Petak, 07.03.2014.

16:50

NBS: Što se nas tiče, može Pejpal

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nema zakonskih prepreka za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko servisa "Pejpal".

Izvor: B92

NBS: Što se nas tièe, može Pejpal IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 10 godina

У демократским друштвима због оваквих ствари пада влада!
Значи могуће је да преко интернета купимо било шта, да уплатимо наше паре а да паре "легну" на неки рачун широм света. А није дозвољено да ми продајемо своје производе и да нам овде стижу новци? Које ћемо ми користити овде, за храну, струју, телефон, интернет, такси....
Какав маћехински однос државних институција према малим привредницима, стварно срамота!!
Господо која седи плаћена мојим новцем, апелујем на вас да омогућите мени и хиљадама других, поштених, вредних људи који својим рукама праве производе да се такмичимо на иностраном тржишту! Што квалитетом, што марљивошћу а и ценом...
Али наравно не значи ништа 1000 гласача којима помогнеш у једној конкретној ствари, али хиљаде изманипулисаних из популације која пије пиво испред драгстора су свакако битнији...
Па ајмо, послови, инвестиције, запослења, искорење корупције... повећана давања, пензије, плате --- бла - бла

Bojan

pre 10 godina

MOlim vas, ko zna, da mi odgovori... da li mogu da prodajem odredjene stvari strancima i da primam uplate nakon prodaje istih putem PP-a?

Zenon Lozana

pre 10 godina

U kakofoniji nerazumevanja ove vesti, čast retkima, potrebno je dati pojašnjenje, pogotovo onima površnima što pokušavaju da politizuju sve.
PayPal već neko vreme omogućava Srbima da kupuju i plaćaju preko njegovih servisa, ali još uvek nije omogućio opciju "receive", što praktično znači da ne mogu odavde da prodajem robu preko neta (npr. šljivovicu koju proizvodim) i primam novac preko PP-a. Zašto? PP nije stavio dinar u korpu valuta preko kojih je moguće neposredno plaćanje, pa je procenio da to što naši propisi ne dozvoljavaju korišćenje evra u domaćim plaćanjima kod prodaje roba i usluga njemu čini neisplativim da pravi razliku kod receive opcije u zavisnosti od toga da li proizvod našeg trgovca kupuje srpski državljanin ili ostatak sveta. NBS sada zapravo poručuje PP-u: Ljudi, vi ne treba ni da pravite ovu razliku, to nije vaša odgovornost, mi vas ne kontrolišemo, odgovornost je srpskog trgovca a ne vaša, da preko sajta ili na drugi način filtrira, odnosno napravi razliku tako da njegove proizvode može da kupi samo nesrpski državljanin. Ako PP pristane na ovo i uvede pomenutu opciju, to će svima onima koji nešto mogu da prodaju preko neta u inostranstvu sigurno bar malo olakšati život. Uvek je naravno mnogo lakše jednu vest podvesti pod nekoliko opštih mesta prisutnih u većini komentara.

djokica

pre 10 godina

Prijateljska ispravka: izgovara se PejpEl, a ne Pejpal, kao sto ste vi napisali.
Kao sto se prvo A izgovara kao E, tako je sa drugim A, u reci Pal.

Inace, cestitam!
Mnogim ljudima ce sad zivot postati laksi.

Aj ne filozofiraj! Sto mrzim kad se neko pravi 'pametan'.
Mozda se kod vas u Kandadi kaze pejpEl, al' u Engleskoj se kaze pejpAL. A moras priznati da jezik kojim vi pricate tamo potice sa ostvra, a to sto su ga Ameri i Kanadjani malo izmenili je druga stvar.
Isto kao sto se kod 'nas' u Eng kaze dAns, a kod vas dEns, ili everybOdy kod vas everybAdy, ili kod vas vokejsn kod nas holidej......
PeypAl
(Torontonian, 7. mart 2014 17:01)

mick

pre 10 godina

porez na racunare 20%, nemogucnost koruscenja pay pala kako treba, samo nase zemlje nema na google play i ios store, itd... 19. vek...

Ja

pre 10 godina

Pero, slobodno plaćaj karticom. Svaki put kucaj ime, prezime, adresu stanovanja, broj kartice, tajni kod, datum isteka...
Ja ću sa mojim emailom i šifrom na paypalu (u kojem imam par kartica).

jezza

pre 10 godina

Ebay sa paypalom iz nase Srbijice radi odlicno. Samo u februaru sam narucio 10ak silikonskih obloga za telefone zastitnih folija i slicno, naravno sve je ispod 50e. Za svaki predmet je bilo isto, postar samo ubaci u sanduce i to je to. Iz Kine sa drugog kraja sveta kupite zajedno 3 folije i tpu "case" ili hard case za dva i po dolara i to je sve sto placate, dok ovde kod nas samo taj case kosta min 600 din a Jedna folija oko 300 din.
Srtava cega sve ima za bukvalno sitnis

Quest

pre 10 godina

PayPal polako gubi na vaznosti, Bitcoin je stigao sa manjom provizijom. Evo i kako:

Otvorite nalog na Coinbase.com, prakticno PayPalu za Bitcoine, i vec mozete da prodajete preko sajta robu i usluge za Bitcoine. Kad hocete da povucete pare u EUR, prebacite Bitcoine na Bitstamp.com slovenacku berzu, konvertujte u EUR i povucite pare u Srbiju. Eve to za 100 puta manju proviziju nege na PayPalu.

Foliranti

pre 10 godina

"...Kad sam jednom sportskom klubu u Sremu poslao na poklon 50 pari oni to nisu mogli da prime jer samo ON ima pravo na uvoz?.......
(Ljubica Australia, 7. mart 2014 20:23)"

Ljubice, dogovori se sa sobom sta si. "sam poslao na poklon" ne ide sa Ljubica.

Stefan

pre 10 godina

kratko moje iskustvo, kad je vec pomenut PayPal. Prilikom placanja, nasa banka (u mom slucaju Intesa), za iznos koji placam uzima 8% proviziju, a PayPal 4%. Narucio sam proizvod iz Amerike, stigao je za tacno mesec dana, kostao je 10$. U sanduce sam dobio ceduljicu da dodjem u postu po paket, otisao sam tamo i za iznos od 10$ platio carinu. Toliko o tome da se za robu do 50e ili 70e ne placa carina.
(Psycho, 7. mart 2014 19:41)

Izneo si puno pogrešnih informacija.

1. Ako koristiš intesinu visa interent karticu (ova je vezana za devizni račun) provizija ne postoji, postoji samo rezervacija od 4-6% dok se transakcija zvanično ne proknjiži (7-14 dana), kao zaštita od kursnih promena.

2. Ako se plaća u nekod drugoj valuti od EUR postoji sitna provizija zbog konverzije po zvaničnom glabalnom VISA kursu, i tu proviziju naplaćuje VISA, a ne banka.

3. Paypal proviziju naplaćuje prodavcu, a ne kupcu, osim ako se pare na paypalu ne šalju kao gift, što nije preporučljivo jer pp ne osigurava takve transakcije.

4. Na paypal profilu je jako bitno da se kao primarna valuta stavi EUR, jer su pre par nedelja kao primarnu valutu za nas stavili dinar, ako stoji dinar dolazi do duple konverzije što naravno nije dobro.

5. Carina ne postoji za robu ispod 50/70e, ali nisi oslobođen PDV-a od 20% za svaki iznos. PDV i carina nisu isto. Za robu iznad te vrednosti plaćaš i carinu od 10%.

Djordje

pre 10 godina

Nisi platio carinu vec pdv. Kada ti salju robu ispod 70e ako je od fizickog tj 50e ako je od pravnog lica, placas pdv . carina je 10% pdv 20. Tako umesto 30% placas 20%. Vecina paketica se i ne otvori pa samim tim i ne podleze carinskom pregledu, samo veci i poneki manji se otvaraju. Tipa na 10 paketa, jedan platis pdv.

alex

pre 10 godina

Evo ovako... Pre dva dana sam iz Nemacke i nihovog Ebay-a nasao i porucio futrolu za Asus Transformer book, koju covek prodaje za 7 €. Platio Visa karticom i cekam isporuku. Tu istu,identicnu futrolu ovde prodaju za 4900 dinara. Mislim sa to nije normalno,a vi?

bobiusa111

pre 10 godina

Kod nas u AU se ne plaća ništa do 1000 dolara... e sad da znate da air max ovi 90 180 i ostali koštaju oko100 dolara tj 76 evra a misko vam ga valja za 150 200... pa kako čovek da zaradi pored ebay... bre odma bi pale cene za sve da to zaživi kod vas al jbg... ne daju

Zvonko

pre 10 godina

NBS je naterala paypal da obracunava cenu u dinarima. Tako ja da bi kupio nesto online sto je u evrima, moram da platim proviziju dva puta. Prvo paypal po nepovoljnom kursu prebaci cenu u dinare, a onda banka po jos gorem kursu te dinare vrati u evre i jos jednom mi ukrade par evra! Znaci ako nesto kosta 40eur, meni sa dve provizije dodje 45 recimo. Gde to jos ima na svetu?!

Ja

pre 10 godina

@Psycho
Ako koristiš Intezinu Internet karticu - provizije NEMA. Banka na računu samo rezerviše nešto malo više od regularne cene (8-10%) što po naplati uredno vraćaju na račun. Drugim rečima, ako nešto košta 8,43 evra platićeš tačno toliko i ni centa više, naravno ne računajući naše pljačkaške namete u vidu carine i PDV-a. A onih 10$ što si platio nisu carina, već PDV koji inače naplaćuju po sistemu "kako ti se zalomi". Paket su ti procenili na ko zna koliko, na tu njihovu procenjenu cenu su naplatili PDV i "troškove pregleda paketa".

Sta je sad ovo?

pre 10 godina

Ja KUPUJEM preko PP i nemam nikakvih problema sa carinom.Moje kupovine su malih novcanih iznosa,a cini mi se da do 70 evra kod nas ne placas carinu. Svaki postar do sada mi je doneo posiljku iz inostranstva i ostavio je u sanduce bez ikakvih problema. Napominjem NISAM prelazio onih 70 evra. Problem je sto mi NE MOZEMO DA DOBIJEMO pare preko PP, t.j. da mi nesto prodajemo.

Nev

pre 10 godina

@ Koliko mesec dana unazad, nakindjurena guvernerka, je pricala sasvim suprotnu pricu. Covek ove naprednjake, ili radikale (vise ne znam sta su), nemoze da uhvati ni za glavu ni za rep! PS: Odusevila me je svojom kosovarskom strucnoscu iz sve snage tokom zasedanja ekonomista u nasem "Davosu"! Pa sad vi vidite kuda Srbija ide ... (crni domino, 07. mart 2014 19:05)''

slazem se na odredjeni nacin ALI napadate samo naprednjake a celokupna krivica je na svim strankama. Nezaboravimo koliko smo dugo cekali da paypal uopste 'dodje' u Srbiju. Da ste napali sve politicare slozio bih se. Ali posto napadate samo jednu stranu i to pred izbore, kao sto i sam text lici na neku predizbornu kampanju tako imam ogromne rezerve prema vasem komentaru. Pre bih rekao da ste jedan od mnogih Bot-ova koji se medjusobno okrivljuju a odgovornost lezi na svima. Mozda jos vise na samim stranackim vojnicima koji za parce hleba 'ratuju' za nekog 'dasu' koji ce pokupiti sve.
Ako vec napadate onda budite odgovorni i dokazite sa vasim komentarom da stvarno napadate odgovorne zbog situacije neke a ne filtrirate odgovornost shodno vasim interesima...

Ljubica Australia

pre 10 godina

PayPal je način plaćanja i samo je deo jedne veče kompanije zvane eBay.Preko eBay-a se kupuje sve od igle do lokomotive i to skoro u svim zemljama u svetu ali ne i u Srbiji! Zašto? Pa zato što neko ima monopol/eksluzivno pravo na uvoz prozvoda. Primer: Prodajem preko eBay Nike patike proizvedene u Vjetnamu koje me kostaju u proseku 25$. Ja ih prodajem za 50$ a iste te su u Srbiji 200 evra i uvoze ih samo Miskovic. Kad sam jednom sportskom klubu u Sremu poslao na poklon 50 pari oni to nisu mogli da prime jer samo ON ima pravo na uvoz? Inace oko milion ljudi u Australiji radi od kuce na eBay a to bi bez velikih investicija moglo i kod Vas samo kad bi se promenili zakoni i propisi i ukinuli tajkunski monopoli koji postoje samo u Srbiji.

Vernik

pre 10 godina

Ko kome da veruje.Snalazite se kako znate.Treba zahtevati platu na ruke, penzije na ruke, placanje racuna na ruke ... Nista preko banke jer usluge uzmu 3posto vase plate.U izbornoj kampanji sve moze.U gradu nisu u izbornoj kampanji 2012 gradonacelnik na B92 u zivo kaze da ce ceo grad imati besplatan bezicni interet.Svi su se smejali.Sada neka se oni smeju

Nenad

pre 10 godina

Procitajte vest malo pre proslih izbora - Indijska Embasi grupa počeće sutra gradnju informatičko-tehnološkog parka na površini od 25.000 kvadratnih metara, u kojem će posao naći oko 15.000 stručnjaka. Ulozice najmanje 600 miliona dolara u izgradnju... Sta se vi kompjuteranti bunite, ja mislio da svi zivite i radite u ovom parku.

Pera

pre 10 godina

Jel moze neko da mi objasni cemu sluzi PayPal trenutno? Platis nesto PayPalom a oni ti to skinu sa kartice za koju je vezan. Zasto ne placati direktno karticom?
Ok kad budu mogle da se drze pare na PayPal nalogu, da se tamo primaju pare i da se veze za racun u banci, ali trenutno ne vidim svrhu.

Pera ložač

pre 10 godina

Nekoliko puta sam pročitao tekst da bih shvatio šta je u njemu rečeno i nisam uspeo. Za one koji nisu upućeni, a vidim da ih ima, PayPal radi u Srbiji za plaćanje (kupovanje) ali ne radi za primanje novca. NBS je tražila da PayPal uvrsti dinar u sredstvo plaćanja a ovi to nisu uradili. I na čemu smo sada? Šta se to desilo danas da izađe ovaj članak u čemu je najnovija informacija to da dogovor nije postignut još u decembru 2012.godine? Da funkcioniše primanje novca bilo bi moguće da (na primer) naši ljudi iz inostranstva šalju svojima novac sa manjom provizijom nego (na primer) preko Western Uniona, da naši prodavci roba ili usluga naplaćuju svoje usluge ili robu (hiljade sitnih softverskih "entuzijasta" bi mogli legalno da prodaju svoje aplikacije ili bi hosteli mogli da prime uplatu za rezervaciju)...itd...
Ovako iz inostranstva novac stiže u velikom broju slučajeva preko vozača autobusa a softveraši novac naplaćuju preko stranih računa i snalaze se kako ko zna.

Digresija

pre 10 godina

Biraci, secate li se uoci proslih izbora legendarnih Tanjugovih tekstova o engleskim investitorima koji sa torbama punim funti dolaze da investiraju u Srbiju i prave nevidjenu guzvu na aerodromu?

Psycho

pre 10 godina

Ukratko moje iskustvo, kad je vec pomenut PayPal. Prilikom placanja, nasa banka (u mom slucaju Intesa), za iznos koji placam uzima 8% proviziju, a PayPal 4%. Narucio sam proizvod iz Amerike, stigao je za tacno mesec dana, kostao je 10$. U sanduce sam dobio ceduljicu da dodjem u postu po paket, otisao sam tamo i za iznos od 10$ platio carinu. Toliko o tome da se za robu do 50e ili 70e ne placa carina.

crni domino

pre 10 godina

Koliko mesec dana unazad, nakindjurena guvernerka, je pricala sasvim suprotnu pricu.
Covek ove naprednjake, ili radikale (vise ne znam sta su), nemoze da uhvati ni za glavu ni za rep!
PS: Odusevila me je svojom kosovarskom strucnoscu iz sve snage tokom zasedanja ekonomista u nasem "Davosu"!
Pa sad vi vidite kuda Srbija ide ...

zika

pre 10 godina

ma ovo je i do sada moglo.
mi mozemo da placamo, ali ne mozemo da primamo pare. jer ako uvedu paypal da mozemo da primamo pare znaci da nego iz leskovca moze da proda nekome is nisa nesto i da to naplati u evrima (posto paypal nema dinar). i nbs to i dalje ne dozvoljava.
u svakom slucaju nista. kada paypal kaze da ne moze u dinarima NBS cereci "eto, mi smo sve uradili ali paypal nece da prihvati dinar". samo izmisljaju pred izbore a da imaju opravdanje da posle izbora optuze da su drugi krivi. ista ovakva prica je vec bila i prosla je neuspesno jer je paypal na isto ovo vec odogovrio "ako hocete u evrima moze, ako hocete u dinarima ne moze"

Usijane glave

pre 10 godina

A nas devizni zakon kao iz vremena najcrnjeg deviznog mraka 1980-tih.
Kad te u'vati drug policajac s' devizama u dzepu, lezis corku i podnosis izvestaj u 5 primeraka odakle su ti.

Midzovic

pre 10 godina

More sve bih ja njih...! Kurs prilikom placanja preko paypal-a sa moje visa kartice iz kom.banke je ni manje ni vise nego 122rsd/eur!! Dajte ljudi predlozite mi neku drugu banku ili drugo resenje za ovaj problem!

Janez i Hrvoje

pre 10 godina

Svaka čast Vučiću ali:
(1) ...sami rezidenti su u obavezi da, pri obavljanju ovih transakcija, (...) i da plaćanja i naplate preko Pejpal servisa realizuju isključivo sa nerezidentima.
Nači ne možemo da prodajemo kupcima iz Srbije.
(2) ...da se sredstva rezidenata kod Pejpala ne smatraju depozitom. i da je na rezidentu - trgovcu odgovornost za eventualnu naplatu u evrima koju bi izvršio od drugog rezidenta.
Joooj, da mi je da vidim dokumentaciju koju trebam da vodim za sredstva koja "nisu na depozitu" kod PejPela što bi rek'o ovaj ekspert.

Cela priča o PejPalu pokazuje koliko se država boji da će izgubiti mogućnost otimanja svih sredstava svojih "podanika".
Sa tolikim milijardama evra godišnje se kockaju kroz firme koje imaju reč Srbija u imenu, al' se ne dozvoljava da pojedinac svojom sposobnošću stekne novac. Umesto da se maksimalno podstiče elektronska trgovina i time zaista satre korupcija, NBS ostavlja koruptivnu hranilicu za svoj partijski aparat.

dzoni

pre 10 godina

Paypal provizija 4-10% ..bitcoin provizija 0.01% a vec ima sajtova na kojima moze da se kupuje bitcoinom poput http://www.tigerdirect.com/

Petar

pre 10 godina

@Midzovic
"Kurs prilikom placanja preko paypal-a sa moje visa kartice iz kom.banke je ni manje ni vise nego 122rsd/eur!! "

Odakle ti to? Juče sam nešto plaćao PayPall-om i konvertovali su mi dinare u EUR-e po 118.

Inače, nema bolje. Jedni ti šticuju kurs, a drugi naplaćuju proviziju, dok treći uzimaju opet nešto za uslugu ... U principu, banka nije socijalna ustanova ... moraju i oni da zarade. Možda preteruju u tome, ali tako je to svuda. Na nama je da budemo obazrivi i koristimo ono što nam najviše odgovara.

Duci0167

pre 10 godina

Mora da postoji neka kvaka u ovom saopštenju NBS-a koju nisam prokljuvio odmah.
(expat, 7. mart 2014 17:10)

Naravno da postoji. Treci put citam pa kad otkrijem,javljam. U jedno sam siguran 1001%,da ce opauciti (NBS&carina) po narodu pod parolom kupuj jeftinije da te kosta skuplje. Srbija svakim korakom pokusava da sabotira normalnu kupo - prodaju na paypalu! Carina je izmenila brdo propisa brzinom setlosti kako bi ocarinili i ono sto se ne carini. Koga je to zaobislo pravi je srecnik. Ni jednim postupkom ovajj sistem ne pokazuje volju da uradi nesto za narod (bilo sta). UF

Novosadjanin

pre 10 godina

Taman sam se ponadao da cu procitati nesto novo, kad ono, napravise me magarcom.

Pa naravno da nema prepreke da se kupuje preko PayPal-a, ali to moze odavno.
Ono sto svi ocekuju jeste otvaranje racuna na PayPal-u i naplacivanje robe/usluga preko PayPal-a, a to trenutno nije omoguceno nasim zakonima.

TO sam ocekivao od NBS da prokomentarise. Znaju i oni sta je problem, ali se Tabakoviceva pravi mutava, a za mesecnu platu od 550.000din nema prava da se pravi mutava nego ima da izigrava profesionalca kako zna i ume (i pri tome da ne cenzurise medije kad krenu da pisu o njenoj cerki).

Dno.

Ja

pre 10 godina

@Midzovic
Internet kartica banke Intesa. Vezana je za račun u evrima i ne košta ništa. Konverzije ima samo kada se plaća u drugov valuti (dolar, funta)

grof

pre 10 godina

Do mraka hvali jos samo Prva pratilja da obeca jeftiniju struju posle izbora i uspesno ste gospodo radikali zavrsili dan.
Toliko lazova na jednom medstu nema nigde, samo u Srbiji.
(jos samo ona, 07. mart 2014 17:52)

Ja razumem sve i u pravu ste, ali ipak se fali, kaze fali a ne hvali. Hvali ima potpuno drugo znacenje...

trange-frange

pre 10 godina

@Goran
Pa ti pređi na "Windows Phone 8", kao i sav ozbiljan svet.Nije ti NBS kriva što ti još koritiš Android za poslovanje bilo koje vrste.

jos samo ona

pre 10 godina

Do mraka hvali jos samo Prva pratilja da obeca jeftiniju struju posle izbora i uspesno ste gospodo radikali zavrsili dan.
Toliko lazova na jednom medstu nema nigde, samo u Srbiji.

Torontonian

pre 10 godina

Prijateljska ispravka: izgovara se PejpEl, a ne Pejpal, kao sto ste vi napisali.
Kao sto se prvo A izgovara kao E, tako je sa drugim A, u reci Pal.

Inace, cestitam!
Mnogim ljudima ce sad zivot postati laksi.

Goran

pre 10 godina

A kada ce ponovo moci da se kupuju Android aplikacije? Moglo je mesec dana i onda je odjednom ponovo to ukinuto i tako stoji vec godinu dana.

Ne lipsi magare

pre 10 godina

Narodna banka Srbije ponovila je da su poslednjim izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, iz decembra 2012, otklonjene su sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko Pejpal servisa.

iz decembra 2012?
iz decembra 2012???
iz decembra 2012???…??
(gomila psovki umesto imena, 7. mart 2014 16:58)

Izvini sta tu nije jasno? 2012. Nije bilo izbora. A i od ovog saopstenja verovatno nece biti neke vajde. Posle izbora ce se ustanoviti da su izmene i dopune iz decembra 2012. pogresno protumacene pre izbora.

gomila psovki umesto imena

pre 10 godina

Narodna banka Srbije ponovila je da su poslednjim izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, iz decembra 2012, otklonjene su sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko Pejpal servisa.

iz decembra 2012?
iz decembra 2012???
iz decembra 2012?????????????

Novosadjanin

pre 10 godina

Taman sam se ponadao da cu procitati nesto novo, kad ono, napravise me magarcom.

Pa naravno da nema prepreke da se kupuje preko PayPal-a, ali to moze odavno.
Ono sto svi ocekuju jeste otvaranje racuna na PayPal-u i naplacivanje robe/usluga preko PayPal-a, a to trenutno nije omoguceno nasim zakonima.

TO sam ocekivao od NBS da prokomentarise. Znaju i oni sta je problem, ali se Tabakoviceva pravi mutava, a za mesecnu platu od 550.000din nema prava da se pravi mutava nego ima da izigrava profesionalca kako zna i ume (i pri tome da ne cenzurise medije kad krenu da pisu o njenoj cerki).

Dno.

gomila psovki umesto imena

pre 10 godina

Narodna banka Srbije ponovila je da su poslednjim izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, iz decembra 2012, otklonjene su sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko Pejpal servisa.

iz decembra 2012?
iz decembra 2012???
iz decembra 2012?????????????

Ljubica Australia

pre 10 godina

PayPal je način plaćanja i samo je deo jedne veče kompanije zvane eBay.Preko eBay-a se kupuje sve od igle do lokomotive i to skoro u svim zemljama u svetu ali ne i u Srbiji! Zašto? Pa zato što neko ima monopol/eksluzivno pravo na uvoz prozvoda. Primer: Prodajem preko eBay Nike patike proizvedene u Vjetnamu koje me kostaju u proseku 25$. Ja ih prodajem za 50$ a iste te su u Srbiji 200 evra i uvoze ih samo Miskovic. Kad sam jednom sportskom klubu u Sremu poslao na poklon 50 pari oni to nisu mogli da prime jer samo ON ima pravo na uvoz? Inace oko milion ljudi u Australiji radi od kuce na eBay a to bi bez velikih investicija moglo i kod Vas samo kad bi se promenili zakoni i propisi i ukinuli tajkunski monopoli koji postoje samo u Srbiji.

Pera ložač

pre 10 godina

Nekoliko puta sam pročitao tekst da bih shvatio šta je u njemu rečeno i nisam uspeo. Za one koji nisu upućeni, a vidim da ih ima, PayPal radi u Srbiji za plaćanje (kupovanje) ali ne radi za primanje novca. NBS je tražila da PayPal uvrsti dinar u sredstvo plaćanja a ovi to nisu uradili. I na čemu smo sada? Šta se to desilo danas da izađe ovaj članak u čemu je najnovija informacija to da dogovor nije postignut još u decembru 2012.godine? Da funkcioniše primanje novca bilo bi moguće da (na primer) naši ljudi iz inostranstva šalju svojima novac sa manjom provizijom nego (na primer) preko Western Uniona, da naši prodavci roba ili usluga naplaćuju svoje usluge ili robu (hiljade sitnih softverskih "entuzijasta" bi mogli legalno da prodaju svoje aplikacije ili bi hosteli mogli da prime uplatu za rezervaciju)...itd...
Ovako iz inostranstva novac stiže u velikom broju slučajeva preko vozača autobusa a softveraši novac naplaćuju preko stranih računa i snalaze se kako ko zna.

Janez i Hrvoje

pre 10 godina

Svaka čast Vučiću ali:
(1) ...sami rezidenti su u obavezi da, pri obavljanju ovih transakcija, (...) i da plaćanja i naplate preko Pejpal servisa realizuju isključivo sa nerezidentima.
Nači ne možemo da prodajemo kupcima iz Srbije.
(2) ...da se sredstva rezidenata kod Pejpala ne smatraju depozitom. i da je na rezidentu - trgovcu odgovornost za eventualnu naplatu u evrima koju bi izvršio od drugog rezidenta.
Joooj, da mi je da vidim dokumentaciju koju trebam da vodim za sredstva koja "nisu na depozitu" kod PejPela što bi rek'o ovaj ekspert.

Cela priča o PejPalu pokazuje koliko se država boji da će izgubiti mogućnost otimanja svih sredstava svojih "podanika".
Sa tolikim milijardama evra godišnje se kockaju kroz firme koje imaju reč Srbija u imenu, al' se ne dozvoljava da pojedinac svojom sposobnošću stekne novac. Umesto da se maksimalno podstiče elektronska trgovina i time zaista satre korupcija, NBS ostavlja koruptivnu hranilicu za svoj partijski aparat.

Ne lipsi magare

pre 10 godina

Narodna banka Srbije ponovila je da su poslednjim izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, iz decembra 2012, otklonjene su sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko Pejpal servisa.

iz decembra 2012?
iz decembra 2012???
iz decembra 2012???…??
(gomila psovki umesto imena, 7. mart 2014 16:58)

Izvini sta tu nije jasno? 2012. Nije bilo izbora. A i od ovog saopstenja verovatno nece biti neke vajde. Posle izbora ce se ustanoviti da su izmene i dopune iz decembra 2012. pogresno protumacene pre izbora.

Digresija

pre 10 godina

Biraci, secate li se uoci proslih izbora legendarnih Tanjugovih tekstova o engleskim investitorima koji sa torbama punim funti dolaze da investiraju u Srbiju i prave nevidjenu guzvu na aerodromu?

grof

pre 10 godina

Do mraka hvali jos samo Prva pratilja da obeca jeftiniju struju posle izbora i uspesno ste gospodo radikali zavrsili dan.
Toliko lazova na jednom medstu nema nigde, samo u Srbiji.
(jos samo ona, 07. mart 2014 17:52)

Ja razumem sve i u pravu ste, ali ipak se fali, kaze fali a ne hvali. Hvali ima potpuno drugo znacenje...

crni domino

pre 10 godina

Koliko mesec dana unazad, nakindjurena guvernerka, je pricala sasvim suprotnu pricu.
Covek ove naprednjake, ili radikale (vise ne znam sta su), nemoze da uhvati ni za glavu ni za rep!
PS: Odusevila me je svojom kosovarskom strucnoscu iz sve snage tokom zasedanja ekonomista u nasem "Davosu"!
Pa sad vi vidite kuda Srbija ide ...

jos samo ona

pre 10 godina

Do mraka hvali jos samo Prva pratilja da obeca jeftiniju struju posle izbora i uspesno ste gospodo radikali zavrsili dan.
Toliko lazova na jednom medstu nema nigde, samo u Srbiji.

Psycho

pre 10 godina

Ukratko moje iskustvo, kad je vec pomenut PayPal. Prilikom placanja, nasa banka (u mom slucaju Intesa), za iznos koji placam uzima 8% proviziju, a PayPal 4%. Narucio sam proizvod iz Amerike, stigao je za tacno mesec dana, kostao je 10$. U sanduce sam dobio ceduljicu da dodjem u postu po paket, otisao sam tamo i za iznos od 10$ platio carinu. Toliko o tome da se za robu do 50e ili 70e ne placa carina.

Usijane glave

pre 10 godina

A nas devizni zakon kao iz vremena najcrnjeg deviznog mraka 1980-tih.
Kad te u'vati drug policajac s' devizama u dzepu, lezis corku i podnosis izvestaj u 5 primeraka odakle su ti.

Goran

pre 10 godina

A kada ce ponovo moci da se kupuju Android aplikacije? Moglo je mesec dana i onda je odjednom ponovo to ukinuto i tako stoji vec godinu dana.

Duci0167

pre 10 godina

Mora da postoji neka kvaka u ovom saopštenju NBS-a koju nisam prokljuvio odmah.
(expat, 7. mart 2014 17:10)

Naravno da postoji. Treci put citam pa kad otkrijem,javljam. U jedno sam siguran 1001%,da ce opauciti (NBS&carina) po narodu pod parolom kupuj jeftinije da te kosta skuplje. Srbija svakim korakom pokusava da sabotira normalnu kupo - prodaju na paypalu! Carina je izmenila brdo propisa brzinom setlosti kako bi ocarinili i ono sto se ne carini. Koga je to zaobislo pravi je srecnik. Ni jednim postupkom ovajj sistem ne pokazuje volju da uradi nesto za narod (bilo sta). UF

zika

pre 10 godina

ma ovo je i do sada moglo.
mi mozemo da placamo, ali ne mozemo da primamo pare. jer ako uvedu paypal da mozemo da primamo pare znaci da nego iz leskovca moze da proda nekome is nisa nesto i da to naplati u evrima (posto paypal nema dinar). i nbs to i dalje ne dozvoljava.
u svakom slucaju nista. kada paypal kaze da ne moze u dinarima NBS cereci "eto, mi smo sve uradili ali paypal nece da prihvati dinar". samo izmisljaju pred izbore a da imaju opravdanje da posle izbora optuze da su drugi krivi. ista ovakva prica je vec bila i prosla je neuspesno jer je paypal na isto ovo vec odogovrio "ako hocete u evrima moze, ako hocete u dinarima ne moze"

Nenad

pre 10 godina

Procitajte vest malo pre proslih izbora - Indijska Embasi grupa počeće sutra gradnju informatičko-tehnološkog parka na površini od 25.000 kvadratnih metara, u kojem će posao naći oko 15.000 stručnjaka. Ulozice najmanje 600 miliona dolara u izgradnju... Sta se vi kompjuteranti bunite, ja mislio da svi zivite i radite u ovom parku.

Sta je sad ovo?

pre 10 godina

Ja KUPUJEM preko PP i nemam nikakvih problema sa carinom.Moje kupovine su malih novcanih iznosa,a cini mi se da do 70 evra kod nas ne placas carinu. Svaki postar do sada mi je doneo posiljku iz inostranstva i ostavio je u sanduce bez ikakvih problema. Napominjem NISAM prelazio onih 70 evra. Problem je sto mi NE MOZEMO DA DOBIJEMO pare preko PP, t.j. da mi nesto prodajemo.

Midzovic

pre 10 godina

More sve bih ja njih...! Kurs prilikom placanja preko paypal-a sa moje visa kartice iz kom.banke je ni manje ni vise nego 122rsd/eur!! Dajte ljudi predlozite mi neku drugu banku ili drugo resenje za ovaj problem!

Vernik

pre 10 godina

Ko kome da veruje.Snalazite se kako znate.Treba zahtevati platu na ruke, penzije na ruke, placanje racuna na ruke ... Nista preko banke jer usluge uzmu 3posto vase plate.U izbornoj kampanji sve moze.U gradu nisu u izbornoj kampanji 2012 gradonacelnik na B92 u zivo kaze da ce ceo grad imati besplatan bezicni interet.Svi su se smejali.Sada neka se oni smeju

Ja

pre 10 godina

@Psycho
Ako koristiš Intezinu Internet karticu - provizije NEMA. Banka na računu samo rezerviše nešto malo više od regularne cene (8-10%) što po naplati uredno vraćaju na račun. Drugim rečima, ako nešto košta 8,43 evra platićeš tačno toliko i ni centa više, naravno ne računajući naše pljačkaške namete u vidu carine i PDV-a. A onih 10$ što si platio nisu carina, već PDV koji inače naplaćuju po sistemu "kako ti se zalomi". Paket su ti procenili na ko zna koliko, na tu njihovu procenjenu cenu su naplatili PDV i "troškove pregleda paketa".

Nev

pre 10 godina

@ Koliko mesec dana unazad, nakindjurena guvernerka, je pricala sasvim suprotnu pricu. Covek ove naprednjake, ili radikale (vise ne znam sta su), nemoze da uhvati ni za glavu ni za rep! PS: Odusevila me je svojom kosovarskom strucnoscu iz sve snage tokom zasedanja ekonomista u nasem "Davosu"! Pa sad vi vidite kuda Srbija ide ... (crni domino, 07. mart 2014 19:05)''

slazem se na odredjeni nacin ALI napadate samo naprednjake a celokupna krivica je na svim strankama. Nezaboravimo koliko smo dugo cekali da paypal uopste 'dodje' u Srbiju. Da ste napali sve politicare slozio bih se. Ali posto napadate samo jednu stranu i to pred izbore, kao sto i sam text lici na neku predizbornu kampanju tako imam ogromne rezerve prema vasem komentaru. Pre bih rekao da ste jedan od mnogih Bot-ova koji se medjusobno okrivljuju a odgovornost lezi na svima. Mozda jos vise na samim stranackim vojnicima koji za parce hleba 'ratuju' za nekog 'dasu' koji ce pokupiti sve.
Ako vec napadate onda budite odgovorni i dokazite sa vasim komentarom da stvarno napadate odgovorne zbog situacije neke a ne filtrirate odgovornost shodno vasim interesima...

Petar

pre 10 godina

@Midzovic
"Kurs prilikom placanja preko paypal-a sa moje visa kartice iz kom.banke je ni manje ni vise nego 122rsd/eur!! "

Odakle ti to? Juče sam nešto plaćao PayPall-om i konvertovali su mi dinare u EUR-e po 118.

Inače, nema bolje. Jedni ti šticuju kurs, a drugi naplaćuju proviziju, dok treći uzimaju opet nešto za uslugu ... U principu, banka nije socijalna ustanova ... moraju i oni da zarade. Možda preteruju u tome, ali tako je to svuda. Na nama je da budemo obazrivi i koristimo ono što nam najviše odgovara.

Ja

pre 10 godina

@Midzovic
Internet kartica banke Intesa. Vezana je za račun u evrima i ne košta ništa. Konverzije ima samo kada se plaća u drugov valuti (dolar, funta)

Torontonian

pre 10 godina

Prijateljska ispravka: izgovara se PejpEl, a ne Pejpal, kao sto ste vi napisali.
Kao sto se prvo A izgovara kao E, tako je sa drugim A, u reci Pal.

Inace, cestitam!
Mnogim ljudima ce sad zivot postati laksi.

alex

pre 10 godina

Evo ovako... Pre dva dana sam iz Nemacke i nihovog Ebay-a nasao i porucio futrolu za Asus Transformer book, koju covek prodaje za 7 €. Platio Visa karticom i cekam isporuku. Tu istu,identicnu futrolu ovde prodaju za 4900 dinara. Mislim sa to nije normalno,a vi?

dzoni

pre 10 godina

Paypal provizija 4-10% ..bitcoin provizija 0.01% a vec ima sajtova na kojima moze da se kupuje bitcoinom poput http://www.tigerdirect.com/

Pera

pre 10 godina

Jel moze neko da mi objasni cemu sluzi PayPal trenutno? Platis nesto PayPalom a oni ti to skinu sa kartice za koju je vezan. Zasto ne placati direktno karticom?
Ok kad budu mogle da se drze pare na PayPal nalogu, da se tamo primaju pare i da se veze za racun u banci, ali trenutno ne vidim svrhu.

bobiusa111

pre 10 godina

Kod nas u AU se ne plaća ništa do 1000 dolara... e sad da znate da air max ovi 90 180 i ostali koštaju oko100 dolara tj 76 evra a misko vam ga valja za 150 200... pa kako čovek da zaradi pored ebay... bre odma bi pale cene za sve da to zaživi kod vas al jbg... ne daju

mick

pre 10 godina

porez na racunare 20%, nemogucnost koruscenja pay pala kako treba, samo nase zemlje nema na google play i ios store, itd... 19. vek...

trange-frange

pre 10 godina

@Goran
Pa ti pređi na "Windows Phone 8", kao i sav ozbiljan svet.Nije ti NBS kriva što ti još koritiš Android za poslovanje bilo koje vrste.

Stefan

pre 10 godina

kratko moje iskustvo, kad je vec pomenut PayPal. Prilikom placanja, nasa banka (u mom slucaju Intesa), za iznos koji placam uzima 8% proviziju, a PayPal 4%. Narucio sam proizvod iz Amerike, stigao je za tacno mesec dana, kostao je 10$. U sanduce sam dobio ceduljicu da dodjem u postu po paket, otisao sam tamo i za iznos od 10$ platio carinu. Toliko o tome da se za robu do 50e ili 70e ne placa carina.
(Psycho, 7. mart 2014 19:41)

Izneo si puno pogrešnih informacija.

1. Ako koristiš intesinu visa interent karticu (ova je vezana za devizni račun) provizija ne postoji, postoji samo rezervacija od 4-6% dok se transakcija zvanično ne proknjiži (7-14 dana), kao zaštita od kursnih promena.

2. Ako se plaća u nekod drugoj valuti od EUR postoji sitna provizija zbog konverzije po zvaničnom glabalnom VISA kursu, i tu proviziju naplaćuje VISA, a ne banka.

3. Paypal proviziju naplaćuje prodavcu, a ne kupcu, osim ako se pare na paypalu ne šalju kao gift, što nije preporučljivo jer pp ne osigurava takve transakcije.

4. Na paypal profilu je jako bitno da se kao primarna valuta stavi EUR, jer su pre par nedelja kao primarnu valutu za nas stavili dinar, ako stoji dinar dolazi do duple konverzije što naravno nije dobro.

5. Carina ne postoji za robu ispod 50/70e, ali nisi oslobođen PDV-a od 20% za svaki iznos. PDV i carina nisu isto. Za robu iznad te vrednosti plaćaš i carinu od 10%.

Ja

pre 10 godina

Pero, slobodno plaćaj karticom. Svaki put kucaj ime, prezime, adresu stanovanja, broj kartice, tajni kod, datum isteka...
Ja ću sa mojim emailom i šifrom na paypalu (u kojem imam par kartica).

Zvonko

pre 10 godina

NBS je naterala paypal da obracunava cenu u dinarima. Tako ja da bi kupio nesto online sto je u evrima, moram da platim proviziju dva puta. Prvo paypal po nepovoljnom kursu prebaci cenu u dinare, a onda banka po jos gorem kursu te dinare vrati u evre i jos jednom mi ukrade par evra! Znaci ako nesto kosta 40eur, meni sa dve provizije dodje 45 recimo. Gde to jos ima na svetu?!

Djordje

pre 10 godina

Nisi platio carinu vec pdv. Kada ti salju robu ispod 70e ako je od fizickog tj 50e ako je od pravnog lica, placas pdv . carina je 10% pdv 20. Tako umesto 30% placas 20%. Vecina paketica se i ne otvori pa samim tim i ne podleze carinskom pregledu, samo veci i poneki manji se otvaraju. Tipa na 10 paketa, jedan platis pdv.

Milan

pre 10 godina

У демократским друштвима због оваквих ствари пада влада!
Значи могуће је да преко интернета купимо било шта, да уплатимо наше паре а да паре "легну" на неки рачун широм света. А није дозвољено да ми продајемо своје производе и да нам овде стижу новци? Које ћемо ми користити овде, за храну, струју, телефон, интернет, такси....
Какав маћехински однос државних институција према малим привредницима, стварно срамота!!
Господо која седи плаћена мојим новцем, апелујем на вас да омогућите мени и хиљадама других, поштених, вредних људи који својим рукама праве производе да се такмичимо на иностраном тржишту! Што квалитетом, што марљивошћу а и ценом...
Али наравно не значи ништа 1000 гласача којима помогнеш у једној конкретној ствари, али хиљаде изманипулисаних из популације која пије пиво испред драгстора су свакако битнији...
Па ајмо, послови, инвестиције, запослења, искорење корупције... повећана давања, пензије, плате --- бла - бла

jezza

pre 10 godina

Ebay sa paypalom iz nase Srbijice radi odlicno. Samo u februaru sam narucio 10ak silikonskih obloga za telefone zastitnih folija i slicno, naravno sve je ispod 50e. Za svaki predmet je bilo isto, postar samo ubaci u sanduce i to je to. Iz Kine sa drugog kraja sveta kupite zajedno 3 folije i tpu "case" ili hard case za dva i po dolara i to je sve sto placate, dok ovde kod nas samo taj case kosta min 600 din a Jedna folija oko 300 din.
Srtava cega sve ima za bukvalno sitnis

Foliranti

pre 10 godina

"...Kad sam jednom sportskom klubu u Sremu poslao na poklon 50 pari oni to nisu mogli da prime jer samo ON ima pravo na uvoz?.......
(Ljubica Australia, 7. mart 2014 20:23)"

Ljubice, dogovori se sa sobom sta si. "sam poslao na poklon" ne ide sa Ljubica.

djokica

pre 10 godina

Prijateljska ispravka: izgovara se PejpEl, a ne Pejpal, kao sto ste vi napisali.
Kao sto se prvo A izgovara kao E, tako je sa drugim A, u reci Pal.

Inace, cestitam!
Mnogim ljudima ce sad zivot postati laksi.

Aj ne filozofiraj! Sto mrzim kad se neko pravi 'pametan'.
Mozda se kod vas u Kandadi kaze pejpEl, al' u Engleskoj se kaze pejpAL. A moras priznati da jezik kojim vi pricate tamo potice sa ostvra, a to sto su ga Ameri i Kanadjani malo izmenili je druga stvar.
Isto kao sto se kod 'nas' u Eng kaze dAns, a kod vas dEns, ili everybOdy kod vas everybAdy, ili kod vas vokejsn kod nas holidej......
PeypAl
(Torontonian, 7. mart 2014 17:01)

Zenon Lozana

pre 10 godina

U kakofoniji nerazumevanja ove vesti, čast retkima, potrebno je dati pojašnjenje, pogotovo onima površnima što pokušavaju da politizuju sve.
PayPal već neko vreme omogućava Srbima da kupuju i plaćaju preko njegovih servisa, ali još uvek nije omogućio opciju "receive", što praktično znači da ne mogu odavde da prodajem robu preko neta (npr. šljivovicu koju proizvodim) i primam novac preko PP-a. Zašto? PP nije stavio dinar u korpu valuta preko kojih je moguće neposredno plaćanje, pa je procenio da to što naši propisi ne dozvoljavaju korišćenje evra u domaćim plaćanjima kod prodaje roba i usluga njemu čini neisplativim da pravi razliku kod receive opcije u zavisnosti od toga da li proizvod našeg trgovca kupuje srpski državljanin ili ostatak sveta. NBS sada zapravo poručuje PP-u: Ljudi, vi ne treba ni da pravite ovu razliku, to nije vaša odgovornost, mi vas ne kontrolišemo, odgovornost je srpskog trgovca a ne vaša, da preko sajta ili na drugi način filtrira, odnosno napravi razliku tako da njegove proizvode može da kupi samo nesrpski državljanin. Ako PP pristane na ovo i uvede pomenutu opciju, to će svima onima koji nešto mogu da prodaju preko neta u inostranstvu sigurno bar malo olakšati život. Uvek je naravno mnogo lakše jednu vest podvesti pod nekoliko opštih mesta prisutnih u većini komentara.

Quest

pre 10 godina

PayPal polako gubi na vaznosti, Bitcoin je stigao sa manjom provizijom. Evo i kako:

Otvorite nalog na Coinbase.com, prakticno PayPalu za Bitcoine, i vec mozete da prodajete preko sajta robu i usluge za Bitcoine. Kad hocete da povucete pare u EUR, prebacite Bitcoine na Bitstamp.com slovenacku berzu, konvertujte u EUR i povucite pare u Srbiju. Eve to za 100 puta manju proviziju nege na PayPalu.

Bojan

pre 10 godina

MOlim vas, ko zna, da mi odgovori... da li mogu da prodajem odredjene stvari strancima i da primam uplate nakon prodaje istih putem PP-a?

Torontonian

pre 10 godina

Prijateljska ispravka: izgovara se PejpEl, a ne Pejpal, kao sto ste vi napisali.
Kao sto se prvo A izgovara kao E, tako je sa drugim A, u reci Pal.

Inace, cestitam!
Mnogim ljudima ce sad zivot postati laksi.

trange-frange

pre 10 godina

@Goran
Pa ti pređi na "Windows Phone 8", kao i sav ozbiljan svet.Nije ti NBS kriva što ti još koritiš Android za poslovanje bilo koje vrste.

Pera

pre 10 godina

Jel moze neko da mi objasni cemu sluzi PayPal trenutno? Platis nesto PayPalom a oni ti to skinu sa kartice za koju je vezan. Zasto ne placati direktno karticom?
Ok kad budu mogle da se drze pare na PayPal nalogu, da se tamo primaju pare i da se veze za racun u banci, ali trenutno ne vidim svrhu.

dzoni

pre 10 godina

Paypal provizija 4-10% ..bitcoin provizija 0.01% a vec ima sajtova na kojima moze da se kupuje bitcoinom poput http://www.tigerdirect.com/

jos samo ona

pre 10 godina

Do mraka hvali jos samo Prva pratilja da obeca jeftiniju struju posle izbora i uspesno ste gospodo radikali zavrsili dan.
Toliko lazova na jednom medstu nema nigde, samo u Srbiji.

crni domino

pre 10 godina

Koliko mesec dana unazad, nakindjurena guvernerka, je pricala sasvim suprotnu pricu.
Covek ove naprednjake, ili radikale (vise ne znam sta su), nemoze da uhvati ni za glavu ni za rep!
PS: Odusevila me je svojom kosovarskom strucnoscu iz sve snage tokom zasedanja ekonomista u nasem "Davosu"!
Pa sad vi vidite kuda Srbija ide ...

Psycho

pre 10 godina

Ukratko moje iskustvo, kad je vec pomenut PayPal. Prilikom placanja, nasa banka (u mom slucaju Intesa), za iznos koji placam uzima 8% proviziju, a PayPal 4%. Narucio sam proizvod iz Amerike, stigao je za tacno mesec dana, kostao je 10$. U sanduce sam dobio ceduljicu da dodjem u postu po paket, otisao sam tamo i za iznos od 10$ platio carinu. Toliko o tome da se za robu do 50e ili 70e ne placa carina.

grof

pre 10 godina

Do mraka hvali jos samo Prva pratilja da obeca jeftiniju struju posle izbora i uspesno ste gospodo radikali zavrsili dan.
Toliko lazova na jednom medstu nema nigde, samo u Srbiji.
(jos samo ona, 07. mart 2014 17:52)

Ja razumem sve i u pravu ste, ali ipak se fali, kaze fali a ne hvali. Hvali ima potpuno drugo znacenje...

Ja

pre 10 godina

@Midzovic
Internet kartica banke Intesa. Vezana je za račun u evrima i ne košta ništa. Konverzije ima samo kada se plaća u drugov valuti (dolar, funta)

Sta je sad ovo?

pre 10 godina

Ja KUPUJEM preko PP i nemam nikakvih problema sa carinom.Moje kupovine su malih novcanih iznosa,a cini mi se da do 70 evra kod nas ne placas carinu. Svaki postar do sada mi je doneo posiljku iz inostranstva i ostavio je u sanduce bez ikakvih problema. Napominjem NISAM prelazio onih 70 evra. Problem je sto mi NE MOZEMO DA DOBIJEMO pare preko PP, t.j. da mi nesto prodajemo.

Petar

pre 10 godina

@Midzovic
"Kurs prilikom placanja preko paypal-a sa moje visa kartice iz kom.banke je ni manje ni vise nego 122rsd/eur!! "

Odakle ti to? Juče sam nešto plaćao PayPall-om i konvertovali su mi dinare u EUR-e po 118.

Inače, nema bolje. Jedni ti šticuju kurs, a drugi naplaćuju proviziju, dok treći uzimaju opet nešto za uslugu ... U principu, banka nije socijalna ustanova ... moraju i oni da zarade. Možda preteruju u tome, ali tako je to svuda. Na nama je da budemo obazrivi i koristimo ono što nam najviše odgovara.

Nev

pre 10 godina

@ Koliko mesec dana unazad, nakindjurena guvernerka, je pricala sasvim suprotnu pricu. Covek ove naprednjake, ili radikale (vise ne znam sta su), nemoze da uhvati ni za glavu ni za rep! PS: Odusevila me je svojom kosovarskom strucnoscu iz sve snage tokom zasedanja ekonomista u nasem "Davosu"! Pa sad vi vidite kuda Srbija ide ... (crni domino, 07. mart 2014 19:05)''

slazem se na odredjeni nacin ALI napadate samo naprednjake a celokupna krivica je na svim strankama. Nezaboravimo koliko smo dugo cekali da paypal uopste 'dodje' u Srbiju. Da ste napali sve politicare slozio bih se. Ali posto napadate samo jednu stranu i to pred izbore, kao sto i sam text lici na neku predizbornu kampanju tako imam ogromne rezerve prema vasem komentaru. Pre bih rekao da ste jedan od mnogih Bot-ova koji se medjusobno okrivljuju a odgovornost lezi na svima. Mozda jos vise na samim stranackim vojnicima koji za parce hleba 'ratuju' za nekog 'dasu' koji ce pokupiti sve.
Ako vec napadate onda budite odgovorni i dokazite sa vasim komentarom da stvarno napadate odgovorne zbog situacije neke a ne filtrirate odgovornost shodno vasim interesima...

Quest

pre 10 godina

PayPal polako gubi na vaznosti, Bitcoin je stigao sa manjom provizijom. Evo i kako:

Otvorite nalog na Coinbase.com, prakticno PayPalu za Bitcoine, i vec mozete da prodajete preko sajta robu i usluge za Bitcoine. Kad hocete da povucete pare u EUR, prebacite Bitcoine na Bitstamp.com slovenacku berzu, konvertujte u EUR i povucite pare u Srbiju. Eve to za 100 puta manju proviziju nege na PayPalu.

gomila psovki umesto imena

pre 10 godina

Narodna banka Srbije ponovila je da su poslednjim izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, iz decembra 2012, otklonjene su sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko Pejpal servisa.

iz decembra 2012?
iz decembra 2012???
iz decembra 2012?????????????

Goran

pre 10 godina

A kada ce ponovo moci da se kupuju Android aplikacije? Moglo je mesec dana i onda je odjednom ponovo to ukinuto i tako stoji vec godinu dana.

Midzovic

pre 10 godina

More sve bih ja njih...! Kurs prilikom placanja preko paypal-a sa moje visa kartice iz kom.banke je ni manje ni vise nego 122rsd/eur!! Dajte ljudi predlozite mi neku drugu banku ili drugo resenje za ovaj problem!

Nenad

pre 10 godina

Procitajte vest malo pre proslih izbora - Indijska Embasi grupa počeće sutra gradnju informatičko-tehnološkog parka na površini od 25.000 kvadratnih metara, u kojem će posao naći oko 15.000 stručnjaka. Ulozice najmanje 600 miliona dolara u izgradnju... Sta se vi kompjuteranti bunite, ja mislio da svi zivite i radite u ovom parku.

zika

pre 10 godina

ma ovo je i do sada moglo.
mi mozemo da placamo, ali ne mozemo da primamo pare. jer ako uvedu paypal da mozemo da primamo pare znaci da nego iz leskovca moze da proda nekome is nisa nesto i da to naplati u evrima (posto paypal nema dinar). i nbs to i dalje ne dozvoljava.
u svakom slucaju nista. kada paypal kaze da ne moze u dinarima NBS cereci "eto, mi smo sve uradili ali paypal nece da prihvati dinar". samo izmisljaju pred izbore a da imaju opravdanje da posle izbora optuze da su drugi krivi. ista ovakva prica je vec bila i prosla je neuspesno jer je paypal na isto ovo vec odogovrio "ako hocete u evrima moze, ako hocete u dinarima ne moze"

Ljubica Australia

pre 10 godina

PayPal je način plaćanja i samo je deo jedne veče kompanije zvane eBay.Preko eBay-a se kupuje sve od igle do lokomotive i to skoro u svim zemljama u svetu ali ne i u Srbiji! Zašto? Pa zato što neko ima monopol/eksluzivno pravo na uvoz prozvoda. Primer: Prodajem preko eBay Nike patike proizvedene u Vjetnamu koje me kostaju u proseku 25$. Ja ih prodajem za 50$ a iste te su u Srbiji 200 evra i uvoze ih samo Miskovic. Kad sam jednom sportskom klubu u Sremu poslao na poklon 50 pari oni to nisu mogli da prime jer samo ON ima pravo na uvoz? Inace oko milion ljudi u Australiji radi od kuce na eBay a to bi bez velikih investicija moglo i kod Vas samo kad bi se promenili zakoni i propisi i ukinuli tajkunski monopoli koji postoje samo u Srbiji.

Foliranti

pre 10 godina

"...Kad sam jednom sportskom klubu u Sremu poslao na poklon 50 pari oni to nisu mogli da prime jer samo ON ima pravo na uvoz?.......
(Ljubica Australia, 7. mart 2014 20:23)"

Ljubice, dogovori se sa sobom sta si. "sam poslao na poklon" ne ide sa Ljubica.

Pera ložač

pre 10 godina

Nekoliko puta sam pročitao tekst da bih shvatio šta je u njemu rečeno i nisam uspeo. Za one koji nisu upućeni, a vidim da ih ima, PayPal radi u Srbiji za plaćanje (kupovanje) ali ne radi za primanje novca. NBS je tražila da PayPal uvrsti dinar u sredstvo plaćanja a ovi to nisu uradili. I na čemu smo sada? Šta se to desilo danas da izađe ovaj članak u čemu je najnovija informacija to da dogovor nije postignut još u decembru 2012.godine? Da funkcioniše primanje novca bilo bi moguće da (na primer) naši ljudi iz inostranstva šalju svojima novac sa manjom provizijom nego (na primer) preko Western Uniona, da naši prodavci roba ili usluga naplaćuju svoje usluge ili robu (hiljade sitnih softverskih "entuzijasta" bi mogli legalno da prodaju svoje aplikacije ili bi hosteli mogli da prime uplatu za rezervaciju)...itd...
Ovako iz inostranstva novac stiže u velikom broju slučajeva preko vozača autobusa a softveraši novac naplaćuju preko stranih računa i snalaze se kako ko zna.

Zenon Lozana

pre 10 godina

U kakofoniji nerazumevanja ove vesti, čast retkima, potrebno je dati pojašnjenje, pogotovo onima površnima što pokušavaju da politizuju sve.
PayPal već neko vreme omogućava Srbima da kupuju i plaćaju preko njegovih servisa, ali još uvek nije omogućio opciju "receive", što praktično znači da ne mogu odavde da prodajem robu preko neta (npr. šljivovicu koju proizvodim) i primam novac preko PP-a. Zašto? PP nije stavio dinar u korpu valuta preko kojih je moguće neposredno plaćanje, pa je procenio da to što naši propisi ne dozvoljavaju korišćenje evra u domaćim plaćanjima kod prodaje roba i usluga njemu čini neisplativim da pravi razliku kod receive opcije u zavisnosti od toga da li proizvod našeg trgovca kupuje srpski državljanin ili ostatak sveta. NBS sada zapravo poručuje PP-u: Ljudi, vi ne treba ni da pravite ovu razliku, to nije vaša odgovornost, mi vas ne kontrolišemo, odgovornost je srpskog trgovca a ne vaša, da preko sajta ili na drugi način filtrira, odnosno napravi razliku tako da njegove proizvode može da kupi samo nesrpski državljanin. Ako PP pristane na ovo i uvede pomenutu opciju, to će svima onima koji nešto mogu da prodaju preko neta u inostranstvu sigurno bar malo olakšati život. Uvek je naravno mnogo lakše jednu vest podvesti pod nekoliko opštih mesta prisutnih u većini komentara.

Bojan

pre 10 godina

MOlim vas, ko zna, da mi odgovori... da li mogu da prodajem odredjene stvari strancima i da primam uplate nakon prodaje istih putem PP-a?

Janez i Hrvoje

pre 10 godina

Svaka čast Vučiću ali:
(1) ...sami rezidenti su u obavezi da, pri obavljanju ovih transakcija, (...) i da plaćanja i naplate preko Pejpal servisa realizuju isključivo sa nerezidentima.
Nači ne možemo da prodajemo kupcima iz Srbije.
(2) ...da se sredstva rezidenata kod Pejpala ne smatraju depozitom. i da je na rezidentu - trgovcu odgovornost za eventualnu naplatu u evrima koju bi izvršio od drugog rezidenta.
Joooj, da mi je da vidim dokumentaciju koju trebam da vodim za sredstva koja "nisu na depozitu" kod PejPela što bi rek'o ovaj ekspert.

Cela priča o PejPalu pokazuje koliko se država boji da će izgubiti mogućnost otimanja svih sredstava svojih "podanika".
Sa tolikim milijardama evra godišnje se kockaju kroz firme koje imaju reč Srbija u imenu, al' se ne dozvoljava da pojedinac svojom sposobnošću stekne novac. Umesto da se maksimalno podstiče elektronska trgovina i time zaista satre korupcija, NBS ostavlja koruptivnu hranilicu za svoj partijski aparat.

Novosadjanin

pre 10 godina

Taman sam se ponadao da cu procitati nesto novo, kad ono, napravise me magarcom.

Pa naravno da nema prepreke da se kupuje preko PayPal-a, ali to moze odavno.
Ono sto svi ocekuju jeste otvaranje racuna na PayPal-u i naplacivanje robe/usluga preko PayPal-a, a to trenutno nije omoguceno nasim zakonima.

TO sam ocekivao od NBS da prokomentarise. Znaju i oni sta je problem, ali se Tabakoviceva pravi mutava, a za mesecnu platu od 550.000din nema prava da se pravi mutava nego ima da izigrava profesionalca kako zna i ume (i pri tome da ne cenzurise medije kad krenu da pisu o njenoj cerki).

Dno.

Duci0167

pre 10 godina

Mora da postoji neka kvaka u ovom saopštenju NBS-a koju nisam prokljuvio odmah.
(expat, 7. mart 2014 17:10)

Naravno da postoji. Treci put citam pa kad otkrijem,javljam. U jedno sam siguran 1001%,da ce opauciti (NBS&carina) po narodu pod parolom kupuj jeftinije da te kosta skuplje. Srbija svakim korakom pokusava da sabotira normalnu kupo - prodaju na paypalu! Carina je izmenila brdo propisa brzinom setlosti kako bi ocarinili i ono sto se ne carini. Koga je to zaobislo pravi je srecnik. Ni jednim postupkom ovajj sistem ne pokazuje volju da uradi nesto za narod (bilo sta). UF

Usijane glave

pre 10 godina

A nas devizni zakon kao iz vremena najcrnjeg deviznog mraka 1980-tih.
Kad te u'vati drug policajac s' devizama u dzepu, lezis corku i podnosis izvestaj u 5 primeraka odakle su ti.

jezza

pre 10 godina

Ebay sa paypalom iz nase Srbijice radi odlicno. Samo u februaru sam narucio 10ak silikonskih obloga za telefone zastitnih folija i slicno, naravno sve je ispod 50e. Za svaki predmet je bilo isto, postar samo ubaci u sanduce i to je to. Iz Kine sa drugog kraja sveta kupite zajedno 3 folije i tpu "case" ili hard case za dva i po dolara i to je sve sto placate, dok ovde kod nas samo taj case kosta min 600 din a Jedna folija oko 300 din.
Srtava cega sve ima za bukvalno sitnis

mick

pre 10 godina

porez na racunare 20%, nemogucnost koruscenja pay pala kako treba, samo nase zemlje nema na google play i ios store, itd... 19. vek...

djokica

pre 10 godina

Prijateljska ispravka: izgovara se PejpEl, a ne Pejpal, kao sto ste vi napisali.
Kao sto se prvo A izgovara kao E, tako je sa drugim A, u reci Pal.

Inace, cestitam!
Mnogim ljudima ce sad zivot postati laksi.

Aj ne filozofiraj! Sto mrzim kad se neko pravi 'pametan'.
Mozda se kod vas u Kandadi kaze pejpEl, al' u Engleskoj se kaze pejpAL. A moras priznati da jezik kojim vi pricate tamo potice sa ostvra, a to sto su ga Ameri i Kanadjani malo izmenili je druga stvar.
Isto kao sto se kod 'nas' u Eng kaze dAns, a kod vas dEns, ili everybOdy kod vas everybAdy, ili kod vas vokejsn kod nas holidej......
PeypAl
(Torontonian, 7. mart 2014 17:01)

Digresija

pre 10 godina

Biraci, secate li se uoci proslih izbora legendarnih Tanjugovih tekstova o engleskim investitorima koji sa torbama punim funti dolaze da investiraju u Srbiju i prave nevidjenu guzvu na aerodromu?

Vernik

pre 10 godina

Ko kome da veruje.Snalazite se kako znate.Treba zahtevati platu na ruke, penzije na ruke, placanje racuna na ruke ... Nista preko banke jer usluge uzmu 3posto vase plate.U izbornoj kampanji sve moze.U gradu nisu u izbornoj kampanji 2012 gradonacelnik na B92 u zivo kaze da ce ceo grad imati besplatan bezicni interet.Svi su se smejali.Sada neka se oni smeju

Ja

pre 10 godina

@Psycho
Ako koristiš Intezinu Internet karticu - provizije NEMA. Banka na računu samo rezerviše nešto malo više od regularne cene (8-10%) što po naplati uredno vraćaju na račun. Drugim rečima, ako nešto košta 8,43 evra platićeš tačno toliko i ni centa više, naravno ne računajući naše pljačkaške namete u vidu carine i PDV-a. A onih 10$ što si platio nisu carina, već PDV koji inače naplaćuju po sistemu "kako ti se zalomi". Paket su ti procenili na ko zna koliko, na tu njihovu procenjenu cenu su naplatili PDV i "troškove pregleda paketa".

Zvonko

pre 10 godina

NBS je naterala paypal da obracunava cenu u dinarima. Tako ja da bi kupio nesto online sto je u evrima, moram da platim proviziju dva puta. Prvo paypal po nepovoljnom kursu prebaci cenu u dinare, a onda banka po jos gorem kursu te dinare vrati u evre i jos jednom mi ukrade par evra! Znaci ako nesto kosta 40eur, meni sa dve provizije dodje 45 recimo. Gde to jos ima na svetu?!

Stefan

pre 10 godina

kratko moje iskustvo, kad je vec pomenut PayPal. Prilikom placanja, nasa banka (u mom slucaju Intesa), za iznos koji placam uzima 8% proviziju, a PayPal 4%. Narucio sam proizvod iz Amerike, stigao je za tacno mesec dana, kostao je 10$. U sanduce sam dobio ceduljicu da dodjem u postu po paket, otisao sam tamo i za iznos od 10$ platio carinu. Toliko o tome da se za robu do 50e ili 70e ne placa carina.
(Psycho, 7. mart 2014 19:41)

Izneo si puno pogrešnih informacija.

1. Ako koristiš intesinu visa interent karticu (ova je vezana za devizni račun) provizija ne postoji, postoji samo rezervacija od 4-6% dok se transakcija zvanično ne proknjiži (7-14 dana), kao zaštita od kursnih promena.

2. Ako se plaća u nekod drugoj valuti od EUR postoji sitna provizija zbog konverzije po zvaničnom glabalnom VISA kursu, i tu proviziju naplaćuje VISA, a ne banka.

3. Paypal proviziju naplaćuje prodavcu, a ne kupcu, osim ako se pare na paypalu ne šalju kao gift, što nije preporučljivo jer pp ne osigurava takve transakcije.

4. Na paypal profilu je jako bitno da se kao primarna valuta stavi EUR, jer su pre par nedelja kao primarnu valutu za nas stavili dinar, ako stoji dinar dolazi do duple konverzije što naravno nije dobro.

5. Carina ne postoji za robu ispod 50/70e, ali nisi oslobođen PDV-a od 20% za svaki iznos. PDV i carina nisu isto. Za robu iznad te vrednosti plaćaš i carinu od 10%.

Ja

pre 10 godina

Pero, slobodno plaćaj karticom. Svaki put kucaj ime, prezime, adresu stanovanja, broj kartice, tajni kod, datum isteka...
Ja ću sa mojim emailom i šifrom na paypalu (u kojem imam par kartica).

Ne lipsi magare

pre 10 godina

Narodna banka Srbije ponovila je da su poslednjim izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju, iz decembra 2012, otklonjene su sve zakonske prepreke za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom preko Pejpal servisa.

iz decembra 2012?
iz decembra 2012???
iz decembra 2012???…??
(gomila psovki umesto imena, 7. mart 2014 16:58)

Izvini sta tu nije jasno? 2012. Nije bilo izbora. A i od ovog saopstenja verovatno nece biti neke vajde. Posle izbora ce se ustanoviti da su izmene i dopune iz decembra 2012. pogresno protumacene pre izbora.

bobiusa111

pre 10 godina

Kod nas u AU se ne plaća ništa do 1000 dolara... e sad da znate da air max ovi 90 180 i ostali koštaju oko100 dolara tj 76 evra a misko vam ga valja za 150 200... pa kako čovek da zaradi pored ebay... bre odma bi pale cene za sve da to zaživi kod vas al jbg... ne daju

alex

pre 10 godina

Evo ovako... Pre dva dana sam iz Nemacke i nihovog Ebay-a nasao i porucio futrolu za Asus Transformer book, koju covek prodaje za 7 €. Platio Visa karticom i cekam isporuku. Tu istu,identicnu futrolu ovde prodaju za 4900 dinara. Mislim sa to nije normalno,a vi?

Djordje

pre 10 godina

Nisi platio carinu vec pdv. Kada ti salju robu ispod 70e ako je od fizickog tj 50e ako je od pravnog lica, placas pdv . carina je 10% pdv 20. Tako umesto 30% placas 20%. Vecina paketica se i ne otvori pa samim tim i ne podleze carinskom pregledu, samo veci i poneki manji se otvaraju. Tipa na 10 paketa, jedan platis pdv.

Milan

pre 10 godina

У демократским друштвима због оваквих ствари пада влада!
Значи могуће је да преко интернета купимо било шта, да уплатимо наше паре а да паре "легну" на неки рачун широм света. А није дозвољено да ми продајемо своје производе и да нам овде стижу новци? Које ћемо ми користити овде, за храну, струју, телефон, интернет, такси....
Какав маћехински однос државних институција према малим привредницима, стварно срамота!!
Господо која седи плаћена мојим новцем, апелујем на вас да омогућите мени и хиљадама других, поштених, вредних људи који својим рукама праве производе да се такмичимо на иностраном тржишту! Што квалитетом, што марљивошћу а и ценом...
Али наравно не значи ништа 1000 гласача којима помогнеш у једној конкретној ствари, али хиљаде изманипулисаних из популације која пије пиво испред драгстора су свакако битнији...
Па ајмо, послови, инвестиције, запослења, искорење корупције... повећана давања, пензије, плате --- бла - бла