Subota, 15.03.2014.

12:21

"Građani za vraćanje vojnog roka"

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković izjavio je danas da građani Srbije sve češće traže vraćanje redovnog služenja vojnog roka.

Izvor: Beta

"Graðani za vraæanje vojnog roka" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

Pidra

pre 10 godina

Ti gradjani koji su se izjasnili da treba da se vrati sluzenje vojnog roka, neka ga sami sluze. Nemam nista protiv njih i njihovog izbora, ali isto tako zelim da oni ne napadaju misljenja drugih ljudi, koji su protiv vojnog roka. Sa mog aspekta gledista, vojskom i ratom covek ne postize mir, vec povecava svoju mrznju i bes prema protivniku. Humana vrsta nece moci da napreduje ako ratuje i ubija se medjusobno. Da bi covek napredovao mora da se izdigne iznad svega sta ga okruzuje, da dobro sagleda stvari i da donese racionalnu odluku, bez mrznje, bez predrasuda i drugih stetnih cinilaca. Ratom se ne postize nista drugo no istrebljenje ljudske vrste. Bol i patnja, samo se pitam zasto cinimo ove stvari jedni drugima?

Taipei95

pre 10 godina

Neka oni koji su za vojni rok posalju SVOJE sinove i bice vise nego dovoljno vojnika. Ili neka sami sluze vojni rok. Ukljucujuci Nacelnika i slicne.

Dragan

pre 10 godina

@ne mogu da verujem
1.Ne zivim u centru Beograda
2.Kao sin oficira koji se od 1992-1999 BORIO za ovu drzavu, dobro znam sta pricam. Ja sam sluzio vojsku jer sam hteo, i jer mi je pokojni otac bio oficir, ali to ne menja cinjenicu da je to gubljenje vremena. Narocito kad te neko bombarduje sa bezbedne udaljenosti. Patriotizam je jedno, a Legije, Arkani, Skorpioni (ljigave politicare da i ne pominjem)i ostali su drugo. Prica o spustanju gaca je smesna, seti se kako se NASA DRZAVA ponela prema svima koji su se za nju posteno borili. Posle svega, opet pitam kad ste zadnji put bili na Kosovu? Probleme je trebalo resavati mirno, a ne oruzjem, jer, pa, pogledaj gde smo sada...

myk

pre 10 godina

Raspiše se referendum i zna se da li građani traže služenje vojnog roka ili ne,po meni cele generacije mladih momaka izrastaju u hendikepirane osobe jer im hvali taj trenutak vojne discipline,i načina lepog ponašanja koje se stiče u vojsci.

Leni

pre 10 godina

Secam se novinara koji ginekologa pita- doktore, kako je biti majka,,? E, tako ni ovaj ne moze znati kako je biti majka deteta koje je 16.marta 99. otislo na sluzenje vojnog roka, a 24.-og se zaratilo.

Бојан Илић

pre 10 godina

(Dragan, 15. mart 2014 18:35)Pa Dragane, kad te neko napadne, kad neko prvi zapuca na tebe, ne možeš da kažeš puj pike ne važi ili evo prodajem zemlju i td. Nije naša Vojska iz dosade krenula u rat. Po tebi trebali smo da ćutimo skrštenih ruku dok su oni naše ljude klali i ubijali, silovali i proteravali sa zemlje na kojoj su oduvek živeli. Ne razumem taj stav? Nisu Albanski teroristi praćkama gađali po našim ljudima, po deci i starima dole. Nego oružjem! Noževima. Bombama. A to je poziv u RAT, a ne u kolo.Nego, svi ste vi generali posle bitke. I da nije te ''nesposobne naše vojske'' danas bi u centru Beograda umesto što pišeš ove komentare gradio Dzamiju za 5 evra dnevnice. Ti pljuješ našu vojsku, koja je ne po mojim nego po rečima tuđih generala jedna od najhrabrijih i najsposobnijih vojski na svetu.I ne znam kako nemaš srama pa pljuješ te ljude koji su ratovali, ginuli, bili masakrirani zarad odmazde i borbe protiv klasičnog napada na jednu državu.Po tebi čim nas neko napadne treda da skinemo gaće odmah? Samo izvoli ...
(Ne mogu da verujem!, 15. mart 2014 20:23)

Браво за коментар!

Čoksi

pre 10 godina

Evo bas se po komentarima vidi da su gradjani za vracanjne vojnog roka.... onako u vecini...
E tugo moja, na osnovu kog istrazivanja si ti zakljucio su gradjani za vracanje obaveznog sluzenja vojnog roka?

Beogradjanin

pre 10 godina

ahahahaahah..... a koji su to "gradjani" koji to traze??? Zivo me interesuje koji su to "gradjani"??
Mozda je covek nesto sanjao pa pomesao san sa javom.....

Ne mogu da verujem!

pre 10 godina

(Dragan, 15. mart 2014 18:35)
Pa Dragane, kad te neko napadne, kad neko prvi zapuca na tebe, ne možeš da kažeš puj pike ne važi ili evo prodajem zemlju i td.
Nije naša Vojska iz dosade krenula u rat. Po tebi trebali smo da ćutimo skrštenih ruku dok su oni naše ljude klali i ubijali, silovali i proteravali sa zemlje na kojoj su oduvek živeli. Ne razumem taj stav?
Nisu Albanski teroristi praćkama gađali po našim ljudima, po deci i starima dole. Nego oružjem! Noževima. Bombama. A to je poziv u RAT, a ne u kolo.
Nego, svi ste vi generali posle bitke. I da nije te ''nesposobne naše vojske'' danas bi u centru Beograda umesto što pišeš ove komentare gradio Dzamiju za 5 evra dnevnice. Ti pljuješ našu vojsku, koja je ne po mojim nego po rečima tuđih generala jedna od najhrabrijih i najsposobnijih vojski na svetu.
I ne znam kako nemaš srama pa pljuješ te ljude koji su ratovali, ginuli, bili masakrirani zarad odmazde i borbe protiv klasičnog napada na jednu državu.
Po tebi čim nas neko napadne treda da skinemo gaće odmah? Samo izvoli ...

salko

pre 10 godina

mnogo sam cenio i postovao vojsku dok nisam video kakvi su grebatori i karijeristi tamo i da kvare opstu sliku casnih oficira.vecina generala bolje znaju brojeve ziro-racuna privatnih firmi kojima namestaju nabavke i dele ogromne provizije,nego brojno stanje svojih jedinica. bahatost u otkupu ogromnih vila i stanova za sitan novac ne vredi ni pominjati.nije to odavno ni v.... od nekadasnje vojske. zalosno ali tacno.

ivica

pre 10 godina

Koliko se uplasili klinci vojnog roka hahaha , bas sam se slatko nasmejao. Junacine na tastaturi I po ulici. Kako cmizdrite za sitnicu , a kako ce biti za krupnije stvari koje vas cekaju u zivotu?
Koliko placi.... (nastavi po zelji) u omladini! Niste spremni na bilo kakva odricanja u zivotu.

Mario

pre 10 godina

Neka generali i politichari salju svoju decu, ne nasu!

Al ne, njihova deca su u privatnim skolama na Kipru.

I posle nasa deca ginu!

Nek o..bu!

Dragan

pre 10 godina

Vojska je ionako razmontirana sa 3 armije na 4 brigade, tako da je smesno uopste razmisljati na temu sta ako. Sluzio sam 12 meseci 2000-2001, i to smatram gubljenjem vremena. Cemu uopste sva ona silna profesionalizacija vojske, ako ce da(pokusaju) ponovo uvedu obavezan vojni rok? Da li je moguce da ovi danasnji profesionalci nisu sposobni da nas zastite? Znaci placamo ih da poziraju? Da su ovu drzavu vodili sposobni ljudi, danas bi bili u EU, Kosovo bi trampili za DEBELU lovu i investicije, i imali bi smo sacuvane crkve i manastire i mogli bi tamo da idemo. Sad nemamo NISTA od toga, jer smo ratovali, umesto da smo razmisljali na duge staze. Ko je od vas skoro isao na Kosovo, da poseti nase svetinje? Tacno tako, NIKO. Sto oni cetnici, ne odose dole, nego u Ukrajinu? Sto Dikovic ne ode dole? Itd, itd itd...

a sta vi meni nudite da ja sluzim vojsku?

pre 10 godina

Pa ne terate nas valjda na Pasuljanske livade ili u Mitrovo polje.Sto me podseti da li vam je KFOR dao dozvolu da ukljucite radar na Kopaoniku.Ja ako budem trebao da sluzim vojsku pod tim uslovima nemam nista i samo imam potrosenu godinu u zivotu.Necu bre da se pentram i ljustim krompir i luk ima pametnijih stvari da radim u zivotu i to nisu neka znanja cemu se obrazovan covek treba hvaliti pa nismo svi sa sela.Jel se u vojsci dobija neko znanje koje ce mi popuniti CV poput stranog jezika,vozacke dozvole,pilotske dozvole ili programiranja.

Sasa

pre 10 godina

Ja sam apsolutno za. Deca su besna i vise nemaju postovanja ni za sta i ni prema kome. Unistavaju zajednicku imovinu, tuku se, navijacke grupe prave nekakve koreografije, nose nozeve i motke. U stanju su da ubiju za glupost. Mrze se navijacke grupe iz susednih gradova. Kako bi zajedno na frontu, daleko bilo ako zatreba? Vojska je neophodna!

Sid

pre 10 godina

Skupo je to a i pokazala se kao izuzetno neefikasna.

Mislim da u Srbiji nije moguce zbog stepena korupcije i odnosa prema sopstvenoj zemlji, narodu, moguce stvoriti vojsku slicnu IDF u kojoj nema tatinih i maminih sincica, svi su jednaki. Takav stepen odgovornosti, obaveze nije moguce postici kod na.

Dejan

pre 10 godina

(Sale, 15. mart 2014 17:34)

Tvoj prvi deo komentara totalno ne stoji...Ne mozemo da imamo omladinu koja se nije naucila redu i disciplini,a da budemo ozbiljna i odgovorna drzava.Muskarci ne smeju da budu sline!Ja sam mlad,imam 18 godina i ako Bog da naredne godine cu ici na fakultet.Bez jake vojske nema jake drzave,a samim tim nema ni jake ekonomije.Srbija nikada ne sme da zapocinje ratove,ali MORA da ima vojsku u pripravnosti.Neka mi neko navede i jednu drzavu sa slabom vojskom a jakom ekonomijom.Ajde,samo napred!

pilot

pre 10 godina

Ala ste se raskukali u komentarima. Pa većina zemalja EU ima obaveznu vojnu obuku od minimum 3 mjeseca pa više. U čemu je sada problem?
Hoćete u EU onda hoćete i vojni rok.

Joki

pre 10 godina

Gradjani i za stambenu politiku prema vojnim licima , gradjani i za kamp u Zaostrogu, gradjani i za dzabe zimnicu za vojna lica, gradjani i za zadrigle oficire koji se penzionisu u 44 god , gradjani i za prednost za lecenje na VMA , gradjani i za crne Opele koji voze generale , gradjani i za oficirsku penziju , gradjani vam nisu stigli reci sta imaju sram vas bilo. Jednog sina imam necete ga dobiti. Odavno smo se dogovorili da cu da mu odsecem prst , ja na robiju on ne u vojsku.

Petar

pre 10 godina

Nemojte molim vas. Svi ovi klinci junaci što bi preko tastature pobili sve i svakoga i osvetili naše otete zemlje, sva balavurdija koja po utakmicama pijana i drogirana ide i bode se noževima, pa ne bi izdržala ni 5 dana u vojsci...
To su muškarčine, ljubi ih tetka, samo preko Interneta i u svom dvorištu kad je tu ekipica, a gde će u drugi grad, da ustaje u 5 ujutru, da vežba, da se brije redovno da čisti puške, da rasklapa i sklapa oružje, kopa rov i td...nemojte molim vas... oni su ''kućni junaci'' i tu im je mesto!

popeye

pre 10 godina

Да се спремамо за Либију, Сирију, Авганистан или сад Украјину? Нису вас сад скоро џабе хвалили Американци...

Rezervni kapetan, nedobrovoljac

pre 10 godina

Posebno se zalažu za to političari koji nisu služili vojni rok kada je to radila njihova generacija, od Vučića pa na dalje.
Generale, na mestu voljno!
Mirno!
Nalevo krug!
Napred marš!
MARŠ!!!

Vajnuk

pre 10 godina

Šta ovaj bulazni? Kakav vojni rok? On bi da još jaše besplatno? Evo, rado ću da izađem na referendum da ga otcepimo od države, da nam ne zagađuje mladež. Vojni rok je odvajkad bio zaglupljivanje.

vladobgd

pre 10 godina

O da...Odlično je to zamislio ovaj gospodin. Vraćanje privilegija koje su oficiri JNA uživali, moguće da je na to mislio?! A posle kad odnekud zagrmi ili ne daj bože zapuca, on i slični njemu bili bi među prvima, u bežanju naravno. Ne hvala druže generale, taj film smo već gledali.

Brle

pre 10 godina

Naravno da nismo za vracanje vojnog roka. Ako ti se svidja, Dikovicu, imas dovoljno ratista po svetu da pokazes svoje cojstvo i junastvo, i da ti bude placeno. Idi, i uzivaj, a nas mani svojih kreativnih ideja.

BG

pre 10 godina

Jel ste ostali bez posla?!
Toliki generali, pukovnici, majori,... ostali bez vojske i sada bi opet da kradu po godinu dana nasim omladincima samo da bi i dalje uzivali u svojim nicim zasluzenim privilegijama!
Nema vise, dosta je bilo!

Aleksandar UE

pre 10 godina

Pa," gradjani koji su za vojni rok",imaju i sada mogucnost da ga sluze,zasto bi se njihove zelje nametale drugima koji npr. zele da putuju po svetu?!
A gradjani koji bas mnogo vole vojsku,mogu da upisu vojnu skolu i provedu zivot tamo..U svakom slucaju o tome odlucuje od gradjana izabrani parlament a ne isluzeni oficiri..Nije ti ovo Bocvana ili Kongo,Dikovicu generale,cuveni ratnice sa Kosova.

citalac

pre 10 godina

Nema te sile koja bi me naterala da sluzim drzavi. Koja bre drzava. Sta je ta drzava dala mladima. Komev da sluzim lopovima kostaplerima i krimosima. Sinovi burzuja bi sluzili u binkerima a sirotinja u prvim redovima. Imamo iskustvo devedeseti. Tatini sinovi bi bili postedzeni i privelegovani kao i sada. Uzalud trosite parir i vreme o bezveznim stvarima. Fuj......

Analyst

pre 10 godina

Evo još jedne teme za gubljenje vremena i skretanje pažnje sa pravih problema.

Koncept vojske koja se sastoji od naoružanog naroda je prevaziđen, što smo videli tokom ratova devedesetih. Za razliku od regruta i rezervista, profesionalni vojnik je opredeljen za taj posao, ispunjava kriterijume psihofizičke sposobnosti, obučen je, uvežban, opremljen i plaćen. Zato je čak i mala profesionalna vojska daleko sposobnija od velike i mlitave "narodne". Ovo naročito važi danas kada se ratuje primenom složenih tehničkih sredstava, za šta je potrebno posebno školovanje.

Ono što je svakako korisno je vraćanje odbrane i zaštite kao obaveznog predmeta u obrazovni sistem. Na taj način svako treba da bude osposobljen da u slučaju rata ili neke druge katastrofe zaštiti i odbrani sebe i ljude u svom okruženju.

realnonerealno

pre 10 godina

super kad si toliko pametan ajd za primer posalji nekog svog u vojsku npr sestrica bratanca unuce i to da ne sluzi u krugu dvojke kao vozac u generalstabu nego pesadija prema kosovu crnoj gori bugarska granica,koji togradjani traze redovno sluzenje vojske nemate leba da im date a kamoli uz leba
(janko, 15. mart 2014 14:27)

Nemoj tako, pa sin mu radi u vojsci, kao civil :)

krle - dron

pre 10 godina

Posto su za 12-godina zuti drustvo srbije potpuno unakazili i moralno sunovratili a decu i omladinu proglasili za huligane i kriminalce ova najava OHRABRUJE,nazalost dosli smo dotle da dobro uredjena armija jedino moze mladima od 18 - 21 godinu dati matricu moralnog ponasanja koje je u drustvu mladima uskraceno,neponovilo se.

ivan

pre 10 godina

Nekada davno, a počelo je u veme rimskih legija i ranije, vojska se plaćala. Onda se neko setio da pod firmom patriotizma navuče narod da služi vojsku. Može i to da bude ok, al da je služiš tri godine ko recimo u Izraelu. Ja sam služio godinu dana, i tu godinu smatram izgubljenom. Za sve vreme vojnog roka sam ispalio možda tri cela okvira. Oficiri samo gledaju ako mogu da iskoriste vojsku, da se nešto čisti, nosi, da im se nacepaju drva i sl. Više sam držao lopatu i kramp nego pušku. Bacio sam jednu bombu. Sve je to bilo u vreme devedestih kada je postojala opasnost od rata (kasnije ga je i bilo). Veze to nema. A ako državi treba neka besplatna radna snaga, može i to, ali ne mora da se zove vojska. Malo je glupo.

ppukovnik

pre 10 godina

Završio sam školu rezervnih oficira i potom stažirao kao starešina (sve u okviru vojnog roka), odbio sam da idem u ratove bez svrhe i smisla (ukoliko se uopšte postoji rat sa smislom, a svrha postoji samo za određene, ne i za one koji se šalju u rat), istrpeo sam sve što nas je snašlo u proteklih par decenija, kao i većina nas koji ovde živimo. Vojska se pokazala gotovo sasvim nepotrebnom, teško je obrukana i nepovratno okaljana. Istina, ne koliko policija, ali odgovornost vojske je i veća u nekim stvarima. Vojska ne sme ni pod kakvim uslovima da dozvolim kršenje Ustava, niti najelementarnijih ljudskih prava i civilizacijskih tekovina. U to ime ona mora da se sukobi i sa sopstvenim elitama, kao i sa onima koji ih štite, računajući i policiju. Od dolaska Miloševića na vlast pa do danas, najpre vojska Jugoslavije, a potom i vojska Srbije, imala je barem dvadesetak puta obavezu da USTANE i zaštiti sopstveni narod (bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost), da razbuca političke štetočine, kriminalce i pandure koji pokušaju da joj se suprotstave. To se nijednom nije dogodilo. Evo, i sada živimo u jednom takvom vremenu, gde politički otpad i prevrtljivci uništavaju sopstveni narod i državu. A šta radi vojska? Treba ukinuti i dobrovoljno služenje. Istina, građane koji žele trebalo bi nekako obučiti vojnim poslovima, kako bi sami mogli da se organizuju i zaštite, pre svega od unutrašnje okupacije, koju neprestano imamo na prostoru bivše Jugoslavije već više od dve decenije.

Mladjo

pre 10 godina

Koliko citam amerikanci prave robote vojnike, a o njihovoj avijaciji da ne pricam. Ne znam koja bi nasa prednost bila sa gllorukim vojnicima. Izgubili smo sve ratove sa onolikim oruzjem, a od tada svet je napredovao i vojna tehnologija se razvila, da mi mozemo samo da trepcemo. Zna se kako se danas vodi rat (mediji, lobiranje, alijanse; vidi pod kosovo)

Ljuba

pre 10 godina

@Milanm,

evo, ja sam za to da se vrati vojni rok.
Već sam bio tamo i verovatno bih morao ponovo kad bi izbilo neko s.... jer su novopečeni mamini i tatini sinovi sposobni za sve u životu osim za nešto časno i pošteno.
Bilo bi lepo da sada ide neko drugi. Dakle, nemam nameru da sa svoje četiri banke branim gomilu nesposobnih klipana, nek' se snalaze kako znaju i umeju.

zola

pre 10 godina

Treba uvesti vojsku ima dosta jastrebova na portalima.Uvesti vojsku i pitati ko hoce dragovoljno u nju.Malo je tih junaka koji prizivaju veliku srbiju.

Vojska je za muskarce

pre 10 godina

Ma vojska je skroz ok, ali ne ona kakvu mi poznajemo, da ne znas sta ces tamo od dosade, da skupljas pikavce, cistis klozete, 5 dana vezbas "noz stavi, noz skini" i jos gomila gluposti plus staresine koji su kreteni da se izivljavaju sa vojskom da ih bude u 3 ujutru da slemovima izbacuju mrak iz spavaone, to ubija normalnog coveka u mozak. Vojska je ok 4 do 6 meseci aktivne obuke da se radi na terenu, teoretska obuka, fizicke vezbe, neka im organizuju i peint bol, neka nauce vojnu taktiku, ima gomila toga da kvalitetno organizuju dan, da vojnicima bude zanimljivo i korisno, da nauce mnogo toga, a ne atomski s leva i atomski s desna, pa to je za budale, ako zvizne atomka nema sta da se bacas, letis pravo na mesec.
Mislim da bi voska trebala da bude obavezna, omladina je danas cini mi se krenula stranputicom, a vojska kad bi bila dobro organizovana, disciplinovana i da se postuje vojnik bila prava stvar. I da se sluzi blizu mesta stanovanja, pa za vikend neka idu i kuci ili svaki drugi.
Kako ko, ali ja ne podnosim da vidim na muskarcima zenske tasnice, crvene patikice, frizurice, uske farmerke. Jos samo fali da pocnu nokte da lakiraju i nose tasnice sa cirkonima, mada nisu daleko. Vidim i klince sto se danas cmakaju kad se sretnu ili razilaze, ma odvratno bre.

Sale

pre 10 godina

Sramota jedna ! Kako ga nije stid da izgovori tako nesto. Koliko je stotina hiljada mladih otislo iz Srbije da ne bi ucestvovalo u ratu zbog koga nam sude u Hagu...! Mi nikada vise u nasoj istoriji ne smemo da dozvolimo mobilizacije mladih jer mladih vise biti nece, a i vec ih je manje nego sto bi trebalo. Nek on ode u penziju i zaboravi u cemu je sve ucestvovao u svojoj karijeri, sram ga bilo...

kouklinkouploču

pre 10 godina

Načelnik generalštaba, direktor policije, a danas vidim i direktor EPS, daju političke ocene i komentare! Zašto je u Srbiji sve natraške i zašto se svako meša u tuđi posao? O toj temi treba da vodi brigu i ocene daje političar(skupštinski odbor, ministar) a ne profesionalac.

Draganovic

pre 10 godina

Ono sto dikovic hoce da kaze umesto redovno sluzenje vojnog roka u stvari je besplatno sluzenje istog.Ja sam pocetkom devedesetih proveo godinu dana u toj ustanovi za mesecnu platu za koju sam mogao da kupim kutiju zileta a ni to nisu redovno davali dok su oficiri drmali debele plate dobijali stanove i vukli iz kasarnr kao da je sve njihovo.Dal sme ovaj dikovic da stavi ruku na panj i zakune se da je platio sve sto je otudjio od vlasnistva vojske ili njegovi oficircici i generalcici?A klinci pored toga sto ce morati sve debelo da plate u zivotu samo da rade dzabe sada da im dikovic uvede i da mu sluze besplatno.Da ne pricam sto je i dok je rok bio obavezan u vojsku isla uglavnom sirotinja ,tatini sinovi su uspesno proglasavani nesposobnima.Manje kradite pa uvedite u profesionalni kor 10 evra dok traje obuka,posle majstorsku dnevnicu 25-30 evra pa vam nece nedostajati vojske.Vidim ova drzava bez obzira ko je na vlasti sve nam daje besplatno pa sada mi njoj nesto dugujemo.

Tuzna istina

pre 10 godina

U proteklih 25 godina, svi smo se uverili cemu sluzi i sta moze da odbrani vojska na ovim prostorima.
Uzgred, kada cemo saznati istinu o poginulim gardistima u Topcideru i kada ce odgovorni za ubistvo i zataskavanje biti kaznjeni? Dok se to ne razjasni, niko nema moralno pravo da bilo koga prisiljava da ulazi u bilo kakav "bermudski trougao", jer ta obaveza sigurno nece pogoditi njihovu decu, u sta smo se do sada bezbroj puta uverili.

JeNeA

pre 10 godina

Služio 1985-86. Hvala lepo, moje dete neće da služi vojsku NIKAD. Trebalo je da ovo kažete u predizbornoj kampanji pa da bude jasnije...

Amos

pre 10 godina

Onaj ko moze da trazi da OBUKA traje 6 meseci, taj ili nikad vojsku nije video (sem u americkim i domacim serijama koji je velicaju) ili je malo umno zaostao ili je prosto fanatik za oruzje i disciplinu.
STA to ima covek da uci u vojsci 6 meseci??? ALo covece, 180 dana obuke?? Je l ti znas sta se radi u vojsci 80% vremena? Setas levo desno, trazis cumeze da se sakrijes da izbegnes to setanje, ustajes ujutro u 6 da bi mahnuo zastavi i cekao sat vremena dorucak, pa onda malo vezbao i vukao se kojekuda do rucka ili ides na strazu pa tamo radis to isto.
Kakva crna obuka 6 meseci, da neces da rastavljas pusku 6 meseci i ucis da li ide 1, 2 ili 3 punjenja u top? Je l vi znate koliko se uopste metaka ispali na 9-mesecnoj "obuci" u vojsci? Koliko ti stane u jednu saku! A tek artiljerci.. oni ispale najmanje po jedan projektil!
Da ste naterali ljude da idu na obuku za napredno koriscenje kompjutera 6 meseci, ili ucenje jezika - to bih razumeo i podrzao, jer bi nakon toga imali skoro osiguran posao bilo gde u svetu.

Јовица

pre 10 godina

Мислим да би требало вратити обавезно служење војног рока од најмањ 3 а највише 6 месеци( зависно од процене стручњака) .Овако млади људи немају никакве обавезе спавају по цео дан а незнају за дициплину.Ко ће да брани земљу у будућности када ми који смо били војници остаримо?

Poznavalac stanja

pre 10 godina

Dok Vojska Srbije ne PRIZNA ODGOVORNOST za smrt dvojice gardista ubijenih u Topčideru, i dok se ne uputi zvanično IZVINJENJE svima koji su od 1991. do 1999. godine proganjani zbog neodazivanja na "vojne vežbe" (pored tzv. amnestije), niko NEMA PRAVO da zastupa tvrdnje da "građani traže vraćanje vojnog roka".
Prvo Vojska mora da uspostavi svoj ugled - izgubljen služenjem Slobodanu Miloševiću, umesto da ga je smenila i uhapsila još 9. marta 1991. godine. Kada se prizna odgovrnost i za prve dve žrtve građanskog rata u SFRJ - Branivoja Milinovića i Nedeljka Kosovića (ubijenih 9. marta 1991) onda MOŽDA vojska suprotnom ćemo umesto svoje vojske hraniti tuđu.

puno pozdrava iz dijaspore sa fino osunčane plaže

pre 10 godina

Kao neko ko je služio Vojsku Srbije, svedok sam da je to jedna preskupa, a nefunkcionalna poluorganizacija čobansko-amaterskog karaktera. Da je bezbednost Srbije zavisila od moje čete, Srbiju bi moglo da osvoji bilo koje udruženje filatelista sa Zapada, da ne pričam o, na primer, američkim udruženjima penzionisanih vatrogasaca - takvi bi nas goloruki sve ispresavijali za 30ak minuta.

Najstrašnija diskriminacija katolika, muslimana, Roma, Mađara i Beograđana na svakom koraku. Podoficiri i oficiri - bar 90% alkoholičari. Nepoštovanje žena - sve što "ne valja" odmah se poredi sa ženskim polnim organom i "karakteristikama" ženskog pola. Pet sati je cela kasarna tražila regruta koji je nestao - da bi onda saznali da je u pitanju sin prijatelja nekog pukovnika koji ga je stavio u svoj privatni automobil i odvezao kući bez obaveštavanja bilo koga.

Ljudi, nama ovakva "vojska" uopšte nije potrebna. Seljaci ne treba međusobno da se porede po tome ko je služio vojsku, nego ko ima veći prinos po hektaru. Podoficirski i oficirski kadar mora da se skida sa alkohola. Deci u osnovnoj školi mora da se objasni da građani Srbije pripadaju različitim kulturama, religijama i nacijama. Siromašne stanovnike juga Srbije ne treba po automatizmu gurati u uniformu - jeftinije im je davati socijalnu pomoć u visini 2 prosečne plate da sede kod kuće i razmišljaju šta mogu da urade od svojih života, sela i gradova.

Užasno sam srećan što sam avanturu služenja "vojske" završio bez težih posledica.

marko

pre 10 godina

Mozda bi "gradjani" trebalo da prestanu da slusaju kojekakve pro-ruske db-ovce "patriJote".
I mozda deca koju bi ste da oblacite u vase smesne uniforme i da im stavljate vae smesno "oruzje" u ruke, ne znaju da treba da se pobune, ali mi koji smo prosli kroz tu vasu "vojsku" znamo. Ne cackajte mecku, imate daleko vise nego sto zasluzujete, ne bi valjalo da vam se desi nesto sad kad ste se nafatirali...

Dragoljub

pre 10 godina

Da se razumemo. Komentator nije nikada sluzio vojsku (po zakonu koji je tada vazio, dakle nije pocinio nikakvo krivicno delo!), i mozda nema moralno pravo da komentarise, ali ce to ipak uciniti. Ako bih mogao da biram da li cu X meseci provesti u drustvu potpuno nepoznatih ljudi, odvojen od svog posla/skole/kuce, svakako da ne bih to izabrao. U cemu je prednost obaveznog sluzenja vojnog roka? Da li to Dikovic ponovo sanja o nekakvom ratovanju u koje bi bila uvucena Srbija (znamo kako se poslednje takvo ratovanje zavrsilo)? Da li je ovaj Dikovicev intervju u vezi sa nedavnim pozivom za "uvodjenje u regrutnu evidenciju".

deda mraz

pre 10 godina

Da je neka stranka u predizbornoj kampanji imala u programu uvodjenje vojnog roka od 6mes,i vracanje uniformi u skolske klupe imali bi moj glas...ovako ćorak...

drasko

pre 10 godina

Malo je sto gradjani iz svog dzepa placaju vojsku koja se igra po Pasuljanskim livadama i pucaju u mete, umesto da brane ustavni poredak ove zemlje. Pritom mislim na Kosovo i Metohiju. Sad jos da vratimo i decu u vojsku, a narod krepa po selima i grdovima. Ko to da hrani i od kojih para?! Na kraju krajeva, ko kaze da gradjani to zele ?! Neki vojni stratedzik marketing ili....E taj film malo teze ima da gledate !!!

mikism

pre 10 godina

Odsluzio sam vojsku 2007 godine,bas u Valjevu,sluzio sam sa klincima jer sam prethodno studirao.Meni su bili zanimljivi oficiri tokom sluzenja vojnog roka,pomno sam ih skenirao,jedan manji deo,jedno 20-30% su oficiri,pravi ljudi za taj posao,svaka im cast,ostali su kuku lele majko.Debeli,alkoholicari,bilo je i narkosa,tuga jad cemer.
Ne znam,za mene je ipak vojska kada imas manji broj maksimalno spremnih,obucenih i morivisanih ljudi koji su sposobni da grizu do kraja u ratu,sa druge strane poluobuceni,nespremni ali mnogobrojni su uvek dobri glineni golubovi koje bi ovi prvi pojeli za dorucak.

Begs

pre 10 godina

Vidite ovako, moje dete da ide u vojsku da ga maltretira neki polupismeni desetarčić koji je sišao sa planine i rešio jednom u životu on nekom bude gazda, neće. Da se kupa dva puta nedeljno, pokriva ćebadima koji za 40 godina nikada nisu oprani i da ga uče slepoj pokornosti sumnjivpm autoritetu - nikada.

Lala iz Banata

pre 10 godina

U kakvu vojsku?
Sa kakvim naoružanjem?
Sa kakvom logistikom i zaštitnim sredstvima? (Hoće li npr. biti pancir, uređaj za osmatranje noću, GPS orijentacija, radio veza itd. za SVAKOG vojnika kao u savremenim vojskama? Ili ćemo, naprimer, opet u rat sa MIG-ovima bez radara?)
A možda nije ni važno imati svu opremu?! Jer mi smo nebeski narod a tu su i vojni popovi koji će sve nadoknaditi. ;)

Никола

pre 10 godina

Ко не храни своју војску храниће туђу. Обавезно да се врати војни рок. Млади су нам данас постали бабе. Слаби и физички и духовно без визије и плана за будућност. Некада си постао прави одрастао човек када се вратиш из војске.

Veljko

pre 10 godina

Mladi koji imaju 18 i vise godina a nisu bili ni u redovnoj ni u civilnoj sluzbi, jer je ukinuta ta obaveza pre neku godinu, razmislite da li cete sedeti sutra kuci ili otici na biralista. Vi sami mozete procenti koje ce biti u parlamentu za uvodjenje redovnog sluzenja vojnog roka.

exJNA

pre 10 godina

Ne mogu da prežalim vreme koje mi je propalo u služenju vojnog roka u JNA. Muka mi je više od opšte "talibanizacije" ovog društva kojoj prisustvujemo u poslednje vreme. Zapravo nije mi samo muka, već me je i strah jer se Srbija svim silama zakopava u zaostalost.

Strahinja

pre 10 godina

Vojsku sam sluzio 2008-e godine ( martovska klasa...Zajecar..Nis..Kursumlija...) Kada bi trebalo ponovo da se ide sada bez razmisljanja bih isao..Fenomenalno iskustvo..Pozz za sve vojnike na bazi Trmka ( Kopnena zona bezbednosti )...

Milan-Indjija

pre 10 godina

Ja sam svoj vojni rok odavno posteno odsluzio (15 meseci, 1983-4), e sada jedva cekam da u vojsku krenu "ovi" od 19-28 (u zavisnosti da li studiraju), koji su najveci glasnogovornici da je Kosovo, Srbija. U vojsku, na obuku pa pokret na Kosovo. Ionako do sada samo od njih stradaju kante za smece koje prevrcu, lome saobracajne znakove...Pa junaci da nam se pokazete tamo gde treba. Ali citam ove prethodne komentare i cini mi se da "junaci" bas i ne vole vojsku i bilo kakve autoritete.

Hmmm

pre 10 godina

Imali smo obavezno sluzenje vojske. Nije bilo nikakvog efekta. Svi ratovi izgubljeni. Cisto gubljenje vremena. Kako ja da pariram nekom "zapadnom" profesionalcu i njegovom naoruzanju? Sta cu ja tamo nauciti. Hoce li Excell da me nauce, ili da programiram, ili da budem racunovodja. Nece. Primetice te da se po oglasima za posao traze navedeni kadrovi, ali nisam video da neko trazi bilo kakvu vestinu vezanu za vojni rok. Drzava se brani radom i jakom ekonomijom, bez toga mozemo i 5 godina da se obucavamo za vojnike, nista nece promeniti.

lale su srbi granicari iz banata,ne backe i srema

pre 10 godina

vama svima koji se grozite vojske i koji ste kao protiv oruzja i ostaloga,kad pocene neki rat a ovde na zalost uvek bude rata kazite to neprijatelju koji vas krene klati ili ubijati.kazite mu ja sam protiv oruzja i ja sam protiv slizenja vojske.verovatno ce vas zaobici i krenuti na onog koji je sluzio.smesni ste mlohavci jedni.sramota ste za svoje pretke i svoj narod

П

pre 10 godina

Мислим да треба увести војни рок али не и мењати цивилни статус оних који га одслуже. Нама је то сасвим јасно у крви и огроман број момака би волели да служе својој земљи и могли би да се науче за тих пар месеци како да рукују ватреним оружјем и бар неку одбрамбену борилачку вештину попут крав мага (направљену искључиво за одбрамбену уличну борбу) како би могли да заштите и себе и своје породице касније. Довело би до већег братства и умањило разне хулигане и паљевине јер би имали вентил а не би постојала опасност од регрутације као сада јер је то последње што нам треба кад нас ионако десеткује бела куга. Притом, могли би рецимо да уведемо да људи других земаља могу да служе као волонтери и промовишемо међу Србима из Републике Српске и са Косова чиме би се обучили за одбрамбену борбу и сјединили још више са нама у друштвеном погледу. Можда је мало необична идеја ал стварно ми се чини као добра јер би дало добре стране служења војног рока али без регрутовања (осим у крајњем случају продирања страних трупа у земљу као што и сада важи)

dušan

pre 10 godina

Ko nece svoju vojsku da ima, imace tudju.
E moji srbi evroslinavci....
(gradjanka a pravoslavka, 15. mart 2014 13:08)

A Vi svako jutro navlačite čizme i opasač i izlazite na pozdrav zastavi? ‘99 ste jurišali na Tomahavke, borili se na Košarama, ‘92 lečili ranjene?
Čisto sumnjam.

The ulgy truth

pre 10 godina

Ja radim u vojsci vec deset godina kao oficir i ono sto sigurno necu dozvoliti je da i moje dete na bilo koji nacin ima dodira sa vojskom. Nisam samo ja ovog stava, vec 99% mojih kolega. Pa vi sad vidite kako je u vojsci.

Krle

pre 10 godina

Generale, tvoje je da izvršavaš zadatke koje pred tebe postavlja civilna vlast, zakon i ustav, a ne da razmišljaš o tome šta bi građani voleli ili šta bi ti voleo.

naissus

pre 10 godina

Bogate i velike zemlje mogu da imaju profesionalnu vojsku, dok male i siromasne moraju da imaju narodnu vojsku sa obaveznim sluzenjem vojnog roka. Cak i Svajcarska koja nikada nije ratovala ima neki vid obuke. Narocito zemlje koje su nalaze na trusnom geopolitickom podruciju moraju da imaju narodnu vojsku. Zemlja koja nema svoju vojsku imace tudju.
Pitajte se zasto redovno sluzenje nije ukinula Grcka, Turska, Izrael, ...
90% danasnje omladine je nesposobno za bilo sta. Vojsku sam sluzio 2005/06 i uverio sam se koliko ima maminih maza koje nisu mogle ni da potrce, da izvrse najprostije stvari jer do svoje 20-25 nisu nista radili u zivotu, a da ne pricam o banalnim stvarima poput ostajanja samog u mraku, straha od kontakta i izvrsenja obavez, otvaranje konzerve, pertlanje cizme, verovatno su ih kuci i kasikom hranili da se ne zamuce... Uvesti obavezno sluzenje i to odmah posle srednje skole!

Sonja S.

pre 10 godina

Hahaha
Ma sta kazes? Traze gradjani?
Pa onda nek idu dobrovoljno- ko hoce taj i moze! Sto drugi da traze i zahtevaju sta cu ja da radim?!

janko

pre 10 godina

super kad si toliko pametan ajd za primer posalji nekog svog u vojsku npr sestrica bratanca unuce i to da ne sluzi u krugu dvojke kao vozac u generalstabu nego pesadija prema kosovu crnoj gori bugarska granica,koji togradjani traze redovno sluzenje vojske nemate leba da im date a kamoli uz leba

Марко

pre 10 godina

Вратите војни рок од три месеца, уз казне затвора за оне који ово избегавају. Да нас нападне било ко, појео би нас за вечеру. У свакој озбиљној земљи мора постојати резервни састав који се може активирати.

Mairon

pre 10 godina

Veliki Pruski kralj Fridrih Veliki je rekao: 'Ako bi moji vojnici poceli da misle, niti jedan ne bi ostao u redovima.'
A Fridrih je imao najmoderniju i najobuceniju vojsku tog vremena (XVIII vek). Ne vidim zasto bi se vracao vojni rok, koji je tek samo suspendovan. Mada, srednje resenje bi bilo obuka od devedeset dana, najosnovnija, poput one u Svajcarskoj.

A.

pre 10 godina

Ima pravo, evo baš prošlog meseca su njih četvoro tražili vraćanje vojnog roka....
(djoka, 15. mart 2014 12:30)

Kako ste znali?
Tri moje komšinice i komšija penzioner.

Dijaspora

pre 10 godina

Hahahahaha...ne! Ja iskreno ne znam nikoga ko je za vracanje vojnog roka. Takodje prematoreo sam da sluzim vojsku, a u medjuvremenu se i odselio daleko od zemlje u kojoj navodno silni traze vracanje vojnog roka... Svasta ljudi mogu da pricaju, ali od visoko pozicioniranih se ocekuje da zbore mudro, a ne da pricaju beamislice.

Nev

pre 10 godina

"Ljudi moraju da shvate da vreme ratova nije proslo.Kao sto je rekao covek u prethodnom komentaru da nema potrebe za 6 ili 12 meseci ali 2-3 meseca osnovne obuke ne moze da skodi...
(Albert Einstein - "So long as there are men, there will be wars.", 15. mart 2014 13:10)"

Moze biti veoma korisno a uz odredjene promene moze biti odlicna opcija. Recimo da se obuka vrsi u pojedinim centrima i to 6 meseci. Svakog vikenda uz besplatne karte (kao sto policajci neplacaju buseve tako i vojnici da neplacaju) mogu da se vracaju kuci. Svejedno staresine vikendom idu kuci a samo pojedini ostaju dezurni. Uz profesionalizaciju vojske i da se odredjeni segmenti bas koncentrisu na obuku bez maltretiranja regruta ta ista vojska moze postati privlacna svima. Ili cak da se odradi preko leta samo na par meseci pa se napravi pauza pa sledece godine opet moze biti korisno a bez vecih troskova i maltretiranja.

Crni

pre 10 godina

A,ko to kaze g-dine generale da smo za redovno sluzenje vojnog roka?Cisto gubljenja vremena i ispiranje mozga za mlade ljude.Ja sam je sluzio godinu dana,i sta sam dobio,poziv za rezervu i dalje da nepricam.Prema tome,platite ljude,pa ko voli neka izvoli otarasite se vise ideologije i price druga,izvinite g-dina Broza!

Digitalni mis

pre 10 godina

Ko hoće u vojsku neka ide slobodno i neka se i ne vraća kući ako mu je tako drago, ali nema prava da svoje tendencije silom nameće drugima! Ne volim oružje, ne zanima me vojska. Je l' postoji dobrovoljno služenje? Postoji! Je l' postoji vojna akademija za one koji imaju ambicije da budu oficiri? Postoji! Kraj priče onda, ko hoće može, ko neće ne mora niti treba.

zm

pre 10 godina

Čemu? Ja ne želim da služim vojsku ali ne sprečavam ostale da idu u istu. Ne terajte me tamo ne volim oružje i ne ložim se na seljački patriotizam.

Mita

pre 10 godina

Ja se vracam iz amerike da sluzim otadzbini uvek!!!
(Nik, 15. mart 2014 12:58)

hahaha...daa...Za početak,bi trebao da naučiš,kada se koriste velika slova,no dobro,vratimo se na temu.
Ne može država da se igra,danas ovako,sutra onako,to je neozbiljno.Vojni rok je ukinut,i kraj priče.Uostalom,nije država zabranila služenje vojnog roka.Ko hoće može da ide,a ko neće ne mora.Ne može država nekog da prisiljava na to.Kao što se niko motkom ne tera u crkvu,to isto važi i za vojsku.Jedan profesionalac ili neko ko ide svojom voljom u vojsku je efektivniji od desetorice,koji idu nevoljno ili pod prisilom.

Albert Einstein - "So long as there are men, there will be wars."

pre 10 godina

Ljudi moraju da shvate da vreme ratova nije proslo.Kao sto je rekao covek u prethodnom komentaru da nema potrebe za 6 ili 12 meseci ali 2-3 meseca osnovne obuke ne moze da skodi...

Mrmot

pre 10 godina

Zbog vojnog roka sam izgubio posao, vreme koje nije uslo u staž, posle toga sam tražio posao 2 godine. Pa pobogu bolje zaposlite te ljude da doprinose zemlji preko rada i plate i time je celo drustvo na dobitku a ne gubitku. Tako ce ljudi biti vece patriote nego sto bi isli u raspalu vojsku koja nema svrhu u danasnjem svetu pogotovu za zemlju nasih mizernih gabarita.

nenad

pre 10 godina

Samo zato što je jedan deo omladine razmaženo derište, ne znači da smo to svi mi. Ja da dolazim do vas da vi mene kao učite disciplini i ljubavi prema otadžbini? Ma nemoj... Video sam vas kako ste se i pre pokazali, godine pripremanja u toku hladnog rata za invaziju koja se nikad nije dogodila, puni oružja i resursa, pa na kraju ste uzeli da vozite tenkove po ulicama i da delite oružje pijandurama u trenerkama. Vrhunska vojska, nema šta.

Hoćete li opet zaključavati vojnike u kasarne za vreme pomračenja sunca?

Vojsci Srbije treba tehničko usavršavanje i modernizacija, treba razvojni centar i pametni ljudi, a ne regrutovanje nekih balavaca-dobrovoljaca koji su tu ili zbog nekog čudnog patriotizma, ili zbog toga što nemaju pametnija posla, ili zbog toga što je sramota kod njih u selu da se ne ide u vojsku.

Ko hoće da sada pomogne svojoj otadžbini, neka privređuje nešto. Neko par meseci jede lošu paštetu u kasarni uz par vojnih vežbi, pa misli da je pomogao majci Srbiji - to je bolest.

Rado bolid ide u vojnike

pre 10 godina

Ljubiša Diković izjavio je danas da građani Srbije sve češće traže vraćanje redovnog služenja vojnog roka.

Они грађани који желе и чезну за редовним војним роком, слободно могу отићи добровољно да га служе, то им је законом дозвољено. Они у ствари траже враћање "обавезног служења војног рока", што је ван сваке памети. Уколико љубитељи милитаризма желе у војску, нека се пријаве и биће примљени, нико им то не брани, али нека оставе на миру онај нормални део грађанства који не жели да губи своје драгоцено време по некаквим магарећим и пасуљанским ливадама, где би над њима лечили своје комплексе неке психопате са официрским и подофицирским еполетама.

Nikola

pre 10 godina

Svima koji zele vracanje obaveznog sluzenja vojnog roka momentalno bih pruzio priliku da to pokazu licnim primerom, ali da vojsku sluze po starim pravilima sluzbe, 12 meseci, najmanje 100 km od kuce, bez mobilnih telefona, sa samo dva vikenda i redovnim odsustvom. Bas kao sto sam i ja sluzio, kao i sve generacije pre mene, kad je vojska stvarno bila vojska. Pa, da vidimo da li ce i onda biti za obavezan vojni rok... Prijatno, najpametnija!

Nedjo

pre 10 godina

Svaka nasa vojska od prvog preko drugog rata pa do Krajine uvezbava samo bezaniju. A ovo da gradjani traze vracanje vojnog roka je smehotresno.

Mazalo

pre 10 godina

Ko voli vojsku i oružje, uvek može dobrovoljno da ide. To je posao kao i svaki drugi. Sva sreća pa je vojska profesionalizovana jer nije svako za pušku. Tako treba i da ostane.
Ja sam se silno namučio da se svojevremeno (sredinom osamdesetih) oslobodim vojske i veoma mi je drago što je nisam služio. I eto, zdrav sam i prav, postao čovek i bez vojske, zaposlio se (baš u vreme dok je moja generacija prašinarila pod šlemovima), osamostalio se rano, oženio se, dvoje dece. Kako to? A moj ćale mi tada reče da sam sramota za porodicu i da se nikada neću oženiti, pošto: "ja sam dvije god'ne ponosno služio Titi, a ti ne možeš dvanes' mjeseci, nijedna te cura neće htjet', ja t' kažem". Kako se čovek prešao, to je strašno.

ex prištinski korpus :))

pre 10 godina

Slažem se da treba vratiti vojni rok. Ne u obimu kao šo je bio ranije ali barem na 3-6 meseci da ova razmažena derišta vide malo kako izgleda život kad ne možeš da odeš ni u wc bez dozvole.

Pametnjaković

pre 10 godina

Ovo pokazuje nivo inteligencije starešina vojske. Ako neko hoće da služi taj će i otići da služi, dobrovoljno. Po broju dobrovoljnih služenja se vidi koliko građani žele da služe vojni rok. Ako neko želi da ga služi, nije mu zabranjeno, služiće ga. Ovom izjavom vojska nam svima poručuje da niko ne želi dobrovoljno da služi pa bi da vrate prisilno služenje. Ajoj, jadni mi kad ovi vode vojsku.

Pametnjaković

pre 10 godina

Ovo pokazuje nivo inteligencije starešina vojske. Ako neko hoće da služi taj će i otići da služi, dobrovoljno. Po broju dobrovoljnih služenja se vidi koliko građani žele da služe vojni rok. Ako neko želi da ga služi, nije mu zabranjeno, služiće ga. Ovom izjavom vojska nam svima poručuje da niko ne želi dobrovoljno da služi pa bi da vrate prisilno služenje. Ajoj, jadni mi kad ovi vode vojsku.

Rado bolid ide u vojnike

pre 10 godina

Ljubiša Diković izjavio je danas da građani Srbije sve češće traže vraćanje redovnog služenja vojnog roka.

Они грађани који желе и чезну за редовним војним роком, слободно могу отићи добровољно да га служе, то им је законом дозвољено. Они у ствари траже враћање "обавезног служења војног рока", што је ван сваке памети. Уколико љубитељи милитаризма желе у војску, нека се пријаве и биће примљени, нико им то не брани, али нека оставе на миру онај нормални део грађанства који не жели да губи своје драгоцено време по некаквим магарећим и пасуљанским ливадама, где би над њима лечили своје комплексе неке психопате са официрским и подофицирским еполетама.

ex prištinski korpus :))

pre 10 godina

Slažem se da treba vratiti vojni rok. Ne u obimu kao šo je bio ranije ali barem na 3-6 meseci da ova razmažena derišta vide malo kako izgleda život kad ne možeš da odeš ni u wc bez dozvole.

The ulgy truth

pre 10 godina

Ja radim u vojsci vec deset godina kao oficir i ono sto sigurno necu dozvoliti je da i moje dete na bilo koji nacin ima dodira sa vojskom. Nisam samo ja ovog stava, vec 99% mojih kolega. Pa vi sad vidite kako je u vojsci.

Mazalo

pre 10 godina

Ko voli vojsku i oružje, uvek može dobrovoljno da ide. To je posao kao i svaki drugi. Sva sreća pa je vojska profesionalizovana jer nije svako za pušku. Tako treba i da ostane.
Ja sam se silno namučio da se svojevremeno (sredinom osamdesetih) oslobodim vojske i veoma mi je drago što je nisam služio. I eto, zdrav sam i prav, postao čovek i bez vojske, zaposlio se (baš u vreme dok je moja generacija prašinarila pod šlemovima), osamostalio se rano, oženio se, dvoje dece. Kako to? A moj ćale mi tada reče da sam sramota za porodicu i da se nikada neću oženiti, pošto: "ja sam dvije god'ne ponosno služio Titi, a ti ne možeš dvanes' mjeseci, nijedna te cura neće htjet', ja t' kažem". Kako se čovek prešao, to je strašno.

zm

pre 10 godina

Čemu? Ja ne želim da služim vojsku ali ne sprečavam ostale da idu u istu. Ne terajte me tamo ne volim oružje i ne ložim se na seljački patriotizam.

Digitalni mis

pre 10 godina

Ko hoće u vojsku neka ide slobodno i neka se i ne vraća kući ako mu je tako drago, ali nema prava da svoje tendencije silom nameće drugima! Ne volim oružje, ne zanima me vojska. Je l' postoji dobrovoljno služenje? Postoji! Je l' postoji vojna akademija za one koji imaju ambicije da budu oficiri? Postoji! Kraj priče onda, ko hoće može, ko neće ne mora niti treba.

Krle

pre 10 godina

Generale, tvoje je da izvršavaš zadatke koje pred tebe postavlja civilna vlast, zakon i ustav, a ne da razmišljaš o tome šta bi građani voleli ili šta bi ti voleo.

dušan

pre 10 godina

Ko nece svoju vojsku da ima, imace tudju.
E moji srbi evroslinavci....
(gradjanka a pravoslavka, 15. mart 2014 13:08)

A Vi svako jutro navlačite čizme i opasač i izlazite na pozdrav zastavi? ‘99 ste jurišali na Tomahavke, borili se na Košarama, ‘92 lečili ranjene?
Čisto sumnjam.

janko

pre 10 godina

super kad si toliko pametan ajd za primer posalji nekog svog u vojsku npr sestrica bratanca unuce i to da ne sluzi u krugu dvojke kao vozac u generalstabu nego pesadija prema kosovu crnoj gori bugarska granica,koji togradjani traze redovno sluzenje vojske nemate leba da im date a kamoli uz leba

A.

pre 10 godina

Ima pravo, evo baš prošlog meseca su njih četvoro tražili vraćanje vojnog roka....
(djoka, 15. mart 2014 12:30)

Kako ste znali?
Tri moje komšinice i komšija penzioner.

Crni

pre 10 godina

A,ko to kaze g-dine generale da smo za redovno sluzenje vojnog roka?Cisto gubljenja vremena i ispiranje mozga za mlade ljude.Ja sam je sluzio godinu dana,i sta sam dobio,poziv za rezervu i dalje da nepricam.Prema tome,platite ljude,pa ko voli neka izvoli otarasite se vise ideologije i price druga,izvinite g-dina Broza!

Nikola

pre 10 godina

Svima koji zele vracanje obaveznog sluzenja vojnog roka momentalno bih pruzio priliku da to pokazu licnim primerom, ali da vojsku sluze po starim pravilima sluzbe, 12 meseci, najmanje 100 km od kuce, bez mobilnih telefona, sa samo dva vikenda i redovnim odsustvom. Bas kao sto sam i ja sluzio, kao i sve generacije pre mene, kad je vojska stvarno bila vojska. Pa, da vidimo da li ce i onda biti za obavezan vojni rok... Prijatno, najpametnija!

Mita

pre 10 godina

Ja se vracam iz amerike da sluzim otadzbini uvek!!!
(Nik, 15. mart 2014 12:58)

hahaha...daa...Za početak,bi trebao da naučiš,kada se koriste velika slova,no dobro,vratimo se na temu.
Ne može država da se igra,danas ovako,sutra onako,to je neozbiljno.Vojni rok je ukinut,i kraj priče.Uostalom,nije država zabranila služenje vojnog roka.Ko hoće može da ide,a ko neće ne mora.Ne može država nekog da prisiljava na to.Kao što se niko motkom ne tera u crkvu,to isto važi i za vojsku.Jedan profesionalac ili neko ko ide svojom voljom u vojsku je efektivniji od desetorice,koji idu nevoljno ili pod prisilom.

nenad

pre 10 godina

Samo zato što je jedan deo omladine razmaženo derište, ne znači da smo to svi mi. Ja da dolazim do vas da vi mene kao učite disciplini i ljubavi prema otadžbini? Ma nemoj... Video sam vas kako ste se i pre pokazali, godine pripremanja u toku hladnog rata za invaziju koja se nikad nije dogodila, puni oružja i resursa, pa na kraju ste uzeli da vozite tenkove po ulicama i da delite oružje pijandurama u trenerkama. Vrhunska vojska, nema šta.

Hoćete li opet zaključavati vojnike u kasarne za vreme pomračenja sunca?

Vojsci Srbije treba tehničko usavršavanje i modernizacija, treba razvojni centar i pametni ljudi, a ne regrutovanje nekih balavaca-dobrovoljaca koji su tu ili zbog nekog čudnog patriotizma, ili zbog toga što nemaju pametnija posla, ili zbog toga što je sramota kod njih u selu da se ne ide u vojsku.

Ko hoće da sada pomogne svojoj otadžbini, neka privređuje nešto. Neko par meseci jede lošu paštetu u kasarni uz par vojnih vežbi, pa misli da je pomogao majci Srbiji - to je bolest.

Sonja S.

pre 10 godina

Hahaha
Ma sta kazes? Traze gradjani?
Pa onda nek idu dobrovoljno- ko hoce taj i moze! Sto drugi da traze i zahtevaju sta cu ja da radim?!

puno pozdrava iz dijaspore sa fino osunčane plaže

pre 10 godina

Kao neko ko je služio Vojsku Srbije, svedok sam da je to jedna preskupa, a nefunkcionalna poluorganizacija čobansko-amaterskog karaktera. Da je bezbednost Srbije zavisila od moje čete, Srbiju bi moglo da osvoji bilo koje udruženje filatelista sa Zapada, da ne pričam o, na primer, američkim udruženjima penzionisanih vatrogasaca - takvi bi nas goloruki sve ispresavijali za 30ak minuta.

Najstrašnija diskriminacija katolika, muslimana, Roma, Mađara i Beograđana na svakom koraku. Podoficiri i oficiri - bar 90% alkoholičari. Nepoštovanje žena - sve što "ne valja" odmah se poredi sa ženskim polnim organom i "karakteristikama" ženskog pola. Pet sati je cela kasarna tražila regruta koji je nestao - da bi onda saznali da je u pitanju sin prijatelja nekog pukovnika koji ga je stavio u svoj privatni automobil i odvezao kući bez obaveštavanja bilo koga.

Ljudi, nama ovakva "vojska" uopšte nije potrebna. Seljaci ne treba međusobno da se porede po tome ko je služio vojsku, nego ko ima veći prinos po hektaru. Podoficirski i oficirski kadar mora da se skida sa alkohola. Deci u osnovnoj školi mora da se objasni da građani Srbije pripadaju različitim kulturama, religijama i nacijama. Siromašne stanovnike juga Srbije ne treba po automatizmu gurati u uniformu - jeftinije im je davati socijalnu pomoć u visini 2 prosečne plate da sede kod kuće i razmišljaju šta mogu da urade od svojih života, sela i gradova.

Užasno sam srećan što sam avanturu služenja "vojske" završio bez težih posledica.

Begs

pre 10 godina

Vidite ovako, moje dete da ide u vojsku da ga maltretira neki polupismeni desetarčić koji je sišao sa planine i rešio jednom u životu on nekom bude gazda, neće. Da se kupa dva puta nedeljno, pokriva ćebadima koji za 40 godina nikada nisu oprani i da ga uče slepoj pokornosti sumnjivpm autoritetu - nikada.

Nedjo

pre 10 godina

Svaka nasa vojska od prvog preko drugog rata pa do Krajine uvezbava samo bezaniju. A ovo da gradjani traze vracanje vojnog roka je smehotresno.

Dijaspora

pre 10 godina

Hahahahaha...ne! Ja iskreno ne znam nikoga ko je za vracanje vojnog roka. Takodje prematoreo sam da sluzim vojsku, a u medjuvremenu se i odselio daleko od zemlje u kojoj navodno silni traze vracanje vojnog roka... Svasta ljudi mogu da pricaju, ali od visoko pozicioniranih se ocekuje da zbore mudro, a ne da pricaju beamislice.

Mrmot

pre 10 godina

Zbog vojnog roka sam izgubio posao, vreme koje nije uslo u staž, posle toga sam tražio posao 2 godine. Pa pobogu bolje zaposlite te ljude da doprinose zemlji preko rada i plate i time je celo drustvo na dobitku a ne gubitku. Tako ce ljudi biti vece patriote nego sto bi isli u raspalu vojsku koja nema svrhu u danasnjem svetu pogotovu za zemlju nasih mizernih gabarita.

exJNA

pre 10 godina

Ne mogu da prežalim vreme koje mi je propalo u služenju vojnog roka u JNA. Muka mi je više od opšte "talibanizacije" ovog društva kojoj prisustvujemo u poslednje vreme. Zapravo nije mi samo muka, već me je i strah jer se Srbija svim silama zakopava u zaostalost.

Mairon

pre 10 godina

Veliki Pruski kralj Fridrih Veliki je rekao: 'Ako bi moji vojnici poceli da misle, niti jedan ne bi ostao u redovima.'
A Fridrih je imao najmoderniju i najobuceniju vojsku tog vremena (XVIII vek). Ne vidim zasto bi se vracao vojni rok, koji je tek samo suspendovan. Mada, srednje resenje bi bilo obuka od devedeset dana, najosnovnija, poput one u Svajcarskoj.

Hmmm

pre 10 godina

Imali smo obavezno sluzenje vojske. Nije bilo nikakvog efekta. Svi ratovi izgubljeni. Cisto gubljenje vremena. Kako ja da pariram nekom "zapadnom" profesionalcu i njegovom naoruzanju? Sta cu ja tamo nauciti. Hoce li Excell da me nauce, ili da programiram, ili da budem racunovodja. Nece. Primetice te da se po oglasima za posao traze navedeni kadrovi, ali nisam video da neko trazi bilo kakvu vestinu vezanu za vojni rok. Drzava se brani radom i jakom ekonomijom, bez toga mozemo i 5 godina da se obucavamo za vojnike, nista nece promeniti.

Tuzna istina

pre 10 godina

U proteklih 25 godina, svi smo se uverili cemu sluzi i sta moze da odbrani vojska na ovim prostorima.
Uzgred, kada cemo saznati istinu o poginulim gardistima u Topcideru i kada ce odgovorni za ubistvo i zataskavanje biti kaznjeni? Dok se to ne razjasni, niko nema moralno pravo da bilo koga prisiljava da ulazi u bilo kakav "bermudski trougao", jer ta obaveza sigurno nece pogoditi njihovu decu, u sta smo se do sada bezbroj puta uverili.

Albert Einstein - "So long as there are men, there will be wars."

pre 10 godina

Ljudi moraju da shvate da vreme ratova nije proslo.Kao sto je rekao covek u prethodnom komentaru da nema potrebe za 6 ili 12 meseci ali 2-3 meseca osnovne obuke ne moze da skodi...

naissus

pre 10 godina

Bogate i velike zemlje mogu da imaju profesionalnu vojsku, dok male i siromasne moraju da imaju narodnu vojsku sa obaveznim sluzenjem vojnog roka. Cak i Svajcarska koja nikada nije ratovala ima neki vid obuke. Narocito zemlje koje su nalaze na trusnom geopolitickom podruciju moraju da imaju narodnu vojsku. Zemlja koja nema svoju vojsku imace tudju.
Pitajte se zasto redovno sluzenje nije ukinula Grcka, Turska, Izrael, ...
90% danasnje omladine je nesposobno za bilo sta. Vojsku sam sluzio 2005/06 i uverio sam se koliko ima maminih maza koje nisu mogle ni da potrce, da izvrse najprostije stvari jer do svoje 20-25 nisu nista radili u zivotu, a da ne pricam o banalnim stvarima poput ostajanja samog u mraku, straha od kontakta i izvrsenja obavez, otvaranje konzerve, pertlanje cizme, verovatno su ih kuci i kasikom hranili da se ne zamuce... Uvesti obavezno sluzenje i to odmah posle srednje skole!

Milan-Indjija

pre 10 godina

Ja sam svoj vojni rok odavno posteno odsluzio (15 meseci, 1983-4), e sada jedva cekam da u vojsku krenu "ovi" od 19-28 (u zavisnosti da li studiraju), koji su najveci glasnogovornici da je Kosovo, Srbija. U vojsku, na obuku pa pokret na Kosovo. Ionako do sada samo od njih stradaju kante za smece koje prevrcu, lome saobracajne znakove...Pa junaci da nam se pokazete tamo gde treba. Ali citam ove prethodne komentare i cini mi se da "junaci" bas i ne vole vojsku i bilo kakve autoritete.

Poznavalac stanja

pre 10 godina

Dok Vojska Srbije ne PRIZNA ODGOVORNOST za smrt dvojice gardista ubijenih u Topčideru, i dok se ne uputi zvanično IZVINJENJE svima koji su od 1991. do 1999. godine proganjani zbog neodazivanja na "vojne vežbe" (pored tzv. amnestije), niko NEMA PRAVO da zastupa tvrdnje da "građani traže vraćanje vojnog roka".
Prvo Vojska mora da uspostavi svoj ugled - izgubljen služenjem Slobodanu Miloševiću, umesto da ga je smenila i uhapsila još 9. marta 1991. godine. Kada se prizna odgovrnost i za prve dve žrtve građanskog rata u SFRJ - Branivoja Milinovića i Nedeljka Kosovića (ubijenih 9. marta 1991) onda MOŽDA vojska suprotnom ćemo umesto svoje vojske hraniti tuđu.

drasko

pre 10 godina

Malo je sto gradjani iz svog dzepa placaju vojsku koja se igra po Pasuljanskim livadama i pucaju u mete, umesto da brane ustavni poredak ove zemlje. Pritom mislim na Kosovo i Metohiju. Sad jos da vratimo i decu u vojsku, a narod krepa po selima i grdovima. Ko to da hrani i od kojih para?! Na kraju krajeva, ko kaze da gradjani to zele ?! Neki vojni stratedzik marketing ili....E taj film malo teze ima da gledate !!!

Марко

pre 10 godina

Вратите војни рок од три месеца, уз казне затвора за оне који ово избегавају. Да нас нападне било ко, појео би нас за вечеру. У свакој озбиљној земљи мора постојати резервни састав који се може активирати.

Sale

pre 10 godina

Sramota jedna ! Kako ga nije stid da izgovori tako nesto. Koliko je stotina hiljada mladih otislo iz Srbije da ne bi ucestvovalo u ratu zbog koga nam sude u Hagu...! Mi nikada vise u nasoj istoriji ne smemo da dozvolimo mobilizacije mladih jer mladih vise biti nece, a i vec ih je manje nego sto bi trebalo. Nek on ode u penziju i zaboravi u cemu je sve ucestvovao u svojoj karijeri, sram ga bilo...

Veljko

pre 10 godina

Mladi koji imaju 18 i vise godina a nisu bili ni u redovnoj ni u civilnoj sluzbi, jer je ukinuta ta obaveza pre neku godinu, razmislite da li cete sedeti sutra kuci ili otici na biralista. Vi sami mozete procenti koje ce biti u parlamentu za uvodjenje redovnog sluzenja vojnog roka.

realnonerealno

pre 10 godina

super kad si toliko pametan ajd za primer posalji nekog svog u vojsku npr sestrica bratanca unuce i to da ne sluzi u krugu dvojke kao vozac u generalstabu nego pesadija prema kosovu crnoj gori bugarska granica,koji togradjani traze redovno sluzenje vojske nemate leba da im date a kamoli uz leba
(janko, 15. mart 2014 14:27)

Nemoj tako, pa sin mu radi u vojsci, kao civil :)

Mario

pre 10 godina

Neka generali i politichari salju svoju decu, ne nasu!

Al ne, njihova deca su u privatnim skolama na Kipru.

I posle nasa deca ginu!

Nek o..bu!

Strahinja

pre 10 godina

Vojsku sam sluzio 2008-e godine ( martovska klasa...Zajecar..Nis..Kursumlija...) Kada bi trebalo ponovo da se ide sada bez razmisljanja bih isao..Fenomenalno iskustvo..Pozz za sve vojnike na bazi Trmka ( Kopnena zona bezbednosti )...

citalac

pre 10 godina

Nema te sile koja bi me naterala da sluzim drzavi. Koja bre drzava. Sta je ta drzava dala mladima. Komev da sluzim lopovima kostaplerima i krimosima. Sinovi burzuja bi sluzili u binkerima a sirotinja u prvim redovima. Imamo iskustvo devedeseti. Tatini sinovi bi bili postedzeni i privelegovani kao i sada. Uzalud trosite parir i vreme o bezveznim stvarima. Fuj......

Dragan

pre 10 godina

Vojska je ionako razmontirana sa 3 armije na 4 brigade, tako da je smesno uopste razmisljati na temu sta ako. Sluzio sam 12 meseci 2000-2001, i to smatram gubljenjem vremena. Cemu uopste sva ona silna profesionalizacija vojske, ako ce da(pokusaju) ponovo uvedu obavezan vojni rok? Da li je moguce da ovi danasnji profesionalci nisu sposobni da nas zastite? Znaci placamo ih da poziraju? Da su ovu drzavu vodili sposobni ljudi, danas bi bili u EU, Kosovo bi trampili za DEBELU lovu i investicije, i imali bi smo sacuvane crkve i manastire i mogli bi tamo da idemo. Sad nemamo NISTA od toga, jer smo ratovali, umesto da smo razmisljali na duge staze. Ko je od vas skoro isao na Kosovo, da poseti nase svetinje? Tacno tako, NIKO. Sto oni cetnici, ne odose dole, nego u Ukrajinu? Sto Dikovic ne ode dole? Itd, itd itd...

Vajnuk

pre 10 godina

Šta ovaj bulazni? Kakav vojni rok? On bi da još jaše besplatno? Evo, rado ću da izađem na referendum da ga otcepimo od države, da nam ne zagađuje mladež. Vojni rok je odvajkad bio zaglupljivanje.

lale su srbi granicari iz banata,ne backe i srema

pre 10 godina

vama svima koji se grozite vojske i koji ste kao protiv oruzja i ostaloga,kad pocene neki rat a ovde na zalost uvek bude rata kazite to neprijatelju koji vas krene klati ili ubijati.kazite mu ja sam protiv oruzja i ja sam protiv slizenja vojske.verovatno ce vas zaobici i krenuti na onog koji je sluzio.smesni ste mlohavci jedni.sramota ste za svoje pretke i svoj narod

Aleksandar UE

pre 10 godina

Pa," gradjani koji su za vojni rok",imaju i sada mogucnost da ga sluze,zasto bi se njihove zelje nametale drugima koji npr. zele da putuju po svetu?!
A gradjani koji bas mnogo vole vojsku,mogu da upisu vojnu skolu i provedu zivot tamo..U svakom slucaju o tome odlucuje od gradjana izabrani parlament a ne isluzeni oficiri..Nije ti ovo Bocvana ili Kongo,Dikovicu generale,cuveni ratnice sa Kosova.

BG

pre 10 godina

Jel ste ostali bez posla?!
Toliki generali, pukovnici, majori,... ostali bez vojske i sada bi opet da kradu po godinu dana nasim omladincima samo da bi i dalje uzivali u svojim nicim zasluzenim privilegijama!
Nema vise, dosta je bilo!

Rezervni kapetan, nedobrovoljac

pre 10 godina

Posebno se zalažu za to političari koji nisu služili vojni rok kada je to radila njihova generacija, od Vučića pa na dalje.
Generale, na mestu voljno!
Mirno!
Nalevo krug!
Napred marš!
MARŠ!!!

a sta vi meni nudite da ja sluzim vojsku?

pre 10 godina

Pa ne terate nas valjda na Pasuljanske livade ili u Mitrovo polje.Sto me podseti da li vam je KFOR dao dozvolu da ukljucite radar na Kopaoniku.Ja ako budem trebao da sluzim vojsku pod tim uslovima nemam nista i samo imam potrosenu godinu u zivotu.Necu bre da se pentram i ljustim krompir i luk ima pametnijih stvari da radim u zivotu i to nisu neka znanja cemu se obrazovan covek treba hvaliti pa nismo svi sa sela.Jel se u vojsci dobija neko znanje koje ce mi popuniti CV poput stranog jezika,vozacke dozvole,pilotske dozvole ili programiranja.

Јовица

pre 10 godina

Мислим да би требало вратити обавезно служење војног рока од најмањ 3 а највише 6 месеци( зависно од процене стручњака) .Овако млади људи немају никакве обавезе спавају по цео дан а незнају за дициплину.Ко ће да брани земљу у будућности када ми који смо били војници остаримо?

vladobgd

pre 10 godina

O da...Odlično je to zamislio ovaj gospodin. Vraćanje privilegija koje su oficiri JNA uživali, moguće da je na to mislio?! A posle kad odnekud zagrmi ili ne daj bože zapuca, on i slični njemu bili bi među prvima, u bežanju naravno. Ne hvala druže generale, taj film smo već gledali.

ppukovnik

pre 10 godina

Završio sam školu rezervnih oficira i potom stažirao kao starešina (sve u okviru vojnog roka), odbio sam da idem u ratove bez svrhe i smisla (ukoliko se uopšte postoji rat sa smislom, a svrha postoji samo za određene, ne i za one koji se šalju u rat), istrpeo sam sve što nas je snašlo u proteklih par decenija, kao i većina nas koji ovde živimo. Vojska se pokazala gotovo sasvim nepotrebnom, teško je obrukana i nepovratno okaljana. Istina, ne koliko policija, ali odgovornost vojske je i veća u nekim stvarima. Vojska ne sme ni pod kakvim uslovima da dozvolim kršenje Ustava, niti najelementarnijih ljudskih prava i civilizacijskih tekovina. U to ime ona mora da se sukobi i sa sopstvenim elitama, kao i sa onima koji ih štite, računajući i policiju. Od dolaska Miloševića na vlast pa do danas, najpre vojska Jugoslavije, a potom i vojska Srbije, imala je barem dvadesetak puta obavezu da USTANE i zaštiti sopstveni narod (bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost), da razbuca političke štetočine, kriminalce i pandure koji pokušaju da joj se suprotstave. To se nijednom nije dogodilo. Evo, i sada živimo u jednom takvom vremenu, gde politički otpad i prevrtljivci uništavaju sopstveni narod i državu. A šta radi vojska? Treba ukinuti i dobrovoljno služenje. Istina, građane koji žele trebalo bi nekako obučiti vojnim poslovima, kako bi sami mogli da se organizuju i zaštite, pre svega od unutrašnje okupacije, koju neprestano imamo na prostoru bivše Jugoslavije već više od dve decenije.

Joki

pre 10 godina

Gradjani i za stambenu politiku prema vojnim licima , gradjani i za kamp u Zaostrogu, gradjani i za dzabe zimnicu za vojna lica, gradjani i za zadrigle oficire koji se penzionisu u 44 god , gradjani i za prednost za lecenje na VMA , gradjani i za crne Opele koji voze generale , gradjani i za oficirsku penziju , gradjani vam nisu stigli reci sta imaju sram vas bilo. Jednog sina imam necete ga dobiti. Odavno smo se dogovorili da cu da mu odsecem prst , ja na robiju on ne u vojsku.

Beogradjanin

pre 10 godina

ahahahaahah..... a koji su to "gradjani" koji to traze??? Zivo me interesuje koji su to "gradjani"??
Mozda je covek nesto sanjao pa pomesao san sa javom.....

Čoksi

pre 10 godina

Evo bas se po komentarima vidi da su gradjani za vracanjne vojnog roka.... onako u vecini...
E tugo moja, na osnovu kog istrazivanja si ti zakljucio su gradjani za vracanje obaveznog sluzenja vojnog roka?

Никола

pre 10 godina

Ко не храни своју војску храниће туђу. Обавезно да се врати војни рок. Млади су нам данас постали бабе. Слаби и физички и духовно без визије и плана за будућност. Некада си постао прави одрастао човек када се вратиш из војске.

Draganovic

pre 10 godina

Ono sto dikovic hoce da kaze umesto redovno sluzenje vojnog roka u stvari je besplatno sluzenje istog.Ja sam pocetkom devedesetih proveo godinu dana u toj ustanovi za mesecnu platu za koju sam mogao da kupim kutiju zileta a ni to nisu redovno davali dok su oficiri drmali debele plate dobijali stanove i vukli iz kasarnr kao da je sve njihovo.Dal sme ovaj dikovic da stavi ruku na panj i zakune se da je platio sve sto je otudjio od vlasnistva vojske ili njegovi oficircici i generalcici?A klinci pored toga sto ce morati sve debelo da plate u zivotu samo da rade dzabe sada da im dikovic uvede i da mu sluze besplatno.Da ne pricam sto je i dok je rok bio obavezan u vojsku isla uglavnom sirotinja ,tatini sinovi su uspesno proglasavani nesposobnima.Manje kradite pa uvedite u profesionalni kor 10 evra dok traje obuka,posle majstorsku dnevnicu 25-30 evra pa vam nece nedostajati vojske.Vidim ova drzava bez obzira ko je na vlasti sve nam daje besplatno pa sada mi njoj nesto dugujemo.

П

pre 10 godina

Мислим да треба увести војни рок али не и мењати цивилни статус оних који га одслуже. Нама је то сасвим јасно у крви и огроман број момака би волели да служе својој земљи и могли би да се науче за тих пар месеци како да рукују ватреним оружјем и бар неку одбрамбену борилачку вештину попут крав мага (направљену искључиво за одбрамбену уличну борбу) како би могли да заштите и себе и своје породице касније. Довело би до већег братства и умањило разне хулигане и паљевине јер би имали вентил а не би постојала опасност од регрутације као сада јер је то последње што нам треба кад нас ионако десеткује бела куга. Притом, могли би рецимо да уведемо да људи других земаља могу да служе као волонтери и промовишемо међу Србима из Републике Српске и са Косова чиме би се обучили за одбрамбену борбу и сјединили још више са нама у друштвеном погледу. Можда је мало необична идеја ал стварно ми се чини као добра јер би дало добре стране служења војног рока али без регрутовања (осим у крајњем случају продирања страних трупа у земљу као што и сада важи)

Brle

pre 10 godina

Naravno da nismo za vracanje vojnog roka. Ako ti se svidja, Dikovicu, imas dovoljno ratista po svetu da pokazes svoje cojstvo i junastvo, i da ti bude placeno. Idi, i uzivaj, a nas mani svojih kreativnih ideja.

JeNeA

pre 10 godina

Služio 1985-86. Hvala lepo, moje dete neće da služi vojsku NIKAD. Trebalo je da ovo kažete u predizbornoj kampanji pa da bude jasnije...

Amos

pre 10 godina

Onaj ko moze da trazi da OBUKA traje 6 meseci, taj ili nikad vojsku nije video (sem u americkim i domacim serijama koji je velicaju) ili je malo umno zaostao ili je prosto fanatik za oruzje i disciplinu.
STA to ima covek da uci u vojsci 6 meseci??? ALo covece, 180 dana obuke?? Je l ti znas sta se radi u vojsci 80% vremena? Setas levo desno, trazis cumeze da se sakrijes da izbegnes to setanje, ustajes ujutro u 6 da bi mahnuo zastavi i cekao sat vremena dorucak, pa onda malo vezbao i vukao se kojekuda do rucka ili ides na strazu pa tamo radis to isto.
Kakva crna obuka 6 meseci, da neces da rastavljas pusku 6 meseci i ucis da li ide 1, 2 ili 3 punjenja u top? Je l vi znate koliko se uopste metaka ispali na 9-mesecnoj "obuci" u vojsci? Koliko ti stane u jednu saku! A tek artiljerci.. oni ispale najmanje po jedan projektil!
Da ste naterali ljude da idu na obuku za napredno koriscenje kompjutera 6 meseci, ili ucenje jezika - to bih razumeo i podrzao, jer bi nakon toga imali skoro osiguran posao bilo gde u svetu.

ivan

pre 10 godina

Nekada davno, a počelo je u veme rimskih legija i ranije, vojska se plaćala. Onda se neko setio da pod firmom patriotizma navuče narod da služi vojsku. Može i to da bude ok, al da je služiš tri godine ko recimo u Izraelu. Ja sam služio godinu dana, i tu godinu smatram izgubljenom. Za sve vreme vojnog roka sam ispalio možda tri cela okvira. Oficiri samo gledaju ako mogu da iskoriste vojsku, da se nešto čisti, nosi, da im se nacepaju drva i sl. Više sam držao lopatu i kramp nego pušku. Bacio sam jednu bombu. Sve je to bilo u vreme devedestih kada je postojala opasnost od rata (kasnije ga je i bilo). Veze to nema. A ako državi treba neka besplatna radna snaga, može i to, ali ne mora da se zove vojska. Malo je glupo.

kouklinkouploču

pre 10 godina

Načelnik generalštaba, direktor policije, a danas vidim i direktor EPS, daju političke ocene i komentare! Zašto je u Srbiji sve natraške i zašto se svako meša u tuđi posao? O toj temi treba da vodi brigu i ocene daje političar(skupštinski odbor, ministar) a ne profesionalac.

salko

pre 10 godina

mnogo sam cenio i postovao vojsku dok nisam video kakvi su grebatori i karijeristi tamo i da kvare opstu sliku casnih oficira.vecina generala bolje znaju brojeve ziro-racuna privatnih firmi kojima namestaju nabavke i dele ogromne provizije,nego brojno stanje svojih jedinica. bahatost u otkupu ogromnih vila i stanova za sitan novac ne vredi ni pominjati.nije to odavno ni v.... od nekadasnje vojske. zalosno ali tacno.

Mladjo

pre 10 godina

Koliko citam amerikanci prave robote vojnike, a o njihovoj avijaciji da ne pricam. Ne znam koja bi nasa prednost bila sa gllorukim vojnicima. Izgubili smo sve ratove sa onolikim oruzjem, a od tada svet je napredovao i vojna tehnologija se razvila, da mi mozemo samo da trepcemo. Zna se kako se danas vodi rat (mediji, lobiranje, alijanse; vidi pod kosovo)

Analyst

pre 10 godina

Evo još jedne teme za gubljenje vremena i skretanje pažnje sa pravih problema.

Koncept vojske koja se sastoji od naoružanog naroda je prevaziđen, što smo videli tokom ratova devedesetih. Za razliku od regruta i rezervista, profesionalni vojnik je opredeljen za taj posao, ispunjava kriterijume psihofizičke sposobnosti, obučen je, uvežban, opremljen i plaćen. Zato je čak i mala profesionalna vojska daleko sposobnija od velike i mlitave "narodne". Ovo naročito važi danas kada se ratuje primenom složenih tehničkih sredstava, za šta je potrebno posebno školovanje.

Ono što je svakako korisno je vraćanje odbrane i zaštite kao obaveznog predmeta u obrazovni sistem. Na taj način svako treba da bude osposobljen da u slučaju rata ili neke druge katastrofe zaštiti i odbrani sebe i ljude u svom okruženju.

Nev

pre 10 godina

"Ljudi moraju da shvate da vreme ratova nije proslo.Kao sto je rekao covek u prethodnom komentaru da nema potrebe za 6 ili 12 meseci ali 2-3 meseca osnovne obuke ne moze da skodi...
(Albert Einstein - "So long as there are men, there will be wars.", 15. mart 2014 13:10)"

Moze biti veoma korisno a uz odredjene promene moze biti odlicna opcija. Recimo da se obuka vrsi u pojedinim centrima i to 6 meseci. Svakog vikenda uz besplatne karte (kao sto policajci neplacaju buseve tako i vojnici da neplacaju) mogu da se vracaju kuci. Svejedno staresine vikendom idu kuci a samo pojedini ostaju dezurni. Uz profesionalizaciju vojske i da se odredjeni segmenti bas koncentrisu na obuku bez maltretiranja regruta ta ista vojska moze postati privlacna svima. Ili cak da se odradi preko leta samo na par meseci pa se napravi pauza pa sledece godine opet moze biti korisno a bez vecih troskova i maltretiranja.

Lala iz Banata

pre 10 godina

U kakvu vojsku?
Sa kakvim naoružanjem?
Sa kakvom logistikom i zaštitnim sredstvima? (Hoće li npr. biti pancir, uređaj za osmatranje noću, GPS orijentacija, radio veza itd. za SVAKOG vojnika kao u savremenim vojskama? Ili ćemo, naprimer, opet u rat sa MIG-ovima bez radara?)
A možda nije ni važno imati svu opremu?! Jer mi smo nebeski narod a tu su i vojni popovi koji će sve nadoknaditi. ;)

mikism

pre 10 godina

Odsluzio sam vojsku 2007 godine,bas u Valjevu,sluzio sam sa klincima jer sam prethodno studirao.Meni su bili zanimljivi oficiri tokom sluzenja vojnog roka,pomno sam ih skenirao,jedan manji deo,jedno 20-30% su oficiri,pravi ljudi za taj posao,svaka im cast,ostali su kuku lele majko.Debeli,alkoholicari,bilo je i narkosa,tuga jad cemer.
Ne znam,za mene je ipak vojska kada imas manji broj maksimalno spremnih,obucenih i morivisanih ljudi koji su sposobni da grizu do kraja u ratu,sa druge strane poluobuceni,nespremni ali mnogobrojni su uvek dobri glineni golubovi koje bi ovi prvi pojeli za dorucak.

popeye

pre 10 godina

Да се спремамо за Либију, Сирију, Авганистан или сад Украјину? Нису вас сад скоро џабе хвалили Американци...

Sid

pre 10 godina

Skupo je to a i pokazala se kao izuzetno neefikasna.

Mislim da u Srbiji nije moguce zbog stepena korupcije i odnosa prema sopstvenoj zemlji, narodu, moguce stvoriti vojsku slicnu IDF u kojoj nema tatinih i maminih sincica, svi su jednaki. Takav stepen odgovornosti, obaveze nije moguce postici kod na.

Petar

pre 10 godina

Nemojte molim vas. Svi ovi klinci junaci što bi preko tastature pobili sve i svakoga i osvetili naše otete zemlje, sva balavurdija koja po utakmicama pijana i drogirana ide i bode se noževima, pa ne bi izdržala ni 5 dana u vojsci...
To su muškarčine, ljubi ih tetka, samo preko Interneta i u svom dvorištu kad je tu ekipica, a gde će u drugi grad, da ustaje u 5 ujutru, da vežba, da se brije redovno da čisti puške, da rasklapa i sklapa oružje, kopa rov i td...nemojte molim vas... oni su ''kućni junaci'' i tu im je mesto!

marko

pre 10 godina

Mozda bi "gradjani" trebalo da prestanu da slusaju kojekakve pro-ruske db-ovce "patriJote".
I mozda deca koju bi ste da oblacite u vase smesne uniforme i da im stavljate vae smesno "oruzje" u ruke, ne znaju da treba da se pobune, ali mi koji smo prosli kroz tu vasu "vojsku" znamo. Ne cackajte mecku, imate daleko vise nego sto zasluzujete, ne bi valjalo da vam se desi nesto sad kad ste se nafatirali...

Dragoljub

pre 10 godina

Da se razumemo. Komentator nije nikada sluzio vojsku (po zakonu koji je tada vazio, dakle nije pocinio nikakvo krivicno delo!), i mozda nema moralno pravo da komentarise, ali ce to ipak uciniti. Ako bih mogao da biram da li cu X meseci provesti u drustvu potpuno nepoznatih ljudi, odvojen od svog posla/skole/kuce, svakako da ne bih to izabrao. U cemu je prednost obaveznog sluzenja vojnog roka? Da li to Dikovic ponovo sanja o nekakvom ratovanju u koje bi bila uvucena Srbija (znamo kako se poslednje takvo ratovanje zavrsilo)? Da li je ovaj Dikovicev intervju u vezi sa nedavnim pozivom za "uvodjenje u regrutnu evidenciju".

Leni

pre 10 godina

Secam se novinara koji ginekologa pita- doktore, kako je biti majka,,? E, tako ni ovaj ne moze znati kako je biti majka deteta koje je 16.marta 99. otislo na sluzenje vojnog roka, a 24.-og se zaratilo.

Sasa

pre 10 godina

Ja sam apsolutno za. Deca su besna i vise nemaju postovanja ni za sta i ni prema kome. Unistavaju zajednicku imovinu, tuku se, navijacke grupe prave nekakve koreografije, nose nozeve i motke. U stanju su da ubiju za glupost. Mrze se navijacke grupe iz susednih gradova. Kako bi zajedno na frontu, daleko bilo ako zatreba? Vojska je neophodna!

zola

pre 10 godina

Treba uvesti vojsku ima dosta jastrebova na portalima.Uvesti vojsku i pitati ko hoce dragovoljno u nju.Malo je tih junaka koji prizivaju veliku srbiju.

ivica

pre 10 godina

Koliko se uplasili klinci vojnog roka hahaha , bas sam se slatko nasmejao. Junacine na tastaturi I po ulici. Kako cmizdrite za sitnicu , a kako ce biti za krupnije stvari koje vas cekaju u zivotu?
Koliko placi.... (nastavi po zelji) u omladini! Niste spremni na bilo kakva odricanja u zivotu.

Dragan

pre 10 godina

@ne mogu da verujem
1.Ne zivim u centru Beograda
2.Kao sin oficira koji se od 1992-1999 BORIO za ovu drzavu, dobro znam sta pricam. Ja sam sluzio vojsku jer sam hteo, i jer mi je pokojni otac bio oficir, ali to ne menja cinjenicu da je to gubljenje vremena. Narocito kad te neko bombarduje sa bezbedne udaljenosti. Patriotizam je jedno, a Legije, Arkani, Skorpioni (ljigave politicare da i ne pominjem)i ostali su drugo. Prica o spustanju gaca je smesna, seti se kako se NASA DRZAVA ponela prema svima koji su se za nju posteno borili. Posle svega, opet pitam kad ste zadnji put bili na Kosovu? Probleme je trebalo resavati mirno, a ne oruzjem, jer, pa, pogledaj gde smo sada...

Ne mogu da verujem!

pre 10 godina

(Dragan, 15. mart 2014 18:35)
Pa Dragane, kad te neko napadne, kad neko prvi zapuca na tebe, ne možeš da kažeš puj pike ne važi ili evo prodajem zemlju i td.
Nije naša Vojska iz dosade krenula u rat. Po tebi trebali smo da ćutimo skrštenih ruku dok su oni naše ljude klali i ubijali, silovali i proteravali sa zemlje na kojoj su oduvek živeli. Ne razumem taj stav?
Nisu Albanski teroristi praćkama gađali po našim ljudima, po deci i starima dole. Nego oružjem! Noževima. Bombama. A to je poziv u RAT, a ne u kolo.
Nego, svi ste vi generali posle bitke. I da nije te ''nesposobne naše vojske'' danas bi u centru Beograda umesto što pišeš ove komentare gradio Dzamiju za 5 evra dnevnice. Ti pljuješ našu vojsku, koja je ne po mojim nego po rečima tuđih generala jedna od najhrabrijih i najsposobnijih vojski na svetu.
I ne znam kako nemaš srama pa pljuješ te ljude koji su ratovali, ginuli, bili masakrirani zarad odmazde i borbe protiv klasičnog napada na jednu državu.
Po tebi čim nas neko napadne treda da skinemo gaće odmah? Samo izvoli ...

Ljuba

pre 10 godina

@Milanm,

evo, ja sam za to da se vrati vojni rok.
Već sam bio tamo i verovatno bih morao ponovo kad bi izbilo neko s.... jer su novopečeni mamini i tatini sinovi sposobni za sve u životu osim za nešto časno i pošteno.
Bilo bi lepo da sada ide neko drugi. Dakle, nemam nameru da sa svoje četiri banke branim gomilu nesposobnih klipana, nek' se snalaze kako znaju i umeju.

Vojska je za muskarce

pre 10 godina

Ma vojska je skroz ok, ali ne ona kakvu mi poznajemo, da ne znas sta ces tamo od dosade, da skupljas pikavce, cistis klozete, 5 dana vezbas "noz stavi, noz skini" i jos gomila gluposti plus staresine koji su kreteni da se izivljavaju sa vojskom da ih bude u 3 ujutru da slemovima izbacuju mrak iz spavaone, to ubija normalnog coveka u mozak. Vojska je ok 4 do 6 meseci aktivne obuke da se radi na terenu, teoretska obuka, fizicke vezbe, neka im organizuju i peint bol, neka nauce vojnu taktiku, ima gomila toga da kvalitetno organizuju dan, da vojnicima bude zanimljivo i korisno, da nauce mnogo toga, a ne atomski s leva i atomski s desna, pa to je za budale, ako zvizne atomka nema sta da se bacas, letis pravo na mesec.
Mislim da bi voska trebala da bude obavezna, omladina je danas cini mi se krenula stranputicom, a vojska kad bi bila dobro organizovana, disciplinovana i da se postuje vojnik bila prava stvar. I da se sluzi blizu mesta stanovanja, pa za vikend neka idu i kuci ili svaki drugi.
Kako ko, ali ja ne podnosim da vidim na muskarcima zenske tasnice, crvene patikice, frizurice, uske farmerke. Jos samo fali da pocnu nokte da lakiraju i nose tasnice sa cirkonima, mada nisu daleko. Vidim i klince sto se danas cmakaju kad se sretnu ili razilaze, ma odvratno bre.

Dejan

pre 10 godina

(Sale, 15. mart 2014 17:34)

Tvoj prvi deo komentara totalno ne stoji...Ne mozemo da imamo omladinu koja se nije naucila redu i disciplini,a da budemo ozbiljna i odgovorna drzava.Muskarci ne smeju da budu sline!Ja sam mlad,imam 18 godina i ako Bog da naredne godine cu ici na fakultet.Bez jake vojske nema jake drzave,a samim tim nema ni jake ekonomije.Srbija nikada ne sme da zapocinje ratove,ali MORA da ima vojsku u pripravnosti.Neka mi neko navede i jednu drzavu sa slabom vojskom a jakom ekonomijom.Ajde,samo napred!

pilot

pre 10 godina

Ala ste se raskukali u komentarima. Pa većina zemalja EU ima obaveznu vojnu obuku od minimum 3 mjeseca pa više. U čemu je sada problem?
Hoćete u EU onda hoćete i vojni rok.

Taipei95

pre 10 godina

Neka oni koji su za vojni rok posalju SVOJE sinove i bice vise nego dovoljno vojnika. Ili neka sami sluze vojni rok. Ukljucujuci Nacelnika i slicne.

deda mraz

pre 10 godina

Da je neka stranka u predizbornoj kampanji imala u programu uvodjenje vojnog roka od 6mes,i vracanje uniformi u skolske klupe imali bi moj glas...ovako ćorak...

krle - dron

pre 10 godina

Posto su za 12-godina zuti drustvo srbije potpuno unakazili i moralno sunovratili a decu i omladinu proglasili za huligane i kriminalce ova najava OHRABRUJE,nazalost dosli smo dotle da dobro uredjena armija jedino moze mladima od 18 - 21 godinu dati matricu moralnog ponasanja koje je u drustvu mladima uskraceno,neponovilo se.

Бојан Илић

pre 10 godina

(Dragan, 15. mart 2014 18:35)Pa Dragane, kad te neko napadne, kad neko prvi zapuca na tebe, ne možeš da kažeš puj pike ne važi ili evo prodajem zemlju i td. Nije naša Vojska iz dosade krenula u rat. Po tebi trebali smo da ćutimo skrštenih ruku dok su oni naše ljude klali i ubijali, silovali i proteravali sa zemlje na kojoj su oduvek živeli. Ne razumem taj stav? Nisu Albanski teroristi praćkama gađali po našim ljudima, po deci i starima dole. Nego oružjem! Noževima. Bombama. A to je poziv u RAT, a ne u kolo.Nego, svi ste vi generali posle bitke. I da nije te ''nesposobne naše vojske'' danas bi u centru Beograda umesto što pišeš ove komentare gradio Dzamiju za 5 evra dnevnice. Ti pljuješ našu vojsku, koja je ne po mojim nego po rečima tuđih generala jedna od najhrabrijih i najsposobnijih vojski na svetu.I ne znam kako nemaš srama pa pljuješ te ljude koji su ratovali, ginuli, bili masakrirani zarad odmazde i borbe protiv klasičnog napada na jednu državu.Po tebi čim nas neko napadne treda da skinemo gaće odmah? Samo izvoli ...
(Ne mogu da verujem!, 15. mart 2014 20:23)

Браво за коментар!

Pidra

pre 10 godina

Ti gradjani koji su se izjasnili da treba da se vrati sluzenje vojnog roka, neka ga sami sluze. Nemam nista protiv njih i njihovog izbora, ali isto tako zelim da oni ne napadaju misljenja drugih ljudi, koji su protiv vojnog roka. Sa mog aspekta gledista, vojskom i ratom covek ne postize mir, vec povecava svoju mrznju i bes prema protivniku. Humana vrsta nece moci da napreduje ako ratuje i ubija se medjusobno. Da bi covek napredovao mora da se izdigne iznad svega sta ga okruzuje, da dobro sagleda stvari i da donese racionalnu odluku, bez mrznje, bez predrasuda i drugih stetnih cinilaca. Ratom se ne postize nista drugo no istrebljenje ljudske vrste. Bol i patnja, samo se pitam zasto cinimo ove stvari jedni drugima?

myk

pre 10 godina

Raspiše se referendum i zna se da li građani traže služenje vojnog roka ili ne,po meni cele generacije mladih momaka izrastaju u hendikepirane osobe jer im hvali taj trenutak vojne discipline,i načina lepog ponašanja koje se stiče u vojsci.

ex prištinski korpus :))

pre 10 godina

Slažem se da treba vratiti vojni rok. Ne u obimu kao šo je bio ranije ali barem na 3-6 meseci da ova razmažena derišta vide malo kako izgleda život kad ne možeš da odeš ni u wc bez dozvole.

naissus

pre 10 godina

Bogate i velike zemlje mogu da imaju profesionalnu vojsku, dok male i siromasne moraju da imaju narodnu vojsku sa obaveznim sluzenjem vojnog roka. Cak i Svajcarska koja nikada nije ratovala ima neki vid obuke. Narocito zemlje koje su nalaze na trusnom geopolitickom podruciju moraju da imaju narodnu vojsku. Zemlja koja nema svoju vojsku imace tudju.
Pitajte se zasto redovno sluzenje nije ukinula Grcka, Turska, Izrael, ...
90% danasnje omladine je nesposobno za bilo sta. Vojsku sam sluzio 2005/06 i uverio sam se koliko ima maminih maza koje nisu mogle ni da potrce, da izvrse najprostije stvari jer do svoje 20-25 nisu nista radili u zivotu, a da ne pricam o banalnim stvarima poput ostajanja samog u mraku, straha od kontakta i izvrsenja obavez, otvaranje konzerve, pertlanje cizme, verovatno su ih kuci i kasikom hranili da se ne zamuce... Uvesti obavezno sluzenje i to odmah posle srednje skole!

Марко

pre 10 godina

Вратите војни рок од три месеца, уз казне затвора за оне који ово избегавају. Да нас нападне било ко, појео би нас за вечеру. У свакој озбиљној земљи мора постојати резервни састав који се може активирати.

Albert Einstein - "So long as there are men, there will be wars."

pre 10 godina

Ljudi moraju da shvate da vreme ratova nije proslo.Kao sto je rekao covek u prethodnom komentaru da nema potrebe za 6 ili 12 meseci ali 2-3 meseca osnovne obuke ne moze da skodi...

Јовица

pre 10 godina

Мислим да би требало вратити обавезно служење војног рока од најмањ 3 а највише 6 месеци( зависно од процене стручњака) .Овако млади људи немају никакве обавезе спавају по цео дан а незнају за дициплину.Ко ће да брани земљу у будућности када ми који смо били војници остаримо?

Pametnjaković

pre 10 godina

Ovo pokazuje nivo inteligencije starešina vojske. Ako neko hoće da služi taj će i otići da služi, dobrovoljno. Po broju dobrovoljnih služenja se vidi koliko građani žele da služe vojni rok. Ako neko želi da ga služi, nije mu zabranjeno, služiće ga. Ovom izjavom vojska nam svima poručuje da niko ne želi dobrovoljno da služi pa bi da vrate prisilno služenje. Ajoj, jadni mi kad ovi vode vojsku.

lale su srbi granicari iz banata,ne backe i srema

pre 10 godina

vama svima koji se grozite vojske i koji ste kao protiv oruzja i ostaloga,kad pocene neki rat a ovde na zalost uvek bude rata kazite to neprijatelju koji vas krene klati ili ubijati.kazite mu ja sam protiv oruzja i ja sam protiv slizenja vojske.verovatno ce vas zaobici i krenuti na onog koji je sluzio.smesni ste mlohavci jedni.sramota ste za svoje pretke i svoj narod

Никола

pre 10 godina

Ко не храни своју војску храниће туђу. Обавезно да се врати војни рок. Млади су нам данас постали бабе. Слаби и физички и духовно без визије и плана за будућност. Некада си постао прави одрастао човек када се вратиш из војске.

Strahinja

pre 10 godina

Vojsku sam sluzio 2008-e godine ( martovska klasa...Zajecar..Nis..Kursumlija...) Kada bi trebalo ponovo da se ide sada bez razmisljanja bih isao..Fenomenalno iskustvo..Pozz za sve vojnike na bazi Trmka ( Kopnena zona bezbednosti )...

П

pre 10 godina

Мислим да треба увести војни рок али не и мењати цивилни статус оних који га одслуже. Нама је то сасвим јасно у крви и огроман број момака би волели да служе својој земљи и могли би да се науче за тих пар месеци како да рукују ватреним оружјем и бар неку одбрамбену борилачку вештину попут крав мага (направљену искључиво за одбрамбену уличну борбу) како би могли да заштите и себе и своје породице касније. Довело би до већег братства и умањило разне хулигане и паљевине јер би имали вентил а не би постојала опасност од регрутације као сада јер је то последње што нам треба кад нас ионако десеткује бела куга. Притом, могли би рецимо да уведемо да људи других земаља могу да служе као волонтери и промовишемо међу Србима из Републике Српске и са Косова чиме би се обучили за одбрамбену борбу и сјединили још више са нама у друштвеном погледу. Можда је мало необична идеја ал стварно ми се чини као добра јер би дало добре стране служења војног рока али без регрутовања (осим у крајњем случају продирања страних трупа у земљу као што и сада важи)

Nev

pre 10 godina

"Ljudi moraju da shvate da vreme ratova nije proslo.Kao sto je rekao covek u prethodnom komentaru da nema potrebe za 6 ili 12 meseci ali 2-3 meseca osnovne obuke ne moze da skodi...
(Albert Einstein - "So long as there are men, there will be wars.", 15. mart 2014 13:10)"

Moze biti veoma korisno a uz odredjene promene moze biti odlicna opcija. Recimo da se obuka vrsi u pojedinim centrima i to 6 meseci. Svakog vikenda uz besplatne karte (kao sto policajci neplacaju buseve tako i vojnici da neplacaju) mogu da se vracaju kuci. Svejedno staresine vikendom idu kuci a samo pojedini ostaju dezurni. Uz profesionalizaciju vojske i da se odredjeni segmenti bas koncentrisu na obuku bez maltretiranja regruta ta ista vojska moze postati privlacna svima. Ili cak da se odradi preko leta samo na par meseci pa se napravi pauza pa sledece godine opet moze biti korisno a bez vecih troskova i maltretiranja.

Rado bolid ide u vojnike

pre 10 godina

Ljubiša Diković izjavio je danas da građani Srbije sve češće traže vraćanje redovnog služenja vojnog roka.

Они грађани који желе и чезну за редовним војним роком, слободно могу отићи добровољно да га служе, то им је законом дозвољено. Они у ствари траже враћање "обавезног служења војног рока", што је ван сваке памети. Уколико љубитељи милитаризма желе у војску, нека се пријаве и биће примљени, нико им то не брани, али нека оставе на миру онај нормални део грађанства који не жели да губи своје драгоцено време по некаквим магарећим и пасуљанским ливадама, где би над њима лечили своје комплексе неке психопате са официрским и подофицирским еполетама.

zm

pre 10 godina

Čemu? Ja ne želim da služim vojsku ali ne sprečavam ostale da idu u istu. Ne terajte me tamo ne volim oružje i ne ložim se na seljački patriotizam.

Mazalo

pre 10 godina

Ko voli vojsku i oružje, uvek može dobrovoljno da ide. To je posao kao i svaki drugi. Sva sreća pa je vojska profesionalizovana jer nije svako za pušku. Tako treba i da ostane.
Ja sam se silno namučio da se svojevremeno (sredinom osamdesetih) oslobodim vojske i veoma mi je drago što je nisam služio. I eto, zdrav sam i prav, postao čovek i bez vojske, zaposlio se (baš u vreme dok je moja generacija prašinarila pod šlemovima), osamostalio se rano, oženio se, dvoje dece. Kako to? A moj ćale mi tada reče da sam sramota za porodicu i da se nikada neću oženiti, pošto: "ja sam dvije god'ne ponosno služio Titi, a ti ne možeš dvanes' mjeseci, nijedna te cura neće htjet', ja t' kažem". Kako se čovek prešao, to je strašno.

Digitalni mis

pre 10 godina

Ko hoće u vojsku neka ide slobodno i neka se i ne vraća kući ako mu je tako drago, ali nema prava da svoje tendencije silom nameće drugima! Ne volim oružje, ne zanima me vojska. Je l' postoji dobrovoljno služenje? Postoji! Je l' postoji vojna akademija za one koji imaju ambicije da budu oficiri? Postoji! Kraj priče onda, ko hoće može, ko neće ne mora niti treba.

pilot

pre 10 godina

Ala ste se raskukali u komentarima. Pa većina zemalja EU ima obaveznu vojnu obuku od minimum 3 mjeseca pa više. U čemu je sada problem?
Hoćete u EU onda hoćete i vojni rok.

Sasa

pre 10 godina

Ja sam apsolutno za. Deca su besna i vise nemaju postovanja ni za sta i ni prema kome. Unistavaju zajednicku imovinu, tuku se, navijacke grupe prave nekakve koreografije, nose nozeve i motke. U stanju su da ubiju za glupost. Mrze se navijacke grupe iz susednih gradova. Kako bi zajedno na frontu, daleko bilo ako zatreba? Vojska je neophodna!

ivica

pre 10 godina

Koliko se uplasili klinci vojnog roka hahaha , bas sam se slatko nasmejao. Junacine na tastaturi I po ulici. Kako cmizdrite za sitnicu , a kako ce biti za krupnije stvari koje vas cekaju u zivotu?
Koliko placi.... (nastavi po zelji) u omladini! Niste spremni na bilo kakva odricanja u zivotu.

Ljuba

pre 10 godina

@Milanm,

evo, ja sam za to da se vrati vojni rok.
Već sam bio tamo i verovatno bih morao ponovo kad bi izbilo neko s.... jer su novopečeni mamini i tatini sinovi sposobni za sve u životu osim za nešto časno i pošteno.
Bilo bi lepo da sada ide neko drugi. Dakle, nemam nameru da sa svoje četiri banke branim gomilu nesposobnih klipana, nek' se snalaze kako znaju i umeju.

The ulgy truth

pre 10 godina

Ja radim u vojsci vec deset godina kao oficir i ono sto sigurno necu dozvoliti je da i moje dete na bilo koji nacin ima dodira sa vojskom. Nisam samo ja ovog stava, vec 99% mojih kolega. Pa vi sad vidite kako je u vojsci.

Dejan

pre 10 godina

(Sale, 15. mart 2014 17:34)

Tvoj prvi deo komentara totalno ne stoji...Ne mozemo da imamo omladinu koja se nije naucila redu i disciplini,a da budemo ozbiljna i odgovorna drzava.Muskarci ne smeju da budu sline!Ja sam mlad,imam 18 godina i ako Bog da naredne godine cu ici na fakultet.Bez jake vojske nema jake drzave,a samim tim nema ni jake ekonomije.Srbija nikada ne sme da zapocinje ratove,ali MORA da ima vojsku u pripravnosti.Neka mi neko navede i jednu drzavu sa slabom vojskom a jakom ekonomijom.Ajde,samo napred!

Krle

pre 10 godina

Generale, tvoje je da izvršavaš zadatke koje pred tebe postavlja civilna vlast, zakon i ustav, a ne da razmišljaš o tome šta bi građani voleli ili šta bi ti voleo.

Crni

pre 10 godina

A,ko to kaze g-dine generale da smo za redovno sluzenje vojnog roka?Cisto gubljenja vremena i ispiranje mozga za mlade ljude.Ja sam je sluzio godinu dana,i sta sam dobio,poziv za rezervu i dalje da nepricam.Prema tome,platite ljude,pa ko voli neka izvoli otarasite se vise ideologije i price druga,izvinite g-dina Broza!

dušan

pre 10 godina

Ko nece svoju vojsku da ima, imace tudju.
E moji srbi evroslinavci....
(gradjanka a pravoslavka, 15. mart 2014 13:08)

A Vi svako jutro navlačite čizme i opasač i izlazite na pozdrav zastavi? ‘99 ste jurišali na Tomahavke, borili se na Košarama, ‘92 lečili ranjene?
Čisto sumnjam.

krle - dron

pre 10 godina

Posto su za 12-godina zuti drustvo srbije potpuno unakazili i moralno sunovratili a decu i omladinu proglasili za huligane i kriminalce ova najava OHRABRUJE,nazalost dosli smo dotle da dobro uredjena armija jedino moze mladima od 18 - 21 godinu dati matricu moralnog ponasanja koje je u drustvu mladima uskraceno,neponovilo se.

Hmmm

pre 10 godina

Imali smo obavezno sluzenje vojske. Nije bilo nikakvog efekta. Svi ratovi izgubljeni. Cisto gubljenje vremena. Kako ja da pariram nekom "zapadnom" profesionalcu i njegovom naoruzanju? Sta cu ja tamo nauciti. Hoce li Excell da me nauce, ili da programiram, ili da budem racunovodja. Nece. Primetice te da se po oglasima za posao traze navedeni kadrovi, ali nisam video da neko trazi bilo kakvu vestinu vezanu za vojni rok. Drzava se brani radom i jakom ekonomijom, bez toga mozemo i 5 godina da se obucavamo za vojnike, nista nece promeniti.

Nedjo

pre 10 godina

Svaka nasa vojska od prvog preko drugog rata pa do Krajine uvezbava samo bezaniju. A ovo da gradjani traze vracanje vojnog roka je smehotresno.

puno pozdrava iz dijaspore sa fino osunčane plaže

pre 10 godina

Kao neko ko je služio Vojsku Srbije, svedok sam da je to jedna preskupa, a nefunkcionalna poluorganizacija čobansko-amaterskog karaktera. Da je bezbednost Srbije zavisila od moje čete, Srbiju bi moglo da osvoji bilo koje udruženje filatelista sa Zapada, da ne pričam o, na primer, američkim udruženjima penzionisanih vatrogasaca - takvi bi nas goloruki sve ispresavijali za 30ak minuta.

Najstrašnija diskriminacija katolika, muslimana, Roma, Mađara i Beograđana na svakom koraku. Podoficiri i oficiri - bar 90% alkoholičari. Nepoštovanje žena - sve što "ne valja" odmah se poredi sa ženskim polnim organom i "karakteristikama" ženskog pola. Pet sati je cela kasarna tražila regruta koji je nestao - da bi onda saznali da je u pitanju sin prijatelja nekog pukovnika koji ga je stavio u svoj privatni automobil i odvezao kući bez obaveštavanja bilo koga.

Ljudi, nama ovakva "vojska" uopšte nije potrebna. Seljaci ne treba međusobno da se porede po tome ko je služio vojsku, nego ko ima veći prinos po hektaru. Podoficirski i oficirski kadar mora da se skida sa alkohola. Deci u osnovnoj školi mora da se objasni da građani Srbije pripadaju različitim kulturama, religijama i nacijama. Siromašne stanovnike juga Srbije ne treba po automatizmu gurati u uniformu - jeftinije im je davati socijalnu pomoć u visini 2 prosečne plate da sede kod kuće i razmišljaju šta mogu da urade od svojih života, sela i gradova.

Užasno sam srećan što sam avanturu služenja "vojske" završio bez težih posledica.

Begs

pre 10 godina

Vidite ovako, moje dete da ide u vojsku da ga maltretira neki polupismeni desetarčić koji je sišao sa planine i rešio jednom u životu on nekom bude gazda, neće. Da se kupa dva puta nedeljno, pokriva ćebadima koji za 40 godina nikada nisu oprani i da ga uče slepoj pokornosti sumnjivpm autoritetu - nikada.

Vojska je za muskarce

pre 10 godina

Ma vojska je skroz ok, ali ne ona kakvu mi poznajemo, da ne znas sta ces tamo od dosade, da skupljas pikavce, cistis klozete, 5 dana vezbas "noz stavi, noz skini" i jos gomila gluposti plus staresine koji su kreteni da se izivljavaju sa vojskom da ih bude u 3 ujutru da slemovima izbacuju mrak iz spavaone, to ubija normalnog coveka u mozak. Vojska je ok 4 do 6 meseci aktivne obuke da se radi na terenu, teoretska obuka, fizicke vezbe, neka im organizuju i peint bol, neka nauce vojnu taktiku, ima gomila toga da kvalitetno organizuju dan, da vojnicima bude zanimljivo i korisno, da nauce mnogo toga, a ne atomski s leva i atomski s desna, pa to je za budale, ako zvizne atomka nema sta da se bacas, letis pravo na mesec.
Mislim da bi voska trebala da bude obavezna, omladina je danas cini mi se krenula stranputicom, a vojska kad bi bila dobro organizovana, disciplinovana i da se postuje vojnik bila prava stvar. I da se sluzi blizu mesta stanovanja, pa za vikend neka idu i kuci ili svaki drugi.
Kako ko, ali ja ne podnosim da vidim na muskarcima zenske tasnice, crvene patikice, frizurice, uske farmerke. Jos samo fali da pocnu nokte da lakiraju i nose tasnice sa cirkonima, mada nisu daleko. Vidim i klince sto se danas cmakaju kad se sretnu ili razilaze, ma odvratno bre.

deda mraz

pre 10 godina

Da je neka stranka u predizbornoj kampanji imala u programu uvodjenje vojnog roka od 6mes,i vracanje uniformi u skolske klupe imali bi moj glas...ovako ćorak...

Ne mogu da verujem!

pre 10 godina

(Dragan, 15. mart 2014 18:35)
Pa Dragane, kad te neko napadne, kad neko prvi zapuca na tebe, ne možeš da kažeš puj pike ne važi ili evo prodajem zemlju i td.
Nije naša Vojska iz dosade krenula u rat. Po tebi trebali smo da ćutimo skrštenih ruku dok su oni naše ljude klali i ubijali, silovali i proteravali sa zemlje na kojoj su oduvek živeli. Ne razumem taj stav?
Nisu Albanski teroristi praćkama gađali po našim ljudima, po deci i starima dole. Nego oružjem! Noževima. Bombama. A to je poziv u RAT, a ne u kolo.
Nego, svi ste vi generali posle bitke. I da nije te ''nesposobne naše vojske'' danas bi u centru Beograda umesto što pišeš ove komentare gradio Dzamiju za 5 evra dnevnice. Ti pljuješ našu vojsku, koja je ne po mojim nego po rečima tuđih generala jedna od najhrabrijih i najsposobnijih vojski na svetu.
I ne znam kako nemaš srama pa pljuješ te ljude koji su ratovali, ginuli, bili masakrirani zarad odmazde i borbe protiv klasičnog napada na jednu državu.
Po tebi čim nas neko napadne treda da skinemo gaće odmah? Samo izvoli ...

Mita

pre 10 godina

Ja se vracam iz amerike da sluzim otadzbini uvek!!!
(Nik, 15. mart 2014 12:58)

hahaha...daa...Za početak,bi trebao da naučiš,kada se koriste velika slova,no dobro,vratimo se na temu.
Ne može država da se igra,danas ovako,sutra onako,to je neozbiljno.Vojni rok je ukinut,i kraj priče.Uostalom,nije država zabranila služenje vojnog roka.Ko hoće može da ide,a ko neće ne mora.Ne može država nekog da prisiljava na to.Kao što se niko motkom ne tera u crkvu,to isto važi i za vojsku.Jedan profesionalac ili neko ko ide svojom voljom u vojsku je efektivniji od desetorice,koji idu nevoljno ili pod prisilom.

Mairon

pre 10 godina

Veliki Pruski kralj Fridrih Veliki je rekao: 'Ako bi moji vojnici poceli da misle, niti jedan ne bi ostao u redovima.'
A Fridrih je imao najmoderniju i najobuceniju vojsku tog vremena (XVIII vek). Ne vidim zasto bi se vracao vojni rok, koji je tek samo suspendovan. Mada, srednje resenje bi bilo obuka od devedeset dana, najosnovnija, poput one u Svajcarskoj.

Milan-Indjija

pre 10 godina

Ja sam svoj vojni rok odavno posteno odsluzio (15 meseci, 1983-4), e sada jedva cekam da u vojsku krenu "ovi" od 19-28 (u zavisnosti da li studiraju), koji su najveci glasnogovornici da je Kosovo, Srbija. U vojsku, na obuku pa pokret na Kosovo. Ionako do sada samo od njih stradaju kante za smece koje prevrcu, lome saobracajne znakove...Pa junaci da nam se pokazete tamo gde treba. Ali citam ove prethodne komentare i cini mi se da "junaci" bas i ne vole vojsku i bilo kakve autoritete.

janko

pre 10 godina

super kad si toliko pametan ajd za primer posalji nekog svog u vojsku npr sestrica bratanca unuce i to da ne sluzi u krugu dvojke kao vozac u generalstabu nego pesadija prema kosovu crnoj gori bugarska granica,koji togradjani traze redovno sluzenje vojske nemate leba da im date a kamoli uz leba

Sonja S.

pre 10 godina

Hahaha
Ma sta kazes? Traze gradjani?
Pa onda nek idu dobrovoljno- ko hoce taj i moze! Sto drugi da traze i zahtevaju sta cu ja da radim?!

Dijaspora

pre 10 godina

Hahahahaha...ne! Ja iskreno ne znam nikoga ko je za vracanje vojnog roka. Takodje prematoreo sam da sluzim vojsku, a u medjuvremenu se i odselio daleko od zemlje u kojoj navodno silni traze vracanje vojnog roka... Svasta ljudi mogu da pricaju, ali od visoko pozicioniranih se ocekuje da zbore mudro, a ne da pricaju beamislice.

nenad

pre 10 godina

Samo zato što je jedan deo omladine razmaženo derište, ne znači da smo to svi mi. Ja da dolazim do vas da vi mene kao učite disciplini i ljubavi prema otadžbini? Ma nemoj... Video sam vas kako ste se i pre pokazali, godine pripremanja u toku hladnog rata za invaziju koja se nikad nije dogodila, puni oružja i resursa, pa na kraju ste uzeli da vozite tenkove po ulicama i da delite oružje pijandurama u trenerkama. Vrhunska vojska, nema šta.

Hoćete li opet zaključavati vojnike u kasarne za vreme pomračenja sunca?

Vojsci Srbije treba tehničko usavršavanje i modernizacija, treba razvojni centar i pametni ljudi, a ne regrutovanje nekih balavaca-dobrovoljaca koji su tu ili zbog nekog čudnog patriotizma, ili zbog toga što nemaju pametnija posla, ili zbog toga što je sramota kod njih u selu da se ne ide u vojsku.

Ko hoće da sada pomogne svojoj otadžbini, neka privređuje nešto. Neko par meseci jede lošu paštetu u kasarni uz par vojnih vežbi, pa misli da je pomogao majci Srbiji - to je bolest.

exJNA

pre 10 godina

Ne mogu da prežalim vreme koje mi je propalo u služenju vojnog roka u JNA. Muka mi je više od opšte "talibanizacije" ovog društva kojoj prisustvujemo u poslednje vreme. Zapravo nije mi samo muka, već me je i strah jer se Srbija svim silama zakopava u zaostalost.

Бојан Илић

pre 10 godina

(Dragan, 15. mart 2014 18:35)Pa Dragane, kad te neko napadne, kad neko prvi zapuca na tebe, ne možeš da kažeš puj pike ne važi ili evo prodajem zemlju i td. Nije naša Vojska iz dosade krenula u rat. Po tebi trebali smo da ćutimo skrštenih ruku dok su oni naše ljude klali i ubijali, silovali i proteravali sa zemlje na kojoj su oduvek živeli. Ne razumem taj stav? Nisu Albanski teroristi praćkama gađali po našim ljudima, po deci i starima dole. Nego oružjem! Noževima. Bombama. A to je poziv u RAT, a ne u kolo.Nego, svi ste vi generali posle bitke. I da nije te ''nesposobne naše vojske'' danas bi u centru Beograda umesto što pišeš ove komentare gradio Dzamiju za 5 evra dnevnice. Ti pljuješ našu vojsku, koja je ne po mojim nego po rečima tuđih generala jedna od najhrabrijih i najsposobnijih vojski na svetu.I ne znam kako nemaš srama pa pljuješ te ljude koji su ratovali, ginuli, bili masakrirani zarad odmazde i borbe protiv klasičnog napada na jednu državu.Po tebi čim nas neko napadne treda da skinemo gaće odmah? Samo izvoli ...
(Ne mogu da verujem!, 15. mart 2014 20:23)

Браво за коментар!

Mrmot

pre 10 godina

Zbog vojnog roka sam izgubio posao, vreme koje nije uslo u staž, posle toga sam tražio posao 2 godine. Pa pobogu bolje zaposlite te ljude da doprinose zemlji preko rada i plate i time je celo drustvo na dobitku a ne gubitku. Tako ce ljudi biti vece patriote nego sto bi isli u raspalu vojsku koja nema svrhu u danasnjem svetu pogotovu za zemlju nasih mizernih gabarita.

A.

pre 10 godina

Ima pravo, evo baš prošlog meseca su njih četvoro tražili vraćanje vojnog roka....
(djoka, 15. mart 2014 12:30)

Kako ste znali?
Tri moje komšinice i komšija penzioner.

Poznavalac stanja

pre 10 godina

Dok Vojska Srbije ne PRIZNA ODGOVORNOST za smrt dvojice gardista ubijenih u Topčideru, i dok se ne uputi zvanično IZVINJENJE svima koji su od 1991. do 1999. godine proganjani zbog neodazivanja na "vojne vežbe" (pored tzv. amnestije), niko NEMA PRAVO da zastupa tvrdnje da "građani traže vraćanje vojnog roka".
Prvo Vojska mora da uspostavi svoj ugled - izgubljen služenjem Slobodanu Miloševiću, umesto da ga je smenila i uhapsila još 9. marta 1991. godine. Kada se prizna odgovrnost i za prve dve žrtve građanskog rata u SFRJ - Branivoja Milinovića i Nedeljka Kosovića (ubijenih 9. marta 1991) onda MOŽDA vojska suprotnom ćemo umesto svoje vojske hraniti tuđu.

Nikola

pre 10 godina

Svima koji zele vracanje obaveznog sluzenja vojnog roka momentalno bih pruzio priliku da to pokazu licnim primerom, ali da vojsku sluze po starim pravilima sluzbe, 12 meseci, najmanje 100 km od kuce, bez mobilnih telefona, sa samo dva vikenda i redovnim odsustvom. Bas kao sto sam i ja sluzio, kao i sve generacije pre mene, kad je vojska stvarno bila vojska. Pa, da vidimo da li ce i onda biti za obavezan vojni rok... Prijatno, najpametnija!

Veljko

pre 10 godina

Mladi koji imaju 18 i vise godina a nisu bili ni u redovnoj ni u civilnoj sluzbi, jer je ukinuta ta obaveza pre neku godinu, razmislite da li cete sedeti sutra kuci ili otici na biralista. Vi sami mozete procenti koje ce biti u parlamentu za uvodjenje redovnog sluzenja vojnog roka.

myk

pre 10 godina

Raspiše se referendum i zna se da li građani traže služenje vojnog roka ili ne,po meni cele generacije mladih momaka izrastaju u hendikepirane osobe jer im hvali taj trenutak vojne discipline,i načina lepog ponašanja koje se stiče u vojsci.

drasko

pre 10 godina

Malo je sto gradjani iz svog dzepa placaju vojsku koja se igra po Pasuljanskim livadama i pucaju u mete, umesto da brane ustavni poredak ove zemlje. Pritom mislim na Kosovo i Metohiju. Sad jos da vratimo i decu u vojsku, a narod krepa po selima i grdovima. Ko to da hrani i od kojih para?! Na kraju krajeva, ko kaze da gradjani to zele ?! Neki vojni stratedzik marketing ili....E taj film malo teze ima da gledate !!!

Tuzna istina

pre 10 godina

U proteklih 25 godina, svi smo se uverili cemu sluzi i sta moze da odbrani vojska na ovim prostorima.
Uzgred, kada cemo saznati istinu o poginulim gardistima u Topcideru i kada ce odgovorni za ubistvo i zataskavanje biti kaznjeni? Dok se to ne razjasni, niko nema moralno pravo da bilo koga prisiljava da ulazi u bilo kakav "bermudski trougao", jer ta obaveza sigurno nece pogoditi njihovu decu, u sta smo se do sada bezbroj puta uverili.

Petar

pre 10 godina

Nemojte molim vas. Svi ovi klinci junaci što bi preko tastature pobili sve i svakoga i osvetili naše otete zemlje, sva balavurdija koja po utakmicama pijana i drogirana ide i bode se noževima, pa ne bi izdržala ni 5 dana u vojsci...
To su muškarčine, ljubi ih tetka, samo preko Interneta i u svom dvorištu kad je tu ekipica, a gde će u drugi grad, da ustaje u 5 ujutru, da vežba, da se brije redovno da čisti puške, da rasklapa i sklapa oružje, kopa rov i td...nemojte molim vas... oni su ''kućni junaci'' i tu im je mesto!

Mario

pre 10 godina

Neka generali i politichari salju svoju decu, ne nasu!

Al ne, njihova deca su u privatnim skolama na Kipru.

I posle nasa deca ginu!

Nek o..bu!

Dragoljub

pre 10 godina

Da se razumemo. Komentator nije nikada sluzio vojsku (po zakonu koji je tada vazio, dakle nije pocinio nikakvo krivicno delo!), i mozda nema moralno pravo da komentarise, ali ce to ipak uciniti. Ako bih mogao da biram da li cu X meseci provesti u drustvu potpuno nepoznatih ljudi, odvojen od svog posla/skole/kuce, svakako da ne bih to izabrao. U cemu je prednost obaveznog sluzenja vojnog roka? Da li to Dikovic ponovo sanja o nekakvom ratovanju u koje bi bila uvucena Srbija (znamo kako se poslednje takvo ratovanje zavrsilo)? Da li je ovaj Dikovicev intervju u vezi sa nedavnim pozivom za "uvodjenje u regrutnu evidenciju".

JeNeA

pre 10 godina

Služio 1985-86. Hvala lepo, moje dete neće da služi vojsku NIKAD. Trebalo je da ovo kažete u predizbornoj kampanji pa da bude jasnije...

Sale

pre 10 godina

Sramota jedna ! Kako ga nije stid da izgovori tako nesto. Koliko je stotina hiljada mladih otislo iz Srbije da ne bi ucestvovalo u ratu zbog koga nam sude u Hagu...! Mi nikada vise u nasoj istoriji ne smemo da dozvolimo mobilizacije mladih jer mladih vise biti nece, a i vec ih je manje nego sto bi trebalo. Nek on ode u penziju i zaboravi u cemu je sve ucestvovao u svojoj karijeri, sram ga bilo...

a sta vi meni nudite da ja sluzim vojsku?

pre 10 godina

Pa ne terate nas valjda na Pasuljanske livade ili u Mitrovo polje.Sto me podseti da li vam je KFOR dao dozvolu da ukljucite radar na Kopaoniku.Ja ako budem trebao da sluzim vojsku pod tim uslovima nemam nista i samo imam potrosenu godinu u zivotu.Necu bre da se pentram i ljustim krompir i luk ima pametnijih stvari da radim u zivotu i to nisu neka znanja cemu se obrazovan covek treba hvaliti pa nismo svi sa sela.Jel se u vojsci dobija neko znanje koje ce mi popuniti CV poput stranog jezika,vozacke dozvole,pilotske dozvole ili programiranja.

Lala iz Banata

pre 10 godina

U kakvu vojsku?
Sa kakvim naoružanjem?
Sa kakvom logistikom i zaštitnim sredstvima? (Hoće li npr. biti pancir, uređaj za osmatranje noću, GPS orijentacija, radio veza itd. za SVAKOG vojnika kao u savremenim vojskama? Ili ćemo, naprimer, opet u rat sa MIG-ovima bez radara?)
A možda nije ni važno imati svu opremu?! Jer mi smo nebeski narod a tu su i vojni popovi koji će sve nadoknaditi. ;)

BG

pre 10 godina

Jel ste ostali bez posla?!
Toliki generali, pukovnici, majori,... ostali bez vojske i sada bi opet da kradu po godinu dana nasim omladincima samo da bi i dalje uzivali u svojim nicim zasluzenim privilegijama!
Nema vise, dosta je bilo!

ppukovnik

pre 10 godina

Završio sam školu rezervnih oficira i potom stažirao kao starešina (sve u okviru vojnog roka), odbio sam da idem u ratove bez svrhe i smisla (ukoliko se uopšte postoji rat sa smislom, a svrha postoji samo za određene, ne i za one koji se šalju u rat), istrpeo sam sve što nas je snašlo u proteklih par decenija, kao i većina nas koji ovde živimo. Vojska se pokazala gotovo sasvim nepotrebnom, teško je obrukana i nepovratno okaljana. Istina, ne koliko policija, ali odgovornost vojske je i veća u nekim stvarima. Vojska ne sme ni pod kakvim uslovima da dozvolim kršenje Ustava, niti najelementarnijih ljudskih prava i civilizacijskih tekovina. U to ime ona mora da se sukobi i sa sopstvenim elitama, kao i sa onima koji ih štite, računajući i policiju. Od dolaska Miloševića na vlast pa do danas, najpre vojska Jugoslavije, a potom i vojska Srbije, imala je barem dvadesetak puta obavezu da USTANE i zaštiti sopstveni narod (bez obzira na versku ili nacionalnu pripadnost), da razbuca političke štetočine, kriminalce i pandure koji pokušaju da joj se suprotstave. To se nijednom nije dogodilo. Evo, i sada živimo u jednom takvom vremenu, gde politički otpad i prevrtljivci uništavaju sopstveni narod i državu. A šta radi vojska? Treba ukinuti i dobrovoljno služenje. Istina, građane koji žele trebalo bi nekako obučiti vojnim poslovima, kako bi sami mogli da se organizuju i zaštite, pre svega od unutrašnje okupacije, koju neprestano imamo na prostoru bivše Jugoslavije već više od dve decenije.

Draganovic

pre 10 godina

Ono sto dikovic hoce da kaze umesto redovno sluzenje vojnog roka u stvari je besplatno sluzenje istog.Ja sam pocetkom devedesetih proveo godinu dana u toj ustanovi za mesecnu platu za koju sam mogao da kupim kutiju zileta a ni to nisu redovno davali dok su oficiri drmali debele plate dobijali stanove i vukli iz kasarnr kao da je sve njihovo.Dal sme ovaj dikovic da stavi ruku na panj i zakune se da je platio sve sto je otudjio od vlasnistva vojske ili njegovi oficircici i generalcici?A klinci pored toga sto ce morati sve debelo da plate u zivotu samo da rade dzabe sada da im dikovic uvede i da mu sluze besplatno.Da ne pricam sto je i dok je rok bio obavezan u vojsku isla uglavnom sirotinja ,tatini sinovi su uspesno proglasavani nesposobnima.Manje kradite pa uvedite u profesionalni kor 10 evra dok traje obuka,posle majstorsku dnevnicu 25-30 evra pa vam nece nedostajati vojske.Vidim ova drzava bez obzira ko je na vlasti sve nam daje besplatno pa sada mi njoj nesto dugujemo.

realnonerealno

pre 10 godina

super kad si toliko pametan ajd za primer posalji nekog svog u vojsku npr sestrica bratanca unuce i to da ne sluzi u krugu dvojke kao vozac u generalstabu nego pesadija prema kosovu crnoj gori bugarska granica,koji togradjani traze redovno sluzenje vojske nemate leba da im date a kamoli uz leba
(janko, 15. mart 2014 14:27)

Nemoj tako, pa sin mu radi u vojsci, kao civil :)

citalac

pre 10 godina

Nema te sile koja bi me naterala da sluzim drzavi. Koja bre drzava. Sta je ta drzava dala mladima. Komev da sluzim lopovima kostaplerima i krimosima. Sinovi burzuja bi sluzili u binkerima a sirotinja u prvim redovima. Imamo iskustvo devedeseti. Tatini sinovi bi bili postedzeni i privelegovani kao i sada. Uzalud trosite parir i vreme o bezveznim stvarima. Fuj......

Vajnuk

pre 10 godina

Šta ovaj bulazni? Kakav vojni rok? On bi da još jaše besplatno? Evo, rado ću da izađem na referendum da ga otcepimo od države, da nam ne zagađuje mladež. Vojni rok je odvajkad bio zaglupljivanje.

popeye

pre 10 godina

Да се спремамо за Либију, Сирију, Авганистан или сад Украјину? Нису вас сад скоро џабе хвалили Американци...

marko

pre 10 godina

Mozda bi "gradjani" trebalo da prestanu da slusaju kojekakve pro-ruske db-ovce "patriJote".
I mozda deca koju bi ste da oblacite u vase smesne uniforme i da im stavljate vae smesno "oruzje" u ruke, ne znaju da treba da se pobune, ali mi koji smo prosli kroz tu vasu "vojsku" znamo. Ne cackajte mecku, imate daleko vise nego sto zasluzujete, ne bi valjalo da vam se desi nesto sad kad ste se nafatirali...

zola

pre 10 godina

Treba uvesti vojsku ima dosta jastrebova na portalima.Uvesti vojsku i pitati ko hoce dragovoljno u nju.Malo je tih junaka koji prizivaju veliku srbiju.

Dragan

pre 10 godina

Vojska je ionako razmontirana sa 3 armije na 4 brigade, tako da je smesno uopste razmisljati na temu sta ako. Sluzio sam 12 meseci 2000-2001, i to smatram gubljenjem vremena. Cemu uopste sva ona silna profesionalizacija vojske, ako ce da(pokusaju) ponovo uvedu obavezan vojni rok? Da li je moguce da ovi danasnji profesionalci nisu sposobni da nas zastite? Znaci placamo ih da poziraju? Da su ovu drzavu vodili sposobni ljudi, danas bi bili u EU, Kosovo bi trampili za DEBELU lovu i investicije, i imali bi smo sacuvane crkve i manastire i mogli bi tamo da idemo. Sad nemamo NISTA od toga, jer smo ratovali, umesto da smo razmisljali na duge staze. Ko je od vas skoro isao na Kosovo, da poseti nase svetinje? Tacno tako, NIKO. Sto oni cetnici, ne odose dole, nego u Ukrajinu? Sto Dikovic ne ode dole? Itd, itd itd...

Rezervni kapetan, nedobrovoljac

pre 10 godina

Posebno se zalažu za to političari koji nisu služili vojni rok kada je to radila njihova generacija, od Vučića pa na dalje.
Generale, na mestu voljno!
Mirno!
Nalevo krug!
Napred marš!
MARŠ!!!

salko

pre 10 godina

mnogo sam cenio i postovao vojsku dok nisam video kakvi su grebatori i karijeristi tamo i da kvare opstu sliku casnih oficira.vecina generala bolje znaju brojeve ziro-racuna privatnih firmi kojima namestaju nabavke i dele ogromne provizije,nego brojno stanje svojih jedinica. bahatost u otkupu ogromnih vila i stanova za sitan novac ne vredi ni pominjati.nije to odavno ni v.... od nekadasnje vojske. zalosno ali tacno.

Taipei95

pre 10 godina

Neka oni koji su za vojni rok posalju SVOJE sinove i bice vise nego dovoljno vojnika. Ili neka sami sluze vojni rok. Ukljucujuci Nacelnika i slicne.

Amos

pre 10 godina

Onaj ko moze da trazi da OBUKA traje 6 meseci, taj ili nikad vojsku nije video (sem u americkim i domacim serijama koji je velicaju) ili je malo umno zaostao ili je prosto fanatik za oruzje i disciplinu.
STA to ima covek da uci u vojsci 6 meseci??? ALo covece, 180 dana obuke?? Je l ti znas sta se radi u vojsci 80% vremena? Setas levo desno, trazis cumeze da se sakrijes da izbegnes to setanje, ustajes ujutro u 6 da bi mahnuo zastavi i cekao sat vremena dorucak, pa onda malo vezbao i vukao se kojekuda do rucka ili ides na strazu pa tamo radis to isto.
Kakva crna obuka 6 meseci, da neces da rastavljas pusku 6 meseci i ucis da li ide 1, 2 ili 3 punjenja u top? Je l vi znate koliko se uopste metaka ispali na 9-mesecnoj "obuci" u vojsci? Koliko ti stane u jednu saku! A tek artiljerci.. oni ispale najmanje po jedan projektil!
Da ste naterali ljude da idu na obuku za napredno koriscenje kompjutera 6 meseci, ili ucenje jezika - to bih razumeo i podrzao, jer bi nakon toga imali skoro osiguran posao bilo gde u svetu.

Aleksandar UE

pre 10 godina

Pa," gradjani koji su za vojni rok",imaju i sada mogucnost da ga sluze,zasto bi se njihove zelje nametale drugima koji npr. zele da putuju po svetu?!
A gradjani koji bas mnogo vole vojsku,mogu da upisu vojnu skolu i provedu zivot tamo..U svakom slucaju o tome odlucuje od gradjana izabrani parlament a ne isluzeni oficiri..Nije ti ovo Bocvana ili Kongo,Dikovicu generale,cuveni ratnice sa Kosova.

Brle

pre 10 godina

Naravno da nismo za vracanje vojnog roka. Ako ti se svidja, Dikovicu, imas dovoljno ratista po svetu da pokazes svoje cojstvo i junastvo, i da ti bude placeno. Idi, i uzivaj, a nas mani svojih kreativnih ideja.

Joki

pre 10 godina

Gradjani i za stambenu politiku prema vojnim licima , gradjani i za kamp u Zaostrogu, gradjani i za dzabe zimnicu za vojna lica, gradjani i za zadrigle oficire koji se penzionisu u 44 god , gradjani i za prednost za lecenje na VMA , gradjani i za crne Opele koji voze generale , gradjani i za oficirsku penziju , gradjani vam nisu stigli reci sta imaju sram vas bilo. Jednog sina imam necete ga dobiti. Odavno smo se dogovorili da cu da mu odsecem prst , ja na robiju on ne u vojsku.

Dragan

pre 10 godina

@ne mogu da verujem
1.Ne zivim u centru Beograda
2.Kao sin oficira koji se od 1992-1999 BORIO za ovu drzavu, dobro znam sta pricam. Ja sam sluzio vojsku jer sam hteo, i jer mi je pokojni otac bio oficir, ali to ne menja cinjenicu da je to gubljenje vremena. Narocito kad te neko bombarduje sa bezbedne udaljenosti. Patriotizam je jedno, a Legije, Arkani, Skorpioni (ljigave politicare da i ne pominjem)i ostali su drugo. Prica o spustanju gaca je smesna, seti se kako se NASA DRZAVA ponela prema svima koji su se za nju posteno borili. Posle svega, opet pitam kad ste zadnji put bili na Kosovu? Probleme je trebalo resavati mirno, a ne oruzjem, jer, pa, pogledaj gde smo sada...

mikism

pre 10 godina

Odsluzio sam vojsku 2007 godine,bas u Valjevu,sluzio sam sa klincima jer sam prethodno studirao.Meni su bili zanimljivi oficiri tokom sluzenja vojnog roka,pomno sam ih skenirao,jedan manji deo,jedno 20-30% su oficiri,pravi ljudi za taj posao,svaka im cast,ostali su kuku lele majko.Debeli,alkoholicari,bilo je i narkosa,tuga jad cemer.
Ne znam,za mene je ipak vojska kada imas manji broj maksimalno spremnih,obucenih i morivisanih ljudi koji su sposobni da grizu do kraja u ratu,sa druge strane poluobuceni,nespremni ali mnogobrojni su uvek dobri glineni golubovi koje bi ovi prvi pojeli za dorucak.

ivan

pre 10 godina

Nekada davno, a počelo je u veme rimskih legija i ranije, vojska se plaćala. Onda se neko setio da pod firmom patriotizma navuče narod da služi vojsku. Može i to da bude ok, al da je služiš tri godine ko recimo u Izraelu. Ja sam služio godinu dana, i tu godinu smatram izgubljenom. Za sve vreme vojnog roka sam ispalio možda tri cela okvira. Oficiri samo gledaju ako mogu da iskoriste vojsku, da se nešto čisti, nosi, da im se nacepaju drva i sl. Više sam držao lopatu i kramp nego pušku. Bacio sam jednu bombu. Sve je to bilo u vreme devedestih kada je postojala opasnost od rata (kasnije ga je i bilo). Veze to nema. A ako državi treba neka besplatna radna snaga, može i to, ali ne mora da se zove vojska. Malo je glupo.

Mladjo

pre 10 godina

Koliko citam amerikanci prave robote vojnike, a o njihovoj avijaciji da ne pricam. Ne znam koja bi nasa prednost bila sa gllorukim vojnicima. Izgubili smo sve ratove sa onolikim oruzjem, a od tada svet je napredovao i vojna tehnologija se razvila, da mi mozemo samo da trepcemo. Zna se kako se danas vodi rat (mediji, lobiranje, alijanse; vidi pod kosovo)

vladobgd

pre 10 godina

O da...Odlično je to zamislio ovaj gospodin. Vraćanje privilegija koje su oficiri JNA uživali, moguće da je na to mislio?! A posle kad odnekud zagrmi ili ne daj bože zapuca, on i slični njemu bili bi među prvima, u bežanju naravno. Ne hvala druže generale, taj film smo već gledali.

Analyst

pre 10 godina

Evo još jedne teme za gubljenje vremena i skretanje pažnje sa pravih problema.

Koncept vojske koja se sastoji od naoružanog naroda je prevaziđen, što smo videli tokom ratova devedesetih. Za razliku od regruta i rezervista, profesionalni vojnik je opredeljen za taj posao, ispunjava kriterijume psihofizičke sposobnosti, obučen je, uvežban, opremljen i plaćen. Zato je čak i mala profesionalna vojska daleko sposobnija od velike i mlitave "narodne". Ovo naročito važi danas kada se ratuje primenom složenih tehničkih sredstava, za šta je potrebno posebno školovanje.

Ono što je svakako korisno je vraćanje odbrane i zaštite kao obaveznog predmeta u obrazovni sistem. Na taj način svako treba da bude osposobljen da u slučaju rata ili neke druge katastrofe zaštiti i odbrani sebe i ljude u svom okruženju.

Beogradjanin

pre 10 godina

ahahahaahah..... a koji su to "gradjani" koji to traze??? Zivo me interesuje koji su to "gradjani"??
Mozda je covek nesto sanjao pa pomesao san sa javom.....

Čoksi

pre 10 godina

Evo bas se po komentarima vidi da su gradjani za vracanjne vojnog roka.... onako u vecini...
E tugo moja, na osnovu kog istrazivanja si ti zakljucio su gradjani za vracanje obaveznog sluzenja vojnog roka?

Leni

pre 10 godina

Secam se novinara koji ginekologa pita- doktore, kako je biti majka,,? E, tako ni ovaj ne moze znati kako je biti majka deteta koje je 16.marta 99. otislo na sluzenje vojnog roka, a 24.-og se zaratilo.

Pidra

pre 10 godina

Ti gradjani koji su se izjasnili da treba da se vrati sluzenje vojnog roka, neka ga sami sluze. Nemam nista protiv njih i njihovog izbora, ali isto tako zelim da oni ne napadaju misljenja drugih ljudi, koji su protiv vojnog roka. Sa mog aspekta gledista, vojskom i ratom covek ne postize mir, vec povecava svoju mrznju i bes prema protivniku. Humana vrsta nece moci da napreduje ako ratuje i ubija se medjusobno. Da bi covek napredovao mora da se izdigne iznad svega sta ga okruzuje, da dobro sagleda stvari i da donese racionalnu odluku, bez mrznje, bez predrasuda i drugih stetnih cinilaca. Ratom se ne postize nista drugo no istrebljenje ljudske vrste. Bol i patnja, samo se pitam zasto cinimo ove stvari jedni drugima?

kouklinkouploču

pre 10 godina

Načelnik generalštaba, direktor policije, a danas vidim i direktor EPS, daju političke ocene i komentare! Zašto je u Srbiji sve natraške i zašto se svako meša u tuđi posao? O toj temi treba da vodi brigu i ocene daje političar(skupštinski odbor, ministar) a ne profesionalac.

Sid

pre 10 godina

Skupo je to a i pokazala se kao izuzetno neefikasna.

Mislim da u Srbiji nije moguce zbog stepena korupcije i odnosa prema sopstvenoj zemlji, narodu, moguce stvoriti vojsku slicnu IDF u kojoj nema tatinih i maminih sincica, svi su jednaki. Takav stepen odgovornosti, obaveze nije moguce postici kod na.