Sreda, 12.03.2014.

13:51

SAD: Opoziv 19.500 FIAT-a 500L zbog kvara na menjaču

Izvor: B92

SAD: Opoziv 19.500 FIAT-a 500L zbog kvara na menjaèu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Tadija

pre 9 godina

Fiat da nešto valja ne bi imao garanciju od samo 2 godine, najnižu u Evropi. Čak i Dačija daje dužu garanciju. Meni lično to znači samo jedno, a to je da nisu spremni da stanu iza kvaliteta svojih vozila i sasvim dovoljan razlog da Fiat kao potencijalnu kupovinu zaobiđem u širokom luku.

Rade

pre 10 godina

Možda je Pera gurnuo iglu u elektroniku, ali ipak nije baš sve tako crno. To se dešava velikiim kompanijama. Italijani nisu toliko naivni da ne kontrolišu rad Srba u Fijatu. To pod obavezno, posebno ako mu je neko stao na žulj, pre nego što je popio kafu.

Djoshica

pre 10 godina

Kakvi bakrači i Fijat. Radi se o našem renomiranom pečatu made in SRB. To je ono po čemu nas pamte Ameri još od Yuga 55A. Pa i USS je prošao kao bos po trnju, iskoristili smo sve popravne rokove da potvrdimo da smo totalna propast. A takav brending ne može da popravi ni 10000 menadžera, na isto toliko svetskih sajmova, bilo čega.

Goxy

pre 10 godina

@Ljubivoje Trolović

NIje Boeing zakazao na niskim temperaturama, nego je postojala fabricka greska kod PCU modula, odnosno malog servo uredjaja koji pomera kormilo pravca na vertikalnom stabilizatoru - problem je bio sto se osigurac habao vise od predvidjenog i dozvoljavao da se kormilo pravca blokira u jednu stranu i time je avion postajao bukvalno neupravljiv.

floyd500

pre 10 godina

Nisam ljubitelj FIAT-a ali od 500L na našem tržištu nema boljeg automobila za 10.000 evra. Jeste cena subvencionisana i sa nekog aspekta je to za diskusiju ali vi kao kupac ovde dobro prolazite. Razumljivo to što menjač nije napravljen u FIAT-u ih ne oslobadja odgovornosti. Ugradjen je u njihova vozila i podrazumeva se da je prošao sve testove i kontrolu kvaliteta. Vi ste kupac FIAT-a i on snosi punu odgovornost i garanciju za ugradjene delove, posebno toliko bitne kao što su menjači.

Ivan

pre 10 godina

U svetu je Opel oglasio povlačenje na servis velikog broja Meriva sklapanih od 2005 do 2007, zbog Fiat-ovog servo uređaja. I moja Meriva je imala taj problem, veoma opasan, ali niko nije zvao da se zameni, ili objavio. Saznali smo na teži način, tako što nam je servo počeo da otima volan u krivini kod terazijskog tunela. Sreća da smo imali dovoljno snage da ispravimo volan na silu, jer servo je samo vrteo u jednu stranu. Naravno u servisu nam je naplaćena zamena celog servo uređaja, umesto da je po zakonu fabrički nedostatak koji je naknadno ustanovljen ispravljen o trošku prodavca/servisa/proizvođača. Kasnije sam saznao da je to isti servo kao na starom Fiat-ovom Puntu koji radi to isto, ali vozači znaju pa nakon određene kilometraže menjaju senzor na servu.

Jtd

pre 10 godina

Meni to izgleda ovako...
Kupite 500L ili Megan sa auto menjačem s duplim kvačilom, kupili ste ZF menjač, nemački, od najboljeg i najjačeg proizvođača na svetu.
Kupite neki WV Golf s DSG menjačem, kupili ste BorgWarner, američki auto menjač, doduše najverovatnije proizveden od kooperanta u Nemačkoj. Najverovatnije je jeftiniji u nabavci... a bilo je i doobrih problema!
ZF je ZF, pravi auto menjače za sve što se kreće putem i bespućem, za automobile, kamione, autobuse, građevinske i rudarske mašine!

ooo

pre 10 godina

ako auto posmatramo kao idealnu igracku pogotovo za muskarce(zene su prakticne i ne dozivljavaju tako automobile) onda je rucni menjac jedan od njenih glavnih delova za zabavu....pored svih napora ne razumem kad neko kupi auto sa automatskim menjacem, tesko mu da salta, nije mu interesantno, stedi gorivo???

Tri karte za Hollywood

pre 10 godina

@Ja, 12. mart 2014 14:32: Samo cu da te pitam: na koliko automobila je Toyota opozvala taj broj, a na koliko izvezenih automobila Fiat opozvao 20.000??? :(

Dejan L

pre 10 godina

Za neupućene, taj menjač je ZF, nemački menjač, koji je Fiat kupio od nemaca. Prvo se informišite, pre nego počnete da lupate gluposti.
Znači taj menjač je Fiat kupio, nije ga projektovao niti ga je proizveo.
Malo obrazovanja ne škodi

only fools and horses

pre 10 godina

Tzv. povlačenje automobla je nešto što nije preterano neuobičajeno u svetu. To je u stvari dodatni, besplatni servis kako bi se uklonio neki mogući nefostatak koji je uočen u eksploataciji vozila.
Koliko sam shvatio, radi se o problemu koji je taj menjač ispoljavao na jako niskim temperaturama (koje su imali ove godine veliki deo SAD, a uobičajene su za Kanadu). U suštini ništa strašno ali daje krila svim omalovažiteljima (jel postoji ova reč uopšte?) FIT-a na ovim (samo Golf 2 i "merdža" su pravi automobi) prostorima. A još više autošovinistima kojima smeta sklapanje tog auta u Kragijevcu.
A svejedno to nije naš auto već isključivo italijanski, nebitno je gde se sklapa, tako da niti se njime treba ponositi, niti stideti zbog mogućih nedostataka.

vvv

pre 10 godina

sad kad krenu pljuvaci...a to sto se u golfu VII voda klime ispod suvozaca zadrzavala i to je tek utanovljeno posle 6 meseci...a da ne govorimo kada porse i ostali pivlace vozila

tata

pre 10 godina

За длаку синко... ух..

Да смо ми ово направили мислим да би нас адвокати и директори... преорали.

Nemanja

pre 10 godina

Pa da ovde su konstantni dezurni pljuvaci koji nigde nista ne rade niti znaju bilo sta da rade niti zele...da se pomenuti menjaci rade u Srbiji vec bi srbima bila mokra ledja od pljuvanja..

Sale

pre 10 godina

Radi se o ZF autimatskin menjacima, koje ugradjuje vecina proizvodjaca poput Bmw a, Jeep a....
Made in Germany su, i odlicni zaista, ali i njima se desi da omane elektronika.
Bitno je da nikada nema kvarova MultiJet i MultiAir motora!!!
Made in Italy

Sumadinac

pre 10 godina

Fiat se svojevremeno nije proslavio u SAD i ovo mu svakako nije trebalo dok vodi nbitku za povratak na to trziste, ali desava se. To sto se proizvodi u Srbiji nema veze s menjacem koji se tu samo montira na vozilo i zato ne stoje ti komentari o losem kvalitetu made in Serbia. Ipak, u Americi nisu uspeli ni mnogo jaci i ruku na srce kvalitetniji automobili i zato se ovakve stvari Italijanima ne smeju desavati ako zele uspeh.

Ljubivoje Trolović

pre 10 godina

Za ovu grešku ne treba kriviti FIAT jer na ekstremnim temperaturama elektronika ne radi pouzdano. Oni će taj deo zameniti besplatno svim kupcima i rešiće. Uostalom veliki Boeing 737 se slupao 1991. i izginuli svi putnici zato što je na niskoj temperaturi zakazala hidraulika. Pogledajte ko ne veruje United Airlines Flight 585 Crash pa ćete videti da se to dešava i avio industriji. Od Fiata još niko nije poginuo i neće.

Nenad

pre 10 godina

Nista strasno,takoreci mizerno.Najbitnije je da niko nije povredjen a kamoli stradao.Svi povlace od tojote do Volksvagena.Evo linka http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/298825/Volkswagen-povlaci-cak-2-6-milijuna-vozila-zbog-kvarova.html

xRade

pre 10 godina

Taj automatski menjac je Konzumer Riport rekao da nista ne valja jer je zastarela, prevazidjena stvar i preporucio da se kupuje 500L sa manuelnim menjacem. Da je FIAT to citao na vreme megli su blamazu da izbegnu. 500L je samo 2000$ jeftiniji od Forestera sa CVT, AWD, Bokser motorom....

Driver

pre 10 godina

Dva sluzbena Fiata 500L sa rucnim menjacem. Na prvom na 4.000 Km otisao neki sinhron, pa ne moze da se presalta dalje od 4. brzine. Na drugom isto to ali na 6.000 Km. Popravljeno u garanciji, ali opet... sta li ce da bude posle 100.000 Km, mogu samo da pretpostavim...

Mita

pre 10 godina

fiat i to još mlade in serbia nije moglo na dobro da izadje sto se tiče kvaliteta
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (larry, 12. mart 2014 14:18)

Samo da komši,crkne krava....

Zrenjaninac

pre 10 godina

...na njemu je pisalo:KAKVA PLATA TAKVA I VRATA!
Ovaj slučaj sa menjačem me podseća navedenu šalu mada kada bolje razmislim...(Hogar, 12. mart 2014 14:12)

To uopste nije bila sala. Moj brat od tetke je kupio Juga 1993 i bas to mu je pisalo u vratima kada ih je otvorio! Neko je pravio serijske natpise i ubacivao ih.

Srblje i kamenje

pre 10 godina

Automatski menjači i mikrokontroleri se ne prave u Srbiji. I da se prave, takve stvari se događaju, inače, najčešće Mercedesu (A klasa) i Tojoti, i to u neverovatnom broju. A ta dva auta su sinonim za kvalitet, naročito u Srbiji.
Nemojte se smejati i pljuvati FIAT, naročito ako vozite komonrejl dizel. Sva je prilika da kada startujete svoj motor, startovali se zapravo JTD FIAT motor i jedan od njegovih klonova ili derivata, koji se ugrađuje u skoro sve marke automobila na svetu.

Covek

pre 10 godina

Zlobnici kapirate li da menjac se ne pravi u Srbiji i da dolazi gotov u Kragujevac. Nasi radnici ga samo ugradjuju i ne povlace sporne automobile zato sto menjac nije dobro pricvrscen vec zbog problema unutar menjaca.

Dantes

pre 10 godina

Hogar, 12. mart 2014 14:12

U to doba radnici Zastave su imali odlične plate, tako da je ta anegdota neistinita.
Problem u poslovanju Zastave nije bio u malim platama već u političkom sistemu koji je zahtevao da se proizvodnja raspodeljuje po republikama. Najveći škartovi u proizvodnji su bili u gabrikama na Kosovu i u Makedoniji.

Hogar

pre 10 godina

I danas kruži šala iz osamdeesetih kada se YUGO izvozio u SAD."Srećni kupac nije nikako mogao da otvori prozor.U servisu su skinuli tapacirung a ispod njega je stajalo podmetnuto parče kartona koje je bilo prepreka .Na njemu je pisalo:KAKVA PLATA TAKVA I VRATA!
Ovaj slučaj sa menjačem me podseća navedenu šalu mada kada bolje razmislim...

Hogar

pre 10 godina

I danas kruži šala iz osamdeesetih kada se YUGO izvozio u SAD."Srećni kupac nije nikako mogao da otvori prozor.U servisu su skinuli tapacirung a ispod njega je stajalo podmetnuto parče kartona koje je bilo prepreka .Na njemu je pisalo:KAKVA PLATA TAKVA I VRATA!
Ovaj slučaj sa menjačem me podseća navedenu šalu mada kada bolje razmislim...

Dejan L

pre 10 godina

Za neupućene, taj menjač je ZF, nemački menjač, koji je Fiat kupio od nemaca. Prvo se informišite, pre nego počnete da lupate gluposti.
Znači taj menjač je Fiat kupio, nije ga projektovao niti ga je proizveo.
Malo obrazovanja ne škodi

only fools and horses

pre 10 godina

Tzv. povlačenje automobla je nešto što nije preterano neuobičajeno u svetu. To je u stvari dodatni, besplatni servis kako bi se uklonio neki mogući nefostatak koji je uočen u eksploataciji vozila.
Koliko sam shvatio, radi se o problemu koji je taj menjač ispoljavao na jako niskim temperaturama (koje su imali ove godine veliki deo SAD, a uobičajene su za Kanadu). U suštini ništa strašno ali daje krila svim omalovažiteljima (jel postoji ova reč uopšte?) FIT-a na ovim (samo Golf 2 i "merdža" su pravi automobi) prostorima. A još više autošovinistima kojima smeta sklapanje tog auta u Kragijevcu.
A svejedno to nije naš auto već isključivo italijanski, nebitno je gde se sklapa, tako da niti se njime treba ponositi, niti stideti zbog mogućih nedostataka.

Srblje i kamenje

pre 10 godina

Automatski menjači i mikrokontroleri se ne prave u Srbiji. I da se prave, takve stvari se događaju, inače, najčešće Mercedesu (A klasa) i Tojoti, i to u neverovatnom broju. A ta dva auta su sinonim za kvalitet, naročito u Srbiji.
Nemojte se smejati i pljuvati FIAT, naročito ako vozite komonrejl dizel. Sva je prilika da kada startujete svoj motor, startovali se zapravo JTD FIAT motor i jedan od njegovih klonova ili derivata, koji se ugrađuje u skoro sve marke automobila na svetu.

Sale

pre 10 godina

Radi se o ZF autimatskin menjacima, koje ugradjuje vecina proizvodjaca poput Bmw a, Jeep a....
Made in Germany su, i odlicni zaista, ali i njima se desi da omane elektronika.
Bitno je da nikada nema kvarova MultiJet i MultiAir motora!!!
Made in Italy

Covek

pre 10 godina

Zlobnici kapirate li da menjac se ne pravi u Srbiji i da dolazi gotov u Kragujevac. Nasi radnici ga samo ugradjuju i ne povlace sporne automobile zato sto menjac nije dobro pricvrscen vec zbog problema unutar menjaca.

floyd500

pre 10 godina

Nisam ljubitelj FIAT-a ali od 500L na našem tržištu nema boljeg automobila za 10.000 evra. Jeste cena subvencionisana i sa nekog aspekta je to za diskusiju ali vi kao kupac ovde dobro prolazite. Razumljivo to što menjač nije napravljen u FIAT-u ih ne oslobadja odgovornosti. Ugradjen je u njihova vozila i podrazumeva se da je prošao sve testove i kontrolu kvaliteta. Vi ste kupac FIAT-a i on snosi punu odgovornost i garanciju za ugradjene delove, posebno toliko bitne kao što su menjači.

Mita

pre 10 godina

fiat i to još mlade in serbia nije moglo na dobro da izadje sto se tiče kvaliteta
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (larry, 12. mart 2014 14:18)

Samo da komši,crkne krava....

vvv

pre 10 godina

sad kad krenu pljuvaci...a to sto se u golfu VII voda klime ispod suvozaca zadrzavala i to je tek utanovljeno posle 6 meseci...a da ne govorimo kada porse i ostali pivlace vozila

Zrenjaninac

pre 10 godina

...na njemu je pisalo:KAKVA PLATA TAKVA I VRATA!
Ovaj slučaj sa menjačem me podseća navedenu šalu mada kada bolje razmislim...(Hogar, 12. mart 2014 14:12)

To uopste nije bila sala. Moj brat od tetke je kupio Juga 1993 i bas to mu je pisalo u vratima kada ih je otvorio! Neko je pravio serijske natpise i ubacivao ih.

Sumadinac

pre 10 godina

Fiat se svojevremeno nije proslavio u SAD i ovo mu svakako nije trebalo dok vodi nbitku za povratak na to trziste, ali desava se. To sto se proizvodi u Srbiji nema veze s menjacem koji se tu samo montira na vozilo i zato ne stoje ti komentari o losem kvalitetu made in Serbia. Ipak, u Americi nisu uspeli ni mnogo jaci i ruku na srce kvalitetniji automobili i zato se ovakve stvari Italijanima ne smeju desavati ako zele uspeh.

Driver

pre 10 godina

Dva sluzbena Fiata 500L sa rucnim menjacem. Na prvom na 4.000 Km otisao neki sinhron, pa ne moze da se presalta dalje od 4. brzine. Na drugom isto to ali na 6.000 Km. Popravljeno u garanciji, ali opet... sta li ce da bude posle 100.000 Km, mogu samo da pretpostavim...

Ivan

pre 10 godina

U svetu je Opel oglasio povlačenje na servis velikog broja Meriva sklapanih od 2005 do 2007, zbog Fiat-ovog servo uređaja. I moja Meriva je imala taj problem, veoma opasan, ali niko nije zvao da se zameni, ili objavio. Saznali smo na teži način, tako što nam je servo počeo da otima volan u krivini kod terazijskog tunela. Sreća da smo imali dovoljno snage da ispravimo volan na silu, jer servo je samo vrteo u jednu stranu. Naravno u servisu nam je naplaćena zamena celog servo uređaja, umesto da je po zakonu fabrički nedostatak koji je naknadno ustanovljen ispravljen o trošku prodavca/servisa/proizvođača. Kasnije sam saznao da je to isti servo kao na starom Fiat-ovom Puntu koji radi to isto, ali vozači znaju pa nakon određene kilometraže menjaju senzor na servu.

Jtd

pre 10 godina

Meni to izgleda ovako...
Kupite 500L ili Megan sa auto menjačem s duplim kvačilom, kupili ste ZF menjač, nemački, od najboljeg i najjačeg proizvođača na svetu.
Kupite neki WV Golf s DSG menjačem, kupili ste BorgWarner, američki auto menjač, doduše najverovatnije proizveden od kooperanta u Nemačkoj. Najverovatnije je jeftiniji u nabavci... a bilo je i doobrih problema!
ZF je ZF, pravi auto menjače za sve što se kreće putem i bespućem, za automobile, kamione, autobuse, građevinske i rudarske mašine!

Dantes

pre 10 godina

Hogar, 12. mart 2014 14:12

U to doba radnici Zastave su imali odlične plate, tako da je ta anegdota neistinita.
Problem u poslovanju Zastave nije bio u malim platama već u političkom sistemu koji je zahtevao da se proizvodnja raspodeljuje po republikama. Najveći škartovi u proizvodnji su bili u gabrikama na Kosovu i u Makedoniji.

Tri karte za Hollywood

pre 10 godina

@Ja, 12. mart 2014 14:32: Samo cu da te pitam: na koliko automobila je Toyota opozvala taj broj, a na koliko izvezenih automobila Fiat opozvao 20.000??? :(

Djoshica

pre 10 godina

Kakvi bakrači i Fijat. Radi se o našem renomiranom pečatu made in SRB. To je ono po čemu nas pamte Ameri još od Yuga 55A. Pa i USS je prošao kao bos po trnju, iskoristili smo sve popravne rokove da potvrdimo da smo totalna propast. A takav brending ne može da popravi ni 10000 menadžera, na isto toliko svetskih sajmova, bilo čega.

ooo

pre 10 godina

ako auto posmatramo kao idealnu igracku pogotovo za muskarce(zene su prakticne i ne dozivljavaju tako automobile) onda je rucni menjac jedan od njenih glavnih delova za zabavu....pored svih napora ne razumem kad neko kupi auto sa automatskim menjacem, tesko mu da salta, nije mu interesantno, stedi gorivo???

Nemanja

pre 10 godina

Pa da ovde su konstantni dezurni pljuvaci koji nigde nista ne rade niti znaju bilo sta da rade niti zele...da se pomenuti menjaci rade u Srbiji vec bi srbima bila mokra ledja od pljuvanja..

xRade

pre 10 godina

Taj automatski menjac je Konzumer Riport rekao da nista ne valja jer je zastarela, prevazidjena stvar i preporucio da se kupuje 500L sa manuelnim menjacem. Da je FIAT to citao na vreme megli su blamazu da izbegnu. 500L je samo 2000$ jeftiniji od Forestera sa CVT, AWD, Bokser motorom....

tata

pre 10 godina

За длаку синко... ух..

Да смо ми ово направили мислим да би нас адвокати и директори... преорали.

Ljubivoje Trolović

pre 10 godina

Za ovu grešku ne treba kriviti FIAT jer na ekstremnim temperaturama elektronika ne radi pouzdano. Oni će taj deo zameniti besplatno svim kupcima i rešiće. Uostalom veliki Boeing 737 se slupao 1991. i izginuli svi putnici zato što je na niskoj temperaturi zakazala hidraulika. Pogledajte ko ne veruje United Airlines Flight 585 Crash pa ćete videti da se to dešava i avio industriji. Od Fiata još niko nije poginuo i neće.

Nenad

pre 10 godina

Nista strasno,takoreci mizerno.Najbitnije je da niko nije povredjen a kamoli stradao.Svi povlace od tojote do Volksvagena.Evo linka http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/298825/Volkswagen-povlaci-cak-2-6-milijuna-vozila-zbog-kvarova.html

Rade

pre 10 godina

Možda je Pera gurnuo iglu u elektroniku, ali ipak nije baš sve tako crno. To se dešava velikiim kompanijama. Italijani nisu toliko naivni da ne kontrolišu rad Srba u Fijatu. To pod obavezno, posebno ako mu je neko stao na žulj, pre nego što je popio kafu.

Goxy

pre 10 godina

@Ljubivoje Trolović

NIje Boeing zakazao na niskim temperaturama, nego je postojala fabricka greska kod PCU modula, odnosno malog servo uredjaja koji pomera kormilo pravca na vertikalnom stabilizatoru - problem je bio sto se osigurac habao vise od predvidjenog i dozvoljavao da se kormilo pravca blokira u jednu stranu i time je avion postajao bukvalno neupravljiv.

Tadija

pre 9 godina

Fiat da nešto valja ne bi imao garanciju od samo 2 godine, najnižu u Evropi. Čak i Dačija daje dužu garanciju. Meni lično to znači samo jedno, a to je da nisu spremni da stanu iza kvaliteta svojih vozila i sasvim dovoljan razlog da Fiat kao potencijalnu kupovinu zaobiđem u širokom luku.

Hogar

pre 10 godina

I danas kruži šala iz osamdeesetih kada se YUGO izvozio u SAD."Srećni kupac nije nikako mogao da otvori prozor.U servisu su skinuli tapacirung a ispod njega je stajalo podmetnuto parče kartona koje je bilo prepreka .Na njemu je pisalo:KAKVA PLATA TAKVA I VRATA!
Ovaj slučaj sa menjačem me podseća navedenu šalu mada kada bolje razmislim...

Djoshica

pre 10 godina

Kakvi bakrači i Fijat. Radi se o našem renomiranom pečatu made in SRB. To je ono po čemu nas pamte Ameri još od Yuga 55A. Pa i USS je prošao kao bos po trnju, iskoristili smo sve popravne rokove da potvrdimo da smo totalna propast. A takav brending ne može da popravi ni 10000 menadžera, na isto toliko svetskih sajmova, bilo čega.

ooo

pre 10 godina

ako auto posmatramo kao idealnu igracku pogotovo za muskarce(zene su prakticne i ne dozivljavaju tako automobile) onda je rucni menjac jedan od njenih glavnih delova za zabavu....pored svih napora ne razumem kad neko kupi auto sa automatskim menjacem, tesko mu da salta, nije mu interesantno, stedi gorivo???

Driver

pre 10 godina

Dva sluzbena Fiata 500L sa rucnim menjacem. Na prvom na 4.000 Km otisao neki sinhron, pa ne moze da se presalta dalje od 4. brzine. Na drugom isto to ali na 6.000 Km. Popravljeno u garanciji, ali opet... sta li ce da bude posle 100.000 Km, mogu samo da pretpostavim...

Tri karte za Hollywood

pre 10 godina

@Ja, 12. mart 2014 14:32: Samo cu da te pitam: na koliko automobila je Toyota opozvala taj broj, a na koliko izvezenih automobila Fiat opozvao 20.000??? :(

xRade

pre 10 godina

Taj automatski menjac je Konzumer Riport rekao da nista ne valja jer je zastarela, prevazidjena stvar i preporucio da se kupuje 500L sa manuelnim menjacem. Da je FIAT to citao na vreme megli su blamazu da izbegnu. 500L je samo 2000$ jeftiniji od Forestera sa CVT, AWD, Bokser motorom....

Dejan L

pre 10 godina

Za neupućene, taj menjač je ZF, nemački menjač, koji je Fiat kupio od nemaca. Prvo se informišite, pre nego počnete da lupate gluposti.
Znači taj menjač je Fiat kupio, nije ga projektovao niti ga je proizveo.
Malo obrazovanja ne škodi

Sale

pre 10 godina

Radi se o ZF autimatskin menjacima, koje ugradjuje vecina proizvodjaca poput Bmw a, Jeep a....
Made in Germany su, i odlicni zaista, ali i njima se desi da omane elektronika.
Bitno je da nikada nema kvarova MultiJet i MultiAir motora!!!
Made in Italy

floyd500

pre 10 godina

Nisam ljubitelj FIAT-a ali od 500L na našem tržištu nema boljeg automobila za 10.000 evra. Jeste cena subvencionisana i sa nekog aspekta je to za diskusiju ali vi kao kupac ovde dobro prolazite. Razumljivo to što menjač nije napravljen u FIAT-u ih ne oslobadja odgovornosti. Ugradjen je u njihova vozila i podrazumeva se da je prošao sve testove i kontrolu kvaliteta. Vi ste kupac FIAT-a i on snosi punu odgovornost i garanciju za ugradjene delove, posebno toliko bitne kao što su menjači.

vvv

pre 10 godina

sad kad krenu pljuvaci...a to sto se u golfu VII voda klime ispod suvozaca zadrzavala i to je tek utanovljeno posle 6 meseci...a da ne govorimo kada porse i ostali pivlace vozila

Ivan

pre 10 godina

U svetu je Opel oglasio povlačenje na servis velikog broja Meriva sklapanih od 2005 do 2007, zbog Fiat-ovog servo uređaja. I moja Meriva je imala taj problem, veoma opasan, ali niko nije zvao da se zameni, ili objavio. Saznali smo na teži način, tako što nam je servo počeo da otima volan u krivini kod terazijskog tunela. Sreća da smo imali dovoljno snage da ispravimo volan na silu, jer servo je samo vrteo u jednu stranu. Naravno u servisu nam je naplaćena zamena celog servo uređaja, umesto da je po zakonu fabrički nedostatak koji je naknadno ustanovljen ispravljen o trošku prodavca/servisa/proizvođača. Kasnije sam saznao da je to isti servo kao na starom Fiat-ovom Puntu koji radi to isto, ali vozači znaju pa nakon određene kilometraže menjaju senzor na servu.

Rade

pre 10 godina

Možda je Pera gurnuo iglu u elektroniku, ali ipak nije baš sve tako crno. To se dešava velikiim kompanijama. Italijani nisu toliko naivni da ne kontrolišu rad Srba u Fijatu. To pod obavezno, posebno ako mu je neko stao na žulj, pre nego što je popio kafu.

Srblje i kamenje

pre 10 godina

Automatski menjači i mikrokontroleri se ne prave u Srbiji. I da se prave, takve stvari se događaju, inače, najčešće Mercedesu (A klasa) i Tojoti, i to u neverovatnom broju. A ta dva auta su sinonim za kvalitet, naročito u Srbiji.
Nemojte se smejati i pljuvati FIAT, naročito ako vozite komonrejl dizel. Sva je prilika da kada startujete svoj motor, startovali se zapravo JTD FIAT motor i jedan od njegovih klonova ili derivata, koji se ugrađuje u skoro sve marke automobila na svetu.

Mita

pre 10 godina

fiat i to još mlade in serbia nije moglo na dobro da izadje sto se tiče kvaliteta
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (larry, 12. mart 2014 14:18)

Samo da komši,crkne krava....

Ljubivoje Trolović

pre 10 godina

Za ovu grešku ne treba kriviti FIAT jer na ekstremnim temperaturama elektronika ne radi pouzdano. Oni će taj deo zameniti besplatno svim kupcima i rešiće. Uostalom veliki Boeing 737 se slupao 1991. i izginuli svi putnici zato što je na niskoj temperaturi zakazala hidraulika. Pogledajte ko ne veruje United Airlines Flight 585 Crash pa ćete videti da se to dešava i avio industriji. Od Fiata još niko nije poginuo i neće.

Jtd

pre 10 godina

Meni to izgleda ovako...
Kupite 500L ili Megan sa auto menjačem s duplim kvačilom, kupili ste ZF menjač, nemački, od najboljeg i najjačeg proizvođača na svetu.
Kupite neki WV Golf s DSG menjačem, kupili ste BorgWarner, američki auto menjač, doduše najverovatnije proizveden od kooperanta u Nemačkoj. Najverovatnije je jeftiniji u nabavci... a bilo je i doobrih problema!
ZF je ZF, pravi auto menjače za sve što se kreće putem i bespućem, za automobile, kamione, autobuse, građevinske i rudarske mašine!

Covek

pre 10 godina

Zlobnici kapirate li da menjac se ne pravi u Srbiji i da dolazi gotov u Kragujevac. Nasi radnici ga samo ugradjuju i ne povlace sporne automobile zato sto menjac nije dobro pricvrscen vec zbog problema unutar menjaca.

only fools and horses

pre 10 godina

Tzv. povlačenje automobla je nešto što nije preterano neuobičajeno u svetu. To je u stvari dodatni, besplatni servis kako bi se uklonio neki mogući nefostatak koji je uočen u eksploataciji vozila.
Koliko sam shvatio, radi se o problemu koji je taj menjač ispoljavao na jako niskim temperaturama (koje su imali ove godine veliki deo SAD, a uobičajene su za Kanadu). U suštini ništa strašno ali daje krila svim omalovažiteljima (jel postoji ova reč uopšte?) FIT-a na ovim (samo Golf 2 i "merdža" su pravi automobi) prostorima. A još više autošovinistima kojima smeta sklapanje tog auta u Kragijevcu.
A svejedno to nije naš auto već isključivo italijanski, nebitno je gde se sklapa, tako da niti se njime treba ponositi, niti stideti zbog mogućih nedostataka.

Goxy

pre 10 godina

@Ljubivoje Trolović

NIje Boeing zakazao na niskim temperaturama, nego je postojala fabricka greska kod PCU modula, odnosno malog servo uredjaja koji pomera kormilo pravca na vertikalnom stabilizatoru - problem je bio sto se osigurac habao vise od predvidjenog i dozvoljavao da se kormilo pravca blokira u jednu stranu i time je avion postajao bukvalno neupravljiv.

Dantes

pre 10 godina

Hogar, 12. mart 2014 14:12

U to doba radnici Zastave su imali odlične plate, tako da je ta anegdota neistinita.
Problem u poslovanju Zastave nije bio u malim platama već u političkom sistemu koji je zahtevao da se proizvodnja raspodeljuje po republikama. Najveći škartovi u proizvodnji su bili u gabrikama na Kosovu i u Makedoniji.

Nenad

pre 10 godina

Nista strasno,takoreci mizerno.Najbitnije je da niko nije povredjen a kamoli stradao.Svi povlace od tojote do Volksvagena.Evo linka http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/298825/Volkswagen-povlaci-cak-2-6-milijuna-vozila-zbog-kvarova.html

Nemanja

pre 10 godina

Pa da ovde su konstantni dezurni pljuvaci koji nigde nista ne rade niti znaju bilo sta da rade niti zele...da se pomenuti menjaci rade u Srbiji vec bi srbima bila mokra ledja od pljuvanja..

Zrenjaninac

pre 10 godina

...na njemu je pisalo:KAKVA PLATA TAKVA I VRATA!
Ovaj slučaj sa menjačem me podseća navedenu šalu mada kada bolje razmislim...(Hogar, 12. mart 2014 14:12)

To uopste nije bila sala. Moj brat od tetke je kupio Juga 1993 i bas to mu je pisalo u vratima kada ih je otvorio! Neko je pravio serijske natpise i ubacivao ih.

tata

pre 10 godina

За длаку синко... ух..

Да смо ми ово направили мислим да би нас адвокати и директори... преорали.

Tadija

pre 9 godina

Fiat da nešto valja ne bi imao garanciju od samo 2 godine, najnižu u Evropi. Čak i Dačija daje dužu garanciju. Meni lično to znači samo jedno, a to je da nisu spremni da stanu iza kvaliteta svojih vozila i sasvim dovoljan razlog da Fiat kao potencijalnu kupovinu zaobiđem u širokom luku.

Sumadinac

pre 10 godina

Fiat se svojevremeno nije proslavio u SAD i ovo mu svakako nije trebalo dok vodi nbitku za povratak na to trziste, ali desava se. To sto se proizvodi u Srbiji nema veze s menjacem koji se tu samo montira na vozilo i zato ne stoje ti komentari o losem kvalitetu made in Serbia. Ipak, u Americi nisu uspeli ni mnogo jaci i ruku na srce kvalitetniji automobili i zato se ovakve stvari Italijanima ne smeju desavati ako zele uspeh.