Rusiju izvozi mehanizaciju i sredstva za transport. Podaci koji ekonomiju stavljaju ispred svakog embarga ...i onda za upućene, ne čudi gospođina izjava !

Mix

pre 10 godina

Covece koliko eksperata na temu ekonomije a mi zivimo u takvoj buli. Ovde svi sve znaju I svi sve mogu da predvide ali da srede svoju drzavu to im malo tesko ide.

Ima samo jedan problem, sva ta predvidjanja su zasnovana na osnovu naslova vesti koji je izvucen van konteksta. Merkelova jos nije izjavila direktno to sto pise u naslovu.

mario

pre 10 godina

Svi se ovdje lože da je Njemačka okrenula leđa USA i EU i priklonila se Rusiji niti se to dogodilo niti će se ikada dokgoditi...samo možete sanjati..btw poslije WWII USA je Njemačku hranila,a Rusija izgladnjivala i silovala..kao što njemci ne zaboravljaju svoje saveznike i prijatelje tako ne zaboravljaju i ko im je što radio...

Milan

pre 10 godina

Koliko samo naivnih ljudi živi u ovoj našoj lepoj zemlji.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ljutko, 27. mart 2014 07:36)

Dobro bre ljudi se zezaju. Ozbiljno objašnjenje ovog poteza možeš dobiti od bilo kojeg svetski poznatog makroekonomiste, ali pošto su oni na žalost uglavnom na budžetima američkih kompanija trenutno vlada neuobičajeno zatišje :-) Ukratko nemačka privreda je zbog svoje strukture neuporedivo ranjivija na bilo kakve sankcije nego ruska, mislim da bi kvota 10:1 prošla bez problema. U prevodu 10 puta manji obim sankcija bi jednako loše delovao na nemačku privredu. Seljački rečeno oni uvek žele da budu veći nego što jesu i to im je ahilova peta u njihovoj ekonomiji.

kontraadmiral

pre 10 godina

Ispravan potez nemačke kancelarke, ipak je Rusija super sila. Bolje je da se ekonomska saradnja produbljuje i jača na obostrano zadovoljstvo nego da Nemci zbog američkih hirova i ukrajinskih avanturista imaju ruske tenkove pred Berlinom.

Izzy

pre 10 godina

Sankcije Rusiji od strane EU znaci 3 x vece cene gasa i dva puta vece cene hrane.
O sankcijama u EU moze samo da prica covek bez mozga,dakle Obama i Kameron.
Kad bi se sankcije kojim slucajem i dogodile,ne postoji vojska koja bi sprecila narod.Iz VB i USA kuhinje i potice analiza da ce treci svetski rat poceti ovog puta iz Azije

Štilcovana Katabolcna

pre 10 godina

@oord
Pogledajte koliki je GDP Nemačke, pomnožite to sa 0.4 i videćete koliko je to "samo 0.4" kada ga pretvorite u milijarde evra i radna mesta.
@EU citizen
EU bez Nemačke je Laos na steroidima. Iskreno dalje nisam ni čitao, jer posle ovog, ceo komentar nema smisla.
Iskreno, veliki sam protivnik učlanjenja Srbije u Evropsku uniju, ali biti član neke buduće evropske asocijacije, od La Manša do Vladivostoka, e to je već nešto drugo. Without England and United States of America.

panzer general

pre 10 godina

Drugim riječima kasapinu su dane odriješene ruke da kasapi i dalje po Ukrajni, a možda i drugdje. Zapad danas liči na Francusku i Britaniju pred početak 2. sv. rata.

zoran

pre 10 godina

Veliki igrach ovaj Putin. Sta znaci trening u KGB-u.

Za sada: Putin - Obmana = 3:0 (Sirija, Krim, sankcije srushene)

Cim majstor sredi Evropu, ide igrach na Aljasku...to ce biti zanimljivo. Opet bez metka...Bela kuca se vec trese...Evropa ne zeli da ratuje protiv Rusa... Amerika ima samo u podlim englezima (namerno malo slovo) sluge na nasem kontinentu, no i oni pucaju po shavovima.

Branko

pre 10 godina

Želim da postavim jedno suštinsko pitanje. Nikita Hruščov je jednim potezom pera, bez ikakve demokratske procedure i bez da pita narod, pripojio Krim Ukrajini 1954. godine. Danas u vreme veličanja demokratije i ljudskih prava, narod na Krimu se na referendumu izjasnio kako se izjasnio. Zašto Zapad brani odluku Hruščova i njegovo bavljenje kartografijom u jednoj komunističkoj i omraženoj državi, a ne štiti demokratski izraženu volju građana?

realno

pre 10 godina

Proći će ova kriza oko Krima brzo.Nemaju ni Nemci ni Rusi ni ostali vremena za gubljenje,sve su to zahuktale ekonomije koje nemaju vremena da se bakću sukobima,sankcijama i sličnim akcijama koje zaustavljaju biznis.Svet je globalno selo,oni rade,pare se okreću,nemaju vremena za gubljenje a na Krimu su Rusi odavno,to je sad samo ozvaničeno.

mlekadzija

pre 10 godina

Bilo bi informativno da neko napise kolika je trgovacka razmena SAD i Nemacke? Kolike su investicije SAD u Nemackoj? I obrnuto. Ako smo politicka braca kese nam nisu sestre...Kao i uvek nadvladace ekonomski interes jer nema prijateljstva u politic vec samo interesa. Nobelovac se izgleda malo preracunao. Odn. savetnici koji ga savetuju...

draganbb

pre 10 godina

Dva puta su Englezi (a time i Amerikanci) izradili Nemačku i gurnuli ja na Rusiji u 1. i 2. sv. ratu (ko je proučavao istoriju dublje zna to). Sada su pokušali ponovo da nahuškaju Nemce na Ruse. Ovo je zaista nešto novo, da Nemačka kaže ne.

Skywalker

pre 10 godina

Naravno, zena se vodi iskljucivo ekonomskim interesima. Ovo samo pokazuje da je EU pod snaznim uticajem SAD i da one ustvari pokusavaju da zaustave ruski ekonomski rast i jos vise oslabe ekonomiju u EU koju vec godinama potresa kriza. Znate, kad sam ja vec na kolenima, hajde da pokusam da ne budem samo ja na kolenima. Ekonomija u SAD je vec dugo u kolapsu i jedino sto joj jos koliko toliko daje infuziju je primena gole sile prema drugim zemljama i pokusaji otimanja njihovih prirodnih resursa. I to zaista, kako neko rece, moze biti opasnost po mir u svetu: mnogo oruzja, a svezeg kapitala niotkuda. A naviklo se da se zivi na visokoj nozi i tesko se mire sa cinjenicom da su drugi odavno ispred njih.

xyz

pre 10 godina

Ovu vest nisam nigde nasao u Nemackim novinama....
(Nemacka, 27. mart 2014 09:53)

Hoces da kazes da je vest izmisljena??
pa do juce su pricali jedno a sada kada su se sabrali ,vide da imaju samo stetu...i kako oni u stvari treba da pretrpe najveci teret ..a njihovi "prijatelji"-prvo prisluskivanje ,pa ona sto se "lepo" ispsova na citavu ez,..su mudri preko tudjih ledja,...tako da moraju da malo spuste loptu,,nemogu ped javnost danas jedno,sutra drugo,..

e sada ,ima li veze sa time ili ne,generalno,vesti iz ukr.proteklih dana su utihnule,skoro neprimetne,...

Stefan

pre 10 godina

Pa nije da je protiv sankcija Rusiji zbog principa morala i zato sto voli Ruse nego zato sto joj skoro pol miliona poslova zavisi u drzavi od rada sa Rusima. Na sve to zavise od Ruskog gasa vise nego ijedna druga zemlja u evropi. A vec su imali haos sa Grckom koju je Nemacka morala da resava i vec imaju problem sa sve manje posla itd tako da bi sankcije Rusiji bile kraj Nemacke kao centra moci Evrope

djole

pre 10 godina

Toooooooooo! Govorim ja vec deset godina (intuitivno), a u poslednje vreme na osnovu razne literature (sto naucne ,s to medija sto statistike) da ce Evropu (a i svet ) spasiti osovina Moskva-Berlin-Paris. Mada, Britanci moozda pre ukapiraju nego Francuzi, ozbiljniji su i mudriji (pa evo u sred sankcija oni pocinju da kupuju direktno ruski gas ove godine, neki dan informacija).Francuzi su neozbiljni tako da ce malo da kasne dok ih Nemci ne prodrmaju.Ne mogu jedni bez drughi. A to znaci da ce EU i Evropa konacno da imaju svoju politiku i da jure svoje interese, a ne interese SAD-a kojoj ne ide u prilog ni jaka EU ni jaka Rusija. Za nas u Evropi ovo je najvazniji momenat i od trenutka kada EU bude shvatila da ne moze bez Rusije (ekonomski , bezbednosno, kulturno i borba protiv terorizma) , EU ce doziveti procvat, a Evropa ce postati snazna. Zivela Evropa plus Ru. NATO marsh, marsh, marsh. Mada, bie tesko. Na CNN-u vec opravdavaju onu radikalnu desnicarsku grupaciju u Ukrajini, Right sector. Preko njih ce nemire da instaliraju.Nadam se da bivsi KGB ima resenje za te debile

oord

pre 10 godina

Ovde kruze puno dezinformacije. U slucaju da Nemacka uvede sankcije Rusiji dogodilo bi se sledece: Nemacka privreda bi imala pad od samo 0,4 %. Sto znaci da ne bi imalo nikakve fatalne posledice po Nemackoj privredi. Koga bi najvise pogodile sankcije su male firmice u istocnoj Nemackoj koje bi imale veliki problem. Jednostavno receno Rusija nije najbitniji faktor za Nemacku industriju mogu sa lakocom da prebrode sankcije. Za Rusiju bi to imalo katastrofalne posledice.

ivanhoe

pre 10 godina

Mislim da je ovo istorijski momenat koji tako ne deluje ali ce ostati tako zapamcen. Nemacka je rekla NE Americi. Posledice ce biti odlazak Britanije iz EU. Francuska ce pratiti Nemacku. Sve ostale zemlje EU prate Francusku i Nemacku. EU uspostavlja jos inrenzivniju saradnju sa Rusijom jer EU nema drugu energetsku i sirovinsku bazu za razvoj privrede. Kroz 10 godina gledacemo krah dolara, veliki uspon Kine i dolazak na mesto br 1, dalje jacanje Rusije i Evroazijske unije koja ce imati tesne veze s Kinom i jake ekonomske veze s EU. EU ce biti rastrzana izmedju vojnih politickih i jakih kulturnih veza sa Amerikom i ekonomske zavisnosti od Rusije i slabice. Zakljucak: Srbija treba da bude vojno i politicki neutralna zemlja sa uskladjenim zakonodavstvom i odlicnim odnosima sa EU ali isto tako i sa Evroazijskom unijom.

next

pre 10 godina

Da li je Nemačka dovoljno ojačala da može da se suprostavi pritisku Vašingtona?Nemačka je,od 2008-me i početka ekonomske krize,najveća sila u EU i odlučije o svemu.Sve je to naravno povezano sa jačinom njene privrede.Britanci se malo koprcaju,Francuzi su jadni kao 1940-te,ostali nisu bitni.Naravno tu je i Poljska,51 Američka država,kako je neki zovu zato što je potpumo u kandžama Vašingtona,a koja će dosta platit zbog ove krize.To je zato što se dosta mešala u Ukrajini,a Rusi to neće zaboraviti,a Ameri će ih na kraju pustiti niz vodu.Svima je jasno da ekonomske sankcije neće pogoditi SAD,jer je njen trgovinski odnos sa Rusijom mali,ali zato će ozbiljno ugroziti privredu u EU,koja se teško oporavlja od krize.Tako da je licemerno da Vašington traži da Berlin uvede sankcije Rusiji.

Nemacka

pre 10 godina

Ovu vest nisam nigde nasao u Nemackim novinama.
U stvari je Merkel otpocetka bila vrlo odmerena i insistirala da se odrzava komunikacija sa Putinom, i da ce treca faza sankcija (ekonomske sankcije) biti sprovedene samo ako se bude moralo.
Naravno zavisi i od ponasanja Putina. Ako nesto preduzme u istocnoj Ukrajini onda mu sankcije ne ginu. Sankcije bi pogodile Nemacku ali MNOGO MNOGO vise Putina (namerno ne kazem "Rusija" nego "Putin", jer se ovde radi o njemu, a ne o Ruskom narodu)...

Božidar, Beograd

pre 10 godina

Juce joj je Siemens zalupio vrata I rekao da ce radnici kriviti iskljucivo nju ako ostanu bez 800 miliona evra posla vrednog u Rusiji!
(s, 27. mart 2014 07:41)

Vidim da si jako "obavešten"! Da li ti znaš da je "Simens" u vlasništvu Kineza već više od 10 godina? Kao i BOSCH, gde većinski paket akcija imaju Kinezi, kao imnogi drugi nemački brendovi, koji su prešli u ruke stranaca...znači nisu samo nemački radnici ugroženi ovim "sankcijama", nego i kineske gazde...

Antiprotivan

pre 10 godina

"Obračun sa pravoslavcima" piše neko i ostade živ. E takve i slične glu...ti su definitivna determinanta srpskog tavorenja i propalih sudbina.
Puna podrška Ukrajincima .

djole

pre 10 godina

250-300 komentara, a niko da primeti da je ovu vest objavila Ruska (pod kontrolom Putina) agencija Itar tas!
Ako posetite zapadne sajtove mozete procitati DA CE SANKCIJA RUSIJI IPAK BITI!

Sila

pre 10 godina

Srbi opet kreiraju misljenje na osnovu jedne izjave. Naravno da Nemackoj ali I nikom drugom u Evropi ko ima iole ozbiljnuju ekonomsku razmenu sa Rusijom ne odgovaraju ekonomske sankcije Rusiji, ekonomski razumljivo ali politicki mozda ne. Obama nije poceo ni jedan rat od dana kad je postao predsednik I pokusava da okonca ono sto su njegovi predhodnici koje su izgleda Srbi obozavali Klinton I Bush poceli, ali kao I uvek samo oni koji su"neustrasivi"preko ledja mladih vojnika, Bush, Putin postaju popularne vodje. Zato je jasno da Merkel iako svi do juce tvrde da je na snazi fasizam u Ukrajini eto ne podrzava te fasiste. Stvar je mnogo komplikovanija I ne bazira se na danas ili sutra politici...

Sunce Slobode

pre 10 godina

Samar Americi i Obami i to na otvorenoj pozornici. Non stop se samo culo sa jedne strane o sankcijama Rusiji, pretilo joj se, govorilo se i o nekoj vojnoj intervenciji a Putin je svo vreme mudro cutao. I odigrao ovu partiju vrhunski. Pre svega zato sto je znao da Obama svo vreme LAZE, nikada nije imao podrsku cele Evrope za svoje kaprice. Sam premijer Ceske je rekao da je, ukoliko se uvedu sankcije Rusiji, u problemu Ceska auto-industrija i preko 300.000 radnih mesta. Koliki bi broj radnih mesta u nemackoj auto-industriji bio ugrozen mozemo samo da nagadjamo. A to je samo auto-industrija. Koliko jos grana privrede zavisi od energenata iz Rusije suludo je i pricati.
Sve u svemu jako osvezavajuca vest, jedva cekam da vidim o cemu ce da prica Bajden ili Keri, Obama se nece javljati jedno vreme to je sigurno :)

Ferrari

pre 10 godina

@Legionar
Poredak gradova bi bio obrnut: MOSKVA, Berlin, Paris i naravno bez Londona i Vasingtona.
Usput: Evo kako u Italiji reaguju na danasnju posetu OBAME Rimu! LINK: http://de.ria.ru/society/20140326/268121508.html

kima

pre 10 godina

a sad, preokret...ostaviti sad "usamljene" u pokusaju da zavladaju svetom, i otpoceti vecu saradnju sa rusijom...pa da vidimo koga ce opet da bombarduju,kao nas 99...

Vladimir Pula

pre 10 godina

Ako je bas tako rekla vrlo dobar znak, vrlo dobar, suptilno je pružila ruku Rusima sto meni izgleda kao da znaci - bas ste zeznuli sa krimom, al ajmo se dogovoriti u idemo dalje radit.

EU Citizen

pre 10 godina

Umesto da oni koji su se kladili na pogrešnog konja, podržavali nepouzdanu i agresivnu diktaturu (Nemcima je takva zemlja, uostalom, veoma bliska po dubokom kulturnom ustrojstvu, taj narod je uvek mrzeo slobodu, pa i danas, kada žive u teoretskoj slobodi i demokratiji koju im je omogućio neko drugi, ta država je jedna od najbirokratskijih i najneprijatnijih socijalističkih satrapija u EU, gde se osnovne građanske slobode gaze na svakom koraku), i ozbiljno ugrozili bezbednost ovog kontinenta stalnim pokušajima da ga uvuku u što veću energetsku zavisnost od neprijateljske zemlje, sada postiđeno ćute i plate za svoju pogrešnu procenu, Merkelova još ima drskosti da se buni protiv sankcija Rusiji. Ovo je samo još jedan dokaz da Nemci u EU prave samo štetu, i da bi EU bez Nemačke bila mnogo bolje i normalnije mesto, pa neka se druže sa Rusima, da vidimo dokle će ih to dovesti, rekao bih najpre do toga da bi opet, na radost normalnih država i naroda, jedni drugima oči iskopali, i sve bi se opet završilo Berlinom (ili Moskvom, to je teško predvideti, ma kako da danas situacija izgleda) u ruševinama :))) Ako Amerikanci imaju iole mozga (u šta se sa ovom petokolonaškom administracijom ne bih zakleo) shvatiće da je vreme da se bahati Tevtonci ponovo postave na mesto svim potrebnim sredstvima.

aca

pre 10 godina

Konacno nesto pametno iz Nemacke. Iskreno i mislim da je buducnost Evrope u osovini Pariz-Berlin-Moskva i u takvu bi ja Evropu i zeleo iako na ozborima glasam za one koji su protiv.

štreber

pre 10 godina

Pisao sam već ovde. Ukoliko drugi koji zavise od Ruskog gasa nasednu na priču Engleza i Amerikanaca i škrgicama, to samo jedno znači da su ih žedne preveli preko vode. Prodavaće im svoj skuplji gas, pri čemu druge zemlje neće zadovoljiti svoje potrebe na taj način i dalje će zavisiti od Rusije. Pošto su im te potrebe potrebne Rusi bi im te potrebe za gasmo skuplje naplaćivali od ovih.
Da ne pričamo o ekonomijama koje zavise dosta jedna od druge.

Vladan Marinkovic

pre 10 godina

Opa Djurdjo sad necete sankcije nego diplomatiju! Rusiju mozete da poljubite u d***! Tralala, odlazi im Aljaska otici ce i Teksas! Ide amerika na 49 clanica sjedinjenih drzava!

meskalin

pre 10 godina

Naravno kad je tvoje "d***" u pitanju onda je problem, a kad je necije drugo onda se striktno držite te "propale" demokracije i nacela.

Dvolicno, nisam ni ocekivao nista drugo od Njemaca.

vosa

pre 10 godina

sad ce tek NSA da je prisluskuje do besvesti.pravi potez BRAVO ANGELA.
(bata, 27. mart 2014 07:28)

nasa je pukla bez rusa ... oni se zarko nadaju saradnji sa rusima ... nisam rusofil ali to su cinjenice.

Vojislav

pre 10 godina

Nemački stručnjaci kažu da bi ekonomske sankcije protiv Rusije, koju žele da joj nametnu zapadne zemlje zbog situacije u Ukrajini i na Krimu, mogle negativno da utiču na nemačku ekonomiju.

Nemačko-ruska trgovinska razmena u 2013. godini je dostigla vrednost od 76 milijardi evra, oko 6.000 nemačkih kompanija posluje u Rusiji, ukupan obim njihovih investicija iznosi 20 milijardi evra i oko 300.000 radnih mesta u Nemačkoj zavisi od ekonomskih odnosa Nemačke sa Rusijom, navodi ITAR-TASS.

TO SVE GOVORI.

Vrto Glavica

pre 10 godina

Чему Мржња ка Европи,,
Немачка није смела до скоро да каже шта стварно мисли јер се упирало на њу због историје,, то наравно раде и користе земље који су црпили из Немачке.
Сада Европа окреће лист,, зарад свих на континенту Европе и Азије и осталог дела Света који су трпели,, заборавимо историју, ујединимо се зарад боље будућности Русије и Европе!

Srdjan Bg

pre 10 godina

Cudi me da je promakla vest od zvanicnika Amerike da su oni u stanju da isporucuju gas Evropi?Mislim da je ova izjava sve rekla ko stoji iza cele ove price u Ukrajini.

Kondor

pre 10 godina

"Zapad nije dostigao nivo snage da uvede sankcije Rusiji"-sustina izjave. Sta ce biti kad dostigne? Isto kao sa Srbijom? Odletice sve ovo do djavola,ali nece mi biti zao ako Putin i Rusi to naprave,jer Zapad definitivno nije normalan. Nema situacije ajde da bude mir,ajde da svi lijepo zivimo,ajde da sacuvamo planetu... Postoji samo daj,daj,daj,samo pljacka,rat,sankcije,mrtvi,unistavanje svega i svacega... Neka su Rusi dosli sebi,da bar iko drzi balans Americi. Na kraju ce ta ista Amerika ostati sama,a i svi vidimo da samo smeta.

Marko

pre 10 godina

Nije tebi do Rusije i mirnih puteva vec je strah u pitanju. Strah te je da cete ostati bez plina, bez kapitala! Na stotine hiljada ljudi u Njemackoj su zaposleni u ruskim ili u firmama koje imaju bliske odnose sa Rusijom. Kud s tim zaposlenim ako se zbog sankcija pozatvaraju te firme??? Aaa? Tsko je na berzu i opleti po drzavnom dzepu! Bravo Angela, ti si bar shvatila situaciju

s

pre 10 godina

Juce joj je Siemens zalupio vrata I rekao da ce radnici kriviti iskljucivo nju ako ostanu bez 800 miliona evra posla vrednog u Rusiji! Naravno zivim u Nemackoj i po prici sa Nemcima vidim da je njima njihov dzep broj 1, kakav Obama, kakvi bakraci!

Aleksandar

pre 10 godina

Ako Rusija sad uvede sankcije Nemačkoj ona će da izgubi neka tržišta,na kojima će ih verovatno zameniti Kinezi, a u današnjem svetu je jako teško vratiti se na neko tržište. To bi mii trebalo da znamo najbolje,jer ni posle 20 godina ne možemo da se vratimo na neka tržišta koja smo ranije držali (iako imamo obezbeđene odlične uslove).

x files

pre 10 godina

a inače ako ne utiču na ekonomiju ok je da vam lupimo sankcije i da vas bombardujemo. pare su sve ostalo je samo suplja priča...poput jednakosti, demokratije, slobode....

Blagoje

pre 10 godina

"Zapad nije dostigao nivo snage da uvede sankcije Rusiji"-sustina izjave. Sta ce biti kad dostigne? Isto kao sa Srbijom? Odletice sve ovo do djavola,ali nece mi biti zao ako Putin i Rusi to naprave,jer Zapad definitivno nije normalan. Nema situacije ajde da bude mir,ajde da svi lijepo zivimo,ajde da sacuvamo planetu... Postoji samo daj,daj,daj,samo pljacka,rat,sankcije,mrtvi,unistavanje svega i svacega... Neka su Rusi dosli sebi,da bar iko drzi balans Americi. Na kraju ce ta ista Amerika ostati sama,a i svi vidimo da samo smeta.
(Kondor, 27. mart 2014 07:26)

Konačno neko ko je shvatio suštinu izjave!

Nenad

pre 10 godina

Gospodja Merkel je doktor nauka iz vazne naucne discipline - Fizicka hemija. Obrazovana zena koja, za razliku od raznih MBA "strucnjaka", ume da sagleda interese svoje zemlje i okruzenja.

Velj@

pre 10 godina

Bravo za gospodju Merkel, ako je ovo izjavila. Ameri nek gledaju svoja posla, niko ih nista nije pitao. Nadam se da ima jos neki pametan politicar u Evropi.

Zeleni Zub

pre 10 godina

Pametni Nemci. Trebao bi i ostatak EU dobro da razmisli, a ne slepo da slusa Amere koji nemaju toliko dodirnih tacaka sa rusijom, i nalaze se na drugom kontinentu, a huskaju i zveckaju oruzijem.

Ja sam iskreno poceo da se brinem da se sprema neki veliki rat, posto ovo u nekim trenutcima podseca na Hitlerove "predratne" poteze. Tipa, aneksacija Austrije itd.

Sarajevo

pre 10 godina

Bitno je biti na dobiti, ali sve je mac sa najmanje dvije nikada iste ostrice... U krajnjem bez rizika nema gubitka, u ovom slucaju cijena "nezamjenjivog energenta bez alternative" je pogresna postavka prioriteta, a pogresna postavka u matematici ili bilo kojoj drugoj oblasti, uvijek bez izuzetka daje pogresan rezultat.

Igor78

pre 10 godina

Nisam za ovo što radi Rusija u Ukrajini, to isto su Amerikanci uradili nama sa Kosovom. Ali politika koja se vodi od strane Amerike i generalno celog Zapada je blago rečeno komična. Dupli standardi bez ikakvog prikrivanja, čak više ne moraju ni da iznose specijalnu argumentaciju. Znaju da su male zemlje toliko nemoćne i mogu da rade i pričaju šta god požele.
Ako se Evropa ne distancira polako od ove Američke spoljne politike, ne vidim kako će opstati na duge staze. Ameri mogu da podignu sankcije Rusiji jer je njihov trgovinski bilans sa Rusijom smešan, ali bi oni da se junače preko leđa Evrope. Nisu Nemci od juče. Dobro oni znaju i Amere i Ruse.

Dome

pre 10 godina

Nemacka treba da kaze NE Amerikancima i Englezima, koji uporno zele konflikt EU sa Rusijom i rat u Ukrajini. Zna se dorbo i zbog cega.

dejan-minhen

pre 10 godina

to je taj divan i posten zapad! Ljudska prava su im iznad svega.
Svugde citas i cujes kako je Rusija izvrsila agresiju na Rusiju, kako ovo, kako ono. A oni su dobri, uvescemo sankcije.
To je prolazilo kod bananrepublika sirom sveta, ako i tada nisu slusale dobile su uranijum gratis.
Sada kada vide da Rusija ne popusta, sada je problem. Protiv sankcija su, "tamo neciji zivot" je manje vredan od jedne njihove palete sa proizvodom XY. Naravno odakle ce partije na zapadu da dobijaju "donacije" ovde nema korupcije!

Nisam prorus, zivim na zapadu. Cinjenica je da gde je bila Ruska cizma sto neki kazu bilo tesko i vrsili su veliki pritisak, ali NIJE bilo rata. gde je NATO cizma tu se gine vise nego na nekoj video igrici.

U Nemackoj moze da se cuje od analiticara da je NATO pred raspadom, naravno to su ovi mediji "malo sa strane" ovi slobodni o tome jos ne pricaju. Oni su za ujedinjenja sirom sveta, sem u posebnim slucajevima.
Bitno da je g. Timosenko pozvala svoje gradane da uzmu kalasnjikov!
Ovo je bas jadno i providno, zao mi je ukrajinskog naroda! Cak i one teske desnice koja sebi lupa autogo za autogolom.

gordijanus

pre 10 godina

bravo angela! takav stav ce nadam se prevladati kao glas razuma u opstem ludilu i bahatosti, koju predvode obama, van rompej, rasmusen,i ostali jastrebovi...

Mislim stvarno ...

pre 10 godina

Konačno normalna izjava.

Ja naprosto ne mogu da zamislim da ti ljudi kada između sebe pričaju ni jedanput ne izgovore, za*rali smo, brate, daj da vidimo kako da se to "ispegla", a ne da nas prave majmunima i teraju u neke sukobe i nepotrebna odricanja kao da život i ovake nije težak. Danas, kada su sve informacije na dohvat ruke gotovo trenutno.

Hladni rat je danas nemoguć!!

Nema više konkurentnih sistema, danas postoji samo tržište i ko je u stanju da ponudi bolje uslove. Ovde su Rusi to ponudili Ukrajini, a Zapad je reagovao kao da su Rusi napali Ukrajinu.

I sada neko treba za to da položi život???

Branko

pre 10 godina

Ovako izgleda kad stavis svoje d... ispred dobrobiti covecanstva!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (3Srb x IQ70=IQ210, 27. mart 2014 01:21)

Da li je "dobrobit čovečanstva" uvođenje NATO-a i EU u Ukrajinu uz pomoć fašista sa ulica sa zapaljenih guma i molotovljevim koktela kao i snajperista koji ubijaju istovremeno i ljude iz vlasti i opozicije. NATO ulazi sve dublje u ruski prostor zbog "konačnog obračuna" sa pravoslavcima, ali nisu svesni da je tu i kraj civilzacije.

Goran

pre 10 godina

Šta nam ovo pokazuje? Nemački interes je jači od američke globalizacije. Iako bi voleli da vide Rusiju na kolenima i da se dočepaju njenih resursa zdrav razum im govori da će ostati bez ičega u direktnoj konfrontaciji. Rusija je saterana u ćošak u više se ne osvrće na pretnje, uzima samo ono što je njeno i što je dogovoreno, a čega se zapad ne pridržava.
Ostalo im je samo da nastave satanizaciju Rusije i da čekaju vreme kad će uz svoje hijene da pokušaju ponovo da komadaju Rusiju. Nadam se da će se Evropa do tada dozvati pameti....

Tamo neki

pre 10 godina

Sada se vidi namera Obame, sto je i uvek bio cilj usa. Pametni ce znati o cemu je rec, onim koji pucaju negative na svaku kritiku usa, dzabe je objasnjavati, oni ne vide dalje od svojih vrata

yappy ns

pre 10 godina

ma uvedite sankcije sta ste se sad poceli femkati...da bi u rusiji bilo ukinuto 200000 radnih mesta vi bi uveli sankcije, ali kad mecka zaigra u tvom dvoristu eeee onda mrka kapa. E moja belosvetska demoNkratijo....

Radovan Kv

pre 10 godina

Frka,frka i frka.Pa braćo i sestre u pravo svedočimo prekrajanju novog svetskog poretka.Hvala bogu da i to dočekasmo jerbo ničija ne goreše do zore.
Obama je juče u Briselu pored ostalog još rekao: Kosovo i Krim ne mogu da se porede,ipak je na Kosovu održan fer referendum o samoopredeljenju.
Toliko o tome.

Mare

pre 10 godina

Ne volim je, ali počinjem da cenim ovu ženu. Ima dovoljno "muškosti" da kaže šta misli, za razliku od nekih drugih lidera evropskih zemalja koji po svoje misljenje idu kod Obame ...

ivcha

pre 10 godina

Pa normalno... Neces valjda da rizikujes svoje d... zbog vece cene gasa a samim tim slede poskupljenja svega i svacega sto dovodi do kraha ekonomskog i energetskog sektora.

Ševarice

pre 10 godina

"Vuk na ovcu svoje pravo ima
ka tiranin na slaba čovjeka;
al tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznaniju prava,
to je ljudska dužnost najsvetlija!"

Putin je svoju dužnost obavio, bravo!

Dim Dam

pre 10 godina

Kaže Merkelova da će uvesti sankcije Kusima zbog Krima, kada Francuzi uvedu Kinezima zbog Dalai Lame. Francuzi loše razumeše, pa prostreše crveni tepih kineskom predsedniku.

zivotije

pre 10 godina

pa nije im to srbija pa da je bombarduju 78 dana i da pobiju grdan narod neduzan koji je branio svoju zemlju kao i da joj nanesu milijardiske stete od koje se mnoge zemlje evropske unije nebi oporavile ni dan danas.bude se iz dubokog sna jer im gazda ne obecava nista samo pricu od sareno vrapce.

runner

pre 10 godina

Eh, draga Angela, što razočara rusofobe a oni se već ponadali. Izgleda da čika Obama, sem šuplje priče, nije doneo u Brisel ništa drugo. Nema Amerika 125 milijardi evra da pokrije izvoz EU u Rusiju I još jedno 35 milijardi da začepi sve ukrajinske rupe, a i Kina je bliže no što su mislili.

Sasho

pre 10 godina

Merkelova ima petlju sto je nijedan muskarac nema u Evropi!Reci ne SAD-u u vezi sankcija stvarno treba imati hrabrost!Zamislite kakav bi to savez bio RUSIJA-NEMACKA!

novi sad

pre 10 godina

Kažu pametne glave:"Ako bi u prvoj liniji bili Nemačka,Rusija i Kina, a drugoj Iran i Indija zavladao bi večiti mir,,
Mislite o tome!!!

Deda Pantelija

pre 10 godina

I mi bismo da deeskaliramo pridruzivanje german-uniji. Ma gde su sad ljudska prava, suvereniteti, integriteti, dzidzabidze...?Samo je profit bitan.Dragi moji sunarodnici, moramo da shvatimo da nam EU i Germacka nikada nece biti prijatelji jer smo mi, male drzave, tu samo za potkusurivanje. Cepkace se drzave dok se ne vratimo na 1450-1550god. Demokratija i prosperitet je u rukama onih sa velikim stapom, a mi i nas malecni zagubili.Mozda nam je u gu...

Branislav Zekic Zeka

pre 10 godina

Teraj svoju brigu, Angela.
Zna ona da ako bude zlocesta da ce se Putin naljuti i doci da otcepi Istocnu Nemacku sa Berlinom i Bundestagom pride!

... ! ...

pre 10 godina

Sta je, nece BMW i Mercedes da rade bez ruskog gasa, a? ...nisam rusofil, a ni eurofil, ali ovo sto Putin radi izmamljuje mi spontani osmjeh....

Petar Prvi

pre 10 godina

Realan i pragmatican stav. Cestitke Merkelovoj na hrabrosti da kaze sada ovako nesto. Bice interesantno cuti reakcije ostalih igraca.

Mile

pre 10 godina

Opaaa, šta bi Obama? Jedini koji mogu reći NE Amerikancima su uvek bili Nemci. Kroz vekove su povezani što politički, ekonomski i ratom na kraju zbog jedno molera koji je bio iskompleksirani Austrijanac, sa Rusijom i to je najjači savez, a ovi ostali su boranija.

Hromi

pre 10 godina

Ovo je prvi glas nezavisne Evropske Unije. Ovo je prvi glas koji pokazuje pravac nezavisnosti u odlucivanju u odnosu na SAD. U ovakvim konstalacijama snaga EU jedino moze opstati ako slusa samo svoje potrebe.

EU se mora dinstacirati u odnosu na autisticnu i agresivnu politiku SAD. EU je vezana za Rusiju kao sto je Rusija vezana za EU. Ljudi, dogovorite se, i prekinute visedecenijsko mesetarenje po evroaziji od strane SAD. Ovo je prevashodno sansa za EU. Sansa da napokon krene sama da resava svoje probleme.

Trapotoni85

pre 10 godina

Bas volim ovo zivim u Nemackoj, ali milo mi je sto Rusija je** sve!!Pa dosta je ljudi Amerika je nasu lepu Jugoslaviju unistila,e ajde sad da vas vidim }!$#&$(/"#?@^ß...

Put putuje

pre 10 godina

Ona ipak zna šta radi. Evropa nije Amerika. Pokazaće da znaju i Kina i Japan i Vatikan...
E šta će posle biti, to je druga priča.

Guliver

pre 10 godina

Ako je odbila Nemacka sankcije, malo po malo odbice ih cela EU. Ameri moraju da shvate da vise nisu broj 1. Bitnije je Evropi, pogotovo severnoj da ima dobre ekonomske odnose sa rusima i to ne samo zbog gasa, vec i zbog ostalih sirovina. Amerika koristi EU za potkusurivanje, sto bi joj se moglo obiti o glavu i jos vise je oslabiti. Nisam rusofil, ali mislim da je Amerika posle Sirije dobila jos jacu packu.

Нишлија Мераклија

pre 10 godina

Нормално, неће Немци дозволити да им каубоји намећу да раде против сопствених интереса. Немачка као најутицајнија држава Европе треба да представља пример осталим европским државама да и оне крену тим стопама. САД се одувек користиле Европу за спровођење својих прљавих интереса, често на штету Европе, а тако је и овај пут. Дан када ће Европа схватити да јој Амери не желе ништа добро, да је желе заувек подељену на запад и исток, све је ближи. Једини прави и природни пут је приближавање Европе и Русије зато што су на све могуће начине упућене једна на другу, а пре свега економски. Када Европа и Русија крену раме уз раме, а то ће пре или касније постати неминовност, светска хегемонија САД-а ће почети да опада до статуса континенталне силе у најбољем случају. Управо је то разлог зашто се Амери толико грчевито труде да задрже Европу у свом наручју, није случајно што је тек и баш сада Обама по први пут посетио Брисел - осетио је да му Европа полако, али сигурно, клизи кроз прсте. ;)

Русија и Европа у својој природној заједници би постале светска супер сила. Руски природни ресурси и сировине у комбинацији са европском радном снагом и индустријом би гарантовали мир и просперитет у Европи деценијама, без мешања оног спољашњег фактора "преко баре". Европа би била истински и потпуно независна и уједињена.

Миле

pre 10 godina

Свака част !! Тако се води држава, да не кажем тако се воли своја отаџбина !! Браво !!

vlada

pre 10 godina

Nemci klasika, poslovno i razumno, bez emocija.

Jasno je njima da cela Evropa može samo da izvuče deblji kraj od tih sankcija prema Rusiji. Ameri bar na polju nafte fino posluju sa Rusijom, ali ih libo uvce za EU očigledno i huškaju evropu da uvede sankcije Rusiji!
Bravo Angela!

Knickerbocker

pre 10 godina

Svaka cast za politiku ove zene, iako sam, generalno, protivnik svega sto dolazi iz Njemacke, osim vozila i adidasa. Dobro, i Paulanera. Vaze sta je dobro za njen narod, bilo da on zivi u Njemackoj ili bilo gdje u svijetu, podrzava silu kojoj uglavnom kontrira, razilazi se u stavovima i sa velikim SAD. Politicarka level pro. Da se nasi ugledaju na nju, umjesto da raspiruju medjunacionalnu mrznju, gdje bi nam kraj bio.
Pozdrav iz Banjaluke.

marcjanko

pre 10 godina

mislis ti samo na sebe kao i svi nemci, podrzavam rusiju ali ako si uz evropu i ameriku onda budi do kraja a ne da pominjes svoju ekonomiju

Miami Vice

pre 10 godina

Sve je u interesima... Kada su Nemci shvatili da ne mogu bez Rusa, promenili su ploču. Ko će još da ugrozi 76 milijardi vrednu robnu razmenu zbog Krima, ma koliko bio strateški značajan?

Milos

pre 10 godina

Pokušali ste da uterate strah,kako narodu tako i Rusima. Sada kada vidite da se Rusi ni malo ne sale pocecete da im se ulizujete kako znate i umete ,jer znate da Rusi mogu vrlo lako da rascepaju EU na jako puno delova,jer niko od solidno i dobro razvijenih zemalja u toj EU neće hteti da uvede te nazovi Sankcije .

oskar

pre 10 godina

Ko ono rece "Putin se zeznuo"? Zna taj sta radi, vidi samo ove brojke. Drago mi je samo da su kauboji najzad naleteli na sebi ravnog i sad samo mogu da galame,a uvek mogu i da popiju po par samara.

ja sam

pre 10 godina

Pa ne moze, tiranin Obama hoce rat i tacka. I to bilo gde. Jos ako uspe da natera jedan narod protiv drugog dok on glumi mirotvorca - utoliko bolje.

dare

pre 10 godina

Lepo je ovo cuti.Ne zbog toga sto sam rusofil,nego cisto da malo i ameri shvate da ne mogu da uvek racunaju bezuslovnu podrsku Nemacke.Balans medju silama mora da postoji,jer drugacije Amerika sprovodi svuda po svetu njihovu poznatu "demokratiju".Dakle,recept uigran-bombardujemo ako treba(tipa nas ko sto su),pomazemo demokratske snage posle toga,a onda nas kapital selimo drugari,a vas posle toga nema...e pa sa granicnim zemljama Rusije(gde postoji i ruski ek.interes)to bas nece tako lako ici.Zao mi je nas Srba,Libijaca,Ukrajinaca i mnogih drugih,ali to je to,svi smo mi platili cenu,jer kapitalizam ne opstaje u drzavnim granicama jedne zemlje.Od tog momenta krece haos,ovo su samo posledice.poz svima, carevi ste:)

Zna se...

pre 10 godina

Treba napomenuti da se cak, 30% Nemackih tinedjzera skoluje na Ruskim elitnim fakultetima u Moskvi..
To mogu da demantuju samo oni ljudi koji nisu videli dalje od Srbije ili rodnog sela.. !!

boki

pre 10 godina

Pa kako to sad kad Obama rece da su SAD i EU ujedinjene protiv Rusije ispada da nije bas sva EU protiv kad nije njena najjaca clanica.

Žena

pre 10 godina

Bravo za mudre žene u politici! Nema mesta tu osećanjima, sujeti, pokoravanju, čist interes, to je najmudrije, nisu političari tu da ispoljavaju naše emocije ili frustracije, da na njih projektujemo nacionalizam...za to je sport.
Politika mora da brine o narodnom društvenom proizvodu, zato još jednom bravo za ženu u politici!

Branko

pre 10 godina

Jasno je kome bi najvise odgovarala eskalacija sukoba u Ukrajini, novi hladni rat, a po mogucstvu i pravi gradjanski rat medju Ukrajincima. To su pod jedan SAD. Onda bi one mogle da se ukljuce kao nekakav zastitnik Evrope. Prodavale bi svoje oruzje, gradili bi nove baze, ojacali bi svoj dolar koji je na zalasku. A pod dva su to Poljaci, koji bi bili glavni americki eksponenti u istocnoj Evropi na stetu Rusije i Nemacke. Nemci su tu igru procitali, i gledace da na svaki nacin izbegnu sukob sa Rusijom.

Mirko

pre 10 godina

Evropa kada shvati da mora postojati osovina Moskva-Berlin-Pariz, da treba Britance ostaviti na ostrvu, Ameriku u Americi i neutralisati Tursku i Svedsku kao americke saveznike, tada ce Evropa biti najjaca.

Симпатизер

pre 10 godina

Невероватно. Утркује се цео свет ко ће се пре продати или ратовати,све ради новца и власти. Је л' могуће да је толико проклета власт и моћ да су сви тако похлепни? Нису битни људи који умиру широм света,већ је само битно да се обезбеде нафта и гас. Има ли нешто у "чојству"!? Очигледно сам превише млад и наиван...

aha

pre 10 godina

"Nemačko-ruska trgovinska razmena u 2013. godini je dostigla vrednost od 76 milijardi evra, oko 6.000 nemačkih kompanija posluje u Rusiji, ukupan obim njihovih investicija iznosi 20 milijardi evra i oko 300.000 radnih mesta u Nemačkoj zavisi od ekonomskih odnosa Nemačke sa Rusijom."

Pitam se zasto je protiv sankcija???

Zivela americka demokratija

pre 10 godina

Jao, bas me zanima sta li ce reci gospodin uvazeni Barak Mirotvorac. Gospodja Angela je ipak shvatila da americka politika i propaganda uvlaci nemacku ekonomiju kao i ekonomiju EU u probleme... Ali ukrajinofilu, gospodinu Baraku Mirotvorcu nije bitna ekonomija svojih zapadnih saveznika. Bitno je vracanje ugleda drzave pune demokratije kojoj ipak ne ide sve po planu u voljenoj li drzavi Ukrajini. Ipak, postoji neko poput "gresnika" Vladimira koji je zasmetao americkoj demokratiji, naprotiv, koriste toliku silu za koju SAD nisu cule. Hvala bogu pa ima nekoga ko ce da se zahvali americkoj demokratiji. Zivela, kako bi rekao Barak Mirtvorac, slaba Rusijo.

Pakisha

pre 10 godina

Pa da...Kada je lova u pitanju...vise nista nije bitno... Sve sto sam stariji shvatam onu pesmu koja kaze "novac cini da se svet okrece"... Tuzno je to...

Стао куче

pre 10 godina

Немци једини имају паре у ЕУ, и не дају им се. Са санкциајама губе, и још морају да финансирају украјинске бандите. Што је много, много је.

Glasački listić

pre 10 godina

E pa Obama gubiš najvažnijeg igrača u ovom ratu. A Ukrajina neće ući u EU narednih 20 godina. Mislite da bi vam nemci poklonili eure da se isčupate iz krize. Pa Jugoslavija je sistematski uništavana i Srbija će tek 2020-te biti možda u EU. A to mu dođe preko 20 godina posle građanskog rata. Zašto mislite da ćete bolje proći mi oterali Slobu, a vi Janukoviča. Vi u EU 2034-te, a mi 2020-te iz prostog razloga. Mi smo imali građanski rat 20 godina pre vas. Pa dok su nas pocepali, opljačkali, i sad možemo goli da idemo sa osmehom na licu u EU.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Ako je bas tako rekla vrlo dobar znak, vrlo dobar, suptilno je pružila ruku Rusima sto meni izgleda kao da znaci - bas ste zeznuli sa Krimom, al ajmo se dogovoriti u idemo dalje radit.

Sta bi....

pre 10 godina

Prpa a.... uvedite sankcije, 350 milijardi, energetska "zavisnost". Rusija ne gubi, samo moze da dobije i istok jos, pored svega sto ima vec....Putine sampion si

Washington

pre 10 godina

Pa normalno, Nemac razmislja glavom kao i uvek, cim gubi vise nego sto dobija okrece se prica kao sto i treba. Nece zbog Amerike da ulaze u krizu.

mare

pre 10 godina

Nemačka je poslala jasnu poruku SAD da neće žrtvovati svoju privredu i uvesti sankcije Rusiji. Oni bez ruskog gasa ne mogu, koji se ne koristi samo za grejanje, već i WV,Opel,Porsche... fabrike, tj. njihovu proizvodnju pokreće ruski gas. Drugo, 6.000 nemačkih firmi posluje u Rusiji, i skoro sve su proširile proizvodnju. Rusiji treba Nemačka, to jest njena tehnologija, a Nemačkoj treba Rusija kao tržište za automobile i ostale proizvode i za gas. I Južni tok zavisi od saradnje Berlin-Moskva i nama je JT jako bitan. Na kraju još jedna Putinova pobeda.

Željko

pre 10 godina

Možda bismo i mi, u Srbiji, mogli, za promenu, da probamo sa nekom umnom ženom. Bilo ih je ovde kroz istoriju, ne sumnjam da ih ima i sada.

Ja

pre 10 godina

Ovo samo pokazuje koliko smo mi na Balkanu nebitni.Da smo se svi Juzni Sloveni ujedinili, napravisi Jugoslaviju od Alpa do Egeja i Crnog Mora tad bi bili faktor i u Europi i u svetu, ovako nas je%e ko kad hoce a kompleksi rastu li rasu.

Ryber Palunko

pre 10 godina

Možda griješim, ali od današnjih 'velikih' poltičkih imena, samo Putin i Merkelova zalužuju da ih se smatra velikim (ne ulazim u to da li je ta 'velikost' dobra ili nije). Ovi ostali, uključujući i Obamu (Barače, kad ono bijaše datum tog tvog kosovskog demokratskog referenduma :D) su obične karikature, kojih se sutra niko neće sjećati, ni uz najveći napor, po bilo čemu (ma uopšte ih se neće sjećati). Koja gomila šarlatana!?
Inače, mora da je LDP ekipa izbaksuzirala Obamu s onim :'Čedo Barače!?

s

pre 10 godina

Juce joj je Siemens zalupio vrata I rekao da ce radnici kriviti iskljucivo nju ako ostanu bez 800 miliona evra posla vrednog u Rusiji! Naravno zivim u Nemackoj i po prici sa Nemcima vidim da je njima njihov dzep broj 1, kakav Obama, kakvi bakraci!

Стао куче

pre 10 godina

Немци једини имају паре у ЕУ, и не дају им се. Са санкциајама губе, и још морају да финансирају украјинске бандите. Што је много, много је.

Washington

pre 10 godina

Pa normalno, Nemac razmislja glavom kao i uvek, cim gubi vise nego sto dobija okrece se prica kao sto i treba. Nece zbog Amerike da ulaze u krizu.

Branko

pre 10 godina

Ovako izgleda kad stavis svoje d... ispred dobrobiti covecanstva!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (3Srb x IQ70=IQ210, 27. mart 2014 01:21)

Da li je "dobrobit čovečanstva" uvođenje NATO-a i EU u Ukrajinu uz pomoć fašista sa ulica sa zapaljenih guma i molotovljevim koktela kao i snajperista koji ubijaju istovremeno i ljude iz vlasti i opozicije. NATO ulazi sve dublje u ruski prostor zbog "konačnog obračuna" sa pravoslavcima, ali nisu svesni da je tu i kraj civilzacije.

Ja

pre 10 godina

Ovo samo pokazuje koliko smo mi na Balkanu nebitni.Da smo se svi Juzni Sloveni ujedinili, napravisi Jugoslaviju od Alpa do Egeja i Crnog Mora tad bi bili faktor i u Europi i u svetu, ovako nas je%e ko kad hoce a kompleksi rastu li rasu.

mare

pre 10 godina

Nemačka je poslala jasnu poruku SAD da neće žrtvovati svoju privredu i uvesti sankcije Rusiji. Oni bez ruskog gasa ne mogu, koji se ne koristi samo za grejanje, već i WV,Opel,Porsche... fabrike, tj. njihovu proizvodnju pokreće ruski gas. Drugo, 6.000 nemačkih firmi posluje u Rusiji, i skoro sve su proširile proizvodnju. Rusiji treba Nemačka, to jest njena tehnologija, a Nemačkoj treba Rusija kao tržište za automobile i ostale proizvode i za gas. I Južni tok zavisi od saradnje Berlin-Moskva i nama je JT jako bitan. Na kraju još jedna Putinova pobeda.

Ryber Palunko

pre 10 godina

Možda griješim, ali od današnjih 'velikih' poltičkih imena, samo Putin i Merkelova zalužuju da ih se smatra velikim (ne ulazim u to da li je ta 'velikost' dobra ili nije). Ovi ostali, uključujući i Obamu (Barače, kad ono bijaše datum tog tvog kosovskog demokratskog referenduma :D) su obične karikature, kojih se sutra niko neće sjećati, ni uz najveći napor, po bilo čemu (ma uopšte ih se neće sjećati). Koja gomila šarlatana!?
Inače, mora da je LDP ekipa izbaksuzirala Obamu s onim :'Čedo Barače!?

oskar

pre 10 godina

Ko ono rece "Putin se zeznuo"? Zna taj sta radi, vidi samo ove brojke. Drago mi je samo da su kauboji najzad naleteli na sebi ravnog i sad samo mogu da galame,a uvek mogu i da popiju po par samara.

Kondor

pre 10 godina

"Zapad nije dostigao nivo snage da uvede sankcije Rusiji"-sustina izjave. Sta ce biti kad dostigne? Isto kao sa Srbijom? Odletice sve ovo do djavola,ali nece mi biti zao ako Putin i Rusi to naprave,jer Zapad definitivno nije normalan. Nema situacije ajde da bude mir,ajde da svi lijepo zivimo,ajde da sacuvamo planetu... Postoji samo daj,daj,daj,samo pljacka,rat,sankcije,mrtvi,unistavanje svega i svacega... Neka su Rusi dosli sebi,da bar iko drzi balans Americi. Na kraju ce ta ista Amerika ostati sama,a i svi vidimo da samo smeta.

dejan-minhen

pre 10 godina

to je taj divan i posten zapad! Ljudska prava su im iznad svega.
Svugde citas i cujes kako je Rusija izvrsila agresiju na Rusiju, kako ovo, kako ono. A oni su dobri, uvescemo sankcije.
To je prolazilo kod bananrepublika sirom sveta, ako i tada nisu slusale dobile su uranijum gratis.
Sada kada vide da Rusija ne popusta, sada je problem. Protiv sankcija su, "tamo neciji zivot" je manje vredan od jedne njihove palete sa proizvodom XY. Naravno odakle ce partije na zapadu da dobijaju "donacije" ovde nema korupcije!

Nisam prorus, zivim na zapadu. Cinjenica je da gde je bila Ruska cizma sto neki kazu bilo tesko i vrsili su veliki pritisak, ali NIJE bilo rata. gde je NATO cizma tu se gine vise nego na nekoj video igrici.

U Nemackoj moze da se cuje od analiticara da je NATO pred raspadom, naravno to su ovi mediji "malo sa strane" ovi slobodni o tome jos ne pricaju. Oni su za ujedinjenja sirom sveta, sem u posebnim slucajevima.
Bitno da je g. Timosenko pozvala svoje gradane da uzmu kalasnjikov!
Ovo je bas jadno i providno, zao mi je ukrajinskog naroda! Cak i one teske desnice koja sebi lupa autogo za autogolom.

... ! ...

pre 10 godina

Sta je, nece BMW i Mercedes da rade bez ruskog gasa, a? ...nisam rusofil, a ni eurofil, ali ovo sto Putin radi izmamljuje mi spontani osmjeh....

Glasački listić

pre 10 godina

E pa Obama gubiš najvažnijeg igrača u ovom ratu. A Ukrajina neće ući u EU narednih 20 godina. Mislite da bi vam nemci poklonili eure da se isčupate iz krize. Pa Jugoslavija je sistematski uništavana i Srbija će tek 2020-te biti možda u EU. A to mu dođe preko 20 godina posle građanskog rata. Zašto mislite da ćete bolje proći mi oterali Slobu, a vi Janukoviča. Vi u EU 2034-te, a mi 2020-te iz prostog razloga. Mi smo imali građanski rat 20 godina pre vas. Pa dok su nas pocepali, opljačkali, i sad možemo goli da idemo sa osmehom na licu u EU.

Миле

pre 10 godina

Свака част !! Тако се води држава, да не кажем тако се воли своја отаџбина !! Браво !!

Igor78

pre 10 godina

Nisam za ovo što radi Rusija u Ukrajini, to isto su Amerikanci uradili nama sa Kosovom. Ali politika koja se vodi od strane Amerike i generalno celog Zapada je blago rečeno komična. Dupli standardi bez ikakvog prikrivanja, čak više ne moraju ni da iznose specijalnu argumentaciju. Znaju da su male zemlje toliko nemoćne i mogu da rade i pričaju šta god požele.
Ako se Evropa ne distancira polako od ove Američke spoljne politike, ne vidim kako će opstati na duge staze. Ameri mogu da podignu sankcije Rusiji jer je njihov trgovinski bilans sa Rusijom smešan, ali bi oni da se junače preko leđa Evrope. Nisu Nemci od juče. Dobro oni znaju i Amere i Ruse.

Branko

pre 10 godina

Jasno je kome bi najvise odgovarala eskalacija sukoba u Ukrajini, novi hladni rat, a po mogucstvu i pravi gradjanski rat medju Ukrajincima. To su pod jedan SAD. Onda bi one mogle da se ukljuce kao nekakav zastitnik Evrope. Prodavale bi svoje oruzje, gradili bi nove baze, ojacali bi svoj dolar koji je na zalasku. A pod dva su to Poljaci, koji bi bili glavni americki eksponenti u istocnoj Evropi na stetu Rusije i Nemacke. Nemci su tu igru procitali, i gledace da na svaki nacin izbegnu sukob sa Rusijom.

Sasho

pre 10 godina

Merkelova ima petlju sto je nijedan muskarac nema u Evropi!Reci ne SAD-u u vezi sankcija stvarno treba imati hrabrost!Zamislite kakav bi to savez bio RUSIJA-NEMACKA!

Petar Prvi

pre 10 godina

Realan i pragmatican stav. Cestitke Merkelovoj na hrabrosti da kaze sada ovako nesto. Bice interesantno cuti reakcije ostalih igraca.

Dome

pre 10 godina

Nemacka treba da kaze NE Amerikancima i Englezima, koji uporno zele konflikt EU sa Rusijom i rat u Ukrajini. Zna se dorbo i zbog cega.

next

pre 10 godina

Da li je Nemačka dovoljno ojačala da može da se suprostavi pritisku Vašingtona?Nemačka je,od 2008-me i početka ekonomske krize,najveća sila u EU i odlučije o svemu.Sve je to naravno povezano sa jačinom njene privrede.Britanci se malo koprcaju,Francuzi su jadni kao 1940-te,ostali nisu bitni.Naravno tu je i Poljska,51 Američka država,kako je neki zovu zato što je potpumo u kandžama Vašingtona,a koja će dosta platit zbog ove krize.To je zato što se dosta mešala u Ukrajini,a Rusi to neće zaboraviti,a Ameri će ih na kraju pustiti niz vodu.Svima je jasno da ekonomske sankcije neće pogoditi SAD,jer je njen trgovinski odnos sa Rusijom mali,ali zato će ozbiljno ugroziti privredu u EU,koja se teško oporavlja od krize.Tako da je licemerno da Vašington traži da Berlin uvede sankcije Rusiji.

Željko

pre 10 godina

Možda bismo i mi, u Srbiji, mogli, za promenu, da probamo sa nekom umnom ženom. Bilo ih je ovde kroz istoriju, ne sumnjam da ih ima i sada.

Miami Vice

pre 10 godina

Sve je u interesima... Kada su Nemci shvatili da ne mogu bez Rusa, promenili su ploču. Ko će još da ugrozi 76 milijardi vrednu robnu razmenu zbog Krima, ma koliko bio strateški značajan?

Goran

pre 10 godina

Šta nam ovo pokazuje? Nemački interes je jači od američke globalizacije. Iako bi voleli da vide Rusiju na kolenima i da se dočepaju njenih resursa zdrav razum im govori da će ostati bez ičega u direktnoj konfrontaciji. Rusija je saterana u ćošak u više se ne osvrće na pretnje, uzima samo ono što je njeno i što je dogovoreno, a čega se zapad ne pridržava.
Ostalo im je samo da nastave satanizaciju Rusije i da čekaju vreme kad će uz svoje hijene da pokušaju ponovo da komadaju Rusiju. Nadam se da će se Evropa do tada dozvati pameti....

djole

pre 10 godina

Toooooooooo! Govorim ja vec deset godina (intuitivno), a u poslednje vreme na osnovu razne literature (sto naucne ,s to medija sto statistike) da ce Evropu (a i svet ) spasiti osovina Moskva-Berlin-Paris. Mada, Britanci moozda pre ukapiraju nego Francuzi, ozbiljniji su i mudriji (pa evo u sred sankcija oni pocinju da kupuju direktno ruski gas ove godine, neki dan informacija).Francuzi su neozbiljni tako da ce malo da kasne dok ih Nemci ne prodrmaju.Ne mogu jedni bez drughi. A to znaci da ce EU i Evropa konacno da imaju svoju politiku i da jure svoje interese, a ne interese SAD-a kojoj ne ide u prilog ni jaka EU ni jaka Rusija. Za nas u Evropi ovo je najvazniji momenat i od trenutka kada EU bude shvatila da ne moze bez Rusije (ekonomski , bezbednosno, kulturno i borba protiv terorizma) , EU ce doziveti procvat, a Evropa ce postati snazna. Zivela Evropa plus Ru. NATO marsh, marsh, marsh. Mada, bie tesko. Na CNN-u vec opravdavaju onu radikalnu desnicarsku grupaciju u Ukrajini, Right sector. Preko njih ce nemire da instaliraju.Nadam se da bivsi KGB ima resenje za te debile

Sta bi....

pre 10 godina

Prpa a.... uvedite sankcije, 350 milijardi, energetska "zavisnost". Rusija ne gubi, samo moze da dobije i istok jos, pored svega sto ima vec....Putine sampion si

ja sam

pre 10 godina

Pa ne moze, tiranin Obama hoce rat i tacka. I to bilo gde. Jos ako uspe da natera jedan narod protiv drugog dok on glumi mirotvorca - utoliko bolje.

Mislim stvarno ...

pre 10 godina

Konačno normalna izjava.

Ja naprosto ne mogu da zamislim da ti ljudi kada između sebe pričaju ni jedanput ne izgovore, za*rali smo, brate, daj da vidimo kako da se to "ispegla", a ne da nas prave majmunima i teraju u neke sukobe i nepotrebna odricanja kao da život i ovake nije težak. Danas, kada su sve informacije na dohvat ruke gotovo trenutno.

Hladni rat je danas nemoguć!!

Nema više konkurentnih sistema, danas postoji samo tržište i ko je u stanju da ponudi bolje uslove. Ovde su Rusi to ponudili Ukrajini, a Zapad je reagovao kao da su Rusi napali Ukrajinu.

I sada neko treba za to da položi život???

Mirko

pre 10 godina

Evropa kada shvati da mora postojati osovina Moskva-Berlin-Pariz, da treba Britance ostaviti na ostrvu, Ameriku u Americi i neutralisati Tursku i Svedsku kao americke saveznike, tada ce Evropa biti najjaca.

Ševarice

pre 10 godina

"Vuk na ovcu svoje pravo ima
ka tiranin na slaba čovjeka;
al tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznaniju prava,
to je ljudska dužnost najsvetlija!"

Putin je svoju dužnost obavio, bravo!

vlada

pre 10 godina

Nemci klasika, poslovno i razumno, bez emocija.

Jasno je njima da cela Evropa može samo da izvuče deblji kraj od tih sankcija prema Rusiji. Ameri bar na polju nafte fino posluju sa Rusijom, ali ih libo uvce za EU očigledno i huškaju evropu da uvede sankcije Rusiji!
Bravo Angela!

yappy ns

pre 10 godina

ma uvedite sankcije sta ste se sad poceli femkati...da bi u rusiji bilo ukinuto 200000 radnih mesta vi bi uveli sankcije, ali kad mecka zaigra u tvom dvoristu eeee onda mrka kapa. E moja belosvetska demoNkratijo....

runner

pre 10 godina

Eh, draga Angela, što razočara rusofobe a oni se već ponadali. Izgleda da čika Obama, sem šuplje priče, nije doneo u Brisel ništa drugo. Nema Amerika 125 milijardi evra da pokrije izvoz EU u Rusiju I još jedno 35 milijardi da začepi sve ukrajinske rupe, a i Kina je bliže no što su mislili.

Miodrag

pre 10 godina

Kancelarka Nemacke protiv sankcija Rusiji, primijer Crne Gore za sankcije Rusiji ?! Da li je potreban komentar ? I jos nesto: gospodjo Merkel, da tako nesto izjavite u Srbiji kao funkcioner nase vlade ovi eurofanatici i rusobobi bi vas u TOP stavili... Vi, Gerhard Sreder, Helmut Kol a vidim i gospodin Smit bili bi optuzeni kao rusofili i ne bi se ovde dobro proveli... Sta da vam kazem, cudo smo mi od naroda, ne vidimo prst ispred nosa...

ivanhoe

pre 10 godina

Mislim da je ovo istorijski momenat koji tako ne deluje ali ce ostati tako zapamcen. Nemacka je rekla NE Americi. Posledice ce biti odlazak Britanije iz EU. Francuska ce pratiti Nemacku. Sve ostale zemlje EU prate Francusku i Nemacku. EU uspostavlja jos inrenzivniju saradnju sa Rusijom jer EU nema drugu energetsku i sirovinsku bazu za razvoj privrede. Kroz 10 godina gledacemo krah dolara, veliki uspon Kine i dolazak na mesto br 1, dalje jacanje Rusije i Evroazijske unije koja ce imati tesne veze s Kinom i jake ekonomske veze s EU. EU ce biti rastrzana izmedju vojnih politickih i jakih kulturnih veza sa Amerikom i ekonomske zavisnosti od Rusije i slabice. Zakljucak: Srbija treba da bude vojno i politicki neutralna zemlja sa uskladjenim zakonodavstvom i odlicnim odnosima sa EU ali isto tako i sa Evroazijskom unijom.

Zna se...

pre 10 godina

Treba napomenuti da se cak, 30% Nemackih tinedjzera skoluje na Ruskim elitnim fakultetima u Moskvi..
To mogu da demantuju samo oni ljudi koji nisu videli dalje od Srbije ili rodnog sela.. !!

Pakisha

pre 10 godina

Pa da...Kada je lova u pitanju...vise nista nije bitno... Sve sto sam stariji shvatam onu pesmu koja kaze "novac cini da se svet okrece"... Tuzno je to...

Guliver

pre 10 godina

Ako je odbila Nemacka sankcije, malo po malo odbice ih cela EU. Ameri moraju da shvate da vise nisu broj 1. Bitnije je Evropi, pogotovo severnoj da ima dobre ekonomske odnose sa rusima i to ne samo zbog gasa, vec i zbog ostalih sirovina. Amerika koristi EU za potkusurivanje, sto bi joj se moglo obiti o glavu i jos vise je oslabiti. Nisam rusofil, ali mislim da je Amerika posle Sirije dobila jos jacu packu.

Marko

pre 10 godina

Nije tebi do Rusije i mirnih puteva vec je strah u pitanju. Strah te je da cete ostati bez plina, bez kapitala! Na stotine hiljada ljudi u Njemackoj su zaposleni u ruskim ili u firmama koje imaju bliske odnose sa Rusijom. Kud s tim zaposlenim ako se zbog sankcija pozatvaraju te firme??? Aaa? Tsko je na berzu i opleti po drzavnom dzepu! Bravo Angela, ti si bar shvatila situaciju

Sunce Slobode

pre 10 godina

Samar Americi i Obami i to na otvorenoj pozornici. Non stop se samo culo sa jedne strane o sankcijama Rusiji, pretilo joj se, govorilo se i o nekoj vojnoj intervenciji a Putin je svo vreme mudro cutao. I odigrao ovu partiju vrhunski. Pre svega zato sto je znao da Obama svo vreme LAZE, nikada nije imao podrsku cele Evrope za svoje kaprice. Sam premijer Ceske je rekao da je, ukoliko se uvedu sankcije Rusiji, u problemu Ceska auto-industrija i preko 300.000 radnih mesta. Koliki bi broj radnih mesta u nemackoj auto-industriji bio ugrozen mozemo samo da nagadjamo. A to je samo auto-industrija. Koliko jos grana privrede zavisi od energenata iz Rusije suludo je i pricati.
Sve u svemu jako osvezavajuca vest, jedva cekam da vidim o cemu ce da prica Bajden ili Keri, Obama se nece javljati jedno vreme to je sigurno :)

dare

pre 10 godina

Lepo je ovo cuti.Ne zbog toga sto sam rusofil,nego cisto da malo i ameri shvate da ne mogu da uvek racunaju bezuslovnu podrsku Nemacke.Balans medju silama mora da postoji,jer drugacije Amerika sprovodi svuda po svetu njihovu poznatu "demokratiju".Dakle,recept uigran-bombardujemo ako treba(tipa nas ko sto su),pomazemo demokratske snage posle toga,a onda nas kapital selimo drugari,a vas posle toga nema...e pa sa granicnim zemljama Rusije(gde postoji i ruski ek.interes)to bas nece tako lako ici.Zao mi je nas Srba,Libijaca,Ukrajinaca i mnogih drugih,ali to je to,svi smo mi platili cenu,jer kapitalizam ne opstaje u drzavnim granicama jedne zemlje.Od tog momenta krece haos,ovo su samo posledice.poz svima, carevi ste:)

Velj@

pre 10 godina

Bravo za gospodju Merkel, ako je ovo izjavila. Ameri nek gledaju svoja posla, niko ih nista nije pitao. Nadam se da ima jos neki pametan politicar u Evropi.

aha

pre 10 godina

"Nemačko-ruska trgovinska razmena u 2013. godini je dostigla vrednost od 76 milijardi evra, oko 6.000 nemačkih kompanija posluje u Rusiji, ukupan obim njihovih investicija iznosi 20 milijardi evra i oko 300.000 radnih mesta u Nemačkoj zavisi od ekonomskih odnosa Nemačke sa Rusijom."

Pitam se zasto je protiv sankcija???

Mare

pre 10 godina

Ne volim je, ali počinjem da cenim ovu ženu. Ima dovoljno "muškosti" da kaže šta misli, za razliku od nekih drugih lidera evropskih zemalja koji po svoje misljenje idu kod Obame ...

mikin

pre 10 godina

"Merkelova protiv sankcija Rusiji"
-----------------------------------
Kamo puste srece da se Evropa jednom okrene SVOJOJ vlastitoj koristi i prestane vise snositi posledice americkog izivljavanja po svetu. Ovde je bar jasno da nece biti "kaznene" vojne intervencije (iz objektivnih razloga)tako da amerikancima ostaju jedino da ubede Evropu da uvedu "sankcije" koje bi nanele stetu koliko Rusima toliko i Evropi. Lako je biti galantan na tudji racun.

Zivela americka demokratija

pre 10 godina

Jao, bas me zanima sta li ce reci gospodin uvazeni Barak Mirotvorac. Gospodja Angela je ipak shvatila da americka politika i propaganda uvlaci nemacku ekonomiju kao i ekonomiju EU u probleme... Ali ukrajinofilu, gospodinu Baraku Mirotvorcu nije bitna ekonomija svojih zapadnih saveznika. Bitno je vracanje ugleda drzave pune demokratije kojoj ipak ne ide sve po planu u voljenoj li drzavi Ukrajini. Ipak, postoji neko poput "gresnika" Vladimira koji je zasmetao americkoj demokratiji, naprotiv, koriste toliku silu za koju SAD nisu cule. Hvala bogu pa ima nekoga ko ce da se zahvali americkoj demokratiji. Zivela, kako bi rekao Barak Mirtvorac, slaba Rusijo.

Radovan Kv

pre 10 godina

Frka,frka i frka.Pa braćo i sestre u pravo svedočimo prekrajanju novog svetskog poretka.Hvala bogu da i to dočekasmo jerbo ničija ne goreše do zore.
Obama je juče u Briselu pored ostalog još rekao: Kosovo i Krim ne mogu da se porede,ipak je na Kosovu održan fer referendum o samoopredeljenju.
Toliko o tome.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Ako je bas tako rekla vrlo dobar znak, vrlo dobar, suptilno je pružila ruku Rusima sto meni izgleda kao da znaci - bas ste zeznuli sa Krimom, al ajmo se dogovoriti u idemo dalje radit.

Mile

pre 10 godina

Opaaa, šta bi Obama? Jedini koji mogu reći NE Amerikancima su uvek bili Nemci. Kroz vekove su povezani što politički, ekonomski i ratom na kraju zbog jedno molera koji je bio iskompleksirani Austrijanac, sa Rusijom i to je najjači savez, a ovi ostali su boranija.

x files

pre 10 godina

a inače ako ne utiču na ekonomiju ok je da vam lupimo sankcije i da vas bombardujemo. pare su sve ostalo je samo suplja priča...poput jednakosti, demokratije, slobode....

Žena

pre 10 godina

Bravo za mudre žene u politici! Nema mesta tu osećanjima, sujeti, pokoravanju, čist interes, to je najmudrije, nisu političari tu da ispoljavaju naše emocije ili frustracije, da na njih projektujemo nacionalizam...za to je sport.
Politika mora da brine o narodnom društvenom proizvodu, zato još jednom bravo za ženu u politici!

boki

pre 10 godina

Pa kako to sad kad Obama rece da su SAD i EU ujedinjene protiv Rusije ispada da nije bas sva EU protiv kad nije njena najjaca clanica.

Knickerbocker

pre 10 godina

Svaka cast za politiku ove zene, iako sam, generalno, protivnik svega sto dolazi iz Njemacke, osim vozila i adidasa. Dobro, i Paulanera. Vaze sta je dobro za njen narod, bilo da on zivi u Njemackoj ili bilo gdje u svijetu, podrzava silu kojoj uglavnom kontrira, razilazi se u stavovima i sa velikim SAD. Politicarka level pro. Da se nasi ugledaju na nju, umjesto da raspiruju medjunacionalnu mrznju, gdje bi nam kraj bio.
Pozdrav iz Banjaluke.

Milos

pre 10 godina

Pokušali ste da uterate strah,kako narodu tako i Rusima. Sada kada vidite da se Rusi ni malo ne sale pocecete da im se ulizujete kako znate i umete ,jer znate da Rusi mogu vrlo lako da rascepaju EU na jako puno delova,jer niko od solidno i dobro razvijenih zemalja u toj EU neće hteti da uvede te nazovi Sankcije .

Hromi

pre 10 godina

Ovo je prvi glas nezavisne Evropske Unije. Ovo je prvi glas koji pokazuje pravac nezavisnosti u odlucivanju u odnosu na SAD. U ovakvim konstalacijama snaga EU jedino moze opstati ako slusa samo svoje potrebe.

EU se mora dinstacirati u odnosu na autisticnu i agresivnu politiku SAD. EU je vezana za Rusiju kao sto je Rusija vezana za EU. Ljudi, dogovorite se, i prekinute visedecenijsko mesetarenje po evroaziji od strane SAD. Ovo je prevashodno sansa za EU. Sansa da napokon krene sama da resava svoje probleme.

Trapotoni85

pre 10 godina

Bas volim ovo zivim u Nemackoj, ali milo mi je sto Rusija je** sve!!Pa dosta je ljudi Amerika je nasu lepu Jugoslaviju unistila,e ajde sad da vas vidim }!$#&$(/"#?@^ß...

Бојан Илић

pre 10 godina

250-300 komentara, a niko da primeti da je ovu vest objavila Ruska (pod kontrolom Putina) agencija Itar tas!Ako posetite zapadne sajtove mozete procitati DA CE SANKCIJA RUSIJI IPAK BITI!
(djole, 27. mart 2014 09:59)

Јел' оне западне сајтове који су пре пар дана оправдавали убијање цивила од стране НАТО-а '99.?!
Баш ме заболе шта кажу лажови ...

Зашто више не ставе те санкције?! Зашто не заштите "права на Криму"?!

Зато што су јајаре увек били а сада посебно... сећају се сви добро Берлинског зида!

gordijanus

pre 10 godina

bravo angela! takav stav ce nadam se prevladati kao glas razuma u opstem ludilu i bahatosti, koju predvode obama, van rompej, rasmusen,i ostali jastrebovi...

Vladimir Pula

pre 10 godina

Ako je bas tako rekla vrlo dobar znak, vrlo dobar, suptilno je pružila ruku Rusima sto meni izgleda kao da znaci - bas ste zeznuli sa krimom, al ajmo se dogovoriti u idemo dalje radit.

ИБАРСКИ ВУК (краљево)

pre 10 godina

паметно размишљање.......амери уместо што свађају народе по европи, нек се усуде да ударе сами на русе

Симпатизер

pre 10 godina

Невероватно. Утркује се цео свет ко ће се пре продати или ратовати,све ради новца и власти. Је л' могуће да је толико проклета власт и моћ да су сви тако похлепни? Нису битни људи који умиру широм света,већ је само битно да се обезбеде нафта и гас. Има ли нешто у "чојству"!? Очигледно сам превише млад и наиван...

Нишлија Мераклија

pre 10 godina

Нормално, неће Немци дозволити да им каубоји намећу да раде против сопствених интереса. Немачка као најутицајнија држава Европе треба да представља пример осталим европским државама да и оне крену тим стопама. САД се одувек користиле Европу за спровођење својих прљавих интереса, често на штету Европе, а тако је и овај пут. Дан када ће Европа схватити да јој Амери не желе ништа добро, да је желе заувек подељену на запад и исток, све је ближи. Једини прави и природни пут је приближавање Европе и Русије зато што су на све могуће начине упућене једна на другу, а пре свега економски. Када Европа и Русија крену раме уз раме, а то ће пре или касније постати неминовност, светска хегемонија САД-а ће почети да опада до статуса континенталне силе у најбољем случају. Управо је то разлог зашто се Амери толико грчевито труде да задрже Европу у свом наручју, није случајно што је тек и баш сада Обама по први пут посетио Брисел - осетио је да му Европа полако, али сигурно, клизи кроз прсте. ;)

Русија и Европа у својој природној заједници би постале светска супер сила. Руски природни ресурси и сировине у комбинацији са европском радном снагом и индустријом би гарантовали мир и просперитет у Европи деценијама, без мешања оног спољашњег фактора "преко баре". Европа би била истински и потпуно независна и уједињена.

novi sad

pre 10 godina

Kažu pametne glave:"Ako bi u prvoj liniji bili Nemačka,Rusija i Kina, a drugoj Iran i Indija zavladao bi večiti mir,,
Mislite o tome!!!

kima

pre 10 godina

a sad, preokret...ostaviti sad "usamljene" u pokusaju da zavladaju svetom, i otpoceti vecu saradnju sa rusijom...pa da vidimo koga ce opet da bombarduju,kao nas 99...

Ferrari

pre 10 godina

@Legionar
Poredak gradova bi bio obrnut: MOSKVA, Berlin, Paris i naravno bez Londona i Vasingtona.
Usput: Evo kako u Italiji reaguju na danasnju posetu OBAME Rimu! LINK: http://de.ria.ru/society/20140326/268121508.html

zivotije

pre 10 godina

pa nije im to srbija pa da je bombarduju 78 dana i da pobiju grdan narod neduzan koji je branio svoju zemlju kao i da joj nanesu milijardiske stete od koje se mnoge zemlje evropske unije nebi oporavile ni dan danas.bude se iz dubokog sna jer im gazda ne obecava nista samo pricu od sareno vrapce.

ivcha

pre 10 godina

Pa normalno... Neces valjda da rizikujes svoje d... zbog vece cene gasa a samim tim slede poskupljenja svega i svacega sto dovodi do kraha ekonomskog i energetskog sektora.

Tamo neki

pre 10 godina

Sada se vidi namera Obame, sto je i uvek bio cilj usa. Pametni ce znati o cemu je rec, onim koji pucaju negative na svaku kritiku usa, dzabe je objasnjavati, oni ne vide dalje od svojih vrata

Put putuje

pre 10 godina

Ona ipak zna šta radi. Evropa nije Amerika. Pokazaće da znaju i Kina i Japan i Vatikan...
E šta će posle biti, to je druga priča.

Božidar, Beograd

pre 10 godina

Juce joj je Siemens zalupio vrata I rekao da ce radnici kriviti iskljucivo nju ako ostanu bez 800 miliona evra posla vrednog u Rusiji!
(s, 27. mart 2014 07:41)

Vidim da si jako "obavešten"! Da li ti znaš da je "Simens" u vlasništvu Kineza već više od 10 godina? Kao i BOSCH, gde većinski paket akcija imaju Kinezi, kao imnogi drugi nemački brendovi, koji su prešli u ruke stranaca...znači nisu samo nemački radnici ugroženi ovim "sankcijama", nego i kineske gazde...

draganbb

pre 10 godina

Dva puta su Englezi (a time i Amerikanci) izradili Nemačku i gurnuli ja na Rusiji u 1. i 2. sv. ratu (ko je proučavao istoriju dublje zna to). Sada su pokušali ponovo da nahuškaju Nemce na Ruse. Ovo je zaista nešto novo, da Nemačka kaže ne.

zoran

pre 10 godina

Veliki igrach ovaj Putin. Sta znaci trening u KGB-u.

Za sada: Putin - Obmana = 3:0 (Sirija, Krim, sankcije srushene)

Cim majstor sredi Evropu, ide igrach na Aljasku...to ce biti zanimljivo. Opet bez metka...Bela kuca se vec trese...Evropa ne zeli da ratuje protiv Rusa... Amerika ima samo u podlim englezima (namerno malo slovo) sluge na nasem kontinentu, no i oni pucaju po shavovima.

Dim Dam

pre 10 godina

Kaže Merkelova da će uvesti sankcije Kusima zbog Krima, kada Francuzi uvedu Kinezima zbog Dalai Lame. Francuzi loše razumeše, pa prostreše crveni tepih kineskom predsedniku.

Sila

pre 10 godina

Srbi opet kreiraju misljenje na osnovu jedne izjave. Naravno da Nemackoj ali I nikom drugom u Evropi ko ima iole ozbiljnuju ekonomsku razmenu sa Rusijom ne odgovaraju ekonomske sankcije Rusiji, ekonomski razumljivo ali politicki mozda ne. Obama nije poceo ni jedan rat od dana kad je postao predsednik I pokusava da okonca ono sto su njegovi predhodnici koje su izgleda Srbi obozavali Klinton I Bush poceli, ali kao I uvek samo oni koji su"neustrasivi"preko ledja mladih vojnika, Bush, Putin postaju popularne vodje. Zato je jasno da Merkel iako svi do juce tvrde da je na snazi fasizam u Ukrajini eto ne podrzava te fasiste. Stvar je mnogo komplikovanija I ne bazira se na danas ili sutra politici...

ime poznato redakciji

pre 10 godina

250-300 komentara, a niko da primeti da je ovu vest objavila Ruska (pod kontrolom Putina) agencija Itar tas!Ako posetite zapadne sajtove mozete procitati DA CE SANKCIJA RUSIJI IPAK BITI!
(djole, 27. mart 2014 09:59)

Primetio sam ja da je izvor ruski i ne verujem 100%, otprilike kao i zapadnim medijima. Pre neki dan sam gledao Euronews i nisam mogao da verujem kakva hajka na Putina i sve oko njega, to ide do gebelsovskih razmera. Na kraju krajeva, da li smo zaboravili istu hajku na Srbe i sve što je srpsko devedesetih? Tu smo dobro naučili šta je propaganda na zapadu - u Evropi (USA znamo odavno)! Ništa to nije bolje od ruske... ne primajte se.

Blagoje

pre 10 godina

"Zapad nije dostigao nivo snage da uvede sankcije Rusiji"-sustina izjave. Sta ce biti kad dostigne? Isto kao sa Srbijom? Odletice sve ovo do djavola,ali nece mi biti zao ako Putin i Rusi to naprave,jer Zapad definitivno nije normalan. Nema situacije ajde da bude mir,ajde da svi lijepo zivimo,ajde da sacuvamo planetu... Postoji samo daj,daj,daj,samo pljacka,rat,sankcije,mrtvi,unistavanje svega i svacega... Neka su Rusi dosli sebi,da bar iko drzi balans Americi. Na kraju ce ta ista Amerika ostati sama,a i svi vidimo da samo smeta.
(Kondor, 27. mart 2014 07:26)

Konačno neko ko je shvatio suštinu izjave!

Vojislav

pre 10 godina

Nemački stručnjaci kažu da bi ekonomske sankcije protiv Rusije, koju žele da joj nametnu zapadne zemlje zbog situacije u Ukrajini i na Krimu, mogle negativno da utiču na nemačku ekonomiju.

Nemačko-ruska trgovinska razmena u 2013. godini je dostigla vrednost od 76 milijardi evra, oko 6.000 nemačkih kompanija posluje u Rusiji, ukupan obim njihovih investicija iznosi 20 milijardi evra i oko 300.000 radnih mesta u Nemačkoj zavisi od ekonomskih odnosa Nemačke sa Rusijom, navodi ITAR-TASS.

TO SVE GOVORI.

Srdjan Bg

pre 10 godina

Cudi me da je promakla vest od zvanicnika Amerike da su oni u stanju da isporucuju gas Evropi?Mislim da je ova izjava sve rekla ko stoji iza cele ove price u Ukrajini.

Vladan Marinkovic

pre 10 godina

Opa Djurdjo sad necete sankcije nego diplomatiju! Rusiju mozete da poljubite u d***! Tralala, odlazi im Aljaska otici ce i Teksas! Ide amerika na 49 clanica sjedinjenih drzava!

Vrto Glavica

pre 10 godina

Чему Мржња ка Европи,,
Немачка није смела до скоро да каже шта стварно мисли јер се упирало на њу због историје,, то наравно раде и користе земље који су црпили из Немачке.
Сада Европа окреће лист,, зарад свих на континенту Европе и Азије и осталог дела Света који су трпели,, заборавимо историју, ујединимо се зарад боље будућности Русије и Европе!

Antiprotivan

pre 10 godina

"Obračun sa pravoslavcima" piše neko i ostade živ. E takve i slične glu...ti su definitivna determinanta srpskog tavorenja i propalih sudbina.
Puna podrška Ukrajincima .

rassabgd

pre 10 godina

@Miodrag
Svi ti eksperti ekonomije na ovom sajtu su uglavnom iz "bratskih" nam bivših republika. Počev od Slovenaca , preko Hrvatijanaca pa do Crnogorijanaca i Bosnijanaca, a svi sede u Beogradu i mrze Srbiju. :)
Koliki su eksperti to se može videti iz ekonomija njihovih zemalja. :))
Evo recimo ovaj Purger. On već zna gde će Nemačka da nabavi gas i naftu i po kojoj ceni bolje od samih Nemaca. :) Ali u njegovom "udžbeniku" ne piše da Nemci neće da se "ratosiljaju" ruskog tržišta za svoju autoindustriju a koja ujedno i zavisi od ruskog gasa i nafte, ne piše ni da je UK prešla na direktnu kupovinu gasa i nafte od Rusije jer očekuje otcepljenje Škotske, ne piše ni da Boing, Katerpilar i još mnogo USA kompanija smatra sankcije budalaštinom i ne pada im na pamet da ih se pridržavaju, ne piše ni da ENI, MOL i još po koja strana naftna kompanija ima GAZPROM za strateškog partnera, ne piše ni da naftovod koji grade Iran, Oman i Indija imaju Gazprom za strateškog partnera i izvođača radova, i još mnogo toga ne piše u tom "udžbeniku" iz kojeg čita, a koji je uređivao CNN. :)

Simon

pre 10 godina

Što reče gosn Jelko Kacin pre neki dan, posle ubeđivanja da i mi nešto tako uradimo, kao poenta je bilo "a Crna Gora je to već učinila".
:) pa eto vidite da i mi možemo jednom da budemo avangardni...

meskalin

pre 10 godina

Naravno kad je tvoje "d***" u pitanju onda je problem, a kad je necije drugo onda se striktno držite te "propale" demokracije i nacela.

Dvolicno, nisam ni ocekivao nista drugo od Njemaca.

kontraadmiral

pre 10 godina

Ispravan potez nemačke kancelarke, ipak je Rusija super sila. Bolje je da se ekonomska saradnja produbljuje i jača na obostrano zadovoljstvo nego da Nemci zbog američkih hirova i ukrajinskih avanturista imaju ruske tenkove pred Berlinom.

Havana

pre 10 godina

Rusija je u 2012. godini izvezla u zemlje EU robu i sirovine u vrednosti od 123,2 milijarde evra, dok je EU izvezla u Rusiju robu i sirovine u vrednosti od čak 213, 2 milijardi evra.
Najveći deo ruskog izvoza (čak 76 odsto) u EU čine nafta i gas, dok EU u najvećoj meri (50 odsto) u Rusiju izvozi mehanizaciju i sredstva za transport. Podaci koji ekonomiju stavljaju ispred svakog embarga ...i onda za upućene, ne čudi gospođina izjava !

Branko

pre 10 godina

Želim da postavim jedno suštinsko pitanje. Nikita Hruščov je jednim potezom pera, bez ikakve demokratske procedure i bez da pita narod, pripojio Krim Ukrajini 1954. godine. Danas u vreme veličanja demokratije i ljudskih prava, narod na Krimu se na referendumu izjasnio kako se izjasnio. Zašto Zapad brani odluku Hruščova i njegovo bavljenje kartografijom u jednoj komunističkoj i omraženoj državi, a ne štiti demokratski izraženu volju građana?

Jeremija sa strojnicom

pre 10 godina

Ne budite naivni. Njemacka je glavni izvodjac radova u kijevskom pucu. Niste valjda zaboravili Klicka?
Jutros na 2. kanalu njemacke drzavne televizije pustaju dokumentarac o ucescu njemacke vojske u operacijama u svijetu s posebnim osvrtom na NATO agresiju protiv Srbije, opisujuci je iskljucivo kao humanitarnu akciju i ponavljajuci iste lazi kao prije 15 godina. Slucajnost? Ne vjerujem.
Merkelova gundja zato sto je pod pritiskom njemacke industrije ali na kraju ce ipak da salutira pred Obamom i uradi sta se od nje trazi. Vidjeli ste kako je u zaborav pala spijunska afera. Zar treba vise?

Nemacka

pre 10 godina

Ovu vest nisam nigde nasao u Nemackim novinama.
U stvari je Merkel otpocetka bila vrlo odmerena i insistirala da se odrzava komunikacija sa Putinom, i da ce treca faza sankcija (ekonomske sankcije) biti sprovedene samo ako se bude moralo.
Naravno zavisi i od ponasanja Putina. Ako nesto preduzme u istocnoj Ukrajini onda mu sankcije ne ginu. Sankcije bi pogodile Nemacku ali MNOGO MNOGO vise Putina (namerno ne kazem "Rusija" nego "Putin", jer se ovde radi o njemu, a ne o Ruskom narodu)...

vosa

pre 10 godina

sad ce tek NSA da je prisluskuje do besvesti.pravi potez BRAVO ANGELA.
(bata, 27. mart 2014 07:28)

nasa je pukla bez rusa ... oni se zarko nadaju saradnji sa rusima ... nisam rusofil ali to su cinjenice.

PSL

pre 10 godina

Pametna žena štiti interese svoje zemlje. briga Obamu koliko bi eventualne sankcije Rusiji koštale Nemačku, Francusku, Austriju ili bilo koju drugu evropsku državu. Zato EU treba sama da rešava probleme bez pametovanja Amerike koja je umešana u sve ratne sukobe na svetu. Njihov moto od drugog svetskog rata na ovamo je zavadi pa vladaj. Naravno to podrazumeva i da se pomogne u zakuvavanju i izmišljanju raznih incidenata, pa posle sledi njihova vojna intervencija sve u cilju spasavanja demokratije i naroda.

shambles

pre 10 godina

naziv 'hladni rat' bi tek sada dobio pravi smisao, tacnije negde od novembra ;)
meni je fascinantno da je putin ovo spremao minimum 10 godina, za svaku izjavu amerike ima odgovor. dok su oni kaubojisali po svetu, on opremio vojsku, nagomilao para i napravio sijaset ugovora sa evropom, ovde mislim na mega dilove, tipa samsung, bmw, brodovi od francuza i sl.
generalno, i nije potrebna neka pamet, spoljna politika amerike je vrlo 'predictable' i deluju mi totalno izgubljeno.

budimo realni, od sssr-a, najvecu stetu su imali rusi, od carske rusije postadose severna koreja, a sve ove ostale sovjetske republike su beda. i sve nerusi su bili glavni, otuda i rasparcavanje (hruscov-krim).
sad su mocna zemlja i dalje najveca na svetu. ne mogu da lazem da mi ne prija zamuckivanje zapadnjaka u medijima ;)

mlekadzija

pre 10 godina

Bilo bi informativno da neko napise kolika je trgovacka razmena SAD i Nemacke? Kolike su investicije SAD u Nemackoj? I obrnuto. Ako smo politicka braca kese nam nisu sestre...Kao i uvek nadvladace ekonomski interes jer nema prijateljstva u politic vec samo interesa. Nobelovac se izgleda malo preracunao. Odn. savetnici koji ga savetuju...

Branislav Zekic Zeka

pre 10 godina

Teraj svoju brigu, Angela.
Zna ona da ako bude zlocesta da ce se Putin naljuti i doci da otcepi Istocnu Nemacku sa Berlinom i Bundestagom pride!

štreber

pre 10 godina

Pisao sam već ovde. Ukoliko drugi koji zavise od Ruskog gasa nasednu na priču Engleza i Amerikanaca i škrgicama, to samo jedno znači da su ih žedne preveli preko vode. Prodavaće im svoj skuplji gas, pri čemu druge zemlje neće zadovoljiti svoje potrebe na taj način i dalje će zavisiti od Rusije. Pošto su im te potrebe potrebne Rusi bi im te potrebe za gasmo skuplje naplaćivali od ovih.
Da ne pričamo o ekonomijama koje zavise dosta jedna od druge.

aca

pre 10 godina

Konacno nesto pametno iz Nemacke. Iskreno i mislim da je buducnost Evrope u osovini Pariz-Berlin-Moskva i u takvu bi ja Evropu i zeleo iako na ozborima glasam za one koji su protiv.

Štilcovana Katabolcna

pre 10 godina

@oord
Pogledajte koliki je GDP Nemačke, pomnožite to sa 0.4 i videćete koliko je to "samo 0.4" kada ga pretvorite u milijarde evra i radna mesta.
@EU citizen
EU bez Nemačke je Laos na steroidima. Iskreno dalje nisam ni čitao, jer posle ovog, ceo komentar nema smisla.
Iskreno, veliki sam protivnik učlanjenja Srbije u Evropsku uniju, ali biti član neke buduće evropske asocijacije, od La Manša do Vladivostoka, e to je već nešto drugo. Without England and United States of America.

Mix

pre 10 godina

Covece koliko eksperata na temu ekonomije a mi zivimo u takvoj buli. Ovde svi sve znaju I svi sve mogu da predvide ali da srede svoju drzavu to im malo tesko ide.

Ima samo jedan problem, sva ta predvidjanja su zasnovana na osnovu naslova vesti koji je izvucen van konteksta. Merkelova jos nije izjavila direktno to sto pise u naslovu.

Aleksandar

pre 10 godina

Ako Rusija sad uvede sankcije Nemačkoj ona će da izgubi neka tržišta,na kojima će ih verovatno zameniti Kinezi, a u današnjem svetu je jako teško vratiti se na neko tržište. To bi mii trebalo da znamo najbolje,jer ni posle 20 godina ne možemo da se vratimo na neka tržišta koja smo ranije držali (iako imamo obezbeđene odlične uslove).

Popaj

pre 10 godina

Direktore vidim da slabo barataš s historijom.Moram ti napomenuti da su Nemci imali već vladara na tronu Rusije,i to je bila carica Katarina Velika.Malo proguglaj pa ćeš videti šta je ona učinila za Rusiju, nije sve što je tuđe loše nauči već jednom.

Nenad

pre 10 godina

Gospodja Merkel je doktor nauka iz vazne naucne discipline - Fizicka hemija. Obrazovana zena koja, za razliku od raznih MBA "strucnjaka", ume da sagleda interese svoje zemlje i okruzenja.

Skywalker

pre 10 godina

Naravno, zena se vodi iskljucivo ekonomskim interesima. Ovo samo pokazuje da je EU pod snaznim uticajem SAD i da one ustvari pokusavaju da zaustave ruski ekonomski rast i jos vise oslabe ekonomiju u EU koju vec godinama potresa kriza. Znate, kad sam ja vec na kolenima, hajde da pokusam da ne budem samo ja na kolenima. Ekonomija u SAD je vec dugo u kolapsu i jedino sto joj jos koliko toliko daje infuziju je primena gole sile prema drugim zemljama i pokusaji otimanja njihovih prirodnih resursa. I to zaista, kako neko rece, moze biti opasnost po mir u svetu: mnogo oruzja, a svezeg kapitala niotkuda. A naviklo se da se zivi na visokoj nozi i tesko se mire sa cinjenicom da su drugi odavno ispred njih.

Бојан Илић

pre 10 godina

Analiticko konzumiranje vesti1. Pogledam izvor i ko je preneo vestAko je na primer TANJUG i to jos bez navedenog izvora = sumnjivo 100%.2. Ako me bas zanima tema proguglam da nadjem izvor.Ako je kao u ovom slucaju kako izgleda izvor ruski - sumnjivo 75%3. Proguglam dalje da vidim imali bar neki drugi izvor ovoj vesti.Ako nema, kao u ovom slucaju - 100% sumnjivo4. ZABORAVI. Opet TANJUG propaganda kao u doba AVNOJA.
(Analiticko konzumiranje informacija i vesti, 27. mart 2014 12:09)

Али ако овај извор "испљује" Србију ,онда је релевантан?!:-))

Срећа па размишљаш својом главом...

realno

pre 10 godina

Proći će ova kriza oko Krima brzo.Nemaju ni Nemci ni Rusi ni ostali vremena za gubljenje,sve su to zahuktale ekonomije koje nemaju vremena da se bakću sukobima,sankcijama i sličnim akcijama koje zaustavljaju biznis.Svet je globalno selo,oni rade,pare se okreću,nemaju vremena za gubljenje a na Krimu su Rusi odavno,to je sad samo ozvaničeno.

purgerman

pre 10 godina

Malo mi je cudno da novine u Srbiji kao i cijenjeni B 92 niti jednom rjecji nije uzeo stav o sumitu u Bruxellsu ,gdje je doletio i Obama sa 3 aviona i preko 1.000 licnih zastitara. Sumit se je odrzao zbog poteza Rusije prema Ukrajini i narocito zbog Krima. Na redu su bile 32 tocke koje su se
trebale obraditi a zavrsio je zasjedanje za 1 sat i 35 minuta sto znaci vrlo brzo za svaku tocku bilo je potrebno manje od 3 minute.
Amerika i EU drzave donjele su usaglasene zakljucke i cvrsti stav prema Rusiji ,proglasivsi je kao agresora i uvodjenjem sankcija a konkretni potezi drze se u tajnosti i nisu bili objavljeni. Sto se tice Njemacke i kancelarke Merkel ne znaci to da je ona protiv sankcija, vec daje prednost pregovorima da se nadje neko mirno rijesenje bez upotrebe vojne sile,koju je Rusija upotrjebila na Krimu.Njemacka je kupac Rusiji za plin i naftu.Plin -sjeverni tok kao predstavnik Gasproma je bivsi njemacki premjer Gerhard Schröder ( stranke SPD-a) a za Juzni tok Joska Fischer bivsi ministar vanjskih poslova Njemacke (1990 -1992) iz stranke "Zelenih" - Plan za Juzni tok Gasproma je momentalno stavljen na "led" -zaledjen. Pitanje nafte za Njemacku i nije toliko vazno jer iz Arbaskih emirata dobiva brodovima u EU luke ,postoji i Pipe line od Trsta do Ingolstata ( Njemacka) -preko Austrije. Za plin iz Rusije moze uskociti Norveska i nadoknaditi potrebe.Kako ce se dalje odvijati trgovina izmedju zapada i istoka Europe i tko je kome potebniji je jos otvoreno.

Analiticko konzumiranje informacija i vesti

pre 10 godina

Analiticko konzumiranje vesti
1. Pogledam izvor i ko je preneo vest
Ako je na primer TANJUG i to jos bez navedenog izvora = sumnjivo 100%.
2. Ako me bas zanima tema proguglam da nadjem izvor.
Ako je kao u ovom slucaju kako izgleda izvor ruski - sumnjivo 75%
3. Proguglam dalje da vidim imali bar neki drugi izvor ovoj vesti.
Ako nema, kao u ovom slucaju - 100% sumnjivo
4. ZABORAVI. Opet TANJUG propaganda kao u doba AVNOJA.

Владимир

pre 10 godina

(Dule, 27. mart 2014 12:13)

Рат је рат, да не кажем бизнис, поготово између Совјета и Немаца.
Иначе јесу традиционални савезници... Руси и Немци. Царске лозе су се вековима мешале (и размењивале), а то је најбољи доказ савезништва и интереса.

xyz

pre 10 godina

Ovu vest nisam nigde nasao u Nemackim novinama....
(Nemacka, 27. mart 2014 09:53)

Hoces da kazes da je vest izmisljena??
pa do juce su pricali jedno a sada kada su se sabrali ,vide da imaju samo stetu...i kako oni u stvari treba da pretrpe najveci teret ..a njihovi "prijatelji"-prvo prisluskivanje ,pa ona sto se "lepo" ispsova na citavu ez,..su mudri preko tudjih ledja,...tako da moraju da malo spuste loptu,,nemogu ped javnost danas jedno,sutra drugo,..

e sada ,ima li veze sa time ili ne,generalno,vesti iz ukr.proteklih dana su utihnule,skoro neprimetne,...

marcjanko

pre 10 godina

mislis ti samo na sebe kao i svi nemci, podrzavam rusiju ali ako si uz evropu i ameriku onda budi do kraja a ne da pominjes svoju ekonomiju

Deda Pantelija

pre 10 godina

I mi bismo da deeskaliramo pridruzivanje german-uniji. Ma gde su sad ljudska prava, suvereniteti, integriteti, dzidzabidze...?Samo je profit bitan.Dragi moji sunarodnici, moramo da shvatimo da nam EU i Germacka nikada nece biti prijatelji jer smo mi, male drzave, tu samo za potkusurivanje. Cepkace se drzave dok se ne vratimo na 1450-1550god. Demokratija i prosperitet je u rukama onih sa velikim stapom, a mi i nas malecni zagubili.Mozda nam je u gu...

oord

pre 10 godina

Ovde kruze puno dezinformacije. U slucaju da Nemacka uvede sankcije Rusiji dogodilo bi se sledece: Nemacka privreda bi imala pad od samo 0,4 %. Sto znaci da ne bi imalo nikakve fatalne posledice po Nemackoj privredi. Koga bi najvise pogodile sankcije su male firmice u istocnoj Nemackoj koje bi imale veliki problem. Jednostavno receno Rusija nije najbitniji faktor za Nemacku industriju mogu sa lakocom da prebrode sankcije. Za Rusiju bi to imalo katastrofalne posledice.

Stefan

pre 10 godina

Pa nije da je protiv sankcija Rusiji zbog principa morala i zato sto voli Ruse nego zato sto joj skoro pol miliona poslova zavisi u drzavi od rada sa Rusima. Na sve to zavise od Ruskog gasa vise nego ijedna druga zemlja u evropi. A vec su imali haos sa Grckom koju je Nemacka morala da resava i vec imaju problem sa sve manje posla itd tako da bi sankcije Rusiji bile kraj Nemacke kao centra moci Evrope

Milan

pre 10 godina

Koliko samo naivnih ljudi živi u ovoj našoj lepoj zemlji.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ljutko, 27. mart 2014 07:36)

Dobro bre ljudi se zezaju. Ozbiljno objašnjenje ovog poteza možeš dobiti od bilo kojeg svetski poznatog makroekonomiste, ali pošto su oni na žalost uglavnom na budžetima američkih kompanija trenutno vlada neuobičajeno zatišje :-) Ukratko nemačka privreda je zbog svoje strukture neuporedivo ranjivija na bilo kakve sankcije nego ruska, mislim da bi kvota 10:1 prošla bez problema. U prevodu 10 puta manji obim sankcija bi jednako loše delovao na nemačku privredu. Seljački rečeno oni uvek žele da budu veći nego što jesu i to im je ahilova peta u njihovoj ekonomiji.

gerseaux-bg

pre 10 godina

ma gde je mudra nemica...nikad iz svojih gresaka naucili nisu i nisu se promenili i iskreno pokajali nego su se samo pritajili......ovo sto nece sankcije Rusiji je cisto trenutna i licna ekonomska racunica a ne opsta mudrost nemaca.....videcete...opet ce na kraju price lose prelomiti i upropastiti se....!!!!!

Sindjelic

pre 10 godina

@Analiticko konzumiranje informacija i vesti

http://www.dw.de/меркель-рассчитывает-на-политическое-решение-крымского-конфликта/a-17522523

Dugujete izvinjenje TANJUG-u.

Svjatoslav II

pre 10 godina

@Popaj

Cak je i poslednja ruska carica Aleksandra Fjodorovna bila nemacka princeza najviseg ranga (cerka Luja IV, velikog vojvode od Hesea i princeze Alise od Britanije, cerke kraljice Viktorije) i unuka britanske kraljice Viktorije. Inace ruski car Nikolaj II (imao zvanje feldmarsala britanske imperije) i nemacki car su bili bliski rodjaci i tako su se medjusobno zvali, a I svetski rat je bio da "se Niki malo nauci redu da je crni orao nesto malo iznad belog orla".

laki

pre 10 godina

Propagandna masinerija-glavno oruzije demonkratskih sila. Ali dobro....verujem da Nemci nece uvesti sankcije Rusiji, ne zbog ovih ,,rodbnskih'' veza kako je ovaj (nema blage veze sa istinom) u komentarima naveo, nego....iskljucivo i jedino....sankcije Rusiji bi unistile Nemacku privredu. TO JE ISTINA!!!!

Izzy

pre 10 godina

Sankcije Rusiji od strane EU znaci 3 x vece cene gasa i dva puta vece cene hrane.
O sankcijama u EU moze samo da prica covek bez mozga,dakle Obama i Kameron.
Kad bi se sankcije kojim slucajem i dogodile,ne postoji vojska koja bi sprecila narod.Iz VB i USA kuhinje i potice analiza da ce treci svetski rat poceti ovog puta iz Azije

Sarajevo

pre 10 godina

Bitno je biti na dobiti, ali sve je mac sa najmanje dvije nikada iste ostrice... U krajnjem bez rizika nema gubitka, u ovom slucaju cijena "nezamjenjivog energenta bez alternative" je pogresna postavka prioriteta, a pogresna postavka u matematici ili bilo kojoj drugoj oblasti, uvijek bez izuzetka daje pogresan rezultat.

niki

pre 10 godina

Ma lako bi Svabica odrzala Njemacku bez Rusije pa to i svaka budala zna i to nije problem,ali onda mora gologuziju iz Istocne Evrope da pusti niz vodu,a kad njih pusti niz vodu onda je i ova spodoba Evropa propala,a finansijski bi totalni krah bio i naravno rjesenje je rat,ali nema problema Begis je pun dobrovoljaca da idu na istocni front da brane demokratiju.

Goran

pre 10 godina

Od 270 komentara, nekih 250 su od istih 5-6 KGB propagatora, pod razlicitim imenima.
I naravno obavezna teza iz 19 veka, kako ce Nemacka ostvariti u miru ono sto nije u ratu. U kom veku vi ljudi zivite???

Svaka cast coveku koji pise o analitickom pracenju vesti i Tanjugu, Itar-Tasu... Ima nade za Srbiju dok je takvih ljudi.

Zeleni Zub

pre 10 godina

Pametni Nemci. Trebao bi i ostatak EU dobro da razmisli, a ne slepo da slusa Amere koji nemaju toliko dodirnih tacaka sa rusijom, i nalaze se na drugom kontinentu, a huskaju i zveckaju oruzijem.

Ja sam iskreno poceo da se brinem da se sprema neki veliki rat, posto ovo u nekim trenutcima podseca na Hitlerove "predratne" poteze. Tipa, aneksacija Austrije itd.

EU Citizen

pre 10 godina

Umesto da oni koji su se kladili na pogrešnog konja, podržavali nepouzdanu i agresivnu diktaturu (Nemcima je takva zemlja, uostalom, veoma bliska po dubokom kulturnom ustrojstvu, taj narod je uvek mrzeo slobodu, pa i danas, kada žive u teoretskoj slobodi i demokratiji koju im je omogućio neko drugi, ta država je jedna od najbirokratskijih i najneprijatnijih socijalističkih satrapija u EU, gde se osnovne građanske slobode gaze na svakom koraku), i ozbiljno ugrozili bezbednost ovog kontinenta stalnim pokušajima da ga uvuku u što veću energetsku zavisnost od neprijateljske zemlje, sada postiđeno ćute i plate za svoju pogrešnu procenu, Merkelova još ima drskosti da se buni protiv sankcija Rusiji. Ovo je samo još jedan dokaz da Nemci u EU prave samo štetu, i da bi EU bez Nemačke bila mnogo bolje i normalnije mesto, pa neka se druže sa Rusima, da vidimo dokle će ih to dovesti, rekao bih najpre do toga da bi opet, na radost normalnih država i naroda, jedni drugima oči iskopali, i sve bi se opet završilo Berlinom (ili Moskvom, to je teško predvideti, ma kako da danas situacija izgleda) u ruševinama :))) Ako Amerikanci imaju iole mozga (u šta se sa ovom petokolonaškom administracijom ne bih zakleo) shvatiće da je vreme da se bahati Tevtonci ponovo postave na mesto svim potrebnim sredstvima.

бидермајер

pre 10 godina

Нормално,схваћено је да је "бизнис " јачи од политике а нарочито интереса сениора ЕУ,који нису заинтересовани а ни у моћи да рефинансирају штету која би настала санкцијама(у овом случају експлицитно немачке). Поздрављам веееелику мисао.Која је била јасна и када су санкције први пут споменуте.

djole

pre 10 godina

250-300 komentara, a niko da primeti da je ovu vest objavila Ruska (pod kontrolom Putina) agencija Itar tas!
Ako posetite zapadne sajtove mozete procitati DA CE SANKCIJA RUSIJI IPAK BITI!

panzer general

pre 10 godina

Drugim riječima kasapinu su dane odriješene ruke da kasapi i dalje po Ukrajni, a možda i drugdje. Zapad danas liči na Francusku i Britaniju pred početak 2. sv. rata.

mario

pre 10 godina

Svi se ovdje lože da je Njemačka okrenula leđa USA i EU i priklonila se Rusiji niti se to dogodilo niti će se ikada dokgoditi...samo možete sanjati..btw poslije WWII USA je Njemačku hranila,a Rusija izgladnjivala i silovala..kao što njemci ne zaboravljaju svoje saveznike i prijatelje tako ne zaboravljaju i ko im je što radio...

direktor

pre 10 godina

Njemačka će ekonomski porobiti Ruse, znaju Njemci u miru postići ono šta 1941. nisu uspjeli ratom. Već su se sad Švabe infiltrirale i na neke vodeće pozicije ruskih državnih firmi.

Antiprotivan

pre 10 godina

"Obračun sa pravoslavcima" piše neko i ostade živ. E takve i slične glu...ti su definitivna determinanta srpskog tavorenja i propalih sudbina.
Puna podrška Ukrajincima .

Nemacka

pre 10 godina

Ovu vest nisam nigde nasao u Nemackim novinama.
U stvari je Merkel otpocetka bila vrlo odmerena i insistirala da se odrzava komunikacija sa Putinom, i da ce treca faza sankcija (ekonomske sankcije) biti sprovedene samo ako se bude moralo.
Naravno zavisi i od ponasanja Putina. Ako nesto preduzme u istocnoj Ukrajini onda mu sankcije ne ginu. Sankcije bi pogodile Nemacku ali MNOGO MNOGO vise Putina (namerno ne kazem "Rusija" nego "Putin", jer se ovde radi o njemu, a ne o Ruskom narodu)...

oord

pre 10 godina

Ovde kruze puno dezinformacije. U slucaju da Nemacka uvede sankcije Rusiji dogodilo bi se sledece: Nemacka privreda bi imala pad od samo 0,4 %. Sto znaci da ne bi imalo nikakve fatalne posledice po Nemackoj privredi. Koga bi najvise pogodile sankcije su male firmice u istocnoj Nemackoj koje bi imale veliki problem. Jednostavno receno Rusija nije najbitniji faktor za Nemacku industriju mogu sa lakocom da prebrode sankcije. Za Rusiju bi to imalo katastrofalne posledice.

Sila

pre 10 godina

Srbi opet kreiraju misljenje na osnovu jedne izjave. Naravno da Nemackoj ali I nikom drugom u Evropi ko ima iole ozbiljnuju ekonomsku razmenu sa Rusijom ne odgovaraju ekonomske sankcije Rusiji, ekonomski razumljivo ali politicki mozda ne. Obama nije poceo ni jedan rat od dana kad je postao predsednik I pokusava da okonca ono sto su njegovi predhodnici koje su izgleda Srbi obozavali Klinton I Bush poceli, ali kao I uvek samo oni koji su"neustrasivi"preko ledja mladih vojnika, Bush, Putin postaju popularne vodje. Zato je jasno da Merkel iako svi do juce tvrde da je na snazi fasizam u Ukrajini eto ne podrzava te fasiste. Stvar je mnogo komplikovanija I ne bazira se na danas ili sutra politici...

Branko

pre 10 godina

Ovako izgleda kad stavis svoje d... ispred dobrobiti covecanstva!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (3Srb x IQ70=IQ210, 27. mart 2014 01:21)

Da li je "dobrobit čovečanstva" uvođenje NATO-a i EU u Ukrajinu uz pomoć fašista sa ulica sa zapaljenih guma i molotovljevim koktela kao i snajperista koji ubijaju istovremeno i ljude iz vlasti i opozicije. NATO ulazi sve dublje u ruski prostor zbog "konačnog obračuna" sa pravoslavcima, ali nisu svesni da je tu i kraj civilzacije.

EU Citizen

pre 10 godina

Umesto da oni koji su se kladili na pogrešnog konja, podržavali nepouzdanu i agresivnu diktaturu (Nemcima je takva zemlja, uostalom, veoma bliska po dubokom kulturnom ustrojstvu, taj narod je uvek mrzeo slobodu, pa i danas, kada žive u teoretskoj slobodi i demokratiji koju im je omogućio neko drugi, ta država je jedna od najbirokratskijih i najneprijatnijih socijalističkih satrapija u EU, gde se osnovne građanske slobode gaze na svakom koraku), i ozbiljno ugrozili bezbednost ovog kontinenta stalnim pokušajima da ga uvuku u što veću energetsku zavisnost od neprijateljske zemlje, sada postiđeno ćute i plate za svoju pogrešnu procenu, Merkelova još ima drskosti da se buni protiv sankcija Rusiji. Ovo je samo još jedan dokaz da Nemci u EU prave samo štetu, i da bi EU bez Nemačke bila mnogo bolje i normalnije mesto, pa neka se druže sa Rusima, da vidimo dokle će ih to dovesti, rekao bih najpre do toga da bi opet, na radost normalnih država i naroda, jedni drugima oči iskopali, i sve bi se opet završilo Berlinom (ili Moskvom, to je teško predvideti, ma kako da danas situacija izgleda) u ruševinama :))) Ako Amerikanci imaju iole mozga (u šta se sa ovom petokolonaškom administracijom ne bih zakleo) shvatiće da je vreme da se bahati Tevtonci ponovo postave na mesto svim potrebnim sredstvima.

purgerman

pre 10 godina

Malo mi je cudno da novine u Srbiji kao i cijenjeni B 92 niti jednom rjecji nije uzeo stav o sumitu u Bruxellsu ,gdje je doletio i Obama sa 3 aviona i preko 1.000 licnih zastitara. Sumit se je odrzao zbog poteza Rusije prema Ukrajini i narocito zbog Krima. Na redu su bile 32 tocke koje su se
trebale obraditi a zavrsio je zasjedanje za 1 sat i 35 minuta sto znaci vrlo brzo za svaku tocku bilo je potrebno manje od 3 minute.
Amerika i EU drzave donjele su usaglasene zakljucke i cvrsti stav prema Rusiji ,proglasivsi je kao agresora i uvodjenjem sankcija a konkretni potezi drze se u tajnosti i nisu bili objavljeni. Sto se tice Njemacke i kancelarke Merkel ne znaci to da je ona protiv sankcija, vec daje prednost pregovorima da se nadje neko mirno rijesenje bez upotrebe vojne sile,koju je Rusija upotrjebila na Krimu.Njemacka je kupac Rusiji za plin i naftu.Plin -sjeverni tok kao predstavnik Gasproma je bivsi njemacki premjer Gerhard Schröder ( stranke SPD-a) a za Juzni tok Joska Fischer bivsi ministar vanjskih poslova Njemacke (1990 -1992) iz stranke "Zelenih" - Plan za Juzni tok Gasproma je momentalno stavljen na "led" -zaledjen. Pitanje nafte za Njemacku i nije toliko vazno jer iz Arbaskih emirata dobiva brodovima u EU luke ,postoji i Pipe line od Trsta do Ingolstata ( Njemacka) -preko Austrije. Za plin iz Rusije moze uskociti Norveska i nadoknaditi potrebe.Kako ce se dalje odvijati trgovina izmedju zapada i istoka Europe i tko je kome potebniji je jos otvoreno.

mario

pre 10 godina

Svi se ovdje lože da je Njemačka okrenula leđa USA i EU i priklonila se Rusiji niti se to dogodilo niti će se ikada dokgoditi...samo možete sanjati..btw poslije WWII USA je Njemačku hranila,a Rusija izgladnjivala i silovala..kao što njemci ne zaboravljaju svoje saveznike i prijatelje tako ne zaboravljaju i ko im je što radio...

direktor

pre 10 godina

Njemačka će ekonomski porobiti Ruse, znaju Njemci u miru postići ono šta 1941. nisu uspjeli ratom. Već su se sad Švabe infiltrirale i na neke vodeće pozicije ruskih državnih firmi.

marcjanko

pre 10 godina

mislis ti samo na sebe kao i svi nemci, podrzavam rusiju ali ako si uz evropu i ameriku onda budi do kraja a ne da pominjes svoju ekonomiju

panzer general

pre 10 godina

Drugim riječima kasapinu su dane odriješene ruke da kasapi i dalje po Ukrajni, a možda i drugdje. Zapad danas liči na Francusku i Britaniju pred početak 2. sv. rata.

Branislav Zekic Zeka

pre 10 godina

Teraj svoju brigu, Angela.
Zna ona da ako bude zlocesta da ce se Putin naljuti i doci da otcepi Istocnu Nemacku sa Berlinom i Bundestagom pride!

Analiticko konzumiranje informacija i vesti

pre 10 godina

Analiticko konzumiranje vesti
1. Pogledam izvor i ko je preneo vest
Ako je na primer TANJUG i to jos bez navedenog izvora = sumnjivo 100%.
2. Ako me bas zanima tema proguglam da nadjem izvor.
Ako je kao u ovom slucaju kako izgleda izvor ruski - sumnjivo 75%
3. Proguglam dalje da vidim imali bar neki drugi izvor ovoj vesti.
Ako nema, kao u ovom slucaju - 100% sumnjivo
4. ZABORAVI. Opet TANJUG propaganda kao u doba AVNOJA.

Sarajevo

pre 10 godina

Bitno je biti na dobiti, ali sve je mac sa najmanje dvije nikada iste ostrice... U krajnjem bez rizika nema gubitka, u ovom slucaju cijena "nezamjenjivog energenta bez alternative" je pogresna postavka prioriteta, a pogresna postavka u matematici ili bilo kojoj drugoj oblasti, uvijek bez izuzetka daje pogresan rezultat.

Zna se...

pre 10 godina

Treba napomenuti da se cak, 30% Nemackih tinedjzera skoluje na Ruskim elitnim fakultetima u Moskvi..
To mogu da demantuju samo oni ljudi koji nisu videli dalje od Srbije ili rodnog sela.. !!

Kondor

pre 10 godina

"Zapad nije dostigao nivo snage da uvede sankcije Rusiji"-sustina izjave. Sta ce biti kad dostigne? Isto kao sa Srbijom? Odletice sve ovo do djavola,ali nece mi biti zao ako Putin i Rusi to naprave,jer Zapad definitivno nije normalan. Nema situacije ajde da bude mir,ajde da svi lijepo zivimo,ajde da sacuvamo planetu... Postoji samo daj,daj,daj,samo pljacka,rat,sankcije,mrtvi,unistavanje svega i svacega... Neka su Rusi dosli sebi,da bar iko drzi balans Americi. Na kraju ce ta ista Amerika ostati sama,a i svi vidimo da samo smeta.

dejan-minhen

pre 10 godina

to je taj divan i posten zapad! Ljudska prava su im iznad svega.
Svugde citas i cujes kako je Rusija izvrsila agresiju na Rusiju, kako ovo, kako ono. A oni su dobri, uvescemo sankcije.
To je prolazilo kod bananrepublika sirom sveta, ako i tada nisu slusale dobile su uranijum gratis.
Sada kada vide da Rusija ne popusta, sada je problem. Protiv sankcija su, "tamo neciji zivot" je manje vredan od jedne njihove palete sa proizvodom XY. Naravno odakle ce partije na zapadu da dobijaju "donacije" ovde nema korupcije!

Nisam prorus, zivim na zapadu. Cinjenica je da gde je bila Ruska cizma sto neki kazu bilo tesko i vrsili su veliki pritisak, ali NIJE bilo rata. gde je NATO cizma tu se gine vise nego na nekoj video igrici.

U Nemackoj moze da se cuje od analiticara da je NATO pred raspadom, naravno to su ovi mediji "malo sa strane" ovi slobodni o tome jos ne pricaju. Oni su za ujedinjenja sirom sveta, sem u posebnim slucajevima.
Bitno da je g. Timosenko pozvala svoje gradane da uzmu kalasnjikov!
Ovo je bas jadno i providno, zao mi je ukrajinskog naroda! Cak i one teske desnice koja sebi lupa autogo za autogolom.

djole

pre 10 godina

250-300 komentara, a niko da primeti da je ovu vest objavila Ruska (pod kontrolom Putina) agencija Itar tas!
Ako posetite zapadne sajtove mozete procitati DA CE SANKCIJA RUSIJI IPAK BITI!

Washington

pre 10 godina

Pa normalno, Nemac razmislja glavom kao i uvek, cim gubi vise nego sto dobija okrece se prica kao sto i treba. Nece zbog Amerike da ulaze u krizu.

Igor78

pre 10 godina

Nisam za ovo što radi Rusija u Ukrajini, to isto su Amerikanci uradili nama sa Kosovom. Ali politika koja se vodi od strane Amerike i generalno celog Zapada je blago rečeno komična. Dupli standardi bez ikakvog prikrivanja, čak više ne moraju ni da iznose specijalnu argumentaciju. Znaju da su male zemlje toliko nemoćne i mogu da rade i pričaju šta god požele.
Ako se Evropa ne distancira polako od ove Američke spoljne politike, ne vidim kako će opstati na duge staze. Ameri mogu da podignu sankcije Rusiji jer je njihov trgovinski bilans sa Rusijom smešan, ali bi oni da se junače preko leđa Evrope. Nisu Nemci od juče. Dobro oni znaju i Amere i Ruse.

Ryber Palunko

pre 10 godina

Možda griješim, ali od današnjih 'velikih' poltičkih imena, samo Putin i Merkelova zalužuju da ih se smatra velikim (ne ulazim u to da li je ta 'velikost' dobra ili nije). Ovi ostali, uključujući i Obamu (Barače, kad ono bijaše datum tog tvog kosovskog demokratskog referenduma :D) su obične karikature, kojih se sutra niko neće sjećati, ni uz najveći napor, po bilo čemu (ma uopšte ih se neće sjećati). Koja gomila šarlatana!?
Inače, mora da je LDP ekipa izbaksuzirala Obamu s onim :'Čedo Barače!?

Božidar, Beograd

pre 10 godina

Juce joj je Siemens zalupio vrata I rekao da ce radnici kriviti iskljucivo nju ako ostanu bez 800 miliona evra posla vrednog u Rusiji!
(s, 27. mart 2014 07:41)

Vidim da si jako "obavešten"! Da li ti znaš da je "Simens" u vlasništvu Kineza već više od 10 godina? Kao i BOSCH, gde većinski paket akcija imaju Kinezi, kao imnogi drugi nemački brendovi, koji su prešli u ruke stranaca...znači nisu samo nemački radnici ugroženi ovim "sankcijama", nego i kineske gazde...

Ja

pre 10 godina

Ovo samo pokazuje koliko smo mi na Balkanu nebitni.Da smo se svi Juzni Sloveni ujedinili, napravisi Jugoslaviju od Alpa do Egeja i Crnog Mora tad bi bili faktor i u Europi i u svetu, ovako nas je%e ko kad hoce a kompleksi rastu li rasu.

Goran

pre 10 godina

Od 270 komentara, nekih 250 su od istih 5-6 KGB propagatora, pod razlicitim imenima.
I naravno obavezna teza iz 19 veka, kako ce Nemacka ostvariti u miru ono sto nije u ratu. U kom veku vi ljudi zivite???

Svaka cast coveku koji pise o analitickom pracenju vesti i Tanjugu, Itar-Tasu... Ima nade za Srbiju dok je takvih ljudi.

Miodrag

pre 10 godina

Kancelarka Nemacke protiv sankcija Rusiji, primijer Crne Gore za sankcije Rusiji ?! Da li je potreban komentar ? I jos nesto: gospodjo Merkel, da tako nesto izjavite u Srbiji kao funkcioner nase vlade ovi eurofanatici i rusobobi bi vas u TOP stavili... Vi, Gerhard Sreder, Helmut Kol a vidim i gospodin Smit bili bi optuzeni kao rusofili i ne bi se ovde dobro proveli... Sta da vam kazem, cudo smo mi od naroda, ne vidimo prst ispred nosa...

Milos

pre 10 godina

Pokušali ste da uterate strah,kako narodu tako i Rusima. Sada kada vidite da se Rusi ni malo ne sale pocecete da im se ulizujete kako znate i umete ,jer znate da Rusi mogu vrlo lako da rascepaju EU na jako puno delova,jer niko od solidno i dobro razvijenih zemalja u toj EU neće hteti da uvede te nazovi Sankcije .

Sasho

pre 10 godina

Merkelova ima petlju sto je nijedan muskarac nema u Evropi!Reci ne SAD-u u vezi sankcija stvarno treba imati hrabrost!Zamislite kakav bi to savez bio RUSIJA-NEMACKA!

gerseaux-bg

pre 10 godina

ma gde je mudra nemica...nikad iz svojih gresaka naucili nisu i nisu se promenili i iskreno pokajali nego su se samo pritajili......ovo sto nece sankcije Rusiji je cisto trenutna i licna ekonomska racunica a ne opsta mudrost nemaca.....videcete...opet ce na kraju price lose prelomiti i upropastiti se....!!!!!

Marko

pre 10 godina

Nije tebi do Rusije i mirnih puteva vec je strah u pitanju. Strah te je da cete ostati bez plina, bez kapitala! Na stotine hiljada ljudi u Njemackoj su zaposleni u ruskim ili u firmama koje imaju bliske odnose sa Rusijom. Kud s tim zaposlenim ako se zbog sankcija pozatvaraju te firme??? Aaa? Tsko je na berzu i opleti po drzavnom dzepu! Bravo Angela, ti si bar shvatila situaciju

yappy ns

pre 10 godina

ma uvedite sankcije sta ste se sad poceli femkati...da bi u rusiji bilo ukinuto 200000 radnih mesta vi bi uveli sankcije, ali kad mecka zaigra u tvom dvoristu eeee onda mrka kapa. E moja belosvetska demoNkratijo....

Glasački listić

pre 10 godina

E pa Obama gubiš najvažnijeg igrača u ovom ratu. A Ukrajina neće ući u EU narednih 20 godina. Mislite da bi vam nemci poklonili eure da se isčupate iz krize. Pa Jugoslavija je sistematski uništavana i Srbija će tek 2020-te biti možda u EU. A to mu dođe preko 20 godina posle građanskog rata. Zašto mislite da ćete bolje proći mi oterali Slobu, a vi Janukoviča. Vi u EU 2034-te, a mi 2020-te iz prostog razloga. Mi smo imali građanski rat 20 godina pre vas. Pa dok su nas pocepali, opljačkali, i sad možemo goli da idemo sa osmehom na licu u EU.

... ! ...

pre 10 godina

Sta je, nece BMW i Mercedes da rade bez ruskog gasa, a? ...nisam rusofil, a ni eurofil, ali ovo sto Putin radi izmamljuje mi spontani osmjeh....

ivanhoe

pre 10 godina

Mislim da je ovo istorijski momenat koji tako ne deluje ali ce ostati tako zapamcen. Nemacka je rekla NE Americi. Posledice ce biti odlazak Britanije iz EU. Francuska ce pratiti Nemacku. Sve ostale zemlje EU prate Francusku i Nemacku. EU uspostavlja jos inrenzivniju saradnju sa Rusijom jer EU nema drugu energetsku i sirovinsku bazu za razvoj privrede. Kroz 10 godina gledacemo krah dolara, veliki uspon Kine i dolazak na mesto br 1, dalje jacanje Rusije i Evroazijske unije koja ce imati tesne veze s Kinom i jake ekonomske veze s EU. EU ce biti rastrzana izmedju vojnih politickih i jakih kulturnih veza sa Amerikom i ekonomske zavisnosti od Rusije i slabice. Zakljucak: Srbija treba da bude vojno i politicki neutralna zemlja sa uskladjenim zakonodavstvom i odlicnim odnosima sa EU ali isto tako i sa Evroazijskom unijom.

Mix

pre 10 godina

Covece koliko eksperata na temu ekonomije a mi zivimo u takvoj buli. Ovde svi sve znaju I svi sve mogu da predvide ali da srede svoju drzavu to im malo tesko ide.

Ima samo jedan problem, sva ta predvidjanja su zasnovana na osnovu naslova vesti koji je izvucen van konteksta. Merkelova jos nije izjavila direktno to sto pise u naslovu.

Стао куче

pre 10 godina

Немци једини имају паре у ЕУ, и не дају им се. Са санкциајама губе, и још морају да финансирају украјинске бандите. Што је много, много је.

mare

pre 10 godina

Nemačka je poslala jasnu poruku SAD da neće žrtvovati svoju privredu i uvesti sankcije Rusiji. Oni bez ruskog gasa ne mogu, koji se ne koristi samo za grejanje, već i WV,Opel,Porsche... fabrike, tj. njihovu proizvodnju pokreće ruski gas. Drugo, 6.000 nemačkih firmi posluje u Rusiji, i skoro sve su proširile proizvodnju. Rusiji treba Nemačka, to jest njena tehnologija, a Nemačkoj treba Rusija kao tržište za automobile i ostale proizvode i za gas. I Južni tok zavisi od saradnje Berlin-Moskva i nama je JT jako bitan. Na kraju još jedna Putinova pobeda.

Миле

pre 10 godina

Свака част !! Тако се води држава, да не кажем тако се воли своја отаџбина !! Браво !!

s

pre 10 godina

Juce joj je Siemens zalupio vrata I rekao da ce radnici kriviti iskljucivo nju ako ostanu bez 800 miliona evra posla vrednog u Rusiji! Naravno zivim u Nemackoj i po prici sa Nemcima vidim da je njima njihov dzep broj 1, kakav Obama, kakvi bakraci!

Zeleni Zub

pre 10 godina

Pametni Nemci. Trebao bi i ostatak EU dobro da razmisli, a ne slepo da slusa Amere koji nemaju toliko dodirnih tacaka sa rusijom, i nalaze se na drugom kontinentu, a huskaju i zveckaju oruzijem.

Ja sam iskreno poceo da se brinem da se sprema neki veliki rat, posto ovo u nekim trenutcima podseca na Hitlerove "predratne" poteze. Tipa, aneksacija Austrije itd.

kima

pre 10 godina

a sad, preokret...ostaviti sad "usamljene" u pokusaju da zavladaju svetom, i otpoceti vecu saradnju sa rusijom...pa da vidimo koga ce opet da bombarduju,kao nas 99...

Симпатизер

pre 10 godina

Невероватно. Утркује се цео свет ко ће се пре продати или ратовати,све ради новца и власти. Је л' могуће да је толико проклета власт и моћ да су сви тако похлепни? Нису битни људи који умиру широм света,већ је само битно да се обезбеде нафта и гас. Има ли нешто у "чојству"!? Очигледно сам превише млад и наиван...

oskar

pre 10 godina

Ko ono rece "Putin se zeznuo"? Zna taj sta radi, vidi samo ove brojke. Drago mi je samo da su kauboji najzad naleteli na sebi ravnog i sad samo mogu da galame,a uvek mogu i da popiju po par samara.

Trapotoni85

pre 10 godina

Bas volim ovo zivim u Nemackoj, ali milo mi je sto Rusija je** sve!!Pa dosta je ljudi Amerika je nasu lepu Jugoslaviju unistila,e ajde sad da vas vidim }!$#&$(/"#?@^ß...

Deda Pantelija

pre 10 godina

I mi bismo da deeskaliramo pridruzivanje german-uniji. Ma gde su sad ljudska prava, suvereniteti, integriteti, dzidzabidze...?Samo je profit bitan.Dragi moji sunarodnici, moramo da shvatimo da nam EU i Germacka nikada nece biti prijatelji jer smo mi, male drzave, tu samo za potkusurivanje. Cepkace se drzave dok se ne vratimo na 1450-1550god. Demokratija i prosperitet je u rukama onih sa velikim stapom, a mi i nas malecni zagubili.Mozda nam je u gu...

novi sad

pre 10 godina

Kažu pametne glave:"Ako bi u prvoj liniji bili Nemačka,Rusija i Kina, a drugoj Iran i Indija zavladao bi večiti mir,,
Mislite o tome!!!

runner

pre 10 godina

Eh, draga Angela, što razočara rusofobe a oni se već ponadali. Izgleda da čika Obama, sem šuplje priče, nije doneo u Brisel ništa drugo. Nema Amerika 125 milijardi evra da pokrije izvoz EU u Rusiju I još jedno 35 milijardi da začepi sve ukrajinske rupe, a i Kina je bliže no što su mislili.

Dome

pre 10 godina

Nemacka treba da kaze NE Amerikancima i Englezima, koji uporno zele konflikt EU sa Rusijom i rat u Ukrajini. Zna se dorbo i zbog cega.

Mislim stvarno ...

pre 10 godina

Konačno normalna izjava.

Ja naprosto ne mogu da zamislim da ti ljudi kada između sebe pričaju ni jedanput ne izgovore, za*rali smo, brate, daj da vidimo kako da se to "ispegla", a ne da nas prave majmunima i teraju u neke sukobe i nepotrebna odricanja kao da život i ovake nije težak. Danas, kada su sve informacije na dohvat ruke gotovo trenutno.

Hladni rat je danas nemoguć!!

Nema više konkurentnih sistema, danas postoji samo tržište i ko je u stanju da ponudi bolje uslove. Ovde su Rusi to ponudili Ukrajini, a Zapad je reagovao kao da su Rusi napali Ukrajinu.

I sada neko treba za to da položi život???

ИБАРСКИ ВУК (краљево)

pre 10 godina

паметно размишљање.......амери уместо што свађају народе по европи, нек се усуде да ударе сами на русе

Бојан Илић

pre 10 godina

250-300 komentara, a niko da primeti da je ovu vest objavila Ruska (pod kontrolom Putina) agencija Itar tas!Ako posetite zapadne sajtove mozete procitati DA CE SANKCIJA RUSIJI IPAK BITI!
(djole, 27. mart 2014 09:59)

Јел' оне западне сајтове који су пре пар дана оправдавали убијање цивила од стране НАТО-а '99.?!
Баш ме заболе шта кажу лажови ...

Зашто више не ставе те санкције?! Зашто не заштите "права на Криму"?!

Зато што су јајаре увек били а сада посебно... сећају се сви добро Берлинског зида!

Pakisha

pre 10 godina

Pa da...Kada je lova u pitanju...vise nista nije bitno... Sve sto sam stariji shvatam onu pesmu koja kaze "novac cini da se svet okrece"... Tuzno je to...

Vladimir Pula

pre 10 godina

Ako je bas tako rekla vrlo dobar znak, vrlo dobar, suptilno je pružila ruku Rusima sto meni izgleda kao da znaci - bas ste zeznuli sa Krimom, al ajmo se dogovoriti u idemo dalje radit.

Sta bi....

pre 10 godina

Prpa a.... uvedite sankcije, 350 milijardi, energetska "zavisnost". Rusija ne gubi, samo moze da dobije i istok jos, pored svega sto ima vec....Putine sampion si

Tamo neki

pre 10 godina

Sada se vidi namera Obame, sto je i uvek bio cilj usa. Pametni ce znati o cemu je rec, onim koji pucaju negative na svaku kritiku usa, dzabe je objasnjavati, oni ne vide dalje od svojih vrata

Ševarice

pre 10 godina

"Vuk na ovcu svoje pravo ima
ka tiranin na slaba čovjeka;
al tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznaniju prava,
to je ljudska dužnost najsvetlija!"

Putin je svoju dužnost obavio, bravo!

djole

pre 10 godina

Toooooooooo! Govorim ja vec deset godina (intuitivno), a u poslednje vreme na osnovu razne literature (sto naucne ,s to medija sto statistike) da ce Evropu (a i svet ) spasiti osovina Moskva-Berlin-Paris. Mada, Britanci moozda pre ukapiraju nego Francuzi, ozbiljniji su i mudriji (pa evo u sred sankcija oni pocinju da kupuju direktno ruski gas ove godine, neki dan informacija).Francuzi su neozbiljni tako da ce malo da kasne dok ih Nemci ne prodrmaju.Ne mogu jedni bez drughi. A to znaci da ce EU i Evropa konacno da imaju svoju politiku i da jure svoje interese, a ne interese SAD-a kojoj ne ide u prilog ni jaka EU ni jaka Rusija. Za nas u Evropi ovo je najvazniji momenat i od trenutka kada EU bude shvatila da ne moze bez Rusije (ekonomski , bezbednosno, kulturno i borba protiv terorizma) , EU ce doziveti procvat, a Evropa ce postati snazna. Zivela Evropa plus Ru. NATO marsh, marsh, marsh. Mada, bie tesko. Na CNN-u vec opravdavaju onu radikalnu desnicarsku grupaciju u Ukrajini, Right sector. Preko njih ce nemire da instaliraju.Nadam se da bivsi KGB ima resenje za te debile

Štilcovana Katabolcna

pre 10 godina

@oord
Pogledajte koliki je GDP Nemačke, pomnožite to sa 0.4 i videćete koliko je to "samo 0.4" kada ga pretvorite u milijarde evra i radna mesta.
@EU citizen
EU bez Nemačke je Laos na steroidima. Iskreno dalje nisam ni čitao, jer posle ovog, ceo komentar nema smisla.
Iskreno, veliki sam protivnik učlanjenja Srbije u Evropsku uniju, ali biti član neke buduće evropske asocijacije, od La Manša do Vladivostoka, e to je već nešto drugo. Without England and United States of America.

zoran

pre 10 godina

Veliki igrach ovaj Putin. Sta znaci trening u KGB-u.

Za sada: Putin - Obmana = 3:0 (Sirija, Krim, sankcije srushene)

Cim majstor sredi Evropu, ide igrach na Aljasku...to ce biti zanimljivo. Opet bez metka...Bela kuca se vec trese...Evropa ne zeli da ratuje protiv Rusa... Amerika ima samo u podlim englezima (namerno malo slovo) sluge na nasem kontinentu, no i oni pucaju po shavovima.

kontraadmiral

pre 10 godina

Ispravan potez nemačke kancelarke, ipak je Rusija super sila. Bolje je da se ekonomska saradnja produbljuje i jača na obostrano zadovoljstvo nego da Nemci zbog američkih hirova i ukrajinskih avanturista imaju ruske tenkove pred Berlinom.

Havana

pre 10 godina

Rusija je u 2012. godini izvezla u zemlje EU robu i sirovine u vrednosti od 123,2 milijarde evra, dok je EU izvezla u Rusiju robu i sirovine u vrednosti od čak 213, 2 milijardi evra.
Najveći deo ruskog izvoza (čak 76 odsto) u EU čine nafta i gas, dok EU u najvećoj meri (50 odsto) u Rusiju izvozi mehanizaciju i sredstva za transport. Podaci koji ekonomiju stavljaju ispred svakog embarga ...i onda za upućene, ne čudi gospođina izjava !

Jeremija sa strojnicom

pre 10 godina

Ne budite naivni. Njemacka je glavni izvodjac radova u kijevskom pucu. Niste valjda zaboravili Klicka?
Jutros na 2. kanalu njemacke drzavne televizije pustaju dokumentarac o ucescu njemacke vojske u operacijama u svijetu s posebnim osvrtom na NATO agresiju protiv Srbije, opisujuci je iskljucivo kao humanitarnu akciju i ponavljajuci iste lazi kao prije 15 godina. Slucajnost? Ne vjerujem.
Merkelova gundja zato sto je pod pritiskom njemacke industrije ali na kraju ce ipak da salutira pred Obamom i uradi sta se od nje trazi. Vidjeli ste kako je u zaborav pala spijunska afera. Zar treba vise?

Željko

pre 10 godina

Možda bismo i mi, u Srbiji, mogli, za promenu, da probamo sa nekom umnom ženom. Bilo ih je ovde kroz istoriju, ne sumnjam da ih ima i sada.

Žena

pre 10 godina

Bravo za mudre žene u politici! Nema mesta tu osećanjima, sujeti, pokoravanju, čist interes, to je najmudrije, nisu političari tu da ispoljavaju naše emocije ili frustracije, da na njih projektujemo nacionalizam...za to je sport.
Politika mora da brine o narodnom društvenom proizvodu, zato još jednom bravo za ženu u politici!

Mile

pre 10 godina

Opaaa, šta bi Obama? Jedini koji mogu reći NE Amerikancima su uvek bili Nemci. Kroz vekove su povezani što politički, ekonomski i ratom na kraju zbog jedno molera koji je bio iskompleksirani Austrijanac, sa Rusijom i to je najjači savez, a ovi ostali su boranija.

Dim Dam

pre 10 godina

Kaže Merkelova da će uvesti sankcije Kusima zbog Krima, kada Francuzi uvedu Kinezima zbog Dalai Lame. Francuzi loše razumeše, pa prostreše crveni tepih kineskom predsedniku.

Goran

pre 10 godina

Šta nam ovo pokazuje? Nemački interes je jači od američke globalizacije. Iako bi voleli da vide Rusiju na kolenima i da se dočepaju njenih resursa zdrav razum im govori da će ostati bez ičega u direktnoj konfrontaciji. Rusija je saterana u ćošak u više se ne osvrće na pretnje, uzima samo ono što je njeno i što je dogovoreno, a čega se zapad ne pridržava.
Ostalo im je samo da nastave satanizaciju Rusije i da čekaju vreme kad će uz svoje hijene da pokušaju ponovo da komadaju Rusiju. Nadam se da će se Evropa do tada dozvati pameti....

Velj@

pre 10 godina

Bravo za gospodju Merkel, ako je ovo izjavila. Ameri nek gledaju svoja posla, niko ih nista nije pitao. Nadam se da ima jos neki pametan politicar u Evropi.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Ako je bas tako rekla vrlo dobar znak, vrlo dobar, suptilno je pružila ruku Rusima sto meni izgleda kao da znaci - bas ste zeznuli sa krimom, al ajmo se dogovoriti u idemo dalje radit.

Ferrari

pre 10 godina

@Legionar
Poredak gradova bi bio obrnut: MOSKVA, Berlin, Paris i naravno bez Londona i Vasingtona.
Usput: Evo kako u Italiji reaguju na danasnju posetu OBAME Rimu! LINK: http://de.ria.ru/society/20140326/268121508.html

mikin

pre 10 godina

"Merkelova protiv sankcija Rusiji"
-----------------------------------
Kamo puste srece da se Evropa jednom okrene SVOJOJ vlastitoj koristi i prestane vise snositi posledice americkog izivljavanja po svetu. Ovde je bar jasno da nece biti "kaznene" vojne intervencije (iz objektivnih razloga)tako da amerikancima ostaju jedino da ubede Evropu da uvedu "sankcije" koje bi nanele stetu koliko Rusima toliko i Evropi. Lako je biti galantan na tudji racun.

Miami Vice

pre 10 godina

Sve je u interesima... Kada su Nemci shvatili da ne mogu bez Rusa, promenili su ploču. Ko će još da ugrozi 76 milijardi vrednu robnu razmenu zbog Krima, ma koliko bio strateški značajan?

Put putuje

pre 10 godina

Ona ipak zna šta radi. Evropa nije Amerika. Pokazaće da znaju i Kina i Japan i Vatikan...
E šta će posle biti, to je druga priča.

Нишлија Мераклија

pre 10 godina

Нормално, неће Немци дозволити да им каубоји намећу да раде против сопствених интереса. Немачка као најутицајнија држава Европе треба да представља пример осталим европским државама да и оне крену тим стопама. САД се одувек користиле Европу за спровођење својих прљавих интереса, често на штету Европе, а тако је и овај пут. Дан када ће Европа схватити да јој Амери не желе ништа добро, да је желе заувек подељену на запад и исток, све је ближи. Једини прави и природни пут је приближавање Европе и Русије зато што су на све могуће начине упућене једна на другу, а пре свега економски. Када Европа и Русија крену раме уз раме, а то ће пре или касније постати неминовност, светска хегемонија САД-а ће почети да опада до статуса континенталне силе у најбољем случају. Управо је то разлог зашто се Амери толико грчевито труде да задрже Европу у свом наручју, није случајно што је тек и баш сада Обама по први пут посетио Брисел - осетио је да му Европа полако, али сигурно, клизи кроз прсте. ;)

Русија и Европа у својој природној заједници би постале светска супер сила. Руски природни ресурси и сировине у комбинацији са европском радном снагом и индустријом би гарантовали мир и просперитет у Европи деценијама, без мешања оног спољашњег фактора "преко баре". Европа би била истински и потпуно независна и уједињена.

zivotije

pre 10 godina

pa nije im to srbija pa da je bombarduju 78 dana i da pobiju grdan narod neduzan koji je branio svoju zemlju kao i da joj nanesu milijardiske stete od koje se mnoge zemlje evropske unije nebi oporavile ni dan danas.bude se iz dubokog sna jer im gazda ne obecava nista samo pricu od sareno vrapce.

Mare

pre 10 godina

Ne volim je, ali počinjem da cenim ovu ženu. Ima dovoljno "muškosti" da kaže šta misli, za razliku od nekih drugih lidera evropskih zemalja koji po svoje misljenje idu kod Obame ...

gordijanus

pre 10 godina

bravo angela! takav stav ce nadam se prevladati kao glas razuma u opstem ludilu i bahatosti, koju predvode obama, van rompej, rasmusen,i ostali jastrebovi...

Vladan Marinkovic

pre 10 godina

Opa Djurdjo sad necete sankcije nego diplomatiju! Rusiju mozete da poljubite u d***! Tralala, odlazi im Aljaska otici ce i Teksas! Ide amerika na 49 clanica sjedinjenih drzava!

Vojislav

pre 10 godina

Nemački stručnjaci kažu da bi ekonomske sankcije protiv Rusije, koju žele da joj nametnu zapadne zemlje zbog situacije u Ukrajini i na Krimu, mogle negativno da utiču na nemačku ekonomiju.

Nemačko-ruska trgovinska razmena u 2013. godini je dostigla vrednost od 76 milijardi evra, oko 6.000 nemačkih kompanija posluje u Rusiji, ukupan obim njihovih investicija iznosi 20 milijardi evra i oko 300.000 radnih mesta u Nemačkoj zavisi od ekonomskih odnosa Nemačke sa Rusijom, navodi ITAR-TASS.

TO SVE GOVORI.

Vrto Glavica

pre 10 godina

Чему Мржња ка Европи,,
Немачка није смела до скоро да каже шта стварно мисли јер се упирало на њу због историје,, то наравно раде и користе земље који су црпили из Немачке.
Сада Европа окреће лист,, зарад свих на континенту Европе и Азије и осталог дела Света који су трпели,, заборавимо историју, ујединимо се зарад боље будућности Русије и Европе!

realno

pre 10 godina

Proći će ova kriza oko Krima brzo.Nemaju ni Nemci ni Rusi ni ostali vremena za gubljenje,sve su to zahuktale ekonomije koje nemaju vremena da se bakću sukobima,sankcijama i sličnim akcijama koje zaustavljaju biznis.Svet je globalno selo,oni rade,pare se okreću,nemaju vremena za gubljenje a na Krimu su Rusi odavno,to je sad samo ozvaničeno.

Popaj

pre 10 godina

Direktore vidim da slabo barataš s historijom.Moram ti napomenuti da su Nemci imali već vladara na tronu Rusije,i to je bila carica Katarina Velika.Malo proguglaj pa ćeš videti šta je ona učinila za Rusiju, nije sve što je tuđe loše nauči već jednom.

ime poznato redakciji

pre 10 godina

250-300 komentara, a niko da primeti da je ovu vest objavila Ruska (pod kontrolom Putina) agencija Itar tas!Ako posetite zapadne sajtove mozete procitati DA CE SANKCIJA RUSIJI IPAK BITI!
(djole, 27. mart 2014 09:59)

Primetio sam ja da je izvor ruski i ne verujem 100%, otprilike kao i zapadnim medijima. Pre neki dan sam gledao Euronews i nisam mogao da verujem kakva hajka na Putina i sve oko njega, to ide do gebelsovskih razmera. Na kraju krajeva, da li smo zaboravili istu hajku na Srbe i sve što je srpsko devedesetih? Tu smo dobro naučili šta je propaganda na zapadu - u Evropi (USA znamo odavno)! Ništa to nije bolje od ruske... ne primajte se.

laki

pre 10 godina

Propagandna masinerija-glavno oruzije demonkratskih sila. Ali dobro....verujem da Nemci nece uvesti sankcije Rusiji, ne zbog ovih ,,rodbnskih'' veza kako je ovaj (nema blage veze sa istinom) u komentarima naveo, nego....iskljucivo i jedino....sankcije Rusiji bi unistile Nemacku privredu. TO JE ISTINA!!!!

Mirko

pre 10 godina

Evropa kada shvati da mora postojati osovina Moskva-Berlin-Pariz, da treba Britance ostaviti na ostrvu, Ameriku u Americi i neutralisati Tursku i Svedsku kao americke saveznike, tada ce Evropa biti najjaca.

aha

pre 10 godina

"Nemačko-ruska trgovinska razmena u 2013. godini je dostigla vrednost od 76 milijardi evra, oko 6.000 nemačkih kompanija posluje u Rusiji, ukupan obim njihovih investicija iznosi 20 milijardi evra i oko 300.000 radnih mesta u Nemačkoj zavisi od ekonomskih odnosa Nemačke sa Rusijom."

Pitam se zasto je protiv sankcija???

Zivela americka demokratija

pre 10 godina

Jao, bas me zanima sta li ce reci gospodin uvazeni Barak Mirotvorac. Gospodja Angela je ipak shvatila da americka politika i propaganda uvlaci nemacku ekonomiju kao i ekonomiju EU u probleme... Ali ukrajinofilu, gospodinu Baraku Mirotvorcu nije bitna ekonomija svojih zapadnih saveznika. Bitno je vracanje ugleda drzave pune demokratije kojoj ipak ne ide sve po planu u voljenoj li drzavi Ukrajini. Ipak, postoji neko poput "gresnika" Vladimira koji je zasmetao americkoj demokratiji, naprotiv, koriste toliku silu za koju SAD nisu cule. Hvala bogu pa ima nekoga ko ce da se zahvali americkoj demokratiji. Zivela, kako bi rekao Barak Mirtvorac, slaba Rusijo.

Guliver

pre 10 godina

Ako je odbila Nemacka sankcije, malo po malo odbice ih cela EU. Ameri moraju da shvate da vise nisu broj 1. Bitnije je Evropi, pogotovo severnoj da ima dobre ekonomske odnose sa rusima i to ne samo zbog gasa, vec i zbog ostalih sirovina. Amerika koristi EU za potkusurivanje, sto bi joj se moglo obiti o glavu i jos vise je oslabiti. Nisam rusofil, ali mislim da je Amerika posle Sirije dobila jos jacu packu.

Knickerbocker

pre 10 godina

Svaka cast za politiku ove zene, iako sam, generalno, protivnik svega sto dolazi iz Njemacke, osim vozila i adidasa. Dobro, i Paulanera. Vaze sta je dobro za njen narod, bilo da on zivi u Njemackoj ili bilo gdje u svijetu, podrzava silu kojoj uglavnom kontrira, razilazi se u stavovima i sa velikim SAD. Politicarka level pro. Da se nasi ugledaju na nju, umjesto da raspiruju medjunacionalnu mrznju, gdje bi nam kraj bio.
Pozdrav iz Banjaluke.

ivcha

pre 10 godina

Pa normalno... Neces valjda da rizikujes svoje d... zbog vece cene gasa a samim tim slede poskupljenja svega i svacega sto dovodi do kraha ekonomskog i energetskog sektora.

x files

pre 10 godina

a inače ako ne utiču na ekonomiju ok je da vam lupimo sankcije i da vas bombardujemo. pare su sve ostalo je samo suplja priča...poput jednakosti, demokratije, slobode....

Blagoje

pre 10 godina

"Zapad nije dostigao nivo snage da uvede sankcije Rusiji"-sustina izjave. Sta ce biti kad dostigne? Isto kao sa Srbijom? Odletice sve ovo do djavola,ali nece mi biti zao ako Putin i Rusi to naprave,jer Zapad definitivno nije normalan. Nema situacije ajde da bude mir,ajde da svi lijepo zivimo,ajde da sacuvamo planetu... Postoji samo daj,daj,daj,samo pljacka,rat,sankcije,mrtvi,unistavanje svega i svacega... Neka su Rusi dosli sebi,da bar iko drzi balans Americi. Na kraju ce ta ista Amerika ostati sama,a i svi vidimo da samo smeta.
(Kondor, 27. mart 2014 07:26)

Konačno neko ko je shvatio suštinu izjave!

meskalin

pre 10 godina

Naravno kad je tvoje "d***" u pitanju onda je problem, a kad je necije drugo onda se striktno držite te "propale" demokracije i nacela.

Dvolicno, nisam ni ocekivao nista drugo od Njemaca.

vosa

pre 10 godina

sad ce tek NSA da je prisluskuje do besvesti.pravi potez BRAVO ANGELA.
(bata, 27. mart 2014 07:28)

nasa je pukla bez rusa ... oni se zarko nadaju saradnji sa rusima ... nisam rusofil ali to su cinjenice.

Sunce Slobode

pre 10 godina

Samar Americi i Obami i to na otvorenoj pozornici. Non stop se samo culo sa jedne strane o sankcijama Rusiji, pretilo joj se, govorilo se i o nekoj vojnoj intervenciji a Putin je svo vreme mudro cutao. I odigrao ovu partiju vrhunski. Pre svega zato sto je znao da Obama svo vreme LAZE, nikada nije imao podrsku cele Evrope za svoje kaprice. Sam premijer Ceske je rekao da je, ukoliko se uvedu sankcije Rusiji, u problemu Ceska auto-industrija i preko 300.000 radnih mesta. Koliki bi broj radnih mesta u nemackoj auto-industriji bio ugrozen mozemo samo da nagadjamo. A to je samo auto-industrija. Koliko jos grana privrede zavisi od energenata iz Rusije suludo je i pricati.
Sve u svemu jako osvezavajuca vest, jedva cekam da vidim o cemu ce da prica Bajden ili Keri, Obama se nece javljati jedno vreme to je sigurno :)

next

pre 10 godina

Da li je Nemačka dovoljno ojačala da može da se suprostavi pritisku Vašingtona?Nemačka je,od 2008-me i početka ekonomske krize,najveća sila u EU i odlučije o svemu.Sve je to naravno povezano sa jačinom njene privrede.Britanci se malo koprcaju,Francuzi su jadni kao 1940-te,ostali nisu bitni.Naravno tu je i Poljska,51 Američka država,kako je neki zovu zato što je potpumo u kandžama Vašingtona,a koja će dosta platit zbog ove krize.To je zato što se dosta mešala u Ukrajini,a Rusi to neće zaboraviti,a Ameri će ih na kraju pustiti niz vodu.Svima je jasno da ekonomske sankcije neće pogoditi SAD,jer je njen trgovinski odnos sa Rusijom mali,ali zato će ozbiljno ugroziti privredu u EU,koja se teško oporavlja od krize.Tako da je licemerno da Vašington traži da Berlin uvede sankcije Rusiji.

xyz

pre 10 godina

Ovu vest nisam nigde nasao u Nemackim novinama....
(Nemacka, 27. mart 2014 09:53)

Hoces da kazes da je vest izmisljena??
pa do juce su pricali jedno a sada kada su se sabrali ,vide da imaju samo stetu...i kako oni u stvari treba da pretrpe najveci teret ..a njihovi "prijatelji"-prvo prisluskivanje ,pa ona sto se "lepo" ispsova na citavu ez,..su mudri preko tudjih ledja,...tako da moraju da malo spuste loptu,,nemogu ped javnost danas jedno,sutra drugo,..

e sada ,ima li veze sa time ili ne,generalno,vesti iz ukr.proteklih dana su utihnule,skoro neprimetne,...

Skywalker

pre 10 godina

Naravno, zena se vodi iskljucivo ekonomskim interesima. Ovo samo pokazuje da je EU pod snaznim uticajem SAD i da one ustvari pokusavaju da zaustave ruski ekonomski rast i jos vise oslabe ekonomiju u EU koju vec godinama potresa kriza. Znate, kad sam ja vec na kolenima, hajde da pokusam da ne budem samo ja na kolenima. Ekonomija u SAD je vec dugo u kolapsu i jedino sto joj jos koliko toliko daje infuziju je primena gole sile prema drugim zemljama i pokusaji otimanja njihovih prirodnih resursa. I to zaista, kako neko rece, moze biti opasnost po mir u svetu: mnogo oruzja, a svezeg kapitala niotkuda. A naviklo se da se zivi na visokoj nozi i tesko se mire sa cinjenicom da su drugi odavno ispred njih.

draganbb

pre 10 godina

Dva puta su Englezi (a time i Amerikanci) izradili Nemačku i gurnuli ja na Rusiji u 1. i 2. sv. ratu (ko je proučavao istoriju dublje zna to). Sada su pokušali ponovo da nahuškaju Nemce na Ruse. Ovo je zaista nešto novo, da Nemačka kaže ne.

niki

pre 10 godina

Ma lako bi Svabica odrzala Njemacku bez Rusije pa to i svaka budala zna i to nije problem,ali onda mora gologuziju iz Istocne Evrope da pusti niz vodu,a kad njih pusti niz vodu onda je i ova spodoba Evropa propala,a finansijski bi totalni krah bio i naravno rjesenje je rat,ali nema problema Begis je pun dobrovoljaca da idu na istocni front da brane demokratiju.

boki

pre 10 godina

Pa kako to sad kad Obama rece da su SAD i EU ujedinjene protiv Rusije ispada da nije bas sva EU protiv kad nije njena najjaca clanica.

Petar Prvi

pre 10 godina

Realan i pragmatican stav. Cestitke Merkelovoj na hrabrosti da kaze sada ovako nesto. Bice interesantno cuti reakcije ostalih igraca.

Radovan Kv

pre 10 godina

Frka,frka i frka.Pa braćo i sestre u pravo svedočimo prekrajanju novog svetskog poretka.Hvala bogu da i to dočekasmo jerbo ničija ne goreše do zore.
Obama je juče u Briselu pored ostalog još rekao: Kosovo i Krim ne mogu da se porede,ipak je na Kosovu održan fer referendum o samoopredeljenju.
Toliko o tome.

Nenad

pre 10 godina

Gospodja Merkel je doktor nauka iz vazne naucne discipline - Fizicka hemija. Obrazovana zena koja, za razliku od raznih MBA "strucnjaka", ume da sagleda interese svoje zemlje i okruzenja.

Aleksandar

pre 10 godina

Ako Rusija sad uvede sankcije Nemačkoj ona će da izgubi neka tržišta,na kojima će ih verovatno zameniti Kinezi, a u današnjem svetu je jako teško vratiti se na neko tržište. To bi mii trebalo da znamo najbolje,jer ni posle 20 godina ne možemo da se vratimo na neka tržišta koja smo ranije držali (iako imamo obezbeđene odlične uslove).

Srdjan Bg

pre 10 godina

Cudi me da je promakla vest od zvanicnika Amerike da su oni u stanju da isporucuju gas Evropi?Mislim da je ova izjava sve rekla ko stoji iza cele ove price u Ukrajini.

aca

pre 10 godina

Konacno nesto pametno iz Nemacke. Iskreno i mislim da je buducnost Evrope u osovini Pariz-Berlin-Moskva i u takvu bi ja Evropu i zeleo iako na ozborima glasam za one koji su protiv.

štreber

pre 10 godina

Pisao sam već ovde. Ukoliko drugi koji zavise od Ruskog gasa nasednu na priču Engleza i Amerikanaca i škrgicama, to samo jedno znači da su ih žedne preveli preko vode. Prodavaće im svoj skuplji gas, pri čemu druge zemlje neće zadovoljiti svoje potrebe na taj način i dalje će zavisiti od Rusije. Pošto su im te potrebe potrebne Rusi bi im te potrebe za gasmo skuplje naplaćivali od ovih.
Da ne pričamo o ekonomijama koje zavise dosta jedna od druge.

Izzy

pre 10 godina

Sankcije Rusiji od strane EU znaci 3 x vece cene gasa i dva puta vece cene hrane.
O sankcijama u EU moze samo da prica covek bez mozga,dakle Obama i Kameron.
Kad bi se sankcije kojim slucajem i dogodile,ne postoji vojska koja bi sprecila narod.Iz VB i USA kuhinje i potice analiza da ce treci svetski rat poceti ovog puta iz Azije

Milan

pre 10 godina

Koliko samo naivnih ljudi živi u ovoj našoj lepoj zemlji.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ljutko, 27. mart 2014 07:36)

Dobro bre ljudi se zezaju. Ozbiljno objašnjenje ovog poteza možeš dobiti od bilo kojeg svetski poznatog makroekonomiste, ali pošto su oni na žalost uglavnom na budžetima američkih kompanija trenutno vlada neuobičajeno zatišje :-) Ukratko nemačka privreda je zbog svoje strukture neuporedivo ranjivija na bilo kakve sankcije nego ruska, mislim da bi kvota 10:1 prošla bez problema. U prevodu 10 puta manji obim sankcija bi jednako loše delovao na nemačku privredu. Seljački rečeno oni uvek žele da budu veći nego što jesu i to im je ahilova peta u njihovoj ekonomiji.

mlekadzija

pre 10 godina

Bilo bi informativno da neko napise kolika je trgovacka razmena SAD i Nemacke? Kolike su investicije SAD u Nemackoj? I obrnuto. Ako smo politicka braca kese nam nisu sestre...Kao i uvek nadvladace ekonomski interes jer nema prijateljstva u politic vec samo interesa. Nobelovac se izgleda malo preracunao. Odn. savetnici koji ga savetuju...

rassabgd

pre 10 godina

@Miodrag
Svi ti eksperti ekonomije na ovom sajtu su uglavnom iz "bratskih" nam bivših republika. Počev od Slovenaca , preko Hrvatijanaca pa do Crnogorijanaca i Bosnijanaca, a svi sede u Beogradu i mrze Srbiju. :)
Koliki su eksperti to se može videti iz ekonomija njihovih zemalja. :))
Evo recimo ovaj Purger. On već zna gde će Nemačka da nabavi gas i naftu i po kojoj ceni bolje od samih Nemaca. :) Ali u njegovom "udžbeniku" ne piše da Nemci neće da se "ratosiljaju" ruskog tržišta za svoju autoindustriju a koja ujedno i zavisi od ruskog gasa i nafte, ne piše ni da je UK prešla na direktnu kupovinu gasa i nafte od Rusije jer očekuje otcepljenje Škotske, ne piše ni da Boing, Katerpilar i još mnogo USA kompanija smatra sankcije budalaštinom i ne pada im na pamet da ih se pridržavaju, ne piše ni da ENI, MOL i još po koja strana naftna kompanija ima GAZPROM za strateškog partnera, ne piše ni da naftovod koji grade Iran, Oman i Indija imaju Gazprom za strateškog partnera i izvođača radova, i još mnogo toga ne piše u tom "udžbeniku" iz kojeg čita, a koji je uređivao CNN. :)

Бојан Илић

pre 10 godina

Analiticko konzumiranje vesti1. Pogledam izvor i ko je preneo vestAko je na primer TANJUG i to jos bez navedenog izvora = sumnjivo 100%.2. Ako me bas zanima tema proguglam da nadjem izvor.Ako je kao u ovom slucaju kako izgleda izvor ruski - sumnjivo 75%3. Proguglam dalje da vidim imali bar neki drugi izvor ovoj vesti.Ako nema, kao u ovom slucaju - 100% sumnjivo4. ZABORAVI. Opet TANJUG propaganda kao u doba AVNOJA.
(Analiticko konzumiranje informacija i vesti, 27. mart 2014 12:09)

Али ако овај извор "испљује" Србију ,онда је релевантан?!:-))

Срећа па размишљаш својом главом...

бидермајер

pre 10 godina

Нормално,схваћено је да је "бизнис " јачи од политике а нарочито интереса сениора ЕУ,који нису заинтересовани а ни у моћи да рефинансирају штету која би настала санкцијама(у овом случају експлицитно немачке). Поздрављам веееелику мисао.Која је била јасна и када су санкције први пут споменуте.

Branko

pre 10 godina

Jasno je kome bi najvise odgovarala eskalacija sukoba u Ukrajini, novi hladni rat, a po mogucstvu i pravi gradjanski rat medju Ukrajincima. To su pod jedan SAD. Onda bi one mogle da se ukljuce kao nekakav zastitnik Evrope. Prodavale bi svoje oruzje, gradili bi nove baze, ojacali bi svoj dolar koji je na zalasku. A pod dva su to Poljaci, koji bi bili glavni americki eksponenti u istocnoj Evropi na stetu Rusije i Nemacke. Nemci su tu igru procitali, i gledace da na svaki nacin izbegnu sukob sa Rusijom.

ja sam

pre 10 godina

Pa ne moze, tiranin Obama hoce rat i tacka. I to bilo gde. Jos ako uspe da natera jedan narod protiv drugog dok on glumi mirotvorca - utoliko bolje.

dare

pre 10 godina

Lepo je ovo cuti.Ne zbog toga sto sam rusofil,nego cisto da malo i ameri shvate da ne mogu da uvek racunaju bezuslovnu podrsku Nemacke.Balans medju silama mora da postoji,jer drugacije Amerika sprovodi svuda po svetu njihovu poznatu "demokratiju".Dakle,recept uigran-bombardujemo ako treba(tipa nas ko sto su),pomazemo demokratske snage posle toga,a onda nas kapital selimo drugari,a vas posle toga nema...e pa sa granicnim zemljama Rusije(gde postoji i ruski ek.interes)to bas nece tako lako ici.Zao mi je nas Srba,Libijaca,Ukrajinaca i mnogih drugih,ali to je to,svi smo mi platili cenu,jer kapitalizam ne opstaje u drzavnim granicama jedne zemlje.Od tog momenta krece haos,ovo su samo posledice.poz svima, carevi ste:)

Branko

pre 10 godina

Želim da postavim jedno suštinsko pitanje. Nikita Hruščov je jednim potezom pera, bez ikakve demokratske procedure i bez da pita narod, pripojio Krim Ukrajini 1954. godine. Danas u vreme veličanja demokratije i ljudskih prava, narod na Krimu se na referendumu izjasnio kako se izjasnio. Zašto Zapad brani odluku Hruščova i njegovo bavljenje kartografijom u jednoj komunističkoj i omraženoj državi, a ne štiti demokratski izraženu volju građana?

Stefan

pre 10 godina

Pa nije da je protiv sankcija Rusiji zbog principa morala i zato sto voli Ruse nego zato sto joj skoro pol miliona poslova zavisi u drzavi od rada sa Rusima. Na sve to zavise od Ruskog gasa vise nego ijedna druga zemlja u evropi. A vec su imali haos sa Grckom koju je Nemacka morala da resava i vec imaju problem sa sve manje posla itd tako da bi sankcije Rusiji bile kraj Nemacke kao centra moci Evrope

Simon

pre 10 godina

Što reče gosn Jelko Kacin pre neki dan, posle ubeđivanja da i mi nešto tako uradimo, kao poenta je bilo "a Crna Gora je to već učinila".
:) pa eto vidite da i mi možemo jednom da budemo avangardni...

PSL

pre 10 godina

Pametna žena štiti interese svoje zemlje. briga Obamu koliko bi eventualne sankcije Rusiji koštale Nemačku, Francusku, Austriju ili bilo koju drugu evropsku državu. Zato EU treba sama da rešava probleme bez pametovanja Amerike koja je umešana u sve ratne sukobe na svetu. Njihov moto od drugog svetskog rata na ovamo je zavadi pa vladaj. Naravno to podrazumeva i da se pomogne u zakuvavanju i izmišljanju raznih incidenata, pa posle sledi njihova vojna intervencija sve u cilju spasavanja demokratije i naroda.

shambles

pre 10 godina

naziv 'hladni rat' bi tek sada dobio pravi smisao, tacnije negde od novembra ;)
meni je fascinantno da je putin ovo spremao minimum 10 godina, za svaku izjavu amerike ima odgovor. dok su oni kaubojisali po svetu, on opremio vojsku, nagomilao para i napravio sijaset ugovora sa evropom, ovde mislim na mega dilove, tipa samsung, bmw, brodovi od francuza i sl.
generalno, i nije potrebna neka pamet, spoljna politika amerike je vrlo 'predictable' i deluju mi totalno izgubljeno.

budimo realni, od sssr-a, najvecu stetu su imali rusi, od carske rusije postadose severna koreja, a sve ove ostale sovjetske republike su beda. i sve nerusi su bili glavni, otuda i rasparcavanje (hruscov-krim).
sad su mocna zemlja i dalje najveca na svetu. ne mogu da lazem da mi ne prija zamuckivanje zapadnjaka u medijima ;)

Владимир

pre 10 godina

(Dule, 27. mart 2014 12:13)

Рат је рат, да не кажем бизнис, поготово између Совјета и Немаца.
Иначе јесу традиционални савезници... Руси и Немци. Царске лозе су се вековима мешале (и размењивале), а то је најбољи доказ савезништва и интереса.

Hromi

pre 10 godina

Ovo je prvi glas nezavisne Evropske Unije. Ovo je prvi glas koji pokazuje pravac nezavisnosti u odlucivanju u odnosu na SAD. U ovakvim konstalacijama snaga EU jedino moze opstati ako slusa samo svoje potrebe.

EU se mora dinstacirati u odnosu na autisticnu i agresivnu politiku SAD. EU je vezana za Rusiju kao sto je Rusija vezana za EU. Ljudi, dogovorite se, i prekinute visedecenijsko mesetarenje po evroaziji od strane SAD. Ovo je prevashodno sansa za EU. Sansa da napokon krene sama da resava svoje probleme.

Sindjelic

pre 10 godina

@Analiticko konzumiranje informacija i vesti

http://www.dw.de/меркель-рассчитывает-на-политическое-решение-крымского-конфликта/a-17522523

Dugujete izvinjenje TANJUG-u.

Svjatoslav II

pre 10 godina

@Popaj

Cak je i poslednja ruska carica Aleksandra Fjodorovna bila nemacka princeza najviseg ranga (cerka Luja IV, velikog vojvode od Hesea i princeze Alise od Britanije, cerke kraljice Viktorije) i unuka britanske kraljice Viktorije. Inace ruski car Nikolaj II (imao zvanje feldmarsala britanske imperije) i nemacki car su bili bliski rodjaci i tako su se medjusobno zvali, a I svetski rat je bio da "se Niki malo nauci redu da je crni orao nesto malo iznad belog orla".

vlada

pre 10 godina

Nemci klasika, poslovno i razumno, bez emocija.

Jasno je njima da cela Evropa može samo da izvuče deblji kraj od tih sankcija prema Rusiji. Ameri bar na polju nafte fino posluju sa Rusijom, ali ih libo uvce za EU očigledno i huškaju evropu da uvede sankcije Rusiji!
Bravo Angela!