Petak, 21.03.2014.

23:45

Kirbi: Rusija greši, a vi odlučite

Američki ambasador Majkl Kirbi izjavio je da Srbija treba sama da odluči kako će se postaviti u odnosu prema događajima u Ukrajini.

Izvor: Beta

Kirbi: Rusija greši, a vi odluèite IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

138 Komentari

Sortiraj po:

Miljenko manjina

pre 10 godina

Pored provokacija i zelje da nas svrstaju na jednu stranu treba ostati hladne glave i reci da smo neutralni i da resavamo svoje problemeTreba da se ova vlada izbori sa velikim promenama. Jos nam samo Krim treba.

Кривокапић

pre 10 godina

Клонимо се ми Русије и Америке. Најбоље нам је да гледамо своја посла и да већ једном постанемо независни.

Ma sta kazes....

pre 10 godina

On i njegova zemlja nam oteli deo teritorije i sada nas on poziva da branimo integritet i teritorije, a i medjunarodno pravo.

Rusija nije okupirala Krim, vec je vratila u svoj sasav teritoriju koja joj je uzeta pre pola veka. I Srbija ce vratiti svoju teritoriju.

gradjanin

pre 10 godina

Nas stav je dosledan. Ne slazemo se da se silom odlucuje o delovima neke teritorije ukljucujuci i celine. Sto znaci da puceve, aneksije, pobune i sl. svrgavanja vlasti mimo demokratskih metoda ne mozemo prihvatiti. Takodje smo dosledni u tome da se sankcije kao mera ne koriste jer ni mi ne uvodimo sakncije zemljama ili otcepljenim delovima sa cijom se politikom ne slazemo nego pokusavamo da aktivno pregovaramo i u taj proces ukljucimo sve zainteresovane strane radi mirnog razresavanja nastalih problema. Taj odnos proizilazi iz sopstvenog iskustva po slicnim pitanjima i evidentne cinjenice da najvece posledice bilo kakvog zaostravanja trpi jedino lokalno stanovnistvo i njihov normalan civilizacijski razvoj.

Tanasko

pre 10 godina

Srbija treba da ponudi resenja,mi moramo imati aktivnu ulogu u tom konfliktu i to naravno neutralnu ali aktivnu.Srbija zbog svih svojih specificnosti kao i prijateljstava i na istoku i na zapadu zauzima aktivan stav na pomirenju sukobljenih strana,pouceni smo iskustvom iz nase bogate istorije,zelimo biti most izmedju istoka i zapada.Srbija je za miroljubivu politiku i dijalog.
(sado da nam opet englezi ne ubace u glavu ono bolje rat nego pakt i sl.)

Deni Krejn

pre 10 godina

Neutralnost kao politička opcija ne pije vodu. Nekad smo mogli, sad više ne. Niti smo mi svetska ekonomska sila, pa da nas prati cela Afrika, niti smo vojna sila pa da budemo između zapada i istoka.

srdjan

pre 10 godina

@(Pivski,a ne rakijski, 22. mart 2014 10:20)

Prvo mi se nigde ne utrpavamo nego nas guraju tamo. Sve to tako lepo zapakovano izgleda da sve zemlje hoce u EU, ono sto nas tamo ceka je diktatura Brisela i lagana kolonizacija, primere imate na Rumuniji, Bugarskoj a uskoro i na Hrvatskoj. Ukrajina je rekla ne hvala clanstvu u EU i za manje od mesec dana protesti za manje od 6 meseci raspad drzave a evo smesi se i gradjanski rat. A Ukrajina je mnogo veca od Srbije. Sta mislite da bi nas tek sacekalo?
Tako da EU nije dobrovoljna opcija u koju se mi guramo, a donacije i tehnicka sredstva nisu ni 0,1 posto od onoga sto su izneli ili popljackali po Srbiji, da ne govorimo o bombardovanju i steti koju su nam naneli.
Ako mislis da su Djindjica ubili zemunski klan i crvene beretke onda ti treba ozbiljna provera realnosti. Premijer se ne ubija bas tako lako. Zna se da su to uradile strane sluzbe. A sto se tice ocekivanja EU sve smo ispunili, postali smo slaba, razjedinjena, opljackana bezkicmena zemljica kojom paradiraju strane diplomate i dele lekcije i samare.
A sto se tice demokratije ona ne postoji niti je ikad postojala u onom obliku u kom se reklamira. Postoji samo jedno bozanstvo a to je novac.

aleksandars

pre 10 godina

Diplomatskim rečnikom ovo je pretnja. Preti se teritorijalnom integritetu Srbije ako se ne svrsta protiv Rusije ("kako vi sagledavate vašu teritoriju").
Pa dobro, šta mi dobijamo mister Kirbi osim vaših praznih obećanja.
Neko ubrzano pristupanje kao Bugari i Rumuni ili... kao da ćete se vi sutra držati nekih principa.
Dok ne postanemo punopravni članovi EU i NATO mi smo NEUTRALNI i osuđujemo svako nasilje.

I Najke su azijske

pre 10 godina

Nikad NATO, nikad EU, Kosovo je Srbija, a ambasador da poruči Vašingtonu da im dolar trokira na 1.39 evro, pa da porade na tome.

zika

pre 10 godina

ako damo podrsku Rusiji,ode Kosovo,jer kako ubediti zemlje koje ga nisu priznale da imamo dvostruke arsine,a u suprotnom kvarimo odnose sa Rusima,stvarno nezavidna situacija.Sto se tice raferenduma na Kosovu situacija je jasna kao na Krimu sto se tice strukture stanovnistva,tako da je svejedno da li ga je bilo ili nije.Referendum je bio samo na Krimu,a ne u celoj Ukrajini

Pivski,a ne rakijski

pre 10 godina

@T&T

A ja pitam sa kojim pravom?!

А ја питам зашто се Србија отрпава у ЕУ, и слави датум почетка преговора, попут црвеног слова у календару. Када се трпаш у ЕУ, онда мораш да делиш вредности и мишљење тог друштва. Србија је попут насилника, заглавила ногу у врата ЕУ наваљујући да тамо уђе. ЕУ је рекла, па добро када сте навалили, хајде да размотримо, али знајте да то подразумева лојалност кандидата према ЕУ. Ово је први Тест на коме Србија неће положити испит привржености вредностима и стандардима ЕУ. Што се тиче материјалног обештећења од стране ЕУ, због евентуалне економске штете проузроковане придружвањем свога става, ставу ЕУ у осуди агресије на Украјину, требало би да се сетиш количине донација у новцу и техничким средствима која су Србији дата, и још увек се дају, од стране тог истог света, и то почев од 2000. године, када је Србија срушила диктатора, али је у међувремену успела да изневери очекивања ЕУ, која су BTW била нереална, тако што је за почетак убила З.Ђинђића, а затим поставила дачића на власт, да би коначно на ту власт засео тома диплома са својом русофилском, лицемерном кликом. Русима се заклињу на верност до гроба, уз речи друже путине ми ти се кунемо,...., а истовремено се утрпавају у ЕУ, са неискреном, слаткоречивом реториком, мислећи да ће том јефтином, сељачком демагогијом, којом се тома надгорњава са својим сељацима око ракијског казана, успети да обману демократски део света. Убрзо ће на веома болан начин сазнати да су у великој заблуди.

MAXIMUS

pre 10 godina

A g. Kirbi jeste li Vi pogresili kada ste bombardovali jednu suverenu zemlju, bez odobrenja SB UN?!?!?! Jeste li vi pogresili kada ste priznali Kosovo, i podrzali neustavni i nepriznati referendum?!?!?! Sve ste vi to uradili a sad drugima branite isto to!!!! Vi i Vasa zemlja ste jedni najobicniji licemeri!!!! Tumacite medjunarodno pravo kako vama odgovara, licemeri jedni!!! Bombardovanje vam NIKAD necemo zaboraviti!!!! Podrska za Rusiju!!!!

Michbju

pre 10 godina

Tačno navodi na ono što žele da uradimo. Ako je text autentičan, tj. ako su ga citirali, indirektno je priznao da su nam oteli Kosovo. Pazite paradox, skreće nam pažnju da smo u istoj situaciji kao Ukrajina, dakle priznaje da je NATO uradio nama isto što i sada Rusija Ukrajini, a istovremeno je to isto delo koje osporava Rusima, opravdano kada je u pitanju Kosovo!? Ako nam dozvole da kuliramo po ovom pitanju, onda jezik za zube, a ako nastave da insistiraju na izjašnjavanju onda je Vučić u nezgodnoj situaciji, jer sve što je rađeno do danas moglo bi da se okrene protiv njega, ako ne uspe da preseče. Ovo nije fer prema jednoj maloj Srbiji, koja pokušava da izađe iz tame i jednostavno da počne da živi. Kao da te pitaju da li više voliš Mamu ili Tatu, Oni se razvode, odluči kod koga ćeš da živiš. Voliš oboje, ali Tata ima više para, a Mama je ipak Mama. Na kulturan način nam poručuju, ili-ili. Taman pomisliš; idemo napred, opet neke skrivene ucene, ako nisu Karađić i Mladić, onda je Kosovo, sad kad nije ni Kosovo, evo Rusija, posle će biti suđenje sa Hrvatskom, ko zna šta je sledeće. Stvarno smo proklet narod!!!

Posmatrač

pre 10 godina

Pustimo emocije, razmišljajmo logično. Sve analogije Kosovo-Krim idu na ruku Srbiji.
1. Krim je bio deo Rusije, i ako ostane u Rusiji to je presedan koji stvara uslove da u budućnosti i Kosovo, u promenjenim geopolitičkim uslovima, bude ponovo integrisano u Srbiju
2. Ukoliko Krim ne ostane u Rusiji, to znači da Srbija ima puno pravo da i dalje insistira na poštovanju međunarodnog prava po pitanju Kosova, kao i do sada
Zaključak: Sve ide u korist Srbije. Najpametnije je ćutati i čekati dalji razvoj situacije oko Krima.

Lice sramote

pre 10 godina

Jel to nas neko uslovljava da imamo stav ? Pa gospodo ako imate imalo casti i obraza, ne bi nas nista ni pitali za Rusiju i Krim. Vi koji ste oteli nasu teritoriju lazuci, u najmanju ruku bi trebalo dok ste u nasoj zemlji da cutite o tome i da se nadate da niko od nasih novinara nece vas opsedati u vezi ovih pitanja.
Ne, vi ne znate ipak sta je to sramota.

LaLaNS

pre 10 godina

@Богдан

Tvoja istorija pocinje sa Rusijom i zavrsava se sa njom. Zasto gledati tu famoznu godinu 1954? Jer je tada nastao svet?
To znaci da ce mo se mi iz Vojvodine pripojiti Austriji ili Madjarskoj? Posto je teritorija priadala Austrougraskoj, sto je danas Austrija ili Ugarskoj sto je danas Madjarska!?
Obozavam ove istoricare, kojima odgovara njihova istorija i njihove godine!

lale su srbi granicari iz banata,ne backe i srema

pre 10 godina

(djomladin, 22. mart 2014 08:26)
putin postaje premijer ruske federacije 9.avgusta 1999.znaci za vreme borbi na kosmetu i tog famoznog napustanja rusa i odlaska sa aerodroma u pristini pa kasnije i bombardovanja srj vlast je jos bio jeljcin.proverite pre nego sto napisete nesto.hvala na objavi komentara

atlas

pre 10 godina

Jel tako? Mozda je onda sada pravi momenat da se vratimo na 1999. Npr. svedeconje nemackog generala Naumana koji je potvrdio da su "jugoslovenske vlasti ispoštovale sporazum sa Holbrukom..." sto je kasnije i potvrdjeno od strane nezavisne komisije + svedocenje bivseg ministra odbrane Velike Britanije Gilberta koji je izjavio da su uslovi postavljeni u Rambujeu bili sroceni tako da ih Milosevic nikako nije mogao prihvatiti + stotine zrtava + tone i tone uranijuma + civilni ciljevi = TUZBA ZA GENOCID. Sa druge strane Rusi prakticno ni metak nisu ispalili a to sto su uzeli Kosovo za poredjenje je zato sto su vama nesto hteli da kazu a ne nama, postovani ambasadore!

samo EU

pre 10 godina

Ja bih odgovorio mr Kirbiju da više volim Rusko g.... nego Americku tortu.Rusofil London
(Jovica, 22. mart 2014 09:35)

Pa sta onda trazis u Londonu, zasto ne odes u "majcicu Rusiju" pa ne uzivas u Ruskim g......? Nego jedest Americku tortu u Londonu i pametujes na Internetu, ma ja...

pa vi vidite

pre 10 godina

"Jasno je šta bih vam ja sugerisao, ali na vama je da odlučite" - kako mali Perica zamišlja slobodan stav i nemešanje u unutarnje odnose!

uvek-protiv

pre 10 godina

Aj, dosta Ruske istorije, da uradimo nesto pametno za Srpsku istoriju, prosetajte po ,,majcicu Rusiju,, a posle po zemljama EU, pa odlucite.

Kako drugacije

pre 10 godina

Srbija je odlucila...
I Kosovo
I EU
I Rusija
I gej parada
I reforme
I borba protiv korupcije

Tako da, zamoljevamo EU, da nas sad ne tera na odluku, jer onda nasi politicari nece imati cime da farbaju narod pred izbore!

Богдан

pre 10 godina

Морате да знате да је Крим до 1954. био руски када га је у име њиховог "братства и јединства" Хрушчов (који је и сам био Украјинац) поклонио Украјини ради јачања совјетских веза. Данас, само Руси враћају што је њихово не отимају туђе. Наравно геополитичка слика је доста сложенија, али аналогија са Косовом не постоји осим да Србија крене у ослобађање Косова и Метохије и врати га у уставно-правни и територијални поредак Србије, то је једина права аналогија са Кримом.

tandaremandare

pre 10 godina

Nas stav treba da bude da je popuno pogresno sto radi Rusija ali posto je situacija sa Krimom ista kao i sa Kosovom, Evropa treba da revidira stav oko Kosova. Nedopustivo je da na takav nacin jedan deo teritorije moze da se odcepi od sopstvene zemlje. Ako Evropa ne promeni stav oko Kosova, za godinu dana ce imati referendum o pripajanju Kosova Albajiji. A to nece biti jedino pripajanje ili odvajanje u Evropi. Nismo mi ti koji treda da se izjasnimo u ovom slucaju nego Evropa. Ako je nesto pogresno to je pogresno i danas i juce i sutra, bez duplih arsina!!!!

русвај

pre 10 godina

Одлучили смо да поступци Русије у вези са Кримом, као и поступци запада у вези са Косовом и Метохијом нису у складу са међународним правом. Одлучили смо да су западне силе прве погазиле то исто међународно право и створиле ново право које је Русија у случају Крима у потпуности применила. Такође, одлучили смо да смо у заштити старог међународног права потпуно немоћни и неефикасни у случају Косова и Метохије, тако да не бисмо да трошимо своје снаге на одбрану старог међународног права и у случају Крима. Одлучили смо да се не мешамо. Не дамо Косово!

U pitanju su zadnje sekunde

pre 10 godina

Mi odlucili - necemo u NATO!
(Srba, 21. mart 2014 23:59)
To smo odlucili jos 91. I rezultat je vise nego JASAN! Pogledajte malo promene granica od kako smo napravili NEVIDJENU GLUPOST!koliko ja primecujem silno se trudite i insistirate na tome da nam je teritorija jos uvek VELIKA i da tu ima jos prostora da poklonimo komsijama jos malo plodnog zemljista!!! Koliko jos LEKCIJA je potrebno da shvatimo SUSTINSKU GRESKU svih nasih problema??? Da li vi jos uvek mislite da nas zapad MRZI zbog cinjenice da smo SRBI??? Da smo 91. Imali dovoljno sluha, prvi bi zakucali na njihova vrata i kao najbrojniji narod i po resursima najjaci na Balkanu dobili bi ulogu najjaceg saveznika ZAPADA!!! Komsijjama ne bi padalo na pamet da pisnu nego bi se CAK STA VISE vezivali za nas kao takve i Srbi bi danas postojali u mnogo vecem broju na dosta siroj teritoriji! Za to vreme bi ekonomski dostigli nivo ITALIJE, ali SIGURNO!!! Vredan smo mi narod, ali nismo organizovani kao ljudi sa zapada jer nas je vodila komunisticka oligarhija koja je padom komunizma osetila VELIKU OPASNOST njihovog polozaja i njihovih kombinacija sigurnog i lakog bogacenja! Mi smo u principu posten ali naivan narod i zaigrali su MEDIJSKI na tu kartu i totalno nas sludeli sa nacionalizmom i medjunarodnim pravom i pravdom a sustinu smo zanemarili I EVO NAS, GDE SMO! MISLITE O TOME

Neca

pre 10 godina

Ja ne razumem koji je ovo licemer !? Shvatam koju politiku zastupa , jer mora !!! Ali kao covek da prica ovakve stvari , a da nas njegova zemlja ucenjuje na svakom koraku plus sto su oni otvorili pandorinu kutiju otcepeljenjem i priznanjem nezavisnosti Kosova , ciji je scenario njegova zemlja licno organizovala, sad prica o integritetu i medj. pravu samo iz razloga sto to odgovara interesima njegove administracije ... Gdine kirbi zamislite se i setite se skorasnje posete pravnom fakultetu obicnim studentima i obicnim ljudima , gde ni na jedno pitanje niste imali odgovor ! Pozdrav slobodan gradjanin!

LaLaNS

pre 10 godina

@shazam

100% si u pravu. Treba odluciti hocemo da prosperiramo i idemo napred ili se vracamo u opanke i kaljugu.
Da se lakse odlucimo, treba da vidimo u koju zemlju najvise izvozimo i ko nam odrzava i ovo malo smeha od privrede, a to po statistici nije Rusija.

PS. Ako potvrde da podrzavaju otcepljenje Krima, znaci da nece imati nista protiv da se i Vojvodina odluci u kom pravcu hoce da ide. Neverujem da zilimo mi iz Vojvodine da tapka u mestu i cekamo opterecene Srbe da likuju nad ovim sukobom i leci svoje smesne komplekse!

pasteta

pre 10 godina

Znaci, sada nas USA tera da budemo dosledni u nasem nepriznavanju Kosova.... msm stvaaaaaarno...
Pa valjda ste vi prvi koji niste dosledni.

Kobayashi Maru

pre 10 godina

Kako osuditi nekoga koji nas je podrzavao i tako usreciti one koji su nas ojadili?
Kako podrzati onog koji cini ono sto nismo zeleli da rade nama?
U ovakvom svetu i ovom dobu kada vlada licemerstvo i politika sile diktira moral, najbolje je ostati neutralan poput Svajcarske.
Ovde nema prijatelja, samo interesi i prilike.

dr

pre 10 godina

Zar ovo nije politicki pritisak na suverenu zemlju.Americka demokratska diplomatija. Treba uloziti protest americkom ambasadoru zbog otvorenog mesanja u spoljnu politiku jedne zemlje.

Modigliani

pre 10 godina

Najgori su prijatelji koji vam kazu da zbog svojih razmirica sa zajednickim prijateljem morate da se olucite, po sistemu: "Ili mi ili oni".

драгољуб

pre 10 godina

Србија треба да формира поглавље 3.768.998.345.679.346. па када стигне на ред то поглавље да видимо да ли су испошовани услови поглавља.Затим анекс бр1.2.3.4.5.6.7.8.............па ће мо коначно донети свој став по том питању.

Ana

pre 10 godina

Dosta bre vise i sa Kosovom i sa Rusijom. Kosovo nisu uzeli Amerikanci nego Siptari jer Srbi koji su ziveli tamo vise nisu hteli da zive tamo. Na pocetku su za debele pare svojevoljno prodavali Siptarima i odlazili. Sad je tamo ostao samo ko je morao ili iskreno voli svoje ognjiste. Da je Milosevic '90 denacionalizovao oteto zemljiste i industriju, druga bi prica bila. Da smo imali pameti pa mi usli u NATO sasvim bi drugacije bilo. Ali ne, bombardujte nas, znate gde smo...A sto se Rusije tice, nikad, ali bas nikad nisu pomogli ni u cemu. Pa i sa Hitlerom su imali pakt o nenapadanju, cutali na Poljsku, konc logore... sve do '41. kad je Hitler direktno njih napao. O teroru nad Jevrejima da ne govorim. O teroru nad zemljama koje su posle IIWW "oslobodili", takodje. O genocidu koji su nad svojim narodom cinili, takodje... Njihova politika ka nama je uvek bila "'ajte vi, ja cu vas kuraziti" Secan se kako su srdito protestvovali protiv bombardovanja, sakcija... sve se treslo. A i Milosevicima su dali azil i jos bili tako ljubazni da prime NIS na poklon

Vasa

pre 10 godina

Treba da izjavimo sledece: protiv smo pripajanja Krima Rusiji bez dozvole Ukrajine. Medjunarodno pravo je ponovo pogazeno kao sto su ga najpre pogazile sledece zemlje u slucaju nelegalnog otimanja Kosova, dela teritorije Srbije: (pa navedemo sve zemlje koje su ga priznale). I kraj price.

tuga

pre 10 godina

Treba gledati unapred a ne sta je bilo(bombardovanje i sl). Kosovo moze Albaniji da se pripoji po ruskom modelu. Trenutno imamo problem kao 1941.Tad je sve pocelo aneksijom Austrije. U Srbiji nepostoji nijedan politicar koji je sposoban da donese odluku.

Dzasmina

pre 10 godina

Pusti ti nas prijatelju da mi resavamo nase probleme i izvlacimo se iz krize. Nova vlada se nije ni formirala a vi namecete terete. A vi ako ste dokoni i navikli samo da ratujete idite negde pa ratujte. Moze neki rat i bez nas da prodje.

Bojan

pre 10 godina

Analogija je jasna, mi smo kao Ukrajina, a Amerikanci su nasi Rusi. Jedina razlika je sto Kosovo Amerikanci nisu pripojili Albaniji. I sada on nama drzi pridike u usmerava nas kako mi da reagujemo. Sada mu odgovara da se mi uzmemo u obzir nas teritorijalni problem (koji su oni napravili) i da se odnosimo tako prema Rusiji. Cilj im je da izoluju Rusiju po svaku cenu. Ako ima pameti Srbija treba da bude neutralna. Sto bi mi Rusima bilo sta rekli sve dok oni ne priznaju Kosovo.

A ovome treba reci da su Amerikanci napravili presedan u medjunarodnim odnosima i da sada gledaju svojih ruku delo na Krimu. Zasto nas nisu nista pitali kada su proglasavali nezavisnost Kosova, a sada nas pitaju da se izjasnimo o Krimu. Ovo je vredjanje zdravog razuma.

Goran

pre 10 godina

Titova politika danas nije moguca. Kakav ce stav nasi politicari da zauzmu, to ni sam bog ne moze da zna. A jedno je sigurno - POGRESICE.

Slavisa Kg

pre 10 godina

"Nato da razori Rusiju i zauzme Sibir"? - E moj druze Beogradski. Zemlja koja ima 9300 nuklearnih interkontinentalnih raketa - zvanicno, a bog zna koliko jos nezvanicno: je neosvojiva. Moli boga da ne dodje rata vecih razmera sa Rusijom. Jer to bi bio kraj sveta!!

Danko

pre 10 godina

U celoj sitaciji ima jedan problem,problem koji prati Srbiju od osnivanja
nesvrstanih.Uvek smo negde između a to nam samo šteti.Za koga god se op-
redelimo oni drugi neće biti zadovoljni.Zapadnim silama i NATO-u nemogu za-
boraviti bombardovanje,ubijanje nedužnih građana, pod izgovorom zbog Milo-
ševića.To su priče za malu decu.
Rusiji nemogu zaboraviti njihov stav u UN kada su prilikom glasanja za
uvođenje sankcija bili uzdržani.Ustvari biti uzdržan znači prećutno biti za.Da su bili protiv nebi bilo sankcija,bombardovanja,raspada zemlje.
Srbija je unazađena za 100 g0dina,oporavka nema ni na vidiku.
Bolji poznavaoci kažu da su Rusi tako postupili po pitanju Kosova da bi
danas imali adut u rukama kada je Krim u pitanju.Znači,gledali su svoje interese i uvek će tako i biti.Prema tome moje mišljenje(koje ništa ne
znači)je da se Srbija jednom za svagda okrene EU jer nam je tu i mesto.
A što se gasa tiče,pa mi ga i sada 70% skuplje plaćamo od Mađara.

Vojvođanin 1009

pre 10 godina

Fazon je sto se moramo odluciti. Veliki test za Srbiju. Ja bih se pozvao na otimanje Kosova,na genocide i ostalo,pa bih ostao neutralan,bas zato sto se i Putin poziva na Kosovo,sto znaci da je na indirektan nacin podrzao Kosovo kao Republiku.

Od sudbine se pobeci ne moze

pre 10 godina

Hehe. Dala baba dinar da u kolo udje i deset da izadje, ali ne biva. Kada smo trebali da se sklonimo i mudro cutimo, hteli smo da menjamo tok svetske istorije te smo pohitali da hvatamo cigle kada je padao berlinski zid, pa nas zatrpalo.
Sada bi hteli da budemo neutralni i gledamno svoja posla ali ne moze jer Ujka Sem je postrojio ceo svet i ide sa NATO pruticem od jedon do drugog djaka i pita "za koga si."
Stalno smo u kontra-ritmu, jer nam bioloski casovnik kasni za prostorom na kojem zivimo. Obrni-okreni, opet smo u nebranom grozdju, opet biramo izmedju dva zla.

shazam

pre 10 godina

S jedne strane, licemerni su maksimalno. I jedni i drugi. Ali sa druge - u pravu je da je stvarno krajnje vreme da i mi odlucimo na koju cemo stranu. Ove idi mi - dodji mi fore postaju ne samo naporne vec i beskorisne.

pomorac

pre 10 godina

Srbija moze jednostavno da izda saopstenje u kome ce navesti da nije srecna jer se sa Krimom desava sto se desilo i sa Kosovom (otcijepljenje) i da saosjeca sa Ukrainskim narodom. Da odovri sve to NE smije jer ce onda da odobri i Kosovo. Najbolje bi bilo da se krene Titovim stopama i pokusaju se smiriti strasti izmedju istoka i zapada. Ovaj Kirbi je jasno ovim citatom rekao "mi smo protiv i to je nas stav a vi vidite sa kime mislite dalje-sa nama ili njima". Iako je saopstio da "Sebija ima pravo da sama odabere" ustvari je dao ultimatum cak iako USA nije clan EU.

ice9

pre 10 godina

Meni je i dalje imbecilno to sto se koljemo medju sobom a sa planete zemlje ne mozemo pa ne mozemo, jako smo kratkovida civilizacija da je to strasno nesto, cemu sva ta agresija, cepkanje, deljenje, trka u naoruzanju, apsokutni idiotizam.

Pamet u glavu

pre 10 godina

Političari, ko Boga vas molim, budite pametni makar jednom u životu i okrenite vodu na našu vodenicu! Pitaju nas za stav? OK, nema problema, evo stava: "Srbija podržava integritet granica.. Srbije! Ko NE PRIZNAJE ilegalnu nezavisnost Kosova, nek nas pita slobodno za druge države!"

Imamo JAKO DOBRU PRILIKU da u ovom trenutku ponovo aktuelizujemo NELEGALNOST jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ako SAD, Nemačka, V.Britanija i druge zapadne države tvrde da je jednostrano proglašena nezavisnost Krima povreda međunarodnog prava, onda treba DA ZAHTEVAMO da se nam to obrazlože! Kako je to povreda prava za Krim a nije povreda prava za Kosovo? Hoćemo objašnjenje! Evo može prvi ovaj Kirbi da se izjasni. Šta gospodin misli o ovome?

T&T

pre 10 godina

Slusamo redovno od svih komsija i domacih autosovinista ovde kako Srbija nije nikakav faktor I kako je totalno nevazna, a sada je I Amerika I EU pritiskaju da zauzme stranu!
A ja pitam sa kojim pravom?!
Zasto bi Srbija uopste imala misljenje o necemu sto je se ne tice?
Zasto bi se Srbija turala u tudja posla???

I ako Srbija "zavede sankcije" Rusiji I zbog toga pretrpi ogromne materijalne posledice, da li ce Amerika da nam isplati tu stetu zbog podrske njihovom stavu protiv Rusije?
Veoma prosto pitanje - zasto bi Srbija jos vise sebe siromasila zbog Amerike, cak ako I zaboravimo da nas je Amerika ikada bomvardovala?!

A sada moje licno misljenje - ako je Srbiia dosledna nece podrzati odvajanje Krima, pogotovo ne pozivajuci se na Kosovo kao argument od strane Rusije, jer ne mozemo da ne priznajemo Kosovo a da priznajemo Krim po istom principu! Mi ne treba da budemo Amerikanci I Rusi.
Srbija mora ostati dosledna!

Radoznali Perica

pre 10 godina

Auuuuu pa ispade da smo amerima i rusima mi neki veliki dr. mr. i da ce nas stav odrediti dalji tok! Jos ce i naredni svetski rat zapoceti nasom zaslugom, opasni smo igraci, nema sta...

Aleksa

pre 10 godina

Ne razumem šta mi treba da odlučimo kao da se nešto pitamo...besmislica. Nagovaranje u diplomatiji. Kakva posrnulost ovog sveta.prosto užasno.

Zlokobni kobac

pre 10 godina

Ja se naj iskrenije nadam kao i vecina koliko toliko normalnih! Da cemo samo da cutimo i ne busamo se u grudi, kao sto smo radili proteklih vek i po!

Vox populi

pre 10 godina

Gospodin Kirbi je, izgleda, zaboravio da je Madlen Olbrajt išla u Moskvu kako bi dobila dozvolu za bombardovanje Srbije. Kako je samo bila oduševljena kada joj je, po njenom sopstvenom i javnom priznanju na jednoj TV, bivši visoki zvaničnik Rusije, Ivanov, tokom predstave u Boljšoj teatru rekao "pa učinite to već jednom". Tada su se lizali do neba, imali su saveznika u predsedniku koji je bio sve samo ne predsednik svoje zemlje, koju je doveo do uništenja. Bela kuća je mislila da će preko njega uspeti da proširi NATO i konačno dospe do energetskih izvora, čime bi i udarila pečat nad raspolaganjem energentima za sto godina unapred. Malo su se zaigrali, Putin je "pročitao" igre oko Ukrajine i vukao poteze unapred i udario u njušku svetskog policajca, ne dozvolivši da dođe do situacije koja bi uvukla neke posmatrače, kontakt grupe, UN, i sve ono što se desilo nama. Vratio je Rusiji rusko i mogu samo da ga mrze. A sada, gospodin Kirbi traži od Srbije da se odredi u slučaju Ukrajine. Zašto to njegov predsednik ne reši sa predsednikom Rusije, ili, možda da izda naređenje za bombardovanje? Lako je bilo istresti hiljade tona bombi na Srbiju koja je bila u potpunom okruženju, što to ne urade sada sa Rusijom? Da neće možda ponovo da bombarduju Srbiju ako se ona ne izjasni po pitanju aktuelnih dešavanja? Gospodine Kirbi, vaša zemlja je sama izazvala ovaj problem, rešavajte ga sami i ne tražite da se drugi, poput našeg južnog suseda, ponižavaju uvodeći "sankcije" Rusiji.

Mau Vau

pre 10 godina

Sada se odlucuje za mnogo godina unapred.Hladni rat je poceo i to u najgorem obliku.Ako se opredeli da podrzi Rusiju,Srbija,koja je okruzena clanicama NATO,ce doziveti tesku izolaciju koja ce trajati desetinama godina.Takav polozaj je imala Albanija Envera Hodze u proslom hladnom ratu.

Dosao je trenutak istine.

Bojan

pre 10 godina

Nije mi jasno iz kog razloga smo mi uopste bitni u ovoj prici?
Rusija i Srbija imaju toliku robnu razmenu da bi eventualni uvodjenjem nekakvih "sankcija" Rusima, ostetili budzet manje seoske opstine u nekom zapecku Rusije.
Ne kapiram...

go west

pre 10 godina

sad je prilika da se rastosiljamo komunjara i rusofila i radikala.
Srbija u nato i eu, samo tako snazni moci cemo da pomognemo Srbima na Kosmetu.
ovako smo ni na nebu ni na zemlji

darko

pre 10 godina

Da smo pametni, nas odgovor bi uslovili expresnim ulaskom u EU i NATO.
Kao Bugari i Rumuni svojevremeno.
Kad su oni pobegli od Rusije, moz' misliti kako je ziveti pod njenom cizmom.

my way

pre 10 godina

Pa gospodine Kirbi, ako jedna drzava po svakom pitanju koje se pojavi u svetu treba da odluci na osnovu svojih interesa, onda se tesko moze reci da Rusija gresi, zar ne? Jadan ste svet stvorili vi i vasi drugari, iskreno se nadam da ce vasa moc sve vise slabiti! Na stranu sto bi se moglo nasiroko pricati i o tome sta je realan interes Srbije u konkretnom slucaju i uopste!

Boki

pre 10 godina

Moj Kirbi, evo ja tebi sugerisem sedi u f-16 idi I bombarduj Moskvu a kad se vratis I kazes nam rusi se predali mi cemo prihvatiti svaku tvoju sugestiju. Ti rusi nisu nikoga bombardovali u zadnjih 25 god. A vi??? I sta da se mi odlucimo. Ostavite nas na miru!

Solex

pre 10 godina

Pocelo je , sada samo mudro,neutralnost je zakon ako je ikako moguce u ovoj situaciji mada moram da budem iskren oni ce traziti konkretan stav ili jedno ili drugo.Njima je bitniji nas stav od Swice pominjano je Kosovo i to direktno poredenje ....oni su spremni na sve (ako ne mogu Putinu mogu nama)a svima nama je to jasno ko dan ...posledice....

vlada

pre 10 godina

Poštovana ekselencijo! Da li možete sve što ste rekli da projektujete na KiM, i da odlučite da li ste ćete se voditi istim tim principima prema nezavisnosti naše južne pokrajine?
Znamo da sila Boga ne moli, ali nemojte nas vređati i ponižavati bez potrebe.

Miljo

pre 10 godina

E, da imamo diplomatiju kao sto nemamo, ovo pitanje bi tako zabasurili nekom izjavom da niko ne bi mogao da skonta nas stav po pitanju Ukrajine (tj. svako bi je tumacio na svoj nacin)...

boban

pre 10 godina

Rusi ovde krse pravo i gledaju samo svoje interese, ali isto kao i vi! Ali kakvi su to dvostruki arsini od strane Amera i EU, super ste vi nama ptijatelji, razocarali ste me, svaka vam cast i daleko vam lepa kuca, na zalost.

rorry

pre 10 godina

A sta ti mislis postovani ministre ? Da li je analogija dobra ? Sada igras na tu kartu, ali kasno si se setio.
...
Ako mislis da Rusi otimaju Krim, onda ste vi oteli Kosovo !
Ako ste oteli Kosovo, onda prvo to priznaj, izvini se Srbiji za zrtve bombardovanja, plati ono sto ste unistili.. onda mozemo da razgovaramo o Krimu.
...
Ako mislis da vi niste oteli Kosovo, onda Rusi nisu oteli Krim !
Ako niste oteli Kosovo, sta ti onda smetaju Rusi, oni samo idu putem koji ste vi dobro utabali, i nemoj nista nas da pitas.
...
Dogovorite se vec jednom da li je crno ili belo..
Do tada, zaobidji nas.

Milica

pre 10 godina

Znamo mi da Rusija nije u pravu u ovome, ali odakle vama pravo da nakon svega sto ste nam uradili u slicnoj situaciji trazite da uvedemo sankcije Rusiji? Trazite da uvedemo sankcije sami sebi? Ja ne mogu da verujem koji su to dvostruki arsini i dokle ide to licemerstvo!

Nova vremena

pre 10 godina

Rusija je u ekspanziji, a vi nemate odgovor, pa grešite što je gurate ka Kini (videti slušaj "blokade" Viza i Ameriken Ekspresa u rubrici Biz").

l0lander

pre 10 godina

Bitka za resurse planete je pred svojom kulminacijom. Poremećen je balans između istoka i zapada za šta je kriva Rusija jer prosto nije smela dozvoliti razjedinjavanje slovenskih naroda i istovremeno ujedinjenje celog zapada. Mislim da će NATO ostvariti svoj cilj i gadno razoriti Rusiju i tako zauzeti Sibir što je krajnji cilj. Što se tiče nas i ostalih slovenskih naroda, mi smo već porobljeni, mi smo samo tržište i slede nam ono što nam zapad napiše a ne pišu nam dobro jer mi smo za njih Indijanci. Nemam odbojnost prema zapadnim narodima, nasuprot tome, ali ne pita se nikakav narod za ono što sledi. Kao država trebamo osuditi i Rusiju što je dozvolila da se protiv nje okrenu gotovo sve slovenske zemlje osim nas izgleda, ali i zapad za opkoljavanje Rusije i izazivanje opšte globalne katastrofe.

Humanoid

pre 10 godina

'beš ovo! Svet je potpuno šizofren. Za koju godinu tvrdiće da je zapravo u podne mrkli mrak, pa vi vidite hoćete li poći na spavanje ili se praviti 'ludi'.

spin

pre 10 godina

Kao i uvek gledati svoj interes. Znaci stav da bude sto vise diplomatski a dosledan, da se nikom ne bi zamerili a da nam ne bi prebacivali posle za Kosovo. Posto u Srbiji dokazano ima mnogo spin magova, kraljeva demagogije i slicno, sto se videlo i na ovim izborima, ne sumnjam da cemo vec nekako naci resenje. Ajde demagozi upotrebite svoje vestinu i za nesto sto je u interesu drzave.

Gradjanin

pre 10 godina

Pametnom dovoljno razumljivo sta je gospodin Kirbi hteo da sugerise i poruci da je dobro za buducnost Srbije. Naravno, nasi ce kao i uvek do sada, povuci pogresan potez, nazalost, bez ikakvog razloga.

Merkur

pre 10 godina

Meni je drago što je Rusija pokazala da je spremna da štiti svoje legitimne interese, što ne dozvoljava da zemlje NATO-pakta rade baš sve što im pada na pamet po svetu i sve što je učinila do raspisivanja referenduma potpuno podržavam. Ali mislim da su ovim prisajedinjenjem Krima otišli predaleko... ta teritorija je mogla nadalje da funkcioniše sasvim kao jedan nezavisan entitet uz zaštitu Rusije, ali bez formalnog menjanja granica.
Jer ako je ovo u redu, da li bi bilo u redu kada bi dve hiljade dvadeset i neke bila samoproglašena nekakva autonomija opština u Srbiji sa većinom stanovništva mađarske nacionalnosti, iskorišćen nekakav izmišljen povod, Trijanonski sporazum proglašen nepravednim i nevažećim i onda pozvana vojska severnog suseda uz podršku NATO-saveznika da obezbeđuje tu autonomiju do referenduma - a mi bismo mogli samo da gledamo kako Kanjiža, Senta, Ada... postaju deo neke druge države, kojoj su pripadale vekovima do poslednjih stotinak godina - dok niko ne može i ne sme da nam pomogne. Naravno da to ne bi bilo u redu! Pripazimo da nas euforija zbog male trenutne emotivne kompenzacije nepravde koja nam je činjena od strane zapadnih sila ne odvede predaleko na našu štetu.

ivan

pre 10 godina

Rece jedan ambasador cija je zemlja bombardovala suverenu drzavu bez odluke SB UN-a u cilju odcepljenja dela teritorije bombardovane zemlje i stacionira vojnu bazu BONDSTIL a oko baze napravi "drzavu Kosovo".

Bojan Teodosijević

pre 10 godina

Ovo je vrhunsko licemerje! ,,Kako vi sagledate vašu teritoriju?'' A kako je vi sagledavate okupatori? Ovo je užas, ovo je kao da vas silovatelj pita za drugog silovatelja: ,,Je li da da je ovo pogrešno?''

Marko BG

pre 10 godina

Do sada vam naše mišljenje nije značilo nikada ništa. Sada je kao bitno šta Srbija misli. Srbija misli da je KiM sastavni deo naše teritorije koji ste vi pod bombama i raketama predali šiptarima.Srbija misli da je Jugoslavija razbijena na silu i da ste podržali masovna proterivanja Srba sa vekovnih ognjišta. Tada vam naše mišljenje nije značilo ništa.
Što se tiče Ukrajine, tamo se vi svadjajte sa Rusima, nas ostavite na miru !!!

Косовски витез

pre 10 godina

Посаветујте нас како да поступимо у вези са вашим поштовањем НАШЕГ територијалног интегритета!

miki

pre 10 godina

Kakav cinik: "Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija?".
A da mi njega priupitamo: "Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome američke akcije? Da li verujete da je to što je Amerika uzela Srbiji Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija?"

Americka demagogija

pre 10 godina

Bas zbog ovakve dugogodisnje americke demagogije i ogromnog licemerja Amerika NIKAD nece biti prijatelj Srbije. Znamo se, nemojte da stavljate so na rane koje ste nam naneli decenijama.

smesko

pre 10 godina

Ovom gospodinu treba odgovoriti na jako jednostavan nacin, a to je da Srbija podrzava poteze Rusije, jer isti najbolje ukazuju na svu opasnost i negativnost presedana uvedenog kroz postupke NATO-a na Kosovu. Takodje, NATO treba upitati da li su dosledni jer su oni ocigledno agresori na Kosovu, srpskoj teritoriji, a onda im smeta ono sto radi Rusija. Nevidjeno licemerstvo!

pakao na zemlji

pre 10 godina

"Kada govorimo o tome šta bi Srbija trebalo da uradi, morate se zapitati kako vi sagledavate vašu teritoriju. Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija? Ili mislite da, možda, nije?", rekao je Kirbi.

OK gospodine Kirbi, kao odgovar na vaše pitanje upitao bih vas sledeće:

Kada govorimo o tome šta bi SAD trebalo da urade, morate da se zapitate kako vi sagledavate teritorije drugih država. Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet recimo Srbije. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija? Ili mislite da, možda, nije?

.....šta god svako od nas lično mislio o tome da li Kosovo, Krim ili neka druga teritorija treba da ima mogućnost da izrazi i ostvari samoopredeljenje, količina izgovorenih gluposti, pogrešnih analogija i logičkih grešaka u obrazlaganju političkih stavova zapadnih političara izaziva tešku mozgobolju. Najgore od svega je što se konfrontacija zaoštrava, optužbe su sve teže i deluje kao da idemo ka plašim se ne tako hladnom ratu, samo zbog toga što vođe suprostavljenih država nisu u stanju da se suoče sa činjenicom da su pogrešno upravljali ukrainskom krizom od samog početka, da podvuku crtu i da pronađu rešenje u normalnoj atmosferi pregovora.

Coka

pre 10 godina

"Kada govorimo o tome šta bi Srbija trebalo da uradi, morate se zapitati kako vi sagledavate vašu teritoriju. Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija? Ili mislite da, možda, nije?", rekao je Kirbi."

Ovo bih ja voleo vas da pitam da li ce te vi povuci priznanje Kosova i postovati granice i teriotrijalni integritet Srbije bas kao sto to zahtevate da Rusija ucini u Ukrajni? Tek tada bi vas zahtev imao smisla pred citavim svetom a Rusiji biste izbili i jedini izgovor za to sto radi

Lik

pre 10 godina

Vi gospodine da imate imalo savesti ćutali bi kao zaliveni. Vaša zemlja je bespravno i divljački bombardovala Srbiju koja vam ništa nažao nije učinila a razlog vam je bio toliko ciničan da ga ne vredi ni pominjati. Pravi razlog je bio osvajanje Balkana i uterivanje u vaš sistem vrednosti a Srbija se, kao nepokorena zemlja morala "disciplinovati" na vaš način.
Dvostruka merila vaše zemlje okrenula su US "demokratiju" naopačke i vi više nemate prava da ikome bilo šta pridikujete. I sami znate da Amerika jako loše stoji sa popularnošču u velikom delu sveta, ljudi vas više ne vole i pitanje je vremena kada će i kod vas puknuti taj vaš "melting pot" jer ste i tu, inače sjajnu ideju obesmislili ogromnim socijalnim razlikama i pljačkom sopstenog naroda u zadnjih nekoliko godina.

Pomirite se s tim da dolazi novo doba gde vi prelazite u drugrazrednu kategoriju, vaše vreme prolazi baš kao što je prošlo i vreme Rimskog carstva koje je, za ono vreme bilo duplo jače nego vaše sada.

Dalibor

pre 10 godina

Zahvaljujući SAD-u Kosovo nije srpsko. Sad traže da insistiramo na međunarodnom pravu u kontekstu Krima. Što, da nam to neće vratiti otcepljenu teritoriju? Da se eksponiramo zbog potencijalnog tapšanja po ramenu?! Neka hvala! Doviđenja!

Ares

pre 10 godina

Da li je moguće da SAD ima toliko obraza da na ovako perfidan način Srbiji suflira šta treba da radi!!! Mi smo tako sramno slabi da ovo uošte može da nam se kaže na ovakav način!!!!!

Tiki

pre 10 godina

Prvo neka nas prime u EU, pa cemo onda razmisliti o tome da imamo zajednicki stav o svemu. A posto nas nikada nece primiti, zasto bismo se odrekli mozda jedine strane koja ipak malo stoji iza nas, patuljaka srpskih? I uostalom, posle toliko godina zabluda i lazi - mi smo ionako za EU i USA neki "mali rusi", mali pravoslavni patuljci, koji se mogu gaziti i bombardovati, za razliku od ruskog dzina, koji ima one bombice sto prave pecurke.
Dosta licemerja,ovo sve prevrsuje svaku meru pristojnosti!

ombre

pre 10 godina

Na stranu ko je ovde u pravu (Rusija ili "ostatak sveta"),mislim da ako ponovo ispadnemo OVCE kao u svim prethhodnim ratovima stvarno treba da kao nacija nestanemo sa lica zemlje.

sudija

pre 10 godina

Srbija ne treba da se mjesa u bilo cije medjudrzavne probleme. Treba da bude u svakom slucaju neutralna kao Svajcarska, a ako treba da se opredjeljuje onda je na Ruskoj strani 100%, jer ne treba da daje podrsku novom evro-ukrajinskom fasizmu protiv kojeg je uvjek bila.

vk

pre 10 godina

Ne sumnjam da cete vi postaviti one koji ce to odlucivati u nase ime, bez prava glasa, u duhu zapadne "demokratije".

Po pitanju Krima ostati "uzdrzan", a sto se ekonomije tice sto dalje od zapadnih kolonizatora i robovlasnika sa balon ekonomijama.

SGR

pre 10 godina

U isto vreme Amerika uvodi demokratiju u Venucueli, slučajno najbogatijoj zemlji Južne amerike, jer oni ne znaju kako da podele taj novac među sobom, pa pomisliše, daj da im pomognemo malo

ray

pre 10 godina

Redakcija B92 poprilicno korektno i neutralno (koliko je u mogucnosti) prenosi vesti i reakcije povodom trenutne krize.

Zanima me da li ste culi sta je profesor Stiven Koen par puta na CNN-u rekao dobrocudnoj Kristiani Amampur ko je kriv za sve ovo?
Ovo je transkript razgovora koji je preneo Newsweek.http://www.newsweek.com/american-who-dared-make-putins-case-231388

Inace, u pitanju je vodeci strucnjak za odnose sa Rusijom, a bio je i savetnik u administraciji starijeg Busa. (Stephen Cohen)

Sto se tice stava gosn Kirbija - tu je sve jasno.

Dragan

pre 10 godina

Naravno da nam se ne svidja to sto je Rusija uporedila Kosovo sa Krimom, ali nam se mnogo vise ne svidja to sto ste nam vi oteli Kosovo pri tom pobivsi 2000 ljudi.

hvala

pre 10 godina

Majkl Kirbi je jedan veliki gospodin i drago mi je što je baš on ambasador u našoj državi. On je na jedan blag, fin i kulturan način saopštio ono što je došlo kao direktiva sa više instance. Ali ipak postoje 3 mogućnosti, a ne samo 2. Treća je da se Srbija uopšte ne izjašnjava po ovom pitanju. A to je jedino ispravno i pametno učiniti u ovom trenutku.

milan

pre 10 godina

evo ga i ovaj.dobio naredbu da nas pritiska! kakvi ste vi licemeri, bombardovali ste nas kad je deo nase teritorije hteo da se odvoji, pogazili ste sve norme medjunarodnog prava i odmah.ste priznali kosovo.. a sada se pozivate na to isto pravo, posto nije u vasem interesu da se Krim otcepi... da ste nam pravi prijatelji ne biste nas ni mesali u ovaj sukob, jer znate koliko vec imamo svojih problema, ali naravno da niste prijatelji, vi ste sramota za ovaj svet!!!

z

pre 10 godina

"Znate, vas stav o Kosovu kao delu Srbije je pogresan ali zato sto nama odgovara tako, podrzite nas identican stav da je Krim i dalje deo Ukrajine." Dosledno, nema sta.

rorry

pre 10 godina

A sta ti mislis postovani ministre ? Da li je analogija dobra ? Sada igras na tu kartu, ali kasno si se setio.
...
Ako mislis da Rusi otimaju Krim, onda ste vi oteli Kosovo !
Ako ste oteli Kosovo, onda prvo to priznaj, izvini se Srbiji za zrtve bombardovanja, plati ono sto ste unistili.. onda mozemo da razgovaramo o Krimu.
...
Ako mislis da vi niste oteli Kosovo, onda Rusi nisu oteli Krim !
Ako niste oteli Kosovo, sta ti onda smetaju Rusi, oni samo idu putem koji ste vi dobro utabali, i nemoj nista nas da pitas.
...
Dogovorite se vec jednom da li je crno ili belo..
Do tada, zaobidji nas.

Dragan

pre 10 godina

Naravno da nam se ne svidja to sto je Rusija uporedila Kosovo sa Krimom, ali nam se mnogo vise ne svidja to sto ste nam vi oteli Kosovo pri tom pobivsi 2000 ljudi.

Vox populi

pre 10 godina

Gospodin Kirbi je, izgleda, zaboravio da je Madlen Olbrajt išla u Moskvu kako bi dobila dozvolu za bombardovanje Srbije. Kako je samo bila oduševljena kada joj je, po njenom sopstvenom i javnom priznanju na jednoj TV, bivši visoki zvaničnik Rusije, Ivanov, tokom predstave u Boljšoj teatru rekao "pa učinite to već jednom". Tada su se lizali do neba, imali su saveznika u predsedniku koji je bio sve samo ne predsednik svoje zemlje, koju je doveo do uništenja. Bela kuća je mislila da će preko njega uspeti da proširi NATO i konačno dospe do energetskih izvora, čime bi i udarila pečat nad raspolaganjem energentima za sto godina unapred. Malo su se zaigrali, Putin je "pročitao" igre oko Ukrajine i vukao poteze unapred i udario u njušku svetskog policajca, ne dozvolivši da dođe do situacije koja bi uvukla neke posmatrače, kontakt grupe, UN, i sve ono što se desilo nama. Vratio je Rusiji rusko i mogu samo da ga mrze. A sada, gospodin Kirbi traži od Srbije da se odredi u slučaju Ukrajine. Zašto to njegov predsednik ne reši sa predsednikom Rusije, ili, možda da izda naređenje za bombardovanje? Lako je bilo istresti hiljade tona bombi na Srbiju koja je bila u potpunom okruženju, što to ne urade sada sa Rusijom? Da neće možda ponovo da bombarduju Srbiju ako se ona ne izjasni po pitanju aktuelnih dešavanja? Gospodine Kirbi, vaša zemlja je sama izazvala ovaj problem, rešavajte ga sami i ne tražite da se drugi, poput našeg južnog suseda, ponižavaju uvodeći "sankcije" Rusiji.

Zlokobni kobac

pre 10 godina

Ja se naj iskrenije nadam kao i vecina koliko toliko normalnih! Da cemo samo da cutimo i ne busamo se u grudi, kao sto smo radili proteklih vek i po!

Bojan

pre 10 godina

Nije mi jasno iz kog razloga smo mi uopste bitni u ovoj prici?
Rusija i Srbija imaju toliku robnu razmenu da bi eventualni uvodjenjem nekakvih "sankcija" Rusima, ostetili budzet manje seoske opstine u nekom zapecku Rusije.
Ne kapiram...

Tiki

pre 10 godina

Prvo neka nas prime u EU, pa cemo onda razmisliti o tome da imamo zajednicki stav o svemu. A posto nas nikada nece primiti, zasto bismo se odrekli mozda jedine strane koja ipak malo stoji iza nas, patuljaka srpskih? I uostalom, posle toliko godina zabluda i lazi - mi smo ionako za EU i USA neki "mali rusi", mali pravoslavni patuljci, koji se mogu gaziti i bombardovati, za razliku od ruskog dzina, koji ima one bombice sto prave pecurke.
Dosta licemerja,ovo sve prevrsuje svaku meru pristojnosti!

Dalibor

pre 10 godina

Zahvaljujući SAD-u Kosovo nije srpsko. Sad traže da insistiramo na međunarodnom pravu u kontekstu Krima. Što, da nam to neće vratiti otcepljenu teritoriju? Da se eksponiramo zbog potencijalnog tapšanja po ramenu?! Neka hvala! Doviđenja!

Milica

pre 10 godina

Znamo mi da Rusija nije u pravu u ovome, ali odakle vama pravo da nakon svega sto ste nam uradili u slicnoj situaciji trazite da uvedemo sankcije Rusiji? Trazite da uvedemo sankcije sami sebi? Ja ne mogu da verujem koji su to dvostruki arsini i dokle ide to licemerstvo!

Marko BG

pre 10 godina

Do sada vam naše mišljenje nije značilo nikada ništa. Sada je kao bitno šta Srbija misli. Srbija misli da je KiM sastavni deo naše teritorije koji ste vi pod bombama i raketama predali šiptarima.Srbija misli da je Jugoslavija razbijena na silu i da ste podržali masovna proterivanja Srba sa vekovnih ognjišta. Tada vam naše mišljenje nije značilo ništa.
Što se tiče Ukrajine, tamo se vi svadjajte sa Rusima, nas ostavite na miru !!!

ivan

pre 10 godina

Rece jedan ambasador cija je zemlja bombardovala suverenu drzavu bez odluke SB UN-a u cilju odcepljenja dela teritorije bombardovane zemlje i stacionira vojnu bazu BONDSTIL a oko baze napravi "drzavu Kosovo".

Coka

pre 10 godina

"Kada govorimo o tome šta bi Srbija trebalo da uradi, morate se zapitati kako vi sagledavate vašu teritoriju. Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija? Ili mislite da, možda, nije?", rekao je Kirbi."

Ovo bih ja voleo vas da pitam da li ce te vi povuci priznanje Kosova i postovati granice i teriotrijalni integritet Srbije bas kao sto to zahtevate da Rusija ucini u Ukrajni? Tek tada bi vas zahtev imao smisla pred citavim svetom a Rusiji biste izbili i jedini izgovor za to sto radi

Bojan Teodosijević

pre 10 godina

Ovo je vrhunsko licemerje! ,,Kako vi sagledate vašu teritoriju?'' A kako je vi sagledavate okupatori? Ovo je užas, ovo je kao da vas silovatelj pita za drugog silovatelja: ,,Je li da da je ovo pogrešno?''

Americka demagogija

pre 10 godina

Bas zbog ovakve dugogodisnje americke demagogije i ogromnog licemerja Amerika NIKAD nece biti prijatelj Srbije. Znamo se, nemojte da stavljate so na rane koje ste nam naneli decenijama.

milan

pre 10 godina

evo ga i ovaj.dobio naredbu da nas pritiska! kakvi ste vi licemeri, bombardovali ste nas kad je deo nase teritorije hteo da se odvoji, pogazili ste sve norme medjunarodnog prava i odmah.ste priznali kosovo.. a sada se pozivate na to isto pravo, posto nije u vasem interesu da se Krim otcepi... da ste nam pravi prijatelji ne biste nas ni mesali u ovaj sukob, jer znate koliko vec imamo svojih problema, ali naravno da niste prijatelji, vi ste sramota za ovaj svet!!!

Ares

pre 10 godina

Da li je moguće da SAD ima toliko obraza da na ovako perfidan način Srbiji suflira šta treba da radi!!! Mi smo tako sramno slabi da ovo uošte može da nam se kaže na ovakav način!!!!!

Lik

pre 10 godina

Vi gospodine da imate imalo savesti ćutali bi kao zaliveni. Vaša zemlja je bespravno i divljački bombardovala Srbiju koja vam ništa nažao nije učinila a razlog vam je bio toliko ciničan da ga ne vredi ni pominjati. Pravi razlog je bio osvajanje Balkana i uterivanje u vaš sistem vrednosti a Srbija se, kao nepokorena zemlja morala "disciplinovati" na vaš način.
Dvostruka merila vaše zemlje okrenula su US "demokratiju" naopačke i vi više nemate prava da ikome bilo šta pridikujete. I sami znate da Amerika jako loše stoji sa popularnošču u velikom delu sveta, ljudi vas više ne vole i pitanje je vremena kada će i kod vas puknuti taj vaš "melting pot" jer ste i tu, inače sjajnu ideju obesmislili ogromnim socijalnim razlikama i pljačkom sopstenog naroda u zadnjih nekoliko godina.

Pomirite se s tim da dolazi novo doba gde vi prelazite u drugrazrednu kategoriju, vaše vreme prolazi baš kao što je prošlo i vreme Rimskog carstva koje je, za ono vreme bilo duplo jače nego vaše sada.

hvala

pre 10 godina

Majkl Kirbi je jedan veliki gospodin i drago mi je što je baš on ambasador u našoj državi. On je na jedan blag, fin i kulturan način saopštio ono što je došlo kao direktiva sa više instance. Ali ipak postoje 3 mogućnosti, a ne samo 2. Treća je da se Srbija uopšte ne izjašnjava po ovom pitanju. A to je jedino ispravno i pametno učiniti u ovom trenutku.

miki

pre 10 godina

Kakav cinik: "Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija?".
A da mi njega priupitamo: "Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome američke akcije? Da li verujete da je to što je Amerika uzela Srbiji Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija?"

sudija

pre 10 godina

Srbija ne treba da se mjesa u bilo cije medjudrzavne probleme. Treba da bude u svakom slucaju neutralna kao Svajcarska, a ako treba da se opredjeljuje onda je na Ruskoj strani 100%, jer ne treba da daje podrsku novom evro-ukrajinskom fasizmu protiv kojeg je uvjek bila.

Humanoid

pre 10 godina

'beš ovo! Svet je potpuno šizofren. Za koju godinu tvrdiće da je zapravo u podne mrkli mrak, pa vi vidite hoćete li poći na spavanje ili se praviti 'ludi'.

smesko

pre 10 godina

Ovom gospodinu treba odgovoriti na jako jednostavan nacin, a to je da Srbija podrzava poteze Rusije, jer isti najbolje ukazuju na svu opasnost i negativnost presedana uvedenog kroz postupke NATO-a na Kosovu. Takodje, NATO treba upitati da li su dosledni jer su oni ocigledno agresori na Kosovu, srpskoj teritoriji, a onda im smeta ono sto radi Rusija. Nevidjeno licemerstvo!

Косовски витез

pre 10 godina

Посаветујте нас како да поступимо у вези са вашим поштовањем НАШЕГ територијалног интегритета!

Nova vremena

pre 10 godina

Rusija je u ekspanziji, a vi nemate odgovor, pa grešite što je gurate ka Kini (videti slušaj "blokade" Viza i Ameriken Ekspresa u rubrici Biz").

l0lander

pre 10 godina

Bitka za resurse planete je pred svojom kulminacijom. Poremećen je balans između istoka i zapada za šta je kriva Rusija jer prosto nije smela dozvoliti razjedinjavanje slovenskih naroda i istovremeno ujedinjenje celog zapada. Mislim da će NATO ostvariti svoj cilj i gadno razoriti Rusiju i tako zauzeti Sibir što je krajnji cilj. Što se tiče nas i ostalih slovenskih naroda, mi smo već porobljeni, mi smo samo tržište i slede nam ono što nam zapad napiše a ne pišu nam dobro jer mi smo za njih Indijanci. Nemam odbojnost prema zapadnim narodima, nasuprot tome, ali ne pita se nikakav narod za ono što sledi. Kao država trebamo osuditi i Rusiju što je dozvolila da se protiv nje okrenu gotovo sve slovenske zemlje osim nas izgleda, ali i zapad za opkoljavanje Rusije i izazivanje opšte globalne katastrofe.

my way

pre 10 godina

Pa gospodine Kirbi, ako jedna drzava po svakom pitanju koje se pojavi u svetu treba da odluci na osnovu svojih interesa, onda se tesko moze reci da Rusija gresi, zar ne? Jadan ste svet stvorili vi i vasi drugari, iskreno se nadam da ce vasa moc sve vise slabiti! Na stranu sto bi se moglo nasiroko pricati i o tome sta je realan interes Srbije u konkretnom slucaju i uopste!

SGR

pre 10 godina

U isto vreme Amerika uvodi demokratiju u Venucueli, slučajno najbogatijoj zemlji Južne amerike, jer oni ne znaju kako da podele taj novac među sobom, pa pomisliše, daj da im pomognemo malo

z

pre 10 godina

"Znate, vas stav o Kosovu kao delu Srbije je pogresan ali zato sto nama odgovara tako, podrzite nas identican stav da je Krim i dalje deo Ukrajine." Dosledno, nema sta.

go west

pre 10 godina

sad je prilika da se rastosiljamo komunjara i rusofila i radikala.
Srbija u nato i eu, samo tako snazni moci cemo da pomognemo Srbima na Kosmetu.
ovako smo ni na nebu ni na zemlji

darko

pre 10 godina

Da smo pametni, nas odgovor bi uslovili expresnim ulaskom u EU i NATO.
Kao Bugari i Rumuni svojevremeno.
Kad su oni pobegli od Rusije, moz' misliti kako je ziveti pod njenom cizmom.

spin

pre 10 godina

Kao i uvek gledati svoj interes. Znaci stav da bude sto vise diplomatski a dosledan, da se nikom ne bi zamerili a da nam ne bi prebacivali posle za Kosovo. Posto u Srbiji dokazano ima mnogo spin magova, kraljeva demagogije i slicno, sto se videlo i na ovim izborima, ne sumnjam da cemo vec nekako naci resenje. Ajde demagozi upotrebite svoje vestinu i za nesto sto je u interesu drzave.

ray

pre 10 godina

Redakcija B92 poprilicno korektno i neutralno (koliko je u mogucnosti) prenosi vesti i reakcije povodom trenutne krize.

Zanima me da li ste culi sta je profesor Stiven Koen par puta na CNN-u rekao dobrocudnoj Kristiani Amampur ko je kriv za sve ovo?
Ovo je transkript razgovora koji je preneo Newsweek.http://www.newsweek.com/american-who-dared-make-putins-case-231388

Inace, u pitanju je vodeci strucnjak za odnose sa Rusijom, a bio je i savetnik u administraciji starijeg Busa. (Stephen Cohen)

Sto se tice stava gosn Kirbija - tu je sve jasno.

vk

pre 10 godina

Ne sumnjam da cete vi postaviti one koji ce to odlucivati u nase ime, bez prava glasa, u duhu zapadne "demokratije".

Po pitanju Krima ostati "uzdrzan", a sto se ekonomije tice sto dalje od zapadnih kolonizatora i robovlasnika sa balon ekonomijama.

Pamet u glavu

pre 10 godina

Političari, ko Boga vas molim, budite pametni makar jednom u životu i okrenite vodu na našu vodenicu! Pitaju nas za stav? OK, nema problema, evo stava: "Srbija podržava integritet granica.. Srbije! Ko NE PRIZNAJE ilegalnu nezavisnost Kosova, nek nas pita slobodno za druge države!"

Imamo JAKO DOBRU PRILIKU da u ovom trenutku ponovo aktuelizujemo NELEGALNOST jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ako SAD, Nemačka, V.Britanija i druge zapadne države tvrde da je jednostrano proglašena nezavisnost Krima povreda međunarodnog prava, onda treba DA ZAHTEVAMO da se nam to obrazlože! Kako je to povreda prava za Krim a nije povreda prava za Kosovo? Hoćemo objašnjenje! Evo može prvi ovaj Kirbi da se izjasni. Šta gospodin misli o ovome?

ombre

pre 10 godina

Na stranu ko je ovde u pravu (Rusija ili "ostatak sveta"),mislim da ako ponovo ispadnemo OVCE kao u svim prethhodnim ratovima stvarno treba da kao nacija nestanemo sa lica zemlje.

pakao na zemlji

pre 10 godina

"Kada govorimo o tome šta bi Srbija trebalo da uradi, morate se zapitati kako vi sagledavate vašu teritoriju. Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija? Ili mislite da, možda, nije?", rekao je Kirbi.

OK gospodine Kirbi, kao odgovar na vaše pitanje upitao bih vas sledeće:

Kada govorimo o tome šta bi SAD trebalo da urade, morate da se zapitate kako vi sagledavate teritorije drugih država. Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet recimo Srbije. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija? Ili mislite da, možda, nije?

.....šta god svako od nas lično mislio o tome da li Kosovo, Krim ili neka druga teritorija treba da ima mogućnost da izrazi i ostvari samoopredeljenje, količina izgovorenih gluposti, pogrešnih analogija i logičkih grešaka u obrazlaganju političkih stavova zapadnih političara izaziva tešku mozgobolju. Najgore od svega je što se konfrontacija zaoštrava, optužbe su sve teže i deluje kao da idemo ka plašim se ne tako hladnom ratu, samo zbog toga što vođe suprostavljenih država nisu u stanju da se suoče sa činjenicom da su pogrešno upravljali ukrainskom krizom od samog početka, da podvuku crtu i da pronađu rešenje u normalnoj atmosferi pregovora.

Богдан

pre 10 godina

Морате да знате да је Крим до 1954. био руски када га је у име њиховог "братства и јединства" Хрушчов (који је и сам био Украјинац) поклонио Украјини ради јачања совјетских веза. Данас, само Руси враћају што је њихово не отимају туђе. Наравно геополитичка слика је доста сложенија, али аналогија са Косовом не постоји осим да Србија крене у ослобађање Косова и Метохије и врати га у уставно-правни и територијални поредак Србије, то је једина права аналогија са Кримом.

Merkur

pre 10 godina

Meni je drago što je Rusija pokazala da je spremna da štiti svoje legitimne interese, što ne dozvoljava da zemlje NATO-pakta rade baš sve što im pada na pamet po svetu i sve što je učinila do raspisivanja referenduma potpuno podržavam. Ali mislim da su ovim prisajedinjenjem Krima otišli predaleko... ta teritorija je mogla nadalje da funkcioniše sasvim kao jedan nezavisan entitet uz zaštitu Rusije, ali bez formalnog menjanja granica.
Jer ako je ovo u redu, da li bi bilo u redu kada bi dve hiljade dvadeset i neke bila samoproglašena nekakva autonomija opština u Srbiji sa većinom stanovništva mađarske nacionalnosti, iskorišćen nekakav izmišljen povod, Trijanonski sporazum proglašen nepravednim i nevažećim i onda pozvana vojska severnog suseda uz podršku NATO-saveznika da obezbeđuje tu autonomiju do referenduma - a mi bismo mogli samo da gledamo kako Kanjiža, Senta, Ada... postaju deo neke druge države, kojoj su pripadale vekovima do poslednjih stotinak godina - dok niko ne može i ne sme da nam pomogne. Naravno da to ne bi bilo u redu! Pripazimo da nas euforija zbog male trenutne emotivne kompenzacije nepravde koja nam je činjena od strane zapadnih sila ne odvede predaleko na našu štetu.

Boki

pre 10 godina

Moj Kirbi, evo ja tebi sugerisem sedi u f-16 idi I bombarduj Moskvu a kad se vratis I kazes nam rusi se predali mi cemo prihvatiti svaku tvoju sugestiju. Ti rusi nisu nikoga bombardovali u zadnjih 25 god. A vi??? I sta da se mi odlucimo. Ostavite nas na miru!

Mau Vau

pre 10 godina

Sada se odlucuje za mnogo godina unapred.Hladni rat je poceo i to u najgorem obliku.Ako se opredeli da podrzi Rusiju,Srbija,koja je okruzena clanicama NATO,ce doziveti tesku izolaciju koja ce trajati desetinama godina.Takav polozaj je imala Albanija Envera Hodze u proslom hladnom ratu.

Dosao je trenutak istine.

dr

pre 10 godina

Zar ovo nije politicki pritisak na suverenu zemlju.Americka demokratska diplomatija. Treba uloziti protest americkom ambasadoru zbog otvorenog mesanja u spoljnu politiku jedne zemlje.

vlada

pre 10 godina

Poštovana ekselencijo! Da li možete sve što ste rekli da projektujete na KiM, i da odlučite da li ste ćete se voditi istim tim principima prema nezavisnosti naše južne pokrajine?
Znamo da sila Boga ne moli, ali nemojte nas vređati i ponižavati bez potrebe.

Kako drugacije

pre 10 godina

Srbija je odlucila...
I Kosovo
I EU
I Rusija
I gej parada
I reforme
I borba protiv korupcije

Tako da, zamoljevamo EU, da nas sad ne tera na odluku, jer onda nasi politicari nece imati cime da farbaju narod pred izbore!

Slavisa Kg

pre 10 godina

"Nato da razori Rusiju i zauzme Sibir"? - E moj druze Beogradski. Zemlja koja ima 9300 nuklearnih interkontinentalnih raketa - zvanicno, a bog zna koliko jos nezvanicno: je neosvojiva. Moli boga da ne dodje rata vecih razmera sa Rusijom. Jer to bi bio kraj sveta!!

Ana

pre 10 godina

Dosta bre vise i sa Kosovom i sa Rusijom. Kosovo nisu uzeli Amerikanci nego Siptari jer Srbi koji su ziveli tamo vise nisu hteli da zive tamo. Na pocetku su za debele pare svojevoljno prodavali Siptarima i odlazili. Sad je tamo ostao samo ko je morao ili iskreno voli svoje ognjiste. Da je Milosevic '90 denacionalizovao oteto zemljiste i industriju, druga bi prica bila. Da smo imali pameti pa mi usli u NATO sasvim bi drugacije bilo. Ali ne, bombardujte nas, znate gde smo...A sto se Rusije tice, nikad, ali bas nikad nisu pomogli ni u cemu. Pa i sa Hitlerom su imali pakt o nenapadanju, cutali na Poljsku, konc logore... sve do '41. kad je Hitler direktno njih napao. O teroru nad Jevrejima da ne govorim. O teroru nad zemljama koje su posle IIWW "oslobodili", takodje. O genocidu koji su nad svojim narodom cinili, takodje... Njihova politika ka nama je uvek bila "'ajte vi, ja cu vas kuraziti" Secan se kako su srdito protestvovali protiv bombardovanja, sakcija... sve se treslo. A i Milosevicima su dali azil i jos bili tako ljubazni da prime NIS na poklon

Gradjanin

pre 10 godina

Pametnom dovoljno razumljivo sta je gospodin Kirbi hteo da sugerise i poruci da je dobro za buducnost Srbije. Naravno, nasi ce kao i uvek do sada, povuci pogresan potez, nazalost, bez ikakvog razloga.

samo EU

pre 10 godina

Ja bih odgovorio mr Kirbiju da više volim Rusko g.... nego Americku tortu.Rusofil London
(Jovica, 22. mart 2014 09:35)

Pa sta onda trazis u Londonu, zasto ne odes u "majcicu Rusiju" pa ne uzivas u Ruskim g......? Nego jedest Americku tortu u Londonu i pametujes na Internetu, ma ja...

Modigliani

pre 10 godina

Najgori su prijatelji koji vam kazu da zbog svojih razmirica sa zajednickim prijateljem morate da se olucite, po sistemu: "Ili mi ili oni".

Lice sramote

pre 10 godina

Jel to nas neko uslovljava da imamo stav ? Pa gospodo ako imate imalo casti i obraza, ne bi nas nista ni pitali za Rusiju i Krim. Vi koji ste oteli nasu teritoriju lazuci, u najmanju ruku bi trebalo dok ste u nasoj zemlji da cutite o tome i da se nadate da niko od nasih novinara nece vas opsedati u vezi ovih pitanja.
Ne, vi ne znate ipak sta je to sramota.

Radoznali Perica

pre 10 godina

Auuuuu pa ispade da smo amerima i rusima mi neki veliki dr. mr. i da ce nas stav odrediti dalji tok! Jos ce i naredni svetski rat zapoceti nasom zaslugom, opasni smo igraci, nema sta...

Goran

pre 10 godina

Titova politika danas nije moguca. Kakav ce stav nasi politicari da zauzmu, to ni sam bog ne moze da zna. A jedno je sigurno - POGRESICE.

Bojan

pre 10 godina

Analogija je jasna, mi smo kao Ukrajina, a Amerikanci su nasi Rusi. Jedina razlika je sto Kosovo Amerikanci nisu pripojili Albaniji. I sada on nama drzi pridike u usmerava nas kako mi da reagujemo. Sada mu odgovara da se mi uzmemo u obzir nas teritorijalni problem (koji su oni napravili) i da se odnosimo tako prema Rusiji. Cilj im je da izoluju Rusiju po svaku cenu. Ako ima pameti Srbija treba da bude neutralna. Sto bi mi Rusima bilo sta rekli sve dok oni ne priznaju Kosovo.

A ovome treba reci da su Amerikanci napravili presedan u medjunarodnim odnosima i da sada gledaju svojih ruku delo na Krimu. Zasto nas nisu nista pitali kada su proglasavali nezavisnost Kosova, a sada nas pitaju da se izjasnimo o Krimu. Ovo je vredjanje zdravog razuma.

shazam

pre 10 godina

S jedne strane, licemerni su maksimalno. I jedni i drugi. Ali sa druge - u pravu je da je stvarno krajnje vreme da i mi odlucimo na koju cemo stranu. Ove idi mi - dodji mi fore postaju ne samo naporne vec i beskorisne.

tandaremandare

pre 10 godina

Nas stav treba da bude da je popuno pogresno sto radi Rusija ali posto je situacija sa Krimom ista kao i sa Kosovom, Evropa treba da revidira stav oko Kosova. Nedopustivo je da na takav nacin jedan deo teritorije moze da se odcepi od sopstvene zemlje. Ako Evropa ne promeni stav oko Kosova, za godinu dana ce imati referendum o pripajanju Kosova Albajiji. A to nece biti jedino pripajanje ili odvajanje u Evropi. Nismo mi ti koji treda da se izjasnimo u ovom slucaju nego Evropa. Ako je nesto pogresno to je pogresno i danas i juce i sutra, bez duplih arsina!!!!

Miljo

pre 10 godina

E, da imamo diplomatiju kao sto nemamo, ovo pitanje bi tako zabasurili nekom izjavom da niko ne bi mogao da skonta nas stav po pitanju Ukrajine (tj. svako bi je tumacio na svoj nacin)...

Od sudbine se pobeci ne moze

pre 10 godina

Hehe. Dala baba dinar da u kolo udje i deset da izadje, ali ne biva. Kada smo trebali da se sklonimo i mudro cutimo, hteli smo da menjamo tok svetske istorije te smo pohitali da hvatamo cigle kada je padao berlinski zid, pa nas zatrpalo.
Sada bi hteli da budemo neutralni i gledamno svoja posla ali ne moze jer Ujka Sem je postrojio ceo svet i ide sa NATO pruticem od jedon do drugog djaka i pita "za koga si."
Stalno smo u kontra-ritmu, jer nam bioloski casovnik kasni za prostorom na kojem zivimo. Obrni-okreni, opet smo u nebranom grozdju, opet biramo izmedju dva zla.

Dzasmina

pre 10 godina

Pusti ti nas prijatelju da mi resavamo nase probleme i izvlacimo se iz krize. Nova vlada se nije ni formirala a vi namecete terete. A vi ako ste dokoni i navikli samo da ratujete idite negde pa ratujte. Moze neki rat i bez nas da prodje.

pa vi vidite

pre 10 godina

"Jasno je šta bih vam ja sugerisao, ali na vama je da odlučite" - kako mali Perica zamišlja slobodan stav i nemešanje u unutarnje odnose!

Solex

pre 10 godina

Pocelo je , sada samo mudro,neutralnost je zakon ako je ikako moguce u ovoj situaciji mada moram da budem iskren oni ce traziti konkretan stav ili jedno ili drugo.Njima je bitniji nas stav od Swice pominjano je Kosovo i to direktno poredenje ....oni su spremni na sve (ako ne mogu Putinu mogu nama)a svima nama je to jasno ko dan ...posledice....

T&T

pre 10 godina

Slusamo redovno od svih komsija i domacih autosovinista ovde kako Srbija nije nikakav faktor I kako je totalno nevazna, a sada je I Amerika I EU pritiskaju da zauzme stranu!
A ja pitam sa kojim pravom?!
Zasto bi Srbija uopste imala misljenje o necemu sto je se ne tice?
Zasto bi se Srbija turala u tudja posla???

I ako Srbija "zavede sankcije" Rusiji I zbog toga pretrpi ogromne materijalne posledice, da li ce Amerika da nam isplati tu stetu zbog podrske njihovom stavu protiv Rusije?
Veoma prosto pitanje - zasto bi Srbija jos vise sebe siromasila zbog Amerike, cak ako I zaboravimo da nas je Amerika ikada bomvardovala?!

A sada moje licno misljenje - ako je Srbiia dosledna nece podrzati odvajanje Krima, pogotovo ne pozivajuci se na Kosovo kao argument od strane Rusije, jer ne mozemo da ne priznajemo Kosovo a da priznajemo Krim po istom principu! Mi ne treba da budemo Amerikanci I Rusi.
Srbija mora ostati dosledna!

Aleksa

pre 10 godina

Ne razumem šta mi treba da odlučimo kao da se nešto pitamo...besmislica. Nagovaranje u diplomatiji. Kakva posrnulost ovog sveta.prosto užasno.

lale su srbi granicari iz banata,ne backe i srema

pre 10 godina

(djomladin, 22. mart 2014 08:26)
putin postaje premijer ruske federacije 9.avgusta 1999.znaci za vreme borbi na kosmetu i tog famoznog napustanja rusa i odlaska sa aerodroma u pristini pa kasnije i bombardovanja srj vlast je jos bio jeljcin.proverite pre nego sto napisete nesto.hvala na objavi komentara

boban

pre 10 godina

Rusi ovde krse pravo i gledaju samo svoje interese, ali isto kao i vi! Ali kakvi su to dvostruki arsini od strane Amera i EU, super ste vi nama ptijatelji, razocarali ste me, svaka vam cast i daleko vam lepa kuca, na zalost.

Kobayashi Maru

pre 10 godina

Kako osuditi nekoga koji nas je podrzavao i tako usreciti one koji su nas ojadili?
Kako podrzati onog koji cini ono sto nismo zeleli da rade nama?
U ovakvom svetu i ovom dobu kada vlada licemerstvo i politika sile diktira moral, najbolje je ostati neutralan poput Svajcarske.
Ovde nema prijatelja, samo interesi i prilike.

ice9

pre 10 godina

Meni je i dalje imbecilno to sto se koljemo medju sobom a sa planete zemlje ne mozemo pa ne mozemo, jako smo kratkovida civilizacija da je to strasno nesto, cemu sva ta agresija, cepkanje, deljenje, trka u naoruzanju, apsokutni idiotizam.

драгољуб

pre 10 godina

Србија треба да формира поглавље 3.768.998.345.679.346. па када стигне на ред то поглавље да видимо да ли су испошовани услови поглавља.Затим анекс бр1.2.3.4.5.6.7.8.............па ће мо коначно донети свој став по том питању.

atlas

pre 10 godina

Jel tako? Mozda je onda sada pravi momenat da se vratimo na 1999. Npr. svedeconje nemackog generala Naumana koji je potvrdio da su "jugoslovenske vlasti ispoštovale sporazum sa Holbrukom..." sto je kasnije i potvrdjeno od strane nezavisne komisije + svedocenje bivseg ministra odbrane Velike Britanije Gilberta koji je izjavio da su uslovi postavljeni u Rambujeu bili sroceni tako da ih Milosevic nikako nije mogao prihvatiti + stotine zrtava + tone i tone uranijuma + civilni ciljevi = TUZBA ZA GENOCID. Sa druge strane Rusi prakticno ni metak nisu ispalili a to sto su uzeli Kosovo za poredjenje je zato sto su vama nesto hteli da kazu a ne nama, postovani ambasadore!

Vasa

pre 10 godina

Treba da izjavimo sledece: protiv smo pripajanja Krima Rusiji bez dozvole Ukrajine. Medjunarodno pravo je ponovo pogazeno kao sto su ga najpre pogazile sledece zemlje u slucaju nelegalnog otimanja Kosova, dela teritorije Srbije: (pa navedemo sve zemlje koje su ga priznale). I kraj price.

Pivski,a ne rakijski

pre 10 godina

@T&T

A ja pitam sa kojim pravom?!

А ја питам зашто се Србија отрпава у ЕУ, и слави датум почетка преговора, попут црвеног слова у календару. Када се трпаш у ЕУ, онда мораш да делиш вредности и мишљење тог друштва. Србија је попут насилника, заглавила ногу у врата ЕУ наваљујући да тамо уђе. ЕУ је рекла, па добро када сте навалили, хајде да размотримо, али знајте да то подразумева лојалност кандидата према ЕУ. Ово је први Тест на коме Србија неће положити испит привржености вредностима и стандардима ЕУ. Што се тиче материјалног обештећења од стране ЕУ, због евентуалне економске штете проузроковане придружвањем свога става, ставу ЕУ у осуди агресије на Украјину, требало би да се сетиш количине донација у новцу и техничким средствима која су Србији дата, и још увек се дају, од стране тог истог света, и то почев од 2000. године, када је Србија срушила диктатора, али је у међувремену успела да изневери очекивања ЕУ, која су BTW била нереална, тако што је за почетак убила З.Ђинђића, а затим поставила дачића на власт, да би коначно на ту власт засео тома диплома са својом русофилском, лицемерном кликом. Русима се заклињу на верност до гроба, уз речи друже путине ми ти се кунемо,...., а истовремено се утрпавају у ЕУ, са неискреном, слаткоречивом реториком, мислећи да ће том јефтином, сељачком демагогијом, којом се тома надгорњава са својим сељацима око ракијског казана, успети да обману демократски део света. Убрзо ће на веома болан начин сазнати да су у великој заблуди.

Ma sta kazes....

pre 10 godina

On i njegova zemlja nam oteli deo teritorije i sada nas on poziva da branimo integritet i teritorije, a i medjunarodno pravo.

Rusija nije okupirala Krim, vec je vratila u svoj sasav teritoriju koja joj je uzeta pre pola veka. I Srbija ce vratiti svoju teritoriju.

pomorac

pre 10 godina

Srbija moze jednostavno da izda saopstenje u kome ce navesti da nije srecna jer se sa Krimom desava sto se desilo i sa Kosovom (otcijepljenje) i da saosjeca sa Ukrainskim narodom. Da odovri sve to NE smije jer ce onda da odobri i Kosovo. Najbolje bi bilo da se krene Titovim stopama i pokusaju se smiriti strasti izmedju istoka i zapada. Ovaj Kirbi je jasno ovim citatom rekao "mi smo protiv i to je nas stav a vi vidite sa kime mislite dalje-sa nama ili njima". Iako je saopstio da "Sebija ima pravo da sama odabere" ustvari je dao ultimatum cak iako USA nije clan EU.

MAXIMUS

pre 10 godina

A g. Kirbi jeste li Vi pogresili kada ste bombardovali jednu suverenu zemlju, bez odobrenja SB UN?!?!?! Jeste li vi pogresili kada ste priznali Kosovo, i podrzali neustavni i nepriznati referendum?!?!?! Sve ste vi to uradili a sad drugima branite isto to!!!! Vi i Vasa zemlja ste jedni najobicniji licemeri!!!! Tumacite medjunarodno pravo kako vama odgovara, licemeri jedni!!! Bombardovanje vam NIKAD necemo zaboraviti!!!! Podrska za Rusiju!!!!

Danko

pre 10 godina

U celoj sitaciji ima jedan problem,problem koji prati Srbiju od osnivanja
nesvrstanih.Uvek smo negde između a to nam samo šteti.Za koga god se op-
redelimo oni drugi neće biti zadovoljni.Zapadnim silama i NATO-u nemogu za-
boraviti bombardovanje,ubijanje nedužnih građana, pod izgovorom zbog Milo-
ševića.To su priče za malu decu.
Rusiji nemogu zaboraviti njihov stav u UN kada su prilikom glasanja za
uvođenje sankcija bili uzdržani.Ustvari biti uzdržan znači prećutno biti za.Da su bili protiv nebi bilo sankcija,bombardovanja,raspada zemlje.
Srbija je unazađena za 100 g0dina,oporavka nema ni na vidiku.
Bolji poznavaoci kažu da su Rusi tako postupili po pitanju Kosova da bi
danas imali adut u rukama kada je Krim u pitanju.Znači,gledali su svoje interese i uvek će tako i biti.Prema tome moje mišljenje(koje ništa ne
znači)je da se Srbija jednom za svagda okrene EU jer nam je tu i mesto.
A što se gasa tiče,pa mi ga i sada 70% skuplje plaćamo od Mađara.

srdjan

pre 10 godina

@(Pivski,a ne rakijski, 22. mart 2014 10:20)

Prvo mi se nigde ne utrpavamo nego nas guraju tamo. Sve to tako lepo zapakovano izgleda da sve zemlje hoce u EU, ono sto nas tamo ceka je diktatura Brisela i lagana kolonizacija, primere imate na Rumuniji, Bugarskoj a uskoro i na Hrvatskoj. Ukrajina je rekla ne hvala clanstvu u EU i za manje od mesec dana protesti za manje od 6 meseci raspad drzave a evo smesi se i gradjanski rat. A Ukrajina je mnogo veca od Srbije. Sta mislite da bi nas tek sacekalo?
Tako da EU nije dobrovoljna opcija u koju se mi guramo, a donacije i tehnicka sredstva nisu ni 0,1 posto od onoga sto su izneli ili popljackali po Srbiji, da ne govorimo o bombardovanju i steti koju su nam naneli.
Ako mislis da su Djindjica ubili zemunski klan i crvene beretke onda ti treba ozbiljna provera realnosti. Premijer se ne ubija bas tako lako. Zna se da su to uradile strane sluzbe. A sto se tice ocekivanja EU sve smo ispunili, postali smo slaba, razjedinjena, opljackana bezkicmena zemljica kojom paradiraju strane diplomate i dele lekcije i samare.
A sto se tice demokratije ona ne postoji niti je ikad postojala u onom obliku u kom se reklamira. Postoji samo jedno bozanstvo a to je novac.

Posmatrač

pre 10 godina

Pustimo emocije, razmišljajmo logično. Sve analogije Kosovo-Krim idu na ruku Srbiji.
1. Krim je bio deo Rusije, i ako ostane u Rusiji to je presedan koji stvara uslove da u budućnosti i Kosovo, u promenjenim geopolitičkim uslovima, bude ponovo integrisano u Srbiju
2. Ukoliko Krim ne ostane u Rusiji, to znači da Srbija ima puno pravo da i dalje insistira na poštovanju međunarodnog prava po pitanju Kosova, kao i do sada
Zaključak: Sve ide u korist Srbije. Najpametnije je ćutati i čekati dalji razvoj situacije oko Krima.

Vojvođanin 1009

pre 10 godina

Fazon je sto se moramo odluciti. Veliki test za Srbiju. Ja bih se pozvao na otimanje Kosova,na genocide i ostalo,pa bih ostao neutralan,bas zato sto se i Putin poziva na Kosovo,sto znaci da je na indirektan nacin podrzao Kosovo kao Republiku.

tuga

pre 10 godina

Treba gledati unapred a ne sta je bilo(bombardovanje i sl). Kosovo moze Albaniji da se pripoji po ruskom modelu. Trenutno imamo problem kao 1941.Tad je sve pocelo aneksijom Austrije. U Srbiji nepostoji nijedan politicar koji je sposoban da donese odluku.

русвај

pre 10 godina

Одлучили смо да поступци Русије у вези са Кримом, као и поступци запада у вези са Косовом и Метохијом нису у складу са међународним правом. Одлучили смо да су западне силе прве погазиле то исто међународно право и створиле ново право које је Русија у случају Крима у потпуности применила. Такође, одлучили смо да смо у заштити старог међународног права потпуно немоћни и неефикасни у случају Косова и Метохије, тако да не бисмо да трошимо своје снаге на одбрану старог међународног права и у случају Крима. Одлучили смо да се не мешамо. Не дамо Косово!

Neca

pre 10 godina

Ja ne razumem koji je ovo licemer !? Shvatam koju politiku zastupa , jer mora !!! Ali kao covek da prica ovakve stvari , a da nas njegova zemlja ucenjuje na svakom koraku plus sto su oni otvorili pandorinu kutiju otcepeljenjem i priznanjem nezavisnosti Kosova , ciji je scenario njegova zemlja licno organizovala, sad prica o integritetu i medj. pravu samo iz razloga sto to odgovara interesima njegove administracije ... Gdine kirbi zamislite se i setite se skorasnje posete pravnom fakultetu obicnim studentima i obicnim ljudima , gde ni na jedno pitanje niste imali odgovor ! Pozdrav slobodan gradjanin!

I Najke su azijske

pre 10 godina

Nikad NATO, nikad EU, Kosovo je Srbija, a ambasador da poruči Vašingtonu da im dolar trokira na 1.39 evro, pa da porade na tome.

Michbju

pre 10 godina

Tačno navodi na ono što žele da uradimo. Ako je text autentičan, tj. ako su ga citirali, indirektno je priznao da su nam oteli Kosovo. Pazite paradox, skreće nam pažnju da smo u istoj situaciji kao Ukrajina, dakle priznaje da je NATO uradio nama isto što i sada Rusija Ukrajini, a istovremeno je to isto delo koje osporava Rusima, opravdano kada je u pitanju Kosovo!? Ako nam dozvole da kuliramo po ovom pitanju, onda jezik za zube, a ako nastave da insistiraju na izjašnjavanju onda je Vučić u nezgodnoj situaciji, jer sve što je rađeno do danas moglo bi da se okrene protiv njega, ako ne uspe da preseče. Ovo nije fer prema jednoj maloj Srbiji, koja pokušava da izađe iz tame i jednostavno da počne da živi. Kao da te pitaju da li više voliš Mamu ili Tatu, Oni se razvode, odluči kod koga ćeš da živiš. Voliš oboje, ali Tata ima više para, a Mama je ipak Mama. Na kulturan način nam poručuju, ili-ili. Taman pomisliš; idemo napred, opet neke skrivene ucene, ako nisu Karađić i Mladić, onda je Kosovo, sad kad nije ni Kosovo, evo Rusija, posle će biti suđenje sa Hrvatskom, ko zna šta je sledeće. Stvarno smo proklet narod!!!

U pitanju su zadnje sekunde

pre 10 godina

Mi odlucili - necemo u NATO!
(Srba, 21. mart 2014 23:59)
To smo odlucili jos 91. I rezultat je vise nego JASAN! Pogledajte malo promene granica od kako smo napravili NEVIDJENU GLUPOST!koliko ja primecujem silno se trudite i insistirate na tome da nam je teritorija jos uvek VELIKA i da tu ima jos prostora da poklonimo komsijama jos malo plodnog zemljista!!! Koliko jos LEKCIJA je potrebno da shvatimo SUSTINSKU GRESKU svih nasih problema??? Da li vi jos uvek mislite da nas zapad MRZI zbog cinjenice da smo SRBI??? Da smo 91. Imali dovoljno sluha, prvi bi zakucali na njihova vrata i kao najbrojniji narod i po resursima najjaci na Balkanu dobili bi ulogu najjaceg saveznika ZAPADA!!! Komsijjama ne bi padalo na pamet da pisnu nego bi se CAK STA VISE vezivali za nas kao takve i Srbi bi danas postojali u mnogo vecem broju na dosta siroj teritoriji! Za to vreme bi ekonomski dostigli nivo ITALIJE, ali SIGURNO!!! Vredan smo mi narod, ali nismo organizovani kao ljudi sa zapada jer nas je vodila komunisticka oligarhija koja je padom komunizma osetila VELIKU OPASNOST njihovog polozaja i njihovih kombinacija sigurnog i lakog bogacenja! Mi smo u principu posten ali naivan narod i zaigrali su MEDIJSKI na tu kartu i totalno nas sludeli sa nacionalizmom i medjunarodnim pravom i pravdom a sustinu smo zanemarili I EVO NAS, GDE SMO! MISLITE O TOME

pasteta

pre 10 godina

Znaci, sada nas USA tera da budemo dosledni u nasem nepriznavanju Kosova.... msm stvaaaaaarno...
Pa valjda ste vi prvi koji niste dosledni.

uvek-protiv

pre 10 godina

Aj, dosta Ruske istorije, da uradimo nesto pametno za Srpsku istoriju, prosetajte po ,,majcicu Rusiju,, a posle po zemljama EU, pa odlucite.

gradjanin

pre 10 godina

Nas stav je dosledan. Ne slazemo se da se silom odlucuje o delovima neke teritorije ukljucujuci i celine. Sto znaci da puceve, aneksije, pobune i sl. svrgavanja vlasti mimo demokratskih metoda ne mozemo prihvatiti. Takodje smo dosledni u tome da se sankcije kao mera ne koriste jer ni mi ne uvodimo sakncije zemljama ili otcepljenim delovima sa cijom se politikom ne slazemo nego pokusavamo da aktivno pregovaramo i u taj proces ukljucimo sve zainteresovane strane radi mirnog razresavanja nastalih problema. Taj odnos proizilazi iz sopstvenog iskustva po slicnim pitanjima i evidentne cinjenice da najvece posledice bilo kakvog zaostravanja trpi jedino lokalno stanovnistvo i njihov normalan civilizacijski razvoj.

LaLaNS

pre 10 godina

@Богдан

Tvoja istorija pocinje sa Rusijom i zavrsava se sa njom. Zasto gledati tu famoznu godinu 1954? Jer je tada nastao svet?
To znaci da ce mo se mi iz Vojvodine pripojiti Austriji ili Madjarskoj? Posto je teritorija priadala Austrougraskoj, sto je danas Austrija ili Ugarskoj sto je danas Madjarska!?
Obozavam ove istoricare, kojima odgovara njihova istorija i njihove godine!

Deni Krejn

pre 10 godina

Neutralnost kao politička opcija ne pije vodu. Nekad smo mogli, sad više ne. Niti smo mi svetska ekonomska sila, pa da nas prati cela Afrika, niti smo vojna sila pa da budemo između zapada i istoka.

Кривокапић

pre 10 godina

Клонимо се ми Русије и Америке. Најбоље нам је да гледамо своја посла и да већ једном постанемо независни.

Tanasko

pre 10 godina

Srbija treba da ponudi resenja,mi moramo imati aktivnu ulogu u tom konfliktu i to naravno neutralnu ali aktivnu.Srbija zbog svih svojih specificnosti kao i prijateljstava i na istoku i na zapadu zauzima aktivan stav na pomirenju sukobljenih strana,pouceni smo iskustvom iz nase bogate istorije,zelimo biti most izmedju istoka i zapada.Srbija je za miroljubivu politiku i dijalog.
(sado da nam opet englezi ne ubace u glavu ono bolje rat nego pakt i sl.)

aleksandars

pre 10 godina

Diplomatskim rečnikom ovo je pretnja. Preti se teritorijalnom integritetu Srbije ako se ne svrsta protiv Rusije ("kako vi sagledavate vašu teritoriju").
Pa dobro, šta mi dobijamo mister Kirbi osim vaših praznih obećanja.
Neko ubrzano pristupanje kao Bugari i Rumuni ili... kao da ćete se vi sutra držati nekih principa.
Dok ne postanemo punopravni članovi EU i NATO mi smo NEUTRALNI i osuđujemo svako nasilje.

zika

pre 10 godina

ako damo podrsku Rusiji,ode Kosovo,jer kako ubediti zemlje koje ga nisu priznale da imamo dvostruke arsine,a u suprotnom kvarimo odnose sa Rusima,stvarno nezavidna situacija.Sto se tice raferenduma na Kosovu situacija je jasna kao na Krimu sto se tice strukture stanovnistva,tako da je svejedno da li ga je bilo ili nije.Referendum je bio samo na Krimu,a ne u celoj Ukrajini

LaLaNS

pre 10 godina

@shazam

100% si u pravu. Treba odluciti hocemo da prosperiramo i idemo napred ili se vracamo u opanke i kaljugu.
Da se lakse odlucimo, treba da vidimo u koju zemlju najvise izvozimo i ko nam odrzava i ovo malo smeha od privrede, a to po statistici nije Rusija.

PS. Ako potvrde da podrzavaju otcepljenje Krima, znaci da nece imati nista protiv da se i Vojvodina odluci u kom pravcu hoce da ide. Neverujem da zilimo mi iz Vojvodine da tapka u mestu i cekamo opterecene Srbe da likuju nad ovim sukobom i leci svoje smesne komplekse!

Miljenko manjina

pre 10 godina

Pored provokacija i zelje da nas svrstaju na jednu stranu treba ostati hladne glave i reci da smo neutralni i da resavamo svoje problemeTreba da se ova vlada izbori sa velikim promenama. Jos nam samo Krim treba.

go west

pre 10 godina

sad je prilika da se rastosiljamo komunjara i rusofila i radikala.
Srbija u nato i eu, samo tako snazni moci cemo da pomognemo Srbima na Kosmetu.
ovako smo ni na nebu ni na zemlji

darko

pre 10 godina

Da smo pametni, nas odgovor bi uslovili expresnim ulaskom u EU i NATO.
Kao Bugari i Rumuni svojevremeno.
Kad su oni pobegli od Rusije, moz' misliti kako je ziveti pod njenom cizmom.

l0lander

pre 10 godina

Bitka za resurse planete je pred svojom kulminacijom. Poremećen je balans između istoka i zapada za šta je kriva Rusija jer prosto nije smela dozvoliti razjedinjavanje slovenskih naroda i istovremeno ujedinjenje celog zapada. Mislim da će NATO ostvariti svoj cilj i gadno razoriti Rusiju i tako zauzeti Sibir što je krajnji cilj. Što se tiče nas i ostalih slovenskih naroda, mi smo već porobljeni, mi smo samo tržište i slede nam ono što nam zapad napiše a ne pišu nam dobro jer mi smo za njih Indijanci. Nemam odbojnost prema zapadnim narodima, nasuprot tome, ali ne pita se nikakav narod za ono što sledi. Kao država trebamo osuditi i Rusiju što je dozvolila da se protiv nje okrenu gotovo sve slovenske zemlje osim nas izgleda, ali i zapad za opkoljavanje Rusije i izazivanje opšte globalne katastrofe.

Gradjanin

pre 10 godina

Pametnom dovoljno razumljivo sta je gospodin Kirbi hteo da sugerise i poruci da je dobro za buducnost Srbije. Naravno, nasi ce kao i uvek do sada, povuci pogresan potez, nazalost, bez ikakvog razloga.

Mau Vau

pre 10 godina

Sada se odlucuje za mnogo godina unapred.Hladni rat je poceo i to u najgorem obliku.Ako se opredeli da podrzi Rusiju,Srbija,koja je okruzena clanicama NATO,ce doziveti tesku izolaciju koja ce trajati desetinama godina.Takav polozaj je imala Albanija Envera Hodze u proslom hladnom ratu.

Dosao je trenutak istine.

Merkur

pre 10 godina

Meni je drago što je Rusija pokazala da je spremna da štiti svoje legitimne interese, što ne dozvoljava da zemlje NATO-pakta rade baš sve što im pada na pamet po svetu i sve što je učinila do raspisivanja referenduma potpuno podržavam. Ali mislim da su ovim prisajedinjenjem Krima otišli predaleko... ta teritorija je mogla nadalje da funkcioniše sasvim kao jedan nezavisan entitet uz zaštitu Rusije, ali bez formalnog menjanja granica.
Jer ako je ovo u redu, da li bi bilo u redu kada bi dve hiljade dvadeset i neke bila samoproglašena nekakva autonomija opština u Srbiji sa većinom stanovništva mađarske nacionalnosti, iskorišćen nekakav izmišljen povod, Trijanonski sporazum proglašen nepravednim i nevažećim i onda pozvana vojska severnog suseda uz podršku NATO-saveznika da obezbeđuje tu autonomiju do referenduma - a mi bismo mogli samo da gledamo kako Kanjiža, Senta, Ada... postaju deo neke druge države, kojoj su pripadale vekovima do poslednjih stotinak godina - dok niko ne može i ne sme da nam pomogne. Naravno da to ne bi bilo u redu! Pripazimo da nas euforija zbog male trenutne emotivne kompenzacije nepravde koja nam je činjena od strane zapadnih sila ne odvede predaleko na našu štetu.

ombre

pre 10 godina

Na stranu ko je ovde u pravu (Rusija ili "ostatak sveta"),mislim da ako ponovo ispadnemo OVCE kao u svim prethhodnim ratovima stvarno treba da kao nacija nestanemo sa lica zemlje.

Ana

pre 10 godina

Dosta bre vise i sa Kosovom i sa Rusijom. Kosovo nisu uzeli Amerikanci nego Siptari jer Srbi koji su ziveli tamo vise nisu hteli da zive tamo. Na pocetku su za debele pare svojevoljno prodavali Siptarima i odlazili. Sad je tamo ostao samo ko je morao ili iskreno voli svoje ognjiste. Da je Milosevic '90 denacionalizovao oteto zemljiste i industriju, druga bi prica bila. Da smo imali pameti pa mi usli u NATO sasvim bi drugacije bilo. Ali ne, bombardujte nas, znate gde smo...A sto se Rusije tice, nikad, ali bas nikad nisu pomogli ni u cemu. Pa i sa Hitlerom su imali pakt o nenapadanju, cutali na Poljsku, konc logore... sve do '41. kad je Hitler direktno njih napao. O teroru nad Jevrejima da ne govorim. O teroru nad zemljama koje su posle IIWW "oslobodili", takodje. O genocidu koji su nad svojim narodom cinili, takodje... Njihova politika ka nama je uvek bila "'ajte vi, ja cu vas kuraziti" Secan se kako su srdito protestvovali protiv bombardovanja, sakcija... sve se treslo. A i Milosevicima su dali azil i jos bili tako ljubazni da prime NIS na poklon

samo EU

pre 10 godina

Ja bih odgovorio mr Kirbiju da više volim Rusko g.... nego Americku tortu.Rusofil London
(Jovica, 22. mart 2014 09:35)

Pa sta onda trazis u Londonu, zasto ne odes u "majcicu Rusiju" pa ne uzivas u Ruskim g......? Nego jedest Americku tortu u Londonu i pametujes na Internetu, ma ja...

rorry

pre 10 godina

A sta ti mislis postovani ministre ? Da li je analogija dobra ? Sada igras na tu kartu, ali kasno si se setio.
...
Ako mislis da Rusi otimaju Krim, onda ste vi oteli Kosovo !
Ako ste oteli Kosovo, onda prvo to priznaj, izvini se Srbiji za zrtve bombardovanja, plati ono sto ste unistili.. onda mozemo da razgovaramo o Krimu.
...
Ako mislis da vi niste oteli Kosovo, onda Rusi nisu oteli Krim !
Ako niste oteli Kosovo, sta ti onda smetaju Rusi, oni samo idu putem koji ste vi dobro utabali, i nemoj nista nas da pitas.
...
Dogovorite se vec jednom da li je crno ili belo..
Do tada, zaobidji nas.

Dragan

pre 10 godina

Naravno da nam se ne svidja to sto je Rusija uporedila Kosovo sa Krimom, ali nam se mnogo vise ne svidja to sto ste nam vi oteli Kosovo pri tom pobivsi 2000 ljudi.

Vox populi

pre 10 godina

Gospodin Kirbi je, izgleda, zaboravio da je Madlen Olbrajt išla u Moskvu kako bi dobila dozvolu za bombardovanje Srbije. Kako je samo bila oduševljena kada joj je, po njenom sopstvenom i javnom priznanju na jednoj TV, bivši visoki zvaničnik Rusije, Ivanov, tokom predstave u Boljšoj teatru rekao "pa učinite to već jednom". Tada su se lizali do neba, imali su saveznika u predsedniku koji je bio sve samo ne predsednik svoje zemlje, koju je doveo do uništenja. Bela kuća je mislila da će preko njega uspeti da proširi NATO i konačno dospe do energetskih izvora, čime bi i udarila pečat nad raspolaganjem energentima za sto godina unapred. Malo su se zaigrali, Putin je "pročitao" igre oko Ukrajine i vukao poteze unapred i udario u njušku svetskog policajca, ne dozvolivši da dođe do situacije koja bi uvukla neke posmatrače, kontakt grupe, UN, i sve ono što se desilo nama. Vratio je Rusiji rusko i mogu samo da ga mrze. A sada, gospodin Kirbi traži od Srbije da se odredi u slučaju Ukrajine. Zašto to njegov predsednik ne reši sa predsednikom Rusije, ili, možda da izda naređenje za bombardovanje? Lako je bilo istresti hiljade tona bombi na Srbiju koja je bila u potpunom okruženju, što to ne urade sada sa Rusijom? Da neće možda ponovo da bombarduju Srbiju ako se ona ne izjasni po pitanju aktuelnih dešavanja? Gospodine Kirbi, vaša zemlja je sama izazvala ovaj problem, rešavajte ga sami i ne tražite da se drugi, poput našeg južnog suseda, ponižavaju uvodeći "sankcije" Rusiji.

Tiki

pre 10 godina

Prvo neka nas prime u EU, pa cemo onda razmisliti o tome da imamo zajednicki stav o svemu. A posto nas nikada nece primiti, zasto bismo se odrekli mozda jedine strane koja ipak malo stoji iza nas, patuljaka srpskih? I uostalom, posle toliko godina zabluda i lazi - mi smo ionako za EU i USA neki "mali rusi", mali pravoslavni patuljci, koji se mogu gaziti i bombardovati, za razliku od ruskog dzina, koji ima one bombice sto prave pecurke.
Dosta licemerja,ovo sve prevrsuje svaku meru pristojnosti!

sudija

pre 10 godina

Srbija ne treba da se mjesa u bilo cije medjudrzavne probleme. Treba da bude u svakom slucaju neutralna kao Svajcarska, a ako treba da se opredjeljuje onda je na Ruskoj strani 100%, jer ne treba da daje podrsku novom evro-ukrajinskom fasizmu protiv kojeg je uvjek bila.

Pivski,a ne rakijski

pre 10 godina

@T&T

A ja pitam sa kojim pravom?!

А ја питам зашто се Србија отрпава у ЕУ, и слави датум почетка преговора, попут црвеног слова у календару. Када се трпаш у ЕУ, онда мораш да делиш вредности и мишљење тог друштва. Србија је попут насилника, заглавила ногу у врата ЕУ наваљујући да тамо уђе. ЕУ је рекла, па добро када сте навалили, хајде да размотримо, али знајте да то подразумева лојалност кандидата према ЕУ. Ово је први Тест на коме Србија неће положити испит привржености вредностима и стандардима ЕУ. Што се тиче материјалног обештећења од стране ЕУ, због евентуалне економске штете проузроковане придружвањем свога става, ставу ЕУ у осуди агресије на Украјину, требало би да се сетиш количине донација у новцу и техничким средствима која су Србији дата, и још увек се дају, од стране тог истог света, и то почев од 2000. године, када је Србија срушила диктатора, али је у међувремену успела да изневери очекивања ЕУ, која су BTW била нереална, тако што је за почетак убила З.Ђинђића, а затим поставила дачића на власт, да би коначно на ту власт засео тома диплома са својом русофилском, лицемерном кликом. Русима се заклињу на верност до гроба, уз речи друже путине ми ти се кунемо,...., а истовремено се утрпавају у ЕУ, са неискреном, слаткоречивом реториком, мислећи да ће том јефтином, сељачком демагогијом, којом се тома надгорњава са својим сељацима око ракијског казана, успети да обману демократски део света. Убрзо ће на веома болан начин сазнати да су у великој заблуди.

Bojan

pre 10 godina

Nije mi jasno iz kog razloga smo mi uopste bitni u ovoj prici?
Rusija i Srbija imaju toliku robnu razmenu da bi eventualni uvodjenjem nekakvih "sankcija" Rusima, ostetili budzet manje seoske opstine u nekom zapecku Rusije.
Ne kapiram...

smesko

pre 10 godina

Ovom gospodinu treba odgovoriti na jako jednostavan nacin, a to je da Srbija podrzava poteze Rusije, jer isti najbolje ukazuju na svu opasnost i negativnost presedana uvedenog kroz postupke NATO-a na Kosovu. Takodje, NATO treba upitati da li su dosledni jer su oni ocigledno agresori na Kosovu, srpskoj teritoriji, a onda im smeta ono sto radi Rusija. Nevidjeno licemerstvo!

Nova vremena

pre 10 godina

Rusija je u ekspanziji, a vi nemate odgovor, pa grešite što je gurate ka Kini (videti slušaj "blokade" Viza i Ameriken Ekspresa u rubrici Biz").

hvala

pre 10 godina

Majkl Kirbi je jedan veliki gospodin i drago mi je što je baš on ambasador u našoj državi. On je na jedan blag, fin i kulturan način saopštio ono što je došlo kao direktiva sa više instance. Ali ipak postoje 3 mogućnosti, a ne samo 2. Treća je da se Srbija uopšte ne izjašnjava po ovom pitanju. A to je jedino ispravno i pametno učiniti u ovom trenutku.

Milica

pre 10 godina

Znamo mi da Rusija nije u pravu u ovome, ali odakle vama pravo da nakon svega sto ste nam uradili u slicnoj situaciji trazite da uvedemo sankcije Rusiji? Trazite da uvedemo sankcije sami sebi? Ja ne mogu da verujem koji su to dvostruki arsini i dokle ide to licemerstvo!

Zlokobni kobac

pre 10 godina

Ja se naj iskrenije nadam kao i vecina koliko toliko normalnih! Da cemo samo da cutimo i ne busamo se u grudi, kao sto smo radili proteklih vek i po!

Lik

pre 10 godina

Vi gospodine da imate imalo savesti ćutali bi kao zaliveni. Vaša zemlja je bespravno i divljački bombardovala Srbiju koja vam ništa nažao nije učinila a razlog vam je bio toliko ciničan da ga ne vredi ni pominjati. Pravi razlog je bio osvajanje Balkana i uterivanje u vaš sistem vrednosti a Srbija se, kao nepokorena zemlja morala "disciplinovati" na vaš način.
Dvostruka merila vaše zemlje okrenula su US "demokratiju" naopačke i vi više nemate prava da ikome bilo šta pridikujete. I sami znate da Amerika jako loše stoji sa popularnošču u velikom delu sveta, ljudi vas više ne vole i pitanje je vremena kada će i kod vas puknuti taj vaš "melting pot" jer ste i tu, inače sjajnu ideju obesmislili ogromnim socijalnim razlikama i pljačkom sopstenog naroda u zadnjih nekoliko godina.

Pomirite se s tim da dolazi novo doba gde vi prelazite u drugrazrednu kategoriju, vaše vreme prolazi baš kao što je prošlo i vreme Rimskog carstva koje je, za ono vreme bilo duplo jače nego vaše sada.

tuga

pre 10 godina

Treba gledati unapred a ne sta je bilo(bombardovanje i sl). Kosovo moze Albaniji da se pripoji po ruskom modelu. Trenutno imamo problem kao 1941.Tad je sve pocelo aneksijom Austrije. U Srbiji nepostoji nijedan politicar koji je sposoban da donese odluku.

ivan

pre 10 godina

Rece jedan ambasador cija je zemlja bombardovala suverenu drzavu bez odluke SB UN-a u cilju odcepljenja dela teritorije bombardovane zemlje i stacionira vojnu bazu BONDSTIL a oko baze napravi "drzavu Kosovo".

Marko BG

pre 10 godina

Do sada vam naše mišljenje nije značilo nikada ništa. Sada je kao bitno šta Srbija misli. Srbija misli da je KiM sastavni deo naše teritorije koji ste vi pod bombama i raketama predali šiptarima.Srbija misli da je Jugoslavija razbijena na silu i da ste podržali masovna proterivanja Srba sa vekovnih ognjišta. Tada vam naše mišljenje nije značilo ništa.
Što se tiče Ukrajine, tamo se vi svadjajte sa Rusima, nas ostavite na miru !!!

Americka demagogija

pre 10 godina

Bas zbog ovakve dugogodisnje americke demagogije i ogromnog licemerja Amerika NIKAD nece biti prijatelj Srbije. Znamo se, nemojte da stavljate so na rane koje ste nam naneli decenijama.

Богдан

pre 10 godina

Морате да знате да је Крим до 1954. био руски када га је у име њиховог "братства и јединства" Хрушчов (који је и сам био Украјинац) поклонио Украјини ради јачања совјетских веза. Данас, само Руси враћају што је њихово не отимају туђе. Наравно геополитичка слика је доста сложенија, али аналогија са Косовом не постоји осим да Србија крене у ослобађање Косова и Метохије и врати га у уставно-правни и територијални поредак Србије, то је једина права аналогија са Кримом.

LaLaNS

pre 10 godina

@shazam

100% si u pravu. Treba odluciti hocemo da prosperiramo i idemo napred ili se vracamo u opanke i kaljugu.
Da se lakse odlucimo, treba da vidimo u koju zemlju najvise izvozimo i ko nam odrzava i ovo malo smeha od privrede, a to po statistici nije Rusija.

PS. Ako potvrde da podrzavaju otcepljenje Krima, znaci da nece imati nista protiv da se i Vojvodina odluci u kom pravcu hoce da ide. Neverujem da zilimo mi iz Vojvodine da tapka u mestu i cekamo opterecene Srbe da likuju nad ovim sukobom i leci svoje smesne komplekse!

LaLaNS

pre 10 godina

@Богдан

Tvoja istorija pocinje sa Rusijom i zavrsava se sa njom. Zasto gledati tu famoznu godinu 1954? Jer je tada nastao svet?
To znaci da ce mo se mi iz Vojvodine pripojiti Austriji ili Madjarskoj? Posto je teritorija priadala Austrougraskoj, sto je danas Austrija ili Ugarskoj sto je danas Madjarska!?
Obozavam ove istoricare, kojima odgovara njihova istorija i njihove godine!

Coka

pre 10 godina

"Kada govorimo o tome šta bi Srbija trebalo da uradi, morate se zapitati kako vi sagledavate vašu teritoriju. Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija? Ili mislite da, možda, nije?", rekao je Kirbi."

Ovo bih ja voleo vas da pitam da li ce te vi povuci priznanje Kosova i postovati granice i teriotrijalni integritet Srbije bas kao sto to zahtevate da Rusija ucini u Ukrajni? Tek tada bi vas zahtev imao smisla pred citavim svetom a Rusiji biste izbili i jedini izgovor za to sto radi

SGR

pre 10 godina

U isto vreme Amerika uvodi demokratiju u Venucueli, slučajno najbogatijoj zemlji Južne amerike, jer oni ne znaju kako da podele taj novac među sobom, pa pomisliše, daj da im pomognemo malo

vk

pre 10 godina

Ne sumnjam da cete vi postaviti one koji ce to odlucivati u nase ime, bez prava glasa, u duhu zapadne "demokratije".

Po pitanju Krima ostati "uzdrzan", a sto se ekonomije tice sto dalje od zapadnih kolonizatora i robovlasnika sa balon ekonomijama.

Danko

pre 10 godina

U celoj sitaciji ima jedan problem,problem koji prati Srbiju od osnivanja
nesvrstanih.Uvek smo negde između a to nam samo šteti.Za koga god se op-
redelimo oni drugi neće biti zadovoljni.Zapadnim silama i NATO-u nemogu za-
boraviti bombardovanje,ubijanje nedužnih građana, pod izgovorom zbog Milo-
ševića.To su priče za malu decu.
Rusiji nemogu zaboraviti njihov stav u UN kada su prilikom glasanja za
uvođenje sankcija bili uzdržani.Ustvari biti uzdržan znači prećutno biti za.Da su bili protiv nebi bilo sankcija,bombardovanja,raspada zemlje.
Srbija je unazađena za 100 g0dina,oporavka nema ni na vidiku.
Bolji poznavaoci kažu da su Rusi tako postupili po pitanju Kosova da bi
danas imali adut u rukama kada je Krim u pitanju.Znači,gledali su svoje interese i uvek će tako i biti.Prema tome moje mišljenje(koje ništa ne
znači)je da se Srbija jednom za svagda okrene EU jer nam je tu i mesto.
A što se gasa tiče,pa mi ga i sada 70% skuplje plaćamo od Mađara.

Bojan Teodosijević

pre 10 godina

Ovo je vrhunsko licemerje! ,,Kako vi sagledate vašu teritoriju?'' A kako je vi sagledavate okupatori? Ovo je užas, ovo je kao da vas silovatelj pita za drugog silovatelja: ,,Je li da da je ovo pogrešno?''

milan

pre 10 godina

evo ga i ovaj.dobio naredbu da nas pritiska! kakvi ste vi licemeri, bombardovali ste nas kad je deo nase teritorije hteo da se odvoji, pogazili ste sve norme medjunarodnog prava i odmah.ste priznali kosovo.. a sada se pozivate na to isto pravo, posto nije u vasem interesu da se Krim otcepi... da ste nam pravi prijatelji ne biste nas ni mesali u ovaj sukob, jer znate koliko vec imamo svojih problema, ali naravno da niste prijatelji, vi ste sramota za ovaj svet!!!

Dalibor

pre 10 godina

Zahvaljujući SAD-u Kosovo nije srpsko. Sad traže da insistiramo na međunarodnom pravu u kontekstu Krima. Što, da nam to neće vratiti otcepljenu teritoriju? Da se eksponiramo zbog potencijalnog tapšanja po ramenu?! Neka hvala! Doviđenja!

my way

pre 10 godina

Pa gospodine Kirbi, ako jedna drzava po svakom pitanju koje se pojavi u svetu treba da odluci na osnovu svojih interesa, onda se tesko moze reci da Rusija gresi, zar ne? Jadan ste svet stvorili vi i vasi drugari, iskreno se nadam da ce vasa moc sve vise slabiti! Na stranu sto bi se moglo nasiroko pricati i o tome sta je realan interes Srbije u konkretnom slucaju i uopste!

uvek-protiv

pre 10 godina

Aj, dosta Ruske istorije, da uradimo nesto pametno za Srpsku istoriju, prosetajte po ,,majcicu Rusiju,, a posle po zemljama EU, pa odlucite.

Ares

pre 10 godina

Da li je moguće da SAD ima toliko obraza da na ovako perfidan način Srbiji suflira šta treba da radi!!! Mi smo tako sramno slabi da ovo uošte može da nam se kaže na ovakav način!!!!!

miki

pre 10 godina

Kakav cinik: "Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija?".
A da mi njega priupitamo: "Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome američke akcije? Da li verujete da je to što je Amerika uzela Srbiji Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija?"

Vojvođanin 1009

pre 10 godina

Fazon je sto se moramo odluciti. Veliki test za Srbiju. Ja bih se pozvao na otimanje Kosova,na genocide i ostalo,pa bih ostao neutralan,bas zato sto se i Putin poziva na Kosovo,sto znaci da je na indirektan nacin podrzao Kosovo kao Republiku.

Boki

pre 10 godina

Moj Kirbi, evo ja tebi sugerisem sedi u f-16 idi I bombarduj Moskvu a kad se vratis I kazes nam rusi se predali mi cemo prihvatiti svaku tvoju sugestiju. Ti rusi nisu nikoga bombardovali u zadnjih 25 god. A vi??? I sta da se mi odlucimo. Ostavite nas na miru!

pakao na zemlji

pre 10 godina

"Kada govorimo o tome šta bi Srbija trebalo da uradi, morate se zapitati kako vi sagledavate vašu teritoriju. Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija? Ili mislite da, možda, nije?", rekao je Kirbi.

OK gospodine Kirbi, kao odgovar na vaše pitanje upitao bih vas sledeće:

Kada govorimo o tome šta bi SAD trebalo da urade, morate da se zapitate kako vi sagledavate teritorije drugih država. Razmislite o vašem pogledu na teritorijalni integritet recimo Srbije. Da li ste dosledni? Gde su u svemu tome ruske akcije? Da li verujete da je to što je Rusija uzela Kosovo kao primer (za otcepljenje Krima) zgodna analogija? Ili mislite da, možda, nije?

.....šta god svako od nas lično mislio o tome da li Kosovo, Krim ili neka druga teritorija treba da ima mogućnost da izrazi i ostvari samoopredeljenje, količina izgovorenih gluposti, pogrešnih analogija i logičkih grešaka u obrazlaganju političkih stavova zapadnih političara izaziva tešku mozgobolju. Najgore od svega je što se konfrontacija zaoštrava, optužbe su sve teže i deluje kao da idemo ka plašim se ne tako hladnom ratu, samo zbog toga što vođe suprostavljenih država nisu u stanju da se suoče sa činjenicom da su pogrešno upravljali ukrainskom krizom od samog početka, da podvuku crtu i da pronađu rešenje u normalnoj atmosferi pregovora.

Косовски витез

pre 10 godina

Посаветујте нас како да поступимо у вези са вашим поштовањем НАШЕГ територијалног интегритета!

Humanoid

pre 10 godina

'beš ovo! Svet je potpuno šizofren. Za koju godinu tvrdiće da je zapravo u podne mrkli mrak, pa vi vidite hoćete li poći na spavanje ili se praviti 'ludi'.

z

pre 10 godina

"Znate, vas stav o Kosovu kao delu Srbije je pogresan ali zato sto nama odgovara tako, podrzite nas identican stav da je Krim i dalje deo Ukrajine." Dosledno, nema sta.

Slavisa Kg

pre 10 godina

"Nato da razori Rusiju i zauzme Sibir"? - E moj druze Beogradski. Zemlja koja ima 9300 nuklearnih interkontinentalnih raketa - zvanicno, a bog zna koliko jos nezvanicno: je neosvojiva. Moli boga da ne dodje rata vecih razmera sa Rusijom. Jer to bi bio kraj sveta!!

U pitanju su zadnje sekunde

pre 10 godina

Mi odlucili - necemo u NATO!
(Srba, 21. mart 2014 23:59)
To smo odlucili jos 91. I rezultat je vise nego JASAN! Pogledajte malo promene granica od kako smo napravili NEVIDJENU GLUPOST!koliko ja primecujem silno se trudite i insistirate na tome da nam je teritorija jos uvek VELIKA i da tu ima jos prostora da poklonimo komsijama jos malo plodnog zemljista!!! Koliko jos LEKCIJA je potrebno da shvatimo SUSTINSKU GRESKU svih nasih problema??? Da li vi jos uvek mislite da nas zapad MRZI zbog cinjenice da smo SRBI??? Da smo 91. Imali dovoljno sluha, prvi bi zakucali na njihova vrata i kao najbrojniji narod i po resursima najjaci na Balkanu dobili bi ulogu najjaceg saveznika ZAPADA!!! Komsijjama ne bi padalo na pamet da pisnu nego bi se CAK STA VISE vezivali za nas kao takve i Srbi bi danas postojali u mnogo vecem broju na dosta siroj teritoriji! Za to vreme bi ekonomski dostigli nivo ITALIJE, ali SIGURNO!!! Vredan smo mi narod, ali nismo organizovani kao ljudi sa zapada jer nas je vodila komunisticka oligarhija koja je padom komunizma osetila VELIKU OPASNOST njihovog polozaja i njihovih kombinacija sigurnog i lakog bogacenja! Mi smo u principu posten ali naivan narod i zaigrali su MEDIJSKI na tu kartu i totalno nas sludeli sa nacionalizmom i medjunarodnim pravom i pravdom a sustinu smo zanemarili I EVO NAS, GDE SMO! MISLITE O TOME

I Najke su azijske

pre 10 godina

Nikad NATO, nikad EU, Kosovo je Srbija, a ambasador da poruči Vašingtonu da im dolar trokira na 1.39 evro, pa da porade na tome.

lale su srbi granicari iz banata,ne backe i srema

pre 10 godina

(djomladin, 22. mart 2014 08:26)
putin postaje premijer ruske federacije 9.avgusta 1999.znaci za vreme borbi na kosmetu i tog famoznog napustanja rusa i odlaska sa aerodroma u pristini pa kasnije i bombardovanja srj vlast je jos bio jeljcin.proverite pre nego sto napisete nesto.hvala na objavi komentara

boban

pre 10 godina

Rusi ovde krse pravo i gledaju samo svoje interese, ali isto kao i vi! Ali kakvi su to dvostruki arsini od strane Amera i EU, super ste vi nama ptijatelji, razocarali ste me, svaka vam cast i daleko vam lepa kuca, na zalost.

dr

pre 10 godina

Zar ovo nije politicki pritisak na suverenu zemlju.Americka demokratska diplomatija. Treba uloziti protest americkom ambasadoru zbog otvorenog mesanja u spoljnu politiku jedne zemlje.

ray

pre 10 godina

Redakcija B92 poprilicno korektno i neutralno (koliko je u mogucnosti) prenosi vesti i reakcije povodom trenutne krize.

Zanima me da li ste culi sta je profesor Stiven Koen par puta na CNN-u rekao dobrocudnoj Kristiani Amampur ko je kriv za sve ovo?
Ovo je transkript razgovora koji je preneo Newsweek.http://www.newsweek.com/american-who-dared-make-putins-case-231388

Inace, u pitanju je vodeci strucnjak za odnose sa Rusijom, a bio je i savetnik u administraciji starijeg Busa. (Stephen Cohen)

Sto se tice stava gosn Kirbija - tu je sve jasno.

Od sudbine se pobeci ne moze

pre 10 godina

Hehe. Dala baba dinar da u kolo udje i deset da izadje, ali ne biva. Kada smo trebali da se sklonimo i mudro cutimo, hteli smo da menjamo tok svetske istorije te smo pohitali da hvatamo cigle kada je padao berlinski zid, pa nas zatrpalo.
Sada bi hteli da budemo neutralni i gledamno svoja posla ali ne moze jer Ujka Sem je postrojio ceo svet i ide sa NATO pruticem od jedon do drugog djaka i pita "za koga si."
Stalno smo u kontra-ritmu, jer nam bioloski casovnik kasni za prostorom na kojem zivimo. Obrni-okreni, opet smo u nebranom grozdju, opet biramo izmedju dva zla.

aleksandars

pre 10 godina

Diplomatskim rečnikom ovo je pretnja. Preti se teritorijalnom integritetu Srbije ako se ne svrsta protiv Rusije ("kako vi sagledavate vašu teritoriju").
Pa dobro, šta mi dobijamo mister Kirbi osim vaših praznih obećanja.
Neko ubrzano pristupanje kao Bugari i Rumuni ili... kao da ćete se vi sutra držati nekih principa.
Dok ne postanemo punopravni članovi EU i NATO mi smo NEUTRALNI i osuđujemo svako nasilje.

Pamet u glavu

pre 10 godina

Političari, ko Boga vas molim, budite pametni makar jednom u životu i okrenite vodu na našu vodenicu! Pitaju nas za stav? OK, nema problema, evo stava: "Srbija podržava integritet granica.. Srbije! Ko NE PRIZNAJE ilegalnu nezavisnost Kosova, nek nas pita slobodno za druge države!"

Imamo JAKO DOBRU PRILIKU da u ovom trenutku ponovo aktuelizujemo NELEGALNOST jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ako SAD, Nemačka, V.Britanija i druge zapadne države tvrde da je jednostrano proglašena nezavisnost Krima povreda međunarodnog prava, onda treba DA ZAHTEVAMO da se nam to obrazlože! Kako je to povreda prava za Krim a nije povreda prava za Kosovo? Hoćemo objašnjenje! Evo može prvi ovaj Kirbi da se izjasni. Šta gospodin misli o ovome?

T&T

pre 10 godina

Slusamo redovno od svih komsija i domacih autosovinista ovde kako Srbija nije nikakav faktor I kako je totalno nevazna, a sada je I Amerika I EU pritiskaju da zauzme stranu!
A ja pitam sa kojim pravom?!
Zasto bi Srbija uopste imala misljenje o necemu sto je se ne tice?
Zasto bi se Srbija turala u tudja posla???

I ako Srbija "zavede sankcije" Rusiji I zbog toga pretrpi ogromne materijalne posledice, da li ce Amerika da nam isplati tu stetu zbog podrske njihovom stavu protiv Rusije?
Veoma prosto pitanje - zasto bi Srbija jos vise sebe siromasila zbog Amerike, cak ako I zaboravimo da nas je Amerika ikada bomvardovala?!

A sada moje licno misljenje - ako je Srbiia dosledna nece podrzati odvajanje Krima, pogotovo ne pozivajuci se na Kosovo kao argument od strane Rusije, jer ne mozemo da ne priznajemo Kosovo a da priznajemo Krim po istom principu! Mi ne treba da budemo Amerikanci I Rusi.
Srbija mora ostati dosledna!

Bojan

pre 10 godina

Analogija je jasna, mi smo kao Ukrajina, a Amerikanci su nasi Rusi. Jedina razlika je sto Kosovo Amerikanci nisu pripojili Albaniji. I sada on nama drzi pridike u usmerava nas kako mi da reagujemo. Sada mu odgovara da se mi uzmemo u obzir nas teritorijalni problem (koji su oni napravili) i da se odnosimo tako prema Rusiji. Cilj im je da izoluju Rusiju po svaku cenu. Ako ima pameti Srbija treba da bude neutralna. Sto bi mi Rusima bilo sta rekli sve dok oni ne priznaju Kosovo.

A ovome treba reci da su Amerikanci napravili presedan u medjunarodnim odnosima i da sada gledaju svojih ruku delo na Krimu. Zasto nas nisu nista pitali kada su proglasavali nezavisnost Kosova, a sada nas pitaju da se izjasnimo o Krimu. Ovo je vredjanje zdravog razuma.

Lice sramote

pre 10 godina

Jel to nas neko uslovljava da imamo stav ? Pa gospodo ako imate imalo casti i obraza, ne bi nas nista ni pitali za Rusiju i Krim. Vi koji ste oteli nasu teritoriju lazuci, u najmanju ruku bi trebalo dok ste u nasoj zemlji da cutite o tome i da se nadate da niko od nasih novinara nece vas opsedati u vezi ovih pitanja.
Ne, vi ne znate ipak sta je to sramota.

Ma sta kazes....

pre 10 godina

On i njegova zemlja nam oteli deo teritorije i sada nas on poziva da branimo integritet i teritorije, a i medjunarodno pravo.

Rusija nije okupirala Krim, vec je vratila u svoj sasav teritoriju koja joj je uzeta pre pola veka. I Srbija ce vratiti svoju teritoriju.

pomorac

pre 10 godina

Srbija moze jednostavno da izda saopstenje u kome ce navesti da nije srecna jer se sa Krimom desava sto se desilo i sa Kosovom (otcijepljenje) i da saosjeca sa Ukrainskim narodom. Da odovri sve to NE smije jer ce onda da odobri i Kosovo. Najbolje bi bilo da se krene Titovim stopama i pokusaju se smiriti strasti izmedju istoka i zapada. Ovaj Kirbi je jasno ovim citatom rekao "mi smo protiv i to je nas stav a vi vidite sa kime mislite dalje-sa nama ili njima". Iako je saopstio da "Sebija ima pravo da sama odabere" ustvari je dao ultimatum cak iako USA nije clan EU.

Dzasmina

pre 10 godina

Pusti ti nas prijatelju da mi resavamo nase probleme i izvlacimo se iz krize. Nova vlada se nije ni formirala a vi namecete terete. A vi ako ste dokoni i navikli samo da ratujete idite negde pa ratujte. Moze neki rat i bez nas da prodje.

tandaremandare

pre 10 godina

Nas stav treba da bude da je popuno pogresno sto radi Rusija ali posto je situacija sa Krimom ista kao i sa Kosovom, Evropa treba da revidira stav oko Kosova. Nedopustivo je da na takav nacin jedan deo teritorije moze da se odcepi od sopstvene zemlje. Ako Evropa ne promeni stav oko Kosova, za godinu dana ce imati referendum o pripajanju Kosova Albajiji. A to nece biti jedino pripajanje ili odvajanje u Evropi. Nismo mi ti koji treda da se izjasnimo u ovom slucaju nego Evropa. Ako je nesto pogresno to je pogresno i danas i juce i sutra, bez duplih arsina!!!!

srdjan

pre 10 godina

@(Pivski,a ne rakijski, 22. mart 2014 10:20)

Prvo mi se nigde ne utrpavamo nego nas guraju tamo. Sve to tako lepo zapakovano izgleda da sve zemlje hoce u EU, ono sto nas tamo ceka je diktatura Brisela i lagana kolonizacija, primere imate na Rumuniji, Bugarskoj a uskoro i na Hrvatskoj. Ukrajina je rekla ne hvala clanstvu u EU i za manje od mesec dana protesti za manje od 6 meseci raspad drzave a evo smesi se i gradjanski rat. A Ukrajina je mnogo veca od Srbije. Sta mislite da bi nas tek sacekalo?
Tako da EU nije dobrovoljna opcija u koju se mi guramo, a donacije i tehnicka sredstva nisu ni 0,1 posto od onoga sto su izneli ili popljackali po Srbiji, da ne govorimo o bombardovanju i steti koju su nam naneli.
Ako mislis da su Djindjica ubili zemunski klan i crvene beretke onda ti treba ozbiljna provera realnosti. Premijer se ne ubija bas tako lako. Zna se da su to uradile strane sluzbe. A sto se tice ocekivanja EU sve smo ispunili, postali smo slaba, razjedinjena, opljackana bezkicmena zemljica kojom paradiraju strane diplomate i dele lekcije i samare.
A sto se tice demokratije ona ne postoji niti je ikad postojala u onom obliku u kom se reklamira. Postoji samo jedno bozanstvo a to je novac.

Aleksa

pre 10 godina

Ne razumem šta mi treba da odlučimo kao da se nešto pitamo...besmislica. Nagovaranje u diplomatiji. Kakva posrnulost ovog sveta.prosto užasno.

Kobayashi Maru

pre 10 godina

Kako osuditi nekoga koji nas je podrzavao i tako usreciti one koji su nas ojadili?
Kako podrzati onog koji cini ono sto nismo zeleli da rade nama?
U ovakvom svetu i ovom dobu kada vlada licemerstvo i politika sile diktira moral, najbolje je ostati neutralan poput Svajcarske.
Ovde nema prijatelja, samo interesi i prilike.

pa vi vidite

pre 10 godina

"Jasno je šta bih vam ja sugerisao, ali na vama je da odlučite" - kako mali Perica zamišlja slobodan stav i nemešanje u unutarnje odnose!

Posmatrač

pre 10 godina

Pustimo emocije, razmišljajmo logično. Sve analogije Kosovo-Krim idu na ruku Srbiji.
1. Krim je bio deo Rusije, i ako ostane u Rusiji to je presedan koji stvara uslove da u budućnosti i Kosovo, u promenjenim geopolitičkim uslovima, bude ponovo integrisano u Srbiju
2. Ukoliko Krim ne ostane u Rusiji, to znači da Srbija ima puno pravo da i dalje insistira na poštovanju međunarodnog prava po pitanju Kosova, kao i do sada
Zaključak: Sve ide u korist Srbije. Najpametnije je ćutati i čekati dalji razvoj situacije oko Krima.

vlada

pre 10 godina

Poštovana ekselencijo! Da li možete sve što ste rekli da projektujete na KiM, i da odlučite da li ste ćete se voditi istim tim principima prema nezavisnosti naše južne pokrajine?
Znamo da sila Boga ne moli, ali nemojte nas vređati i ponižavati bez potrebe.

Vasa

pre 10 godina

Treba da izjavimo sledece: protiv smo pripajanja Krima Rusiji bez dozvole Ukrajine. Medjunarodno pravo je ponovo pogazeno kao sto su ga najpre pogazile sledece zemlje u slucaju nelegalnog otimanja Kosova, dela teritorije Srbije: (pa navedemo sve zemlje koje su ga priznale). I kraj price.

Кривокапић

pre 10 godina

Клонимо се ми Русије и Америке. Најбоље нам је да гледамо своја посла и да већ једном постанемо независни.

spin

pre 10 godina

Kao i uvek gledati svoj interes. Znaci stav da bude sto vise diplomatski a dosledan, da se nikom ne bi zamerili a da nam ne bi prebacivali posle za Kosovo. Posto u Srbiji dokazano ima mnogo spin magova, kraljeva demagogije i slicno, sto se videlo i na ovim izborima, ne sumnjam da cemo vec nekako naci resenje. Ajde demagozi upotrebite svoje vestinu i za nesto sto je u interesu drzave.

Radoznali Perica

pre 10 godina

Auuuuu pa ispade da smo amerima i rusima mi neki veliki dr. mr. i da ce nas stav odrediti dalji tok! Jos ce i naredni svetski rat zapoceti nasom zaslugom, opasni smo igraci, nema sta...

shazam

pre 10 godina

S jedne strane, licemerni su maksimalno. I jedni i drugi. Ali sa druge - u pravu je da je stvarno krajnje vreme da i mi odlucimo na koju cemo stranu. Ove idi mi - dodji mi fore postaju ne samo naporne vec i beskorisne.

Modigliani

pre 10 godina

Najgori su prijatelji koji vam kazu da zbog svojih razmirica sa zajednickim prijateljem morate da se olucite, po sistemu: "Ili mi ili oni".

MAXIMUS

pre 10 godina

A g. Kirbi jeste li Vi pogresili kada ste bombardovali jednu suverenu zemlju, bez odobrenja SB UN?!?!?! Jeste li vi pogresili kada ste priznali Kosovo, i podrzali neustavni i nepriznati referendum?!?!?! Sve ste vi to uradili a sad drugima branite isto to!!!! Vi i Vasa zemlja ste jedni najobicniji licemeri!!!! Tumacite medjunarodno pravo kako vama odgovara, licemeri jedni!!! Bombardovanje vam NIKAD necemo zaboraviti!!!! Podrska za Rusiju!!!!

Solex

pre 10 godina

Pocelo je , sada samo mudro,neutralnost je zakon ako je ikako moguce u ovoj situaciji mada moram da budem iskren oni ce traziti konkretan stav ili jedno ili drugo.Njima je bitniji nas stav od Swice pominjano je Kosovo i to direktno poredenje ....oni su spremni na sve (ako ne mogu Putinu mogu nama)a svima nama je to jasno ko dan ...posledice....

pasteta

pre 10 godina

Znaci, sada nas USA tera da budemo dosledni u nasem nepriznavanju Kosova.... msm stvaaaaaarno...
Pa valjda ste vi prvi koji niste dosledni.

Deni Krejn

pre 10 godina

Neutralnost kao politička opcija ne pije vodu. Nekad smo mogli, sad više ne. Niti smo mi svetska ekonomska sila, pa da nas prati cela Afrika, niti smo vojna sila pa da budemo između zapada i istoka.

Miljo

pre 10 godina

E, da imamo diplomatiju kao sto nemamo, ovo pitanje bi tako zabasurili nekom izjavom da niko ne bi mogao da skonta nas stav po pitanju Ukrajine (tj. svako bi je tumacio na svoj nacin)...

Goran

pre 10 godina

Titova politika danas nije moguca. Kakav ce stav nasi politicari da zauzmu, to ni sam bog ne moze da zna. A jedno je sigurno - POGRESICE.

atlas

pre 10 godina

Jel tako? Mozda je onda sada pravi momenat da se vratimo na 1999. Npr. svedeconje nemackog generala Naumana koji je potvrdio da su "jugoslovenske vlasti ispoštovale sporazum sa Holbrukom..." sto je kasnije i potvrdjeno od strane nezavisne komisije + svedocenje bivseg ministra odbrane Velike Britanije Gilberta koji je izjavio da su uslovi postavljeni u Rambujeu bili sroceni tako da ih Milosevic nikako nije mogao prihvatiti + stotine zrtava + tone i tone uranijuma + civilni ciljevi = TUZBA ZA GENOCID. Sa druge strane Rusi prakticno ni metak nisu ispalili a to sto su uzeli Kosovo za poredjenje je zato sto su vama nesto hteli da kazu a ne nama, postovani ambasadore!

русвај

pre 10 godina

Одлучили смо да поступци Русије у вези са Кримом, као и поступци запада у вези са Косовом и Метохијом нису у складу са међународним правом. Одлучили смо да су западне силе прве погазиле то исто међународно право и створиле ново право које је Русија у случају Крима у потпуности применила. Такође, одлучили смо да смо у заштити старог међународног права потпуно немоћни и неефикасни у случају Косова и Метохије, тако да не бисмо да трошимо своје снаге на одбрану старог међународног права и у случају Крима. Одлучили смо да се не мешамо. Не дамо Косово!

Kako drugacije

pre 10 godina

Srbija je odlucila...
I Kosovo
I EU
I Rusija
I gej parada
I reforme
I borba protiv korupcije

Tako da, zamoljevamo EU, da nas sad ne tera na odluku, jer onda nasi politicari nece imati cime da farbaju narod pred izbore!

Tanasko

pre 10 godina

Srbija treba da ponudi resenja,mi moramo imati aktivnu ulogu u tom konfliktu i to naravno neutralnu ali aktivnu.Srbija zbog svih svojih specificnosti kao i prijateljstava i na istoku i na zapadu zauzima aktivan stav na pomirenju sukobljenih strana,pouceni smo iskustvom iz nase bogate istorije,zelimo biti most izmedju istoka i zapada.Srbija je za miroljubivu politiku i dijalog.
(sado da nam opet englezi ne ubace u glavu ono bolje rat nego pakt i sl.)

ice9

pre 10 godina

Meni je i dalje imbecilno to sto se koljemo medju sobom a sa planete zemlje ne mozemo pa ne mozemo, jako smo kratkovida civilizacija da je to strasno nesto, cemu sva ta agresija, cepkanje, deljenje, trka u naoruzanju, apsokutni idiotizam.

zika

pre 10 godina

ako damo podrsku Rusiji,ode Kosovo,jer kako ubediti zemlje koje ga nisu priznale da imamo dvostruke arsine,a u suprotnom kvarimo odnose sa Rusima,stvarno nezavidna situacija.Sto se tice raferenduma na Kosovu situacija je jasna kao na Krimu sto se tice strukture stanovnistva,tako da je svejedno da li ga je bilo ili nije.Referendum je bio samo na Krimu,a ne u celoj Ukrajini

Michbju

pre 10 godina

Tačno navodi na ono što žele da uradimo. Ako je text autentičan, tj. ako su ga citirali, indirektno je priznao da su nam oteli Kosovo. Pazite paradox, skreće nam pažnju da smo u istoj situaciji kao Ukrajina, dakle priznaje da je NATO uradio nama isto što i sada Rusija Ukrajini, a istovremeno je to isto delo koje osporava Rusima, opravdano kada je u pitanju Kosovo!? Ako nam dozvole da kuliramo po ovom pitanju, onda jezik za zube, a ako nastave da insistiraju na izjašnjavanju onda je Vučić u nezgodnoj situaciji, jer sve što je rađeno do danas moglo bi da se okrene protiv njega, ako ne uspe da preseče. Ovo nije fer prema jednoj maloj Srbiji, koja pokušava da izađe iz tame i jednostavno da počne da živi. Kao da te pitaju da li više voliš Mamu ili Tatu, Oni se razvode, odluči kod koga ćeš da živiš. Voliš oboje, ali Tata ima više para, a Mama je ipak Mama. Na kulturan način nam poručuju, ili-ili. Taman pomisliš; idemo napred, opet neke skrivene ucene, ako nisu Karađić i Mladić, onda je Kosovo, sad kad nije ni Kosovo, evo Rusija, posle će biti suđenje sa Hrvatskom, ko zna šta je sledeće. Stvarno smo proklet narod!!!

драгољуб

pre 10 godina

Србија треба да формира поглавље 3.768.998.345.679.346. па када стигне на ред то поглавље да видимо да ли су испошовани услови поглавља.Затим анекс бр1.2.3.4.5.6.7.8.............па ће мо коначно донети свој став по том питању.

Neca

pre 10 godina

Ja ne razumem koji je ovo licemer !? Shvatam koju politiku zastupa , jer mora !!! Ali kao covek da prica ovakve stvari , a da nas njegova zemlja ucenjuje na svakom koraku plus sto su oni otvorili pandorinu kutiju otcepeljenjem i priznanjem nezavisnosti Kosova , ciji je scenario njegova zemlja licno organizovala, sad prica o integritetu i medj. pravu samo iz razloga sto to odgovara interesima njegove administracije ... Gdine kirbi zamislite se i setite se skorasnje posete pravnom fakultetu obicnim studentima i obicnim ljudima , gde ni na jedno pitanje niste imali odgovor ! Pozdrav slobodan gradjanin!

gradjanin

pre 10 godina

Nas stav je dosledan. Ne slazemo se da se silom odlucuje o delovima neke teritorije ukljucujuci i celine. Sto znaci da puceve, aneksije, pobune i sl. svrgavanja vlasti mimo demokratskih metoda ne mozemo prihvatiti. Takodje smo dosledni u tome da se sankcije kao mera ne koriste jer ni mi ne uvodimo sakncije zemljama ili otcepljenim delovima sa cijom se politikom ne slazemo nego pokusavamo da aktivno pregovaramo i u taj proces ukljucimo sve zainteresovane strane radi mirnog razresavanja nastalih problema. Taj odnos proizilazi iz sopstvenog iskustva po slicnim pitanjima i evidentne cinjenice da najvece posledice bilo kakvog zaostravanja trpi jedino lokalno stanovnistvo i njihov normalan civilizacijski razvoj.

Miljenko manjina

pre 10 godina

Pored provokacija i zelje da nas svrstaju na jednu stranu treba ostati hladne glave i reci da smo neutralni i da resavamo svoje problemeTreba da se ova vlada izbori sa velikim promenama. Jos nam samo Krim treba.