Utorak, 18.03.2014.

12:50

Bez penzije zbog kućne elektrane

Slovenački penzioner Jože Praper, koji je na krov porodične kuće postavio solarnu mikroelektranu, dobio je rešenje kojim mu se oduzima penzija.

Izvor: Tanjug

Bez penzije zbog kuæne elektrane IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Ђурић Милош Трстеник

pre 10 godina

Ја сам мислио да само Србија има шунтаве законе кад оно испаде да и словенци изгледа нису много бољи од нас срба.Уместо да награде човека они га још и сатиру.!

KoleM

pre 10 godina

A u Srbiji, penzioner, i to invalidski, može postati poslanik i direktor pošte i da mu ostane penzija i plus da ne plaća solidarni porez.

Šimi

pre 10 godina

Kod nas bi ga tužili, kao mene. Ja ih lepo montirao i u letnjim mesecima počeo da vraćam struju u sistem. Došli, isključili me i uručili tužbu...ja digao proizvodnju još malo i sada se komša i ja snabdevamo. A za tužbu se nadam apelacioni da mi poousti! :D

Ivan

pre 10 godina

@(Don Giovanni, 18. mart 2014 13:23)

Bio si u Sloveniji kad se na veliko orgijalo s kreditima pa je i bio "prosperitet". Sad država nema ni za pola leba pa tako i penzije polako ali sigurno idu u zaborav. Ima neka zanimljivost. Neko ko je pre 10 godina otišao u penziju i recimo prima 700 evra. E ako danas ideš u penziju i imaš identičan radni staž/uplaćivanje kao onaj pre 10 godina, e danas dobiješ samo još jedno 500 evra. I svake godine se to smanjuje. Polako će sići za sve na jedno 300 evra.

A ima i zablude. Ovo što u Srbiji i Sloveniji smatrate uplaćivanjem u neki penzioni fond. Tog fonda nema. Ne čuvaju se pare tu za vas nego imamo svi takozvani solidarnostni sistem gde jedna generacija plaća za drugu. S obzirom na to, da je stanovništvo sve starije a mladih manje nego pre 20-30 godina to je obična ponzi šema danas i para jednostavno više nema.

istina

pre 10 godina

Moze, on ce vratiti 3-godisnju penziju. A oni neka mu vrate njegov radni staz sto je uplacivao ceo radni vek i plus 4% inflacije na godinu.

Inđičanin

pre 10 godina

E moj dedice... Na svu muku koja ga je snašla, da je u Srbiji još bi pao grad pa bi mu polupao sve te solarne panele. Pre nego što nas je prošle godine grad urnisao i ja sam razmišljao o toj mini solarnoj elektrani. Međutim, pošto nemamo nikakvu protivgradnu zaštitu i krovni prozori su suludi luksuz, a kamoli solarni paneli...

Tako treba

pre 10 godina

Eto opet treba da učimo od Slovenaca.
Kod nas penzioneri mogu da se bave projektovanjem, izvođenjem radova, da imaju svoja preduzeća, da prave kule i gradove - i istovremeno primaju penziju od države!?
(Ma gde smo to mi..., 18. mart 2014 14:43)

Dečko sa koje si ti planete? Nemam ja ništa protiv da mi uskrate penziju, samo da mi vrate revalorizovan novac koji sam uplaćivao u penzioni fond. U suprotnom metak u čelo nekom iz vlasti i doživotno izdržavanje o državnom trošku.

jj

pre 10 godina

Eto napravio sve o svom trosku, koristio solarnu energiju za svoje potrebe i odjednom ispalo kao da je vlasnik "Krška". Još će da ga optuže i da je cepao atome u domaćoj radinosti.

zoran

pre 10 godina

Balkan bato...Uvek je glupost, lopovluk, korupcija, cvetalo na racun pameti i poshtenja. Zato je Balkan tu gde jeste a zapad tame gde jeste.
U Engleskoj, ako imate vishe struje, kroz proizvodnju vashih panela, vi to vracate u mrezu i zaradite neki dinar. Drzava to inspirishe da se radi u shto vecoj meri, jer ce na taj anchin biti sve manje zavisni od uvoza. Normalno, nema govora o ukidanju penzija i slichnih budalashtina, za to je Balakn zaduzen.

marama

pre 10 godina

A da iskopa bunar i snabdeva polovinu svojih potreba vodom iz bunara, jel bi mu onda isto ukinuli penziju?
Gospode, kakav besmisao! Nadajmo se će sud da napravi razliku izmedju komercijalne i domaće potrošnje i upotrebe.

Petar

pre 10 godina

Struju proizvodi za svoje potrebe. Pa ko ga je uopšte terao da prijavljuje elektranu? I da ga neko pita šta mu je to na krovu, mogao je da kaže da greje vodu za bojler i niko mu ništa ne bi zamerio. Ovako ... hoće čovek sve pošteno ... u kapitalističkoj državi...

U principu ... sve bi to tako moglo da je vest takva kakva nam je predstavljena. Ali nije.

Problem proizvodnje struje za svoje potrebe je u skladištenju energije.
Kako to nije tako jednostavno, radi se po principu da se proizvedena energija ne skladišti, već se odmah unosi u sistem.

U slučaju da se poseduje ovakva elektrana, potpisuje se ugovor sa lokalnom elektrodistribucijom, tako da se proizvedena energija odmah distribuira (prihvata je sistem). Postoji posebno brojilo koje meri koliko ste električne energije proizveli, pa vam to elektrodistribucija plaća po nekom cenovniku. Da bi se sve ovo radilo, sve mora da bude i legalno, pa ispada da posedovanje mini solarne elektrane predtstavlja i mini proizvodnju. Znači - čovek ima proizvodnju (vlasnik proizvodnog pogona), ostvaruje prihod i ne sleduje ga penzija.

Nikoga nije briga što je taj prihod daleko manji od penzije koju prima. Bitno je malom čoveku oduzeti što je moguće više da bi se bagra na vlasti bogatila i bahatila.

Ovde je problem u zakonu koji je nakaradan.
Na ovakvim stvarima bismo i mi trebali izvlačimo pouke i da se ne zalećemo u slične poslove ukoliko sve nije pravno regulisano kako treba.

Ovas žito plemenito

pre 10 godina

Novi svetski poredak i EU. Šta je ovde čudno? Sutra kada na selu kupimo svinju vlasnik mora da nam da fiskalni račun, a on državi da plati PDV. Ovo kao niste znali? Da li narode srpski uopšte znate šta radite i šta birate?

zmau

pre 10 godina

Čovek čak nije ni prodavao energiju na tržištu, toj omiljenoj kravi muzari državnih mastiljara. Nadam se da ga neće teretiti i što je povremeno kuvao ručak (umesto da kupi gotov).

DJ_Vasa

pre 10 godina

Ovo nema veze sa mozgom. Ako je čovek zaradio penziju, onda treba da mu je isplaćuju, pa makar da poseduje kompaniju koja ima zaradu koliko i Mercedes.

dukaPPS

pre 10 godina

Jel' to znači da komplet Bavarska regija mora da bude izuzeta iz penzionog fonda? Nije baš kompletna vest u pitanju jer dozvole može izdati ministarstvo rudarstva i energetike. U Evropskoj uniji može imati bilo ko: individualna domaćinstva, preduzetznici, opštine, fizička i pravna lica, itd. Kako se u našoj državi usvajaju Evropski standardi, zakoni i norme, ovakve investicije su moguće i kod nas. A šta reći onda za Sloveniju?.... Ima tu nečega još više.....

Ma gde smo to mi...

pre 10 godina

Eto opet treba da učimo od Slovenaca.
Kod nas penzioneri mogu da se bave projektovanjem, izvođenjem radova, da imaju svoja preduzeća, da prave kule i gradove - i istovremeno primaju penziju od države!?
A mladi ljudi sede kući bez posla i trunu. Možda zato i ne čudi što na izbore izađe 90% penzionera a 10% mladđih od 30 godina...

preki

pre 10 godina

Meni nije jasno kako se stečeno pravo (u ovom slučaju penzija) može oduzeti naknadnim radnjama. Pa šta ako radi nešto sa strane? 40 godina je uplaćivao u fond. Kao kad bi firma meni rekla "oduzima ti se plata ovog meseca, a i da vratiš za zadnje 3 godine, zato što si posle posla radio" (a da nema veze sa radom firme).. glupost.

Miroslav Ivić

pre 10 godina

Ludilo! Pa da, država će doskočiti svakom pokušaju samostalnosti, nezavisnosti. Iz perspektive vladajućih struktura bilo bi sjajno da kontrolišu sve aspekte života pojedinca i da ga podrede i učine zavisnim od centara snabdevanja: hranom, vodom, energijom, lekovima. Dakle: što centralizovanije- to bolje! Bolest.

mica2

pre 10 godina

Kakve to veze ima ako je covek izdvajao za poreze i doprinose!! Treba svi da otkace te penzione fondove i sam slazes kintu na stranu!

Dokolica

pre 10 godina

@rewolute

Kada se tako jednostavno posmatraju stvari, vaša opaska ima smisla. Ali u ovim slučajevima država ne naplaćuje "sunce", već uzima namete na trgovinu električnom energijom između privatnih lica. Ovaj čovek proizvodi električnu energiju i ono što ne iskoristi prodaje kompaniji (najverovatnije privatnoj) koja tu struju dalje preprodaje. Nameti na trgovinu el. energijom između dve privatne kompanije su normalna stvar. Ovaj čovek je sigurno od države dobio mnogo veće stimulanse da instalira mikro elektranu i koristi solarnu energiju.

Sa druge strane, energija koja se proizvodi od sunčeve energije mora da se skladišti u baterijama, akumulatorima koji su sačinjeni od teških metala, za čije je bezbedno t.j. ekološko skladištenje posle isteka roka trajanja neophodno mnogo više "loše" energije nego što sama elektrana proizvede "dobre" el. energije za života. Drugim rečima, dokle god se akumulatori budu pravili od štetnih materija solarne elektrane neće biti ekološke. U pitanju je čist poslovni marketing kompanija koje se bave proizvodnjom solarnih panela i ostale opreme, ali i bitna istraživanja na tom polju sa ciljem da se proizvede čista energija.

sebastian nađ

pre 10 godina

Ovo čeka i nas na žalost! Svako rođen na ovoj planeti ima pravo na sunce i njegovu energiju. Država se tu jako uplašila! Podrška penzioneru-inžinjeru!!!

bole

pre 10 godina

Koja glupost.Čovek je svoju penziju zaradio,da je socijalna pa razumem.Da li će tako da uzmu penziju I nekom piscu koji štampa knjige u penziji?Na primer Dobrica Ćosić.Prima penziju,a piše I knjige.

Komša

pre 10 godina

Besmislen zakon i besmisleno pljačkanje ljudi.Naplaćivati čoveku korišćenje solarne energije pozivanjem na porez na proizvodnju struje je istovetno naplaćivanju poreza na proizvodnju hleba domaćici koja je sama ispekla hleb ili tretiranje domaćice kao ugoxstitelja jer je skuvala
nedeljni ručak.Da mogu stavili bi vodomer na bunar, da slučajno ne pije vodu a da državi ne plati koju kintu.Još mu oteli penziju za koju je rintačio ceo život.
Svuda je isto.Nezajažljiva administracija iz oka bi ukrala.
Šta je sledeće?Ko napravi detetu rodjendansku tortu mora da plati PDV kao poslastičar?

Don Giovanni

pre 10 godina

Ne poznajem slovenačke zakone, ali mi ovo izgleda kao neverovatan idiotluk. Čovek je stekao pravo na penziju jer je uplaćivao doprinose i ispunio uslove za odlazak u penziju. Penzija NIJE MILOSTINJA koju država deli po svom nahođenju, nego PRAVO koje je čovek stekao i OBAVEZA države prema njemu. Kraj priče.

Ako je zakon takav da se ono što on radi kad ode u penziju tretira kao preduzetništvo, nema nikakvih problema. Neka penzioner-preduzetnik od tog prihoda plaća državi poreze i DOPRINOSE. Kad i ako prestane s preduzetništvom, ponovo će mu se obračunati iznos penzije i uzeti u obzir doprinosi koje je plaćao dok je bio preduzetnik. Vrlo jednostavno.

Ne razumem zašto se čoveku, ne samo oduzima penzija, nego još i mora da vrati pare koje je ranije primao?! Koga je on tu prevario?

Živeo sam i radio u Sloveniji 10-ak godina i mislim da zato mogu reći da dobro poznajem Slovence. "U moje vreme" ne sećam se da je bilo sličnih idiotluka, naprotiv, o Slovencima imam mišljenje kao o razumnim i normalnim ljudima.
Ali idota se uvek i svuda nađe, samo je pitanje u kojim količinama i na kojim položajima. Izgleda da je ovaj čovek naleteo baš na kapitalca...

EU Citizen

pre 10 godina

Drugim rečima, državni socijalistički kriminalci svim silama brane energetski monopol, jednu od najvažnijih poluga za kontrolu i pljačkanje građana. Uzgred, slične stvari se dešavaju širom crvene EU, potražite malo na Google-u.

Ujka Baja, čovek koji zna

pre 10 godina

U Srbiji prema trenutno važećim propisima ukoliko je starosni penzioner istovremeno i preduzetnik (vlasnik radnje) ili se nalazi u radnom odnosu kod nekog poslodavca - ne obustavlja mu se penzija, već istovremeno prima i platu i penziju. Šta više, ima pravo da mu se takav rad kasnije valorizuje u cilju povećanja penzije.

U EU to izgleda nije slučaj, tako da... hmm da ne nastavljam, opet mi nećete objaviti komentar.

Vozd

pre 10 godina

Pa sve i da jeste mali preduzetnik, sa kojim pravom oni njima oduzimaju penzije. On je tu penziju zaradio, a to sta ce on u penziji da radi, dal da sedi kuci ili da radi nesto privatno je nebitno, penziju treba da prima.

dulea

pre 10 godina

Hmm..koriscenje vode iz sopstvenog bunara, hrane iz sopstvenog dvorista/baste, udisanje vazduha, uzivanje u sopstvenim fantazijama umesto gledanje televizije... "1984" je basna sa srecnim zavrsetkom....

loša im je bila exYU

pre 10 godina

Ma nisu oni njemu uzeli penziju već nemaju da mu je daju!!! Slovenija je toliko dužna da više nema para ni za penzije ni za plate!!!

perica

pre 10 godina

Hahaha, luda zemlja. A od cega ce jadan covek da zivi, od sunca? Welcome to EU. Slovenija kao i svr zemlje EU moraju da postuju i sprovode njihove zakone. Jel to znaci da ako penzioner ima dve kokoske i jednu kozu da je mali privrednik i da treba da mu se oduzme penzija.

Vozd

pre 10 godina

Pa sve i da jeste mali preduzetnik, sa kojim pravom oni njima oduzimaju penzije. On je tu penziju zaradio, a to sta ce on u penziji da radi, dal da sedi kuci ili da radi nesto privatno je nebitno, penziju treba da prima.

jj

pre 10 godina

Eto napravio sve o svom trosku, koristio solarnu energiju za svoje potrebe i odjednom ispalo kao da je vlasnik "Krška". Još će da ga optuže i da je cepao atome u domaćoj radinosti.

dulea

pre 10 godina

Hmm..koriscenje vode iz sopstvenog bunara, hrane iz sopstvenog dvorista/baste, udisanje vazduha, uzivanje u sopstvenim fantazijama umesto gledanje televizije... "1984" je basna sa srecnim zavrsetkom....

Petar

pre 10 godina

Struju proizvodi za svoje potrebe. Pa ko ga je uopšte terao da prijavljuje elektranu? I da ga neko pita šta mu je to na krovu, mogao je da kaže da greje vodu za bojler i niko mu ništa ne bi zamerio. Ovako ... hoće čovek sve pošteno ... u kapitalističkoj državi...

U principu ... sve bi to tako moglo da je vest takva kakva nam je predstavljena. Ali nije.

Problem proizvodnje struje za svoje potrebe je u skladištenju energije.
Kako to nije tako jednostavno, radi se po principu da se proizvedena energija ne skladišti, već se odmah unosi u sistem.

U slučaju da se poseduje ovakva elektrana, potpisuje se ugovor sa lokalnom elektrodistribucijom, tako da se proizvedena energija odmah distribuira (prihvata je sistem). Postoji posebno brojilo koje meri koliko ste električne energije proizveli, pa vam to elektrodistribucija plaća po nekom cenovniku. Da bi se sve ovo radilo, sve mora da bude i legalno, pa ispada da posedovanje mini solarne elektrane predtstavlja i mini proizvodnju. Znači - čovek ima proizvodnju (vlasnik proizvodnog pogona), ostvaruje prihod i ne sleduje ga penzija.

Nikoga nije briga što je taj prihod daleko manji od penzije koju prima. Bitno je malom čoveku oduzeti što je moguće više da bi se bagra na vlasti bogatila i bahatila.

Ovde je problem u zakonu koji je nakaradan.
Na ovakvim stvarima bismo i mi trebali izvlačimo pouke i da se ne zalećemo u slične poslove ukoliko sve nije pravno regulisano kako treba.

Tako treba

pre 10 godina

Eto opet treba da učimo od Slovenaca.
Kod nas penzioneri mogu da se bave projektovanjem, izvođenjem radova, da imaju svoja preduzeća, da prave kule i gradove - i istovremeno primaju penziju od države!?
(Ma gde smo to mi..., 18. mart 2014 14:43)

Dečko sa koje si ti planete? Nemam ja ništa protiv da mi uskrate penziju, samo da mi vrate revalorizovan novac koji sam uplaćivao u penzioni fond. U suprotnom metak u čelo nekom iz vlasti i doživotno izdržavanje o državnom trošku.

marama

pre 10 godina

A da iskopa bunar i snabdeva polovinu svojih potreba vodom iz bunara, jel bi mu onda isto ukinuli penziju?
Gospode, kakav besmisao! Nadajmo se će sud da napravi razliku izmedju komercijalne i domaće potrošnje i upotrebe.

preki

pre 10 godina

Meni nije jasno kako se stečeno pravo (u ovom slučaju penzija) može oduzeti naknadnim radnjama. Pa šta ako radi nešto sa strane? 40 godina je uplaćivao u fond. Kao kad bi firma meni rekla "oduzima ti se plata ovog meseca, a i da vratiš za zadnje 3 godine, zato što si posle posla radio" (a da nema veze sa radom firme).. glupost.

istina

pre 10 godina

Moze, on ce vratiti 3-godisnju penziju. A oni neka mu vrate njegov radni staz sto je uplacivao ceo radni vek i plus 4% inflacije na godinu.

DJ_Vasa

pre 10 godina

Ovo nema veze sa mozgom. Ako je čovek zaradio penziju, onda treba da mu je isplaćuju, pa makar da poseduje kompaniju koja ima zaradu koliko i Mercedes.

Komša

pre 10 godina

Besmislen zakon i besmisleno pljačkanje ljudi.Naplaćivati čoveku korišćenje solarne energije pozivanjem na porez na proizvodnju struje je istovetno naplaćivanju poreza na proizvodnju hleba domaćici koja je sama ispekla hleb ili tretiranje domaćice kao ugoxstitelja jer je skuvala
nedeljni ručak.Da mogu stavili bi vodomer na bunar, da slučajno ne pije vodu a da državi ne plati koju kintu.Još mu oteli penziju za koju je rintačio ceo život.
Svuda je isto.Nezajažljiva administracija iz oka bi ukrala.
Šta je sledeće?Ko napravi detetu rodjendansku tortu mora da plati PDV kao poslastičar?

Šimi

pre 10 godina

Kod nas bi ga tužili, kao mene. Ja ih lepo montirao i u letnjim mesecima počeo da vraćam struju u sistem. Došli, isključili me i uručili tužbu...ja digao proizvodnju još malo i sada se komša i ja snabdevamo. A za tužbu se nadam apelacioni da mi poousti! :D

Don Giovanni

pre 10 godina

Ne poznajem slovenačke zakone, ali mi ovo izgleda kao neverovatan idiotluk. Čovek je stekao pravo na penziju jer je uplaćivao doprinose i ispunio uslove za odlazak u penziju. Penzija NIJE MILOSTINJA koju država deli po svom nahođenju, nego PRAVO koje je čovek stekao i OBAVEZA države prema njemu. Kraj priče.

Ako je zakon takav da se ono što on radi kad ode u penziju tretira kao preduzetništvo, nema nikakvih problema. Neka penzioner-preduzetnik od tog prihoda plaća državi poreze i DOPRINOSE. Kad i ako prestane s preduzetništvom, ponovo će mu se obračunati iznos penzije i uzeti u obzir doprinosi koje je plaćao dok je bio preduzetnik. Vrlo jednostavno.

Ne razumem zašto se čoveku, ne samo oduzima penzija, nego još i mora da vrati pare koje je ranije primao?! Koga je on tu prevario?

Živeo sam i radio u Sloveniji 10-ak godina i mislim da zato mogu reći da dobro poznajem Slovence. "U moje vreme" ne sećam se da je bilo sličnih idiotluka, naprotiv, o Slovencima imam mišljenje kao o razumnim i normalnim ljudima.
Ali idota se uvek i svuda nađe, samo je pitanje u kojim količinama i na kojim položajima. Izgleda da je ovaj čovek naleteo baš na kapitalca...

zoran

pre 10 godina

Balkan bato...Uvek je glupost, lopovluk, korupcija, cvetalo na racun pameti i poshtenja. Zato je Balkan tu gde jeste a zapad tame gde jeste.
U Engleskoj, ako imate vishe struje, kroz proizvodnju vashih panela, vi to vracate u mrezu i zaradite neki dinar. Drzava to inspirishe da se radi u shto vecoj meri, jer ce na taj anchin biti sve manje zavisni od uvoza. Normalno, nema govora o ukidanju penzija i slichnih budalashtina, za to je Balakn zaduzen.

EU Citizen

pre 10 godina

Drugim rečima, državni socijalistički kriminalci svim silama brane energetski monopol, jednu od najvažnijih poluga za kontrolu i pljačkanje građana. Uzgred, slične stvari se dešavaju širom crvene EU, potražite malo na Google-u.

Inđičanin

pre 10 godina

E moj dedice... Na svu muku koja ga je snašla, da je u Srbiji još bi pao grad pa bi mu polupao sve te solarne panele. Pre nego što nas je prošle godine grad urnisao i ja sam razmišljao o toj mini solarnoj elektrani. Međutim, pošto nemamo nikakvu protivgradnu zaštitu i krovni prozori su suludi luksuz, a kamoli solarni paneli...

sebastian nađ

pre 10 godina

Ovo čeka i nas na žalost! Svako rođen na ovoj planeti ima pravo na sunce i njegovu energiju. Država se tu jako uplašila! Podrška penzioneru-inžinjeru!!!

Ivan

pre 10 godina

@(Don Giovanni, 18. mart 2014 13:23)

Bio si u Sloveniji kad se na veliko orgijalo s kreditima pa je i bio "prosperitet". Sad država nema ni za pola leba pa tako i penzije polako ali sigurno idu u zaborav. Ima neka zanimljivost. Neko ko je pre 10 godina otišao u penziju i recimo prima 700 evra. E ako danas ideš u penziju i imaš identičan radni staž/uplaćivanje kao onaj pre 10 godina, e danas dobiješ samo još jedno 500 evra. I svake godine se to smanjuje. Polako će sići za sve na jedno 300 evra.

A ima i zablude. Ovo što u Srbiji i Sloveniji smatrate uplaćivanjem u neki penzioni fond. Tog fonda nema. Ne čuvaju se pare tu za vas nego imamo svi takozvani solidarnostni sistem gde jedna generacija plaća za drugu. S obzirom na to, da je stanovništvo sve starije a mladih manje nego pre 20-30 godina to je obična ponzi šema danas i para jednostavno više nema.

perica

pre 10 godina

Hahaha, luda zemlja. A od cega ce jadan covek da zivi, od sunca? Welcome to EU. Slovenija kao i svr zemlje EU moraju da postuju i sprovode njihove zakone. Jel to znaci da ako penzioner ima dve kokoske i jednu kozu da je mali privrednik i da treba da mu se oduzme penzija.

Ujka Baja, čovek koji zna

pre 10 godina

U Srbiji prema trenutno važećim propisima ukoliko je starosni penzioner istovremeno i preduzetnik (vlasnik radnje) ili se nalazi u radnom odnosu kod nekog poslodavca - ne obustavlja mu se penzija, već istovremeno prima i platu i penziju. Šta više, ima pravo da mu se takav rad kasnije valorizuje u cilju povećanja penzije.

U EU to izgleda nije slučaj, tako da... hmm da ne nastavljam, opet mi nećete objaviti komentar.

bole

pre 10 godina

Koja glupost.Čovek je svoju penziju zaradio,da je socijalna pa razumem.Da li će tako da uzmu penziju I nekom piscu koji štampa knjige u penziji?Na primer Dobrica Ćosić.Prima penziju,a piše I knjige.

zmau

pre 10 godina

Čovek čak nije ni prodavao energiju na tržištu, toj omiljenoj kravi muzari državnih mastiljara. Nadam se da ga neće teretiti i što je povremeno kuvao ručak (umesto da kupi gotov).

mica2

pre 10 godina

Kakve to veze ima ako je covek izdvajao za poreze i doprinose!! Treba svi da otkace te penzione fondove i sam slazes kintu na stranu!

Ovas žito plemenito

pre 10 godina

Novi svetski poredak i EU. Šta je ovde čudno? Sutra kada na selu kupimo svinju vlasnik mora da nam da fiskalni račun, a on državi da plati PDV. Ovo kao niste znali? Da li narode srpski uopšte znate šta radite i šta birate?

Miroslav Ivić

pre 10 godina

Ludilo! Pa da, država će doskočiti svakom pokušaju samostalnosti, nezavisnosti. Iz perspektive vladajućih struktura bilo bi sjajno da kontrolišu sve aspekte života pojedinca i da ga podrede i učine zavisnim od centara snabdevanja: hranom, vodom, energijom, lekovima. Dakle: što centralizovanije- to bolje! Bolest.

loša im je bila exYU

pre 10 godina

Ma nisu oni njemu uzeli penziju već nemaju da mu je daju!!! Slovenija je toliko dužna da više nema para ni za penzije ni za plate!!!

KoleM

pre 10 godina

A u Srbiji, penzioner, i to invalidski, može postati poslanik i direktor pošte i da mu ostane penzija i plus da ne plaća solidarni porez.

dukaPPS

pre 10 godina

Jel' to znači da komplet Bavarska regija mora da bude izuzeta iz penzionog fonda? Nije baš kompletna vest u pitanju jer dozvole može izdati ministarstvo rudarstva i energetike. U Evropskoj uniji može imati bilo ko: individualna domaćinstva, preduzetznici, opštine, fizička i pravna lica, itd. Kako se u našoj državi usvajaju Evropski standardi, zakoni i norme, ovakve investicije su moguće i kod nas. A šta reći onda za Sloveniju?.... Ima tu nečega još više.....

Ma gde smo to mi...

pre 10 godina

Eto opet treba da učimo od Slovenaca.
Kod nas penzioneri mogu da se bave projektovanjem, izvođenjem radova, da imaju svoja preduzeća, da prave kule i gradove - i istovremeno primaju penziju od države!?
A mladi ljudi sede kući bez posla i trunu. Možda zato i ne čudi što na izbore izađe 90% penzionera a 10% mladđih od 30 godina...

Ђурић Милош Трстеник

pre 10 godina

Ја сам мислио да само Србија има шунтаве законе кад оно испаде да и словенци изгледа нису много бољи од нас срба.Уместо да награде човека они га још и сатиру.!

Dokolica

pre 10 godina

@rewolute

Kada se tako jednostavno posmatraju stvari, vaša opaska ima smisla. Ali u ovim slučajevima država ne naplaćuje "sunce", već uzima namete na trgovinu električnom energijom između privatnih lica. Ovaj čovek proizvodi električnu energiju i ono što ne iskoristi prodaje kompaniji (najverovatnije privatnoj) koja tu struju dalje preprodaje. Nameti na trgovinu el. energijom između dve privatne kompanije su normalna stvar. Ovaj čovek je sigurno od države dobio mnogo veće stimulanse da instalira mikro elektranu i koristi solarnu energiju.

Sa druge strane, energija koja se proizvodi od sunčeve energije mora da se skladišti u baterijama, akumulatorima koji su sačinjeni od teških metala, za čije je bezbedno t.j. ekološko skladištenje posle isteka roka trajanja neophodno mnogo više "loše" energije nego što sama elektrana proizvede "dobre" el. energije za života. Drugim rečima, dokle god se akumulatori budu pravili od štetnih materija solarne elektrane neće biti ekološke. U pitanju je čist poslovni marketing kompanija koje se bave proizvodnjom solarnih panela i ostale opreme, ali i bitna istraživanja na tom polju sa ciljem da se proizvede čista energija.

Ma gde smo to mi...

pre 10 godina

Eto opet treba da učimo od Slovenaca.
Kod nas penzioneri mogu da se bave projektovanjem, izvođenjem radova, da imaju svoja preduzeća, da prave kule i gradove - i istovremeno primaju penziju od države!?
A mladi ljudi sede kući bez posla i trunu. Možda zato i ne čudi što na izbore izađe 90% penzionera a 10% mladđih od 30 godina...

Dokolica

pre 10 godina

@rewolute

Kada se tako jednostavno posmatraju stvari, vaša opaska ima smisla. Ali u ovim slučajevima država ne naplaćuje "sunce", već uzima namete na trgovinu električnom energijom između privatnih lica. Ovaj čovek proizvodi električnu energiju i ono što ne iskoristi prodaje kompaniji (najverovatnije privatnoj) koja tu struju dalje preprodaje. Nameti na trgovinu el. energijom između dve privatne kompanije su normalna stvar. Ovaj čovek je sigurno od države dobio mnogo veće stimulanse da instalira mikro elektranu i koristi solarnu energiju.

Sa druge strane, energija koja se proizvodi od sunčeve energije mora da se skladišti u baterijama, akumulatorima koji su sačinjeni od teških metala, za čije je bezbedno t.j. ekološko skladištenje posle isteka roka trajanja neophodno mnogo više "loše" energije nego što sama elektrana proizvede "dobre" el. energije za života. Drugim rečima, dokle god se akumulatori budu pravili od štetnih materija solarne elektrane neće biti ekološke. U pitanju je čist poslovni marketing kompanija koje se bave proizvodnjom solarnih panela i ostale opreme, ali i bitna istraživanja na tom polju sa ciljem da se proizvede čista energija.

Ovas žito plemenito

pre 10 godina

Novi svetski poredak i EU. Šta je ovde čudno? Sutra kada na selu kupimo svinju vlasnik mora da nam da fiskalni račun, a on državi da plati PDV. Ovo kao niste znali? Da li narode srpski uopšte znate šta radite i šta birate?

loša im je bila exYU

pre 10 godina

Ma nisu oni njemu uzeli penziju već nemaju da mu je daju!!! Slovenija je toliko dužna da više nema para ni za penzije ni za plate!!!

EU Citizen

pre 10 godina

Drugim rečima, državni socijalistički kriminalci svim silama brane energetski monopol, jednu od najvažnijih poluga za kontrolu i pljačkanje građana. Uzgred, slične stvari se dešavaju širom crvene EU, potražite malo na Google-u.

Ujka Baja, čovek koji zna

pre 10 godina

U Srbiji prema trenutno važećim propisima ukoliko je starosni penzioner istovremeno i preduzetnik (vlasnik radnje) ili se nalazi u radnom odnosu kod nekog poslodavca - ne obustavlja mu se penzija, već istovremeno prima i platu i penziju. Šta više, ima pravo da mu se takav rad kasnije valorizuje u cilju povećanja penzije.

U EU to izgleda nije slučaj, tako da... hmm da ne nastavljam, opet mi nećete objaviti komentar.

zoran

pre 10 godina

Balkan bato...Uvek je glupost, lopovluk, korupcija, cvetalo na racun pameti i poshtenja. Zato je Balkan tu gde jeste a zapad tame gde jeste.
U Engleskoj, ako imate vishe struje, kroz proizvodnju vashih panela, vi to vracate u mrezu i zaradite neki dinar. Drzava to inspirishe da se radi u shto vecoj meri, jer ce na taj anchin biti sve manje zavisni od uvoza. Normalno, nema govora o ukidanju penzija i slichnih budalashtina, za to je Balakn zaduzen.

Tako treba

pre 10 godina

Eto opet treba da učimo od Slovenaca.
Kod nas penzioneri mogu da se bave projektovanjem, izvođenjem radova, da imaju svoja preduzeća, da prave kule i gradove - i istovremeno primaju penziju od države!?
(Ma gde smo to mi..., 18. mart 2014 14:43)

Dečko sa koje si ti planete? Nemam ja ništa protiv da mi uskrate penziju, samo da mi vrate revalorizovan novac koji sam uplaćivao u penzioni fond. U suprotnom metak u čelo nekom iz vlasti i doživotno izdržavanje o državnom trošku.

mica2

pre 10 godina

Kakve to veze ima ako je covek izdvajao za poreze i doprinose!! Treba svi da otkace te penzione fondove i sam slazes kintu na stranu!

istina

pre 10 godina

Moze, on ce vratiti 3-godisnju penziju. A oni neka mu vrate njegov radni staz sto je uplacivao ceo radni vek i plus 4% inflacije na godinu.

perica

pre 10 godina

Hahaha, luda zemlja. A od cega ce jadan covek da zivi, od sunca? Welcome to EU. Slovenija kao i svr zemlje EU moraju da postuju i sprovode njihove zakone. Jel to znaci da ako penzioner ima dve kokoske i jednu kozu da je mali privrednik i da treba da mu se oduzme penzija.

Komša

pre 10 godina

Besmislen zakon i besmisleno pljačkanje ljudi.Naplaćivati čoveku korišćenje solarne energije pozivanjem na porez na proizvodnju struje je istovetno naplaćivanju poreza na proizvodnju hleba domaćici koja je sama ispekla hleb ili tretiranje domaćice kao ugoxstitelja jer je skuvala
nedeljni ručak.Da mogu stavili bi vodomer na bunar, da slučajno ne pije vodu a da državi ne plati koju kintu.Još mu oteli penziju za koju je rintačio ceo život.
Svuda je isto.Nezajažljiva administracija iz oka bi ukrala.
Šta je sledeće?Ko napravi detetu rodjendansku tortu mora da plati PDV kao poslastičar?

sebastian nađ

pre 10 godina

Ovo čeka i nas na žalost! Svako rođen na ovoj planeti ima pravo na sunce i njegovu energiju. Država se tu jako uplašila! Podrška penzioneru-inžinjeru!!!

zmau

pre 10 godina

Čovek čak nije ni prodavao energiju na tržištu, toj omiljenoj kravi muzari državnih mastiljara. Nadam se da ga neće teretiti i što je povremeno kuvao ručak (umesto da kupi gotov).

Petar

pre 10 godina

Struju proizvodi za svoje potrebe. Pa ko ga je uopšte terao da prijavljuje elektranu? I da ga neko pita šta mu je to na krovu, mogao je da kaže da greje vodu za bojler i niko mu ništa ne bi zamerio. Ovako ... hoće čovek sve pošteno ... u kapitalističkoj državi...

U principu ... sve bi to tako moglo da je vest takva kakva nam je predstavljena. Ali nije.

Problem proizvodnje struje za svoje potrebe je u skladištenju energije.
Kako to nije tako jednostavno, radi se po principu da se proizvedena energija ne skladišti, već se odmah unosi u sistem.

U slučaju da se poseduje ovakva elektrana, potpisuje se ugovor sa lokalnom elektrodistribucijom, tako da se proizvedena energija odmah distribuira (prihvata je sistem). Postoji posebno brojilo koje meri koliko ste električne energije proizveli, pa vam to elektrodistribucija plaća po nekom cenovniku. Da bi se sve ovo radilo, sve mora da bude i legalno, pa ispada da posedovanje mini solarne elektrane predtstavlja i mini proizvodnju. Znači - čovek ima proizvodnju (vlasnik proizvodnog pogona), ostvaruje prihod i ne sleduje ga penzija.

Nikoga nije briga što je taj prihod daleko manji od penzije koju prima. Bitno je malom čoveku oduzeti što je moguće više da bi se bagra na vlasti bogatila i bahatila.

Ovde je problem u zakonu koji je nakaradan.
Na ovakvim stvarima bismo i mi trebali izvlačimo pouke i da se ne zalećemo u slične poslove ukoliko sve nije pravno regulisano kako treba.

Vozd

pre 10 godina

Pa sve i da jeste mali preduzetnik, sa kojim pravom oni njima oduzimaju penzije. On je tu penziju zaradio, a to sta ce on u penziji da radi, dal da sedi kuci ili da radi nesto privatno je nebitno, penziju treba da prima.

bole

pre 10 godina

Koja glupost.Čovek je svoju penziju zaradio,da je socijalna pa razumem.Da li će tako da uzmu penziju I nekom piscu koji štampa knjige u penziji?Na primer Dobrica Ćosić.Prima penziju,a piše I knjige.

preki

pre 10 godina

Meni nije jasno kako se stečeno pravo (u ovom slučaju penzija) može oduzeti naknadnim radnjama. Pa šta ako radi nešto sa strane? 40 godina je uplaćivao u fond. Kao kad bi firma meni rekla "oduzima ti se plata ovog meseca, a i da vratiš za zadnje 3 godine, zato što si posle posla radio" (a da nema veze sa radom firme).. glupost.

marama

pre 10 godina

A da iskopa bunar i snabdeva polovinu svojih potreba vodom iz bunara, jel bi mu onda isto ukinuli penziju?
Gospode, kakav besmisao! Nadajmo se će sud da napravi razliku izmedju komercijalne i domaće potrošnje i upotrebe.

jj

pre 10 godina

Eto napravio sve o svom trosku, koristio solarnu energiju za svoje potrebe i odjednom ispalo kao da je vlasnik "Krška". Još će da ga optuže i da je cepao atome u domaćoj radinosti.

dulea

pre 10 godina

Hmm..koriscenje vode iz sopstvenog bunara, hrane iz sopstvenog dvorista/baste, udisanje vazduha, uzivanje u sopstvenim fantazijama umesto gledanje televizije... "1984" je basna sa srecnim zavrsetkom....

Miroslav Ivić

pre 10 godina

Ludilo! Pa da, država će doskočiti svakom pokušaju samostalnosti, nezavisnosti. Iz perspektive vladajućih struktura bilo bi sjajno da kontrolišu sve aspekte života pojedinca i da ga podrede i učine zavisnim od centara snabdevanja: hranom, vodom, energijom, lekovima. Dakle: što centralizovanije- to bolje! Bolest.

dukaPPS

pre 10 godina

Jel' to znači da komplet Bavarska regija mora da bude izuzeta iz penzionog fonda? Nije baš kompletna vest u pitanju jer dozvole može izdati ministarstvo rudarstva i energetike. U Evropskoj uniji može imati bilo ko: individualna domaćinstva, preduzetznici, opštine, fizička i pravna lica, itd. Kako se u našoj državi usvajaju Evropski standardi, zakoni i norme, ovakve investicije su moguće i kod nas. A šta reći onda za Sloveniju?.... Ima tu nečega još više.....

DJ_Vasa

pre 10 godina

Ovo nema veze sa mozgom. Ako je čovek zaradio penziju, onda treba da mu je isplaćuju, pa makar da poseduje kompaniju koja ima zaradu koliko i Mercedes.

Don Giovanni

pre 10 godina

Ne poznajem slovenačke zakone, ali mi ovo izgleda kao neverovatan idiotluk. Čovek je stekao pravo na penziju jer je uplaćivao doprinose i ispunio uslove za odlazak u penziju. Penzija NIJE MILOSTINJA koju država deli po svom nahođenju, nego PRAVO koje je čovek stekao i OBAVEZA države prema njemu. Kraj priče.

Ako je zakon takav da se ono što on radi kad ode u penziju tretira kao preduzetništvo, nema nikakvih problema. Neka penzioner-preduzetnik od tog prihoda plaća državi poreze i DOPRINOSE. Kad i ako prestane s preduzetništvom, ponovo će mu se obračunati iznos penzije i uzeti u obzir doprinosi koje je plaćao dok je bio preduzetnik. Vrlo jednostavno.

Ne razumem zašto se čoveku, ne samo oduzima penzija, nego još i mora da vrati pare koje je ranije primao?! Koga je on tu prevario?

Živeo sam i radio u Sloveniji 10-ak godina i mislim da zato mogu reći da dobro poznajem Slovence. "U moje vreme" ne sećam se da je bilo sličnih idiotluka, naprotiv, o Slovencima imam mišljenje kao o razumnim i normalnim ljudima.
Ali idota se uvek i svuda nađe, samo je pitanje u kojim količinama i na kojim položajima. Izgleda da je ovaj čovek naleteo baš na kapitalca...

Inđičanin

pre 10 godina

E moj dedice... Na svu muku koja ga je snašla, da je u Srbiji još bi pao grad pa bi mu polupao sve te solarne panele. Pre nego što nas je prošle godine grad urnisao i ja sam razmišljao o toj mini solarnoj elektrani. Međutim, pošto nemamo nikakvu protivgradnu zaštitu i krovni prozori su suludi luksuz, a kamoli solarni paneli...

Šimi

pre 10 godina

Kod nas bi ga tužili, kao mene. Ja ih lepo montirao i u letnjim mesecima počeo da vraćam struju u sistem. Došli, isključili me i uručili tužbu...ja digao proizvodnju još malo i sada se komša i ja snabdevamo. A za tužbu se nadam apelacioni da mi poousti! :D

Ђурић Милош Трстеник

pre 10 godina

Ја сам мислио да само Србија има шунтаве законе кад оно испаде да и словенци изгледа нису много бољи од нас срба.Уместо да награде човека они га још и сатиру.!

Ivan

pre 10 godina

@(Don Giovanni, 18. mart 2014 13:23)

Bio si u Sloveniji kad se na veliko orgijalo s kreditima pa je i bio "prosperitet". Sad država nema ni za pola leba pa tako i penzije polako ali sigurno idu u zaborav. Ima neka zanimljivost. Neko ko je pre 10 godina otišao u penziju i recimo prima 700 evra. E ako danas ideš u penziju i imaš identičan radni staž/uplaćivanje kao onaj pre 10 godina, e danas dobiješ samo još jedno 500 evra. I svake godine se to smanjuje. Polako će sići za sve na jedno 300 evra.

A ima i zablude. Ovo što u Srbiji i Sloveniji smatrate uplaćivanjem u neki penzioni fond. Tog fonda nema. Ne čuvaju se pare tu za vas nego imamo svi takozvani solidarnostni sistem gde jedna generacija plaća za drugu. S obzirom na to, da je stanovništvo sve starije a mladih manje nego pre 20-30 godina to je obična ponzi šema danas i para jednostavno više nema.

KoleM

pre 10 godina

A u Srbiji, penzioner, i to invalidski, može postati poslanik i direktor pošte i da mu ostane penzija i plus da ne plaća solidarni porez.