Utorak, 25.03.2014.

21:53

Srbin izmislio novu vetroturbinu

U obnovljivu energiju polažu se nade i ulaže veliki novac svuda u svetu, a Srbija je na korak do toga da dobije novog Teslu, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Srbin izmislio novu vetroturbinu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Šumadinac

pre 10 godina

Šumadinac nudi Srbiji besplatnu struju !

evo link http://zelenenovine.wordpress.com/zelena-energija/sumadinac-nudi-srbiji-besplatnu-struju/

gate

pre 10 godina

Ja o samom pronalazacu I njegovom pronalasku ne mogu da kazem nista posle ovog, po mom misljenju, katastrofalno loseg clanka. Mi o samom izumu nismo culi apsolutno nista osim pompeznih I populistickih izjava I uzasno nesretnog poredjenja sa Teslom. Na osnovu terminologije se vidi da autor apsolutno ne zna nista o vetrenjacama. A I slika vetrenjace ne odgovara "vertikalnim" vetrenjacama koje se u samom clanku spominju.

Zamolio bih ostale da ne sude o pronalasku na osnovu ovog nestrucnog I besmislenog clanka.

nedostatak osnovnog obrazovanja

pre 10 godina

Ne zna se ko je ludji - ovaj "pronalazac", autor teksta ili ovi komentatori "bravo, Srbine", "patentiraj to dok te zli masoni ne preteknu" itd ...

neutro

pre 10 godina

Ja imam solarne panele, tacnije 4 svaki je dimenzije 120-170cm, sa agregatom za skladistenje struje kostaju tacno 980€ naruceni u Nemackoj, i ove godine sam platio ukupno 3 racuna za potrosenu el energiju..
dok se ostalih 9 meseci koristim solarnim panelima.. kroz 2-3 godine se veoma isplati a posle toga vam je sve gratis...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (OE.., 25. mart 2014 22:48)

Da li moze link gde moze da se kupi sistem u Nemackoj?
Hvala.

penzos

pre 10 godina

U ovoj našoj jadnoj zemlji rastu sve neki pametnjakovići, koji su neiskorišteni.Da je ovu stvar neki nemac ili amerikanac svi bi oni to hvalili na sva usta, ali pošto je to naš čovek, onda ti isti pametnjakovići prosipaju svoju pamet i kritikuju ono što uradi naš čovek.Pominjući Teslu na shvataju da kod nas se radjaju stalno nove Tesle.Pa pogledajte matematičku gimnaziju, pogledajte koliko pametnih ljudi, naših naravno, radi po svetu i prave čuda. Mesto da podržimo i pohvalimo svaku dobru inovaciju , mi to srozavamo do nule,jedino me je žao što se verovatno kod nas neće naći niko da ga podrži i da osigura patent , a onda osvoji proizvodnju.Jer kod nas skoro svi razmišljaju kao ovi pametnjakovići u svojim komentarima!

kraja

pre 10 godina

"Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju - drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane. Moja turbina može da ima krila koliko god treba, a nije ograničena veličinom i sedam-osam puta je jača od postojećih"

...shvatio sam...
...on je izbacio krila koja koce okretanje...
...kako je to jednostavno...

ps...doslo vreme da za tehniku angazujete tehnicki potkovanog novinara, za medicinu lekara koji zna da pise i tako to...
...vidite rezultat u komentarima...

Dragan

pre 10 godina

Ja lično B92 smatram jako odgovornom novinskom kućom, i tu tom svetlu vidim i njene novinare.

Bilo bi dobro da sledeći put pre nego objave jednu ovakvu apsolution netačnu vest, provere sve relevantne podatke.

Vertikalne turbine postoje unazad x godina. Zna se dobro koje to izmislio i sad se nađe naš pametnjaković i prodaje rupu na saksiji.

SRAMOTA

mattko

pre 10 godina

Pa nije valjda osnovni atribut ovog izumitelja to sto je Srbin? Drugo, taj njegov izum davno je vec patentiran i koristi se. Mozda da u sledecem ovakvom clanku objavite da je neka Srpkinja izmislila rupu na saksiji i toplu vodu?

Tatko

pre 10 godina

Poruka za OE, čisto da ne budemo u zabludi: solarni kolektori služe za grejanje vode, foto-voltaik je uredjaj koji "pravi" struju i obicno je uključen na javnu mrežu jer skladištenje struje za jače agregate (el. peć npr.) je nerentabilno zbog veličine baterije koja ti je potrebna. Takodje variranje napona i višak energije koja se proizvodi dok je ne koristiš je razlog za ovo. Inače 1m² foto-voltaik panela (polikristalin) kod max jačine Sunčevog sijanja, proizvedi 130w.

T

pre 10 godina

Evo sta je covek uradio: uzeo je postojecu Sivonijusovu turbinu i stavio je u kutiju koja ima ulaznu i izlaznu rupu. Ako se ulazni otvor okrene prema vetru, onda se poboljsava stepen iskoristenja turbine. To je lep dodatak postojecem resenju, ali to i dalje ne cini autora novim Teslom, kao sto clanak implicira. Sivonijusova turbina inace ima mali stepen iskoristenja ali je konstrukciono jednostavna i koristi se tamo gde je bitna pouzdanost a ne snaga.

x files

pre 10 godina

@ bishop
čini se da si ti mašinac. kada bi pazljivije pročitao članak razumeo bi da je ovo potupuno drugačiji tip.....
čemu priča.....sve već znaš zar ne

Koča

pre 10 godina

A mobilna portabl verzija ove turbine će se prodavati u kompletu sa pakovanjem gotovog srpskog pasulja, u slučaju kada nema vetra da ga sami napravimo. Zvuči predobro da bi bilo istinito.

Realista

pre 10 godina

Prosto mi je neverovatno sta se objavljuje u medijima! Za onog sto je objavio ovaj clanak preporucujem link:
http://www.youtube.com/watch?v=hiDUY-Q8s3k
kao i kratak kurs o vetrogeneratorima i upotrebu pretrazivaca na internetu.
Sve prikazano u vezi ove "revolucionarne" vetrenjace vec postoji...uzas.

Mirko

pre 10 godina

Vetroturbina na krovu zgrade ce usled vibracija srusiti isti. Kakve nebuloze, Srbi opet izmisljaju toplu vodu, i da, Teslino ime bi MORALO da se koristi sa malo vise postovanja!!!

Pera Pisar

pre 10 godina

"Sadašnje turbine imaju vertikalnu osnovu i po dva ili tri vertikalna krila. Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju - drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane."

Svaka čast care! Pa ti si toliko daleko od fizike, mehanike....

za OE

pre 10 godina

@ OE - da li si svestan da u Srbistanu zbog toga sto radis mozes da zavrsis u zatvoru???
Po nasem zakonu o energetici "povlasceni proizvodjaci elektricne energije moraju svu proizvedenu energiju da isporuce u energetski sistem" kao i "zabranjen je ostrvski rad elektrana".

ovo prvo znaci da svu energiju moras da isporucis u mrezu a ovo sa "ostvrskim radom" znaci da NE SMES da imas elektranu koja nije povezana u mrezu.

Tacnije receno, ZVANICNO, ne zmes da imas situaciju da si malo prikljucen na mrezu a malo nisi tj ne smes "danas koristim EPS a sutra ne" pa da platis samo 3 racuna za struju...

Pricam iz licnog iskustva posto su mi pre tri meseca zaplenili identican sistem sa krova kuce.
Mogao sam da im predajem struju, ali da bi to uradio moram da otvorim preduzece, da u njemu budem zaposlen, da placam sebi doprinose, zdravstveno, staz (?!?!?!?!), da platim firmarinu, poreze...samo da bi imao panele na kuci.

NARAVNO, ako zelis da vratis brojilo EPS-u, onda je sve OK, vrati brojilo i izoluju ti kucu iz sistema, to moze:)
Ja to nisam smeo, imam dosta veliku farmu i potrebna mi je konstantna struja (za mesalice, krupare, muzilice...) a to mi je i dalje puno da mi sve dolazi iz OIE

Amos

pre 10 godina

Foto ilustracija je pogresna, jer na slici nije Savonijus, tj vertikalna turbina (turbina sa vertikalnom osom). Ovo na slici je turbina sa horizontalnom osom (mada je stub na kome stoji - naravno - vertikalan).
Evo malo najosnovnijih informacija o vetroturbinama: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_turbine#Horizontal_axis
A evo i link ka patentu g. Šinika: https://www.google.com/patents/WO2013125969A2?cl=en&dq=2013125969&hl=en&sa=X&ei=GXAyU46vDqXY7AaDnoHQAg&ved=0CDcQ6AEwAA

Milan večiti optimista iz Niša

pre 10 godina

Ovo je dokaz da ima mnogo pametnih ljudi u Srbiji ali ih državnici guše i ne pomažu im u radu, već izjavljuju kako je dobro što imamo odliv mozgova jer je to dokaz da imamo mnogo pametnih ljudi.
za OE
da li može link prema toj firmi za panele

Cudo nevidjeno

pre 10 godina

dok se ostalih 9 meseci koristim solarnim panelima.. kroz 2-3 godine se veoma isplati a posle toga vam je sve gratis...

A koliko kostaju i koliko traju akumulatori?

mikin

pre 10 godina

"Svako može da koristi obnovljivu energiju i da ne zagađuje."
-------------------------------------------------------------
Svakako .... ali NE I U SRBIJI. Probajte u Srbiji da dobijete dozvolu za te stvari .... ima da rodite mecku s opancima a od turbine i od vas nece biti nista. Koga vi ovde vucete za nos?

Trla baba lan

pre 10 godina

Dobro ako je covek stvarno izmislio i patentirao onda super ali ako vec novinari pisu clanak o tome onda bi trebalo malo bolje da objasne o cemu se radi i da pokazu neki primer, sliku ,video nesto! Dajte da vidimo to cudo tehnike i najnovije revoluciarno resenje koje ce promeniti svet. Ovako sve se svelo na obicno rekla-kazala ma 'ajte molim vas novi Tesla. :)))

bishop

pre 10 godina

Na krovu zgrade? Pa zašto vetro-turbine imaju sopstveno postolje i stub nosač? Zašto ih ne bismo montirali na zid kuće? Zato što je vibracija koju proizvodi suviše snažna pa bi vremenom rastresla noseći zid, a sta bi tek bilo na krovu zgrade?!?!

Vetrenjaca

pre 10 godina

Dok jedno krilo pravi struju drugo koci, cudno objasnjenje, strujanje vazduha ili vetar je razlicit i zavisi od visine gde su razlicite jacine
strujanja.
Malo me cudi tako jednostavno objasnjenje ? Koliko je .....?
Dok se u praksi vise puta dokaze da je tako..., Novinarska Izmisljotina ili...?

db-alienware

pre 10 godina

Pre dve godine su poceli da instaliraju vetrenjace ovde u Ontario.Imaju 3 elise a svaka je veca od krila Boing 747 I cak kad duva najmanji vetar se pokrecu.Ogromna cudovista,koja menjaju ugao elise I orijentaciju u zavisnost od pravca vetra,koja mogu da napaju nekoliko hiljada domacinstva pri maksimalnoj snazi.Male vetrenjace se mogu kupiti u prodavnici sa stubom za ispod 1000 dolara sa maximalnom snagom od 750 w.

Srbija na vjetru

pre 10 godina

Srbija je ovim dobila novog Grunfa. Jedino sto nemoze da proizvodi struju kad nema vjetra, ali Grunf samo sto nije i taj problemcic otklonio. A tek kad na trziste izbaci dzepnu verziju!

dragan

pre 10 godina

Koja budalastina.Kao kad su reklamirali "musku vodu".Dal je neka licencirana naucna institucija to ispitala.Ja sam napravio pronalazak najbolji na svetu.Tek kad dobijete potvrdu da to nesto vredi javite se.Onomad srbin izmislio motor na vodu(iste novine objavile ima 20g).A kad ce smena direktora rezimskih Novosti,jesu platili Borbi stampanje smeca.

инг

pre 10 godina

Са становишта инжењера могу рећи да је ово немогуће теоретски. Степен корисности ветротурбине теоретски не може да буде већи од 60%, а у пракси је ретко када већи од 40%. Ако би ова турбина била "јача" неколико пута од постојећих, онда би она увелико превазишла теоријски максимум што је апсурд. Ипак, честитам колеги на патенту, и надам се да ће се за његов изум наћи купац и тржиште, а ако је бар мало боља од постојећих успех јој је загарантован.

skeptican

pre 10 godina

Zelim da verujem,
Al iza konstrukcije standardnih turbina stoji zestoka matematika i godine istrazivanja...pa testovi u razmin softwerskim paketima, pa prototipovi i testovi u vazdusnim tunelima...
Uglavnom je tu sve vec poznato...od izuma elise na vamo...izucava se rutinski na fakultetima...

Inace, zahtev za patent ne znaci nista ako se ne nadje neko ko ce da plati to i da ga implementira u stvarnosti...

Tako da...zelim da verujem ali u toj oblasti je odavno proslo vreme experimentatora...

genius

pre 10 godina

Ovaj lik pojma nema o čemu priča. A vi ste još gori što o tome pišete i još poredite ovo trtljanje sa Teslom.
"...sedam-osam puta je jača od postojećih..." - idite na Megatrend sa ovom pričom.

tito

pre 10 godina

Srbija nema ni jednu vetro turbinu! Ne racunajuci privatna domacinstva. Mislim na vetro parkove kao sto su u susednoj Madjarskoj i Austriji. Inace u Srbiji su na zalost jos uvek vise cenjeni oni koji kradu struju, od onih koji bi da je proizvode, al su im ruke vezane. Zakon je trom i svi bi deo tog kolaca, kao i svakog drugog...

Djoka

pre 10 godina

A sadak vetar da dune, struja da se pravi i mnozi - jos jedno od onih cuvenih, bajnih srpskih energetskih cuda za tri dana! E pa sad - ni pet ni sest - nego drugi Nikola Tesla :)

Swedenonline

pre 10 godina

Ma idi! A da mu neko kaze da sadasnje turbine imaju automatsko zakrivljenje prema brzini vetra, da bi se bez obzira na jacinu vetra uvek vrtele istim obrtajima i davale mreznu frekvenciju od 50Hz! I da, sva tri krila imaju idividualan pogonski ugao, na elektronici je da uvek kroz autoadaptaciju nadje idealan ugao i okrece se prema smeru vetra, aksijalno.

A Teslu nedirajte! Bruka!

kiki

pre 10 godina

Malo čudno objašnjenje autora, danas se koriste npr. trostruke elise kod kojih se svaka elisa zakreće oko svoje uzdužne ose u zavisnosti od brzine i "gustine" vetra u tom sloju. Ne može da se zakoči nikako sem kočnicom!

zorzo

pre 10 godina

Moze da stedi struju za lift i svetlo,a moze da pokrece jahte???!!Tekst je katastrofa,koja je snaga turbine,koliko struje moze da proizvede,to su pitanja na koja niste dali odgovore?!Ne razumem se u struju,ali toliko bar kapiram.

OE..

pre 10 godina

Ja imam solarne panele, tacnije 4 svaki je dimenzije 120-170cm, sa agregatom za skladistenje struje kostaju tacno 980€ naruceni u Nemackoj, i ove godine sam platio ukupno 3 racuna za potrosenu el energiju..
dok se ostalih 9 meseci koristim solarnim panelima.. kroz 2-3 godine se veoma isplati a posle toga vam je sve gratis...

MrkDjok

pre 10 godina

Kako more?

Onaj slovenac izgubio penziju zbog solarnih celija na krovu kuce, a onaj nas student ne moze da registruje elektricno vozilo.

Kakvi bre obnovljivi izvori energine? Ajde, tisina tamo.

asr

pre 10 godina

Kapa dole...Tebi treba dati novac iz budzeta a ne kancelariskim pacovima koji znaju sta dodaje vrednost isto kao sto Amerikanci znaju kad je bila Maricka bitka.

Izvidjac

pre 10 godina

" Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju - drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane."

Ne mogu da verujem sta sam procitao...

mire

pre 10 godina

A ja sam se oduvek pitao zasto ne stave vetroban na nizu stranu tako da ne koci turbinu. Koja sam ja budala sto nisam ovo probao i patentirao.

Duka

pre 10 godina

Nazalost, u zemlji Srbiji niko se nece ni udostojiti da kontaktira g. Sinika i da subvencionise projekat i patent. Slicnost sa Teslom ce verovatno biti jos veca jer tek kad ode "preko" njegov rad ce biti priznat i prepoznat. Zbog ove indiferentnosti struktura u Srbiji ne treba ni cuditi sto sci koji vrede pobegose odavde.

Swedenonline

pre 10 godina

Ma idi! A da mu neko kaze da sadasnje turbine imaju automatsko zakrivljenje prema brzini vetra, da bi se bez obzira na jacinu vetra uvek vrtele istim obrtajima i davale mreznu frekvenciju od 50Hz! I da, sva tri krila imaju idividualan pogonski ugao, na elektronici je da uvek kroz autoadaptaciju nadje idealan ugao i okrece se prema smeru vetra, aksijalno.

A Teslu nedirajte! Bruka!

Izvidjac

pre 10 godina

" Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju - drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane."

Ne mogu da verujem sta sam procitao...

zorzo

pre 10 godina

Moze da stedi struju za lift i svetlo,a moze da pokrece jahte???!!Tekst je katastrofa,koja je snaga turbine,koliko struje moze da proizvede,to su pitanja na koja niste dali odgovore?!Ne razumem se u struju,ali toliko bar kapiram.

tito

pre 10 godina

Srbija nema ni jednu vetro turbinu! Ne racunajuci privatna domacinstva. Mislim na vetro parkove kao sto su u susednoj Madjarskoj i Austriji. Inace u Srbiji su na zalost jos uvek vise cenjeni oni koji kradu struju, od onih koji bi da je proizvode, al su im ruke vezane. Zakon je trom i svi bi deo tog kolaca, kao i svakog drugog...

kiki

pre 10 godina

Malo čudno objašnjenje autora, danas se koriste npr. trostruke elise kod kojih se svaka elisa zakreće oko svoje uzdužne ose u zavisnosti od brzine i "gustine" vetra u tom sloju. Ne može da se zakoči nikako sem kočnicom!

OE..

pre 10 godina

Ja imam solarne panele, tacnije 4 svaki je dimenzije 120-170cm, sa agregatom za skladistenje struje kostaju tacno 980€ naruceni u Nemackoj, i ove godine sam platio ukupno 3 racuna za potrosenu el energiju..
dok se ostalih 9 meseci koristim solarnim panelima.. kroz 2-3 godine se veoma isplati a posle toga vam je sve gratis...

Djoka

pre 10 godina

A sadak vetar da dune, struja da se pravi i mnozi - jos jedno od onih cuvenih, bajnih srpskih energetskih cuda za tri dana! E pa sad - ni pet ni sest - nego drugi Nikola Tesla :)

genius

pre 10 godina

Ovaj lik pojma nema o čemu priča. A vi ste još gori što o tome pišete i još poredite ovo trtljanje sa Teslom.
"...sedam-osam puta je jača od postojećih..." - idite na Megatrend sa ovom pričom.

MrkDjok

pre 10 godina

Kako more?

Onaj slovenac izgubio penziju zbog solarnih celija na krovu kuce, a onaj nas student ne moze da registruje elektricno vozilo.

Kakvi bre obnovljivi izvori energine? Ajde, tisina tamo.

kraja

pre 10 godina

"Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju - drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane. Moja turbina može da ima krila koliko god treba, a nije ograničena veličinom i sedam-osam puta je jača od postojećih"

...shvatio sam...
...on je izbacio krila koja koce okretanje...
...kako je to jednostavno...

ps...doslo vreme da za tehniku angazujete tehnicki potkovanog novinara, za medicinu lekara koji zna da pise i tako to...
...vidite rezultat u komentarima...

инг

pre 10 godina

Са становишта инжењера могу рећи да је ово немогуће теоретски. Степен корисности ветротурбине теоретски не може да буде већи од 60%, а у пракси је ретко када већи од 40%. Ако би ова турбина била "јача" неколико пута од постојећих, онда би она увелико превазишла теоријски максимум што је апсурд. Ипак, честитам колеги на патенту, и надам се да ће се за његов изум наћи купац и тржиште, а ако је бар мало боља од постојећих успех јој је загарантован.

Srbija na vjetru

pre 10 godina

Srbija je ovim dobila novog Grunfa. Jedino sto nemoze da proizvodi struju kad nema vjetra, ali Grunf samo sto nije i taj problemcic otklonio. A tek kad na trziste izbaci dzepnu verziju!

db-alienware

pre 10 godina

Pre dve godine su poceli da instaliraju vetrenjace ovde u Ontario.Imaju 3 elise a svaka je veca od krila Boing 747 I cak kad duva najmanji vetar se pokrecu.Ogromna cudovista,koja menjaju ugao elise I orijentaciju u zavisnost od pravca vetra,koja mogu da napaju nekoliko hiljada domacinstva pri maksimalnoj snazi.Male vetrenjace se mogu kupiti u prodavnici sa stubom za ispod 1000 dolara sa maximalnom snagom od 750 w.

Mirko

pre 10 godina

Vetroturbina na krovu zgrade ce usled vibracija srusiti isti. Kakve nebuloze, Srbi opet izmisljaju toplu vodu, i da, Teslino ime bi MORALO da se koristi sa malo vise postovanja!!!

bishop

pre 10 godina

Na krovu zgrade? Pa zašto vetro-turbine imaju sopstveno postolje i stub nosač? Zašto ih ne bismo montirali na zid kuće? Zato što je vibracija koju proizvodi suviše snažna pa bi vremenom rastresla noseći zid, a sta bi tek bilo na krovu zgrade?!?!

asr

pre 10 godina

Kapa dole...Tebi treba dati novac iz budzeta a ne kancelariskim pacovima koji znaju sta dodaje vrednost isto kao sto Amerikanci znaju kad je bila Maricka bitka.

mire

pre 10 godina

A ja sam se oduvek pitao zasto ne stave vetroban na nizu stranu tako da ne koci turbinu. Koja sam ja budala sto nisam ovo probao i patentirao.

Koča

pre 10 godina

A mobilna portabl verzija ove turbine će se prodavati u kompletu sa pakovanjem gotovog srpskog pasulja, u slučaju kada nema vetra da ga sami napravimo. Zvuči predobro da bi bilo istinito.

skeptican

pre 10 godina

Zelim da verujem,
Al iza konstrukcije standardnih turbina stoji zestoka matematika i godine istrazivanja...pa testovi u razmin softwerskim paketima, pa prototipovi i testovi u vazdusnim tunelima...
Uglavnom je tu sve vec poznato...od izuma elise na vamo...izucava se rutinski na fakultetima...

Inace, zahtev za patent ne znaci nista ako se ne nadje neko ko ce da plati to i da ga implementira u stvarnosti...

Tako da...zelim da verujem ali u toj oblasti je odavno proslo vreme experimentatora...

za OE

pre 10 godina

@ OE - da li si svestan da u Srbistanu zbog toga sto radis mozes da zavrsis u zatvoru???
Po nasem zakonu o energetici "povlasceni proizvodjaci elektricne energije moraju svu proizvedenu energiju da isporuce u energetski sistem" kao i "zabranjen je ostrvski rad elektrana".

ovo prvo znaci da svu energiju moras da isporucis u mrezu a ovo sa "ostvrskim radom" znaci da NE SMES da imas elektranu koja nije povezana u mrezu.

Tacnije receno, ZVANICNO, ne zmes da imas situaciju da si malo prikljucen na mrezu a malo nisi tj ne smes "danas koristim EPS a sutra ne" pa da platis samo 3 racuna za struju...

Pricam iz licnog iskustva posto su mi pre tri meseca zaplenili identican sistem sa krova kuce.
Mogao sam da im predajem struju, ali da bi to uradio moram da otvorim preduzece, da u njemu budem zaposlen, da placam sebi doprinose, zdravstveno, staz (?!?!?!?!), da platim firmarinu, poreze...samo da bi imao panele na kuci.

NARAVNO, ako zelis da vratis brojilo EPS-u, onda je sve OK, vrati brojilo i izoluju ti kucu iz sistema, to moze:)
Ja to nisam smeo, imam dosta veliku farmu i potrebna mi je konstantna struja (za mesalice, krupare, muzilice...) a to mi je i dalje puno da mi sve dolazi iz OIE

Vetrenjaca

pre 10 godina

Dok jedno krilo pravi struju drugo koci, cudno objasnjenje, strujanje vazduha ili vetar je razlicit i zavisi od visine gde su razlicite jacine
strujanja.
Malo me cudi tako jednostavno objasnjenje ? Koliko je .....?
Dok se u praksi vise puta dokaze da je tako..., Novinarska Izmisljotina ili...?

Duka

pre 10 godina

Nazalost, u zemlji Srbiji niko se nece ni udostojiti da kontaktira g. Sinika i da subvencionise projekat i patent. Slicnost sa Teslom ce verovatno biti jos veca jer tek kad ode "preko" njegov rad ce biti priznat i prepoznat. Zbog ove indiferentnosti struktura u Srbiji ne treba ni cuditi sto sci koji vrede pobegose odavde.

Realista

pre 10 godina

Prosto mi je neverovatno sta se objavljuje u medijima! Za onog sto je objavio ovaj clanak preporucujem link:
http://www.youtube.com/watch?v=hiDUY-Q8s3k
kao i kratak kurs o vetrogeneratorima i upotrebu pretrazivaca na internetu.
Sve prikazano u vezi ove "revolucionarne" vetrenjace vec postoji...uzas.

dragan

pre 10 godina

Koja budalastina.Kao kad su reklamirali "musku vodu".Dal je neka licencirana naucna institucija to ispitala.Ja sam napravio pronalazak najbolji na svetu.Tek kad dobijete potvrdu da to nesto vredi javite se.Onomad srbin izmislio motor na vodu(iste novine objavile ima 20g).A kad ce smena direktora rezimskih Novosti,jesu platili Borbi stampanje smeca.

mikin

pre 10 godina

"Svako može da koristi obnovljivu energiju i da ne zagađuje."
-------------------------------------------------------------
Svakako .... ali NE I U SRBIJI. Probajte u Srbiji da dobijete dozvolu za te stvari .... ima da rodite mecku s opancima a od turbine i od vas nece biti nista. Koga vi ovde vucete za nos?

Pera Pisar

pre 10 godina

"Sadašnje turbine imaju vertikalnu osnovu i po dva ili tri vertikalna krila. Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju - drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane."

Svaka čast care! Pa ti si toliko daleko od fizike, mehanike....

mattko

pre 10 godina

Pa nije valjda osnovni atribut ovog izumitelja to sto je Srbin? Drugo, taj njegov izum davno je vec patentiran i koristi se. Mozda da u sledecem ovakvom clanku objavite da je neka Srpkinja izmislila rupu na saksiji i toplu vodu?

T

pre 10 godina

Evo sta je covek uradio: uzeo je postojecu Sivonijusovu turbinu i stavio je u kutiju koja ima ulaznu i izlaznu rupu. Ako se ulazni otvor okrene prema vetru, onda se poboljsava stepen iskoristenja turbine. To je lep dodatak postojecem resenju, ali to i dalje ne cini autora novim Teslom, kao sto clanak implicira. Sivonijusova turbina inace ima mali stepen iskoristenja ali je konstrukciono jednostavna i koristi se tamo gde je bitna pouzdanost a ne snaga.

nedostatak osnovnog obrazovanja

pre 10 godina

Ne zna se ko je ludji - ovaj "pronalazac", autor teksta ili ovi komentatori "bravo, Srbine", "patentiraj to dok te zli masoni ne preteknu" itd ...

gate

pre 10 godina

Ja o samom pronalazacu I njegovom pronalasku ne mogu da kazem nista posle ovog, po mom misljenju, katastrofalno loseg clanka. Mi o samom izumu nismo culi apsolutno nista osim pompeznih I populistickih izjava I uzasno nesretnog poredjenja sa Teslom. Na osnovu terminologije se vidi da autor apsolutno ne zna nista o vetrenjacama. A I slika vetrenjace ne odgovara "vertikalnim" vetrenjacama koje se u samom clanku spominju.

Zamolio bih ostale da ne sude o pronalasku na osnovu ovog nestrucnog I besmislenog clanka.

Cudo nevidjeno

pre 10 godina

dok se ostalih 9 meseci koristim solarnim panelima.. kroz 2-3 godine se veoma isplati a posle toga vam je sve gratis...

A koliko kostaju i koliko traju akumulatori?

Amos

pre 10 godina

Foto ilustracija je pogresna, jer na slici nije Savonijus, tj vertikalna turbina (turbina sa vertikalnom osom). Ovo na slici je turbina sa horizontalnom osom (mada je stub na kome stoji - naravno - vertikalan).
Evo malo najosnovnijih informacija o vetroturbinama: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_turbine#Horizontal_axis
A evo i link ka patentu g. Šinika: https://www.google.com/patents/WO2013125969A2?cl=en&dq=2013125969&hl=en&sa=X&ei=GXAyU46vDqXY7AaDnoHQAg&ved=0CDcQ6AEwAA

Dragan

pre 10 godina

Ja lično B92 smatram jako odgovornom novinskom kućom, i tu tom svetlu vidim i njene novinare.

Bilo bi dobro da sledeći put pre nego objave jednu ovakvu apsolution netačnu vest, provere sve relevantne podatke.

Vertikalne turbine postoje unazad x godina. Zna se dobro koje to izmislio i sad se nađe naš pametnjaković i prodaje rupu na saksiji.

SRAMOTA

Tatko

pre 10 godina

Poruka za OE, čisto da ne budemo u zabludi: solarni kolektori služe za grejanje vode, foto-voltaik je uredjaj koji "pravi" struju i obicno je uključen na javnu mrežu jer skladištenje struje za jače agregate (el. peć npr.) je nerentabilno zbog veličine baterije koja ti je potrebna. Takodje variranje napona i višak energije koja se proizvodi dok je ne koristiš je razlog za ovo. Inače 1m² foto-voltaik panela (polikristalin) kod max jačine Sunčevog sijanja, proizvedi 130w.

penzos

pre 10 godina

U ovoj našoj jadnoj zemlji rastu sve neki pametnjakovići, koji su neiskorišteni.Da je ovu stvar neki nemac ili amerikanac svi bi oni to hvalili na sva usta, ali pošto je to naš čovek, onda ti isti pametnjakovići prosipaju svoju pamet i kritikuju ono što uradi naš čovek.Pominjući Teslu na shvataju da kod nas se radjaju stalno nove Tesle.Pa pogledajte matematičku gimnaziju, pogledajte koliko pametnih ljudi, naših naravno, radi po svetu i prave čuda. Mesto da podržimo i pohvalimo svaku dobru inovaciju , mi to srozavamo do nule,jedino me je žao što se verovatno kod nas neće naći niko da ga podrži i da osigura patent , a onda osvoji proizvodnju.Jer kod nas skoro svi razmišljaju kao ovi pametnjakovići u svojim komentarima!

neutro

pre 10 godina

Ja imam solarne panele, tacnije 4 svaki je dimenzije 120-170cm, sa agregatom za skladistenje struje kostaju tacno 980€ naruceni u Nemackoj, i ove godine sam platio ukupno 3 racuna za potrosenu el energiju..
dok se ostalih 9 meseci koristim solarnim panelima.. kroz 2-3 godine se veoma isplati a posle toga vam je sve gratis...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (OE.., 25. mart 2014 22:48)

Da li moze link gde moze da se kupi sistem u Nemackoj?
Hvala.

Trla baba lan

pre 10 godina

Dobro ako je covek stvarno izmislio i patentirao onda super ali ako vec novinari pisu clanak o tome onda bi trebalo malo bolje da objasne o cemu se radi i da pokazu neki primer, sliku ,video nesto! Dajte da vidimo to cudo tehnike i najnovije revoluciarno resenje koje ce promeniti svet. Ovako sve se svelo na obicno rekla-kazala ma 'ajte molim vas novi Tesla. :)))

x files

pre 10 godina

@ bishop
čini se da si ti mašinac. kada bi pazljivije pročitao članak razumeo bi da je ovo potupuno drugačiji tip.....
čemu priča.....sve već znaš zar ne

Milan večiti optimista iz Niša

pre 10 godina

Ovo je dokaz da ima mnogo pametnih ljudi u Srbiji ali ih državnici guše i ne pomažu im u radu, već izjavljuju kako je dobro što imamo odliv mozgova jer je to dokaz da imamo mnogo pametnih ljudi.
za OE
da li može link prema toj firmi za panele

Šumadinac

pre 10 godina

Šumadinac nudi Srbiji besplatnu struju !

evo link http://zelenenovine.wordpress.com/zelena-energija/sumadinac-nudi-srbiji-besplatnu-struju/

asr

pre 10 godina

Kapa dole...Tebi treba dati novac iz budzeta a ne kancelariskim pacovima koji znaju sta dodaje vrednost isto kao sto Amerikanci znaju kad je bila Maricka bitka.

Duka

pre 10 godina

Nazalost, u zemlji Srbiji niko se nece ni udostojiti da kontaktira g. Sinika i da subvencionise projekat i patent. Slicnost sa Teslom ce verovatno biti jos veca jer tek kad ode "preko" njegov rad ce biti priznat i prepoznat. Zbog ove indiferentnosti struktura u Srbiji ne treba ni cuditi sto sci koji vrede pobegose odavde.

Swedenonline

pre 10 godina

Ma idi! A da mu neko kaze da sadasnje turbine imaju automatsko zakrivljenje prema brzini vetra, da bi se bez obzira na jacinu vetra uvek vrtele istim obrtajima i davale mreznu frekvenciju od 50Hz! I da, sva tri krila imaju idividualan pogonski ugao, na elektronici je da uvek kroz autoadaptaciju nadje idealan ugao i okrece se prema smeru vetra, aksijalno.

A Teslu nedirajte! Bruka!

Milan večiti optimista iz Niša

pre 10 godina

Ovo je dokaz da ima mnogo pametnih ljudi u Srbiji ali ih državnici guše i ne pomažu im u radu, već izjavljuju kako je dobro što imamo odliv mozgova jer je to dokaz da imamo mnogo pametnih ljudi.
za OE
da li može link prema toj firmi za panele

x files

pre 10 godina

@ bishop
čini se da si ti mašinac. kada bi pazljivije pročitao članak razumeo bi da je ovo potupuno drugačiji tip.....
čemu priča.....sve već znaš zar ne

bishop

pre 10 godina

Na krovu zgrade? Pa zašto vetro-turbine imaju sopstveno postolje i stub nosač? Zašto ih ne bismo montirali na zid kuće? Zato što je vibracija koju proizvodi suviše snažna pa bi vremenom rastresla noseći zid, a sta bi tek bilo na krovu zgrade?!?!

Izvidjac

pre 10 godina

" Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju - drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane."

Ne mogu da verujem sta sam procitao...

OE..

pre 10 godina

Ja imam solarne panele, tacnije 4 svaki je dimenzije 120-170cm, sa agregatom za skladistenje struje kostaju tacno 980€ naruceni u Nemackoj, i ove godine sam platio ukupno 3 racuna za potrosenu el energiju..
dok se ostalih 9 meseci koristim solarnim panelima.. kroz 2-3 godine se veoma isplati a posle toga vam je sve gratis...

Djoka

pre 10 godina

A sadak vetar da dune, struja da se pravi i mnozi - jos jedno od onih cuvenih, bajnih srpskih energetskih cuda za tri dana! E pa sad - ni pet ni sest - nego drugi Nikola Tesla :)

mattko

pre 10 godina

Pa nije valjda osnovni atribut ovog izumitelja to sto je Srbin? Drugo, taj njegov izum davno je vec patentiran i koristi se. Mozda da u sledecem ovakvom clanku objavite da je neka Srpkinja izmislila rupu na saksiji i toplu vodu?

penzos

pre 10 godina

U ovoj našoj jadnoj zemlji rastu sve neki pametnjakovići, koji su neiskorišteni.Da je ovu stvar neki nemac ili amerikanac svi bi oni to hvalili na sva usta, ali pošto je to naš čovek, onda ti isti pametnjakovići prosipaju svoju pamet i kritikuju ono što uradi naš čovek.Pominjući Teslu na shvataju da kod nas se radjaju stalno nove Tesle.Pa pogledajte matematičku gimnaziju, pogledajte koliko pametnih ljudi, naših naravno, radi po svetu i prave čuda. Mesto da podržimo i pohvalimo svaku dobru inovaciju , mi to srozavamo do nule,jedino me je žao što se verovatno kod nas neće naći niko da ga podrži i da osigura patent , a onda osvoji proizvodnju.Jer kod nas skoro svi razmišljaju kao ovi pametnjakovići u svojim komentarima!

mire

pre 10 godina

A ja sam se oduvek pitao zasto ne stave vetroban na nizu stranu tako da ne koci turbinu. Koja sam ja budala sto nisam ovo probao i patentirao.

zorzo

pre 10 godina

Moze da stedi struju za lift i svetlo,a moze da pokrece jahte???!!Tekst je katastrofa,koja je snaga turbine,koliko struje moze da proizvede,to su pitanja na koja niste dali odgovore?!Ne razumem se u struju,ali toliko bar kapiram.

MrkDjok

pre 10 godina

Kako more?

Onaj slovenac izgubio penziju zbog solarnih celija na krovu kuce, a onaj nas student ne moze da registruje elektricno vozilo.

Kakvi bre obnovljivi izvori energine? Ajde, tisina tamo.

tito

pre 10 godina

Srbija nema ni jednu vetro turbinu! Ne racunajuci privatna domacinstva. Mislim na vetro parkove kao sto su u susednoj Madjarskoj i Austriji. Inace u Srbiji su na zalost jos uvek vise cenjeni oni koji kradu struju, od onih koji bi da je proizvode, al su im ruke vezane. Zakon je trom i svi bi deo tog kolaca, kao i svakog drugog...

Srbija na vjetru

pre 10 godina

Srbija je ovim dobila novog Grunfa. Jedino sto nemoze da proizvodi struju kad nema vjetra, ali Grunf samo sto nije i taj problemcic otklonio. A tek kad na trziste izbaci dzepnu verziju!

genius

pre 10 godina

Ovaj lik pojma nema o čemu priča. A vi ste još gori što o tome pišete i još poredite ovo trtljanje sa Teslom.
"...sedam-osam puta je jača od postojećih..." - idite na Megatrend sa ovom pričom.

Vetrenjaca

pre 10 godina

Dok jedno krilo pravi struju drugo koci, cudno objasnjenje, strujanje vazduha ili vetar je razlicit i zavisi od visine gde su razlicite jacine
strujanja.
Malo me cudi tako jednostavno objasnjenje ? Koliko je .....?
Dok se u praksi vise puta dokaze da je tako..., Novinarska Izmisljotina ili...?

kiki

pre 10 godina

Malo čudno objašnjenje autora, danas se koriste npr. trostruke elise kod kojih se svaka elisa zakreće oko svoje uzdužne ose u zavisnosti od brzine i "gustine" vetra u tom sloju. Ne može da se zakoči nikako sem kočnicom!

Pera Pisar

pre 10 godina

"Sadašnje turbine imaju vertikalnu osnovu i po dva ili tri vertikalna krila. Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju - drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane."

Svaka čast care! Pa ti si toliko daleko od fizike, mehanike....

инг

pre 10 godina

Са становишта инжењера могу рећи да је ово немогуће теоретски. Степен корисности ветротурбине теоретски не може да буде већи од 60%, а у пракси је ретко када већи од 40%. Ако би ова турбина била "јача" неколико пута од постојећих, онда би она увелико превазишла теоријски максимум што је апсурд. Ипак, честитам колеги на патенту, и надам се да ће се за његов изум наћи купац и тржиште, а ако је бар мало боља од постојећих успех јој је загарантован.

db-alienware

pre 10 godina

Pre dve godine su poceli da instaliraju vetrenjace ovde u Ontario.Imaju 3 elise a svaka je veca od krila Boing 747 I cak kad duva najmanji vetar se pokrecu.Ogromna cudovista,koja menjaju ugao elise I orijentaciju u zavisnost od pravca vetra,koja mogu da napaju nekoliko hiljada domacinstva pri maksimalnoj snazi.Male vetrenjace se mogu kupiti u prodavnici sa stubom za ispod 1000 dolara sa maximalnom snagom od 750 w.

Koča

pre 10 godina

A mobilna portabl verzija ove turbine će se prodavati u kompletu sa pakovanjem gotovog srpskog pasulja, u slučaju kada nema vetra da ga sami napravimo. Zvuči predobro da bi bilo istinito.

Mirko

pre 10 godina

Vetroturbina na krovu zgrade ce usled vibracija srusiti isti. Kakve nebuloze, Srbi opet izmisljaju toplu vodu, i da, Teslino ime bi MORALO da se koristi sa malo vise postovanja!!!

Realista

pre 10 godina

Prosto mi je neverovatno sta se objavljuje u medijima! Za onog sto je objavio ovaj clanak preporucujem link:
http://www.youtube.com/watch?v=hiDUY-Q8s3k
kao i kratak kurs o vetrogeneratorima i upotrebu pretrazivaca na internetu.
Sve prikazano u vezi ove "revolucionarne" vetrenjace vec postoji...uzas.

kraja

pre 10 godina

"Loša osobina tih Savonijusovih turbina je što dok jedno krilo pravi struju - drugo je koči, pa kada se izjednači pritisak, ona stane. Moja turbina može da ima krila koliko god treba, a nije ograničena veličinom i sedam-osam puta je jača od postojećih"

...shvatio sam...
...on je izbacio krila koja koce okretanje...
...kako je to jednostavno...

ps...doslo vreme da za tehniku angazujete tehnicki potkovanog novinara, za medicinu lekara koji zna da pise i tako to...
...vidite rezultat u komentarima...

nedostatak osnovnog obrazovanja

pre 10 godina

Ne zna se ko je ludji - ovaj "pronalazac", autor teksta ili ovi komentatori "bravo, Srbine", "patentiraj to dok te zli masoni ne preteknu" itd ...

skeptican

pre 10 godina

Zelim da verujem,
Al iza konstrukcije standardnih turbina stoji zestoka matematika i godine istrazivanja...pa testovi u razmin softwerskim paketima, pa prototipovi i testovi u vazdusnim tunelima...
Uglavnom je tu sve vec poznato...od izuma elise na vamo...izucava se rutinski na fakultetima...

Inace, zahtev za patent ne znaci nista ako se ne nadje neko ko ce da plati to i da ga implementira u stvarnosti...

Tako da...zelim da verujem ali u toj oblasti je odavno proslo vreme experimentatora...

dragan

pre 10 godina

Koja budalastina.Kao kad su reklamirali "musku vodu".Dal je neka licencirana naucna institucija to ispitala.Ja sam napravio pronalazak najbolji na svetu.Tek kad dobijete potvrdu da to nesto vredi javite se.Onomad srbin izmislio motor na vodu(iste novine objavile ima 20g).A kad ce smena direktora rezimskih Novosti,jesu platili Borbi stampanje smeca.

za OE

pre 10 godina

@ OE - da li si svestan da u Srbistanu zbog toga sto radis mozes da zavrsis u zatvoru???
Po nasem zakonu o energetici "povlasceni proizvodjaci elektricne energije moraju svu proizvedenu energiju da isporuce u energetski sistem" kao i "zabranjen je ostrvski rad elektrana".

ovo prvo znaci da svu energiju moras da isporucis u mrezu a ovo sa "ostvrskim radom" znaci da NE SMES da imas elektranu koja nije povezana u mrezu.

Tacnije receno, ZVANICNO, ne zmes da imas situaciju da si malo prikljucen na mrezu a malo nisi tj ne smes "danas koristim EPS a sutra ne" pa da platis samo 3 racuna za struju...

Pricam iz licnog iskustva posto su mi pre tri meseca zaplenili identican sistem sa krova kuce.
Mogao sam da im predajem struju, ali da bi to uradio moram da otvorim preduzece, da u njemu budem zaposlen, da placam sebi doprinose, zdravstveno, staz (?!?!?!?!), da platim firmarinu, poreze...samo da bi imao panele na kuci.

NARAVNO, ako zelis da vratis brojilo EPS-u, onda je sve OK, vrati brojilo i izoluju ti kucu iz sistema, to moze:)
Ja to nisam smeo, imam dosta veliku farmu i potrebna mi je konstantna struja (za mesalice, krupare, muzilice...) a to mi je i dalje puno da mi sve dolazi iz OIE

Tatko

pre 10 godina

Poruka za OE, čisto da ne budemo u zabludi: solarni kolektori služe za grejanje vode, foto-voltaik je uredjaj koji "pravi" struju i obicno je uključen na javnu mrežu jer skladištenje struje za jače agregate (el. peć npr.) je nerentabilno zbog veličine baterije koja ti je potrebna. Takodje variranje napona i višak energije koja se proizvodi dok je ne koristiš je razlog za ovo. Inače 1m² foto-voltaik panela (polikristalin) kod max jačine Sunčevog sijanja, proizvedi 130w.

T

pre 10 godina

Evo sta je covek uradio: uzeo je postojecu Sivonijusovu turbinu i stavio je u kutiju koja ima ulaznu i izlaznu rupu. Ako se ulazni otvor okrene prema vetru, onda se poboljsava stepen iskoristenja turbine. To je lep dodatak postojecem resenju, ali to i dalje ne cini autora novim Teslom, kao sto clanak implicira. Sivonijusova turbina inace ima mali stepen iskoristenja ali je konstrukciono jednostavna i koristi se tamo gde je bitna pouzdanost a ne snaga.

Šumadinac

pre 10 godina

Šumadinac nudi Srbiji besplatnu struju !

evo link http://zelenenovine.wordpress.com/zelena-energija/sumadinac-nudi-srbiji-besplatnu-struju/

Trla baba lan

pre 10 godina

Dobro ako je covek stvarno izmislio i patentirao onda super ali ako vec novinari pisu clanak o tome onda bi trebalo malo bolje da objasne o cemu se radi i da pokazu neki primer, sliku ,video nesto! Dajte da vidimo to cudo tehnike i najnovije revoluciarno resenje koje ce promeniti svet. Ovako sve se svelo na obicno rekla-kazala ma 'ajte molim vas novi Tesla. :)))

mikin

pre 10 godina

"Svako može da koristi obnovljivu energiju i da ne zagađuje."
-------------------------------------------------------------
Svakako .... ali NE I U SRBIJI. Probajte u Srbiji da dobijete dozvolu za te stvari .... ima da rodite mecku s opancima a od turbine i od vas nece biti nista. Koga vi ovde vucete za nos?

Cudo nevidjeno

pre 10 godina

dok se ostalih 9 meseci koristim solarnim panelima.. kroz 2-3 godine se veoma isplati a posle toga vam je sve gratis...

A koliko kostaju i koliko traju akumulatori?

Amos

pre 10 godina

Foto ilustracija je pogresna, jer na slici nije Savonijus, tj vertikalna turbina (turbina sa vertikalnom osom). Ovo na slici je turbina sa horizontalnom osom (mada je stub na kome stoji - naravno - vertikalan).
Evo malo najosnovnijih informacija o vetroturbinama: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_turbine#Horizontal_axis
A evo i link ka patentu g. Šinika: https://www.google.com/patents/WO2013125969A2?cl=en&dq=2013125969&hl=en&sa=X&ei=GXAyU46vDqXY7AaDnoHQAg&ved=0CDcQ6AEwAA

Dragan

pre 10 godina

Ja lično B92 smatram jako odgovornom novinskom kućom, i tu tom svetlu vidim i njene novinare.

Bilo bi dobro da sledeći put pre nego objave jednu ovakvu apsolution netačnu vest, provere sve relevantne podatke.

Vertikalne turbine postoje unazad x godina. Zna se dobro koje to izmislio i sad se nađe naš pametnjaković i prodaje rupu na saksiji.

SRAMOTA

neutro

pre 10 godina

Ja imam solarne panele, tacnije 4 svaki je dimenzije 120-170cm, sa agregatom za skladistenje struje kostaju tacno 980€ naruceni u Nemackoj, i ove godine sam platio ukupno 3 racuna za potrosenu el energiju..
dok se ostalih 9 meseci koristim solarnim panelima.. kroz 2-3 godine se veoma isplati a posle toga vam je sve gratis...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (OE.., 25. mart 2014 22:48)

Da li moze link gde moze da se kupi sistem u Nemackoj?
Hvala.

gate

pre 10 godina

Ja o samom pronalazacu I njegovom pronalasku ne mogu da kazem nista posle ovog, po mom misljenju, katastrofalno loseg clanka. Mi o samom izumu nismo culi apsolutno nista osim pompeznih I populistickih izjava I uzasno nesretnog poredjenja sa Teslom. Na osnovu terminologije se vidi da autor apsolutno ne zna nista o vetrenjacama. A I slika vetrenjace ne odgovara "vertikalnim" vetrenjacama koje se u samom clanku spominju.

Zamolio bih ostale da ne sude o pronalasku na osnovu ovog nestrucnog I besmislenog clanka.