Petak, 14.03.2014.

10:27

"Tuđman i Hrvatska su hteli rat"

Savetnik pravnog tima Srbije u sporu sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom u Hagu Vejn Džordaš smatra da je srpska kontratužba jača od hrvatske.

Izvor: Danas

"Tuðman i Hrvatska su hteli rat" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

mare

pre 10 godina

@Antijugosloven
Miran razlaz nije bio moguc zbog necistih racuna. Ko hoce da ode moze samo da uzme ono sto je i uneo. Ali Jugoslaviju nisu stvorile "republike" nego narodi. AVNOJ-ske granice su nametnute diktaturom i to najvise na stetu srpskog naroda koji je u svim ratovima dao najvece zrtve za tu zajednicku drzavu.

Бојан Илић

pre 10 godina

1. Reći da je Hrvatska htjela rat s JNA je kao reći da Meksiko želi rat sa SAD-om ili Ukrajina s Rusijom2. Što se genocida tiče, Hrvati su ga počinili u 2. sv. ratu jer ustaše su bili Hrvati. Svake godine hrvatski predsjednik države, vlade i Sabora se poklone žrtvama tog genocida. Žrtve srpskog genocida u Srebrenici srpski političari svake godine popljuju izjavama da to nije genocid.To je bitna razlika
(jozo, 14. mart 2014 16:56)


Kazi mi definiciju genocida a da ne pogledas na internet i ne "iskopiras i prosledis"!?
Onako iz glave...?!

E o tome ti pricam...

hrvatske moralne gromade na internetu

pre 10 godina

@djedmedjed

Svasta si ti napisao, samo jedno nisi a to je, koje su onda prave brojke? Znas da su do sada bile lazne brojke sto znaci da znas i koje su tacne brojke. Eto, imas priliku i navedi tacne brojke. Ako nisi u stanju, onda to dosta govori o tome ko si i sta si.

Бојан Илић

pre 10 godina

djedmedjed, 14. mart 2014 17:07

A koliko je bilo srpskih zrtava u NDH?
Mozes djede da pricas sta hoces, ono sto niste uradili '41. dovrsili ste '91.!

de.

pre 10 godina

@plavo more

Momak, ne bih da ti kvarim ovaj zadomoljubni zanos, ali stavovi koje zastupas su jednostrani, iskljucivi i svode se na vec izlizanu hrvatsku propagandu. Misli sta god hoces, veruj da ste najveca nevinasca na ovome svetu, izigravaj moralnu gromadu ali sacuvaj to za sebe - da li mislis da nekoga u Srbiji zanima ta vasa hrvatska mitoman-narcis-naci verzija? Ti ces da pricas o Vojvodini i Kosovu?! I sta je bilo i sta nije. Ako ste vi Hravti vec toliko ludi za autonomijama, zasto niste dali autonomiju Istri, Dalmaciji, Slavoniji, Lici, zasto Srbi nisu imali svoju autonomnu oblast ili zasto se toliko grcevito trudite da ukinete Republiku Srpsku u BiH?

plavo more

pre 10 godina

Dosad si izmišljao,a sada već i lažeš.
Koka Vlada,koje zločine?
Kažeš možeš da se pogledaš u ogledalo?
Odlično,a sada ti meni reci koliko je pripadnika HV-a i MUP-a osuđeno pravomoćno od strane hrvatskog pravosuđa za zločine prije,za vreme i nakon tzv. akcije oluja?
P.S. Pitam te to zato što je prošlo 15. godina od tog događaja
P.P.S.Reč licemer je za takve poput tebe kompliment
(Daredevil, 14. mart 2014 16:10)
Ja se svako jutro pogledam u to ogledalo..... mogao bi i ti....barem kupit jedno za sebe .
Svaka, ali bas svaka vlada je do sada priznala da su se zlocini nakon Oluje dogodili.... pravomocnih presuda ima preko 160, sto se i ustanovilo na sudenju generalima. Jos vise optuznice sljede nakon sto Haag dostavi dokaze od ti sudenja. Da li ti imalo pratis ta zbivanja ili samo posaljes komentar na odredene teme ?
Pitanje za tebe.... koliko su pripadnika paravojske, jna i cetnika pravomocno osudeni u sr ? prije mjesec dana ste sve presude ukinuli, zar ne ? A sta sam to slagao po tebi ? Sto. nije istina da su autonomni statusi ukinuti 1987 od slobe ?! Sta nije bio onaj miting na kosovo polju gdje je sloba najavio nove ratove u ime srpstva ?
Neko je tu fakat licemjer.... i to licemjer oboljen amnezijom ! Ali, no frks.... neka med. sud rece svoje, kao sto je vec izreko na sudenju generala..... no guilti, a ti sad vidi !

djedmedjed

pre 10 godina

Bojane Ilicu ;
pitas zasto upucujem na ustasku arhivu ?
Pa ako nizasta drugo, radi puke usporedbe !
Imamo "podatke" socijalisticke Jugoslavije, koji su, sto je vec odavno poznato, frizirani zbog dnevnopoliticke upotrebe, tocnije - zbog uvecanog broja zrtava Nijemaca i njihovih saveznika s ciljem dobivanja sto vecih ratnih reoparacija od SR Njemacke.
I komunisti su uvidjeli da su time posijali veliko zlo,njihova prebrojavanja su dosla do puno manjih brojki, no njihova je praksa bila ne priznavati vlastite greske i tako su brojke zrtava NDH postale tabu-temom, a njima je svatko baratao kako je htio.
Sluzbena je brojka bila laz, ali posto je bila "oficijelna", nitko tko se na nju pozivao nije snosio posljedice.
Posljedice su snosili Hrvati i Srbi, glavna posljedica je zatrovana medjunacionalna atmosfera, a u datom trenutku je ta laz izmedju ostalog postala inicijalnim upaljacem rata.
I danas se tim brojkama igra tko se kako hoce.

Daredevil

pre 10 godina

(Plavo more, 14. mart 2014 11:45) Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini? Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere. Možeš li to? P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....(Daredevil, 14. mart 2014 12:23)Kao prvo,mogu, kao sto to nasa vlada vec priznaje godinama....za razliku od vase, koja negira sve ucinjeno i proba se izvlacit na foru.... nismo to bili mi, nego rukovodstvo tadasnje juge ! A tko je pravni nasljednik te nesretne drzave ?! Vi, cak ste i inzistirali na tome ;-)Kao drugo...tko je to 1987 ukinuo atonomne statuse vojvodini i kosovu ? Tko je poceo sa jednonacionalnim mintinzima i okupljanjem naroda po kosovu i nadalje ? Tudjman, Vatikan ili ipak vanjzemaljci ? Wake and grow up, buddy !
(plavo more, 14. mart 2014 14:45)
Dosad si izmišljao,a sada već i lažeš.
Koja Vlada,koje zločine?
Kažeš možeš da se pogledaš u ogledalo?
Odlično,a sada ti meni reci koliko je pripadnika HV-a i MUP-a osuđeno pravomoćno od strane hrvatskog pravosuđa za zločine prije,za vreme i nakon tzv. akcije oluja?
P.S. Pitam te to zato što je prošlo 15. godina od tog događaja
P.P.S.Reč licemer je za takve poput tebe kompliment

Daredevil

pre 10 godina

Dokle nisam pročitao ove i ovakve komentare, bio sam gorljivi protivnik investiranja u naoružanje, s uvjerenjem da nam više nikada neće trebati. Danas sam ipak, protiv svoje volje spreman dati glas za onih 20, f16-stica, koje je Hr odbila primiti na poklon od Nato. Ipak Vi u globalu ne priznajete trenutni poredak i suverenitet RH, što znači da se moramo spremiti za budućnost. Neda mi se dalje pisati, jer svakako komentar neće biti objavljen, ali Milanović ima moj glas za kupnju novih Grippena, ili polovnih f 16. Više bih inače, volio da taj novac ode za neki most na Dunavu ili Savi. Nikada, ali baš nikada neće biti ljubavi među nama. Ja sam se nadao da neće biti ljubavi, ali niti mržnje. Ali kako naši stari kažu, nadanje-ludom radovanje.
(duje, 14. mart 2014 15:52)
Ja kada odem na Vaše sajtove i vidim tamo komentare na račun Srba i svega srpskog,e meni dođe da ....
A ono o mržnji i tako to,mi ne mrzimo nikoga,za razliku od vas,mislim s obzirom na ono šta ste napravili srpskom narodu kroz istoriju ja ne znam kolika bi to mržnja morala biti,možda tu u rangu vaše prema nama jelda?

jozo

pre 10 godina

1. Reći da je Hrvatska htjela rat s JNA je kao reći da Meksiko želi rat sa SAD-om ili Ukrajina s Rusijom
2. Što se genocida tiče, Hrvati su ga počinili u 2. sv. ratu jer ustaše su bili Hrvati. Svake godine hrvatski predsjednik države, vlade i Sabora se poklone žrtvama tog genocida. Žrtve srpskog genocida u Srebrenici srpski političari svake godine popljuju izjavama da to nije genocid
To je bitna razlika

idite malo na svez vazduh

pre 10 godina

Ovo svakodnevno hrvatsko samohvalisanje, samovelicanje i samoproglasavanje za najvece nevinasce je prvo bilo smesno, medjutim pocinje vec ozbiljno da smara.
Hrvati vi ste naj u svemu, u svemu ste u pravu, Srbija je agresor, Srbi su agresori, ustase nemaju veze sa Hrvatima, vi ste najhrabriji, vi ste oslobodili Evropu, izmislili ste kravatu, Tesla je Hrvat, Cilic(ili kako vam se zove teniser) je hiljadu puta bolji od Djokovica, pobedicete u Brazilu, vi ste nasi idoli... a sad BRISITE...

Antijugosloven

pre 10 godina

Ja bih zaista volio da svi zagovaratelji ondašnje Jugoslavije objasne slijedeće: ako se radilo o sukobu Srba, Hrvata i Muslimana, kako to da su sve ostale republike tražile neovisnost?
- Slovenija tražila 1991.
- Hrvatska tražila 1991.
- Bosna tražila 1992.
- Makedonija tražila 1991.
- Crna Gora 2005. ako se ne varam

Budući da mnogi na ovom forumu pričaju kako je Jugoslavija bila divna i krasna, zašto onda u takvoj državi nije ostala Slovenija, Makedonija, Crna Gora?

To samo pokazuje koliko je to bio promašen projekt, a najtužnije je koliko ljudi je izgubilo živote uzalud. Mogli smo se mirno razići, ali smo nasjeli na ratnohuškačku propagandu. Samo se nadam da rata između Srba i Hrvata neće biti NIKADA VIŠE.

Boris

pre 10 godina

Kad bi mi neki Hrvat rekao: protiv svoje volje smo uvuceni u Jugoslaviju, vecina nas nikada nije htela u njoj da bude i cinili smo sve sto je bilo u nasoj mogucnosti da iz nje izadjemo prvom prilikom, ja bih rekao svaka cast, postujem. To je vase pravo na samoopredeljunje. Zasto Hrvati ne bi imali svoju drzavu? Ali su mi presmesne price da se Jugoslavija raspala zbog Srba i srpskog nacionalizma. Pa Srbi su jedini narod koji je iskreno zaleo Jugu, a zato smo ovako i prosli. A sto se tice nacionalizma, spominje se neki morandum SANU iz 85. koji bi bio totalno marginalan dokument da ga Hrvati nisu videli kao savrsen izgovor za pricu o nacionalizmu. Zaboravlja se sta se desavalo sezdesetih i sedamdesetih u Hrvatskoj. Ali tad je jos Bog bio ziv. Samo se cekalo da umre i cekao se pogodan trenutak. Nemojte da prosipate prazne price, priznajte da se nista nije desilo slucajno i da se pomirimo vise.

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Nijedan ustav ne daje za pravo da se rasturi drzava,Ustav govori da narodi imaju sva prava u zajednickoj drzavi Jugoslaviji po istorijskom pogledu,ako se koji narod odcepljuje tako sa ratom onda i Srbi imaju duznost da se brane ili da osnivaju svoju drzavu na svom teritoriju,ako nema Jugoslavije nema ni avnojskih granica,Srbija je imala pravo da stiti narod u Krajini i nije se smela povuci.

adio pameti

pre 10 godina

@Бојан Илић
NDH je naoruzao Hitler. A ko je naoruzao RH? Pa pobogu RH je od USA i ostalih "saveznika" dobila embargo na uvoz oruzja. Ko normalan bi zelio ratovati u takvom polozaju? I te automatske paralele sa NDH su toliko smijesne i pretjerane... pa jel uopce promislite prije nego ih povucete?

Бојан Илић

pre 10 godina

(Plavo more, 14. mart 2014 11:45) Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini? Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere. Možeš li to? P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....(Daredevil, 14. mart 2014 12:23)Kao prvo,mogu, kao sto to nasa vlada vec priznaje godinama....za razliku od vase, koja negira sve ucinjeno i proba se izvlacit na foru.... nismo to bili mi, nego rukovodstvo tadasnje juge ! A tko je pravni nasljednik te nesretne drzave ?! Vi, cak ste i inzistirali na tome ;-)Kao drugo...tko je to 1987 ukinuo atonomne statuse vojvodini i kosovu ? Tko je poceo sa jednonacionalnim mintinzima i okupljanjem naroda po kosovu i nadalje ? Tudjman, Vatikan ili ipak vanjzemaljci ? Wake and grow up, buddy !
(plavo more, 14. mart 2014 14:45)


Nisam bas razumeo, sta priznaje vasa Vlada?!
NDH?!
Pa do skoro je bas ta Vlada bila "sponzor" onom cirkusu u Blajburgu, gde su pobijene "nevine zrtve komunistickog( uvek mislite na Srbe valja sto su bili antifasisti) rezima"!

Ili priznaje za skorasnje zlocine?!
To sto slavite etnicko ciscenje je bas dokaz tog vaseg "priznavanja"!
To sto dizete Tudjmanu spomenik isto!
To sto "Jovan" ne postoji u hrvatskoj nego samo "Ivan", i to je deo "priznavanja"!
Nemoj vise molim te....
Bolje bi bilo da si procitao malo Ducica, pre nego sto znas napamet Tompsonove pesmice!
Sve najgore!

Jovan

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da politicari zarad par bednih politickih poena nisu odustali od tuzbi. A realno svi znamo kako ce se ovo zavrsiti. Zelim samo da kazem da sam rodjen u Kninu. Bio sam decak kad se sve ovo desavalo ali se odlicno secam svega. Nema nevinih u gradjanskom ratu. Bilo je strasno i za Srbe i Hrvate. Bar Za normalni deo populacije. Mi smo izvukli deblji kraj, ali tako nam i treba kad nismo prihvatili z4. Sad samo mozemo da kukamo kako je celi svet protiv nas, a nista nismo utadili da taj svet ubedimo da smo mi upravu. Od zrtava smo postali agresori u svojim rodjenim kucama...

neki zaboravljaju neki ipak ne

pre 10 godina

@plavo more

Da odgovorim

1. A zasto su bas u Srbiji i jedino u Srbiji bile Autonomne Pokrajine? Zasto nisu bile u Hrvatskoj, Baranja i Krajina sa Likom i Banijom? Zasto je namesteno da samo Srbija cepa? Jel znas ko vam je dao Srpske teritorije i ko je crtao granice AVNOJ-a?
2. Non stop spominjete Vojvodinu i Kosovo a to su posebno Kosovo uvek bile Srpske zemlje a Srbi su tamo hteli da budu deo Srbije uvek. Sto ne spominjes IStru, Dalmaciju, Krajinu da se cepaju od Hrvatske...A Dubrovnik i popis tako 1900 godine? Ima toga jos.
3. Ovaj dole kaze ustase platile za zlocine, smesno i jadno. PA kako su to platile, tako sto su pobegle u Argentinu, Spaniju i Juznu Ameriku a tada jedna od najvecih i najjacih sluzbi ih nije vijala i kaznila. Draza je bio pre komunistickim sudom a ante pavelic i vjekoslav maks luburic nisu, to dovoljno govori.
4. I za kraj PLAVO MORE zna preci tvoji SVI da Srbin bio si.

Goksi

pre 10 godina

@Vlada
... JNA agresor? Pa ona je tamo od 45, alo?! Srbi su hteli da ostanu u svojoj drzavi Jugoslaviji, Hrvati su pod Tudjmanom poceli rat da bi otcepili i ta podrucja, povampirili ustastvo na svaki moguci nacin, a ti sebi dajes za pravo da Krajinu zoves profasistickom, separatistickom tvorevinom. Treba stid da te bude, a ne se jos pozivas na moral!

Бојан Илић

pre 10 godina

Još u ljeto 1990.g., krajiški Srbi dižu barikade i proglašavaju SAo Krajinu, vlastitu paradržavicu sa svim elementima vlasti. Pitam ja Vas zašto JNA nije reagirala na stvaranje nove države unutar SFRJ??? Zašto nije pomogla SR HRvatskoj da zaustavi protuustavno djelovanje unutar svog teritorija??? Kažete da je JNA štitita Jugoslaviju od samovolje i odcjepljenja Hrvatske, a ništa nije poduzela kada se stvarala SAO KRajina već je oružjem (!!) štitila istu. Na koncu, nikome od vas ne bi poželio da ste bili u Hrvatskoj za vrijeme od 91 do 95, pa da vidite što je rat i život pod granatana, uzbunama, opsadama i smrti, svugdje oko vas. Mir s vama.
(Jim, 14. mart 2014 13:33)

Како си наиван?!:-)

Па РСК није хтела из СФРЈ , како упорно приказујете, него из нове НДХ!

djedmedjed

pre 10 godina

sto mu gromova ;
ostani pri istini !
Srijem je 1941. adninistrativno pripao NDH, ali vlast u njemu nikad nije preuzela, vec su upravu do svog povlacenja drzali iskljucivo Nijemci.
Sto se tice 1. svj. rata, hrvatske su jedinice djelovale na podrucju Srbije, ali iskljucivo u sastavu austrougarske vojske.
Pitanje je u kojoj su mjeri bas Hrvati odgovorni za nedjela u Macvi.
Bilo je u toj vojsci i Muslimana i Srba i Ceha i Madjara...

etizop

pre 10 godina

@hrvatske granice?!.... Ustav SFRJ iz 1974 - Osnovna načela kaže: Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim povijesnim težnjama, svjesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju

Bosanac

pre 10 godina

@vlada, ja sam bas napisao ono sto sam mislio. Valjda je JNA trebala dobiti naredjenje da djeluje ili je imala ovlastenja da to ucini mimo vladajuce garniture? Ako je imala ovlastenja, onda du oni izdali YU, ako ne, onda je neko namjerno izdao drzavu jer je imao druge planove. Kada sve to izadje na svjetlost dana onda cemo svi biti pametniji.

duje

pre 10 godina

Dokle nisam pročitao ove i ovakve komentare, bio sam gorljivi protivnik investiranja u naoružanje, s uvjerenjem da nam više nikada neće trebati. Danas sam ipak, protiv svoje volje spreman dati glas za onih 20, f16-stica, koje je Hr odbila primiti na poklon od Nato. Ipak Vi u globalu ne priznajete trenutni poredak i suverenitet RH, što znači da se moramo spremiti za budućnost. Neda mi se dalje pisati, jer svakako komentar neće biti objavljen, ali Milanović ima moj glas za kupnju novih Grippena, ili polovnih f 16. Više bih inače, volio da taj novac ode za neki most na Dunavu ili Savi. Nikada, ali baš nikada neće biti ljubavi među nama. Ja sam se nadao da neće biti ljubavi, ali niti mržnje. Ali kako naši stari kažu, nadanje-ludom radovanje.

Mare

pre 10 godina

@Gaga

U slucaju Kosova jedino Srbija moze tuziti vlast te pokrajine jer su oni proterali Srbe zajedno sa Nato bas kao i Hrvati Srbe iz Krajine opet zajedno sa Nato.Lepo Nenad-EU rece za NATO. Stoje iza njih sad na sudu a i ratovali su umesto njih. Za Hrvate, posebno, se vecito neko drugi borio.

vlada

pre 10 godina

@vlada, JNA nije mogla djelovati jer nije dobila naredjenje, a kako da ga dobije kada su ti isti koji su ga trebali izdati sve dogovorili sa Milanom Kucanom.
(Bosanac, 14. mart 2014 13:11)

Ispravka - JNA nije HTELA djelovati! To si hteo reći! I tek kako je MOGLA ali nije HTELA! i tek kako je morala tog Milana Kučana prvog uhapsiti još kada je Slovenije rešila da istupi iz SFRJ (po ustavu SFRJ je morala, da se razumemo, nije to moj lični stav, nego stav koji je važio u Ustavu tadašnje zemlje u kojoj smo živeli).

No kao i svaka država u kojoj zakoni i ustav postoje "pro forme", propala i ta Jugolsavija, a isto tako propada i Srbija moja iz dana u dan, iz potpuno istog razloga - nema zakone, a i to malo zakona što ima, jedan deo se ne poštuje, a jedan deo nije ni u skladu sa ustavom. A ustav nam je... a to je priča za sebe!

Лима

pre 10 godina

Понављају као папагаји: Хрватска територија! Имали смо права по уставу! Алоо веза! Ви сте били у СФРЈ! А ЈНА је била војска која је у заклетви сваког војника имала експлицитни императив да је брани чашћу и животом..!

Бојан Илић

pre 10 godina

@
(djedmedjed, 14. mart 2014 14:16)

Usporedi brojeve, ali ne iz ustaske arhive... Da li je malo pobijenih ako je ispod milion ?!

Sto mu gromova

pre 10 godina

@dragan, 14. mart 2014 11:24
Za Vas Dragane, i ostale koji ne znaju, ili se prave da ne znaju, evo sledećih činjenica:
-Hrvati su u plavim uniformama K Und K monrhije bili skoro tri godine na teritoriji Srbije kao okupatori u prvom svetskom ratu u Mačvi, pa postoje i svedočenja ljudi iz tog vremena koja govore da su "Švabe bile fine i obzirne...", a da su najveća zverstva po Šapcu,Loznici i okolini počinili oni "...Koje smo sve razumeli šta govore..."
-Drugi put, Hrvati su ostali na teritoriji Srbije skoro četiri godine za vreme drugog rata za vreme nacizma i fašizma pod patronatom Nemačkog Rajha, sa "U" velikim slovom na kapi, i "šahovnicom" na reveru uniforme. Bili su u Zemunu, delu Vojvodine, koji im je pripao, kao i na Starom Sajmištu, današnji Novi Beograd, gde su učestvovali, rame uz rame sa svojim mentorima, u likvidaciji Jevreja.
Dakle teza da 'Rvatska noga nikada nije kročila na Srpsku zemlju-ne stoji.
Hvala administratoru b-92 na razumevanju i prostoru, ako objavi ovaj komentar.

Vlada

pre 10 godina

@vlada
voleo bih da je tvoja porodica i familija prozivila to sto su srbi iz krajine proziveli i u drugom ratu i 90tih od strane ustasa,pa da vidim kakvu bi pricu pricao...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (deran, 14. mart 2014 13:15)

Molio bih te da procitas moj komentar jos jednom. Jasnom sam naznacio da je grozno opravdavati proterivanje Srba iz Hrvatske, bas kao sto je grozno provadavati proterivanje Hrvata i stvaranje nekakvih profasistickih tvorevina. JNA jeste agresor sto ne menja cinjenicu da su se nad srpskim stanovnistvom dogadjali stravicni zlocini sto je dokumentovano od strane medjunarodnih organizacija kao sto je Human Rights Watch. Saosecam se sa tobom i nema razloga da se ovako emotivno reaguje na objektivan komentar. Srpska Krajina je bio pogresan i moralno neopravdan projekat bas kao i Tudjmanovo sikaniranje Srba. Ovo nije izjednacavanje krivice vec samo sumiranje onoga sto je odavno dokumentovano i to ne od strane Srba i Hrvata. Ja kao gradjanin Srbije ne zelim da nosim odgovornost necega sto se dogodilo kada sam imao 7 do 11 godina. Mog oca su silom mobilisali da ide na granicu sa Hrvatskom kada je rat poceo. Da li je moj otac trebao da pogine zboh separatistickih teznji krajisnika?

djedmedjed

pre 10 godina

Ustase su za svoja nedjela platili. ne samo oni, nego i njihove familije.
Jedino Kozaci su za svoja nedjela jace kaznjeni.
Dokle smo dosli, kad se za nedjela iz devedesetih mora pravdati nedjelima iz 40-tih.
Arhiv NDH je u Beogradu, a skriva ga se ko sto zmija skriva noge.
Nitko se ne pita zasto.
Odgovor su dali Zerjavic i Kostovic jos 80-tih.
Manipulacija brojem ustaskih zrtava nastavlja se i dalje.
Ne umanjujuci samu svirepost i bezumnost ustasa, zelim reci da se u dnevno-politicke svrhe manipulacija tim brojkama provodi i danas.
Usporedimo broj Srba na popisima 1931. i 1948., te cemo vidjeti da tu netko jako jako laze...

Djordje

pre 10 godina

Uzaludna je svaka nada, jednih i drugih, da će "pobediti"!
Biće nerešeno!
Hrvatska je dobro iskoristila priliku da ne ispituje, unakrsno, srpske svedoke i time izbegla javno suočavanje sa svojom tadašnjim politikom.
Uspeh ovog suđenja je samo to da će u dokumentima Suda biti i jedna i druga tužba svedoci i dokumenta koji ih potkrepljuju.
Sa terminom GENOCID se Sud neće izlagati sopstvenom riziku.
Svaka osuda jedne ili druge strane davala bi municiju onima koji su ubeđeni da su samo oni u pravu.
Ovako svi krivi i svi nevini.
Žrtve i proterani su samo kolateralna posledica "pregnuća" tadašnjih vlasti. Ali nemojte se zavaravati da se neće koristiti u nekim drugim situacijama i okolnostima.
"ĆERAĆEMO SE JOŠ!" - Matija Bećković

plavo more

pre 10 godina

(Plavo more, 14. mart 2014 11:45)

Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini?
Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere.
Možeš li to?
P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....
(Daredevil, 14. mart 2014 12:23)

Kao prvo,mogu, kao sto to nasa vlada vec priznaje godinama....za razliku od vase, koja negira sve ucinjeno i proba se izvlacit na foru.... nismo to bili mi, nego rukovodstvo tadasnje juge ! A tko je pravni nasljednik te nesretne drzave ?! Vi, cak ste i inzistirali na tome ;-)

Kao drugo...tko je to 1987 ukinuo atonomne statuse vojvodini i kosovu ? Tko je poceo sa jednonacionalnim mintinzima i okupljanjem naroda po kosovu i nadalje ? Tudjman, Vatikan ili ipak vanjzemaljci ? Wake and grow up, buddy !

Tuđman je neosporno kriv jer je UZP "Oluja" planirao, najavio i sproveo!

pre 10 godina

re: E moji Srbi koga vi plaćate da vas zastupa

Uglavnom ne plaćaju američku agenciju za odnose sa javnošću "Ruder Finn" kojeg su i Hrvati i Bošnjaci i kosovski Albanci plaćali tokom ratova od 1991. do 1999. i koji i dan danas vrte svoje ekstremno pristrasne filmove o tom periodu.

ToniZD

pre 10 godina

Opet imate rjecnik devedesetih, nakon svih Badintera, Haga, cijele svjetske javnosti koja je dala za pravo Hrvatskoj da izadje iz YU, jer je to pravo bilo zajamceno ustavom SFRJ, vi opet trubite po svome.....
Ako su ovo stavovi sluzbene Srbije sto smo danas culi iz sudnice, mislim da cete se nacekati dok udjete u EU, barem sto se nas iz HR tice!
pozdrav normalnima, ako ih ima :)

mario

pre 10 godina

E da mi smo željeli rat..mi smo željeli da nam okupirate 1/3 države,da nam napravite 40 miljardi eura izravne ratne štete,da protjerate 350 000 nesrbskog stanovništva iz tzv "rsk",mi smo htjeli da sravnite Vukovar,da rušite Dubrovnik...koliko se zna nitko nije napao Srbiju već je bilo obratno da je Srbija pravila haos od Triglava,pa skoro do Vardara....
E baš vam je pravni tim kao da slušamo RTS devedesetih niti smo išta novo čuli...

Бојан Илић

pre 10 godina

"Pa ni Pavelic nije imao odmah vojsku i naoruzanje! Бојан Илић"ovdje prestaje svaka rasprava s tobom i tebi sličnima... vi nas sve izjednačavate s ustašama... meni je žao upravo takvih poput vas
(Nestor, 14. mart 2014 12:25)

2013!
Pun stadion i nacionalni igrac: "Za dom spremni"!
Cirilica NE i razbijanje tabli!
Uz ti 650 000 potpisa?!? (bas savesni gradjani)!
Tompson u sred Zagreba, sa pratecom "opremom"....
Ali to nema veze!
Nisu svi Hrvati ustase, niti sam rekao!
Ali drzavni vrh ima u tome "osnova", UVEK!
Zao mi je ako sam te uvredio, reagovao sam na bezobrazluk doticnog!

Postovani crv

pre 10 godina

Nije moguce! Srbija je kriva za rat, to kazu svi zapadni dnevnici.Zar niste gledali americke filmove?Jugoslovenska armija okupirala Jugoslaviju, da bi time stvorila veliku Srbiju.Srecom rezim iz Beograda nije uspeo.Demokratske snage sa pobunjenicima uspesno rasparcali JU.Ne ,to nije bio cilj, tadasnjih vodecih politicara Hrvatske! Zelim vam sve najbolje u novom indentitetu.Dobili ste ono cemu ste tezili.Vasu lepu.Stradalo malo ljudi, nema veze. Pa vi ste moralni pobednici.Evo sad bas javise na USA gnjavniku!

djedmedjed

pre 10 godina

Izgleda da se pojedincima stvarno ne mogu otvoriti oci !
Pa dajte se sjetite Seseljevog gostovanja u Minimaksovoj emisiji, gdje on prodikuje kako ce "Hjvate kjati zajdjalim kasikáma".
A cjelokupni auditorij u studiju likuje, odobrava i s visoka se smije.
Pa se sjetimo cvijetnog ispracaja tenkova gardijske brigade za Vukovar.
Eto, to je bilo tadasnje raspolozenje srpske javnosti.
Pa se sjetimo Slobine pljacke jugoslavenskog monetarnog sustava, Izvoza "antibirokratske revolucije", ukidanja pokrajina, istjerivanja Slovenaca s kongresa SKJ, mitologiziranja i preuvelicavanja srpskih zrtava u NDH od strane SPC, turneje s mostima kneza Lazara, pa emisara po tzv. Krajini, pa laznog izvjestavanja beogradskih medija o navodnim zrtvama u Pakracu s ciljem izazivanja otvorenog sukoba...
I nakon svega toga se Hrvatima predbacuje preventivno naoruzavanje !
Vidjeli smo sto se dogodilo bosanskim Muslimanima, koji se nisu pripremili za varijantu B !
Koliko licemjeran treba biti za tako nesto ?

Jim

pre 10 godina

Još u ljeto 1990.g., krajiški Srbi dižu barikade i proglašavaju SAo Krajinu, vlastitu paradržavicu sa svim elementima vlasti. Pitam ja Vas zašto JNA nije reagirala na stvaranje nove države unutar SFRJ??? Zašto nije pomogla SR HRvatskoj da zaustavi protuustavno djelovanje unutar svog teritorija??? Kažete da je JNA štitita Jugoslaviju od samovolje i odcjepljenja Hrvatske, a ništa nije poduzela kada se stvarala SAO KRajina već je oružjem (!!) štitila istu. Na koncu, nikome od vas ne bi poželio da ste bili u Hrvatskoj za vrijeme od 91 do 95, pa da vidite što je rat i život pod granatana, uzbunama, opsadama i smrti, svugdje oko vas. Mir s vama.

Bosanac

pre 10 godina

@vlada, JNA nije mogla djelovati jer nije dobila naredjenje, a kako da ga dobije kada su ti isti koji su ga trebali izdati sve dogovorili sa Milanom Kucanom.

narcisi...

pre 10 godina

@hrvatske, bosnjacke & albanske moralne gromade

Ovaj deo Evrope bi bio raj da ste makar 10% onakvi kako sebe u komentarima opisujete i kako sebe zamisljate. I samo bi Srbi bili problem. Ali na vasu i nasu nesrecu niste ni blizu. Ali samo nastavite da demonstrirate rezultate decenijskog ispiranja mozga. Da se razumemo, Srbi jesu krivi za mnogo sto sta, ali ovo sto ovde izigravate je tragikomicno.

pravo i pravda

pre 10 godina

Da li je želela rat, ne znam, ali da je htela da se protera Srbe, to je očigledno. Od "ljute trave na ljutu ranu" preko "čistog hrvatskog zraka" do "udarca da Srbi praktično nestnu" plan je bio očigledan. Međutim to ionako neće biti važno jer se zna ko deli pravdu.

deran

pre 10 godina

@vlada
voleo bih da je tvoja porodica i familija prozivila to sto su srbi iz krajine proziveli i u drugom ratu i 90tih od strane ustasa,pa da vidim kakvu bi pricu pricao...

ma koga to vise interesuje ?

pre 10 godina

naravno da su hteli rat I sam Tudjman je govorio da ce 200 ljudi u hr drzati ostale hrvate u kapitalistickom odnosu koje ce za njih raditi za sitnu lovu i tu opstu pljacku mogao je postici samo u slucaju gradjanskog rata ali sada njegovi poklonici imaju hrvatski pasos I tu se prica o hrvatskom uspehu zavrsava ,srbija je vremenski daleko od hrvatske vise od 20 godina I prica o gradjanskom ratu sfrj I ostale budalastine nas vise ne interesuju a hrvatska mi je poznata kao rumunija bugarska madjarska itd neka svako zivi u svojoj banani I ne dosadjujte vise , idite kod psihijatra ima dobrih lekova

Sto mu gromova

pre 10 godina

@Лима, 14. mart 2014 12:16
Dao si genezu i razlog zašto su Srbi prošli ovako kako su prošli prilikom raspada SFRJ. Zato što je u srpskom korpusu postojao jugoslovenski i komunistički element, segment društva koji je anacionalan, odrastao na bratstvu i jedinstvu naroda i narodnosti, ljubavi prema proleterijatu i utopijskoj priči o jednakosti svih ljudi.
Tu glupost je Dimitrije Tucović demonstrirao u Srbiji pred sam Prvi svetski rat, ali za razliku od komunista iz 1945. godine koji su pokupili po Srbiji, kao ratni plen, stanove, političke, policijske, udbaške, vojne i privredne položaje, on (Dimitrije Tucović) je tu zabludu platio glavom u Velikom Ratu.
S druge strane, vi ste "punjeni" pričom o Velikoj Srbiji, velikosrpskoj hegemoniji i velikosrpskom šovinizmu i nacionalizmu, i krivicom Srbije za sve što se dešavalo na Balkanu (to ste učili u školi iz istorije!) dobili osećaj inferiornosti prema drugim narodima i narodnostima u bivšoj SFRJ, pomešan sa osećanjem lažno nametnute krivice što je dovelo do "katarze" u jugoslovenskim glavama da su četnici najveći zločinci na svetu, Karadjordjevići su robovlasnici, Njegoš je ratni zločinac, a Karadjordje je izvršio genocid nad nevinim Turcima.
I zato još uvek danas se busate u JUGOSLOVENSKE grudi,slušate "Hej Sloveni", grozite se nacionalista, sećate se Tita, "Fiće" i letovanja po Hrvatskoj.
Zato gubimo u svetu!
Zato što smo sve, samo nismo SRBI!

stevan

pre 10 godina

Procitao sam pola komentara I prestao jer vidim da mnogi u Srbiji opet ponavljaju ono ajde da zaboravimo...dok iz Hrvatske vicu Srbi su nas napali. Meni je itekako vazno kako ce se zavrsiti jer zivim 10 hiljada kilometara od mesta gde sam rodjen u SFRJ ili danasnjoj Hrvatskoj. Nikog nisam napao, kao ni vecina "Krajiskih Srba" nego smo hteli ljudska prava...bilo to SFRJ, Hrvatska, Srbija ili sta vec. Srbe su "sikanirali" jos pre pocetka rata po Zadru na osnovu vere I nacionalnosti (pa me zanima sta je tad razlog bio) a mogu zamisliti kako je tek sada posle svega. Ne mrzim nikog, nek svako zivi onako kako zasluzuje, ali zelim da istina izadje na videlo I da se osudi neko za ono sto se nama desilo "u nasoj kuci" gde smo decenijama ziveli.

hrvatske granice?!

pre 10 godina

(dragan, 14. mart 2014 11:24)

A gde je srbija presla granicu hratske ?

granicu hrvatske?
Kakva hrvatska, mi smo imali ustav po kome federativne jedinice (dakle ne drzave, a sam taj separatisticki stav bi u svakoj zemlji izazvao '91...) nemaju samostalno pravo otcepljenja.
granice hrvatske?!
odakle vam te granice, jesu li vam ocevi i dedovi izborili te granice?
a sad zamisli da recimo u kaliforniji meksikanci rese da se odvoje od usa. vi ste najveci pobednici II rata i ako ste na fasitickoj strani bili jer ne samo da smo vam dali slobodu, oprostili najvece fasisticke zlocine (svabe mala deca) vec i dobili teritoriju koju nicim niste zasluzili i na kojoj ste bili manjinsko stanovnistvo (dalmacija, srem i deo slavonije).

acomurija

pre 10 godina

damir@, slep ili malopamteć si, kada u ovom propagandnom nabrajanju zaboravi VEZIVANJE "šahovnice i polumeseca", u Bijeljini na pr. I PRE IZBIJANJA rata u Sloveniji, kada ste pevali uz "pojačanje iz Zagreba" ustaških prvaka još iz '41. da ćete "mutnu pregaziti Drinu i nož u grkljan zariti Srbinu"?
Da nisu Srbi punili u flaše i tegle "čist hrvatski zrak"?
Da nisu protiv ZAJEDNIČKE JNA Srbi krijumčarili šlepere oružja iz Mađarske i Austrije, da nisu avioni bacali Srbima padobrane, i sa VBR-ovima? Da nisu Srbi u Splitu davili regruta-MAKEDONCA Svetlanču Nakova? Da nisu Srbi sami sebe ubijali PRE IZBIJANJA RATA po stanovima u Zagrebu, da nije Milošević snimljen kao Bobetko - "nož u stomak ili bomba u kuću gdje god su Srbi"? Da nisu Srbi imali Starčevića, Pavelića, Tuđmana?
U Vukovaru ima više srpskih nego hrvatskih žrtava, ali to niste krivi vi što se ne zna...
Zašto Srbima pripisujete HILJADE pobijenih poštenih ljudi Hrvata i muslimana (kao i na KiM albanaca) koje ste SAMI LIKVIDIRALI, disciplinujući svoj narod?
I - kakvi ste ljudi ako visite na NAŠIM SAJTOVIMA, gde postoji idiotski oblik tolerancije prema podvalama i propagandi, a da nijedan Srbin, makar i da hvali Tuđmana ili Aliju i Tačija - ne bi mogao da objavi slovce?
Jeste neovisni - srećno, vi vaše, pardon dok je bilo vaše - sada ste postali nemačka kolonija, mi naše - dok bude naše - na žalost?

my way

pre 10 godina

Naravno, ne nego je JNA (slovima, Jugoslovenska Narodna Armija) okupator u Jugoslaviji, a Srbi u svojim kucama, pa su Hrvati morali da pocnu "odbrambeni" rat. Rekao bi neko, to je apsurdno i nemoguce, ali taj ne zna sposobnost nasih novopecenih suseda za istinu i objektivnost. Hrvatska je samu sebe okupirala odlukom sopstvenog sabora, vojskom sopstvene drzave i krenula oruzjem da se "brani" od tog "agresora", pa to ne moze ni Cak Noris! Svaki deo zemlje koji je zeleo da ide mogli su da odvoje mirno, ali su oni hteli i srpske prostore sa sto manje Srba to bolje. I danas velicaju Tudjmanov neoustaski rezim, novu generaciju ustaskih terorista nazivaju braniteljima, a krvavi rat koji su zapoceli domovinskim. Treba li da podsecam na ubistva i maltretiranja Srba i vojnika JNA, vracanje ustaske zastave (kasnije promenjene u "prihvatljivu" sahovnicu), ulice i trgove sa imenima ustaskih monstruma, ukljucujuci i Budaka, kreatora cuvenog matematickog resenja za Srbe, Pavelicevu kunu koja im je svima u dzepovima (nikad pre NDH nije bila hrvatska valuta), nacisticke pozdrave u saboru i uopste retoriku i duh cele Hrvatske, folklor, kako su to neki monstruozno voleli da kazu, mozda i na podrsku koju je taj rezim uzivao? Nema osude toga ni danas, time se ponose kao najslavnijim delom svoje istorije. Uostalom, Hrvatska placa oko 50 miliona evra godisnje penziju pripadnicima svih oruzanih snaga NDH, domovinskoj vojsci, kako je u zakonu nazivaju. Kriva je za genocid i to je potpuno nesporno!

MT

pre 10 godina

Dokle više sa ovom pričom? I jedni i drugi su činili stravične zločine. Da li je jedan strana počinila više ili manje zločina, svejedno je. Zločin je zločin. Nema nevinih ni na njihovoj ni na našoj strani.

Goran

pre 10 godina

Ko je formirao tkzv "srpsku krajinu",ko je bombardovao Zagreb ?Gde je hrvatska vojska presla granicu Srbije ?Bio sam na ratistu u Hrvatskoj i znam sta je bilo.Kad se vojska povukla celo naoruzanje i municija ostavljeno "golorukom" narodu pa smo cak i licno naoruzanje morali tamo ostaviti iako smo ih dobili u Srbiji.
(dragan, 14. mart 2014 11:24)
5480

Pa koje R Srpskoj uveo sankcije,dok je Hrvatska Regularna vojska posle RSK napala,RS??!Srbija naravno!!I onda kao bio je rat svih Srba protiv svih ostali!E pa nije,bio je rat tri Srpske drzave..!Jedna je nestala,a druga je mogla da nije sama sebe odbranila..Pa razmislite malo!!Hrvatska vojska ide prema BLuci a Srbija nista ne preduzima!!To vam nikad nismo oprostili!!Zato ljudi hoce da je RS nezavisna ..odvojena od Federacije,ali nikad provincija Srbije..A a nije bilo onih koji su branili RS,sad bi takvi kao ti meni u BG j..ali majku izbjelicku,kao onima iz Krajine!!!

Milojko

pre 10 godina

Naravno da je početkom 1990-ih u bivšoj YU republici Hrvatskoj došlo do separatističkih težnji dela Hrvata pod vođstvom ekstremističke političke stranke HDZ na čijem čelu se nalazio politički buntovnik Franjo Tuđman. Dolaskom na mesto predsednika te republike neskriveno je pokazivao ratno huškačke namere i aktivnosti poput organizovanja paravojnih formacija i ulaska u otvoreni sukob hrvatskih pobunjenika sa JNA. Daljni tok političkih događaja samo će potvrditi da je politički vrh Hrvatske odgovoran za posledične ratne zločine.

mare

pre 10 godina

@"susjedi"
Ako niste hteli rat, sto niste seli za pregovaracki sto nego krenuli sa napadima na Srbe i JNA. Vi mislite da je tek tako moguce proglasiti drzavu na nekoj teritoriji u stilu "ovo je sad samo moje a svima kojima se to ne svidja mogu slobodno van". Smesni se s tim insistiranjem na reci agresija. Sukobi su poceli u okviru zajednicke drzave a kasnije proglasena SRJ i Srbija su samo materijalno i logisticki pomagali pobunjene Srbe da im se ne bi desilo ono sto se desilo 1995. Ne racunam razne dobrovoljne paravojne formacije i vikend-cetnike. Na obostranu srecu, pravog rata izmedju srpske i hrvatske vojske tj. Srbije i Hrvatske nije bilo.

neki zaboravljaju neki ipak ne

pre 10 godina

Jasenovac, Jadnovo, Stara Gradiska, Kozara, PREBILOVCI, jame u Hercegovini za Srbe, od kolevke do starca, SRBOSJEK, vrbe, LOGORI ZA DECU od kojih su se i nacisti zgrazavali, ustase, slovo u, sahovnica sa pocetnom belom kockom, ljubo milos, maks luburic, ante pavelic, mile budak...ma SRPSKA MITOMANIJA, MA SRPSKA LAZ! Neko nama prica a u periodu od 90 godina proslog veka nas dusmani i koljaci SKRATISE ZA POLA! Al neka ajmo Srbi u Jugoslaviju, Jugoslavija, Juga, Jugica nasa lepa mila draga...eto nam je. Koliko jos i sta treba da se desi da se Srbi opamete. Ne zna se ko nas je vise poklao i pobio u 2 svetska rata dal hrvati, bugari, madjari, tzv bosnjaci, siptari ili pak germani. Uzas. Ma nekoliko miliona Srba sto je pobijeno i poklato nije istina MA SRPSKA MITOMANIJA, ISLI DA OSVAJAJU. Kako da ne! Neki ovde kazu tj pitaju jer hrvatska vojska isla u Srbiju da osvaja, isla bi da je mogla, htela je ali NIJE mogla! A kad su bili za kratko vreme u Sremu ustase su nacinile stravican pokolj! MA SRPSKA MITOMANIJA! Sava Sumanovic jedan od njih.
A u lepoj njihovoj se sve od Drugog svetskog rata nastavilo 80 i 90 tih godina, tajnim naoruzavanje i pretnjama upucenim prema Srbima pa onda i otkazima sa posla. Srbi su se branili, oduvek su ZIVELI NA TIM prostorima. Jel ima Hrvata u Srbiji, ima i ne fali im dlaka sa glave.

Bio bi red da objavite komentar. Hvala.

damir

pre 10 godina

Daaaaaa i Hrvatska i Bosna i Slovenija i Kosovo sve te države su htjele rat protiv miroljubive Srbije , i onda su te republike napale miroljubljivu Srbiju u njenim gradovima kao što su Vukovar,Dubrovnik,Osijek,Sarajevo,Srebrenicu,Ljubljanu,Prištinu itd itd,napadi su bili izvedeni sa teškim oružijem kao što su lovačke puške , molotovljevi kokteli , a miroljubiva goloruka Srbija se očajnički branila sa stotinama tenkova,aviona,brodova,topova. E moji Srbi koga vi plaćate da vas zastupa

Raush

pre 10 godina

Vidim po komentarima suseda da su hrvatima dobro isprani mozgovi. Tvrde da je SFRJ oruzje bilo srpsko (slovenacko, muslimansko, itd), ja tvrdim da je bilo I hrvatsko koliko I srpsko, kako se kome I gde zakinulo. Spremniji su usli u sukob, sa debelom podrskom u politickom I vojnom smislu sa zapada, a te price o vasem golorukom junastvu pricajte I dalje svojoj maloj deci.

Nestor

pre 10 godina

"Pa ni Pavelic nije imao odmah vojsku i naoruzanje! Бојан Илић"

ovdje prestaje svaka rasprava s tobom i tebi sličnima... vi nas sve izjednačavate s ustašama... meni je žao upravo takvih poput vas

Zlopamtilo

pre 10 godina

Ja i dalje mislim da prvo treba da se svedu računi iz WW2. Pri tom mislim da nije zadovoljavajuće da se zaustavimo na tome što je Tito naplatio od Nemaca ratne reparacije svojevremeno.Takođe je skandal što je tužba Hrvatska a tek iznuđena kontratužba Srpska ,ali to je ta naša poslovična glupost .Mi čak imamo naše predstavnike koji su njihovi svedoci tužbe .Tu mislim na S.Biserko koja kako god da se zove i šta god da radi je Beograđanka . Pri tom mislim da to i nije toliko loše koliko je ružno zato što to pokazuje da je ovde ipak moguće drugačije mišljenje jer koliko god da dotičnu mrzi 90% naroda ona kao i njene "koleginice" idu slobodno ulicom svih ovih godina .

Daredevil

pre 10 godina

Lol.... sta ovaj prica ?! Svi, ali bas svi dokazi koja je srpska strana iznjela, su vec u provostupanjskoj presudi hr generala su ODBIJENI....a on ajd jovo ponovo ! Pobijanje tih navodnih dokaza iduci tjedan ce biti brutalno za srpsku stranu. Bas svi ti iskazi su izvuceni iz konteksta ili su samo djelomicno prevedeni.... Koja obstrukcija i zamjena teze.... ja mislim da vam se gadno pise.... No budemo vidjeli ;-)
(Plavo more, 14. mart 2014 11:45)

Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini?
Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere.
Možeš li to?
P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....

Лима

pre 10 godina

МИ СМО БИЛИ ЈУГОСЛАВИЈA ДО 2003 ГОДИНЕ ! И ја сам поносан на то! јер не може ни један лоботомирани ех yugosloven да ми дође и прича о ВЕЛИКОЈ СРБИЈИ ! забадачи ножа у леђа! ...Хеј Словени химна има у себи и клетву, која ће стићи све издајнике.

Zole

pre 10 godina

Ko je propustio sta se desavalo pre 20 godina kod nas neka sad gleda sta se dešava u Ukrajini. Kako je Tudjman dobio podršku zapada, tako je i ova nova vlast dobila podršku. Zapadu nije bitno ko je ko, već na cijoj je strani. Srbi i Hrvati su odmah krenuli u rat a Rusi i Ukrajinci su cekali više od 20 godina. Scenario je isti, samo su drugi akteri.

država

pre 10 godina

(Zlopamtilo, 14. mart 2014 12:08)
Slažem se. Prvo treba srediti račune iz WW2, kad su četnici pobili moje u Dalmaciji koji su se u partizanima borili protiv ustaša i četnika. Srbija da odgovara za zločine četnika i nacionalističko ludilo u Dalmaciji i da plati odštetu.

slavonska lola2

pre 10 godina

Normalno da smo mi građani Hrvatske željeli rat, što ima lijepšeg nego rat u vlastitom dvorištu i to bez oružja protiv cijele JNA ... kao iz snova za dokazivanje junaštva, nema hrabrijih od nas.

E sad dolazi pravo pitanje, kako se zovu oni koji napadaju nenaoružane da bi se iživljavali nad njima zbog svojih megalomanskih ideja povećanje teritorije?

Marko

pre 10 godina

@Goran
Aj majke ti kaži ti nama kako ste vi, navodno, "stvarali" oružje?!
Vi Hrvati ste mnogo uskogrudi i za vas niko od Hrvata nije počinio ni jedan zločin. Svi ste heroji i oslobodioci a žrtve su se same klale, ubijale i silovale...
200.000 ljudi je samo rešilo da napusti Krajinu jer im se nije svidela klima? Znali su oni da će Hrvatska vojska biti humana i da im se neće ništa desiti...O bože gde vi živite?

Franjo je hteo rat jer je znao da Srbi imaju jaču vojsku i da mogu pokoriti celu HR za 5 dana da su hteli! Ali, takođe je znao da Nemačka, kao večiti saveznik Hrvatske, i njeni puleni, neće dopustiti to i da će upravo oni dati oružje Hrvatskoj...
Ups, izvini, moja greška...hteo sam reći da će Nemačka "stvoriti" oružje Hrvatskoj :)

Milenko

pre 10 godina

@sarajevo.ba

Ako smo mi Srbi hteli rat, zasto su se Hrvati pre nego sto ce poceti rat (godinu dana pre) naoruzali, zasto su moji roditelji ostali bez posla, zasto je zbor narodne garde dolazio u moju kucu i pretresao je i prevrtao nam stvari, zasto su mi oca gadjali tromblonom dok je ulazio kolima u dvoriste, pa nekoliko dana (jer nisu uspeli da ga pogode) dosli opkolili mi kucu, oterali oca na tavan da trazi cetnike i onda 7 gardista otvori rafalnu paljbu po krovu kuce i sruse ceo krov gde se u tom momentu moj otac sam nalazio???

I da se podsetimo, ko je zadavio golim rukama Vojnika u HR???

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

sarajevo.ba@, pa niko vam nije sporio pravo na to "otcepljenje". Niko U SVETU, jedino, nije hteo nezavisno-neovisnu-serbez muslimansku državu u Evropi-Europi - osim Miloševića i Karadžića.
Problem je čisto pravni i faktički:
1. svaki sud na Planeti vaga pri razvodu braka ŠTA JE KO UNEO? E, to su Hteli Srbi u bivšoj Jugi - da iznese SVAK SVOJE.
A ne Hrvati jednu trećinu teritorije što su okupirali, a muslimani u BiH dobili 18% teritorije od Srba, za koje imamo tapije.
Raspitaj se i ko je hteo rat i zašto, i zašto su se u Bosni ujedinili "rogovi u vreći" - muslimani i katolici protiv pravoslavaca. I zašto je rat između muslimana i Hrvata bio najkrvavija epizoda, ali su vas gazde zgazile po prstima i naprasno ste postali prijatelji, jedni drugima 'cvijeće'...
2. Ne natežite se više po srpskim sajtovima da dokažete nedokazivo: Srbi nisu napali NIKOGA u bivšoj Jugi, već branili svoje, a - pravo na svoju imovinu i ostalo ostaje večno.
Ne natežite se, da ne napunite gaće, pa da opet UN osnivaju neki "Usputni sud". Možda nećete biti interesantni gazdama, tj da im ne budete NATO-bombarderska pešadija...

Lepo je rekao Rambo amadeus u jednoj pesmi

pre 10 godina

@ (ISTINA i ODGOVORNOST, 14. mart 2014 11:48)

Šta je s mozgom???
1)Tito ni na koji način nije odgovoran za genocid na bilo kojem narodu a naročito ne za genocid nad Srbima!!!
To što je bio austrougarski oficir u prvom svestkom ratu očito nije imalo veze sa njegovim izborom.
2)Ako je neko na ovom svetu ikada bio JUGOSLOVEN onda je to Josip Broz Tito! Nikakve veze on sa Hrvatskim narodom nema osim što je rodjen u Zagorju! On je čovek bio oličenje Jugoslovena!

A zašto je bilo rata i ko je odgovoran?
E pa odgovoran si ti i tebi slični jer dozvoljavaju da im neko utuvi u glavu ovakve gluposti o Drugu Titu. Kada prihvatite takve stvari o Titu, onda zamisli šta još mogu da vam utuve u glavu o manje poznatim i značajnim ljudima!

kakodane

pre 10 godina

@Lukijan Mušicki

Kip Bana Jelačića je okrenut iz razloga drugačije orjentacije Trga u odnosu na onu prije 100 godina. Ako ćemo pravo tada je kip pokazivao u pravcu sjevera dakle više Beča nego Budimpešte a sada pokazuje na jug dakle prema Bihaću a ne Beogradu. No to ne zvuči toliko dobro za nacionalnu folklor-mitomaniju, zar ne?

smarate

pre 10 godina

@slavonska lola2
E sad dolazi pravo pitanje, kako se zovu oni koji napadaju nenaoružane da bi se iživljavali nad njima zbog svojih megalomanskih ideja povećanje teritorije?

Odgovor jе vrlo jednostavan: hrvatski "branitelji".

Vlada

pre 10 godina

Kao neko iz Srbije, osećam se grozno zbog onoga što je Milošević radio u Hrvatskoj i Bosni zloupotrebivši JNA za svoje političke i vojne ciljeve. Mislim da je SAO Krajina bila jedna retrogradna i zločinačka tvorevina bazirana na etničkom i šovinističkom principu i voleo bih da dođe dan kada se Srbija i njeni građani više neće dovoditi u vezu sa tim događajima (baš kao što je Srbija ipak manje više živela u relativnoj slozi i poštovanju sa Hrvatskom posle drugog svetskog rata i NDH). Ipak je prošlo puno vremena i današnji mladi odrasli ljudi su u to vreme bili samo deca te ne bi trebalo da nose balast ovih događaja. Nažalost vidimo da je nekim ljudima iz nekog osećanja iracionalnog kolektivnog ponosa teško da prihvate neke stvari, a mladi i u jednoj i u drugoj zemlji dobijaju oprečne informacije o onome što se događalo. Ono što je užssno je da Antonio dole opravdava proterivanje ili odlazak(kako god gledali na to) 200 000 ljudi među kojima je takođe bilo mnogih koji nisu tada uticali na događaje u Hrvatskoj. Postavljanje raznih hipoteza i poređenje sa Kosovom, Bosnom i Krimom je bespotrebno jer sam siguran da bi ovo pitanje drugačije bilo rešeno da vođe hrvatskih Srba nisu bile toliko ogrezle u nacionalizam. Činjenica je da Srbija mora da se u potpunosti suoči sa odgovornošću Miloševića i tadašnjih vlasti za JNA agresiju kao i pomaganje Krajine. Ubijen je i proteran značajan broj hrvatskih civila.

MARKO M

pre 10 godina

Proterati iz zemlje preko 200 000 ljudi i pritom pobiti nekolko hiljada ljudi je genocid nad srpskim narodom i tu je sve jasno! Nema tu mnogo polemike, da je bilo obostranih losih poteza bilo je.

djedmedjed

pre 10 godina

da-da. Hrvatska je sigurno htjela rat, nenaoruzana i de facto okupirana, s blokiranim granicama, tak da su ona dva bijedna kamiona kalasnjikova morali svercati preko svoje vlastite granice.
JNA nam je razoruzala teritorijalnu obranu, a mi "krvozedne ustase" smo bili ludi za ratom.
To je bio plan "ustase Tudjmana" i njegovih crnokosuljasa kojima je zivotni san bio klati "srpsku nejac".
Pa koja budala vjeruje u takove gluposti i lazi ?
Dajte si procitajte beogradske novine iz onih dana, koliko je tu bilo mrznje, lazi i podmetanja...
Halo, danas je 2014. godina ; doslo je vrijeme osvjescenja !

Objavite ovaj komentar ako ste dzekovi !
Ako niste, dovidjenja zauvijek !

djole

pre 10 godina

Sve ovo je jedna velika farsa. Zasto neko od politicara ne stisne ...a i kaze pravu istinu o ratu, da je rat dogovoren izmedju Tudjmana i Milosevica, da je cilj bio da se narod popljacka i posvadja, a da se na racun toga enormno obogati jedan veoma mali roj ljudi, tzv elita, otuda i naziv "ratni profiteri"
Izguglajte malo, ne dozvolite da vam politicari kreiraju misljenje, onda postajete njihovi robovi

Zlopamtilo

pre 10 godina

@(djedmedjed, 14. mart 2014 12:12)

Pusti tamiće i pilićarski šverc ,ja sam imao prilike da se prevezem sa boeingom 707 popularnim "kikaš"- em .Ti sigurno znaš odakle mu to ime .
Čudi me što niko još uvek ne traži odštetu i za taj avion i tovar koji je nosio .

beloglavi sup

pre 10 godina

Tuđman i Hrvatska su hteli rat ali su rat hteli i milosevic i ekipa oko njega.radi ratnog profiterstva na stetu hrvatskih i srpskih gradjana.ja kao gradjanin koji je bio izuzetan bi presudio tako sto bi se i hrvatska i bivse rukovodstvo kaznili novcano gde bi im se oduzela imovina rukovodioca a dva rukovodstva od njihove imovine i iz budzeta tj drzavnih rezervi dve strane.hrvatska strana za svaku kucu po kvadratu po 1000 eura i srpsko rukovodstvo isto za zemljiste kucno po 5000 eura po aru za seosko 1000 eura za obradivo 5000 eura po aru, za vocnjake po aru 2000 eura.i kazna za nesprecavanje jasenovca rukovodstva hrvatske po slobodnoj proceni suda.za nesprecavanje oluje u hrvatskoj ukor,a za svakog poginulog po 100.000 eura na obe strane. to bi bilo pravedno.a/a

damir

pre 10 godina

Daaaaaa i Hrvatska i Bosna i Slovenija i Kosovo sve te države su htjele rat protiv miroljubive Srbije , i onda su te republike napale miroljubljivu Srbiju u njenim gradovima kao što su Vukovar,Dubrovnik,Osijek,Sarajevo,Srebrenicu,Ljubljanu,Prištinu itd itd,napadi su bili izvedeni sa teškim oružijem kao što su lovačke puške , molotovljevi kokteli , a miroljubiva goloruka Srbija se očajnički branila sa stotinama tenkova,aviona,brodova,topova. E moji Srbi koga vi plaćate da vas zastupa

vlada

pre 10 godina

Ma ne Sloba nije hteo rat nikako, Sloba se zalagao za mir i blagostanje! Ma da!
Mislim jesam ja Srbin, i jesu Srbi bili protiv rata, kao i generalno većina i Hrvata i Bosanca, ali su rat podjednako odgovorni i Sloba i Tudjman i Alije i zapadni interesnici. To je ono što je najtačnije i to je ono što pokušava da se revidira ovim sporom. Jer kao i svaki put do sada, pobednik (zapadni interesnici) pišu istoriju, onako kako njima paše! A u istoriji mora stajatai da je neko kriv i eto ispada da smo to mi, Srbi. Ne zato što je to neka svetska mega zavera protiv Srbi (bole njih uvo za nas i Hrvate dobro ako znaju i gde smo na karti), nego eto tako...
Zapravo grešm. Njih trojca jesu najodgovorniji za pokretanje rata, ali je isto tako JNA najodgovornija zato što se rat dogodio. JNA je imala obavezu po ustavu SFRJ da štiti integritet države a to nije uradila! Trebala je da pohapsi gamad i kao u Grčkoj zavede vojnu huntu na godinu dana pa za godinu dana lepo izbori da se izabere nova vlada, a tri smrda na doživotnoj robiji da trunu.
Sad će neko reći da bismo onda doživeli Grčki scenario i krizu kroz koju su oni prošli, a ja na to odgovaram sa zadovoljstvom i maštanjem kako bi nam lepo bilo - DA! Gde bi nam kraj bio da smo doživeli Grčki scenario!

Daredevil

pre 10 godina

@ (sarajevo.ba, 14. mart 2014 11:53)
Hahahahahahaha,da ovo šta si napisao nije smešno možda bi čak bilo i žalosno.
Nego vidim sve vrvi od Srba i Hrvata u Sarajevu jelda.....

pravno i moralno

pre 10 godina

ovdje prestaje svaka rasprava s tobom i tebi sličnima... vi nas sve izjednačavate s ustašama... meni je žao upravo takvih poput vas
(Nestor, 14. mart 2014 12:25)

Ja nikad nisam izjednacio Hrvate sa NDH ali neko tu genocidnu drzavu mora da predstavlja a niko drugi nije do RH. Znam da u hrvatskoj ima dosta Hrvata koji su protiv ustasa ali opet ima i dosta Hrvata koji to ustastvo dizu u nebesa pa zbog takvih kao sto su oni RH jeste pravni naslednik NDH. Mozda mi ti mozes dati neki drugi pogled da vi niste to za sta se prestavljate ali 650 000 cirilomrzaca i srbomrzaca imate javno sve sa potpisima. Zamisli da se to radi u Srbiji , popis sta se mrzi i ko se mrzi , ne samo u Srbiji nego bilo gde u svetu. To radi samo genocidna drzava bez sramote na proslost i svoje nasledje. Sto se tice pravnog tima Srbije , veoma sam zadovoljan kako su izneli kontratuzbu i sve dokumentovali dok se hrvatska tuzba zasniva na teorijama i njihovim tvrdnjama bez ikakvih dokumenata sem onog sto su se pozvali na dokument JNA sto je pisao hrvatski oficir koji je dezertirao iz JNA posle te depese.

Lukijan Mušicki

pre 10 godina

Malo mi je smešno i tužno čitajući naslov.Srpski političari trebali su da znaju skim imaju posla i ako nisu znali trebali su da uče istoriju JUŽNE EVROPE.Istorija se ponavlja;Hrvati pripadali su MAĐARSKOJ KRUNI blizu 1000 godina i imali su svoju autonomiju(banovinu).Kad god MAĐARSKA KRUNA imala problem nikad nije mogla da računa na pomoć i razumevanje Hrvatske zajednice,čaknaviše dobili su izdaju.
Čuveni Jelašićev kip u Zagrebu bio je uperen prema Budimpešti, danas taj isti čuveni kip usmeren prema Beogradu.

Gaga

pre 10 godina

Mač sa dve ostrice. ako se bazira jacina argumenata tuzbe po osnovu 250-300000 proteranih izbeglica iz hrvatske po raznoraznim osnovama (ratnih dejstava,pretnji,ubistava,paljevina itd.) bez obzira koliko je to bilo ocigledno i da nekim slucajem i bude presudjeno u korist srbije sta cemo kad krene tuzba tkz. drž. kosova protiv srbije i ta tuzba bude bazirana na osnovu izbeglica opet bez obzira da su te kolone izbeglica bile organizovane i koliko god to bilo ocigledno da je namesteno. onda po osnovu predhodne presude u korist srbije protiv hrvatske, puno pravo tkz.kosovo mozde da dobije presudu u svoju korist. pitanje isplate ratne odštete u oba slucaja polomice se o grbacu srbije... vansudsko poravnjanje naravno ne dolazi u obzir ali svakako presuda da nije bilo genocidne politike u sva tri slucaja je najbolje rešenje ma koliko ono bilo nepravedno, najbolje je za srbiju. Zivimo za buducnost i okrenimo se buducnosti, proslost je za istoriju i istoricare, opet koliko to god je to tesko i bolno.

dragan

pre 10 godina

Ko je formirao tkzv "srpsku krajinu",ko je bombardovao Zagreb ?Gde je hrvatska vojska presla granicu Srbije ?Bio sam na ratistu u Hrvatskoj i znam sta je bilo.Kad se vojska povukla celo naoruzanje i municija ostavljeno "golorukom" narodu pa smo cak i licno naoruzanje morali tamo ostaviti iako smo ih dobili u Srbiji.

ISTINA i ODGOVORNOST

pre 10 godina

....Нашa контра тужба ће успети ако правни тим у Хагу докаже да ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ Срба из Хрватске 1991-95. (када је из Хрватске протерано 350.000 Срба), представља ТРЕЋУ, завршну фазу ГЕНОЦИДА над Србима, који су планирали и започели хрватски нацисти 1941-45. (када је убијено преко 1.000.000 Срба, Рома и Јевреја).
Доказ: Срби су у Хрватској 1940. чинили 28% становништва ; 1946. испод 15%, а 1996. само 5%.

.....Најодговорнија лица за геноцид над Србима који је са прекидима трајао 55 година су:
1) Поглавник Анте Павелић, хрватски нациста (1941-45.)
2) Маршал Јосип Броз-Тито, хрватски комуниста (1946-80.)
3) Титов генерал Фрањо Туђман, хрватски националиста (1981-96.)

miha bukovac

pre 10 godina

Bez sumnje da se rat nije mogao izbegnuti, u prvom redu Sloveniji je bio potreban rat protiv JNA i u tom smislu su podsticali sveopštu antisrpsku propagandu netrpeljivost i patološku mržnju prema Srbima kako bi proizveli uslove za taj rat, ali, ne na svojoj teritiriji, zato su imali i pripremljen slogan "pozor, pozor, sprema se velik pretep, nože lahko dobite pri vratarju". Hrvatska je želela sveopšti rat protiv Srba (za ostvarenje svog već poznatog programa "Srbi kao remetilački faktor") i u tome je našla ("prirodno") savezništvo sa Slovenijom, potrebno im je bilo da dobiju muslimane odnosno Bošnjake i Albance na svoju stranu i (po mogućnosti) sve neSrbe na teritoriji SFRJ, u tome su bili veoma uspešni, naročito sa bosanskim Muslimanima, Albance su i tako već odavno instruirali Slovenci da prvi počnu, (pred sam početak rata u Sloveniji na TV Ljubljana su dovodili albance poslatičare da govore kako su Srbi zli) međutim Rugova je čekao da neko drugi to uradi.

Plavo more

pre 10 godina

Lol.... sta ovaj prica ?! Svi, ali bas svi dokazi koja je srpska strana iznjela, su vec u provostupanjskoj presudi hr generala su ODBIJENI....a on ajd jovo ponovo ! Pobijanje tih navodnih dokaza iduci tjedan ce biti brutalno za srpsku stranu. Bas svi ti iskazi su izvuceni iz konteksta ili su samo djelomicno prevedeni.... Koja obstrukcija i zamjena teze.... ja mislim da vam se gadno pise.... No budemo vidjeli ;-)

MaIdiBegaj

pre 10 godina

"Tuđman i Hrvatska su hteli rat"- A Srbija se branila od napada sa neba i kopna od Hrvatske ?!! Ma Hrvati su sve poceli,Srbija je nevinasce i andjeo!!

Srx

pre 10 godina

Bilo pre 20, ej DVADESET godina. Zar vam (politicarima i zatrovanim nacionalistima) nije bilo dosta? Nemojte da nas trujete sa vasom mrznjom vise!

Jedna vojska i jedna ekonomija od Jadranskog do Crnog mora

pre 10 godina

Ne verujem da je Hrvatska, na čelu sa Tuđmanom, zaista želela rat. Nesporno je jedino da je Hrvatska želela da se otcepi od SFRJ, odnosno da dobije punu državnost. Međutim, državnost se ne dobija na tacni, već se za nju, uglavnom ratuje, manje ili više (manje, u Slučaju Slovenije, a mnogo više u slučaju Hrvatske). Sa druge strane, rastakanje SFRJ ne bi bilo potpuno i trajno bez rata, a to je odgovaralo određenim međunarodnim (stranim) igračima, jer su imali određene geostrateške i ekonomsko-političke interese. Pošto su ti interesi sada ostvareni, više nije ni bitno ko je šta započeo krajem 1980-ih ili početkom 1990-ih.

Бојан Илић

pre 10 godina

Ovaj je krivo i loše obaviješten (kao uostalom i 90% srpskog naroda) i priča gluposti. Ili vas možda (utješno) obmanjuje?? Alooo, Hrvatska htjela rat '91, a bez oružja i vojske?!?!?!?! Vojsku i naoružanje smo stvarali "u hodu", sve do 1995e. U samom početku nismo imali apsolutno ništa.
(Goran Matić -Split, 14. mart 2014 11:42)

Pa ni Pavelic nije imao odmah vojsku i naoruzanje!

Argumenti su ti jadni, s' obzirom da ste uvek cekali jaceg da zabijete braci noz u ledja!
Ali to je pitanje morala , obraza i ostalih "ne pravnih" faktora!

Zao mi vas je, kakva god presuda bila ...

Goran Matić -Split

pre 10 godina

Ovaj je krivo i loše obaviješten (kao uostalom i 90% srpskog naroda) i priča gluposti. Ili vas možda (utješno) obmanjuje?? Alooo, Hrvatska htjela rat '91, a bez oružja i vojske?!?!?!?! Vojsku i naoružanje smo stvarali "u hodu", sve do 1995e. U samom početku nismo imali apsolutno ništa.

Marijan

pre 10 godina

Jači će biti samo njihov osobni račun kad se ovaj cirkus završi. Svi ozbiljniji pravni stručnjaci unaprijed su rekli da u ovom slučaju nema dobitnika. Gube hrvatski i srpski građani koji će ove teletabise koji mlate praznu slamu jako masno platiti.

sarajevo.ba

pre 10 godina

Osim vas Srba niko nije htio rat, samo smo htjeli otcjepljenje
A to sto ste vi napali pa sad kao drugi su htjeli rat ne pije vode

Ne treba tu nikakav sud da se jasno vidi, imate snimke na netu iz devedesetih
Pregledajte malo, vidjet cete ko je imao ratnu retoriku
Od toga da je Karadzic govorio "da moze muslimanski narod otici u nestanak" do Vucica I 100 muslimana za jednog Srba
To sto vi sami sebe lazete zaista je samo vas problem, al skontali ste da vam mi pa ni ostatak svijeta ne vjerujemo?
E ako niste onda je vrijeme, jer samo tonete dublje
Hrvati ce vas lagano dobit u ovom sudskom sporu, a kad se to desi bit ce da je nastimano jer je Hrv u EU, da ovaj sud samo srbe osudjuje itd...
Samo bih jedno pitanje imao, da li vi zaista vjerujete u ono sto pricate I zasto niko nije u pravu osim vas, te zasto je cijela Europa na neki nacin protiv vas?
Zasto sto ste fini, dobri?
Poz I molim za objavu komentara

Marko_Zg

pre 10 godina

Rat su htjeli zapadni financijski moćnici. Kako u našim krajevima žive pretežno 'ovce', to im je bilo lako. Ovako ili onako, što smo imali (ekonomski) nekad, a što sad? Sigurno ne u interesu nas 99% u ovim kvazi-državicama.

Pavo du

pre 10 godina

Tako je, Franjo je htio rat, trebao je reći 90 tih da Hrvatska hoće neovisnost ali da nam braća Srbi odrede granice jer Srbi trebaju da vladaju Hrvatskom i određuju što je najbolje za nas i koje bi nam trebale biti granice! A što se tiče granica ako Srbi ne prihvačaju AVNOJ evske granice onda bi trebali prihvatiti granice Hrvatske iz 1941 koje su odredili Karađorđevići!

Nenad-EU

pre 10 godina

Realno je jaca ali postoji samo jedan mali "problemcic". HR je clanica EU i Nato a iza njih stoji i veliki brat. Tu pravde nema vec se presude unapred znaju.

Tom Sojer

pre 10 godina

Ako je naša kontratuzba jaca, zasto je od srpske strane uvek trazeno da se sve resi vansudski? Za čije interese rade ovi "naši" političari?

Nenad-EU

pre 10 godina

Realno je jaca ali postoji samo jedan mali "problemcic". HR je clanica EU i Nato a iza njih stoji i veliki brat. Tu pravde nema vec se presude unapred znaju.

Tom Sojer

pre 10 godina

Ako je naša kontratuzba jaca, zasto je od srpske strane uvek trazeno da se sve resi vansudski? Za čije interese rade ovi "naši" političari?

Бојан Илић

pre 10 godina

Ovaj je krivo i loše obaviješten (kao uostalom i 90% srpskog naroda) i priča gluposti. Ili vas možda (utješno) obmanjuje?? Alooo, Hrvatska htjela rat '91, a bez oružja i vojske?!?!?!?! Vojsku i naoružanje smo stvarali "u hodu", sve do 1995e. U samom početku nismo imali apsolutno ništa.
(Goran Matić -Split, 14. mart 2014 11:42)

Pa ni Pavelic nije imao odmah vojsku i naoruzanje!

Argumenti su ti jadni, s' obzirom da ste uvek cekali jaceg da zabijete braci noz u ledja!
Ali to je pitanje morala , obraza i ostalih "ne pravnih" faktora!

Zao mi vas je, kakva god presuda bila ...

damir

pre 10 godina

Daaaaaa i Hrvatska i Bosna i Slovenija i Kosovo sve te države su htjele rat protiv miroljubive Srbije , i onda su te republike napale miroljubljivu Srbiju u njenim gradovima kao što su Vukovar,Dubrovnik,Osijek,Sarajevo,Srebrenicu,Ljubljanu,Prištinu itd itd,napadi su bili izvedeni sa teškim oružijem kao što su lovačke puške , molotovljevi kokteli , a miroljubiva goloruka Srbija se očajnički branila sa stotinama tenkova,aviona,brodova,topova. E moji Srbi koga vi plaćate da vas zastupa

dragan

pre 10 godina

Ko je formirao tkzv "srpsku krajinu",ko je bombardovao Zagreb ?Gde je hrvatska vojska presla granicu Srbije ?Bio sam na ratistu u Hrvatskoj i znam sta je bilo.Kad se vojska povukla celo naoruzanje i municija ostavljeno "golorukom" narodu pa smo cak i licno naoruzanje morali tamo ostaviti iako smo ih dobili u Srbiji.

MaIdiBegaj

pre 10 godina

"Tuđman i Hrvatska su hteli rat"- A Srbija se branila od napada sa neba i kopna od Hrvatske ?!! Ma Hrvati su sve poceli,Srbija je nevinasce i andjeo!!

ISTINA i ODGOVORNOST

pre 10 godina

....Нашa контра тужба ће успети ако правни тим у Хагу докаже да ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ Срба из Хрватске 1991-95. (када је из Хрватске протерано 350.000 Срба), представља ТРЕЋУ, завршну фазу ГЕНОЦИДА над Србима, који су планирали и започели хрватски нацисти 1941-45. (када је убијено преко 1.000.000 Срба, Рома и Јевреја).
Доказ: Срби су у Хрватској 1940. чинили 28% становништва ; 1946. испод 15%, а 1996. само 5%.

.....Најодговорнија лица за геноцид над Србима који је са прекидима трајао 55 година су:
1) Поглавник Анте Павелић, хрватски нациста (1941-45.)
2) Маршал Јосип Броз-Тито, хрватски комуниста (1946-80.)
3) Титов генерал Фрањо Туђман, хрватски националиста (1981-96.)

sarajevo.ba

pre 10 godina

Osim vas Srba niko nije htio rat, samo smo htjeli otcjepljenje
A to sto ste vi napali pa sad kao drugi su htjeli rat ne pije vode

Ne treba tu nikakav sud da se jasno vidi, imate snimke na netu iz devedesetih
Pregledajte malo, vidjet cete ko je imao ratnu retoriku
Od toga da je Karadzic govorio "da moze muslimanski narod otici u nestanak" do Vucica I 100 muslimana za jednog Srba
To sto vi sami sebe lazete zaista je samo vas problem, al skontali ste da vam mi pa ni ostatak svijeta ne vjerujemo?
E ako niste onda je vrijeme, jer samo tonete dublje
Hrvati ce vas lagano dobit u ovom sudskom sporu, a kad se to desi bit ce da je nastimano jer je Hrv u EU, da ovaj sud samo srbe osudjuje itd...
Samo bih jedno pitanje imao, da li vi zaista vjerujete u ono sto pricate I zasto niko nije u pravu osim vas, te zasto je cijela Europa na neki nacin protiv vas?
Zasto sto ste fini, dobri?
Poz I molim za objavu komentara

slavonska lola2

pre 10 godina

Normalno da smo mi građani Hrvatske željeli rat, što ima lijepšeg nego rat u vlastitom dvorištu i to bez oružja protiv cijele JNA ... kao iz snova za dokazivanje junaštva, nema hrabrijih od nas.

E sad dolazi pravo pitanje, kako se zovu oni koji napadaju nenaoružane da bi se iživljavali nad njima zbog svojih megalomanskih ideja povećanje teritorije?

Milenko

pre 10 godina

@sarajevo.ba

Ako smo mi Srbi hteli rat, zasto su se Hrvati pre nego sto ce poceti rat (godinu dana pre) naoruzali, zasto su moji roditelji ostali bez posla, zasto je zbor narodne garde dolazio u moju kucu i pretresao je i prevrtao nam stvari, zasto su mi oca gadjali tromblonom dok je ulazio kolima u dvoriste, pa nekoliko dana (jer nisu uspeli da ga pogode) dosli opkolili mi kucu, oterali oca na tavan da trazi cetnike i onda 7 gardista otvori rafalnu paljbu po krovu kuce i sruse ceo krov gde se u tom momentu moj otac sam nalazio???

I da se podsetimo, ko je zadavio golim rukama Vojnika u HR???

Goran Matić -Split

pre 10 godina

Ovaj je krivo i loše obaviješten (kao uostalom i 90% srpskog naroda) i priča gluposti. Ili vas možda (utješno) obmanjuje?? Alooo, Hrvatska htjela rat '91, a bez oružja i vojske?!?!?!?! Vojsku i naoružanje smo stvarali "u hodu", sve do 1995e. U samom početku nismo imali apsolutno ništa.

Jedna vojska i jedna ekonomija od Jadranskog do Crnog mora

pre 10 godina

Ne verujem da je Hrvatska, na čelu sa Tuđmanom, zaista želela rat. Nesporno je jedino da je Hrvatska želela da se otcepi od SFRJ, odnosno da dobije punu državnost. Međutim, državnost se ne dobija na tacni, već se za nju, uglavnom ratuje, manje ili više (manje, u Slučaju Slovenije, a mnogo više u slučaju Hrvatske). Sa druge strane, rastakanje SFRJ ne bi bilo potpuno i trajno bez rata, a to je odgovaralo određenim međunarodnim (stranim) igračima, jer su imali određene geostrateške i ekonomsko-političke interese. Pošto su ti interesi sada ostvareni, više nije ni bitno ko je šta započeo krajem 1980-ih ili početkom 1990-ih.

djedmedjed

pre 10 godina

da-da. Hrvatska je sigurno htjela rat, nenaoruzana i de facto okupirana, s blokiranim granicama, tak da su ona dva bijedna kamiona kalasnjikova morali svercati preko svoje vlastite granice.
JNA nam je razoruzala teritorijalnu obranu, a mi "krvozedne ustase" smo bili ludi za ratom.
To je bio plan "ustase Tudjmana" i njegovih crnokosuljasa kojima je zivotni san bio klati "srpsku nejac".
Pa koja budala vjeruje u takove gluposti i lazi ?
Dajte si procitajte beogradske novine iz onih dana, koliko je tu bilo mrznje, lazi i podmetanja...
Halo, danas je 2014. godina ; doslo je vrijeme osvjescenja !

Objavite ovaj komentar ako ste dzekovi !
Ako niste, dovidjenja zauvijek !

Pavo du

pre 10 godina

Tako je, Franjo je htio rat, trebao je reći 90 tih da Hrvatska hoće neovisnost ali da nam braća Srbi odrede granice jer Srbi trebaju da vladaju Hrvatskom i određuju što je najbolje za nas i koje bi nam trebale biti granice! A što se tiče granica ako Srbi ne prihvačaju AVNOJ evske granice onda bi trebali prihvatiti granice Hrvatske iz 1941 koje su odredili Karađorđevići!

Lukijan Mušicki

pre 10 godina

Malo mi je smešno i tužno čitajući naslov.Srpski političari trebali su da znaju skim imaju posla i ako nisu znali trebali su da uče istoriju JUŽNE EVROPE.Istorija se ponavlja;Hrvati pripadali su MAĐARSKOJ KRUNI blizu 1000 godina i imali su svoju autonomiju(banovinu).Kad god MAĐARSKA KRUNA imala problem nikad nije mogla da računa na pomoć i razumevanje Hrvatske zajednice,čaknaviše dobili su izdaju.
Čuveni Jelašićev kip u Zagrebu bio je uperen prema Budimpešti, danas taj isti čuveni kip usmeren prema Beogradu.

damir

pre 10 godina

Daaaaaa i Hrvatska i Bosna i Slovenija i Kosovo sve te države su htjele rat protiv miroljubive Srbije , i onda su te republike napale miroljubljivu Srbiju u njenim gradovima kao što su Vukovar,Dubrovnik,Osijek,Sarajevo,Srebrenicu,Ljubljanu,Prištinu itd itd,napadi su bili izvedeni sa teškim oružijem kao što su lovačke puške , molotovljevi kokteli , a miroljubiva goloruka Srbija se očajnički branila sa stotinama tenkova,aviona,brodova,topova. E moji Srbi koga vi plaćate da vas zastupa

Vlada

pre 10 godina

Kao neko iz Srbije, osećam se grozno zbog onoga što je Milošević radio u Hrvatskoj i Bosni zloupotrebivši JNA za svoje političke i vojne ciljeve. Mislim da je SAO Krajina bila jedna retrogradna i zločinačka tvorevina bazirana na etničkom i šovinističkom principu i voleo bih da dođe dan kada se Srbija i njeni građani više neće dovoditi u vezu sa tim događajima (baš kao što je Srbija ipak manje više živela u relativnoj slozi i poštovanju sa Hrvatskom posle drugog svetskog rata i NDH). Ipak je prošlo puno vremena i današnji mladi odrasli ljudi su u to vreme bili samo deca te ne bi trebalo da nose balast ovih događaja. Nažalost vidimo da je nekim ljudima iz nekog osećanja iracionalnog kolektivnog ponosa teško da prihvate neke stvari, a mladi i u jednoj i u drugoj zemlji dobijaju oprečne informacije o onome što se događalo. Ono što je užssno je da Antonio dole opravdava proterivanje ili odlazak(kako god gledali na to) 200 000 ljudi među kojima je takođe bilo mnogih koji nisu tada uticali na događaje u Hrvatskoj. Postavljanje raznih hipoteza i poređenje sa Kosovom, Bosnom i Krimom je bespotrebno jer sam siguran da bi ovo pitanje drugačije bilo rešeno da vođe hrvatskih Srba nisu bile toliko ogrezle u nacionalizam. Činjenica je da Srbija mora da se u potpunosti suoči sa odgovornošću Miloševića i tadašnjih vlasti za JNA agresiju kao i pomaganje Krajine. Ubijen je i proteran značajan broj hrvatskih civila.

Srx

pre 10 godina

Bilo pre 20, ej DVADESET godina. Zar vam (politicarima i zatrovanim nacionalistima) nije bilo dosta? Nemojte da nas trujete sa vasom mrznjom vise!

neki zaboravljaju neki ipak ne

pre 10 godina

Jasenovac, Jadnovo, Stara Gradiska, Kozara, PREBILOVCI, jame u Hercegovini za Srbe, od kolevke do starca, SRBOSJEK, vrbe, LOGORI ZA DECU od kojih su se i nacisti zgrazavali, ustase, slovo u, sahovnica sa pocetnom belom kockom, ljubo milos, maks luburic, ante pavelic, mile budak...ma SRPSKA MITOMANIJA, MA SRPSKA LAZ! Neko nama prica a u periodu od 90 godina proslog veka nas dusmani i koljaci SKRATISE ZA POLA! Al neka ajmo Srbi u Jugoslaviju, Jugoslavija, Juga, Jugica nasa lepa mila draga...eto nam je. Koliko jos i sta treba da se desi da se Srbi opamete. Ne zna se ko nas je vise poklao i pobio u 2 svetska rata dal hrvati, bugari, madjari, tzv bosnjaci, siptari ili pak germani. Uzas. Ma nekoliko miliona Srba sto je pobijeno i poklato nije istina MA SRPSKA MITOMANIJA, ISLI DA OSVAJAJU. Kako da ne! Neki ovde kazu tj pitaju jer hrvatska vojska isla u Srbiju da osvaja, isla bi da je mogla, htela je ali NIJE mogla! A kad su bili za kratko vreme u Sremu ustase su nacinile stravican pokolj! MA SRPSKA MITOMANIJA! Sava Sumanovic jedan od njih.
A u lepoj njihovoj se sve od Drugog svetskog rata nastavilo 80 i 90 tih godina, tajnim naoruzavanje i pretnjama upucenim prema Srbima pa onda i otkazima sa posla. Srbi su se branili, oduvek su ZIVELI NA TIM prostorima. Jel ima Hrvata u Srbiji, ima i ne fali im dlaka sa glave.

Bio bi red da objavite komentar. Hvala.

država

pre 10 godina

(Zlopamtilo, 14. mart 2014 12:08)
Slažem se. Prvo treba srediti račune iz WW2, kad su četnici pobili moje u Dalmaciji koji su se u partizanima borili protiv ustaša i četnika. Srbija da odgovara za zločine četnika i nacionalističko ludilo u Dalmaciji i da plati odštetu.

Marko_Zg

pre 10 godina

Rat su htjeli zapadni financijski moćnici. Kako u našim krajevima žive pretežno 'ovce', to im je bilo lako. Ovako ili onako, što smo imali (ekonomski) nekad, a što sad? Sigurno ne u interesu nas 99% u ovim kvazi-državicama.

miha bukovac

pre 10 godina

Bez sumnje da se rat nije mogao izbegnuti, u prvom redu Sloveniji je bio potreban rat protiv JNA i u tom smislu su podsticali sveopštu antisrpsku propagandu netrpeljivost i patološku mržnju prema Srbima kako bi proizveli uslove za taj rat, ali, ne na svojoj teritiriji, zato su imali i pripremljen slogan "pozor, pozor, sprema se velik pretep, nože lahko dobite pri vratarju". Hrvatska je želela sveopšti rat protiv Srba (za ostvarenje svog već poznatog programa "Srbi kao remetilački faktor") i u tome je našla ("prirodno") savezništvo sa Slovenijom, potrebno im je bilo da dobiju muslimane odnosno Bošnjake i Albance na svoju stranu i (po mogućnosti) sve neSrbe na teritoriji SFRJ, u tome su bili veoma uspešni, naročito sa bosanskim Muslimanima, Albance su i tako već odavno instruirali Slovenci da prvi počnu, (pred sam početak rata u Sloveniji na TV Ljubljana su dovodili albance poslatičare da govore kako su Srbi zli) međutim Rugova je čekao da neko drugi to uradi.

Marijan

pre 10 godina

Jači će biti samo njihov osobni račun kad se ovaj cirkus završi. Svi ozbiljniji pravni stručnjaci unaprijed su rekli da u ovom slučaju nema dobitnika. Gube hrvatski i srpski građani koji će ove teletabise koji mlate praznu slamu jako masno platiti.

kakodane

pre 10 godina

@Lukijan Mušicki

Kip Bana Jelačića je okrenut iz razloga drugačije orjentacije Trga u odnosu na onu prije 100 godina. Ako ćemo pravo tada je kip pokazivao u pravcu sjevera dakle više Beča nego Budimpešte a sada pokazuje na jug dakle prema Bihaću a ne Beogradu. No to ne zvuči toliko dobro za nacionalnu folklor-mitomaniju, zar ne?

my way

pre 10 godina

Naravno, ne nego je JNA (slovima, Jugoslovenska Narodna Armija) okupator u Jugoslaviji, a Srbi u svojim kucama, pa su Hrvati morali da pocnu "odbrambeni" rat. Rekao bi neko, to je apsurdno i nemoguce, ali taj ne zna sposobnost nasih novopecenih suseda za istinu i objektivnost. Hrvatska je samu sebe okupirala odlukom sopstvenog sabora, vojskom sopstvene drzave i krenula oruzjem da se "brani" od tog "agresora", pa to ne moze ni Cak Noris! Svaki deo zemlje koji je zeleo da ide mogli su da odvoje mirno, ali su oni hteli i srpske prostore sa sto manje Srba to bolje. I danas velicaju Tudjmanov neoustaski rezim, novu generaciju ustaskih terorista nazivaju braniteljima, a krvavi rat koji su zapoceli domovinskim. Treba li da podsecam na ubistva i maltretiranja Srba i vojnika JNA, vracanje ustaske zastave (kasnije promenjene u "prihvatljivu" sahovnicu), ulice i trgove sa imenima ustaskih monstruma, ukljucujuci i Budaka, kreatora cuvenog matematickog resenja za Srbe, Pavelicevu kunu koja im je svima u dzepovima (nikad pre NDH nije bila hrvatska valuta), nacisticke pozdrave u saboru i uopste retoriku i duh cele Hrvatske, folklor, kako su to neki monstruozno voleli da kazu, mozda i na podrsku koju je taj rezim uzivao? Nema osude toga ni danas, time se ponose kao najslavnijim delom svoje istorije. Uostalom, Hrvatska placa oko 50 miliona evra godisnje penziju pripadnicima svih oruzanih snaga NDH, domovinskoj vojsci, kako je u zakonu nazivaju. Kriva je za genocid i to je potpuno nesporno!

Jim

pre 10 godina

Još u ljeto 1990.g., krajiški Srbi dižu barikade i proglašavaju SAo Krajinu, vlastitu paradržavicu sa svim elementima vlasti. Pitam ja Vas zašto JNA nije reagirala na stvaranje nove države unutar SFRJ??? Zašto nije pomogla SR HRvatskoj da zaustavi protuustavno djelovanje unutar svog teritorija??? Kažete da je JNA štitita Jugoslaviju od samovolje i odcjepljenja Hrvatske, a ništa nije poduzela kada se stvarala SAO KRajina već je oružjem (!!) štitila istu. Na koncu, nikome od vas ne bi poželio da ste bili u Hrvatskoj za vrijeme od 91 do 95, pa da vidite što je rat i život pod granatana, uzbunama, opsadama i smrti, svugdje oko vas. Mir s vama.

MARKO M

pre 10 godina

Proterati iz zemlje preko 200 000 ljudi i pritom pobiti nekolko hiljada ljudi je genocid nad srpskim narodom i tu je sve jasno! Nema tu mnogo polemike, da je bilo obostranih losih poteza bilo je.

Nestor

pre 10 godina

"Pa ni Pavelic nije imao odmah vojsku i naoruzanje! Бојан Илић"

ovdje prestaje svaka rasprava s tobom i tebi sličnima... vi nas sve izjednačavate s ustašama... meni je žao upravo takvih poput vas

Marko

pre 10 godina

@Goran
Aj majke ti kaži ti nama kako ste vi, navodno, "stvarali" oružje?!
Vi Hrvati ste mnogo uskogrudi i za vas niko od Hrvata nije počinio ni jedan zločin. Svi ste heroji i oslobodioci a žrtve su se same klale, ubijale i silovale...
200.000 ljudi je samo rešilo da napusti Krajinu jer im se nije svidela klima? Znali su oni da će Hrvatska vojska biti humana i da im se neće ništa desiti...O bože gde vi živite?

Franjo je hteo rat jer je znao da Srbi imaju jaču vojsku i da mogu pokoriti celu HR za 5 dana da su hteli! Ali, takođe je znao da Nemačka, kao večiti saveznik Hrvatske, i njeni puleni, neće dopustiti to i da će upravo oni dati oružje Hrvatskoj...
Ups, izvini, moja greška...hteo sam reći da će Nemačka "stvoriti" oružje Hrvatskoj :)

Plavo more

pre 10 godina

Lol.... sta ovaj prica ?! Svi, ali bas svi dokazi koja je srpska strana iznjela, su vec u provostupanjskoj presudi hr generala su ODBIJENI....a on ajd jovo ponovo ! Pobijanje tih navodnih dokaza iduci tjedan ce biti brutalno za srpsku stranu. Bas svi ti iskazi su izvuceni iz konteksta ili su samo djelomicno prevedeni.... Koja obstrukcija i zamjena teze.... ja mislim da vam se gadno pise.... No budemo vidjeli ;-)

ToniZD

pre 10 godina

Opet imate rjecnik devedesetih, nakon svih Badintera, Haga, cijele svjetske javnosti koja je dala za pravo Hrvatskoj da izadje iz YU, jer je to pravo bilo zajamceno ustavom SFRJ, vi opet trubite po svome.....
Ako su ovo stavovi sluzbene Srbije sto smo danas culi iz sudnice, mislim da cete se nacekati dok udjete u EU, barem sto se nas iz HR tice!
pozdrav normalnima, ako ih ima :)

Sto mu gromova

pre 10 godina

@dragan, 14. mart 2014 11:24
Za Vas Dragane, i ostale koji ne znaju, ili se prave da ne znaju, evo sledećih činjenica:
-Hrvati su u plavim uniformama K Und K monrhije bili skoro tri godine na teritoriji Srbije kao okupatori u prvom svetskom ratu u Mačvi, pa postoje i svedočenja ljudi iz tog vremena koja govore da su "Švabe bile fine i obzirne...", a da su najveća zverstva po Šapcu,Loznici i okolini počinili oni "...Koje smo sve razumeli šta govore..."
-Drugi put, Hrvati su ostali na teritoriji Srbije skoro četiri godine za vreme drugog rata za vreme nacizma i fašizma pod patronatom Nemačkog Rajha, sa "U" velikim slovom na kapi, i "šahovnicom" na reveru uniforme. Bili su u Zemunu, delu Vojvodine, koji im je pripao, kao i na Starom Sajmištu, današnji Novi Beograd, gde su učestvovali, rame uz rame sa svojim mentorima, u likvidaciji Jevreja.
Dakle teza da 'Rvatska noga nikada nije kročila na Srpsku zemlju-ne stoji.
Hvala administratoru b-92 na razumevanju i prostoru, ako objavi ovaj komentar.

Daredevil

pre 10 godina

Lol.... sta ovaj prica ?! Svi, ali bas svi dokazi koja je srpska strana iznjela, su vec u provostupanjskoj presudi hr generala su ODBIJENI....a on ajd jovo ponovo ! Pobijanje tih navodnih dokaza iduci tjedan ce biti brutalno za srpsku stranu. Bas svi ti iskazi su izvuceni iz konteksta ili su samo djelomicno prevedeni.... Koja obstrukcija i zamjena teze.... ja mislim da vam se gadno pise.... No budemo vidjeli ;-)
(Plavo more, 14. mart 2014 11:45)

Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini?
Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere.
Možeš li to?
P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

sarajevo.ba@, pa niko vam nije sporio pravo na to "otcepljenje". Niko U SVETU, jedino, nije hteo nezavisno-neovisnu-serbez muslimansku državu u Evropi-Europi - osim Miloševića i Karadžića.
Problem je čisto pravni i faktički:
1. svaki sud na Planeti vaga pri razvodu braka ŠTA JE KO UNEO? E, to su Hteli Srbi u bivšoj Jugi - da iznese SVAK SVOJE.
A ne Hrvati jednu trećinu teritorije što su okupirali, a muslimani u BiH dobili 18% teritorije od Srba, za koje imamo tapije.
Raspitaj se i ko je hteo rat i zašto, i zašto su se u Bosni ujedinili "rogovi u vreći" - muslimani i katolici protiv pravoslavaca. I zašto je rat između muslimana i Hrvata bio najkrvavija epizoda, ali su vas gazde zgazile po prstima i naprasno ste postali prijatelji, jedni drugima 'cvijeće'...
2. Ne natežite se više po srpskim sajtovima da dokažete nedokazivo: Srbi nisu napali NIKOGA u bivšoj Jugi, već branili svoje, a - pravo na svoju imovinu i ostalo ostaje večno.
Ne natežite se, da ne napunite gaće, pa da opet UN osnivaju neki "Usputni sud". Možda nećete biti interesantni gazdama, tj da im ne budete NATO-bombarderska pešadija...

mario

pre 10 godina

E da mi smo željeli rat..mi smo željeli da nam okupirate 1/3 države,da nam napravite 40 miljardi eura izravne ratne štete,da protjerate 350 000 nesrbskog stanovništva iz tzv "rsk",mi smo htjeli da sravnite Vukovar,da rušite Dubrovnik...koliko se zna nitko nije napao Srbiju već je bilo obratno da je Srbija pravila haos od Triglava,pa skoro do Vardara....
E baš vam je pravni tim kao da slušamo RTS devedesetih niti smo išta novo čuli...

idite malo na svez vazduh

pre 10 godina

Ovo svakodnevno hrvatsko samohvalisanje, samovelicanje i samoproglasavanje za najvece nevinasce je prvo bilo smesno, medjutim pocinje vec ozbiljno da smara.
Hrvati vi ste naj u svemu, u svemu ste u pravu, Srbija je agresor, Srbi su agresori, ustase nemaju veze sa Hrvatima, vi ste najhrabriji, vi ste oslobodili Evropu, izmislili ste kravatu, Tesla je Hrvat, Cilic(ili kako vam se zove teniser) je hiljadu puta bolji od Djokovica, pobedicete u Brazilu, vi ste nasi idoli... a sad BRISITE...

jozo

pre 10 godina

1. Reći da je Hrvatska htjela rat s JNA je kao reći da Meksiko želi rat sa SAD-om ili Ukrajina s Rusijom
2. Što se genocida tiče, Hrvati su ga počinili u 2. sv. ratu jer ustaše su bili Hrvati. Svake godine hrvatski predsjednik države, vlade i Sabora se poklone žrtvama tog genocida. Žrtve srpskog genocida u Srebrenici srpski političari svake godine popljuju izjavama da to nije genocid
To je bitna razlika

smarate

pre 10 godina

@slavonska lola2
E sad dolazi pravo pitanje, kako se zovu oni koji napadaju nenaoružane da bi se iživljavali nad njima zbog svojih megalomanskih ideja povećanje teritorije?

Odgovor jе vrlo jednostavan: hrvatski "branitelji".

djedmedjed

pre 10 godina

Izgleda da se pojedincima stvarno ne mogu otvoriti oci !
Pa dajte se sjetite Seseljevog gostovanja u Minimaksovoj emisiji, gdje on prodikuje kako ce "Hjvate kjati zajdjalim kasikáma".
A cjelokupni auditorij u studiju likuje, odobrava i s visoka se smije.
Pa se sjetimo cvijetnog ispracaja tenkova gardijske brigade za Vukovar.
Eto, to je bilo tadasnje raspolozenje srpske javnosti.
Pa se sjetimo Slobine pljacke jugoslavenskog monetarnog sustava, Izvoza "antibirokratske revolucije", ukidanja pokrajina, istjerivanja Slovenaca s kongresa SKJ, mitologiziranja i preuvelicavanja srpskih zrtava u NDH od strane SPC, turneje s mostima kneza Lazara, pa emisara po tzv. Krajini, pa laznog izvjestavanja beogradskih medija o navodnim zrtvama u Pakracu s ciljem izazivanja otvorenog sukoba...
I nakon svega toga se Hrvatima predbacuje preventivno naoruzavanje !
Vidjeli smo sto se dogodilo bosanskim Muslimanima, koji se nisu pripremili za varijantu B !
Koliko licemjeran treba biti za tako nesto ?

Raush

pre 10 godina

Vidim po komentarima suseda da su hrvatima dobro isprani mozgovi. Tvrde da je SFRJ oruzje bilo srpsko (slovenacko, muslimansko, itd), ja tvrdim da je bilo I hrvatsko koliko I srpsko, kako se kome I gde zakinulo. Spremniji su usli u sukob, sa debelom podrskom u politickom I vojnom smislu sa zapada, a te price o vasem golorukom junastvu pricajte I dalje svojoj maloj deci.

plavo more

pre 10 godina

(Plavo more, 14. mart 2014 11:45)

Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini?
Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere.
Možeš li to?
P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....
(Daredevil, 14. mart 2014 12:23)

Kao prvo,mogu, kao sto to nasa vlada vec priznaje godinama....za razliku od vase, koja negira sve ucinjeno i proba se izvlacit na foru.... nismo to bili mi, nego rukovodstvo tadasnje juge ! A tko je pravni nasljednik te nesretne drzave ?! Vi, cak ste i inzistirali na tome ;-)

Kao drugo...tko je to 1987 ukinuo atonomne statuse vojvodini i kosovu ? Tko je poceo sa jednonacionalnim mintinzima i okupljanjem naroda po kosovu i nadalje ? Tudjman, Vatikan ili ipak vanjzemaljci ? Wake and grow up, buddy !

Лима

pre 10 godina

МИ СМО БИЛИ ЈУГОСЛАВИЈA ДО 2003 ГОДИНЕ ! И ја сам поносан на то! јер не може ни један лоботомирани ех yugosloven да ми дође и прича о ВЕЛИКОЈ СРБИЈИ ! забадачи ножа у леђа! ...Хеј Словени химна има у себи и клетву, која ће стићи све издајнике.

djedmedjed

pre 10 godina

Ustase su za svoja nedjela platili. ne samo oni, nego i njihove familije.
Jedino Kozaci su za svoja nedjela jace kaznjeni.
Dokle smo dosli, kad se za nedjela iz devedesetih mora pravdati nedjelima iz 40-tih.
Arhiv NDH je u Beogradu, a skriva ga se ko sto zmija skriva noge.
Nitko se ne pita zasto.
Odgovor su dali Zerjavic i Kostovic jos 80-tih.
Manipulacija brojem ustaskih zrtava nastavlja se i dalje.
Ne umanjujuci samu svirepost i bezumnost ustasa, zelim reci da se u dnevno-politicke svrhe manipulacija tim brojkama provodi i danas.
Usporedimo broj Srba na popisima 1931. i 1948., te cemo vidjeti da tu netko jako jako laze...

Vlada

pre 10 godina

@vlada
voleo bih da je tvoja porodica i familija prozivila to sto su srbi iz krajine proziveli i u drugom ratu i 90tih od strane ustasa,pa da vidim kakvu bi pricu pricao...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (deran, 14. mart 2014 13:15)

Molio bih te da procitas moj komentar jos jednom. Jasnom sam naznacio da je grozno opravdavati proterivanje Srba iz Hrvatske, bas kao sto je grozno provadavati proterivanje Hrvata i stvaranje nekakvih profasistickih tvorevina. JNA jeste agresor sto ne menja cinjenicu da su se nad srpskim stanovnistvom dogadjali stravicni zlocini sto je dokumentovano od strane medjunarodnih organizacija kao sto je Human Rights Watch. Saosecam se sa tobom i nema razloga da se ovako emotivno reaguje na objektivan komentar. Srpska Krajina je bio pogresan i moralno neopravdan projekat bas kao i Tudjmanovo sikaniranje Srba. Ovo nije izjednacavanje krivice vec samo sumiranje onoga sto je odavno dokumentovano i to ne od strane Srba i Hrvata. Ja kao gradjanin Srbije ne zelim da nosim odgovornost necega sto se dogodilo kada sam imao 7 do 11 godina. Mog oca su silom mobilisali da ide na granicu sa Hrvatskom kada je rat poceo. Da li je moj otac trebao da pogine zboh separatistickih teznji krajisnika?

pravo i pravda

pre 10 godina

Da li je želela rat, ne znam, ali da je htela da se protera Srbe, to je očigledno. Od "ljute trave na ljutu ranu" preko "čistog hrvatskog zraka" do "udarca da Srbi praktično nestnu" plan je bio očigledan. Međutim to ionako neće biti važno jer se zna ko deli pravdu.

Antijugosloven

pre 10 godina

Ja bih zaista volio da svi zagovaratelji ondašnje Jugoslavije objasne slijedeće: ako se radilo o sukobu Srba, Hrvata i Muslimana, kako to da su sve ostale republike tražile neovisnost?
- Slovenija tražila 1991.
- Hrvatska tražila 1991.
- Bosna tražila 1992.
- Makedonija tražila 1991.
- Crna Gora 2005. ako se ne varam

Budući da mnogi na ovom forumu pričaju kako je Jugoslavija bila divna i krasna, zašto onda u takvoj državi nije ostala Slovenija, Makedonija, Crna Gora?

To samo pokazuje koliko je to bio promašen projekt, a najtužnije je koliko ljudi je izgubilo živote uzalud. Mogli smo se mirno razići, ali smo nasjeli na ratnohuškačku propagandu. Samo se nadam da rata između Srba i Hrvata neće biti NIKADA VIŠE.

Daredevil

pre 10 godina

@ (sarajevo.ba, 14. mart 2014 11:53)
Hahahahahahaha,da ovo šta si napisao nije smešno možda bi čak bilo i žalosno.
Nego vidim sve vrvi od Srba i Hrvata u Sarajevu jelda.....

pravno i moralno

pre 10 godina

ovdje prestaje svaka rasprava s tobom i tebi sličnima... vi nas sve izjednačavate s ustašama... meni je žao upravo takvih poput vas
(Nestor, 14. mart 2014 12:25)

Ja nikad nisam izjednacio Hrvate sa NDH ali neko tu genocidnu drzavu mora da predstavlja a niko drugi nije do RH. Znam da u hrvatskoj ima dosta Hrvata koji su protiv ustasa ali opet ima i dosta Hrvata koji to ustastvo dizu u nebesa pa zbog takvih kao sto su oni RH jeste pravni naslednik NDH. Mozda mi ti mozes dati neki drugi pogled da vi niste to za sta se prestavljate ali 650 000 cirilomrzaca i srbomrzaca imate javno sve sa potpisima. Zamisli da se to radi u Srbiji , popis sta se mrzi i ko se mrzi , ne samo u Srbiji nego bilo gde u svetu. To radi samo genocidna drzava bez sramote na proslost i svoje nasledje. Sto se tice pravnog tima Srbije , veoma sam zadovoljan kako su izneli kontratuzbu i sve dokumentovali dok se hrvatska tuzba zasniva na teorijama i njihovim tvrdnjama bez ikakvih dokumenata sem onog sto su se pozvali na dokument JNA sto je pisao hrvatski oficir koji je dezertirao iz JNA posle te depese.

Бојан Илић

pre 10 godina

Još u ljeto 1990.g., krajiški Srbi dižu barikade i proglašavaju SAo Krajinu, vlastitu paradržavicu sa svim elementima vlasti. Pitam ja Vas zašto JNA nije reagirala na stvaranje nove države unutar SFRJ??? Zašto nije pomogla SR HRvatskoj da zaustavi protuustavno djelovanje unutar svog teritorija??? Kažete da je JNA štitita Jugoslaviju od samovolje i odcjepljenja Hrvatske, a ništa nije poduzela kada se stvarala SAO KRajina već je oružjem (!!) štitila istu. Na koncu, nikome od vas ne bi poželio da ste bili u Hrvatskoj za vrijeme od 91 do 95, pa da vidite što je rat i život pod granatana, uzbunama, opsadama i smrti, svugdje oko vas. Mir s vama.
(Jim, 14. mart 2014 13:33)

Како си наиван?!:-)

Па РСК није хтела из СФРЈ , како упорно приказујете, него из нове НДХ!

Boris

pre 10 godina

Kad bi mi neki Hrvat rekao: protiv svoje volje smo uvuceni u Jugoslaviju, vecina nas nikada nije htela u njoj da bude i cinili smo sve sto je bilo u nasoj mogucnosti da iz nje izadjemo prvom prilikom, ja bih rekao svaka cast, postujem. To je vase pravo na samoopredeljunje. Zasto Hrvati ne bi imali svoju drzavu? Ali su mi presmesne price da se Jugoslavija raspala zbog Srba i srpskog nacionalizma. Pa Srbi su jedini narod koji je iskreno zaleo Jugu, a zato smo ovako i prosli. A sto se tice nacionalizma, spominje se neki morandum SANU iz 85. koji bi bio totalno marginalan dokument da ga Hrvati nisu videli kao savrsen izgovor za pricu o nacionalizmu. Zaboravlja se sta se desavalo sezdesetih i sedamdesetih u Hrvatskoj. Ali tad je jos Bog bio ziv. Samo se cekalo da umre i cekao se pogodan trenutak. Nemojte da prosipate prazne price, priznajte da se nista nije desilo slucajno i da se pomirimo vise.

vlada

pre 10 godina

Ma ne Sloba nije hteo rat nikako, Sloba se zalagao za mir i blagostanje! Ma da!
Mislim jesam ja Srbin, i jesu Srbi bili protiv rata, kao i generalno većina i Hrvata i Bosanca, ali su rat podjednako odgovorni i Sloba i Tudjman i Alije i zapadni interesnici. To je ono što je najtačnije i to je ono što pokušava da se revidira ovim sporom. Jer kao i svaki put do sada, pobednik (zapadni interesnici) pišu istoriju, onako kako njima paše! A u istoriji mora stajatai da je neko kriv i eto ispada da smo to mi, Srbi. Ne zato što je to neka svetska mega zavera protiv Srbi (bole njih uvo za nas i Hrvate dobro ako znaju i gde smo na karti), nego eto tako...
Zapravo grešm. Njih trojca jesu najodgovorniji za pokretanje rata, ali je isto tako JNA najodgovornija zato što se rat dogodio. JNA je imala obavezu po ustavu SFRJ da štiti integritet države a to nije uradila! Trebala je da pohapsi gamad i kao u Grčkoj zavede vojnu huntu na godinu dana pa za godinu dana lepo izbori da se izabere nova vlada, a tri smrda na doživotnoj robiji da trunu.
Sad će neko reći da bismo onda doživeli Grčki scenario i krizu kroz koju su oni prošli, a ja na to odgovaram sa zadovoljstvom i maštanjem kako bi nam lepo bilo - DA! Gde bi nam kraj bio da smo doživeli Grčki scenario!

Daredevil

pre 10 godina

Dokle nisam pročitao ove i ovakve komentare, bio sam gorljivi protivnik investiranja u naoružanje, s uvjerenjem da nam više nikada neće trebati. Danas sam ipak, protiv svoje volje spreman dati glas za onih 20, f16-stica, koje je Hr odbila primiti na poklon od Nato. Ipak Vi u globalu ne priznajete trenutni poredak i suverenitet RH, što znači da se moramo spremiti za budućnost. Neda mi se dalje pisati, jer svakako komentar neće biti objavljen, ali Milanović ima moj glas za kupnju novih Grippena, ili polovnih f 16. Više bih inače, volio da taj novac ode za neki most na Dunavu ili Savi. Nikada, ali baš nikada neće biti ljubavi među nama. Ja sam se nadao da neće biti ljubavi, ali niti mržnje. Ali kako naši stari kažu, nadanje-ludom radovanje.
(duje, 14. mart 2014 15:52)
Ja kada odem na Vaše sajtove i vidim tamo komentare na račun Srba i svega srpskog,e meni dođe da ....
A ono o mržnji i tako to,mi ne mrzimo nikoga,za razliku od vas,mislim s obzirom na ono šta ste napravili srpskom narodu kroz istoriju ja ne znam kolika bi to mržnja morala biti,možda tu u rangu vaše prema nama jelda?

Zlopamtilo

pre 10 godina

Ja i dalje mislim da prvo treba da se svedu računi iz WW2. Pri tom mislim da nije zadovoljavajuće da se zaustavimo na tome što je Tito naplatio od Nemaca ratne reparacije svojevremeno.Takođe je skandal što je tužba Hrvatska a tek iznuđena kontratužba Srpska ,ali to je ta naša poslovična glupost .Mi čak imamo naše predstavnike koji su njihovi svedoci tužbe .Tu mislim na S.Biserko koja kako god da se zove i šta god da radi je Beograđanka . Pri tom mislim da to i nije toliko loše koliko je ružno zato što to pokazuje da je ovde ipak moguće drugačije mišljenje jer koliko god da dotičnu mrzi 90% naroda ona kao i njene "koleginice" idu slobodno ulicom svih ovih godina .

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Nijedan ustav ne daje za pravo da se rasturi drzava,Ustav govori da narodi imaju sva prava u zajednickoj drzavi Jugoslaviji po istorijskom pogledu,ako se koji narod odcepljuje tako sa ratom onda i Srbi imaju duznost da se brane ili da osnivaju svoju drzavu na svom teritoriju,ako nema Jugoslavije nema ni avnojskih granica,Srbija je imala pravo da stiti narod u Krajini i nije se smela povuci.

Goran

pre 10 godina

Ko je formirao tkzv "srpsku krajinu",ko je bombardovao Zagreb ?Gde je hrvatska vojska presla granicu Srbije ?Bio sam na ratistu u Hrvatskoj i znam sta je bilo.Kad se vojska povukla celo naoruzanje i municija ostavljeno "golorukom" narodu pa smo cak i licno naoruzanje morali tamo ostaviti iako smo ih dobili u Srbiji.
(dragan, 14. mart 2014 11:24)
5480

Pa koje R Srpskoj uveo sankcije,dok je Hrvatska Regularna vojska posle RSK napala,RS??!Srbija naravno!!I onda kao bio je rat svih Srba protiv svih ostali!E pa nije,bio je rat tri Srpske drzave..!Jedna je nestala,a druga je mogla da nije sama sebe odbranila..Pa razmislite malo!!Hrvatska vojska ide prema BLuci a Srbija nista ne preduzima!!To vam nikad nismo oprostili!!Zato ljudi hoce da je RS nezavisna ..odvojena od Federacije,ali nikad provincija Srbije..A a nije bilo onih koji su branili RS,sad bi takvi kao ti meni u BG j..ali majku izbjelicku,kao onima iz Krajine!!!

Zole

pre 10 godina

Ko je propustio sta se desavalo pre 20 godina kod nas neka sad gleda sta se dešava u Ukrajini. Kako je Tudjman dobio podršku zapada, tako je i ova nova vlast dobila podršku. Zapadu nije bitno ko je ko, već na cijoj je strani. Srbi i Hrvati su odmah krenuli u rat a Rusi i Ukrajinci su cekali više od 20 godina. Scenario je isti, samo su drugi akteri.

Goksi

pre 10 godina

@Vlada
... JNA agresor? Pa ona je tamo od 45, alo?! Srbi su hteli da ostanu u svojoj drzavi Jugoslaviji, Hrvati su pod Tudjmanom poceli rat da bi otcepili i ta podrucja, povampirili ustastvo na svaki moguci nacin, a ti sebi dajes za pravo da Krajinu zoves profasistickom, separatistickom tvorevinom. Treba stid da te bude, a ne se jos pozivas na moral!

duje

pre 10 godina

Dokle nisam pročitao ove i ovakve komentare, bio sam gorljivi protivnik investiranja u naoružanje, s uvjerenjem da nam više nikada neće trebati. Danas sam ipak, protiv svoje volje spreman dati glas za onih 20, f16-stica, koje je Hr odbila primiti na poklon od Nato. Ipak Vi u globalu ne priznajete trenutni poredak i suverenitet RH, što znači da se moramo spremiti za budućnost. Neda mi se dalje pisati, jer svakako komentar neće biti objavljen, ali Milanović ima moj glas za kupnju novih Grippena, ili polovnih f 16. Više bih inače, volio da taj novac ode za neki most na Dunavu ili Savi. Nikada, ali baš nikada neće biti ljubavi među nama. Ja sam se nadao da neće biti ljubavi, ali niti mržnje. Ali kako naši stari kažu, nadanje-ludom radovanje.

plavo more

pre 10 godina

Dosad si izmišljao,a sada već i lažeš.
Koka Vlada,koje zločine?
Kažeš možeš da se pogledaš u ogledalo?
Odlično,a sada ti meni reci koliko je pripadnika HV-a i MUP-a osuđeno pravomoćno od strane hrvatskog pravosuđa za zločine prije,za vreme i nakon tzv. akcije oluja?
P.S. Pitam te to zato što je prošlo 15. godina od tog događaja
P.P.S.Reč licemer je za takve poput tebe kompliment
(Daredevil, 14. mart 2014 16:10)
Ja se svako jutro pogledam u to ogledalo..... mogao bi i ti....barem kupit jedno za sebe .
Svaka, ali bas svaka vlada je do sada priznala da su se zlocini nakon Oluje dogodili.... pravomocnih presuda ima preko 160, sto se i ustanovilo na sudenju generalima. Jos vise optuznice sljede nakon sto Haag dostavi dokaze od ti sudenja. Da li ti imalo pratis ta zbivanja ili samo posaljes komentar na odredene teme ?
Pitanje za tebe.... koliko su pripadnika paravojske, jna i cetnika pravomocno osudeni u sr ? prije mjesec dana ste sve presude ukinuli, zar ne ? A sta sam to slagao po tebi ? Sto. nije istina da su autonomni statusi ukinuti 1987 od slobe ?! Sta nije bio onaj miting na kosovo polju gdje je sloba najavio nove ratove u ime srpstva ?
Neko je tu fakat licemjer.... i to licemjer oboljen amnezijom ! Ali, no frks.... neka med. sud rece svoje, kao sto je vec izreko na sudenju generala..... no guilti, a ti sad vidi !

mare

pre 10 godina

@Antijugosloven
Miran razlaz nije bio moguc zbog necistih racuna. Ko hoce da ode moze samo da uzme ono sto je i uneo. Ali Jugoslaviju nisu stvorile "republike" nego narodi. AVNOJ-ske granice su nametnute diktaturom i to najvise na stetu srpskog naroda koji je u svim ratovima dao najvece zrtve za tu zajednicku drzavu.

narcisi...

pre 10 godina

@hrvatske, bosnjacke & albanske moralne gromade

Ovaj deo Evrope bi bio raj da ste makar 10% onakvi kako sebe u komentarima opisujete i kako sebe zamisljate. I samo bi Srbi bili problem. Ali na vasu i nasu nesrecu niste ni blizu. Ali samo nastavite da demonstrirate rezultate decenijskog ispiranja mozga. Da se razumemo, Srbi jesu krivi za mnogo sto sta, ali ovo sto ovde izigravate je tragikomicno.

Tuđman je neosporno kriv jer je UZP "Oluja" planirao, najavio i sproveo!

pre 10 godina

re: E moji Srbi koga vi plaćate da vas zastupa

Uglavnom ne plaćaju američku agenciju za odnose sa javnošću "Ruder Finn" kojeg su i Hrvati i Bošnjaci i kosovski Albanci plaćali tokom ratova od 1991. do 1999. i koji i dan danas vrte svoje ekstremno pristrasne filmove o tom periodu.

stevan

pre 10 godina

Procitao sam pola komentara I prestao jer vidim da mnogi u Srbiji opet ponavljaju ono ajde da zaboravimo...dok iz Hrvatske vicu Srbi su nas napali. Meni je itekako vazno kako ce se zavrsiti jer zivim 10 hiljada kilometara od mesta gde sam rodjen u SFRJ ili danasnjoj Hrvatskoj. Nikog nisam napao, kao ni vecina "Krajiskih Srba" nego smo hteli ljudska prava...bilo to SFRJ, Hrvatska, Srbija ili sta vec. Srbe su "sikanirali" jos pre pocetka rata po Zadru na osnovu vere I nacionalnosti (pa me zanima sta je tad razlog bio) a mogu zamisliti kako je tek sada posle svega. Ne mrzim nikog, nek svako zivi onako kako zasluzuje, ali zelim da istina izadje na videlo I da se osudi neko za ono sto se nama desilo "u nasoj kuci" gde smo decenijama ziveli.

de.

pre 10 godina

@plavo more

Momak, ne bih da ti kvarim ovaj zadomoljubni zanos, ali stavovi koje zastupas su jednostrani, iskljucivi i svode se na vec izlizanu hrvatsku propagandu. Misli sta god hoces, veruj da ste najveca nevinasca na ovome svetu, izigravaj moralnu gromadu ali sacuvaj to za sebe - da li mislis da nekoga u Srbiji zanima ta vasa hrvatska mitoman-narcis-naci verzija? Ti ces da pricas o Vojvodini i Kosovu?! I sta je bilo i sta nije. Ako ste vi Hravti vec toliko ludi za autonomijama, zasto niste dali autonomiju Istri, Dalmaciji, Slavoniji, Lici, zasto Srbi nisu imali svoju autonomnu oblast ili zasto se toliko grcevito trudite da ukinete Republiku Srpsku u BiH?

hrvatske granice?!

pre 10 godina

(dragan, 14. mart 2014 11:24)

A gde je srbija presla granicu hratske ?

granicu hrvatske?
Kakva hrvatska, mi smo imali ustav po kome federativne jedinice (dakle ne drzave, a sam taj separatisticki stav bi u svakoj zemlji izazvao '91...) nemaju samostalno pravo otcepljenja.
granice hrvatske?!
odakle vam te granice, jesu li vam ocevi i dedovi izborili te granice?
a sad zamisli da recimo u kaliforniji meksikanci rese da se odvoje od usa. vi ste najveci pobednici II rata i ako ste na fasitickoj strani bili jer ne samo da smo vam dali slobodu, oprostili najvece fasisticke zlocine (svabe mala deca) vec i dobili teritoriju koju nicim niste zasluzili i na kojoj ste bili manjinsko stanovnistvo (dalmacija, srem i deo slavonije).

Postovani crv

pre 10 godina

Nije moguce! Srbija je kriva za rat, to kazu svi zapadni dnevnici.Zar niste gledali americke filmove?Jugoslovenska armija okupirala Jugoslaviju, da bi time stvorila veliku Srbiju.Srecom rezim iz Beograda nije uspeo.Demokratske snage sa pobunjenicima uspesno rasparcali JU.Ne ,to nije bio cilj, tadasnjih vodecih politicara Hrvatske! Zelim vam sve najbolje u novom indentitetu.Dobili ste ono cemu ste tezili.Vasu lepu.Stradalo malo ljudi, nema veze. Pa vi ste moralni pobednici.Evo sad bas javise na USA gnjavniku!

Бојан Илић

pre 10 godina

djedmedjed, 14. mart 2014 17:07

A koliko je bilo srpskih zrtava u NDH?
Mozes djede da pricas sta hoces, ono sto niste uradili '41. dovrsili ste '91.!

djole

pre 10 godina

Sve ovo je jedna velika farsa. Zasto neko od politicara ne stisne ...a i kaze pravu istinu o ratu, da je rat dogovoren izmedju Tudjmana i Milosevica, da je cilj bio da se narod popljacka i posvadja, a da se na racun toga enormno obogati jedan veoma mali roj ljudi, tzv elita, otuda i naziv "ratni profiteri"
Izguglajte malo, ne dozvolite da vam politicari kreiraju misljenje, onda postajete njihovi robovi

neki zaboravljaju neki ipak ne

pre 10 godina

@plavo more

Da odgovorim

1. A zasto su bas u Srbiji i jedino u Srbiji bile Autonomne Pokrajine? Zasto nisu bile u Hrvatskoj, Baranja i Krajina sa Likom i Banijom? Zasto je namesteno da samo Srbija cepa? Jel znas ko vam je dao Srpske teritorije i ko je crtao granice AVNOJ-a?
2. Non stop spominjete Vojvodinu i Kosovo a to su posebno Kosovo uvek bile Srpske zemlje a Srbi su tamo hteli da budu deo Srbije uvek. Sto ne spominjes IStru, Dalmaciju, Krajinu da se cepaju od Hrvatske...A Dubrovnik i popis tako 1900 godine? Ima toga jos.
3. Ovaj dole kaze ustase platile za zlocine, smesno i jadno. PA kako su to platile, tako sto su pobegle u Argentinu, Spaniju i Juznu Ameriku a tada jedna od najvecih i najjacih sluzbi ih nije vijala i kaznila. Draza je bio pre komunistickim sudom a ante pavelic i vjekoslav maks luburic nisu, to dovoljno govori.
4. I za kraj PLAVO MORE zna preci tvoji SVI da Srbin bio si.

Daredevil

pre 10 godina

(Plavo more, 14. mart 2014 11:45) Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini? Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere. Možeš li to? P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....(Daredevil, 14. mart 2014 12:23)Kao prvo,mogu, kao sto to nasa vlada vec priznaje godinama....za razliku od vase, koja negira sve ucinjeno i proba se izvlacit na foru.... nismo to bili mi, nego rukovodstvo tadasnje juge ! A tko je pravni nasljednik te nesretne drzave ?! Vi, cak ste i inzistirali na tome ;-)Kao drugo...tko je to 1987 ukinuo atonomne statuse vojvodini i kosovu ? Tko je poceo sa jednonacionalnim mintinzima i okupljanjem naroda po kosovu i nadalje ? Tudjman, Vatikan ili ipak vanjzemaljci ? Wake and grow up, buddy !
(plavo more, 14. mart 2014 14:45)
Dosad si izmišljao,a sada već i lažeš.
Koja Vlada,koje zločine?
Kažeš možeš da se pogledaš u ogledalo?
Odlično,a sada ti meni reci koliko je pripadnika HV-a i MUP-a osuđeno pravomoćno od strane hrvatskog pravosuđa za zločine prije,za vreme i nakon tzv. akcije oluja?
P.S. Pitam te to zato što je prošlo 15. godina od tog događaja
P.P.S.Reč licemer je za takve poput tebe kompliment

Бојан Илић

pre 10 godina

"Pa ni Pavelic nije imao odmah vojsku i naoruzanje! Бојан Илић"ovdje prestaje svaka rasprava s tobom i tebi sličnima... vi nas sve izjednačavate s ustašama... meni je žao upravo takvih poput vas
(Nestor, 14. mart 2014 12:25)

2013!
Pun stadion i nacionalni igrac: "Za dom spremni"!
Cirilica NE i razbijanje tabli!
Uz ti 650 000 potpisa?!? (bas savesni gradjani)!
Tompson u sred Zagreba, sa pratecom "opremom"....
Ali to nema veze!
Nisu svi Hrvati ustase, niti sam rekao!
Ali drzavni vrh ima u tome "osnova", UVEK!
Zao mi je ako sam te uvredio, reagovao sam na bezobrazluk doticnog!

adio pameti

pre 10 godina

@Бојан Илић
NDH je naoruzao Hitler. A ko je naoruzao RH? Pa pobogu RH je od USA i ostalih "saveznika" dobila embargo na uvoz oruzja. Ko normalan bi zelio ratovati u takvom polozaju? I te automatske paralele sa NDH su toliko smijesne i pretjerane... pa jel uopce promislite prije nego ih povucete?

djedmedjed

pre 10 godina

sto mu gromova ;
ostani pri istini !
Srijem je 1941. adninistrativno pripao NDH, ali vlast u njemu nikad nije preuzela, vec su upravu do svog povlacenja drzali iskljucivo Nijemci.
Sto se tice 1. svj. rata, hrvatske su jedinice djelovale na podrucju Srbije, ali iskljucivo u sastavu austrougarske vojske.
Pitanje je u kojoj su mjeri bas Hrvati odgovorni za nedjela u Macvi.
Bilo je u toj vojsci i Muslimana i Srba i Ceha i Madjara...

Gaga

pre 10 godina

Mač sa dve ostrice. ako se bazira jacina argumenata tuzbe po osnovu 250-300000 proteranih izbeglica iz hrvatske po raznoraznim osnovama (ratnih dejstava,pretnji,ubistava,paljevina itd.) bez obzira koliko je to bilo ocigledno i da nekim slucajem i bude presudjeno u korist srbije sta cemo kad krene tuzba tkz. drž. kosova protiv srbije i ta tuzba bude bazirana na osnovu izbeglica opet bez obzira da su te kolone izbeglica bile organizovane i koliko god to bilo ocigledno da je namesteno. onda po osnovu predhodne presude u korist srbije protiv hrvatske, puno pravo tkz.kosovo mozde da dobije presudu u svoju korist. pitanje isplate ratne odštete u oba slucaja polomice se o grbacu srbije... vansudsko poravnjanje naravno ne dolazi u obzir ali svakako presuda da nije bilo genocidne politike u sva tri slucaja je najbolje rešenje ma koliko ono bilo nepravedno, najbolje je za srbiju. Zivimo za buducnost i okrenimo se buducnosti, proslost je za istoriju i istoricare, opet koliko to god je to tesko i bolno.

acomurija

pre 10 godina

damir@, slep ili malopamteć si, kada u ovom propagandnom nabrajanju zaboravi VEZIVANJE "šahovnice i polumeseca", u Bijeljini na pr. I PRE IZBIJANJA rata u Sloveniji, kada ste pevali uz "pojačanje iz Zagreba" ustaških prvaka još iz '41. da ćete "mutnu pregaziti Drinu i nož u grkljan zariti Srbinu"?
Da nisu Srbi punili u flaše i tegle "čist hrvatski zrak"?
Da nisu protiv ZAJEDNIČKE JNA Srbi krijumčarili šlepere oružja iz Mađarske i Austrije, da nisu avioni bacali Srbima padobrane, i sa VBR-ovima? Da nisu Srbi u Splitu davili regruta-MAKEDONCA Svetlanču Nakova? Da nisu Srbi sami sebe ubijali PRE IZBIJANJA RATA po stanovima u Zagrebu, da nije Milošević snimljen kao Bobetko - "nož u stomak ili bomba u kuću gdje god su Srbi"? Da nisu Srbi imali Starčevića, Pavelića, Tuđmana?
U Vukovaru ima više srpskih nego hrvatskih žrtava, ali to niste krivi vi što se ne zna...
Zašto Srbima pripisujete HILJADE pobijenih poštenih ljudi Hrvata i muslimana (kao i na KiM albanaca) koje ste SAMI LIKVIDIRALI, disciplinujući svoj narod?
I - kakvi ste ljudi ako visite na NAŠIM SAJTOVIMA, gde postoji idiotski oblik tolerancije prema podvalama i propagandi, a da nijedan Srbin, makar i da hvali Tuđmana ili Aliju i Tačija - ne bi mogao da objavi slovce?
Jeste neovisni - srećno, vi vaše, pardon dok je bilo vaše - sada ste postali nemačka kolonija, mi naše - dok bude naše - na žalost?

Lepo je rekao Rambo amadeus u jednoj pesmi

pre 10 godina

@ (ISTINA i ODGOVORNOST, 14. mart 2014 11:48)

Šta je s mozgom???
1)Tito ni na koji način nije odgovoran za genocid na bilo kojem narodu a naročito ne za genocid nad Srbima!!!
To što je bio austrougarski oficir u prvom svestkom ratu očito nije imalo veze sa njegovim izborom.
2)Ako je neko na ovom svetu ikada bio JUGOSLOVEN onda je to Josip Broz Tito! Nikakve veze on sa Hrvatskim narodom nema osim što je rodjen u Zagorju! On je čovek bio oličenje Jugoslovena!

A zašto je bilo rata i ko je odgovoran?
E pa odgovoran si ti i tebi slični jer dozvoljavaju da im neko utuvi u glavu ovakve gluposti o Drugu Titu. Kada prihvatite takve stvari o Titu, onda zamisli šta još mogu da vam utuve u glavu o manje poznatim i značajnim ljudima!

Milojko

pre 10 godina

Naravno da je početkom 1990-ih u bivšoj YU republici Hrvatskoj došlo do separatističkih težnji dela Hrvata pod vođstvom ekstremističke političke stranke HDZ na čijem čelu se nalazio politički buntovnik Franjo Tuđman. Dolaskom na mesto predsednika te republike neskriveno je pokazivao ratno huškačke namere i aktivnosti poput organizovanja paravojnih formacija i ulaska u otvoreni sukob hrvatskih pobunjenika sa JNA. Daljni tok političkih događaja samo će potvrditi da je politički vrh Hrvatske odgovoran za posledične ratne zločine.

Djordje

pre 10 godina

Uzaludna je svaka nada, jednih i drugih, da će "pobediti"!
Biće nerešeno!
Hrvatska je dobro iskoristila priliku da ne ispituje, unakrsno, srpske svedoke i time izbegla javno suočavanje sa svojom tadašnjim politikom.
Uspeh ovog suđenja je samo to da će u dokumentima Suda biti i jedna i druga tužba svedoci i dokumenta koji ih potkrepljuju.
Sa terminom GENOCID se Sud neće izlagati sopstvenom riziku.
Svaka osuda jedne ili druge strane davala bi municiju onima koji su ubeđeni da su samo oni u pravu.
Ovako svi krivi i svi nevini.
Žrtve i proterani su samo kolateralna posledica "pregnuća" tadašnjih vlasti. Ali nemojte se zavaravati da se neće koristiti u nekim drugim situacijama i okolnostima.
"ĆERAĆEMO SE JOŠ!" - Matija Bećković

Лима

pre 10 godina

Понављају као папагаји: Хрватска територија! Имали смо права по уставу! Алоо веза! Ви сте били у СФРЈ! А ЈНА је била војска која је у заклетви сваког војника имала експлицитни императив да је брани чашћу и животом..!

Бојан Илић

pre 10 godina

(Plavo more, 14. mart 2014 11:45) Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini? Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere. Možeš li to? P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....(Daredevil, 14. mart 2014 12:23)Kao prvo,mogu, kao sto to nasa vlada vec priznaje godinama....za razliku od vase, koja negira sve ucinjeno i proba se izvlacit na foru.... nismo to bili mi, nego rukovodstvo tadasnje juge ! A tko je pravni nasljednik te nesretne drzave ?! Vi, cak ste i inzistirali na tome ;-)Kao drugo...tko je to 1987 ukinuo atonomne statuse vojvodini i kosovu ? Tko je poceo sa jednonacionalnim mintinzima i okupljanjem naroda po kosovu i nadalje ? Tudjman, Vatikan ili ipak vanjzemaljci ? Wake and grow up, buddy !
(plavo more, 14. mart 2014 14:45)


Nisam bas razumeo, sta priznaje vasa Vlada?!
NDH?!
Pa do skoro je bas ta Vlada bila "sponzor" onom cirkusu u Blajburgu, gde su pobijene "nevine zrtve komunistickog( uvek mislite na Srbe valja sto su bili antifasisti) rezima"!

Ili priznaje za skorasnje zlocine?!
To sto slavite etnicko ciscenje je bas dokaz tog vaseg "priznavanja"!
To sto dizete Tudjmanu spomenik isto!
To sto "Jovan" ne postoji u hrvatskoj nego samo "Ivan", i to je deo "priznavanja"!
Nemoj vise molim te....
Bolje bi bilo da si procitao malo Ducica, pre nego sto znas napamet Tompsonove pesmice!
Sve najgore!

mare

pre 10 godina

@"susjedi"
Ako niste hteli rat, sto niste seli za pregovaracki sto nego krenuli sa napadima na Srbe i JNA. Vi mislite da je tek tako moguce proglasiti drzavu na nekoj teritoriji u stilu "ovo je sad samo moje a svima kojima se to ne svidja mogu slobodno van". Smesni se s tim insistiranjem na reci agresija. Sukobi su poceli u okviru zajednicke drzave a kasnije proglasena SRJ i Srbija su samo materijalno i logisticki pomagali pobunjene Srbe da im se ne bi desilo ono sto se desilo 1995. Ne racunam razne dobrovoljne paravojne formacije i vikend-cetnike. Na obostranu srecu, pravog rata izmedju srpske i hrvatske vojske tj. Srbije i Hrvatske nije bilo.

djedmedjed

pre 10 godina

Bojane Ilicu ;
pitas zasto upucujem na ustasku arhivu ?
Pa ako nizasta drugo, radi puke usporedbe !
Imamo "podatke" socijalisticke Jugoslavije, koji su, sto je vec odavno poznato, frizirani zbog dnevnopoliticke upotrebe, tocnije - zbog uvecanog broja zrtava Nijemaca i njihovih saveznika s ciljem dobivanja sto vecih ratnih reoparacija od SR Njemacke.
I komunisti su uvidjeli da su time posijali veliko zlo,njihova prebrojavanja su dosla do puno manjih brojki, no njihova je praksa bila ne priznavati vlastite greske i tako su brojke zrtava NDH postale tabu-temom, a njima je svatko baratao kako je htio.
Sluzbena je brojka bila laz, ali posto je bila "oficijelna", nitko tko se na nju pozivao nije snosio posljedice.
Posljedice su snosili Hrvati i Srbi, glavna posljedica je zatrovana medjunacionalna atmosfera, a u datom trenutku je ta laz izmedju ostalog postala inicijalnim upaljacem rata.
I danas se tim brojkama igra tko se kako hoce.

Бојан Илић

pre 10 godina

1. Reći da je Hrvatska htjela rat s JNA je kao reći da Meksiko želi rat sa SAD-om ili Ukrajina s Rusijom2. Što se genocida tiče, Hrvati su ga počinili u 2. sv. ratu jer ustaše su bili Hrvati. Svake godine hrvatski predsjednik države, vlade i Sabora se poklone žrtvama tog genocida. Žrtve srpskog genocida u Srebrenici srpski političari svake godine popljuju izjavama da to nije genocid.To je bitna razlika
(jozo, 14. mart 2014 16:56)


Kazi mi definiciju genocida a da ne pogledas na internet i ne "iskopiras i prosledis"!?
Onako iz glave...?!

E o tome ti pricam...

etizop

pre 10 godina

@hrvatske granice?!.... Ustav SFRJ iz 1974 - Osnovna načela kaže: Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim povijesnim težnjama, svjesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju

Бојан Илић

pre 10 godina

@
(djedmedjed, 14. mart 2014 14:16)

Usporedi brojeve, ali ne iz ustaske arhive... Da li je malo pobijenih ako je ispod milion ?!

hrvatske moralne gromade na internetu

pre 10 godina

@djedmedjed

Svasta si ti napisao, samo jedno nisi a to je, koje su onda prave brojke? Znas da su do sada bile lazne brojke sto znaci da znas i koje su tacne brojke. Eto, imas priliku i navedi tacne brojke. Ako nisi u stanju, onda to dosta govori o tome ko si i sta si.

deran

pre 10 godina

@vlada
voleo bih da je tvoja porodica i familija prozivila to sto su srbi iz krajine proziveli i u drugom ratu i 90tih od strane ustasa,pa da vidim kakvu bi pricu pricao...

Sto mu gromova

pre 10 godina

@Лима, 14. mart 2014 12:16
Dao si genezu i razlog zašto su Srbi prošli ovako kako su prošli prilikom raspada SFRJ. Zato što je u srpskom korpusu postojao jugoslovenski i komunistički element, segment društva koji je anacionalan, odrastao na bratstvu i jedinstvu naroda i narodnosti, ljubavi prema proleterijatu i utopijskoj priči o jednakosti svih ljudi.
Tu glupost je Dimitrije Tucović demonstrirao u Srbiji pred sam Prvi svetski rat, ali za razliku od komunista iz 1945. godine koji su pokupili po Srbiji, kao ratni plen, stanove, političke, policijske, udbaške, vojne i privredne položaje, on (Dimitrije Tucović) je tu zabludu platio glavom u Velikom Ratu.
S druge strane, vi ste "punjeni" pričom o Velikoj Srbiji, velikosrpskoj hegemoniji i velikosrpskom šovinizmu i nacionalizmu, i krivicom Srbije za sve što se dešavalo na Balkanu (to ste učili u školi iz istorije!) dobili osećaj inferiornosti prema drugim narodima i narodnostima u bivšoj SFRJ, pomešan sa osećanjem lažno nametnute krivice što je dovelo do "katarze" u jugoslovenskim glavama da su četnici najveći zločinci na svetu, Karadjordjevići su robovlasnici, Njegoš je ratni zločinac, a Karadjordje je izvršio genocid nad nevinim Turcima.
I zato još uvek danas se busate u JUGOSLOVENSKE grudi,slušate "Hej Sloveni", grozite se nacionalista, sećate se Tita, "Fiće" i letovanja po Hrvatskoj.
Zato gubimo u svetu!
Zato što smo sve, samo nismo SRBI!

Jovan

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da politicari zarad par bednih politickih poena nisu odustali od tuzbi. A realno svi znamo kako ce se ovo zavrsiti. Zelim samo da kazem da sam rodjen u Kninu. Bio sam decak kad se sve ovo desavalo ali se odlicno secam svega. Nema nevinih u gradjanskom ratu. Bilo je strasno i za Srbe i Hrvate. Bar Za normalni deo populacije. Mi smo izvukli deblji kraj, ali tako nam i treba kad nismo prihvatili z4. Sad samo mozemo da kukamo kako je celi svet protiv nas, a nista nismo utadili da taj svet ubedimo da smo mi upravu. Od zrtava smo postali agresori u svojim rodjenim kucama...

Mare

pre 10 godina

@Gaga

U slucaju Kosova jedino Srbija moze tuziti vlast te pokrajine jer su oni proterali Srbe zajedno sa Nato bas kao i Hrvati Srbe iz Krajine opet zajedno sa Nato.Lepo Nenad-EU rece za NATO. Stoje iza njih sad na sudu a i ratovali su umesto njih. Za Hrvate, posebno, se vecito neko drugi borio.

vlada

pre 10 godina

@vlada, JNA nije mogla djelovati jer nije dobila naredjenje, a kako da ga dobije kada su ti isti koji su ga trebali izdati sve dogovorili sa Milanom Kucanom.
(Bosanac, 14. mart 2014 13:11)

Ispravka - JNA nije HTELA djelovati! To si hteo reći! I tek kako je MOGLA ali nije HTELA! i tek kako je morala tog Milana Kučana prvog uhapsiti još kada je Slovenije rešila da istupi iz SFRJ (po ustavu SFRJ je morala, da se razumemo, nije to moj lični stav, nego stav koji je važio u Ustavu tadašnje zemlje u kojoj smo živeli).

No kao i svaka država u kojoj zakoni i ustav postoje "pro forme", propala i ta Jugolsavija, a isto tako propada i Srbija moja iz dana u dan, iz potpuno istog razloga - nema zakone, a i to malo zakona što ima, jedan deo se ne poštuje, a jedan deo nije ni u skladu sa ustavom. A ustav nam je... a to je priča za sebe!

Zlopamtilo

pre 10 godina

@(djedmedjed, 14. mart 2014 12:12)

Pusti tamiće i pilićarski šverc ,ja sam imao prilike da se prevezem sa boeingom 707 popularnim "kikaš"- em .Ti sigurno znaš odakle mu to ime .
Čudi me što niko još uvek ne traži odštetu i za taj avion i tovar koji je nosio .

ma koga to vise interesuje ?

pre 10 godina

naravno da su hteli rat I sam Tudjman je govorio da ce 200 ljudi u hr drzati ostale hrvate u kapitalistickom odnosu koje ce za njih raditi za sitnu lovu i tu opstu pljacku mogao je postici samo u slucaju gradjanskog rata ali sada njegovi poklonici imaju hrvatski pasos I tu se prica o hrvatskom uspehu zavrsava ,srbija je vremenski daleko od hrvatske vise od 20 godina I prica o gradjanskom ratu sfrj I ostale budalastine nas vise ne interesuju a hrvatska mi je poznata kao rumunija bugarska madjarska itd neka svako zivi u svojoj banani I ne dosadjujte vise , idite kod psihijatra ima dobrih lekova

MT

pre 10 godina

Dokle više sa ovom pričom? I jedni i drugi su činili stravične zločine. Da li je jedan strana počinila više ili manje zločina, svejedno je. Zločin je zločin. Nema nevinih ni na njihovoj ni na našoj strani.

beloglavi sup

pre 10 godina

Tuđman i Hrvatska su hteli rat ali su rat hteli i milosevic i ekipa oko njega.radi ratnog profiterstva na stetu hrvatskih i srpskih gradjana.ja kao gradjanin koji je bio izuzetan bi presudio tako sto bi se i hrvatska i bivse rukovodstvo kaznili novcano gde bi im se oduzela imovina rukovodioca a dva rukovodstva od njihove imovine i iz budzeta tj drzavnih rezervi dve strane.hrvatska strana za svaku kucu po kvadratu po 1000 eura i srpsko rukovodstvo isto za zemljiste kucno po 5000 eura po aru za seosko 1000 eura za obradivo 5000 eura po aru, za vocnjake po aru 2000 eura.i kazna za nesprecavanje jasenovca rukovodstva hrvatske po slobodnoj proceni suda.za nesprecavanje oluje u hrvatskoj ukor,a za svakog poginulog po 100.000 eura na obe strane. to bi bilo pravedno.a/a

Bosanac

pre 10 godina

@vlada, ja sam bas napisao ono sto sam mislio. Valjda je JNA trebala dobiti naredjenje da djeluje ili je imala ovlastenja da to ucini mimo vladajuce garniture? Ako je imala ovlastenja, onda du oni izdali YU, ako ne, onda je neko namjerno izdao drzavu jer je imao druge planove. Kada sve to izadje na svjetlost dana onda cemo svi biti pametniji.

Bosanac

pre 10 godina

@vlada, JNA nije mogla djelovati jer nije dobila naredjenje, a kako da ga dobije kada su ti isti koji su ga trebali izdati sve dogovorili sa Milanom Kucanom.

MaIdiBegaj

pre 10 godina

"Tuđman i Hrvatska su hteli rat"- A Srbija se branila od napada sa neba i kopna od Hrvatske ?!! Ma Hrvati su sve poceli,Srbija je nevinasce i andjeo!!

dragan

pre 10 godina

Ko je formirao tkzv "srpsku krajinu",ko je bombardovao Zagreb ?Gde je hrvatska vojska presla granicu Srbije ?Bio sam na ratistu u Hrvatskoj i znam sta je bilo.Kad se vojska povukla celo naoruzanje i municija ostavljeno "golorukom" narodu pa smo cak i licno naoruzanje morali tamo ostaviti iako smo ih dobili u Srbiji.

damir

pre 10 godina

Daaaaaa i Hrvatska i Bosna i Slovenija i Kosovo sve te države su htjele rat protiv miroljubive Srbije , i onda su te republike napale miroljubljivu Srbiju u njenim gradovima kao što su Vukovar,Dubrovnik,Osijek,Sarajevo,Srebrenicu,Ljubljanu,Prištinu itd itd,napadi su bili izvedeni sa teškim oružijem kao što su lovačke puške , molotovljevi kokteli , a miroljubiva goloruka Srbija se očajnički branila sa stotinama tenkova,aviona,brodova,topova. E moji Srbi koga vi plaćate da vas zastupa

sarajevo.ba

pre 10 godina

Osim vas Srba niko nije htio rat, samo smo htjeli otcjepljenje
A to sto ste vi napali pa sad kao drugi su htjeli rat ne pije vode

Ne treba tu nikakav sud da se jasno vidi, imate snimke na netu iz devedesetih
Pregledajte malo, vidjet cete ko je imao ratnu retoriku
Od toga da je Karadzic govorio "da moze muslimanski narod otici u nestanak" do Vucica I 100 muslimana za jednog Srba
To sto vi sami sebe lazete zaista je samo vas problem, al skontali ste da vam mi pa ni ostatak svijeta ne vjerujemo?
E ako niste onda je vrijeme, jer samo tonete dublje
Hrvati ce vas lagano dobit u ovom sudskom sporu, a kad se to desi bit ce da je nastimano jer je Hrv u EU, da ovaj sud samo srbe osudjuje itd...
Samo bih jedno pitanje imao, da li vi zaista vjerujete u ono sto pricate I zasto niko nije u pravu osim vas, te zasto je cijela Europa na neki nacin protiv vas?
Zasto sto ste fini, dobri?
Poz I molim za objavu komentara

Pavo du

pre 10 godina

Tako je, Franjo je htio rat, trebao je reći 90 tih da Hrvatska hoće neovisnost ali da nam braća Srbi odrede granice jer Srbi trebaju da vladaju Hrvatskom i određuju što je najbolje za nas i koje bi nam trebale biti granice! A što se tiče granica ako Srbi ne prihvačaju AVNOJ evske granice onda bi trebali prihvatiti granice Hrvatske iz 1941 koje su odredili Karađorđevići!

Goran Matić -Split

pre 10 godina

Ovaj je krivo i loše obaviješten (kao uostalom i 90% srpskog naroda) i priča gluposti. Ili vas možda (utješno) obmanjuje?? Alooo, Hrvatska htjela rat '91, a bez oružja i vojske?!?!?!?! Vojsku i naoružanje smo stvarali "u hodu", sve do 1995e. U samom početku nismo imali apsolutno ništa.

Бојан Илић

pre 10 godina

Ovaj je krivo i loše obaviješten (kao uostalom i 90% srpskog naroda) i priča gluposti. Ili vas možda (utješno) obmanjuje?? Alooo, Hrvatska htjela rat '91, a bez oružja i vojske?!?!?!?! Vojsku i naoružanje smo stvarali "u hodu", sve do 1995e. U samom početku nismo imali apsolutno ništa.
(Goran Matić -Split, 14. mart 2014 11:42)

Pa ni Pavelic nije imao odmah vojsku i naoruzanje!

Argumenti su ti jadni, s' obzirom da ste uvek cekali jaceg da zabijete braci noz u ledja!
Ali to je pitanje morala , obraza i ostalih "ne pravnih" faktora!

Zao mi vas je, kakva god presuda bila ...

Milenko

pre 10 godina

@sarajevo.ba

Ako smo mi Srbi hteli rat, zasto su se Hrvati pre nego sto ce poceti rat (godinu dana pre) naoruzali, zasto su moji roditelji ostali bez posla, zasto je zbor narodne garde dolazio u moju kucu i pretresao je i prevrtao nam stvari, zasto su mi oca gadjali tromblonom dok je ulazio kolima u dvoriste, pa nekoliko dana (jer nisu uspeli da ga pogode) dosli opkolili mi kucu, oterali oca na tavan da trazi cetnike i onda 7 gardista otvori rafalnu paljbu po krovu kuce i sruse ceo krov gde se u tom momentu moj otac sam nalazio???

I da se podsetimo, ko je zadavio golim rukama Vojnika u HR???

Nenad-EU

pre 10 godina

Realno je jaca ali postoji samo jedan mali "problemcic". HR je clanica EU i Nato a iza njih stoji i veliki brat. Tu pravde nema vec se presude unapred znaju.

slavonska lola2

pre 10 godina

Normalno da smo mi građani Hrvatske željeli rat, što ima lijepšeg nego rat u vlastitom dvorištu i to bez oružja protiv cijele JNA ... kao iz snova za dokazivanje junaštva, nema hrabrijih od nas.

E sad dolazi pravo pitanje, kako se zovu oni koji napadaju nenaoružane da bi se iživljavali nad njima zbog svojih megalomanskih ideja povećanje teritorije?

djedmedjed

pre 10 godina

da-da. Hrvatska je sigurno htjela rat, nenaoruzana i de facto okupirana, s blokiranim granicama, tak da su ona dva bijedna kamiona kalasnjikova morali svercati preko svoje vlastite granice.
JNA nam je razoruzala teritorijalnu obranu, a mi "krvozedne ustase" smo bili ludi za ratom.
To je bio plan "ustase Tudjmana" i njegovih crnokosuljasa kojima je zivotni san bio klati "srpsku nejac".
Pa koja budala vjeruje u takove gluposti i lazi ?
Dajte si procitajte beogradske novine iz onih dana, koliko je tu bilo mrznje, lazi i podmetanja...
Halo, danas je 2014. godina ; doslo je vrijeme osvjescenja !

Objavite ovaj komentar ako ste dzekovi !
Ako niste, dovidjenja zauvijek !

Lukijan Mušicki

pre 10 godina

Malo mi je smešno i tužno čitajući naslov.Srpski političari trebali su da znaju skim imaju posla i ako nisu znali trebali su da uče istoriju JUŽNE EVROPE.Istorija se ponavlja;Hrvati pripadali su MAĐARSKOJ KRUNI blizu 1000 godina i imali su svoju autonomiju(banovinu).Kad god MAĐARSKA KRUNA imala problem nikad nije mogla da računa na pomoć i razumevanje Hrvatske zajednice,čaknaviše dobili su izdaju.
Čuveni Jelašićev kip u Zagrebu bio je uperen prema Budimpešti, danas taj isti čuveni kip usmeren prema Beogradu.

Srx

pre 10 godina

Bilo pre 20, ej DVADESET godina. Zar vam (politicarima i zatrovanim nacionalistima) nije bilo dosta? Nemojte da nas trujete sa vasom mrznjom vise!

Vlada

pre 10 godina

Kao neko iz Srbije, osećam se grozno zbog onoga što je Milošević radio u Hrvatskoj i Bosni zloupotrebivši JNA za svoje političke i vojne ciljeve. Mislim da je SAO Krajina bila jedna retrogradna i zločinačka tvorevina bazirana na etničkom i šovinističkom principu i voleo bih da dođe dan kada se Srbija i njeni građani više neće dovoditi u vezu sa tim događajima (baš kao što je Srbija ipak manje više živela u relativnoj slozi i poštovanju sa Hrvatskom posle drugog svetskog rata i NDH). Ipak je prošlo puno vremena i današnji mladi odrasli ljudi su u to vreme bili samo deca te ne bi trebalo da nose balast ovih događaja. Nažalost vidimo da je nekim ljudima iz nekog osećanja iracionalnog kolektivnog ponosa teško da prihvate neke stvari, a mladi i u jednoj i u drugoj zemlji dobijaju oprečne informacije o onome što se događalo. Ono što je užssno je da Antonio dole opravdava proterivanje ili odlazak(kako god gledali na to) 200 000 ljudi među kojima je takođe bilo mnogih koji nisu tada uticali na događaje u Hrvatskoj. Postavljanje raznih hipoteza i poređenje sa Kosovom, Bosnom i Krimom je bespotrebno jer sam siguran da bi ovo pitanje drugačije bilo rešeno da vođe hrvatskih Srba nisu bile toliko ogrezle u nacionalizam. Činjenica je da Srbija mora da se u potpunosti suoči sa odgovornošću Miloševića i tadašnjih vlasti za JNA agresiju kao i pomaganje Krajine. Ubijen je i proteran značajan broj hrvatskih civila.

smarate

pre 10 godina

@slavonska lola2
E sad dolazi pravo pitanje, kako se zovu oni koji napadaju nenaoružane da bi se iživljavali nad njima zbog svojih megalomanskih ideja povećanje teritorije?

Odgovor jе vrlo jednostavan: hrvatski "branitelji".

Plavo more

pre 10 godina

Lol.... sta ovaj prica ?! Svi, ali bas svi dokazi koja je srpska strana iznjela, su vec u provostupanjskoj presudi hr generala su ODBIJENI....a on ajd jovo ponovo ! Pobijanje tih navodnih dokaza iduci tjedan ce biti brutalno za srpsku stranu. Bas svi ti iskazi su izvuceni iz konteksta ili su samo djelomicno prevedeni.... Koja obstrukcija i zamjena teze.... ja mislim da vam se gadno pise.... No budemo vidjeli ;-)

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

sarajevo.ba@, pa niko vam nije sporio pravo na to "otcepljenje". Niko U SVETU, jedino, nije hteo nezavisno-neovisnu-serbez muslimansku državu u Evropi-Europi - osim Miloševića i Karadžića.
Problem je čisto pravni i faktički:
1. svaki sud na Planeti vaga pri razvodu braka ŠTA JE KO UNEO? E, to su Hteli Srbi u bivšoj Jugi - da iznese SVAK SVOJE.
A ne Hrvati jednu trećinu teritorije što su okupirali, a muslimani u BiH dobili 18% teritorije od Srba, za koje imamo tapije.
Raspitaj se i ko je hteo rat i zašto, i zašto su se u Bosni ujedinili "rogovi u vreći" - muslimani i katolici protiv pravoslavaca. I zašto je rat između muslimana i Hrvata bio najkrvavija epizoda, ali su vas gazde zgazile po prstima i naprasno ste postali prijatelji, jedni drugima 'cvijeće'...
2. Ne natežite se više po srpskim sajtovima da dokažete nedokazivo: Srbi nisu napali NIKOGA u bivšoj Jugi, već branili svoje, a - pravo na svoju imovinu i ostalo ostaje večno.
Ne natežite se, da ne napunite gaće, pa da opet UN osnivaju neki "Usputni sud". Možda nećete biti interesantni gazdama, tj da im ne budete NATO-bombarderska pešadija...

miha bukovac

pre 10 godina

Bez sumnje da se rat nije mogao izbegnuti, u prvom redu Sloveniji je bio potreban rat protiv JNA i u tom smislu su podsticali sveopštu antisrpsku propagandu netrpeljivost i patološku mržnju prema Srbima kako bi proizveli uslove za taj rat, ali, ne na svojoj teritiriji, zato su imali i pripremljen slogan "pozor, pozor, sprema se velik pretep, nože lahko dobite pri vratarju". Hrvatska je želela sveopšti rat protiv Srba (za ostvarenje svog već poznatog programa "Srbi kao remetilački faktor") i u tome je našla ("prirodno") savezništvo sa Slovenijom, potrebno im je bilo da dobiju muslimane odnosno Bošnjake i Albance na svoju stranu i (po mogućnosti) sve neSrbe na teritoriji SFRJ, u tome su bili veoma uspešni, naročito sa bosanskim Muslimanima, Albance su i tako već odavno instruirali Slovenci da prvi počnu, (pred sam početak rata u Sloveniji na TV Ljubljana su dovodili albance poslatičare da govore kako su Srbi zli) međutim Rugova je čekao da neko drugi to uradi.

ISTINA i ODGOVORNOST

pre 10 godina

....Нашa контра тужба ће успети ако правни тим у Хагу докаже да ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ Срба из Хрватске 1991-95. (када је из Хрватске протерано 350.000 Срба), представља ТРЕЋУ, завршну фазу ГЕНОЦИДА над Србима, који су планирали и започели хрватски нацисти 1941-45. (када је убијено преко 1.000.000 Срба, Рома и Јевреја).
Доказ: Срби су у Хрватској 1940. чинили 28% становништва ; 1946. испод 15%, а 1996. само 5%.

.....Најодговорнија лица за геноцид над Србима који је са прекидима трајао 55 година су:
1) Поглавник Анте Павелић, хрватски нациста (1941-45.)
2) Маршал Јосип Броз-Тито, хрватски комуниста (1946-80.)
3) Титов генерал Фрањо Туђман, хрватски националиста (1981-96.)

my way

pre 10 godina

Naravno, ne nego je JNA (slovima, Jugoslovenska Narodna Armija) okupator u Jugoslaviji, a Srbi u svojim kucama, pa su Hrvati morali da pocnu "odbrambeni" rat. Rekao bi neko, to je apsurdno i nemoguce, ali taj ne zna sposobnost nasih novopecenih suseda za istinu i objektivnost. Hrvatska je samu sebe okupirala odlukom sopstvenog sabora, vojskom sopstvene drzave i krenula oruzjem da se "brani" od tog "agresora", pa to ne moze ni Cak Noris! Svaki deo zemlje koji je zeleo da ide mogli su da odvoje mirno, ali su oni hteli i srpske prostore sa sto manje Srba to bolje. I danas velicaju Tudjmanov neoustaski rezim, novu generaciju ustaskih terorista nazivaju braniteljima, a krvavi rat koji su zapoceli domovinskim. Treba li da podsecam na ubistva i maltretiranja Srba i vojnika JNA, vracanje ustaske zastave (kasnije promenjene u "prihvatljivu" sahovnicu), ulice i trgove sa imenima ustaskih monstruma, ukljucujuci i Budaka, kreatora cuvenog matematickog resenja za Srbe, Pavelicevu kunu koja im je svima u dzepovima (nikad pre NDH nije bila hrvatska valuta), nacisticke pozdrave u saboru i uopste retoriku i duh cele Hrvatske, folklor, kako su to neki monstruozno voleli da kazu, mozda i na podrsku koju je taj rezim uzivao? Nema osude toga ni danas, time se ponose kao najslavnijim delom svoje istorije. Uostalom, Hrvatska placa oko 50 miliona evra godisnje penziju pripadnicima svih oruzanih snaga NDH, domovinskoj vojsci, kako je u zakonu nazivaju. Kriva je za genocid i to je potpuno nesporno!

MARKO M

pre 10 godina

Proterati iz zemlje preko 200 000 ljudi i pritom pobiti nekolko hiljada ljudi je genocid nad srpskim narodom i tu je sve jasno! Nema tu mnogo polemike, da je bilo obostranih losih poteza bilo je.

Raush

pre 10 godina

Vidim po komentarima suseda da su hrvatima dobro isprani mozgovi. Tvrde da je SFRJ oruzje bilo srpsko (slovenacko, muslimansko, itd), ja tvrdim da je bilo I hrvatsko koliko I srpsko, kako se kome I gde zakinulo. Spremniji su usli u sukob, sa debelom podrskom u politickom I vojnom smislu sa zapada, a te price o vasem golorukom junastvu pricajte I dalje svojoj maloj deci.

Nestor

pre 10 godina

"Pa ni Pavelic nije imao odmah vojsku i naoruzanje! Бојан Илић"

ovdje prestaje svaka rasprava s tobom i tebi sličnima... vi nas sve izjednačavate s ustašama... meni je žao upravo takvih poput vas

Gaga

pre 10 godina

Mač sa dve ostrice. ako se bazira jacina argumenata tuzbe po osnovu 250-300000 proteranih izbeglica iz hrvatske po raznoraznim osnovama (ratnih dejstava,pretnji,ubistava,paljevina itd.) bez obzira koliko je to bilo ocigledno i da nekim slucajem i bude presudjeno u korist srbije sta cemo kad krene tuzba tkz. drž. kosova protiv srbije i ta tuzba bude bazirana na osnovu izbeglica opet bez obzira da su te kolone izbeglica bile organizovane i koliko god to bilo ocigledno da je namesteno. onda po osnovu predhodne presude u korist srbije protiv hrvatske, puno pravo tkz.kosovo mozde da dobije presudu u svoju korist. pitanje isplate ratne odštete u oba slucaja polomice se o grbacu srbije... vansudsko poravnjanje naravno ne dolazi u obzir ali svakako presuda da nije bilo genocidne politike u sva tri slucaja je najbolje rešenje ma koliko ono bilo nepravedno, najbolje je za srbiju. Zivimo za buducnost i okrenimo se buducnosti, proslost je za istoriju i istoricare, opet koliko to god je to tesko i bolno.

Marko

pre 10 godina

@Goran
Aj majke ti kaži ti nama kako ste vi, navodno, "stvarali" oružje?!
Vi Hrvati ste mnogo uskogrudi i za vas niko od Hrvata nije počinio ni jedan zločin. Svi ste heroji i oslobodioci a žrtve su se same klale, ubijale i silovale...
200.000 ljudi je samo rešilo da napusti Krajinu jer im se nije svidela klima? Znali su oni da će Hrvatska vojska biti humana i da im se neće ništa desiti...O bože gde vi živite?

Franjo je hteo rat jer je znao da Srbi imaju jaču vojsku i da mogu pokoriti celu HR za 5 dana da su hteli! Ali, takođe je znao da Nemačka, kao večiti saveznik Hrvatske, i njeni puleni, neće dopustiti to i da će upravo oni dati oružje Hrvatskoj...
Ups, izvini, moja greška...hteo sam reći da će Nemačka "stvoriti" oružje Hrvatskoj :)

damir

pre 10 godina

Daaaaaa i Hrvatska i Bosna i Slovenija i Kosovo sve te države su htjele rat protiv miroljubive Srbije , i onda su te republike napale miroljubljivu Srbiju u njenim gradovima kao što su Vukovar,Dubrovnik,Osijek,Sarajevo,Srebrenicu,Ljubljanu,Prištinu itd itd,napadi su bili izvedeni sa teškim oružijem kao što su lovačke puške , molotovljevi kokteli , a miroljubiva goloruka Srbija se očajnički branila sa stotinama tenkova,aviona,brodova,topova. E moji Srbi koga vi plaćate da vas zastupa

hrvatske granice?!

pre 10 godina

(dragan, 14. mart 2014 11:24)

A gde je srbija presla granicu hratske ?

granicu hrvatske?
Kakva hrvatska, mi smo imali ustav po kome federativne jedinice (dakle ne drzave, a sam taj separatisticki stav bi u svakoj zemlji izazvao '91...) nemaju samostalno pravo otcepljenja.
granice hrvatske?!
odakle vam te granice, jesu li vam ocevi i dedovi izborili te granice?
a sad zamisli da recimo u kaliforniji meksikanci rese da se odvoje od usa. vi ste najveci pobednici II rata i ako ste na fasitickoj strani bili jer ne samo da smo vam dali slobodu, oprostili najvece fasisticke zlocine (svabe mala deca) vec i dobili teritoriju koju nicim niste zasluzili i na kojoj ste bili manjinsko stanovnistvo (dalmacija, srem i deo slavonije).

Jedna vojska i jedna ekonomija od Jadranskog do Crnog mora

pre 10 godina

Ne verujem da je Hrvatska, na čelu sa Tuđmanom, zaista želela rat. Nesporno je jedino da je Hrvatska želela da se otcepi od SFRJ, odnosno da dobije punu državnost. Međutim, državnost se ne dobija na tacni, već se za nju, uglavnom ratuje, manje ili više (manje, u Slučaju Slovenije, a mnogo više u slučaju Hrvatske). Sa druge strane, rastakanje SFRJ ne bi bilo potpuno i trajno bez rata, a to je odgovaralo određenim međunarodnim (stranim) igračima, jer su imali određene geostrateške i ekonomsko-političke interese. Pošto su ti interesi sada ostvareni, više nije ni bitno ko je šta započeo krajem 1980-ih ili početkom 1990-ih.

država

pre 10 godina

(Zlopamtilo, 14. mart 2014 12:08)
Slažem se. Prvo treba srediti račune iz WW2, kad su četnici pobili moje u Dalmaciji koji su se u partizanima borili protiv ustaša i četnika. Srbija da odgovara za zločine četnika i nacionalističko ludilo u Dalmaciji i da plati odštetu.

Lepo je rekao Rambo amadeus u jednoj pesmi

pre 10 godina

@ (ISTINA i ODGOVORNOST, 14. mart 2014 11:48)

Šta je s mozgom???
1)Tito ni na koji način nije odgovoran za genocid na bilo kojem narodu a naročito ne za genocid nad Srbima!!!
To što je bio austrougarski oficir u prvom svestkom ratu očito nije imalo veze sa njegovim izborom.
2)Ako je neko na ovom svetu ikada bio JUGOSLOVEN onda je to Josip Broz Tito! Nikakve veze on sa Hrvatskim narodom nema osim što je rodjen u Zagorju! On je čovek bio oličenje Jugoslovena!

A zašto je bilo rata i ko je odgovoran?
E pa odgovoran si ti i tebi slični jer dozvoljavaju da im neko utuvi u glavu ovakve gluposti o Drugu Titu. Kada prihvatite takve stvari o Titu, onda zamisli šta još mogu da vam utuve u glavu o manje poznatim i značajnim ljudima!

Daredevil

pre 10 godina

Lol.... sta ovaj prica ?! Svi, ali bas svi dokazi koja je srpska strana iznjela, su vec u provostupanjskoj presudi hr generala su ODBIJENI....a on ajd jovo ponovo ! Pobijanje tih navodnih dokaza iduci tjedan ce biti brutalno za srpsku stranu. Bas svi ti iskazi su izvuceni iz konteksta ili su samo djelomicno prevedeni.... Koja obstrukcija i zamjena teze.... ja mislim da vam se gadno pise.... No budemo vidjeli ;-)
(Plavo more, 14. mart 2014 11:45)

Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini?
Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere.
Možeš li to?
P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....

pravno i moralno

pre 10 godina

ovdje prestaje svaka rasprava s tobom i tebi sličnima... vi nas sve izjednačavate s ustašama... meni je žao upravo takvih poput vas
(Nestor, 14. mart 2014 12:25)

Ja nikad nisam izjednacio Hrvate sa NDH ali neko tu genocidnu drzavu mora da predstavlja a niko drugi nije do RH. Znam da u hrvatskoj ima dosta Hrvata koji su protiv ustasa ali opet ima i dosta Hrvata koji to ustastvo dizu u nebesa pa zbog takvih kao sto su oni RH jeste pravni naslednik NDH. Mozda mi ti mozes dati neki drugi pogled da vi niste to za sta se prestavljate ali 650 000 cirilomrzaca i srbomrzaca imate javno sve sa potpisima. Zamisli da se to radi u Srbiji , popis sta se mrzi i ko se mrzi , ne samo u Srbiji nego bilo gde u svetu. To radi samo genocidna drzava bez sramote na proslost i svoje nasledje. Sto se tice pravnog tima Srbije , veoma sam zadovoljan kako su izneli kontratuzbu i sve dokumentovali dok se hrvatska tuzba zasniva na teorijama i njihovim tvrdnjama bez ikakvih dokumenata sem onog sto su se pozvali na dokument JNA sto je pisao hrvatski oficir koji je dezertirao iz JNA posle te depese.

neki zaboravljaju neki ipak ne

pre 10 godina

Jasenovac, Jadnovo, Stara Gradiska, Kozara, PREBILOVCI, jame u Hercegovini za Srbe, od kolevke do starca, SRBOSJEK, vrbe, LOGORI ZA DECU od kojih su se i nacisti zgrazavali, ustase, slovo u, sahovnica sa pocetnom belom kockom, ljubo milos, maks luburic, ante pavelic, mile budak...ma SRPSKA MITOMANIJA, MA SRPSKA LAZ! Neko nama prica a u periodu od 90 godina proslog veka nas dusmani i koljaci SKRATISE ZA POLA! Al neka ajmo Srbi u Jugoslaviju, Jugoslavija, Juga, Jugica nasa lepa mila draga...eto nam je. Koliko jos i sta treba da se desi da se Srbi opamete. Ne zna se ko nas je vise poklao i pobio u 2 svetska rata dal hrvati, bugari, madjari, tzv bosnjaci, siptari ili pak germani. Uzas. Ma nekoliko miliona Srba sto je pobijeno i poklato nije istina MA SRPSKA MITOMANIJA, ISLI DA OSVAJAJU. Kako da ne! Neki ovde kazu tj pitaju jer hrvatska vojska isla u Srbiju da osvaja, isla bi da je mogla, htela je ali NIJE mogla! A kad su bili za kratko vreme u Sremu ustase su nacinile stravican pokolj! MA SRPSKA MITOMANIJA! Sava Sumanovic jedan od njih.
A u lepoj njihovoj se sve od Drugog svetskog rata nastavilo 80 i 90 tih godina, tajnim naoruzavanje i pretnjama upucenim prema Srbima pa onda i otkazima sa posla. Srbi su se branili, oduvek su ZIVELI NA TIM prostorima. Jel ima Hrvata u Srbiji, ima i ne fali im dlaka sa glave.

Bio bi red da objavite komentar. Hvala.

plavo more

pre 10 godina

(Plavo more, 14. mart 2014 11:45)

Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini?
Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere.
Možeš li to?
P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....
(Daredevil, 14. mart 2014 12:23)

Kao prvo,mogu, kao sto to nasa vlada vec priznaje godinama....za razliku od vase, koja negira sve ucinjeno i proba se izvlacit na foru.... nismo to bili mi, nego rukovodstvo tadasnje juge ! A tko je pravni nasljednik te nesretne drzave ?! Vi, cak ste i inzistirali na tome ;-)

Kao drugo...tko je to 1987 ukinuo atonomne statuse vojvodini i kosovu ? Tko je poceo sa jednonacionalnim mintinzima i okupljanjem naroda po kosovu i nadalje ? Tudjman, Vatikan ili ipak vanjzemaljci ? Wake and grow up, buddy !

Zlopamtilo

pre 10 godina

Ja i dalje mislim da prvo treba da se svedu računi iz WW2. Pri tom mislim da nije zadovoljavajuće da se zaustavimo na tome što je Tito naplatio od Nemaca ratne reparacije svojevremeno.Takođe je skandal što je tužba Hrvatska a tek iznuđena kontratužba Srpska ,ali to je ta naša poslovična glupost .Mi čak imamo naše predstavnike koji su njihovi svedoci tužbe .Tu mislim na S.Biserko koja kako god da se zove i šta god da radi je Beograđanka . Pri tom mislim da to i nije toliko loše koliko je ružno zato što to pokazuje da je ovde ipak moguće drugačije mišljenje jer koliko god da dotičnu mrzi 90% naroda ona kao i njene "koleginice" idu slobodno ulicom svih ovih godina .

ToniZD

pre 10 godina

Opet imate rjecnik devedesetih, nakon svih Badintera, Haga, cijele svjetske javnosti koja je dala za pravo Hrvatskoj da izadje iz YU, jer je to pravo bilo zajamceno ustavom SFRJ, vi opet trubite po svome.....
Ako su ovo stavovi sluzbene Srbije sto smo danas culi iz sudnice, mislim da cete se nacekati dok udjete u EU, barem sto se nas iz HR tice!
pozdrav normalnima, ako ih ima :)

idite malo na svez vazduh

pre 10 godina

Ovo svakodnevno hrvatsko samohvalisanje, samovelicanje i samoproglasavanje za najvece nevinasce je prvo bilo smesno, medjutim pocinje vec ozbiljno da smara.
Hrvati vi ste naj u svemu, u svemu ste u pravu, Srbija je agresor, Srbi su agresori, ustase nemaju veze sa Hrvatima, vi ste najhrabriji, vi ste oslobodili Evropu, izmislili ste kravatu, Tesla je Hrvat, Cilic(ili kako vam se zove teniser) je hiljadu puta bolji od Djokovica, pobedicete u Brazilu, vi ste nasi idoli... a sad BRISITE...

Goksi

pre 10 godina

@Vlada
... JNA agresor? Pa ona je tamo od 45, alo?! Srbi su hteli da ostanu u svojoj drzavi Jugoslaviji, Hrvati su pod Tudjmanom poceli rat da bi otcepili i ta podrucja, povampirili ustastvo na svaki moguci nacin, a ti sebi dajes za pravo da Krajinu zoves profasistickom, separatistickom tvorevinom. Treba stid da te bude, a ne se jos pozivas na moral!

deran

pre 10 godina

@vlada
voleo bih da je tvoja porodica i familija prozivila to sto su srbi iz krajine proziveli i u drugom ratu i 90tih od strane ustasa,pa da vidim kakvu bi pricu pricao...

mare

pre 10 godina

@"susjedi"
Ako niste hteli rat, sto niste seli za pregovaracki sto nego krenuli sa napadima na Srbe i JNA. Vi mislite da je tek tako moguce proglasiti drzavu na nekoj teritoriji u stilu "ovo je sad samo moje a svima kojima se to ne svidja mogu slobodno van". Smesni se s tim insistiranjem na reci agresija. Sukobi su poceli u okviru zajednicke drzave a kasnije proglasena SRJ i Srbija su samo materijalno i logisticki pomagali pobunjene Srbe da im se ne bi desilo ono sto se desilo 1995. Ne racunam razne dobrovoljne paravojne formacije i vikend-cetnike. Na obostranu srecu, pravog rata izmedju srpske i hrvatske vojske tj. Srbije i Hrvatske nije bilo.

mare

pre 10 godina

@Antijugosloven
Miran razlaz nije bio moguc zbog necistih racuna. Ko hoce da ode moze samo da uzme ono sto je i uneo. Ali Jugoslaviju nisu stvorile "republike" nego narodi. AVNOJ-ske granice su nametnute diktaturom i to najvise na stetu srpskog naroda koji je u svim ratovima dao najvece zrtve za tu zajednicku drzavu.

Vlada

pre 10 godina

@vlada
voleo bih da je tvoja porodica i familija prozivila to sto su srbi iz krajine proziveli i u drugom ratu i 90tih od strane ustasa,pa da vidim kakvu bi pricu pricao...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (deran, 14. mart 2014 13:15)

Molio bih te da procitas moj komentar jos jednom. Jasnom sam naznacio da je grozno opravdavati proterivanje Srba iz Hrvatske, bas kao sto je grozno provadavati proterivanje Hrvata i stvaranje nekakvih profasistickih tvorevina. JNA jeste agresor sto ne menja cinjenicu da su se nad srpskim stanovnistvom dogadjali stravicni zlocini sto je dokumentovano od strane medjunarodnih organizacija kao sto je Human Rights Watch. Saosecam se sa tobom i nema razloga da se ovako emotivno reaguje na objektivan komentar. Srpska Krajina je bio pogresan i moralno neopravdan projekat bas kao i Tudjmanovo sikaniranje Srba. Ovo nije izjednacavanje krivice vec samo sumiranje onoga sto je odavno dokumentovano i to ne od strane Srba i Hrvata. Ja kao gradjanin Srbije ne zelim da nosim odgovornost necega sto se dogodilo kada sam imao 7 do 11 godina. Mog oca su silom mobilisali da ide na granicu sa Hrvatskom kada je rat poceo. Da li je moj otac trebao da pogine zboh separatistickih teznji krajisnika?

neki zaboravljaju neki ipak ne

pre 10 godina

@plavo more

Da odgovorim

1. A zasto su bas u Srbiji i jedino u Srbiji bile Autonomne Pokrajine? Zasto nisu bile u Hrvatskoj, Baranja i Krajina sa Likom i Banijom? Zasto je namesteno da samo Srbija cepa? Jel znas ko vam je dao Srpske teritorije i ko je crtao granice AVNOJ-a?
2. Non stop spominjete Vojvodinu i Kosovo a to su posebno Kosovo uvek bile Srpske zemlje a Srbi su tamo hteli da budu deo Srbije uvek. Sto ne spominjes IStru, Dalmaciju, Krajinu da se cepaju od Hrvatske...A Dubrovnik i popis tako 1900 godine? Ima toga jos.
3. Ovaj dole kaze ustase platile za zlocine, smesno i jadno. PA kako su to platile, tako sto su pobegle u Argentinu, Spaniju i Juznu Ameriku a tada jedna od najvecih i najjacih sluzbi ih nije vijala i kaznila. Draza je bio pre komunistickim sudom a ante pavelic i vjekoslav maks luburic nisu, to dovoljno govori.
4. I za kraj PLAVO MORE zna preci tvoji SVI da Srbin bio si.

Daredevil

pre 10 godina

Dokle nisam pročitao ove i ovakve komentare, bio sam gorljivi protivnik investiranja u naoružanje, s uvjerenjem da nam više nikada neće trebati. Danas sam ipak, protiv svoje volje spreman dati glas za onih 20, f16-stica, koje je Hr odbila primiti na poklon od Nato. Ipak Vi u globalu ne priznajete trenutni poredak i suverenitet RH, što znači da se moramo spremiti za budućnost. Neda mi se dalje pisati, jer svakako komentar neće biti objavljen, ali Milanović ima moj glas za kupnju novih Grippena, ili polovnih f 16. Više bih inače, volio da taj novac ode za neki most na Dunavu ili Savi. Nikada, ali baš nikada neće biti ljubavi među nama. Ja sam se nadao da neće biti ljubavi, ali niti mržnje. Ali kako naši stari kažu, nadanje-ludom radovanje.
(duje, 14. mart 2014 15:52)
Ja kada odem na Vaše sajtove i vidim tamo komentare na račun Srba i svega srpskog,e meni dođe da ....
A ono o mržnji i tako to,mi ne mrzimo nikoga,za razliku od vas,mislim s obzirom na ono šta ste napravili srpskom narodu kroz istoriju ja ne znam kolika bi to mržnja morala biti,možda tu u rangu vaše prema nama jelda?

vlada

pre 10 godina

Ma ne Sloba nije hteo rat nikako, Sloba se zalagao za mir i blagostanje! Ma da!
Mislim jesam ja Srbin, i jesu Srbi bili protiv rata, kao i generalno većina i Hrvata i Bosanca, ali su rat podjednako odgovorni i Sloba i Tudjman i Alije i zapadni interesnici. To je ono što je najtačnije i to je ono što pokušava da se revidira ovim sporom. Jer kao i svaki put do sada, pobednik (zapadni interesnici) pišu istoriju, onako kako njima paše! A u istoriji mora stajatai da je neko kriv i eto ispada da smo to mi, Srbi. Ne zato što je to neka svetska mega zavera protiv Srbi (bole njih uvo za nas i Hrvate dobro ako znaju i gde smo na karti), nego eto tako...
Zapravo grešm. Njih trojca jesu najodgovorniji za pokretanje rata, ali je isto tako JNA najodgovornija zato što se rat dogodio. JNA je imala obavezu po ustavu SFRJ da štiti integritet države a to nije uradila! Trebala je da pohapsi gamad i kao u Grčkoj zavede vojnu huntu na godinu dana pa za godinu dana lepo izbori da se izabere nova vlada, a tri smrda na doživotnoj robiji da trunu.
Sad će neko reći da bismo onda doživeli Grčki scenario i krizu kroz koju su oni prošli, a ja na to odgovaram sa zadovoljstvom i maštanjem kako bi nam lepo bilo - DA! Gde bi nam kraj bio da smo doživeli Grčki scenario!

acomurija

pre 10 godina

damir@, slep ili malopamteć si, kada u ovom propagandnom nabrajanju zaboravi VEZIVANJE "šahovnice i polumeseca", u Bijeljini na pr. I PRE IZBIJANJA rata u Sloveniji, kada ste pevali uz "pojačanje iz Zagreba" ustaških prvaka još iz '41. da ćete "mutnu pregaziti Drinu i nož u grkljan zariti Srbinu"?
Da nisu Srbi punili u flaše i tegle "čist hrvatski zrak"?
Da nisu protiv ZAJEDNIČKE JNA Srbi krijumčarili šlepere oružja iz Mađarske i Austrije, da nisu avioni bacali Srbima padobrane, i sa VBR-ovima? Da nisu Srbi u Splitu davili regruta-MAKEDONCA Svetlanču Nakova? Da nisu Srbi sami sebe ubijali PRE IZBIJANJA RATA po stanovima u Zagrebu, da nije Milošević snimljen kao Bobetko - "nož u stomak ili bomba u kuću gdje god su Srbi"? Da nisu Srbi imali Starčevića, Pavelića, Tuđmana?
U Vukovaru ima više srpskih nego hrvatskih žrtava, ali to niste krivi vi što se ne zna...
Zašto Srbima pripisujete HILJADE pobijenih poštenih ljudi Hrvata i muslimana (kao i na KiM albanaca) koje ste SAMI LIKVIDIRALI, disciplinujući svoj narod?
I - kakvi ste ljudi ako visite na NAŠIM SAJTOVIMA, gde postoji idiotski oblik tolerancije prema podvalama i propagandi, a da nijedan Srbin, makar i da hvali Tuđmana ili Aliju i Tačija - ne bi mogao da objavi slovce?
Jeste neovisni - srećno, vi vaše, pardon dok je bilo vaše - sada ste postali nemačka kolonija, mi naše - dok bude naše - na žalost?

stevan

pre 10 godina

Procitao sam pola komentara I prestao jer vidim da mnogi u Srbiji opet ponavljaju ono ajde da zaboravimo...dok iz Hrvatske vicu Srbi su nas napali. Meni je itekako vazno kako ce se zavrsiti jer zivim 10 hiljada kilometara od mesta gde sam rodjen u SFRJ ili danasnjoj Hrvatskoj. Nikog nisam napao, kao ni vecina "Krajiskih Srba" nego smo hteli ljudska prava...bilo to SFRJ, Hrvatska, Srbija ili sta vec. Srbe su "sikanirali" jos pre pocetka rata po Zadru na osnovu vere I nacionalnosti (pa me zanima sta je tad razlog bio) a mogu zamisliti kako je tek sada posle svega. Ne mrzim nikog, nek svako zivi onako kako zasluzuje, ali zelim da istina izadje na videlo I da se osudi neko za ono sto se nama desilo "u nasoj kuci" gde smo decenijama ziveli.

Milojko

pre 10 godina

Naravno da je početkom 1990-ih u bivšoj YU republici Hrvatskoj došlo do separatističkih težnji dela Hrvata pod vođstvom ekstremističke političke stranke HDZ na čijem čelu se nalazio politički buntovnik Franjo Tuđman. Dolaskom na mesto predsednika te republike neskriveno je pokazivao ratno huškačke namere i aktivnosti poput organizovanja paravojnih formacija i ulaska u otvoreni sukob hrvatskih pobunjenika sa JNA. Daljni tok političkih događaja samo će potvrditi da je politički vrh Hrvatske odgovoran za posledične ratne zločine.

djedmedjed

pre 10 godina

Ustase su za svoja nedjela platili. ne samo oni, nego i njihove familije.
Jedino Kozaci su za svoja nedjela jace kaznjeni.
Dokle smo dosli, kad se za nedjela iz devedesetih mora pravdati nedjelima iz 40-tih.
Arhiv NDH je u Beogradu, a skriva ga se ko sto zmija skriva noge.
Nitko se ne pita zasto.
Odgovor su dali Zerjavic i Kostovic jos 80-tih.
Manipulacija brojem ustaskih zrtava nastavlja se i dalje.
Ne umanjujuci samu svirepost i bezumnost ustasa, zelim reci da se u dnevno-politicke svrhe manipulacija tim brojkama provodi i danas.
Usporedimo broj Srba na popisima 1931. i 1948., te cemo vidjeti da tu netko jako jako laze...

Бојан Илић

pre 10 godina

Još u ljeto 1990.g., krajiški Srbi dižu barikade i proglašavaju SAo Krajinu, vlastitu paradržavicu sa svim elementima vlasti. Pitam ja Vas zašto JNA nije reagirala na stvaranje nove države unutar SFRJ??? Zašto nije pomogla SR HRvatskoj da zaustavi protuustavno djelovanje unutar svog teritorija??? Kažete da je JNA štitita Jugoslaviju od samovolje i odcjepljenja Hrvatske, a ništa nije poduzela kada se stvarala SAO KRajina već je oružjem (!!) štitila istu. Na koncu, nikome od vas ne bi poželio da ste bili u Hrvatskoj za vrijeme od 91 do 95, pa da vidite što je rat i život pod granatana, uzbunama, opsadama i smrti, svugdje oko vas. Mir s vama.
(Jim, 14. mart 2014 13:33)

Како си наиван?!:-)

Па РСК није хтела из СФРЈ , како упорно приказујете, него из нове НДХ!

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Nijedan ustav ne daje za pravo da se rasturi drzava,Ustav govori da narodi imaju sva prava u zajednickoj drzavi Jugoslaviji po istorijskom pogledu,ako se koji narod odcepljuje tako sa ratom onda i Srbi imaju duznost da se brane ili da osnivaju svoju drzavu na svom teritoriju,ako nema Jugoslavije nema ni avnojskih granica,Srbija je imala pravo da stiti narod u Krajini i nije se smela povuci.

Бојан Илић

pre 10 godina

"Pa ni Pavelic nije imao odmah vojsku i naoruzanje! Бојан Илић"ovdje prestaje svaka rasprava s tobom i tebi sličnima... vi nas sve izjednačavate s ustašama... meni je žao upravo takvih poput vas
(Nestor, 14. mart 2014 12:25)

2013!
Pun stadion i nacionalni igrac: "Za dom spremni"!
Cirilica NE i razbijanje tabli!
Uz ti 650 000 potpisa?!? (bas savesni gradjani)!
Tompson u sred Zagreba, sa pratecom "opremom"....
Ali to nema veze!
Nisu svi Hrvati ustase, niti sam rekao!
Ali drzavni vrh ima u tome "osnova", UVEK!
Zao mi je ako sam te uvredio, reagovao sam na bezobrazluk doticnog!

ma koga to vise interesuje ?

pre 10 godina

naravno da su hteli rat I sam Tudjman je govorio da ce 200 ljudi u hr drzati ostale hrvate u kapitalistickom odnosu koje ce za njih raditi za sitnu lovu i tu opstu pljacku mogao je postici samo u slucaju gradjanskog rata ali sada njegovi poklonici imaju hrvatski pasos I tu se prica o hrvatskom uspehu zavrsava ,srbija je vremenski daleko od hrvatske vise od 20 godina I prica o gradjanskom ratu sfrj I ostale budalastine nas vise ne interesuju a hrvatska mi je poznata kao rumunija bugarska madjarska itd neka svako zivi u svojoj banani I ne dosadjujte vise , idite kod psihijatra ima dobrih lekova

Лима

pre 10 godina

МИ СМО БИЛИ ЈУГОСЛАВИЈA ДО 2003 ГОДИНЕ ! И ја сам поносан на то! јер не може ни један лоботомирани ех yugosloven да ми дође и прича о ВЕЛИКОЈ СРБИЈИ ! забадачи ножа у леђа! ...Хеј Словени химна има у себи и клетву, која ће стићи све издајнике.

beloglavi sup

pre 10 godina

Tuđman i Hrvatska su hteli rat ali su rat hteli i milosevic i ekipa oko njega.radi ratnog profiterstva na stetu hrvatskih i srpskih gradjana.ja kao gradjanin koji je bio izuzetan bi presudio tako sto bi se i hrvatska i bivse rukovodstvo kaznili novcano gde bi im se oduzela imovina rukovodioca a dva rukovodstva od njihove imovine i iz budzeta tj drzavnih rezervi dve strane.hrvatska strana za svaku kucu po kvadratu po 1000 eura i srpsko rukovodstvo isto za zemljiste kucno po 5000 eura po aru za seosko 1000 eura za obradivo 5000 eura po aru, za vocnjake po aru 2000 eura.i kazna za nesprecavanje jasenovca rukovodstva hrvatske po slobodnoj proceni suda.za nesprecavanje oluje u hrvatskoj ukor,a za svakog poginulog po 100.000 eura na obe strane. to bi bilo pravedno.a/a

djole

pre 10 godina

Sve ovo je jedna velika farsa. Zasto neko od politicara ne stisne ...a i kaze pravu istinu o ratu, da je rat dogovoren izmedju Tudjmana i Milosevica, da je cilj bio da se narod popljacka i posvadja, a da se na racun toga enormno obogati jedan veoma mali roj ljudi, tzv elita, otuda i naziv "ratni profiteri"
Izguglajte malo, ne dozvolite da vam politicari kreiraju misljenje, onda postajete njihovi robovi

Daredevil

pre 10 godina

@ (sarajevo.ba, 14. mart 2014 11:53)
Hahahahahahaha,da ovo šta si napisao nije smešno možda bi čak bilo i žalosno.
Nego vidim sve vrvi od Srba i Hrvata u Sarajevu jelda.....

Postovani crv

pre 10 godina

Nije moguce! Srbija je kriva za rat, to kazu svi zapadni dnevnici.Zar niste gledali americke filmove?Jugoslovenska armija okupirala Jugoslaviju, da bi time stvorila veliku Srbiju.Srecom rezim iz Beograda nije uspeo.Demokratske snage sa pobunjenicima uspesno rasparcali JU.Ne ,to nije bio cilj, tadasnjih vodecih politicara Hrvatske! Zelim vam sve najbolje u novom indentitetu.Dobili ste ono cemu ste tezili.Vasu lepu.Stradalo malo ljudi, nema veze. Pa vi ste moralni pobednici.Evo sad bas javise na USA gnjavniku!

Sto mu gromova

pre 10 godina

@dragan, 14. mart 2014 11:24
Za Vas Dragane, i ostale koji ne znaju, ili se prave da ne znaju, evo sledećih činjenica:
-Hrvati su u plavim uniformama K Und K monrhije bili skoro tri godine na teritoriji Srbije kao okupatori u prvom svetskom ratu u Mačvi, pa postoje i svedočenja ljudi iz tog vremena koja govore da su "Švabe bile fine i obzirne...", a da su najveća zverstva po Šapcu,Loznici i okolini počinili oni "...Koje smo sve razumeli šta govore..."
-Drugi put, Hrvati su ostali na teritoriji Srbije skoro četiri godine za vreme drugog rata za vreme nacizma i fašizma pod patronatom Nemačkog Rajha, sa "U" velikim slovom na kapi, i "šahovnicom" na reveru uniforme. Bili su u Zemunu, delu Vojvodine, koji im je pripao, kao i na Starom Sajmištu, današnji Novi Beograd, gde su učestvovali, rame uz rame sa svojim mentorima, u likvidaciji Jevreja.
Dakle teza da 'Rvatska noga nikada nije kročila na Srpsku zemlju-ne stoji.
Hvala administratoru b-92 na razumevanju i prostoru, ako objavi ovaj komentar.

jozo

pre 10 godina

1. Reći da je Hrvatska htjela rat s JNA je kao reći da Meksiko želi rat sa SAD-om ili Ukrajina s Rusijom
2. Što se genocida tiče, Hrvati su ga počinili u 2. sv. ratu jer ustaše su bili Hrvati. Svake godine hrvatski predsjednik države, vlade i Sabora se poklone žrtvama tog genocida. Žrtve srpskog genocida u Srebrenici srpski političari svake godine popljuju izjavama da to nije genocid
To je bitna razlika

Jim

pre 10 godina

Još u ljeto 1990.g., krajiški Srbi dižu barikade i proglašavaju SAo Krajinu, vlastitu paradržavicu sa svim elementima vlasti. Pitam ja Vas zašto JNA nije reagirala na stvaranje nove države unutar SFRJ??? Zašto nije pomogla SR HRvatskoj da zaustavi protuustavno djelovanje unutar svog teritorija??? Kažete da je JNA štitita Jugoslaviju od samovolje i odcjepljenja Hrvatske, a ništa nije poduzela kada se stvarala SAO KRajina već je oružjem (!!) štitila istu. Na koncu, nikome od vas ne bi poželio da ste bili u Hrvatskoj za vrijeme od 91 do 95, pa da vidite što je rat i život pod granatana, uzbunama, opsadama i smrti, svugdje oko vas. Mir s vama.

Бојан Илић

pre 10 godina

@
(djedmedjed, 14. mart 2014 14:16)

Usporedi brojeve, ali ne iz ustaske arhive... Da li je malo pobijenih ako je ispod milion ?!

narcisi...

pre 10 godina

@hrvatske, bosnjacke & albanske moralne gromade

Ovaj deo Evrope bi bio raj da ste makar 10% onakvi kako sebe u komentarima opisujete i kako sebe zamisljate. I samo bi Srbi bili problem. Ali na vasu i nasu nesrecu niste ni blizu. Ali samo nastavite da demonstrirate rezultate decenijskog ispiranja mozga. Da se razumemo, Srbi jesu krivi za mnogo sto sta, ali ovo sto ovde izigravate je tragikomicno.

pravo i pravda

pre 10 godina

Da li je želela rat, ne znam, ali da je htela da se protera Srbe, to je očigledno. Od "ljute trave na ljutu ranu" preko "čistog hrvatskog zraka" do "udarca da Srbi praktično nestnu" plan je bio očigledan. Međutim to ionako neće biti važno jer se zna ko deli pravdu.

Бојан Илић

pre 10 godina

(Plavo more, 14. mart 2014 11:45) Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini? Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere. Možeš li to? P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....(Daredevil, 14. mart 2014 12:23)Kao prvo,mogu, kao sto to nasa vlada vec priznaje godinama....za razliku od vase, koja negira sve ucinjeno i proba se izvlacit na foru.... nismo to bili mi, nego rukovodstvo tadasnje juge ! A tko je pravni nasljednik te nesretne drzave ?! Vi, cak ste i inzistirali na tome ;-)Kao drugo...tko je to 1987 ukinuo atonomne statuse vojvodini i kosovu ? Tko je poceo sa jednonacionalnim mintinzima i okupljanjem naroda po kosovu i nadalje ? Tudjman, Vatikan ili ipak vanjzemaljci ? Wake and grow up, buddy !
(plavo more, 14. mart 2014 14:45)


Nisam bas razumeo, sta priznaje vasa Vlada?!
NDH?!
Pa do skoro je bas ta Vlada bila "sponzor" onom cirkusu u Blajburgu, gde su pobijene "nevine zrtve komunistickog( uvek mislite na Srbe valja sto su bili antifasisti) rezima"!

Ili priznaje za skorasnje zlocine?!
To sto slavite etnicko ciscenje je bas dokaz tog vaseg "priznavanja"!
To sto dizete Tudjmanu spomenik isto!
To sto "Jovan" ne postoji u hrvatskoj nego samo "Ivan", i to je deo "priznavanja"!
Nemoj vise molim te....
Bolje bi bilo da si procitao malo Ducica, pre nego sto znas napamet Tompsonove pesmice!
Sve najgore!

Boris

pre 10 godina

Kad bi mi neki Hrvat rekao: protiv svoje volje smo uvuceni u Jugoslaviju, vecina nas nikada nije htela u njoj da bude i cinili smo sve sto je bilo u nasoj mogucnosti da iz nje izadjemo prvom prilikom, ja bih rekao svaka cast, postujem. To je vase pravo na samoopredeljunje. Zasto Hrvati ne bi imali svoju drzavu? Ali su mi presmesne price da se Jugoslavija raspala zbog Srba i srpskog nacionalizma. Pa Srbi su jedini narod koji je iskreno zaleo Jugu, a zato smo ovako i prosli. A sto se tice nacionalizma, spominje se neki morandum SANU iz 85. koji bi bio totalno marginalan dokument da ga Hrvati nisu videli kao savrsen izgovor za pricu o nacionalizmu. Zaboravlja se sta se desavalo sezdesetih i sedamdesetih u Hrvatskoj. Ali tad je jos Bog bio ziv. Samo se cekalo da umre i cekao se pogodan trenutak. Nemojte da prosipate prazne price, priznajte da se nista nije desilo slucajno i da se pomirimo vise.

Daredevil

pre 10 godina

(Plavo more, 14. mart 2014 11:45) Zar ti stvarno misliš da ste vi totalno nevini? Mislim pogledaj se u ogledalo i reci Mi Hrvati nismo nikoga ubijali,pljačkali ih,palili im imovinu,proterali samo zato što su druge nacije ili vere. Možeš li to? P.S.koliko ja znam,za rat je uvek potrebno najmanje dvoje.....(Daredevil, 14. mart 2014 12:23)Kao prvo,mogu, kao sto to nasa vlada vec priznaje godinama....za razliku od vase, koja negira sve ucinjeno i proba se izvlacit na foru.... nismo to bili mi, nego rukovodstvo tadasnje juge ! A tko je pravni nasljednik te nesretne drzave ?! Vi, cak ste i inzistirali na tome ;-)Kao drugo...tko je to 1987 ukinuo atonomne statuse vojvodini i kosovu ? Tko je poceo sa jednonacionalnim mintinzima i okupljanjem naroda po kosovu i nadalje ? Tudjman, Vatikan ili ipak vanjzemaljci ? Wake and grow up, buddy !
(plavo more, 14. mart 2014 14:45)
Dosad si izmišljao,a sada već i lažeš.
Koja Vlada,koje zločine?
Kažeš možeš da se pogledaš u ogledalo?
Odlično,a sada ti meni reci koliko je pripadnika HV-a i MUP-a osuđeno pravomoćno od strane hrvatskog pravosuđa za zločine prije,za vreme i nakon tzv. akcije oluja?
P.S. Pitam te to zato što je prošlo 15. godina od tog događaja
P.P.S.Reč licemer je za takve poput tebe kompliment

djedmedjed

pre 10 godina

Izgleda da se pojedincima stvarno ne mogu otvoriti oci !
Pa dajte se sjetite Seseljevog gostovanja u Minimaksovoj emisiji, gdje on prodikuje kako ce "Hjvate kjati zajdjalim kasikáma".
A cjelokupni auditorij u studiju likuje, odobrava i s visoka se smije.
Pa se sjetimo cvijetnog ispracaja tenkova gardijske brigade za Vukovar.
Eto, to je bilo tadasnje raspolozenje srpske javnosti.
Pa se sjetimo Slobine pljacke jugoslavenskog monetarnog sustava, Izvoza "antibirokratske revolucije", ukidanja pokrajina, istjerivanja Slovenaca s kongresa SKJ, mitologiziranja i preuvelicavanja srpskih zrtava u NDH od strane SPC, turneje s mostima kneza Lazara, pa emisara po tzv. Krajini, pa laznog izvjestavanja beogradskih medija o navodnim zrtvama u Pakracu s ciljem izazivanja otvorenog sukoba...
I nakon svega toga se Hrvatima predbacuje preventivno naoruzavanje !
Vidjeli smo sto se dogodilo bosanskim Muslimanima, koji se nisu pripremili za varijantu B !
Koliko licemjeran treba biti za tako nesto ?

Tom Sojer

pre 10 godina

Ako je naša kontratuzba jaca, zasto je od srpske strane uvek trazeno da se sve resi vansudski? Za čije interese rade ovi "naši" političari?

plavo more

pre 10 godina

Dosad si izmišljao,a sada već i lažeš.
Koka Vlada,koje zločine?
Kažeš možeš da se pogledaš u ogledalo?
Odlično,a sada ti meni reci koliko je pripadnika HV-a i MUP-a osuđeno pravomoćno od strane hrvatskog pravosuđa za zločine prije,za vreme i nakon tzv. akcije oluja?
P.S. Pitam te to zato što je prošlo 15. godina od tog događaja
P.P.S.Reč licemer je za takve poput tebe kompliment
(Daredevil, 14. mart 2014 16:10)
Ja se svako jutro pogledam u to ogledalo..... mogao bi i ti....barem kupit jedno za sebe .
Svaka, ali bas svaka vlada je do sada priznala da su se zlocini nakon Oluje dogodili.... pravomocnih presuda ima preko 160, sto se i ustanovilo na sudenju generalima. Jos vise optuznice sljede nakon sto Haag dostavi dokaze od ti sudenja. Da li ti imalo pratis ta zbivanja ili samo posaljes komentar na odredene teme ?
Pitanje za tebe.... koliko su pripadnika paravojske, jna i cetnika pravomocno osudeni u sr ? prije mjesec dana ste sve presude ukinuli, zar ne ? A sta sam to slagao po tebi ? Sto. nije istina da su autonomni statusi ukinuti 1987 od slobe ?! Sta nije bio onaj miting na kosovo polju gdje je sloba najavio nove ratove u ime srpstva ?
Neko je tu fakat licemjer.... i to licemjer oboljen amnezijom ! Ali, no frks.... neka med. sud rece svoje, kao sto je vec izreko na sudenju generala..... no guilti, a ti sad vidi !

Бојан Илић

pre 10 godina

djedmedjed, 14. mart 2014 17:07

A koliko je bilo srpskih zrtava u NDH?
Mozes djede da pricas sta hoces, ono sto niste uradili '41. dovrsili ste '91.!

Zole

pre 10 godina

Ko je propustio sta se desavalo pre 20 godina kod nas neka sad gleda sta se dešava u Ukrajini. Kako je Tudjman dobio podršku zapada, tako je i ova nova vlast dobila podršku. Zapadu nije bitno ko je ko, već na cijoj je strani. Srbi i Hrvati su odmah krenuli u rat a Rusi i Ukrajinci su cekali više od 20 godina. Scenario je isti, samo su drugi akteri.

mario

pre 10 godina

E da mi smo željeli rat..mi smo željeli da nam okupirate 1/3 države,da nam napravite 40 miljardi eura izravne ratne štete,da protjerate 350 000 nesrbskog stanovništva iz tzv "rsk",mi smo htjeli da sravnite Vukovar,da rušite Dubrovnik...koliko se zna nitko nije napao Srbiju već je bilo obratno da je Srbija pravila haos od Triglava,pa skoro do Vardara....
E baš vam je pravni tim kao da slušamo RTS devedesetih niti smo išta novo čuli...

Sto mu gromova

pre 10 godina

@Лима, 14. mart 2014 12:16
Dao si genezu i razlog zašto su Srbi prošli ovako kako su prošli prilikom raspada SFRJ. Zato što je u srpskom korpusu postojao jugoslovenski i komunistički element, segment društva koji je anacionalan, odrastao na bratstvu i jedinstvu naroda i narodnosti, ljubavi prema proleterijatu i utopijskoj priči o jednakosti svih ljudi.
Tu glupost je Dimitrije Tucović demonstrirao u Srbiji pred sam Prvi svetski rat, ali za razliku od komunista iz 1945. godine koji su pokupili po Srbiji, kao ratni plen, stanove, političke, policijske, udbaške, vojne i privredne položaje, on (Dimitrije Tucović) je tu zabludu platio glavom u Velikom Ratu.
S druge strane, vi ste "punjeni" pričom o Velikoj Srbiji, velikosrpskoj hegemoniji i velikosrpskom šovinizmu i nacionalizmu, i krivicom Srbije za sve što se dešavalo na Balkanu (to ste učili u školi iz istorije!) dobili osećaj inferiornosti prema drugim narodima i narodnostima u bivšoj SFRJ, pomešan sa osećanjem lažno nametnute krivice što je dovelo do "katarze" u jugoslovenskim glavama da su četnici najveći zločinci na svetu, Karadjordjevići su robovlasnici, Njegoš je ratni zločinac, a Karadjordje je izvršio genocid nad nevinim Turcima.
I zato još uvek danas se busate u JUGOSLOVENSKE grudi,slušate "Hej Sloveni", grozite se nacionalista, sećate se Tita, "Fiće" i letovanja po Hrvatskoj.
Zato gubimo u svetu!
Zato što smo sve, samo nismo SRBI!

adio pameti

pre 10 godina

@Бојан Илић
NDH je naoruzao Hitler. A ko je naoruzao RH? Pa pobogu RH je od USA i ostalih "saveznika" dobila embargo na uvoz oruzja. Ko normalan bi zelio ratovati u takvom polozaju? I te automatske paralele sa NDH su toliko smijesne i pretjerane... pa jel uopce promislite prije nego ih povucete?

duje

pre 10 godina

Dokle nisam pročitao ove i ovakve komentare, bio sam gorljivi protivnik investiranja u naoružanje, s uvjerenjem da nam više nikada neće trebati. Danas sam ipak, protiv svoje volje spreman dati glas za onih 20, f16-stica, koje je Hr odbila primiti na poklon od Nato. Ipak Vi u globalu ne priznajete trenutni poredak i suverenitet RH, što znači da se moramo spremiti za budućnost. Neda mi se dalje pisati, jer svakako komentar neće biti objavljen, ali Milanović ima moj glas za kupnju novih Grippena, ili polovnih f 16. Više bih inače, volio da taj novac ode za neki most na Dunavu ili Savi. Nikada, ali baš nikada neće biti ljubavi među nama. Ja sam se nadao da neće biti ljubavi, ali niti mržnje. Ali kako naši stari kažu, nadanje-ludom radovanje.

djedmedjed

pre 10 godina

sto mu gromova ;
ostani pri istini !
Srijem je 1941. adninistrativno pripao NDH, ali vlast u njemu nikad nije preuzela, vec su upravu do svog povlacenja drzali iskljucivo Nijemci.
Sto se tice 1. svj. rata, hrvatske su jedinice djelovale na podrucju Srbije, ali iskljucivo u sastavu austrougarske vojske.
Pitanje je u kojoj su mjeri bas Hrvati odgovorni za nedjela u Macvi.
Bilo je u toj vojsci i Muslimana i Srba i Ceha i Madjara...

Zlopamtilo

pre 10 godina

@(djedmedjed, 14. mart 2014 12:12)

Pusti tamiće i pilićarski šverc ,ja sam imao prilike da se prevezem sa boeingom 707 popularnim "kikaš"- em .Ti sigurno znaš odakle mu to ime .
Čudi me što niko još uvek ne traži odštetu i za taj avion i tovar koji je nosio .

Goran

pre 10 godina

Ko je formirao tkzv "srpsku krajinu",ko je bombardovao Zagreb ?Gde je hrvatska vojska presla granicu Srbije ?Bio sam na ratistu u Hrvatskoj i znam sta je bilo.Kad se vojska povukla celo naoruzanje i municija ostavljeno "golorukom" narodu pa smo cak i licno naoruzanje morali tamo ostaviti iako smo ih dobili u Srbiji.
(dragan, 14. mart 2014 11:24)
5480

Pa koje R Srpskoj uveo sankcije,dok je Hrvatska Regularna vojska posle RSK napala,RS??!Srbija naravno!!I onda kao bio je rat svih Srba protiv svih ostali!E pa nije,bio je rat tri Srpske drzave..!Jedna je nestala,a druga je mogla da nije sama sebe odbranila..Pa razmislite malo!!Hrvatska vojska ide prema BLuci a Srbija nista ne preduzima!!To vam nikad nismo oprostili!!Zato ljudi hoce da je RS nezavisna ..odvojena od Federacije,ali nikad provincija Srbije..A a nije bilo onih koji su branili RS,sad bi takvi kao ti meni u BG j..ali majku izbjelicku,kao onima iz Krajine!!!

Mare

pre 10 godina

@Gaga

U slucaju Kosova jedino Srbija moze tuziti vlast te pokrajine jer su oni proterali Srbe zajedno sa Nato bas kao i Hrvati Srbe iz Krajine opet zajedno sa Nato.Lepo Nenad-EU rece za NATO. Stoje iza njih sad na sudu a i ratovali su umesto njih. Za Hrvate, posebno, se vecito neko drugi borio.

Бојан Илић

pre 10 godina

1. Reći da je Hrvatska htjela rat s JNA je kao reći da Meksiko želi rat sa SAD-om ili Ukrajina s Rusijom2. Što se genocida tiče, Hrvati su ga počinili u 2. sv. ratu jer ustaše su bili Hrvati. Svake godine hrvatski predsjednik države, vlade i Sabora se poklone žrtvama tog genocida. Žrtve srpskog genocida u Srebrenici srpski političari svake godine popljuju izjavama da to nije genocid.To je bitna razlika
(jozo, 14. mart 2014 16:56)


Kazi mi definiciju genocida a da ne pogledas na internet i ne "iskopiras i prosledis"!?
Onako iz glave...?!

E o tome ti pricam...

Tuđman je neosporno kriv jer je UZP "Oluja" planirao, najavio i sproveo!

pre 10 godina

re: E moji Srbi koga vi plaćate da vas zastupa

Uglavnom ne plaćaju američku agenciju za odnose sa javnošću "Ruder Finn" kojeg su i Hrvati i Bošnjaci i kosovski Albanci plaćali tokom ratova od 1991. do 1999. i koji i dan danas vrte svoje ekstremno pristrasne filmove o tom periodu.

de.

pre 10 godina

@plavo more

Momak, ne bih da ti kvarim ovaj zadomoljubni zanos, ali stavovi koje zastupas su jednostrani, iskljucivi i svode se na vec izlizanu hrvatsku propagandu. Misli sta god hoces, veruj da ste najveca nevinasca na ovome svetu, izigravaj moralnu gromadu ali sacuvaj to za sebe - da li mislis da nekoga u Srbiji zanima ta vasa hrvatska mitoman-narcis-naci verzija? Ti ces da pricas o Vojvodini i Kosovu?! I sta je bilo i sta nije. Ako ste vi Hravti vec toliko ludi za autonomijama, zasto niste dali autonomiju Istri, Dalmaciji, Slavoniji, Lici, zasto Srbi nisu imali svoju autonomnu oblast ili zasto se toliko grcevito trudite da ukinete Republiku Srpsku u BiH?

MT

pre 10 godina

Dokle više sa ovom pričom? I jedni i drugi su činili stravične zločine. Da li je jedan strana počinila više ili manje zločina, svejedno je. Zločin je zločin. Nema nevinih ni na njihovoj ni na našoj strani.

Лима

pre 10 godina

Понављају као папагаји: Хрватска територија! Имали смо права по уставу! Алоо веза! Ви сте били у СФРЈ! А ЈНА је била војска која је у заклетви сваког војника имала експлицитни императив да је брани чашћу и животом..!

Antijugosloven

pre 10 godina

Ja bih zaista volio da svi zagovaratelji ondašnje Jugoslavije objasne slijedeće: ako se radilo o sukobu Srba, Hrvata i Muslimana, kako to da su sve ostale republike tražile neovisnost?
- Slovenija tražila 1991.
- Hrvatska tražila 1991.
- Bosna tražila 1992.
- Makedonija tražila 1991.
- Crna Gora 2005. ako se ne varam

Budući da mnogi na ovom forumu pričaju kako je Jugoslavija bila divna i krasna, zašto onda u takvoj državi nije ostala Slovenija, Makedonija, Crna Gora?

To samo pokazuje koliko je to bio promašen projekt, a najtužnije je koliko ljudi je izgubilo živote uzalud. Mogli smo se mirno razići, ali smo nasjeli na ratnohuškačku propagandu. Samo se nadam da rata između Srba i Hrvata neće biti NIKADA VIŠE.

djedmedjed

pre 10 godina

Bojane Ilicu ;
pitas zasto upucujem na ustasku arhivu ?
Pa ako nizasta drugo, radi puke usporedbe !
Imamo "podatke" socijalisticke Jugoslavije, koji su, sto je vec odavno poznato, frizirani zbog dnevnopoliticke upotrebe, tocnije - zbog uvecanog broja zrtava Nijemaca i njihovih saveznika s ciljem dobivanja sto vecih ratnih reoparacija od SR Njemacke.
I komunisti su uvidjeli da su time posijali veliko zlo,njihova prebrojavanja su dosla do puno manjih brojki, no njihova je praksa bila ne priznavati vlastite greske i tako su brojke zrtava NDH postale tabu-temom, a njima je svatko baratao kako je htio.
Sluzbena je brojka bila laz, ali posto je bila "oficijelna", nitko tko se na nju pozivao nije snosio posljedice.
Posljedice su snosili Hrvati i Srbi, glavna posljedica je zatrovana medjunacionalna atmosfera, a u datom trenutku je ta laz izmedju ostalog postala inicijalnim upaljacem rata.
I danas se tim brojkama igra tko se kako hoce.

Marko_Zg

pre 10 godina

Rat su htjeli zapadni financijski moćnici. Kako u našim krajevima žive pretežno 'ovce', to im je bilo lako. Ovako ili onako, što smo imali (ekonomski) nekad, a što sad? Sigurno ne u interesu nas 99% u ovim kvazi-državicama.

hrvatske moralne gromade na internetu

pre 10 godina

@djedmedjed

Svasta si ti napisao, samo jedno nisi a to je, koje su onda prave brojke? Znas da su do sada bile lazne brojke sto znaci da znas i koje su tacne brojke. Eto, imas priliku i navedi tacne brojke. Ako nisi u stanju, onda to dosta govori o tome ko si i sta si.

Djordje

pre 10 godina

Uzaludna je svaka nada, jednih i drugih, da će "pobediti"!
Biće nerešeno!
Hrvatska je dobro iskoristila priliku da ne ispituje, unakrsno, srpske svedoke i time izbegla javno suočavanje sa svojom tadašnjim politikom.
Uspeh ovog suđenja je samo to da će u dokumentima Suda biti i jedna i druga tužba svedoci i dokumenta koji ih potkrepljuju.
Sa terminom GENOCID se Sud neće izlagati sopstvenom riziku.
Svaka osuda jedne ili druge strane davala bi municiju onima koji su ubeđeni da su samo oni u pravu.
Ovako svi krivi i svi nevini.
Žrtve i proterani su samo kolateralna posledica "pregnuća" tadašnjih vlasti. Ali nemojte se zavaravati da se neće koristiti u nekim drugim situacijama i okolnostima.
"ĆERAĆEMO SE JOŠ!" - Matija Bećković

kakodane

pre 10 godina

@Lukijan Mušicki

Kip Bana Jelačića je okrenut iz razloga drugačije orjentacije Trga u odnosu na onu prije 100 godina. Ako ćemo pravo tada je kip pokazivao u pravcu sjevera dakle više Beča nego Budimpešte a sada pokazuje na jug dakle prema Bihaću a ne Beogradu. No to ne zvuči toliko dobro za nacionalnu folklor-mitomaniju, zar ne?

Jovan

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da politicari zarad par bednih politickih poena nisu odustali od tuzbi. A realno svi znamo kako ce se ovo zavrsiti. Zelim samo da kazem da sam rodjen u Kninu. Bio sam decak kad se sve ovo desavalo ali se odlicno secam svega. Nema nevinih u gradjanskom ratu. Bilo je strasno i za Srbe i Hrvate. Bar Za normalni deo populacije. Mi smo izvukli deblji kraj, ali tako nam i treba kad nismo prihvatili z4. Sad samo mozemo da kukamo kako je celi svet protiv nas, a nista nismo utadili da taj svet ubedimo da smo mi upravu. Od zrtava smo postali agresori u svojim rodjenim kucama...

Marijan

pre 10 godina

Jači će biti samo njihov osobni račun kad se ovaj cirkus završi. Svi ozbiljniji pravni stručnjaci unaprijed su rekli da u ovom slučaju nema dobitnika. Gube hrvatski i srpski građani koji će ove teletabise koji mlate praznu slamu jako masno platiti.

Bosanac

pre 10 godina

@vlada, JNA nije mogla djelovati jer nije dobila naredjenje, a kako da ga dobije kada su ti isti koji su ga trebali izdati sve dogovorili sa Milanom Kucanom.

etizop

pre 10 godina

@hrvatske granice?!.... Ustav SFRJ iz 1974 - Osnovna načela kaže: Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim povijesnim težnjama, svjesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju

vlada

pre 10 godina

@vlada, JNA nije mogla djelovati jer nije dobila naredjenje, a kako da ga dobije kada su ti isti koji su ga trebali izdati sve dogovorili sa Milanom Kucanom.
(Bosanac, 14. mart 2014 13:11)

Ispravka - JNA nije HTELA djelovati! To si hteo reći! I tek kako je MOGLA ali nije HTELA! i tek kako je morala tog Milana Kučana prvog uhapsiti još kada je Slovenije rešila da istupi iz SFRJ (po ustavu SFRJ je morala, da se razumemo, nije to moj lični stav, nego stav koji je važio u Ustavu tadašnje zemlje u kojoj smo živeli).

No kao i svaka država u kojoj zakoni i ustav postoje "pro forme", propala i ta Jugolsavija, a isto tako propada i Srbija moja iz dana u dan, iz potpuno istog razloga - nema zakone, a i to malo zakona što ima, jedan deo se ne poštuje, a jedan deo nije ni u skladu sa ustavom. A ustav nam je... a to je priča za sebe!

Bosanac

pre 10 godina

@vlada, ja sam bas napisao ono sto sam mislio. Valjda je JNA trebala dobiti naredjenje da djeluje ili je imala ovlastenja da to ucini mimo vladajuce garniture? Ako je imala ovlastenja, onda du oni izdali YU, ako ne, onda je neko namjerno izdao drzavu jer je imao druge planove. Kada sve to izadje na svjetlost dana onda cemo svi biti pametniji.