Petak, 07.03.2014.

17:26

Cela škola išla na pričešće

Izvor: B92

Cela škola išla na prièešæe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Sanja

pre 10 godina

Slazem se sa misljenjem da u Srbiji uvek vlada neko ''ludilo''!Bilo je vreme kada su u toj istoj skoli u Bresnici direktor i pojedini zaposleni,terali decu da piju mleko na Veliki petak!Mislim da nema potrebe kritikovati direktorku i nastavnike skole,jer je ipak pricesce obavljeno uz saglasnost roditelja.Plasim se da ova ekspanzija ''tradicije'' moze da nas odvede u drugu krajnost-izolaciju,nacionalizam,netoleranciju...Od previse gledanja u proslost,mi nikako da ugledamo buducnost!Uz duzno postovanje prema crkvi,nije joj mesto u skolama!Nastava ne treba da bude ni verski ni politicki obojena!

zoran

pre 10 godina

Zivim u Engleskoj i dete mi ide u osnovnu skolu. Imaju jedan predmet koji obradjuje religiju. No, kroz taj predmet deca uce o svim postojecim religijama. U toku godine im organizuju posete hramovima raznih uchenja i tu se upoznaju sa odredjenom tradicijom, ali bez ucheshca u bilo kakvim ritualima i slichno. Tako, u toku godine steknu utisak, a i znanje o nastanku i poruci raznih religija tokom istorije. U shta ce verovati i kuda ce ici ostavlja se samoj deci da olduche ako ih to uopshte interesuje.

Marko

pre 10 godina

Čitajući komentare vidim da većina ljudi ima zablude o prosečnom hrišćaninu.
Kao npr. "ispirani mozgovi" i slično..Pa hajde da se zapitamo prvo kome su to isprani mozgovi?Očigledno je da su vama.Vama kojima mediji kreiraju stavove,koji vam prikazuju religiju kao nešto "strašno loše".Koji se busaju svojim intelektom i "zdravim razumom" a ne znaju čak ni kritički da razmisle prema informaciji koju dobijaju.Prvo morate da shvatute da crkva nije inkvizicija,crkva poštuje svačija mišljenja i nikoga ne prisiljava.Drugo,pravoslavlje je nastalo mnogo pre Srbije i ostalih nacija.Dakle ja nisam nacista,ne vršim nasilje u ime Hrista i ostalo.To pravi hrišćani ne rade.Oni koji to rade,koriste to radi svojih ličnih uglavnom materijalnih interesa i njima će biti suđeno za to.
Prosto ko vama daje za pravo da sudite o nekome na osnovu jednog čoveka ili neke grupe ljudi..Pored kako vi kažete "ispranih mozgova u crkvi možete pronaći intelektualce,srpske naučnike,itd.
Bilo koja religija ne može da odmogne kao čoveku.Pred Bogom su svi jednaki bez obzira bio to sveštenik ili običan čovek.I jednom i drugom se isto sudi na kraju i sve se vidi.
Vrlo je tužno što donosite sud po tome kako vam mediji to kažu...I izgradiđujete taj netrpljevi anti-hrišćanski stav..

komunjare!

pre 10 godina

Ne vidim cemu problem. To je stvar izbora. Ko nece da se pricesti ne mora. A ko nece da ide na veronauku moze da ide na gradjansko... Cemu svi ovi komentari. Meni se cini da Srbija zeli nazad u diktaturu kada ni verske niti bilo kakve druge slobode nisu postojale... A ne razumem ni cemu prilog na TV-u vezan za nesto sto predstavlja licni cin.

Vladimir

pre 10 godina

Ovo je zaista lepo.
Za sve vas koji negativno gledate na zajedničko pričešće dece, par informacija.
Jedina država u Evropi koja nema versku nastavu je Francuska. Mnoge od država imaju državnu veru, kao Britanija, Grčka i druge. Mi to nemamo. Zbog toga im niko ne osporava ljudska prava i demokratiju.
Grčka ide toliko daleko da je verska nastava obavezna u svim državnim i privatnim školama i fakultetima tri puta nedeljno. Dete ne može da se upiše u prvi razred ako nije kršteno. Javno propovedanje bilo koje vere osim pravoslavne je kažnjivo zakonom ..... Ne mislim da je grčki sistem dobar, ali im niko ne osporava ljudska prava niti demokratsko drustvo.
Ako je tako u EU onda nema potrebe da mi budemo "veći katolici od pape"

vita-brevis

pre 10 godina

Svaka cast veroucitelju, divno.
Mada ce ovo iznervirati komuniste i njohove potomke koji se lazno predstavljaju kao gradjani.
(gradjanka a pravoslavka, 7. mart 2014 17:56)
Samo još da ih prime u PČP (Pionirski četnički pokret). Mislim da bi i pop i učitelj, vrlo brzo, revidirali svoj stav. Ova vrsta nasilja mora biti sankcionisana!

Tradicionalne vrednosti

pre 10 godina

sanitarna inspekcija bi odmah zatvorila skolsku kuhinju kad bi videli
da svi ucenici stoje u redu i guraju im istu kasiku u usta, recimo med...zamislite tu sliku!
i koliko se bakcila prenese sa bolesne dece na zdravu.

(paracelsius, 7. mart 2014 19:55)

Nije u potpunosti uporedivo sa ovim slučajem. U Crkvi se deci daje alkohol koji ima antiseptičko dejstvo. Tako se jača osećaj sabornosti (svi smo društveniji kada smo 'tipsy'). Takođe, decu treba od malena, kašičicu po kašičicu, navikavati na alkohol kako im na proslavi male mature ne bi pozlilo već od prve čaše.

milutin

pre 10 godina

Uh, uh sto su se komunisti uznemirili...

I sta vas briga za tudju decu? Mi roditelji odlucujemo sta ce nasa deca da rade, hoce li se pricescivati ili nece. Ko od roditelja nije to zeleo, njegovo dete nije islo u Crkvu, ko nece i ne mora i niko ga ne nikada nece terati... Sta se vas tice sta tudja deca rade? a?

Todor

pre 10 godina

U Srbiji uvek vlada neko ludilo. jedno ludilo smenjuje drugo ludilo.Bojim se da genezom ovog stanja,ateizam postane protivzakonit.
Koje ludilo je sledece na redu?

piramida

pre 10 godina

Pričest prema učenju Novog zaveta nije nešto preko čega se spasavamo, već pre nešto preko čega potvrđujemo i jačamo našu veru koju imamo u Boga i darovano nam spasenje po Isusu Hristu. Kroz ovaj čin mi se prisećamo iskazane nam Božje milosti i zahvaljujemo Bogu na njoj. Dakle, ne uzimamo učešće u pričesti da bi se spasili, već zato jer smo spašeni.

Za one koji ne znaju sta je to u opste a diskutuju

Cuca Nikolic

pre 10 godina

Ovo je toliko strasno, ovo je krsenje ljudskih, tj decjih prava. Ovo je mentalno silovanje. Ovo treba kazniti zakonskim putem. Drzava je odvojena od crkve. Ovo je najkrace receno SKANDAL!!!! Crkva je tako agresivna, mesa se tamo gde ne bi smela. Evo sada i sa Nikolom Teslom, doduse zajedno u kampanji sa ovim sns-ovcima. Nista strasnije skoro nisam cula. Svi ovi koji su vodili decu u crkvu treba momentalno da dobiju otkaz i da im se dozivotno zabrani da rade u skoli, bilo kojoj. Stvarno, sto neko ovde rece, neka ide u crkvu pa neka se tamo moli bogu, pricescuje ili sta vec, neka tamo pere podove i zidove. Ovo je srednji vek, ovo je tama, ovo je smak Srbije! Jadna deca!

sekularista

pre 10 godina

(nikolaj, 07. mart 2014 22:10)
40% nije vecina, i oni idu u crkve u svoje slobodno vreme. Takodje, deca mogu da pohadjaju skole koje su pod uticajem neke vere, ili ih sponzorise neka crkva, i upravo zato sto postoji taj izbor oni koji to ne zele nisu izlozeni pritisku da upraznjavaju bilo cije rituale. Komentar je napisan sa namernom zamenom teza, i evo mogu i ja da pitam: Zar vas, pravoslavne kosmopolite, nisu naucili toleranciji na casovima veronuke? A, da, pa i nisu.

Ivana

pre 10 godina

Licno postujem svaciji izbor, da li ce verovati u nesto ili ne, to je stvar izbora svakog pojedinca. Pojedine komentare citam i ne verujem, prosto se zgrozavam od pojedinih! Zasto se ne bi i deca pricescivala, gde pise da deca ne treba da se priceste? Ne okajavaju se samo gresi pricescom, pricescom primas i blagoslov od Boga. Uostalom, ovu decu nije skola naterala ili organizovala post i pricesT, to je vaspitanje njihovih roditelja, mada danas ni roditelj ne moze da natera dete na nesto ako ono nece! Ne znam da li narod uopste slusa nesto, skola organizuje bezbedan odlazak do crkve a ne post i pricest!!! Ovo je lepo videti, deco neka Vam je sretan pricest!

nikolaj

pre 10 godina

Prema istrazivanju Gallup-a (ko ne veruje lako ce pronaci na internetu) 40% Amerikanaca posecuje crkve (hramove, verske objekte...) u vreme vecih praznika te vrste. U nekim od zemalja ovi procenti su jos veci. Srbija je na ubedljivom dnu ove liste. Ako ne idete u crkvu nemojte da osudjujete druge, nije lepo. Po komentarima nekih ovde zakljucuje se da ih gradjansko vaspitanje nije nista naucilo. Zar vas ne uce na prvom casu da je najbitnije postovati razlike.

ljubitelj burleski

pre 10 godina

Da li je to ,,uputstvu i primeru,, onog,,udarnika,, iz Jagodinu,što se šetka po Srbiji i ,,dovlači,,,,investitore,,po ceni od po 10000 evrića po glavi,,zaposlenog,, iz budžeta Srbije, po,,šemi,, Mlađe,, end company!?

nenad t

pre 10 godina

A šta ako je neko dete, dete ateista ili poštenoih doslednih komunista ili druge vere, šta sa njima radite? Jel takvi sada treba da se sele iz Srbistana?

Џо

pre 10 godina

Alo Srbi izadjite iz pecine? Ako hocete bolje da zivite okanite se tih gluposti?deca neka idu u skole neka uce, a stariji zasucite rukave, rad rad ?deca u drugim zemljama u tim godinama prave nuklearne reaktore ? A kod nas idu da se ispovedaju ? Žalosno i tuzno.

ana

pre 10 godina

Ovo je strasno. Kao iz neke Orvelove knjige. Pravi, pravcati uzas! Zgrozena sam ponasanjem direktorke i nastavnog osoblja. Ko im daje za pravo da zloupotrebljavaju decu?

Obavesten

pre 10 godina

Tuzan dan za Srbiju!
Crkvi nije mesto u skolama i da ovu drzavu vode pametni ljudi,u drzavnim skolama ne bi bilo veronauke i ovakve stvari bi bile zabranjene.
Ponekad se stidim sto sam pripadnik srpskog naroda ,kada vidim kako glupost i bezobrazluk vrebaju na svakom koraku,a pogotovo u institucijama koje bi trebalo da sire znanje,a ne primitivizam i mrak.Zato smo i tu gde jesmo!
Crkva nema sta da trazi u drzavnim institucijama.Popovima i veronauci je mesto u crkvi ,a ne u drzavnim skolama.Ako zele da sire crkvena znanja,neka otvaraju skole pri crkvama,pa neka ih slusa ko hoce.
Moje dete slusa gradjansko,zato sto nisam dozvolio da mu pune glavu glupostima.Bez obzira na to,vidim da u skoli postoji diskriminacija,jer vecina dece ide na veronauku,a cim su u vecini,onda prozivaju ove sto ne idu da su losiji i sl.,kako to vec deca rade.Tolerisacu to, sve dok ne preteraju,a onda ce biti kuku lele i za skolu i za direktorku,a posebno za onoga kretena sto im drzi veronauku.
Da se ja pitam,zabranio bih bilo kakva verska obelezja u drzavnim institucijama.Svako sa brojanicom,krsticem,polumesecom ili cime vec,bio bi kaznjen sa 20% od plate,pa neka se sepuri ako mu nije zao para.
Drzava treba jednom da rascisti sa tim glupostima i da crkvu postavi na svoje mesto i da bude zabava za primitivce,slicno kao Grand i Lepa Brena...

zed

pre 10 godina

Gde ja zivim jbt. Gledao sam na tv-u reportazu, jedan mali kaze da ide da okaje grehe koje je pocinio, a on inace ima tipa 8-9 godina, a juce vest na B92, neki klinac u Engleskoj sa 13 napravio nuklearni reaktor. Stvarno tuga.

paracelsius

pre 10 godina

sanitarna inspekcija bi odmah zatvorila skolsku kuhinju kad bi videli
da svi ucenici stoje u redu i guraju im istu kasiku u usta, recimo med...zamislite tu sliku!
i koliko se bakcila prenese sa bolesne dece na zdravu.
ako se to ne tolerise drzavnim skolama, zasto se i dalje tolerise jednoj nevladinoj organizaciji kaso sto je SPC? u drugim zapadnoevropskim crkvama takav sanitarni i higijenski problem ne postoji.

Neko Iz Mase

pre 10 godina

Zar Vera nije duboko privatni, duševni osećaj raba božijeg?

Po kojim kanonima crkvenim, može da se obavlja masovno pričešće nad školskom decom?
Razumem da je to dobro za Crkvu,
ali po kojem osnovu Zakona o školskom obrazovanju, to rade školske ustanove?
Šta mogu deca koja nisu vernici i deca drugih Vera, da zaključe iz ovog "masovnog čina"?
Da ne pripadaju istom Društvu, školi i da su "drugačija" od ovih masovnih.
Ovaj čin je duboko nepedagoški prema deci drugačijeg opredeljenja i kulture.
Za ovaj postupak "školskih vlasti" treba da se izjasni Zaštitnik Gradjana.

Gaga

pre 10 godina

Gospođo direktorka,
od kad je to organizovano pričešće u crkvi sastavni deo školskog programa za čiju realizaciju vas plaća država? Uzmite Vašu Radnu knjižicu i posao tražite u crkvi.

zed

pre 10 godina

Gde ja zivim jbt. Gledao sam na tv-u reportazu, jedan mali kaze da ide da okaje grehe koje je pocinio, a on inace ima tipa 8-9 godina, a juce vest na B92, neki klinac u Engleskoj sa 13 napravio nuklearni reaktor. Stvarno tuga.

Gaga

pre 10 godina

Gospođo direktorka,
od kad je to organizovano pričešće u crkvi sastavni deo školskog programa za čiju realizaciju vas plaća država? Uzmite Vašu Radnu knjižicu i posao tražite u crkvi.

ana

pre 10 godina

Ovo je strasno. Kao iz neke Orvelove knjige. Pravi, pravcati uzas! Zgrozena sam ponasanjem direktorke i nastavnog osoblja. Ko im daje za pravo da zloupotrebljavaju decu?

Neko Iz Mase

pre 10 godina

Zar Vera nije duboko privatni, duševni osećaj raba božijeg?

Po kojim kanonima crkvenim, može da se obavlja masovno pričešće nad školskom decom?
Razumem da je to dobro za Crkvu,
ali po kojem osnovu Zakona o školskom obrazovanju, to rade školske ustanove?
Šta mogu deca koja nisu vernici i deca drugih Vera, da zaključe iz ovog "masovnog čina"?
Da ne pripadaju istom Društvu, školi i da su "drugačija" od ovih masovnih.
Ovaj čin je duboko nepedagoški prema deci drugačijeg opredeljenja i kulture.
Za ovaj postupak "školskih vlasti" treba da se izjasni Zaštitnik Gradjana.

nenad t

pre 10 godina

A šta ako je neko dete, dete ateista ili poštenoih doslednih komunista ili druge vere, šta sa njima radite? Jel takvi sada treba da se sele iz Srbistana?

Obavesten

pre 10 godina

Tuzan dan za Srbiju!
Crkvi nije mesto u skolama i da ovu drzavu vode pametni ljudi,u drzavnim skolama ne bi bilo veronauke i ovakve stvari bi bile zabranjene.
Ponekad se stidim sto sam pripadnik srpskog naroda ,kada vidim kako glupost i bezobrazluk vrebaju na svakom koraku,a pogotovo u institucijama koje bi trebalo da sire znanje,a ne primitivizam i mrak.Zato smo i tu gde jesmo!
Crkva nema sta da trazi u drzavnim institucijama.Popovima i veronauci je mesto u crkvi ,a ne u drzavnim skolama.Ako zele da sire crkvena znanja,neka otvaraju skole pri crkvama,pa neka ih slusa ko hoce.
Moje dete slusa gradjansko,zato sto nisam dozvolio da mu pune glavu glupostima.Bez obzira na to,vidim da u skoli postoji diskriminacija,jer vecina dece ide na veronauku,a cim su u vecini,onda prozivaju ove sto ne idu da su losiji i sl.,kako to vec deca rade.Tolerisacu to, sve dok ne preteraju,a onda ce biti kuku lele i za skolu i za direktorku,a posebno za onoga kretena sto im drzi veronauku.
Da se ja pitam,zabranio bih bilo kakva verska obelezja u drzavnim institucijama.Svako sa brojanicom,krsticem,polumesecom ili cime vec,bio bi kaznjen sa 20% od plate,pa neka se sepuri ako mu nije zao para.
Drzava treba jednom da rascisti sa tim glupostima i da crkvu postavi na svoje mesto i da bude zabava za primitivce,slicno kao Grand i Lepa Brena...

Џо

pre 10 godina

Alo Srbi izadjite iz pecine? Ako hocete bolje da zivite okanite se tih gluposti?deca neka idu u skole neka uce, a stariji zasucite rukave, rad rad ?deca u drugim zemljama u tim godinama prave nuklearne reaktore ? A kod nas idu da se ispovedaju ? Žalosno i tuzno.

Cuca Nikolic

pre 10 godina

Ovo je toliko strasno, ovo je krsenje ljudskih, tj decjih prava. Ovo je mentalno silovanje. Ovo treba kazniti zakonskim putem. Drzava je odvojena od crkve. Ovo je najkrace receno SKANDAL!!!! Crkva je tako agresivna, mesa se tamo gde ne bi smela. Evo sada i sa Nikolom Teslom, doduse zajedno u kampanji sa ovim sns-ovcima. Nista strasnije skoro nisam cula. Svi ovi koji su vodili decu u crkvu treba momentalno da dobiju otkaz i da im se dozivotno zabrani da rade u skoli, bilo kojoj. Stvarno, sto neko ovde rece, neka ide u crkvu pa neka se tamo moli bogu, pricescuje ili sta vec, neka tamo pere podove i zidove. Ovo je srednji vek, ovo je tama, ovo je smak Srbije! Jadna deca!

paracelsius

pre 10 godina

sanitarna inspekcija bi odmah zatvorila skolsku kuhinju kad bi videli
da svi ucenici stoje u redu i guraju im istu kasiku u usta, recimo med...zamislite tu sliku!
i koliko se bakcila prenese sa bolesne dece na zdravu.
ako se to ne tolerise drzavnim skolama, zasto se i dalje tolerise jednoj nevladinoj organizaciji kaso sto je SPC? u drugim zapadnoevropskim crkvama takav sanitarni i higijenski problem ne postoji.

sekularista

pre 10 godina

(nikolaj, 07. mart 2014 22:10)
40% nije vecina, i oni idu u crkve u svoje slobodno vreme. Takodje, deca mogu da pohadjaju skole koje su pod uticajem neke vere, ili ih sponzorise neka crkva, i upravo zato sto postoji taj izbor oni koji to ne zele nisu izlozeni pritisku da upraznjavaju bilo cije rituale. Komentar je napisan sa namernom zamenom teza, i evo mogu i ja da pitam: Zar vas, pravoslavne kosmopolite, nisu naucili toleranciji na casovima veronuke? A, da, pa i nisu.

nikolaj

pre 10 godina

Prema istrazivanju Gallup-a (ko ne veruje lako ce pronaci na internetu) 40% Amerikanaca posecuje crkve (hramove, verske objekte...) u vreme vecih praznika te vrste. U nekim od zemalja ovi procenti su jos veci. Srbija je na ubedljivom dnu ove liste. Ako ne idete u crkvu nemojte da osudjujete druge, nije lepo. Po komentarima nekih ovde zakljucuje se da ih gradjansko vaspitanje nije nista naucilo. Zar vas ne uce na prvom casu da je najbitnije postovati razlike.

ljubitelj burleski

pre 10 godina

Da li je to ,,uputstvu i primeru,, onog,,udarnika,, iz Jagodinu,što se šetka po Srbiji i ,,dovlači,,,,investitore,,po ceni od po 10000 evrića po glavi,,zaposlenog,, iz budžeta Srbije, po,,šemi,, Mlađe,, end company!?

Ivana

pre 10 godina

Licno postujem svaciji izbor, da li ce verovati u nesto ili ne, to je stvar izbora svakog pojedinca. Pojedine komentare citam i ne verujem, prosto se zgrozavam od pojedinih! Zasto se ne bi i deca pricescivala, gde pise da deca ne treba da se priceste? Ne okajavaju se samo gresi pricescom, pricescom primas i blagoslov od Boga. Uostalom, ovu decu nije skola naterala ili organizovala post i pricesT, to je vaspitanje njihovih roditelja, mada danas ni roditelj ne moze da natera dete na nesto ako ono nece! Ne znam da li narod uopste slusa nesto, skola organizuje bezbedan odlazak do crkve a ne post i pricest!!! Ovo je lepo videti, deco neka Vam je sretan pricest!

Todor

pre 10 godina

U Srbiji uvek vlada neko ludilo. jedno ludilo smenjuje drugo ludilo.Bojim se da genezom ovog stanja,ateizam postane protivzakonit.
Koje ludilo je sledece na redu?

vita-brevis

pre 10 godina

Svaka cast veroucitelju, divno.
Mada ce ovo iznervirati komuniste i njohove potomke koji se lazno predstavljaju kao gradjani.
(gradjanka a pravoslavka, 7. mart 2014 17:56)
Samo još da ih prime u PČP (Pionirski četnički pokret). Mislim da bi i pop i učitelj, vrlo brzo, revidirali svoj stav. Ova vrsta nasilja mora biti sankcionisana!

piramida

pre 10 godina

Pričest prema učenju Novog zaveta nije nešto preko čega se spasavamo, već pre nešto preko čega potvrđujemo i jačamo našu veru koju imamo u Boga i darovano nam spasenje po Isusu Hristu. Kroz ovaj čin mi se prisećamo iskazane nam Božje milosti i zahvaljujemo Bogu na njoj. Dakle, ne uzimamo učešće u pričesti da bi se spasili, već zato jer smo spašeni.

Za one koji ne znaju sta je to u opste a diskutuju

milutin

pre 10 godina

Uh, uh sto su se komunisti uznemirili...

I sta vas briga za tudju decu? Mi roditelji odlucujemo sta ce nasa deca da rade, hoce li se pricescivati ili nece. Ko od roditelja nije to zeleo, njegovo dete nije islo u Crkvu, ko nece i ne mora i niko ga ne nikada nece terati... Sta se vas tice sta tudja deca rade? a?

Tradicionalne vrednosti

pre 10 godina

sanitarna inspekcija bi odmah zatvorila skolsku kuhinju kad bi videli
da svi ucenici stoje u redu i guraju im istu kasiku u usta, recimo med...zamislite tu sliku!
i koliko se bakcila prenese sa bolesne dece na zdravu.

(paracelsius, 7. mart 2014 19:55)

Nije u potpunosti uporedivo sa ovim slučajem. U Crkvi se deci daje alkohol koji ima antiseptičko dejstvo. Tako se jača osećaj sabornosti (svi smo društveniji kada smo 'tipsy'). Takođe, decu treba od malena, kašičicu po kašičicu, navikavati na alkohol kako im na proslavi male mature ne bi pozlilo već od prve čaše.

Marko

pre 10 godina

Čitajući komentare vidim da većina ljudi ima zablude o prosečnom hrišćaninu.
Kao npr. "ispirani mozgovi" i slično..Pa hajde da se zapitamo prvo kome su to isprani mozgovi?Očigledno je da su vama.Vama kojima mediji kreiraju stavove,koji vam prikazuju religiju kao nešto "strašno loše".Koji se busaju svojim intelektom i "zdravim razumom" a ne znaju čak ni kritički da razmisle prema informaciji koju dobijaju.Prvo morate da shvatute da crkva nije inkvizicija,crkva poštuje svačija mišljenja i nikoga ne prisiljava.Drugo,pravoslavlje je nastalo mnogo pre Srbije i ostalih nacija.Dakle ja nisam nacista,ne vršim nasilje u ime Hrista i ostalo.To pravi hrišćani ne rade.Oni koji to rade,koriste to radi svojih ličnih uglavnom materijalnih interesa i njima će biti suđeno za to.
Prosto ko vama daje za pravo da sudite o nekome na osnovu jednog čoveka ili neke grupe ljudi..Pored kako vi kažete "ispranih mozgova u crkvi možete pronaći intelektualce,srpske naučnike,itd.
Bilo koja religija ne može da odmogne kao čoveku.Pred Bogom su svi jednaki bez obzira bio to sveštenik ili običan čovek.I jednom i drugom se isto sudi na kraju i sve se vidi.
Vrlo je tužno što donosite sud po tome kako vam mediji to kažu...I izgradiđujete taj netrpljevi anti-hrišćanski stav..

zoran

pre 10 godina

Zivim u Engleskoj i dete mi ide u osnovnu skolu. Imaju jedan predmet koji obradjuje religiju. No, kroz taj predmet deca uce o svim postojecim religijama. U toku godine im organizuju posete hramovima raznih uchenja i tu se upoznaju sa odredjenom tradicijom, ali bez ucheshca u bilo kakvim ritualima i slichno. Tako, u toku godine steknu utisak, a i znanje o nastanku i poruci raznih religija tokom istorije. U shta ce verovati i kuda ce ici ostavlja se samoj deci da olduche ako ih to uopshte interesuje.

Sanja

pre 10 godina

Slazem se sa misljenjem da u Srbiji uvek vlada neko ''ludilo''!Bilo je vreme kada su u toj istoj skoli u Bresnici direktor i pojedini zaposleni,terali decu da piju mleko na Veliki petak!Mislim da nema potrebe kritikovati direktorku i nastavnike skole,jer je ipak pricesce obavljeno uz saglasnost roditelja.Plasim se da ova ekspanzija ''tradicije'' moze da nas odvede u drugu krajnost-izolaciju,nacionalizam,netoleranciju...Od previse gledanja u proslost,mi nikako da ugledamo buducnost!Uz duzno postovanje prema crkvi,nije joj mesto u skolama!Nastava ne treba da bude ni verski ni politicki obojena!

komunjare!

pre 10 godina

Ne vidim cemu problem. To je stvar izbora. Ko nece da se pricesti ne mora. A ko nece da ide na veronauku moze da ide na gradjansko... Cemu svi ovi komentari. Meni se cini da Srbija zeli nazad u diktaturu kada ni verske niti bilo kakve druge slobode nisu postojale... A ne razumem ni cemu prilog na TV-u vezan za nesto sto predstavlja licni cin.

Vladimir

pre 10 godina

Ovo je zaista lepo.
Za sve vas koji negativno gledate na zajedničko pričešće dece, par informacija.
Jedina država u Evropi koja nema versku nastavu je Francuska. Mnoge od država imaju državnu veru, kao Britanija, Grčka i druge. Mi to nemamo. Zbog toga im niko ne osporava ljudska prava i demokratiju.
Grčka ide toliko daleko da je verska nastava obavezna u svim državnim i privatnim školama i fakultetima tri puta nedeljno. Dete ne može da se upiše u prvi razred ako nije kršteno. Javno propovedanje bilo koje vere osim pravoslavne je kažnjivo zakonom ..... Ne mislim da je grčki sistem dobar, ali im niko ne osporava ljudska prava niti demokratsko drustvo.
Ako je tako u EU onda nema potrebe da mi budemo "veći katolici od pape"

Ivana

pre 10 godina

Licno postujem svaciji izbor, da li ce verovati u nesto ili ne, to je stvar izbora svakog pojedinca. Pojedine komentare citam i ne verujem, prosto se zgrozavam od pojedinih! Zasto se ne bi i deca pricescivala, gde pise da deca ne treba da se priceste? Ne okajavaju se samo gresi pricescom, pricescom primas i blagoslov od Boga. Uostalom, ovu decu nije skola naterala ili organizovala post i pricesT, to je vaspitanje njihovih roditelja, mada danas ni roditelj ne moze da natera dete na nesto ako ono nece! Ne znam da li narod uopste slusa nesto, skola organizuje bezbedan odlazak do crkve a ne post i pricest!!! Ovo je lepo videti, deco neka Vam je sretan pricest!

nikolaj

pre 10 godina

Prema istrazivanju Gallup-a (ko ne veruje lako ce pronaci na internetu) 40% Amerikanaca posecuje crkve (hramove, verske objekte...) u vreme vecih praznika te vrste. U nekim od zemalja ovi procenti su jos veci. Srbija je na ubedljivom dnu ove liste. Ako ne idete u crkvu nemojte da osudjujete druge, nije lepo. Po komentarima nekih ovde zakljucuje se da ih gradjansko vaspitanje nije nista naucilo. Zar vas ne uce na prvom casu da je najbitnije postovati razlike.

piramida

pre 10 godina

Pričest prema učenju Novog zaveta nije nešto preko čega se spasavamo, već pre nešto preko čega potvrđujemo i jačamo našu veru koju imamo u Boga i darovano nam spasenje po Isusu Hristu. Kroz ovaj čin mi se prisećamo iskazane nam Božje milosti i zahvaljujemo Bogu na njoj. Dakle, ne uzimamo učešće u pričesti da bi se spasili, već zato jer smo spašeni.

Za one koji ne znaju sta je to u opste a diskutuju

Obavesten

pre 10 godina

Tuzan dan za Srbiju!
Crkvi nije mesto u skolama i da ovu drzavu vode pametni ljudi,u drzavnim skolama ne bi bilo veronauke i ovakve stvari bi bile zabranjene.
Ponekad se stidim sto sam pripadnik srpskog naroda ,kada vidim kako glupost i bezobrazluk vrebaju na svakom koraku,a pogotovo u institucijama koje bi trebalo da sire znanje,a ne primitivizam i mrak.Zato smo i tu gde jesmo!
Crkva nema sta da trazi u drzavnim institucijama.Popovima i veronauci je mesto u crkvi ,a ne u drzavnim skolama.Ako zele da sire crkvena znanja,neka otvaraju skole pri crkvama,pa neka ih slusa ko hoce.
Moje dete slusa gradjansko,zato sto nisam dozvolio da mu pune glavu glupostima.Bez obzira na to,vidim da u skoli postoji diskriminacija,jer vecina dece ide na veronauku,a cim su u vecini,onda prozivaju ove sto ne idu da su losiji i sl.,kako to vec deca rade.Tolerisacu to, sve dok ne preteraju,a onda ce biti kuku lele i za skolu i za direktorku,a posebno za onoga kretena sto im drzi veronauku.
Da se ja pitam,zabranio bih bilo kakva verska obelezja u drzavnim institucijama.Svako sa brojanicom,krsticem,polumesecom ili cime vec,bio bi kaznjen sa 20% od plate,pa neka se sepuri ako mu nije zao para.
Drzava treba jednom da rascisti sa tim glupostima i da crkvu postavi na svoje mesto i da bude zabava za primitivce,slicno kao Grand i Lepa Brena...

Gaga

pre 10 godina

Gospođo direktorka,
od kad je to organizovano pričešće u crkvi sastavni deo školskog programa za čiju realizaciju vas plaća država? Uzmite Vašu Radnu knjižicu i posao tražite u crkvi.

zed

pre 10 godina

Gde ja zivim jbt. Gledao sam na tv-u reportazu, jedan mali kaze da ide da okaje grehe koje je pocinio, a on inace ima tipa 8-9 godina, a juce vest na B92, neki klinac u Engleskoj sa 13 napravio nuklearni reaktor. Stvarno tuga.

Cuca Nikolic

pre 10 godina

Ovo je toliko strasno, ovo je krsenje ljudskih, tj decjih prava. Ovo je mentalno silovanje. Ovo treba kazniti zakonskim putem. Drzava je odvojena od crkve. Ovo je najkrace receno SKANDAL!!!! Crkva je tako agresivna, mesa se tamo gde ne bi smela. Evo sada i sa Nikolom Teslom, doduse zajedno u kampanji sa ovim sns-ovcima. Nista strasnije skoro nisam cula. Svi ovi koji su vodili decu u crkvu treba momentalno da dobiju otkaz i da im se dozivotno zabrani da rade u skoli, bilo kojoj. Stvarno, sto neko ovde rece, neka ide u crkvu pa neka se tamo moli bogu, pricescuje ili sta vec, neka tamo pere podove i zidove. Ovo je srednji vek, ovo je tama, ovo je smak Srbije! Jadna deca!

ana

pre 10 godina

Ovo je strasno. Kao iz neke Orvelove knjige. Pravi, pravcati uzas! Zgrozena sam ponasanjem direktorke i nastavnog osoblja. Ko im daje za pravo da zloupotrebljavaju decu?

nenad t

pre 10 godina

A šta ako je neko dete, dete ateista ili poštenoih doslednih komunista ili druge vere, šta sa njima radite? Jel takvi sada treba da se sele iz Srbistana?

Џо

pre 10 godina

Alo Srbi izadjite iz pecine? Ako hocete bolje da zivite okanite se tih gluposti?deca neka idu u skole neka uce, a stariji zasucite rukave, rad rad ?deca u drugim zemljama u tim godinama prave nuklearne reaktore ? A kod nas idu da se ispovedaju ? Žalosno i tuzno.

paracelsius

pre 10 godina

sanitarna inspekcija bi odmah zatvorila skolsku kuhinju kad bi videli
da svi ucenici stoje u redu i guraju im istu kasiku u usta, recimo med...zamislite tu sliku!
i koliko se bakcila prenese sa bolesne dece na zdravu.
ako se to ne tolerise drzavnim skolama, zasto se i dalje tolerise jednoj nevladinoj organizaciji kaso sto je SPC? u drugim zapadnoevropskim crkvama takav sanitarni i higijenski problem ne postoji.

Neko Iz Mase

pre 10 godina

Zar Vera nije duboko privatni, duševni osećaj raba božijeg?

Po kojim kanonima crkvenim, može da se obavlja masovno pričešće nad školskom decom?
Razumem da je to dobro za Crkvu,
ali po kojem osnovu Zakona o školskom obrazovanju, to rade školske ustanove?
Šta mogu deca koja nisu vernici i deca drugih Vera, da zaključe iz ovog "masovnog čina"?
Da ne pripadaju istom Društvu, školi i da su "drugačija" od ovih masovnih.
Ovaj čin je duboko nepedagoški prema deci drugačijeg opredeljenja i kulture.
Za ovaj postupak "školskih vlasti" treba da se izjasni Zaštitnik Gradjana.

milutin

pre 10 godina

Uh, uh sto su se komunisti uznemirili...

I sta vas briga za tudju decu? Mi roditelji odlucujemo sta ce nasa deca da rade, hoce li se pricescivati ili nece. Ko od roditelja nije to zeleo, njegovo dete nije islo u Crkvu, ko nece i ne mora i niko ga ne nikada nece terati... Sta se vas tice sta tudja deca rade? a?

sekularista

pre 10 godina

(nikolaj, 07. mart 2014 22:10)
40% nije vecina, i oni idu u crkve u svoje slobodno vreme. Takodje, deca mogu da pohadjaju skole koje su pod uticajem neke vere, ili ih sponzorise neka crkva, i upravo zato sto postoji taj izbor oni koji to ne zele nisu izlozeni pritisku da upraznjavaju bilo cije rituale. Komentar je napisan sa namernom zamenom teza, i evo mogu i ja da pitam: Zar vas, pravoslavne kosmopolite, nisu naucili toleranciji na casovima veronuke? A, da, pa i nisu.

Tradicionalne vrednosti

pre 10 godina

sanitarna inspekcija bi odmah zatvorila skolsku kuhinju kad bi videli
da svi ucenici stoje u redu i guraju im istu kasiku u usta, recimo med...zamislite tu sliku!
i koliko se bakcila prenese sa bolesne dece na zdravu.

(paracelsius, 7. mart 2014 19:55)

Nije u potpunosti uporedivo sa ovim slučajem. U Crkvi se deci daje alkohol koji ima antiseptičko dejstvo. Tako se jača osećaj sabornosti (svi smo društveniji kada smo 'tipsy'). Takođe, decu treba od malena, kašičicu po kašičicu, navikavati na alkohol kako im na proslavi male mature ne bi pozlilo već od prve čaše.

vita-brevis

pre 10 godina

Svaka cast veroucitelju, divno.
Mada ce ovo iznervirati komuniste i njohove potomke koji se lazno predstavljaju kao gradjani.
(gradjanka a pravoslavka, 7. mart 2014 17:56)
Samo još da ih prime u PČP (Pionirski četnički pokret). Mislim da bi i pop i učitelj, vrlo brzo, revidirali svoj stav. Ova vrsta nasilja mora biti sankcionisana!

ljubitelj burleski

pre 10 godina

Da li je to ,,uputstvu i primeru,, onog,,udarnika,, iz Jagodinu,što se šetka po Srbiji i ,,dovlači,,,,investitore,,po ceni od po 10000 evrića po glavi,,zaposlenog,, iz budžeta Srbije, po,,šemi,, Mlađe,, end company!?

Todor

pre 10 godina

U Srbiji uvek vlada neko ludilo. jedno ludilo smenjuje drugo ludilo.Bojim se da genezom ovog stanja,ateizam postane protivzakonit.
Koje ludilo je sledece na redu?

Marko

pre 10 godina

Čitajući komentare vidim da većina ljudi ima zablude o prosečnom hrišćaninu.
Kao npr. "ispirani mozgovi" i slično..Pa hajde da se zapitamo prvo kome su to isprani mozgovi?Očigledno je da su vama.Vama kojima mediji kreiraju stavove,koji vam prikazuju religiju kao nešto "strašno loše".Koji se busaju svojim intelektom i "zdravim razumom" a ne znaju čak ni kritički da razmisle prema informaciji koju dobijaju.Prvo morate da shvatute da crkva nije inkvizicija,crkva poštuje svačija mišljenja i nikoga ne prisiljava.Drugo,pravoslavlje je nastalo mnogo pre Srbije i ostalih nacija.Dakle ja nisam nacista,ne vršim nasilje u ime Hrista i ostalo.To pravi hrišćani ne rade.Oni koji to rade,koriste to radi svojih ličnih uglavnom materijalnih interesa i njima će biti suđeno za to.
Prosto ko vama daje za pravo da sudite o nekome na osnovu jednog čoveka ili neke grupe ljudi..Pored kako vi kažete "ispranih mozgova u crkvi možete pronaći intelektualce,srpske naučnike,itd.
Bilo koja religija ne može da odmogne kao čoveku.Pred Bogom su svi jednaki bez obzira bio to sveštenik ili običan čovek.I jednom i drugom se isto sudi na kraju i sve se vidi.
Vrlo je tužno što donosite sud po tome kako vam mediji to kažu...I izgradiđujete taj netrpljevi anti-hrišćanski stav..

Vladimir

pre 10 godina

Ovo je zaista lepo.
Za sve vas koji negativno gledate na zajedničko pričešće dece, par informacija.
Jedina država u Evropi koja nema versku nastavu je Francuska. Mnoge od država imaju državnu veru, kao Britanija, Grčka i druge. Mi to nemamo. Zbog toga im niko ne osporava ljudska prava i demokratiju.
Grčka ide toliko daleko da je verska nastava obavezna u svim državnim i privatnim školama i fakultetima tri puta nedeljno. Dete ne može da se upiše u prvi razred ako nije kršteno. Javno propovedanje bilo koje vere osim pravoslavne je kažnjivo zakonom ..... Ne mislim da je grčki sistem dobar, ali im niko ne osporava ljudska prava niti demokratsko drustvo.
Ako je tako u EU onda nema potrebe da mi budemo "veći katolici od pape"

Sanja

pre 10 godina

Slazem se sa misljenjem da u Srbiji uvek vlada neko ''ludilo''!Bilo je vreme kada su u toj istoj skoli u Bresnici direktor i pojedini zaposleni,terali decu da piju mleko na Veliki petak!Mislim da nema potrebe kritikovati direktorku i nastavnike skole,jer je ipak pricesce obavljeno uz saglasnost roditelja.Plasim se da ova ekspanzija ''tradicije'' moze da nas odvede u drugu krajnost-izolaciju,nacionalizam,netoleranciju...Od previse gledanja u proslost,mi nikako da ugledamo buducnost!Uz duzno postovanje prema crkvi,nije joj mesto u skolama!Nastava ne treba da bude ni verski ni politicki obojena!

komunjare!

pre 10 godina

Ne vidim cemu problem. To je stvar izbora. Ko nece da se pricesti ne mora. A ko nece da ide na veronauku moze da ide na gradjansko... Cemu svi ovi komentari. Meni se cini da Srbija zeli nazad u diktaturu kada ni verske niti bilo kakve druge slobode nisu postojale... A ne razumem ni cemu prilog na TV-u vezan za nesto sto predstavlja licni cin.

zoran

pre 10 godina

Zivim u Engleskoj i dete mi ide u osnovnu skolu. Imaju jedan predmet koji obradjuje religiju. No, kroz taj predmet deca uce o svim postojecim religijama. U toku godine im organizuju posete hramovima raznih uchenja i tu se upoznaju sa odredjenom tradicijom, ali bez ucheshca u bilo kakvim ritualima i slichno. Tako, u toku godine steknu utisak, a i znanje o nastanku i poruci raznih religija tokom istorije. U shta ce verovati i kuda ce ici ostavlja se samoj deci da olduche ako ih to uopshte interesuje.