Nedelja, 16.03.2014.

12:35

Ukidanjem podrške za XP banke u problemu

Izvor: klix.ba

Ukidanjem podrške za XP banke u problemu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

da da

pre 10 godina

Koliko je meni poznato, baš iz sigurnosnih razloga bankomati nisu na internetu. U startu su projektovani kao vrlo izolovani sistemi. I? Kako njih može da ugrozi prestanak tzv. podrške (čitaj harača) od strane majkrosofta ?
Čista glupost!
Da ostaće u upotrebi još dugi niz godina, barem dok hardver bude lepo radio, a zašto i ne bi ?

тупко

pre 10 godina

@Nikola, убудуће се уздржи излета у непознато. Ако су ти програми за Андроид које помињеш претња, а једини начин да се покрену је корисниково пецање и вољни поступак преузимања са непознатог извора и одобравања њиховог покретања у неколико корака, онда је безбедоносни пропуст је и могућност извршавања наредбе брисања.
Како замишљаш да банкомат сам одради горе наведени поступак, пошто о томе причамо?
Не само да се не ради о вирусима, као што сам сликовито описао, него нема никакве везе са Линуксом и његовом безбедношћу.

Nikola

pre 10 godina

@тупко prijatelju, ako u Google (taj isti koji je "zamaskirao" Linux u Android) napišeš "Android malware statistics", doslovno PRVI grafik, u moru sličnih, prikazuje upravo eksponencijalni trend porasta Android malwarea (Avast statistika). Grafik je za 2012. godinu. Ako napišeš "Android malware stats 2013", dobićeš, takođe eksponencijalni, grafik Kaspersky labs. Za slučaj da ne znaš, bez namere da vređam, prirast je eksponencijalan kada je u stepenoj funkciji vremena i kada sam to rekao, nisam mislio da je npr. kvadratni ili kubni u pitanju, ali brojka definitivno ubrazava svoj porast. Inače, bezbednost računarskih mreža je primarni posao kojim se bavim i ne kažem da sam neki genije u oblasti, ali nijedan podatak koji iznosim ne iznosim proizvoljno, bez prethodne provere i potvrde. Pozdrav.

Shone

pre 10 godina

Ja prosto ne mogu da verujem šta čitam. Prvo, razumem frustriranost bankama, ali isto tako ima mnogo više firmi koje kud i kamo bolje zarađuju pa na njih ne kukakte. Primera radi, najveću kapitalizaciju na svetu nema banka već "Apple" ... i sad je logika otprilike da je kul davati pare "Apple"-u ,a banke je kul pljuvati (iako zarađuju manje) ?!

Druga stvar koja se ovde proteže je prelazak na linux i/ili Mac OS. Ovo su apsurdi prve vrste, jer se u bankomatima fabrički ugrađuje XP, bez mogućnosti banke da bira jel hoće Windows, Linux, Android, MacOS ili nešto petnaesto. To je tako kad kupuješ bankomat. TO bi bilo isto kao kad kupujete iPhone, a onda tražite od Apple-a da vam ga isporuči sa Windows varijantom - ovo je po principu uzmi ili ostavi.

Za kraj bih ostavio nepoznavanje licenciranja autora ovog teksta jer se kaže: "banke u Velikoj Britaniji će Windows 7 platiti između 60 i 70 miliona evra." što nije istina, jer Banke i pravna lica generalno, licence uvek plaćaju za poslednju (najnoviju) verziju softvera (što je u ovom slučaju Win 8), a onda mogu samoinicijativno da koriste bilo koju od ranijih verzija istog (čak i 3.11 ako im to treba), tako da ovo ne stvara nove troškove za nabavku novog OS-a, već se moraju kupiti NOVI BANKOMATI sa novim OS-om, koji koštaju od 15000 eura pa na više.

Galaktus

pre 10 godina

O kako je lepo biti glup... Pa ne placaju banke, vec klijenti banaka, tj. mi gradjani koji podizu pare sa bankomata a ovi nam uzimaju proviziju, gde je sve uracunato, od struje, opreme, pa i softwera... PS: Ne budite naivni.

тупко

pre 10 godina

@Nikola, не марим ич за банке, али, много си јако лупио. Ево пар чињеница:
1) Линукс је на трећини уређаја (Андроид), па нешто не видимо да расте (а камо ли експоненцијално) број злонамерних програма који „просто избуше“ језгро.
2) Скоро је рађено истраживање које домаћи медији нису пренели: Уопштено, слободан софтвер и софтвер отвореног кода је написан квалитетније и са много мање грешака од неслободног. Сад, ти тврдиш да је квалитет са плаћеном техничком подршком и јавним изворним кодом бољи од тајне формуле и техничке подршке путем телефона (о којој има брдо вицева са разлогом) . Многи ће ти поверовати, али, нека ...

Nikola

pre 10 godina

Vi što mislite da ste pametni jer ste se setili za Linux bankomate... nemojte da ste smešni. Postoji nešto što je OS za kućne računare, gde korisnici mogu da tripuju kako su megasigurni, a postoji nešto što se zove OS sa profesionalnom podrškom. Njima je ovo drugo potrebno, dakle treba im GARANCIJA da neće jerzgo bankomata da im bude napadnuto i izbušeno, a ne da se mole guglu i forumima KAD se to desi. Pa šta mislite, da se prebace svi bankomati ovog sveta na Linux, da ne bi momentalno eksponencijalno počela da raste količina Linux malwarea? Naravno, postoje i komercijalne Linux distribucije, ali one su obiđene iz 2 glavna razloga, između ostalog: 1) namenjene su pre svega serverskom radu (sa čime bankomati nemaju veze) i 2) Microsoft jednostavno IMA BOLJU I BRŽU TEHNIČKI PODRŠKU, a naročito su brižni kada su u pitanju finansijski jaki klijenti. Pomirite se s tim. Osim toga, i te Linux distribucije, kao i SVE DRUGO, imaju nešto što se zove EOL tj. EOS. A većina onih koji tropnu komentar ovde bez razmišljanja i istraživanja verovatno nije ni čula da osim Windowsa i Linuxa postoje i druga OS rešenja koja primenjuju samo najjači (sa najdubljim džepom) klijenti. Inače, kod kuće imam Win7, na poslu Win8, imamo servere pod CentOS, Win Server 2012, Linux radne stanice pod milion distribucija i apsolutno ne "navijam" ni za koga. Svaka roba ima svog kupca. Linux, jednostavno, nije dobro rešenje za bankomate.

da da

pre 10 godina

Dakle jedino pravo rešenje za banke i sve ostale koji ne žele da ih majkrosoft muze na svakih par godina je da predju na Linux i ćao !
Ovo postaje više nego bezobrazno.
Slično nam rade i na pojlju TV-a. Šatro digitalna televizija ima bolju sliku i sl. a u stvari se radi samo o sistemu sa praktično 100% mogućnošću naplate. Sve ostalo je šarena laža!!!

dalje

pre 10 godina

Baš ste dosadni s ovakvim tekstovima! Da vas informišem. Postoji na svetu još jedan OS koji je besplatan, jako funkcionalan mnogo puta sigurniji od postojećeg koji se koristi!

Vladica

pre 10 godina

Ne znam za bankomate, ali znam da dosta POS terminala koristi Win CE koji je u upotrebi vec 15ak godina i koji je prosle godine imao novu verziju. A i ako je obican XP- koliko se secam, ti bankomati su u intranetu obicno (tuneli eventualno kroz internet) i ne vidim razlog za bilo kakav upgrade, cak i da su na internetu, samo upgrade firewalla i kvalitetno rutiranje je dovoljno da se obezbedi sve.

koliko-para toliko-muzike

pre 10 godina

Te banke koje koriste Win XP nece mati ni jedan problem vise nego sto su i do sada imale. Trebalo je o upgreadu software-a misliti mnogo ranije nego kad vec istekne podrska za njega.

tupko

pre 10 godina

Избор постоји. Банке су дале своје поверење „комерцијалном“ оперативном систему и истим таквим програмима за своје потребе. У ствари, не ради се о комерцијали, већ се ради о томе да су одабрале неслободан софтвер на који не могу да утичу. Не тичу нас се њихови проблеми.
У вези са тим, нас се тиче следеће: Већина банака за проверу рачуна и пренос новца преко мреже захтева Виндоуз и Интернет експлорер! Државне установе за општење са књиговодственим клијентима захтевају Виндоуз! Докле више? С обзиром да је држава Србија одавно усвојила план за „интероперабилност“ и отворене формате докумената, и да је потписник међународних споразума и планова за исти, не разумем шта треба да се уради да би се Микрософтов лоби одстранио из кругова који одлучују и спречио његов повлашћен положај.

freedom

pre 10 godina

Da li ste vi znali da banke novac zaradjuju od KLIJENATA, odnosno ovih sto ovde komentarisu "kako im je zao, sirotih banaka". To znaci da ukoliko nesto bude kostalo banke kostace njene klijente. A vi se samo radujte :)

Shankly

pre 10 godina

Linux? Pa ni LTS izdanja nemaju podršku duže od 4 godine, kakav crni linuks sa sve monolitnim kernelom gde kad jedna stvar padne sve se skrši, a i sigurnost linuksa je takođe precenjena, možda samo po pitanju virusa.

dzigi

pre 10 godina

Ne čemu takva (zlu)radost, pa neće banke ništa da plate iz svog džepa već mi, njihovi klijenti. Podići će neke male, tzv. skrivene troškove za par % i sve ćemo to mi da platimo kroz neko vreme.
Ili ste mislili da će banka da "podigne kredit" i da to otplati nižim profitom?

Dzordz

pre 10 godina

U problemu su jer nisu na vreme krenuli da apdejtuju softver. Imali su 10 godina, ali to njih nije bilo briga. Sto se mene tice treba da ih odvale po usima za produzetak licence, samo zbog toga sto su neodgovorni. Tako i banke nas odvaljuju kojekakvim kamatama.

kompjuteraš

pre 10 godina

Jadne banke. Pa to je za svaku osudu. Mislim da bi trebali da dozvole bankama da kad kupe nešto to mora da traje bar milion godina. Jer kriza je i banke te pare nemaju. Morate to da shvatite.

Kazandžija

pre 10 godina

Linux! Sve što treba da radi, ova platforma moze da obezbedi... samo, Microsoft je toliko zabludeo svet u kome tzv. IT strucnjaci iz banaka ne mogu da se otrgnu i razviju nezavisna resenja.... novac vrti gde burhija nece...

Deda Pera

pre 10 godina

E šteta što ne zaustave vreme dok se bankama ne svidi da se modernizuju. Sramota da bude Microsoft, sirotim bankama uzimaju "koru leba" iz usta.

Zoki

pre 10 godina

Podrška za Windows XP Embedded, koji se koristi u bankomatima, je produžena za par godina. A što se tiče svega ostalog, banke su poslednje koje treba žaliti. Ostvaruju rekordne prihode, neka odreše kesu.

kraja

pre 10 godina

...umesto da kolektivno presaviju tabak i tuze msoft, oni se povinuju njihovim (trgovackim) ucenama...
...posle zamena os-a ispostavice se da automati ne mogu da rade na novijim masinama pa ce i to morati da menjaju...
...sve u svemu, prinuda i nepotrebno bacanje novca, a sve to negde na kraju plate gradjani...

Vremeplov

pre 10 godina

Bas mi je zao bankara. Zamislite, morace da se odreknu 0.1% profita da plate novi opertativni sistem za bankomate. Za vreme zadnje velike krize ljudi su izgubili vise od polovine svojih ustedjevina kojima su banke "uspesno" upravljale dok su za isto vreme profiti banaka skocili duplo.

freedom

pre 10 godina

Bankomate pokrece WinXP Embedded kome podrska istice - January 12, 2016 - http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP_editions#Editions_for_embedded_systems - a ne "obican" XP kome podrska istice 8. Aprila. Tekst je ...

Nemanja, Beograd

pre 10 godina

U pitanju je operativni sistem iz 2001! Star 13 godina... što je dovoljno, dovoljno je, svi su imali puno vremena da pređu na nešto bolje.

dane993

pre 10 godina

ljudi jel moze neko da mi objasni sta to znaci za nas obicne korisnike sa personalnim racunarima. posto se ne razumem toliko. hvala :-)

stevan

pre 10 godina

Intezini bankomati koje odrzava Aseco SEE nekadasnji Pexim rade na Win XP-u. Nisam siguran da li je bolje da predju na linux posto su korporativne licence ipak jeftinije (nisu free za one koji hoce support) i portuju aplikaciju na javu ili npr c/c++ jer vidim da vec imaju e-banking uradjen u javi ili da kupuju windows 7 ili 8... U svakom slucaju win xp je bio jedno dugorocno resenje.

lauda

pre 10 godina

nije baš tako mogli su do pre godinu dana dakupe produženu podršku za XP koja važi i posle 8 aprila, a koja pri tom košta papreno.

Nebojša

pre 10 godina

Pa neka bankarski kriminalni karteli pare koje su oteli ulože i predju na windows 7 ili 8 ipak je 21 vek ili su mislili da mogu doveka ostati na xp-u.

Nikola

pre 10 godina

Kreteni su ako plate.
Aplikacije za bankomate su najjednostavnije moguce aplikacije i samo su terminali koji se za sve upite obracaju centralnom serveru. A ako im tu i treba neki operativni sistem da bi se ta jednostavna aplikacija pokretala, najjednostavnije je da dignu neku laganu distribuciju linuxa, time ce izbeci ceste situacije da im se bankomat s vremena na vreme zaglupi i ne radi, kao i potencijalna hakovanja i zloupoterbe.

mick

pre 10 godina

to je za njih sica... pazi sada i za banke treba da se sekiramo. ako se u bankama ne mulja kao u nasim pojedinim ne mogu nikako da propadnu.

obnevideli

pre 10 godina

Au što mi ih žao. Najveći pljačkaši i najveće cicije. To zlo od banaka treba ukinuti i smisliti platni promet koji ne dere privredu i građane. Zvuči kao utopija ali niko još nije seo ljudski da mućne glavom na tu temu

Zoki

pre 10 godina

Podrška za Windows XP Embedded, koji se koristi u bankomatima, je produžena za par godina. A što se tiče svega ostalog, banke su poslednje koje treba žaliti. Ostvaruju rekordne prihode, neka odreše kesu.

freedom

pre 10 godina

Bankomate pokrece WinXP Embedded kome podrska istice - January 12, 2016 - http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP_editions#Editions_for_embedded_systems - a ne "obican" XP kome podrska istice 8. Aprila. Tekst je ...

obnevideli

pre 10 godina

Au što mi ih žao. Najveći pljačkaši i najveće cicije. To zlo od banaka treba ukinuti i smisliti platni promet koji ne dere privredu i građane. Zvuči kao utopija ali niko još nije seo ljudski da mućne glavom na tu temu

kompjuteraš

pre 10 godina

Jadne banke. Pa to je za svaku osudu. Mislim da bi trebali da dozvole bankama da kad kupe nešto to mora da traje bar milion godina. Jer kriza je i banke te pare nemaju. Morate to da shvatite.

Kazandžija

pre 10 godina

Linux! Sve što treba da radi, ova platforma moze da obezbedi... samo, Microsoft je toliko zabludeo svet u kome tzv. IT strucnjaci iz banaka ne mogu da se otrgnu i razviju nezavisna resenja.... novac vrti gde burhija nece...

Nemanja, Beograd

pre 10 godina

U pitanju je operativni sistem iz 2001! Star 13 godina... što je dovoljno, dovoljno je, svi su imali puno vremena da pređu na nešto bolje.

Nikola

pre 10 godina

Kreteni su ako plate.
Aplikacije za bankomate su najjednostavnije moguce aplikacije i samo su terminali koji se za sve upite obracaju centralnom serveru. A ako im tu i treba neki operativni sistem da bi se ta jednostavna aplikacija pokretala, najjednostavnije je da dignu neku laganu distribuciju linuxa, time ce izbeci ceste situacije da im se bankomat s vremena na vreme zaglupi i ne radi, kao i potencijalna hakovanja i zloupoterbe.

mick

pre 10 godina

to je za njih sica... pazi sada i za banke treba da se sekiramo. ako se u bankama ne mulja kao u nasim pojedinim ne mogu nikako da propadnu.

Nikola

pre 10 godina

Vi što mislite da ste pametni jer ste se setili za Linux bankomate... nemojte da ste smešni. Postoji nešto što je OS za kućne računare, gde korisnici mogu da tripuju kako su megasigurni, a postoji nešto što se zove OS sa profesionalnom podrškom. Njima je ovo drugo potrebno, dakle treba im GARANCIJA da neće jerzgo bankomata da im bude napadnuto i izbušeno, a ne da se mole guglu i forumima KAD se to desi. Pa šta mislite, da se prebace svi bankomati ovog sveta na Linux, da ne bi momentalno eksponencijalno počela da raste količina Linux malwarea? Naravno, postoje i komercijalne Linux distribucije, ali one su obiđene iz 2 glavna razloga, između ostalog: 1) namenjene su pre svega serverskom radu (sa čime bankomati nemaju veze) i 2) Microsoft jednostavno IMA BOLJU I BRŽU TEHNIČKI PODRŠKU, a naročito su brižni kada su u pitanju finansijski jaki klijenti. Pomirite se s tim. Osim toga, i te Linux distribucije, kao i SVE DRUGO, imaju nešto što se zove EOL tj. EOS. A većina onih koji tropnu komentar ovde bez razmišljanja i istraživanja verovatno nije ni čula da osim Windowsa i Linuxa postoje i druga OS rešenja koja primenjuju samo najjači (sa najdubljim džepom) klijenti. Inače, kod kuće imam Win7, na poslu Win8, imamo servere pod CentOS, Win Server 2012, Linux radne stanice pod milion distribucija i apsolutno ne "navijam" ni za koga. Svaka roba ima svog kupca. Linux, jednostavno, nije dobro rešenje za bankomate.

Vremeplov

pre 10 godina

Bas mi je zao bankara. Zamislite, morace da se odreknu 0.1% profita da plate novi opertativni sistem za bankomate. Za vreme zadnje velike krize ljudi su izgubili vise od polovine svojih ustedjevina kojima su banke "uspesno" upravljale dok su za isto vreme profiti banaka skocili duplo.

Nebojša

pre 10 godina

Pa neka bankarski kriminalni karteli pare koje su oteli ulože i predju na windows 7 ili 8 ipak je 21 vek ili su mislili da mogu doveka ostati na xp-u.

kraja

pre 10 godina

...umesto da kolektivno presaviju tabak i tuze msoft, oni se povinuju njihovim (trgovackim) ucenama...
...posle zamena os-a ispostavice se da automati ne mogu da rade na novijim masinama pa ce i to morati da menjaju...
...sve u svemu, prinuda i nepotrebno bacanje novca, a sve to negde na kraju plate gradjani...

Shankly

pre 10 godina

Linux? Pa ni LTS izdanja nemaju podršku duže od 4 godine, kakav crni linuks sa sve monolitnim kernelom gde kad jedna stvar padne sve se skrši, a i sigurnost linuksa je takođe precenjena, možda samo po pitanju virusa.

dane993

pre 10 godina

ljudi jel moze neko da mi objasni sta to znaci za nas obicne korisnike sa personalnim racunarima. posto se ne razumem toliko. hvala :-)

Deda Pera

pre 10 godina

E šteta što ne zaustave vreme dok se bankama ne svidi da se modernizuju. Sramota da bude Microsoft, sirotim bankama uzimaju "koru leba" iz usta.

Vladica

pre 10 godina

Ne znam za bankomate, ali znam da dosta POS terminala koristi Win CE koji je u upotrebi vec 15ak godina i koji je prosle godine imao novu verziju. A i ako je obican XP- koliko se secam, ti bankomati su u intranetu obicno (tuneli eventualno kroz internet) i ne vidim razlog za bilo kakav upgrade, cak i da su na internetu, samo upgrade firewalla i kvalitetno rutiranje je dovoljno da se obezbedi sve.

lauda

pre 10 godina

nije baš tako mogli su do pre godinu dana dakupe produženu podršku za XP koja važi i posle 8 aprila, a koja pri tom košta papreno.

stevan

pre 10 godina

Intezini bankomati koje odrzava Aseco SEE nekadasnji Pexim rade na Win XP-u. Nisam siguran da li je bolje da predju na linux posto su korporativne licence ipak jeftinije (nisu free za one koji hoce support) i portuju aplikaciju na javu ili npr c/c++ jer vidim da vec imaju e-banking uradjen u javi ili da kupuju windows 7 ili 8... U svakom slucaju win xp je bio jedno dugorocno resenje.

dalje

pre 10 godina

Baš ste dosadni s ovakvim tekstovima! Da vas informišem. Postoji na svetu još jedan OS koji je besplatan, jako funkcionalan mnogo puta sigurniji od postojećeg koji se koristi!

tupko

pre 10 godina

Избор постоји. Банке су дале своје поверење „комерцијалном“ оперативном систему и истим таквим програмима за своје потребе. У ствари, не ради се о комерцијали, већ се ради о томе да су одабрале неслободан софтвер на који не могу да утичу. Не тичу нас се њихови проблеми.
У вези са тим, нас се тиче следеће: Већина банака за проверу рачуна и пренос новца преко мреже захтева Виндоуз и Интернет експлорер! Државне установе за општење са књиговодственим клијентима захтевају Виндоуз! Докле више? С обзиром да је држава Србија одавно усвојила план за „интероперабилност“ и отворене формате докумената, и да је потписник међународних споразума и планова за исти, не разумем шта треба да се уради да би се Микрософтов лоби одстранио из кругова који одлучују и спречио његов повлашћен положај.

dzigi

pre 10 godina

Ne čemu takva (zlu)radost, pa neće banke ništa da plate iz svog džepa već mi, njihovi klijenti. Podići će neke male, tzv. skrivene troškove za par % i sve ćemo to mi da platimo kroz neko vreme.
Ili ste mislili da će banka da "podigne kredit" i da to otplati nižim profitom?

Galaktus

pre 10 godina

O kako je lepo biti glup... Pa ne placaju banke, vec klijenti banaka, tj. mi gradjani koji podizu pare sa bankomata a ovi nam uzimaju proviziju, gde je sve uracunato, od struje, opreme, pa i softwera... PS: Ne budite naivni.

freedom

pre 10 godina

Da li ste vi znali da banke novac zaradjuju od KLIJENATA, odnosno ovih sto ovde komentarisu "kako im je zao, sirotih banaka". To znaci da ukoliko nesto bude kostalo banke kostace njene klijente. A vi se samo radujte :)

koliko-para toliko-muzike

pre 10 godina

Te banke koje koriste Win XP nece mati ni jedan problem vise nego sto su i do sada imale. Trebalo je o upgreadu software-a misliti mnogo ranije nego kad vec istekne podrska za njega.

da da

pre 10 godina

Dakle jedino pravo rešenje za banke i sve ostale koji ne žele da ih majkrosoft muze na svakih par godina je da predju na Linux i ćao !
Ovo postaje više nego bezobrazno.
Slično nam rade i na pojlju TV-a. Šatro digitalna televizija ima bolju sliku i sl. a u stvari se radi samo o sistemu sa praktično 100% mogućnošću naplate. Sve ostalo je šarena laža!!!

Dzordz

pre 10 godina

U problemu su jer nisu na vreme krenuli da apdejtuju softver. Imali su 10 godina, ali to njih nije bilo briga. Sto se mene tice treba da ih odvale po usima za produzetak licence, samo zbog toga sto su neodgovorni. Tako i banke nas odvaljuju kojekakvim kamatama.

Shone

pre 10 godina

Ja prosto ne mogu da verujem šta čitam. Prvo, razumem frustriranost bankama, ali isto tako ima mnogo više firmi koje kud i kamo bolje zarađuju pa na njih ne kukakte. Primera radi, najveću kapitalizaciju na svetu nema banka već "Apple" ... i sad je logika otprilike da je kul davati pare "Apple"-u ,a banke je kul pljuvati (iako zarađuju manje) ?!

Druga stvar koja se ovde proteže je prelazak na linux i/ili Mac OS. Ovo su apsurdi prve vrste, jer se u bankomatima fabrički ugrađuje XP, bez mogućnosti banke da bira jel hoće Windows, Linux, Android, MacOS ili nešto petnaesto. To je tako kad kupuješ bankomat. TO bi bilo isto kao kad kupujete iPhone, a onda tražite od Apple-a da vam ga isporuči sa Windows varijantom - ovo je po principu uzmi ili ostavi.

Za kraj bih ostavio nepoznavanje licenciranja autora ovog teksta jer se kaže: "banke u Velikoj Britaniji će Windows 7 platiti između 60 i 70 miliona evra." što nije istina, jer Banke i pravna lica generalno, licence uvek plaćaju za poslednju (najnoviju) verziju softvera (što je u ovom slučaju Win 8), a onda mogu samoinicijativno da koriste bilo koju od ranijih verzija istog (čak i 3.11 ako im to treba), tako da ovo ne stvara nove troškove za nabavku novog OS-a, već se moraju kupiti NOVI BANKOMATI sa novim OS-om, koji koštaju od 15000 eura pa na više.

тупко

pre 10 godina

@Nikola, не марим ич за банке, али, много си јако лупио. Ево пар чињеница:
1) Линукс је на трећини уређаја (Андроид), па нешто не видимо да расте (а камо ли експоненцијално) број злонамерних програма који „просто избуше“ језгро.
2) Скоро је рађено истраживање које домаћи медији нису пренели: Уопштено, слободан софтвер и софтвер отвореног кода је написан квалитетније и са много мање грешака од неслободног. Сад, ти тврдиш да је квалитет са плаћеном техничком подршком и јавним изворним кодом бољи од тајне формуле и техничке подршке путем телефона (о којој има брдо вицева са разлогом) . Многи ће ти поверовати, али, нека ...

Nikola

pre 10 godina

@тупко prijatelju, ako u Google (taj isti koji je "zamaskirao" Linux u Android) napišeš "Android malware statistics", doslovno PRVI grafik, u moru sličnih, prikazuje upravo eksponencijalni trend porasta Android malwarea (Avast statistika). Grafik je za 2012. godinu. Ako napišeš "Android malware stats 2013", dobićeš, takođe eksponencijalni, grafik Kaspersky labs. Za slučaj da ne znaš, bez namere da vređam, prirast je eksponencijalan kada je u stepenoj funkciji vremena i kada sam to rekao, nisam mislio da je npr. kvadratni ili kubni u pitanju, ali brojka definitivno ubrazava svoj porast. Inače, bezbednost računarskih mreža je primarni posao kojim se bavim i ne kažem da sam neki genije u oblasti, ali nijedan podatak koji iznosim ne iznosim proizvoljno, bez prethodne provere i potvrde. Pozdrav.

da da

pre 10 godina

Koliko je meni poznato, baš iz sigurnosnih razloga bankomati nisu na internetu. U startu su projektovani kao vrlo izolovani sistemi. I? Kako njih može da ugrozi prestanak tzv. podrške (čitaj harača) od strane majkrosofta ?
Čista glupost!
Da ostaće u upotrebi još dugi niz godina, barem dok hardver bude lepo radio, a zašto i ne bi ?

тупко

pre 10 godina

@Nikola, убудуће се уздржи излета у непознато. Ако су ти програми за Андроид које помињеш претња, а једини начин да се покрену је корисниково пецање и вољни поступак преузимања са непознатог извора и одобравања њиховог покретања у неколико корака, онда је безбедоносни пропуст је и могућност извршавања наредбе брисања.
Како замишљаш да банкомат сам одради горе наведени поступак, пошто о томе причамо?
Не само да се не ради о вирусима, као што сам сликовито описао, него нема никакве везе са Линуксом и његовом безбедношћу.

Kazandžija

pre 10 godina

Linux! Sve što treba da radi, ova platforma moze da obezbedi... samo, Microsoft je toliko zabludeo svet u kome tzv. IT strucnjaci iz banaka ne mogu da se otrgnu i razviju nezavisna resenja.... novac vrti gde burhija nece...

dalje

pre 10 godina

Baš ste dosadni s ovakvim tekstovima! Da vas informišem. Postoji na svetu još jedan OS koji je besplatan, jako funkcionalan mnogo puta sigurniji od postojećeg koji se koristi!

kraja

pre 10 godina

...umesto da kolektivno presaviju tabak i tuze msoft, oni se povinuju njihovim (trgovackim) ucenama...
...posle zamena os-a ispostavice se da automati ne mogu da rade na novijim masinama pa ce i to morati da menjaju...
...sve u svemu, prinuda i nepotrebno bacanje novca, a sve to negde na kraju plate gradjani...

Nikola

pre 10 godina

Kreteni su ako plate.
Aplikacije za bankomate su najjednostavnije moguce aplikacije i samo su terminali koji se za sve upite obracaju centralnom serveru. A ako im tu i treba neki operativni sistem da bi se ta jednostavna aplikacija pokretala, najjednostavnije je da dignu neku laganu distribuciju linuxa, time ce izbeci ceste situacije da im se bankomat s vremena na vreme zaglupi i ne radi, kao i potencijalna hakovanja i zloupoterbe.

Shankly

pre 10 godina

Linux? Pa ni LTS izdanja nemaju podršku duže od 4 godine, kakav crni linuks sa sve monolitnim kernelom gde kad jedna stvar padne sve se skrši, a i sigurnost linuksa je takođe precenjena, možda samo po pitanju virusa.

Nemanja, Beograd

pre 10 godina

U pitanju je operativni sistem iz 2001! Star 13 godina... što je dovoljno, dovoljno je, svi su imali puno vremena da pređu na nešto bolje.

da da

pre 10 godina

Dakle jedino pravo rešenje za banke i sve ostale koji ne žele da ih majkrosoft muze na svakih par godina je da predju na Linux i ćao !
Ovo postaje više nego bezobrazno.
Slično nam rade i na pojlju TV-a. Šatro digitalna televizija ima bolju sliku i sl. a u stvari se radi samo o sistemu sa praktično 100% mogućnošću naplate. Sve ostalo je šarena laža!!!

Nikola

pre 10 godina

Vi što mislite da ste pametni jer ste se setili za Linux bankomate... nemojte da ste smešni. Postoji nešto što je OS za kućne računare, gde korisnici mogu da tripuju kako su megasigurni, a postoji nešto što se zove OS sa profesionalnom podrškom. Njima je ovo drugo potrebno, dakle treba im GARANCIJA da neće jerzgo bankomata da im bude napadnuto i izbušeno, a ne da se mole guglu i forumima KAD se to desi. Pa šta mislite, da se prebace svi bankomati ovog sveta na Linux, da ne bi momentalno eksponencijalno počela da raste količina Linux malwarea? Naravno, postoje i komercijalne Linux distribucije, ali one su obiđene iz 2 glavna razloga, između ostalog: 1) namenjene su pre svega serverskom radu (sa čime bankomati nemaju veze) i 2) Microsoft jednostavno IMA BOLJU I BRŽU TEHNIČKI PODRŠKU, a naročito su brižni kada su u pitanju finansijski jaki klijenti. Pomirite se s tim. Osim toga, i te Linux distribucije, kao i SVE DRUGO, imaju nešto što se zove EOL tj. EOS. A većina onih koji tropnu komentar ovde bez razmišljanja i istraživanja verovatno nije ni čula da osim Windowsa i Linuxa postoje i druga OS rešenja koja primenjuju samo najjači (sa najdubljim džepom) klijenti. Inače, kod kuće imam Win7, na poslu Win8, imamo servere pod CentOS, Win Server 2012, Linux radne stanice pod milion distribucija i apsolutno ne "navijam" ni za koga. Svaka roba ima svog kupca. Linux, jednostavno, nije dobro rešenje za bankomate.

stevan

pre 10 godina

Intezini bankomati koje odrzava Aseco SEE nekadasnji Pexim rade na Win XP-u. Nisam siguran da li je bolje da predju na linux posto su korporativne licence ipak jeftinije (nisu free za one koji hoce support) i portuju aplikaciju na javu ili npr c/c++ jer vidim da vec imaju e-banking uradjen u javi ili da kupuju windows 7 ili 8... U svakom slucaju win xp je bio jedno dugorocno resenje.

tupko

pre 10 godina

Избор постоји. Банке су дале своје поверење „комерцијалном“ оперативном систему и истим таквим програмима за своје потребе. У ствари, не ради се о комерцијали, већ се ради о томе да су одабрале неслободан софтвер на који не могу да утичу. Не тичу нас се њихови проблеми.
У вези са тим, нас се тиче следеће: Већина банака за проверу рачуна и пренос новца преко мреже захтева Виндоуз и Интернет експлорер! Државне установе за општење са књиговодственим клијентима захтевају Виндоуз! Докле више? С обзиром да је држава Србија одавно усвојила план за „интероперабилност“ и отворене формате докумената, и да је потписник међународних споразума и планова за исти, не разумем шта треба да се уради да би се Микрософтов лоби одстранио из кругова који одлучују и спречио његов повлашћен положај.

Vladica

pre 10 godina

Ne znam za bankomate, ali znam da dosta POS terminala koristi Win CE koji je u upotrebi vec 15ak godina i koji je prosle godine imao novu verziju. A i ako je obican XP- koliko se secam, ti bankomati su u intranetu obicno (tuneli eventualno kroz internet) i ne vidim razlog za bilo kakav upgrade, cak i da su na internetu, samo upgrade firewalla i kvalitetno rutiranje je dovoljno da se obezbedi sve.

obnevideli

pre 10 godina

Au što mi ih žao. Najveći pljačkaši i najveće cicije. To zlo od banaka treba ukinuti i smisliti platni promet koji ne dere privredu i građane. Zvuči kao utopija ali niko još nije seo ljudski da mućne glavom na tu temu

Vremeplov

pre 10 godina

Bas mi je zao bankara. Zamislite, morace da se odreknu 0.1% profita da plate novi opertativni sistem za bankomate. Za vreme zadnje velike krize ljudi su izgubili vise od polovine svojih ustedjevina kojima su banke "uspesno" upravljale dok su za isto vreme profiti banaka skocili duplo.

kompjuteraš

pre 10 godina

Jadne banke. Pa to je za svaku osudu. Mislim da bi trebali da dozvole bankama da kad kupe nešto to mora da traje bar milion godina. Jer kriza je i banke te pare nemaju. Morate to da shvatite.

Dzordz

pre 10 godina

U problemu su jer nisu na vreme krenuli da apdejtuju softver. Imali su 10 godina, ali to njih nije bilo briga. Sto se mene tice treba da ih odvale po usima za produzetak licence, samo zbog toga sto su neodgovorni. Tako i banke nas odvaljuju kojekakvim kamatama.

тупко

pre 10 godina

@Nikola, не марим ич за банке, али, много си јако лупио. Ево пар чињеница:
1) Линукс је на трећини уређаја (Андроид), па нешто не видимо да расте (а камо ли експоненцијално) број злонамерних програма који „просто избуше“ језгро.
2) Скоро је рађено истраживање које домаћи медији нису пренели: Уопштено, слободан софтвер и софтвер отвореног кода је написан квалитетније и са много мање грешака од неслободног. Сад, ти тврдиш да је квалитет са плаћеном техничком подршком и јавним изворним кодом бољи од тајне формуле и техничке подршке путем телефона (о којој има брдо вицева са разлогом) . Многи ће ти поверовати, али, нека ...

dane993

pre 10 godina

ljudi jel moze neko da mi objasni sta to znaci za nas obicne korisnike sa personalnim racunarima. posto se ne razumem toliko. hvala :-)

Deda Pera

pre 10 godina

E šteta što ne zaustave vreme dok se bankama ne svidi da se modernizuju. Sramota da bude Microsoft, sirotim bankama uzimaju "koru leba" iz usta.

koliko-para toliko-muzike

pre 10 godina

Te banke koje koriste Win XP nece mati ni jedan problem vise nego sto su i do sada imale. Trebalo je o upgreadu software-a misliti mnogo ranije nego kad vec istekne podrska za njega.

Nikola

pre 10 godina

@тупко prijatelju, ako u Google (taj isti koji je "zamaskirao" Linux u Android) napišeš "Android malware statistics", doslovno PRVI grafik, u moru sličnih, prikazuje upravo eksponencijalni trend porasta Android malwarea (Avast statistika). Grafik je za 2012. godinu. Ako napišeš "Android malware stats 2013", dobićeš, takođe eksponencijalni, grafik Kaspersky labs. Za slučaj da ne znaš, bez namere da vređam, prirast je eksponencijalan kada je u stepenoj funkciji vremena i kada sam to rekao, nisam mislio da je npr. kvadratni ili kubni u pitanju, ali brojka definitivno ubrazava svoj porast. Inače, bezbednost računarskih mreža je primarni posao kojim se bavim i ne kažem da sam neki genije u oblasti, ali nijedan podatak koji iznosim ne iznosim proizvoljno, bez prethodne provere i potvrde. Pozdrav.

mick

pre 10 godina

to je za njih sica... pazi sada i za banke treba da se sekiramo. ako se u bankama ne mulja kao u nasim pojedinim ne mogu nikako da propadnu.

lauda

pre 10 godina

nije baš tako mogli su do pre godinu dana dakupe produženu podršku za XP koja važi i posle 8 aprila, a koja pri tom košta papreno.

freedom

pre 10 godina

Bankomate pokrece WinXP Embedded kome podrska istice - January 12, 2016 - http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP_editions#Editions_for_embedded_systems - a ne "obican" XP kome podrska istice 8. Aprila. Tekst je ...

Zoki

pre 10 godina

Podrška za Windows XP Embedded, koji se koristi u bankomatima, je produžena za par godina. A što se tiče svega ostalog, banke su poslednje koje treba žaliti. Ostvaruju rekordne prihode, neka odreše kesu.

Shone

pre 10 godina

Ja prosto ne mogu da verujem šta čitam. Prvo, razumem frustriranost bankama, ali isto tako ima mnogo više firmi koje kud i kamo bolje zarađuju pa na njih ne kukakte. Primera radi, najveću kapitalizaciju na svetu nema banka već "Apple" ... i sad je logika otprilike da je kul davati pare "Apple"-u ,a banke je kul pljuvati (iako zarađuju manje) ?!

Druga stvar koja se ovde proteže je prelazak na linux i/ili Mac OS. Ovo su apsurdi prve vrste, jer se u bankomatima fabrički ugrađuje XP, bez mogućnosti banke da bira jel hoće Windows, Linux, Android, MacOS ili nešto petnaesto. To je tako kad kupuješ bankomat. TO bi bilo isto kao kad kupujete iPhone, a onda tražite od Apple-a da vam ga isporuči sa Windows varijantom - ovo je po principu uzmi ili ostavi.

Za kraj bih ostavio nepoznavanje licenciranja autora ovog teksta jer se kaže: "banke u Velikoj Britaniji će Windows 7 platiti između 60 i 70 miliona evra." što nije istina, jer Banke i pravna lica generalno, licence uvek plaćaju za poslednju (najnoviju) verziju softvera (što je u ovom slučaju Win 8), a onda mogu samoinicijativno da koriste bilo koju od ranijih verzija istog (čak i 3.11 ako im to treba), tako da ovo ne stvara nove troškove za nabavku novog OS-a, već se moraju kupiti NOVI BANKOMATI sa novim OS-om, koji koštaju od 15000 eura pa na više.

Nebojša

pre 10 godina

Pa neka bankarski kriminalni karteli pare koje su oteli ulože i predju na windows 7 ili 8 ipak je 21 vek ili su mislili da mogu doveka ostati na xp-u.

freedom

pre 10 godina

Da li ste vi znali da banke novac zaradjuju od KLIJENATA, odnosno ovih sto ovde komentarisu "kako im je zao, sirotih banaka". To znaci da ukoliko nesto bude kostalo banke kostace njene klijente. A vi se samo radujte :)

Galaktus

pre 10 godina

O kako je lepo biti glup... Pa ne placaju banke, vec klijenti banaka, tj. mi gradjani koji podizu pare sa bankomata a ovi nam uzimaju proviziju, gde je sve uracunato, od struje, opreme, pa i softwera... PS: Ne budite naivni.

тупко

pre 10 godina

@Nikola, убудуће се уздржи излета у непознато. Ако су ти програми за Андроид које помињеш претња, а једини начин да се покрену је корисниково пецање и вољни поступак преузимања са непознатог извора и одобравања њиховог покретања у неколико корака, онда је безбедоносни пропуст је и могућност извршавања наредбе брисања.
Како замишљаш да банкомат сам одради горе наведени поступак, пошто о томе причамо?
Не само да се не ради о вирусима, као што сам сликовито описао, него нема никакве везе са Линуксом и његовом безбедношћу.

da da

pre 10 godina

Koliko je meni poznato, baš iz sigurnosnih razloga bankomati nisu na internetu. U startu su projektovani kao vrlo izolovani sistemi. I? Kako njih može da ugrozi prestanak tzv. podrške (čitaj harača) od strane majkrosofta ?
Čista glupost!
Da ostaće u upotrebi još dugi niz godina, barem dok hardver bude lepo radio, a zašto i ne bi ?

dzigi

pre 10 godina

Ne čemu takva (zlu)radost, pa neće banke ništa da plate iz svog džepa već mi, njihovi klijenti. Podići će neke male, tzv. skrivene troškove za par % i sve ćemo to mi da platimo kroz neko vreme.
Ili ste mislili da će banka da "podigne kredit" i da to otplati nižim profitom?