Nedelja, 23.03.2014.

15:18

Sankcije Rusiji? Može, ako imate 350 milijardi evra

Izvor: Željko Panteliæ, dopisnik Nedeljnika iz Rima

Sankcije Rusiji? Može, ako imate 350 milijardi evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

glavomozid

pre 10 godina

"350 mlrdUSD i nije neka suma ukoliko" - Cek cek druze, polako. Nije USD u pitanju vec EUR. Ne pisem ovo zbog razlike u kursu vec zbog razlike o realnoj vrednosti valute. Kina sutra ako bi sutnula dolar na prodaju USD bi vredeo kolko i nas dinar jer jedino sto stoji iza njega je ratna masinerija i zalihe doticnog koje druge zemlje drze. To je posledica rada americkog kongresa i FED-a koji je privatna institucija koja non stop stancuje i ubacuje dolare u obrt.
Ne znam ko bi pri zdravoj pameti recimo otkupio (fiktivno) 350 milijardi USD duga evrima po kursu koji je vazeci...Mozda bi i otkupio ali za tipa 50-60 milijardi EUR ;)

Здравко Божић

pre 10 godina

Русија би требало да запрети санкцијама оним земљама које с њом имају сарадњу а поткопавају њене интересе. По овим и сличним питањима САД треба искључити из Евроазије. Њихов интерес је, као у Другом светском рату, кад се ратовало на туђим територијама, да на обострану штету Европа уводи санкције Русији и обрнуто. Међународно право треба да важи за све једнако, као и право народа на самоопредељење. Онај ко разбија руски народ и државу не може очекивати пријатељски став Русије!

mali radojica

pre 10 godina

@MIX ti očigledno ili ne umeš da analiziraš ili nisi baš pogodio temu. Kao prvo ovo uopšte neće dugo trajati već će se cela priča zvršiti negde krajem septembra kada nastupa zima I počinju indijanci da skuplaju drva(čitaj: da se plaćaju zaostali dugovi za gas od prošle godine).Kao drugo, niko ništa neće ni povlačiti ni preusmeravati jer bi to bilo vise nego katastrofalno po privredu EU. Veliki proizvodjači iz auto industrije su već objavili da neće uvoditi sankcije I tu država nema načina da ih natera jer to nisu firme kao kod nas pa da ih zoveš telefonom da im izdaješ direktive. Na poslednjem sastanku EU u Briselu Italija,Španija i Grčka su otvoreno izjavile da neće sprovoditi sankcije a Engleska samo pušta onog Haig-a da laje a na BBC i SKy-u njihovi privrdenici sa ironičnim kezom na licu objašnjavaju da od sankcija nema ništa. Kao treće i najbitnije Bugari i Madjari su isto izjavili da nema usporavanja u pogledu Južno Toka tako da ne znam odakle tebi ideja da smo mi tu na gubitku. Tu ima i još jedan detalj a to je činjenica da zbog nestabilne situacije u Ukrajini može doći do zatvaranja tamonošnjeg gasovoda kao i naftovoda tako da će nekim zemljama ostati samo taj južni tok kao izvor snabdevanja energentima. Jedino si u pravu za Kinu, oni samo sede i čekaju i ako treba kupiće sve preostale zalihe gasa koje bi se neka budala u EU odrekla. Daklem putuj igumane i ne misli na manastir jer južni tok će biti gotov u roku i bogami neki u EU ga čekaju ko suvo zlato.

zoran

pre 10 godina

The UK also benefits from Russian investment, which in 2011 amounted to $11bn.

Ruski invesment u Britaniju = 11 milijardi dolara..??? Ovu listu je izneo BBC lichno, njihova statistka, a ne nasa ili ruska, jer vidim kako mnogi sumnjaju u istinitos clanka koji je B92 izneo.
Znate li vi sta bi bile da ih ih Rusi uskrate za ovih 11 milijardi...??

....exports to Russia rose by 430%...!!!
Izvoz u Rusiju je porastao 430% !!!!!!!!!!! Ko ce toga da se odrekne, bas bih voleo da vidim....


In 2013 Russia was the second biggest export destination, outside of the EU, for cars built in the UK - accounting for 9.5% of all vehicle exports.
U 2013 Rusi su bili na drugom mestu kao izvozna destinacija, van EU...9,5% svih proizvedenih vozila u U.K idu u Rusiju....ako uzmemo u obzir da njihova auto industrija je na ivici da kolapsira, zamislite minus od 10%...


Koje crne sankcije Rusiji..>???!!!! U istom momentu Kinezi su rekli Rusima da sav gas koji ne prodaju preuzmere ka njima. Shvatite da Rusija ima ogroman potencijal i svima je potreban. Danashnji svet je jako povezan. Nije to mala Srbija ili Grchka pa ih otkachish i koga ce biti briga za taj potez. Ovo je zemlja sa najvishe resursa a planeti...prostore na nekoliko vremenskih zona. Tu, niko nishta ne moze da uradi. Tachka.

Milan

pre 10 godina

Vrlo interesantan članak. Putinov rejting prošle nedelje iznosio je 71%, prema RT.com. To je najveći zabeležen rejting ruskog predsednika posle 2008. godine. Nacionalizam je kod Slovena uvek pokretacka snaga.
(Stale, 23. mart 2014 23:55)

Ali zato da je demokratski nemac imao bi verovatno 101%.
Toliko o slovenima i nacionalizmu.

Miki

pre 10 godina

Kratkoročno rusija neće imati većih posledica. dugoročno rusija je gubitnik. dali mislite da će dugoročno jedna nemačka, britanija posle ovih dešavanja i dalje u tolikoj meri vezivati svoju ekonomiju sa rusima? mislite da neće tražiti alternativu za nabavljača gasa? kada se to desi, pašće i cena gasa. a zna se ko je gubitnik sa niskom cenom gasa. eu je već zatražila od amerike da razmotri opcije izvoza tečnog gasa. evropske i američke firme se polako vraćaju kući. apple ima dugoročni plan da se cela proizvodnja vrati u ameriku. engleska je već objavila planove za povratak firmi iz kine. isto će se desiti i sa firmama u rusiji. proći će godine, ali je ovo neminovno. zapad ne razmišlja kao istok. to je istorija već dokazala.

MIX

pre 10 godina

350 mlrdUSD i nije neka suma ukoliko je uporedimo sa zbirom vojnih budzeta nekoliko najvecih članica NATO. Naravno predstavnici EU ne žele da izgube ovih 350 mlrdUSD.
Moja prognoza je sledeća:
1. Ova situacija će dugo da traje
2. Evropske kompanije će sve manje ulagati u Rusiju pa će čak i povlačiti uložena sredstava
3. Rusi će se više okrenuti drugim tržištima u Aziji
4. najveću korist od ove krize imate će USA i Kina, Evropa će vremenom amortizovati ovaj udar
5. Najgore će proći Ukrajinci i nećete verovati- Srbi (sada će mnogi reći evo opet nekoga ko stavlja Srbe u epicentar zbivanja), ali pogledajte: Rusija je ovim potezom faktički priznala Kosovo, južni tok će biti stopiran od strane EU i mi ćemo izgubiti vrlo bitan razvojni projekat, NIS smo zbog južnog toka (čitaj podrše za Kosovo) poklonili. Moj predlog je da se moramo pod hitno svrstati na stranu EU, zadužiti Gasprom za 1,6 MlrdUSD kao razliku do 2 mlrdUSD kolika je bila tržišna vrednost NIS-a.
PS. samo me interesuje kolika je naša propuštena od dobit od razlike u ceni rudne renta (one koju NIS dobija i tržišne u okolnim zemljama) a kolika je zarada od izvoza u Rusiju. Bojim se da i ovde gubimo....

volimKADsiObjektivan

pre 10 godina

Samo Švajcarska u svojim bankama cuva 2000 milijardi.
(alex, 23. mart 2014 18:53)

Pomozi mi da razumem. Moj komsija radi u obezbedjenju Komercijalne banke, dakle cuva banku koja cuva 300 000 000 e, ali to ne znaci da su pare njegove, zar ne?

Boki NS

pre 10 godina

Jedino sa čim se ne slažem u članku je konstatacija da bi istok Ukrajine bio teret za Rusiju. To izjaviti za Donbas i ostati živ je prilična hrabrost. Pa to je jedino što valja u celoj zemlji!!

@notblind
Za tvoju informaciju, Rusi su u Srbiji kupili samo NIS i to uz obećanje da će južni tok proći kroz Srbiju. Za uzvrat, dobili su dosta nižu cenu i obećanje da neće biti dizana rudna renta(to je u stvari i najveći problem od svega). Kad smo već kod korupcije, šta misliš, kako je prodato ostalih 95% srpske industrije? Uz korupciju, jer ološ od ministara koji je tada bio na vlasti je bio vrlo potkupljiva roba. Nažalost, od svih su za sada samo Dragin i Bubalo u zatvoru.
@Dusan K
Da sarađuju sa ljudima kojima je jedna od prvih odluka bilo ukidanje ruskog kao zvaničnog jezika? Pa nisu oni banana-država kao Srbija da na svojim granicama dopuste takvu očiglednu provokaciju!

@Zekoslav
Raspitaj se koliko je tvoju državu (Hrvatsku) koštalo uvođenje viza za Ruske turiste. Inače, izbegavaj tako jake reči ako nemaš nijedan argument.

mikin

pre 10 godina

"(Dusan K."
-----------------------------------
Dusane, problem je u tome sto se Zapad malo previse zaigrao, previse se ostrvio verujici da posle raspada SSSR-a moze raditi sto mu volja i gde mu volja. SAD i EU su, uz Japan, Australiju i Kanadu, sebi zalepili etiketu "Medjunarodna zajednica" i novcem, ucenama (sankcijama) i ratovima (bombardovanjima) poceli da preuzimaju kontrolu nad celim svetom. To je moglo u vreme prodanog Gorbacova i pijanog Jeljcina. Ocito da se u tome presla crvena linija i da Putin nije Jeljcin. Ako mislis da ovo sto pisem nije "bas tako" procitaj kako su Amerikanci reagovali sezdesetih godina proslog veka kada je tadasnji SSSR krenuo da instalira svoje rakete na Kubu. Sta mislis kako bi reagovala Amerika danas kada bi Rusija krenula da instalira svoje balisticke rakete na Kubi u "cilju sprecavanja medjunarodnog terorizma"? Tada bi takvi kao ti "garant" nasli opravdanje za americke stavove i njihovu paranoju.
I zapamti jedno, ravnoteza u prirodi je jedina garancija njenog opstanka. Nije dobro kada jedna strana podvlja u svojoj moci.

mikin

pre 10 godina

" Veći problem bi mogao da nastane ako i „de iure" Krim postane deo Moskve."
----------------------------------------------------------------------------
Krim je vec postao "de iure" deo Rusije - normalno, prema ruskom pravnom sistemu - a taj je i bitan. Zapadni "de iure" je ovde folklor kao sto se moze videti i manje-vise je nevazan. To je gotova stvar sto se tice Rusije. Ne mislite valjda da ce sve ovo sto je uradjeno biti ponisteno i vraceno Ukrajini? Pa u to ne veruje ni novoformirana ukrajinska ulicna vlast.

Sg

pre 10 godina

Jos jedan dokaz germanskog i anglosaksonskog cinizma, da nije vazna Ukrajina i da su kao uvek i svugde vazniji licni ekonomski interesi.Dobri su samo kad treba da zamute, stvore haos i onda te ostave na cedilu i sve u ime neke kvazi demokratije.Koga briga kako se nesto zove kad ti je stomak i frizider prazan...

Stale

pre 10 godina

Vrlo interesantan članak. Putinov rejting prošle nedelje iznosio je 71%, prema RT.com. To je najveći zabeležen rejting ruskog predsednika posle 2008. godine. Nacionalizam je kod Slovena uvek pokretacka snaga.

Bora Torba

pre 10 godina

Raspao se SSSR, raspala se Jugoslavija, Cehoslovacka,..., ni Srbija, Belgija i UK ne stoje najbolje. Valjda cemo izdrzati i raspad Ukrajine. Najvaznije da na Krimu [skoro] nije ni bilo zrtava. Mirne demonstracije u Kijevu su bile puno tragicnije.

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Ma dajte ljudi, ko jos normalan veruje da ce im uvesti sankcije?!
Pa pogledajte Britaniju! Rusi su vlasnici ogromnog broja nekretnina, deca im se tamo skoluju, imaju poslove tamo, vlasnici su fudbalskih klubova...
Britanija bi napravila 3 koraka unazad njihovim odlaskom!
A da ne pricam o energetskoj zavisnosti zemlja EU.
Rusi, oni bogati, koji jos uvek zive u domovini, su kupci luksuznih proizvoda, od satova, preko pica, do kola. i zamislite sad da jedan Mercedes ne moze da izveze svoja kola tamo? Zbog cega? Zbog jednog Krima, za koji celu EU pa i svet u sustini boli uvo?

bole

pre 10 godina

da vidim zbog sankcija ce Evropa da propadne a Rusija da postane ekonomsko cudo jer im sankcije nemogu nista, tako i mi govorimo kako se Evropa raspada vec dvadeset godina a mi smo lideri svega i svacega, Evropa je centar svetcke ekonomije svidjelo se to kome ili ne..

Dusan K.

pre 10 godina

Lakse malo komentatori. Jesu EU giganti ulagali i po 30 milijardi evra svuda po Rusiji, ali mislite li da neko sme danas da ulozi i milion? Dovoljno je to sto ce Rusija izgubiti investicije, mnogi ugovori ubudece nece biti produzavani, a kapital ce se povlaciti. Ne zbog mrznje, vec prosto jer se investitori plase da im novac sutra ne propadne.

Da se razumemo, ne mrzim ja Rusiju, ali ne velicajte mnogo Putina on je samo politicar nije on Rusija. Sveti se Ukraini koju vise ne moze da kontrolise i zbog toga ce Rusija nazalost u buducnosti trpeti ozbiljne ekonomske posledice. Mogao je da prizna novu vlast u Ukraini i da sa njom saradjuje kao sa svakom Evropskom zemljom, ali ne on je podigao narod na Krimu da se odcepi. Jos malo shvatice to ceo Ruski narod i sklonice putina sa vlasti, zato se ne zalecite sa komentarima. I Ruskom narodu je dosta koskanja sa Zapadom, i oni zele normalno da zive, posluju, zaradjuju. Krim ce verovatno na kraju biti kupljen od Ukraine, kad se promeni vlast u Rusiji, to je neko moje licno misljenje jer jos se nije desilo "izvinite evo vam teritorija nazad".

Zekoslav

pre 10 godina

Gluplji tekst dugo nisam procitao, opciran, ali glup! Price o zavijanju u crno, katastrofi i ovisnosti zapada o rusima price su za debile. Za one pametne postoji statistika i goli ekonomski pokazatelji koji jasno govore u prilog zapada, ne rusa. Ilustracije radi, Norveska je prosle godine prodala vise nafte u EU od Rusije. Pametnome dosta.

notblind

pre 10 godina

Pa vidite samo kako su kod nas nabavljali poslove. Sve preko korumpiranih ljudi koje su oni sami uzdigli uz mito i ostalo. Kupise pola zemlje kod nas zato sto su se nasi politicari prodavali. Tako su skoro svuda dosli na "vlast" pa da se kao od njih sada zavisi. Rusofili mogu lupati minuse koliko hoce i to zbog razloga sto istina boli. Mozda bi samo trebali biti objektivni. Ovde neko forsira Ruse po nasim medijama pa otkida koliko to radi. Citajte malo strane forume od razvijenijih drzava od nase. Ljudi osudjuju i ove i one tj trude se u vecini slucajeva da budu objektivni a ne samo "NAPRED RUSI" ili pak "NAPRED USA"...2014. je zzz

Бојан Илић

pre 10 godina

? ANALIZA
Sankcije Rusiji? Može, ako imate 350 milijardi evra

Најјачи наслов у последњих пар година:-))

Hm

pre 10 godina

Ova izjava Zizova mi deluje kao, jeste uradili smo to jer nam se moze, a vi vidite sta cete sad. Ipak, potcenjivanje druge strane nikad ne donosi nista dobro.

Duci0167

pre 10 godina

Konačno jedan odličan članak na sajtu povodom ove teme, svaka čast autoru!
Naravno sada slede neargumentovani, paušalni, ostrašćeni i navijački komentari da upropaste stvar.
(expat, 23. mart 2014 16:18)

Haha,odlicno kako vam je sve istinito kada se pise ono sto hocete i sto se vama svidja. Pa zar stvarno ima nekoga ko misli da ce USA i EU izgubiti vise nego RUS?! Nasa stampa je poznata da ne staje na RUS stranu,smesno. Ispade da ceo svet duguje Putinu. Gomila ... gluposti.

master

pre 10 godina

Odgovor kome bi sankcije više štetile je lak.BDP članica EU je 16.500 mlrd.$ a Rusije 1480.mldr.$ pa jasna računica pokazuje da je 400 od BDP EU 2,4% a 350 od BDP Rusije je 27 %.

His Story

pre 10 godina

Kako Putinu pada popularnost zbog lose ekonomije on ce morati da se posveti pravljenju medjunarodnih incidenata a sve to ce se na kraju zavrsiti na Crvenom trgu. I eto ti nas kod nase brace kako im uvaljujemo farmerice iz Novog Pazara za kavijar. Istorija Ruse uci da od istorije nista nisu naucili

Zole

pre 10 godina

Rusi ce prodavati gas kinezima a Evropa ce kupovati skuplji američki gas. U maju Rusija i Kina potpisuju najveći energetski ugovor izmedju dve zemlje. Tim ugovorom Rusija ce smaninjti zavisnost od evropskog trzista za gasom i naftom. Ruski gas u Evropi ce poskupeti. Amerika sada proizvodi više gasa nego sto joj treba. Planira da jos poveća proizvodnju. Vec grade luku za isporuku tečnog gasa u Poljskoj koja ce gotova pocetkom 2015.. Sa trenutnom crnom ruskog gasa američki ne moze da konkurise. Krizom u Ukrajini cena ruskog gasa ce poskupeti i time sirom otvoriti vrata za američki gas. U svakom slučaju posle svega ovoga Evropa ce placati skuplji gas.

noge u lavoru

pre 10 godina

Ovde se vidi snaga Rusije, za 10 godina su udesetostrucili BDP, a zarada je sa 50 dolara 2000te skocila na 1000$ 2014te.
srbin

Srbine, matematika ti je kao i logika - jadna! Od 2000 d0 2014 je proslo 14 godina, ne 10... 500 x 10 = 500 ne 1000

срећни порески необвезник

pre 10 godina

Занимљиве су ове теорије-добро и једнима и другима!?А,тек анализе које веле да најбоље стојиш кад немаш ништа....Крим економски терет за Русију,а тек исток богат рудом,па сва та индустрија ,економски би уништиле Русију(као и нас рудна богатства Космета)све је то најбоље препустити неком другом да се пати.

Petar

pre 10 godina

A, zna li se gde je onaj vojnik pomenut na pocetku ovog teksta "oni bi kao da se otcepe, a mi im kao ne damo"? Legenda!
(Komentator, 23. mart 2014 16:21)

Ime vojnika je Bahrudin Kaletović. Preživeo je kasnije i rat u Bosni, ali je poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Tuzle 1998. godine.

Movado

pre 10 godina

Sve je to jedna velika igra, cim su svi videci politicati smireni i nasmejani, dogovor je odavno pao ali ovce moraju da se osisaju, nalazolt to je siroti narod ukrajine, ali kao sto smo i ki bili, tako su i oni i slepi i glupi jer se ne radi o njihivim interesima vec interesa drugih.

Komentator

pre 10 godina

Obicno se politicari "zalete" populistickim izjavama, obuzme ih euforija, osecaju se mocno. Onda im neko iz senke objasni da to sto su rekli ima takve i takve posledice. Cesto je ogromna steta vec napravljena. Ali, politicari najcesce ne snose nikakve posledice.

A, zna li se gde je onaj vojnik pomenut na pocetku ovog teksta "oni bi kao da se otcepe, a mi im kao ne damo"? Legenda!

Marko

pre 10 godina

Ovo je ključno u celoj priči "Znate li kakva je bila reakcija berze u Moskvi, kada je Sovjetski Savez intervenisao u Čehoslovačkoj 1968? Nikakva, jer tada u Moskvi nije bilo berze. Danas je ima i o tome moramo svi da vodimo računa kad povlačimo poteze" i tu se zapad zaigrao, smetnuo je sa uma da u Rusiji nije više "pu-pu kapital i privatna svojina", nego da vladaju neki drugi odnosi.

Stop KGB oligarhu !

pre 10 godina

Ovako su govorili i za Hitlera u pocetku, u stilu "evo sad ce stati" , "ma nece on dalje" , "bolje da ignorisemo" , " dobro to je samo jedan deo jedne zemlje" itd...
Bolje stati odmah na crtu ovom diktatoru i spasiti Ukrajinski i Ruski narod na vreme nego cekati da ceo svet sklizne u jos jedan sukob svetskih razmera

Ivan S

pre 10 godina

Kada je neko oštrouman, dovoljno objektivan i još sve bazira na ozbiljnim informacijama onda nastane ovako kvalitetan članak. Da ih ima više, mediji bi dobili i edukativnu notu pored one da služe pa ono skoro isključivo zaluđivanju dokonih masa.

Milan-Indjija

pre 10 godina

Predsednik Bundesbanke je lepo rekao! Od situacije u Ukrajini, vazniji su nam odnosi sa Rusijom. Tacka. Sa tim je sve receno.A Vi sto uporno pominjete Kosovo i Krim, shvatite da je Srbija toliko mala, da je niko i ne uzima za ozbiljno i da se svi bave nama. U stvari mnogi i ne znaju gde se nalazimo na mapi.

Krkobaba

pre 10 godina

O, boze... Ovde je 80% navoda apsolutno netacno i posledica je misljenja i zelje autora, a ne cinjenicnog poznavanja situacije. Samo jedan detalj, ovde je potpuno zaboravljeno i zanemareno osnovno, najfundamentalnije pitanje: ko je i zasto izazvao drzavi udaru u Kijev? Ko ima najvise (ekonomskog) interesa za tako nesto, ko ga je organizovao i ko sproveo? Od tog odgovora proizilaze i sve analize sta ce de desiti kasnije. Autor je mogao da pronadje novcane veze ili kako se kaze kako novac smrdi, izmedju amerikanaca koji se nalaze na ruskoj listi sankcija, i lako bi uvideo da je u pitanju novac i teski ekonomski interesi. Osim naravno senatora MekKejna koji je kolateralna steta u obliku dezurnog klovna za zabavu Kremlja. Ciji dolarski kes od 20 miliona US$ je gospodja iz amerike donela u cegeru i podelila u Kijevu na majdanu? Poreskih obveznika ili nekoga ko je na spisku sankcija? Ovakvih pitanja se moze postaviti jos najmanje deset na pomenuti clanak. Dalje, ovo je tekst napisan na osnovu javno poznatih cinjenica i izjava, a to to nema veze sa vezom sa stvarnim misljenjem i tajnim kretanjima. U te krugove autor teksta ne moze da udje.

juzni tok

pre 10 godina

Odlican tekst.
Postoji jos jedna stvar kada je u pitanju ekonomija, Rusija i svet.

U slucaju da se Rusiji uvedu sankcije, Rusija ce smanjiti proizvodnju nafte, zbog manje prodaje Evropi. Malo ce povecati izvoz za Kinu i Indiju, i proizvodnja od 70% u odnosu na danasnju bi joj savrseno odgovarala.
Sa druge strane, usled pomanjkanja cene nafte bi porasle i Rusija bi bila isto ili skoro isto bila dobra u zaradi.

Jos znacajnija je stvar rezervi. Usled nedostatka ruske nafte trosila bi se mnogo vise nafta ostalih proizvodjaca, a ruska cuvala za ' najgora vremena'.

p.s. Juzni tok je morao proci kroz teritorijalne vode Ukrajine ili Turske, za sta mu je trebala dozvola. Sada, kada se Krim pripojio Rusiji, ima samo jednu zemlju posrednika do nas - Bugarsku.

expat

pre 10 godina

Konačno jedan odličan članak na sajtu povodom ove teme, svaka čast autoru!
Naravno sada slede neargumentovani, paušalni, ostrašćeni i navijački komentari da upropaste stvar.

dzonikg

pre 10 godina

Sto volim kad ovo ga papagaji pricaju o nekom padu Rublje u odnosu na $ i nikako da vidim na kom je to grafiku pao ili je sva copy paste sa cnna.
1$ vredi 36 rubalja isto kao 2009 godine tj pre 5 godina ..jedini pad se desio "krizne" 2008 kad je sa 25 rubala skocio na 35 i od tad je ta vrednost a ta vrednost je i sad ..zadjih nedelju dana rublja se nije pomerila sa mesta tako da pricam ti pricu

Mairon

pre 10 godina

Cesto se provlaci u slicnim tekstovima tvrdja da ce vise stete od sankcija imati Rusija a ne EU.
Povodom toga, smatram da se dubljom analizom dolazi do sledecih zakljucaka. Najveci gubitnik krize u Ukrajini bice svakako EU. Rusija bi uvodjenjem ovih sankcija mogla da se sve vise okrene trzistu Kine i dalekog istoka gde itekako ima trziste za svoje proizvode. Krhka ekonomija EU imace stete od konfrontacije sa Rusijom. SAD gura slabo rukovedstvo EU u ove sankcije prema Rusiji, a najvecu stetu bi mogle da imaju Nemacka na prvom mestu a onda i Francuska. SAD nije u interesu da Evropa ojaca vec da kroz konfrontaciju sa Rusijom dolazi pod jos jace okrilje SAD, u kojem se doduse i nalazi od 1945.
Najave da bi SAD mogle menjati Rusiju kao snabdevac gasom dovoljni su pokazatelj namere SAD, koje i stoje iza krize u Ukrajini.
Rusija ima alternativu u saradnji sa Kinom dok nestabilna EU ekonomija moze pretrpeti dalju stetu.
Rukovodstvo EU je vrlo slabo, u Briselu sede kratkovide tehnokrate i oni po inerciji slede Vasington cime nanose stetu interesima same EU.
Evropa ce ili nastaviti da bude verni satelit SAD u spoljnoj politici ili ce odluciti da se resava tog polozaja.
Kao sto sam rekao, Nemacka moze imati najvecu stetu od ove krize. Ona ce ostati ekonomski dzin a politicki patuljak pod okriljem SAD, ako ne, drugi put je jacanje saradnje sa Rusijom i Kinom, a vec su to najveca trzista za Nemacke proizvode.
Dugorocno, EU ce od ovog sukoba imati samo gubitke.

Milan-Indjija

pre 10 godina

Predsednik Bundesbanke je lepo rekao! Od situacije u Ukrajini, vazniji su nam odnosi sa Rusijom. Tacka. Sa tim je sve receno.A Vi sto uporno pominjete Kosovo i Krim, shvatite da je Srbija toliko mala, da je niko i ne uzima za ozbiljno i da se svi bave nama. U stvari mnogi i ne znaju gde se nalazimo na mapi.

expat

pre 10 godina

Konačno jedan odličan članak na sajtu povodom ove teme, svaka čast autoru!
Naravno sada slede neargumentovani, paušalni, ostrašćeni i navijački komentari da upropaste stvar.

Komentator

pre 10 godina

Obicno se politicari "zalete" populistickim izjavama, obuzme ih euforija, osecaju se mocno. Onda im neko iz senke objasni da to sto su rekli ima takve i takve posledice. Cesto je ogromna steta vec napravljena. Ali, politicari najcesce ne snose nikakve posledice.

A, zna li se gde je onaj vojnik pomenut na pocetku ovog teksta "oni bi kao da se otcepe, a mi im kao ne damo"? Legenda!

Mairon

pre 10 godina

Cesto se provlaci u slicnim tekstovima tvrdja da ce vise stete od sankcija imati Rusija a ne EU.
Povodom toga, smatram da se dubljom analizom dolazi do sledecih zakljucaka. Najveci gubitnik krize u Ukrajini bice svakako EU. Rusija bi uvodjenjem ovih sankcija mogla da se sve vise okrene trzistu Kine i dalekog istoka gde itekako ima trziste za svoje proizvode. Krhka ekonomija EU imace stete od konfrontacije sa Rusijom. SAD gura slabo rukovedstvo EU u ove sankcije prema Rusiji, a najvecu stetu bi mogle da imaju Nemacka na prvom mestu a onda i Francuska. SAD nije u interesu da Evropa ojaca vec da kroz konfrontaciju sa Rusijom dolazi pod jos jace okrilje SAD, u kojem se doduse i nalazi od 1945.
Najave da bi SAD mogle menjati Rusiju kao snabdevac gasom dovoljni su pokazatelj namere SAD, koje i stoje iza krize u Ukrajini.
Rusija ima alternativu u saradnji sa Kinom dok nestabilna EU ekonomija moze pretrpeti dalju stetu.
Rukovodstvo EU je vrlo slabo, u Briselu sede kratkovide tehnokrate i oni po inerciji slede Vasington cime nanose stetu interesima same EU.
Evropa ce ili nastaviti da bude verni satelit SAD u spoljnoj politici ili ce odluciti da se resava tog polozaja.
Kao sto sam rekao, Nemacka moze imati najvecu stetu od ove krize. Ona ce ostati ekonomski dzin a politicki patuljak pod okriljem SAD, ako ne, drugi put je jacanje saradnje sa Rusijom i Kinom, a vec su to najveca trzista za Nemacke proizvode.
Dugorocno, EU ce od ovog sukoba imati samo gubitke.

dzonikg

pre 10 godina

Sto volim kad ovo ga papagaji pricaju o nekom padu Rublje u odnosu na $ i nikako da vidim na kom je to grafiku pao ili je sva copy paste sa cnna.
1$ vredi 36 rubalja isto kao 2009 godine tj pre 5 godina ..jedini pad se desio "krizne" 2008 kad je sa 25 rubala skocio na 35 i od tad je ta vrednost a ta vrednost je i sad ..zadjih nedelju dana rublja se nije pomerila sa mesta tako da pricam ti pricu

Bora Torba

pre 10 godina

Raspao se SSSR, raspala se Jugoslavija, Cehoslovacka,..., ni Srbija, Belgija i UK ne stoje najbolje. Valjda cemo izdrzati i raspad Ukrajine. Najvaznije da na Krimu [skoro] nije ni bilo zrtava. Mirne demonstracije u Kijevu su bile puno tragicnije.

Stale

pre 10 godina

Vrlo interesantan članak. Putinov rejting prošle nedelje iznosio je 71%, prema RT.com. To je najveći zabeležen rejting ruskog predsednika posle 2008. godine. Nacionalizam je kod Slovena uvek pokretacka snaga.

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Ma dajte ljudi, ko jos normalan veruje da ce im uvesti sankcije?!
Pa pogledajte Britaniju! Rusi su vlasnici ogromnog broja nekretnina, deca im se tamo skoluju, imaju poslove tamo, vlasnici su fudbalskih klubova...
Britanija bi napravila 3 koraka unazad njihovim odlaskom!
A da ne pricam o energetskoj zavisnosti zemlja EU.
Rusi, oni bogati, koji jos uvek zive u domovini, su kupci luksuznih proizvoda, od satova, preko pica, do kola. i zamislite sad da jedan Mercedes ne moze da izveze svoja kola tamo? Zbog cega? Zbog jednog Krima, za koji celu EU pa i svet u sustini boli uvo?

Zole

pre 10 godina

Rusi ce prodavati gas kinezima a Evropa ce kupovati skuplji američki gas. U maju Rusija i Kina potpisuju najveći energetski ugovor izmedju dve zemlje. Tim ugovorom Rusija ce smaninjti zavisnost od evropskog trzista za gasom i naftom. Ruski gas u Evropi ce poskupeti. Amerika sada proizvodi više gasa nego sto joj treba. Planira da jos poveća proizvodnju. Vec grade luku za isporuku tečnog gasa u Poljskoj koja ce gotova pocetkom 2015.. Sa trenutnom crnom ruskog gasa američki ne moze da konkurise. Krizom u Ukrajini cena ruskog gasa ce poskupeti i time sirom otvoriti vrata za američki gas. U svakom slučaju posle svega ovoga Evropa ce placati skuplji gas.

Stop KGB oligarhu !

pre 10 godina

Ovako su govorili i za Hitlera u pocetku, u stilu "evo sad ce stati" , "ma nece on dalje" , "bolje da ignorisemo" , " dobro to je samo jedan deo jedne zemlje" itd...
Bolje stati odmah na crtu ovom diktatoru i spasiti Ukrajinski i Ruski narod na vreme nego cekati da ceo svet sklizne u jos jedan sukob svetskih razmera

juzni tok

pre 10 godina

Odlican tekst.
Postoji jos jedna stvar kada je u pitanju ekonomija, Rusija i svet.

U slucaju da se Rusiji uvedu sankcije, Rusija ce smanjiti proizvodnju nafte, zbog manje prodaje Evropi. Malo ce povecati izvoz za Kinu i Indiju, i proizvodnja od 70% u odnosu na danasnju bi joj savrseno odgovarala.
Sa druge strane, usled pomanjkanja cene nafte bi porasle i Rusija bi bila isto ili skoro isto bila dobra u zaradi.

Jos znacajnija je stvar rezervi. Usled nedostatka ruske nafte trosila bi se mnogo vise nafta ostalih proizvodjaca, a ruska cuvala za ' najgora vremena'.

p.s. Juzni tok je morao proci kroz teritorijalne vode Ukrajine ili Turske, za sta mu je trebala dozvola. Sada, kada se Krim pripojio Rusiji, ima samo jednu zemlju posrednika do nas - Bugarsku.

Petar

pre 10 godina

A, zna li se gde je onaj vojnik pomenut na pocetku ovog teksta "oni bi kao da se otcepe, a mi im kao ne damo"? Legenda!
(Komentator, 23. mart 2014 16:21)

Ime vojnika je Bahrudin Kaletović. Preživeo je kasnije i rat u Bosni, ali je poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Tuzle 1998. godine.

Бојан Илић

pre 10 godina

? ANALIZA
Sankcije Rusiji? Može, ako imate 350 milijardi evra

Најјачи наслов у последњих пар година:-))

Ivan S

pre 10 godina

Kada je neko oštrouman, dovoljno objektivan i još sve bazira na ozbiljnim informacijama onda nastane ovako kvalitetan članak. Da ih ima više, mediji bi dobili i edukativnu notu pored one da služe pa ono skoro isključivo zaluđivanju dokonih masa.

Marko

pre 10 godina

Ovo je ključno u celoj priči "Znate li kakva je bila reakcija berze u Moskvi, kada je Sovjetski Savez intervenisao u Čehoslovačkoj 1968? Nikakva, jer tada u Moskvi nije bilo berze. Danas je ima i o tome moramo svi da vodimo računa kad povlačimo poteze" i tu se zapad zaigrao, smetnuo je sa uma da u Rusiji nije više "pu-pu kapital i privatna svojina", nego da vladaju neki drugi odnosi.

Krkobaba

pre 10 godina

O, boze... Ovde je 80% navoda apsolutno netacno i posledica je misljenja i zelje autora, a ne cinjenicnog poznavanja situacije. Samo jedan detalj, ovde je potpuno zaboravljeno i zanemareno osnovno, najfundamentalnije pitanje: ko je i zasto izazvao drzavi udaru u Kijev? Ko ima najvise (ekonomskog) interesa za tako nesto, ko ga je organizovao i ko sproveo? Od tog odgovora proizilaze i sve analize sta ce de desiti kasnije. Autor je mogao da pronadje novcane veze ili kako se kaze kako novac smrdi, izmedju amerikanaca koji se nalaze na ruskoj listi sankcija, i lako bi uvideo da je u pitanju novac i teski ekonomski interesi. Osim naravno senatora MekKejna koji je kolateralna steta u obliku dezurnog klovna za zabavu Kremlja. Ciji dolarski kes od 20 miliona US$ je gospodja iz amerike donela u cegeru i podelila u Kijevu na majdanu? Poreskih obveznika ili nekoga ko je na spisku sankcija? Ovakvih pitanja se moze postaviti jos najmanje deset na pomenuti clanak. Dalje, ovo je tekst napisan na osnovu javno poznatih cinjenica i izjava, a to to nema veze sa vezom sa stvarnim misljenjem i tajnim kretanjima. U te krugove autor teksta ne moze da udje.

Movado

pre 10 godina

Sve je to jedna velika igra, cim su svi videci politicati smireni i nasmejani, dogovor je odavno pao ali ovce moraju da se osisaju, nalazolt to je siroti narod ukrajine, ali kao sto smo i ki bili, tako su i oni i slepi i glupi jer se ne radi o njihivim interesima vec interesa drugih.

bole

pre 10 godina

da vidim zbog sankcija ce Evropa da propadne a Rusija da postane ekonomsko cudo jer im sankcije nemogu nista, tako i mi govorimo kako se Evropa raspada vec dvadeset godina a mi smo lideri svega i svacega, Evropa je centar svetcke ekonomije svidjelo se to kome ili ne..

срећни порески необвезник

pre 10 godina

Занимљиве су ове теорије-добро и једнима и другима!?А,тек анализе које веле да најбоље стојиш кад немаш ништа....Крим економски терет за Русију,а тек исток богат рудом,па сва та индустрија ,економски би уништиле Русију(као и нас рудна богатства Космета)све је то најбоље препустити неком другом да се пати.

mikin

pre 10 godina

" Veći problem bi mogao da nastane ako i „de iure" Krim postane deo Moskve."
----------------------------------------------------------------------------
Krim je vec postao "de iure" deo Rusije - normalno, prema ruskom pravnom sistemu - a taj je i bitan. Zapadni "de iure" je ovde folklor kao sto se moze videti i manje-vise je nevazan. To je gotova stvar sto se tice Rusije. Ne mislite valjda da ce sve ovo sto je uradjeno biti ponisteno i vraceno Ukrajini? Pa u to ne veruje ni novoformirana ukrajinska ulicna vlast.

Zekoslav

pre 10 godina

Gluplji tekst dugo nisam procitao, opciran, ali glup! Price o zavijanju u crno, katastrofi i ovisnosti zapada o rusima price su za debile. Za one pametne postoji statistika i goli ekonomski pokazatelji koji jasno govore u prilog zapada, ne rusa. Ilustracije radi, Norveska je prosle godine prodala vise nafte u EU od Rusije. Pametnome dosta.

master

pre 10 godina

Odgovor kome bi sankcije više štetile je lak.BDP članica EU je 16.500 mlrd.$ a Rusije 1480.mldr.$ pa jasna računica pokazuje da je 400 od BDP EU 2,4% a 350 od BDP Rusije je 27 %.

Dusan K.

pre 10 godina

Lakse malo komentatori. Jesu EU giganti ulagali i po 30 milijardi evra svuda po Rusiji, ali mislite li da neko sme danas da ulozi i milion? Dovoljno je to sto ce Rusija izgubiti investicije, mnogi ugovori ubudece nece biti produzavani, a kapital ce se povlaciti. Ne zbog mrznje, vec prosto jer se investitori plase da im novac sutra ne propadne.

Da se razumemo, ne mrzim ja Rusiju, ali ne velicajte mnogo Putina on je samo politicar nije on Rusija. Sveti se Ukraini koju vise ne moze da kontrolise i zbog toga ce Rusija nazalost u buducnosti trpeti ozbiljne ekonomske posledice. Mogao je da prizna novu vlast u Ukraini i da sa njom saradjuje kao sa svakom Evropskom zemljom, ali ne on je podigao narod na Krimu da se odcepi. Jos malo shvatice to ceo Ruski narod i sklonice putina sa vlasti, zato se ne zalecite sa komentarima. I Ruskom narodu je dosta koskanja sa Zapadom, i oni zele normalno da zive, posluju, zaradjuju. Krim ce verovatno na kraju biti kupljen od Ukraine, kad se promeni vlast u Rusiji, to je neko moje licno misljenje jer jos se nije desilo "izvinite evo vam teritorija nazad".

His Story

pre 10 godina

Kako Putinu pada popularnost zbog lose ekonomije on ce morati da se posveti pravljenju medjunarodnih incidenata a sve to ce se na kraju zavrsiti na Crvenom trgu. I eto ti nas kod nase brace kako im uvaljujemo farmerice iz Novog Pazara za kavijar. Istorija Ruse uci da od istorije nista nisu naucili

Sg

pre 10 godina

Jos jedan dokaz germanskog i anglosaksonskog cinizma, da nije vazna Ukrajina i da su kao uvek i svugde vazniji licni ekonomski interesi.Dobri su samo kad treba da zamute, stvore haos i onda te ostave na cedilu i sve u ime neke kvazi demokratije.Koga briga kako se nesto zove kad ti je stomak i frizider prazan...

noge u lavoru

pre 10 godina

Ovde se vidi snaga Rusije, za 10 godina su udesetostrucili BDP, a zarada je sa 50 dolara 2000te skocila na 1000$ 2014te.
srbin

Srbine, matematika ti je kao i logika - jadna! Od 2000 d0 2014 je proslo 14 godina, ne 10... 500 x 10 = 500 ne 1000

notblind

pre 10 godina

Pa vidite samo kako su kod nas nabavljali poslove. Sve preko korumpiranih ljudi koje su oni sami uzdigli uz mito i ostalo. Kupise pola zemlje kod nas zato sto su se nasi politicari prodavali. Tako su skoro svuda dosli na "vlast" pa da se kao od njih sada zavisi. Rusofili mogu lupati minuse koliko hoce i to zbog razloga sto istina boli. Mozda bi samo trebali biti objektivni. Ovde neko forsira Ruse po nasim medijama pa otkida koliko to radi. Citajte malo strane forume od razvijenijih drzava od nase. Ljudi osudjuju i ove i one tj trude se u vecini slucajeva da budu objektivni a ne samo "NAPRED RUSI" ili pak "NAPRED USA"...2014. je zzz

Boki NS

pre 10 godina

Jedino sa čim se ne slažem u članku je konstatacija da bi istok Ukrajine bio teret za Rusiju. To izjaviti za Donbas i ostati živ je prilična hrabrost. Pa to je jedino što valja u celoj zemlji!!

@notblind
Za tvoju informaciju, Rusi su u Srbiji kupili samo NIS i to uz obećanje da će južni tok proći kroz Srbiju. Za uzvrat, dobili su dosta nižu cenu i obećanje da neće biti dizana rudna renta(to je u stvari i najveći problem od svega). Kad smo već kod korupcije, šta misliš, kako je prodato ostalih 95% srpske industrije? Uz korupciju, jer ološ od ministara koji je tada bio na vlasti je bio vrlo potkupljiva roba. Nažalost, od svih su za sada samo Dragin i Bubalo u zatvoru.
@Dusan K
Da sarađuju sa ljudima kojima je jedna od prvih odluka bilo ukidanje ruskog kao zvaničnog jezika? Pa nisu oni banana-država kao Srbija da na svojim granicama dopuste takvu očiglednu provokaciju!

@Zekoslav
Raspitaj se koliko je tvoju državu (Hrvatsku) koštalo uvođenje viza za Ruske turiste. Inače, izbegavaj tako jake reči ako nemaš nijedan argument.

Duci0167

pre 10 godina

Konačno jedan odličan članak na sajtu povodom ove teme, svaka čast autoru!
Naravno sada slede neargumentovani, paušalni, ostrašćeni i navijački komentari da upropaste stvar.
(expat, 23. mart 2014 16:18)

Haha,odlicno kako vam je sve istinito kada se pise ono sto hocete i sto se vama svidja. Pa zar stvarno ima nekoga ko misli da ce USA i EU izgubiti vise nego RUS?! Nasa stampa je poznata da ne staje na RUS stranu,smesno. Ispade da ceo svet duguje Putinu. Gomila ... gluposti.

volimKADsiObjektivan

pre 10 godina

Samo Švajcarska u svojim bankama cuva 2000 milijardi.
(alex, 23. mart 2014 18:53)

Pomozi mi da razumem. Moj komsija radi u obezbedjenju Komercijalne banke, dakle cuva banku koja cuva 300 000 000 e, ali to ne znaci da su pare njegove, zar ne?

zoran

pre 10 godina

The UK also benefits from Russian investment, which in 2011 amounted to $11bn.

Ruski invesment u Britaniju = 11 milijardi dolara..??? Ovu listu je izneo BBC lichno, njihova statistka, a ne nasa ili ruska, jer vidim kako mnogi sumnjaju u istinitos clanka koji je B92 izneo.
Znate li vi sta bi bile da ih ih Rusi uskrate za ovih 11 milijardi...??

....exports to Russia rose by 430%...!!!
Izvoz u Rusiju je porastao 430% !!!!!!!!!!! Ko ce toga da se odrekne, bas bih voleo da vidim....


In 2013 Russia was the second biggest export destination, outside of the EU, for cars built in the UK - accounting for 9.5% of all vehicle exports.
U 2013 Rusi su bili na drugom mestu kao izvozna destinacija, van EU...9,5% svih proizvedenih vozila u U.K idu u Rusiju....ako uzmemo u obzir da njihova auto industrija je na ivici da kolapsira, zamislite minus od 10%...


Koje crne sankcije Rusiji..>???!!!! U istom momentu Kinezi su rekli Rusima da sav gas koji ne prodaju preuzmere ka njima. Shvatite da Rusija ima ogroman potencijal i svima je potreban. Danashnji svet je jako povezan. Nije to mala Srbija ili Grchka pa ih otkachish i koga ce biti briga za taj potez. Ovo je zemlja sa najvishe resursa a planeti...prostore na nekoliko vremenskih zona. Tu, niko nishta ne moze da uradi. Tachka.

Hm

pre 10 godina

Ova izjava Zizova mi deluje kao, jeste uradili smo to jer nam se moze, a vi vidite sta cete sad. Ipak, potcenjivanje druge strane nikad ne donosi nista dobro.

mikin

pre 10 godina

"(Dusan K."
-----------------------------------
Dusane, problem je u tome sto se Zapad malo previse zaigrao, previse se ostrvio verujici da posle raspada SSSR-a moze raditi sto mu volja i gde mu volja. SAD i EU su, uz Japan, Australiju i Kanadu, sebi zalepili etiketu "Medjunarodna zajednica" i novcem, ucenama (sankcijama) i ratovima (bombardovanjima) poceli da preuzimaju kontrolu nad celim svetom. To je moglo u vreme prodanog Gorbacova i pijanog Jeljcina. Ocito da se u tome presla crvena linija i da Putin nije Jeljcin. Ako mislis da ovo sto pisem nije "bas tako" procitaj kako su Amerikanci reagovali sezdesetih godina proslog veka kada je tadasnji SSSR krenuo da instalira svoje rakete na Kubu. Sta mislis kako bi reagovala Amerika danas kada bi Rusija krenula da instalira svoje balisticke rakete na Kubi u "cilju sprecavanja medjunarodnog terorizma"? Tada bi takvi kao ti "garant" nasli opravdanje za americke stavove i njihovu paranoju.
I zapamti jedno, ravnoteza u prirodi je jedina garancija njenog opstanka. Nije dobro kada jedna strana podvlja u svojoj moci.

Milan

pre 10 godina

Vrlo interesantan članak. Putinov rejting prošle nedelje iznosio je 71%, prema RT.com. To je najveći zabeležen rejting ruskog predsednika posle 2008. godine. Nacionalizam je kod Slovena uvek pokretacka snaga.
(Stale, 23. mart 2014 23:55)

Ali zato da je demokratski nemac imao bi verovatno 101%.
Toliko o slovenima i nacionalizmu.

MIX

pre 10 godina

350 mlrdUSD i nije neka suma ukoliko je uporedimo sa zbirom vojnih budzeta nekoliko najvecih članica NATO. Naravno predstavnici EU ne žele da izgube ovih 350 mlrdUSD.
Moja prognoza je sledeća:
1. Ova situacija će dugo da traje
2. Evropske kompanije će sve manje ulagati u Rusiju pa će čak i povlačiti uložena sredstava
3. Rusi će se više okrenuti drugim tržištima u Aziji
4. najveću korist od ove krize imate će USA i Kina, Evropa će vremenom amortizovati ovaj udar
5. Najgore će proći Ukrajinci i nećete verovati- Srbi (sada će mnogi reći evo opet nekoga ko stavlja Srbe u epicentar zbivanja), ali pogledajte: Rusija je ovim potezom faktički priznala Kosovo, južni tok će biti stopiran od strane EU i mi ćemo izgubiti vrlo bitan razvojni projekat, NIS smo zbog južnog toka (čitaj podrše za Kosovo) poklonili. Moj predlog je da se moramo pod hitno svrstati na stranu EU, zadužiti Gasprom za 1,6 MlrdUSD kao razliku do 2 mlrdUSD kolika je bila tržišna vrednost NIS-a.
PS. samo me interesuje kolika je naša propuštena od dobit od razlike u ceni rudne renta (one koju NIS dobija i tržišne u okolnim zemljama) a kolika je zarada od izvoza u Rusiju. Bojim se da i ovde gubimo....

Здравко Божић

pre 10 godina

Русија би требало да запрети санкцијама оним земљама које с њом имају сарадњу а поткопавају њене интересе. По овим и сличним питањима САД треба искључити из Евроазије. Њихов интерес је, као у Другом светском рату, кад се ратовало на туђим територијама, да на обострану штету Европа уводи санкције Русији и обрнуто. Међународно право треба да важи за све једнако, као и право народа на самоопредељење. Онај ко разбија руски народ и државу не може очекивати пријатељски став Русије!

mali radojica

pre 10 godina

@MIX ti očigledno ili ne umeš da analiziraš ili nisi baš pogodio temu. Kao prvo ovo uopšte neće dugo trajati već će se cela priča zvršiti negde krajem septembra kada nastupa zima I počinju indijanci da skuplaju drva(čitaj: da se plaćaju zaostali dugovi za gas od prošle godine).Kao drugo, niko ništa neće ni povlačiti ni preusmeravati jer bi to bilo vise nego katastrofalno po privredu EU. Veliki proizvodjači iz auto industrije su već objavili da neće uvoditi sankcije I tu država nema načina da ih natera jer to nisu firme kao kod nas pa da ih zoveš telefonom da im izdaješ direktive. Na poslednjem sastanku EU u Briselu Italija,Španija i Grčka su otvoreno izjavile da neće sprovoditi sankcije a Engleska samo pušta onog Haig-a da laje a na BBC i SKy-u njihovi privrdenici sa ironičnim kezom na licu objašnjavaju da od sankcija nema ništa. Kao treće i najbitnije Bugari i Madjari su isto izjavili da nema usporavanja u pogledu Južno Toka tako da ne znam odakle tebi ideja da smo mi tu na gubitku. Tu ima i još jedan detalj a to je činjenica da zbog nestabilne situacije u Ukrajini može doći do zatvaranja tamonošnjeg gasovoda kao i naftovoda tako da će nekim zemljama ostati samo taj južni tok kao izvor snabdevanja energentima. Jedino si u pravu za Kinu, oni samo sede i čekaju i ako treba kupiće sve preostale zalihe gasa koje bi se neka budala u EU odrekla. Daklem putuj igumane i ne misli na manastir jer južni tok će biti gotov u roku i bogami neki u EU ga čekaju ko suvo zlato.

Miki

pre 10 godina

Kratkoročno rusija neće imati većih posledica. dugoročno rusija je gubitnik. dali mislite da će dugoročno jedna nemačka, britanija posle ovih dešavanja i dalje u tolikoj meri vezivati svoju ekonomiju sa rusima? mislite da neće tražiti alternativu za nabavljača gasa? kada se to desi, pašće i cena gasa. a zna se ko je gubitnik sa niskom cenom gasa. eu je već zatražila od amerike da razmotri opcije izvoza tečnog gasa. evropske i američke firme se polako vraćaju kući. apple ima dugoročni plan da se cela proizvodnja vrati u ameriku. engleska je već objavila planove za povratak firmi iz kine. isto će se desiti i sa firmama u rusiji. proći će godine, ali je ovo neminovno. zapad ne razmišlja kao istok. to je istorija već dokazala.

glavomozid

pre 10 godina

"350 mlrdUSD i nije neka suma ukoliko" - Cek cek druze, polako. Nije USD u pitanju vec EUR. Ne pisem ovo zbog razlike u kursu vec zbog razlike o realnoj vrednosti valute. Kina sutra ako bi sutnula dolar na prodaju USD bi vredeo kolko i nas dinar jer jedino sto stoji iza njega je ratna masinerija i zalihe doticnog koje druge zemlje drze. To je posledica rada americkog kongresa i FED-a koji je privatna institucija koja non stop stancuje i ubacuje dolare u obrt.
Ne znam ko bi pri zdravoj pameti recimo otkupio (fiktivno) 350 milijardi USD duga evrima po kursu koji je vazeci...Mozda bi i otkupio ali za tipa 50-60 milijardi EUR ;)

Stop KGB oligarhu !

pre 10 godina

Ovako su govorili i za Hitlera u pocetku, u stilu "evo sad ce stati" , "ma nece on dalje" , "bolje da ignorisemo" , " dobro to je samo jedan deo jedne zemlje" itd...
Bolje stati odmah na crtu ovom diktatoru i spasiti Ukrajinski i Ruski narod na vreme nego cekati da ceo svet sklizne u jos jedan sukob svetskih razmera

Dusan K.

pre 10 godina

Lakse malo komentatori. Jesu EU giganti ulagali i po 30 milijardi evra svuda po Rusiji, ali mislite li da neko sme danas da ulozi i milion? Dovoljno je to sto ce Rusija izgubiti investicije, mnogi ugovori ubudece nece biti produzavani, a kapital ce se povlaciti. Ne zbog mrznje, vec prosto jer se investitori plase da im novac sutra ne propadne.

Da se razumemo, ne mrzim ja Rusiju, ali ne velicajte mnogo Putina on je samo politicar nije on Rusija. Sveti se Ukraini koju vise ne moze da kontrolise i zbog toga ce Rusija nazalost u buducnosti trpeti ozbiljne ekonomske posledice. Mogao je da prizna novu vlast u Ukraini i da sa njom saradjuje kao sa svakom Evropskom zemljom, ali ne on je podigao narod na Krimu da se odcepi. Jos malo shvatice to ceo Ruski narod i sklonice putina sa vlasti, zato se ne zalecite sa komentarima. I Ruskom narodu je dosta koskanja sa Zapadom, i oni zele normalno da zive, posluju, zaradjuju. Krim ce verovatno na kraju biti kupljen od Ukraine, kad se promeni vlast u Rusiji, to je neko moje licno misljenje jer jos se nije desilo "izvinite evo vam teritorija nazad".

His Story

pre 10 godina

Kako Putinu pada popularnost zbog lose ekonomije on ce morati da se posveti pravljenju medjunarodnih incidenata a sve to ce se na kraju zavrsiti na Crvenom trgu. I eto ti nas kod nase brace kako im uvaljujemo farmerice iz Novog Pazara za kavijar. Istorija Ruse uci da od istorije nista nisu naucili

Zekoslav

pre 10 godina

Gluplji tekst dugo nisam procitao, opciran, ali glup! Price o zavijanju u crno, katastrofi i ovisnosti zapada o rusima price su za debile. Za one pametne postoji statistika i goli ekonomski pokazatelji koji jasno govore u prilog zapada, ne rusa. Ilustracije radi, Norveska je prosle godine prodala vise nafte u EU od Rusije. Pametnome dosta.

bole

pre 10 godina

da vidim zbog sankcija ce Evropa da propadne a Rusija da postane ekonomsko cudo jer im sankcije nemogu nista, tako i mi govorimo kako se Evropa raspada vec dvadeset godina a mi smo lideri svega i svacega, Evropa je centar svetcke ekonomije svidjelo se to kome ili ne..

noge u lavoru

pre 10 godina

Ovde se vidi snaga Rusije, za 10 godina su udesetostrucili BDP, a zarada je sa 50 dolara 2000te skocila na 1000$ 2014te.
srbin

Srbine, matematika ti je kao i logika - jadna! Od 2000 d0 2014 je proslo 14 godina, ne 10... 500 x 10 = 500 ne 1000

Duci0167

pre 10 godina

Konačno jedan odličan članak na sajtu povodom ove teme, svaka čast autoru!
Naravno sada slede neargumentovani, paušalni, ostrašćeni i navijački komentari da upropaste stvar.
(expat, 23. mart 2014 16:18)

Haha,odlicno kako vam je sve istinito kada se pise ono sto hocete i sto se vama svidja. Pa zar stvarno ima nekoga ko misli da ce USA i EU izgubiti vise nego RUS?! Nasa stampa je poznata da ne staje na RUS stranu,smesno. Ispade da ceo svet duguje Putinu. Gomila ... gluposti.

master

pre 10 godina

Odgovor kome bi sankcije više štetile je lak.BDP članica EU je 16.500 mlrd.$ a Rusije 1480.mldr.$ pa jasna računica pokazuje da je 400 od BDP EU 2,4% a 350 od BDP Rusije je 27 %.

dzonikg

pre 10 godina

Sto volim kad ovo ga papagaji pricaju o nekom padu Rublje u odnosu na $ i nikako da vidim na kom je to grafiku pao ili je sva copy paste sa cnna.
1$ vredi 36 rubalja isto kao 2009 godine tj pre 5 godina ..jedini pad se desio "krizne" 2008 kad je sa 25 rubala skocio na 35 i od tad je ta vrednost a ta vrednost je i sad ..zadjih nedelju dana rublja se nije pomerila sa mesta tako da pricam ti pricu

notblind

pre 10 godina

Pa vidite samo kako su kod nas nabavljali poslove. Sve preko korumpiranih ljudi koje su oni sami uzdigli uz mito i ostalo. Kupise pola zemlje kod nas zato sto su se nasi politicari prodavali. Tako su skoro svuda dosli na "vlast" pa da se kao od njih sada zavisi. Rusofili mogu lupati minuse koliko hoce i to zbog razloga sto istina boli. Mozda bi samo trebali biti objektivni. Ovde neko forsira Ruse po nasim medijama pa otkida koliko to radi. Citajte malo strane forume od razvijenijih drzava od nase. Ljudi osudjuju i ove i one tj trude se u vecini slucajeva da budu objektivni a ne samo "NAPRED RUSI" ili pak "NAPRED USA"...2014. je zzz

Mairon

pre 10 godina

Cesto se provlaci u slicnim tekstovima tvrdja da ce vise stete od sankcija imati Rusija a ne EU.
Povodom toga, smatram da se dubljom analizom dolazi do sledecih zakljucaka. Najveci gubitnik krize u Ukrajini bice svakako EU. Rusija bi uvodjenjem ovih sankcija mogla da se sve vise okrene trzistu Kine i dalekog istoka gde itekako ima trziste za svoje proizvode. Krhka ekonomija EU imace stete od konfrontacije sa Rusijom. SAD gura slabo rukovedstvo EU u ove sankcije prema Rusiji, a najvecu stetu bi mogle da imaju Nemacka na prvom mestu a onda i Francuska. SAD nije u interesu da Evropa ojaca vec da kroz konfrontaciju sa Rusijom dolazi pod jos jace okrilje SAD, u kojem se doduse i nalazi od 1945.
Najave da bi SAD mogle menjati Rusiju kao snabdevac gasom dovoljni su pokazatelj namere SAD, koje i stoje iza krize u Ukrajini.
Rusija ima alternativu u saradnji sa Kinom dok nestabilna EU ekonomija moze pretrpeti dalju stetu.
Rukovodstvo EU je vrlo slabo, u Briselu sede kratkovide tehnokrate i oni po inerciji slede Vasington cime nanose stetu interesima same EU.
Evropa ce ili nastaviti da bude verni satelit SAD u spoljnoj politici ili ce odluciti da se resava tog polozaja.
Kao sto sam rekao, Nemacka moze imati najvecu stetu od ove krize. Ona ce ostati ekonomski dzin a politicki patuljak pod okriljem SAD, ako ne, drugi put je jacanje saradnje sa Rusijom i Kinom, a vec su to najveca trzista za Nemacke proizvode.
Dugorocno, EU ce od ovog sukoba imati samo gubitke.

Milan-Indjija

pre 10 godina

Predsednik Bundesbanke je lepo rekao! Od situacije u Ukrajini, vazniji su nam odnosi sa Rusijom. Tacka. Sa tim je sve receno.A Vi sto uporno pominjete Kosovo i Krim, shvatite da je Srbija toliko mala, da je niko i ne uzima za ozbiljno i da se svi bave nama. U stvari mnogi i ne znaju gde se nalazimo na mapi.

expat

pre 10 godina

Konačno jedan odličan članak na sajtu povodom ove teme, svaka čast autoru!
Naravno sada slede neargumentovani, paušalni, ostrašćeni i navijački komentari da upropaste stvar.

Krkobaba

pre 10 godina

O, boze... Ovde je 80% navoda apsolutno netacno i posledica je misljenja i zelje autora, a ne cinjenicnog poznavanja situacije. Samo jedan detalj, ovde je potpuno zaboravljeno i zanemareno osnovno, najfundamentalnije pitanje: ko je i zasto izazvao drzavi udaru u Kijev? Ko ima najvise (ekonomskog) interesa za tako nesto, ko ga je organizovao i ko sproveo? Od tog odgovora proizilaze i sve analize sta ce de desiti kasnije. Autor je mogao da pronadje novcane veze ili kako se kaze kako novac smrdi, izmedju amerikanaca koji se nalaze na ruskoj listi sankcija, i lako bi uvideo da je u pitanju novac i teski ekonomski interesi. Osim naravno senatora MekKejna koji je kolateralna steta u obliku dezurnog klovna za zabavu Kremlja. Ciji dolarski kes od 20 miliona US$ je gospodja iz amerike donela u cegeru i podelila u Kijevu na majdanu? Poreskih obveznika ili nekoga ko je na spisku sankcija? Ovakvih pitanja se moze postaviti jos najmanje deset na pomenuti clanak. Dalje, ovo je tekst napisan na osnovu javno poznatih cinjenica i izjava, a to to nema veze sa vezom sa stvarnim misljenjem i tajnim kretanjima. U te krugove autor teksta ne moze da udje.

Komentator

pre 10 godina

Obicno se politicari "zalete" populistickim izjavama, obuzme ih euforija, osecaju se mocno. Onda im neko iz senke objasni da to sto su rekli ima takve i takve posledice. Cesto je ogromna steta vec napravljena. Ali, politicari najcesce ne snose nikakve posledice.

A, zna li se gde je onaj vojnik pomenut na pocetku ovog teksta "oni bi kao da se otcepe, a mi im kao ne damo"? Legenda!

Stale

pre 10 godina

Vrlo interesantan članak. Putinov rejting prošle nedelje iznosio je 71%, prema RT.com. To je najveći zabeležen rejting ruskog predsednika posle 2008. godine. Nacionalizam je kod Slovena uvek pokretacka snaga.

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

Ma dajte ljudi, ko jos normalan veruje da ce im uvesti sankcije?!
Pa pogledajte Britaniju! Rusi su vlasnici ogromnog broja nekretnina, deca im se tamo skoluju, imaju poslove tamo, vlasnici su fudbalskih klubova...
Britanija bi napravila 3 koraka unazad njihovim odlaskom!
A da ne pricam o energetskoj zavisnosti zemlja EU.
Rusi, oni bogati, koji jos uvek zive u domovini, su kupci luksuznih proizvoda, od satova, preko pica, do kola. i zamislite sad da jedan Mercedes ne moze da izveze svoja kola tamo? Zbog cega? Zbog jednog Krima, za koji celu EU pa i svet u sustini boli uvo?

Zole

pre 10 godina

Rusi ce prodavati gas kinezima a Evropa ce kupovati skuplji američki gas. U maju Rusija i Kina potpisuju najveći energetski ugovor izmedju dve zemlje. Tim ugovorom Rusija ce smaninjti zavisnost od evropskog trzista za gasom i naftom. Ruski gas u Evropi ce poskupeti. Amerika sada proizvodi više gasa nego sto joj treba. Planira da jos poveća proizvodnju. Vec grade luku za isporuku tečnog gasa u Poljskoj koja ce gotova pocetkom 2015.. Sa trenutnom crnom ruskog gasa američki ne moze da konkurise. Krizom u Ukrajini cena ruskog gasa ce poskupeti i time sirom otvoriti vrata za američki gas. U svakom slučaju posle svega ovoga Evropa ce placati skuplji gas.

Hm

pre 10 godina

Ova izjava Zizova mi deluje kao, jeste uradili smo to jer nam se moze, a vi vidite sta cete sad. Ipak, potcenjivanje druge strane nikad ne donosi nista dobro.

Бојан Илић

pre 10 godina

? ANALIZA
Sankcije Rusiji? Može, ako imate 350 milijardi evra

Најјачи наслов у последњих пар година:-))

Miki

pre 10 godina

Kratkoročno rusija neće imati većih posledica. dugoročno rusija je gubitnik. dali mislite da će dugoročno jedna nemačka, britanija posle ovih dešavanja i dalje u tolikoj meri vezivati svoju ekonomiju sa rusima? mislite da neće tražiti alternativu za nabavljača gasa? kada se to desi, pašće i cena gasa. a zna se ko je gubitnik sa niskom cenom gasa. eu je već zatražila od amerike da razmotri opcije izvoza tečnog gasa. evropske i američke firme se polako vraćaju kući. apple ima dugoročni plan da se cela proizvodnja vrati u ameriku. engleska je već objavila planove za povratak firmi iz kine. isto će se desiti i sa firmama u rusiji. proći će godine, ali je ovo neminovno. zapad ne razmišlja kao istok. to je istorija već dokazala.

juzni tok

pre 10 godina

Odlican tekst.
Postoji jos jedna stvar kada je u pitanju ekonomija, Rusija i svet.

U slucaju da se Rusiji uvedu sankcije, Rusija ce smanjiti proizvodnju nafte, zbog manje prodaje Evropi. Malo ce povecati izvoz za Kinu i Indiju, i proizvodnja od 70% u odnosu na danasnju bi joj savrseno odgovarala.
Sa druge strane, usled pomanjkanja cene nafte bi porasle i Rusija bi bila isto ili skoro isto bila dobra u zaradi.

Jos znacajnija je stvar rezervi. Usled nedostatka ruske nafte trosila bi se mnogo vise nafta ostalih proizvodjaca, a ruska cuvala za ' najgora vremena'.

p.s. Juzni tok je morao proci kroz teritorijalne vode Ukrajine ili Turske, za sta mu je trebala dozvola. Sada, kada se Krim pripojio Rusiji, ima samo jednu zemlju posrednika do nas - Bugarsku.

volimKADsiObjektivan

pre 10 godina

Samo Švajcarska u svojim bankama cuva 2000 milijardi.
(alex, 23. mart 2014 18:53)

Pomozi mi da razumem. Moj komsija radi u obezbedjenju Komercijalne banke, dakle cuva banku koja cuva 300 000 000 e, ali to ne znaci da su pare njegove, zar ne?

MIX

pre 10 godina

350 mlrdUSD i nije neka suma ukoliko je uporedimo sa zbirom vojnih budzeta nekoliko najvecih članica NATO. Naravno predstavnici EU ne žele da izgube ovih 350 mlrdUSD.
Moja prognoza je sledeća:
1. Ova situacija će dugo da traje
2. Evropske kompanije će sve manje ulagati u Rusiju pa će čak i povlačiti uložena sredstava
3. Rusi će se više okrenuti drugim tržištima u Aziji
4. najveću korist od ove krize imate će USA i Kina, Evropa će vremenom amortizovati ovaj udar
5. Najgore će proći Ukrajinci i nećete verovati- Srbi (sada će mnogi reći evo opet nekoga ko stavlja Srbe u epicentar zbivanja), ali pogledajte: Rusija je ovim potezom faktički priznala Kosovo, južni tok će biti stopiran od strane EU i mi ćemo izgubiti vrlo bitan razvojni projekat, NIS smo zbog južnog toka (čitaj podrše za Kosovo) poklonili. Moj predlog je da se moramo pod hitno svrstati na stranu EU, zadužiti Gasprom za 1,6 MlrdUSD kao razliku do 2 mlrdUSD kolika je bila tržišna vrednost NIS-a.
PS. samo me interesuje kolika je naša propuštena od dobit od razlike u ceni rudne renta (one koju NIS dobija i tržišne u okolnim zemljama) a kolika je zarada od izvoza u Rusiju. Bojim se da i ovde gubimo....

Marko

pre 10 godina

Ovo je ključno u celoj priči "Znate li kakva je bila reakcija berze u Moskvi, kada je Sovjetski Savez intervenisao u Čehoslovačkoj 1968? Nikakva, jer tada u Moskvi nije bilo berze. Danas je ima i o tome moramo svi da vodimo računa kad povlačimo poteze" i tu se zapad zaigrao, smetnuo je sa uma da u Rusiji nije više "pu-pu kapital i privatna svojina", nego da vladaju neki drugi odnosi.

срећни порески необвезник

pre 10 godina

Занимљиве су ове теорије-добро и једнима и другима!?А,тек анализе које веле да најбоље стојиш кад немаш ништа....Крим економски терет за Русију,а тек исток богат рудом,па сва та индустрија ,економски би уништиле Русију(као и нас рудна богатства Космета)све је то најбоље препустити неком другом да се пати.

Bora Torba

pre 10 godina

Raspao se SSSR, raspala se Jugoslavija, Cehoslovacka,..., ni Srbija, Belgija i UK ne stoje najbolje. Valjda cemo izdrzati i raspad Ukrajine. Najvaznije da na Krimu [skoro] nije ni bilo zrtava. Mirne demonstracije u Kijevu su bile puno tragicnije.

mikin

pre 10 godina

" Veći problem bi mogao da nastane ako i „de iure" Krim postane deo Moskve."
----------------------------------------------------------------------------
Krim je vec postao "de iure" deo Rusije - normalno, prema ruskom pravnom sistemu - a taj je i bitan. Zapadni "de iure" je ovde folklor kao sto se moze videti i manje-vise je nevazan. To je gotova stvar sto se tice Rusije. Ne mislite valjda da ce sve ovo sto je uradjeno biti ponisteno i vraceno Ukrajini? Pa u to ne veruje ni novoformirana ukrajinska ulicna vlast.

Boki NS

pre 10 godina

Jedino sa čim se ne slažem u članku je konstatacija da bi istok Ukrajine bio teret za Rusiju. To izjaviti za Donbas i ostati živ je prilična hrabrost. Pa to je jedino što valja u celoj zemlji!!

@notblind
Za tvoju informaciju, Rusi su u Srbiji kupili samo NIS i to uz obećanje da će južni tok proći kroz Srbiju. Za uzvrat, dobili su dosta nižu cenu i obećanje da neće biti dizana rudna renta(to je u stvari i najveći problem od svega). Kad smo već kod korupcije, šta misliš, kako je prodato ostalih 95% srpske industrije? Uz korupciju, jer ološ od ministara koji je tada bio na vlasti je bio vrlo potkupljiva roba. Nažalost, od svih su za sada samo Dragin i Bubalo u zatvoru.
@Dusan K
Da sarađuju sa ljudima kojima je jedna od prvih odluka bilo ukidanje ruskog kao zvaničnog jezika? Pa nisu oni banana-država kao Srbija da na svojim granicama dopuste takvu očiglednu provokaciju!

@Zekoslav
Raspitaj se koliko je tvoju državu (Hrvatsku) koštalo uvođenje viza za Ruske turiste. Inače, izbegavaj tako jake reči ako nemaš nijedan argument.

Milan

pre 10 godina

Vrlo interesantan članak. Putinov rejting prošle nedelje iznosio je 71%, prema RT.com. To je najveći zabeležen rejting ruskog predsednika posle 2008. godine. Nacionalizam je kod Slovena uvek pokretacka snaga.
(Stale, 23. mart 2014 23:55)

Ali zato da je demokratski nemac imao bi verovatno 101%.
Toliko o slovenima i nacionalizmu.

Sg

pre 10 godina

Jos jedan dokaz germanskog i anglosaksonskog cinizma, da nije vazna Ukrajina i da su kao uvek i svugde vazniji licni ekonomski interesi.Dobri su samo kad treba da zamute, stvore haos i onda te ostave na cedilu i sve u ime neke kvazi demokratije.Koga briga kako se nesto zove kad ti je stomak i frizider prazan...

Movado

pre 10 godina

Sve je to jedna velika igra, cim su svi videci politicati smireni i nasmejani, dogovor je odavno pao ali ovce moraju da se osisaju, nalazolt to je siroti narod ukrajine, ali kao sto smo i ki bili, tako su i oni i slepi i glupi jer se ne radi o njihivim interesima vec interesa drugih.

Ivan S

pre 10 godina

Kada je neko oštrouman, dovoljno objektivan i još sve bazira na ozbiljnim informacijama onda nastane ovako kvalitetan članak. Da ih ima više, mediji bi dobili i edukativnu notu pored one da služe pa ono skoro isključivo zaluđivanju dokonih masa.

mikin

pre 10 godina

"(Dusan K."
-----------------------------------
Dusane, problem je u tome sto se Zapad malo previse zaigrao, previse se ostrvio verujici da posle raspada SSSR-a moze raditi sto mu volja i gde mu volja. SAD i EU su, uz Japan, Australiju i Kanadu, sebi zalepili etiketu "Medjunarodna zajednica" i novcem, ucenama (sankcijama) i ratovima (bombardovanjima) poceli da preuzimaju kontrolu nad celim svetom. To je moglo u vreme prodanog Gorbacova i pijanog Jeljcina. Ocito da se u tome presla crvena linija i da Putin nije Jeljcin. Ako mislis da ovo sto pisem nije "bas tako" procitaj kako su Amerikanci reagovali sezdesetih godina proslog veka kada je tadasnji SSSR krenuo da instalira svoje rakete na Kubu. Sta mislis kako bi reagovala Amerika danas kada bi Rusija krenula da instalira svoje balisticke rakete na Kubi u "cilju sprecavanja medjunarodnog terorizma"? Tada bi takvi kao ti "garant" nasli opravdanje za americke stavove i njihovu paranoju.
I zapamti jedno, ravnoteza u prirodi je jedina garancija njenog opstanka. Nije dobro kada jedna strana podvlja u svojoj moci.

zoran

pre 10 godina

The UK also benefits from Russian investment, which in 2011 amounted to $11bn.

Ruski invesment u Britaniju = 11 milijardi dolara..??? Ovu listu je izneo BBC lichno, njihova statistka, a ne nasa ili ruska, jer vidim kako mnogi sumnjaju u istinitos clanka koji je B92 izneo.
Znate li vi sta bi bile da ih ih Rusi uskrate za ovih 11 milijardi...??

....exports to Russia rose by 430%...!!!
Izvoz u Rusiju je porastao 430% !!!!!!!!!!! Ko ce toga da se odrekne, bas bih voleo da vidim....


In 2013 Russia was the second biggest export destination, outside of the EU, for cars built in the UK - accounting for 9.5% of all vehicle exports.
U 2013 Rusi su bili na drugom mestu kao izvozna destinacija, van EU...9,5% svih proizvedenih vozila u U.K idu u Rusiju....ako uzmemo u obzir da njihova auto industrija je na ivici da kolapsira, zamislite minus od 10%...


Koje crne sankcije Rusiji..>???!!!! U istom momentu Kinezi su rekli Rusima da sav gas koji ne prodaju preuzmere ka njima. Shvatite da Rusija ima ogroman potencijal i svima je potreban. Danashnji svet je jako povezan. Nije to mala Srbija ili Grchka pa ih otkachish i koga ce biti briga za taj potez. Ovo je zemlja sa najvishe resursa a planeti...prostore na nekoliko vremenskih zona. Tu, niko nishta ne moze da uradi. Tachka.

Petar

pre 10 godina

A, zna li se gde je onaj vojnik pomenut na pocetku ovog teksta "oni bi kao da se otcepe, a mi im kao ne damo"? Legenda!
(Komentator, 23. mart 2014 16:21)

Ime vojnika je Bahrudin Kaletović. Preživeo je kasnije i rat u Bosni, ali je poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Tuzle 1998. godine.

Здравко Божић

pre 10 godina

Русија би требало да запрети санкцијама оним земљама које с њом имају сарадњу а поткопавају њене интересе. По овим и сличним питањима САД треба искључити из Евроазије. Њихов интерес је, као у Другом светском рату, кад се ратовало на туђим територијама, да на обострану штету Европа уводи санкције Русији и обрнуто. Међународно право треба да важи за све једнако, као и право народа на самоопредељење. Онај ко разбија руски народ и државу не може очекивати пријатељски став Русије!

glavomozid

pre 10 godina

"350 mlrdUSD i nije neka suma ukoliko" - Cek cek druze, polako. Nije USD u pitanju vec EUR. Ne pisem ovo zbog razlike u kursu vec zbog razlike o realnoj vrednosti valute. Kina sutra ako bi sutnula dolar na prodaju USD bi vredeo kolko i nas dinar jer jedino sto stoji iza njega je ratna masinerija i zalihe doticnog koje druge zemlje drze. To je posledica rada americkog kongresa i FED-a koji je privatna institucija koja non stop stancuje i ubacuje dolare u obrt.
Ne znam ko bi pri zdravoj pameti recimo otkupio (fiktivno) 350 milijardi USD duga evrima po kursu koji je vazeci...Mozda bi i otkupio ali za tipa 50-60 milijardi EUR ;)

mali radojica

pre 10 godina

@MIX ti očigledno ili ne umeš da analiziraš ili nisi baš pogodio temu. Kao prvo ovo uopšte neće dugo trajati već će se cela priča zvršiti negde krajem septembra kada nastupa zima I počinju indijanci da skuplaju drva(čitaj: da se plaćaju zaostali dugovi za gas od prošle godine).Kao drugo, niko ništa neće ni povlačiti ni preusmeravati jer bi to bilo vise nego katastrofalno po privredu EU. Veliki proizvodjači iz auto industrije su već objavili da neće uvoditi sankcije I tu država nema načina da ih natera jer to nisu firme kao kod nas pa da ih zoveš telefonom da im izdaješ direktive. Na poslednjem sastanku EU u Briselu Italija,Španija i Grčka su otvoreno izjavile da neće sprovoditi sankcije a Engleska samo pušta onog Haig-a da laje a na BBC i SKy-u njihovi privrdenici sa ironičnim kezom na licu objašnjavaju da od sankcija nema ništa. Kao treće i najbitnije Bugari i Madjari su isto izjavili da nema usporavanja u pogledu Južno Toka tako da ne znam odakle tebi ideja da smo mi tu na gubitku. Tu ima i još jedan detalj a to je činjenica da zbog nestabilne situacije u Ukrajini može doći do zatvaranja tamonošnjeg gasovoda kao i naftovoda tako da će nekim zemljama ostati samo taj južni tok kao izvor snabdevanja energentima. Jedino si u pravu za Kinu, oni samo sede i čekaju i ako treba kupiće sve preostale zalihe gasa koje bi se neka budala u EU odrekla. Daklem putuj igumane i ne misli na manastir jer južni tok će biti gotov u roku i bogami neki u EU ga čekaju ko suvo zlato.