Sreda, 05.03.2014.

07:35

"NATO testirao oružje na civilima"

UN sakrile od javnosti izveštaj u kome se kaže da je NATO tokom bombardovanja bacio na Kosovo oko 10 tona osiromašenog uranijuma, javlja portal Gazeta ekspres.

Izvor: Veèernje novosti

"NATO testirao oružje na civilima" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

Милка

pre 10 godina

Поднаслови нису тачни, у Србији има још јако пуно осиромашеног уранијума. Тимови из Винче су открили и уконили мање од 10% пројектила.

Višnja

pre 10 godina

S jedne strane razmišljam da je baš toliko alarmantno ne bi se paprike iz Leskovca izvozile u EU.
Pitam se da li je iko izvršio kontrolu izvorišta Bujanovačke hebe? Ta voda se slobodno prodaje i izvozi se. I Rosa voda je sa juga i prodaje se kao zdrava voda, preporučena i za bebe.

Nisam ja

pre 10 godina

Mogli smo izvestaj sami da napracimo ili da pozovemo nekoga sa istoka ko nije u NATO da nam pomogne ako nismo strucni. Naravno da nam tadasnji neprijatelji bece pomagati da ih obrukamo pred Svetom.

Posmatrac

pre 10 godina

I ja sam mislio da su te 1999te samo A10 koristili municiju sa osiromasenim uranijumom sve dok prosle godine nisam gledao neku emisiju o avio bombama gde je neki major Americkog vaduhoplovstva objasnjavao cemu koja sluzi a izmedju ostalog je spomenuo da se od humanitarne akcije u Jugoslaviji sve bombe "oplemenjuju" sa malo uranijuma jer trajno deluje na "zivu silu" kao i na okolinu. Toliko o tome.

Kontra

pre 10 godina

Gledam vas "braco" Srbi iz Bostona i tako jadni ste. Koristite svaki trenutak da pljujete po citavom svetu zbog nekakvih nagadjanja novinara koji samo zele nekakvu ekskluzivu ne mareci za nikoga. Komentari toliko radosni kada se u Americi desi neka nesreca da ne mogu da verujem. Evrofanarici,amerofanatici ... da nisam bio amerofanatik sigurno ne bi sada bio ovde gde imam sve a vi tamo gde nemate nista. 10 godina ulozenih u bezanje iz svoje sopstvene zlocinacke zemlje se isplatilo. Srecom pa ne citam iskljucivo tekstove i istoriju koja mi odgovara i vrlo dobro znam o svima sve a opet covek u zivotu mora da odabere. Ja ovde zivim zivot a vi prezivljavate. Busajte se u grudi junacke a sutra kad vam dete bude gladno dajte mu Rusiju i "ponos" da jede.

Nemate pojma koliko Amera je bilo protiv bombardovanja ali vas bas briga. Jedna je cinjenica POSLE BOMBARDOVANJA U SRBIJI JE ZAVLADAO MIR. Trebao je neko da nas spusti na zemlju. Od '93 moja porodica ne zna gde joj je sin,moj brat ... nema ga.I previse smo dali za zemlju Srbiju. Aj ciao (Boston US, 05. mart 2014 12:49)

Zemljače, ti lepo živiš zato što ti ta tvoja Amerika popljačkala sve po svetu, silovanjem (agresijom) nad malim zemaljama! A to da ćeš lepo da živiš, još malo samo, dok vam budu dozvoljavali da štampate novac bez pokrića! A ti ako misliš da je to nagađanje novinara, izvoli u Srbiju da udahneš malo čistog vazduha! Ti očigledno nisi bio ovde za vreme bombardovanja tako da si neupućen, izađi na internet malo, nije svet CNN, BBC i Amerika...mućni glavom, nije istina sve što ti serviraju, tako da ostani ti nama tu i živi u izobilju u nezločinačkoj državi i pusti našu zločinačku državu na miru...

Andjeli unistenja

pre 10 godina

Samo su nam ocitali lekciju o poslusnosti, usputne zrtve i tvovanje, pa to je bilo zarad "viseg cilja" Ko jos sumnja u njihovu misiju mirotvoraca i sejaca pravde po celom svetu. Demon se krije iza "andjela"

Sanja

pre 10 godina

Kakve posledice ostavlja svakodnevno tzv. uterivanje straha u kosti izveštavanjem o baucima svetskih zavera - GMO, NVO, NATO, opa bato?! Pa onda gripovi kojekakvi tipovi, epidemije, zaraze i šta sve ne, a dokle? Dok ne pošizimo kolektivno, pa će nas razvrstavati po fobijama a ne po stranačkoj pripadnosti.

Venceslav

pre 10 godina

@Boston US

Mene i moju porodicu hrani posao u Rusiji i a dete mi ima rusku drzavnu stipendiju vrednu 50 hiljda Evra iako je srpski drzavljanin. Majka mi je tesko bolesna u Pancevu od karcinoma kao posledica americkog zlocinackog bombardovanja VSM-a u Petrohemiji. Otac mi je vec umro od karcinoma posle bombardovanja Panceva. Ima takodje skriven izvestaj UN (radili ga Italijani) bas o tom bombardovanju, da ce 10% Pancevaca (11 hiljada) da umre u periodu od 20 godina od posledica tog bombardovanja. Ko ne zna - Pancevo je na sasvim drugom kraju Srbije od Kosova. Ovde je karciom proglasen za epidemiju. Hvala vasim novim sunarodnicima sto su nam doneli toliko potrebni mir, da na miru mozemo da pomremo. Da li vi onda preporucujete da slobodarski svet bombarduje americke civile kako bi smirili zlocinacku politicku elitu i da i vi konacno zivite bez tereta svetskog zlocinca broj 1?

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Ne postoje bombe od osiromasenog uranijuma vec municija koja sluzi za probijanje oklopnoh vozila i spada u konvencionalno oruzije.Ne nasedajte vec naucite nesto o naoruzanju.Suvise je ovo bedna zemlja da bi neko bacao nesto jako na nju. i ne znamo koliko smo bedni... A ovakve vesti sluze samo da se zaglupi i onako neobrazovana masa. objavite komentar!
(komentator, 5. mart 2014 08:59)

Na svu srecu, objavise ti komentar, inace ne bi smo znali da medju nama ima onih koji lamentiraju o tome da "nismo dostojni" bombardovanja oruzjem najnovije generacije, nego smo "previse bijedni" pa su nas bombardovali "nekim starim bombama". Aj' junace, ako bog da, da zapamtis da te lupaju high-tech cudesima poslednje generacije, pa da mozes da kazes da si zivio ispunjen zivot, dostojan obrazovanog covjeka. Samo ne zaboravite javno da zatrazite to sledeci put, skupite se vi "obrazovani", liberalno-demokratski orijentisani, nacrtate USA zastave na celu i prsima, i oko njih zaokruzite krug, da bude fina meta, da znaju oni "kojih ste dostojni" u sta da gadjaju. Bice to win/win situacija, nama seljacima i nepismenim patriJotama ce biti bolje bez vas, a vi cete umrijeti smrcu dostojnom jednog kosmopolite.

mr.Iggy

pre 10 godina

ceo svet zna sta rade amerikanci zarad svog interesa i kako izgleda kada oni donesu "demokratiju" u neku suvernu zemlju, koja mora da ima neki veliki problem koji samo oni mogu da rese, kao sto je nafata, strateski polozaj ili neko drugo prirodno bogatstvo..prvo finansiraju ekstremisticke grupe u toj zemlji kako bi iznutra oslabili sistem,zatim medijskom hajkom maksimalno deskredituju vlasti u toj zemlji pa kada krenu unutrasnji sukobi onda se pojave (iako ih niko nije zvao) kao "spasioci" jadnog naroda..ako njihovi ljudi ne uspeju da sruse sistem iznutra onda jednostavno napadnu zemlju uniste je i dovedu svoje ljude i kompanije na vlast..i terapija je uspela

Boston US

pre 10 godina

Gledam vas "braco" Srbi iz Bostona i tako jadni ste. Koristite svaki trenutak da pljujete po citavom svetu zbog nekakvih nagadjanja novinara koji samo zele nekakvu ekskluzivu ne mareci za nikoga. Komentari toliko radosni kada se u Americi desi neka nesreca da ne mogu da verujem. Evrofanarici,amerofanatici ... da nisam bio amerofanatik sigurno ne bi sada bio ovde gde imam sve a vi tamo gde nemate nista. 10 godina ulozenih u bezanje iz svoje sopstvene zlocinacke zemlje se isplatilo. Srecom pa ne citam iskljucivo tekstove i istoriju koja mi odgovara i vrlo dobro znam o svima sve a opet covek u zivotu mora da odabere. Ja ovde zivim zivot a vi prezivljavate. Busajte se u grudi junacke a sutra kad vam dete bude gladno dajte mu Rusiju i "ponos" da jede.

Nemate pojma koliko Amera je bilo protiv bombardovanja ali vas bas briga. Jedna je cinjenica POSLE BOMBARDOVANJA U SRBIJI JE ZAVLADAO MIR. Trebao je neko da nas spusti na zemlju. Od '93 moja porodica ne zna gde joj je sin,moj brat ... nema ga.I previse smo dali za zemlju Srbiju. Aj ciao

undernaut

pre 10 godina

""Radiološka opasnost od čistog osiromašenog urana je relativno niska, niža od 60% od one koja se javlja kod prirodnog urana, iz razloga što je iz osiromašenog urana već uklonjena većina radioaktivnih izotopa, kao i zbog njegovog dugog polu života od 4,46 milijardi godina. Osiromašeni uran razlikuje se od prirodnog urana po svom izotopskom sastavu, ali je njegova biohemijska aktivnost u većini slučajeva ista kao kod prirodnog urana." - Wikipedija
Da li je moguce da objavljujete ovakve poluinformacije! 10 TONA! Pa koliko je tih granata ispaljeno? Osim toga, mozda je trebalo da objasnite sta je osiromaseni uranijum, a ne da nas sada danima u ovo bezglavo vreme bombarduju ovi desnicari i populisti!
"
(mira, 5. mart 2014 08:36)"

Ko vama gospođo grudva sneška?

Možda bi najbolje bilo da zviznete malo arsenika u kaficu, al ne mnogo, 50ak-60% od smrtonosne doze, u cilju smirivanja razularene nacije razume se...

I da...10 tona, za 78 dana...šta tu nije jasno?

diogen

pre 10 godina

mene samo interesuje dokle ce glupani da politiku SAD nazivaju demokratijom? To sto oni rade nema veze sa demokratijom, nemojte da blatite taj pojam. Kao kad bi rekli da su napredni patriote, isto je.

laza

pre 10 godina

Naplatiti odstetu I eto para u budzetu. Isplaticemo sve dugove I imati za ubuduce.
Naravno, to ne bi moglo nadomestiti posledice bombardovanja I pretrpljene gubitke...

Miki

pre 10 godina

Pa vi evro i amerikanofili nastavite da volite ubice sopstvenog naroda. Zato cu ja biti rusofil do smrti. Rusi nas mozda nisu pomogli svaki put kada je trebalo, ali nas nisu nikada ubijali, trovali, okupirali i unistavali za razliku od VASIH "prijatelja" sa zapada.

бт

pre 10 godina

Али како сад тужити за накнаду штете оне од којих нам све зависи? Пардон, од оних које су нам демократске власти наместиле да нам све зависи.

6 million ways to live

pre 10 godina

Zapad dođe sa avionima, potpuno te unište sa demokratijom, izbombarduju te ko budalu, da bi zatim njihovi marinci herojski ušli u već dobijenu bitku. Dok Istok odmah ide kopneno pa ako možeš ti se suprotstavi. Ja ću uvek biti na strani Istoka jer nas nisu oni bombardovali 1999. Još da nazoveš takvu ilegalnu akciju humanitarnom. Kraljevi licemerja...

Aleksa1

pre 10 godina

(stopolitici, 05. mart 2014 07:52) Nažalost nema ništa od tuzbe i obestecenja jer kada je dosla Demokratska vlast posle Miloševica, tadasnji demokratski ministar spoljnih poslova gospodin Vuk Draskovic je potpisao dokument po kome se Srbija odrice bilo kakve tuzbe protiv NATO pakta za bombardovanje Srbije. Naravno nije sam to Draškovic uradio, cela tadasnja bulumenta je kriva za to. Milosevic nam je doveo Amere sa bombama a ovi posle njega su ih aminovali za zlodela prema civilima... ne zna se ko je gori.

Sveta

pre 10 godina

Zasto niko ne objasni koja je municija u pitanju. Pa kod nas veruju ljudi da je uranium u bombama koje su padale po Srbiji.

Municiju sa osiromashenim uranijem koristio je '99 avion A-10 Thunderbolt u svom gatling mitraljezu a namena mu je unistenje svih vrsta oklopnih sredstava. Dakle sa tom municijom nije bilo nikakvog bombardovanja nego samo dejstvovanja protiv tenkova i ostalih okolopnjaka.

Dejan

pre 10 godina

Svaki lokalni konflikt od 1945 pa naovamo je bio poligon za testiranje nekog novog oružja ili ratne doktrine, tako da ovo saznanje ne čudi.

A još '99 se znalo da Ameri koriste osiromašeni uranijum zbog njegove probojnosti, kako na glavama bombi, tako i na čuvenom A-10 jurišnom avionu koji je kompletan dizajniran oko šestocevnog topa koji koristi municiju od osiromašenog uranijuma. I dok su zapadni vojni eksperti tada tvrdili da glave od osiromašenog uranijuma ne predstavljaju pretnju za vojnike koji rukuju sa takvom municijom, baš se nisu pretrgli da objasne šta se dešava kada takvo zrno pogodi oklop.

A što se Albanaca na Kosovu tiče, možda će jednog dana shvatiti da su Amerikanci stvorili Bin Ladena i Talibane kada su im oni bili potrebni zbog podrivanja sovjetskog prisustva u Avganistanu, a onda ih zaboravili, kao što su im Albanci '99 bili potrebni da bi hranili nestabilnost na Balkanu koja je štetila Evropi, a ujedno natrljavala Rusiji na nos da su izgubili hladan rat.

Бојан Илић

pre 10 godina

Па зашто ово радите In Srbima?!
Није то тачно!
Па њима су рекли да је НАТО хуманитарно деловао, спашавао људе от тираније!
А и уранијум зна за "линије разграничења, само ће Србе да озрачи....
Јадни моји аутошовинисти и црни гаврани, вама већ уранијум напао мозак!:-)

Sunce Slobode

pre 10 godina

Ova naknadna pamet vise nervira nego sama cinjenica. To se nije znalo jos 99-te? Sve su to jako dobro znali ali su cekali da prodje dosta vremena, da se otvore druga zarista po svetu, pa sada, kao, otkrivaju "strasne tajne" NATO pakta. Licemeri!

get a life

pre 10 godina

@Bacvanin

Izvini, ali ti si kao neki NATO advokat? Cemu potreba da branis NATO i relavitizujes to sto su bacali te bombe? Uporedjujes tu babe i zabe. Placaju te makar za advokatisanje? Da li te placaju i Albanci sto izigravas i njihovog advokata? Ili je u pitanju neki oblik stokholmskog sindroma? Kakvi stvorovi zive u ovoj zemlji.

jovance

pre 10 godina

Meni samo nije jasno da postoje Srbi koji posle svega sta su nam uradili i dalje brane Amerikance i podrzavaju njihovu politiku, jednostavno horror .

Trs

pre 10 godina

Koga jos briga za narod, dajte izbora i predizborne kampanje da sve prsti! Nema razlike izmedju NATO-a i nasih politicara. Zive ce nas sahraniti.

J

pre 10 godina

И сад свет треба да верује УН а сакрива овакве ствари у корист Америке а на штету малих земаља. Гади ми се у каквом свету живим

ucinite nesto

pre 10 godina

Da li ce se naci neko dovoljno pametan (i jak) da ovo istera do kraja? Na sud, u medije, jaca propaganda? Da se u svetu cuje za "demokratske" zlocine? Ili ce sve da se pretvori u alternativnu istoriju?
Posto uvek manjina u svetu zna za nepravdu a kod nas spomenu ovakve sokantne cinjenice, ali nikad ne odemo dalje od toga.

vranjance

pre 10 godina

Znam da Vranjanci osecaju efekat osiromasenog uranijuma,brdo Pljackovica je odmah iznad grada nema dana a da necujem da neko nije dobio tumor,leukemiju.Poslednji dokaz je mala Anastasija iz Vranja koja boluje od retkog oblika tumora sinusa.Doktori kazu da ovaj oblik tumora nije toliko agresivan ali u slucaju male Anastasije se ubrzano siri!

Arhitekta

pre 10 godina

Neposredno posle bombardovanja radio sam kao nadzor na rekonstrukciji studia zgrade pored. Objekat nije bio mnogo ostecen. Od ekspozije izletela su vrata, prozori, zidovi su bili cadjavi... Receno mi je da ne boravim dugo u prostorijama tako da sam dobar deo vremena proveo na Tas-u i dolazio po pozivu. Sindikat zaposlenih se usprotivio zato sto je znao da nivo radijacije daleko iznad dozvoljenih vrednosti. Nazalost nisu imali uticaj. Mi smo zavrsili i otisli a sta je sa ljudima koji rade tu?

neko

pre 10 godina

zato i ameri imaju problem sa teroristima, jer se guraju gde im nije mesto, bacajy radioaktivni materijal. .dzabe posle pomazete kad nas unistite za 30 god. ..svaku zemlju koju ste unistili vi ste je kasnije pomagali tako sto ste joj pumpali novac pod raznim uslovima. .

molele

pre 10 godina

Da li bar u neko u Svetu ima snage da podigne optuznicu protiv NATOa,unistio je pokoljenja na prostoru bivse SFRJ.To im je i bila namera samo da bi se "ratosiljala" viska uzetog po celom svetu uranijuma.

ana

pre 10 godina

To je već viđeno, kada su Amerikanci bombardirali Hirošimu i Nagasaki (atomska bomba), kažu da se tada nije znalo kakove posljedice će to izazvati, iako ne vjerujem u tu priču. Ovo bombardiranje je dakle smišljeno, jer su koristili nedopuštena sredstva i na taj način ugrozili zdravlje civilnog stanovništva čije će se posljedice osjećati još godinama i to ne samo u Srbiji nego i šire.

Lekar volonter

pre 10 godina

Dovoljno je da osoba unese u organizam samo jednu česticu, i da ona kroz krv napravi haos u organizmu. Kakvo je stanje nacije po pitanju oboljenja od malignih bolesti? Da li iko u Srbiji vodi evidenciju, i kakav je odnos bolesnika 1998 god. u odnosu na 2013g (period 15.godina, kada je vrh dekontaminacije)? Šta o ovom problemu kaže ministar zdravlja (ako je upoznat)? Ili niko nije "odavle"? Šta će biti sa unucima i praunucima? Imali li Srbija ikakvu strategiju o zaštiti stanovništva? Jadni mi...

Druga verzija price

pre 10 godina

NATO gađa osiromasenim uranijumom samo Kosovo, gde Srba vise ni nema. Albanci cute i doseljavaju se tu, Srbi odlaze. Otcepljuju se i metaforicki imamo zid, a ne granicu na jugu. Zatvoreni, Albancu poumiru i Kosovo ponovo bude srpsko. Ajmo malo mrzirelji NATO-a! Upotrebite maštu, ovo , ono , teorija zavere.

luki

pre 10 godina

10 tona predstavlja oko 35 hiljada granata za avion a10 (jedan penetrator ima 280 grama). to mu dodje oko 500 granata dnevno u toku bombardovanja.

jos da dodam da kapacitet spremnika municije na avionu a10 iznosi 1350 granata, a da je brzina ispaljivanja do 4200 granata u minutu. po toj racunici ispada da je svaki treci dan bombardovanja jedan avion a10 koristio svoj top u trajanju od 20 sekundi... dobro smo prosli ako je samo 10 tona!

Dusan

pre 10 godina

@Osiromašeni uranijum, koliko znam, nije radioaktivan.
(Brane212, 5. mart 2014 08:11)

ne znas.
osiromaseni uranijum je nusproizvod u procesu proizvodnje nuklearnih bombi i goriva. nije radioaktivan koliko obogaceni uranijum koji u nuklearnom reaktoru prelazi u plutonijum, ali je i dalje znacajno radioaktivan i otrovan.

hipnos011

pre 10 godina

meni zaista nije jasno i ne mogu da pojmim da postoje osobe koje ce pokusati da opravdaju i(li) umanje "dejstvo" ovog cina.
kao, osiromaseni uranijum je manje stetan od obicnog uranijuma. alo bre!!! ljudi, bombardovali su nas! sta ima dobro u tome? bombardovali su nas i treba da im se zahvalimo, jer je to bilo za nase dobro?! da ne treba i zahvalnicu da im posaljemo?!
stvarno smo neverovatni.

ja

pre 10 godina

O ovoj tragediji su pojedini naši hrabri ljudi pisali odavno. Ali su bili marginalizovani na žalost. Postoji par knjiga na srpskom koje o ovom problemu argumentovano govore i sa puno činjenica. Jedna od njih je i ''Darovi milosrdnog andjela''

Vlade

pre 10 godina

Srbiju pred međunarodnim sudom sudi ko stigne...
Šta je sa posledicama bombardovanja: ubijeni, ranjeni, uništena silna infrastruktura, pretrpljeni strahovi svih nas... Kolika odšteta treba da bude??? Niko od zvaničnika ne sme da kaže javno, a kamoli da presavije tabak i da tuži NATO. Najbolje da svako pojedinačno od nas to uradi.

Liberta

pre 10 godina

Od praistorije ljudi se ubijaju medjusobno zbog tamo nekih imaginarnih teritorija, nazalost. Ne vidim zasto je ovo neka novost, ratova je uvek bilo i bice. Bilo bi idealno kada ne bi bilo mrznje, bolesti i sukoba, ali ljudi se nikad nece opametiti. Najbolje je da nas nema, da ne unistavamo ovu Zemlju koja nam je dala zivot.

dragan

pre 10 godina

@Vanitas: Koji Srbi žele da se uđe u NATO? Mislim da nikome ne bi palo na pamet ni referendum da pravi. Po nekom ubeđenju sam liberal ali nikad nisam glasao za LDP, čak i kada su delovali sasvim ok po drugim pitanjima, upravo zbog stava o NATO. Možda je racionalno ali mi želudac i srce to nikada ne bi dozvolili. Sećam se 1999. i kad dođe vreme i deci ću odmereno i bez emocija sve ispričati. Treba da znaju.

Zoki

pre 10 godina

Osiromašeni uranijum se koristi isključivo u protivtenskovskoj municiji. Tamo gde nisu gađani tenkovi nije bilo ni osiromašenog uranijuma. Dozvoljavam mogućnost da je prilikom bombardovanja industrijskih pogona u Srbiji stanovništvo izloženo štetnim materijama iz tih pogona. Stres pod kojim su tokom bombardovanja bili milioni stanovnika sigurno je uticao na pad imuniteta i pojavu bolesti.
Međutim... Niko nije gađao Srbiju da bi eksperimentisao na civilima. Šta je to novo što je padalo na Srbiju, a nije upotrebljeno npr. u Iraku? Stanovništvo Srbije je pod stresom već decenijama i teško je reći da li je stres tokom tih par meseci bombardovanja imao teže posledice po zdravlje od stresa pod kojim su građani Srbije već dvadeset godina. Konačno, da li je neko napravio analizu i uporedio porast karcinoma u Srbiji sa porastom u ostatku sveta? Rak je u porastu, SZO očekuje da će se u sledećih 20 godina broj obolelih povećati za 70%.
Još nešto: osiromašeni uranijum se decenijama koristi i u tenkovskoj municiji mnogih armija (kod Rusa od 1970-tih), kao i u oklopu modernih američih tenkova.

nick

pre 10 godina

Ne radi se ovde ni o Rusima ni o Amerima, radi se o nama. Iako ja NATO, ni malo ne volim, činjenica je da u slučaju nekog većeg sukoba mi ostajemo sami. Skoro sve komšije su nam članice alijanse, i dok bi vlast ovde molila neki drugi vojni blok, realno je da bismo već bili osakaceni. Mi rat ne smemo ovde više imati, ni po koju cenu. Na stranu "čast" i slična moralna načela, zivot jednog deteta mi vredi više od sve časti ovoga sveta. Da su se time vodile ranije generacije, deca ovde bi imala budućnost.

dosledan

pre 10 godina

Mislim da ovo nije istina, premijer i ppv su rekli da su nam Amerika i Eu prijatelji a prijatelji to ne rade jedni drugima. Dalje, ne razumem o kom bombardovanju pisete, to sto je palo par tona bombi u nekoliko meseci ne moze se nazvati bombardovanje!!! To je vise bila prijateljska sugestija u nastojanjima da se priblizimo EU. A sad ironiju na stranu, Dacic se ljubi sa Tacijem, prihvata zajednicku nominaciju za Nobela sa istim tim zlocincem koji je ruke okrvavio do kolena, Vucic nas ubedjuje o nekoj promeni svesti, angazuju se stranci za savetnike vlade od koji su neki najozbilnjiji kandidati za sefove NATO-a... O cemu se ovde zapravo radi???

jovica

pre 10 godina

@bacvanin a gde Srbija koriayi tu municiju.... Jel tonama zasejava sa vazduha neku bezpomocnu zemlju tokom vise meseci. sram da te bude. poredis babe i zabe. Nato, Amerika najvece zlo.... Propaganda je neverovatno mocna i snazno deluje na slabasne umove a to ste vi!

sarkazam

pre 10 godina

"Milosrdni andjeo" odnosi žrtve i dalje.... I vrabcima na grani je jasno da se broj malignih oboljenja utrostručio u Srbiji.
Zašto zvaničnici u Beogradu ćute i ne oglašavaju se po ovom pitanju. Za vreme zločinačkog i zverskog bombardovanja ubijeno je oko 1200 ljudi medju kojima ima i dece, zemlja je zasuta osiromašenim uranijumom za to niko, nikada nije odgovarao. Cela SR Jugoslavija je bila enklava i logor. Zar nema ovde elemenata genocida protiv jednog naroda ili su u pitanju dvistruki aršini ?

Stivi G

pre 10 godina

Moje selo je na severu Crne Gore, vazdusnom linijom 50 km od Kosova.Baba mi umrla pre tri god od nezapamcene vrste leukemije u tom kraju, a skoro brat sportista 24 god od galopirajuceg raka.Jos puno ljudi koje znam. Ovo sto se sad objavilo, to se zna.I sta da mislim kad vidim ove smecare po BG-u sto bi zivot za Ameriku dali.Alo ljudi, opametite se vise!! Amerika je zlo, bara bar sa nacistickom Nemackom! Samo drugi oblik, prave ratna zarista, gde prodaju svoje demkratske bombe!

svetena-voda

pre 10 godina

šta me briga,kosovo ionako nije naše! neka pomru! žao mi je samo vojnika,pravih vojnika,(ne krimosa i ubica) što su ostavili živote!

Simon

pre 10 godina

To je element koji ima svoj period poluraspada i neutralizacije. Dobro, jeste da to traje nekih milion godina, ali eto prolazna jedna pojava vidite.

DeadJoeLoolee

pre 10 godina

Ne osporavajuci navedeno (iako svi vec znaju da ima uranijuma u Kosovu i Srbiju) ali Gazeta Express ne moze ze svrstati ni medju tabloidima a kamoli kao ozbilnji news portal. Kod njih glavne vesti su Facebook saopstenja politicara i oni onda tumace to kao news.

Bacvanin

pre 10 godina

Zasto ne kazete da i Srbija koristi datu municiju, obogacenu uranojumom?
Sva pancirno-probojna municija za M-84 (penetratori) su izgradjeni od ovog materijala, mi ga i proizvodimo i izvozimo.

mira

pre 10 godina

"Radiološka opasnost od čistog osiromašenog urana je relativno niska, niža od 60% od one koja se javlja kod prirodnog urana, iz razloga što je iz osiromašenog urana već uklonjena većina radioaktivnih izotopa, kao i zbog njegovog dugog polu života od 4,46 milijardi godina. Osiromašeni uran razlikuje se od prirodnog urana po svom izotopskom sastavu, ali je njegova biohemijska aktivnost u većini slučajeva ista kao kod prirodnog urana." - Wikipedija
Da li je moguce da objavljujete ovakve poluinformacije! 10 TONA! Pa koliko je tih granata ispaljeno? Osim toga, mozda je trebalo da objasnite sta je osiromaseni uranijum, a ne da nas sada danima u ovo bezglavo vreme bombarduju ovi desnicari i populisti!
"

Dobrica

pre 10 godina

Pitanje za eksperte za međunarodno pravo glasi: "Imamo li pravnog osnova da tužimo NATO zbog štete koju trpimo i trpećemo narednih par hiljada godina zbog osiromašenog uranijuma"?

oundpkforunicef

pre 10 godina

Samo da ne bude zabune, osiromašeni uranijum u municiji za probijanje tenkova koristi svaka zemlja koja mu ima pristup. Ovde treba uključiti i braću Ruse. Jedno je sigurno, ko je jači može da radi šta hoće.

pera_kojot

pre 10 godina

@Brane215

On nije radioaktivan u smislu Cernobila ali emituje alfa cestice koje su razarajuce za celije. Znaci udahnes prah koji se absorbuje u plucima koji emituje te alfa cestice. Posle je samo pitanje vremena.

Krvava bajka

pre 10 godina

Savet svim mojim srbima, raspitajte se za zeolit, posadite ga kod kuce, ili kupite u zdravoj hrani... procitajte na internetu o njemu, ako niste culi.

seljadin

pre 10 godina

@Bacvanin, Ti si od onih koji tvrde da je Srbija iskoristila bačeni uranijum i profitirala praveći metke od tog istog uranijuma ?
Ovo je već bilo providno, menjaj nick, ili nema plate !

Ana

pre 10 godina

Od siledžija Amera se nažalost očekuje ovakvo ponašanje, kao što bi se od odgovorne države očekivalo da objavi svoj izveštaj o tome. Ovako, pošto već četvrt veka nismo te sreće da imamo odgovornu državu, mi nikada do kraja nismo saznali šta je sve kontaminiramo, u kojoj meri, kolikoj smo opasnosti izloženi i kako da se zaštitimo. To je zločin prema sopstvenom stanovništvu. Ali, nema veze, imaćemo mi Beograd na vodi.

komentator

pre 10 godina

Ne postoje bombe od osiromasenog uranijuma vec municija koja sluzi za probijanje oklopnoh vozila i spada u konvencionalno oruzije.Ne nasedajte vec naucite nesto o naoruzanju.Suvise je ovo bedna zemlja da bi neko bacao nesto jako na nju. i ne znamo koliko smo bedni... A ovakve vesti sluze samo da se zaglupi i onako neobrazovana masa. objavite komentar!

Stivi G

pre 10 godina

Moje selo je na severu Crne Gore, vazdusnom linijom 50 km od Kosova.Baba mi umrla pre tri god od nezapamcene vrste leukemije u tom kraju, a skoro brat sportista 24 god od galopirajuceg raka.Jos puno ljudi koje znam. Ovo sto se sad objavilo, to se zna.I sta da mislim kad vidim ove smecare po BG-u sto bi zivot za Ameriku dali.Alo ljudi, opametite se vise!! Amerika je zlo, bara bar sa nacistickom Nemackom! Samo drugi oblik, prave ratna zarista, gde prodaju svoje demkratske bombe!

dosledan

pre 10 godina

Mislim da ovo nije istina, premijer i ppv su rekli da su nam Amerika i Eu prijatelji a prijatelji to ne rade jedni drugima. Dalje, ne razumem o kom bombardovanju pisete, to sto je palo par tona bombi u nekoliko meseci ne moze se nazvati bombardovanje!!! To je vise bila prijateljska sugestija u nastojanjima da se priblizimo EU. A sad ironiju na stranu, Dacic se ljubi sa Tacijem, prihvata zajednicku nominaciju za Nobela sa istim tim zlocincem koji je ruke okrvavio do kolena, Vucic nas ubedjuje o nekoj promeni svesti, angazuju se stranci za savetnike vlade od koji su neki najozbilnjiji kandidati za sefove NATO-a... O cemu se ovde zapravo radi???

sarkazam

pre 10 godina

"Milosrdni andjeo" odnosi žrtve i dalje.... I vrabcima na grani je jasno da se broj malignih oboljenja utrostručio u Srbiji.
Zašto zvaničnici u Beogradu ćute i ne oglašavaju se po ovom pitanju. Za vreme zločinačkog i zverskog bombardovanja ubijeno je oko 1200 ljudi medju kojima ima i dece, zemlja je zasuta osiromašenim uranijumom za to niko, nikada nije odgovarao. Cela SR Jugoslavija je bila enklava i logor. Zar nema ovde elemenata genocida protiv jednog naroda ili su u pitanju dvistruki aršini ?

Simon

pre 10 godina

To je element koji ima svoj period poluraspada i neutralizacije. Dobro, jeste da to traje nekih milion godina, ali eto prolazna jedna pojava vidite.

Ana

pre 10 godina

Od siledžija Amera se nažalost očekuje ovakvo ponašanje, kao što bi se od odgovorne države očekivalo da objavi svoj izveštaj o tome. Ovako, pošto već četvrt veka nismo te sreće da imamo odgovornu državu, mi nikada do kraja nismo saznali šta je sve kontaminiramo, u kojoj meri, kolikoj smo opasnosti izloženi i kako da se zaštitimo. To je zločin prema sopstvenom stanovništvu. Ali, nema veze, imaćemo mi Beograd na vodi.

oundpkforunicef

pre 10 godina

Samo da ne bude zabune, osiromašeni uranijum u municiji za probijanje tenkova koristi svaka zemlja koja mu ima pristup. Ovde treba uključiti i braću Ruse. Jedno je sigurno, ko je jači može da radi šta hoće.

Krvava bajka

pre 10 godina

Savet svim mojim srbima, raspitajte se za zeolit, posadite ga kod kuce, ili kupite u zdravoj hrani... procitajte na internetu o njemu, ako niste culi.

Bacvanin

pre 10 godina

Zasto ne kazete da i Srbija koristi datu municiju, obogacenu uranojumom?
Sva pancirno-probojna municija za M-84 (penetratori) su izgradjeni od ovog materijala, mi ga i proizvodimo i izvozimo.

svetena-voda

pre 10 godina

šta me briga,kosovo ionako nije naše! neka pomru! žao mi je samo vojnika,pravih vojnika,(ne krimosa i ubica) što su ostavili živote!

diogen

pre 10 godina

mene samo interesuje dokle ce glupani da politiku SAD nazivaju demokratijom? To sto oni rade nema veze sa demokratijom, nemojte da blatite taj pojam. Kao kad bi rekli da su napredni patriote, isto je.

Miki

pre 10 godina

Pa vi evro i amerikanofili nastavite da volite ubice sopstvenog naroda. Zato cu ja biti rusofil do smrti. Rusi nas mozda nisu pomogli svaki put kada je trebalo, ali nas nisu nikada ubijali, trovali, okupirali i unistavali za razliku od VASIH "prijatelja" sa zapada.

6 million ways to live

pre 10 godina

Zapad dođe sa avionima, potpuno te unište sa demokratijom, izbombarduju te ko budalu, da bi zatim njihovi marinci herojski ušli u već dobijenu bitku. Dok Istok odmah ide kopneno pa ako možeš ti se suprotstavi. Ja ću uvek biti na strani Istoka jer nas nisu oni bombardovali 1999. Još da nazoveš takvu ilegalnu akciju humanitarnom. Kraljevi licemerja...

mira

pre 10 godina

"Radiološka opasnost od čistog osiromašenog urana je relativno niska, niža od 60% od one koja se javlja kod prirodnog urana, iz razloga što je iz osiromašenog urana već uklonjena većina radioaktivnih izotopa, kao i zbog njegovog dugog polu života od 4,46 milijardi godina. Osiromašeni uran razlikuje se od prirodnog urana po svom izotopskom sastavu, ali je njegova biohemijska aktivnost u većini slučajeva ista kao kod prirodnog urana." - Wikipedija
Da li je moguce da objavljujete ovakve poluinformacije! 10 TONA! Pa koliko je tih granata ispaljeno? Osim toga, mozda je trebalo da objasnite sta je osiromaseni uranijum, a ne da nas sada danima u ovo bezglavo vreme bombarduju ovi desnicari i populisti!
"

undernaut

pre 10 godina

""Radiološka opasnost od čistog osiromašenog urana je relativno niska, niža od 60% od one koja se javlja kod prirodnog urana, iz razloga što je iz osiromašenog urana već uklonjena većina radioaktivnih izotopa, kao i zbog njegovog dugog polu života od 4,46 milijardi godina. Osiromašeni uran razlikuje se od prirodnog urana po svom izotopskom sastavu, ali je njegova biohemijska aktivnost u većini slučajeva ista kao kod prirodnog urana." - Wikipedija
Da li je moguce da objavljujete ovakve poluinformacije! 10 TONA! Pa koliko je tih granata ispaljeno? Osim toga, mozda je trebalo da objasnite sta je osiromaseni uranijum, a ne da nas sada danima u ovo bezglavo vreme bombarduju ovi desnicari i populisti!
"
(mira, 5. mart 2014 08:36)"

Ko vama gospođo grudva sneška?

Možda bi najbolje bilo da zviznete malo arsenika u kaficu, al ne mnogo, 50ak-60% od smrtonosne doze, u cilju smirivanja razularene nacije razume se...

I da...10 tona, za 78 dana...šta tu nije jasno?

Aleksa1

pre 10 godina

(stopolitici, 05. mart 2014 07:52) Nažalost nema ništa od tuzbe i obestecenja jer kada je dosla Demokratska vlast posle Miloševica, tadasnji demokratski ministar spoljnih poslova gospodin Vuk Draskovic je potpisao dokument po kome se Srbija odrice bilo kakve tuzbe protiv NATO pakta za bombardovanje Srbije. Naravno nije sam to Draškovic uradio, cela tadasnja bulumenta je kriva za to. Milosevic nam je doveo Amere sa bombama a ovi posle njega su ih aminovali za zlodela prema civilima... ne zna se ko je gori.

laza

pre 10 godina

Naplatiti odstetu I eto para u budzetu. Isplaticemo sve dugove I imati za ubuduce.
Naravno, to ne bi moglo nadomestiti posledice bombardovanja I pretrpljene gubitke...

бт

pre 10 godina

Али како сад тужити за накнаду штете оне од којих нам све зависи? Пардон, од оних које су нам демократске власти наместиле да нам све зависи.

Kontra

pre 10 godina

Gledam vas "braco" Srbi iz Bostona i tako jadni ste. Koristite svaki trenutak da pljujete po citavom svetu zbog nekakvih nagadjanja novinara koji samo zele nekakvu ekskluzivu ne mareci za nikoga. Komentari toliko radosni kada se u Americi desi neka nesreca da ne mogu da verujem. Evrofanarici,amerofanatici ... da nisam bio amerofanatik sigurno ne bi sada bio ovde gde imam sve a vi tamo gde nemate nista. 10 godina ulozenih u bezanje iz svoje sopstvene zlocinacke zemlje se isplatilo. Srecom pa ne citam iskljucivo tekstove i istoriju koja mi odgovara i vrlo dobro znam o svima sve a opet covek u zivotu mora da odabere. Ja ovde zivim zivot a vi prezivljavate. Busajte se u grudi junacke a sutra kad vam dete bude gladno dajte mu Rusiju i "ponos" da jede.

Nemate pojma koliko Amera je bilo protiv bombardovanja ali vas bas briga. Jedna je cinjenica POSLE BOMBARDOVANJA U SRBIJI JE ZAVLADAO MIR. Trebao je neko da nas spusti na zemlju. Od '93 moja porodica ne zna gde joj je sin,moj brat ... nema ga.I previse smo dali za zemlju Srbiju. Aj ciao (Boston US, 05. mart 2014 12:49)

Zemljače, ti lepo živiš zato što ti ta tvoja Amerika popljačkala sve po svetu, silovanjem (agresijom) nad malim zemaljama! A to da ćeš lepo da živiš, još malo samo, dok vam budu dozvoljavali da štampate novac bez pokrića! A ti ako misliš da je to nagađanje novinara, izvoli u Srbiju da udahneš malo čistog vazduha! Ti očigledno nisi bio ovde za vreme bombardovanja tako da si neupućen, izađi na internet malo, nije svet CNN, BBC i Amerika...mućni glavom, nije istina sve što ti serviraju, tako da ostani ti nama tu i živi u izobilju u nezločinačkoj državi i pusti našu zločinačku državu na miru...

jovance

pre 10 godina

Meni samo nije jasno da postoje Srbi koji posle svega sta su nam uradili i dalje brane Amerikance i podrzavaju njihovu politiku, jednostavno horror .

Dejan

pre 10 godina

Svaki lokalni konflikt od 1945 pa naovamo je bio poligon za testiranje nekog novog oružja ili ratne doktrine, tako da ovo saznanje ne čudi.

A još '99 se znalo da Ameri koriste osiromašeni uranijum zbog njegove probojnosti, kako na glavama bombi, tako i na čuvenom A-10 jurišnom avionu koji je kompletan dizajniran oko šestocevnog topa koji koristi municiju od osiromašenog uranijuma. I dok su zapadni vojni eksperti tada tvrdili da glave od osiromašenog uranijuma ne predstavljaju pretnju za vojnike koji rukuju sa takvom municijom, baš se nisu pretrgli da objasne šta se dešava kada takvo zrno pogodi oklop.

A što se Albanaca na Kosovu tiče, možda će jednog dana shvatiti da su Amerikanci stvorili Bin Ladena i Talibane kada su im oni bili potrebni zbog podrivanja sovjetskog prisustva u Avganistanu, a onda ih zaboravili, kao što su im Albanci '99 bili potrebni da bi hranili nestabilnost na Balkanu koja je štetila Evropi, a ujedno natrljavala Rusiji na nos da su izgubili hladan rat.

Dusan

pre 10 godina

@Osiromašeni uranijum, koliko znam, nije radioaktivan.
(Brane212, 5. mart 2014 08:11)

ne znas.
osiromaseni uranijum je nusproizvod u procesu proizvodnje nuklearnih bombi i goriva. nije radioaktivan koliko obogaceni uranijum koji u nuklearnom reaktoru prelazi u plutonijum, ali je i dalje znacajno radioaktivan i otrovan.

get a life

pre 10 godina

@Bacvanin

Izvini, ali ti si kao neki NATO advokat? Cemu potreba da branis NATO i relavitizujes to sto su bacali te bombe? Uporedjujes tu babe i zabe. Placaju te makar za advokatisanje? Da li te placaju i Albanci sto izigravas i njihovog advokata? Ili je u pitanju neki oblik stokholmskog sindroma? Kakvi stvorovi zive u ovoj zemlji.

J

pre 10 godina

И сад свет треба да верује УН а сакрива овакве ствари у корист Америке а на штету малих земаља. Гади ми се у каквом свету живим

Lekar volonter

pre 10 godina

Dovoljno je da osoba unese u organizam samo jednu česticu, i da ona kroz krv napravi haos u organizmu. Kakvo je stanje nacije po pitanju oboljenja od malignih bolesti? Da li iko u Srbiji vodi evidenciju, i kakav je odnos bolesnika 1998 god. u odnosu na 2013g (period 15.godina, kada je vrh dekontaminacije)? Šta o ovom problemu kaže ministar zdravlja (ako je upoznat)? Ili niko nije "odavle"? Šta će biti sa unucima i praunucima? Imali li Srbija ikakvu strategiju o zaštiti stanovništva? Jadni mi...

Venceslav

pre 10 godina

@Boston US

Mene i moju porodicu hrani posao u Rusiji i a dete mi ima rusku drzavnu stipendiju vrednu 50 hiljda Evra iako je srpski drzavljanin. Majka mi je tesko bolesna u Pancevu od karcinoma kao posledica americkog zlocinackog bombardovanja VSM-a u Petrohemiji. Otac mi je vec umro od karcinoma posle bombardovanja Panceva. Ima takodje skriven izvestaj UN (radili ga Italijani) bas o tom bombardovanju, da ce 10% Pancevaca (11 hiljada) da umre u periodu od 20 godina od posledica tog bombardovanja. Ko ne zna - Pancevo je na sasvim drugom kraju Srbije od Kosova. Ovde je karciom proglasen za epidemiju. Hvala vasim novim sunarodnicima sto su nam doneli toliko potrebni mir, da na miru mozemo da pomremo. Da li vi onda preporucujete da slobodarski svet bombarduje americke civile kako bi smirili zlocinacku politicku elitu i da i vi konacno zivite bez tereta svetskog zlocinca broj 1?

vranjance

pre 10 godina

Znam da Vranjanci osecaju efekat osiromasenog uranijuma,brdo Pljackovica je odmah iznad grada nema dana a da necujem da neko nije dobio tumor,leukemiju.Poslednji dokaz je mala Anastasija iz Vranja koja boluje od retkog oblika tumora sinusa.Doktori kazu da ovaj oblik tumora nije toliko agresivan ali u slucaju male Anastasije se ubrzano siri!

hipnos011

pre 10 godina

meni zaista nije jasno i ne mogu da pojmim da postoje osobe koje ce pokusati da opravdaju i(li) umanje "dejstvo" ovog cina.
kao, osiromaseni uranijum je manje stetan od obicnog uranijuma. alo bre!!! ljudi, bombardovali su nas! sta ima dobro u tome? bombardovali su nas i treba da im se zahvalimo, jer je to bilo za nase dobro?! da ne treba i zahvalnicu da im posaljemo?!
stvarno smo neverovatni.

luki

pre 10 godina

10 tona predstavlja oko 35 hiljada granata za avion a10 (jedan penetrator ima 280 grama). to mu dodje oko 500 granata dnevno u toku bombardovanja.

jos da dodam da kapacitet spremnika municije na avionu a10 iznosi 1350 granata, a da je brzina ispaljivanja do 4200 granata u minutu. po toj racunici ispada da je svaki treci dan bombardovanja jedan avion a10 koristio svoj top u trajanju od 20 sekundi... dobro smo prosli ako je samo 10 tona!

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Ne postoje bombe od osiromasenog uranijuma vec municija koja sluzi za probijanje oklopnoh vozila i spada u konvencionalno oruzije.Ne nasedajte vec naucite nesto o naoruzanju.Suvise je ovo bedna zemlja da bi neko bacao nesto jako na nju. i ne znamo koliko smo bedni... A ovakve vesti sluze samo da se zaglupi i onako neobrazovana masa. objavite komentar!
(komentator, 5. mart 2014 08:59)

Na svu srecu, objavise ti komentar, inace ne bi smo znali da medju nama ima onih koji lamentiraju o tome da "nismo dostojni" bombardovanja oruzjem najnovije generacije, nego smo "previse bijedni" pa su nas bombardovali "nekim starim bombama". Aj' junace, ako bog da, da zapamtis da te lupaju high-tech cudesima poslednje generacije, pa da mozes da kazes da si zivio ispunjen zivot, dostojan obrazovanog covjeka. Samo ne zaboravite javno da zatrazite to sledeci put, skupite se vi "obrazovani", liberalno-demokratski orijentisani, nacrtate USA zastave na celu i prsima, i oko njih zaokruzite krug, da bude fina meta, da znaju oni "kojih ste dostojni" u sta da gadjaju. Bice to win/win situacija, nama seljacima i nepismenim patriJotama ce biti bolje bez vas, a vi cete umrijeti smrcu dostojnom jednog kosmopolite.

dragan

pre 10 godina

@Vanitas: Koji Srbi žele da se uđe u NATO? Mislim da nikome ne bi palo na pamet ni referendum da pravi. Po nekom ubeđenju sam liberal ali nikad nisam glasao za LDP, čak i kada su delovali sasvim ok po drugim pitanjima, upravo zbog stava o NATO. Možda je racionalno ali mi želudac i srce to nikada ne bi dozvolili. Sećam se 1999. i kad dođe vreme i deci ću odmereno i bez emocija sve ispričati. Treba da znaju.

ja

pre 10 godina

O ovoj tragediji su pojedini naši hrabri ljudi pisali odavno. Ali su bili marginalizovani na žalost. Postoji par knjiga na srpskom koje o ovom problemu argumentovano govore i sa puno činjenica. Jedna od njih je i ''Darovi milosrdnog andjela''

Vlade

pre 10 godina

Srbiju pred međunarodnim sudom sudi ko stigne...
Šta je sa posledicama bombardovanja: ubijeni, ranjeni, uništena silna infrastruktura, pretrpljeni strahovi svih nas... Kolika odšteta treba da bude??? Niko od zvaničnika ne sme da kaže javno, a kamoli da presavije tabak i da tuži NATO. Najbolje da svako pojedinačno od nas to uradi.

Trs

pre 10 godina

Koga jos briga za narod, dajte izbora i predizborne kampanje da sve prsti! Nema razlike izmedju NATO-a i nasih politicara. Zive ce nas sahraniti.

Dobrica

pre 10 godina

Pitanje za eksperte za međunarodno pravo glasi: "Imamo li pravnog osnova da tužimo NATO zbog štete koju trpimo i trpećemo narednih par hiljada godina zbog osiromašenog uranijuma"?

ana

pre 10 godina

To je već viđeno, kada su Amerikanci bombardirali Hirošimu i Nagasaki (atomska bomba), kažu da se tada nije znalo kakove posljedice će to izazvati, iako ne vjerujem u tu priču. Ovo bombardiranje je dakle smišljeno, jer su koristili nedopuštena sredstva i na taj način ugrozili zdravlje civilnog stanovništva čije će se posljedice osjećati još godinama i to ne samo u Srbiji nego i šire.

seljadin

pre 10 godina

@Bacvanin, Ti si od onih koji tvrde da je Srbija iskoristila bačeni uranijum i profitirala praveći metke od tog istog uranijuma ?
Ovo je već bilo providno, menjaj nick, ili nema plate !

jovica

pre 10 godina

@bacvanin a gde Srbija koriayi tu municiju.... Jel tonama zasejava sa vazduha neku bezpomocnu zemlju tokom vise meseci. sram da te bude. poredis babe i zabe. Nato, Amerika najvece zlo.... Propaganda je neverovatno mocna i snazno deluje na slabasne umove a to ste vi!

ucinite nesto

pre 10 godina

Da li ce se naci neko dovoljno pametan (i jak) da ovo istera do kraja? Na sud, u medije, jaca propaganda? Da se u svetu cuje za "demokratske" zlocine? Ili ce sve da se pretvori u alternativnu istoriju?
Posto uvek manjina u svetu zna za nepravdu a kod nas spomenu ovakve sokantne cinjenice, ali nikad ne odemo dalje od toga.

pera_kojot

pre 10 godina

@Brane215

On nije radioaktivan u smislu Cernobila ali emituje alfa cestice koje su razarajuce za celije. Znaci udahnes prah koji se absorbuje u plucima koji emituje te alfa cestice. Posle je samo pitanje vremena.

Sunce Slobode

pre 10 godina

Ova naknadna pamet vise nervira nego sama cinjenica. To se nije znalo jos 99-te? Sve su to jako dobro znali ali su cekali da prodje dosta vremena, da se otvore druga zarista po svetu, pa sada, kao, otkrivaju "strasne tajne" NATO pakta. Licemeri!

Arhitekta

pre 10 godina

Neposredno posle bombardovanja radio sam kao nadzor na rekonstrukciji studia zgrade pored. Objekat nije bio mnogo ostecen. Od ekspozije izletela su vrata, prozori, zidovi su bili cadjavi... Receno mi je da ne boravim dugo u prostorijama tako da sam dobar deo vremena proveo na Tas-u i dolazio po pozivu. Sindikat zaposlenih se usprotivio zato sto je znao da nivo radijacije daleko iznad dozvoljenih vrednosti. Nazalost nisu imali uticaj. Mi smo zavrsili i otisli a sta je sa ljudima koji rade tu?

molele

pre 10 godina

Da li bar u neko u Svetu ima snage da podigne optuznicu protiv NATOa,unistio je pokoljenja na prostoru bivse SFRJ.To im je i bila namera samo da bi se "ratosiljala" viska uzetog po celom svetu uranijuma.

Boston US

pre 10 godina

Gledam vas "braco" Srbi iz Bostona i tako jadni ste. Koristite svaki trenutak da pljujete po citavom svetu zbog nekakvih nagadjanja novinara koji samo zele nekakvu ekskluzivu ne mareci za nikoga. Komentari toliko radosni kada se u Americi desi neka nesreca da ne mogu da verujem. Evrofanarici,amerofanatici ... da nisam bio amerofanatik sigurno ne bi sada bio ovde gde imam sve a vi tamo gde nemate nista. 10 godina ulozenih u bezanje iz svoje sopstvene zlocinacke zemlje se isplatilo. Srecom pa ne citam iskljucivo tekstove i istoriju koja mi odgovara i vrlo dobro znam o svima sve a opet covek u zivotu mora da odabere. Ja ovde zivim zivot a vi prezivljavate. Busajte se u grudi junacke a sutra kad vam dete bude gladno dajte mu Rusiju i "ponos" da jede.

Nemate pojma koliko Amera je bilo protiv bombardovanja ali vas bas briga. Jedna je cinjenica POSLE BOMBARDOVANJA U SRBIJI JE ZAVLADAO MIR. Trebao je neko da nas spusti na zemlju. Od '93 moja porodica ne zna gde joj je sin,moj brat ... nema ga.I previse smo dali za zemlju Srbiju. Aj ciao

Andjeli unistenja

pre 10 godina

Samo su nam ocitali lekciju o poslusnosti, usputne zrtve i tvovanje, pa to je bilo zarad "viseg cilja" Ko jos sumnja u njihovu misiju mirotvoraca i sejaca pravde po celom svetu. Demon se krije iza "andjela"

mr.Iggy

pre 10 godina

ceo svet zna sta rade amerikanci zarad svog interesa i kako izgleda kada oni donesu "demokratiju" u neku suvernu zemlju, koja mora da ima neki veliki problem koji samo oni mogu da rese, kao sto je nafata, strateski polozaj ili neko drugo prirodno bogatstvo..prvo finansiraju ekstremisticke grupe u toj zemlji kako bi iznutra oslabili sistem,zatim medijskom hajkom maksimalno deskredituju vlasti u toj zemlji pa kada krenu unutrasnji sukobi onda se pojave (iako ih niko nije zvao) kao "spasioci" jadnog naroda..ako njihovi ljudi ne uspeju da sruse sistem iznutra onda jednostavno napadnu zemlju uniste je i dovedu svoje ljude i kompanije na vlast..i terapija je uspela

Бојан Илић

pre 10 godina

Па зашто ово радите In Srbima?!
Није то тачно!
Па њима су рекли да је НАТО хуманитарно деловао, спашавао људе от тираније!
А и уранијум зна за "линије разграничења, само ће Србе да озрачи....
Јадни моји аутошовинисти и црни гаврани, вама већ уранијум напао мозак!:-)

nick

pre 10 godina

Ne radi se ovde ni o Rusima ni o Amerima, radi se o nama. Iako ja NATO, ni malo ne volim, činjenica je da u slučaju nekog većeg sukoba mi ostajemo sami. Skoro sve komšije su nam članice alijanse, i dok bi vlast ovde molila neki drugi vojni blok, realno je da bismo već bili osakaceni. Mi rat ne smemo ovde više imati, ni po koju cenu. Na stranu "čast" i slična moralna načela, zivot jednog deteta mi vredi više od sve časti ovoga sveta. Da su se time vodile ranije generacije, deca ovde bi imala budućnost.

Posmatrac

pre 10 godina

I ja sam mislio da su te 1999te samo A10 koristili municiju sa osiromasenim uranijumom sve dok prosle godine nisam gledao neku emisiju o avio bombama gde je neki major Americkog vaduhoplovstva objasnjavao cemu koja sluzi a izmedju ostalog je spomenuo da se od humanitarne akcije u Jugoslaviji sve bombe "oplemenjuju" sa malo uranijuma jer trajno deluje na "zivu silu" kao i na okolinu. Toliko o tome.

komentator

pre 10 godina

Ne postoje bombe od osiromasenog uranijuma vec municija koja sluzi za probijanje oklopnoh vozila i spada u konvencionalno oruzije.Ne nasedajte vec naucite nesto o naoruzanju.Suvise je ovo bedna zemlja da bi neko bacao nesto jako na nju. i ne znamo koliko smo bedni... A ovakve vesti sluze samo da se zaglupi i onako neobrazovana masa. objavite komentar!

Sveta

pre 10 godina

Zasto niko ne objasni koja je municija u pitanju. Pa kod nas veruju ljudi da je uranium u bombama koje su padale po Srbiji.

Municiju sa osiromashenim uranijem koristio je '99 avion A-10 Thunderbolt u svom gatling mitraljezu a namena mu je unistenje svih vrsta oklopnih sredstava. Dakle sa tom municijom nije bilo nikakvog bombardovanja nego samo dejstvovanja protiv tenkova i ostalih okolopnjaka.

neko

pre 10 godina

zato i ameri imaju problem sa teroristima, jer se guraju gde im nije mesto, bacajy radioaktivni materijal. .dzabe posle pomazete kad nas unistite za 30 god. ..svaku zemlju koju ste unistili vi ste je kasnije pomagali tako sto ste joj pumpali novac pod raznim uslovima. .

Zoki

pre 10 godina

Osiromašeni uranijum se koristi isključivo u protivtenskovskoj municiji. Tamo gde nisu gađani tenkovi nije bilo ni osiromašenog uranijuma. Dozvoljavam mogućnost da je prilikom bombardovanja industrijskih pogona u Srbiji stanovništvo izloženo štetnim materijama iz tih pogona. Stres pod kojim su tokom bombardovanja bili milioni stanovnika sigurno je uticao na pad imuniteta i pojavu bolesti.
Međutim... Niko nije gađao Srbiju da bi eksperimentisao na civilima. Šta je to novo što je padalo na Srbiju, a nije upotrebljeno npr. u Iraku? Stanovništvo Srbije je pod stresom već decenijama i teško je reći da li je stres tokom tih par meseci bombardovanja imao teže posledice po zdravlje od stresa pod kojim su građani Srbije već dvadeset godina. Konačno, da li je neko napravio analizu i uporedio porast karcinoma u Srbiji sa porastom u ostatku sveta? Rak je u porastu, SZO očekuje da će se u sledećih 20 godina broj obolelih povećati za 70%.
Još nešto: osiromašeni uranijum se decenijama koristi i u tenkovskoj municiji mnogih armija (kod Rusa od 1970-tih), kao i u oklopu modernih američih tenkova.

Liberta

pre 10 godina

Od praistorije ljudi se ubijaju medjusobno zbog tamo nekih imaginarnih teritorija, nazalost. Ne vidim zasto je ovo neka novost, ratova je uvek bilo i bice. Bilo bi idealno kada ne bi bilo mrznje, bolesti i sukoba, ali ljudi se nikad nece opametiti. Najbolje je da nas nema, da ne unistavamo ovu Zemlju koja nam je dala zivot.

Druga verzija price

pre 10 godina

NATO gađa osiromasenim uranijumom samo Kosovo, gde Srba vise ni nema. Albanci cute i doseljavaju se tu, Srbi odlaze. Otcepljuju se i metaforicki imamo zid, a ne granicu na jugu. Zatvoreni, Albancu poumiru i Kosovo ponovo bude srpsko. Ajmo malo mrzirelji NATO-a! Upotrebite maštu, ovo , ono , teorija zavere.

Višnja

pre 10 godina

S jedne strane razmišljam da je baš toliko alarmantno ne bi se paprike iz Leskovca izvozile u EU.
Pitam se da li je iko izvršio kontrolu izvorišta Bujanovačke hebe? Ta voda se slobodno prodaje i izvozi se. I Rosa voda je sa juga i prodaje se kao zdrava voda, preporučena i za bebe.

Милка

pre 10 godina

Поднаслови нису тачни, у Србији има још јако пуно осиромашеног уранијума. Тимови из Винче су открили и уконили мање од 10% пројектила.

Nisam ja

pre 10 godina

Mogli smo izvestaj sami da napracimo ili da pozovemo nekoga sa istoka ko nije u NATO da nam pomogne ako nismo strucni. Naravno da nam tadasnji neprijatelji bece pomagati da ih obrukamo pred Svetom.

DeadJoeLoolee

pre 10 godina

Ne osporavajuci navedeno (iako svi vec znaju da ima uranijuma u Kosovu i Srbiju) ali Gazeta Express ne moze ze svrstati ni medju tabloidima a kamoli kao ozbilnji news portal. Kod njih glavne vesti su Facebook saopstenja politicara i oni onda tumace to kao news.

Sanja

pre 10 godina

Kakve posledice ostavlja svakodnevno tzv. uterivanje straha u kosti izveštavanjem o baucima svetskih zavera - GMO, NVO, NATO, opa bato?! Pa onda gripovi kojekakvi tipovi, epidemije, zaraze i šta sve ne, a dokle? Dok ne pošizimo kolektivno, pa će nas razvrstavati po fobijama a ne po stranačkoj pripadnosti.

mira

pre 10 godina

"Radiološka opasnost od čistog osiromašenog urana je relativno niska, niža od 60% od one koja se javlja kod prirodnog urana, iz razloga što je iz osiromašenog urana već uklonjena većina radioaktivnih izotopa, kao i zbog njegovog dugog polu života od 4,46 milijardi godina. Osiromašeni uran razlikuje se od prirodnog urana po svom izotopskom sastavu, ali je njegova biohemijska aktivnost u većini slučajeva ista kao kod prirodnog urana." - Wikipedija
Da li je moguce da objavljujete ovakve poluinformacije! 10 TONA! Pa koliko je tih granata ispaljeno? Osim toga, mozda je trebalo da objasnite sta je osiromaseni uranijum, a ne da nas sada danima u ovo bezglavo vreme bombarduju ovi desnicari i populisti!
"

Bacvanin

pre 10 godina

Zasto ne kazete da i Srbija koristi datu municiju, obogacenu uranojumom?
Sva pancirno-probojna municija za M-84 (penetratori) su izgradjeni od ovog materijala, mi ga i proizvodimo i izvozimo.

svetena-voda

pre 10 godina

šta me briga,kosovo ionako nije naše! neka pomru! žao mi je samo vojnika,pravih vojnika,(ne krimosa i ubica) što su ostavili živote!

oundpkforunicef

pre 10 godina

Samo da ne bude zabune, osiromašeni uranijum u municiji za probijanje tenkova koristi svaka zemlja koja mu ima pristup. Ovde treba uključiti i braću Ruse. Jedno je sigurno, ko je jači može da radi šta hoće.

Boston US

pre 10 godina

Gledam vas "braco" Srbi iz Bostona i tako jadni ste. Koristite svaki trenutak da pljujete po citavom svetu zbog nekakvih nagadjanja novinara koji samo zele nekakvu ekskluzivu ne mareci za nikoga. Komentari toliko radosni kada se u Americi desi neka nesreca da ne mogu da verujem. Evrofanarici,amerofanatici ... da nisam bio amerofanatik sigurno ne bi sada bio ovde gde imam sve a vi tamo gde nemate nista. 10 godina ulozenih u bezanje iz svoje sopstvene zlocinacke zemlje se isplatilo. Srecom pa ne citam iskljucivo tekstove i istoriju koja mi odgovara i vrlo dobro znam o svima sve a opet covek u zivotu mora da odabere. Ja ovde zivim zivot a vi prezivljavate. Busajte se u grudi junacke a sutra kad vam dete bude gladno dajte mu Rusiju i "ponos" da jede.

Nemate pojma koliko Amera je bilo protiv bombardovanja ali vas bas briga. Jedna je cinjenica POSLE BOMBARDOVANJA U SRBIJI JE ZAVLADAO MIR. Trebao je neko da nas spusti na zemlju. Od '93 moja porodica ne zna gde joj je sin,moj brat ... nema ga.I previse smo dali za zemlju Srbiju. Aj ciao

Stivi G

pre 10 godina

Moje selo je na severu Crne Gore, vazdusnom linijom 50 km od Kosova.Baba mi umrla pre tri god od nezapamcene vrste leukemije u tom kraju, a skoro brat sportista 24 god od galopirajuceg raka.Jos puno ljudi koje znam. Ovo sto se sad objavilo, to se zna.I sta da mislim kad vidim ove smecare po BG-u sto bi zivot za Ameriku dali.Alo ljudi, opametite se vise!! Amerika je zlo, bara bar sa nacistickom Nemackom! Samo drugi oblik, prave ratna zarista, gde prodaju svoje demkratske bombe!

Sveta

pre 10 godina

Zasto niko ne objasni koja je municija u pitanju. Pa kod nas veruju ljudi da je uranium u bombama koje su padale po Srbiji.

Municiju sa osiromashenim uranijem koristio je '99 avion A-10 Thunderbolt u svom gatling mitraljezu a namena mu je unistenje svih vrsta oklopnih sredstava. Dakle sa tom municijom nije bilo nikakvog bombardovanja nego samo dejstvovanja protiv tenkova i ostalih okolopnjaka.

Zoki

pre 10 godina

Osiromašeni uranijum se koristi isključivo u protivtenskovskoj municiji. Tamo gde nisu gađani tenkovi nije bilo ni osiromašenog uranijuma. Dozvoljavam mogućnost da je prilikom bombardovanja industrijskih pogona u Srbiji stanovništvo izloženo štetnim materijama iz tih pogona. Stres pod kojim su tokom bombardovanja bili milioni stanovnika sigurno je uticao na pad imuniteta i pojavu bolesti.
Međutim... Niko nije gađao Srbiju da bi eksperimentisao na civilima. Šta je to novo što je padalo na Srbiju, a nije upotrebljeno npr. u Iraku? Stanovništvo Srbije je pod stresom već decenijama i teško je reći da li je stres tokom tih par meseci bombardovanja imao teže posledice po zdravlje od stresa pod kojim su građani Srbije već dvadeset godina. Konačno, da li je neko napravio analizu i uporedio porast karcinoma u Srbiji sa porastom u ostatku sveta? Rak je u porastu, SZO očekuje da će se u sledećih 20 godina broj obolelih povećati za 70%.
Još nešto: osiromašeni uranijum se decenijama koristi i u tenkovskoj municiji mnogih armija (kod Rusa od 1970-tih), kao i u oklopu modernih američih tenkova.

Krvava bajka

pre 10 godina

Savet svim mojim srbima, raspitajte se za zeolit, posadite ga kod kuce, ili kupite u zdravoj hrani... procitajte na internetu o njemu, ako niste culi.

komentator

pre 10 godina

Ne postoje bombe od osiromasenog uranijuma vec municija koja sluzi za probijanje oklopnoh vozila i spada u konvencionalno oruzije.Ne nasedajte vec naucite nesto o naoruzanju.Suvise je ovo bedna zemlja da bi neko bacao nesto jako na nju. i ne znamo koliko smo bedni... A ovakve vesti sluze samo da se zaglupi i onako neobrazovana masa. objavite komentar!

Druga verzija price

pre 10 godina

NATO gađa osiromasenim uranijumom samo Kosovo, gde Srba vise ni nema. Albanci cute i doseljavaju se tu, Srbi odlaze. Otcepljuju se i metaforicki imamo zid, a ne granicu na jugu. Zatvoreni, Albancu poumiru i Kosovo ponovo bude srpsko. Ajmo malo mrzirelji NATO-a! Upotrebite maštu, ovo , ono , teorija zavere.

dosledan

pre 10 godina

Mislim da ovo nije istina, premijer i ppv su rekli da su nam Amerika i Eu prijatelji a prijatelji to ne rade jedni drugima. Dalje, ne razumem o kom bombardovanju pisete, to sto je palo par tona bombi u nekoliko meseci ne moze se nazvati bombardovanje!!! To je vise bila prijateljska sugestija u nastojanjima da se priblizimo EU. A sad ironiju na stranu, Dacic se ljubi sa Tacijem, prihvata zajednicku nominaciju za Nobela sa istim tim zlocincem koji je ruke okrvavio do kolena, Vucic nas ubedjuje o nekoj promeni svesti, angazuju se stranci za savetnike vlade od koji su neki najozbilnjiji kandidati za sefove NATO-a... O cemu se ovde zapravo radi???

sarkazam

pre 10 godina

"Milosrdni andjeo" odnosi žrtve i dalje.... I vrabcima na grani je jasno da se broj malignih oboljenja utrostručio u Srbiji.
Zašto zvaničnici u Beogradu ćute i ne oglašavaju se po ovom pitanju. Za vreme zločinačkog i zverskog bombardovanja ubijeno je oko 1200 ljudi medju kojima ima i dece, zemlja je zasuta osiromašenim uranijumom za to niko, nikada nije odgovarao. Cela SR Jugoslavija je bila enklava i logor. Zar nema ovde elemenata genocida protiv jednog naroda ili su u pitanju dvistruki aršini ?

Miki

pre 10 godina

Pa vi evro i amerikanofili nastavite da volite ubice sopstvenog naroda. Zato cu ja biti rusofil do smrti. Rusi nas mozda nisu pomogli svaki put kada je trebalo, ali nas nisu nikada ubijali, trovali, okupirali i unistavali za razliku od VASIH "prijatelja" sa zapada.

Simon

pre 10 godina

To je element koji ima svoj period poluraspada i neutralizacije. Dobro, jeste da to traje nekih milion godina, ali eto prolazna jedna pojava vidite.

Kontra

pre 10 godina

Gledam vas "braco" Srbi iz Bostona i tako jadni ste. Koristite svaki trenutak da pljujete po citavom svetu zbog nekakvih nagadjanja novinara koji samo zele nekakvu ekskluzivu ne mareci za nikoga. Komentari toliko radosni kada se u Americi desi neka nesreca da ne mogu da verujem. Evrofanarici,amerofanatici ... da nisam bio amerofanatik sigurno ne bi sada bio ovde gde imam sve a vi tamo gde nemate nista. 10 godina ulozenih u bezanje iz svoje sopstvene zlocinacke zemlje se isplatilo. Srecom pa ne citam iskljucivo tekstove i istoriju koja mi odgovara i vrlo dobro znam o svima sve a opet covek u zivotu mora da odabere. Ja ovde zivim zivot a vi prezivljavate. Busajte se u grudi junacke a sutra kad vam dete bude gladno dajte mu Rusiju i "ponos" da jede.

Nemate pojma koliko Amera je bilo protiv bombardovanja ali vas bas briga. Jedna je cinjenica POSLE BOMBARDOVANJA U SRBIJI JE ZAVLADAO MIR. Trebao je neko da nas spusti na zemlju. Od '93 moja porodica ne zna gde joj je sin,moj brat ... nema ga.I previse smo dali za zemlju Srbiju. Aj ciao (Boston US, 05. mart 2014 12:49)

Zemljače, ti lepo živiš zato što ti ta tvoja Amerika popljačkala sve po svetu, silovanjem (agresijom) nad malim zemaljama! A to da ćeš lepo da živiš, još malo samo, dok vam budu dozvoljavali da štampate novac bez pokrića! A ti ako misliš da je to nagađanje novinara, izvoli u Srbiju da udahneš malo čistog vazduha! Ti očigledno nisi bio ovde za vreme bombardovanja tako da si neupućen, izađi na internet malo, nije svet CNN, BBC i Amerika...mućni glavom, nije istina sve što ti serviraju, tako da ostani ti nama tu i živi u izobilju u nezločinačkoj državi i pusti našu zločinačku državu na miru...

DeadJoeLoolee

pre 10 godina

Ne osporavajuci navedeno (iako svi vec znaju da ima uranijuma u Kosovu i Srbiju) ali Gazeta Express ne moze ze svrstati ni medju tabloidima a kamoli kao ozbilnji news portal. Kod njih glavne vesti su Facebook saopstenja politicara i oni onda tumace to kao news.

nick

pre 10 godina

Ne radi se ovde ni o Rusima ni o Amerima, radi se o nama. Iako ja NATO, ni malo ne volim, činjenica je da u slučaju nekog većeg sukoba mi ostajemo sami. Skoro sve komšije su nam članice alijanse, i dok bi vlast ovde molila neki drugi vojni blok, realno je da bismo već bili osakaceni. Mi rat ne smemo ovde više imati, ni po koju cenu. Na stranu "čast" i slična moralna načela, zivot jednog deteta mi vredi više od sve časti ovoga sveta. Da su se time vodile ranije generacije, deca ovde bi imala budućnost.

Ana

pre 10 godina

Od siledžija Amera se nažalost očekuje ovakvo ponašanje, kao što bi se od odgovorne države očekivalo da objavi svoj izveštaj o tome. Ovako, pošto već četvrt veka nismo te sreće da imamo odgovornu državu, mi nikada do kraja nismo saznali šta je sve kontaminiramo, u kojoj meri, kolikoj smo opasnosti izloženi i kako da se zaštitimo. To je zločin prema sopstvenom stanovništvu. Ali, nema veze, imaćemo mi Beograd na vodi.

6 million ways to live

pre 10 godina

Zapad dođe sa avionima, potpuno te unište sa demokratijom, izbombarduju te ko budalu, da bi zatim njihovi marinci herojski ušli u već dobijenu bitku. Dok Istok odmah ide kopneno pa ako možeš ti se suprotstavi. Ja ću uvek biti na strani Istoka jer nas nisu oni bombardovali 1999. Još da nazoveš takvu ilegalnu akciju humanitarnom. Kraljevi licemerja...

diogen

pre 10 godina

mene samo interesuje dokle ce glupani da politiku SAD nazivaju demokratijom? To sto oni rade nema veze sa demokratijom, nemojte da blatite taj pojam. Kao kad bi rekli da su napredni patriote, isto je.

get a life

pre 10 godina

@Bacvanin

Izvini, ali ti si kao neki NATO advokat? Cemu potreba da branis NATO i relavitizujes to sto su bacali te bombe? Uporedjujes tu babe i zabe. Placaju te makar za advokatisanje? Da li te placaju i Albanci sto izigravas i njihovog advokata? Ili je u pitanju neki oblik stokholmskog sindroma? Kakvi stvorovi zive u ovoj zemlji.

dragan

pre 10 godina

@Vanitas: Koji Srbi žele da se uđe u NATO? Mislim da nikome ne bi palo na pamet ni referendum da pravi. Po nekom ubeđenju sam liberal ali nikad nisam glasao za LDP, čak i kada su delovali sasvim ok po drugim pitanjima, upravo zbog stava o NATO. Možda je racionalno ali mi želudac i srce to nikada ne bi dozvolili. Sećam se 1999. i kad dođe vreme i deci ću odmereno i bez emocija sve ispričati. Treba da znaju.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@Ne postoje bombe od osiromasenog uranijuma vec municija koja sluzi za probijanje oklopnoh vozila i spada u konvencionalno oruzije.Ne nasedajte vec naucite nesto o naoruzanju.Suvise je ovo bedna zemlja da bi neko bacao nesto jako na nju. i ne znamo koliko smo bedni... A ovakve vesti sluze samo da se zaglupi i onako neobrazovana masa. objavite komentar!
(komentator, 5. mart 2014 08:59)

Na svu srecu, objavise ti komentar, inace ne bi smo znali da medju nama ima onih koji lamentiraju o tome da "nismo dostojni" bombardovanja oruzjem najnovije generacije, nego smo "previse bijedni" pa su nas bombardovali "nekim starim bombama". Aj' junace, ako bog da, da zapamtis da te lupaju high-tech cudesima poslednje generacije, pa da mozes da kazes da si zivio ispunjen zivot, dostojan obrazovanog covjeka. Samo ne zaboravite javno da zatrazite to sledeci put, skupite se vi "obrazovani", liberalno-demokratski orijentisani, nacrtate USA zastave na celu i prsima, i oko njih zaokruzite krug, da bude fina meta, da znaju oni "kojih ste dostojni" u sta da gadjaju. Bice to win/win situacija, nama seljacima i nepismenim patriJotama ce biti bolje bez vas, a vi cete umrijeti smrcu dostojnom jednog kosmopolite.

jovance

pre 10 godina

Meni samo nije jasno da postoje Srbi koji posle svega sta su nam uradili i dalje brane Amerikance i podrzavaju njihovu politiku, jednostavno horror .

undernaut

pre 10 godina

""Radiološka opasnost od čistog osiromašenog urana je relativno niska, niža od 60% od one koja se javlja kod prirodnog urana, iz razloga što je iz osiromašenog urana već uklonjena većina radioaktivnih izotopa, kao i zbog njegovog dugog polu života od 4,46 milijardi godina. Osiromašeni uran razlikuje se od prirodnog urana po svom izotopskom sastavu, ali je njegova biohemijska aktivnost u većini slučajeva ista kao kod prirodnog urana." - Wikipedija
Da li je moguce da objavljujete ovakve poluinformacije! 10 TONA! Pa koliko je tih granata ispaljeno? Osim toga, mozda je trebalo da objasnite sta je osiromaseni uranijum, a ne da nas sada danima u ovo bezglavo vreme bombarduju ovi desnicari i populisti!
"
(mira, 5. mart 2014 08:36)"

Ko vama gospođo grudva sneška?

Možda bi najbolje bilo da zviznete malo arsenika u kaficu, al ne mnogo, 50ak-60% od smrtonosne doze, u cilju smirivanja razularene nacije razume se...

I da...10 tona, za 78 dana...šta tu nije jasno?

Aleksa1

pre 10 godina

(stopolitici, 05. mart 2014 07:52) Nažalost nema ništa od tuzbe i obestecenja jer kada je dosla Demokratska vlast posle Miloševica, tadasnji demokratski ministar spoljnih poslova gospodin Vuk Draskovic je potpisao dokument po kome se Srbija odrice bilo kakve tuzbe protiv NATO pakta za bombardovanje Srbije. Naravno nije sam to Draškovic uradio, cela tadasnja bulumenta je kriva za to. Milosevic nam je doveo Amere sa bombama a ovi posle njega su ih aminovali za zlodela prema civilima... ne zna se ko je gori.

jovica

pre 10 godina

@bacvanin a gde Srbija koriayi tu municiju.... Jel tonama zasejava sa vazduha neku bezpomocnu zemlju tokom vise meseci. sram da te bude. poredis babe i zabe. Nato, Amerika najvece zlo.... Propaganda je neverovatno mocna i snazno deluje na slabasne umove a to ste vi!

Liberta

pre 10 godina

Od praistorije ljudi se ubijaju medjusobno zbog tamo nekih imaginarnih teritorija, nazalost. Ne vidim zasto je ovo neka novost, ratova je uvek bilo i bice. Bilo bi idealno kada ne bi bilo mrznje, bolesti i sukoba, ali ljudi se nikad nece opametiti. Najbolje je da nas nema, da ne unistavamo ovu Zemlju koja nam je dala zivot.

hipnos011

pre 10 godina

meni zaista nije jasno i ne mogu da pojmim da postoje osobe koje ce pokusati da opravdaju i(li) umanje "dejstvo" ovog cina.
kao, osiromaseni uranijum je manje stetan od obicnog uranijuma. alo bre!!! ljudi, bombardovali su nas! sta ima dobro u tome? bombardovali su nas i treba da im se zahvalimo, jer je to bilo za nase dobro?! da ne treba i zahvalnicu da im posaljemo?!
stvarno smo neverovatni.

Dejan

pre 10 godina

Svaki lokalni konflikt od 1945 pa naovamo je bio poligon za testiranje nekog novog oružja ili ratne doktrine, tako da ovo saznanje ne čudi.

A još '99 se znalo da Ameri koriste osiromašeni uranijum zbog njegove probojnosti, kako na glavama bombi, tako i na čuvenom A-10 jurišnom avionu koji je kompletan dizajniran oko šestocevnog topa koji koristi municiju od osiromašenog uranijuma. I dok su zapadni vojni eksperti tada tvrdili da glave od osiromašenog uranijuma ne predstavljaju pretnju za vojnike koji rukuju sa takvom municijom, baš se nisu pretrgli da objasne šta se dešava kada takvo zrno pogodi oklop.

A što se Albanaca na Kosovu tiče, možda će jednog dana shvatiti da su Amerikanci stvorili Bin Ladena i Talibane kada su im oni bili potrebni zbog podrivanja sovjetskog prisustva u Avganistanu, a onda ih zaboravili, kao što su im Albanci '99 bili potrebni da bi hranili nestabilnost na Balkanu koja je štetila Evropi, a ujedno natrljavala Rusiji na nos da su izgubili hladan rat.

Dobrica

pre 10 godina

Pitanje za eksperte za međunarodno pravo glasi: "Imamo li pravnog osnova da tužimo NATO zbog štete koju trpimo i trpećemo narednih par hiljada godina zbog osiromašenog uranijuma"?

Arhitekta

pre 10 godina

Neposredno posle bombardovanja radio sam kao nadzor na rekonstrukciji studia zgrade pored. Objekat nije bio mnogo ostecen. Od ekspozije izletela su vrata, prozori, zidovi su bili cadjavi... Receno mi je da ne boravim dugo u prostorijama tako da sam dobar deo vremena proveo na Tas-u i dolazio po pozivu. Sindikat zaposlenih se usprotivio zato sto je znao da nivo radijacije daleko iznad dozvoljenih vrednosti. Nazalost nisu imali uticaj. Mi smo zavrsili i otisli a sta je sa ljudima koji rade tu?

Trs

pre 10 godina

Koga jos briga za narod, dajte izbora i predizborne kampanje da sve prsti! Nema razlike izmedju NATO-a i nasih politicara. Zive ce nas sahraniti.

J

pre 10 godina

И сад свет треба да верује УН а сакрива овакве ствари у корист Америке а на штету малих земаља. Гади ми се у каквом свету живим

ucinite nesto

pre 10 godina

Da li ce se naci neko dovoljno pametan (i jak) da ovo istera do kraja? Na sud, u medije, jaca propaganda? Da se u svetu cuje za "demokratske" zlocine? Ili ce sve da se pretvori u alternativnu istoriju?
Posto uvek manjina u svetu zna za nepravdu a kod nas spomenu ovakve sokantne cinjenice, ali nikad ne odemo dalje od toga.

бт

pre 10 godina

Али како сад тужити за накнаду штете оне од којих нам све зависи? Пардон, од оних које су нам демократске власти наместиле да нам све зависи.

Venceslav

pre 10 godina

@Boston US

Mene i moju porodicu hrani posao u Rusiji i a dete mi ima rusku drzavnu stipendiju vrednu 50 hiljda Evra iako je srpski drzavljanin. Majka mi je tesko bolesna u Pancevu od karcinoma kao posledica americkog zlocinackog bombardovanja VSM-a u Petrohemiji. Otac mi je vec umro od karcinoma posle bombardovanja Panceva. Ima takodje skriven izvestaj UN (radili ga Italijani) bas o tom bombardovanju, da ce 10% Pancevaca (11 hiljada) da umre u periodu od 20 godina od posledica tog bombardovanja. Ko ne zna - Pancevo je na sasvim drugom kraju Srbije od Kosova. Ovde je karciom proglasen za epidemiju. Hvala vasim novim sunarodnicima sto su nam doneli toliko potrebni mir, da na miru mozemo da pomremo. Da li vi onda preporucujete da slobodarski svet bombarduje americke civile kako bi smirili zlocinacku politicku elitu i da i vi konacno zivite bez tereta svetskog zlocinca broj 1?

pera_kojot

pre 10 godina

@Brane215

On nije radioaktivan u smislu Cernobila ali emituje alfa cestice koje su razarajuce za celije. Znaci udahnes prah koji se absorbuje u plucima koji emituje te alfa cestice. Posle je samo pitanje vremena.

Бојан Илић

pre 10 godina

Па зашто ово радите In Srbima?!
Није то тачно!
Па њима су рекли да је НАТО хуманитарно деловао, спашавао људе от тираније!
А и уранијум зна за "линије разграничења, само ће Србе да озрачи....
Јадни моји аутошовинисти и црни гаврани, вама већ уранијум напао мозак!:-)

Lekar volonter

pre 10 godina

Dovoljno je da osoba unese u organizam samo jednu česticu, i da ona kroz krv napravi haos u organizmu. Kakvo je stanje nacije po pitanju oboljenja od malignih bolesti? Da li iko u Srbiji vodi evidenciju, i kakav je odnos bolesnika 1998 god. u odnosu na 2013g (period 15.godina, kada je vrh dekontaminacije)? Šta o ovom problemu kaže ministar zdravlja (ako je upoznat)? Ili niko nije "odavle"? Šta će biti sa unucima i praunucima? Imali li Srbija ikakvu strategiju o zaštiti stanovništva? Jadni mi...

vranjance

pre 10 godina

Znam da Vranjanci osecaju efekat osiromasenog uranijuma,brdo Pljackovica je odmah iznad grada nema dana a da necujem da neko nije dobio tumor,leukemiju.Poslednji dokaz je mala Anastasija iz Vranja koja boluje od retkog oblika tumora sinusa.Doktori kazu da ovaj oblik tumora nije toliko agresivan ali u slucaju male Anastasije se ubrzano siri!

laza

pre 10 godina

Naplatiti odstetu I eto para u budzetu. Isplaticemo sve dugove I imati za ubuduce.
Naravno, to ne bi moglo nadomestiti posledice bombardovanja I pretrpljene gubitke...

mr.Iggy

pre 10 godina

ceo svet zna sta rade amerikanci zarad svog interesa i kako izgleda kada oni donesu "demokratiju" u neku suvernu zemlju, koja mora da ima neki veliki problem koji samo oni mogu da rese, kao sto je nafata, strateski polozaj ili neko drugo prirodno bogatstvo..prvo finansiraju ekstremisticke grupe u toj zemlji kako bi iznutra oslabili sistem,zatim medijskom hajkom maksimalno deskredituju vlasti u toj zemlji pa kada krenu unutrasnji sukobi onda se pojave (iako ih niko nije zvao) kao "spasioci" jadnog naroda..ako njihovi ljudi ne uspeju da sruse sistem iznutra onda jednostavno napadnu zemlju uniste je i dovedu svoje ljude i kompanije na vlast..i terapija je uspela

Sanja

pre 10 godina

Kakve posledice ostavlja svakodnevno tzv. uterivanje straha u kosti izveštavanjem o baucima svetskih zavera - GMO, NVO, NATO, opa bato?! Pa onda gripovi kojekakvi tipovi, epidemije, zaraze i šta sve ne, a dokle? Dok ne pošizimo kolektivno, pa će nas razvrstavati po fobijama a ne po stranačkoj pripadnosti.

Višnja

pre 10 godina

S jedne strane razmišljam da je baš toliko alarmantno ne bi se paprike iz Leskovca izvozile u EU.
Pitam se da li je iko izvršio kontrolu izvorišta Bujanovačke hebe? Ta voda se slobodno prodaje i izvozi se. I Rosa voda je sa juga i prodaje se kao zdrava voda, preporučena i za bebe.

neko

pre 10 godina

zato i ameri imaju problem sa teroristima, jer se guraju gde im nije mesto, bacajy radioaktivni materijal. .dzabe posle pomazete kad nas unistite za 30 god. ..svaku zemlju koju ste unistili vi ste je kasnije pomagali tako sto ste joj pumpali novac pod raznim uslovima. .

Sunce Slobode

pre 10 godina

Ova naknadna pamet vise nervira nego sama cinjenica. To se nije znalo jos 99-te? Sve su to jako dobro znali ali su cekali da prodje dosta vremena, da se otvore druga zarista po svetu, pa sada, kao, otkrivaju "strasne tajne" NATO pakta. Licemeri!

molele

pre 10 godina

Da li bar u neko u Svetu ima snage da podigne optuznicu protiv NATOa,unistio je pokoljenja na prostoru bivse SFRJ.To im je i bila namera samo da bi se "ratosiljala" viska uzetog po celom svetu uranijuma.

luki

pre 10 godina

10 tona predstavlja oko 35 hiljada granata za avion a10 (jedan penetrator ima 280 grama). to mu dodje oko 500 granata dnevno u toku bombardovanja.

jos da dodam da kapacitet spremnika municije na avionu a10 iznosi 1350 granata, a da je brzina ispaljivanja do 4200 granata u minutu. po toj racunici ispada da je svaki treci dan bombardovanja jedan avion a10 koristio svoj top u trajanju od 20 sekundi... dobro smo prosli ako je samo 10 tona!

ana

pre 10 godina

To je već viđeno, kada su Amerikanci bombardirali Hirošimu i Nagasaki (atomska bomba), kažu da se tada nije znalo kakove posljedice će to izazvati, iako ne vjerujem u tu priču. Ovo bombardiranje je dakle smišljeno, jer su koristili nedopuštena sredstva i na taj način ugrozili zdravlje civilnog stanovništva čije će se posljedice osjećati još godinama i to ne samo u Srbiji nego i šire.

ja

pre 10 godina

O ovoj tragediji su pojedini naši hrabri ljudi pisali odavno. Ali su bili marginalizovani na žalost. Postoji par knjiga na srpskom koje o ovom problemu argumentovano govore i sa puno činjenica. Jedna od njih je i ''Darovi milosrdnog andjela''

Vlade

pre 10 godina

Srbiju pred međunarodnim sudom sudi ko stigne...
Šta je sa posledicama bombardovanja: ubijeni, ranjeni, uništena silna infrastruktura, pretrpljeni strahovi svih nas... Kolika odšteta treba da bude??? Niko od zvaničnika ne sme da kaže javno, a kamoli da presavije tabak i da tuži NATO. Najbolje da svako pojedinačno od nas to uradi.

Dusan

pre 10 godina

@Osiromašeni uranijum, koliko znam, nije radioaktivan.
(Brane212, 5. mart 2014 08:11)

ne znas.
osiromaseni uranijum je nusproizvod u procesu proizvodnje nuklearnih bombi i goriva. nije radioaktivan koliko obogaceni uranijum koji u nuklearnom reaktoru prelazi u plutonijum, ali je i dalje znacajno radioaktivan i otrovan.

Posmatrac

pre 10 godina

I ja sam mislio da su te 1999te samo A10 koristili municiju sa osiromasenim uranijumom sve dok prosle godine nisam gledao neku emisiju o avio bombama gde je neki major Americkog vaduhoplovstva objasnjavao cemu koja sluzi a izmedju ostalog je spomenuo da se od humanitarne akcije u Jugoslaviji sve bombe "oplemenjuju" sa malo uranijuma jer trajno deluje na "zivu silu" kao i na okolinu. Toliko o tome.

seljadin

pre 10 godina

@Bacvanin, Ti si od onih koji tvrde da je Srbija iskoristila bačeni uranijum i profitirala praveći metke od tog istog uranijuma ?
Ovo je već bilo providno, menjaj nick, ili nema plate !

Andjeli unistenja

pre 10 godina

Samo su nam ocitali lekciju o poslusnosti, usputne zrtve i tvovanje, pa to je bilo zarad "viseg cilja" Ko jos sumnja u njihovu misiju mirotvoraca i sejaca pravde po celom svetu. Demon se krije iza "andjela"

Nisam ja

pre 10 godina

Mogli smo izvestaj sami da napracimo ili da pozovemo nekoga sa istoka ko nije u NATO da nam pomogne ako nismo strucni. Naravno da nam tadasnji neprijatelji bece pomagati da ih obrukamo pred Svetom.

Милка

pre 10 godina

Поднаслови нису тачни, у Србији има још јако пуно осиромашеног уранијума. Тимови из Винче су открили и уконили мање од 10% пројектила.