Utorak, 11.03.2014.

22:01

Zbog honorara deca gube penziju

Ukoliko dobiju bilo kakav posao, bio on i honorarni, deca će izgubiti pravo na porodičnu penziju.Tako će zarad nesigurne crkavice, ostati bez sigurnog primanja.

Izvor: Novosti

Zbog honorara deca gube penziju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

moze i ovo

pre 10 godina

U stranim zemljama supruga koja je radila i zaradila svoju penziju ima pravo na isplatu svoje penzije i u slucaju da joj suprug umre ostvaruje pravo i na porodicnu, znaci prima svoju i porodicnu. U Srbiji zena koja je radila i ostvarila pravo na penziju i uslucaju da joj umre suprug moze da ostvari pravo na porodicnu, da se opredeli koju ce da prima koja je veca. Zasto ne bi primala obe, ili zasto ne bi primala 100% porodicnu svakako je uplacivala doprinose za sebe, pa onih 30% neka ide od njenjih uplacenih doprinosa.

BB

pre 10 godina

Ja sam primao porodicnu penziju zbog studija do 26 godina starostii zbog tog propisa nisam smeo da rizikujem da zbog mozda prijeve od 1 ili 3 meseci izgubim prihod koji bi bio veci od zarade koju bi zaradio radeci, onda sam otisao u vojsku, posle sam zavrsio studije i sada imamo problem da se zaposlim jer sam mator za nase poslodavace a svi se iscudjavaju zasto nemam silnog iskustva pa upravao zbog primanja porodicne penzije. A onda kada napunite 30 godina a ne nadjete neki posao onda ste totalno otpisano jer ste nezaposlnei drugog reda. Ne mozete se prijavit u omladinske i studentske zadruge cim predjete 30 godinau a sada mnogi poslodavci samo tako primaju radnike do 26 ili 30 preko istih zadruga zbog olaksica drzave, a u nacionalnoj sluzbi ste opet preko 30 godina do 45 godina starosti, opet ste nezaposleni drugog prioriteta , jer sluzba uz pomoc drzave daje olaksice poslodavcima koji zaposle nezaposlene do 30 godina starosti, preko 45 godina starosti i nezaposlnee osobe sa invaliditetom. Tako da ako primate porodicnu penziju i malo oduzite studije znamo da je prosek studiranja na drzavnim fakultetima od 8 i vise godina dodjete u situaciju da ce te ga zavrsiti do 30 godina i onda ce biti otipisani do 45 godina starosti .

VladanR

pre 10 godina

@stefan pajovic

Najbolje je da drzava daje porodicnu penziju recimo medicinarima i tokom specijalizacije, naucnim radnicima dok ne postanu ne samo mr dr vec i docenti profesori itd. Ok je davati za osnovne studije. Sve nakon toga je bezobrazluk traziti, jer su posdiplomske studije, posebno doktorske, organizovane i uskladjene uglavnom sa radom u institutima i slicnim ustanovama.

nema deda mraza

pre 10 godina

@blagajnik
postoje patenti za to:
trenutno- ako te banka nagovori da uplacujes kod njih a ne digne sidro do tvog penzionisanja.
daju ti odredjenu svotu koja se skrca bukvalno za 3 meseca a ti ako pozivis jos koju godinu-sam si kriv.

ubuduce- kada se usvoji novi zakon o pio cije izmene mudro precutkuju i izbegavaju. evo, vec 14g

30-godišnjak

pre 10 godina

Fantastično je kako su političarima puna usta socijalne politike i brige o penzionerima, a u praksi se radi sasvim suprotno! Umesto da se birnu da postave PIO na zdrave noge, vrate mu prihode i imovinu koja mu pripada, saseku bahato trošenje i rasipanje imovine, oni se bave praznim obećanjima i sečenjem i ovo malo što se daje penzionerima! Strašno!

Mrki

pre 10 godina

@(Stefan Pajović, 12. mart 2014 00:08)

Izzvini, a sta si ti ocekivao? Da te drzava izdrzava dok ne steknes jos i Nobelovu nagradu? Dobijao si porodicnu penziju do kraja DOKTORATA! Pa u kojoj to zemlji jos ima? U "normalnim" zemljama, koje vi tako rado uvek pominjete, deca dobijaju roditeljsku penziju do punoletstva - 18. godine zivota. U ponekim slucajevima i do 21. godine i to je to. Posle toga - zavrsio ti studije ili ne to se onda vise nikoga ne tice, jer se racuna da si sposoban za rad. Takodje se nikoga ne tice da li ces drzati vezbe na fakultetu ili brati kruske. Jedini izuzetak su ljudi ometeni u razvoju, njima se penzija isplacuje dozivotno.

Takodje mi nije jasna poenta ovog clanka. Ako deca nadju posao gube sigurnu penziju. Znaci, bolje je sedeti besposlen po kaficima. Srbiji kao drzavi treba uvesti prinudnu upravu !!!

Drale

pre 10 godina

Meni zdrav razum kaže sledeće: ako je neko, na primer, radio 40 godina i uplaćivao doprinose, penzija bi trebalo da se isplaćuje isto toliko - barem 40 godina, odnosno sve do kraja njegovog života u slučaju da, neka je živ i zdrav, doživi duboku starost. Ako ovaj svet napusti, primera radi, nakon svega par godina zasluženog uživanja u penziji, taj novac treba isplaćivati njegovim potomcima do isteka roka od 40 godina. Penzija nije socijalna pomoć već nešto zarađeno teškom mukom. Rudari recimo najbolje znaju kako su došli do svojih malih penzija i koliko su zdravlja izgubili. Nije pošteno i nije ljudski da se njihovi potomci ostave na cedilu.

Srbijo među trulim šljivama za rakiju

pre 10 godina

O Srbijo sramoto. Koliko samo mladih ne radi, već ih roditelji izdržavaju. Znam dosta takvih...i onih do 40 i nešto godina. Pa nije li to sramota?? Jujuju, mladi begajte odavde i učinite dobro svojim sledećim generacijama.

provereno

pre 10 godina

gb - odgovor - U slucaju da student koji prima penziju radi povremene honorarne poslove preko studentske omladinske zadruge NE GUBI pravo na penziju. Ja sam tako zaradjivao dok sam primao penziju.

blagajnik

pre 10 godina

Super, a šta sa onima koji su radili 20 ili 25 godina (svi sa beneficiranim stažom) i onda požive do devedesete, pa duplo duže primaju penziju nego što su radili?
Takvih nije malo, a manjinu čine oni koji su u radnom veku radili nešto zaista korisno. Krenite samo od vojnih penzionera, kojih je stotine hiljada.
Da li iko u ovoj zemlji razmišlja o tome da se novac za budžet treba zaraditi, a ne samo deliti neku fiktivnu sumu?

djinobilo

pre 10 godina

a, da li postoji mogucnost da i penzioneri izgube penzije ako rade honorarno .... zato i propada i drzava i ostalo radno sposobno stanovnistvo ,jer ovi penzosi rade za minimalne iznose da bi imali dzeparac, a sa druge strane ubijaju dnevnice i onemogucuju nezaposlene gradjane da rade....

Snezana

pre 10 godina

Ako Vam se nesto ovako desi, postoji nacin da se ispravi. Pravo u PIO fond i budite uporni.
Kada mi je stiglo obavestenje da treba da vratim sve isplacene penzije za poslednje tri godine zbog rada od mesec dana preko jedne studentske organizacije, da ne kometarisem... Odavno je bilo, ali mislim da sam iz omladinske zadruge uzela taj neki M obrazac i ponistila ga u PIO fondu. Referent mi je bila jedna divna gospodja sa III sprata kojoj hvala do neba na razumevanju i ljubaznosti.

Steva

pre 10 godina

Čitajući tekst i komentare čitalaca, a s' obzirom da radim na poslovima ostvarivanja prava iz PIO, moram da dam određena objašnjenja vezana za temu.
Prvo, u svakom rešenju o porodičnoj penziji, korisnik se upozorava da, u slučaju stupanja u bilo koji vid osiguranja, gubi pravo na isplatu penzije (izuzev ugovorene naknade niže od 50% najniže osnovice u momentu isplate). To znači da se gubi samo isplata, a ne i pravo na porodičnu penziju (po prestanku osiguranja korisnik podnese zahtev za ponovno uspostavljanje isplate penzije).Inače ko radi na crno, nema posledica po isplatu, jer se ne uspostavlja prijava i odjava na osiguranje kod Fonda PIO!
Drugo, deca, bilo da su bračna ili vanbračna, dokazuju ko im je roditelj isključivo izvodom iz matične knjige rođenih i tu se priča završava! Treće, što se tiče služenja vojnog roka, ukoliko je školovanje prekinuto zbog odlaska na odsluženje vojnog roka (bili redovno ili civilno), pravo na porodičnu penziju biće produženo za period proveden na služenju istog (maksimalno 1 godina). To se međutim ne odnosi na decu koja su vojni rok služila nakom prestanka školovanja!
Četvrto, slažem se da su vanbračni partneri diskriminisani našim Zakonom o PIO, a pretpostavljam da je to urađeno zbog brojnih zloupotreba koja bi se pojavila prilikom dokazivanja vanbračne zajednice. Takođe, kao pravnik, smatram da bi ova odredba zakona bila oborena na Ustavnom sudu, s' obzirom na ustavnu odredbu o izjednačenosti bračne i vanbračne zajednice.

mikin

pre 10 godina

"Ukoliko dobiju bilo kakav posao, bio on i honorarni, deca će izgubiti pravo na porodičnu penziju.Tako će zarad nesigurne crkavice, ostati bez sigurnog primanja."
---------------
Jel to ta "socijalna drzava" koju nam ova politicka bagra obecava u izbornoj kampanji?

Moze i ovo...

pre 10 godina

Nema konkretne veze sa tekstom, ali sto se tice honorara - pri dobijanju honorara, isti se mora prijaviti poreskoj upravi i od njega se odbija penzijsko, zdravstveno, naknada za nezaposlenost, porez... Recimo, na ostvarenih 1000 eura, drzava ti uzme oko 640 eura...

Kretenizam na kub

pre 10 godina

A jel' ono ne bese bracna i vanbracna zajednica izjednacena?
Lepo ja kazem da ti ne treba brak radi braka, nego radi razvoda braka i njegovih posledica.

milinko

pre 10 godina

Kad me vidite da pisam cuceci i uplacujem pare u penzioni fond, ubijte me na licu mesta. Da dajem deo svoje zarade parazitima pare ceo zivot, da bi oni posle moje smrti trazili rupu u zakonu koja ce im dozovoliti da to sve prisvoje, taj film gledati necete

sova

pre 10 godina

Da li politicari koji glasaju za ovakav zakon gube svoje plate cim prihvate masne honorare u raznim upravnim odborima, savetima, konsalting firmama, bankama i sl.? Proverite koliki broj primanja ima Slavica Djukic D., zatim Bajatovic, Dinkic... Kako se samo "mudro" dosete nasi politicari da stede na sirotinji tj. bedi? Neka nam ti mudraci objasne kako da prezivi omladinac sa milostinjom od drzave koja mazi i pazi samo politicare odn. proizvodjace tirada? Ali evo i 16. marta...

Stefan Pajović

pre 10 godina

Moj slučaj: primam porodičnu penziju već decenijama, ali ću zbog neusklađrnosti zakona ostati bez iste. Naime, iako sam davao godinu za godinom, doktorske studije mi se završavaju sa 27 godina života, jednu godinu duže od 26 predviđenih zakonom. Trebalo je da produže do 29, ali je taj predlog zakona "pao" pre koju godinu.
Al' dobro, nisam ni prvi ni poslednji koga je država zakinula. Samo čekam kad navalimo jedan dan, nek se ne pitaju zašto.

mara

pre 10 godina

Meni nije jasan ovaj momenat da deca čiji roditelji nisu bili u braku imaju pravo na porodičnu penziju ako dokažu da im je preminuli otac. Ako ih je on priznao za svoju decu kad su rođena i na osnovu toga im u matičnoj knjizi rođenih piše da im je on otac, šta ima dodatno da dokazuju? Matična knjiga je javna isprava i činjenice upisane u nju se dalje ne dokazuju.

Pantagruel

pre 10 godina

Ја се са овим законом не слажем. Мислим да би требало да имам могућност да за живота назначим особу коју сматрам својом породицом и која би у случају моје смрти требало да буде заштићена породичном пензијом. Рецимо, мени је ћерку родила жена коју волим и коју сам желео да оженим, али је одбила да се уда за мене када је сазнала да сам је преварио док је била трудна (непотребна и крајње штетна будалаштина у току дужег службеног путовања). Отказала ми венчање и родила наше (толико жељено) дете ванбрачно, да би ме казнила за то што сам јој урадио. Прво не мислим да наше дете треба да буде од првог дана живота обележено као нешто "нерегуларно", јер за мене оно то није. Затим, ја им редовно дајем трећину своје плате као алиментацију (иако ме суд није обавезао ни на шта) и учествујем у свим другим обавезама колико год могу, јер су њих две моја једина породица коју сам икада хтео. Не видим зашто би закон требало да их лишава тог права и зашто ми није дата законска могућност да их додатно заштитим у случају да ми се сутра било шта деси.

lazy houseboy

pre 10 godina

Мој пријатељ је остао без очеве пензије јер је отишао у војску (за шта је од државе добијао таман за кутију цигарета). Морао је да ми понови јер нисам могао да верујем шта ми прича.

justin

pre 10 godina

U normalnim zemljama (Aus) kad supruga umra suprug nastavlja da prima I svoju I njenu penziju.Ovo nije pitanje shvatanja penzionih različitosti već Ustavnog suda koji je odavno trebao da oceni da je penzija Lična svojina zarađena za radnog veka I da se tako mora tretirati.Po našem nakaradnom shvatanju ispada da je penzija POKLON za rad u socijalizmu I po smrti prestaje da važi.Šta se dešava sa onim licima koja su stekla pravo za penziju,preminula a deca preko 27 godina?Gde su te zarađene pare?

zoran

pre 10 godina

I šta je tu novo Gospodin Vučić reformisao? Tako je u ovoj zemlji uvek bilo i sasvim je OK. Por. penzija ide deci dok se REDOVNO školuju i to je sasvim OK.
A inače, ko je lud da prijavljuje honorarni posao? Uvek nađeš nekog da sklopi fiktivni Ugovor ili prosto, radiš na crno. To nismo mi Srbi izmislili. Kao što u ostalom Srbi nisu NIŠTA izmislili. Ni legalno ni nelegalno...

lazy houseboy

pre 10 godina

Мој пријатељ је остао без очеве пензије јер је отишао у војску (за шта је од државе добијао таман за кутију цигарета). Морао је да ми понови јер нисам могао да верујем шта ми прича.

Pantagruel

pre 10 godina

Ја се са овим законом не слажем. Мислим да би требало да имам могућност да за живота назначим особу коју сматрам својом породицом и која би у случају моје смрти требало да буде заштићена породичном пензијом. Рецимо, мени је ћерку родила жена коју волим и коју сам желео да оженим, али је одбила да се уда за мене када је сазнала да сам је преварио док је била трудна (непотребна и крајње штетна будалаштина у току дужег службеног путовања). Отказала ми венчање и родила наше (толико жељено) дете ванбрачно, да би ме казнила за то што сам јој урадио. Прво не мислим да наше дете треба да буде од првог дана живота обележено као нешто "нерегуларно", јер за мене оно то није. Затим, ја им редовно дајем трећину своје плате као алиментацију (иако ме суд није обавезао ни на шта) и учествујем у свим другим обавезама колико год могу, јер су њих две моја једина породица коју сам икада хтео. Не видим зашто би закон требало да их лишава тог права и зашто ми није дата законска могућност да их додатно заштитим у случају да ми се сутра било шта деси.

justin

pre 10 godina

U normalnim zemljama (Aus) kad supruga umra suprug nastavlja da prima I svoju I njenu penziju.Ovo nije pitanje shvatanja penzionih različitosti već Ustavnog suda koji je odavno trebao da oceni da je penzija Lična svojina zarađena za radnog veka I da se tako mora tretirati.Po našem nakaradnom shvatanju ispada da je penzija POKLON za rad u socijalizmu I po smrti prestaje da važi.Šta se dešava sa onim licima koja su stekla pravo za penziju,preminula a deca preko 27 godina?Gde su te zarađene pare?

mara

pre 10 godina

Meni nije jasan ovaj momenat da deca čiji roditelji nisu bili u braku imaju pravo na porodičnu penziju ako dokažu da im je preminuli otac. Ako ih je on priznao za svoju decu kad su rođena i na osnovu toga im u matičnoj knjizi rođenih piše da im je on otac, šta ima dodatno da dokazuju? Matična knjiga je javna isprava i činjenice upisane u nju se dalje ne dokazuju.

zoran

pre 10 godina

I šta je tu novo Gospodin Vučić reformisao? Tako je u ovoj zemlji uvek bilo i sasvim je OK. Por. penzija ide deci dok se REDOVNO školuju i to je sasvim OK.
A inače, ko je lud da prijavljuje honorarni posao? Uvek nađeš nekog da sklopi fiktivni Ugovor ili prosto, radiš na crno. To nismo mi Srbi izmislili. Kao što u ostalom Srbi nisu NIŠTA izmislili. Ni legalno ni nelegalno...

sova

pre 10 godina

Da li politicari koji glasaju za ovakav zakon gube svoje plate cim prihvate masne honorare u raznim upravnim odborima, savetima, konsalting firmama, bankama i sl.? Proverite koliki broj primanja ima Slavica Djukic D., zatim Bajatovic, Dinkic... Kako se samo "mudro" dosete nasi politicari da stede na sirotinji tj. bedi? Neka nam ti mudraci objasne kako da prezivi omladinac sa milostinjom od drzave koja mazi i pazi samo politicare odn. proizvodjace tirada? Ali evo i 16. marta...

Steva

pre 10 godina

Čitajući tekst i komentare čitalaca, a s' obzirom da radim na poslovima ostvarivanja prava iz PIO, moram da dam određena objašnjenja vezana za temu.
Prvo, u svakom rešenju o porodičnoj penziji, korisnik se upozorava da, u slučaju stupanja u bilo koji vid osiguranja, gubi pravo na isplatu penzije (izuzev ugovorene naknade niže od 50% najniže osnovice u momentu isplate). To znači da se gubi samo isplata, a ne i pravo na porodičnu penziju (po prestanku osiguranja korisnik podnese zahtev za ponovno uspostavljanje isplate penzije).Inače ko radi na crno, nema posledica po isplatu, jer se ne uspostavlja prijava i odjava na osiguranje kod Fonda PIO!
Drugo, deca, bilo da su bračna ili vanbračna, dokazuju ko im je roditelj isključivo izvodom iz matične knjige rođenih i tu se priča završava! Treće, što se tiče služenja vojnog roka, ukoliko je školovanje prekinuto zbog odlaska na odsluženje vojnog roka (bili redovno ili civilno), pravo na porodičnu penziju biće produženo za period proveden na služenju istog (maksimalno 1 godina). To se međutim ne odnosi na decu koja su vojni rok služila nakom prestanka školovanja!
Četvrto, slažem se da su vanbračni partneri diskriminisani našim Zakonom o PIO, a pretpostavljam da je to urađeno zbog brojnih zloupotreba koja bi se pojavila prilikom dokazivanja vanbračne zajednice. Takođe, kao pravnik, smatram da bi ova odredba zakona bila oborena na Ustavnom sudu, s' obzirom na ustavnu odredbu o izjednačenosti bračne i vanbračne zajednice.

milinko

pre 10 godina

Kad me vidite da pisam cuceci i uplacujem pare u penzioni fond, ubijte me na licu mesta. Da dajem deo svoje zarade parazitima pare ceo zivot, da bi oni posle moje smrti trazili rupu u zakonu koja ce im dozovoliti da to sve prisvoje, taj film gledati necete

mikin

pre 10 godina

"Ukoliko dobiju bilo kakav posao, bio on i honorarni, deca će izgubiti pravo na porodičnu penziju.Tako će zarad nesigurne crkavice, ostati bez sigurnog primanja."
---------------
Jel to ta "socijalna drzava" koju nam ova politicka bagra obecava u izbornoj kampanji?

Kretenizam na kub

pre 10 godina

A jel' ono ne bese bracna i vanbracna zajednica izjednacena?
Lepo ja kazem da ti ne treba brak radi braka, nego radi razvoda braka i njegovih posledica.

djinobilo

pre 10 godina

a, da li postoji mogucnost da i penzioneri izgube penzije ako rade honorarno .... zato i propada i drzava i ostalo radno sposobno stanovnistvo ,jer ovi penzosi rade za minimalne iznose da bi imali dzeparac, a sa druge strane ubijaju dnevnice i onemogucuju nezaposlene gradjane da rade....

Moze i ovo...

pre 10 godina

Nema konkretne veze sa tekstom, ali sto se tice honorara - pri dobijanju honorara, isti se mora prijaviti poreskoj upravi i od njega se odbija penzijsko, zdravstveno, naknada za nezaposlenost, porez... Recimo, na ostvarenih 1000 eura, drzava ti uzme oko 640 eura...

Stefan Pajović

pre 10 godina

Moj slučaj: primam porodičnu penziju već decenijama, ali ću zbog neusklađrnosti zakona ostati bez iste. Naime, iako sam davao godinu za godinom, doktorske studije mi se završavaju sa 27 godina života, jednu godinu duže od 26 predviđenih zakonom. Trebalo je da produže do 29, ali je taj predlog zakona "pao" pre koju godinu.
Al' dobro, nisam ni prvi ni poslednji koga je država zakinula. Samo čekam kad navalimo jedan dan, nek se ne pitaju zašto.

Srbijo među trulim šljivama za rakiju

pre 10 godina

O Srbijo sramoto. Koliko samo mladih ne radi, već ih roditelji izdržavaju. Znam dosta takvih...i onih do 40 i nešto godina. Pa nije li to sramota?? Jujuju, mladi begajte odavde i učinite dobro svojim sledećim generacijama.

Drale

pre 10 godina

Meni zdrav razum kaže sledeće: ako je neko, na primer, radio 40 godina i uplaćivao doprinose, penzija bi trebalo da se isplaćuje isto toliko - barem 40 godina, odnosno sve do kraja njegovog života u slučaju da, neka je živ i zdrav, doživi duboku starost. Ako ovaj svet napusti, primera radi, nakon svega par godina zasluženog uživanja u penziji, taj novac treba isplaćivati njegovim potomcima do isteka roka od 40 godina. Penzija nije socijalna pomoć već nešto zarađeno teškom mukom. Rudari recimo najbolje znaju kako su došli do svojih malih penzija i koliko su zdravlja izgubili. Nije pošteno i nije ljudski da se njihovi potomci ostave na cedilu.

Snezana

pre 10 godina

Ako Vam se nesto ovako desi, postoji nacin da se ispravi. Pravo u PIO fond i budite uporni.
Kada mi je stiglo obavestenje da treba da vratim sve isplacene penzije za poslednje tri godine zbog rada od mesec dana preko jedne studentske organizacije, da ne kometarisem... Odavno je bilo, ali mislim da sam iz omladinske zadruge uzela taj neki M obrazac i ponistila ga u PIO fondu. Referent mi je bila jedna divna gospodja sa III sprata kojoj hvala do neba na razumevanju i ljubaznosti.

blagajnik

pre 10 godina

Super, a šta sa onima koji su radili 20 ili 25 godina (svi sa beneficiranim stažom) i onda požive do devedesete, pa duplo duže primaju penziju nego što su radili?
Takvih nije malo, a manjinu čine oni koji su u radnom veku radili nešto zaista korisno. Krenite samo od vojnih penzionera, kojih je stotine hiljada.
Da li iko u ovoj zemlji razmišlja o tome da se novac za budžet treba zaraditi, a ne samo deliti neku fiktivnu sumu?

Mrki

pre 10 godina

@(Stefan Pajović, 12. mart 2014 00:08)

Izzvini, a sta si ti ocekivao? Da te drzava izdrzava dok ne steknes jos i Nobelovu nagradu? Dobijao si porodicnu penziju do kraja DOKTORATA! Pa u kojoj to zemlji jos ima? U "normalnim" zemljama, koje vi tako rado uvek pominjete, deca dobijaju roditeljsku penziju do punoletstva - 18. godine zivota. U ponekim slucajevima i do 21. godine i to je to. Posle toga - zavrsio ti studije ili ne to se onda vise nikoga ne tice, jer se racuna da si sposoban za rad. Takodje se nikoga ne tice da li ces drzati vezbe na fakultetu ili brati kruske. Jedini izuzetak su ljudi ometeni u razvoju, njima se penzija isplacuje dozivotno.

Takodje mi nije jasna poenta ovog clanka. Ako deca nadju posao gube sigurnu penziju. Znaci, bolje je sedeti besposlen po kaficima. Srbiji kao drzavi treba uvesti prinudnu upravu !!!

provereno

pre 10 godina

gb - odgovor - U slucaju da student koji prima penziju radi povremene honorarne poslove preko studentske omladinske zadruge NE GUBI pravo na penziju. Ja sam tako zaradjivao dok sam primao penziju.

30-godišnjak

pre 10 godina

Fantastično je kako su političarima puna usta socijalne politike i brige o penzionerima, a u praksi se radi sasvim suprotno! Umesto da se birnu da postave PIO na zdrave noge, vrate mu prihode i imovinu koja mu pripada, saseku bahato trošenje i rasipanje imovine, oni se bave praznim obećanjima i sečenjem i ovo malo što se daje penzionerima! Strašno!

nema deda mraza

pre 10 godina

@blagajnik
postoje patenti za to:
trenutno- ako te banka nagovori da uplacujes kod njih a ne digne sidro do tvog penzionisanja.
daju ti odredjenu svotu koja se skrca bukvalno za 3 meseca a ti ako pozivis jos koju godinu-sam si kriv.

ubuduce- kada se usvoji novi zakon o pio cije izmene mudro precutkuju i izbegavaju. evo, vec 14g

VladanR

pre 10 godina

@stefan pajovic

Najbolje je da drzava daje porodicnu penziju recimo medicinarima i tokom specijalizacije, naucnim radnicima dok ne postanu ne samo mr dr vec i docenti profesori itd. Ok je davati za osnovne studije. Sve nakon toga je bezobrazluk traziti, jer su posdiplomske studije, posebno doktorske, organizovane i uskladjene uglavnom sa radom u institutima i slicnim ustanovama.

moze i ovo

pre 10 godina

U stranim zemljama supruga koja je radila i zaradila svoju penziju ima pravo na isplatu svoje penzije i u slucaju da joj suprug umre ostvaruje pravo i na porodicnu, znaci prima svoju i porodicnu. U Srbiji zena koja je radila i ostvarila pravo na penziju i uslucaju da joj umre suprug moze da ostvari pravo na porodicnu, da se opredeli koju ce da prima koja je veca. Zasto ne bi primala obe, ili zasto ne bi primala 100% porodicnu svakako je uplacivala doprinose za sebe, pa onih 30% neka ide od njenjih uplacenih doprinosa.

BB

pre 10 godina

Ja sam primao porodicnu penziju zbog studija do 26 godina starostii zbog tog propisa nisam smeo da rizikujem da zbog mozda prijeve od 1 ili 3 meseci izgubim prihod koji bi bio veci od zarade koju bi zaradio radeci, onda sam otisao u vojsku, posle sam zavrsio studije i sada imamo problem da se zaposlim jer sam mator za nase poslodavace a svi se iscudjavaju zasto nemam silnog iskustva pa upravao zbog primanja porodicne penzije. A onda kada napunite 30 godina a ne nadjete neki posao onda ste totalno otpisano jer ste nezaposlnei drugog reda. Ne mozete se prijavit u omladinske i studentske zadruge cim predjete 30 godinau a sada mnogi poslodavci samo tako primaju radnike do 26 ili 30 preko istih zadruga zbog olaksica drzave, a u nacionalnoj sluzbi ste opet preko 30 godina do 45 godina starosti, opet ste nezaposleni drugog prioriteta , jer sluzba uz pomoc drzave daje olaksice poslodavcima koji zaposle nezaposlene do 30 godina starosti, preko 45 godina starosti i nezaposlnee osobe sa invaliditetom. Tako da ako primate porodicnu penziju i malo oduzite studije znamo da je prosek studiranja na drzavnim fakultetima od 8 i vise godina dodjete u situaciju da ce te ga zavrsiti do 30 godina i onda ce biti otipisani do 45 godina starosti .

zoran

pre 10 godina

I šta je tu novo Gospodin Vučić reformisao? Tako je u ovoj zemlji uvek bilo i sasvim je OK. Por. penzija ide deci dok se REDOVNO školuju i to je sasvim OK.
A inače, ko je lud da prijavljuje honorarni posao? Uvek nađeš nekog da sklopi fiktivni Ugovor ili prosto, radiš na crno. To nismo mi Srbi izmislili. Kao što u ostalom Srbi nisu NIŠTA izmislili. Ni legalno ni nelegalno...

justin

pre 10 godina

U normalnim zemljama (Aus) kad supruga umra suprug nastavlja da prima I svoju I njenu penziju.Ovo nije pitanje shvatanja penzionih različitosti već Ustavnog suda koji je odavno trebao da oceni da je penzija Lična svojina zarađena za radnog veka I da se tako mora tretirati.Po našem nakaradnom shvatanju ispada da je penzija POKLON za rad u socijalizmu I po smrti prestaje da važi.Šta se dešava sa onim licima koja su stekla pravo za penziju,preminula a deca preko 27 godina?Gde su te zarađene pare?

Pantagruel

pre 10 godina

Ја се са овим законом не слажем. Мислим да би требало да имам могућност да за живота назначим особу коју сматрам својом породицом и која би у случају моје смрти требало да буде заштићена породичном пензијом. Рецимо, мени је ћерку родила жена коју волим и коју сам желео да оженим, али је одбила да се уда за мене када је сазнала да сам је преварио док је била трудна (непотребна и крајње штетна будалаштина у току дужег службеног путовања). Отказала ми венчање и родила наше (толико жељено) дете ванбрачно, да би ме казнила за то што сам јој урадио. Прво не мислим да наше дете треба да буде од првог дана живота обележено као нешто "нерегуларно", јер за мене оно то није. Затим, ја им редовно дајем трећину своје плате као алиментацију (иако ме суд није обавезао ни на шта) и учествујем у свим другим обавезама колико год могу, јер су њих две моја једина породица коју сам икада хтео. Не видим зашто би закон требало да их лишава тог права и зашто ми није дата законска могућност да их додатно заштитим у случају да ми се сутра било шта деси.

blagajnik

pre 10 godina

Super, a šta sa onima koji su radili 20 ili 25 godina (svi sa beneficiranim stažom) i onda požive do devedesete, pa duplo duže primaju penziju nego što su radili?
Takvih nije malo, a manjinu čine oni koji su u radnom veku radili nešto zaista korisno. Krenite samo od vojnih penzionera, kojih je stotine hiljada.
Da li iko u ovoj zemlji razmišlja o tome da se novac za budžet treba zaraditi, a ne samo deliti neku fiktivnu sumu?

lazy houseboy

pre 10 godina

Мој пријатељ је остао без очеве пензије јер је отишао у војску (за шта је од државе добијао таман за кутију цигарета). Морао је да ми понови јер нисам могао да верујем шта ми прича.

Stefan Pajović

pre 10 godina

Moj slučaj: primam porodičnu penziju već decenijama, ali ću zbog neusklađrnosti zakona ostati bez iste. Naime, iako sam davao godinu za godinom, doktorske studije mi se završavaju sa 27 godina života, jednu godinu duže od 26 predviđenih zakonom. Trebalo je da produže do 29, ali je taj predlog zakona "pao" pre koju godinu.
Al' dobro, nisam ni prvi ni poslednji koga je država zakinula. Samo čekam kad navalimo jedan dan, nek se ne pitaju zašto.

djinobilo

pre 10 godina

a, da li postoji mogucnost da i penzioneri izgube penzije ako rade honorarno .... zato i propada i drzava i ostalo radno sposobno stanovnistvo ,jer ovi penzosi rade za minimalne iznose da bi imali dzeparac, a sa druge strane ubijaju dnevnice i onemogucuju nezaposlene gradjane da rade....

Mrki

pre 10 godina

@(Stefan Pajović, 12. mart 2014 00:08)

Izzvini, a sta si ti ocekivao? Da te drzava izdrzava dok ne steknes jos i Nobelovu nagradu? Dobijao si porodicnu penziju do kraja DOKTORATA! Pa u kojoj to zemlji jos ima? U "normalnim" zemljama, koje vi tako rado uvek pominjete, deca dobijaju roditeljsku penziju do punoletstva - 18. godine zivota. U ponekim slucajevima i do 21. godine i to je to. Posle toga - zavrsio ti studije ili ne to se onda vise nikoga ne tice, jer se racuna da si sposoban za rad. Takodje se nikoga ne tice da li ces drzati vezbe na fakultetu ili brati kruske. Jedini izuzetak su ljudi ometeni u razvoju, njima se penzija isplacuje dozivotno.

Takodje mi nije jasna poenta ovog clanka. Ako deca nadju posao gube sigurnu penziju. Znaci, bolje je sedeti besposlen po kaficima. Srbiji kao drzavi treba uvesti prinudnu upravu !!!

Srbijo među trulim šljivama za rakiju

pre 10 godina

O Srbijo sramoto. Koliko samo mladih ne radi, već ih roditelji izdržavaju. Znam dosta takvih...i onih do 40 i nešto godina. Pa nije li to sramota?? Jujuju, mladi begajte odavde i učinite dobro svojim sledećim generacijama.

Drale

pre 10 godina

Meni zdrav razum kaže sledeće: ako je neko, na primer, radio 40 godina i uplaćivao doprinose, penzija bi trebalo da se isplaćuje isto toliko - barem 40 godina, odnosno sve do kraja njegovog života u slučaju da, neka je živ i zdrav, doživi duboku starost. Ako ovaj svet napusti, primera radi, nakon svega par godina zasluženog uživanja u penziji, taj novac treba isplaćivati njegovim potomcima do isteka roka od 40 godina. Penzija nije socijalna pomoć već nešto zarađeno teškom mukom. Rudari recimo najbolje znaju kako su došli do svojih malih penzija i koliko su zdravlja izgubili. Nije pošteno i nije ljudski da se njihovi potomci ostave na cedilu.

VladanR

pre 10 godina

@stefan pajovic

Najbolje je da drzava daje porodicnu penziju recimo medicinarima i tokom specijalizacije, naucnim radnicima dok ne postanu ne samo mr dr vec i docenti profesori itd. Ok je davati za osnovne studije. Sve nakon toga je bezobrazluk traziti, jer su posdiplomske studije, posebno doktorske, organizovane i uskladjene uglavnom sa radom u institutima i slicnim ustanovama.

Moze i ovo...

pre 10 godina

Nema konkretne veze sa tekstom, ali sto se tice honorara - pri dobijanju honorara, isti se mora prijaviti poreskoj upravi i od njega se odbija penzijsko, zdravstveno, naknada za nezaposlenost, porez... Recimo, na ostvarenih 1000 eura, drzava ti uzme oko 640 eura...

provereno

pre 10 godina

gb - odgovor - U slucaju da student koji prima penziju radi povremene honorarne poslove preko studentske omladinske zadruge NE GUBI pravo na penziju. Ja sam tako zaradjivao dok sam primao penziju.

mara

pre 10 godina

Meni nije jasan ovaj momenat da deca čiji roditelji nisu bili u braku imaju pravo na porodičnu penziju ako dokažu da im je preminuli otac. Ako ih je on priznao za svoju decu kad su rođena i na osnovu toga im u matičnoj knjizi rođenih piše da im je on otac, šta ima dodatno da dokazuju? Matična knjiga je javna isprava i činjenice upisane u nju se dalje ne dokazuju.

milinko

pre 10 godina

Kad me vidite da pisam cuceci i uplacujem pare u penzioni fond, ubijte me na licu mesta. Da dajem deo svoje zarade parazitima pare ceo zivot, da bi oni posle moje smrti trazili rupu u zakonu koja ce im dozovoliti da to sve prisvoje, taj film gledati necete

Kretenizam na kub

pre 10 godina

A jel' ono ne bese bracna i vanbracna zajednica izjednacena?
Lepo ja kazem da ti ne treba brak radi braka, nego radi razvoda braka i njegovih posledica.

mikin

pre 10 godina

"Ukoliko dobiju bilo kakav posao, bio on i honorarni, deca će izgubiti pravo na porodičnu penziju.Tako će zarad nesigurne crkavice, ostati bez sigurnog primanja."
---------------
Jel to ta "socijalna drzava" koju nam ova politicka bagra obecava u izbornoj kampanji?

sova

pre 10 godina

Da li politicari koji glasaju za ovakav zakon gube svoje plate cim prihvate masne honorare u raznim upravnim odborima, savetima, konsalting firmama, bankama i sl.? Proverite koliki broj primanja ima Slavica Djukic D., zatim Bajatovic, Dinkic... Kako se samo "mudro" dosete nasi politicari da stede na sirotinji tj. bedi? Neka nam ti mudraci objasne kako da prezivi omladinac sa milostinjom od drzave koja mazi i pazi samo politicare odn. proizvodjace tirada? Ali evo i 16. marta...

Snezana

pre 10 godina

Ako Vam se nesto ovako desi, postoji nacin da se ispravi. Pravo u PIO fond i budite uporni.
Kada mi je stiglo obavestenje da treba da vratim sve isplacene penzije za poslednje tri godine zbog rada od mesec dana preko jedne studentske organizacije, da ne kometarisem... Odavno je bilo, ali mislim da sam iz omladinske zadruge uzela taj neki M obrazac i ponistila ga u PIO fondu. Referent mi je bila jedna divna gospodja sa III sprata kojoj hvala do neba na razumevanju i ljubaznosti.

30-godišnjak

pre 10 godina

Fantastično je kako su političarima puna usta socijalne politike i brige o penzionerima, a u praksi se radi sasvim suprotno! Umesto da se birnu da postave PIO na zdrave noge, vrate mu prihode i imovinu koja mu pripada, saseku bahato trošenje i rasipanje imovine, oni se bave praznim obećanjima i sečenjem i ovo malo što se daje penzionerima! Strašno!

Steva

pre 10 godina

Čitajući tekst i komentare čitalaca, a s' obzirom da radim na poslovima ostvarivanja prava iz PIO, moram da dam određena objašnjenja vezana za temu.
Prvo, u svakom rešenju o porodičnoj penziji, korisnik se upozorava da, u slučaju stupanja u bilo koji vid osiguranja, gubi pravo na isplatu penzije (izuzev ugovorene naknade niže od 50% najniže osnovice u momentu isplate). To znači da se gubi samo isplata, a ne i pravo na porodičnu penziju (po prestanku osiguranja korisnik podnese zahtev za ponovno uspostavljanje isplate penzije).Inače ko radi na crno, nema posledica po isplatu, jer se ne uspostavlja prijava i odjava na osiguranje kod Fonda PIO!
Drugo, deca, bilo da su bračna ili vanbračna, dokazuju ko im je roditelj isključivo izvodom iz matične knjige rođenih i tu se priča završava! Treće, što se tiče služenja vojnog roka, ukoliko je školovanje prekinuto zbog odlaska na odsluženje vojnog roka (bili redovno ili civilno), pravo na porodičnu penziju biće produženo za period proveden na služenju istog (maksimalno 1 godina). To se međutim ne odnosi na decu koja su vojni rok služila nakom prestanka školovanja!
Četvrto, slažem se da su vanbračni partneri diskriminisani našim Zakonom o PIO, a pretpostavljam da je to urađeno zbog brojnih zloupotreba koja bi se pojavila prilikom dokazivanja vanbračne zajednice. Takođe, kao pravnik, smatram da bi ova odredba zakona bila oborena na Ustavnom sudu, s' obzirom na ustavnu odredbu o izjednačenosti bračne i vanbračne zajednice.

nema deda mraza

pre 10 godina

@blagajnik
postoje patenti za to:
trenutno- ako te banka nagovori da uplacujes kod njih a ne digne sidro do tvog penzionisanja.
daju ti odredjenu svotu koja se skrca bukvalno za 3 meseca a ti ako pozivis jos koju godinu-sam si kriv.

ubuduce- kada se usvoji novi zakon o pio cije izmene mudro precutkuju i izbegavaju. evo, vec 14g

BB

pre 10 godina

Ja sam primao porodicnu penziju zbog studija do 26 godina starostii zbog tog propisa nisam smeo da rizikujem da zbog mozda prijeve od 1 ili 3 meseci izgubim prihod koji bi bio veci od zarade koju bi zaradio radeci, onda sam otisao u vojsku, posle sam zavrsio studije i sada imamo problem da se zaposlim jer sam mator za nase poslodavace a svi se iscudjavaju zasto nemam silnog iskustva pa upravao zbog primanja porodicne penzije. A onda kada napunite 30 godina a ne nadjete neki posao onda ste totalno otpisano jer ste nezaposlnei drugog reda. Ne mozete se prijavit u omladinske i studentske zadruge cim predjete 30 godinau a sada mnogi poslodavci samo tako primaju radnike do 26 ili 30 preko istih zadruga zbog olaksica drzave, a u nacionalnoj sluzbi ste opet preko 30 godina do 45 godina starosti, opet ste nezaposleni drugog prioriteta , jer sluzba uz pomoc drzave daje olaksice poslodavcima koji zaposle nezaposlene do 30 godina starosti, preko 45 godina starosti i nezaposlnee osobe sa invaliditetom. Tako da ako primate porodicnu penziju i malo oduzite studije znamo da je prosek studiranja na drzavnim fakultetima od 8 i vise godina dodjete u situaciju da ce te ga zavrsiti do 30 godina i onda ce biti otipisani do 45 godina starosti .

moze i ovo

pre 10 godina

U stranim zemljama supruga koja je radila i zaradila svoju penziju ima pravo na isplatu svoje penzije i u slucaju da joj suprug umre ostvaruje pravo i na porodicnu, znaci prima svoju i porodicnu. U Srbiji zena koja je radila i ostvarila pravo na penziju i uslucaju da joj umre suprug moze da ostvari pravo na porodicnu, da se opredeli koju ce da prima koja je veca. Zasto ne bi primala obe, ili zasto ne bi primala 100% porodicnu svakako je uplacivala doprinose za sebe, pa onih 30% neka ide od njenjih uplacenih doprinosa.