Ponedeljak, 24.03.2014.

19:26

Ubrzan odliv kapitala iz Rusije

Odliv kapitala iz Rusije je ubrzan u prvom tromesečju ove godine dostigavši veću vrednost nego tokom čitave 2013, kažu u ministarstvu ekonomije u Moskvi.

Izvor: Tanjug

Ubrzan odliv kapitala iz Rusije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

cemu euro pored bajne rublje

pre 10 godina

@Moskovljanin - a zasto si kupio eure kad imate carobnu rublju???
Zasto Rusija sve svoje novcane tokove preracunava u DOLARIMA??? Zasto ne u rublji???
Zasto ne saljes na Sberbanku rublju kad je tako sve stabilno???

cika djura

pre 10 godina

Amerika i njeni puleni (EU i Brtanija) su se previse razgoropadili i rade sta hoce - pogledajte na primeru bombardovanja Srbije. Isto tako se ponasaju i na ekonomskim ,berznanskim i ostalim poljima. Bilo bi jako, jako lose za planetu kada bi Rusija koja realno jedina moze da im parira, propadne. Bice jako opasno da Amerika zavlada celom planetom onako indirektno, pokvareno, anglosaksonski... Balans snaga mora da se odrzi

lahm

pre 10 godina

(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)
Očito Financial Times nije ono što je bio. Ili ste se nešto zbunili. Ruski BND u 2013. je bio $2.560 milijardi, a holandski $690 milijardi. Ne znam kako je potonje veće od prvog? Ako gledamo "po glavi" (per capita), da, Holanđani su bogatiji, ali to svi znamo... Rusija mora ozbiljno da se pozabavi konkurentnošću u sektorima proizvodnje. U svakom slučaju, Rusija je daleko ispred onog gde je bila. I

monokl

pre 10 godina

Dosadni su vise oni komentari,"imaju samo resurse" i zive od toga,a kada nemaju kome da prodaju,videce oni svoga boga,..?I Norveska u koju se svi busaju kao primer ima samo to,arapske zemlje takodje,i upravo to ih i svrstava u finansijski mocne jer imaju sta da prodaju,ono sto svima treba.imaju para i zlata na gomili sto svi drugi mogu samo da sanjaju..nevidim razliku ,oni imaju resurse a "zapad" tehnologiju..ali i tu tehnologiju treba nekome prodati, proizvod treba negde plasirati,tako da nevidim uopste specijalnu razliku izmedju posedovanja samo resursa ili samo proizvodnje,jedni bez drugih nemogu !! Ako ovi nece njihov gas,ovi ce gas prodati drugima,i tu mislim da su u prednosti,jer imaju nesto sto svima treba a ovi sta ce sa luksuznim autom ako nemaju ljudi u evropi ni posao,kome da ga prodaju?ili npr.neki proizvodni sistemi za fabrike,ok nece imati modernu fabriku ali ce isto tako i neki simens ili ko zna ostati bez miliooona vrednog posla,pa nek tu fabriku instalira kod sebe ,..itd itd,..

daska

pre 10 godina

(mare, 25. mart 2014 01:25)
A šta znači dug? Ja otplaćujem 10.000 eura kredita, a moj susjed 200.000 eura. Šta misliš tko je u većim problemima? Pa ja. Ja već kasnim dvije rate, dok on svoj dug, jer je suvlasnik veće firme, bez problema otplaćuje.

Visina duga je nebitna. Upravo obrnuto - što imš više novca, bit ćeš u mogućnosti dizati više kredita i još više ulagati u daljnji posao. Bitno je da li se dug vraća ili ne, a ne koliko je visok. Amerima taj dug ne predstavlja nikakav problem. Njihova ekonomija je toliko velika da im ni duplo veći dug od ovoga sada nebi bio problem za otplaćivati.

Krekovic

pre 10 godina

Eu i Amerika su dzinovske ,bogate,usmerene i timske masine a nasuprot njima stoji Rusija mrtve ekonomije,zemlja izgubljenog nacionalnog indetiteta udavljena u tajkunima i ultradesnicarsim pokretima i na celu sa ostarelim oligarhom sa zadrzanim mentalitetom bivseg policajca koji polako gubi osecaj za realnost i koji trazi da se samo on pita za sve.Putin ne shvata da je vreme kraljeva proslo i da su timovi ti koji pobedjuju ,gomila ociju i mozgova protiv jednog,smesno je i pomisliti ima li taj covek ikakve sanse.Odlivanje para je samo pocetak ,zar je iko sumnjao da svaki potez koji zapad izvede ima sanse da ne bude delotvoran?Putin ionako rashodovanu Rusiju polako vodi u totalni kolaps ,da li mu iko placa da to namerno radi,itanje je za medalju.

Tako je govorio drug Staljin

pre 10 godina

Evo samo da Ruje zavrnu pipu pa onda... I onda je mrmot zamotao čokoladu u omot. Nit Rusi imaju sav plin na svetu, nit je ikad bilo da su Moskvič ili Lada bolji od Mercedesa. Nema veze šta mislim da je sve ovo dim koji se pušta za raju, a sve je dogovoreno unapred, ali ipak Rusi šanse nemaju. Ako stvarno dođe do toga da zavrnu plin, EU uvek se može prilagoditi. Pitanje je samo ko će za 15 godina da beži na koju stranu. Historija je to već pokazala.

deki 185

pre 10 godina

kada se govori o povlacenju novca onda se to odnosi vecinom na prodaju akcija sa moskocske berze.Ako je neko prodao akcije ,pa logicno je da je neko to i kupio te akcije.Jedan deo novca su povukle naravno strane banke .Koliko novca je izaslo toliko ce uci ali iz drugih izvora.Propaganda je cudo.

Nova ruska realnost-glad!!!

pre 10 godina

Ovo je pocetak kraja Rusije kao drzave i malog KGB cinovnika, koji je totlano pogresno procenio situaciju, misleci da otimanjem ukrajisnke teritorije zapad nece reagovati. Podseca me na Slobu koji nije potpisao Rambuje misleci da NATo nece reagovati, pa vidmo kako je zavrsio. Rusija nema nista oism gasa i nafte i ako to ne izvoze zapadu gladovace. Kina ili Indija, to je novo trziste i oni se ne greju na gas, tako da ce to tesko biti izvodljivo, kao mali srbo-rusofili to misle, naci nove klijente koji ce placati ti cenu gasa kao EU. Sve u svemu treba drzati sto vece odstojanje od njijh, ako Srbija zeli da opstane u svetu okruzena NATO i EU drzavama. Bice ono kao i sa Hitlerom, Nemcku izveo iz praha i vartio ih u prah, isti scenario ceka Putina i njegovu politiku.

Zare

pre 10 godina

Za razliku od ovih neverovatno upućenih ovde meni apsolutno nije jasno zašto se sve ovo dogadja i ko će, u svemu, da izvuče deblji kraj. Bojim se da će to biti braća Rusi jer je njihova ekonomska moć manja. Putin je možda računao sa tim da zapad zbog velike sirivinske zavisnosti neće hteti ozbiljnije da reaguje ali izgleda da su mu se te nade izjalovile. Ono što se ovde kod nas, medjutim, pokazuje jeste neverovatna podeljenost naroda na ljubitelje Rusa, Amera, Eu itd. Iskreno, posebno mi na živce idu ovi ljubitelji Ruja i to iz razloga što celu stvar gledaju po sistemu "nas i Rusa 300 miliona". Oduševljeno kliču velikom Putinu kao da je to njihov predsednik i kao da žive baš negde podno zidina Kremlja. Ovo poistovećivanje sa ovim velikim narodom je još jedna bolest ovog našeg malog naroda i još manje države. Dosta sve podseti na razočarane navijače naših fudbalskih klubova koji su masovno počeli da navijaju za Barsu, Real, Čelzi... Ovde inače neobično veliki broj Srba politiku i shvata NAVIJAČKI. Jednom zavoli ili zamrzi neki klub (stranku ili pojedinca) i posle ga slepo brani ili napada ne vodeći uopšte računa o njegovoj politici ili pak o svojim interesima. Vodimo globalnu svetsku politiku a nemamo kući šta da jedemo. Koliko je ova tendencija uzela maha vidi se i po tome što su na zadnjim izborima dosta stranaka kao osnovnu ideju imalo približavanje Rusiji a poseban kuriozitet je i formiranje Ruske stranke. Opametimo se narode, use i u svoje kljuse manite Amere i Ruse!

dax86

pre 10 godina

@drugi Tito Puente

ja ne znam da li taj FT sluzi vise kao protiv-ruska propaganda, ali barem 1min u google bi ti otvorio nove horizonte, jer ruski BDP je od prilike tri puta veci nego holandski.. a i promenili se malo ekonomski statusi.. Evropa i SAD daleko nisu vise toliko vazne kao 1990te.. sada postoje BRIC koji ipak diktiraju ekonomsku rast..

Deki

pre 10 godina

odliv kapitala u tom slucaju znaci da su investori prodali mnogo akcija i povukli pare.
To i nije toliki udar, zato ce rusi i drugi normalni biti u prilici da dobiju jeftine akcije.

trilion gore, dole

pre 10 godina

Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo
(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)

2013. godina, izvor vikipedija:
ruski BDP = $2.558 trillion (šesti na svetu)
holandski = 696.308 billion (dvadeset treći)

Rationalist

pre 10 godina

(mare, 25. mart 2014 01:25)

Kralju, u čijoj valuti je dug SAD, a u čijoj je dug Rusije? SAD štampaju međunarodnu valutu, tako da praktično nemaju dug, oni stvaraju taj novac, oni određuju sebi kamatne stope, kada će kome dati isti, apsolutno sve... Oni su sami sebi kreditori, a države kao Rusija, Vijetnam, itd. su im bankarske filijale. :)

Rusija je zadužena u dolarskim i evro monetama, zato i doživljava kolaps zbog sankcija. :)

petar

pre 10 godina

@drug Tito Puente

zaista zanimljiv tekst... narocito kad se uzme u obzir da je (podaci MMF, lako dostupni na netu) u 2013. BDP holandije bio 800 milijardi $, and BDP rusije 2118 milijardi. takodje kad se ima u vidu da je rast od 1.5-2% naucna fantastika za EU. ok je citati te novine, ali nije ni lose proveriti elementarne informacije.

Pera ložač

pre 10 godina

Na svaku ekonomsku vest iz Rusije javi se bar jedan komentator koji pomene Holandiju i njen BDP koji je isti kao i Ruski. Nekoliko puta razni komentatori su skretali paznju da je to netacno, da je podatak iz ko zna koje godine, ali ne vredi, Holandija pa Holandija. Svako iole stariji i iskusniji shvata da se vodi psiholoski rat "Zapada" protiv Rusije ali dosadni ste vise sa Holandijom, ajde neka druga prica, okrenite udzbenik na neku drugu stranicu.
Uzgred, hoce li Rusija da propadne ako ja Vama "priznam" da Holandija ima veci BDP od Rusije?

analiza

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji. Prema tome, uz malo vise sankcija, bice dosvidanie tovaris KGB Putin, pocrkace rusi od gladi. Zapad je vec jednom unistio SSSR ekonomski, unistice isto tako sad I rusiju. Aki vazno da Putin sedi na vlasti jos 20god, ne bi li se nakrao jos malo, jer mu je ivih 70 milijardi dolara koje ima u vlasnistvu ocigledno malo
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)
Puno citas novine,kreni da citas strucnu literaturu za promenu.Pa ces doziveti prosvetljenje.. :)

Nisam rusofil

pre 10 godina

@(Za sve vas rusofile, 24. mart 2014 23:31)

Skuplji gas, skplji trasport gasa=skuplja proizvodnja a rentabilnost EU vec na ivici. Ruska ekonomija u kolapsu= gubitak trzista za finalne proizvode. Znaci i jedni i drugi drze jedni druge za m...da pa ko jace stisne. Bilo kako bilo jedni bez drugih ne mogu. Ako se ne pogode pa rusija propadne, oni gube ogromno trziste. u tom slucaju je jedino resenje "vruci" rat! E tada neka nam se nebo smiluje. U tom slucaju od Srbije nece ni "S" da ostane:/

Za sve vas rusofile

pre 10 godina

@ekonomske mjere su pogubne samo za Evropu, Putin zabija trice, kad im zavrnu plin... itd, da polako se vidi ko ce izvuci deblji kraj..
(bole, 24. mart 2014 20:06)

Norveska ima dovoljno plina (gasa) za celu EU. Ok. Placace ga skuplje, ali ce unistiti rusku privredu koja se bazira na izvozu energenata, jer niko u Srbiji ne zna da nabroji ni jednu robu koju Rusi izvoze a da nije Gas ili Votka.
Cak su otvoreno o tome pricali iz EU. Da povuku takav potez koji bi urusavao rusku ekonomiju po cenu da trpi privreda zemalja EU. Zna se ko vise moze da trpi ekonomski.
Isto su kod nas lupetali za NATO i bombardovanje, a oni upuceni znaju da kroz par dana da nismo potpisali ne bi imali vise ni municije protivavionske koja je bila na izmaku. Sut sa B(R)ogatim nije mogao nikad.

genije

pre 10 godina

(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)
Džaba pisanije kad je u prvoj rečenici laž vezano za BDP:
CIA factbook BDP: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html
Wiki BDP: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29

I uporno pojedinci po komentarima ponavljaju ovu istu budalaštinu, da ne kažem da bezočno lažu... :)

A da se vratimo temi: pa naravno da sve ima cenu - pitanje je kolika je i da li je neko spreman da je plati. Rusija je ionako 2008 sa 8% rasta spala na ovo statiranje oko nule... EU je isto tu... Šta će koga koliko da košta i ima li se para za to? Jedni izvoze resurse, drugi to isto uvoze; jedni proizvode industrijsku robu a ovi drugi su im pozamašno tržište... Chicken game iliti ko će prvi da trepne... Ja se kladim da RF neće da trepže zato što su saterani uza zid i nemaju baš kud nazad... A spin doktori CNN/BBC će to već prepakovati da izgleda kako treba.

block out

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji.
(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)

Rusija je šesta svetska privreda od pre dve godine,tako da je prosto nemoguće da ima manji BDP od Holandije.Istina da je prošle godine rast BDP-a bio najmanji od2000-te oko 2,5%,što je opet duplo više nego na zapadu,a u Srbiji je već dve godine na(pozitivnoj)nuli.Ali što je najvažnije Rusija je nezavisna politički i ekonomski,tako da njen razvoj nije zavisan od stranog novca i stranog kredita.Inače najveći deo svetske trgovine otpada na trgovinu energentima i oružjem,gde se obrće najveći kapital, donosi najviše novca i ostvaruje najveći profit,a tu je Rusija u samom vrhu.

seljadin

pre 10 godina

Ruski BDP je takav da njihov vojnik ima 760 evra platu, a naš 300 evra, Ruski BDP je tako loš da svaka njihova beba dobija po 10.000 dolara na rodjenju, siromašni su toliko da je benzin 3 puta jeftiniji nego u Holandiji, a nezaposleno 5% ljudi, nije još uvek kao Nemačka, ali kad su napredovali od gladi do 650 evra prosečne plate, stićiće i do 1000 kao što je sada u Moskvi prosek.

Ana

pre 10 godina

Kako da ne... Rusija propade za 3 dana pod sankcijama. Za još nekoliko će nestati sa karte. Opasan je taj zapad. Bolje se ne šaliti sa njima...

sojic

pre 10 godina

Ali te sankcije samo pogađaju narod ne političare to su i Amerikanci sami priznali kad su Iraku uveli sankcije.
To je odvratna taktika da narod napadaju tako.

AlekS

pre 10 godina

Bilo bi profesionalno da kada prenosite neku vest iz inostranih medija navedete izvor, da bi mogli da procitamo original! Ovako, vasa "vest" nema nikakvu tezinu. Uostalom, ko zna koliko su Rusi, a koliko recimo Amerikanci izneli kapiala iz svojih zemalja! Ma ni Serlok Holms ne bi usao u trag!
(bozidar, beograd, 24. mart 2014 20:19)

Ruske banke su do 12. marta "tiho" prodale americke obveznice u iznosu od 105 milijardi dolara. Pored toga americki federalni drzavni dug Rusiji iznosi 163 milijarde dolara. http://people.howstuffworks.com/5-united-states-debt-holders.htm#page=4 U ovu svotu ne ulaze dugovi koje pojedine savezne drzave imaju prema Rusiji.

djole

pre 10 godina

@srug tito puente:
Znate, statisticki podaci se mogu koristiti na najraznovrsije nacine u razlicite svrhe. Nije bas tako kako pisete. Svasta sada pisu zapadni mediji...juce procitah da EU od Rusije zavisi samo za 7% gasa, kada znamo da je trecina gasa iz Rusije. Da je istina to sto ste citirali, pa ne bi svi samo cutali i kukali i pretili, vec bi nesto uradili. Nece uraditi nista. A jeste li citali kako vrtoglavo rastu zlatne rezerve Rusije koje Rusi kupuju vec godinu dana sukcesivno? Niste? A jeste poredili javni dug Rusije i razvijenih zemalja? Pogledajte to pa onda nesto recite. Ne mozete izvuci neka tri podatka i smatrati ih pokazateljem ovog ili onog.

@drug tito puente

pre 10 godina

"Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo!"
https://www.google.rs/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&hl=en&dl=en&idim=country:RUS:BRA:CAN#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:RUS:NLD:USA&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false

ISPRAVKA
PER CAPITA BDP. Ukupan BDP veci ima Rusija,od Holandije.
Ogromna je razlika.

Joca

pre 10 godina

Svakako da vise volim Ruse od zapada, nisu nam oni uzeli Kosmet niti nas bombardovali, niti rasparcali SFRJ ali realno ne pise se dobro Rusima. Nadam se da imaju plan B.
Cela ova situacija ne odgovara ni Evropi previse. Najvise koristi kao i uvek imace SAD. Nadam se da im se jednom obiti o glavu sve i da ce im se vratiti istom merom, ne mora jace jer bi i vracanje istom merom bio kraj SAD-a.

que

pre 10 godina

@drug Tito Puente: Wow, citali ste FT u avionu?! Kaze da je BDP Holandije veci od ruskog? To najpre nije tacno ni po nominalnom ni po PKM metodu, a drugo: da li kaze i da ta Holandija, koja "ima X puta manji broj stanovnika", ima BDP od 700-770 mlrd. USD, a ima spoljni dug od preko 2650 mlrd. USD.
RF ima nominalni BDP od oko 2000 mlrd. tj. po PKM 2400-3300 mlrd (zavisno od izvora), a spoljni dug od oko 630 mlrd.
Spoljni dug Holandije po stanovniku: 226,000 USD tj. 344% od BDP
Spoljni dug RF po stanovniku: 3600 USD tj. 23% od BDP
Mozda vam posle citanje FT-a podaci deluju banalno i nezanimljivo, ali ipak: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29

stariji Pančevac

pre 10 godina

Analizirati sve podatke!
Koliko km.autoputeva ima Rusija-infrastruktura je jako slaba.
Nađite makar jedan proizvod iz Rusije iz oblasti visoke tehnologije.
Oslanjati se na vojnu tehnologiju,i exploataciju svog rudnog bogatsva,a na teritoriji majke Rusije neimati proizvodnju čini ih i te kako ranjivim na duže puteve.

pozdravi iz Moskve

pre 10 godina

U Rusiji je sve mirno i skladno, za Rusiju ne brinite...a to da ne moze da se kupi strana valuta je cita propaganda.
Samo Centralna Banka Rusije ima u svojim rezervama dva puta vise strane valute nego sto na trzistu Rusije ima ukupno kapitala.
A verovatno ste culi da su Rusi povukli pre neki dan 105 milijardi dolara iz FRS iz Vasingtona, verujte da je to dovoljan jak udrac Americi, ne zbog kolicine povucenog novca, vec zbog signala ostalim krupnim drzavama, pre svega Kini.
A uvesti sankcije Rusiji od strane Amerike i nekih drzava Evrope je suludo, sam ce mnogo vise postradati.
Putin u maju u Kini potpisuje sa Kinezima dogovor o prodaju ruskog gasa i nafte Kini, i placanje nece biti u dolarima! To je tek udarac petro-dolaru od koga su oni u uzasu. Imperija se ljulja, ali pre pada se trudi da pokaze sve moguce misice, ali to sada vise nikoga ne plasi.

Agronom sa sela

pre 10 godina

Kad sam pročito tekst, zaključio sam sledeće:
finansijski, za Ruse, najbolje je da celu Rusiju prodaju na kvadrate i hektare!
Ljubav ne poznaje interes :)

POSTO RUBLJA

pre 10 godina

Ma jok. Ne moze im niko nista. Oni imaju gas i naftu. E moji rusofili nemate vi pojma u sta se Rusija uvalila. Kostace ih ovo ko svetog Petra kajgana. Samo se cudim nasoj politici. Branimo ruse a oni uradili isto sto i siptari nama. Nemamo mi od drzave nista, i neznamo sta hocemo. Stolica je pravljena za jedno du**.

Koll

pre 10 godina

ekonomske mjere su pogubne samo za Evropu, Putin zabija trice, kad im zavrnu plin... itd, da polako se vidi ko ce izvuci deblji kraj..
(bole, 24. mart 2014 20:06)

Klasičan primer sveopštog ne znanja..citiram "kad im zavrnu plin... itd" - kad im zavrne plin je sve što u glavama ne upućenih ima ali bitno je ovo "itd" , šta je to "itd" odnosno šta mogu da urade još osim da im zavrnu plin a znamo da Rusija nema privredu osim ove što im je majka priroda dala.

diktura nikad ništa ne može da napravi

pre 10 godina

Razlika između Ukrajine i Rusije je samo u tome što Rusija ima prirodne resurse a Ukrajina nema inače bi i Rusija bila isto što i Ukrajina, samo jedna propala država bez institucija i diktatorom. Putinu mogu da se dive samo neki koji žive u propalim državama kao Srbija jer za bolje i ne znaju. Od te Rusije nikad neće biti država dok je god Putin vladar. Lako je njemu da vlada dok se prodaju prirodni resursi a posle njega potop. Neverovatno je da ljudi u 21. veku i dalje misle da jedan čovek diktator može da reši sve probleme. Do sada smo se uverili da nijedna diktatura nije napravila normalnu državu. Kada bi Japan imao toliko resursa kao Rusija bio bi najmoćnija sila sveta i u ekonomskom i u vojnom.

Danijel

pre 10 godina

drug Tito

Ili se nisi naspavao kada si čitao ili FT laže bdp rusije 2.022 (hiljada) milijardi podatak iz 2012 a Holandija 0.7 (hiljada) milijardi. Što setiče poređenja sa USA to je tačno.

Jednoumlje

pre 10 godina

Sa druge strane bolje je da imaju sankcije nego Moskvu u dometu svih mogucih raketnih sistema i Ukrajinu u NATO-u. TO bi znacilo apsolutni krah Rusije.

Zamislite da uniste Rusiju, podele na nekoliko delova, uvedu demokratiju. Amerika bi vladala hiljadama godina.

AlekS

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji. Prema tome, uz malo vise sankcija, bice dosvidanie tovaris KGB Putin, pocrkace rusi od gladi. Zapad je vec jednom unistio SSSR ekonomski, unistice isto tako sad I rusiju. Aki vazno da Putin sedi na vlasti jos 20god, ne bi li se nakrao jos malo, jer mu je ivih 70 milijardi dolara koje ima u vlasnistvu ocigledno malo
(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)

A ja na Internetu citam http://goldminersreport.com/library/from-russia-with-gold/ gde kaze da je ruski GDP ili Bruto Nacionalni Proizvod preko 2.500 milijardi americkih dolara. Holandski na http://www.statista.com/statistics/263581/gross-domestic-product-gdp-in-the-netherlands/ kaze da je 767,1 milijarda istih dolara, sto je 3.25 puta manje od ruskog. Ruski GDP jeste 14% americkog ali je i broj stanovnika 3 puta manji. Pored toga, zaboravljas da pomenes da su SAD zaduzene 105% svog GDP-a (Srbija 69%), dok Rusi takoreci nisu.

pa sad

pre 10 godina

@drug Tito Puente

Probaj da citas novine koje razumes sta pisu. Russia ima 3x veci GDP od holandskog, i 2.5 manji per capita.

Sa druge strane, sasvim stoji da im sturktura privrede nije najsrecnija.

Moskovljanin

pre 10 godina

Probajte $ ili € da kupite negde u Moskvi za rublje. Nema. Dovoljan dokaz kako utiče sve ovo na ekonomiju Rusije. Idu kola niz brdo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bojan, 24. mart 2014 20:03)

Ne znam jel o istoj Moskvi pricamo...ja bas danas od pola plate kupih 1200 evra.

AlekS

pre 10 godina

Probajte $ ili € da kupite negde u Moskvi za rublje. Nema. Dovoljan dokaz kako utiče sve ovo na ekonomiju Rusije. Idu kola niz brdo.
(Bojan, 24. mart 2014 20:03)

Neverovatna je drskost ovakvih tipova. U Rusiji, kao i u Srbiji, u svakoj menjacnici i banci se moze kupiti dolar i evro. Cemu plasiranje ovakvih lazi koje se trenutno mogu proveriti ?

zoran

pre 10 godina

Nece Rusija odustati od Krima ni po cenu gladi..mogu samo jos vise podeliti Ukrajinu na pola..kada pocnes da davis nekoga..taj ce se grcevito opirati..za sve ovo kriv je zapad..koji je u stvari pravi agresor na Ukrajinu..razmislite malo..ne mogu im to Rusi dopustiti nikako..po cenu rata..narod Ukrajine je izmanipulisan..a Klicko je Svaba..

drug Tito Puente

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji. Prema tome, uz malo vise sankcija, bice dosvidanie tovaris KGB Putin, pocrkace rusi od gladi. Zapad je vec jednom unistio SSSR ekonomski, unistice isto tako sad I rusiju. Aki vazno da Putin sedi na vlasti jos 20god, ne bi li se nakrao jos malo, jer mu je ivih 70 milijardi dolara koje ima u vlasnistvu ocigledno malo

Mile

pre 10 godina

Tako je to kad Putin hoce protiv celog sveta, ko nekad Sloba. Amerika se ne moze pobediti oruzjem i tvrdoglavoscu vec mudrim odlukama na duge staze.

trademark je jako zaje*ana stvar

pre 10 godina

(Bojan, 24. mart 2014 20:03)
Bice kao u SSSR-u pred kraj i kod nas 90-ih ili kao skorije u Argentini - po zvanicnom kursu nema nigde, a po nezvanicnom (daleko vecem) gde god hoces. Pa nek oni zabranjuju devize, uvode "reciprocne mere" i sl. Samo napred, sve u korist svoje stete. Putin ce u istoriji biti zapamcen kao covek koji je Rusiju podigao iz pepela pa je ponovo vratio u isti

Mihailo

pre 10 godina

Da li vi svi NATO/EU/SAD fanatici stvarno mislite da Rusija nije imala već detaljne planove za potencijalne sankcije i pre nego što su krenuli da čereče Ukrajinu?
Ovde stvarno samo deca i oni koji zaista ništa ne znaju ostavljaju 90% komentara.

bozidar, beograd

pre 10 godina

Bilo bi profesionalno da kada prenosite neku vest iz inostranih medija navedete izvor, da bi mogli da procitamo original! Ovako, vasa "vest" nema nikakvu tezinu. Uostalom, ko zna koliko su Rusi, a koliko recimo Amerikanci izneli kapiala iz svojih zemalja! Ma ni Serlok Holms ne bi usao u trag!

Ozbiljno

pre 10 godina

Руси морају озбиљно да размисле о промени начина привређивања. Апсурдно је поклањати енергенте и сировине ЕУ, а за узврат добијати само паре. Паре нису важније од производње. Крајње је време да се Руси сврте и почну да раде за себе, уместо да чекају паре од сировина.

drug Tito Puente

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji. Prema tome, uz malo vise sankcija, bice dosvidanie tovaris KGB Putin, pocrkace rusi od gladi. Zapad je vec jednom unistio SSSR ekonomski, unistice isto tako sad I rusiju. Aki vazno da Putin sedi na vlasti jos 20god, ne bi li se nakrao jos malo, jer mu je ivih 70 milijardi dolara koje ima u vlasnistvu ocigledno malo

Ozbiljno

pre 10 godina

Руси морају озбиљно да размисле о промени начина привређивања. Апсурдно је поклањати енергенте и сировине ЕУ, а за узврат добијати само паре. Паре нису важније од производње. Крајње је време да се Руси сврте и почну да раде за себе, уместо да чекају паре од сировина.

trademark je jako zaje*ana stvar

pre 10 godina

(Bojan, 24. mart 2014 20:03)
Bice kao u SSSR-u pred kraj i kod nas 90-ih ili kao skorije u Argentini - po zvanicnom kursu nema nigde, a po nezvanicnom (daleko vecem) gde god hoces. Pa nek oni zabranjuju devize, uvode "reciprocne mere" i sl. Samo napred, sve u korist svoje stete. Putin ce u istoriji biti zapamcen kao covek koji je Rusiju podigao iz pepela pa je ponovo vratio u isti

bozidar, beograd

pre 10 godina

Bilo bi profesionalno da kada prenosite neku vest iz inostranih medija navedete izvor, da bi mogli da procitamo original! Ovako, vasa "vest" nema nikakvu tezinu. Uostalom, ko zna koliko su Rusi, a koliko recimo Amerikanci izneli kapiala iz svojih zemalja! Ma ni Serlok Holms ne bi usao u trag!

Za sve vas rusofile

pre 10 godina

@ekonomske mjere su pogubne samo za Evropu, Putin zabija trice, kad im zavrnu plin... itd, da polako se vidi ko ce izvuci deblji kraj..
(bole, 24. mart 2014 20:06)

Norveska ima dovoljno plina (gasa) za celu EU. Ok. Placace ga skuplje, ali ce unistiti rusku privredu koja se bazira na izvozu energenata, jer niko u Srbiji ne zna da nabroji ni jednu robu koju Rusi izvoze a da nije Gas ili Votka.
Cak su otvoreno o tome pricali iz EU. Da povuku takav potez koji bi urusavao rusku ekonomiju po cenu da trpi privreda zemalja EU. Zna se ko vise moze da trpi ekonomski.
Isto su kod nas lupetali za NATO i bombardovanje, a oni upuceni znaju da kroz par dana da nismo potpisali ne bi imali vise ni municije protivavionske koja je bila na izmaku. Sut sa B(R)ogatim nije mogao nikad.

stariji Pančevac

pre 10 godina

Analizirati sve podatke!
Koliko km.autoputeva ima Rusija-infrastruktura je jako slaba.
Nađite makar jedan proizvod iz Rusije iz oblasti visoke tehnologije.
Oslanjati se na vojnu tehnologiju,i exploataciju svog rudnog bogatsva,a na teritoriji majke Rusije neimati proizvodnju čini ih i te kako ranjivim na duže puteve.

diktura nikad ništa ne može da napravi

pre 10 godina

Razlika između Ukrajine i Rusije je samo u tome što Rusija ima prirodne resurse a Ukrajina nema inače bi i Rusija bila isto što i Ukrajina, samo jedna propala država bez institucija i diktatorom. Putinu mogu da se dive samo neki koji žive u propalim državama kao Srbija jer za bolje i ne znaju. Od te Rusije nikad neće biti država dok je god Putin vladar. Lako je njemu da vlada dok se prodaju prirodni resursi a posle njega potop. Neverovatno je da ljudi u 21. veku i dalje misle da jedan čovek diktator može da reši sve probleme. Do sada smo se uverili da nijedna diktatura nije napravila normalnu državu. Kada bi Japan imao toliko resursa kao Rusija bio bi najmoćnija sila sveta i u ekonomskom i u vojnom.

Moskovljanin

pre 10 godina

Probajte $ ili € da kupite negde u Moskvi za rublje. Nema. Dovoljan dokaz kako utiče sve ovo na ekonomiju Rusije. Idu kola niz brdo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bojan, 24. mart 2014 20:03)

Ne znam jel o istoj Moskvi pricamo...ja bas danas od pola plate kupih 1200 evra.

AlekS

pre 10 godina

Probajte $ ili € da kupite negde u Moskvi za rublje. Nema. Dovoljan dokaz kako utiče sve ovo na ekonomiju Rusije. Idu kola niz brdo.
(Bojan, 24. mart 2014 20:03)

Neverovatna je drskost ovakvih tipova. U Rusiji, kao i u Srbiji, u svakoj menjacnici i banci se moze kupiti dolar i evro. Cemu plasiranje ovakvih lazi koje se trenutno mogu proveriti ?

POSTO RUBLJA

pre 10 godina

Ma jok. Ne moze im niko nista. Oni imaju gas i naftu. E moji rusofili nemate vi pojma u sta se Rusija uvalila. Kostace ih ovo ko svetog Petra kajgana. Samo se cudim nasoj politici. Branimo ruse a oni uradili isto sto i siptari nama. Nemamo mi od drzave nista, i neznamo sta hocemo. Stolica je pravljena za jedno du**.

pozdravi iz Moskve

pre 10 godina

U Rusiji je sve mirno i skladno, za Rusiju ne brinite...a to da ne moze da se kupi strana valuta je cita propaganda.
Samo Centralna Banka Rusije ima u svojim rezervama dva puta vise strane valute nego sto na trzistu Rusije ima ukupno kapitala.
A verovatno ste culi da su Rusi povukli pre neki dan 105 milijardi dolara iz FRS iz Vasingtona, verujte da je to dovoljan jak udrac Americi, ne zbog kolicine povucenog novca, vec zbog signala ostalim krupnim drzavama, pre svega Kini.
A uvesti sankcije Rusiji od strane Amerike i nekih drzava Evrope je suludo, sam ce mnogo vise postradati.
Putin u maju u Kini potpisuje sa Kinezima dogovor o prodaju ruskog gasa i nafte Kini, i placanje nece biti u dolarima! To je tek udarac petro-dolaru od koga su oni u uzasu. Imperija se ljulja, ali pre pada se trudi da pokaze sve moguce misice, ali to sada vise nikoga ne plasi.

Koll

pre 10 godina

ekonomske mjere su pogubne samo za Evropu, Putin zabija trice, kad im zavrnu plin... itd, da polako se vidi ko ce izvuci deblji kraj..
(bole, 24. mart 2014 20:06)

Klasičan primer sveopštog ne znanja..citiram "kad im zavrnu plin... itd" - kad im zavrne plin je sve što u glavama ne upućenih ima ali bitno je ovo "itd" , šta je to "itd" odnosno šta mogu da urade još osim da im zavrnu plin a znamo da Rusija nema privredu osim ove što im je majka priroda dala.

seljadin

pre 10 godina

Ruski BDP je takav da njihov vojnik ima 760 evra platu, a naš 300 evra, Ruski BDP je tako loš da svaka njihova beba dobija po 10.000 dolara na rodjenju, siromašni su toliko da je benzin 3 puta jeftiniji nego u Holandiji, a nezaposleno 5% ljudi, nije još uvek kao Nemačka, ali kad su napredovali od gladi do 650 evra prosečne plate, stićiće i do 1000 kao što je sada u Moskvi prosek.

que

pre 10 godina

@drug Tito Puente: Wow, citali ste FT u avionu?! Kaze da je BDP Holandije veci od ruskog? To najpre nije tacno ni po nominalnom ni po PKM metodu, a drugo: da li kaze i da ta Holandija, koja "ima X puta manji broj stanovnika", ima BDP od 700-770 mlrd. USD, a ima spoljni dug od preko 2650 mlrd. USD.
RF ima nominalni BDP od oko 2000 mlrd. tj. po PKM 2400-3300 mlrd (zavisno od izvora), a spoljni dug od oko 630 mlrd.
Spoljni dug Holandije po stanovniku: 226,000 USD tj. 344% od BDP
Spoljni dug RF po stanovniku: 3600 USD tj. 23% od BDP
Mozda vam posle citanje FT-a podaci deluju banalno i nezanimljivo, ali ipak: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29

genije

pre 10 godina

(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)
Džaba pisanije kad je u prvoj rečenici laž vezano za BDP:
CIA factbook BDP: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html
Wiki BDP: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29

I uporno pojedinci po komentarima ponavljaju ovu istu budalaštinu, da ne kažem da bezočno lažu... :)

A da se vratimo temi: pa naravno da sve ima cenu - pitanje je kolika je i da li je neko spreman da je plati. Rusija je ionako 2008 sa 8% rasta spala na ovo statiranje oko nule... EU je isto tu... Šta će koga koliko da košta i ima li se para za to? Jedni izvoze resurse, drugi to isto uvoze; jedni proizvode industrijsku robu a ovi drugi su im pozamašno tržište... Chicken game iliti ko će prvi da trepne... Ja se kladim da RF neće da trepže zato što su saterani uza zid i nemaju baš kud nazad... A spin doktori CNN/BBC će to već prepakovati da izgleda kako treba.

Ana

pre 10 godina

Kako da ne... Rusija propade za 3 dana pod sankcijama. Za još nekoliko će nestati sa karte. Opasan je taj zapad. Bolje se ne šaliti sa njima...

Mihailo

pre 10 godina

Da li vi svi NATO/EU/SAD fanatici stvarno mislite da Rusija nije imala već detaljne planove za potencijalne sankcije i pre nego što su krenuli da čereče Ukrajinu?
Ovde stvarno samo deca i oni koji zaista ništa ne znaju ostavljaju 90% komentara.

Mile

pre 10 godina

Tako je to kad Putin hoce protiv celog sveta, ko nekad Sloba. Amerika se ne moze pobediti oruzjem i tvrdoglavoscu vec mudrim odlukama na duge staze.

block out

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji.
(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)

Rusija je šesta svetska privreda od pre dve godine,tako da je prosto nemoguće da ima manji BDP od Holandije.Istina da je prošle godine rast BDP-a bio najmanji od2000-te oko 2,5%,što je opet duplo više nego na zapadu,a u Srbiji je već dve godine na(pozitivnoj)nuli.Ali što je najvažnije Rusija je nezavisna politički i ekonomski,tako da njen razvoj nije zavisan od stranog novca i stranog kredita.Inače najveći deo svetske trgovine otpada na trgovinu energentima i oružjem,gde se obrće najveći kapital, donosi najviše novca i ostvaruje najveći profit,a tu je Rusija u samom vrhu.

zoran

pre 10 godina

Nece Rusija odustati od Krima ni po cenu gladi..mogu samo jos vise podeliti Ukrajinu na pola..kada pocnes da davis nekoga..taj ce se grcevito opirati..za sve ovo kriv je zapad..koji je u stvari pravi agresor na Ukrajinu..razmislite malo..ne mogu im to Rusi dopustiti nikako..po cenu rata..narod Ukrajine je izmanipulisan..a Klicko je Svaba..

AlekS

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji. Prema tome, uz malo vise sankcija, bice dosvidanie tovaris KGB Putin, pocrkace rusi od gladi. Zapad je vec jednom unistio SSSR ekonomski, unistice isto tako sad I rusiju. Aki vazno da Putin sedi na vlasti jos 20god, ne bi li se nakrao jos malo, jer mu je ivih 70 milijardi dolara koje ima u vlasnistvu ocigledno malo
(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)

A ja na Internetu citam http://goldminersreport.com/library/from-russia-with-gold/ gde kaze da je ruski GDP ili Bruto Nacionalni Proizvod preko 2.500 milijardi americkih dolara. Holandski na http://www.statista.com/statistics/263581/gross-domestic-product-gdp-in-the-netherlands/ kaze da je 767,1 milijarda istih dolara, sto je 3.25 puta manje od ruskog. Ruski GDP jeste 14% americkog ali je i broj stanovnika 3 puta manji. Pored toga, zaboravljas da pomenes da su SAD zaduzene 105% svog GDP-a (Srbija 69%), dok Rusi takoreci nisu.

djole

pre 10 godina

@srug tito puente:
Znate, statisticki podaci se mogu koristiti na najraznovrsije nacine u razlicite svrhe. Nije bas tako kako pisete. Svasta sada pisu zapadni mediji...juce procitah da EU od Rusije zavisi samo za 7% gasa, kada znamo da je trecina gasa iz Rusije. Da je istina to sto ste citirali, pa ne bi svi samo cutali i kukali i pretili, vec bi nesto uradili. Nece uraditi nista. A jeste li citali kako vrtoglavo rastu zlatne rezerve Rusije koje Rusi kupuju vec godinu dana sukcesivno? Niste? A jeste poredili javni dug Rusije i razvijenih zemalja? Pogledajte to pa onda nesto recite. Ne mozete izvuci neka tri podatka i smatrati ih pokazateljem ovog ili onog.

Jednoumlje

pre 10 godina

Sa druge strane bolje je da imaju sankcije nego Moskvu u dometu svih mogucih raketnih sistema i Ukrajinu u NATO-u. TO bi znacilo apsolutni krah Rusije.

Zamislite da uniste Rusiju, podele na nekoliko delova, uvedu demokratiju. Amerika bi vladala hiljadama godina.

pa sad

pre 10 godina

@drug Tito Puente

Probaj da citas novine koje razumes sta pisu. Russia ima 3x veci GDP od holandskog, i 2.5 manji per capita.

Sa druge strane, sasvim stoji da im sturktura privrede nije najsrecnija.

AlekS

pre 10 godina

Bilo bi profesionalno da kada prenosite neku vest iz inostranih medija navedete izvor, da bi mogli da procitamo original! Ovako, vasa "vest" nema nikakvu tezinu. Uostalom, ko zna koliko su Rusi, a koliko recimo Amerikanci izneli kapiala iz svojih zemalja! Ma ni Serlok Holms ne bi usao u trag!
(bozidar, beograd, 24. mart 2014 20:19)

Ruske banke su do 12. marta "tiho" prodale americke obveznice u iznosu od 105 milijardi dolara. Pored toga americki federalni drzavni dug Rusiji iznosi 163 milijarde dolara. http://people.howstuffworks.com/5-united-states-debt-holders.htm#page=4 U ovu svotu ne ulaze dugovi koje pojedine savezne drzave imaju prema Rusiji.

Joca

pre 10 godina

Svakako da vise volim Ruse od zapada, nisu nam oni uzeli Kosmet niti nas bombardovali, niti rasparcali SFRJ ali realno ne pise se dobro Rusima. Nadam se da imaju plan B.
Cela ova situacija ne odgovara ni Evropi previse. Najvise koristi kao i uvek imace SAD. Nadam se da im se jednom obiti o glavu sve i da ce im se vratiti istom merom, ne mora jace jer bi i vracanje istom merom bio kraj SAD-a.

Agronom sa sela

pre 10 godina

Kad sam pročito tekst, zaključio sam sledeće:
finansijski, za Ruse, najbolje je da celu Rusiju prodaju na kvadrate i hektare!
Ljubav ne poznaje interes :)

Danijel

pre 10 godina

drug Tito

Ili se nisi naspavao kada si čitao ili FT laže bdp rusije 2.022 (hiljada) milijardi podatak iz 2012 a Holandija 0.7 (hiljada) milijardi. Što setiče poređenja sa USA to je tačno.

sojic

pre 10 godina

Ali te sankcije samo pogađaju narod ne političare to su i Amerikanci sami priznali kad su Iraku uveli sankcije.
To je odvratna taktika da narod napadaju tako.

Nova ruska realnost-glad!!!

pre 10 godina

Ovo je pocetak kraja Rusije kao drzave i malog KGB cinovnika, koji je totlano pogresno procenio situaciju, misleci da otimanjem ukrajisnke teritorije zapad nece reagovati. Podseca me na Slobu koji nije potpisao Rambuje misleci da NATo nece reagovati, pa vidmo kako je zavrsio. Rusija nema nista oism gasa i nafte i ako to ne izvoze zapadu gladovace. Kina ili Indija, to je novo trziste i oni se ne greju na gas, tako da ce to tesko biti izvodljivo, kao mali srbo-rusofili to misle, naci nove klijente koji ce placati ti cenu gasa kao EU. Sve u svemu treba drzati sto vece odstojanje od njijh, ako Srbija zeli da opstane u svetu okruzena NATO i EU drzavama. Bice ono kao i sa Hitlerom, Nemcku izveo iz praha i vartio ih u prah, isti scenario ceka Putina i njegovu politiku.

@drug tito puente

pre 10 godina

"Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo!"
https://www.google.rs/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&hl=en&dl=en&idim=country:RUS:BRA:CAN#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:RUS:NLD:USA&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false

ISPRAVKA
PER CAPITA BDP. Ukupan BDP veci ima Rusija,od Holandije.
Ogromna je razlika.

cemu euro pored bajne rublje

pre 10 godina

@Moskovljanin - a zasto si kupio eure kad imate carobnu rublju???
Zasto Rusija sve svoje novcane tokove preracunava u DOLARIMA??? Zasto ne u rublji???
Zasto ne saljes na Sberbanku rublju kad je tako sve stabilno???

Zare

pre 10 godina

Za razliku od ovih neverovatno upućenih ovde meni apsolutno nije jasno zašto se sve ovo dogadja i ko će, u svemu, da izvuče deblji kraj. Bojim se da će to biti braća Rusi jer je njihova ekonomska moć manja. Putin je možda računao sa tim da zapad zbog velike sirivinske zavisnosti neće hteti ozbiljnije da reaguje ali izgleda da su mu se te nade izjalovile. Ono što se ovde kod nas, medjutim, pokazuje jeste neverovatna podeljenost naroda na ljubitelje Rusa, Amera, Eu itd. Iskreno, posebno mi na živce idu ovi ljubitelji Ruja i to iz razloga što celu stvar gledaju po sistemu "nas i Rusa 300 miliona". Oduševljeno kliču velikom Putinu kao da je to njihov predsednik i kao da žive baš negde podno zidina Kremlja. Ovo poistovećivanje sa ovim velikim narodom je još jedna bolest ovog našeg malog naroda i još manje države. Dosta sve podseti na razočarane navijače naših fudbalskih klubova koji su masovno počeli da navijaju za Barsu, Real, Čelzi... Ovde inače neobično veliki broj Srba politiku i shvata NAVIJAČKI. Jednom zavoli ili zamrzi neki klub (stranku ili pojedinca) i posle ga slepo brani ili napada ne vodeći uopšte računa o njegovoj politici ili pak o svojim interesima. Vodimo globalnu svetsku politiku a nemamo kući šta da jedemo. Koliko je ova tendencija uzela maha vidi se i po tome što su na zadnjim izborima dosta stranaka kao osnovnu ideju imalo približavanje Rusiji a poseban kuriozitet je i formiranje Ruske stranke. Opametimo se narode, use i u svoje kljuse manite Amere i Ruse!

Krekovic

pre 10 godina

Eu i Amerika su dzinovske ,bogate,usmerene i timske masine a nasuprot njima stoji Rusija mrtve ekonomije,zemlja izgubljenog nacionalnog indetiteta udavljena u tajkunima i ultradesnicarsim pokretima i na celu sa ostarelim oligarhom sa zadrzanim mentalitetom bivseg policajca koji polako gubi osecaj za realnost i koji trazi da se samo on pita za sve.Putin ne shvata da je vreme kraljeva proslo i da su timovi ti koji pobedjuju ,gomila ociju i mozgova protiv jednog,smesno je i pomisliti ima li taj covek ikakve sanse.Odlivanje para je samo pocetak ,zar je iko sumnjao da svaki potez koji zapad izvede ima sanse da ne bude delotvoran?Putin ionako rashodovanu Rusiju polako vodi u totalni kolaps ,da li mu iko placa da to namerno radi,itanje je za medalju.

Tako je govorio drug Staljin

pre 10 godina

Evo samo da Ruje zavrnu pipu pa onda... I onda je mrmot zamotao čokoladu u omot. Nit Rusi imaju sav plin na svetu, nit je ikad bilo da su Moskvič ili Lada bolji od Mercedesa. Nema veze šta mislim da je sve ovo dim koji se pušta za raju, a sve je dogovoreno unapred, ali ipak Rusi šanse nemaju. Ako stvarno dođe do toga da zavrnu plin, EU uvek se može prilagoditi. Pitanje je samo ko će za 15 godina da beži na koju stranu. Historija je to već pokazala.

daska

pre 10 godina

(mare, 25. mart 2014 01:25)
A šta znači dug? Ja otplaćujem 10.000 eura kredita, a moj susjed 200.000 eura. Šta misliš tko je u većim problemima? Pa ja. Ja već kasnim dvije rate, dok on svoj dug, jer je suvlasnik veće firme, bez problema otplaćuje.

Visina duga je nebitna. Upravo obrnuto - što imš više novca, bit ćeš u mogućnosti dizati više kredita i još više ulagati u daljnji posao. Bitno je da li se dug vraća ili ne, a ne koliko je visok. Amerima taj dug ne predstavlja nikakav problem. Njihova ekonomija je toliko velika da im ni duplo veći dug od ovoga sada nebi bio problem za otplaćivati.

monokl

pre 10 godina

Dosadni su vise oni komentari,"imaju samo resurse" i zive od toga,a kada nemaju kome da prodaju,videce oni svoga boga,..?I Norveska u koju se svi busaju kao primer ima samo to,arapske zemlje takodje,i upravo to ih i svrstava u finansijski mocne jer imaju sta da prodaju,ono sto svima treba.imaju para i zlata na gomili sto svi drugi mogu samo da sanjaju..nevidim razliku ,oni imaju resurse a "zapad" tehnologiju..ali i tu tehnologiju treba nekome prodati, proizvod treba negde plasirati,tako da nevidim uopste specijalnu razliku izmedju posedovanja samo resursa ili samo proizvodnje,jedni bez drugih nemogu !! Ako ovi nece njihov gas,ovi ce gas prodati drugima,i tu mislim da su u prednosti,jer imaju nesto sto svima treba a ovi sta ce sa luksuznim autom ako nemaju ljudi u evropi ni posao,kome da ga prodaju?ili npr.neki proizvodni sistemi za fabrike,ok nece imati modernu fabriku ali ce isto tako i neki simens ili ko zna ostati bez miliooona vrednog posla,pa nek tu fabriku instalira kod sebe ,..itd itd,..

Nisam rusofil

pre 10 godina

@(Za sve vas rusofile, 24. mart 2014 23:31)

Skuplji gas, skplji trasport gasa=skuplja proizvodnja a rentabilnost EU vec na ivici. Ruska ekonomija u kolapsu= gubitak trzista za finalne proizvode. Znaci i jedni i drugi drze jedni druge za m...da pa ko jace stisne. Bilo kako bilo jedni bez drugih ne mogu. Ako se ne pogode pa rusija propadne, oni gube ogromno trziste. u tom slucaju je jedino resenje "vruci" rat! E tada neka nam se nebo smiluje. U tom slucaju od Srbije nece ni "S" da ostane:/

lahm

pre 10 godina

(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)
Očito Financial Times nije ono što je bio. Ili ste se nešto zbunili. Ruski BND u 2013. je bio $2.560 milijardi, a holandski $690 milijardi. Ne znam kako je potonje veće od prvog? Ako gledamo "po glavi" (per capita), da, Holanđani su bogatiji, ali to svi znamo... Rusija mora ozbiljno da se pozabavi konkurentnošću u sektorima proizvodnje. U svakom slučaju, Rusija je daleko ispred onog gde je bila. I

cika djura

pre 10 godina

Amerika i njeni puleni (EU i Brtanija) su se previse razgoropadili i rade sta hoce - pogledajte na primeru bombardovanja Srbije. Isto tako se ponasaju i na ekonomskim ,berznanskim i ostalim poljima. Bilo bi jako, jako lose za planetu kada bi Rusija koja realno jedina moze da im parira, propadne. Bice jako opasno da Amerika zavlada celom planetom onako indirektno, pokvareno, anglosaksonski... Balans snaga mora da se odrzi

Pera ložač

pre 10 godina

Na svaku ekonomsku vest iz Rusije javi se bar jedan komentator koji pomene Holandiju i njen BDP koji je isti kao i Ruski. Nekoliko puta razni komentatori su skretali paznju da je to netacno, da je podatak iz ko zna koje godine, ali ne vredi, Holandija pa Holandija. Svako iole stariji i iskusniji shvata da se vodi psiholoski rat "Zapada" protiv Rusije ali dosadni ste vise sa Holandijom, ajde neka druga prica, okrenite udzbenik na neku drugu stranicu.
Uzgred, hoce li Rusija da propadne ako ja Vama "priznam" da Holandija ima veci BDP od Rusije?

Rationalist

pre 10 godina

(mare, 25. mart 2014 01:25)

Kralju, u čijoj valuti je dug SAD, a u čijoj je dug Rusije? SAD štampaju međunarodnu valutu, tako da praktično nemaju dug, oni stvaraju taj novac, oni određuju sebi kamatne stope, kada će kome dati isti, apsolutno sve... Oni su sami sebi kreditori, a države kao Rusija, Vijetnam, itd. su im bankarske filijale. :)

Rusija je zadužena u dolarskim i evro monetama, zato i doživljava kolaps zbog sankcija. :)

trilion gore, dole

pre 10 godina

Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo
(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)

2013. godina, izvor vikipedija:
ruski BDP = $2.558 trillion (šesti na svetu)
holandski = 696.308 billion (dvadeset treći)

dax86

pre 10 godina

@drugi Tito Puente

ja ne znam da li taj FT sluzi vise kao protiv-ruska propaganda, ali barem 1min u google bi ti otvorio nove horizonte, jer ruski BDP je od prilike tri puta veci nego holandski.. a i promenili se malo ekonomski statusi.. Evropa i SAD daleko nisu vise toliko vazne kao 1990te.. sada postoje BRIC koji ipak diktiraju ekonomsku rast..

petar

pre 10 godina

@drug Tito Puente

zaista zanimljiv tekst... narocito kad se uzme u obzir da je (podaci MMF, lako dostupni na netu) u 2013. BDP holandije bio 800 milijardi $, and BDP rusije 2118 milijardi. takodje kad se ima u vidu da je rast od 1.5-2% naucna fantastika za EU. ok je citati te novine, ali nije ni lose proveriti elementarne informacije.

deki 185

pre 10 godina

kada se govori o povlacenju novca onda se to odnosi vecinom na prodaju akcija sa moskocske berze.Ako je neko prodao akcije ,pa logicno je da je neko to i kupio te akcije.Jedan deo novca su povukle naravno strane banke .Koliko novca je izaslo toliko ce uci ali iz drugih izvora.Propaganda je cudo.

analiza

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji. Prema tome, uz malo vise sankcija, bice dosvidanie tovaris KGB Putin, pocrkace rusi od gladi. Zapad je vec jednom unistio SSSR ekonomski, unistice isto tako sad I rusiju. Aki vazno da Putin sedi na vlasti jos 20god, ne bi li se nakrao jos malo, jer mu je ivih 70 milijardi dolara koje ima u vlasnistvu ocigledno malo
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)
Puno citas novine,kreni da citas strucnu literaturu za promenu.Pa ces doziveti prosvetljenje.. :)

Deki

pre 10 godina

odliv kapitala u tom slucaju znaci da su investori prodali mnogo akcija i povukli pare.
To i nije toliki udar, zato ce rusi i drugi normalni biti u prilici da dobiju jeftine akcije.

drug Tito Puente

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji. Prema tome, uz malo vise sankcija, bice dosvidanie tovaris KGB Putin, pocrkace rusi od gladi. Zapad je vec jednom unistio SSSR ekonomski, unistice isto tako sad I rusiju. Aki vazno da Putin sedi na vlasti jos 20god, ne bi li se nakrao jos malo, jer mu je ivih 70 milijardi dolara koje ima u vlasnistvu ocigledno malo

trademark je jako zaje*ana stvar

pre 10 godina

(Bojan, 24. mart 2014 20:03)
Bice kao u SSSR-u pred kraj i kod nas 90-ih ili kao skorije u Argentini - po zvanicnom kursu nema nigde, a po nezvanicnom (daleko vecem) gde god hoces. Pa nek oni zabranjuju devize, uvode "reciprocne mere" i sl. Samo napred, sve u korist svoje stete. Putin ce u istoriji biti zapamcen kao covek koji je Rusiju podigao iz pepela pa je ponovo vratio u isti

bozidar, beograd

pre 10 godina

Bilo bi profesionalno da kada prenosite neku vest iz inostranih medija navedete izvor, da bi mogli da procitamo original! Ovako, vasa "vest" nema nikakvu tezinu. Uostalom, ko zna koliko su Rusi, a koliko recimo Amerikanci izneli kapiala iz svojih zemalja! Ma ni Serlok Holms ne bi usao u trag!

Ozbiljno

pre 10 godina

Руси морају озбиљно да размисле о промени начина привређивања. Апсурдно је поклањати енергенте и сировине ЕУ, а за узврат добијати само паре. Паре нису важније од производње. Крајње је време да се Руси сврте и почну да раде за себе, уместо да чекају паре од сировина.

Mihailo

pre 10 godina

Da li vi svi NATO/EU/SAD fanatici stvarno mislite da Rusija nije imala već detaljne planove za potencijalne sankcije i pre nego što su krenuli da čereče Ukrajinu?
Ovde stvarno samo deca i oni koji zaista ništa ne znaju ostavljaju 90% komentara.

seljadin

pre 10 godina

Ruski BDP je takav da njihov vojnik ima 760 evra platu, a naš 300 evra, Ruski BDP je tako loš da svaka njihova beba dobija po 10.000 dolara na rodjenju, siromašni su toliko da je benzin 3 puta jeftiniji nego u Holandiji, a nezaposleno 5% ljudi, nije još uvek kao Nemačka, ali kad su napredovali od gladi do 650 evra prosečne plate, stićiće i do 1000 kao što je sada u Moskvi prosek.

Joca

pre 10 godina

Svakako da vise volim Ruse od zapada, nisu nam oni uzeli Kosmet niti nas bombardovali, niti rasparcali SFRJ ali realno ne pise se dobro Rusima. Nadam se da imaju plan B.
Cela ova situacija ne odgovara ni Evropi previse. Najvise koristi kao i uvek imace SAD. Nadam se da im se jednom obiti o glavu sve i da ce im se vratiti istom merom, ne mora jace jer bi i vracanje istom merom bio kraj SAD-a.

zoran

pre 10 godina

Nece Rusija odustati od Krima ni po cenu gladi..mogu samo jos vise podeliti Ukrajinu na pola..kada pocnes da davis nekoga..taj ce se grcevito opirati..za sve ovo kriv je zapad..koji je u stvari pravi agresor na Ukrajinu..razmislite malo..ne mogu im to Rusi dopustiti nikako..po cenu rata..narod Ukrajine je izmanipulisan..a Klicko je Svaba..

pozdravi iz Moskve

pre 10 godina

U Rusiji je sve mirno i skladno, za Rusiju ne brinite...a to da ne moze da se kupi strana valuta je cita propaganda.
Samo Centralna Banka Rusije ima u svojim rezervama dva puta vise strane valute nego sto na trzistu Rusije ima ukupno kapitala.
A verovatno ste culi da su Rusi povukli pre neki dan 105 milijardi dolara iz FRS iz Vasingtona, verujte da je to dovoljan jak udrac Americi, ne zbog kolicine povucenog novca, vec zbog signala ostalim krupnim drzavama, pre svega Kini.
A uvesti sankcije Rusiji od strane Amerike i nekih drzava Evrope je suludo, sam ce mnogo vise postradati.
Putin u maju u Kini potpisuje sa Kinezima dogovor o prodaju ruskog gasa i nafte Kini, i placanje nece biti u dolarima! To je tek udarac petro-dolaru od koga su oni u uzasu. Imperija se ljulja, ali pre pada se trudi da pokaze sve moguce misice, ali to sada vise nikoga ne plasi.

POSTO RUBLJA

pre 10 godina

Ma jok. Ne moze im niko nista. Oni imaju gas i naftu. E moji rusofili nemate vi pojma u sta se Rusija uvalila. Kostace ih ovo ko svetog Petra kajgana. Samo se cudim nasoj politici. Branimo ruse a oni uradili isto sto i siptari nama. Nemamo mi od drzave nista, i neznamo sta hocemo. Stolica je pravljena za jedno du**.

block out

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji.
(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)

Rusija je šesta svetska privreda od pre dve godine,tako da je prosto nemoguće da ima manji BDP od Holandije.Istina da je prošle godine rast BDP-a bio najmanji od2000-te oko 2,5%,što je opet duplo više nego na zapadu,a u Srbiji je već dve godine na(pozitivnoj)nuli.Ali što je najvažnije Rusija je nezavisna politički i ekonomski,tako da njen razvoj nije zavisan od stranog novca i stranog kredita.Inače najveći deo svetske trgovine otpada na trgovinu energentima i oružjem,gde se obrće najveći kapital, donosi najviše novca i ostvaruje najveći profit,a tu je Rusija u samom vrhu.

diktura nikad ništa ne može da napravi

pre 10 godina

Razlika između Ukrajine i Rusije je samo u tome što Rusija ima prirodne resurse a Ukrajina nema inače bi i Rusija bila isto što i Ukrajina, samo jedna propala država bez institucija i diktatorom. Putinu mogu da se dive samo neki koji žive u propalim državama kao Srbija jer za bolje i ne znaju. Od te Rusije nikad neće biti država dok je god Putin vladar. Lako je njemu da vlada dok se prodaju prirodni resursi a posle njega potop. Neverovatno je da ljudi u 21. veku i dalje misle da jedan čovek diktator može da reši sve probleme. Do sada smo se uverili da nijedna diktatura nije napravila normalnu državu. Kada bi Japan imao toliko resursa kao Rusija bio bi najmoćnija sila sveta i u ekonomskom i u vojnom.

Za sve vas rusofile

pre 10 godina

@ekonomske mjere su pogubne samo za Evropu, Putin zabija trice, kad im zavrnu plin... itd, da polako se vidi ko ce izvuci deblji kraj..
(bole, 24. mart 2014 20:06)

Norveska ima dovoljno plina (gasa) za celu EU. Ok. Placace ga skuplje, ali ce unistiti rusku privredu koja se bazira na izvozu energenata, jer niko u Srbiji ne zna da nabroji ni jednu robu koju Rusi izvoze a da nije Gas ili Votka.
Cak su otvoreno o tome pricali iz EU. Da povuku takav potez koji bi urusavao rusku ekonomiju po cenu da trpi privreda zemalja EU. Zna se ko vise moze da trpi ekonomski.
Isto su kod nas lupetali za NATO i bombardovanje, a oni upuceni znaju da kroz par dana da nismo potpisali ne bi imali vise ni municije protivavionske koja je bila na izmaku. Sut sa B(R)ogatim nije mogao nikad.

Moskovljanin

pre 10 godina

Probajte $ ili € da kupite negde u Moskvi za rublje. Nema. Dovoljan dokaz kako utiče sve ovo na ekonomiju Rusije. Idu kola niz brdo.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Bojan, 24. mart 2014 20:03)

Ne znam jel o istoj Moskvi pricamo...ja bas danas od pola plate kupih 1200 evra.

Ana

pre 10 godina

Kako da ne... Rusija propade za 3 dana pod sankcijama. Za još nekoliko će nestati sa karte. Opasan je taj zapad. Bolje se ne šaliti sa njima...

stariji Pančevac

pre 10 godina

Analizirati sve podatke!
Koliko km.autoputeva ima Rusija-infrastruktura je jako slaba.
Nađite makar jedan proizvod iz Rusije iz oblasti visoke tehnologije.
Oslanjati se na vojnu tehnologiju,i exploataciju svog rudnog bogatsva,a na teritoriji majke Rusije neimati proizvodnju čini ih i te kako ranjivim na duže puteve.

genije

pre 10 godina

(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)
Džaba pisanije kad je u prvoj rečenici laž vezano za BDP:
CIA factbook BDP: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2001rank.html
Wiki BDP: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29

I uporno pojedinci po komentarima ponavljaju ovu istu budalaštinu, da ne kažem da bezočno lažu... :)

A da se vratimo temi: pa naravno da sve ima cenu - pitanje je kolika je i da li je neko spreman da je plati. Rusija je ionako 2008 sa 8% rasta spala na ovo statiranje oko nule... EU je isto tu... Šta će koga koliko da košta i ima li se para za to? Jedni izvoze resurse, drugi to isto uvoze; jedni proizvode industrijsku robu a ovi drugi su im pozamašno tržište... Chicken game iliti ko će prvi da trepne... Ja se kladim da RF neće da trepže zato što su saterani uza zid i nemaju baš kud nazad... A spin doktori CNN/BBC će to već prepakovati da izgleda kako treba.

Mile

pre 10 godina

Tako je to kad Putin hoce protiv celog sveta, ko nekad Sloba. Amerika se ne moze pobediti oruzjem i tvrdoglavoscu vec mudrim odlukama na duge staze.

AlekS

pre 10 godina

Probajte $ ili € da kupite negde u Moskvi za rublje. Nema. Dovoljan dokaz kako utiče sve ovo na ekonomiju Rusije. Idu kola niz brdo.
(Bojan, 24. mart 2014 20:03)

Neverovatna je drskost ovakvih tipova. U Rusiji, kao i u Srbiji, u svakoj menjacnici i banci se moze kupiti dolar i evro. Cemu plasiranje ovakvih lazi koje se trenutno mogu proveriti ?

djole

pre 10 godina

@srug tito puente:
Znate, statisticki podaci se mogu koristiti na najraznovrsije nacine u razlicite svrhe. Nije bas tako kako pisete. Svasta sada pisu zapadni mediji...juce procitah da EU od Rusije zavisi samo za 7% gasa, kada znamo da je trecina gasa iz Rusije. Da je istina to sto ste citirali, pa ne bi svi samo cutali i kukali i pretili, vec bi nesto uradili. Nece uraditi nista. A jeste li citali kako vrtoglavo rastu zlatne rezerve Rusije koje Rusi kupuju vec godinu dana sukcesivno? Niste? A jeste poredili javni dug Rusije i razvijenih zemalja? Pogledajte to pa onda nesto recite. Ne mozete izvuci neka tri podatka i smatrati ih pokazateljem ovog ili onog.

Jednoumlje

pre 10 godina

Sa druge strane bolje je da imaju sankcije nego Moskvu u dometu svih mogucih raketnih sistema i Ukrajinu u NATO-u. TO bi znacilo apsolutni krah Rusije.

Zamislite da uniste Rusiju, podele na nekoliko delova, uvedu demokratiju. Amerika bi vladala hiljadama godina.

Koll

pre 10 godina

ekonomske mjere su pogubne samo za Evropu, Putin zabija trice, kad im zavrnu plin... itd, da polako se vidi ko ce izvuci deblji kraj..
(bole, 24. mart 2014 20:06)

Klasičan primer sveopštog ne znanja..citiram "kad im zavrnu plin... itd" - kad im zavrne plin je sve što u glavama ne upućenih ima ali bitno je ovo "itd" , šta je to "itd" odnosno šta mogu da urade još osim da im zavrnu plin a znamo da Rusija nema privredu osim ove što im je majka priroda dala.

que

pre 10 godina

@drug Tito Puente: Wow, citali ste FT u avionu?! Kaze da je BDP Holandije veci od ruskog? To najpre nije tacno ni po nominalnom ni po PKM metodu, a drugo: da li kaze i da ta Holandija, koja "ima X puta manji broj stanovnika", ima BDP od 700-770 mlrd. USD, a ima spoljni dug od preko 2650 mlrd. USD.
RF ima nominalni BDP od oko 2000 mlrd. tj. po PKM 2400-3300 mlrd (zavisno od izvora), a spoljni dug od oko 630 mlrd.
Spoljni dug Holandije po stanovniku: 226,000 USD tj. 344% od BDP
Spoljni dug RF po stanovniku: 3600 USD tj. 23% od BDP
Mozda vam posle citanje FT-a podaci deluju banalno i nezanimljivo, ali ipak: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29

Nova ruska realnost-glad!!!

pre 10 godina

Ovo je pocetak kraja Rusije kao drzave i malog KGB cinovnika, koji je totlano pogresno procenio situaciju, misleci da otimanjem ukrajisnke teritorije zapad nece reagovati. Podseca me na Slobu koji nije potpisao Rambuje misleci da NATo nece reagovati, pa vidmo kako je zavrsio. Rusija nema nista oism gasa i nafte i ako to ne izvoze zapadu gladovace. Kina ili Indija, to je novo trziste i oni se ne greju na gas, tako da ce to tesko biti izvodljivo, kao mali srbo-rusofili to misle, naci nove klijente koji ce placati ti cenu gasa kao EU. Sve u svemu treba drzati sto vece odstojanje od njijh, ako Srbija zeli da opstane u svetu okruzena NATO i EU drzavama. Bice ono kao i sa Hitlerom, Nemcku izveo iz praha i vartio ih u prah, isti scenario ceka Putina i njegovu politiku.

monokl

pre 10 godina

Dosadni su vise oni komentari,"imaju samo resurse" i zive od toga,a kada nemaju kome da prodaju,videce oni svoga boga,..?I Norveska u koju se svi busaju kao primer ima samo to,arapske zemlje takodje,i upravo to ih i svrstava u finansijski mocne jer imaju sta da prodaju,ono sto svima treba.imaju para i zlata na gomili sto svi drugi mogu samo da sanjaju..nevidim razliku ,oni imaju resurse a "zapad" tehnologiju..ali i tu tehnologiju treba nekome prodati, proizvod treba negde plasirati,tako da nevidim uopste specijalnu razliku izmedju posedovanja samo resursa ili samo proizvodnje,jedni bez drugih nemogu !! Ako ovi nece njihov gas,ovi ce gas prodati drugima,i tu mislim da su u prednosti,jer imaju nesto sto svima treba a ovi sta ce sa luksuznim autom ako nemaju ljudi u evropi ni posao,kome da ga prodaju?ili npr.neki proizvodni sistemi za fabrike,ok nece imati modernu fabriku ali ce isto tako i neki simens ili ko zna ostati bez miliooona vrednog posla,pa nek tu fabriku instalira kod sebe ,..itd itd,..

cika djura

pre 10 godina

Amerika i njeni puleni (EU i Brtanija) su se previse razgoropadili i rade sta hoce - pogledajte na primeru bombardovanja Srbije. Isto tako se ponasaju i na ekonomskim ,berznanskim i ostalim poljima. Bilo bi jako, jako lose za planetu kada bi Rusija koja realno jedina moze da im parira, propadne. Bice jako opasno da Amerika zavlada celom planetom onako indirektno, pokvareno, anglosaksonski... Balans snaga mora da se odrzi

Krekovic

pre 10 godina

Eu i Amerika su dzinovske ,bogate,usmerene i timske masine a nasuprot njima stoji Rusija mrtve ekonomije,zemlja izgubljenog nacionalnog indetiteta udavljena u tajkunima i ultradesnicarsim pokretima i na celu sa ostarelim oligarhom sa zadrzanim mentalitetom bivseg policajca koji polako gubi osecaj za realnost i koji trazi da se samo on pita za sve.Putin ne shvata da je vreme kraljeva proslo i da su timovi ti koji pobedjuju ,gomila ociju i mozgova protiv jednog,smesno je i pomisliti ima li taj covek ikakve sanse.Odlivanje para je samo pocetak ,zar je iko sumnjao da svaki potez koji zapad izvede ima sanse da ne bude delotvoran?Putin ionako rashodovanu Rusiju polako vodi u totalni kolaps ,da li mu iko placa da to namerno radi,itanje je za medalju.

AlekS

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji. Prema tome, uz malo vise sankcija, bice dosvidanie tovaris KGB Putin, pocrkace rusi od gladi. Zapad je vec jednom unistio SSSR ekonomski, unistice isto tako sad I rusiju. Aki vazno da Putin sedi na vlasti jos 20god, ne bi li se nakrao jos malo, jer mu je ivih 70 milijardi dolara koje ima u vlasnistvu ocigledno malo
(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)

A ja na Internetu citam http://goldminersreport.com/library/from-russia-with-gold/ gde kaze da je ruski GDP ili Bruto Nacionalni Proizvod preko 2.500 milijardi americkih dolara. Holandski na http://www.statista.com/statistics/263581/gross-domestic-product-gdp-in-the-netherlands/ kaze da je 767,1 milijarda istih dolara, sto je 3.25 puta manje od ruskog. Ruski GDP jeste 14% americkog ali je i broj stanovnika 3 puta manji. Pored toga, zaboravljas da pomenes da su SAD zaduzene 105% svog GDP-a (Srbija 69%), dok Rusi takoreci nisu.

AlekS

pre 10 godina

Bilo bi profesionalno da kada prenosite neku vest iz inostranih medija navedete izvor, da bi mogli da procitamo original! Ovako, vasa "vest" nema nikakvu tezinu. Uostalom, ko zna koliko su Rusi, a koliko recimo Amerikanci izneli kapiala iz svojih zemalja! Ma ni Serlok Holms ne bi usao u trag!
(bozidar, beograd, 24. mart 2014 20:19)

Ruske banke su do 12. marta "tiho" prodale americke obveznice u iznosu od 105 milijardi dolara. Pored toga americki federalni drzavni dug Rusiji iznosi 163 milijarde dolara. http://people.howstuffworks.com/5-united-states-debt-holders.htm#page=4 U ovu svotu ne ulaze dugovi koje pojedine savezne drzave imaju prema Rusiji.

sojic

pre 10 godina

Ali te sankcije samo pogađaju narod ne političare to su i Amerikanci sami priznali kad su Iraku uveli sankcije.
To je odvratna taktika da narod napadaju tako.

deki 185

pre 10 godina

kada se govori o povlacenju novca onda se to odnosi vecinom na prodaju akcija sa moskocske berze.Ako je neko prodao akcije ,pa logicno je da je neko to i kupio te akcije.Jedan deo novca su povukle naravno strane banke .Koliko novca je izaslo toliko ce uci ali iz drugih izvora.Propaganda je cudo.

Danijel

pre 10 godina

drug Tito

Ili se nisi naspavao kada si čitao ili FT laže bdp rusije 2.022 (hiljada) milijardi podatak iz 2012 a Holandija 0.7 (hiljada) milijardi. Što setiče poređenja sa USA to je tačno.

dax86

pre 10 godina

@drugi Tito Puente

ja ne znam da li taj FT sluzi vise kao protiv-ruska propaganda, ali barem 1min u google bi ti otvorio nove horizonte, jer ruski BDP je od prilike tri puta veci nego holandski.. a i promenili se malo ekonomski statusi.. Evropa i SAD daleko nisu vise toliko vazne kao 1990te.. sada postoje BRIC koji ipak diktiraju ekonomsku rast..

cemu euro pored bajne rublje

pre 10 godina

@Moskovljanin - a zasto si kupio eure kad imate carobnu rublju???
Zasto Rusija sve svoje novcane tokove preracunava u DOLARIMA??? Zasto ne u rublji???
Zasto ne saljes na Sberbanku rublju kad je tako sve stabilno???

analiza

pre 10 godina

Bas danas u avionu procitah zanimljiv tekst u Financal Times-u. Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo! Ruski BDP je ravan 15% BDP kog imaju USA! Izvozni "artikli" su im iskljucivo energetski I sirovinski (kao Africke zemlje treceg sveta). Rast BDP im je godisnje 1.5-2%, sto je "rast" kao u Srbiji. Prema tome, uz malo vise sankcija, bice dosvidanie tovaris KGB Putin, pocrkace rusi od gladi. Zapad je vec jednom unistio SSSR ekonomski, unistice isto tako sad I rusiju. Aki vazno da Putin sedi na vlasti jos 20god, ne bi li se nakrao jos malo, jer mu je ivih 70 milijardi dolara koje ima u vlasnistvu ocigledno malo
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)
Puno citas novine,kreni da citas strucnu literaturu za promenu.Pa ces doziveti prosvetljenje.. :)

pa sad

pre 10 godina

@drug Tito Puente

Probaj da citas novine koje razumes sta pisu. Russia ima 3x veci GDP od holandskog, i 2.5 manji per capita.

Sa druge strane, sasvim stoji da im sturktura privrede nije najsrecnija.

Rationalist

pre 10 godina

(mare, 25. mart 2014 01:25)

Kralju, u čijoj valuti je dug SAD, a u čijoj je dug Rusije? SAD štampaju međunarodnu valutu, tako da praktično nemaju dug, oni stvaraju taj novac, oni određuju sebi kamatne stope, kada će kome dati isti, apsolutno sve... Oni su sami sebi kreditori, a države kao Rusija, Vijetnam, itd. su im bankarske filijale. :)

Rusija je zadužena u dolarskim i evro monetama, zato i doživljava kolaps zbog sankcija. :)

daska

pre 10 godina

(mare, 25. mart 2014 01:25)
A šta znači dug? Ja otplaćujem 10.000 eura kredita, a moj susjed 200.000 eura. Šta misliš tko je u većim problemima? Pa ja. Ja već kasnim dvije rate, dok on svoj dug, jer je suvlasnik veće firme, bez problema otplaćuje.

Visina duga je nebitna. Upravo obrnuto - što imš više novca, bit ćeš u mogućnosti dizati više kredita i još više ulagati u daljnji posao. Bitno je da li se dug vraća ili ne, a ne koliko je visok. Amerima taj dug ne predstavlja nikakav problem. Njihova ekonomija je toliko velika da im ni duplo veći dug od ovoga sada nebi bio problem za otplaćivati.

@drug tito puente

pre 10 godina

"Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo!"
https://www.google.rs/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&hl=en&dl=en&idim=country:RUS:BRA:CAN#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:RUS:NLD:USA&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false

ISPRAVKA
PER CAPITA BDP. Ukupan BDP veci ima Rusija,od Holandije.
Ogromna je razlika.

petar

pre 10 godina

@drug Tito Puente

zaista zanimljiv tekst... narocito kad se uzme u obzir da je (podaci MMF, lako dostupni na netu) u 2013. BDP holandije bio 800 milijardi $, and BDP rusije 2118 milijardi. takodje kad se ima u vidu da je rast od 1.5-2% naucna fantastika za EU. ok je citati te novine, ali nije ni lose proveriti elementarne informacije.

trilion gore, dole

pre 10 godina

Ruski BDP je manji od Holandskog, gde Holandija ima X puta manji broj stanovnika, a o teritoriji I resursima da I ne govorimo
(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)

2013. godina, izvor vikipedija:
ruski BDP = $2.558 trillion (šesti na svetu)
holandski = 696.308 billion (dvadeset treći)

lahm

pre 10 godina

(drug Tito Puente, 24. mart 2014 20:10)
Očito Financial Times nije ono što je bio. Ili ste se nešto zbunili. Ruski BND u 2013. je bio $2.560 milijardi, a holandski $690 milijardi. Ne znam kako je potonje veće od prvog? Ako gledamo "po glavi" (per capita), da, Holanđani su bogatiji, ali to svi znamo... Rusija mora ozbiljno da se pozabavi konkurentnošću u sektorima proizvodnje. U svakom slučaju, Rusija je daleko ispred onog gde je bila. I

Pera ložač

pre 10 godina

Na svaku ekonomsku vest iz Rusije javi se bar jedan komentator koji pomene Holandiju i njen BDP koji je isti kao i Ruski. Nekoliko puta razni komentatori su skretali paznju da je to netacno, da je podatak iz ko zna koje godine, ali ne vredi, Holandija pa Holandija. Svako iole stariji i iskusniji shvata da se vodi psiholoski rat "Zapada" protiv Rusije ali dosadni ste vise sa Holandijom, ajde neka druga prica, okrenite udzbenik na neku drugu stranicu.
Uzgred, hoce li Rusija da propadne ako ja Vama "priznam" da Holandija ima veci BDP od Rusije?

Tako je govorio drug Staljin

pre 10 godina

Evo samo da Ruje zavrnu pipu pa onda... I onda je mrmot zamotao čokoladu u omot. Nit Rusi imaju sav plin na svetu, nit je ikad bilo da su Moskvič ili Lada bolji od Mercedesa. Nema veze šta mislim da je sve ovo dim koji se pušta za raju, a sve je dogovoreno unapred, ali ipak Rusi šanse nemaju. Ako stvarno dođe do toga da zavrnu plin, EU uvek se može prilagoditi. Pitanje je samo ko će za 15 godina da beži na koju stranu. Historija je to već pokazala.

Deki

pre 10 godina

odliv kapitala u tom slucaju znaci da su investori prodali mnogo akcija i povukli pare.
To i nije toliki udar, zato ce rusi i drugi normalni biti u prilici da dobiju jeftine akcije.

Zare

pre 10 godina

Za razliku od ovih neverovatno upućenih ovde meni apsolutno nije jasno zašto se sve ovo dogadja i ko će, u svemu, da izvuče deblji kraj. Bojim se da će to biti braća Rusi jer je njihova ekonomska moć manja. Putin je možda računao sa tim da zapad zbog velike sirivinske zavisnosti neće hteti ozbiljnije da reaguje ali izgleda da su mu se te nade izjalovile. Ono što se ovde kod nas, medjutim, pokazuje jeste neverovatna podeljenost naroda na ljubitelje Rusa, Amera, Eu itd. Iskreno, posebno mi na živce idu ovi ljubitelji Ruja i to iz razloga što celu stvar gledaju po sistemu "nas i Rusa 300 miliona". Oduševljeno kliču velikom Putinu kao da je to njihov predsednik i kao da žive baš negde podno zidina Kremlja. Ovo poistovećivanje sa ovim velikim narodom je još jedna bolest ovog našeg malog naroda i još manje države. Dosta sve podseti na razočarane navijače naših fudbalskih klubova koji su masovno počeli da navijaju za Barsu, Real, Čelzi... Ovde inače neobično veliki broj Srba politiku i shvata NAVIJAČKI. Jednom zavoli ili zamrzi neki klub (stranku ili pojedinca) i posle ga slepo brani ili napada ne vodeći uopšte računa o njegovoj politici ili pak o svojim interesima. Vodimo globalnu svetsku politiku a nemamo kući šta da jedemo. Koliko je ova tendencija uzela maha vidi se i po tome što su na zadnjim izborima dosta stranaka kao osnovnu ideju imalo približavanje Rusiji a poseban kuriozitet je i formiranje Ruske stranke. Opametimo se narode, use i u svoje kljuse manite Amere i Ruse!

Agronom sa sela

pre 10 godina

Kad sam pročito tekst, zaključio sam sledeće:
finansijski, za Ruse, najbolje je da celu Rusiju prodaju na kvadrate i hektare!
Ljubav ne poznaje interes :)

Nisam rusofil

pre 10 godina

@(Za sve vas rusofile, 24. mart 2014 23:31)

Skuplji gas, skplji trasport gasa=skuplja proizvodnja a rentabilnost EU vec na ivici. Ruska ekonomija u kolapsu= gubitak trzista za finalne proizvode. Znaci i jedni i drugi drze jedni druge za m...da pa ko jace stisne. Bilo kako bilo jedni bez drugih ne mogu. Ako se ne pogode pa rusija propadne, oni gube ogromno trziste. u tom slucaju je jedino resenje "vruci" rat! E tada neka nam se nebo smiluje. U tom slucaju od Srbije nece ni "S" da ostane:/