Utorak, 11.03.2014.

11:53

Krim se poziva na stav MSP o Kosovu

Deklaracija nezavisnosti Autonomne Republike Krim i Sevastopolja u prvom pasusu se poziva na slučaj Kosova i <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=07&dd=22&nav_id=447202" class="text-link" target= "_blank">mišljenje Međunarodnog suda pravde iz 2010</a>.

Izvor: Beta

Krim se poziva na stav MSP o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

164 Komentari

Sortiraj po:

asd

pre 10 godina

Mnogi koji komentarisu ovde govoreci da je Kosovo "specijalan" slucaj zbog "genocida", ili ne znam cega, nisu upuceni u neke stvari. Misljenje koje je dao sud pravde nema veze sa tim stvarima. Pitanje je bilo "Da li je Kosovo svojim proglasenjem nezavisnosti prekrsilo medjunarodno pravo?", i sud je dao odgovor "ne", i tu se svaka prica zavrsava. Cim nesto nije zabranjeno , znaci da je dozvoljeno, a ovo misljenje prakticno daje svakoj autonomnoj pokrajini u svetu pravo da se unilateralno ocepi, i kraj.

Kefalica

pre 10 godina

У последњих 25 година преседане су стварали искључиво САД уз подршку ЕУ и НАТО пакта.
Први преседан: стварање нових држава уз позивање на самоопредељење народа - случај Косова.
Други преседан: смена власти на улици.
Оба преседана су увод у анархију и катастрофу. Досадашња вербална упозорења упућена НАТО пакту нису била ефикасна. На практичним примерима се ипак најбоље учи.

komsija

pre 10 godina

Dragi Srbi:
Pogresno trazite pravo u recima. Reci su sredsvo stici do cilja. Uzaludno uporedite Krim i Kosovo. Krim i Kosovo isto kao i Srbija su koleteralna steta u sukobima Zapada i Istoka. Vasa greska je da kada ste imali sancu da budete Zapad, postali Istok. Kada Zapad je trazio Konfederaciju vi ste napravili centralizaciju. Kada je bilo vreme da Kosovo dobije vise od svoje autonomije, vi ste uzimali sve. Da ne budem predugacak, samo da vam kazem da isto, danas imate sancu. Stav prema Kosovu, volite ili ne, je kruni dokaz sta ce biti Srbija u buducnosti. Prakticno ste vrlo pozadi sa vasim komsijama sta zelite i sta zelite da budite. Vi jos ne znate vas put. Ako zeliete Kosovo nazad bolje budite ruska gubernija. Ako zelite Srbiju u EU ostavite nas na miru.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Rusija nezvanično priznaje nezavisnost Kosova da bi odvojila Krim. Ali ako se Krim pripoji Rusiji, zašto Kosovo ne bi moglo da se pripoji Albaniji i da onda kaže 'Krim- pandorina kutija koju je otvorila Rusija.'
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 11. mart 2014 18:52)
------------------------------------
Kojim je to gesto Rusija "nezvanično priznala Kosovo"?! Gde ste to videli pobogu čoveče? Da li ste pod uticajem nekog stimulansa ili samo sanjate? Da niste Albanac, pomislio bih da se radi o nekom infantilcu, koga su često ispuštali kada je bio mali ali, ovako znam da je ovo normalan način zaključivanja kod većine stanovnika KOSMET-a, albanske nacionalnosti?! Tek ste mi Vi Vašim visokoumnim komentarom razjasnili smisao "Pandorine kutije"?! Verujem da će Vam mnogi, poput mene, biti zahvalni jer su saznali nešto novo? Znači nije važno ono što se desilo na poćetku nego na kraju?! Teško se snalazim u ovoj "logici" ali iz nje proizilazi da se "Pandorina kutija" ne otvara nepravednim ratovima, destrukcijom, izazivanje gladi i svakojake bede, kao i masovnim zločinima već, PRIZNAVANJEM?! Opa Djurdjo ?!

Ddule

pre 10 godina

Rusi protiv svoje brace, jos se pozivaju na Kosovo! Gore ne moze biti, a vidi se po komentarima da vecina Srbenda navija za Putina.

Jeli, bre! Kako to da sad odjednom Ukrajinci nisu vise nasa braca, a Putinove Ruse jesu?!

Dali je fino da mi svog brata udozmemo parcetu zemlje, samo zato sto smo se naljutili i jaci smo od njega?

Bojim se da zbog ovakvih slepih "navijaca" dobice i mi kad tad drugi racun. Prvi smo platili '90-tih.

P.S. Mi i Albanci smo dva razlicita naroda, a Rusi, Ukrajinci i Srbende su Slaveni, ista krv.

@Misa

pre 10 godina

Tacno. Ne da Rusi nisu nikakva braca, vec naprotiv, sve su smišljeno radili sa Jeremicem da traži od M.S.Pravde mišljenje koje Srbija nije dozvolila, a sad se Rusi pozivaju upravo na taj akt.
Inace, da su želeli da nas zaštite na bilo koji nacin, mogli su kao što su Siriju, kao što su odmah izdvojili Južnu Osetiju i Abhazuju, a danas Krim.
Zato narode, olabavite kad su velike sile u pitanju, one samo gledaju svoj interes. Ako te neprijatelj bombarduje, kako se zove onaj mocan koji to cutke dopušta, a onda nam se uvuku ovde otimajuci sve što vredi. Molite Boga da mi ne budemo sledeci njihov zalogaj.

whatever

pre 10 godina

@bosna

Nejasno je zasto potomci onih koji su primili veru okupatora i time saradjivali sa okupatorom Bosne, danas izigravaju najvece branitelje Bosne imisle da imaju vise prava na Bosnu od drugih koji zive u Bosni a koji nisu pristali da prihvate veru okupatora. Imas neku ideju?

Veton

pre 10 godina

@"Nikola"

Amerika insistiranjem na teritorijalnom integritetu Ukrajine, nepriznavanjem samopredeljenja Krima i neprihvatanjem savetodavnog misljenja MSP koji se moze odnositi i na ovaj slucaj, nezvanicno odustaje od nezavisnosti albanske "drzave kosova". Pandorina kutija se otvorila slucajem "drzava kosova" i vreme je da se zatvori dok je jos steta relativno mala. Nista od nezavisne "drzave kosova", jos manje od prisjedinjenja Albaniji jer bi to automatski znacio rat na Balkanu.

swe

pre 10 godina

@matori, bucko, sta vec


Mnogo gledas CNN, prosiri malo vidike, nije dobro biti tako ogranicen i verovati svemu sta ti serviraju. Uzmes informacije sa raznih strana, razmislis, promislis i doneses jedan koliko/toliko uravnotezen stav. Tuzno je da to nisi ukapirao ni pod stare dane.

mlekadzija

pre 10 godina

Da li je duh iz boce ili Pandorina kutija ne znam ali sada su sirom otvorena vrata za sve secesionisticke pokrete u svetu. I svi ce se pozivati na primer koji im odgovara...naravno ukoliko to dozvole drzave u kojima su takvi pokreti postoje.

wer

pre 10 godina

jos niste shvatili???

zakon jaceg vlada od kada su majmuni postali inteligentni, a samo potpuni slepac moze da to ne vidi..

pravda? e moji hipsteri...

Adam

pre 10 godina

Kako stoje stvari, Rusija se uskoro priznati Kosovo. Ni jedna Vlada Ukrajina nije a i nece.

Iz mnogih komentara se vidi koliko kao nacija ne volimo skolu, a pogotovo Uciteljicu zivota (istoriju, za one koji ne znaju)

Edding

pre 10 godina

Koliko se sjecam Ukrajinci na Krimu nisu sproveli niti etnicko ciscenje, niti pokusaj zlocina genocida ili neki masakr odnosno bilo kakav zlocin protiv civilnog ruskog ili nekog drugog stanovnista. Osim toga Krim ne strijemi ka neovisnsoti (iz gore navedenih razloga), nego se zeli ujediniti sa Ruskom federacijom iz razloga vojne potpore susjedne drzave. Ovo me podsjeca na ratove Srbije i Crne Gore protiv Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

A osim toga, ako se Ruska federacija poziva na Kosovo interpretirajuci kosovarsku neovisnost na osebujan Putinov nacin, onda bi se iz Ruske federacije iz istih razloga u najmanju ruku trebala izdvojiti na primjer Cecenija.

ДОГОВОР НАФТАША

pre 10 godina

Људи немојте се нервирати и свађати, јер је све договорено између најјачих сила на свету.
Врло брзо ће да ПОСКУПИ гас и нафта, а зараду ће поделити мултинационалне компаније које су и довеле на власт председнике тих сила.

Zole

pre 10 godina

Ovo se ne moze uporediti sa Kosovom. Pre se moze uporediti sa raspadom Jugoslavije sa zakašnjenjem od 20 godina. Slučaj Krima moze ss uporediti sa Republikom Srpskom Krajinom. Putin igra Milosevicevu igru iz vremena razbijanja Jugosavije. Sve je isto osim sto je Rusija super sila.

Seattle

pre 10 godina

Eto ga sad. Vrace se kao bumerang i vratice se opet. Pre nekoliko godina analiticari sirom sveta su upozoravali kako ce priznavanje Kosova ostaviti dalekosezne posledice na svetsku geopolitiku. Zao mi je samo sto se ova anglo-saksonskog praksa pozivanja na prethodne slucajeve ne desava onima koji su priznali Kosovo nego nesretnoj slovenskoj braci. Da podsetim, Ni Ukraina ni Rusija nisu priznali Kosovo.

Dzoni

pre 10 godina

@Edding
Takva romantičarska slika o pravičnosti je veoma naivna da se ne izrazim nepristojno. Pravo u međunardonim odnosima služi isključivo sili - Rusija ima de facto jurisdikciju nad Čečenijom i to će biti Rusija sve dok je tako. Kosovo je bilo srpsko dok nismo vojnom silom oterani 1999 godine. Tako će biti i sa Krimom. Jedino je pitanje da li će neko moći i smeti da vojno primora Rusiju da se povuče sa Krima?

Nikola

pre 10 godina

Rusija nezvanično priznaje nezavisnost Kosova da bi odvojila Krim. Ali ako se Krim pripoji Rusiji, zašto Kosovo ne bi moglo da se pripoji Albaniji i da onda kaže 'Krim- pandorina kutija koju je otvorila Rusija.'

matori

pre 10 godina

"...Krim se poziva na stav MSP o Kosovu..."

Bravo! Zaista ruski "mudro"...
Zaboravili su samo jednu trivijalnu "sitnicu", koja je pred MSP itekako imala svoju težinu.
Naime, na prostoru Kosova i Metohije (današnja Republika Kosova), Srbija je neprimerenom policijskom, vojnom i paravojnom silom pokušala bukvalno da istrebi (ubije) ili protera oko 90% (nesrpskog) stanovništva, pod izgovorima koji su bili onda, a i danas su, smešni i krajnje glupo smišljeni.
Na Krimu nije bilo ničega sličnog, čak ni u tragovima (ni u nagoveštaju), jer NIKO pod nebeskom kapom nije dirao tamošnje etničke Ruse, pa su svi izgovori kojima se sada opravdavaju preduzete "mere", smešni i krajnje glupo smišljeni, u uverenju primitivnih autora da se tako može prikriti OČIGLEDNA ruska agresija na Ukrajinu, sa ciljem otimanja jednog dela njene teritorije...
Uzgred, vrlo jasno i upadljivo, postaje očigledno u kojoj se kuhinji kuvala srpska politika, prisutna već 25+ godina, koja nas je dovela na ovakav tragičan nivo besmisla i borbe za goli opstanak!

misa

pre 10 godina

Mogu se kladiti da ako a verovatno hoće Krim 17. marta uđe kao federalni subjekt u Rusiju. Rusija bi do kraja meseca mogla da prizna Kosovo kao drzavu sa sve međunarodnim pravom. Voleo bi to da napokon mi vidimo da nam Rusi nisu nikakva braća već gledaju svoj interes.

Miloš

pre 10 godina

@Petar "Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda?"

Sam si objasnio - podrzavamo odvajanje neceg nezavisnog, jasno definisanog etnicki i teritorijalno ali NE PODRZAVAMO proglasavanje nezavisnosti bivse autonomne pokrajine na koju se doselila masa gradjana iz Albanije a starosedeoci proterani. Neka nam vrate Kosovo i neka i BiH ostane celovita, nemam nista protiv. A ovako kako je sada ne moze mirno da prodje. Krim SE VRACA, odvaja se od necega cemu je vestacki prilepljen a Kosovo je uvek bilo srpsko, vekovima, pa tako i ono treba DA SE VRATI u Srbiju.
(svi (ni)su isti, 11. mart 2014 14:58)

Znači, može Vojvodina da se vrati Mađarskoj?

Poznato platno Paje Jovanovića objašnjava kako je izvesna srpska masa bežeći od Turaka završila tamo, gde inače nikada pre nije živela.

Arben

pre 10 godina

Zavoljeli se, zaljubile se, stvoriše familiju, puno djece, došlo vrijeme ženidbe, udaje.. dođoše zetovi, snaške, vuku svi na svoju stranu, traže da se odvoje, neko traži i miraz, neko svoj dio imanja, neki još u grbači roditelja(nesposobni),neki sposobni sve ostave samo da se maknu, neki i ljubomorni i zlobni, neki pošteni i dobri pa najebu, e to ti je isto i sa državama. A najgore je njima mješanih brakova, uh.... znate več sami dalje . Na kraju svi če pomrijeti i ništa neče sa sobom ponijeti u grob. A nasljednici? Još gori i najgori. Neznam šta sam htio reči hm... ustvari znam, ali kome? kad smo svi isti tu negdje.

majstori

pre 10 godina

Hahahahaha sto volim da vas citam a kada vam je ovo govorio Cedomir Jovanovic pre deset godina jedini odgovor vam je bio, ma pusti drogerasa. I da se razumemo nisam nikad glasao za istog. A sto boli kad draga Rusija uvuce, uffff. Meni je zao svih tamo u Ukrajini i Rusiji sto ih veliki cepaju zbog principa i sujeta. Srbineeee okreni se vise sebi i svojim problemima nisi niko i nista u svetu i kao sto vidis potrosna si roba. Za nasu Srbijicu ziveli, kakva je takva je nemamo drugu!

posmatrac

pre 10 godina

(matori, 11. mart 2014 17:06)

Pa i da je istina da je srpska policija "proterivala ne primerenom silom nesrpsko stanovnistvo" sto nema veze sa zivotom , odakle nekom pravo da otima KiM i pravi od nje drzavu? Kolko je srpska policija nesrpsko stanovnistvo proterivalo mozes pogledati u ovih 15god. okupacije KiM sta se dogadja sa srpskim narodom , njihovim crkvama i manastirima , grobljima i da ne zaboravim , "napaceno nesrpsko stanovnistvo" sto vadi ljudske organe i prodaje drogu. Krim naravno nikako ne moze biti ista prica jer tamo nije dozvoljeno da udje EU i NATO koja bi najverovatnije stvorila "profi zrtve" nerukog stanovnistva i etnickog ciscenja.

Vlada

pre 10 godina

@putnik
"Bravo! Šah mat."
Poranio si.Nije još mat.Ovo je ono što zovemo šah,šeh,šuh.Mat bi mogao da sevne negde na Baltiku gde su osnovna ljudska prava ruske manjine ugrožena ( nemaju ni dokumenta).
Možda bi naši prijatelji sa zapada mogli da se odbrane od mata tražeći da te države stvarno poštuju prava manjina,da povuku priznanje Kosova i dozvole Srbiji da integriše taj prostor.Ko zna.

Nemanja

pre 10 godina

Ovim Rusija nikako ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova I metohije. U pravu ste da je velika razlika između ova dva slučaja, Srbi su napadnuti od strane trećih lica koji nikako nisu smeli da se mešaju u unutrašnej pitanje. Pre toga albanci nisu imali većinu da urade ovo što danas rade Krimljani. Sa druge strane, Putin i Rusija ne moraju da priznaju nezavisnost Krima oni će ga anektirati kao svoju autonomiju što je oduvek i bilo, dakle nema nezavisnosti KRIMA već je to Rusija! Samim tim Kosovo i Krim nisu isto. Kosovo je oteto od nas tako što su nas bombardovali, promenili etničku strukturu tokom nadolazećih godina i nakon što su šiptari postali većina oni su ih organizovali za nezavisnost.

Istinu obrisati

pre 10 godina

Ne zelite da objavite moj komentar da Ukrajna nije priznala Kosovo, nijedna vlada niti im pada na pamet a objavljujete lazne "znalacke" komentare kako je Ukrajna priznala Kosovo....

Tom L'Orizi

pre 10 godina

U skoroj buducnosti ce EU I SAD priznati nezavisnost Cecenije, Dagestana, Ingusetije, Tatarstana, Cuvasije itd pozivajuci se na Krimski primer. Sve mi se cini da Putin zna ovo.

Atreides

pre 10 godina

Kakvi plitki komentari.Cuj Rusija sad u nesto uvukla Srbiji. Rusi lepo kazu ako vama Ameri to moze u slucaju Kosova e onda to moze svuda i cao. E sad Amerima ostaje da se pomire sa sudbinom koju su sami izazvali ili da kazu e ebi ga mi smo se ipak zeznuli u vezi Kosova . U principu Ameri su pokrenuli sistem ko je jaci moze da osvaja i pripaja i odvaja teritorije od suverenih drzava i to ce da sada biti sve cesca praksa zahvaljujuci Amerima

Vlad

pre 10 godina

Rusija se poziva na princip samoopredeljenja većine koji je dobio zeleno svetlo u slucaju Kosova. To ne znači da se Rusija slaže sa nezavisnošću Kosova jer vrlo dobro zna kako je došlo do toga da Albanci postanu većinski narod.

Старац Фочо!

pre 10 godina

Милане

Крим је био 300 год. у саставу Русије. КиМ није био ни 1 (један) дан у саставу, Албаније!

b191

pre 10 godina

Krim i Kosmet nisu i ne mogu da budu isto. Pandan ovoj situaciji na Krimu bi bio da, recimo, Srbija za 45 godina "okupira" Kosmet, izdvoji ga iz zajednice albanskih država i vrati pod svoj suverenitet. Ukratko, ovo nije okupacija, ovo je vraćanje teritorije, koja je protivpravno oteta.

milojko

pre 10 godina

Da li neko stvarno misli da ljudi iz EU i USA izgorese od muke sto ce se Krim pripojiti Rusiji?
Ovde nikio nista ne gubi niti dobija,Krim je bio i bice Ruski, nije ga Zapad ni imao pa ga nije ni izgubio, jedino je Srbija sada sigurni gubitnik Kosova.
Ali ovde se ljudi slade, i misle da Zapadnjaci crkose od muke, boze budala

Whiplash

pre 10 godina

Sledeca je Katalonija pa Baskija pa Korzika pa Skotska itd sve dok se ne stigne do Teksasa i dok Kalifornija ne bude trazila pripajanje Meksiku a sve po receptu "SAD-EU"

onomatopeja

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.
(ALBANAC, 11. mart 2014 15:36)

Samo se zamisli kada posle Krima , ako im uspe sta su naumili , kada krenu druge zemlje da se odcepljuju i proglasavaju nezavisnost. "kosovo drzava" ce biti samo u vasim mislima , nova priznanja necete dobiti jer svaka normalna zemlja koja vas nije priznala imala je ovakav moguci scenario u glavi , oni koji su vas priznali mogu vrlo lako da povuku to priznanje a prema vama moze biti promenjena politika naglavacke. Za tako nesto ima obilnog materijala , od vadjenja ljudskih organa do progona Srba itd. Izmedju ostalog , KiM je sastavni deo Srbije a vasa "kosovo drzava" pod protektoratom NATO. Krace da se izrazim , KiM je okupirana teritorija Srbije koja je bombardovana bez saglasnost SB UN sto je najvece moguce krsenje medjunarodnog prava , NATO vojska usla da "donese mir" a vama se omaklo da pod rezolucijom 1244 UN , koja vam to ne dozvoljava , napravide nekakvu drzavu koju su vecim delom priznale banana drzave.

student_iz_pakla

pre 10 godina

@ MSP

Jel to dovoljno da se kaze da SAD i EU priznaju nezavisnost Krima? Rusi i Srbi jesu bratski narod a to sto si ti naveo nikako ne govori suprotno.

SDSS

pre 10 godina

Meni je skroz nejasno cemu tolika podrska Krimu, kada je u Srbiji jos uvijek sluzbeni stav kako je Kosovo dio Srbije. Jel moze to netko objasniti?

Ili je to cisto neki inat u stilu "da i komsiji crkne krava"?

Boske

pre 10 godina

Uuups! Mogu zamisliti kako se prepotentno-nadobudni MSP sad zbunjeno češka po glavi i sam sebi izvinjava.

U red mogu stati: Republika Srpska, Kosovo (bez sjevera), sjever Kosova, Škotska, Baskija, Katalonija, Kurdistan i ostali mnogobrojni "presedani" širom svijeta.

Od svih blagorodnih i onih drugih otkrića na ovoj planeti, počevši od točka, preko komunizma, Pinka i turbofolka, do smartphone-a, daleko najgluplje i nejnepotrebnije je bilo ono - Kolumbovo.

Crocop

pre 10 godina

A šta ste mislili da ce Rusi za vas stavit ruku u vatru. Evo ovako da onda bude jasno, ne podrzavam niti zapadni imperijal a naravno niti istočni. Ali kad bih vec mora birat pod kojom čizmom živjeti ruskom ili američkom, naravno da bi izabrao američku. Ajde zamislite da su nakon 45 Rusi preuzeli Japan, da li bi on danas bio bogat i mocan ili nesto u stilu Sjeverne koreje. Evo usporedite Sjevernu i Juzbu koreju, sve ce vam biti jasno. A što se tice Rusofila. Koliko ste do sad dobili bespovratnih sredstava od EU i SAD-a a koliko od Rusije. Rusija daje kredite i to po ogromnoj kamatnoj stopi. A ljudi moji nikad nece te naučit!!!

putin, putineeee......

pre 10 godina

kratko i jasno:"nasa vekovna braca" u kordinaciji sa velikim silama i uzimajuci u obzir misljenje msp u hagu priznali su indirektno kosovo.

Djordje

pre 10 godina

Točak istorije i njenog uticaja na savremene događaje se ne može zaustaviti.
Kao što su u XVIII veku učinile britanske kolonijalne teritorije na severoistoku Severne Amerike, a zatim Evrope, Južne Amerike, kasnije Azije i Afrike, potom, diktat koji je naložio MSP u Hagu da legalizuje separatizam Kosova, povukao je konac "paranja džempera" svuda u svetu.
Da li će na tom tragu istrajati Škotska, Baskija, Severna Irska, Katalonija, zapadna Makedonija (deo FYROM) i druge territorije-države ostaje da vidimo! Sigurno je jedno, da će novi udžbenici geografije izgledati drugačije od onij koji su se koristili do sada.
Odluku MSP u Hagu mogu slediti i na nju se pozivati, legitimno, svi narodi koji žele i iskažu stav i odlučnost za samostalnošću.
Samo SILA može da spreči ali privremeno. Svako posejano seme teži da nikne, kad tad. Zar nije tako u životu i u prirodi?

podanik

pre 10 godina

ako se pozivaju na to, znaci da prizanju da je ta odluka suda OK, i time priznaju kosovo!
putin je srbiju pustio niz vodu, ali posto je prethodno dobro naplatio 'zastitu' kosova uzimanjem NIS-a i za Srbiju katastrofalnim ugovorom o juznom toku.
posle ovog, ko jos veruje u pravoslavno/slovensko bratstvo sa rusijom? ne govorim o ruskom narodu, vec o vlasti, ona ce uvek gledati samo interese i nista drugo, a nama ce korumpirani politicari i SPC vladike da prodaju pricu u bratstvu i prijateljestv sa njima ( od skora i sa arapima), a rc je o cistoj ekspolataciji i koriscenju srbije za potkusuriovanje izmedju velikih sila. tu je tito dobro igrao, ali ovi sadasnji samo gledaju da napune dzepove po svaku cenu. ko god je bio pod rusijom, sada bezi glavom bez obzira sto dalje.

bojan

pre 10 godina

hmm.....kako mi se cini ako se ovo zaista dogodi i Krim glasi da se pripoju Rusiji, onda ce Ameri pod hitnom zatraziti od rusije da prizna Kosovo ali i da pritisne Srbiju da prizna Kosovo zvanicno....jer kako ja vidim ovo je veoma lako da se desi jer Krim se poziva na Kosovski slucaj.....Ne ce moci R~usija da dobije Krim a da ne prizna Kosovo.....nesto cesto se Kosovo spominje u Ukrainskoj krizi a cini mi se da vec Ameri i Rusi znaju sta ce se desiti....Jao kuku za nas....bice mi svi zaprepasceni sa cinjenicom kad se Rusija oglasi i prizna Kosovo samo da bi dobila Krim i Crno More....daj boze da nisam u pravu ...videcemo....
Pozdrav

Tamo neki

pre 10 godina

@peter zasto Krim da a kosovo ne. Prvo to nije kosovo nego Kosovo i Metohija. Kao drugo trebao bi da naucis sta su nacionalne manjine a sta su narodi, kakva prava imaju jedne nac. manjine a sta kostutivni narod u jednoj drzavi. Ako si isao skolu u EU onda je jasno sto postavljas takvo pitanje a ako si iz novije generacije u SRB a nisu ucio osnovne pojmove, onda jadni mi u buducnosti....

Ja+

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.
(ALBANAC, 11. mart 2014 15:36)
Samo napred,na Kosovo Srbija nema uticaja jos 80`tih godina.Ujedinite se ali ce vas Americka klesta jos uvek drzati.Za nas jos nisam siguran...da li smo Ruska ili Americka interesna zona.Sudeci po Juznom toku cini mi se Ruska ali nisam siguran.Istoriju kreiraju veliki i jaki.Ne znam kako biste se odcepili od Rusije.

heroji svih zemalja poubijajte se

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.
(ALBANAC, 11. mart 2014 15:36)

Važi zemljak. Želim vam da što pre stignete vašu "Majčicu" Albaniju u standardu, ljudskim pravima i da se što više obogatite od "farmaceutskih" usluga, ali pruženih Zapadu ako može, oni bolje plaćaju, mi smo i ovako ko drogirani...

dejan

pre 10 godina

E neka i treba,pa kad ste mogli Kosovo da priznate kao nezavisnu drzavu(koja vise nikad nece uci u sastav Srbije,realno gledano),onda i svi ostali imaju to pravo,R.Srpska,Skotska,Vels,Texas,Juzna Osetija,Abhazija,Katalonija,svi,apsolutno svi sada treba da proglase nezavisnost,pa lepo neka se zapadne sile kuvaju u corbi koju su sami spremili.

Filip

pre 10 godina

Braco Srbi cestitam sada vise Kosovo nije "neki tamo bezazlen problem i gotova stvar" kako se servira nego opasan presedan , nije nista dzabe sto smo pricali godinama a tesko ce se vise neko ozbiljan usuditi da ga prizna.

RUGOVSKA KLISURA

pre 10 godina

Svaka cast. Svaki narod ima pravo za samoopredeljrnje, cestitam krimljanima i zelim im puno uspeha pod rusijom, ali cisto sumnjam. Sledeci akt: pripajanje kosova albaniji. Zivi bili pa videli!!!!

Jakov

pre 10 godina

sigurnost Rusije lezi u nuklearnom naoruzanju, to svi znaju, zato niko ne i zlazi sa tolikim kritikama, znaji da ce odgovor rusije biti zestok. U slucaju rata, Nemacka, Francuska, Engleska itd ce biti obrisane sa mape...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (misic, 11. mart 2014 14:29)

@misic:

Na kojim si ti supstancama? Daj malo, da i meni bude tako dobro kao tebi :)

Miloš

pre 10 godina

Međunarodno pravo se zasniva na jednoj jedinoj stvari - sili. Ostalo je sve samo lepa maska.

I britanski ministar spoljnih poslova Hejg je to lepo objasnio u jednoj rečenici, kada su ga pitali da li je moguća neka vojna intervencija u Ukrajini ili takva pomoć ukrajinskoj vladi. Odgovor je "To je isključeno. Rusija je nuklearna sila."

Naš jedini problem je što nismo nuklearna sila, a ponašali smo se kao da jesmo. Nije pravedno, ali je bilo potpuno očekivano i u tom smislu samo sebe možemo da krivimo što smo se namestili jačem da nas klepi po nosu, opravdano ili ne...

џД

pre 10 godina

(Zlatko, 11. mart 2014 13:38)

Ваши коментари су доказ да подела људског рода на државе никад није донела добро.
Боље и NWO него овакав поредак хаоса и негативне анархије.

Miroslav2

pre 10 godina

Крим је Русија а Косово је Србија, ту је разлика.Цела Украјина наводно није Руска као што и Црна Гора није српска.А НАТО треба тући њиховим оружјем. Ако нећете независни Крим, повуците признање лажне државе Косово.
Подршка једином каквом - таквом прозору слободе, истине и правде у овом све покваренијем свету - Русији!
(Данијел, 11. mart 2014 14:48)
Zato Janukovic,Milosevic i ostala ekipa diktatora bezi u Rusiju.Braca nece da izruce Marka sa ferarijem.Prvo Ukrajina je pravoslavnja zemlja kao i Rusija.Rusija je napala bratsku zemlju bez razloga i okupirala Krim.Koga Rus brani i Kinez hrani taj ga je...Branili su i nas 1999.

slavonska lola2

pre 10 godina

Ako Rusija na ovaj način uzme Krim opet pod svoje onda će Putin kada tada morati priznati Kosovo, mislim da je to svakome jasno i sve drugo bi bilo licemjerno.

Bez obzira, mislim da je to već dogovorena stvar jer se do sada sve razvija poprilično bez puno emocija, pa čak i novinari nisu pretjerano uzbuđeni jer ih se malo filuje sa međusobnim optužbama i pretnjama od strane velikih sila.

Specijalan slučaj

pre 10 godina

Sad ima s uživanjem da čitam opravdanja koja će domaći eurofanatici da izmišljaju pravdajući "braću" naciste i njihove leleke oko novih država koje će sada proglašavati nezavisnost.
Nema opravdanja ma šta napisali!

Marko

pre 10 godina

Ja samo mogu da porucim zemljama koje bi da kritikuju Rusiju, pozivaju se na medjunarodno pravo itd da takve zemlje prvo odmah i bezuslovno povuku odluku o priznanju tzv nezavisnog Kosova. Ukoliko one ne povuku odluku nemaju nikakvog prava da kritikuju Rusiju ili Krim od "jedinstvenog slucaja" nema nista.

glasac ds-a

pre 10 godina

Albanci će na KiM ovo dočekati sa oduševljem.A ko zna možda i Rusija prizna Kosovo u budućnosti,ja ni to ne bih isključio.Rusija gleda pre svega svoje interese i to je potpuno legitimno.Druga je priča što nas dežurni rusofili ubedjuju da sve osim saveza sa Rusijom propast.Dakle treba voditi prosrpsku,a ne neku prozapadnu ili prorusku politiku.

mali radojica

pre 10 godina

E pa @glasac ds moram te razocarati. Ovo sad itekako ide na ruku nama u Srbiji. Svestan je ovaj narod da nema vise Kosova u Srbiji i svestan je da Rusi gledaju svoj interes pa ce lakse onda prihvatiti dogovor sa Pristinom. Ja bih se sada pre brinuo da sam Kosovar ili Bosanac jer Ko je proslo Kosovo pa sad Krim pa na leto Skotska eto resenja za BIH pa i z sever

М.Н. Лазар

pre 10 godina

krim je Rusija
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dejan)
Е, па драги Дејане и сви ПЛУС пајтоси, можете ли за 3 минута наћи Крим на карти свијета!

007

pre 10 godina

@my way
Odlican komentar!!!!!!!

@bane
a pre Turaka, ciji je Krim bio: grcki, rimski... (kad vec ides u proslost idi do kraja a ne do dela gde tebi odgovara!!!!!!!)

@ALBANAC
Tito skupljao pare od vrata do vrata za bratski nam narod albanski, a ti sad upotrebljavas res bivsi, pa nemoj tako zemljak...

dukisha

pre 10 godina

Samo ne mogu da ne primetim koliko Amerikanci i EU hitro reaguju kad se Krim poredi sa Kosovom, kao da pokušavaju u korenu da saseču svako poređenje sa tim. Ali kasno je sada, dragi (ne)prijatelji. Bili ste upozoreni da otvarate pandorinu kutiju, sada gledajte proizvod vaših interesa. A činjenica je da je su UN i SB izgubili svaki legitimitet, pogotovu što se danas nakon 15 godina od bombardovanja javljaju glave koje su vodile rat protiv nas, otvoreno priznavajući da su napravili grešku.

my way

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.

Inače ja nemam ništa protiv odcepljenja mirnim putem bilo koje regije u svetu ako narod koji tu živi tako želi.
(Petar, 11. mart 2014 14:14)

To je zamena teza, kao de je jedino sto se kod nas desilo Kosovo? Zasto zemlje koje su podrzavaju nezavisnost Kosova nisu podrzale ne odvajanje, nego ostanak Republike Srpske Krajine i Republike Srpske u Jugoslaviji, pa severa Crne Gore i Kosova (zapravo, dela na kojem su Srbi vecina bili pre ciscenja, koji je bio veci od sadasnjeg severa)? Ne, tad su imale i sad imaju potpuno suprotan stav i to svim sredstvima, pa i silom ga zastupale? Neka je to znacilo i etnicko ciscenje Srba sa njihovih podrucja, nebitno. Svako treba da ima jednaka prava. Ravnopravnost i principijalnost jesu utopija, ali im treba teziti u sto vecoj meri i zato je dobro da svet ide ka multipolarnosti. Sta je po vama principijalno, da Zapad ratuje protiv koga hoce, ubija koga hoce, komada koga hoce, rusi od strane naroda izabrane vlade i postavlja one koje mu odgovaraju, a da drugi cute i nabiju se u misiju rupu? Nece biti. Po meni bi Srbija trebala da bude prva zemlja koja ce priznati Skotsku, ako njen narod bude izglasao nezavisnost. Sto se Krima tice, videcemo kako ce se samozvane ukrajinske vlasti postaviti prema Kosovu. Na kraju, ne stoji paralela izmedju Kosova i Krima, koji je Ukrajina u SSSR dobila, a nikad pre nije bio njen, vec ruski.

gresis lafe

pre 10 godina

Ako je krim rusija onda je kosovo albanija, prodali na "braca" rusi na keca, e moji glupi srbi na koga se vi palite.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (15, 11. mart 2014 15:09)
Nisu nas prodali Rusi nego Milosevic a overili Toma i Vucic.Dacic je samo zarad fotelje bio izvrsilac.To sto su pevali drugu pesmu zbog koje su i dosli na vlast ne smeta, jer su njihim pristalicama krivi Rusi, oni taman posla.

Saldzo

pre 10 godina

Albanci će na KiM ovo dočekati sa oduševljem.A ko zna možda i Rusija prizna Kosovo u budućnosti,ja ni to ne bih isključio.Rusija gleda pre svega svoje interese i to je potpuno legitimno.Druga je priča što nas dežurni rusofili ubedjuju da sve osim saveza sa Rusijom propast.Dakle treba voditi prosrpsku,a ne neku prozapadnu ili prorusku politiku.
(glasac ds-a, 11. mart 2014 15:14)

Ne verujem da ce priznati Kosovo, ovo je situacija u kojoj Rusija samara NATO njihovim oruzjem da ostvari svoje interese, razmislite malo. NATO zemlje ne mogu da povuku priznanje Kosova kako ne bi ispale smesne, a Rusija koristi tu frku da im parira. Problem je u tome sto Krim hoce da se pripoji Rusiji i nece postojati kao nezavisna drzava tako da nema potrebe za priznavanjem Krima od strane clanica UN, za razliku od Kosova gde Albanci hoce nezavisnu drzavu i koje ne moze da se pripoji Albaniji jer Srbi sa severa to nece prihvatiti i to nece ici bas tako lako kao kod Krima. Plus "Rezolucija 1244" na koju Rusija uvek moze da se pozove za potrebu veta u SBUN. Takodje Rusija ni u jednom trenutku nije Ukrajinski narod satanizovala kroz medije kao sto je radjeno sa nama od strane SAD tokom 90-ih. Sva negativna retorika je uperena iskljucivo protiv politicara u Kijevu. Jako perfidna igra sa Putinove strane, zna stari KGB pukovnik sta radi. Ne podrzavam ga niti sam protiv njega, ali mu za ovaj potez skidam kapu, zaista maestralno odigrano.

I ja

pre 10 godina

Totalni, ali totalni debakl Kostunice i njegove politike - legalnost, pravo, ustav. Kako sad priznati Krim, koji u svojoj deklaraciji o nezavisnosti spominje nelegalnu Deklaraciju MSP o Kosovu? E pa ima da priznamo, kad bacuska kaze!

Владимир

pre 10 godina

(Bane 69, 11. mart 2014 14:46)

То и ја кажем, док типкам са једног новобеоградског сплава...
Руси су криви за све. И за издају Крајине и за санкције РС 90их и за КиМ и све остало...
И није ме срамота што немам мозак и још се потписујем испод коментара.

munz

pre 10 godina

Srbi i Ukrajinci su celoj priči poniženi, zgaženi, ne pitaju se nizašta. A biće sve jasnije kada se jednog dana uopšte sazna ko je zaista koristio snajpere i ko u stvari stoji iza nacističkih (apsolutno manjinskih) grupa. VELIKI se pitaju i rade kako hoće. Povremeno, poput Kosova, Abhazije, Krima, sudare se politički, a silu primeni onaj u čijoj je pisanoj ili nepisanoj zoni interesa. Srbija je u NATO podneblju, nešto što Milošević nije shvatio 1991, i biće kako oni kažu - kao što jeste. Krim je u ovom drugom. I bar bi morali da budemo pristojni prema svojoj braći u Ukrajini, a prema braći u Rusiji možemo da iskazujemo ljubav ili šta god - i samo da nam bude drago što su "pokazali" Amerima i Britancima. A pitanje je koliko je sve ovo neočekivano i neplanirano i nedogovoreno između njih.

Nevit

pre 10 godina

Drago mi je što je došlo do ovoga, samo zato što su zapadnjaci bili uvereni da Kosovo nije presedan, eto sad su otvorili pandorinu kutiju, očekuje nas val secesija širom sveta i svi će se pozivati na presudu međunarodnog suda... sami su sebi zabili nož u leđa otimanjem Kosova.

x files

pre 10 godina

žao mi je ukrajine ali pravno gledajući po engleskom i americkom pravu krim ima pravo na otcepljenje pozivajući se na precedance. ne vidim kako sad bilo ko ko uradi referendum moze biti osporen.

mbr

pre 10 godina

Ja ne mogu da verujem da ljudi ovde, pricaju kako su nas sada Rusi pustili niz vodu i kako ce ovo naskoditi nama.

Ali bre ljudi, Rusi su nas sustinski pustili niz vodu jos 1999. prvo time sto nas nisu snaznije branili, drugo time sto su se kasnije povukli sa Kosova. Ovo sada nemam nikakav uticaj na celu stvar. Kosovo je sustinski nezavisno i mi tu trenutno ne mozemo mnogo da uradimo, a za neku buducnost videcemo. Onog trenutka kada nama kao malom narodu postane jasno, da smo tako mali i nebitni i da treba da svi budemo Srbi, a ne Amerofili, EU-fili, Rusofili itd. bice nam mnogo bolje. Normalno da posto smo mali ne mozemo nista sami i moramo da se kacimo vecima, ali uvek trudeci se da prvo sagledamo svoj inters, a ne vodeci se tudjim interesima.

Krim sustinski ima mnogo veca prava da izglasa nezavisntost od Kosova i s obzirom na istoriju i sve sto se desava u zemlji ja ih ovde apsolutno podrzavam. Videcemo vec sta ce biti, a mi Srbi pamet u glavu.

Jopet ja

pre 10 godina

Pa za koji se princip zalazete, danasnji komentatori?! Jel moze ili ne moze da se otima teritorija od nezavisnih drzava? Ustav, zakoni, preambula - sta sad? Spanija, Slovacka, Irska, itd., njih sad pustamo niz vodu, jel? Ovo je bio dosad nevidjeni zavlach kostunichinoj politici (pojam daleko siri od dss-a), nega nestane i vise se nikad ne pojavljuje!

ALBANAC

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.

aks

pre 10 godina

"...uzimajući u obzir i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo..."

Fenomenalno!

kolaricu panicu

pre 10 godina

Pocela je padorina kutija da se otvara , sledeca ja Skotska koja isto tako moze da se pozove na MSP koja je legalizovala ovakve postupke. Pred pocetkom smo loma novog svetskog poretka i njohovih dvostrukih standarda.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Zašto imam utisak da su nam Rusi zavukli ...
(Bane 69, 11. mart 2014 14:46)
---------------------------------------
Možda Vi imate takav osećaj ali, ja imam sasvim drugačiji?! Imam utisak da su Rusi na Krimu postupili potpuno ispravno, koristeći priliku da se pozovu na "sveto pravo" samoopredeljenja do otcepljenja, koje je praktikovano na teritoriji bivše Jugoslavije. Zar zaista mislite da sada svi narodi na ovoj planeti treba da ćute o američkom zločinu, o američkom kršenju medjunarodnog prava, Povelje UN i svih mogućih konvencija, samo zato da ne bi "presedan" postao praksa ili, da bi dokazali kako su Srbi u Pravu?! Ako baš hoćete da pričate "o zavlačenju" zar nam ga prethodno nisu "zavukli" mnogi, a medju prvima SAD, i EU?! Zašto je toliko lepo kada vam "zavuku" SAD i EU a toliko neugodno i nepristojno kada to urade Rusi na Krimu?! Gospodine, nije strašno ako ste rusofob ali, strašno je ako na osnovu tog svog osećanja donosite pogrešne zaključke.

Action man

pre 10 godina

Ja bih licno voleo cuti sta gospoda iz DSS i takozvanog"Patriotskog Bloka" imaju za izjaviti povodom priznavanja Kosova od strane bratske Rusije???

pomorac

pre 10 godina

Greota je sto se ovo dogadja Ukrainskom narodu koji generalno sa KiM nije imao nista. Steta je sto ovo nije Baskija ili bar srpske Luzice

Mali Cvrčak

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.
Inače ja nemam ništa protiv odcepljenja mirnim putem bilo koje regije u svetu ako narod koji tu živi tako želi.
(Petar, 11. mart 2014 14:14)
Evo prostog objašnjenja ako ga naravno objave, jer ove činjenice ne odgovaraju agentima stranog interesa koji vode pritupastu kampanju da mi treba da smo za očuvanje teritorijalnog integriteta ukrajine.
Stvar je prosta. Ukrajina je priznala nezavisno Kosovo. Nakon toga mi nemamo nikakve ni moralne ni načelne obaveze da se pridržavamo teritorijalnog integriteta Ukrajine. Pametnome dosta.
PS. A da jedno je ova pučistička neonacistička klika a drugo je bratski Ukrajinski narod.

drasko

pre 10 godina

Krim se deklaracijom i referndumom pripaja Rusiji.
To ce isto uraditi Kosovo u blizoj buducnosti.
Bio sam ubedjen da je III ww manje vise nemoguc, sa obzirom da nas nema u toj prici. Istorija nas je ucila da svi veliki ratovi u poslednjih 150 godina nisu vodjeni bez direktnog ucesca Srbije koji je imao uvek uzrocno posledicne veze. E sada sam sigurna da ce poceti. Takodje nakon ovog scenarija RS ce glasati da se pripoji Srbiji. Pocinju neredi na Balkanu ! Putin je jos uvek miran i vodi tajnu diplomatiju sa Kinom i zemljama BRIKA da odmah nakon izbora te zemlje priznaju Krim. Ako se Putin sutra ne dogovri sa predstavnikom Tatara, a cije interese zatupa Turska, eto vam pocetak IIIww. Naime, Turska ce uci u rat sa Sirijom, a rekacija Rusije ce biti da crnomorska flota mora izaci u sredozemlje ( preko Bosfora, odnosno Konstantinopolja), a koliko znamo to kontrolise NATO. Rat na vidiku, i krajnje moguc. Narednih 2 do 3 nedelje su kljucne nakon izbora na Krimu, ali sam gotovo siguran da je IIIww poceo, a igra sa dugmicima je krajnja solucija i nadam se da niko nije toliko lud da se igra tasterima. U svakom slucaju siguran sam da ce biti fizickih obracuna nacija. Pre dva dana CNN je uradio intervju sa novim mladim politicarem iz Izraela koji se protivi davanjaem Plaestini statusa drazvnosti i ako je iz Netanjahove strnake. Njegova popularnost vrtoglavo raste kako kaze komentator CNN-a. Izrael ce koristiti ovu situaciju u Ukrajini i zaostravanje u Siriji. Uzas nas ceka

Bane

pre 10 godina

Neki ovde kažu da je Krim istorijski ruska teritorija.
To je relativno. Većina gradovi na Krimu imaju tatarsko-turska imena - Jalta, Sudak itd. To na turskom nešto znači. Na ruskom i ukrajinskom ništa.
Najviše naseljen i izgrađen Krim je bio tokom Otomanske Imperije.
Rusko carstvo ga osvaja od Turaka tek kasnije, ali i tada većina na Krimu su Tatari sve do same 1944. kad ih Staljin ukazom iseljava sa Krima i to 194000 Tatara.
Tek posle tog nasilnog iseljavanja Rusi postaju tamo većina, Ukrajinci drugi, a Tatari tek treći narod po brojnosti.
Da je istorijskog prava, Krim bi bio tatarski, da je zakonskog prava bio bi i dalje deo nezavisne Ukrajine. Ja lično nemam ništa ni za ni protiv da psotane i deo Rusije, ali nemoj da mi neko priča da tu postoji ikakvo pravo osim sile. Nemoj da se lažemo. Srbi su za ruski Krim samo zbog rusofilije. Nema tu nikakvog međunarodnog prava.

namestaljka

pre 10 godina

Malo boolje razmisliti i sve je jasno USA priznace Krim a Rusija ce to pozdraviti priznanjem Kosova i na kraju lep kraj za obe strane zar nije tako.

Istina!

pre 10 godina

Za sve ove koji se prave "mnogo pametni" u fazonu što mi onda ne podržavamo otcepljenje Kosova ako već podržavamo Krim, samo da vam malo osvežim isprano pamćenje Kosovo nikad nije bilo nezavisna država ili teritorija Albanije a Krim je bio deo Rusije koji je jedan presednik svojevoljno poklonio Ukrajni. Kao što je i Tito napravio autonomije od Kosova i Vojvodine a nas nije ni pitao,a to nije demokratski!

from_HR

pre 10 godina

Prodali Rusi bratstvo sa Srbima za Krim. Od početka je bilo jasno da Rusi moraju imati neki interes od suprotstavljanja priznavanju Kosova. Žao mi samo rusofila i dijela naivnog naroda u Srbiji. Putin se okoristio, Krim je Rusija, Kosovo je praktički priznato od strane Ruske Federacije, a vi Srbi prizivajte Putina i dalje u pomoć.

vv

pre 10 godina

o cemu mi pricamo ovde...ukraina se odvojila od sssr pod uslovom da rusija zadrzi baze na krimu...kosovo se odvojilo od srbije bez ikakvih uslova...ceo problem je upravo u tome...medjunarodni sud pravde je dozvolio takvo odvajanje,sto uopste nije isto u slucaju ukrajine...krim je sada uradio isto sto je i kosovo ucinilo,a ako na referendumu izglasaju zelju da se pripoje rusiji,kosovo ce traziti to isto sa albanijop...ALI...sever kosova isto tako moze da se odvoji i pripoji srbiji kao i republika srpska......,...a onda i presevo to isto moze da trazi...
sve u svemu velika svetska frka...
da bi se ispravila greska medjunarodnog suda pravde i ,da bi se sve vratilo na mesto,treba ponistiti pravo kosovu da se samoopredeli

Golubovi-prevrtaci

pre 10 godina

Tako je! I Krim i Kosovo imaju puno pravo da se otcepe od drzava u kojima ne zele da zive! Neverovatno je samo da srbski rusofili to govore tek sad. Do juce su histerisali da Kosovo nema pravo da se otcepi od Srbije, i da ce Kosovo uvek biti Srbija, itd. itd., a sad su u trenu promenili misljenje i skocili sebi u usta. Dobro ih je gazda izradio.

MSP

pre 10 godina

Da se probudimo iz dubokih snova da su rusi i srbi bratski narod jednom zauvek:

1."Predsednik Vladimir Putin uporedio je situaciju na Krimu sa onom na Kosovu, rekavši da stanovništvo poluostrva ima pravo na samoopredeljenje, kao što je to prethodno dozvoljeno kosovskim Albancima, ali i u mnogim drugim delovima sveta, prenosi ''Raša tudej''.

2. "Mi, članovi Vrhovnog veća Autonomne Republike Krim i gradskog veća Sevastopolja, na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih dokumenata koji prepoznaju pravo naroda na samoopredeljenje, uzimajući u obzir i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo, zajedno donosimo ovu odluku".

Jeli ovo dovoljo da se kaze da se Rusija slaze sa Kosovskom nezavisnoscu :)? Ako mislite suprotno, nesto definitivno nije u redu savama.

Rusi imaju svoje nacionalne interese, Srbija je mala zemla koja nije na ruskome radaru, ili je izolovano malo ostrvo u sred NATO - Evrope.

St3fan KG

pre 10 godina

sigurnost Rusije lezi u nuklearnom naoruzanju, to svi znaju, zato niko ne i zlazi sa tolikim kritikama, znaji da ce odgovor rusije biti zestok. U slucaju rata, Nemacka, Francuska, Engleska itd ce biti obrisane sa mape...
(misic, 11. mart 2014 14:29)


U slučaju rata, ceo svet se će biti zbrisan

Akuzativ

pre 10 godina

Iskreno mi je zao Ukrajinaca ali koliko mi samo zadovoljstvo pruza ovaj kontra efekat Kosova to ne mogu ni da vam opisem. :D

I ono najbolje u celoj prici je to sto je Krim tek pocetak.

Lazarenko

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.

(Petar, 11. mart 2014 14:14)

Zato sto su to jedinstveni slucajevi koji nemaju veze jedan sa drugim - sui generis - tako su nas motkom naucile zapadne sile koje se sada pozivaju na neko medjunarodno pravo. Po sopstvenom nahodjenju, u jednom slucaju mogu da podrzavam nezavisnost, u drugom da se protivim.
Medjunarodno pravo (ako je uopste postojalo) je suspendovano. Ko ima silu i novac, ili ko se sakrije pod skute mocnijem od sebe koji ima silu i novac, taj moze da sprovodi svoju politiku i da stiti sopstvene interese ne obaziruci se na tricarije poput medjunarodnog prava, pravde, UN-a i slicnih mehanizama za pokoravanje malih i slabih zemalja.
Pandorina kutija presedana i jedinstvenih slucajeva je otvorena, a nije je otvorila Rusija. Rusija samo uziva u posledicama i zavrsava svoje poslove.

Nikola

pre 10 godina

ljudi čitajte kao što je i napisano... taj sud je dao mišljenje, ne i presudu da deklaracija nije u suprotnosti sa važećim međunarodnim pravom. pa šta? mogu i navijači partizana da donesu deklaraciju kojom se ukida crvena zvezda i obrnuto pa to nikoga ne obavezuje.

misic

pre 10 godina

sigurnost Rusije lezi u nuklearnom naoruzanju, to svi znaju, zato niko ne i zlazi sa tolikim kritikama, znaji da ce odgovor rusije biti zestok. U slucaju rata, Nemacka, Francuska, Engleska itd ce biti obrisane sa mape...

Zole

pre 10 godina

Neće Rusija tek tako lako prepustiti Ukrajinu zapadu. Ona ce preko Krima ucenjivati Ukrajinu. Ako Ukrajina zeli da se uclani u NATO, moze samo bez Krima a ako se odrekne NATO i EU članstva Krim moze biti sastavni deo Ukrajine sa specijalnim statusom.

Данијел

pre 10 godina

Крим је Русија а Косово је Србија, ту је разлика.Цела Украјина наводно није Руска као што и Црна Гора није српска.А НАТО треба тући њиховим оружјем. Ако нећете независни Крим, повуците признање лажне државе Косово.
Подршка једином каквом - таквом прозору слободе, истине и правде у овом све покваренијем свету - Русији!

Aleksandar

pre 10 godina

za (Petar, 11. mart 2014 14:14)

sami ste rekli - otcepljenje mirnim putem.

Kosovo baš nije primer otcepljenja mirnim putem, a još manje u skladu sa međunarodnim pravom, što je i Šreder izjavio pre neki dan. Kosovo je istorijska srpska teritorija (nema ovde nikakvog nacionalizma, samo činjenica), kao što je i Krim isorijska teritorija Rusije.

Јованчица

pre 10 godina

@milan - Nadam se da će komentatori isto tako podržati kad Kosovski parlament donese odluku o pripojenju Albaniji.

А, каква је то, нама, битнија разлика да ли је Косово део Албаније, или је шатро независно, као сада? И, у једно и у другом случају ради се о окупираној територији.

Racip druze moj

pre 10 godina

(milan, 11. mart 2014 13:14), Racip, ti li si?
e, ovako Racip, jeste da nama ne ide u prilog, ali po zna koji put ostvaruje se ona stara "sila boga ne moli". sad tvoji prijatelji ne znaju sta da rade pa ce verovatno iskaliti bes na nama. ali to je tako, a dokle ce videcemo. u svakom slucaju, ti i ja na kraju krajeva cemo da resvamo pitanje KiM, kad se svi zabave o svom jadu, a tebe napuste.
inace, Albanija je ozbiljna drzava i nece se nikada upustiti u takvu avanturu
sto neko napisa, drago mi je zbog zapadnih "prijatelja", "impotencije", "besa", tebe Racip...

Summa ius, summa iniuria(najviše pravo, najveća nepravda)

pre 10 godina

Samo da podsetim komentatore na odluku Međunarodnog suda (ne)pravde da privremeni organi imaju pravo da donesu odluku o nezavisnosti!
Mislim da mnogi Srbi kao i ja nemaju ništa ni protiv Ukrajinaca ni protiv Gruzina. Čak štaviše, da svi gajimo velike simpatije prema njima. Ali kad vidim Britance, Nemce i Amerikance potpuno nemoćne kako besne u svojoj impotenciji. I domaće rusofobe i eu talibane, koji nas godinama masiraju da su Rusi obične kukavice i pijanice, nesposobni da žive, možda čak i gora od najgorih na svetu, a to su naravno Srbi! Kad ih vidim tako poražene i ponižene stvarno sam presrećan, i nek mi lupa minus ko hoće! A vi mi samo ne objavljujte komentare, ko se zadnji smeje, najslađe se smeje!

Presedan

pre 10 godina

Sad ima s uživanjem da čitam opravdanja koja će domaći rusofili da izmišljaju pravdajući "braću" Ruse i njihovu okupaciju na Ukrajinu. Nema opravdanja ma šta napisali!

Nenad, Skopje

pre 10 godina

Petar&Milan
Oni koji sada podrzavaju nezavisnost Krima ne rade to zato sto zaista poznaju tamosnje stanje, vec zato sto se na primeru Krima pokazuje licemerje i neprincipelnost zapadne politike (neko moze, drugi ne moze). Drugo, ova podrska Krima moze imati samo pozitivan efekat za srpske interese sa Kosovom-jer uvidece SAD da presedan koji su ucinili sa Kosovom ne moze biti izoliran i mora doci u buducnosti do momenta kada ce reci dosta je bilo, ajde da se resetuju stvari i vrate na stanje od pre proglasenja nezavisnosti Kosova, jer ovako vise ne moze, svet ce se raspasti zbog, za svetske okvire, nebitnu nezavisnost kosovskih Alabanaca. Nadam se da ti je sada jasnije zasto se svi mi radujemo nezavisnosti Krima, a protivimo se nezavisnosti Kosova!?

svi (ni)su isti

pre 10 godina

@Petar "Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda?"

Sam si objasnio - podrzavamo odvajanje neceg nezavisnog, jasno definisanog etnicki i teritorijalno ali NE PODRZAVAMO proglasavanje nezavisnosti bivse autonomne pokrajine na koju se doselila masa gradjana iz Albanije a starosedeoci proterani. Neka nam vrate Kosovo i neka i BiH ostane celovita, nemam nista protiv. A ovako kako je sada ne moze mirno da prodje. Krim SE VRACA, odvaja se od necega cemu je vestacki prilepljen a Kosovo je uvek bilo srpsko, vekovima, pa tako i ono treba DA SE VRATI u Srbiju.

Ja+

pre 10 godina

U vezi Kosova sa vise strana pa i Rusije upozoravamo da je to krsenje m. prava.Jel to to,dobro mi cemo tako bez obzira sto to nije u redu.Svi sem Hrvata i Albanaca znaju da to nije u redu.Samo napred idemo ,Krim pa onda........

zlotrov

pre 10 godina

Ako bre, tako i treba. I svako treba da se pozove na kosovo. Molim lepo, sta je problem. Ako se nisu krsila nikakva prava dole na kosovu, zasto bi se krsila bilo gde na ovom svetu?(ironican sam naravno). Joj, jedva cekam da ovo uhvati maha, pa da svaki "sokak" trazi neku nezavisnost. Sve ce to nekome da se obije o glavu.

dante

pre 10 godina

Ne znam zašto pojedinci ovde (u komentarima) porede Krim i Kosovo. Krim je oduvek bio ruski, kao i Kosovo srpsko, ali su Kosovo oteli od Srbije uz pomoć Zapada, a Krim ne smeju da diraju zbog nuklearne velesile Rusije Iiako Ameri misle da Rusija nije velesila-nek probaju pa da vide). Deklaracija u vezi samostalnosti Krima je potpuno ispravna, jer ako je Međunarodni su da tzv. "pravde" aminovao to u vezi Kosova, kakvo pravo imaju da pisnu i jednu reč u ovom slučaju. Ovo sa Krimom je gotova stvar i ako su Ukrajinci (mislim na ove pučiste u Kijevu) pametni neće pokušati vojno da intervenišu, jer će samo izazvati nepotrebno krvoproliće. A možda im to i jeste cilj?

Беркут

pre 10 godina

Не позива се на КиМ, већ на "mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrana deklaracija nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo" !!!

sojic

pre 10 godina

Ne kažem da su u pravu što upoređuju Kosovo i Krim ali razumem kako misle.
To se znalo da će mnogi da Koriste presedan Kosova za svoje interese pa šta je zapad mislio da će ljudi verovati u propagandu da je Kosovo jedinstveni slučaj?!

Stefan

pre 10 godina

Vecina ljudi u Srbiji veruje da je Srbiji ucinjena nepravda kada je Kosovo od nje oteto i kad aje pod patronatom NATO, Kosovo proglasilo nezavisnost. Kada je Srbija protestvovala i zbog bombardovanja koje nije bilo odobreno odlukama Saveta bezbednosti i proglasenja nezavisnsoti vecina Evropljana je gledala svoja posla. Jednostavno to ih se nije ticalo, pominjali su stanje na terenu i jedinstvenost slucaja Kosova. Sada se vidi da tja slucaj niti je jedinstven niti je bio dobar. NATO & EU su bombardovali Srbiju i oteli joj Kosovo, Rusija nije bombardovala Ukrajinu ali joj otima Krim. Sada gledamo nemocni bes NATO i EU. To je ono kada nasilniku iz komsiluka neko zvizne samar, jes da nemamo koristi od toga, ali je makar lepo videti :-). Prema tome, narocito uzivam sada kada Rusija baca u lice USA & NATO & EU nebuloze o Medjunarodnom sudu, stanju na terenu, ugozenosti i slicno.

Petar

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.

Inače ja nemam ništa protiv odcepljenja mirnim putem bilo koje regije u svetu ako narod koji tu živi tako želi.

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Ukrajine vise i nema,oni su ukinuli Ustav,proterali predsednika,postavili batinase za cuvare reda,a bas europski ministri potpisali drugacije i nisu odrzali potpis,nema ga ko bi sa njima saradjiva,hahahahahha.

da.primetim

pre 10 godina

Kosovo, pa Krim, sledi Baskija, Katalonija, Republika Srpska, zapadna Makedonija, Prednjestrovlje, Erdelj, južna Slovačka, Južni Tirol, i jos desetike novih država širom sveta. Uzrok: jedno Kosovo. Posledica: desetine novih država. Da ne zaboravim, i Texas će bitu nezavisan.

Zlatko

pre 10 godina

@Milan

U pravu si. Mi vec imamo dvostruke arsine. Kosovo i Republika Srpska. Republika Srpska je sastavni deo BiH. To potvrdjuje da ona nije priznata kao posebna drzava i da npr klubovi iz R.Srpske igraju ligu BiH. A mi tu Republiku Srpsku svrstavamo kao deo nase teritorije. S druge strane Kosovo je delimicno priznato kao drzava, Albanci ga vide kao svoje a mi se tome protivimo. Dakle, tudje moze i hocemo, a svoje ne moze i ne damo. Ako nismo u Zalivskom ratu, Avganistanu ili u ratu na teritotiji bivse SFRJ videli da se tu samo velike sile piyaju, na primeru Kosova smo to morali da naucimo. Ovo Kosovo je sad svima kost u grlu, ali tada je neko imao interes. Interes koji ce poceti da se vraca kao bumerang. Nezavisnost neke teritotije ce SAD da odobri a Rusija ce da se protivi tome. Kasnije, Rusi ce nesto odobriti a SAD ce biti protiv. Tako, da se vratimo na Balkan, kao sto BiH ne bi odgovaralo da R.Srpska izglasa nezavisnost i pridruzi se Srbiji, tako ni na nama ne odgovara da Albanci izglasaju nezavisnost (to su vec uradili na nagovor i uz odobravanje) i pridruze se Albaniji. Dakle, da li neko misli da na Krimu Rusija tu nema svojih interesa?

Summa ius, summa iniuria(najviše pravo, najveća nepravda)

pre 10 godina

Samo da podsetim komentatore na odluku Međunarodnog suda (ne)pravde da privremeni organi imaju pravo da donesu odluku o nezavisnosti!
Mislim da mnogi Srbi kao i ja nemaju ništa ni protiv Ukrajinaca ni protiv Gruzina. Čak štaviše, da svi gajimo velike simpatije prema njima. Ali kad vidim Britance, Nemce i Amerikance potpuno nemoćne kako besne u svojoj impotenciji. I domaće rusofobe i eu talibane, koji nas godinama masiraju da su Rusi obične kukavice i pijanice, nesposobni da žive, možda čak i gora od najgorih na svetu, a to su naravno Srbi! Kad ih vidim tako poražene i ponižene stvarno sam presrećan, i nek mi lupa minus ko hoće! A vi mi samo ne objavljujte komentare, ko se zadnji smeje, najslađe se smeje!

Јованчица

pre 10 godina

@milan - Nadam se da će komentatori isto tako podržati kad Kosovski parlament donese odluku o pripojenju Albaniji.

А, каква је то, нама, битнија разлика да ли је Косово део Албаније, или је шатро независно, као сада? И, у једно и у другом случају ради се о окупираној територији.

sojic

pre 10 godina

Ne kažem da su u pravu što upoređuju Kosovo i Krim ali razumem kako misle.
To se znalo da će mnogi da Koriste presedan Kosova za svoje interese pa šta je zapad mislio da će ljudi verovati u propagandu da je Kosovo jedinstveni slučaj?!

Akuzativ

pre 10 godina

Iskreno mi je zao Ukrajinaca ali koliko mi samo zadovoljstvo pruza ovaj kontra efekat Kosova to ne mogu ni da vam opisem. :D

I ono najbolje u celoj prici je to sto je Krim tek pocetak.

Zlatko

pre 10 godina

@Milan

U pravu si. Mi vec imamo dvostruke arsine. Kosovo i Republika Srpska. Republika Srpska je sastavni deo BiH. To potvrdjuje da ona nije priznata kao posebna drzava i da npr klubovi iz R.Srpske igraju ligu BiH. A mi tu Republiku Srpsku svrstavamo kao deo nase teritorije. S druge strane Kosovo je delimicno priznato kao drzava, Albanci ga vide kao svoje a mi se tome protivimo. Dakle, tudje moze i hocemo, a svoje ne moze i ne damo. Ako nismo u Zalivskom ratu, Avganistanu ili u ratu na teritotiji bivse SFRJ videli da se tu samo velike sile piyaju, na primeru Kosova smo to morali da naucimo. Ovo Kosovo je sad svima kost u grlu, ali tada je neko imao interes. Interes koji ce poceti da se vraca kao bumerang. Nezavisnost neke teritotije ce SAD da odobri a Rusija ce da se protivi tome. Kasnije, Rusi ce nesto odobriti a SAD ce biti protiv. Tako, da se vratimo na Balkan, kao sto BiH ne bi odgovaralo da R.Srpska izglasa nezavisnost i pridruzi se Srbiji, tako ni na nama ne odgovara da Albanci izglasaju nezavisnost (to su vec uradili na nagovor i uz odobravanje) i pridruze se Albaniji. Dakle, da li neko misli da na Krimu Rusija tu nema svojih interesa?

Aleksandar

pre 10 godina

za (Petar, 11. mart 2014 14:14)

sami ste rekli - otcepljenje mirnim putem.

Kosovo baš nije primer otcepljenja mirnim putem, a još manje u skladu sa međunarodnim pravom, što je i Šreder izjavio pre neki dan. Kosovo je istorijska srpska teritorija (nema ovde nikakvog nacionalizma, samo činjenica), kao što je i Krim isorijska teritorija Rusije.

Беркут

pre 10 godina

Не позива се на КиМ, већ на "mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrana deklaracija nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo" !!!

misic

pre 10 godina

sigurnost Rusije lezi u nuklearnom naoruzanju, to svi znaju, zato niko ne i zlazi sa tolikim kritikama, znaji da ce odgovor rusije biti zestok. U slucaju rata, Nemacka, Francuska, Engleska itd ce biti obrisane sa mape...

dante

pre 10 godina

Ne znam zašto pojedinci ovde (u komentarima) porede Krim i Kosovo. Krim je oduvek bio ruski, kao i Kosovo srpsko, ali su Kosovo oteli od Srbije uz pomoć Zapada, a Krim ne smeju da diraju zbog nuklearne velesile Rusije Iiako Ameri misle da Rusija nije velesila-nek probaju pa da vide). Deklaracija u vezi samostalnosti Krima je potpuno ispravna, jer ako je Međunarodni su da tzv. "pravde" aminovao to u vezi Kosova, kakvo pravo imaju da pisnu i jednu reč u ovom slučaju. Ovo sa Krimom je gotova stvar i ako su Ukrajinci (mislim na ove pučiste u Kijevu) pametni neće pokušati vojno da intervenišu, jer će samo izazvati nepotrebno krvoproliće. A možda im to i jeste cilj?

Stefan

pre 10 godina

Vecina ljudi u Srbiji veruje da je Srbiji ucinjena nepravda kada je Kosovo od nje oteto i kad aje pod patronatom NATO, Kosovo proglasilo nezavisnost. Kada je Srbija protestvovala i zbog bombardovanja koje nije bilo odobreno odlukama Saveta bezbednosti i proglasenja nezavisnsoti vecina Evropljana je gledala svoja posla. Jednostavno to ih se nije ticalo, pominjali su stanje na terenu i jedinstvenost slucaja Kosova. Sada se vidi da tja slucaj niti je jedinstven niti je bio dobar. NATO & EU su bombardovali Srbiju i oteli joj Kosovo, Rusija nije bombardovala Ukrajinu ali joj otima Krim. Sada gledamo nemocni bes NATO i EU. To je ono kada nasilniku iz komsiluka neko zvizne samar, jes da nemamo koristi od toga, ali je makar lepo videti :-). Prema tome, narocito uzivam sada kada Rusija baca u lice USA & NATO & EU nebuloze o Medjunarodnom sudu, stanju na terenu, ugozenosti i slicno.

da.primetim

pre 10 godina

Kosovo, pa Krim, sledi Baskija, Katalonija, Republika Srpska, zapadna Makedonija, Prednjestrovlje, Erdelj, južna Slovačka, Južni Tirol, i jos desetike novih država širom sveta. Uzrok: jedno Kosovo. Posledica: desetine novih država. Da ne zaboravim, i Texas će bitu nezavisan.

Petar

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.

Inače ja nemam ništa protiv odcepljenja mirnim putem bilo koje regije u svetu ako narod koji tu živi tako želi.

zlotrov

pre 10 godina

Ako bre, tako i treba. I svako treba da se pozove na kosovo. Molim lepo, sta je problem. Ako se nisu krsila nikakva prava dole na kosovu, zasto bi se krsila bilo gde na ovom svetu?(ironican sam naravno). Joj, jedva cekam da ovo uhvati maha, pa da svaki "sokak" trazi neku nezavisnost. Sve ce to nekome da se obije o glavu.

Старац Фочо!

pre 10 godina

Милане

Крим је био 300 год. у саставу Русије. КиМ није био ни 1 (један) дан у саставу, Албаније!

Данијел

pre 10 godina

Крим је Русија а Косово је Србија, ту је разлика.Цела Украјина наводно није Руска као што и Црна Гора није српска.А НАТО треба тући њиховим оружјем. Ако нећете независни Крим, повуците признање лажне државе Косово.
Подршка једином каквом - таквом прозору слободе, истине и правде у овом све покваренијем свету - Русији!

Lazarenko

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.

(Petar, 11. mart 2014 14:14)

Zato sto su to jedinstveni slucajevi koji nemaju veze jedan sa drugim - sui generis - tako su nas motkom naucile zapadne sile koje se sada pozivaju na neko medjunarodno pravo. Po sopstvenom nahodjenju, u jednom slucaju mogu da podrzavam nezavisnost, u drugom da se protivim.
Medjunarodno pravo (ako je uopste postojalo) je suspendovano. Ko ima silu i novac, ili ko se sakrije pod skute mocnijem od sebe koji ima silu i novac, taj moze da sprovodi svoju politiku i da stiti sopstvene interese ne obaziruci se na tricarije poput medjunarodnog prava, pravde, UN-a i slicnih mehanizama za pokoravanje malih i slabih zemalja.
Pandorina kutija presedana i jedinstvenih slucajeva je otvorena, a nije je otvorila Rusija. Rusija samo uziva u posledicama i zavrsava svoje poslove.

Nenad, Skopje

pre 10 godina

Petar&Milan
Oni koji sada podrzavaju nezavisnost Krima ne rade to zato sto zaista poznaju tamosnje stanje, vec zato sto se na primeru Krima pokazuje licemerje i neprincipelnost zapadne politike (neko moze, drugi ne moze). Drugo, ova podrska Krima moze imati samo pozitivan efekat za srpske interese sa Kosovom-jer uvidece SAD da presedan koji su ucinili sa Kosovom ne moze biti izoliran i mora doci u buducnosti do momenta kada ce reci dosta je bilo, ajde da se resetuju stvari i vrate na stanje od pre proglasenja nezavisnosti Kosova, jer ovako vise ne moze, svet ce se raspasti zbog, za svetske okvire, nebitnu nezavisnost kosovskih Alabanaca. Nadam se da ti je sada jasnije zasto se svi mi radujemo nezavisnosti Krima, a protivimo se nezavisnosti Kosova!?

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Zašto imam utisak da su nam Rusi zavukli ...
(Bane 69, 11. mart 2014 14:46)
---------------------------------------
Možda Vi imate takav osećaj ali, ja imam sasvim drugačiji?! Imam utisak da su Rusi na Krimu postupili potpuno ispravno, koristeći priliku da se pozovu na "sveto pravo" samoopredeljenja do otcepljenja, koje je praktikovano na teritoriji bivše Jugoslavije. Zar zaista mislite da sada svi narodi na ovoj planeti treba da ćute o američkom zločinu, o američkom kršenju medjunarodnog prava, Povelje UN i svih mogućih konvencija, samo zato da ne bi "presedan" postao praksa ili, da bi dokazali kako su Srbi u Pravu?! Ako baš hoćete da pričate "o zavlačenju" zar nam ga prethodno nisu "zavukli" mnogi, a medju prvima SAD, i EU?! Zašto je toliko lepo kada vam "zavuku" SAD i EU a toliko neugodno i nepristojno kada to urade Rusi na Krimu?! Gospodine, nije strašno ako ste rusofob ali, strašno je ako na osnovu tog svog osećanja donosite pogrešne zaključke.

Vlad

pre 10 godina

Rusija se poziva na princip samoopredeljenja većine koji je dobio zeleno svetlo u slucaju Kosova. To ne znači da se Rusija slaže sa nezavisnošću Kosova jer vrlo dobro zna kako je došlo do toga da Albanci postanu većinski narod.

dukisha

pre 10 godina

Samo ne mogu da ne primetim koliko Amerikanci i EU hitro reaguju kad se Krim poredi sa Kosovom, kao da pokušavaju u korenu da saseču svako poređenje sa tim. Ali kasno je sada, dragi (ne)prijatelji. Bili ste upozoreni da otvarate pandorinu kutiju, sada gledajte proizvod vaših interesa. A činjenica je da je su UN i SB izgubili svaki legitimitet, pogotovu što se danas nakon 15 godina od bombardovanja javljaju glave koje su vodile rat protiv nas, otvoreno priznavajući da su napravili grešku.

heroji svih zemalja poubijajte se

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.
(ALBANAC, 11. mart 2014 15:36)

Važi zemljak. Želim vam da što pre stignete vašu "Majčicu" Albaniju u standardu, ljudskim pravima i da se što više obogatite od "farmaceutskih" usluga, ali pruženih Zapadu ako može, oni bolje plaćaju, mi smo i ovako ko drogirani...

Filip

pre 10 godina

Braco Srbi cestitam sada vise Kosovo nije "neki tamo bezazlen problem i gotova stvar" kako se servira nego opasan presedan , nije nista dzabe sto smo pricali godinama a tesko ce se vise neko ozbiljan usuditi da ga prizna.

aks

pre 10 godina

"...uzimajući u obzir i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo..."

Fenomenalno!

dejan

pre 10 godina

E neka i treba,pa kad ste mogli Kosovo da priznate kao nezavisnu drzavu(koja vise nikad nece uci u sastav Srbije,realno gledano),onda i svi ostali imaju to pravo,R.Srpska,Skotska,Vels,Texas,Juzna Osetija,Abhazija,Katalonija,svi,apsolutno svi sada treba da proglase nezavisnost,pa lepo neka se zapadne sile kuvaju u corbi koju su sami spremili.

Saldzo

pre 10 godina

Albanci će na KiM ovo dočekati sa oduševljem.A ko zna možda i Rusija prizna Kosovo u budućnosti,ja ni to ne bih isključio.Rusija gleda pre svega svoje interese i to je potpuno legitimno.Druga je priča što nas dežurni rusofili ubedjuju da sve osim saveza sa Rusijom propast.Dakle treba voditi prosrpsku,a ne neku prozapadnu ili prorusku politiku.
(glasac ds-a, 11. mart 2014 15:14)

Ne verujem da ce priznati Kosovo, ovo je situacija u kojoj Rusija samara NATO njihovim oruzjem da ostvari svoje interese, razmislite malo. NATO zemlje ne mogu da povuku priznanje Kosova kako ne bi ispale smesne, a Rusija koristi tu frku da im parira. Problem je u tome sto Krim hoce da se pripoji Rusiji i nece postojati kao nezavisna drzava tako da nema potrebe za priznavanjem Krima od strane clanica UN, za razliku od Kosova gde Albanci hoce nezavisnu drzavu i koje ne moze da se pripoji Albaniji jer Srbi sa severa to nece prihvatiti i to nece ici bas tako lako kao kod Krima. Plus "Rezolucija 1244" na koju Rusija uvek moze da se pozove za potrebu veta u SBUN. Takodje Rusija ni u jednom trenutku nije Ukrajinski narod satanizovala kroz medije kao sto je radjeno sa nama od strane SAD tokom 90-ih. Sva negativna retorika je uperena iskljucivo protiv politicara u Kijevu. Jako perfidna igra sa Putinove strane, zna stari KGB pukovnik sta radi. Ne podrzavam ga niti sam protiv njega, ali mu za ovaj potez skidam kapu, zaista maestralno odigrano.

Istina!

pre 10 godina

Za sve ove koji se prave "mnogo pametni" u fazonu što mi onda ne podržavamo otcepljenje Kosova ako već podržavamo Krim, samo da vam malo osvežim isprano pamćenje Kosovo nikad nije bilo nezavisna država ili teritorija Albanije a Krim je bio deo Rusije koji je jedan presednik svojevoljno poklonio Ukrajni. Kao što je i Tito napravio autonomije od Kosova i Vojvodine a nas nije ni pitao,a to nije demokratski!

Mali Cvrčak

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.
Inače ja nemam ništa protiv odcepljenja mirnim putem bilo koje regije u svetu ako narod koji tu živi tako želi.
(Petar, 11. mart 2014 14:14)
Evo prostog objašnjenja ako ga naravno objave, jer ove činjenice ne odgovaraju agentima stranog interesa koji vode pritupastu kampanju da mi treba da smo za očuvanje teritorijalnog integriteta ukrajine.
Stvar je prosta. Ukrajina je priznala nezavisno Kosovo. Nakon toga mi nemamo nikakve ni moralne ni načelne obaveze da se pridržavamo teritorijalnog integriteta Ukrajine. Pametnome dosta.
PS. A da jedno je ova pučistička neonacistička klika a drugo je bratski Ukrajinski narod.

Ja+

pre 10 godina

U vezi Kosova sa vise strana pa i Rusije upozoravamo da je to krsenje m. prava.Jel to to,dobro mi cemo tako bez obzira sto to nije u redu.Svi sem Hrvata i Albanaca znaju da to nije u redu.Samo napred idemo ,Krim pa onda........

mali radojica

pre 10 godina

E pa @glasac ds moram te razocarati. Ovo sad itekako ide na ruku nama u Srbiji. Svestan je ovaj narod da nema vise Kosova u Srbiji i svestan je da Rusi gledaju svoj interes pa ce lakse onda prihvatiti dogovor sa Pristinom. Ja bih se sada pre brinuo da sam Kosovar ili Bosanac jer Ko je proslo Kosovo pa sad Krim pa na leto Skotska eto resenja za BIH pa i z sever

vv

pre 10 godina

o cemu mi pricamo ovde...ukraina se odvojila od sssr pod uslovom da rusija zadrzi baze na krimu...kosovo se odvojilo od srbije bez ikakvih uslova...ceo problem je upravo u tome...medjunarodni sud pravde je dozvolio takvo odvajanje,sto uopste nije isto u slucaju ukrajine...krim je sada uradio isto sto je i kosovo ucinilo,a ako na referendumu izglasaju zelju da se pripoje rusiji,kosovo ce traziti to isto sa albanijop...ALI...sever kosova isto tako moze da se odvoji i pripoji srbiji kao i republika srpska......,...a onda i presevo to isto moze da trazi...
sve u svemu velika svetska frka...
da bi se ispravila greska medjunarodnog suda pravde i ,da bi se sve vratilo na mesto,treba ponistiti pravo kosovu da se samoopredeli

St3fan KG

pre 10 godina

sigurnost Rusije lezi u nuklearnom naoruzanju, to svi znaju, zato niko ne i zlazi sa tolikim kritikama, znaji da ce odgovor rusije biti zestok. U slucaju rata, Nemacka, Francuska, Engleska itd ce biti obrisane sa mape...
(misic, 11. mart 2014 14:29)


U slučaju rata, ceo svet se će biti zbrisan

Boske

pre 10 godina

Uuups! Mogu zamisliti kako se prepotentno-nadobudni MSP sad zbunjeno češka po glavi i sam sebi izvinjava.

U red mogu stati: Republika Srpska, Kosovo (bez sjevera), sjever Kosova, Škotska, Baskija, Katalonija, Kurdistan i ostali mnogobrojni "presedani" širom svijeta.

Od svih blagorodnih i onih drugih otkrića na ovoj planeti, počevši od točka, preko komunizma, Pinka i turbofolka, do smartphone-a, daleko najgluplje i nejnepotrebnije je bilo ono - Kolumbovo.

Marko

pre 10 godina

Ja samo mogu da porucim zemljama koje bi da kritikuju Rusiju, pozivaju se na medjunarodno pravo itd da takve zemlje prvo odmah i bezuslovno povuku odluku o priznanju tzv nezavisnog Kosova. Ukoliko one ne povuku odluku nemaju nikakvog prava da kritikuju Rusiju ili Krim od "jedinstvenog slucaja" nema nista.

svi (ni)su isti

pre 10 godina

@Petar "Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda?"

Sam si objasnio - podrzavamo odvajanje neceg nezavisnog, jasno definisanog etnicki i teritorijalno ali NE PODRZAVAMO proglasavanje nezavisnosti bivse autonomne pokrajine na koju se doselila masa gradjana iz Albanije a starosedeoci proterani. Neka nam vrate Kosovo i neka i BiH ostane celovita, nemam nista protiv. A ovako kako je sada ne moze mirno da prodje. Krim SE VRACA, odvaja se od necega cemu je vestacki prilepljen a Kosovo je uvek bilo srpsko, vekovima, pa tako i ono treba DA SE VRATI u Srbiju.

my way

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.

Inače ja nemam ništa protiv odcepljenja mirnim putem bilo koje regije u svetu ako narod koji tu živi tako želi.
(Petar, 11. mart 2014 14:14)

To je zamena teza, kao de je jedino sto se kod nas desilo Kosovo? Zasto zemlje koje su podrzavaju nezavisnost Kosova nisu podrzale ne odvajanje, nego ostanak Republike Srpske Krajine i Republike Srpske u Jugoslaviji, pa severa Crne Gore i Kosova (zapravo, dela na kojem su Srbi vecina bili pre ciscenja, koji je bio veci od sadasnjeg severa)? Ne, tad su imale i sad imaju potpuno suprotan stav i to svim sredstvima, pa i silom ga zastupale? Neka je to znacilo i etnicko ciscenje Srba sa njihovih podrucja, nebitno. Svako treba da ima jednaka prava. Ravnopravnost i principijalnost jesu utopija, ali im treba teziti u sto vecoj meri i zato je dobro da svet ide ka multipolarnosti. Sta je po vama principijalno, da Zapad ratuje protiv koga hoce, ubija koga hoce, komada koga hoce, rusi od strane naroda izabrane vlade i postavlja one koje mu odgovaraju, a da drugi cute i nabiju se u misiju rupu? Nece biti. Po meni bi Srbija trebala da bude prva zemlja koja ce priznati Skotsku, ako njen narod bude izglasao nezavisnost. Sto se Krima tice, videcemo kako ce se samozvane ukrajinske vlasti postaviti prema Kosovu. Na kraju, ne stoji paralela izmedju Kosova i Krima, koji je Ukrajina u SSSR dobila, a nikad pre nije bio njen, vec ruski.

kolaricu panicu

pre 10 godina

Pocela je padorina kutija da se otvara , sledeca ja Skotska koja isto tako moze da se pozove na MSP koja je legalizovala ovakve postupke. Pred pocetkom smo loma novog svetskog poretka i njohovih dvostrukih standarda.

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Ukrajine vise i nema,oni su ukinuli Ustav,proterali predsednika,postavili batinase za cuvare reda,a bas europski ministri potpisali drugacije i nisu odrzali potpis,nema ga ko bi sa njima saradjiva,hahahahahha.

Bane

pre 10 godina

Neki ovde kažu da je Krim istorijski ruska teritorija.
To je relativno. Većina gradovi na Krimu imaju tatarsko-turska imena - Jalta, Sudak itd. To na turskom nešto znači. Na ruskom i ukrajinskom ništa.
Najviše naseljen i izgrađen Krim je bio tokom Otomanske Imperije.
Rusko carstvo ga osvaja od Turaka tek kasnije, ali i tada većina na Krimu su Tatari sve do same 1944. kad ih Staljin ukazom iseljava sa Krima i to 194000 Tatara.
Tek posle tog nasilnog iseljavanja Rusi postaju tamo većina, Ukrajinci drugi, a Tatari tek treći narod po brojnosti.
Da je istorijskog prava, Krim bi bio tatarski, da je zakonskog prava bio bi i dalje deo nezavisne Ukrajine. Ja lično nemam ništa ni za ni protiv da psotane i deo Rusije, ali nemoj da mi neko priča da tu postoji ikakvo pravo osim sile. Nemoj da se lažemo. Srbi su za ruski Krim samo zbog rusofilije. Nema tu nikakvog međunarodnog prava.

Djordje

pre 10 godina

Točak istorije i njenog uticaja na savremene događaje se ne može zaustaviti.
Kao što su u XVIII veku učinile britanske kolonijalne teritorije na severoistoku Severne Amerike, a zatim Evrope, Južne Amerike, kasnije Azije i Afrike, potom, diktat koji je naložio MSP u Hagu da legalizuje separatizam Kosova, povukao je konac "paranja džempera" svuda u svetu.
Da li će na tom tragu istrajati Škotska, Baskija, Severna Irska, Katalonija, zapadna Makedonija (deo FYROM) i druge territorije-države ostaje da vidimo! Sigurno je jedno, da će novi udžbenici geografije izgledati drugačije od onij koji su se koristili do sada.
Odluku MSP u Hagu mogu slediti i na nju se pozivati, legitimno, svi narodi koji žele i iskažu stav i odlučnost za samostalnošću.
Samo SILA može da spreči ali privremeno. Svako posejano seme teži da nikne, kad tad. Zar nije tako u životu i u prirodi?

onomatopeja

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.
(ALBANAC, 11. mart 2014 15:36)

Samo se zamisli kada posle Krima , ako im uspe sta su naumili , kada krenu druge zemlje da se odcepljuju i proglasavaju nezavisnost. "kosovo drzava" ce biti samo u vasim mislima , nova priznanja necete dobiti jer svaka normalna zemlja koja vas nije priznala imala je ovakav moguci scenario u glavi , oni koji su vas priznali mogu vrlo lako da povuku to priznanje a prema vama moze biti promenjena politika naglavacke. Za tako nesto ima obilnog materijala , od vadjenja ljudskih organa do progona Srba itd. Izmedju ostalog , KiM je sastavni deo Srbije a vasa "kosovo drzava" pod protektoratom NATO. Krace da se izrazim , KiM je okupirana teritorija Srbije koja je bombardovana bez saglasnost SB UN sto je najvece moguce krsenje medjunarodnog prava , NATO vojska usla da "donese mir" a vama se omaklo da pod rezolucijom 1244 UN , koja vam to ne dozvoljava , napravide nekakvu drzavu koju su vecim delom priznale banana drzave.

b191

pre 10 godina

Krim i Kosmet nisu i ne mogu da budu isto. Pandan ovoj situaciji na Krimu bi bio da, recimo, Srbija za 45 godina "okupira" Kosmet, izdvoji ga iz zajednice albanskih država i vrati pod svoj suverenitet. Ukratko, ovo nije okupacija, ovo je vraćanje teritorije, koja je protivpravno oteta.

gresis lafe

pre 10 godina

Ako je krim rusija onda je kosovo albanija, prodali na "braca" rusi na keca, e moji glupi srbi na koga se vi palite.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (15, 11. mart 2014 15:09)
Nisu nas prodali Rusi nego Milosevic a overili Toma i Vucic.Dacic je samo zarad fotelje bio izvrsilac.To sto su pevali drugu pesmu zbog koje su i dosli na vlast ne smeta, jer su njihim pristalicama krivi Rusi, oni taman posla.

Specijalan slučaj

pre 10 godina

Sad ima s uživanjem da čitam opravdanja koja će domaći eurofanatici da izmišljaju pravdajući "braću" naciste i njihove leleke oko novih država koje će sada proglašavati nezavisnost.
Nema opravdanja ma šta napisali!

x files

pre 10 godina

žao mi je ukrajine ali pravno gledajući po engleskom i americkom pravu krim ima pravo na otcepljenje pozivajući se na precedance. ne vidim kako sad bilo ko ko uradi referendum moze biti osporen.

munz

pre 10 godina

Srbi i Ukrajinci su celoj priči poniženi, zgaženi, ne pitaju se nizašta. A biće sve jasnije kada se jednog dana uopšte sazna ko je zaista koristio snajpere i ko u stvari stoji iza nacističkih (apsolutno manjinskih) grupa. VELIKI se pitaju i rade kako hoće. Povremeno, poput Kosova, Abhazije, Krima, sudare se politički, a silu primeni onaj u čijoj je pisanoj ili nepisanoj zoni interesa. Srbija je u NATO podneblju, nešto što Milošević nije shvatio 1991, i biće kako oni kažu - kao što jeste. Krim je u ovom drugom. I bar bi morali da budemo pristojni prema svojoj braći u Ukrajini, a prema braći u Rusiji možemo da iskazujemo ljubav ili šta god - i samo da nam bude drago što su "pokazali" Amerima i Britancima. A pitanje je koliko je sve ovo neočekivano i neplanirano i nedogovoreno između njih.

Владимир

pre 10 godina

(Bane 69, 11. mart 2014 14:46)

То и ја кажем, док типкам са једног новобеоградског сплава...
Руси су криви за све. И за издају Крајине и за санкције РС 90их и за КиМ и све остало...
И није ме срамота што немам мозак и још се потписујем испод коментара.

Ja+

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.
(ALBANAC, 11. mart 2014 15:36)
Samo napred,na Kosovo Srbija nema uticaja jos 80`tih godina.Ujedinite se ali ce vas Americka klesta jos uvek drzati.Za nas jos nisam siguran...da li smo Ruska ili Americka interesna zona.Sudeci po Juznom toku cini mi se Ruska ali nisam siguran.Istoriju kreiraju veliki i jaki.Ne znam kako biste se odcepili od Rusije.

Crocop

pre 10 godina

A šta ste mislili da ce Rusi za vas stavit ruku u vatru. Evo ovako da onda bude jasno, ne podrzavam niti zapadni imperijal a naravno niti istočni. Ali kad bih vec mora birat pod kojom čizmom živjeti ruskom ili američkom, naravno da bi izabrao američku. Ajde zamislite da su nakon 45 Rusi preuzeli Japan, da li bi on danas bio bogat i mocan ili nesto u stilu Sjeverne koreje. Evo usporedite Sjevernu i Juzbu koreju, sve ce vam biti jasno. A što se tice Rusofila. Koliko ste do sad dobili bespovratnih sredstava od EU i SAD-a a koliko od Rusije. Rusija daje kredite i to po ogromnoj kamatnoj stopi. A ljudi moji nikad nece te naučit!!!

glasac ds-a

pre 10 godina

Albanci će na KiM ovo dočekati sa oduševljem.A ko zna možda i Rusija prizna Kosovo u budućnosti,ja ni to ne bih isključio.Rusija gleda pre svega svoje interese i to je potpuno legitimno.Druga je priča što nas dežurni rusofili ubedjuju da sve osim saveza sa Rusijom propast.Dakle treba voditi prosrpsku,a ne neku prozapadnu ili prorusku politiku.

RUGOVSKA KLISURA

pre 10 godina

Svaka cast. Svaki narod ima pravo za samoopredeljrnje, cestitam krimljanima i zelim im puno uspeha pod rusijom, ali cisto sumnjam. Sledeci akt: pripajanje kosova albaniji. Zivi bili pa videli!!!!

Whiplash

pre 10 godina

Sledeca je Katalonija pa Baskija pa Korzika pa Skotska itd sve dok se ne stigne do Teksasa i dok Kalifornija ne bude trazila pripajanje Meksiku a sve po receptu "SAD-EU"

whatever

pre 10 godina

@bosna

Nejasno je zasto potomci onih koji su primili veru okupatora i time saradjivali sa okupatorom Bosne, danas izigravaju najvece branitelje Bosne imisle da imaju vise prava na Bosnu od drugih koji zive u Bosni a koji nisu pristali da prihvate veru okupatora. Imas neku ideju?

Tamo neki

pre 10 godina

@peter zasto Krim da a kosovo ne. Prvo to nije kosovo nego Kosovo i Metohija. Kao drugo trebao bi da naucis sta su nacionalne manjine a sta su narodi, kakva prava imaju jedne nac. manjine a sta kostutivni narod u jednoj drzavi. Ako si isao skolu u EU onda je jasno sto postavljas takvo pitanje a ako si iz novije generacije u SRB a nisu ucio osnovne pojmove, onda jadni mi u buducnosti....

komsija

pre 10 godina

Dragi Srbi:
Pogresno trazite pravo u recima. Reci su sredsvo stici do cilja. Uzaludno uporedite Krim i Kosovo. Krim i Kosovo isto kao i Srbija su koleteralna steta u sukobima Zapada i Istoka. Vasa greska je da kada ste imali sancu da budete Zapad, postali Istok. Kada Zapad je trazio Konfederaciju vi ste napravili centralizaciju. Kada je bilo vreme da Kosovo dobije vise od svoje autonomije, vi ste uzimali sve. Da ne budem predugacak, samo da vam kazem da isto, danas imate sancu. Stav prema Kosovu, volite ili ne, je kruni dokaz sta ce biti Srbija u buducnosti. Prakticno ste vrlo pozadi sa vasim komsijama sta zelite i sta zelite da budite. Vi jos ne znate vas put. Ako zeliete Kosovo nazad bolje budite ruska gubernija. Ako zelite Srbiju u EU ostavite nas na miru.

Miloš

pre 10 godina

Međunarodno pravo se zasniva na jednoj jedinoj stvari - sili. Ostalo je sve samo lepa maska.

I britanski ministar spoljnih poslova Hejg je to lepo objasnio u jednoj rečenici, kada su ga pitali da li je moguća neka vojna intervencija u Ukrajini ili takva pomoć ukrajinskoj vladi. Odgovor je "To je isključeno. Rusija je nuklearna sila."

Naš jedini problem je što nismo nuklearna sila, a ponašali smo se kao da jesmo. Nije pravedno, ali je bilo potpuno očekivano i u tom smislu samo sebe možemo da krivimo što smo se namestili jačem da nas klepi po nosu, opravdano ili ne...

ALBANAC

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.

Nevit

pre 10 godina

Drago mi je što je došlo do ovoga, samo zato što su zapadnjaci bili uvereni da Kosovo nije presedan, eto sad su otvorili pandorinu kutiju, očekuje nas val secesija širom sveta i svi će se pozivati na presudu međunarodnog suda... sami su sebi zabili nož u leđa otimanjem Kosova.

MSP

pre 10 godina

Da se probudimo iz dubokih snova da su rusi i srbi bratski narod jednom zauvek:

1."Predsednik Vladimir Putin uporedio je situaciju na Krimu sa onom na Kosovu, rekavši da stanovništvo poluostrva ima pravo na samoopredeljenje, kao što je to prethodno dozvoljeno kosovskim Albancima, ali i u mnogim drugim delovima sveta, prenosi ''Raša tudej''.

2. "Mi, članovi Vrhovnog veća Autonomne Republike Krim i gradskog veća Sevastopolja, na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih dokumenata koji prepoznaju pravo naroda na samoopredeljenje, uzimajući u obzir i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo, zajedno donosimo ovu odluku".

Jeli ovo dovoljo da se kaze da se Rusija slaze sa Kosovskom nezavisnoscu :)? Ako mislite suprotno, nesto definitivno nije u redu savama.

Rusi imaju svoje nacionalne interese, Srbija je mala zemla koja nije na ruskome radaru, ili je izolovano malo ostrvo u sred NATO - Evrope.

matori

pre 10 godina

"...Krim se poziva na stav MSP o Kosovu..."

Bravo! Zaista ruski "mudro"...
Zaboravili su samo jednu trivijalnu "sitnicu", koja je pred MSP itekako imala svoju težinu.
Naime, na prostoru Kosova i Metohije (današnja Republika Kosova), Srbija je neprimerenom policijskom, vojnom i paravojnom silom pokušala bukvalno da istrebi (ubije) ili protera oko 90% (nesrpskog) stanovništva, pod izgovorima koji su bili onda, a i danas su, smešni i krajnje glupo smišljeni.
Na Krimu nije bilo ničega sličnog, čak ni u tragovima (ni u nagoveštaju), jer NIKO pod nebeskom kapom nije dirao tamošnje etničke Ruse, pa su svi izgovori kojima se sada opravdavaju preduzete "mere", smešni i krajnje glupo smišljeni, u uverenju primitivnih autora da se tako može prikriti OČIGLEDNA ruska agresija na Ukrajinu, sa ciljem otimanja jednog dela njene teritorije...
Uzgred, vrlo jasno i upadljivo, postaje očigledno u kojoj se kuhinji kuvala srpska politika, prisutna već 25+ godina, koja nas je dovela na ovakav tragičan nivo besmisla i borbe za goli opstanak!

Presedan

pre 10 godina

Sad ima s uživanjem da čitam opravdanja koja će domaći rusofili da izmišljaju pravdajući "braću" Ruse i njihovu okupaciju na Ukrajinu. Nema opravdanja ma šta napisali!

SDSS

pre 10 godina

Meni je skroz nejasno cemu tolika podrska Krimu, kada je u Srbiji jos uvijek sluzbeni stav kako je Kosovo dio Srbije. Jel moze to netko objasniti?

Ili je to cisto neki inat u stilu "da i komsiji crkne krava"?

namestaljka

pre 10 godina

Malo boolje razmisliti i sve je jasno USA priznace Krim a Rusija ce to pozdraviti priznanjem Kosova i na kraju lep kraj za obe strane zar nije tako.

007

pre 10 godina

@my way
Odlican komentar!!!!!!!

@bane
a pre Turaka, ciji je Krim bio: grcki, rimski... (kad vec ides u proslost idi do kraja a ne do dela gde tebi odgovara!!!!!!!)

@ALBANAC
Tito skupljao pare od vrata do vrata za bratski nam narod albanski, a ti sad upotrebljavas res bivsi, pa nemoj tako zemljak...

pomorac

pre 10 godina

Greota je sto se ovo dogadja Ukrainskom narodu koji generalno sa KiM nije imao nista. Steta je sto ovo nije Baskija ili bar srpske Luzice

Atreides

pre 10 godina

Kakvi plitki komentari.Cuj Rusija sad u nesto uvukla Srbiji. Rusi lepo kazu ako vama Ameri to moze u slucaju Kosova e onda to moze svuda i cao. E sad Amerima ostaje da se pomire sa sudbinom koju su sami izazvali ili da kazu e ebi ga mi smo se ipak zeznuli u vezi Kosova . U principu Ameri su pokrenuli sistem ko je jaci moze da osvaja i pripaja i odvaja teritorije od suverenih drzava i to ce da sada biti sve cesca praksa zahvaljujuci Amerima

from_HR

pre 10 godina

Prodali Rusi bratstvo sa Srbima za Krim. Od početka je bilo jasno da Rusi moraju imati neki interes od suprotstavljanja priznavanju Kosova. Žao mi samo rusofila i dijela naivnog naroda u Srbiji. Putin se okoristio, Krim je Rusija, Kosovo je praktički priznato od strane Ruske Federacije, a vi Srbi prizivajte Putina i dalje u pomoć.

I ja

pre 10 godina

Totalni, ali totalni debakl Kostunice i njegove politike - legalnost, pravo, ustav. Kako sad priznati Krim, koji u svojoj deklaraciji o nezavisnosti spominje nelegalnu Deklaraciju MSP o Kosovu? E pa ima da priznamo, kad bacuska kaze!

Racip druze moj

pre 10 godina

(milan, 11. mart 2014 13:14), Racip, ti li si?
e, ovako Racip, jeste da nama ne ide u prilog, ali po zna koji put ostvaruje se ona stara "sila boga ne moli". sad tvoji prijatelji ne znaju sta da rade pa ce verovatno iskaliti bes na nama. ali to je tako, a dokle ce videcemo. u svakom slucaju, ti i ja na kraju krajeva cemo da resvamo pitanje KiM, kad se svi zabave o svom jadu, a tebe napuste.
inace, Albanija je ozbiljna drzava i nece se nikada upustiti u takvu avanturu
sto neko napisa, drago mi je zbog zapadnih "prijatelja", "impotencije", "besa", tebe Racip...

milojko

pre 10 godina

Da li neko stvarno misli da ljudi iz EU i USA izgorese od muke sto ce se Krim pripojiti Rusiji?
Ovde nikio nista ne gubi niti dobija,Krim je bio i bice Ruski, nije ga Zapad ni imao pa ga nije ni izgubio, jedino je Srbija sada sigurni gubitnik Kosova.
Ali ovde se ljudi slade, i misle da Zapadnjaci crkose od muke, boze budala

Seattle

pre 10 godina

Eto ga sad. Vrace se kao bumerang i vratice se opet. Pre nekoliko godina analiticari sirom sveta su upozoravali kako ce priznavanje Kosova ostaviti dalekosezne posledice na svetsku geopolitiku. Zao mi je samo sto se ova anglo-saksonskog praksa pozivanja na prethodne slucajeve ne desava onima koji su priznali Kosovo nego nesretnoj slovenskoj braci. Da podsetim, Ni Ukraina ni Rusija nisu priznali Kosovo.

Action man

pre 10 godina

Ja bih licno voleo cuti sta gospoda iz DSS i takozvanog"Patriotskog Bloka" imaju za izjaviti povodom priznavanja Kosova od strane bratske Rusije???

mbr

pre 10 godina

Ja ne mogu da verujem da ljudi ovde, pricaju kako su nas sada Rusi pustili niz vodu i kako ce ovo naskoditi nama.

Ali bre ljudi, Rusi su nas sustinski pustili niz vodu jos 1999. prvo time sto nas nisu snaznije branili, drugo time sto su se kasnije povukli sa Kosova. Ovo sada nemam nikakav uticaj na celu stvar. Kosovo je sustinski nezavisno i mi tu trenutno ne mozemo mnogo da uradimo, a za neku buducnost videcemo. Onog trenutka kada nama kao malom narodu postane jasno, da smo tako mali i nebitni i da treba da svi budemo Srbi, a ne Amerofili, EU-fili, Rusofili itd. bice nam mnogo bolje. Normalno da posto smo mali ne mozemo nista sami i moramo da se kacimo vecima, ali uvek trudeci se da prvo sagledamo svoj inters, a ne vodeci se tudjim interesima.

Krim sustinski ima mnogo veca prava da izglasa nezavisntost od Kosova i s obzirom na istoriju i sve sto se desava u zemlji ja ih ovde apsolutno podrzavam. Videcemo vec sta ce biti, a mi Srbi pamet u glavu.

Jakov

pre 10 godina

sigurnost Rusije lezi u nuklearnom naoruzanju, to svi znaju, zato niko ne i zlazi sa tolikim kritikama, znaji da ce odgovor rusije biti zestok. U slucaju rata, Nemacka, Francuska, Engleska itd ce biti obrisane sa mape...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (misic, 11. mart 2014 14:29)

@misic:

Na kojim si ti supstancama? Daj malo, da i meni bude tako dobro kao tebi :)

Golubovi-prevrtaci

pre 10 godina

Tako je! I Krim i Kosovo imaju puno pravo da se otcepe od drzava u kojima ne zele da zive! Neverovatno je samo da srbski rusofili to govore tek sad. Do juce su histerisali da Kosovo nema pravo da se otcepi od Srbije, i da ce Kosovo uvek biti Srbija, itd. itd., a sad su u trenu promenili misljenje i skocili sebi u usta. Dobro ih je gazda izradio.

Miroslav2

pre 10 godina

Крим је Русија а Косово је Србија, ту је разлика.Цела Украјина наводно није Руска као што и Црна Гора није српска.А НАТО треба тући њиховим оружјем. Ако нећете независни Крим, повуците признање лажне државе Косово.
Подршка једином каквом - таквом прозору слободе, истине и правде у овом све покваренијем свету - Русији!
(Данијел, 11. mart 2014 14:48)
Zato Janukovic,Milosevic i ostala ekipa diktatora bezi u Rusiju.Braca nece da izruce Marka sa ferarijem.Prvo Ukrajina je pravoslavnja zemlja kao i Rusija.Rusija je napala bratsku zemlju bez razloga i okupirala Krim.Koga Rus brani i Kinez hrani taj ga je...Branili su i nas 1999.

Edding

pre 10 godina

Koliko se sjecam Ukrajinci na Krimu nisu sproveli niti etnicko ciscenje, niti pokusaj zlocina genocida ili neki masakr odnosno bilo kakav zlocin protiv civilnog ruskog ili nekog drugog stanovnista. Osim toga Krim ne strijemi ka neovisnsoti (iz gore navedenih razloga), nego se zeli ujediniti sa Ruskom federacijom iz razloga vojne potpore susjedne drzave. Ovo me podsjeca na ratove Srbije i Crne Gore protiv Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

A osim toga, ako se Ruska federacija poziva na Kosovo interpretirajuci kosovarsku neovisnost na osebujan Putinov nacin, onda bi se iz Ruske federacije iz istih razloga u najmanju ruku trebala izdvojiti na primjer Cecenija.

bojan

pre 10 godina

hmm.....kako mi se cini ako se ovo zaista dogodi i Krim glasi da se pripoju Rusiji, onda ce Ameri pod hitnom zatraziti od rusije da prizna Kosovo ali i da pritisne Srbiju da prizna Kosovo zvanicno....jer kako ja vidim ovo je veoma lako da se desi jer Krim se poziva na Kosovski slucaj.....Ne ce moci R~usija da dobije Krim a da ne prizna Kosovo.....nesto cesto se Kosovo spominje u Ukrainskoj krizi a cini mi se da vec Ameri i Rusi znaju sta ce se desiti....Jao kuku za nas....bice mi svi zaprepasceni sa cinjenicom kad se Rusija oglasi i prizna Kosovo samo da bi dobila Krim i Crno More....daj boze da nisam u pravu ...videcemo....
Pozdrav

putin, putineeee......

pre 10 godina

kratko i jasno:"nasa vekovna braca" u kordinaciji sa velikim silama i uzimajuci u obzir misljenje msp u hagu priznali su indirektno kosovo.

majstori

pre 10 godina

Hahahahaha sto volim da vas citam a kada vam je ovo govorio Cedomir Jovanovic pre deset godina jedini odgovor vam je bio, ma pusti drogerasa. I da se razumemo nisam nikad glasao za istog. A sto boli kad draga Rusija uvuce, uffff. Meni je zao svih tamo u Ukrajini i Rusiji sto ih veliki cepaju zbog principa i sujeta. Srbineeee okreni se vise sebi i svojim problemima nisi niko i nista u svetu i kao sto vidis potrosna si roba. Za nasu Srbijicu ziveli, kakva je takva je nemamo drugu!

misa

pre 10 godina

Mogu se kladiti da ako a verovatno hoće Krim 17. marta uđe kao federalni subjekt u Rusiju. Rusija bi do kraja meseca mogla da prizna Kosovo kao drzavu sa sve međunarodnim pravom. Voleo bi to da napokon mi vidimo da nam Rusi nisu nikakva braća već gledaju svoj interes.

wer

pre 10 godina

jos niste shvatili???

zakon jaceg vlada od kada su majmuni postali inteligentni, a samo potpuni slepac moze da to ne vidi..

pravda? e moji hipsteri...

swe

pre 10 godina

@matori, bucko, sta vec


Mnogo gledas CNN, prosiri malo vidike, nije dobro biti tako ogranicen i verovati svemu sta ti serviraju. Uzmes informacije sa raznih strana, razmislis, promislis i doneses jedan koliko/toliko uravnotezen stav. Tuzno je da to nisi ukapirao ni pod stare dane.

mlekadzija

pre 10 godina

Da li je duh iz boce ili Pandorina kutija ne znam ali sada su sirom otvorena vrata za sve secesionisticke pokrete u svetu. I svi ce se pozivati na primer koji im odgovara...naravno ukoliko to dozvole drzave u kojima su takvi pokreti postoje.

student_iz_pakla

pre 10 godina

@ MSP

Jel to dovoljno da se kaze da SAD i EU priznaju nezavisnost Krima? Rusi i Srbi jesu bratski narod a to sto si ti naveo nikako ne govori suprotno.

podanik

pre 10 godina

ako se pozivaju na to, znaci da prizanju da je ta odluka suda OK, i time priznaju kosovo!
putin je srbiju pustio niz vodu, ali posto je prethodno dobro naplatio 'zastitu' kosova uzimanjem NIS-a i za Srbiju katastrofalnim ugovorom o juznom toku.
posle ovog, ko jos veruje u pravoslavno/slovensko bratstvo sa rusijom? ne govorim o ruskom narodu, vec o vlasti, ona ce uvek gledati samo interese i nista drugo, a nama ce korumpirani politicari i SPC vladike da prodaju pricu u bratstvu i prijateljestv sa njima ( od skora i sa arapima), a rc je o cistoj ekspolataciji i koriscenju srbije za potkusuriovanje izmedju velikih sila. tu je tito dobro igrao, ali ovi sadasnji samo gledaju da napune dzepove po svaku cenu. ko god je bio pod rusijom, sada bezi glavom bez obzira sto dalje.

Zole

pre 10 godina

Neće Rusija tek tako lako prepustiti Ukrajinu zapadu. Ona ce preko Krima ucenjivati Ukrajinu. Ako Ukrajina zeli da se uclani u NATO, moze samo bez Krima a ako se odrekne NATO i EU članstva Krim moze biti sastavni deo Ukrajine sa specijalnim statusom.

Tom L'Orizi

pre 10 godina

U skoroj buducnosti ce EU I SAD priznati nezavisnost Cecenije, Dagestana, Ingusetije, Tatarstana, Cuvasije itd pozivajuci se na Krimski primer. Sve mi se cini da Putin zna ovo.

Arben

pre 10 godina

Zavoljeli se, zaljubile se, stvoriše familiju, puno djece, došlo vrijeme ženidbe, udaje.. dođoše zetovi, snaške, vuku svi na svoju stranu, traže da se odvoje, neko traži i miraz, neko svoj dio imanja, neki još u grbači roditelja(nesposobni),neki sposobni sve ostave samo da se maknu, neki i ljubomorni i zlobni, neki pošteni i dobri pa najebu, e to ti je isto i sa državama. A najgore je njima mješanih brakova, uh.... znate več sami dalje . Na kraju svi če pomrijeti i ništa neče sa sobom ponijeti u grob. A nasljednici? Još gori i najgori. Neznam šta sam htio reči hm... ustvari znam, ali kome? kad smo svi isti tu negdje.

Nemanja

pre 10 godina

Ovim Rusija nikako ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova I metohije. U pravu ste da je velika razlika između ova dva slučaja, Srbi su napadnuti od strane trećih lica koji nikako nisu smeli da se mešaju u unutrašnej pitanje. Pre toga albanci nisu imali većinu da urade ovo što danas rade Krimljani. Sa druge strane, Putin i Rusija ne moraju da priznaju nezavisnost Krima oni će ga anektirati kao svoju autonomiju što je oduvek i bilo, dakle nema nezavisnosti KRIMA već je to Rusija! Samim tim Kosovo i Krim nisu isto. Kosovo je oteto od nas tako što su nas bombardovali, promenili etničku strukturu tokom nadolazećih godina i nakon što su šiptari postali većina oni su ih organizovali za nezavisnost.

Nikola

pre 10 godina

ljudi čitajte kao što je i napisano... taj sud je dao mišljenje, ne i presudu da deklaracija nije u suprotnosti sa važećim međunarodnim pravom. pa šta? mogu i navijači partizana da donesu deklaraciju kojom se ukida crvena zvezda i obrnuto pa to nikoga ne obavezuje.

Istinu obrisati

pre 10 godina

Ne zelite da objavite moj komentar da Ukrajna nije priznala Kosovo, nijedna vlada niti im pada na pamet a objavljujete lazne "znalacke" komentare kako je Ukrajna priznala Kosovo....

Miloš

pre 10 godina

@Petar "Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda?"

Sam si objasnio - podrzavamo odvajanje neceg nezavisnog, jasno definisanog etnicki i teritorijalno ali NE PODRZAVAMO proglasavanje nezavisnosti bivse autonomne pokrajine na koju se doselila masa gradjana iz Albanije a starosedeoci proterani. Neka nam vrate Kosovo i neka i BiH ostane celovita, nemam nista protiv. A ovako kako je sada ne moze mirno da prodje. Krim SE VRACA, odvaja se od necega cemu je vestacki prilepljen a Kosovo je uvek bilo srpsko, vekovima, pa tako i ono treba DA SE VRATI u Srbiju.
(svi (ni)su isti, 11. mart 2014 14:58)

Znači, može Vojvodina da se vrati Mađarskoj?

Poznato platno Paje Jovanovića objašnjava kako je izvesna srpska masa bežeći od Turaka završila tamo, gde inače nikada pre nije živela.

slavonska lola2

pre 10 godina

Ako Rusija na ovaj način uzme Krim opet pod svoje onda će Putin kada tada morati priznati Kosovo, mislim da je to svakome jasno i sve drugo bi bilo licemjerno.

Bez obzira, mislim da je to već dogovorena stvar jer se do sada sve razvija poprilično bez puno emocija, pa čak i novinari nisu pretjerano uzbuđeni jer ih se malo filuje sa međusobnim optužbama i pretnjama od strane velikih sila.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Rusija nezvanično priznaje nezavisnost Kosova da bi odvojila Krim. Ali ako se Krim pripoji Rusiji, zašto Kosovo ne bi moglo da se pripoji Albaniji i da onda kaže 'Krim- pandorina kutija koju je otvorila Rusija.'
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 11. mart 2014 18:52)
------------------------------------
Kojim je to gesto Rusija "nezvanično priznala Kosovo"?! Gde ste to videli pobogu čoveče? Da li ste pod uticajem nekog stimulansa ili samo sanjate? Da niste Albanac, pomislio bih da se radi o nekom infantilcu, koga su često ispuštali kada je bio mali ali, ovako znam da je ovo normalan način zaključivanja kod većine stanovnika KOSMET-a, albanske nacionalnosti?! Tek ste mi Vi Vašim visokoumnim komentarom razjasnili smisao "Pandorine kutije"?! Verujem da će Vam mnogi, poput mene, biti zahvalni jer su saznali nešto novo? Znači nije važno ono što se desilo na poćetku nego na kraju?! Teško se snalazim u ovoj "logici" ali iz nje proizilazi da se "Pandorina kutija" ne otvara nepravednim ratovima, destrukcijom, izazivanje gladi i svakojake bede, kao i masovnim zločinima već, PRIZNAVANJEM?! Opa Djurdjo ?!

drasko

pre 10 godina

Krim se deklaracijom i referndumom pripaja Rusiji.
To ce isto uraditi Kosovo u blizoj buducnosti.
Bio sam ubedjen da je III ww manje vise nemoguc, sa obzirom da nas nema u toj prici. Istorija nas je ucila da svi veliki ratovi u poslednjih 150 godina nisu vodjeni bez direktnog ucesca Srbije koji je imao uvek uzrocno posledicne veze. E sada sam sigurna da ce poceti. Takodje nakon ovog scenarija RS ce glasati da se pripoji Srbiji. Pocinju neredi na Balkanu ! Putin je jos uvek miran i vodi tajnu diplomatiju sa Kinom i zemljama BRIKA da odmah nakon izbora te zemlje priznaju Krim. Ako se Putin sutra ne dogovri sa predstavnikom Tatara, a cije interese zatupa Turska, eto vam pocetak IIIww. Naime, Turska ce uci u rat sa Sirijom, a rekacija Rusije ce biti da crnomorska flota mora izaci u sredozemlje ( preko Bosfora, odnosno Konstantinopolja), a koliko znamo to kontrolise NATO. Rat na vidiku, i krajnje moguc. Narednih 2 do 3 nedelje su kljucne nakon izbora na Krimu, ali sam gotovo siguran da je IIIww poceo, a igra sa dugmicima je krajnja solucija i nadam se da niko nije toliko lud da se igra tasterima. U svakom slucaju siguran sam da ce biti fizickih obracuna nacija. Pre dva dana CNN je uradio intervju sa novim mladim politicarem iz Izraela koji se protivi davanjaem Plaestini statusa drazvnosti i ako je iz Netanjahove strnake. Njegova popularnost vrtoglavo raste kako kaze komentator CNN-a. Izrael ce koristiti ovu situaciju u Ukrajini i zaostravanje u Siriji. Uzas nas ceka

Adam

pre 10 godina

Kako stoje stvari, Rusija se uskoro priznati Kosovo. Ni jedna Vlada Ukrajina nije a i nece.

Iz mnogih komentara se vidi koliko kao nacija ne volimo skolu, a pogotovo Uciteljicu zivota (istoriju, za one koji ne znaju)

Ddule

pre 10 godina

Rusi protiv svoje brace, jos se pozivaju na Kosovo! Gore ne moze biti, a vidi se po komentarima da vecina Srbenda navija za Putina.

Jeli, bre! Kako to da sad odjednom Ukrajinci nisu vise nasa braca, a Putinove Ruse jesu?!

Dali je fino da mi svog brata udozmemo parcetu zemlje, samo zato sto smo se naljutili i jaci smo od njega?

Bojim se da zbog ovakvih slepih "navijaca" dobice i mi kad tad drugi racun. Prvi smo platili '90-tih.

P.S. Mi i Albanci smo dva razlicita naroda, a Rusi, Ukrajinci i Srbende su Slaveni, ista krv.

Veton

pre 10 godina

@"Nikola"

Amerika insistiranjem na teritorijalnom integritetu Ukrajine, nepriznavanjem samopredeljenja Krima i neprihvatanjem savetodavnog misljenja MSP koji se moze odnositi i na ovaj slucaj, nezvanicno odustaje od nezavisnosti albanske "drzave kosova". Pandorina kutija se otvorila slucajem "drzava kosova" i vreme je da se zatvori dok je jos steta relativno mala. Nista od nezavisne "drzave kosova", jos manje od prisjedinjenja Albaniji jer bi to automatski znacio rat na Balkanu.

Dzoni

pre 10 godina

@Edding
Takva romantičarska slika o pravičnosti je veoma naivna da se ne izrazim nepristojno. Pravo u međunardonim odnosima služi isključivo sili - Rusija ima de facto jurisdikciju nad Čečenijom i to će biti Rusija sve dok je tako. Kosovo je bilo srpsko dok nismo vojnom silom oterani 1999 godine. Tako će biti i sa Krimom. Jedino je pitanje da li će neko moći i smeti da vojno primora Rusiju da se povuče sa Krima?

@Misa

pre 10 godina

Tacno. Ne da Rusi nisu nikakva braca, vec naprotiv, sve su smišljeno radili sa Jeremicem da traži od M.S.Pravde mišljenje koje Srbija nije dozvolila, a sad se Rusi pozivaju upravo na taj akt.
Inace, da su želeli da nas zaštite na bilo koji nacin, mogli su kao što su Siriju, kao što su odmah izdvojili Južnu Osetiju i Abhazuju, a danas Krim.
Zato narode, olabavite kad su velike sile u pitanju, one samo gledaju svoj interes. Ako te neprijatelj bombarduje, kako se zove onaj mocan koji to cutke dopušta, a onda nam se uvuku ovde otimajuci sve što vredi. Molite Boga da mi ne budemo sledeci njihov zalogaj.

Vlada

pre 10 godina

@putnik
"Bravo! Šah mat."
Poranio si.Nije još mat.Ovo je ono što zovemo šah,šeh,šuh.Mat bi mogao da sevne negde na Baltiku gde su osnovna ljudska prava ruske manjine ugrožena ( nemaju ni dokumenta).
Možda bi naši prijatelji sa zapada mogli da se odbrane od mata tražeći da te države stvarno poštuju prava manjina,da povuku priznanje Kosova i dozvole Srbiji da integriše taj prostor.Ko zna.

posmatrac

pre 10 godina

(matori, 11. mart 2014 17:06)

Pa i da je istina da je srpska policija "proterivala ne primerenom silom nesrpsko stanovnistvo" sto nema veze sa zivotom , odakle nekom pravo da otima KiM i pravi od nje drzavu? Kolko je srpska policija nesrpsko stanovnistvo proterivalo mozes pogledati u ovih 15god. okupacije KiM sta se dogadja sa srpskim narodom , njihovim crkvama i manastirima , grobljima i da ne zaboravim , "napaceno nesrpsko stanovnistvo" sto vadi ljudske organe i prodaje drogu. Krim naravno nikako ne moze biti ista prica jer tamo nije dozvoljeno da udje EU i NATO koja bi najverovatnije stvorila "profi zrtve" nerukog stanovnistva i etnickog ciscenja.

Nikola

pre 10 godina

Rusija nezvanično priznaje nezavisnost Kosova da bi odvojila Krim. Ali ako se Krim pripoji Rusiji, zašto Kosovo ne bi moglo da se pripoji Albaniji i da onda kaže 'Krim- pandorina kutija koju je otvorila Rusija.'

Zole

pre 10 godina

Ovo se ne moze uporediti sa Kosovom. Pre se moze uporediti sa raspadom Jugoslavije sa zakašnjenjem od 20 godina. Slučaj Krima moze ss uporediti sa Republikom Srpskom Krajinom. Putin igra Milosevicevu igru iz vremena razbijanja Jugosavije. Sve je isto osim sto je Rusija super sila.

ДОГОВОР НАФТАША

pre 10 godina

Људи немојте се нервирати и свађати, јер је све договорено између најјачих сила на свету.
Врло брзо ће да ПОСКУПИ гас и нафта, а зараду ће поделити мултинационалне компаније које су и довеле на власт председнике тих сила.

М.Н. Лазар

pre 10 godina

krim je Rusija
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dejan)
Е, па драги Дејане и сви ПЛУС пајтоси, можете ли за 3 минута наћи Крим на карти свијета!

Jopet ja

pre 10 godina

Pa za koji se princip zalazete, danasnji komentatori?! Jel moze ili ne moze da se otima teritorija od nezavisnih drzava? Ustav, zakoni, preambula - sta sad? Spanija, Slovacka, Irska, itd., njih sad pustamo niz vodu, jel? Ovo je bio dosad nevidjeni zavlach kostunichinoj politici (pojam daleko siri od dss-a), nega nestane i vise se nikad ne pojavljuje!

џД

pre 10 godina

(Zlatko, 11. mart 2014 13:38)

Ваши коментари су доказ да подела људског рода на државе никад није донела добро.
Боље и NWO него овакав поредак хаоса и негативне анархије.

Kefalica

pre 10 godina

У последњих 25 година преседане су стварали искључиво САД уз подршку ЕУ и НАТО пакта.
Први преседан: стварање нових држава уз позивање на самоопредељење народа - случај Косова.
Други преседан: смена власти на улици.
Оба преседана су увод у анархију и катастрофу. Досадашња вербална упозорења упућена НАТО пакту нису била ефикасна. На практичним примерима се ипак најбоље учи.

asd

pre 10 godina

Mnogi koji komentarisu ovde govoreci da je Kosovo "specijalan" slucaj zbog "genocida", ili ne znam cega, nisu upuceni u neke stvari. Misljenje koje je dao sud pravde nema veze sa tim stvarima. Pitanje je bilo "Da li je Kosovo svojim proglasenjem nezavisnosti prekrsilo medjunarodno pravo?", i sud je dao odgovor "ne", i tu se svaka prica zavrsava. Cim nesto nije zabranjeno , znaci da je dozvoljeno, a ovo misljenje prakticno daje svakoj autonomnoj pokrajini u svetu pravo da se unilateralno ocepi, i kraj.

Petar

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.

Inače ja nemam ništa protiv odcepljenja mirnim putem bilo koje regije u svetu ako narod koji tu živi tako želi.

Summa ius, summa iniuria(najviše pravo, najveća nepravda)

pre 10 godina

Samo da podsetim komentatore na odluku Međunarodnog suda (ne)pravde da privremeni organi imaju pravo da donesu odluku o nezavisnosti!
Mislim da mnogi Srbi kao i ja nemaju ništa ni protiv Ukrajinaca ni protiv Gruzina. Čak štaviše, da svi gajimo velike simpatije prema njima. Ali kad vidim Britance, Nemce i Amerikance potpuno nemoćne kako besne u svojoj impotenciji. I domaće rusofobe i eu talibane, koji nas godinama masiraju da su Rusi obične kukavice i pijanice, nesposobni da žive, možda čak i gora od najgorih na svetu, a to su naravno Srbi! Kad ih vidim tako poražene i ponižene stvarno sam presrećan, i nek mi lupa minus ko hoće! A vi mi samo ne objavljujte komentare, ko se zadnji smeje, najslađe se smeje!

Presedan

pre 10 godina

Sad ima s uživanjem da čitam opravdanja koja će domaći rusofili da izmišljaju pravdajući "braću" Ruse i njihovu okupaciju na Ukrajinu. Nema opravdanja ma šta napisali!

misic

pre 10 godina

sigurnost Rusije lezi u nuklearnom naoruzanju, to svi znaju, zato niko ne i zlazi sa tolikim kritikama, znaji da ce odgovor rusije biti zestok. U slucaju rata, Nemacka, Francuska, Engleska itd ce biti obrisane sa mape...

MSP

pre 10 godina

Da se probudimo iz dubokih snova da su rusi i srbi bratski narod jednom zauvek:

1."Predsednik Vladimir Putin uporedio je situaciju na Krimu sa onom na Kosovu, rekavši da stanovništvo poluostrva ima pravo na samoopredeljenje, kao što je to prethodno dozvoljeno kosovskim Albancima, ali i u mnogim drugim delovima sveta, prenosi ''Raša tudej''.

2. "Mi, članovi Vrhovnog veća Autonomne Republike Krim i gradskog veća Sevastopolja, na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih dokumenata koji prepoznaju pravo naroda na samoopredeljenje, uzimajući u obzir i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo, zajedno donosimo ovu odluku".

Jeli ovo dovoljo da se kaze da se Rusija slaze sa Kosovskom nezavisnoscu :)? Ako mislite suprotno, nesto definitivno nije u redu savama.

Rusi imaju svoje nacionalne interese, Srbija je mala zemla koja nije na ruskome radaru, ili je izolovano malo ostrvo u sred NATO - Evrope.

М.Н. Лазар

pre 10 godina

krim je Rusija
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dejan)
Е, па драги Дејане и сви ПЛУС пајтоси, можете ли за 3 минута наћи Крим на карти свијета!

ALBANAC

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.

from_HR

pre 10 godina

Prodali Rusi bratstvo sa Srbima za Krim. Od početka je bilo jasno da Rusi moraju imati neki interes od suprotstavljanja priznavanju Kosova. Žao mi samo rusofila i dijela naivnog naroda u Srbiji. Putin se okoristio, Krim je Rusija, Kosovo je praktički priznato od strane Ruske Federacije, a vi Srbi prizivajte Putina i dalje u pomoć.

Miroslav2

pre 10 godina

Крим је Русија а Косово је Србија, ту је разлика.Цела Украјина наводно није Руска као што и Црна Гора није српска.А НАТО треба тући њиховим оружјем. Ако нећете независни Крим, повуците признање лажне државе Косово.
Подршка једином каквом - таквом прозору слободе, истине и правде у овом све покваренијем свету - Русији!
(Данијел, 11. mart 2014 14:48)
Zato Janukovic,Milosevic i ostala ekipa diktatora bezi u Rusiju.Braca nece da izruce Marka sa ferarijem.Prvo Ukrajina je pravoslavnja zemlja kao i Rusija.Rusija je napala bratsku zemlju bez razloga i okupirala Krim.Koga Rus brani i Kinez hrani taj ga je...Branili su i nas 1999.

Crocop

pre 10 godina

A šta ste mislili da ce Rusi za vas stavit ruku u vatru. Evo ovako da onda bude jasno, ne podrzavam niti zapadni imperijal a naravno niti istočni. Ali kad bih vec mora birat pod kojom čizmom živjeti ruskom ili američkom, naravno da bi izabrao američku. Ajde zamislite da su nakon 45 Rusi preuzeli Japan, da li bi on danas bio bogat i mocan ili nesto u stilu Sjeverne koreje. Evo usporedite Sjevernu i Juzbu koreju, sve ce vam biti jasno. A što se tice Rusofila. Koliko ste do sad dobili bespovratnih sredstava od EU i SAD-a a koliko od Rusije. Rusija daje kredite i to po ogromnoj kamatnoj stopi. A ljudi moji nikad nece te naučit!!!

Action man

pre 10 godina

Ja bih licno voleo cuti sta gospoda iz DSS i takozvanog"Patriotskog Bloka" imaju za izjaviti povodom priznavanja Kosova od strane bratske Rusije???

Јованчица

pre 10 godina

@milan - Nadam se da će komentatori isto tako podržati kad Kosovski parlament donese odluku o pripojenju Albaniji.

А, каква је то, нама, битнија разлика да ли је Косово део Албаније, или је шатро независно, као сада? И, у једно и у другом случају ради се о окупираној територији.

matori

pre 10 godina

"...Krim se poziva na stav MSP o Kosovu..."

Bravo! Zaista ruski "mudro"...
Zaboravili su samo jednu trivijalnu "sitnicu", koja je pred MSP itekako imala svoju težinu.
Naime, na prostoru Kosova i Metohije (današnja Republika Kosova), Srbija je neprimerenom policijskom, vojnom i paravojnom silom pokušala bukvalno da istrebi (ubije) ili protera oko 90% (nesrpskog) stanovništva, pod izgovorima koji su bili onda, a i danas su, smešni i krajnje glupo smišljeni.
Na Krimu nije bilo ničega sličnog, čak ni u tragovima (ni u nagoveštaju), jer NIKO pod nebeskom kapom nije dirao tamošnje etničke Ruse, pa su svi izgovori kojima se sada opravdavaju preduzete "mere", smešni i krajnje glupo smišljeni, u uverenju primitivnih autora da se tako može prikriti OČIGLEDNA ruska agresija na Ukrajinu, sa ciljem otimanja jednog dela njene teritorije...
Uzgred, vrlo jasno i upadljivo, postaje očigledno u kojoj se kuhinji kuvala srpska politika, prisutna već 25+ godina, koja nas je dovela na ovakav tragičan nivo besmisla i borbe za goli opstanak!

Golubovi-prevrtaci

pre 10 godina

Tako je! I Krim i Kosovo imaju puno pravo da se otcepe od drzava u kojima ne zele da zive! Neverovatno je samo da srbski rusofili to govore tek sad. Do juce su histerisali da Kosovo nema pravo da se otcepi od Srbije, i da ce Kosovo uvek biti Srbija, itd. itd., a sad su u trenu promenili misljenje i skocili sebi u usta. Dobro ih je gazda izradio.

b191

pre 10 godina

Krim i Kosmet nisu i ne mogu da budu isto. Pandan ovoj situaciji na Krimu bi bio da, recimo, Srbija za 45 godina "okupira" Kosmet, izdvoji ga iz zajednice albanskih država i vrati pod svoj suverenitet. Ukratko, ovo nije okupacija, ovo je vraćanje teritorije, koja je protivpravno oteta.

Zlatko

pre 10 godina

@Milan

U pravu si. Mi vec imamo dvostruke arsine. Kosovo i Republika Srpska. Republika Srpska je sastavni deo BiH. To potvrdjuje da ona nije priznata kao posebna drzava i da npr klubovi iz R.Srpske igraju ligu BiH. A mi tu Republiku Srpsku svrstavamo kao deo nase teritorije. S druge strane Kosovo je delimicno priznato kao drzava, Albanci ga vide kao svoje a mi se tome protivimo. Dakle, tudje moze i hocemo, a svoje ne moze i ne damo. Ako nismo u Zalivskom ratu, Avganistanu ili u ratu na teritotiji bivse SFRJ videli da se tu samo velike sile piyaju, na primeru Kosova smo to morali da naucimo. Ovo Kosovo je sad svima kost u grlu, ali tada je neko imao interes. Interes koji ce poceti da se vraca kao bumerang. Nezavisnost neke teritotije ce SAD da odobri a Rusija ce da se protivi tome. Kasnije, Rusi ce nesto odobriti a SAD ce biti protiv. Tako, da se vratimo na Balkan, kao sto BiH ne bi odgovaralo da R.Srpska izglasa nezavisnost i pridruzi se Srbiji, tako ni na nama ne odgovara da Albanci izglasaju nezavisnost (to su vec uradili na nagovor i uz odobravanje) i pridruze se Albaniji. Dakle, da li neko misli da na Krimu Rusija tu nema svojih interesa?

komsija

pre 10 godina

Dragi Srbi:
Pogresno trazite pravo u recima. Reci su sredsvo stici do cilja. Uzaludno uporedite Krim i Kosovo. Krim i Kosovo isto kao i Srbija su koleteralna steta u sukobima Zapada i Istoka. Vasa greska je da kada ste imali sancu da budete Zapad, postali Istok. Kada Zapad je trazio Konfederaciju vi ste napravili centralizaciju. Kada je bilo vreme da Kosovo dobije vise od svoje autonomije, vi ste uzimali sve. Da ne budem predugacak, samo da vam kazem da isto, danas imate sancu. Stav prema Kosovu, volite ili ne, je kruni dokaz sta ce biti Srbija u buducnosti. Prakticno ste vrlo pozadi sa vasim komsijama sta zelite i sta zelite da budite. Vi jos ne znate vas put. Ako zeliete Kosovo nazad bolje budite ruska gubernija. Ako zelite Srbiju u EU ostavite nas na miru.

Bane

pre 10 godina

Neki ovde kažu da je Krim istorijski ruska teritorija.
To je relativno. Većina gradovi na Krimu imaju tatarsko-turska imena - Jalta, Sudak itd. To na turskom nešto znači. Na ruskom i ukrajinskom ništa.
Najviše naseljen i izgrađen Krim je bio tokom Otomanske Imperije.
Rusko carstvo ga osvaja od Turaka tek kasnije, ali i tada većina na Krimu su Tatari sve do same 1944. kad ih Staljin ukazom iseljava sa Krima i to 194000 Tatara.
Tek posle tog nasilnog iseljavanja Rusi postaju tamo većina, Ukrajinci drugi, a Tatari tek treći narod po brojnosti.
Da je istorijskog prava, Krim bi bio tatarski, da je zakonskog prava bio bi i dalje deo nezavisne Ukrajine. Ja lično nemam ništa ni za ni protiv da psotane i deo Rusije, ali nemoj da mi neko priča da tu postoji ikakvo pravo osim sile. Nemoj da se lažemo. Srbi su za ruski Krim samo zbog rusofilije. Nema tu nikakvog međunarodnog prava.

Jakov

pre 10 godina

sigurnost Rusije lezi u nuklearnom naoruzanju, to svi znaju, zato niko ne i zlazi sa tolikim kritikama, znaji da ce odgovor rusije biti zestok. U slucaju rata, Nemacka, Francuska, Engleska itd ce biti obrisane sa mape...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (misic, 11. mart 2014 14:29)

@misic:

Na kojim si ti supstancama? Daj malo, da i meni bude tako dobro kao tebi :)

Nemanja

pre 10 godina

Ovim Rusija nikako ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova I metohije. U pravu ste da je velika razlika između ova dva slučaja, Srbi su napadnuti od strane trećih lica koji nikako nisu smeli da se mešaju u unutrašnej pitanje. Pre toga albanci nisu imali većinu da urade ovo što danas rade Krimljani. Sa druge strane, Putin i Rusija ne moraju da priznaju nezavisnost Krima oni će ga anektirati kao svoju autonomiju što je oduvek i bilo, dakle nema nezavisnosti KRIMA već je to Rusija! Samim tim Kosovo i Krim nisu isto. Kosovo je oteto od nas tako što su nas bombardovali, promenili etničku strukturu tokom nadolazećih godina i nakon što su šiptari postali većina oni su ih organizovali za nezavisnost.

Jopet ja

pre 10 godina

Pa za koji se princip zalazete, danasnji komentatori?! Jel moze ili ne moze da se otima teritorija od nezavisnih drzava? Ustav, zakoni, preambula - sta sad? Spanija, Slovacka, Irska, itd., njih sad pustamo niz vodu, jel? Ovo je bio dosad nevidjeni zavlach kostunichinoj politici (pojam daleko siri od dss-a), nega nestane i vise se nikad ne pojavljuje!

glasac ds-a

pre 10 godina

Albanci će na KiM ovo dočekati sa oduševljem.A ko zna možda i Rusija prizna Kosovo u budućnosti,ja ni to ne bih isključio.Rusija gleda pre svega svoje interese i to je potpuno legitimno.Druga je priča što nas dežurni rusofili ubedjuju da sve osim saveza sa Rusijom propast.Dakle treba voditi prosrpsku,a ne neku prozapadnu ili prorusku politiku.

Edding

pre 10 godina

Koliko se sjecam Ukrajinci na Krimu nisu sproveli niti etnicko ciscenje, niti pokusaj zlocina genocida ili neki masakr odnosno bilo kakav zlocin protiv civilnog ruskog ili nekog drugog stanovnista. Osim toga Krim ne strijemi ka neovisnsoti (iz gore navedenih razloga), nego se zeli ujediniti sa Ruskom federacijom iz razloga vojne potpore susjedne drzave. Ovo me podsjeca na ratove Srbije i Crne Gore protiv Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

A osim toga, ako se Ruska federacija poziva na Kosovo interpretirajuci kosovarsku neovisnost na osebujan Putinov nacin, onda bi se iz Ruske federacije iz istih razloga u najmanju ruku trebala izdvojiti na primjer Cecenija.

SDSS

pre 10 godina

Meni je skroz nejasno cemu tolika podrska Krimu, kada je u Srbiji jos uvijek sluzbeni stav kako je Kosovo dio Srbije. Jel moze to netko objasniti?

Ili je to cisto neki inat u stilu "da i komsiji crkne krava"?

dante

pre 10 godina

Ne znam zašto pojedinci ovde (u komentarima) porede Krim i Kosovo. Krim je oduvek bio ruski, kao i Kosovo srpsko, ali su Kosovo oteli od Srbije uz pomoć Zapada, a Krim ne smeju da diraju zbog nuklearne velesile Rusije Iiako Ameri misle da Rusija nije velesila-nek probaju pa da vide). Deklaracija u vezi samostalnosti Krima je potpuno ispravna, jer ako je Međunarodni su da tzv. "pravde" aminovao to u vezi Kosova, kakvo pravo imaju da pisnu i jednu reč u ovom slučaju. Ovo sa Krimom je gotova stvar i ako su Ukrajinci (mislim na ove pučiste u Kijevu) pametni neće pokušati vojno da intervenišu, jer će samo izazvati nepotrebno krvoproliće. A možda im to i jeste cilj?

Aleksandar

pre 10 godina

za (Petar, 11. mart 2014 14:14)

sami ste rekli - otcepljenje mirnim putem.

Kosovo baš nije primer otcepljenja mirnim putem, a još manje u skladu sa međunarodnim pravom, što je i Šreder izjavio pre neki dan. Kosovo je istorijska srpska teritorija (nema ovde nikakvog nacionalizma, samo činjenica), kao što je i Krim isorijska teritorija Rusije.

Vlad

pre 10 godina

Rusija se poziva na princip samoopredeljenja većine koji je dobio zeleno svetlo u slucaju Kosova. To ne znači da se Rusija slaže sa nezavisnošću Kosova jer vrlo dobro zna kako je došlo do toga da Albanci postanu većinski narod.

џД

pre 10 godina

(Zlatko, 11. mart 2014 13:38)

Ваши коментари су доказ да подела људског рода на државе никад није донела добро.
Боље и NWO него овакав поредак хаоса и негативне анархије.

drasko

pre 10 godina

Krim se deklaracijom i referndumom pripaja Rusiji.
To ce isto uraditi Kosovo u blizoj buducnosti.
Bio sam ubedjen da je III ww manje vise nemoguc, sa obzirom da nas nema u toj prici. Istorija nas je ucila da svi veliki ratovi u poslednjih 150 godina nisu vodjeni bez direktnog ucesca Srbije koji je imao uvek uzrocno posledicne veze. E sada sam sigurna da ce poceti. Takodje nakon ovog scenarija RS ce glasati da se pripoji Srbiji. Pocinju neredi na Balkanu ! Putin je jos uvek miran i vodi tajnu diplomatiju sa Kinom i zemljama BRIKA da odmah nakon izbora te zemlje priznaju Krim. Ako se Putin sutra ne dogovri sa predstavnikom Tatara, a cije interese zatupa Turska, eto vam pocetak IIIww. Naime, Turska ce uci u rat sa Sirijom, a rekacija Rusije ce biti da crnomorska flota mora izaci u sredozemlje ( preko Bosfora, odnosno Konstantinopolja), a koliko znamo to kontrolise NATO. Rat na vidiku, i krajnje moguc. Narednih 2 do 3 nedelje su kljucne nakon izbora na Krimu, ali sam gotovo siguran da je IIIww poceo, a igra sa dugmicima je krajnja solucija i nadam se da niko nije toliko lud da se igra tasterima. U svakom slucaju siguran sam da ce biti fizickih obracuna nacija. Pre dva dana CNN je uradio intervju sa novim mladim politicarem iz Izraela koji se protivi davanjaem Plaestini statusa drazvnosti i ako je iz Netanjahove strnake. Njegova popularnost vrtoglavo raste kako kaze komentator CNN-a. Izrael ce koristiti ovu situaciju u Ukrajini i zaostravanje u Siriji. Uzas nas ceka

I ja

pre 10 godina

Totalni, ali totalni debakl Kostunice i njegove politike - legalnost, pravo, ustav. Kako sad priznati Krim, koji u svojoj deklaraciji o nezavisnosti spominje nelegalnu Deklaraciju MSP o Kosovu? E pa ima da priznamo, kad bacuska kaze!

putin, putineeee......

pre 10 godina

kratko i jasno:"nasa vekovna braca" u kordinaciji sa velikim silama i uzimajuci u obzir misljenje msp u hagu priznali su indirektno kosovo.

slavonska lola2

pre 10 godina

Ako Rusija na ovaj način uzme Krim opet pod svoje onda će Putin kada tada morati priznati Kosovo, mislim da je to svakome jasno i sve drugo bi bilo licemjerno.

Bez obzira, mislim da je to već dogovorena stvar jer se do sada sve razvija poprilično bez puno emocija, pa čak i novinari nisu pretjerano uzbuđeni jer ih se malo filuje sa međusobnim optužbama i pretnjama od strane velikih sila.

RUGOVSKA KLISURA

pre 10 godina

Svaka cast. Svaki narod ima pravo za samoopredeljrnje, cestitam krimljanima i zelim im puno uspeha pod rusijom, ali cisto sumnjam. Sledeci akt: pripajanje kosova albaniji. Zivi bili pa videli!!!!

bojan

pre 10 godina

hmm.....kako mi se cini ako se ovo zaista dogodi i Krim glasi da se pripoju Rusiji, onda ce Ameri pod hitnom zatraziti od rusije da prizna Kosovo ali i da pritisne Srbiju da prizna Kosovo zvanicno....jer kako ja vidim ovo je veoma lako da se desi jer Krim se poziva na Kosovski slucaj.....Ne ce moci R~usija da dobije Krim a da ne prizna Kosovo.....nesto cesto se Kosovo spominje u Ukrainskoj krizi a cini mi se da vec Ameri i Rusi znaju sta ce se desiti....Jao kuku za nas....bice mi svi zaprepasceni sa cinjenicom kad se Rusija oglasi i prizna Kosovo samo da bi dobila Krim i Crno More....daj boze da nisam u pravu ...videcemo....
Pozdrav

Данијел

pre 10 godina

Крим је Русија а Косово је Србија, ту је разлика.Цела Украјина наводно није Руска као што и Црна Гора није српска.А НАТО треба тући њиховим оружјем. Ако нећете независни Крим, повуците признање лажне државе Косово.
Подршка једином каквом - таквом прозору слободе, истине и правде у овом све покваренијем свету - Русији!

Ddule

pre 10 godina

Rusi protiv svoje brace, jos se pozivaju na Kosovo! Gore ne moze biti, a vidi se po komentarima da vecina Srbenda navija za Putina.

Jeli, bre! Kako to da sad odjednom Ukrajinci nisu vise nasa braca, a Putinove Ruse jesu?!

Dali je fino da mi svog brata udozmemo parcetu zemlje, samo zato sto smo se naljutili i jaci smo od njega?

Bojim se da zbog ovakvih slepih "navijaca" dobice i mi kad tad drugi racun. Prvi smo platili '90-tih.

P.S. Mi i Albanci smo dva razlicita naroda, a Rusi, Ukrajinci i Srbende su Slaveni, ista krv.

misa

pre 10 godina

Mogu se kladiti da ako a verovatno hoće Krim 17. marta uđe kao federalni subjekt u Rusiju. Rusija bi do kraja meseca mogla da prizna Kosovo kao drzavu sa sve međunarodnim pravom. Voleo bi to da napokon mi vidimo da nam Rusi nisu nikakva braća već gledaju svoj interes.

Miloš

pre 10 godina

@Petar "Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda?"

Sam si objasnio - podrzavamo odvajanje neceg nezavisnog, jasno definisanog etnicki i teritorijalno ali NE PODRZAVAMO proglasavanje nezavisnosti bivse autonomne pokrajine na koju se doselila masa gradjana iz Albanije a starosedeoci proterani. Neka nam vrate Kosovo i neka i BiH ostane celovita, nemam nista protiv. A ovako kako je sada ne moze mirno da prodje. Krim SE VRACA, odvaja se od necega cemu je vestacki prilepljen a Kosovo je uvek bilo srpsko, vekovima, pa tako i ono treba DA SE VRATI u Srbiju.
(svi (ni)su isti, 11. mart 2014 14:58)

Znači, može Vojvodina da se vrati Mađarskoj?

Poznato platno Paje Jovanovića objašnjava kako je izvesna srpska masa bežeći od Turaka završila tamo, gde inače nikada pre nije živela.

Adam

pre 10 godina

Kako stoje stvari, Rusija se uskoro priznati Kosovo. Ni jedna Vlada Ukrajina nije a i nece.

Iz mnogih komentara se vidi koliko kao nacija ne volimo skolu, a pogotovo Uciteljicu zivota (istoriju, za one koji ne znaju)

Nikola

pre 10 godina

ljudi čitajte kao što je i napisano... taj sud je dao mišljenje, ne i presudu da deklaracija nije u suprotnosti sa važećim međunarodnim pravom. pa šta? mogu i navijači partizana da donesu deklaraciju kojom se ukida crvena zvezda i obrnuto pa to nikoga ne obavezuje.

Istina!

pre 10 godina

Za sve ove koji se prave "mnogo pametni" u fazonu što mi onda ne podržavamo otcepljenje Kosova ako već podržavamo Krim, samo da vam malo osvežim isprano pamćenje Kosovo nikad nije bilo nezavisna država ili teritorija Albanije a Krim je bio deo Rusije koji je jedan presednik svojevoljno poklonio Ukrajni. Kao što je i Tito napravio autonomije od Kosova i Vojvodine a nas nije ni pitao,a to nije demokratski!

Tamo neki

pre 10 godina

@peter zasto Krim da a kosovo ne. Prvo to nije kosovo nego Kosovo i Metohija. Kao drugo trebao bi da naucis sta su nacionalne manjine a sta su narodi, kakva prava imaju jedne nac. manjine a sta kostutivni narod u jednoj drzavi. Ako si isao skolu u EU onda je jasno sto postavljas takvo pitanje a ako si iz novije generacije u SRB a nisu ucio osnovne pojmove, onda jadni mi u buducnosti....

podanik

pre 10 godina

ako se pozivaju na to, znaci da prizanju da je ta odluka suda OK, i time priznaju kosovo!
putin je srbiju pustio niz vodu, ali posto je prethodno dobro naplatio 'zastitu' kosova uzimanjem NIS-a i za Srbiju katastrofalnim ugovorom o juznom toku.
posle ovog, ko jos veruje u pravoslavno/slovensko bratstvo sa rusijom? ne govorim o ruskom narodu, vec o vlasti, ona ce uvek gledati samo interese i nista drugo, a nama ce korumpirani politicari i SPC vladike da prodaju pricu u bratstvu i prijateljestv sa njima ( od skora i sa arapima), a rc je o cistoj ekspolataciji i koriscenju srbije za potkusuriovanje izmedju velikih sila. tu je tito dobro igrao, ali ovi sadasnji samo gledaju da napune dzepove po svaku cenu. ko god je bio pod rusijom, sada bezi glavom bez obzira sto dalje.

Mali Cvrčak

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.
Inače ja nemam ništa protiv odcepljenja mirnim putem bilo koje regije u svetu ako narod koji tu živi tako želi.
(Petar, 11. mart 2014 14:14)
Evo prostog objašnjenja ako ga naravno objave, jer ove činjenice ne odgovaraju agentima stranog interesa koji vode pritupastu kampanju da mi treba da smo za očuvanje teritorijalnog integriteta ukrajine.
Stvar je prosta. Ukrajina je priznala nezavisno Kosovo. Nakon toga mi nemamo nikakve ni moralne ni načelne obaveze da se pridržavamo teritorijalnog integriteta Ukrajine. Pametnome dosta.
PS. A da jedno je ova pučistička neonacistička klika a drugo je bratski Ukrajinski narod.

namestaljka

pre 10 godina

Malo boolje razmisliti i sve je jasno USA priznace Krim a Rusija ce to pozdraviti priznanjem Kosova i na kraju lep kraj za obe strane zar nije tako.

mali radojica

pre 10 godina

E pa @glasac ds moram te razocarati. Ovo sad itekako ide na ruku nama u Srbiji. Svestan je ovaj narod da nema vise Kosova u Srbiji i svestan je da Rusi gledaju svoj interes pa ce lakse onda prihvatiti dogovor sa Pristinom. Ja bih se sada pre brinuo da sam Kosovar ili Bosanac jer Ko je proslo Kosovo pa sad Krim pa na leto Skotska eto resenja za BIH pa i z sever

da.primetim

pre 10 godina

Kosovo, pa Krim, sledi Baskija, Katalonija, Republika Srpska, zapadna Makedonija, Prednjestrovlje, Erdelj, južna Slovačka, Južni Tirol, i jos desetike novih država širom sveta. Uzrok: jedno Kosovo. Posledica: desetine novih država. Da ne zaboravim, i Texas će bitu nezavisan.

onomatopeja

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.
(ALBANAC, 11. mart 2014 15:36)

Samo se zamisli kada posle Krima , ako im uspe sta su naumili , kada krenu druge zemlje da se odcepljuju i proglasavaju nezavisnost. "kosovo drzava" ce biti samo u vasim mislima , nova priznanja necete dobiti jer svaka normalna zemlja koja vas nije priznala imala je ovakav moguci scenario u glavi , oni koji su vas priznali mogu vrlo lako da povuku to priznanje a prema vama moze biti promenjena politika naglavacke. Za tako nesto ima obilnog materijala , od vadjenja ljudskih organa do progona Srba itd. Izmedju ostalog , KiM je sastavni deo Srbije a vasa "kosovo drzava" pod protektoratom NATO. Krace da se izrazim , KiM je okupirana teritorija Srbije koja je bombardovana bez saglasnost SB UN sto je najvece moguce krsenje medjunarodnog prava , NATO vojska usla da "donese mir" a vama se omaklo da pod rezolucijom 1244 UN , koja vam to ne dozvoljava , napravide nekakvu drzavu koju su vecim delom priznale banana drzave.

Zole

pre 10 godina

Ovo se ne moze uporediti sa Kosovom. Pre se moze uporediti sa raspadom Jugoslavije sa zakašnjenjem od 20 godina. Slučaj Krima moze ss uporediti sa Republikom Srpskom Krajinom. Putin igra Milosevicevu igru iz vremena razbijanja Jugosavije. Sve je isto osim sto je Rusija super sila.

Akuzativ

pre 10 godina

Iskreno mi je zao Ukrajinaca ali koliko mi samo zadovoljstvo pruza ovaj kontra efekat Kosova to ne mogu ni da vam opisem. :D

I ono najbolje u celoj prici je to sto je Krim tek pocetak.

my way

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.

Inače ja nemam ništa protiv odcepljenja mirnim putem bilo koje regije u svetu ako narod koji tu živi tako želi.
(Petar, 11. mart 2014 14:14)

To je zamena teza, kao de je jedino sto se kod nas desilo Kosovo? Zasto zemlje koje su podrzavaju nezavisnost Kosova nisu podrzale ne odvajanje, nego ostanak Republike Srpske Krajine i Republike Srpske u Jugoslaviji, pa severa Crne Gore i Kosova (zapravo, dela na kojem su Srbi vecina bili pre ciscenja, koji je bio veci od sadasnjeg severa)? Ne, tad su imale i sad imaju potpuno suprotan stav i to svim sredstvima, pa i silom ga zastupale? Neka je to znacilo i etnicko ciscenje Srba sa njihovih podrucja, nebitno. Svako treba da ima jednaka prava. Ravnopravnost i principijalnost jesu utopija, ali im treba teziti u sto vecoj meri i zato je dobro da svet ide ka multipolarnosti. Sta je po vama principijalno, da Zapad ratuje protiv koga hoce, ubija koga hoce, komada koga hoce, rusi od strane naroda izabrane vlade i postavlja one koje mu odgovaraju, a da drugi cute i nabiju se u misiju rupu? Nece biti. Po meni bi Srbija trebala da bude prva zemlja koja ce priznati Skotsku, ako njen narod bude izglasao nezavisnost. Sto se Krima tice, videcemo kako ce se samozvane ukrajinske vlasti postaviti prema Kosovu. Na kraju, ne stoji paralela izmedju Kosova i Krima, koji je Ukrajina u SSSR dobila, a nikad pre nije bio njen, vec ruski.

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Zašto imam utisak da su nam Rusi zavukli ...
(Bane 69, 11. mart 2014 14:46)
---------------------------------------
Možda Vi imate takav osećaj ali, ja imam sasvim drugačiji?! Imam utisak da su Rusi na Krimu postupili potpuno ispravno, koristeći priliku da se pozovu na "sveto pravo" samoopredeljenja do otcepljenja, koje je praktikovano na teritoriji bivše Jugoslavije. Zar zaista mislite da sada svi narodi na ovoj planeti treba da ćute o američkom zločinu, o američkom kršenju medjunarodnog prava, Povelje UN i svih mogućih konvencija, samo zato da ne bi "presedan" postao praksa ili, da bi dokazali kako su Srbi u Pravu?! Ako baš hoćete da pričate "o zavlačenju" zar nam ga prethodno nisu "zavukli" mnogi, a medju prvima SAD, i EU?! Zašto je toliko lepo kada vam "zavuku" SAD i EU a toliko neugodno i nepristojno kada to urade Rusi na Krimu?! Gospodine, nije strašno ako ste rusofob ali, strašno je ako na osnovu tog svog osećanja donosite pogrešne zaključke.

dejan

pre 10 godina

E neka i treba,pa kad ste mogli Kosovo da priznate kao nezavisnu drzavu(koja vise nikad nece uci u sastav Srbije,realno gledano),onda i svi ostali imaju to pravo,R.Srpska,Skotska,Vels,Texas,Juzna Osetija,Abhazija,Katalonija,svi,apsolutno svi sada treba da proglase nezavisnost,pa lepo neka se zapadne sile kuvaju u corbi koju su sami spremili.

@Misa

pre 10 godina

Tacno. Ne da Rusi nisu nikakva braca, vec naprotiv, sve su smišljeno radili sa Jeremicem da traži od M.S.Pravde mišljenje koje Srbija nije dozvolila, a sad se Rusi pozivaju upravo na taj akt.
Inace, da su želeli da nas zaštite na bilo koji nacin, mogli su kao što su Siriju, kao što su odmah izdvojili Južnu Osetiju i Abhazuju, a danas Krim.
Zato narode, olabavite kad su velike sile u pitanju, one samo gledaju svoj interes. Ako te neprijatelj bombarduje, kako se zove onaj mocan koji to cutke dopušta, a onda nam se uvuku ovde otimajuci sve što vredi. Molite Boga da mi ne budemo sledeci njihov zalogaj.

svi (ni)su isti

pre 10 godina

@Petar "Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda?"

Sam si objasnio - podrzavamo odvajanje neceg nezavisnog, jasno definisanog etnicki i teritorijalno ali NE PODRZAVAMO proglasavanje nezavisnosti bivse autonomne pokrajine na koju se doselila masa gradjana iz Albanije a starosedeoci proterani. Neka nam vrate Kosovo i neka i BiH ostane celovita, nemam nista protiv. A ovako kako je sada ne moze mirno da prodje. Krim SE VRACA, odvaja se od necega cemu je vestacki prilepljen a Kosovo je uvek bilo srpsko, vekovima, pa tako i ono treba DA SE VRATI u Srbiju.

milojko

pre 10 godina

Da li neko stvarno misli da ljudi iz EU i USA izgorese od muke sto ce se Krim pripojiti Rusiji?
Ovde nikio nista ne gubi niti dobija,Krim je bio i bice Ruski, nije ga Zapad ni imao pa ga nije ni izgubio, jedino je Srbija sada sigurni gubitnik Kosova.
Ali ovde se ljudi slade, i misle da Zapadnjaci crkose od muke, boze budala

Старац Фочо!

pre 10 godina

Милане

Крим је био 300 год. у саставу Русије. КиМ није био ни 1 (један) дан у саставу, Албаније!

Nikola

pre 10 godina

Rusija nezvanično priznaje nezavisnost Kosova da bi odvojila Krim. Ali ako se Krim pripoji Rusiji, zašto Kosovo ne bi moglo da se pripoji Albaniji i da onda kaže 'Krim- pandorina kutija koju je otvorila Rusija.'

Mladen Mladenović

pre 10 godina

Rusija nezvanično priznaje nezavisnost Kosova da bi odvojila Krim. Ali ako se Krim pripoji Rusiji, zašto Kosovo ne bi moglo da se pripoji Albaniji i da onda kaže 'Krim- pandorina kutija koju je otvorila Rusija.'
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 11. mart 2014 18:52)
------------------------------------
Kojim je to gesto Rusija "nezvanično priznala Kosovo"?! Gde ste to videli pobogu čoveče? Da li ste pod uticajem nekog stimulansa ili samo sanjate? Da niste Albanac, pomislio bih da se radi o nekom infantilcu, koga su često ispuštali kada je bio mali ali, ovako znam da je ovo normalan način zaključivanja kod većine stanovnika KOSMET-a, albanske nacionalnosti?! Tek ste mi Vi Vašim visokoumnim komentarom razjasnili smisao "Pandorine kutije"?! Verujem da će Vam mnogi, poput mene, biti zahvalni jer su saznali nešto novo? Znači nije važno ono što se desilo na poćetku nego na kraju?! Teško se snalazim u ovoj "logici" ali iz nje proizilazi da se "Pandorina kutija" ne otvara nepravednim ratovima, destrukcijom, izazivanje gladi i svakojake bede, kao i masovnim zločinima već, PRIZNAVANJEM?! Opa Djurdjo ?!

mbr

pre 10 godina

Ja ne mogu da verujem da ljudi ovde, pricaju kako su nas sada Rusi pustili niz vodu i kako ce ovo naskoditi nama.

Ali bre ljudi, Rusi su nas sustinski pustili niz vodu jos 1999. prvo time sto nas nisu snaznije branili, drugo time sto su se kasnije povukli sa Kosova. Ovo sada nemam nikakav uticaj na celu stvar. Kosovo je sustinski nezavisno i mi tu trenutno ne mozemo mnogo da uradimo, a za neku buducnost videcemo. Onog trenutka kada nama kao malom narodu postane jasno, da smo tako mali i nebitni i da treba da svi budemo Srbi, a ne Amerofili, EU-fili, Rusofili itd. bice nam mnogo bolje. Normalno da posto smo mali ne mozemo nista sami i moramo da se kacimo vecima, ali uvek trudeci se da prvo sagledamo svoj inters, a ne vodeci se tudjim interesima.

Krim sustinski ima mnogo veca prava da izglasa nezavisntost od Kosova i s obzirom na istoriju i sve sto se desava u zemlji ja ih ovde apsolutno podrzavam. Videcemo vec sta ce biti, a mi Srbi pamet u glavu.

Saldzo

pre 10 godina

Albanci će na KiM ovo dočekati sa oduševljem.A ko zna možda i Rusija prizna Kosovo u budućnosti,ja ni to ne bih isključio.Rusija gleda pre svega svoje interese i to je potpuno legitimno.Druga je priča što nas dežurni rusofili ubedjuju da sve osim saveza sa Rusijom propast.Dakle treba voditi prosrpsku,a ne neku prozapadnu ili prorusku politiku.
(glasac ds-a, 11. mart 2014 15:14)

Ne verujem da ce priznati Kosovo, ovo je situacija u kojoj Rusija samara NATO njihovim oruzjem da ostvari svoje interese, razmislite malo. NATO zemlje ne mogu da povuku priznanje Kosova kako ne bi ispale smesne, a Rusija koristi tu frku da im parira. Problem je u tome sto Krim hoce da se pripoji Rusiji i nece postojati kao nezavisna drzava tako da nema potrebe za priznavanjem Krima od strane clanica UN, za razliku od Kosova gde Albanci hoce nezavisnu drzavu i koje ne moze da se pripoji Albaniji jer Srbi sa severa to nece prihvatiti i to nece ici bas tako lako kao kod Krima. Plus "Rezolucija 1244" na koju Rusija uvek moze da se pozove za potrebu veta u SBUN. Takodje Rusija ni u jednom trenutku nije Ukrajinski narod satanizovala kroz medije kao sto je radjeno sa nama od strane SAD tokom 90-ih. Sva negativna retorika je uperena iskljucivo protiv politicara u Kijevu. Jako perfidna igra sa Putinove strane, zna stari KGB pukovnik sta radi. Ne podrzavam ga niti sam protiv njega, ali mu za ovaj potez skidam kapu, zaista maestralno odigrano.

majstori

pre 10 godina

Hahahahaha sto volim da vas citam a kada vam je ovo govorio Cedomir Jovanovic pre deset godina jedini odgovor vam je bio, ma pusti drogerasa. I da se razumemo nisam nikad glasao za istog. A sto boli kad draga Rusija uvuce, uffff. Meni je zao svih tamo u Ukrajini i Rusiji sto ih veliki cepaju zbog principa i sujeta. Srbineeee okreni se vise sebi i svojim problemima nisi niko i nista u svetu i kao sto vidis potrosna si roba. Za nasu Srbijicu ziveli, kakva je takva je nemamo drugu!

Nenad, Skopje

pre 10 godina

Petar&Milan
Oni koji sada podrzavaju nezavisnost Krima ne rade to zato sto zaista poznaju tamosnje stanje, vec zato sto se na primeru Krima pokazuje licemerje i neprincipelnost zapadne politike (neko moze, drugi ne moze). Drugo, ova podrska Krima moze imati samo pozitivan efekat za srpske interese sa Kosovom-jer uvidece SAD da presedan koji su ucinili sa Kosovom ne moze biti izoliran i mora doci u buducnosti do momenta kada ce reci dosta je bilo, ajde da se resetuju stvari i vrate na stanje od pre proglasenja nezavisnosti Kosova, jer ovako vise ne moze, svet ce se raspasti zbog, za svetske okvire, nebitnu nezavisnost kosovskih Alabanaca. Nadam se da ti je sada jasnije zasto se svi mi radujemo nezavisnosti Krima, a protivimo se nezavisnosti Kosova!?

sojic

pre 10 godina

Ne kažem da su u pravu što upoređuju Kosovo i Krim ali razumem kako misle.
To se znalo da će mnogi da Koriste presedan Kosova za svoje interese pa šta je zapad mislio da će ljudi verovati u propagandu da je Kosovo jedinstveni slučaj?!

Specijalan slučaj

pre 10 godina

Sad ima s uživanjem da čitam opravdanja koja će domaći eurofanatici da izmišljaju pravdajući "braću" naciste i njihove leleke oko novih država koje će sada proglašavati nezavisnost.
Nema opravdanja ma šta napisali!

Lazarenko

pre 10 godina

Vi što podržavate odvajanje, kako to da ne podržavate nezavisnost Kosova onda? Samo jedno objasnjenje molim.

(Petar, 11. mart 2014 14:14)

Zato sto su to jedinstveni slucajevi koji nemaju veze jedan sa drugim - sui generis - tako su nas motkom naucile zapadne sile koje se sada pozivaju na neko medjunarodno pravo. Po sopstvenom nahodjenju, u jednom slucaju mogu da podrzavam nezavisnost, u drugom da se protivim.
Medjunarodno pravo (ako je uopste postojalo) je suspendovano. Ko ima silu i novac, ili ko se sakrije pod skute mocnijem od sebe koji ima silu i novac, taj moze da sprovodi svoju politiku i da stiti sopstvene interese ne obaziruci se na tricarije poput medjunarodnog prava, pravde, UN-a i slicnih mehanizama za pokoravanje malih i slabih zemalja.
Pandorina kutija presedana i jedinstvenih slucajeva je otvorena, a nije je otvorila Rusija. Rusija samo uziva u posledicama i zavrsava svoje poslove.

swe

pre 10 godina

@matori, bucko, sta vec


Mnogo gledas CNN, prosiri malo vidike, nije dobro biti tako ogranicen i verovati svemu sta ti serviraju. Uzmes informacije sa raznih strana, razmislis, promislis i doneses jedan koliko/toliko uravnotezen stav. Tuzno je da to nisi ukapirao ni pod stare dane.

Filip

pre 10 godina

Braco Srbi cestitam sada vise Kosovo nije "neki tamo bezazlen problem i gotova stvar" kako se servira nego opasan presedan , nije nista dzabe sto smo pricali godinama a tesko ce se vise neko ozbiljan usuditi da ga prizna.

Whiplash

pre 10 godina

Sledeca je Katalonija pa Baskija pa Korzika pa Skotska itd sve dok se ne stigne do Teksasa i dok Kalifornija ne bude trazila pripajanje Meksiku a sve po receptu "SAD-EU"

Tom L'Orizi

pre 10 godina

U skoroj buducnosti ce EU I SAD priznati nezavisnost Cecenije, Dagestana, Ingusetije, Tatarstana, Cuvasije itd pozivajuci se na Krimski primer. Sve mi se cini da Putin zna ovo.

posmatrac

pre 10 godina

(matori, 11. mart 2014 17:06)

Pa i da je istina da je srpska policija "proterivala ne primerenom silom nesrpsko stanovnistvo" sto nema veze sa zivotom , odakle nekom pravo da otima KiM i pravi od nje drzavu? Kolko je srpska policija nesrpsko stanovnistvo proterivalo mozes pogledati u ovih 15god. okupacije KiM sta se dogadja sa srpskim narodom , njihovim crkvama i manastirima , grobljima i da ne zaboravim , "napaceno nesrpsko stanovnistvo" sto vadi ljudske organe i prodaje drogu. Krim naravno nikako ne moze biti ista prica jer tamo nije dozvoljeno da udje EU i NATO koja bi najverovatnije stvorila "profi zrtve" nerukog stanovnistva i etnickog ciscenja.

Беркут

pre 10 godina

Не позива се на КиМ, већ на "mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrana deklaracija nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo" !!!

Владимир

pre 10 godina

(Bane 69, 11. mart 2014 14:46)

То и ја кажем, док типкам са једног новобеоградског сплава...
Руси су криви за све. И за издају Крајине и за санкције РС 90их и за КиМ и све остало...
И није ме срамота што немам мозак и још се потписујем испод коментара.

Ja+

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.
(ALBANAC, 11. mart 2014 15:36)
Samo napred,na Kosovo Srbija nema uticaja jos 80`tih godina.Ujedinite se ali ce vas Americka klesta jos uvek drzati.Za nas jos nisam siguran...da li smo Ruska ili Americka interesna zona.Sudeci po Juznom toku cini mi se Ruska ali nisam siguran.Istoriju kreiraju veliki i jaki.Ne znam kako biste se odcepili od Rusije.

Stefan

pre 10 godina

Vecina ljudi u Srbiji veruje da je Srbiji ucinjena nepravda kada je Kosovo od nje oteto i kad aje pod patronatom NATO, Kosovo proglasilo nezavisnost. Kada je Srbija protestvovala i zbog bombardovanja koje nije bilo odobreno odlukama Saveta bezbednosti i proglasenja nezavisnsoti vecina Evropljana je gledala svoja posla. Jednostavno to ih se nije ticalo, pominjali su stanje na terenu i jedinstvenost slucaja Kosova. Sada se vidi da tja slucaj niti je jedinstven niti je bio dobar. NATO & EU su bombardovali Srbiju i oteli joj Kosovo, Rusija nije bombardovala Ukrajinu ali joj otima Krim. Sada gledamo nemocni bes NATO i EU. To je ono kada nasilniku iz komsiluka neko zvizne samar, jes da nemamo koristi od toga, ali je makar lepo videti :-). Prema tome, narocito uzivam sada kada Rusija baca u lice USA & NATO & EU nebuloze o Medjunarodnom sudu, stanju na terenu, ugozenosti i slicno.

Nevit

pre 10 godina

Drago mi je što je došlo do ovoga, samo zato što su zapadnjaci bili uvereni da Kosovo nije presedan, eto sad su otvorili pandorinu kutiju, očekuje nas val secesija širom sveta i svi će se pozivati na presudu međunarodnog suda... sami su sebi zabili nož u leđa otimanjem Kosova.

student_iz_pakla

pre 10 godina

@ MSP

Jel to dovoljno da se kaze da SAD i EU priznaju nezavisnost Krima? Rusi i Srbi jesu bratski narod a to sto si ti naveo nikako ne govori suprotno.

Zole

pre 10 godina

Neće Rusija tek tako lako prepustiti Ukrajinu zapadu. Ona ce preko Krima ucenjivati Ukrajinu. Ako Ukrajina zeli da se uclani u NATO, moze samo bez Krima a ako se odrekne NATO i EU članstva Krim moze biti sastavni deo Ukrajine sa specijalnim statusom.

pomorac

pre 10 godina

Greota je sto se ovo dogadja Ukrainskom narodu koji generalno sa KiM nije imao nista. Steta je sto ovo nije Baskija ili bar srpske Luzice

kolaricu panicu

pre 10 godina

Pocela je padorina kutija da se otvara , sledeca ja Skotska koja isto tako moze da se pozove na MSP koja je legalizovala ovakve postupke. Pred pocetkom smo loma novog svetskog poretka i njohovih dvostrukih standarda.

Boske

pre 10 godina

Uuups! Mogu zamisliti kako se prepotentno-nadobudni MSP sad zbunjeno češka po glavi i sam sebi izvinjava.

U red mogu stati: Republika Srpska, Kosovo (bez sjevera), sjever Kosova, Škotska, Baskija, Katalonija, Kurdistan i ostali mnogobrojni "presedani" širom svijeta.

Od svih blagorodnih i onih drugih otkrića na ovoj planeti, počevši od točka, preko komunizma, Pinka i turbofolka, do smartphone-a, daleko najgluplje i nejnepotrebnije je bilo ono - Kolumbovo.

007

pre 10 godina

@my way
Odlican komentar!!!!!!!

@bane
a pre Turaka, ciji je Krim bio: grcki, rimski... (kad vec ides u proslost idi do kraja a ne do dela gde tebi odgovara!!!!!!!)

@ALBANAC
Tito skupljao pare od vrata do vrata za bratski nam narod albanski, a ti sad upotrebljavas res bivsi, pa nemoj tako zemljak...

Vlada

pre 10 godina

@putnik
"Bravo! Šah mat."
Poranio si.Nije još mat.Ovo je ono što zovemo šah,šeh,šuh.Mat bi mogao da sevne negde na Baltiku gde su osnovna ljudska prava ruske manjine ugrožena ( nemaju ni dokumenta).
Možda bi naši prijatelji sa zapada mogli da se odbrane od mata tražeći da te države stvarno poštuju prava manjina,da povuku priznanje Kosova i dozvole Srbiji da integriše taj prostor.Ko zna.

Atreides

pre 10 godina

Kakvi plitki komentari.Cuj Rusija sad u nesto uvukla Srbiji. Rusi lepo kazu ako vama Ameri to moze u slucaju Kosova e onda to moze svuda i cao. E sad Amerima ostaje da se pomire sa sudbinom koju su sami izazvali ili da kazu e ebi ga mi smo se ipak zeznuli u vezi Kosova . U principu Ameri su pokrenuli sistem ko je jaci moze da osvaja i pripaja i odvaja teritorije od suverenih drzava i to ce da sada biti sve cesca praksa zahvaljujuci Amerima

Veton

pre 10 godina

@"Nikola"

Amerika insistiranjem na teritorijalnom integritetu Ukrajine, nepriznavanjem samopredeljenja Krima i neprihvatanjem savetodavnog misljenja MSP koji se moze odnositi i na ovaj slucaj, nezvanicno odustaje od nezavisnosti albanske "drzave kosova". Pandorina kutija se otvorila slucajem "drzava kosova" i vreme je da se zatvori dok je jos steta relativno mala. Nista od nezavisne "drzave kosova", jos manje od prisjedinjenja Albaniji jer bi to automatski znacio rat na Balkanu.

Suvereni demokrata

pre 10 godina

Ukrajine vise i nema,oni su ukinuli Ustav,proterali predsednika,postavili batinase za cuvare reda,a bas europski ministri potpisali drugacije i nisu odrzali potpis,nema ga ko bi sa njima saradjiva,hahahahahha.

Racip druze moj

pre 10 godina

(milan, 11. mart 2014 13:14), Racip, ti li si?
e, ovako Racip, jeste da nama ne ide u prilog, ali po zna koji put ostvaruje se ona stara "sila boga ne moli". sad tvoji prijatelji ne znaju sta da rade pa ce verovatno iskaliti bes na nama. ali to je tako, a dokle ce videcemo. u svakom slucaju, ti i ja na kraju krajeva cemo da resvamo pitanje KiM, kad se svi zabave o svom jadu, a tebe napuste.
inace, Albanija je ozbiljna drzava i nece se nikada upustiti u takvu avanturu
sto neko napisa, drago mi je zbog zapadnih "prijatelja", "impotencije", "besa", tebe Racip...

Ja+

pre 10 godina

U vezi Kosova sa vise strana pa i Rusije upozoravamo da je to krsenje m. prava.Jel to to,dobro mi cemo tako bez obzira sto to nije u redu.Svi sem Hrvata i Albanaca znaju da to nije u redu.Samo napred idemo ,Krim pa onda........

zlotrov

pre 10 godina

Ako bre, tako i treba. I svako treba da se pozove na kosovo. Molim lepo, sta je problem. Ako se nisu krsila nikakva prava dole na kosovu, zasto bi se krsila bilo gde na ovom svetu?(ironican sam naravno). Joj, jedva cekam da ovo uhvati maha, pa da svaki "sokak" trazi neku nezavisnost. Sve ce to nekome da se obije o glavu.

munz

pre 10 godina

Srbi i Ukrajinci su celoj priči poniženi, zgaženi, ne pitaju se nizašta. A biće sve jasnije kada se jednog dana uopšte sazna ko je zaista koristio snajpere i ko u stvari stoji iza nacističkih (apsolutno manjinskih) grupa. VELIKI se pitaju i rade kako hoće. Povremeno, poput Kosova, Abhazije, Krima, sudare se politički, a silu primeni onaj u čijoj je pisanoj ili nepisanoj zoni interesa. Srbija je u NATO podneblju, nešto što Milošević nije shvatio 1991, i biće kako oni kažu - kao što jeste. Krim je u ovom drugom. I bar bi morali da budemo pristojni prema svojoj braći u Ukrajini, a prema braći u Rusiji možemo da iskazujemo ljubav ili šta god - i samo da nam bude drago što su "pokazali" Amerima i Britancima. A pitanje je koliko je sve ovo neočekivano i neplanirano i nedogovoreno između njih.

gresis lafe

pre 10 godina

Ako je krim rusija onda je kosovo albanija, prodali na "braca" rusi na keca, e moji glupi srbi na koga se vi palite.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (15, 11. mart 2014 15:09)
Nisu nas prodali Rusi nego Milosevic a overili Toma i Vucic.Dacic je samo zarad fotelje bio izvrsilac.To sto su pevali drugu pesmu zbog koje su i dosli na vlast ne smeta, jer su njihim pristalicama krivi Rusi, oni taman posla.

vv

pre 10 godina

o cemu mi pricamo ovde...ukraina se odvojila od sssr pod uslovom da rusija zadrzi baze na krimu...kosovo se odvojilo od srbije bez ikakvih uslova...ceo problem je upravo u tome...medjunarodni sud pravde je dozvolio takvo odvajanje,sto uopste nije isto u slucaju ukrajine...krim je sada uradio isto sto je i kosovo ucinilo,a ako na referendumu izglasaju zelju da se pripoje rusiji,kosovo ce traziti to isto sa albanijop...ALI...sever kosova isto tako moze da se odvoji i pripoji srbiji kao i republika srpska......,...a onda i presevo to isto moze da trazi...
sve u svemu velika svetska frka...
da bi se ispravila greska medjunarodnog suda pravde i ,da bi se sve vratilo na mesto,treba ponistiti pravo kosovu da se samoopredeli

heroji svih zemalja poubijajte se

pre 10 godina

E moj bivsi zemljaci, drago mi je sto ce sada i Kosovo ce proglasiti ujedinjenje sa Albanije,isto kao sto ce Krim ce
se ujediniti sa Rusijom, cestitamo Krimu za uspesni referndum, i Rusku dumu da usvoji zakon o ujedinjenje.
(ALBANAC, 11. mart 2014 15:36)

Važi zemljak. Želim vam da što pre stignete vašu "Majčicu" Albaniju u standardu, ljudskim pravima i da se što više obogatite od "farmaceutskih" usluga, ali pruženih Zapadu ako može, oni bolje plaćaju, mi smo i ovako ko drogirani...

Miloš

pre 10 godina

Međunarodno pravo se zasniva na jednoj jedinoj stvari - sili. Ostalo je sve samo lepa maska.

I britanski ministar spoljnih poslova Hejg je to lepo objasnio u jednoj rečenici, kada su ga pitali da li je moguća neka vojna intervencija u Ukrajini ili takva pomoć ukrajinskoj vladi. Odgovor je "To je isključeno. Rusija je nuklearna sila."

Naš jedini problem je što nismo nuklearna sila, a ponašali smo se kao da jesmo. Nije pravedno, ali je bilo potpuno očekivano i u tom smislu samo sebe možemo da krivimo što smo se namestili jačem da nas klepi po nosu, opravdano ili ne...

Marko

pre 10 godina

Ja samo mogu da porucim zemljama koje bi da kritikuju Rusiju, pozivaju se na medjunarodno pravo itd da takve zemlje prvo odmah i bezuslovno povuku odluku o priznanju tzv nezavisnog Kosova. Ukoliko one ne povuku odluku nemaju nikakvog prava da kritikuju Rusiju ili Krim od "jedinstvenog slucaja" nema nista.

dukisha

pre 10 godina

Samo ne mogu da ne primetim koliko Amerikanci i EU hitro reaguju kad se Krim poredi sa Kosovom, kao da pokušavaju u korenu da saseču svako poređenje sa tim. Ali kasno je sada, dragi (ne)prijatelji. Bili ste upozoreni da otvarate pandorinu kutiju, sada gledajte proizvod vaših interesa. A činjenica je da je su UN i SB izgubili svaki legitimitet, pogotovu što se danas nakon 15 godina od bombardovanja javljaju glave koje su vodile rat protiv nas, otvoreno priznavajući da su napravili grešku.

Istinu obrisati

pre 10 godina

Ne zelite da objavite moj komentar da Ukrajna nije priznala Kosovo, nijedna vlada niti im pada na pamet a objavljujete lazne "znalacke" komentare kako je Ukrajna priznala Kosovo....

Seattle

pre 10 godina

Eto ga sad. Vrace se kao bumerang i vratice se opet. Pre nekoliko godina analiticari sirom sveta su upozoravali kako ce priznavanje Kosova ostaviti dalekosezne posledice na svetsku geopolitiku. Zao mi je samo sto se ova anglo-saksonskog praksa pozivanja na prethodne slucajeve ne desava onima koji su priznali Kosovo nego nesretnoj slovenskoj braci. Da podsetim, Ni Ukraina ni Rusija nisu priznali Kosovo.

ДОГОВОР НАФТАША

pre 10 godina

Људи немојте се нервирати и свађати, јер је све договорено између најјачих сила на свету.
Врло брзо ће да ПОСКУПИ гас и нафта, а зараду ће поделити мултинационалне компаније које су и довеле на власт председнике тих сила.

whatever

pre 10 godina

@bosna

Nejasno je zasto potomci onih koji su primili veru okupatora i time saradjivali sa okupatorom Bosne, danas izigravaju najvece branitelje Bosne imisle da imaju vise prava na Bosnu od drugih koji zive u Bosni a koji nisu pristali da prihvate veru okupatora. Imas neku ideju?

St3fan KG

pre 10 godina

sigurnost Rusije lezi u nuklearnom naoruzanju, to svi znaju, zato niko ne i zlazi sa tolikim kritikama, znaji da ce odgovor rusije biti zestok. U slucaju rata, Nemacka, Francuska, Engleska itd ce biti obrisane sa mape...
(misic, 11. mart 2014 14:29)


U slučaju rata, ceo svet se će biti zbrisan

Djordje

pre 10 godina

Točak istorije i njenog uticaja na savremene događaje se ne može zaustaviti.
Kao što su u XVIII veku učinile britanske kolonijalne teritorije na severoistoku Severne Amerike, a zatim Evrope, Južne Amerike, kasnije Azije i Afrike, potom, diktat koji je naložio MSP u Hagu da legalizuje separatizam Kosova, povukao je konac "paranja džempera" svuda u svetu.
Da li će na tom tragu istrajati Škotska, Baskija, Severna Irska, Katalonija, zapadna Makedonija (deo FYROM) i druge territorije-države ostaje da vidimo! Sigurno je jedno, da će novi udžbenici geografije izgledati drugačije od onij koji su se koristili do sada.
Odluku MSP u Hagu mogu slediti i na nju se pozivati, legitimno, svi narodi koji žele i iskažu stav i odlučnost za samostalnošću.
Samo SILA može da spreči ali privremeno. Svako posejano seme teži da nikne, kad tad. Zar nije tako u životu i u prirodi?

x files

pre 10 godina

žao mi je ukrajine ali pravno gledajući po engleskom i americkom pravu krim ima pravo na otcepljenje pozivajući se na precedance. ne vidim kako sad bilo ko ko uradi referendum moze biti osporen.

aks

pre 10 godina

"...uzimajući u obzir i mišljenje Međunarodnog suda pravde o Kosovu, u kome se navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti dela jedne države ne krši međunarodno pravo..."

Fenomenalno!

Dzoni

pre 10 godina

@Edding
Takva romantičarska slika o pravičnosti je veoma naivna da se ne izrazim nepristojno. Pravo u međunardonim odnosima služi isključivo sili - Rusija ima de facto jurisdikciju nad Čečenijom i to će biti Rusija sve dok je tako. Kosovo je bilo srpsko dok nismo vojnom silom oterani 1999 godine. Tako će biti i sa Krimom. Jedino je pitanje da li će neko moći i smeti da vojno primora Rusiju da se povuče sa Krima?

wer

pre 10 godina

jos niste shvatili???

zakon jaceg vlada od kada su majmuni postali inteligentni, a samo potpuni slepac moze da to ne vidi..

pravda? e moji hipsteri...

mlekadzija

pre 10 godina

Da li je duh iz boce ili Pandorina kutija ne znam ali sada su sirom otvorena vrata za sve secesionisticke pokrete u svetu. I svi ce se pozivati na primer koji im odgovara...naravno ukoliko to dozvole drzave u kojima su takvi pokreti postoje.

Arben

pre 10 godina

Zavoljeli se, zaljubile se, stvoriše familiju, puno djece, došlo vrijeme ženidbe, udaje.. dođoše zetovi, snaške, vuku svi na svoju stranu, traže da se odvoje, neko traži i miraz, neko svoj dio imanja, neki još u grbači roditelja(nesposobni),neki sposobni sve ostave samo da se maknu, neki i ljubomorni i zlobni, neki pošteni i dobri pa najebu, e to ti je isto i sa državama. A najgore je njima mješanih brakova, uh.... znate več sami dalje . Na kraju svi če pomrijeti i ništa neče sa sobom ponijeti u grob. A nasljednici? Još gori i najgori. Neznam šta sam htio reči hm... ustvari znam, ali kome? kad smo svi isti tu negdje.

Kefalica

pre 10 godina

У последњих 25 година преседане су стварали искључиво САД уз подршку ЕУ и НАТО пакта.
Први преседан: стварање нових држава уз позивање на самоопредељење народа - случај Косова.
Други преседан: смена власти на улици.
Оба преседана су увод у анархију и катастрофу. Досадашња вербална упозорења упућена НАТО пакту нису била ефикасна. На практичним примерима се ипак најбоље учи.

asd

pre 10 godina

Mnogi koji komentarisu ovde govoreci da je Kosovo "specijalan" slucaj zbog "genocida", ili ne znam cega, nisu upuceni u neke stvari. Misljenje koje je dao sud pravde nema veze sa tim stvarima. Pitanje je bilo "Da li je Kosovo svojim proglasenjem nezavisnosti prekrsilo medjunarodno pravo?", i sud je dao odgovor "ne", i tu se svaka prica zavrsava. Cim nesto nije zabranjeno , znaci da je dozvoljeno, a ovo misljenje prakticno daje svakoj autonomnoj pokrajini u svetu pravo da se unilateralno ocepi, i kraj.