Ponedeljak, 24.03.2014.

00:01

15 godina od NATO bombardovanja

Pre 15 godina snage NATO-a su počele bombardovanje tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Izvor: B92

15 godina od NATO bombardovanja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

234 Komentari

Sortiraj po:

Nevit

pre 10 godina

nenad

Nismo mi napali "svet", nego je "svet" napao nas. Što taj "svet" nije recimo napao Tursku, pa oni i dan danas zlostavljaju i ubijaju Kurde...

bane70

pre 10 godina

Pošto sam novinar, cilju dokumentovanja te 1999. godine prikupljao sam informacije u toku bombardovanja. Potrošio sam sate i sate dial-up internea da bih došao do svih tih informacija. Pre petnaest godina sam ih sortirao i snimio da se ne bi zaboravilo. Sve te informacije možete da besplatno preuzmete sa linka http://www.sendspace.com/file/lwj17h i da se prisetite ili upoznate sa njima.

Tehnički, ceo taj posao je mogao da se bolje odradi, ali kao što rekoh, to je rađeno pre 15 godina, a nakon toga nisam imao vremena (a ni volje) da se time detaljnije pozabavim.

Smatrajte ovo svedočanstvom jednog vremena koje je prikupljeno sa različitih strana i donekle klasifikovano.

dejan-minhen

pre 10 godina

(sarajevo 1994, 24. mart 2014 10:11)

Sarajevo je glavni grad jedne drzave koja je takode trpela agresiju NATO saveza. U tom gradu se orilo na stadionima Jugoslavijo ko te j… moze Bosna i bez tebe. Vidim kako iz Federacije trcite za SRB, mogu da zamislim koliko bi trcali da ne mozete bez Jugoslavije (Srbije). Takode u tom gradu se ne postuje pravo na samoopredeljenje onih koji zive u istoku tog grada!
Taj grad je takode etnicki cist, hoce da JMBG broj bude kao iz vremena SFRJ bez koje mozete pa da kao ispadne da je sve isto i lepo kao tada.
Sada se u tome gradu trazi podrska od onih koji su u svojim gradovima trpeli bombardovanje, a vi gledali live prenos i slavili.
Neka hvala, drzavna granica pa vi kreirajte JMBG kako god zelite! Delite i po 4-5 ako treba, nama nikakav problem nije. Gledajte sta hocete, razbijajte sve to vas podseca na cirilicu… Sve super.

Marija

pre 10 godina

Za bombardovanje 1999 godine znao je samo Sloba i njegove gazde u US. Sve zrtve i sva nesreca koju je pricinio svom narodu tesko je shvatljiva obicnom coveku.

Бојан Илић

pre 10 godina

Само се надам да ће ми се пружити прилика у животу да им се "реванширам", било како...

Све најгоре...

zoran

pre 10 godina

"Ceo svet je kriv , samo smo mi jadni i posteni ."

Nije poenta u tome, Nenade, nego u pripadanju nečemu. U bivanju delom neke celine, u osećaju zajedništva sa nečim ili nekim. Nas 7 miliona smo se šćućurili u rupe i gledamo u nebo, a njih 250tak miliona sa 350tak aviona bacaju bombe po nama. Kako si ti uspeo da se uosećaš sa njima, a ne sa nama sa kojima si (pretpostavljam) tih dana čučao u nekoj rupi? To je pitanje za tvoju glavu? To bi te pitao i svako od njih, da ikada takvi kao ti dobiju priliku da se sa njima druže, pitali bi te: Kako to da vi podržavate NATO? Pa mi smo izbombardovali g**** iz vas, kao što onaj engleski NATO muzičar reče na BBC-ju?

profesor G

pre 10 godina

el vam šta znači riječ Sarajevo??
(sarajevo 1994, 24. mart 2014 10:11)

Skoro nista, sad nas interesuje samo Istocno, a vi opet vezite zastave sa Hrvatima, pa posle kukajte!

Obrad '51

pre 10 godina

Za one koji su zaboravili: OVK je ubijala srpske policajce.
Albanci sa Kosova nizasta nisu hteli da cuju osim za nezavisnu republiku.
U Rambujeu je trazeno potpisivanje kapitulacije.
Racak je isceniran kao povod za bombardovanje.
Kolone albanskih izbeglica su krenule ka granici tek nakon bombardovanja sto su CNN i BBC iskoristili u propagandne svrhe.
Zamislite Kubance na Floridi kako ubijaju americke policajce trazeci da Florida bude nezavisna ili da se pripoji Kubi.
Za razliku od kosovskih Albanaca, Kubanci nemaju ni svoj univerzitet, niti dvojezicne natpise u svim ustanovama, niti im je novcano pomagano kao sto je kosovskim Albancima pomagano decenijama i to iz svih delova SFRJ.

SrbinNBG

pre 10 godina

To sto oni nikad nisu objavili svoje gubitke znaci da su verovatno izgubili vise od nas.Mi smo bre ratovali protiv 19 zemalja a izgubili 1008 vojnika i policajaca i par tenkova i aviona sto jeste gubitak ali nije veliki.Da su nas pobedili tako glatko bez gubitaka kako oni kazu, likovali bi oko toga samo tako i sad bi se snimale emisije na history-u i discovery-u kao o iraku i afganistanu.Da li ste negde videli takve emisije?Cute kao zaliveni i zaobilaze pricu o 1999-oj kao da se nikad nije desila.To vam govori o tome da nije sve bilo glatko kako oni kazu, mada saznace se sve jednog dana kao i o vijetnamu gde su takodje oni pricali kako su pobedili pa na kraju ispalo da su ih ovi satrli i razbili itd...Polako docice sve na svoje...

my way

pre 10 godina

Ono čega se ja sa najvećim užasavanjem setim svaki put kada prođem kroz Kneza Miloša pored generalštaba je tih 30 do 40 minuta od prvog bombardovanja zgrade (naravno prazne)- kada su, logično, vatrogasci već stigli i gasili, kao i brojni članovi gradske uprave- usledio je drugi talas raketa! Bilo je i mrtvih i ranjenih. Taj tajming je očigledno bio planiran i nikada mi neće biti jasno zašto bi neko na takav način NAMERNO ubijao vatrogasce? Mislim, koliko izopačen moraš da budeš pa da imaš takav plan?! Ne razumem...
(Simon, 24. mart 2014 13:40)

Bas sam juce kad sam tu prolazio cuo da jedan covek drugom kaze kako je to ratni zlocin, jer po Zenevskoj konvenciji bombardovanje jednog mesta mora da se izvrsi za 10 minuta, posle ne sme vise da se gadja jer se zna da su tu ekipa hitne pomoci, vatrogasci...Slava svim zrtvama zlocinacke NATO agresije!

uja

pre 10 godina

secam se koda je juce bilo, sjedim sa prijateljima u keficu kad je stigla ta vjest, meni navrle suze na oci od...hmm, i rekoh konobarici ponesi turu....

Napad Još Traje

pre 10 godina

Što nisu uništile NATO bombe, to su dovršili razni demoNkraDski "experti", tajkuni, NVO... Daleko od toga da je SM bio cvećka ali ni ovi danas nisu mnogo bolji.

@

pre 10 godina

Nigde u članku ne piše niti u komentarima niko ne piše zašto smo bili bombardovani ili je to tabu tema do dan danas i za buduća pokolenja?

palanko

pre 10 godina

2Liberal

"uopste ne krivim zapadne sile jer je njihov posao da svrgnu diktatora.
Krivi smo mi sami sto kaze Djole!"

Koliko ti imas godina? 6? Da ti se nabroje svi diktatori, nacosi, krimosi, ljudozderi itd. koje podrzava i sponzorise taj famozni zapad? `Ajde zavrsi osnovnu pa kreni da bistris politiku. Da je predsednik Srbije bila Majka Tereza i onda bi Srbija bila bombardovana, nista Hrvatska sa Tudjmanom nije bila bolja pa mu je taj zapad jos i pomogao u etnickom ciscenju, nije ni Taci bio nista bolji pa zapad nije ni prstom mrdnuo da spreci etnicko ciscenje i zlocine koje su izvrsili Albanci. Na vlasti u Srbiji nije bio diktator kada je zapad krenuo sa proglasenejem albanske "drzave" na Kosovu.

posmatrac situacije

pre 10 godina

Koliko se ja secam zvanicno je objavljeno da smo mi taj rat dobili, da smo pobedili NATO. Cemu sad odjednom sva ta kuknjava? Mislim, deset godina glasas za Slobu, Sloba zarati sa citavim svetom i dobije rat, u cemu je problem?

bane

pre 10 godina

Danas punim 44 godine,doci ce mi prijatelji,rodbina.Pricacemo o svacemu,mozda se malo i nasmejemo,ali ipak ce glavna tema biti zlocinacko bombardovanje moje zemlje.
Niko od nas koji veceras budemo zajedno im nikada nece oprostiti ono sto su nam uradili,NIKADA.
Pokojni patrijarh Pavle je rekao,oprostiti moramo,zaboraviti ne smemo.Ja to ne mogu,neka mi je Bogom prosto!

Simon

pre 10 godina

Ono čega se ja sa najvećim užasavanjem setim svaki put kada prođem kroz Kneza Miloša pored generalštaba je tih 30 do 40 minuta od prvog bombardovanja zgrade (naravno prazne)- kada su, logično, vatrogasci već stigli i gasili, kao i brojni članovi gradske uprave- usledio je drugi talas raketa! Bilo je i mrtvih i ranjenih. Taj tajming je očigledno bio planiran i nikada mi neće biti jasno zašto bi neko na takav način NAMERNO ubijao vatrogasce? Mislim, koliko izopačen moraš da budeš pa da imaš takav plan?! Ne razumem...

master

pre 10 godina

“Državnici(političari) su kao i hirurzi – greške koje oni prave smrtonosne su.”

Mauriac

"Politika je rat bez krvoprolića, dok je rat politika sa krvoprolićem."

Mao Tse-Tung

Ako treba nekoga da krivimo onda su to prvenstveno naši političari!

Liberal

pre 10 godina

Da smo smogli snage da sami smenimo diktatora Milosevica ne bi bili bombardovani, uopste ne krivim zapadne sile jer je njihov posao da svrgnu diktatora.
Krivi smo mi sami sto kaze Djole!

ne volim Rusiju

pre 10 godina

Kakav treba biti mozak koji sopstveni narod svesno salje u rat protiv najjace vojne sile sveta ?
Sta bi tada sa bracom Rusima i njihovom pomoci ?
Nikad pameti u ovoj nedodjiji .

рск

pre 10 godina

Морам примјетити да цијели дан пада киша. Свака кап говори више од хиљаду рјечи, јер они који би требало да причају су њему. Нека је вјечна слава свим погинулима.

miki

pre 10 godina

Slozio bih se sa predhodnim komentarom da nam je vojska bila u veoma losem materijalnom stanju ker da je imala iole bolju odbranu, bombardovanja ne bi bilo. Ono sto ne shvatam je zasto i da
je ulazemo tako malo u vojsku i sebe dovodimo u poddedjeni polozaj. U zemlji se zna sta je prioritet. Vojska, obrazovanje i ekonomija. Ostale stvari su nazalost sekundarne. Sve zemlje u okruzenju daju vise na vojsku nego mi. A zasto kad su svi u nato-u?!

TT

pre 10 godina

@Naz

U pravu si, zlocini treba da se kaznjavaju. Srbija je kaznjena bombardovanjem, ubijanjem civila, stetom od 100 milijardi dolara, sankcijama, povecanjem broja obolelih od raka, otimanjem 15% teritiorije i sasvim je to dovoljno. Sada bi bio red da za svoje zlocine plate i Albanci, dosta je bilo guranja pod tepih albanskih zlocina i nagradjivanja Albanaca od strane ovog istog "pravdoljubivog i humanog" NATO-a. Pozdrav svim ljudima dobre volje dok cemo licemere preskociti sa pozdravima.

Pantelic A.

pre 10 godina

Secam se ko juce da je bilo a je tad bio lep dan, igrali smo basket ja i drugari iz komsiluka na ulici sto smo svakodnevno cinili. Nesto kasnije popeli smo se na jednu plocu od kuce koja je bila u izgradnji u novom naselju, tada prava zabit, da zapalimo po cigaretu, posto smo se krili od roditelja a svi smo vec uveliko u srednjoj poceli da pusimo. Jos se nije znalo da li ce biti bombardovanja ili ne, vodili smo pricu o tome da nema sanse to da se desi i da je to nemoguce. Bas tada na jednom kraju neba poce da svetli nama tad nesto neobicno, lete neke rakete u daljini se cuje da gruva detonacija. Mi se pogledamo i svi donesemo zakljucak da nasa vojska verovatno izvodi neke vezbe, posto jos uvek nije bilo sirena za uzbunu a kazali su da ce tako obavestavati ako do toga dodje. Dok smo mi tako polemisali nakon par minuta pale se sirene, mi silazimo sa ploce i trcimo kuci, roditelji, komsije svi na ulici, nastade panika, neki galame i psuju na nas a mi se smejemo. Ljudi nisu znali kako da se ponasaju, misle sad ce da ruse sve pred sobom, pa neki beze na cistinu, neki u podrume. Jos kad je nestala struja to je bio slag na tortu, osetio se onaj iskonski strah i jeza. Od tada smo svako vece izlazili napolje i pored zabrane roditelja da navijamo protiv fasista i budemo uz nase branitelje. Cak smo i napamet naucili sve one pesmice od indexovaca, sto smo svakodnevno recitovali. Izrazio bih veliku zahvalnost vojsci i policiji na hrabrosti protiv 100 puta jaceg i vecna slava poginulima.

Dimitrije Paunković

pre 10 godina

Ja im nikada neću oprostiti malu Milicu... pijacu u Nišu...most u Varvarinu... ljude u RTS-u... Nikada ima neću oprostiti ni savezničko bombardovanje 1944. kada su američki avioni direktno pogodili porodilište u Krunskoj ulici, sve porodilje, sva tek rodjena i nerodjena deca svi su nestali u jednom trenu... Nikada im neću oprostiti bombu na kojoj je pisalo "Srećan Uskrs"... Nikada im neću oprostiti, jer se ni oni nikada nisu izvinili niti pokajali!
Slava svim nevino nastradalima!

dule bg

pre 10 godina

24.март 1999.Око 6 ујутро,неки чудни звук ме је пробудио.Погледам кроз прозор колоне људи улазе и излазе из продавнице.Носе по 6,7
хлеба,јогурт,млеко оно најосновније.Сви у паници.Био сам још млад да би схватио шта се уствари дешава.Ћале ми улази у собу и каже ми:Сине,ја остајем овде да будем на располагању,ти и мајка бежите из земље.Ја га онако зачуђено питам што?Само се сетим тог лица,одмахнуо је руком и рекао пожури.Нисам ни слутио да ће то бити бомбардовање наше државе.Излазим из куће,кад ови милошевићеви на микрофону причају како да останемо да бранимо отаџбину,да је Косово Србија и тако те приче.Ћале је толико прсо да им је исцепао сав пропагандни материјал.Видело се на његовом лицу да је огорчен на нашу државу.Да после свих ратова деведесетих,још и ово.То је био највећи ударац за српски народ.На данашњи дан почела је акција
Милосрдни анђео.Слава свим
жртвама НАТО бомбардовања.Како каже бора чорба:ДЕЦУ ТИ НЕЋУ
ОПРОСТИТИ!

Natalija

pre 10 godina

Dođite da vidite spomenik pilotima, simboličan, jedva vidljiv, neprimetan, pokraj razrušene zgrade Doma vazduhoplovstva u Zemunu! Oni su poletali da se ne vrate!!! Srbijo, spomenik do neba da si im podignula, a ne ovaj kao da se stidiš! To je mogao biti moj otac, brat, muž, sin... Kako nas nije sramota, kako?

kosmitrovica

pre 10 godina

Pored zrtava, tesko je onima a i meni koji su na danasnji dan poslednji put videli svoj stan kao ja. Sada se popnem na brdo i na 300m vidim zgradu i stan u kojem sam ziveo a ne mogu ni da pridjem istom. Jako bolan osecaj. Tuzna i zalosna Americka demokratija.

stevan

pre 10 godina

@bez prava na gresku
Pomesao si loncice decko. Ovo je tezak zlocin koji nema veze sa nikakvim sukobima na prostoru bivse Jugoslavije. Treba da se zna svaka zrtva ovog zlocina, I da postujemo to...Izgleda da samo srpske zrtve nemaju ime I prezime, I samo se zlocini nad srbima trpaju pod tepih. Muka mi je vise od ponavljanja hrvatsko-muslimanskih zrtava...a oni su nas inace bacali cvecem. Zato je Hrvatska danas cista kao suza, a Sarajevo malo na 0,1% srpskog stanovnista. Da ne pricam o srbofobiji po Vukovaru.

marijana

pre 10 godina

Kako da im oprostim? Dete mi je psihicki obolelo,majka umrla od srca a otac ubrzo za njom od tuge.
Koliko unistenih i obolelih dusa od tada...
O poginulima i da ne govorim,nema tih reci ni suza-neka su u Vecnom Miru!

MIA

pre 10 godina

Požurite što pre u naručje EU-ratnih zločinaca.Mi smo po ko zna koji put već sve zaboravili.Nije ni čudo što nam se sve ovo dešava.

sandra

pre 10 godina

Da izvučemo pouku? Malo morgen!!! Ako MRAV izazove SLONU na MEGDAN, pa ga slon zgazi, ko je kriv? E pa ako mrav hoće da preživi on sebi ne može da dozvoli taj luksuz da izazove slona na megdan! Mi smo „dobro prošli“ (nije cinizam – nego činjenica!) jer šta je NE SELEKTIVNO bombardovanje zna svako ko je video Drezden (koji je ceo sravnjen sa zemljom) i slični gradovi, a o Hirošimi da i ne govorimo. Nažalost za našu budućnost tzv politička i kulturan elita SVU krivicu i dalje svaljuje na druge. Ne - mi smo najodgovorniji za ono što nam se događa u politici i životu. Ima čak i naša narodna poslovica koja lepo kaže „protegni se onoliko koliki ti je pokrivač“! Ali od 1945 g Srbiju vode „ponavljači“ tj. oni kojima je škola i znanje bila poslednja rupa na svirali.

mlekadzija

pre 10 godina

NATO bombardovanje i potonje komadanje Srbije ostace zauvek kao primer nevidjenog nepocinstva...neka je vecna slava svima koji su poginuli za odbranu otadzbine i svim nevinim zrtvama (civilima). Nikad sa zlotvorima u NATO i nikad ne zaboraviti a jos manje oprostiti pocinjena zlodela. Nadam se da ce sve krvnike stici kad tad zasluzena kazna. Na jedan ili drugi nacin...

macciavelli SO

pre 10 godina

Kad je počela agresija tu više nije bilo pitanje dali je milošević nešto omanuo u proceni.on čovek jednostavno nije imao nikakav kapacitet da vodi zemlju.kad se jedan narod kao naš nakon 400 godina patnje pod turskom čizmom sam oslobodio to je ZAPISANO U GENIMA.SLOBODA IMA NAJVEĆU CENU.zato je svaki agresor naišao na otpor.očevi koji su branili zemlju greše što nepričaju svojoj deci o tim danima.ja svom pričam.da zna istinu i da se NEZABORAVI.

ntr

pre 10 godina

Prošlo 15 godina? Nisam primetila jer je život u Srbiji (politički, materijalni i duhovni) takoreći isti kao i onaj za vreme rata sa NATO! Pošto niko nije ODGOVARAO u Srbiji što nas je uveo u 4 rata i u rat sa NATO evo PROĆERDALI smo još 15 godina u „produženom ratu“ (umesto raketa, sad smo u pravnom i diplomatskom ratu). Oni koji su nas uveli u sve te ratove sve BOGATIJI a raja sve siromašnija. Dok ne dođe do promene „elite“ u Srbiji samo ćemo i dalje propadati i nestajati, zašto? Zato što našim kolovođama ne odgovara da se podnese račun narodu šta smo u tim ratovima sve izgubili (zbog njihove nesposobnosti da vode državu!), pa se PORAZI i dalje zovu „pobede“

Mladen

pre 10 godina

Da li mi sada znamo koliko je nasih drzavljana poginulo u ovoj agresiji? Zauvek cemo biti banana republika... nikada ne prebrojimo svoje zrtve, pa se posle cudimo sto niko nema pojma.

beograd

pre 10 godina

Evo samo jedna kljucna stvar pre nego sto krene pljuvanje po natou i velicanje nase borbe protiv istog ... Yugoslav president Slobodan Milosevic could have prevented NATO bombing by signing the Rambouillet peace treaty.
(cvrcak i mrav, 24. mart 2014 02:19)

očigledno da ne znaš šta je stajalo u tom sporazumu u rambujeu, da znaš, onda bi možda i razumeo zašto ga sloba nije potpisao, a na kraju krajeva sloba sam i nije mogao da ga potpiše, prvo je morala skupština da odobri potpisivanje, što nije učinjeno, inače takav sporazum ni jedna suverena i nezavisna država ne bi potpisala, pročitaj šta stoji u tom sporazumu

Biljana

pre 10 godina

Samo bih pitala one starije, koji su glasali Vučića...
Da li se sećate ko je tih godina bio u vladi?
Da li je neko čuo dećije jecanje, suze, strah, bol... ?!
Da li vam je IKADA to palo na pamet, tokom glasanja?!

Ja nikad neću zaboraviti onaj strah kad me pokupe, strpaju u kola i u sklonište...
Nikad neću zaboraviti jezu koju bi osetila zbog zvuka sirene...
NIKAD neću zaboraviti kako sam KUKALA jednom jer tata nije došao sa terena, a nas strpali u sklonište... Koliko sam kukala, u strahu da se njemu nešto ne dogodi, jer on nije bio tu uz nas...
Imala sam sedam godina i NIKADA neću zaboraviti...
A puno starijih su, vidimo, zaboravili sve...

Naz

pre 10 godina

Nadamo se da su svi naucili da se zlocini kaznjavaju,ne ponovilo se ono sto je uradila Srbija pa nece se ponoviti ono sto je uradila Nato.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Moca

pre 10 godina

Zlocin bez presedana u novijoj istoriji. Medjutim, sta su sve neki radili u nase i ime Srbije i srpstva, pitanje je da li smo mogli drugacije da prodjemo. Sada znamo, bar malo, kako je bilo sarajlijama pune tri godine, pa i zagrepcanima. Srpske bombe, a ne NATO-ove, su padale na te gradove pre proleca 1999.
Konacno, dovoljno je procitati sta je o svemu ovome rekao pokojni A. Tijanic, a to je da je Milosevic zeleo bombardovanje Srbije jer je mislio da ce gnev gradjana prema zapadu i NATO-u jos vise ucvrstiti njegovu vlast. Dozvolili smo da nas takav covek vodi, i jos mnogi slicni njemu, i kazna je morala doci, kad-tad.

les miserables

pre 10 godina

@
(sarajevo 1994, 24. mart 2014 10:11)

Dobro i sta si sad ti hteo da kazes ? Ajde kada si toliko pametan-objasni. Nemas blage veze koliko je antiratnih demonstracija odrzano po Beogradu i Srbiji 90-tih godina, upravo saosecajuci sa Sarajevom. Ja sam bio na preko 30, a pri tom-u Sarajevu su ratovale komsije protiv komsija. A ti sad manje vise likujuci pitas da li se secamo Sarajeva-da, secamo se i Sarajeva i Vukovara i Dubrovnika ali i svih vas koji od 24. marta do 9. juna 1999 ne izadjoste nijednom da dignete glas protiv sramnog bombardovanja Srbije. Iskreno, nismo to ni ocekivali ali ipak...zato te molim, ne propituj nas ti i slicni tebi.

Sretjko Sojic

pre 10 godina

@(MILOSRDNI, 24. mart 2014 00:29)
Ta operacija se zvala "Allied force", "milosrdni andjeo" je neka izmisljotina nasih medija ili koga vec, koja nema veze sa zivotom.

Bez prava na gresku

pre 10 godina

Stvarno je bilo strasno, ali ne mogu da verujem koliko smo neobjektivni!!! Dok smo bancili po splavovima neko je u nase ime sravnio sa zemljom Vukovar, neko je dve zime gadjao centar Sarajeva, u kome je stradalo 1100 dece zarad politike SVI SRBI U JEDNOJ DRZAVI!!! Da li je moguce da ste svi ovo zaboravili, da li je moguc toliki nedostatak empatije prema drugim narodima na ovim prostorima ili je argument JEDINI, KO IM JE KRIV KAD NISU HTELI DA ZIVE SA NAMA U STAROJ DRZAVI??? Ovim plakanjem i mrznja prema drugima nigde nas nece dovesti osim u nove tragedije nego OBJEKTIVNO SAGLEDAVANJE, i da ne dajemo svoje glasove ljudima koji nam podizu svest da smo najjaci, najbolji, najpravedniji, najlepsi,najveci vernici.... U celoj toj tragediji na ovim prostorima ljudi koji su nam podizali naopaku svest, svoju decu su slali na zapad na skolovanje, umnozavali svoja bogatstva sa kombinacijama pod sancijama a NAROD SRETAN kad nabavi box cigareta, hleb i mleko ali zato uziva u PINKU i DNEVNIKU RTS, gde slusa,gleda i slavi uspehe JNA u Borovu selu, Vukovaru, Sarajevu, Srebrenici,Plitvicama... Umesto da zalimo SVE ZRTVE ovog ludila na ovim prostorima i krenemo u saradnju, trgovinu, proizvodnju, mi se i dalje palimo na bombasticne naslove zajedljivog sadrzaja protiv svih komsija samo da bi prodali novinu, a nama hrane POSEBNOST, da slucajno MRZNJA NE NESTANE, da budemo puni nje za sledece okrsaje!!! DOSTA JE BILO BRE LJUDI

bruno

pre 10 godina

Prosuli smo krvi u proslom veku da je to strasno.Ginuli su nam preci da nema porodice da nije nekog izgubila...vreme je da nas bar 1 rat zaobidje.

Patria

pre 10 godina

Teza da je Srbija bombardovana zbog Sarajeva i Vukovara je notorna glupost. Srbija je bombardovana zbog Kosova, sto je bio povod, a uzrok je nezapamceni skandal predsednika SAD koji je jos i javno slagao svoj narod, i kojem je malo falilo da prvi put u istoriji SAD bude uklonjen sa funkcije pre isteka mandata glasanjem u njihovoj Skupstini. Milosevic je tu posluzio da se skrene paznja javnosti s jedne strane, a i sama kampanja je trebala da pokaze ispravnost ocuvanja NATO alijanse, i kao prezentacija nove doktrine NATO-a. Ono sto im je donekle pokvarilo planove bio je nezamisliv otpor koji je po njihovim merilima predugo trajao, sto je uzrokovalo pojacanim udarima na civilne ciljeve. S druge strane, kad vojska krene da se krije u civilnim objektima oni postaju legitimni ciljevi. I na kraju, ovaj rat je uveo u zivot nevidjeno licemeran termin "kolateralna steta" kako bi umirio savest ratnim zlocincima koji su ubijali civile. Da ne bude zabune, ja smatram da treba uci u NATO i EU, kao zaista najdalji domet slobodnog demokratskog drustva, ali smatram da sve one koji ubijaju civile treba goniti za ratne zlocine do kraja vremena. Ukoliko nekad jednom do toga ne dodje, zaista nece biti nikakve razlike izmedju diktatora kao sto su Gadafi, Milosevic, Asad, Sadam, Pol Pot itd, i onih koji su vodili vodece zemlje Zapada kad su nas bombardovali.

vladan pavlovic

pre 10 godina

Zalicu celog svog zivota sto nam ratno vazduhoplovstvo i protiv vazdusna odbrana nisu bili na visem tehnoloskom nivou. Koliko je vojna moc bitna za nezavisnost jedna zemlje najbolje se tada videlo. Milosevic je bio cudan politicar. Svo to korumpirano okruzenje oko njega stvaralo je u coveku neku mucninu.Porodica mu je bila politicki aktivna i to na najdrskiji moguci nacin.Ipak ,kada je krenula agresija svako od nas pojedinacno je znao ishod unapred. Vecina je herojski podrzavala vojsku. Mnogo smo propatili. Mnogo smo osteceni i unazadjeni. Moje Kosovo je ostalo samo u secanjima i srcu. Emotivno me toliko boli. Boli me i materijalno. Sve sto je moja porodica vekovima stvarala sada je na raspolaganju nekima koji to svakako ne zasluzuju po bilo kom osnovu. I eto,dodje kapitalizam,mogucnosti,"nove prilike i sanse" jedino ce pravda ostati bogu. Hvala svim Borcima VJ i svim mojim zemljacima ma gde da su, sto su branili moje Kosovo i sto se nisu povukli u misje rupe.Prezivelo nas je dovoljno da mozemo uciniti zivot boljim. Iskustava nem ne fali.

Sasha

pre 10 godina

Direktan uzrok sukoba Jugoslavije i NATO-a je RUSIJA!!! Za one koji ne znaju, ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov februara 1999. je javno rekao Milosevicu da ne POTPIISE Rambuje, jer kako sam rece:' Rusija ce intervisati ako se zapad umesa, i ako i jedna NATO bomba padne na Jugoslaviju, izbice III svetski rat''. Upravo iz tog laznog RUSKOG obecanja ludi Milosevic i niegiova zena nisu potpisali Rambuje, na kome bi Kosovo i danas bili deo Srbije i nasa vojska jos tamo, ali zahvljujuci RUSIMA oni nas samo koristili da Rusi vide trenutno stanje NATO avijacije. Upravo zbog toga najvise krivim Ruse i njihove tajne sluzbe sto su nas uvukli u rat za NATO alijansom. Ono sto je jos zalosnije da su ti isti sada na vlasti sto su vodili takvu samoubilacku politiku devedesetih. Ocigledno da Srbiji nema pomoci.

mpk

pre 10 godina

A hladnjače? To nema veze. Nismo mi. Napumpano. A i to je bilo kad je počelo bombardovanje, a onda je sve dozvoljeno. Mogu i žene i deca. Ionako ih je previše.

Бомбе су летеле изнад моје главе

pre 10 godina

НАТО aгресија на Србију 1999. године, ратни злочин пар екселанс! Никакви изговори како страних спинера тако и домаћих мува то не многу да оповргну.

Lazar

pre 10 godina

Laik sam za politiku i rat ali sam znao da cemo biti bombardovani. Kada su me komsije upitale kako znam, odgovorio sam im. Kada prestanu politicari da govore generali pocinju da ratuju, a onda na kraju dobijenog ili izgubljenog rata opet politicari sedaju za zeleni sto i dele ratni plen.

Prorok

pre 10 godina

Bombe zapada blokirale su za sada uspesnu kampanju domacih vodja.Gnjecena Srbija,spoljnom i unutrasnjom politikom,filovana jezivim tonovima i iskonskim strahovima zimovala je u prolecnoj agoniji.Zene su suptilno plakale i borile se za sebe ili decu.Muskarci su mobilisani,redje i dobrovoljno kretali da se postave pred agresore.Radna obaveza postavljena kao prioritet dok su bombe pljustale.Susile su zenske suze strah od sirena i cupale sate i minute do povratka deci i bliznjima koji su osluskivali vesti pretrpane stradanjima i demagogijom.Plotuni informacija i podela na patriote i izdajnike.Lesevi i zgarista projektovani u sve domove gde je bilo struje.Novinski clanci sa ubedljivim slikama stradanja...


Iz knjige "KAO LJUBAV" Viktora Bogdanovica

Milan Beograd

pre 10 godina

Prodje 15.godina od agresije (vise nijedan medij ne zove agresija,vec nato kampanja itd.) 14 od pada Slobe.Neki govore da nije bilo njega ne bi bilo bombardovanja,naravno s ove tacke kad se sve sagleda to je glupost.Ne ruse oni Srbiju zbog Milosevica,vec Milosevica zbog Srbije.

Predrag Nikic

pre 10 godina

Uzasno je sta smo mi dozvolili da nam se desi, bila je drugacija geopoliticka situacija nego danas, ali smo i mi sami doprinuli biravsi na izborima sve te nesposobne ljude koji nisu znali na koji nacin da komuniciraju sa medjunarodnom zajednicom pa su na nas gledali kao na Nemce posle II svetskog rata..i da se ne zaboravi, u toj najnespobodnijoj vladi koja je dovela do totalnog unistavanja Srbije bili Su : Milosevic, Dacic, Seselj, Toma Nikolic, VUcic i Mira Markovic..dobar deo tih ljudi, kojima je trebalo da bude zabranjeno da se uopste bave politikom, je danas ponov na vlasti, i to jace i ubedljivije nego tada..mi Srbi ocigledno imamo super-kratkotrajno pamcenje...

sofronije

pre 10 godina

Ja molim nase politicare i ministre da obrate posebnu paznju na ovaj deo:
"Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno."
Da ovo stave pod nos nasim potencijalnim partnerima u EU.
Ne kazem da smo mi bili nevinasca ali oduvek su postojala pravila u ratovanju, a ovo je van svake pameti.

Roki cetri

pre 10 godina

Ne samo da su bomardovali i ubijali civile i rusili mostove i fabrike nego su to uradili raketama sa osiromasenim uranijem koji jos uvijek zagadjuje i zemlju i vode i koji jos uvijek sije smrt po Srbiji u vidu oboljenja od raka.I ne samo to nego ne zele da nam daju tacnu lokaciju gdje su pale takve rakete i sto je najgore pravili su pokuse i istrazivanja djelovanja osiromasenog uranija na zdravlje ljudi.Oni su zlo.Ti ljudi i taj savez je zlo!

IvicaR.

pre 10 godina

Šteta koja je naneta bombardovanjem je procenjena na više desetina milijardi evra. Šteta koju su Srbiji pre i posle bombardovanja godinama nanosili njeni političari je neprocenjiva. E, da. Bombardovanje je trajalo 78 dana, a političari bombarderi još uvek dejstvuju. Dokle če, ne zna se. Za njih u zemlji Srbiji još nije pronađena adekvatna PVO.

Bela

pre 10 godina

Bog da prosti sve zrtve NATO ubica, pokoj im dusi. A svakog zlikovca stigla je, ako ne ljudska, onda Bozja pravda. Gradjani Srbije, ne zaboravite nikad zlo koje vam je naneto. Pamtite nevine zrtve. I konacno rascistite u svojim glavama ko vam je osvedoceni neprijatelj, ne verujte ubicama vasih bliznjih koji vam sada laskaju. Vuci u jagnjecoj kozi, nista vise od toga.

Divos

pre 10 godina

Беше то суров злочин НАТО-силника, према једној (у њиховој перцепцији) непослушној земљи, и једном поносном народу трагичне историје.
Некад у давна времена би непојмљиво започети ратне операције, без објаве рата, али то је изгледа давно прошло време. А би ли тада те трагичне 1999-е објаве рата? Наравно да не, одмах креће брутална агресија, крвави пир. Па како то назвати? Тероризам силника, или пак терорисање непослушних? И нису марили тада НАТО-зликовци да остваре војну надмоћ на терену, нису ни предузели копнене операције, али јесу грували из ваздуха, и са бродова крстарећим ракетама, користећи технолошку надмоћ, срећом нико им није дошапнуо да рокну понеку нуклеарку, јер у њиховим изопаченим умовима то би била свакако добра идеја. У тим ратним операцијам неутралисана су тек 3 тенка, али зато јесте огроман број "легитимних војних циљева", болнице, домови здравља, школе, дечји вртићи, мостови. Рекоше то је због Косова и Метохије, али су пустошили и разарали и по Новом Саду, 400 км од КиМ, ЗАШТО? То само ови зликовци знају

Наћи ће они себи и изговор за овај злочин, ту су и домаћи ауто-шовинсити и продане душе који и на данашњи дан немају поштовања и пијетета према тим нашим жртвама, већ опрвадавају овај злочин, али увек је тако било, увек су ниткови налазили изговор за своје злочине, таква је матрица по којој функционишу.
Треба памтити овај злочин, и оне који га починише, а нека је слава свим нашим жртвама

Vuja

pre 10 godina

"Odluka o vazdušnim udarima na Srbiju, odnosno SRJ doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan. "

Dali ovo moze da se ugravira negde za one koji godinama ponavljaju da je Rusija kriva sto nije stavila veto.

Mihailo

pre 10 godina

@Kosovar
@(octoberrust, 24. mart 2014 07:39)

Uzrok bombardovanja je Americko (Britansko, Francusko, Nemacko) otimanje ogromne teritorije za sopstvene potrebe, sto vojne, strateske, sto materijalne (pre svega po pitanju rudnog bogatstva, npr. najvece zalihe uglja u Evropi su na Kosovu). Nisu se sigurno brinuli za vas Albance. Nikad nece biti zaboravljeno, iako je u Vikiliksu objavljen plan kako Srbe treba "obraditi" da zaborave.

Prorok

pre 10 godina

Srbija i pokrajina Kosovo,sa Metohijom,obicno je zvucala kompjuterizovanim andjelima rasporedjenim po hijerarhiji lansirnih rampi, krkanluka po privatnim zamkovima ili pilotskim kabinama direktnih izvrsilaca cija obuka zahteva bogatstvo sustine tehnologije,i finalni nedostatak emocija usmerenih ka dobru.O tome nisu razmisljali.Nisu uceni i nije im ponudjeno.Zamenu za kolicinu bombi ispustenih nad maketama metastazirane armije Srba,ili zidovima obdanista,nisu imali.Kontrole emancipacije i rusevina vrednosti nije bilo,u satelitskim pracenjima,pred udare iz velike nebeske daljine.
Izuzetno je opravdanje svih evropskih sila i Amerike da je pravedno to sto bombe padaju po vojnim ciljevima.Cak i za civilne zrtve nije bilo mnogo reci.Poricane su.Uglavnom.Globus im je bio meta,a narod koji se nije slagao s njegovim stavovima nije bio bitan.Zamenili su sve teze demokratije ratnim iglama,koje se nisu ubadale irealno u lutku balkanske drzave.

Iz knjige "Kao LJubav" Viktora Bogdanovica

Aleksandar...

pre 10 godina

za (Muzicar, 24. mart 2014 07:05)

Ako.si čitao u članku, video bi da je sam Vesli Klark napisao da je planiranje NATO napada se odigrao u prvoj polovini 1998 godine, pre svih tih zločina na koje su se pozivali. Albanski OVK je tada i po stejt departmentu bila teroristička organizacija, i akcije Srbije su krenule kao odgovor na.njihovo delovanje.
Kada NATO napadne Avganistan kao odgovor na terorizam i ubija civile, to nije zločin?

A?

pre 10 godina

Zapadofili, jel vidite ove brojke (ako se ljudski zivoti uopste mogu nazvati brojkama)? E, zato sam rusofil, nisu nam pomogli, ali nas nisu ubijali! Nikad u NATO!

sale

pre 10 godina

Te '99 ziveli smo u stanu ciji je prozor gledao na jedan vrtic u sirem centru nisa... Dan pred pocetak bombardovanja, vrtic je zatvoren... Dva dana kasnije, na njegov krov postavljen je protiv avionski top, a umesto dece u vrticu je spavala vojska...

V.B.

pre 10 godina

Pričajte šta hoćete, ali Sloba je uspevao da vodi tri rata, da bude pod sankcijama... i da opet zemlja kako-tako živi! Privređivalo se više nego danas ,radilo se... Nikoad nije bilo ovako teško!

канаринац

pre 10 godina

Пре тачно половине мог живота, кад сам имао 15, зликовци су ми насилно прекинули основно школовање и послали ме у бункер. Засули су нас хиљадама тона бомби, побили људе, жене и децу. Ја вам никада то нећу опростити нити заборавити!

mir mir

pre 10 godina

Studirao sam u jednoj zapadnoj zemlji gde zivim, i tog dana sam bio i tuzan i besan i mukia mi je bilo od sveg tog…Jos uz to mladi napirlitani klinci iz finijih porodica koji su pricali o avionoma kao o nekoj video igrici ili sportu. Gotovo su se radovali tome.Pred pocetak nastave jedna cura(GRkinja poreklom ) je izasla i na tabli napisala - Stop bombing Yugoslavia! stop fascisme! Odjednom su svi usutali i bila je napeta atmosfera. Predavac je usao malo kasnije i mada je vidjeo sta je na tabli nije rekao ni rec. nakon par minuta oni klinci su se javili i trazili da se tabla obrise. Predavac je samo presao preko toga nastavio sa vojim predavanjem i tablu obrisao tek kad je trebao da je koristi. Sjecam se da je nakon casa dosao i rekao mi-zao mi je sto se sve ovo desava. Bio je to jedan jako cudan dan. Sa Grkinjom se i dan danas cujem, posjecivali smo se. U svijetu ima dobrih ljudi, ali mnoge je strah da to pokazu.

dragan

pre 10 godina

Pogresno je vreme.Stanujem blizu kasarne koja je prva napadnuta u NS.Prva krstareca raketa je bila oko popodneva secam se bio je suncani dan.Dok su preletali zgradu cuo se karakteristican zvuk sistanja a posle se osetilo ljuljanje zgrade pa su skoro svi otisli u skloniste.Tad nije bilo sirena.Inace prvih mes dana nije bilo ni zamacenja.Inace u gradu je smejurija bila bombardovanje.Ljudi bili na ulici i gledali niko nije bezao.

Dado

pre 10 godina

Rodjen sam u Sloveniji i imao sam 8 godina kada je zlo te 99e udarilo na Srbiju. Nije mi bilo jasno zasto tamo neko nekog zeli da napadne bombama, ali mi je slusajuci uvek upaljen televizor i zabrinutu pricu roditelja, bilo jasno da se nesto strasno sprema. Kad su slovenacki mediji tog 24og marta navece objavili da su prvi avioni poleteli prema Srbiji i da su pale prve bombe, zaplakao sam u strahu za babom, ujacima i ostalom rodbinom, koji su ziveli (i danas zive) neka 2 kilometra od vojne kasarne (koja je naravno bila meta) blizu Novo Sada. Njima se srecom nista nije desilo, ali zato jeste hiljadama drugim, koji nisu bili te srece. Vecna slava svim junacima, a zlocin iz te 99e da se ne zaboravi!

radio-amater

pre 10 godina

Nemojte zaboraviti i 1800 radio-amatera koji su pomagali u izvidjanju i lociranju pravca kretanja aviona i tomahawka... Radio mreza za opasnost(RMZO) je sjajno uradila svoj posao i podatke prosledjivala tamo gde je bilo potrebno. Iako radari nisu smeli hiti ukljucivani, vojska je imala podatke o kretanju NATO letelica.

Marko

pre 10 godina

Ozracili su nas uranijumom, najveca smrtnost od raka je u Srbiji. Ipak, ja verujem u kosmicku pravdu, i znam da ce svo zlo koje je Zapad nacinio celom svetu, biti visestruko vracen.

bob rock

pre 10 godina

Kampanja,akcija,bombardovanje, gomila izraza smisljenih na zapadu da bi se izbegao pravi naziv. Koliko god izbegavali , pa cak i u ovom clanku, svaki iole normalan covek koji drzi do sebe ce to nazvati zlocinom i agresijom. Jasan mi je poriv medija i politicara na zapadu, ali mi ostaje veoma nejasno zasto na danasnji dan ni jedan medij kod nas nije upotrebio adekvatan naziv za to sto se desilo. Jer kada se nesto takvo ucini bez ikakve saglsnosti u UN to jeste zlocin. Osiromaseni uranijum, gadjani ciljevi cije unistenje pravi ekoloske katastrofe je takodje zlocin i to jednostavno treba tako i nazvati.
Da li ce ova drzava praviti u buducnosti bilo kakve aranzmane sa zemljama koje stoje iza tog zlocina , to je stvar politike, ali nazivanje onoga sto se desilo pravim imenom , iako trenutno jeste, ne sme biti stvar politike, ako smo ljudi.

dragan

pre 10 godina

zalosno je kada glavni mediji u ovoj zemlji to sto nam se desilo na danasnji dan pre 15 godina nazivaju bombardovanje, kampanja, intervencija.... sve samo ne ono sto je zapravo bilo.

Dejan

pre 10 godina

Imao sam svega 6 godina kad je bilo bombardovanje i tada osim straha nisam imao nikakav drugi stav o svemu tome. Danas kao student sam ogorčen nepravdom ovog sveta i činjenicom da nam "demokrate za primer" bombarduju zemlju kako im se ćefne i posle svega bez stida i srama nas gledaju u oci i kažu da smo mi ovakvi ili onakvi i da su naši prijatelji. Međutim volim svoju zemlju, jednu jedinu koju imam i ostaću da je branim. Ne sa puškom u ruci, nadam se da za to više neće biti prilike, već znanjem, radom i trudom. Da se ne zaboravi nikad! Pozdrav

dejan-minhen

pre 10 godina

verovatno je ovo velikosrpska propaganda, koja je sada i Simunica kaznila!
Rusija je otovorila pandorinu kutiju kako g. Steinmeier kaze. NATO ovako nesto ne bi uradio, posto oni postuju suverenitet svih drzava ovoga sveta, cak polako i bivsim kolonijama daju nezavisnost na papiru.
Da li mislite da bi neke zemlje u okruzenju slavile 24.03.1999 da je ovo istina?

(Ovo je ironija, za one koji ne razumeju)

i tako tome nema kraja

pre 10 godina

Nekada je to bila "NATO agresija a videćemo kako će aktuelna vlasta nazvati ovaj "događaj"! Kao npr., nekad je Kosovo bilo "oteto najgrubljim kršenjem međ.prava i bombardovanjem jedne suverene zemlje", a danas se to naziva "jednostrano proglašenje nezavisnosti", nekad je bilo "tzv.premijer, tzv. države Kosovo", a danas je to "premijer Kosova"., obeleževanje 200 god. od Prvog srpskog ustanka gde se narod digao protiv turaka nazvali su "početkom stvaranja moderne srpske države" (valjda da ne bi naljutili nekog). Uskoro idu izvinjenja što slavimo slave kao i posthumno suđenje Karađorđu Petroviću ali i Milošu Obiliću što se usudio da digne ruku na Murata.

Svercer farmerica iz Nemacke

pre 10 godina

Da li ce se neko setiti da makar pomene decu poginulu na Kosarama,vojnike generacija 79!? Ta deca su dala zivot da bi vi gospodo radili to sto radite danas,otisli su gore iako su znali da se vecina zivi nece vratiti! Borili se protiv hiljada terorista,mudzahedina,aviona...njih oko 90 vojnika,uz nekoliko Kozaka! I nisu uspeli da ih probiju,a bio im je to put za kopneni ulazak! Sramota je da je Srbija zaboravila tu decu,te junake,to najkrvaviju bitku u poslednjih 50 godina,ali Srbija je danas sama po sebi sramotna,tako da me nista ne cudi!

1999

pre 10 godina

Da se nikad ne zaboravi strah i neverica u našim očima. Nepravda koja je bolela mnogo više od eksplozija. Još osećam taj zapaljivi miris, truo, toksičan, u nepcima. Još čujem zavijanje sirene, kao nekakav gladan kojot ljudske krvi i mesa.
Na kraju, ko je kriv za sve nije više ni bitno, nevini uvek plaćaju tuđe greške i cehove. Možda smo i mi kao narod mogli da se trgnemo pre, da se složimo makar jednom, pa da ne dozvolimo sva ta zla koja su nas zadesila devedesetih, a možda je sve bilo neizbežno?
Žeđ velikih sila i interes nema žala ni sluha za običan narod, nikada.
Nadam se samo da su okeani krvi, strah, neverica, plač i mržnja daleko iza nas, i to zauvek, i da smo kao narod naučili na greškama i da ih više nećemo ponoviti, niti doživeti, niti plaćati za nečije tuđe.
I nadam se da će i nama jednom da svane, da krene sve na bolje, da sve dođe na svoje mesto i da najzad živimo kao sav normalan svet.

miroslav

pre 10 godina

I posle 15 godina kad covek procita ove komentare vidi da ovaj narod ama bas nista nije zakljucio. Tada sam jos 15-og marta bio mobilisan,pripadnik sam PVO i znam sve sta se dogadjalo i ko je za sta kriv. Samo bih podsetio ove kafanske patriote i jurisnike da su im nosaci aviona jos 98-e bili u Jadransko more,da se smirimo na Kosovu jer ce da nas bombarduju... Ako se dobro secam odavde se porucivalo" Dodjite,nije vam ovo Irak". Ono sto smo trazili to smo i dobili! A sad su na vlasti ti isti,nikad jaci. Boze,bar se deci smiluj!

Rudar

pre 10 godina

Nikada u NATO. Na zalost ni jedna stranka u parlamentu nije protiv clanstva Srbije u NATO, kao da su bombardovali neku drugu zemlju a ne nas. Treba da se osvestimo i nije problem samo rusenje tokom bombardovanja, nego i sve posledice koje su ostale posle bombardovanja. SRBIJO osvesti se! NE U NATO, NE U EU.

Muzicar

pre 10 godina

Da nismo ubijali, niko nas ne bi bombardovao. Ne opravdavam NATO, ali dajte ljudi prica o velikoj Srbiji je ucinila svoje. Kosovo jeste srpska zemlja ali slozicete se da je Slobin nacin bio brutalan.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Moj život se deli na dva dela: na život do 24. Marta 1999. i na nesto nalik životu posle 9.Juna 1999.

Izmedju te dve polovine, krvava orgija duga 78 dana.

Nikom nisam oprostio.

Niti imam nameru.

Nemojte ni vi.

Pamtite.

delta

pre 10 godina

Samo jedna ispravka: Operacija se nikada nije zvala Milosrdni Andjeo nego Noble Anvil (Plemeniti Nakovanj) jer je posluzila kao odgovor na plan VJ koji je nosio naziv "Potkovica"

Milosrdni Andjeo je nastao kao lapsus jednog tadasnjeg kineskog zvanicnika koji je tokom jednog intervjua umesto Noble Anvil upotrebio reci Noble Angel

Vise o tome na:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/52258/Poreklo+imena+%22Milosrdni+an%C4%91eo%22.html

Whiplash

pre 10 godina

Vidim da mnogi i dan danas pogresno nazivaju operaciju bombardovanja "Milosrdni andjeo" sto nema veze sa istinom. Operacija se u americkoj vojsci vodila kao "Noble Anvil" a u NATOu kao "Alied Force"
"Milosrdni andjeo" je propagadni naziv koji je operacija dobila od strane nasih tadasnjih zvanicnika i nigde drugde se zvanicno ne pominje. Da ne bude zabune ne branim NATO samo skrecem paznju na zabunu koja traje 15 godina

Sasa

pre 10 godina

Te veceri sam gledao televiziju (Bastilju), nista nije ukazivalo da ce biti bombardovanja. Cak je bilo reci da ce tih dana biti probe sirena za vazdusnu opasnost. Kada su sirene krenule da zavijaju, nisam verovao da je to u stvari bio napad. Komsinica je utrcala kod nas u stan, placuci i rekla da sidjemo u skloniste jer imamo malo dete. Onda je nestala struja. Nikad necu zaboraviti taj osecaj, mesavinu straha, besa, panike. Zgrabio sam dete i sa zenom strcao u skloniste. Stajao sam ispred. Neke komsije su ponele male radio aparate. Kroz krcanje smo culi kako su prve bombe pale na Beograd. Pricalo se o nekavim tepih bombama. Kada je puklo u Sumaricama, jedan je rekao, dosli smo na red. Utrcali smo u skloniste. Pocetak agonije. Nikada, nikada vam necu zaboraviti to ameri. Ceo svet je morao da sagne glavu i cuti dok ste vi izvodili svoj divljacki, krvavi pir. Jednog dana zaigrace mecka i pred vasim vratima.

slucajni prolaznik

pre 10 godina

Dan nakon pocetka bombardovanja poslat sam na Kosovo i Metohiju u rat protiv neprijatelja nase zemlje.Nije me stid nicega sto sam radio ja ili moji saborci,cist mi je obraz.Strah me je jedino da ce me se moja deca stideti jer je (nasu zemlju) nisam odbranio.

molele

pre 10 godina

Kako danasnji dan vidi NATO,pobedu sile ili pobedu pravde.Da li su ispostovane norme prava naroda na pravedni postupak ili je primenjeno pravo jacega u sklopu licnog interesa strana u pokazivanju sile prema manjim narodima.

Winston Smith

pre 10 godina

Imao sam jedanaest godina.Ne secam se datuma,ali znam da je bilo 22:50.Spavao sam u krevetu kada je odjednom sve pocelo da se trese.Od jacine potresa pomislih da su bombe pale u neposrednoj blizini.Nisam bio svestan razorne moci tih raketa.Rakete su pogodile magacin nafte koji se nalazi par kilometara dalje.Tih meseci smo fudbal igrali ispod jednog velikog drveta,kao da nas ne vide avioni.Ne ponovilo se.

Milan DS1989

pre 10 godina

Сећам се тог дана као да је јуче био... Мој рођендан, а мама говори мени и сестри да не идемо у школу, из безбедносних разлога. Тужан сам био јер нисам могао да одем да почастим школске другове са бомбонама, као што смо то увек радили. Клинац сам био, 13 година, за нас реч страх није постојала. Касније тог дана, отац је као војни резервиста отишао на гранични прелаз између Косова и Македоније, на браник отаџбине, а кад је пала ноћ, све је некако било сабласно тихо, знали су и врабци на грани шта нам се спрема. Био сам придвече код најбољег друга, заиграли смо се нешто, кад су на Македонској телевизији јавили да ускоро крећу авиони ка нама. Брзо сам отишао кући да то испричам мајци и сестри, били смо спремни, али не и свесни потпуно шта нас чека. Пар тренутака пре но што су злослутне сирене кренуле да завијају нестала је и струја, и међу свима нама из зграде настала је паника. Упутили смо се ка подрумима који су нам наредних 78 дана били место где смо проводили највише времена.

Кад се све сведе на крају, капитулација је била неминовна, а последице болне. Хиљаде недужних цивила је погинуло, народ је затрован осиромашеним уранијумом, земља разрушена и уназађена... И поврх свега, само недељу дана након завршетка НАТО агресије, Срби са Косова су одласком српске полиције и војске кренули да напуштају своје домове, у страху од шиптарског терора...

Да ли смо ми Срби толико заборавни да нам је само 15 година било довољно да заборавимо ко нас је уназадио 100 година?! СТОП ЕУ! ВОСТАНИ СЕРБИЕ!!!

cvrcak i mrav

pre 10 godina

Evo samo jedna kljucna stvar pre nego sto krene pljuvanje po natou i velicanje nase borbe protiv istog ... Yugoslav president Slobodan Milosevic could have prevented NATO bombing by signing the Rambouillet peace treaty.

Flash

pre 10 godina

Da se ne zaboravi! Sramotna agresija! Nazalost najvise su stradali civili, jer je NATO video da nasoj ''jadnoj i bednoj'' vojsci ne moze nista! Pa ta strategija je u rangu bombardovanja iz Drugog sv rata - kad ne mozes vojsku, ti pobij civile pa ce vojska odustati! Na pragu 21.veka sa najboljom tehnologijom, sa 420.000 projektila uspeli su da ubiju samo 1000 vojnika i uniste 14 tenkova, ali su zato porusili 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, ubivsi i do 4000 ljudi! Zna se dobro da u junu nismo potpisali mir, nastupilo bi tepih-bombardovanje Beograda. A njihovi gubici bili su mnogo veci od zvanicna 2 aviona i 2 helikoptera. Sramota ih je sto je zemlja za koju su predvideli da padne za 7 dana, izdrzala 78! Da se nikad ne zaboravi! Ne u NATO!

vlada

pre 10 godina

Milosrdni andjeo!
Nikada vam to nećemo zaboraviti! Nikada!
A posle milosrdnog andjela šta je sve bilo - avganistan, libija, Sirija, Egipat i da ne nabrajam. Takodje sećamo se i svega pre toga još od vijetnama pa na dalje!
Nisam zlurad, niti želim nekome loše, ali doćiće dan kada će velikom broju ljudi na ovoj planiti smučiti američka "demokratija", i tada će se na ameriku strovaliti sve i svašta. Ne bih želeo da tog dana budem u koži nekog amerikanca!

Vladimir

pre 10 godina

"Što se kačiš kad si slabiji?" (Gojko Sisa). Ok, tako se desilo, sve je jasno, poštujem poštene amerikance, slušam mnogo njihove muzike i gledam mnogo njihovih filmova, ali onima koji su nas bombardovali i podržavali taj zločinački akt NIKADA neću oprostiti i zaboraviti, i uvek ću jasno isticati svoj stav, naravno sve to važi i za loše zemljake koji su ukaljali naš obraz, sve je veoma jednostavno, ZLO je uvek ZLO i protiv njega se treba boriti ...

duledudule

pre 10 godina

SLAVA Milenku Pavlovicu,Zivoti Djuricu,Zoranu Radosavljevicu i svim hrabrim junacima koji su poginuli braneci nasu zemlju.ne zaboravite ih ljudi nikada,ni njih ni Milicu Rakic,ni sve ostale ljude...pamtite vecno!

Legionar

pre 10 godina

Prevalila je Srbija i njih preko glave.Videli smo ledja mnogim carstvima pa cemo i NATO-u.Slava onima koji su izgubili zivote,hvala vojsci koja nas je branila.ZIVELA SRBIJA!!!!

Vincit omnia veritas

pre 10 godina

@Global

Mogli smo drugar. Mogli smo i 1941. ostati u Trojnom paktu kao Bugari, Hrvati, Rumuni i ostali... Mogli smo i pustiti Austrougarsku da paradira na Vidovdan po Sarajevu koje je anektirala. Mogli smo im dozvoliti i Srbiju da anektiraju, da izbegnemo zrtve iz prvog svetskog rata. Mogli smo izbeci i prvi srpski ustanak pod Karadjordjem jer saka nenaoruzanih seljaka nije imala nikakvu sansu da se bori protiv jednog od najmocnijih carstava koje je Evropa ikada videla. Mogli smo i kolektivno odluciti da prihvatimo Islam da bi izbegli Danak u krvi i harac od strane dahija. Mogao je i Sv. Knez Lazar misliti racionalno pa pustiti Turke da se usetaju na Kosovo i u Srbiju, da bi izbegao samoubilacki boj gde je 60 000 Srba docekalo 180 000 Turaka.
Ali nismo, za razliku od tih Bugara koje spominjes.
Mogli bi i sutra da udjemo u NATO kao Bugari pa sebi obezbedimo lagodnu poziciju u suceljavanju Istoka i Zapada koje nas ocekuje. Ali necemo.

Necemo jer smo Srbi.

zlocko

pre 10 godina

Slava nastradalima. Ne mogu da verujem da poznajem par ljudi koji kazu "da nam je bombardovanje bilo potrebno kao svojevrsno otreznjenje". Nikad se ne ponovilo.

smederevac

pre 10 godina

78 dana koje Srbija nikada nece zaboraviti. Odajem postovanje ljudima koji su pali braneci svoju domovinu i mnogim neduznim ljudima koji su se nasli na putu oluji koja je nailazila. Nisam kompetentan o tome da govorim, ali severnoatlantski pakt ne postoji radi sprovodjenja mira, nego zbog narusavanja istog. Zao mi je zato sto postoji toliko nepravde na ovom svetu.

Alex

pre 10 godina

Ja ne mogu da verujem kad citam ove sto govore kako smo mi krivi.. Pa sta bi bilo da je njih neko bombardovao zbog bilo koje greske koje su ucinili. Svako ko misli da je Sloba kriv sto su ameri bacali kasetne bombe koje su zabranjene zenevskom k. nek ide da skace sa mosta..

Milan Glendza

pre 10 godina

Kad je čuo Lord Robertson, bivisi Generalni Sekretar NATO i Ministar Vojni Britanije tokom NATO napada, da vodim porijeklo iz Jugoslavije, tokom ovog proslog Juna, prvo što mi je reko, jeste da su oni nas bombordovali, sa nasmijehom na licu! To nikad neću zaboraviti! To su nam radili Englezi nekoliko puta u našoj istoriji! Bog neka im bude sudija! Vječna slava našom narodu!

Herceg Novi

pre 10 godina

15 godina od NATO agresije na moju jedinu državu. Tolike žrtve, haos, razaranje,bol, strah, stres, crnilo na sve strane. Tog dana sam šetao Štrandom.. Bili su to teški studentski dani.. Níkada nećemo zaboraviti! Nikada vam nećemo oprostiti! NE u NATO!!!

Stevan

pre 10 godina

Zlo ne spava.... kad covek vidi sta rade ostatku sveta.
Najveca sramota i izdaja nasih nazovi "saveznika" sa Zapada.
Brutalan napad koji je otvorio Pandorinu kutiju separatizma i fanaticnog samoopredeljivanja.

Vredna pouka koja ne daj Boze da se desi opet.
Samo mi da izgradimo ekonomski jaku SRBIJU srecnih ljudi.... a kod njih ce djavo doci po svoje

Никола

pre 10 godina

Болнице, школе, вртићи, возови, тракторске колоне, двоипогодишња Милица Рајић.... Боже свети, са каквим смо ми зликовцима имали посла. Али, Србија је нешто што сви траже, а ретко ко нађе, а то је љубав.

*Evrofiličar

pre 10 godina

Sve mogu da razumem (ne da opravdam al da razumem kako su tezili svojim interesima), ali ne mogu da shvatim koriscenje osiromasenog uranijuma. Ta necovecnost i nemoral nikad se ne smeju zaboraviti. Broj direktnih zrtava je nekoliko hiljada (nemamo merodavne podatke), ali indirektno, broj ljudi umrlih od posledica njegovog koriscenja penje se na desetine hiljada. Da ne pricam o ekonomskoj katastrofi (100 milijardi dolara), da ne pricam o psiholoskoj posledicama (zauvek izgubljena vera u medjunarodnopravni poredak)...

Lepi Boki

pre 10 godina

Film Nož sam kasnije pogledao za vreme prve demokratske vlade. Predsednik iste je ubijen, glavnog glumca je zadesila loša sudbina, pisac knjige po kojoj je snimljen film je nestao sa političke scene. Nema više ni tog bioskopa...
Film koji gledamo svi svakodnevno već 15 godina svi pun je "bombardovanja" politikom, aferama, estradnim zvezdama... Zagadjenja skoro podjednako opasna kao i osiromaseni uranijum. Jedu nam i dušu i telo.
PS
Ko je tada verovao da će političke stranke koje su tada vodile Srbiju biti ponovo u glavnoj ulozi posle 15 godina?

Filip Veljković

pre 10 godina

Materijalna šteta, šteta u infrastrukturi... Sve je to jedno veliko NIŠTA u odnosu na štetu čije se posledice i danas osećaju:

Ozračeno tlo od kojeg veliki broj ljudi dobija kancerozna oboljenja i totalni gubitak, nedostatak i apatija prema moralu, volji i promeni.

Trenutno smo, politički i geopolitički, samo siva masa na karti Evrope, ''banana'' zemlja čiji građani i vladari ne poštuju sopstveni ustav;
Ili još bolje (ili gore) samo podloga za političku igru par moćnika koji drže sve.

Dejan

pre 10 godina

Zasto mediji to zovu bombardovanjem? Nije to bombardovanje vec kukavicka agresija i zlocin kojim je prekrseno svako medjunarodno pravo i pravda. Sramota zapadnih zemalja i njihovog sistema vrednosti. Na zalost, ne samo da smo zaboravili i oprostili, vec su nas ucenili i ubedili da smo mi krivci. Srbija nikada nize.

laku noc

pre 10 godina

...ali gradjani Srbije i dalje nisu ukapirali nista i opet su zdusno izbarali i podrzali novog autoritarca da bude alfa i omega doticne drzave. Kao da jedan nije dovoljno katastrofe naneo i prizvao.

Nije problem u politicarima, vec u narodu koji ih bira...

Ja sam izabrao Miami beach!

SnagaBelogaGrada

pre 10 godina

Iako se slabo secam perioda bombardovanja, tada kao cetvorogodisnjem decaku sve je licilo na neku igru, potpuno nestvarno i nepoznatu deci mojeg uzrasta. Danas vidim da je to bila igra dobra i zla. Veliko Hvala svim herojima koji su branili nasu otadzbinu od agresora. Sutra ce na RT biti prilazan dokumentarni film: Zasto? Neka se svet polako budu iz dubokok sna demoNkratije. Nikada ne zaobravimo - Nikada u NATO!

Ратна терминологија малог дечака

pre 10 godina

Локатори,колатерална штета,Џејми Шеј,Рубин Џејмс,Хавијер Солана,таргет,мостови,касетне бомбе,ПВО,Ф117,Авијано,Волимо те отџбино наша,Авиону сломићу ти крила,Април у Београду,Индексовци,склоништа,УЧК,колоне избеглица,Скај њуз,Си Ен Ен,Небојша Павковић,Владимир Лазаревић,Трећа армија,Приштински корпус,Ибрахим Ругова,Хашим Тачи,Јељцин,Клинтон,Јошка Фишер,Ширак,Шредер,Мадлен Олбрајт,Драгољуб Ојданић,Буђановци,Руси у Приштини,Ахтисари,Черномирдин,сирене за ваздушну опасност ,сирене за престанак ваздушне опасности,,Паштрик,Проклетије,Татјана Ленард,Љиља Милановић,председник Слободан Милошевић,Сурдулица,Ниш,Ћуприја,Жежељев мост ,ЦК,Милица Ракић,мост у Варварину,Кумановски споразум...А имао сам свега 10 година тада????

Milan

pre 10 godina

Sve u vezi sa Srbijom i Kosovom i onim sto je direktno ili indirektno povezano sa tim je presedan, nisu to nikakve nase teorije zavjere da nas neko ne voli, i ne mora da nas voli, ali ocigledno stojimo na putu necijim interesima, nekome mocnom kome ne mozemo da se odupremo i zato smo u poslednjih 100 godina prosli ovako kako smo prosli.

Zarko

pre 10 godina

...tog dana sam pobegao sa casa osecajuci da je to taj dan,bio sam u pravu. Posle treceg casa izasao sam iz skole i seo u bus,znajuci da ako sruse mostove necu moci da se vratim. Kasnije uvece sam prvo saznao da je bombardovanje krenulo saznao preko HRT-a,posle samo 10-ak min cuo sam prvi udar. Nisam imao osecaj da je rat,dok posle nekih mesec dana na jak zvuk nisam izasao na prozor,tada sam video da nesto i pršti crveno-narandzasto-ljubicasto....a onda me je vakum od rakete bacio pored fotelje:-)

Cole

pre 10 godina

Bože, kao da je juče bilo.
Sećam se sa kolikom sam mržnjom tada gledao Miloševića,
i smatrao ga jedinim krivcem za bombardovanje (što možda
i jeste), ali tek sa ove distance vidim (što svi analitičari
smatraju) da ne postoji niti jedan ozbiljan političar koji bi
prihvatio uslove koji su mu tada postavili za Kosovo. Znam
i da smo ga izgubili mnogo bolnije nego što je trebalo, ali...

nenad

pre 10 godina

Bilo, ne ponovilo se.
Te godine se pokazalo ko je ko, i u Jugoslaviji, i u SAD, i u Rusiji.

Da Sloba nije razmišljao kao tvrdoglavo derište, izbegli bi bombardovanje i verovatno bi zadržali Kosovo kao autonomnu pokrajinu.

Lepi Boki

pre 10 godina

To vece sam krenuo u bioskop da pogledam film Nož, predstava od 20h čini mi se u Odeonu... na Terazijama su me zaustavile sirene...
Sada čitam ceo tekst, dosta toga smo zaboravili, nije lepo da se posle 15 godine ne znaju svi stradali po imenima, umesto toga u tekstu "po procenama"... nisu ljudi brojevi, statistika.
I šta reći posle 15 godina osim "pojeo vuk magarca"

Milow

pre 10 godina

Citajuci tekst pitam se ko je gori? Onaj koji je dozvolio da pomisli kako ce mala i razorena drzava uspeti da se suprostavi "Milosrdnom andjelu" ili oni koji su bili toliko milosrdni da su bacili 22000 tona necega na nase glave, vrtice, skole. Sramota i za jedne i za druge! Nikad da se ne ponovi...

Dragan

pre 10 godina

Ovo su ti milosrdni andjeli radili zarad imperijalistickih ambicija.....to i dalje pokusavaju sa drugim drzavama koje im se suprostavljaju,ali tome dolazi kraj polako....presli su crvenu liniju i u skorije vreme moglo bi da im se vrati!

Zoran

pre 10 godina

Dragi naši evropski i američki "prijatelji", ovo vam Srbija nikada neće zaboraviti! Želim da vam bog vrati istom merom, ni manje ni više!

bozic bata

pre 10 godina

"Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno. "
Sve same lokacije koje su strateski bitne.......

Milutin

pre 10 godina

Bila je to uzasno velika sramota, toliko zemalja NATO-a sa svom svojom silom, gadjati 78 dana raketama iz velike udaljenosti, izuzetno masivno i apsolutno svakodnevno, ne stedeci ni jedan deo zemlje, unistavajuci zivote, civilne objekte, kompletnu infrastrukturu i kompletnu privredu, koristeci pri tome radioaktivni osiromaseni uranijum, kasetne bombe, grafitna vlakna po velikim eletroprivrednim cvoristima... Ne postoji kraj Srbije koji nije osetio bombardovanje veoma direktno. Posledice i danas traju. Slava zrtvama.

MR

pre 10 godina

Pre tačno 15 godina tata je u dnevnoj sobi gledao vesti, a majka pozvala sestru i mene u trpezariju, tada sedmogodišnju decu, da nam objasni da bi u narednim danima mogli da čujemo neke sirene. Nema potrebe za strahom, samo krenite kući kad ih čujete. Tako će biti par dana i onda će sve biti norm... onda je krenulo zavijanje koje nikad neću zaboraviti. Skupljanje čarapa po kući, da nam bude toplije u skloništu, pesma sa tv-a "volimo te otadzbino nasaaa" od koje se i danas ježim, radost kad smo oborili nevidljivog, stajanje sa ocem (iz meni tada nepoznatog razloga) na Brankovom mostu sa nekom metom na grudima, tuga kad sam video svoj grad kad je sve proslo - to im neću nikad oprostiti...

ima li pravde?

pre 10 godina

...kad se samo setim....redovi za cigare, benzin....sirene, Avram Izrael...letci iz vazduha....detonacije....užasne vesti iz svih krajeva Srbije....f 117 a....budjanovci....trgovi,mostovi...prezivesmo i to, još se ne zna dali smo poraženi ili pobednici, ali jedno se zna NIKAD NIKO NIJE ODGOVARAO ZA TAJ ZLOČIN!

citizenkane

pre 10 godina

Bilo je strasno.... Ja sam od onih koji su se pitali zasto nisu potpisali u Rambujeu i zasto je sve pocelo u Yu, dakle uvek sam bio protiv Slobe, ali zasto ste bombardovali narod? Jos imam nerasciscen racun sa Bil Klintonom. U noci kada su bombordovali Kinesku ambasadu ja sam setao psa i da smo 10 sekundi bili sporiji bio bih mrtav. Bil Klinton je potpisao naredjenje da direktno iz Misurija polete dva B2 bombardera od kojih svaki kosta 2.1 Milirajde dolara i gadjaju mene i mog psa (tacno gadjali su kineze ili ko zna sta). Iz mog ugla mene ne interesuje sta su oni hteli da pogode, ja samo znam da sam ja bio meta. A sada prijatelji moji ako zelite da znate kako to izgleda mogu vam reci da sam skocio na zemlju i da sam imao osecaj kao da sam na tasima potpuno bespomocan, ne covek vec samo list usred bure.

24031999

pre 10 godina

Bilo ne ponovilo se. Pokoj dusi poginulima.

Nismo nista naucili iz tog jada. I dalje srljamo iz greske u gresku. Neke druge generacije ce valjda biti uspesnije. Mi smo izgubili bitku sa pohlepnim politicarima i neobrazovanim balavanderima.

Advokat svih Srba

pre 10 godina

Bilo kako bilo,jasne su nekoliko stvari.U knjizi Vesli Klark je obelodanio da su jos 1998.godine uveliko tekle pripreme za rat,kakva crna "humanitarna katastrofa",mi smo morali biti bombardovani,arsenal oruzija se morao negde potrositi,a idealna sansa za to je bila Srbija.Rezolucija 1244 mrtvo slovo na papiru,i dokaz zasto nikada ali nikada ne treba verovati NATO ili Americi,sporazum koji su svojom rukom potpisali,pogazili su 2008.godine.Steta 100 milijardi dolara,dali to znaci da toliko kosta uvodjenje "demokratije" u nekoj drzavi?A sto se tice zrtava,Milica Rakic,radnici RTS-a,voz za Varvarin i drugi,verovali ili ne meni jos uvek odzvanjaju reci tadasnjeg potparola NATO-a,Dzejmi Sej,koji ih je tada nazivao "kolateralnom stetom"!Ne daj Boze da iko ikada dozivi ono sto smo mi doziveli 1999. pa cak ni najgorem dusmaninu ne zelim tako nesto.

MILOSRDNI

pre 10 godina

Secam se bombardovanja kao da je bilo juce, a agresija na nasu zemlju je nazvana "MILOSRDNI ANDJEO" sacuvaj nas boze americke demokratije i njihove brige o ljudskim pravima, koliko je samo dece stradalo u svetu od njihovog nametanja demonkratije.

Serb

pre 10 godina

Neki dokumentarni film?
Voleo bih da se emituje.. Tada sam imao tri godine, i voleo bih da shvatim to što se desilo.. Bombardovati u sred Evrope.. Nezamislivo.. Gledam Nebesku udicu i plačem.. Čudan je svet. A kako tek vreme leti..

partibrejker

pre 10 godina

pod hitno bi trebalo dostaviti tuzbu medjunarodnom sudu pravde zbog upotrebe kasetnih bombi i glava sa osiromasenim uranijumom koje su zabranjene po svim konvencijama. vecina ljudi u evropi i americi ne zna da se tako nesto uopste dogadjalo.nema veze sto taj spor necemo naravno nikada dobiti ali neka se bar pise o tome i polemise.

русвај

pre 10 godina

Немојте да их подсећате. Можда им падне на памет да опет свету, а посебно Русима, показују шта значе демократија и међународно право по нашим леђима. Прошли пут смо им спасили НАТО од распадања, а сад ваља спасити ЕУ. Ови наши су ионако заборавили.

Darko

pre 10 godina

Mnogo je više ljudi ubijeno! Šta je sa onima koji su nas prerano napustili, od posledica nakon bombardovanja! Hoće li se ikada objaviti koliko je povećan broj malignih obolenja?

mladen.ba

pre 10 godina

Srbin sam iz Republike Srpske, pri tom nikakav nacionalista ili rusofil. Naprotiv, imam prilicno liberalan pogled na svijet i desavanja u njemu. Ali za divljacko bombardovanje jedne zemlje u srcu Evrope, u 21. vijeku jednostavno nema opravdanja. Citajuci redove ovog teksta najezio sam se. I tako svake godine 24. marta, vec 15 godina. Strasno. Jezivo. I neoprostivo.

Sektor 220

pre 10 godina

Imao sam tu srecu da zivim u jednom od retkih gradova do kojih bombe nisu stigle - Kladovo! Valjda nisu smeli zbog Rumuna, a i da su roknuli HE "Djerdap" 1, potopili bi sve ono. Secam se da je tada narod iz tog kraja koji je imao kablovsku, ili kako god da se to zvalo, bio uspanicen jer je emitovana emisija na CNN-u sa kadrovima celog tog kraja dole. Ipak, do kraja bombardovanja, najbliza bomba je pala u Prahovu, iako su avioni cesto preletali taj kraj. Otac mi je bio na Kosovu, i hvala Bogu da se vratio ziv i zdrav, mada sada kada sam odrastao i sam shvatam da je mnogo toga precutao i nikada o tome nije govorio, a dole se suocavao i vidjao mnogo strahota i grozota.
Slava poginulima a i onima koji su nas branili dole, skinuli onaj F-117
Da se pamti i nikada ne zaboravi!

bob

pre 10 godina

I posle 15 godina mi je tesko da poverujem da smo zemlja u srcu Evrope, koju su bobmbardovali na pragu 21 og veka. Ali zaigrace mecka i pred njihovom kucom, kad to ne znamo, ali jednom sigurno hoce :'(

marija

pre 10 godina

To bombardovanje uranijumom je dokaz da famozni tzv. civilizovani Zapad nije stigao dalje od divljih plemena.
Kolektivno kaznjavanje je sunovrat civilizacije.
Ti isti se sad pozivaju na medjunarodno pravo.
Da ne verujes.
Koji Hag ce suditi tim ubicama??? I kad???

zar je prošlo 15 godina!

pre 10 godina

Na duge staze, bombardovanje nam je nanelo i jednu štetu o kojoj malo ko govori. Jednom, priličnom broju ljudi, daje alibi za mržnju i nacionalizam, koji kao rak rana izjedaju ovo inače urnisano društvo.

bob

pre 10 godina

I posle 15 godina mi je tesko da poverujem da smo zemlja u srcu Evrope, koju su bobmbardovali na pragu 21 og veka. Ali zaigrace mecka i pred njihovom kucom, kad to ne znamo, ali jednom sigurno hoce :'(

Herceg Novi

pre 10 godina

15 godina od NATO agresije na moju jedinu državu. Tolike žrtve, haos, razaranje,bol, strah, stres, crnilo na sve strane. Tog dana sam šetao Štrandom.. Bili su to teški studentski dani.. Níkada nećemo zaboraviti! Nikada vam nećemo oprostiti! NE u NATO!!!

Dejan

pre 10 godina

Zasto mediji to zovu bombardovanjem? Nije to bombardovanje vec kukavicka agresija i zlocin kojim je prekrseno svako medjunarodno pravo i pravda. Sramota zapadnih zemalja i njihovog sistema vrednosti. Na zalost, ne samo da smo zaboravili i oprostili, vec su nas ucenili i ubedili da smo mi krivci. Srbija nikada nize.

Alex

pre 10 godina

Ja ne mogu da verujem kad citam ove sto govore kako smo mi krivi.. Pa sta bi bilo da je njih neko bombardovao zbog bilo koje greske koje su ucinili. Svako ko misli da je Sloba kriv sto su ameri bacali kasetne bombe koje su zabranjene zenevskom k. nek ide da skace sa mosta..

duledudule

pre 10 godina

SLAVA Milenku Pavlovicu,Zivoti Djuricu,Zoranu Radosavljevicu i svim hrabrim junacima koji su poginuli braneci nasu zemlju.ne zaboravite ih ljudi nikada,ni njih ni Milicu Rakic,ni sve ostale ljude...pamtite vecno!

Darko

pre 10 godina

Mnogo je više ljudi ubijeno! Šta je sa onima koji su nas prerano napustili, od posledica nakon bombardovanja! Hoće li se ikada objaviti koliko je povećan broj malignih obolenja?

mladen.ba

pre 10 godina

Srbin sam iz Republike Srpske, pri tom nikakav nacionalista ili rusofil. Naprotiv, imam prilicno liberalan pogled na svijet i desavanja u njemu. Ali za divljacko bombardovanje jedne zemlje u srcu Evrope, u 21. vijeku jednostavno nema opravdanja. Citajuci redove ovog teksta najezio sam se. I tako svake godine 24. marta, vec 15 godina. Strasno. Jezivo. I neoprostivo.

vlada

pre 10 godina

Milosrdni andjeo!
Nikada vam to nećemo zaboraviti! Nikada!
A posle milosrdnog andjela šta je sve bilo - avganistan, libija, Sirija, Egipat i da ne nabrajam. Takodje sećamo se i svega pre toga još od vijetnama pa na dalje!
Nisam zlurad, niti želim nekome loše, ali doćiće dan kada će velikom broju ljudi na ovoj planiti smučiti američka "demokratija", i tada će se na ameriku strovaliti sve i svašta. Ne bih želeo da tog dana budem u koži nekog amerikanca!

MILOSRDNI

pre 10 godina

Secam se bombardovanja kao da je bilo juce, a agresija na nasu zemlju je nazvana "MILOSRDNI ANDJEO" sacuvaj nas boze americke demokratije i njihove brige o ljudskim pravima, koliko je samo dece stradalo u svetu od njihovog nametanja demonkratije.

bozic bata

pre 10 godina

"Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno. "
Sve same lokacije koje su strateski bitne.......

MR

pre 10 godina

Pre tačno 15 godina tata je u dnevnoj sobi gledao vesti, a majka pozvala sestru i mene u trpezariju, tada sedmogodišnju decu, da nam objasni da bi u narednim danima mogli da čujemo neke sirene. Nema potrebe za strahom, samo krenite kući kad ih čujete. Tako će biti par dana i onda će sve biti norm... onda je krenulo zavijanje koje nikad neću zaboraviti. Skupljanje čarapa po kući, da nam bude toplije u skloništu, pesma sa tv-a "volimo te otadzbino nasaaa" od koje se i danas ježim, radost kad smo oborili nevidljivog, stajanje sa ocem (iz meni tada nepoznatog razloga) na Brankovom mostu sa nekom metom na grudima, tuga kad sam video svoj grad kad je sve proslo - to im neću nikad oprostiti...

ima li pravde?

pre 10 godina

...kad se samo setim....redovi za cigare, benzin....sirene, Avram Izrael...letci iz vazduha....detonacije....užasne vesti iz svih krajeva Srbije....f 117 a....budjanovci....trgovi,mostovi...prezivesmo i to, još se ne zna dali smo poraženi ili pobednici, ali jedno se zna NIKAD NIKO NIJE ODGOVARAO ZA TAJ ZLOČIN!

Sasa

pre 10 godina

Te veceri sam gledao televiziju (Bastilju), nista nije ukazivalo da ce biti bombardovanja. Cak je bilo reci da ce tih dana biti probe sirena za vazdusnu opasnost. Kada su sirene krenule da zavijaju, nisam verovao da je to u stvari bio napad. Komsinica je utrcala kod nas u stan, placuci i rekla da sidjemo u skloniste jer imamo malo dete. Onda je nestala struja. Nikad necu zaboraviti taj osecaj, mesavinu straha, besa, panike. Zgrabio sam dete i sa zenom strcao u skloniste. Stajao sam ispred. Neke komsije su ponele male radio aparate. Kroz krcanje smo culi kako su prve bombe pale na Beograd. Pricalo se o nekavim tepih bombama. Kada je puklo u Sumaricama, jedan je rekao, dosli smo na red. Utrcali smo u skloniste. Pocetak agonije. Nikada, nikada vam necu zaboraviti to ameri. Ceo svet je morao da sagne glavu i cuti dok ste vi izvodili svoj divljacki, krvavi pir. Jednog dana zaigrace mecka i pred vasim vratima.

zlocko

pre 10 godina

Slava nastradalima. Ne mogu da verujem da poznajem par ljudi koji kazu "da nam je bombardovanje bilo potrebno kao svojevrsno otreznjenje". Nikad se ne ponovilo.

Filip Veljković

pre 10 godina

Materijalna šteta, šteta u infrastrukturi... Sve je to jedno veliko NIŠTA u odnosu na štetu čije se posledice i danas osećaju:

Ozračeno tlo od kojeg veliki broj ljudi dobija kancerozna oboljenja i totalni gubitak, nedostatak i apatija prema moralu, volji i promeni.

Trenutno smo, politički i geopolitički, samo siva masa na karti Evrope, ''banana'' zemlja čiji građani i vladari ne poštuju sopstveni ustav;
Ili još bolje (ili gore) samo podloga za političku igru par moćnika koji drže sve.

marija

pre 10 godina

To bombardovanje uranijumom je dokaz da famozni tzv. civilizovani Zapad nije stigao dalje od divljih plemena.
Kolektivno kaznjavanje je sunovrat civilizacije.
Ti isti se sad pozivaju na medjunarodno pravo.
Da ne verujes.
Koji Hag ce suditi tim ubicama??? I kad???

Advokat svih Srba

pre 10 godina

Bilo kako bilo,jasne su nekoliko stvari.U knjizi Vesli Klark je obelodanio da su jos 1998.godine uveliko tekle pripreme za rat,kakva crna "humanitarna katastrofa",mi smo morali biti bombardovani,arsenal oruzija se morao negde potrositi,a idealna sansa za to je bila Srbija.Rezolucija 1244 mrtvo slovo na papiru,i dokaz zasto nikada ali nikada ne treba verovati NATO ili Americi,sporazum koji su svojom rukom potpisali,pogazili su 2008.godine.Steta 100 milijardi dolara,dali to znaci da toliko kosta uvodjenje "demokratije" u nekoj drzavi?A sto se tice zrtava,Milica Rakic,radnici RTS-a,voz za Varvarin i drugi,verovali ili ne meni jos uvek odzvanjaju reci tadasnjeg potparola NATO-a,Dzejmi Sej,koji ih je tada nazivao "kolateralnom stetom"!Ne daj Boze da iko ikada dozivi ono sto smo mi doziveli 1999. pa cak ni najgorem dusmaninu ne zelim tako nesto.

Sektor 220

pre 10 godina

Imao sam tu srecu da zivim u jednom od retkih gradova do kojih bombe nisu stigle - Kladovo! Valjda nisu smeli zbog Rumuna, a i da su roknuli HE "Djerdap" 1, potopili bi sve ono. Secam se da je tada narod iz tog kraja koji je imao kablovsku, ili kako god da se to zvalo, bio uspanicen jer je emitovana emisija na CNN-u sa kadrovima celog tog kraja dole. Ipak, do kraja bombardovanja, najbliza bomba je pala u Prahovu, iako su avioni cesto preletali taj kraj. Otac mi je bio na Kosovu, i hvala Bogu da se vratio ziv i zdrav, mada sada kada sam odrastao i sam shvatam da je mnogo toga precutao i nikada o tome nije govorio, a dole se suocavao i vidjao mnogo strahota i grozota.
Slava poginulima a i onima koji su nas branili dole, skinuli onaj F-117
Da se pamti i nikada ne zaboravi!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Moj život se deli na dva dela: na život do 24. Marta 1999. i na nesto nalik životu posle 9.Juna 1999.

Izmedju te dve polovine, krvava orgija duga 78 dana.

Nikom nisam oprostio.

Niti imam nameru.

Nemojte ni vi.

Pamtite.

Milutin

pre 10 godina

Bila je to uzasno velika sramota, toliko zemalja NATO-a sa svom svojom silom, gadjati 78 dana raketama iz velike udaljenosti, izuzetno masivno i apsolutno svakodnevno, ne stedeci ni jedan deo zemlje, unistavajuci zivote, civilne objekte, kompletnu infrastrukturu i kompletnu privredu, koristeci pri tome radioaktivni osiromaseni uranijum, kasetne bombe, grafitna vlakna po velikim eletroprivrednim cvoristima... Ne postoji kraj Srbije koji nije osetio bombardovanje veoma direktno. Posledice i danas traju. Slava zrtvama.

Zoran

pre 10 godina

Dragi naši evropski i američki "prijatelji", ovo vam Srbija nikada neće zaboraviti! Želim da vam bog vrati istom merom, ni manje ni više!

citizenkane

pre 10 godina

Bilo je strasno.... Ja sam od onih koji su se pitali zasto nisu potpisali u Rambujeu i zasto je sve pocelo u Yu, dakle uvek sam bio protiv Slobe, ali zasto ste bombardovali narod? Jos imam nerasciscen racun sa Bil Klintonom. U noci kada su bombordovali Kinesku ambasadu ja sam setao psa i da smo 10 sekundi bili sporiji bio bih mrtav. Bil Klinton je potpisao naredjenje da direktno iz Misurija polete dva B2 bombardera od kojih svaki kosta 2.1 Milirajde dolara i gadjaju mene i mog psa (tacno gadjali su kineze ili ko zna sta). Iz mog ugla mene ne interesuje sta su oni hteli da pogode, ja samo znam da sam ja bio meta. A sada prijatelji moji ako zelite da znate kako to izgleda mogu vam reci da sam skocio na zemlju i da sam imao osecaj kao da sam na tasima potpuno bespomocan, ne covek vec samo list usred bure.

24031999

pre 10 godina

Bilo ne ponovilo se. Pokoj dusi poginulima.

Nismo nista naucili iz tog jada. I dalje srljamo iz greske u gresku. Neke druge generacije ce valjda biti uspesnije. Mi smo izgubili bitku sa pohlepnim politicarima i neobrazovanim balavanderima.

smederevac

pre 10 godina

78 dana koje Srbija nikada nece zaboraviti. Odajem postovanje ljudima koji su pali braneci svoju domovinu i mnogim neduznim ljudima koji su se nasli na putu oluji koja je nailazila. Nisam kompetentan o tome da govorim, ali severnoatlantski pakt ne postoji radi sprovodjenja mira, nego zbog narusavanja istog. Zao mi je zato sto postoji toliko nepravde na ovom svetu.

Dado

pre 10 godina

Rodjen sam u Sloveniji i imao sam 8 godina kada je zlo te 99e udarilo na Srbiju. Nije mi bilo jasno zasto tamo neko nekog zeli da napadne bombama, ali mi je slusajuci uvek upaljen televizor i zabrinutu pricu roditelja, bilo jasno da se nesto strasno sprema. Kad su slovenacki mediji tog 24og marta navece objavili da su prvi avioni poleteli prema Srbiji i da su pale prve bombe, zaplakao sam u strahu za babom, ujacima i ostalom rodbinom, koji su ziveli (i danas zive) neka 2 kilometra od vojne kasarne (koja je naravno bila meta) blizu Novo Sada. Njima se srecom nista nije desilo, ali zato jeste hiljadama drugim, koji nisu bili te srece. Vecna slava svim junacima, a zlocin iz te 99e da se ne zaboravi!

Lepi Boki

pre 10 godina

To vece sam krenuo u bioskop da pogledam film Nož, predstava od 20h čini mi se u Odeonu... na Terazijama su me zaustavile sirene...
Sada čitam ceo tekst, dosta toga smo zaboravili, nije lepo da se posle 15 godine ne znaju svi stradali po imenima, umesto toga u tekstu "po procenama"... nisu ljudi brojevi, statistika.
I šta reći posle 15 godina osim "pojeo vuk magarca"

Dejan

pre 10 godina

Imao sam svega 6 godina kad je bilo bombardovanje i tada osim straha nisam imao nikakav drugi stav o svemu tome. Danas kao student sam ogorčen nepravdom ovog sveta i činjenicom da nam "demokrate za primer" bombarduju zemlju kako im se ćefne i posle svega bez stida i srama nas gledaju u oci i kažu da smo mi ovakvi ili onakvi i da su naši prijatelji. Međutim volim svoju zemlju, jednu jedinu koju imam i ostaću da je branim. Ne sa puškom u ruci, nadam se da za to više neće biti prilike, već znanjem, radom i trudom. Da se ne zaboravi nikad! Pozdrav

partibrejker

pre 10 godina

pod hitno bi trebalo dostaviti tuzbu medjunarodnom sudu pravde zbog upotrebe kasetnih bombi i glava sa osiromasenim uranijumom koje su zabranjene po svim konvencijama. vecina ljudi u evropi i americi ne zna da se tako nesto uopste dogadjalo.nema veze sto taj spor necemo naravno nikada dobiti ali neka se bar pise o tome i polemise.

Cole

pre 10 godina

Bože, kao da je juče bilo.
Sećam se sa kolikom sam mržnjom tada gledao Miloševića,
i smatrao ga jedinim krivcem za bombardovanje (što možda
i jeste), ali tek sa ove distance vidim (što svi analitičari
smatraju) da ne postoji niti jedan ozbiljan političar koji bi
prihvatio uslove koji su mu tada postavili za Kosovo. Znam
i da smo ga izgubili mnogo bolnije nego što je trebalo, ali...

*Evrofiličar

pre 10 godina

Sve mogu da razumem (ne da opravdam al da razumem kako su tezili svojim interesima), ali ne mogu da shvatim koriscenje osiromasenog uranijuma. Ta necovecnost i nemoral nikad se ne smeju zaboraviti. Broj direktnih zrtava je nekoliko hiljada (nemamo merodavne podatke), ali indirektno, broj ljudi umrlih od posledica njegovog koriscenja penje se na desetine hiljada. Da ne pricam o ekonomskoj katastrofi (100 milijardi dolara), da ne pricam o psiholoskoj posledicama (zauvek izgubljena vera u medjunarodnopravni poredak)...

Serb

pre 10 godina

Neki dokumentarni film?
Voleo bih da se emituje.. Tada sam imao tri godine, i voleo bih da shvatim to što se desilo.. Bombardovati u sred Evrope.. Nezamislivo.. Gledam Nebesku udicu i plačem.. Čudan je svet. A kako tek vreme leti..

Stevan

pre 10 godina

Zlo ne spava.... kad covek vidi sta rade ostatku sveta.
Najveca sramota i izdaja nasih nazovi "saveznika" sa Zapada.
Brutalan napad koji je otvorio Pandorinu kutiju separatizma i fanaticnog samoopredeljivanja.

Vredna pouka koja ne daj Boze da se desi opet.
Samo mi da izgradimo ekonomski jaku SRBIJU srecnih ljudi.... a kod njih ce djavo doci po svoje

dragan

pre 10 godina

zalosno je kada glavni mediji u ovoj zemlji to sto nam se desilo na danasnji dan pre 15 godina nazivaju bombardovanje, kampanja, intervencija.... sve samo ne ono sto je zapravo bilo.

Marko

pre 10 godina

Ozracili su nas uranijumom, najveca smrtnost od raka je u Srbiji. Ipak, ja verujem u kosmicku pravdu, i znam da ce svo zlo koje je Zapad nacinio celom svetu, biti visestruko vracen.

Lepi Boki

pre 10 godina

Film Nož sam kasnije pogledao za vreme prve demokratske vlade. Predsednik iste je ubijen, glavnog glumca je zadesila loša sudbina, pisac knjige po kojoj je snimljen film je nestao sa političke scene. Nema više ni tog bioskopa...
Film koji gledamo svi svakodnevno već 15 godina svi pun je "bombardovanja" politikom, aferama, estradnim zvezdama... Zagadjenja skoro podjednako opasna kao i osiromaseni uranijum. Jedu nam i dušu i telo.
PS
Ko je tada verovao da će političke stranke koje su tada vodile Srbiju biti ponovo u glavnoj ulozi posle 15 godina?

Svercer farmerica iz Nemacke

pre 10 godina

Da li ce se neko setiti da makar pomene decu poginulu na Kosarama,vojnike generacija 79!? Ta deca su dala zivot da bi vi gospodo radili to sto radite danas,otisli su gore iako su znali da se vecina zivi nece vratiti! Borili se protiv hiljada terorista,mudzahedina,aviona...njih oko 90 vojnika,uz nekoliko Kozaka! I nisu uspeli da ih probiju,a bio im je to put za kopneni ulazak! Sramota je da je Srbija zaboravila tu decu,te junake,to najkrvaviju bitku u poslednjih 50 godina,ali Srbija je danas sama po sebi sramotna,tako da me nista ne cudi!

Muzicar

pre 10 godina

Da nismo ubijali, niko nas ne bi bombardovao. Ne opravdavam NATO, ali dajte ljudi prica o velikoj Srbiji je ucinila svoje. Kosovo jeste srpska zemlja ali slozicete se da je Slobin nacin bio brutalan.

zar je prošlo 15 godina!

pre 10 godina

Na duge staze, bombardovanje nam je nanelo i jednu štetu o kojoj malo ko govori. Jednom, priličnom broju ljudi, daje alibi za mržnju i nacionalizam, koji kao rak rana izjedaju ovo inače urnisano društvo.

miroslav

pre 10 godina

I posle 15 godina kad covek procita ove komentare vidi da ovaj narod ama bas nista nije zakljucio. Tada sam jos 15-og marta bio mobilisan,pripadnik sam PVO i znam sve sta se dogadjalo i ko je za sta kriv. Samo bih podsetio ove kafanske patriote i jurisnike da su im nosaci aviona jos 98-e bili u Jadransko more,da se smirimo na Kosovu jer ce da nas bombarduju... Ako se dobro secam odavde se porucivalo" Dodjite,nije vam ovo Irak". Ono sto smo trazili to smo i dobili! A sad su na vlasti ti isti,nikad jaci. Boze,bar se deci smiluj!

Rudar

pre 10 godina

Nikada u NATO. Na zalost ni jedna stranka u parlamentu nije protiv clanstva Srbije u NATO, kao da su bombardovali neku drugu zemlju a ne nas. Treba da se osvestimo i nije problem samo rusenje tokom bombardovanja, nego i sve posledice koje su ostale posle bombardovanja. SRBIJO osvesti se! NE U NATO, NE U EU.

laku noc

pre 10 godina

...ali gradjani Srbije i dalje nisu ukapirali nista i opet su zdusno izbarali i podrzali novog autoritarca da bude alfa i omega doticne drzave. Kao da jedan nije dovoljno katastrofe naneo i prizvao.

Nije problem u politicarima, vec u narodu koji ih bira...

Ja sam izabrao Miami beach!

radio-amater

pre 10 godina

Nemojte zaboraviti i 1800 radio-amatera koji su pomagali u izvidjanju i lociranju pravca kretanja aviona i tomahawka... Radio mreza za opasnost(RMZO) je sjajno uradila svoj posao i podatke prosledjivala tamo gde je bilo potrebno. Iako radari nisu smeli hiti ukljucivani, vojska je imala podatke o kretanju NATO letelica.

Milan

pre 10 godina

Sve u vezi sa Srbijom i Kosovom i onim sto je direktno ili indirektno povezano sa tim je presedan, nisu to nikakve nase teorije zavjere da nas neko ne voli, i ne mora da nas voli, ali ocigledno stojimo na putu necijim interesima, nekome mocnom kome ne mozemo da se odupremo i zato smo u poslednjih 100 godina prosli ovako kako smo prosli.

Zarko

pre 10 godina

...tog dana sam pobegao sa casa osecajuci da je to taj dan,bio sam u pravu. Posle treceg casa izasao sam iz skole i seo u bus,znajuci da ako sruse mostove necu moci da se vratim. Kasnije uvece sam prvo saznao da je bombardovanje krenulo saznao preko HRT-a,posle samo 10-ak min cuo sam prvi udar. Nisam imao osecaj da je rat,dok posle nekih mesec dana na jak zvuk nisam izasao na prozor,tada sam video da nesto i pršti crveno-narandzasto-ljubicasto....a onda me je vakum od rakete bacio pored fotelje:-)

Vincit omnia veritas

pre 10 godina

@Global

Mogli smo drugar. Mogli smo i 1941. ostati u Trojnom paktu kao Bugari, Hrvati, Rumuni i ostali... Mogli smo i pustiti Austrougarsku da paradira na Vidovdan po Sarajevu koje je anektirala. Mogli smo im dozvoliti i Srbiju da anektiraju, da izbegnemo zrtve iz prvog svetskog rata. Mogli smo izbeci i prvi srpski ustanak pod Karadjordjem jer saka nenaoruzanih seljaka nije imala nikakvu sansu da se bori protiv jednog od najmocnijih carstava koje je Evropa ikada videla. Mogli smo i kolektivno odluciti da prihvatimo Islam da bi izbegli Danak u krvi i harac od strane dahija. Mogao je i Sv. Knez Lazar misliti racionalno pa pustiti Turke da se usetaju na Kosovo i u Srbiju, da bi izbegao samoubilacki boj gde je 60 000 Srba docekalo 180 000 Turaka.
Ali nismo, za razliku od tih Bugara koje spominjes.
Mogli bi i sutra da udjemo u NATO kao Bugari pa sebi obezbedimo lagodnu poziciju u suceljavanju Istoka i Zapada koje nas ocekuje. Ali necemo.

Necemo jer smo Srbi.

Dragan

pre 10 godina

Ovo su ti milosrdni andjeli radili zarad imperijalistickih ambicija.....to i dalje pokusavaju sa drugim drzavama koje im se suprostavljaju,ali tome dolazi kraj polako....presli su crvenu liniju i u skorije vreme moglo bi da im se vrati!

nenad

pre 10 godina

Bilo, ne ponovilo se.
Te godine se pokazalo ko je ko, i u Jugoslaviji, i u SAD, i u Rusiji.

Da Sloba nije razmišljao kao tvrdoglavo derište, izbegli bi bombardovanje i verovatno bi zadržali Kosovo kao autonomnu pokrajinu.

bob rock

pre 10 godina

Kampanja,akcija,bombardovanje, gomila izraza smisljenih na zapadu da bi se izbegao pravi naziv. Koliko god izbegavali , pa cak i u ovom clanku, svaki iole normalan covek koji drzi do sebe ce to nazvati zlocinom i agresijom. Jasan mi je poriv medija i politicara na zapadu, ali mi ostaje veoma nejasno zasto na danasnji dan ni jedan medij kod nas nije upotrebio adekvatan naziv za to sto se desilo. Jer kada se nesto takvo ucini bez ikakve saglsnosti u UN to jeste zlocin. Osiromaseni uranijum, gadjani ciljevi cije unistenje pravi ekoloske katastrofe je takodje zlocin i to jednostavno treba tako i nazvati.
Da li ce ova drzava praviti u buducnosti bilo kakve aranzmane sa zemljama koje stoje iza tog zlocina , to je stvar politike, ali nazivanje onoga sto se desilo pravim imenom , iako trenutno jeste, ne sme biti stvar politike, ako smo ljudi.

русвај

pre 10 godina

Немојте да их подсећате. Можда им падне на памет да опет свету, а посебно Русима, показују шта значе демократија и међународно право по нашим леђима. Прошли пут смо им спасили НАТО од распадања, а сад ваља спасити ЕУ. Ови наши су ионако заборавили.

Ратна терминологија малог дечака

pre 10 godina

Локатори,колатерална штета,Џејми Шеј,Рубин Џејмс,Хавијер Солана,таргет,мостови,касетне бомбе,ПВО,Ф117,Авијано,Волимо те отџбино наша,Авиону сломићу ти крила,Април у Београду,Индексовци,склоништа,УЧК,колоне избеглица,Скај њуз,Си Ен Ен,Небојша Павковић,Владимир Лазаревић,Трећа армија,Приштински корпус,Ибрахим Ругова,Хашим Тачи,Јељцин,Клинтон,Јошка Фишер,Ширак,Шредер,Мадлен Олбрајт,Драгољуб Ојданић,Буђановци,Руси у Приштини,Ахтисари,Черномирдин,сирене за ваздушну опасност ,сирене за престанак ваздушне опасности,,Паштрик,Проклетије,Татјана Ленард,Љиља Милановић,председник Слободан Милошевић,Сурдулица,Ниш,Ћуприја,Жежељев мост ,ЦК,Милица Ракић,мост у Варварину,Кумановски споразум...А имао сам свега 10 година тада????

i tako tome nema kraja

pre 10 godina

Nekada je to bila "NATO agresija a videćemo kako će aktuelna vlasta nazvati ovaj "događaj"! Kao npr., nekad je Kosovo bilo "oteto najgrubljim kršenjem međ.prava i bombardovanjem jedne suverene zemlje", a danas se to naziva "jednostrano proglašenje nezavisnosti", nekad je bilo "tzv.premijer, tzv. države Kosovo", a danas je to "premijer Kosova"., obeleževanje 200 god. od Prvog srpskog ustanka gde se narod digao protiv turaka nazvali su "početkom stvaranja moderne srpske države" (valjda da ne bi naljutili nekog). Uskoro idu izvinjenja što slavimo slave kao i posthumno suđenje Karađorđu Petroviću ali i Milošu Obiliću što se usudio da digne ruku na Murata.

Natalija

pre 10 godina

Dođite da vidite spomenik pilotima, simboličan, jedva vidljiv, neprimetan, pokraj razrušene zgrade Doma vazduhoplovstva u Zemunu! Oni su poletali da se ne vrate!!! Srbijo, spomenik do neba da si im podignula, a ne ovaj kao da se stidiš! To je mogao biti moj otac, brat, muž, sin... Kako nas nije sramota, kako?

Dimitrije Paunković

pre 10 godina

Ja im nikada neću oprostiti malu Milicu... pijacu u Nišu...most u Varvarinu... ljude u RTS-u... Nikada ima neću oprostiti ni savezničko bombardovanje 1944. kada su američki avioni direktno pogodili porodilište u Krunskoj ulici, sve porodilje, sva tek rodjena i nerodjena deca svi su nestali u jednom trenu... Nikada im neću oprostiti bombu na kojoj je pisalo "Srećan Uskrs"... Nikada im neću oprostiti, jer se ni oni nikada nisu izvinili niti pokajali!
Slava svim nevino nastradalima!

Milow

pre 10 godina

Citajuci tekst pitam se ko je gori? Onaj koji je dozvolio da pomisli kako ce mala i razorena drzava uspeti da se suprostavi "Milosrdnom andjelu" ili oni koji su bili toliko milosrdni da su bacili 22000 tona necega na nase glave, vrtice, skole. Sramota i za jedne i za druge! Nikad da se ne ponovi...

Flash

pre 10 godina

Da se ne zaboravi! Sramotna agresija! Nazalost najvise su stradali civili, jer je NATO video da nasoj ''jadnoj i bednoj'' vojsci ne moze nista! Pa ta strategija je u rangu bombardovanja iz Drugog sv rata - kad ne mozes vojsku, ti pobij civile pa ce vojska odustati! Na pragu 21.veka sa najboljom tehnologijom, sa 420.000 projektila uspeli su da ubiju samo 1000 vojnika i uniste 14 tenkova, ali su zato porusili 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, ubivsi i do 4000 ljudi! Zna se dobro da u junu nismo potpisali mir, nastupilo bi tepih-bombardovanje Beograda. A njihovi gubici bili su mnogo veci od zvanicna 2 aviona i 2 helikoptera. Sramota ih je sto je zemlja za koju su predvideli da padne za 7 dana, izdrzala 78! Da se nikad ne zaboravi! Ne u NATO!

Milan Glendza

pre 10 godina

Kad je čuo Lord Robertson, bivisi Generalni Sekretar NATO i Ministar Vojni Britanije tokom NATO napada, da vodim porijeklo iz Jugoslavije, tokom ovog proslog Juna, prvo što mi je reko, jeste da su oni nas bombordovali, sa nasmijehom na licu! To nikad neću zaboraviti! To su nam radili Englezi nekoliko puta u našoj istoriji! Bog neka im bude sudija! Vječna slava našom narodu!

delta

pre 10 godina

Samo jedna ispravka: Operacija se nikada nije zvala Milosrdni Andjeo nego Noble Anvil (Plemeniti Nakovanj) jer je posluzila kao odgovor na plan VJ koji je nosio naziv "Potkovica"

Milosrdni Andjeo je nastao kao lapsus jednog tadasnjeg kineskog zvanicnika koji je tokom jednog intervjua umesto Noble Anvil upotrebio reci Noble Angel

Vise o tome na:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/52258/Poreklo+imena+%22Milosrdni+an%C4%91eo%22.html

Legionar

pre 10 godina

Prevalila je Srbija i njih preko glave.Videli smo ledja mnogim carstvima pa cemo i NATO-u.Slava onima koji su izgubili zivote,hvala vojsci koja nas je branila.ZIVELA SRBIJA!!!!

Бомбе су летеле изнад моје главе

pre 10 godina

НАТО aгресија на Србију 1999. године, ратни злочин пар екселанс! Никакви изговори како страних спинера тако и домаћих мува то не многу да оповргну.

Bez prava na gresku

pre 10 godina

Stvarno je bilo strasno, ali ne mogu da verujem koliko smo neobjektivni!!! Dok smo bancili po splavovima neko je u nase ime sravnio sa zemljom Vukovar, neko je dve zime gadjao centar Sarajeva, u kome je stradalo 1100 dece zarad politike SVI SRBI U JEDNOJ DRZAVI!!! Da li je moguce da ste svi ovo zaboravili, da li je moguc toliki nedostatak empatije prema drugim narodima na ovim prostorima ili je argument JEDINI, KO IM JE KRIV KAD NISU HTELI DA ZIVE SA NAMA U STAROJ DRZAVI??? Ovim plakanjem i mrznja prema drugima nigde nas nece dovesti osim u nove tragedije nego OBJEKTIVNO SAGLEDAVANJE, i da ne dajemo svoje glasove ljudima koji nam podizu svest da smo najjaci, najbolji, najpravedniji, najlepsi,najveci vernici.... U celoj toj tragediji na ovim prostorima ljudi koji su nam podizali naopaku svest, svoju decu su slali na zapad na skolovanje, umnozavali svoja bogatstva sa kombinacijama pod sancijama a NAROD SRETAN kad nabavi box cigareta, hleb i mleko ali zato uziva u PINKU i DNEVNIKU RTS, gde slusa,gleda i slavi uspehe JNA u Borovu selu, Vukovaru, Sarajevu, Srebrenici,Plitvicama... Umesto da zalimo SVE ZRTVE ovog ludila na ovim prostorima i krenemo u saradnju, trgovinu, proizvodnju, mi se i dalje palimo na bombasticne naslove zajedljivog sadrzaja protiv svih komsija samo da bi prodali novinu, a nama hrane POSEBNOST, da slucajno MRZNJA NE NESTANE, da budemo puni nje za sledece okrsaje!!! DOSTA JE BILO BRE LJUDI

Milan DS1989

pre 10 godina

Сећам се тог дана као да је јуче био... Мој рођендан, а мама говори мени и сестри да не идемо у школу, из безбедносних разлога. Тужан сам био јер нисам могао да одем да почастим школске другове са бомбонама, као што смо то увек радили. Клинац сам био, 13 година, за нас реч страх није постојала. Касније тог дана, отац је као војни резервиста отишао на гранични прелаз између Косова и Македоније, на браник отаџбине, а кад је пала ноћ, све је некако било сабласно тихо, знали су и врабци на грани шта нам се спрема. Био сам придвече код најбољег друга, заиграли смо се нешто, кад су на Македонској телевизији јавили да ускоро крећу авиони ка нама. Брзо сам отишао кући да то испричам мајци и сестри, били смо спремни, али не и свесни потпуно шта нас чека. Пар тренутака пре но што су злослутне сирене кренуле да завијају нестала је и струја, и међу свима нама из зграде настала је паника. Упутили смо се ка подрумима који су нам наредних 78 дана били место где смо проводили највише времена.

Кад се све сведе на крају, капитулација је била неминовна, а последице болне. Хиљаде недужних цивила је погинуло, народ је затрован осиромашеним уранијумом, земља разрушена и уназађена... И поврх свега, само недељу дана након завршетка НАТО агресије, Срби са Косова су одласком српске полиције и војске кренули да напуштају своје домове, у страху од шиптарског терора...

Да ли смо ми Срби толико заборавни да нам је само 15 година било довољно да заборавимо ко нас је уназадио 100 година?! СТОП ЕУ! ВОСТАНИ СЕРБИЕ!!!

Predrag Nikic

pre 10 godina

Uzasno je sta smo mi dozvolili da nam se desi, bila je drugacija geopoliticka situacija nego danas, ali smo i mi sami doprinuli biravsi na izborima sve te nesposobne ljude koji nisu znali na koji nacin da komuniciraju sa medjunarodnom zajednicom pa su na nas gledali kao na Nemce posle II svetskog rata..i da se ne zaboravi, u toj najnespobodnijoj vladi koja je dovela do totalnog unistavanja Srbije bili Su : Milosevic, Dacic, Seselj, Toma Nikolic, VUcic i Mira Markovic..dobar deo tih ljudi, kojima je trebalo da bude zabranjeno da se uopste bave politikom, je danas ponov na vlasti, i to jace i ubedljivije nego tada..mi Srbi ocigledno imamo super-kratkotrajno pamcenje...

mir mir

pre 10 godina

Studirao sam u jednoj zapadnoj zemlji gde zivim, i tog dana sam bio i tuzan i besan i mukia mi je bilo od sveg tog…Jos uz to mladi napirlitani klinci iz finijih porodica koji su pricali o avionoma kao o nekoj video igrici ili sportu. Gotovo su se radovali tome.Pred pocetak nastave jedna cura(GRkinja poreklom ) je izasla i na tabli napisala - Stop bombing Yugoslavia! stop fascisme! Odjednom su svi usutali i bila je napeta atmosfera. Predavac je usao malo kasnije i mada je vidjeo sta je na tabli nije rekao ni rec. nakon par minuta oni klinci su se javili i trazili da se tabla obrise. Predavac je samo presao preko toga nastavio sa vojim predavanjem i tablu obrisao tek kad je trebao da je koristi. Sjecam se da je nakon casa dosao i rekao mi-zao mi je sto se sve ovo desava. Bio je to jedan jako cudan dan. Sa Grkinjom se i dan danas cujem, posjecivali smo se. U svijetu ima dobrih ljudi, ali mnoge je strah da to pokazu.

Whiplash

pre 10 godina

Vidim da mnogi i dan danas pogresno nazivaju operaciju bombardovanja "Milosrdni andjeo" sto nema veze sa istinom. Operacija se u americkoj vojsci vodila kao "Noble Anvil" a u NATOu kao "Alied Force"
"Milosrdni andjeo" je propagadni naziv koji je operacija dobila od strane nasih tadasnjih zvanicnika i nigde drugde se zvanicno ne pominje. Da ne bude zabune ne branim NATO samo skrecem paznju na zabunu koja traje 15 godina

Vladimir

pre 10 godina

"Što se kačiš kad si slabiji?" (Gojko Sisa). Ok, tako se desilo, sve je jasno, poštujem poštene amerikance, slušam mnogo njihove muzike i gledam mnogo njihovih filmova, ali onima koji su nas bombardovali i podržavali taj zločinački akt NIKADA neću oprostiti i zaboraviti, i uvek ću jasno isticati svoj stav, naravno sve to važi i za loše zemljake koji su ukaljali naš obraz, sve je veoma jednostavno, ZLO je uvek ZLO i protiv njega se treba boriti ...

slucajni prolaznik

pre 10 godina

Dan nakon pocetka bombardovanja poslat sam na Kosovo i Metohiju u rat protiv neprijatelja nase zemlje.Nije me stid nicega sto sam radio ja ili moji saborci,cist mi je obraz.Strah me je jedino da ce me se moja deca stideti jer je (nasu zemlju) nisam odbranio.

A?

pre 10 godina

Zapadofili, jel vidite ove brojke (ako se ljudski zivoti uopste mogu nazvati brojkama)? E, zato sam rusofil, nisu nam pomogli, ali nas nisu ubijali! Nikad u NATO!

mpk

pre 10 godina

A hladnjače? To nema veze. Nismo mi. Napumpano. A i to je bilo kad je počelo bombardovanje, a onda je sve dozvoljeno. Mogu i žene i deca. Ionako ih je previše.

канаринац

pre 10 godina

Пре тачно половине мог живота, кад сам имао 15, зликовци су ми насилно прекинули основно школовање и послали ме у бункер. Засули су нас хиљадама тона бомби, побили људе, жене и децу. Ја вам никада то нећу опростити нити заборавити!

Никола

pre 10 godina

Болнице, школе, вртићи, возови, тракторске колоне, двоипогодишња Милица Рајић.... Боже свети, са каквим смо ми зликовцима имали посла. Али, Србија је нешто што сви траже, а ретко ко нађе, а то је љубав.

Mihailo

pre 10 godina

@Kosovar
@(octoberrust, 24. mart 2014 07:39)

Uzrok bombardovanja je Americko (Britansko, Francusko, Nemacko) otimanje ogromne teritorije za sopstvene potrebe, sto vojne, strateske, sto materijalne (pre svega po pitanju rudnog bogatstva, npr. najvece zalihe uglja u Evropi su na Kosovu). Nisu se sigurno brinuli za vas Albance. Nikad nece biti zaboravljeno, iako je u Vikiliksu objavljen plan kako Srbe treba "obraditi" da zaborave.

ne volim Rusiju

pre 10 godina

Kakav treba biti mozak koji sopstveni narod svesno salje u rat protiv najjace vojne sile sveta ?
Sta bi tada sa bracom Rusima i njihovom pomoci ?
Nikad pameti u ovoj nedodjiji .

les miserables

pre 10 godina

@
(sarajevo 1994, 24. mart 2014 10:11)

Dobro i sta si sad ti hteo da kazes ? Ajde kada si toliko pametan-objasni. Nemas blage veze koliko je antiratnih demonstracija odrzano po Beogradu i Srbiji 90-tih godina, upravo saosecajuci sa Sarajevom. Ja sam bio na preko 30, a pri tom-u Sarajevu su ratovale komsije protiv komsija. A ti sad manje vise likujuci pitas da li se secamo Sarajeva-da, secamo se i Sarajeva i Vukovara i Dubrovnika ali i svih vas koji od 24. marta do 9. juna 1999 ne izadjoste nijednom da dignete glas protiv sramnog bombardovanja Srbije. Iskreno, nismo to ni ocekivali ali ipak...zato te molim, ne propituj nas ti i slicni tebi.

1999

pre 10 godina

Da se nikad ne zaboravi strah i neverica u našim očima. Nepravda koja je bolela mnogo više od eksplozija. Još osećam taj zapaljivi miris, truo, toksičan, u nepcima. Još čujem zavijanje sirene, kao nekakav gladan kojot ljudske krvi i mesa.
Na kraju, ko je kriv za sve nije više ni bitno, nevini uvek plaćaju tuđe greške i cehove. Možda smo i mi kao narod mogli da se trgnemo pre, da se složimo makar jednom, pa da ne dozvolimo sva ta zla koja su nas zadesila devedesetih, a možda je sve bilo neizbežno?
Žeđ velikih sila i interes nema žala ni sluha za običan narod, nikada.
Nadam se samo da su okeani krvi, strah, neverica, plač i mržnja daleko iza nas, i to zauvek, i da smo kao narod naučili na greškama i da ih više nećemo ponoviti, niti doživeti, niti plaćati za nečije tuđe.
I nadam se da će i nama jednom da svane, da krene sve na bolje, da sve dođe na svoje mesto i da najzad živimo kao sav normalan svet.

dejan-minhen

pre 10 godina

verovatno je ovo velikosrpska propaganda, koja je sada i Simunica kaznila!
Rusija je otovorila pandorinu kutiju kako g. Steinmeier kaze. NATO ovako nesto ne bi uradio, posto oni postuju suverenitet svih drzava ovoga sveta, cak polako i bivsim kolonijama daju nezavisnost na papiru.
Da li mislite da bi neke zemlje u okruzenju slavile 24.03.1999 da je ovo istina?

(Ovo je ironija, za one koji ne razumeju)

Aleksandar...

pre 10 godina

za (Muzicar, 24. mart 2014 07:05)

Ako.si čitao u članku, video bi da je sam Vesli Klark napisao da je planiranje NATO napada se odigrao u prvoj polovini 1998 godine, pre svih tih zločina na koje su se pozivali. Albanski OVK je tada i po stejt departmentu bila teroristička organizacija, i akcije Srbije su krenule kao odgovor na.njihovo delovanje.
Kada NATO napadne Avganistan kao odgovor na terorizam i ubija civile, to nije zločin?

рск

pre 10 godina

Морам примјетити да цијели дан пада киша. Свака кап говори више од хиљаду рјечи, јер они који би требало да причају су њему. Нека је вјечна слава свим погинулима.

TT

pre 10 godina

@Naz

U pravu si, zlocini treba da se kaznjavaju. Srbija je kaznjena bombardovanjem, ubijanjem civila, stetom od 100 milijardi dolara, sankcijama, povecanjem broja obolelih od raka, otimanjem 15% teritiorije i sasvim je to dovoljno. Sada bi bio red da za svoje zlocine plate i Albanci, dosta je bilo guranja pod tepih albanskih zlocina i nagradjivanja Albanaca od strane ovog istog "pravdoljubivog i humanog" NATO-a. Pozdrav svim ljudima dobre volje dok cemo licemere preskociti sa pozdravima.

bruno

pre 10 godina

Prosuli smo krvi u proslom veku da je to strasno.Ginuli su nam preci da nema porodice da nije nekog izgubila...vreme je da nas bar 1 rat zaobidje.

SnagaBelogaGrada

pre 10 godina

Iako se slabo secam perioda bombardovanja, tada kao cetvorogodisnjem decaku sve je licilo na neku igru, potpuno nestvarno i nepoznatu deci mojeg uzrasta. Danas vidim da je to bila igra dobra i zla. Veliko Hvala svim herojima koji su branili nasu otadzbinu od agresora. Sutra ce na RT biti prilazan dokumentarni film: Zasto? Neka se svet polako budu iz dubokok sna demoNkratije. Nikada ne zaobravimo - Nikada u NATO!

dule bg

pre 10 godina

24.март 1999.Око 6 ујутро,неки чудни звук ме је пробудио.Погледам кроз прозор колоне људи улазе и излазе из продавнице.Носе по 6,7
хлеба,јогурт,млеко оно најосновније.Сви у паници.Био сам још млад да би схватио шта се уствари дешава.Ћале ми улази у собу и каже ми:Сине,ја остајем овде да будем на располагању,ти и мајка бежите из земље.Ја га онако зачуђено питам што?Само се сетим тог лица,одмахнуо је руком и рекао пожури.Нисам ни слутио да ће то бити бомбардовање наше државе.Излазим из куће,кад ови милошевићеви на микрофону причају како да останемо да бранимо отаџбину,да је Косово Србија и тако те приче.Ћале је толико прсо да им је исцепао сав пропагандни материјал.Видело се на његовом лицу да је огорчен на нашу државу.Да после свих ратова деведесетих,још и ово.То је био највећи ударац за српски народ.На данашњи дан почела је акција
Милосрдни анђео.Слава свим
жртвама НАТО бомбардовања.Како каже бора чорба:ДЕЦУ ТИ НЕЋУ
ОПРОСТИТИ!

sale

pre 10 godina

Te '99 ziveli smo u stanu ciji je prozor gledao na jedan vrtic u sirem centru nisa... Dan pred pocetak bombardovanja, vrtic je zatvoren... Dva dana kasnije, na njegov krov postavljen je protiv avionski top, a umesto dece u vrticu je spavala vojska...

beograd

pre 10 godina

Evo samo jedna kljucna stvar pre nego sto krene pljuvanje po natou i velicanje nase borbe protiv istog ... Yugoslav president Slobodan Milosevic could have prevented NATO bombing by signing the Rambouillet peace treaty.
(cvrcak i mrav, 24. mart 2014 02:19)

očigledno da ne znaš šta je stajalo u tom sporazumu u rambujeu, da znaš, onda bi možda i razumeo zašto ga sloba nije potpisao, a na kraju krajeva sloba sam i nije mogao da ga potpiše, prvo je morala skupština da odobri potpisivanje, što nije učinjeno, inače takav sporazum ni jedna suverena i nezavisna država ne bi potpisala, pročitaj šta stoji u tom sporazumu

Winston Smith

pre 10 godina

Imao sam jedanaest godina.Ne secam se datuma,ali znam da je bilo 22:50.Spavao sam u krevetu kada je odjednom sve pocelo da se trese.Od jacine potresa pomislih da su bombe pale u neposrednoj blizini.Nisam bio svestan razorne moci tih raketa.Rakete su pogodile magacin nafte koji se nalazi par kilometara dalje.Tih meseci smo fudbal igrali ispod jednog velikog drveta,kao da nas ne vide avioni.Ne ponovilo se.

IvicaR.

pre 10 godina

Šteta koja je naneta bombardovanjem je procenjena na više desetina milijardi evra. Šteta koju su Srbiji pre i posle bombardovanja godinama nanosili njeni političari je neprocenjiva. E, da. Bombardovanje je trajalo 78 dana, a političari bombarderi još uvek dejstvuju. Dokle če, ne zna se. Za njih u zemlji Srbiji još nije pronađena adekvatna PVO.

kosmitrovica

pre 10 godina

Pored zrtava, tesko je onima a i meni koji su na danasnji dan poslednji put videli svoj stan kao ja. Sada se popnem na brdo i na 300m vidim zgradu i stan u kojem sam ziveo a ne mogu ni da pridjem istom. Jako bolan osecaj. Tuzna i zalosna Americka demokratija.

Pantelic A.

pre 10 godina

Secam se ko juce da je bilo a je tad bio lep dan, igrali smo basket ja i drugari iz komsiluka na ulici sto smo svakodnevno cinili. Nesto kasnije popeli smo se na jednu plocu od kuce koja je bila u izgradnji u novom naselju, tada prava zabit, da zapalimo po cigaretu, posto smo se krili od roditelja a svi smo vec uveliko u srednjoj poceli da pusimo. Jos se nije znalo da li ce biti bombardovanja ili ne, vodili smo pricu o tome da nema sanse to da se desi i da je to nemoguce. Bas tada na jednom kraju neba poce da svetli nama tad nesto neobicno, lete neke rakete u daljini se cuje da gruva detonacija. Mi se pogledamo i svi donesemo zakljucak da nasa vojska verovatno izvodi neke vezbe, posto jos uvek nije bilo sirena za uzbunu a kazali su da ce tako obavestavati ako do toga dodje. Dok smo mi tako polemisali nakon par minuta pale se sirene, mi silazimo sa ploce i trcimo kuci, roditelji, komsije svi na ulici, nastade panika, neki galame i psuju na nas a mi se smejemo. Ljudi nisu znali kako da se ponasaju, misle sad ce da ruse sve pred sobom, pa neki beze na cistinu, neki u podrume. Jos kad je nestala struja to je bio slag na tortu, osetio se onaj iskonski strah i jeza. Od tada smo svako vece izlazili napolje i pored zabrane roditelja da navijamo protiv fasista i budemo uz nase branitelje. Cak smo i napamet naucili sve one pesmice od indexovaca, sto smo svakodnevno recitovali. Izrazio bih veliku zahvalnost vojsci i policiji na hrabrosti protiv 100 puta jaceg i vecna slava poginulima.

cvrcak i mrav

pre 10 godina

Evo samo jedna kljucna stvar pre nego sto krene pljuvanje po natou i velicanje nase borbe protiv istog ... Yugoslav president Slobodan Milosevic could have prevented NATO bombing by signing the Rambouillet peace treaty.

Divos

pre 10 godina

Беше то суров злочин НАТО-силника, према једној (у њиховој перцепцији) непослушној земљи, и једном поносном народу трагичне историје.
Некад у давна времена би непојмљиво започети ратне операције, без објаве рата, али то је изгледа давно прошло време. А би ли тада те трагичне 1999-е објаве рата? Наравно да не, одмах креће брутална агресија, крвави пир. Па како то назвати? Тероризам силника, или пак терорисање непослушних? И нису марили тада НАТО-зликовци да остваре војну надмоћ на терену, нису ни предузели копнене операције, али јесу грували из ваздуха, и са бродова крстарећим ракетама, користећи технолошку надмоћ, срећом нико им није дошапнуо да рокну понеку нуклеарку, јер у њиховим изопаченим умовима то би била свакако добра идеја. У тим ратним операцијам неутралисана су тек 3 тенка, али зато јесте огроман број "легитимних војних циљева", болнице, домови здравља, школе, дечји вртићи, мостови. Рекоше то је због Косова и Метохије, али су пустошили и разарали и по Новом Саду, 400 км од КиМ, ЗАШТО? То само ови зликовци знају

Наћи ће они себи и изговор за овај злочин, ту су и домаћи ауто-шовинсити и продане душе који и на данашњи дан немају поштовања и пијетета према тим нашим жртвама, већ опрвадавају овај злочин, али увек је тако било, увек су ниткови налазили изговор за своје злочине, таква је матрица по којој функционишу.
Треба памтити овај злочин, и оне који га починише, а нека је слава свим нашим жртвама

Vuja

pre 10 godina

"Odluka o vazdušnim udarima na Srbiju, odnosno SRJ doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan. "

Dali ovo moze da se ugravira negde za one koji godinama ponavljaju da je Rusija kriva sto nije stavila veto.

V.B.

pre 10 godina

Pričajte šta hoćete, ali Sloba je uspevao da vodi tri rata, da bude pod sankcijama... i da opet zemlja kako-tako živi! Privređivalo se više nego danas ,radilo se... Nikoad nije bilo ovako teško!

bane

pre 10 godina

Danas punim 44 godine,doci ce mi prijatelji,rodbina.Pricacemo o svacemu,mozda se malo i nasmejemo,ali ipak ce glavna tema biti zlocinacko bombardovanje moje zemlje.
Niko od nas koji veceras budemo zajedno im nikada nece oprostiti ono sto su nam uradili,NIKADA.
Pokojni patrijarh Pavle je rekao,oprostiti moramo,zaboraviti ne smemo.Ja to ne mogu,neka mi je Bogom prosto!

marijana

pre 10 godina

Kako da im oprostim? Dete mi je psihicki obolelo,majka umrla od srca a otac ubrzo za njom od tuge.
Koliko unistenih i obolelih dusa od tada...
O poginulima i da ne govorim,nema tih reci ni suza-neka su u Vecnom Miru!

vladan pavlovic

pre 10 godina

Zalicu celog svog zivota sto nam ratno vazduhoplovstvo i protiv vazdusna odbrana nisu bili na visem tehnoloskom nivou. Koliko je vojna moc bitna za nezavisnost jedna zemlje najbolje se tada videlo. Milosevic je bio cudan politicar. Svo to korumpirano okruzenje oko njega stvaralo je u coveku neku mucninu.Porodica mu je bila politicki aktivna i to na najdrskiji moguci nacin.Ipak ,kada je krenula agresija svako od nas pojedinacno je znao ishod unapred. Vecina je herojski podrzavala vojsku. Mnogo smo propatili. Mnogo smo osteceni i unazadjeni. Moje Kosovo je ostalo samo u secanjima i srcu. Emotivno me toliko boli. Boli me i materijalno. Sve sto je moja porodica vekovima stvarala sada je na raspolaganju nekima koji to svakako ne zasluzuju po bilo kom osnovu. I eto,dodje kapitalizam,mogucnosti,"nove prilike i sanse" jedino ce pravda ostati bogu. Hvala svim Borcima VJ i svim mojim zemljacima ma gde da su, sto su branili moje Kosovo i sto se nisu povukli u misje rupe.Prezivelo nas je dovoljno da mozemo uciniti zivot boljim. Iskustava nem ne fali.

macciavelli SO

pre 10 godina

Kad je počela agresija tu više nije bilo pitanje dali je milošević nešto omanuo u proceni.on čovek jednostavno nije imao nikakav kapacitet da vodi zemlju.kad se jedan narod kao naš nakon 400 godina patnje pod turskom čizmom sam oslobodio to je ZAPISANO U GENIMA.SLOBODA IMA NAJVEĆU CENU.zato je svaki agresor naišao na otpor.očevi koji su branili zemlju greše što nepričaju svojoj deci o tim danima.ja svom pričam.da zna istinu i da se NEZABORAVI.

dragan

pre 10 godina

Pogresno je vreme.Stanujem blizu kasarne koja je prva napadnuta u NS.Prva krstareca raketa je bila oko popodneva secam se bio je suncani dan.Dok su preletali zgradu cuo se karakteristican zvuk sistanja a posle se osetilo ljuljanje zgrade pa su skoro svi otisli u skloniste.Tad nije bilo sirena.Inace prvih mes dana nije bilo ni zamacenja.Inace u gradu je smejurija bila bombardovanje.Ljudi bili na ulici i gledali niko nije bezao.

sofronije

pre 10 godina

Ja molim nase politicare i ministre da obrate posebnu paznju na ovaj deo:
"Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno."
Da ovo stave pod nos nasim potencijalnim partnerima u EU.
Ne kazem da smo mi bili nevinasca ali oduvek su postojala pravila u ratovanju, a ovo je van svake pameti.

Sasha

pre 10 godina

Direktan uzrok sukoba Jugoslavije i NATO-a je RUSIJA!!! Za one koji ne znaju, ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov februara 1999. je javno rekao Milosevicu da ne POTPIISE Rambuje, jer kako sam rece:' Rusija ce intervisati ako se zapad umesa, i ako i jedna NATO bomba padne na Jugoslaviju, izbice III svetski rat''. Upravo iz tog laznog RUSKOG obecanja ludi Milosevic i niegiova zena nisu potpisali Rambuje, na kome bi Kosovo i danas bili deo Srbije i nasa vojska jos tamo, ali zahvljujuci RUSIMA oni nas samo koristili da Rusi vide trenutno stanje NATO avijacije. Upravo zbog toga najvise krivim Ruse i njihove tajne sluzbe sto su nas uvukli u rat za NATO alijansom. Ono sto je jos zalosnije da su ti isti sada na vlasti sto su vodili takvu samoubilacku politiku devedesetih. Ocigledno da Srbiji nema pomoci.

stevan

pre 10 godina

@bez prava na gresku
Pomesao si loncice decko. Ovo je tezak zlocin koji nema veze sa nikakvim sukobima na prostoru bivse Jugoslavije. Treba da se zna svaka zrtva ovog zlocina, I da postujemo to...Izgleda da samo srpske zrtve nemaju ime I prezime, I samo se zlocini nad srbima trpaju pod tepih. Muka mi je vise od ponavljanja hrvatsko-muslimanskih zrtava...a oni su nas inace bacali cvecem. Zato je Hrvatska danas cista kao suza, a Sarajevo malo na 0,1% srpskog stanovnista. Da ne pricam o srbofobiji po Vukovaru.

Biljana

pre 10 godina

Samo bih pitala one starije, koji su glasali Vučića...
Da li se sećate ko je tih godina bio u vladi?
Da li je neko čuo dećije jecanje, suze, strah, bol... ?!
Da li vam je IKADA to palo na pamet, tokom glasanja?!

Ja nikad neću zaboraviti onaj strah kad me pokupe, strpaju u kola i u sklonište...
Nikad neću zaboraviti jezu koju bi osetila zbog zvuka sirene...
NIKAD neću zaboraviti kako sam KUKALA jednom jer tata nije došao sa terena, a nas strpali u sklonište... Koliko sam kukala, u strahu da se njemu nešto ne dogodi, jer on nije bio tu uz nas...
Imala sam sedam godina i NIKADA neću zaboraviti...
A puno starijih su, vidimo, zaboravili sve...

Roki cetri

pre 10 godina

Ne samo da su bomardovali i ubijali civile i rusili mostove i fabrike nego su to uradili raketama sa osiromasenim uranijem koji jos uvijek zagadjuje i zemlju i vode i koji jos uvijek sije smrt po Srbiji u vidu oboljenja od raka.I ne samo to nego ne zele da nam daju tacnu lokaciju gdje su pale takve rakete i sto je najgore pravili su pokuse i istrazivanja djelovanja osiromasenog uranija na zdravlje ljudi.Oni su zlo.Ti ljudi i taj savez je zlo!

ntr

pre 10 godina

Prošlo 15 godina? Nisam primetila jer je život u Srbiji (politički, materijalni i duhovni) takoreći isti kao i onaj za vreme rata sa NATO! Pošto niko nije ODGOVARAO u Srbiji što nas je uveo u 4 rata i u rat sa NATO evo PROĆERDALI smo još 15 godina u „produženom ratu“ (umesto raketa, sad smo u pravnom i diplomatskom ratu). Oni koji su nas uveli u sve te ratove sve BOGATIJI a raja sve siromašnija. Dok ne dođe do promene „elite“ u Srbiji samo ćemo i dalje propadati i nestajati, zašto? Zato što našim kolovođama ne odgovara da se podnese račun narodu šta smo u tim ratovima sve izgubili (zbog njihove nesposobnosti da vode državu!), pa se PORAZI i dalje zovu „pobede“

Bela

pre 10 godina

Bog da prosti sve zrtve NATO ubica, pokoj im dusi. A svakog zlikovca stigla je, ako ne ljudska, onda Bozja pravda. Gradjani Srbije, ne zaboravite nikad zlo koje vam je naneto. Pamtite nevine zrtve. I konacno rascistite u svojim glavama ko vam je osvedoceni neprijatelj, ne verujte ubicama vasih bliznjih koji vam sada laskaju. Vuci u jagnjecoj kozi, nista vise od toga.

Milan Beograd

pre 10 godina

Prodje 15.godina od agresije (vise nijedan medij ne zove agresija,vec nato kampanja itd.) 14 od pada Slobe.Neki govore da nije bilo njega ne bi bilo bombardovanja,naravno s ove tacke kad se sve sagleda to je glupost.Ne ruse oni Srbiju zbog Milosevica,vec Milosevica zbog Srbije.

sandra

pre 10 godina

Da izvučemo pouku? Malo morgen!!! Ako MRAV izazove SLONU na MEGDAN, pa ga slon zgazi, ko je kriv? E pa ako mrav hoće da preživi on sebi ne može da dozvoli taj luksuz da izazove slona na megdan! Mi smo „dobro prošli“ (nije cinizam – nego činjenica!) jer šta je NE SELEKTIVNO bombardovanje zna svako ko je video Drezden (koji je ceo sravnjen sa zemljom) i slični gradovi, a o Hirošimi da i ne govorimo. Nažalost za našu budućnost tzv politička i kulturan elita SVU krivicu i dalje svaljuje na druge. Ne - mi smo najodgovorniji za ono što nam se događa u politici i životu. Ima čak i naša narodna poslovica koja lepo kaže „protegni se onoliko koliki ti je pokrivač“! Ali od 1945 g Srbiju vode „ponavljači“ tj. oni kojima je škola i znanje bila poslednja rupa na svirali.

Mladen

pre 10 godina

Da li mi sada znamo koliko je nasih drzavljana poginulo u ovoj agresiji? Zauvek cemo biti banana republika... nikada ne prebrojimo svoje zrtve, pa se posle cudimo sto niko nema pojma.

mlekadzija

pre 10 godina

NATO bombardovanje i potonje komadanje Srbije ostace zauvek kao primer nevidjenog nepocinstva...neka je vecna slava svima koji su poginuli za odbranu otadzbine i svim nevinim zrtvama (civilima). Nikad sa zlotvorima u NATO i nikad ne zaboraviti a jos manje oprostiti pocinjena zlodela. Nadam se da ce sve krvnike stici kad tad zasluzena kazna. Na jedan ili drugi nacin...

posmatrac situacije

pre 10 godina

Koliko se ja secam zvanicno je objavljeno da smo mi taj rat dobili, da smo pobedili NATO. Cemu sad odjednom sva ta kuknjava? Mislim, deset godina glasas za Slobu, Sloba zarati sa citavim svetom i dobije rat, u cemu je problem?

MIA

pre 10 godina

Požurite što pre u naručje EU-ratnih zločinaca.Mi smo po ko zna koji put već sve zaboravili.Nije ni čudo što nam se sve ovo dešava.

molele

pre 10 godina

Kako danasnji dan vidi NATO,pobedu sile ili pobedu pravde.Da li su ispostovane norme prava naroda na pravedni postupak ili je primenjeno pravo jacega u sklopu licnog interesa strana u pokazivanju sile prema manjim narodima.

Prorok

pre 10 godina

Bombe zapada blokirale su za sada uspesnu kampanju domacih vodja.Gnjecena Srbija,spoljnom i unutrasnjom politikom,filovana jezivim tonovima i iskonskim strahovima zimovala je u prolecnoj agoniji.Zene su suptilno plakale i borile se za sebe ili decu.Muskarci su mobilisani,redje i dobrovoljno kretali da se postave pred agresore.Radna obaveza postavljena kao prioritet dok su bombe pljustale.Susile su zenske suze strah od sirena i cupale sate i minute do povratka deci i bliznjima koji su osluskivali vesti pretrpane stradanjima i demagogijom.Plotuni informacija i podela na patriote i izdajnike.Lesevi i zgarista projektovani u sve domove gde je bilo struje.Novinski clanci sa ubedljivim slikama stradanja...


Iz knjige "KAO LJUBAV" Viktora Bogdanovica

Moca

pre 10 godina

Zlocin bez presedana u novijoj istoriji. Medjutim, sta su sve neki radili u nase i ime Srbije i srpstva, pitanje je da li smo mogli drugacije da prodjemo. Sada znamo, bar malo, kako je bilo sarajlijama pune tri godine, pa i zagrepcanima. Srpske bombe, a ne NATO-ove, su padale na te gradove pre proleca 1999.
Konacno, dovoljno je procitati sta je o svemu ovome rekao pokojni A. Tijanic, a to je da je Milosevic zeleo bombardovanje Srbije jer je mislio da ce gnev gradjana prema zapadu i NATO-u jos vise ucvrstiti njegovu vlast. Dozvolili smo da nas takav covek vodi, i jos mnogi slicni njemu, i kazna je morala doci, kad-tad.

@

pre 10 godina

Nigde u članku ne piše niti u komentarima niko ne piše zašto smo bili bombardovani ili je to tabu tema do dan danas i za buduća pokolenja?

palanko

pre 10 godina

2Liberal

"uopste ne krivim zapadne sile jer je njihov posao da svrgnu diktatora.
Krivi smo mi sami sto kaze Djole!"

Koliko ti imas godina? 6? Da ti se nabroje svi diktatori, nacosi, krimosi, ljudozderi itd. koje podrzava i sponzorise taj famozni zapad? `Ajde zavrsi osnovnu pa kreni da bistris politiku. Da je predsednik Srbije bila Majka Tereza i onda bi Srbija bila bombardovana, nista Hrvatska sa Tudjmanom nije bila bolja pa mu je taj zapad jos i pomogao u etnickom ciscenju, nije ni Taci bio nista bolji pa zapad nije ni prstom mrdnuo da spreci etnicko ciscenje i zlocine koje su izvrsili Albanci. Na vlasti u Srbiji nije bio diktator kada je zapad krenuo sa proglasenejem albanske "drzave" na Kosovu.

master

pre 10 godina

“Državnici(političari) su kao i hirurzi – greške koje oni prave smrtonosne su.”

Mauriac

"Politika je rat bez krvoprolića, dok je rat politika sa krvoprolićem."

Mao Tse-Tung

Ako treba nekoga da krivimo onda su to prvenstveno naši političari!

Naz

pre 10 godina

Nadamo se da su svi naucili da se zlocini kaznjavaju,ne ponovilo se ono sto je uradila Srbija pa nece se ponoviti ono sto je uradila Nato.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.

miki

pre 10 godina

Slozio bih se sa predhodnim komentarom da nam je vojska bila u veoma losem materijalnom stanju ker da je imala iole bolju odbranu, bombardovanja ne bi bilo. Ono sto ne shvatam je zasto i da
je ulazemo tako malo u vojsku i sebe dovodimo u poddedjeni polozaj. U zemlji se zna sta je prioritet. Vojska, obrazovanje i ekonomija. Ostale stvari su nazalost sekundarne. Sve zemlje u okruzenju daju vise na vojsku nego mi. A zasto kad su svi u nato-u?!

Simon

pre 10 godina

Ono čega se ja sa najvećim užasavanjem setim svaki put kada prođem kroz Kneza Miloša pored generalštaba je tih 30 do 40 minuta od prvog bombardovanja zgrade (naravno prazne)- kada su, logično, vatrogasci već stigli i gasili, kao i brojni članovi gradske uprave- usledio je drugi talas raketa! Bilo je i mrtvih i ranjenih. Taj tajming je očigledno bio planiran i nikada mi neće biti jasno zašto bi neko na takav način NAMERNO ubijao vatrogasce? Mislim, koliko izopačen moraš da budeš pa da imaš takav plan?! Ne razumem...

my way

pre 10 godina

Ono čega se ja sa najvećim užasavanjem setim svaki put kada prođem kroz Kneza Miloša pored generalštaba je tih 30 do 40 minuta od prvog bombardovanja zgrade (naravno prazne)- kada su, logično, vatrogasci već stigli i gasili, kao i brojni članovi gradske uprave- usledio je drugi talas raketa! Bilo je i mrtvih i ranjenih. Taj tajming je očigledno bio planiran i nikada mi neće biti jasno zašto bi neko na takav način NAMERNO ubijao vatrogasce? Mislim, koliko izopačen moraš da budeš pa da imaš takav plan?! Ne razumem...
(Simon, 24. mart 2014 13:40)

Bas sam juce kad sam tu prolazio cuo da jedan covek drugom kaze kako je to ratni zlocin, jer po Zenevskoj konvenciji bombardovanje jednog mesta mora da se izvrsi za 10 minuta, posle ne sme vise da se gadja jer se zna da su tu ekipa hitne pomoci, vatrogasci...Slava svim zrtvama zlocinacke NATO agresije!

Sretjko Sojic

pre 10 godina

@(MILOSRDNI, 24. mart 2014 00:29)
Ta operacija se zvala "Allied force", "milosrdni andjeo" je neka izmisljotina nasih medija ili koga vec, koja nema veze sa zivotom.

Lazar

pre 10 godina

Laik sam za politiku i rat ali sam znao da cemo biti bombardovani. Kada su me komsije upitale kako znam, odgovorio sam im. Kada prestanu politicari da govore generali pocinju da ratuju, a onda na kraju dobijenog ili izgubljenog rata opet politicari sedaju za zeleni sto i dele ratni plen.

profesor G

pre 10 godina

el vam šta znači riječ Sarajevo??
(sarajevo 1994, 24. mart 2014 10:11)

Skoro nista, sad nas interesuje samo Istocno, a vi opet vezite zastave sa Hrvatima, pa posle kukajte!

Liberal

pre 10 godina

Da smo smogli snage da sami smenimo diktatora Milosevica ne bi bili bombardovani, uopste ne krivim zapadne sile jer je njihov posao da svrgnu diktatora.
Krivi smo mi sami sto kaze Djole!

Prorok

pre 10 godina

Srbija i pokrajina Kosovo,sa Metohijom,obicno je zvucala kompjuterizovanim andjelima rasporedjenim po hijerarhiji lansirnih rampi, krkanluka po privatnim zamkovima ili pilotskim kabinama direktnih izvrsilaca cija obuka zahteva bogatstvo sustine tehnologije,i finalni nedostatak emocija usmerenih ka dobru.O tome nisu razmisljali.Nisu uceni i nije im ponudjeno.Zamenu za kolicinu bombi ispustenih nad maketama metastazirane armije Srba,ili zidovima obdanista,nisu imali.Kontrole emancipacije i rusevina vrednosti nije bilo,u satelitskim pracenjima,pred udare iz velike nebeske daljine.
Izuzetno je opravdanje svih evropskih sila i Amerike da je pravedno to sto bombe padaju po vojnim ciljevima.Cak i za civilne zrtve nije bilo mnogo reci.Poricane su.Uglavnom.Globus im je bio meta,a narod koji se nije slagao s njegovim stavovima nije bio bitan.Zamenili su sve teze demokratije ratnim iglama,koje se nisu ubadale irealno u lutku balkanske drzave.

Iz knjige "Kao LJubav" Viktora Bogdanovica

SrbinNBG

pre 10 godina

To sto oni nikad nisu objavili svoje gubitke znaci da su verovatno izgubili vise od nas.Mi smo bre ratovali protiv 19 zemalja a izgubili 1008 vojnika i policajaca i par tenkova i aviona sto jeste gubitak ali nije veliki.Da su nas pobedili tako glatko bez gubitaka kako oni kazu, likovali bi oko toga samo tako i sad bi se snimale emisije na history-u i discovery-u kao o iraku i afganistanu.Da li ste negde videli takve emisije?Cute kao zaliveni i zaobilaze pricu o 1999-oj kao da se nikad nije desila.To vam govori o tome da nije sve bilo glatko kako oni kazu, mada saznace se sve jednog dana kao i o vijetnamu gde su takodje oni pricali kako su pobedili pa na kraju ispalo da su ih ovi satrli i razbili itd...Polako docice sve na svoje...

Obrad '51

pre 10 godina

Za one koji su zaboravili: OVK je ubijala srpske policajce.
Albanci sa Kosova nizasta nisu hteli da cuju osim za nezavisnu republiku.
U Rambujeu je trazeno potpisivanje kapitulacije.
Racak je isceniran kao povod za bombardovanje.
Kolone albanskih izbeglica su krenule ka granici tek nakon bombardovanja sto su CNN i BBC iskoristili u propagandne svrhe.
Zamislite Kubance na Floridi kako ubijaju americke policajce trazeci da Florida bude nezavisna ili da se pripoji Kubi.
Za razliku od kosovskih Albanaca, Kubanci nemaju ni svoj univerzitet, niti dvojezicne natpise u svim ustanovama, niti im je novcano pomagano kao sto je kosovskim Albancima pomagano decenijama i to iz svih delova SFRJ.

Patria

pre 10 godina

Teza da je Srbija bombardovana zbog Sarajeva i Vukovara je notorna glupost. Srbija je bombardovana zbog Kosova, sto je bio povod, a uzrok je nezapamceni skandal predsednika SAD koji je jos i javno slagao svoj narod, i kojem je malo falilo da prvi put u istoriji SAD bude uklonjen sa funkcije pre isteka mandata glasanjem u njihovoj Skupstini. Milosevic je tu posluzio da se skrene paznja javnosti s jedne strane, a i sama kampanja je trebala da pokaze ispravnost ocuvanja NATO alijanse, i kao prezentacija nove doktrine NATO-a. Ono sto im je donekle pokvarilo planove bio je nezamisliv otpor koji je po njihovim merilima predugo trajao, sto je uzrokovalo pojacanim udarima na civilne ciljeve. S druge strane, kad vojska krene da se krije u civilnim objektima oni postaju legitimni ciljevi. I na kraju, ovaj rat je uveo u zivot nevidjeno licemeran termin "kolateralna steta" kako bi umirio savest ratnim zlocincima koji su ubijali civile. Da ne bude zabune, ja smatram da treba uci u NATO i EU, kao zaista najdalji domet slobodnog demokratskog drustva, ali smatram da sve one koji ubijaju civile treba goniti za ratne zlocine do kraja vremena. Ukoliko nekad jednom do toga ne dodje, zaista nece biti nikakve razlike izmedju diktatora kao sto su Gadafi, Milosevic, Asad, Sadam, Pol Pot itd, i onih koji su vodili vodece zemlje Zapada kad su nas bombardovali.

Napad Još Traje

pre 10 godina

Što nisu uništile NATO bombe, to su dovršili razni demoNkraDski "experti", tajkuni, NVO... Daleko od toga da je SM bio cvećka ali ni ovi danas nisu mnogo bolji.

zoran

pre 10 godina

"Ceo svet je kriv , samo smo mi jadni i posteni ."

Nije poenta u tome, Nenade, nego u pripadanju nečemu. U bivanju delom neke celine, u osećaju zajedništva sa nečim ili nekim. Nas 7 miliona smo se šćućurili u rupe i gledamo u nebo, a njih 250tak miliona sa 350tak aviona bacaju bombe po nama. Kako si ti uspeo da se uosećaš sa njima, a ne sa nama sa kojima si (pretpostavljam) tih dana čučao u nekoj rupi? To je pitanje za tvoju glavu? To bi te pitao i svako od njih, da ikada takvi kao ti dobiju priliku da se sa njima druže, pitali bi te: Kako to da vi podržavate NATO? Pa mi smo izbombardovali g**** iz vas, kao što onaj engleski NATO muzičar reče na BBC-ju?

uja

pre 10 godina

secam se koda je juce bilo, sjedim sa prijateljima u keficu kad je stigla ta vjest, meni navrle suze na oci od...hmm, i rekoh konobarici ponesi turu....

Бојан Илић

pre 10 godina

Само се надам да ће ми се пружити прилика у животу да им се "реванширам", било како...

Све најгоре...

bane70

pre 10 godina

Pošto sam novinar, cilju dokumentovanja te 1999. godine prikupljao sam informacije u toku bombardovanja. Potrošio sam sate i sate dial-up internea da bih došao do svih tih informacija. Pre petnaest godina sam ih sortirao i snimio da se ne bi zaboravilo. Sve te informacije možete da besplatno preuzmete sa linka http://www.sendspace.com/file/lwj17h i da se prisetite ili upoznate sa njima.

Tehnički, ceo taj posao je mogao da se bolje odradi, ali kao što rekoh, to je rađeno pre 15 godina, a nakon toga nisam imao vremena (a ni volje) da se time detaljnije pozabavim.

Smatrajte ovo svedočanstvom jednog vremena koje je prikupljeno sa različitih strana i donekle klasifikovano.

dejan-minhen

pre 10 godina

(sarajevo 1994, 24. mart 2014 10:11)

Sarajevo je glavni grad jedne drzave koja je takode trpela agresiju NATO saveza. U tom gradu se orilo na stadionima Jugoslavijo ko te j… moze Bosna i bez tebe. Vidim kako iz Federacije trcite za SRB, mogu da zamislim koliko bi trcali da ne mozete bez Jugoslavije (Srbije). Takode u tom gradu se ne postuje pravo na samoopredeljenje onih koji zive u istoku tog grada!
Taj grad je takode etnicki cist, hoce da JMBG broj bude kao iz vremena SFRJ bez koje mozete pa da kao ispadne da je sve isto i lepo kao tada.
Sada se u tome gradu trazi podrska od onih koji su u svojim gradovima trpeli bombardovanje, a vi gledali live prenos i slavili.
Neka hvala, drzavna granica pa vi kreirajte JMBG kako god zelite! Delite i po 4-5 ako treba, nama nikakav problem nije. Gledajte sta hocete, razbijajte sve to vas podseca na cirilicu… Sve super.

Nevit

pre 10 godina

nenad

Nismo mi napali "svet", nego je "svet" napao nas. Što taj "svet" nije recimo napao Tursku, pa oni i dan danas zlostavljaju i ubijaju Kurde...

Marija

pre 10 godina

Za bombardovanje 1999 godine znao je samo Sloba i njegove gazde u US. Sve zrtve i sva nesreca koju je pricinio svom narodu tesko je shvatljiva obicnom coveku.

Muzicar

pre 10 godina

Da nismo ubijali, niko nas ne bi bombardovao. Ne opravdavam NATO, ali dajte ljudi prica o velikoj Srbiji je ucinila svoje. Kosovo jeste srpska zemlja ali slozicete se da je Slobin nacin bio brutalan.

zar je prošlo 15 godina!

pre 10 godina

Na duge staze, bombardovanje nam je nanelo i jednu štetu o kojoj malo ko govori. Jednom, priličnom broju ljudi, daje alibi za mržnju i nacionalizam, koji kao rak rana izjedaju ovo inače urnisano društvo.

laku noc

pre 10 godina

...ali gradjani Srbije i dalje nisu ukapirali nista i opet su zdusno izbarali i podrzali novog autoritarca da bude alfa i omega doticne drzave. Kao da jedan nije dovoljno katastrofe naneo i prizvao.

Nije problem u politicarima, vec u narodu koji ih bira...

Ja sam izabrao Miami beach!

nenad

pre 10 godina

Bilo, ne ponovilo se.
Te godine se pokazalo ko je ko, i u Jugoslaviji, i u SAD, i u Rusiji.

Da Sloba nije razmišljao kao tvrdoglavo derište, izbegli bi bombardovanje i verovatno bi zadržali Kosovo kao autonomnu pokrajinu.

cvrcak i mrav

pre 10 godina

Evo samo jedna kljucna stvar pre nego sto krene pljuvanje po natou i velicanje nase borbe protiv istog ... Yugoslav president Slobodan Milosevic could have prevented NATO bombing by signing the Rambouillet peace treaty.

mpk

pre 10 godina

A hladnjače? To nema veze. Nismo mi. Napumpano. A i to je bilo kad je počelo bombardovanje, a onda je sve dozvoljeno. Mogu i žene i deca. Ionako ih je previše.

Bez prava na gresku

pre 10 godina

Stvarno je bilo strasno, ali ne mogu da verujem koliko smo neobjektivni!!! Dok smo bancili po splavovima neko je u nase ime sravnio sa zemljom Vukovar, neko je dve zime gadjao centar Sarajeva, u kome je stradalo 1100 dece zarad politike SVI SRBI U JEDNOJ DRZAVI!!! Da li je moguce da ste svi ovo zaboravili, da li je moguc toliki nedostatak empatije prema drugim narodima na ovim prostorima ili je argument JEDINI, KO IM JE KRIV KAD NISU HTELI DA ZIVE SA NAMA U STAROJ DRZAVI??? Ovim plakanjem i mrznja prema drugima nigde nas nece dovesti osim u nove tragedije nego OBJEKTIVNO SAGLEDAVANJE, i da ne dajemo svoje glasove ljudima koji nam podizu svest da smo najjaci, najbolji, najpravedniji, najlepsi,najveci vernici.... U celoj toj tragediji na ovim prostorima ljudi koji su nam podizali naopaku svest, svoju decu su slali na zapad na skolovanje, umnozavali svoja bogatstva sa kombinacijama pod sancijama a NAROD SRETAN kad nabavi box cigareta, hleb i mleko ali zato uziva u PINKU i DNEVNIKU RTS, gde slusa,gleda i slavi uspehe JNA u Borovu selu, Vukovaru, Sarajevu, Srebrenici,Plitvicama... Umesto da zalimo SVE ZRTVE ovog ludila na ovim prostorima i krenemo u saradnju, trgovinu, proizvodnju, mi se i dalje palimo na bombasticne naslove zajedljivog sadrzaja protiv svih komsija samo da bi prodali novinu, a nama hrane POSEBNOST, da slucajno MRZNJA NE NESTANE, da budemo puni nje za sledece okrsaje!!! DOSTA JE BILO BRE LJUDI

Herceg Novi

pre 10 godina

15 godina od NATO agresije na moju jedinu državu. Tolike žrtve, haos, razaranje,bol, strah, stres, crnilo na sve strane. Tog dana sam šetao Štrandom.. Bili su to teški studentski dani.. Níkada nećemo zaboraviti! Nikada vam nećemo oprostiti! NE u NATO!!!

bob

pre 10 godina

I posle 15 godina mi je tesko da poverujem da smo zemlja u srcu Evrope, koju su bobmbardovali na pragu 21 og veka. Ali zaigrace mecka i pred njihovom kucom, kad to ne znamo, ali jednom sigurno hoce :'(

Dejan

pre 10 godina

Zasto mediji to zovu bombardovanjem? Nije to bombardovanje vec kukavicka agresija i zlocin kojim je prekrseno svako medjunarodno pravo i pravda. Sramota zapadnih zemalja i njihovog sistema vrednosti. Na zalost, ne samo da smo zaboravili i oprostili, vec su nas ucenili i ubedili da smo mi krivci. Srbija nikada nize.

miroslav

pre 10 godina

I posle 15 godina kad covek procita ove komentare vidi da ovaj narod ama bas nista nije zakljucio. Tada sam jos 15-og marta bio mobilisan,pripadnik sam PVO i znam sve sta se dogadjalo i ko je za sta kriv. Samo bih podsetio ove kafanske patriote i jurisnike da su im nosaci aviona jos 98-e bili u Jadransko more,da se smirimo na Kosovu jer ce da nas bombarduju... Ako se dobro secam odavde se porucivalo" Dodjite,nije vam ovo Irak". Ono sto smo trazili to smo i dobili! A sad su na vlasti ti isti,nikad jaci. Boze,bar se deci smiluj!

ne volim Rusiju

pre 10 godina

Kakav treba biti mozak koji sopstveni narod svesno salje u rat protiv najjace vojne sile sveta ?
Sta bi tada sa bracom Rusima i njihovom pomoci ?
Nikad pameti u ovoj nedodjiji .

Alex

pre 10 godina

Ja ne mogu da verujem kad citam ove sto govore kako smo mi krivi.. Pa sta bi bilo da je njih neko bombardovao zbog bilo koje greske koje su ucinili. Svako ko misli da je Sloba kriv sto su ameri bacali kasetne bombe koje su zabranjene zenevskom k. nek ide da skace sa mosta..

vlada

pre 10 godina

Milosrdni andjeo!
Nikada vam to nećemo zaboraviti! Nikada!
A posle milosrdnog andjela šta je sve bilo - avganistan, libija, Sirija, Egipat i da ne nabrajam. Takodje sećamo se i svega pre toga još od vijetnama pa na dalje!
Nisam zlurad, niti želim nekome loše, ali doćiće dan kada će velikom broju ljudi na ovoj planiti smučiti američka "demokratija", i tada će se na ameriku strovaliti sve i svašta. Ne bih želeo da tog dana budem u koži nekog amerikanca!

MILOSRDNI

pre 10 godina

Secam se bombardovanja kao da je bilo juce, a agresija na nasu zemlju je nazvana "MILOSRDNI ANDJEO" sacuvaj nas boze americke demokratije i njihove brige o ljudskim pravima, koliko je samo dece stradalo u svetu od njihovog nametanja demonkratije.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Moj život se deli na dva dela: na život do 24. Marta 1999. i na nesto nalik životu posle 9.Juna 1999.

Izmedju te dve polovine, krvava orgija duga 78 dana.

Nikom nisam oprostio.

Niti imam nameru.

Nemojte ni vi.

Pamtite.

Naz

pre 10 godina

Nadamo se da su svi naucili da se zlocini kaznjavaju,ne ponovilo se ono sto je uradila Srbija pa nece se ponoviti ono sto je uradila Nato.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Liberal

pre 10 godina

Da smo smogli snage da sami smenimo diktatora Milosevica ne bi bili bombardovani, uopste ne krivim zapadne sile jer je njihov posao da svrgnu diktatora.
Krivi smo mi sami sto kaze Djole!

Sasha

pre 10 godina

Direktan uzrok sukoba Jugoslavije i NATO-a je RUSIJA!!! Za one koji ne znaju, ruski ministar inostranih poslova Igor Ivanov februara 1999. je javno rekao Milosevicu da ne POTPIISE Rambuje, jer kako sam rece:' Rusija ce intervisati ako se zapad umesa, i ako i jedna NATO bomba padne na Jugoslaviju, izbice III svetski rat''. Upravo iz tog laznog RUSKOG obecanja ludi Milosevic i niegiova zena nisu potpisali Rambuje, na kome bi Kosovo i danas bili deo Srbije i nasa vojska jos tamo, ali zahvljujuci RUSIMA oni nas samo koristili da Rusi vide trenutno stanje NATO avijacije. Upravo zbog toga najvise krivim Ruse i njihove tajne sluzbe sto su nas uvukli u rat za NATO alijansom. Ono sto je jos zalosnije da su ti isti sada na vlasti sto su vodili takvu samoubilacku politiku devedesetih. Ocigledno da Srbiji nema pomoci.

Sasa

pre 10 godina

Te veceri sam gledao televiziju (Bastilju), nista nije ukazivalo da ce biti bombardovanja. Cak je bilo reci da ce tih dana biti probe sirena za vazdusnu opasnost. Kada su sirene krenule da zavijaju, nisam verovao da je to u stvari bio napad. Komsinica je utrcala kod nas u stan, placuci i rekla da sidjemo u skloniste jer imamo malo dete. Onda je nestala struja. Nikad necu zaboraviti taj osecaj, mesavinu straha, besa, panike. Zgrabio sam dete i sa zenom strcao u skloniste. Stajao sam ispred. Neke komsije su ponele male radio aparate. Kroz krcanje smo culi kako su prve bombe pale na Beograd. Pricalo se o nekavim tepih bombama. Kada je puklo u Sumaricama, jedan je rekao, dosli smo na red. Utrcali smo u skloniste. Pocetak agonije. Nikada, nikada vam necu zaboraviti to ameri. Ceo svet je morao da sagne glavu i cuti dok ste vi izvodili svoj divljacki, krvavi pir. Jednog dana zaigrace mecka i pred vasim vratima.

Moca

pre 10 godina

Zlocin bez presedana u novijoj istoriji. Medjutim, sta su sve neki radili u nase i ime Srbije i srpstva, pitanje je da li smo mogli drugacije da prodjemo. Sada znamo, bar malo, kako je bilo sarajlijama pune tri godine, pa i zagrepcanima. Srpske bombe, a ne NATO-ove, su padale na te gradove pre proleca 1999.
Konacno, dovoljno je procitati sta je o svemu ovome rekao pokojni A. Tijanic, a to je da je Milosevic zeleo bombardovanje Srbije jer je mislio da ce gnev gradjana prema zapadu i NATO-u jos vise ucvrstiti njegovu vlast. Dozvolili smo da nas takav covek vodi, i jos mnogi slicni njemu, i kazna je morala doci, kad-tad.

sandra

pre 10 godina

Da izvučemo pouku? Malo morgen!!! Ako MRAV izazove SLONU na MEGDAN, pa ga slon zgazi, ko je kriv? E pa ako mrav hoće da preživi on sebi ne može da dozvoli taj luksuz da izazove slona na megdan! Mi smo „dobro prošli“ (nije cinizam – nego činjenica!) jer šta je NE SELEKTIVNO bombardovanje zna svako ko je video Drezden (koji je ceo sravnjen sa zemljom) i slični gradovi, a o Hirošimi da i ne govorimo. Nažalost za našu budućnost tzv politička i kulturan elita SVU krivicu i dalje svaljuje na druge. Ne - mi smo najodgovorniji za ono što nam se događa u politici i životu. Ima čak i naša narodna poslovica koja lepo kaže „protegni se onoliko koliki ti je pokrivač“! Ali od 1945 g Srbiju vode „ponavljači“ tj. oni kojima je škola i znanje bila poslednja rupa na svirali.

Rudar

pre 10 godina

Nikada u NATO. Na zalost ni jedna stranka u parlamentu nije protiv clanstva Srbije u NATO, kao da su bombardovali neku drugu zemlju a ne nas. Treba da se osvestimo i nije problem samo rusenje tokom bombardovanja, nego i sve posledice koje su ostale posle bombardovanja. SRBIJO osvesti se! NE U NATO, NE U EU.

Dado

pre 10 godina

Rodjen sam u Sloveniji i imao sam 8 godina kada je zlo te 99e udarilo na Srbiju. Nije mi bilo jasno zasto tamo neko nekog zeli da napadne bombama, ali mi je slusajuci uvek upaljen televizor i zabrinutu pricu roditelja, bilo jasno da se nesto strasno sprema. Kad su slovenacki mediji tog 24og marta navece objavili da su prvi avioni poleteli prema Srbiji i da su pale prve bombe, zaplakao sam u strahu za babom, ujacima i ostalom rodbinom, koji su ziveli (i danas zive) neka 2 kilometra od vojne kasarne (koja je naravno bila meta) blizu Novo Sada. Njima se srecom nista nije desilo, ali zato jeste hiljadama drugim, koji nisu bili te srece. Vecna slava svim junacima, a zlocin iz te 99e da se ne zaboravi!

mladen.ba

pre 10 godina

Srbin sam iz Republike Srpske, pri tom nikakav nacionalista ili rusofil. Naprotiv, imam prilicno liberalan pogled na svijet i desavanja u njemu. Ali za divljacko bombardovanje jedne zemlje u srcu Evrope, u 21. vijeku jednostavno nema opravdanja. Citajuci redove ovog teksta najezio sam se. I tako svake godine 24. marta, vec 15 godina. Strasno. Jezivo. I neoprostivo.

V.B.

pre 10 godina

Pričajte šta hoćete, ali Sloba je uspevao da vodi tri rata, da bude pod sankcijama... i da opet zemlja kako-tako živi! Privređivalo se više nego danas ,radilo se... Nikoad nije bilo ovako teško!

zlocko

pre 10 godina

Slava nastradalima. Ne mogu da verujem da poznajem par ljudi koji kazu "da nam je bombardovanje bilo potrebno kao svojevrsno otreznjenje". Nikad se ne ponovilo.

Zoran

pre 10 godina

Dragi naši evropski i američki "prijatelji", ovo vam Srbija nikada neće zaboraviti! Želim da vam bog vrati istom merom, ni manje ni više!

posmatrac situacije

pre 10 godina

Koliko se ja secam zvanicno je objavljeno da smo mi taj rat dobili, da smo pobedili NATO. Cemu sad odjednom sva ta kuknjava? Mislim, deset godina glasas za Slobu, Sloba zarati sa citavim svetom i dobije rat, u cemu je problem?

Milow

pre 10 godina

Citajuci tekst pitam se ko je gori? Onaj koji je dozvolio da pomisli kako ce mala i razorena drzava uspeti da se suprostavi "Milosrdnom andjelu" ili oni koji su bili toliko milosrdni da su bacili 22000 tona necega na nase glave, vrtice, skole. Sramota i za jedne i za druge! Nikad da se ne ponovi...

delta

pre 10 godina

Samo jedna ispravka: Operacija se nikada nije zvala Milosrdni Andjeo nego Noble Anvil (Plemeniti Nakovanj) jer je posluzila kao odgovor na plan VJ koji je nosio naziv "Potkovica"

Milosrdni Andjeo je nastao kao lapsus jednog tadasnjeg kineskog zvanicnika koji je tokom jednog intervjua umesto Noble Anvil upotrebio reci Noble Angel

Vise o tome na:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/52258/Poreklo+imena+%22Milosrdni+an%C4%91eo%22.html

Patria

pre 10 godina

Teza da je Srbija bombardovana zbog Sarajeva i Vukovara je notorna glupost. Srbija je bombardovana zbog Kosova, sto je bio povod, a uzrok je nezapamceni skandal predsednika SAD koji je jos i javno slagao svoj narod, i kojem je malo falilo da prvi put u istoriji SAD bude uklonjen sa funkcije pre isteka mandata glasanjem u njihovoj Skupstini. Milosevic je tu posluzio da se skrene paznja javnosti s jedne strane, a i sama kampanja je trebala da pokaze ispravnost ocuvanja NATO alijanse, i kao prezentacija nove doktrine NATO-a. Ono sto im je donekle pokvarilo planove bio je nezamisliv otpor koji je po njihovim merilima predugo trajao, sto je uzrokovalo pojacanim udarima na civilne ciljeve. S druge strane, kad vojska krene da se krije u civilnim objektima oni postaju legitimni ciljevi. I na kraju, ovaj rat je uveo u zivot nevidjeno licemeran termin "kolateralna steta" kako bi umirio savest ratnim zlocincima koji su ubijali civile. Da ne bude zabune, ja smatram da treba uci u NATO i EU, kao zaista najdalji domet slobodnog demokratskog drustva, ali smatram da sve one koji ubijaju civile treba goniti za ratne zlocine do kraja vremena. Ukoliko nekad jednom do toga ne dodje, zaista nece biti nikakve razlike izmedju diktatora kao sto su Gadafi, Milosevic, Asad, Sadam, Pol Pot itd, i onih koji su vodili vodece zemlje Zapada kad su nas bombardovali.

Predrag Nikic

pre 10 godina

Uzasno je sta smo mi dozvolili da nam se desi, bila je drugacija geopoliticka situacija nego danas, ali smo i mi sami doprinuli biravsi na izborima sve te nesposobne ljude koji nisu znali na koji nacin da komuniciraju sa medjunarodnom zajednicom pa su na nas gledali kao na Nemce posle II svetskog rata..i da se ne zaboravi, u toj najnespobodnijoj vladi koja je dovela do totalnog unistavanja Srbije bili Su : Milosevic, Dacic, Seselj, Toma Nikolic, VUcic i Mira Markovic..dobar deo tih ljudi, kojima je trebalo da bude zabranjeno da se uopste bave politikom, je danas ponov na vlasti, i to jace i ubedljivije nego tada..mi Srbi ocigledno imamo super-kratkotrajno pamcenje...

Sretjko Sojic

pre 10 godina

@(MILOSRDNI, 24. mart 2014 00:29)
Ta operacija se zvala "Allied force", "milosrdni andjeo" je neka izmisljotina nasih medija ili koga vec, koja nema veze sa zivotom.

marija

pre 10 godina

To bombardovanje uranijumom je dokaz da famozni tzv. civilizovani Zapad nije stigao dalje od divljih plemena.
Kolektivno kaznjavanje je sunovrat civilizacije.
Ti isti se sad pozivaju na medjunarodno pravo.
Da ne verujes.
Koji Hag ce suditi tim ubicama??? I kad???

Marko

pre 10 godina

Ozracili su nas uranijumom, najveca smrtnost od raka je u Srbiji. Ipak, ja verujem u kosmicku pravdu, i znam da ce svo zlo koje je Zapad nacinio celom svetu, biti visestruko vracen.

Dejan

pre 10 godina

Imao sam svega 6 godina kad je bilo bombardovanje i tada osim straha nisam imao nikakav drugi stav o svemu tome. Danas kao student sam ogorčen nepravdom ovog sveta i činjenicom da nam "demokrate za primer" bombarduju zemlju kako im se ćefne i posle svega bez stida i srama nas gledaju u oci i kažu da smo mi ovakvi ili onakvi i da su naši prijatelji. Međutim volim svoju zemlju, jednu jedinu koju imam i ostaću da je branim. Ne sa puškom u ruci, nadam se da za to više neće biti prilike, već znanjem, radom i trudom. Da se ne zaboravi nikad! Pozdrav

MR

pre 10 godina

Pre tačno 15 godina tata je u dnevnoj sobi gledao vesti, a majka pozvala sestru i mene u trpezariju, tada sedmogodišnju decu, da nam objasni da bi u narednim danima mogli da čujemo neke sirene. Nema potrebe za strahom, samo krenite kući kad ih čujete. Tako će biti par dana i onda će sve biti norm... onda je krenulo zavijanje koje nikad neću zaboraviti. Skupljanje čarapa po kući, da nam bude toplije u skloništu, pesma sa tv-a "volimo te otadzbino nasaaa" od koje se i danas ježim, radost kad smo oborili nevidljivog, stajanje sa ocem (iz meni tada nepoznatog razloga) na Brankovom mostu sa nekom metom na grudima, tuga kad sam video svoj grad kad je sve proslo - to im neću nikad oprostiti...

Whiplash

pre 10 godina

Vidim da mnogi i dan danas pogresno nazivaju operaciju bombardovanja "Milosrdni andjeo" sto nema veze sa istinom. Operacija se u americkoj vojsci vodila kao "Noble Anvil" a u NATOu kao "Alied Force"
"Milosrdni andjeo" je propagadni naziv koji je operacija dobila od strane nasih tadasnjih zvanicnika i nigde drugde se zvanicno ne pominje. Da ne bude zabune ne branim NATO samo skrecem paznju na zabunu koja traje 15 godina

duledudule

pre 10 godina

SLAVA Milenku Pavlovicu,Zivoti Djuricu,Zoranu Radosavljevicu i svim hrabrim junacima koji su poginuli braneci nasu zemlju.ne zaboravite ih ljudi nikada,ni njih ni Milicu Rakic,ni sve ostale ljude...pamtite vecno!

Stevan

pre 10 godina

Zlo ne spava.... kad covek vidi sta rade ostatku sveta.
Najveca sramota i izdaja nasih nazovi "saveznika" sa Zapada.
Brutalan napad koji je otvorio Pandorinu kutiju separatizma i fanaticnog samoopredeljivanja.

Vredna pouka koja ne daj Boze da se desi opet.
Samo mi da izgradimo ekonomski jaku SRBIJU srecnih ljudi.... a kod njih ce djavo doci po svoje

Vincit omnia veritas

pre 10 godina

@Global

Mogli smo drugar. Mogli smo i 1941. ostati u Trojnom paktu kao Bugari, Hrvati, Rumuni i ostali... Mogli smo i pustiti Austrougarsku da paradira na Vidovdan po Sarajevu koje je anektirala. Mogli smo im dozvoliti i Srbiju da anektiraju, da izbegnemo zrtve iz prvog svetskog rata. Mogli smo izbeci i prvi srpski ustanak pod Karadjordjem jer saka nenaoruzanih seljaka nije imala nikakvu sansu da se bori protiv jednog od najmocnijih carstava koje je Evropa ikada videla. Mogli smo i kolektivno odluciti da prihvatimo Islam da bi izbegli Danak u krvi i harac od strane dahija. Mogao je i Sv. Knez Lazar misliti racionalno pa pustiti Turke da se usetaju na Kosovo i u Srbiju, da bi izbegao samoubilacki boj gde je 60 000 Srba docekalo 180 000 Turaka.
Ali nismo, za razliku od tih Bugara koje spominjes.
Mogli bi i sutra da udjemo u NATO kao Bugari pa sebi obezbedimo lagodnu poziciju u suceljavanju Istoka i Zapada koje nas ocekuje. Ali necemo.

Necemo jer smo Srbi.

smederevac

pre 10 godina

78 dana koje Srbija nikada nece zaboraviti. Odajem postovanje ljudima koji su pali braneci svoju domovinu i mnogim neduznim ljudima koji su se nasli na putu oluji koja je nailazila. Nisam kompetentan o tome da govorim, ali severnoatlantski pakt ne postoji radi sprovodjenja mira, nego zbog narusavanja istog. Zao mi je zato sto postoji toliko nepravde na ovom svetu.

Darko

pre 10 godina

Mnogo je više ljudi ubijeno! Šta je sa onima koji su nas prerano napustili, od posledica nakon bombardovanja! Hoće li se ikada objaviti koliko je povećan broj malignih obolenja?

citizenkane

pre 10 godina

Bilo je strasno.... Ja sam od onih koji su se pitali zasto nisu potpisali u Rambujeu i zasto je sve pocelo u Yu, dakle uvek sam bio protiv Slobe, ali zasto ste bombardovali narod? Jos imam nerasciscen racun sa Bil Klintonom. U noci kada su bombordovali Kinesku ambasadu ja sam setao psa i da smo 10 sekundi bili sporiji bio bih mrtav. Bil Klinton je potpisao naredjenje da direktno iz Misurija polete dva B2 bombardera od kojih svaki kosta 2.1 Milirajde dolara i gadjaju mene i mog psa (tacno gadjali su kineze ili ko zna sta). Iz mog ugla mene ne interesuje sta su oni hteli da pogode, ja samo znam da sam ja bio meta. A sada prijatelji moji ako zelite da znate kako to izgleda mogu vam reci da sam skocio na zemlju i da sam imao osecaj kao da sam na tasima potpuno bespomocan, ne covek vec samo list usred bure.

bob rock

pre 10 godina

Kampanja,akcija,bombardovanje, gomila izraza smisljenih na zapadu da bi se izbegao pravi naziv. Koliko god izbegavali , pa cak i u ovom clanku, svaki iole normalan covek koji drzi do sebe ce to nazvati zlocinom i agresijom. Jasan mi je poriv medija i politicara na zapadu, ali mi ostaje veoma nejasno zasto na danasnji dan ni jedan medij kod nas nije upotrebio adekvatan naziv za to sto se desilo. Jer kada se nesto takvo ucini bez ikakve saglsnosti u UN to jeste zlocin. Osiromaseni uranijum, gadjani ciljevi cije unistenje pravi ekoloske katastrofe je takodje zlocin i to jednostavno treba tako i nazvati.
Da li ce ova drzava praviti u buducnosti bilo kakve aranzmane sa zemljama koje stoje iza tog zlocina , to je stvar politike, ali nazivanje onoga sto se desilo pravim imenom , iako trenutno jeste, ne sme biti stvar politike, ako smo ljudi.

Dimitrije Paunković

pre 10 godina

Ja im nikada neću oprostiti malu Milicu... pijacu u Nišu...most u Varvarinu... ljude u RTS-u... Nikada ima neću oprostiti ni savezničko bombardovanje 1944. kada su američki avioni direktno pogodili porodilište u Krunskoj ulici, sve porodilje, sva tek rodjena i nerodjena deca svi su nestali u jednom trenu... Nikada im neću oprostiti bombu na kojoj je pisalo "Srećan Uskrs"... Nikada im neću oprostiti, jer se ni oni nikada nisu izvinili niti pokajali!
Slava svim nevino nastradalima!

русвај

pre 10 godina

Немојте да их подсећате. Можда им падне на памет да опет свету, а посебно Русима, показују шта значе демократија и међународно право по нашим леђима. Прошли пут смо им спасили НАТО од распадања, а сад ваља спасити ЕУ. Ови наши су ионако заборавили.

Serb

pre 10 godina

Neki dokumentarni film?
Voleo bih da se emituje.. Tada sam imao tri godine, i voleo bih da shvatim to što se desilo.. Bombardovati u sred Evrope.. Nezamislivo.. Gledam Nebesku udicu i plačem.. Čudan je svet. A kako tek vreme leti..

Dragan

pre 10 godina

Ovo su ti milosrdni andjeli radili zarad imperijalistickih ambicija.....to i dalje pokusavaju sa drugim drzavama koje im se suprostavljaju,ali tome dolazi kraj polako....presli su crvenu liniju i u skorije vreme moglo bi da im se vrati!

Cole

pre 10 godina

Bože, kao da je juče bilo.
Sećam se sa kolikom sam mržnjom tada gledao Miloševića,
i smatrao ga jedinim krivcem za bombardovanje (što možda
i jeste), ali tek sa ove distance vidim (što svi analitičari
smatraju) da ne postoji niti jedan ozbiljan političar koji bi
prihvatio uslove koji su mu tada postavili za Kosovo. Znam
i da smo ga izgubili mnogo bolnije nego što je trebalo, ali...

ima li pravde?

pre 10 godina

...kad se samo setim....redovi za cigare, benzin....sirene, Avram Izrael...letci iz vazduha....detonacije....užasne vesti iz svih krajeva Srbije....f 117 a....budjanovci....trgovi,mostovi...prezivesmo i to, još se ne zna dali smo poraženi ili pobednici, ali jedno se zna NIKAD NIKO NIJE ODGOVARAO ZA TAJ ZLOČIN!

les miserables

pre 10 godina

@
(sarajevo 1994, 24. mart 2014 10:11)

Dobro i sta si sad ti hteo da kazes ? Ajde kada si toliko pametan-objasni. Nemas blage veze koliko je antiratnih demonstracija odrzano po Beogradu i Srbiji 90-tih godina, upravo saosecajuci sa Sarajevom. Ja sam bio na preko 30, a pri tom-u Sarajevu su ratovale komsije protiv komsija. A ti sad manje vise likujuci pitas da li se secamo Sarajeva-da, secamo se i Sarajeva i Vukovara i Dubrovnika ali i svih vas koji od 24. marta do 9. juna 1999 ne izadjoste nijednom da dignete glas protiv sramnog bombardovanja Srbije. Iskreno, nismo to ni ocekivali ali ipak...zato te molim, ne propituj nas ti i slicni tebi.

Filip Veljković

pre 10 godina

Materijalna šteta, šteta u infrastrukturi... Sve je to jedno veliko NIŠTA u odnosu na štetu čije se posledice i danas osećaju:

Ozračeno tlo od kojeg veliki broj ljudi dobija kancerozna oboljenja i totalni gubitak, nedostatak i apatija prema moralu, volji i promeni.

Trenutno smo, politički i geopolitički, samo siva masa na karti Evrope, ''banana'' zemlja čiji građani i vladari ne poštuju sopstveni ustav;
Ili još bolje (ili gore) samo podloga za političku igru par moćnika koji drže sve.

dragan

pre 10 godina

Pogresno je vreme.Stanujem blizu kasarne koja je prva napadnuta u NS.Prva krstareca raketa je bila oko popodneva secam se bio je suncani dan.Dok su preletali zgradu cuo se karakteristican zvuk sistanja a posle se osetilo ljuljanje zgrade pa su skoro svi otisli u skloniste.Tad nije bilo sirena.Inace prvih mes dana nije bilo ni zamacenja.Inace u gradu je smejurija bila bombardovanje.Ljudi bili na ulici i gledali niko nije bezao.

TT

pre 10 godina

@Naz

U pravu si, zlocini treba da se kaznjavaju. Srbija je kaznjena bombardovanjem, ubijanjem civila, stetom od 100 milijardi dolara, sankcijama, povecanjem broja obolelih od raka, otimanjem 15% teritiorije i sasvim je to dovoljno. Sada bi bio red da za svoje zlocine plate i Albanci, dosta je bilo guranja pod tepih albanskih zlocina i nagradjivanja Albanaca od strane ovog istog "pravdoljubivog i humanog" NATO-a. Pozdrav svim ljudima dobre volje dok cemo licemere preskociti sa pozdravima.

*Evrofiličar

pre 10 godina

Sve mogu da razumem (ne da opravdam al da razumem kako su tezili svojim interesima), ali ne mogu da shvatim koriscenje osiromasenog uranijuma. Ta necovecnost i nemoral nikad se ne smeju zaboraviti. Broj direktnih zrtava je nekoliko hiljada (nemamo merodavne podatke), ali indirektno, broj ljudi umrlih od posledica njegovog koriscenja penje se na desetine hiljada. Da ne pricam o ekonomskoj katastrofi (100 milijardi dolara), da ne pricam o psiholoskoj posledicama (zauvek izgubljena vera u medjunarodnopravni poredak)...

Advokat svih Srba

pre 10 godina

Bilo kako bilo,jasne su nekoliko stvari.U knjizi Vesli Klark je obelodanio da su jos 1998.godine uveliko tekle pripreme za rat,kakva crna "humanitarna katastrofa",mi smo morali biti bombardovani,arsenal oruzija se morao negde potrositi,a idealna sansa za to je bila Srbija.Rezolucija 1244 mrtvo slovo na papiru,i dokaz zasto nikada ali nikada ne treba verovati NATO ili Americi,sporazum koji su svojom rukom potpisali,pogazili su 2008.godine.Steta 100 milijardi dolara,dali to znaci da toliko kosta uvodjenje "demokratije" u nekoj drzavi?A sto se tice zrtava,Milica Rakic,radnici RTS-a,voz za Varvarin i drugi,verovali ili ne meni jos uvek odzvanjaju reci tadasnjeg potparola NATO-a,Dzejmi Sej,koji ih je tada nazivao "kolateralnom stetom"!Ne daj Boze da iko ikada dozivi ono sto smo mi doziveli 1999. pa cak ni najgorem dusmaninu ne zelim tako nesto.

A?

pre 10 godina

Zapadofili, jel vidite ove brojke (ako se ljudski zivoti uopste mogu nazvati brojkama)? E, zato sam rusofil, nisu nam pomogli, ali nas nisu ubijali! Nikad u NATO!

partibrejker

pre 10 godina

pod hitno bi trebalo dostaviti tuzbu medjunarodnom sudu pravde zbog upotrebe kasetnih bombi i glava sa osiromasenim uranijumom koje su zabranjene po svim konvencijama. vecina ljudi u evropi i americi ne zna da se tako nesto uopste dogadjalo.nema veze sto taj spor necemo naravno nikada dobiti ali neka se bar pise o tome i polemise.

bozic bata

pre 10 godina

"Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno. "
Sve same lokacije koje su strateski bitne.......

master

pre 10 godina

“Državnici(političari) su kao i hirurzi – greške koje oni prave smrtonosne su.”

Mauriac

"Politika je rat bez krvoprolića, dok je rat politika sa krvoprolićem."

Mao Tse-Tung

Ako treba nekoga da krivimo onda su to prvenstveno naši političari!

1999

pre 10 godina

Da se nikad ne zaboravi strah i neverica u našim očima. Nepravda koja je bolela mnogo više od eksplozija. Još osećam taj zapaljivi miris, truo, toksičan, u nepcima. Još čujem zavijanje sirene, kao nekakav gladan kojot ljudske krvi i mesa.
Na kraju, ko je kriv za sve nije više ni bitno, nevini uvek plaćaju tuđe greške i cehove. Možda smo i mi kao narod mogli da se trgnemo pre, da se složimo makar jednom, pa da ne dozvolimo sva ta zla koja su nas zadesila devedesetih, a možda je sve bilo neizbežno?
Žeđ velikih sila i interes nema žala ni sluha za običan narod, nikada.
Nadam se samo da su okeani krvi, strah, neverica, plač i mržnja daleko iza nas, i to zauvek, i da smo kao narod naučili na greškama i da ih više nećemo ponoviti, niti doživeti, niti plaćati za nečije tuđe.
I nadam se da će i nama jednom da svane, da krene sve na bolje, da sve dođe na svoje mesto i da najzad živimo kao sav normalan svet.

Sektor 220

pre 10 godina

Imao sam tu srecu da zivim u jednom od retkih gradova do kojih bombe nisu stigle - Kladovo! Valjda nisu smeli zbog Rumuna, a i da su roknuli HE "Djerdap" 1, potopili bi sve ono. Secam se da je tada narod iz tog kraja koji je imao kablovsku, ili kako god da se to zvalo, bio uspanicen jer je emitovana emisija na CNN-u sa kadrovima celog tog kraja dole. Ipak, do kraja bombardovanja, najbliza bomba je pala u Prahovu, iako su avioni cesto preletali taj kraj. Otac mi je bio na Kosovu, i hvala Bogu da se vratio ziv i zdrav, mada sada kada sam odrastao i sam shvatam da je mnogo toga precutao i nikada o tome nije govorio, a dole se suocavao i vidjao mnogo strahota i grozota.
Slava poginulima a i onima koji su nas branili dole, skinuli onaj F-117
Da se pamti i nikada ne zaboravi!

Lepi Boki

pre 10 godina

Film Nož sam kasnije pogledao za vreme prve demokratske vlade. Predsednik iste je ubijen, glavnog glumca je zadesila loša sudbina, pisac knjige po kojoj je snimljen film je nestao sa političke scene. Nema više ni tog bioskopa...
Film koji gledamo svi svakodnevno već 15 godina svi pun je "bombardovanja" politikom, aferama, estradnim zvezdama... Zagadjenja skoro podjednako opasna kao i osiromaseni uranijum. Jedu nam i dušu i telo.
PS
Ko je tada verovao da će političke stranke koje su tada vodile Srbiju biti ponovo u glavnoj ulozi posle 15 godina?

dragan

pre 10 godina

zalosno je kada glavni mediji u ovoj zemlji to sto nam se desilo na danasnji dan pre 15 godina nazivaju bombardovanje, kampanja, intervencija.... sve samo ne ono sto je zapravo bilo.

Milutin

pre 10 godina

Bila je to uzasno velika sramota, toliko zemalja NATO-a sa svom svojom silom, gadjati 78 dana raketama iz velike udaljenosti, izuzetno masivno i apsolutno svakodnevno, ne stedeci ni jedan deo zemlje, unistavajuci zivote, civilne objekte, kompletnu infrastrukturu i kompletnu privredu, koristeci pri tome radioaktivni osiromaseni uranijum, kasetne bombe, grafitna vlakna po velikim eletroprivrednim cvoristima... Ne postoji kraj Srbije koji nije osetio bombardovanje veoma direktno. Posledice i danas traju. Slava zrtvama.

Бомбе су летеле изнад моје главе

pre 10 godina

НАТО aгресија на Србију 1999. године, ратни злочин пар екселанс! Никакви изговори како страних спинера тако и домаћих мува то не многу да оповргну.

bane

pre 10 godina

Danas punim 44 godine,doci ce mi prijatelji,rodbina.Pricacemo o svacemu,mozda se malo i nasmejemo,ali ipak ce glavna tema biti zlocinacko bombardovanje moje zemlje.
Niko od nas koji veceras budemo zajedno im nikada nece oprostiti ono sto su nam uradili,NIKADA.
Pokojni patrijarh Pavle je rekao,oprostiti moramo,zaboraviti ne smemo.Ja to ne mogu,neka mi je Bogom prosto!

beograd

pre 10 godina

Evo samo jedna kljucna stvar pre nego sto krene pljuvanje po natou i velicanje nase borbe protiv istog ... Yugoslav president Slobodan Milosevic could have prevented NATO bombing by signing the Rambouillet peace treaty.
(cvrcak i mrav, 24. mart 2014 02:19)

očigledno da ne znaš šta je stajalo u tom sporazumu u rambujeu, da znaš, onda bi možda i razumeo zašto ga sloba nije potpisao, a na kraju krajeva sloba sam i nije mogao da ga potpiše, prvo je morala skupština da odobri potpisivanje, što nije učinjeno, inače takav sporazum ni jedna suverena i nezavisna država ne bi potpisala, pročitaj šta stoji u tom sporazumu

SrbinNBG

pre 10 godina

To sto oni nikad nisu objavili svoje gubitke znaci da su verovatno izgubili vise od nas.Mi smo bre ratovali protiv 19 zemalja a izgubili 1008 vojnika i policajaca i par tenkova i aviona sto jeste gubitak ali nije veliki.Da su nas pobedili tako glatko bez gubitaka kako oni kazu, likovali bi oko toga samo tako i sad bi se snimale emisije na history-u i discovery-u kao o iraku i afganistanu.Da li ste negde videli takve emisije?Cute kao zaliveni i zaobilaze pricu o 1999-oj kao da se nikad nije desila.To vam govori o tome da nije sve bilo glatko kako oni kazu, mada saznace se sve jednog dana kao i o vijetnamu gde su takodje oni pricali kako su pobedili pa na kraju ispalo da su ih ovi satrli i razbili itd...Polako docice sve na svoje...

dejan-minhen

pre 10 godina

verovatno je ovo velikosrpska propaganda, koja je sada i Simunica kaznila!
Rusija je otovorila pandorinu kutiju kako g. Steinmeier kaze. NATO ovako nesto ne bi uradio, posto oni postuju suverenitet svih drzava ovoga sveta, cak polako i bivsim kolonijama daju nezavisnost na papiru.
Da li mislite da bi neke zemlje u okruzenju slavile 24.03.1999 da je ovo istina?

(Ovo je ironija, za one koji ne razumeju)

24031999

pre 10 godina

Bilo ne ponovilo se. Pokoj dusi poginulima.

Nismo nista naucili iz tog jada. I dalje srljamo iz greske u gresku. Neke druge generacije ce valjda biti uspesnije. Mi smo izgubili bitku sa pohlepnim politicarima i neobrazovanim balavanderima.

канаринац

pre 10 godina

Пре тачно половине мог живота, кад сам имао 15, зликовци су ми насилно прекинули основно школовање и послали ме у бункер. Засули су нас хиљадама тона бомби, побили људе, жене и децу. Ја вам никада то нећу опростити нити заборавити!

stevan

pre 10 godina

@bez prava na gresku
Pomesao si loncice decko. Ovo je tezak zlocin koji nema veze sa nikakvim sukobima na prostoru bivse Jugoslavije. Treba da se zna svaka zrtva ovog zlocina, I da postujemo to...Izgleda da samo srpske zrtve nemaju ime I prezime, I samo se zlocini nad srbima trpaju pod tepih. Muka mi je vise od ponavljanja hrvatsko-muslimanskih zrtava...a oni su nas inace bacali cvecem. Zato je Hrvatska danas cista kao suza, a Sarajevo malo na 0,1% srpskog stanovnista. Da ne pricam o srbofobiji po Vukovaru.

Natalija

pre 10 godina

Dođite da vidite spomenik pilotima, simboličan, jedva vidljiv, neprimetan, pokraj razrušene zgrade Doma vazduhoplovstva u Zemunu! Oni su poletali da se ne vrate!!! Srbijo, spomenik do neba da si im podignula, a ne ovaj kao da se stidiš! To je mogao biti moj otac, brat, muž, sin... Kako nas nije sramota, kako?

Milan

pre 10 godina

Sve u vezi sa Srbijom i Kosovom i onim sto je direktno ili indirektno povezano sa tim je presedan, nisu to nikakve nase teorije zavjere da nas neko ne voli, i ne mora da nas voli, ali ocigledno stojimo na putu necijim interesima, nekome mocnom kome ne mozemo da se odupremo i zato smo u poslednjih 100 godina prosli ovako kako smo prosli.

radio-amater

pre 10 godina

Nemojte zaboraviti i 1800 radio-amatera koji su pomagali u izvidjanju i lociranju pravca kretanja aviona i tomahawka... Radio mreza za opasnost(RMZO) je sjajno uradila svoj posao i podatke prosledjivala tamo gde je bilo potrebno. Iako radari nisu smeli hiti ukljucivani, vojska je imala podatke o kretanju NATO letelica.

mlekadzija

pre 10 godina

NATO bombardovanje i potonje komadanje Srbije ostace zauvek kao primer nevidjenog nepocinstva...neka je vecna slava svima koji su poginuli za odbranu otadzbine i svim nevinim zrtvama (civilima). Nikad sa zlotvorima u NATO i nikad ne zaboraviti a jos manje oprostiti pocinjena zlodela. Nadam se da ce sve krvnike stici kad tad zasluzena kazna. Na jedan ili drugi nacin...

Milan DS1989

pre 10 godina

Сећам се тог дана као да је јуче био... Мој рођендан, а мама говори мени и сестри да не идемо у школу, из безбедносних разлога. Тужан сам био јер нисам могао да одем да почастим школске другове са бомбонама, као што смо то увек радили. Клинац сам био, 13 година, за нас реч страх није постојала. Касније тог дана, отац је као војни резервиста отишао на гранични прелаз између Косова и Македоније, на браник отаџбине, а кад је пала ноћ, све је некако било сабласно тихо, знали су и врабци на грани шта нам се спрема. Био сам придвече код најбољег друга, заиграли смо се нешто, кад су на Македонској телевизији јавили да ускоро крећу авиони ка нама. Брзо сам отишао кући да то испричам мајци и сестри, били смо спремни, али не и свесни потпуно шта нас чека. Пар тренутака пре но што су злослутне сирене кренуле да завијају нестала је и струја, и међу свима нама из зграде настала је паника. Упутили смо се ка подрумима који су нам наредних 78 дана били место где смо проводили највише времена.

Кад се све сведе на крају, капитулација је била неминовна, а последице болне. Хиљаде недужних цивила је погинуло, народ је затрован осиромашеним уранијумом, земља разрушена и уназађена... И поврх свега, само недељу дана након завршетка НАТО агресије, Срби са Косова су одласком српске полиције и војске кренули да напуштају своје домове, у страху од шиптарског терора...

Да ли смо ми Срби толико заборавни да нам је само 15 година било довољно да заборавимо ко нас је уназадио 100 година?! СТОП ЕУ! ВОСТАНИ СЕРБИЕ!!!

slucajni prolaznik

pre 10 godina

Dan nakon pocetka bombardovanja poslat sam na Kosovo i Metohiju u rat protiv neprijatelja nase zemlje.Nije me stid nicega sto sam radio ja ili moji saborci,cist mi je obraz.Strah me je jedino da ce me se moja deca stideti jer je (nasu zemlju) nisam odbranio.

i tako tome nema kraja

pre 10 godina

Nekada je to bila "NATO agresija a videćemo kako će aktuelna vlasta nazvati ovaj "događaj"! Kao npr., nekad je Kosovo bilo "oteto najgrubljim kršenjem međ.prava i bombardovanjem jedne suverene zemlje", a danas se to naziva "jednostrano proglašenje nezavisnosti", nekad je bilo "tzv.premijer, tzv. države Kosovo", a danas je to "premijer Kosova"., obeleževanje 200 god. od Prvog srpskog ustanka gde se narod digao protiv turaka nazvali su "početkom stvaranja moderne srpske države" (valjda da ne bi naljutili nekog). Uskoro idu izvinjenja što slavimo slave kao i posthumno suđenje Karađorđu Petroviću ali i Milošu Obiliću što se usudio da digne ruku na Murata.

Mihailo

pre 10 godina

@Kosovar
@(octoberrust, 24. mart 2014 07:39)

Uzrok bombardovanja je Americko (Britansko, Francusko, Nemacko) otimanje ogromne teritorije za sopstvene potrebe, sto vojne, strateske, sto materijalne (pre svega po pitanju rudnog bogatstva, npr. najvece zalihe uglja u Evropi su na Kosovu). Nisu se sigurno brinuli za vas Albance. Nikad nece biti zaboravljeno, iako je u Vikiliksu objavljen plan kako Srbe treba "obraditi" da zaborave.

MIA

pre 10 godina

Požurite što pre u naručje EU-ratnih zločinaca.Mi smo po ko zna koji put već sve zaboravili.Nije ni čudo što nam se sve ovo dešava.

uja

pre 10 godina

secam se koda je juce bilo, sjedim sa prijateljima u keficu kad je stigla ta vjest, meni navrle suze na oci od...hmm, i rekoh konobarici ponesi turu....

Lepi Boki

pre 10 godina

To vece sam krenuo u bioskop da pogledam film Nož, predstava od 20h čini mi se u Odeonu... na Terazijama su me zaustavile sirene...
Sada čitam ceo tekst, dosta toga smo zaboravili, nije lepo da se posle 15 godine ne znaju svi stradali po imenima, umesto toga u tekstu "po procenama"... nisu ljudi brojevi, statistika.
I šta reći posle 15 godina osim "pojeo vuk magarca"

Svercer farmerica iz Nemacke

pre 10 godina

Da li ce se neko setiti da makar pomene decu poginulu na Kosarama,vojnike generacija 79!? Ta deca su dala zivot da bi vi gospodo radili to sto radite danas,otisli su gore iako su znali da se vecina zivi nece vratiti! Borili se protiv hiljada terorista,mudzahedina,aviona...njih oko 90 vojnika,uz nekoliko Kozaka! I nisu uspeli da ih probiju,a bio im je to put za kopneni ulazak! Sramota je da je Srbija zaboravila tu decu,te junake,to najkrvaviju bitku u poslednjih 50 godina,ali Srbija je danas sama po sebi sramotna,tako da me nista ne cudi!

marijana

pre 10 godina

Kako da im oprostim? Dete mi je psihicki obolelo,majka umrla od srca a otac ubrzo za njom od tuge.
Koliko unistenih i obolelih dusa od tada...
O poginulima i da ne govorim,nema tih reci ni suza-neka su u Vecnom Miru!

dule bg

pre 10 godina

24.март 1999.Око 6 ујутро,неки чудни звук ме је пробудио.Погледам кроз прозор колоне људи улазе и излазе из продавнице.Носе по 6,7
хлеба,јогурт,млеко оно најосновније.Сви у паници.Био сам још млад да би схватио шта се уствари дешава.Ћале ми улази у собу и каже ми:Сине,ја остајем овде да будем на располагању,ти и мајка бежите из земље.Ја га онако зачуђено питам што?Само се сетим тог лица,одмахнуо је руком и рекао пожури.Нисам ни слутио да ће то бити бомбардовање наше државе.Излазим из куће,кад ови милошевићеви на микрофону причају како да останемо да бранимо отаџбину,да је Косово Србија и тако те приче.Ћале је толико прсо да им је исцепао сав пропагандни материјал.Видело се на његовом лицу да је огорчен на нашу државу.Да после свих ратова деведесетих,још и ово.То је био највећи ударац за српски народ.На данашњи дан почела је акција
Милосрдни анђео.Слава свим
жртвама НАТО бомбардовања.Како каже бора чорба:ДЕЦУ ТИ НЕЋУ
ОПРОСТИТИ!

palanko

pre 10 godina

2Liberal

"uopste ne krivim zapadne sile jer je njihov posao da svrgnu diktatora.
Krivi smo mi sami sto kaze Djole!"

Koliko ti imas godina? 6? Da ti se nabroje svi diktatori, nacosi, krimosi, ljudozderi itd. koje podrzava i sponzorise taj famozni zapad? `Ajde zavrsi osnovnu pa kreni da bistris politiku. Da je predsednik Srbije bila Majka Tereza i onda bi Srbija bila bombardovana, nista Hrvatska sa Tudjmanom nije bila bolja pa mu je taj zapad jos i pomogao u etnickom ciscenju, nije ni Taci bio nista bolji pa zapad nije ni prstom mrdnuo da spreci etnicko ciscenje i zlocine koje su izvrsili Albanci. Na vlasti u Srbiji nije bio diktator kada je zapad krenuo sa proglasenejem albanske "drzave" na Kosovu.

mir mir

pre 10 godina

Studirao sam u jednoj zapadnoj zemlji gde zivim, i tog dana sam bio i tuzan i besan i mukia mi je bilo od sveg tog…Jos uz to mladi napirlitani klinci iz finijih porodica koji su pricali o avionoma kao o nekoj video igrici ili sportu. Gotovo su se radovali tome.Pred pocetak nastave jedna cura(GRkinja poreklom ) je izasla i na tabli napisala - Stop bombing Yugoslavia! stop fascisme! Odjednom su svi usutali i bila je napeta atmosfera. Predavac je usao malo kasnije i mada je vidjeo sta je na tabli nije rekao ni rec. nakon par minuta oni klinci su se javili i trazili da se tabla obrise. Predavac je samo presao preko toga nastavio sa vojim predavanjem i tablu obrisao tek kad je trebao da je koristi. Sjecam se da je nakon casa dosao i rekao mi-zao mi je sto se sve ovo desava. Bio je to jedan jako cudan dan. Sa Grkinjom se i dan danas cujem, posjecivali smo se. U svijetu ima dobrih ljudi, ali mnoge je strah da to pokazu.

miki

pre 10 godina

Slozio bih se sa predhodnim komentarom da nam je vojska bila u veoma losem materijalnom stanju ker da je imala iole bolju odbranu, bombardovanja ne bi bilo. Ono sto ne shvatam je zasto i da
je ulazemo tako malo u vojsku i sebe dovodimo u poddedjeni polozaj. U zemlji se zna sta je prioritet. Vojska, obrazovanje i ekonomija. Ostale stvari su nazalost sekundarne. Sve zemlje u okruzenju daju vise na vojsku nego mi. A zasto kad su svi u nato-u?!

Biljana

pre 10 godina

Samo bih pitala one starije, koji su glasali Vučića...
Da li se sećate ko je tih godina bio u vladi?
Da li je neko čuo dećije jecanje, suze, strah, bol... ?!
Da li vam je IKADA to palo na pamet, tokom glasanja?!

Ja nikad neću zaboraviti onaj strah kad me pokupe, strpaju u kola i u sklonište...
Nikad neću zaboraviti jezu koju bi osetila zbog zvuka sirene...
NIKAD neću zaboraviti kako sam KUKALA jednom jer tata nije došao sa terena, a nas strpali u sklonište... Koliko sam kukala, u strahu da se njemu nešto ne dogodi, jer on nije bio tu uz nas...
Imala sam sedam godina i NIKADA neću zaboraviti...
A puno starijih su, vidimo, zaboravili sve...

Pantelic A.

pre 10 godina

Secam se ko juce da je bilo a je tad bio lep dan, igrali smo basket ja i drugari iz komsiluka na ulici sto smo svakodnevno cinili. Nesto kasnije popeli smo se na jednu plocu od kuce koja je bila u izgradnji u novom naselju, tada prava zabit, da zapalimo po cigaretu, posto smo se krili od roditelja a svi smo vec uveliko u srednjoj poceli da pusimo. Jos se nije znalo da li ce biti bombardovanja ili ne, vodili smo pricu o tome da nema sanse to da se desi i da je to nemoguce. Bas tada na jednom kraju neba poce da svetli nama tad nesto neobicno, lete neke rakete u daljini se cuje da gruva detonacija. Mi se pogledamo i svi donesemo zakljucak da nasa vojska verovatno izvodi neke vezbe, posto jos uvek nije bilo sirena za uzbunu a kazali su da ce tako obavestavati ako do toga dodje. Dok smo mi tako polemisali nakon par minuta pale se sirene, mi silazimo sa ploce i trcimo kuci, roditelji, komsije svi na ulici, nastade panika, neki galame i psuju na nas a mi se smejemo. Ljudi nisu znali kako da se ponasaju, misle sad ce da ruse sve pred sobom, pa neki beze na cistinu, neki u podrume. Jos kad je nestala struja to je bio slag na tortu, osetio se onaj iskonski strah i jeza. Od tada smo svako vece izlazili napolje i pored zabrane roditelja da navijamo protiv fasista i budemo uz nase branitelje. Cak smo i napamet naucili sve one pesmice od indexovaca, sto smo svakodnevno recitovali. Izrazio bih veliku zahvalnost vojsci i policiji na hrabrosti protiv 100 puta jaceg i vecna slava poginulima.

Flash

pre 10 godina

Da se ne zaboravi! Sramotna agresija! Nazalost najvise su stradali civili, jer je NATO video da nasoj ''jadnoj i bednoj'' vojsci ne moze nista! Pa ta strategija je u rangu bombardovanja iz Drugog sv rata - kad ne mozes vojsku, ti pobij civile pa ce vojska odustati! Na pragu 21.veka sa najboljom tehnologijom, sa 420.000 projektila uspeli su da ubiju samo 1000 vojnika i uniste 14 tenkova, ali su zato porusili 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, ubivsi i do 4000 ljudi! Zna se dobro da u junu nismo potpisali mir, nastupilo bi tepih-bombardovanje Beograda. A njihovi gubici bili su mnogo veci od zvanicna 2 aviona i 2 helikoptera. Sramota ih je sto je zemlja za koju su predvideli da padne za 7 dana, izdrzala 78! Da se nikad ne zaboravi! Ne u NATO!

sale

pre 10 godina

Te '99 ziveli smo u stanu ciji je prozor gledao na jedan vrtic u sirem centru nisa... Dan pred pocetak bombardovanja, vrtic je zatvoren... Dva dana kasnije, na njegov krov postavljen je protiv avionski top, a umesto dece u vrticu je spavala vojska...

vladan pavlovic

pre 10 godina

Zalicu celog svog zivota sto nam ratno vazduhoplovstvo i protiv vazdusna odbrana nisu bili na visem tehnoloskom nivou. Koliko je vojna moc bitna za nezavisnost jedna zemlje najbolje se tada videlo. Milosevic je bio cudan politicar. Svo to korumpirano okruzenje oko njega stvaralo je u coveku neku mucninu.Porodica mu je bila politicki aktivna i to na najdrskiji moguci nacin.Ipak ,kada je krenula agresija svako od nas pojedinacno je znao ishod unapred. Vecina je herojski podrzavala vojsku. Mnogo smo propatili. Mnogo smo osteceni i unazadjeni. Moje Kosovo je ostalo samo u secanjima i srcu. Emotivno me toliko boli. Boli me i materijalno. Sve sto je moja porodica vekovima stvarala sada je na raspolaganju nekima koji to svakako ne zasluzuju po bilo kom osnovu. I eto,dodje kapitalizam,mogucnosti,"nove prilike i sanse" jedino ce pravda ostati bogu. Hvala svim Borcima VJ i svim mojim zemljacima ma gde da su, sto su branili moje Kosovo i sto se nisu povukli u misje rupe.Prezivelo nas je dovoljno da mozemo uciniti zivot boljim. Iskustava nem ne fali.

sofronije

pre 10 godina

Ja molim nase politicare i ministre da obrate posebnu paznju na ovaj deo:
"Oštećeno je i 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno."
Da ovo stave pod nos nasim potencijalnim partnerima u EU.
Ne kazem da smo mi bili nevinasca ali oduvek su postojala pravila u ratovanju, a ovo je van svake pameti.

kosmitrovica

pre 10 godina

Pored zrtava, tesko je onima a i meni koji su na danasnji dan poslednji put videli svoj stan kao ja. Sada se popnem na brdo i na 300m vidim zgradu i stan u kojem sam ziveo a ne mogu ni da pridjem istom. Jako bolan osecaj. Tuzna i zalosna Americka demokratija.

Zarko

pre 10 godina

...tog dana sam pobegao sa casa osecajuci da je to taj dan,bio sam u pravu. Posle treceg casa izasao sam iz skole i seo u bus,znajuci da ako sruse mostove necu moci da se vratim. Kasnije uvece sam prvo saznao da je bombardovanje krenulo saznao preko HRT-a,posle samo 10-ak min cuo sam prvi udar. Nisam imao osecaj da je rat,dok posle nekih mesec dana na jak zvuk nisam izasao na prozor,tada sam video da nesto i pršti crveno-narandzasto-ljubicasto....a onda me je vakum od rakete bacio pored fotelje:-)

Milan Glendza

pre 10 godina

Kad je čuo Lord Robertson, bivisi Generalni Sekretar NATO i Ministar Vojni Britanije tokom NATO napada, da vodim porijeklo iz Jugoslavije, tokom ovog proslog Juna, prvo što mi je reko, jeste da su oni nas bombordovali, sa nasmijehom na licu! To nikad neću zaboraviti! To su nam radili Englezi nekoliko puta u našoj istoriji! Bog neka im bude sudija! Vječna slava našom narodu!

Roki cetri

pre 10 godina

Ne samo da su bomardovali i ubijali civile i rusili mostove i fabrike nego su to uradili raketama sa osiromasenim uranijem koji jos uvijek zagadjuje i zemlju i vode i koji jos uvijek sije smrt po Srbiji u vidu oboljenja od raka.I ne samo to nego ne zele da nam daju tacnu lokaciju gdje su pale takve rakete i sto je najgore pravili su pokuse i istrazivanja djelovanja osiromasenog uranija na zdravlje ljudi.Oni su zlo.Ti ljudi i taj savez je zlo!

Prorok

pre 10 godina

Srbija i pokrajina Kosovo,sa Metohijom,obicno je zvucala kompjuterizovanim andjelima rasporedjenim po hijerarhiji lansirnih rampi, krkanluka po privatnim zamkovima ili pilotskim kabinama direktnih izvrsilaca cija obuka zahteva bogatstvo sustine tehnologije,i finalni nedostatak emocija usmerenih ka dobru.O tome nisu razmisljali.Nisu uceni i nije im ponudjeno.Zamenu za kolicinu bombi ispustenih nad maketama metastazirane armije Srba,ili zidovima obdanista,nisu imali.Kontrole emancipacije i rusevina vrednosti nije bilo,u satelitskim pracenjima,pred udare iz velike nebeske daljine.
Izuzetno je opravdanje svih evropskih sila i Amerike da je pravedno to sto bombe padaju po vojnim ciljevima.Cak i za civilne zrtve nije bilo mnogo reci.Poricane su.Uglavnom.Globus im je bio meta,a narod koji se nije slagao s njegovim stavovima nije bio bitan.Zamenili su sve teze demokratije ratnim iglama,koje se nisu ubadale irealno u lutku balkanske drzave.

Iz knjige "Kao LJubav" Viktora Bogdanovica

Legionar

pre 10 godina

Prevalila je Srbija i njih preko glave.Videli smo ledja mnogim carstvima pa cemo i NATO-u.Slava onima koji su izgubili zivote,hvala vojsci koja nas je branila.ZIVELA SRBIJA!!!!

macciavelli SO

pre 10 godina

Kad je počela agresija tu više nije bilo pitanje dali je milošević nešto omanuo u proceni.on čovek jednostavno nije imao nikakav kapacitet da vodi zemlju.kad se jedan narod kao naš nakon 400 godina patnje pod turskom čizmom sam oslobodio to je ZAPISANO U GENIMA.SLOBODA IMA NAJVEĆU CENU.zato je svaki agresor naišao na otpor.očevi koji su branili zemlju greše što nepričaju svojoj deci o tim danima.ja svom pričam.da zna istinu i da se NEZABORAVI.

рск

pre 10 godina

Морам примјетити да цијели дан пада киша. Свака кап говори више од хиљаду рјечи, јер они који би требало да причају су њему. Нека је вјечна слава свим погинулима.

Obrad '51

pre 10 godina

Za one koji su zaboravili: OVK je ubijala srpske policajce.
Albanci sa Kosova nizasta nisu hteli da cuju osim za nezavisnu republiku.
U Rambujeu je trazeno potpisivanje kapitulacije.
Racak je isceniran kao povod za bombardovanje.
Kolone albanskih izbeglica su krenule ka granici tek nakon bombardovanja sto su CNN i BBC iskoristili u propagandne svrhe.
Zamislite Kubance na Floridi kako ubijaju americke policajce trazeci da Florida bude nezavisna ili da se pripoji Kubi.
Za razliku od kosovskih Albanaca, Kubanci nemaju ni svoj univerzitet, niti dvojezicne natpise u svim ustanovama, niti im je novcano pomagano kao sto je kosovskim Albancima pomagano decenijama i to iz svih delova SFRJ.

Никола

pre 10 godina

Болнице, школе, вртићи, возови, тракторске колоне, двоипогодишња Милица Рајић.... Боже свети, са каквим смо ми зликовцима имали посла. Али, Србија је нешто што сви траже, а ретко ко нађе, а то је љубав.

Vladimir

pre 10 godina

"Što se kačiš kad si slabiji?" (Gojko Sisa). Ok, tako se desilo, sve je jasno, poštujem poštene amerikance, slušam mnogo njihove muzike i gledam mnogo njihovih filmova, ali onima koji su nas bombardovali i podržavali taj zločinački akt NIKADA neću oprostiti i zaboraviti, i uvek ću jasno isticati svoj stav, naravno sve to važi i za loše zemljake koji su ukaljali naš obraz, sve je veoma jednostavno, ZLO je uvek ZLO i protiv njega se treba boriti ...

Bela

pre 10 godina

Bog da prosti sve zrtve NATO ubica, pokoj im dusi. A svakog zlikovca stigla je, ako ne ljudska, onda Bozja pravda. Gradjani Srbije, ne zaboravite nikad zlo koje vam je naneto. Pamtite nevine zrtve. I konacno rascistite u svojim glavama ko vam je osvedoceni neprijatelj, ne verujte ubicama vasih bliznjih koji vam sada laskaju. Vuci u jagnjecoj kozi, nista vise od toga.

Divos

pre 10 godina

Беше то суров злочин НАТО-силника, према једној (у њиховој перцепцији) непослушној земљи, и једном поносном народу трагичне историје.
Некад у давна времена би непојмљиво започети ратне операције, без објаве рата, али то је изгледа давно прошло време. А би ли тада те трагичне 1999-е објаве рата? Наравно да не, одмах креће брутална агресија, крвави пир. Па како то назвати? Тероризам силника, или пак терорисање непослушних? И нису марили тада НАТО-зликовци да остваре војну надмоћ на терену, нису ни предузели копнене операције, али јесу грували из ваздуха, и са бродова крстарећим ракетама, користећи технолошку надмоћ, срећом нико им није дошапнуо да рокну понеку нуклеарку, јер у њиховим изопаченим умовима то би била свакако добра идеја. У тим ратним операцијам неутралисана су тек 3 тенка, али зато јесте огроман број "легитимних војних циљева", болнице, домови здравља, школе, дечји вртићи, мостови. Рекоше то је због Косова и Метохије, али су пустошили и разарали и по Новом Саду, 400 км од КиМ, ЗАШТО? То само ови зликовци знају

Наћи ће они себи и изговор за овај злочин, ту су и домаћи ауто-шовинсити и продане душе који и на данашњи дан немају поштовања и пијетета према тим нашим жртвама, већ опрвадавају овај злочин, али увек је тако било, увек су ниткови налазили изговор за своје злочине, таква је матрица по којој функционишу.
Треба памтити овај злочин, и оне који га починише, а нека је слава свим нашим жртвама

Aleksandar...

pre 10 godina

za (Muzicar, 24. mart 2014 07:05)

Ako.si čitao u članku, video bi da je sam Vesli Klark napisao da je planiranje NATO napada se odigrao u prvoj polovini 1998 godine, pre svih tih zločina na koje su se pozivali. Albanski OVK je tada i po stejt departmentu bila teroristička organizacija, i akcije Srbije su krenule kao odgovor na.njihovo delovanje.
Kada NATO napadne Avganistan kao odgovor na terorizam i ubija civile, to nije zločin?

ntr

pre 10 godina

Prošlo 15 godina? Nisam primetila jer je život u Srbiji (politički, materijalni i duhovni) takoreći isti kao i onaj za vreme rata sa NATO! Pošto niko nije ODGOVARAO u Srbiji što nas je uveo u 4 rata i u rat sa NATO evo PROĆERDALI smo još 15 godina u „produženom ratu“ (umesto raketa, sad smo u pravnom i diplomatskom ratu). Oni koji su nas uveli u sve te ratove sve BOGATIJI a raja sve siromašnija. Dok ne dođe do promene „elite“ u Srbiji samo ćemo i dalje propadati i nestajati, zašto? Zato što našim kolovođama ne odgovara da se podnese račun narodu šta smo u tim ratovima sve izgubili (zbog njihove nesposobnosti da vode državu!), pa se PORAZI i dalje zovu „pobede“

Prorok

pre 10 godina

Bombe zapada blokirale su za sada uspesnu kampanju domacih vodja.Gnjecena Srbija,spoljnom i unutrasnjom politikom,filovana jezivim tonovima i iskonskim strahovima zimovala je u prolecnoj agoniji.Zene su suptilno plakale i borile se za sebe ili decu.Muskarci su mobilisani,redje i dobrovoljno kretali da se postave pred agresore.Radna obaveza postavljena kao prioritet dok su bombe pljustale.Susile su zenske suze strah od sirena i cupale sate i minute do povratka deci i bliznjima koji su osluskivali vesti pretrpane stradanjima i demagogijom.Plotuni informacija i podela na patriote i izdajnike.Lesevi i zgarista projektovani u sve domove gde je bilo struje.Novinski clanci sa ubedljivim slikama stradanja...


Iz knjige "KAO LJUBAV" Viktora Bogdanovica

Lazar

pre 10 godina

Laik sam za politiku i rat ali sam znao da cemo biti bombardovani. Kada su me komsije upitale kako znam, odgovorio sam im. Kada prestanu politicari da govore generali pocinju da ratuju, a onda na kraju dobijenog ili izgubljenog rata opet politicari sedaju za zeleni sto i dele ratni plen.

Milan Beograd

pre 10 godina

Prodje 15.godina od agresije (vise nijedan medij ne zove agresija,vec nato kampanja itd.) 14 od pada Slobe.Neki govore da nije bilo njega ne bi bilo bombardovanja,naravno s ove tacke kad se sve sagleda to je glupost.Ne ruse oni Srbiju zbog Milosevica,vec Milosevica zbog Srbije.

profesor G

pre 10 godina

el vam šta znači riječ Sarajevo??
(sarajevo 1994, 24. mart 2014 10:11)

Skoro nista, sad nas interesuje samo Istocno, a vi opet vezite zastave sa Hrvatima, pa posle kukajte!

SnagaBelogaGrada

pre 10 godina

Iako se slabo secam perioda bombardovanja, tada kao cetvorogodisnjem decaku sve je licilo na neku igru, potpuno nestvarno i nepoznatu deci mojeg uzrasta. Danas vidim da je to bila igra dobra i zla. Veliko Hvala svim herojima koji su branili nasu otadzbinu od agresora. Sutra ce na RT biti prilazan dokumentarni film: Zasto? Neka se svet polako budu iz dubokok sna demoNkratije. Nikada ne zaobravimo - Nikada u NATO!

Simon

pre 10 godina

Ono čega se ja sa najvećim užasavanjem setim svaki put kada prođem kroz Kneza Miloša pored generalštaba je tih 30 do 40 minuta od prvog bombardovanja zgrade (naravno prazne)- kada su, logično, vatrogasci već stigli i gasili, kao i brojni članovi gradske uprave- usledio je drugi talas raketa! Bilo je i mrtvih i ranjenih. Taj tajming je očigledno bio planiran i nikada mi neće biti jasno zašto bi neko na takav način NAMERNO ubijao vatrogasce? Mislim, koliko izopačen moraš da budeš pa da imaš takav plan?! Ne razumem...

@

pre 10 godina

Nigde u članku ne piše niti u komentarima niko ne piše zašto smo bili bombardovani ili je to tabu tema do dan danas i za buduća pokolenja?

Mladen

pre 10 godina

Da li mi sada znamo koliko je nasih drzavljana poginulo u ovoj agresiji? Zauvek cemo biti banana republika... nikada ne prebrojimo svoje zrtve, pa se posle cudimo sto niko nema pojma.

my way

pre 10 godina

Ono čega se ja sa najvećim užasavanjem setim svaki put kada prođem kroz Kneza Miloša pored generalštaba je tih 30 do 40 minuta od prvog bombardovanja zgrade (naravno prazne)- kada su, logično, vatrogasci već stigli i gasili, kao i brojni članovi gradske uprave- usledio je drugi talas raketa! Bilo je i mrtvih i ranjenih. Taj tajming je očigledno bio planiran i nikada mi neće biti jasno zašto bi neko na takav način NAMERNO ubijao vatrogasce? Mislim, koliko izopačen moraš da budeš pa da imaš takav plan?! Ne razumem...
(Simon, 24. mart 2014 13:40)

Bas sam juce kad sam tu prolazio cuo da jedan covek drugom kaze kako je to ratni zlocin, jer po Zenevskoj konvenciji bombardovanje jednog mesta mora da se izvrsi za 10 minuta, posle ne sme vise da se gadja jer se zna da su tu ekipa hitne pomoci, vatrogasci...Slava svim zrtvama zlocinacke NATO agresije!

Ратна терминологија малог дечака

pre 10 godina

Локатори,колатерална штета,Џејми Шеј,Рубин Џејмс,Хавијер Солана,таргет,мостови,касетне бомбе,ПВО,Ф117,Авијано,Волимо те отџбино наша,Авиону сломићу ти крила,Април у Београду,Индексовци,склоништа,УЧК,колоне избеглица,Скај њуз,Си Ен Ен,Небојша Павковић,Владимир Лазаревић,Трећа армија,Приштински корпус,Ибрахим Ругова,Хашим Тачи,Јељцин,Клинтон,Јошка Фишер,Ширак,Шредер,Мадлен Олбрајт,Драгољуб Ојданић,Буђановци,Руси у Приштини,Ахтисари,Черномирдин,сирене за ваздушну опасност ,сирене за престанак ваздушне опасности,,Паштрик,Проклетије,Татјана Ленард,Љиља Милановић,председник Слободан Милошевић,Сурдулица,Ниш,Ћуприја,Жежељев мост ,ЦК,Милица Ракић,мост у Варварину,Кумановски споразум...А имао сам свега 10 година тада????

zoran

pre 10 godina

"Ceo svet je kriv , samo smo mi jadni i posteni ."

Nije poenta u tome, Nenade, nego u pripadanju nečemu. U bivanju delom neke celine, u osećaju zajedništva sa nečim ili nekim. Nas 7 miliona smo se šćućurili u rupe i gledamo u nebo, a njih 250tak miliona sa 350tak aviona bacaju bombe po nama. Kako si ti uspeo da se uosećaš sa njima, a ne sa nama sa kojima si (pretpostavljam) tih dana čučao u nekoj rupi? To je pitanje za tvoju glavu? To bi te pitao i svako od njih, da ikada takvi kao ti dobiju priliku da se sa njima druže, pitali bi te: Kako to da vi podržavate NATO? Pa mi smo izbombardovali g**** iz vas, kao što onaj engleski NATO muzičar reče na BBC-ju?

Winston Smith

pre 10 godina

Imao sam jedanaest godina.Ne secam se datuma,ali znam da je bilo 22:50.Spavao sam u krevetu kada je odjednom sve pocelo da se trese.Od jacine potresa pomislih da su bombe pale u neposrednoj blizini.Nisam bio svestan razorne moci tih raketa.Rakete su pogodile magacin nafte koji se nalazi par kilometara dalje.Tih meseci smo fudbal igrali ispod jednog velikog drveta,kao da nas ne vide avioni.Ne ponovilo se.

molele

pre 10 godina

Kako danasnji dan vidi NATO,pobedu sile ili pobedu pravde.Da li su ispostovane norme prava naroda na pravedni postupak ili je primenjeno pravo jacega u sklopu licnog interesa strana u pokazivanju sile prema manjim narodima.

Vuja

pre 10 godina

"Odluka o vazdušnim udarima na Srbiju, odnosno SRJ doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je bio presedan. "

Dali ovo moze da se ugravira negde za one koji godinama ponavljaju da je Rusija kriva sto nije stavila veto.

dejan-minhen

pre 10 godina

(sarajevo 1994, 24. mart 2014 10:11)

Sarajevo je glavni grad jedne drzave koja je takode trpela agresiju NATO saveza. U tom gradu se orilo na stadionima Jugoslavijo ko te j… moze Bosna i bez tebe. Vidim kako iz Federacije trcite za SRB, mogu da zamislim koliko bi trcali da ne mozete bez Jugoslavije (Srbije). Takode u tom gradu se ne postuje pravo na samoopredeljenje onih koji zive u istoku tog grada!
Taj grad je takode etnicki cist, hoce da JMBG broj bude kao iz vremena SFRJ bez koje mozete pa da kao ispadne da je sve isto i lepo kao tada.
Sada se u tome gradu trazi podrska od onih koji su u svojim gradovima trpeli bombardovanje, a vi gledali live prenos i slavili.
Neka hvala, drzavna granica pa vi kreirajte JMBG kako god zelite! Delite i po 4-5 ako treba, nama nikakav problem nije. Gledajte sta hocete, razbijajte sve to vas podseca na cirilicu… Sve super.

bruno

pre 10 godina

Prosuli smo krvi u proslom veku da je to strasno.Ginuli su nam preci da nema porodice da nije nekog izgubila...vreme je da nas bar 1 rat zaobidje.

IvicaR.

pre 10 godina

Šteta koja je naneta bombardovanjem je procenjena na više desetina milijardi evra. Šteta koju su Srbiji pre i posle bombardovanja godinama nanosili njeni političari je neprocenjiva. E, da. Bombardovanje je trajalo 78 dana, a političari bombarderi još uvek dejstvuju. Dokle če, ne zna se. Za njih u zemlji Srbiji još nije pronađena adekvatna PVO.

Marija

pre 10 godina

Za bombardovanje 1999 godine znao je samo Sloba i njegove gazde u US. Sve zrtve i sva nesreca koju je pricinio svom narodu tesko je shvatljiva obicnom coveku.

Napad Još Traje

pre 10 godina

Što nisu uništile NATO bombe, to su dovršili razni demoNkraDski "experti", tajkuni, NVO... Daleko od toga da je SM bio cvećka ali ni ovi danas nisu mnogo bolji.

Бојан Илић

pre 10 godina

Само се надам да ће ми се пружити прилика у животу да им се "реванширам", било како...

Све најгоре...

Nevit

pre 10 godina

nenad

Nismo mi napali "svet", nego je "svet" napao nas. Što taj "svet" nije recimo napao Tursku, pa oni i dan danas zlostavljaju i ubijaju Kurde...

bane70

pre 10 godina

Pošto sam novinar, cilju dokumentovanja te 1999. godine prikupljao sam informacije u toku bombardovanja. Potrošio sam sate i sate dial-up internea da bih došao do svih tih informacija. Pre petnaest godina sam ih sortirao i snimio da se ne bi zaboravilo. Sve te informacije možete da besplatno preuzmete sa linka http://www.sendspace.com/file/lwj17h i da se prisetite ili upoznate sa njima.

Tehnički, ceo taj posao je mogao da se bolje odradi, ali kao što rekoh, to je rađeno pre 15 godina, a nakon toga nisam imao vremena (a ni volje) da se time detaljnije pozabavim.

Smatrajte ovo svedočanstvom jednog vremena koje je prikupljeno sa različitih strana i donekle klasifikovano.