Subota, 08.03.2014.

08:16

Pao mrak, još ništa o avionu

Avion "Malezija erlajnsa" sa 239 putnika i članova posade nestao je jutros sa radara. Spasilačke ekipe tragaju za letelicom, a strahuje se da se srušila u more.

Izvor: B92

Pao mrak, još ništa o avionu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 10 godina

Stolen European Passports on Missing Plane
By COLLEEN BARRY Associated Press Mar 8, 2014, 10:05 AM
Foreign ministry officials in Rome and Vienna confirm that names of two nationals listed on the manifest of the missing Malaysian airlines flight match passports reported stolen in Thailand.

Italy's Foreign Ministry said Saturday that an Italian man whose name was listed as being aboard is traveling in Thailand and was not aboard the plane.

A foreign ministry functionary, who spoke on condition of anonymity, confirmed Italian reports that Luigi Maraldi had reported his passport stolen last August.

Italian news agency ANSA says Maraldi called home after hearing reports that an Italian with his name was aboard the plane.

Austrian Foreign Ministry spokesman Martin Weiss confirmed that a name listed on the manifest matches an Austrian passport reported stolen two years ago in Thailand. Weiss would not confirm the identity.

xy

pre 10 godina

Postovane kolege, kao covek iz struke ljubazno vas molim da se suzdrzite komentara zato sto ni CAA ne zna sta je sa letelicom...tu moze da bude milion razloga zbog cega nestane...od najobicnije banalnosti do ozbiljnih konsekvenci...

student Vazdusnog odseka Saobracajni fakultet
(vazduhoplovni inzinjer, 8. mart 2014 15:52)
Avion moze pasti zbog uzroka a ne zbog konsekvenci (posledica)kako ti kazes. Jak si mi ti inzenjer!!

kinderLaden

pre 10 godina

Mozda si ih vanzemaljci uvukli magnetnim snopom u NLO ako su leteli preko bermudskog trougla...treba odmah pozvati Moldera i Skali ali nema potrebe, trece oko uvek sve zna. : )))

STS 157

pre 10 godina

Angazujte Vucica,on ce ga naci sigurno
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pendula, 8. mart 2014 11:54)

Ti si sad kao ispao duhovit?
Koliko ima umobolnih i bolesnih ljudi...

Boki

pre 10 godina

ne znam zašto niko ne sme da objavi da je potvrđeno da se avion srušio. Vijetnamci potvrdili, ostali se prave ludi.

UPDATE [12:37]: Tuoi Tre, a leading daily in Vietnam, reports that the Vietnamese Navy has confirmed the plane crashed into the ocean. According to Navy Admiral Ngo Van Phat, Commander of the Region 5, military radar recorded that the plane crashed into the sea at a location 153 miles South of Phu Quoc island.

?

pre 10 godina

Na listi putnika se nalazi ime i br. pasosa Italijana koji je u avgustu 2013. prijavio kradju bas tog pasosa u Tajlandu.
Kontaktirao je porodicu i italijanske vlasti demantujuci da je bio na tom letu i da je uopste imao kartu.

???

Teorije

pre 10 godina

Terorizam za sada otpada jer mislim da bi neko već preuzeo odgovornost za bombu da je to u pitanju, a i sigurnost je danas mnogo veća nego ranije tako da su i šanse za terorističkim napadima minimalne.
Raspad aviona u vazduhu mi ne izgleda kao moguće jer mislim da bi do sada već naleteli na neke delove. Naravno ostaje mogućnost da su i naleteli, ali za sada još ne objavljuju.
Incident sličan onome AF447 je izgledan jer nam je ta situacija poznata i isto ako i u toj situaciji nije bilo nikakve reakcije kabine, ali upravo zato što nam je ta situacija poznata velika je verovatnoća da nije taj slučaj.
Vojno delovanje sa zemlje ili iz vazduha je isto tako moguće, ali sa druge strane mislim da to ne bi moglo da se krije i da bi neka druga vojska to uočila.
Uglavnom dok ne nađu olupinu i crne kutije nećemo znati ništa.

Ostaje onaj tračak nade da je avion možda otet i nekim čudom sleteo negde drugo, ali ne javljanje potencijalnih otmičara ili neke druge frakcije govori da je to samo nada da ima preživelih u ovom slučaju.

Sofronije Leghorn

pre 10 godina

@Izvidjac, jel to onaj Sveta Vranic sto je bio sef za skolovanje kada su provukli Premovica bez dozvole na B737? Onaj protiv koga je pokrenut krivicni postupak za ugrozavanje bezbednosti saobracaja a ponovo safety u Er Srbija? Ajd, podseti nas i to...

737MAX, izuzev maksimalnog ega, i maksimalno nepoznavanje materije. Ocigledno ne znas za Jat-ov YU-ANW koji je prosao kroz Cb u Zapadnoj Africi.

Uzas koliko "strucnjaka".

vazduhoplovni inzinjer

pre 10 godina

Postovane kolege, kao covek iz struke ljubazno vas molim da se suzdrzite komentara zato sto ni CAA ne zna sta je sa letelicom...tu moze da bude milion razloga zbog cega nestane...od najobicnije banalnosti do ozbiljnih konsekvenci...

student Vazdusnog odseka Saobracajni fakultet

Morski Vuk

pre 10 godina

Leteo sam za Vietnam iz Kuala Lumpura pre 6 meseci sa tom kompanijom.
Secam se da su nadomak obale Vietnama bile mnogo jake turbulencije , nisam plasljiv , letim cesto ali secam se da nije bio bas prijatan let. Za nedelju dana opet sa njima letim za Bangkok.

ado

pre 10 godina

af447 se srusio zbog lose saradnje pilota u kabini, verovatno i zbog panike kopilota koji je u tom trenutku bio za komandama, koji je uspeo totalno ispravan avion pogresnim odlukama da uvede u stall i srusi u okean...trebalo im je dve godine da pronadju olupinu na dnu okeana, izvade crne kutije i saznaju pravi razlog...sto se tice ovog aviona, s obzirom da je nestao bez ikakvog javljanja od strane pilota, moguce je da se avion raspao u trenutku (bomba ili strukturni raspad), a ovaj avion (m9-mro) je pre par godina bio umesan u sudar na aerodromu sa drugim avionom...ko zna, mozda je nekvalitetna popravka dovela do raspada u toku leta...samo velika verovatnoca je da bi do sada bili primeceni ostaci na povrsini...ovako izgleda da se srusio ceo i potonuo direktno na dno...

B737MAX

pre 10 godina

@izvidjac

Ocigledno da ti ne razumes text koji sam ja napisao,video sam mnoge avione kako izgledaju posle ulaska u CB to jest olujni oblak,i znam mnogo vise nego ti jer sam pilot na Boingu 737 i imam na njemu 2500h,ulaskom u CB nije zagarantovano da ce se avion srusiti ali moze da pretrpi znacajna ostecenja...a moze i da nestane.I kao saobracajni pilot u prestiznoj kompaniji do sada nisam upoznao coveka koji ulece u olujni oblak a ne zeli da ga izbegne ! prema tome tisina i idi igraj flight simulator i gledaj Air Crash Investigation.

NenadBod

pre 10 godina

@ Boeing Long Beach Testing Center
Triple 7 long range je odlican avion. Al da se razumemo. Stvar je u odrzavanju, malezija nije bas zemlja u kome je safety number one. FYI boeing ne pravi delove u kini.

Malaysia Airlines NIKADA nije imala B777-200LR (Long Range) već B777-200ER (Extended Range). Trenutno ih ima 14 (2 su prosleđena drugim kompanijama, + 1 ovaj od jutros koji je bio 2002. godište, ostali su 1997-2004. godište).

Ova kompanija je na 34. mestu ispred Aeroflota, Alitalie, Iberie, Japan Airlinesa, Turkish Airlinesa i drugih, mnogo većih i uglednih kompanija. Siguran sam da si pomešao Maleziju sa Indonezijom koja je jedna od najniže rangiranih zemalja na svetu po bezbednosti avio saobraćaja.
Nadam se i da si u potpunosti razumeo srpski jezik kojim se piše na ovim stranicama.

Zomi

pre 10 godina

@insane
Air France-u su se zaledile pitot tube koje ocitavaju brzinu, ali to i nije tako retko to jest desava se i postoje procedure za to. Ovo zaledjivanje nije srusilo avion. Avion je srusio pilot to jest prvi oficir koji je refleksno vukao palicu za upravljanje na gore ni ne shvatajuci to. Tako je avion naterao u stall i avion je pao kao komad betona u okean.

Inace kada se to desilo kapetan jee bio na odmoru i avionom su letela 2 neiskusnija prva oficira. Kapeatan se vratio u kokpit za vreme krize koja je trajala par minuta i shvatio sta se desava ali nazalost shvatio je prekasno i nisu imali vremena da reaguju.
Znaci krivac za pad AF je pilot

Boeing

pre 10 godina

Sta im je trebalo da menjaju tako dobar avion kao 747? Realno nisu dobili nista posebno na performansama da bi opravdalo tolika sredstva ulozena, a rezultat vidimo kakav je. Sve u svemu strasno.

Nesreća

pre 10 godina

Avionske nesreće su uvek uznemiravajuće jer tu najčešće nema preživelih putnika i ovakva vest je mnogo strašna. Međutim kada bi se napravila istraživanja vezana za broj poginulih u saobraćajkama verujem da bi dobili rezultat da je vožnja autom najrizičnija.

Pilot

pre 10 godina

Direktor za bezbednost saobracaja u Air Serbija Sveta Vranic je proslog petka podneo ostavku na to mesto. Neka pravi novinari provere razloge zasto je to uradio i mislim da ce na taj nacin sprecifi da se desi ovakva avionska nesreca. Kao njegov kolega znam da je to uradio iz moralnih razloga jer je bezbednost saobracaja ispod dozvoljenih granica i na taj nacin je pokusao da skrene paznju i da pokusa da se pod hitno nesto uradi. Neobjavljivanjem ovog komentara i neproveravanjem ove lako proverljive informacije (dovoljan Vam je jedan telefonski poziv) bicete i vi odgovorni za nedaj boze bilo kakvu avionsku nesrecu.

smog

pre 10 godina

Koji bolestan narod kad ovakve komentare mozes da procitas na tako jezivu vest! Nama stvarno treba jedna apokalipsa da su ljud od neljuda ocisti. Nadam se da ce se i zjave @ pilota proveriti, imam dobrih razloga da verujem da covek ne preteruje.

Airwalk

pre 10 godina

Uzas,te dve bebe i ostale zrtve, koliko ljudi je danas ostalo bez oca,majke,brata,sestre i dobrog prijatelja. Bas mi ova vest pokvarila dan. Nije ni bitno zasto je avion pao,pao je zbog gluposti jer glupost je neunistiva.

B737MAX

pre 10 godina

Ovaj sto pise da se na Air Fransovom A330 zaledio brizinomer je smesan haah brzinomer ne moze da se zaledi kao prvo..moze da se zaledi PITO CEV koja utice na ocitavanje brzine.Zatim pilotima i avionima NIJE DOZVOLJEN ULAZAK U OLUJU ni sa najmanjom brzinom....tako da svaki normalan pilot ce izbeci ulazak u Kumuloninbus koji je dovoljno snazan da rasparca bilo koji avion u sekundi ...tu su vertikalna smicanja vazduha i po 60 m/s .Tako da ne lupetaj gluposti vec sacekaj zvanicni report sta se zaista desilo !

THQ

pre 10 godina

Rekao bih sa pozamašnim iskustvom gledanja "air crash investigation" da je prvi uzročnik bomba jer se desi trenutno i bez ikakve mogućnosti da se reaguje ili obavesti najbliži toranj.

Inače, mislim da je kroz oluju praksa da se poveća brzina kretanja jer bi turbulencije "izlomile" avion da ide manjom brzinom, jesi li siguran za smanjivanje brzine?

sb grande

pre 10 godina

Nasli danas da se voze avion, umesto da sede pored svoih zena...boze gde ide ovaj svet, bog stvorio zene , ko je rekao da pravite avione..

milan

pre 10 godina

Smeo bih da se opkladim da je u pitanju bomba i da se letelica raspala u sekundi. Avion je bio pun Kineza pa je mozda u pitanju jos jedna teroristicka akcija islamista sa zapada Kine. Zbog eksplozije nije bilo nikakvog signala za pomoc a posto se sve desilo na velikoj visini komadi su rasprseni nad velikom povrsinom. Verovatno ce im trebati dosta vremena da nadju nesto.

lex speciallis

pre 10 godina

Mozete slozbodno da napisete NAZALOST da se avion srusio,jer da nije tako do sad bi se neko javio iz tog aviona, neko bi ga video,pronasao, kako god hocete u svetu ovako moderne tehnologije narocito,...i nazalost ovakve situacije su vec poznate.

Boeing Long Beach Testing Center

pre 10 godina

Triple 7 long range je odlican avion. Al da se razumemo. Stvar je u odrzavanju, malezija nije bas zemlja u kome je safety number one. FYI boeing ne pravi delove u kini.

Milos BG

pre 10 godina

Cudno je da piloti nisu prijavili neki problem. Jer da je doslo do neke eksplozije ili raspadanja aviona u letu ostaci bi bili rasuti po velikoj povrsini mora i bili bi lako uocljivi.. ovako se avion verovatno srusio u more u jednom komadu.. nadam se da gresim..

BG

pre 10 godina

Ne mora da znači da je bomba...nagli gubitak visine moze da bude izazvan i nekim mehaničkim kvarom...pa 2002 jedan 747 se raspao na 10.000 metara zbog pukotine u repu koja nije sanirana kako treba...I ne zaboravite da je u pitanju malezijska kompanija a svako malo bolje upucen zna da Malezija i njihova komercijalna avijacija nema baš sjajne rezultate u sigurnosti

insane

pre 10 godina

Air France-ovom avionu se u oluji zaledio brzinomer, pa piloti nisu mogli da procene brzinu i leteli su prebrzo. Inace, avionima je dozvoljen prolazak i kroz snažnije oluje, samo što moraju da poštuju proceduru, a to je da između ostalog smanje brzinu. Taj problem su imali samo Airbus-ovi avioni. Nakon toga su ti problematicni brzinomeri zamenjeni na svim njihovim avionima.
Mozda sada ovo deluje strašno, ali setite se da se više od 50% putničkog saobraćaja obavlja vazdušnim putem. Možete li da zamislite koliki je to obim? Samo na našim putevima pogine jedva nešto više ljudi godišnje, nego u nesrećama avio prevoza na svetskom nivou.

electric_mojo

pre 10 godina

Mnogo mi je zao, cesto letim za Maleziju i Aziju, i kada je god moguce, letim ovom kompanijom. Osoblje je veoma profesionalno uz cuvenu azijsku ljubaznost.

Saucesce porodicama.

SVD‚

pre 10 godina

Ja sam skoro leteo sa Boeing-om 777 i u toku leta je nestalo struje iako taj model nije bio ugrožen zbog baterija kao novi "dreamliner" 787. Ko zna šta se desilo sa ovim avionom ali imam loš predosećaj.

BG

pre 10 godina

A 777 do prošle godine bio avion sa najboljim rekordom što se tiče bezbednosti...što ovo miriše na let 447 i njegov nestanak iznad Atlantika 2009. Daj boze da grešim :-(

Kluz

pre 10 godina

Kada avion nestane sa radara na ovaj nacin prvo nasta se posumnja je eksplozija u vazduhu. Avion je leteo na FL350 (35,000 feet = 10,500m) i da se nesto drugo desilo sigurno bi posada imala vremena da obavesti kontrolu leta. Prijavljeni su neki problemi sa radarskim signalom kratko pre nego sto je avion potpuno nestao. Ako je bila eksplozija, moguce da je radar detektovao vise odvojenih delova aviona i to prijavio kao gresku...

electric_mojo

pre 10 godina

Mnogo mi je zao, cesto letim za Maleziju i Aziju, i kada je god moguce, letim ovom kompanijom. Osoblje je veoma profesionalno uz cuvenu azijsku ljubaznost.

Saucesce porodicama.

Kluz

pre 10 godina

Kada avion nestane sa radara na ovaj nacin prvo nasta se posumnja je eksplozija u vazduhu. Avion je leteo na FL350 (35,000 feet = 10,500m) i da se nesto drugo desilo sigurno bi posada imala vremena da obavesti kontrolu leta. Prijavljeni su neki problemi sa radarskim signalom kratko pre nego sto je avion potpuno nestao. Ako je bila eksplozija, moguce da je radar detektovao vise odvojenih delova aviona i to prijavio kao gresku...

Pilot

pre 10 godina

Direktor za bezbednost saobracaja u Air Serbija Sveta Vranic je proslog petka podneo ostavku na to mesto. Neka pravi novinari provere razloge zasto je to uradio i mislim da ce na taj nacin sprecifi da se desi ovakva avionska nesreca. Kao njegov kolega znam da je to uradio iz moralnih razloga jer je bezbednost saobracaja ispod dozvoljenih granica i na taj nacin je pokusao da skrene paznju i da pokusa da se pod hitno nesto uradi. Neobjavljivanjem ovog komentara i neproveravanjem ove lako proverljive informacije (dovoljan Vam je jedan telefonski poziv) bicete i vi odgovorni za nedaj boze bilo kakvu avionsku nesrecu.

BG

pre 10 godina

A 777 do prošle godine bio avion sa najboljim rekordom što se tiče bezbednosti...što ovo miriše na let 447 i njegov nestanak iznad Atlantika 2009. Daj boze da grešim :-(

SVD‚

pre 10 godina

Ja sam skoro leteo sa Boeing-om 777 i u toku leta je nestalo struje iako taj model nije bio ugrožen zbog baterija kao novi "dreamliner" 787. Ko zna šta se desilo sa ovim avionom ali imam loš predosećaj.

lex speciallis

pre 10 godina

Mozete slozbodno da napisete NAZALOST da se avion srusio,jer da nije tako do sad bi se neko javio iz tog aviona, neko bi ga video,pronasao, kako god hocete u svetu ovako moderne tehnologije narocito,...i nazalost ovakve situacije su vec poznate.

insane

pre 10 godina

Air France-ovom avionu se u oluji zaledio brzinomer, pa piloti nisu mogli da procene brzinu i leteli su prebrzo. Inace, avionima je dozvoljen prolazak i kroz snažnije oluje, samo što moraju da poštuju proceduru, a to je da između ostalog smanje brzinu. Taj problem su imali samo Airbus-ovi avioni. Nakon toga su ti problematicni brzinomeri zamenjeni na svim njihovim avionima.
Mozda sada ovo deluje strašno, ali setite se da se više od 50% putničkog saobraćaja obavlja vazdušnim putem. Možete li da zamislite koliki je to obim? Samo na našim putevima pogine jedva nešto više ljudi godišnje, nego u nesrećama avio prevoza na svetskom nivou.

B737MAX

pre 10 godina

Ovaj sto pise da se na Air Fransovom A330 zaledio brizinomer je smesan haah brzinomer ne moze da se zaledi kao prvo..moze da se zaledi PITO CEV koja utice na ocitavanje brzine.Zatim pilotima i avionima NIJE DOZVOLJEN ULAZAK U OLUJU ni sa najmanjom brzinom....tako da svaki normalan pilot ce izbeci ulazak u Kumuloninbus koji je dovoljno snazan da rasparca bilo koji avion u sekundi ...tu su vertikalna smicanja vazduha i po 60 m/s .Tako da ne lupetaj gluposti vec sacekaj zvanicni report sta se zaista desilo !

Boeing Long Beach Testing Center

pre 10 godina

Triple 7 long range je odlican avion. Al da se razumemo. Stvar je u odrzavanju, malezija nije bas zemlja u kome je safety number one. FYI boeing ne pravi delove u kini.

Milos BG

pre 10 godina

Cudno je da piloti nisu prijavili neki problem. Jer da je doslo do neke eksplozije ili raspadanja aviona u letu ostaci bi bili rasuti po velikoj povrsini mora i bili bi lako uocljivi.. ovako se avion verovatno srusio u more u jednom komadu.. nadam se da gresim..

Airwalk

pre 10 godina

Uzas,te dve bebe i ostale zrtve, koliko ljudi je danas ostalo bez oca,majke,brata,sestre i dobrog prijatelja. Bas mi ova vest pokvarila dan. Nije ni bitno zasto je avion pao,pao je zbog gluposti jer glupost je neunistiva.

BG

pre 10 godina

Ne mora da znači da je bomba...nagli gubitak visine moze da bude izazvan i nekim mehaničkim kvarom...pa 2002 jedan 747 se raspao na 10.000 metara zbog pukotine u repu koja nije sanirana kako treba...I ne zaboravite da je u pitanju malezijska kompanija a svako malo bolje upucen zna da Malezija i njihova komercijalna avijacija nema baš sjajne rezultate u sigurnosti

Nesreća

pre 10 godina

Avionske nesreće su uvek uznemiravajuće jer tu najčešće nema preživelih putnika i ovakva vest je mnogo strašna. Međutim kada bi se napravila istraživanja vezana za broj poginulih u saobraćajkama verujem da bi dobili rezultat da je vožnja autom najrizičnija.

B737MAX

pre 10 godina

@izvidjac

Ocigledno da ti ne razumes text koji sam ja napisao,video sam mnoge avione kako izgledaju posle ulaska u CB to jest olujni oblak,i znam mnogo vise nego ti jer sam pilot na Boingu 737 i imam na njemu 2500h,ulaskom u CB nije zagarantovano da ce se avion srusiti ali moze da pretrpi znacajna ostecenja...a moze i da nestane.I kao saobracajni pilot u prestiznoj kompaniji do sada nisam upoznao coveka koji ulece u olujni oblak a ne zeli da ga izbegne ! prema tome tisina i idi igraj flight simulator i gledaj Air Crash Investigation.

smog

pre 10 godina

Koji bolestan narod kad ovakve komentare mozes da procitas na tako jezivu vest! Nama stvarno treba jedna apokalipsa da su ljud od neljuda ocisti. Nadam se da ce se i zjave @ pilota proveriti, imam dobrih razloga da verujem da covek ne preteruje.

Zomi

pre 10 godina

@insane
Air France-u su se zaledile pitot tube koje ocitavaju brzinu, ali to i nije tako retko to jest desava se i postoje procedure za to. Ovo zaledjivanje nije srusilo avion. Avion je srusio pilot to jest prvi oficir koji je refleksno vukao palicu za upravljanje na gore ni ne shvatajuci to. Tako je avion naterao u stall i avion je pao kao komad betona u okean.

Inace kada se to desilo kapetan jee bio na odmoru i avionom su letela 2 neiskusnija prva oficira. Kapeatan se vratio u kokpit za vreme krize koja je trajala par minuta i shvatio sta se desava ali nazalost shvatio je prekasno i nisu imali vremena da reaguju.
Znaci krivac za pad AF je pilot

?

pre 10 godina

Na listi putnika se nalazi ime i br. pasosa Italijana koji je u avgustu 2013. prijavio kradju bas tog pasosa u Tajlandu.
Kontaktirao je porodicu i italijanske vlasti demantujuci da je bio na tom letu i da je uopste imao kartu.

???

Morski Vuk

pre 10 godina

Leteo sam za Vietnam iz Kuala Lumpura pre 6 meseci sa tom kompanijom.
Secam se da su nadomak obale Vietnama bile mnogo jake turbulencije , nisam plasljiv , letim cesto ali secam se da nije bio bas prijatan let. Za nedelju dana opet sa njima letim za Bangkok.

vazduhoplovni inzinjer

pre 10 godina

Postovane kolege, kao covek iz struke ljubazno vas molim da se suzdrzite komentara zato sto ni CAA ne zna sta je sa letelicom...tu moze da bude milion razloga zbog cega nestane...od najobicnije banalnosti do ozbiljnih konsekvenci...

student Vazdusnog odseka Saobracajni fakultet

NenadBod

pre 10 godina

@ Boeing Long Beach Testing Center
Triple 7 long range je odlican avion. Al da se razumemo. Stvar je u odrzavanju, malezija nije bas zemlja u kome je safety number one. FYI boeing ne pravi delove u kini.

Malaysia Airlines NIKADA nije imala B777-200LR (Long Range) već B777-200ER (Extended Range). Trenutno ih ima 14 (2 su prosleđena drugim kompanijama, + 1 ovaj od jutros koji je bio 2002. godište, ostali su 1997-2004. godište).

Ova kompanija je na 34. mestu ispred Aeroflota, Alitalie, Iberie, Japan Airlinesa, Turkish Airlinesa i drugih, mnogo većih i uglednih kompanija. Siguran sam da si pomešao Maleziju sa Indonezijom koja je jedna od najniže rangiranih zemalja na svetu po bezbednosti avio saobraćaja.
Nadam se i da si u potpunosti razumeo srpski jezik kojim se piše na ovim stranicama.

xy

pre 10 godina

Postovane kolege, kao covek iz struke ljubazno vas molim da se suzdrzite komentara zato sto ni CAA ne zna sta je sa letelicom...tu moze da bude milion razloga zbog cega nestane...od najobicnije banalnosti do ozbiljnih konsekvenci...

student Vazdusnog odseka Saobracajni fakultet
(vazduhoplovni inzinjer, 8. mart 2014 15:52)
Avion moze pasti zbog uzroka a ne zbog konsekvenci (posledica)kako ti kazes. Jak si mi ti inzenjer!!

ado

pre 10 godina

af447 se srusio zbog lose saradnje pilota u kabini, verovatno i zbog panike kopilota koji je u tom trenutku bio za komandama, koji je uspeo totalno ispravan avion pogresnim odlukama da uvede u stall i srusi u okean...trebalo im je dve godine da pronadju olupinu na dnu okeana, izvade crne kutije i saznaju pravi razlog...sto se tice ovog aviona, s obzirom da je nestao bez ikakvog javljanja od strane pilota, moguce je da se avion raspao u trenutku (bomba ili strukturni raspad), a ovaj avion (m9-mro) je pre par godina bio umesan u sudar na aerodromu sa drugim avionom...ko zna, mozda je nekvalitetna popravka dovela do raspada u toku leta...samo velika verovatnoca je da bi do sada bili primeceni ostaci na povrsini...ovako izgleda da se srusio ceo i potonuo direktno na dno...

Sofronije Leghorn

pre 10 godina

@Izvidjac, jel to onaj Sveta Vranic sto je bio sef za skolovanje kada su provukli Premovica bez dozvole na B737? Onaj protiv koga je pokrenut krivicni postupak za ugrozavanje bezbednosti saobracaja a ponovo safety u Er Srbija? Ajd, podseti nas i to...

737MAX, izuzev maksimalnog ega, i maksimalno nepoznavanje materije. Ocigledno ne znas za Jat-ov YU-ANW koji je prosao kroz Cb u Zapadnoj Africi.

Uzas koliko "strucnjaka".

STS 157

pre 10 godina

Angazujte Vucica,on ce ga naci sigurno
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pendula, 8. mart 2014 11:54)

Ti si sad kao ispao duhovit?
Koliko ima umobolnih i bolesnih ljudi...

Teorije

pre 10 godina

Terorizam za sada otpada jer mislim da bi neko već preuzeo odgovornost za bombu da je to u pitanju, a i sigurnost je danas mnogo veća nego ranije tako da su i šanse za terorističkim napadima minimalne.
Raspad aviona u vazduhu mi ne izgleda kao moguće jer mislim da bi do sada već naleteli na neke delove. Naravno ostaje mogućnost da su i naleteli, ali za sada još ne objavljuju.
Incident sličan onome AF447 je izgledan jer nam je ta situacija poznata i isto ako i u toj situaciji nije bilo nikakve reakcije kabine, ali upravo zato što nam je ta situacija poznata velika je verovatnoća da nije taj slučaj.
Vojno delovanje sa zemlje ili iz vazduha je isto tako moguće, ali sa druge strane mislim da to ne bi moglo da se krije i da bi neka druga vojska to uočila.
Uglavnom dok ne nađu olupinu i crne kutije nećemo znati ništa.

Ostaje onaj tračak nade da je avion možda otet i nekim čudom sleteo negde drugo, ali ne javljanje potencijalnih otmičara ili neke druge frakcije govori da je to samo nada da ima preživelih u ovom slučaju.

milan

pre 10 godina

Smeo bih da se opkladim da je u pitanju bomba i da se letelica raspala u sekundi. Avion je bio pun Kineza pa je mozda u pitanju jos jedna teroristicka akcija islamista sa zapada Kine. Zbog eksplozije nije bilo nikakvog signala za pomoc a posto se sve desilo na velikoj visini komadi su rasprseni nad velikom povrsinom. Verovatno ce im trebati dosta vremena da nadju nesto.

sb grande

pre 10 godina

Nasli danas da se voze avion, umesto da sede pored svoih zena...boze gde ide ovaj svet, bog stvorio zene , ko je rekao da pravite avione..

Boeing

pre 10 godina

Sta im je trebalo da menjaju tako dobar avion kao 747? Realno nisu dobili nista posebno na performansama da bi opravdalo tolika sredstva ulozena, a rezultat vidimo kakav je. Sve u svemu strasno.

Boki

pre 10 godina

ne znam zašto niko ne sme da objavi da je potvrđeno da se avion srušio. Vijetnamci potvrdili, ostali se prave ludi.

UPDATE [12:37]: Tuoi Tre, a leading daily in Vietnam, reports that the Vietnamese Navy has confirmed the plane crashed into the ocean. According to Navy Admiral Ngo Van Phat, Commander of the Region 5, military radar recorded that the plane crashed into the sea at a location 153 miles South of Phu Quoc island.

THQ

pre 10 godina

Rekao bih sa pozamašnim iskustvom gledanja "air crash investigation" da je prvi uzročnik bomba jer se desi trenutno i bez ikakve mogućnosti da se reaguje ili obavesti najbliži toranj.

Inače, mislim da je kroz oluju praksa da se poveća brzina kretanja jer bi turbulencije "izlomile" avion da ide manjom brzinom, jesi li siguran za smanjivanje brzine?

kinderLaden

pre 10 godina

Mozda si ih vanzemaljci uvukli magnetnim snopom u NLO ako su leteli preko bermudskog trougla...treba odmah pozvati Moldera i Skali ali nema potrebe, trece oko uvek sve zna. : )))

Miki

pre 10 godina

Stolen European Passports on Missing Plane
By COLLEEN BARRY Associated Press Mar 8, 2014, 10:05 AM
Foreign ministry officials in Rome and Vienna confirm that names of two nationals listed on the manifest of the missing Malaysian airlines flight match passports reported stolen in Thailand.

Italy's Foreign Ministry said Saturday that an Italian man whose name was listed as being aboard is traveling in Thailand and was not aboard the plane.

A foreign ministry functionary, who spoke on condition of anonymity, confirmed Italian reports that Luigi Maraldi had reported his passport stolen last August.

Italian news agency ANSA says Maraldi called home after hearing reports that an Italian with his name was aboard the plane.

Austrian Foreign Ministry spokesman Martin Weiss confirmed that a name listed on the manifest matches an Austrian passport reported stolen two years ago in Thailand. Weiss would not confirm the identity.

sb grande

pre 10 godina

Nasli danas da se voze avion, umesto da sede pored svoih zena...boze gde ide ovaj svet, bog stvorio zene , ko je rekao da pravite avione..

milan

pre 10 godina

Smeo bih da se opkladim da je u pitanju bomba i da se letelica raspala u sekundi. Avion je bio pun Kineza pa je mozda u pitanju jos jedna teroristicka akcija islamista sa zapada Kine. Zbog eksplozije nije bilo nikakvog signala za pomoc a posto se sve desilo na velikoj visini komadi su rasprseni nad velikom povrsinom. Verovatno ce im trebati dosta vremena da nadju nesto.

vazduhoplovni inzinjer

pre 10 godina

Postovane kolege, kao covek iz struke ljubazno vas molim da se suzdrzite komentara zato sto ni CAA ne zna sta je sa letelicom...tu moze da bude milion razloga zbog cega nestane...od najobicnije banalnosti do ozbiljnih konsekvenci...

student Vazdusnog odseka Saobracajni fakultet

kinderLaden

pre 10 godina

Mozda si ih vanzemaljci uvukli magnetnim snopom u NLO ako su leteli preko bermudskog trougla...treba odmah pozvati Moldera i Skali ali nema potrebe, trece oko uvek sve zna. : )))

THQ

pre 10 godina

Rekao bih sa pozamašnim iskustvom gledanja "air crash investigation" da je prvi uzročnik bomba jer se desi trenutno i bez ikakve mogućnosti da se reaguje ili obavesti najbliži toranj.

Inače, mislim da je kroz oluju praksa da se poveća brzina kretanja jer bi turbulencije "izlomile" avion da ide manjom brzinom, jesi li siguran za smanjivanje brzine?

Boeing Long Beach Testing Center

pre 10 godina

Triple 7 long range je odlican avion. Al da se razumemo. Stvar je u odrzavanju, malezija nije bas zemlja u kome je safety number one. FYI boeing ne pravi delove u kini.

Boeing

pre 10 godina

Sta im je trebalo da menjaju tako dobar avion kao 747? Realno nisu dobili nista posebno na performansama da bi opravdalo tolika sredstva ulozena, a rezultat vidimo kakav je. Sve u svemu strasno.

insane

pre 10 godina

Air France-ovom avionu se u oluji zaledio brzinomer, pa piloti nisu mogli da procene brzinu i leteli su prebrzo. Inace, avionima je dozvoljen prolazak i kroz snažnije oluje, samo što moraju da poštuju proceduru, a to je da između ostalog smanje brzinu. Taj problem su imali samo Airbus-ovi avioni. Nakon toga su ti problematicni brzinomeri zamenjeni na svim njihovim avionima.
Mozda sada ovo deluje strašno, ali setite se da se više od 50% putničkog saobraćaja obavlja vazdušnim putem. Možete li da zamislite koliki je to obim? Samo na našim putevima pogine jedva nešto više ljudi godišnje, nego u nesrećama avio prevoza na svetskom nivou.

BG

pre 10 godina

Ne mora da znači da je bomba...nagli gubitak visine moze da bude izazvan i nekim mehaničkim kvarom...pa 2002 jedan 747 se raspao na 10.000 metara zbog pukotine u repu koja nije sanirana kako treba...I ne zaboravite da je u pitanju malezijska kompanija a svako malo bolje upucen zna da Malezija i njihova komercijalna avijacija nema baš sjajne rezultate u sigurnosti

B737MAX

pre 10 godina

Ovaj sto pise da se na Air Fransovom A330 zaledio brizinomer je smesan haah brzinomer ne moze da se zaledi kao prvo..moze da se zaledi PITO CEV koja utice na ocitavanje brzine.Zatim pilotima i avionima NIJE DOZVOLJEN ULAZAK U OLUJU ni sa najmanjom brzinom....tako da svaki normalan pilot ce izbeci ulazak u Kumuloninbus koji je dovoljno snazan da rasparca bilo koji avion u sekundi ...tu su vertikalna smicanja vazduha i po 60 m/s .Tako da ne lupetaj gluposti vec sacekaj zvanicni report sta se zaista desilo !

SVD‚

pre 10 godina

Ja sam skoro leteo sa Boeing-om 777 i u toku leta je nestalo struje iako taj model nije bio ugrožen zbog baterija kao novi "dreamliner" 787. Ko zna šta se desilo sa ovim avionom ali imam loš predosećaj.

Morski Vuk

pre 10 godina

Leteo sam za Vietnam iz Kuala Lumpura pre 6 meseci sa tom kompanijom.
Secam se da su nadomak obale Vietnama bile mnogo jake turbulencije , nisam plasljiv , letim cesto ali secam se da nije bio bas prijatan let. Za nedelju dana opet sa njima letim za Bangkok.

Kluz

pre 10 godina

Kada avion nestane sa radara na ovaj nacin prvo nasta se posumnja je eksplozija u vazduhu. Avion je leteo na FL350 (35,000 feet = 10,500m) i da se nesto drugo desilo sigurno bi posada imala vremena da obavesti kontrolu leta. Prijavljeni su neki problemi sa radarskim signalom kratko pre nego sto je avion potpuno nestao. Ako je bila eksplozija, moguce da je radar detektovao vise odvojenih delova aviona i to prijavio kao gresku...

Pilot

pre 10 godina

Direktor za bezbednost saobracaja u Air Serbija Sveta Vranic je proslog petka podneo ostavku na to mesto. Neka pravi novinari provere razloge zasto je to uradio i mislim da ce na taj nacin sprecifi da se desi ovakva avionska nesreca. Kao njegov kolega znam da je to uradio iz moralnih razloga jer je bezbednost saobracaja ispod dozvoljenih granica i na taj nacin je pokusao da skrene paznju i da pokusa da se pod hitno nesto uradi. Neobjavljivanjem ovog komentara i neproveravanjem ove lako proverljive informacije (dovoljan Vam je jedan telefonski poziv) bicete i vi odgovorni za nedaj boze bilo kakvu avionsku nesrecu.

B737MAX

pre 10 godina

@izvidjac

Ocigledno da ti ne razumes text koji sam ja napisao,video sam mnoge avione kako izgledaju posle ulaska u CB to jest olujni oblak,i znam mnogo vise nego ti jer sam pilot na Boingu 737 i imam na njemu 2500h,ulaskom u CB nije zagarantovano da ce se avion srusiti ali moze da pretrpi znacajna ostecenja...a moze i da nestane.I kao saobracajni pilot u prestiznoj kompaniji do sada nisam upoznao coveka koji ulece u olujni oblak a ne zeli da ga izbegne ! prema tome tisina i idi igraj flight simulator i gledaj Air Crash Investigation.

BG

pre 10 godina

A 777 do prošle godine bio avion sa najboljim rekordom što se tiče bezbednosti...što ovo miriše na let 447 i njegov nestanak iznad Atlantika 2009. Daj boze da grešim :-(

electric_mojo

pre 10 godina

Mnogo mi je zao, cesto letim za Maleziju i Aziju, i kada je god moguce, letim ovom kompanijom. Osoblje je veoma profesionalno uz cuvenu azijsku ljubaznost.

Saucesce porodicama.

xy

pre 10 godina

Postovane kolege, kao covek iz struke ljubazno vas molim da se suzdrzite komentara zato sto ni CAA ne zna sta je sa letelicom...tu moze da bude milion razloga zbog cega nestane...od najobicnije banalnosti do ozbiljnih konsekvenci...

student Vazdusnog odseka Saobracajni fakultet
(vazduhoplovni inzinjer, 8. mart 2014 15:52)
Avion moze pasti zbog uzroka a ne zbog konsekvenci (posledica)kako ti kazes. Jak si mi ti inzenjer!!

STS 157

pre 10 godina

Angazujte Vucica,on ce ga naci sigurno
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (pendula, 8. mart 2014 11:54)

Ti si sad kao ispao duhovit?
Koliko ima umobolnih i bolesnih ljudi...

lex speciallis

pre 10 godina

Mozete slozbodno da napisete NAZALOST da se avion srusio,jer da nije tako do sad bi se neko javio iz tog aviona, neko bi ga video,pronasao, kako god hocete u svetu ovako moderne tehnologije narocito,...i nazalost ovakve situacije su vec poznate.

ado

pre 10 godina

af447 se srusio zbog lose saradnje pilota u kabini, verovatno i zbog panike kopilota koji je u tom trenutku bio za komandama, koji je uspeo totalno ispravan avion pogresnim odlukama da uvede u stall i srusi u okean...trebalo im je dve godine da pronadju olupinu na dnu okeana, izvade crne kutije i saznaju pravi razlog...sto se tice ovog aviona, s obzirom da je nestao bez ikakvog javljanja od strane pilota, moguce je da se avion raspao u trenutku (bomba ili strukturni raspad), a ovaj avion (m9-mro) je pre par godina bio umesan u sudar na aerodromu sa drugim avionom...ko zna, mozda je nekvalitetna popravka dovela do raspada u toku leta...samo velika verovatnoca je da bi do sada bili primeceni ostaci na povrsini...ovako izgleda da se srusio ceo i potonuo direktno na dno...

Milos BG

pre 10 godina

Cudno je da piloti nisu prijavili neki problem. Jer da je doslo do neke eksplozije ili raspadanja aviona u letu ostaci bi bili rasuti po velikoj povrsini mora i bili bi lako uocljivi.. ovako se avion verovatno srusio u more u jednom komadu.. nadam se da gresim..

Teorije

pre 10 godina

Terorizam za sada otpada jer mislim da bi neko već preuzeo odgovornost za bombu da je to u pitanju, a i sigurnost je danas mnogo veća nego ranije tako da su i šanse za terorističkim napadima minimalne.
Raspad aviona u vazduhu mi ne izgleda kao moguće jer mislim da bi do sada već naleteli na neke delove. Naravno ostaje mogućnost da su i naleteli, ali za sada još ne objavljuju.
Incident sličan onome AF447 je izgledan jer nam je ta situacija poznata i isto ako i u toj situaciji nije bilo nikakve reakcije kabine, ali upravo zato što nam je ta situacija poznata velika je verovatnoća da nije taj slučaj.
Vojno delovanje sa zemlje ili iz vazduha je isto tako moguće, ali sa druge strane mislim da to ne bi moglo da se krije i da bi neka druga vojska to uočila.
Uglavnom dok ne nađu olupinu i crne kutije nećemo znati ništa.

Ostaje onaj tračak nade da je avion možda otet i nekim čudom sleteo negde drugo, ali ne javljanje potencijalnih otmičara ili neke druge frakcije govori da je to samo nada da ima preživelih u ovom slučaju.

smog

pre 10 godina

Koji bolestan narod kad ovakve komentare mozes da procitas na tako jezivu vest! Nama stvarno treba jedna apokalipsa da su ljud od neljuda ocisti. Nadam se da ce se i zjave @ pilota proveriti, imam dobrih razloga da verujem da covek ne preteruje.

?

pre 10 godina

Na listi putnika se nalazi ime i br. pasosa Italijana koji je u avgustu 2013. prijavio kradju bas tog pasosa u Tajlandu.
Kontaktirao je porodicu i italijanske vlasti demantujuci da je bio na tom letu i da je uopste imao kartu.

???

Zomi

pre 10 godina

@insane
Air France-u su se zaledile pitot tube koje ocitavaju brzinu, ali to i nije tako retko to jest desava se i postoje procedure za to. Ovo zaledjivanje nije srusilo avion. Avion je srusio pilot to jest prvi oficir koji je refleksno vukao palicu za upravljanje na gore ni ne shvatajuci to. Tako je avion naterao u stall i avion je pao kao komad betona u okean.

Inace kada se to desilo kapetan jee bio na odmoru i avionom su letela 2 neiskusnija prva oficira. Kapeatan se vratio u kokpit za vreme krize koja je trajala par minuta i shvatio sta se desava ali nazalost shvatio je prekasno i nisu imali vremena da reaguju.
Znaci krivac za pad AF je pilot

Nesreća

pre 10 godina

Avionske nesreće su uvek uznemiravajuće jer tu najčešće nema preživelih putnika i ovakva vest je mnogo strašna. Međutim kada bi se napravila istraživanja vezana za broj poginulih u saobraćajkama verujem da bi dobili rezultat da je vožnja autom najrizičnija.

NenadBod

pre 10 godina

@ Boeing Long Beach Testing Center
Triple 7 long range je odlican avion. Al da se razumemo. Stvar je u odrzavanju, malezija nije bas zemlja u kome je safety number one. FYI boeing ne pravi delove u kini.

Malaysia Airlines NIKADA nije imala B777-200LR (Long Range) već B777-200ER (Extended Range). Trenutno ih ima 14 (2 su prosleđena drugim kompanijama, + 1 ovaj od jutros koji je bio 2002. godište, ostali su 1997-2004. godište).

Ova kompanija je na 34. mestu ispred Aeroflota, Alitalie, Iberie, Japan Airlinesa, Turkish Airlinesa i drugih, mnogo većih i uglednih kompanija. Siguran sam da si pomešao Maleziju sa Indonezijom koja je jedna od najniže rangiranih zemalja na svetu po bezbednosti avio saobraćaja.
Nadam se i da si u potpunosti razumeo srpski jezik kojim se piše na ovim stranicama.

Airwalk

pre 10 godina

Uzas,te dve bebe i ostale zrtve, koliko ljudi je danas ostalo bez oca,majke,brata,sestre i dobrog prijatelja. Bas mi ova vest pokvarila dan. Nije ni bitno zasto je avion pao,pao je zbog gluposti jer glupost je neunistiva.

Sofronije Leghorn

pre 10 godina

@Izvidjac, jel to onaj Sveta Vranic sto je bio sef za skolovanje kada su provukli Premovica bez dozvole na B737? Onaj protiv koga je pokrenut krivicni postupak za ugrozavanje bezbednosti saobracaja a ponovo safety u Er Srbija? Ajd, podseti nas i to...

737MAX, izuzev maksimalnog ega, i maksimalno nepoznavanje materije. Ocigledno ne znas za Jat-ov YU-ANW koji je prosao kroz Cb u Zapadnoj Africi.

Uzas koliko "strucnjaka".

Boki

pre 10 godina

ne znam zašto niko ne sme da objavi da je potvrđeno da se avion srušio. Vijetnamci potvrdili, ostali se prave ludi.

UPDATE [12:37]: Tuoi Tre, a leading daily in Vietnam, reports that the Vietnamese Navy has confirmed the plane crashed into the ocean. According to Navy Admiral Ngo Van Phat, Commander of the Region 5, military radar recorded that the plane crashed into the sea at a location 153 miles South of Phu Quoc island.

Miki

pre 10 godina

Stolen European Passports on Missing Plane
By COLLEEN BARRY Associated Press Mar 8, 2014, 10:05 AM
Foreign ministry officials in Rome and Vienna confirm that names of two nationals listed on the manifest of the missing Malaysian airlines flight match passports reported stolen in Thailand.

Italy's Foreign Ministry said Saturday that an Italian man whose name was listed as being aboard is traveling in Thailand and was not aboard the plane.

A foreign ministry functionary, who spoke on condition of anonymity, confirmed Italian reports that Luigi Maraldi had reported his passport stolen last August.

Italian news agency ANSA says Maraldi called home after hearing reports that an Italian with his name was aboard the plane.

Austrian Foreign Ministry spokesman Martin Weiss confirmed that a name listed on the manifest matches an Austrian passport reported stolen two years ago in Thailand. Weiss would not confirm the identity.